1 TRAFİK EĞİTİMİ VE PSİKOLOJİSİ ÇALIŞMA SORULARI



Benzer belgeler
DAVRANIŞ PSİKOLOJİSİ

3- Aşağıdakilerden hangisi trafikte oluşan uykusuzluğu gidermenin en etkili yoludur?

Trafik Psikolojisi Trafik psikolojisi,

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN

GÜVENLİ SÜRÜCÜLÜK KURS PROGRAMI

Trafik Psikolojisi ve Kamu Politikaları

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

8 MART EHLİYET SINAVI Trafik ve Çevre Soruları

İnsan faktörü: Ceyhun Yüksel

TRAFİK. Hazırlayan Seher Kütükçü Hizmet İçi Eğitim Hemşiresi 2014

Araç kullanmanın zorlukları

ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI PAMUKKALE İLÇESİ DENİZLİ LİSESİ ANADOLU 12.SINIF TRAFİK VE İLK YARDIM DERSİ YILLIK PLANI

1. ÜNİTE İÇİNDEKİLER EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1

1. Şekle göre, 1 numaralı araç sürücüsü ne yapmak zorundadır?

1. Araçlar yüklenirken aşağıdakilerden hangisinin yapılması yasaktır?

2. Şekildeki karayolu bölümünde, yan yana çizilmiş kesik ve devamlı yol çizgileri sürücülere aşağıdakilerden hangisini bildirir?

Çalışma Hayatında Psikolojik Sorunlar. Doç. Dr. Ersin KAVİ

1. Güvenli sürüş açısından motorlu araçlarda en önemli faktör nedir? 2. Karda güvenli sürüş için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Araç Sürüş Kabiliyetinizin Psikolojik Temelleri Nelerdir ve Nasıl Ölçülür? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

TRAVMADAN KORUNMA. Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı

Çocuklarınızın öfkelerini kontrol etmelerinde ve uygun yollarla ifade etmelerini sağlamakta aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurabilirsiniz.

Ambulans Sürüş Teknikleri Eğitimi. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

SÜRÜŞ GÜVENLİĞİ İÇİN 29 ÖNEMLİ KURAL

DAVRANIŞ BİLİMLERİ TIPSAL PSİKOLOJİYE GİRİŞ. Doç. Dr. Lü)ullah Beşiroğlu

SRC2 SORULARI / PRD MESLEKİ YETERLİLİK EĞİTİM MERKEZİ İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ

Güvenli Sürüş Kuralları

TRAFİK ADABI. 1- Kollarında üç yuvarlaklı sarı bant bulunan ve beyaz baston taşıyan yayayı taşıt yolunda gören sürücü nasıl hareket etmelidir?

Trafik Hayattır! Trafik Güvenliği 3.Ders

Ergonomi Yunanca. Ergos: iş Nomos: Yasa

10.Örnek Olay Çalışması Cep Telefonu ve Diğer Bağımlılıklar: Motosiklet sürücüsü cep telefonu ile konuşuyor!

DAVRANIŞ PSİKOLOJİSİ

2.Örnek Olay Çalışması Trafik Ortamında İletişim ve Saygı: Bir yaşlı yaralandı!

O Psiko-motor gelişim farklı değişikliklere uğrasa da bireyin tüm yaşamı boyunca devam eden bir süreçtir.

2016 YILI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SORUMLULUĞUNDAKİ YOL AĞINDA MEYDANA GELEN TRAFİK KAZALARINA AİT ÖZET BİLGİLER. Karayolları Genel Müdürlüğü

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Birlikte Şehrin Gürültü Haritasının Çıkarılması

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM. Doç. Dr. Hasan DEMİRTAŞ

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016

İS SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

Sürücü ve Araç Güvenliği

ŞOFÖRLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ TAZELEME VE PSİKO DESTEK EĞİTİM PROGRAMI. Hazırlanan bu eğitim programı ile. şoförlerinin,

AFET PSİKOLOJİSİ. GEA Acil Durum Yönetimi Eğitimleri

İÇİNDEKİLER: Trafik kurallarına uymanın önemi. Trafikte güvenli geçiş kuralları. Karşıdan karşıya nasıl geçilir? Taşıtlara binmenin kuralları

YAŞLILIKTA PSİKO-SOSYAL YAŞAM

1. Aşağıdakilerden hangisi motor rölanti devrinin yüksek olmasına bağlı olarak meydana gelir?

PSK 271 Öfke Yönetimi ( Güz Dönemi) Yrd. Doç. Dr. Nilay PEKEL ULUDAĞLI. Öfke Yönetimi: Duyguları İfade Edebilmek ve Duygularla Başa Çıkmak

Medeniyet Okulları REHBERLİK SERVİSİ SUNAR..

