Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 6, Sayı: 70, Mayıs 2018, s

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 6, Sayı: 70, Mayıs 2018, s"

Transkript

1 Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 6, Sayı: 70, Mayıs 2018, s Yayın Geliş Tarihi / Article Arrival Date Yayınlanma Tarihi / The Publication Date Prof. Dr. Reşat KARCIOĞLU Atatürk Üniversitesi, İ.İ.B.F. İşletme Bölümü rkarci@atauni.edu.tr Doç. Dr. Şakir DIZMAN Erzurum Teknik Üniversitesi, İ.İ.B.F. İşletme Bölümü sakir.dizman@erzurum.edu.tr Barış KURAL Erzurum Teknik Üniversitesi, İ.İ.B.F. İşletme Bölümü TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARI-TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI VE MUHASEBE DERSİ ALAN ÖĞRENCİLERİN TMS/TFRS FARKINDALIĞI 1 Öz Bu çalışmada; muhasebe ve finansal raporlama standartları ile bu standartların oluşturulma süreçleri genel olarak tanıtıldıktan sonra, lisans düzeyinde muhasebe dersi almış öğrencilerin standartları algılama düzeyi ölçülmeye çalışılmıştır. Standartların tanıtımı, önemi ve işlevleri belirtildikten sonra, oluşturulma süreçlerine değinilmiştir. Dünya da ve Türkiye de bu standartların tarihsel gelişimi incelenmiş ve gelinen nokta tespit edilmeye çalışılmıştır. Muhasebe uygulamalarını belirleyen otoriteler incelenmiş, finansal raporlamanın amacı, sınırları ve kullanıcıları hakkında tespitler yapılmıştır. Çalışmanın uygulama bölümünde ise, Erzurum Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde Lisans düzeyinde muhasebe dersi almış öğrencilere uygulanan anket çalışması ile öğrencilerin TMS-TFRS hakkındaki farkındalık düzeyleri ölçülmeye çalışılmıştır. Çalışma sonucunda; genel olarak öğrencilerin TMS-TFRS farkındalık düzeylerinin ortalamanın üstünde oldu- 1 Bu makale, 4. Uluslararası Muhasebe ve Finans Araştırmaları Kongresinde bildiri olarak sunulmuş ve özet bildiriler kitabında yayınlanmıştır.

2 ğu görülmekle beraber, muhasebe mesleğine ilgi duyan öğrencilerin farkındalık düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür. Bunlardan, mezuniyet sonrası muhasebe mesleğini yapmayı düşünenlerin en yüksek farkındalık düzeyine sahip oldukları, muhasebe alanında iş deneyimi olanların ikinci sırada ve muhasebe mesleğine ilgi düzeyi yüksek olan öğrencilerin ise üçüncü sırada farkındalık düzeyine sahip oldukları görülmüştür. Anahtar kelimeler: TMS, TFRS, Muhasebe Jel Kodları: M40, M41. TURKISH ACCOUNTING STANDARDS -TURKEY FINANCIAL REPORTING STANDARDS AND ACCOUNTING STUDUENTS TAS/TFRS AWARENESS Abstract In this study; After accounting and financial reporting standards and the creation of these standard processes introduced as the general standard of the students have received in undergraduate accounting courses it has tried to measure the level of perception. Promotion of the standard after the indicated significance and function of the issues for the setup process. In World and in Turkey, the historical development of these standards and has tried to determine this point. Examined authorities determine the accounting practices, financial reporting purposes, limits and determination is made about users. In the practical part of the study, Erzurum Technical University Faculty of Economics and Administrative Sciences at the undergraduate level accounting courses that apply to students who have taken the survey with awareness levels about the TAS-TFRS students in the Faculty aimed to be measured. In the results of working; TAS-TFRS that students generally have above average levels of awareness, and the awareness of students interested in the accounting profession has been shown to be higher. Of these, those who make the following accounting profession graduation they have the highest awareness level, the level of interest in the second row and the accounting profession of work experience in the accounting field while students with high ranks third were found to have levels of awareness. 118 Keywords: TAS, TFRS, Accounting Jel Codes: M40, M GİRİŞ Bu çalışmanın amacı; TMS-TFRS lerin tarihsel gelişimi ve içeriğinin tanıtımı ile lisans düzeyinde muhasebe eğitimi almış öğrencilerin bu standartları algılama düzeyinin ölçümü ve değerlendirilmesidir. Çalışmanın metodolojisi; çalışmada öğrencilere demografik özelliklere ilişkin sorular, muhasebeye olan ilgi düzeylerini, beklentilerini belirmeye yönelik ve TMS/TFRS hakkındaki farkındalıklarını ortaya koyma amaçlı sorular sorulmuştur. Araştırmada 5'li Likert Ölçeği kullanılmış ve anket verileri IBM SPSS STATISTICS 21 ile analiz edilmiştir.

3 Çalışmanın bulguları; genel olarak öğrencilerin TMS/TFRS algılarının yüzde 60 ın üzerinde olduğu, araştırmanın hipotezlerinin kabul edildiği ve mezuniyet sonrası muhasebe mesleğini icra etmeyi düşünen öğrencilerin TMS/TFRS hakkında en yüksek farkındalığa sahip oldukları görülmüştür. 2. ULUSLARARASI MUHASEBE VE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI- NIN TARİHİ GELİŞİMİ Dünya çapında şirketlerin ortak muhasebe sisteminin oluşturulması amacıyla, 1973 Yılında IASC(International Accounting Standards Committee) Kurulmuştur(Erol ve Aslan, 2017, s. 55). Kurul tarafından, Uluslararası Muhasebe Standartları(UMS) ve Uluslararası Finansal Raporlama Standartları(UFRS) oluşturulmuştur. IASC nın kuruluşundan itibaren finansal raporlama uyumu 3 aşamadan geçmiştir 2017, (Erol ve Aslan, s. 70). 1. Aşama: dönemini kapsayan bu aşamada IASC, 26 adet genel standart yayınlayarak işletmelere belirli noktalarda seçenekler sunmuştur. 2. Aşama: yıllarını kapsayan ikinci aşamada IASC, İşletmelere sunulan seçeneklere kısıtlamalar getirerek, 1989 da Finansal Tabloların Hazırlanması ve Sunum Çerçevesi ile 1990 da Karşılaştırılabilirlik/İyileştirme Projesi ni yayınlamıştır. 3. Aşama: 1995 yılında ise, International Organization of Securities Commissions(IOSCO) (Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü) nün UMS leri onaylaması ile başlayan süreçtir. 119 Uluslararası muhasebe standartlarını oluşturmak amacıyla, 1 Nisan 2001 tarihinde Londra'da kurulan Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (IASB), bağımsız ve özerk muhasebe standartları hazırlama ve yayınlama konusunda otorite olarak, IASC'nin tüm sorumluluklarını üstlenerek kurulmuştur(tmsk, 2008, s. 11). UMS ve UFRS ler, 2001 yılından itibaren bu kurul tarafından oluşturularak yayınlanmaktadır. IASB, Uluslararası Muhasebe Standartları(UMS) nı IAS(International Accounting Standards) ve Uluslararası Finansal Raporlama Standartları(UFRS) nı ise IFRS(International Financial Reporting Standards) olarak yayınlamaktadır(tmsk, 2007, s ). Bu ortak muhasebe uygulamalarının etkin kullanımı için, 1 Ocak 2005 tarihinden başlayarak Avrupa Birliği nde halka açık şirketlere, konsolide finansal tablolarını Avrupa Birliği tarafından kabul edilen Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına(UFRS) uygun düzenleme zorunluluğu getirilmiştir(erol ve Aslan, s. 70). Ülkemizde de Avrupa Birliği uyum çerçevesinde 2005 yılından itibaren IAS lar ile tam uyumlu TMS ve TFRS ler yayınlanmaya başlanmıştır(karabayır ve Ertugay, 2010, s.196). Standartlara uygun muhasebe eğitiminde başarının yakalanabilmesi için ise, çağın gerektirdiği öğrenci-öğrenme odaklı muhasebe eğitim politikalarının ve modellerinin geliştirilmesi gerekir(zeytin, 2017 s. 230).

