Antiseptik, Dezenfektanlar ve Farklı Enfeksiyonlarda Kullanılan İlaçlar Prof. Dr. İlkay YILDIZ Farmasötik Kimya Anabilim Dalı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Antiseptik, Dezenfektanlar ve Farklı Enfeksiyonlarda Kullanılan İlaçlar Prof. Dr. İlkay YILDIZ Farmasötik Kimya Anabilim Dalı"

Transkript

1 Antiseptik, Dezenfektanlar ve Farklı Enfeksiyonlarda Kullanılan İlaçlar Prof. Dr. İlkay YILDIZ Farmasötik Kimya Anabilim Dalı Bahar Yarıyılı

2 I. Antiseptik ve Dezenfektanlar II. Farklı Enfeksiyonlarda Kullanılan İlaçlar - Antihelmintik İlaçlar - Antiamibik İlaçlar - Antiprotozoal İlaçlar - Ektoparazitlere Karşı Kullanılan İlaçlar - Antileishmanyal İlaçlar

3 I. Antiseptik ve Dezenfektanlar

4 Kemoterapötik İlaçlar Bakteri, protozoa, mantar, helmint veya virüslerin neden olduğu enfeksiyon veya tümoral hastalıkların tedavisine kemoterapi, kullanılan kimyasal bileşiklere kemoterapotikler denir. İnsanlarda hastalık yapan mikroorganizmalarla mücadele, M.Ö yıllarına kadar gitmektedir. Çinliler tarafından birçok bitki kemoterapötik olarak kullanılmıştır. Türk-Fars-Arap kaynaklarında İbn-i Sina nın, Anadolu tıbbında ise Galenos un tedavi yöntemleri önemlidir. 17. ve 18. yüzyıllarda birçok bitki ekstresi ateşli hastalıkların tedavisinde, 1820 yılında kına-kına kabukları sıtma tedavisinde kullanılmıştır. 19. yüzyılda Paul Ehrlich seçimli toksisite prensibini ortaya koymuş; mikroorganizmaların konakçıya zarar vermeksizin öldürülebileceğini veya üremesinin durdurulabileceğini açıklayarak kemoterapi kavramını geliştirmiştir.

5 Kemoterapötiklerin sınıflandırılması 1. Elde ediliş kaynaklarına göre: Sentetik kemoterapötikler Antibiyotikler 2. Mikroorganizma üzerindeki etki mekanizmalarına göre: Hücre duvarı sentez inhibitörleri ( -Laktam antibiyotikleri, glikopeptitler, fosfomisin), Sitoplazma membran permeabilitesini bozanlar (Polipeptit antibiyotikler), Protein sentez inhibitörleri (Aminoglikozitler, kloramfenikol, makrolitler, linkomisin), tetrasiklin, ükleik asit sentez inhibitörleri (Rifampisin, sülfonamitler) 3. Kullanılışlarına göre: Antiseptikler, Sistemik kemoterapötikler (Oral-parenteral)

6 Kemoterapötiklerin sınıflandırılması 4. Kullanma zamanına göre: Kemoproflaktikler (Koruyucular), Kemoterapötikler (Tedavi ediciler) 5. Hastalık etkenine göre: Antibakteriyel ilaçlar, Antiprotozoal ilaçlar, Antimikotik ilaçlar, Antihelmintik ilaçlar, Antiviral ilaçlar, Antineoplastik ilaçlar 6. Kimyasal yapılarına göre: Aktif halojenli bileşikler, Kuaterner amonyum bileşikleri, Sulfonamidler, kinolonlar, Antibiyotikler

7 Antiseptik ve Dezenfektanlar Bakterisid etkiye sahip antimikrobik bileşiklerdir. Bakteriler yanında, protozoa, mantar ve virüslere de etkilidiriler.

8 Antiseptik ve Dezenfektanlar Antiseptik ve dezenfektanlar, hastaneler, sağlık merkezlerinde topikal olarak ciltte, sert yüzeylerde ve tıbbi ekipmanlarda yaygın olarak kullanılan antimikrobiyal maddelerdir. Antiseptik ve dezenfektanlar mikroorganizmalara olduğu kadar, insan hücrelerine de toksiktirler. Bu nedenle ortamın ve aletlerin temizliğinde kullanılırlar. Bazen de sistemik olarak değil, yüzeysel olarak canlılara uygulanabilirler.

9 Antiseptik ve Dezenfektanlar Mikroorganizmalar, tüm canlılar gibi uygun ortam bulduklarında beslenerek çoğalırlar ve yaşamlarını toprak, hava, su gibi cansız ortamlar ile bazı hayvan ve insan vücudu gibi konak canlılar üzerinde sürdürürler. Bu nedenle içtiğimiz suyun, tükettiğimiz yiyeceklerin ve içeceklerin hastalık yapıcı mikroorganizmalardan uzak olması gerekmektedir. Bu tür sağlık koruma çalışmalarında üç farklı kavram vardır. Bunlar sterilizasyon, dezenfeksiyon ve antisepsi dir.

10 Antiseptik ve Dezenfektanlar Sterilizasyon: Maddenin üzerinde veya içinde bulunan tüm mikroorganizmalardan arındırılması işlemidir. Bütün mikroorganizmaları öldürür (örneğin yüksek sıcaklık, radyasyon) Sadece cansız nesnelere uygulanabilir. Dezenfeksiyon: İnsanlarda hastalık yapma özelliği olan mikropları uzaklaştırma işlemidir. Dezenfeksiyon işleminde kullanılan ve genellikle kimyasal içerikli maddelere «Dezenfektan» denir. Dezenfektanlar Bir çoğunu öldürür. İnsana çok toksiktir (örneğin lizol, H 3 ) Cansız cisimler üzerine (hastaların kullandığı eşyalar, cerrahi malzemeler vs) veya feçes, idrar gibi salgıların üzerine uygulanan bileşiklerdir

11 Antiseptik ve Dezenfektanlar Antisepsi: Canlı dokuların üzerindeki (özellikle vücudun yüzeyel doku (deri, mukoza)) veya lezyonlarının kimyasal maddeler kullanılarak patojen mikroorganizmalardan arındırılması işlemidir. Antisepsi amacı ile kullanılan kimyasal maddelere «Antiseptik» adı verilir. Antiseptikler Daha yumuşak etkilidirler. Topik kullanılmalıdırlar (örneğin alkoller, iyot) Canlılar üzerine (özellikle cilt üzerine) haricen uygulanırlar. Dezenfektanlarla antiseptikler arasındaki en önemli fark, antiseptiklerin yalnızca canlı dokuya uygulanabilir olmalarıdır. Kemoterapötikler Sistemik kullanılırlar (örneğin penisilin, sülfo ilaçları)

12 Antiseptik ve Dezenfektanlar İdeal bir antiseptik, mikroorganizmalara etki gösterirken; Deriyi, vücut dokularını ve hücrelerini tahrip etmemeli, Mikroorganizmaların üremesini engellemelidir. İdeal bir dezenfektan; Geniş bir antimikrobial spektruma sahip, Organik maddelerden ve kullanılan diğer kimyasallardan etkilenmemesi Kullanıcıya zarar vermemeli, kokusuz, ekonomik olmalı Yüzeye uyum göstermeli, aşındırma ve bozulmaya neden olmamalı Uygulanan yüzeylerde kalıcı etkiye ve temizleyici özelliğe sahip olmalı Suda kolay çözünebilir olmalı Konsantre ve seyreltilmiş kullanımı dayanıklı olmalıdır.

13 Antiseptik ve Dezenfektanlar Tıbbi bir ortamda mikroorganizmaların tümünün yok edilmesi işlemine sterilizasyon, sterilizasyonda patojen mikroorganizmaların yok edilmesine dezenfeksiyon işlemi denir. Dezenfeksiyon amacıyla kullanılan bileşikler iki gruba ayrılarak incelenebilirler: 1. Genel dezenfeksiyon amacıyla kullanılanlar: Oda, tuvalet, şehir suyu, kanalizasyon, hastane ve genel kullanım alanlarının dezenfeksiyon işlemine uygun olan maddelerdir. 2. Özel dezenfeksiyon amacıyla kullanılanlar: Çamaşır, tıbbi aletler, el, cilt, mukoza, yara gibi vücutla temas ettirilerek kullanılan maddelerdir.

14 Özel amaçlı dezenfektanlar: 1. Yara, mukoza ve deriye lokal uygulanabilmeli, 2. Vücuttan absorplandığında toksik etki göstermemeli, 3. Antimikrobiyal etki spektrumu geniş olmalı, 4. Kan, serum, iltihap gibi ortamlarda aktivite kaybına uğramamalı.

15 Antiseptik bileşikler 1. Harici (topik) antiseptikler 2. Dahili (sistemik) antiseptikler Harici antiseptiklerde aranan özellikler 1. Antimikrobik etki spektrumu geniş olmalı, 2. Etkisini kısa sürede göstermeli, toksik etkisi olmamalı, 3. Kokusu hoş olmalı, kalıntı bırakmamalı, doku ve eşyaları boyamamalı, 4. Kimyasal yapısı dayanıklı olmalı, 5. Ekonomik olmalı.

16 I. Harici Antiseptikler (Kimyasal yapılarına göre) 1. Fenoller 2. Aminoakridinler 3. 8-Hidroksikinolinler 4. Azotlu değişik bileşikler 5. Organik ağır metal bileşikleri(civa, Gümüş, Arsenik)- protein denatürasyonuna neden olurlar 6. Kuaterner onyum bileşikleri 7. Oksidan bileşikler Halojenler Depo halojenler Klor veren organik bileşikler Hidrojen peroksit ve aktif oksijen vericiler Ozon Alkoller ve aldehitler 8. Kimyasal sterilizasyon ajanları

17 1. Fenoller CH 3 OCH 3 CH 3 H 3 C CH 3 Fenol Hidroksibenzen CH(CH 3 ) 2 Timol 2-izopropil-5-metilfenol CH 2 CH=CH 2 Öjenol 2-metoksi-4-allilfenol Klorkrezol 3-metil-4*klorofenol Kloroksilenol 3,5-dimetil-4-klorofenol CO CO 2-benzil-4-klorofenol Diklorofen Bis(1-hidroksi-5-klorofenil)metan Br Br Hekzaklorofen Dibromosalisil Bis(2-hidroksi-3,5,6-triklorofenil)metanBis(5-bromo-2-hidroksifenil) etandion CO R = -CH 3 Metil paraben -C 2 H 5 Etil paraben -C 3 H 7 Propil paraben S Salisilik asit 2-hidroksibenzoik asit COOR Parabenler (p-hidroksibenzoik asit esterleri) Bitional Bis(2-hidroksi-3,5-diklorofenil)sülfit Fenol en klasik dezenfeksiyon ajanı olarak Lister tarafından 1867 yılında cerrahi operasyonda kullanılmıştır

18 1. Fenoller Fenol: Fenik asit, hidroksibenzen Fenol en klasik dezenfeksiyon ajanı olarak Lister tarafından 1867 yılında cerrahi operasyonda kullanılmıştır. Korbol asidi=fenik asit olarak tanımlanır. Özellikle toksin üretiminde bakteri kültürü tamamlandıktan sonra, bakterinin öldürülmesi için kullanılır. Dezenfeksiyon ajanı olarak insanlarda belli bir süre kullanılmışsa da toksik etkisi nedeniyle pek fazla kullanılmamıştır. Alkil aril ve halojen sübstitüe fenoller daha etkili ve daha az toksik olmaları nedeni ile kullanıma sunulmuştur. Fenol: Günümüzde diş-kanal tedavisinde sinir ucu nekrozunda kullanılmaktadır

19 1. Fenollerin Elde Edilişleri 1. X a Basınç Aromatik halkadan halojenin koparılması zordur! X O 2 HO 3 S a Ergitim O 2 HO3 S Halkada O 2, -SO 3 H grupları varsa sentez kolaylaşır. 2. ao Ar H 2 + H + 2 o HO 2 / 0 C + Ar ] Diazonyum tuzu H 2 O t o Ar + 2 C ÖDEV: Benzenden hareketle «Fenol» sentezini yapınız.

