MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ"

Transkript

1 MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MANİSA SOMA EYNEZ KÖMÜR İŞLETMESİ SAHASI JEOFİZİK JEOELEKTRİK ETÜT RAPORU Altan M.İÇERLER Jeofizik Yük. Müh. JEOFİZİK ETÜTLERİ DAİRESİ MART 2009-ANKARA

2 İÇİNDEKİLER MANİSA SOMA EYNEZ...1 KÖMÜR İŞLETMESİ SAHASI...1 JEOFİZİK JEOELEKTRİK ETÜT RAPORU...1 JEOFİZİK ETÜTLERİ DAİRESİ...1 İÇİNDEKİLER ÖZ GİRİŞ Çalışıma Amacı: Çalışma alanı: Çalışma Yöntemleri: Öncel Çalışmalar Çalışmayı Yürütenler JEOLOJİ Şekil 2. Genel Jeolojik Yapının Dikey Kesiti DEĞERLENDİRME ; Sch Dizilimi DES kesitleri ; S1a Kesiti (Şekil 5.) ; S1b Kesiti ( Şekil 6. ) ; S2 kesiti ( Şekil 7. ) ; S3 Kesiti ( Şekil 8. ) ; S4 Kesiti ( Şekil 9. ) ; S5 Kesiti ( Şekil 10. ) ; S6 Kesiti ( Şekil 11. ) ; S7 Kesiti ( Şekil 12. ) ; S8 Kesiti ( Şekil 13. ) ; S9 Kesiti ( Şekil 14. ) ; Schlumberger ve Wenner profil kaydırma kesitleri ; SP ( Doğal Potansiyel ) Profil Kesitleri (Şekil 17.) Oluşturulan Fay Haritası SONUÇ VE ÖNERİLER YARARLANILAN KAYNAKLAR...29

3 1 1.ÖZ MTA Genel Müdürlüğü Jeofizik Etütleri Dairesi Başkanlığı ile Park-Teknik Turizm A.Ş arasında yapılan sözleşme gereğince Manisa- Soma Eynez yöresinde Park Teknik e ait kapalı kömür sahasında ücretli jeofizik- Jeoelektrik etüdü yapılmıştır. Arazi çalışmaları tarihinde başlamış tarihinde bitmesi gerekirken, olumsuz hava koşulları nedeniyle araziye çıkılamayan günler için 10 günlük ek süre sonucunda tarihinde tamamlanmıştır. Jeofizik-Jeoelektrik etüt, kapalı ve derindeki linyit kömür sahasındaki tektonik yapıyı, özellikle fayların yönü, atımı, uzanımı ve yeraltı röliyefinin tespiti amaçlanmıştır. Sahada dekopaj, kömür pasası, hafriyat ve engebeli arazide ağaçlık olması nedeniyle profil ve ölçümlerin oluşturulmasında oldukça zorluk çekilmiştir. Sahada en altta Paleozoyik ( Metomorfik) şistler yer almakta, onun üzerinde kömür içeren miyosen pliyosen kiltaşı-kumtaşı marn kireçtaşı aglomera tüf-tüfit gelmektedir. En üste ise tüf, tüfit, kiltaşı, kumtaşı, gevşek marn, bunların üzerinde de kuarternerler, yaşlı alüvyon, yamaç molozları gelmektedir. Çalışmada 20 adet AB/ 2 = 500m ile 10 adet AB/ 2 = 1000m arasında toplam 30 adet DES, 10 km uzunluğunda 6 adet Schulumberger ve Wenner dizilimi ile profil kaydırma ve 5 km uzunluğunda 6 profilde SP ( Doğal Potansiyel ) yapılmıştır. Tüm çalışmalar sonucunda, KD- GB uzanımlı faylar ile elektriki taban Mezosoyik killi şist röliyefi tespit edilmiş, genel olarak Kuzey- Güney ve Batıya doğru derinleşen bir yapının varlığı ortaya çıkartılmıştır.

4 2 2. GİRİŞ 2.1- Çalışıma Amacı: KD-GB uzanımlı fayların derindeki konumları, dalımları, atımları ve kömür taban röliyefinin tespiti ile olası diğer fayların tespiti amaçlanmıştır Çalışma alanı: Çalışma alanı Park Teknik Turizm AŞ nin Soma Enez deki ruhsatlı alan içerisindeki kapalı linyit kömür ocağı J19 a4 Balıkesir paftasındadır. 1. Çalışma alanının köşe koordinatları; Köşe noktası Sol alt köşe Sol üst köşe Sağ üst köşe Sağ alt köşe Dır. ( Şekil:1; Bulduru Haritası) Y (m) X(m)

5 3 Şekil 1. İnceleme alanının yer bulduru haritası 2.3- Çalışma Yöntemleri: Jeoelektrik etüt 20 adet AB/2=500m ile 10 adet AB/2=1000m olacak şekilde Sch. dizilimi yapılarak yürütülmüştür. Bunun yanında sözleşme gereği 6 profilde 10 km ve derinliği m arasında değişen Wenner ve Schlumberger dizilimli profil kaydırma ile 5 km SP ( Doğal Potansiyel ) ölçümü yapılmıştır. KOZAKLI

6 4 2.4 Öncel Çalışmalar İlgili sahaya en yakın Eynez ve Yunt dağı çevresinde 1988 ve 1990 yıllarında H. Şahin (Jeofizik Mühendisi ),1987 yılnda R.Karlı (Jeofizik Y.Mühendisi), 2003 yılında R.KarlıH.Şahin, 1980 de R.Karlı S.Sülün (Jeofizik Y. Müh.) tarafından Jeofizik- Jeoelektrik çalışmaları yapılmıştır. Etüt sahasındaki Jeolojik bilgiler ise Park teknik AŞ nin personeli olan jeoloji Y.Mühendisi İlhan İçel tarafından sözlü olarak alınmıştır. 2.5 Çalışmayı Yürütenler Soma Eynez kapalı kömür ocağındaki Jeoelektrik çalışmaları; Altan İÇERLER (Kamp Şefi- Jeofizik Y.Müh. MTA Merkez ) Taner BEKAR ( Jeofizik Y. Müh. MTA Trabzon ) ve Ercan PAKER ( Obzerver MTA Merkez ) tarafından yürütülmüştür. 3.JEOLOJİ Jeolojik bilgiler Park- Teknik elemanlarından Jeoloji Y. Müh. Sn. İlhan İÇEL den alınmıştır. Temel kayaç paleozoyik metamorfik şist ve grovak ile mezosoyik yaşlı kristalen kireçtaşlarından oluşmuştur. Bunun üzerinde uyumsuz olarak çakıltaşı, kiltaşı, killi şist ardalanması oluşmuştur ki bu zon Jeoelektrik taban ile deneştirdiğimiz jeolojik tabandır. İşte bu taban üzerinde miyosen yaşlı linyit ardalanmaları ve daha sonra ise marn ve kireçtaşı (gölsel ) gelmektedir. Üzerinde ise pliyosen kumtaşı, çamurtaşı, alacalı kil ile başlayıp üstte tüf, marn, bazalt, aglomera, silisifiye kireçtaşı ve tüfler gelmektedir. En üstte ise kuvaterner molozları yer almaktadır. Genel jeolojik yapı Şekil 2 de gösterilmiştir.

7 5 Şekil 2. Genel Jeolojik Yapının Dikey Kesiti Sahada miyosen öncesi horst ve grabenler KD-GB yönlü faylar ve önemli yapısal uzanımlar, miyosen ve pliyosende ise KD-GB yönlü faylar ikinci bir horst- grabenleri oluşturmuştur. Kıvrım eksenleri KD-GB yönlü GB ya doğru dalmıştır. Kömür üzerinde marn+kireçtaşı miyosen yaşlıdır. Üzerinde ise pliyosen yaşlı kumtaşı-çamurtaşı gelmektedir.

8 6 4.DEĞERLENDİRME Soma-Eynez işletme sahasındaki Jeoelektrik etüt alanı, uygulanan DES ölçüsü, Profil çalışması ve PS yapılması için uygulanan sistemin kuramsal değerlerinin zorlamasına karşın (örneğin arazinin engebeli, ağaçlıklı, birçok yerde dağ gibi kömür pasalarının oluşu ve çok yerde dekopaj ve hafriyat ) son derece dikkatli çalışılarak sonuca gidilmiş ve etüt tamamlanmıştır. ( Şekil:3; Sahanın uzaydan görünümü ) Şekil 3. Sahanın uzaydan görünümü Yapılan gerek 30 adet Jeoelektrik DES ölçüsü, gerek 6 profilde 4 seviyede Sch ve Wenner profil çalışması ve gerekse PS çalışmaları sonucunda elde ettiğimiz kesit ve profilleri açıklamaya çalışalım; ( Şekil;4 Jeofizik lokasyon haritası)

9 7 Şekil 4. Jeofizik lokasyon haritası.

10 8 4.1; Sch Dizilimi DES kesitleri Tüm kesitlerde elektriki tabanın ortalama 15-20m üzerinde kömür seviyesi mevcuttur ; S1a Kesiti (Şekil 5.) KB dan GD ya doğru D7,D3,D9,D2,D11,D1,D20,D23 ve D29 DES noktalarını içermektedir. Gerek eşrezistivite ve gerekse yapı kesitinde kuzeyden güneye doğru derinleşen bir yapı görünmekte D1 ve D20- D23 noktaları civarında güneye doğru düşen iki fayın olabileceği düşünülmüştür. Profilin son noktası olan D29 dan sonra ihtimal tekrar yükselen bir fayın olabileceği düşünülmektedir ( D29 dan sonra ölçüm değerleri yoktur ).Bu duruma göre yapı kesitinde elektriki tabanın kuzey tarafında m derinlikte, güneye doğru ise D23-D29 noktaları civarında m civarında olabileceği görülmektedir.

11 ; S1b Kesiti ( Şekil 6. ) KB dan GD ya doğru D7,D3,D9,D2,D11,D1,D21,D28,D24veD26 DES noktalarını içermektedir. Bu kesitlerde de, kuzeyden güneye doğru derinleşen bir yapı görülmektedir. D2-D11 noktaları civarında ihtimal düşen bir fay, D21-D28 noktaları civarında az yükselen bir veya iki adet fay, D28 den sonra ise güneye doğru derinleşen bir yapı görülmektedir. Elektriki taban kuzey tarafında m, güney tarafında ise m ye kadar inmektedir.

