MNHRP 2015 Yılı Ekim Ayı TUB Çalışma Raporu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MNHRP 2015 Yılı Ekim Ayı TUB Çalışma Raporu"

Transkript

1 MNHRP 2015 Yılı Ekim Ayı TUB Çalışma Raporu MNHRP-EKİM-2015 YATIRIM İZLEME CETVELİ FAALİYET ADI BİRİM PROGRAM GERÇEKLEŞME Miktar Tutar (BİN TL.) Miktar Tutar (BİN TL.) Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi 20, , Ağaçlandırma faliyetleri 3, , , Bozuk Ormanların Ağaçlandırılması Hektar , Bozuk Ormanların Ağaçlandırılması Bakım İşleri Hektar Meşe Rehabilitasyonu Hektar Meşe Rehabilitasyonu Bakım İşleri Hektar Bozuk Alanlarda Kapatma Hektar Bozuk arazi,toprak ve flora yatırımları 6, , , ,111.6 Bozuk alanlarda erozyon kontrolü Hektar 2, , , ,027.4 Erozyon kontrolü bakım işleri Hektar 1, , Mera/otlatma alanlarının rehabilitasyonu 0.0 1, Kapatma Hektar Hayvan içme suyu göletleri Adet Hayvan içme suyu sıvatları Adet Ortak kullanıma açık basit hayvan barınakları Adet Tarla içi ve işletme dışı yatırımlar , ,858.5 Buğday ve arpa verimini iyileştirme Hektar Hayvansal üretimi iyileştirme , a-yem bitkisi üretiminin geliştirilmesi Ha b-hayvan barınaklarının iyileştirilmesi Adet Bitkisel üretimi iyileştirme Plastik örtü altı yetiştiriciliğinin geliştirilmesi Adet Tarlada sebze üretiminin geliştirilmesi Ha Kapama meyve bahçesi kurulumu Ha Küçük sulamaların geliştirilmesi , Tarla içi damla sulamanın geliştirilmesi Ha Sulama havuzları yapımı Adet Toprak kanalların rehabilitasyonu Adet Enerji tasarrufu teknoloji tanıtımı ve yaygınlaştırma , , Su ısıtma amaçlı güneş enerjisi üniteleri Bina izolasyonu Kuzineli soba Sözleşmeli fidan üretimi Ekipman ve malzeme alımı Taşıt kiralama giderleri Teknik yardım,eğitim,kurs,çalıştay , MNHRP kapsamında 2015 EKİM Ayı sonu itibariyle yaklaşık TL kaynak kullanılmış olup, Yılın kalan kısmında fidan bedelleri, nakliye ve dikim ile ihata çalışmaları ile meşe rehabilitasyon çalışmalarına yaklaşık TL, Mera faaliyetleri gölgelik, sıvat tesislerine TL, Kuşhane köyünde devam eden kapalı sistem sulama uygulama projesine ara hakediş ödemesi TL, hayvan barınaklarının iyileştirilmesi çalışmalarına TL, Güneş enerjileri, bina izolasyonları ve kuzineli soba alımlarına TL ödeme yapılması öngörüldüğünde toplamda yaklaşık TL gerçekleşme beklenmektedir.

2 1. Alistan MH da 200 ha erozyon kontrolü ve toprak muhafaza sahası makinalı toprak işleme çalışmaları Muş Varto Alistan MH da Hakesever Köyünde 150 km buror teras, 1,5 km galvanizli kafes tel eşik çalışması tamamlanmıştır. İlbey Köyünde taş kordon yapımı gerçekleşmiştir. Foto: Alistan MH İlbey Köyü Taş kordon tesisi. Foto: Alistan MH Haksever Köyü Toprak Muhafaza ve Erozyon Kont. Tesisleri

3 2. Elazığ da Büyükçay, Kuşhane, Büyükdere ve Sipini Mikrohavzalarında 10 adet 250 m2, 5 adet 500 m2 seralarda üretim çalışmaları devam etmekte olup Ziraat Müh. Mihriban YARAY tarafından kontrolli yapılmaktadır. Muş ta 8 adet plastik örtülü yay çatılı sera tesis çalışmalarına başlanmıştır. Foto: Muş Karakütük MH Umurca Köyünde Tesis Edilen Sera Foto: Elazığ Sipini MH Karasalkım ve Keklikdere Köylerinde örtü altı yetiştiriciliği çalışmaları 3. Hayvan barınaklarının iyileştirilmesine yönelik olarak Muş ta 39 adet ahır çatı yapımı, Bingöl de 15 adet çatı ve diğer iyileştirme çalışmalarına başlanmıştır. Elazığ da 23 adet çatı ve ahır iyileştirme çalışmalarında nakdi katkılarını yatırmayan faydalanıcıların ahırlarına başlanamamıştır. 3 adet ahırın tesisine başlanabilmiştir.

4 Foto: Elazığ Ahırlarda iyileştirme çalışmaları Tarım dışı faaliyetlerden enerji tasarruflu teknolojilerin teşvik edilmesine amacıyla 1033 adet sıcak su için güneş panelleri, 977 hanede bina izolasyonu ve 360 adet kuzineli soba alımı tesis çalışmalarına başlanmıştır. Bingöl de tarla içi damla sulama tesis çalışmalarına devam edilmiştir. Foto: Bingöl GÇ MH Yenibaşlar Köyü damla sulama tesisi Foto: Muş Değirmendere MH Elmabulak Köyü

5 Foto: Bingöl Çapakçur MH Yelesen Köyüve Aşağıköy köylerinde bina dış cephe mantolama çalışmaları Foto: Muş Değirmendere MH Azıklı Köyü Güneş Enerjisi Panellerinin teslimi Mera yatırımları için gölgelik tesislerinin projelendirilmesi yapılmış olup Muş ta 8 adet, Bingöl de 6 adet ve Elazığ da 5 adet tesis gerçekleştirilecektir. Foto: Muş Karakütük MH Gölgelik tesisi

6 4. Çiftçi keşif ziyaretleri kapsamında Anadolu Su Havzaları Rehabilitasyon Projesinin uygulandığı Çorum, Amasya ve Tokat İllerine tarihleri arasında çiftçi gezisi organizasyonu gerçekleştirilmiştir. Geziye üç ilden toplam 53 çiftçi ve proje çalışanlarından oluşacak 20 katılımcı olmak üzere toplam 83 kişi katılmıştır. 1. Gün: ASHRP nin uygulandığı Çorum İlinde, Oruçpınar Köyü nde karaçam, badem ve mahlep türleriyle yapılan 1100 ha ağaçlandırma sahası ziyaret edilerek uygulamada görevli teknik elemanlardan bilgi alınmıştır. Sahanın işletme şefi tarafından saha hakkında bilgi verilerek köylülerin istekliliği, korumanın ve sahiplenmenin saha da başarıyı arttırdığı ve dikilen badem ve mahlep türlerinin gelir getirici tür olarak ilerleyen yıllarda köylüye gelir sağlayacağı bilgisi verilmiştir. Geziye katılan çiftçilerin ve köy muhtarlarının MNHRP kapsamında çalışılan sahalarda korumada bazı sorunlar yaşadıklarına dair sorunları dile getirmeleri ve çözüm önerilerini iletmeleriyle saha ziyareti sonlandırılmıştır. Çorum İlinde, Oruçpınar Köyünde Orköy kredileriyle verilen su ısıtma amaçlı güneş enerjisi üniteleri, süt sığırcılığı desteği verilen aileler ziyaret edilmiştir. MNHRP kapsamında canlı hayvan desteği verilemediği, Orköy Kredileri ile canlı hayvan desteklerinin, arcılık desteklerinin verilebildiği bilgisi çiftçilere aktarılmıştır.