20 Fenollerin etki mekanizması Fenoller, antimikrobiyal etkilerini hücre proteinlerini denatüre ederek gösterirler. Ayrıca hücrenin oksidatif fosforilasyonunu engellerler. Sonuçta germisit etki* gösterirler. Doza bağlı olarak bu etkileri insan hücresinde de görülür. Düşük konsantrasyonda hücre içine girerek proteinlerle kompleks oluşturur ve hücre içindeki proteinleri çöktürür. Yüksek konsantrasyonda hücre membranında hidrojen bağları yaparak, hücrenin dış ortamla alış-verişini etkiler ve lizis olayına neden olur. * Germisit (jermisit) etki: Hastalıklara neden olan mikroorganizmaları öldüren antiseptik ve dezenfektanların ortak adı.

21 Fenollerin kullanılışı: Fenol çok toksiktir. Deride nekroz oluşturur. Merkezi sinir sisteminde bozukluk yapar. efrotoksik etkilere neden olur. Diş hekimliğinde kanal tedavisinde kullanılır.

22 1. Fenoller. Timol: Fenolden 30 kat daha etkili olup Fenolün ¼ oranında toksiktir. Fungisit etkili olup uygun tat ve kokusu nedeni ile ağız ve diş antiseptiği olarak kullanılmaktadır. Öjenol: Antimikrobiyal ve lokal anestezik etkisi yanında diş hekimliğinde diş dolgu antiseptiği olarak kullanılmaktadır. Salisilik asit: Eskiden birçok besinde konservasyon amacı ile yaygın kullanılırdı. Günümüzde keratolitik olarak kullanılmaktadır.

23 1. Fenoller Diklorofen: Bis(2-hidroksi-5-klorofenil)metan 2 CH2O CH 2 Diklorofen Antiseptik-Antihelmintik Hekzaklorofen: Bis(2-hidroksi-3,5,6-triklorofenil)metan CH2O CH 2 Hekzaklorofen (Fenolden daha etkili) Yüksek konsantrasyonlarda nörotoksik Kozmetiklerde koruyucu Fenolden 100 kat daha etkilidir. Özellikle Gram (+) bakterilere bakterisit detki gösterir. Yüksek konsantrasyonlarda deriden absorbe olur ve nörotoksisite gösterir. Birçok kozmetikte ve özellikle deodoranlarda koruyucu olarak kull. 2,4,5-triklorofenolün formaldehit ile kondenzasyonu sonucu hazırlanır.

24 1. Fenoller Bitional: Bis(2-hidroksi-3,5-diklorofenil)sülfit S Dibromosalisil: Bis(5-bromo-2-hidroksifenil)etandion S Bitional (Haricen cilt antiseptiği) 2,4-dikolorfenolün sülfürdiklorürle reaksiyonu sonucu elde edilir. Fenolden daha etkili ve daha az toksiktir. Harici mikozlarda cilt antiseptiği olr. kull. 2 Dibromosalisil (Cilt antiseptiği) CHO KC OCH 3 O O C C HO Br Br CO Br2 CH HO O C Cu++ O C HO Cilt antiseptiği olarak birçok harici solüsyon ve pudraların bileşimine girer. 2-metoksibenzaldehitten hareketle hazırlanan benzoin türevi, bakır asetatla okside edilerek 2,2 -dihidroksibenzil hazırlanır ve bunun bromlanmasıyla dibromosalisil elde edilir.

25 1. Fenoller Salisilik asit: 2-Hidroksibenzoik asit Eskiden birçok besinde konservasyon amacı ile yaygın kullanılırdı. Günümüzde keratolitik olarak kullanılmaktadır. Kuvvetli antiseptiktir. Yapıda karboksil grubunun varlığı antiseptik etkiyi arttırır, yarayı kabuklaştırıcı etkiyi azaltır. Saç toniklerinde, atlet ayağının tedavisinde siğilllerde keratolitik olarak kullanılmaktadır. Dahilen sodyumsalisilat olarak analjezik antipiretik. Salisilik asit in sulu çözeltileri bekleme sonucunda sarı renk oluşur. Bunun nedeni kinoid yapılı bileşiklere dönüşmesidir. Kolbe sentezi (1859) elde edilir: Fenol + a 2 a + Oa CO2 P, 125 o C Hidroliz 2 H Oa COOa CO Salisilik asit Antifungal, keratolitik

26

27 1. Fenoller p-hidroksibenzoik asit (PHB) esterleri (Parabenler) HO COOR R Bileşik -CH 3 Metilparaben -C 2 H 5 Etilparaben -C 3 H 7 Propilparaben Parabenler (PHB esterleri): Besinlerde konservasyon metaryeli olarak iyi ve dayanıklı maddelerdir. Bakteri, maya ve mikozlara karşı etkilidir. Farmasötik preparatlarda da koruyucu olarak kullanılmaktadır. OK OK K CO2 P, 250 o C H+ R- Fenol COOK CO COOR CO K 2CO3 COOK 200 o C P H H2SO4 R- COOK CO

28 2. Aminoakridinler (Akridin sınıfı boyar maddeler) IUPAC sistemi İngiliz sistemi Antrasen Trisiklik heteroaromatik yapıda olan akridin, monoazoantrasen olarak tanımlanır. Düzlemsel geometrik yapısı katyon olarak, DA çift heliks yapısına bağlanarak, bakteri RA oluşumunu engeller % 0.1 lik çözeltileri yara ve cilt dezenfeksiyonunda harici antiseptik olarak kullanılır. Etki mekanizmaları: Bu grupta yer alan bileşikler mikroorganizma hücresinde (-) yüklü iyonlara karşı H + iyonları ile yarışırlar. Yarışma sonucu bu grup ilaçlar, hücredeki (-) yüklü iyonlarla tuz oluştururlar. Böylece mikroorganizmanın biyolojik işlemlerini bloke ederler.

29 2. Aminoakridinler H 2 H 2 H O CH 3 Etakridin laktat (rivanol) 2-Etoksi-6,9-diminoakridin laktat CH 3 -CH()COO - Etakridin ve akriflavin %0.1 lik çözeltileri halinde yara ve cilt dezenfeksiyonunda harici antiseptik olarak kull. Özellikle etakridin klinikte en çok kullanılan antiseptik aminoakridin türevidir. H2 + H H 2 H2 - H CH 3 Akiflavin klorür (parflavin) 3,6-Diaminoakridin klorür ve 3,6-diamino-10-metilakridin klorür karışımıdır

30 Etakridin laktat: 2- Etoksi-6,9-diaminoakridin laktat H 2 O 2 CO + OC 2 H 5 O 2 CO H OC2H5 PO 3 -H2O OC 2 H 5 PO 3 OC 2 H 5 H3 O 2 O 2 H 2 H 2 OC 2 H 5 H2 OC 2 H 5 Laktik asit O 2 H 2 H 2 6 H H Etakridin laktat 2 OC 2 H 5 CH 3. CH COO - (Antiseptik-Bakteriyostatik)

31 Akriflavin: 3,6-Diamino-10-metilakridinyum klorür CH 3 2 CH 3 Oksidasyon CO O 2 O 2 O 2 CO PO 3 - H O 2 H O 2 H 2 O 2 H2 O 2 O 2 CH3- H 2 H 2 Akriflavin (% 0.1'lik çözeltileri cilt ve yara dezenfeksiyonunda kullanılır). _ + H 2 H 2 CH 3

32 3. 8-Hidroksikinolin Türevleri H 3 C H 3 C (CH 2 ) 3 HH 2 C CH 3 Klamoksikin 5-Kloro-7-[-(3-dimetilaminopropil)aminometil]- 8-hidroksikinolin Klorkinaldol 2-Metil-5,7-dikloro- 8-hidroksikinolin I Kliokinol 5-Kloro-7-iyodo- 8-hidroksikinolin O 2 Kinolidol 8-Hidroksikinolin Kloksikin 5-Kloro-8-hidroksikinolin Kinolin halkası, başta kinin olmak üzere bir çok kemoterapötik bileşikte bulunmaktadır. Bunlar; 8-aminokinolin, 4-aminokinolin ve kinolon karboksilik asit türevleri sayılabilir.(giraz inhibitörleri) Hidroksikinolin (kinolinol) içerdiği fenol grubu nedeniyle iyi bir antiseptiktir. itroksolin 5-itro-8-hidroksikinolin

33 3. 8-Hidroksikinolin türevleri CH 3 H 2 + CH CH CHO Skraup sentezi CH 2 CH CHO Skraup sentezi 2 8-Hidroksikinolin (oksin) KI/KIO 3 I I Diiyodohidroksikin CH 3 2-Metil-8-hidroksikinolin + KI / I 2 I Kliokinol 2 CH 3 CH 3 H 2 / CH2O CH 3 Klorkinaldol 2-Metil-5,7-dikloro-8-hidroksikinolin CH 3 H CH 2 CH 3 Klamoksikin 5-Kloro-7-[3-(dimetilaminopropil)aminometil]- 8-hidroksikinolin

34 8-Hidroksikinolin türevlerinin etki mekanizması 8-Hidroksikinolin türevleri, bakteri metabolizmasında önemli olan ağır metal iyonlarıyla, özellikle de Fe +3 iyonlarıyla şelat oluşturur. Oluşan şelat mikroorganizma için toksiktir. 8-hidroksikinolin bu grubun farmakofor fonksiyonudur. Mikroorganizmanın yaşamsal faaliyetlerinde rol oynayan enzimler için gerekli eser elementlerle toksik şelat oluştururlar. O Me O Me O (Me: İki değerli metal) 1/1 Şelat 2/1 Şelat Sülfat tuzları halinde üriner antiseptik olarak kullanılırlar MSS sistemi yan etkileri nedeniyle sistemik kullanımları sınırlıdır

35 4. Azotlu değişik bileşikler Hekzetidin: 1,3-Di-(2-etilhekzil)-5-metil-5-aminohekzahidropirimidin Hekzetidin: hekzahidroprimidin yapısında azotlu doymuş heterosiklik bir bileşiktir. Azot atomlarına dallanmış alkil grupları sübstitüe edilmiştir % 0.1 lik çözeltisi harici antiseptik olarak kullanılır.