12 ; S2 kesiti ( Şekil 7. ) Batıdan doğuya doğru D13,D8,D9,D12 ve D6 DES noktalarını içermektedir. Burada kesitin yönü batıdan doğuya doğru olup, yapı doğudan batıya doğru derinleşmektedir. Zaten kesitlerde de D12 civarında fay ve fayın sağ tarafı D6 ya doğru yapı yükselmekte, batıya D13 noktasına doğru derinleşmektedir. Elektriki taban doğuda m iken batı tarafında D13 civarında m ye doğru derinlik göstermektedir.

13 ; S3 Kesiti ( Şekil 8. ) Batıdan doğuya doğru D13,D4,D2,D15 ve D16 DES noktalarını içermektedir. Yine doğudan batıya doğru derinleşen bir yapı görülmektedir.d16 da tespit edilen faydan sonra batıya doğru alçalan ve kendi içerisinde kırılarak yükselip alçalan ( horst- graben ) D2 ve D14 e yakın noktalarda faylar tespit edilmiştir. Elektriki taban derinliği S2 kesitine (Şekil7) benzemektedir.

14 ; S4 Kesiti ( Şekil 9. ) Batıdan doğuya doğru D17,D10,D1 ve D18 DES noktalarını içermektedir.s3 kesiti gibi doğudan batıya doğru derinleşmektedir. D18 D1 noktaları civarında yükselen bir fay, D10 noktasına doğru yapı derinleşmekte ve bu noktadan sonra derinleşen fakat kendi içinde horstgraben yaparak D18 de ihtimal bir fayla yükselerek D17 ye doğru tekrar derinleşmektedir. Elektriki taban seviyesi S3 Kesitine benzemekte ise de biraz daha derinleşmektedir.

15 ; S5 Kesiti ( Şekil 10. ) Batıdan doğuya doğru D19,D20,D21ve D25 DES noktalarını içermektedir. Bu kesitte D21 ve D19-D20 noktaları arasında tespit edilen fayların batı ve doğu kısımları yükselmektedir. D25 noktasının doğu tarafı ise ihtimal düşen bir fay olabileceği düşüncesindeyiz. Elektriki taban batı tarafta m, doğu tarafta ise m arasındadır.

16 ; S6 Kesiti ( Şekil 11. ) Batıdan doğuya doğru D27,D22,D23 ve D24 DES noktalarını içermektedir. En derin kısımda oluşturulan kesittir. Kendi içerisinde horst graben yapmakla beraber batıya doğru daha fazla derinleşmektedir. D27-D22,D27-D23 noktaları arsında fay sistemi ve D24 noktası civarında İhtimal bir fay görülmektedir. Elektriki taban derinliği ortalama m civarındadır.

17 ; S7 Kesiti ( Şekil 12. ) Kuzeyden güneye doğru D5,D12,D15, D18,D21,D28,D24,D26 ve D30 DES noktalarını içermektedir. Bu kesit kuzeyden güneye tespit edilen fayın hemen yanında, bazen paralel ve bazen de tespit edilen fayı birçok yerde kestiğinden fazla miktarda horst-graben oluşumuna neden olmaktadır. Bundan dolayı fazla atıf yapılmamakla birlikte kuzeyden güneye doğru derinleşen bir yapı görülmektedir. Elektriki taban kuzeyde m civarında güneyde ise m civarındadır.

18 ; S8 Kesiti ( Şekil 13. ) Kuzeyden güneye doğru D13,D14,D17,D19,D23 ve D29 DES noktalarını içermektedir. Bu kesiti de aynı şekil 12 deki kesit 7 gibi düşünebiliriz. Horst graben sistemi içinde kuzeyde elektriki taban m, güneyde ise m ye inmektedir.

19 ; S9 Kesiti ( Şekil 14. ) KD dan GB ya doğru D6,D15,D1,D20 ve D22 DES noktaları içermektedir.bu kesitte de KD dan GB ya doğru derinleşen bir yapı ve D15 ile D20 noktalarında faylar görülmekte ve yine elektriki taban KD da m GB da m civarındadır.

20 18 4.2; Schlumberger ve Wenner profil kaydırma kesitleri Gerek Sch. ve gerekse Wenner ile yapılan çalışmalarda Wenner için yerine göre a= m sch için AB/2 = ve 350m olarak alınmış ve profil eşrezistivite kesitleri çıkartılarak değerlendirilmiştir. Bu profiller, A, B, C, D, E ve F olup eşrezistivite ve yapı kesitleri gösterilmiştir. Bu kesitlere göre de 4.1 de açıkladığımız bazı DES profilleri ile beraber olan Sch ve Wenner kaydırmalarda fay, kırık sistemler, dalım, derinlik, elektriki taban ve taban üstü için gördüğümüzü desteklemektedir ( Şekil 15a,b,c,d,e,f Jeofizik profil kaydırma kesitleri).

21 19

22 20

23 21

24 22

25 23 Şekil 15 (a, b,c,d,e,f) Wenner, Sch. ve Eşrezistivite kesitleri Ayrıca, DES profillerinin dışında kalan profil kesitlerinde kuzeyde paleozoyik kireçtaşları sınırında, doğuda, güneyde ve batıda Park teknik işletme ruhsat sınırlarında önemli faylar tespit edilmiştir (Şekil 16 Jeofizik etüt sonucu elde edilen fay haritası ).

26 24 4.3; SP ( Doğal Potansiyel ) Profil Kesitleri (Şekil 17.) Sch. ve Wenner ( Profil kaydırma ) için oluşturduğumuz A, B, C, D, E ve F profillerinde ölçülen SP değerleri, arazi yapısının kuramsal olarak PS değerlerine pek fazla uyumlu olamadığından dolayı net yorum yapılamamıştır. Çünkü, kömür pasaları ( bazı yerlerde balçık halinde ), hafriyat ve dekopaj yığıntıları nedeniyle düzgün ölçü almamız uygun olmamıştır. Ayrıca yatay formasyonlar arasında rezistivite ve fiziksel kontraslar fazla olmadığından dolayı ölçülen PS değerleri için sağlıklı bir değerlendirme yapılamamıştır (Şekil 17.a,b,c,d,e,f SP profil kesitleri ).

27 25

28 26 Şekil 17 (a,b,c,d,e,f ) SP Profil Kesitleri 4.4. Oluşturulan Fay Haritası Bütün bu kesitlerin değerlendirilmesi sonucunda KD- GB yönlü ortalama 1000m uzunluğunda 4 adet olası fay tespit edilmiştir. Bu 4 fayın ortalarındaki iki fay birbirine çok yakın olduğundan derinde tek bir fay gibi değerlendirebiliriz. Bu durumda tespit edilen faylar 3 adet olarak düşünülmektedir. Her olasılıkta kuzeyden güneye doğru derinleşen bir yapının varlığını söyleyebiliriz. Ayrıca çalışma alnımızın doğusundaki ruhsat sınırı civarında KD-GB yönlü bir fay, güneydeki yine ruhsat sınırı civarında KB-GD yönlü bir fay, batıdaki ruhsat sınırında da K-G veya KD GB yönlü bir fay tespit edilmiştir. Kuzeydeki ruhsat sınırında bir süreksizlik tespit edilmiş ise de bu süreksizliğin kuzeydeki paleozoyik kireçtaşlarının üzerindeki formasyonların kayması sonucu olabileceğini düşünmekteyiz.(şekil 16 jeofizik etüt sonucu elde edilen fay haritası ).

29 27 Şekil 16. Jeofizik etüt sonucu elde edilen fay haritası

30 28 5. SONUÇ VE ÖNERİLER Etüt sahasında, Jeoelektrik DES, Sch. ve Wenner profil kaydırma ölçüsü ve SP profil çalışmaları sonucunda; 1. Sahanın KD ndan GB sına doğru derinleşen bir yapının varlığı saptanmıştır. 2. G ye doğru derinleşen kapalı kömür ocağı, etüt sahasında birbirine paralel, ortası graben, yan tarafları horst olabilecek ve ortalama uzunluğu 1000 er m.lik 4 adet olası fay tespit edilmiştir. Bu faylar, sayfa 26 daki 4-4. bölümünde de açıkladığımız gibi üç adet olarakta düşünülebilir. Bunun yanında D, G ve B daki ruhsat sınırlarında da birer adet faylar tespit edilmiştir. 3. Jeoelektrik taban, sahanın K de, m, G de ise m derinlikte olduğu (Jeolektrik temel; metamorfik şistler ) görülmüştür m lik kömür zonunun, tespit edilen elektriki tabanın m üzerinde olduğu (miyosen) düşünülmektedir. 5. Kömür seviyesinin 50m üzerinde yine rezistiviteyi yükselten marn-kalker- kumtaşıkiltaşı-tüf ( pliosen ) zonunun devam ettiği, daha yukarılarda düşük rezistiviteli marnkil-tüf formasyonunun (pliostosen ) olabileceği görüşündeyiz. 6. Gerek kömür işletmesi ve gerekse sondaj aşamasında, belirtilen derinliklere göre işletme ve sondaj programı ve planlanmasının yapılmasında yararlı olabileceği görüşündeyiz. 7. En kuzeyde tespit edilen süreksizliğin, paleozoik kireçtaşlarının üzerindeki formasyonların kayması sonucu olabileceğini düşünmekteyiz. Altan M. İÇERLER Jeofizik Y. Mühendisi

31 29 6. YARARLANILAN KAYNAKLAR 1. KARLI, R. SÜLÜN, S 1980 Soma Eynez Civarındaki Neojen alanların rezistivite etüdü MTA Derleme No : KARLI, R Rejyonal Jeoelektrik Haritalar Projesi Manisa Soma Eynez Arabacı Bozköy rezistivite etüdü MTA Derleme No : ŞENTÜRK, Ö. SÜLÜN, S Soma- Evciler civarındaki neojen alanlarının rezistivite etüdü MTA Derleme No: Türkiye Jeofizikçiler Derneği Yayınları 1979 Sayı:1 Cilt: 8 ( Özdirenç farklılıkları olmayan bir ortamda etkisel kutuplaşma yanıtı KEÇELİ, A. ) 5. YÜCEL, M. ŞAHİN, H. ERDOĞAN, R İzmir- Manisa Yunt dağı kömür aramaları rezistivite etüdü MTA Derleme No: ERDOĞAN, R. ŞAHİN, H Manisa Soma Yunt dağı sahası linyit aramaları rezistivite etüdü MTA Derleme No: 8480

