BİREYİ TANIMA HİZMETLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİREYİ TANIMA HİZMETLERİ"

Transkript

1 BİREYİ TANIMA HİZMETLERİ

2 BİREYİ TANIMANIN İŞLEVİ, İZLENEN YÖNTEM VE YAKLAŞIMLAR Bireyler farklı özelliklere sahip oldukları gibi, aynı özelliklere de farklı derecelerde sahip olabilirler. Bireyi tanımak neden gereklidir? Bireyin kendini tanımasına ve gerçekçi bir benlik geliştirmesine yardımcı olmada, Karar verme sürecinde gerekli bilgileri sağlamak ve sağlıklı karar vermesine yardımcı olmada, Yetenek ve ilgileri doğrultusunda bireyleri akademik programlara ve mesleklere yönlendirmede,

3 BİREYİ TANIMANIN İŞLEVİ, İZLENEN YÖNTEM VE YAKLAŞIMLAR Bireyi tanımak neden gereklidir? (Devamı) Düzenlenecek eğitim programlarında bireyleri ayırmada ve sınıflandırmada, İşe uygun bireyleri seçmede ve bu yolla iş verimini artırmada (insan kaynakları alanında), Bireylerin problemlerine uygun yardım hizmetini kararlaştırmak veya teşhis koymak ve tedavi hizmetini kararlaştırmak için.

4 Bireyi Tanıma Sürecine İlişkin Bazı İlkeler Bireyi tanıma teknikleri arasında her durumda kullanılabilecek en iyi bir teknik yoktur. Bireyleri tüm bireysel nitelikleriyle eksiksiz şekilde tanımak mümkün olmadığı gibi, gerekli de değildir. Psikolojik danışmanlar bireyi tanıma hizmetlerini sunarlarken psikolojik yardım ve bireyi tanıma hizmeti birlikte ilerlemelidir. Önce çeşitli tekniklerle bireyi iyice tanıyıp ondan sonra yardım sunmak gibi bir sıralama izlemek gerekli değildir.

5 Bireyi Tanıma Sürecine İlişkin Bazı İlkeler Çeşitli bireyi tanıma tekniklerinden elde edilen bilgiler, en iyi olduğu varsayılan tek bir araçtan elde edilen bilgiden daha zengindir. Okul psikolojik danışmanlığında, tüm öğrenciler hakkında bireyi tanıma teknikleri yoluyla bilgi toplamak gerekli değildir. Bir bireyi tanıma tekniğini kullanmanın bireyi tanıdıktan sonra ulaşılacak bir amacı olmalıdır ve bu amaca ulaşıldığı zaman bireyi tanıma tekniğini kullanmanın bir anlamı vardır. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİNİ KULLANMAK BİR AMAÇ DEĞİL ARAÇTIR!

6 BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ Yetenek (Zekâ) Kişilik Otobiyografi Anket Başarı PSİKOLOJİK TESTLER TEST DIŞI TEKNİKLER Görüşme İlgi Tutum Sosyometri Gözlem

7 PSİKOLOJİK TESTLER Bireylerin herhangi bir niteliğini ölçme amacıyla, nitelikler evrenini temsil edecek şekilde seçilmiş standart uyarıcılar takımıdır.

8 BAZI TEST TÜRLERİ VE AMAÇLARI YETENEK TESTLERİ: Sınıflandırma, eğitsel yönlendirme vb. BAŞARI TESTLERİ: Bireylerin bir akademik alanda yeterliklerini belirlemek. İLGİ TESTLERİ: Mesleki psikolojik danışmanlık. KİŞİLİK TESTLERİ: Bireyin benlik algılarını, uyum düzeylerini belirlemek, psikolojik danışmaya yönelik ihtiyaçlarının belirlenmesi, personel seçimi vb. TUTUM TESTLERİ: Tutum ve değerleri belirlemek ve bunları etkileyen çevresel faktörleri tanımak ve sosyolojik amaçlar için kullanılır.

9 TEST DIŞI TEKNİKLER KENDİNİ ANLATMA TEKNİKLERİ Görüşme Anket Problem Tarama Envanterleri Otobiyografi GÖZLEMSEL TEKNİKLER Gözlem Vaka Kaydı (Anektod) Sosyometri Kim Bu Tekniği

10 GÖRÜŞME Görüşme; kendini anlatma tekniklerinden biridir. Görüşmenin Tanımı: belli bir amaçla yüz yüze gelen iki veya daha fazla kişinin sözel veya sözel olmayan davranış ve teknikler kullanarak yaptıkları etkileşim sürecidir. Görüşmeler bilgi toplamak, bilgi vermek, kişisel yardım veya davranış değişikliğinin gerçekleştirmek gibi amaca yönelik olabilir.

11 İZLENECEK İŞLEM YOLUNA GÖRE GÖRÜŞMELER İzlenecek işlem yoluna göre görüşme 2 türde incelenir: 1-Yapıtlı görüşme 2-Yapıtsız görüşme

12 YAPITLI (YAPILANDIRILMIŞ) GÖRÜŞME Yapıtlı görüşme de;soruları ve uygulanması önceden düşünülerek hazırlanmış ve standart işlem yollarına bağlı kalınarak uygulanan bir görüşme türüdür. Görüşmeci;önceden hazırlanan açıklamalara aynen uymak, görüşme sırasında belli işleri sıra ile yapmak ve kaydetmek zorundadır. Görüşme kayıt formu kullanılır.

13 YAPITSIZ (YAPILANDIRILMAMIŞ) GÖRÜŞME Yapıtsız görüşme kural ve işlem yolları daha esnek olan doğal bir görüşme türüdür. Görüşmeci soruları sorarken belli bir şekle ve sıraya uymak zorunda değildir. Yapıtsız görüşmeye serbest görüşme de denir. Görüşmecinin becerisi ön plandadır, objektifliğin bozulması ihtimali daha yüksektir. Standart değildir, kişiden kişiye farklı yönlere gidebilir. Bireysel bilgi almada zengin bilgiler sağlar.

14 GÖRÜŞME SONUÇLARININ KAYDEDİLMESİ Görüşmenin kaydedilmesi,verilerin toplanması yönünden önem taşır. Psikolojik ve klinik görüşmelerin kayıtları kişisel nitelik taşıdığını için gizli tutulması gerekir. Görüşme sonuçları duruma göre;görüşme sırasında yalnızca ses kaydı veya kamera ile görüntülü kayıt alınabilir ya da terapist görüşme sonunda alacağı kısa notlarla yetinir.

15 ANKET Anket kendini anlatma tekniklerindendir. Anket bireyin kendisi veya görüşleri hakkındaki sorulara çoğunlukla seçenekler arasından kendine uygun olanı işaretleyerek ya da zaman zaman yazarak cevap verdiği bir veri toplama aracıdır. Tanım: Anket belirli bir konuda bireylerin kişisel görüş, davranış ve eğilimlerini saptama amacı ile düzenlenmiş bir soru gurubudur. Anket ekonomikliği ve işlevselliği nedeniyle en sık kullanılan bilgi toplama araçlarındandır.

16 ANKETLE BİLGİ TOPLAMANIN OLUMLU YÖNLERİ Anket ile geniş bir kitleye ulaşmak mümkündür. Veri toplamanın maliyeti düşüktür. Dış geçerliği yüksektir. Anket soruları yazılı olduğundan kişiler verdikleri cevaplar üzerinde rahatlıkla düşünebilir, gerekirse değiştirebilirler. Anketteki sorular kapalı uçlu ise verilerin analizi kolaydır, gerekirse güvenirlik hesaplamaları bile yapılabilir.