4 3. TÜRKİYE MUHASEBE VE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARININ TA- RİHİ GELİŞİMİ Ülkemizde ilk olarak Türkiye Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (TMUDESK), TÜRMOB öncülüğünde ve desteğiyle 9 Şubat 1994 tarihinde kurulmuş ve 2003 yılına kadar 19 adet Türkiye Muhasebe Standardı yayımlamıştır(çelik, 2013, s. 66) TMUDESK tarafından yayınlanan standartlar, uluslararası muhasebe standartlarına ulaşmak amacıyla bir adım olarak kabul edilebilir. Ancak standartların uygulanmasına yönelik herhangi bir yasal yaptırım gücü bulunmamasından kaynaklanan bir başarısızlık söz konusu olmuştur. Daha sonra, ülkemizde muhasebe standartlarının geliştirilmesiyle ilgilenen ve standart hazırlayan kuruluşlar(erol ve Aslan, s.67-68): -Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu (TMSK) -Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) -Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu(BDDK) dur. Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu(TMSK), 1999 da kurulmuş ve 2002 yılında faaliyete geçmiştir. TMSK; ulusal muhasebe standartlarının belirlenmesinin yanı sıra, uluslararası muhasebe standartlarıyla uyumun sağlanması sorumluluğunu da üstlenmiştir. TMSK tarihinde yaptığı ilk toplantısı ile TMUDESK in görevlerini devralmış ve muhasebe standartlarının belirlenmesinde tek yetkili kuruluş olarak faaliyetlerine başlamıştır. TMSK nın kurulmasıyla uluslararası muhasebe standartları ile uyumlu TMS/TFRS ler yayımlanmaya başlamıştır(akdoğan ve Sevilengül, 2007, s.31). 120 TMSK, 2005 yılı Ocak ayından itibaren, IAS lar ile tam uyumlu TMS ler ve TFRS leri, 2007 yılı Mart ayından itibaren de TMS Yorumları ve TFRS Yorum ları Resmi Gazetede yayınlamaya başlamıştır. Sermaye Piyasası Kurulu 1982 yılında kurularak günümüze kadar gelen ve Sermaye Piyasalarında işlem gören şirketler ve yapılan işlemlerle ilgili kararlar alan kuruldur. Sermaye Piyasası Kurulu SPK Finansal Raporlama Standartları nın Uluslararası Standartlara Tam Uyum Projesi ni hayata geçirmiş, bu çerçevede UFRS ile uyumlu muhasebe standartlarını hazırlamış, Sermaye Piyasasında Muhasebe Standartları Hakkında Tebliğ, tarihli ve sayılı mükerrer Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Bu Tebliğ de UFRS ile uyumlu 33 adet standart mevcuttur. TMS ve TFRS lerin Türkiye de uygulanmasının zorunlu hâle gelmesi ve uygulanmaya başlanması ilk olarak SPK tarafından gerçekleştirilmiştir(çelik, 2012, s. 40). Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu(BDDK), 2000 yılında kurulmuş ve Haziran 2002 de Muhasebe Uygulama Yönetmeliği ni yayınlamıştır. Bu yönetmelik ile bankacılık sektörü ile ilgisi bulunan 19 adet muhasebe standardı Türkiye de uygulamaya konulmuştur yılında çıkarılan 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile Uluslararası Standartların Türkçeye çevrilmiş hallerinin Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları olarak uygulanması yasal zorunluluk haline gelmiştir.

5 Daha sonra, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu(KGK) Kasım 2011 de kurulmuş ve Standartların oluşturulması ve denetiminde tek yetkili kurum olmuştur. 4. TÜRKİYE MUHASEBE VE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARININ İÇE- RİĞİ KGK, 2018 yılı ocak ayı itibariyle Finansal Raporlamaya ilişkin Kavramsal Çerçeve ile birlikte, 15 adet TFRS ve 26 adet TMS ile 15 adet TFRS yorum ve 6 adet TMS yorum yayınlamıştır. Bu Standartlar ve Yorumlar aşağıdaki gibidir: 4.1. Türkiye Finansal Raporlama Standartları TFRS 1: Türkiye Finansal Raporlama Standartlarının İlk Uygulaması TFRS 2: Hisse Bazlı Ödemeler TFRS 3: İşletme Birleşmeleri TFRS 4: Sigorta Sözleşmeleri TFRS 5: Satış Amaçlı Elde Tutulan Duran Varlıklar ve Durdurulan Faaliyetler TFRS 6: Maden Kaynaklarının Araştırılması ve Değerlendirilmesi TFRS 7: Finansal Araçlar: Açıklamalar TFRS 8: Faaliyet Bölümleri TFRS 9: Finansal Araçlar (2017 Sürümü) TFRS 10: Konsolide Finansal Tablolar TFRS 11: Müşterek Anlaşmalar TFRS 12: Diğer İşletmelerdeki Paylara İlişkin Açıklamalar TFRS 13: Gerçeğe Uygun Değer Ölçümü TFRS 14: Düzenlemeye Dayalı Erteleme Hesapları TFRS 15: Müşteri Sözleşmelerinden Hasılat Türkiye Muhasebe Standartları TMS 1: Finansal Tabloların Sunuluşu TMS 2: Stoklar TMS 7: Nakit Akış Tabloları TMS 8: Muhasebe Politikaları, Muhasebe Tahminlerinde Değişiklikler ve Hatalar TMS 10: Raporlama Döneminden (Bilanço Tarihinden) Sonraki Olaylar TMS 12: Gelir Vergileri TMS 16: Maddi Duran Varlıklar TMS 17: Kiralama İşlemleri TMS 19: Çalışanlara Sağlanan Faydalar TMS 20: Devlet Teşviklerinin Muhasebeleştirilmesi ve Devlet Yardımlarının Açıklaması TMS 21: Kur Değişiminin Etkileri TMS 23: Borçlanma Maliyetleri TMS 24: İlişkili Taraf Açıklamaları TMS 26:Emeklilik Fayda Planlarında Muhasebeleştirme ve Raporlama TMS 27: Bireysel Finansal Tablolar TMS 28: İştiraklerdeki ve İş Ortaklıklarındaki Yatırımlar TMS 29: Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama

6 TMS 32: Finansal Araçlar: Sunum TMS 33: Hisse Başına Kazanç TMS 34: Ara Dönem Finansal Raporlama TMS 36: Varlıklarda Değer Düşüklüğü TMS 37: Karşılıklar, Koşullu Borçlar ve Koşullu Varlıklar TMS 38: Maddi Olmayan Duran Varlıklar TMS 39: Finansal Araçlar: Muhasebeleştirme ve Ölçme TMS 40: Yatırım Amaçlı Gayrimenkuller TMS 41: Tarımsal Faaliyetler 4.3. Türkiye Finansal Raporlama Standartları Yorumlar TFRS Yorum 1: Hizmetten Çekme, Restorasyon ve Benzeri Mevcut Yükümlülüklerdeki Değişiklikler TFRS Yorum 2: Üyelerin Kooperatif İşletmelerdeki Hisseleri ve Benzeri Finansal Araçlar TFRS Yorum 4: Bir Anlaşmanın Kiralama İşlemi İçerip İçermediğinin Belirlenmesi TFRS Yorum 5: Hizmetten Çekme, Restorasyon ve Çevre Rehabilitasyon Fonlarından Kaynaklanan Paylar Üzerindeki Haklar TFRS Yorum 6: Özel Bir Piyasaya Katılımdan Doğan Yükümlülükler -Atık TFRS Yorum 7: TMS 29 Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama Standardı Kapsamında Düzeltme Yaklaşımının Uygulanması TFRS Yorum 10: Ara Dönem Finansal Raporlama ve Değer Düşüklüğü TFRS Yorum 12: İmtiyazlı Hizmet Anlaşmaları TFRS Yorum 14: TMS 19-Tanımlanmış Fayda Varlığının Limiti, Asgari Fonlama Koşulları ve Bu Koşulların Birbiri İle Etkileşimi TFRS Yorum 16: Yurt Dışındaki İşletmede Bulunan Net Yatırımın Finansal Riskten Korunması TFRS Yorum 17: Nakit Dışı Varlıkların Ortaklara Dağıtımı TFRS Yorum 19: Finansal Borçların Özkaynağa Dayalı Finansal Araçlarla Ödenmesi TFRS Yorum 20: Açık İşletme Madeninin Üretim Aşamasındaki Dekapaj Maliyetleri TFRS Yorum 21: Vergi ve Vergi Benzeri Yükümlülükler TFRS Yorum 22: Yabancı Para İşlemleri ve Avans Bedeli Türkiye Muhasebe Standartları Yorumlar TMS Yorum 10: Devlet Yardımları İşletme Faaliyetleri İle Özel Bir İlişkisi Bulunmayanlar TMS Yorum 15: Faaliyet Kiralamaları - Teşvikler TMS Yorum 25: Gelir Vergileri İşletmenin veya Hissedarlarının Vergi Statüsünde Değişiklikler TMS Yorum 27: Yasal Açıdan Kiralama Görünümündeki İşlemlerin Özünün Değerlendirilmesi TMS Yorum 29: İmtiyazlı Hizmet Anlaşmaları Açıklamalar TMS Yorum 32: Maddi Olmayan Duran Varlıklar İnternet Sitesi Maliyetleri 5. LİSANS DÜZEYİNDE MUHASEBE DERSLERİ ALMIŞ ÖĞRENCİLERİN TMS VE TFRS LERİ ALGILAMA DÜZEYLERİNİN ÖLÇÜMÜ VE DEĞERLENDİRİLMESİ 5.1. Muhasebe Dersi Alan Lisans Öğrencilerinin TMS ve TFRS lere Yönelik Algıları - Erzurum Teknik Üniversitesi Örneği-

