BETON KULLANIM ALANLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BETON KULLANIM ALANLARI"

Transkript

1 BETON

2 BETON KULLANIM ALANLARI Yaşad adığımız z evler, çalıştığımız z işi yerleri, eğitim e gördüğümüz z okullar, spor yaptığı ığımız z tesisler, Arabalarımızı park ettiğimiz imiz park tesisleri, Đçme suyunun, atık k suların n depolandığı tanklar ve bu suların n taşı şındığı borular betondan yapılmaktad lmaktadır. Enerji üretimi için i in kurulan barajlar, atam reaktörleri, rleri, enerji nakil direklerinde yine beton kullanılmaktad lmaktadır. Kaldırımlarda, karayollarında, limanlarda, hava alanlarında nda beton kullanılmaktad lmaktadır.

3 Beton nedir? Beton en yaygın n inşaat malzemelerinden biridir. Beton, değişik ik boyutlardaki agrega adı verilen kum, çakıl, mıcır m r gibi taneli mineral malzemenin, onları yapış ıştıran çimento ve su ile karış ıştırılması sonucu zamanla sertleşip dayanım m kazanmasıyla elde edilen kompozit bir yapı malzemesidir. Beton, içerisinde i donatı bulunması halinde betonarme adını alır.

4 Beton bileşimi imi Çimento Su Đnce agrega Kaba agrega. Karışı ışım

5 Beton bileşimi imi AGREGALAR;% oluşturmakla beraber bağlay layıcılığıığı yoktur.dolgu malzemesidir.kum iri agregalar arasını doldurarak kompasiteyi arttırır. r. ÇĐMENTOLAR;kum ve iri taneleri birbirine bağlar. SU;Çimentonun diğer bileşimlerle imlerle hidratasyon sağlayabilmesi ve agregaların ıslatılması için in karışı ışıma katılır.

6 Betonda aranan özellikler 1.) Beton taze halde iken işlenebilir i olmalıdır. Taze beton kolay karış ıştırılmalı,, kolay yerleştirilmeli, karışı ışırken, taşı şınırken ve yerleştirilirken ayrış ışmamalı ve homojenliğini ini kaybetmemelidir. 2.) Sertleşmi miş beton, dışd etkilere karşı dayanıkl klı olmalıdır. Hava, su veya kimyasal etkiler nedeniyle oluşabilecek reaksiyonlara karşı betonun direnç göstermesi gerekir. 3.) Đstenilen özelliklere sahip olacak betonun maliyeti minimum düzeyde d olmalıdır.

7 Avantajları Đşlenebilme özelliği fazladır(istenilen kalıba hazırlanan beton kolayca karış ıştırılır, r, taşı şınır r ve yerleştirilir, tirilir,üzeri düzeltilir) d Dayanımı fazladır. Ekonomiktir Çevreye karşı dayanıkl klıdır. Ateşe e dayanıkl klıdır Yapımında çok fazla enerji kullanılmaz lmaz Fabrikada üretilen beton elemanlar da kullanılabilmektedir. labilmektedir. (ön n yapıml mlı beton)

8 Dezavavantajları Çekme dayanımı düşüktür.bu yüzden y çekme bölgelerinde çelik donatı kullanılır. Düşük k düktilitesi d vardır. r. Çarpmaya karşı toklukları diğer malzemelere karşı düşüktür. Hacim değişimi. imi. Taze betonlarda hacim değişimi imi gözlenir. Yol, hava alanı vb gibi uygulama dökerken d betonlar ano adı verilen genleşme derzleri bırakılarak dökülür. d Dayanım m /ağı ğırlık değerleri erleri diğer (metal) gibi malzemelere göre g daha kötüdür. k Üzerine gelen yükleri karşı şılayacakları boyutlar diğer malzeme boyutlarına göre g fazla çıkmaktadır.

9 TAZE VE SERTLEŞMĐŞ BETON TAZE BETON; Betonun plastikliğini ini koruduğu u (şekil( değiştirme özelliğini ini kaybetme ) ana kadar ki halidir. SERTLEŞMĐŞ BETON; Betonun katıla laşma anından ndan sonraki durumudur.

10 TAZE BETON ÖZELLĐKLERĐ Taze betonun performansını belirleyen özellikler şöyle sıralanabilirs Đşlenebilirlik Kıvam Ayrış ışma Kusma (terleme) Priz süresis Birim ağıa ğırlık Homojenlik

11 ĐŞLENEB LENEBĐLĐRLĐK Kompasitesi ve dayanımı yüksek olacak şekilde hazırlanm rlanmış taze beton, karış ıştırıldıktan sonra kalıba kadar taşı şınır. Kalıbın n içine i ine dökülen d beton, vibratör r ve benzeri aletler kullanılarak larak sıkışs ıştırılır. r. Bu işlemler sonucunda, taze betonun homojenliğini, ini, kompasitesini ve dolayısıyla yla dayanımını kaybetmemesi istenir. Ayrıca kalıplar pları,, kolaylıkla kla yayılarak en az boşluk bırakacak şekilde doldurması gerekir. Betonun bu özelliklerine işlenebilirlik i adı verilir.

12 Đşlenebilirli lenebilirliğe e etki eden faktörler Çimento miktarı Çimento özsellikleri Karma suyu miktarı Agrega dağı ğılımı,, en büyük b k agrega boyutu Đnce agrega miktarı,, tane dağı ğılım m oranı, Agreganın n tane şekli, Puzolanlar Katkı malzemeleri Sıcaklık Süre

13 Đşlenebilirli lenebilirliğe e etki eden faktörler Çimento miktarı; Çok az olduğu u zaman betonun karılabilmesi, ayrış ışma olmadan yerleşebilmesi, ebilmesi, sıkıştırılabilmesi, ve yüzeyinin y istenilen şekilde düzeltilebilmesi kolay olmamaktadır. r.çok fazla kullanıld ldığında karma, yerleştirme işlemleri i kolay olmakta fakat beton yüzeyi y yapış ışmadan dolayı zor düzlenebilmektedir. Çimento özellikleri; Đnceliği i yüksek y olan çimento ile yapılan betonlar daha çabuk kohezyon göstermektedir. Katıla laşmada daha kısa k sürede s olmaktadır. C3S (tri( kalsiyum silikat)olan çimentolar daha erken priz almaktadırlar.

14 Đşlenebilirli lenebilirliğe e etki eden faktörler Su miktarı; su miktarı fazla olduğunda unda betonun kıvamı artmakta yerleştirme ve sıkışs ıştırma kolaylaşmaktad maktadır. Çok fazla suyun olması durumunda Ayrış ışma hızlanh zlanır, üst kısım k m beton kabarcık şeklinde gözeneklenir. g Terleme hızlh zlı olur. Beton yüzeyini y düzeltme d zorlaşı şır. Az miktarda suyun olması yerleştirme ve sıklaştırmayı güçleştirir. Ayrış ışmada iri taneler alta inmekte. Yüzey Y düzeltme d işleminde i ince tanelerin üste olması problem oluşturmaktad turmaktadır. r.

15 Đşlenebilirli lenebilirliğe e etki eden faktörler Uygun gronülometri ve en büyük b k agrega boyutu; aynı çökme değerini erini veren gronülometri değerlerinden erlerinden uygun olmayanı kullanıld ldığında daha fazla karma suyuna ihtiyaç duyulmaktadır. Buda işlenebilme ve dolayısıyla yla ayrış ışmaya etki etmektedir. Karma suyu sabitken daha büyük b k agrega tane boyutuna sahip uygun granülometrideki agregalar kullanıld ldığında beton kıvamk vamı artmakta işlenebilirlik kolaylaşmaktad maktadır.

16 Đşlenebilirli lenebilirliğe e etki eden faktörler Đnce agreganın n miktarı ve inceliği; i; Sabit su çimento oranı kullanarak elde edilen beton karışı ışımlarında, agrega /çimento/ oranı yükseldikçe e, beton daha az işlenebilir olmaktadır. Sabit bir çökme değerinde erinde ince agrega miktarı(kum) fazla olan malzeme daha fazla karma suyu ihtiyacı oluşmaktad maktadır. Agregaların n tane Şekli; Yassı ve uzun şekilli agregaların n kıvam k ve işlenebilmesi i daha düşük d olmakta. Ayrıca daha fazla karma suyuna ihtiyaç göstermektedirler. Kırma taş veya kırma k kum gibi köşeli k agregalar düz d z yüzeyli y ve yuvarlak dere agregalarına göre daha az işlenebilirlerdir. i

17 Đşlenebilirli lenebilirliğe e etki eden faktörler Puzolanlar; Puzolanlar kullanılmas lması durumunda sabit bir çökme değeri eri için i in kullanılacak lacak karma suyu çok az miktarda artmaktadır. r. Betonun daha akış ışkan ve işlenebilir olmasına katkı sağlamaktad lamaktadır Kimyasal katkılar; Su azaltıcı katkı maddeleri kullanılarak larak olması gereken çökme miktarı daha az su kullanılarak larak elde edilmektedir. Đşlenebilme azalmadan daha dayanıml mlı betonlar elde edilebilmektedir. Priz geciktirici katkı malzemeleri kullanıld ldığı taktirde, betonun karılmas lmasından katıla laşmasına kadar geçen en süre s uzamakta, daha rahat taşı şınabilme ve sıkışması mümkün n olabilmektedir.

18 Đşlenebilirli lenebilirliğe e etki eden faktörler Sıcak hava koşullar ulları; Sıcak hava koşullar ullarında, hızlh zlı buharlaşma nedeniyle betonun içindeki i indeki suyun azalması,, hidratasyonun daha hızlh zlı yer alması nedeniyle daha katı bir karışı ışım m elde edilmektedir. Betonun kıvamk vamını da sıcakls caklık k düşürmektedir. d KıvamK vamı arttırmak rmak için i in ilave edilecek karma suyu ile betonun terlemesi fazlalaşmakta, beton yüzeyinde y gelişi i güzel g çatlaklar oluşmakta, dayanı azalmaktadır. Betonun karıld ldığı an ile kıvamk vamının ölçüleceği i an arası geçen en süre; s Karılma anındaki ndaki kıvam, k bir süre s sonra sıs kıvam farlı olmaktadır. Gerek betondaki su miktarının azalması, gerekse agregaların n su emmesi nedeniyle kıvam azalmaktadır.

19 ĐŞLENEB LENEBĐLĐRLĐK Đşlenebilirlik taze betonun en önemli özelliğidir. idir. Betonun işlene i bilme özelliği i kıvamk vamıyla belirlenir. Kıvam K betonun akıcılığı ığını, kendi ağırlığında altında hareket yeteneğini gösterir.

20 KIVAM-SLUMP Kıvam betonun kendi ağıa ğırlığı altındaki hareket yeteneğidir. AğıA ğırlığa a karşı gösterilen malzemenin direncidir. Betonun akıcılığı ığını ifade eder. Kıvamda K en önemli özellik karma suyunun miktarıdır. r. Taze betonun işlenebilirlii lenebilirliğini ini belirleyen en önemli göstergedir. Beton kıvamk vamının n belirlene bilmesi için i in çökme hunisi (slamp)) deneyi yapılır.