17 ANKETLERDE SORU TÜRLERİ Anket sorularında, önceden tanımlanmış doğru bir cevap yoktur. Amaç bireyin bir konudaki bilgisini ölçmek değil, anketin amacı doğrultusunda birey hakkında bilgi edinmektir. Kapalı uçlu sorular: Belirli sayıda seçenekle sınırlıdır. Açık uçlu sorular: Seçenek yoktur, doğrudan cevap yazılır. Kapalı-açık uçlu karışımı sorular: Seçeneklerin ardından uygulanan kişinin seçenekler arasında olmayan bir bilgiyi ekleyebileceği diğer kısmı bulunur.

18 ANKETLERDE SORU TÜRLERİ Bağlantılı sorular: Cevabınız evet ise Derecelendirmeli sorular: Aslında kapalı uçlu sorudurlar, ancak seçenekler azdan çoğa ya da çoktan aza doğru sıralıdır.

19 PROBLEM TARAMA ENVANTERLERİ Bireyi tanıma tekniklerinden kendini anlatma teknikleri altına girer. Problem tarama envanterleri bireylerin belli başlı üzüntülerini, ihtiyaçlarını, sağlık, bedensel gelişimi, okul, ev, aile, meslek, gelecek vb. gibi alanlarla ilgili problemlerini saptamayı amaçlar. Sonuçları iki türlü değerlendirilebilir: Doğrudan bireye yardım Grubun ortak sorun ve ihtiyaçlarını belirleme ve müdahale etme

20 PROBLEM TARAMA ENVANTERLERİ Problem tarama envanterlerinde çeşitli alanlara ait problem cümleleri verilir ve birey o problem kendisinde var ise verilen boşluğa işaret koyar, yok ise boş bırakır. Diğer bir deyişle problem tarama envanteri bir işaretleme listesi (check list) dir. Sonuçları iki türlü değerlendirilebilir: Doğrudan bireye yardım Grubun ortak sorun ve ihtiyaçlarını belirleme ve müdahale etme

21 OTOBİYOGRAFİ Kendini anlatma tekniklerindendir. Kişinin yaşam öyküsünü yazması istenir: Serbest yazım Planlı yazım Uygulanması ve hazırlanması en kolay, değerlendirmesi ise oldukça zor bir tekniktir.

22 OTOBİYOGRAFİ Otobiyografi sonuçları değerlendirilirken aşağıdaki noktalar dikkat edilir: Bireyin yansıttığı genel izlenim Öyküde yer verilmeyen olay ve kişiler Yaşam öyküsünün uzunluğu Anlatımdaki özen ve tutum Öykünün genelindeki tutarsızlıklar

23 GÖZLEM Gözlemsel teknikler altında yer alır. Belirli bir amaç için bir nesne, olay veya ilişkinin, doğal koşullarda kendiliğinden belirdiği sırada ya da bilinçli ve planlı olarak hazırlanan deney koşullarında sistematik olarak incelenmesidir. Gözlemde neyin, neden, ne zaman, hangi koşullarda, nelerden yararlanılarak gözleneceği amaçlı bir plana dayalıdır.

24 GÖZLEM TÜRLERİ DENETİMLİ-DENETİMSİZ GÖZLEM KATILIMLI-KATILIMSIZ GÖZLEM

25 DERECELENDİRME ÖLÇEKLERİ Gözlemsel teknikler arasında yer alır. Testlerle aynı niteliklere sahiptir, ancak kişinin kendisi tarafından değil, bir değerlendirici tarafından doldurulur. Ürünlerin değerlendirilmesinde, Süreç ve işlem yollarının değerlendirilmesinde, Kişilik ve tutumların değerlendirilmesinde kullanılabilir.

26 DERECELENDİRME ÖLÇEKLERİ Derecelendirme ölçeklerine bazı hatalar karışabilir: Genelleme hatası Kişisel yanlılık hatası Mantık hatası Gözlem yetersizliği hatası

27 VAKA KAYDI (ANEKTOD) Gözlemsel teknikler arasında yer alır. Kişiye ilişkin gözlenen bir olayın bir form kullanarak kayıt altına alınmasıdır. Psikolojik danışmanların, özellikle de öğretmen ve yöneticilerin zaman zaman tanık oldukları ve önemli gördükleri öğrenci davranışlarını sürekli olarak, objektif ve ayrıntılı şekilde kaydedip saklamaları yoluyla işleyen bir tekniktir. Vaka kayıtları bireylerin doğal ortamlarında gözlenen gerçek davranışlarını içermesi nedeniyle önemli bilgiler sağlar.

28 VAKA KAYDI (ANEKTOD) Gözlem planlı ve hangi davranışın ne zaman ne süre gözleneceği önceden belirlenmişken, vaka kaydında önceden bir gözlem yapma amacı yoktur. Tipik olmayan dikkat çeken davranış kendiliğinden gözlendiği zaman kayıt altına alınır. Bir öğrencinin tipik olmayan davranışları hakkında sürekli tutulan vaka kayıtları, o bireyin davranışlarını anlama ve açıklamada önemli rol oynar.

29

30 VAKA KAYDI (ANEKTOD) Gözlenen davranışlar Vaka Kaydı Formu na aktarılırken bireyin davranışları kısa, öz ve önemli kısımlarını yansıtacak şekilde kaydedilmelidir. Vaka kaydı formları genellikle öğretmenlerin ulaşabilecekleri bir yere konulur (öğretmenler odası gibi) ve vaka kaydı formlarının içine konabileceği kapalı ve psikolojik danışman dışında kimsenin açamayacağı bir kutuda toplanır.

31 SOSYOMETRİ Gözlemsel tekniklerdendir. Tanımı sözcüğün kökeninde gizlidir. Sosyo kökü sosyal ilişkilere, metri kökü ise ölçüm yapmaya işaret eder. Bir grup içerisindeki sosyal ilişkileri ortaya çıkarmayı amaçlar. Bireyin sosyalleşme düzeyi, arkadaş ilişkileri hakkında; bir grubun genel dinamikleri hakkında bilgi sağlar.

32 SOSYOMETRİ Öğrencilerden önceden belirlenmiş bir ölçüte göre gruptaki diğer bireylerden tercih ettiklerini belirtmesi istenir. Sinemaya gitmek istediğim arkadaşlarım Birlikte proje yapmak istediğim arkadaşlarım Aynı sırada oturmak istediğim arkadaşlarım vb. Sonuçlar incelenir bir çetele tutulur. Bu çetele aracılığıyla sınıf içi ilişkileri gösteren bir grafik olan SOSYOGRAM çizilir.

33 SOSYOGRAM

34 SOSYOGRAMDA GÖZLENEN TİPLER Liderler Yalnızlar Reddedilenler İkili gruplar Klikler Zincirsel ilişkiler

35 SOSYOMETRİ UYGULARKEN DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR Sosyometri birbirini tanıyacak kadar bir arada olmuş gruplara uygulanabilir Sosyometri sonuçları öğrencilerle paylaşılmamalı, tüm öğretmenlere duyurulmamalı, sadece gerekirse sınıf rehber öğretmeniyle paylaşılmalıdır. İlişkilerin doğası değişken olduğundan belirli aralıklarla tekrarlanmalıdır. Yalnızca verilen ölçütle sınırlı olduğu unutulmamalıdır.

36 KİM BU TEKNİĞİ Gözlemsel teknikler grubunda yer alır. Sosyometrik bir tekniktir, yani grup içerisindeki sosyal ilişkileri belirlemenin başka bir yoludur. Bir gruptaki bireylerin diğerlerini nasıl tanımladıklarını ortaya koymayı amaçlar. Bireylere kişilik özelliği ya da davranışları tanımlayan bir dizi tanımlamalar verilir ve bu tanımlamaya grupta kimin uygun olduğunu karşısına yazması istenir.

37 KİM BU TEKNİĞİ Böylece bireyin başkalarının gözünden nasıl tanımlandığı bilgisine ulaşılır ve bireyin kendi algısıyla karşılaştırılması olanağı elde edilir. Örnek betimsel ifadeler: Heyecanlı ve telaşlıdır. Daima neşelidir. Başkalarına yardım etmeyi sever. Arkadaşlarına çoğu kez soğuk davranır.

