Sistem Analizi Ve Dizaynı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sistem Analizi Ve Dizaynı"

Transkript

1 Sistem Analizi Ve Dizaynı

2 Sistem Düşüncenin Oluşumu Diğer sosyal bilimlerde olduğu gibi Sistem Biliminin odak noktası; İNSANDIR.

3 Sistem Bilimi Disiplinler arası iletişimde farklı alanları bir araya getirir, Uygulanabilir kılar.

4 Konular Sistem analizinin oluşumu Bilgi sistemi analiz ve dizaynının tanımlanması Sistem analistinin işletmedeki rolü Bilgi sistemlerinin tanımlanması Bilgi sistemi gelişimi hayat döngüsünün tanımlanması Sistem gelişimi içinde bilgisayar destekli yazılım mühendisliğinin araçları

5 Sistem Bilimi Bugüne kadar izlediği süreç: Ortaçağ Paradigması Rönesans Paradigması Determinizm Determinizmin Egemenliği İzafiyet Çağı ve Kuantum Mekaniği Sistem Çağı

6 Rönesans Paradigması (16.yy.) *Deneyler *Tekrarlı gözlemler *Metod analizi *Matematik *Fizik **Nicolaus Copernicus **Johannes Kepler **Galileo Galilei **René Descartes 1 2 Ortaçağ Paradigması *Tanrı *Ahlak *Cennet *Doğa üstü güçler *Ruhun kurtuluşu Determinizmin 4 Egemenliği *Tanrı; doğadır. *Nedensellik prensibi *Neden Sonuç *Atom=kütle+enerji *Hücre:Canlı yapı taşı **Charles Darwin **Auguste Comte **William Kelvin Determinizm 3 (18.yy.) *Rasyonalizm *Emprisizm *Doğa kontrol edilebilir. *Evren kurulu bir düzendir. **Isaac Newton **La Mettrie **Pierre Simon de Laplace 6 Sistem Çağı (20.yy....) *Bütün parçaların toplamından daha büyüktür. *Yöneylem araştırması *Yönetim sibernetiği *Oyun teorisi *Simülasyon *Sistem analizi *Sistem mühendisliği İzafiyet Çağı ve Kuantum Mekaniği (20.yy.) 5 *İzafiyet teorisi 4-boyutlu uzay *Kuantum teorisi Araştırmanın odağı nesneden sürece geçti. Kuantum mekaniği stokastiktir. **Albert Einstein **Max Planck **Immanuel Kant

7 SİSTEM ELEMANLARI Bilgi Sistemi Bilgi Teknolojisi Hissedarlar

8 HİSSEDARLAR SİSTEM ANALİSTLERİ Sistem Sahipleri Sistem Kullanıcıları Sistem Tasarımcısı Sistemi Oluşturanlar BİLGİ SİSTEMİ (ürün) Sistem Analiz ve Dizayn Metodları (süreç) Satıcılar BİLGİ TEKNOLOJİSİ

9 Bilgi Sistemi İşletmenin günlük faaliyetlerini ve yöneticilerin problem çözme ve karar vermesini desteklemek için insan, veri, süreç, ağ ve teknoloji bileşenlerinin etkileşimiyle geliştirilen sistemler.

10 Bilgisayar Uygulama Sistemleri Nedir? Bilgisayar uygulaması bir veya daha fazla işletme problemi veya gereksinimlerine sağlanan bilgisayar tabanlı çözümlerdir. Bilgi sisteminde bir veya daha fazla bilgisayar uygulaması bulunmaktadır.

11 Bilgi Teknolojisi Bilgisayar teknolojisi Yazılım Donanım Telekomunikasyon teknolojisi Veri Ağ yapısı

12 Hissedarlar Sistem sahipleri Sistem kullanıcıları Sistemi tasarımcısı Sistemi oluşturanlar Sistem analisti Bilgi Sistemini Satanlar

13 Sistem Sahipleri Orta ve büyük bilgi sistemlerinde Orta kademe ve Üst Yöneticiler Küçük bilgi sistemlerinde Orta kademe yöneticiler ve Denetleyiciler

14 Sistem Kullanıcıları MÜŞTERİLER İç Müşteriler: Çalışanlar Büro Elemanı ve Servis Çalışanları Teknik ve Profesyonel Personel Bilgi İşleme Çalışanları Denetleyiciler Orta Kademe Yöneticiler Üst Düzey Yöneticiler

15 Sistem Kullanıcıları Dış Müşteriler: Diğer işletmeler Ticari ortaklar Tedarikçiler Müşteriler

16 Sistem Tasarımcısı Sistem kullanıcılarının; İşletme ile ilgili isteklerini ve Kısıtları Teknik çözümler içerisinde Dönüştürür.

17 Sistem Tasarımcısı Kullanıcıların isteklerini karşılayacak Bilgisayar dosyaları Veritabanı Ağ yapıları Programlar Arayüzler Dizayn eder.

18 Sistemi Oluşturanlar Tasarım özelliklerine bağlı olarak ; Bilgi sistemi elemanlarını oluşturur. Çoğu işletmede Sistem Tasarımcısı ve Sistemi Oluşturan aynı kişidir.

19 Sistem Analisti Bilgi Sistemlerinin ve Bilgisayar uygulamalarının geliştirilmesini kolaylaştırır. Sistem analisti diğer tüm hissedarlarla ilişkilidir.

20 Bilgi Sistemi İşletme içinde seçilmesi, kurulması, bütünleştirilmesi gereken Bilgi Teknolojisine ve Teknik desteğe bağlıdır.

21 Bilgi Sistemi Satıcıları Teknoloji ; Bilgi Sistemi satıcıları tarafından Geliştirilir Satılır Desteklenir

22 Bilgi Sistemi Satıcıları Bilgi Sisteminin diğer elemanlarından daha fazla görevleri vardır. İşletmenin ürününü ve servisini satın alan diğer işletmelerin iş ortağı gibi görev yaparlar.

23 SİSTEM ANALİSTİ Birçokişletmeye göre bilgi sistemi rekabetçi üstünlük elde etmek açısından oldukça önemlidir. Günümüzde bilgi, çalışanlar veya sermaye kadar önemli bir yönetim kaynağıdır. Sistemlerin geliştirilmesinde bilgisayar uzmanlarının dışında tüm çalışanlarınkatılımı gereklidir. Sistem geliştirmede en önemli rol ise sistem analistlerine düşmektedir.

24 SİSTEM ANALİSTİ Sistem analisti sistem analizi ve tasarımı gerçekleştirmektedir. Sistem analizi: Gelişmeler önermek ve çözümler sunmak içim işletme problemlerinin çalışılması Sistem tasarımı: Sistem analizinde belirlenen gereksinimlerin teknik, bilgisayar tabanlı çözümlerinin oluşturulması

25 SİSTEM ANALİSTİ Sistem analisti bilgi sistemi ve bilgi teknolojisinin en iyi çözebileceği şekilde işletme problemlerini ve gereksinimlerini çözer ve işletmede önemli gelişmeler sağlar. Bu faaliyetlerin sonunda işletme süreçleri gelişir, mevcut bilgi sistemleri gelişir ve yeni bilgisayar sistemleri geliştirilir.

26 İşletme Problemlerini Çözen Kişi Olarak Sistem Analisti İşletmeler neden sistem analistine gereksinim duyarlar? Sistem analizi bilgisayar gereksinimi olan ve teknoloji bilgisi olan kişiler arasındaki iletişim farklılarını ortadan kaldırır.