36 4. Azotlu değişik bileşikler Hekzetidin Sentezi: C 2 H 5 CH 3 CH 2 O 2 2 CH2O _ CH 3 O 2 C CH 2 CH 2 2 C 4 H 9 CH CH 2 H 2 H 2 / Raney nikeli C 2 H 5 CH CH 2 C 4 H 9 CH 3 O CH 3 C 2 H 5 CH CH 2 H 2 2 C 4 H CH 2 CH C 4 H 9 CH 2 CH C 4 H 9 C 2 H 5 Hekzetidin C 2 H 5

37 Klorhekzidin: 1,1 -Hekzametilen-bis[5-(p-klorofenil)biguanid] Biguanidin türevidir. Düşük toksisiteli, hızlı etkili bir antiseptiktir. % 0.2 lik çözeltisi halinde ağız-boğaz antiseptiği (gargara form) olarak kullanılır. Cerrahi müdahalelerde de kullanılır Dişlerde renklenmelere neden olur H-C-HC H 2 (CH 2 ) 6 H 2 H p-klorofenil-nitriloguanidin H 2 H H (CH 2 ) H 2 H 2 Klorhekzidin H C-H-C-H-(CH2)6-H-C-HC H 2 H H 1,6-Dinitriloguanidinohekzan

38 Ambazon p-benzokinonamidinohidrazon tiyosemikarbazon hidrat Cerrahi müdahalelerde ve ağız-boğaz antiseptiği olarak kullanılır (gargara ve pastil form). Dişlerde renklenmelere neden olur. H 2 C H S C H 2 H Amidinohidrazon Benzo kinon H Tiyosemikarbazon O O 1. H 2 HCSH 2 2. H 2 HC(=H)H 2 H H 2 CH HCSH 2

39 5. Organik ağır metal bileşikleri 1882 Yılında Robert Koch un merküri klorürün şarbon sporlarını öldürmesini saptamasından sonra organik ağır metal bileşikleri antiseptik amaçla kullanılmıştır. 1. Gümüş tuz ve kompleksleri: Bakterisit, astrenjan Sülfadiazin ile hazırlanan tuzu yanıklarda enfeksiyona karşı korur. Gümüş nitrat (bakterisit) 2. Civa bileşikleri: Düşük toksisiteli, bakteriyostatik, fungusit. Enzim ve proteinlerin tiyol gruplarına bağlanır. Fenil merküri borat, merbromin, hidrargafen) 3. Antimon bileşikleri Sistemik antimikrobiyel. Günümüzde kullanılmıyor! 4. Bizmut bileşikleri Sistemik antimikrobiyel. Günümüzde kullanılmıyor!

40 Fenil merküri borat: Fenil merküri dihidrojen borat Mg Hg 2 Hg _ Hg Fenil merküri hidroksit HgO B H 3 BO 3 Fenil merküri borat Merbromin: 2,7-Dibromo-9-(o-karboksifenil)-6-hidroksi-5-hidroksimerküri- 3-okso-3H-ksanten disodyum Hg Hg + HO Br O CO O Br ao Br O O 2 1 Br COOa 2,7-Dibromo-9-(2-karboksifenil)- 6-hidroksi-3-okso-3H-ksanten Merbromin

41 Hidrargafen: Fenil merküri 2,2 -dinaftilmetan-3,3 -disülfonat Hg + SO 3 H CH 2 HO 3 S 2,2'-Dinaftilmetan-3,3'-disülfonik asit 1 3 SO 3 2 1' CH 2 2' Hg 3' SO 3 Hg Hidrargafen % lik çözeltileri haricen yara ve cilt enfeksiyonlarında kullanılır.

42 6. Kuaterner onyum bileşikleri R + R R + As R R + P R R + S R R R R R Amonyum (Çok kullanılır) Arsonyum Fosfonyum Sülfonyum Kuaterner amonyum bileşikleri: Klinikte ve günlük yaşamda harici dezenfektan olarak en çok kullanılan kuaterner amonyum bileşikleridir. Lipofilik alkil zinciri 8-10 C lu ise bakterisit etki gösterirler. Mycobacterium ve sporlara karşı etkisizdirler. Virüslere karşı etkileri sınırlıdır. Protein, cerahat veya serumda inaktive olurlar. Bu nedenle dahilen kullanılamazlar. Ağız, boğaz, yara ve vajinal antiseptik olarak kullanılırlar. Dahili kullanımları yoktur. Bakterisit özellikleri alkali ph larda artar. % lik çözeltileri deri ve el dezenfeksiyonunda, alet sterilizasyonunda kullanılır. Toksisiteleri düşüktür. Sülfonyum ve fosfonyum bileşikleri: Veteriner hekimlikte ve tarımsal mücadelede kullanılırlar.

43 Benzalkonyum klorür: Alkildimetilbenzilamonyum klorür COOR LiAlH 4 CH 2 SO 2 CH 2 CH3(CH2)n _ CH 2 (CH 3 ) 2 (CH3)2H CH 3 CH 2 + (CH 2 ) n CH 3. CH 3 Benzalkonyum klorür Bakterisit etkilidir. Ağız, boğaz, yara antiseptiği ve vajinal antiseptik olarak kullanılır. % lik çözeltileri deri ve el dezenfeksiyonunda kullanılır. Cerrahi aletlerin sterilizasyonunda da kulllanılır.

44 CH 3 + CH 3 (CH 2 )n CH 3 n= 1-10 H 2 Benzalkonyum klorür Alkildimetilbenzilamonyum klorür + (CH 2 ) 10 CH CH 3 + (CH 2 ) 13 CH 3 Setilpridinyum klorür 1-Hekzadesilpridinyum klorür H 2 Dekalinyum klorür 1, 1'-Dekametilenbis( 4- amino-kinaldinyumklorür)

45 7. Oksidan bileşikler Oksijenin oksidan özelliğinden yararlanılır. Anaerob bakterilerin oksijenli ortamda üreyememesi oksidan bileşikler geliştirilmiştir. Oksidan bileşikler: 7.1. Halojenler 7.2. Depo halojenler 7.3. Klor veren organik bileşikler 7.4. Hidrojen peroksit, aktif oksijen vericiler 7.5. Ozon 7.6. Alkoller ve aldehitler

46 7.1. Halojenler Çok eskiden beri klor gazı içme suyunun, havuzların ve banyo sularının dezenfeksiyonunda kullanılan önemli germisit maddelerdendir. Klor gibi halojenler doğrudan dezenfektan olarak kullanıldığı gibi iyot çözeltisi ve povidon-iyot gibi depo halojenlerle aktif klor veren organik bileşikler harici ve dezenfektan olarak kullanılırlar.

47 7.1. Halojenler Klor: 2 + H 2 O H + + _ + HO Hipoklorit (Oksidan) Klor gazı su ile hızla reaksiyona girerek klorür ve hipoklorite dönüşür. Etkili olan oksidan özellikteki hipoklorür 2x10-6 mol konsantrasyonda mikrobisit etkilidir. Kötü kokusu, depolama tehlikesi, yüksek korrosif etkisi nedeniyle dezenfeksiyon amacıyla hipoklorit ve tuzları kullanılır. İyot: Katı bir halojen olan iyot, potasyum iyodürle karıştırılarak çözeltilerinde uzun süre dayanıklı kalması sağlanır. Alkali çözeltileri halinde cilt ve yara dezenfeksiyonunda, sulu etanol çözeltisi (İyot tentürü) veya su-gliserin çözeltisi şeklinde kull. Bakterisit, virüsit, fungusit ve sporosit olarak etki gösterir.

48 7.2. Depo halojenler Povidon iyot: Poli(1-vinilpirolidin-2-on) + H 2 CH 2 CH 2 SO 2 O O O P 5 -Butirolakton CH 2 CH 2 Povidon iyot (iyot-pvp) İyotun, polivinil pirolidonla (PVP) yapılan kompleksidir Polimerizasyon K 2 S 2 O 8 O CH 2 CH 2 a - H O CH 2 CH 2 O HI 3 O. I 2 Povidon-iyot kompleksi CH CH CH CH n n İyodun amfifilik polimerlerle yapılan komplekslerine iyodofor denir.povidon iyot kompleksi % 10 İyot taşır. Bu oran çözeltinin % 1 iyot içermesi anlamına gelir. Cilt, mukoza ve cerrahi aletlerin dezenfeksiyonunda kullanılır.

49 7.3. Klor veren organik bileşikler (Organik hipokloritler) Ortama hipokloröz asit (HO) veren bileşiklerdir: Klorlu su: H 2 O + 2 HO Sodyum hipoklorit: ao + H 2 O HO + a Kireç kaymağı: Ca(O) 2 + H 2 O HO + Ca() 2 Kireç kaymağı ve alkali hipoklorürler kaba dezenfektan olarak kullanılırlar Klor veren organik bileşikler daha az agresif özellikleri ve kararlılıkları nedeniyle kontrollü kullanıma daha uygundur. Organik hipokloritler olarakda adlandırılır.

50 7.3. Klor veren organik bileşikler (Organik hipokloritler) Kloramin T: Sodyum p-toluensülfonkloramid CH 3 SO 2 a ph 7-8 arasında çözeltisi yavaş yavaş dekompoze olarak ortama sodyum hipoklorit salar. Sudaki % 1 lik çözeltisi antiseptik ve dezenfektan olarak kullanılır. Dikloramin T: p-toluensülfondikloramid CH 3,-Dichloro-4-metilbenzensülfonamid Mukoza antiseptiği. Eşya dezenfeksiyonunda da kullanılır. SO 2

51 Halazon: p-sülfondikloramidobenzoik asit CO İçme sularının dezenfeksiyonunda kullanılır. SO 2 CH 3 CH 3 CH 3 CO CO SO 3 H H 3 KMnO 4 2 / a SO 2 SO 2 H 2 SO 2 H 2 SO 2 Toulen klorosülfonik asit ile sülfonlanır. Amonyakla p-toluensülfonamit elde edilir. Metil grubu potasyum permanganatla okide edilir ve alkali ortamda klor gazı geçirilir.

52 7.4. Hidrojen peroksit ve aktif oksijen vericiler Hidrojen peroksit (H 2 O 2 ): Bütün canlı hücrelerde bulunan katalaz enzimi tarafından su ve aktif oksijene parçalanır ve bunun sonucunda köpürür. Aktif oksijen oksidan özelliği ile dezenfektan olarak etki eder. Koku giderici ve ağartıcıdır. Etki süresi kısadır. Perhidrol %30 luk çözeltisidir. Oksijenli su % 3 lük sulu çözeltisi olup yara temizliğinde kullanılır. Bir bardak suya bu çözeltiden bir kaşık konularak ağız gargarasında da kull.

53 7.4. Hidrojen peroksit ve aktif oksijen vericiler Potasyum permanganat (KMnO 4 ): Bakterisit ve fungusit etkilidir. 1/ lik çözeltileri yara dezenfeksiyonunda ve oksidan etkisi nedeniyle zehirlenmelerde mide yıkama amacıyla kullanılır.

54 7.5. Ozon Dezenfektan etkisi yüksektir. Toksisitesi ve fiyatının yüksek olması nedeniyle çok özel durumlara kullanılır. Hava veya oksijenli karışımları suların dezenfeksiyonunda kullanılır.

55 7.6. Alkoller ve aldehitler Alkoller: Özellikle monohidroksilli alkoller önemli dezenfektanlardır. Alifatik alkollerde zincir uzadıkça, molekül ağırlığı arttıkça aktivite artar. primer > sekonder > tersiyer alkol (en aktif) Etki mekanizmaları: Bakterisit etkileri protein denatürasyonu ile olur. Absolü alkol, seyreltik alkolden daha az etkilidir. Monohidroksilli alkollerde optimum aktivite; % lik etanolde, % lık propanolde ve % lik izopropanolde gözlenir. Bakterisit etkilidirler; derinin operasyona hazırlanmasında kullanılırlar.

