KÂR - ZARAR PROBLEMLERİ Test -1



Benzer belgeler
YÜZDE, FAĐZ, KAR ZARAR PROBLEMLERĐ

Cebir Notları. Kar ve Zarar Problemleri Mustafa YAĞCI,

sayısının %73 ü ile %43 ü arasındaki fark. kaçtır? 6. Seray ın 2400 lik maaşının %37 si kirayı, %23 ü


ÖZEL EGE LİSESİ OKULLAR ARASI 18. MATEMATİK YARIŞMASI 7. SINIF TEST SORULARI

5. ÜNİTE YÜZDE FAİZ HESAPLARI

YÜZDE - FAİZ PROBLEMLERİ Test -1

7.SINIF YÜZDELER. Sefa TUNCAY

2. Sınıf Çarpma işlemi Problem çözelim

Üslü Sayılar-1 6.SINIF Test:1

PROBLEMLER DEĞERLENDİRME 1 (SAYI - KESİR) 4) Bir kişi borcunun önce 2 7 sini sonra 3

4 3 ü ile sinin farkı 9 olan sayıyı bulalım.

Karışımda toplam kakao: 32+5=37 gr olacaktır.

YÜZDE PROB. Böcek olmayı kabül edenler, ezilince şikayet etmemelidirler. Adı : Soyadı : Zeka, Tecrübe ve Çalıskanlık birlesirse tüm hedeflere ulasılır

8. Bir traktör günde 10 arlık yer sürüyor. Her gün aynı güçte bir traktör daha sürme işlemine katılırsa, 210 arlık bir tarla kaç günde sürülür?

ÖZEL LİDER SİMYA EĞİTİM KURUMLARI 4. SINIF OLİMPİYATI 1. AŞAMA SORULARI

PROBLEMLER DEĞERLENDİRME 1 (SAYI - KESİR) 3 sini sonra. ini ödüyor. 7. Bir kişi borcunun önce

DGS SAYISAL BÖLÜM. 1) 6,20 sayısı hangi sayının % 31 idir? A) 10 B) 15 C) 20 D) 25 E) 30. olduğuna göre, y kaçtır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5

Cebir Notları. Problomler TEST I. Gökhan DEMĐR,

TEMEL MATEMATİK TESTİ

Matematik Yarıyıl Tatili Etkinliği

0,012 0,5 + : 7 0,003 0, ,3 0, 225 1,2 1,2 0,24 0,3 0,3 0,05 0,009 0,03 0,005 0,0009 C) 1 A) 1 4 B) 1 2 D) 45 E) 46 A) 0,09 B) 0,8 C) 0,9

MATEMATÝK TESTÝ. Pozitif n tam sayýlarý için, 10,23 0, 4 1,023 0,04. n! = (n. iþleminin sonucu kaçtýr? R(n) 2).

Günümüzde de fiyat rekoru kıran beyaz peynir 1930 lu yıllarda 47.5 kuruş, kaşar peyniri 91 kuruş, tereyağı 116 kuruş ve kahve 90 kuruştu...

ALES İÇİN MUHAKEME PROBLEMLERİ

5. SINIF MATEMATİK PROBLEM TESTİ

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ "A" OLARAK CEVAP KÂĞIDINA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. SAYISAL BÖLÜM SAYISAL-1 TESTİ

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Đlkbahar / Sayısal I / 22 Nisan Matematik Soruları ve Çözümleri

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Đlkbahar / Sayısal I / 22 Nisan Matematik Soruları ve Çözümleri

ABCDE beş basamaklı bir doğal sayıdır.

ALES. ÇIKMIŞ SORULAR Tamamı Çözümlü. ales AKADEMİK PERSONEL VE LİSANSÜSTÜ EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI.

Rasyonel Sayılarla İşlemler. takip edilir.

ÖZEL LİDER SİMYA EĞİTİM KURUMLARI 4. SINIF OLİMPİYATI 1. AŞAMA SORULARI

Veri Analizi. Isınma Hareketleri. Test İstatistikleri. b) En çok tekrar eden: 7 (mod) c) Açıklık = En büyük En küçük = 10 1 = 9. d)

SAYI VE KESĐR PROBLEMLERĐ

Temel Matematik Testi - 4

ÇIKARMA İŞLEMİ. A) Aşağıda modellenmiş olan çıkarma işlemlerini yapalım. B) Aşağıda modellenmiş olan çıkarma işlemlerini yapalım. ... c) eksilen ...