27 İşletmede Sistem Analistinin Yeri İşletme Yöneticisi (CEO) Bilgi işlem Yöneticisi (CIO) Sistem Geliştirme Müdürü Veri Yöneticisi Telekomunikasyon Müdürü Son-Kullanıcı İşlem Müdürü Bilgisayar İşlemleri Müdürü Geliştirme Merkezi Müdürü Veritabanı Yöneticisi Network Mühendisi Son-Kullanıcı Danışmanı Kapasite Analisti Geliştirme Danışmanı Veri Analisti Network Yöneticisi Son-Kullanıcı Eğitmeni Sistem Programcısı Proje Yöneticisi Veritabanı Tasarımcısı Network Teknikeri Bilgisayar İşlemcisi Sistem Analisti Uygulama Programcısı PROJE TAKIMI Sistem Sahipleri, Kullanıcılar, Tasarımcılar, Oluşturanlar ve Analistler

28 Problem-Çözme Yaklaşımının Adımları 1. Problemi tanımlayın. 2. Problemi analiz edin ve anlayın. 3. Çözümde istenenleri veya beklenenleri tanımlayın. 4. Alternatif çözümleri tanımlayın ve faaliyet alanına karar verin. 5. En iyi çözümü tasarlayın ve gerçekleştirin 6. Sonuçları değerlendirin. Problem çözülmemişse,adım 1 veya 2 ye dönün.

29 SORULAR 1. Dokuz Eylül Üniversitesi Öğrenci İşleri yapısını düşünün. Bu sistemdeki hissedarlar kimlerdir? Sahipler, kullanıcılar, tasarımcılar, oluşturanlar ve analistler olarak sınıflandırın.

30 SORULAR 2. İşletmenize bir Sistem Analisti almak için 100 kelimelik ilan yazınız.kendi ilanınızı gerçek iş ilanlarıyla karşılaştırın. Önemli farklılıklar üzerinde çok durmayın, yalnızca bu farklılıkların oluşma nedenlerini açıklamaya çalışın.

31 SORULAR 3. İçinde bulunduğunuz organizasyonda her kapasitedeki çalışanları düşünün. Sistem kullanıcılarına benzer şekilde işletmenin her seviyesindeki bilgi çalışanlarını tanımlayın. Örneğin; öğrenciler büro çalışanlarının bir parçasıdır. Neden?

32 SORULAR 4. İşletmede hangi konumda çalışmak isterdiniz? Neden? İşletmenin Bilgi Servisi Biriminde mi? Satış firmasında mı? Yazılım satıcısı olarak mı?...

33 BİLGİ SİSTEMİ OLUŞTURMAK Ürün- Bilgi Sistemleri Süreç İşleme Sistemleri Ofis Otomasyon Sistemleri ve Bilgi İşleme Sistemleri Yönetim Bilişim Sistemleri

34 Ürün- Bilgi Sistemleri Karar Destek Sistemleri Uzman Sistemler ve Yapay Zeka Grup Karar Destek Sistemleri ve Bilgisayar- Destekli Birlikte Çalışma Sistemleri Üst Yönetim Destek Sistemleri

35 Veri İşleme Sistemleri (Transaction Processing Systems-TPS) İşletmedeki büyük miktardaki verinin işlenmesini geliştiren bilgi sistemini oluşturur. İşletmenin dış çevre ile olan ilişkisini sağlar

36 Veri İşleme Sistemleri (Transaction Processing Systems-TPS) İşletmenin durumu hakkında yöneticilere bilgi verir. Sistem fonksiyonlarının düzgün ve kesintisiz olduğu işletmelerde günlük işlemler için TPS önemlidir.

37 Veri İşleme Sistemleri (Transaction Processing Systems-TPS) İşletme işlemlerine: Siparişler Zaman kartları Ödemeler İşletmeye gelen işlemlere: Faturalar Ödeme listeleri Makbuzlar Gerekli bilgiyi oluşturur.

38 Veri İşleme Sistemleri (Transaction Processing Systems-TPS) İşletme dışı olaylara: Müşteri siparişleri Kısıtlar Şikayetler İşletme içi olaylara: Üretim için istenen siparişler İşletme içinde gereken diğer bilgiler Cevap verir.

39 Veri İşleme Sistemleri (Transaction Processing Systems-TPS) Odak noktası olan faktörler: Cevap verme zamanı İşlem hacmi Doğruluk Tutarlılık Servis

40 Örnek TPS Sistemleri Havayolu rezervasyonları Öğrenci kayıt birimi Envanter sağlama Tedarik sağlama...

41 Ofis Otomasyon Sistemi ve Bilgi İşleme Sistemi (Office Automation Systems and Knowledge Work Systems,OAS-KWS) OAS: Yeni bilgileri işleyen çalışanları destekler. Kelime işleme Yazı alanları Masaüstü yayınları Elektronik listeleme Sesli iletişim ve Video konferansları içerir.

42 Ofis Otomasyon Sistemi ve Bilgi İşleme Sistemi (Office Automation Systems and Knowledge Work Systems,OAS-KWS) KWS: Bilim adamları, Mühendisler, Doktorlar gibi profesyonel çalışanların yeni bilgi oluşturmasını ve bu bilgiyi işletmelerine veya daha geniş bir topluma yaymalarını destekler.

43 Yönetim Bilgi Sistemi (Management Information Systems) (MIS) İnsan ve bilgisayar arasındaki ilişkiye yönelik olarak bilgi sistemini oluşturur. TPS ile aynı anlamda değildir, ancak veri işlemeyi içerir.

44 Yönetim Bilgi Sistemi (Management Information Systems) (MIS) MIS, işletme görevlerine TPS den daha geniş bir alanda destek sağlar. Karar analizi ve karar vermeyi de içerir.

45 Yönetim Bilgi Sistemi (Management Information Systems) (MIS) MIS kullanıcıları ortak bir veritabanını paylaşır. Kullanıcıların veriyi yorumlayıp uygulamalarına yardımcı olacak veri ve modelleri saklar.

46 Yönetim Bilgi Sistemi (Management Information Systems) (MIS) Detaylı Bilgiyi: İşlemler yönetiminin kullandığı devlet düzenlemelerini Özet Bilgiyi:Ham veriyi, hızlı oluşan eğilimler ve mümkün problemlere göre birleştirir. İstisna Bilgiyi: Bazı kural ve kriterler için istisna olarak tutulan raporların verisini süzer. Gösterir.

47 Örnek MIS Sistemleri Bütçe Tahminleme ve Analiz Finansal Raporlama Envanter Raporları Malzeme İhtiyaç Planlaması Üretim Listeleri...

48 Karar Destek Sistemleri (Decision Support Systems-DSS) Bilgi sistemi oluşturmanın en üst seviyeli sınıfı Karar Destek Sistemleridir (DSS). Veri kaynağı olarak veri tabanını kullanır. Asıl kara özellikle karar vericilerin uzmanlık alanı olsa da, her safhada karar vermeyi destekler.

49 Karar Destek Sistemleri (Decision Support Systems-DSS) Öngörülemeyen karar-verme durumlarındaki yapılandırılmamış kararları desteklemek için tasarlanır. Gerçekliği temel alır. TPS ve MIS yapılandırılmamış kararlarda üretim bilgisi oluşturmak için gerekli veriyi kullanır.

50 Karar Destek Sistemleri (Decision Support Systems-DSS) DSS in karar vericileri desteklemek için sağladıkları: Problemlerin tanımı veya karar-verme durumları. Mümkün çözümlerin veya kararların tanımlanması

51 Karar Destek Sistemleri (Decision Support Systems-DSS) Problem çözmek veya karar vermek için ihtiyaç duyulan bilgilerin kullanılması. Mümkün durumların veya kararı etkileyecek değişkenlerin analizi Mümkün çözümlerin ve muhtemel sonuçların simülasyonu.

