Yazılım Geliştirme Süreçleri ve Çevik Yöntemler

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yazılım Geliştirme Süreçleri ve Çevik Yöntemler"

Transkript

1 Yazılım Geliştirme Süreçleri ve Çevik Yöntemler Dr. Tolga Ovatman İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Maslak 20 Mart

2 İçerik Giriş Yazılım Geliştirme Sürecinde Klasik Yaklaşımlar Şelale(Waterfall) Yaklaşımı Artırımlı(Incremental) Yaklaşımlar Spiral Yaklaşım RAD (Rapid Application Development) Çevik Yazılım Geliştirme Süreçleri Extreme Programming Scrum Scrum-ban Sonuç 2

3 Yazılım Geliştirme Yazılım geliştirmek, mühendislik disiplinleri içinde en fazla bireysel etkinlik içeren disiplinlerden biri. Disiplin geliştiği zamanlarda donanım kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle daha küçük çaplı ve basit sistemler geliştiriliyordu. Yazılım projeleri yönetimi artık çok daha fazla paydaşın rol oynadığı çok boyutlu problemler haline geldi.

4 YGS Metodolojisi İhtiyacı 2000li yıllarda yazılım endüstrisinin durumu hakkında birçok araştırma yapıldı. The OASIG Study (1995) : Her 10 projeden 7si bir yönden başarısız bulunuyor The Chaos Report (1995): Projelerin %31.1'i tamamlanmadan iptal ediliyor. %52.7'si tahmin edilenin 2 katına maloluyor. The KPMG Canada Survey (1997): İncelenen projelerin %61'i başarısızlıkla sonuçlandı. The Conference Board Survey (2001): Projelerin %40 tamamlandıktan bir yıl sonra işlevini yitiriyor.

5 Yazılım Geliştirme Süreci Parçaları Yazılım geliştirme projeleri aşağıdaki süreçleri içerir Planlama (Analiz-Tasarım) Geliştirme (Kodlama-Test) Montaj ve bakım

6 Yazılım Geliştirme Süreci Riskleri

7 Yazılım Geliştirme Süreci Taksonomisi Model: A praiseworthy example to be copied, with or without modifications. Yazılım yaşam döngüsü modelleri, geçmişten günümüze üç farklı bakış açısından oluşturulmuştur. Programlama bakış açısı: Yazılım geliştirme, fikirlerin doğrudan bir yansımasını üretmektir. Ardışıl işlem bakış açısı: Yazılım geliştirme, problem çözümlemeden çalışabilen koda uzanan bir dönüşüm sürecidir. Keşif çalışmasıbakış açısı: Yazılım geliştirme, problem uzayını keşfetme çabasıdır.

8 Şelale(Waterfall) Yaklaşımı Proje ardışıl fazlara bölünmüştür. Güçlü bir planlama safhası gerekir. Belgeleme ve kontrol çok önemli.

9 Şelale(Waterfall) Yaklaşımı Güçlü yanları: Az tecrübeli proje çalışanları için idealdir. Kalite kontrolü daha rahat biçimde gerçekleştirilebilir. Proje gelişimi daha ölçülebilirdir. Süre kaygısının fazla olmadığı, isterlerin daha açık olduğu büyük projeler için daha uygundur.

10 Şelale(Waterfall) Yaklaşımı Zayıf yanları: Esnek değildir ve maliyeti yüksektir. Proje safhalarına geri dönüş yapılmaz. Öngörünün önemi çok büyüktür. İsterlerin erken ve bir kez belirlenmesini gerektirir. Sistem testlerine kadar problemlerle ilgilenilmez. Belgeleme yükü çok ağırdır. Kullanıcı-geliştirici arası çok açıktır. İsterlerin sabit olmadığı değişime çok açık projelerde kullanılması tavsiye edilmez

11 Artırımlı(Incremental) Yaklaşımlar Yazılımın minimal bir örneği hazırlanır. Her iterasyonda küçük bir şelale ile yazılıma yeni işlevler eklenir. Proje öncesi tüm yazılıma dair isterler hazırlanır.

12 Artırımlı(Incremental) Yaklaşımlar Güçlü yanları: Önceki iterasyonlarda edinilen bilgiler,sonraki iterasyonlarda kullanılabilir. Kilit noktalarda yapılan gözden geçirmelerle orta dereceli bir kontrol sağlanır. Paydaşlara projenin gidişhatıyla ilgili bilgi verme olanağı sağlar. Entegrasyona dayalı ve mimari riskleri az da olsa hafifletir. Artırımlı yöntemler, isterlerin iyi anlaşılmadığı büyük projeler için daha uygundur.

13 Artırımlı(Incremental) Yaklaşımlar Zayıf yanları: İterasyonlar arası geçiş yaparken genelde sistem geneline yönelik kaygılar göz ardı edilir. Bazı modüller diğerlerinden çok daha erken biteceği için arayüzler iyi tanımlanmalıdır. Projeyi iyi gidiyor göstermek için zor problemler geç aşamalara itilir. Kısa sürecek küçük projelerde, entegrasyon riski olmayan veriye dayalı sistemler için kullanılması önerilmez.

14 Spiral Yaklaşım

15 Spiral Yaklaşım Risk yönetimine odaklanmış bir yaklaşımdır. Planlamadan kodlamaya kadar yazılım her parçasının her düzey gelişimi için aynı 4 aşamalı döngüden geçilerek geliştirme sağlanır: İterasyon için amaç, alternatif ve kısıtları belirle Alternatifleri değerlendir, riskleri belirle İterasyon çıktılarını üret Sıradaki iterasyonu planla Her döngüye paydaş amaçlarının belirlenmesi ile başlanıp, gözden geçirme ve devam kararı ile sonlandırılır.

16 Spiral Yaklaşım Güçlü yanları: Riskten kaçınmayı güçlendirir Risklere göre iterasyona uygun olacak metodolojiyi seçme olanağı sunar. Proje yöneticisinin daha deneyimli olduğu durumlarda, riskin yüksek olduğu reaktif sistemlerde tercih edilebilir.

17 Spiral Yaklaşım Zayıf yanları: İterasyona uygun geliştirme metodolojisini seçmek deneyim gerektirir. Döngüler arası geçişler kesin kurallara bağlanmış değildir. Bu yüzden iş yükü çığ gibi büyüyebilir. Döngülerin ilerleyişinde kesin zaman sınırı olmayabilir, bu nedenle bütçe veya zaman aşımı riskleri mevcuttur. Fonksiyonelliğin önemli olduğu, kaynak yönetiminin öncelikli olduğu projelerde kullanılması önerilmez.

18 RAD(Rapid Application Development) Yazılım geliştirme sürecini hızlandırma ana amaçtır. Müşteri tatmini ön plandadır ve süreçte müşteri ile interaskiyon güçlendirilmiştir. İterasyonlar için kesin teslim süreleri belirlenir ve işlerin yetişmemesi durumunda süreyle oynamak yerine, gerçekleştirilecek isterler gözden geçirilir.

19 RAD(Rapid Application Development) Güçlü yanları: İşlevsel bir versiyon çıkarma tarihi önceki metodolojilere göre daha erkendir. RAD ile sistem geliştirme maliyeti de düşer Paydaşları daha rahat içine alan bir yaklaşıma sahiptir. Kullanıcı isteklerine karşı daha esnektir. İsterlere uygunluk daha yüksek oranda sağlanır. Küçük-orta ölçekli projelerde, son kullanıcıya yönelik işlevlerin daha yüksek oranda olduğu projelerde tercih edilir.

20 RAD(Rapid Application Development) Zayıf yanları: Çok hızlanmak kalite düşüklüğüne yol açabilir. Gerekli olandan fazla ister toplanabilir. Sistem içi tutarsız tasarımlar ortaya çıkabilir. Kullanıcılar sürece dahil olmakta zorluk yaşayabilir. Çok büyük, çok karmaşık, sıkı dökümantasyonun istendiği projelerde; kullanıcı değerlendirmesinin mümkün/uygun olmadığı durumlarda kullanılması önerilmez.