MENDERES GRABENİNDE JEOFİZİK REZİSTİVİTE YÖNTEMİYLE JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI

MENDERES GRABENİNDE JEOFİZİK REZİSTİVİTE YÖNTEMİYLE JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI MENDERES GRABENİNDE JEOFİZİK REZİSTİVİTE YÖNTEMİYLE JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI Altan İÇERLER 1, Remzi BİLGİN 1, Belgin ÇİRKİN 1, Hamza KARAMAN 1, Alper KIYAK 1, Çetin KARAHAN 2 1 MTA Genel Müdürlüğü Jeofizik

Detaylı

Temel Kayaçları ESKİŞEHİR-ALPU KÖMÜR HAVZASININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ GİRİŞ ÇALIŞMA ALANININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ

Temel Kayaçları ESKİŞEHİR-ALPU KÖMÜR HAVZASININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ GİRİŞ ÇALIŞMA ALANININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ ESKİŞEHİR-ALPU KÖMÜR HAVZASININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ İlker ŞENGÜLER* GİRİŞ Çalışma alanı Eskişehir grabeni içinde Eskişehir ilinin doğusunda, Sevinç ve Çavlum mahallesi ile Ağapınar köyünün kuzeyinde

Detaylı

DENiZLi JEOTERMAL ALANLARINDA JEOFİZİK ÇALIŞMALAR

DENiZLi JEOTERMAL ALANLARINDA JEOFİZİK ÇALIŞMALAR DENiZLi JEOTERMAL ALANLARINDA JEOFİZİK ÇALIŞMALAR M.E. ÖZGÜLER*; M.I. TURGAY* ve H. ŞAHİN* ÖZ. MTA tarafından yürütülen Jeotermal Enerji Arama Projesi kapsamında, Denizli yöresinde özdirenç ve gravite

Detaylı

Potansiyel. Alan Verileri İle. Hammadde Arama. Endüstriyel. Makale www.madencilik-turkiye.com

Potansiyel. Alan Verileri İle. Hammadde Arama. Endüstriyel. Makale www.madencilik-turkiye.com Makale www.madencilik-turkiye.com Seyfullah Tufan Jeofizik Yüksek Mühendisi Maden Etüt ve Arama AŞ seyfullah@madenarama.com.tr Adil Özdemir Jeoloji Yüksek Mühendisi Maden Etüt ve Arama AŞ adil@madenarama.com.tr

Detaylı

BİLGİ DAĞARCIĞI 15 JEOTERMAL ÇALIŞMALARDA UYGU- LANAN DOĞRU AKIM YÖNTEMLERİ

BİLGİ DAĞARCIĞI 15 JEOTERMAL ÇALIŞMALARDA UYGU- LANAN DOĞRU AKIM YÖNTEMLERİ BİLGİ DAĞARCIĞI JEOTERMAL ÇALIŞMALARDA UYGU- LANAN DOĞRU AKIM YÖNTEMLERİ Hayrettin KARZAOĞLU* Jeotermal kaynakların ülke ekonomisine kazandırılmasında jeolojik ve jeofizik verilerin birlikte değerlendirilmesinin

Detaylı

MADEN SAHALARI TANITIM BÜLTENİ

MADEN SAHALARI TANITIM BÜLTENİ Ocak 2015 Sayı: 15 Satış Rödovans ve Ortaklıklar İçin MADEN SAHALARI TANITIM BÜLTENİ Bültenimizde yer almak için bize ulaşınız. E-Posta: ruhsat@madencilik-turkiye.com Tel: +90 (312) 482 18 60 MİGEM 119.

Detaylı

AFYONKARAHİSAR DİNAR DOMBAYOVA LİNYİT SAHASI

AFYONKARAHİSAR DİNAR DOMBAYOVA LİNYİT SAHASI AFYONKARAHİSAR DİNAR DOMBAYOVA LİNYİT SAHASI Yılmaz BULUT* ve Ediz KIRMAN** 1. GİRİŞ MTA Genel Müdürlüğü tarafından ülkemizde kömür arama çalışmalarına 1938 yılında başlanılmış ve günümüzde de bu çalışmalar

Detaylı

MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. KONYA İLİ JEOTERMAL ENERJİ POTANSİYELİNİN TURİZM AMAÇLI DEĞERLENDİRİLMESİ ve YATIRIM OLANAKLARI

MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. KONYA İLİ JEOTERMAL ENERJİ POTANSİYELİNİN TURİZM AMAÇLI DEĞERLENDİRİLMESİ ve YATIRIM OLANAKLARI MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KONYA İLİ JEOTERMAL ENERJİ POTANSİYELİNİN TURİZM AMAÇLI DEĞERLENDİRİLMESİ ve YATIRIM OLANAKLARI MAYIS-2012 İÇİNDEKİLER KONYA İLİ JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI... 3 1.

Detaylı

NOHA İNŞAAT TURİZM MADENCİLİK SAN. TİC. LTD. ŞTİ. KEMALPAŞA (RUHSAT NO 201500198 ve 201500131) SAHALARININ ONİKS REZERV TESPİT RAPORU

NOHA İNŞAAT TURİZM MADENCİLİK SAN. TİC. LTD. ŞTİ. KEMALPAŞA (RUHSAT NO 201500198 ve 201500131) SAHALARININ ONİKS REZERV TESPİT RAPORU NOHA İNŞAAT TURİZM MADENCİLİK SAN. TİC. LTD. ŞTİ. KEMALPAŞA (RUHSAT NO 201500198 ve 201500131) SAHALARININ ONİKS REZERV TESPİT RAPORU Mart 2016 İZMİR NOHA İNŞ. TUR. MADENCİLİK SAN. TİC. LTD. ŞTİ. KEMALPAŞA

Detaylı

MTA Genel Müdürlüğü nün Ortaya Çıkardığı Yeni Bir Kara Elmas Yöresi KONYA KARAPINAR Kömür Sahası

MTA Genel Müdürlüğü nün Ortaya Çıkardığı Yeni Bir Kara Elmas Yöresi KONYA KARAPINAR Kömür Sahası MTA Genel Müdürlüğü nün Ortaya Çıkardığı Yeni Bir Kara Elmas Yöresi KONYA KARAPINAR Kömür Sahası Şekil 1. Konya Karapınar Kömür Sahası nın coğrafik ve yer bulduru haritası. KONYA KARAPINAR Lokasyon: İç

Detaylı

ERGENE (TRAKYA) HAVZASININ JEOLOJİSİ ve KÖMÜR POTANSİYELİ. bulunmaktadır. Trakya Alt Bölgesi, Marmara Bölgesi nden Avrupa ya geçiş alanında, doğuda

ERGENE (TRAKYA) HAVZASININ JEOLOJİSİ ve KÖMÜR POTANSİYELİ. bulunmaktadır. Trakya Alt Bölgesi, Marmara Bölgesi nden Avrupa ya geçiş alanında, doğuda ERGENE (TRAKYA) HAVZASININ JEOLOJİSİ ve KÖMÜR POTANSİYELİ *İlker ŞENGÜLER *Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Enerji Hammadde Etüt ve Arama Dairesi Başkanlığı Ankara ERGENE (TRAKYA) HAVZASININ Bölgesi

Detaylı

MADEN ARAMALARINDA DES VE IP YÖNTEMLERİ TANITIM DES UYGULAMA EĞİTİM VERİ İŞLEM VE SERTİFİKA PROGRAMI

MADEN ARAMALARINDA DES VE IP YÖNTEMLERİ TANITIM DES UYGULAMA EĞİTİM VERİ İŞLEM VE SERTİFİKA PROGRAMI MADEN ARAMALARINDA DES VE IP YÖNTEMLERİ TANITIM DES UYGULAMA EĞİTİM VERİ İŞLEM VE SERTİFİKA PROGRAMI a) Zaman b) V P c) V P V P V(t 1 ) V M S V(t 1 ) V(t 2 ) V(t 3 ) V(t 4 ) Zaman t 1 t 2 V(t ) 4 Zaman

Detaylı

AKSARAY YÖRESĠNĠN JEOLOJĠK ĠNCELEMESĠ

AKSARAY YÖRESĠNĠN JEOLOJĠK ĠNCELEMESĠ T.C. AKSARAY ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ JEOLOJĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ AKSARAY YÖRESĠNĠN JEOLOJĠK ĠNCELEMESĠ HARĠTA ALIMI DERSĠ RAPORU 3. GRUP AKSARAY 2015 T.C. AKSARAY ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 4/3/2017 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta : orhan.arkoc@klu.edu.tr Web : http://personel.klu.edu.tr/orhan.arkoc 4/3/2017 2 BÖLÜM 4 TABAKALI KAYAÇLARIN ÖZELLİKLER, STRATİGRAFİ,

Detaylı

JEOLOJİK HARİTALAR Jeolojik Haritalar Ör:

JEOLOJİK HARİTALAR Jeolojik Haritalar Ör: JEOLOJİK HARİTALAR Üzerinde jeolojik bilgilerin (jeolojik birimler, formasyonlar, taş türleri, tabakalaşma durumları, yapısal özellikler vbg.) işaretlendiği haritalara Jeolojik Haritalar denir. Bu haritalar

Detaylı

GİRİŞ. Faylar ve Kıvrımlar. Volkanlar

GİRİŞ. Faylar ve Kıvrımlar. Volkanlar JEOLOJİK YAPILAR GİRİŞ Dünyamızın üzerinde yaşadığımız kesiminden çekirdeğine kadar olan kısmında çeşitli olaylar cereyan etmektedir. İnsan ömrüne oranla son derece yavaş olan bu hareketlerin çoğu gözle

Detaylı

BİR ALÜVYON KONİSİNİN GEOMETRİSİNİN JEOELEKTRİK METODLA TESBİTİ. (The determination of the geometry of an alluvial cone by geoelectrical methods)

BİR ALÜVYON KONİSİNİN GEOMETRİSİNİN JEOELEKTRİK METODLA TESBİTİ. (The determination of the geometry of an alluvial cone by geoelectrical methods) BİR ALÜVYON KONİSİNİN GEOMETRİSİNİN JEOELEKTRİK METODLA TESBİTİ (The determination of the geometry of an alluvial cone by geoelectrical methods) Hayri Tezel Jeofizikçi, DSİ Yeraîtısulan Dairesi ÖZ : Yurdumuzda

Detaylı

Akdeniz in Pleyistosen Deniz Düzeyi Değişimlerini Karakterize Eden, Çok Dönemli-Çok Kökenli Bir Mağara: Gilindire Mağarası (Aydıncık-İçel)

