Karsinoid Tümörler ve Karsinoid Sendrom (Nöroendokrin Tümörler) Doç. Dr. Abdullah BÖYÜK



Benzer belgeler
Karsinoid Tümörler ve Karsinoid Sendrom (Nöroendokrin Tümörler)

LENFOMA NEDİR? Lenfoma lenf dokusunun kötü huylu tümörüne verilen genel bir isimdir.

Dev Karaciğer Metastazlı Gastrointestinal Stromal Tümör Olgusu ve Cerrahi Tedavi Serüveni

29 yaşında erkek aktif şikayeti yok. sağ sürrenal lojda yaklaşık 3 cm lik solid kitlesel lezyon saptanması. üzerine hasta polikliniğimize başvurdu

ö ö ö İ İ Ş Ş ö ö ö ö ö Ç ö Ö ö

Akciğer kanserinde radyolojik bulgular, değerlendirme. Dr. Canan Akman İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı

Ödem, hiperemi, konjesyon. Doç. Dr. Halil Kıyıcı 2015

Akciğer Kanserinde Tanı Yöntemleri

Göğüs Cerrahisi Alkın Yazıcıoğlu. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine

Tarihçe. Nükleer Tıp Nedir?

HİPOFARİNKS KANSERİ DR. FATİH ÖKTEM

AKCİĞERİN NÖROENDOKRİN TÜMÖRLERİ. Doç. Dr. Mutlu DEMİRAY Bursa Medical Park Hastanesi

İnsidental Adrenal Kitlelerinde ve Adrenal Metastazlarda Güncel Değerlendirme ve Cerrahi Girişim Kararı

Santral Disseksiyon. Dr. İbrahim Ali ÖZEMİR. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği

Sunum Planı. Tanım Epidemiyoloji Etiyoloji ve patogenez Klinik Tanı Tedavi

İNTERAKTİF VAKA TARTIŞMASI

GASTROENTEROPANKREATİK NÖROENDOKRİN TÜMÖRLERİN KLİNİKOPATOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

KOLOREKTAL KANSER. Prof. Dr. Ömer ŞENTÜRK

Karsinoid Tümörler Giriş Sınıflandırma: Göğüs Cer rahisi rahisi Göğüs Cer Klinik:

D VİTAMİNİ TARİHSEL BAKI D vitamini miktarına göre değişir. öğünde uskumru yesek de, böbrekler her

NÖROENDOKRİN TÜMÖRLERDE LOKAL TEDAVİLER VE HASTA SEÇİMİ


İ İ İ





Ö





İ İ Ö Ö







ç ış ı ı ı ı ı ı ı ıı ı çı ı ı ı ı ığı ı ğ ı ı ı ıı ı ı ı



Ş Ç İ İ İ Ç Ş







Ç Ö Ş Ş Ç Ü Ş Ş Ö Ü


İ İ








Ç Ç Ş Ö

Ö Ç Ö



















ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ










Gastraintestinal Sistem İnteraktif Vaka Sunumları: Mide Olguları Doç. Dr Hasan Şenol COŞKUN

Adrenal kitlelerde yönetsel sorunlar

Akut Karın Ağrısı. Emin Ünüvar. İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı.

SİNDİRİM SİSTEMİ KANSERLERİNDE ONKOLOJİK TEDAVİ. Prof. Dr. Evin Büyükünal Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları. ABD Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı

TESTİS KANSERİNDE TÜMÖR MARKERLARI Tanı, Tedavi ve Takipteki Yeri. Dr. Mert BAŞARAN İ.Ü. ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ

KULLANMA TALĐMATI. ENDOFALK klasik toz saşe Ağızdan alınır.

KAFA TRAVMASI VE RADYOLOJİ KRANİOSEREBRAL TRAVMALI HASTALARDA NÖROGÖRÜNTÜLEMENİN TANI, TEDAVİ VE PROGNOZA KATKISI

Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi. 01 Kasım 2010 Pazartesi

GERM HÜCRELİ TÜMÖRLER İnteraktif Olgu Sunumu Dr BENGÜ DEMİRAĞ

Akdeniz Anemisi; Cooley s Anemisi; Talasemi Majör; Talasemi Minör;

KULLANMA TALİMATI. 35, 50 ve 100 gramlık alüminyum tüplerde, uygulayıcısı ve kullanma talimatı ile birlikte karton kutuda kullanıma sunulmaktadır.

Transkript:

Karsinoid Tümörler ve Karsinoid Sendrom (Nöroendokrin Tümörler) Doç. Dr. Abdullah BÖYÜK

Nöroendokrin tümörler; gastroenterik, hepatopankreatikobiliyer, bronkopulmoner ve ürogenital sistem epitelindeki endokrin hücrelerinden kaynaklanır.

Bu tümörler ilk olarak 1888 de Lubarsch tarafından tanımlanmıştır. 1907 de Oberndorfer, malign potansiyeli olmadığı ve karsinoma benzer görünüm anlamında KARSİNOİD terimini kullanmıştır Son zamanlarda Nöroendokrin tümör terimi

Nöroendokrin sistemin enterokromafin veya Kulchitsky hücreleri denilen hücrelerinden gelişirler. Bu hücreler gastrointestinal sistem(gis) (özofagus hariç), ürogenital trakt ve bronş epitelinde yaygın olarak bulunurlar

Çok çeşitli organlarda olabilen karsinoid tümörler en sık GİS (%80), akciğer ve bronşlar (%10) da görülür. Diğerleri (%10 timus, over, testis, böbrek, pankreas, meme vs.)

Karsinoid tümörler değişken malign potansiyele sahiptirler. Tümörlerin malign potansiyelleri Tümörün çapı Damar invazyonu Perinöral invazyon Mitotik İndeks Ki 67 indekslerine göre belirlenir.

