T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi İnfeksiyon Kontrol Komitesi Talimatları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi İnfeksiyon Kontrol Komitesi Talimatları"
  • Oz Emin
  • 9 yıl önce
  • İzleme sayısı:

Transkript

1 T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi İnfeksiyon Kontrol Komitesi Talimatları 1- Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi İnfeksiyon Kontrol Talimatı 2- Anne Sütü Saklama Talimatı 3- Parenteral Solüsyon Hazırlama ve Uygulama Talimatı 4- Atık Yönetimi Talimatı 5- İzolasyon Önlemleri Talimatı 6- MRSA Kontrol Talimatı 7- El Hijyeni ve Eldiven Kullanımı Talimatı 8- Ameliyathane Temizliği Talimatı 9- Damar İçi Kateter ile İlişkili İnfeksiyonları Önleme Talimatı 10-Ventilatör İlişkili Pnömoni Önlenmesi Talimatı 11-Üriner Sistem İnfeksiyonlarını Önleme Talimatı 12-Cerrahi Aletlerin Yıkanması ve Temizliği Talimatı 13-Delici-Kesici Yaralanmalardan Korunma ve İzleme Talimatı 14-Endoskop Temizliği ve Dezenfeksiyonu Talimatı 15-Morg Temizlik Talimatı 16-Hemodiyaliz Ünitesi Enfeksiyon Kontrol Talimatı

2 OMÜ SUVAM Hastane İnfeksiyon Kontrol Komitesi AMAÇ Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi İnfeksiyon Kontrol Talimatı Talimat No:1 Düzenleme Tarihi: Güncellenme Tarihi: Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde (YDYBÜ) hastane infeksiyonlarının önlenmesi ve kontrolü KAPSAM Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde çalışan ve hastayla teması olan herkesi kapsar. TEMEL İLKELER 1. YDYBÜ hastane infeksiyonları yönünden en riskli birimlerdir. İnfeksiyonların önlenmesinde bu birimlerde çalışacak olan personelin yoğun bakım konusunda bilgili, deneyimli ve hastane infeksiyonları konusunda ilgili olmaları esastır. A. Kuvözlerin Temizliği ve Dezenfeksiyonu Kuvözlerin temizliğinde tek kullanımlık bezler kullanılmalı ve tüm aşamalarda değiştirilmelidir. Temizlik günlük olarak yapılır. Ayrıca gözle görünür bir kirlenme varsa temizlik yapılır. 1. Kuvözde hasta varken; İşlem yukarıdan aşağıya doğru su ve deterjan ile silme ve ayrı bir bezle durulama şeklinde olmalıdır.

3 Ellerin en çok temas ettiği dış kapaklar, bu kapakları saran yastık ve kollar, gün içinde en az iki kez yer yüzey dezenfeksiyonu için uygun olan ve yenidoğan için toksik olmayan bir dezenfektanla silinmelidir. Kuvöz nemlendiricileri haftada bir kez ve bebek değişiminde steril edilmeli veya yüksek düzey dezenfekte edilmeli, dezenfeksiyon sonrası steril su ile doldurulmalıdır. Nemlendiriciler kullanılmadığı sürece kuru olarak muhafaza edilmelidir. 2. Hasta çıktıktan sonra; Kuvöz mutlaka dezenfekte edilerek kullanılmalıdır. Hasta uzun süredir yatıyor ise bebeklerde haftada bir, 1000 gr altındaki bebeklerde beş günde bir, bebek başka bir yere alınarak kuvözler dezenfekte edilmelidir. Önce kuvözün ayrılabilir tüm parçaları ayrılarak, yıkanabilir parçaları su ve deterjan ile yıkanmalı, diğerleri günlük temizlikteki gibi silinmelidir. Hastane infeksiyon kontrol komitesince düşük düzey dezenfektan olarak önerilen ajanlardan biri dezenfeksiyon amacı ile kullanılabilir. Önerilen oranlara uyulmalıdır. Yüzeyler kuruduktan sonra bebek kuvöze alınabilir. Kuvözlerin fan ve filtre sistemlerinin bakımı ve değişimi, üretici firma önerileri doğrultusunda yapılmalıdır. B. Ventilatör Temizliği ve Bakımı Ventilatörlerin dış yüzeyi günlük olarak su ve deterjanla, hastane infeksiyon kontrol komitesince düşük düzey dezenfektan olarak önerilen ajanlardan biri ile silinir. Ventilatör devreleri tek kullanımlık olmalıdır. Tek kullanımlık olmayan ısıya dayanıklı devreler uygun temizlik işleminden sonra basınçlı buhar otoklavında steril edilir. Isıya dayanıklı olmayan devreler yüksek düzey dezenfektan kullanılarak dezenfekte edilmelidir. Gözle görülür kirlenme ve işlev bozukluğu olmadıkça devreler değiştirilmemelidir. Devreler içinde oluşan sıvılar boşaltılarak hastaya gitmesi engellenmelidir. Sistemdeki bütün nemlendiricilerde steril distile su kullanılmalıdır. Nemlendirici filtreler mekanik fonksiyon bozukluğu gelişmediği veya gözle görülür kirlenme olmadığı sürece rutin olarak değiştirilmemelidir.

4 Oksijen flowmetre kapları içinde steril su kullanılmalıdır. Bu amaçla steril olmayan su, serum fizyolojik veya steril olmayan distile su kullanılmamalıdır. Oksijen flowmetre kapları içinde steril su miktarı azaldığında üzerine ekleme yapılmamalı, kaplar temizlenip dezenfekte edildikten sonra kuruması beklenmeli, kuruduktan sonra tekrar steril su konulmalıdır. Gezici oksijen tüpü ile transfer edilen hastalar için oksijen flowmetre kabına su konulmasına gerek yoktur. Hastanın mutlaka nemlendirilmiş hava alması gerekli ise kendi flowmetresi ile transfer edilmelidir. Nemlendirici kaplardaki ( humidifier ) sıvı azaldıkça üzerine ekleme yapılmamalı, kaplar temizlenip dezenfekte edildikten sonra kuruması beklenmeli, kuruduktan sonra steril su konulmalıdır. Yeni bir hasta için, bir önceki hastadan kalan nemlendirici kabı ( humidifier ) kesinlikle kullanılamamalı, her yeni hasta için temiz ve dezenfekte edilmiş bir nemlendirici kabı kullanılmalıdır. Nemlendirici devrelerindeki su günlük olarak değiştirilmelidir. Hasta başında bulunan aspirasyon kateterinin yıkanmasında kullanılan steril su her 8 saatte bir değiştirilmelidir. Nazal oksijen kateter ve maskelerin fonksiyonu bozulduğunda ve gözle görünür kontaminasyon saptandığında değiştirilmelidir. Her aspirasyon işleminde tek kullanımlık steril aspirasyon sondaları kullanılmalıdır. Aspirasyon sırasında, aspirasyon materyalinin hastanın gözüne sıçramamasına dikkat edilmelidir. Aspirasyon işlemi kesinlikle steril eldivenle yapılmalıdır. Laringoskop blade kısımları steril edilmeli veya yüksek düzey dezenfeksiyon sağlanmalıdır. Ambular, her kullanım sonrası temizlenip dezenfekte edilmelidir. OMÜ SUVAM Hastane İnfeksiyon Kontrol Komitesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi ANNE SÜTÜ SAKLAMA TALİMATI Talimat No: 2 Düzenleme Tarihi: Güncellenme Tarihi:

5 1.AMAÇ: Anne sütünün aseptik koşullarda besin değerini kaybetmeden saklanarak yeni doğana ulaştırılması. 2. KAPSAM: Yenidoğanla ilgili herkesi kapsar. 3. TEMEL İLKELER Aseptik koşullarda sağdığınız sütü, steril süt saklama poşetlerine alınız, ağzını sıkıca kapatınız. Sütü, bebeğin içebileceği miktarlarda küçük kaplarda saklayın. Poşetlediğiniz her sütün üzerine bebeğin ismini ve tarihi yazınız. Sağdığınız sütü dondurmadan 72 saat ve dondurulmuş sütü erittikten sonra 24 saat buzdolabında (+1Ċ ile +4Ċarasında) saklayabilirsiniz. Buzlukta (-7Ċ ile 2Ċ arasında) 3 haftaya kadar saklanabilir. Derin dondurucuda (-18Ċ nin altında) altı aya kadar saklanabilir. Donmuş sütü buzdolabında yavaş olarak eritiniz. Sıcak suyun içinde (benmari usulü) hızlı olarak eritilebilir. Donmuş sütü oda sıcaklığında uzun süre bekleterek eritmeyiniz. Sütü fazla ısıtmayın, sütün kesilmesine ve bazı proteinlerin hasar görmesine neden olabilir. Bunun için mikrodalga fırınların kullanılması tercih edilmemelidir. Süt 1 saatten fazla oda ısısında bırakılmazsa ikinci kez kullanılabilir, daha sonraya kalan süt atılmalıdır. Eritilmiş sütü tekrar dondurmayınız. Sütü buzdolabının kapağına koymayınız. Sütler bir termos içerisinde buz ile taşınmalıdır.

6 OMÜ SUVAM Hastane İnfeksiyon Kontrol Komitesi 1.AMAÇ Parenteral Solüsyon Hazırlama ve Uygulama Talimatı Talimat No: 3 Düzenleme Tarihi: Güncellenme Tarihi: Parenteral solüsyonlarla gelişebilecek infeksiyonların önlenmesi, kontrolü ve hastaların uygun, doğru şekilde parenteral beslenmesini sağlamak. 2.KAPSAM Parenteral solüsyon hazırlayan ve kullanan tüm personeli kapsar. 3.TEMEL İLKELER Fiziksel Yapılanma TPN Ünitesi 4 ayrı birimden oluşmalıdır: 1. Dolum odası (dolum odası kendi arasında 2 kısımdan oluşmaktadır. Dolum ve giyinme odası) 2. Bilgi işlem odası 3. Depo 4. Personel odası 1-Dolum Odası Pozitif basınçlı oda olmalıdır. Dolum odası anti-bakteriyel özellikle döşenmelidir.

