TEMEL ÇĐZĐM VE OBJE OLUŞTURMA ĐŞLEMLERĐ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TEMEL ÇĐZĐM VE OBJE OLUŞTURMA ĐŞLEMLERĐ"

Transkript

1 TEMEL ÇĐZĐM VE OBJE OLUŞTURMA ĐŞLEMLERĐ Nokta At Đşlemleri Yeni bir Netcad projesi açarak Çiz/Nokta At\Değiştir komutunu verin. Bu komutu verdiğinizde ekranın altındaki komut satırında NOKTAYI GÖSTER cümlesi görünür ve sizden oluşturulacak yeni noktanın fare ile gösterilmesini bekler. Fare sol tuş ile bir yerde tıkladığınızda, henüz oluşturduğunuz bu nokta ile ilgili bilgiler girmenize olanak sağlayan küçük pencere açılır (Şekil1). Şekil1. Nokta Bilgisi Penceresi Nokta Bilgisi penceresi ile Nokta adı ve koordinatlar bilgilerinin girilmesi sağlanır. Pencere kapatıldıktan sonra işlem fare sağ tuş ile sonlandırılmaz ise Netcad sizden bir sonraki noktayı göstermenizi isteyecektir. Đşlemi sonlandırmak işin fare sağ tuş komutunu uygulayın. Ekranda hızlı bir şekilde birbiri ardına nokta oluşturmak için ise ardışıl nokta at komutu kullanılır. Çiz/Ardışıl Nokta At komutunu verin. Noktaların başlangıç adı ya da numarası ile z değerinin girilebileceği bir küçük komut penceresi oluşacaktır. Yakalanan z değeri ise önceden oluşturulmuş bir projede araziye ait z değerleri (yükseklik değerleri) girilmiş ise o arazide oluşturulacak yeni noktaların z değerini arazinin kendisinden almanıza yarayan bir işlemdir. Şimdilik bir bilgi girmeden sadece Tamam tuşuna basın (Şekil2). Şekil2. Ardışıl Nokta At komut penceresi Ekranda istediğiniz kadar noktayı fare sol tuş ile tıklayarak oluşturabilirsiniz. Noktaları görmek için ekranın alt kısmında yer alan Tabaka Modları (Sarı Üçgen) menüsünü açarak Nokta Adları seçeneğini aktif hale getirin (Şekil3).

2 Şekil3. Tabaka Modları (Sarı üçgen) Bu işlemden sonra Tamam dediğinizde ekrandaki noktalar görünür hale gelecektir (Şekil4). Şekil4. Tabaka Modlarından nokta adları aktif olunca noktalar görünür oldu. Çizgi Çiz Đşlemleri Netcad de çizgi çizme işlemi için birden fazla yol bulunmaktadır. Bunlardan birincisi menü kullanılarak Çiz/Çizgi Çiz komutu dur. Aynı komut menü simgeleri üzerinde ya da klavye kısa yolu olarak Ctrl+L komutu ile de verilebilir. (L: Line çizgi demektir). Bu yollardan hangisini seçerseniz seçin, kullanıcıya yardımcı olan komut satırında hemen Đlk Noktayı Göster cümlesi belirir. Çizginin başlangıç noktasını fare ile tıkladığınızda aynı yerde 2.noktayı göster yardım cümlesi ortaya çıkar. Đkinci noktayı da fare sol tuş ile gösterdiğimizde çizgimiz çizilmiş olur, komuttan çıkmak için her zamanki gibi fare sağ tuş yeterli olur.

3 Çoklu Doğru Đşlemleri Çiz/çizgi çiz komutu ile çizilen çizgiler birbirinden bağımsız her biri ayrı parçadan oluşan doğrulardır. Birçok doğrudan oluşan tek bir cisim çizmek için çoklu doğru aracını kullanmak gerekir. Bu komutu vermek için de birden fazla alternatif vardır.menüde Çiz/Çoklu doğru çiz komutunu verelim ve projede bir yere çoklu doğrulardan oluşan bir cisim çizelim. Aynı komut menü simgeleri üzerinde ya da klavye kısa yolu olarak Ctrl+C komutu ile de verilebilir. Çoklu doğru işlemi fare sağ tuş ile bitirildiğinde çizilen şekle ait çevre, alan ve ad bilgilerini içeren mini bir pencere açılır (Şekil5). Tamam komutu vermez iseniz çoklu doğrunuz kaybolur. Şekil5. Çoklu doğru çiz işlemi Çizgi çiz komutu ile çoklu doğru çiz komutlarının her ikisi ile de Şekil5 dekine benzer şekiller çizilebilir. Aralarındaki fark ise önemlidir; Çizgi çiz ile çizilen şekillere ait her çizgi ayrı bir parça olarak değerlendirilir. Oysa çoklu doğru çiz komutu ile çizilen şekil tek bir parça olarak değerlendirilir. Bu farklı görmek için önce çizgi çiz komutunu ardından çoklu doğru çiz komutunu kullanarak benzer iki şekil çizelim (Şekil6). Şekil6. Çizgi çiz ve çoklu doğru çiz komutları

4 Görüntüde ikisi de aynı gibi görünse de aslında farklılar. Şimdi Sorgu/Obje özelliklerini sor menü komutu ya da komutu ya da Ctrl+O klavye kısayolu ile Obje özelliklerini sor komutunu verelim. Ardından sağdaki çoklu doğru çiz komutu ile çizilen şekle fare ile tıklayalım (Şekil7). Şekil7. Çoklu doğru çiz ile çizilen şeklin sorgulanması Şekilde görüldüğü gibi şeklin tamamı seçilerek maviye boyandı ve açılan pencerede şeklin çoklu doğru olduğu yazıyor. Şeklin diğer özellikleri yine aynı küçük pencerede yazmaktadır. Oysa aynı sorgulamayı çiz/çizgi çiz komutu ile yaptığımız soldaki şekle uyguladığımızda şeklin hangi parçasına fare ile klikler isek o parçasına ait bir obje sorgulama penceresi açılıp bunun bir çizgi olduğu yazılmaktadır (Şekil8). Şekil8. Çizgi çiz ile çizilen şeklin sorgulanması Çoklu doğru çiz komutunun bir diğer özelliği; çizilen şeklin içi de istenilen renge boyanabilmektedir. Şekil kapalı bir şekil olursa eğer alanı da hesaplanarak küçük pencere ile verilmektedir (Şekil9).

