BİLİM, ARAŞTIRMA VE PROJE

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİLİM, ARAŞTIRMA VE PROJE"

Transkript

1 TÜBİTAK BİDEB Lise Öğretmenleri (Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik) Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı Temmuz 2011 BİLİM, ARAŞTIRMA VE PROJE Prof. Dr. Mehmet AY

2 Bilim Nedir? Bilimsel bilgiyi üretme ve kullanma işlevi! Bilimsel bilgi nedir? Bilimsel yöntemler kullanarak sağlanan değerlendirilebilir/anlamlı veriler!

3 Bilimin amacı nedir? Olgu, bilimsel verilere dayalı, kanıtlanabilir özellikteki bilgidir. Olguyu tanımlama Olguyu açıklama Olguyu kestirebilme/yordama Olguyu kontrol etme

4 Nasıl Bilgi! İyi Bilgi Güvenilir bir kaynaktan gelir. Çok eski değildir. Abartılmamıştır. Fazla hata yoktur. Bilgiyi verenin kaynağından alınmalıdır (kopyasından değil..!). Diğer insanların da anlaması ve öğrenmesi kolaydır. Kötü (Güvenilmez) Bilgi Güvenilir olmayan kaynaklardan gelir. Çok eskidir. Objektif bir açıdan yaklaşılmamıştır. Hatalarla doludur. Bilgi kopya bir kaynaktan alınmıştır. İnsanların anlaması kolay değildir

5 Bilimsel Yöntem Nedir? Bilimsel Yöntem; bilimsel sorulara deney yaparak ve gözlemleyerek cevap vermeye denir. Hassas bir deney yapılması çok önemlidir. Hassas deney sadece bir değişkeni değiştirip ve geriye kalanları sabit tutma yoluyla gerçekleştirilir.

6 Bilimsel Yöntem Adımları Nelerdir?... Soru Sorun Bilimsel yöntem siz, Ne? Nerede? Ne Zaman? Niçin? Kim? Neden? Nasıl? sorularını sorduğunuzda başlar. Bilimsel cevap ise genellikle sayısal olarak ölçülebilen cevaptır.

7 Altyapı Araştırması Yapın Daha önce yapılmış hatalara düşmemek için projeye başlamadan son bir araştırma yaparak kendinizi bilgilendirmek daha iyi bir proje yapmanızda yarar sağlayacaktır.

8 Hipotez Oluşturun Bir hipotez (Denence) ispatlanması gereken ve hüküm içeren bilimsel önermedir. Kısaca "Eğer Bunu Yaparsam Bu Olur yaklaşımıdır. Hipoteziniz kolay bir şekilde ölçülebilmeli, anlaşılır olmalı ve sonucunda sizin gerçek sorunuza cevap vermelidir.

9 İyi Bir Hipotez Nasıl Olur? Hipotez proje raporunda olan bir bilgiye dayalı mı? Hipotez bağımlı ve bağımsız değişkenleri içeriyor mu? Hipotezi deney yapılabilecek şekilde yazdınız mı? Eğer mühendislik veya programcılık ile ilgili bir proje yapıyorsanız tasarım ölçütlerini kurdunuz mu? EVET diyebiliyorsanız devam ediniz!

10 Bilimsel Yöntem Adımları Nelerdir? Hipotezinizi Deneyin Hipotezinizin doğru olup olmadığını hassas denemelerle bulun. İlk deneyin tesadüfen iyi çıkmadığını deneylerinizi sıklıkla yaparak, fikrin gerçekten işe yaradığını gösterebilesiniz.

11 İyi bir deney işlemi nasıl hazırlanır? Bütün deneyler ve araştırmalar için bir açıklama gerçekleştirdiniz mi? Adım adım giden bir işlem listesi çıkardınız mı? Değişimleri ve bu değişimleri nasıl ölçebileceğinize dair bir açıklama yaptınız mı? Deneylerdeki değişimlerin nasıl ölçüleceğini gösteren bir açıklama yaptınız mı? Değerleri nasıl kontrol edebileceğimize dair bir açıklama yaptınız mı? Kaç kere deneyi tekrarlayacağınızı (en az 3 kere olmalı), ve o tekrarların size gerekli bilgiyi verebileceğini ölçtünüz mü? En son deney: Deneysel işlemin benzerini asıl deney için çıkardınız mı? Programlama veya mühendislik içeren bir deney yapıyorsanız belli çizimlerinizi bitirdiniz mi? EVET diyebiliyorsanız devam ediniz!

12 Malzeme Listesi Projenizi bitirmek için ne tür malzemelere ihtiyacınız var? Tam bir liste çıkartarak ihtiyacınız olduğunda istediğinizi bulmak için gerekli malzemeleri tamamlayınız. Bazı malzemelerin bulunması zordur bunun için bir liste çıkarmak iyi bir planlama yapmak demektir! Malzeme listenizi olabildiğince kendinize has bir şekilde yapınız, ve bütün malzemeleri projenize başlamadan önce alabileceğinizden emin olun.

13 Deneyin Yapılışı? Eğer yapmadıysanız, her işlemleriniz için bir defter tutun. Deneye başlamadan önce, bir bilgi tablosu tutun ki her yaptığınız şeyi çabuk bir şekilde ölçüp yazabilesiniz. Deney yapılışından şaşmayın. Eğer işlemde değişiklik yapmanız gerekiyorsa (nadiren gerçekleşebilir), yaptığınız değişiklikleri hemen defterinize not alın. Ölçüm yaparken; dikkatli, kesin, kusursuz, birbirine uygun olarak yapınız.sayısal ölçümler en iyileridir. Sunum ve rapor için deneyinizin resimlerini çekiniz.

14 Deneye başlamadan dikkat! Ne yapacağınızı bilin! Deney yapılışını okuyun ve anlayın. Bütün gerekli adımlar yazıldı mı? Hangi adımı nasıl yapacağınız hakkında bir sorunuz var mı? Laboratuar defteri tutun! Bilgilerinizi ve görüşlerinizi oraya yazın. Hazır olun! Malzemeleri toplayın ve düzenleyin. Gerekli bütün malzemelere sahip misiniz? Bunlar çabuk ve gerektiğinde hazır şeyler mi? Güvenliği düşünün! Deneyiniz için güvenlik gerektiren işleminiz var mı? Bir gözetmene ihtiyacınız var mı? Koruyucu gözlük veya giysi giymeniz gerekli mi? Toplamanız gereken uzun bir saçınız var mı? Yakınınızda bir yangın söndürücü var mı? EVET diyebiliyorsanız devam ediniz!

15 Bilimsel Yöntem Adımları Nelerdir? Bilginizi Analiz Edin ve Bir Sonuç Çıkartın Deneyiniz tamamlandığında, bütün raporlara bir göz atın ve ardından hepsini analiz edip hipotezinizin doğru olup olmadığına karar verin. Bilim adamları bazen hipotezlerinin yanlış olduğunu fark ederler, bu durumda en baştan yeni bir hipotez çıkartarak bütün projeyi baştan yaparlar. Hipotezleri doğru olsa bile bazıları onu kanıtlamak için değişik yöntemlere başvurmayı seçerler.

16 İyi bir bilgi analiz çizelgesi nasıl yapılır? Denencenin kesin doğru olduğunu kanıtlayacak bilginiz var mı? Bilginiz kesin ve doğru mu? Bilginizi ortalamayla özetlediniz mi? Çizelgeniz ölçü birimlerini içeriyor mu? Bütün hesaplarınızı tekrar kontrol ettiniz mi? EVET diyebiliyorsanız devam ediniz!

17 Bilimsel Yöntem Adımları Sonuçlarınızı İletin Nelerdir? Projenizi bitirmek için elde ettiğiniz sonuçlarınızı bir raporda belirtmeniz gerekir. Bilim adamları aynı şeyi yaparak raporlarını bir dergide makale veya bir toplantıda bildiri olarak açıklar yada PATENT alır..!

18 Bilimin Amacı Nedir? Tanımlanabilir bir SORUN! Sorunun farkına varıp açıklayabilme! Sorunu olumlu yönde denetleyebilme / çözme!