21 ÇÖKME DENEYĐ (SLUMP) Abrams konisi adı verilen, 20 cm alt çaplı,, 10 cm üst çaplı ve 30 cm yükseklikli, y çelik saçtan yapılm lmış bir koni kullanılır. Alt ve üstü açık k olan bu kesik koni düz d bir zemin üzerine yerleştirilip, üstünden üç aşamada amada betonla doldurulur. Her bir doldurma aşamasa amasından sonra 16 mm çapında bir çubukla, 25 darbe vurularak sıkışs ıştırma işlemi i yapılır. Kalıp p tamamen dolunca taze betonun üstü mala ile düzeltilir. d Hemen sonra, hiç bekletilmeden koni, yukarıya ya doğru yavaşça a kaldırılır. r. Açıkta A kalan taze beton, kendi ağırlığı altında çöker. Bu çökme miktarı betonun işlenebilirliği i hakkında bir fikir verir. Çökme miktarının n fazlalığı işlenebilme özelliğinin inin de yüksek y olduğunu unu gösterir. g

22 10 cm 30 cm 20 cm Koni üç tabak halinde doldurulur. Her tabaka 25 kez sıkıştırılır. Koni tepe noktasıyla yığın tepe noktası arasındaki fark çökme(slump) miktarını verir.

23 Çökme deneyi (TS 2871, ASTM C 143) ile belirlenir

24 Yapı Elemanı Çökme Değerleri (cm) Maksimum Minimum Betonarme temelleri Donatısız beton temeller, kesonlar ve alt yapı duvarları, kanal kaplama betonları Döşeme, kiriş, kolon, betonarme perdeler, tünel yan ve kemer betonları Yol kaplama betonları, köprü ayakları Tünel taban kaplama betonları

25 TS hazır r beton kıvamları

26 Çökme şekilleri hakiki çökme kme kütlenin şeklinde fazla bozulma ve kırılma k olmadan meydana gelen, beton üst kesitinde aşağıa yukarı eşit miktarda yer alan çökmedir. Bu durum, betonun yeterli kohezyona sahip olduğunu unu göstermektedir. g tamamen çökme kme beton karışı ışımının sulu olduğunu unu, betonda az miktarda çimento kullanıld ldığını işaret etmektedir.

27 Çökme şekilleri kayma çökmesi kmesi bir yanında nda çok az, diğer yanında nda çok fazla çökmenin yer aldığı tarzdır.bu r.bu durumdaki çökme beton kütlenin k yeterli kohezyona sahip olmadığı ığını göstermektedir. Betonun yerleşebilirlik ebilirlik özelliğinin inin iyi olmadığı ığına işaret etmektedir.

28 KIVAM-VEBE VEBE Diğer bir kıvam k deneyi de Vebe deneyidir. Vebe deneyinde vibrasyon masası üzerinde içi çapı 24 cm yüksekliy ksekliği i 20 cm olan altı kapalı silindir bir kap titreşim im masasına vidalanır. Kabın n içine i ine de abrams konisi yerleştirilir. Çökme deneyindeki gibi koni doldurulur. Sarma başlar. Koni çekildikten sonra serbest kalan beton üzerine disk yerleştirilir.. Sarsma devam eder. Bu disk tabana oturunca sarsılma süresi ölçülür.

29 KIVAM-VEBE VEBE

30 KIVAM-WALZ Diğer bir kıvam k deneyi de Walz deneyidir. Taban kenar uzunlukları 20x 20 olan 40 cm yükseklikli y çelik bir kap beton ile doldurulur. SıkışS ıştırılmadan mala ile düzeltilir. d Bir dalıcı vibratör r kaba daldırılır. r. Dibe değdikten dikten sonra yavaşca çıkarılır. r. Betondaki çökme miktarı s cm cinsinden ölçülür. Walz sıkışma oranı=40/[40 =40/[40-s] ile değerlendirilir. erlendirilir. Kuru betonlar için i in ,plastik 1.45,plastik betonlar için i in , akıcı betonlar için i in arası değerler erler kullanılır.

31 AYRIŞMA(SEGREGASYON) Đşlenebilir bir betonun niteliklerinin başı şında kohezyon gelir. Kohezyonu iyi olan taze betonun içinde inde iri agrega taneleri; karış ıştırma, taşı şıma ve yerleştirme işlemleri i sırass rasında kütleden k ayrılmazlar. Đri agregaların n bu işlemler i sırass rasında beton kütlesinden k ayrılmas lması olayına betonun çözülmesi (segragasyon( segragasyon) ) denir. Segragasyon yapan betonun bünyesi b homojen olmaz; iri agregalar bir yanda, harç bir yanda birikir. Betonun dayanımı olumsuz yönde y etkilenir.

32 AYRIŞMA(SEGREGASYON) Homojen olmayan taze beton karışı ışımlarında ince ve kaba agregaların n ayrı gruplar oluşturmas turması olarak görülen bu olayın olmaması için in malzemelerin büyüklb klük ve birim ağıa ğırlıkları sınırlandırılmalıdır. Çimento Kaba agrega Đnce agrega B.Ağırlık Büyüklük 5-80 µm 5-40 mm < 5 mm

33 AYRIŞMA(SEGREGASYON)

34 AYRIŞMAYA ETKĐ EDEN FAKTÖRLER Ayrış ışmaya etki eden faktörlerden bazılar ları şunlardır Agrega büyüklb klüğünün n fazla olması. Kaba agrega birim ağıa ğırlığının n büyüklb klüğü. Đnce agrega miktarının n azalması. Agrega tipi ve yüzey y şekli. Su çimento oranı. (çok sulu ve çok kuru betonlarda ayrış ışma fazla görülür) g r)

35 TERLEME Taze betonda suyun yüzeye y çıkması,, kütleden k ayrılmas lması durumuna terleme(kusma) adı verilir. Terlemenin diğer bir nedeni çimentonun bir araya toplanmasıdır. Suyla temas eden çimento taneleri tek tek ıslanmak yerine bir araya gelerek ıslanırlar ve hidratasyon için i in gerekenden daha fazla su tutarlar. Karış ıştırma sırass rasında, bir süre s sonra bu suyu kusarlar.

36 TERLEME Terleme sonucu oluşan istenmeyen şu u etkiler oluşur: ur: Suyun yukarı doğru çıkışıyla, betonun betonun donmaya karşı göstereceği i direnç azalır. Đnce tanelerin yukarıda toplanmasından ndan dolayı aşınmaya karşı beton dayanımı zayıfl flık k gösterir. g Kaba taneler ve donatı alttadır. Su ve ince taneler üsttedir. Parçalar alar arası aderans zayıflam flamıştır.

37 TERLEME Terlemenin düşük d k olması için in şu özellikler terlemeyi azaltır. Çimento inceliğinin inin artması Hidratasyonun artması (C 3 S, C 3 A ) Puzolan ilavesi Su içerii eriğinin inin azalması

38 Terleme Deneyi TS4106 Đç çapı 254 mm ve yüksekliy ksekliği i 280 mm 0lan silindirik bir numune kabı kullanılmaktad lmaktadır. Taze beton bu kaba yerleştirilip sıkışs ıştırıldıktan sonra ve üzeri düzeltildikten d sonra kabın n kapağı kapatılarak, içerideki betonun terlemesi nedeniyle çıkan suyun buharlaşmas ması önlenmektedir. Đlk 40 dakika için i in her 10 dakikada bir biriken su alınmakta (pipet ile) ve ölçülmektedir. 30 dakikadan sonra yarım m saate bir terleme duruncaya kadar su alınır. Terleme sonucu çıkan su ağıa ğırlığının n toplam karma suyuna göre yüzdesi y terleme yüzdesini y vermektedir.

39 PRĐZ Z SÜRESS RESĐ Betonun plastik halden katı hale geçmesine priz adı verilir. Zaman ilerledikçe e beton sert bir malzeme durumunu almaktadır. Priz betonun sertleşmesini ifade ederken sertleşme betonun zamanla ölçülebilir dayanım m kazanmasını da ifade etmektedir. priz başlama süresis resi betonun karılmas lması ve katıla laşması arasındaki süredir. s Priz sona erme süresis resi ise katıla laşma ile sertleşme arası geçen en süredir. s

40 PRĐZ Z SÜRESS RESĐ Priz başlama süresi s betonun işlenebilirlii lenebilirliği açısından önemlidir. Betonun taşı şınabilmesine, kalıplara yerleştirilmesine, sıkışs ıştırılabilmesine ve yüzeyinin düzeltilebilmesine d yetecek uzunlukta olmalıdır. Genel olarak bir saatten az olmaması istenir. Bu sürenin s azalması veya uzatılmas lması istendiğinde inde priz hızlandh zlandırıcı veya geciktirici katkı malzemeleri katılabilir. Priz süresine s etki eden faktörler, çimento özellikleri ve miktarı,, katkı malzemeleri türüt ve miktarı, çevre sıcakls caklığı

41 BĐRĐM M AĞIRLIK A birim ağıa ğırlık,, bir birim hacim içerisinde i yer alan taze betonun ağıa ğırlığıdır. Agrega gronülometrisinin iyi olmaması, maksimum agrega boyutunun küçük üçük k olması,, taze beton sıkıştırılma işleminin i yeterince yapılmam lmamış olması,beton içerisindeki i boşluklar lukların n miktarını arttıran ran dolayısıyla yla birim hacmi düşüren d başlıca faktörlerdir.

42 BĐRĐM M AĞIRLIK A Taze beton birim hacminin bulunabilmesi için i in 7.5 cm veya daha yüksek y çökme değerine erine sahip taze beton, hacmi bilinen bir kap içinde i inde üç eşit kademede 1.6 cm çaplı çubuklarla 25 kez sıkıştırılır. r. 7.5 cm den az çökme değeri eri varsa vibratör r kullanılarak larak aynı işlem yapılır. Hacmi bilinen kaptaki beton ağıa ğırlığı yüzey düzeltildikten sonra tartılır. r. Birim ağıa ğırlık= Beton ağıa ğırlığı / Kabın n içi hacmi

43 ÜNĐFORMĐTE Hazırlanan bir beton harmanı içerisinde,malzemelerin uygun dağı ğılım m göstermig stermiş olmaları,, iri agregaların harman içinde i inde bir bölgede b yoğunla unlaşmamış olamamaları gerekir. Beton harmanı içerisinde yer alan bir betonun işlenebilme, i birim ağıa ğırlık, dayanım m ve diğer özellikleri, harmanın n diğer bölgelerindeki b betonun işlenebilme i, birim ağıa ğırlık, dayanım m ve diğer özellikleriyle tamamen bezer olmalarına üniformite (üniformluk) niformluk) diyoruz. Aynı beton harmanı içerisinde üniformiteyi mikserin içerisinde i aşıa şınmış palet kullanımı,, karılma süresinin s gereğinden uzun veya kısa tutulması,, mikserin aşıa şırı yüklenmiş olması etkiler.