7 Dolum öncesi ve sonrasında HEKK yer-yüzey temizlik talimatlarına uyulmalıdır. Dolumlar laminer hava kabininde yapılmalıdır. Laminer hava kabini sınıf II-B olmalıdır. Hepa filtreler H14 olmalıdır. Hepa filtre yüzey hava hızı ölçümleri ortalaması 0.45 m/s ± % 20 sınırları içinde olmalıdır. Hepa filtre yüzeyinde farklı ölçüm yapıldığında da her nokta ölçümü ortalama hava hızının ± % 20 si sınırlar içinde olmalıdır. Filtre tıkanıklığı magnehelic lerle izlenebilmelidir. Laminer Airflow kurulumundan sonra hepa filtreler de yapılacak filtre bütünlüğü testi için % 100 ayar çubuğu bulunmalıdır. Kurulumundan sonra filtre bütünlüğü testi sonuçları, filtre yüzeyi ve çerçevesi için %0.01 limiti içinde olmalıdır. Hepa filtre vertikal yerleştirilecektir. Laminer Airflow da ön filtre bulunmalıdır. Cihazın iç çalışma alanı ölçüleri 120cm(en) *85cm (yükseklik) *65cm (derinlik). Bu ölçülere uygun 2 adet Hepa filtre yerleştirilmelidir.(60*120) Mevcut hepa filtrelerin yeterli olmaması durumunda laminazör yerleştirilmelidir. Cihazda ayrıca egzoz çıkışına gerek olmamalıdır. Laminer Airflow un iç çalışma zemini paslanmaz çelik olmalıdır. Laminer Airflow un içinde 2 adet priz bulunmalıdır. Laminer Airflow un içinde 1 adet serum askısı (10 ve üzeri kancalı) olmalıdır. Hepa filtrelerin bakımı düzenli yapılmalıdır. (Yılda 1 defa) Dolum cihazı, laminer hava kabini HEKK yer yüzey temizlik talimatlarına ve firma önerilerine uygun olarak yapılmalıdır. Cihaz bilgisayar ve manüel yöntemle çalışabilmelidir, belli hacimlerde dolumu yapabilme kapasitesine sahip olmalıdır. Etiket özelliği dolum yapan ünitenin isteğine göre ayarlanabilir olmalıdır, etikette makro ve mikro nutrientlerin miktarı, kalori içeriği ve dağılımı ( karbonhidrat, yağ, ozmolarite, PH, volüm miktarı, NPK/N oranı, dolum tarihi,

8 hasta adı soyadı ve servisi, kullanım süresi, kullanım saati mutlaka bulunmalıdır.) Cihaz kullanılan ürünlerin etkileşimini engellemek amacıyla isteğe göre karışım sırası ayarlanabilir olmalıdır. Cihazın dolum sırasında hata payı % ± 3 geçmemelidir. Cihaz her dolum öncesi otomatik olarak kendi kalibrasyonunu yapabilme yeteneğinde olmalıdır. Cihazdaki dolum yolları farkını belirlemek için renk veya rakam kodu cihaz üzerinde veya transfer set üzerinde bulunmalıdır. Cihaz farklı formülleri kesintisiz olarak hazırlayabilmelidir. Cihaz ve dolum odasının teknik özelliği yılda 2 kez sertifikalı elemanlar tarafından kontrol edilmelidir, eksik veya yanlışlık 24 saat içersinde giderilmelidir. Dolum cihazı milimetrik hataları engellemek amacıyla gravimetrik yöntemle çalışmalıdır. Cihaz ayrıca bilgisayara bağlanmalı ve bir program ile işletilmelidir. TPN izlem ve dokümantasyonu bilgisayar ile yapılabilmeli ve etikette görülebilmelidir. Dolumla ilgili geriye dönük, tüm hasta ve dolum bilgilerine bilgisayar sisteminden ulaşılabilmelidir. Dolum odasında iletişimi sağlayan dış pencere dolum odası görevlisi tarafından içeri açılabilen özellikte olmalıdır. Dolum odasında malzeme ve cihaz dizaynı dolum işlemini ve iş düzenini kolaylaştıracak biçimde yapılmalıdır Dolum odası sıcaklığı ºC olmalıdır. Dolum saatleri dışında ultraviyole ışın kullanılmalıdır. ( Senede bir değiştirilmelidir. ) Dolum odası kıyafetler steril ve ayrı olmalıdır. Dolum odasına direkt giriş olmamalı, ön giyinme kabin ayrı olmalıdır 2-Bilgi İşlem Odası Dolum odası ile iletişimi sağlayacak özellikte olmalıdır.

9 Bilgisayar ile karışım cihazı arasında bağlantı bulunmalıdır. Tüm veriler bilgisayardan cihaza aktarılabilmelidir. Hastaya ilişkin TPN istemleri özelliği bilgisayara doğru girilmelidir, doğruluğu çıkarılan etikette kontrol edilmelidir. Bilgi işlem odasında kullanılan araç gereç ve kırtasiye malzemeleri haricinde infeksiyona neden olabilecek malzeme bulundurulmamalıdır. Bilgi işlem odasının temizliği HEKK yer yüzey talimatına olarak yapılmalıdır. 3-Depo Özellikleri Dolum odasında kullanılacak olan tüm ürünlerin saklanması ve korunması serin ve ışıksız ortamda olmalıdır. Depolama sisteminde mutlaka son kullanım tarih takibi yapılmalıdır. Dış ambalajdaki herhangi bir bozulma durumunda ürün kullanılmamalıdır. Depo bir haftalık ihtiyacı karşılayacak özellikte ve ünite içindeki iş güzergâhını kolaylaştıracak yakınlıkta olmalıdır. Depo dolum odasından ayrı bir yerde ve farklı kapılardan giriş çıkışı sağlayacak özelikte olmalıdır. Parenteral Beslenme Torbası Sistem total parenteral nütrisyon (TPN) solüsyonlarını tek torbada toplama imkanı vermelidir. Sistem cihazı gerçek hacim hesaplaması için gravimetrik olarak ağırlık ölçümü prensibi ile çalışmalıdır. Cihaz ayrıca bilgisayara bağlanmalı ve bir program ile işletilmelidir. TPN izlem ve dokümantasyonu bilgisayar ile yapılabilmeli ve etikette görülebilmelidir. Pediatrik formdan, erişkin formlara kadar (500ml-1000ml-2000ml-3000ml) farklı torba tipleri bulunmalıdır. Torbada kullanılan malzeme hazırlanan karışımın stabilitesinin sağlanabilmesi, özellikle lipit emilimini azaltmak için geçimli EVA (etilen vinil asetat) olmalıdır. Torbada sıvı-ilaç enjeksiyonları için giriş olmalıdır ve bu port mikroorganizmaların tutulmasını engelleyecek özellikte olmalıdır.

10 Torbada TPN sıvısı hazırlandıktan sonra hastaya uygulamada kullanılmak üzere ayrı bir çıkış hattı olmalıdır ve serum setlerine uygun standart yapıda olmalıdır. Torbanın üzerinde görülebilir derecelendirmeler olmalıdır. Torba şeffaf, gamma sterilizasyonu ile steril edilmiş olmalıdır, taşınabilir olmalıdır. Torba hasta başı serum askılarına adapte edilebilmelidir. Transfer set 24 saat boyunca değiştirilmeden kullanılabilme özelliğine sahip olmalıdır. Torba sterilitesini korumak için sistemde filtre olmalıdır. Torba tekli steril paketler halinde kullanıma hazır olmalı ve son kullanma tarihi üzerinde olmalıdır. Torba ışıktan korunma özelliğinde olmalıdır. Dolum sırasında torba sistemden ayrıldığında sızıntıyı önleyecek üzere kilit sistemi bulunmalıdır. ( Geri açılmamak üzere ) Torba içindeki karışımın homojenliğinin korunması için setin cihaza sabitlendiği manifold üzerinde filtre bulunmalıdır. İnfüzyon seti Non-toksik PVC den üretilmiş olmalı Steril ve tekli paketlenmiş olmalı Hava girişi ve delme ucu olmalı Kapaklı bakteri filtresi olmalı Açma kapama klempi olmalı Damla ayar makinelerine uyumlu olmalı Enjeksiyon portu olmalıdır. Hortum uzunluğu ez az 1,5 m olmalı 20 damla=1 ml olmalı Hazne tabanında 15 mikronluk mayi filtresi olmalı Işığa duyarlı solüsyonları vermek için kullanılacak setler ışık geçirmeme özelliğine sahip olmalı Cihazla dolum torbası arasında madde akışını sağlayan transfer set tüm makro ve mikro nütrientlerle geçimli olmalıdır.

11 Set üzerindeki kodlama sıvı sıralanışı karıştırmamak için yapılan makinedeki renk veya rakam kodu transfer setindeki renk ve rakam koduyla uyumlu olmalıdır Set kullanım süreleri: 1. Kan, kan ürünleri ve lipit emülsiyonları(glikoz ve aminoasitlerle kombine olarak verilen üçlü solüsyonlar ve ya tek başına uygulanan lipit solüsyonları)için kullanılan infüzyon setleri 24 saat içinde değiştirilmelidir. 2. Sadece dekstroz ve aminoasit içeriyor ise infüzyon setlerinin 72 saatten önce değiştirilmemesi önerilir. 3. Propofol infüzyonu için kullanılan setler, 6 12 saatte bir değiştirilir. Parenteral sıvılar kullanım süreleri: Lipit içeren sıvıların infüzyonu 24 saatte tamamlanmalıdır. Sadece lipit solüsyonu infüzyonlar 12 saatte tamamlanmalıdır. TPN solüsyonları 24 saatte, sabit bir hızda ve infüzyon pompaları ile gönderilmelidir. Solüsyon ilaç uyumları: 1) İnsülin etki süresinin kısıtlı olmasından dolayı karışıma eklenmemeli Y setten ayrı hazırlanmış 6 saatlik torbalar halinde verilmelidir. İnsülin torbaya ve setlere yapışma özelliğinden dolayı %20 daha fazla verilmelidir. 2)Lipit Solüsyonları Lipit solüsyonları ile uyumlu ilaçlar: Aminofilin, kalsiyum klorür, Kloramfenikol, Simetidin, Benadril,Hidrokortizon, Sodyum Bikarbonat Lipit solüsyonları ile uyumsuz ilaçlar: Fenitoin (Dilantoin, Eptantoin, Heparin, Hidromorfin, HCI, Lorezepam, Midazolam, Morfin Sülfat, Fenobarbütal Sodyum, Potasyum Fosfat, Sodyum Fosfat, Ondansetron (Zofran) 3) Dekstroz Aminoasit solüsyonları Dekstroz Aminoasit solüsyonları ile uyumlu olmadığı bilinen ilaçlar: Asiklovir, Amfoterisin B, Bactrim, Diazepam, Metronidazol, Fenitoin(dilantin)

