Prof. Dr. Hüsnü Gökaslan Marmara Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Jinekolojik Onkoloji

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Prof. Dr. Hüsnü Gökaslan Marmara Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Jinekolojik Onkoloji"

Transkript

1 ANORMAL SERVİKAL HİSTOLOJİYE YAKLAŞIM Prof. Dr. Hüsnü Gökaslan Marmara Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Jinekolojik Onkoloji Page 1

2 Prof.Dr. Funda Eren,MÜTF Patoloji A:D Prof.Dr. Funda Eren,MÜTF Patoloji A:D Page 2

3 5 Yıllık CIN 3+ RİSKİ LGSIL veya HPV pozitif ASCUS sonrası ORAN (%) 3.8 HGSIL sonrası 15 1 Massad LS, Einstein MH, Huh WK, Katki HA, Kinney WK, Schiffman M, Solomon D, Wentzensen N, Lawson HW. Guidelines for the management of abnormal cervical cancer screening tests and cancer precursors. J Lower Genital Tract Disease 2013; 17 (5): S1 S27. Page 3 2 Katki HA, Gage JC, Schiffman M, Castle PE, Fetterman B, Poitras NE, et al. Follow up Testing After Colposcopy:Five Year Risk of CIN 2+ After a Colposcopic Diagnosis of CIN 1 or Less. J Low Genit Tract Dis 2013;5:S69YS77.

4 1 yıl sonra kotest önerilir. (BII) Her iki test (sitoloji &HPV testi) negatif ise 3 yıl sonra yaşa uygun* test tekrarı önerilir. (BII) Bütün testler negatif ise Rutin tarama (BII) Herhangi bir test anormal ise Kolposkopi ( CIII) CIN 1, iki yıldan fazla sürede gerilemez ise Takip veya tedavi (C II) * Sitoloji < 30 yaş, kotest 30 yaş Page 4 Massad LS, Einstein MH, Huh WK, Katki HA, Kinney WK, Schiffman M, Solomon D, Wentzensen N, Lawson HW. Guidelines for the management of abnormal cervical cancer screening tests and cancer precursors. J Lower Genital Tract Disease 2013; 17 (5): S1 S27.

5 Tedavi seçilir ise ve kolposkopi yeterli ise eksizyon veya ablasyon önerilebilir ( AI) Kolposkopi yetersiz, ECC sonucu CIN 2, CIN 3, CIN 2,3 veya derecesi bilinmiyor ise veya hasta daha önce tedavi edilmiş ise tanısal eksizyonel işlem önerilir. (AIII) Tedavi metodu hekim kararına,deneyime ve kaynaklara göre hastaya özgü olmalıdır. (AIII) CIN I ve yetersiz kolposkopi durumunda ablatif işlem kabul edilemez. ( E1) Podofilin veya podofilin ile ilgili ürünlerin vajina ve servikste kullanılması kabul edilemez. (EII) Histolojik tanısı CIN I olan olgularda histerektomi primer ve başlıca tedavi değildir. (EII) Page 5 Massad LS, Einstein MH, Huh WK, Katki HA, Kinney WK, Schiffman M, Solomon D, Wentzensen N, Lawson HW. Guidelines for the management of abnormal cervical cancer screening tests and cancer precursors. J Lower Genital Tract Disease 2013; 17 (5): S1 S27.

6 ABLATİF YÖNTEMLER EKSİZYONEL YÖNTEMLER Kriyoterapi LEEP (Loop electrosurgical excision procedure) Elektrokoterizasyon Lazer konizasyon Lazer ablasyon Soğuk konizasyon Soğuk koagulasyon 1 Spitzer M, Apgar BS, Brotzman GL. Management of histologic abnormalities of the cervix. Am Fam Physician 2006; 73(1): Shafi MI, Luesley DM. Management of low grade lesions: follow up or treat? Baillieres Clin Obstet Gynaecol 1995;9: Page 6

7 Yeterli kolposkopi durumunda CIN 1 tedavisinde ablatif ve eksizyonel yöntemlerin tedavi değeri eşit 1,2,3 LEEP vs. Soğuk konizasyon 1,4 Daha az kan kaybı Daha kısa operasyon süresi Tedavi sonrası daha yüksek oranda yeterli kolposkopi Cerrahi sınır pozitifliği daha yüksek Sınırların değerlendirilmesi daha zor Yineleyen ve kalıcı lezyonların tedavisinde lezyonlar endoservikal kanalda derin konumda yerleştiklerinden eksizyonel yöntem önerilir 1. 1 Spitzer M, Apgar BS, Brotzman GL. Management of histologic abnormalities of the cervix. Am Fam Physician 2006; 73(1): Mitchell MF, Tortolero Luna G, Cook E, Whittaker L, Rhodes Morris H, Silva E. A randomized clinical trial of cryotherapy, laser vaporization, and loop electrosurgical excision for treatment of squamous intraepithelial lesions of the cervix. Obstet Gynecol 1998;92: Nuovo J, Melnikow J, Willan AR, Chan BK. Treatment outcomes for squamous intraepithelial lesions. Int J Gynaecol Obstet 2000;68: Page 7 4 Giacalone PL, Laffargue F, Aligier N, Roger P, Combecal J, Daures JP.Randomized study comparing two techniques of conization: cold knife versus loop excision. Gynecol Oncol 1999;75:

8 Tedavisiz Takip 1Y HPV ( ) ve Sitoloji negatif ASC veya HPV (+) KOLPOSKOPİ *<30 Y sitoloji, 30 Y cotesting Ablatif veya eksizyonel tedavi ASCCP(American Society for Colposcopy and Cervical Pathology) Updated Consensus Guidelines for Managing Abnormal Cervical Cancer Screening Tests and Cancer Precursors. Reprinted April www. asccp.org/consensus2012. Yaşa uygun test 3 Y CIN 2,3 Yok CIN 2,3 CIN 1 Sitoloji negatif +/ HPV ( ) Rutin tarama Prof. Dr. Faruk Köse ASCCP Önerilerine Göre Yönet Page 8 En az 2 Y persistans Takip veya Tedavi Massad LS, Einstein MH, Huh WK, Katki HA, Kinney WK, Schiffman M, Solomon D, Wentzensen N, Lawson HW. Guidelines for the management of abnormal cervical cancer screening tests and cancer precursors. J Lower Genital Tract Disease 2013; 17 (5): S1 S27.

9 CIN 2+ lezyon saptanamadığı durumda, kolposkopi ve ECC negatif ise tanısal eksizyonel işlem veya 12. ve 24. aylarda kotest önerilir. (BIII) Sitolojik, histolojik ve kolposkopik bulguların yeniden gözden geçirilmesi ve yeni yoruma göre tedavi de kabul edilebilir. (BII) Eğer kotest ile takip seçilir ve her iki test de negatif ise 3 yıl sonra test tekrarı önerilir ( C III) Testlerden biri anormal ise kolposkopi tekrarı önerilir. ( CIII) 1. veya 2. yılda tekrar HSIL sonucu gelirse tanısal eksizyonel işlem önerilir. ( C III) Page 9 Massad LS, Einstein MH, Huh WK, Katki HA, Kinney WK, Schiffman M, Solomon D, Wentzensen N, Lawson HW. Guidelines for the management of abnormal cervical cancer screening tests and cancer precursors. J Lower Genital Tract Disease 2013; 17 (5): S1 S27.

10 Kotest 1. ve 2. Y veya Diagnostik eksizyonel prosedür veya Sitoloji, Bx ve kolposkopi gözden geçirilmesi HPV ( ) ve Sitoloji ( ) Her iki kotest ASC <HGSIL veya HPV (+) Yaşa uygun test 3 Y Kolposkopi HGSIL (Herhangi bir kotest) ASCCP Önerilerine Göre Yönet Kolposkopi ve ECC ( ) Gebe ve Y arası hariç *<30 Y sitoloji, 30 Y kotest Prof. Dr. Faruk Köse ASCCP(American Society for Colposcopy and Cervical Pathology) Updated Consensus Guidelines for Managing Abnormal Cervical Cancer Screening Tests and Cancer Precursors. Reprinted April www. asccp.org/consensus2012. Page 10 Massad LS, Einstein MH, Huh WK, Katki HA, Kinney WK, Schiffman M, Solomon D, Wentzensen N, Lawson HW. Guidelines for the management of abnormal cervical cancer screening tests and cancer precursors. J Lower Genital Tract Disease 2013; 17 (5): S1 S27.

11 ECC örneğinde CIN 1 daha önemsiz anormallikler sonucu saptanmış ve kolposkopik biyopsilerde CIN 2+ lezyon yok ise CIN 1 gibi takip edilir ve 12. ayda ECC eklenir. (BII) ECC sonucu CIN 1, sitoloji ASC H, HSIL veya AGC olarak bildirilmiş ve kolposkopik biyopside CIN 2+ saptanmış ise anormalliğe özgü ASCCP kılavuzlarına uygun tedavi önerilir. ( BII) Tedavi edilmemiş kadınlarda diğer anormalliğin değerlendirilmesi esnasında ECC önerilir. ( BII) Page 11 Massad LS, Einstein MH, Huh WK, Katki HA, Kinney WK, Schiffman M, Solomon D, Wentzensen N, Lawson HW. Guidelines for the management of abnormal cervical cancer screening tests and cancer precursors. J Lower Genital Tract Disease 2013; 17 (5): S1 S27.

12 ASC US ve LSIL sonrası CIN 1 durumunda 12 aylık aralar ile sitoloji tekrarı önerilir. HPV testi ile takip kabul edilemez. (EII) 12. ayda ASC H veya HSIL + ise kolposkopi önerilir. 24. ayda ASC US veya daha kötü sonuçta kolposkopi önerilir. İki ardışık negatif testten sonra rutin taramaya geçilmesi önerilir. (BII) ASC H ve HSIL sonrası CIN 1 durumunda eğer kolposkopi yeterli ve ECC negatif ise 24 aya kadar 6 aylık aralar ile kolposkopi ve sitoloji ile takip önerilir. (BIII) Page 12 Massad LS, Einstein MH, Huh WK, Katki HA, Kinney WK, Schiffman M, Solomon D, Wentzensen N, Lawson HW. Guidelines for the management of abnormal cervical cancer screening tests and cancer precursors. J Lower Genital Tract Disease 2013; 17 (5): S1 S27.

13 Eğer histolojik olarak CIN 2, CIN 3 veya CIN 2,3 tespit edilirse uygun şekilde tedavi edilir.(biii) Takip esnasında yüksek dereceli bir kolposkopik lezyon tespit edilir veya HSIL 1 yıl kalıcı olursa biyopsi önerilir. (BIII) Eğer HSIL 24 ay kalıcı olur ve CIN 2+ lezyon tespit edilmez ise tanısal eksizyonel işlem önerilir. (BIII) Kolposkopi yetersiz ise ve ECC sonucu CIN 2, CIN 3, CIN 2,3 veya sadece CIN olarak saptanırsa tanısal eksizyonel işlem önerilir. ( BII) Önceki sitolojiye bakılmaksızın yaş arası kadınlarda CIN 1 tedavisi önerilmez. (BII) Page 13 Massad LS, Einstein MH, Huh WK, Katki HA, Kinney WK, Schiffman M, Solomon D, Wentzensen N, Lawson HW. Guidelines for the management of abnormal cervical cancer screening tests and cancer precursors. J Lower Genital Tract Disease 2013; 17 (5): S1 S27.