38 BİREYSEL BİLGİLERİN SAKLANMASI Bireye ilişkin toplanan bilgiler, bireyin yararına kullanılmayacağı sürece üçüncü kişilerle paylaşılmaz. Ancak öğrencinin yararında da olsa bireysel bilgilerin paylaşılması gerektiğinde farklı gizlilik dereceleri vardır: Özlük bilgileri: Açık bilgilerdir. Genel bilgiler: Anne baba eğitimi, ilgileri, hobileri vb. bilgiler profesyonel meslek elemanlarına açıklanabilir Kişiye özgü bilgiler: Başarı sırası, sınıf içindeki ilişkileri, öğretmenin öğrenciye ilişkin tavsiyeleri vb. bireyin ve velisinin izni olmadan kimseyle paylaşılmaz. Kişisel bilgiler: Bireye ait psikolojik danışma kayıtları, psikolojik test sonuçları vb. gizlilik düzeyi en yüksek bilgilerdir, hiçbir şekilde aynen paylaşılmaz. Gerektiği kadar bilgi özetlenir.

BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİNİN SINIFLANDIRILMASI

BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİNİN SINIFLANDIRILMASI Ünite 13 BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİNİN SINIFLANDIRILMASI Öğr. Gör. Hatice Elif ALTUNTAŞLI Kendini Anlatma Teknikleri Şunlardır: 1) Görüşme 2) Anket 3) Envanter 4) Problem tarama listeleri 5) Otobiyografi

Detaylı

7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ. Abdullah ATLİ

7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ. Abdullah ATLİ 7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ Abdullah ATLİ Bireyi tanıma teknikleri neden gereklidir Rehberlik Hizmetlerinin en nihai amacı bireyin kendini gerçekleştirmesidir. Bireyin kendini gerçekleştirebilmesi için

Detaylı

Prof. Dr. Serap NAZLI. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ Test Dışı Teknikler

Prof. Dr. Serap NAZLI. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ Test Dışı Teknikler Prof. Dr. Serap NAZLI BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ Test Dışı Teknikler Test Dışı Teknikler Test dışı tekniklere neden ihtiyaç duyulmuştur? Test dışı teknikler, bireyin kendisi hakkındaki ve başkalarının birey

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-I. Doç. Dr. Günseli GİRGİN

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-I. Doç. Dr. Günseli GİRGİN İÇİNDEKİLER BÖLÜM-I Doç. Dr. Günseli GİRGİN ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMLERİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK... 1 Giriş... 2 Çağdaş Eğitimde Öğrenci Kişilik Hizmetlerinin Yeri... 2 Psikolojik Danışma

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III ŞEKİLLER LİSTESİ. VIII ÇİZELGELER LİSTESİ.. IX EKLER LİSTESİ... IX BÖLÜM I. ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK..

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III ŞEKİLLER LİSTESİ. VIII ÇİZELGELER LİSTESİ.. IX EKLER LİSTESİ... IX BÖLÜM I. ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK.. İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ.... III ŞEKİLLER LİSTESİ. VIII ÇİZELGELER LİSTESİ.. IX EKLER LİSTESİ... IX BÖLÜM I. ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK.. 11 Rehberliğin Amacı... 13 Psikolojik Danışma Ve Rehberlik

Detaylı

Prof. Dr. Serap NAZLI. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ-Testler

Prof. Dr. Serap NAZLI. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ-Testler Prof. Dr. Serap NAZLI BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ-Testler PDR de bireyi tanımanın amacı öğrencinin kendisini tanımasına yardımcı olmaktır. NEDEN???? Bireyin hangi yönleri???? Bireylerin Tanınması Gereken

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİNİN YERİ VE ÖNEMİ BÖLÜM 2 EĞİTİM SÜRECİNDE REHBERLİK HİZMETLERİ

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİNİN YERİ VE ÖNEMİ BÖLÜM 2 EĞİTİM SÜRECİNDE REHBERLİK HİZMETLERİ İÇİNDEKİLER ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİNİN YERİ VE ÖNEMİ BÖLÜM 1 Çağdaş Anlayışa Göre Eğitim...3 Eğitimin Amaçları...3 İşlevi....4 Okulun Yapısı...4 Öğrenci Kişilik Hizmetleri (Ö.K.H.)....5

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik RPD 201 Not V Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Bireyi Tanıma ve Tanıma Teknikleri *Kendilerine özgü birer varlık olan bireyler, gerek doğuştan

Detaylı

2.c. Başkalarının Görüşlerine Dayalı Teknikler

2.c. Başkalarının Görüşlerine Dayalı Teknikler 2.c. Başkalarının Görüşlerine Dayalı Teknikler Sosyometri: Bireyin üyesi bulunduğu grup içinde sosyal statü ve durumunu saptamak, bir grupta karşılıklı kişisel ilişkileri ortaya çıkarmak için kullanılan

Detaylı

EĞİTSEL DEĞERLENDİRME SÜRECİ

EĞİTSEL DEĞERLENDİRME SÜRECİ EĞİTSEL SÜRECİ EĞİTSEL NEDİR? Özel Eğitimde Değerlendirme, genel olarak çocukla ilgili sorunların (Akademik, davranışsal ya da fiziksel) belirlenip incelenmesi ve bireyle ilgili eğitimsel kararlar alınması

Detaylı

VERİ TOPLMA ARAÇLARI

VERİ TOPLMA ARAÇLARI VERİ TOPLMA ARAÇLARI GÖZLEM GÖRÜŞME ANKET ANKET Anket, insanların yaşam koşullarını, davranışlarını, inançlarını veya tutumlarını betimlemeye yönelik bir dizi sorudan oluşan bir araştırma materyalidir.

Detaylı

Pedagojik Formasyon Eğitimi EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ

Pedagojik Formasyon Eğitimi EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ Pedagojik Formasyon Eitimi SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ Yrd. Doç. Dr. Fatih CAMADAN PROBLEM ALANLARINA GÖRE REHBERLİK HİZMETLERİ 1. EĞİTSEL REHBERLİK 2. MESLEKİ REHBERLİK 3. KİŞİSEL SOSYAL

Detaylı

Bireyi Tanımanın Amacı: Bireyi Tanımanın Amacı: BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ. Yrd. Doç. Dr. Suat ÇELİK. Bireyi Tanıma Teknikleri

Bireyi Tanımanın Amacı: Bireyi Tanımanın Amacı: BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ. Yrd. Doç. Dr. Suat ÇELİK. Bireyi Tanıma Teknikleri BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ Bireyi Tanımanın Amacı: Amacı İlkeleri Testleri Yrd. Doç. Dr. Suat ÇELİK bireyi tanıma hizmetlerinin ilk amacı bireyi kendisine tanıtmaktır. Bireyler arası farklılıkları ortaya

Detaylı

GÖRÜŞME GÖRÜŞME GÖRÜŞME. Sanat vs Bilim? Görüşme Yapma Becerileri. Hangi Amaçlar için Kullanılır? (mülakat-interview)

GÖRÜŞME GÖRÜŞME GÖRÜŞME. Sanat vs Bilim? Görüşme Yapma Becerileri. Hangi Amaçlar için Kullanılır? (mülakat-interview) Görüşme Görüşme Türleri Görüşme Süreci (mülakat-interview) Nitel araştırmada en sık kullanılan veri veri toplama aracıdır. Amacı, bir bireyin iç dünyasına girmek ve onun bakış açısını anlamaktır. Odak

Detaylı

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK ANABİLİM DALI OKULLARDA GÖZLEM DERSİ YAPILACAK ETKİNLİKLER VE DEVAM

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK ANABİLİM DALI OKULLARDA GÖZLEM DERSİ YAPILACAK ETKİNLİKLER VE DEVAM KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK ANABİLİM DALI OKULLARDA GÖZLEM DERSİ YAPILACAK ETKİNLİKLER VE DEVAM ÇİZELGESİ Öğrenci Ad-Soyad: Sınıf: Uygulama Okulu: Yapılacak

Detaylı

-Kullanılan teknikler ve araçlar birlikte değerlendirilmelidir. Tek bir ölçme aracına göre değerlendirme yapmak doğru değildir.