5 Şekil9. Kapalı alan ve obje sorgulama ile özelliklerinin değiştirilmesi Noktadan Geçen Eğri Çiz Bu komut ile ekranda eğrisel işlemler oluşturulabilir. Noktadan geçen eğri komutu ile çizilen eğriler çoklu doğru özeliği taşırlar. Elimizdeki bir harita ya da paftayı projemize altlık olarak yüklediğimizde Netcad ekranında altta harita görünür. Harita üzerindeki eş yükselti eğrilerini noktadan geçen eğri çiz komutu ile çizerek haritayı sayısallaştırabiliriz. Önce boş bir projede noktadan geçen eğri çizelim (Şekil10). Şekil10. Noktadan geçen eğri çizimi Obje sorgula komutu ile bu çizimi sorguladığımızda tek parça bir çoklu doğru olduğunu görebiliriz. Şimdi projemize bir paftayı altlık olarak alıyorum. Bunun için Menüden Raster Yöneticisi komutunu kullanarak daha önceden bilgisayarıma yüklenmiş olan bir paftayı Netcad e gösterdim. Netcad paftayı proje içinde altlık olarak açtı (Şekil11).

6 Şekil11. Bir Paftanın Raster olarak açılması Şimdi bu pafta üzerindeki bir eş yükselti eğrisini sayısallaştırmak için noktadan geçen eğri çiz komutunu kullanalım; Şekil12. Paftanın sayısallaştırılması Pafta üzerindeki eş yükselti eğrileri üzerinde noktadan geçen eğri çiz komutu yardımı ile aynılarını projemizde çizdikten sonra fare sol tuş ile işlemden çıkalım. Daha sonra obje sorgula komutu ile yeni çizdiğimiz bu eğri için sorgu penceresini açıp orada bulunan Nokta sayısı satırındaki [ ] düğmesini tıklayalım. Açılan pencere yardımı ile eğri olarak çizdiğimiz bu çizgiye kot değeri atayarak (Diyarbakır haritasından bu değer 1115 idi) eğriye kot değeri eklemiş oluruz.

7 Şekil13. Kota getirme işlemi Yeterince zaman ayırarak tüm paftadaki eğriler için aynısını yaparak kağıt üstündeki paftayı sayısallaştırabiliriz. Bir kez sayısallaştırdığımız pafta ile üç boyutlu görseller hazırlayabiliriz, kesitler alabiliriz hatta hacim ve alan hesaplarını da birkaç tuş ile yapabiliriz. (Bu konu ayrıca bir ders notu olarak hazırlanmıştır) Yumuşatılmış Eğri Çiz Yumuşatılmış eğri çiz işlemi ile noktadan geçen eğri çiz işlemi birbirine çok benzer, ancak yumuşatılmış eğri çiz işlemi ile özellikle yukarıda anlatılan pafta sayısallaştırma işlemleri daha sağlıklı olarak yapılabilmektedir. Bu komut ile eğriler daha yumuşak hatlı olarak çizilebilmektedir. Daire Đşlemleri Netcad ile farklı şekillerde daireler oluşturulabilir. Çiz/Daire komutunu verdiğimizde açılan menüde bu farklı daire çizme alternatifleri görülmektedir (Şekil14). Şekil14. Daire Çizim Menüsü Madencilik faaliyetlerinde çok kullanılmayan, daha çok mimari projelerde kullanılan bir çizim biçimi olduğu için burada menüdeki tüm özellikler anlatılmayacak sadece birkaç örnek verilecektir. Bu

8 örnekler iyi anlaşıldığında diğer daire çizme özellikleri kendi kendine çalışma sürecinde kolaylıkla öğrenilebilir. Üç noktadan geçen daire; Öncelikle Çiz/ardışıl nokta at komutu yardımı ile 3 adet nokta atıp fare sağ tuş ile işlemi sonlandıralım. Noktaların adları, z değerleri ve konumları şimdilik önemli değil (Şekil15). Şekil15. Üç nokta oluşturuldu Şimdi Çiz/Daire/üç noktadan geçen komutunu veriyoruz. Yardım satırında 1. noktayı göster yazıyor. Birinci noktayı tıklıyoruz, yardım satırında bu sefer 2.noktayı göster yazısı görünür. Đkinci noktayı da tıkladığımız anda fare hareket ettiğinde bir daire oluşur ve çember 3. nokta üzerine geldiğinde tıklayarak çemberimizi çizmiş oluruz. (Not: Dairenin noktalarımızın tam olarak üzerinde olması için yakalama modlarından Nokta yakala modu açık olursa daha sağlıklı sonuç elde edilir). Şekil16. Üç noktadan geçen daire

9 3 Objeye teğet daire; Projede daha önceden çizilmiş üç ayrı objeye teğet bir daire çizmek isteyebiliriz. Objeler bir bütünün parçaları olabileceği gibi üç farklı obje de olabilir. Her iki duruma da örnek olması için önce birbirinden bağımsız üç çizgi ile ardından üç kenarı olan bir obje ile daire çizdirme işlemini yapacağım. Bunun için bir projede bir yere üç çizgi, yanına da üç kenarlı bir obje çizdim. Çizgiler için Çizim için Çiz/Çizgi çiz komutunu, üç kenarlı obje için ise Çiz/çoklu doğru çiz komutunu kullanmanız gerektiğini artık biliyorsunuz. Biçimleri çok önemli değil (Şekil17). Şekil17. Objemiz oluştu. Objeyi oluşturduktan sonra Çiz/Daire/3 Objeye teğet komutunu verelim. Yardım satırında Teğet doğruyu göster yazısı görünür. Üç çizgiyi de fare ile seçerek gösterirsek Netcad alternatif daireler oluşturup seçim yapmamızı ister. Birini seçip işlemden fare sağ tuş ile çıkarız (Şekil18). Şekil18. Birinci daire oluştu.

10 Yeniden Çiz/Daire/3 objeye teğet komutunu verip bu sefer teğetler olarak bir objenin üç kolunu gösterirsek Netcad alternatif daireleri çizer ve seçim yapmamız ister. Seçim yapıp fare sağ tuş ile işlemden çıkarsak dairemiz çizilmiş olur (Şekil19). Şekil19. 3 Objeye teğet iki daire Çiz/Daire çiz komutu altında benzer birkaç çizim aracı daha bulunmaktadır. Daire çapı girilerek çizim yapılabilir, merkezi gösterilerek çizim yapılabilir Aynı menüde kullanılarak elips de çizilebilir. Proje alanına 3 ayrı nokta, iki doğru ve bir obje çizerek diğer tüm Çiz/daire çiz komutlarını deneyebilirsiniz.

Şekil1. Tüm berileri projeme indirip ilgili tabakalara yerleştirdim.

