EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI"

Transkript

1 EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI

2 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 2 PROGRAMLANABİLİR DENETLEYİCİ UYGULAMALARI İLERİ BUYRUKLAR

3 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 3 İLERİ BUYRUKLAR İleri Fonksiyon Blokları Saat Fonksiyonları

4 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 4 İleri Fonksiyon Blokları Bu kısım, aşağıdaki konuları kapsar:

5 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 5 İleri Fonksiyon Blokları ile İlişkilendirilmiş Bit ve Sözcük Nesneleri Açıklama İleri fonksiyon blokları, ana fonksiyon blokları ile benzer tipte adanmış sözcükler ve bitler kullanır fakat daha fazla programlama deneyimi gerektirir. İleri fonksiyon blokları aşağıdakileri kapsar: LIFO/FIFO Yazaçlar (%R) Tambur denetleyiciler (%DR) Hızlı sayıcılar (%FC) Çok hızlı sayıcılar (%VFC) Darbe genişlik modülasyonu çıkışı (%PWM) Darbe üreteç çıkışı (%PLS) Shift bit register'ı (%SBR) Kaydırma (Shift) sayıcı (%SC) Mesaj kontrol bloğu (%MSG)

6 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 6 Program tarafından Erişilebilir Nesneler Aşağıdaki tablo, çeşitli ileri fonksiyon blokları ile ilişkilendirilmi sözcükler ve bitlere genel bir bakış sunar. Aşağıdaki tablodaki yazma erişiminin, yapılandırma sırasında seçilen "Adjustable" ayarına bağlı olduğuna dikkat ediniz. Bunu ayarlamak, bu sözcüklere TwidoSoft veya operatör arayüzü ile erişilmesine izin verir veya reddeder.

7 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 7

8 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 8

9 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 9 İleri Fonksiyon Blokları için Programlama Prensipleri Genel Bakış Tüm Twido uygulamaları, Ladder Editöründe yazılmış olsalar bile, List programları formunda saklanır. "Dönüştürülemezlik" terimi, TwidoSoft'un, bir List uygulamasını Ladder olarak temsil etme ve daha sonra yeniden geri alma yeteneğine gönderme yapar. Ana fonksiyon bloklarındaki gibi, ileri fonksiyon blokları da, dönüştürülebilirlik kurallarını dikkate almak zorundadır. List dilindeki dönüştürülebilir fonksiyon bloklarının yapısı, aşağıdaki buyrukların kullanımını gerektirir: BLK: Blok başlangıcını ve fonksiyon bloğunun giriş kısmını işaret eder OUT_BLK: Fonksiyon bloğunun çıkış kısmının başlangıcını işaret eder END_BLK: Fonksiyon bloğunun sonunu işaret eder.

10 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 10 Adanmış Girişler ve Çıkışlar Hızlı Sayıcı, Çok Hızlı Sayıcı, PLS ve PWM ileri fonksiyonları, adanmış (dedicated) giriş ve çıkışlar kullanır ama bu bitler, herhangi tek bir blok tarafından kullanılması için özel olarak ayrılmamıştır. Dolayısıyla, bu adanmış kaynakların kullanımı yönetilmelidir. Bu ileri fonksiyonları kullanırken, bu adanmış giriş ve çıkışların nasıl tahsis edileceğini belirlemelisiniz. TwidoSoft, bu kaynakları yapılandırmak için, giriş ve çıkış konfigürasyon detaylarını görüntüleyerek ve eğer bir adanmış giriş veya çıkış, bir yapılandırılmış blok tarafından daha önceden kullanılmışsa, uyarı görüntüleyerek yardımcı olur. Aşağıdaki tablolar, adanmış giriş ve çıkışlara ve belirli özel fonksiyonlara bağımlılığı özetler.

11 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 11 Sayma fonksiyonları ile kullanılırken:

12 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 12 Sayma fonksiyonları veya özel fonksiyonlar ile kullanılırken:

13 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 13 Adanmış Giriş ve Çıkışları Kullanmak TwidoSoft, adanmış giriş ve çıkışları kullanmak için aşağıdaki kuralları uygular. Adanmış G/Ç kullanan her bir fonksiyon bloğu, yapılandırılmalı ve sonrasında uygulama içinde referanslanmalıdır. Adanmış G/Ç, yalnızca, bir fonksiyon bloğu yapılandırıldığında ve bir program içinde referanslanmadığında tahsis edilir. Bir fonksiyon bloğu yapılandırıldıktan sonra, adanmış giriş ve çıkış, uygulama tarafından veya başka bir fonksiyon bloğu tarafından kullanılamaz.

14 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 14 Örneğin, eğer %PLS0'ı konfigüre ederseniz, %Q0.0.0'ı, %DR0'da (tambur denetleyici) veya uygulama mantığında (yani, ST %Q0.0.0) kullanamazsınız. Eğer bir fonksiyon bloğu tarafından ihtiyaç duyulan adanmış giriş veya çıkış, hali hazırda, uygulama tarafından veya başka bir fonksiyon bloğu tarafından kullanılmaktaysa, bu fonksiyon bloğu yapılandırılamaz. Örneğin, eğer %FC0'ı, bir yukarı sayıcı olarak yapılandırırsanız, %VFC0'ı, %I0.0.2'yi yakalama girişi olarak kullanması için yapılandıramazsınız. Not: Adanmış G/Ç'nin kullanımını değiştirmek için, nesne tipini "not used"a (kullanım dışı) ayarlayarak fonksiyon bloğunu yapılandırılmamış hale getiriniz ve sonra uygulamanızdaki, fonksiyon bloğuna dair referansları kaldırınız.

15 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 15 LIFO/FIFO Yazaç Fonksiyon Bloğu (%Ri) Açıklama Bir yazaç, 16-bitlik 16 Sözcüğe kadar depolama (saklama) yapabilen bir bellek bloğudur. Bunu iki farklı yolla yapar: Kuyruk (Queue), FIFO (First In, First Out- ilk giren ilk çıkar) olarak bilinir. Yığın (Stack), LIFO (Last In, First Out- son giren ilk çıkar) olarak bilinir. Aşağıda görülen, bir yazaç fonksiyon bloğu resmidir.

16 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 16 Yazaç fonksiyon bloğu, aşağıdaki parametrelere sahiptir:

17 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 17 LIFO Çalışması Açıklama LIFO çalışmasında (son giren ilk çıkar), girilen son veri, ilk alınacak olandır. Çalışma Aşağıdaki tablo LIFO çalışmasını tanımlar.

18 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 18 FIFO Çalışması Açıklama FIFO çalışmasında (ilk giren ilk çıkar), girilen ilk veri, ilk alınacak olandır. Çalışma Aşağıdaki tablo FIFO çalışmasını tanımlar.

19 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 19 Yazaçları Programlama ve Yapılandırma Açıklama Aşağıdaki programlama örneği, bir bellek sözcüğünün (%MW34), bir yazaca (%R2.I) yüklenmesini gösterir. Bu işlem, %I0.2 depolama isteği üzerine, eğer %R2 yazacı dolu değil (%R2.F=0) ise yapılmaktadır. Yazaçtaki depolama isteği, %M1 tarafından yapılıyor. Alım isteği, %I0.3 girişi tarafından yapılmakta ve %R2.O, %MW20 'ye, eğer yazaç boş değilse (%R2.E=0) yüklenmektedir. 1. Yazaçtaki bir depolama isteği, %M1 tarafından yapılmaktadır. 2. Bir bellek sözcüğü (%MW34), yazaca (%R2.I) yüklenmektedir. 3. Bu işlem, %I0.2'de bir depolama isteği üzerine %R2 yazacı dolu değilse (%R2.F=0) gerçekleştirilmektedir.

20 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 20 Programlama Örneği Aşağıda, bir yazaç fonksiyon bloğu, dönüştürülebilir ve dönüştürülemez programlama örnekleri ile birlikte sunulmuştur.

21 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 21 Yapılandırma Yapılandırma sırasında girilmesi gereken tek parametre, yazaç tipidir: FIFO (varsayılan), veya LIFO

22 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 22 Darbe Genişlik Modülasyonu Fonksiyon Bloğu (%PWM) Açıklama Darbe Genişlik Modülasyonu (%PWM) fonksiyon bloğu, adanmış çıkış kanalları %Q0.0 veya %Q0.1 üzerinde bir kare dalga üretir. %PWM, ya sinyal genişliğini ya da duty cycle'ı değiştirmenize olanak sağlar. Bu iki kanal için, röle çıkışlı denetleyiciler, bir frekans kısıtlamasından dolayı bu fonksiyonu desteklememektedir. İki %PWM bloğu mevcuttur. %PWM0, %Q0.0.0 adanmış çıkışını kullanırken; %PWM1 %Q0.0.1 adanmış çıkışı kullanır. %PLS fonksiyon bloğu da aynı adanmış çıkışları kullanmaya çalışır, dolayısıyla bu iki fonksiyon arasında seçim yapmanız gerekmektedir.

23 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 23 PWM bloğu ve zamanlama diyagramı:

24 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 24 Parametreler Aşağıdaki tablo PWM fonksiyon bloğu parametrelerini listeler. Not: 1. Bu zaman tabanı, röle çıkışlı Twido denetleyiciler için önerilmez.

25 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 25 Periyotların aralığı Önayar değeri ve zaman tabanı, konfigürasyon sırasında değiştirilebilir. Bunlar, sinyal periyodu T=%PWMi.P * TB 'yi sabitlemek için kullanılır. Daha düşük yüzdelerin elde edilmesi için, seçilen %PWMi.P'nin daha büyük olması gerekir. Mevcut periyot aralıkları: ms ila 36.5 ms, ms adımlarda (27.4Hz - 7kHz) 0.57 ms ila 146 ms, 0.57 ms adımlarda (6.84Hz kHz) 10 ms ila 5.45 dakika, 10 ms adımlarda 1s ila 9.1 saat, 1 s adımlarda

26 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 26 Çalışma Çıkış sinyalinin frekansı, zaman tabanı TB ve önayar değeri %PWMi.P seçilerek ayarlanır. Programda %PWMi.R oranını değiştirmek sinyalin genişliğini modüle eder. Aşağıda, değişken duty cycle'lı PWM fonksiyon bloğu için bir darbe diyagramı verilmiştir. PWM fonksiyon bloğu için darbe diyagramı

27 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 27 Programlama ve Yapılandırma Bu örnekte, sinyal genişliği, program tarafından, denetleyici girişleri %I0.0.0 ve %I0.0.1'in durumuna göre değiştirilir. Eğer %I0.0.0 ve %I0.0.1, 0'a set edilmiş ise %PWM0.R oranı %20 ye ayarlanır. 1 durumundaki sinyal süresi şöyle hesaplanır: 20% x 500 ms = 100 ms. Eğer %I0.0.0, 1 e ve %I0.0.1, 0 a set edilmiş ise, %PWM0.R oranı %50'ye ayarlanır (süre 250 ms). Eğer %I0.0.0 ve %I 'e set edilmiş ise, %PWM0.R oranı %80'e ayarlanır (süre 400 ms).