-Kullanılan teknikler ve araçlar birlikte değerlendirilmelidir. Tek bir ölçme aracına göre değerlendirme yapmak doğru değildir. REHBERLİK (2) BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ Bireyi tanıma hizmetinin ilk ve en önemli amacı bireyi kendisine tanıtmaktır. Sadece rehberlik açısından değil, öğretimin etkili olması için de öğretmenin öğrencilerini

Detaylı

araştırma alanı Öğrenme Bellek Algı Heyecanlar PSİKOLOJİNİN ALANLARI Doç.Dr. Halil EKŞİ

araştırma alanı Öğrenme Bellek Algı Heyecanlar PSİKOLOJİNİN ALANLARI Doç.Dr. Halil EKŞİ PSİKOLOJİNİN ALANLARI Doç.Dr. Halil EKŞİ GELİŞİM PSİKOLOJİSİ Yaşa bağlı organizmadaki değişimleri inceler Çocuk psikolojisi Ergen Psikolojisi Yetişkin Psikolojisi Deneysel Psikoloji Temel psikolojik süreçler

Detaylı

BEM. Öğrencinin tüm hayatını temelden etkileyen öğrenme stillerini belirleyerek. Eğilimlerini belirleyerek. Öğrencinin kendini tanımasını sağlayarak

BEM. Öğrencinin tüm hayatını temelden etkileyen öğrenme stillerini belirleyerek. Eğilimlerini belirleyerek. Öğrencinin kendini tanımasını sağlayarak B E M Öğrencinin tüm hayatını temelden etkileyen öğrenme stillerini belirleyerek Eğilimlerini belirleyerek Öğrencinin kendini tanımasını sağlayarak Bireye uygun akademik programlara yönlendirerek Öğrencinin

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Yöntem Dr. Seher Yalçın 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın 1 YÖNTEM Araştırmanın Modeli Evren ve Örneklem Veriler ve Toplanması Verilerin Çözümü ve Yorumu 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın

Detaylı

Gözlem, bir bireyin diğer bir birey hakkında duyu organları ile bilgi edinme yoludur.

Gözlem, bir bireyin diğer bir birey hakkında duyu organları ile bilgi edinme yoludur. ÜNİTE 7 Okul öncesi eğitimler, çocukların fiziksel, bilişsel ve psikososyal olmak üzere tüm yönlerden bir bütün olarak gelişimlerine katkı sağlamaktadır. Okul öncesi eğitimde çocukların fiziksel, bilişsel,

Detaylı

Görüşme Türleri. Sohbet tarzı görüşme Görüşme formu yaklaşımı Standartlaştırılmış açık-uçlu görüşme Kapalı, kesin yanıtlı görüşme

Görüşme Türleri. Sohbet tarzı görüşme Görüşme formu yaklaşımı Standartlaştırılmış açık-uçlu görüşme Kapalı, kesin yanıtlı görüşme GÖRÜŞME Görüşme, önceden belirlenmiş bir amaç için yapılan, en az iki kişi arasında sürdürülen, soru sorma-yanıtlama sürecine dayalı, karşılıklı, etkileşimli, sürekli ve dinamik bir sözlü iletişim yoluyla

Detaylı

1.Hafta. Arş. Gör.Canan SOLA

1.Hafta. Arş. Gör.Canan SOLA 1.Hafta Arş. Gör.Canan SOLA csola@sakarya.edu.tr GÜNDEM Ölçme Değerlendirme Eğitsel Değerlendirme Tıbbi Tanılama ve Eğitsel Tanılama Modelleri Eğitsel Tanılama Süreci Arş.Gör.Dr.Canan SOLA DERSİN İLK ETKİNLİĞİ

Detaylı

BÖLÜM I ARAŞTIRMANIN DOĞASI

BÖLÜM I ARAŞTIRMANIN DOĞASI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...... V BÖLÜM I ARAŞTIRMANIN DOĞASI... 1 1.1. GERÇEĞİ ARAMA YOLLARI..... 1 1.1.1.Deneyim..... 2 1.1.2. Mantık... 2 1.1.3. Bilimsel Araştırma... 3 1.1.4. Yansıtma... 4 1.2. BİLGİ EDİNME

Detaylı

Araştırma Yöntem ve Teknikleri

Araştırma Yöntem ve Teknikleri Araştırma Yöntem ve Teknikleri Veri Kaynakları Verilerin Toplanmasında Kullanılan Teknikler Veri Kaynakları İnsanlar, araştırmalarda çoğu kez bilginin toplandığı kaynaktır. Bu çalışmalarda insanların çeşitli

Detaylı

I. YARIYIL Psikolojiye Giriş Fizyolojik Psikoloji Türkçe I: Yazılı Anlatım Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I Yabancı Dil I Bilgisayar I

I. YARIYIL Psikolojiye Giriş Fizyolojik Psikoloji Türkçe I: Yazılı Anlatım Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I Yabancı Dil I Bilgisayar I I. YARIYIL Psikolojiye Giriş Psikolojinin tanımı, psikoloji tarihi, psikolojinin alanları (sosyal psikoloji, klinik psikoloji, eğitim psikolojisi vs.), psikoloji kuramları (davranışcı kuramlar, bilişsel

Detaylı

BÖLÜM 1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR

BÖLÜM 1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR I. Öğretimde Ölçme ve Değerlendirmenin Gerekliliği... 2 II. Ölçme Kavramı... 3 1. Tanımı ve Unsurları... 3 2. Aşamaları... 3 2.1. Ölçülecek

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Okullarda Gözlem Dersi Programı. (PDR-OG Programı) Arş. Grv. Cemal KARADAȘ

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Okullarda Gözlem Dersi Programı. (PDR-OG Programı) Arş. Grv. Cemal KARADAȘ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Okullarda Gözlem Dersi Programı (PDR-OG Programı) Arş. Grv. Cemal KARADAȘ Malatya 2015 PDR-OG Programı İle İlgili Okul Psikolojik Danışmanı Adayı Görevleri

Detaylı

Okullarda Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlığın Doğuşu 8 Okul Psikolojik Danışmanlığının Genişlemesi 14 Yirmi Birinci Yüzyıl 19

Okullarda Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlığın Doğuşu 8 Okul Psikolojik Danışmanlığının Genişlemesi 14 Yirmi Birinci Yüzyıl 19 İçindekiler 1 Okul Psikolojik Danışmanlığı Mesleği 1 Bir Meslek Olarak Psikolojik Danışmanlık 2 Tarihsel Geçmiş 3 Kimlik 5 Okul Psikolojik Danışmanlığının Gelişimi 6 Okullarda Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlığın

Detaylı

SINIF REHBERLİK PLANLARI

SINIF REHBERLİK PLANLARI 2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SINIF REHBERLİK PLANLARI 7.SINIF REHBERLİK PLANI Sınıf Rehber Öğretmeninin Görevleri Madde 51 - *Sınıf rehber öğretmeni aşağıdaki görevleri yapar a) Okulun rehberlik ve psikolojik

Detaylı

Ders 9 Hastanelerde Veri Toplama Yöntemleri

Ders 9 Hastanelerde Veri Toplama Yöntemleri Ders 9 Hastanelerde Veri Toplama Yöntemleri İstatistik Nedir? İstatistik; veri olarak ifade edilir. Sayılabilen her bilgi veridir. İstatistik; verilerin toplanması, düzenlenmesi, analiz edilmesi ve yorumlanmasıdır.