52 Karar Destek Sistemleri (Decision Support Systems-DSS) Veri Ambarı: Ayrıntılı, özet ve istisna veri ve TPS ve MIS tarafından oluşturulan bilgi İle güncellenen Salt okunur Bilgilendirici veritabanıdır

53 Karar Destek Sistemleri (Decision Support Systems-DSS) DSS araçları: Çalışma sayfaları: Microsoft Excel PC-veritabanı yönetim sistemleri: Microsoft Access Genel raporlama araçları: Seagate Software; Crystal Reports ve Brio Teknoloji; BrioQuery İstatistiksel analiz programları: SAS Enstitüsü; SAS.

54 Uzman Sistemler (Expert Systems-ES) Kazanılmış bilgiyi oluşturan ve yeniden üreten karar-verme bilgi sistemlerinin programlanması Uzman problem çözücülerin veya karar vericilerin uzmanlığı Uzmanların düşünce veya faaliyetlerinin simülasyon uygulamasından oluşur.

55 Uzman Sistemler (Expert Systems-ES) Bilgi-temelli sistemdir. İşletmede oluşan özellikli bir problemin çözümü için uzmanın kazanılmış bilgisini kullanır. Bir problem veya spesifik bir problem grubu için en iyi çözümü seçer.

56 Uzman Sistemler (Expert Systems-ES) Temel elemanları: Kazanılmış bilgi tabanı Sistem-kullanıcı bağlantısını sağlayan bir sorgulama dili (örneğin; SQL:Structured Query Language-Yapısal Sorgulama Dili) Kullanıcı arayüzü

57 Uzman Sistemler ve Yapay Zeka (Expert Systems and Artifical Intelligence) ES, Yapay Zeka teknolojisi ile gerçekleştirilir. ES işletmedeki (ve diğer) kullanıcıların oluşturduğu problemleri çözmek için yapay zeka yaklaşımını kullanır.

58 Uzman Sistemler ve Yapay Zeka (Expert Systems and Artifical Intelligence) Yapay Zeka (AI), Uzman Sistemler (ES) için üst düzey bir alandır. Uzmanların fikirleri için uygulama, depolama ve veri girişi sağlar.

59 Uzman Sistemler (Expert Systems-ES) Uzman sistemlerin kullanıldığı örnekler: Bir plastik imalatçısı fabrika içi makinelerle ilgili kalite kontrol problemlerinin nedenlerini belirlemek için bir uzman sistem kullanır.

60 Uzman Sistemler (Expert Systems-ES) Uzman sistemlerin kullanıldığı örnekler: Bir uzman kredi kartı işlemcisi çoklu sitelerden ve veritabanlarından gelen veri ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde karşılamak için bir uzman sistem kullanır.

61 Grup Karar Destek Sistemleri ve Bilgisayar-Destekli Birlikte Çalışma Sistemleri (Group Decision Support Systems and Computer-Supported Colaborative Work Systems) (GDSS,CSCWS)

62 Grup Karar Destek Sistemleri (GDSS) Yarı yapılandırılmış veya yapılandırılmamış kararlar için grupların birlikte çalışması gerektiğine GDSS yeterlidir. Grup üyeleri arasındaki bağlantı genellikle özel bir yazılımla elektronik yolla sağlanır.

63 Grup Karar Destek Sistemleri (GDSS) Problem çözmeye yardımcı olacak farklı araçlar: Oylama Sorgulama Beyin fırtınası Senaryo yaratma

64 Grup Karar Destek Sistemleri (GDSS) Takımın ağ bilgisayarları yoluyla biraraya gelmesi için bir yazılım desteği gerekir. Bu yazılım Bilgisayar-Destekli Birlikte Çalışma Sistemleri (CSCW) tarafından oluşturulur.

65 Üst Yönetim Destek Sistemleri (Executive Support Systems-ESS) Stratejik seviyedeki kararların verilmesinde üst düzey yöneticiye yardımcı olur. TPS ve MIS tarafından oluşturulan bilgiyi kullanır.

66 Üst Yönetim Destek Sistemleri (Executive Support Systems-ESS) Kullanıcıların yapılandırılmamış karar problemlerini tanımalarına yardımcı olur. Stratejik problemler hakkında bilgilendirici bir ortam sağlar.

67 B İ ESS GDSS CSCWS Uzman Sistemler Karar Destek Sistemleri Yönetim Bilgi Sistemleri Bilgi İşleme Sistemleri Ofis Otomasyon Sistemleri Veri İşleme Sistemleri L G İ S İ S T E M L E R İ

68 Sorular Kendi çalışma projenizi oluşturun-gerçek yada hayali olarak bilgi sistemlerindeki kavramları ve teknikleri uygulayın. Sistemi kuracağınız organizasyon daha önce ya da şuan çalıştığınız bir işletme, üyesi olduğunuz bir öğrenci kulübü, vs. olabilir. Buna göre;

69 Hangi işletme, organizasyon veya çalışma alanı için sisteminizi tasarlamayı düşünüyorsunuz? Hangi bilgi sistemini tasarlamayı düşünüyorsunuz? Veri İşleme, ofis otomasyon, yönetim bilişim, karar destek sistemi ve uzman destek sistemi, vs... terimlerini tanımlamaya çalışın.

70 Sistemi VERİ, SÜREÇ ve ARAYÜZ terimleri içinde tanımlayın. İşletmenizde oluşturduğunuz bilgi sistemi ortamında; bilgisayarlar, ağ yapıları, veritabanı yönetim sistemleri ve uygulama geliştirme araçları terimlerini tanımlayın.

Başlıca Ürün-Bilgi Sistemleri

Başlıca Ürün-Bilgi Sistemleri BİLGİ SİSTEMLERİ Başlıca Ürün-Bilgi Sistemleri Süreç İşleme Sistemleri, Ofis Otomasyon Sistemleri ve Bilgi İşleme Sistemleri, Yönetim Bilişim Sistemleri, Karar Destek Sistemleri, Uzman Sistemler ve Yapay

Detaylı

SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI. Sistem Analizi -Bilgi Sistemleri-

SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI. Sistem Analizi -Bilgi Sistemleri- SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI Sistem Analizi -Bilgi Sistemleri- Bilgi Sistemi Bilgi sistemi, karar vericiler için verileri işleyerek bilgi sağlayan çoğunlukla bilgisayara dayalı sistemlerdir. Bilgi sistemi

Detaylı

Sistem Geliştirme Yaşam Döngüsü (The Systems Development Life Cycle) (SDLC)

Sistem Geliştirme Yaşam Döngüsü (The Systems Development Life Cycle) (SDLC) Sistem Geliştirme Yaşam Döngüsü (The Systems Development Life Cycle) (SDLC) Sistem analistlerinin ve kullanıcı faaliyetlerinin spesifik döngüsünün kullanılmasıyla En iyi geliştirilmiş sistemin oluşmasını

Detaylı

BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ

BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ Derleyen: Prof. Dr. Güngör BAL Bölüm 09 Bilişim ve Karar Destek Sistemleri Prensipler ve Öğrenme Hedefleri İyi karar-verme ve problem çözme yetenekleri etkin bilişim ve

Detaylı

Bilgi Sistemleri Tasarımı ve Bilgi Haritalama Teknikleri

Bilgi Sistemleri Tasarımı ve Bilgi Haritalama Teknikleri Bilgi leri Tasarımı ve Bilgi Haritalama Teknikleri Dr. İhsan Tolga Medeni, ODTÜ Bilişim leri PhD, METU, Information Systems Bahar 2014,YDU Knowledge Systems Analysis and Knowledge Mapping Techniques İhsan

Detaylı

MUHASEBEDE BİLGİ YÖNETİMİ (MUH208U)

MUHASEBEDE BİLGİ YÖNETİMİ (MUH208U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. MUHASEBEDE BİLGİ YÖNETİMİ (MUH208U)

Detaylı

Ancak bir gözlem veya işlem sonucunda ortaya çıkan verilerin birbirleriyle ilişkilendirilmesi ile elde edilen bilgi kullanılabilir anlamlıdır.

