DEKONTAMİNASYON. Doç. Dr. Özge Onur 2014

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DEKONTAMİNASYON. Doç. Dr. Özge Onur 2014"

Transkript

1 DEKONTAMİNASYON Doç. Dr. Özge Onur 2014

2 AMAÇ 1.Kontaminasyon ve dekontaminasyonu tanımlamak 2.Maruz kalım ve kontaminasyon ayırımı 3. Hasar kontrol bölgelerini tanımlamak 4. Dekontaminasyon özel ekipmanlarını tanımlamak 5. Dekontaminasyonun fiziksel ve kimyasal metodlarını öğrenmek

3 TOKYO SARİN GAZ SALDIRISI Tokyo da 3 milyon işçi ve öğrenci yer altı ulaşımını kullanıyorken, Pazartesi sabahı saat 07:55 de terörist bir grup tarafından 3 ayrı yer altı tüneline Sarin gazı bırakılıyor.

4 Saldırı Süreci 07:55 Dilüe Sarin Gazı Bırakılması 08:16 St. Luke s Acil Servisine alarm 08:28 İlk kurban acile ulaşıyor» Şikayet: gözde ağrı ve bulanık görme 09:20 Yaklaşık 500 hasta geliyor; Hastane yöneticisi Acil Afet Planını başlatıyor Toplam aynı hastanenin acil servisine başvuru ilk 24 saatte 640 vaka 5000 kişinin acil değerlendirilmesi gerekiyor. 100/472 sağlık personelinde maruziyet bulguları görüldü.

5 Tokyo /jpg/_ _attack203.jpg akusho/h16/image/ph png

6 6 Haziran 2005, Güney Kaliforniya Klorin gazı taşıyan bir tren kazası Tankerler patlayıp, etrafa gaz yayıldı. Mevcut en yakın 2 okul girişine dekontaminasyon alanları oluşturuldu. Her bahçeye 2 çadır ayarlandı. Alana girmeden önce ilk çadırda kıyafetler çıkarılıp yıkama yapıldı. Ardından diğer çadıra alındı. Gerekenler hastaneye gönderildi.

7 HASAR KONTROL NOKTALARI Cold Zone ( Soğuk Alan): Kirli madde yok. Hot Zone (Sıcak Alan): Zararlı materyal mevcut alan Warm Zone : Alan arası yayılımı engellemek için Ilık Alan dizayn edilmeli. Dekontaminasyon Koridoru : Ilık Alan içinde uzanan özel işaretlenmiş, çok sıkı kontrol edilen alan *Bütün dekontaminasyon bu koridorda yapılmalı. *Koridorun soğuk alana yakın ucu Temiz Son, Sıcak Alana yakın kısmı Kirli Son olarak adlandırılır. Resmi kolluk güçleri ile koridor korunur.

8 PPE (Personal protective equipment) Kişisel Koruma Araçları

9 PPE 3 kategori: Düzey A C: Azalan ciddiyete göre A. Kendinden solunum aparatı olan, tam kaplı kimyasal maddeye dayanıklı B.Kimyasal maddeye dayanıklı C. su geçirmez,çift eldivenli, maskeli

10

11

12

13

14 KONTAMİNASYON Kontaminasyon, insan, hayvan ya da objelerde fiziksel olarak kalan herhangi bir formda zararlı materyal. Kontaminantlar: Sıvı Katı Gaz olabilir.

15 MARUZİYET Maruziyet, bir kişinin herhangi bir yol ile toksik ya da zararlı fiziksel ajan maruz kalması Vücuda giriş yolları: Deri emilimi Yutma İnhalasyon Enjeksiyon Açık yara ile bulaşma

16 Kontaminasyon/ Maruziyet Kontamine olan bir kişinin mutlaka maruz kalması gerekmez. Maruziyet, basit temas ile zarar verecek ya da hasta edecek teması ayırmak için kullanılır. Örneğin, deriye kontamine olan toksik bir madde sadece oral yol ile alımda zararlı ise hasta oral almadıkça maruz kalmış sayılmaz.

17 Kontaminasyon Yolları *Direkt Kontaminasyon, doğrudan temas ile olur. *Kross Kontaminasyon, kontamine olmamış (temiz) bir kişi veya nesnenin, kirli (kontamine) nesne, insan, hayvan ile doğrudan temasda bulunması

18 Kontaminasyon yolları Yüzeyel İçine geçme (nüfus etme)

19 Nüfus etme aşağıdakilerle belirlenir: A. Kontakt zamanı B. Konsantrasyon C. Isı: Artan ısı nüfus etmeyi arttırır. D. Fiziksel Durum: Gazlar, buharlar ya da düşük yoğunlukta sıvıların nüfus etmesi daha hızlı olur.

20 Dekontaminasyon Dekontaminasyon, olay yerindeki zararlı materyallerle kontamine olanların yayılmasını azaltma ve engelleme sürecidir.

21 Fiziksel Dekontaminasyon Fiziksel dekontaminasyon, kontamine insan ya da nesneden, kirletici maddenin fiziksel arındırılmasıdır.

22 Kimyasal Dekontaminasyon Kimyasal değişim süreci ile özel bir kirletici maddenin arındırılması ya da etkisinin azaltılması sürecidir.

23 Dekontaminasyon İlkeleri Eksternal Kendinizi ve diğerlerini koruyun Maruziyeti ortadan kaldırın Su ya da normal salin ile irrige edin ABC yi unutmayın Internal Hasta tamamen uyanık ya da entübe olmalı En sık komplikasyon aspirasyon Kullanımları hakkında literatür yeterli değil

24 Deri Dekontaminasyonu Aerosol, sıvı, katı cisimler için Buhar ya da uçucu gazlar için gerekli değil Erken uygulandığında işe yarar Finansal problemler ve yer sorunları var

25 Deri Kendinizi ve diğer çalışan sağlık görevlilerini koruyun Kıyafetleri çıkarın Normal salin ya da su ile yıkayın Yağlı bir madde ise su ve sabun kullanın Kimyasal nötralizasyon hasarı arttırabilir Korasiv ajanlar deriye zarar verebilir ve sistemik etkileri olabilir.

26

27 Gözler Kontakt lens varsa çıkarın Normal salin ya da su ile yıkayın Lokal anestetik damlalar kullanılabilir ph normale dönene kadar irrigasyona devam edin Florosan ile muayene gerekebilir

28 Inhalasyon Destek nemli oksijen verin Hava yolu obstrüksiyonu için gözleyin Gerekirse entübe edin

29 GASTROİNTESTİNAL DEKONTAMİNASYON GASTRİK LAVAJ AKTİF KÖMÜR KATARTİKLER TAM BARSAK YIKAMA

30 GASTRİK LAVAJ 1990 LI YILLARDAN SONRA KULLANIMI TARTIŞILMAYA BAŞLANDI. Şu an Amerika da toksik doz alımlarının sadece %1 ine uygulandığı saptandı. TARTIŞMALI NOKTALAR: Tablet ya da tablet parçalarını tam anlamıyla güvenilir şekilde uzaklaştırmıyor Alımdan sonraki dak da yapılmalı, YOKSA anlamsız Enterik kaplı tabletlerde ve uzamış salımı olan tabletlerde yararlı değil. Sonuç değişmiyor. Merigian ve ark larının yaptığı çalışmada yatış ve entübasyon oranlarını arttırdığı ve bunun da gastrik içerik aspirasyonundan kaynaklandığı bulunmuş.