28 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 28 Programlama örneği:

29 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 29 Darbe Üreteç Çıkışı Fonksiyon Bloğu (%PLS) Açıklama %PWM fonksiyon bloğu, adanmış çıkış kanalları %Q0.0 veya %Q0.1 üzerinde bir kare dalga üretir. %PWM, ya sinyal genişliğini ya da duty cycle'ı değiştirmenize olanak sağlar. Bu iki kanal için, röle çıkışlı denetleyiciler, bir frekans kısıtlamasından dolayı bu fonksiyonu desteklememektedir. ıki %PWM bloğu mevcuttur. %PWM0, %Q0.0.0 adanmış çıkışını kullanırken; %PWM1, %Q0.0.1 adanmış çıkışı kullanır. %PLS fonksiyon bloğu da aynı adanmış çıkışları kullanmaya çalışır, dolayısıyla bu iki fonksiyon arasında seçim yapmanız gerekmektedir.

30 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 30 Gösterim

31 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 31 Karakteristikler Sağdaki tablo, PLS fonksiyon bloğunun karakteristiklerini içerir:

32 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 32 Periyotların aralığı Önayar değeri ve zaman tabanı, yapılandırma sırasında değiştirilebilir. Bunlar, sinyal periyodu T=%PLSi.P * TB 'yi sabitlemek için kullanılır. Daha düşük yüzdelerin elde edilmesi için, seçilen %PLSi.P'nin daha büyük olması gerekir. Mevcut periyot aralıkları: ms ila 36.5 ms, ms adımlarda (27.4Hz - 7kHz) 0.57 ms ila 146 ms, 0.57 ms adımlarda (6.84Hz kHz) 20 ms ila 5.45 dakika, 10 ms adımlarda 2 s ila 9.1 saat, 1 s adımlarda

33 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 33 Çalışma Aşağıda, %PLS fonksiyon bloğunun darbe diyagramı verilmiştir.

34 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları Hızlı Sayıcı Fonksiyon Bloğu (%FC) Açıklama: Hızlı sayıcı fonksiyon bloğu (%FC) bir yukarı sayıcı ya da bir aşağı sayıcı olarak kullanılır. Dijital girişlerin yükselen kenarlarını, 5 khz frekansa kadar sayabilir. TWDLCA 40DRF Kompakt denetleyiciler dört adede kadar hızlı sayıcı kullanmak üzere yapılandırılabilirken, diğer Kompakt denetleyici serilerinde bu sayı maksimum üçtür. Modüler denetleyiciler sadece iki hızlı sayıcı kullanabilirler. Hızlı sayıcı fonksiyon blokları %FC0, %FC1, %FC2 ve %FC3 sırasıyla adanmış girişler %I0.0.2, %I0.0.3, %I0.0.4 ve %I0.0.5 i kullanır. Bu bitler kendi özel kullanımları için ayrılmamıştır. Bu bitlerin ataması yapılırken diğer fonksiyon bloklarının kullanımı ile birlikte düşünülmelidir. 34

35 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları Hızlı Sayıcı fonksiyon bloğu örneği Gösterim Aşağıdaki, bir Hızlı Sayıcı fonksiyon bloğu örneğidir. 35

36 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları Parametreler 36

37 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları Özel not: Eğer ayarlanabilir (adjustable) olarak yapılandırılmışsa, uygulama, ön-ayar değeri %FCi.P'yi ve mevcut değer %FCi.V'yi herhangi bir anda değiştirebilir. Fakat yeni bir değer, yalnızca giriş reseti aktif ise veya %FCi.D çıkışının yükselen kenarında ise hesaba katılır. Bu, bir tek darbe kaybı olmaksızın ardışıl farklı saymalara olanak sağlar. Çalışma: Yukarı sayıcı olarak yapılandırılmışsa, adanmış girişte bir yükselen kenar göründüğünde, mevcut değer, bir arttırılır. Değer ön-ayar değeri %FCi.P'ye eşit olduğunda, Tamam çıkış biti %FCi.D, 1 yapılır ve mevcut değer %FCi.V'ye sıfır yüklenir. Aşağı sayıcı olarak yapılandırılmışsa, adanmış girişte bir yükselen kenar göründüğünde, mevcut değer bir azaltılır. Değer sıfır olduğunda, Tamam çıkış biti %FCi.D, 1 yapılır ve ön-ayar değeri %FCi.P, mevcut değer %FCi.V'ye yüklenir. 37

38 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları Konfigürasyon ve Programlama Bu örnekte hızlı sayıcı izin girişi %I1.1 1'e set edilmişken, 5000'e kadar yukarı sayar. %FC0 için giriş, adanmış giriş %I0.0.2'dir. Ön-ayar değerine ulaşıldığında, %FC0.D; %FC0.R, %I1.2 VE %M0 tarafından resetleninceye kadar, "on" konumuna gelir ve orada kalır. 38

39 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları Özel Durumlar Aşağıdaki tablo, %FC fonksiyon bloğunun programlanması için özel durumların bir listesini içermektedir. 39

40 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları Çok Hızlı Sayıcı Fonksiyon Bloğu (%VFC) Açıklama Çok Hızlı Sayıcı fonksiyon bloğu (%VFC), TwidoSoft kullanılarak yapılandırılabilir ve aşağıdaki fonksiyonlardan herhangi birini gerçekleştirir: Yukarı/Aşağı Sayıcı Yukarı/Aşağı İki-Fazlı Sayıcı Tek Yukarı Sayıcı Tek Aşağı Sayıcı Frekansmetre %VFC, dijital girişlerin, 20 khz frekanslara kadar sayılmasını sağlar. TWDLCA 40DRF Kompakt denetleyiciler iki adet çok hızlı sayıcı bulundururken, diğer Kompakt denetleyiciler bir adet ÇHS yapılandırılabilir. Modüler denetleyiciler iki adede kadar çok hızlı sayıcı yapılandırılabilir. 40

41 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları Adanmış G/Ç Atamaları Çok Hızlı Sayıcı fonksiyon blokları, adanmış girişleri ve yardımcı giriş ve çıkışları kullanır. Bu giriş ve çıkışlar, kendi özel kullanımları için ayrılmamıştır. Bunların ataması, diğer fonksiyon bloklarının bu adanmış kaynaklar için kullanımı ile gözönünde bulundurularak yapılmalıdır. Aşağıdaki tablo, bu atamaları özetler: 41

42 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları %VFC0 %VFC1 42

43 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları Açıklamalar: Yuk./Aş.=Yukarı/Aşağı Ops. Kul.=Opsiyonel kullanım Kullanılmadığında, giriş veya çıkış, uygulama tarafından ana çevrimde yönetilmek üzere bir normal mevcut dijital G/Ç olarak kalır. %I0.0.2, kullanılırsa, %FC0 mevcut değildir. %I0.0.3, kullanılırsa, %FC1 mevcut değildir. %I0.0.4, kullanılırsa, %FC2 mevcut değildir. %I0.0.5, kullanılırsa, %FC3 mevcut değildir. 43

44 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları Gösterim Aşağıdaki, Çok Hızlı Sayıcının bir blok gösterimidir. 44

45 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları Parametreler Aşağıdaki tablo, çok hızlı sayıcı karakteristiklerini listeler. 45

46 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 46

47 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 47

48 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 48

49 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 49

50 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları Sayma Fonksiyonu Tanımı Çok hızlı sayma fonksiyonu, 20 khz'lik bir maksimum frekansa kadar, standart modda 0'dan 65535'e ve 0 dan 4,294,967,295 kadar bir aralıkta çalışır. Sayılacak darbeler, aşağıdaki şekilde uygulanır: %VFC1 IA ya 50

51 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları Fonksiyon Blokları hakkında Artma ve azalma işlemleri, yalnızca sayma fonksiyonu izinlenmiş ise, darbelerin yükselen kenarında gerçekleştirilir. Sayma modunda kullanılan iki opsiyonel giriş mevcuttur: ICa ve IPres. ICa, mevcut değeri (%VFCi.V) yakalamak için kullanılır ve %VFCi.C'de saklanır. ICa girişleri, %VFC0 için, %I0.0.3 ve eğer mevcutsa %VFC1 için, %I0.0.4 olarak belirlenir. IPres girişi aktif olduğunda, mevcut değer aşağıdaki yollarla etkilenir: %VFCi.V, 0'a reset edilir. Aşağı-sayma için, %VFCi.V, %VFCi.P'ye set edilir. Frekans sayma için, %VFCi.V ve VFCi.M, 0'a set edilir. Aynı zamanda, %VFCi.F'nin sıfıra reset edileceğine dikkat ediniz. IPres girişleri, %VFC0 için, %I0.0.2 ve eğer mevcutsa %VFC1 için, %I0.0.5 olarak belirlenir. 51

52 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları Fonksiyon Bloğu Çıkışları Hakkında Notlar Tüm fonksiyonlar için, mevcut değer, iki eşik ile (%VFCi.S0 ve %VFCi.S1) karşılaştırılır. Bu karşılaştırma sonucuna göre, bu iki bit nesnesi (%VFCi.TH0 ve %VFCi.TH1), eğer mevcut değer, karşılık gelen eşikten büyük veya eşiğe eşit ise 1'e set edilir; aksi durumda 0'a reset edilir. Refleks çıkışları (yapılandırılmışsa), bu karşılaştırmalara uygun olarak set edilir. Hiçbir (0), 1 veya 2 çıkışın yapılandırılabile-ceğine dikkat ediniz. %VFC.U, FB'nun bir çıkışıdır, ilişkilendirilmiş sayıcı değişmesinin yönünü verir (Yukarı için 1, Aşağı için 0). 52

53 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları Sayma Fonksiyonu Diyagramı 53