7 Araştırmanın Amacı: Bu çalışmanın amacı, Erzurum Teknik Üniversitesi İİBF İşletme ve İktisat Bölümü öğrencilerinin TMS/TFRS konusuna ilişkin farkındalık düzeylerini anket çalışmasına dayalı olarak ortaya koymaktır. Araştırmanın Kapsamı ve Yöntemi: Bu çalışmanın evrenini, Muhasebe dersleri almış olan Erzurum Teknik Üniversitesi İİBF İşletme ve İktisat Bölümü öğrencileri Oluşturmaktadır. Amaç, muhasebe eğitiminin verildiği bölüm öğrencilerinin TMS/TFRS ler hakkındaki farkındalık düzeylerinin ne düzeyde olduğunu ortaya koymaktır. Çalışmada öğrencilere demografik özelliklere ilişkin sorular, muhasebeye olan ilgi düzeylerini, beklentilerini belirmeye yönelik ve TMS/TFRS hakkındaki farkındalıklarını ortaya koyma amaçlı sorular sorulmuştur. Araştırmada 5'li Likert Ölçeği kullanılmış ve anket verileri IBM SPSS STATISTICS 21 ile analiz edilmiştir. Araştırmanın Hipotezleri: Araştırmanın amaçları çerçevesinde aşağıda belirtilen alternatif hipotezler belirlenmiş ve bu hipotezler istatistiksel analizler sonucunda test edilmiştir. H1: Muhasebe Mesleğine İlgi Düzeyi Yüksek Olan Öğrencilerin TMS/TFRS Hakkındaki Farkındalıkları Daha Yüksektir. H2: Mezuniyet Sonrası Muhasebe Mesleğini İcra Etmeyi Düşünen Öğrencilerin TMS/TFRS Hakkındaki Farkındalıkları Daha Yüksektir H3: Muhasebe Alanında İş Deneyimi Olan Öğrencilerin TMS/TFRS Hakkındaki Farkındalıkları Daha Yüksektir. 123 Araştırmanın Bulguları: Bu bölümde araştırmaya yönelik genel analizler, araştırma kapsamında yer alan öğrencilerin TMS/TFRS hakkındaki farkındalıklarına ilişkin olarak yapılan analizler yer almaktadır. Demografik Özellikler: Tablo-1: Demografik Özelliklerin Analizi Demografik Özellik Demografik Frekans Yüzde(%) Özellik Türü Cinsiyet Kadın ,9 Erkek 80 31,1 Mezun Olduğu Lise Türü Ticaret M. L ,3 Diğer ,7 İşletme 1. Öğr ,6 Bölümü İşletme 2. Öğr. 15 6,6 İktisat 1. Öğr ,5 İktisat 2. Öğr ,3 1.Sınıf Öğrenimi Tamamladığı Sınıf 2. Sınıf 53 23,2 3. Sınıf 58 25,4 4. Sınıf 60 26,3 Muhasebe Alanı İş Tecrübesi Var 48 21,1 Yok ,9 Mezun Olduğunda Muhase- Evet 93 40,8

8 be Mesleğini Yapacak mı? Hayır ,2 Muhasebecilik Mesleğine İlgi Düşük 76 33,3 Düzeyi Orta ,3 Yüksek 35 15,3 TMS/TFRS Hakkındaki Farkındalıkların Analizi: Tablo-2: TMS/TFRS Farkındalık Analizi Sıra Anket Önermesi No 1 TMS/TFRS hakkında yeterli bilgiye sahibim. 2 TMS/TFRS ile ilgili meslek mensuplarına yeterli eğitim verilmektedir. 3 TMS/TFRS nin tam olarak uygulamaya geçmesiyle birlikte muhasebe mesleğine verilen önemin artacağını düşünmekteyim. 4 TMS/TFRS hakkında sistematik bir eğitime ihtiyaç vardır. 5 TMS/TFRS İngilizce olarak yayınlanan uluslararası muhasebe standartlarının birebir Türkçeye çevrisidir. 6 TMS/TFRS mevcut muhasebe uygulamalarında bazı önemli değişiklikler getirecektir. 7 TMS/TFRS Uluslararası muhasebe standartları ile tam uyumludur 8 TMS/TFRS finansal tabloların oluşturulmasında uluslararası tekdüzelik sağlamaktadır. 9 TMS/TFRS finansal tabloların uluslararası karşılaştırılabilirliğini sağlamaktadır 10 TMS/TFRS mesleki anlamda bizim için çok önemli ve gereklidir. 11 TMS/TFRS ile mevcut hesap planında kökten değişiklik yapılması gerekmektedir. 12 TMS/TFRS uygulanması yabancı sermayeli yatırımların muhasebe uygulamalarında kolaylıklar sağlaya- Frekans Ortalama Standart Sapma 228 2,49 1, ,71 0, ,40 0, ,59 1, ,96 0, ,21 0, ,06 0, ,14 0, ,18 0, ,50 1, ,21 0, ,35 0,

9 caktır. 13 TMS/TFRS vergi amaçlı muhasebe yerine bilgi amaçlı muhasebeyi ön plana çıkarmaktadır. 14 TMS/TFRS uygulamalarından sonra denetim mekanizması daha kolay işleyecektir. 15 Şu anki mevcut muhasebe bilgilerim TMS/TFRS leri uygulayabilmem için yeterlidir ,28 0, ,26 0, ,93 0,991 Araştırmaya katılan öğrencilerin TMS/TFRS ler hakkında farkındalık düzeyi Genel Ortalama alındığında 5 üzerinden 3 ün üzerindedir. Bunun anlamı öğrencilerin genel olarak TMS/TFRS farkındalık düzeylerinin yüzde 60 ın üzerinde olduğudur. Hipotezlere Verilen Cevaplar H1, H2 ve H3 hipotezlerine göre mesleğe ilgi duyan, mesleği yapmayı düşünen ve muhasebede iş deneyimine sahip öğrencilerin karşılaştırılması sonucu her üç hipotez için ilgi düzeyi yüksek öğrencilerin TMS/TFRS algısının, ilgisi az öğrencilere göre daha yüksek olduğu görülmüştür. 125 H1 hipotezinin sınanması için uygulanan Mann-Whitney U testi sonucunda 0.05 anlamlılık düzeyinde tablo değeri olduğundan H1 hipotezi kabul edilmektedir. Mezun olduğunda muhasebe mesleğini yapmayı düşünen öğrencilerin tablo değeri 0, olduğundan oldukça yüksek bir anlamlı fark söz konusudur ve H2 hipotezi de kabul edilmiştir. Muhasebe alanında iş deneyimine sahip öğrencilerin farkındalık düzeyi tablo sonucu 0,281 0,05 olduğundan oldukça yüksek bir düzeyde H3 hipotezi de kabul görmüştür. Sonuç olarak üç hipotez de kabul edilmiştir. Muhasebe mesleğine ilgi duyan öğrencilerin farkındalık düzeyi bu ölçüme göre 2458,5 dir ve yüksektir. Mesleği mezuniyette yapmayı yüksek düzeyde isteyen öğrencilerin test sonucu 2899 dur ve ilk hipoteze göre daha yüksektir. Mesleği yapmak isteyen öğrenciler, mesleğe ilgi duyan öğrencilere oranla daha yüksek farkındalık düzeyine sahiptir. Daha önce muhasebede çalışmış öğrencilerin tablo değeri 2791,5 tir. Bu değer mesleğe ilgi duyan öğrencilere göre yüksek ancak mesleği yapmayı düşünenlere göre düşüktür. Muhasebe mesleğini yapmak isteyen öğrencilerin farkındalık düzeyi hepsinden daha yüksektir. Bu sonuçlara göre TMS/TFRS farkındalık düzeyi yüksek öğrenciler açısından, en yüksekten en düşüğe doğru sıralama aşağıdaki gibidir: 1. Hipotez 2: Mezuniyet Sonrası Muhasebe Mesleğini İcra Etmeyi Düşünen Öğrencilerin TMS/TFRS Hakkındaki Farkındalıkları Daha Yüksektir. 2. Hipotez 3: Muhasebe Alanında İş Deneyimi Olan Öğrencilerin TMS/TFRS Hakkındaki Farkındalıkları Daha Yüksektir 3. Hipotez 1: Muhasebe Mesleğine İlgi Düzeyi Yüksek Olan Öğrencilerin TMS/TFRS Hakkındaki Farkındalıkları Daha Yüksektir.