14 ASC US veya LGSIL ASC H veya HGSIL Gebelik yok Sitoloji 12. ay Yetersiz kolposkopi Yeterli kolposkopi <ASC H veya HGSIL Sitoloji 12 ay ASC H veya HGSIL Diagnostik eksizyonel prosedür HGSIL (Herhangi bir vizitte) Kolposkopi ve 6. ve 12. ay Sitoloji negatif (Her iki vizitte) Diğer sonuçlar Sitoloji, Bx ve kolposkopi gözden geçirilmesi Değişen sonuç Negatif Rutin tarama ASC Kolposkopi Rutin tarama ASCCP(American Society for Colposcopy and Cervical Pathology) UpdatedConsensus Guidelines for Managing Abnormal Cervical Cancer Screening Tests and Cancer Precursors. Reprinted April www. asccp.org/consensus2012. Page 14 ASCCP Önerilerine Göre Yönet Massad LS, Einstein MH, Huh WK, Katki HA, Kinney WK, Schiffman M, Solomon D, Wentzensen N, Lawson HW. Guidelines for the management of abnormal cervical cancer screening tests and cancer precursors. J Lower Genital Tract Disease 2013; 17 (5): S1 S27.

15 Tedavisiz takip önerilir. (BII) Gebe kadının CIN 1 nedeniyle tedavisi kabul edilemez. Page 15

16 CIN 2, CIN 3 KLİNİK GİDİŞ HİSTOLOJİK TANI REGRESYON (%) PERSİSTANS (%) PROGRESYON (%) İn situ,invaziv Ca CIN CIN Spitzer M, Apgar BS, Brotzman GL. Management of histologic abnormalities of the cervix. Am Fam Physician 2006; 73(1): Mitchell MF, Tortolero Luna G, Wright T, Sarkar A, Richards Kortum R, Hong WK, et al. Cervical human papillomavirus Page 16 infection and intraepithelial neoplasia: a review. J Natl Cancer Inst Monogr 1996;21:17 25.

17 CIN 2, CIN 3, ve CIN 2,3 olan kadınların yönetimi Başlangıç tedavisi Yeterli kolposkopi durumunda gebe ve genç kadınlar dışında eksizyon ve ablasyon kabul edilebilir. (AI) Tekrarlayan CIN 2, CIN 3 veya CIN 2,3 olan kadınlarda tanısal eksizyonel işlem önerilir. ( AII) Histolojik tanısı CIN 2, CIN 3 veya CIN 2,3 ve yetersiz kolposkopisi olan kadınlarda veya ECC sonucu CIN 2, CIN 3, CIN 2,3 veya sadece CIN olarak bildirilmiş olanlarda ablasyon kabul edilemez ve tanısal eksizyonel işlem önerilir. (AII) CIN 2, CIN 3 veya CIN 2,3 durumunda gebe ve genç kadınlar dışında birbirini takip eden sitoloji ve kolposkopi ile gözlem kabul edilemez. ( E II) CIN 2, CIN 3 veya CIN 2,3 durumunda histerektomi primer tedavi olarak kabul edilemez. ( E II) Massad LS, Einstein MH, Huh WK, Katki HA, Kinney WK, Schiffman M, Solomon D, Wentzensen N, Lawson HW. Guidelines for the management of abnormal cervical cancer screening tests and cancer precursors. J Lower Genital Tract Disease 2013; 17 (5): S1 S27. Spitzer M, Apgar BS, Brotzman GL. Management of histologic abnormalities of the cervix. Am Fam Physician 2006; 73(1): Wright TC Jr, Cox JT, Massad LS, Carlson J, Twiggs LB, Wilkinson EJ; American Society for Colposcopy and Cervical Pathology Consensus guidelines for the management of women with cervical intraepithelial neoplasia. Am J Obstet Gynecol 2003;189: Page 17 Wright TC Jr, Cox JT, Massad LS, Carlson J, Twiggs LB, Wilkinson EJ.2001 Consensus guidelines for the management of women with cervical intraepithelial neoplasia. J Low Genit Tract Dis 2003;7:

18 CIN 2, CIN 3, ve CIN 2,3 olan kadınların yönetimi Tedavi sonrası takip Tedavi edilmiş olgularda 12. ve 24. aylarda kotest önerilir. ( B II) Her iki test negatif ise 3 yıl sonra test tekrarı önerilir. ( BII) Herhangi bir test anormal ise kolposkopi ve ECC önerilir. ( BII) Bütün testler negatif ise tarama 65 yaş ötesine uzansa bile en az 20 yıl rutin tarama önerilir. ( CIII) Pozitif HPV testine dayanarak tedavi tekrarı veya histerektomi kabul edilemez. ( EII) Page 18 Massad LS, Einstein MH, Huh WK, Katki HA, Kinney WK, Schiffman M, Solomon D, Wentzensen N, Lawson HW. Guidelines for the management of abnormal cervical cancer screening tests and cancer precursors. J Lower Genital Tract Disease 2013; 17 (5): S1 S27.

19 CIN 2, CIN 3, ve CIN 2,3 olan kadınların yönetimi Tedavi sonrası takip Tanısal eksizyon sonrası cerrahi sınırlarda veya işlem sırasında yapılan ECC sonucunda CIN 2, CIN 3, CIN 2,3 saptanması durumunda 4 6 sonra sitoloji ve ECC ile tekrar değerlendirme tercih edilir. (B II) Tanısal eksizyonel işlemin tekrarlanması kabul edilebilir. Tanısal işlemin yapılması kolay değilse histerektomi kabul edilebilir. ( CIII) Tekrarlayan veya kalıcı olan CIN 2, CIN 3 veya CIN 2,3 durumunda tanısal eksizyonel işlemin tekrarlanması veya histerektomi kabul edilebilir. ( B II) Massad LS, Einstein MH, Huh WK, Katki HA, Kinney WK, Schiffman M, Solomon D, Wentzensen N, Lawson HW. Guidelines for the management of abnormal cervical cancer screening tests and cancer precursors. J Lower Genital Tract Disease 2013; 17 (5): S1 S27. Spitzer M, Apgar BS, Brotzman GL. Management of histologic abnormalities of the cervix. Am Fam Physician 2006; 73(1): Wright TC Jr, Cox JT, Massad LS, Carlson J, Twiggs LB, Wilkinson EJ; American Society for Colposcopy and Cervical Pathology Consensus guidelines for the management of women with cervical intraepithelial neoplasia. Am J Obstet Gynecol 2003;189: Page 19 Wright TC Jr, Cox JT, Massad LS, Carlson J, Twiggs LB, Wilkinson EJ.2001 Consensus guidelines for the management of women with cervical intraepithelial neoplasia. J Low Genit Tract Dis 2003;7:

20 CIN 2, 3 YÖNETİMİ (Gebe ve yaş hariç) Yeterli kolposkopi Yetersiz kolposkopi veya Tekrarlayan CIN 2,3 veya ECC CIN 2,3 Eksizyonel veya Ablatif tedavi Diagnostik eksizyonel prosedür 12. ve 24. ay 2x Negatif sonuç Herhangi bir test anormal Cotesting 3 Y Kolposkopi ve ECC Rutin tarama ASCCP(American Society for Colposcopy and Cervical Pathology) Updated Consensus Guidelines for Managing Abnormal Cervical Cancer Screening Tests and Cancer Precursors. Reprinted April www. asccp.org/consensus2012. Prof. Dr. Faruk Köse Massad LS, Einstein MH, Huh WK, Katki HA, Kinney WK, Schiffman M, Solomon D, Wentzensen N, Lawson HW. Page Guidelines 20 for the management of abnormal cervical cancer screening tests and cancer precursors. J Lower Genital Tract Disease 2013; 17 (5): S1 S27.

21 CIN 2, 3 LEZYONLARDA TEDAVİ SONRASI CERRAHİ SINIR POZİTİFLİĞİ Endoservikal cerrahi sınır 1,4 Yineleme ve Persistans oranı Negatif % 7 Pozitif % 30 Pozitif cerrahi sınır 1,5 İzlem Histerektomi 1 Spitzer M, Apgar BS, Brotzman GL. Management of histologic abnormalities of the cervix. Am Fam Physician 2006; 73(1): Felix JC, Muderspach LI, Duggan BD, Roman LD. The significance of positive margins in loop electrosurgical cone biopsies. Obstet Gynecol 1994;84: Gardeil F, Barry Walsh C, Prendiville W, Clinch J, Turner MJ. Persistent intraepithelial neoplasia after excision for cervical intraepithelial neoplasia grade III. Obstet Gynecol 1997;89: Spitzer M, Chernys AE, Seltzer VL. The use of large loop excision of the transformation zone in an inner city population. Obstet Gynecol 1993;82: Wright TC Jr, Cox JT, Massad LS, Carlson J, Twiggs LB, Wilkinson EJ; American Society for Colposcopy and Page Cervical Pathology Consensus guidelines for the management of women with cervical intraepithelial neoplasia. Am J Obstet Gynecol 2003;189:

22 CIN 2,3 LEZYONLARDA TEDAVİ SONRASI İZLEM İlk 2 yıl 4. ve 6. aylarda ve daha sonra yılda bir sitoloji tekrarı Yineleyen ve kalıcı CIN 2,3 olgularının > % 90 saptanabilir. 1 4 Sitoloji tekrarına kolposkopinin eklenmesi Klinik yararı yok. 1,3 Bazı yüksek riskli hastalar dışında HPV testi 6. aydan önce yapılmamalı, belki 12. aya kadar ertelenebilir. 1,7 Başarılı bir tedaviden sonra yineleme ve kalıcı lezyon olayı normal topluluktan fazla olduğundan izlem en az yılda bir kez olarak sürdürülmelidir. 1,8,9 HPV testi 1,5,6 HPV DNA Negatif HPV DNA Pozitif Yineleyen ve kalıcı lezyon oranı Çok düşük Spitzer M, Apgar BS, Brotzman GL. Management of histologic abnormalities of the cervix. Am Fam Physician 2006; 73(1): Gardeil F, Barry Walsh C, Prendiville W, Clinch J, Turner MJ. Persistent intraepithelial neoplasia after excision for cervical intraepithelial neoplasia grade III. Obstet Gynecol 1997;89: Lopes A, Mor Yosef S, Pearson S, Ireland D, Monaghan JM. Is routine colposcopic assessment necessary following laser ablation of cervical intraepithelial neoplasia? Br J Obstet Gynaecol 1990;97: Paraskevaidis E, Kitchener H, Adonakis G, Parkin D, Lolis D. Incomplete excision of CIN in conization: further excision or conservative management? Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 1994;53: Strand A, Wilander E, Zehbe I, Rylander E. High risk HPV persists after treatment of genital papillomavirus infection but not after treatment of cervical intraepithelial neoplasia. Acta Obstet Gynecol Scand 1997;76: Nagai Y, Maehama T, Asato T, Kanazawa K. Persistence of human papillomavirus infection after therapeutic conization for CIN 3: is it an alarm for disease recurrence? Gynecol Oncol 2000;79: Wright TC Jr, Cox JT, Massad LS, Carlson J, Twiggs LB, Wilkinson EJ; American Society for Colposcopy and Cervical Pathology Consensus guidelines for the management of women with cervical intraepithelial neoplasia. Am J Obstet Gynecol 2003;189: Felix JC, Muderspach LI, Duggan BD, Roman LD. The significance of positive margins in loop electrosurgical cone biopsies. Obstet Gynecol Page 1994;84: Brown JV, Peters WA, Corwin DJ. Invasive carcinoma after cone biopsy for cervical intraepithelial neoplasia. Gynecol Oncol 1991;40:25 8.