31 Int J Emerg Med Oct 12;4:65. doi: / Gastrointestinal decontamination in the acutely poisoned patient. Albertson TE, Owen KP, Sutter ME, Chan AL. Author information Abstract OBJECTIVE: To define the role of gastrointestinal (GI) decontamination of the poisoned patient. DATA SOURCES: A computer-based PubMed/MEDLINE search of the literature on GI decontamination in the poisoned patient with cross referencing of sources. STUDY SELECTION AND DATA EXTRACTION: Clinical, animal and in vitro studies were reviewed for clinical relevance to GI decontamination of the poisoned patient. DATA SYNTHESIS: The literature suggests that previously, widely used, aggressive approaches including the use of ipecac syrup, gastric lavage, and cathartics are now rarely recommended. Whole bowel irrigation is still often recommended for slow-release drugs, metals, and patients who "pack" or "stuff" foreign bodies filled with drugs of abuse, but with little quality data to support it. Activated charcoal (AC), single or multiple doses, was also a previous mainstay of GI decontamination, but the utility of AC is now recognized to be limited and more time dependent than previously practiced. These recommendations have resulted in several treatment guidelines that are mostly based on retrospective analysis, animal studies or small case series, and rarely based on randomized clinical trials. CONCLUSIONS: The current literature supports limited use of GI decontamination of the poisoned patient.

32 Eur J Emerg Med Mar 27. [Epub ahead of print] Impact of a working group on gastrointestinal decontamination in Spanish emergency departments. Velasco R1, Palacios M, Salmón N, Acedo Y, Del Arco L, Azcunaga B, Mintegi S; Intoxication Working Group of Spanish Society of Pediatric Emergencies. Author information Abstract INTRODUCTION AND OBJECTIVES: The aim of this study is to analyze the impact of the actions carried out by the Intoxications Working Group (IWG) of Spanish Society of Pediatric Emergencies in the management of acute pediatric intoxications in Spain, specifically the publishing of a Handbook in 2004 or the creation of the Toxicologic Surveillance System in PATIENTS AND METHODS: Gastrointestinal decontamination procedures were analyzed in three periods of time in Pediatric Emergency Departments (PEDs) included in the IWG: group A ( , 17 PED, 2157 episodes), group B ( , 22 PED, 612 episodes), and group C ( , 42 PED, 400 episodes). These periods were chosen because the main actions of the IWG were developed in the time in-between them. RESULTS: Of the 3169 episodes included, a gastrointestinal decontamination procedure was performed in The use of ipecac syrup decreased from 22.8% in group A to 0 in group C and the performance of a gastric lavage decreased from 29.1% in group A to 26% in group C (NS), although on splitting yearly patients of group C, it decreased to 14.7% in CONCLUSION: Recommendations developed and spread by a Working Group have approached the management of acute pediatric intoxications in Spain to international guidelines on the basis of scientific evidence.

33 Clin Toxicol (Phila) Mar;51(3): doi: / Epub 2013 Feb 18. Position paper update: gastric lavage for gastrointestinal decontamination. Benson BE, Hoppu K, Troutman WG, Bedry R, Erdman A, Höjer J, Mégarbane B, Thanacoody R, Caravati EM; American Academy of Clinical Toxicology; European Association of Poisons Centres and Clinical Toxicologists. Author information Abstract CONTEXT: The first update of the 1997 gastric lavage position paper was published by the American Academy of Clinical Toxicology and the European Association of Poisons Centres and Clinical Toxicologists in This second update summarizes the 2004 content and reviews new data. METHODS: A systematic review of the literature from January 2003 to March 2011 yielded few studies directly addressing the utility of gastric lavage in the treatment of poisoned patients. RESULTS: Sixty-nine new papers were reviewed. Recent publications continue to show that gastric lavage may be associated with serious complications. A few clinical studies have recently been published showing beneficial outcomes, however, all have significant methodological flaws. CONCLUSIONS: At present there is no evidence showing that gastric lavage should be used routinely in the management of poisonings. Further, the evidence supporting gastric lavage as a beneficial treatment in special situations is weak, as is the evidence to exclude benefit in all cases. Gastric lavage should not be performed routinely, if at all, for the treatment of poisoned patients. In the rare instances in which gastric lavage is indicated, it should only be performed by individuals with proper training and expertise.

34 Gastrik Lavaj Endikasyonları Toksik doz alım ve Çok yeni alım: < 1 st

35 AKTİF KÖMÜR 1831 de Tovery kömürle karışmış striknin kullanarak intihar etmeyi deneyip başarılı olamadığında aslında etkinliği gösterilmiş. Ardından 1980 lerde toksik doz ilaç alımlarında kullanımı onaylanmış.

36 Mekanizma İlaca bağlanarak emilimi engelliyor Enterohepatik dolaşımdaki ilaç döngüsünü kırıyor. Toksikolojik acillerin tedavisinde kullanımı konusunda soru işareti yok ama rolü, uygulama dozu ve saatleri halen net değil.

37 Aktif Kömür Alımın 60 dak sı içinde verilmeli (ideali) Hasta uyanık ya da entübe olmalı Kontraendikasyon: Barsak obstrüksiyonu, İleus, Distansiyon Doz: 1 gram/kg PO / GT

38 Yararlı değil: Lityum Demir Alkol Kurşun Hidrokarbonlar Kostik madde Aktif Kömür

39 Çoğul Doz Aktif Kömür Uygulaması Seçilmiş vakalarda endike olabilir. 2 amaçla kullanılır: İlacın devam eden emiliminin azaltılması Emilmiş ilacın serum kleransının azaltılması İlk doz 1 gr/kg ardından 0.5 g/kg (<50 gr) her 4 stte bir Plazma ilaç düzeyleri düştüğünde ve klinik iyileşme olduğunda STOP

40 Çoğul doz aktif kömür endikasyonları Aşırı doz alımlarında düşünülebilir Uzun etkili salınımı olan preperatlar alımında Gastrointestinal motiliteyi yavaşlatan ilaç alımlarında

41 Çoğul Doz Aktif Kömür (literatür destekli) Karbamazepin Dapsone Fenobarbital Quinine Teofilin +Aspirin, Kafein, Digoksin,Valporat, Vankomisin, Fenitoin

42 Katartikler (???) Maddelerin geçişini hızlandırır Kontraendikasyon: obstrüksiyon ya daileus Sıvı kaybı, hipernatremi yapabilir 10% magnesium citrate 3ml/kg 70% sorbitol 1 2 g/kg Tam barsak irrigasyonu Çok fazla alım, yavaş salınımlı ya da enterik kaplı tablet, paket(örn. kokain) Kontraendikasyon: obstrüksiyon ya da ileus Aktif kömürün etkisini azaltabilir

43 Arttırılmış eliminasyon İdrar Alkalinizasyon(idrar ph=7-8)(salisilat, fenobarbital, klorpropamid) Ekstrakorporeal metotlar: Hemodiyaliz, hemoperfüzyon

44 İdrar Alkalinizasyonu İyon yakalanması için kullanılır. Özellikle orta- şiddetli salisilat zehirlenmesi vakalarında kullanılmaktadır. Eğer hasta asidemik ise 1-2 meq/kg sodyum bikarbonat verilir. Ardından meq Na bikarbonat 1 L %5 Dekstroz içinde saatte mg infüzyon verilir (0.5-2 meq/kg/st). İdrar ph ı arasında olacak şekilde

45 Hemodiyaliz, Hemoperfüzyon, Hemofiltrasyon Hemodiyaliz için: MW< 500 dalton Suda çözünür Plazma prt bağlı olmayan Hemodiyaliz ile Uzaklaştırılabilenler Barbiturat Etilen glikol Lityum Metanol Salisilat

46 Hemoperfüzyon için: Aktif kömüre tutunan Plazma prt bağlı olması önemli değil Karbamazepin, fenobarbital Hemofiltrasyon için: MW<10000 veya dalton filtreye göre Prokainamid, lityum Plazmaferez, exchange transfuzyon Amanita toksin, digoksin-antidigoksin antikor kompleksi

47 SORU??? KATKI??? Sorular?

İntoksikasyonlarda Dekontaminasyon UZM. DR. ABDULLAH OSMAN KOÇAK ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP AD

İntoksikasyonlarda Dekontaminasyon UZM. DR. ABDULLAH OSMAN KOÇAK ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP AD İntoksikasyonlarda Dekontaminasyon UZM. DR. ABDULLAH OSMAN KOÇAK ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP AD DEKONTAMİNASYON Zehirlenmeye neden olan maddelerin bulunduğu bölgeden uzaklaştırılması http://tdk.gov.tr/index.php?option=com_bts&view=bts&kategori1=verilst&ayn1=bas&kelime1=dekontaminasyon

Detaylı

Zehirlenme Yönetiminde Alışkanlıklar Değişiyor mu?

