SEKTÖR: ENERJİ (TERMİK-KOJENERASYON)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SEKTÖR: ENERJİ (TERMİK-KOJENERASYON)"

Transkript

1 SEKTÖR: ENERJİ (TERMİK-KOJENERASYON) SIRA 1 Afşin-Elbistan A Termik Santralı Rehabilitasyonu ve Baca Gazı Desülfürizasyon Ünitesinin Tesis Edilmesi Projesi EÜAŞ Genel Müdürlüğü Afşin-Elbistan A Termik Santrali 'ndeki bazı ünitelerin yıpranması ve bozulması nedeniyle kapasitede düşme ve üretim kaybı oluşmuştur. Bu nedenlerle, üretim kayıplarını önlemek için, tesisin modernizasyonu ve rehabilitasyonuna EÜAŞ Genel Müdürlüğü tarafından gerek görülmüştür. Tesisteki ünitelerin bazı kısımlarının yıpranması ve aksaklıklar, tesisin çevresel performansını da etkilemektedir. Afşin-Elbistan A Termik Santralının Rehabilitasyonu Projesi, önce tesisin ve elektrostatik çöktürücülerin rehabilitasyonunu, daha sonra BGD tesisinin kurulmasını kapsamaktadır. Projenin temel amacı, Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nin verimliliğini ve güvenilirliğini arttırmak ve ömrünü uzatarak santralın çevresel etkilerini minimuma indirmektedir. 2 ZETES I Termik Santralı Eren Holding (Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş.) Eren Holding tarafından, Zonguldak İli, Çatalağzı Beldesi'nde 150 MW kurulu güce sahip, akışkan yatak kazan teknolojisine sahip projedir. 3 ZETES II Termik Santralı Eren Holding (Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş.) Eren Holding tarafından, Zonguldak İli, Çatalağzı Beldesi'nde 1200 MW(2 x 600 MW) kurulu güce sahip, pulvarize tip süperkritik kazan ve sulu soğutma teknolojisinin kullanıldığı ithal kömüre dayalı bir termik santral projesidir.

2 4 Silopi Termik Santrali ÇED Raporu Park Holding Silopi Elektrik Üretim A.Ş. Park Holding kuruluşu olan Silopi Elektrik Üretim A.Ş.tarafından, Şırnak İli, Silopi İlçesi nde İR-2429 ruhsat nolu maden sahasındaki asfaltit rezervine dayalı yaklaşık olarak 135 MW kurulu güce sahip, akışkan yatak teknolojisinin kullanılacağı bir termik santraldir. 5 YOTES Termik Santralı, Santrala Yakıt Sağlayacak Madenler ve Kireçtaşı Sahaları Entegre Projesi YILDIZ Holding (3S Elektrik Üretim A.Ş.) Yıldız Holding tarafından, Çankırı İli, Orta İlçesi'nde 2x190 MW kurulu güce sahip, akışkan yatak kazan ve yarı sulu yarı havalı soğutma teknolojisinin kullanılacağı bir termik santral projesidir. 6 İzdemir Enerji Santrali İZDEMİR Enerji Elektrik Üretim A.Ş. İzmir İli, Aliağa İlçesinde 350 MW kurulu gücünde ithal kömüre dayalı pülverize kazan teknolojisi ile planlanan termik santraldir. 7 DİTES I Termik Santral Projesi Diler Holding A.Ş. Atlas Enerji A.Ş. Hatay İli, İskenderun İlçesinde 600 MW kurulu gücünde ithal kömüre dayalı pülverize kazan teknolojisi ile planlanan termik santraldir. 8 DİTES II Termik Santral Projesi Diler Holding A.Ş. Atlas Enerji A.Ş. Hatay İli, İskenderun İlçesinde 600 MW kurulu gücünde ithal kömüre dayalı pülverize kazan teknolojisi ile planlanan termik santraldir.

3 9 Yunusemre Enerji Santrali (Santrale Yakıt Sağlayan Maden Sahaları ve Kireçtaşı Sahaları ile Kül Depolama Alanı Dahil) ÇED Raoru ADULARYA Enerji Elektrik Üretimi ve Madencilik A.Ş. Eskişehir İli, Mihalıççık İlçesi sınırları içerisinde, Adularya Enerji Elektrik Üretimi ve Madencilik A.Ş. tarafından, bölgenin kömür rezervleri kullanılarak akışkan yatak teknolojisi ile 145x2 MW kurulu güçte inşa edilmesi ve işletilmesi planlanan Yunusemere Enerji Santrali (Santrale Yakıt Sağlayan Maden Sahaları, Kireçtaşı Sahaları ile Kül Depolama alanı dahil) Projesidir. 10 Asçelik-Yassı Metal Haddeleme, Liman Teisi ve Kojenerasyon Santrali Entegre Projesi KİBAR Holding A.Ş. Sakarya İli, Karasu İlçesi sınırları içerisinde Kibar Holding A.Ş. tarafından kurulması düşünülen Asçelik-Yassi Metal Haddeleme, Liman Tesisi ve Kojenerasyon Santrali Entegre Projesi dir. 11 Bilenerji Kombine Çevrim Kojenerasyon Santralleri ve 154 kv luk EİH Bilenerji Bilkent Enerji Üretim Otoprodüksiyon Ankara Bilkent te, Bilenerji ya ait mevcut 41 MW lık ve Bilenerji tarafından planlanan 60 MW lık Kombine Çevrim Kojenerasyon Santralleri ve 154 kv luk EİH projesidir. Sanayi ve Ticaret A.Ş 12 Zorlu Enerji Ankara 1. OSB DGKÇS ve 154 kv luk EİH Entegre Projesi Zorlu Enerji Elektrik Üretimi Otoprodüktör Grubu A.Ş Ankara 1.OSB de planlanan 50.3 MW lık dogalgaz kombine çevrim santrali ve santralde üretilecek enerjiyi Sincan TM ye iletecek olan 154 kv luk enerji iletim hattı entegre projesidir.

4 13 Kemalpaşa (Doğalgaz)Kojenerasyon Santrali Akenerji Elektrik Üretimi Otoprodüktör Grubu A.Ş. Akenerji Elektrik Üretimi Otoprodüktör Grubu A.Ş. tarafından, İzmir İli, Kemalpaşa İlçesi Organize Sanayi Bölgesi nde planlanan ısıl gücü 226 MWt ve MW (sahadaki ortalama ortam koşullarında net MW) kapasitesi olan Kojenerasyon Santrali tesisi. Planlanan santral, iki PG6591C gaz türbininden, iki atık ısı kazanından ve hava soğutmalı kondenserli iki basınçlı bir buhar türbininden oluşacak ve ana yakıt olarak doğal gaz, yedek yakıt olarak motorin kullanacaktır. 14 JTI Torbalı Kojenerasyon Santrali Proje Tanıtım Dosyası JTI Tütün Ürünleri Sanayi A.Ş. JTI Tütün Ürünleri Sanayi A.Ş. ye ait İzmir İli Torbalı İlçesi ndeki sigara fabrikasının enerji gereksinimini karşılamak amacıyla, JTI Sigara Fabrikasının mülkiyetinde olan alanda toplam elektrik üretim kapasitesi 6900 kw elk ve toplam ısı üretim kapasitesi 6600 kw ısı olan bir kojenerasyon santralinin tesis edilmesi planlanmaktadır MWe(778,34 MWt) Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali GG Doğalgaz Elektrik Üretim A.Ş. Güriş Holding Kuruluşu olan GG Doğalgaz Elektrik Üretim A.Ş. nin Aydın İli Germencik İlçesi Ömerbeyli Köyü sınırları içersinde toplam ısıl gücü 440 MWe(778,34 MWt) Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali Projesidir. 16 Yunusemre Enerji Santarli Kapasite Artışı ve Kömür Yıkama Tesisi İlavesi Projesi PTD Adularya Enerji Elektrik Üretim Madencilik A.Ş. Adularya Enerji Elektrik Üretimi ve Madencilik A.Ş. tarafından Eskişehir İli, Mihalıçcık İlçesi, Koyunağılı Köyüsınırları içerisinde bölgenin kömür rezervleri kullanılarak, akışkan yatak teknolojisi ile 135x2 MW (710 MW ısıl güç) kurulu güç teki Termik Santral, Santarale Yakıt Sağlayan Maden Sahaları, Kireçtaşı Sahaları ile Kül Depolama alanı için ÇED Olumlu kararı verilmiştir. Söz konusu enerji santralinin (termik) kurulu gücü 145x2 WM Aa (760WM) çıkartılarak ısıl güçte 50 WM kapasite artışı planlanmaktadır. Ayrıca Santralde yakıt olarak kullanılacak kömürlerin kapasitesinin yükseltilmesi için Kömür Yıkama (Lavvar) Tesisi (1000 ton/saat) planlanmaktadır.