ECZACI GÜZİN VELİTTİN BEKRİOĞLU MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

ÖZEL GEREKSĠNĠMLĠ BĠREYLER. FUNDA ACARLAR Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü

BİLİNÇ FARKLI BİLİNÇ DURUMLARI. PSİ153 Psikolojiye Giriş I- Prof.Dr. Hacer HARLAK

GfK 2013 OYDER Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması Raporu Mayıs

Birey ve Çevre (1-Genel)

İlimizde özellikle 1993 yılında zaman zaman ciddi boyutlara ulaşan hava kirliliği nedeniyle bir dizi önlemler alınmıştır. Bu çalışmaların başında;

BİREYLERE YÖNELİK HİZMETLER

araştırma alanı Öğrenme Bellek Algı Heyecanlar PSİKOLOJİNİN ALANLARI Doç.Dr. Halil EKŞİ

DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE

Sağlık Psikolojisi-Ders 8 Stres

I. ÜNİTE PSİKOLOJİ BİLİMİNİ TANIYALIM

Hayat Boyu Öğrenme Proğramı Leonardo da Vinci. ARA RAPOR LLP-LdV-TOI-2007-TR-008 Ankara Toplantısı :

DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE

Hizmetiçi Eğitimler.

TTI TriMetrix. Kişisel Yetenekler Versiyonu

A.Evren Tufan, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi

HAREKETLİ ÇOCUK DOÇ. DR.AYLİN ÖZBEK DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK PSİKİYATRİSİ AD. ÖĞRETİM ÜYESİ

NSW Trafik kurallarındaki değişiklikler

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM

ERGENİM BEN!!! Nereden Çıktı Bu Sınav?

SINAV KAYGISI AŞIKPAŞA ORTAOKULU.

PANELİSTİN ADI SOYADI: Dr. Leyla ÜNAL KONU BAŞLIĞI: TAKİP MESAFESİNİ TAKİPTEYİZ

ALG PSİKOTEKNİK A.Ş.

İÇİNDEKİLER. Test 11 (Bitişiklik Kuramı) Test 12 (Bilişsel - Davranışçı Kuramlar) Test 13 (Bilişsel - Davranışçı Kuramlar)...

ÖFKE ve STRESLE BAŞ ETME. Yrd. Doç. Dr. Kuntay ARCAN Maltepe Üniversitesi

STRES ÇEŞİTLERİ. Duygusal Stres Yaşamımızı direkt etkilemeyip, dolaylı olarak etkileyen strestir.

Böbrek Hastalıklarında Yaşanan Ruhsal Sıkıntılar; Yaşamı Nasıl Güzelleştirebiliriz? Prof.Dr.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi

*Geleceğin şoförlerini trafik konusunda bilgilendirmek ve aktif yolcu konumuna getirmek

Araç-gereç, makine, sistem, iş, çalışma akış ve düzeninin; insanlar tarafından rahat, etkili, verimli ve güvenli olarak kullanılmasını sağlamak için;

T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU AMELİYATHANE HİZMETLERİ PROGRAMI 2. SINIF 1. DÖNEM DERS İZLENCESİ

İTHAF... 3 İÇİNDEKİLER... 4 TABLO LİSTESİ ŞEKİL LİSTESİ ÖNSÖZ GİRİŞ...