21 Çevik Yazılım Geliştirme Süreçleri Method: A process by which a task is completed; a way of doing something. Methodology: A collection of methods, practices, procedures and rules used by those who work in some field.

22 Çevik Yazılım Geliştirme Süreçleri Şubat 2001'de Kent Beck önderliğindeki 17 kişilik bir topluluk tarafından bir manifesto önerildi: Individuals and interactions over processes and tools Working software over comprehensive documentation Customer collaboration over contract negotiation Responding to change over following a plan

23 Extreme Programming Kent Beck tarafından öncülüğü yapılmıştır. Bir takım temel değerler, ilkeler ve uygulamalar bütününü önerir.

24 Extreme Programming Öne çıkarılan değerler İletişim Basitlik Geri bildirim Cesaret

25 Extreme Programming Kabul edilen ilkeler: Hızlı geri bildirim: Sistemden testlerle, kullanıcıdan katılımla, takımdan plan oyunlarıyla. Sadeliği benimsemek: En iyi kod işimi gören koddur. Probleme yönelik çözümler azar azar gerçekleştirilmelidir. Değişimi kabullenmek: Değişime karşı koymak yerine, değişimin her zaman olacağını kabullenip onunla yaşamaya alışmak

26 Extreme Programming Önerilen Uygulamalar: Kodlama: Proje kodu her üyeye açık, eşli kodlama tercih ediliyor. (Collective ownership-pair programming) Test: Her kodun mutlaka bir birim testi olmalı, test güdümlü kodlama öneriliyor. (Continous integration) Kullanıcı etkileşimi: Geliştiriciler mutlaka kullanıcılıları dinlemeli, kullanıcılar sürece dahil olmalı. (on-site customer) Tasarım: Yeterli karmaşıklıklar için terih edilmeli, basit ve fonksiyonel olmalı.(user stories)

27 Scrum Yönteme adını koyanlar Jeff Sutherland ve Ken Schwaber, fakat kökenleri Hirotaka Takeuchi and Ikujiro Nonaka'nın rugby yaklaşımına dayanıyor. Temel ilke: The whole process is performed by one cross-functional team across multiple overlapping phases, where the team 'tries to go the distance as a unit, passing the ball back and forth'

28 Scrum Scrumdaki roller Scrum Master Ürün sahibi Takım Sprint: Scrum'ın geliştirme çerçevelerine verilen isim. Her sprint öncesi bir planlama toplantısı, sonrasında ise bir gözden geçirme toplantısı yapılır.

29 Scrum Toplantılar: Günlük scrum toplantısı: En fazla 15 dakika süren, yeri belli toplantılar. Scrumlar scrumı: Her takımdan bir kişinin katıldığı günlük toplantılar. Sprint planlama toplantısı: Sprint backlogları tanımlanır. Tahmin oyunları oynanır. Sprint gözden geçirme toplantısı: Tamamlanan işlerin paydaşlara sunumu yapılır. Sprint retrospektif: Geçen sprintte iyi gidenler ve geliştirilebilecekler konuşulur.

30 Scrum Backloglar: Ürün backlogu Sprint backlogu Backlog erime grafiği

31 Scrum-ban Gerçek Kanban li yıllarda Toyota tarafından önerilmiştir. Günümüzde Scrum-ban şeklinde de anılan varyantları bulunur. Kanban kartları ile üretim-sevk ve satış arası tedarik zinciri JIT prensipleriyle desteklenmektedir. Scrum-ban çok dinamik değişen kullanıcı isteklerine ve ağır bakım isteyen yazılım ürünlerinde kullanılır. Scrum-ban'da sprintler hariç Scrum uygulamaları korunur. Sprintler yerine her programcı her an farklı bir ister üzerine çalışır. İster durumları büyük bir beyaz-tahta üzerinde post-it'lerle temsil edilir.

32 Proje Yönlendirmede Öne Çıkanlar Proje ilerlerken başarılı yönlendirmeler yapmak için aşağıdaki örüntüler öne çıkmaktadır: Kapsam Yönetimi: Spesifikasyonlar da proje ile birlikte evrilir Yönetim esnekliği: Esnekten katıya kayan süreçler kullanılmalıdır. Dürüstlük: Projedeki ilerleme sık kontrol edilir. Kalite kontrol: Testler sürece yayılmalıdır

33 Sonuç

34 Geçmiş ve Günümüz Yazılım projelerinin yönetimi kendine özgü zorlukları olan bir alan. Yazılım projeleri zaman içinde geliştikçe önce daha büyük ve sert proje yönetim çözümleri önerildi Gün geçtikçe çözümlerin daha esnek ve daha az kural tabanlı hale geldiğini görebiliyoruz.

35 Gelecek Projelerde kod yazma zamanının gittikçe geriye çekilmesi bekleniyor. Otomatik kod üreten yazılım fabrikaları konusundaki gelişmeler de bu süreci hızlandırabilir.

36 Teşekkürler Sorularınız ve Yorumlarınız...

37 Kaynaklar - Process Models in Software Engineering, Walt Scacchi, Institute for Software Research, University of California, Irvine February Successful Software Management Style: Steering and Balance, Walker Royce, IBM Software Group - Embracing Change with Extreme Programming, Kent Beck, IEEE Software Iterative and Incremental Development: A Brief History, Craig Larman, Victor R. Basili, IEEE Computer, 2003

38 Şelale(Waterfall) Yaklaşımı Ne dediler? He was always a proponent of iterative, incremental, evolutionary development. His paper described the waterfall as the simplest description, but that it would not work for all but the most straightforward projects. --Winston Royce, The danger in the waterfall approach is that the project moves from being grand to being grandiose, and exceeds our human intellectual capabilities for management and control. --Harlan Mills,1976 The waterfall model was adopted because software development was guided by DoD standards...in reality, software development is a complex, continuous, iterative, and repetitive process. The waterfall model does not reflect this complexity. --Carolyn Wong, 1980

39 Şelale(Waterfall) Yaklaşımı Ne dediler? Much of present-day software acquisition procedure rests upon the assumption that one can specify a satisfactory system in advance, get bids for its construction, have it built, and install it. I think this assumption is fundamentally wrong, and that many software acquisition problems spring from that fallacy. --Frederick Brooks, In the decade since the waterfall model was developed, our discipline has come to recognize that development requires iteration between the designers and users. --DoD report,1987

40 Şelale(Waterfall) Yaklaşımı Ne dediler? There are two approaches, evolutionary and single step waterfall, to full capability. An evolutionary approach is preferred.... [In this] approach, the ultimate capability delivered to the user is divided into two or more blocks, with increasing increments of capability...software development shall follow an iterative spiral development process in which continually expanding software versions are based on learning from earlier development. --DoD report, 2000

Bir yazılım geliştirme metodolojisi aşağıdaki adımlardan meydana gelir; Yazılım geliştirme sürecine destek verecek araçlar, modeller ve yöntemler.