Ancak bir gözlem veya işlem sonucunda ortaya çıkan verilerin birbirleriyle ilişkilendirilmesi ile elde edilen bilgi kullanılabilir anlamlıdır. Bilgi sistemi, organizasyonda kontrolü ve koordinasyonu sağlayarak karar almada kullanılmak üzere bilgiyi toplamak, işlemek, saklamak ve dağıtmak için oluşturulan ilişkisel elemanlar kümesidir. Bilgi sistemi

Detaylı

SİSTEM ANALİZİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA DERS 2 > GÜNÜMÜZ İŞLETMELERİNDE ENFORMASYON SİSTEMLERİ

SİSTEM ANALİZİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA DERS 2 > GÜNÜMÜZ İŞLETMELERİNDE ENFORMASYON SİSTEMLERİ SİSTEM ANALİZİ IT (ET) NEDİR?. BİLGİSAYAR DONANIM VE YAZILIMI VERİ YÖNETİMİ AĞ VE TELEKOMÜNİKASYON TEKNOLOJİLERİ WWW & İNTERNET İNTRANET & EKSTRANET SAYFA > 1 IS (ES) NEDİR?. ENFORMASYON SİSTEMİ BİRBİRİYLE

Detaylı

BÖLÜM 2. Bilişim Sistemleri, İş Süreçleri ve İşbirliği. Doç. Dr. Serkan ADA

BÖLÜM 2. Bilişim Sistemleri, İş Süreçleri ve İşbirliği. Doç. Dr. Serkan ADA BÖLÜM 2 Bilişim Sistemleri, İş Süreçleri ve İşbirliği Doç. Dr. Serkan ADA İş Süreçleri - 1 İş süreçleri, bir ürün yada hizmet üretmek için gerekli olan faaliyetlerin bir derlemesidir. İşletme performansı

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliği. Bilgisayar Mühendisliğine Giriş 1

Bilgisayar Mühendisliği. Bilgisayar Mühendisliğine Giriş 1 Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliğine Giriş 1 Mühendislik Nedir? Mühendislik, bilim ve matematiğin yararlı cihaz ve sistemlerin üretimine uygulanmasıdır. Örn: Elektrik mühendisleri, elektronik

Detaylı

Sistem Analizi ve. Tasarımı. Mustafa COŞAR

Sistem Analizi ve. Tasarımı. Mustafa COŞAR Sistem Analizi ve 1 Tasarımı 2013 Mustafa COŞAR Sunum Planı Genel Kavramlar 2 Sistem Genel Sistem Teorisi Sistemin Öğeleri Bilgi Sistemleri Sistem Analizi Sistem Geliştirme Hayat Döngüsü Sistem Analizi

Detaylı

VERİ KAYNAKLARI. Bilgi sisteminin öğelerinden biride veri

VERİ KAYNAKLARI. Bilgi sisteminin öğelerinden biride veri VERİ KAYNAKLARI YÖNETİMİ İ İ 5. ÜNİTE GİRİŞ Bilgi sisteminin öğelerinden biride veri yönetimidir. Geleneksel yada çağdaş, birinci yada ikinci elden derlenen veriler amaca uygun veri formlarında tutulur.

Detaylı

Sistem Analizi ve Planlama

Sistem Analizi ve Planlama Sistem Analizi ve Planlama A. Can ARICI 1206060014 İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fak. İşletme Bölümü Yönetim Bilişim Sistemleri Dersi Öğretim Üyesi: Doç. Dr. Murat ERDAL 1 Sunum Planı Genel Kavramlar

Detaylı

Adnan Menderes Üniversitesi FAKÜLTESİ SÖKE İŞLETME. BÖLÜMLER ULUSLARARASI TİCARET ve İŞLETMECİLİK YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ

Adnan Menderes Üniversitesi FAKÜLTESİ SÖKE İŞLETME. BÖLÜMLER ULUSLARARASI TİCARET ve İŞLETMECİLİK YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ Adnan Menderes Üniversitesi SÖKE İŞLETME FAKÜLTESİ BÖLÜMLER ULUSLARARASI TİCARET ve İŞLETMECİLİK YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ SÖKE İŞLETME FAKÜLTESİ ULUSLARARASI TİCARET VE İŞLETMECİLİK BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI

Detaylı

Ders Adı : Nesne Tabanlı Programlama-I Ders No : Teorik : 3 Pratik : 1 Kredi : 3.5 ECTS : 4. Ders Bilgileri.

Ders Adı : Nesne Tabanlı Programlama-I Ders No : Teorik : 3 Pratik : 1 Kredi : 3.5 ECTS : 4. Ders Bilgileri. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : Nesne Tabanlı Programlama-I Ders No : 0690130114 Teorik : 3 Pratik : 1 Kredi : 3.5 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim

Detaylı

Veritabanı Yönetimi Bilgisayarların. Keşfi Hedefler. Veritabanı, Veri ve Bilgi. Veritabanı, Veri ve Bilgi. Veritabanı, Veri ve Bilgi

Veritabanı Yönetimi Bilgisayarların. Keşfi Hedefler. Veritabanı, Veri ve Bilgi. Veritabanı, Veri ve Bilgi. Veritabanı, Veri ve Bilgi Hedefler Veritabanı Yönetimi Bilgisayarların Discovering Keşfi 2010 Computers 2010 Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak Veritabanı terimini tanımlamak ve bir veritabanının veri ve bilgi ile

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı cse@akdeniz.edu.tr Antalya, 2016 2 Özet Akdeniz Üniversitesi tanıtım filmi Neden Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisi

Detaylı

Yazılım Mühendisliği 1

Yazılım Mühendisliği 1 Yazılım Mühendisliği 1 HEDEFLER Yazılım, program ve algoritma kavramları anlar. Yazılım ve donanım maliyetlerinin zamansal değişimlerini ve nedenleri hakkında yorum yapar. Yazılım mühendisliği ile Bilgisayar

Detaylı

İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI

İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI 2014 İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI Açıklama Staj yapılan işletmelerde

Detaylı

MÜHENDİSLİK VE TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2016/2017 ÖĞRETİM YILI 1. YARIYIL FİNAL SINAVI PROGRAMI 1. SINIF

MÜHENDİSLİK VE TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2016/2017 ÖĞRETİM YILI 1. YARIYIL FİNAL SINAVI PROGRAMI 1. SINIF BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1. SINIF 2 Ocak Pazartesi 3 Ocak Salı 4 Ocak Çarşamba 5 Ocak Perşembe 6 Ocak Cuma Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Fransızca I Sınıf: 118-222 Kimya I Sınıf: 118-231-314 BİLGİSAYAR

Detaylı

Satınalma Yönetiminde 14 adımlık Tasarruf Listesi

Satınalma Yönetiminde 14 adımlık Tasarruf Listesi / Satınalma Tasarruf Listesi 1 Satınalma Yönetiminde 14 adımlık Tasarruf Listesi Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir Hazırlayan : Cengiz Pak cengizpak.com.tr Avcının Silahı Kullanılabilir

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı cse@akdeniz.edu.tr Antalya, 2015 2 Özet Akdeniz Üniversitesi tanıtım filmi Neden Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisi

Detaylı

2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI. Ders Kodu Ders Adı (Türkçe) Müf.No T P K AKTS Tip Op.