54 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları Tek Yukarı Sayıcı Çalışması Aşağıdaki, %VFC'nin bir tek yukarı sayıcı modunda kullanımına bir örnektir. Bu örnek için şu konfigürasyon elemanları set edilmiştir: %VFC0.P ön-ayar değeri, 17'dir. %VFC0.S0 aşağı eşik değeri, 14'tür ve %VFC0.S1 yukarı eşiği 20'dir. 54

55 Aşağıda bir zamanlama çizelgesi görülmektedir: Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları

56 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları Tek Aşağı Sayıcı Çalışması Aşağıdaki, %VFC'nin bir tek aşağı sayıcı modunda kullanımına bir örnektir. Bu örnek için şu konfigürasyon elemanları set edilmiştir: %VFC0.P ön-ayar değeri, 17'dir. %VFC0.S0 aşağı eşik değeri, 14'tür ve %VFC0.S1 yukarı eşiği 20'dir. 56

57 0 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları

58 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları Yukarı/Aşağı Sayıcı Çalışması Aşağıdaki, %VFC'nin bir yukarı-aşağı sayıcı modunda kullanımına bir örnektir. Bu örnek için şu konfigürasyon elemanları set edilmiştir: %VFC0.P ön-ayar değeri, 17'dir. %VFC0.S0 aşağı eşik değeri, 14'tür ve %VFC0.S1 yukarı eşiği 20'dir. 58

59 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları

60 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları Frekansmetre Fonksiyonunun Tanımı %VFC'nin frekansmetre fonksiyonu, IA girişi üzerinde bir periyodik sinyalin Hz cinsinden ölçülmesi için kullanılır. Ölçülebilen frekans aralığı 10Hz ile 20KHz arasındadır. Kullanıcı iki zaman tabanı arasında seçim yapabilir. Bu seçim, yeni bir nesne, %VFC.T (zaman tabanı) aracılığı ile yapılır. 100=100ms'lik zaman tabanı, 1000=1s'lik zaman tabanı (time base). %VFC.M (Frekans Ölçümü Geçerli) nesnesi ölçmenin tamamlandığını göstermek üzere 1 yapılır. 60

61 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları Frekansmetre Fonksiyonu Diyagramı 61

62 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları Frekansmetre Çalışması Aşağıdaki, %VFC'nin frekansmetre modunda kullanımına ait bir zamanlama diyagramı örneğidir. 62

63 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları Özel Durumlar Aşağıdaki tablo, %VFC fonksiyon bloğunun programlanması için özel durumların bir listesini içerir: 63

64 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 64 Saat Fonksiyonları Açıklama Twido denetleyiciler, Gerçek-Zaman Saati opsiyonu (GZS) gerektiren bir gün zamanı saati fonksiyonuna sahiptir ve aşağıdakileri sağlar: Takvim blokları, önceden tanımlı zamanlarda olayları kontrol etmek için kullanılır. Zaman/tarih damgalama (stamping) zaman ve tarihleri, olaylara atamak ve olay Twido gün zamanı saatine, TwidoSoft Software (Yazılım) menüsündeki Schedule Blocks (Takvim Blokları) seçilerek erişilebilir. Gün zamanı saati, bir program tarafından da ayarlanabilir. Eğer batarya, denetleyici kapatılmadan önce, en az altı saat boyunca şarj edilmiş ise, denetleyici kapatıldığında, saat ayarları 30 güne kadar çalışmaya devam eder. Gün zamanı saati, 24-saat formatındadır ve artık yılları da hesaba katar.

65 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 65 GZS Düzeltmesi Değeri GZS Düzeltmesi değeri, GZS'nin doğru çalışması için gereklidir. Her bir GZS ünitesi, ünite üzerine yazılmış kendi düzeltme değerine sahiptir. Bu değer, TwidoSoft'ta Controller Operation diyalog kutusundaki Configure RTC (GZS'yi Konfigüre Et) opsiyonu kullanılarak yapılandırılabilir.

66 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 66 Takvim Blokları Açıklama Takvim Blokları, önceden tanımlı bir ay, gün ve zamandaki aksiyonları kontrol etmek için kullanılır. Maksimum 16 takvim bloğu kullanılabilir ve herhangi bir program girişine ihtiyaç duymaz. Not: Sistem biti %S51'i, Gerçek-Zaman Saati (GZS) opsiyonunun yerleştirilmiş olduğunu doğrulamak için kontrol ediniz. Takvim bloklarının kullanılması için GZS opsiyonu gereklidir.

67 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 67 Parametreler Aşağıdaki tablo, bir takvim bloğu için parametreleri listeler.

68 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 68 Takvim Bloklarını İzinlemek Sistem sözcüğü %SW114'ün bitleri 16 takvim bloğunun her birinin çalışmasını izinler (bit, 1'e set edilir) veya iptal eder (bit 0'a set edilir). %SW114'deki takvim bloklarının atanması: Default olarak (veya bir soğuk yeniden başlatmadan sonra) bir sistem sözcüğünün tüm bitleri, 1'e set edilir. Program tarafından bu bitlerin kullanımı opsiyoneldir. Takvim Bloklarının Çıkışı Aynı çıkış (%Mi veya %Qj.k) birkaç blok tarafından atanmışsa, bu nesneye son olarak atanan, bu blokların herbirinin sonucunun "OR'lanmışıdır" (aynı çıkış için birkaç "çalışma aralığı" olması mümkündür).

69 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 69 Örnek Aşağıdaki tablo, bir yaz ayı sulama programı örneği için parametreleri göstermektedir:

70 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 70 Takvim bloğu, aşağıdaki program kullanılarak, bir anahtar veya %I0.1 girişine bağlı bir nem dedektörü aracılığıyla iptal edilebilir. Aşağıdaki zamanlama diyagramı, %Q0.2 çıkışının aktivasyonunu gösterir.

71 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 71 Program aracılığıyla Zaman Tarihleme Tarih ve zamanın her ikisi birden, sistem sözcükleri %SW50 ila %SW53'te mevcuttur. Bu yüzden, güncel tarih ve zaman ile anlık değerler veya ayar noktalarını (setpoints) içerebilen sözcükler %MWi (veya %KWi) arasında aritmetik karşılaştırmalar yaparak, denetleyici programı içinde zaman ve tarih damgalama gerçekleştirmek mümkündür.

72 Zaman/Tarih Damgalama Açıklama Sistem sözcükleri %SW50 ila %SW53; bir çevresel (peripheral) cihaz üzerinde görüntüleme için veya cihaza iletim için yararlı olan güncel tarih ve zamanı BCD formatında içerir. Bu sistem sözcükleri, bir olayın zaman ve tarihini saklamak için kullanılabilir. Not: Tarih ve zaman, opsiyonel Operatör Ekranı kullanılarak da ayarlanabilir. Bir Olayı Tarihlemek Bir olayı tarihlemek için; atama işlemleri kullanmak, sistem sözcüklerinin içeriğini dahili sözcüklere transfer etmek ve daha sonra bu dahili sözcükleri işlemek yeterlidir (örneğin, birimi görüntülemek için EXCH komutu aracılığıyla iletim). Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları

73 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 73 Programlama Örneği Aşağıdaki örnek, %I0.1 girişi üzerindeki bir yükselen kenarın nasıl tarihleneceğini gösterir. Bir olay saptandığında, sözcük tablosu aşağıdakileri içerir: Not: (1) 0 = Pazartesi, 1 = Salı, 2 = Çarşamba, 3 = Perşembe, 4 = Cuma, 5 = Cumartesi, 6 = Pazar.

74 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 74 Sözcük Tablosu Örneği 19 Nisan 2002, Pazartesi, 13:40:30 için örnek veri: Son Durmanın Tarih ve Zamanı Sistem sözcükleri %SW54 ila %SW57, son durmanın (stop) tarih ve zamanını içerir ve %SW58 sözcüğü, son durmanın nedenini BCD formatında gösteren kodu içerir.

75 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 75 Tarih ve Zamanı Ayarlamak Açıklama Tarih ve zaman ayarları, aşağıdaki yöntemlerden biri kullanılarak güncellenebilir: TwidoSoft Set Time (Zamanı Ayarla) diyalog kutusunu kullanınız. Bu diyalog, Controller menüsünden Controller Operations (Kontrolör İşlemleri) seçilerek görüntülenen Controller Operations diyalog kutusunda mevcuttur. %SW50 ila %SW53 sistem sözcüklerini veya sistem sözcüğü %SW59'u kullanınız. Tarih ve zaman ayarları, yalnızca denetleyici üzerinde GZS opsiyon kartuşu (TWDXCPRTC) kurulu olduğunda güncellenebilir.

76 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 76 %SW50 ila %SW53'ü Kullanmak Sistem sözcükleri %SW50 ila %SW53'ü, tarih ve zamanı ayarlamakta kullanmak için, %S50 biti, 1'e kurulmalıdır. Bu işlem, aşağıdakilere yol açar: %SW50 ila %SW53 sözcüklerinin, dahili saat aracılığıyla güncellenmesini iptal eder. %SW50 ila %SW53 sözcüklerine yazılmış değerleri, dahili saate iletir.

77 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 77 Programlama örneği:

78 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 78 Sözcükler %MW10 ila %MW13; yeni tarih ve zamanı, BCD formatında içerecektir ve sözcükler %SW50 ila %SW53'ün kodlamasına karşılık gelecektir. Word tablosu, yeni tarih ve zamanı içermek zorundadır: 19 Nisan 2002, Pazartesi için veri örneği: %SW59'u Kullanmak Tarih ve zamanı güncellemek için bir başka yöntem, sistem biti %S59'u ve tarih ayarlama sistem sözcüğü %SW59'u kullanmaktır. %S59 bitini 1 yapmak, mevcut tarih ve zamanı, %SW59 sözcüğü aracılığıyla ayarlamaya olanak sağlar. %SW59, tarih ve zaman bileşenlerinin herbirini, bir yükselen kenarda arttırır veya azaltır.

79 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 79 Uygulama Örneği Aşağıdaki ön panel, dahili saatin (clock) saatini (hour), dakikalarını ve saniyelerini değiştirmek için yaratılmıştır. Kontrollerin tanımı: Saatler/Dakikalar/Saniyeler anahtarı, sırasıyla %I0.2, %I0.3 ve %I0.4 girişlerini kullanarak, değiştirilecek zaman göstergesini seçer. Push buton "+"; seçilen zaman göstergesini, %I0.0 girişini kullanarak arttırır. Push buton "-"; seçilen zaman göstergesini, %I0.1 girişini kullanarak azaltır.

