ORYANTİRİNG KOMİSYONU Cem EKİZTAŞ Ahmet Yakupoğlu Güzel Sanatlar Lisesi, Görsel Sanatlar Öğretmeni. Ercan ŞİRİN Kütahya Gençlik Merkezi Müdürü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ORYANTİRİNG KOMİSYONU Cem EKİZTAŞ Ahmet Yakupoğlu Güzel Sanatlar Lisesi, Görsel Sanatlar Öğretmeni. Ercan ŞİRİN Kütahya Gençlik Merkezi Müdürü"

Transkript

1

2 ORYANTİRİNG

3 ORYANTİRİNG KOMİSYONU Cem EKİZTAŞ Ahmet Yakupoğlu Güzel Sanatlar Lisesi, Görsel Sanatlar Öğretmeni Ercan ŞİRİN Kütahya Gençlik Merkezi Müdürü Evrim BÖYÜKELHAN Hüsnü Kişioğlu Ortaokulu, Beden Eğitimi Öğretmeni İsmail GİRGİN Ahteri İmam Hatip Ortaokulu, DKAB Öğretmeni Sevgi ÖZEN Fatih Anadolu Lisesi, Tarih Öğretmeni YAYINA HAZIRLAYANLAR M. Kemal PİŞKİNER Kütahya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Ar-Ge Birimi Muzaffer KORKMAZ Kütahya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Ar-Ge Birimi

4 ÖNSÖZ Kitapçığımızda; cami, mescid, imarethane, sakahane, han, hamam, çeşme, konak gibi il merkezimizde bulunan meşhur mimari eserler ve bu eserlerle ilgili bilgiler verilmiştir. Düzenlenen oryantiring faaliyetiyle, öğrencilerimize bir takım ipuçları verilerek mimari bir hedefin bulunması istenecek, süreye bağlı olarak hedefleri öncelikli bulan ekip/ekipler başarılı sayılacaktır. Ancak, esas bulunması arzulanan hedef; bir mimari eser olarak kâh camii, kâh medrese, kâh imarethane, çeşme, sakahane vb. olarak cisme bürünmüş ruhun keşfidir. Bu ruh ki, insanların yeme-içme, barınma, konaklama, ibadet etme, eğitim görme, kendisine sığınanları kucaklama, misafirini baş tacı yaparak en güzel şekilde onu ağırlamak için her türlü fedakarlığı yapma, din, dil, ırk, cinsiyet gözetmeksizin hatta hayvanları bile unutmadan, ihtiyaçları karşılamak üzere kare, dikdörtgen, daire, taş, mermer, ahşap, tek katlı, çok katlı, kubbeli, kubbesiz değişik mimari özelliklerde eserlerle somutlaşmıştır. Öğrencilerimiz tarafından oryantiring aracılığıyla bu ruhun keşfi, bizim öncelikli hedefimizdir. İlerideki faaliyetlerde; mimaride Sinan, adalette Ömer, Süleyman, kuruluşta Osman, kurtuluşta Mustafa Kemal, edebiyatta Akif, Çanakkale de Mehmet, şehadette Ömer Halisdemir, fedakârlıkta Nene Hatun, Hayme Ana olarak cisimleşmiş ruh, keşfin konusu olacaktır. Sabahattin DÜLGER Kütahya İl Milli Eğitim Müdürü

5 ULU CAMİİ Cami toplayan, buluşturan ve birleştiren yer demek olup, dini literatürümüzde ibadet edilen mekânlara denilmektedir. İskân edilen yerler içinde Allah a en sevimli olan mekânlar camilerdir. Yeryüzünde ibadet maksadıyla yapılan ilk bina Mekke deki Kâbe-i Muazzama dır ve bütün camilerin kıblesi orasıdır. Camiler, bütün Müslümanların renk, ırk, mezhep, unvan ve kültür farkı gözetmeksizin bir araya geldiği yegâne ibadet merkezleridir. Ulu camii, Kütahya nın en büyük camilerindendir. Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılmaya başlanmış; Musa Çelebi tarafından tamamlanmıştır. ( ) Evliya Çelebi, caminin Kanuni Sultan Süleyman döneminde Mimar Sinan tarafından onarıldığını belirtmiştir.

6 VACİDİYE MEDRESESİ Medrese, Müslüman ülkelerde orta ve yükseköğretimin yapıldığı eğitim kurumlarının genel adıdır. Medreselerde dini eğitimin yanında hukuk, matematik, tıb vb. fen, sosyal ve beşeri bilimlere yönelik dersler de verilmekteydi. Vacidiye Medresesi nde, gök bilimi ile ilgili araştırmalar yapan ve dersler veren Molla Abdülvacid in ölümünden sonra buraya gömülmesinden ötürü Vacidiye Medresesi olarak anılmıştır. Günümüzde Arkeoloji Müzesi olarak hizmet vermektedir. Müzede özellikle antik dönemden kalma eserler sergilenmektedir.

7 YAKUP ÇELEBİ İMARET KÜLLİYESİ (ÇİNİ MÜZESİ) Yakup Çelebi tarafından imaret, medrese, mescit ve kütüphane ile birlikte yıllarında tamamlanmıştır. İmaret veya imarethane, Osmanlı Devleti döneminde yoksullara yardım amacıyla oluşturulan hayır kurumlarıdır. Başlangıçta imaretlerde; şehir dışından gelenlere, yolculara, yoksul ve düşkünlere yiyecek, sağlık ve giyecek yardımı yapılırdı. Sonraları ise imaretler sadece yemek verilen yerlere dönüşmüşlerdir. Bina şu anda, Türkiye'nin ilk ve tek Çini Müzesi olarak hizmet veriyor. Kütahya çok önemli bir yazıta da ev sahipliği yapıyor. İmarethane girişindeki taş kitabe, Orhun yazıtlarından sonraki ilk Türkçe Taş Kitabe olarak biliniyor.

8 SAKAHANE Ulu Cami'nin ön kısmında yer alan Sakahane, günümüze kadar ulaşmış ender su mimarisi örneklerindendir. Hezar Dinari tarafından yapılmış olup, günümüze kadar birçok tamiratlar geçirmiştir. Geçmişte su taşımayı iş edinmiş kimselere saka denmekteydi. Sakahane; çeşme ve şadırvandan oluşan, sakaların su alması için yapılmış yapılardır.

9 MACAR EVİ Kütahya ile Macaristan arasında kökleri uzun yıllar öncesine dayanan bir dostluk bağı var. 1849'da Macar ihtilali sonrası Macar Kralı Lajos ve heyeti Kütahya'da yaklaşık iki buçuk yıl kalmışlar. Bugün Macar Evi olarak bilinen ve Macar Sokakta bulunan konak müze olarak kullanılıyor. İhtilal girişimini yapan Lajos Kossuth hazırladığı Anayasa taslağını da burada kaleme almış. Macaristan'ın bağımsızlığını ilan eden, kısa süreli de olsa ilk Cumhurbaşkanı seçilen Kossuth'un yaşadığı bu ev, özgürlük savaşının yıl dönümlerinde törenlere de ev sahipliği yapıyor.

10 SULTANBAĞI (HİSARALTI-DÜKKANCIK) MESCİDİ Mescit; secde edilen yer anlamına gelmektedir. Sultanbağı Mahallesinde, Macar Evi nin karşısında bulunan Dükkancık Mescidi, günümüze kadar varlığını korumuş kerpiç sıvalı bir mahalle mescididir.

11 ŞENGÜL CAMİİ (CELAL EFENDİ MESCİDİ) Börekçiler Mahallesi nde bugün üzeri kapatılmış olan eski derenin kenarında bulunan bu cami, aynı adı taşıyan hamamın arkasında yer almaktadır. Ağaç minber geç devir özellikleri göstermektedir. Cami içerisindeki bir kapıdan çıkılan, taş kaide üzerindeki minaresi halk arasında karpuz minare olarak isimlendirilmiştir. Mescitler, Müslümanlar arasında birlik ve beraberlik ruhunu pekiştiren mekânlardır. İslâm ülkelerinde, günümüze kadar uzanan en güçlü sanat dalı mimaridir. Mimarinin en güzel örnekleri de cami, okul, türbe, hamam, tekke, han, kervan saray, köşk, köprü, saray, kale ve sur gibi günlük hayat ile ilgili hizmetleri karşılayan yapılardır.

12 ŞENGÜL HAMAMI - YERALTI KAYNAKLARI MÜZESİ Şengül Hamamı nın kesin yapım tarihi bilinmemekle birlikte Evliya Çelebi nin Kütahya yı ziyaretinde hamamlar arasında Şengül Hamamından bahsetmesi hamamın bu tarihten önce var olduğuna işaret ediyor. Günümüzde yer altı kaynakları müzesi olarak hizmet veriyor. Müze, bölgenin yer altı zenginliklerini sergileyen, bir maden ocağı canlandırmasının da yapıldığı, görülmeye değer bir yer. Müze içinde, bir porselen eserin nasıl ortaya çıkarıldığı da aşamalarla ziyaretçilere sunuluyor. Müze içinde ve bahçesinde bulunan, milyonlarca yıllık ağaç fosilleri görülmeye değer.