Akdeniz in Pleyistosen Deniz Düzeyi Değişimlerini Karakterize Eden, Çok Dönemli-Çok Kökenli Bir Mağara: Gilindire Mağarası (Aydıncık-İçel) Akdeniz in Pleyistosen Deniz Düzeyi Değişimlerini Karakterize Eden, Çok Dönemli-Çok Kökenli Bir Mağara: Gilindire Mağarası (Aydıncık-İçel) The Cave With Multiple-Periods And Origins Characterizing The

Detaylı

Yapılma Yöntemleri: » Arazi ölçmeleri (Takeometri)» Hava fotoğrafları (Fotoğrametri) TOPOĞRAFİK KONTURLAR

Yapılma Yöntemleri: » Arazi ölçmeleri (Takeometri)» Hava fotoğrafları (Fotoğrametri) TOPOĞRAFİK KONTURLAR TOPOĞRAFİK HARİTALAR EŞ YÜKSELTİ EĞRİLERİ TOPOĞRAFİK HARİTALAR Yapılma Yöntemleri:» Arazi ölçmeleri (Takeometri)» Hava fotoğrafları (Fotoğrametri) HARİTALAR ve ENİNE KESİT HARİTALAR Yeryüzü şekillerini

Detaylı

ZONGULDAK İLİ BARTIN-AMASRA VE KURUCAŞİLE-NANEPINARI "KARBONİFER SAHALARI JEOFİZİK (ÖZDİRENÇ) ETÜDÜ

ZONGULDAK İLİ BARTIN-AMASRA VE KURUCAŞİLE-NANEPINARI KARBONİFER SAHALARI JEOFİZİK (ÖZDİRENÇ) ETÜDÜ ZONGULDAK İLİ BARTIN-AMASRA VE KURUCAŞİLE-NANEPINARI "KARBONİFER SAHALARI JEOFİZİK (ÖZDİRENÇ) ETÜDÜ Çetin KOÇAK(*) - Fethi ERGÜDER(**) ÖZET Bu bildiride Zonguldak ili Amasra Bartın arasındaki 55 km 2 1ik

Detaylı

Kapaklıkuyu, Zopzop ve Sarıçiçek Yaylası Özdirenç-Yapay Uçlaşma Etüdü Raporu

Kapaklıkuyu, Zopzop ve Sarıçiçek Yaylası Özdirenç-Yapay Uçlaşma Etüdü Raporu Çifteharman, Karakuyu, h. Kapaklıkuyu, Zopzop ve Sarıçiçek Yaylası Özdirenç-Yapay Uçlaşma Etüdü Raporu Bu raporda Nevma Madencilik San. Tic. Ltd. Şti. ye ait Kömür Sahalarında, Haziran Ağustos 2011 tarihlerinde

Detaylı

... NO'LU RUHSATA İLİŞKİN (... DÖNEM) ARAMA FAALİYET RAPORU

... NO'LU RUHSATA İLİŞKİN (... DÖNEM) ARAMA FAALİYET RAPORU ARAMA FAALİYET RAPOR FORMATI İLÇE... (İL)... NO'LU RUHSATA İLİŞKİN (... DÖNEM) ARAMA FAALİYET RAPORU HAZIRLAYAN TEKNİK SORUMLU Adı Soyadı JEOLOJİ MÜHENDİSİ Oda Sicil No AY-YIL 1 İLETİŞİM İLE İLGİLİ BİLGİLER

Detaylı

Karasu Nehri Vadisinin Morfotektonik Gelişiminde Tiltlenme Etkisi

Karasu Nehri Vadisinin Morfotektonik Gelişiminde Tiltlenme Etkisi Karasu Nehri Vadisinin Morfotektonik Gelişiminde Tiltlenme Etkisi Tilting effect on the morpho-tectonic evolution of Karasu River valley Nurcan AVŞİN 1 1 Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Coğrafya Bölümü Öz: Karasu

Detaylı

JEOTERMAL KAYNAKLAR İÇİN İŞLETME/REVİZE İŞLETME PROJESİ FORMATI İLÇE (İL). NUMARALI ARAMA RUHSATINA İLİŞKİN İŞLETME PROJESİ

JEOTERMAL KAYNAKLAR İÇİN İŞLETME/REVİZE İŞLETME PROJESİ FORMATI İLÇE (İL). NUMARALI ARAMA RUHSATINA İLİŞKİN İŞLETME PROJESİ JEOTERMAL KAYNAKLAR İÇİN İŞLETME/REVİZE İŞLETME PROJESİ FORMATI İLÇE (İL). NUMARALI ARAMA RUHSATINA İLİŞKİN İŞLETME PROJESİ HAZIRLAYAN (Jeoloji Mühendisi) Adı Soyadı : Oda Sicil No (*) : AY-YIL Ruhsat

Detaylı

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI YERALTISUYU ARAMA (HİDROJEOFİZİK) ETÜT RAPOR FORMATI Ocak - 2016 Yönetim Kurulu nun 26/01/2016 tarih ve 100 sayılı kararı ile kabul edilmiştir.

Detaylı

YAS ARAMALARINDA VE BÜYÜK YAPILARDA JEOFİZİK REZİSTİVİTE ÇALIŞMALARI. Adem SÖMER Jeofizik Yüksek Mühendisi

YAS ARAMALARINDA VE BÜYÜK YAPILARDA JEOFİZİK REZİSTİVİTE ÇALIŞMALARI. Adem SÖMER Jeofizik Yüksek Mühendisi 855 YAS ARAMALARINDA VE BÜYÜK YAPILARDA JEOFİZİK REZİSTİVİTE ÇALIŞMALARI Adem SÖMER Jeofizik Yüksek Mühendisi İçindekiler 1. Giriş 2. Jeofizik Rezistivite Yöntemleri 3. YAS Çal şmalar ndan Örnekler a)

Detaylı

FAALİYETTE BULUNDUĞU İŞLETMELER

FAALİYETTE BULUNDUĞU İŞLETMELER FAALİYETTE BULUNDUĞU İŞLETMELER - GÜMÜŞHANE HAZİNE MAĞARA ÇİNKO, KURŞU, BAKIR YERALTI İŞLETMESİ - GÜMÜŞHANE ÇİNKO, KURŞUN, BAKIR FLOTASYON TESİS İŞLETMESİ - NİĞDE BOLKARDAĞ MADENKÖY ALTIN, GÜMÜŞ, KURŞUN,

Detaylı

İMAR PLANINA ESAS JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜT RAPORU

İMAR PLANINA ESAS JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜT RAPORU AR TARIM SÜT ÜRÜNLERİ İNŞAAT TURİZM ENERJİ SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ İMAR PLANINA ESAS JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜT RAPORU ÇANAKKALE İLİ GELİBOLU İLÇESİ SÜLEYMANİYE KÖYÜ TEPELER MEVKİİ Pafta No : ÇANAKKALE

Detaylı

BULDAN YÖRESİ METAMORFİK KAYAÇLARININ JEOLOJİK, PETROGRAFİK VE TEKTONİK AÇIDAN İNCELENMESİ

BULDAN YÖRESİ METAMORFİK KAYAÇLARININ JEOLOJİK, PETROGRAFİK VE TEKTONİK AÇIDAN İNCELENMESİ BULDAN YÖRESİ METAMORFİK KAYAÇLARININ JEOLOJİK, PETROGRAFİK VE TEKTONİK AÇIDAN İNCELENMESİ Araş. Gör. Fatma GÖKGÖZ, Yard. Doç. Dr. Halis MANAV, Prof. Dr. Yahya ÖZPINAR Pamukkale Üniversitesi, Mühendislik

Detaylı

AR-.. NOLU RUHSAT SAHASININ JEOTERMAL KAYNAK VE MİNERALLİ SU ARAMA RAPORU

AR-.. NOLU RUHSAT SAHASININ JEOTERMAL KAYNAK VE MİNERALLİ SU ARAMA RAPORU ANATOLYAM GIDA VE AMBALAJ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. ADINA KAYITLI AR-.. NOLU RUHSAT SAHASININ JEOTERMAL KAYNAK VE MİNERALLİ SU ARAMA RAPORU 1 İÇİNDEKİLER Sayfa No : 1. ÖZ..... 3 2. GİRİŞ... 3 3. ÖNCEKİ İNCELEMELER

Detaylı

B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 20 ŞUBAT 2019 TARTIŞIK-AYVACIK-ÇANAKKALE DEPREMİ

B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 20 ŞUBAT 2019 TARTIŞIK-AYVACIK-ÇANAKKALE DEPREMİ B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 20 ŞUBAT 2019 TARTIŞIK-AYVACIK-ÇANAKKALE DEPREMİ BASIN BÜLTENİ 20 Şubat 2019 tarihinde Tartışık-Ayvacık-Çanakkale

Detaylı

DOĞAL MİNERALLİ SULAR İÇİN ARAMA FAALİYET RAPOR FORMATI İLÇE (İL)... NUMARALI RUHSATA İLİŞKİN... DÖNEM (*) ARAMA FAALİYET RAPORU

DOĞAL MİNERALLİ SULAR İÇİN ARAMA FAALİYET RAPOR FORMATI İLÇE (İL)... NUMARALI RUHSATA İLİŞKİN... DÖNEM (*) ARAMA FAALİYET RAPORU DOĞAL MİNERALLİ SULAR İÇİN ARAMA FAALİYET RAPOR FORMATI İLÇE (İL)... NUMARALI RUHSATA İLİŞKİN... DÖNEM (*) ARAMA FAALİYET RAPORU TEKNİK SORUMLUNUN (Jeoloji Mühendisi) Adı Soyadı : Oda Sicil No (**) : AY-YIL

Detaylı

ZONGULDAK TAŞKÖMÜRÜ HAVZASINDA JEOFİZİK (ÖZDİRENÇ) YÖNTEMİ UYGULAMALARI

ZONGULDAK TAŞKÖMÜRÜ HAVZASINDA JEOFİZİK (ÖZDİRENÇ) YÖNTEMİ UYGULAMALARI ZONGULDAK TAŞKÖMÜRÜ HAVZASINDA JEOFİZİK (ÖZDİRENÇ) YÖNTEMİ UYGULAMALARI Fethi ERGÜDER* ÖZET Bu bildiride, geniş bir uygulama alanı olan Jeofizik Elektrik Özdirenç yöntemlerinin, Zonguldak kömür havzasındaki