80 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 80 Aşağıdaki program, panelden girişleri okur ve dahili saati ayarlar.

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI 23.02.2015 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 2 Boole İşleme Ana Fonksiyon Blokları Nümerik İşleme Program Buyrukları ANA BUYRUKLAR 23.02.2015 Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI 23.02.2015 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 2 PROGRAMLANABİLİR DENETLEYİCİLER SIRALI İŞLEMLER İÇİN DRUM CONTROLLER FONKSİYON BLOĞU 23.02.2015 Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI 23.02.2015 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 2 PROGRAMLANABİLİR DENETLEYİCİLER NÜMERİK İŞLEME 23.02.2015 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 3

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI 23.02.2015 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 2 PROGRAMLANABİLİR DENETLEYİCİ UYGULAMALARI ANALOG MODÜLLERİN KULLANILMASI 23.02.2015 Yrd.Doç.Dr. Dilşad

Detaylı

1. Sayıcıların çalışma prensiplerini ve JK flip-floplarla nasıl gerçekleştirileceğini anlamak. 2. Asenkron ve senkron sayıcıları incelemek.

1. Sayıcıların çalışma prensiplerini ve JK flip-floplarla nasıl gerçekleştirileceğini anlamak. 2. Asenkron ve senkron sayıcıları incelemek. DENEY 7-2 Sayıcılar DENEYİN AMACI 1. Sayıcıların çalışma prensiplerini ve JK flip-floplarla nasıl gerçekleştirileceğini anlamak. 2. Asenkron ve senkron sayıcıları incelemek. GENEL BİLGİLER Sayıcılar, flip-floplar

Detaylı

TWIDO DENETLEYİCİLER TWDLCAE40DRF

TWIDO DENETLEYİCİLER TWDLCAE40DRF TWIDO DENETLEYİCİLER TWDLCAE40DRF Analog Potansiyometrelerin Tanımı Açıklama Aşağıdaki kısımda, kompakt denetleyici üzerindeki analog potansiyometre anlatılmıştır. Tanım TWDLCAA10DRF ve TWDLCAA16DRF

Detaylı

DENEY 2- Sayıcılar. 1. Sayıcıların prensiplerinin ve sayıcıların JK flip-flopları ile nasıl gerçeklendiklerinin incelenmesi.

DENEY 2- Sayıcılar. 1. Sayıcıların prensiplerinin ve sayıcıların JK flip-flopları ile nasıl gerçeklendiklerinin incelenmesi. DENEY 2- Sayıcılar DENEY 2- JK Flip-Flop Devreleri DENEYİN AMACI 1. Sayıcıların prensiplerinin ve sayıcıların JK flip-flopları ile nasıl gerçeklendiklerinin incelenmesi. GENEL BİLGİLER Sayıcılar flip-floplar

Detaylı

Bölüm 7 Ardışıl Lojik Devreler

Bölüm 7 Ardışıl Lojik Devreler Bölüm 7 Ardışıl Lojik Devreler DENEY 7- Flip-Floplar DENEYİN AMACI. Kombinasyonel ve ardışıl lojik devreler arasındaki farkları ve çeşitli bellek birimi uygulamalarını anlamak. 2. Çeşitli flip-flop türlerinin

Detaylı

Örnek. Yıl : Ay : Gün : Saat : Dakika : Saniye : VB200 VB201 VB202 VB203 VB204 VB205 VB206 VB207

Örnek. Yıl : Ay : Gün : Saat : Dakika : Saniye : VB200 VB201 VB202 VB203 VB204 VB205 VB206 VB207 BÖLÜM 22 GERÇEK ZAMAN SAATĐ Gerçek zaman saati uygulamaları, çok farklı amaçlar için yapılabilir Örneğin : Okullarda ders zilinin programlanmasında, günün belirli saatinde ve belirli süre ile bir yükün

Detaylı

Deney 3 5 Üç-Fazlı Tam Dalga Tam-Kontrollü Doğrultucu

Deney 3 5 Üç-Fazlı Tam Dalga Tam-Kontrollü Doğrultucu Deney 3 5 Üç-Fazlı Tam Dalga Tam-Kontrollü Doğrultucu DENEYİN AMACI 1. Üç-fazlı tam dalga tam-kontrollü doğrultucunun çalışma prensibini ve karakteristiklerini anlamak. 2. Üç-fazlı tam dalga tam-kontrollü

Detaylı

DENEY 2- Sayıcılar ve Kaydırmalı Kaydediciler

DENEY 2- Sayıcılar ve Kaydırmalı Kaydediciler DENEY 2- Sayıcılar ve Kaydırmalı Kaydediciler DENEY 2a- JK Flip-Flop Devreleri DENEYİN AMACI 1. Sayıcıların prensiplerinin ve sayıcıların JK flip-flopları ile nasıl gerçeklendiklerinin incelenmesi. GENEL

Detaylı

Teorik Bilgi DENEY 7: ASENKRON VE SENKRON SAYICILAR

Teorik Bilgi DENEY 7: ASENKRON VE SENKRON SAYICILAR DENEY 7: ASENKRON VE SENKRON SAYICILAR Deneyin Amaçları Asenkron ve senkron sayıcı devre yapılarının öğrenilmesi ve deneysel olarak yapılması Deney Malzemeleri 74LS08 Ve Kapı Entegresi (1 Adet) 74LS76

Detaylı

Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri

Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri DENEY 4-1 Flip-Floplar DENEYİN AMACI 1. Kombinasyonel ve ardışıl lojik devreler arasındaki farkları ve çeşitli bellek birimi uygulamalarını anlamak. 2. Çeşitli flip-flop

Detaylı

KAÇAK AKIM RÖLESİ. www.ulusanelektrik.com.tr. Sayfa 1

KAÇAK AKIM RÖLESİ. www.ulusanelektrik.com.tr. Sayfa 1 DELAB TM-18C KAÇAK AKIM RÖLESİ İÇERİK GENEL / BUTON FONKSİYONLARI.2 PARAMETRE AYARLARI...2 PARAMETRE AÇIKLAMALARI 3 KAÇAK AKIM AYARLARI...3 AÇMA SÜRESİ AYARLARI.3 AŞIRI AKIM AYARLARI...4 ÇALIŞMA SÜRESİ..4

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI 23.02.2015 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 2 PROGRAMLANABİLİR DENETLEYİCİLER PROGRAM BUYRUKLARI 23.02.2015 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları

Detaylı

KONTROL SİSTEMLERİNE GİRİŞ. Hazırlayan Dr.Birol Arifoğlu

KONTROL SİSTEMLERİNE GİRİŞ. Hazırlayan Dr.Birol Arifoğlu KONTROL SİSTEMLERİNE GİRİŞ Hazırlayan Dr.Birol Arifoğlu Temel Kavramlar ve Tanımlar Açık Çevrim Kontrol Sistemleri Kapalı Çevrim (Geri Beslemeli) Kontrol Sistemleri İleri Beslemeli Kontrol Sistemleri Otomatik

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Mustafa Arnavut Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/12 1. AMAÇ Bu talimatın amacı

Detaylı

FUJI MICRO HIZLI DEVREYE ALMA KILAVUZU

FUJI MICRO HIZLI DEVREYE ALMA KILAVUZU FUJI MICRO HIZLI DEVREYE ALMA KILAVUZU KONTEK OTOMASYON A.Ş. BEYİT SOK. NO:27 YUKARI DUDULLU ÜMRANİYE / İSTANBUL 0216 466 47 00 (T) 0216 466 21 20 (F) www.kontekotomasyon.com.tr Sayfa 1 / 7 TUŞ FONKSİYONLARI

Detaylı

C-Serisi PLC İleri Seviye Eğitim

C-Serisi PLC İleri Seviye Eğitim C-Serisi PLC İleri Seviye Eğitim 1 PLC ye Giriş 2 PLC ye Giriş 3 PLC ye Giriş CJ1 I/O Modülleri - 8/16/32/64pts Max I/O - 160,640 Max Program Kapasitesi - 20K Steps Komut sayısı - 400 4 PLC Ladder Diyagram

Detaylı

Bölüm 8 Ardışıl Lojik Devre Uygulamaları

Bölüm 8 Ardışıl Lojik Devre Uygulamaları Bölüm 8 Ardışıl Lojik Devre Uygulamaları DENEY 8-1 Kayan LED Kontrolü DENEYİN AMACI 1. Kayan LED kontrol devresinin çalışma prensibini anlamak. 2. Bir kayan LED kontrol devresi gerçekleştirmek ve çalıştırmak.

Detaylı

OTOMASYON SİSTEMLERİ. Hazırlayan Yrd.Doç.Dr.Birol Arifoğlu

OTOMASYON SİSTEMLERİ. Hazırlayan Yrd.Doç.Dr.Birol Arifoğlu OTOMASYON SİSTEMLERİ Hazırlayan Yrd.Doç.Dr.Birol Arifoğlu Temel Kavramlar ve Tanımlar Açık Çevrim Kontrol Sistemleri Kapalı Çevrim (Geri Beslemeli) Kontrol Sistemleri İleri Beslemeli Kontrol Sistemleri

Detaylı

Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri

Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri DENEY 4-1 Flip-Floplar DENEYİN AMACI 1. Kombinasyonel ve ardışıl lojik devreler arasındaki farkları ve çeşitli bellek birimi uygulamalarını anlamak. 2. Çeşitli flip-flop

Detaylı

Yumuşak Yolvericiler. Kalkış için kontrollü yol verme fonksiyonları. Duruş için özellikle pompa uygulamalarına yönelik yumuşak duruş fonksiyonları

Yumuşak Yolvericiler. Kalkış için kontrollü yol verme fonksiyonları. Duruş için özellikle pompa uygulamalarına yönelik yumuşak duruş fonksiyonları Yumuşak Yolvericiler Vektör kontrollü AKdem dijital yumuşak yol vericisi, 6-tristör kontrollü olup, 3 fazlı sincap kafesli motorlarda yumuşak kalkış ve duruş prosesleri için tasarlanmıştır. Vektör kontrol,

Detaylı

EEM122SAYISAL MANTIK SAYICILAR. Elektrik Elektronik Mühendisliği Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Sağkol