19 Bilimin Araçları Nelerdir? 1. Kuram 2. Değişken Bağımlı,Bağımsız, Ara 3. İlişki İlişkilendirme, Sebep Sonuç

20 Bilimin Araçları Nelerdir? 4. Hipotez/ Denence 5. Hipotez test etme / Denencelerin sınanması 6. Sayısallaştırma 7. Veri / Data 8. Bulgu

21 Proje Nedir?

22 PROJE NEDİR? Ne / Niçin: Amaç / Ürün Kiminle: Ekip / Yönetici Ne Zaman: Başlangıç / Bitiş Tarihleri Takvim / İş Akışı Nasıl: Yöntem / Süreç / İşleyiş Nerede: Yapılacak İşler Listesi Yapılacak işler, tarihler, yer, sorumlular çizelgesi, malzeme ve satın alma, ölçmeler, sayısallaştırma Ne Kadar: Bütçe Ne Oldu: Sonuç / Değerlendirme Sonuç/Ürün Ölçümlerin Analizi Etkililik: Hedefe ne ölçüde ulaşıldı? Verimlilik: Sonuç ve maliyetlerin birlikte değerlendirilmesi

23 Proje Yapma Kararından sonrası! Proje konusu bulma, Hayal gücü, Araştırma, Birikim süreçleri, Projenin yürütülmesi, Rapor yazımı, Değerlendirme süreçleri takip edilir.

24 Ne / Niçin? Amaç / Ürün Hizmet Somut Ürün Ölçülebilir Çözüm Net Tanım

25 Kiminle? Proje Ekibi Yönetici Ekip Üyelerinin Özellikleri / İsimleri Görev Dağılımı İstihdam Edilecek Kişilerin Özellikleri Görev Tanımları / Kişi Saat Maliyetleri

26 Ne Zaman? PROJENİN SÜRESİ Başlangıç / Bitiş Tarihleri Ara Aşamaların Tarihleri

27 Nasıl, Nerede? Yöntem / Süreç / İşleyiş Yapılacak İşler Listesi İş Akışı / Etkinlik şeması İşler Tarihler Yer Sorumlular Malzeme/Satın alma Geri Bildirim Yolları (Sayısallaştırma/Ölçme)

28 Ne Kadar? İş akış şemasının maliyetlerinin çıkartılması Ek giderler(varsa) eklenmesi (K.D.V. gibi) % 20 lik Hata payı eklenmesi Toplam ve kalemlere göre maliyetlerin hesaplanması

29 Ne Oldu? DEĞERLENDİRME Sonuçların ölçülmesi! Süreç ve sonuçlara ait ölçümlerin analizi! Etkililik: Amaçlara ne ölçüde ulaşıldı? Verimlilik: Bu sonuç bu maliyetle karşılaştırıldığında durum nedir? Rapor yazılması

30 Proje Raporu Proje Adı Proje Amacı Giriş Benzer çalışmalardan ayırt edici yön Yöntem Nerede? Kimin tarafından? Ne kadar sürede? Kaç kez? Nasıl? Veri çizelgeleri, grafikler, analiz hesaplamalar (en uygun gösterim yöntemi ile) Sonuçlar ve Tartışma Sayısal / Sözel, Grafik Gösterimi, Sınırlılıklar, Etkililik, Öneriler Kaynaklar

31 Proje raporunuz neleri içermelidir? Başlık sayfası, Taslak, taslak sizin projenizin bir özetidir, İçerik tablosu, Sorular, Değerler ve Hipotez Altyapı araştırması: Bu sizin projeye başlamadan yazdığınız rapordur. Malzeme listesi, Deneysel İşlem, Bilgi analizi ve tartışma: Bu bölüm sizin proje esnasında neler keşfettiğinizi içerir, grafiklere ve bilgilere odaklanan nokta da bu raporun içerisindedir. Sonuçlar: İlerideki projeler için fikirler. Bazı fen proje meraklıları sizin projenizle ilgilenebilir. Teşekkürleriniz: Bu size yardım edenlere teşekkür etmeniz için bir fırsattır, tek kişiden büyük bir firmaya kadar herkese. Kaynakça. Taslak bölümünü en sonda yazın fakat raporunuza temel oluşturacak kısımlardan biri olduğunu unutmayın.

32 Proje Yönetimi Bilimsel Araştırma İşleyişi (Projelendirme) Zaman Çizelgesi (Ne zaman? Ne kadar?...) Deneyleri Planlama (Nasıl? Ne ile? Kiminle? Ne kadara?) Danışmanınızla Fikir Alış verişi (Kiminle? Nasıl?...) Sonuçları Gücelleme (Değerlendirme) Yazarken... Günlük tutabilirsiniz!

33 Bir Fen Projesi Nasıl İyi Yapılır? Laboratuar defterinize görüşlerinizi ve detayları yazdınız mı? Bilgi tablosu kullanarak yeterince bilgi topladınız mı? Ölçüm alırken yeterince dikkatli miydiniz? Değişkenleri sonuçta bir değişiklik yaratmasın diye yeterince iyi kontrol ettiniz mi? Beklenmedik sorunlarla karşılaştığınızda deneysel işlemlerinizde değişiklikleri hemen yaptınız mı? Mühendislik veya programcılık içeren bir proje yapıyorsanız birkaç kişinin görüşlerini alıp prototipinizi gösterdiniz mi? EVET diyebiliyorsanız devam ediniz!

34 Projeden Beklenen Sonuçlar? Proje çalışmaları toplumsal yarar sağlamaya dönük olmalıdır. Projeler yaratıcı, bilimsel, uygulanabilir, açık ve anlaşılır olmalıdır. Projelerde, problemin tanımı, amacı, hedefleri ve faaliyetleri arasında anlamlı ilişki kurulmalıdır. Projeler sürdürülebilir olmalıdır. Projeler, proje hazırlayanların özgün eseri olmalı. Projeler, alanında yeni, özgün ve estetik bakış açısı getirmelidir. Proje sonucunda, proje amaç ve hedeflerine ulaşıldığı bilimsel olarak gösterilmelidir.

35 PROJE DOKÜMANTASYONU KULLANIM KILAVUZU Proje Dokümantasyonu aşağıdaki belgelerden oluşmaktadır : KAPAK SAYFASI AMAÇ ETKİNLİK SAYFASI PLANLAMA TABLOSU PROJE DETAYLARI TABLOSU DEĞERLENDİRME FORMU

36 PROJE DOKÜMANTASYONU KULLANIM KILAVUZU KAPAK SAYFASI : Projenin adı yazılı olan kapak sayfasının ilgili bölümlerine, Grubunuzun Adını ve Grup üyelerinizin isim soyad ve iletişim bilgilerini kaydediniz.

37 PROJE DOKÜMANTASYONU KULLANIM KILAVUZU AMAÇ ETKİNLİK SAYFASI : Bu sayfada grubunuzun Amaçları ve Etkinlikleri yazmanız için iki ayrı bölüm mevcuttur. Amaçlar bölümüne grubunuzun, ulaşmak istediği hedefleri, çalısmalarınızın sonucunda ortaya çıkaracagınızürün ve hizmetleri listeleyiniz. Etkinlikler bölümünde ise, amaçlar bölümünde sıraladığınız hedeflere/ürünlere ulaşabilmek için yapmayı düşündüğünüz etkinlikleri / faaliyetleri listeleyiniz.

38 PROJE DOKÜMANTASYONU KULLANIM KILAVUZU PLANLAMA TABLOSU : Öncelikle Tablonun adının yazdığı başlığın noktalı bölümüne grubunuzu adını kaydedin. Amaç Etkinlik sayfasının Etkinlikler bölümünde listelemiş olduğunuz etkinlikleri, Planlama Tablosunun Etkinlikler sütununa sıralayın. Her bir etkinliğin, P satırı ile etkinliği gerçekleştirmeyi planladığınız tarihin kesiştiği alanı karalayarak doldurun. Etkinliklerin fiilen gerçekleşmelerinin ardından da, her bir etkinliğin G satırı ile etkinliğin gerçekleştiği tarihin kesiştiği alanı karalayarak doldurun.