Detaylı

Atım nedir? İki blok arasında meydana gelen yer değiştirmeye atım adı verilir. Beş çeşit atım türü vardır. Bunlar;

Atım nedir? İki blok arasında meydana gelen yer değiştirmeye atım adı verilir. Beş çeşit atım türü vardır. Bunlar; 1 FAYLAR Yeryuvarında etkili olan tektonik kuvvetler kayaçların şekillerini, hacimlerini ve yerlerini değiştirirler. Bu deformasyon etkileriyle kayaçlar kırılırlar, kıvrılırlar. Kırıklı yapılar (faylar

Detaylı

25 OCAK 2005 HAKKARİ DEPREMİ HAKKINDA ÖN DEĞERLENDİRME

25 OCAK 2005 HAKKARİ DEPREMİ HAKKINDA ÖN DEĞERLENDİRME 25 OCAK 2005 HAKKARİ DEPREMİ HAKKINDA ÖN DEĞERLENDİRME Ömer Emre, Ahmet Doğan, Selim Özalp ve Cengiz Yıldırım Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Jeoloji Etütleri Dairesi Yer Dinamikleri Araştırma ve

Detaylı

BALIKESİR İLİ ERDEK İLÇESİ ALAATTİN MAHALLESİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU

BALIKESİR İLİ ERDEK İLÇESİ ALAATTİN MAHALLESİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU BALIKESİR İLİ ERDEK İLÇESİ ALAATTİN MAHALLESİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU 180 ADA 19-20-31-33-36 PARSEL 1/5000 18_19M - 20_21LM 2017 1 2 1. Planlama Alanı Tanımı Balıkesir ili, Erdek

Detaylı

TOPOĞRAFİK HARİTALAR VE KESİTLER

TOPOĞRAFİK HARİTALAR VE KESİTLER TOPOĞRAFİK HARİTALAR VE KESİTLER Prof.Dr. Murat UTKUCU Yrd.Doç.Dr. ŞefikRAMAZANOĞLU TOPOĞRAFİK HARİTALAR VE Haritalar KESİTLER Yeryüzü şekillerini belirli bir yöntem ve ölçek dahilinde plan konumunda gösteren

Detaylı

KAMP STAJI HAZIRLIK NOTU (SP)

KAMP STAJI HAZIRLIK NOTU (SP) İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ JEOFİZİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KAMP STAJI HAZIRLIK NOTU (SP) Araş. Gör. Gülten AKTAŞ İstanbul, Ağustos, 2014 İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ... 3 2. Doğal Gerilim Yöntemi

Detaylı

AYAŞ İLÇESİ BAŞAYAŞ KÖYÜ ARAZİ İNCELEME GEZİSİ GÖREV RAPORU

AYAŞ İLÇESİ BAŞAYAŞ KÖYÜ ARAZİ İNCELEME GEZİSİ GÖREV RAPORU AYAŞ İLÇESİ BAŞAYAŞ KÖYÜ ARAZİ İNCELEME GEZİSİ GÖREV RAPORU Konu : Hümik asit ve Leonarditin fidan üretiminde kullanılması deneme çalıģmaları ve AyaĢ Ġlçesi BaĢayaĢ köyündeki erozyon sahasının teknik yönden

Detaylı

ABANT GÖLÜ CİVARININ TEKTONİK VE YAPISAL JEOLOJİSİNİN HAVA FOTOĞRAFLARI İLE KIYMETLENDİRİLMESİ GİRİŞ

ABANT GÖLÜ CİVARININ TEKTONİK VE YAPISAL JEOLOJİSİNİN HAVA FOTOĞRAFLARI İLE KIYMETLENDİRİLMESİ GİRİŞ ABANT GÖLÜ CİVARININ TEKTONİK VE YAPISAL JEOLOJİSİNİN HAVA FOTOĞRAFLARI İLE KIYMETLENDİRİLMESİ Sunay AKDERE Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara GİRİŞ Hava fotoğraflarından yararlanarak fotojeolojik

Detaylı

Zaman Ortamı Yapay Uçlaşma (Time Domain Induced Polarization) Yöntemi

Zaman Ortamı Yapay Uçlaşma (Time Domain Induced Polarization) Yöntemi Zaman Ortamı Yapay Uçlaşma (Time Domain Induced Polarization) Yöntemi Yöntemin Esasları ve Kullanım Alanları Yapay uçlaşma yöntemi, yer altına gönderilen akımın aniden kesilmesinden sonra ölçülen gerilim

Detaylı

MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MTA DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ BÜLTENİ YIL : 2012 SAYI : 14

MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MTA DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ BÜLTENİ YIL : 2012 SAYI : 14 MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MTA DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ BÜLTENİ YIL : 2012 SAYI : 14 DERLEMEYE YENİ GELEN RAPORLAR Semra CEMEK* 11498 Açık Karkamış-Akçakale-Ceylanpınar (Şanlıurfa) Dolayının

Detaylı

Kaynaklar: l~katowski 0. :Motorized Teodolite Systems for Automatic Guidance of Slow Moving Tunnel Construction Machines. Leeia.Switzerland.

Kaynaklar: l~katowski 0. :Motorized Teodolite Systems for Automatic Guidance of Slow Moving Tunnel Construction Machines. Leeia.Switzerland. Demiryolu ray-ınm pozisyonu nakil jakı tarafından düzeltilecektir. Düzeltme işlemi bittiğinde "Hedef 2'yi ölçünüz" mesajı sistem bilgisayarına gönderilir.hedef 2'de hedef I'in ölçüldüğü gibi ölçülür.nominal

Detaylı

Tarih: 14 / 02 / 2009 Sondör: E. B. Sondaj Metodu: Dönel-Yıkamalı Şahmerdan Tipi: Simit Tipi Numune Alıcı: Split Barrel Zemin Sembol

Tarih: 14 / 02 / 2009 Sondör: E. B. Sondaj Metodu: Dönel-Yıkamalı Şahmerdan Tipi: Simit Tipi Numune Alıcı: Split Barrel Zemin Sembol SONDAJ LOGLARI ve KESİT ÇIKARMA 7 SONDAJ 8 9 LOGU ABC SONDAJ Ltd. Şti. Yeri: Adapazarı Yeraltı Su Seviyesi: 1.80 m Koordinatlar: N40. 78134, E030.34287 Derinlik (m) 1 2 3 4 5 6 10 11 Num. (m) 1.50 1.95

Detaylı

JEOTERMAL KAYNAKLAR İÇİN ARAMA/REVİZE ARAMA PROJE FORMATI İLÇE (İL) ARAMA/REVİZE ARAMA PROJESİ

JEOTERMAL KAYNAKLAR İÇİN ARAMA/REVİZE ARAMA PROJE FORMATI İLÇE (İL) ARAMA/REVİZE ARAMA PROJESİ JEOTERMAL KAYNAKLAR İÇİN ARAMA/REVİZE ARAMA PROJE FORMATI İLÇE (İL) ARAMA/REVİZE ARAMA PROJESİ HAZIRLAYAN/TEKNİK SORUMLU (1) (Jeoloji Mühendisi) : Adı Soyadı : Oda Sicil No (*) : AY-YIL Talep/Ruhsat Sahibinin:

Detaylı

HAZIRLAYANLAR. Doç. Dr. M. Serkan AKKİRAZ ve Arş. Gör. S. Duygu ÜÇBAŞ

HAZIRLAYANLAR. Doç. Dr. M. Serkan AKKİRAZ ve Arş. Gör. S. Duygu ÜÇBAŞ 1 HAZIRLAYANLAR Doç. Dr. M. Serkan AKKİRAZ ve Arş. Gör. S. Duygu ÜÇBAŞ Şekil 1. Arazi çalışması kapsamındaki ziyaret edilecek güzergahlar. 2 3 TEKNİK GEZİ DURAKLARI Durak 1: Tunçbilek havzasındaki, linyitli

Detaylı

Güney Marmara Bölgesi Kömürleri Coals Of The Southern Marmara Region

Güney Marmara Bölgesi Kömürleri Coals Of The Southern Marmara Region Jeoloji Mühendisliği Dergisi 28 (2) 2004 31 Eleştirel İnceleme / Review Paper Güney Marmara Bölgesi Kömürleri Coals Of The Southern Marmara Region İlker ŞENGÜLER MTA Genel Müdürlüğü Enerji Dairesi, 06520

Detaylı

TÜRKİYE'DEKİ JEOTERMAL ALANLARIN ARAŞTIRILMASINDA JEOFİZİK ÇALIŞMALAR

TÜRKİYE'DEKİ JEOTERMAL ALANLARIN ARAŞTIRILMASINDA JEOFİZİK ÇALIŞMALAR TÜRKİYE'DEKİ JEOTERMAL ALANLARIN ARAŞTIRILMASINDA JEOFİZİK ÇALIŞMALAR Çetin ŞENER*; A. Remzi ERDOĞAN* ve M. Emin ÖZGÜLER** ÖZ. Türkiye genç volkanik etkinliklerin sık rastlandığı orojenik, aktif, tektonik

Detaylı

PETMA BEJ MERMER OCAĞI. PETMA MERMER DOĞALTAŞ ve MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

PETMA BEJ MERMER OCAĞI. PETMA MERMER DOĞALTAŞ ve MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ 2014 PETMA BEJ MERMER OCAĞI PETMA MERMER DOĞALTAŞ ve MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ OCAK HAKKINDA BİLGİLER 1) OCAK RUHSAT BİLGİLERİ İLİ İLÇE KÖYÜ : TOKAT : TURHAL : ORMANÖZÜ RUHSAT NUMARASI

Detaylı

Potansiyel. Alan Verileri ile. Maden aramacılığı; bölgesel ön arama ile başlayan, Metalik Maden Arama. Makale www.madencilik-turkiye.