EEM122SAYISAL MANTIK SAYICILAR. Elektrik Elektronik Mühendisliği Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Sağkol EEM122SAYISAL MANTIK BÖLÜM 6: KAYDEDİCİLER VE SAYICILAR Elektrik Elektronik Mühendisliği Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Sağkol KAYDEDİCİLER VE SAYICILAR Flip-flopkullanan devreler fonksiyonlarına göre iki guruba

Detaylı

DVP-SV2 SERİSİ PLC YÜKSEK HIZLI PALS GİRİŞLERİ COUNTER TABLOSU

DVP-SV2 SERİSİ PLC YÜKSEK HIZLI PALS GİRİŞLERİ COUNTER TABLOSU DVP-SV2 SERİSİ PLC YÜKSEK HIZLI PALS GİRİŞLERİ COUNTER TABLOSU DELTA ES5 SERİSİ OPEN COLLECTOR ENCODER KABLO RENKLERİ KAHVERENGİ ENCODER BESLEMESİ (24VDC) MAVİ ENCODER BESLEMESİ (0VDC) SİYAH ENCODER OUTPUT

Detaylı

EEM 419-Mikroişlemciler Güz 2017

EEM 419-Mikroişlemciler Güz 2017 EEM 419-Mikroişlemciler Güz 2017 Katalog Bilgisi : EEM 419 Mikroişlemciler (3+2) 4 Bir mikroişlemci kullanarak mikrobilgisayar tasarımı. Giriş/Çıkış ve direk hafıza erişimi. Paralel ve seri iletişim ve

Detaylı

GW420. Kurutma Makinesi Bilgisayar Kullanım Klavuzu. Lütfen kurulumdan önce dikkatle okuyunuz.

GW420. Kurutma Makinesi Bilgisayar Kullanım Klavuzu. Lütfen kurulumdan önce dikkatle okuyunuz. GW420 Kurutma Makinesi Bilgisayar Kullanım Klavuzu Lütfen kurulumdan önce dikkatle okuyunuz. KATALOG Bölüm 1 Klavye Arayüzü... 1 Bölüm 2 Çalışma Talimatı... 2 1. Sistem Başlatma... 2 2. Parametre Ayarları...

Detaylı

Her 2 teknolojide de, hem ankastre programlama hem de merkezi programlama kullanılır.

Her 2 teknolojide de, hem ankastre programlama hem de merkezi programlama kullanılır. Programlama Programlama nedir? Programlama; ısıtmanın otomatik, gözle görülür biçimde ve kullanıcının ortamda bulunduğu sürelere göre yönetilmesidir. Isıtma süreleri, 7 günlük veya 24 saatlik zaman dilimlerinde

Detaylı

Deney 3: Asenkron Sayıcılar

Deney 3: Asenkron Sayıcılar Deney 3: Asenkron Sayıcılar Sayıcılar hakkında genel bilgi sahibi olunması, asenkron sayıcıların kurulması ve incelenmesi Kullanılan Elemanlar 1xLM555 Entegresi, 1x10 kohm direnç, 1x100 kohm direnç, 1x10

Detaylı

: WEST SOUND : TKS 207 R (RACK TİPİ) WEST SOUND TKS 207 R PROGRAMLI OKUL SAATİ KULLANIM ALANLARI:

: WEST SOUND : TKS 207 R (RACK TİPİ) WEST SOUND TKS 207 R PROGRAMLI OKUL SAATİ KULLANIM ALANLARI: MARKA : WEST SOUND MODEL : TKS 207 R (RACK TİPİ) ÜRÜN CİNSİ : PROGRAMLI OKUL SAATİ WEST SOUND TKS 207 R PROGRAMLI OKUL SAATİ KULLANIM ALANLARI: Okullar, Dershaneler, Fabrikalar, Halı sahalar vb. alanlarda

Detaylı

DELTA PLC DE ZAMANLAYICILAR

DELTA PLC DE ZAMANLAYICILAR DELTA PLC DE ZAMANLAYICILAR TMR Komutu TMR komutunun önündeki şart sinyal akışını sağladığında timer bobini saymaya başlar. Zaman dolduğunda, yani içerik >= ayar değeri (set değeri) olduğunda, adreslenen

Detaylı

FBs-serisi. Programlanabilir Kontrol Cihazı. Kullanım Kitabı - II [ İleri Düzey Uygulamalar. Önsöz, İçerik. FBs-PLC Interrupt Fonksiyonu 9

FBs-serisi. Programlanabilir Kontrol Cihazı. Kullanım Kitabı - II [ İleri Düzey Uygulamalar. Önsöz, İçerik. FBs-PLC Interrupt Fonksiyonu 9 Önsöz, İçerik FBs-PLC Interrupt Fonksiyonu 9 FBs-PLC Yüksek Hızlı Sayıcı ve Zamanlayıcı 10 FBs-PLC nin Haberleşmesi 11 FBs-serisi Programlanabilir Kontrol Cihazı FBs-PLC Haberleşme Bağlantı Uygulamaları

Detaylı

MODEL OP-CN4. Sürüm 2.0 KULLANMA KILAVUZU ARTIMSAL SAYICI UYARI! CİHAZI KULLANMADAN ÖNCE DİKKATLİCE OKUYUNUZ

MODEL OP-CN4. Sürüm 2.0 KULLANMA KILAVUZU ARTIMSAL SAYICI UYARI! CİHAZI KULLANMADAN ÖNCE DİKKATLİCE OKUYUNUZ MODEL OP-CN4 ARTIMSAL SAYICI Sürüm 2.0 KULLANMA KILAVUZU UYARI! CİHAZI KULLANMADAN ÖNCE DİKKATLİCE OKUYUNUZ 1. Cihazın elektriksel bağlantılarını son sayfada belirtilen şekilde yapınız. 2. Elektriksel

Detaylı

2 Ders Kodu: EMEZ202 3 Ders Türü: Zorunlu 4 Ders Seviyesi Önlisans

2 Ders Kodu: EMEZ202 3 Ders Türü: Zorunlu 4 Ders Seviyesi Önlisans PROGRAMLANABİLİR MANTIK DENETLEYİCİLER 1 Ders Adi: PROGRAMLANABİLİR MANTIK DENETLEYİCİLER 2 Ders Kodu: EMEZ202 3 Ders Türü: Zorunlu 4 Ders Seviyesi Önlisans 5 Dersin Verildiği Yıl: 2 6 Dersin Verildiği

Detaylı

Mini CRD MONTAJ & KULLANIM KILAVUZU. Program Saatli Dijital Oda Termostatı. Ürün Kodu : 3.020167

Mini CRD MONTAJ & KULLANIM KILAVUZU. Program Saatli Dijital Oda Termostatı. Ürün Kodu : 3.020167 Mini CRD Program Saatli Dijital Oda Termostatı MONTAJ & KULLANIM KILAVUZU Ürün Kodu : 3.020167 G E N E L Ö Z E L L İ K L E R İki sıcaklık seviyeli oda termostatı, Kalorifer Devresi için haftalık program

Detaylı

L300P GÜÇ BAĞLANTISI BAĞLANTI TERMİNALLERİ

L300P GÜÇ BAĞLANTISI BAĞLANTI TERMİNALLERİ L3P HITACHI HIZ KONTROL ÜNİTESİ KULLANIM KILAVUZU L3P GÜÇ BAĞLANTISI KONTROL DEVRESİ TERMİNAL BAĞLANTISI BAĞLANTI TERMİNALLERİ Terminal Tanımı Açıklama Sembolü L1 L2 L3 Giriş fazları Şebeke gerilimi bağlanacak

Detaylı

Elektriksel-Fiziksel Özellikler... 2 Kullanım... 3 Uygulama Örnekleri... 7

Elektriksel-Fiziksel Özellikler... 2 Kullanım... 3 Uygulama Örnekleri... 7 FONKSİYON ÜRETECİ KULLANIM KILAVUZU (FUNCTION GENERATOR) İçindekiler Elektriksel-Fiziksel Özellikler... 2 Kullanım... 3 Uygulama Örnekleri... 7 Şekil Listesi Şekil 1 Fonksiyon üreteci... 2 Şekil 2 Fonksiyon

Detaylı

ML TFT 5 ARAYÜZ KULLANIM KILAVUZU

ML TFT 5 ARAYÜZ KULLANIM KILAVUZU ML TFT 5 ARAYÜZ KULLANIM KILAVUZU İçindekiler 1 ML TFT 5 Genel Özellikleri... 3 2 Arayüz... 3 2.1 Arayüz Hakkında... 3 2.2 Cihaz Haberleşmesi... 4 2.3 Kat Görselleri ve Ok Tipi Seçenekleri... 4 2.4 Tema

Detaylı

SANAEM RFQ (SPP) HIZLANDIRICISI GÜÇ KAYNAKLARI VE ÖLÇME KUTUSU KONTROL SİSTEMİ. Aydın ÖZBEY İstanbul Üniversitesi

SANAEM RFQ (SPP) HIZLANDIRICISI GÜÇ KAYNAKLARI VE ÖLÇME KUTUSU KONTROL SİSTEMİ. Aydın ÖZBEY İstanbul Üniversitesi SANAEM RFQ (SPP) HIZLANDIRICISI GÜÇ KAYNAKLARI VE ÖLÇME KUTUSU KONTROL SİSTEMİ Aydın ÖZBEY İstanbul Üniversitesi Proton hızlandırıcısı kontrol sistemi Neler üzerinde duracağız? Kontrol edilecek parametreler

Detaylı

SRV2 +2 FONKSİYON. Servo Motor Eğitim Seti. Tamamen mekatronik özel tasarım. Pratik Becerileri kazanmak ve Proje Odaklı Uzmanlık İçin

SRV2 +2 FONKSİYON. Servo Motor Eğitim Seti. Tamamen mekatronik özel tasarım. Pratik Becerileri kazanmak ve Proje Odaklı Uzmanlık İçin SRV2 Servo Motor Eğitim Seti Tamamen mekatronik özel tasarım Pratik Becerileri kazanmak ve Proje Odaklı Uzmanlık İçin %100 kendi imalatımız +2 FONKSİYON Pnömatik 2.eksen Vakumlu Parça Tutma Eğitim Seti

Detaylı

Fatih Üniversitesi. İstanbul. Haziran 2010. Bu eğitim dokümanlarının hazırlanmasında SIEMENS ve TEKO eğitim dokümanlarından faydalanılmıştır.