7 Aşdavul Beldesinde katı hayvansal atık depolama alanı ziyaret edilmiştir. Bu tesislerden köy genelinde birçok ahırda tesis edilerek gübrelerin toplu depolama alanında biriktirilerek fermente edildiği daha sonra bu gübrenin projeden faydalanan çiftçilerin tarlalarına döküldüğü ve tarımsal verimliliğin arttırılmasına büyük katkı sağladığı belirtilmiştir. Aşdavul Belde Tarımsal Kalkınma Kooperatifi başkanı tarafından gübre depolama yatırımlarının belde kooperatifi tarafından tüm işletme giderlerinin üstlenildiği anlatılmıştır. Geziye katılan çiftçiler arasında en etkili yatırımlardan birisi olarak değerlendirilmiştir.

8 Aşdavul Beldesinde ASHRP kapsamında tamamen hibe olarak kooperatife alınan gübre sıyırma, nakliye, dağıtım ve parçalama alet ve ekipmanları çiftçilere gösterilerek kullanımları ile ilgili bilgi verilmiştir. ASHRP kapsamında asma fidanları desteği verilerek telli terbiye sistemi çiftçi tarafından yapılan bir bağda ve meyve fidanları proje katkısıyla verilen bir elma bahçesinde ve kiraz bahçesinde incelemelerde bulunulmuştur. Tarım İl Müdürlüğü Teknik elemanları tarafından meyve bahçeleri ve bağlarda tercih edilen kültürel çeşitler, bakım ve idaresi konusunda çiftçilere detaylı bilgi verilmiştir. MNHRP den yapılan meyve fidanı destekleriyle ve demonstrasyon amaçlı kapama meyve bahçesi tesisleriyle söz konusu yatırımların benzerlik gösterdiği ve çiftçilerin projeye güvenlerinin arttığı izlenmiştir.

9 GTHİM Teknik elemanlarının meyvecilik yatırımlarında küçük parsellerde başarı sağlanamadığını bunun için 6 da ve üzerinde parsellerde çalışılması gerektiğini belirtmişlerdir. ASHRP meyvecilik yatırımlarından sonra bu yatırımların örnek teşkil ederek yörede meyveciliğin yaygınlaştığı görülmüştür. 2. Gün ( ) Gezi Heyeti tarafından Amasya Orman Bölge Müdürlüğü ziyaret edilerek, Amasya Orman Bölge Müdüründen Amasya da gerçekleştirilen ASHRP faaliyetleri hakkında bilgi alınmıştır. Bölge Müdürü; Heyette yer alan çiftçilere hitaben, projelerine sahip çıkmaları ve yapılacak faaliyetlere inanarak katılım sağlamalarını belirtmiştir. Amasya İlinde ASHRP kapsamında Salhan-1 Havzasında Türkoğlu Köyünde yapılan toprak muhafaza amaçlı ağaçlandırma çalışmalarının yapıldığı saha ziyaret edilmiştir. Saha ziyaretinde Türkoğlu Köyü Muhtarı, aynı zamanda kooperatif başkanı tarafından sahanın geçmişi ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.

10 Kooperatif başkanı konuşmasında; Ağaçlandırma yapılan sahaların meradan tahsis edildiğini, 82 kooperatif üyesinin olduğunu ve ormancılık faaliyetleriyle geçimlerini sağladıklarını, ağaçlandırma ve bakım çalışmalarıyla köye önemli oranda girdi sağlandığını ve sahaların gönüllü olarak korunduğunu, hayvancılıktan gelir elde edilemediği için köylülerin hayvanlarını yavaş yavaş sattığını ve ormancılık faaliyetlerinden gelir elde ettiklerini, sahaya dikilen ahlatlara armut aşılandığını ve köylünün meyve ihtiyacını karşıladığını, mahleplere kiraz aşılandığını ve ihtiyacı karşıladığını belirtmiştir. Çiftçilerin yörelerinde yapılan ormancılık çalışmalarıyla aynı şekilde faydalı faaliyetler yapılabileceğini ve projeye sahip çıkmaları ve inanmaları gerektiğini vurgulamıştır. Çiftçiler geziden ve saha izlenimlerinden çok etkilendiklerini ve büyük oranda memnuniyetlerini bildirmişlerdir.

11 Proje kapsamında demonstrasyon amaçlı tesis edilen kiraz kapama meyve bahçesi ziyaret edilerek faaliyetler hakkında GTHİM Teknik elemanlarından bilgi alınmıştır. Tesis edilen meyve bahçesinin 5 da büyüklüğünde olduğu ve 5 yaşında meyve ağaçlarından toplam 18 ton kiraz hasat edildiği ve çiftçinin yaklaşık 54 Bin TL gelir elde ettiği belirtilmiştir. Sahanın sulamasının proje kapsamında hibe edilen sulama tankerleriyle yapıldığı, damla sulama sisteminin çiftçi katkısıyla tesis edildiği vurgulanmıştır. 3. Gün ( ) Amasya Büyükkızılca Köyü nde Seralar ziyaret edilmiştir. Proje ile tesis edilen seralardan sonra yörede kendiliğinden seracılığın geliştiği, daha önce küçük parselleri bulunan köylülerin açık tarımda gelir elde edemedikleri, seracılık ile küçük parsellerde m2 büyüklüğünde seralardan önemli ölçüde tarımsal gelir elde ettikleri belirtilmiştir. Köy içinde sera tesislerinden sonra hal oluştuğu, soğuk hava depoları ile ürünlerin pazara toplu olarak sunulduğu belirtilmiştir. Tokat İlindeki, Kazova Dimes 1000 başlı Hoistein kültür ırkı süt sığırcılığı tesisine gidildi. Süt sığırcılığının genel hatları ile bakım-besleme konuları ve süt sığırcılığında karşılaşılan sıkıntılar ile ilgili detaylı bilgi alındı. Çiftlik yarı-açık besleme şeklinde olduğu için sığırların olduğu bölüm, süt sağım ünitesinin olduğu bölüm, kuruda olanların (doğumuna 1 ya da 2 ay kalanların) olduğu bölüm ve yeni doğan üniteleri tek tek gezildi başlı sağmal ineklerden günlük ortalama ton süt verimi elde ettikleri ifade ettiler. Çiftliğin Genel Müdürü bu aşamaya 11 yıl içinde geldiklerini sayı olarak artık 1000 baş ineği geçmediklerini 2 en fazla 3.cü buzağılama dönemini atlatan ve laktasyon periyodunda süt veriminde azalma görülen inekleri elden çıkardıklarını ifade etti.