ÖZEL DENEME SINAVI-2

TRAFİK UYGULAMA VE DENETLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI

EMDR GÖZ HAREKETLERİ İLE SİSTEMATİK DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME. (Eye Movement Desensitization and Reprossesing)

ÖN ERGENLİK DÖNEMİ. Siz de Çocuktunuz. Sizde Ergendiniz

BÖLÜM Organizma ve Çevre İlişkileri Organizma, Davranış ve Zihinsel Süreçler Çevre Fizik Çevrenin Organizmayı Etkilemesi

Çocuk ve ergenlerde cinsel kötüye kullanımın belirtileri ve etkileri Çocuk ve ergenlerde cinsel kötüye kullanımı önlemek için yapmamız gerekenler

MİMARİ BİÇİMLENMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

ÖZEL DENEME SINAVI 3

KİŞİLER ARASI İLİŞKİLER ve İLETİŞİM. Feriha GÜNAY Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

Gelişim Psikolojisinde Temel Kavramlar ve Gelişimi Etkileyen Faktörler

EĞİTİM KOÇLUĞU SERTİFİKA PROGRAMI ve KASIM 2014 TARİHLERİNDE CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ NDE

DİREKSİYON EĞİTİMİ DERSİ SINAV DEĞERLENDİRME FORMU ( M, A1, A2, A veya B1 Sınıfları)

Beceri eğitimi. EÜ Dişhekimliği Fakültesi Eğitici Eğitimi Kursu 7 Kasım 2007

GÜVENLİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ

Bilişsel Psikolojide Seçme Konular (PSY 323) Ders Detayları

1. Hizmet sözleşmenin karşı tarafa herhangi bir bildirim de bulunmadan sona erdirilmesi ifadesi aşağıdakilerden hangisidir?

OSMANGAZİ RAM NİSAN AYI BÜLTENİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ ÇOCUK VE ERGENLERDE STRES ÇOCUK VE ERGENLERDE STRES

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

MESLEKTE TÜKENMİŞLİK SENDROMU

DAVRANIġ PSĠKOLOJĠSĠ DERS NOTU:

DUYGULAR - 1 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem.

Transkript:

1 TRAFİK EĞİTİMİ VE PSİKOLOJİSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Bireyin yaşam biçimi olarak tanımlanan, ancak bu yaşam biçimi kavramı içinde kişinin yetenekleri, arkadaşlık ilişkileri, kişisel özellikleri ve zihinsel yönünü de içeren ifade aşağıdakilerden hangisidir? A) Mizaç B) Motivasyon C) Kişilik D) Empati 2. Aşağıdakilerden hangisi karar alma davranışı olarak adlandırılmaz? A) Olası seçenekleri belirleme. B) Düşünmeden hareket etme. C) Her seçenekte izlenecek yolu belirleme. D) Sonuçların istenirliğini belirleme. 3. Aşağıdakilerden hangisi sürücünün davranışı için bir uyarıcı A) Ambülansın siren sesi B) Kulağının alıştığı bir ses C) Yolun kenarındaki levhalar D) Arkadaki aracın selektörü 4. Aşağıdakilerden hangisi sürücünün sahip olması gereken zihinsel ve psikomotor becerilerden birisi A) Trafik levhalarının anlamlarını bilmek ve levhanın gerektirdiği davranışı gösterebilmek B) Uygun zamanda, hıza uygun vites değiştirebilmek C) Sol şeridi sürekli kullanabilmek D) Dönüş ışıklarını etkili bir şekilde uygun mesafede ve zamanda kullanabilmek 5. Hangi kişilik özelliğinin sürücülerde olması trafik ortamında riskli davranışı artırır? A) Asabi B) Saygılı C) Hoş görülü D) Bencil olmayan 6. Trafik kurallarına uymanın kendi sorumluluğu olduğunu kabul eden bir sürücünün hangi algısı yüksektir? A) İçsel denetim odağı algısı B) Dışsal denetim odağı algısı C) Şans yada kadercilik algısı D) Özyetkinlik algısı 7. Aşağıdakilerden hangisi huzurlu ve mutlu trafik ortamları için insanların genel anlamda taşımaları gereken beceriler arasında yer almaz? A) Anlama değerlendirme, karar verme muhakeme becerisi B) Hız ve mesafe algılama ( tahmin) becerisi C) Kısa görüş alanı içerisinde uyaran farketme becerisi D) Refleks (tepki) kapasitesi 8. Aşağıdakilerden hangisi stresle başa çıkma yolları arasında yer almaz? A) Öz eleştiri yapıp, gerçekçi olabilmek B) sağlıklı ve dirençli olmak C) Her zaman ciddi olmak D) Başka insanlarla konuşmak 9. Aşağıdakilerden hangisi şiddetli davranış bozuklukları ile ilgilenir? A) Okul psikolojisi B) Danışmanlık psikolojisi C) Klinik psikoloji D) Endüstri psikolojisi 10. Aşağıdakilerden hangisi alkolün vücuttaki etkilerinden A) Vücut ısısından yükselme B) Reflekslerde yavaşlama C) Dikkatin azalması D) Aracı kontrolde kolaylık 11. Aşağıdakilerden hangisi stres altındayken yaşanan belirtilerden biri A) Uykunun gelmesi B) Nabız artması C) Solunum düzensizleşmesi D) Kaslarda gerginlik 12. Dar yoldan gelen araçlarla inatlaşma, durak harici durma, yaya geçitlerinde yol vermeme gibi sürücü davranışları ne tür sürücü davranışıdır? A) Saldırgan sürücülük B) Kural ihlali C) Nezaket eksikliği D) Beceriksiz sürücülük 13. Aşağıdakilerden hangisi öfkeyi ifade etmede en uygun yoldur? A) Öfkelendiğimiz anda öfkeyi boşaltmak B) Öfkeyi bastırarak düşünmemeye çalışmak C) Öfke kontrol edebilir hale geldikten sonra konuşmak D) Öfkeye hareket ve sözlerimizle göstermek 1