39 PROJE DOKÜMANTASYONU KULLANIM KILAVUZU PROJE DETAYLARI TABLOSU : Öncelikle Tablonun adının yazdığı baslığın noktalı bölümüne grubunuzu adını kaydedin. Amaç Etkinlik sayfasının Etkinlikler bölümünde listelemiş olduğunuz etkinlikleri, Proje Detayları Tablosunun Etkinlikler sütununa sıralayın. Ardından her bir etkinliğin, sorumlularını, düzenleneceği yeri, gerekli malzemelerini ve düşünülen maliyetini tablonun ilgili bölümlerine kaydedin.

40 PROJE DOKÜMANTASYONU KULLANIM KILAVUZU DEĞERLENDİRME FORMU : Öncelikle Formun adının yazdığı başlığın noktalı bölümüne grubunuzu adını kaydedin. Grubunuzun her bir etkinliğini, formda yazan beş parametreye göre, 1 den 5 e kadar olan puanlardan uygun olanı seçerek işaretleyin. Toplam puanınızı formun alt kısmına kaydedin. NOT : Proje dokümantasyonu hazırlanırken kullanılan belgeleri, gerekli olduğunda çoğaltarak kullanabilirsiniz.

41 PROJENİN HEDEFLERİ Ögrencileri; Matematik ve Fen Bilimleri alanlarında yaratıcılığa teşvik etmek, Öğrencilerin gizli kalmış yeteneklerinin desteklenerek geliştirilmesine ortam hazırlamak, Ülkenin geleceğini yönlendirecek, bilimsel alanlarda özgün ve farklı düşünceler ortaya koyabilen, özgüveni gelişmiş bireyler yetiştirilmesine katkıda bulunmaktır.

42 DEĞERLENDİRME Ögrencinin fikri Basit fakat ilginç ve pratik bir çözüme yönelik olabilir Üniversite desteği olabilir fakat bilgi alma yada laboratuar kullanma ile sınırlı olmalıdır.

43 Tübitak Uyarıyor! Orjinallik ve yaratıcılık Beceri, dikkat ve özen Çalışma süreci ilişkilendirme ve açıklık Etik

44 Proje adresleri! science fair projects.com

45 Gelecek; bilgi tüketenlerin değil, tüketeceği bilgiyi ve teknolojiyi üretenlerindir!!!

46

47 Dinlediğiniz İçin Teşekkürler

FEN VE TEKNOLOJİ FİZİK KİMYA - BİYOLOJİ BİLİM DANIŞMANLIĞI ÇALIŞTAYI

FEN VE TEKNOLOJİ FİZİK KİMYA - BİYOLOJİ BİLİM DANIŞMANLIĞI ÇALIŞTAYI FEN VE TEKNOLOJİ FİZİK KİMYA - BİYOLOJİ BİLİM DANIŞMANLIĞI ÇALIŞTAYI Bilim ve Araştırma-II Prof. Dr. Mehmet AY Çanakkale 07 Temmuz 2008 Proje Nedir? Ne, Niçin : Amaç / Ürün Kiminle : Ekip / Yönetici Ne

Detaylı

BĠLĠMSEL ARAġTIRMA VE PROJE

BĠLĠMSEL ARAġTIRMA VE PROJE BĠLĠMSEL ARAġTIRMA VE PROJE Prof. Dr. Mehmet AY 31 Ocak 2011 TÜSSİDE - Gebze Bilimsel bilgiyi üretme ve kullanma işlevi! Bilimsel bilgi nedir? Bilimsel yöntemler kullanarak sağlanan değerlendirilebilir/

Detaylı

Bilimsel Araştırma ve Proje

Bilimsel Araştırma ve Proje Bilimsel Araştırma ve Proje Prof.Dr. Mehmet AY 16 Haziran 2009 Bilim Nedir? Bilimsel bilgiyi üretme ve kullanma işlevi! Bilimsel bilgi nedir? Bilimsel yöntemler kullanarak sağlanan değerlendirilebilir/anlamlı

Detaylı

PROJE GELİŞTİRME VE DEĞERLENDİRME. Prof. Dr. Füsun AKARSU Doç. Dr. Mehmet AY

PROJE GELİŞTİRME VE DEĞERLENDİRME. Prof. Dr. Füsun AKARSU Doç. Dr. Mehmet AY PROJE ELİŞTİRME VE DEĞERLENDİRME Prof. Dr. Füsun AKARSU Doç. Dr. Mehmet AY PROJE NEDİR? NE: Amaç / Ürün KİMİNLE: Ekip / Yönetici NE ZAMAN: Başlangıç / Bitiş Tarihleri Takvim İş Akışı NASIL: Yöntem / Süreç

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE PROJE

BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE PROJE BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE PROJE Prof. Dr. Mehmet AY TÜSSİDE - Gebze 02 Şubat 2010 Bilim Nedir? Bilimsel bilgiyi üretme ve kullanma işlevi! Bilimsel bilgi nedir? Bilimsel yöntemler kullanarak sağlanan değerlendirilebilir/anlamlı

Detaylı

Einstein bilimi, her türlü düzenden yoksun duyu verileri ile düzenli düşünceler arasında uygunluk sağlama çabası olarak tanımlar.

Einstein bilimi, her türlü düzenden yoksun duyu verileri ile düzenli düşünceler arasında uygunluk sağlama çabası olarak tanımlar. Einstein bilimi, her türlü düzenden yoksun duyu verileri ile düzenli düşünceler arasında uygunluk sağlama çabası olarak tanımlar. Bilim Günlük Yaşamın Neresindedir? Geri Bildirim BİLİMİN İŞLEVİ Tanımlama:

Detaylı

BĠLĠMSEL ARAġTIRMA VE PROJE

BĠLĠMSEL ARAġTIRMA VE PROJE BĠLĠMSEL ARAġTIRMA VE PROJE Prof. Dr. Mehmet AY Kepez/Çanakkale 04 Temmuz 2010 Bilim Nedir? Bilimsel bilgiyi üretme ve kullanma işlevi! Bilimsel bilgi nedir? Bilimsel yöntemler kullanarak sağlanan değerlendirilebilir/anlamlı

Detaylı

Kimya Lisans Öğrencileri Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı. KİMYA-2 ( Çalıştay 2011)

Kimya Lisans Öğrencileri Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı. KİMYA-2 ( Çalıştay 2011) Kimya Lisans Öğrencileri Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı KİMYA-2 ( Çalıştay 2011) http://maycalistaylari.comu.edu.tr Koordinatör; Prof. Dr. Mehmet AY (ÇOMÜ) BİLİM, ARAŞTIRMA VE PROJE Prof. Dr. Mehmet

Detaylı

Bilimsel bilgi nedir?

Bilimsel bilgi nedir? Bilim Nedir? Bilimsel bilgiyi üretme ve kullanma işlevi Bilimsel bilgi nedir? Bilimsel yöntemler kullanarak sağlanan değerlendirilebilir/anlamlı veriler! NASIL BİLGİ? İYİ BİLGİ Güvenilir bir kaynaktan

Detaylı

BİLİM ARAŞTIRMA ve PROJE. 09.02.2013 Güzelyalı-Çanakkale

BİLİM ARAŞTIRMA ve PROJE. 09.02.2013 Güzelyalı-Çanakkale 09.02.2013 BİLİM ARAŞTIRMA ve PROJE Bilim Nedir? Bilimsel bilgiyi üretme ve kullanma işlevi! Bilimsel bilgi nedir? Bilimsel yöntemler kullanarak sağlanan değerlendirilebilir/anlamlı veriler! Bilimin Amacı

Detaylı

ARAŞTIRMA PROJESİ NEDİR, NASIL HAZIRLANIR, NASIL UYGULANIR? Prof. Dr. Mehmet AY

ARAŞTIRMA PROJESİ NEDİR, NASIL HAZIRLANIR, NASIL UYGULANIR? Prof. Dr. Mehmet AY ARAŞTIRMA PROJESİ NEDİR, NASIL HAZIRLANIR, NASIL UYGULANIR? Prof. Dr. Mehmet AY Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü 29.03.2012 / ÇANAKKALE Fen Lisesi ARAŞTIRMA PROJESİ

Detaylı

PROJE NEDİR NASIL HAZIRLANIR Proje çalışması merak ve gözlemle başlar. Çevrede yaşananları merak etmek ve bunun doğrultusunda merak edilen konulara ilişkin gözlem yapmak proje hazırlamada ilk adımı oluşturur.