Zehirlenme Yönetiminde Alışkanlıklar Değişiyor mu? Zehirlenme Yönetiminde Alışkanlıklar Değişiyor mu? Doç. Dr. Yunsur ÇEVİK Sağlık Bilimleri Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Keçiören SUAM Ankara-2018 Giriş Resüsitasyon Uzamış resüsitasyon, kardiyak

Detaylı

Zehirlenmelerde Diyaliz Uygulamaları. Dr. Ali Rıza ODABAŞ İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Zehirlenmelerde Diyaliz Uygulamaları. Dr. Ali Rıza ODABAŞ İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Zehirlenmelerde Diyaliz Uygulamaları Dr. Ali Rıza ODABAŞ İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Paracelsus (1493-1541) Grandfather of Toxicology "All things are poison and

Detaylı

Klinik Toksikoloji Kursu Nisan, 2010 İzmir

Klinik Toksikoloji Kursu Nisan, 2010 İzmir Aktif kömür Dekontaminasyon nedir? Zehirin sistemik dolaşıma katılımının engellenmesi Hangi Yöntemler? Gastrointestinal dekontaminasyon Dermal dekontaminasyon Oküler dekontaminasyon Lipid çamuru (intravasküler

Detaylı

Dekontaminasyon Yöntemleri. Dr. Seyran BOZKURT Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı

Dekontaminasyon Yöntemleri. Dr. Seyran BOZKURT Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Dekontaminasyon Yöntemleri Dr. Seyran BOZKURT Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Dekontaminasyon Zehirli maddenin kişiden ve ortamdan uzaklaştırılması Dekontaminasyon Sunum İçeriği

Detaylı

Dr. Mustafa YILDIZ Fırat Üniversitesi Tıp Fak. Acil Tıp AD

Dr. Mustafa YILDIZ Fırat Üniversitesi Tıp Fak. Acil Tıp AD Dr. Mustafa YILDIZ Fırat Üniversitesi Tıp Fak. Acil Tıp AD Fırat Üniversitesi Hastanesi ELAZIĞ o 1987-2003 arasındaki vakalar retrospektif o 1749 hasta, 399 u (%22.8) IV NAC ile tedavi edilmiş o Bunların

Detaylı

Aktif kömür ne kadar aktif? John Fowler, MD, DABEM

Aktif kömür ne kadar aktif? John Fowler, MD, DABEM Aktif kömür ne kadar aktif? John Fowler, MD, DABEM Aktif kömür ne kadar aktif? John Fowler, MD, DABEM Eucarbon Aktif Kömür: tarihi ve güncel kullanımı John Fowler, MD, DABEM Olgu Anne 15 aylık, 10 kilo

Detaylı

Uzm. Dr. Müge GÜNALP ACİL TIP ANABİLİM DALI

Uzm. Dr. Müge GÜNALP ACİL TIP ANABİLİM DALI Uzm. Dr. Müge GÜNALP ACİL TIP ANABİLİM DALI Bütün maddeler zehirdir. Zehirli olmayan madde yoktur. İlaçla zehir arasındaki farkı doz belirler. PARACELSUS (1493-1541) ZEHİR: Vücudun bir parçasına yada bir

Detaylı

β Bloker ve Kalsiyum Kanal Bloker Zehirlenmeleri Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad

β Bloker ve Kalsiyum Kanal Bloker Zehirlenmeleri Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad β Bloker ve Kalsiyum Kanal Bloker Zehirlenmeleri Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad Sunu planı Sunu hedefleri Olgu örneği Genel yaklaşım Spesifik tedavi yöntemleri Yatış taburculuk

Detaylı

DEKONTAMİNASYON NASYON YÖNTEMLERİ. Acil Tıp T p AD. Samsun

DEKONTAMİNASYON NASYON YÖNTEMLERİ. Acil Tıp T p AD. Samsun DEKONTAMİNASYON NASYON YÖNTEMLERİ Yrd.Doç.Dr..Dr. Türker T YARDAN Acil Tıp T p AD. Samsun Alanda Dekontaminasyon Geniş kitlelerin zehirli maddeye maruz kalması sonucu gerekli olabilir Amaç hastaların daha

Detaylı

Antidepresanlar ile Zehirlenmeler. John Fowler, MD, DABEM Kent Hastanesi, İzmir 26 Nisan 2014

Antidepresanlar ile Zehirlenmeler. John Fowler, MD, DABEM Kent Hastanesi, İzmir 26 Nisan 2014 Antidepresanlar ile Zehirlenmeler John Fowler, MD, DABEM Kent Hastanesi, İzmir 26 Nisan 2014 Antidepresanlar MAO inhibitörleri (örn. moklobemid) TCA trisiklik HCA heterosiklik SSRI seçici serotonin geri

Detaylı

Dekontaminasyon Yöntemleri? Günümüzde Aktif Kömür-Lavaj uygulamaları Karşıt Görüşler Doç. Dr. Seda Özkan

Dekontaminasyon Yöntemleri? Günümüzde Aktif Kömür-Lavaj uygulamaları Karşıt Görüşler Doç. Dr. Seda Özkan Dekontaminasyon Yöntemleri? Günümüzde Aktif Kömür-Lavaj uygulamaları Karşıt Görüşler Doç. Dr. Seda Özkan Dışkapı Yıldırım Beyazıt EAH Acil Tıp Kliniği Ankara Dekontaminasyon Toksik Maddenin Uzaklaştırılması

Detaylı

Salisilat ile Zehirlenmeler. Dr. Kasım Öztürk

Salisilat ile Zehirlenmeler. Dr. Kasım Öztürk Salisilat ile Zehirlenmeler Dr. Kasım Öztürk Analjezik Antipiretik Antienflamatuar tablet/ kapsül/ likit formlar Ticari formlar Aspirin tablet (100 mg, 500 mg) Aspirin forte tablet (500 mg salisilat +

Detaylı

T.C SAĞLIK BAKANLIĞI MÜMİNE HATUN HASTANESİ

T.C SAĞLIK BAKANLIĞI MÜMİNE HATUN HASTANESİ T.C SAĞLIK BAKANLIĞI MÜMİNE HATUN HASTANESİ DOK.NO: TA/122 YAY.TAR.: 24/10/2011 REV.TAR..01/10/2013 REV.NO:41 ZEHİRLENME VAKALARINDA GENEL YAKLAŞIM TALİMATI 1. AMAÇ Acil servise başvuran zehirlenme tanısıyla

Detaylı

laç Al m ile ntihar Olgular na Acil Yaklafl m

laç Al m ile ntihar Olgular na Acil Yaklafl m .Ü. Cerrahpafla T p Fakültesi Sürekli T p E itimi Etkinlikleri Zehirlenmeler Sempozyum Dizisi No: 32 Aral k 2002; s. 147-152 laç Al m ile ntihar Olgular na Acil Yaklafl m Uz. Dr. Sibel Yaylac Suisid girişiminde

Detaylı

Parasetamol ve Salisilat Zehirlenmeleri. Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad

Parasetamol ve Salisilat Zehirlenmeleri. Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad Parasetamol ve Salisilat Zehirlenmeleri Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad Sunu planı Sunu hedefleri Olgu örnekleri Genel yaklaşım Spesifik tedavi yöntemleri Yatış taburculuk kriterleri