12 Dekstroz Aminoasit solüsyonları ile uyumlu olan ilaçlar: Aminofilin Ampisilin Kalsiyum glukonat Sefazolin Sefotaksim Seftazidim Seftriakson Simetidin Klindamisin Digoksin Dopamin Furosemid Penisilin G Ranitidin (zantak) Gentamisin Heparin Hidrokortizon İnsülin Lidokain Magnezyum sülfat Meperidine Metil prednizolon Metoklopramid (metpamid) Mezlosilin Morfin Norepinefrin Piperasilin Tobramisin TPN Hazırlama Kullanılan solüsyonların son kullanım zamanları geçmiş olmamalı görünümü bulanık olmamalı içinde partikül bulunmamalıdır. Çatlamış sızdıran solüsyonlar kullanılmamalıdır. Parenteral ilaçlar ve katkı maddeleri için mümkün olduğunca tek dozluk flakon ve ampuller kullanılmalıdır. Kullanılmadan önce ampul ve flakonların yüzeyi %70 lik alkolle 30 saniye silinmelidir. Tek dozluk ampul ve flakonlar içinde kalan ilaçlar tekrar kullanım için saklanmamalıdır. Multidoz flakon kullanılacak ise üretici firma talimatlarına uyulmalıdır. Sterilitesi bozulan multidoz flakonlar kullanılmadan atılır. İlaç sulandırmak için tek kullanımlık ampuller kullanılmalıdır Enjeksiyon portları giriş öncesi %70 alkol ve ya iyodoforla silinmelidir. Portlara mutlaka steril alet kullanılarak giriş yapılmalıdır. Hazırlanan solüsyon üzerine tarih, saat, kişi ismi mutlaka yazılmalıdır. Maske, bone, eldiven her giriş çıkış için yeni takılmalıdır.

13 Personel dolum öncesi ve sonrası HEKK el yıkama talimatlarına uymalıdır. Dolum odasına alınan tüm alet, cihaz ve kullanılacak ürünler steril olmalıdır. Haftalık kullanım malzeme miktarları depoya ilk giren ilk çıkan ilkesiyle yürütülmelidir. Dolum odasında kullanılacak ürünler dış ambalajından ayrılmalı, renk değişikliği olduysa kullanılmamalı, tarihi, ürün bilgisi kontrol edilmeli, ambalajı kirli, ezik ve darbe görmüşse kullanılmamalıdır. Her ürün dolum odasına alınmadan önce, fiziksel değişimi, yapısı, partikülü ve talimatı gözden geçirilerek takibi yapılmalıdır. Dolum odasında kullanılan bir ürün kırıldığında sıvının temas ettiği yer ve zemin HEKK yer yüzey talimatlarına uygun temizlenmelidir. TPN içine konulacak ilaçlar için steril ayrı enjektör kullanılmalıdır. Dolum sırasında transfer set ile dolum torbasının teması kesildiğinde veya torba kendini setten tamamen attığında transfer set değiştirilmelidir. Ünite içinde bulunan tüm birimlerdeki işlem temizden kirliye doğru yapılmalıdır. İnvazif girişimler ilgili tüm bilgiler kayıt edilmelidir.(yapan kişi, saat, tarih) Dolumla ilgili geriye dönük, tüm hasta ve dolum bilgilerine bilgisayar sisteminden ulaşılabilmelidir. Hazırlanan karışım torbaları hastaya ulaşıncaya kadar soğuk zincirde korunmalıdır. TPN solüsyonlar 4 8 C de saklanmalıdır TPN solüsyonları ısı ve ışıktan korunmalıdır Karışım torbasında fiziksel olarak bir değişim (partikül, renk değişimi, tortu, kıvam) gözlendiğinde torba atılmalıdır. Hazırlanmış olan tüm karışım torbaları özel, steril edilmiş konteynırlarda servislere ulaştırılmalıdır. Konteynırlar haftada bir steril edilmeli, ayda bir filtreleri değiştirilmelidir. Kullanılan karışım torbası stabilitesini koruyabilmek için dolum torbasına hasta başı ve dolum odasında geçimliliği bilinmeyen ilaçlar eklenmemelidir. TPN uygulanmasında kullanılan kateterler Kısa süreli beslenmede periferik ven tercih edilmelidir.

14 Uzun süreli parenteral beslenmede santral kateter öncelikle subklavian, jugular ven (uygulama ve komplikasyonları önleme kolaylığı nedeniyle) bölgeden takılmalıdır. (Femoral bölge tercih edilmemelidir.) Bütün kateterlerin takılması, bakımı kateter kullanım talimatına göre yapılmalıdır. Periferik parenteral beslenme tercih edilirse ozmolarite 800 mosm/l aşmamalı, aştığı takdirde santral ven kullanılmalıdır Kateter sadece mikro ve makro nütrientlerin verilebilmesi için beslenme amaçlı kullanılmalıdır. Beslenme kateteri kan almak, antibiyotik tedavisi v.b gibi uygulamalar için kullanılmamalıdır. Beslenme kateterinin günlük bakımında antibiyotikli krem kullanılmamalıdır. IV uygulama setleri 24 saatte bir değiştirilmelidir Prematürelerde parenteral beslenmede mutlaka yol içi filtre kullanılmalıdır Parenteral beslenmeye ara verildiğinde, kateter tıkanmasını engellemek veya geciktirmek amacıyla heparin kullanılabilir, ya da beslenme sırasında rutin filtre uygulanabilir.

15 OMÜ SUVAM Hastane İnfeksiyon Kontrol Komitesi Atık Yönetimi Talimatı Talimat No: 4 Düzenleme Tarihi: Güncellenme Tarihi: 1. AMAÇ: Hastanemizde üretilen tüm atıkların hasta, hasta yakınları, ziyaretçiler ve hastane çalışanlarının sağlığını tehdit etmeyecek şekilde toplanması, taşınması, ayrıştırılması, geçici depolanması ve kurumdan uzaklaştırılması ile ilgili standart bir yöntem belirlemek 2.KAPSAM: Hastane yönetimini, tüm birimleri, hastane çalışanlarını ve temizlik firması çalışanlarını kapsar. 3.TIBBİ ATIK: 1.Vücut sıvı ve salgıları (kan ve kan ürünleri dahil), 2.Vücut sıvı ve salgıları ile kontamine olmuş her tür atık, 3.Doku ve organ parçaları (patoloji atıkları dahil), 4.Bakteri ve virüs tutucu hava filtreleri, 6.Günü geçmiş veya artmış antineoplastik ilaçlar ve bu ilaçlarla kontamine olmuş her tür malzeme Kesici Delici Alet: Hastane ortamında kullanılan ve yaralanmaya neden olabilen kesici ve delici cisimler (bisturi, iğne ucu, vb.) Evsel Nitelikli Atık: Mutfak ve büro atıkları, cam, vb ambalaj

16 Uluslararası Tıbbi Atık Amblemi: Tıbbi atıkların toplandığı özel nitelikli torba veya kap ile bunların taşınmasında kullanılan özel taşıma arabalarının üzerinde bulundurulması gereken uluslararası amblem Tıbbi Atık Taşıma Arabası: Hastanede üretilen tüm tıbbi atıkların toplanarak geçici atık depolarına taşınmasında kullanılan arabalar Atık Taşıma Arabası (konteynır): Tıbbi atık olmayan tüm atıkların toplandıktan sonra geçici olarak biriktirildikleri ve Geçici Depolama Alanı na transfer edildikleri arabalar. Hastane Atık Sorumlusu: Hastane Yönetimi adına, hastanede atık yönetiminin ilgili talimata uygun olarak gerçekleştirilmesi için gerekli tüm basamakları denetleyen ve organizasyonu sağlayan kişi Evsel Nitelikli Atıklar için Geçici Depolama Alanı: Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ne uygun olarak evsel nitelikli atıklar için oluşturulan geçici depolama alanı Tıbbi Nitelikli Atıklar için Geçici Depolama Alanı: Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ne uygun olarak tıbbi atıklar için oluşturulan geçici depolama alanı Tıbbi Atık Personeli: Hastanedeki tüm birimlerden alınan tıbbi atıkları Tıbbi Atık Taşıma Arabasında toplayan ve geçici depolara güvenli bir şekilde taşınmasını sağlayan personel Kırmızı çöp torbası: Tıbbi atıkların toplanması için kullanılan, Tıbbi Atık Yönetmeliği nde tanımlanan şartlara uygun, her iki tarafında Uluslararası Tıbbi Atık Amblemi ile Dikkat Tıbbi Atık ibaresi bulunan kırmızı renkli plastik torba Mavi çöp torbası: Geri kazanılabilen cam malzemelerin toplanması için kullanılan mavi plastik torba

17 Siyah çöp torbası: Evsel nitelikli atıkların toplanması için kullanılan siyah plastik torbadır. Kesici-Delici Alet Kutusu: Delinmeye, yırtılmaya, patlamaya dayanıklı, su geçirmez, açılması ve karıştırılması mümkün olmayan, üzerinde Uluslararası Tıbbi Atık Amblemi ile Dikkat Kesici ve Delici Tıbbi Atık ibaresi taşıyan plastik veya aynı özellikte kartondan yapılmış kutudur. TEMEL İLKELER Evsel nitelikli atıklar ile tıbbi atıklar aynı taşıma arabası ile aynı anda taşınmamalıdır. Tıbbi atık içeren çöp torbalarından birisinin toplama veya taşıma aşamasında patlaması halinde bu torba hemen ikinci bir kırmızı çöp torbası içine konur ve toplama veya taşıma işlemine devam edilir. Patlama sonucu kirlenen yüzey temizlenir ve dezenfekte edilir. Açılarak boşaltma yapılmamalıdır. Her tür kesici-delici alet, kesici-delici alet kutularına atılmalıdır. Kesici-delici alet kutuları ¾ oranında doldurulmalı, tam olarak dolmaları beklenmemeli, kesinlikle sıkıştırılmamalıdır. Kesici-delici alet kutuları ¾ oranında dolduktan sonra ağızları kapatılıp uygun büyüklükte kırmızı çöp torbalarına konulduktan sonra geçici depolama alanına transfer edilmelidir. Ağızları açılarak boşaltma yapılmamalıdır Her tür kesici-delici alet, kesici-delici alet kutularına atılmalıdır.