12 Amasya daki elma bahçeleri gezilerek faydalanıcılara elma bahçeleri hakkında bilgi verildi. Aynı zamanda elma bahçeleri gezilirken karşılaşmış olduğumuz hünnap bitkisinin de tanıtımı yapıldı. Hünnap bitkisinin asıl yerinin Çin olduğu ve genelde çöl bitkisi olduğu anlatıldı. 2 yaşında olan hünnap bahçesinin gezilmesinde 5*4 Aralıklarla dikilmiş olduğu, 10 ton verim alındığı, pazara sunulduğu zaman ortalama 6.5TL-7.5TL arası satış yapıldığı ve Eylül-Ekim aylarında da hasat edildiği faydalanıcılara anlatıldı. Elma bahçelerinde ise; çeşide göre değişiklik göstererek yaşları arasında tam verim verdiği, yarı bodurlarda 3-4 yılda bir verim alındığı genellikle çeşit olarak fuji ve gala çeşitlerinin yöreye uygun olduğu anlatıldı. Hasat öncesi ot biçimi yapıldığı yüksek yerlerde renklerin daha belirgin olduğu, meyve bahçelerinin genelde yamaç ve güney cepheye bakan yerlerde olmasının tercih edileceği faydalanıcılara aktarıldı. Tokat Çamlıbel Bedirkale Havzasında tarımsal ekipman desteği alan Bedirkale Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Makine Parkı ziyaret edilmiştir. Ekim Mibzeri, patates ekme ve söküm makinesi, yonca ekme ve balya makinesi hakkında bilgi verilmiştir. Makinelerin çiftçiler tarafından kullanılarak bakım ve arızalarının faydalanıcılar tarafından yapıldığı ve kooperatifleşmenin önemi anlatılmıştır. Taş toplama makinesi ve süt toplama tankı gibi diğer buna benzer tarımsal ekipmanların MNHRP bütçesinden alınıp alınamayacağının irdelenmesi gerekliliği tartışılmıştır.

13 Çiftçi keşif ziyaretleri kapsamında ziyaret edilen illerin kent dokusu, çevre ve yaşam standartlarının anlaşılabilmesi, önemli tarihi ve kültürel mekanlarının da deneyim kazandıracağı anlayışıyla kentlerin söz konusu mekanlarında kısa zamanlı gezilerde programda yer almıştır.

14 ÇİFTÇİ EĞİTİM GEZİSİ DEĞERLENDİRMELER: A) ANKET: Geziye katılan, MNHRP Lediz, Karakütük, Büyükdere, Sipini, Çapakçur, Göynükçayı, Vahkin-Çanakçı, Değirmendere ve Alistan Mikrohavzaları içerisinde yer alıp demonstrasyon programına katılan çiftçilere programla ilgili görüş ve düşünceleri sorularak aşağıdaki anket çalışması yapılmıştır. - Mehmet BULĞAK (Çapakçur MH- Yelesen Köyü); Bize gösterdiğiniz ilgi ve bilgiler için teşekkür ederiz. Gezi dolayısıyla gösterdiğiniz görseller ve müzeler için teşekkür ederiz. Gördüğümüz illerin ve sahaların tümünü beğendik. Memnun kaldık. Bütün orman ve tarım personellerine teşekkür ediyoruz. Tekrar bu tür gezilere katılmak isteriz. Ballıca Mağarasından çok etkilendik. - M. Emin GÜVEN Çorumdaki tarımsal yatırımları çok beğendik. Süt inekçiliği tesisini beğendik. Keşke imkan olsa büyük firmalar bizim bölgemizde de bu tür yatırımlar yapsa. Köy kooperatiflerine verilen makineler çok faydalı. Bizde köylerimize makine desteği istiyoruz. Seyahatimizde konakladığımız tüm oteller ve organizasyon mükemmeldi. - Çiftçi Gezi programı çok iyi geçti. Bu tür gezilerin tekrarını istiyoruz. Gezdiğimiz iller arasında en çok şehzadeler şehri Amasya yı beğendik. Ballıca mağarasının ihtişamı bizi büyüledi. Bu tür tarımsal faaliyetleri İllerimizde yapmak istiyoruz. Bu tür faaliyetlerin gelirlerinden köylülerin ortak yararlanması çok iyi olur. Bu tür gezilere tekrar katılmak isteriz. Eğer okulların tatil olduğu aylara denk gelirse daha rahat gelebiliriz. İdareciler bizimle çok ilgilendiler hepsine minnettarız. - Mehmet Can KARA (Vahkin-Çanakçı MH Dilektaşı Köyü) Özellikle Bölge Müdürlüğümüz olarak yapmış olduğunuz bu tür gezi organizasyonlarından dolayı minnettarız. Gerçekten ziyaret ettiğimiz illerde gerek tarımsal olarak gerekse ağaçlandırma faaliyetleri açısından çok bilgi alışverişinde bulunduk. Ayrıyeten tarihi eskiye dayalı kentler hakkında çok bilgi aldık. Amasya tarihi kent dokusu ve Ballıca Mağarası çok etkileyiciydi. Tekrar organizasyonlara seve seve katılırım. Ege ve Akdeniz Bölgelerini özellikle gezmek görmek isterim. - Ömer KAYANÇİÇEK (Göynükçayı MH) Allahım Devletimize Milletimize zeval vermesin. Herşeyin mükemmel olduğunu söyleyebiliriz. Otel resepsiyonlarında oda dağılımlarına dikkat edilirse her şey daha iyi olabilir. Tabi ki gezinin eşlerle birlikte olması çok iyi düşünülmüş. Seralar ve süt sığırcılığı alanlarından çok etkilendim. Çok mükemmel bir doğa harikasına sahip olan mağarayı gördük. Ve çok dersler çıkarttık. Kooperatif alanında yapılan çalışmaların özellikle gübre atık depolama çalışmalarının başarılı olduğuna şahitlik ettik. Burada emeği geçen ve organizasyonu düzenleyenleri tebrik eder, bu tür gezilerin devam ettirilmesini dilerim. - Mehmet Ali ve Çiğdem ŞEN (Büyükçay MH); Bu organizasyonu düzenleyen devletimize, Elazığ Orman Bölge Müdürlüğümüze Şahin Bey e Mihriban Hanım a teşekkür ederiz. Hepinizden Allah razı olsun. Bizim gördüğümüz Amasyadaki seralar, Tokatta ki çiftlik çok hoşumuza gitti. Diğer gördüğümüz ise birlik beraberlik içinde yapılan çalışmalar bizi çok mutlu etti. İnşallah bizlerde onlar gibi birlik olabiliriz. Amasya tarihi kentini beğenerek gezdik. Araç ve ekipmanları birlik içinde kullanmaları bizi çok etkiledi. Bizde de böyle olmasını temenni ederim. Çorum Amasya ve Tokat çok hoşumuza gitti. Türkiye nin her şehri güzeldir. Tekrar katılma isterim. Ege Bölgesine gezi düzenlenmesini isteriz. - Bingöl Genç Vahkin-Çanakçı MH Yağızca Köy Muhtarı; Organizeen gezi programında ülkemizde yapılan orman projelerinin gayet verimli olduğuna tanıklık ettik. Gerek gittiğimiz illerde gösterilen ilgi gösterilen alaka Ülkemizin sevdasını bizlere moral ve heyecan vermiştir. Yapılan işlerin yararlılığı vatan açısından çok faydalı olduğu inancındayım. Vahkin havzasının çalışmalarının bir taraftan başladığını ve devam edeceğini bilmek beni fazlasıyla heyecanlandırıyor. Bu gezi gözümüzü açmıştır. Gezdiğimiz yerlerde çiftçilerin tüketici olmaktan üretici olmaya geçtiğini gözledim. Gelirini topraktan kazanabildiğine şahit oldum. Bölgemizin de bu tür çalışmalarla birlik beraberlik içerisinde kalkınabileceğine dair moral buldum. Herkese teşekkür ederim. Tekrar düzenlenirse bu tür gezilere seve seve katılırım.