56 Formaldehit (Formalin) H C O H Formaldehitin %37 lik çözeltisi veya polimeri paraformaldehit tıpta kullanılan ilk dezenfektanlardandır. Protein denatürasyonu ile bakterisit, fungusit ve virüsit etkildiriler. Formaldehit zamanla oksidasyona uğrar veya polimerleşir. İçine koruyucu olarak metanol eklenir. Etki mekanizması: Etkisini hidroksimetilasyon yaparak gösterir. Canlıların yapı taşlarındaki (amino asitlerdeki) amino, hidroksi ve sülfidril gibi fonksiyonel gruplarla etkileşir ve böylece protein denatürasyonuna neden olur. İrreversibldır. R H 2 R R SH + HCHO R O CH 2 R H CH 2 R S CH 2 Kullanılışı: Bakterisit. Gaz halinde eşya ve oda dezenfeksiyonunda, su veya alkol ile seyreltilerek el ve ameliyat bölgesinin dezenfeksiyonunda kullanılır.

57 Methenamin (Ürotropin): Hekzametilentetramin 6 H C H O + 4 H 3 (derişik) Kuruluğa kadar ısıtılır CH 2 CH 2 CH 2 CH 2 CH 2 CH 2 Methenamin Ürotropin; Formaldehit veren bir ön ilaç olup, uzun yıllar üriner sistem antiseptiği olarak kullanılmıştır. İn vitro bakteriyostatik etkili değildir. Etkisini in vivo gösterir. Asitlerle hidroliz olarak formaldehit verir. Maksimum antibakteriyel aktivite için idrarın asit olması gereklidir (ph 5.5 veya daha az). İdrarı alkali yapıcı ilaç ve yiyecekler yasaklanmalı, askorbik asit gibi asitlendirmeye yardımcı ilaçlar verilmelidir. İdrar ph sı asit yapılamıyorsa tedavi kesilmelidir. Dahili üriner antiseptik olarak kullanılır.

58 Taurolidin: 4,4 -Metilenbis(hekzahidro-1,2,4-tiyadiazin-1,1,1,1 -tetraoksit Taurolidin; Birçok aerob ve anaerob bakterilere karşı iyi bir antiseptiktir. Genellikle %0.5-2 lik çözeltileri kullanılır. Ağrılı olduğu için sadece narkoz edilen hastalarda kull. Kanser tedavisi için çalışmalar yapılan bir bileşik

59 Glutaraldehid: Glutarik dialdehit; Glutarik asit dialdehit; 1,5-Pentandial Bakterisit, virüsit ve sporosit etkili bir antiseptiktir. Formaldehite göre daha hızlı olup daha az toksiktir. %1-2 lik çözeltileri kullanılır. Cerrahi aletlerin soğuk sterilizasyonunda kullanılır. Glutaraldehyde is produced industrially by the oxidation of cyclopentene and by the Diels-Alder reaction of acrolein and methyl vinyl ether followed by hydrolysis.

60 8. Kimyasal sterilizasyon Isıya dayanıklı olmayan materyalin sterilizasyonu (Soğuk sterilizasyon) Elektromanyetik iyonize ışın sterilizasyonu (Özel ekipman gerektirir) Kimyasal sterilizasyon (Etilen oksit, -propiyolakton) Isıya dayanıklı materyal, belli basınç altında otoklavda kuru kuruya ısıtılarak sterilize edilir. Örneğin 180 C de 30 dakika, 170 C de 1 saat, 160 C de 2 saat gibi

61 Etilen oksit (Oksiran) CH 2 CH 2 Etilen O 2 - H2O CH 2 CH 2 HOCH2 CH 2 O Etilen glikol Etilen oksit Üç üyeli siklik bir yapıdır Biyopolimerlerle kolayca reksiyona girerek germisit etkilidir Isıya dayanıksız tek kullanımlık tıbbi ve cerrahi malzeme sterilizasyonunda kullanılır. Besinler, kesinlikle etilen oksit ile sterilize edilmez. Etki mekanizması: Biyopolimerlerle reaksiyona girerek, 2-hidroksietilasyona neden olur. Böylece mikroorganizmaların hayati enzimlerini bloke ederek, jermisit etki gösterir. R XH + (X: O,, S) CH 2 CH 2 O 1 2 R X CH 2 CH 2 Kullanılışı: Isıya hassas tıbbi ve cerrahi malzemenin sterilizasyonunda kullanılır. Kanserojen etkisi nedeniyle, sterilize edilen malzemenin üzerinde etilen oksit kalıntısı bulunmamalıdır. Dünya Sağlık Teşkilatının izin verdiği etilen oksit kalıntısı ppm dir. Sterilizasyon sonrasında, steril hava akımı uygulanarak etilen oksit kalıntısı giderilmelidir.

62 -Propiyolakton O HO CH 2 CH 2 CO + SO 2 O -Propiyolakton Etki mekanizması: Etkisini nükleik asit, enzim gibi biyopolimerleri açilleyerek gösterir. Kanserojen etkisi etilen oksitten daha azdır. O O R XH + (X: O,, S) O R X C CH 2 CH 2

63 II. Dahili antiseptikler (Üriner ve sindirim kanalı antiseptikleri) 1. Organik arsenik türevleri (Terapötik indeksleri düşük!) As +3 bileşikleri, mikroorganizmaların enzim ve biyopolimerlerindeki merkapto gruplarına bağlanarak, bu grupları arsen dimerkapto kompleksi halinde bloke ederek antimikrobiyal etki gösterirler. R As O + 2 R' SH R R = Biyopolimer As S S R' R' Arsen dimerkapto kompleksi As +5 türevleri ise, As +3 türevlerine redüklendikten sonra biyopolimerlere bağlanarak etkilerini gösterirler.

64 II. Dahili antiseptikler (Üriner ve sindirim kanalı antiseptikleri) 2. Organik antimon bileşikleri Enzim ve biyopolimerlerin merkapto gruplarını bloke ederek etki gösterirler. Sodyum stiboglikonat bu grubun en önemli bileşiğidir. 3. Organik bizmut bileşikleri Dahilen toksik ve kusturucu etkisi nedeniyle, haricen dermatozlarda kullanılmıştır. Örneğin; Bizmut gallat=dermatol)) 2,7-dihydroxy-1,3,2-benzodioksabismole-5-carboxylic acid Dermatol 4. itrofuran türevleri

65 5-itrofuran türevleri Genel yapı: O O 2 5 CH R 1 C Azometin köprüsü Sistemik antiseptikler içerisinde en önemli grubu oluşturan 5-nitrofuran türevleri 1970 li yıllarda tedaviye girmiştir. Son yılarda kanserojen ve mutajen etkilerin saptanması tedaviden çekilmelerine sebep olmuştur. Genellikle üriner sistem bakteriyel enfeksiyonlarına ve protozoalara karşı etkilidir. Yan etkileri uzun süreli ve yüksek dozda kullanımda ortaya çıkar. (Göz kararması, baş dönmesi, görme ve işitme kaybı gibi..) Bu bileşikler kullanılmadan önce üzerinde mutlaka ayrıntılı mutajen ve kanserojen etki yönünden araştırılmalıdır. Azometin Grubu Taşıyanlar: Bu bileşikler sistemik etkili ilaçlar olarak antimikobiyal amaçla kullanılır. Aplastik anemi gibi kan tablosu üzerinde toksik etkisi vardır.

66 ifuroksim: 5-itro-2-furfural oksim O O 2 CHO 5-itrofurfural + H 2 - H 2O O O CH 2 ifuroksim Harici antiseptik, lokal antifungal. C. albicans ve T. vaginalis enfeksiyonlarında kullanılır.

67 itrofurazon: 5-itro-2-furaldehit semikarbazon O 2 O O + H 2 H C H 2 CHO Semikarbazit - H2O O O 2 O CH H C H 2 itrofurazon Çeşitli Gram (+) ve (-) bakterilere etkilidir. Antifungal etkisi yoktur. Solüsyon ve merhemleri halinde lokal enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.

68 itrofurantoin: (E)-1-(5-itro-2-furfurilidenamino)-imidazolidin-2,4-dion (E)-1-[(5-nitro-2-furil)metilidenamino]imidazolidin-2,4-dion (E)-1-(5-itro-2-furfurilidenamino)hidantoin 5-itro-furfural 3-Amino-imidazolidin-2,4-dion (1-Aminohidantoin) Tablet veya süspansiyon halinde üriner sistem antiseptiği olarak kullanılır.

69 Furazolidon Fureks R 50mg Tablet, 25mg/5ml süspansiyon 3-Amino-2-oksazolidinon 3-(5-itro-2-furfurilidenamino)-oksazolidin-2-on 3-[[(5-nitro-2-furil)metilen]amino]-1,3-oksazolidin-2-on Bağırsak antiseptiği olarak kullanılır.

70 SOUÇ Antiseptikler, canlı dokulara uygulanarak, mikroorganizmaları öldürmek için kullanılırlar. Sıklıkla, deriye ve kontamine yaralara uygulanırlar. Antiseptikler, dar antimikrobiyel spektruma sahip olup, normal doku ve mikroorganizmalar arasında zayıf selektivite gösterirler Aşırı kullanımları sonucu, normal mikrofloranın (örneğin ağızda) baskılanması sonucu fırsatçı enfeksiyonların gelişmesine neden olabilirler Yan etkiler; Deri ve mukoza irritasyonu Dermatit ve allerjik reaksiyonlar Emilimleri veya kazaren sistemik kullanımları sonucu sistemik toksik etkiler oluşturabilirler

71 Bahar Yarıyılı Ders Programı Antiseptik Dezenfektanlar Antiseptik Dezenfektanlar Antiseptik Dezenfektanlar (Konu dağıtımı) Antiseptik Dezenfektanlar Ödev hazırlığı Ödev hazırlığı Antihelmentik ilaçlar 3 isan 2017 (?) VİZE HAFTASI (1-9 isan 2017) Ödev hazırlığı Antiprotozoal ilaçlar Antiamibik ilaçlar Ödev hazırlığı (Tatil) Leishmania tedavisinde kullanılan ilaçlar Ektoparazitlere karşı kullanılan ilaçlar

72 Antihelmentik ilaçlar Antiprotozoal ilaçlar Antiamibik ilaçlar Leishmania tedavisinde kullanılan ilaçlar Ektoparazitlere karşı kullanılan ilaçlar evin Çalışkan İrem Çatal Hacer Kaya ida Aydoğdu Mustafa Şener

73 Sık kullanılan temizlik malzemeleri ve içerisindeki kimyasal maddeler: Deterjan (anyonik aktif madde, lauril sülfat/ sülfonat) Çamaşır sodası (a 2 CO 3, sodyum karbonat ) Çamaşır suyu ( ao, sodyum hipoklorit) Tuz ruhu (H, hidroklorik asit) Cam temizleyici (amonyak) Yumuşatıcı (katyonik aktif madde, kuaterner amonyum tuzları) Oda parfümü (naftalin, fenol, kresol, etanol, ksilen ve formaldehit) Dezenfektanlar (formaldehit, gluteraldehit, Chloramin T) Kostikler: 1. Kir ve yağ çözücüler, fırın temizleyiciler, lavabo açıcılar (a, K) (Zehirli olmayan, sudkostik çözeltisi içermeyen fırın temizleyiciler mevcuttur) 2. Tuvalet temizleyiciler (H2SO4, H) 3. Amonyaklı temizlik maddeleri