10 Bu sonuçlar, öğrencilerin karar verme davranışı ile ilgilidir ve muhasebe mesleğini icra etmeyi düşünen öğrencilerin, diğer iki gruptakilere göre daha kararlı olduğu görülmektedir. Karar verirken seçim yapma zorunluluğu vardır ve bu durum seçilen alternatif dışındaki alternatiflerden vazgeçmek demektir(yıldırım, 2017, s.4). Bu çalışmanın hipotezlerine göre, öğrencilerin en yüksek kararlılığa sahip oldukları hipotez olan; Mezuniyet sonrası muhasebe mesleğini icra etmeyi düşünen öğrencilerin TMS/TFRS hakkındaki farkındalıkları daha yüksektir hipotezi, diğer hipotezler ve muhasebe mesleğine ilgi duymayan öğrenciler karşısında en yüksek desteğe sahiptir. Bu hipotezin en yüksek destek düzeyine sahip olması, hipotezi destekleyen öğrencilerin en yüksek düzeyde TMS/TFRS farkındalık düzeyine sahip olduğunu göstermektedir. 6. SONUÇ Muhasebe uygulamalarında ülkeler arası farklılıkları ortadan kaldırmayı ve muhasebede uluslararası standardizasyonu oluşturmayı hedefleyen IFRS lerin etkin bir şekilde uygulanması başta devletler ve uluslararası işletmeler açısından olmak üzere farklı kesimlere önemli faydalar sağlamaktadır. Bu faydaların elde edilebilmesi ülkelerin kendi muhasebe sistemlerini IFRS lerle uyumlu hale getirebilmeleri ve başarılı bir şekilde uygulayabilmelerine bağlıdır. Bu bağlamda Türkiye de de uluslararası standartlarla tam uyumlu TMS/TFRS ler yayınlanmakta ve 2005 yılından bu yana belirli işletmeler tarafından uygulanmaktadır. Ancak bu uygulamalara geçiş, bazı haklı kaygılar doğurmaktadır. Bu kaygılardan birisi muhasebe meslek mensuplarının uygulama sürecine adaptasyonlarıdır. Çünkü TMS/TFRS ler vergi tabanlı muhasebe anlayışı yerine bilgi tabanlı muhasebe anlayışını öne çıkaran bir boyuta sahip olup, mevcut uygulamalara birtakım önemli farklılıklar getirmektedir. Bu farklılıkların meslek mensupları tarafından içselleştirilmesi için yoğun bir eğitim faaliyetine ihtiyaç bulunmaktadır. 126 Diğer yandan muhasebe standartlarının muhasebe mesleğinin potansiyel adayları tarafından da şimdiden fark edilip öğrenilmesinde büyük yarar vardır. Bu bağlamda muhasebe öğrenimi gören muhasebe meslek mensubu adayı öğrencilerin TMS/TFRS ler hakkındaki farkındalık ve ilgi düzeylerini genel manada ölçmek amacıyla yapılan çalışmamızda şu sonuçlara ulaşılmıştır: Muhasebe mesleğine ilgisinin düşük olduğunu ve okuldan mezun olduktan sonra muhasebecilik yapmayı düşünmediğini belirten öğrencilerin TMS/TFRS ler hakkındaki farkındalıkları ortalamanın biraz üstündedir. Ancak muhasebe mesleğine ilgi duyan, daha önce muhasebe mesleğinde çalışmış ve mezuniyette çalışmayı düşünen öğrenciler açısından TMS/TMS farkındalığı yüksektir. Sonuç olarak, Muhasebe öğrenimi gören öğrencilerin TMS/TFRS ler ile ilgili farkındalıkları büyük ölçüde kendi bireysel ilgi ve gelecek planlarından kaynaklanmaktadır. Bunun yanı sıra gerek lise ve yükseköğrenimleri ve gerekse iş tecrübeleri kişisel ilgilerinin dışında bu farkındalık sürecine henüz çok fazla somut katkılar sağlamamaktadır. Bu nedenle bu önemli süreçte öncelikle farkındalığı ve ilgiyi artırmak, daha sonra uygulama boyutunda yetkinlik kazandırmak için yükseköğretimin ilgili alana yönelik her kademesinde muhasebe standartlarına ilişkin derslerin okutulması ve bilgilendirme programlarının yapılması büyük önem taşımaktadır. Bu uygulama hem öğrencilerin konuya olan ilgisini artıracak hem de mezuniyet sonrasında standartları başarılı bir şekilde uygulayabilmeleri için onlara büyük katkı sağlayacaktır.

11 KAYNAKLAR Akdoğan, N., Sevilengül O. (2007), "Türkiye Muhasebe Standartlarına Uyum İçin Tekdüzen Hesap Planında Yapılması Gereken Değişiklikler", Mali Çözüm, Sayı:84. Çelik, E. (2012), Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS) nın Varlıkların Değerlemesi Hususunda Getirdiği Yenilikler: Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin Bilgi Düzeylerinin Tespitine Yönelik Bir Araştırma (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Adana: Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Çelik S. (2013), Muhasebe Meslek Mensuplarının Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartlarına Bakış Açılarının Değerlendirilmesine İlişkin Ampirik Bir Çalışma: Niğde Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Muhasebe Finansman Bilim Dalı. Erol M. ve Aslan M.(2017), Uluslararası Muhasebe ve Denetim Standartlarının Gelişmesi, Muhasebe ve Finans Tarihi Araştırmaları Dergisi, Ocak 2017 (12). (Erişim Tarihi: ). Türkiye Muhasebe Standartları, TMS/TFRS Seti. Karabayır M. E., Ertugay E.(2010), Finansal Raporlama Standartlarının Dünü ve Bugünü, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, Cilt:65, Sayı:4. Resmi Gazete(2002), Muhasebe Uygulama Yönetmeliği, 22/6/2002 tarihli ve mükerrer sayılı Resmî Gazete. Resmi Gazete(2003), Sermaye Piyasasında Muhasebe Standartları Hakkında Tebliğ, tarihli ve sayılı mükerrer Resmi Gazete. 127 Resmi Gazete(2011), Türk Ticaret Kanunu, 14 Şubat 2011, Sayı: Kanun No: Resmî Gazete(2011), Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, 2 Kasım 2011, Sayı : 28103, Karar Sayısı: Khk/660. TMSK(2007), Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (IFRS / IAS) İle Uyumlu TMS, TMSK Yayınları - 2. TMSK (2008), Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu 2007 Yılı Faaliyet Raporu. Ankara: Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu. Yıldırım F. (2017), Yönetici Asistanlığında Problem Çözme ve Karar Verme, Yönetici Asistanlığı Kitabı, Ünite 6, Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını. Zeytin M. (2017), Lisans Düzeyinde Muhasebe Eğitimi Alan İşletme Bölümü Öğrencilerinin Başarılarını Etkileyen Faktörler ve Öğretim Elemanından Beklentileri Üzerine Bir Araştırma, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 54, Ekim 2017.

MESLEK MENSUBU GEÇİŞ DÖNEMİ EĞİTİM PROGRAMI

MESLEK MENSUBU GEÇİŞ DÖNEMİ EĞİTİM PROGRAMI MESLEK MENSUBU GEÇİŞ DÖNEMİ EĞİTİM PROGRAMI EĞİTİM ALANI: SİGORTACILIK MEVZUATINA İLİŞKİN KONULAR Sigortacılık Mevzuatı Türkiye'de Sigortacılık Uygulamaları Sigortacılık ve Risk Yönetimi Sigortacılıkta

Detaylı

2011 YILI Faaliyet Raporu

2011 YILI Faaliyet Raporu MUHASEBE STANDARTLARI KOMİTESİ Odamız tarafından 2010-2013 Çalışma Döneminde görev talep eden Oda üyelerimiz arasından Muhasebe Standartları Komitemize, Oda Yönetim Kurulu tarafından atamalar yapılmıştır.