Bir yazılım geliştirme metodolojisi aşağıdaki adımlardan meydana gelir; Yazılım geliştirme sürecine destek verecek araçlar, modeller ve yöntemler. Yazılım Mühendisliği kapsamındaki Yazılım Geliştirme Metodolojileri, bir bilgi sistemini geliştirme sürecinin yapımını, planlamasını ve kontrolünü sağlayan bir framework tür. Her farklı framework güçlü

Detaylı

Yazılım Geliştirme Sürecinde Sıkça Yapılan Hatalar

Yazılım Geliştirme Sürecinde Sıkça Yapılan Hatalar Yazılım Geliştirme Sürecinde Sıkça Yapılan Hatalar Dr. Tolga Ovatman İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi 34469 Maslak ovatman@itu.edu.tr 04 Temmuz 2012 1 İçerik Giriş Yazılım Geliştirme

Detaylı

Akış. Atik Yazılım Geliştirme Tanımı ve Kavramlar Tarihi Metotları Dünyada Atik Yazılım Geliştirme Örnekleri Sonuç BİL 588 2

Akış. Atik Yazılım Geliştirme Tanımı ve Kavramlar Tarihi Metotları Dünyada Atik Yazılım Geliştirme Örnekleri Sonuç BİL 588 2 BİL 588 1 Akış Atik Yazılım Geliştirme Tanımı ve Kavramlar Tarihi Metotları Dünyada Atik Yazılım Geliştirme Örnekleri Sonuç BİL 588 2 BİL 588 3 Atik Yazılım Geliştirme Atik Yazılım Geliştirme, yazılım

Detaylı

Büyük Ölçekli Bir Sistem Projesinde IBM Rational Jazz Platformu Kullanarak Çevik Süreçlerin Uygulanması. Serap Bozbey

Büyük Ölçekli Bir Sistem Projesinde IBM Rational Jazz Platformu Kullanarak Çevik Süreçlerin Uygulanması. Serap Bozbey Büyük Ölçekli Bir Sistem Projesinde IBM Rational Jazz Platformu Kullanarak Çevik Süreçlerin Uygulanması Serap Bozbey 1 2 3 İçerik Çevik Yazılım Geliştirme Yöntemleri Extreme Programming (XP) Scrum Uygulanan

Detaylı

Project Management Emin OCAK

Project Management Emin OCAK Project Management Emin OCAK 040100040 12/4/2015 AGILE PROJECT YÖNETİMİ AGILE NEDIR? Proje Yönetim Biçimi veya frameworkü denilebilir. En yüksek iş değerini en kısa sürede elde etmeye odaklanır. Takımla

Detaylı

SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI

SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI BİLGİ SİSTEMİ GELİŞTİRME SÜRECİ Sistem Geliştirme Süreci ve Modelleri Sistem Geliştirme Yaşam Döngüsü Bilgi sistemlerinin geliştirilmesi için izlenen sürece Sistem Geliştirme

Detaylı

YMT 412-Yazılım Kalite Ve Güvencesi Çevik Yazılım Geliştirme 1/47

YMT 412-Yazılım Kalite Ve Güvencesi Çevik Yazılım Geliştirme 1/47 YMT 412-Yazılım Kalite Ve Güvencesi Çevik Yazılım Geliştirme F ı r a t Ü n i v e r s i t e s i Ya z ı l ı m M ü h e n d i s l i ğ i B ö l ü m ü 1/47 İçindekiler 1 Günümüzde Yazılım Projelerinin Durumu...3

Detaylı

CMMI ve Çevik Yöntemler

CMMI ve Çevik Yöntemler CMMI ve Çevik Yöntemler Kasım 2006 http:// Büyük k Resim Sorunlar Çözümler Tıbbi Kontrol ISO EFQM CMMI 9001 Yaşam Tarzı RUP MSF XP 2 CMMI Anlaşı şılmamış 3 Proje YönetimininY Tarihi netiminin Tarihi http://home.gwu.edu/~kwak/pm_history.pdf

Detaylı

Çiğdem SAKA 04 Nisan 2015

Çiğdem SAKA 04 Nisan 2015 Çiğdem SAKA 04 Nisan 2015 Tarihçe Scrum Scrum Roller Scrum Eserleri Scrum Etkinlikleri Yazılım süreci doğrusaldır; bir sonraki adıma geçebilmek için bir önceki adımda yer alan aktivitelerin tamamlanmış

Detaylı

SCRUM KEEP IT SIMPLE

SCRUM KEEP IT SIMPLE SCRUM KEEP IT SIMPLE İÇİNDEKİLER Sayfa Önsöz 3 Scrum 4 Referanslar 9 2 ÖNSÖZ Araştırmalara göre ülkemizdeki yazılım projeleri yönetimsel eksiklilerden dolayı ancak %50 başarı ve memnuniyet ile tamamlanabilmektedir.

Detaylı

CMMI. CMMI ve Çevik Yöntemler. Orhan KALAYCI Haziran 2007. Yazılım Süreç Kalitesi ve Yönetim Danışmanlığı. www.nitelik.

CMMI. CMMI ve Çevik Yöntemler. Orhan KALAYCI Haziran 2007. Yazılım Süreç Kalitesi ve Yönetim Danışmanlığı. www.nitelik. CMMI ve Çevik Yöntemler Orhan KALAYCI Haziran 2007 http:// CMMI 2 1 XP 3 CMMI nedir? 1. Seviye 2. Seviye 3. Seviye 4 2 XP Nedir? MSF XP Şelale RUP 5 CMM XP İlişkisi 6 3 PROJE YONETİMİNİ İMİNİN EVRİMSEL

Detaylı

Yazılım Geliştirme Sürecinde Kullanılan Ölçütler

Yazılım Geliştirme Sürecinde Kullanılan Ölçütler Yazılım Geliştirme Sürecinde Kullanılan Ölçütler Dr. Tolga Ovatman İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi 34469 Maslak ovatman@itu.edu.tr 08 Ağustos 2012 1 İçerik Giriş Yazılım Geliştirme

Detaylı

Yazılım Süreçleri Software Processes

Yazılım Süreçleri Software Processes Yazılım Süreçleri Software Processes Yazılım geliştirme Süreç Modelleri Software Development Process Models Proje Yönetimi Süreçleri Project Management Process Yazılım Geliştirme Süreçleri Software Development

Detaylı

IBM CLM Çözümleriyle Çevik Yazılım Süreçleri. Canberk Akduygu & Koray Okşar

IBM CLM Çözümleriyle Çevik Yazılım Süreçleri. Canberk Akduygu & Koray Okşar IBM CLM Çözümleriyle Çevik Yazılım Süreçleri Canberk Akduygu & Koray Okşar Günümüzde Yazılım Geliştirme Proje takımları farklı bölgelerde çalışabilir ve iletişim eksikliği doğabilir Gebze Maltepe Odakule

Detaylı

Finans Sektörü Yazılım Süreçlerinde Şelale Modelinden Scrum Modeline Geçiş

Finans Sektörü Yazılım Süreçlerinde Şelale Modelinden Scrum Modeline Geçiş Finans Sektörü Yazılım Süreçlerinde Şelale Modelinden Scrum Modeline Geçiş 1 Ayşe Betül Karagöz, 2 Fatma Molu 1, 2 Kuveyt Türk Katılım Bankası, Ar-Ge Merkezi, Kocaeli, Türkiye Özet Adından da anlaşıldığı

Detaylı

1.Yazılım Geliştirme Metotları 1

1.Yazılım Geliştirme Metotları 1 1.Yazılım Geliştirme Metotları 1 1.1 Klasik Çevrim(Waterfall) 1.2 V Modeli 1.3 Prototipleme/Örnekleme 1.4 Spiral Model 1.5 Evrimsel Geliştirme 1.6 Evrimsel Prototipleme 1.7 Artımlı Geliştirme 1.8 Araştırmaya

Detaylı

YALIN ÇEVİK(AGILE) YAKLAŞIMIYLA YAZILIM GELİŞTİRME : SCRUM UYGULAMA ÖRNEKLERİ

YALIN ÇEVİK(AGILE) YAKLAŞIMIYLA YAZILIM GELİŞTİRME : SCRUM UYGULAMA ÖRNEKLERİ 6.Endüstri Mühendisliği Bahar Konferansları Yalın Dönüşüm,4-6 EKIM 2013 MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi YALIN ÇEVİK(AGILE) YAKLAŞIMIYLA YAZILIM GELİŞTİRME : SCRUM UYGULAMA ÖRNEKLERİ Araş.Gör.Ayşenur

Detaylı

SİSTEM VE YAZILIM. o Bilgisayar sistemleri donanım, yazılım ve bunları işletmek üzere gerekli işlemlerden oluşur.