13 EYDEMİR (ELVAN BEY) HAMAMI Hamam iri taşlarla örülmüş ve yer yer de moloz taşlardan yararlanılmıştır. Günümüzde hala hamam olarak hizmet vermektedir. Atalarımız, bir beldeye veya şehre gelen yabancıların konaklama, yeme-içme, yıkanma ihtiyaçlarının giderilmesi için yapılar yapmışlardır. Hamamlar, yıkanma ve temizlenme yerleridir.

14 MENZİLHANE KAPISI (Menzil Hanı) Kütahya valisi Karagöz Ahmet Paşa zamanında 77 odalı mescit, çeşme, havuz ve diğer müştemilatı ile beraber yapılmış olan menzilhane hanının günümüze ulaşan giriş kapısıdır. Eskiden şehir dışından gelen kervanların konakladığı önemli bir mekândır. Hanlar, yabandan gelen yolcuların barınacağı, hayvanlarla insanların geceleyebileceği yerlerdir. Bugünün otel ve garaj vazifesini birlikte gören yapılara eskiden "han" denmekteydi.

15 ERGÛNİYYE MEVLEVÎHÂNESİ Dönenler Camii olarak bilinen Kütahya Mevlevihane si, Mevlevîlik kültürü açısından önemli bir merkezdir. Mevlevihane, XIV. yüzyılın ortalarında Celâleddin Ergun Çelebi tarafından kurulmuştur Celâleddin Ergun Çelebi, Kütahya fâtihi Hezar Dinarî nin yaptırdığı ve daha sonra Semahane olarak kullanılan mescitte çalışmalarını sürdürmüş ve vefatında da buraya defnedilmesini vasiyet etmiştir. Yuvarlak semahane şeklinde olan mekân şu an camii olarak kullanılmaktadır.

16 ÇİNİLİ ÇEŞME Kütahya Mevlevihane sinin karşı köşesinde bulunan bu çeşme klasik çeşme mimarisi üslubunda yapılmıştır. Çeşme üzerinde çini motifleri bulunmaktadır. Bu yüzden de çeşmeye Çinili Çeşme ismi yakıştırılmıştır.

17 TESBİHÇİLER PAZARI (KABADAYININ HANI) Ulu camii caddesinde bulunan son dönem hanlarındandır. Halk arasında Kabadayının hanı olarak bilinir. Handa misafir odaları ve ahırlar vardır. Eskiden köy ve kasabadan gelen insanlar şehirde konaklamak istediklerinde bu hanlarda kalırlardı. Şu anda eski ve antika eşyaların sergilendiği ve özelliklede teşbihçilerin sergi açtıkları mekândır. Küçük Ağa dizisinde -kurtuluş savaşını anlatan dizinin önemli sahnelerinde- bu han kullanılmıştır.

18 SEYYİD NUREDDİN ZAVİYESİ (PAŞAM SULTAN TÜRBESİ) Zaviyeler, Selçuklu Devleti zamanında kurulmaya başlanan ve Osmanlı döneminde de yapımı süren, yolculara ve misafirlere bedava yiyecek, içecek ve yatacak yer temin eden konuk evleriydi. Ahi zaviyelerinde konuk ağırlama hizmetleri yapıldığı gibi, eğitim-öğretim hizmetleri de yapılırdı. İşyerinde işi biten genç çıraklar meslek eğitiminden sonra ahlaki eğitimi bu zaviyelerde görürdü. Kurulan zaviyelerin yakınında çok geçmeden evler yapılıyor, iş yerleri açılıyordu. Aynı iş kolundaki sanatkârlar bir yerde toplanarak sanayi sitelerinin, iş merkezlerinin ve çarşıların kurulmasına imkân veriyordu. Kütahya da Paşam Sultan diye bilinen bu mekânın şöyle bir hikâyesi varmış: Ulu camii civarında yamacılık (ayakkabı tamirciliği) yapan ve Camiye özellikle de Cuma namazlarına gelmeyen bir esnaf dönemin valisi olan paşaya şikâyet edilir. Paşa tebdili kıyafet Cuma namazı önü dükkâna gelir ve tamir edilecek eşyası olduğunu bahsederek muhabbete dalarlar. Cuma namazı selaları okunduğunda paşa sorar: Efendi Namaza gitmeyecek miyiz? Dükkân sahibi başından beri bu adamın ne için geldiğini bildiği için senin hazırlığın var mı yani abdestin var mı? diye sorar. Var diye cevap alınca, aceleye gerek yok gideriz diye cevap verir. Ezanlar okununca Paşa hiddetlenir. Ne zaman namaza gideceğiz deyince esnaf: Efendi elimi tut der ve arkasındaki perdeyi açıp paşayı oraya çeker. Paşa ne olduğunu anlamadan kendisini Kâbe de bulur. Paşa dedikodusu yapılan bu esnafın bir Allah dostu olduğunu anlar. Namaz sonunda yine esnaf elimi tut der ve dükkân içine geri dönülür. Paşa yaptığı işten pişman olur ve affını ister. Kendisini talebe olarak kabul etmesini ister. Esnafın bir şartı vardır. O da paşanın görevinden ayrılıp elinde sırıkla sokaklarda ciğer satması ve nefsini köreltmesidir. İşte bu hikâyeden dolayı bu yerin adı Paşam Sultan kalmıştır.

19 KURŞUNLU CAMİSİ (Kasım Paşa Camisi) Kurşunlu Camii, Germiyanoğlu Süleyman Şah zamanında inşa edilmiştir. Osmanlı döneminde, Anadolu Beylerbeyi olan Kasım Paşa tarafından onarılmıştır. Bu yüzden Kasım Paşa Camisi olarak da bilinir. Onarım sırasında önceden kiremitle örtülü olan kubbe kurşunla kaplandığı için de Kurşunlu Camisi adını almıştır. Peygamber efendimiz (sav) hicreti esnasında henüz Medine ye varmadan Kuba Mescidini inşa etmiştir. Bu onun camiye verdiği önemin en belirgin göstergesidir. Medine ye varınca da Mescid-i Nebevi yi inşa ettirerek, Müslümanların başta ibadet olmak üzere eğitimöğretim, sosyal dayanışma ve idari işlerini oradan organize etmiştir.

20 İSHAK FAKİH CAMİ VE MEDRESESİ Külliye; çeşme, mescit, medrese, kütüphane, zaviye ve türbeden oluşmaktadır. Germiyanoğullarından Süleyman Şah ve İkinci Yakup Bey zamanı âlimlerinden Cemaleddin İshak Fakih tarafından inşa ettirilmiştir. Buradaki mescit "Tabakhane Camii" olarak da anılır. Külliye, camii ile birlikte hamam, medrese, mektep, imaret, türbe, kütüphane, aşevi, darüşşifa, kervansaray, çarşı, tekke, zaviye binalarından oluşan yapılar topluluğudur.

21 YÜKSEK KAHVE (EVLİYA ÇELEBİ EDEBİYAT MÜZESİ) Maruf mahallesi saman pazarı caddesi üzerinde bulunan bir yapıdır. Daha önce üst katı kahvehane olarak kullanılan alt katı ise nalbant olarak kullanılan bir mekândır. Saman Pazarı civarı esnaf ve halkının en uğrak ve bilinen mekânıydı. Şu anda Evliya Çelebi Edebiyat Müzesi olarak kullanılmaktadır.

22 TAKVACILAR CAMİİ (TİMURTAŞ PAŞA KÜLLİYESİ) Kütahya Kavaflar (Ayakkabıcılar) Çarşısı içerisinde bulunan camii, XVI. yüzyılda Timurtaş Paşa tarafından imaret ve medrese ile birlikte yaptırılmıştır. Külliye sonraki yıllarda birçok kez tamir ve onarımdan geçerek değişikliğe uğramıştır. Camiler sadece dini eğitimin ve öğretimin yapıldığı yerler değil, şiir, dil ve edebiyat derslerinin de okutulduğu yerlerdir. Osmanlı camilerindeki eğitim, sosyal, adli, askeri, idari ve kültür faaliyetlerini tamamlayan önemli bir unsur da kütüphane tesisi geleneğiydi. Namaz vakitleri arasında boş vakti olan cemaat için bu kütüphaneler çok faydalı olmuştur. İstiklâl Harbinde camiler milli birliğin sağlandığı ve düşmana karşı ilk toplu hareketin başladığı yerler olmuştur.

23 BEDESTENLER Takvacılar Camiinin hemen yanında küçük bedesten ve önünde büyük bedesten olmak üzere iki bedesten vardır. Fatih Sultan Mehmet zamanındaki Vezir Gedik Ahmet Paşa zamanında yapılmıştır. Daha önce küçük bedesten bitpazarı büyük bedesten de sebze ve meyve satışında kullanılmakta idi. Şimdi restore edilmiştir. Bedesten; değerli, kıymetli kumaşlar, mücevherler ve buna benzer eşyanın satımına mahsus üstü kapalı, mahfuz çarşıların bütününe verilen addır.