Şekil1. Tüm berileri projeme indirip ilgili tabakalara yerleştirdim. NETCAD ĐLE MADEN OCAĞI ÜRETĐM RAPORU HAZIRLAMA Bilindiği gibi maden ocaklarında üretim yapan maden mühendisleri, şirketleri adına her yıl Migem e bazı raporlar verirler. Bu raporlar genelde yıllık üretim,

Detaylı

Şekil1. Koordinat verileri

Şekil1. Koordinat verileri ÜÇGEN MODEL VE EĞRĐ ĐŞLEMLERĐ Bu dersimizde Netcad programını kullanarak elimizde bulunan koordinat noktalarını kullanarak üçgen oluşturma ve ardından eğri işlemleri konusunu göreceğiz. Üç boyutlu uzayda

Detaylı

RASTER ve DÖNÜŞÜM ĐŞLEMLERĐ

RASTER ve DÖNÜŞÜM ĐŞLEMLERĐ RASTER ve DÖNÜŞÜM ĐŞLEMLERĐ Madencilik faaliyetlerinin önemli bir bölümünde maden sahaları ile ilgili haritalar ve paftalar işlemler yapılmaktadır. Netcad Ders Notları serisinin bu bölümünde Raster işlemleri

Detaylı

VERĐ GĐRĐŞĐ VE TABAKA ĐŞLEMLERĐ. Bu bölümde;

VERĐ GĐRĐŞĐ VE TABAKA ĐŞLEMLERĐ. Bu bölümde; VERĐ GĐRĐŞĐ VE TABAKA ĐŞLEMLERĐ Bu bölümde; Netcad e veri girişi Kayıtlı bir veri setinden veri aktarma Proje ayarları Tabaka oluşturma ve kullanma Alan hesaplama Konuları işlenmiştir. Netcad programına

Detaylı

NetCAD de Yan Nokta Hesabı (Prizmatik Alımla Ölçülen Detayların Haritaya Çizilmesi ve Prizmatik Ölçü Krokisinin Hazırlanması)

NetCAD de Yan Nokta Hesabı (Prizmatik Alımla Ölçülen Detayların Haritaya Çizilmesi ve Prizmatik Ölçü Krokisinin Hazırlanması) NetCAD de Yan Nokta Hesabı (Prizmatik Alımla Ölçülen Detayların Haritaya Çizilmesi ve Prizmatik Ölçü Krokisinin Hazırlanması) Prizmatik Ölçü Yöntemi ile Detay Alımında yapılması gereken işlem, poligon

Detaylı

Netcad 7.0 progamında Arazi Topoğrafyasının Gösterimi (Netsurf Modü-

Netcad 7.0 progamında Arazi Topoğrafyasının Gösterimi (Netsurf Modü- lü) Netcad 7.0 progamında Arazi Topoğrafyasının Gösterimi (Netsurf Modü- Netcad 7 yazılımı ilk çaıldığında ekrana ribbon tarzı menüler gelecektir. Menülerin tanırımları konu içinde örneklerle yapılacaktır.

Detaylı

CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME EDA Tasarım Analiz Mühendislik 1. Kapsam Kanat Sınırlarını Çizme Taban Kanat Profilinin Hücum ve Firar Kenarları Sınırlarını Çizme Kanat Profilini Dosyadan (.txt) Okuma Geometrik

Detaylı

Bilgisayar Destekli Haritacılık 2017/ D ve Veri Değişimi. Netcad 7.6

Bilgisayar Destekli Haritacılık 2017/ D ve Veri Değişimi. Netcad 7.6 B Bilgisayar Destekli Haritacılık 2017/2018 3D ve Veri Değişimi Netcad 7.6 Kartoğrafya Kartografya Anabilim Dalı Dalı Dalı 2018 K T Ü H a r i t a M ü h e n d i s l i ğ i 3D+: 'NETCAD 3D+', kent ve arazi

Detaylı

Şekil1. Dönüşümleri yapılmış raster hazır

Şekil1. Dönüşümleri yapılmış raster hazır RASTER SAYISALLAŞTIRMA Raster ve Dönüşüm Đşlemleri başlıklı dersimizde elimizde resim olarak, hatta çıktısı alınmış bir kağıt olarak bulunan bir harita ya da paftanın Netcad ortamına aktarılarak koordinat

Detaylı

NetCAD te EnKesit ve BoyKesit Çizimleri

NetCAD te EnKesit ve BoyKesit Çizimleri NetCAD te EnKesit ve BoyKesit Çizimleri Bu çalışmada NetCAD ortamında bir yol projesinin güzergahının oluşturulması ile en kesit ve boy kesitlerin çizdirilmesi anlatılmıştır. 1. ADIM: NCZ Dosyasının Açılması

Detaylı

Harita Çizimi. 1) Aşağıdakilerden hangisi Genel Ayarlar Menüsü/ Nedcad bölümünde yer almaz? A) Genel B) Ekran C) Görünüm D) Röleve E) Netmap

Harita Çizimi. 1) Aşağıdakilerden hangisi Genel Ayarlar Menüsü/ Nedcad bölümünde yer almaz? A) Genel B) Ekran C) Görünüm D) Röleve E) Netmap Harita Çizimi 1) Aşağıdakilerden hangisi Genel Ayarlar Menüsü/ Nedcad bölümünde yer almaz? A) Genel B) Ekran C) Görünüm D) Röleve E) Netmap 2) Genel ayarlar menüsü klavye kısa yolu aşağıdakilerden hangisidir?

Detaylı

NETCAD GIS. Dr. Cemal Sevindi

NETCAD GIS. Dr. Cemal Sevindi NETCAD GIS Dr. Cemal Sevindi NETCAD Kullanıcı Karşılama Ekranı NETCAD Araç Çubukları NETCAD Araç Çubukları ve Özellikleri Yazılımın ekranının en üst kısmında Windows standart tanım çubuğu bulunmaktadır.

Detaylı

Afet/Acil Durum İhbar Alma ve Yönetim Sistemi Modülü

Afet/Acil Durum İhbar Alma ve Yönetim Sistemi Modülü Afet/Acil Durum İhbar Alma ve Yönetim Sistemi Modülü AKOM modülü, çağrı merkezine 7/24 gelen afet ve acil durum çağrıları karşılayan ve alınan çağrıların türlerine göre değerlendirilerek sisteme aktarılmasını

Detaylı

AutoCad 2010 Programının Çalıştırılması

AutoCad 2010 Programının Çalıştırılması AutoCad 2010 Programının Çalıştırılması 1- Masaüstünden AutoCad 2010 simgesine mouse ile çift tıklanarak çalıştırılabilir. 2- Başlat menüsünden çalıştırılabilir. 3- Başlat menüsü > Autodesk > Autocad 2010

Detaylı

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak MS POWERPOINT 2010 1.Giriş: PowerPoint, Windows ortamında çalışan bir sunu paket programıdır. Metin, taslak, çizim ve grafikler kullanılarak sunular, slaytlar, broşürler, bildiriler, konuşmacı notları

Detaylı

MDS412-Madencilikte Bilgisayar Uygulamaları-Ara Sınav Ödevi

MDS412-Madencilikte Bilgisayar Uygulamaları-Ara Sınav Ödevi MDS412-Madencilikte Bilgisayar Uygulamaları-Ara Sınav Ödevi Diyarbakır ili sınırları içinde olduğu bilinen ve işletilmekte olan bir yerüstü maden sahası ile ilgili olarak koordinat bilgileri Ruhsat-izin.xls

Detaylı

Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir.

Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir. Sayfa numarası ekleme: Ekle menüsünden sayfa numaraları seçeneğine tıklandığında Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir. Tarih ve saat ekleme: Ekle menüsünden Tarih

Detaylı

1. VERİ TABANI ARAÇLARI

1. VERİ TABANI ARAÇLARI 1.1. Veri Tabanı Yazılımı 1. VERİ TABANI ARAÇLARI Veri tabanı yazılımı veri tabanının bilgiyi verimli bir şekilde düzenleyebilmesini, gerektiği zaman bilgiye ulaşılabilmesini sağlayan, birden çok kullanıcıya

Detaylı

Adres sorgu ekranında harita üzerindeki katmanların listelendiği Katman Listesi ve bu katmanlara yakınlaşmak için Git düğmesi bulunmaktadır.

Adres sorgu ekranında harita üzerindeki katmanların listelendiği Katman Listesi ve bu katmanlara yakınlaşmak için Git düğmesi bulunmaktadır. YARDIM DOKÜMANI 1. Giriş Ekranı Kent Rehberi uygulaması ara yüzünde, sorgulama işlemleri bölümü, haritacılık araçları bölümü, temel araçlar bölümü, sağ tık menüsü ve navigasyon işlemleri bölümleri bulunmaktadır.

Detaylı

5.Slayt ana hat görünümü 6.Görev bölmesi penceresi 7.Not alanı 8.Durum çubuğu

5.Slayt ana hat görünümü 6.Görev bölmesi penceresi 7.Not alanı 8.Durum çubuğu MS POWERPOINT 2010 PowerPoint, Windows ortamında çalışan bir sunu paket programıdır. Metin, taslak, çizim ve grafikler kullanılarak sunular, slaytlar, broşürler, bildiriler, konuşmacı notları ve taslaklar

Detaylı

İ İ İ. Ortofo ve Uydu Görüntüsü Seçimi. Haritalar Arasında Karşılaştırma Yapma. Ölçüm Araçları Kullanımı. Panoromık Görüntü / Sokak Görünümü Modülü

İ İ İ. Ortofo ve Uydu Görüntüsü Seçimi. Haritalar Arasında Karşılaştırma Yapma. Ölçüm Araçları Kullanımı. Panoromık Görüntü / Sokak Görünümü Modülü İ İ İ ( İlgili Yardım Dokümanın Gitmek İçin Başlığın Üzerine Tıklayınız!!! ) Ortofo ve Uydu Görüntüsü Seçimi Haritalar Arasında Karşılaştırma Yapma Ölçüm Araçları Kullanımı Panoromık Görüntü / Sokak Görünümü

Detaylı

Part-Helical Sweep/ Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY

Part-Helical Sweep/ Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY HELICAL SWEEP YÖNTEMİ İLE CİVATA ÇİZİMİ 1. Bu ve bundan sonraki hafta basit bir cıvata çizimi yapılacaktır. Cıvata çizimi için ilk olarak cıvata başını çizmek gerekir. Bunun için bir altıgen çizip bu altıgeni

Detaylı

İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 130 Bilgisayar Destekli Teknik Resim Ders Sunumu 2 Yrd. Doç. Dr. Eray Arslan eray.arslan@inonu.edu.tr Çizim Alanı Sınırlarının Ayarlanması (Limits komutu)

Detaylı

T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi. ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU

T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi. ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU 1 1. Sisteme Giriş Nokta Üniversite Otomasyonu sistemini kullanabilmek için öncelikle Windows işletim sisteminde bulunan

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımı çalışma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Güncel olarak

Detaylı

AÇILIŞ EKRANI. Açılış ekranı temelde üç pencereye ayrılır:

AÇILIŞ EKRANI. Açılış ekranı temelde üç pencereye ayrılır: AÇILIŞ EKRANI Açılış ekranı temelde üç pencereye ayrılır: Tam ortada çizim alanı (drawing area), en altta komut satırı (command line) ve en üstte ve sol tarafta araç çubukları (toolbar). AutoCAD te dört

Detaylı

Netcad 7.0 progamında Arazi Topoğrafyasının Gösterimi (NetSurf Modülü)

Netcad 7.0 progamında Arazi Topoğrafyasının Gösterimi (NetSurf Modülü) Netcad 7.0 progamında Arazi Topoğrafyasının Gösterimi (NetSurf Modülü) Netcad 7 yazılımı ilk çaıldığında ekrana ribbon tarzı menüler gelecektir. Menülerin tanırımları konu içinde örneklerle yapılacaktır.

Detaylı

Grafik Tasarım Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. Photoshop CS5. 1.1 Araçlar

Grafik Tasarım Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. Photoshop CS5. 1.1 Araçlar Photoshop CS5 1.1 Araçlar Photoshop'u başlattığınızda, Araçlar paleti ekranın sol tarafında gösterilir. Araçlar paletindeki bazı araçların bağlama duyarı seçenekler çubuğunda gösterilen seçenekleri vardır.

Detaylı

2000 de Programlarla Çalışmalar

2000 de Programlarla Çalışmalar Windows 2000 de Programlarla Çalışmalar 24 3 Windows 2000 de Programlarla Çalışmalar Programları Başlatmak Programları başlat menüsünü kullanarak, başlatmak istediğiniz programın simgesini çift tıklayarak

Detaylı

Pro/E. Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı

Pro/E. Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı Pro/E Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Pro/E Sketch (Taslak Çizim) Ortamı / Yrd.