6.Sınıf MATEMATİK. Doğal Sayılar (Üslü Nicelikler) Konu Testi. Test Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

ŞİFRELİ MATEMATİK. Sayı Problemleri Youtube Şifreli Matematik. Matematik-Geometri Ders Videoları

Özel AKEV İlköğretim Okulu Fen ve Matematik Olimpiyatı

A MUHASEBE KPSS-AB-PS / 2008


THE ENGLISH SCHOOL 2011 GİRİŞ SINAVI. Süre: 90 dakika. * Her sorunun sonunda o sorunun toplam puanı verilmiştir.

1) BU TESTTE TEMEL MATEMATİK VE GEOMETRİ OLMAK ÜZERE, TOPLAM 40 ADET SORU VARDIR. 2) BU TESTİN CEVAPLANMASI İÇİN TAVSİYE EDİLEN SÜRE 40 DAKİKADIR.

Problemler. Rüstem YILMAZ

Temel Matematik. 1. saat. Hadi başlayalımmm...

Temel Matematik Testi - 8

SORU 3: Aşağıdaki çarpma işlemlerini yapınız. SORU 1: Çarpma işlemlerini yapınız. SORU 4: Aşağıdaki bölme işlemlerini yapınız

YAKLAŞAN SINAVDA KORKUYU SEVİNCE DÖNÜŞTÜREN GRUP UNUTMAYIN SİZLER İÇİN BİZ HERŞEYE HAZIRIZ!

DENEME II Bir havuzun tamamını A musluğu 12 saatte doldururken havuzun 1 3

1995 ÖSS. 6. Toplamları 621 olan iki pozitif tamsayıdan büyüğü küçüğüne bölündüğünde bölüm 16, kalan ise 9 dur. Buna göre, büyük sayı kaçtır?

KARIŞIM PROBLEMLERİ Test -1

2002 ÖSS Soruları. 5. a, b, c, d pozitif tam sayılar ve 123,4 0, ,234 12,34. işleminin sonucu kaçtır?

BİRLİKTE ÇÖZELİM. Sıcaklık sıfırın altında 4 derece kâr +50. Deniz seviyesinin 9 metre üstünde gider Milattan önce 325 yılı -325

Ticari Matematik Ders Notları TİCARİ MATEMATİK

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. SAYISAL BÖLÜM

Doğal Sayılarla Çarpma İşlemi Doğal Sayılarla Bölme İşlemi

9. SINIF Test

ÖZEL MÜRÜVVET EVYAP KOLEJİ 4.SINIF OLİMPİYAT SORULARI

ALES EŞİT AĞIRLIK VE SAYISAL ADAYLAR İÇİN TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 10 DENEME

4. Ünite - ÜTT. 6. Sınıf. k c 7 (t 10) 2 k k a + 6. (a 5) b. 2a + 3 2a + 6. a 7 a a. 100 x 2 + 2x. + 2x.

2. Sınıf Bölme İşlemi Problemler

Matematik Oyunları Sınavı

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (Ygs) / 11 Nisan Matematik Soruları ve Çözümleri 12 E) 25

Doğal Sayılarla Toplama İşlemi Doğal Sayılarla Çıkarma İşlemi Veri Toplama ve Değerlendirme

TAR H MATEMAT K PROBLEMLER - III. Kavram Dersaneleri 78. ÖRNEK 1: % 24 'ü olan say kaçt r? ÖRNEK 2:

1. HAFTA ORAN VE ORANTI

DENKLEM KURMA YAŞ YÜZDE PROBLEMLERİ A) 80 B) 96 C) 105 D) 120 E) 150 A) 90 B) 108 C) 126 D) 135 E) inden 20 eksiktir. Bu sayı kaçtır?