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI PDR Bülteni 2017-2018 Sayı: 07 YÖNDER OKULLARI 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI Yönder Okulları

Detaylı

Veri Toplama Teknikleri

Veri Toplama Teknikleri A. Gözlem Yoluyla Veri Toplama Teknikleri B. Soruşturma Yoluyla Nicel Veri Toplama Teknikleri Yazılı Soruşturma Tekniği Anket, Başarı Testi Yapılandırılmış Gözlem Önceden hazırlanmış göstergeler ve semboller

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM DANIŞMANLIĞIN TANIMI VE TARİHÇESİ 2. BÖLÜM DANIŞMANLARIN İŞLEVLERİ VE ÇALIŞMA ALANLARI

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM DANIŞMANLIĞIN TANIMI VE TARİHÇESİ 2. BÖLÜM DANIŞMANLARIN İŞLEVLERİ VE ÇALIŞMA ALANLARI İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM DANIŞMANLIĞIN TANIMI VE TARİHÇESİ I. DANIŞMANLIĞIN TANIMI VE TARİHÇESİNE GİRİŞ... 3 A. Danışmanlığın Tanımı... 4 B. Rehberliğin Tanımı... 4 C. Psikoterapinin Tanımı... 5 D. Danışmanlık...

Detaylı

3. OKULLARDA REHBERLİK SERVİSLERİ HİZMETLER. Abdullah ATLİ

3. OKULLARDA REHBERLİK SERVİSLERİ HİZMETLER. Abdullah ATLİ 3. OKULLARDA REHBERLİK SERVİSLERİ HİZMETLER Abdullah ATLİ Okullardaki rehberlik hizmetleri, öğrenciyi merkez alan bir anlayışla ve öğrencinin bütün yönlerinin gelişimini ve kendini gerçekleştirmesini amaçlayan

Detaylı

EVREN VE ÖRNEKLEM. EVREN Araştırma Bulgularının genellenmesi hedeflenen, veri toplamaya esas büyük kitle.

EVREN VE ÖRNEKLEM. EVREN Araştırma Bulgularının genellenmesi hedeflenen, veri toplamaya esas büyük kitle. EVREN VE ÖRNEKLEM EVREN Araştırma Bulgularının genellenmesi hedeflenen, veri toplamaya esas büyük kitle. ÖRNEKLEM Evrenden çeşitli tekniklerle seçilen, evrenin özelliklerini taşıması istenilen, verilerin

Detaylı

KPSS/1-EB-CÖ/ Bir öğretim programında hedefler ve kazanımlara yer verilmesinin en önemli amacı aşağıdakilerden hangisidir?

KPSS/1-EB-CÖ/ Bir öğretim programında hedefler ve kazanımlara yer verilmesinin en önemli amacı aşağıdakilerden hangisidir? 82. Belgin öğretmen öğrencilerinden, Nasıl bir okul düşlerdiniz? sorusuna karşılık olarak özgün ve yaratıcı fikir, öneri ve değerlendirmeleri açıkça ve akıllarına ilk geldiği şekilde söylemelerini ister.

Detaylı

Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışma servisince tutulan dosyaların, formların; okul rehberlik hizmetleri mevzuatının incelenerek raporlaştırılması.

Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışma servisince tutulan dosyaların, formların; okul rehberlik hizmetleri mevzuatının incelenerek raporlaştırılması. PDR 213 Okullarda Gözlem Dersi Güz Yarı Yılı Etkinlik Planı Çalışma Konuları Formu Etkinlik Konuları Etkinliğin İçeriği Okul Psikolojik Danışmanının İmzası 1 Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisini

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amacı Nedir?

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amacı Nedir? Rehberlik Nedir? Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri; bireyin kendini tanıması, anlaması, sahip olduğu gizil güçleri keşfetmesi, geliştirmesi ve bulunduğu topluma aktif uyum sağlayarak kendini gerçekleştirmesi

Detaylı

Toplanması - Görüşme. Araştırmanın Raporu Yöntem - Verilerin. Sözlü iletişim yoluyla veri toplama tekniğidir.

Toplanması - Görüşme. Araştırmanın Raporu Yöntem - Verilerin. Sözlü iletişim yoluyla veri toplama tekniğidir. Toplanması - Görüşme Sözlü iletişim yoluyla veri toplama tekniğidir. Çoğunlukla yüzyüze yapılsa da telefonla veya canlı görüntü aktarıcılarla da yapılabilir. Üç temel amacı vardır: İşbirliği sağlamak veya

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Yöntem Dr. Seher Yalçın 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın 1 YÖNTEM Araştırmanın Modeli Evren ve Örneklem Veriler ve Toplanması Verilerin Çözümü ve Yorumu 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın

Detaylı

DEĞERLENDİRME ARASINDAKİ İLİŞKİLER... 1

DEĞERLENDİRME ARASINDAKİ İLİŞKİLER... 1 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... xxii BÖLÜM 1 - ÖĞRENME, ÖĞRETİM VE DEĞERLENDİRME ARASINDAKİ İLİŞKİLER... 1 EĞİTİM SÜRECİ VE ÖĞRENME... 2 Öğrenme ve Bilişsel Yaklaşım... 3 Bilişsel Yaklaşımın Eğitimdeki Genel Sonuçları...

Detaylı

Performans değerlendirmenin belli aşamaları vardır. Bu aşamalar:

Performans değerlendirmenin belli aşamaları vardır. Bu aşamalar: Performans değerlendirmenin belli aşamaları vardır. Bu aşamalar: 1)Amacın belirlenmesi: Performans değerlendirmede sürecin mi, sonucun mu? yoksa her ikisinin birlikte mi değerlendirileceğine karar verilmelidir.

Detaylı

Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci

Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci BÖLÜM 8 ÖRNEKLEME Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci 1.Gözlem Genel araştırma alanı 3.Sorunun Belirlenmesi Sorun taslağının hazırlanması 4.Kuramsal Çatı Değişkenlerin açıkça saptanması

Detaylı

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE REHBERLİK PROGRAMI İHTİYAÇ ANALİZİ FORMU (Anne-Baba Formu) Çocuğun Kaç Aylık Olduğu :. /. / 20 Cinsiyeti :

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE REHBERLİK PROGRAMI İHTİYAÇ ANALİZİ FORMU (Anne-Baba Formu) Çocuğun Kaç Aylık Olduğu :. /. / 20 Cinsiyeti : FORM-A ÖLÇME DEĞERLENDİRME İLE İLGİLİ FORMLAR EK-4 OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE REHBERLİK PROGRAMI İHTİYAÇ ANALİZİ FORMU (Anne-Baba Formu) Çocuğun Kaç Aylık Olduğu :. /. / 20 Cinsiyeti : Sayın anne-baba / veli,

Detaylı

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN İHTİYAÇLARININ BELİRLENMESİ 2016 ANKET SONUÇLARI

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN İHTİYAÇLARININ BELİRLENMESİ 2016 ANKET SONUÇLARI 2016 OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN İHTİYAÇLARININ BELİRLENMESİ 2016 ANKET SONUÇLARI KIBRIS TÜRK ÖĞRETMENLER SENDİKASI ÖNSÖZ KTÖS Okul Öncesi Öğretmenlerinin İhtiyaçlarının Belirlenmesi Anketi Sonuçları 2

Detaylı

Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci

Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci BÖLÜM 8 ÖRNEKLEME Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci 1.Gözlem Genel araştırma alanı 3.Sorunun Belirlenmesi Sorun taslağının hazırlanması 4.Kuramsal Çatı Değişkenlerin açıkça saptanması

Detaylı

KARİYER DANIŞMALNLIĞI. Doç. Dr. Mustafa KOÇ

KARİYER DANIŞMALNLIĞI. Doç. Dr. Mustafa KOÇ KARİYER DANIŞMALNLIĞI B Doç. Dr. Mustafa KOÇ Günümüzde danışanın mesleki kaygılarına eşlik eden psikolojik sorunlara yönelik müdahale teknikleri daha çok kullanılmaktadır. Danışanın hem kendi özelliklerini