23 CIN TEDAVİSİ SONRASI İZLEMDE HPV TESTLERİ TEDAVİ SONRASI BAŞARISIZLIK 1,2 DEĞİŞKENLİKARALIĞI ORTALAMA 2YIL VEYA DAHA AZ SÜRE SONRA ORAN % 0 36 % 10 CIN nüks riski 50 yaş üstü kadınlarda daha yüksektir. 1,2 Viral persistans yaşla birlikte artar. 1,3 Tedavi sonrası gereken izlem süresi hakkında bir ortak yaklaşım yoktur. 1,4 Tedaviden sonra en az 10 yıl, belki 20 yıl invaziv kanser gelişme riski yüksektir. 1,4 1. Arbyn M, Sasieni P, Meijer CJLM, Clavel C, Koliopoulos G, Dillner J. Clinical application of HPV testing: A summary of meta analyses. In: Cuzick J, Schiller JT, Garnett GP, Meheus A, Franco EL, Wright TC. HPV vaccines and screening i n the prevention of cervical cancer. 31. Aug 2006: 24(Suppl 3): S378 S Flannelly G, Bolger B, Fawzi H, De Lopes AB, Monaghan JM.Follow up after LLETZ: could schedules be modified according to risk of recurrence? BJOG 2001;108(10): Castle PE, Schiffman M, Herrero R, Hildesheim A, Rodriguez AC, Bratti MC, et al. A prospective study of age trends in cervical human Page papillomavirus 23 acquisition and persistence in Guanacaste,Costa Rica. J Infect Dis 2005;191(11): Soutter WP, Sasieni P, Panoskaltsis T. Long term risk of invasive cervical cancer after treatment of squamous cervical intraepithelial neoplasia. Int J Cancer 2006;118(8):

24 HPV testleri rezidüel hastalığı, sitolojik takip veya cerrahi sınırların değerlendirilmesi ile karşılaştırıldığında daha erken, daha yüksek bir duyarlılıkla ve benzer özgüllük oranı ile yakalar. 1 HPV testinin negatif olması büyük olasılıkla tedavi sonrası izlem süresini kısaltır. 1 Tedavi sonrası 6. ve 24. aylar sitoloji ile birlikte HPV testleri önerilmekte ve normal bulunursa 5 yılda bir rutin taramaya geçilmesi önerilmektedir. 1,2 1. Arbyn M, Sasieni P, Meijer CJLM, Clavel C, Koliopoulos G, Dillner J. Clinical application of HPV testing: A summary of meta analyses. In: Cuzick J, Schiller JT, Garnett GP, Meheus A, Franco EL, Wright TC. HPV vaccines and screening in the prevention of cervical cancer. 31. Aug 2006: 24(Suppl 3): S378 S Zielinski GD, Bais AG, Helmerhorst TJ, Verheijen RH, de Schipper FA, Snijders PJ, et al. HPV testing and monitoring of women after Page treatment of 24 CIN 3: review of the literature and meta analysis. Obstet Gynecol Surv 2004;59(7):

25 Normal sitoloji ve HPV DNA pozitif Çok nadir 1 Anormal sitoloji ve HPV DNA negatif Hiçbir olguda nüks yok 1 Tedavi sonrası 183 CIN 2 ve 3 hasta 1,2,3 HPV DNA testi duyarlılığı % 90 Anormal sitoloji duyarlılığı % 62 Benzer özgüllük Test Duyarlılık % HCII /PCR 94.9 ( ) Tedavi Başarısızlığını Öngörmede HPV Testleri 4 Aralık % Özgüllük % ( ) Aralık % Pozitiflik Oranı % ( ) Prevalans % 10.2 ( ) 1. Lee HP, Seo SS. The application of human papillomavirus testing to cervical cancer screening. Yonsei Med ical Journal 2002; 43(6): Cuzick J, Sasieni P, Davies P, Adams J, Normand C, Frater A, et al. A systematic review of the role of human papillomavirus (HPV) testing within a cervical screening programme: summary and conclusions. Cancer 2000; 83: Nobbenhuis MA, Meijer CJ, van den Brule AJ, Rozendaal L, Voorhorst FJ, Risse EK, et al. Addition of high risk HPV testing improves the current guidelines on follow up after treatment for cervical intraepithelial neoplasia. Br J Cancer 2001; 84: Arbyn M, Sasieni P, Meijer CJLM, Clavel C, Koliopoulos G, Dillner J. Clinical application of HPV testing: A summary of meta analyses. Page In: Cuzick 25 J, Schiller JT, Garnett GP, Meheus A, Franco EL, Wright TC. HPV vaccines and screening in the prevention of cervical cancer. 31. Aug 2006: 24(Suppl 3): S378 S389.

26 HPV testleri, rezidüel hastalığı tespit etmekte sitoloji ile benzer özgüllüğe fakat daha fazla duyarlılığa sahiptir. 1,2 Kombine sitoloji ve HPV testleri, iki testten birinin tek başına sahip olduğu etkinlikten daha fazla bir etkinlik sağlar. 1,3,4 Tedavi sonrası her 6 ayda bir HPV testi ile takip etmek ve HPV DNA testi pozitif çıkarsa refleks sitoloji yapmak gibi bir avantaja sahiptir Singer A, Khan AM. The benefit of human papillomavirus testing in predicting cervical cancer. Gynaecological Oncology Arbyn M, Sasieni P, Meijer CJLM, Clavel C, Koliopoulos G, Dillner J. Clinical application of HPV testing: A summary of meta analyses. In: Cuzick J, Schiller JT, Garnett GP, Meheus A, Franco EL, Wright TC. HPV vaccines and screening in the prevention of cervical cancer. 31. Aug 2006: 24(Suppl 3): S378 S I z. umi T, Kyushima N, Genda T, et al. Margin clearance and HPV infection do not influence the cure rates of early neoplasia of the uterine cervix by laser conization. Eur J Gynaecol Oncol 2001; 21(3): Castle PE, Solomon D, Schiffman M, et al. For the ALTS Group, Human papillomavirus type 16 infections and 2 year absolute risk Page of cervical precancer 26 in women with equivocal or mild cytological abnormalities. J Natl Cancer Inst 2005; 97:

27 Genç kadınlar Hem kolposkopi ve hem de sitoloji ile 6 aylık aralar ile takip ve kolposkopi yeterli ise gözlem veya tedavi kabul edilebilir. ( B III) CIN 2 histolojik tanısında gözlem tercih edilir fakat tedavi de kabul edilebilir. Kolposkopik izlenim kötüleşirse veya HSIL sitolojisinde veya 1 yıl boyunca kalıcı olan yüksek dereceli kolposkopik lezyonlarda biyopi tekrarı önerilir. ( BIII) Page 27 Massad LS, Einstein MH, Huh WK, Katki HA, Kinney WK, Schiffman M, Solomon D, Wentzensen N, Lawson HW. Guidelines for the management of abnormal cervical cancer screening tests and cancer precursors. J Lower Genital Tract Disease 2013; 17 (5): S1 S27.

28 Genç kadınlar İki ardışık negatif sitoloji sonucundan sonra 1 yıl sonra ilave bir kotest önerilir. (BIII) İlave kotest negatif ise 3 yıl sonra kotest tekrarı önerilir. ( BIII) 2. yıl veya 5. yıl kotestleri anormal ise kolposkopi önerilir. ( BIII) Page 28 Massad LS, Einstein MH, Huh WK, Katki HA, Kinney WK, Schiffman M, Solomon D, Wentzensen N, Lawson HW. Guidelines for the management of abnormal cervical cancer screening tests and cancer precursors. J Lower Genital Tract Disease 2013; 17 (5): S1 S27.

29 Genç kadınlar Kolposkopi yetersiz ise, CIN 3 saptanırsa, CIN 2 veya CIN 2,3 lezyonu 24 ay kalıcı olursa tedavi önerilir. ( B II) Tedavi edilmiş olanlarda ASCCP kılavuzlarına göre CIN 2, CIN 3 ve CIN 2,3 takibi önerilir. ( B III) Takipte CIN 3 saptanırsa veya CIN 2, CIN 3 veya CIN 2,3 lezyonu 24 ay kalıcı olursa tedavi önerilir. ( BII) Page 29 Massad LS, Einstein MH, Huh WK, Katki HA, Kinney WK, Schiffman M, Solomon D, Wentzensen N, Lawson HW. Guidelines for the management of abnormal cervical cancer screening tests and cancer precursors. J Lower Genital Tract Disease 2013; 17 (5): S1 S27.

30 CIN 2,3 YÖNETİMİ (21 24 YAŞ) Gözlem Kolposkopi ve Sitoloji (12 ay aralarla) Ablatif veya eksizyonel tedavi 2x Sitoloji ( ) ve normal kolposkopi Kolposkopi kötüleşiyor veya Yüksek dereceli sitoloji veya 1 Y boyunca persistan kolposkopi ASCCP(American Society for Colposcopy and Cervical Pathology) Updated Consensus Guidelines for Managing Abnormal Cervical Cancer Screening Tests and Cancer Precursors. Reprinted April www. asccp.org/consensus Y Herhangi bir test anormal Kolposkopi/Bx CIN 3veya 24 Ay persiste eden CIN 2,3 Her iki test negatif 3 Y Tedavi önerilir Yeterli kolposkopide; tedavi veya observasyon kabul edilebilir. CIN 2 tanısında tercihan gözlem, CIN 3 veya yetersiz kolposkopide tedavi önerilir. Prof. Dr. Faruk Köse Page 30 Massad LS, Einstein MH, Huh WK, Katki HA, Kinney WK, Schiffman M, Solomon D, Wentzensen N, Lawson HW. Guidelines for the management of abnormal cervical cancer screening tests and cancer precursors. J Lower Genital Tract Disease 2013; 17 (5): S1 S27.

31 GEBELİKTE CIN Doğal Gidiş Page 31 Hunter MI, Monk BJ, Tewari KS. Cervical Neoplasia in Pregnancy. Part 1: Screening and Management of Preinvasive Disease. Am J Obstet Gynecol 2008; 199 (1)

32 Gebelikte CIN Yönetimi İnvaziv hastalık veya ileri gebelik yoksa CIN 2, CIN 3, CIN 2,3 histolojik tanılı kadınlarda 12 haftadan sık aralıklarla olmamak kaydıyla ilave kolposkopi ve sitoloji ile takip kabul edilebilir. ( B II) Biyopsi tekrarı ancak lezyonun görünümü kötüleşir veya invaziv kanseri düşündürürse önerilir. ( BII) Yeniden değerlendirmeyi postpartum en az 6. haftaya kadar ertelemek kabul edilebilir. ( BII) Tanısal eksizyonel işlem ancak invazyon şüphesinde önerilir. ( B II) İnvaziv kanser tanısı olmadan tedavi kabul edilemez. ( E II) Sitoloji ve kolposkopi ile tekrar değerlendirme postpartum 6. haftadan önce önerilmez. ( C III) Page 32 Massad LS, Einstein MH, Huh WK, Katki HA, Kinney WK, Schiffman M, Solomon D, Wentzensen N, Lawson HW. Guidelines for the management of abnormal cervical cancer screening tests and cancer precursors. J Lower Genital Tract Disease 2013; 17 (5): S1 S27.