2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI. Ders Kodu Ders Adı (Türkçe) Müf.No T P K AKTS Tip Op. 2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ Aİ 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I 2017 2 0 2 2 Z ENM 101 MATEMATİK-I 2017 4 0 6 6 Z ENM 103 FİZİK-I

Detaylı

Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet Modeli. Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet Modeli

Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet Modeli. Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet Modeli Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet Modeli Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet Modeli HOŞGELDİNİZ Erdal Kılıç SOFT Gökhan Akça KoçSistem Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet

Detaylı

OPERASYONEL ÜSTÜNLÜK VE TÜKETİCİ YAKINLAŞMASINI SAĞLAMAK ve KURUMSAL UYGULAMALAR

OPERASYONEL ÜSTÜNLÜK VE TÜKETİCİ YAKINLAŞMASINI SAĞLAMAK ve KURUMSAL UYGULAMALAR OPERASYONEL ÜSTÜNLÜK VE TÜKETİCİ YAKINLAŞMASINI SAĞLAMAK ve KURUMSAL UYGULAMALAR Dünya üzerinde işletmeler giderek artan şekilde daha fazla hem içerideki şirketlere hem de diğer şirketlerle bağlanmaktadır.

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı cse@akdeniz.edu.tr Antalya, 2017 2 Özet Akdeniz Üniversitesi tanıtım filmi Neden Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisi

Detaylı

BTP 209 SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI

BTP 209 SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI BTP 209 SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI BİLGİSAYARA DAYALI BİLGİ SİSTEMLERİ Dr. Önder EYECİOĞLU 2012 BİLGİSAYARA DAYALI BİLGİ SİSTEMLERİ(BDBS-CBIS) Bir BSBS şu bileşenlerden oluşur; Donanım Yazılım Veri tabanı

Detaylı

CEO - Yönetim Raporlama Sistemi

CEO - Yönetim Raporlama Sistemi CEO - Yönetim Raporlama Sistemi Tanıtım ve Çalışma Şekli: %100 Türk Mühendisleri tarafından geliştirilen CEO-Yönetim Raporlama Sistemi yazılımı, Nokta Bilgisayar A.Ş.'nin tescilli bir markasıdır. Günümüz

Detaylı

İşletmenize sınırsız fırsatlar sunar

İşletmenize sınırsız fırsatlar sunar İşletmenize sınırsız fırsatlar sunar İşletmenize Modern iş çözümleri, kurum içerisindeki insanların verimliliğini arttıracak yeni perspektifler sağlayarak onların tüm potansiyellerini kullanmalarına imkan

Detaylı

YÖK TEZLERİ PROJE KELİME TARAMASI

YÖK TEZLERİ PROJE KELİME TARAMASI YÖK TEZLERİ PROJE KELİME TARAMASI YÖK Tezleri Proje Kelimesi Taraması Sonuçları Toplam Çalışma Sayısı 1833 İncelenen 1673 İlgisiz 372 Toplam İncelenen 1301 X Projesi 720 Proje Yönetimi 123 Yatırım Projeleri

Detaylı

aselsan Açık Pozisyonlar Bilgi Teknolojileri (BT) Denetçisi İç Denetçi

aselsan Açık Pozisyonlar Bilgi Teknolojileri (BT) Denetçisi İç Denetçi Açık Pozisyonlar Bilgi Teknolojileri (BT) Denetçisi aselsan ASELSAN'ın İç Denetim Bölümü'nde görevlendirilmek üzere aşağıdaki niteliklere sahip adaylara ihtiyaç bulunmaktadır. Üniversitelerin Bilgisayar

Detaylı

Sedona. Nisan 2013 Eğitim Kataloğu

Sedona. Nisan 2013 Eğitim Kataloğu Nisan 2013 Eğitim Kataloğu 8 Nisan 2013 Sedona, yazılım firmalarına ve büyük çaplı organizasyonların bilişim departmanlarına organizasyonel yapılanma, yöneticilik, takım çalışması ve kalite süreçleri alanlarında

Detaylı

Kurumsal Yönetim Sistemleri Sistemleri

Kurumsal Yönetim Sistemleri Sistemleri Yazılım Danışmanlık Ltd. Şti. Kurumsal Yönetim Sistemleri Sistemleri Yönetim Kurumsal Yönetim Sistemleri Kurumsal Yönetim Sistemleri Kurumsal Akosis, sektörel olarak farklılık gösteren dinamikler ve iş

Detaylı

Amaç. Octopus Program, InoTec Akademi uzmanlarının on yılı aşan tecrübesi ile hazırladığı, bir uzmanlık seviyesi belirleme ve geliştirme programıdır.

Amaç. Octopus Program, InoTec Akademi uzmanlarının on yılı aşan tecrübesi ile hazırladığı, bir uzmanlık seviyesi belirleme ve geliştirme programıdır. Tanıtım Sunumu 1 Amaç Octopus Program, InoTec Akademi uzmanlarının on yılı aşan tecrübesi ile hazırladığı, bir uzmanlık seviyesi belirleme ve geliştirme programıdır. 1 Amaç Kendine güveniyor musun? Uzmanlık

Detaylı

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ 1 Bilgisayar Mühendisliği Nedir? Bilgisayar mühendisliği; bilgisayar sistemlerinin yapısı, tasarımı, geliştirilmesi ve bu sistemlerin kullanımlarını içeren bir mühendislik

Detaylı

Gündem. Demo 3D ile Geleceği Görmek. Dijitalis Yazılım ve Danışmanlık Ltd.Şti. www.dijitalis.com

Gündem. Demo 3D ile Geleceği Görmek. Dijitalis Yazılım ve Danışmanlık Ltd.Şti. www.dijitalis.com Gündem Demo 3D ile Geleceği Görmek 1 Dijitalis Dijitalis, stratejik taktiksel ve operasyonel doğru kararlar verebilmek ve dinamik değişiklere çok hızlı adapte olabilmek için entegre çözümler sunar. Tedarik

Detaylı

Veri Ambarından Veri Madenciliğine

Veri Ambarından Veri Madenciliğine Veri Ambarından Veri Madenciliğine Yrd. Doç. Dr. Ömer Utku Erzengin 1, Uzman Emine Çetin Teke 2, İstatistikçi Nurzen Üzümcü 3 1 Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü 2

Detaylı

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri Konular Veritabanı Tasarım Aşamaları Veri Modeli Nedir? Veri Modeli Temel Bileşenleri İş Kuralları (Business Rules) İş Kurallarını Veri

Detaylı

Alanya Alaaddin Keykubat UniversityInternational Relations Office

Alanya Alaaddin Keykubat UniversityInternational Relations Office Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Endüstri Mühendisliği (Örgün Öğretim) Diploma Programı 2015 Müfredatı 1 2 ENM106 EKONOMİ 1 2 0 3 ENM109 Teknik Resim 2 2 ENM107 Genel Kimya 2 2 ENM105

Detaylı

SAĞLIK BİLGİ SİSTEMLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ

SAĞLIK BİLGİ SİSTEMLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ TANIM Sağlık hizmetlerinin bilgisayar aracılığı ile gerçekleştirilmesi, elektronik ortamda bilgi alışverişinin otomatik olarak yapılması gibi, tıbbi, finansal ve mali hizmetler açısından ortaya çıkan detaylı

Detaylı

3- PROJENIN BAŞLATıLMASı: PROJE KAPSAM YÖNETIMI

3- PROJENIN BAŞLATıLMASı: PROJE KAPSAM YÖNETIMI 3- PROJENIN BAŞLATıLMASı: PROJE KAPSAM YÖNETIMI Y R D. D O Ç. D R. K E N A N G E N Ç O L PROJE BAŞLATMA BELGESININ OLUŞTURULMASı Proje başlatma belgesinin oluşturulması, projeyi resmi olarak onaylayan

Detaylı

Veritabanı. Ders 2 VERİTABANI

Veritabanı. Ders 2 VERİTABANI Veritabanı Veritabanı Nedir? Birbiri ile ilişkili verilerin bir arada uzun süreli bulundurulmasıdır. Veritabanı bazen Veritabanı Yönetim sistemi veya Veritabanı Sistemi yerine de kullanılır. Gerçek dünyanın

Detaylı

Sistem Analizi ve Tasarımı DERS2

Sistem Analizi ve Tasarımı DERS2 Sistem Analizi ve Tasarımı DERS2 Bilgi Sistemi Bir amacı yerine getirmek için birbirleri ile eş güdümlü olarak çalışan elemanlar ve alt elemanlardan oluşan ve bu amaç için (bilgi) toplayan, işleyen, saklayan

Detaylı

Yazılım profesyonelleri için önemli olan yetkinlikler anketi Survey

Yazılım profesyonelleri için önemli olan yetkinlikler anketi Survey Sayfa 1 / 9 Yazılım profesyonelleri için önemli olan yetkinlikler anketi Bu anketin amacı yazılım profesyonelleri için önemli olan yetkinlikleri tanımlamak ve anlamaktır. Araştırmacılar, bu anketten elde

Detaylı

YÖNETİM BİLGİ SİSTEMLERİ - KÜRESEL E- İŞLETMELER, - İŞLETMELER BİLGİ SİSTEMLERİNİ NASIL KULLANIR?