24 SAADETTİN CAMİİ Caminin olduğu yerde önceleri Selçuklu velilerinden İmamüddin Hezar Dinari'nin bir mescidi varmış. Bu mescit yenilenerek fevkanî yaptırılmıştır. Eğimli bölgelerde kurulmuş ibadethanelere (özellikle camiler için kullanılan bir terimdir) fevkâni denir. Yükseltilmiş, yüksekte olan anlamındadır. Camii birkaç kez yangın geçirmiş, halktan toplanan paralarla yeniden yaptırılmış ve günümüzdeki halini almıştır. Caminin altında bir de sakahane bulunmaktadır.

25 HEZAR DİNARİ MAKAMI Kütahya nın fatihi olarak bilinen Hezar Dinari nin Saadettin caminin minaresi yanına makamı yapılmıştır. Kütahya ya çok hizmetleri bulunan Hezar Dinari hakkında şöyle bir efsane vardır. Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat Kütahya nın sağlam ve sarp kalesini nasıl fethedeceğini düşünürken efsaneye göre, güvendiği emirlerinden İmadeddin Bey sultana şöyle bir teklif sunmuş: Sultanım şehri almanın bir çaresi vardır. İzin verin Kütahya ya gidip keşif yapayım. Beni esir eder kaleye götürürler. Kaledeki durumu, düşmanın gücünü iyice öğrenirim sonrada siz beni esir diye satın alırsınız ondan sonrası kolay. Sultan bu teklifi kabul eder. İmadeddin Bey kale önünde keşif yaparken Bizanslılar onu yakalayıp esir ederler. İmadeddin Bey, ben sultanın avcı başısıyım. Attığım ok, her zaman hedefine ulaşır. İsterseniz deneyin. Buralarda sultanıma keklik avlıyordum, der. Bizanslılar onu denemek imtihan ederler. Bakarlar ki yaman avcı, O na askerlerini talim ettirmesini söylerler. İmadeddin Bey bu işi yaparken kalenin girdisini, çıktısını adam akıllı öğrenir. Derken Sultanın bir elçisi kale kapısı önlerinde görülür. Kale komutanına: -Sultanımız avcı başısı yanlışlıkla sınırınıza girmiş, onun kalede esir olduğunu öğrendik. Bize iade etmenizi istiyoruz. Komutan: -Böyle keskin bir nişancıya bizimde ihtiyacımız var. Sultan avcı başısını çok seviyorsa bin altın dinar göndersin, bırakalım. Sultan Alaeddin hiç düşünmeden emreder: -Öyle bir yiğide bin değil, on bin altında isteseler veririm. Tiz satın alın. Bizanslılardan satın alınan İmadeddin, Sultanın huzuruna çıkar: -Tamam, Sultanım. Her şeyi öğrendim, yarından tezi yok, kalenin fethine beni memur edin. İmadeddin Bey Kütahya kalesini alır, hazinelerini sultanın önüne serer. O günden sonrada adı bin dinar altınlık İmadeddin anlamına gelen Imadeddin-i Hezar Dinari olur. Bu adla Kütahya da camiler, mescitler yaptırır. Fakirleri doyurur, yetimleri güldürür.

26 MUVAKKİTHANE Sadettin Camiinden Mollabey Camisine giderken sağda yer almaktadır. Burası namaz vakitlerinin tayini ve tespiti için muvakkit denilen görevlilerin bulunduğu binadır. Cumhuriyet döneminde bir süre müftülük olarak da kullanılmıştır.

27 KARADONLU CAMİİ VE TÜRBESİ Kütahya Pirler Mahallesi, Karadonlu Sokağı köşesinde bulunan bu mescidin yapım tarihi bilinmiyor. Karadonlu Mescid in karşında bulunan türbe, 14. yüzyılda Anadolu ya gelen Horasan pirlerinden Karadonlu Can Baba ya aittir. Burada Osmanlı medreselerinde senelerce kullanılan Arapça-Türkçe sözlük olan Ahteri Kebir in yazarı olan şahsın kabri vardır.

28 KENT TARİHİ MÜZESİ Pirler Mahallesi, Germiyan Sokakta yer alan Şapçı Konağı, onarımı tamamlandıktan sonra Kütahya Kent Tarihi Müzesi olarak ziyaretçilerin hizmetine sunulmuştur. Bu müzenin alt katında Kütahya ve çevresinde bulunan tarihi mekânlar ile ilgili bilgiler ve canlandırmalar bulunmakta, bahçesinde çinin yapılış aşamaları anlatılmaktadır. Orta katta ise geleneksel zanaatlar ile ilgili canlandırmalar vardır. En üst katta ise geleneksel Kütahya evlerinin hayat tarzı dekore edilmiştir.

29 ISPARTALILAR KONAĞI Germiyan sokağında bulunan konak, kurtuluş savaşında ve cumhuriyetin ilk dönemlerinde önemli bir şahsiyet olan Gıyas Ispartalı ya aittir. Bu konak son dönemde haremlik ve selamlık olarak yapılan Kütahya evlerinin en güzel örneklerinden biridir.

30 GERMİYAN KONAĞI Germiyan sokağının başındaki ilk konaktır. Germiyan sülalesinden bir aileye ait olduğu için bu isim verilmiştir.

KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ

KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ 2 www.mirasimiz.org.tr KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ Kudüs, Müslümanlarca kutsal sayılan bir şehirdir. Yeryüzündeki ikinci mescid, Müslümanların ilk

Detaylı

Edirne Çarşıları. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Çarşıları. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Çarşıları Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Edirne Çarşıları ve İş Merkezleri................ 4 0.1.1 Alipaşa Çarşısı(Kapalı Çarşı).............. 4 0.1.2

Detaylı

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS SELÇUKLU MİMARİSİ Selçuklular Orta Asya dan Anadolu ve Ön Asya ya yolculuklarında Afganistan, İran, Irak, Suriye topraklarındaki kültürlerden ve mimari yapılardan etkilenmiş, İslam dinini kabul ederek

Detaylı

Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar

Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar Tur Danışmanımız: Doç. Dr. Deniz Esemenli, Sanat Tarihçisi Buluşma Noktası: Üsküdar Meydanı, III. Ahmet Çeşmesi önü Tur başlama saati: 09.00 Gezimizin

Detaylı

Ramazanoğlu Medresesi: 1540 yılında yapılmış klasik Osmanlı medresesidir.

Ramazanoğlu Medresesi: 1540 yılında yapılmış klasik Osmanlı medresesidir. Atatürk Müzesi Müze binası, eski Adana nın merkezi olan tarihi Tepebağ da, 19. yüzyılda yapılmış geleneksel Adana evlerindendir. İki katlı, cumbalı, kırma çatılı, kâgir bir yapıdır. Bu özellikleri nedeniyle

Detaylı

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik OSMANLI YAPILARINDA İZNİK ÇİNİLERİ Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik Çinileri, KültK ltür r Bakanlığı Osmanlı Eserleri, Ankara 1999 Adana Ramazanoğlu Camii Caminin kitabelerinden yapımına 16. yy da Ramazanoğlu

Detaylı

Edirne Camileri - Eski Cami. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Camileri - Eski Cami. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Camileri - Eski Cami Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Eski Cami (Cami-i Atik - Ulu Cami).............. 4 0.1.1 Eski Cami ve Hacı Bayram Veli Söylencesi.......

Detaylı

ÖRNEKLER. Nazife KURTMAN

ÖRNEKLER. Nazife KURTMAN ÇANAKKALE ESERLERİNDEN ÖRNEKLER Nazife KURTMAN Ki anakkale İlinde tesbit ettiğimiz yapıların tarihçeleri ve plân özellikleri hakkında ben bu ^ I konuşmamda ayrıntıya girmeyeceğim. Çünkü tesbit edilen bu

Detaylı

Abd-i Kethüda (Cücük) Camisi

Abd-i Kethüda (Cücük) Camisi Eski Mağara Camisi'ne Yeni Mağara Camisi'nin batı duvarının yanından gidilerek ulaşılmaktadır. Tamamen terk edilmiş olan yapının içinin ve cephesi her geçen gün daha fazla tahrip olduğu görülmektedir.

Detaylı

BOSNA-HERSEK TEKİ KÜLTÜR, BİLİM VE EĞİTİM ÜZERİNDEKİ OSMANLI ETKİSİ: MEVCUT DURUM

BOSNA-HERSEK TEKİ KÜLTÜR, BİLİM VE EĞİTİM ÜZERİNDEKİ OSMANLI ETKİSİ: MEVCUT DURUM Prof. Dr. Cazim HADZİMEJLİS* BOSNA-HERSEK TEKİ KÜLTÜR, BİLİM VE EĞİTİM ÜZERİNDEKİ OSMANLI ETKİSİ: MEVCUT DURUM Osmanlıların Balkanlarda çok büyük bir rolü var. Bosna Hersek te Osmanlıların çok büyük mirası

Detaylı

ARTUKLU DÖNEMİ ESERLERİ Anadolu da ilk köprüleri yaptılar.