SİSTEM VE YAZILIM. o Bilgisayar sistemleri donanım, yazılım ve bunları işletmek üzere gerekli işlemlerden oluşur. SİSTEM VE YAZILIM o Bilgisayar sistemleri donanım, yazılım ve bunları işletmek üzere gerekli işlemlerden oluşur. o Yazılım, bilgisayar sistemlerinin bir bileşeni olarak ele alınmalıdır. o Yazılım yalnızca

Detaylı

Bölüm 2 Yazılım Süreçleri. Ders 1

Bölüm 2 Yazılım Süreçleri. Ders 1 Bölüm 2 Yazılım Süreçleri Ders 1 1 Konular Yazılım Süreç Modelleri Süreç Aktiviteleri Değişikliklerle Baş Etmek The Rational Unified Process (RUP) 2 Yazılım Süreci Bir yazılım sistemini geliştirmek için

Detaylı

design)1980li ve 1990lıyıllar Birleştirilmiş Modelleme Dili (Unified Modeling Language-(UML) yazılım geliştirme araçlarının temelidir.

design)1980li ve 1990lıyıllar Birleştirilmiş Modelleme Dili (Unified Modeling Language-(UML) yazılım geliştirme araçlarının temelidir. Dört Temel Yazılım Geliştirme Metodolojisi I)Yapısal Analiz ve Tasarım 1960lıyılların sonu 1970liyıllar Fonksiyonel ayrıştırma (functional decomposition) ve veri akış analizi (dataflow analysis) yazılım

Detaylı

Yazılım Mühendisliği 1

Yazılım Mühendisliği 1 Yazılım Mühendisliği 1 HEDEFLER Yazılım, program ve algoritma kavramları anlar. Yazılım ve donanım maliyetlerinin zamansal değişimlerini ve nedenleri hakkında yorum yapar. Yazılım mühendisliği ile Bilgisayar

Detaylı

Yaz.Müh.Ders Notları #1 1

Yaz.Müh.Ders Notları #1 1 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ Şubat 2012 Yrd.Doç.Dr. Yunus Emre SELÇUK YAZILIM GELİŞTİRME SÜREÇ (MODEL)LERİ 1 Yazılım geliştirme bir süreçtir Süreç: Önceden belirlenmiş adımlardan oluşan iş akışı. Süreç modelleri,

Detaylı

BMH-405 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ

BMH-405 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BMH-405 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ Agile (Çevik) Model Dr. Musa ATAŞ Siirt Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği musa.ataş@siirt.edu.tr Ref list: Dr. Yunus Emre SELÇUK ve http://www.yazgelistir.com/makale/proje-yonetimsurecleri

Detaylı

Scrum Çevik Süreçlerinin Ar-Ge Yazılım Projelerinde Kullanımı

Scrum Çevik Süreçlerinin Ar-Ge Yazılım Projelerinde Kullanımı Scrum Çevik Süreçlerinin Ar-Ge Yazılım Projelerinde Kullanımı Özkan SARI ozkan.sari@provus.com.tr Progress Ar-Ge Merkezi Provus Bilişim Teknolojileri İstanbul, Türkiye ÇEYA 13, 25 Eylül 2013 Sunum Planı

Detaylı

Özgür Yazılım Proje Yönetimi

Özgür Yazılım Proje Yönetimi Özgür Yazılım Proje Yönetimi Hakan Uygun İçerik Özgür Yazılım Nedir? Proje Yönetimi Özgür Yazılım Farkı Sorular Özgür Yazılım Nedir? Açık Kaynak Kodlu Yazılım Özgür Yazılım Bedava Yazılım Korsan Yazılım

Detaylı

Yaz.Müh.Ders Notları #6 1

Yaz.Müh.Ders Notları #6 1 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ Prof.Dr. Oya Kalıpsız GİRİŞ 1 YAZILIM YETERLİLİK OLGUNLUK MODELİ Olgunluk Seviyeleri: Düzey 1. Başlangıç düzeyi: Yazılım gelişimi ile ilişkili süreçlerin tanımlanması için hiçbir sistematik

Detaylı

Bölüm 3 Çevik (Agile) Yazılım Geliştirme. Ders 1

Bölüm 3 Çevik (Agile) Yazılım Geliştirme. Ders 1 Bölüm 3 Çevik (Agile) Yazılım Geliştirme Ders 1 1 Konular Çevik Yöntemler Plan Tabanlı ve Çevik Geliştirme Extreme Programlama Çevik Proje Yönetimi Çevik Yöntemleri Ölçeklendirme 2 Hızlı (Rapid) yazılım

Detaylı

Yazılım Geliştirme Süreçlerinde Şelale Yönteminden Çevik Yaklaşıma Geçiş: Bir Teknoloji Şirketinde Uygulama

Yazılım Geliştirme Süreçlerinde Şelale Yönteminden Çevik Yaklaşıma Geçiş: Bir Teknoloji Şirketinde Uygulama Yazılım Geliştirme Süreçlerinde Şelale Yönteminden Çevik Yaklaşıma Geçiş: Bir Teknoloji Şirketinde Uygulama Ayfer Başar 1, Ali Özkaya 1, Fatih Kesgin 2 1: Ziraat Teknoloji A.Ş., ARGE ve Kalite Servisi,

Detaylı

3 Mart 2007 Bilgi Üniversitesi Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri. Başarılı Yazılım Projelerinin Sırrı: Değişimi Kucaklamak

3 Mart 2007 Bilgi Üniversitesi Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri. Başarılı Yazılım Projelerinin Sırrı: Değişimi Kucaklamak 3 Mart 2007 Bilgi Üniversitesi Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri Başarılı Yazılım Projelerinin Sırrı: Değişimi Kucaklamak http://enveraltin.com/ - enver.altin@linux.org.tr Doğru yok! Bu sunumda mutlak

Detaylı

Sistem Geliştirme Yaşam Döngüsü (The Systems Development Life Cycle) (SDLC)

Sistem Geliştirme Yaşam Döngüsü (The Systems Development Life Cycle) (SDLC) Sistem Geliştirme Yaşam Döngüsü (The Systems Development Life Cycle) (SDLC) Sistem analistlerinin ve kullanıcı faaliyetlerinin spesifik döngüsünün kullanılmasıyla En iyi geliştirilmiş sistemin oluşmasını

Detaylı

Keywords Secure software development Agile methodologies /17/$31.00 c 2017 IEEE. Scrum.

Keywords Secure software development Agile methodologies /17/$31.00 c 2017 IEEE. Scrum. T Keywords Secure software development Agile methodologies 978-1-5386-0930-9/17/$31.00 c 2017 IEEE Scrum. I. GİRİŞ üvenli Yazılım Geli tirme lkeleri 1) Güvenlik ekibi yazılım geliştirme organizasyonu bünyesinde

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENSTİTÜSÜ / YÜKSEKOKULU BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ /ABD LİSANS PROGRAMI - 2 ( yılı öncesinde birinci

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENSTİTÜSÜ / YÜKSEKOKULU BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ /ABD LİSANS PROGRAMI - 2 ( yılı öncesinde birinci MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENSTİTÜSÜ / YÜKSEKOKULU BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ /ABD LİSANS PROGRAMI - 2 (2016-17 yılı öncesinde birinci sınıfa başlayan öğrenciler için) BİRİNCİ YIL 1. Dönem CMPE113

Detaylı

CENG 302 Yazılım Mühendisliği Yazılım Mimarisi - Devam. Alper UĞUR

CENG 302 Yazılım Mühendisliği Yazılım Mimarisi - Devam. Alper UĞUR CENG 302 Yazılım Mühendisliği Yazılım Mimarisi - Devam Alper UĞUR Yazılım Mimarisi Gereksinim: NE? Mimari : NE+NASIL GEREKSİNİMLER (software architecture) Requirements : WHAT? Architecture : WHAT + HOW?