Detaylı

Bankacılığa İlişkin Mevzuat ve Yeni Düzenlemeler *

Bankacılığa İlişkin Mevzuat ve Yeni Düzenlemeler * Bankacılar Dergisi, Sayı 56, 2006 Bankacılığa İlişkin Mevzuat ve Yeni Düzenlemeler * (Ocak-Mart 2006) 1. Bankacılık Kanununa İlişkin Düzenlemeler 31 Ocak 2006 tarih ve 26066 sayılı Resmi Gazete de; Maden

Detaylı

Sigorta Sektöründe Türkiye Finansal Raporlama Standartlarına uyum esası geldi.

Sigorta Sektöründe Türkiye Finansal Raporlama Standartlarına uyum esası geldi. Sigorta Sektöründe Türkiye Finansal Raporlama Standartlarına uyum esası geldi. Hazine Müsteşarlığı'nca 14.7.2007 tarih ve 26582 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Sigorta ve Reasürans Şirketleri ile Emeklilik

Detaylı

30 Haziran 2015 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler Ve Yorumlar

30 Haziran 2015 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler Ve Yorumlar www.pwc.com.tr 30 Haziran 2015 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler Ve Yorumlar 30 Haziran 2015 tarihli finansal tabloları hazırlarken dikkat edilecek

Detaylı

VI. Çözüm Ortaklığı Platformu

VI. Çözüm Ortaklığı Platformu VI Çözüm Ortaklığı Platformu Geleceği Hazırlayan Bir Düzenleme: Yeni TTK Tasarısı ve UFRS Uyumlu KOBĐ Muhasebe Standartları Aralık 2007 Burak Özpoyraz, Ortak, Denetim Hizmetleri PwC Slide 2 KAPSAMLI UFRS

Detaylı

UFRS Bülten. 31 Mart 2016 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler ve Yorumlar

UFRS Bülten. 31 Mart 2016 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler ve Yorumlar www.pwc.com.tr UFRS Bülten 31 Mart 2016 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler ve Yorumlar Mart 2016 Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Bülteni

Detaylı

UYGULAMALI TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI EĞİTİMİ

UYGULAMALI TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI EĞİTİMİ İSMMMO AKADEMİ BAŞKANI NDAN Mesleğimiz sürekli değişimlerin ve gelişimlerin yaşandığı bir özelliğe sahiptir. Mesleğimizde yakın zamanda birçok değişimi ve gelişimi hep birlikte yaşadık ve hepsini başarıyla

Detaylı

Bankacılığa İlişkin Mevzuat Değişiklikleri ve Yeni Düzenlemeler

Bankacılığa İlişkin Mevzuat Değişiklikleri ve Yeni Düzenlemeler Bankacılar Dergisi, Sayı 62, 2007 Bankacılığa İlişkin Mevzuat Değişiklikleri ve Yeni Düzenlemeler (1 Temmuz 2007-30 Eylül 2007) I. Bankacılık Kanunu na İlişkin Düzenlemeler 29 Eylül 2007 tarih ve 26658

Detaylı

F A R K I N D A L I K E Ğ İ T İ M İ UYGULAMALI TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI EĞİTİMİ

F A R K I N D A L I K E Ğ İ T İ M İ UYGULAMALI TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI EĞİTİMİ F A R K I N D A L I K E Ğ İ T İ M İ UYGULAMALI TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA İSMMMO AKADEMİ BAŞKANI NDAN Mesleğimiz sürekli değişimlerin ve gelişimlerin yaşandığı bir özelliğe sahiptir. Mesleğimizde yakın

Detaylı

Yeni Türk Ticaret Kanunu Kurumsal Raporlama, Finansal Raporlama ve Denetim Alanında Yeni Dönem*

Yeni Türk Ticaret Kanunu Kurumsal Raporlama, Finansal Raporlama ve Denetim Alanında Yeni Dönem* PwC Türkiye V. Çözüm Ortaklığı Platformu Yeni Türk Ticaret Kanunu Kurumsal Raporlama, Finansal Raporlama ve Denetim Alanında Yeni Dönem* Adnan Akan, Ortak, Denetim Hizmetleri Gökhan Yüksel, Y Direktör,

Detaylı

TFRS Bülten. 30 Haziran 2017 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler ve Yorumlar

TFRS Bülten. 30 Haziran 2017 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler ve Yorumlar www.pwc.com.tr TFRS Bülten 30 Haziran 2017 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler ve Yorumlar Temmuz 2017 Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Bülteni

Detaylı

Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları

Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları Sona Eren Altı Aylık Özel Ara Hesap Dönemine Ait Konsolide TTK 376 Bilançosu ve Dipnotları Cari Dönem VARLIKLAR 30 Kasım

Detaylı

ULUSLARARASI FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI (UFRS) ve KOBİ TFRS. 14-15 Ekim 2011 Divan Otel Ankara. Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik Merkezi

ULUSLARARASI FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI (UFRS) ve KOBİ TFRS. 14-15 Ekim 2011 Divan Otel Ankara. Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik Merkezi ULUSLARARASI FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI (UFRS) ve KOBİ TFRS 14-15 Ekim 2011 Divan Otel Ankara Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik Merkezi ULUSLARARASI FİNANSAL RAPORLAMA 09.15-09.30 Kayıt Prof.

Detaylı

UFRS Bülten. 31 Mart 2017 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler ve Yorumlar

UFRS Bülten. 31 Mart 2017 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler ve Yorumlar www.pwc.com.tr UFRS Bülten 31 Mart 2017 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler ve Yorumlar Mart 2017 Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Bülteni

Detaylı

UFRS Bülten. 30 Eylül 2017 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler ve Yorumlar

UFRS Bülten. 30 Eylül 2017 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler ve Yorumlar www.pwc.com.tr UFRS Bülten 30 Eylül 2017 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler ve Yorumlar Ekim 2017 Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Bülteni

Detaylı

KOBİ Muhasebe Standartlarına Giriş

KOBİ Muhasebe Standartlarına Giriş ESKİŞEHİR SMMM ODASI KOBİ Muhasebe Standartlarına Giriş Mustafa UÇKAÇ Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Yeni TTK KOBİ TFRS Denetim Yeni Düzenlemelerin Etkileri Muhasebede VUK Hükümranlığı Sona Eriyor. Tüm

Detaylı

UFRS Bülten. 30 Haziran 2016 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler ve Yorumlar

UFRS Bülten. 30 Haziran 2016 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler ve Yorumlar www.pwc.com.tr UFRS Bülten 30 Haziran 2016 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler ve Yorumlar Temmuz 2016 Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Bülteni

Detaylı

ULUSLARARASI MUHASEBE - FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI (UMS-UFRS) İLE İLGİLİ YAPILAN ÇALIŞMALAR-GENEL BAKIŞ Doç.Dr.Sami Karacan SMMM Atilla GÜNGÖR GİRİŞ İçinde yaşadığımız bilgi toplumu sürecinde küreselleşme,

Detaylı

FİNANSAL TABLO ÖRNEKLERİ

FİNANSAL TABLO ÖRNEKLERİ FİNANSAL TABLO ÖRNEKLERİ I. FİNANSAL DURUM TABLOSU (BİLANÇO) ŞİRKETİ (VE BAĞLI ORTAKLIKLARI) BAĞIMSIZ DENETİMDEN GEÇMİŞ (GEÇMEMİŞ) TARİHLİ (KONSOLİDE) FİNANSAL DURUM TABLOSU (BİLANÇO) VARLIKLAR Dönen Varlıklar

Detaylı

Sirküler Rapor 08.10.2014/182-1

Sirküler Rapor 08.10.2014/182-1 Sirküler Rapor 08.10.2014/182-1 KARŞILIKLAR, KOŞULLU BORÇLAR VE KOŞULLU VARLIKLARA İLİŞKİN TÜRKİYE MUHASEBE STANDARDI (TMS 37) HAKKINDA TEBLİĞ (SIRA NO: 20) DE DEĞİŞİKLİK YAPAN 22 SIRA NO.LU TEBLİĞ YAYIMLANDI

Detaylı

TFRS Bülten. 31 Mart 2018 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler ve Yorumlar

TFRS Bülten. 31 Mart 2018 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler ve Yorumlar www.pwc.com.tr TFRS Bülten 31 Mart 2018 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler ve Yorumlar Mart 2018 Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Bülteni

Detaylı

Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları

Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları Sona Eren Dokuz Aylık Ara Hesap Dönemine Ait Özet Konsolide TTK 376 Bilançosu ve Dipnotları Özet Konsolide TTK 376 Finansal

Detaylı

Türkiye Muhasebe Standartları Kurulundan: MÜŞTEREK A LAŞMALARA İLİŞKİ TÜRKİYE Fİ A SAL RAPORLAMA STA DARDI (TFRS 11) HAKKI DA TEBLİĞ (SIRA O: 217) Ama