18 Kırmızı çöp torbaları normal servislerde ve polikliniklerde tedavi odalarında, Yoğun Bakım Ünitelerinde, Ameliyathane ve Hemodiyaliz Ünitesinde ofis alanları dışında tüm alanlarda bulundurulmalıdır. Bunlar dışında kırmızı çöp torbası konulması gereken alanlar Enfeksiyon Kontrol Komitesi nin önerileri doğrultusunda belirlenir. Hasta bakım hizmeti verilen tüm alanlarda (hasta odası, muayene ve tedavi odaları, ameliyathane, hemodiyaliz, vb.) kesici-delici alet kutusu bulundurulmalıdır. Kırmızı çöp torbası bulunmayan bir alanda üretilen tıbbi atık en yakındaki kırmızı torbalı çöp kovasına veya kesici-delici alet kutusuna atılmalıdır. Atık toplama işlemi sırasında mavi veya siyah bir çöp poşetinin içinde tıbbi atık bulunduğunun görülmesi durumunda temizlik personeli bu çöp poşetini uygun boyda kırmızı bir çöp poşetinin içine koyarak tıbbi atık şeklinde ortamdan uzaklaştırmalıdır. Kesinlikle ayrıştırma yapma yoluna gidilmemelidir.

19 OMÜ SUVAM Hastane İnfeksiyon Kontrol Komitesi İzolasyon Önlemleri Talimatı Talimat No: 5 Düzenleme Tarihi: Güncellenme Tarihi: 1. AMAÇ Hastane ortamından kaynaklanabilecek infeksiyonları veya kolonizasyonu önlemek için gerekli kontrol önlemlerini belirlemek, olası salgınları önlemektir. 2.KAPSAM Hastanedeki tüm birimleri ve çalışanları kapsar. A) Standart önlemler Hastanın tanısına ve infeksiyonu olup olmadığına bakılmaksızın bütün hastalara uygulanan önlemlerdir. Tüm hastaların kan ve vücut sıvılarının potansiyel olarak HIV, HBV ve diğer kan yoluyla bulaşan patojenlerle kontamine olabileceğinin düşünülmesini içermektedir. B) Bulaşma yoluna yönelik önlemler Temas önlemleri Damlacık önlemleri Hava yolu önlemleri Standart Önlemler Kan, Ter dışındaki tüm vücut sıvıları (semen, vajinal sekresyonlar, serebrospinal, sinoviyal, plevral, peritoneal, perikardiyal ve amniyotik sıvılar), Bütünlüğü bozulmuş deri, Mukoz membranlar için uygulanır

20 Hastanın kanı ve vücut sıvılarıyla temas ihtimali varlığında: Eldiven, maske ve koruyucu önlük/elbise giyilmeli, Eldiven çıkartıldıktan sonra el hijyeni sağlanmalıdır. 1. Eldiven: Kan, vücut sıvıları, salgılar ve çıkartılar, kontamine eşyalar, mukozalar ve bütünlüğü bozulmuş deriye dokunmadan önce eldiven giyilmelidir Aynı hastada farklı girişimler için eldiven değiştirilmelidir Kullanımdan sonra hiçbir yere dokunmadan eldivenler çıkarılıp el hijyeni sağlanmalıdır. El hijyeni sağlandıktan sonra hastanın çevresindeki yüzeylere dokunulmamalıdır. 2. Maske, yüz-göz koruyucu: İşlemler sırasında vücut sıvıları, salgılar, çıkartılar ve kan sıçrama olasılığı olduğunda göz, burun ve ağız mukozasını koruma amaçlı kullanılmalıdır. Damlacık izolasyonunda kullanılmalıdır. Steril-aseptik işlemler sırasında ağız florasındaki bakterilerden hastayı korumak için kullanılmalıdır. 3. Önlük: İşlemler sırasında vücut sıvıları, salgılar, çıkartılar ve kan sıçrama riskinin olduğu durumlarda deri ve giysilerin kirlenmesini önlemek için tek kullanımlık temiz önlük giyilir. Kirlenen önlük dış yüzüne dokunmadan çıkarılmalı ve eller yıkanmalıdır. 4. Hasta bakım malzemeleri: Kan, vücut sıvıları, salgılar ve çıkartılar, kontamine eşyalar, mukozalar ve deriye dokunmadan, giysiler ve diğer malzemeler, başka hastalar ve çevre kontamine edilmeden uzaklaştırılmalıdır Bir kullanımlık malzemeler hemen atılmalı, tekrar kullanılacak olanlar uygun yöntemlerle steril/dezenfekte edilmelidir 5. İğneler:

21 Hiçbir zaman yeniden kılıfına geçirilmemeli, ucu bükülmemelidir. Kullandıktan sonra delinmeye dirençli kaplar içinde biriktirilerek uzaklaştırılmalıdır. 6. Yatak çarşafları Çevreyi kontamine etmeden uygun şekilde çamaşırhaneye gönderilmelidir Bulaşma Yoluna Yönelik Önlemler Temas önlemleri, Damlacık önlemleri, Hava yolu önlemleri A) Temas Önlemleri: Mikroorganizmaların infekte ya da kolonize hastalardan direkt temas ya da indirekt temasla (infekte objelerle temas) bulaşmasını engellemek için kullanılır. Temas İzolasyonu Hasta mümkünse tek kişilik odaya alınmalıdır, bu mümkün değilse aynı mikroorganizma ile infekte/kolonize hasta ile aynı odaya yerleştirilir (kohort uygulaması). Hasta ile veya çevresindeki cansız yüzeylerle temas ederken steril olmayan temiz eldiven giyilmelidir. Hasta ile veya odasındaki yüzeylerle temasın fazla olmasının beklendiği durumlarda, hastada idrar veya gaita inkontinansı olması, ileostomi, kolostomi veya açık drenaj varlığında odaya girerken eldivene ek olarak steril olmayan temiz bir önlük giyilmelidir. Eldiven ve önlüğün hasta odasını terk etmeden önce veya hasta başından ayrılırken çıkarılmalıdır. El hijyeni sağlanmalıdır. Eldiven ve önlük çıkarılıp el hijyeni sağlandıktan sonra hastanın yakın çevresindeki yüzeylerle temas edilmemelidir. Odalar veya hastalar arasında eşya ve tıbbi malzeme transferi önlenmelidir. Ortak tıbbi eşya kullanılacaksa uygun bir şekilde Sterilizasyon/dezenfeksiyon yapıldıktan sonra kullanılmalıdır. Temas İzolasyonu Endikasyonları: Epidemiyolojik önem taşıyan çoğul dirençli bakteriler:

22 MRSA ( Metisilin dirençli Staphylococcus aureus) VRE (Vankomisin dirençli enterokok) (sıkı temas izolasyonu) Acinetobacter P. aeruginosa ESBL-pozitif Klebsiella, E.coli, vb. Diğer: C. difficile, enterohemorajik E. Coli 0157:H7, Shigella, hepatit A, rotavirus Kutanöz difteri, HSV, impetigo, bit, uyuz, zoster (dissemine veya immünsuprese konakçıda) Viral/hemorajik infeksiyonlar (Lassa, Ebola, Kırım-Kongo) RSV, PIV veya enteroviral infeksiyonlar. B)Damlacık Önlemleri Büyük partiküllü (> 5µm) damlacıkların geçişinin önlenmesinde kullanılır. Bulaşmanın engellenmesi için kaynak ve duyarlı kişi arasında yakın mesafe (yaklaşık 1 m) olmalıdır. Damlacık yoluyla yayılan ciddi hastalıklar: İnvaziv H. influenzae tip B infeksiyonu, -Menenjit, pnömoni, epiglottit ve sepsis İnvaziv Neisseria meningitidis infeksiyonu, (menenjit, pnömoni ve sepsis) Difteri, Mycoplasma pneumonia Boğmaca Pnömonik veba Çocuklarda streptokokal (grup A) farenjit, pnömoni ve kızıl Adenovirus İnfluenza Kabakulak Parvovirüs B19 Kızamıkçık Damlacık Önlemleri Hasta tek kişilik odaya alınmalıdır Eğer tek kişilik oda yoksa aynı mikroorganizma ile infekte ve başka infeksiyonu olmayan bir hasta ile aynı odayı paylaşabilir

23 Eğer farklı tanılı hastalarla aynı odayı paylaşması gerekiyorsa yataklar arası mesafe en az 1 m olmalıdır Özel havalandırma gerekmez Oda kapısı açık olabilir Sağlık personeli hastaya 1 metreden yakın mesafede çalışırken maske takmalıdır Hasta çok gerekmedikçe oda dışına çıkmamalıdır. Oda dışına çıkacaksa cerrahi maske ile çıkarılmalıdır. C) Hava Yolu Önlemleri: Tüberküloz, Kızamık, Su çiçeği Yaygın zoster infeksiyonu, SARS İnfeksiyonları için uygulanır. Pulmoner tüberküloz tanısı veya şüphesi olan hasta; Odaya giren tüm sağlık personeli N95 solunum maskesi takılmalıdır. Kızamık, suçiçeği tanısı olan hasta; Odasına duyarlı kişiler girmemelidir. Mutlaka girmesi gerekiyorsa N95 solunum maskesi ile girmelidirler. Bağışık iseler maske takmalarına gerek yoktur. Özel havalandırma ya da ventilasyon sistemi gereklidir. Saatte 6-12 kez hava değişimi sağlanmalıdır. Hava akımı koridordan odaya olmalıdır (negatif basınç) Odadan çıkan hava sisteme tekrar dönüyorsa veya yakın boşluklara gidiyorsa HEPA filtre kullanılmalıdır. Uygun oda yoksa uygun odası olan bir merkeze hasta gönderilmelidir Oda kapısı kapalı tutulmalıdır. Çok geçerli nedenler olmadıkça hasta oda dışına çıkarılmaz. Çıkması gerekiyorsa cerrahi maske takılır.