2 TRAFİK EĞİTİMİ VE PSİKOLOJİSİ ÇALIŞMA SORULARI 14. Aşağıdakilerden hangisi sürüş yeteneğini etkileyen bedensel faktörlerden A) Yaş B) Görme C) İşitme D) Zeka 15.Hangi kişilik özelliği riskli davranışı arttırır? A) Asabi B) Hırçın C) Gergin D) Hepsi 16.Hangi kişilik özelliği riski davranışı azaltır? A) Hoşgörülü B) Saygılı C) Bencil olmayan D) Hepsi 17. Aşağıdakilerden hangisi stresi azaltan etmenlerden A) Düşünce tarzını değiştirmek B) Sağlığımıza dikkat etmek C) Gereksiz rekabetten kaçınmak D) Uyku düzeninin değişmesi 18.İnsanın kendini sinirli, gergin, huzursuz ve endişeli hissetmesi neyi tanımlar? A) Kaygıyı B) Üzüntüyü C) Uyku bozukluğu D) Dinlenmiş olmayı 19. Aşağıdaki etkinliklerden hangisi stresi azaltır? A) Diğer şoförlere bağırmak B) Hız yapmak C) Kırmızı ışıkta geçmek D) Derin nefes almak 20. Sürücünün öğrenim düzeyi yükseldikçe; A) Kaza yapma oranı yükselir B) Kaza yapma oranı değişmez C) Kaza yapma oranı düşer D) Hiç kaza olmaz 21. Uykusuz ve yorgun araç kullanmak; A) Sürücüyü etkilemez B) İkinci sürücüden kurtarır C) Kaza riskini arttırır D) İyi para kazandırır 22. Yol güvenliği açısından; aşağıdakilerden hangisi gereklidir. A) Trafikte seyir eden araç ve yayaların ani hareketlerine karşı her zaman tetikte ve uyanık bulunmak B) Lise mezunu olmak, C) Hiç kaza yapmamış olmak, D) Ehliyetinizin en az 10 yıllık olması, 23. Psikolojinin günümüzdeki tanımı aşağıdakilerden hangisidir? A) İnsan bilincini inceleyen bilim dalıdır. B) Doğrudan gözlenebilen davranışları inceleyen bilim dalıdır. C) İnsan ve hayvan davranışlarını inceleyen bilim dalıdır. D) İnsanı biyolojisini inceleyen bilim dalıdır. 24. Psikolojinin alt dalları ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Gelişim psikolojisinin konusu çocukluk döneminde meydana gelen fiziksel ve psikolojik değişikliklerdir. B) Endüstri psikolojisi iş ve endüstri ortamlarında gözlenen davranış örüntüleriyle ilgilenir. C) Danışmanlık psikolojisi eğitim kurumlarında öğrencilerin eğitim ve öğretimine ilişkin sorunlarıyla ilgilenir. D) Deneysel psikolojide, davranışın temel ilke ve kurallarının belirlenmesine çalışılır. 25. Bireylerin belli şartlar altında olaylar ve durumlar karşısında sergiledikleri hareketlere ne ad verilir? A) Tutum B) Algı C) Davranış D) Sinir 26. Kişiliğimizi dışa yansıtan davranış tarzlarımızdan hangisini daha çok sergilemeliyiz? A) Çocuk davranışlarımız B) Ebeveyn davranışlarımız C) Bencil davranışlarımız D) Yetişkin olgun davranışlarımız 27. Otoyolda belli bir yere ulaşmak amacıyla otomobillerine binmiş olan ve birbirini tanımayan iki insanın, birdenbire her şeyi unutmasına, birbirleriyle kıyasıya bir yarışa girmesine, bu uğurda kendi hayatlarını bile hiçe saymalarına ne ad verilir? A) Yol öfkesi B) Kin C) Nefret D) Sinir 2