Türkiye Muhasebe Standartları Kurulundan: MÜŞTEREK A LAŞMALARA İLİŞKİ TÜRKİYE Fİ A SAL RAPORLAMA STA DARDI (TFRS 11) HAKKI DA TEBLİĞ (SIRA O: 217) Ama S İ R K Ü L E R R A P O R Tarih: 02.11.2011 Sayı: 2011/44 Konu: Müşterek Anlaşmalara İlişkin Türkiye Finansal Raporlama Standardı (TFRS 11) Hakkında Tebliğ (Sıra No: 217) Özet: Müşterek Anlaşmalara İlişkin

Detaylı

Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları

Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları Sona Eren Oniki Aylık Özel Hesap Dönemine Ait Konsolide TTK 376 Bilançosu ve Dipnotları Cari Dönem VARLIKLAR 31 Mayıs

Detaylı

UYGULAMALI TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI EĞİTİMİ

UYGULAMALI TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI EĞİTİMİ İSMMMO AKADEMİ BAŞKANI NDAN Mesleğimiz sürekli değişimlerin ve gelişimlerin yaşandığı bir özelliğe sahiptir. Mesleğimizde yakın zamanda birçok değişimi ve gelişimi hep birlikte yaşadık ve hepsini başarıyla

Detaylı

Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları

Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları ve Aynı Tarihte Sona Eren Dokuz Aylık Ara Hesap Dönemine Ait Konsolide TTK 376 Bilançosu ve Dipnotları Cari Dönem VARLIKLAR

Detaylı

Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları

Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları Sona Eren Üç Aylık Ara Hesap Dönemine Ait Konsolide TTK 376 Bilançosu ve Dipnotları Cari Dönem VARLIKLAR 31 Ağustos 2018

Detaylı

Sirküler Rapor /64-1

Sirküler Rapor /64-1 Sirküler Rapor 17.02.2014/64-1 VERGİ VE VERGİ BENZERİ YÜKÜMLÜLÜKLERE İLİŞKİN TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI YORUMU (TFRS YORUM 21) HAKKINDA TEBLİĞ (SIRA NO: 14) YAYIMLANDI ÖZET : Vergi ve Vergi Benzeri

Detaylı

MONDİ TİRE KUTSAN KAĞIT VE AMBALAJ SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

MONDİ TİRE KUTSAN KAĞIT VE AMBALAJ SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU MONDİ TİRE KUTSAN KAĞIT VE AMBALAJ SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama FİNANSAL TABLO Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız

Detaylı

TRABZONSPOR SPORTİF YATIRIM VE FUTBOL İŞLETMECİLİĞİ TİCARET A.Ş

TRABZONSPOR SPORTİF YATIRIM VE FUTBOL İŞLETMECİLİĞİ TİCARET A.Ş TRABZONSPOR SPORTİF YATIRIM VE FUTBOL İŞLETMECİLİĞİ TİCARET A.Ş ve Aynı Tarihte Sona Eren Hesap Dönemine Ait TTK 376 Bilançosu ve Dipnotları 30 KASIM 2018 TARİHLİ TTK 376 FİNANSAL DURUM TABLOSU 30 Ekim

Detaylı

TEMAPOL POLİMER PLASTİK VE İNŞAAT SANAYİ TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

TEMAPOL POLİMER PLASTİK VE İNŞAAT SANAYİ TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU TEMAPOL POLİMER PLASTİK VE İNŞAAT SANAYİ TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2016-4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 31.12.2016 Finansal Rapor Bağımsız Denetçi

Detaylı

ÇİMENTAŞ İZMİR ÇİMENTO FABRİKASI T.A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

ÇİMENTAŞ İZMİR ÇİMENTO FABRİKASI T.A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ÇİMENTAŞ İZMİR ÇİMENTO FABRİKASI T.A.Ş. Finansal Rapor 2016-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim Kuruluşu Denetim

Detaylı

ÇAĞDAŞ FAKTORİNG A.Ş. Finansal Kurumlar Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

ÇAĞDAŞ FAKTORİNG A.Ş. Finansal Kurumlar Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ÇAĞDAŞ FAKTORİNG A.Ş. Finansal Kurumlar Finansal Rapor 2016-4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim Kuruluşu Denetim

Detaylı

KATMERCİLER ARAÇ ÜSTÜ EKİPMAN SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

KATMERCİLER ARAÇ ÜSTÜ EKİPMAN SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU KATMERCİLER ARAÇ ÜSTÜ EKİPMAN SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2016-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 30.06.2016 Finansal Raporlar Bağımsız

Detaylı

FİNANSAL TABLO ÖRNEKLERİ VE KULLANIM REHBERİ GENEL AÇIKLAMA

FİNANSAL TABLO ÖRNEKLERİ VE KULLANIM REHBERİ GENEL AÇIKLAMA EK FİNANSAL TABLO ÖRNEKLERİ VE KULLANIM REHBERİ GENEL AÇIKLAMA Amaç Finansal tablo örnekleri ve kullanım rehberi, 17/11/2012 tarihli ve 28470 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türkiye Muhasebe Standartlarının

Detaylı

İşletmelere Özel. TFRS ve KOBİ TFRS. Eğitim ve Dönüşüm Çözüm Ortaklığı. 2012-2013 programı

İşletmelere Özel. TFRS ve KOBİ TFRS. Eğitim ve Dönüşüm Çözüm Ortaklığı. 2012-2013 programı İşletmelere Özel TFRS ve KOBİ TFRS Eğitim ve Dönüşüm Çözüm Ortaklığı 2012-2013 programı TÜRKİYE 2013 YILINA YENİ MUHASEBE STANDARTLARIYLA GİRİYOR Yasal defterlerini vergi kanunlarına göre tutmakta olan

Detaylı

ÇİMBETON HAZIRBETON VE PREFABRİK YAPI ELEMANLARI SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

ÇİMBETON HAZIRBETON VE PREFABRİK YAPI ELEMANLARI SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ÇİMBETON HAZIRBETON VE PREFABRİK YAPI ELEMANLARI SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2016 2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Bağımsız Denetçi Görüşü

Detaylı

ARENA BİLGİSAYAR SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor. Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU

ARENA BİLGİSAYAR SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor. Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ARENA BİLGİSAYAR SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Rapor 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun

Detaylı

TAZE KURU GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

TAZE KURU GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU TAZE KURU GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim Kuruluşu Denetim

Detaylı

UFRS Bülten. 31 Aralık 2018 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler ve Yorumlar

UFRS Bülten. 31 Aralık 2018 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler ve Yorumlar www.pwc.com.tr UFRS Bülten 31 Aralık 2018 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler ve Yorumlar Aralık 2018 Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Bülteni

Detaylı

2005 e Doğru Uluslararası Finansal Raporlama Standartları

2005 e Doğru Uluslararası Finansal Raporlama Standartları 2005 e Doğru Uluslararası Finansal PwC Raporlama Standartları Program UFRS ilerleme projesi ( improvements project ) Yeni standartlar (UFRS 1,2,3,4,5) UMS 32, UMS 36, UMS 38 ve UMS 39 daki değişiklikler

Detaylı

Değişen ve Gelişen Ekonomilerde Raporlamanı n ve Denetimin

Değişen ve Gelişen Ekonomilerde Raporlamanı n ve Denetimin Değişen ve Gelişen Ekonomilerde Raporlamanı n ve Denetimin İstanbul, Ocak 2019 Sunu m 1. Dünya Genelinde Muhasebe Uygulamaları Planı 2. Bağımsız Denetime Duyulan İhtiyaç 3. Ülkemizdeki Muhasebe Uygulamaları

Detaylı

ÖN SÖZ... v GİRİŞ... 1

ÖN SÖZ... v GİRİŞ... 1 İçindekiler ÖN SÖZ... v GİRİŞ... 1 1. BÖLÜM: TFRS/UFRS VE FİNANSAL RAPORLAMA... 5 I. FİNANSAL RAPORLAMA İHTİYACI... 5 II. FİNANSAL RAPORLAMA ARACI OLARAK FİNANSAL TABLOLAR...10 III. TFRS/UFRS YE UYUMLU

Detaylı

KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 216-4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Koçtaş Yapı Marketleri Ticaret A.Ş. 31.12.216 Bağımsız Denetim

Detaylı

EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor 2016-4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş.