33 Gebelikte CIN Yönetimi CIN or ( ) Invazyon Değişiklik yok Page 33 Hunter. Cevical neoplasia in pregnancy.am J Obstet Gynecol 2008

34 CIN & Doğum şekli Vajinal doğum Kesin değerlendirme Serviksin tam involusyonu ve /veya iyileşmesi Mikroinvazyon veya CIN Postpartum 8. ve 12. haftalarda Kolposkopi tekrarından önce Page 34 IARC.International Agency for Research on Cancer. Management that Provides Continuity of Care for Women. Chapter 11. Pp

35 Adenokarsinoma in situ (AIS) Kolposkopik değişiklikler minimaldir ve lezyonun sınırlarını belirlemek zor olabilir. Sıklıkla endoservikal kanala uzanır ve istenen eksizyon derinliğini sağlamak kolay değildir. Multifokal ve kesintili lezyon olarak bulunabilir, çıkarılan parçada negatif cerrahi sınırların olması lezyonun tümüyle çıkarıldığını göstermez. Tanısal eksizyonel işlemler dışında invaziv kanser dışlanamaz. Page 35 Massad LS, Einstein MH, Huh WK, Katki HA, Kinney WK, Schiffman M, Solomon D, Wentzensen N, Lawson HW. Guidelines for the management of abnormal cervical cancer screening tests and cancer precursors. J Lower Genital Tract Disease 2013; 17 (5): S1 S27.

36 Adenokarsinoma in situ (AIS) olan kadınlarda yönetim AIS histolojik tanılı kadınlarda fertilite tamamlanmış ise histerektomi tercih edilir. ( B III) Gelecekte gebelik arzusu varsa konservatif yönetim kabul edilebilir. ( AII) Konservatif yönetim durumunda cerrahi sınırlar tutulmuş ise, işlem sırasında alınan ECC, CIN ve AIS barındırıyorsa tam eksizyon sağlamak için eksizyon tekrarı tercih edilir. Bu durumda 6. ayda kotest ve kolposkopiye ek olarak ECC ile tekrar değerlendirme kabul edilebilir. Histerektomi yapılmayan olgularda uzun dönem takip önerilir. ( CIII) Page 36 Massad LS, Einstein MH, Huh WK, Katki HA, Kinney WK, Schiffman M, Solomon D, Wentzensen N, Lawson HW. Guidelines for the management of abnormal cervical cancer screening tests and cancer precursors. J Lower Genital Tract Disease 2013; 17 (5): S1 S27.

37 Diagnostik Eksizyonel Prosedür Sonucu AIS Histerektomi En Uygun Tedavi Konservatif Yaklaşım Fertilite Koruyucu Yaklaşım Margin (+) veya ECC (+) Margin ( ) Tekrar Eksizyon Önerilir Tekrar 6 ay kabul edilebilir Uzun Süreli Takip *Sitoloji, HPV Testing, Kolposkopi ve ECC ASCCP(American Society for Colposcopy and Cervical Pathology) Updated Consensus Guidelines for Managing Abnormal Cervical Cancer Screening Tests and Cancer Precursors. Reprinted April www. asccp.org/consensus2012. Page 37 Massad LS, Einstein MH, Huh WK, Katki HA, Kinney WK, Schiffman M, Solomon D, Wentzensen N, Lawson HW. Guidelines for the management of abnormal cervical cancer screening tests and cancer precursors. J Lower Genital Tract Disease 2013; 17 (5): S1 S27.

38 ADOLESAN & HPV ENFEKSİYONU Adolesanlar HPV ile karşılaşma ve servikal sitolojik anormallikler açısından yüksek risk altındadırlar yaş grubunda cinsel aktif olanlar % 25 Cinsel yolla bulaşan hastalıkların > % 50 ve HPV enfeksiyonlarının yaklaşık % 80 kadarı bu grupta görülür. Adolesanlar arasındaki yüksek oranın nedenleri; Birden fazla cinsel eşe sahip olmak Adolesan serviksin fizyolojik durumu Page 38 Moore K, Cofer A, Eliot L, Lanneau G, Walker J, Gold MA. Adolescent Cervical Dysplasia: Histologic Evaluation, Treatment, and Outcomes. Am J Obstet Gynecol 2007; 197: e1 141.e6.

Anormal Servikal Sitolojide Yönetim. Dr. M. Coşan Terek Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim dalı

Anormal Servikal Sitolojide Yönetim. Dr. M. Coşan Terek Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim dalı Anormal Servikal Sitolojide Yönetim Dr. M. Coşan Terek Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim dalı 2001 Bethesda Terminolojisi Skuamoz hücre Atipik skuamoz hücreler Nedeni

Detaylı

HSIL/CIN 2, 3: Sitoloji ve Histoloji: ASCCP Kılavuzları

HSIL/CIN 2, 3: Sitoloji ve Histoloji: ASCCP Kılavuzları HSIL/CIN 2, 3: Sitoloji ve Histoloji: ASCCP Kılavuzları Dr. Hakan Ozan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD, Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi BD Önerinin güç düzeyi; A: Etkinlik

Detaylı

Servikal Premalign Histopatolojilerde Yönetim

Servikal Premalign Histopatolojilerde Yönetim Servikal Premalign Histopatolojilerde Yönetim Preinvaziv Lezyonlar Epidemiyolojisi Üreme döneminde daha sık görülür İnsidansı 12/100.000 34-39 yaş grubunda 86/100.000 CIN I ve II nin pik yaptığı yaş 25-35

Detaylı

ET İ UYGULAYALIM MI?

ET İ UYGULAYALIM MI? HSIL DA GÖR VE TEDAVİ ET İ UYGULAYALIM MI? Dr. Gökhan Demirayak Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Kliniği Gör ve Tedavi Et Kolposkopide

Detaylı

Servikal Preinvazif Lezyonlarda Tedavi Sonrası Takip. Dr. Murat DEDE GATA Kadın Hastalıkları ve Doğum AD

Servikal Preinvazif Lezyonlarda Tedavi Sonrası Takip. Dr. Murat DEDE GATA Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Servikal Preinvazif Lezyonlarda Tedavi Sonrası Takip Dr. Murat DEDE GATA Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Servikal Sitolojik Terminoloji Neden Takip Edelim? Hastalığın invazif serviks kanserine ilerleme

Detaylı

Anormal Servikal Sitoloji Yaklaşım

Anormal Servikal Sitoloji Yaklaşım Anormal Servikal Sitoloji Yaklaşım 1 Mayıs 2014 TAJEV Antalya Prof.Dr.Kunter Yüce Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekolojik Onkoloji Ünitesi Başkanı Türk

Detaylı

Servikal Premalign Lezyonlarda Sitoloji ve Histoloji Yönetimi

Servikal Premalign Lezyonlarda Sitoloji ve Histoloji Yönetimi Servikal Premalign Lezyonlarda Sitoloji ve Histoloji Yönetimi Dr. Macit ARVAS İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı Globocan-2008

Detaylı

Kolposkopi: Kime, Ne Zaman Yapılmalıdır? Doç. Dr. Nejat Özgül Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD

Kolposkopi: Kime, Ne Zaman Yapılmalıdır? Doç. Dr. Nejat Özgül Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD : Kime, Ne Zaman Yapılmalıdır? Doç. Dr. Nejat Özgül Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Hazırlık asla acil bir prosedür değildir, Prosedür öncesi hasta bilgilendirilmelidir,

Detaylı

Kolposkopi: Kime, Ne Zaman Yapılmalıdır? Doç. Dr. Nejat Özgül Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD

Kolposkopi: Kime, Ne Zaman Yapılmalıdır? Doç. Dr. Nejat Özgül Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Kolposkopi: Kime, Ne Zaman Yapılmalıdır? Doç. Dr. Nejat Özgül Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Hazırlık Kolposkopi asla acil bir prosedür değildir, Prosedür öncesi hasta

Detaylı

Servikal Preinvaziv Lezyonların Yönetimi

Servikal Preinvaziv Lezyonların Yönetimi Servikal Preinvaziv Lezyonların Yönetimi Doç Dr Gökhan Tulunay Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları EA Hastanesi-Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Kliniği Preinvaziv lezyonların terminolojisi 2 Ulusal Kanser

Detaylı

M. Co an Terek. Ege Üniversitesi T p Fakültesi Kad n Hastal klar ve Do um Anabilim dal

M. Co an Terek. Ege Üniversitesi T p Fakültesi Kad n Hastal klar ve Do um Anabilim dal M. Co an Terek Ege Üniversitesi T p Fakültesi Kad n Hastal klar ve Do um Anabilim dal Sunum ak Tek ba na yüksek riskli HPV saptanmas nda ne yap lmal? Tek ba na kolposkopi servikal biopsi al nmadan yeterli

Detaylı

Histolojik Servikal Preinvaziv Lezyon Yönetimi

Histolojik Servikal Preinvaziv Lezyon Yönetimi Histolojik Servikal Preinvaziv Lezyon Yönetimi Dr. Fuat Demirkıran İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fak. Kadın Hast. ve Doğum ABD, Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı Antalya, Kasım 2014 Preinvaziv Lezyon Tanı ve Tedavisi

Detaylı

ENDOSERVİKAL KÜRETAJIN KOLPOSKOPİ UYGULAMASINDA YERİ VARDIR

ENDOSERVİKAL KÜRETAJIN KOLPOSKOPİ UYGULAMASINDA YERİ VARDIR ENDOSERVİKAL KÜRETAJIN KOLPOSKOPİ UYGULAMASINDA YERİ VARDIR Prof. Dr. Orhan ÜNAL Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı Başkanı ECC alınması servikal kolposkopi biyopsi doğruluğunu

Detaylı

Prof.Dr. İlkkan DÜNDER

Prof.Dr. İlkkan DÜNDER Prof.Dr. İlkkan DÜNDER Destrüktif Yöntemler Elektrokoagülasyon Kriyoterapi Lazer vaporizasyon Eksizyonel Yöntemler LEEP Soğuk konizasyon Lazer konizasyon Histerektomi Destrüktif / Eksiyonel Tedavilerin

Detaylı

Random Biopsilerin Kolposkopi Uygulamasında Yeri Vardır / Yoktur

Random Biopsilerin Kolposkopi Uygulamasında Yeri Vardır / Yoktur Random Biopsilerin Kolposkopi Uygulamasında Yeri Vardır / Yoktur SERVİKSİN PREİNVAZİV LEZYONLARI YÖNETİM İzlem Servikal sitoloji HPV testi Kolposkopi ile SERVİKSİN PREİNVAZİV LEZYONLARI YÖNETİM Tedavi

Detaylı

CIN 1/2, CIN 2 ve CIN 2/3 konservatif yönetimi sonrasında kolposkopik bulgular, histolojik klinik sonuçlar arasındaki risk ilişkisi

CIN 1/2, CIN 2 ve CIN 2/3 konservatif yönetimi sonrasında kolposkopik bulgular, histolojik klinik sonuçlar arasındaki risk ilişkisi CIN 1/2, CIN 2 ve CIN 2/3 konservatif yönetimi sonrasında kolposkopik bulgular, histolojik klinik sonuçlar arasındaki risk ilişkisi M. Coşan Terek Ege Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim

Detaylı

GLANDÜLER LEZYONLARDA YÖNETİM. DR. ZELIHA FıRAT CÜYLAN SBÜ. VAN EĞITIM VE ARAŞTıRMA HASTANESI

GLANDÜLER LEZYONLARDA YÖNETİM. DR. ZELIHA FıRAT CÜYLAN SBÜ. VAN EĞITIM VE ARAŞTıRMA HASTANESI GLANDÜLER LEZYONLARDA YÖNETİM DR. ZELIHA FıRAT CÜYLAN SBÜ. VAN EĞITIM VE ARAŞTıRMA HASTANESI GLANDÜLER LEZYONLAR Tüm servikal sitolojilerin % 0.1-2.1 si En sık 40 yaş Tekrarlanabilirliği kötü Yorumlanması

Detaylı

Doç. Dr. Salih TAŞKIN Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı

Doç. Dr. Salih TAŞKIN Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Gör ve Tedavi Et UYGULANMALIDIR Doç. Dr. Salih TAŞKIN Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Yüksek Dereceli Lezyonlarda 2 basamaklı yaklaşım Kolposkopi ve biyopsi

Detaylı

Op Dr Aybala AKIL Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Acıbadem Bodrum Hastanesi

Op Dr Aybala AKIL Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Acıbadem Bodrum Hastanesi Op Dr Aybala AKIL Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Acıbadem Bodrum Hastanesi Smear testi nedir? Nasıl alınır? Hangi sıklıkla alınır? Ne işe yarar? HPV nedir? Serviks kanseri nedir? Rahim ağzı kanseri

Detaylı

KOLPOSKOPİ UYGULAMASININ YARARLARI POTANSİYEL ZARARLARI ve KULLANILAN TERMİNOLOJİLER

KOLPOSKOPİ UYGULAMASININ YARARLARI POTANSİYEL ZARARLARI ve KULLANILAN TERMİNOLOJİLER KOLPOSKOPİ UYGULAMASININ YARARLARI POTANSİYEL ZARARLARI ve KULLANILAN TERMİNOLOJİLER Prof. Dr. Özcan BALAT Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Jinekolojik Onkolojik Cerrahi

Detaylı

İÇ DEĞERLENDİRME DIŞ DEĞERLENDİRME. Birey (Kolposkopist) Bölgesel. Ulusal. Kurum. Uluslararası

İÇ DEĞERLENDİRME DIŞ DEĞERLENDİRME. Birey (Kolposkopist) Bölgesel. Ulusal. Kurum. Uluslararası Kalite güvencesinin tanımı, kalite standartlarının karşılandığını garanti etmek için herhangi bir hizmetin değişik yönlerini sistematik olarak izlemek ve değerlendirmektir. Moss EL, Arbyn M, Dollery E,

Detaylı

Soru ve Olgularla Servikal Preinvaziv Hastalıklar Paneli

Soru ve Olgularla Servikal Preinvaziv Hastalıklar Paneli Soru ve Olgularla Servikal Preinvaziv Hastalıklar Paneli Panelistler Sinan Berkman, Macit Arvas Fuat Demirkıran, Yavuz Salihoğlu, Tugan Beşe Sorular Samet Topuz Olgu sunumu 35 yaşında, nullipar yeni evli

Detaylı

OLGU SUNUMU: ADÖLESANDA YÜKSEK DERECELİ SKUAMOZ İNTRAEPİTELYAL LEZYON (HGSİL)

OLGU SUNUMU: ADÖLESANDA YÜKSEK DERECELİ SKUAMOZ İNTRAEPİTELYAL LEZYON (HGSİL) Olgu sunumu / Case report OLGU SUNUMU: ADÖLESANDA YÜKSEK DERECELİ SKUAMOZ İNTRAEPİTELYAL LEZYON (HGSİL) Tümay ÖZGÜR*, Sibel HAKVERDİ*, Kenan Serdar DOLAPÇIOĞLU** *Mustafa Kemal Üniversitesi, Tıp Fakültesi,

Detaylı

Servikal Lezyonların Değerlendirilmesi: Biopsi kaç tane,nereden, nasıl alınmalıdır?

Servikal Lezyonların Değerlendirilmesi: Biopsi kaç tane,nereden, nasıl alınmalıdır? Servikal Lezyonların Değerlendirilmesi: Biopsi kaç tane,nereden, nasıl alınmalıdır? BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Kadın Hastalıkları Doğum AD JİNEKOLOJİK ONKOLOJİ BİLİM DALI DR.ESRA KUŞÇU BİOPSİ SAYISI

Detaylı

Postmenapozal Anormal Servikal Sitolojide Yönetim. Dr H Merih HANHAN Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı

Postmenapozal Anormal Servikal Sitolojide Yönetim. Dr H Merih HANHAN Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Postmenapozal Anormal Servikal Sitolojide Yönetim Dr H Merih HANHAN Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı TJOD İzmir Şubesi 31 Mayıs 2013 1 Anlatım Planı - Serviks kanseri

Detaylı

SERVİKAL SİTOLOJİ. Dr GÜLGÜN ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PATOLOJİ ABD

SERVİKAL SİTOLOJİ. Dr GÜLGÜN ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PATOLOJİ ABD SERVİKAL SİTOLOJİ Dr GÜLGÜN ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PATOLOJİ ABD Serviks kanserleri kadınlarda 2. sıklıkla görülen kanserlerdir. Kadın kanser ölümlerinde 2. sırada yer alır. İnsidans

Detaylı

Servikal Kanser Taramasında HPVDNA Testlerinin Önemi

Servikal Kanser Taramasında HPVDNA Testlerinin Önemi Servikal Kanser Taramasında HPVDNA Testlerinin Önemi Dr. Günsu KİMYON CÖMERT Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Kliniği Sitolojik servikal taramanın

Detaylı

Benign ve Pre-malign Vagina Hastalıklarının Yönetimi. Dr. Murat DEDE

Benign ve Pre-malign Vagina Hastalıklarının Yönetimi. Dr. Murat DEDE Benign ve Pre-malign Vagina Hastalıklarının Yönetimi Dr. Murat DEDE SUNUM Vaginal bening lezyonlar Kistik Solid Vaginal premalign lezyon Tanı Tedavi Prognoz Vaginal Bening Lezyonlar Vaginal bening lezyonlar

Detaylı

Servikal Kanser Taramalarında HPV Testlerinin Kullanımının Rasyoneli

Servikal Kanser Taramalarında HPV Testlerinin Kullanımının Rasyoneli Servikal Kanser Taramalarında HPV Testlerinin Kullanımının Rasyoneli Türkiye de Kadınlarda En Sık Görülen Kanserler KETEM-Türkiye Kanser İstatistikleri, 2017 25-49 Yaş Kadınlarda En Sık Görülen Kanserler

Detaylı

SERVİKAL ÖRNEKLERDE HPV DNA ve SİTOLOJİK İNCELEME SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

SERVİKAL ÖRNEKLERDE HPV DNA ve SİTOLOJİK İNCELEME SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ SERVİKAL ÖRNEKLERDE HPV DNA ve SİTOLOJİK İNCELEME SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Begüm Nalça Erdin 1, Alev Çetin Duran 1, Ayça Arzu Sayıner 1, Meral Koyuncuoğlu 2 1 Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi,

Detaylı

Hpv-Dna Alt Tiplerinin Smear ve Kolposkopik Biyopsi Sonuçlarının Korelasyonunun Değerlendirilmesi

Hpv-Dna Alt Tiplerinin Smear ve Kolposkopik Biyopsi Sonuçlarının Korelasyonunun Değerlendirilmesi KLİNİK ÇALIŞMA / CLINICAL RESEARCH Van Tıp Derg 25(4): 472-476, 2018 DOI: 10.5505/vtd.2018.54771 Hpv-Dna Alt Tiplerinin Smear ve Kolposkopik Biyopsi Sonuçlarının Korelasyonunun Değerlendirilmesi Evaluation

Detaylı

Geliş Tarihi: 06/05/2015 Kabul Tarihi: 13/08/2015 Dr Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum, İstanbul

Geliş Tarihi: 06/05/2015 Kabul Tarihi: 13/08/2015 Dr Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum, İstanbul TÜRK JİNEKOLOJİK ONKOLOJİ DERGİSİ 2015-2, Sayfa 41-45 Araştırma SERVİKSİN İNTRAEPİTELYAL LEZYONLARININ TEDAVİSİNDE LOOP ELEKTROCERRAHİ EKSİYONEL PROSEDÜR (LEEP) UYGULAMASI SONUÇLARI THE RESULTS OF LOOP

Detaylı

HPV testi ve/veya Sitoloji ile Servikal Kanser Taraması. Doç Dr. Murat GULTEKIN THSK, Kanser Daire Başkanı 0 532 256 0951 mrtgultekin@yahoo.

HPV testi ve/veya Sitoloji ile Servikal Kanser Taraması. Doç Dr. Murat GULTEKIN THSK, Kanser Daire Başkanı 0 532 256 0951 mrtgultekin@yahoo. HPV testi ve/veya Sitoloji ile Servikal Kanser Taraması Doç Dr. Murat GULTEKIN THSK, Kanser Daire Başkanı 0 532 256 0951 mrtgultekin@yahoo.com Her yıl, 530.000 yeni servikal kanser vakasına tanı konuyor

Detaylı

Anahtar Kelimeler: Serviks, PAP Smear, Sitoloji, Kanser, Tarama, CIN, LSIL, HSIL

Anahtar Kelimeler: Serviks, PAP Smear, Sitoloji, Kanser, Tarama, CIN, LSIL, HSIL Başkent Üniversitesi Ankara hastanesinde 2008 2009 yılları arası PAP test sonuçlarının geriye dönük olarak irdelenmesi ve normal serviks ile atipi gösteren PAP testlerin karşılaştırılması Bengisu KAYA,

Detaylı

SERVİKAL PREMALİGN LEZYONLARDA KOLPOSKOPİNİN YERİ THE NECESSITY OF COLPOSCOPY IN CERVICAL PREMALIGN LESIONS

SERVİKAL PREMALİGN LEZYONLARDA KOLPOSKOPİNİN YERİ THE NECESSITY OF COLPOSCOPY IN CERVICAL PREMALIGN LESIONS TÜRK JİNEKOLOJİK ONKOLOJİ DERGİSİ 2015-4, Sayfa 131-136 SERVİKAL PREMALİGN LEZYONLARDA KOLPOSKOPİNİN YERİ THE NECESSITY OF COLPOSCOPY IN CERVICAL PREMALIGN LESIONS Oya Soylu Karapınar 1, Kenan Dolapçıoğlu

Detaylı

Serviks Kanserinde Tarama Nasıl Yapılmalıdır?