ARTUKLU DÖNEMİ ESERLERİ Anadolu da ilk köprüleri yaptılar. ARTUKLU DÖNEMİ ESERLERİ Anadolu da ilk köprüleri yaptılar. ( 1102 1409 ) Diyarbakır, Harput, Mardin Diyarbakır Artuklu Sarayı İlk Artuklu Medresesi İlgazi tarafundan Halep te yaptırıldı. Silvan (Meyyafarkin)

Detaylı

görülen sanat görülmektedir? dallarını belirtiniz.

görülen sanat görülmektedir? dallarını belirtiniz. Karahanlılar Dönemine ait Kalyan Minaresi (Buhara) Selçuklular Döneminden kalma bir seramik tabak Selçuklulara ait "Varka ve Gülşah adlı minyatür Türkiye Selçuklu halısı, XIII. yüzyıl İlk dönemlere Türk

Detaylı

ĐSTANBUL KÜLLĐYELERĐ (FATĐH / SULTAN SELĐM / ŞEHZADE MEHMET) TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU

ĐSTANBUL KÜLLĐYELERĐ (FATĐH / SULTAN SELĐM / ŞEHZADE MEHMET) TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU ĐSTANBUL KÜLLĐYELERĐ (FATĐH / SULTAN SELĐM / ŞEHZADE MEHMET) TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU Fakültemiz lisans programında açılan MĐM 376 Anadolu Uygarlıkları Teknik Seçmeli Dersi kapsamında yapılması planlanan Đstanbul

Detaylı

Ilgın Sahip Ata Vakıf Hamamı. Lala Mustafa Paşa Külliyesi ve Cami. Ilgın Kaplıcaları. Buhar Banyosu

Ilgın Sahip Ata Vakıf Hamamı. Lala Mustafa Paşa Külliyesi ve Cami. Ilgın Kaplıcaları. Buhar Banyosu Ilgın Sahip Ata Vakıf Hamamı Konya'nın 90 km kuzeybatısında yer alan ve 349 km2 yüzölçüme sahip olan Ilgın, günümüzden 3500 yıl önce şimdiki iskan yerinin 25 km kuzeydoğusunda Hititler tarafından "Yalburt"

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ ANADOLU SELÇUKLU CAMİİLERİ Konya Alâeddin Camii - 1155-1219 Niğde Alâeddin Camii 1223 Malatya Ulu Camii 1224

Detaylı

- 61 - Muhteşem Pullu

- 61 - Muhteşem Pullu Asaf Bey Çıkmazı Kabaltısı Sancak Mahallesindedir. Örtüsü sivri tonozludur. Sivri kemerle güneye ve ahşap-beton sundurmalı sivri kemerle kuzeye açılır. Üzerinde kesme ve moloz taşlardan yapılmış bir ev

Detaylı

SELANİK AYASOFYA CAMİSİ

SELANİK AYASOFYA CAMİSİ SELANİK AYASOFYA CAMİSİ BAKİ SARI SAKAL SELANİK AYASOFYA CAMİSİ Aya Sofya (Azize Sofya) tapınağı Selanik in merkezinde, Ayasofya ve Ermou sokaklarının kesiştiği noktadadır. Kutsal İsa ya, Tanrının gerçek

Detaylı

SURUÇ İLÇEMİZ. Suruç Meydanı

SURUÇ İLÇEMİZ. Suruç Meydanı SURUÇ İLÇEMİZ Suruç Meydanı Şanlıurfa merkez ilçesine 43 km uzaklıkta olan ilçenin 2011 nüfus sayımına göre toplam nüfusu 100.912 kişidir. İlçe batısında Birecik, doğusunda Akçakale, kuzeyinde Bozova İlçesi,

Detaylı

İstanbul-Aksaray daki meydanı süsleyen, eklektik üslubun PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ İBADETE AÇILDI. restorasy n

İstanbul-Aksaray daki meydanı süsleyen, eklektik üslubun PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ İBADETE AÇILDI. restorasy n A Ç I L I Ş L A R A Ç I L I Ş L A R A PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ İBADETE AÇILDI İstanbul-Aksaray daki meydanı süsleyen, eklektik üslubun en güzel örneklerinden birini oluşturan Pertevniyal Valide

Detaylı

Edirne Hanları - Kervansarayları. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Hanları - Kervansarayları. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Hanları - Kervansarayları Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Edirne Hanları ve Kervansarayları............... 4 0.1.1 Rüstempaşa Kervansarayı................

Detaylı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Antik Yerleşimler......................... 4 0.2 Roma - Bizans Dönemi Kalıntıları...............

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ İran üzerinden geçerek Batı Anadolu'ya yerleşen Türk boyların dan bir bölümü 13. yüzyıl sonlarında

Detaylı

OSMANLILARDAN KALAN TARİHİ ESERLER

OSMANLILARDAN KALAN TARİHİ ESERLER OSMANLILARDAN KALAN TARİHİ ESERLER 1-ULU CAMİİ: Gazi Kemal mahallesinde Vacidiye medresesi (bugünkü Kütahya Müzesi) ile II.Yakup Çelebi İmaret Mescidi (Eski Vahitpaşa İl Halk Kütüphanesi) arasında yer

Detaylı

Kalem İşleri 60. Ağaç İşleri 61. Hünkar Kasrı 65. Medrese (Darülhadis Medresesi) 66. Sıbyan Mektebi 67. Sultan I. Ahmet Türbesi 69.

Kalem İşleri 60. Ağaç İşleri 61. Hünkar Kasrı 65. Medrese (Darülhadis Medresesi) 66. Sıbyan Mektebi 67. Sultan I. Ahmet Türbesi 69. İÇİNDEKİLER TARİHÇE 5 SULTANAHMET CAMİ YAPI TOPLULUĞU 8 SULTAN I. AHMET 12 SULTAN I. AHMET İN CAMİYİ YAPTIRMAYA KARAR VERMESİ 15 SEDEFKAR MEHMET AĞA 20 SULTANAHMET CAMİİ NİN YAPILMAYA BAŞLANMASI 24 SULTANAHMET

Detaylı

SİVEREK'TE TARİHİ ESERLER VE CAMİLER

SİVEREK'TE TARİHİ ESERLER VE CAMİLER SİVEREK'TE TARİHİ ESERLER VE CAMİLER» Genel Bilgi» Ulu Camii» Gülabibey Camii» Sulu Camii» Haliliye Camii» Eski Hükümet Konağı ve Gazipaşa İlkokulu» Yeraltı Hamamı» Abdalağa Hamamı» Hanlar» Serap Çeşmesi...»

Detaylı

SELANİK HAMZA BEY CAMİSİ

SELANİK HAMZA BEY CAMİSİ SELANİK HAMZA BEY CAMİSİ BAKİ SARISAKAL SELANİK HAMZA BEY CAMİSİ Hamza Bey Camisi Hamza Bey Camisi diğer adıyla Alkazar, Alkazar ismini ünlü sinema salonundan almaktadır. Hamza Bey Camisi 20. yüzyılda

Detaylı

FATİH SULTAN MEHMET İN Sarayları

FATİH SULTAN MEHMET İN Sarayları 54 MİMARİ I FATİH SULTAN MEHMET İN SARAYLARI FATİH SULTAN MEHMET İN Sarayları Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin / seckinmimarlik@ttmail.com Eski Saray (Beyazıt Sarayı) MİMARİ I FATİH SULTAN MEHMET İN

Detaylı

Tarihi Yarımada yı İnci Gibi Süsleyen Camiler

Tarihi Yarımada yı İnci Gibi Süsleyen Camiler Tarihi Yarımada yı İnci Gibi Süsleyen Camiler 95 Sur içi Camisi Tek Kitapta! İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş., İstanbul un tarihsel ve mimari açıdan en zengin bölgesi Sur içini inci gibi süsleyen

Detaylı

RESTORASYON ÇALIŞMALARI

RESTORASYON ÇALIŞMALARI VAKIFLAR İSTANBUL I. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ 2010 YILI RESTORASYON ÇALIŞMALARI (01.01.2011 Tarihi İtibari ile) restorasy n 175 restorasy n 175 RESTORASYONU TAMAMLANAN ESERLER (2004-2010) S.NO İLİ İLÇESİ TAŞINMAZ

Detaylı

MİMARİ RESTORASYON ÖĞRENCİLERİ EĞİTİM GEZİSİ

MİMARİ RESTORASYON ÖĞRENCİLERİ EĞİTİM GEZİSİ MİMARİ RESTORASYON ÖĞRENCİLERİ EĞİTİM GEZİSİ Maltepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Programı olarak 01 Kasım 2013 Cuma günü Koruma Kuramı ve Geleneksel Yapı Bilgisi I dersleri kapsamında

Detaylı

50 MİMARİ I TAHİR AĞA TEKKESİ TAHİR AĞA TEKKESİ. Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin /

50 MİMARİ I TAHİR AĞA TEKKESİ TAHİR AĞA TEKKESİ. Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin / 50 MİMARİ I TAHİR AĞA TEKKESİ TAHİR AĞA TEKKESİ Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin / seckinmimarlik@ttmail.com Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin / seckinmimarlik@ttmail.com MİMARİ I TAHİR AĞA TEKKESİ

Detaylı

ÜNİTE İSLAM SANAT TARİHİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER ERKEN OSMANLI DÖNEMİ MİMARİSİ

ÜNİTE İSLAM SANAT TARİHİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER ERKEN OSMANLI DÖNEMİ MİMARİSİ HEDEFLER İÇİNDEKİLER ERKEN OSMANLI DÖNEMİ MİMARİSİ Camiler Medreseler Türbeler Hanlar, Kervansaraylar ve Bedestenler Hamamlar Saraylar İSLAM SANAT TARİHİ Bu üniteyi çalıştıktan sonra Erken Osmanlı Dönemi

Detaylı

Edirne Köprüleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Köprüleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Köprüleri Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Edirne Köprüleri......................... 4 0.1.1 Gazimihal Köprüsü.................... 4 0.1.2 Beyazid Köprüsü.....................