NET ler sıklık sırasına göre ince bağırsak (%29), rektum (%14), kolon (%8), mide (%5) ve apendikste (%5) görülür. İleal karsinoidlerin %35 i metastaz yaparken apendikstekilerin %3 ü metastaz yapar. < 1cm karsinoidler (GİT karsinoidlerinin %75 idir) in %2 si metastaz yapar. 1-2 cm olanların %50 si metastaz yapar. >2cm olanların %80-90 ı metastaz yapar. En sık metastaz yerleri : Lenf nodları, karaciğer, kemik(daha seyrek) İb. karsinoidlerinde multisentrisite %20-30 dur.

KLİNİK BULGULAR Karın ağrısı (%57) İshal (%55) Kilo kaybı (%22) Bağırsak tıkanması (%11) Halsizlik (%10) GİS kanama (%7) Kitle (%2)

Nöroendokrin tümörler (NET) özgül olmayan klinik bulguların dışında tümörlerin aşırı hormon üretimi ile igili kinik tablo ve sendromlar ortaya çıkabilir. (Tablo) En sık görülenler Karsinoid Sendrom ve Zollinger Ellison Sendromu dur. NET lerin % 60-70 inde klinik bulgu oluşturan hormon fonsiyonu yoktur.

TANI Fonksiyonel veya nonfonksiyonel NET lerin tanı ve izleminde; serum ve idrardaki tümör belirteçleri kullanılır. Bunlar özel beliteçler; serotonin ve serotonin yıkım ürünleri genel belirteçler ise kromogranin A dır. Serotonin ve metabolitleri (5-HT ve 5-HIAA) ve kromogranin A NET lerin tanı ve izleminde en yaygın kullanılan belirteçlerdir.

Görüntüleme Baryumlu Pasaj Grafileri Ultrasonografi Endoskopik Ultrasonografi Anjiografi BT ve MR Nükleer Görüntülemeler Somatostatin Reseptör Sintigrafisi (SRS): Tümörlerin çoğu somatostatin reseptörlerine sahiptir. MIBG (I131 metil iodo benzil quanidin) sintigrafisi: %60-70 de pozitiftir. PET Endoskopi

KARSİNOİD SENDROM Karsinoid sendrom, tümörden salgılanan biyokimyasal aktif maddelere bağlı olarak özellikle yüzde ve göğüs üst bölümünde kızarma (flushing), sulu ishal ve kramp şeklinde karın ağrısı, astmatik ataklar (bronkospazm) ile kendisini göstermektedir.

Serotonin sentezinin karaciğerin metabolize etme kapasitesini aştığı koşullarda (karaciğer metastazlarında) sentezlenen serotoninin karaciğere uğramadan direkt sistemik dolaşıma geçtiği durumlarda (over, retroperitoneal ve bronşiyal endokrin tümörlerde) kan ve idrarda serotonin metabolitlerinin düzeyi yükselir. Kanda dolaşan serotonine bağlı olarak beirtiler ortaya çıkar ve buna karsinoid sendrom denir.

Tanı için 24 saatlik idrarda artmış seratonin metaboliti olan 5-hidroksiindolasetik asit (5-HİAA) ve serum serotonin tayini önemlidir. En sık GİS karsinoid tümörlerinde (özellikle İb. karsinoidleri %10-20) görülür. Vazomotor, Kardiyak ve GİS belirtileri vardır. Karsinoid sendromlu hastaların çoğunda masif karaciğer metastazları vardır (Portal kan akımıyla). Ancak over ve retroperitoneal karsinoidler karaciğer metastazı yapmadan karsinoid sendrom oluşturabilir.

Karsinoid Sendromda Sık Semptom ve Bulgular: Cilltte Flushing (%80): Yüz, boyun ve üst ğöğüste Diyare(%76): Genellikle yemeklerden sonra görülen sulu diare atakları.dolaşımdaki artmış serotonin e bağlıdır. Kardiyak Lezyonlar (%41-70): Pulmoner Stenoz (%90), Triküspid Yetmezlik (%47), Triküspid Stenoz (%42) Astmatik ataklar: Genellikle flushing semptomları esnasında görülür. Serotonin ve bradikinin sorumludur. Malabsorbsiyon ve Pellegra (3D:Dermatit,Diyare,Demans): Arasıra görülürler. Diyetteki bol triptofana bağlı olduğu düşünülmektedir.

Tedavi tümörün çıkarılması Karaciğerdeki metastazlar için karaciğer rezeksiyonu uygulanırsa semptomlarda gerileme görülür. Rezeksiyon yapılamıyorsa hepatik arter embolizasyonu veya ligasyonu uygulanabilir Somatostatin ve analogları Octerotide diyare ve flushingin düzelmesini sağlar. Streptozosin ve 5-FU, doxorubicyn kombinasyonlarıyla sitostatik tedavi

GİS NET Tedavi Algoritması TM. LOKALİZASYONU TM. BOYUTU 2 cm TM. BOYUTU > 2cm Mide Tip 1 ve2 Gözlem veya endoskopik Endoskopik veya cerrahi rezeksiyon rezeksiyon Mide Tip 3 Total gastrektomi Total gastrektomi İnce Barsak(İB) Mezenter ile İB rezeksiyonu Mezenter ile İB rezeksiyonu Apendiks Apendektomi, Mezenter sağ hemikollektomi invazyonu var ise sağ hemikollektomi varsa Kolon Kolon rezeksiyonu (Mezosu Kolon rezeksiyonu (Mezosu ile) ile) Rektum Lokal eksizyon Aşağı anterior rezeksiyon veya Miles operasyonu(abdominoperine al rezeksiyon)