Detaylı

ÖZAK GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

ÖZAK GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ÖZAK GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama ÖZAK GYO A.Ş. 31.12.2016 KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLAR

Detaylı

MUHASEBE ÖĞRENİMİ GÖREN ÖĞRENCİLERİN TMS/TFRS HAKKINDAKİ FARKINDALIKLARINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

MUHASEBE ÖĞRENİMİ GÖREN ÖĞRENCİLERİN TMS/TFRS HAKKINDAKİ FARKINDALIKLARINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi Y.2011, C.16, S.1 s.217-230. Suleyman Demirel University The Journal of Faculty of Economics and Administrative Sciences Y.2011,

Detaylı

AKSA AKRİLİK KİMYA SANAYİİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

AKSA AKRİLİK KİMYA SANAYİİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU AKSA AKRİLİK KİMYA SANAYİİ A.Ş. Finansal Rapor 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim Kuruluşu Denetim Türü

Detaylı

TEMEL UFRS. 02-03 Ekim 2012 Divan Otel Ankara. Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik Merkezi

TEMEL UFRS. 02-03 Ekim 2012 Divan Otel Ankara. Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik Merkezi TEMEL UFRS 02-03 Ekim 2012 Divan Otel Ankara Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik Merkezi ULUSLARARASI FİNANSAL RAPORLAMA 09.15-09.30 Kayıt Prof. Dr. Yıldız Özerhan 9.30-10.30 Kavramsal çerçeve kapsamında

Detaylı

ALAN YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

ALAN YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ALAN YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan 218-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 1 Ocak 218-3 Haziran 218 Ara Hesap Dönemine

Detaylı

RÖNESANS HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

RÖNESANS HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU RÖNESANS HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor 2017-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Rönesans Holding A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları 30 Haziran 2017 Bağımsız

Detaylı

TÜRK PRYSMİAN KABLO VE SİSTEMLERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

TÜRK PRYSMİAN KABLO VE SİSTEMLERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU TÜRK PRYSMİAN KABLO VE SİSTEMLERİ A.Ş. Finansal Rapor 2016-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 30.06.2016 Mali Tablolar Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız

Detaylı

JANTSA JANT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

JANTSA JANT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU JANTSA JANT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan 2016-4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 31.12.2016 FİNANSAL RAPORLAR VE DİPNOT

Detaylı

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları. 28 Şubat 2017 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları. 28 Şubat 2017 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları 28 Şubat 2017 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu Cari dönem 28 Şubat 2017 Varlıklar Dönen varlıklar Nakit ve nakit benzerleri

Detaylı

DERİMOD KONFEKSİYON AYAKKABI DERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

DERİMOD KONFEKSİYON AYAKKABI DERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU DERİMOD KONFEKSİYON AYAKKABI DERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan 216-4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 31.12.216 Mali Tablolar

Detaylı

ÖZAK GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

ÖZAK GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ÖZAK GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor 2016-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 30.06.2016 Finansal Tablolar Bağımsız Denetçi Görüşü

Detaylı

KALESERAMİK ÇANAKKALE KALEBODUR SERAMİK SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

KALESERAMİK ÇANAKKALE KALEBODUR SERAMİK SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU KALESERAMİK ÇANAKKALE KALEBODUR SERAMİK SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide 2017 2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız

Detaylı

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları. 30 Kasım 2016 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları. 30 Kasım 2016 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları 30 Kasım 2016 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu Cari dönem Sınırlı denetimden geçmiş 30 Kasım 2016 Varlıklar Dönen varlıklar

Detaylı

EĞİTİM YETKİNLİK İLİŞKİSİ

EĞİTİM YETKİNLİK İLİŞKİSİ İLERİ BANKA MUHASEBESİ Eğitimin amacı, muhasebenin teknik yapısı ile geleneksel işlemlerle ilgili yeterli bilgisi olan katılımcılara banka muhasebesinin özellik gösteren konularını açıklamaktır. #Bankalarda

Detaylı

AKENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

AKENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU AKENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. Finansal Rapor 2018-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 30.06.2018 Finansal Tablolar Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız

Detaylı

OMURGA GAYRİMENKUL PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

OMURGA GAYRİMENKUL PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU OMURGA GAYRİMENKUL PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. Finansal Rapor 2016 2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim Kuruluşu

Detaylı

EĞİTİM YETKİNLİK İLİŞKİSİ

EĞİTİM YETKİNLİK İLİŞKİSİ İLERİ BANKA MUHASEBESİ Eğitimin amacı, muhasebenin teknik yapısı ile geleneksel işlemlerle ilgili yeterli bilgisi olan katılımcılara banka muhasebesinin özellik gösteren konularını açıklamaktır. #Bankalarda

Detaylı

TÜPRAŞ-TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

TÜPRAŞ-TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU TÜPRAŞTÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş. Finansal Rapor 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim Kuruluşu Denetim

Detaylı

LOGO YAZILIM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

LOGO YAZILIM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU LOGO YAZILIM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2016 2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim Kuruluşu Denetim

Detaylı

TÜRK HAVA YOLLARI A.O. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

TÜRK HAVA YOLLARI A.O. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU TÜRK HAVA YOLLARI A.O. Finansal Rapor Konsolide 2016-4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 31 Aralık 2016 Konsolide Finansal Rapor Bağımsız Denetçi Görüşü

Detaylı

Finansal Rapor. Konsolide Aylık Bildirim

Finansal Rapor. Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU OSTİM ENDÜSTRİYEL YATIRIMLAR VE İŞLETME A.Ş. Finansal Rapor 2016-3. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Rapor Finansal Durum Tablosu (Bilanço)

Detaylı

TFRS Bülten. 31 Aralık 2017 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler ve Yorumlar

TFRS Bülten. 31 Aralık 2017 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler ve Yorumlar www.pwc.com.tr TFRS Bülten 31 Aralık 2017 Tarihli Finansal Tabloları Hazırlarken Dikkat Edilecek Yeni Standartlar, Değişiklikler ve Yorumlar Aralık 2017 Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Bülteni

Detaylı

TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI

TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI www.firstgate.com.tr TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI Prof. Dr. Ümit Gücenme Gençoğlu, Prof. Dr. Yıldız Özerhan Prof.

Detaylı

TURKCELL FİNANSMAN A.Ş. Finansal Kurumlar Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

TURKCELL FİNANSMAN A.Ş. Finansal Kurumlar Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU TURKCELL FİNANSMAN A.Ş. Finansal Kurumlar Finansal Rapor 2017-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Rapor Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim

Detaylı

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları. 31 Mayıs 2016 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu ve dipnotları

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları. 31 Mayıs 2016 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu ve dipnotları Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları 31 Mayıs 2016 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu ve dipnotları Cari dönem 31.May.16 Varlıklar Dönen varlıklar Nakit ve

Detaylı

FİNANSAL TABLO ÖRNEKLERİ VE KULLANIM REHBERİ

FİNANSAL TABLO ÖRNEKLERİ VE KULLANIM REHBERİ EK FİNANSAL TABLO ÖRNEKLERİ VE KULLANIM REHBERİ GENEL AÇIKLAMA Amaç Finansal tablo örnekleri ve kullanım rehberi, 17/11/2012 tarihli ve 28470 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türkiye Muhasebe Standartlarının

Detaylı

EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan 2016 2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 1 OCAK 30 HAZİRAN 2016 ARA

Detaylı

TÜRK TRAKTÖR VE ZİRAAT MAKİNELERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

TÜRK TRAKTÖR VE ZİRAAT MAKİNELERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU TÜRK TRAKTÖR VE ZİRAAT MAKİNELERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Tablolar Bağımsız Denetçi

Detaylı

IŞIKLAR ENERJİ VE YAPI HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

IŞIKLAR ENERJİ VE YAPI HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU IŞIKLAR ENERJİ VE YAPI HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor 2016 3. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 30.09.2016 Finansal Rapor Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız

Detaylı

ÖZBAL ÇELİK BORU SANAYİ TİCARET VE TAAHHÜT A.Ş. 30 EYLÜL 2018 TARİHİ İTİBARIYLA TTK 376 BİLANÇO VE DİPNOTLARI

ÖZBAL ÇELİK BORU SANAYİ TİCARET VE TAAHHÜT A.Ş. 30 EYLÜL 2018 TARİHİ İTİBARIYLA TTK 376 BİLANÇO VE DİPNOTLARI 30 EYLÜL 2018 TARİHİ İTİBARIYLA TTK 376 BİLANÇO VE DİPNOTLARI 1 ÖZBAL ÇELİK BORU SANAYİ TİCARET VE TAAHHÜT ANONİM ŞİRKETİ 30 EYLÜL 2018 TARİHİ İTİBARIYLA TTK 376 BİLANÇOSU Bağımsız İncelemeden Geçmemiş

Detaylı

KOÇ FİNANSMAN A.Ş. Finansal Kurumlar Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

KOÇ FİNANSMAN A.Ş. Finansal Kurumlar Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU KOÇ FİNANSMAN A.Ş. Finansal Kurumlar Finansal Rapor 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 31.12.2016 Mali Tablo Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız

Detaylı

Sirküler Rapor /211-1

Sirküler Rapor /211-1 Sirküler Rapor 01.12.2014/211-1 MÜŞTEREK ANLAŞMALARA İLİŞKİN TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (TFRS 11) HAKKINDA TEBLİĞ (SIRA NO: 217) DE DEĞİŞİKLİK YAPAN 37 SIRA NO.LU TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : Müşterek

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİM RAPORU

BAĞIMSIZ DENETİM RAPORU BAĞIMSIZ DENETİM RAPORU Işıklar Enerji ve Yapı Holding A.Ş. Yönetim Kurulu na Işıklar Enerji ve Yapı Holding A.Ş. (Şirket- Ana Ortalık) ve bağlı ortaklıklarının (hep birlikte "Grup" olarak anılacaktır)

Detaylı

Hasılat ve Kiralama Standartları Değişiyor, UFRS 15 ve UFRS 16'ya Hazır mısınız?