Detaylı

Teknoloji Geliştirmede Bütünleştirici Yaklaşımlar

Teknoloji Geliştirmede Bütünleştirici Yaklaşımlar MSB Birinci Savunma Teknolojileri Günü Savunma Sanayi ARGE ve Teknoloji Yönetimi Paneli Teknoloji Geliştirmede Bütünleştirici Yaklaşımlar 18 ŞUBAT 2016 ANKARA Dr. Nermin SÖKMEN TÜBİTAK BİLGEM 1 Sunum Planı

Detaylı

Scrum1.0 & Scrum2.0 & Scrum3.0

Scrum1.0 & Scrum2.0 & Scrum3.0 Scrum1.0 & Scrum2.0 & Scrum3.0 Scrum1.0 & Scrum2.0 Scrum1.0: «Product Owner», «stakeholders»(iştirakçiler) ile birliktedir. «Stakeholders» (İştirakçilerin) isteklerini geliştirme takımına aktarır. Sprint

Detaylı

CONTENTS. 1. agile42 Hakkında Teklif Kapsamı... 3 Scrum ve Kanban Eğitimleri Eğitim Bilgisi Referanslar... 6.

CONTENTS. 1. agile42 Hakkında Teklif Kapsamı... 3 Scrum ve Kanban Eğitimleri Eğitim Bilgisi Referanslar... 6. agile42 International GmBH EBRU YALÇINKAYA &EDA COSKUNER 13/02/2017 CONTENTS 1. agile42 Hakkında... 2 2. Teklif Kapsamı... 3 Scrum ve Kanban Eğitimleri... 3 3. Eğitim Bilgisi... 5 4. Referanslar... 6 Sayfa

Detaylı

Burak ULUOCAK, PMP, CSM Senior Project Manager. 24 Eylül 2010

Burak ULUOCAK, PMP, CSM Senior Project Manager. 24 Eylül 2010 Burak ULUOCAK, PMP, CSM Senior Project Manager 24 Eylül 2010 IBTECH Genel Bilgi Proje Yönetim Ofisi IT Proje Roadmap Çalışmaları Proje Yönetim Metodolojisi Genel Değerlendirme IBTECH (Uluslararası Bilişim

Detaylı

BMH-405 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ

BMH-405 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BMH-405 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ Yazılım Mühendisliği Yöntembilimleri (Methodologies) veya Yazılım Geliştirme Süreç Modelleri Dr. Musa ATAŞ Siirt Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği musa.ataş@siirt.edu.tr

Detaylı

Sağlık Bilgi Teknolojileri ve Yazılım Süreç Yönetimi

Sağlık Bilgi Teknolojileri ve Yazılım Süreç Yönetimi Sağlık Bilgi Teknolojileri ve Yazılım Süreç Yönetimi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Yazılım Mühendisliği Araştırma Grubu (HUSE) Yrd. Doç. Dr. Ayça Tarhan atarhan@hacettepe.edu.tr 1. Uluslararası Sağlıkta

Detaylı

25.10.2011. Arayüz Nedir? Arayüz Çeşitleri Arayüz Tasarım Yöntemleri Arayüz Tasarım Hataları. Ömer Faruk MIZIKACI 2008639402

25.10.2011. Arayüz Nedir? Arayüz Çeşitleri Arayüz Tasarım Yöntemleri Arayüz Tasarım Hataları. Ömer Faruk MIZIKACI 2008639402 Arayüz Tasarımı ve Programlama Neleri Konuşacağız Arayüz Nedir? Arayüz Çeşitleri Arayüz Tasarım Yöntemleri Arayüz Tasarım Hataları Ömer Faruk MIZIKACI 2008639402 Arayüz Nedir? Bilgisayar ve uygulamalarının

Detaylı

ELECO '2012 Elektrik - Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Sempozyumu, 29 Kasım - 01 Aralık 2012, Bursa

ELECO '2012 Elektrik - Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Sempozyumu, 29 Kasım - 01 Aralık 2012, Bursa Mobil Uygulama Sistemlerinde Çevik Yazılım Geliştirme Metodunun İncelenmesi Investigation of Agile Software Development Method On Mobile Application Systems İsmail DURU, Erdem KÖSE, Oya KALIPSIZ Bilgisayar

Detaylı

Aşırı Programlama İçin Üç Yeni Pratik

Aşırı Programlama İçin Üç Yeni Pratik Aşırı Programlama İçin Üç Yeni Pratik Mustafa Yıldız, Gürol Erdoğan, Selahattin Kuru Enformatik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Işık Üniversitesi, İstanbul {mustafa, gurol, kuru}@isikun.edu.tr Özet. Aşırı

Detaylı

Yazılım Mühendisliğine Giriş 2018 GÜZ

Yazılım Mühendisliğine Giriş 2018 GÜZ Yazılım Mühendisliğine Giriş 2018 GÜZ 1 Dört Temel Yazılım Geliştirme Metodolojisi I)Yapısal Analiz ve Tasarım 1960lıyılların sonu 1970liyıllar Fonksiyonel ayrıştırma (functional decomposition) ve veri

Detaylı

Yazılım Geliştirme Projelerinde Kontrolörlük / Müşavirlik Hizmetleri. Y.Müh. Kadriye ÖZBAŞ ÇAĞLAYAN, PMP Y.Müh. Ahmet DİKİCİ, PMP

Yazılım Geliştirme Projelerinde Kontrolörlük / Müşavirlik Hizmetleri. Y.Müh. Kadriye ÖZBAŞ ÇAĞLAYAN, PMP Y.Müh. Ahmet DİKİCİ, PMP Yazılım Geliştirme Projelerinde Kontrolörlük / Müşavirlik Hizmetleri Y.Müh. Kadriye ÖZBAŞ ÇAĞLAYAN, PMP Y.Müh. Ahmet DİKİCİ, PMP Sunum Planı Organizasyon Yapısı Yazılım Projelerinde Başarı Durumu Yazılım

Detaylı

1: Anlatım, 2: Soru-Cevap, 3: Lab, 4: Örnek vaka incelemesi

1: Anlatım, 2: Soru-Cevap, 3: Lab, 4: Örnek vaka incelemesi DERS BİLGİLERİ DERSİN BAŞLIĞI Kodu Yarıyıl T+U saat Kredi AKTS YAZILIM MÜHENDİSLİĞİNDE İLERİ KONULAR CSE544 3 3 10 Ön koşullar CSE 344 Introduction to Software Engineering Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin

Detaylı

Konforun Üç Bilinmeyenli Denklemi 2016

Konforun Üç Bilinmeyenli Denklemi 2016 Mimari olmadan akustik, akustik olmadan da mimarlık olmaz! Mimari ve akustik el ele gider ve ben genellikle iyi akustik görülmek için orada değildir, mimarinin bir parçası olmalı derim. x: akustik There

Detaylı

BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ

BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ Derleyen: Prof. Dr. Güngör BAL Bölüm 09 Bilişim ve Karar Destek Sistemleri Prensipler ve Öğrenme Hedefleri İyi karar-verme ve problem çözme yetenekleri etkin bilişim ve

Detaylı

Türksat Yazılım Geliştirme Projelerinde SCRUM Kullanımı EKİM 2013

Türksat Yazılım Geliştirme Projelerinde SCRUM Kullanımı EKİM 2013 Türksat Yazılım Geliştirme Projelerinde SCRUM Kullanımı EKİM 2013 KONUŞMACILAR Tahir EMİRHAN Uzman Barış BAL Agile Coach & Trainer Founder www.ankarajug.org www.scrumturkey.com AMAÇ & İÇERİK Yalın Yaklaşım