Tanımlar. Tıbbi Atık:

Tanımlar. Tıbbi Atık: Tıbbi Atık: Vücut sıvı ve salgıları (kan ve kan ürünleri dahil), Vücut sıvı ve salgıları ile kontamine olmuş her tür atık, Doku ve organ parçaları (patoloji atıkları dahil), Bakteri ve virus tutucu hava

Detaylı

T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü Hizmet İçi Eğitim Hemşireliği 2014

T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü Hizmet İçi Eğitim Hemşireliği 2014 T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü Hizmet İçi Eğitim Hemşireliği 2014 ATIK YÖNETİMİ TALİMATI Amaç; B.E.Ü. Sağlık Uygulama ve Araştırma

Detaylı

HASTANE HİJYEN PLANI

HASTANE HİJYEN PLANI Dr. Nazan ÇALBAYRAM HASTANE HİJYEN PLANI Temel İlkeler Tüy bırakmayan temizlik bezleri tercih edilmelidir, bez ve kova renkleri kullanım alanına göre belirlenmelidir. Bölüm Kova Rengi Bez Rengi Tuvalet

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR VE KULLANIM ALANLARI

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR VE KULLANIM ALANLARI KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR VE KULLANIM ALANLARI Kişisel koruyucu ekipman nedir? Çalışma ortamındaki enfeksiyon risklerine karşı çalışan tarafından kullanılması gereken giysi, araç ve malzemelerdir. Bölümün

Detaylı

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) HAZIRLAYAN NESLİHAN BOZKURT ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) HAZIRLAYAN NESLİHAN BOZKURT ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) HAZIRLAYAN NESLİHAN BOZKURT ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ Koruyucu ekipman kullanım amacı Hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta

Detaylı

EL YIKAMA VE ELDİVEN KULLANMA TALİMATI. Yönetim Temsilcisi

EL YIKAMA VE ELDİVEN KULLANMA TALİMATI. Yönetim Temsilcisi Sayfa No Sayfa 1/6 1.AMAÇ Hastalarla ve hastane ortamındaki yüzeylerle el teması sonrasında ortaya çıkan enfeksiyon bulaş riskini önlemeye yönelik el hijyeni ve eldiven kullanım kurallarını ve uygulamalarını

Detaylı

İZOLASYON ÖNLEMLERİ TALİMATI

İZOLASYON ÖNLEMLERİ TALİMATI İZOLASYON ÖNLEMLERİ TALİMATI SDÜDHF/TBH/TLM/62/YT-13.01.2015/REVNO-00 1. AMAÇ 1.1. Tanımlanmış veya şüphe edilen bulaşıcı hastalığı olan veya epidemiyolojik olarak önemli bir patojenle enfekte veya kolonize

Detaylı

El Hijyeni ve İzolasyon Önlemleri. Seyhan AKTAŞ İnfeksiyon Kontrol Komite Hemşiresi

El Hijyeni ve İzolasyon Önlemleri. Seyhan AKTAŞ İnfeksiyon Kontrol Komite Hemşiresi El Hijyeni ve İzolasyon Önlemleri Seyhan AKTAŞ İnfeksiyon Kontrol Komite Hemşiresi El Hijyeni Ve Hastane İnfeksiyonları Hastaneye yatan hastaların %7-10, kritik hastalarda %30 oranında hastane infeksiyonu

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI 1.AMAÇ:Yoğun Bakım Ünitesi (YBÜ) sinde hastane enfeksiyonlarının oluşmasının ve önlenmesinin kontrolünü sağlamak. 2.KAPSAM:Tüm Yoğun Bakım ünitesini kapsar. 3.KISALTMALAR: YBÜ:Yoğun Bakım Ünitesi HHEK:Hastane

Detaylı

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ Hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta kırım kongo kanamalı ateşi, insan immün yetmezlik virüsü (HIV),

Detaylı

KORUYUCU EKİPMAN KULLANMA TALİMATI

KORUYUCU EKİPMAN KULLANMA TALİMATI YÖN.TL.26 28.05.2013 14.01.2014 01 1/6 1.0 AMAÇ: sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların ve çapraz bulaşların önlenmesi amacıyla sağlık personeli,hasta,hasta refakatçileri ve ziyaretçiler için uygun

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIMI TALİMATI

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIMI TALİMATI 12.09.2013 0 0 1 / 5 1. AMAÇ: Bu talimat ile hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta kırım kongo kanamalı ateşi, insan immün yetmezlik virüsü (HIV), kuş gribi, domuz gribi

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ EL HİJYENİ TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ EL HİJYENİ TALİMATI 1. AMAÇ:Hastane enfeksiyonlarının oluşmasının önlenmesi, oluşmuş ise kontrol altına alınması amacıyla doğru el yıkama tekniğinin kullanılmasını sağlamaktır. 2. KAPSAM: Hastanedeki Tüm Birimleri kapsar.

Detaylı

1. AMAÇ: Eller aracılığıyla yayılan enfeksiyonların önlenmesi için uygun el temizliği yöntemlerini belirlemektir.

1. AMAÇ: Eller aracılığıyla yayılan enfeksiyonların önlenmesi için uygun el temizliği yöntemlerini belirlemektir. SAYFA No. Sayfa 1 / 8 1. AMAÇ: Eller aracılığıyla yayılan enfeksiyonların önlenmesi için uygun el temizliği yöntemlerini belirlemektir. 2. KAPSAM: Hastanedeki tüm çalışanlar, hastalar, hasta refakatçıları

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ BİRİMİ Revizyon No 01 İZOLASYON ÖNLEMLERİ TALİMATI

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ BİRİMİ Revizyon No 01 İZOLASYON ÖNLEMLERİ TALİMATI Sayfa No 1/6 1. AMAÇ: Tanımlanmış veya şüphe edilen bulaşıcı hastalığı olan veya epidemiyolojik olarak önemli bir patojenle enfekte veya kolonize olduğu belirlenen hastalardan, sağlık kurumundaki diğer

Detaylı

İZOLASYON ve DEZENFEKSİYON TAKİP TALİMATI

İZOLASYON ve DEZENFEKSİYON TAKİP TALİMATI Sayfa No 1 / 5 1. AMAÇ: Tanımlanmış veya şüphe edilen bulaşıcı hastalığı olan veya epidemiyolojik olarak önemli bir patojenle ekte veya kolonize hastalardan sağlık kurumundaki diğer hastalara, sağlık personeline

Detaylı

EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI TALİMATI

EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI TALİMATI AMAÇ Sağlık hizmetiyle ilişkili enfeksiyonların ve çapraz bulaşmaların önlenmesi amacıyla sağlık personeli, hasta, hasta refakatçileri ve ziyaretçiler için, uygun el temizliği ve eldiven kullanma yöntemlerini

Detaylı

İzolasyon Önlemleri Talimatı

İzolasyon Önlemleri Talimatı GOÜ Araştırma ve Uygulama Merkezi Enfeksiyon Kontrol Komitesi İzolasyon Önlemleri Talimatı Talimat No : 3 Düzenleme Tarihi :01.01.2012 Revizyon Tarihi:19.07.2012 1. AMAÇ İnfekte veya kolonize hastalardan

Detaylı

ÇANAKKALE İL AMBULANS SERVİSİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ EL HİJYENİ VE KİŞİSEL KORUYUCU MALZEMELERİN KULLANIMI TALİMATI

ÇANAKKALE İL AMBULANS SERVİSİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ EL HİJYENİ VE KİŞİSEL KORUYUCU MALZEMELERİN KULLANIMI TALİMATI Dok. Kodu: YÖN.TL.04 Yay. Trh.: Kasım 2012 Rev. Trh.: Kasım 2014 Rev. No: 01 Sayfa No: 1/5 1.AMAÇ: Bu talimat ile hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta kırım kongo kanamalı

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ EL HİJYENİ

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ EL HİJYENİ 1.0 AMAÇ: Bu talimat ile hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta kırım kongo kanamalı ateşi, insan immün yetmezlik virüsü (HIV), kuş gribi, domuz gribi ve mevsimsel influenza

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIM TALİMATI

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIM TALİMATI 1.AMAÇ: Hastane çalışanlarını iş ortamında karşılaştığı,kimyasal,radyolojik,fiziksel, çevresel zararlardan ve kan ve vücut sekresyonları ile bulaşan enfeksiyonlardan korumak çalışan güvenliğini sağlamaktır.

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIM TALİMATI

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIM TALİMATI 1.AMAÇ: Hastane çalışanlarını iş ortamında karşılaştığı,kimyasal,radyolojik,fiziksel, çevresel zararlardan ve kan ve vücut sekresyonları ile bulaşan enfeksiyonlardan korumak çalışan güvenliğini sağlamaktır.