Fatih Üniversitesi. İstanbul. Haziran 2010. Bu eğitim dokümanlarının hazırlanmasında SIEMENS ve TEKO eğitim dokümanlarından faydalanılmıştır. Fatih Üniversitesi SIMATIC S7-200 TEMEL KUMANDA UYGULAMALARI 1 İstanbul Haziran 2010 Bu eğitim dokümanlarının hazırlanmasında SIEMENS ve TEKO eğitim dokümanlarından faydalanılmıştır. İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ...

Detaylı

DY-45 OSĐLOSKOP KĐTĐ. Kullanma Kılavuzu

DY-45 OSĐLOSKOP KĐTĐ. Kullanma Kılavuzu DY-45 OSĐLOSKOP KĐTĐ Kullanma Kılavuzu 01 Kasım 2010 Amatör elektronikle uğraşanlar için osiloskop pahalı bir test cihazıdır. Bu kitte amatör elektronikçilere hitap edecek basit ama kullanışlı bir yazılım

Detaylı

CAEeda TM GENEL TANITIM. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM GENEL TANITIM. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM GENEL TANITIM EDA Tasarım Analiz Mühendislik İÇİNDEKİLER 1. FARE TUŞLARININ GÖSTERİMİ...2 2. CAEeda TM YAZILIMININ GÖRSEL ARAYÜZ YAPISI...3 3. CAEeda TM VARSAYILAN İKON PANELİ TANIMLAMALARI...4

Detaylı

CPU ONE PLC KULLANMA KLAVUZU

CPU ONE PLC KULLANMA KLAVUZU CPU ONE PLC KULLANMA KLAVUZU A. GENEL ÖZELLİKLER CPU One endüstrinin zorlu şartları göz önüne alınarak, otomasyon ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanan yerli üretim programlanabilir kontrol cihazıdır.

Detaylı

Şekil. 64 Kelimelik Yığıtın Blok Şeması

Şekil. 64 Kelimelik Yığıtın Blok Şeması 1 YIĞIT (STACK) KURULUMU Çoğu bilgisayarın MİB de yığıt veya LIFO (Last In First Out) bulunur. Yığıt bir bellek parçasıdır ve son depolanan bilgi ilk geri dönen bilgi olur. Yığıta aktarılan son bilgi yığıtın

Detaylı

SAYISAL MANTIK LAB. PROJELERİ

SAYISAL MANTIK LAB. PROJELERİ 1. 8 bitlik Okunur Yazılır Bellek (RAM) Her biri ayrı adreslenmiş 8 adet D tipi flip-flop kullanılabilir. RAM'lerde okuma ve yazma işlemleri CS (Chip Select), RD (Read), WR (Write) kontrol sinyalleri ile

Detaylı

Ek bilgi Internet:.../cecx

Ek bilgi Internet:.../cecx Modüler PLC ler CECX İki ürün versiyonu: CoDeSys tabanlı modüler PLC CoDeSys ve SofMotion tabanlı motion PLC Kolay konfigürasyon Otomatik modül algılaması Network de PLC yi bulmak için arama fonksiyonu

Detaylı

UYGULAMA 1 24V START CPU V LO. Verilen PLC bağlantısına göre; START butonuna basıldığında Q0.0 çıkışını aktif yapan PLC programını yazınız.

UYGULAMA 1 24V START CPU V LO. Verilen PLC bağlantısına göre; START butonuna basıldığında Q0.0 çıkışını aktif yapan PLC programını yazınız. UYGULAMA 1 24V 0V START I1.5 I1.4 I1.3 I1.2 I1,1 I1.0 I0.7 I0.6 I0.5 I0.4 I0.3 I0.2 I0.1 I0.0 CPU-224 Q1.1 Q1.0 Q0.7 Q0.6 Q0.5 Q0.4 Q0.3 Q0.2 Q0.1 Q0.0 0V 24V LO Verilen PLC bağlantısına göre; START butonuna

Detaylı

Oterm EE101 Kablosuz Oda Termostatı. Oterm EE101 Kullanım Kılavuzu

Oterm EE101 Kablosuz Oda Termostatı. Oterm EE101 Kullanım Kılavuzu Oterm EE101 Kullanım Kılavuzu 1 EE101-TX EE101-RX 2 Oterm EE101 Kablosuz Oda Termostatı, kombiniz ile veya diğer ısıtma cihazları ile kullanabileceğiniz, evinizin konforunu artıran modern bir ısı kontrol

Detaylı

Kullanım Kılavuzu. SeekTech. a Bağlanma. Orijinal kılavuzun çevirisidir Türkçe 1

Kullanım Kılavuzu. SeekTech. a Bağlanma. Orijinal kılavuzun çevirisidir Türkçe 1 Kullanım Kılavuzu SeekTech & a Bağlanma Orijinal kılavuzun çevirisidir Türkçe 1 İçindekiler Listesi Sisteme Genel Bakış Tanım...3 Bluetooth Özellikleri...3 Yayılma Alanı...4 Bluetooth Bağlantısı Aygıtları

Detaylı

DENEY 3 HAVALI KONUM KONTROL SİSTEMİ DENEY FÖYÜ

DENEY 3 HAVALI KONUM KONTROL SİSTEMİ DENEY FÖYÜ DENEY 3 HAVALI KONUM KONTROL SİSTEMİ DENEY FÖYÜ 1. Deneyin Amacı Bu deneyde, bir fiziksel sistem verildiğinde, bu sistemi kontrol etmek için temelde hangi adımların izlenmesi gerektiğinin kavranması amaçlanmaktadır.

Detaylı

BAHCE S. 24 Vac. 9V TBOS Latching Solenoid. Wp1 Serisi Kullanım Kılavuzu

BAHCE S. 24 Vac. 9V TBOS Latching Solenoid.   Wp1 Serisi Kullanım Kılavuzu Kablolama çizelgesine bakınız. 24 Vac 9V BOS Latching Solenoid 1 adet Rain Bird BOS latching solenoid ile çalışan bir istasyonlu kontrol ünitesi. Kontrol ünitesinden vanalara giden kabloların yeraltı düşük

Detaylı

Modicon M221 Logic Controller Gelişmiş Fonksiyonlar Kitaplık Kılavuzu

Modicon M221 Logic Controller Gelişmiş Fonksiyonlar Kitaplık Kılavuzu Modicon M221 Logic Controller EIO0000002014 12/2017 Modicon M221 Logic Controller Gelişmiş Fonksiyonlar Kitaplık Kılavuzu 12/2017 EIO0000002014.05 www.schneider-electric.com Bu belgede sağlanan bilgiler

Detaylı

ARTOS7F1 ARIZA TESPİT CİHAZI VE PC OSİLOSKOP 7 FONKSİYON 1 CİHAZDA

ARTOS7F1 ARIZA TESPİT CİHAZI VE PC OSİLOSKOP 7 FONKSİYON 1 CİHAZDA ARTOS7F1 ARIZA TESPİT CİHAZI VE PC OSİLOSKOP 7 FONKSİYON 1 CİHAZDA ARTOS7F1 Arıza Tespit Cihazı ve PC Osiloskop her tür elektronik kartın arızasını bulmada çok etkili bir sistemdir. Asıl tasarım amacı

Detaylı

Archive Player Divar Series. Kullanım kılavuzu

Archive Player Divar Series. Kullanım kılavuzu Archive Player Divar Series tr Kullanım kılavuzu Archive Player İçindekiler tr 3 İçindekiler 1 Giriş 4 2 Çalışma 5 2.1 Programın başlatılması 5 2.2 Ana pencere tanıtımı 6 2.3 Açma düğmesi 6 2.4 Kamera

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ EĞİTİM SETİ

YENİLENEBİLİR ENERJİ EĞİTİM SETİ YENİLENEBİLİR ENERJİ EĞİTİM SETİ Yenilenebilir enerji sistemleri eğitim seti temel olarak rüzgar türbini ve güneş panelleri ile elektrik üretimini uygulamalı eğitime taşımak amacıyla tasarlanmış, kapalı

Detaylı

BAKALİTE ALMA ECOPRESS 50/100/200

BAKALİTE ALMA ECOPRESS 50/100/200 BAKALİTE ALMA ECOPRESS 50/100/200 ECOPRESS 50/100/200 Tasarım Ve Operasyon Tüm ECOPRESS modellerinde elektro-hidrolik çalışma prensibine sahip olup hava gerektirmez ECOPRESS yağ basıncının arttırılması

Detaylı

Teknik bilgi 2003. Münferit mahal sıcaklık kontrol elemanları. Bağlantı şeması

Teknik bilgi 2003. Münferit mahal sıcaklık kontrol elemanları. Bağlantı şeması Teknik bilgi 2003 Münferit mahal sıcaklık kontrol elemanları İşlevi: Oventrop oda termostatları ile, Oventrop elektro-termik servo tahrikler ve Oventrop radyatör vanaları kullanarak, münferit mahal sıcaklık

Detaylı

2011 FİYAT LİSTESİ ISI KONTROL CİHAZLARI DİJİTAL PANELMETRELER ZAMAN RÖLELERİ DİJİTAL SAYICILAR ZAMAN SAATLERİ. www.tesantr.com tesan@tesantr.

2011 FİYAT LİSTESİ ISI KONTROL CİHAZLARI DİJİTAL PANELMETRELER ZAMAN RÖLELERİ DİJİTAL SAYICILAR ZAMAN SAATLERİ. www.tesantr.com tesan@tesantr. 2011 FİYAT LİSTESİ ISI KONTROL CİHAZLARI DİJİTAL PANELMETRELER ZAMAN RÖLELERİ DİJİTAL SAYICILAR ZAMAN SAATLERİ www.tesantr.com tesan@tesantr.com EKONOMİK SERİ PID SICAKLIK KONTROL CİHAZLARI 6 GELİŞMİŞ

Detaylı

FRENIC MULTİ ÖZET KULLANIM KLAVUZU

FRENIC MULTİ ÖZET KULLANIM KLAVUZU FRENIC MULTİ ÖZET KULLANIM KLAVUZU GENEL BİLGİLER SÜRÜCÜ KONTROL BAĞLANTILARI PLC 24 VDC CM DİJİTAL GİRİŞ COM UCU FWD REV X1 X5 EN DİJİTAL GİRİŞLER ( PNP / NPN SEÇİLEBİLİR ) ENABLE GİRİŞİ SW1 Y1 Y2 DİJİTAL

Detaylı

Bir devrede bellek elemanı olarak kullanılmak üzere latch leri inceledik.