Detaylı

Üç Şerefeli Camii. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Üç Şerefeli Camii. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Üç Şerefeli Camii Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Üç Şerefeli Cami......................... 4 0.1.1 Osmanlı Mimarisinde Çığır Açan İlklerin Buluştuğu Cami............................

Detaylı

EDİRNE DEKÎ ESKÎ ESER ONARIM ÇALIŞMALARI

EDİRNE DEKÎ ESKÎ ESER ONARIM ÇALIŞMALARI EDİRNE DEKÎ ESKÎ ESER ONARIM ÇALIŞMALARI N.Cansen KIUÇÇOTE Rest.Uzm.Y.Mimar ayın Konuklar, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Eski Eser Onarım çalışmaları içerisinde Edime İlinde oldukça kapsamlı restorasyonlara

Detaylı

İRAN GEZİ PROGRAMI 10 GECE 11 GÜNLÜK BİR TARİH VE KÜLTÜR GEZİSİ

İRAN GEZİ PROGRAMI 10 GECE 11 GÜNLÜK BİR TARİH VE KÜLTÜR GEZİSİ GEZİ PROGRAMI 10 GECE 11 GÜNLÜK BİR TARİH VE KÜLTÜR GEZİSİ 1.GÜN 24 Mayıs 2015 Pazar Ankara Tahran 2. GÜN 25 Mayıs 2015 Pazartesi Tahran Tebriz Saat 18.00 de Ankara Esenboğa Havalimanı Dış hatlar servisinde

Detaylı

Osmanlı mimarisinin oluşumuna etki eden faktörler nelerdir? Osmanlı mimari eserlerinin ihtişamlı olmasının sebepleri neler olabilir

Osmanlı mimarisinin oluşumuna etki eden faktörler nelerdir? Osmanlı mimari eserlerinin ihtişamlı olmasının sebepleri neler olabilir Selimiye Camiinin "Dört minaresi kubbenin dört yanındadır...bu minarelerin hem ince hem üçer yollu olmasının güçlüğü malumdur. 'Ayasofya kubbesi gibi kubbe Devlet-i Islamiyede bina olunmamıştır' deyü Hristiyanların

Detaylı

SELANİK ALACA İMARET CAMİSİ

SELANİK ALACA İMARET CAMİSİ SELANİK ALACA İMARET CAMİSİ BAKİ SARISAKAL SELANİK ALACA İMARET CAMİSİ (İSHAK PAŞA CAMİSİ) Selanik Alaca İmaret Camisi Alaca İmaret Camisi Selanik şehir merkezinin kuzey bölümünde bulunmaktadır. Aziz Dimitris

Detaylı

Sunuş. Kayseri Kültür Yolu Gezi Rehberi

Sunuş. Kayseri Kültür Yolu Gezi Rehberi Sunuş Gevher Nesibe tıp kompleksi 1204-1206 yıllarında, inşa edilmiş olup, Anadolu da ilk defa modern anlamda tıp eğitiminin tatbiki olarak yapıldığı bir sağlık kurumuydu. Medresede, tıbbiyede devrin en

Detaylı

Kurşunlu Camii. Kayseri deki Sinan. Kurşunlu Camii, klasik dönem Osmanlı mimarisinin Kayseri deki özgün eserlerinden biridir. 16.

Kurşunlu Camii. Kayseri deki Sinan. Kurşunlu Camii, klasik dönem Osmanlı mimarisinin Kayseri deki özgün eserlerinden biridir. 16. Kayseri deki Sinan Kurşunlu Camii Kurşunlu Camii, klasik dönem Osmanlı mimarisinin Kayseri deki özgün eserlerinden biridir. 16. yüzyıl mimari karakterini taşıyan tek kubbeli, tek minareli, son cemaat mahalli

Detaylı

Mimar Sinan'ın Eserleri

Mimar Sinan'ın Eserleri Mimar Sinan'ın Eserleri Osmanlı padişahları I. Süleyman, II. Selim ve III. Murat dönemlerinde baş mimar olarak görev yapan Mimar Sinan, yapıtlarıyla geçmişte ve günümüzde dünyaca tanınmıştır. İşte Mimar

Detaylı

EDİRNE ROTARY KULÜBÜ DÖNEM BÜLTENİ

EDİRNE ROTARY KULÜBÜ DÖNEM BÜLTENİ EDİRNE ROTARY KULÜBÜ 2017 2018 DÖNEM BÜLTENİ Ian H.S. RISELEY (UR Bşk.) Mustafa Kaan KOBAKOĞLU (2420. Böl. Guv.) Güzin CİRAVOĞLU (Guv. Yard.) Tarih Bülten No : : 21.11.2017 1533 Kulüp Toplantı No : 2009

Detaylı

Osmanlı nın ilk hastanesi:

Osmanlı nın ilk hastanesi: mekan Osmanlı nın ilk hastanesi: Yıldırım Darüşşifası YAPIMI 1394 TE TAMAMLANAN VE OSMANLI DEVLETİ NİN İLK HASTANESİ OLARAK KABUL EDİLEN BURSA DAKİ YILDIRIM DARÜŞŞİFASI, OSMANLI NIN YAPI ALANINDA DEVLET

Detaylı

GEBZE NİN TARİHİ ESERLERİ CAMİLER

GEBZE NİN TARİHİ ESERLERİ CAMİLER GEBZE NİN TARİHİ ESERLERİ CAMİLER 1. Sultan Orhan Camii : Gebze'nin batısında yer alan cami tahmini olarak 1323-1331 yılları arasında inşa edilmiştir. Osmanlı mimarisinin ilk örneklerinden olan camiyi

Detaylı

Katalog Tasarım Mine KÜÇÜK Kapak Tasarım Ceyda BAYRAKTAR Fotoğraf Düzenleme Sercan Kehribar, Eren ARIK

Katalog Tasarım Mine KÜÇÜK Kapak Tasarım Ceyda BAYRAKTAR Fotoğraf Düzenleme Sercan Kehribar, Eren ARIK T.C Kütahya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Telefon:0(274) 223 62 13 Faks:0(274) 223 55 35 Web Adresi www.kutahyakulturturizm.gov.tr Katalog Tasarım Mine KÜÇÜK Kapak Tasarım Ceyda BAYRAKTAR Fotoğraf

Detaylı

Ortadoğu ve Balkanlar üzerindeki hâkimiyetini sağladıktan sonra Osmanlı Devleti, İstanbul

Ortadoğu ve Balkanlar üzerindeki hâkimiyetini sağladıktan sonra Osmanlı Devleti, İstanbul MİMAR SİNAN IN KOCAELİ NDEKİ ESERLERİ Suphi SAATÇİ* Ortadoğu ve Balkanlar üzerindeki hâkimiyetini sağladıktan sonra Osmanlı Devleti, İstanbul merkezli yol ağlarını hem doğu hem batı yönünde geliştirmiştir.

Detaylı

ADANA SEYHAN - ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ

ADANA SEYHAN - ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ Ulu Cami Medresesi, kuzey-batı köşesine sokulmuş olan Küçük Mescit ve onun bitişiğindeki muhdes bir yapı sebebiyle düzgün bir plân şeması ve âbidevi bir görünüş arz etmez. Bununla beraber

Detaylı

Proje Adı. Projenin Türü. Projenin Amacı. Projenin Mekanı. Medeniyetimizin İsimsiz Taşları. Mimari yapı- anıt

Proje Adı. Projenin Türü. Projenin Amacı. Projenin Mekanı. Medeniyetimizin İsimsiz Taşları. Mimari yapı- anıt Önsöz Medeniyet; bir ülke veya toplumun, maddi ve manevi varlıklarının, düşünce, sanat, bilim, teknoloji ürünlerinin tamamını ifade eder. Türk medeniyeti dünyanın en eski medeniyetlerinden biridir. Dünyanın

Detaylı

Edirne Konakları ve Evleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Konakları ve Evleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Konakları ve Evleri Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Edirne Konakları ve Evleri.................... 4 0.2 İttihat ve Terakki Kulubü Binası(Halk Eğitim

Detaylı

GEÇMİŞTEKİ İZLERİYLE KAYSERİ

GEÇMİŞTEKİ İZLERİYLE KAYSERİ GEÇMİŞTEKİ İZLERİYLE KAYSERİ Prof. Dr. Mustafa KESKİN - Prof. Dr. M. Metin HÜLAGÜ İÇİNDEKİLER Sunuş Önsöz Giriş I. Tarihi Seyri İçerisinde Kayseri II. Şehrin Kronolojisi III. Kültürel Miras A. Köşkler

Detaylı

İstanbul un 100 Hamamı

İstanbul un 100 Hamamı Osmanlı nın Berrak Bakiyeleri İstanbul un 100 Hamamı Yayında! Osmanlı da Kuşluk Hamamı neye denirdi? Dinlere göre hamam farkı var mıydı? Erkekler kahvehaneye, kadınlar hamama mı giderdi? Hamamlarda sosyal

Detaylı

EVLİYA ÇELEBİYE GÖRE YANYA CAMİLERİ

EVLİYA ÇELEBİYE GÖRE YANYA CAMİLERİ EVLİYA ÇELEBİYE GÖRE YANYA CAMİLERİ BAKİ SARISAKAL Evliya ÇELEBİ YE GÖRE YANYA CAMİLERİ Yanya Câmileri: Büyük Hisar da dört adet mihrap vardır. Hepsinden mükellefi ve mükemmeli Selâtîn Câmii benzeri, cemaati

Detaylı

ANADOLU SELÇUKLU MİMARİSİ

ANADOLU SELÇUKLU MİMARİSİ ANADOLU SELÇUKLU MİMARİSİ İlk bölümde Orta Asya mimarisinin bazı unsurlarının Anadolu yu etkilediğinden söz etmiştik. Bu etkileşim İran üzerinden Erzurum-Sivas hattından Anadolu nun batısına doğru yayılır.