Potansiyel. Alan Verileri ile. Maden aramacılığı; bölgesel ön arama ile başlayan, Metalik Maden Arama. Makale www.madencilik-turkiye. Makale www.madencilik-turkiye.com Seyfullah Tufan Adil Özdemir Mühendislik ve Sondaj Jeofizik Yüksek Mühendisi seyfullah@adilozdemir.com Adil Özdemir Adil Özdemir Mühendislik ve Sondaj Jeoloji Yüksek Mühendisi

Detaylı

İNTERNET SİTESİ İÇİN GERÇEK RAPORDAN EKSİLTMELER YAPILARAK YAYINLANMIŞTIR

İNTERNET SİTESİ İÇİN GERÇEK RAPORDAN EKSİLTMELER YAPILARAK YAYINLANMIŞTIR Bu Raporda Ocak-Şubat 2011 de Özçelik Enerji ve Mad. San. Tic. Ltd. Şti. ye ait Kömür Sahası Ruhsatı içerisinde yer alan sahada gerçekleştirilmiş olan Kömür Tabakalarına Yönelik Rezistivite-IP Yöntemi

Detaylı

MADEN KANUNU ve BU KAPSAMDA VERİLEN RAPORLAMA SİSTEMLERİ

MADEN KANUNU ve BU KAPSAMDA VERİLEN RAPORLAMA SİSTEMLERİ T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI MADEN KANUNU ve BU KAPSAMDA VERİLEN RAPORLAMA SİSTEMLERİ Erdal Kaçmaz 29 Eylül 2011 1 İÇERİK Maden Kanununun Kapsamı Maden Grupları, Alanları ve Süreleri Kimler

Detaylı

NEOTEKTONİK ORTA ANADOLU OVA REJİMİ. Doç.Dr. Yaşar EREN

NEOTEKTONİK ORTA ANADOLU OVA REJİMİ. Doç.Dr. Yaşar EREN 6.2.4. ORTA ANADOLU OVA REJİMİ Karlıova ekleminin doğusunda kalan sıkışma Doç.Dr. Yaşar bölgesi EREN NEOTEKTONİK ile batısında kalan genleşme bölgesi arasında bulunan geçiş kesimidir. KAFZ ile Toroslar

Detaylı

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI JEOFİZİK YÖNTEMLERLE KOROZYON RİSKİ TESPİTİ RAPOR FORMATI Şubat - 2016 Yönetim Kurulu nun 16/02/2016 tarih ve XV/103 sayılı kararı ile

Detaylı

Investigation of the Isparta Alluvial Plain (Çünür-Deregümü) Using Electrical Resistivity Methods

Investigation of the Isparta Alluvial Plain (Çünür-Deregümü) Using Electrical Resistivity Methods Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 14-2( 2010),168-173 Isparta Alüvyon Düzlüğünün (Çünür-Deregümü) Elektrik Özdirenç Yöntemler ile Araştırılması Sedat YILMAZ Süleyman Demirel

Detaylı

OYGU MEZARLARIN ÖZDİRENÇ YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI: NAGİDOS VE PATARA ÖRNEKLERİ

OYGU MEZARLARIN ÖZDİRENÇ YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI: NAGİDOS VE PATARA ÖRNEKLERİ OYGU MEZARLARIN ÖZDİRENÇ YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI: NAGİDOS VE PATARA ÖRNEKLERİ KAYA M.A. 1 BALKAYA Ç. 2 1 : ÇOMÜ, Müh.-Mim. Fak. Jeofizik Müh. Bölümü, 17020, Çanakkale. makaya@comu.edu.tr 2 : 9 Eylül

Detaylı

POLATLI YÖRESİNDE YAPILAN SİSMİK YANSIMA ÇALIŞMALARI

POLATLI YÖRESİNDE YAPILAN SİSMİK YANSIMA ÇALIŞMALARI POLATLI YÖRESİNDE YAPILAN SİSMİK YANSIMA ÇALIŞMALARI M. Işık TURGAY* ve Cengiz KURTULUŞ* ÖZ. Haymana Petrol Etütleri çerçevesinde Ankara'nın güneybatısında Polatlı-Haymana yöresinde sismik yansıma çalışmaları

Detaylı

MİKROTREMOR VE ELEKTRİK ÖZDİRENÇ YÖNTEMLERİNİN BİRLİKTE KULLANIMI İLE ANAKAYA DERİNLİĞİNİN BELİRLENMESİ: ANTAKYA ÖRNEĞİ

MİKROTREMOR VE ELEKTRİK ÖZDİRENÇ YÖNTEMLERİNİN BİRLİKTE KULLANIMI İLE ANAKAYA DERİNLİĞİNİN BELİRLENMESİ: ANTAKYA ÖRNEĞİ MİKROTREMOR VE ELEKTRİK ÖZDİRENÇ YÖNTEMLERİNİN BİRLİKTE KULLANIMI İLE ANAKAYA DERİNLİĞİNİN BELİRLENMESİ: ANTAKYA ÖRNEĞİ ÖZET: C. Kayıkçı 1, S. Karabulut 2, O. Özel 2 ve O. Tezel 2 1 Yüksek lisans öğrencisi,

Detaylı

MANİSA NIN SALİHLİ İLÇSİNİN JEOTERMAL KAYNAK POTANSİYELİNİN JEOLOJİK VE JEOFİZİK YÖNTEMLERLE İNCELENMESİ

MANİSA NIN SALİHLİ İLÇSİNİN JEOTERMAL KAYNAK POTANSİYELİNİN JEOLOJİK VE JEOFİZİK YÖNTEMLERLE İNCELENMESİ MANİSA NIN SALİHLİ İLÇSİNİN JEOTERMAL KAYNAK POTANSİYELİNİN JEOLOJİK VE JEOFİZİK YÖNTEMLERLE İNCELENMESİ Investıgatıon of Geologıcal and Geophsysıcal Methods of the Geothermal Resource Potentıal of Salıhlı

Detaylı

EĞNER-AKÖREN (ADANA) CİVARI JEOLOJİSİ

EĞNER-AKÖREN (ADANA) CİVARI JEOLOJİSİ EĞNER-AKÖREN (ADANA) CİVARI JEOLOJİSİ 7. hafta Saha Jeolojisi II dersinin içeriğinde Tersiyer yaşlı Adana Baseni nin kuzey-kuzeydoğu kesimleri incelenecektir. 4. Hafta Saha Jeolojisi II dersi kapsamında

Detaylı

BAŞİSKELE-KOCAELİ CİVARINDA YER ALTI SUYU AKİFERLERİNİN TESPİTİ İÇİN JEOFİZİK ve SONDAJ ARAŞTIRMALARI

BAŞİSKELE-KOCAELİ CİVARINDA YER ALTI SUYU AKİFERLERİNİN TESPİTİ İÇİN JEOFİZİK ve SONDAJ ARAŞTIRMALARI Uygulamalı Yerbilimleri Sayı:2 (Ekim-Kasım 2010) 1-9 BAŞİSKELE-KOCAELİ CİVARINDA YER ALTI SUYU AKİFERLERİNİN TESPİTİ İÇİN JEOFİZİK ve SONDAJ ARAŞTIRMALARI Geophysical and Drill-hole Investigations for

Detaylı

AR201201213 KUVARS KUMU KUMTARLA - ZONGULDAK SAHASININ MADEN JEOLOJİSİ RAPORU

AR201201213 KUVARS KUMU KUMTARLA - ZONGULDAK SAHASININ MADEN JEOLOJİSİ RAPORU AR201201213 KUVARS KUMU KUMTARLA - ZONGULDAK SAHASININ MADEN JEOLOJİSİ RAPORU EKİM 2012 1 İÇİNDEKİLER Sayfa No İÇİNDEKİLER...2 ÖZET...4 1. GİRİŞ...5 2. ÖNCEL ÇALIŞMALAR...6 3. RUHSAT SAHASININ JEOLOJİSİ...

Detaylı

DOĞAL MİNERALLİ SULAR İÇİN ARAMA/REVİZE ARAMA PROJE FORMATI İLÇE (İL) ARAMA/REVİZE ARAMA PROJESİ

DOĞAL MİNERALLİ SULAR İÇİN ARAMA/REVİZE ARAMA PROJE FORMATI İLÇE (İL) ARAMA/REVİZE ARAMA PROJESİ DOĞAL MİNERALLİ SULAR İÇİN ARAMA/REVİZE ARAMA PROJE FORMATI İLÇE (İL) ARAMA/REVİZE ARAMA PROJESİ HAZIRLAYAN/TEKNİK SORUMLU (1) (Jeoloji Mühendisinin) : Adı Soyadı : Oda Sicil No (*) : AY-YIL Talep/Ruhsat

Detaylı

Bursa İl Sınırları İçerisinde Kalan Alanların Zemin Sınıflaması ve Sismik Değerlendirme Projesi

Bursa İl Sınırları İçerisinde Kalan Alanların Zemin Sınıflaması ve Sismik Değerlendirme Projesi Bursa İl Sınırları İçerisinde Kalan Alanların Zemin Sınıflaması ve Sismik Değerlendirme Projesi 17 Ağustos 1999, Mw=7.4 büyüklüğündeki Kocaeli depremi, Marmara Denizi içine uzanan Kuzey Anadolu Fayı nın

Detaylı

L31-B-20-C, L31-B-25-B, L31- B-25-C, L32-A-21-A, L32-A-21-B, L32-A-21-D

L31-B-20-C, L31-B-25-B, L31- B-25-C, L32-A-21-A, L32-A-21-B, L32-A-21-D ÖZDEMİR MÜHENDİSLİK JEOLOJİ BÜROSU Aksaray İli, Merkez İlçesi,Organize Sanayi Bölgesi, 550 Ha lık Tevsi Alanının Gözlemsel Jeolojik Etüt Raporu Aksaray İli, Merkez İlçesi, Organize Sanayi Bölgesi, 2180

Detaylı

EGE LİNYİTLERİ İŞLETMESİ MÜESSESESİ MÜDÜRLÜĞÜ NÜN EYNEZ-12 PANOSU DEKAPAJ ÇALIŞMASINDA PATLATMA KAYNAKLI TİTREŞİMLERİN ANALİZİ

EGE LİNYİTLERİ İŞLETMESİ MÜESSESESİ MÜDÜRLÜĞÜ NÜN EYNEZ-12 PANOSU DEKAPAJ ÇALIŞMASINDA PATLATMA KAYNAKLI TİTREŞİMLERİN ANALİZİ Madencilik, Cilt 52, Sayı 4, Sayfa 3-12, Aralık 2013 Vol.52,.4, pp 3-12, December 2013 EGE LİNYİTLERİ İŞLETMESİ MÜESSESESİ MÜDÜRLÜĞÜ NÜN EYNEZ-12 PANOSU DEKAPAJ ÇALIŞMASINDA PATLATMA KAYNAKLI TİTREŞİMLERİN