Serviks Kanserinde Tarama Nasıl Yapılmalıdır? Serviks Kanserinde Tarama Nasıl Yapılmalıdır? Murat Gultekin, MD, Assoc. Prof., Gyn Oncol Divison Global Olarak Serviks Kanseri 500.000 Yeni Vaka 50% Mortalite >90-99.7 % HPV ile İlişkili Önlenebilir Kanser

Detaylı

Servikal Kanser Tarama Programları Gelişmekte Olan ve Gelişmiş Ülkeler

Servikal Kanser Tarama Programları Gelişmekte Olan ve Gelişmiş Ülkeler Servikal Kanser Tarama Programları Gelişmekte Olan ve Gelişmiş Ülkeler Doç. Dr. Nejat Özgül Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Servikal Kanser İnsidans ve Mortalite-2012

Detaylı

Servikal Kanser Taraması Anormal Smear Yönetimi. Dr. M. Faruk Köse Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Atakent Hastanesi

Servikal Kanser Taraması Anormal Smear Yönetimi. Dr. M. Faruk Köse Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Atakent Hastanesi Servikal Kanser Taraması Anormal Smear Yönetimi Dr. M. Faruk Köse Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Atakent Hastanesi HPV İlişkili Kanser İnsidans ve Dağılımı Serviks Orofarenks Anüs Oral kavite

Detaylı

Preinvazif Lezyonlarda Eksizyonel Tedaviler teknik, başarı, sonuçlar

Preinvazif Lezyonlarda Eksizyonel Tedaviler teknik, başarı, sonuçlar Preinvazif Lezyonlarda Eksizyonel Tedaviler teknik, başarı, sonuçlar Prof. Dr. Müfit C. YENEN Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD. Jinekolojik Onkoloji Ünitesi 02.MAYIS.2015 Çorum

Detaylı

ANORMAL SERVİKAL SİTOLOJİ SONUCU OLAN HASTALARDA SERVİKAL BİYOPSİ VE HPV SONUÇLARININ KORELASYONU

ANORMAL SERVİKAL SİTOLOJİ SONUCU OLAN HASTALARDA SERVİKAL BİYOPSİ VE HPV SONUÇLARININ KORELASYONU ANORMAL SERVİKAL SİTOLOJİ SONUCU OLAN HASTALARDA SERVİKAL BİYOPSİ VE HPV SONUÇLARININ KORELASYONU Gülben ÇALIġKAN, Osman ÇELĠK, Hande ERDOĞAN, M. Hande GÖLGELĠ, Alper KAVALCI Danışmanlar: Prof.Dr. Ali

Detaylı

S.B. Halk Sağlığı Kurum,Kanser Daire Başkanlığı yönetiminde. 30-65 yaşları arasındaki kadınların serviksinde: ULUSAL HPV TARAMA PROJESİ

S.B. Halk Sağlığı Kurum,Kanser Daire Başkanlığı yönetiminde. 30-65 yaşları arasındaki kadınların serviksinde: ULUSAL HPV TARAMA PROJESİ S.B. Halk Sağlığı Kurum,Kanser Daire Başkanlığı yönetiminde 30-65 yaşları arasındaki kadınların serviksinde: ULUSAL HPV TARAMA PROJESİ Dr.Işın Pak İstanbul Ulusal Hpv Laboratuarı Sitoloji Bölümü Serviks

Detaylı

Glandüler Lezyonlar: Sitoloji, Kolposkopi, Histoloji: ASCCP Management Guidelines

Glandüler Lezyonlar: Sitoloji, Kolposkopi, Histoloji: ASCCP Management Guidelines Glandüler Lezyonlar: Sitoloji, Kolposkopi, Histoloji: ASCCP Management Guidelines Prof. Dr. ÇETİN ÇELİK SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HAST VE DOĞUM AD JİNEKOLOJİK ONKOLOJİ BD KONYA SERVİKAL

Detaylı

SERV KAL PATOLOJ LER OP. DR. GÜVENÇ KARLIKAYA

SERV KAL PATOLOJ LER OP. DR. GÜVENÇ KARLIKAYA SERV KAL PATOLOJ LER OP. DR. GÜVENÇ KARLIKAYA SERV KS UTER GÖRÜNÜM VE ANATOM SERV KS UTER H STO PATOLOJ Squamo columnar Junction Pathology of Vulva, Vagina and Cervix 4 Epithelium of the cervix SERV KS

Detaylı

Moleküler Hpv Uygulanan Olgularda Hpv Sonuçları ile Patolojik Materyallerin Karşılaştırılması

Moleküler Hpv Uygulanan Olgularda Hpv Sonuçları ile Patolojik Materyallerin Karşılaştırılması Dicle Tıp Dergisi / Dicle Med J (2019) 46 (1) : 167-172 Özgün Araştırma / Original Article Moleküler Hpv Uygulanan Olgularda Hpv Sonuçları ile Patolojik Materyallerin Karşılaştırılması İbrahim Halil Erdoğdu

Detaylı

Thinprep ve Konvansiyonel Servikovajinal Smearlarin Histopatolojik Sonuçlarının Karşılaştırılması

Thinprep ve Konvansiyonel Servikovajinal Smearlarin Histopatolojik Sonuçlarının Karşılaştırılması Klinik Araştırma Thinprep ve Konvansiyonel Servikovajinal Smearlarin Histopatolojik Sonuçlarının Karşılaştırılması Remzi ATILGAN a1, Gökhan ARTAŞ 2, Selçuk KAPLAN 1, Zehra Sema ÖZKAN 1, Salih Burçin KAVAK

Detaylı

Müjdegül Z. Karaca Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı THSK, Kanser Daire Başkanlığı dr_mujdegul@hotmail.com

Müjdegül Z. Karaca Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı THSK, Kanser Daire Başkanlığı dr_mujdegul@hotmail.com Smear dan HPV ye Serviks Kanseri Taramaları Müjdegül Z. Karaca Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı THSK, Kanser Daire Başkanlığı dr_mujdegul@hotmail.com Serviks kanseri dünyada en sık görülen 4. kanserdir

Detaylı

HPV Moleküler Tanısında Güncel Durum. DNA bazlı Testler KORAY ERGÜNAY 1.ULUSAL KLİNİK MİKROBİYOLOJİ KONGRESİ

HPV Moleküler Tanısında Güncel Durum. DNA bazlı Testler KORAY ERGÜNAY 1.ULUSAL KLİNİK MİKROBİYOLOJİ KONGRESİ 1.ULUSAL KLİNİK MİKROBİYOLOJİ KONGRESİ HPV Moleküler Tanısında Güncel Durum DNA bazlı Testler KORAY ERGÜNAY Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Viroloji Ünitesi HPV tanısı... Sitolojik/Patolojik

Detaylı

SERVİKS KANSERİNDE LESS RADİKAL CERRAHİ

SERVİKS KANSERİNDE LESS RADİKAL CERRAHİ SERVİKS KANSERİNDE LESS RADİKAL CERRAHİ DR.HASAN TURAN İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hast.ve Doğum Anabilim Dalı Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği

Detaylı

HISTOPATHOLOGICAL EVALUATION AND DEMOGRAPHIC ANALYSIS OF PATIENTS WITH ABNORMAL CERVICAL SMEARS

HISTOPATHOLOGICAL EVALUATION AND DEMOGRAPHIC ANALYSIS OF PATIENTS WITH ABNORMAL CERVICAL SMEARS HISTOPATHOLOGICAL EVALUATION AND DEMOGRAPHIC ANALYSIS OF PATIENTS WITH ABNORMAL CERVICAL SMEARS Anormal servikal smear sitolojili hastaların histopatolojik değerlendirilmesi ve demografik analizi Dr. D.KESKİN,

Detaylı

Serviks Kanserinde Fertilite Koruyucu Tedavi

Serviks Kanserinde Fertilite Koruyucu Tedavi Serviks Kanserinde Fertilite Koruyucu Tedavi Dr. Alper KARALÖK Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hast. Eğitim ve Araş. Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Kliniği Erken Evre Serviks kanserinde standart cerrahi prosedür

Detaylı

SERVİKAL PREKANSER VE KANSERLERİN TESPİTİNDE P16/Kİ 67 DUAL BOYAMA YÖNTEMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE TARAMA TRİAGE KULLANIMI PROF. DR. M.

SERVİKAL PREKANSER VE KANSERLERİN TESPİTİNDE P16/Kİ 67 DUAL BOYAMA YÖNTEMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE TARAMA TRİAGE KULLANIMI PROF. DR. M. SERVİKAL PREKANSER VE KANSERLERİN TESPİTİNDE P16/Kİ 67 DUAL BOYAMA YÖNTEMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE TARAMA TRİAGE KULLANIMI PROF. DR. M.YAVUZ SALİHOGLU İ.Ü. İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE

Detaylı

VULVA,VAGİNA VE PREKANSERÖZ LEZYONLARI. Prof.Dr. Macit Arvas

VULVA,VAGİNA VE PREKANSERÖZ LEZYONLARI. Prof.Dr. Macit Arvas VULVA,VAGİNA VE SERVİKS KSİN PREKANSERÖZ LEZYONLARI Prof.Dr. Macit Arvas VIN Son yıllarda y llarda giderek insidansı artmaktadır. r. Ortalama yaş 43 En belirgin semptom kaşı şıntı (% 79) olguda Sınıflama(ISSVD-Yeni)

Detaylı

PAP SMEARDE ASC-US SAPTANAN HASTALARDA YAPILAN KOLPOSKOP K B YOPS LER N SONUÇLARI

PAP SMEARDE ASC-US SAPTANAN HASTALARDA YAPILAN KOLPOSKOP K B YOPS LER N SONUÇLARI Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 2009-2, Sayfa 35-40 PAP SMEARDE ASC-US SAPTANAN HASTALARDA YAPILAN KOLPOSKOP K B YOPS LER N SONUÇLARI Dr. Özlem Seçilmifl Kerimo lu 1, Dr. Taner Turan 2, Dr. Fulya Kay

Detaylı

3 Milyon Primer HPV DNA Taraması Sonuçları

3 Milyon Primer HPV DNA Taraması Sonuçları 3 Milyon Primer HPV DNA Taraması Sonuçları Doç. Dr. Murat Gültekin Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Teşekkürler Macit Arvas, Ali Ayhan Kunter Yüce, Nejat Özgül Gülendam Bozdayı, Ahmet Pınar

Detaylı

HPV Aşılaması Gereklimidir? Doç. Dr. Nejat Özgül Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi

HPV Aşılaması Gereklimidir? Doç. Dr. Nejat Özgül Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi HPV Aşılaması Gereklimidir? Doç. Dr. Nejat Özgül Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Dünyada Serviks Kanseri Ferlay J, Globocan Cancer Statistics, 2002; Yang BH, Int J Cancer,

Detaylı

Kronik Vajinal Akıntılı Hastalarda HPV-DNA Pozitiflik Oranı ve Sitopatolojik Sonuçların Değerlendirilmesi

Kronik Vajinal Akıntılı Hastalarda HPV-DNA Pozitiflik Oranı ve Sitopatolojik Sonuçların Değerlendirilmesi Özgün Araştırma / Original Article DOI: 10.4274/haseki.1245 Kronik Vajinal Akıntılı Hastalarda HPV-DNA Pozitiflik Oranı ve Sitopatolojik Sonuçların Değerlendirilmesi HPV DNA Positivity Rate and Evaluation

Detaylı

Skuamöz prekanseröz lezyonlarda terminoloji ve biomarkerler. Dr. Derya Gümürdülü Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı

Skuamöz prekanseröz lezyonlarda terminoloji ve biomarkerler. Dr. Derya Gümürdülü Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Skuamöz prekanseröz lezyonlarda terminoloji ve biomarkerler Dr. Derya Gümürdülü Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Skuamöz prekanseröz lezyonlar 1886 Sir John Williams kansere komşu

Detaylı

Serviks Kanseri Taramaları

Serviks Kanseri Taramaları Serviks Kanseri Taramaları Dr. Nuri YILDIRIM Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Globocan 2012, Dünya, 14/100.000, üçüncü sırada Globocan 2012, Gelişmiş ülkeler, 9,9/100.000,