Detaylı

PSİKOLOJİK TESTLER. Prof.Dr. Ayşe Yalın Uzm. Psk. Gökçe Yılmaz Uzm.Psk. Ceyda Dedeoğlu

PSİKOLOJİK TESTLER. Prof.Dr. Ayşe Yalın Uzm. Psk. Gökçe Yılmaz Uzm.Psk. Ceyda Dedeoğlu PSİKOLOJİK TESTLER Prof.Dr. Ayşe Yalın Uzm. Psk. Gökçe Yılmaz Uzm.Psk. Ceyda Dedeoğlu PSİKOLOJİK TESTLER Psikolojik test kişinin davranışını standart koşullar altında gözlemek, değerlendirmek ve tanımlamak

Detaylı

NAMIK KEMAL ORTAOKULU

NAMIK KEMAL ORTAOKULU T.C. ÇİNE KAYMAKAMLIĞI NAMIK KEMAL ORTAOKULU -SOSYAL OKUL, SOSYAL İNSAN- 2014 201 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2014 201 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI NAMIK KEMAL ORTAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMETLERİ ÇERÇEVE

Detaylı

SINIF REHBERLĠĞĠ PROGRAMI. Prof. Dr. Serap NAZLI

SINIF REHBERLĠĞĠ PROGRAMI. Prof. Dr. Serap NAZLI SINIF REHBERLĠĞĠ PROGRAMI Prof. Dr. Serap NAZLI Tam Öğrenme Modeli Tam öğrenme modeli, bütün öğrencilerin okullarda öğretileni öğrenebilecekleri varsayımına dayanır. Bloom işin başından beri olumlu öğrenme

Detaylı

wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq SERVİSİ

wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq SERVİSİ ORTAKÖY ANADOLU LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ 2012 ORTAKÖY ANADOLU LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ Rehberlik, bireye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru

Detaylı

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Formlar Sistem öğrenci öğrenci numarası, veli ya da öğretmen için TC kimlik numarası ile çalışıyor. Öğrenci için; Foto Ad Soyad Not Devam Durum Aile

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim, Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim, Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim, Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü AFYONKARAHİSAR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ 1 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA

Detaylı

Üstün Zekalı Çocukların. Tanılanması

Üstün Zekalı Çocukların. Tanılanması Üstün Zekalı Çocukların Tanılanması Tanılama belirli özellikleri taşıyan ya da belirli bir sınıfa giren kişileri belirleme süreci olarak tanımlanabilir. Üstün zekalı öğrencileri tanılama zeka yaratıcılık

Detaylı

ÖN SÖZ I ÖN SÖZ II ÖN SÖZ II BÖLÜM: ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK

ÖN SÖZ I ÖN SÖZ II ÖN SÖZ II BÖLÜM: ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ I... iii ÖN SÖZ II...iv ÖN SÖZ II...vi 1. BÖLÜM: ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK...1 ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ...2 KİŞİLİK HİZMETLERİNİN UZMANLIK MESLEĞİ OLMA NİTELİKLERİ...3

Detaylı

Programda yer alan etkinlikler okul rehber öğretmeni, sınıf öğretmeni ve idarecilerin işbirliği ile yürütülecektir.

Programda yer alan etkinlikler okul rehber öğretmeni, sınıf öğretmeni ve idarecilerin işbirliği ile yürütülecektir. KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI EĞİTİM ORTAK HİZMETLER DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA ŞUBESİ 2017 2018 Öğretim Yılı 9.Sınıflar için Rehberlik

Detaylı

ARAŞTIRMA METOTLARI VE VERİ TOPLAMA

ARAŞTIRMA METOTLARI VE VERİ TOPLAMA ARAŞTIRMA METOTLARI VE VERİ TOPLAMA VERİ TOPLAMA SÜRECİ Araştırma metotları Verilerin nerelerden Nasıl Kim tarafından Ne zaman Hangi veri toplama aracıyla toplanacağı Toplanan verilerin hangi teknikler

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Çeviri Ekibi /5 Çeviri Önsözü / 6 Şekiller Listesi / 8 Tablolar listesi / 9 Ayrıntılı İçerik / 10

İÇİNDEKİLER. Çeviri Ekibi /5 Çeviri Önsözü / 6 Şekiller Listesi / 8 Tablolar listesi / 9 Ayrıntılı İçerik / 10 İÇİNDEKİLER Çeviri Ekibi /5 Çeviri Önsözü / 6 Şekiller Listesi / 8 Tablolar listesi / 9 Ayrıntılı İçerik / 10 1. Bölüm: Karma Yöntem Araştırmalarının Doğası / 1 2. Bölüm: Karma Yöntem Araştırmalarının

Detaylı

TED ANTALYA KOLEJİ ÖZEL LİSESİ PDR BİRİMİ

TED ANTALYA KOLEJİ ÖZEL LİSESİ PDR BİRİMİ TED ANTALYA KOLEJİ ÖZEL LİSESİ PDR BİRİMİ TED Antalya Koleji PDR Birimi olarak öncelikli amacımız; kişilik özellikleri ve gelişimsel özellikleri göz önünde bulundurarak sorun ortaya çıkmadan öğrencilerimize

Detaylı

Testler AHMET SALİH ŞİMŞEK

Testler AHMET SALİH ŞİMŞEK Testler AHMET SALİH ŞİMŞEK Test Standart koşullar altında yapılan gözlem Sistematik bir yaklaşım Farklı maddeleri türleri kullanılabilir. Ancak yaygın olarak «çoktan seçmeli» ya da «dereceli» «çoktan seçmeli

Detaylı

Yüksek lisans ve Doktora Tez Konusu. Bilgisayar var mı?

Yüksek lisans ve Doktora Tez Konusu. Bilgisayar var mı? T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İLK VE ORTAÖĞRETİM OKULLARI İÇİN REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ YILSONU ÇALIŞMA RAPORU Okulunuzda rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri kapsamında yürütülen

Detaylı

NİCEL (Quantitative) VERİ TOPLAMA ARAÇLARI

NİCEL (Quantitative) VERİ TOPLAMA ARAÇLARI Amaçlar NİCEL (Quantitative) VERİ TOPLAMA ARAÇLARI Bu bölümde ölçümlerin geçerlilik ve güvenilirliği ile veri toplama teknikleri üzerinde durulacaktır. Araştırmanın amacına göre her bir aracın nasıl uygulanacağı

Detaylı

Nitel Araştırmada Geçerlik ve Güvenirlik

Nitel Araştırmada Geçerlik ve Güvenirlik Nitel Araştırmada Geçerlik ve Bilimsel araştırmanın en önemli ölçütlerinden biri olarak kabul edilen geçerlik ve güvenirlik araştırmalarda en yaygın olarak kullanılan iki en önemli ölçüttür. Araştırmalarda

Detaylı

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSLERİNDE ALTERNATİF ÖLÇME-DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ KULLANILMASINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSLERİNDE ALTERNATİF ÖLÇME-DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ KULLANILMASINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSLERİNDE ALTERNATİF ÖLÇME-DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ KULLANILMASINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ Onur ÖZKOPARAN MEB Gümüşhacıköy Anadolu Lisesi, Amasya ozkoparanonur@hotmail.com

Detaylı

1. BÖLÜM OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ PROGRAMI

1. BÖLÜM OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ PROGRAMI İçindekiler Önsöz... ix 1. BÖLÜM OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ PROGRAMI TÜRK MİLLÎ EĞİTİMİNİN GENEL AMAÇLARI... 1 OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİNİN AMAÇLARI... 2 OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİNİN TEMEL İLKELERİ... 2 1. OKUL ÖNCESİ DÖNEMİN

Detaylı

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ Marmara Evleri Anaokulunda Rehberlik Hizmetleri (3 6 yaş) Okulumuzdaki tüm öğrencilerin her yönüyle sağlıklı gelişmeleri, okul ortamına uyum sağlamaları ve kapasitelerini

Detaylı

Programda yer alan etkinlikler okul rehber öğretmeni, sınıf öğretmeni ve idarecilerin işbirliği ile yürütülecektir.