5 17 Termik Santral Projesi (56,789 MW Isıl Güç) PTD A-O Enerji Elektrik Üretim ve Madencilik Liman İşletmeciliği A.Ş A-O Enerji Elektrik Üretim ve Madencilik Liman İşletmeciliği A.Ş tarafında Eskişehir İli, Mihalıçcık İlçesi, Koyunağılı Köyü sınırları içerisinde bölgenin kömür rezervleri kullanılarak, alışkan yatak teknolojisi ile 16 MWe (56,879 MW ısıl güç) kurulu güçteki Termik Santrali, Projesi planlanmakta olup elektrik enerjisi üretilecektir. 18 Aşağısevindikli Doğalgaz Kombine Çevrim Santali (464,1 MWm/455 WMe/771,2 WMt) Doğanlar Holding Rüzgar Tepe Elektik Üretim A.Ş. Tekirdağ İli, Muratlı İlçesi, Aşağısevindikli Köyü sınırları içersinde Rüzgar Tepe Elektik Üretim A.Ş. tarfından planlanan Aşağısevindikli Doğalgaz Kombine Çevrim Santali (464,1 MWm/455 WMe/771,2 WMt) projesi 19 ZETES III Termik Santralı Eren Holding (Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş.) Eren Holding tarafından, Zonguldak İli, Çatalağzı Beldesi'nde 1200 MW(2 x 600 MW) kurulu güce sahip, pulvarize tip süperkritik kazan ve sulu soğutma teknolojisinin kullanıldığı ithal kömüre dayalı bir termik santral projesidir. 20 Karaburun Termik Santrali Doğanlar Holding Sarıkaya Karaburun Elektrik Üretim San ve Tic A.Ş. Sarıkaya Karaburun Elektrik Üretim San ve Tic A.Ş tarafından Çanakkale İli, Biga İlçeside (160MWe Karaburun TES ve 660 MWe Karaburun 2 TES) Entegre Projesi (Endüstriyel Atık (Kül) Depolama Sahası, Dolgu Alanı ve İskele Projesi Dahil) Karaburun Termik Santrali planlanmaktadır.

6 21 Kirazlıdere Termik Santrali Entegre Projesi Doğanlar Holding Filiz Kirazlıdere Elektrik Üretim A.Ş. Filiz Kirazlıdere Elektrik Üretim A.Ş.tarafındanÇanakkale İli, Lapseki İlçesi sınırları içerisinde Kirazlıdere Termik Santrali Projesi(Endüstriyel Atık Kül Depolama Alanı ve İskele Projesi Dahil)

REFERANSLARIMIZ SEKTÖR: ENERJİ (TERMİK-KOJENERASYON) PROJE ADI İŞVEREN AÇIKLAMA

REFERANSLARIMIZ SEKTÖR: ENERJİ (TERMİK-KOJENERASYON) PROJE ADI İŞVEREN AÇIKLAMA SEKTÖR: ENERJİ (TERMİK-KOJENERASYON) 1 2 3 Afşin-Elbistan A Termik Santralı Rehabilitasyonu ve Baca Gazı Desülfürizasyon Ünitesinin Tesis Edilmesi Projesi ÇED ZETES I Termik Santralı ÇED ZETES II Termik

Detaylı

SEKTÖR: DİĞER (İMALAT, KİMYA, BOYA, PLASTİK, CAM, OTOMOTİV, TARIM ÜRETİM)

SEKTÖR: DİĞER (İMALAT, KİMYA, BOYA, PLASTİK, CAM, OTOMOTİV, TARIM ÜRETİM) SEKTÖR: DİĞER (İMALAT, KİMYA, BOYA, PLASTİK, CAM, OTOMOTİV, TARIM ÜRETİM) SIRA 1 Emet Borik Asit Üretim Tesisi ve Atık Barajı ÇED Eti Holding Kütahya İli, Emet İlçesi, Alageriş Tepesi Mevkii nde 100.000

Detaylı

Firma Adı Tesis Adı/Tesis Faaliyeti Hizmet Tanımı Hizmet Durumu

Firma Adı Tesis Adı/Tesis Faaliyeti Hizmet Tanımı Hizmet Durumu Firma Adı Tesis Adı/Tesis Faaliyeti Hizmet Tanımı Hizmet Durumu Ayaş İçmece Ve Kaplıcaları Ayaş İçmeceleri Ve Kaplıcaları Güriş İnş. Ve Müh. Güriş İnşaat Ve Mühendislik Ankara Yerleşkesi Güriş İş Mak.

Detaylı

PROJE ADI PROJE SAHİBİ AÇIKLAMA DURUM

PROJE ADI PROJE SAHİBİ AÇIKLAMA DURUM SIRA NO PROJE ADI PROJE SAHİBİ AÇIKLAMA DURUM 1 2 3 4 5 TANAP (TRANS ANADOLU DOĞAL GAZ BORU HATTI ) ELBİSTAN ENERJİ TAÇ VE ÇORAK IV. GRUP (BAKIR, KURŞUN, ÇİNKO,GÜMÜŞ, ALTIN) MADEN OCAKLARI ENTEGRE Karkamış

Detaylı

TERMİK SANTRALLARIN KURULUMUNDA YERLİ MÜHENDİSLİK ve MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ. İsmail Salıcı (İnş.Yük.Müh, İTÜ-1970)

TERMİK SANTRALLARIN KURULUMUNDA YERLİ MÜHENDİSLİK ve MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ. İsmail Salıcı (İnş.Yük.Müh, İTÜ-1970) TERMİK SANTRALLARIN KURULUMUNDA YERLİ MÜHENDİSLİK ve MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ İsmail Salıcı (İnş.Yük.Müh, İTÜ-1970) TARİHÇE 1970 Öncesi, Yerli Mühendislik etkili değil, 1967 1972 Arası Türkiye nin en büyük

Detaylı

Park Elektrik Üretim Madencilik San. ve Tic. A.Ş. Mart 2010. www.parkelektrik.com.tr www.cinergroup.com.tr

Park Elektrik Üretim Madencilik San. ve Tic. A.Ş. Mart 2010. www.parkelektrik.com.tr www.cinergroup.com.tr Park Elektrik Üretim Madencilik San. ve Tic. A.Ş. Mart 2010 www.parkelektrik.com.tr www.cinergroup.com.tr 1 Gündem Tarihçe Birleşme Tesisler Dünya Piyasalarında Bakır Fiyatları Finansal Yapı Faaliyetlerin

Detaylı

Enerji Yatırımları Fizibilite Raporu Hazırlanması Semineri Enerji Yatırımlarının Çevresel ve Sosyal Etkilerinin Değerlendirilmesi 29 Mart 2012