Detaylı

Zehirlenmelere Genel Yaklaşım. Yrd. Doç. Dr. Metin ATEŞÇELİK Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD

Zehirlenmelere Genel Yaklaşım. Yrd. Doç. Dr. Metin ATEŞÇELİK Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD Zehirlenmelere Genel Yaklaşım Yrd. Doç. Dr. Metin ATEŞÇELİK Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD Giriş Zehirlenme, yaşayan bir organizmanın canlılık fonksiyonlarını etkileyen bir kimyasala maruz

Detaylı

Olgu sunumu. Sunu planı; - olgu. - epidemiyolji. - farmakoloji. - klinik

Olgu sunumu. Sunu planı; - olgu. - epidemiyolji. - farmakoloji. - klinik Sunu planı; - olgu Olgu sunumu Dr.murat BERBEROĞLU Akdeniz Üniversitesi Tıp fakültesi ACİL TIP ANABİLİM DALI 03.11.09 - epidemiyolji - farmakoloji - klinik - tanı - tedavi - algoritim 21 yaşında, bayan

Detaylı

ÇOCUKLUK ÇAĞI ZEHİRLENMELERİ. Dr.Nalan METİN AKSU HÜTF Acil Tıp AD

ÇOCUKLUK ÇAĞI ZEHİRLENMELERİ. Dr.Nalan METİN AKSU HÜTF Acil Tıp AD ÇOCUKLUK ÇAĞI ZEHİRLENMELERİ Dr.Nalan METİN AKSU HÜTF Acil Tıp AD ZEHİRLENMELER Ulusal Zehir Merkezine bildirilen beş yıllık 78679 zehirlenme vakasının 44444 (%56) ü çocukluk çağı zehirlenmeleri (2006)

Detaylı

Bu ünitede; Zehirlenen hastaya genel yaklaşımı ve spesifik zehirlenmelerdeki tanı ve tedavi prensiplerini anlatılmaktadır.

Bu ünitede; Zehirlenen hastaya genel yaklaşımı ve spesifik zehirlenmelerdeki tanı ve tedavi prensiplerini anlatılmaktadır. Doç. Dr. Onur POLAT Bu ünitede; Zehirlenen hastaya genel yaklaşımı ve spesifik zehirlenmelerdeki tanı ve tedavi prensiplerini anlatılmaktadır. TANIM Zehir: Vücudun bir parçasına yada bir fonksiyonuna zarar

Detaylı

ZEHİRLENMEYE YAKLAŞIM

ZEHİRLENMEYE YAKLAŞIM ZEHİRLENMEYE YAKLAŞIM Tüm maddeler zehirdir. İlacı zehirden ayıran dozudur. Paraselsus (1493-1541) Zehirlenen Hastaya Acil Yaklaşım İlkeleri Yaşamsal bulguların değerlendirilmesi- TYD Bilinç durumunun

Detaylı

Toksikolojik Tarama Testleri. Doç.Dr. Cemil Kavalcı Başkent ÜTF Acil Tıp AD Ankara

Toksikolojik Tarama Testleri. Doç.Dr. Cemil Kavalcı Başkent ÜTF Acil Tıp AD Ankara Toksikolojik Tarama Testleri Doç.Dr. Cemil Kavalcı Başkent ÜTF Acil Tıp AD Ankara Sunu planı Giriş Genel bilgiler Testler ne için istenir? Testler nelerdir? Sorunlar? Literatür.. 01.06.2016 2 Giriş Zehir,

Detaylı

SERVİKAL YETMEZİĞİNDE MCDONALDS VE MODDIFIYE ŞIRODKAR SERKLAJ YÖNTEMLERININ KARŞILAŞTIRILMASI

SERVİKAL YETMEZİĞİNDE MCDONALDS VE MODDIFIYE ŞIRODKAR SERKLAJ YÖNTEMLERININ KARŞILAŞTIRILMASI İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI EĞİTİM SORUMLUSU:PROF.DR.SEFA KELEKÇİ SERVİKAL YETMEZİĞİNDE MCDONALDS VE MODDIFIYE ŞIRODKAR

Detaylı

İlaçların Etkilerini Değiştiren Faktörler, ve İlaç Etkileşimleri

İlaçların Etkilerini Değiştiren Faktörler, ve İlaç Etkileşimleri İlaçların Etkilerini Değiştiren Faktörler, ve İlaç Etkileşimleri Prof. Dr. Öner Süzer Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı www.onersuzer.com Son güncelleme: 10.03.2009

Detaylı

Yayın Tarihi: 06.07.2010

Yayın Tarihi: 06.07.2010 1/5 26.12.2008 tarihinde 27092 sayılı mükerrer Resmi gazetede yayımlanan Güvenlik Bilgi Fomlarının hazırlanması 1. ÜRÜN VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI KAPALI LÜ TİCARİ ADI Hidroklorik Asit HCl 2. BİLEŞİMİ

Detaylı

Hazırlayan: Dr. Emre DİLAVER

Hazırlayan: Dr. Emre DİLAVER Hazırlayan: Dr. Emre DİLAVER 1981 yılında - akut alımdan sonra gastrointestinal dekontaminasyon Evrensel antidot tuzlu suyla kusma ve apomorfin spesifik bir kontrendikasyon olmadıkça uyanık hastalara ipeka

Detaylı

KLİNİK TOKSİKOLOJİ EĞİTİMİNİN ÖNEMİ. Prof. Dr. Arzu Denizbaşı

KLİNİK TOKSİKOLOJİ EĞİTİMİNİN ÖNEMİ. Prof. Dr. Arzu Denizbaşı KLİNİK TOKSİKOLOJİ EĞİTİMİNİN ÖNEMİ Prof. Dr. Arzu Denizbaşı Tanım Toxicon = Zehir Logos =Bilgi Sizde iki kolay dersle bir toksikolog olabilirsiniz. Ancak bu derslerin her biri 10 yıldır. Arnold Lehman,1955

Detaylı

Lokal Anestetikler ve Lokal Anestezi

Lokal Anestetikler ve Lokal Anestezi Plan Lokal Anestetikler ve Lokal Anestezi Dr. Cenker EKEN AÜTF Acil Tıp Anabilim Dalı Farmakoloji ve patofizyoloji Endikasyonlar Lokal anestezik ajanlar Lokal anestezi Giriş Halstead WS: Practical comments

Detaylı

Lisans ve Lisanüstü Düzeyde Klinik Toksikoloji Eğitimi: Dokuz Eylül Üniversitesi Örneği

Lisans ve Lisanüstü Düzeyde Klinik Toksikoloji Eğitimi: Dokuz Eylül Üniversitesi Örneği Lisans ve Lisanüstü Düzeyde Klinik Toksikoloji Eğitimi: Dokuz Eylül Üniversitesi Örneği Dr. Yeşim Tunçok Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Klinik Toksikoloji Bilim Dalı,

Detaylı

Toksikolojide Hemodiyaliz, Hemoperfüzyon, Hemofiltrasyon. Dr. Evvah Karakılıç Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği

Toksikolojide Hemodiyaliz, Hemoperfüzyon, Hemofiltrasyon. Dr. Evvah Karakılıç Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Toksikolojide Hemodiyaliz, Hemoperfüzyon, Hemofiltrasyon Dr. Evvah Karakılıç Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Zehirlenmelerde vücuda alınan toksinin uzaklaştırılmasında birçok

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI KOD YÖN.PL.04 YAY.TAR. 15.02.20 REV.TAR. SIRA NO 1 ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ HEDEFİ El Hijyenine bağlı risklerin azaltılması PLANLANAN FAALİYETLER El hijyeni malzemelerine tüm personelin her zaman ulaşabilirliğini

Detaylı

TARKİM BİTKİ KORUMA SANAYİ ve TİCARET A.Ş.