Detaylı

FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Yazılım Mühendisliği Bölümü

FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Yazılım Mühendisliği Bölümü FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Yazılım Mühendisliği Bölümü YMH114 - Yazılım Mühendisliğinin Temelleri Dersi Proje Uygulaması ve Dokümantasyonu AKILLI ŞEHİR UYGULAMALARININ İNCELENMESİ VE ÖRNEK

Detaylı

Uygulama Yaşam Döngüsü Yönetimi Karşılaştırmalı Süreç İncelemesi

Uygulama Yaşam Döngüsü Yönetimi Karşılaştırmalı Süreç İncelemesi Uygulama Yaşam Döngüsü Yönetimi Karşılaştırmalı Süreç İncelemesi Yagup Macit, Eray Tüzün HAVELSAN, 06510 Ankara, Türkiye {ymacit, etuzun}@havelsan.com.tr Özet. Uygulama Yaşam Döngüsü Yönetimi (UYY), yaklaşık

Detaylı

Kurumsal Mimari Transformasyon Yaklaşımıyla KVKK Yükümlülüklerini Fırsata Çevirmek

Kurumsal Mimari Transformasyon Yaklaşımıyla KVKK Yükümlülüklerini Fırsata Çevirmek Kurumsal Mimari Transformasyon Yaklaşımıyla KVKK Yükümlülüklerini Fırsata Çevirmek MDS ap Türkiye, Kurumsal Mimari Ekibi 9 Mayıs 2018 Ajanda KVKK Uyum Sürecinde Temel Zorluklar KVKK Uyumluluğunun Teknik

Detaylı

YAZILIM MODELLEME VE TASARIM

YAZILIM MODELLEME VE TASARIM YAZILIM MODELLEME VE TASARIM «Yazılım Süreç Modelleri» Özer Çelik Matematik-Bilgisayar Bölümü Genel Yazılım Süreç Modelleri Kodla ve Düzelt (Code and Fix) Çağlayan Modeli (Waterfall Model) V Modeli (V-shaped

Detaylı

International Conference on Computer Science and Engineering Tekirdağ, Turkey, October 2016

International Conference on Computer Science and Engineering Tekirdağ, Turkey, October 2016 : Bir Sistematik Eşleme Çalışması Project Management Problems in Agile Methodologies : A Systematic Mapping Study Cansu Gokhan 1, Ziya Karakaya 2 1 Fen Bilimleri Enstitüsü, Yazılım Mühendisliği ABD, Y.L.

Detaylı

YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ / BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ

YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ / BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ / BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ İÇERİK Yazılım, Yazılım Türleri Yazılım Mühendisliği Yazılım Geliştirmede Süreç Yönetimi Yazılım Geliştirme Süreç Modelleri Yazılım Kalitesi

Detaylı

SAYISAL SAVAŞ VE HAREKAT ORTAMINA YÖNELİK ÇEVİK YAZILIM GELİŞTİRME

SAYISAL SAVAŞ VE HAREKAT ORTAMINA YÖNELİK ÇEVİK YAZILIM GELİŞTİRME SAYISAL SAVAŞ VE HAREKAT ORTAMINA YÖNELİK ÇEVİK YAZILIM GELİŞTİRME Murat Paşa UYSAL Dr.Mu.Yb., Kara Harp Okulu Savunma Bilimleri Enstitüsü, 06524, Ankara, mpuysal@kho.edu.tr ÖZET Barış zamanında karmaşık

Detaylı

9.DERS Yazılım Geliştirme Modelleri

9.DERS Yazılım Geliştirme Modelleri 9.DERS Yazılım Geliştirme Modelleri 1 Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü ve Modeller Herhangi bir yazılımın, üretim aşaması ve kullanım aşaması birlikte olmak üzere geçirdiği tüm aşamalar olarak tanımlanabilir.

Detaylı

BM526 YAZILIM PROJE YÖNETİMİ. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN

BM526 YAZILIM PROJE YÖNETİMİ. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN BM526 YAZILIM PROJE YÖNETİMİ Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN Temel Kavramlar Yazılım Yazılım mühendisleri tarafından tasarlanır ve geliştirilir Toplumdaki herkes tarafından kullanılabilir Ticaret, kültür ve günlük

Detaylı

BMH-405 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ

BMH-405 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BMH-405 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ Dr. Musa ATAŞ Siirt Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği musa.ataş@siirt.edu.tr Ref list: Dr. Yunus Emre SELÇUK, Dr. Sadık EŞMELİOĞLU, Dr. Erhan SARIDOĞAN Yazılımı Etkileyen

Detaylı

Model Tabanlı Geliştirmede Çevik Süreç Uygulanması

Model Tabanlı Geliştirmede Çevik Süreç Uygulanması Model Tabanlı Geliştirmede Çevik Süreç Uygulanması Model Tabanlı Geliştirme Model nedir? Object Management Group Model Tabanlı Mimari «Herşey modeldir» Model Kaynak kod MDD Avantajları Daha hızlı yazılım

Detaylı

Sistem ve Yazılım Nedir?

Sistem ve Yazılım Nedir? Sistem ve Yazılım Nedir? Bilgisayar Sistemleri; donanım, yazılım ve kullanıcılardan oluşur. Yazılım sadece belirli bir işlemi yapan bir program değildir. Yazılım belirli bir mantık dahilinde insanlar tarafından

Detaylı

Üniversitesi. {g.karatas, Library, Science Direct ve Wiley veri içerisinde

Üniversitesi. {g.karatas, Library, Science Direct ve Wiley veri içerisinde :, Üniversitesi 34156, stanbul, {g.karatas, c.catal}@iku.edu.tr Özet. sistematik ebilmek üzere, yöntemlerini in n veri belirlemek, ortaya konulan. IEEE Explorer, ACM Digital Library, Science Direct ve

Detaylı

Savunma Sanayi Projelerinde Çevik Yazılım Geliştirme Yöntemlerinin Kullanımı

Savunma Sanayi Projelerinde Çevik Yazılım Geliştirme Yöntemlerinin Kullanımı Savunma Sanayi Projelerinde Çevik Yazılım Geliştirme Yöntemlerinin Kullanımı Orhan Aksoy 1,2, Kürşat İnce 1, Uğur Suyadal 1, Selçuk Karayakaylar 1 1 Deniz Savaş Yönetim Sistemi Teknolojileri Merkezi, HAVELSAN

Detaylı

ÇEVİK YAZILIM GELİŞTİRME AGILE KEEP IT SIMPLE

ÇEVİK YAZILIM GELİŞTİRME AGILE KEEP IT SIMPLE ÇEVİK YAZILIM GELİŞTİRME AGILE KEEP IT SIMPLE İÇİNDEKİLER Sayfa Önsöz 3 Giriş 4 Tekrarlanan Yazılım Geliştirme Metodu 6 Çevik Yazılım Geliştirme Metodu 10 Referanslar 15 2 ÖNSÖZ Araştırmalara göre ülkemizdeki

Detaylı

YMT312 Yazılım Tasarım ve Mimarisi. Birleşik Süreç ve Çevik (Agile) Yazılım Süreç Modelleri

YMT312 Yazılım Tasarım ve Mimarisi. Birleşik Süreç ve Çevik (Agile) Yazılım Süreç Modelleri YMT312 Yazılım Tasarım ve Mimarisi Birleşik Süreç ve Çevik (Agile) Yazılım Süreç Modelleri F ı r a t Ü n i v e r s i t e s i Ya z ı l ı m M ü h e n d i s l i ğ i B ö l ü m ü 1 Bu Haftaki Konular Birleşik

Detaylı

Sedona. Eğitim Kataloğu

Sedona. Eğitim Kataloğu Eğitim Kataloğu 1. Organizasyonel yapılanma Organizasyonel yapılanma kapsamında yer alan takım yapıları, yönetim anlayışı, yazılım süreçleri gibi kavramlar, yazılım projelerini başarıya taşıyan yapıtaşları