Antiseptik, Dezenfektanlar ve Farklı Enfeksiyonlarda Kullanılan İlaçlar. Prof. Dr. İlkay YILDIZ Farmasötik Kimya Anabilim Dalı

Antiseptik, Dezenfektanlar ve Farklı Enfeksiyonlarda Kullanılan İlaçlar. Prof. Dr. İlkay YILDIZ Farmasötik Kimya Anabilim Dalı Antiseptik, Dezenfektanlar ve Farklı Enfeksiyonlarda Kullanılan İlaçlar Prof. Dr. İlkay YILDIZ Farmasötik Kimya Anabilim Dalı I. Antiseptik ve Dezenfektanlar II. Farklı Enfeksiyonlarda Kullanılan İlaçlar

Detaylı

7.3. Klor veren organik bileşikler (Organik hipokloritler) Ortama hipokloröz asit (HClO) veren bileşiklerdir:

7.3. Klor veren organik bileşikler (Organik hipokloritler) Ortama hipokloröz asit (HClO) veren bileşiklerdir: 7.3. Klor veren organik bileşikler (Organik hipokloritler) Ortama hipokloröz asit (HClO) veren bileşiklerdir: Klorlu su: H 2 O + Cl 2 HOCl Sodyum hipoklorit: NaOCl + H 2 O HOCl + NaOH Kireç kaymağı: Ca(OCl)

Detaylı

ANTİSEPTİKLERİN KULLANIM YERLERİ

ANTİSEPTİKLERİN KULLANIM YERLERİ ANTİSEPTİKLER 1 Kavramlar: Antiseptik: Canlılar üzerinde (cilde ve dışarı açılan boşlukların mukozasına) dıştan uygulanmak suretiyle kullanılan antimikrobik ilaçlardır. Dezenfektan: Cansız cisimler (cerrahi

Detaylı

Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Canlı yüzeylere ve canlılara dıştan uygulanan antimikrobial ilaçlara antiseptikler denir. Cansız yüzey, cerrahi malzeme, hasta eşyaları ve hasta çıkartıları (gaita, idrar, balgam

Detaylı

ANTİSEPTİK VE DEZENFEKTANLAR. Prof. Dr. Ayhan Filazi Ankara Üni. Veteriner Fak. Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı

ANTİSEPTİK VE DEZENFEKTANLAR. Prof. Dr. Ayhan Filazi Ankara Üni. Veteriner Fak. Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı ANTİSEPTİK VE DEZENFEKTANLAR Prof. Dr. Ayhan Filazi Ankara Üni. Veteriner Fak. Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı DEZENFEKTAN (JERMİSİD) Mikroorganizmaları öldürerek etkiyen ve genellikle cansız

Detaylı

EVDE KİMYA SABUN. Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir.

EVDE KİMYA SABUN. Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir. EVDE KİMYA SABUN Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir. CH 3(CH 2) 16 COONa: Sodyum stearat (Beyaz Sabun) CH 3(CH 2) 16 COOK:

Detaylı

Kırılma Noktası Klorlaması

Kırılma Noktası Klorlaması Kırılma Noktası Klorlaması AMAÇ Farklı oranlarda klor ile amonyağın reaksiyon vermesi sonucu oluşan kalıntı klor ölçümünün yapılması ve verilerin grafiğe aktarılarak kırılma noktasının belirlenmesi. ÖN

Detaylı

STERİLİZASYON DERSİ 8. HAFTA DERS NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP

STERİLİZASYON DERSİ 8. HAFTA DERS NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP STERİLİZASYON DERSİ 8. HAFTA DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP 4. FENOLİK BİLEŞİKLER Fenol İlk bulunan antiseptiklerdendir, bugün pek kullanılmaz. Spektrumları geniş değildir. Yakın zamana kadar

Detaylı

KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR?

KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? Prof. Dr. METİN ATAMER Dr. EBRU ŞENEL ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ SÜT TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ Kaliteli süt üretimi için sağlanması gereken koşullar; Sağlıklı inek Özenli

Detaylı

DEZENFEKTANLARA DİRENÇ TANIMLAR TANIMLAR STERİLİZASYON YAPMADAN TEMİZLİK YAPABİLİRSİNİZ TEMİZLİK YAPMADAN STERİLİZASYON YAPAMAZSINIZ DEZENFEKSİYON:

DEZENFEKTANLARA DİRENÇ TANIMLAR TANIMLAR STERİLİZASYON YAPMADAN TEMİZLİK YAPABİLİRSİNİZ TEMİZLİK YAPMADAN STERİLİZASYON YAPAMAZSINIZ DEZENFEKSİYON: Hidrojen peroksit sterilizasyon DEZENFEKSİYON EL ANTİSEPSİSİ iyod formaldehit gluteraldehit Perasetik asit fenol Çamaşır suyu Etilen oksit klor zefiran alkol ozon ppm Dr. Melda SINIRTAŞ TANIMLAR Hipokrat

Detaylı

STERİLİZASYON DERSİ 2. HAFTA DERS NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP

STERİLİZASYON DERSİ 2. HAFTA DERS NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP STERİLİZASYON DERSİ 2. HAFTA DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP KİMYASAL MADDELERİN MİKROORGANİZMALAR ÜZERİNE ETKİLERİ Dezenfeksiyon ve antisepsi daha çok kimyasal maddelerle yapılır. Kimyasal maddelerin

Detaylı

ALKOLLER ve ETERLER. Kimya Ders Notu

ALKOLLER ve ETERLER. Kimya Ders Notu ALKOLLER ve ETERLER Kimya Ders Notu ALKOLLER Alkan bileşiklerindeki karbon zincirinde H atomlarından biri yerine -OH grubunun geçmesi sonucu oluşan organik bileşiklere alkol adı verilir. * Genel formülleri

Detaylı

AROMATİK BİLEŞİKLER

AROMATİK BİLEŞİKLER AROMATİK BİLEŞİKLER AROMATİK HİDROKARBONLAR BENZEN: (C 6 H 6 ) Aromatik moleküllerin temel üyesi benzendir. August Kekule (Ogüst Kekule) benzen için altıgen formülü önermiştir. Bileşik sınıfına sistematik

Detaylı

I.BÖLÜM TEMİZLİK MADDELERİ

I.BÖLÜM TEMİZLİK MADDELERİ I.BÖLÜM TEMİZLİK MADDELERİ Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir. Zeytinyağlı sabun Kükürtlü sabun Yosunlu sabun Isırgan özlü

Detaylı

STERİLİZASYON. Sterilizasyon Yöntemleri. Sterilizasyonu Etkileyen Faktörler

STERİLİZASYON. Sterilizasyon Yöntemleri. Sterilizasyonu Etkileyen Faktörler STERİLİZASYON Tüm canlı mikroorganizmaların tam olarak uzaklaştırılması veya öldürülmesi işlemidir. Türk Gıda Kodeksi Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş Sütleri Tebliği ne göre sterilizasyon; oda sıcaklığında

Detaylı

Temizlik: Mikroorganizmaların çoğalması ve yayılmasını önlemek için, yüzeylerin kir ve organik maddelerden fiziksel olarak uzaklaştırılmasıdır.

Temizlik: Mikroorganizmaların çoğalması ve yayılmasını önlemek için, yüzeylerin kir ve organik maddelerden fiziksel olarak uzaklaştırılmasıdır. DOKÜMAN NO: STR-TL-09 YAYIN TARİHİ : AĞUSTOS 2014 REVİZYON TARİHİ : 00 REVİZYON NO:00 SAYFA 1 / 5 1-Amaç: Ç.Ü Diş Hekimliği Fakültesi klinik ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek için hasta,

Detaylı

2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları

2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları B) RADYASYON UYGULAMALARI Radyasyon = enerji yayılması 1)Elektromanyetik radyasyon. UV, X ve γ ışınları 2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları İyonizan ışınların canlı hücreler üzerine

Detaylı

BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR

BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR 1) P. Volhardt, N. Schore; Organic Chemistry-Structure and Function, Sixth Edition. 2) H. Hart, L. E.

Detaylı

Sanitasyon ET HİJYENİ, MUAYENESİ VE TEKNOLOJİSİ DERS NOTLARI (5) PROF.DR.T.HALÛK ÇELİK

Sanitasyon ET HİJYENİ, MUAYENESİ VE TEKNOLOJİSİ DERS NOTLARI (5) PROF.DR.T.HALÛK ÇELİK ET HİJYENİ, MUAYENESİ VE TEKNOLOJİSİ DERS NOTLARI (5) PROF.DR.T.HALÛK ÇELİK Sanitasyon Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Giriş Dezenfeksiyon; belirli, arzu edilmeyen

Detaylı

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 ÖNEMLİ! Gıdaları insanların sağlıklarını çok ciddi şekilde etkiler. Bu nedenle, gıda üreten kişilerin temizlik kurallarına uyması çok önemlidir.

Detaylı

ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM 12. SINIF / KİMYA DERSİ / 3. YAZILI

ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM 12. SINIF / KİMYA DERSİ / 3. YAZILI / / Adı Soyadı : Numara : ÖĞRETİM YL. DÖNEM 1. SNF / KİMYA DERSİ / 3. YAZL Soru Puan 1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 1 13 14 15 16 17 18 19 0 TOPLAM 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 100 1. X: 3 NH Y:3 N 3

Detaylı

STERİLİZASYON DERSİ 5. HAFTA DERS NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP

STERİLİZASYON DERSİ 5. HAFTA DERS NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP STERİLİZASYON DERSİ 5. HAFTA DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Kimyasal Maddelerle 1) ETİLEN OKSİT (EO) Sterilizasyon 2) HİDROJEN PEROKSİT 3) PERASETİK ASİT 4) OZON 5) KLORİN DİOKSİT (ClO2) 6) DÜŞÜK

Detaylı

KİMYA-IV. Alkoller, Eterler ve Karbonil Bileşikleri (6. Konu)

KİMYA-IV. Alkoller, Eterler ve Karbonil Bileşikleri (6. Konu) KİMYA-IV Alkoller, Eterler ve Karbonil Bileşikleri (6. Konu) Alkoller Bir alkil grubuna (R-) bir hidroksil (-OH) grubunun bağlanmasıyla oluşan yapılardır. Genel formülleri R-OH şeklindedir. Alkollerin

Detaylı

EVDE BİYOTEKNOLOJİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS

EVDE BİYOTEKNOLOJİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS EVDE BİYOTEKNOLOJİ Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS STERİLİZASYON; BİTKİ DOKU KÜLTÜRLERİNDE KULLANILAN STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ VE BU STERİLİZASYON

Detaylı

FONKSİYONLU ORGANİK BİLEŞİKLER I

FONKSİYONLU ORGANİK BİLEŞİKLER I FNKSİYNLU GANİK BİLEŞİKLE rganik bileşiklerde, bileşiğin temel kimyasal ve fiziksel özelliklerini belirleyen ve formülleri yazıldığında tanınmalarını sağlayan atom gruplarına fonksiyonel gruplar denir.