TARKİM BİTKİ KORUMA SANAYİ ve TİCARET A.Ş. Sayfa 1 / 7 1.MADDE/ MÜSTAHZAR VE ŞİRKET / İŞ SAHİBİNİN TANITIMI Ürün hakkında bilgi Ürün İsmi Maddenin / karışımın kullanımı Şirket Adres Efdal Bluegip 20 SL Bitki gelişim düzenleyicisi, SL (Çözünen Konsantre)

Detaylı

Türk Pediatrik Hematoloji Derneği (TPHD) Hemofilide Cerrahi Çalıştayı Uzlaşı Raporu

Türk Pediatrik Hematoloji Derneği (TPHD) Hemofilide Cerrahi Çalıştayı Uzlaşı Raporu Türk Pediatrik Hematoloji Derneği (TPHD) Hemofilide Cerrahi Çalıştayı Uzlaşı Raporu Türk Pediatrik Hematoloji Derneği Hemofili/Hemostaz/Tromboz Alt Çalışma grubu tarafından 25 Eylül 2010 tarihinde düzenlenen

Detaylı

KOSTİK MADDELERE MARUZİYET OKTAY ERAY AÜTF ACİL TIP AB

KOSTİK MADDELERE MARUZİYET OKTAY ERAY AÜTF ACİL TIP AB KOSTİK MADDELERE MARUZİYET OKTAY ERAY AÜTF ACİL TIP AB GİRİŞ ABD de yılda 100.000 vaka. Dermal, oküler veya oral. Çoğu kasıtlı değil. 6 yaşından küçüklerde sık. 1996 da 167 morbidite, 16 ölüm. Sanayide

Detaylı

Zehirlenmelere Genel Yaklaşım

Zehirlenmelere Genel Yaklaşım Kitap Bölümü DERMAN Zehirlenmelere Genel Yaklaşım Evvah Karakılıç, Gülsüm Kavalcı Vücuda alındığında biyolojik sistemler üzerinde zararlı etki oluşturan maddelere zehir denir. Organizmaya yabancı olan

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK FORMU MSDS. ÜRETİCİ FİRMA Bilge Kimyevi Laboratuar Ürünleri İmalat Danışmanlık ve Analiz Hizmetleri Sanayi Ticaret Ltd. Şti.

MALZEME GÜVENLİK FORMU MSDS. ÜRETİCİ FİRMA Bilge Kimyevi Laboratuar Ürünleri İmalat Danışmanlık ve Analiz Hizmetleri Sanayi Ticaret Ltd. Şti. MALZEME GÜVENLİK FORMU MSDS BÖLÜM 1 KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI ÜRÜN KİMLİĞİ Krom 6+ Test Kiti ÜRÜN KODU: CB5125 ÜRETİCİ FİRMA Bilge Kimyevi Laboratuar Ürünleri İmalat Danışmanlık ve Analiz Hizmetleri

Detaylı

ZEHİRLENMİŞ HASTAYA YAKLAŞIM

ZEHİRLENMİŞ HASTAYA YAKLAŞIM Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi ZEHİRLENMİŞ HASTAYA YAKLAŞIM SB İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi İzmir, 24-27 Mart 2011 Sunumu Hazırlayan Yrd. Doç. Dr. Özlem Yiğit Akdeniz

Detaylı

8-Biyolojik İzleme. Volkan Dündar

8-Biyolojik İzleme. Volkan Dündar 8-Biyolojik İzleme Volkan Dündar Biyolojik izlemenin tanımı 1 Biyolojik izleme: Tehlikeli maddelerin, Metabolitlerinin ya da bunların biyokimyasal veya biyolojik etkilerinin parametrelerinin varlığında

Detaylı

Zehirlenmiş Hastaya Klinik Yaklaşım. Doç.Dr.Oktay.Oktay ERAY Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı

Zehirlenmiş Hastaya Klinik Yaklaşım. Doç.Dr.Oktay.Oktay ERAY Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Zehirlenmiş Hastaya Klinik Yaklaşım Doç.Dr.Oktay.Oktay ERAY Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı AMAÇ Hekimlik pratiğimize zehirlenme olgusunu katmak Hastaları tanımak ve tanımlamak

Detaylı

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ISPARTA İLİ KİRAZ İHRACATININ ANALİZİ

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ISPARTA İLİ KİRAZ İHRACATININ ANALİZİ T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ISPARTA İLİ KİRAZ İHRACATININ ANALİZİ Danışman Doç. Dr. Tufan BAL YÜKSEK LİSANS TEZİ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI ISPARTA - 2016 2016 [] TEZ

Detaylı

Özgeçmiş: Özellik yok Alışkanlıklar: Alkol, sigara, madde kullanımı yok

Özgeçmiş: Özellik yok Alışkanlıklar: Alkol, sigara, madde kullanımı yok Dr. Neşe ÇOLAK ORAY 21 yaşında 55 kg bayan hasta 3 saat önce 80 adet Parasetamol 500mg tablet Bulantı dışında ek yakınması yok Suicidal düşünce Özgeçmiş: Özellik yok Alışkanlıklar: Alkol, sigara, madde

Detaylı

FİBRO GEL YayınTarihi: 01.08.2009

FİBRO GEL YayınTarihi: 01.08.2009 1. ÜRÜN ve ŞİRKET TANITIMI Ürün Adı : Kullanım Amacı : İnsektisit Kimyasal Grubu : phenylpyrazole Üretici ve Ruhsat Sahibi: Koru -San Çevre Koruma Kimyasalları San.ve Tic.Ltd.Şti Adres: : 104.Cadde No:138

Detaylı

Zehirlenmelerde Kanıta Dayalı Tıbbi Bakım

Zehirlenmelerde Kanıta Dayalı Tıbbi Bakım Los Angeles, ABD Lisans (biyokimya) ve Tıp Diploması: University of California, Los Angeles Acil Tıp Uzmanlığı: 1987 University of Cincinnati Yrd. Doç: 1987-1990 University of Cincinnati, Cincinnati, OH

Detaylı

Farmasötik Toksikoloji

Farmasötik Toksikoloji Farmasötik Toksikoloji 2015-2016 II Prof.Dr.Buket Alpertunga Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı 1 Doz-cevap ilişkisi «Her madde zehirdir, zehir olmayan madde yoktur, zehir ile ilacı birbirinden ayıran

Detaylı

Yıkanabilir tüm yüzeylerin ve nesnelerin günlük temizliğinde kullanılır.

Yıkanabilir tüm yüzeylerin ve nesnelerin günlük temizliğinde kullanılır. BÖLÜM 1: MADDE/MÜSTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1. Madde/Müstahzarın Tanıtılması Ürün Adı Ürün Özelliği Öncesinde dezenfekte edilen tüm yüzeylerin ve zeminlerin, hastaneler ve bakımevleri gibi

Detaylı

ZEHİRLENMİŞ HASTAYA YAKLAŞIM

ZEHİRLENMİŞ HASTAYA YAKLAŞIM ZEHİRLENMİŞ HASTAYA YAKLAŞIM Yrd. Doç. Dr. Özlem Yiğit Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Sunumu Hazırlayan Son Güncellenme Tarihi: Şubat 2011 Olgu 1 29 yaşında kadın

Detaylı

Sunumu Hazırlayan ZEHİRLENMİŞ HASTAYA YAKLAŞIM. Olgu 1. Olgu 2. Kaynaklar. Olgu Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi

Sunumu Hazırlayan ZEHİRLENMİŞ HASTAYA YAKLAŞIM. Olgu 1. Olgu 2. Kaynaklar. Olgu Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi Sunumu Hazırlayan Yrd. Doç. Dr. Özlem Yiğit ZEHİRLENMİŞ HASTAYA YAKLAŞIM Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Son

Detaylı

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE KLİNİK TOKSİKOLOJİ

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE KLİNİK TOKSİKOLOJİ DÜNYADA VE TÜRKİYE DE KLİNİK TOKSİKOLOJİ Yeşim Tunçok DEÜTF Farmakoloji Anabilim Dalı, Klinik Toksikoloji Bilim Dalı İlaç ve Zehir Danışma Merkezi, İzmir Klinik Toksikoloji Zehirlenmelerin önlenmesi, tanısı,

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK FORMU MSDS

MALZEME GÜVENLİK FORMU MSDS MALZEME GÜVENLİK FORMU MSDS BÖLÜM 1 KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI ÜRÜN KİMLİĞİ Gram s Lugol Çözeltisi ÜRÜN KODU CB6075 02 ÜRETİCİ FİRMA Bilge Kimyevi Laboratuvar Ürünleri İmalat Danışmanlık ve Analiz Hizmetleri

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC 91/155/EC ve ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın Tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR KT-34 L Ürün Tanımı Sebze

Detaylı

Zehirlenme durumunda UZEM in 114 no lu telefonunu arayın.