YÖNETİM BİLGİ SİSTEMLERİ - KÜRESEL E- İŞLETMELER, - İŞLETMELER BİLGİ SİSTEMLERİNİ NASIL KULLANIR? YÖNETİM BİLGİ SİSTEMLERİ - KÜRESEL E- İŞLETMELER, - İŞLETMELER BİLGİ SİSTEMLERİNİ NASIL KULLANIR? İŞ SÜREÇLERİ VE BİLGİ SİSTEMLERİ İş süreçleri; katma değere sahip bir ürün veya hizmet üretmek için organize

Detaylı

FONKSIYONLARA GÖRE IŞLETME

FONKSIYONLARA GÖRE IŞLETME FONKSIYONLARA GÖRE IŞLETME BILGI SISTEMLERI ÜNİTE 7 GİRİŞ İşletmelerin işlerini yürütebilmeleri için tedarikçileri, müşterileri, çalışanları, faturaları, ödemeleri, mal ve hizmetleri ile ilgili birçok

Detaylı

* İnsan Kaynakları alanında çalışmak isteyen tüm Öğrenci ve Yeni Mezunlar,

* İnsan Kaynakları alanında çalışmak isteyen tüm Öğrenci ve Yeni Mezunlar, İNSAN KAYNAKLARI UZMANLIĞI EĞİTİMİ Rekabetçi ve etkin süreç yönetimi için öncelikli olan entellektüel sermaye olarak kabul edilen insan kaynağı yönetiminde doğru stratejiler oluşturmak günümüz başarılı

Detaylı

Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri]

Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri] İş Planı ÖNEMLİ NOT Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri] Firma Bilgileri Firma İsmi İlgili Kişi / Pozisyonu İş Adresi Telefon / Faks Numaraları E-Posta / Web

Detaylı

Kurumsal Mimari. (Enterprise Architecture) MUSTAFA ULUS, 2015

Kurumsal Mimari. (Enterprise Architecture) MUSTAFA ULUS, 2015 Kurumsal Mimari (Enterprise Architecture) MUSTAFA ULUS, 2015 Hakkımda Eğitim Yıldız Teknik Üniversitesi - Matematik Mühendisliği lisans Ahmet Yesevi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği yüksek lisans Deneyim

Detaylı

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ (PZL208U)

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ (PZL208U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ (PZL208U)

Detaylı

Proje Çevresi ve Bileşenleri

Proje Çevresi ve Bileşenleri Proje Çevresi ve Bileşenleri 1.3. Proje Çevresi Proje çevresi, proje performans ve başarısını önemli ölçüde etkiler. Proje takımı; sosyoekonomik, coğrafı, siyasi, yasal, teknolojik ve ekolojik gibi kuruluş

Detaylı

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veritabanı Sistemleri

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veritabanı Sistemleri Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veritabanı Sistemleri Konular Büyük Resim Ders Tanıtımı Niçin Veritabanı? Veri ve Bilgi Kavramları Klasik Dosya Yapıları Klasik Dosya Sistemlerinin Zayıflıkarı

Detaylı

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI T.C. ERCĠYES ÜNĠVERSĠTESĠ Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 2015-2016 EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI I. YARIYIL II. YARIYIL Ders Kodu Ders Adı T P K ECTS Ön şart* Ders Kodu Ders Adı T P K ECTS Ön

Detaylı

Sedona. Eğitim Kataloğu

Sedona. Eğitim Kataloğu Eğitim Kataloğu 1. Organizasyonel yapılanma Organizasyonel yapılanma kapsamında yer alan takım yapıları, yönetim anlayışı, yazılım süreçleri gibi kavramlar, yazılım projelerini başarıya taşıyan yapıtaşları

Detaylı

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI T.C. ERCĠYES ÜNĠVERSĠTESĠ Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 2014-2015 EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI I. YARIYIL II. YARIYIL ENM 101 Matematik I 4 0 4 6 ENM 102 Matematik II 4 0 4 6 ENM 103 Fizik

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders No : 0010090001 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 2 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim

Detaylı

yönetimi vb. lisans ve yüksek lisans programlarındaki öğrenciler için kapsamlı bilgilenme imkânı sağlamaktadır.

yönetimi vb. lisans ve yüksek lisans programlarındaki öğrenciler için kapsamlı bilgilenme imkânı sağlamaktadır. Önsöz Günümüzde, hemen hemen her tür ve boyutta organizasyonda, görevleri proje olarak organize etmek yaygınlaşmıştır. Bunun en temel nedenlerinden biri çağdaş yönetim anlayışının hiyerarşik örgüt yapısından

Detaylı

KOLAY & HER AÇIDAN VERİMLİ

KOLAY & HER AÇIDAN VERİMLİ C sınıfı ürünlerin tedariği KOLAY & HER AÇIDAN VERİMLİ www.simplesystem.com.tr C parçaları için B2B tedarik platformu 2 C sınıfı ürünlerin tedariği kolay hızlı & şeffaf 3 İkna eden gerçekler: B2B tedarik

Detaylı

Genel Bakış. Microsoft Dynamics CRM. Verimliliğinizi artırın.

Genel Bakış. Microsoft Dynamics CRM. Verimliliğinizi artırın. Genel Bakış Microsoft Dynamics CRM Verimliliğinizi artırın. Dinamik İşletme Haline Gelin Pazarlama: Pazarlama Etkinliğinizi Maksimuma Çıkarın Microsoft Dynamics CRM ile kuruluşunuzun pazarlama verimliliğini

Detaylı

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI T.C. ERCĠYES ÜNĠVERSĠTESĠ Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 2016-2017 EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI I. YARIYIL II. YARIYIL ENM 101 Matematik I 4 0 6 6 ENM 102 Matematik II 4 0 6 6 ENM 103 Fizik

Detaylı

Uygulamaları ulut bilişime geçirmeden önce, firmanızın/şirketinizin ya da. işinizin gereksinimlerini göz önüne almanız gerekir. Aşağıda bulut bilişime

Uygulamaları ulut bilişime geçirmeden önce, firmanızın/şirketinizin ya da. işinizin gereksinimlerini göz önüne almanız gerekir. Aşağıda bulut bilişime Bulut Bilişim-Planlama Uygulamaları ulut bilişime geçirmeden önce, firmanızın/şirketinizin ya da işinizin gereksinimlerini göz önüne almanız gerekir. Aşağıda bulut bilişime geçemden önce dikkat edilmesi

Detaylı

Yazılım Mühendisliği Bölüm - 3 Planlama. Cengiz GÖK

Yazılım Mühendisliği Bölüm - 3 Planlama. Cengiz GÖK Yazılım Mühendisliği Bölüm - 3 Planlama Cengiz GÖK 1 Planlama Yazılım geliştirme sürecinin ilk aşaması Başarılı bir proje geliştirebilmek için projenin tüm resminin çıkarılması işlemi Proje planlama aşamasında

Detaylı

YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ

YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ ÇAĞDAŞ İŞ DÜNYASININ DEĞİŞİMİ Globalleşme: Global Pazar piyasasında yönetim ve kontrol Dünya piyasalarında rekabet Global iş grupları Global dağıtım sistemleri Bugün bilişim

Detaylı

YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ UZMANI

YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ UZMANI TANIM Bilgisayar sistemleri yolu ile elde edilen bilgileri yönetim ve işletme alanlarındaki sorunların çözümüne uygulayabilen kişidir. A- GÖREVLER - Hedeflere ulaşmak için kısa ve uzun dönemli planlar

Detaylı

Öykü AKINGÜÇ

Öykü AKINGÜÇ Öykü AKINGÜÇ 201420404018 UZMAN SİSTEMLER Yapay zeka (Artificial Intelligence) konusunda son yıllarda yapılan araştırmalar, Uzman Sistemlerin popülerliğini ve buna paralel olarak da gelişmesini sağlamıştır.