15 Taşra Uygulama Birimi tarafından 2015 Yılı Ekim Ayına ait çalışmaları kapsayan aylık rapor tarafımızdan düzenlenmiştir Halim ÖZDEMİR Oğuz Kağan NARİÇİ Şahin İNCEDEMİROĞLU MNHRP Proje Saha Yön. Orman Mühendisi MNHRP Proje. Yön.Yrd.

MNHRP - Aralık TUB Çalışma Raporu

MNHRP - Aralık TUB Çalışma Raporu MNHRP - Aralık- 215 TUB Çalışma Raporu 1. Elazığ Orman İşletme Müdürlüğü Büyükdere Mikrohavzasında 5,2 Ha'lık ağaçlandırma sahası için 28. TL ve Sipini Mikrohavzasında 24,2 Ha'lık ağaçlandırma sahası için

Detaylı

MNHRP - Aralık- 2014 TUB Çalışma Raporu

MNHRP - Aralık- 2014 TUB Çalışma Raporu MNHRP - Aralık- 2014 TUB Çalışma Raporu 1. Mikrohavza Planları teslim edilen Bingöl-Merkez-Çapakçur, Bingöl-Genç-Vahkin, Bingöl Ilıcalar- Göynük Çayı, Elazığ-Palu-Büyükdere, Elazığ-Palu-Sipini, MuĢ-Hasköy-Değirmendere,

Detaylı

MNHRP Ağustos- 2014 TUB Çalışma Raporu

MNHRP Ağustos- 2014 TUB Çalışma Raporu MNHRP Ağustos- 2014 TUB Çalışma Raporu 1. Büyükçay Mikrohavzası nda Sarıkamış Köy Tüzel Kişiliği ne ait ceviz türleriyle yapılan gelir getirici tür ağaçlandırma sahası sulama havuzu ve damla sulama sistemi

Detaylı

MNHRP 2015 Yılı Mart Ayı TUB Çalışma Raporu

MNHRP 2015 Yılı Mart Ayı TUB Çalışma Raporu MNHRP 2015 Yılı Mart Ayı TUB Çalışma Raporu 1. MNHRP kapsamında Mikrohavza Planlamasına 2014 Yılı Ekim Ayında başlanan Elazığ Kovancılar ve Muş Yaygın Mikrohavza Planlarının İlk taslak değerlendirme toplantısı

Detaylı

MNHRP 2015 Yılı Mayıs Ayı TUB ÇalıĢma Raporu

MNHRP 2015 Yılı Mayıs Ayı TUB ÇalıĢma Raporu MNHRP 2015 Yılı Mayıs Ayı TUB ÇalıĢma Raporu 1. Bingöl de; Çapakçur, Vahkin-Çanakçı ve Göynük Çayı Mikrohavzalarında yapılacak makinalı toprak işleme ihalesi yapılmıştır. Buna göre Bingöl de 370 ha bozuk

Detaylı

Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal

Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal kaynaklı kirlilik azaltılacak, Marjinal alanlar üzerindeki

Detaylı

MNHRP Ekim TUB Çalışma Raporu

MNHRP Ekim TUB Çalışma Raporu MNHRP Ekim- 2014 TUB Çalışma Raporu 1. Mikrohavza Planları teslim edilen Bingöl-Merkez-Çapakçur, Bingöl-Genç-Vahkin, Bingöl Ilıcalar-Göynük Çayı, Elazığ-Palu-Büyükdere, Elazığ-Palu-Sipini, Muş-Hasköy-Değirmendere,

Detaylı

MNHRP Eylül- 2014 TUB Çalışma Raporu

MNHRP Eylül- 2014 TUB Çalışma Raporu MNHRP Eylül- 2014 TUB Çalışma Raporu 1. Mikrohavza Planları teslim edilen Bingöl-Merkez-Çapakçur, Bingöl-Genç-Vahkin, Bingöl Ilıcalar-Göynük Çayı, Elazığ-Palu-Büyükdere, Elazığ-Palu-Sipini, Muş-Hasköy-Değirmendere,

Detaylı

MNHRP Taşra Uygulama Birimi Mayıs -2014 Çalışma Raporu

MNHRP Taşra Uygulama Birimi Mayıs -2014 Çalışma Raporu ORKÖY Ağaçlandırma Erozyon Kontrolü Toprak Muhafaza MNHRP Taşra Uygulama Birimi Mayıs -2014 Çalışma Raporu 1. Elazığ İli Büyükçay ve Kuşhane Mikrohavzalarında 110 hektar alanda, 112,9 km terasa; 65.000

Detaylı

MNHRP Temmuz 2016 TUB Çalışma Raporu

MNHRP Temmuz 2016 TUB Çalışma Raporu MNHRP Temmuz 2016 TUB Çalışma Raporu 1. Elazığ ili Büyükçay Mikrohavzasında Kartaldere ve Gümüşkaynak Köyünde Plastik Örtü Yetiştiriciliği için kurulumu devam eden 31 adet seranın kontrolleri yapıldı.

Detaylı

MNHRP Mayıs 2016 TUB Çalışma Raporu

MNHRP Mayıs 2016 TUB Çalışma Raporu MNHRP Mayıs 2016 TUB Çalışma Raporu 1. MNHRP kapsamında Elazığ ilinde 2016 yılında kurulumu yapılması planlanan Bağ terbiye sistemi için Büyükçay mikrohavzasının Kumyazı köyünde 23 adet ve Büyükdere mikrohavzasının

Detaylı

MNHRP 2015 Yılı Ağustos Ayı TUB ÇalıĢma Raporu

MNHRP 2015 Yılı Ağustos Ayı TUB ÇalıĢma Raporu MNHRP 2015 Yılı Ağustos Ayı TUB ÇalıĢma Raporu 1. Bingöl de; Çapakçur, Vahkin-Çanakçı ve Göynük Çayı Mikrohavzalarında yapılacak makinalı toprak işleme ihalesine göre göre 370 ha bozuk alanlarda ağaçlandırma

Detaylı

MNHRP Haziran- 2014 TUB Çalışma Raporu

MNHRP Haziran- 2014 TUB Çalışma Raporu MNHRP Haziran- 2014 TUB Çalışma Raporu 1. Büyükçay Mikrohavzası nda Sarıkamış Köy Tüzel Kişiliği ne ait 150 da alanın yaklaşık 125 dekarlık kısmında 1350 adet (Mayıs ayı raporunda 1270 adet olarak eksik

Detaylı

MNHRP Taşra Uygulama Birimi Nisan -2014 Çalışma Raporu

MNHRP Taşra Uygulama Birimi Nisan -2014 Çalışma Raporu MNHRP Taşra Uygulama Birimi Nisan -2014 Çalışma Raporu 1. Elazığ İli Büyükçay ve Kuşhane Mikrohavzaları nda 110 ha alanda, 112,9 km terasa; 64500 adet fidan(karaçam, sedir, zerdali, badem, akasya) dikimi