Detaylı

SERVİKS KANSERİ TARAMASINDA HPV DNA TESTİNİN YERİ THE IMPORTANCE OF HPV DNA TEST IN THE SCREENING OF CERVICAL CANCER

SERVİKS KANSERİ TARAMASINDA HPV DNA TESTİNİN YERİ THE IMPORTANCE OF HPV DNA TEST IN THE SCREENING OF CERVICAL CANCER TÜRK JİNEKOLOJİK ONKOLOJİ DERGİSİ 2015-1, Sayfa 1-6 Derleme SERVİKS KANSERİ TARAMASINDA HPV DNA TESTİNİN YERİ THE IMPORTANCE OF HPV DNA TEST IN THE SCREENING OF CERVICAL CANCER Dinçer Yıldırım, Hüsnü Gökaslan

Detaylı

Van Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi ne Ait Serviks ve Meme Kanserlerini Tarama Programı Sonuçları

Van Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi ne Ait Serviks ve Meme Kanserlerini Tarama Programı Sonuçları Van Tıp Dergisi: 16 (4):119-123, 2009 Merkezi ne Ait Serviks ve Meme Kanserlerini Tarama Programı Sonuçları Zehra Kurdoğlu*, Mertihan Kurdoğlu*, Gökçe Kundakçı Gelir**, Özgür Keremoğlu** Özet Amaç: Merkezi

Detaylı

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2015;7 (3): 208-217

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2015;7 (3): 208-217 Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2015;7 (3): 208-217 Orijinal Makale Ozsoy ve ark. Vajinal Smear İncelemesinde Skuamöz İntraepitelyal Lezyon Saptanan Olguların Kolposkopik Klinik ve Histopatolojik

Detaylı

SERVİKS KANSERİ TARAMA KALİTE KONTROL SÜREÇLERİ. Dr. Serdar Altınay Istanbul B.Eğitim Araştırma Hastanesi

SERVİKS KANSERİ TARAMA KALİTE KONTROL SÜREÇLERİ. Dr. Serdar Altınay Istanbul B.Eğitim Araştırma Hastanesi SERVİKS KANSERİ TARAMA KALİTE KONTROL SÜREÇLERİ Dr. Serdar Altınay Istanbul B.Eğitim Araştırma Hastanesi Organized Program (IARC) Features Screenin guidelines Initiatives to increase screening participation

Detaylı

Dr.Bahar Müezzinoğlu Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi

Dr.Bahar Müezzinoğlu Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr.Bahar Müezzinoğlu Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Gleason Derecelendirme Sistemi 1960 lar Dr Gleason 1920-2008 40 yılda Prostat kanserinde neler değişti? serum PSA (tarama programları) Tümörler lokal

Detaylı

Serviks Kanseri (Rahim Ağzı Kanseri)

Serviks Kanseri (Rahim Ağzı Kanseri) Serviks Kanseri (Rahim Ağzı Kanseri) Serviks kanseri önlenebilir bir hastalıktır. Smear/Pap-smear testiyle tarama sayesinde erken tanı ve etkin bir tedavi mümkündür. Dünya ölçeğinde 45 yaş altı kadınlarda

Detaylı

Ülkemizde HPV Hastalığının Önemi. Doç. Dr. M. Faruk Köse Universal Hastaneler Grubu İtalyan Hastanesi

Ülkemizde HPV Hastalığının Önemi. Doç. Dr. M. Faruk Köse Universal Hastaneler Grubu İtalyan Hastanesi Ülkemizde HPV Hastalığının Önemi Doç. Dr. M. Faruk Köse Universal Hastaneler Grubu İtalyan Hastanesi Basından Sayın Kadanalı; rahim ağzı kanseri kadın kanserleri ve tüm kanserler arasında sıklığı nedir?

Detaylı

SERV KAL SMEAR S TOLOJ S LE KOLPOSKOP EfiL NDE SERV KAL B YOPS KORELASYONU

SERV KAL SMEAR S TOLOJ S LE KOLPOSKOP EfiL NDE SERV KAL B YOPS KORELASYONU Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 2011-3, Sayfa 71-75 SERV KAL SMEAR S TOLOJ S LE KOLPOSKOP EfiL NDE SERV KAL B YOPS KORELASYONU Dr. Hüseyin Levent Keskin, Dr. Elçin fllek Seçen, Dr. Emre Erdem Tafl, Dr.

Detaylı

HPV VE SERVİKS KANSERİ EPİDEMİYOLOJİSİ. UZM. DR. ENGIN ÇELIK İSTANBUL TıP FAKÜLTESI

HPV VE SERVİKS KANSERİ EPİDEMİYOLOJİSİ. UZM. DR. ENGIN ÇELIK İSTANBUL TıP FAKÜLTESI HPV VE SERVİKS KANSERİ EPİDEMİYOLOJİSİ UZM. DR. ENGIN ÇELIK İSTANBUL TıP FAKÜLTESI HPV Tüm kanserlerin yaklaşık %5 inin nedeni Serviks kanserleri dışında anogenital kanserler (vulva, penis, anüs) ve orofarigeal

Detaylı

Servikal ve Vulvar İntraepitelyal Neoplazilerin Birlikte Görülme Sıklığı

Servikal ve Vulvar İntraepitelyal Neoplazilerin Birlikte Görülme Sıklığı Servikal ve Vulvar İntraepitelyal Neoplazilerin Birlikte Görülme Sıklığı THE ASSOCIATION RATE OF CERVICAL AND VULVAR INTRAEPITHELIAL NEOPLASIAS Levent YAŞAR*, Ash KAS AB ALIGİL* *, Kadir SAVAN***, Ateş

Detaylı

HPV MOLEKÜLER TANISINDA GÜNCEL DURUM: mrna BAZLI TESTLER. Doç. Dr. Ahmet Pınar Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi

HPV MOLEKÜLER TANISINDA GÜNCEL DURUM: mrna BAZLI TESTLER. Doç. Dr. Ahmet Pınar Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi I. ULUSAL KLİNİK MİKROBİYOLOJİ KONGRESİ HPV MOLEKÜLER TANISINDA GÜNCEL DURUM: mrna BAZLI TESTLER Doç. Dr. Ahmet Pınar Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Farklı Dokularda

Detaylı

RAHİM AĞZI KANSERİ BİLGİ KİTAPÇIĞI. Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Nedir?

RAHİM AĞZI KANSERİ BİLGİ KİTAPÇIĞI. Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Nedir? RAHİM AĞZI KANSERİ BİLGİ KİTAPÇIĞI Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Nedir? ENGAGE jinekolojik kanserlere farkındalık yaratmak ve halk düzeyinde çalışarak, kendi ağını desteklemek için bir dizi bilgilendirme

Detaylı

Meme Kanseri Cerrahisinde İntraoperatif Değerlendirme Ne kadar güvenebiliriz?

Meme Kanseri Cerrahisinde İntraoperatif Değerlendirme Ne kadar güvenebiliriz? Meme Kanseri Cerrahisinde İntraoperatif Değerlendirme Ne kadar güvenebiliriz? Prof. Dr. Banu Bilezikçi Ankara Güven Hastanesi, Patoloji Bölümü Ankara Meme Hastalıkları Derneğinin III. Toplantısı 24 Kasım

Detaylı

YÜKSEK RİSK PREMALİGN LEZYONLARDA YAKLAŞIM. Dr.Ayşenur Oktay Ege Ün Tıp Fak Radyoloji AD

YÜKSEK RİSK PREMALİGN LEZYONLARDA YAKLAŞIM. Dr.Ayşenur Oktay Ege Ün Tıp Fak Radyoloji AD YÜKSEK RİSK PREMALİGN LEZYONLARDA YAKLAŞIM Dr.Ayşenur Oktay Ege Ün Tıp Fak Radyoloji AD Lezyon değerlendirme: Bİ-RADS sınıflaması 0: Geri çağırma; ek inceleme gerekir 1: Negatif mammogram 2: Benign bulgular

Detaylı

TÜRKİYE PAP SMEAR VERİLERİ. Dr. İlknur TÜRKMEN İstanbul Medipol Üniversitesi

TÜRKİYE PAP SMEAR VERİLERİ. Dr. İlknur TÜRKMEN İstanbul Medipol Üniversitesi TÜRKİYE PAP SMEAR VERİLERİ Dr. İlknur TÜRKMEN İstanbul Medipol Üniversitesi SERVİKAL SMEARLERDE EPİTEL HÜCRE ATİPİSİ DÖKÜMÜ Türkiye genelinde 45 hastane,38 laboratuvarı içeren Jinekopatoloji Çalışma Grubu

Detaylı

Kolposkopide Yeni Teknolojiler

Kolposkopide Yeni Teknolojiler Kolposkopide Yeni Teknolojiler Prof. Dr. Samet Topuz İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı V. Ulusal Kolposkopi ve Servikal Patolojiler Kongresi 7-10 Aralık 2017, Wyndham Otel

Detaylı

HPV;Genital siğil; Human Papilloma Virüs; Anogenital siğil; Kondilom; Condyloma acuminata;

HPV;Genital siğil; Human Papilloma Virüs; Anogenital siğil; Kondilom; Condyloma acuminata; GENİTAL SİĞİL HPV;Genital siğil; Human Papilloma Virüs; Anogenital siğil; Kondilom; Condyloma acuminata; Genital siğil cinsel yolla bulaşan, genital bölgede çıkan, viral, bulaşıcı enfeksiyon hastalığıdır.

Detaylı

HPV Aşılamasının Verimlilik Analizi

HPV Aşılamasının Verimlilik Analizi HPV Aşılamasının Verimlilik Analizi Prof. Dr. Mustafa Bakır Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi 1. PUADER Kongresi 22-27 Nisan2012, Antalya Programa ait konular Politik konular Yeni Aşı Başlanması Kararı

Detaylı

Bivalan HPV Aşısı. Tino F. Schwarz Central Laboratory and Vaccination Centre Stiftung Juliusspital Wuerzburg Germany www.juliusspital.

Bivalan HPV Aşısı. Tino F. Schwarz Central Laboratory and Vaccination Centre Stiftung Juliusspital Wuerzburg Germany www.juliusspital. Bivalan HPV Aşısı Tino F. Schwarz Central Laboratory and Vaccination Centre Stiftung Juliusspital Wuerzburg Germany www.juliusspital.de Sunum Akışı Faz III etkinlik çalışması sonuçları 15 25 yaş arası

Detaylı

Sağlık Yüksek Okulu Öğrencilerinin HPV Aşısı Bilgi Düzeyinin Değerlendirilmesi

Sağlık Yüksek Okulu Öğrencilerinin HPV Aşısı Bilgi Düzeyinin Değerlendirilmesi J Contemp Med 2017; 7(1): DOI: 10.16899/gopctd.288651 ORIGINAL ARTICLE ORİJİNAL ARAŞTIRMA Sağlık Yüksek Okulu Öğrencilerinin HPV Aşısı Bilgi Düzeyinin Değerlendirilmesi Evaluating The Knowledge Level Of

Detaylı

Vulva, vajina ve rahim ağzı bölgelerini etkileyebilir. Ancak rahmin diğer taraflarına, karnın içine ve yumurtalıklara gitmez.