??? Doğal Sayılarla Toplama İşlemi Doğal Sayılarla Çıkarma İşlemi Sıvı Ölçme. Etkinlik

Maltepe Üniversitesi [İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi] [MAT 151 Genel Matematik I] Güz Yarıyılı Final Soruları

Sayı Problemleri

Ödev TeslimTarihi 12.Ocak 2010 KAR PLANLAMASI

Öğr.Gör.Cemal ÇEVİKLİ-2015 Dış Ticaret İşlemleri Muhasebesi 2.BÖLÜM

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 19 Aralık Matematik Soruları ve Çözümleri

5.Sınıf. Genel Tekrar w w w. m a t e m a t i k s o r u b a n k a s i. c o m 2013

KPSS 2009 GY-(31) YAPRAK TEST SORU KONU ANLATIM SAYFA SORU x olduğuna göre, x kaçtır? A) 5 B) 4 C) 3 D) 2 E) 1

1) BU TESTTE TEMEL MATEMATİK VE GEOMETRİ OLMAK ÜZERE, TOPLAM 40 ADET SORU VARDIR. 2) BU TESTİN CEVAPLANMASI İÇİN TAVSİYE EDİLEN SÜRE 40 DAKİKADIR.

DERS YILI 4.SINIF SIRALAMA VE SEVİYE TESPİT SINAVI

2015/2.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 3 Ağustos 2015-Pazartesi 18:00

DGS 2009 (1) DGS Kitap Sayfa 247. Örnek 1

YAYINLARI. ISBN:

SAYI PROBLEMLERĐ-1 BĐR BĐLĐNMEYENLĐ DENK- LEM KURMA. 3 sine 1 eklendiğin- 1 sinin 7. 1 i ile aynı sayının 8

ŞEFKAT KOLEJİ İMFO SINIF MATEMATİK SORULARI

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 18 Kasım Matematik Soruları ve Çözümleri

KARIŞIM PROBLEMLERĐ. Karışım Problemleri YILLAR MATEMATĐK ĐM =.

Ekonominin Esasları TEKEL PİYASASI TEKEL PİYASASI. Tekel Piyasası

NE YAPAR. Saldi Türkiye nin tek karma ucuzluk mağazasıdır. Saldi ünlü markaların stok ürünlerini ucuza alır, ucuza satar

5. Kızamık sayısı. Grip sayısı

ÜN TE III. YÜZDELER VE MESLEKÎ UYGULAMALARI

5- Bir miktar bilye, çocuklara 3 er 3 er dağıtıldığında. 6- Bir sınavda öğrenciye her doğru cevap için

ÖZEL EGE LİSESİ EGE BÖLGESİ OKULLAR ARASI 16.MATEMATİK YARIŞMASI 6. SINIF FİNAL SORULARI

10. Aşağıdaki işlemlerin hangisinin sonucu en büyüktür? A. 3 X 1000 B. 9 X 1000 C. 1 X D. 7X100 DOĞAL SAYILARDA ÇARPMA İŞLEMİ

Bölüm 8: TAM REKABET PİYASASI. Firmaların piyasalarda nasıl davranacağı, piyasa yapısı ile yakından ilişkilidir.

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Đlkbahar / Sayısal II / 13 Mayıs Matematik Sorularının Çözümleri

4. ÜNİTE ORAN-ORANTI

Meslek Yüksekokulları Đle Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı

Temel Matematik Testi - 3

7. 60 sayısı, ayrı ayrı kaç deste ve kaç düzine yapar? 9. Ahmet in babasının yaşı, 4 düzineye. Ahmet in babası aşağıdakilerden hangisidir?

Transkript:

KÂR - ZARAR PROBLEMLERİ Test -1 1. Satış fiyatı 30 TL olan bir mal, %10 indirim ile kaç TL ye satılır? A) 30 B) 310 C) 31 D) 33 E) 340. 400 TL ye satılan bir maldan %2 kâr elde ediliyor ise bu malın alış fiyatı kaç TL dir? A) 320 B) 33 C) 340 D) 360 E) 380 2. %20 kârla satılan bir malın satış fiyatı 108 TL olduğuna göre, maliyeti kaç TL dir? A) 90 B) 102 C) 108 D) 120 E) 144 6. Alış fiyatının 60 TL fazlasına satılan bir maldan % kâr edildiğine göre, malın etiket fiyatı kaç TL dir? A) 660 B) 800 C) 960 D) 1080 E) 1260 3. %2 zararla 900 TL ye satılan bir malın maliyeti kaç TL dir? A) 97 B) 1080 C) 1180 D) 1200 E) 1800 7. %10 zararla satılan bir eşyanın fiyatında %20 indirim yapılırsa, yüzde kaç zarar edilir? A) 12 B) 22 C) 28 D) 30 E) 72 8. %30 kârla satılan bir ürüne %30 indirim uygulanırsa, kâr - zarar durumu ne olur? 4. 240 TL ye alınan bir eşya, 288 TL ye satılırsa yüzde kaç kâr elde edilir? A) 1 B) 18 C) 20 D) 24 E) 30 197 A) %21 zarar B) %9 zarar C) Ne kâr - ne zarar D) %9 kâr E) %21 kâr

KÂR - ZARAR PROBLEMLERİ Test -1 9. Alış fiyatına satılan bir malda, art arda iki kez %20 indirim uygulanırsa ve ardından %0 zam yapılırsa, sonuçta zarar oranı yüzde kaç olur? A) 4 B) 8 C) 12 D) 1 E) 20 13. %10 kârla satılan bir TV nin fiyatında %20 indirim yapılıp 880 TL ye satılıyor. Buna göre, bu satışta kaç TL lik bir zarar vardır? A) 80 B) 100 C) 120 D) 160 E) 240 10. Bir malı %1 indirimle 1700 TL ye satan biri, bu malı %20 kârlı satsaydı kaç TL ye satardı? A) 2100 B) 2170 C) 2200 D) 2400 E) 4100 14. %40 zararına satılan bir koltuğa % 70 zam yapılınca, satıcı 14 TL kâr elde etmektedir. Buna göre, bu koltuğun maliyeti kaç TL dir? A) 200 B) 300 C) 400 D) 00 E) 700 11. Bir malı %2 kârla 00 TL ye satan biri bu malı %1 zarar ile satsaydı kaç TL zarar ederdi? A) 40 B) 60 C) 7 D) 12 E) 16 1. 220 TL ye satılan bir mal satıcının %2 kâr elde etmesini sağlıyor. Buna göre, bu mal, kaç liraya satılırsa satıcı %10 zarar eder? A) 1440 B) 1480 C) 100 D) 1600 E) 1620 12. Önce %10, sonra %20 zam yapılan bir ürün 660 TL ye satılıyor. Buna göre, bu ürünün ilk zamdan sonraki etiket fiyatı kaç TL dir? A) 00 B) 0 C) 80 D) 600 E) 620 16. 2800 TL ye satılan bir maldan %20 zarar edilmektedir. Bu mal 40 TL ye satılırsa, satıcının kâr yüzdesi kaç olur? A) 1 B) 20 C) 2 D) 30 E) 40 1 C 2 A 3 D 4 C A 6 E 7 C 8 B 9 A 10 D 11 B 12 B 13 C 14 E 1 E 16 D 198

KÂR - ZARAR PROBLEMLERİ Test -2 1. %12 indirimde olan bir kapıya 600 TL zam yapılınca %8 kâr edilmektedir. Buna göre, bu kapının maliyeti kaç TL dir? A) 1200 B) 1800 C) 2000 D) 2400 E) 3000. Bir mal %1 kârla satılırken 400 TL indirimi yapılırsa %10 zarar ediliyor. Buna göre, bu malın ilk etiket fiyatı kaç TL dir? A) 1440 B) 1840 C) 2240 D) 2400 E) 3200 2. 800 TL ye alınan bir mal 1000 TL ye satılırken, kaç TL zam yapılırsa, %80 kâr elde edilmiş olunur? A) 240 B) 360 C) 440 D) 600 E) 760 6. Aynı maliyet fiyatına sahip iki üründen biri %10 zararla 22 TL ye satılıyor. Diğeri 32 TL ye satıldığına göre, kaç TL kârla satılmıştır? A) 7 B) 100 C) 12 D) 10 E) 17 3. 700 TL alış fiyatı olan bir mal %10 zararına satılırken x TL zam yapılırsa, % kâr edilmektedir. Buna göre, x kaçtır? A) 7 B) 8 C) 100 D) 10 E) 120 7. Bir mal %20 zararına satılırsa A liraya, %12 kârla satılırsa B liraya satılmaktadır. Buna göre, A liraya alınan bir mal B liraya satılırsa kâr oranı yüzde kaç olur? A) 24 B) 30 C) 32 D) 40 E) 68 4. Bir mal %40 kârla satılırken, 0 TL indirim yapılınca, %30 kâr edilmektedir. Buna göre, bu malın alış fiyatı kaç TL dir? A) 300 B) 400 C) 40 D) 00 E) 600 8. (x + 0) TL ye mâl olan bir ürün, %20 zararla (x 70) TL ye satılıyor. Buna göre, x kaçtır? A) 20 B) 30 C) 40 D) 0 E) 70 199