Detaylı

Kurumsal Kullanılabilirlik Eğitimi

Kurumsal Kullanılabilirlik Eğitimi Kurumsal Kullanılabilirlik Eğitimi Kullanıcı Dostu Arayüzler Oluşturun www.userspots.com 1 Kurumsal Kullanılabilirlik Eğitimi Nedir? Kurumsal Kullanıcı Deneyimi Eğitimleri ile markanızın tasarım süreçlerinize

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliğine Giriş. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN

Bilgisayar Mühendisliğine Giriş. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN İçerik Dosya Organizasyonu (File Organization) Veritabanı Sistemleri (Database Systems) BM307 Dosya Organizasyonu (File Organization) İçerik Dosya

Detaylı

Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program

Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program Amaç Değişen ve gelişen müşteri isteklerinin en verimli

Detaylı

Sekreterlik ve Büro Hizmetleri. Ders-4 Bürolarda Otomasyon ve Bilgi Sistemleri

Sekreterlik ve Büro Hizmetleri. Ders-4 Bürolarda Otomasyon ve Bilgi Sistemleri Sekreterlik ve Büro Hizmetleri Ders-4 Bürolarda Otomasyon ve Bilgi Sistemleri Otomasyon Otomasyon, iş verimini artırmak amacıyla başvurulan, insan müdahalesiyle gerçekleştirilen işlemlerde, bu müdahalenin

Detaylı

TÜBİTAK BİLİM VE TOPLUM DAİRE BAŞKANLIĞI MALİ DENETLEME VE SÖZLEŞMELER MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

TÜBİTAK BİLİM VE TOPLUM DAİRE BAŞKANLIĞI MALİ DENETLEME VE SÖZLEŞMELER MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI TÜBİTAK BİLİM VE TOPLUM DAİRE BAŞKANLIĞI MALİ DENETLEME VE SÖZLEŞMELER MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu esasların amacı,

Detaylı

BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ

BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ Derleyen: Prof. Dr. Güngör BAL Bölüm 1 Bilişim Sistemlerine Giriş Kaynaklar: 1. Ralph M. Stair, Principles of Information Systems, 9. Baskı, 2010 2. Laudon K. C., Yönetim

Detaylı

Kullanılabilirlik ve Kullanıcı Deneyimi Tasarımı Eğitimi

Kullanılabilirlik ve Kullanıcı Deneyimi Tasarımı Eğitimi Kullanılabilirlik ve Kullanıcı Deneyimi Tasarımı Eğitimi Kullanıcı Dostu Arayüzler Oluşturun www.userspots.com 1 Kullanılabilirlik Eğitimi Nedir? Kullanıcı Deneyimi Eğitimleriyle tasarım süreçlerinize

Detaylı

SmartMessage Kitlenizle Güçlü İlişkiler

SmartMessage Kitlenizle Güçlü İlişkiler SmartMessage Kitlenizle Güçlü İlişkiler 60+ deneyimli çalışan 2.000+ yerel & küresel müşteri 6 ofis SmartMessage Marketing Platform Müşterilerinize ulaştığınız dijital kanallardan maksimum fayda almanızı

Detaylı

1 BILGI TEKNOLOJILERI VE YÖNETIM

1 BILGI TEKNOLOJILERI VE YÖNETIM İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 BILGI TEKNOLOJILERI VE YÖNETIM 1 Bilgi Kavramı ve Bilgi Teknolojileri 1 Bilgi Teknolojileri Altyapısı 7 Bilgi Teknolojileri ve İş Dünyası 11 Yönetim ve İş Süreç Yönetimi 15

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİMİ. Yrd.Doç.Dr. Füsun BALIK ŞANLI 2013-2014 YTÜ

VERİ TABANI YÖNETİMİ. Yrd.Doç.Dr. Füsun BALIK ŞANLI 2013-2014 YTÜ VERİ TABANI YÖNETİMİ Yrd.Doç.Dr. Füsun BALIK ŞANLI 2013-2014 YTÜ Ders Düzeni Ders Uygulama Ödev Sınavlar 1. Ara Sınav 2. Ara Sınav Yıl Sonu Sınavı Sınavlar 2 Başarı Kriterleri Yıliçi başarı notu: (2 Yıliçi

Detaylı

İÇİNDEKİLER 5 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SERTİFİKA PROGRAMI HAKKINDA 6 SERTİFİKA PROGRAMININ AMACI 8 SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİM HARİTASI

İÇİNDEKİLER 5 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SERTİFİKA PROGRAMI HAKKINDA 6 SERTİFİKA PROGRAMININ AMACI 8 SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİM HARİTASI 5 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SERTİFİKA PROGRAMI HAKKINDA 6 SERTİFİKA PROGRAMININ AMACI 8 SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİM HARİTASI İÇİNDEKİLER 10 MICROSOFT OUTLOOK 2010 TEMEL e-öğrenme EĞİTİMİ 11 MICROSOFT WORD 2010

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : Grafik ve Animasyon-I Ders No : 0690130054 Teorik : 2 Pratik : 1 Kredi : 2.5 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

Bilişim Sistemleri. Modelleme, Analiz ve Tasarım. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU

Bilişim Sistemleri. Modelleme, Analiz ve Tasarım. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Bilişim Sistemleri Modelleme, Analiz ve Tasarım Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Ders Akışı Hafta 5. İhtiyaç Analizi ve Modelleme II Haftanın Amacı Bilişim sistemleri ihtiyaç analizinin modeli oluşturulmasında,

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI AMAÇ Bu öğrenme faaliyeti ile Bilişim Teknolojileri alanındaki meslekleri tanımış olacaksınız. A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Bilgisayar kullanımı yirminci yüzyılın özellikle

Detaylı

04.10.2010. Agency-1 Golf Otomasyonu

04.10.2010. Agency-1 Golf Otomasyonu Agency-1 Golf Otomasyonu 5N 1K Ne? Neden? Ne zaman? Nerede? Kim? Ne? Agency-1 Golf Otomasyonu Golf Organizasyonu yapan işletmelerin sektörel ihtiyaçlarını karşılamak için üretilmiş bir yazılımdır. Bilinen

Detaylı

Prof.Dr. Tolga Elbir

Prof.Dr. Tolga Elbir Prof.Dr. Tolga Elbir Coğrafya + Bilgi Sistemi + Coğrafya, yeryüzünü beşeri (insanoğlu ile ilgili) ve fiziki açılardan araştıran bilim dalıdır. Coğrafya, kartografi, yani harita biliminden daha geniş bir

Detaylı

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS VERİ TABANI BG-313 3/1 3+1+0 3+0,5 5 Dersin Dili : TÜRKÇE Dersin Seviyesi : LİSANS

Detaylı

Kısaca. Müşteri İlişkileri Yönetimi. Nedir? İçerik. Elde tutma. Doğru müşteri 01.06.2011. Genel Tanıtım

Kısaca. Müşteri İlişkileri Yönetimi. Nedir? İçerik. Elde tutma. Doğru müşteri 01.06.2011. Genel Tanıtım Kısaca Müşteri İlişkileri Yönetimi Genel Tanıtım Başar Öztayşi Öğr. Gör. Dr. oztaysib@itu.edu.tr 1 MİY Genel Tanıtım 2 MİY Genel Tanıtım İçerik Müşteri İlişkileri Yönetimi Nedir? Neden? Tipleri Nelerdir?