Programda yer alan etkinlikler okul rehber öğretmeni, sınıf öğretmeni ve idarecilerin işbirliği ile yürütülecektir. 2016 2017 Öğretim Yılı 9.Sınıflar için Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır. Program, Okul Rehberlik ve Psikolojik

Detaylı

Prof. Dr. Gülsen Erden, Ankara Üni. Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi

Prof. Dr. Gülsen Erden, Ankara Üni. Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Prof. Dr. Gülsen Erden, Ankara Üni. Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Gözlem HERHANGİ BİR ORTAMDA OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLERİ VEYA GERÇEKLEŞEN OLAYLARI AYRINTILI OLARAK TANIMLAMAK AMACIYLA BİLGİ ELDE ETMEK İÇİN

Detaylı

T.C. ALANYA KAYMAKAMLIĞI Alanya Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü

T.C. ALANYA KAYMAKAMLIĞI Alanya Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü T.C. ALANYA KAYMAKAMLIĞI Alanya Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ II. DÖNEM REHBER ÖĞRETMENLER TOPLANTI KARARLARI ALANYA - 2015 ALANYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İLE İLGİLİ GENEL AÇIKLAMALAR...1

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İLE İLGİLİ GENEL AÇIKLAMALAR...1 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İLE İLGİLİ GENEL AÇIKLAMALAR...1 KISIM 1 PERSONEL YÖNETİMİNDEN YETKİNLİĞE DAYALI İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNE GEÇİŞ SÜRECİ VE KAVRAMSAL AÇIKLAMALAR...3 I. İNSAN

Detaylı

Ölçme ve Değerlendirmenin. Eğitim Sistemi Açısından. Ölçme ve Değerlendirme. TESOY-Hafta Yrd. Doç. Dr.

Ölçme ve Değerlendirmenin. Eğitim Sistemi Açısından. Ölçme ve Değerlendirme. TESOY-Hafta Yrd. Doç. Dr. TESOY-Hafta-1 ve Değerlendirme BÖLÜM 1-2 ve Değerlendirmenin Önemi ve Temel Kavramları Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cetinerdogan@gmail.com Eğitimde ölçme ve değerlendirme neden önemlidir? Eğitim politikalarına

Detaylı

ERASMUS+ Okul Eğitimi Bireylerin Öğrenme Hareketliliği

ERASMUS+ Okul Eğitimi Bireylerin Öğrenme Hareketliliği ERASMUS+ Okul Eğitimi Bireylerin Öğrenme Hareketliliği Proje No: 2016-1-TR01-KA101-033405 Proje Adı: Kaynaştırma Eğitiminde Yenilikçi Yaklaşımlar ve Farkındalık Yaratılması Proje Dönemi: Ekim 2016 Eylül

Detaylı

İLETİŞİM. Rehberlik Servisi E-Dergisi 2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 17.EYLÜL-30.EYLÜL. 2012 2013 Eğitim Öğretim yılı Rehberlik Hizmetleri Okul

İLETİŞİM. Rehberlik Servisi E-Dergisi 2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 17.EYLÜL-30.EYLÜL. 2012 2013 Eğitim Öğretim yılı Rehberlik Hizmetleri Okul 2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI REHBERLİK HİZMETLERİ 3 AYLIK FAALİYET RAPORU 17.EYLÜL-30.EYLÜL Oryantasyon hizmetleri kapsamında 2012 2013 Eğitim Öğretim yılı Oryantasyon planı 1.-6.sınıf rehber öğretmenlerine

Detaylı

Trabzon Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Trabzon Rehberlik ve Araştırma Merkezi Trabzon Rehberlik ve Araştırma Merkezi Süleyman SÜRÜL Rehberlik Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri Bölüm Başkanı Trabzon 2013 Nelerden Bahsedeceğiz *Rehberlik Nedir? *Rehberlikte Hizmet Alanları *Mesleki

Detaylı

BİLGİ TOPLAMA YÖNTEMLERİ Bilgiyi çeşitli amaçlar için toplayabiliriz: Tanıtmak amacıyla, Betimlemek amacıyla, Açıklamak amacıyla, Bağıntı kurmak amacıyla, Yorumlamak amacıyla, Eğitim amacıyla (başlangıç

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü MESLEKİ GELİŞİM MODÜLLERİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü MESLEKİ GELİŞİM MODÜLLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü MESLEKİ GELİŞİM MODÜLLERİ ANKARA, 2016 İÇİNDEKİLER MESLEKİ GELİŞİM MODÜLLERİ...1 İletişim Modülü.....2 Toplumsal Yaşam Modülü........6

Detaylı

GİRİŞ. Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir.

GİRİŞ. Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir. VERİ ANALİZİ GİRİŞ Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir. Bilimsel Bilgi: Kaynağı ve elde edilme süreçleri belli olan bilgidir. Sosyal İlişkiler Görgül Bulgular İşlevsel

Detaylı

BÖLÜM 2 VERİ SETİNİN HAZIRLANMASI VE DÜZENLENMESİ

BÖLÜM 2 VERİ SETİNİN HAZIRLANMASI VE DÜZENLENMESİ 1 BÖLÜM 2 VERİ SETİNİN HAZIRLANMASI VE DÜZENLENMESİ Veri seti; satırlarında gözlem birimleri, sütunlarında ise değişkenler bulunan iki boyutlu bir matristir. Satır ve sütunların kesişim bölgelerine 'hücre

Detaylı

İçindekiler. 1 Giriş 2. 3 Psikoloji Araştırmalarında Etik Meseleler Bilimsel Yöntem 27. KISIM I Genel Meseleler 1

İçindekiler. 1 Giriş 2. 3 Psikoloji Araştırmalarında Etik Meseleler Bilimsel Yöntem 27. KISIM I Genel Meseleler 1 Ön Söz xiii KISIM I Genel Meseleler 1 1 Giriş 2 PSİKOLOJİ BİLİMİ 3 BİLİMİN BAĞLAMI 6 Tarihsel Bağlam 6 Sosyal ve Kültürel Bağlam 9 Ahlakî Bağlam 13 BİR ARAŞTIRMACI GİBİ DÜŞÜNMEK 14 Medyada Yayımlanan Araştırma

Detaylı

Etkinlik Listesi BÖLÜM II İLİŞKİLENDİRME AŞAMASI 67

Etkinlik Listesi BÖLÜM II İLİŞKİLENDİRME AŞAMASI 67 İçindekiler Etkinlik Listesi Önsöz XII XIV BÖLÜM I GİRİŞ 1 1. Danışmanlık ve yardım nedir? 3 Bölüm sonuçları 3 Danışmanlık, psikoterapi ve yardım 4 Danışmanlık nedir? 9 Yaşam becerileri danışmanlığı yaklaşımı

Detaylı

UYARI: Bu araştırma insan üzerinde deney niteliği taşıyorsa, klinik etik kurula başvurmanız gerekmektedir.