3 TRAFİK EĞİTİMİ VE PSİKOLOJİSİ ÇALIŞMA SORULARI 28. Sürücü davranış modellerine göre; araç kullanmak sonrasında edilen fiziksel ve psikolojik nitelikler aşağıdakilerden hangisidir? A) Sürüş uygunluğu B) Sürücü nitelikleri C) Sürücü kapasitesi D) Motor beceriler 29. Tehlikeli bir ortamda güvenliği sağlamak için kurallardan ve gerekli uygulamalardan bilinçli olarak sapma ne olarak adlandırılır? A) Hata B) Yanlışlık C) İhlal D) Dalgınlık/ unutkanlık 30. Artan hız sonucunda sürücünün görüş açısının düşmesiyle çevrenin tam olarak algılanamamasına ne ad verilir? A) Beden koordinasyon değişimi B) Görüş keskinliği C) Görüş düşüşü D) Hız körlüğü 31. Sinyal vermek isterken silecekleri çalıştırmak ne tip bir hata olarak tanımlanır? B) Bilgisizlik C) Acemilik D) Dalgınlık/unutkanlık 32. Hatalar ve ihlaller arasındaki fark nedir? A) İhlaller zihinsel süreçlerle ilgilidir, hatalar ise normlarla ilgilidir. B) Hatalar zihinsel süreçlerle ilgilidir, ihlaller ise normlarla ilgilidir. C) Hatalarda niyetlilik söz konusudur, ihlaller niyetlilik içermez. D) Hiçbiri 33. Aşağıdakilerden hangisi aracı öfkeli kullanma özelliklerinden A) Bağırma B) Yol kesme C) Güvenli araç kullanma D) Flaşör kullanma 34. Bir kavşakta yanlış yere girme davranışı nasıl bir davranış olarak adlandırılır? B) Hata C) İhlal D) Deneyimsizlik 35. Aşağıdakilerden hangisi riskli davranış olarak değerlendirilemez? A) Alkollü araç kullanmak B) Emniyet kemeri takmak C)Uyuşturucu etkisi altında araç kullanmak D) Aşırı hız yapmak 36. Aşağıdakilerden hangisi hız körlüğünün sonucu A) Nesneleri fark etmenin zorlaşması B) Araç ergonomisinde değişim C) Yaya trafiğinin tehlikeye girmesi D) Ani değişimlerin yakalanmasının zorlaşması 37. Sürücünün araç kullanmak için fiziksel ve psikolojik yatkınlıkları ne olarak tanımlanmaktadır? A) Sürücü nitelikleri B) Sürücü kapasitesi C) Sürüş uygunluğu D) Motor beceriler 38. Trafik ışıklarında 3. viteste kalkmaya çalışmak ne tip hatadır? B) Unutkanlık C) Beceriksizlik D) Acemilik 39. Aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Alkolün davranış üzerindeki etkisi yaşa göre değişmektedir. B) Hız artışı görsel algının iyileşmesine neden olur. C) Alkollü araç kullanmak yersiz bir güvene neden olmaktadır. D) Hız artışının etkisi kişilere göre değişmektedir. 40. Aşağıdakilerden hangisi sürüş yeteneğini etkileyen yorgunluk belirtilerinden A) Dikkat dağılması B) Aşırı enerjik olma C) Şeritten sapma D) Düşüncelerin karışması 3