44 BETONUN ÜRETĐLMESĐ Betonda aranan dayanım, dayanıkl klılık k ve ekonominin sağlanabilmesi, betonu oluşturan agrega, çimento, su ve kimyasal katkı maddelerinin, ayrı ayrı standartlarına na uygun özellikte olması,, standardına na uygun hesaplanarak birleştirilmesi, dökülmesi d ve bakım uygulanması ile mümkm mkündür. Betonarme betonunda, bütün b n bunlara ek olarak, donatının da projesine uygun yerleştirilmi tirilmiş olması zorunludur. Betonun hazırlanmas rlanmasından, ndan, mukavemet kazanmasına na kadar geçen en sürede s yapılacak işlemler i kısaca k aşağıa ğıda özetlenmiştir. tir.

45 Malzemenin Hazırlanmas rlanması Kullanılan lan agregada fazla miktarda kil, silt zararlı kimyasal madde veya organik madde bulunmamalıdır. Eğer E varsa, kullanımdan önce agregaların n yıkanmasy kanması ve bu zararlı maddelerden temizlenmesi gerekir. Kullanılacak lacak agreganın n fiziksel ve mekanik özellikleri ile granülometrik bileşimi, imi, ilgili standartlarda öngörülen şartları sağlamal lamalıdır.

46 Malzemenin Hazırlanmas rlanması Kullanılacak lacak çimentolar depolama veya taşı şınma sırass rasında özelliklerini kaybetmemiş olmalıdır. Çimentonun standardına na uygun şekilde saklanamaması nedeniyle özelliklerini değiştirmesinde kuşkulan kulanıldığında özelliklerini belirleyecek gerekli kontroller yapılmal lmalıdır. Kullanım m yerine ve amacına uygun çimento tipi seçilmelidir.

47 Malzemenin Hazırlanmas rlanması Su, beton üretiminde uygun su içilebilir i ilebilir sudur. Organik maddeler, ince taneler, asit ve alkaliler, kanalizasyon atıklar kları vb zararlı etki yapacak maddeler içermemelidir. i Bulanık k sular, bulanıkl klığa neden olan madde miktarı 2000 mg/lt lt den fazla değilse, beton karışı ışım m suyu olarak kullanılabilir. labilir. Bu miktardan fazla maddesi bulunduran veya herhangi bir nedenle uygunluğundan undan kuşku duyulan sularla yapılan betonlara uygulanan yeterlik deneyi uygun sonuç vermişse, beton karışı ışım m suyu olarak kullanımında nda bir sakınca yoktur. Beton özelliklerini iyileştirmek üzere kullanılacak lacak katkılar, TS 3452 (Beton Kimyasal Katkı Maddeleri) ve TS 3456 ya (Beton Hava Sürükleyici Katkı Maddeleri) uygun olmalıdır.

48 Beton Karışı ışım m Elemanlarının Depolanması Agrega, temiz ve sert bir yüzey y üzerine yatay veya yataya yakın n tabakalar halinde depolanmalıdır. Agreganın n kirlenmesine, ufalanarak tane bileşiminin iminin değişmesine veya ayrış ışmasına neden olmamak için i in depolanmış agreganın üzerinde kazıcı,, sürükleyici, s yükleyici ve taşı şıyıcı inşaat makineleri dolaştırılmamal lmamalıdır

49 Beton Karışı ışım m Elemanlarının Depolanması Rüzgarın, tane bileşimini imini değiştirici etkisi önlenmelidir Tane sınıflars flarına ayrılan agregaların, ufalanmaları veya depo alanında nda birbirlerine karış ışmaları önlenmelidir. Agreganın n nem içerii eriğinin inin olabildiğince ince değişmez olarak kalması sağlanmal lanmalıdır. Depolanacak agrega miktarı, ince tane birikimine neden olmamak için, i in, en az düzeyde d tutulmalıdır. Agreganın n silolarda depolanması sırasında belirtilen hususlar dikkate alınmal nmalıdır.

50 Beton Karışı ışım m Elemanlarının Depolanması Dökme çimentonun depolanacağı siloların n hacmi, çimentonun kullanım m hızıh dikkate alınarak, çimento siloda uzun süre s beklemeyecek şekilde belirlenmelidir. Siloların n içi yüzeyleri pürüzsp zsüz z ve düzgün n olmalı,, silindir biçimli imli siloların n tabanı yatay ile en az 50 o lik açıa yapmalıdır. Prizma biçimli imli silolarda ise bu açıa 55 o den küçük üçük k olmamalıdır. Silolar sık s k sık s k (en geç ayda bir) sonuna kadar boşalt altılarak larak kullanılmal lmalı,, böylece b çimentonun silo içerisinde katıla laşması önlenmelidir. Suyun depolanması için in kullanılacak lacak depolar, suya, karışı ışım m için i in zararlı olabilecek maddeleri aktarmayacak malzemeden yapılm lmış olmalıdır.

51 Malzeme Miktarının Ölçülmesi Özellikle ince agregada görülen g hacim-rutubet ilişkisi nedeniyle kaliteli beton üretimi kesinlikle ağırlık ölçümü yöntemiyle yapılmal lmalıdır. Çimento 50 kg lık torbalar halinde satıld ldığından, çimento ölçümünde problem olmaz. Çimentonun silolardan alınıp p kullanılmas lması ise daha çok beton santrallerinde olmaktadır. Beton santrallerinde yapılan beton üretiminde de ağıa ğırlık ölçüm yöntemi kullanılmaktad lmaktadır.

52 Betonun karış ıştırılması Karış ıştırma işlemi, i betonun homojen bir bileşime ime sahip olmasını sağlayacak şekilde yapılmal lmalıdır. Karış ıştırma, elle yapılabilece labileceği i gibi betonyer kullanılarak larak da yapılabilir. Karış ıştırma işleminin i elle yapılmas lması halinde beton en az 3 defa kuru, 3 defa ıslanmış olarak devredilerek karış ıştırılmalıdır. Betonun mekanik yöntemle y karış ıştırılmasında üç farklı tipte betoniyer kullanılır. Bunların n en eskisi ve en bilineni, yatay ile 20 o lik açıa yapan eğik e eksenli ve devrilen tiptir

53 Betonun karış ıştırılması Đkinci tip yatay eksenli betoniyerlerdir.. Bu betonyerlerde, bir uçtan u giren malzemeler, yatay eksenli teknenin içi tarafındaki heloidal kanatlar yardımıyla yla homojen bir şekilde karış ıştırılarak diğer uçtan taze beton olarak çıkar. Üçünc ncü tip ise düşey d eksenli betoniyerlerdir.. Bu tip betonyerlerin derinlikleri azdır r ve düşey d eksen etrafında dönen d bir tekneleri vardır. r. Ayrıca düşey d eksenli iki palet, eksenleri etrafında dönerek d üstten konan malzemeyi karış ıştırmaktadır. r.

54 Elle karılan mikser

55 Betonun karış ıştırılması Betoniyerlerin ne kadar çevrilmesi gerektiği konusunda teorik formüller var ise de, bunların fazla bir anlamı yoktur. Minimum karış ıştırma süresi betonyerin tipine ve kapasitesine göre g değişir. ir. Örneğin, bu süre s 1.5 m 3 kapasiteli bir mikserde yaklaşı şık k 1.5 dakikadır. Buna karşı şılık k 7 m 3 kapasiteli bir transmikserde bu süre s 3.5 dakika olmalıdır. Betonyerin bu süre s içinde i inde en az devir yapması uygun olmaktadır. Uygulamada bu süreye s uyulmadığı taktirde beton iyi karış ışmamış olur.

56 Betonun karış ıştırılması Karış ıştırma süresinin s 10 dakikaya kadar artmasına bağlı olarak basınç dayanımı da artmaktadır. r. Ancak karış ıştırma süresinin s daha fazla olması halinde taze betonda buharlaşma sonucu işlenebilirlik i azalacaktır. Buharlaşan an suyun yerine ek su karış ıştırmak ise betonun dayanımını düşürür. r. Agreganın n yumuşak olması durumunda parçalanmas alanmasına na neden olur. Ayrıca sürts rtünme etkisi taze betonun sıcakls caklığını artırır. r.

57 Betoniyerle karışı ışım

58 Taze Betonun Taşı şınması Beton, karışı ışım m yerinden döküm d m yerine ne çeşit taşı şıma aracı ile taşı şınırsa taşı şınsın n su/çimento oranı,, hava miktarı gibi özelliklerinde taşı şıma sırasında değişme olmamalı ve ayrış ışmamalıdır. Ayrış ışma, taşı şıma yolu üzerinde sarsınt ntı ve darbe oluşturabilecek engebelerin ortadan kaldırılmas lması ile önlenebilir. Karışı ışım m yerinin döküm d m yerine uzaklığı ığı,, taşı şıma aracının n cinsi göz g önünde nde bulundurularak en az ayrış ışmaya izin verecek kadar olmalıdır.beton Beton, karışı ışım m yerinden döküm m yerine el arabası,, kova, bant, oluk, asansör, vinç,, beton pompası karış ıştırıcılı özel kamyon (transmikser( transmikser) ) gibi araçlarla götürülebilir. g

59 Taze Betonun Yerine Dökülmesi D Toprak zeminler, beton dökülmeye d başlanmadan önce sıkışs ıştırılmalı,, 15 cm derinliğe e kadar yeterince nemlendirilmeli, böylece yerleştirilecek ilk beton tabakasının karışı ışım m suyunu emmesi önlenmelidir. Beton kayalık k zemin üzerine dökülecek d ise, zeminin gevşek ek kısımlark mları kaldırılmal lmalı,, su birikintileri kalmamasına özen gösterilmelidir. g Betonun değece eceği i kalıp p yüzeyleri, y beton dökümüne d başlamadan önce temizlenmeli, su emebilen kısımlar nemlendirilmeli veya yağlanmal lanmalıdır. Betonun yatay yöndeki y hareketi iri agreganın ayrış ışmasını kolaylaştıraca racağı için in yatay hareket en aza indirilmelidir.

60 Taze Betonun Yerine Dökülmesi D Beton, kalıplara yerleştirilirken kalıp p veya kalıp p bağlama malzemesine zarar vermemesine özen gösterilmelidir. g Beton kalıplar pların n ortasına ve düşey d olarak dökülmelidir. Ayrış ışma olmaması için, in, serbest düşme d yüksekliy ksekliği i 1.5 m den fazla olmamalı,, dar ve yüksek y kalıplara beton en üstten değil, yandan bırakb rakılan ceplerden yerleştirilmelidir.