Detaylı

Avrupa Birliği Yapısal Uyum Yönetim Otoritesi Daire Başkanı

Avrupa Birliği Yapısal Uyum Yönetim Otoritesi Daire Başkanı T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Avrupa Birliği Yapısal Uyum Yönetim Otoritesi Daire Başkanı Ali ERGİN-ali.ergin@tarim.gov.tr HAZİRAN-2014 KIRSAL KALKINMA ÇALIŞMALARI

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ. Tarık BÖREKÇİ Temmuz 2011

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ. Tarık BÖREKÇİ Temmuz 2011 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ Tarık BÖREKÇİ Temmuz 2011 SUNUM PLANI I. EKONOMİK YATIRIMLAR DESTEKLEME PROGRAMI II. TOPLU BASINÇLI SULAMA SİSTEMLERİ YATIRIMLARI III. MAKİNE

Detaylı

İl başkanlarına hükümetin tarım politikalarını anlattı

İl başkanlarına hükümetin tarım politikalarını anlattı İl başkanlarına hükümetin tarım politikalarını anlattı Mart 08, 2012-7:46:36 Bakan Eker, tarımın zannedildiği gibi sadece üreticilerle değil, gıdadan dolayı toplumun tamamını ilgilendiren bir konu olduğunu,

Detaylı

T.C SİNOP VALİLİĞİ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı

T.C SİNOP VALİLİĞİ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı T.C SİNOP VALİLİĞİ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 24.10.2017 Tanım Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı, kırsal alanda ekonomik

Detaylı

MNHRP - Kasım- 2014 TUB Çalışma Raporu

MNHRP - Kasım- 2014 TUB Çalışma Raporu MNHRP - Kasım- 2014 TUB Çalışma Raporu 1. Teslim edilen Bingöl-Merkez-Çapakçur, Bingöl-Genç-Vahkin, Bingöl Ilıcalar-Göynük Çayı, Elazığ- Palu-Büyükdere, Elazığ-Palu-Sipini, MuĢ-Hasköy-Değirmendere, MuĢ-Varto-Alistan

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI TARIMSAL HİZMETLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI TARIMSAL HİZMETLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ PERSONEL SAYISI Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğümüz 04.06.2015 yılında kurulmuş olup; 1 Şube Müdürü 1 Ziraat Yüksek Mühendisi 3 Ziraat Mühendisi 1 Topograf 4HizmetAlımPersoneli, personelinden oluşan kadro

Detaylı

Bölüm 7. Tarımsal Üretim Faktörleri. Üretim Faktörleri Toprak Sermaye Emek (iş) Girişimcilik (yönetim yeteneği)

Bölüm 7. Tarımsal Üretim Faktörleri. Üretim Faktörleri Toprak Sermaye Emek (iş) Girişimcilik (yönetim yeteneği) Bölüm 7. Tarımsal Üretim Faktörleri Üretim Faktörleri Toprak Sermaye Emek (iş) Girişimcilik (yönetim yeteneği) Tarımsal yapı, toprak (doğa), sermaye, emek ve girişimcilik gibi temel üretim araçlarının

Detaylı

ANADOLU SU HAVZASI REHABİLİTASYON PROJESİ PERFORMANS İZLEME GÖSTERGELERİ DEĞERLENDİRME RAPORU

ANADOLU SU HAVZASI REHABİLİTASYON PROJESİ PERFORMANS İZLEME GÖSTERGELERİ DEĞERLENDİRME RAPORU ANADOLU SU HAVZASI REHABİLİTASYON PROJESİ PERFORMANS İZLEME GÖSTERGELERİ DEĞERLENDİRME RAPORU Anadolu Havzası Rehabilitasyon Projesi hazırlıkları yılında başlamış, 4 Ekim 4 tarihinde Dünya Bankası ile

Detaylı

SİVAS İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ EKİM-2015 BORSA

SİVAS İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ EKİM-2015 BORSA SİVAS İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ EKİM-2015 BORSA Tar-Yat Birimi Destekler 2014 2003 2015 DGD - 387,2 Milyon TL Mazot 14,9 Milyon TL 152,7 Milyon TL ALAN BAZLI TARIMSAL DESTEKLER Kimyevi Gübre

Detaylı

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU 1 TARIM ve KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TKDK; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nın ilgili kuruluşu olarak, 2007 yılında 5648 sayılı yasa ile kurulmuştur.

Detaylı

JİCA MİSYONU BAYBURT VE ERZURUM İLLERİ ZİYARETİ (17 19 EKİM 2017)

JİCA MİSYONU BAYBURT VE ERZURUM İLLERİ ZİYARETİ (17 19 EKİM 2017) JİCA MİSYONU BAYBURT VE ERZURUM İLLERİ ZİYARETİ (17 19 EKİM 2017) ÇNHRP kapsamında yapılan çalışmaları yerinde görmek amacıyla 17-19 Ekim 2017 tarihleri arasında JİCA misyonu tarafından Bayburt ve Erzurum

Detaylı

8Çevre Tanzimi ve Ağaçlandırma Çalışmaları

8Çevre Tanzimi ve Ağaçlandırma Çalışmaları 8Çevre Tanzimi ve Ağaçlandırma Çalışmaları Bölgemiz çevre tanzimi ve ağaçlandırma çalışmaları kapsamında 2008 yılı içerisinde toplam 7.500 ağaç, 50.000 adet çalı grubu bitki dikilmiştir. 8.1. Bitkisel

Detaylı

Hayvancılık İşletmelerindeki Uygulamaları Yerinde Görme Amaçlı Teknik Gezi Proje Raporu

Hayvancılık İşletmelerindeki Uygulamaları Yerinde Görme Amaçlı Teknik Gezi Proje Raporu T.C. NARMAN KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvancılık İşletmelerindeki Uygulamaları Yerinde Görme Amaçlı Teknik Gezi Proje Raporu 17-23 Eylül 2014 Salim PEHLUVAN İlçe Müdürü V.

Detaylı

DİKİLİ TARIMA DAYALI İHTİSAS SERA (Jeotermal Kaynaklı Sera) ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

DİKİLİ TARIMA DAYALI İHTİSAS SERA (Jeotermal Kaynaklı Sera) ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ TARIMA DAYALI İHTİSAS SERA ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ DİKİLİ TARIMA DAYALI İHTİSAS SERA (Jeotermal Kaynaklı Sera) ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ MENDERES TARIMA DAYALI İHTİSAS SERA (Süs Bitkileri Ve Çiçekçilik)

Detaylı

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programının amacı Amaç: Doğal kaynakların korunmasını dikkate alarak; Kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi,

Detaylı

2023 E DOĞRU BARTIN TARIMI

2023 E DOĞRU BARTIN TARIMI T.C. BARTIN VALİLİĞİ İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ 2023 E DOĞRU BARTIN TARIMI YUSUF ALAGÖZ İL TARIM MÜDÜRÜ BARTIN DA DEMOGRAFİK YAPI 2009 YILI ADRESE DAYALI NÜFUS TESPİT ÇALIŞMASI SONUCUNDA İLİN TOPLAM NÜFUSU 188.449