Hasılat ve Kiralama Standartları Değişiyor, UFRS 15 ve UFRS 16'ya Hazır mısınız? Hasılat ve Kiralama Standartları Değişiyor, UFRS 15 ve UFRS 16'ya Hazır mısınız? www.pwc.com.tr 15. ÇözümOrtaklığı Platformu 15 Aralık 2016 Hasılat ve Kiralama Standartları değişiyor UFRS 15 ve UFRS 16

Detaylı

İlgili Tebliğ ve Yönetmelik Taslaklarına İlişkin Görüş ve Değerlendirmeler Hususunda Kurul Görüşü

İlgili Tebliğ ve Yönetmelik Taslaklarına İlişkin Görüş ve Değerlendirmeler Hususunda Kurul Görüşü Türkiye Muhasebe Standartları Kurulundan: İlgili Tebliğ ve Yönetmelik Taslaklarına İlişkin Görüş ve Değerlendirmeler Hususunda Kurul Görüşü Kurul Toplantı Sayısı:71 Görüş Tarihi:05/10/2006 İlgide kayıtlı

Detaylı

MONDİ TİRE KUTSAN KAĞIT VE AMBALAJ SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

MONDİ TİRE KUTSAN KAĞIT VE AMBALAJ SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU MONDİ TİRE KUTSAN KAĞIT VE AMBALAJ SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor 2016 2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Raporlar Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız

Detaylı

İÇİNDEKİLER I.KISIM BİLANÇO VE GELİR TABLOSU KALEMLERİNİN TFRS VE VERGİ UYGULAMALARINA GÖRE KARŞILAŞTIRILMASI 1.BÖLÜM TEMEL KONULAR 1.GİRİŞ...

İÇİNDEKİLER I.KISIM BİLANÇO VE GELİR TABLOSU KALEMLERİNİN TFRS VE VERGİ UYGULAMALARINA GÖRE KARŞILAŞTIRILMASI 1.BÖLÜM TEMEL KONULAR 1.GİRİŞ... İÇİNDEKİLER I.KISIM BİLANÇO VE GELİR TABLOSU KALEMLERİNİN TFRS VE VERGİ UYGULAMALARINA GÖRE KARŞILAŞTIRILMASI 1.BÖLÜM TEMEL KONULAR 1.GİRİŞ... 3 1.1.TDHP Uygulaması ve Dayanağı:... 3 1.2.TFRS Uygulaması:...

Detaylı

Sirküler Rapor /210-1

Sirküler Rapor /210-1 Sirküler Rapor 01.12.2014/210-1 TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARININ İLK UYGULAMASINA İLİŞKİNTÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (TFRS 1)HAKKINDA TEBLİĞ (SIRA NO: 146) DE DEĞİŞİKLİK YAPAN 38 SIRA

Detaylı

BİM BİRLEŞİK MAĞAZALAR A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

BİM BİRLEŞİK MAĞAZALAR A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU BİM BİRLEŞİK MAĞAZALAR A.Ş. Finansal Rapor 2017-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Tablolar Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim Kuruluşu

Detaylı

NOBEL İLAÇ SANAYİİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

NOBEL İLAÇ SANAYİİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU NOBEL İLAÇ SANAYİİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim

Detaylı

OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Tablolar Bağımsız Denetçi Görüşü

Detaylı

Headline Verdana Bold

Headline Verdana Bold Headline Verdana Bold BOBİ FRS Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı Gaye Şentürk, Deloitte Türkiye Denetim Hizmetleri Lideri BOBİ FRS ye genel bakış Büyük ve Orta Boy İşletmeler

Detaylı

UZERTAŞ BOYA SANAYİ TİCARET VE YATIRIM A.Ş. 30.06.2015 TARİHLİ TTK 376 BİREYSEL (KONSOLİDE OLMAYAN) FİNANSAL DURUM TABLOSU VE DİPNOTLAR

UZERTAŞ BOYA SANAYİ TİCARET VE YATIRIM A.Ş. 30.06.2015 TARİHLİ TTK 376 BİREYSEL (KONSOLİDE OLMAYAN) FİNANSAL DURUM TABLOSU VE DİPNOTLAR 30.06.2015 TARİHLİ TTK 376 BİREYSEL (KONSOLİDE OLMAYAN) FİNANSAL DURUM TABLOSU VE DİPNOTLAR 1 UZERTAŞ BOYA SANAYİ TİCARET VE YATIRIM A.Ş. 30 HAZİRAN 2015 TARİHİ İTİBARİYLE TTK 376 KONSOLİDE OLMAYAN FİNANSAL

Detaylı

TÜPRAŞ-TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

TÜPRAŞ-TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU TÜPRAŞTÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş. Finansal Rapor 2016 2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim Kuruluşu Denetim

Detaylı

VESTEL BEYAZ EŞYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

VESTEL BEYAZ EŞYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU VESTEL BEYAZ EŞYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan 216 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 31.12.216 Finansal Tablolar Bağımsız

Detaylı

İhlas Ev Aletleri İmalat San. ve Tic. A.Ş.

İhlas Ev Aletleri İmalat San. ve Tic. A.Ş. 31 Aralık 2014 ve 31 Aralık 2013 Tarihleri İtibariyle Finansal Durum Tabloları Dipnot Referansları 31.12.2014 31.12.2013 VARLIKLAR Dönen Varlıklar 189.204.447 171.427.777 Nakit ve Nakit Benzerleri 6 39.215

Detaylı

TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FABRİKASI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FABRİKASI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FABRİKASI A.Ş. Finansal Rapor 2017-1. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 1 ocak - 31 mart 2017 ara hesap dönemine ait özet konsolide

Detaylı

EKİZ KİMYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş TARİHLİ TTK 376 FİNANSAL DURUM TABLOSU VE DİPNOTLARI

EKİZ KİMYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş TARİHLİ TTK 376 FİNANSAL DURUM TABLOSU VE DİPNOTLARI EKİZ KİMYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 31.12.2016 TARİHLİ TTK 376 FİNANSAL DURUM TABLOSU VE DİPNOTLARI EKİZ KİMYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 31 ARALIK 2016 TARİHİ İTİBARIYLA TTK 376 FİNANSAL DURUM TABLOSU (BİLANÇO)

Detaylı

HACI ÖMER SABANCI HOLDİNG A.Ş. Holding Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

HACI ÖMER SABANCI HOLDİNG A.Ş. Holding Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU HACI ÖMER SABANCI HOLDİNG A.Ş. Holding Finansal Rapor Konsolide 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 31.12.2016 itibariyle Konsolide Finansal Tablolar

Detaylı

ARSAN TEKSTİL TİCARET VE SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

ARSAN TEKSTİL TİCARET VE SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ARSAN TEKSTİL TİCARET VE SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide 2016 2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim Kuruluşu

Detaylı

TEMAPOL POLİMER PLASTİK VE İNŞAAT SANAYİ TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

TEMAPOL POLİMER PLASTİK VE İNŞAAT SANAYİ TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU TEMAPOL POLİMER PLASTİK VE İNŞAAT SANAYİ TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2016-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 30.06.2016 Finansal Tablolar Bağımsız

Detaylı

ALARKO HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

ALARKO HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ALARKO HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor 2016-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama ALARKO HOLDİNG A.Ş. 30.06.2016 FİNANSAL TABLOLAR Bağımsız Denetçi Görüşü

Detaylı