KÂR - ZARAR PROBLEMLERİ Test -2 9. (2a + 30) TL ye alınan bir mal (3a ) TL ye satılınca 40 TL kâr ediliyor. Buna göre, bu malın satış fiyatı kaç TL dir? 13. x lira maliyeti olan malı %40 zamlı, y lira maliyeti olan başka bir malı %20 indirimli satan bir satıcı, iki malı da aynı fiyata satmış oluyor. A) 100 B) 180 C) 220 D) 340 E) 60 Buna göre, x y oranı kaçtır? A) 1 2 B) 4 7 C) 3 D) 4 E) 4 10. Bir malın alış fiyatı, satış fiyatının %80 i dir. Bu durumda satılan malın kârı yüzde kaçtır? A) 1 B) 20 C) 2 D) 3 E) 40 14. Bir satıcı a liraya aldığı bir malı %30 indirim ile b liraya satıyor. 2a = 3b 20 olduğuna göre, b kaçtır? 11. Bir malın maliyet fiyatının etiket fiyatına oranı 4 tür. Bu durumda satılan malın kâr - zarar durumu aşağıdakilerden hangisidir? A) 140 B) 220 C) 240 D) 320 E) 400 A) %40 zarar B) %2 zarar 1. 1400 TL lik etiket fiyatına sahip bir TV %10 indirime C) %20 zarar D) %20 kâr girerse, satıcı % kâr elde ediyor. E) %2 kâr Bu TV kaç TL ye satılırsa, satıcı %20 kâr eder? A) 1200 B) 1440 C) 100 D) 1800 E) 1960 12. Bir satıcı, elindeki iki ayrı maldan, birincisini %10 zararla 2700 TL ye, ikincisini %20 kârla 3600 TL ye satıyor. Bu iki satış sonunda, satıcının kâr - zarar durumu aşağıdakilerden hangisidir? A) 300 TL zarar B) 100 TL zarar C) 200 TL kâr D) 300 TL kâr E) 400 TL kâr 200 16. Bir malın etiket fiyatında %20 indirim yapılınca, bu maldan %28 kâr eden satıcının, ilk etiket fiyatına göre kârı yüzde kaçtır? A) 20 B) 28 C) 48 D) 0 E) 60 1 E 2 C 3 D 4 D B 6 A 7 D 8 D 9 C 10 C 11 C 12 D 13 B 14 A 1 B 16 E