Detaylı

Beylikler ve Anadolu Selçuklu Dönemi Mimari Eserleri. Konya Sahip Ata Cami Erzurum Ulu cami Saltuklar

Beylikler ve Anadolu Selçuklu Dönemi Mimari Eserleri. Konya Sahip Ata Cami Erzurum Ulu cami Saltuklar Beylikler ve Anadolu Selçuklu Dönemi Mimari Eserleri Dini Mimari: Bu gruptaki eserler arasında camiler, mescitler, medreseler,türbe ve kümbetler,külliyeler,tekke ve zaviyeler yer almaktadır. Camiler:Anadolu

Detaylı

PERVARİ İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

PERVARİ İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları PERVARİ İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 185 3.6. PERVARİ İLÇESİ 3.6.1. PALAMUT KÖYÜ UMURLU MEZRASI HANI Han Umurlu Mezrasının hemen dışındadır. Yapı üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ. Selçuklu Dönemi Yapıları ile Bahçe ve Peyzaj Sanatı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ. Selçuklu Dönemi Yapıları ile Bahçe ve Peyzaj Sanatı ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ Selçuklu Dönemi Yapıları ile Bahçe ve Peyzaj Sanatı Selçuklu Dönemi (1071-1308) Oğuzların devamı olan XI. yüzyılın yarısında kurulan, merkezi Konya olan Selçuklular

Detaylı

DÜNYANIN EN ÖNEMLİ CAMİLERİ

DÜNYANIN EN ÖNEMLİ CAMİLERİ DÜNYANIN EN ÖNEMLİ CAMİLERİ Mescid-i Haram - Suudi Arabistan Müslümanların en kutsal mekanıdır. Yeryüzünde inşa edilen ilk mescittir. İçinde her gün beş defa yöneldiğimiz Kabe, Hz. İbrahim in makamı ve

Detaylı

CAMİ MİMARİSİ EMEVİLER EMEVİLER DEVRİ EMEVİLER DEVRİ EMEVİLER DEVRİ ENDÜLÜS EMEVİ DEVLETİ OSMANLI MİMARLIĞI

CAMİ MİMARİSİ EMEVİLER EMEVİLER DEVRİ EMEVİLER DEVRİ EMEVİLER DEVRİ ENDÜLÜS EMEVİ DEVLETİ OSMANLI MİMARLIĞI CAMİ MİMARİSİ EMEVİLER 661-750 Y. Doç. Dr. UZAY YERGÜN EMEVİLER DEVRİ EMEVİLER DEVRİ TUNUS KAYRAVAN 670-726 (F: A.Ç., 2006) ŞAM EMEVİYE, 706-714 EMEVİLER DEVRİ ENDÜLÜS EMEVİ DEVLETİ 756-1031 KUDÜS MESCİD-ÜL

Detaylı

Bâlî Paþa Camii. Âbideler Þehri Ýstanbul

Bâlî Paþa Camii. Âbideler Þehri Ýstanbul 191 Camii minaresi Camii, Ýstanbul un Fatih ilçesinde, Hýrka-i Þerif civarýnda, Hüsrev Paþa Türbesi yakýnýnda, caddesi, Hoca Efendi sokaðýnda bulunmaktadýr. Bu camiin bânîsi, Sultan Ýkinci Bayezid in veziri

Detaylı

MİMAR SİNAN. Hazırlayan : Doç. Dr. Yavuz Unat. Mimar Sinan

MİMAR SİNAN. Hazırlayan : Doç. Dr. Yavuz Unat. Mimar Sinan MİMAR SİNAN Hazırlayan : Doç. Dr. Yavuz Unat Mimarlık tarihinin en büyük mimarlarından birisidir. Koca Sinan olarak tanınan Mimar Sinan 1489 da Kayseri nin Gesi bucağının Ağırnas köyünde doğdu. Çocukluğu

Detaylı

SELANİK HORTACI CAMİSİ

SELANİK HORTACI CAMİSİ SELANİK HORTACI CAMİSİ BAKİ SARISAKAL SELANİK HORTACI CAMİSİ Portakapı Mahallesinde günümüzde Egnatia Caddesinin üzerinde Erken dördüncü yüzyılda inşa edilmiştir. İlk başta bir pagan tapınak ya da türbe

Detaylı

Batı Karadeniz Gezi Programı Safranbolu, Kastamonu, Amasya, Samsun 21-24 Kasım 2013

Batı Karadeniz Gezi Programı Safranbolu, Kastamonu, Amasya, Samsun 21-24 Kasım 2013 Batı Karadeniz Gezi Programı Safranbolu, Kastamonu, Amasya, Samsun 21-24 Kasım 2013 Tur Danışmanımız: Ali Canip Olgunlu Öne Çıkanlar: UNESCO Dünya Miras listesindeki Safranbolu ve tarihi mimarisini günümüze

Detaylı

ERKEN OSMANLI SANATI. (Başlangıcından Fatih Dönemi Sonuna Kadar) Yıldız Demiriz

ERKEN OSMANLI SANATI. (Başlangıcından Fatih Dönemi Sonuna Kadar) Yıldız Demiriz ERKEN OSMANLI SANATI (Başlangıcından Fatih Dönemi Sonuna Kadar) Yıldız Demiriz Osmanlı mimarisinin erken döneminden günümüze gelen yapıların çoğu dini mimariye bağlıdır. Dönem üsluplarını ve plan gelişmesini

Detaylı

Bazı Dini/Tarihi Yapıların Sırları

Bazı Dini/Tarihi Yapıların Sırları Zigurat Taoizm de Tapınaklar Kiliseler Medine deki Eğik Minarenin Sırrı Hacer-i Muallak Kâbe Ölçülerindeki Cami: İsmail Ağa Camii Sivas Divriği Ulu Camiindeki Gölgeler Süleymaniye Camii İs Odası Şemsi

Detaylı

Balım Sultan. Kendisinden önceki ve sonraki Postnişin'ler sırası ile ; YUSUF BALA BABA EFENDİ MAHMUT BABA EFENDİ İSKENDER BABA EFENDİ

Balım Sultan. Kendisinden önceki ve sonraki Postnişin'ler sırası ile ; YUSUF BALA BABA EFENDİ MAHMUT BABA EFENDİ İSKENDER BABA EFENDİ Balım Sultan Bektaşiliği kurumlaştıran önder olarak bilinen Balım Sultan; Hacı Bektaş Veli'nin ilk öncülülerinden Dimetoka tekkesinin posnişini Seyit Ali Sultan'in torunlarindan olup, doğumu 1462 dir.