Detaylı

BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM

BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM Temel Kavramlar 1. Seminer BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM MSGSÜ Enformatik Bölümü BST/MKE Y. Lisans Programları PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU Araştırma Neden araştırma yapılır? Belirli bir alanda: varolan

Detaylı

Veri Toplama Teknikleri

Veri Toplama Teknikleri A. Gözlem Yoluyla Veri Toplama Teknikleri B. Soruşturma Yoluyla Nicel Veri Toplama Teknikleri Yazılı Soruşturma Tekniği Anket, Başarı Testi Yapılandırılmış Gözlem Önceden hazırlanmış göstergeler ve semboller

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnsan Araştırmaları Etik Kurulu Başvuru Formu

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnsan Araştırmaları Etik Kurulu Başvuru Formu Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnsan Araştırmaları Etik Kurulu Başvuru Formu Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bünyesinde yapılan ve/ya ODTÜ çalışanları/öğrencileri tarafından yürütülen ve insan katılımcılardan

Detaylı

KBT210 ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

KBT210 ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ 2. HAFTA KBT210 ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ Öğr.Gör. Yusuf KURTGÖZ ykurtgoz@karabuk.edu.tr Temel Kavramlar Anket Formları Verilerin Düzenlenmesi ve Analizi İstatistik Sıralı Dizi Çokluk Bölünümü Aritmetik

Detaylı

AR-GE PROJE ÖNERİ FORMU

AR-GE PROJE ÖNERİ FORMU TP/ Ar-Ge Proje Öneri Formu AR-GE PROJE ÖNERİ FORMU PROJE ADI : KUYU BAŞI MALZEMELERİ KURULUŞ ADI : BAŞVURU TARİHİ : İçindekiler 1. KURULUŞ BİLGİLERİ...3 2. PROJE ÖZETİ...4 2.1 Projenin Tanımı... 4 2.2

Detaylı

SPSS E GİRİŞ SPSS TE TEMEL İŞLEMLER. Abdullah Can

SPSS E GİRİŞ SPSS TE TEMEL İŞLEMLER. Abdullah Can SPSS E GİRİŞ SPSS TE TEMEL İŞLEMLER SPSS in üzerinde işlem yapılabilecek iki ana ekran görünümü vardır. DATA VIEW (VERİ görünümü) VARIABLE VIEW (DEĞİŞKEN görünümü) 1 DATA VIEW (VERİ görünümü) İstatistiksel

Detaylı

BULUŞ BİLDİRİM FORMU / YÖNTEM

BULUŞ BİLDİRİM FORMU / YÖNTEM Sayfa 1/ 8 / YÖNTEM Bu kılavuza uygun olarak yapacağınız çalışma, Buluşunuzun tarafımızdan en iyi şekilde tanımlanabilmesi ve İleride hukuk önünde istenen korumanın elde edebilmesi için temel teşkil edecektir.

Detaylı

http://kariyer.ieu.edu.tr

http://kariyer.ieu.edu.tr ÖZGEÇMİŞİ ANLAMAK Öncelikle özgeçmişin nedir ve ne işe yarar açıklığa kavuşturalım. Özgeçmiş kim olduğunuzu, eğitim ve deneyimlerinizi içeren iyi sunulmuş bir özettir. Özgeçmişin tek amacı bir staja veya

Detaylı

İŞVERENLERİN ÇALIŞANLARDAN BEKLENTİLERİ

İŞVERENLERİN ÇALIŞANLARDAN BEKLENTİLERİ İŞVERENLERİN ÇALIŞANLARDAN BEKLENTİLERİ TEMEL YETENEKLER YETENEKLER Okuma: El kitapları, grafikler ve programlar gibi kaynaklardaki yazılı bilgileri bulma, anlama ve yorumlama Yazma: Düşünceleri, fikirleri,

Detaylı

TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini. Bilgilendirme Toplantısı. Doç.Dr. D Bülent MERTOĞLU Doç.Dr. Zehra Semra CAN

TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini. Bilgilendirme Toplantısı. Doç.Dr. D Bülent MERTOĞLU Doç.Dr. Zehra Semra CAN TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini i Destekleme Programı (1001) Bilgilendirme Toplantısı Doç.Dr. D Bülent MERTOĞLU Doç.Dr. Zehra Semra CAN Türkiye Bilim, Teknoloji ve Yenilik Sistemi

Detaylı

YIBO-4 Biyoloji Doç. Dr. Şükran Yalçın Özdilek

YIBO-4 Biyoloji Doç. Dr. Şükran Yalçın Özdilek YIBO-4 Biyoloji Doç. Dr. Şükran Yalçın Özdilek Y.İ.B.O. Öğretmenleri (Fen ve Teknoloji-Fizik, Kimya, Biyoloji- ve Matematik) Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı 101-08 Şubat 2010 (TÜSSİDE-Gebze) İyi bir

Detaylı

PROJEYİ OLUŞTURAN ÖĞELER PROJE RAPORU YAZMA

PROJEYİ OLUŞTURAN ÖĞELER PROJE RAPORU YAZMA PROJE NEDİR? Öğrencilerin grup hâlinde veya bireysel olarak, istedikleri bir alanda/konuda inceleme, araştırma ve yorum yapma, görüş geliştirme, yeni bilgilere ulaşma, özgün düşünce üretme ve çıkarımlarda

Detaylı

ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS 0RTAOKULU 2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7. SINIFLAR YILLIK PLANI ETKİNLİKLER / KONULAR AÇIKLAMALAR

ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS 0RTAOKULU 2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7. SINIFLAR YILLIK PLANI ETKİNLİKLER / KONULAR AÇIKLAMALAR KASIM EKİM EYLÜL HAFTA KUŞAK: DÜZEN KUŞAĞI ODAK NOKTASI : BİRİMDEN BÜTÜNE ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS 0RTAOKULU 1. Teknoloji ve Tasarım kavramlarını kavratmak 2.Teknoloji ve Tasarım Dersinin Genel Amaçlarını

Detaylı

Proje Yönetimi Çalışma Sayfası

Proje Yönetimi Çalışma Sayfası Proje Yönetimi Çalışma Sayfası Bu çalışma sayfası bir projenin her aşamasını planlamanızda size yardımcı olur. Bu çalışma sayfasından projeleriniz için gerektiği kadar çoğaltın ve bütün alanların doldurulduğundan

Detaylı

ALİ KAYA ORTAOKULU Matematik Zümre Öğretmnleri

ALİ KAYA ORTAOKULU Matematik Zümre Öğretmnleri Sevgili Öğrenciler, Proje g örevlerinden sadece birini seçerek görevinizi tamamlayıp zamanında teslim etmenizi bekliyoruz.projeleriniz en son sayfada bulunan dereceli puanlama ölçeğine göre değerlendirileceği

Detaylı

ULUSLARARASI BİLİMSEL ARAŞTIRMA İŞBİRLİĞİ PROJESİ (UBAIP) PROJE BAŞVURU FORMU

ULUSLARARASI BİLİMSEL ARAŞTIRMA İŞBİRLİĞİ PROJESİ (UBAIP) PROJE BAŞVURU FORMU ULUSLARARASI BİLİMSEL ARAŞTIRMA İŞBİRLİĞİ PROJESİ (UBAIP) PROJE BAŞVURU FORMU Projenin Başlığı Proje Yürütücüsü Birim/Bölüm/ABD ( 1 ) Araştırmacı(lar) Proje Türü Proje Grubu Fen ve Mühendislik Bilimleri

Detaylı

EUREKA BĠLĠMSEL PROJE YARIġMASI

EUREKA BĠLĠMSEL PROJE YARIġMASI EUREKA BĠLĠMSEL PROJE YARIġMASI EUREKA ODTÜ GV Okulları arasında II. kademe öğrencilerinin katılımıyla düzenlenen bir bilimsel proje yarışmasıdır. Bu yıl 4.sü gerçekleşecek olan EUREKA Bilimsel Proje Yarışması

Detaylı

Teknoloji Üretiminde Proje Kültürünün Yeri

Teknoloji Üretiminde Proje Kültürünün Yeri Teknoloji Üretiminde Proje Kültürünün Yeri Lise Öğretmenleri-Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik- Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı (LİSE-4 [Çalıştay 2014]) Doç.Dr.Kıvanç SEL ÇOMÜ, Fizik Bölümü Yıl 1959

Detaylı

HAZIRLAYAN ABUDULLAH MART Proje Koordinatörü

HAZIRLAYAN ABUDULLAH MART Proje Koordinatörü HAZIRLAYAN ABUDULLAH MART Proje Koordinatörü Bilimsel proje, merak edilen bir konu hakkında bilimsel yöntem kullanarak bir deney, araştırma, koleksiyon ya da bir buluş yapma sürecidir. Araştırma yapmayı,

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Temel Kavramlar Dr. Seher Yalçın 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın 1 Araştırmaların Sunumu Bir araştırma raporu, genellikle, üç kümede toplanabilen bölümler halinde düzenlenir. Bunlar:

Detaylı

BULUŞ BİLDİRİM FORMU /SİSTEM

BULUŞ BİLDİRİM FORMU /SİSTEM Sayfa 1/ 7 /SİSTEM Bu forma uygun olarak yapacağınız çalışma, Buluşunuzun tarafımızdan en iyi şekilde tanımlanabilmesi ve İleride hukuk önünde istenen korumanın elde edebilmesi için temel teşkil edecektir.