Bir devrede bellek elemanı olarak kullanılmak üzere latch leri inceledik. Flip-Flop lar Bir devrede bellek elemanı olarak kullanılmak üzere latch leri inceledik. Latch ler bazı problemlere sahiptir: Latch i ne zaman enable yapacağımızı bilmeliyiz. Latch i çabucak devredışı bırakabilmeliyiz

Detaylı

Donanım İÇERİK. Bölüm 1:FATEK FBs PLC Serisine Genel Bakış. Bölüm 2:Sistem Mimarisi

Donanım İÇERİK. Bölüm 1:FATEK FBs PLC Serisine Genel Bakış. Bölüm 2:Sistem Mimarisi Donanım İÇERİK Bölüm 1:FATEK FBs PLC Serisine Genel Bakış 1.1 Ana Ünitenin Görünümü... H1-1 1.2 Genişleme Modülünün Görünümü... H1-2 1.3 Haberleşme Modülünün Görünümü... H1-4 1.4 FBS-PLC Modellerinin Listesi...

Detaylı

Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi (V )

Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi (V ) FieldGenius harita ekranı tüm menülere ulaşımın sağlandığı ana ekrandır. Çizim ekranı dinamik özelliklere sahip olup objeler grafik ekrandan seçilebilir. Bu sayede nokta aplikasyonu, mesafe ölçümü gibi

Detaylı

Trafik Işık Kontrolü

Trafik Işık Kontrolü Trafik Işık Kontrolü TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK - ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ OTOMASYON LABORATUVARI DENEY NO:2 1. Zamanlayıcılar PLC bünyesinde bulunan zamanlayıcılar klasik

Detaylı

B603 - B603B SERİSİ FREKANS KONTROLLÜ SÜRÜCÜLER KULLANMA KILAVUZU

B603 - B603B SERİSİ FREKANS KONTROLLÜ SÜRÜCÜLER KULLANMA KILAVUZU B603 - B603B SERİSİ FREKNS KONTROLLÜ SÜRÜCÜLER KULLNM KILUZU İÇERİK Sayfa BĞLNTI E KULLNIM BİLGİLERİ... 1 1.0 Elektriksel bağlantılar... 1 1.1 na terminal... 1 1.2 Kontrol devresi bağlantıları... 1 2.0

Detaylı

KULUÇKA PRG. VERSION 14.04 KULLANMA KLAVUZU

KULUÇKA PRG. VERSION 14.04 KULLANMA KLAVUZU AGRİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MAKİNE SAN.TİC.LTD.ŞTİ. KULUÇKA PRG. VERSION 14.04 KULLANMA KLAVUZU EKİM 2014 AKHİSAR 1 ) Kuluçka Makinesi Sürüm 14.04 ın Temel Özellikleri 1. Gelişim makineleri 115200,57600,38400,19200,9600

Detaylı

ZAMANLAYICILAR S de, 4 farklı zamanlayıcı vardır.

ZAMANLAYICILAR S de, 4 farklı zamanlayıcı vardır. ZAMANLAYICILAR S7-1200 de, 4 farklı zamanlayıcı vardır. 1.Timer Pals: (TP): Girişe (IN) gelen sinyalle beraber çıkış (Q) «1» olur. Ayarlanan süre (PT) sonunda çıkış (Q) «0» olur. Ayarlanan süre (PT) dolmadan,

Detaylı

DY-45 OSİLOSKOP V2.0 KİTİ

DY-45 OSİLOSKOP V2.0 KİTİ DY-45 OSİLOSKOP V2.0 KİTİ Kullanma Kılavuzu 12 Ocak 2012 Amatör elektronikle uğraşanlar için osiloskop pahalı bir test cihazıdır. Bu kitte amatör elektronikçilere hitap edecek basit ama kullanışlı bir

Detaylı

İLERI MIKRODENETLEYICILER. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı

İLERI MIKRODENETLEYICILER. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı İLERI MIKRODENETLEYICILER Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı BÖLÜM 4 Motor Denetimi Adım (Step) Motorunun Yapısı Adım Motorlar elektrik vurularını düzgün mekanik harekete dönüştüren elektromekanik

Detaylı

Güvenlik Uygulamalarına Özel

Güvenlik Uygulamalarına Özel Güvenlik Uygulamalarına Özel Koruma Alanı MAKS. İkaz Alanı MAKS. Küçük ve Hafif Kompakt ve Kolay Kullanım Düşey koruma uygulamalarında kullanılmakla beraber AGV ve AGC lerde montaj için kompakt tasarım.

Detaylı

1-)ÖZELLİKLER 2-)TEKNİK ÖZELLİKLER

1-)ÖZELLİKLER 2-)TEKNİK ÖZELLİKLER 1-)ÖZELLİKLER *Bu ölçüm cihazı DIN,ASTM ve BS standartlarına uyduğu gibi IOS-2178 ve ISO-2360 standartlarınında tüm koşulları sağlayarak laboratuar ve zor koşullarda kullanılabilir. *F Tipi probe manyetik

Detaylı

Şekil 3-1 Ses ve PWM işaretleri arasındaki ilişki

Şekil 3-1 Ses ve PWM işaretleri arasındaki ilişki DARBE GENİŞLİK MÖDÜLATÖRLERİ (PWM) (3.DENEY) DENEY NO : 3 DENEY ADI : Darbe Genişlik Modülatörleri (PWM) DENEYİN AMACI : µa741 kullanarak bir darbe genişlik modülatörünün gerçekleştirilmesi.lm555 in karakteristiklerinin

Detaylı

2- NO Alarm Çıkış Rölesi 3- Fark Basınç Girişleri mA çıkış 5- Çoklu çalışma için bağlantı giriş çıkışı 6- Beklemeye Alma Girişi

2- NO Alarm Çıkış Rölesi 3- Fark Basınç Girişleri mA çıkış 5- Çoklu çalışma için bağlantı giriş çıkışı 6- Beklemeye Alma Girişi Kontrol Paneli 1- Kapak cıvataları 2- Anahtar 3- Selenoid in aktif olduğunu belirten uyarı ışığı 4- LCD Ekran 5- Set tuşu 6- Yukarı tuşu 7- Aşağı tuşu Kullanıcı Parametrelerine ulaşmak için SET (=) tuşuna

Detaylı

TECO N3 SERİSİ HIZ KONTROL CİHAZLARI

TECO N3 SERİSİ HIZ KONTROL CİHAZLARI 1/55 TECO N3 SERİSİ HIZ 230V 1FAZ 230V 3FAZ 460V 3FAZ 0.4 2.2 KW 0.4 30 KW 0.75 55 KW 2/55 PARÇA NUMARASI TANIMLAMALARI 3/55 TEMEL ÖZELLİKLER 1 FAZ 200-240V MODEL N3-2xx-SC/SCF P5 01 03 Güç (HP) 0.5 1

Detaylı

DC motorların sürülmesi ve sürücü devreleri

DC motorların sürülmesi ve sürücü devreleri DC motorların sürülmesi ve sürücü devreleri Armatür (endüvi) gerilimini değiştirerek devri ayarlamak mümkündür. Endüvi akımını değiştirerek torku (döndürme momentini) ayarlamak mümkündür. Endüviye uygulanan

Detaylı

FULMATIC 7 GÜMÜŞ SERİSİ PLC PLC KULLANMA KLAVUZU

FULMATIC 7 GÜMÜŞ SERİSİ PLC PLC KULLANMA KLAVUZU FULMATIC 7 GÜMÜŞ SERİSİ PLC PLC KULLANMA KLAVUZU A. GENEL ÖZELLİKLER Fulmatic 7 - Gümüş Serisi PLC ler endüstrinin zorlu şartları göz önüne alınarak, otomasyon ihtiyaçlarına uygun olarak dizayn edilen

Detaylı

Bölüm 16 CVSD Sistemi

Bölüm 16 CVSD Sistemi Bölüm 16 CVSD Sistemi 16.1 AMAÇ 1. DM sisteminin çalışma prensibinin incelenmesi. 2. CVSD sisteminin çalışma prensibinin incelenmesi. 3. CVSD modülatör ve demodülatör yapılarının gerçeklenmesi. 16.2 TEMEL

Detaylı

MW-350 Stand-Alone Şifre+Kart Okuyucu. Kullanım Kılavuzu. Kullanıma başlamadan önce mutlaka okuyunuz

MW-350 Stand-Alone Şifre+Kart Okuyucu. Kullanım Kılavuzu. Kullanıma başlamadan önce mutlaka okuyunuz MW-350 Stand-Alone Şifre+Kart Okuyucu Kullanım Kılavuzu Kullanıma başlamadan önce mutlaka okuyunuz MW-350 tek kapı için tasarlanmış Stand alone ve Wiegand çıkışlı şifreli kart okuyucudur. IP 68 standartda

Detaylı

Solar Controller. Fark sýcaklýðý, kollektör veya return sensör sýcaklýðý göstergeden gözlenebilir

Solar Controller. Fark sýcaklýðý, kollektör veya return sensör sýcaklýðý göstergeden gözlenebilir Solar Controller SC - 1600 Solar Controller 3 sýcaklýk algýlama sensörü Kollektör sýcaklýk algýlama sensörü Return sýcaklýk algýlama sensörü Tank sýcaklýk algýlama sensörü Fark sýcaklýðý, kollektör veya

Detaylı

MS WORD 5. BÖLÜM. Şekil 3. 100. Sayfa Düzeni Sekmesi. Şekil 3. 101. Temalar Grubu

MS WORD 5. BÖLÜM. Şekil 3. 100. Sayfa Düzeni Sekmesi. Şekil 3. 101. Temalar Grubu MS WORD 5. BÖLÜM Bölüm Adı: SAYFA DÜZENİ Bölümün Amacı: Sayfa yapısı ve düzenini değiştirmek. Neler Öğreneceksiniz? Bu bölümü bitiren kişi: 1. Ofis temalarını bilir. 2. Kenar boşluklarını, sayfa yönlendirmesini,

Detaylı

Kullanım Uygulamaları Ön Görünüş. Dijital Ekran Mode Butonu Programlama Tuşu Sıcaklık Değiştirme tuşu ( - ) Sıcaklık Değiştirme tuşu ( +)