61 Taze Betonun Yerine Dökülmesi D Beton, teknik zorunluluk olmadıkça a yatay tabakalar halinde dökülerek d sıkışs ıştırılmalıdır. Tabaka kalınl nlıkları,, her tabaka bir önce dökülenle birlikte sıkışs ıştırılabilecek şekilde cm arasında seçilmeli, bu işlem i sırass rasında alttaki tabaka işlenebilme i özelliğini ini kaybetmemiş olmalıdır. Beton dökümüd olabildiğince ince sürekli s olmalı yeni dökülen d betonun önceki tabaka ile kaynaşmas ması sağlanmal lanmalıdır.

62 ĐŞ DERZLERĐ (RÖPR PRĐZ) Beton döküm d m süresinin s çalışma saatleri, hava koşullar ulları ve teknik zorunluluklar nedeniyle sınırls rlı olması durumunda, işi derzleri yapmak zorunlu hale gelir. Đş derzlerinin yerleri, beton yerleştirme işlemi i başlamadan önce, tercihen projelendirme aşamasında, statik esaslara bağlı olarak saptanmalıdır. Derz yüzeyleri y Yeni beton yerleştirilmeye başlanmadan önce her türlt rlü harç kalınt ntılarından, toz, kir, yağ ve tahta parças ası vs den temizlenmeli, kaynaşmay mayı kolaylaştıracak şekilde, örneğin 1/1 eğimli e olarak işlenmelidir. i

63 ĐŞ DERZLERĐ (RÖPR PRĐZ) Temizleme işlemi i basınçlı kum püskürtülerek, basınçlı hava püskp skürtülerek veya basınçlı su püskp skürtülerek yapılmal lmalıdır. Bunların n mümkm mkün n olmaması halinde yüzeyler tel fırça f a ile de temizlenebilir. Bu şekilde temizlenemeyen yerler keski ile kazınarak yok edilmeli, bu da olmaz ise kırılarak kaldırılmal lmalıdır. Gevşek ek kısım k bırakılmamalıdır.

64 Betonun Yerleştirilip Sıkıştırılması Usulüne uygun olarak hazırlanm rlanmış olan taze beton, priz yapmaya başlamadan önce kalıplara yerleştirilip sıkıştırılmalıdır. Kalıp p olarak genellikle ahşaptan aptan yararlanılır. r. Ahşaba, istenilen şekil kolayca verilebilir. Ahşap termik açıdan a betonu donmaya karşı korur. Ahşab abın n birkaç defadan fazla kullanılamaz. lamaz. Kontrplaklardan da özellikle yuvarlak kenarlı yapı elemanlarının n kalıplanmas planmasında nda yararlanılır. r. Bu çeşit kalıplarla çok düzgd zgün n yüzeyler y elde edilebildiğinden, inden, beton yüzeyi y sıva s gerektirmeyebilir. Bu tip betonlara brüt t beton denir.

65 Betonun Yerleştirilip Sıkıştırılması Kalıba dökülen d betonların n yerleştirilip, sıkıştırılması gerekir. Bu işlemin i iki amacı vardır. r. Đlki, betonun kalıbın n her yanına na yayılmas lmasını sağlayarak, donatılar ların n beton tarafından tam olarak kaplanmasını temin etmek. Đkincisi ise, betonu sıkışs ıştırarak hava boşluklar luklarını dışarı atmak ve bu şekilde kompasiteyi, buna bağlı olarak betonun dayanımını artırmak. rmak. SıkışS ıştırma çubuk ve vibratörlerle rlerle yapılabilir.

66 Betonun Yerleştirilip Sıkıştırılması Kuru ve plastik kıvamdaki k betonlar için i in yerleştirme yöntemlerinin y en pratiği i ve yararlı sonuçlar vereni vibrasyon yöntemidir. y Bu yöntemde, vibratör r denilen özel aletlerle taze beton titreşim im etkisinde bırakb rakılır. r. Beton kütlesine k uygulanan vibrasyon, kütle k içinde i inde yayılan basınç ve kayma dalgaları oluşturur. Taze beton belirli viskozitede sıvıs kıvamda olduğundan, undan, titreşim im etkisiyle akarak kalıbı doldurur. Aynı zamanda betonu oluşturan taneler, kütle k içinde i inde hareket ederek, kompasiteyi artıracak racak şekilde, en uygun konumlarını alır.

67 Đç vibratörler rler Bu tür t r vibratörlerle rlerle sıkışs ıştırılan tabakanın n kalınl nlığı en az 30 cm ve en fazla 70 cm olmalıdır. Optimum kalınl nlık k 50 cm civarındad ndadır. Đç vibrasyonda vibratörler rler betonla temas halindedir. Bu amaçla çapları 4-20 cm arasında bulunan silindir şeklinde dalıcı tipte metal vibratörler rler kullanılmaktad lmaktadır. Vibrasyon uygulanacak noktalar arasındaki mesafe 40 cm den az 70 cm den fazla olmamalı,, vibratör beton içinde i inde sn süreyle s ve beton yüzeye y dik olarak tutulmalıdır. Burada vibratör r beton içinde inde bulunduğundan undan dışd vibrasyona kıyasla, k titreşimler imler betona daha iyi iletilmektedir.

68 Đç vibratörler rler Vibrator d R 1½ R Etkime çapı

69 Đç vibratörler rler Adapted from ACI 309 Çap, (mm) titreşim im, (vib./min.) Etkime çapı (mm) yerleştirme (m 3 /h) Uygulama , , , Plastik k ve akıcı ince beton örneklerinde Đnce döşeme, d kolon, perde, kiriş, ön dökümlü boru plastik betonlarda, Slump değeri eri 8 cm az kuru-plastik betonlardas

70 Vibrasyon şekli Doğru Tabakalar arası geçiş sağlanacak şekilde dik olarak tutularak Yanlış Farklı açılarda ve tabakalar arası geçişe özen gösterilmeden yapılan işlemi

71 Yüzey vibratörü Beton üst yüzeyinde y düşey d titreşimle imle sıkışs ıştırmayı sağlar. 15 cm kadar betonların n sıkışs ıştırılmasında kullanılır. Kalıp p yeteri kadar sağlam olmalıdır. Vibratör r kalıba tutturulur. Daldırıcı vibratörün kullanılamad lamadığı yerde sık s k donatının n olduğu yerlerde kullanılır. SıkışS ıştırılmış taze betona da tekrar (bir saat sonra ) sıkışs ıştırma uygulanabilir. Vibratör r iğnesi i kendi ağıa ğırlığıyla batabilmeli geri çekildiğinde inde oluşan boşluk dolabilmelidir. Sertleşmi miş betonun aderans ve dayanımı artar. Rötre çatlaklarını önler.

72 Dış vibratörler rler

73 BETON KÜRÜK Yerleştirilip sıkışs ıştırılan taze betonun su içeriği çimentonun hidratasyonunu tamamlayabilmesi için i in yeterlidir. Ancak, bu suyun buharlaşarak arak kaybolması hidratasyonu güçg üçleştirir ve hatta bozar. Bu nedenle betonun bakımı,, su kaybını (kurumayı) önlemek ve zararsız z düzeyde d tutmak, bu suretle hidratasyonun hatasız şekilde tamamlanabilmesini sağlayabilmek için in dökümünüd izleyerek başlat latılmalıdır.

74 BETON KÜRÜK Yeni yerleşmi miş betonun sürekli s suyunu kaybetmesi çimento hidratasyonunu olumsuz etkiler. Su kaybı betonda büzülmeye neden olur. Kuruyan yüzeylerde çekme gerilmeleri meydana gelir. Bu gerilmelerin beton dayanımı oluşmadan meydana gelmesi yüzey y çatlaklarına neden olur.

75 BETON KÜRÜK Basınç dayanımı, donma, çözülme, su geçimsizli imsizliği, i, aşıa şınma direnci, hacim sabitliği özellikleri çimento hidratasyonunun uygun koşullarda bekletilmesiyle gelişir. ir. Başlang langıçta hızlh zlı olan bu gelişme daha sonra yavaşlar. Kalitedeki bu geçikme iki faktörden etkilenir. Nem (rutubet) Sıcaklık

76 BETON KÜRÜK Betonun bu amaçla bakımı için in uygulanacak kür; k ıslak çuvallar sarmak, örtü veya püskp skürtme membran uygulamak veya su püskp skürtmek metotlarından birisi veya bir kaçı ile birlikte olabilir. Hangi kür k r metodu kullanılırsa kullanıls lsın, kalıplar pların su emmesinin önüne ne geçilmelidir ilmelidir.. Bunu sağlamak için in kalıp p yağlar ları kullanılabilir. labilir. Yağlar kalıp p içi yüzeyine ince bir tabaka halinde sürülmelidir. s Ahşap kalıplar dışd ıştan ıslatılarak, larak, özellikle sıcak s havalarda kuruyup açılmalara lmaları önlenmelidir. Kuruyan kalıplar beton yüzeyinden y su alacağı ğından, kalıplar pların ıslatılması bu sakıncay ncayı da ortadan kaldıracakt racaktır. r.

77 BETON KÜRÜK Beton kürük nemin muhafazasıyla mümkündür. Hidratasyon suya doymuş nemli ortamlarda gerçekle ekleşiyor. Bu ortamın n muhafazası gerekiyor

78 BETON KÜRÜK

79

BETON. Concrete kelimesi Latinceden concretus (grow together) kelimesinden gelmektedir. Türkçeye ise Beton kelimesi

BETON. Concrete kelimesi Latinceden concretus (grow together) kelimesinden gelmektedir. Türkçeye ise Beton kelimesi BETON BETON Concrete kelimesi Latinceden concretus (grow together) kelimesinden gelmektedir. Türkçeye ise Beton kelimesi Fransızcadan gelmektedir. Beton agrega adını verdiğimiz kum, çakıl, mıcır, taneli

Detaylı

YAPI MALZEMESİ OLARAK BETON

YAPI MALZEMESİ OLARAK BETON TANIM YAPI MALZEMESİ OLARAK BETON Concrete kelimesi Latinceden concretus (grow together) ) kelimesinden gelmektedir. Türkçeye ise Beton kelimesi Fransızcadan gelmektedir. Agrega, çimento, su ve gerektiğinde

Detaylı

ZEMİN BETONU ÇATLAKLARI VE ÖZEL KONULAR

ZEMİN BETONU ÇATLAKLARI VE ÖZEL KONULAR ZEMİN BETONU ÇATLAKLARI VE ÖZEL KONULAR Doç. Dr. Hasan YILDIRIM İTÜ İnşaat Fakültesi Yapı Malzemesi Anabilim Dalı mail : yildirimhasan63@hotmail.com hasanyildirim@itu.edu.tr 0212 285 37 61-0533 356 48

Detaylı

Taze betonun beton pompası ve oluklarla dökülmesi: Taze betonun vinç ve kova ile dökülmesi:

Taze betonun beton pompası ve oluklarla dökülmesi: Taze betonun vinç ve kova ile dökülmesi: Betonun dökülmesi ve yerleştirilmesi: Beton malzemelerinin karışım oranlarının bulunması, betonun karılması ve taşınması gibi işlemler tam olarak yerine getirilmiş olsalar dahi, taze betonun yapıdaki yerine

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ. PERDAHLAMA ve KÜRK DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ. PERDAHLAMA ve KÜRK DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ PERDAHLAMA ve KÜRK DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU BETON YÜZEYY ZEYİNİN N PERDAHLANMASI Beton yüzeyinin y perdahlanması

Detaylı

BETON KARIŞIM HESABI. Beton; BETON

BETON KARIŞIM HESABI. Beton; BETON BETON KARIŞIM HESABI Beton; Çimento, agrega (kum, çakıl), su ve gerektiğinde katkı maddeleri karıştırılarak elde edilen yapı malzemesine beton denir. Çimento Su ve katkı mad. Agrega BETON Malzeme Türk

Detaylı

DENEYİN YAPILIŞI: 1. 15 cm lik küp kalıbın ölçüleri mm doğrulukta alınır. Etiket yazılarak içine konulur.