Detaylı

ARÇELİK AR-GE PROJELERİ ÇEVİK PROJE YÖNETİMİ MODELİ

ARÇELİK AR-GE PROJELERİ ÇEVİK PROJE YÖNETİMİ MODELİ II. AR-GE MERKEZLERİ İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ ZİRVESİ PROJE YÖNETİMİ ARÇELİK AR-GE PROJELERİ ÇEVİK PROJE YÖNETİMİ MODELİ ARÇELİK A.Ş. ARÇELİK AR-GE PROJELERİ ÇEVİK PROJE YÖNETİMİ MODELİ SUNUM PLANI 1. UYGULAMANIN

Detaylı

Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar. (Özet)

Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar. (Özet) 4 Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar (Özet) Günümüzde, teknolojinin gelişmesi ile yüz tanımaya dayalı bir çok yöntem artık uygulama alanı bulabilmekte ve gittikçe de önem kazanmaktadır. Bir çok farklı uygulama

Detaylı

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Mühendisliği

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Mühendisliği Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliği Günümüzde, finans, tıp, sanat, güvenlik, enerji gibi bir çok sektör, bilgisayar mühendisliğindeki gelişimlerden

Detaylı

Sedona. Nisan 2013 Eğitim Kataloğu

Sedona. Nisan 2013 Eğitim Kataloğu Nisan 2013 Eğitim Kataloğu 8 Nisan 2013 Sedona, yazılım firmalarına ve büyük çaplı organizasyonların bilişim departmanlarına organizasyonel yapılanma, yöneticilik, takım çalışması ve kalite süreçleri alanlarında

Detaylı

Yazılım Mimarisi (SE 322) Ders Detayları

Yazılım Mimarisi (SE 322) Ders Detayları Yazılım Mimarisi (SE 322) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Yazılım Mimarisi SE 322 Bahar 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

Proje Yönetiminin İş Geliştirme Süreçlerindeki Yeri. Emre AKIN (PMP #307476) 17 Şubat 2015

Proje Yönetiminin İş Geliştirme Süreçlerindeki Yeri. Emre AKIN (PMP #307476) 17 Şubat 2015 Proje Yönetiminin İş Geliştirme Süreçlerindeki Yeri Emre AKIN (PMP #307476) 17 Şubat 2015 Sunumun Hedefi Proje Yönetimi & İş Geliştirme İlişkisi 2 Sunumun Kapsamı Tanımlar İş Geliştirme (İG) İG nin Satış

Detaylı

SCRUM Yazılım Geliştirme Metodu Üzerine Bir İnceleme ve Değerlendirme. An Overview and Evaluation of SCRUM method in Software Development

SCRUM Yazılım Geliştirme Metodu Üzerine Bir İnceleme ve Değerlendirme. An Overview and Evaluation of SCRUM method in Software Development SCRUM Yazılım Geliştirme Metodu Üzerine Bir İnceleme ve Değerlendirme Ecem İren 1, Aylin Kantarcı 2 1 Bilgisayar Müh. Bölümü, Gediz Üniversitesi, İZMİR 2 Bilgisayar Müh. Bölümü, Ege Üniversitesi, İZMİR

Detaylı

Proceedings/Bildiriler Kitabı II. YAZILIM G M I. G. 20-21 September /Eylül 2013 Ankara / TURKEY 167 6. ULUSLARARASI

Proceedings/Bildiriler Kitabı II. YAZILIM G M I. G. 20-21 September /Eylül 2013 Ankara / TURKEY 167 6. ULUSLARARASI , - kadar aktif bir beraberinde ik tehditler ile kurumsal olarak i. Anahtar Terimler, tehdit modelleme Abstract Many companies run their businesses, operations, branches and businesses with other partners,

Detaylı

Statik Kod Analizi. Proceedings/Bildiriler Kitabı. SSE-CMM[3], ISO/IEC 15408 [3] gibi standartlarla. gereklidir.

Statik Kod Analizi. Proceedings/Bildiriler Kitabı. SSE-CMM[3], ISO/IEC 15408 [3] gibi standartlarla. gereklidir. Statik Kod Analizi, Özet, teknolojik cihazlardaki son zamanlarda g, tehdit kolay k -YGYD) ve Anahtar Kelimeler Abstract The use of technological devices in developed software has been increasing in recent

Detaylı

Kamu Bilişim Tedariğinde Standardlara ve İş Hedeflerine Uyumluluk

Kamu Bilişim Tedariğinde Standardlara ve İş Hedeflerine Uyumluluk Özgür Tüfekçi, Ürün Yöneticisi IBM Software, Rational ANKARA ozgurt@tr.ibm.com IBM Rational Bakış Açısı, Kamu Bilişim Tedariğinde Standardlara ve İş Hedeflerine Uyumluluk İçerik Yazılım Tedariğinde Zorluklar

Detaylı

Dijitalleşme Yolunda ERP Dönüşümü

Dijitalleşme Yolunda ERP Dönüşümü www.pwc.com Recep Alagöz İsmail Doğan Dijital dönüşümü anlamak Klasik ERP Yaklaşımı APO SD FI PLM MM CO HR PP QM R/3 Client / Server ABAP/4 PM TR AM PS SRM CRM WM CS BI GRC 2 Yeni Dönem Yıkıcı Etkiler

Detaylı

Yazılım Mühendisliği Bölüm - 2 Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü. Cengiz GÖK

Yazılım Mühendisliği Bölüm - 2 Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü. Cengiz GÖK Yazılım Mühendisliği Bölüm - 2 Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü Cengiz GÖK 1 Gerçek Hayatta Program Geliştirme Gereksinim Analizi Sistemin İdamesi Sistem Tasarımı Teslim Program Tasarımı Sistem Testi Program

Detaylı

YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ BÖLÜMÜ YENİ DERS MÜFREDATI (1) FAKÜLTESİ: İŞLETME FAKÜLTESİ / BUSINESS SCHOOL

YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ BÖLÜMÜ YENİ DERS MÜFREDATI (1) FAKÜLTESİ: İŞLETME FAKÜLTESİ / BUSINESS SCHOOL (3) SINIFI: 1. Yıl Güz Dönemi MIS101 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 1 COMPUTER PROGRAMMING 1 Z 3-0 4 BUS101 BİLİM VE TEKNOLOJİ TARİHİ HISTORY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY Z 3-0 4 BUS103 İŞLETMECİLER İÇİN MATEMATİK

Detaylı

MerSis. Bilgi Teknolojileri Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri

MerSis. Bilgi Teknolojileri Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri MerSis Bilgi Teknolojileri Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri Bilgi Teknolojileri risklerinize karşı aldığınız önlemler yeterli mi? Bilgi Teknolojileri Yönetimi danışmanlık hizmetlerimiz, Kuruluşunuzun Bilgi

Detaylı

Çevik Yazılım Geliştirme Yaklaşımları (SE 571) Ders Detayları

Çevik Yazılım Geliştirme Yaklaşımları (SE 571) Ders Detayları Çevik Yazılım Geliştirme Yaklaşımları (SE 571) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Çevik Yazılım Geliştirme Yaklaşımları SE 571 Bahar 2 0 2 3

Detaylı

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Dr. Hacer Güner Gören Esnek Üretim Sistemleri Esnek Üretim Sistemleri Bir esnek

Detaylı

Yazılım Nedir? Yazılım Mühendisi. Yazılım Mühendisliği. ACM/IEEE Etik Kodu. Etik Kural için Önsöz BIL 304 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ 2012-2013.