Detaylı

YÖNETİCİ GELİŞTİRME PLUS. Programın Amacı: Yönetici Geliştirme Eğitimi. Yönetici Geliştirme Uzmanlığı Eğitim Konu Başlıkları. Kariyerinize Katkıları

YÖNETİCİ GELİŞTİRME PLUS. Programın Amacı: Yönetici Geliştirme Eğitimi. Yönetici Geliştirme Uzmanlığı Eğitim Konu Başlıkları. Kariyerinize Katkıları YÖNETİCİ GELİŞTİRME 360 Yönetici Geliştirme Eğitimi İşletmelerde kalıcı başarının sağlanması, kurumun stratejik hedefleri ile uyumlu, yüksek performans göstermeye odaklanmış; motive olmuş takımları oluşturmak

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- TEDARİK

Detaylı

1 Temel Kavramlar. Veritabanı 1

1 Temel Kavramlar. Veritabanı 1 1 Temel Kavramlar Veritabanı 1 Veri Saklama Gerekliliği Bilgisayarların ilk bulunduğu yıllardan itibaren veri saklama tüm kurum ve kuruluşlarda kullanılmaktadır. Veri saklamada kullanılan yöntemler; Geleneksel

Detaylı

APSİYON. Site Yöneticisinin Dijital Asistanı

APSİYON. Site Yöneticisinin Dijital Asistanı APSİYON Site Yöneticisinin Dijital Asistanı Apsiyon, toplu yaşam alanları için geliştirilmiş bulut tabanlı yönetim sistemidir. Bu dairenin sahibi kim? Dairede kimler yaşıyor? 500TL üzeri borcu olan kimler

Detaylı

Eğitim veya Danışmanlık Hizmetinin Tanımı

Eğitim veya Danışmanlık Hizmetinin Tanımı Eğitim veya Danışmanlık Hizmetinin Tanımı Programın Adı Proje Kodu Başvuru Sahibi Başvuru Dönemi TR42//TD Teknik Destek Programı TR42//TD/0123 Birlik Vakfı Sakarya Şubesi Eylül-Ekim Dönemi 1. Proje kapsamında

Detaylı

BENZERSİZ SORUNLARA BENZERSİZ ÇÖZÜMLER

BENZERSİZ SORUNLARA BENZERSİZ ÇÖZÜMLER BENZERSİZ SORUNLARA BENZERSİZ ÇÖZÜMLER HAKKIMIZDA Promod Ar-Ge Yazılım, dinamik sistem simülasyonu, prototiplemesi, kontrol tasarımı ve gerçeklenmesi alanlarında hizmet veren bir Ar-Ge ve Yazılım kuruluşudur.

Detaylı

w w w. a n k a r a b t. c o m

w w w. a n k a r a b t. c o m Şirket Profili w w w. a n k a r a b t. c o m AnkaraBT, yazılım geliştirme alanında faaliyet gösteren ve uzman kadrosuyla Türkiye'nin önde gelen kurumsal çözümlerini üreten %100 Türk sermayeli bilgi teknolojisi

Detaylı

Yaz.Müh.Ders Notları #4 1

Yaz.Müh.Ders Notları #4 1 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ Şubat 2012 Yrd.Doç.Dr. Yunus Emre SELÇUK 1 NESNEYE YÖNELİK ÇÖZÜMLEMENİN TEMELLERİ Çözümleme (Analiz): Bir şeyi anlayabilmek için parçalarına ayırmak. Sistemi anlamaya yönelik çalışmalardan

Detaylı

FİZİK. Mekanik 12.11.2013 İNM 103: İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ. Mekanik Nedir? Mekanik Nedir?

FİZİK. Mekanik 12.11.2013 İNM 103: İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ. Mekanik Nedir? Mekanik Nedir? İNM 103: İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ 22.10.2013 MEKANİK ANABİLİM DALI Dr. Dilek OKUYUCU Mekanik Nedir? Mekanik: Kuvvetlerin etkisi altında cisimlerin davranışını inceleyen bilim dalıdır. FİZİK Mekanik

Detaylı

WINDESKCONCENTO. sıgnum. Kurumsal İş Süreçleri Uygulamaları. windesk.com.tr

WINDESKCONCENTO. sıgnum. Kurumsal İş Süreçleri Uygulamaları. windesk.com.tr windesk.com.tr WINDESKCONCENTO Kurumsal İş Süreçleri Uygulamaları Kurumsal İş & Operasyonel süreçlerin performans tabanlı otomasyonu ile hizmet verimliliği ve kalitesinde artış sağlanır. sıgnum WINDESK

Detaylı

Yazılım Mühendisliğine Giriş

Yazılım Mühendisliğine Giriş Yazılım Mühendisliğine Giriş Ders Notu II 2018 GÜZ 1 Geleceğimizi Planlamak Günümüz ekonomisinde bilgisayar endüstrisi en hızlı büyüyen sektör olmaya devam etmektedir. Bu bağlamda: Rekabet edilebilirliği

Detaylı

İç Kontrol Yönetim Sistemi (İKYÖS) Hayati riskler her zaman olabilir, önemli olan onları görebilecek sistemlere sahip olabilmek!

İç Kontrol Yönetim Sistemi (İKYÖS) Hayati riskler her zaman olabilir, önemli olan onları görebilecek sistemlere sahip olabilmek! İç Kontrol Yönetim Sistemi (İKYÖS) Hayati riskler her zaman olabilir, önemli olan onları görebilecek sistemlere sahip olabilmek! Yönetim, Eğitim, Taahhüt Hizmetleri www.sibernetiks.com 0850 840 23 90 Uyum

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Introduction to the Oracle Academy

Veritabanı Tasarımı. Introduction to the Oracle Academy Veritabanı Tasarımı Introduction to the Oracle Academy Hedefler Bu ders şu hedefleri içermektedir. Akademide yer alındığında elde edilebilecek iş imkanları, maaş durumları ve fırsatlarla ilgili örnekler

Detaylı

T.C. MALTEPE ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ LĠSANS PROGRAMI 2010-11 Güz Yarıyılı

T.C. MALTEPE ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ LĠSANS PROGRAMI 2010-11 Güz Yarıyılı T.C. MALTEPE ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ LĠSANS PROGRAMI 2010-11 Güz Yarıyılı VERĠ TABANI VE YÖNETĠMĠ BIL301 6 AKTS Kredisi 3. yıl 5. yarıyıl Lisans Zorunlu 4 saat/hafta

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : Grafik ve Animasyon-II Ders No : 0690130057 Teorik : 2 Pratik : 1 Kredi : 2.5 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

NESNEYE YÖNELİK ÇÖZÜMLEME SÜRECİ

NESNEYE YÖNELİK ÇÖZÜMLEME SÜRECİ NESNEYE YÖNELİK ÇÖZÜMLEMENİN TEMELLERİ Çözümleme: Bir şeyi anlayabilmek için parçalarına ayırmak. Sistemi anlamaya yönelik çalışmalardan ve üst düzey planlama eylemlerinden oluşur. Uygulama/problem alanının

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Tezsiz Yüksek Lisans Lojistik Dersi Konuşmacı - Ali KAHRAMAN Danışman - Yrd.Doç.Dr. Nevin ALTUĞ İÇİNDEKİLER

Detaylı