Enerji Yatırımları Fizibilite Raporu Hazırlanması Semineri Enerji Yatırımlarının Çevresel ve Sosyal Etkilerinin Değerlendirilmesi 29 Mart 2012 Enerji Yatırımları Fizibilite Raporu Hazırlanması Semineri Enerji Yatırımlarının Çevresel ve Sosyal Etkilerinin Değerlendirilmesi 29 Mart 2012 H.Bülent KADIOĞLU Çevre Mühendisi Golder Associates Sunum

Detaylı

ENERJİMİZ PROJENİZ İÇİN

ENERJİMİZ PROJENİZ İÇİN ENERJİMİZ PROJENİZ İÇİN www.zorluenerji.com.tr EPC/Anahtar Teslim Projeler Zorlu Enerji, Zorlu Holding değer ve stratejileri doğrultusunda, iş güvenliği, kalite ve çevreye önem veren anlayışıyla; 1993

Detaylı

Alstom Türkiye. Türkiye'de enerji ve ulaşım altyapısının gelişimine 60 yıldır katkı sağlıyoruz. Alstom Tesisleri. Holding. Power (Enerji Üretimi)

Alstom Türkiye. Türkiye'de enerji ve ulaşım altyapısının gelişimine 60 yıldır katkı sağlıyoruz. Alstom Tesisleri. Holding. Power (Enerji Üretimi) Alstom Tesisleri Ortadoğu & Afrika Merkez Ofisi, Türkiye Proje Yönetim Ofisi, İstanbul Satış Ofisi İstanbul Satış Ofisi Güney Avrupa ve Orta Asya Merkez Ofisi, İstanbul Satış Ofisi Güç Transformatörleri

Detaylı

Elektrik Üretiminde Enerji Verimliliği için KOJENERASYON VE TRİJENERASYON

Elektrik Üretiminde Enerji Verimliliği için KOJENERASYON VE TRİJENERASYON Elektrik Üretiminde Enerji Verimliliği için KOJENERASYON VE TRİJENERASYON 27 MAYIS 2015 - İZMİR Yavuz Aydın Başkan TÜRKOTED KÜRESEL ENERJİ PİYASALARINDA GELİŞMELER VE BEKLENTİLER 2 02.06.2015 The future

Detaylı

Etüt Hizmetleri. Etüt, Plan-Profil, Direk Tevziatı ve Ayak En Kesitlerinin Hazırlanması Kamulaştırma, İmar Tadilatı METCAP 04.12.

Etüt Hizmetleri. Etüt, Plan-Profil, Direk Tevziatı ve Ayak En Kesitlerinin Hazırlanması Kamulaştırma, İmar Tadilatı METCAP 04.12. Etüt Hizmetleri Projenin Adı Karakteristiği EİH uzunluğu (km) İşin Kapsamı İşveren Bitiş Komet İrtibatları (Adana- Seydişehir) 380 Kv 40,00 Kesitlerinin Hazırlanması Kamulaştırma, İmar Tadilatı METCAP

Detaylı

SEKTÖR: ENERJİ (ENERJİ İLETİM HATTI)

SEKTÖR: ENERJİ (ENERJİ İLETİM HATTI) SEKTÖR: ENERJİ (ENERJİ İLETİM HATTI) SIRA 1 Habipler-Taşoluk EİH ÇED TEAŞ tarafından İstanbul İlinde yapımı planlanan EİH, Habipler ile Taşoluk İlçeleri arasında 19 km uzunluğundaki EİH projesi. AK-PE

Detaylı

TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM SİSTEMİNDE RÜZGÂR ENERJİ SANTRALLERİ TEİAŞ

TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM SİSTEMİNDE RÜZGÂR ENERJİ SANTRALLERİ TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM SİSTEMİNDE RÜZGÂR ENERJİ SANTRALLERİ TEİAŞ Kemal YILDIR Genel Müdür Yönetim Kurulu Başkanı TÜREK, İstanbul Kasım 2013 ANA FAALİYET KONULARI Türkiye Elektrik Sistemini yönetmek Türkiye

Detaylı

KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALLERİN MEVCUT HAVA KALİTESİNE ETKİSİNİN İNCELENDİĞİ HAVA KALİTESİ DAĞILIM MODELLEMESİ RAPORU (Çanakkale, Biga-Lapseki Bölgesi)

KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALLERİN MEVCUT HAVA KALİTESİNE ETKİSİNİN İNCELENDİĞİ HAVA KALİTESİ DAĞILIM MODELLEMESİ RAPORU (Çanakkale, Biga-Lapseki Bölgesi) TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALLERİN MEVCUT HAVA KALİTESİNE ETKİSİNİN İNCELENDİĞİ HAVA KALİTESİ DAĞILIM MODELLEMESİ RAPORU (Çanakkale, Biga-Lapseki Bölgesi) MART / 2017 I İÇİNDEKİLER

Detaylı

TÜRKİYE ELEKTRİK YATIRIMLARI 2014 ARALIK AYI ÖZET RAPORU

TÜRKİYE ELEKTRİK YATIRIMLARI 2014 ARALIK AYI ÖZET RAPORU TÜRKİYE ELEKTRİK YATIRIMLARI 214 ARALIK AYI ÖZET RAPORU Dr. Ozan Soydaş, Cem Üllenoğlu (Enerji Yatırımları Dairesi Başkanlığı) Bu rapor Enerji İşleri Genel Müdürlüğü Enerji Yatırımları Dairesi Başkanlığı

Detaylı

2016 Mayıs Ayı Analizi Mehmet KARAKUŞ Adana Sanayi Odası

2016 Mayıs Ayı Analizi Mehmet KARAKUŞ Adana Sanayi Odası 2012/3305 SAYILI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARAR ve 2012/1 SAYILI TEBLİĞ 2016 Mayıs Ayı Analizi Mehmet KARAKUŞ Adana Sanayi Odası 2016 Yılı Ocak-Mayıs Dönemi Yatırım Teşvik Belgeleri (Türkiye)

Detaylı

TÜRKİYE DE GÜNEŞ ENERJİSİ

TÜRKİYE DE GÜNEŞ ENERJİSİ TÜRKİYE DE GÜNEŞ ENERJİSİ ALİ BÜLENT KAPCI Elektrik-Elektronik Mühendisi ETKB - Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (YEGM) Muhtelif sektör/alanlarda gelişimin takip

Detaylı

Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Sayfa No: 1

Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Sayfa No: 1 Sayfa No: 1 1. Raporun Dönemi 01.01.2012 31.12.2012 2. Şirketin Faaliyet Konusu Her türlü maden, maden cevheri ve bunların türevlerini aramak ve çıkarmak, işlemek, gerek kendi ürettiği ve gerekse temin

Detaylı

TERMİK SANTRALLERDE PERİYODİK BAKIM-REHABİLİTASYON MEHMET DEĞİRMENCİ

TERMİK SANTRALLERDE PERİYODİK BAKIM-REHABİLİTASYON MEHMET DEĞİRMENCİ TERMİK SANTRALLERDE PERİYODİK BAKIM-REHABİLİTASYON MEHMET DEĞİRMENCİ EYLÜL 2015 Giriş: Ülkemizde bulunan termik santrallerin büyük bir bölümü yaşlı santraller kategorisinde değerlendirilebilecek işletme

Detaylı

GÜRMAT GERMENCİK JEOTERMAL ENERJİ SANTRAL PROJELERİ

GÜRMAT GERMENCİK JEOTERMAL ENERJİ SANTRAL PROJELERİ GÜRMAT GERMENCİK JEOTERMAL ENERJİ SANTRAL PROJELERİ ŞİRKET PROFİLİ GÜRİŞ İNŞAAT VE MÜHENDİSLİK A.Ş. 1958 yılında kurulmuş ve kurulduğu tarihten bu yana yurtiçi ve yurtdışında birçok alanda hizmet vermektedir.