Vulva, vajina ve rahim ağzı bölgelerini etkileyebilir. Ancak rahmin diğer taraflarına, karnın içine ve yumurtalıklara gitmez. HPV cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Vulva, vajina ve rahim ağzı bölgelerini etkileyebilir. Ancak rahmin diğer taraflarına, karnın içine ve yumurtalıklara gitmez. HPV bulunduğu yerdeki hücreleri bazen

Detaylı

Servikal Erozyon Bulgusu Olan Kadınlarda HPV nin Araştırılması ve Genotiplerinin Belirlenmesi

Servikal Erozyon Bulgusu Olan Kadınlarda HPV nin Araştırılması ve Genotiplerinin Belirlenmesi Servikal Erozyon Bulgusu Olan Kadınlarda HPV nin Araştırılması ve Genotiplerinin Belirlenmesi Doç Dr Ayşen BAYRAM Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D. GİRİŞ İnsan Papilloma Virus

Detaylı

PAP Smear ile Servikal Kanser Taramas SCREENING SERVICAL CANCER WITH PAP SMEAR. Key words: PAP smear, cervical cancer, screening

PAP Smear ile Servikal Kanser Taramas SCREENING SERVICAL CANCER WITH PAP SMEAR. Key words: PAP smear, cervical cancer, screening Türk Aile Hek Derg 2004; 8(3): 105-110 Sürekli T p E itimi PAP Smear ile Servikal Kanser Taramas SCREENING SERVICAL CANCER WITH PAP SMEAR Hüsnü Gökaslan 1, Elif Esra Uyar 2 Özet Serviks kanseri kad nlarda

Detaylı

ARAfiTIRMA (Clinical Investigation) ANORMAL PAP SMEAR SONUCU YÖNET M NDE KOLPOSKOP, YÜKSEK R SKL HPV-DNA VE H STOPATOLOJ K NCELEMEN N ÖNEM Vugar BAYRAMOV 1, Yavuz Emre fiükür 2, Sevgi TEZCAN 2 1 Merkezi

Detaylı

BİLİMSEL PROGRAM. 19 Kasım 2014, Çarşamba / 19 th November 2014, Wednesday

BİLİMSEL PROGRAM. 19 Kasım 2014, Çarşamba / 19 th November 2014, Wednesday 08:00-10:00 Kayıt / Registration 10:00-18:00 Kurslar / Courses BİLİMSEL PROGRAM 19 Kasım 2014, Çarşamba / 19 th November 2014, Wednesday Kurs 1 - Minimal İnvaziv Cerrahi Kurs Salonu 1 10:00-18:00 Course

Detaylı

ANORMAL TRANSFORMASYON ZONU: ASETİK ASİTİN ETKİSİ NEDİR?

ANORMAL TRANSFORMASYON ZONU: ASETİK ASİTİN ETKİSİ NEDİR? ANORMAL TRANSFORMASYON ZONU: ASETİK ASİTİN ETKİSİ NEDİR? Dr. Murat DEDE GATA Kadın Hast. Ve Doğum AD Jinekolojik Onkoloji Ünitesi Serviks Epiteli Skuamoz epitel: Ektoserviks Kolumnar epitel: Endoserviks

Detaylı

Özgün Araştırma/Original Article

Özgün Araştırma/Original Article Özgün Araştırma/Original Article Renal Serviksin Hücreli (Berrak Premalign Hücreli Lezyonlarında Tip) Karsinomlarda Sitolojik ve Cox-2 Ekspresyonu Histopatolojik ve Tanılar Mikrodamar Arasındaki Yoğunluğu

Detaylı

Vulvar, Vaginal ve Servikal In Situ Karsinom Saptanan Anogenital Bowenoid Papulosis Olgusu

Vulvar, Vaginal ve Servikal In Situ Karsinom Saptanan Anogenital Bowenoid Papulosis Olgusu Vulvar, Vaginal ve Servikal In Situ Karsinom Saptanan Anogenital Bowenoid Papulosis Olgusu VULVAR, CERVICAL AND VAGINAL IN SITU CARCINOMA IN A PATIENT WITH ANOGENITAL BOWENOID PAPULOSIS Süleyman Engin

Detaylı

İdrar Tahlilinde Mitler U Z. DR. B O R A ÇEKMEN ACIL Tı P K L I NIĞI O K MEYDANı E Ğ I T IM VE A R A Ş Tı R MA HASTA NESI S AĞ L ı K B ILIMLERI Ü

İdrar Tahlilinde Mitler U Z. DR. B O R A ÇEKMEN ACIL Tı P K L I NIĞI O K MEYDANı E Ğ I T IM VE A R A Ş Tı R MA HASTA NESI S AĞ L ı K B ILIMLERI Ü İdrar Tahlilinde Mitler U Z. DR. B O R A ÇEKMEN ACIL Tı P K L I NIĞI O K MEYDANı E Ğ I T IM VE A R A Ş Tı R MA HASTA NESI S AĞ L ı K B ILIMLERI Ü NIVERSITESI Mit 1: İdrar bulanık görünümde ve kötü kokulu.

Detaylı

BİYOPSİDE SIL TANISI. Dr. ALP USUBÜTÜN. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı

BİYOPSİDE SIL TANISI. Dr. ALP USUBÜTÜN. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı BİYOPSİDE SIL TANISI Dr. ALP USUBÜTÜN Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı HEDEFLER SIL de morfolojik değişikliklerin temeli Terminoloji neden değişiyor ve son durum (LAST) SIL tanısında

Detaylı

MEMENİN SELİM PREKANSERÖZ HASTALIKLARININ YÖNETİMİ. Op. Dr. Gülden BALLI İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği

MEMENİN SELİM PREKANSERÖZ HASTALIKLARININ YÖNETİMİ. Op. Dr. Gülden BALLI İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği MEMENİN SELİM PREKANSERÖZ HASTALIKLARININ YÖNETİMİ Op. Dr. Gülden BALLI İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği PROLİFERATİF LEZYONLAR Meme kanseri için risk artışı yapan lezyonlar(prekanseröz)

Detaylı

Servikovajinal Pap Smear Sonuçlarının Klinik Parametrelerle Karşılaştırılması

Servikovajinal Pap Smear Sonuçlarının Klinik Parametrelerle Karşılaştırılması J Kartal TR 2011;22(3):121-126 doi: 10.5505/jkartaltr.2011.40469 KLİNİK ÇALIŞMA ORIGINAL ARTICLE Servikovajinal Pap Smear Sonuçlarının Klinik Parametrelerle Karşılaştırılması Comparison of Cervicovaginal

Detaylı

Rahim ağzı kanseri; Serviks tümörü; Cerviks kanseri; Cerviks tümörü; Cervix Ca;

Rahim ağzı kanseri; Serviks tümörü; Cerviks kanseri; Cerviks tümörü; Cervix Ca; SERVİKS KANSERİ Rahim ağzı kanseri; Serviks tümörü; Cerviks kanseri; Cerviks tümörü; Cervix Ca; Serviks kanseri uterusun giriş kısmı olan serviks bölümünün tümörüdür. Halk arasında Rahim ağzı kanseri denir.

Detaylı

HPV Aşıları. Dr. Murat Kutlu Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

HPV Aşıları. Dr. Murat Kutlu Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD HPV Aşıları Dr. Murat Kutlu Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Sunum planı Human Papillomavirus (HPV) Epidemiyoloji Patogenez Yol açtığı hastalıklar

Detaylı

Gebelikte Viral Enfeksiyonlar

Gebelikte Viral Enfeksiyonlar Gebelikte Viral Enfeksiyonlar Prof. Dr. Sabahattin ALTUNYURT Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Perinatoloji BD 2016 İzmir Gebelikte Viral Enfeksiyonlar Gebelikte geçirilen

Detaylı

DKIS: Radyoterapi. Dr. Melis Gültekin. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

DKIS: Radyoterapi. Dr. Melis Gültekin. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı DKIS: Radyoterapi Dr. Melis Gültekin Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı DKIS: TisN0M0 Heterojen bir hastalık Sadece bx ile 10 yıl içinde %14-53 hastada invaziv kanser

Detaylı

Kısa Serviks Tanı ve Yönetim. Prof.Dr.Sermet Sağol EÜTF Kadın Hastalıkları ve Doğum AD

Kısa Serviks Tanı ve Yönetim. Prof.Dr.Sermet Sağol EÜTF Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Kısa Serviks Tanı ve Yönetim Prof.Dr.Sermet Sağol EÜTF Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Uterin gerilme Desidual reaksiyon Kısa Serviks / Erken Doğum Progesteron etkisinde azalma Genetik Yaşam tarzı Maternal/fetal

Detaylı

ERKEN LOKAL NÜKS GELİŞEN VULVA KANSERİ: OLGU SUNUMU

ERKEN LOKAL NÜKS GELİŞEN VULVA KANSERİ: OLGU SUNUMU ERKEN LOKAL NÜKS GELİŞEN VULVA KANSERİ: OLGU SUNUMU Op.Dr.Hakan YETİMALAR Doç.Dr.İncim BEZİRCİOĞLU Dr. Gonca Gül GÜLBAŞ TANRISEVER İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştıma Hastanesi GİRİŞ

Detaylı

Anormal Uterin Kanamalarda Tanısal Yaklaşım ve Örneklemede İlk Yöntem Ne Olmalıdır

Anormal Uterin Kanamalarda Tanısal Yaklaşım ve Örneklemede İlk Yöntem Ne Olmalıdır Anormal Uterin Kanamalarda Tanısal Yaklaşım ve Örneklemede İlk Yöntem Ne Olmalıdır (Ofis Biyopsi F. Küretaj H/S Biyopsi) Dr.Muzaffer Sancı T.C. S.B. Tepecik E.A.H. Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Kliniği

Detaylı

SORULAR VE OLGULARLA JİNEKOPATOLOJİ GÜNCELLEMESİ

SORULAR VE OLGULARLA JİNEKOPATOLOJİ GÜNCELLEMESİ SORULAR VE OLGULARLA JİNEKOPATOLOJİ GÜNCELLEMESİ 10-MAYIS 2014 CUMARTESİ 8:50-9:00 Açılış 9.00-10.15 SERVİKS ve VULVA OTURUMU Oturum Başkanı: DR. MERAL KOYUNCUOĞLU 1-En sık gördüğümüz inflamatuar vulva

Detaylı

Primeri Bilinmeyen Aksiller Metastazda Cerrahi Yaklaşım. Dr. Ali İlker Filiz GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Genel Cerrahi Servisi

Primeri Bilinmeyen Aksiller Metastazda Cerrahi Yaklaşım. Dr. Ali İlker Filiz GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Genel Cerrahi Servisi Primeri Bilinmeyen Aksiller Metastazda Cerrahi Yaklaşım Dr. Ali İlker Filiz GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Genel Cerrahi Servisi okült (gizli, saklı, bilinmeyen, anlaşılmaz) okült + kanser primeri bilinmeyen

Detaylı

Behiye P nar Göksedef ve ark. G R fi Postkoital kanama; seksüel iliflki s ras nda veya hemen sonras nda görülen, menstruasyon dönemi d fl nda görülen

Behiye P nar Göksedef ve ark. G R fi Postkoital kanama; seksüel iliflki s ras nda veya hemen sonras nda görülen, menstruasyon dönemi d fl nda görülen ARAfiTIRMA (Clinical Investigation) POSTKO TAL KANAMA: KOLPOSKOP K VE KL N KOPATOLOJ K DE ERLEND RME Behiye P nar GÖKSEDEF 1, fiafak Y lmaz BARAN 1, Onur KAYA 1, Saime Gül BARUT 2, Ahmet ÇET N 1 1 Haseki

Detaylı