DENEYİN YAPILIŞI: 1. 15 cm lik küp kalıbın ölçüleri mm doğrulukta alınır. Etiket yazılarak içine konulur. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TAZE BETON DENEYLERİ DENEY ADI: TAZE BETON BİRİM HACİM AĞIRLIĞI DENEY STANDARDI: TS EN 12350-6, TS2941, ASTM C138 DENEYİN AMACI: Taze

Detaylı

3/9/ µ-2µ Filler (taşunu) 2µ altı Kil. etkilemektedir.

3/9/ µ-2µ Filler (taşunu) 2µ altı Kil. etkilemektedir. Agregaların tane boyutuna göre sınıflandırılması: Agregalar boyutlarına göre ince agrega (kum, kırmakum), iri agrega (çakıl, kırmataş) ve tuvenan (karışık) agrega olmak üzere üç sınıfa ayırılabilir. Normal

Detaylı

Sıcak Havada Beton Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi. Kasım, 2015

Sıcak Havada Beton Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi. Kasım, 2015 Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Kasım, 2015 Sıcak havada beton dökümlerinde; Taze beton sıcaklığı, Rüzgar hızı, Bağıl nem, Ortam sıcaklığı gibi etkenler denetlenmeli ve önlemler bu doğrultuda alınmalıdır.

Detaylı

5/3/2017. Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler:

5/3/2017. Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler: ÖRNEK: Endüstriyel bölgede yapılacak bir betonarme yapı için TS EN 206-1 standardına göre XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisine karşı dayanıklı akıcı kıvamda bir beton karışım

Detaylı

Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler:

Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler: ÖRNEK: Endüstriyel bölgede yapılacak bir betonarme yapı için TS EN 06-1 standardına göre XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA sınıfı zararlı kimyasallar etkisine karşı dayanıklı akıcı kıvamda bir beton karışım

Detaylı

BETONDA KARIŞIM IM HESAPLARI

BETONDA KARIŞIM IM HESAPLARI BETON BETONDA KARIŞIM IM HESAPLARI Beton karışı ışımının n saptanmasında nda iki aşama a ama vardır. r. Birinci aşamada a amada beton bileşimlerinin imlerinin miktarları teorik yollardan veya tablolardan

Detaylı

Çizelge 5.1. Çeşitli yapı elemanları için uygun çökme değerleri (TS 802)

Çizelge 5.1. Çeşitli yapı elemanları için uygun çökme değerleri (TS 802) 1 5.5 Beton Karışım Hesapları 1 m 3 yerine yerleşmiş betonun içine girecek çimento, su, agrega ve çoğu zaman da ilave mineral ve/veya kimyasal katkı miktarlarının hesaplanması problemi pek çok kişi tarafından

Detaylı

beton karışım hesabı

beton karışım hesabı 9 beton karışım hesabı Paki Turgut Kaynaklar 1) TS 802 Beton Karışım Tasarımı Hesap Esasları 2) Domone P, Illston J, Construction Materials, 4th Edition 3) Mindess S et al., Concrete, 2nd Edition 4) Portland

Detaylı

Taze beton karışımının yapısına ve ıslaklık derecesine/su miktarına bağlı olarak betonun göstereceği farklı çökme şekilleri:

Taze beton karışımının yapısına ve ıslaklık derecesine/su miktarına bağlı olarak betonun göstereceği farklı çökme şekilleri: LABORATUVAR ORTAMINDA BETON ÜRETİMİ: Laboratuvar koşullarında genel olarak iki şekilde beton üretimi yapılabilmektedir. Bunlar; kürekle ve betoniyer denilen karıştırma cihazları kullanılarak yapılmasıdır.

Detaylı

BETON KARIŞIM HESABI (TS 802)

BETON KARIŞIM HESABI (TS 802) BETON KARIŞIM HESABI (TS 802) Beton karışım hesabı Önceden belirlenen özellik ve dayanımda beton üretebilmek için; istenilen kıvam ve işlenebilme özelliğine sahip; yeterli dayanım ve dayanıklılıkta olan,

Detaylı

taze beton işlenebilirlik

taze beton işlenebilirlik 8 taze beton işlenebilirlik Paki Turgut Kaynaklar 1) Hewlett PC, Cement Admixture: uses and applications, Cement Admixture Association 2) Domone P, Illston J, Construction Materials, 4th Edition 3) Mindess

Detaylı

1. Projeden, malzemeden gerekli veriler alınır

1. Projeden, malzemeden gerekli veriler alınır 1. Projeden, malzemeden gerekli veriler alınır Beton karışım hesabı yapılırken; Betonun döküleceği elemanın boyutları Elemanın maruz kalacağı çevresel etkiler (sülfat ve klorür gibi zararlı kimyasal etkiler,

Detaylı

AGREGALAR Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

AGREGALAR Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi AGREGALAR Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Agregalar, beton, harç ve benzeri yapımında çimento ve su ile birlikte kullanılan, kum, çakıl, kırma taş gibi taneli farklı mineral yapıya sahip inorganik

Detaylı

2.1. Yukarıdaki hususlar dikkate alınarak tasarlanmış betonun siparişinde aşağıdaki bilgiler üreticiye verilmelidir.

2.1. Yukarıdaki hususlar dikkate alınarak tasarlanmış betonun siparişinde aşağıdaki bilgiler üreticiye verilmelidir. Beton Kullanıcısının TS EN 206 ya Göre Beton Siparişinde Dikkat Etmesi Gereken Hususlar Hazırlayan Tümer AKAKIN Beton siparişi, TS EN 206-1 in uygulamaya girmesiyle birlikte çok önemli bir husus olmıştur.

Detaylı

Tasarım Aşaması. TS EN 934-2 Beton Katkıları

Tasarım Aşaması. TS EN 934-2 Beton Katkıları Tasarım Aşaması TS EN 934-2 Beton Katkıları 1 Tasarım Aşaması TS EN 934-2 Beton Katkıları Betonun karışımına giren ve betona istenilen yönde yön veren hammaddelerdir. TS EN 934-2 göre, Tanım: Taze ve/veya

Detaylı

Beton sınıfına göre tanımlanan hedef (amaç) basınç dayanımları (TS EN 206-1)

Beton sınıfına göre tanımlanan hedef (amaç) basınç dayanımları (TS EN 206-1) BETON TASARIMI (Beton Karışım Hesabı) İstenen kıvamda İşlenebilir İstenen dayanımda Dayanıklı Hacim sabitliğinde Ekonomik bir beton elde edebilmek amacıyla gerekli: Agrega Çimento Su Hava Katkı Maddesi:

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU 8 YAPI MALZEMESİ OLUMSUZ İKLİM KOŞULLARINDA BETON DÖKÜMÜ SICAK HAVADA BETON

Detaylı

Bolomey formülünün gelişmiş şekli; hava boşluğunun dayanıma etkisini vurgulamak

Bolomey formülünün gelişmiş şekli; hava boşluğunun dayanıma etkisini vurgulamak BETON Bolomey formülünün gelişmiş şekli; hava boşluğunun dayanıma etkisini vurgulamak açısından ilginçtir. Bu formülde dayanımı etkileyen en önemli faktör çimento hamuru içindeki çimento miktarıdır.

Detaylı

Doç. Dr. Halit YAZICI

Doç. Dr. Halit YAZICI Dokuz Eylül Üniversitesi Đnşaat Mühendisliği Bölümü ÖZEL BETONLAR RCC-SSB Doç. Dr. Halit YAZICI http://kisi.deu.edu.tr/halit.yazici/ SİLİNDİRLE SIKI TIRILMI BETON (SSB) Silindirle sıkıştırılmış beton (SSB),

Detaylı

SU ve YAPI KİMYASALLARI

SU ve YAPI KİMYASALLARI SU ve YAPI KİMYASALLARI Betonda su; Betonla ilgili işlemlerde, suyun değişik işlevleri vardır; Karışım suyu; çimento ve agregayla birlikte karılarak beton üretimi sağlamak için kullanılan sudur. Kür suyu;

Detaylı

TAZE BETONUN ÜRETİMİ VE TAŞINMASI

TAZE BETONUN ÜRETİMİ VE TAŞINMASI TAZE BETONUN ÜRETİMİ VE TAŞINMASI İstenilen kalitede beton elde edebilmek için, önce beton karışımında yer alacak malzeme özelliklerinin önceden bilinmesi, malzemelerin standartlara uygun olmaları ve bu

Detaylı

Taze beton karışımının yapısına ve ıslaklık derecesine bağlı olarak betonun göstereceği farklı çökme şekilleri:

Taze beton karışımının yapısına ve ıslaklık derecesine bağlı olarak betonun göstereceği farklı çökme şekilleri: LABORATUVAR ORTAMINDA BETON ÜRETİMİ: Laboratuvar koşullarında genel olarak iki şekilde beton üretimi ve karıştırma yapılabilir. Bunlar; kürekle ve betoniyer denilen karıştırma cihazları kullanılarak yapılmasıdır.

Detaylı

TS EN 206 STANDARDI KAPSAMINDA BETON ÜRETİMİ VE KALİTE KONTROLÜ

TS EN 206 STANDARDI KAPSAMINDA BETON ÜRETİMİ VE KALİTE KONTROLÜ TS EN 206 STANDARDI KAPSAMINDA BETON ÜRETİMİ VE KALİTE KONTROLÜ BEKİR CENK Jeoloji Mühendisi Beton Laboratuvarlar Sorumlusu ENGİN DEMİR Yük. Kimyager Şirket Müdür Yardımcısı HAZIR BETON NEDİR? NASIL ÜRETİLİR?

Detaylı

Alçı Doğada : Alçı taşları Saf alçı taşı : CaSO.2H 4.2 2O Đçerdikleri : MgO, Al, Fe, SiO, 2O3, Fe2O3, SiO2, CaCO, MgCO... 3, MgCO3..