Detaylı

TÜRKİYE ELEKTRİK YATIRIMLARI 2016 TEMMUZ AYI ÖZET RAPORU

TÜRKİYE ELEKTRİK YATIRIMLARI 2016 TEMMUZ AYI ÖZET RAPORU TÜRKİYE ELEKTRİK YATIRIMLARI 216 TEMMUZ AYI ÖZET RAPORU Dr. Ozan Soydaş (Enerji Yatırımları Dairesi Başkanlığı) Bu rapor Enerji İşleri Genel Müdürlüğü Enerji Yatırımları Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.

Detaylı

Sistemleri. (Kojenerasyon) Sedat Akar Makina Mühendisi Topkapı Endüstri, Gn.Md. 04.01.2010 - İstanbul

Sistemleri. (Kojenerasyon) Sedat Akar Makina Mühendisi Topkapı Endüstri, Gn.Md. 04.01.2010 - İstanbul Birleşik ik Isı ve GüçG Sistemleri (Kojenerasyon) Sedat Akar Makina Mühendisi Topkapı Endüstri, Gn.Md. 1 Birleşik ik Isı ve GüçG Sistemi Kojenerasyon- Nedir? En temel ifadeyle ; Elektrik ve Isının aynı

Detaylı

Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Sayfa No: 1

Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Sayfa No: 1 Sayfa No: 1 1. Raporun Dönemi 01.01.2014 31.12.2014 2. Şirketin Faaliyet Konusu Her türlü maden, maden cevheri ve bunların türevlerini aramak ve çıkarmak, işlemek, gerek kendi ürettiği ve gerekse temin

Detaylı

KOJENERASYON. Prof. Dr. İlhan Tekin Öztürk. Kocaeli Üniversitesi

KOJENERASYON. Prof. Dr. İlhan Tekin Öztürk. Kocaeli Üniversitesi KOJENERASYON Prof. Dr. İlhan Tekin Öztürk Kocaeli Üniversitesi Kojenerasyon nedir? Aynı anda elektrik ve ısı tüketimine ihtiyaç duyulan bir tesiste, ısı ve elektriğin ayrı ayrı santrallerde üretilerek

Detaylı

Elektrik Enerjisi Üretimi. Dr. Öğr. Üyesi Emrah ÇETİN

Elektrik Enerjisi Üretimi. Dr. Öğr. Üyesi Emrah ÇETİN Elektrik Enerjisi Üretimi Dr. Öğr. Üyesi Emrah ÇETİN ELEKTRİK PİYASALARI İŞLETME A.Ş. Doğalgaz Yenilenemez (Fosil) Kaynaklı Kömür Elektrik Enerjisi Üretim Çeşitleri Nükleer Petrol türevleri

Detaylı

Rüzgar Enerji Santrallerinin Türkiye nin Enerji Çeşitliliğindeki Yeri. İstanbul, Kasım 2013

Rüzgar Enerji Santrallerinin Türkiye nin Enerji Çeşitliliğindeki Yeri. İstanbul, Kasım 2013 Rüzgar Enerji Santrallerinin Türkiye nin Enerji Çeşitliliğindeki Yeri İstanbul, Kasım 2013 TÜRKİYE DE RÜZGAR ENERJİ SANTRALLERİ Türkiye de ilk Rüzgar Enerji Santrali Otoprodüktör Lisansı ile Üretim EPDK

Detaylı

Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Sayfa No: 1

Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Sayfa No: 1 Sayfa No: 1 1. Raporun Dönemi 01.01.2017 31.03.2017 2. Şirketin Faaliyet Konusu Her türlü maden, maden cevheri ve bunların türevlerini aramak ve çıkarmak, işlemek, gerek kendi ürettiği ve gerekse temin

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ELEKTRİK ÜRETİMİNE ETKİSİ

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ELEKTRİK ÜRETİMİNE ETKİSİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ELEKTRİK ÜRETİMİNE ETKİSİ 28.04.2015 MÜCAHİT SAV ÇEVRE DAİRE BAŞKANI Projeye Genel Bakış İklim Değişikliği, Su ve Kritik Altyapı İlişkisi Amaç iklim değişikliğisu-enerji bağlamındaki

Detaylı

TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM SİSTEMİ RÜZGÂR SANTRALİ BAĞLANTILARI

TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM SİSTEMİ RÜZGÂR SANTRALİ BAĞLANTILARI TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM SİSTEMİ RÜZGÂR SANTRALİ BAĞLANTILARI Ercüment ÖZDEMİRCİ APK Daire Başkanlığı TEİAŞ Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi 7-8 Kasım İstanbul ANA FAALİYET KONULARI Türkiye İletim Sistemi

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Türkiye Güneş Enerjisi Geleceği Solar TR2016, 06 Aralık

YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Türkiye Güneş Enerjisi Geleceği Solar TR2016, 06 Aralık YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Türkiye Güneş Enerjisi Geleceği Solar TR2016, 06 Aralık 1 YE ve EV Politika,Mevzuat İzin süreçleri Enerji Verimliliği Yenilenebilir Enerji YEGM Teknik Etki Analizleri

Detaylı

Elektrik Enerjisi Üretimi. Dr. Öğr. Üyesi Emrah ÇETİN

Elektrik Enerjisi Üretimi. Dr. Öğr. Üyesi Emrah ÇETİN Elektrik Enerjisi Üretimi Dr. Öğr. Üyesi Emrah ÇETİN Kojenerasyon - Trijenerasyon Kojenerasyon kısaca, enerjinin hem elektrik hem de ısı formlarında aynı sistemden üretilmesidir ve iki enerji formunun

Detaylı

Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Sayfa No: 1

Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Sayfa No: 1 Sayfa No: 1 1. Raporun Dönemi 01.01.2017 30.06.2017 2. Şirketin Faaliyet Konusu Her türlü maden, maden cevheri ve bunların türevlerini aramak ve çıkarmak, işlemek, gerek kendi ürettiği ve gerekse temin

Detaylı

Jeotermal Enerji ve Türkiye

Jeotermal Enerji ve Türkiye Jeotermal Enerji ve Türkiye Jeotermal Enerji Yatırımları Açısından Değerlendirme Adnan ŞAHİN asahin@mb.com.tr Elk. Y. Müh. Enerji Grup Başkanı Mayıs-2013 SUNUM İÇERİĞİ Jeotermal enerji hakkında genel bilgi,

Detaylı

TÜRKİYE NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ STRATEJİSİ VE POLİTİKALARI. Ramazan USTA Genel Müdür Yardımcısı

TÜRKİYE NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ STRATEJİSİ VE POLİTİKALARI. Ramazan USTA Genel Müdür Yardımcısı TÜRKİYE NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ STRATEJİSİ VE POLİTİKALARI Ramazan USTA Genel Müdür Yardımcısı 27-03-2015 1 Sunum İçeriği YEGM Sorumlulukları ve Enerji Politikalarımız YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİ

Detaylı

Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Sayfa No: 1

Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Sayfa No: 1 Sayfa No: 1 1. Raporun Dönemi 01.01.2017 30.09.2017 2. Şirketin Faaliyet Konusu Her türlü maden, maden cevheri ve bunların türevlerini aramak ve çıkarmak, işlemek, gerek kendi ürettiği ve gerekse temin

Detaylı

TÜRKİYE ELEKTRİK YATIRIMLARI 2015 OCAK AYI ÖZET RAPORU

TÜRKİYE ELEKTRİK YATIRIMLARI 2015 OCAK AYI ÖZET RAPORU TÜRKİYE ELEKTRİK YATIRIMLARI 215 OCAK AYI ÖZET RAPORU Dr. Ozan Soydaş, Cem Üllenoğlu (Enerji Yatırımları Dairesi Başkanlığı) Bu rapor Enerji İşleri Genel Müdürlüğü Enerji Yatırımları Dairesi Başkanlığı