Zehirlenme durumunda UZEM in 114 no lu telefonunu arayın. Yeni Düzenleme Tarihi : Kaçıncı Düzenleme Olduğu : Form No : RFM018 Sayfa No : 1 / 6 1.Madde / müstahzar ve Şirketin Tanıtımı : TOMCAT 2 4 MEVSİM BLOK YEM Kullanım Amacı : Rodentisit Üretici Firma : Bell

Detaylı

ZEHİRLENMELERE YAKLAŞIM

ZEHİRLENMELERE YAKLAŞIM ZEHİRLENMELERE YAKLAŞIM Bütün maddeler zehirdir. Zehirli olmayan madde yoktur. İlaçla zehir arasındaki farkı doz belirler. PARACELSUS (1493-1541) ZEHİR: Vücudun bir parçasına yada bir fonksiyonuna zarar

Detaylı

THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT

THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT The purpose of the study is to investigate the impact of autonomous learning on graduate students

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI FUSİNAT 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir. Yardımcı maddeler: Mikrokristal selüloz PH 200, krospovidon, laktoz anhidrat,

Detaylı

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ Dr. Fatma IŞIK COŞKUNSES İSG Uzmanı / İSGÜM Kimyasal maddeler sanayimizin ve günlük yaşantımızın içinde bir çok alanda

Detaylı

Üretici/Tedarikçi: Cadde/Posta Kutusu: Kornwestheimer Str. 107. Telefon: 0711-8009-0 Faks: 0711-8009-321

Üretici/Tedarikçi: Cadde/Posta Kutusu: Kornwestheimer Str. 107. Telefon: 0711-8009-0 Faks: 0711-8009-321 91/155/EEC ve ISO 11014-1' e göre Güvenlik Bilgi Formu Yazklks Tarihi: 24.09.2005 Sayfa: 1/7 1. Madde/müstahzar ve sirket/is sahibinin tanktkmk Ürün Ürün Adk Üretici/Tedarikçi Bilgisi Üretici/Tedarikçi:

Detaylı

TRILUBGREASE TEMP LX - MSG 692-460 801029

TRILUBGREASE TEMP LX - MSG 692-460 801029 Malzeme Güvenlik Bilgi Formu (MSDS) 1 - Madde / Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı, Ürün Adı : TRILUBGREASE TEMP LX - MSG 692-460 Artikel Numarası: Firma adı : Trilub Kimya İmalat San. ve Tic.

Detaylı

Tek Merkez Kaynaklı Akut Zehirlenme Analizleri: Altı Yıllık Olgu Verisi Single-Center Analysis of Acute Intoxication: Six-Year Data Case

Tek Merkez Kaynaklı Akut Zehirlenme Analizleri: Altı Yıllık Olgu Verisi Single-Center Analysis of Acute Intoxication: Six-Year Data Case Türk Yo un Bak m Derneği Dergisi (2015)13: 57-61 DOI: 10.4274/tybdd.72692 Özgün Araştırma / Original Research Mehtap Selçuk, Nahit Çakar Tek Merkez Kaynaklı Akut Zehirlenme Analizleri: Altı Yıllık Olgu

Detaylı

GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU. 1 Madde/Müstahzar ve Şirket/Đş Sahibinin Tanıtımı

GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU. 1 Madde/Müstahzar ve Şirket/Đş Sahibinin Tanıtımı Form No: MSDS0855 Sayfa No: 1 / 7 1 Madde/Müstahzar ve Şirket/Đş Sahibinin Tanıtımı Madde/Müstahzarın tanıtılması Müstahzarın adı: CLAX SPOTLESS BOYA VE YAĞ ÇÖZÜCÜ Madde/Müstahzarın kullanımı Önerilen

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC 91/155/EC ve Maddeler ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın Tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR HBY 5 Ürün Tanımı

Detaylı

Posta kutusu 11 62, D-34201 Melsungen Fax ++49 +5664/9496-8444

Posta kutusu 11 62, D-34201 Melsungen Fax ++49 +5664/9496-8444 Sayfa 1/6 1. Madde/Müstahzar ve Firma Tanıtımı Ürünün adı: Üretici / Dağıtıcıya ait bilgiler: Telefon ++49 +5664/9496-0 Dr. Schumacher GmbH Posta kutusu 11 62, D-34201 Melsungen Fax ++49 +5664/9496-8444

Detaylı

Farmasötik Toksikoloji

Farmasötik Toksikoloji Farmasötik Toksikoloji 2014 2015 2.Not Doç.Dr. Gül ÖZHAN Absorbsiyon Kan hücreleri Dağılım Dokularda depolanma Eliminasyon Kimyasal Serum proteinleri Kan veya plazma Etki bölgesi Metabolizma Eliminasyon

Detaylı

Madde/Müstahzar Adı: SUMA CHLOR D4.4 Hazırlama Tarihi: 11.01.2011 Yeni Düzenleme Tarihi: 11.01.2011 Versiyon: 4 Form No: MSDS3350 Sayfa No: 1 / 7

Madde/Müstahzar Adı: SUMA CHLOR D4.4 Hazırlama Tarihi: 11.01.2011 Yeni Düzenleme Tarihi: 11.01.2011 Versiyon: 4 Form No: MSDS3350 Sayfa No: 1 / 7 Form No: MSDS3350 Sayfa No: 1 / 7 1 Madde/Müstahzar ve Şirket/Đş Sahibinin Tanıtımı Madde/Müstahzarın tanıtılması Müstahzarın adı: SUMA CHLOR D4.4 Madde/Müstahzarın kullanımı Önerilen kullanım alanı: Profesyonel

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. CASODEX film tablet 28 tablet içeren ambalajda sunulmaktadır.

KULLANMA TALİMATI. CASODEX film tablet 28 tablet içeren ambalajda sunulmaktadır. KULLANMA TALİMATI CASODEX 50 mg film tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde : 50 mg bikalutamid Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, magnezyum stearat, polividon, sodyum nişasta glikolat, metil hidroksi

Detaylı

Olgu 1. Olgularla Trisiklik Antidepresan Zehirlenmeleri. Olgu 1. Olgu 1. Olgu 1. Olgu

Olgu 1. Olgularla Trisiklik Antidepresan Zehirlenmeleri. Olgu 1. Olgu 1. Olgu 1. Olgu Olgu 1 Olgularla Trisiklik Antidepresan Zehirlenmeleri Dr.Hayriye GÖNÜLLÜ Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD 2011 18 yaşında E, 65 kg Bilinç kaybı ve düzensiz solunum FM: Genel durumu kötü,

Detaylı

Uzun Salınımlı İlaç formları Aşırı Aktif Mesane Tedavisinde Fayda Sağlıyor mu?