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ

HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ Amaç Hastanede çalışan personeli ve yatan hastaları hastane enfeksiyonları açısından korumak, bilinçlendirmek, Gerekli

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİNDE ENFEKSİYON KONTROL KURULU STANDARTLARI. Hastanelerde makine ile ıslak temizlik yöntemleri tercih edilmelidir,

HASTANE TEMİZLİĞİNDE ENFEKSİYON KONTROL KURULU STANDARTLARI. Hastanelerde makine ile ıslak temizlik yöntemleri tercih edilmelidir, HASTANE TEMİZLİĞİNDE ENFEKSİYON KONTROL KURULU STANDARTLARI Genel Temizlik Standartları Hastanelerde makine ile ıslak temizlik yöntemleri tercih edilmelidir, Hastanelerde kritik bölgeler dışındaki ünitelerde,

Detaylı

ÖNLEME PROSEDÜRÜ. Revizyon Tarihi: 00 Yayın Tarihi:05.09.2011

ÖNLEME PROSEDÜRÜ. Revizyon Tarihi: 00 Yayın Tarihi:05.09.2011 1. AMAÇ: Damar içi kateterler ve parenteral solusyonların uygulanması ile ilişkili enfeksiyonların gelişiminin önlenmesi ve kontrolü ile ilgili sağlık çalışanlarının eğitimi için gerekli kontrol önlemlerini

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ AMELİYATHANE ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ AMELİYATHANE ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI 1. AMAÇ:Ameliyathanede mikroorganizmaların yayılımının engellenmesi, enfeksiyonlar açısından hasta ve personelin güvenliğinin azami ölçüde sağlanması. 2. KAPSAM:Ameliyathane birimini kapsar. 3.KISALTMALAR:

Detaylı

ATIK YÖNETİMİ. Enfeksiyon Kontrol Komitesi

ATIK YÖNETİMİ. Enfeksiyon Kontrol Komitesi ATIK YÖNETİMİ Enfeksiyon Kontrol Komitesi AMAÇ: Atık Yönetimi Talimatı Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi nde üretilen tüm atıkların hasta, hasta yakınları, ziyaretçiler ve hastane çalışanlarının sağlığını

Detaylı

İzolasyon nedir? İzolasyon önlemleri nelerdir? El yıkama Koruyucu ekipman kullanımı

İzolasyon nedir? İzolasyon önlemleri nelerdir? El yıkama Koruyucu ekipman kullanımı Amaç ve içerik İzolasyon nedir? Enfeksiyon zinciri İzolasyon önlemleri nelerdir? Standart önlemler Bulaşma yoluna yönelik önlemler El yıkama Koruyucu ekipman kullanımı Standart Önlemler ve İzolasyonlar

Detaylı

Yoğun Bakım Ünitesi Enfeksiyon Kontrol Talimatı

Yoğun Bakım Ünitesi Enfeksiyon Kontrol Talimatı GOÜ Araştırma ve Uygulama Merkezi Enfeksiyon Kontrol Komitesi Yoğun Bakım Ünitesi Enfeksiyon Kontrol Talimatı Talimat No :20 Düzenleme Tarihi :01.01.2005 Revizyon Tarihi:19.07.2012 1. AMAÇ Yoğun Bakım

Detaylı

DAMLACIK İZOLASYONU. Antibiyotik tedavisi başlandıktan bir gün sonra 24 saat ara ile alınan iki örnekte üreme tespit edilmezse sonlandırılır

DAMLACIK İZOLASYONU. Antibiyotik tedavisi başlandıktan bir gün sonra 24 saat ara ile alınan iki örnekte üreme tespit edilmezse sonlandırılır DAMLACIK İZOLASYONU Menenjit: ( H. influenzae tip B Neisseria meningitidis enfeksiyonu İnvaziv Neisseria Meningitidis Sepsis Enfeksiyonu Büyük partiküllü (>5μm) damlacıkların geçişinin önlenmesinde kullanılır.

Detaylı

YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI Hazırlayan Kontrol eden Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Kalite Yönetim Direktörü Hastane Yöneticisi 1. AMAÇ Yoğun Bakım Ünitesi (YBÜ)'nde hastane enfeksiyonlarının oluşmasının ve önlenmesinin kontrolü.

Detaylı

Amaç: Hastane ortamından kaynaklanabilecek infeksiyonları önlemek, hasta, hasta yakını ve hastane çalışanları için sağlıklı bir ortam oluşturmak

Amaç: Hastane ortamından kaynaklanabilecek infeksiyonları önlemek, hasta, hasta yakını ve hastane çalışanları için sağlıklı bir ortam oluşturmak Amaç: Hastane ortamından kaynaklanabilecek infeksiyonları önlemek, hasta, hasta yakını ve hastane çalışanları için sağlıklı bir ortam oluşturmak amacıyla uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemek

Detaylı

İZOLASYON ÖNLEMLERİ. Hazırlayan: Esin Aydın Acıbadem Bodrum Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi

İZOLASYON ÖNLEMLERİ. Hazırlayan: Esin Aydın Acıbadem Bodrum Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi İZOLASYON ÖNLEMLERİ Hazırlayan: Esin Aydın Acıbadem Bodrum Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi İZOLASYON HEDEFLERİ Hastene enfeksiyonlarında başarı olmanın temel stratejisi olan Standart Önlemleri kapsamalıdır.

Detaylı

Febril Nötropenik Hastalarda İnfeksiyon Kontrol Yönetimi

Febril Nötropenik Hastalarda İnfeksiyon Kontrol Yönetimi Febril Nötropenik Hastalarda İnfeksiyon Kontrol Yönetimi Dr. Yeşim Çetinkaya Şardan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı İnfeksiyon Hastalıkları Ünitesi Nötropenik Hasta ile

Detaylı

DÜŞÜK RİSKLİ ALANLARDA TEMİZLİK TALİMATI

DÜŞÜK RİSKLİ ALANLARDA TEMİZLİK TALİMATI Sayfa No 1 / 5 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Kalite Yönetim Temsilcisi Başhekim 1.AMAÇ Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek, hasta, hasta yakını ve hastane

Detaylı

INFEKSIYON KONTROL ÖNLEMLERI INFEKSIYON KONTROL KURULU

INFEKSIYON KONTROL ÖNLEMLERI INFEKSIYON KONTROL KURULU INFEKSIYON KONTROL ÖNLEMLERI En çok kullandiginiz tibbi alet EL YIKAMA ÖNCE BURUN MU? ELLERINIZI GÜN IÇINDE FARKLI AMAÇLAR IÇIN KULLANIRSINIZ ELLER NE ZAMAN YIKANMALI? AMERIKAN HASTALIK KONTROL MERKEZI

Detaylı

İZOLASYON ÖNLEMLERİ Dr. Kaya Süer

İZOLASYON ÖNLEMLERİ Dr. Kaya Süer İZOLASYON ÖNLEMLERİ Dr. Kaya Süer Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Anabilim Dalı İZOLASYON İzolasyon nedir? İzolasyon nedir? Enfeksiyon zinciri Tarihçe İzolasyon

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Enfeksiyon Kontrol Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/6 1. AMAÇ Hastane çalışanlarını

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROGRAMI

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROGRAMI KOD YÖN.PL.06 YAY. TAR OCAK 2013 REV.TAR OCAK REV. NO 02 SYF. NO 1/5 S. NO PLANLANAN FAALİYET SORUMLULAR PLANLANAN FAALİYET DÖNEM Her doktor ve hemşire odasında el hijyeni malzemeleri (alkol bazlı el antiseptikleri,

Detaylı

Hastane Temizliği Talimatı

Hastane Temizliği Talimatı 1. AMAÇ Hastanedeki bölümlerin risk durumlarına göre sınıflandırılması ve yapılması için yöntem belirlemektir. 2. KAPSAM Tüm birimleri kapsar. 3. TANIMLAR temizliğinin doğru ve etkin Çok Yüksek Riskli

Detaylı

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI Sayfa No: 1/5 ların yaralanma riskinin azaltılması Hastanelerimizde kesici ve delici alet yaralanmalarını önlemeye yönelik düzenlemelerin yapılması -Enfeksiyon Kontrol tedavisini sağlayan tüm sağlık personeli

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIMI TALİMATI

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIMI TALİMATI Sayfa No 1 / 5 1. AMAÇ: Bu talimat ile hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi(KKKA), İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü (HIV), Kuş Gribi, Domuz Gribi

Detaylı

ÖZEL BÖLÜMLERİN TEMİZLİĞİ TALİMATI

ÖZEL BÖLÜMLERİN TEMİZLİĞİ TALİMATI DokNo:ENF.TL.29 Yayın tarihi:nisan 2013 Rev.Tar/no:-/0 Sayfa No: 1 / 6 1.0 AMAÇ:ÖzelVitale Hastanesi ndeki özel birimlerde (ameliyathane, yoğun bakım üniteleri, doğumhane ve laboratuarlar, ileri bakım

Detaylı

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIMI TALİMATI

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIMI TALİMATI Sayfa 1 / 8 1-AMAÇ Bu talimat ile hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta kırım kongo kanamalı ateşi, insan immün yetmezlik virüsü (HIV), kuş gribi, domuz gribi ve mevsimsel

Detaylı

AMAÇ: Hastanede çalışan sağlığının ve hasta güvenliğinin sağlanmasına yönelik kişisel korunma malzemelerinin nasıl ve nerede kullanılacağını açıklar.

AMAÇ: Hastanede çalışan sağlığının ve hasta güvenliğinin sağlanmasına yönelik kişisel korunma malzemelerinin nasıl ve nerede kullanılacağını açıklar. Doküman Kodu: HSÇ.TL.01 Yürürlük Tarihi: 01.2012 Revizyon No/Tarihi: 03/07.2015 Sayfa No: 1 / 6 AMAÇ: Hastanede çalışan sağlığının ve hasta güvenliğinin sağlanmasına yönelik kişisel korunma malzemelerinin

Detaylı

İzolasyon Önlemleri Dr. Dilara İnan Akdeniz ÜTF İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

İzolasyon Önlemleri Dr. Dilara İnan Akdeniz ÜTF İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD İzolasyon Önlemleri Dr. Dilara İnan Akdeniz ÜTF İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Ankara İzolasyon nedir? Amaç ve içerik İnfeksiyon zinciri Tarihçe İzolasyon önlemleri nelerdir? Standart

Detaylı

DÜŞÜK RİSKLİ ALANLARDA TEMİZLİK TALİMATI

DÜŞÜK RİSKLİ ALANLARDA TEMİZLİK TALİMATI Hazırlayan Kontrol eden Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Kalite Yönetim Direktörü Hastane Yöneticisi 1.AMAÇ Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek, hasta, hasta yakını

Detaylı

BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ

BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ 24 Mart 2015 Sürveyans HIV önlenmesi Uygun antibiyotik kullanımı Hastane temizliği Dezenfeksiyon uygulamaları Enfeksiyon kontrolü İzolasyon

Detaylı

112 ASHİ VE AMBULANSLARDA. EL HİJYENİ Kalite Yönetim Birimi

112 ASHİ VE AMBULANSLARDA. EL HİJYENİ Kalite Yönetim Birimi 112 ASHİ VE AMBULANSLARDA EL HİJYENİ Kalite Yönetim Birimi 112 ASHİ KALİTE İÇİN EL ELE AMAÇ Tüm 112 çalışanlarına el hijyeni ile ilgili genel bilgi vermek Kişisel koruyucu ekipman kullanımının arttırılması

Detaylı

Hazırlayan

Hazırlayan DAMAR İÇİ KATETER ENFEKSİYONLARININ Revizyon i: ÖNLENMESİ TALİMATI Sayfa: 1/6 Revizyon Açıklaması - İşleyiş değişikliği Madde No KAPSAM: Tıbbi birimler Hazırlayan Güler DEMİRCİ Enf. Hemşiresi Canan SERÇELİK