Alçı Doğada : Alçı taşları Saf alçı taşı : CaSO.2H 4.2 2O Đçerdikleri : MgO, Al, Fe, SiO, 2O3, Fe2O3, SiO2, CaCO, MgCO... 3, MgCO3.. ALÇI Doğada : Alçı taşlar ları Alçı Saf alçı taşı : CaSO 4.2H 2 O Đçerdikleri : MgO, Al 2 O 3, Fe 2 O 3, SiO 2, CaCO 3, MgCO 3... Kazı Kırma parçalama alama Öğütme Pişirilme irilme Soğutma Paketleme Üretim

Detaylı

İNCE AGREGA TANE BOYU DAĞILIMININ ÇİMENTOLU SİSTEMLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN

İNCE AGREGA TANE BOYU DAĞILIMININ ÇİMENTOLU SİSTEMLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN İNCE AGREGA TANE BOYU DAĞILIMININ ÇİMENTOLU SİSTEMLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN SUNUM İÇERİĞİ Çimentolu Sistemler / Beton Betonun Yapısı ve Özellikleri Agrega Özellikleri Beton Özelliklerine

Detaylı

Betonu oluşturan malzemelerin oranlanması, daha yaygın adıyla beton karışım hesabı, birbirine bağlı iki ana aşamadan oluşur:

Betonu oluşturan malzemelerin oranlanması, daha yaygın adıyla beton karışım hesabı, birbirine bağlı iki ana aşamadan oluşur: 1 BETON KARIŞIM HESABI Betonu oluşturan malzemelerin oranlanması, daha yaygın adıyla beton karışım hesabı, birbirine bağlı iki ana aşamadan oluşur: I. Uygun bileşenlerin ( çimento, agrega, su ve katkılar

Detaylı

BETON* Sıkıştırılabilme Sınıfları

BETON* Sıkıştırılabilme Sınıfları BETON* Beton Beton, çimento, su, agrega kimyasal ya mineral katkı maddelerinin homojen olarak karıştırılmasından oluşan, başlangıçta plastik kıvamda olup, şekil rilebilen, zamanla katılaşıp sertleşerek

Detaylı

Yapı Malzemeleri Karma Suyu ve Katkılar

Yapı Malzemeleri Karma Suyu ve Katkılar Yapı Malzemeleri Karma Suyu ve Katkılar 6.10 Karma Suyu İçilebilir herhangi bir su kullanılabilir Eğer içilebilir su bulunamazsa, eğer kabul edilebilir bir beton karışımı elde edebiliyorsak bazı yabancı

Detaylı

PERDAHLANMASI. Yrd. Doç. Dr. Hayri ÜN. Pamukkale Üniversitesi 2007 - BAHAR

PERDAHLANMASI. Yrd. Doç. Dr. Hayri ÜN. Pamukkale Üniversitesi 2007 - BAHAR 8 YAPI MALZEMESİ BETON YÜZEYY ZEYİNİN PERDAHLANMASI Yrd. Doç. Dr. Hayri ÜN Pamukkale Üniversitesi 2007 - BAHAR BETON YÜZEYY ZEYİNİN N PERDAHLANMASI Beton yüzeyinin y perdahlanması işlemi, pürüzsüz z bir

Detaylı

BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR

BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR Rijit Üstyapı: Oldukça yüksek eğilme mukavemetine sahip ve Portland çimentosundan yapılmış, tek tabakalı plak vasıtasıyla yükleri taban zeminine dağıtan üstyapı tipidir. Çimento

Detaylı

Beton Şartnamesinin Hazırlanması. Beton için şartname hazırlayıcı aşağıda verilen hususları dikkate almalıdır:

Beton Şartnamesinin Hazırlanması. Beton için şartname hazırlayıcı aşağıda verilen hususları dikkate almalıdır: Beton Kullanıcısına Yönelik Kısaca TS EN 206-1 Beton Standardı Hazırlayan:Tümer Akakın 8 Aralık 2004 günü, Türkiye de yapı malzemeleri açısından önemli bir değişim günü olmuştur. Avrupa Birliği ne teknik

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II BETON KARIŞIM IM HESABI

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II BETON KARIŞIM IM HESABI Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II BETON KARIŞIM IM HESABI ŞEMATİK K BETON YAPISI Boşluklar Katılar Hava ve Çimento+su İnce Kaba serbest su (hidrate çimento)

Detaylı

4/4/2018. Kıvam sınıfları ve özellikleri

4/4/2018. Kıvam sınıfları ve özellikleri BETON YAPI MALZEMESİ Beton; çimento, agrega, su ve katkı maddelerinin belirli oranlarda homojen olarak karıştırılması ile elde edilen, başlangıçta plastik kıvamda olup zamanla çimentonun hidratasyonusebebiyle

Detaylı

4/4/2018. TS EN 206-1: Beton basınç dayanım sınıfları (Normal beton)

4/4/2018. TS EN 206-1: Beton basınç dayanım sınıfları (Normal beton) Formüle göre dış ortam sıcaklığı -10 o C olgunluk derecesi sıfır olur, yani betonun dayanım kazanmadığı anlamına gelir. 7 gün 20 o C sıcaklıkta kalan bir betonun olgunluk derecesi, 7x24x(20+10)= 5040 C

Detaylı

Beton; kum, çakıl, su, çimento ve diğer kimyasal katkı maddelerinden oluşan bir bileşimdir. Bu maddeler birbirleriyle uygun oranlarda karıştırıldığı

Beton; kum, çakıl, su, çimento ve diğer kimyasal katkı maddelerinden oluşan bir bileşimdir. Bu maddeler birbirleriyle uygun oranlarda karıştırıldığı Doç. Dr. Ali KOÇAK Beton; kum, çakıl, su, çimento ve diğer kimyasal katkı maddelerinden oluşan bir bileşimdir. Bu maddeler birbirleriyle uygun oranlarda karıştırıldığı zaman kalıplara dökülebilir ve bu

Detaylı

Çimentolu Sistemlerde Çatlak Oluşumları. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

Çimentolu Sistemlerde Çatlak Oluşumları. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Çimentolu Sistemlerde Çatlak Oluşumları Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi 1 Betonda Çatlak Oluşumu Sebepleri: 1. Kimyasal Reaksiyonlar Kaynaklı Çatlaklar 2. Hacim Kararsızlığı Kaynaklı Çatlaklar 2

Detaylı

BETON KARIŞIM HESAPLARI (BETON TASARIMI)

BETON KARIŞIM HESAPLARI (BETON TASARIMI) BETON KARIŞIM HESAPLARI (BETON TASARIMI) Beton malzemesi; agrega, çimento, su ve gerektiğinde bazı mineral (uçucu kül, silis dumanı gibi) yada kimyasal (akışkanlaştırıcı, priz hızlandırıcı/geciktirici,

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ Herhangi bir yapının projelendirmesi ve inşaatı aşamasında amaç aşağıda belirtilen üç koşulu bir arada gerçekleştirmektir: a) Yapı istenilen işlevi yapabilmelidir,

Detaylı

YAPI MALZEMESİ AGREGALAR

YAPI MALZEMESİ AGREGALAR YAPI MALZEMESİ AGREGALAR 1 YAPI MALZEMESİ Agregalar en önemli yapı malzemelerinden olan betonun hacimce %60-%80 ini oluştururlar. Bitümlü yol kaplamalarının ağırlıkça % 90-95, hacimce %75-85 ini agregalar

Detaylı

YAPI LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU

YAPI LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ YAPI LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU 1 S a y f a CİHAZLAR Cihazın ismi Sayfa Beton Basınç Dayanımı ve Kiriş

Detaylı

1-AGREGALARIN HAZIRLANMASI (TS EN 932-1, TS 707, ASTM C 33)

1-AGREGALARIN HAZIRLANMASI (TS EN 932-1, TS 707, ASTM C 33) 1-AGREGALARIN HAZIRLANMASI (TS EN 932-1, TS 707, ASTM C 33) Deneye tabi tutulacak malzeme de aranılacak en önemli özellik alındığı kaynağı tam olarak temsil etmesidir. Malzeme kaynağın özelliğini temsil

Detaylı

BETON KATKILARI KILAVUZU

BETON KATKILARI KILAVUZU BETON KATKILARI KILAVUZU 04-2016 ÝÇÝNDEKÝLER Sertleþmeyi Hýzlandýrýcý Katký...2 BK02 Eski-Yeni Beton Aderans ve Su Geçirmezlik Katkýsý...8 BK03 Priz Hýzlandýrýcý Kimyasal Katlý...14 ÝÇÝNDEKÝLER BK05-C

Detaylı

BETONUN YERLEŞTİRİLMESİ VE BAKIMI

BETONUN YERLEŞTİRİLMESİ VE BAKIMI BETONUN YERLEŞTİRİLMESİ VE BAKIMI Betonun gerekli dayanımı ve dayanıklılığı kazanması için sadece betonun doğru olarak siparişi ve teslimi değil, ayrıca betonun doğru bir şekilde yerleştirilmesi ve bakımının

Detaylı

ÜRÜN TANIMI; arasında olmalıdır.! Derz uygulaması yapıştırma işleminden bir gün sonra yapılmalıdır.!

ÜRÜN TANIMI; arasında olmalıdır.! Derz uygulaması yapıştırma işleminden bir gün sonra yapılmalıdır.! ÜRÜN TANIMI; Granülometrik karbonat tozu, portlant çimentosu ve çeşitli polimer katkılar ( yapışma, esneklik, suya karşı direnç ve aşırı soğuk ve sıcağa dayanmı arttıran ) birleşiminden oluşan, seramik,

Detaylı

TEKNOLATEX 500. Bayındırlık Poz No: /1-i. Aderans ve Su Geçirimsizlik Katkısı. Ürün Tanımı:

TEKNOLATEX 500. Bayındırlık Poz No: /1-i. Aderans ve Su Geçirimsizlik Katkısı. Ürün Tanımı: TEKNOLATEX 500 Bayındırlık Poz No: 04.613/1-i Aderans ve Su Geçirimsizlik Katkısı Ürün Tanımı: Akrilik dispersiyon esaslı, aderans arttırıcı ve su geçirimsizlik sağlayıcı, şap, sıva ve beton katkısı. Kullanım

Detaylı

Çimentolu Sistemlerde Kullanılan Kimyasal Katkılar ve Özellikleri

Çimentolu Sistemlerde Kullanılan Kimyasal Katkılar ve Özellikleri Çimentolu Sistemlerde Kullanılan Kimyasal Katkılar ve Özellikleri Çimsa Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Ocak, 2017 Kimyasal Katkı Nedir? Kimyasal katkılar, betonun birtakım özelliklerini iyileştirmek

Detaylı

Betonda Çatlak Oluşumunun Sebepleri. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

Betonda Çatlak Oluşumunun Sebepleri. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Betonda Çatlak Oluşumunun Sebepleri Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi - Prefabrik imalatlarındaki sorunlardan en büyüklerinden biri olan betonun çatlaması kaynaklı hatalı imalatları prefabrik bülteninin

Detaylı

SOĞUK HAVA KOŞULLARINDA BETON ÜRETİMİ VE UYGULAMASI

SOĞUK HAVA KOŞULLARINDA BETON ÜRETİMİ VE UYGULAMASI SOĞUK HAVA KOŞULLARINDA BETON ÜRETİMİ VE UYGULAMASI 1 SOĞUK HAVA TARİFİ TS 1248 Standardı na göre: Ortalama hava sıcaklığı 3 gün boyunca 10ºC

Detaylı

3/21/2017. P = Her bir elekten geçen kümülatif malzeme miktarı, %

3/21/2017. P = Her bir elekten geçen kümülatif malzeme miktarı, % Agrega/agrega karışımı incelik modülü: Abrams, incelik modülü (Im) ile agrega granülometrisini bir formülle tek bir değere dönüştürmüş ve betonda su miktarının hesaplanmasında kıvam yanında bu faktörden

Detaylı

MALZEME AMBARLARI Ambarlar şantiye servis yollarından ve tozdan uzak, ancak ilgili birimlere yakın bir yerde kurulmalıdır.