Detaylı

YERLİ KÖMÜRE DAYALI TERMİK SANTRAL POTANSİYELİ, DARBOĞAZLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

YERLİ KÖMÜRE DAYALI TERMİK SANTRAL POTANSİYELİ, DARBOĞAZLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ YERLİ KÖMÜRE DAYALI TERMİK SANTRAL POTANSİYELİ, DARBOĞAZLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Dr. Nejat Tamzok nejattamzok@yahoo.com 1. GİRİŞ Günümüzde, kömür, elektrik üretimi amacıyla kullanılan yakıtlar arasında en

Detaylı

Termik Santraller (Thermal Power Plants):

Termik Santraller (Thermal Power Plants): Termik santrallerin Türkiye elektrik üretimine Katkısı (2014) Termik Santraller (Thermal Power Plants): TÜRKİYE YILLAR Kurulu Güç Üretim ( MW) (GWh) 1970 2.235 8.623 1971 2.578 9.781 1972 2.711 11.242

Detaylı

PERFECTION IN ENERGY & AUTOMATION ENDÜSTRİYEL KOJENERASYON UYGULAMALARI

PERFECTION IN ENERGY & AUTOMATION ENDÜSTRİYEL KOJENERASYON UYGULAMALARI ENDÜSTRİYEL KOJENERASYON UYGULAMALARI MAYIS 2015 1 Kojenerasyon Nedir? Bugün enerji, insanların hayatındaki en önemli olgulardan birisi haline gelmiştir. Kojenerasyon fikri, tamamen enerji verimliliği

Detaylı

Serbest Tüketici Kimdir

Serbest Tüketici Kimdir Kısaca Eren Enerji Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş. Zonguldak ın Çatalağzı termik santrali toplam 1,6 milyar dolarlık yatırım değerine sahip 3 üniteden oluşmaktadır. Temmuz 2010 dan bugüne faaliyette olan

Detaylı

ZORLU ENERJİ Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı 28 Nisan 2016

ZORLU ENERJİ Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı 28 Nisan 2016 ZORLU ENERJİ 2015 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı 28 Nisan 2016 İÇİNDEKİLER Zorlu Enerji Bağlı Ortaklık ve İştirakler Bölgesinde ve Türkiye de Zorlu Enerji 2015 Faaliyet Sonuçları ve 2016 Hedefleri

Detaylı

NÜKLEER ENERJİ. Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı

NÜKLEER ENERJİ. Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı NÜKLEER ENERJİ Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dünyada Elektrik Enerjisi Üretimi (2005) Biyomas ve atık: %1,3 Nükleer: %16,5 Kömür: %38,8 Diğer yenilenebilir:

Detaylı

KÜRESELLEŞEN DÜNYA GERÇEKLERİ TÜRKİYE NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ VE TEMİZ TEKNOLOJİLER

KÜRESELLEŞEN DÜNYA GERÇEKLERİ TÜRKİYE NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ VE TEMİZ TEKNOLOJİLER KÜRESELLEŞEN DÜNYA GERÇEKLERİ TÜRKİYE NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ VE TEMİZ TEKNOLOJİLER Prof.Dr. Hasancan OKUTAN İTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü okutan@itu.edu.tr 18 Haziran 2014 İTÜDER SOMA dan Sonra: Türkiye de

Detaylı

İZMİR İLİ ENERJİ TESİSLERİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ (Aliağa Bölgesi) TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

İZMİR İLİ ENERJİ TESİSLERİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ (Aliağa Bölgesi) TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İZMİR İLİ ENERJİ TESİSLERİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ (Aliağa Bölgesi) TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Giriş Sanayi devriminin gerçekleşmesi ile birlikte; üretimde enerji talebi artmış, sermaye sınıfı

Detaylı

ÇED SÜRECİNE HALKIN KATILIMI TOPLANTISI 26 Mayıs 2009 Erzin/HATAY

ÇED SÜRECİNE HALKIN KATILIMI TOPLANTISI 26 Mayıs 2009 Erzin/HATAY ÇED SÜRECİNE HALKIN KATILIMI TOPLANTISI 26 Mayıs 2009 Erzin/HATAY Çevre ve Denizcilik Mevzuatına Uyum Kıyı Tesisi İşletme İzinleri Kıyıda ve Denizde Uygulama İmar Planları Gemi Atık Proje Raporları ve

Detaylı

İzmir İli Enerji Tesislerinin Çevresel Etkileri - RES

İzmir İli Enerji Tesislerinin Çevresel Etkileri - RES TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İzmir İli Enerji Tesislerinin Çevresel Etkileri - RES Hasan Sarptaş, Yrd. Doç. Dr. Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Ens. Türkiye de Rüzgar Enerjisinin Görünümü

Detaylı

İLETİM SİSTEMİ BAĞLANTILARI

İLETİM SİSTEMİ BAĞLANTILARI TÜRKİYE DE RÜZGAR SANTRALLERİNİN İLETİM SİSTEMİ BAĞLANTILARI TEİAŞ Kemal YILDIR Genel Müdür Yönetim Kurulu Başkanı Rüzgâr Enerjisi ÇalıĢtayı, TÜREB 27 Mart 2013 ANA FAALĠYET KONULARI Türkiye Elektrik Sistemini

Detaylı

Cumali Taştekin EÜAŞ Maden Sahaları Daire Başkanı (V)

Cumali Taştekin EÜAŞ Maden Sahaları Daire Başkanı (V) Cumali Taştekin EÜAŞ Maden Sahaları Daire Başkanı (V) Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ); 1970 yılında Kurulan Türkiye Elektrik Kurumu nun (TEK), 1994 yılında TEAŞ ve TEDAŞ olarak ikiye ayrılmasından

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ ve TASARRUFU

ENERJİ VERİMLİLİĞİ ve TASARRUFU ENERJİ VERİMLİLİĞİ ve TASARRUFU Nuh Enerji Elk.Ürt.A.Ş _ Kocaeli EMO Hazırlayan : Erol YILDIRIM TÜRKİYE DE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİ Türkiye Elektrik Üretiminin Özelleşmesi Özel sektör tarafından enerji

Detaylı

ArGe / ÜrGe? Ürün. Kriter: Yerlileştirme Oranı olabilir. Teknoloji Geliştirme (Ar-Ge) Tasarım. Malzeme. İmalat. Know-How

ArGe / ÜrGe? Ürün. Kriter: Yerlileştirme Oranı olabilir. Teknoloji Geliştirme (Ar-Ge) Tasarım. Malzeme. İmalat. Know-How Sunum Planı Teknoloji ve Ürün Nedir? Teknoloji ve Ürün Geliştirme Süreçleri Enerji Sistemlerinde Teknoloji Geliştirme Dünya da Termik Santral Teknolojilerindeki Durum Türkiye deki Mevcut Durum ve Gelişimi

Detaylı

ÜLKEMİZDE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ VE ALINAN TEDBİRLER

ÜLKEMİZDE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ VE ALINAN TEDBİRLER ÜLKEMİZDE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ VE ALINAN TEDBİRLER DÜNYA & TÜRKİYE ENERJİ TALEBİ Dünya Enerji Talebi Değişimi (02-14) Türkiye Birincil Enerji Talebi (Milyon TEP) 76% 33% 1% -8% 77 61% 124 OECD Dışı Dünya

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Nisan/2016

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Nisan/2016 Elektrik Piyasası Sektör Raporu I GİRİŞ Bu rapor, elektrik piyasasında faaliyette bulunan lisans sahibi şirketlerin Kurumumuza sunmuş oldukları bildirimler esas alınarak hazırlanmıştır. Rapordaki lisanslı

Detaylı

ÇANAKKALE NİN HAVASI, SUYU, TOPRAĞI RİSK ALTINDA!