Detaylı

İzolasyon. Enfekte ve kolonize hastalardan. mikroorganizmaların bulaşının engellenmesidir. diğer hastalara, hastane ziyaretçilerine sağlık personeline

İzolasyon. Enfekte ve kolonize hastalardan. mikroorganizmaların bulaşının engellenmesidir. diğer hastalara, hastane ziyaretçilerine sağlık personeline İzolasyon Enfekte ve kolonize hastalardan diğer hastalara, hastane ziyaretçilerine sağlık personeline mikroorganizmaların bulaşının engellenmesidir Enfeksiyon zinciri Etken Kaynak Duyarlı konak Çıkış kapısı

Detaylı

VENTİLATÖR İLE İLİŞKİLİ PNÖMONİNİN Revizyon Tarihi: ÖNLENMESİ TALİMATI Sayfa: 1/5. Hazırlayan

VENTİLATÖR İLE İLİŞKİLİ PNÖMONİNİN Revizyon Tarihi: ÖNLENMESİ TALİMATI Sayfa: 1/5. Hazırlayan Yürürlük i: 29.05.2014 VENTİLATÖR İLE İLİŞKİLİ PNÖMONİNİN Revizyon i: ÖNLENMESİ TALİMATI Sayfa: 1/5 Revizyon Açıklaması Madde No - Revize edildi - 1.7.8 KAPSAM: Yoğun Bakımlar Hazırlayan Güler DEMİRCİ

Detaylı

Standart Önlemler ve İzolasyonlar

Standart Önlemler ve İzolasyonlar Standart Önlemler ve İzolasyonlar İzolasyon Enfekte ve kolonize hastalardan diğer hastalara, hastane ziyaretçilerine sağlık personeline mikroorganizmaların bulaşının engellenmesidir Enfeksiyon zinciri

Detaylı

Yoğun Bakım Enfeksiyon Kontrol Talimatı

Yoğun Bakım Enfeksiyon Kontrol Talimatı T.C. Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Doküman Adı Yoğun Bakım Enfeksiyon Kontrol Talimatı Doküman Numarası TBH/000/ÇTL/89 ISO 9001:2008 KYS Kriter No 6.3./7.5.1. Yayın Tarihi

Detaylı

VENTİLATÖR İLİŞKİLİ PNÖMONİ ÖNLENMESİ TALİMATI

VENTİLATÖR İLİŞKİLİ PNÖMONİ ÖNLENMESİ TALİMATI 1.0. AMAÇ Ventilatör kullanımına bağlı pnömoni gelişimini önlemektir. 2.0. KAPSAM Yoğun bakım ünitesinde ve mekanik ventilator kullanan kliniklerdeki çalışan tüm personeli kapsar. 3.0. TANIMLAR: Ventilatör:

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK TALİMATI

HASTANE TEMİZLİK TALİMATI Dok No: ENF.TL.10 Yayın tarihi: NİSAN 2013 Rev.Tar/no: -/0 Sayfa No: 1 / 5 1.0 AMAÇ: Hastanedeki bölümlerin risk durumuna göre sınıflandırılması ve temizliğinin doğru ve etkin yapılması için yöntem belirlemektir.

Detaylı

DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMASI

DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMASI DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMASI Hemşireler, hastabakıcılar ve labaratuvar personeli en yüksek risk grupları olarak görülmektedir. Yaralanmalarda ilk sırayı, enjektör iğnesinin kapağının işlem sonrasında

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Enfeksiyon Kontrol Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/6 1. AMAÇ Hastanede

Detaylı

SORUMLULAR: İdari birim sorumlusu, sorumlu hemşireler, temizlik şirketi sorumlusu, temizlik personeli ve temizlik komitesi

SORUMLULAR: İdari birim sorumlusu, sorumlu hemşireler, temizlik şirketi sorumlusu, temizlik personeli ve temizlik komitesi Doküman No:ENF.TL.58 Yayın Tarihi: 20.09.2011 Revizyon Tarihi: 01.04.2013 Revizyon No: 01 Sayfa: 1 / 5 AMAÇ: Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek servisteki hasta ve çalışanlara

Detaylı

EL HİJYENİ TALİMATI REVİZYON DURUMU

EL HİJYENİ TALİMATI REVİZYON DURUMU REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 18.08.2014 Madde 5.2 de hasta ve yakınlarına el hijyeni ile 01 ilgili eğitim verilmesi tariflendi. Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Enfeksiyon Kontrol

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI KOD YÖN.PL.04 YAY.TAR. 15.02.20 REV.TAR. SIRA NO 1 ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ HEDEFİ El Hijyenine bağlı risklerin azaltılması PLANLANAN FAALİYETLER El hijyeni malzemelerine tüm personelin her zaman ulaşabilirliğini

Detaylı

ARTEMİZ KİMYA Şahin ASLAN

ARTEMİZ KİMYA Şahin ASLAN HASTANE TEMİZLİĞİ ARTEMİZ KİMYA Şahin ASLAN Amaç: Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek, hasta, hasta yakını ve hastane çalışanları için sağlıklı bir ortam oluşturmak amacıyla uyulması

Detaylı

YYBÜ ENFEKSİYON KONTROL PROSEDÜRÜ

YYBÜ ENFEKSİYON KONTROL PROSEDÜRÜ Sayfa No 5/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.AMAÇ Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi (YYBÜ) hastane enfeksiyonlarının oluşmasının önlenmesi ve kontrolü.

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrd. Doç. Dr. Kaya Süer Adem Aköl Sinan Özyavaş Dilek Baytaş Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ

Detaylı

1.1- AMAÇ Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemektir.

1.1- AMAÇ Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemektir. 1- GENEL BİLGİLER 1.1- AMAÇ Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemektir. 1.2- KAPSAM Bu plan Kahramanmaraş Ağız ve Diş Sağlığı

Detaylı

Sayfa No:15/15 Yayın Tarihi:05.09.2011

Sayfa No:15/15 Yayın Tarihi:05.09.2011 BÖLÜM DAHİLİ BRANŞLAR KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN Sıvı sabun Kağıt havlu El antiseptiği Steril olmayan Steril KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLARIN BÖLÜMLERE GÖRE KULLANIM PLANI KULLANIM ALANLARI - Tüm lavabolarda

Detaylı

T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ ENFEKSİYON KONTROL KURULU. Ameliyathane Organizasyonu ve Giriş Çıkışlarda Uyulması Gereken Kurallar

T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ ENFEKSİYON KONTROL KURULU. Ameliyathane Organizasyonu ve Giriş Çıkışlarda Uyulması Gereken Kurallar T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ ENFEKSİYON KONTROL KURULU Ameliyathane Organizasyonu ve Giriş Çıkışlarda Uyulması Gereken Kurallar Mekan: Ameliyathanelerin yoğun bakım ünitelerinden

Detaylı

EBOLA VİRÜS HASTALIĞI

EBOLA VİRÜS HASTALIĞI EBOLA VİRÜS HASTALIĞI 1 EBOLA VİRÜS HASTALIĞI (EVH) Ebola virüs hastalığı, viral hemorajik ateşlerden biridir. Akut, sistemik, zoonotik bir hastalıktır. Fatalite hızı yüksektir. İnsanlarda ve maymun, şempanze,

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ACİL SERVİS TEMİZLİK PLANI

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ACİL SERVİS TEMİZLİK PLANI T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ACİL SERVİS TEMİZLİK PLANI KODU: ENF.PL.05 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05 AY/YIL:

Detaylı

KORUYUCU EKİPMAN KULLANMA TALİMATI

KORUYUCU EKİPMAN KULLANMA TALİMATI ENF.TL.16 28.05.2013 21.10.2013 02 1/6 1.0 AMAÇ: Bu talimat ile hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta kırım kongo kanamalı ateşi, insan immün yetmezlik virüsü (HIV), kuş

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLARIN BÖLÜMLERE GÖRE KULLANIM PLANI KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIM ALANLARI DAHİLİ BRANŞLAR

ÖZEL YALOVA HASTANESİ KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLARIN BÖLÜMLERE GÖRE KULLANIM PLANI KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIM ALANLARI DAHİLİ BRANŞLAR LARIN DAHİLİ BRANŞLAR Steril olmayan eldiven Steril eldiven Bariyerli eldiven -Her iki yatak arasında bir adet olacak biçimde - Pansuman ya da invaziv işlem odaları -Doktor odaları -Hemşire ilaç hazırlama

Detaylı

S.B. DIġKAPI YILDIRIM BEYAZIT EĞĠTĠM VE ARAġTIRMA HASTANESĠ

S.B. DIġKAPI YILDIRIM BEYAZIT EĞĠTĠM VE ARAġTIRMA HASTANESĠ Doküman No:ENF-TL-23 Yayın Tarihi:01.04.2013 Revizyon No:00 Revizyon Tarihi:00 Sayfa No: 1 / 6 1. AMAÇ Damar içi kateterler ve parenteral solüsyonların uygulanması ile iliģkili enfeksiyonların geliģiminin

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK PLANI

HASTANE TEMİZLİK PLANI Sayfa No 9/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.RİSK DÜZEYLERİ YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR AMELİYATHANELER STERİLİZASYON ÜNİTESİ (steril destek alanları) YOĞUN

Detaylı

Enfeksiyon zinciri. Kaynak. Etken. Çıkış kapısı. Duyarlı konak

Enfeksiyon zinciri. Kaynak. Etken. Çıkış kapısı. Duyarlı konak Enfeksiyon zinciri Etken Kaynak Duyarlı konak Çıkış kapısı Giriş kapısı Bulaş yolu 1 Etken Bakteriler Riketsiya, klamidya, mikoplazma dahil Virusler Mantarlar Protozoa Helmintler Etkenin Enfektif dozu

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 12.03.2014 Madde 5.2 talimata eklenerek, kemoterapi tedavisi 01 alan hastaların vücut sıvılarına maruz kalınması halinde alınacak önlemler tariflendi.