Detaylı

BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI NESNE İŞLEMLERİ

BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI NESNE İŞLEMLERİ BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI NESNE İŞLEMLERİ Büro Yönetimi Öğretmeni Fatma GEZ RESİM EKLEME RESİM EKLEME Kelime işlemci programı, hazırlamış olduğumuz belgenin istenilen yerine resim ekleme özelliğine

Detaylı

Görev Çubuğu Özellikleri

Görev Çubuğu Özellikleri Görev Çubuğu Özellikleri Görev Çubuğu Ekranın altını yatay olarak kaplayan yatay Görev Çubuğu aktif olan pencereleri ve programları gösterir. Çalıştırılan her programın ve pencerenin simgesi işletim sistemi

Detaylı

MDS412-Madencilikte Bilgisayar Uygulamaları-Ara Sınav Ödevi

MDS412-Madencilikte Bilgisayar Uygulamaları-Ara Sınav Ödevi MDS412-Madencilikte Bilgisayar Uygulamaları-Ara Sınav Ödevi Muhtemel bir maden sahası için sondajlar yapılmıştır. Sondajların yapıldığı arazi yüzey topoğrofyası xyz koordinat verileri arazi.xls isimli

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com FIREWORKS (MENU OLUŞ TURMA) 1 Önce Başlat menüsü Programlar Adobe Web Premium CS3 Adobe Fireworks CS3 kısayol simgesi ile Fireworks programı açılır. 2 Fireworks programı açıldığında Karşımıza gelen Yeni

Detaylı

12. Kat Oluşturma. Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği incelenecektir.

12. Kat Oluşturma. Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği incelenecektir. 12. Kat Oluşturma Bu Konuda Öğrenilecekler: Yeni bir kat yaratmak Yaratılan katlara ulaşmak Kat ayarlarında değişiklik yapmak Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

Yeni Adrese Tebligat Gönderim İşlemleri

Yeni Adrese Tebligat Gönderim İşlemleri Yeni Adrese Tebligat Gönderim İşlemleri Yeni Adrese Tebligat Gönderim İşlemleri İÇİNDEKİLER Yeni Adrese Tebligat Gönderilme Aşamaları (Barkodsuz)... 3 YENİ ADRESE TEBLİGAT GÖNDERİLMESİ... 3 1- Tebliğ Durumu

Detaylı

Seri Numarası Takibi Destek Dökümanı

Seri Numarası Takibi Destek Dökümanı BİLNEX YAZILIM Seri Numarası Takibi Destek Dökümanı Hazırlayan Sinan Karagöz BİLNEX QUANTUM V3 PROGRAMLARINDA SERİ NUMARASI TAKİBİ İŞLEMLERİ Bilnex Yazılım Programlarında bir ürün için tek bir stok kartı

Detaylı

NETCAD GIS. Dr. Cemal Sevindi

NETCAD GIS. Dr. Cemal Sevindi NETCAD GIS Dr. Cemal Sevindi Netcad YAKALAMA MODLARI Yakalama Modları, NETCAD' in CAD tabanına ilişkin özelliklerdir.nokta tabanlı yazılımlara göre önemli farklardan bir tanesidir. Netcad'de çizim yapmak

Detaylı

Skecher (Çizim) Komutları

Skecher (Çizim) Komutları Skecher (Çizim) Komutları Ahmet SAN Karamürsel 2018 Sketch Oluşturma Catia programında katı model oluşturmak için öncelikle sketch oluşturmamız gerekir bu işlem sketcher araç çubuğu üzerindeki sketch ile

Detaylı

TĐGEM CBS Projesi Harita Sayfası Yardım Dokumanı

TĐGEM CBS Projesi Harita Sayfası Yardım Dokumanı TĐGEM CBS Projesi Harita Sayfası Yardım Dokumanı 1. Haritalama Özellikleri: Ana sayfada yer alan işletmeye ait genel katmanların görüntülendiği ve temel sorguların bulunduğu harita tüm birim ve kullanıcılar

Detaylı

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK Belli bir düzen içerisinde yan yana ve alt alta sıralanmış veya hizalı şekilde oluşturulması gereken bilgiler word de tablo kullanılarak hazırlanırlar. Örneğin bir sınıfa ait

Detaylı

TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ

TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ NOTERLİK BİLGİ SİSTEMİ UYGULAMASI KULLANIM Değişiklik Numarası: 1.5 14/11/2011 İÇİNDEKİLER 1 İÇİNDEKİLER... 2 ŞEKİL LİSTESİ... 3 TANIMLAR LİSTESİ... 4 KISALTMALAR LİSTESİ... 4 1. UYGULAMASI... 5 2. UYGULAMASINA

Detaylı

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz.

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz. MİCROSOFT WORD Office programlarının içersinde genelde yazı yazmak amaçlı kullanılan bir programdır Microsoft Word. Aşıdaki şekilde çalışma sayfası görülür. Şimdi Word çalışma sayfasını inceleyelim. Microsoft

Detaylı

ADOBE CONNECT PRO MEETİNG NASIL KULLANIRIM. Her yerden kolayca erisilebilen sinif. Erzurum 2012-2013

ADOBE CONNECT PRO MEETİNG NASIL KULLANIRIM. Her yerden kolayca erisilebilen sinif. Erzurum 2012-2013 ADOBE CONNECT PRO MEETİNG NASIL KULLANIRIM Her yerden kolayca erisilebilen sinif... Erzurum 2012-2013 ÖNSÖZ Bu kitapçık Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezince uzaktan eğitim

Detaylı

MÜHENDİSLİ ÇİZİMLERİ LABORATUVAR UYGULAMASI

MÜHENDİSLİ ÇİZİMLERİ LABORATUVAR UYGULAMASI MÜHENDİSLİ ÇİZİMLERİ LABORATUVAR UYGULAMASI Önemli Not: Geçen haftaki uygulamada AutoCAD in menü ve kısayolları yüklenememişti. Bu sorun hala devam ediyorsa aşağıda verilen işlem sırasını takip ederek

Detaylı

Rezistivite Cihazı Kullanım Klavuzu

Rezistivite Cihazı Kullanım Klavuzu Rezistivite Cihazı Kullanım Klavuzu Açılış ekranı açıklamaları: 1 - Son çalışma aç : Cizhazda en son çalışma yaptığınız dosyayı açar. 2 - Dosya aç : İstediğiniz dosyayı açmanızı sağlar. 3 Yeni çalışma

Detaylı

CAEeda TM GENEL TANITIM. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM GENEL TANITIM. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM GENEL TANITIM EDA Tasarım Analiz Mühendislik İÇİNDEKİLER 1. FARE TUŞLARININ GÖSTERİMİ...2 2. CAEeda TM YAZILIMININ GÖRSEL ARAYÜZ YAPISI...3 3. CAEeda TM VARSAYILAN İKON PANELİ TANIMLAMALARI...4

Detaylı

Universal Ltd. Şti. Ana Menü Alt Menü - 1 Alt Menü - 2 Alt Menü - 3 Dosya Harita Dosya İşlemleri Dosya Aç Dosya Yeni Dosya Kapat

Universal Ltd. Şti. Ana Menü Alt Menü - 1 Alt Menü - 2 Alt Menü - 3 Dosya Harita Dosya İşlemleri Dosya Aç Dosya Yeni Dosya Kapat Ana Menü Alt Menü - 1 Alt Menü - 2 Alt Menü - 3 Dosya Harita Dosya İşlemleri Dosya Aç Dosya Yeni Dosya Kapat Veri Ekle Mdb, Shape, GeoDB Veritabanı bağlantısı Sde Bağlantısı OleDb Bağlantısı Oracle, MsSQL,

Detaylı

Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur.

Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur. 4. EKLE SEKMESİ Ekle sekmesi Excel de tablo, grafik, köprü ve resim eklendiği sekmedir. 4.1. Tablolar Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur. Tablo oluşturulmak istenen

Detaylı

Krm.MobilTapu Uygulaması Kullanımı

Krm.MobilTapu Uygulaması Kullanımı Krm.MobilTapu Uygulaması Kullanımı Krm.MobilTAPU, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile protokol şartlarını sağlayan resmi kurumların güncel tapu ve kadastro verilerine Android ve IOS tabanlı cep telefonlarından

Detaylı

TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ

TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ NOTERLİK BİLGİ SİSTEMİ Değişiklik Numarası: 1.2 02/11/2011 İÇİNDEKİLER 1 İÇİNDEKİLER... 2 ŞEKİL LİSTESİ... 3 TANIMLAR LİSTESİ... 4 KISALTMALAR LİSTESİ... 4 1.... 5 2. NA GİRİŞ... 6 3. YENİ DEFTER ONAY

Detaylı

Mücavir İşlemlerinin NETCAT ile Hazırlanmasına İlişkin Kılavuz

Mücavir İşlemlerinin NETCAT ile Hazırlanmasına İlişkin Kılavuz Mücavir İşlemlerinin NETCAT ile Hazırlanmasına İlişkin Kılavuz NETCAD İLE MÜCAVİR ONAMA 1. Yeni bir proje açılır. Proje > yeni 2. Proje > özellikler menüsünden projenin projeksiyonu, datumu ve dilim nosu

Detaylı

ADOBE CONNECT PRO MEETİNG NASIL KULLANIRIM? Her yerden kolayca erişilebilen sınıf. Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi 0(442)

ADOBE CONNECT PRO MEETİNG NASIL KULLANIRIM? Her yerden kolayca erişilebilen sınıf. Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi 0(442) ADOBE CONNECT PRO MEETİNG NASIL KULLANIRIM? Her yerden kolayca erişilebilen sınıf Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi 0(442) 231 5610 ÖNSÖZ Bu kitapçık Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama

Detaylı

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın.

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın. Madde İmleri ve Numaralandırma Sıralı veya sırasız listeler oluşturmak için madde imleri ve numaralandırma seçeneğini kullanabilirsiniz. Madde İşaretli ve Numaralandırılmış Listeler Oluşturma Yazılı olan

Detaylı

SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN

SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN SOLİDWORKS E GİRİŞ: MENÜLER SolidWORKS te rahat çizim yapabilmek, komutlara rahat ulaşabilmek için Windows ta da olduğu gibi araç çubukları vardır. Bazı araç

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM 1. HAFTA

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM 1. HAFTA BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM 1. HAFTA AUTOCAD Nedir? AutoCAD, tasarım ve çizimlerinizi bilgisayarda yapabilmenizi sağlayan Bilgisayar Destekli Tasarım ve Çizim yazılımıdır. AutoDesk Ltd. İsviçre şirketinin

Detaylı

Temel Bilgisayar kullanımı

Temel Bilgisayar kullanımı Temel Bilgisayar kullanımı Bu kısımda öğreneceğimiz bilgiler Bilgisayarı Açma Kapama Bilgisayarı yeniden başlatma Yanıt vermeyen programı kapatma Masaüstü ekranını tanıyalım Bilgisayarı Açma Reset Güç

Detaylı

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir.

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir. Başlangıç Bu dersin amacı, öğrencilerin çalışma hayatlarında Microsoft Word programını daha etkili ve verimli kullanmalarını sağlamak ve karşılaştıkları sorunların çözümlerine ulaşma konusunda deneyim

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu -2016 2017 Güz Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Sayfa Görünümünün Değiştirilmesi: Belgenin normal, anahat, taslak, tam okuma sayfası ve web görünümlerinde gösterilmesini

Detaylı

BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın)

BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın) BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Çizim alanına yeni katmanlar oluşturur. Object Properties toolbar: Format menu: Layer Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın) LAYER komutu

Detaylı

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI 1-) Word 2010 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ AKÖREN ALİ RIZA ERCAN MESLEK YÜKSEK OKULU

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ AKÖREN ALİ RIZA ERCAN MESLEK YÜKSEK OKULU T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ AKÖREN ALİ RIZA ERCAN MESLEK YÜKSEK OKULU SİSTEM ANALİZİ VE TASARIM (POLİÇE TAKİP PROGRAMI) Kadir DİREK 08742057 BİLGİSAYAR TEKNOLOJİSİ VE PROGRAMLAMA P22B İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 2

Detaylı

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Microsoft Office Word Kelime işlemci, görsel nesnelerin veya çizimlerin resim ya da arka plan olarak kullanıldığı metinler oluşturabilen, harita ve tablo gibi şekiller

Detaylı

Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi (V )

Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi (V ) FieldGenius harita ekranı tüm menülere ulaşımın sağlandığı ana ekrandır. Çizim ekranı dinamik özelliklere sahip olup objeler grafik ekrandan seçilebilir. Bu sayede nokta aplikasyonu, mesafe ölçümü gibi

Detaylı

New Project. User guide

New Project. User guide New Project User guide Table of Contents New Project... 3 Katman Yöneticisi... 4 Katman Yöneticisi Araçları... 6 Katman İşlemleri... 8 Katman Görünümü... 9 Katman Ekleme... 10 Aktif Katman Yapma... 12

Detaylı

EBA Dosya Uygulaması Kullanıcı Kılavuzu ( W eb)

EBA Dosya Uygulaması Kullanıcı Kılavuzu ( W eb) EBA Dosya Uygulaması Kullanıcı Kılavuzu ( W eb) İçindekiler EBA Dosya Nedir?... 1 Kimler kullanabilir?... 2 Uygulama Ne işe Yarar?... 2 Sisteme internet üzerinden giriş nasıl yapılır?... 2 Yeni bir klasör

Detaylı

GİRİŞ KULLANIM KILAVUZU

GİRİŞ KULLANIM KILAVUZU İçindekiler GİRİŞ... 2 KULLANIM KILAVUZU... 3 Kullanıcı Arayüzü;... 3 Full sürümde yer alan modüller;... 4 Finans Modülü... 5 Yeni Cari hesap nasıl eklenir?... 5 Cari Hesap Fişi Nasıl Oluşturulur?... 8

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA Pencerenin ortasında bulunan beyaz sayfa, slayt tasarımında kullanacağımız sayfamızdır. Sol panelde bu slayt sayfasının küçültülmüş halde bir

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Aydın Mühürcü, Yrd.Doç.Dr. Ahmet Küçüker