ÇANAKKALE NİN HAVASI, SUYU, TOPRAĞI RİSK ALTINDA! Mton CO2 eşd. ÇANAKKALE NİN HAVASI, SUYU, TOPRAĞI RİSK ALTINDA! Kasım 2015 yılında gerçekleştirilen Paris Konferansında NASA tarfından ölçülen sera gazı emisyon değeri 402.23 ppm CO2eşd. iken bu konferanstan

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Mayıs/2016

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Mayıs/2016 Elektrik Piyasası Sektör Raporu I GİRİŞ Bu rapor, elektrik piyasasında faaliyette bulunan lisans sahibi şirketlerin Kurumumuza sunmuş oldukları bildirimler esas alınarak hazırlanmıştır. Rapordaki lisanslı

Detaylı

TÜRKİYE ELEKTRİK YATIRIMLARI 2014 AĞUSTOS AYI ÖZET RAPORU

TÜRKİYE ELEKTRİK YATIRIMLARI 2014 AĞUSTOS AYI ÖZET RAPORU TÜRKİYE ELEKTRİK YATIRIMLARI 214 AĞUSTOS AYI ÖZET RAPORU Dr. Ozan Soydaş, Cem Üllenoğlu (Enerji Yatırımları Dairesi Başkanlığı) Bu rapor Enerji İşleri Genel Müdürlüğü Enerji Yatırımları Dairesi Başkanlığı

Detaylı

KÜRESELLEŞEN DÜNYA GERÇEKLERİ TÜRKİYE NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ VE TEMİZ TEKNOLOJİLER

KÜRESELLEŞEN DÜNYA GERÇEKLERİ TÜRKİYE NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ VE TEMİZ TEKNOLOJİLER KÜRESELLEŞEN DÜNYA GERÇEKLERİ TÜRKİYE NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ VE TEMİZ TEKNOLOJİLER Prof.Dr. Hasancan OKUTAN İTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü okutan@itu.edu.tr 24 Ekim 2014 29. Mühendislik Dekanları Konseyi Toplantısı

Detaylı

ENERJİ TESİSLERİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ

ENERJİ TESİSLERİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ ENERJİ TESİSLERİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ Çevre Mühendisliği Bölümü Hava Kirliliği Laboratuvarı İZMİR BÖLGESİ ENERJİ FORUMU 31 Ekim 1 Kasım 2014 İzmir Mimarlık Merkezi 1 Aliağa ve

Detaylı

Nükleer Santralın Sinop ve Karadeniz e Etkileri

Nükleer Santralın Sinop ve Karadeniz e Etkileri 2018/2 Haber Bülteni 19 Nükleer Santralın Sinop ve Karadeniz e Etkileri Mehmet Özdağ - EMO Samsun Şubesi 17. Dönem YK. Başkanı mehmetozdag@gmail.com Sinop Nükleer Santralı nın Sinop ve Karadeniz e olası

Detaylı

ENERJİ KAYNAKLARI. Yrd.Doç.Dr. Cabbar Veysel BAYSAL Erciyes Üniversitesi Müh. Fak. Elektrik-Elektronik Müh. Böl.

ENERJİ KAYNAKLARI. Yrd.Doç.Dr. Cabbar Veysel BAYSAL Erciyes Üniversitesi Müh. Fak. Elektrik-Elektronik Müh. Böl. ENERJİ KAYNAKLARI Yrd.Doç.Dr. Cabbar Veysel BAYSAL Erciyes Üniversitesi Müh. Fak. Elektrik-Elektronik Müh. Böl. cvbaysal@erciyes.edu.tr 1 Giriş Enerji Nedir? Enerji, en basit tarifle, iş yapabilme yetisidir.

Detaylı

Kojenerasyonla ilgili Kanunlar

Kojenerasyonla ilgili Kanunlar Kojenerasyonla ilgili Kanunlar YÜRÜRLÜKTE OLAN VE DEĞİŞEN KANUNLAR Eski Kanunlar: 4/12/1984 tarihli ve 3096 sayılı Kanun, 8/6/1994 tarihli ve 3996 sayılı Kanun, 16/7/1997 tarihli ve 4283 sayılı Kanun,

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİ, MEVZUATI VE YATIRIM İMKANLARI. ETKB - Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü

YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİ, MEVZUATI VE YATIRIM İMKANLARI. ETKB - Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİ, MEVZUATI VE YATIRIM İMKANLARI ETKB - Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ELEKTRİK ÜRETİMİNİN KAYNAKLARA GÖRE DAĞILIMI YENİLENEBİLİR 33% DOĞALGAZ 38% TERMİK 29% TOPLAM

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Temmuz/2016

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Temmuz/2016 Elektrik Piyasası Sektör Raporu I GİRİŞ Bu rapor, elektrik piyasasında faaliyette bulunan lisans sahibi şirketlerin Kurumumuza sunmuş oldukları bildirimler esas alınarak hazırlanmıştır. Rapordaki lisanslı

Detaylı

Enerji ve Çevre Yönetimi Dairesi Başkanlığı Enerji ÇED Raporu Sayı: 2014/

Enerji ve Çevre Yönetimi Dairesi Başkanlığı Enerji ÇED Raporu Sayı: 2014/ Enerji ve Çevre Yönetimi Dairesi Başkanlığı Enerji ÇED Raporu Sayı: 2014/3 23.05.2014 Bu rapor, Enerji ve Çevre Yönetimi Dairesi tarafından 01 Ocak- 30 Nisan 2014 dönemini kapsayan ÇED raporlarının değerlendirmesi

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Kasım/2016

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Kasım/2016 Elektrik Piyasası Sektör Raporu I GİRİŞ Bu rapor, elektrik piyasasında faaliyette bulunan lisans sahibi şirketlerin Kurumumuza sunmuş oldukları bildirimler esas alınarak hazırlanmıştır. Rapordaki lisanslı

Detaylı

Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Sayfa No: 1

Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Sayfa No: 1 Sayfa No: 1 1. Raporun Dönemi 1.7.2010 30.9.2010 2. Şirketin Faaliyet Konusu Her türlü maden, maden cevheri ve bunların türevlerini aramak ve çıkarmak, işlemek, gerek kendi ürettiği ve gerekse temin ettiği

Detaylı

Sasa A.Ş. İskele ve Şamandıra Sistemi

Sasa A.Ş. İskele ve Şamandıra Sistemi Sasa A.Ş. İskele ve Şamandıra Sistemi İşletmeci: SASA DUPONT SABANCI POLYESTER SANAYİİ A.Ş. İli: Hatay İlçesi/Köyü: İskenderun Niteliği: Şamandıra Coğrafi Konumu: 36 35' N - 36 10" E Erişim: Tesisin demiryolu

Detaylı

Çevreye Duyarlı Teknolojiler

Çevreye Duyarlı Teknolojiler Çevreye Duyarlı Teknolojiler ARD GRUP HOLDİNG bünyesinde bulunan ARD ENERJİ, Enerji Petrol ve Maden alanında faaliyet göstermektedir. ARD GRUP HOLDİNG şirketler grubunun diğer faaliyet alanları arasında

Detaylı

TÜRKİYE ELEKTRİK YATIRIMLARI 2016 ŞUBAT AYI ÖZET RAPORU

TÜRKİYE ELEKTRİK YATIRIMLARI 2016 ŞUBAT AYI ÖZET RAPORU TÜRKİYE ELEKTRİK YATIRIMLARI 216 ŞUBAT AYI ÖZET RAPORU Dr. Ozan Soydaş, Cem Üllenoğlu (Enerji Yatırımları Dairesi Başkanlığı) Bu rapor Enerji İşleri Genel Müdürlüğü Enerji Yatırımları Dairesi Başkanlığı