Detaylı

ÇANKAYA BELEDİYESİ KIRSAL KALKINMA PROJESİ ONURLU VE DÜZENLİ TOKLUK İÇİN KIR KENT BARIŞI

ÇANKAYA BELEDİYESİ KIRSAL KALKINMA PROJESİ ONURLU VE DÜZENLİ TOKLUK İÇİN KIR KENT BARIŞI ÇANKAYA BELEDİYESİ KIRSAL KALKINMA PROJESİ ONURLU VE DÜZENLİ TOKLUK İÇİN KIR KENT BARIŞI Kent ve Tarım Çalışma Alanı: Akarlar Çavuşlu Evciler Karahasanlı Karataş Kömürcü Yakupabdal Yayla Tohumlar Çevre

Detaylı

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ İZMİR

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ İZMİR TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ 12.01.2016 İZMİR KURULUŞ KANUNU Tarım Kredi Kooperatiflerinin temelleri 1863 yılında Memleket Sandıkları adı altında Mithat Paşa tarafından atılmıştır. 1972 yılında çıkarılan

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

Sağlıklı Tarım Politikası

Sağlıklı Tarım Politikası TARLADAN SOFRAYA SAĞLIKLI BESLENME Sağlıklı Tarım Politikası Prof. Dr. Ahmet ALTINDĠġLĠ Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ahmet.altindisli@ege.edu.tr Tarım Alanları ALAN (1000 ha)

Detaylı

SÜT SEKTÖRÜNDE MEVCUT DURUM. Yusuf GÜÇER Ziraat Mühendisi İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

SÜT SEKTÖRÜNDE MEVCUT DURUM. Yusuf GÜÇER Ziraat Mühendisi İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü SÜT SEKTÖRÜNDE MEVCUT DURUM Yusuf GÜÇER Ziraat Mühendisi İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü TARIMSAL ÜRETİM DEĞERİ BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİMDE İZMİR İN ÜLKE SIRALAMASINDAKİ YERİ (TUİK-2014)

Detaylı

DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE MEVCUT UYGULAMLAR VE SON GELİŞMELER SÖZLEŞME NO: CSD-02/098 FRANSIZ ORTAĞIMIZIN BÖLGEYİ ZİYARET RAPORU

DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE MEVCUT UYGULAMLAR VE SON GELİŞMELER SÖZLEŞME NO: CSD-02/098 FRANSIZ ORTAĞIMIZIN BÖLGEYİ ZİYARET RAPORU DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE MEVCUT UYGULAMLAR VE SON GELİŞMELER SÖZLEŞME NO: CSD-02/098 FRANSIZ ORTAĞIMIZIN BÖLGEYİ ZİYARET RAPORU 25 MAYIS 2009-28 MAYIS 2009 Projemizin Faaliyet 3 Damızlık Sığır

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ. Sadettin DİKMEN Şubat 2015

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ. Sadettin DİKMEN Şubat 2015 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ Sadettin DİKMEN Şubat 2015 SUNUM PLANI I. TARIMA DAYALI EKONOMİK YATIRIMLARI II. MAKİNE VE EKİPMAN ALIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI SUNUM

Detaylı

2011 YILI ULUSLARARASI EĞİTİM

2011 YILI ULUSLARARASI EĞİTİM 2011 YILI ULUSLARARASI EĞİTİM Konu: Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü (ÇEM) ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TIKA) ile işbirliği içerisinde

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ BAYINDIR SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ BAYINDIR SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ BAYINDIR SONUÇ RAPORU Tarih: 4 Ocak 2011 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 65 Katılımcı listesindeki Sayı: 62 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan Belgeler:

Detaylı

MURAT NEHRİ HAVZASI REHABİLİTASYON PROJESİ (İnşaat Mühendisi) DANIŞMANLIK HİZMETİ ALIMI YAPILACAKTIR

MURAT NEHRİ HAVZASI REHABİLİTASYON PROJESİ (İnşaat Mühendisi) DANIŞMANLIK HİZMETİ ALIMI YAPILACAKTIR MURAT NEHRİ HAVZASI REHABİLİTASYON PROJESİ (İnşaat Mühendisi) DANIŞMANLIK HİZMETİ ALIMI YAPILACAKTIR Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) arasında 15 Şubat 2013 tarihinde

Detaylı

KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ KERIM MUZAÇ

KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ KERIM MUZAÇ KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ KERIM MUZAÇ SUNUM PLANI İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ 1.Kırsal Kalkınma Yatırımları 2. Genç Çiftçi Projesi

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERİ Selin ŞEN Eylül 2012 SUNUM PLANI I. SÜT ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERE YATIRIM II. ET ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERE

Detaylı

SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURAKLIK YÖNETİMİ İHTİSAS HEYETİ 2.TOPLANTISI

SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURAKLIK YÖNETİMİ İHTİSAS HEYETİ 2.TOPLANTISI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURAKLIK YÖNETİMİ İHTİSAS HEYETİ 2.TOPLANTISI TOPRAK MUHAFAZA VE HAVZA ISLAHI DAİRESİ BAŞKANLIĞI FAALİYETLERİ DR.HAVVA KAPTAN ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK MUHAFAZA VE HAVZA

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL 6.Bölüm Tarımsal Üretim Faktörleri Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından Faydalanılmıştır.

Detaylı

FİDAN YETİŞTİRME TEKNİKERİ

FİDAN YETİŞTİRME TEKNİKERİ TANIM Süs bitkileri ve meyve ağaçlarını aşı, tohum, çelik, kök sürgünü, yumru gibi yöntemlerle fidan olarak (küçük yaştaki bitki ve ağaç) yetiştiren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN

Detaylı

Tarım Sayımı Sonuçları

Tarım Sayımı Sonuçları Tarım Sayımı Sonuçları 2011 DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ İstatistik ve Araştırma Dairesi Ocak 2015 TARIM SAYIMININ AMACI Tarım Sayımı ile işletmenin yasal durumu, arazi kullanımı, ürün bazında ekili alan, sulama

Detaylı

AR&GE BÜLTEN. İl nüfusunun % 17 si aile olarak ifade edildiğinde ise 151 bin aile geçimini tarım sektöründen sağlamaktadır.

AR&GE BÜLTEN. İl nüfusunun % 17 si aile olarak ifade edildiğinde ise 151 bin aile geçimini tarım sektöründen sağlamaktadır. İzmir İlinin Son 5 Yıllık Dönemde Tarımsal Yapısı Günnur BİNİCİ ALTINTAŞ İzmir, sahip olduğu tarım potansiyeli ve üretimi ile ülkemiz tarımında önemli bir yere sahiptir. Halen Türkiye de üretilen; enginarın

Detaylı

T.C. Bilecik İl Genel Meclisi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu İL GENEL MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

T.C. Bilecik İl Genel Meclisi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu İL GENEL MECLİSİ BAŞKANLIĞINA T.C. Bilecik İl Genel Meclisi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Rapor No:001 Rapor Tarihi:21/04/2010 İL GENEL MECLİSİ BAŞKANLIĞINA İl Genel Meclisinin 09.04.2010 tarihinde yapılan 5 inci birleşiminde alınan

Detaylı

KIRSAL KALKINMA PROGRAMI IPARD (2007-2013)

KIRSAL KALKINMA PROGRAMI IPARD (2007-2013) KIRSAL KALKINMA PROGRAMI IPARD (2007-2013) 101 TARIMSAL İŞLETMELERİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI VE TOPLULUK STANDARTLARINA ULAŞTIRILMASINA YÖNELİK YATIRIMLAR 2 101 101-1 Süt Üreten Tarımsal işletmeler 101-2

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL I.Bölüm Tarım Ekonomisi ve Politikası Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından

Detaylı

2016 Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası:

2016 Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası: Başkale nin Tarihçesi: Başkale Urartular zamanında Adamma olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi

Detaylı

Detay Fuarcılık Organizasyon ve Tanıtım Hizmetleri Ltd. Şti

Detay Fuarcılık Organizasyon ve Tanıtım Hizmetleri Ltd. Şti Detay Fuarcılık Organizasyon ve Tanıtım Hizmetleri Ltd. Şti HAKKIMIZDA Detay Fuarcılık Organizasyon & Tanıtım Hizmetleri Limited Şirketi TOBB- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nin Y-276 numaralı Yurtiçinde

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ. Sadettin DİKMEN Eylül 2012

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ. Sadettin DİKMEN Eylül 2012 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ Sadettin DİKMEN Eylül 2012 SUNUM PLANI I. TARIMA DAYALI EKONOMİK YATIRIMLARI DESTEKLEME PROGRAMI II. TOPLU BASINÇLI SULAMA SİSTEMLERİ YATIRIMLARI

Detaylı

TEKNİK GEZİ GÖREV RAPORU

TEKNİK GEZİ GÖREV RAPORU TEKNİK GEZİ GÖREV RAPORU 23-27 Mayıs 2016 tarihleri arasında Muğla Orman Bölge Müdürlüğü mıntıkalarında gerçekleştirilen Teknik Gezi ye ait bilgi ve değerlendirmeler aşağıda açıklanmıştır. Teknik Gezi

Detaylı

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 07 Mayıs 2013 ESKİŞEHİR

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 07 Mayıs 2013 ESKİŞEHİR 2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 07 Mayıs 2013 ESKİŞEHİR İklim değişikliği Biyoçeşitliliğin Korunması Biyoyakıt Odun Dışı Orman

Detaylı

TR41 BURSA ESKİŞEHİR BİLECİK BÖLGE PLANI HAZIRLIK ÇALIŞMALARI BURSA TARIM, TARIMA DAYALI SANAYİ VE ORMANCILIK ÖZEL İHTİSAS KOMİSYONU BİLGİ NOTU

TR41 BURSA ESKİŞEHİR BİLECİK BÖLGE PLANI HAZIRLIK ÇALIŞMALARI BURSA TARIM, TARIMA DAYALI SANAYİ VE ORMANCILIK ÖZEL İHTİSAS KOMİSYONU BİLGİ NOTU TR41 BURSA ESKİŞEHİR BİLECİK BÖLGE PLANI HAZIRLIK ÇALIŞMALARI BURSA TARIM, TARIMA DAYALI SANAYİ VE ORMANCILIK ÖZEL İHTİSAS KOMİSYONU BİLGİ NOTU Dünyada büyüyen gıda ihtiyacı ve özellikle güvenli gıdaya

Detaylı

PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ

PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ KARAMAN ELMA PANELİ PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ 25 NİSAN 2016 Hazırlayanlar Uzman İsmail ARAS Uzman Hakan ANAÇ Araştırma, Etüt ve Planlama Birimi GİRİŞ Dünyanın en büyük elma üreticilerinden olan ülkemiz ve

Detaylı

Teşvik. İhracat Teşvikleri HAYVANCILIK DESTEKLERİ ZİRAAT BANKASI TARIM VE HAYVANCILIK HİBE DESTEKLERİ. Uygulama Süresi:

Teşvik. İhracat Teşvikleri HAYVANCILIK DESTEKLERİ ZİRAAT BANKASI TARIM VE HAYVANCILIK HİBE DESTEKLERİ. Uygulama Süresi: Teşvik İhracat Teşvikleri HAYVANCILIK DESTEKLERİ ZİRAAT BANKASI TARIM VE HAYVANCILIK HİBE DESTEKLERİ Uygulama Süresi: 01.01.2011-31.12.2011 Önemli Not:Tasfiye olunacak alacaklar/vadesi geçen alacaklar,

Detaylı

MUĞLA İLİ TARIM VE HAYVANCILIK ÇALIŞTAYI SONUÇ RAPORU

MUĞLA İLİ TARIM VE HAYVANCILIK ÇALIŞTAYI SONUÇ RAPORU MUĞLA İLİ TARIM VE HAYVANCILIK ÇALIŞTAYI SONUÇ RAPORU 08.05.2013 Güney Ege Kalkınma Ajansı 2014-2013 Bölge Planı çalışmaları kapsamında, Ekonomik Araştırmalar ve Planlama Birimi tarafından 8 Mayıs 2013

Detaylı

3. ULUSAL TAŞKIN SEMPOZYUMU. Sıtkı ERAYDIN Dağlık Alan Yönetimi Şube Müdürlüğü sitkieraydin@ogm.gov.tr

3. ULUSAL TAŞKIN SEMPOZYUMU. Sıtkı ERAYDIN Dağlık Alan Yönetimi Şube Müdürlüğü sitkieraydin@ogm.gov.tr 3. ULUSAL TAŞKIN SEMPOZYUMU Sıtkı ERAYDIN Dağlık Alan Yönetimi Şube Müdürlüğü sitkieraydin@ogm.gov.tr İSTANBUL- NİSAN 2013 TAŞKIN VE SEL KORUMADA YUKARI HAVZADA ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YAPILAN

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Ege Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Bölgede doğu-batı yönünde uzanan dağlar ve bunların

Detaylı

8ÇEVRE TANZİMİ ve AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI

8ÇEVRE TANZİMİ ve AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI 8ÇEVRE TANZİMİ ve AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI 8.1. Ağaçlandırma: Bölgemiz imar planı içerisinde yeşil alan olarak ayrılan yerlerin çevre tanzimi ve ağaçlandırma çalışmaları kapsamında; 2009 yılı içerisinde

Detaylı

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AĞAÇLANDIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AĞAÇLANDIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AĞAÇLANDIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİBE VE KREDİ ESASLARI Gerçek ve tüzel kişilere onaylı uygulama projesine göre, asli veya odun dışı orman ürünü veren ağaç ve ağaççık türleri ile yaptıkları

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Tarım Agro silvikültürel Agro silvipastoral Ormancılık Agropastoral Silvipastoral Hayvancılık Agroforestry de ağaçların çok tabakalı kuruluşu

Detaylı

ÇORUH NEHRİ HAVZASI REHABİLİTASYON PROJESİ (ÇNHRP) PROJE İLLERİNE SEYAHAT RAPORU. (16 28 Temmuz 2018) S-1B PROJE YÖNETİM BİRİMİNE DESTEK DANIŞMANLIĞI

ÇORUH NEHRİ HAVZASI REHABİLİTASYON PROJESİ (ÇNHRP) PROJE İLLERİNE SEYAHAT RAPORU. (16 28 Temmuz 2018) S-1B PROJE YÖNETİM BİRİMİNE DESTEK DANIŞMANLIĞI ÇORUH NEHRİ HAVZASI REHABİLİTASYON PROJESİ (ÇNHRP) PROJE İLLERİNE SEYAHAT RAPORU (16 28 Temmuz 2018) S-1B PROJE YÖNETİM BİRİMİNE DESTEK DANIŞMANLIĞI ANKARA Temmuz 2018 İÇİNDEKİLER 1. GENEL BİLGİLER...