Yrd.Doç.Dr. Aydın Mühürcü, Yrd.Doç.Dr. Ahmet Küçüker 2D Çizim Oluşturma Yrd.Doç.Dr. Aydın Mühürcü, Yrd.Doç.Dr. Ahmet Küçüker 1. DÜZ ÇĐZGĐ (LINE) ÇĐZME Line komutu, ekran üzerinde girilen iki nokta arasında çizgi çizmek amacıyla kullanılmaktadır. Erişimi

Detaylı

Excel de çalışma alanı satır ve sütunlardan oluşur. Satırları rakamlar, sütunları ise harfler temsil eder. Excel çalışma sayfası üzerinde toplam

Excel de çalışma alanı satır ve sütunlardan oluşur. Satırları rakamlar, sütunları ise harfler temsil eder. Excel çalışma sayfası üzerinde toplam Microsoft Excel Microsoft Office paket programı ile bizlere sunulan Excel programı bir hesap tablosu programıdır. her türlü veriyi tablolar yada listeler halinde tutmak ve bu veriler üzerinde hesaplamalar

Detaylı

KENDİ ÇİZİM PROGRAMIMIZI OLUŞTURALIM

KENDİ ÇİZİM PROGRAMIMIZI OLUŞTURALIM 1 Şimdi kendi çizim programınızı oluşturmaya ne dersiniz. Bunun için önce kedimizi silelim ve kalem kuklasını seçelim. Daha sonra kılıklar sekmesine gidip pencilb adlı kılığı silelim. 2 Biraz önceki alıştırmada

Detaylı

Yağmur iniş borusu Farklı kesitlerde oluşturulabilen yağmur iniş boruları, çatı altı ve balkonlara dirsek bağlantı için ilave bağlantı boruları.

Yağmur iniş borusu Farklı kesitlerde oluşturulabilen yağmur iniş boruları, çatı altı ve balkonlara dirsek bağlantı için ilave bağlantı boruları. YENİ OLANAKLAR Çelik yapı elemanları Çelik kolon, çelik kiriş, döşeme, gergi çubuğu, çelik çapraz, uzay kafes sistem ve makaslar da mimari tasarım sürecine dahil edilmiştir. Betonarme ve çelik taşıyıcılar

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI

SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI 1.Windows 7 Temelleri 1.2. Masaüstü 1. Windows 7 de dosyaların hangi programla açılacağını

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 EXCEL DE GRAFİK UYGULAMA GRAFİKLER Grafikler, çok sayıda verinin ve farklı veri serileri arasındaki ilişkinin anlaşılmasını

Detaylı

BLEND YÖNTEMİ İLE KATI MODEL OLUŞTURMA

BLEND YÖNTEMİ İLE KATI MODEL OLUŞTURMA BLEND YÖNTEMİ İLE KATI MODEL OLUŞTURMA Bu yöntem ile çizilen iki kesit katı olarak birleştirilir. Aşağıdaki şekilde blend yöntemi ile oluşturulan bir katı model gözükmektedir. 1. FILE menüsünden New seçilir.

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ HARİTA YAPIMI LABORATUAR UYGULAMALARI

BİLGİSAYAR DESTEKLİ HARİTA YAPIMI LABORATUAR UYGULAMALARI N.E.Ü. MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR DESTEKLİ HARİTA YAPIMI LABORATUAR UYGULAMALARI HAZIRLAYANLAR PROF.DR. İ. ÖZTUĞ BİLDİRİCİ YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ZAHİT SELVİ YRD.

Detaylı

İçindekiler Tablosu Talep Destek Yönetim Sistemi Programı...3

İçindekiler Tablosu Talep Destek Yönetim Sistemi Programı...3 İçindekiler Tablosu Talep Destek Yönetim Sistemi Programı...3 1. Özellikler.3 2. Kullanım..3 2.1. Ana Sayfa..5 2.2. Talep Modülü.7 2.3. Takibim Modülü 9 2.4. Takipte Modülü..11 2.5. Silinen Talepler Modülü...11

Detaylı

Teknik Resim Çıkartılması

Teknik Resim Çıkartılması Teknik Resim Çıkartılması Open komutuna tıklayarak daha önce çizmiş olduğumuz D2-Revolved Feature isimli part dosyamızı açalım. New komutuna tıklayarak yeni bir Drawing dokümanı oluşturalım. Karşımıza

Detaylı

POWER POİNT 2007 DERS NOTLARI

POWER POİNT 2007 DERS NOTLARI POWER POİNT 2007 DERS NOTLARI Power Point sunu yapmak için kullanılan bir programdır. İçerisindeki slaytlar çoğaltıltıp düzenlenerek sunu gerçekleştirilir. Bir Power Point 2007 programının dosya uzantısı

Detaylı

MS WORD 4.BÖLÜM. Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek.

MS WORD 4.BÖLÜM. Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek. MS WORD 4.BÖLÜM Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek. Neler Öğreneceksiniz? Bu bölümü bitiren kişi: 1. Ekle sekmesini tanır. 2. Kapak sayfası oluşturabilir.

Detaylı

KENT REHBERİ 1.0 KULLANIM KILAVUZU

KENT REHBERİ 1.0 KULLANIM KILAVUZU KENT REHBERİ 1.0 KULLANIM KILAVUZU İçindekiler KENT REHBERİ 1.0 KULLANIM KILAVUZU... 0 HARİTA TOOLBAR... 5 Katman Yönetimi :... 6 Kaydır :... 8 Tüm Harita :... 8 Yaklaş :... 8 Uzaklaş :... 8 Önceki Görünüme

Detaylı

HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU

HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU Ekim 2015 İçindekiler 1. HAL KAYIT SİSTEMİ NE GİRİŞ... 2 2. HAL HAKEM HEYETİ BAŞVURU OLUŞTURMA SÜRECİ... 2 2.1. BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BİLGİLERİN

Detaylı

UFRS ANALİZ DOKÜMANI

UFRS ANALİZ DOKÜMANI UFRS ANALİZ DOKÜMANI Versiyon 7.0.7 MatriksMatriksMatriksMatriksMa 25.10.2013 triksmat Bilgi Dağıtım Hizmetleri A.Ş. riksmatriksmatriksmatriksmatriksiksmatr iksmatriksmatriksmatriksmatriksmatriks İÇİNDEKİLER

Detaylı

6. NESNE İŞLEMLERİ 6.1. Resim Ekleme Ekle Çizimler Resim Küçük Resim : Ekle Resim Ekle : Ekle Çizimler 6.2. Şekil Ekleme Ekle Çizimler şekiller

6. NESNE İŞLEMLERİ 6.1. Resim Ekleme Ekle Çizimler Resim Küçük Resim : Ekle Resim Ekle : Ekle Çizimler 6.2. Şekil Ekleme Ekle Çizimler şekiller 6. NESNE İŞLEMLERİ Bu bölümde nesnelerin nasıl eklendiğini ve nasıl biçimlendirildiğini öğreneceğiz. 6.1. Resim Ekleme Kelime işlemci programı, hazırlamış olduğumuz belgenin istenilen yerine resim ekleme