MALZEME AMBARLARI Ambarlar şantiye servis yollarından ve tozdan uzak, ancak ilgili birimlere yakın bir yerde kurulmalıdır. MALZEME AMBARLARI Ambarlar şantiye servis yollarından ve tozdan uzak, ancak ilgili birimlere yakın bir yerde kurulmalıdır. Ambarlarda saklanacak malzemeleri üç grupta sıralayabiliriz; Korunacak, istiflenecek

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

Mühendislik Birimleri Laboratuarları 1. İnşaat Mühendisliği Birimi Laboratuarları Yapı Malzemeleri ve Mekanik Laboratuarı

Mühendislik Birimleri Laboratuarları 1. İnşaat Mühendisliği Birimi Laboratuarları Yapı Malzemeleri ve Mekanik Laboratuarı Mühendislik Birimleri Laboratuarları 1. İnşaat Mühendisliği Birimi Laboratuarları Mühendislik Birimleri bünyesinde yer alan İnşaat Mühendisliği Birimi Laboratuarları: Yapı Malzemeleri ve Mekanik Laboratuarı,

Detaylı

Şantiyede Üretim Beton Toleransları. Beton bileşenleri ve çökme için izin verilen toleranslar şöyledir:

Şantiyede Üretim Beton Toleransları. Beton bileşenleri ve çökme için izin verilen toleranslar şöyledir: 3) Teslim süresi ( günü ve saati ) ve teslim yeri, 4) Beton bileşimi ile ilgili talepler ( su/çimento oranı, çimento dozajı, çimento cinsi, kullanılması uygun görülen katkı), 5) Kalıpların durumu, 6) Vibratör

Detaylı

7. Yapılar ile ilgili projelerin ve uygulamalarının tekrarlı olması durumunda, her bir tekrar için ücret, belirtilen miktarın % 25 si kadardır.

7. Yapılar ile ilgili projelerin ve uygulamalarının tekrarlı olması durumunda, her bir tekrar için ücret, belirtilen miktarın % 25 si kadardır. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YAPI MALZEMESİ LABORATUVARINDA DÖNER SERMAYE ÇERÇEVESİNDE YAPILACAK DENEY, ÖLÇME VE MUAYENELERİN 2017 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ 1. Uludağ

Detaylı

YAPI MALZEMESİ BETON TASARIMI. Yrd. Doç. Dr. Hayri ÜN. Pamukkale Üniversitesi 2007 - BAHAR

YAPI MALZEMESİ BETON TASARIMI. Yrd. Doç. Dr. Hayri ÜN. Pamukkale Üniversitesi 2007 - BAHAR 6 YAPI MALZEMESİ BETON TASARIMI Yrd. Doç. Dr. Hayri ÜN Pamukkale Üniversitesi 2007 - BAHAR BETON BİLEB LEŞENLERİ ÇAĞIMIZIN MALZEMESİ BETON ESAS OLARAK İKİ BİLEŞENLİ KOMPOZİT T BİR B R MALZEMEDİR. ÇİMENTO

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II BETON ÜRETİMİ Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter BETONUN ÜRETİM AŞAMALARI: 1. MALZEME TEMİNİ

Detaylı

KOROZYON ONARIM ŞARTNAMESİ

KOROZYON ONARIM ŞARTNAMESİ KOROZYON ONARIM ŞARTNAMESİ Hasar Tespiti Yüzey Hazırlığı Malzemelerin Seçimi Uygulama Kürleme Ekipmanlar 1. YÜZEY HAZIRLIĞI Ekipmanlar 1- Mastar / Cetvel 2- Beton kalemi 3- Kırıcı 4- Tel fırça 5- Spiral

Detaylı

Özel Betonlar. Çimsa Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi. Mayıs, 2017

Özel Betonlar. Çimsa Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi. Mayıs, 2017 Özel Betonlar Çimsa Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Mayıs, 2017 ÖZEL BETONLARIN GEREKSİNİMİ Geleneksel betonun bazı durumlarda istenilen özellikleri sağlayamaması özel betonların kullanımını zorunlu

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II OLUMSUZ İKLİM KOŞULLARINDA BETON ÜRETİMİ Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter SICAK HAVADA BETON

Detaylı

ÇİMENTOLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ

ÇİMENTOLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ ÇİMENTOLARIN İNCELİĞİ Çimento tanelerinin aktifliği i ve hidratasyon sonucu daha yüksek dayanımlar verebilmesi ince öğütülmelerine bağlıdır. Çimentolarda tane boyutları genel olarak 6.5-90 mikron arasında

Detaylı

DENEY ADI: KÜKÜRT + (GRAFİT, FİLLER YA DA ATEŞ KİLİ) İLE YAPILAN BAŞLIKLAMA

DENEY ADI: KÜKÜRT + (GRAFİT, FİLLER YA DA ATEŞ KİLİ) İLE YAPILAN BAŞLIKLAMA ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SERTLEŞMİŞ BETON DENEYLERİ DENEY ADI: KÜKÜRT + (GRAFİT, FİLLER YA DA ATEŞ KİLİ) İLE YAPILAN BAŞLIKLAMA DENEY STANDARDI: TS

Detaylı

MAKİNELERİN VE KAZANLARIN TEMELE MONTAJI. Makine ve Temelin Hazırlanması Malzemelerin Hazırlanması Grout Uygulaması Kürleme

MAKİNELERİN VE KAZANLARIN TEMELE MONTAJI. Makine ve Temelin Hazırlanması Malzemelerin Hazırlanması Grout Uygulaması Kürleme MAKİNELERİN VE KAZANLARIN TEMELE MONTAJI Makine ve Temelin Hazırlanması Malzemelerin Hazırlanması Grout Uygulaması Kürleme 1. MAKİNE VE TEMELİN HAZIRLANMASI 1.1. Ekipmanlar 1- Su jeti 2- Hava kompresörü

Detaylı

OLUMSUZ HAVA KOŞULLARINDA

OLUMSUZ HAVA KOŞULLARINDA BETON OLUMSUZ HAVA KOŞULLARINDA BETON DÖKÜMÜD Olumsuz hava koşullar ulları,, beton dökümüd sırasında, sağanak anak halinde yağış ğış, şiddetli rüzgar, r aşırı soğuk ve don, aşıa şırı sıcaklık k yükselmesinin

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI. (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI. (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ Amaç ve Genel Bilgiler: Kayaç ve beton yüzeylerinin aşındırıcı maddelerle

Detaylı

16.05.2012. Üretim Hazır Beton Nedir - Nasıl Üretilir? Hazır Beton Santralı Üretim Süreci Beton Sınıfları. Betonun Diğer Özellikleri

16.05.2012. Üretim Hazır Beton Nedir - Nasıl Üretilir? Hazır Beton Santralı Üretim Süreci Beton Sınıfları. Betonun Diğer Özellikleri Agrega Beton üretiminde kullanılan kum, çakıl, kırmataş gibi malzemelerin genel adı agregadır. Beton içinde hacimsel olarak %60-75 civarında yer işgal eden agrega önemli bir bileşendir. Agregalar tane

Detaylı

YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ YRD.DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU

YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ YRD.DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ YRD.DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU YAPI MALZEMESİ 8 OLUMSUZ İKLİM KOŞULLARINDA BETON DÖKÜMÜ SICAK HAVADA BETON

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ AGREGA

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ AGREGA Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ AGREGA 1 MİNERAL KÖKENLK KENLİ, DEĞİŞİ ĞİŞİK K BOYUTLU, SERT TANELER BETONUN % 60 - % 80 İ AGREGA AKILCI SEÇİM!

Detaylı

Rötre olayı, hem beton tazeyken, hem de sertleşmiş durumdayken oluşabilen bir olaydır.

Rötre olayı, hem beton tazeyken, hem de sertleşmiş durumdayken oluşabilen bir olaydır. RÖTRE ( BÜZÜLME ) Beton içerisindeki suyun fiziksel ve kimyasal nedenlerle azalması ( kaybolması ) sonucunda betonun boyunda ve hacminde yer alan küçülmeye " rötre " denilir. Rötre olayı, hem beton tazeyken,

Detaylı

KAYNAK KĐTAPLARK. 3.) Yapı Malzemesi (Bekir POSTACIOĞLU) 4.) Yapı Malzemesi Problemleri (Bekir POSTACIOĞLU)

KAYNAK KĐTAPLARK. 3.) Yapı Malzemesi (Bekir POSTACIOĞLU) 4.) Yapı Malzemesi Problemleri (Bekir POSTACIOĞLU) YAPI MALZEMESĐ KAYNAK KĐTAPLARK 1.) Yapı Malzemesi-II (Bülent BARADAN) DEÜ 2.) Yapı Malzemesi ve Beton (M. Selçuk GÜNER, G Veli SÜME) S 3.) Yapı Malzemesi (Bekir POSTACIOĞLU) 4.) Yapı Malzemesi Problemleri

Detaylı

5-AGREGA BİRİM AĞIRLIĞI TAYİNİ (TS 3529)

5-AGREGA BİRİM AĞIRLIĞI TAYİNİ (TS 3529) 5-AGREGA BİRİM AĞIRLIĞI TAYİNİ (TS 3529) Deneyin Amacı: Agreganın gevşek ve sıkışık olarak işgal edeceği hacmi saptamaktır. Agreganın kap içindeki net ağırlığının kap hacmine bölünmesiyle hesaplanır ve

Detaylı

KİMYASAL KATKILAR Giriş

KİMYASAL KATKILAR Giriş KİMYASAL KATKILAR Giriş, Hazırlayanlar:Tümer AKAKIN,Selçuk UÇAR Bu broşürün amacı TS EN 206 ya geçiş sürecinde betonu oluşturan malzemeler konusunda üreticiye ve son kullanıcıya bilgi vermektir. TS EN