Detaylı

JEOLOJİK ETÜT İŞLERİ JEOFİZİK ETÜT İŞLERİ İŞİN ADI ESKİ POZ NO YENİ POZ NO

JEOLOJİK ETÜT İŞLERİ JEOFİZİK ETÜT İŞLERİ İŞİN ADI ESKİ POZ NO YENİ POZ NO JEOLOJİK ETÜT İŞLERİ Jeolojik etüt ( 1/5000 ölçekli ) 38.1101 Jeolojik rapor yazımı ( 1/5000 ölçekli ) 38.1102 jeoteknik etüt ( 1/1000 ölçekli ) 38.1103 Jeolojik rapor yazımı ( 1/1000 ölçekli ) 38.1104

Detaylı

TKİ-GELİ ESKİHİSAR OCAĞINDA ANTİK YAPILARIN JEOFİZİK YÖNTEMLERLE BULUNMASI

TKİ-GELİ ESKİHİSAR OCAĞINDA ANTİK YAPILARIN JEOFİZİK YÖNTEMLERLE BULUNMASI Türkiye 14 Komur Kongresi Bildiriler Kitabı, 02-04 Haziran 2004 Zonguldak, Türkiye Proceedings of the 14 th Turkey Coal Congress, June 02-04,2004, Zonguldak, Turkey TKİ-GELİ ESKİHİSAR OCAĞINDA ANTİK YAPILARIN

Detaylı

TKİ SAHALARINDAKİ GÖMÜLÜ KÜLTÜR VARLIKLARI VE ÖZDİRENÇ

TKİ SAHALARINDAKİ GÖMÜLÜ KÜLTÜR VARLIKLARI VE ÖZDİRENÇ TKİ SAHALARINDAKİ GÖMÜLÜ KÜLTÜR VARLIKLARI VE ÖZDİRENÇ UYGULAMALARI İsmail Ergüder, Ezel Babayiğit TKİ Kurumu Genel Müdürlüğü 06330, Ankara Uygarlıkların beşiği Anadolu, dünya kültür mirasının önemli bir

Detaylı

Doç.Dr. Gültekin Kavuşan

Doç.Dr. Gültekin Kavuşan JEOLOJİ RAPORU YAZIMI Doç.Dr. Gültekin Kavuşan Jeoloji raporu, yazılan bir belgedir ve jeoloji j mühendisinin yaptığı ğ çalışmayı ş anlattığı, bir soruna ışık tuttuğu dokümandır. Bu belge onun ortaya koyduğu

Detaylı

Bilindiği gibi lateritleşme, ılıman ve yağışlı

Bilindiği gibi lateritleşme, ılıman ve yağışlı Nikel Lateritlerin Aranmasında Jeofizik Yöntemler - Gördes Ferda ÖNER Meta Nikel Kobalt A.Ş. Jeoloji Y. Mühendisi ferda.oner@metanikel.com.tr Tuğrul TOKGÖZ Zeta Proje Mühendislik Jeofizik Y. Mühendisi

Detaylı

JEOTERMAL KAYNAKLAR İÇİN ARAMA FAALİYET RAPOR FORMATI İLÇE (İL)... NUMARALI RUHSATA İLİŞKİN... DÖNEM(*) ARAMA FAALİYET RAPORU

JEOTERMAL KAYNAKLAR İÇİN ARAMA FAALİYET RAPOR FORMATI İLÇE (İL)... NUMARALI RUHSATA İLİŞKİN... DÖNEM(*) ARAMA FAALİYET RAPORU JEOTERMAL KAYNAKLAR İÇİN ARAMA FAALİYET RAPOR FORMATI İLÇE (İL)... NUMARALI RUHSATA İLİŞKİN... DÖNEM(*) ARAMA FAALİYET RAPORU TEKNİK SORUMLUNUN (Jeoloji Mühendisi) Adı Soyadı : Oda Sicil No (**) : AY-YIL

Detaylı

İNM 106 İnşaat Mühendisleri için Jeoloji

İNM 106 İnşaat Mühendisleri için Jeoloji Hafta_5 İNM 106 İnşaat Mühendisleri için Jeoloji Haritalar ve kesit çıkarımı (Jeoloji-Mühendislik Jeolojisi ve topografik haritalar) Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr, inankeskin@gmail.com

Detaylı

Kütahya Simav da. Makale

Kütahya Simav da. Makale Kütahya Simav da Deprem 19 Mayıs 2011 tarihinde gece saat 23:15 te meydana gelen deprem, kısa bir süre önce siyanür barajındaki çökmeyle sarsılan Kütahya yı vurdu. 19 Mayıs 2011 günü Türkiye saati ile

Detaylı

İÇİNDEKİLER. İçindekiler... ii. Tablolar Dizini... vi. Şekiller Dizini... vii. Grafikler Dizini... viii I - GENEL BİLGİLER...1

İÇİNDEKİLER. İçindekiler... ii. Tablolar Dizini... vi. Şekiller Dizini... vii. Grafikler Dizini... viii I - GENEL BİLGİLER...1 İÇİNDEKİLER İçindekiler... ii Tablolar Dizini... vi Şekiller Dizini... vii Grafikler Dizini... viii I - GENEL BİLGİLER...1 A - Misyon ve Vizyon...1 B- Yetki, Görev ve Sorumluluklar...1 C- İdareye İlişkin

Detaylı

TOKAT İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

TOKAT İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI TOKAT İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Tokat ili, Karadeniz Bölgesinde Orta Karadeniz bölümünün iç kısımlarında yer alır. Tokat ili Devecidağ ile Köroğlu Dağı arasında uzanan tektonik hattın kuzey ve güneyinde

Detaylı

BOUGUER ANOMALİLERİNDEN ÜSTÜ ÖRTÜLÜ FAYLARIN SAPTANMASI VE İSTANBUL-SİLİVRİ BÖLGESİNİN YERALTI YAPISININ MODELLENMESİ

BOUGUER ANOMALİLERİNDEN ÜSTÜ ÖRTÜLÜ FAYLARIN SAPTANMASI VE İSTANBUL-SİLİVRİ BÖLGESİNİN YERALTI YAPISININ MODELLENMESİ PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİ SLİK FAKÜLTESİ PAMUKKALE UNIVERSITY ENGINEERING COLLEGE MÜHENDİSLİK Bİ L İ MLERİ DERGİSİ JOURNAL OF ENGINEERING SCIENCES YIL CİLT SAYI SAYFA : 2001 : 7 : 3 : 389-393 BOUGUER

Detaylı

Ek Form 9 DETAY ARAMA FAALİYET RAPORU. RAPORUN BAŞLIĞI: Başlık raporun konusunu ve içeriğini kısaca, açık ve yeterli bir biçimde ifade edecektir.

Ek Form 9 DETAY ARAMA FAALİYET RAPORU. RAPORUN BAŞLIĞI: Başlık raporun konusunu ve içeriğini kısaca, açık ve yeterli bir biçimde ifade edecektir. Ek Form 9 DETAY ARAMA FAALİYET RAPORU RAPORUN BAŞLIĞI: Başlık raporun konusunu ve içeriğini kısaca, açık ve yeterli bir biçimde ifade edecektir. HAZIRLAYAN MÜHENDİS/MÜHENDİSLERİN: Adı ve Soyadı : Unvanı

Detaylı

Elde edilen jeolojik bilgilerin sahada gözlenmesi ve doğrulanması, yeni bulgularla zenginleştirilmesi çalışmalarını kapsamaktadır.

Elde edilen jeolojik bilgilerin sahada gözlenmesi ve doğrulanması, yeni bulgularla zenginleştirilmesi çalışmalarını kapsamaktadır. ENERSON JEOTERMAL SAHA ARAŞTIRMA PROGRAMI 1. Aşama Çalışmaları Büro çalışması çerçevesinde yürütülecek çalışmalar sırasında bölgelerde yapılmış jeolojik, jeofizik ve jeokimya çalışmaları varsa incelenmekte,

Detaylı

KÖMÜR ARAMA. Arama yapılacak alanın ruhsat durumunu yürürlükteki maden yasasına göre kontrol edilmelidir.

KÖMÜR ARAMA. Arama yapılacak alanın ruhsat durumunu yürürlükteki maden yasasına göre kontrol edilmelidir. KÖMÜR ARAMA Kömür oluşumu, limnik ve paralik havzalarda olabilir. Paralik yatakların sahile yakınlığı az ve denize bağlılığı vardır. İrili ufaklı teknelerden oluşur. Kapsadıkları kömür damarlarının düzensiz,

Detaylı

2015 YILI İÇME VE KULLANMA SUYU SONDAJ İŞLERİ, JEOTERMAL SONDAJ İŞLERİ, JEOTERMAL KUYU TEST VE ÖLÇÜM İŞLERİ BİRİM FİYAT CETVELLERİ

2015 YILI İÇME VE KULLANMA SUYU SONDAJ İŞLERİ, JEOTERMAL SONDAJ İŞLERİ, JEOTERMAL KUYU TEST VE ÖLÇÜM İŞLERİ BİRİM FİYAT CETVELLERİ İLLER BANKASI A.Ş. YATIRIM KOORDİNASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2015 YILI İÇME VE KULLANMA SUYU SONDAJ İŞLERİ, JEOTERMAL SONDAJ İŞLERİ, JEOTERMAL KUYU TEST VE ÖLÇÜM İŞLERİ BİRİM FİYAT CETVELLERİ Oğuzhan YILDIZ

Detaylı

17 EKİM 2005 SIĞACIK (İZMİR) DEPREMLERİ ÖN DEĞERLENDİRME RAPORU

17 EKİM 2005 SIĞACIK (İZMİR) DEPREMLERİ ÖN DEĞERLENDİRME RAPORU MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 17 EKİM 2005 SIĞACIK (İZMİR) DEPREMLERİ ÖN DEĞERLENDİRME RAPORU Rapor No: 10756 JEOLOJİ ETÜTLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 17 EKİM 2005

Detaylı

ÇANAKKALE ÇAN BÖLGESİNDE BULUNAN BİR LİNYİT SAHASI REZERVİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK ÇALIŞMA

ÇANAKKALE ÇAN BÖLGESİNDE BULUNAN BİR LİNYİT SAHASI REZERVİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK ÇALIŞMA ÇANAKKALE ÇAN BÖLGESİNDE BULUNAN BİR LİNYİT SAHASI İNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK ÇALIŞMA Mehmet ÖZDEMİR 1, *, Bayram KAHRAMAN 2, Ercüment YALÇIN 3 1 Dumlupınar Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Maden