Detaylı

Afşin-Elbistan Termik Santralleri Elektrik Üretiminden Çok İklimi Değiştiriyor

Afşin-Elbistan Termik Santralleri Elektrik Üretiminden Çok İklimi Değiştiriyor Afşin-Elbistan Termik Santralleri Elektrik Üretiminden Çok İklimi Değiştiriyor Kasım 2015 Hazırlayan Önder Algedik 2 İçindekiler Özet... 3 Afşin Elbistan Linyit Rezervi... 4 Elektrik Üretimi... 5 Afşin

Detaylı

Oturum Başkanı: Dilşad BAYSAN ÇOLAK

Oturum Başkanı: Dilşad BAYSAN ÇOLAK Oturum Başkanı: Dilşad BAYSAN ÇOLAK Özay KAS Makine Y.Müh. Arke Energy Systems Kojenerasyon; birleşik ısı ve güç üretimi, diğer bir deyişle elektrik enerjisi ve ısı enerjisinin birlikte üretilmesi şeklinde

Detaylı

ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI

ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE Türkiye önümüzdeki yıllarda artan oranda enerji ihtiyacı daha da hissedecektir. Çünkü,ekonomik kriz dönemleri

Detaylı

ENERJİ TASARRUFUNDA KOMBİNE ÇEVRİM VE KOJENERASYONUN YERİ VE ÖNEMİ. Yavuz Aydın 10 Ocak 2014

ENERJİ TASARRUFUNDA KOMBİNE ÇEVRİM VE KOJENERASYONUN YERİ VE ÖNEMİ. Yavuz Aydın 10 Ocak 2014 ENERJİ TASARRUFUNDA KOMBİNE ÇEVRİM VE KOJENERASYONUN YERİ VE ÖNEMİ Yavuz Aydın 10 Ocak 2014 Enerji Tasarrufunda Kombine Çevrim ve Kojenerasyon Yaşadığımız dünyada elektrik üretiminin % 80 i fosil yakıtlardan

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK ENERJİ SANTRALLERİ 2.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK ENERJİ SANTRALLERİ 2. ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK ENERJİ SANTRALLERİ 2. HAFTA 1 İçindekiler Gaz Türbinli Santraller Kuruluş Amacı Gaz

Detaylı

HEMA Termik Santrali 2 (660 MWe-669,4 MWm MWt) ve Kül Depolama Sahası Projesinin Çevre Hukuku Kapsamında Değerlendirilmesi

HEMA Termik Santrali 2 (660 MWe-669,4 MWm MWt) ve Kül Depolama Sahası Projesinin Çevre Hukuku Kapsamında Değerlendirilmesi HEMA Termik Santrali 2 (660 MWe-669,4 MWm-1.466 MWt) ve Kül Depolama Sahası Projesinin Çevre Hukuku Kapsamında Değerlendirilmesi Yayına Hazırlayan: Av. Hülya Yıldırım Yayınlayan: Ekoloji Kolektifi Derneği

Detaylı

HİZMET BİNALARINDA KOJENERASYON & TRIJENERASYON. UYGULAMALARI ve OPTİMİZASYON

HİZMET BİNALARINDA KOJENERASYON & TRIJENERASYON. UYGULAMALARI ve OPTİMİZASYON HİZMET BİNALARINDA KOJENERASYON & TRIJENERASYON UYGULAMALARI ve OPTİMİZASYON 30 Mayıs 2015 / ANKARA Özay KAS Makina Yük. Müh. Arke Enerji Sistemleri KOJENERASYON NEDİR? Kojenerasyon; birleşik ısı ve güç

Detaylı

TÜRKİYE ELEKTRİK YATIRIMLARI 2014 EKİM AYI ÖZET RAPORU

TÜRKİYE ELEKTRİK YATIRIMLARI 2014 EKİM AYI ÖZET RAPORU TÜRKİYE ELEKTRİK YATIRIMLARI 214 EKİM AYI ÖZET RAPORU Dr. Ozan Soydaş, Cem Üllenoğlu (Enerji Yatırımları Dairesi Başkanlığı) Bu rapor Enerji İşleri Genel Müdürlüğü Enerji Yatırımları Dairesi Başkanlığı

Detaylı

SEKTÖR: GIDA-İÇKİ-TÜTÜN SANAYİ

SEKTÖR: GIDA-İÇKİ-TÜTÜN SANAYİ SEKTÖR: GIDA-İÇKİ-TÜTÜN SANAYİ SIRA 1 Yozgat Bira Fabrikası ÇED Ön Tekel Pazarlama ve Dağıtım Başmüdürlüğü Yozgat ta Kurulu bulunan Bira Fabrikasının 25.000.000 litre/yıl seviyesinde kapasite artırımı

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Ağustos/2016

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Ağustos/2016 Elektrik Piyasası Sektör Raporu I GİRİŞ Bu rapor, elektrik piyasasında faaliyette bulunan lisans sahibi şirketlerin Kurumumuza sunmuş oldukları bildirimler esas alınarak hazırlanmıştır. Rapordaki lisanslı

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE ÇEVRE MEVZUATI

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE ÇEVRE MEVZUATI YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE ÇEVRE MEVZUATI Dr. Gülnur GENÇLER ABEŞ Çevre Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürü Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 06/02/2016 YENİLENEBİLİR ENERJİ NEDİR? Sürekli devam eden

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Aralık/2016

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Aralık/2016 Elektrik Piyasası Sektör Raporu I GİRİŞ Bu rapor, elektrik piyasasında faaliyette bulunan lisans sahibi şirketlerin Kurumumuza sunmuş oldukları bildirimler esas alınarak hazırlanmıştır. Rapordaki lisanslı

Detaylı

Türkiye Rüzgar Enerjisi Sektör Toplantısı ( TÜRES 2017/1 )

Türkiye Rüzgar Enerjisi Sektör Toplantısı ( TÜRES 2017/1 ) Türkiye Rüzgar Enerjisi Sektör Toplantısı ( TÜRES 2017/1 ) TÜRKİYE KURULU GÜCÜ 2017 MART SONU TÜRKİYE KURULU GÜCÜNÜN BİRİNCİL ENERJİ KAYNAKLARINA GÖRE DAĞILIMI (TOPLAM 79.178,3 MW) KATI+SIVI; 667,1; 0,85%

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Ekim/2016

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Ekim/2016 Elektrik Piyasası Sektör Raporu I GİRİŞ Bu rapor, elektrik piyasasında faaliyette bulunan lisans sahibi şirketlerin Kurumumuza sunmuş oldukları bildirimler esas alınarak hazırlanmıştır. Rapordaki lisanslı

Detaylı

Rüzgar Enerjisi Çalıştayı (Dağıtım Sistemine RES Bağlantıları)

Rüzgar Enerjisi Çalıştayı (Dağıtım Sistemine RES Bağlantıları) TÜRKİYE ELEKTRİK K DAĞITIM A.Ş. GENEL MÜDÜRLM RLÜĞÜ Rüzgar Enerjisi Çalıştayı (Dağıtım Sistemine RES Bağlantıları) 26 Kasım 2008 - ANKARA Olgun SAKARYA Elektrik MühendisiM 1 Dağıtım : Elektrik enerjisinin

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Haziran/2016

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Haziran/2016 Elektrik Piyasası Sektör Raporu I GİRİŞ Bu rapor, elektrik piyasasında faaliyette bulunan lisans sahibi şirketlerin Kurumumuza sunmuş oldukları bildirimler esas alınarak hazırlanmıştır. Rapordaki lisanslı

Detaylı

LİNYİTLERİMİZ ENERJİ İHTİYACIMIZI KARŞILAR MI?