Detaylı

8. BÖLÜM MİKROORGANİZMALARIN FİZİKSEL VE KİMYASAL YÖNTEMLERLE KONTROLÜ

8. BÖLÜM MİKROORGANİZMALARIN FİZİKSEL VE KİMYASAL YÖNTEMLERLE KONTROLÜ 8. BÖLÜM MİKROORGANİZMALARIN FİZİKSEL VE KİMYASAL YÖNTEMLERLE KONTROLÜ 1 Mikroorganizmaların kontrolünün amacı Hastalıkların engellenerek halk sağlığının korunması Bulaşmış konakçıyı mikroorganizmalardan

Detaylı

FARMASÖTİK TEKNOLOJİ I «ÇÖZELTİLER»

FARMASÖTİK TEKNOLOJİ I «ÇÖZELTİLER» FARMASÖTİK TEKNOLOJİ I «ÇÖZELTİLER» Çözeltiler sıvı dozaj şekilleridir. Bir katı, sıvı veya gazın bir başka katı, sıvı veya gaz içinde tektür bir şekilde dağılması ile hazırlanır. Eczacılıkta çok sık tercih

Detaylı

ALKOL ELDE EDİLME TEPKİMELERİ ALKOL KİMYASAL ÖZELLİKLERİ

ALKOL ELDE EDİLME TEPKİMELERİ ALKOL KİMYASAL ÖZELLİKLERİ ALKOL ELDE EDİLME TEPKİMELERİ ALKOL KİMYASAL ÖZELLİKLERİ Alkollerin Elde Edilme Yöntemleri 1. Alkil Halojenürlerin Bazlarla Tepkimesi: Alkil halojenürlerin seyreltik NaOH ya da KOH gibi bazlarla ısıtılması

Detaylı

Antiseptik ve Dezenfektanlar

Antiseptik ve Dezenfektanlar Antiseptik ve Dezenfektanlar Canlı ve cansız cisim ve yüzeylerin mikroorganizmalardan arındırılması Yüzeyel hastalıkların sağaltımı Besin teknolojisi Antiseptik, dezenfektanlar kimyasal maddelerdir Isı,

Detaylı

Sıkça kullanılan terimler

Sıkça kullanılan terimler MİKROORGANİZMALARIN FİZİKSEL VE KİMYASAL YÖNTEMLERLE KONTROLÜ Mikroorganizmaların kontrolünün amacı Gıdaları mikrobiyal bozulmaya karşı korumak Bulaşmış konakçıyı mikroorganizmalardan arındırmak Hastalıkların

Detaylı

BİYOİNORGANİK KİMYA 9. HAFTA

BİYOİNORGANİK KİMYA 9. HAFTA BİYOİNORGANİK KİMYA 9. HAFTA Meslek Hastalıklarına Neden Olan Kimyasallar Meslek Hastalıkları meslekle-işle ilgili hastalıklardır. Meslek hastalıklarının Genel Özellikleri: Kendine özgü bir klinik tablo,

Detaylı

Mantarları Etkileyen İlaçlar

Mantarları Etkileyen İlaçlar Mantarları Etkileyen İlaçlar Mantar hastalıkları yüzeysel ve sistemik olarak ikiye ayrılabilir. Bunlardan ilkine yol açan mantarların başlıcaları trikofiton, mikrosporum, epidermofiton ve sporotrikoz cinslerinde

Detaylı

AMİNLER SEKONDER AMİN

AMİNLER SEKONDER AMİN AMİNLER (ALKİLLENMİŞ AMONYAK) AMİNLER (RNH 2 )PRİMER AMİN TERSİYER AMİN(R 3 N) SEKONDER AMİN R 2 NH Aminler Alkillenmiş Amonyak olarak tanımlanır. Azot Atomuna bağlı 2 tane H atomu varsa(bir tane alkil

Detaylı

ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER. 2.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı

ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER. 2.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER 2.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı 1 Deri en geniş ve en ağır organ (9 kg) tüm vücut ağırlığının ~ % 16 sını kaplar ve alanı yetişkinlerde ~ 1.8 m²- 2 m 2, bebeklerde ~ 0.25 m²dir

Detaylı

STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP

STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ SÜZME YÖNTEMİ FİLTRASYON İLE STERİLİZASYON Süzme mekanizmalarına göre; a) Absorbsiyonla mikroorganizmaları

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-2 KİMYA TESTİ 25 HAZİRAN 2016 CUMARTESİ Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

LineFlex EPDM Membranların Kimyasal Dayanım Tablosu

LineFlex EPDM Membranların Kimyasal Dayanım Tablosu LineFlex EPDM Membranların Kimyasal Dayanım Tablosu LineFlex EPDM membranlar, aşağıda belirtilen kimyasallara belirtilen koşullarda teması veya uzun süre maruz kalması halinde dayanıklıdır, membranda fiziksel

Detaylı

Alkoller, Eterler ve Tiyoller

Alkoller, Eterler ve Tiyoller Alkoller, Eterler ve Tiyoller Alkoller (R- OH) Alkoller, OH (hidroksil) fonksiyonel grubu taşıyan organik bileşiklerdir (alkil veya aril grubuna bağlı hidroksil) Metanol (CH 3 OH) en basit alkoldür Chemistry,

Detaylı

Enfeksiyon Kontrol Hekimi Kalite Direktörü Başhekim

Enfeksiyon Kontrol Hekimi Kalite Direktörü Başhekim 1. AMAÇ Hastane genelindeki sterilizasyon/dezenfeksiyon uygulamaları için sterilizasyon yöntemlerini, dezenfektan seçimi ve dezenfektanların kullanım ilkelerini belirlemektir. 2. KAPSAM Hastanede uygulanan

Detaylı

Yer, yüzey ve alet dezenfektanları. Prof Dr Ayşe Kalkancı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Yer, yüzey ve alet dezenfektanları. Prof Dr Ayşe Kalkancı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Yer, yüzey ve alet dezenfektanları Prof Dr Ayşe Kalkancı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı 1 Dezenfeksiyon ve dezenfektan nedir? Cansız ortamlarda bulunan mikroorganizmaların

Detaylı

Su Şartlandırma Ürünleri

Su Şartlandırma Ürünleri Su Şartlandırma Ürünleri M801 Stabilizatörlü %56 lık Hızlı Çözülen Granül Klor M802 Stabilizatörlü %90 lık Yavaş Çözülen Granül/Tablet Klor Hızlı çözülen ve siyanürik asit içeren %56 lık organik klor

Detaylı

Dezenfeksiyonu Etkileyen Faktörler

Dezenfeksiyonu Etkileyen Faktörler Dezenfeksiyon Dezenfeksiyonu Etkileyen Faktörler Yrd. Doç. Dr Özlem ALICI Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Cansız yüzeylerdeki patojen mikroorganizmaların

Detaylı

Bölüm 11 Alkoller ve Eterler. Alkollerin Yapısı. Sınıflandırma. Hidroksil (-OH) fonksiyonel grubu Oksijen sp 3 melezleşmiştir. =>

Bölüm 11 Alkoller ve Eterler. Alkollerin Yapısı. Sınıflandırma. Hidroksil (-OH) fonksiyonel grubu Oksijen sp 3 melezleşmiştir. => Bölüm 11 Alkoller ve Eterler Alkollerin Yapısı idroksil (-) fonksiyonel grubu ksijen sp 3 melezleşmiştir. 2 Sınıflandırma Primer(Birincil): ın bağlandığı karbon sadece bir adet karbona bağlı. Sekonder(Đkincil):

Detaylı

Kullanılan kimyasal atıklar belli kurallar çerçevesinde depolanarak bertarafı Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Ve Tehlikeli Atıkların Kontrol

Kullanılan kimyasal atıklar belli kurallar çerçevesinde depolanarak bertarafı Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Ve Tehlikeli Atıkların Kontrol KİMYASAL ATIKLAR Kullanılan kimyasal atıklar belli kurallar çerçevesinde depolanarak bertarafı Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Ve Tehlikeli Atıkların Kontrol Yönetmeliği ne uygun olarak yapılmalıdır.

Detaylı

Kimya Eğitiminde Proje Destekli Deney Uygulaması

Kimya Eğitiminde Proje Destekli Deney Uygulaması Kimya Eğitiminde Proje Destekli Deney Uygulaması Hazırlayan: Kübra TOP 20534284 Deneyin Adı: OKSiJENiN SABUN KÖPÜĞÜNÜ ARTTIRMASI Deneyin Amacı: Hidrojen peroksitin parçalanmasıyla açığa çıkan Oksijenin

Detaylı

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur). Bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere

Detaylı

Alkenlerin Kimyasal Özellikleri KATILMA TEPKİMELERİ

Alkenlerin Kimyasal Özellikleri KATILMA TEPKİMELERİ Alkenlerin Kimyasal Özellikleri KATILMA TEPKİMELERİ ALKENLERİN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ Alkenler sahip oldukları pi bağları sayesinde pek çok farklı kimyasal tepkimeyi gerçekleştirebilirler. Buna göre alkenlerin

Detaylı

ANTİPERSPİRANTLAR, DEODORANTLAR ve ANTİMİKROBİYAL AJANLAR

ANTİPERSPİRANTLAR, DEODORANTLAR ve ANTİMİKROBİYAL AJANLAR ANTİPERSPİRANTLAR, DEODORANTLAR ve ANTİMİKROBİYAL AJANLAR Deodorantlar ve antiperspirantlar en fazla kullanılan kozmetik ürünlerindendir. Her gün milyonlarca kişi tarafında koltuk altına uygulanmaktadırlar.

Detaylı

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri :

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri : Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani

Detaylı

T.W.Graham Solomons ORGANİK KİMYA 7. Basımdan çeviri. ALKOLLER, ETERLER, EPOKSİTLER

T.W.Graham Solomons ORGANİK KİMYA 7. Basımdan çeviri. ALKOLLER, ETERLER, EPOKSİTLER T.W.Graham Solomons ORGANİK KİMYA 7. Basımdan çeviri. ALKOLLER, ETERLER, EPOKSİTLER ALKOL, ETER VE EPOKSİTLER: YAPILARI VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Alkoller, doymuş bir karbon atomuna bağlı bir hidroksil (-OH)

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİLERİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. BATTICON Pomad. 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM 100 g da: Etkin Madde Povidon iyot 30/06

KISA ÜRÜN BİLGİLERİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. BATTICON Pomad. 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM 100 g da: Etkin Madde Povidon iyot 30/06 KISA ÜRÜN BİLGİLERİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI BATTICON Pomad 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM 100 g da: Etkin Madde Povidon iyot 30/06 10.00 g Yardımcı Maddeler Yardımcı maddeler için 6.1 e bakınız.