4 TRAFİK EĞİTİMİ VE PSİKOLOJİSİ ÇALIŞMA SORULARI 41. Aşağıdakilerden hangisi sürüş yeteneğini etkileyen zihinsel süreçlerden biridir? A) Öfke B) İşitme C) Yaş D) Bedensel Sakatlık 42. Bireyin istekleri, gereksinimleri, dürtüleri ile ilgili genel kavrama ne ad verilir? A) Motivasyon B) Algı C) Kişilik D) Zeka 43. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde bilişsel alan basamakları sıralı bir biçimde basitten karmaşığa doğru sıralanmıştır? A)Bilgi-kavrama-uygulama-analiz-sentez-değerlendirme B)Değerlendirme-kavrama-uygulama-analiz-sentez-bilgi C)Bilgi- uygulama-kavrama-sentez-analiz-değerlendirme D)Kavrama-bilgi-uygulama-sentez-analiz-değerlendirme E)Kavrama- uygulama-bilgi-sentez-analiz-değerlendirme 44. Aşağıdakilerden hangisi sürüş simülasyonlarının sınırlılıklarından A) En iyi simülasyon araçlarında bile hareket simülasyonu düzeyinin çok düşük olması B) Simülatör kullanıcısının (sürücüsü) kaza riskinin hiç olmadığının farkında olması C) Modellenen trafik ortamının kontrol edilebilirliği D) Doğrudan (obstrusive) bir araştırma yöntemi olmasından kaynaklı sosyal istenirliğin (ya da izlenim bırakma etkisi) bozucu ya da karıştırıcı bir etki yaratması. E) Simülatör sabit olduğu için hızlanma ve yavaşlama simülasyonlarının sadece görsel ve işitsel algılara dayanması 45. Davranışlar, zihinsel süreçler ile birlikte bunların altında yatan nedenleri inceleyen bilim dalına.. denir? Yukarıdaki tanımda noktalı yere hangi kavram gelmelidir? A) Psikoloji B) Davranış C) Sosyoloji D) Psikiyatri 46. Sürücülerin araç sürme eylemi sırasındaki; algı, dikkat ve biliş süreçleri, sürücü kişiliği, risk alma davranışı, sürücülerin tutumları ve duygularını inceler. Yukarıdaki bilgi Psikolojinin hangi alt dalı ile ilgilidir? A) Sosyal Psikoloji B) Gelişim Psikolojisi C) Bilişsel psikoloji D) Trafik psikoloji 47. Aşağıdakilerden hangisi trafikte güvenliği tehdit eden unsurlardan birisi A) Trafik ortamındaki sürücü ve yayaların artması B) Artış hızına uyumlu bir şekilde gerekli yol çalışması ve düzenlemenin yapılması C) Kişilik özellilerinden kaynaklı riskler D) Artan stresli ve güç yaşam koşulları 48. Aşağıdakilerden hangisi saldırgan sürüş örneği A) Yakın takip B) Trafikte diğer sürücülere saygılı olma C) Kaba el kol hareketleri D) Uygunsuz koşullarda uzunları yakma 49. genel olarak, değişik duyusal sistemlerden gelen bilgilerin işlenerek örgütlenmesi ve dış dünyanın anlamlandırılması olarak tanımlanmaktadır. Yukarıdaki noktalı yere gelmesi gereken kavram hangisidir? A) Algı B) Benlik C) Hafıza D) Uyarıcı 50. Araç kullanırken cep telefonu ile ilgilenmenin görsel, bilişsel, fiziksel ve işitme ile ilgili bazı sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Yukarıdaki bilgiye göre aşağıdakilerden hangisi araç kullanırken çıkacabilecek sorunlardan birisi A) Tepki zamanında uzama B) Durma mesafelerinde uzama C) Doğru şeritte gidebilme D) Uygun hızda seyredememe (genellikle yavaş) 4

5 TRAFİK EĞİTİMİ VE PSİKOLOJİSİ ÇALIŞMA SORULARI CEVAP ANAHTARI Soru Cevap Soru Cevap Soru Cevap Soru Cevap Soru Cevap 1 C 11 A 21 C 31 D 41 A 2 B 12 A 22 A 32 B 42 A 3 B 13 C 23 C 33 C 43 A 4 C 14 D 24 A 34 A 44 C 5 A 15 D 25 C 35 B 45 A 6 A 16 D 26 D 36 B 46 D 7 A 17 D 27 A 37 C 47 B 8 C 18 A 28 B 38 B 48 B 9 C 19 D 29 C 39 C 49 A 10 D 20 C 30 D 40 B 50 C 5