Detaylı

METİN GÜVEN TEKNOLOJİ VE TASARIM ÖĞRETMENİ.

METİN GÜVEN TEKNOLOJİ VE TASARIM ÖĞRETMENİ. METİN GÜVEN TEKNOLOJİ VE TASARIM ÖĞRETMENİ www.teknolojivetasarim.org TÜBİTAK Bilim Fuarları öğrencilere kendi ilgileri doğrultusunda belirledikleri bir konu üzerine bilimsel araştırma projeleri yaparak

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ İNSAN ARAŞTIRMALARI ETİK KURULU Başvuru Formu

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ İNSAN ARAŞTIRMALARI ETİK KURULU Başvuru Formu Kayıt Tarihi: Protokol No: BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ İNSAN ARAŞTIRMALARI ETİK KURULU Başvuru Formu Bülent Ecevit Üniversitesinde yapılan ve/ya BEÜ çalışanları/öğrencileri tarafından yürütülen ve insan

Detaylı

T.C. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ (BAP) ÖNERİ FORMU (Tasarım/Bitirme Projelerine Uygulamak İçin Düzenlenmiş Versiyonu)

T.C. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ (BAP) ÖNERİ FORMU (Tasarım/Bitirme Projelerine Uygulamak İçin Düzenlenmiş Versiyonu) 1. GENEL BİLGİLER 1.1 Projenin adı ve türü Projenin adı: T.C. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ (BAP) ÖNERİ FORMU (Tasarım/Bitirme Projelerine Uygulamak İçin Düzenlenmiş Versiyonu)

Detaylı

GAZİOSMANPAŞA TAKSİM EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE ÖNERGESİ BAŞVURU FORMU (FORM-1)

GAZİOSMANPAŞA TAKSİM EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE ÖNERGESİ BAŞVURU FORMU (FORM-1) Dokümanın Kodu :YÖN.FR.106 Yayın Tarihi : 18.02.2015 Revizyon Tarihi : - Revizyon No : 00 Sayfa 1 / 7 Proje Yöneticisi : EPK tarafından doldurulacaktır. Bölüm : Proje No : 1. GENEL BİLGİLER Bilimsel Araştırma

Detaylı

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi. Psikoloji Bölümü PSİ 401 Alan Yaz Çalışması Uygulama Esasları

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi. Psikoloji Bölümü PSİ 401 Alan Yaz Çalışması Uygulama Esasları Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Psikoloji Bölümü PSİ 401 Alan Yaz Çalışması Uygulama Esasları Dersin Amacı ve Kapsamı Bu dersin amacı, Psikoloji Bölümü lisans öğrencilerinin almış oldukları çeşitli derslerde

Detaylı

NOT: Proje ile ilgili belirtilen Drive dosyasında yer almaktadır.

NOT: Proje ile ilgili belirtilen Drive dosyasında yer almaktadır. TASARIM TEKNİĞİ DERSİ PROJE YAZIM KILAVUZU GENEL KURALLAR 1. Tasarım tekniği projeleri Tubitak 2209-A Proje destek kuralları kapsamında yazılacak ve değerlendirilecektir. ( https://www.tubitak.gov.tr/tr/burslar/lisans/bursprogramlari/icerik-2209-a-universite-ogrencileri-yurt-ici-arastirma-projeleri-destek-p

Detaylı

BAŞVURU FORMU ÖRNEK DÖKÜMAN

BAŞVURU FORMU ÖRNEK DÖKÜMAN BAŞVURU FORMU ÖRNEK DÖKÜMAN YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ TEKNOPARK A.Ş YTÜ TEKNOPARK BİLGİ FORMU Bu formu, YTÜ- TEKNOPARK bünyesinde oluşturmayı düşündüğünüz birim için doldurunuz.

Detaylı

TED ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ

TED ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ TED ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ 1. Proje Hakkında Genel Bilgi PROJE BAŞLIĞI: Başvuru Formu PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ: BAĞLI BULUNDUĞU BİRİM: (Bölüm, Fakülte) DESTEKLEYEN DİĞER KURULUŞLAR: (Kuruluşun

Detaylı

MAK 210 SAYISAL ANALİZ

MAK 210 SAYISAL ANALİZ MAK 210 SAYISAL ANALİZ BÖLÜM 5- SONLU FARKLAR VE İNTERPOLASYON TEKNİKLERİ Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ MAK 210 - Sayısal Analiz 1 İNTERPOLASYON Tablo halinde verilen hassas sayısal değerler veya ayrık noktalardan

Detaylı

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çalışan Sağlığı ve Bilimsel Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çalışan Sağlığı ve Bilimsel Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çalışan Sağlığı ve Bilimsel Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi Şu anki sunumun yapılmasına imkan tanıyan bu proje, 692188 sayılı anlaşma kapsamındaki AB Horizon 2020 Araştırma

Detaylı

T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ.. ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS TEZ/PROJE ÖNERİSİ HAZIRLAYAN TEZ DANIŞMANI

T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ.. ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS TEZ/PROJE ÖNERİSİ HAZIRLAYAN TEZ DANIŞMANI T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ.. ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS TEZ/PROJE ÖNERİSİ HAZIRLAYAN TEZ DANIŞMANI İSTANBUL, 2015 1 T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ

Detaylı

DMAIC Rehberi Şubat 2015

DMAIC Rehberi Şubat 2015 DMAIC Rehberi Şubat 2015 DMAIC D M A I C Define - Tanımla Measure - Ölç Analyze - Analiz Et Improve - İyileştir Control - Kontrol Et Tüm hakları Matris Danışmanlık A. Ş.'ye aittir. İzinsiz alıntı yapılamaz,

Detaylı

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Etik Kurulu Başvuru Formu

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Etik Kurulu Başvuru Formu T.C. 1 BAŞVURUNUN Tarihi Türü İlk Başvuru Yeniden Başvuru ARAŞTIRMANIN Başlığı 2 Niteliği 3 Yüksek Lisans Tezi Doktora Tezi Münferit Araştırma Diğer( ) Nicel Araştırma Görgül Araştırma Diğer( ) Türü 4

Detaylı

Mustafa Kemal Atatürk

Mustafa Kemal Atatürk Dünya da her şey için, uygarlık için, yaşam için, başarı için en hakiki mürşit ilimdir, fendir. İlim ve fen haricinde mürşit aramak gaflettir, cehalettir, delalettir. Mustafa Kemal Atatürk Bilimsel araştırma,

Detaylı

YARDIMCI ARAŞTIRMACILAR:

YARDIMCI ARAŞTIRMACILAR: ARAŞTIRMANIN ADI: SORUMLU ARAŞTIRMACI* : (Proje Yürütücüsü) İMZA YARDIMCI ARAŞTIRMACILAR: İMZA ARAŞTIRMANIN YÜRÜTÜLECEĞİ KURUM**: Etik Kurula Başvuru Durumu: Yeni başvuru Tekrar başvuru (revizyon) Protokol

Detaylı

TÜBİTAKTAK projesi hazırlama süreci 1001 örneği. Proje. Proje çeşitleri. Bu sunuda: Genel proje süreci. Doç.Dr. Ercan Kurar