KÂR - ZARAR PROBLEMLERİ Test -3 1. 3 tanesini 12 TL ye aldığı kitapların 4 tanesini 20 TL ye satan kırtasiyecinin, 1 kitaptan kârı kaç TL dir? A) 1 B) 1,20 C) 1,40 D) 1,0 E) 2. Tanesi 30 liraya mâl olan kazaklardan 0 tane alan bir mağaza sahibi, bu kazakların 10 unu tanesini 3 liradan ve geriye kalanların tanesini ise 2 liradan satarsa; bu satıştan kaç lira zarar eder? A) 100 B) 10 C) 200 D) 20 E) 300 2. düzinesini 90 TL ye aldığı malların, 4 destesini 72 TL ye satan satıcının, bu malların 1 tanesinden elde ettiği kâr kaç kuruştur? A) 0,3 B) 3 C) 13 D) 30 E) 300 6. Tanesi 2000 TL ye mâl olan oturma gruplarından 40 tane alan mağaza sahibi ilk 1 tanesini her biri 3000 TL den satıyor. Kalanların her birini kaç TL den satarsa toplam satıştan 2000 TL kâr eder? A) 2200 B) 2400 C) 200 D) 270 E) 2800 3. 20 kilosunu 24 TL aldığı meyvenin, 30 kilosunu 4 TL ye satan bir manavın bu meyvelerin 1 kilosundan elde ettiği kâr yüzdesi kaçtır? A) 12 B) 1 C) 16 D) 20 E) 2 7. 60 tane kalemi 120 TL ye alan bir kişi, bu kalemlerin 0 tanesini kaç liraya satarsa %10 kâr eder? A) 110 B) 11 C) 120 D) 12 E) 10 4. 4.a tanesini 3.b liraya aldığı malların 10.a tanesini 9.b liraya satan birinin, kâr yüzdesi kaçtır? A) 10 B) 1 C) 20 D) 2 E) 30 201 8. Bir satıcı aldığı malların %10 u bozuk çıktığı için satamamış, kalan sağlamları ise %20 kârla satmıştır. Buna göre, satıcının toplam satıştaki kâr - zarar durumu aşağıdakilerden hangisidir? A) %12 zarar B) %10 zarar C) % 8 kâr D) %10 kâr E) %30 kâr

KÂR - ZARAR PROBLEMLERİ Test -3 9. Tanesini 20 TL den aldığı 120 tane vazonun, 20 tanesini taşıma sırasında kıran satıcı kalan vazoların tanesini 2 TL den satarsa, toplamda kaç TL kâr elde eder? A) 20 B) 60 C) 100 D) 120 E) 10 13. Elindeki malın %30 unu bozulduğu için atan bir gıda firması, kalan malları yüzde kaç kârla satmalıdır ki %12 kâr etsin? A) 2 B) 28 C) 42 D) 0 E) 60 10. Tanesini 1 kuruşa mâl ettiği 80 tane yumurtanın 10 tanesini çatlak olduğu için satamayan satıcı kalan yumurtaların tanesini 24 kuruştan satıyor. Buna göre, toplam satıştaki kâr oranı yüzde kaçtır? A) 10 B) 20 C) 2 D) 40 E) 0 14. Aldığı malın bir kısmını taşıma sırasında kıran satıcı, kalan malları %30 kârla sattığı halde toplamda %4 kâr ediyor. Buna göre, malın yüzde kaçı taşıma sırasında kırılmıştır? A) 10 B) 20 C) 2 D) 34 E) 40 11. Kilosunu 4 TL ye aldığı meyvelerin %20 sini çürüdüğü için satamayan bir manav, kalan meyveleri kilosu 4,0 TL den satarsa kâr - zarar durumu ne olur? 1. Alınan yaş üzüm kuruyunca ağırlığının %80 ini kaybediyor. Kilosu 60 kuruşa alınan yaş üzüm kuruduktan sonra kilosu kaç kuruşa satılmalıdır ki toplam satıştan %10 kâr edilsin? A) %10 zarar B) % zarar C) % kâr D) %10 kâr E) %1 kâr A) 180 B) 240 C) 330 D) 390 E) 600 12. Bir satıcı elindeki malların %20 sini tarihi geçtiği için satamayacağını fark ediyor. Buna göre, kalan malların maliyeti yüzde kaç artmıştır? A) B) 10 C) 20 D) 2 E) 40 202 16. Kilosu 20 kuruştan alınan yaş sabun, kuruduktan sonra kilosu 90 kuruştan satılınca, bu satıştan %3 kâr ediliyor. Buna göre, yaş sabun kuruyunca ağırlığının yüzde kaçını kaybetmiştir? A) 2 B) 30 C) 40 D) 0 E) 70 1 A 2 D 3 E 4 C B 6 B 7 A 8 C 9 C 10 D 11 A 12 D 13 E 14 B 1 C 16 E