LİNYİTLERİMİZ ENERJİ İHTİYACIMIZI KARŞILAR MI? LİNYİTLERİMİZ ENERJİ İHTİYACIMIZI KARŞILAR MI? Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özel bir televizyonda katıldığı programda gündeme dair konularda açıklamalarda bulundu. Türkiye nin

Detaylı

Yüksek Verimle Yanan Kömürün Gücü

Yüksek Verimle Yanan Kömürün Gücü Yüksek Verimle Yanan Kömürün Gücü *Dr. Selçuk ÖZGEN, Ferda BAYRAK *Araştırma Merkezleri Koordinatörü sozgen@tespam.org GİRİŞ Dünya genelindeki ortalama sıcaklık 19. yüzyıldan itibaren 1,5 C artarken, bu

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Eylül/2016

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Eylül/2016 Elektrik Piyasası Sektör Raporu I GİRİŞ Bu rapor, elektrik piyasasında faaliyette bulunan lisans sahibi şirketlerin Kurumumuza sunmuş oldukları bildirimler esas alınarak hazırlanmıştır. Rapordaki lisanslı

Detaylı

Halil ALIŞ. Elektrik Üretim A. Ş. Genel Müdürü

Halil ALIŞ. Elektrik Üretim A. Ş. Genel Müdürü Halil ALIŞ Elektrik Üretim A. Ş. Genel Müdürü EÜAŞ ın Tanıtımı ve Türkiye Elektrik Enerjisi Genel Görünümü EÜAŞ Termik Santralları ve Performans Arttırıcı İşlemler Sektörün Öncelikleri 2 EÜAŞ ın Tanıtımı

Detaylı

İŞLETME DENEYİMİ VE VERİLERİNE GÖRE OPTİMUM KOJENERASYON SANTRALİ SEÇİMİ

İŞLETME DENEYİMİ VE VERİLERİNE GÖRE OPTİMUM KOJENERASYON SANTRALİ SEÇİMİ İŞLETME DENEYİMİ VE VERİLERİNE GÖRE OPTİMUM KOJENERASYON SANTRALİ SEÇİMİ Levent KILIÇ Mustafa ÖZCAN Argun ÇİZMECİ Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. İş Kuleleri Kule 40 4.Levent İstanbul lkilic@sisecam.com

Detaylı

TMMOB Maden Mühendisleri Odası

TMMOB Maden Mühendisleri Odası TÜRKİYE ENERJİ POLİTİKALARI İÇERİSİNDE KÖMÜRÜN K ÖNEMİ TMMOB Maden Mühendisleri Odası ENERJİNİN ÖNEMİ Sanayinin temel girdilerinden olan enerji, ulusların kalkınmalarında ve refaha ulaşmalarında büyük

Detaylı

HİSAR REG. VE HES BİLGİ NOTU

HİSAR REG. VE HES BİLGİ NOTU HİSAR REG. VE HES BİLGİ NOTU ODAŞ ELEKTRİK ÜRETİM SAN. TİC. A.Ş. 2015 ŞUBAT HİSAR HİDRO ELEKTRİK SANRALİ PROJE BİLGİ NOTU : Hisar Regülatörü ve HES projesi Marmara bölgesinde Sakarya Nehri üzerinde Bilecik

Detaylı

Türkiye de Rüzgar Enerjisi. www.euas.gov.tr 1

Türkiye de Rüzgar Enerjisi. www.euas.gov.tr 1 Türkiye de Rüzgar Enerjisi www.euas.gov.tr 1 Enerjinin Önemi Günümüz dünyasında bir ülkenin sürdürülebilir kalkınma hamlelerini gerçekleştirmesi, toplumsal refahı yükseltmesi ve global ölçekte rekabet

Detaylı

2ME ENDÜSTRİYEL TESİSLER MADENCİLİK LTD.ŞTİ EMİN BİLEN (TEMMUZ 2017-İSTANBUL)

2ME ENDÜSTRİYEL TESİSLER MADENCİLİK LTD.ŞTİ EMİN BİLEN (TEMMUZ 2017-İSTANBUL) TÜRKİYE ELEKTRİK ENERJİSİ GÖRÜNÜMÜ, TARİFE YAPISI VE ALTERNATİF ELEKTRİK ENERJİSİ TEMİN İMKANLARI 2ME ENDÜSTRİYEL TESİSLER MADENCİLİK LTD.ŞTİ EMİN BİLEN (TEMMUZ 2017-İSTANBUL) 2016 YILI ELEKTRİK ENERJİSİ

Detaylı

TÜRKİYE İLETİM SİSTEMİ RÜZGÂR SANTRALİ BAĞLANTILARI

TÜRKİYE İLETİM SİSTEMİ RÜZGÂR SANTRALİ BAĞLANTILARI TÜRKİYE İLETİM SİSTEMİ RÜZGÂR SANTRALİ BAĞLANTILARI Kazım ŞENOCAK Elektrik Mühendisi Planlama ve Stratejik Yönetim Dairesi Başkanlığı 08/05/2015 www.teias.gov.tr Kurulu Güç Bilgileri Rüzgar Kurulu Güç

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROJELERİNDE FİNANSMAN KAYNAKLARI

YENİLENEBİLİR ENERJİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROJELERİNDE FİNANSMAN KAYNAKLARI YENİLENEBİLİR ENERJİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROJELERİNDE FİNANSMAN KAYNAKLARI SELMA DEMİRCİ Kıdemli Uzman İstanbul Şube Müdürlüğü YENİLENEBİLİR ENERJİ Yenilenebilir enerji türleri Hidrolik, Rüzgâr, Güneş,

Detaylı

Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi

Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi -Çimento Sanayinde Enerji Geri Kazanımı Prof. Dr. İsmail Hakkı TAVMAN Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Kaynakları Kullanışlarına Göre

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI RÜZGAR ENERJİSİ. UĞUR BİCAN Elektrik Mühendisi EMO Ankara Şubesi Enerji Komisyonu

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI RÜZGAR ENERJİSİ. UĞUR BİCAN Elektrik Mühendisi EMO Ankara Şubesi Enerji Komisyonu YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI RÜZGAR ENERJİSİ UĞUR BİCAN Elektrik Mühendisi EMO Ankara Şubesi Enerji Komisyonu Çevre dostu olan yenilenebilir enerji kaynakları NEDEN ÖNEMLİDİR? Enerjiye olan büyük ihtiyaç

Detaylı

SORULAR. 2- Termik santrallerden kaynaklanan atıklar nelerdir? 4- Zehirli gazların insanlar üzerindeki etkileri oranlara göre nasıl değişir?

SORULAR. 2- Termik santrallerden kaynaklanan atıklar nelerdir? 4- Zehirli gazların insanlar üzerindeki etkileri oranlara göre nasıl değişir? SORULAR 1- Termik enerji nedir? 2- Termik santrallerden kaynaklanan atıklar nelerdir? 3- Gaz atıklar nelerdir? 4- Zehirli gazların insanlar üzerindeki etkileri oranlara göre nasıl değişir? 5- Bir termik

Detaylı

ANKARA İLİ ELEKTRİK ÜRETİM-TÜKETİM DURUMU

ANKARA İLİ ELEKTRİK ÜRETİM-TÜKETİM DURUMU ANKARA İLİ ELEKTRİK ÜRETİM- DURUMU Yusuf BAYRAK TEİAŞ APK Dairesi Başkanlığı Türkiye elektrik sistemi tümleşik bir sistemdir. Bölgelerin veya illerin coğrafi sınırları ile elektrik sistemi işletme bölgelerinin

Detaylı

01 OCAK 2014 30 EYLÜL 2014 DÖNEMİ YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU ÇAMLICA HES YAMULA HES

01 OCAK 2014 30 EYLÜL 2014 DÖNEMİ YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU ÇAMLICA HES YAMULA HES AYEN ENERJİ A.Ş. 01 OCAK 2014 30 EYLÜL 2014 DÖNEMİ YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU ÇAMLICA HES YAMULA HES 1 HAZIRLAMA ESASLARI Yıllık Faaliyet Raporu, Sermaye Piyasası Kurulu nun Seri II-14.1 sayılı Sermaye

Detaylı