Detaylı

MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ KURTULUŞ MAHALLESİ ada 2 parsel- 10 ada 4, 5, 7 parsel -9 ada 12 parsel

MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ KURTULUŞ MAHALLESİ ada 2 parsel- 10 ada 4, 5, 7 parsel -9 ada 12 parsel MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ- İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ KURTULUŞ MAHALLESİ 1264 ada 2 parsel- 10 ada 4, 5, 7 parsel -9 ada 12 parsel 1/5000 VE 1/1000 ÖLÇEKLİ

Detaylı

KIRŞEHİR AFET DURUMU RAPORU

KIRŞEHİR AFET DURUMU RAPORU 2013 KIRŞEHİR AFET DURUMU RAPORU KIRŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ GÖKHAN GÖMCÜ 1 1.1 JEOMORFOLOJİK DURUM İl toprakları güney ve güneybatıda Kızılırmak, batı ve kuzeybatıda Kılıçözü deresi, kuzey ve kuzeydoğuda

Detaylı

TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI JEOFİZİK MÜHENDİSLİĞİ KAPSAMINDA 2010 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ BİRİM FİYAT LİSTESİ

TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI JEOFİZİK MÜHENDİSLİĞİ KAPSAMINDA 2010 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ BİRİM FİYAT LİSTESİ Poz No İşin Adı i JF 1 GRAVİTE ÖLÇÜMLERİ VE HARİTALANMASI JF 1.1 250 m x 250 m karelaj Nokta 44.00 JF 1.2 100 m x 100 m karelaj Nokta 22.00 JF 1.3 50 m x 50 m karelaj Nokta 16.50 JF 1.4 25 m x 25 m karelaj

Detaylı

MUGLA KAUNOS ANTİK KENTİ LİMAN AGORASI, TUZLASI VE KAYA MEZARLARI ÖZDİRENÇ UYGULAMALARI

MUGLA KAUNOS ANTİK KENTİ LİMAN AGORASI, TUZLASI VE KAYA MEZARLARI ÖZDİRENÇ UYGULAMALARI MUGLA KAUNOS ANTİK KENTİ LİMAN AGORASI, TUZLASI VE KAYA MEZARLARI ÖZDİRENÇ UYGULAMALARI İsmail Ergüder*, Ezel Babayiğit*, Prof. Dr. M. Cengiz Işık**, Doç. Dr. Sema Atik Korkmaz*** * TKİ Kurumu Genel Müdürlüğü

Detaylı

Aydın-Söke (istifim) Çimento fabrikasında Terkedilen Kireçtaşı Sabolarının Yeniden Üretime Kazandırılması

Aydın-Söke (istifim) Çimento fabrikasında Terkedilen Kireçtaşı Sabolarının Yeniden Üretime Kazandırılması Jeoloji Mühendisliği, 47,14-20, 1995 Aydın-Söke (istifim) Çimento fabrikasında Terkedilen Kireçtaşı Sabolarının Yeniden Üretime Kazandırılması Rahmi EYÜBOĞLU İTÜ Maden Fakültesi, Uygulamalı Jeoloji Anabilin

Detaylı

STRATONIKEIA ANTİK KENTİ SU YAPILARI. Antik kent Muğla Milas yolu üzerindedir. Aşağıda görüldüğü gibi Helenistik kurulmuştur.

STRATONIKEIA ANTİK KENTİ SU YAPILARI. Antik kent Muğla Milas yolu üzerindedir. Aşağıda görüldüğü gibi Helenistik kurulmuştur. STRATONIKEIA ANTİK KENTİ SU YAPILARI Antik kent Muğla Milas yolu üzerindedir. Aşağıda görüldüğü gibi Helenistik kurulmuştur. 1 2 MİLAS MÜZE MÜDÜRÜ HALUK YALÇINKAYA TARAFINDAN YAZILMIŞ RAPOR Muğla, Yatağan

Detaylı

MTA DA DÜNDEN BUGÜNE JEOFİZİK KARA SİSMİK ÇALIŞMALAR

MTA DA DÜNDEN BUGÜNE JEOFİZİK KARA SİSMİK ÇALIŞMALAR MTA DA DÜNDEN BUGÜNE JEOFİZİK KARA SİSMİK ÇALIŞMALAR Abdullah GÜRER* GİRİŞ Daha çok yatay veya yataya yakın katmanlaşma gösteren ortamlarda başarıyla uygulanan sismik yöntemler, özellikle petrol aramada,

Detaylı

05 AĞUSTOS 2012 ORTABAĞ-ULUDERE (ŞIRNAK) DEPREMİ BİLGİ NOTU

05 AĞUSTOS 2012 ORTABAĞ-ULUDERE (ŞIRNAK) DEPREMİ BİLGİ NOTU MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 05 AĞUSTOS 2012 ORTABAĞ-ULUDERE (ŞIRNAK) DEPREMİ BİLGİ NOTU JEOLOJİ ETÜTLERİ DAİRESİ Yer Dinamikleri Araştırma ve Değerlendirme Koordinatörlüğü Aktif Tektonik Araştırmaları

Detaylı

Linyit aramalarında özdirenç yönteminin değişik amaçlara yönelik olarak kullanılmasıyle:

Linyit aramalarında özdirenç yönteminin değişik amaçlara yönelik olarak kullanılmasıyle: MUĞLA-TINAS LİNYİT ARAŞTIRMALARINDA İNDÜKLEM POLARİZASYON YÖNTEMİ M. Işık TURGAY* ÖZ. Bu çalışma Muğla-Tmas linyit sahasında, yapılmış ya da yapılması planlanmış mekanik sondaj noktaları üzerinde yapılan

Detaylı

SEYİTÖMER LİNYİT ÇIKARIM SAHASI

SEYİTÖMER LİNYİT ÇIKARIM SAHASI Yoncalı Ovası Kütahya ovası kuzeydeki "Yoncalı Depresyonu"ndan bir eşik alanıyla ayrılmaktadır. Zengin linyit yataklarının içinde yer aldığı neojen bir düzlük olan Yoncalı Depresyonu, Kütahya Ovası'ndan

Detaylı

Rezistivite Görüntüleme(Tomografi) Çalışmaları

Rezistivite Görüntüleme(Tomografi) Çalışmaları 1 1. Giriş 2. Karaçal Barajı ile İlgili Genel Bilgiler Baraj aksı mühendislik jeolojisi 3. Daha Önce Yapılan Çalışmalar Boya ve Tuz İzleme Deneyleri 4. Jeofizik Çalışmalar SP (Self Potansiyel) Çalışması

Detaylı

XIII- SONUÇ ve ÖNERİLER

XIII- SONUÇ ve ÖNERİLER XIII- SONUÇ ve ÖNERİLER 1- Bu çalışma Edirne İli, Keşan İlçesine bağlı Erikli Beldesinde G16-c-15-d-1-d nolu 1/1000 ölçekli hali hazır paftasında sınırları belirtilen tapuda 12 Pafta, 1041 Parsel olarak

Detaylı

BURSA İLİ ( MERKEZ ) NİLÜFER İLÇESİ BEŞEVLER MAHALLESİ

BURSA İLİ ( MERKEZ ) NİLÜFER İLÇESİ BEŞEVLER MAHALLESİ BURSA İLİ NİLÜFER İLÇESİ BEŞEVLER MAHALLESİ 325 ADA 1 PARSEL, 326 ADA 9 PARSEL VE 815 ADA 1 PARSEL (UİP:256,41) 1/1000 ÖLÇEKLİ BEŞEVLER AÇIKLAMA RAPORU HAZIRLAYAN: A.İsmet BETİN Pafta No: H21-C-05-C-4-B

Detaylı

MADEN ARAMACILIĞINDA JEOFİZİK IP YÖNTEMİ UYGULAMASI GİRESUN TİREBOLU - KUSKUNLU VE ADIYAMAN SİNCİK ORMANBAŞI TEPE SAHA ÖRNEKLERİ.

MADEN ARAMACILIĞINDA JEOFİZİK IP YÖNTEMİ UYGULAMASI GİRESUN TİREBOLU - KUSKUNLU VE ADIYAMAN SİNCİK ORMANBAŞI TEPE SAHA ÖRNEKLERİ. Doğal Kay. ve Eko. Bült. (2015) 20: 53-71 MADEN ARAMACILIĞINDA JEOFİZİK IP YÖNTEMİ UYGULAMASI GİRESUN TİREBOLU - KUSKUNLU VE ADIYAMAN SİNCİK ORMANBAŞI TEPE SAHA ÖRNEKLERİ Kürşad BEKAR* GİRİŞ Bu çalışma

Detaylı

T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI

T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI DENİZLİ DOĞUSU ŞAHİNLER BÖLGESİ (PINARKENT) AKTİF FAYLARA YÖNELİK PALEOSİSMOLOJİ ÇALIŞMASI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS BİTİRME

Detaylı

11 MART 2011 BÜYÜK TOHOKU (KUZEYDOĞU HONSHU, JAPONYA) DEPREMİ (Mw: 9,0) BİLGİ NOTU

11 MART 2011 BÜYÜK TOHOKU (KUZEYDOĞU HONSHU, JAPONYA) DEPREMİ (Mw: 9,0) BİLGİ NOTU MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 11 MART 2011 BÜYÜK TOHOKU (KUZEYDOĞU HONSHU, JAPONYA) DEPREMİ (Mw: 9,0) BİLGİ NOTU JEOLOJİ ETÜTLERİ DAİRESİ Yer Dinamikleri Araştırma ve Değerlendirme Koordinatörlüğü

Detaylı

SOMA-DENİŞ YÖRESİNDE KÖMÜRLERİN EKONOMİK ÖZELLİKLERİ ECONOMICAL CHARACTERISTICS OF COALS IN SOMA-DENİŞ REGION. Yavuz TOLGONAY* Eran NAKOMAN**

SOMA-DENİŞ YÖRESİNDE KÖMÜRLERİN EKONOMİK ÖZELLİKLERİ ECONOMICAL CHARACTERISTICS OF COALS IN SOMA-DENİŞ REGION. Yavuz TOLGONAY* Eran NAKOMAN** I lirkiyr II). Kömür kongresi Bildiriler kittthı/rrocırrfiıiiis of llıc lltllı (Hal (impress of Turkey SOMA-DENİŞ YÖRESİNDE KÖMÜRLERİN EKONOMİK ÖZELLİKLERİ ECONOMICAL CHARACTERISTICS OF COALS IN SOMA-DENİŞ

Detaylı