Detaylı

Türk Hava Yolları Personellerine 2 Günlük Tebriz Turu 99 $

Türk Hava Yolları Personellerine 2 Günlük Tebriz Turu 99 $ Türk Hava Yolları Personellerine 2 Günlük Tebriz Turu 99 $ Azar Gasht Maleki Travel Tur Tarihleri : 13 Nisan 15 Nisan 20 Nisan 22 Nisan 27 Nisan 29 Nisan 04 Mayıs 06 Mayıs 11 Mayıs 13 Mayıs Tur Programı:

Detaylı

SANAT TARİHİ NOTLARI OSMANLI MİMARİSİ-CAMİLER

SANAT TARİHİ NOTLARI OSMANLI MİMARİSİ-CAMİLER SANAT TARİHİ NOTLARI OSMANLI MİMARİSİ-CAMİLER Bugün Osmanlı dönemine ait orijinal en eski yapı Bilecik teki Orhan Gazi İmareti dir. Ertuğrul Gazi Türbesi nin karşısındaki tepenin yamacında bulunan yapı

Detaylı

Ana Stratejimiz Milletimizle Gönül Bağımızdır BÜLTEN İSTANBUL B İ L G. İ NOTU FİLİSTİN MESELESİ 12 de. 2014 İÇİN 3 HEDEFİMİZ, 3 DE ÖDEVİMİZ VAR 3 te

Ana Stratejimiz Milletimizle Gönül Bağımızdır BÜLTEN İSTANBUL B İ L G. İ NOTU FİLİSTİN MESELESİ 12 de. 2014 İÇİN 3 HEDEFİMİZ, 3 DE ÖDEVİMİZ VAR 3 te 9 da AK YIL: 2012 SAYI : 164 26 KASIM 01- ARALIK 2012 BÜLTEN İL SİYASİ VE HUKUKİ İŞLER BAŞKANLIĞI T E Ş K İ L A T İ Ç İ H A F T A L I K B Ü L T E N İ 4 te Ana Stratejimiz Milletimizle Gönül Bağımızdır

Detaylı

II. ABDÜLHAMİD ARŞİVİNDEN İSTANBUL

II. ABDÜLHAMİD ARŞİVİNDEN İSTANBUL KÜLTÜR A.Ş.'DEN BÜYÜK HİZMET II. ABDÜLHAMİD Kültür A.Ş. Sultan II. Abdülhamid'in fotoğraf arşivinden hiçbir yerde görmediğiniz fotoğraflar yayınladı. Fotoğraf merakıyla bilinen Sultan II. Abdülhamid dünyanın

Detaylı

BİLDİRİCİ AİLESİ ANTALYA GEZİLERİ

BİLDİRİCİ AİLESİ ANTALYA GEZİLERİ BİLDİRİCİ AİLESİ ANTALYA GEZİLERİ Benim Antalya ya ilk gezim 1962 yılı Şubat tatilinde henüz İstanbul Teknik Üniversitesi nde öğrenci iken oldu. Tatbiki Mekanik Kolu ndan arkadaşlarımız, hocamız Sacit

Detaylı

www.idealistyapi.com.tr Sadece ev sahibi olmak değil İstanbul un kalbinde yaşamak İstanbul, Geleneklerinden ödün vermeden Osmanlı dan bug ne tarihi yapısını kor yan, İstanbul un en eski semtlerinden olan

Detaylı

MİMAR SİNAN'IN KÜÇÜK AMA

MİMAR SİNAN'IN KÜÇÜK AMA : MİMAR SİNAN'IN KÜÇÜK AMA I j : Şemsi Paşa Camii Boğ az'a karşı Üsküdar iskelesinin solunda kurulmuştur. Cami medrese ile birlikte arsanın düzeni olmayan durumuna uyularak sınırlı boyutlar içinde, büyük

Detaylı

Trakya Üniversitesi nin, kültürel miras ve korumacılık alanında gerçekleştirdiği en büyük projelerden biridir.

Trakya Üniversitesi nin, kültürel miras ve korumacılık alanında gerçekleştirdiği en büyük projelerden biridir. Bu müze, Edirne merkez Yeniimaret semtinde bulunan Sultan II.Bayezid Külliyesi Darüşşifası bünyesinde hayata geçirilmiş olup, Trakya Üniversitesi nin, kültürel miras ve korumacılık alanında gerçekleştirdiği

Detaylı

AZİZİYE TABYASI ÇİFTE MİNARELİ MEDRESE

AZİZİYE TABYASI ÇİFTE MİNARELİ MEDRESE AZİZİYE TABYASI Erzurum un 10 km. kuzeydoğusunda Top Dağı nda bulunan Aziziye Anıtı, Aziziye Tabyasının önünde 1952 yılında 3.Ordu Komutanı Orgeneral Nurettin Baransel tarafından yaptırılmıştır. Bu anıt

Detaylı

ALTINDAĞ A ALTIN PROJELER ANKARA NIN KALBİ ALTINDAĞ. Doç. Dr. ASIM BALCI ALTINDAĞ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI ALTINDAĞ IN KÜLTÜR ÇAĞI

ALTINDAĞ A ALTIN PROJELER ANKARA NIN KALBİ ALTINDAĞ. Doç. Dr. ASIM BALCI ALTINDAĞ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI ALTINDAĞ IN KÜLTÜR ÇAĞI A ALTIN PROJELER BELEDİYE BAŞKAN ADAYI IN KÜLTÜR ÇAĞI A ALTIN PROJELER BELEDİYE BAŞKAN ADAYI İnsan ve kalkınma odaklı projelerimizle Altındağ ın geleceğini de inşa edeceğiz ŞİARIMIZ; Milletimizin hizmetkarıyız.

Detaylı

Ermenek Mevlevihanesi/ Karamanoğlu Halil Bey Tekkesi

Ermenek Mevlevihanesi/ Karamanoğlu Halil Bey Tekkesi Ermenek Mevlevihanesi/ Karamanoğlu Halil Bey Tekkesi PROF. DR. NEJAT GÖYÜNÇ ARMAĞANI 305 Mevlüt ESER Prof. Dr. Yusuf KÜÇÜKDAĞ NEÜ A. Keleşoğlu Eğitim Fakültesi, Sosyal Bilgiler Eğitimi Mevlevilik, Mevlâna

Detaylı

Yer Esnaf/Dükkan İsim Nefer Aded Arşiv İsmi

Yer Esnaf/Dükkan İsim Nefer Aded Arşiv İsmi Yer Esnaf/Dükkan İsim Nefer Aded Arşiv İsmi Sayf a No Koskada Kızıltaş mahallesi Mehmed şeriki Ali A.DV.d 827 s.4-5 Aksaray da Camcılar Câmii Halil Kalfa ve şakirdi 3 nefer A.DV.d 827 s.4-5 Hüsrev Paşa

Detaylı

Aziz Ogan: Kültürel ve Tarihsel Hazinelerin İzinde Bir Arkeolog ve Müzeci

Aziz Ogan: Kültürel ve Tarihsel Hazinelerin İzinde Bir Arkeolog ve Müzeci Eylül 2017 Aziz Ogan: Kültürel ve Tarihsel Hazinelerin İzinde Bir Arkeolog ve Müzeci Aziz Ogan, 30 Aralık 1888 tarihinde Edremitli Hacı Halilzade Ahmed Bey'in oğlu olarak İstanbul'da dünyaya geldi. Kataloglama

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ PEYZAJ YAPILARI DERSİ KONU: BAHÇE KÖŞKLERİ, BAHÇE TAHTLARI, ÇARDAKLAR, KAMERİYELER

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ PEYZAJ YAPILARI DERSİ KONU: BAHÇE KÖŞKLERİ, BAHÇE TAHTLARI, ÇARDAKLAR, KAMERİYELER ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ PEYZAJ YAPILARI DERSİ KONU: BAHÇE KÖŞKLERİ, BAHÇE TAHTLARI, ÇARDAKLAR, KAMERİYELER Yalı köşkü- Sarayburnu Bir park ya da bahçe içinde yer alan

Detaylı

İZMİR, TİRE, YAVUKLUOĞLU (YOĞURTLUOĞLU) KÜLLİYESİ

İZMİR, TİRE, YAVUKLUOĞLU (YOĞURTLUOĞLU) KÜLLİYESİ İZMİR, TİRE, YAVUKLUOĞLU (YOĞURTLUOĞLU) KÜLLİYESİ Nadir TOPKARAOGLU-A.Yakup KESlCl TjTjİİj ülliye, Tire llçesi'nin batı ucunda, Turan Mahallesi, Beyler Deresi mevkiinde yeralmaktadır.^- ^ i Külliye; cami,

Detaylı

ŞEYHÜLİSLÂMLIKTAKİ BİNALARIN MİMARÎ ÖZELLİKLERİ

ŞEYHÜLİSLÂMLIKTAKİ BİNALARIN MİMARÎ ÖZELLİKLERİ 34 ŞEYHÜLİSLÂMLIKTAKİ BİNALARIN MİMARÎ ÖZELLİKLERİ Şer iyye Sicilleri Arşivi XIX. yüzyılda inşa edilmiştir. Altındaki Bizans yapısının temellerine göre planı şekillenmiştir. İki katlı binanın ilk katında

Detaylı

Patrimonito dünyayı gezmeyi, yeni yerler görmeyi, tarihten kalan izleri keşfetmeyi çok seviyor.

Patrimonito dünyayı gezmeyi, yeni yerler görmeyi, tarihten kalan izleri keşfetmeyi çok seviyor. Hikaye Kitabı 1 2 Patrimonito dünyayı gezmeyi, yeni yerler görmeyi, tarihten kalan izleri keşfetmeyi çok seviyor. Dünyadaki en güzel kentleri korumayı ve bunu dünyanın bütün çocukları ile birlikte yapmayı

Detaylı

II. Beyazid Camii - Külliyesi ve Sağlık Müzesi. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

II. Beyazid Camii - Külliyesi ve Sağlık Müzesi. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı II. Beyazid Camii - Külliyesi ve Sağlık Müzesi Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 II.Beyazid Camisi ve Külliyesi (II.Beyazid Kompleksi).... 4 0.1.1 Darüşşifa

Detaylı

Sultanım, müsaade buyurun, ben İstanbul'un çevresini dolaşıp, mevcut suları bir inceleyeyim!.