Detaylı

Basınç deneyi sonrası numunelerdeki uygun kırılma şekilleri:

Basınç deneyi sonrası numunelerdeki uygun kırılma şekilleri: Standart deney yöntemi (TS EN 12390-3): En yaygın olarak kullanılan deney yöntemidir. Bu yöntemin uygulanmasında beton standartlarında belirtilen boyutlara sahip standart silindir (veya küp) numuneler

Detaylı

Yapı Malzemeleri BÖLÜM 5. Agregalar II

Yapı Malzemeleri BÖLÜM 5. Agregalar II Yapı Malzemeleri BÖLÜM 5 Agregalar II Mamlouk/Zaniewski, Materials for Civil and Construction Engineers, Third Edition. Copyright 2011 Pearson Education, Inc. 5.8. Agrega Elek Analizi Mamlouk/Zaniewski,

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

YAPI MALZEMESĐ ÖRNEK KARIŞIM HESABI

YAPI MALZEMESĐ ÖRNEK KARIŞIM HESABI 6 YAPI MALZEMESĐ ÖRNEK KARIŞIM IM HESABI ÖRNEK 1: Veriler: Ilıman bir bölgede yapılacak bir betonarme yapıda betonyer ve vibratör kullanılarak C25/30 sınıfı beton üretilecektir. Beton aşağıda özellikleri

Detaylı

SİGMA BETON FAALİYETLERİ. Engin DEMİR Şirket Müdür Yardımcısı

SİGMA BETON FAALİYETLERİ. Engin DEMİR Şirket Müdür Yardımcısı SİGMA BETON FAALİYETLERİ Engin DEMİR Şirket Müdür Yardımcısı Kuruluş 2005 yılında Baştaş Çimento San. Tic. A.Ş. ve Konya Çimento San. Tic. A.Ş tarafından limited şirket olarak kuruldu. İlk yerleşim yeri

Detaylı

BÖLÜM 6. ASFALT BETONU KAPLAMALARDA MEYDANA GELEN BOZULMALAR, NEDENLERİ VE İYİLEŞTİRİLMELERİ 6.1. Giriş Her çeşit kaplamada; -trafik etkisi -iklim

BÖLÜM 6. ASFALT BETONU KAPLAMALARDA MEYDANA GELEN BOZULMALAR, NEDENLERİ VE İYİLEŞTİRİLMELERİ 6.1. Giriş Her çeşit kaplamada; -trafik etkisi -iklim BÖLÜM 6. ASFALT BETONU KAPLAMALARDA MEYDANA GELEN BOZULMALAR, NEDENLERİ VE İYİLEŞTİRİLMELERİ 6.1. Giriş Her çeşit kaplamada; -trafik etkisi -iklim şartları - don etkisi - yol inşaatının uygun olmayan mevsimde

Detaylı

TEMELLER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

TEMELLER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELLER Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELLER Yapının kendi yükü ile üzerine binen hareketli yükleri emniyetli

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2013 YILI DÖNER SERMAYE FİYAT LİSTESİ İÇİNDEKİLER

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2013 YILI DÖNER SERMAYE FİYAT LİSTESİ İÇİNDEKİLER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2013 YILI DÖNER SERMAYE FİYAT LİSTESİ İÇİNDEKİLER Kod Deney Adı Sayfa No 1. AGREGA DENEYLERİ 2 2. TAŞ DENEYLERİ 2 3. ÇİMENTO

Detaylı

Akrilik dispersiyon esaslı, aderans arttırıcı astar ve su geçirimsizlik sağlayıcı, şap, sıva ve beton katkısı.

Akrilik dispersiyon esaslı, aderans arttırıcı astar ve su geçirimsizlik sağlayıcı, şap, sıva ve beton katkısı. TEKNOLATEX 500 Bayındırlık Poz No: 04.613/1-I Aderans ve Su Geçirimsizlik Katkısı Ürün Tanımı: Akrilik dispersiyon esaslı, aderans arttırıcı astar ve su geçirimsizlik sağlayıcı, şap, sıva ve beton katkısı.

Detaylı

FORE KAZIĞIN AVANTAJLARI

FORE KAZIĞIN AVANTAJLARI FORE KAZIK En basit tanımlamayla, fore kazık imalatı için önce zeminde bir delik açılır. Bu deliğe demir donatı yerleştirilir. Delik betonlanarak kazık oluşturulur. FORE KAZIĞIN AVANTAJLARI 1) Temel kazısı

Detaylı

BETONDA PLASTİK RÖTRE. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

BETONDA PLASTİK RÖTRE. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi BETONDA PLASTİK RÖTRE Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Plastik Rötre Nedir? Taze betonun yüzeyinde yerleştirildikten hemen sonra oluşan çatlaklardır. Daha çok yatay yüzeylerde oluşur. Genellikle buharlaşma

Detaylı

KONU : Gazbeton Duvar Yüzeyine Sıva Uygulama Şartnamesi SAYFA : 5

KONU : Gazbeton Duvar Yüzeyine Sıva Uygulama Şartnamesi SAYFA : 5 KONU : Gazbeton Duvar Yüzeyine Sıva Uygulama Şartnamesi SAYFA : 5 1. Kapsam Gazbeton blok ile örülen duvarların yüzeyine sıva uygulama kurallarına ilişkin esasları kapsar. 2. Tanım Harç: Bileşenler: Kum:

Detaylı

5/8/2018. Windsor Probe Penetrasyon Deneyi:

5/8/2018. Windsor Probe Penetrasyon Deneyi: BETON DAYANIMINI BELİRLEME YÖNTEMLERİ Mevcut betonarme yapılarda beton dayanımının belirlenme nedenleri: Beton dökümü sırasında kalite denetiminin yapılmamış olması. Taze betondan alınan standart numune

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

ISIDAÇ 40. yapı kimyasalları. Özel ürünleriniz için özel bir çimento!

ISIDAÇ 40. yapı kimyasalları. Özel ürünleriniz için özel bir çimento! ISIDAÇ 40 yapı kimyasalları Özel ürünleriniz için özel bir çimento! Çimsa ISDAÇ 40 Kalsiyum Alüminat Çimentosu Yapı Kimyasalları Uygulamaları www.cimsa.com.tr ISIDAÇ 40, 10 yılı aşkın süredir Çimsa tarafından,

Detaylı

Betonlarda rötre türleri çok çeşitlidir, farklı nedenlere dayanan rötre türleri vardır.

Betonlarda rötre türleri çok çeşitlidir, farklı nedenlere dayanan rötre türleri vardır. 13.05.2011 1 Hacim büzülmesi. Betonlarda rötre türleri çok çeşitlidir, farklı nedenlere dayanan rötre türleri vardır. Sadece rötre kelimesi kullanıldığında anlaşılan hidrolik rötre dir. Beton teknolojisinde

Detaylı

MasterFlow 960 TIX. Düşük Sıcaklıklarda Bile Kullanılabilen, Yapısal Sabitlemeler İçin Geliştirilmiş, Çok Hızlı Priz Alan, Çimento Esaslı Ankraj Harcı

MasterFlow 960 TIX. Düşük Sıcaklıklarda Bile Kullanılabilen, Yapısal Sabitlemeler İçin Geliştirilmiş, Çok Hızlı Priz Alan, Çimento Esaslı Ankraj Harcı TANIMI MasterFlow 960 TIX, çimento esaslı, tek bileşenli, macun kıvamlı, ağır yüklere maruz kalan donatıların sabitlenmesi için kullanılan, hazırlanışı ve uygulaması kolay, ankraj ve montaj malzemesidir.

Detaylı

4.3.6.e Süper akışkanlaştırıcı katkılar

4.3.6.e Süper akışkanlaştırıcı katkılar 4.3.6.e Süper akışkanlaştırıcı katkılar Bu katkılar normal akışkanlaştırıcılara benzer ancak etkileri çok daha fazladır. Normalde oldukça düşük su/çimento oranlı betonlar süperakışkanlaştırıcı kullanılarak

Detaylı

Akrilik dispersiyon esaslı, aderans arttırıcı astar ve su geçirimsizlik sağlayıcı, şap, sıva ve beton katkısı.

Akrilik dispersiyon esaslı, aderans arttırıcı astar ve su geçirimsizlik sağlayıcı, şap, sıva ve beton katkısı. TEKNOLATEX 500 Bayındırlık Poz No: 04.613/1-i Aderans ve Su Geçirimsizlik Katkısı Ürün Tanımı: Akrilik dispersiyon esaslı, aderans arttırıcı astar ve su geçirimsizlik sağlayıcı, şap, sıva ve beton katkısı.

Detaylı

İnşaat Mühendisleri İster yer üstünde olsun, ister yer altında olsun her türlü yapının(betonarme, çelik, ahşap ya da farklı malzemelerden üretilmiş)

İnşaat Mühendisleri İster yer üstünde olsun, ister yer altında olsun her türlü yapının(betonarme, çelik, ahşap ya da farklı malzemelerden üretilmiş) İnşaat Mühendisleri İster yer üstünde olsun, ister yer altında olsun her türlü yapının(betonarme, çelik, ahşap ya da farklı malzemelerden üretilmiş) tasarımından üretimine kadar geçen süreçte, projeci,

Detaylı

Teknik Bilgi Föyü. Baumit MVR Uni. Beyaz Çimentolu ve Perlitli El Sıvası. Ürün El ile uygulanan, fabrikada karışımı hazır kuru sıva harcı.

Teknik Bilgi Föyü. Baumit MVR Uni. Beyaz Çimentolu ve Perlitli El Sıvası. Ürün El ile uygulanan, fabrikada karışımı hazır kuru sıva harcı. Baumit MVR Uni Beyaz Çimentolu ve Perlitli El Sıvası Ürün El ile uygulanan, fabrikada karışımı hazır kuru sıva harcı. Bileşimi Kalsiyum hidrat, beyaz çimento, kum, katkı maddeleri. Kullanım Alanları Yaygın

Detaylı

İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II BETON TASARIMI VE TAZE BETON

İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II BETON TASARIMI VE TAZE BETON Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II BETON TASARIMI VE TAZE BETON BETON BİLEB LEŞENLERİ ÇİMENTO HAMURU İNERT MİNERAL DOLGU HAVA ÇİMENTO +SU VE SERBEST (HİDRATE

Detaylı

Baumit MPI 25. Makine Sıvası. Ürün Đç mekanlarda kullanılan, fabrika karışımı kireç/çimento esaslı kuru hazır makine sıvasıdır.

Baumit MPI 25. Makine Sıvası. Ürün Đç mekanlarda kullanılan, fabrika karışımı kireç/çimento esaslı kuru hazır makine sıvasıdır. Baumit MPI 25 Makine Sıvası Ürün Đç mekanlarda kullanılan, fabrika karışımı kireç/çimento esaslı kuru hazır makine sıvasıdır. Bileşimi Kalsiyum hidrat, çimento, sıva kumu, perlit, katkı maddeleri. Özellikler

Detaylı