Detaylı

GIDALARDAKİ M.O LARIN KONTROLÜNDE 4 TEMEL İLKE UYGULANIR

GIDALARDAKİ M.O LARIN KONTROLÜNDE 4 TEMEL İLKE UYGULANIR GIDALARDAKİ M.O LARIN KONTROLÜNDE 4 TEMEL İLKE UYGULANIR 1. Kontaminasyonun önlenmesi 2. Mikroorganizmaların uzaklaştırılması a) Yıkama b) Kesme ve ayıklama c) Santrifüje etme d) Filtrasyon 3. Mikrobiyal

Detaylı

ÖĞR.GÖR. Nurhan BİNGÖL

ÖĞR.GÖR. Nurhan BİNGÖL ÖĞR.GÖR. Nurhan BİNGÖL ENFEKSİYON Patojenler: Hastalık yapan mikroorganizmalardır. Nonpatojenler: Normal koşullarda hastalığa neden olmayan mikroorganizmalardır. Enfeksiyon: Vücudun içine veya üzerine

Detaylı

KİŞİSEL TEMİZLİK ÜRÜNLERİ TAVSİYE EDİLEN PERAKENDE SATIŞ FİYAT LİSTESİ

KİŞİSEL TEMİZLİK ÜRÜNLERİ TAVSİYE EDİLEN PERAKENDE SATIŞ FİYAT LİSTESİ KİŞİSEL TEMİZLİK ÜRÜNLERİ TAVSİYE EDİLEN PERAKENDE SATIŞ FİYAT LİSTESİ Hijyenmax Sıvı Sabunlar ve El Dezenfektanları 9225375 Hijyenmax Antibakteriyel Köpük Sabun SIVI 5,00 5,27 4 117,02 TL 22,23 TL 468,08

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE SINIFLANDIRMALARINDA TEHLİKE İŞARET VE LEVHALARININ ÖZELLİKLERİ

TEHLİKELİ MADDE SINIFLANDIRMALARINDA TEHLİKE İŞARET VE LEVHALARININ ÖZELLİKLERİ TEHLİKELİ MADDE SINIFLANDIRMALARINDA TEHLİKE İŞARET VE LEVHALARININ ÖZELLİKLERİ Hazırlayan Abdurrahman KAR Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı (TMGD) Ferhuniye Mah Mümtaz Koru Sok. Çetinkaya İş Merkezi

Detaylı

Çizelge 2.6. Farklı ph ve su sıcaklığı değerlerinde amonyak düzeyi (toplam amonyağın yüzdesi olarak) (Boyd 2008a)

Çizelge 2.6. Farklı ph ve su sıcaklığı değerlerinde amonyak düzeyi (toplam amonyağın yüzdesi olarak) (Boyd 2008a) - Azotlu bileşikler Su ürünleri yetiştiricilik sistemlerinde oksijen gereksinimi karşılandığı takdirde üretimi sınırlayan ikinci faktör azotlu bileşiklerin birikimidir. Ana azotlu bileşikler; azot gazı

Detaylı

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA ÖĞRETMENLĐĞĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME 8. SINIF FEN VE TEKNOLOJĐ DERSĐ 3. ÜNĐTE: MADDENĐN YAPISI VE ÖZELLĐKLERĐ KONU: BAZLAR ÇALIŞMA YAPRAĞI

Detaylı

VIIA GRUBU ELEMENTLERİ

VIIA GRUBU ELEMENTLERİ Bölüm 9 VIIA GRUBU ELEMENTLERİ Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir. F, Cl, Br, I, At Halojenlerin Genel Özellikleri *Halojenlerin hepsi zehirli ve renklidir.

Detaylı

ALKENLER; ÇALIŞMA SORULARI

ALKENLER; ÇALIŞMA SORULARI ALKENLER; ÇALIŞMA SORULARI SORU 1.) 1 büten ve 2 büten için cis ve trans izomeri yazmak mümkün müdür? SORU 2.) Aşağıda verilen bileşikleri IUPAC metoduna göre adlandırınız. A) CH2 = C = CH CH3 B) CH3 CH

Detaylı

Balıkesir Kimya Sanayi www.balikesirkimya.com 0 (266) 243 40 24

Balıkesir Kimya Sanayi www.balikesirkimya.com 0 (266) 243 40 24 Ürün kodu Malzeme adı Ambalaj Tipi Amb.Şekli TK.200700.01000 Aktif Karbon HDPE Kavanoz 1 kg TK.200700.05000 Aktif Karbon PP Kova 5 kg TK.200700.10000 Aktif Karbon PP Kova 10 kg TK.200710.01000 Aluminyum

Detaylı

STERİLİZASYON Sterilizasyon: Bir üründeki tüm yaşayan mikroorganizmaların ve sporları ile virüslerin öldürülmesi veya uzaklaşerılmasıdır.

STERİLİZASYON Sterilizasyon: Bir üründeki tüm yaşayan mikroorganizmaların ve sporları ile virüslerin öldürülmesi veya uzaklaşerılmasıdır. STERİLİZASYON 1 STERİLİZASYON Sterilizasyon: Bir üründeki tüm yaşayan mikroorganizmaların ve sporları ile virüslerin öldürülmesi veya uzaklaşerılmasıdır. Hücre kültüründe; kullanılan besi yeri, malzeme,

Detaylı

Asepsi - Antisepsi Tarihçesi Sterilizasyon Yöntemleri

Asepsi - Antisepsi Tarihçesi Sterilizasyon Yöntemleri Asepsi - Antisepsi Tarihçesi Sterilizasyon Yöntemleri Prof.Dr.Hasan BESİM YDÜ Tıp Fak. Genel Cerrahi 1 Medikal aktivitelerin başlangından bu yana infeksiyonun tedavisi cerrahi pratiğin temelini oluşturmaktadır.

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE ENVANTER LİSTESİ. Döküman No Yayın Tarihi Revizyon No Revizyon Tarihi Sayfa No MC.LS

TEHLİKELİ MADDE ENVANTER LİSTESİ. Döküman No Yayın Tarihi Revizyon No Revizyon Tarihi Sayfa No MC.LS 00 00 1/8 1 Retikülin Boyası Sİ Potasyum Permanganat, Amonyum Sülfat, Sülfirik Asit, Sodyum Hidroksit, ksalik Asit, Formaldehit KULLAIM /TİPİ KŞULU 4-8 C GEEL AÇIKLAMA/TEMAS HALİDE YAPILACAKLAR Ciddi yanıklara

Detaylı

TEST 1. Hücre Solunumu. 4. Aşağıda verilen moleküllerden hangisi oksijenli solunumda substrat olarak kullanılamaz? A) Glikoz B) Mineral C) Yağ asidi

TEST 1. Hücre Solunumu. 4. Aşağıda verilen moleküllerden hangisi oksijenli solunumda substrat olarak kullanılamaz? A) Glikoz B) Mineral C) Yağ asidi 1. Termometre Çimlenen bezelye tohumlar Termos Çimlenen bezelye tohumları oksijenli solunum yaptığına göre yukarıdaki düzenekle ilgili, I. Termostaki oksijen miktarı azalır. II. Termometredeki sıcaklık

Detaylı

BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ

BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ Bileşikler ve Formülleri Bilinen yaklaşık 120 çeşit element vardır. Bu elementlerin yaklaşık % 90 ı tabiatta bulunur. Ancak bugün bilinen yaklaşık 30 milyon bileşik vardır. Buna

Detaylı

SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ

SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ Doğada yeterli ve dengeli beslenmenin gerektirdiği ögelerin tümünü amaca uygun biçimde içeren ve her yaştaki insanın beslenme kaynağı olarak kullanılabilecek

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ STERİLİZASYON DEZENFEKSİYON TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ STERİLİZASYON DEZENFEKSİYON TALİMATI Döküman Kodu:EN.TL.25 Yayın Tarihi:01/08/11 Revizyon No:02 Revizyon Tarihi:11/11/15 Sayfa No:7 1.AMAÇ:Hastane genelindeki sterilizasyon/dezenfeksiyon uygulamaları için sterilizasyon yöntemlerini, dezenfektan

Detaylı

KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ

KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ Karbonun önemi Hücrenin % 70-95ʼ i sudan ibaret olup, geri kalan kısmın çoğu karbon içeren bileşiklerdir. Canlılığı oluşturan organik bileşiklerde karbon atomuna

Detaylı

Bileşiğin basit formülünün bulunması (moleküldeki C, H, O, X atomlarının oranından, veya molekül ağırlığından)

Bileşiğin basit formülünün bulunması (moleküldeki C, H, O, X atomlarının oranından, veya molekül ağırlığından) 1 SPEKTROSKOPİ PROBLEMLERİ Ref. e_makaleleri, Enstrümantal Analiz, Kütle Spektrometre Uygulamaları Molekül yapısı bilinmeyen bir organik molekülün yapısal formülünün tayin edilmesi istendiğinde, başlangıç

Detaylı

KİMYA II DERS NOTLARI

KİMYA II DERS NOTLARI KİMYA II DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Sulu Çözeltilerin Doğası Elektrolitler Metallerde elektronların hareketiyle elektrik yükü taşınır. Saf su Suda çözünmüş Oksijen gazı Çözeltideki moleküllerin

Detaylı

İLAÇ METABOLİZMASI (BİYOTRANSFORMASYON)

İLAÇ METABOLİZMASI (BİYOTRANSFORMASYON) İLAÇ METABLİZMASI (BİYTRASFRMASY) Prof. Dr. Gülgün Ayhan-Kılcıgil İlaçların, organizmada çeşitli enzimlerin etkisiyle kimyasal değişikliklere uğramasına metabolizma veya biyotransformasyon, biyotransformasyon

Detaylı

Oksidasyon ve Redüksiyon Reaksiyonları Oksidasyon Reaksiyonları

Oksidasyon ve Redüksiyon Reaksiyonları Oksidasyon Reaksiyonları 1.1.1. Oksidasyon ve Redüksiyon Reaksiyonları 1.1.1.1. Oksidasyon Reaksiyonları Bir organik molekülün oksidasyonu, oksijen miktarının artışı veya hidrojen miktarının azalması olarak tanımlanabilir. Başka

Detaylı

Hemş.Dilek ZENCİROĞLU. Dr.Erhan KABASAKAL

Hemş.Dilek ZENCİROĞLU. Dr.Erhan KABASAKAL Dr.Erhan KABASAKAL Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlık Hizmet Standartları Daire Başkanlığı Hastane Enfeksiyonları Sorumlusu erhan.kabasakal@saglik.gov.tr Hemş.Dilek ZENCİROĞLU Dezenfeksiyon Antisepsi

Detaylı

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry Chapter 4: Biomolecules, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry/Hikmet Geckil Chapter 4: Biomolecules 2 BİYOMOLEKÜLLER Bilim adamları hücreyi

Detaylı

KIMYA HER YERDE. Evde Kimya

KIMYA HER YERDE. Evde Kimya KIMYA HER YERDE Evde Kimya Hazır Gıdalar İnsan nüfusu arttıkça besin ihtiyacı da artmaktadır. Özellikle Sanayi Devrimi sonrası köylerdeki nüfusun azalıp kentlerdekinin artması, hazır gıdaların artmasına

Detaylı

Dekontaminasyon. Manuel Dekontaminasyon. Temizlik. Bir nesnenin mikroorganizmalardan arındırılarak güvenli hale getirilmesi için yapılan işlemler

Dekontaminasyon. Manuel Dekontaminasyon. Temizlik. Bir nesnenin mikroorganizmalardan arındırılarak güvenli hale getirilmesi için yapılan işlemler Dekontaminasyon Manuel Dekontaminasyon Dr. Aydan Özkütük Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji AD Bir nesnenin mikroorganizmalardan arındırılarak güvenli hale getirilmesi

Detaylı

Farmasötik Toksikoloji

Farmasötik Toksikoloji Farmasötik Toksikoloji 2014 2015 2.Not Doç.Dr. Gül ÖZHAN Absorbsiyon Kan hücreleri Dağılım Dokularda depolanma Eliminasyon Kimyasal Serum proteinleri Kan veya plazma Etki bölgesi Metabolizma Eliminasyon

Detaylı

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş KİMYA-IV Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş Organik Kimyaya Giriş Kimyasal bileşikler, eski zamanlarda, elde edildikleri kaynaklara bağlı olarak Anorganik ve Organik olmak üzere, iki sınıf altında toplanmışlardır.