Kullanım Uygulamaları Ön Görünüş. Dijital Ekran Mode Butonu Programlama Tuşu Sıcaklık Değiştirme tuşu ( - ) Sıcaklık Değiştirme tuşu ( +) Kullanım Uygulamaları Ön Görünüş Dijital Ekran Mode Butonu Programlama Tuşu Sıcaklık Değiştirme tuşu ( - ) Sıcaklık Değiştirme tuşu ( +) Dijital Ekran Üzerindeki Bilgiler 1.Manuel Çalışma 2.Çalışma Fonksiyonları

Detaylı

Proje Takip Platformu Kullanım Kılavuzu

Proje Takip Platformu Kullanım Kılavuzu Proje Takip Platformu Kullanım Kılavuzu Uygulamaya giriş yapabilmek için https://iskop.istanbul.edu.tr/ adresine girilir. Proje Takip Platformu adlı bölümden Proje Takip Platformu linkine tıklanır. Açılan

Detaylı

IP Sistem Özellikleri ve Kablo Türleri

IP Sistem Özellikleri ve Kablo Türleri IP AKS Sistemi IP Sistem Özellikleri ve Kablo Türleri Özellikleri: Sınırsız kapasite Daireler arası görüşme Çevre birimi olarak sadece switch kullanılır Bloklar birbiriyle switchler üzerinden bağlanır

Detaylı

PİLSAY KULLANMA KILAVUZU

PİLSAY KULLANMA KILAVUZU PİLSAY KULLANMA KILAVUZU V:1.0 1 İÇİNDEKİLER SAYFA Cihazın Genel Özellikleri... 3 Çağrıların Ücretlendirilmesi... 4 Sayaçların Takibi ve Silinmesi... 5 Aranan Numaraların Takibi... 6 Program Moduna Girme...

Detaylı

9001D MUSLUK TİPİ KONTROL ÜNİTESİ Montaj & Çalıştırma Talimatları

9001D MUSLUK TİPİ KONTROL ÜNİTESİ Montaj & Çalıştırma Talimatları 9001D MUSLUK TİPİ KONTROL ÜNİTESİ Montaj & Çalıştırma Talimatları 1 PARÇALARIN TANIMLANMASI MUSLUK TİPİ KONTROL ÜNİTESİ 1. Dişi tip dönebilir hortum vana/musluk adaptörü 2. İç filtre 3. Üst kapak 4. Kontrolör

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1-1 Lojik ve Anahtara Giriş Lojik Kapı Devreleri... 9

İÇİNDEKİLER. 1-1 Lojik ve Anahtara Giriş Lojik Kapı Devreleri... 9 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEMEL LOJİK KAPI DENEYLERİ 1-1 Lojik ve Anahtara Giriş 1 1-2 Lojik Kapı Devreleri... 9 a. Diyot Lojiği (DL) devresi b. Direnç-Transistor Lojiği (RTL) devresi c. Diyot-Transistor Lojiği

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Celal Murat KANDEMİR

Yrd.Doç.Dr. Celal Murat KANDEMİR Bilgisayar Mimarisi Ara Bağlantı Yapıları ve Bus Kavramı Yrd.Doç.Dr. Celal Murat KANDEMİR ESOGÜ Eğitim Fakültesi - BÖTE twitter.com/cmkandemir Ara Bağlantı Yapıları Bir bilgisayar sistemi MİB, bellek ve

Detaylı

Mina 960 Kart Basma Saati Kullanım Kılavuzu

Mina 960 Kart Basma Saati Kullanım Kılavuzu Mina 960 Kart Basma Saati Kullanım Kılavuzu Bu kılavuz kart basma saatinin kullanımına yönelik doğru çalışma alışkanlıkları konusunda bilgiler vermektedir. Daha detaylı bilgiyi http://www.perkotek.com

Detaylı

Röle Ters röle Set rölesi Reset rölesi

Röle Ters röle Set rölesi Reset rölesi DENEY-5 PLC İLE KESİK VE SÜREKLİ ÇALIŞMA Ön Bilgi: Kesik çalışma: Sistemin butona basıldığı sürece çalışması, buton bırakılınca durması o sistemin kesik çalıştığını gösterir. Sürekli çalışma: Sistemin

Detaylı

Erzurum Teknik Üniversitesi RobETÜ Kulübü Robot Eğitimleri. ARDUİNO EĞİTİMLERİ I Arş. Gör. Nurullah Gülmüş

Erzurum Teknik Üniversitesi RobETÜ Kulübü Robot Eğitimleri. ARDUİNO EĞİTİMLERİ I Arş. Gör. Nurullah Gülmüş Erzurum Teknik Üniversitesi RobETÜ Kulübü Robot Eğitimleri ARDUİNO EĞİTİMLERİ I Arş. Gör. Nurullah Gülmüş 29.11.2016 İÇERİK Arduino Nedir? Arduino IDE Yazılımı Arduino Donanım Yapısı Elektronik Bilgisi

Detaylı

MST. SERİSİ kva 1-30 kva 3:3 FAZ 1:1 FAZ STATİK VOLTAJ REGÜLATÖRÜ. Tüm Elektrikli Cihazlar için Güvenilir Statik Dizayn

MST. SERİSİ kva 1-30 kva 3:3 FAZ 1:1 FAZ STATİK VOLTAJ REGÜLATÖRÜ. Tüm Elektrikli Cihazlar için Güvenilir Statik Dizayn MST SERİSİ 0-000 kva -0 kva : MEDİKAL ENDÜSTRİ ULAŞIM TOWER PF= 0.8 GÜÇ FAKTÖRÜ Service SERVİS ÖZELLİKLER Mikroişlemci Kontrollü Voltaj Regülasyonu Hassas Çıkış Voltaj Kontrolü Tristör ve SMPS Teknolojisi

Detaylı

BÖLÜM 23 TD 200... F8 F4 SHIFT ESC ENTER M1.7 M1.6 M1.5 M1.4 M1.3 M1.2 M1.1 M1.0 F8 F7 F6 F5 F4 F3 F2 F1. Shift + F1

BÖLÜM 23 TD 200... F8 F4 SHIFT ESC ENTER M1.7 M1.6 M1.5 M1.4 M1.3 M1.2 M1.1 M1.0 F8 F7 F6 F5 F4 F3 F2 F1. Shift + F1 BÖLÜM 23 231 -TD 200 ( OPERATÖR PANEL) KULLANIMI TD 200 operatör paneli; PLC' ye mesaj göndermek, PLC' de daha önce yüklenmiş olan mesajları almak, analog işlemli projelerde ısı, nem, gaz, ışık gibi değerleri

Detaylı

SICAK VE SOĞUK ETĐKET VE BOY KESME MAKĐNASI KULLANIM KILAVUZU

SICAK VE SOĞUK ETĐKET VE BOY KESME MAKĐNASI KULLANIM KILAVUZU ELITE A.G. JM-110LRE SICAK VE SOĞUK ETĐKET VE BOY KESME MAKĐNASI KULLANIM KILAVUZU ANA EKRAN Makinenin şalteri açıldığında 5 sn boyunca açılış ekranı gelir. Daha sonra ana ekrana geçilir. Bu ekranda yardımcı

Detaylı

Ürün no.: MSI Güvenlik kontrolü İçerik

Ürün no.: MSI Güvenlik kontrolü İçerik Ürün no.: 50132989 MSI 430-03 Güvenlik kontrolü Şekil farklılık gösterebilir İçerik Teknik veriler Boyutlandırılmış çizimler Elektrik bağlantısı Devre şeması Aksesuarlar Uyarılar 1 / 7 Teknik veriler Temel

Detaylı

FRENIC MEGA ÖZET KULLANIM KLAVUZU

FRENIC MEGA ÖZET KULLANIM KLAVUZU FRENIC MEGA ÖZET KULLANIM KLAVUZU GENEL BİLGİLER SÜRÜCÜ KONTROL BAĞLANTILARI PLC 24 VDC CM DİJİTAL GİRİŞ COM UCU FWD REV DİJİTAL GİRİŞLER ( PNP / NPN SEÇİLEBİLİR ) SW1 X1 - X7 EN ENABLE GİRİŞİ Y1 - Y4

Detaylı

DTB B Serisi Sıcaklık Kontrol Cihazı

DTB B Serisi Sıcaklık Kontrol Cihazı DTB B Serisi Sıcaklık Kontrol Cihazı 1-) GİRİŞ SENSÖR TİPİ SEÇİMİ: DTB de giriş sensör tipi akım, gerilim, PT100 veya Termokupl olabilir. : Çalışma ekranından tuşu ile ulaşılır. B,S,R tipi termokupllar

Detaylı

OTOMATİK TRANSFER ŞALTERLERİ

OTOMATİK TRANSFER ŞALTERLERİ OTOMATİK TASFE ŞALTELEİ Otomatik Transfer Şalterleri MAU Otomatik Transfer Şalterleri İçindekiler Genel Bilgi.... 71 Modüler Otomatik Transfer Şalteri (100A den 800A e kadar)... 73 İzleme & Kontrol...

Detaylı

Unidrive M200, M201 (Boy 1-4) Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Unidrive M200, M201 (Boy 1-4) Hızlı Başlangıç Kılavuzu Bu kılavuzun amacı bir motoru çalıştırmak üzere bir sürücünün kurulması için gerekli temel bilgileri sunmaktır. Lütfen www.controltechniques.com/userguides veya www.leroy-somer.com/manuals adresinden indirebileceğiniz

Detaylı

1. GİRİŞ Bu bölümde; Kartlı Geçiş Kontrol ve Personel Devam Kontrol terminallerinin temel içeriği ve kart tanımlama hakkında önbilgi verilecektir.

1. GİRİŞ Bu bölümde; Kartlı Geçiş Kontrol ve Personel Devam Kontrol terminallerinin temel içeriği ve kart tanımlama hakkında önbilgi verilecektir. 1. GİRİŞ Bu bölümde; Kartlı Geçiş Kontrol ve Personel Devam Kontrol terminallerinin temel içeriği ve kart tanımlama hakkında önbilgi verilecektir. Tuştakımı Tuştakımı İşlemi onlaylar Menü girişi Çıkış

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜÇ ELEKTRONİĞİ 9. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜÇ ELEKTRONİĞİ 9. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜÇ ELEKTRONİĞİ 9. HAFTA 1 İçindekiler DC/AC İnvertör Devreleri 2 Güç elektroniğinin temel devrelerinden sonuncusu olan Đnvertörler, herhangi bir DC kaynaktan aldığı

Detaylı