Sultanım, müsaade buyurun, ben İstanbul'un çevresini dolaşıp, mevcut suları bir inceleyeyim!. HEY GİDİ KOCA SİNAN.. MEKANIN CENNET OLSUN!.. Kanuni Sultan Süleyman devri.. O vakitler İstanbul da su sıkıntısı var.. Problemi çözmek için Sultan Süleyman, Mimar Sinan ı makama çağırır ve Mimarbaşı, milletin

Detaylı

YAHYA SOFÎ NİN İSTANBUL FATİH CAMİİ PENCERE ALINLIKLARINDAKİ FATİHA SÛRESİ

YAHYA SOFÎ NİN İSTANBUL FATİH CAMİİ PENCERE ALINLIKLARINDAKİ FATİHA SÛRESİ YAHYA SOFÎ NİN İSTANBUL FATİH CAMİİ PENCERE ALINLIKLARINDAKİ FATİHA SÛRESİ Bilal SEZER Özet: Bu çalışmada, İstanbul Fatih Camii'nin dış yüzeyinde bulunan taşa mahkûk celi sülüs yazıların yazı ve istif

Detaylı

Vakıf Kültür Varlıklarının Restorasyonu

Vakıf Kültür Varlıklarının Restorasyonu Vakıf Kültür Varlıklarının Restorasyonu "Bilindiği üzere ülkemiz en ücra köşesine kadar Vakıf taşınmaz Kültür Varlıkları ile doludur. Uygarlıkların beşiği olan Anadolu dünyanın hiçbir yeri ile kıyaslanamayacak

Detaylı

KÜLTÜR VE SOSYAL IŞLER MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYETLERİ HAZİRAN 2015

KÜLTÜR VE SOSYAL IŞLER MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYETLERİ HAZİRAN 2015 KÜLTÜR VE SOSYAL IŞLER MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYETLERİ HAZİRAN 2015 65 YAŞ ÜSTÜ İLE ENGELLİ VATANDAŞLARA ZİYARETLERİMİZ 28 Mayıs 2015 Perşembe günü Müstecep, Vakıfiğdemir ve Deliler Mahallelerine gidip, ihtiyaç

Detaylı

Ankara da SELÇUKLU MİRASI. Arslanhane Camii. (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA

Ankara da SELÇUKLU MİRASI. Arslanhane Camii. (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA Ankara da SELÇUKLU MİRASI Arslanhane Camii (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA Çizim: Yük. Mim. Mehmet Emin Yılmaz 11. yüzyıldan başlayarak Anadolu ya yerleşmeye başlayan Türkler, doğuda Ermeni ve Gürcü yapıları,

Detaylı

SÜLEYMANİYE YENİLEME ALANI, 2. BÖLGE, 562 ADA, 11 PARSEL RESTİTÜSYON AÇIKLAMA RAPORU

SÜLEYMANİYE YENİLEME ALANI, 2. BÖLGE, 562 ADA, 11 PARSEL RESTİTÜSYON AÇIKLAMA RAPORU SÜLEYMANİYE YENİLEME ALANI, 2. BÖLGE, 562 ADA, 11 PARSEL RESTİTÜSYON AÇIKLAMA RAPORU SÜLEYMANİYE MAHALLESİ PAFTA NO:131 562 ADA 11 PARSEL Küçük Dolap Sokak Kapı No:2 MEVCUT DURUM: Süleymaniye yenileme

Detaylı

MÜHRÜ SÜLEYMAN. Osmanlı Paralarının üzerinde Hazreti Süleyman ın mührü bulunurdu..

MÜHRÜ SÜLEYMAN. Osmanlı Paralarının üzerinde Hazreti Süleyman ın mührü bulunurdu.. MÜHRÜ SÜLEYMAN Osmanlı Paralarının üzerinde Hazreti Süleyman ın mührü bulunurdu.. Zamanımızda bazı kendini bilge zanneden sahte alim geçinenler, yeni çıktı turfandalar bu motifi inkar edip hatta şeklini

Detaylı

Osmanlı'nın nuru 'Nuruosmaniye'

Osmanlı'nın nuru 'Nuruosmaniye' www.mevzuattakip.com.tr Osmanlı'nın nuru 'Nuruosmaniye' "Osmanlı'nın nuru" olarak adlandırılan Nuruosmaniye Külliyesi, klasik Osmanlı formu ile Batı'nın barok mimari ve süsleme detaylarının en iyi şekilde

Detaylı

SELANİK HAMAMLARI BAKİ SARISAKAL

SELANİK HAMAMLARI BAKİ SARISAKAL SELANİK HAMAMLARI BAKİ SARISAKAL SELANİK BEY HAMAMI Selanik Bey Hamamı Selanik Türk hâkimiyeti altındayken, şehirde birçok hamam yaptırılmıştır. Evliya Çelebi bunlardan on bir tanesinin çok güzel olduğundan

Detaylı

TUR 1 - ĠSTANBUL KLASĠKLERĠ

TUR 1 - ĠSTANBUL KLASĠKLERĠ TUR 1 - ĠSTANBUL KLASĠKLERĠ Yarım Gün Yemeksiz Sabah Turu Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları nın yönetildiği, Tarihi Yarımada nın kalbi olan Sultanahmet Meydanı. İmparator Justinian tarafından 6. yüzyılda

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...9 GİRİŞ...11

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...9 GİRİŞ...11 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...9 GİRİŞ...11 BİRİNCİ BÖLÜM İLK TÜRK DEVLETLERİNDE EĞİTİM 1.1. HUNLARDA EĞİTİM...19 1.2. GÖKTÜRKLERDE EĞİTİM...23 1.2.1. Eğitim Amaçlı Göktürk Belgeleri: Anıtlar...24 1.3. UYGURLARDA

Detaylı

ESTAM HEDİYELİK EŞYA DESEN TASARIMI

ESTAM HEDİYELİK EŞYA DESEN TASARIMI ESTAM HEDİYELİK EŞYA DESEN TASARIMI KARANLIK İŞLER MİNYATÜR ATÖLYESİ 2017 KÜNYE Grafik Tasarım: Emrah YÜCEL - İbrahim KUŞ BAŞKAN IN MESAJI... Remzi AYDIN Eyüp Belediye Başkanı İÇİNDEKİLER KARANLIK İŞLER

Detaylı

SOSYAL PROGRAM. 1. GÜN: 19 Mayıs 2016 PERŞEMBE. (19.00, Açılış Kokteyli SAÜ Personel Lokali) 2. GÜN: 20 Mayıs 2016 CUMA

SOSYAL PROGRAM. 1. GÜN: 19 Mayıs 2016 PERŞEMBE. (19.00, Açılış Kokteyli SAÜ Personel Lokali) 2. GÜN: 20 Mayıs 2016 CUMA 1. GÜN: 19 Mayıs 2016 PERŞEMBE (19.00, Açılış Kokteyli SAÜ Personel Lokali) SOSYAL PROGRAM 2. GÜN: 20 Mayıs 2016 CUMA (19.30-22.30, Gala Yemeği, Sapanca /Sakarya) 3. GÜN: 21 Mayıs 2016 CUMARTESİ Serbest

Detaylı

BASIN-YAYIN VE TURİZM BAKANLIĞI

BASIN-YAYIN VE TURİZM BAKANLIĞI BASIN-YAYIN VE TURİZM BAKANLIĞI M e r i c k ö p r i i s i i Edirne, OsmanlI Devleti'nin Bursa dan sonraki başşehri, Türkiye nin Avrupa topraklarındaki vilâyet merkezidir. Bu şehrin bulunduğu yerde eski

Detaylı

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 3 FATIMİLER-GAZNELİLER

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 3 FATIMİLER-GAZNELİLER KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 3 FATIMİLER-GAZNELİLER Fatımiler Hz. Muhammed in kızı Fatma nın soyundan geldiklerine inanılan dini bir hanedanlıktır.tarihsel olarak Fatımiler İspanya Emevileri ile Bağdat taki

Detaylı

T.C. ÇANKIRI MÜFTÜLÜĞÜ RAMAZAN BULUŞMALARI

T.C. ÇANKIRI MÜFTÜLÜĞÜ RAMAZAN BULUŞMALARI T.C. RAMAZAN BULUŞMALARI (Atama I Daire Başkanı Dursun Ali ÇOŞKUN ve Kastamonu Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet AÇIK ın Çankırı Ziyaretleri) 31 Mayıs- 02 Haziran 2018 www.cankiri.diyanet.gov.tr 31 MAYIS 2018

Detaylı

1. görev İlk görevimize hoş geldiniz. Biliyorsunuz ki Sinan ilk görevinde şifreli mesajı çözdü ve Taksim Meydanı na gitmesi gerektiğini buldu. Sinan ı

1. görev İlk görevimize hoş geldiniz. Biliyorsunuz ki Sinan ilk görevinde şifreli mesajı çözdü ve Taksim Meydanı na gitmesi gerektiğini buldu. Sinan ı 2. görev 1. görevde Beyoğlu na ulaştınız. Şimdi anıtımızın olduğu yer, yani Taksim Meydanı nın bilgilerinde sıra. Aşağıda Taksim Meydanı ile ilgili bilgiler yer almakta, grup arkadaşlarınız ile bilgileri

Detaylı