TÜBİTAKTAK projesi hazırlama süreci 1001 örneği. Proje. Proje çeşitleri. Bu sunuda: Genel proje süreci. Doç.Dr. Ercan Kurar TÜBİTAKTAK projesi hazırlama süreci 1001 örneği Doç.Dr. Ercan Kurar Bu sunuda: İ ğ S.Ü.V.F. Genetik Anabilim Dalı İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (İLTEK) Konya 2013 Proje Belirli bir amacı

Detaylı

TÜRKİYE YEŞİLAY CEMİYETİ GENÇ YEŞİLAY MALİ DESTEK PROGRAMI BAŞVURU HAZIRLAMA KİTAPÇIĞI

TÜRKİYE YEŞİLAY CEMİYETİ GENÇ YEŞİLAY MALİ DESTEK PROGRAMI BAŞVURU HAZIRLAMA KİTAPÇIĞI TÜRKİYE YEŞİLAY CEMİYETİ GENÇ YEŞİLAY MALİ DESTEK PROGRAMI BAŞVURU HAZIRLAMA KİTAPÇIĞI Son Başvuru: 15 Mayıs 2015 Saat:17:00 Ar-Ge ve Proje Birimi 2015 1. Proje Hazırlamaya Başlamadan Önce: 1. Proje Teklif

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI SON SINIF ÖĞRENCİ ANKET FORMU. Aralık,2013

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI SON SINIF ÖĞRENCİ ANKET FORMU. Aralık,2013 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI SON SINIF ÖĞRENCİ ANKET FORMU Sevgili U.Ü.Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Programı Öğrencileri, Aralık,2013 Uludağ Üniversitesi

Detaylı

MEVLANA ÜNİVERSİTESİ İÇ ARAŞTIRMA DESTEKLERİ PROJE ÖNERİ FORMU

MEVLANA ÜNİVERSİTESİ İÇ ARAŞTIRMA DESTEKLERİ PROJE ÖNERİ FORMU MEVLANA ÜNİVERSİTESİ İÇ ARAŞTIRMA DESTEKLERİ PROJE ÖNERİ FORMU PROJE BİLGİLERİ Proje Başlığı: Proje Süresi: PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ* Adı ve Soyadı Birimi Tel Faks E-Posta Ünvanı Adresi Başvuru Tarihi İmza Bölüm/Program

Detaylı

URAP BİLİM VE TEKNOLOJİ RAPORU 12 ARALIK 2012

URAP BİLİM VE TEKNOLOJİ RAPORU 12 ARALIK 2012 URAP BİLİM VE TEKNOLOJİ RAPORU 12 ARALIK 2012 TÜRKİYE, TEMEL BİLİM VE MÜHENDİSLİKTE DOKTORA SAYILARIYLA İLK 15 E VE AR-GE PAYIYLA İLK 16 YA GİRDİ Scientific American Dergisi nin sıraladığı, Bilimde Dünyanın

Detaylı

DENEYSEL DESENLER GERÇEK DENEYSEL DESENLER YARI DENEYSEL DESENLER FAKTÖRYEL DESENLER ZAYIF DENEYSEL DESENLER

DENEYSEL DESENLER GERÇEK DENEYSEL DESENLER YARI DENEYSEL DESENLER FAKTÖRYEL DESENLER ZAYIF DENEYSEL DESENLER DENEYSEL DESENLER ZAYIF DENEYSEL DESENLER GERÇEK DENEYSEL DESENLER YARI DENEYSEL DESENLER FAKTÖRYEL DESENLER YARI DENEYSEL DESENLER Hazır gruplar üzerinde ancak grup eşleştirmenin olduğu seçkisiz atamanın

Detaylı

Problem Çözme Rehberi. Orhan Çevik İstanbul, 19 Mayıs 2015

Problem Çözme Rehberi. Orhan Çevik İstanbul, 19 Mayıs 2015 Problem Çözme Rehberi Orhan Çevik İstanbul, 19 Mayıs 2015 Yol Haritası 1 Problemi Anla 2 Ürünü/Süreci Tanı/Anla 3 Potansiyel Sebepleri Belirle 4 Sebepleri Doğrula ve Önceliklendir 5 Çözümleri Geliştir

Detaylı

Değerli Meslektaşlarımız,

Değerli Meslektaşlarımız, Değerli Meslektaşlarımız, Türk Histoloji ve Embriyoloji Derneği (THED), kurulduğu 1990 yılından bu yana üyesi konumunda bulunan Tıp, Diş Hekimliği, Veteriner ve Fen Fakülteleri nin öğrenci ve öğretim üyeleri

Detaylı

TEMEL KAVRAMLAR. BS503 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 1. seminer PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU MSGSÜ ENFORMATİK BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR ORTAMINDA SANAT VE TASARIM 1

TEMEL KAVRAMLAR. BS503 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 1. seminer PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU MSGSÜ ENFORMATİK BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR ORTAMINDA SANAT VE TASARIM 1 TEMEL KAVRAMLAR 1. seminer PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU MSGSÜ ENFORMATİK BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR ORTAMINDA SANAT VE TASARIM 1 ARAŞTIRMA Neden araştırma yapılır? Araştırma sorularına yanıt bulmak Araştırma problemlerinin

Detaylı

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM POLİTİKALARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ PROJE ÖNERİSİ FORMU

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM POLİTİKALARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ PROJE ÖNERİSİ FORMU BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM POLİTİKALARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ PROJE ÖNERİSİ FORMU Proje Başlığı: Project Title: Proje Yürütücüsü: Proje Ekibi: İsim Görev Başvuru Tarihi: * Bu form TÜBİTAK Proje

Detaylı

Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi

Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi Öğretim hedefleri belirlendikten sonra öğrencileri bu hedeflere ulaştıracak içeriğin saptanması gerekmektedir. Eğitim programlarının geliştirilmesinde ikinci aşama

Detaylı

Hazırlayan. Ramazan ANĞAY. Bilimsel Araştırmanın Sınıflandırılması

Hazırlayan. Ramazan ANĞAY. Bilimsel Araştırmanın Sınıflandırılması Hazırlayan Ramazan ANĞAY Bilimsel Araştırmanın Sınıflandırılması 1.YAKLAŞIM TARZINA GÖRE ARAŞTIRMALAR 1.1. N2tel Araştırmalar Ölçümlerin ve gözlemlerin kolaylık ve kesinlik taşımadığı, konusu insan davranışları

Detaylı

Deney Tasarımı (DOE) Reçetesi. Orhan Çevik İstanbul, 30 Ağustos 2014

Deney Tasarımı (DOE) Reçetesi. Orhan Çevik İstanbul, 30 Ağustos 2014 Deney Tasarımı (DOE) Reçetesi Orhan Çevik İstanbul, 30 Ağustos 2014 Başlangıç Uyarısı Deney tasarımı çalışmalarının genellikle peş peşe birkaç deney gerektiren çalışmalar olduğunu unutmayın Her zaman mümkün

Detaylı

ENDÜSTRİYE DAYALI EĞİTİM (STAJ) DOSYASI

ENDÜSTRİYE DAYALI EĞİTİM (STAJ) DOSYASI T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ GÜMÜŞOVA MESLEK YÜKSEKOKULU ENDÜSTRİYE DAYALI EĞİTİM (STAJ) DOSYASI ÖĞRENCİNİN Adı Soyadı :. Programı :. Okul No :.. 20 / 20 Akademik Yılı «Değer Üreten Üniversitenin, Değer Üreten

Detaylı

T.C. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ PROJE BAŞLIĞI. Proje No: Uluslararası Bilimsel Araştırma İşbirliği Projesi SONUÇ RAPORU

T.C. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ PROJE BAŞLIĞI. Proje No: Uluslararası Bilimsel Araştırma İşbirliği Projesi SONUÇ RAPORU T.C. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ PROJE BAŞLIĞI Proje No: Uluslararası Bilimsel Araştırma İşbirliği Projesi SONUÇ RAPORU Proje Yürütücüsü: Adı Soyadı Birimi/Bölümü

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ İNSAN ARAŞTIRMALARI ETİK KURULU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ İNSAN ARAŞTIRMALARI ETİK KURULU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ İNSAN ARAŞTIRMALARI ETİK KURULU YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1- (1) Bu yönergenin amacı, Bülent Ecevit Üniversitesi İnsan Araştırmaları