Detaylı

HASTANE ENFEKSİYONLARININ EPİDEMİYOLOJİSİ. Yrd. Doç. Dr. Müjde ERYILMAZ

HASTANE ENFEKSİYONLARININ EPİDEMİYOLOJİSİ. Yrd. Doç. Dr. Müjde ERYILMAZ HASTANE ENFEKSİYONLARININ EPİDEMİYOLOJİSİ Yrd. Doç. Dr. Müjde ERYILMAZ MİKROORGANİZMA GRUPLARININ DİRENÇLİDEN DUYARLIYA DOĞRU SIRALANMASI DİRENÇLİ DUYARLI Prionlar Bakteri sporları Mikobakteriler Protozoa

Detaylı

İLK ANYONLAR , PO 4. Cl -, SO 4 , CO 3 , NO 3

İLK ANYONLAR , PO 4. Cl -, SO 4 , CO 3 , NO 3 İLK ANYONLAR Cl -, SO -, CO -, PO -, NO - İLK ANYONLAR Anyonlar negatif yüklü iyonlardır. Kalitatif analitik kimya analizlerine ilk anyonlar olarak adlandırılan Cl -, SO -, CO -, PO -, NO - analizi ile

Detaylı

HASTANEDE DEZENFEKSİYON VE DEZENFEKTAN MADDE KULLANIMI ENFEKSİYON HEMŞİRESİ AYŞE DEMİR ALMALI

HASTANEDE DEZENFEKSİYON VE DEZENFEKTAN MADDE KULLANIMI ENFEKSİYON HEMŞİRESİ AYŞE DEMİR ALMALI HASTANEDE DEZENFEKSİYON VE DEZENFEKTAN MADDE KULLANIMI ENFEKSİYON HEMŞİRESİ AYŞE DEMİR ALMALI DEZENFEKSİYON TEMİZLİK:KİR VE ORGANİK MADDELERİN UZAKLAŞTIRILMASIDIR. ORGANİK KİRLER DEZENFEKSİYONU VESTERİLİZASYONU

Detaylı

ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR

ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR 1. ASİTLER Sulu çözeltilerine Hidrojen İyonu veren maddelere asit denir. Ör 1 HCl : Hidroklorik asit HCl H + + Cl - Ör 2 H 2 SO 4 : Sülfürik asit H 2 SO 4 2H + + SO 4-2 Ör 3 Nitrik

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ BAKTERİLERE KARŞI BİTKİSEL DEZENFEKTANLAR

ÖZEL EGE LİSESİ BAKTERİLERE KARŞI BİTKİSEL DEZENFEKTANLAR ÖZEL EGE LİSESİ BAKTERİLERE KARŞI BİTKİSEL DEZENFEKTANLAR HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: Sude SÜMBÜL DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Melike GÜZEL İZMİR 2016 İÇİNDEKİLER 1.Proje özeti...2 2.Projenin amacı...2-3 3. Giriş...3-4-5

Detaylı

FAZ II Enzimlerine bağlı genetik polimorfizmler - 1

FAZ II Enzimlerine bağlı genetik polimorfizmler - 1 FAZ II Enzimlerine bağlı genetik polimorfizmler - 1 1 İlaçların,öncelikle yararlı etkileri için kullanılmaktadır. Ancak bazen ilaç kullanımı yan etkiler gösterebilmektedir. Bazı hastalarda aynı ilaç için

Detaylı

REÇETESİZ İLAÇ STATÜSÜNDE YER ALAN ETKİN MADDELER LİSTESİ. Reçetesiz ilaç. Reçetesiz ilaç. Gargara Reçetesiz ilaç. Oral Reçetesiz ilaç.

REÇETESİZ İLAÇ STATÜSÜNDE YER ALAN ETKİN MADDELER LİSTESİ. Reçetesiz ilaç. Reçetesiz ilaç. Gargara Reçetesiz ilaç. Oral Reçetesiz ilaç. REÇETESİZ İLAÇ STATÜSÜNDE YER ALAN ETKİN MADDELER LİSTESİ ETKİN MADDE KULLANIM YOLU STATÜSÜ İLAVE BİLGİLER/UYARILAR A-SİNDİRİM SİSTEMİ VE METABOLİZMA A01 Stomatolojik (Ağız) Preparatları Heksetidin Gargara

Detaylı

Akvaryum veya küçük havuzlarda amonyağın daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüştürülmesi için gerekli olan bakteri populasyonunu (nitrifikasyon

Akvaryum veya küçük havuzlarda amonyağın daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüştürülmesi için gerekli olan bakteri populasyonunu (nitrifikasyon Azotlu bileşikler Ticari balık havuzlarında iyonize olmuş veya iyonize olmamış amonyağın konsantrasyonlarını azaltmak için pratik bir yöntem yoktur. Balık havuzlarında stoklama ve yemleme oranlarının azaltılması

Detaylı

Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon. Prof. Dr. Saim DAYAN

Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon. Prof. Dr. Saim DAYAN Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Prof. Dr. Saim DAYAN 1 Hastanede Enfeksiyon Kontrolü Dezenfeksiyon Sterilizasyon El hijyeni Sürveyans-izolasyon önlemleri 2 Giriş Mikroorganizmaları etkisiz hale getirmek

Detaylı

1. Hekim, hemşire ve diğer sağlık personelinin kontamine. elleri. 2. Hastalara bakım veren kişilerin giysilerinin kontamine

1. Hekim, hemşire ve diğer sağlık personelinin kontamine. elleri. 2. Hastalara bakım veren kişilerin giysilerinin kontamine SORUN MİKROORGANİZMALAR VE DAS YÖNTEMİ Nezahat GÜRLER İstanbul Tıp Fakültesi. Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Çapa- İSTANBUL Metisilin dirençli S.aureus Vankomisin dirençli enterokoklar

Detaylı

2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÖNEM I TFT 102 Hücre Bilimleri II

2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÖNEM I TFT 102 Hücre Bilimleri II 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÖNEM I TFT 102 Hücre Bilimleri II Ders Kurulu Başlangıç Tarihi:30 Kasım 2015 Ders Kurulu Bitiş Tarihi: 22 Ocak 2016 Teorik Lab Toplam Biyoistatistik 16-16 28 5 33 Organik

Detaylı

Prof. Dr. Bilge Hakan Şen. E.Ü. Dişhekimliği Fakültesi, Endodonti Bilim Dalı

Prof. Dr. Bilge Hakan Şen. E.Ü. Dişhekimliği Fakültesi, Endodonti Bilim Dalı E.Ü. Dişhekimliği Fakültesi, Endodonti Bilim Dalı FENOL VE ALDEHİTLER Bu sunumun amacı, fenol veya aldehit içeren maddelerin kullanımı sonucu ortaya çıkabilecek komplikasyonlar ve yan etkiler konusunda

Detaylı

Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları

Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları Serbest radikallerin yapısında, çoğunlukla oksijen yer almaktadır. (reaktif oksijen türleri=ros) ROS oksijen içeren, küçük ve oldukça reaktif moleküllerdir.

Detaylı

SABUN SENTEZİ (Yağların Hidrolizi veya Sabunlaştırılması)

SABUN SENTEZİ (Yağların Hidrolizi veya Sabunlaştırılması) SABUN SENTEZİ (Yağların Hidrolizi veya Sabunlaştırılması) Gerek hayvansal yağlar gerekse bitkisel (nebati) yağlar, yağ asitlerinin gliserin (gliserol) ile oluşturdukları oldukça kompleks esterlerdir. Bu

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Osmangazi Mah. Gazi Cad. No:21 ESENYURT 34522 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0212 689 02 20 Faks : 0212 689 02 29 E-Posta : labinfo@bicakcilar.com

Detaylı

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani madde yani bileşik

Detaylı

DİŞHEKİMLİĞİNDE KORU(N)MA. Prof. Dr. Ahmet Saraçoğlu

DİŞHEKİMLİĞİNDE KORU(N)MA. Prof. Dr. Ahmet Saraçoğlu DİŞHEKİMLİĞİNDE KORU(N)MA Prof. Dr. Ahmet Saraçoğlu Dersin amacı Dersin amacı, hekimi, hastayı ve yakınlarını korumak ve koruyucu yöntemleri öğretmek Dişhekimi nelerden koru(n)malı? Enfeksiyon Radyasyon

Detaylı

STERİLİZASYON DERSİ 1. HAFTA DERS NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP

STERİLİZASYON DERSİ 1. HAFTA DERS NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP STERİLİZASYON DERSİ 1. HAFTA DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP HASTANE ENFEKSİYONU NEDİR? 11.08.2005 tarihli Resmî Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol

Detaylı

MERSİN ENTEGRE SAĞLIK KAMPÜSÜ - KAMU ÖZEL İŞBİRLİĞİ MODELİ ATIK YÖNETİMİ YÖNETİM VE HİZMET PLANI. Hastane Tehlikeli ve Tehlikesiz Atıkları & Yönetimi

MERSİN ENTEGRE SAĞLIK KAMPÜSÜ - KAMU ÖZEL İŞBİRLİĞİ MODELİ ATIK YÖNETİMİ YÖNETİM VE HİZMET PLANI. Hastane Tehlikeli ve Tehlikesiz Atıkları & Yönetimi MERSİN ENTEGRE SAĞLIK KAMPÜSÜ - KAMU ÖZEL İŞBİRLİĞİ MODELİ ATIK YÖNETİMİ YÖNETİM VE HİZMET PLANI Hastane Tehlikeli ve Tehlikesiz Atıkları & Yönetimi SUNUM İÇERİĞİ YASAL DÜZENLEMELER Tıbbi Atıkların Kontrolü

Detaylı

KARBOKSİLLİ ASİT TÜREVLERİ-I

KARBOKSİLLİ ASİT TÜREVLERİ-I KARBOKSİLLİ ASİT TÜREVLERİ-I KARBOKSİLLİ ASİT VE TÜREVLERİ (OH grubunun kopması ile oluşan bileşikler) Su ile etkileştiğinde karboksil asit oluşumuna neden olan organik bileşiklere karboksilik asit türevleri

Detaylı

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir.

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. METABOLİZMA ve ENZİMLER METABOLİZMA Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. A. ÖZÜMLEME (ANABOLİZMA) Metabolizmanın yapım reaksiyonlarıdır. Bu tür olaylara

Detaylı

Deney 1 HĐDROKSĐL GRUBU: ALKOL VE FENOLLERĐN REAKSĐYONLARI. Genel prensipler

Deney 1 HĐDROKSĐL GRUBU: ALKOL VE FENOLLERĐN REAKSĐYONLARI. Genel prensipler Deney 1 ĐDKSĐL GUBU: ALKL VE FENLLEĐN EAKSĐYNLAI Genel prensipler Alkol ve fenoller su benzeri organik yapılardır. - yapısındaki nin yerine; alkollerde alifatik grup(-),fenollerde ise aromatik grup(ar-)

Detaylı