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Hazırlama Komitesi Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5

Detaylı

YENİDOĞAN SERVİSİNDE TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON TALİMATI

YENİDOĞAN SERVİSİNDE TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON TALİMATI 1.0.AMAÇ: :Yenidoğanda hastane kaynaklı enfeksiyonların önlenilmesinde yoğun bakım ve servis ünitelerinde gerekli temizlik ve dezenfeksiyon uygulama ilkeleri ve yöntemlerini, malzeme seçimi ve kullanım

Detaylı

ANTİNEOPLASTİK İLAÇLARIN GÜVENLİ KULLANIM PROSEDÜRÜ. 2. KAPSAM Hastanemizde antineoplastik ilaçların dökülmesinde yapılacak faaliyetleri kapsar.

ANTİNEOPLASTİK İLAÇLARIN GÜVENLİ KULLANIM PROSEDÜRÜ. 2. KAPSAM Hastanemizde antineoplastik ilaçların dökülmesinde yapılacak faaliyetleri kapsar. 1. AMAÇ Hastanemiz sağlık ve güvenlik programları kapsamında, antineoplastik ilaçların hazırlanması, depolanması, taşınması, kaza ile dökülmesi durumunda alınması gereken önlemler ve dökülmelerde yapılacak

Detaylı

Kan Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi

Kan Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi Kan Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi Sağlık Çalış ışanlarında Enfeksiyon Riski Kan yoluyla bulaşan hastalıklar Sağlık çalış ışanlarında majör bulaş kaynağı kanla

Detaylı

1- AMAÇ: Çevresel kontaminasyonun sorun oluşturmaması için temel önlemleri almak.

1- AMAÇ: Çevresel kontaminasyonun sorun oluşturmaması için temel önlemleri almak. EBOLA VĠRÜS HASTALIĞI (EVH) VE MERS HASTALIĞI TEMĠZLĠK TALĠMATI KODU:OH.TL.12 YAYINLANMA TARİHİ:02.11.2015 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO:00 SAYFA SAYISI:06 1- AMAÇ: Çevresel kontaminasyonun sorun oluşturmaması

Detaylı

HASTANE GENEL TEMİZLİK PLANI. Ayda bir

HASTANE GENEL TEMİZLİK PLANI. Ayda bir YER: İZOLASYON ve NOTRÖPENİK HASTA ODASI YÜKSEK RİSKLİ ALAN GÜNLÜK HAFTALIK AYLIK Tuvalet hariç bütün ıslak alanlar: Sarı Yoğun Bakım, Laboratuvar Alanları, İzolasyon Odası, Ameliyathane :Beyaz 1-Tuvaletler

Detaylı

Temizlik: Mikroorganizmaların çoğalması ve yayılmasını önlemek için, yüzeylerin kir ve organik maddelerden fiziksel olarak uzaklaştırılmasıdır.

Temizlik: Mikroorganizmaların çoğalması ve yayılmasını önlemek için, yüzeylerin kir ve organik maddelerden fiziksel olarak uzaklaştırılmasıdır. DOKÜMAN NO: STR-TL-09 YAYIN TARİHİ : AĞUSTOS 2014 REVİZYON TARİHİ : 00 REVİZYON NO:00 SAYFA 1 / 5 1-Amaç: Ç.Ü Diş Hekimliği Fakültesi klinik ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek için hasta,

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİ. FATMA ARSLAN Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi

HASTANE TEMİZLİĞİ. FATMA ARSLAN Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi HASTANE TEMİZLİĞİ FATMA ARSLAN Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Amaç: Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek, hasta, hasta yakını ve hastane çalışanları için sağlıklı bir ortam oluşturmak

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİNDE RİSK SINIFLAMASI

HASTANE TEMİZLİĞİNDE RİSK SINIFLAMASI SAYFA NO 1/9 HASTANE TEMİZLİĞİNDE RİSK SINIFLAMASI YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR 1. AMELİYATHANELER 1. ACİL SERVİS 1. İDARİ BİRİMLER (ayniyat, satın alma,muhasebe, maaş

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrrd. Doç. Dr. Kaya Süer Adem Aköl Sinan Özyavaş Dilek Baytaş Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/6 1. AMAÇ

Detaylı

LABORATUVARDA STANDART ÖNLEMLER

LABORATUVARDA STANDART ÖNLEMLER LABORATUVARDA STANDART ÖNLEMLER Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi NEVAL GENÇOL Sağlık k Personeli Meslek Riskleri Enfeksiyon Radyasyon Toksik-kimyasal riskler Fiziksel riskler Kas-iskelet sistemi sorunları

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI. Döküman No Yayın Tarihi Revizyon No Revizyon Tarihi Sayfa No SÇ.PL.01 01.08.2011 01 Nisan-2013 1/5

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI. Döküman No Yayın Tarihi Revizyon No Revizyon Tarihi Sayfa No SÇ.PL.01 01.08.2011 01 Nisan-2013 1/5 SÇ.PL.01 01.08.2011 01 Nisan-2013 1/5 SIRA NO ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ HEDEFİ PLANLANAN FAALİYETLER SORUMLU UYGULAMA PERİ- YOD İZLEME YÖNTEMİ Her doktor ve hemşire Odasında el hijyeni Malzemeleri (alkol bazlı

Detaylı

Standart Önlemler ve İzolasyonlar FULDEN SONAR EKH

Standart Önlemler ve İzolasyonlar FULDEN SONAR EKH Standart Önlemler ve İzolasyonlar FULDEN SONAR EKH Amaç ve içerik İzolasyon nedir? Enfeksiyon zinciri İzolasyon önlemleri nelerdir? Standart önlemler Bulaşma yoluna yönelik önlemler El yıkama Koruyucu

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ DAHİLİ SERVİSLER TEMİZLİK PLANI

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ DAHİLİ SERVİSLER TEMİZLİK PLANI T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ DAHİLİ SERVİSLER TEMİZLİK PLANI KODU: ENF.PL.08 YAYINLAMA TARİHİ: 24.06.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Enfeksiyon Kontrol Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ Hastanede

Detaylı

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ - KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ Doküman No: HENF-T22 -P01

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ - KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ Doküman No: HENF-T22 -P01 ENFEKSİYON KONTROL Revizyon i: TALİMATI Sayfa: 1/6 Revizyonun Açıklaması Madde No - Yeni yayınlandı. - KAPSAM: Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi Hazırlayanlar Güler DEMİRCİ Enfeksiyon Hemşiresi Canan SERÇELİK

Detaylı

Bu prosedürün uygulanmasından, Merkez Müdürlüğü, Hastane temizlik hizmetleri ve tüm hastane çalışanları sorumludur. 4. Tanımlar

Bu prosedürün uygulanmasından, Merkez Müdürlüğü, Hastane temizlik hizmetleri ve tüm hastane çalışanları sorumludur. 4. Tanımlar Rev. No : 05 Rev.Tarihi : 27 Temmuz 2015 1 / 9 1. Amaç 2. Kapsam UÜ-SK da üretilen tüm atıkların hasta, hasta yakınları, ziyaretçi ve hastane çalışanlarının sağlığını tehdit etmeyecek şekilde toplanması,

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK PLANI

HASTANE TEMİZLİK PLANI Sayfa 1 / 7 ZAMANI KURALLARI MALZEMELERİ YÜKSEK YOĞUN BAKIM VE İZOLASYON ODALARI AMELİYATHANE Günde iki defa (her ameliyat öncesi ilgili ameliyat odası temizlenir Tuvalet temizliği günde iki defa yapıldıktan

Detaylı

T.C SAĞLIK BAKANLIĞI SUŞEHRİ DEVLET HASTANESİ HASTANE TEMİZLİK TALİMATLARI

T.C SAĞLIK BAKANLIĞI SUŞEHRİ DEVLET HASTANESİ HASTANE TEMİZLİK TALİMATLARI 1.AMAÇ Hastanedeki bölümlerin risk durumlarına göre sınıflandırılması ve temizliğinin doğru ve etkin yapılması için yöntem belirlemektir. 2. KAPSAM Tüm birimleri, temizlik ve yemek şirketini kapsar 3.TANIMLAR

Detaylı

EN ÇOK KULLANDIĞIMIZ TIBBİ ALET

EN ÇOK KULLANDIĞIMIZ TIBBİ ALET EL HİJYENİ EN ÇOK KULLANDIĞIMIZ TIBBİ ALET GÜNÜMÜZDE NOZOKOMĐAL ENFEKSĐYONLARIN ÖNLENMESĐNDE EN ÖNEMLĐ TEK PROSEDÜR EL YIKAMADIR* EL YIKAMA El Florasi Kalici flora (koagülaz negatif stafilokok, difteroid,

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIM TALİMATI

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIM TALİMATI 1.0 AMAÇ: Bu talimat ile hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta kırım kongo kanamalı ateşi, insan immün yetmezlik virüsü (HIV), kuş gribi, domuz gribi ve mevsimsel influenza

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK TALİMATI

HASTANE TEMİZLİK TALİMATI KOD:TL.18 YAY.TAR:10.10.2011 REV.TAR:25.02.2013 REV.NO:01 SAYFA :1 / 6 1. AMAÇ: Hastane ortamından kaynaklanabilecek infeksiyonları önlemek, hasta, hasta yakını ve hastane çalışanları için sağlıklı bir

Detaylı

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN Kalite Yönetim Direktörü

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN Kalite Yönetim Direktörü Doküman No: ENF. TL. 21 Yayın Tarihi:12.03.2009 Revizyon Tarihi: 27.03.2013 Revizyon No: 03 Sayfa: 1 / 5 1. AMAÇ: Hastane temizliği; öncelikle hastane personelini ve hastaları hastane enfeksiyonlarından

Detaylı

ATASAM HASTANESİ EL HİJYENİ EĞİTİMİ

ATASAM HASTANESİ EL HİJYENİ EĞİTİMİ ATASAM HASTANESİ EL HİJYENİ EĞİTİMİ 1 EL HİJYENİ El yıkama günlük yaşantı içinde her şeyden önce kişinin kendi sağlığı için önemliyken, çalışma ortamında diğer kişilerin sağlığı içinde önemlidir. Başta

Detaylı

ENDOSKOPİ HİZMETLERİ

ENDOSKOPİ HİZMETLERİ ENDOSKOPİ HİZMETLERİ Endoskopi ünitelerinde fiziki düzenleme yapılmalıdır. Endoskopi işleminin yapıldığı odanın tüm yüzeyleri kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir nitelikte olmalıdır. Endoskopi

Detaylı