Uzun Salınımlı İlaç formları Aşırı Aktif Mesane Tedavisinde Fayda Sağlıyor mu? Uzun Salınımlı İlaç formları Aşırı Aktif Mesane Tedavisinde Fayda Sağlıyor mu? Prof. Dr. Rahmi ONUR Marmara Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı İstanbul AAM ANTİMUSKARİNİK AJANLAR KANIT Antikolinerjik ilaçları

Detaylı

PROFESSIONAL DEVELOPMENT POLICY OPTIONS

PROFESSIONAL DEVELOPMENT POLICY OPTIONS PROFESSIONAL DEVELOPMENT POLICY OPTIONS INTRODUCTION AND POLICY EXPLORATION IN RELATION TO PROFESSIONAL DEVELOPMENT FOR VET TEACHERS AND TRAINERS IN TURKEY JULIAN STANLEY, ETF ISTANBUL, FEBRUARY 2016 INTRODUCE

Detaylı

TÜRKİYE DEKİ ÜÇ TIP FAKÜLTESİNİN SON ÜÇ YILDAKİ YAYIN ORANLARI THE THREE-YEAR PUBLICATION RATIO OF THREE MEDICAL FACULTIES IN TURKEY

TÜRKİYE DEKİ ÜÇ TIP FAKÜLTESİNİN SON ÜÇ YILDAKİ YAYIN ORANLARI THE THREE-YEAR PUBLICATION RATIO OF THREE MEDICAL FACULTIES IN TURKEY TÜRKİYE DEKİ ÜÇ TIP FAKÜLTESİNİN SON ÜÇ YILDAKİ YAYIN ORANLARI THE THREE-YEAR PUBLICATION RATIO OF THREE MEDICAL FACULTIES IN TURKEY İbrahim Taha Dağlı İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Cerrahpaşa

Detaylı

MEZOTERAPİ NEDİR? Dr.Sedat YILDIZ. Dr.Sedat Yıldız Tamamlayıcı ve İntegratif Sağlık Akademisi

MEZOTERAPİ NEDİR? Dr.Sedat YILDIZ. Dr.Sedat Yıldız Tamamlayıcı ve İntegratif Sağlık Akademisi MEZOTERAPİ NEDİR? Dr.Sedat YILDIZ Mezoterapi, mezoderm kaynaklı organ patolojilerinin iyileşmesini amaçlayan bitkisel ve farmakolojik ilaçların bölgesel, küçük dozlarda, özel iğneler ve özel tekniklerle

Detaylı

Toksikolojinin (Farmakolojik) İlkeleri

Toksikolojinin (Farmakolojik) İlkeleri Toksikolojinin (Farmakolojik) İlkeleri Dr. Ş Remzi Erdem B.Ü.T.F.- Tıbbi Farmakoloji Ab.D. 06 Mart 2014-Adana Zehir ve İlaç? Bütün maddeler zehirdir; zehir olmayan tek bir madde yoktur. İlacı zehirden

Detaylı

Zehirlenmelere Genel Yaklaşım. Dr. Salim Satar Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği

Zehirlenmelere Genel Yaklaşım. Dr. Salim Satar Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Zehirlenmelere Genel Yaklaşım Dr. Salim Satar Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Tarihçe Toksikoloji, Yunanca ok atılmasında kullanılan yayı işaret eden toxon kelimesinden köken

Detaylı

BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ

BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ 24 Mart 2015 Sürveyans HIV önlenmesi Uygun antibiyotik kullanımı Hastane temizliği Dezenfeksiyon uygulamaları Enfeksiyon kontrolü İzolasyon

Detaylı

First Stage of an Automated Content-Based Citation Analysis Study: Detection of Citation Sentences

First Stage of an Automated Content-Based Citation Analysis Study: Detection of Citation Sentences First Stage of an Automated Content-Based Citation Analysis Study: Detection of Citation Sentences Zehra Taşkın, Umut Al & Umut Sezen {ztaskin, umutal, u.sezen}@hacettepe.edu.tr - 1 Plan Need for content-based

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU DEMİR SÜLFAT LİKİT 1) MADDE VE ŞİRKET TANIMI Ürünün Tanımı: Demir (II) Sülfat likit Ürün İsmi: TUROKS D2S Üretici/ Tedarikçi Firma: Turoksi Kimyevi Maddeleri San. Tic. Ltd.

Detaylı

Önce Zarar Verme HİPOCRAT AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE STERİLİZASYON, KONTROL VE ÖNEMİ

Önce Zarar Verme HİPOCRAT AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE STERİLİZASYON, KONTROL VE ÖNEMİ AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE STERİLİZASYON, KONTROL VE ÖNEMİ Önce Zarar Verme HİPOCRAT Nevin ACAR Cumhuriyet Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Ağız-Diş Çene Hastalıkları Cerrahisi Sterilizasyon Sorumlu

Detaylı

FARMAKOKİNETİK. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

FARMAKOKİNETİK. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN FARMAKOKİNETİK Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN 2 İlaç Vücuda giriş Oral Deri İnhalasyon Absorbsiyon ve Doku ve organlara Dağılım Toksisite İtrah Depolanma Metabolizma 3 4 İlaçların etkili olabilmesi için, uygulandıkları

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP CRYSTAL Ürün

Detaylı

TARKİM BİTKİ KORUMA SANAYİ ve TİCARET A.Ş.

TARKİM BİTKİ KORUMA SANAYİ ve TİCARET A.Ş. Sayfa 1 / 7 1.MADDE/ MÜSTAHZAR VE ŞİRKET / İŞ SAHİBİNİN TANITIMI Ürün hakkında bilgi Ürün İsmi Maddenin / karışımın kullanımı Şirket Adres Efdal Sülfür 80 WP Suda ıslanabilir toz Formülasyon Tarkim Bitki

Detaylı

Genel Yaklaşım. A - Havayolu B - Solunum C - Dolaşım Hikaye Klinik bulgu ve belirtiler Laboratuar sonuçları Zehir Danışma Merkezleri

Genel Yaklaşım. A - Havayolu B - Solunum C - Dolaşım Hikaye Klinik bulgu ve belirtiler Laboratuar sonuçları Zehir Danışma Merkezleri 1 Zehirlenmeler Zehirlenmelerle karşılaşma ihtimali sık (acil başvurularının % 1 i), ama mortalite aynı sıklıkta değil. 40 yaş altındaki bireylerde kardiyak arreste yol açması nedeniyle önemli Uzun dönem

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre Düzenleme tarihi 1/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR GT-510 Ürün Kodu FH-002 Ürünün Uygulama Alanı Gıda hijyeni Üretici/Tedarikçi Bayer Kimya Temizlik Hijyen ve Kozmetik Ürünleri San. Tic.

Detaylı

GÜVENLÝK BÝLGÝ FORMU

GÜVENLÝK BÝLGÝ FORMU GÜVENLÝK BÝLGÝ FORMU Ürün Adý: Bilgi Formu Numarasý: 909001 3. 0. 2 Madde/Preparat Kullanýmý: Pool / spa treatment - Potable water treatment Ürün Parça Numarasý: 909001-909006 (see product label for all

Detaylı

KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR?

KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? Prof. Dr. METİN ATAMER Dr. EBRU ŞENEL ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ SÜT TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ Kaliteli süt üretimi için sağlanması gereken koşullar; Sağlıklı inek Özenli

Detaylı

ISSN: Yıl /Year: 2017 Cilt(Sayı)/Vol.(Issue): 1(Özel) Sayfa/Page: Araştırma Makalesi Research Article

ISSN: Yıl /Year: 2017 Cilt(Sayı)/Vol.(Issue): 1(Özel) Sayfa/Page: Araştırma Makalesi Research Article VII. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 04-07 Ekim 2016 1 Incir ISSN: 2148-0036 Yıl /Year: 2017 Cilt(Sayı)/Vol.(Issue): 1(Özel) Sayfa/Page: 15-23 Araştırma Makalesi Research Article Araştırma

Detaylı

Madde/Müstahzar Adı: ROOM CARE R5 Hazırlama Tarihi: 11.01.2011 Yeni Düzenleme Tarihi: 11.01.2011 Versiyon: 4 Form No: MSDS4768 Sayfa No: 1 / 6

Madde/Müstahzar Adı: ROOM CARE R5 Hazırlama Tarihi: 11.01.2011 Yeni Düzenleme Tarihi: 11.01.2011 Versiyon: 4 Form No: MSDS4768 Sayfa No: 1 / 6 Form No: MSDS4768 Sayfa No: 1 / 6 1 Madde/Müstahzar ve Şirket/İş Sahibinin Tanıtımı Madde/Müstahzarın tanıtılması Müstahzarın adı: ROOM CARE R5 Madde/Müstahzarın kullanımı Önerilen kullanım alanı: Profesyonel

Detaylı

Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNDURUKAN

Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNDURUKAN LİTYUM LİTYUM İNTOKSİKASYONU Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNDURUKAN Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNDURUKAN Giriş Farmakokinetik Patofizyoloji İntoksikasyon Tedavi Takip-Taburculuk GİRİŞ Lityum, bipolar bozukluk akut manide

Detaylı

Erken Evre Mide Kanserine Yaklaşım. Adjuvan Kemoterapi. Prof. Dr. N. Faruk AYKAN İstanbul 2004

Erken Evre Mide Kanserine Yaklaşım. Adjuvan Kemoterapi. Prof. Dr. N. Faruk AYKAN İstanbul 2004 Erken Evre Mide Kanserine Yaklaşım Adjuvan Kemoterapi Prof. Dr. N. Faruk AYKAN İstanbul 2004 Rudolph Carl Virchow 13/10/1821-5/9/1902 Adjuvan Tedaviye İhtiyacı Olan Mide Kanserleri D1 veya D2, ama mutlaka

Detaylı

Formalin'de Parasite Suspensions

Formalin'de Parasite Suspensions Formalin'de Parasite Suspensions BÖLÜM 1: TANITIM Ürün Adı: Parasite Suspensions Üretici: Microbiologics, Inc. Telefon Numarası: 320-253-1640 Adres: 200 Cooper Avenue North St. Cloud, Minnesota 56303 BÖLÜM

Detaylı

Olgularla Antibiyotikler ve Yan Etki Yönetimi Şanlıurfa Toplantısı 20 Kasım 2015

Olgularla Antibiyotikler ve Yan Etki Yönetimi Şanlıurfa Toplantısı 20 Kasım 2015 Olgularla Antibiyotikler ve Yan Etki Yönetimi Şanlıurfa Toplantısı 20 Kasım 2015 Dr. Hakan Sezgin SAYİNER Adıyaman Üniv. Tıp Fak. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klin. Mikr. AD OLGU 39 E Şikayeti: Bilinç kaybı

Detaylı

TRILUBGREASE LX - MSG 692-460 801023

TRILUBGREASE LX - MSG 692-460 801023 Malzeme Güvenlik Bilgi Formu (MSDS) 1 - Madde / Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı Ürün Adı : TRILUBGREASE LX - MSG 692-460 Artikel Numarası: Firma adı : Trilub Kimya İmalat San. ve Tic. Ltd.

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1. MADDE / MÜSTAHZAR VE ŞİRKET / İŞ SAHİBİNİN TANITIMI Tarih: 11.11.2010 L/C No: 941AA00085 Ürün Adı: METADEX PELLET Aktif maddenin kimyasal adı (IUPAC): r-2,c-4, c-6, c-8-tetramethyl-1,3,5,7-tetroxocane

Detaylı

Madde/Müstahzar Adı : POLIROAD SU BAZLI YOL ÇİZGİ BOYASI Hazırlama Tarihi : 09.07..2009 Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00

Madde/Müstahzar Adı : POLIROAD SU BAZLI YOL ÇİZGİ BOYASI Hazırlama Tarihi : 09.07..2009 Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00 Form No : B-649 Sayfa No : 1/ 7 1. MADDE/MÜHTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1. Madde/Mühtahzarın Tanıtılması : Poliroad Su Bazlı Yol Çizgi Boyası 1.2. Madde/Mühtahzarın Kullanımı : Su bazlı yolçizgi

Detaylı

Yayın Tarihi: 02.04.07 Sayfa 1/5 Versiyon: 01

Yayın Tarihi: 02.04.07 Sayfa 1/5 Versiyon: 01 Yayın Tarihi: 02.04.07 Sayfa 1/5 1. MADDE / MÜSTAHZAR VE ŞİRKET / İŞ SAHİBİNİN TANITIM Ürün Bilgisi Ticari Adı Ürün Kodu Spesifikasyon Kullanım Ruhsat Sahibi Üretici Firma İMPOTEK DİFLUBENZURON SC Acil

Detaylı

Cas No Kimyasal Maddeler % Konsantrasyon Sınıf R ibareleri 64-17-5 Ethyl Alcohol >%30 F R 11 67-63-0 2- Propanol <%5 F,Xi R11,R36,R67

Cas No Kimyasal Maddeler % Konsantrasyon Sınıf R ibareleri 64-17-5 Ethyl Alcohol >%30 F R 11 67-63-0 2- Propanol <%5 F,Xi R11,R36,R67 91/155/EC ve Maddeler ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın Tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR AİRFRESH FANTASTİK

Detaylı

Cukurova Medical Journal

Cukurova Medical Journal Cukurova Medical Journal Araştırma Makalesi / Research Article 2008 2012 Yılları Arasında Adli Toksikoloji Laboratuvarına Gelen Olguların Değerlendirilmesi Evaluation of Cases Consulted to Forensic Toxicology

Detaylı

ULUSAL KAZA YARALANMA VERİTABANI (UKAY)

ULUSAL KAZA YARALANMA VERİTABANI (UKAY) TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı ULUSAL KAZA YARALANMA VERİTABANI (UKAY) EĞİTİM MODÜLÜ I Kodlama İlkeleri 1 21-23 Haziran 2012 ANKARA UKAY KAPSAMI Ulusal Kaza Yaralanma

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. TOXICARB 12g/60mL Oral Süspansiyon Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her 60 ml süspansiyon 12 gram aktif kömür içerir. Yardımcı maddeler: Propilen glikol, gliserol, sukroz, saf su Bu ilacı

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. INDOCOLIR %0.1 göz damlası Göze uygulanır. Etkin madde: 5 ml damla 5 mg indometasin içerir.

KULLANMA TALİMATI. INDOCOLIR %0.1 göz damlası Göze uygulanır. Etkin madde: 5 ml damla 5 mg indometasin içerir. INDOCOLIR %0.1 göz damlası Göze uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: 5 ml damla 5 mg indometasin içerir. Yardımcı maddeler: Tiyomersal, Arginin, Hidroksipropil-β-siklodekstrin, yeter miktarda hidroklorik

Detaylı

TRILUB CONTIGREASE HT 391 801402

TRILUB CONTIGREASE HT 391 801402 Malzeme Güvenlik Bilgi Formu (MSDS) 1 - Madde / Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı, Ürün Adı : TRILUB CONTIGREASE HT 391 Artikel Numarası: Firma adı : Trilub Kimya İmalat San. ve Tic. Ltd. Şti

Detaylı

Diyabetik Ayakta Hiperbarik Oksijen Tedavisi

Diyabetik Ayakta Hiperbarik Oksijen Tedavisi IV. UDAIS 5-7 MAYIS 2016, ISTANBUL Diyabetik Ayakta Hiperbarik Oksijen Tedavisi Güncel kanıtlar MESUT MUTLUOĞLU GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Sualtı Hekimliği Ve Hiperbarik Tıp Servisi Diyabetik Ayakta

Detaylı