KÂR - ZARAR PROBLEMLERİ Test -4 1. Bir satıcı elindeki malın 1 ini %30 kârla, kalan malları %10 kârla satarsa, sonuçta yüzde kaç kâr eder? A) 14 B) 18 C) 20 D) 24 E) 28. Bir manav elindeki meyvelerin kilosunu 2 TL den almıştır. Bu meyvelerin 20 kilosunu ailesine götüren manav, kalan meyveleri kilosunu 3 TL den satarak 60 TL kâr elde etmiştir. Buna göre, bu manav kaç kg meyve satmıştır? A) 40 B) 60 C) 7 D) 80 E) 100 2. Bir manav elindeki meyvelerin %20 sini %10 zararla, %30 unu %20 kârla ve kalan meyveleri de maliyetine satarsa, sonuçta yüzde kaç kâr eder? A) 4 B) C) 10 D) 1 E) 0 6. Bir mağaza elindeki mallarda %30 indirim uygulayınca, müşteri sayısında %40 artış olduğunu görüyor. Buna göre, mağazanın cirosundaki değişim aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) %10 azalır B) %6 azalır C) %2 azalır D) %4 artar E) %10 artar 3. Bir çiftçi elindeki yumurtaların %40 ını küçük oldukları için %10 zararla, kalan büyük yumurtaları da %0 kârla satarsa bu satıştan yüzde kaç kâr eder? A) 18 B) 20 C) 26 D) 30 E) 32 7. Bir kasap elindeki eti %20 kârla satmaktadır. Bir süre sonra kullandığı terazinin %2 daha ağır gösterdiğini fark ediyor. (Örneğin; 4 kg ı, kg gösteriyor.) Buna göre, bu süre içinde kasabın kârı yüzde kaç olmuştur? A) 2 B) 30 C) 3 D) 40 E) 0 4. Bir kırtasiyeci, elindeki kalemlerin 2 ini %40 kârla satıyor. Kalan kalemleri yüzde kaç kârla satmalıdır ki toplam satışta %22 kâr etsin? A) 4 B) 10 C) 12 D) 18 E) 21 203 8. Bir malın etiket fiyatı, maliyetinin %120 sidir. Bu malın etiket fiyatında %10 indirim yapılınca 6 TL kâr elde edilirse, ilk etiket fiyatı kaç TL kâr getirmiştir? A) 9 B) 1 C) 24 D) 30 E) 36

KÂR - ZARAR PROBLEMLERİ Test -4 9. Satış (TL) 11. Fiyat (TL) :Alış :Satış 40 30 20 K L M 60 0 40 2 20 30 0 Alış (TL) Yukarıdaki grafik 3 farklı ürünün alış - satış fiyatlarını göstermektedir. Bir satıcı 10 tane K, 70 tane L, 60 tane M ürününden satarsa kâr - zarar durumu nasıl olur? A B Ürün Yukarıdaki grafik A ve B ürünlerinin alış ve satış fiyatlarını göstermektedir. A ve B ürünlerinden toplam 1200 tane satış yapan satıcı, bu satışlar sonucunda 1000 TL kâr elde etmiştir. A) 700 TL zarar B) 300 TL zarar Buna göre, kaç adet A ürünü satmıştır? C) 200 TL zarar D) Ne kâr, ne zarar A) 1000 B) 900 C) 70 E) 1100 TL kâr D) 600 E) 40 10. Satış (TL) 12. Kâr (TL) (3x) A (x+40) Alış (TL) A marka ürünün alış - satış grafiği yukarıdaki gibidir. 30 adet A malı satan satıcı 2400 TL kâr ettiğine göre, A malının satış fiyatı kaç TL dir? A) 160 B) 170 C) 180 D) 200 E) 210 1 X Y 40 100 Alış (TL) Yukarıdaki grafik X ve Y ürünlerinin alış - kâr miktarlarını TL cinsinden göstermektedir. Buna göre, 100 adet X, 60 adet Y ürünü satan satıcının kâr oranı yüzde kaçtır? A) 18 B) 20 C) 24 D) 2 E) 30 1 A 2 A 3 C 4 B E 6 C 7 E 8 B 9 E 10 C 11 B 12 A 204