Detaylı

FİZİK ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere fizikle ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

FİZİK ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere fizikle ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere fizikle ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Fizikle ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yaş düzeylerindeki

Detaylı

1. Araştırma 2. Yaratıcı düşünme 3. Karar verme 4. Akıl yürütme 5. İlişkilendirme

1. Araştırma 2. Yaratıcı düşünme 3. Karar verme 4. Akıl yürütme 5. İlişkilendirme SINIF : 6 ÖĞRENME ALANI : İBADET ÜNİTE : 2 / NAMAZ İBADETİ MATERYAL TÜRÜ : PROJE ÖDEVİ 6.SINIF İÇERİK SINIF DÜZEYİ BEKLENEN BECERİLER HAZIRLAMA SÜRESİ DEĞERLENDİRMEDE KULLANILACAK ARAÇLAR Namazın şartlarıyla

Detaylı

ÖĞRETMEN EĞĐTĐMĐ SEMĐNERĐ , 30 Haziran, 2010; Tekirdağ

ÖĞRETMEN EĞĐTĐMĐ SEMĐNERĐ , 30 Haziran, 2010; Tekirdağ ÖĞRETMEN EĞĐTĐMĐ SEMĐNERĐ-2010 23-24, 30 Haziran, 2010; Tekirdağ PROJE TABANLI MATEMATĐK VE FEN BĐLĐMLERĐ ÖĞRETĐMĐ-I: KURAMSAL TEMEL BİLGİLER Prof Dr Yaşar ERSOY Emekli Öğretim Üyesi, ODTÜ, Ankara PROJE

Detaylı

MESLEK NEDİR? Meslek, bir kişinin hayatını kazanmak geçimini sağlamak için yaptığı iş olarak tanımlanmaktadır.

MESLEK NEDİR? Meslek, bir kişinin hayatını kazanmak geçimini sağlamak için yaptığı iş olarak tanımlanmaktadır. MESLEK SEÇİMİ MESLEK NEDİR? Meslek, bir kişinin hayatını kazanmak geçimini sağlamak için yaptığı iş olarak tanımlanmaktadır. Belli bir eğitimi gerektiren bilgi, beceri, ustalık, sevgi ve ilgi isteyen sürekli

Detaylı

FEN VE MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU Araştırma Projesi Başvuru Formu 1

FEN VE MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU Araştırma Projesi Başvuru Formu 1 1 Tarih: EK-1a: ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN VE MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU Araştırma Projesi Başvuru Formu 1 Üniversitemiz mensuplarının yapacağı ya da üçüncü şahıslarca

Detaylı

Müfredat ve test ağırlıkları öğrenci performansına uygun olarak hazırlanır.

Müfredat ve test ağırlıkları öğrenci performansına uygun olarak hazırlanır. EĞİTİM VE İŞLEYİŞ Ders verimli bir şekilde işlenir. Öğretmen ders anlatma hızını sınıf seviyesine göre ayarlar. Öğrencilerin anlatılanları anlama problemi olmaz. Müfredat ve test ağırlıkları öğrenci performansına

Detaylı

BÖLÜM 1: GİRİŞİMCİ ADAYLARI İÇİN İŞ FİKRİ DEĞERLENDİRME ANKETİ

BÖLÜM 1: GİRİŞİMCİ ADAYLARI İÇİN İŞ FİKRİ DEĞERLENDİRME ANKETİ GİRİŞİMCİ TANIMA ve İŞ FİKRİ DEĞERLENDİRME ANKETİ Değerli Girişimci, Aşağıdaki ankette lütfen ilgili sorularda size en yakın cevabı işaretleyiniz. Anketi doldurduktan sonra, Marmara Girişim yetkilisine

Detaylı

6.SINIF MATEMATİK DERSİ PROJE GÖREVİ

6.SINIF MATEMATİK DERSİ PROJE GÖREVİ 6.SINIF MATEMATİK DERSİ PROJE GÖREVİ PROJE KONUSU:SINIF İSTATİSTİKLERİ/Okulumuz 6-7-8.sınıf öğrencilerinin öncelikle kız-erkek sayılarının daha sonra tuttuğu takım,en sevdiği ders ve hangi mesleği seçmek

Detaylı

DBB411 Bilimsel Araştırma ve Yazma Teknikleri. Çarşamba, Arş. Gör. Dr. İpek Pınar Uzun

DBB411 Bilimsel Araştırma ve Yazma Teknikleri. Çarşamba, Arş. Gör. Dr. İpek Pınar Uzun DBB411 Bilimsel Araştırma ve Yazma Teknikleri Çarşamba, 09.00-11.00 Arş. Gör. Dr. İpek Pınar Uzun Okuma Listesi Aysel Aziz, Araştırma Yöntemleri - Teknikleri ve İletişim, 2003, Ankara: Turhan Kitabevi.

Detaylı

PROBLEM ÇÖZME BASAMAKLARI ve YARATICI DÜŞÜNME

PROBLEM ÇÖZME BASAMAKLARI ve YARATICI DÜŞÜNME PROBLEM ÇÖZME BASAMAKLARI ve YARATICI DÜŞÜNME Problem Nedir? Çözülmesi gereken mesele, soru, sorun veya aşılması gereken engel. Organizmanın karşılaştığı her türlü güçlük. Tek boyutlu veya çok boyutlu

Detaylı

PERFORMANS DEĞERLENDĐRME ÖLÇÜTLERĐ 1. AMAÇ Performans en basit anlamıyla verimliliğin ölçülmesidir. Bu ölçme kurum için yapılırsa Kurumsal

PERFORMANS DEĞERLENDĐRME ÖLÇÜTLERĐ 1. AMAÇ Performans en basit anlamıyla verimliliğin ölçülmesidir. Bu ölçme kurum için yapılırsa Kurumsal PERFORMANS DEĞER ÖLÇÜTLERĐ 1. AMAÇ Performans en basit anlamıyla verimliliğin ölçülmesidir. Bu ölçme kurum için yapılırsa Kurumsal Performans, çalışanlara yönelik yapılırsa personel performans değerlendirmesi

Detaylı

YÜKSEK LİSANS TEZ ÖNERİSİ HAZIRLAMA KILAVUZU

YÜKSEK LİSANS TEZ ÖNERİSİ HAZIRLAMA KILAVUZU EGE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZ ÖNERİSİ HAZIRLAMA KILAVUZU İktisat Bölümü A. GENEL BİLGİLER İktisat bölümünde yüksek lisans yapan her öğrenci ders aşamasının

Detaylı

T.C. İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS PROJESİ HAZIRLAMA KILAVUZU

T.C. İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS PROJESİ HAZIRLAMA KILAVUZU T.C. YÜKSEK LİSANS PROJESİ HAZIRLAMA KILAVUZU Tezsiz Yüksek Lisans Programı öğrencileri, yüksek lisans projesinin alındığı yarıyılda proje dersine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı bir rapor vermek

Detaylı

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ... ANABİLİM DALI/BÖLÜM BAŞKANLIĞI NA

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ... ANABİLİM DALI/BÖLÜM BAŞKANLIĞI NA ...201 CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ... ANABİLİM DALI/BÖLÜM BAŞKANLIĞI NA Cumhuriyet Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi çerçevesinde yapılması öngörülen, yürütücüsü olduğum... başlıklı ve detayları aşağıda

Detaylı

OKULÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS PROGRAMI OKUL DENEYİMİ DERSİ DANIŞMAN UYGULAMA YÖNERGESİ

OKULÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS PROGRAMI OKUL DENEYİMİ DERSİ DANIŞMAN UYGULAMA YÖNERGESİ OKULÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS PROGRAMI OKUL DENEYİMİ DERSİ DANIŞMAN UYGULAMA YÖNERGESİ Sayın danışman; Milli Eğitim Bakanlığı Okulöncesi Eğitim Programı yenilenerek 2013-2014 öğretim yılından itibaren

Detaylı

HEPDAK PROGRAM DEĞERLENDİRME ÇİZELGESİ

HEPDAK PROGRAM DEĞERLENDİRME ÇİZELGESİ HEPDAK PROGRAM DEĞERLENDİRME ÇİZELGESİ HEPDAK - Program Değerlendirme Çizelgesi (Sürüm: 3.0-16.01.2017) Sayfa 1 HEPDAK PROGRAM DEĞERLENDİRME ÇİZELGESİ Kurum: Program: Takım Başkanı: Program Değerlendiricisi:

Detaylı

ETKILI BIR FEN ÖĞRETMENI

ETKILI BIR FEN ÖĞRETMENI FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENLERİNİN YETİŞTİRİLMESİNDE DEĞİŞİM VE GEREKÇELER Öğrencinin performansını yükseltmek istiyorsanız kaliteli öğretmen yetiştirmek zorundasınız Alan bilgisi Genel eğitim ve kültür dersleri

Detaylı

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ARAŞTIRMA PROJESİ DERSİ UYGULAMA KURALLARI

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ARAŞTIRMA PROJESİ DERSİ UYGULAMA KURALLARI BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ARAŞTIRMA PROJESİ DERSİ UYGULAMA KURALLARI 1. Bu uygulama kurallarının amacı, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi bölümü 8. Yarıyılda

Detaylı

T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi PROJE BAŞVURU FORMU

T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi PROJE BAŞVURU FORMU T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi PROJE BAŞVURU FORMU Projenin Başlığı Proje Yürütücüsü Araştırmacı(lar) Proje Türü 1. ÖZET ve ANAHTAR KELİMELER:

Detaylı

Kitle: Belirli bir özelliğe sahip bireylerin veya birimlerin tümünün oluşturduğu topluluğa kitle denir.

Kitle: Belirli bir özelliğe sahip bireylerin veya birimlerin tümünün oluşturduğu topluluğa kitle denir. BÖLÜM 1: FREKANS DAĞILIMLARI 1.1. Giriş İstatistik, rasgelelik içeren olaylar, süreçler, sistemler hakkında modeller kurmada, gözlemlere dayanarak bu modellerin geçerliliğini sınamada ve bu modellerden

Detaylı

YÖNETİMİN SORUMLULUĞU PROSEDÜRÜ

YÖNETİMİN SORUMLULUĞU PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ Doküman No: P / 5.1 Revizyon No : 0 Sayfa : 1 / 5 Yayın Tarihi: 19.01.2010 Bu prosedürün amacı, İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Yönetimi nin Kalite Politikası ve hedeflerini oluşturmak, yönetim sistemini

Detaylı

DMAIC Rehberi. Orhan Çevik İstanbul, 19 Mayıs 2015

DMAIC Rehberi. Orhan Çevik İstanbul, 19 Mayıs 2015 DMAIC Rehberi Orhan Çevik İstanbul, 19 Mayıs 2015 DMAIC D M A I C Define - Tanımla Measure - Ölç Analyze - Analiz Et Improve - İyileştir Control - Kontrol Et Tüm hakları Orhan Çevik'e aittir. Akademik

Detaylı

(BEP) BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PLANI NASIL HAZIRLANIR?

(BEP) BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PLANI NASIL HAZIRLANIR? BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PLANI NASIL HAZIRLANIR? ***Okullarımızda Kaynaştırma Eğitiminde / Özel Eğitim Sınıflarında eğitim gören öğrencilerimize yönelik olarak yapılacak Bireyselleştirilmiş Eğitim Planlarının

Detaylı

İçindekiler. Üçüncü baskıya önsöz... xi Teşekkür... xiii Genel bakış... xv

İçindekiler. Üçüncü baskıya önsöz... xi Teşekkür... xiii Genel bakış... xv İçindekiler Üçüncü baskıya önsöz... xi Teşekkür... xiii Genel bakış... xv Giriş: Bir saatte 1000 kelime nasıl yazılır... 1 Bu kitaba neden ihtiyaç var...1 Öğrenciler ne diyor...3 Öğrenciler ne istiyor...

Detaylı

1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Programı 1.Aşama Uygulayıcı Kuruluş Çağrısı 2016

1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Programı 1.Aşama Uygulayıcı Kuruluş Çağrısı 2016 1601 TÜBİTAK YENİLİK VE GİRİŞİMCİLİK ALANLARINDA KAPASİTE ARTIRILMASINA YÖNELİK DESTEK PROGRAMI 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Programı 1.Aşama Uygulayıcı Kuruluş Çağrısı 2016 Çağrının Amacı 1512 Teknogirişim

Detaylı

FEN VE MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU. Lisansüstü Tez Çalışması Başvuru Formu 1

FEN VE MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU. Lisansüstü Tez Çalışması Başvuru Formu 1 1 Tarih: EK-1b: ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN VE MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU Lisansüstü Tez Çalışması Başvuru Formu 1 Üniversitemiz mensuplarının yapacağı ya da üçüncü şahıslarca

Detaylı

Ar-Ge Projesi. Remzi Türeci / Zirve Danışmanlık 1

Ar-Ge Projesi. Remzi Türeci / Zirve Danışmanlık 1 Ar-Ge Projesi Amacı, kapsamı (genel ve teknik tanımı), süresi, bütçesi ve kaynakları belirlenmiş bilimsel esaslar çerçevesinde hazırlanan proje Ar-Ge projesidir. Remzi Türeci / Zirve Danışmanlık 1 Aşağıdaki

Detaylı

ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DENEY FÖYÜ

ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DENEY FÖYÜ T.C. AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DENEY FÖYÜ Yrd. Doç. Dr. Said Mahmut ÇINAR Arş. Grv. Burak ARSEVEN Afyonkarahisar 2018 Rapor

Detaylı

Merkezi Yığılma ve Dağılım Ölçüleri

Merkezi Yığılma ve Dağılım Ölçüleri 1.11.013 Merkezi Yığılma ve Dağılım Ölçüleri 4.-5. hafta Merkezi eğilim ölçüleri, belli bir özelliğe ya da değişkene ilişkin ölçme sonuçlarının, hangi değer etrafında toplandığını gösteren ve veri grubunu

Detaylı

ÖZEL OKAN İLKOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

ÖZEL OKAN İLKOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL OKAN İLKOKULU 2016 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. Sayın Velilerimiz merhabalar, Okan Koleji İlkokulu 1. Dönemini gururla tamamladı. Öğrencilerimiz bu dönem boyunca sanat, spor, sosyal etkinlik ve akademik

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM DEĞERLENDİRME ANKETİ

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM DEĞERLENDİRME ANKETİ SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM DEĞERLENDİRME ANKETİ Bu anket, bölümümüzdeki öğrencilerin 2015-2016 öğretim bahar yarıyılına ait öğretim sonuçlarının değerlendirilmesi ve sürecin

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Temel Kavramlar Dr. Seher Yalçın 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın 1 Problem Problemler, üç aşamalı bir yaklaşımla tanımlanabilir. Bunlar: 1- Bütünleştirme, 2- Sınırlandırma ve 3-

Detaylı

2016 YILI PAYDAŞ MEMNUNİYET ANKET RAPORU

2016 YILI PAYDAŞ MEMNUNİYET ANKET RAPORU 206 YILI PAYDAŞ MEMNUNİYET ANKET RAPORU TEMMUZ 206 .. Araştırmanın Amacı Araştırmada, na bağlı olarak hizmet vermekte olan;. Bütçe ve Performans Şube Müdürlüğü 2. Stratejik Planlama Şube Müdürlüğü 3. Muhasebe

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ

DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ DAVRANIŞIN TANIMI Davranış Kavramı, öncelikle insan veya hayvanın tek tek veya toplu olarak gösterdiği faaliyetler olarak tanımlanabilir. En genel anlamda davranış, insanların

Detaylı

STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI

STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME PERFORMANS PROGRAMI STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI İlknur TUNÇ Mali Hizmetler Uzman Yardımcısı NEDEN PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME KLASİK BÜTÇELEME SİSTEMİ; Bütçe ödenekleri

Detaylı

DENEY 0. Bölüm 1 - Ölçme ve Hata Hesabı

DENEY 0. Bölüm 1 - Ölçme ve Hata Hesabı DENEY 0 Bölüm 1 - Ölçme ve Hata Hesabı Amaç: Ölçüm metodu ve cihazına bağlı hata ve belirsizlikleri anlamak, fiziksel bir niceliği ölçüp hata ve belirsizlikleri tespit etmek, nedenlerini açıklamak. Genel

Detaylı