Detaylı

ACCESS DERS 2. 1. Tablolarda Düzenleme

ACCESS DERS 2. 1. Tablolarda Düzenleme ACCESS DERS 2 1. Tablolarda Düzenleme Geçen notlarda en durumda Musteri, iller ve ilçeler isminde 3 tane tablomuz olmuştu. Şimdi bu tablolar üzerinde düzenlemeler yapacağız. İlk düzenlemeyi tablo ve tablo

Detaylı

Saha Jeolojisi Ödevi Açıklamaları

Saha Jeolojisi Ödevi Açıklamaları Saha Jeolojisi Ödevi Açıklamaları 24 Kasım 2015, Saha Jeolojisi dersi kapsamında yürüttüğümüz arazi çalışmaları genel anlamıyla jeolojik haritalama ile ilgilidir. Elimizdeki topografik haritalara jeolojik

Detaylı

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ Ali ATALAY a ait ders notları. TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİNİN DEVAMI ---WORD NOTLARI

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ Ali ATALAY a ait ders notları.   TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİNİN DEVAMI ---WORD NOTLARI 11 2007 ve üsü versiyonlarında Word *.docx uzantısı alır. Bu uzantı 2007,2010,2013 versiyonlarında açılır. Ancak 2003 ve daha eski versiyonlarında açılmayabilir. Bunun nedeni eski versiyonlar docx uzantısını

Detaylı

MAPINFO PROFESSIONAL TEMEL VE İLERİ SEVİYE KURS İÇERİĞİ

MAPINFO PROFESSIONAL TEMEL VE İLERİ SEVİYE KURS İÇERİĞİ MAPINFO PROFESSIONAL TEMEL VE İLERİ SEVİYE KURS İÇERİĞİ Başar Bilgisayar Sistemleri Ve İletişim Teknolojileri San. Ve Tic. Ltd. Şti. Web site: http://www.basarsoft.com.tr Kontak mail: basar@basarsoft.com.tr

Detaylı

BÖLÜM 17 17. ÜÇ BOYUTLU NESNELERİ KAPLAMA VE GÖLGELENDİRME

BÖLÜM 17 17. ÜÇ BOYUTLU NESNELERİ KAPLAMA VE GÖLGELENDİRME BÖLÜM 17 17. ÜÇ BOYUTLU NESNELERİ KAPLAMA VE GÖLGELENDİRME 17.1. HİDE Üç boyutlu katı modelleme ve yüzey modellemede Wireframe yapılarının görünmemesi için çizgileri saklama görevi yapar. HİDE komutuna

Detaylı

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir.

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3. GİRİŞ SEKMESİ Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3.1. Excel 2010 da Kesme, Kopyalama, Yapıştırma ve Biçim Boyacısı Giriş sekmesinin ilk grubu olan Pano

Detaylı

CAEeda TM NACA0012 OLUŞTURULAN DÖRTGENE ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM NACA0012 OLUŞTURULAN DÖRTGENE ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM NACA0012 OLUŞTURULAN DÖRTGENE ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA EĞİTİM NOTU EDA Tasarım Analiz Mühendislik KAPSAM Naca 0012 profili kullanılarak oluşturulmuş düzlem geometrisinde çözümağı üretme. MODELLEME

Detaylı

ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III

ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III Dolgu (Fillet) Dolgu (Fillet) komutu, 2 boyutlu nesnelerin kenarlarını ya da 3 boyutlu nesnelerin bitişik yüzeylerini yuvarlamakta ya da dolgulamaktadır.

Detaylı

ÖRNEK. a=1 yazdığımızda ar k 1 sayısı a harfi olmuştur. Aynı şekilde b=2 dediğimizde 2 sayısı b. Diyagramımıza başlıyoruz. Başla

ÖRNEK. a=1 yazdığımızda ar k 1 sayısı a harfi olmuştur. Aynı şekilde b=2 dediğimizde 2 sayısı b. Diyagramımıza başlıyoruz. Başla ALGORİTMAYA GİRİŞ 11 Bu akış diyagramlarını kullanarak bilgisayarlarımızla basit programlar üretebiliriz. Aynı okula nasıl giderim örneğindeki gibi bilgisayara adım adım ne yapacağını belirtebiliriz. Bilgisayar

Detaylı

Resimdeki alandan tarih aralığı belirterek de (testlerin hasta hesabına aktarıldığı tarihi baz alır). İstek yapılan hasta listesine ulaşabilirsiniz.

Resimdeki alandan tarih aralığı belirterek de (testlerin hasta hesabına aktarıldığı tarihi baz alır). İstek yapılan hasta listesine ulaşabilirsiniz. LABORATUAR MODÜLÜ GENEL İŞLEYİŞ Meddata laboratuar modülünde hastalarınızı dosya numarasıyla onaylı işlemleri id numarasıyla kolaylıkla erişebilirsiniz. Bunun için ilgili alanlara numaraları girip enter

Detaylı

NETCAD TAPU KULLANICI DÖKUMANI NETCAD TAPU KULLANICI DÖKUMANI Netcad Tapu Nedir? E-Devlet Modülü... 2

NETCAD TAPU KULLANICI DÖKUMANI NETCAD TAPU KULLANICI DÖKUMANI Netcad Tapu Nedir? E-Devlet Modülü... 2 NETCAD TAPU KULLANICI DÖKUMANI NETCAD TAPU KULLANICI DÖKUMANI... 1 1. Netcad Tapu Nedir?... 2 2. E-Devlet Modülü... 2 1.... 4 2.... 7 3.... 8... 8 4.... 14 5.... 15 a) İdari Süzgeç Seçimi... 16 b) Liste

Detaylı

1. ÇALIŞMA ALANI hücre çalışma sayfası kitap Başlık çubuğu Formül çubuğu Aktif hücre Sekmeler Adres çubuğu Kaydırma çubukları Kılavuz çizgileri

1. ÇALIŞMA ALANI hücre çalışma sayfası kitap Başlık çubuğu Formül çubuğu Aktif hücre Sekmeler Adres çubuğu Kaydırma çubukları Kılavuz çizgileri 1. ÇALIŞMA ALANI Bir elektronik tablolama yazılımını açtığınızda göreceğiniz şey, kutularla dolu bir pencere olacaktır. Satırlar ve sütunların kesişmesiyle oluşan bu kutulara hücre adı verilir. Hücreleri

Detaylı

BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.)

BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.) AYRANCILAR ORTAOKULU BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.) SORU 9-) Yandaki butonun görevi nedir? 1-) Word nedir? Hesap Programıdır Tablo - Grafik

Detaylı