Yazılım Nedir? Yazılım Mühendisi. Yazılım Mühendisliği. ACM/IEEE Etik Kodu. Etik Kural için Önsöz BIL 304 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ 2012-2013. BIL 304 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ 2012-2013 Yrd Doç. Dr. Turgay İBRİKÇİ Yazılım Nedir? Yazılım Tanımlanmış bir işlevi yerine getiren, Girdi ve Çıktıları olan, Herhangi bir donanım üzerinde çalışan, Bilgisayar

Detaylı

BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ

BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ 1.1. Niçin Tedarik Zinciri?... 1 1.2. Tedarik Zinciri ve Tedarik Zinciri Yönetimi... 3 1.3. Tedarik Zinciri Yapısı... 5 1.4. İş Modelleri... 6 Kaynaklar... 7 BÖLÜM 2

Detaylı

Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program

Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program Amaç Değişen ve gelişen müşteri isteklerinin en verimli

Detaylı

Öğretim planındaki AKTS Ulusal Kredi

Öğretim planındaki AKTS Ulusal Kredi Ders Kodu Teorik Uygulama Lab. Yazılım Gereksinimleri Mühendisliği Ulusal Kredi Öğretim planındaki AKTS 481052000001303 3 0 0 3 5 Dersin Yürütülmesi Hakkında Bu ders gerçek dünya problemlerinin analiz

Detaylı

Dicle Üniversitesi Bilgi İşlem Online Talep Takip Sistemi

Dicle Üniversitesi Bilgi İşlem Online Talep Takip Sistemi Dicle Üniversitesi Bilgi İşlem Online Talep Takip Sistemi Cengiz Coşkun 1, Abdullah Baykal 2 1 Dicle Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, Diyarbakır 2 Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi, Matematik

Detaylı

BİÇİMSEL YÖNTEMLER (FORMAL METHODS) Betül AKTAŞ Suna AKMELEZ

BİÇİMSEL YÖNTEMLER (FORMAL METHODS) Betül AKTAŞ Suna AKMELEZ BİÇİMSEL YÖNTEMLER (FORMAL METHODS) Betül AKTAŞ 14011021 Suna AKMELEZ 14011050 Biçimsel Yöntemler Nedir? Nerede Kullanılır? Biçimsel Tasarım Biçimsel Yöntemlerin Yararları Biçimsel Yöntemlerin Zayıf Yönleri

Detaylı

GİRİŞ. Mehmet Sait Andaç. e-posta: mandac@meliksah.edu.tr. İnşaat Mühendisi ve Endüstri Mühendisi. www.meliksah.edu.tr/mandac.

GİRİŞ. Mehmet Sait Andaç. e-posta: mandac@meliksah.edu.tr. İnşaat Mühendisi ve Endüstri Mühendisi. www.meliksah.edu.tr/mandac. GİRİŞ Mehmet Sait Andaç İnşaat Mühendisi ve Endüstri Mühendisi e-posta: mandac@meliksah.edu.tr www.meliksah.edu.tr/mandac Oda No: 417 Giriş Bölüm I:Teorik Kısım (1.-6. Haftalar) (Proje, Proje Yönetimi,

Detaylı

Gelişen Bilgi Dünyası: Neden EBSCO? Cem Karamehmetoglu EBSCO Antalya

Gelişen Bilgi Dünyası: Neden EBSCO? Cem Karamehmetoglu EBSCO Antalya Quality Quality Content Content Resource Resource Management Management Access Discovery Integration Consultation Consultation Gelişen Bilgi Dünyası: Neden EBSCO? Cem Karamehmetoglu EBSCO Antalya Değişen

Detaylı

Yazılım İnşası ve Evrimi (SE 556) Ders Detayları

Yazılım İnşası ve Evrimi (SE 556) Ders Detayları Yazılım İnşası ve Evrimi (SE 556) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Yazılım İnşası ve Evrimi SE 556 Bahar 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

Test Süreçlerinin Olgunluk Seviyesi Modeli ile İyileştirilmesi: Scrum ile Yazılım Geliştiren Bir İşletmede Uygulama

Test Süreçlerinin Olgunluk Seviyesi Modeli ile İyileştirilmesi: Scrum ile Yazılım Geliştiren Bir İşletmede Uygulama Test Süreçlerinin Olgunluk Seviyesi Modeli ile İyileştirilmesi: Scrum ile Yazılım Geliştiren Bir İşletmede Uygulama Dr. Ayfer Başar 1 1 İstanbul Teknik Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü, İstanbul

Detaylı

www.imsamakina.com.tr

www.imsamakina.com.tr HAKKIMIZDA 2003 Yılında ahşap modelhanesi olarak kurulan firmamız, müşteri taleplerini göz önünde bulundurarak ve bu talepleri günümüz teknolojisine uyarlayarak, bünyesine CNC dik işleme merkezleri katmıştır.

Detaylı

Dr. Aysın Yeltekin. EST Enerji

Dr. Aysın Yeltekin. EST Enerji Dr. Aysın Yeltekin EUREKA PROJELERİMİZ EUREKA, E!1770 St. Joseph 2000, EUREKA E!2007, Pack 2000 EUREKA E! 2659 ONE ECOPOWER, EUROSTARS EUREKA E!4720 PLUG and PACK St. Joseph 2000, EUREKA project, E!1770,

Detaylı

YAZILIM MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

YAZILIM MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ YAZILIM Yazılım : Herhangi bir boyuttaki herhangi bir tür donanımda çalışan bilgisayar programını VE, Basılı veya elektronik ortamdaki her tür dokümanı içeren ürün. Dokümanlar

Detaylı

Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program

Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program Amaç Değişen ve gelişen müşteri isteklerinin en verimli

Detaylı

Yazılım Proje Yönetimi (SE 320) Ders Detayları

Yazılım Proje Yönetimi (SE 320) Ders Detayları Yazılım Proje Yönetimi (SE 320) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Yazılım Proje Yönetimi SE 320 Bahar 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

Y I L D I Z T E K N I K Ü N İ V E R S İ T E S İ MÜHENDİSLİĞİ

Y I L D I Z T E K N I K Ü N İ V E R S İ T E S İ MÜHENDİSLİĞİ Y I L D I Z T E K N I K Ü N İ V E R S İ T E S İ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ Mustafa Yoğurtçu Özgür Kuru İçerik N E D İ R? T A R İ H Ç E Y A Z I L I M T Ü R L E R İ Y A Z I L I M G E L İ Ş T İ R M E A D I M L

Detaylı

PROJE YÖNETİMİ MODEL VE ÇERÇEVELERİ ENF304 IT PROJE YÖNETİMİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA

PROJE YÖNETİMİ MODEL VE ÇERÇEVELERİ ENF304 IT PROJE YÖNETİMİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA PROJE YÖNETİMİ MODEL VE ÇERÇEVELERİ ENF304 IT PROJE YÖNETİMİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA Sistem veya Yazılım Geliştirme Süreçleri 1. Çekirdek Aktiviteler 2. Modeller 3. Çerçeveler 4. Dokümantasyon, Kalite

Detaylı

PROFESSIONAL DEVELOPMENT POLICY OPTIONS

PROFESSIONAL DEVELOPMENT POLICY OPTIONS PROFESSIONAL DEVELOPMENT POLICY OPTIONS INTRODUCTION AND POLICY EXPLORATION IN RELATION TO PROFESSIONAL DEVELOPMENT FOR VET TEACHERS AND TRAINERS IN TURKEY JULIAN STANLEY, ETF ISTANBUL, FEBRUARY 2016 INTRODUCE

Detaylı

Kurumsal Mimari (TOGAF)

Kurumsal Mimari (TOGAF) Kurumsal Mimari (TOGAF) Kurumsal Mimarlar Veri Mimarları Altyapı Mimarları İş Analistleri İş Süreçleri Uzmanları Teknoloji Mimarları Çözüm Mimarları Proje Yöneticileri IT Yöneticileri Eğitim Süresi : 4

Detaylı