UYARI: Bu araştırma insan üzerinde deney niteliği taşıyorsa, klinik etik kurula başvurmanız gerekmektedir. 1 Üniversitemiz mensuplarının yapacağı ya da üçüncü şahıslarca üniversitemizde yapılması planlanan, insan ve hayvan üzerinde deney niteliği taşımayan, biyolojik materyal (kan, idrar gibi biyolojik sıvılar

Detaylı

REHBER ÖĞRETMEN (PSİKOLOJİK DANIŞMAN)

REHBER ÖĞRETMEN (PSİKOLOJİK DANIŞMAN) TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilerin ilgi, yetenek ve kişilik özelliklerini gerçekçi ve ayrıntılı olarak tanımalarına, kendilerine açık eğitim, meslek ve iş olanakları hakkında

Detaylı

YAŞAMKENT SEVİYE KOLEJİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DANIŞMANLIK SİSTEMİ

YAŞAMKENT SEVİYE KOLEJİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DANIŞMANLIK SİSTEMİ YAŞAMKENT SEVİYE KOLEJİ 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DANIŞMANLIK SİSTEMİ Ağustos, 2018 1 YAŞAMKENT SEVİYE KOLEJİ 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DANIŞMANLIK SİSTEMİ SİSTEMİN AMACI: Öğrencilerimizin; Kendi

Detaylı

İlgili satırda, Eksiklik için "E", Zayıflık için "Z", Kaygı için "K", Gözlem için "G", hiçbir yetersizlik ya da gözlem yoksa ( ) kullanınız.

İlgili satırda, Eksiklik için E, Zayıflık için Z, Kaygı için K, Gözlem için G, hiçbir yetersizlik ya da gözlem yoksa ( ) kullanınız. HEPDAK PROGRAM DEĞERLENDİRME ÇİZELGESİ Kurum: Program: Takım Başkanı: Program Değerlendiricisi: Ziyaret Tarihi: İlgili satırda, Eksiklik için "E", Zayıflık için "Z", Kaygı için "K", Gözlem için "G", hiçbir

Detaylı

FEN VE MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU. Lisansüstü Tez Çalışması Başvuru Formu 1

FEN VE MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU. Lisansüstü Tez Çalışması Başvuru Formu 1 1 Tarih: EK-1b: ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN VE MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU Lisansüstü Tez Çalışması Başvuru Formu 1 Üniversitemiz mensuplarının yapacağı ya da üçüncü şahıslarca

Detaylı

Okul Aile İlişkilerinin Yasal Dayanağı

Okul Aile İlişkilerinin Yasal Dayanağı ÖĞRETMEN - VELİ İLETİŞİMİ Okul Aile İlişkilerinin Yasal Dayanağı 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu nda ifade edilen Türk millî eğitiminin temel ilkelerinden birisi okul aile işbirliğidir. Bu ilke okul

Detaylı

R E H B E R L İ K B Ü L T E N İ - 1

R E H B E R L İ K B Ü L T E N İ - 1 1886 ÖZEL GETRONAGAN ERMENİ LİSESİ R E H B E R L İ K B Ü L T E N İ - 1 2010 2011 Bilgili olduğumuz oranda özgür oluruz. Sokrates 9. S ı n ı f l a r LĠSELĠ OLMAK ve REHBERLĠK SERVĠSĠNĠN TANITIMI Sevgili

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü 1. ETKİNLİĞİN ADI Zihinsel Engellilerin Eğitimi Kursu 3. ETKİNLİĞİN AMAÇLARI Mesleki Gelişim Programı Bu faaliyeti başarı ile

Detaylı

T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ TEZ ÖNERİSİ YAZIM KILAVUZU

T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ TEZ ÖNERİSİ YAZIM KILAVUZU T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ TEZ ÖNERİSİ YAZIM KILAVUZU SİVAS 2014 1 İÇİNDEKİLER 1. Tezin Başlığı...1 2. Giriş...1 2.1. Problem Durumu...1 2.1.1. Problem Cümlesi ve

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Uzm. Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmen Feyza UYGUN Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi Rehberliğin tanımı Rehberliğin amacı Rehberlik türleri İçerik

Detaylı

Performans Değerlendirme. Konular. Öğrenci performansını izlemeye yönelik çalışmalar. Performans Ödevleri/Görevleri

Performans Değerlendirme. Konular. Öğrenci performansını izlemeye yönelik çalışmalar. Performans Ödevleri/Görevleri BÖLÜM 5 Performans Değerlendirme Araç ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cetinerdogan@gmail.com Konular Öğrenci performansının değerlendirilmesi Öğrenci performansını izlemeye yönelik çalışmalar

Detaylı

Dramada Ölçme ve Değerlendirme

Dramada Ölçme ve Değerlendirme Dramada Ölçme ve Değerlendirme Dramada Ölçme ve Değerlendirme 2 Ölçme ve değerlendirme, eğitim sürecinin tamamlayıcı bir parçasıdır. Etkili bir öğretim için ölçme ve değerlendirme vazgeçilmez bir unsurdur.

Detaylı

ARAġTIRMALARDA ÖLÇME VE ÖLÇEKLER. Kezban SEÇKİN Vildan GÜNEŞ

ARAġTIRMALARDA ÖLÇME VE ÖLÇEKLER. Kezban SEÇKİN Vildan GÜNEŞ ARAġTIRMALARDA ÖLÇME VE ÖLÇEKLER Kezban SEÇKİN Vildan GÜNEŞ Konu Başlıkları ÖLÇME ve ÖLÇEK ÖLÇEK TÜRLERĠ ÖLÇEKLERLE ĠLGĠLĠ ÖNEMLĠ NOKTALAR ÖLÇEĞĠN TAġIMASI GEREKEN ÖZELLĠKLER ÖLÇME HATALARI ÖLÇME VE ÖLÇEK

Detaylı

EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME ASSESSMENT Ders 1: Tarihsel, Felsefi ve Yasal Boyutları. Prof. Dr. Tevhide Kargın

EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME ASSESSMENT Ders 1: Tarihsel, Felsefi ve Yasal Boyutları. Prof. Dr. Tevhide Kargın EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME ASSESSMENT Ders 1: Tarihsel, Felsefi ve Yasal Boyutları Prof. Dr. Tevhide Kargın Tarihsel, Felsefi ve Yasal Boyutları Tanım: Kabaca değerlendirme bir birey hakkında

Detaylı

YIL BOYU REHBERLİK FAALİYETLERİ

YIL BOYU REHBERLİK FAALİYETLERİ YIL BOYU REHBERLİK FAALİYETLERİ Öğrenci profilini belirlemek amacıyla 1.sınıfa başlayacak öğrencilerimize metropolitan (okul olgunluğu) testleri uygulandı. 1. Sınıf velilerine hoş geldiniz söyleşisi yapıldı.

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP) ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI:

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP) ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI: BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP) ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI: BEP HAZIRLAMA TARİHİ: Öğrencinin şu anki performans düzeyi: Dil ve anlatımı başarır. Sözcükte anlam bilgisini kavramaz. Kendini basitçe

Detaylı

Nitel Araştırma. Süreci

Nitel Araştırma. Süreci EBE AE 602 Nitel Araştırma Süreci Nitel Araştırma Süreci Örneklem Seçimi Nitel Araştırma Süreci ve Örneklem Seçimi Nitel araştırma esnek bir araştırma deseni yaklaşımını gerektirir. Başta ortaya çıkan

Detaylı

İlkadım Birey Tanıma Envanteri

İlkadım Birey Tanıma Envanteri İlkadım Birey Tanıma Envanteri İLKADIM Birey Tanıma Envanteri; Birey tanıma teknikleri kapsamında hazırlanmıştır. İlkokul 3. ve 4. sınıf ve Ortaokul 5.6.7.8.sınıf, ile Lise Haz.9.10.11. ve 12.sınıf aralığındaki

Detaylı

Sosyal Bilimler Enstitüsü. Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi (Yüksek lisans,tezli) 1. Yarı Yıl

Sosyal Bilimler Enstitüsü. Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi (Yüksek lisans,tezli) 1. Yarı Yıl Sosyal Bilimler Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi (Yüksek lisans,tezli) 1. Yarı Yıl BES505 Spor Bilimlerinde Araştırma Teknikleri K:(3,0)3 ECTS:8 Bilimsel araştırma niteliği ve tanımı özellikleri,

Detaylı