Detaylı

RENSEF Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve Enerji Verimliliği Fuarı - 2015 Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programları

RENSEF Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve Enerji Verimliliği Fuarı - 2015 Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programları RENSEF Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve Enerji Verimliliği Fuarı - 2015 Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programları Seyitcan ALTINKAYNAK BAKA Antalya YDO Uzmanı Ekim 2015

Detaylı

Not: Programda belirtilmeyen dersler var ise öğretim üyesi ile temasa geçilmelidir.

Not: Programda belirtilmeyen dersler var ise öğretim üyesi ile temasa geçilmelidir. BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI SINAV PROGRAMI Matematik Botanik (ZF306 ) Bahçe Bitkilerine Giriş Fizik Toprak Bilgisi Sebze Tohumculuğu Genel Meyvecilik Bahçe Bitkilerinde Hasat ve Muhafaza I I Genel

Detaylı

TÜRKİYE DE TARIM FİNANSMANI KONFERANSI

TÜRKİYE DE TARIM FİNANSMANI KONFERANSI TÜRKİYE DE TARIM FİNANSMANI KONFERANSI Türkiye de Tarım Finansmanı Konferansı 18 Nisan 2012 İstanbul Dedeman Oteli, Türkiye Bu proje Avrupa Birliği tarafından desteklenmektedir Bu proje EBRD tarafından

Detaylı

YABANI MEYVELER ve KULLANıM ALANLARı. Araş. Gör. Dr. Mehmet Ramazan BOZHÜYÜK

YABANI MEYVELER ve KULLANıM ALANLARı. Araş. Gör. Dr. Mehmet Ramazan BOZHÜYÜK YABANI MEYVELER ve KULLANıM ALANLARı Araş. Gör. Dr. Mehmet Ramazan BOZHÜYÜK Dünyada kültüre alınıp yetiştirilmekte olan 138 meyve türünden, yaklaşık 16'sı subtropik meyve türü olan 75'e yakın tür ülkemizde

Detaylı

KIRSAL KALKINMA (IPARD2) PROGRAMI NIN UYGULANMASI (2014-2020)

KIRSAL KALKINMA (IPARD2) PROGRAMI NIN UYGULANMASI (2014-2020) KIRSAL KALKINMA (IPARD2) PROGRAMI NIN UYGULANMASI (2014-2020) 5.11.2015 1 IPARD2 Programında Desteklenecek Tedbirler Konya İl Koordinatörlüğü IPARD2 Programında Desteklenecek Tedbirler/Alt- Tedbirler/Sektörler

Detaylı

Proje alanı, süresi ve bütçesi

Proje alanı, süresi ve bütçesi 1 Proje Gelişim Süreci Projenin amacı Proje alanı, süresi ve bütçesi İşbirliği yapılan kurumlar Proje Bileşenleri Proje Faaliyetleri 2/21 Mart 2011 Mart 2011 Mart 2012 Mart 2012 Haziran 2012 Haziran 2013

Detaylı

Genel Müdürümüz Sayın İsmail GÜNEŞ Isparta ve Burdur da Toplu Temel Atma ve Açılış Merasimine İştirak Etti

Genel Müdürümüz Sayın İsmail GÜNEŞ Isparta ve Burdur da Toplu Temel Atma ve Açılış Merasimine İştirak Etti 1 Genel Müdürümüz Sayın İsmail GÜNEŞ Isparta ve Burdur da Toplu Temel Atma ve Açılış Merasimine İştirak Etti Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Isparta ve Burdur da açılış ve temel

Detaylı

BATMAN TİCARET BORSASI

BATMAN TİCARET BORSASI BATMAN TİCARET BORSASI 10-14 KASIM 2014 EURO TIER 2014 TARIM VE HAYVANCILIK FUARI & HANNOVER/ALMANYA İŞ SEYAHATİ RAPORU 1.EURO TIER 2014 TARIM VE HAYVANCILIK FUARI 1.1. FUAR İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER Euro

Detaylı

TKDK DESTEKLERİ AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ

TKDK DESTEKLERİ AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ ARALIK 2014 101-1 Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yönelik Destekler Tarımsal işletmelerin sürdürülebilirliklerini ve birincil ürünlerin üretiminde genel performanslarını geliştirmek,

Detaylı

HATAY TARIM VİZYONU

HATAY TARIM VİZYONU HATAY TARIM VİZYONU 2016-2021 2 BİTKİSEL ÜRETİM VİZYONU Zeytin üretiminde Türkiye 3.cüsü olan Hatay da, üretimle birlikte katma değer sağlayacak işleme ve paketleme tesislerinin kurulumuna sağlanan destekler

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA İç Anadolu Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Çok fazla engebeli bir yapıya sahip olmayan

Detaylı

A R A Z İ V A R L I Ğ I ALAN(Ha) PAYI(%) Tarım Arazisi (Kullanılmayan hali Araziler Dahil) (*) 254.960 44,7. Çayır Mera Alanı (*) 65.

A R A Z İ V A R L I Ğ I ALAN(Ha) PAYI(%) Tarım Arazisi (Kullanılmayan hali Araziler Dahil) (*) 254.960 44,7. Çayır Mera Alanı (*) 65. TARIMSAL YAPI 1. İlin Tarımsal Yapısı İlimiz ekonomisinde Tarım ilk sırada yer almakta olup 28.651 çiftçi ailesinden 141.077 kişi bu sektörden geçimini sağlamaktadır. 2013 yılı Bitkisel ve Hayvansal in

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI 2007 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU

TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI 2007 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI 2007 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanununun 30 uncu maddesinde, Genel Yönetim kapsamındaki idarelerin, ilk altı aylık

Detaylı

Havza Rehabilitasyon Projeleri Planlaması, Uygulaması ve Çıkarımlar. Halil AGAH Kırsal Kalkınma Uzmanı Şanlıurfa, 2013

Havza Rehabilitasyon Projeleri Planlaması, Uygulaması ve Çıkarımlar. Halil AGAH Kırsal Kalkınma Uzmanı Şanlıurfa, 2013 Havza Rehabilitasyon Projeleri Planlaması, Uygulaması ve Çıkarımlar Halil AGAH Kırsal Kalkınma Uzmanı Şanlıurfa, 2013 Havza Rehabilitasyonu Planlaması İÇERİK Tanımlar (Havza, Yönetim ve Rehabilitasyon)

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA 6.3.2.4. Akdeniz Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Akdeniz kıyıları boyunca uzanan Toros

Detaylı

Tarımsal Destekler ve Tohumculuktaki Gelişmeler

Tarımsal Destekler ve Tohumculuktaki Gelişmeler T.C. TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Tarımsal Destekler ve Tohumculuktaki Gelişmeler 12 Mart 2011, ANTALYA Türkiye de tarım sektörü Temel Göstergeler Türkiye 2002 Tarım % Türkiye 2009 Tarım Nüfus (milyon)

Detaylı

ÇORUH NEHRİ HAVZASI REHABİLİTASYON PROJESİ (ÇNHRP) S-1B PROJE YÖNETİM BİRİMİNE DESTEK DANIŞMANLIĞI

ÇORUH NEHRİ HAVZASI REHABİLİTASYON PROJESİ (ÇNHRP) S-1B PROJE YÖNETİM BİRİMİNE DESTEK DANIŞMANLIĞI ÇORUH NEHRİ HAVZASI REHABİLİTASYON PROJESİ (ÇNHRP) S-1B PROJE YÖNETİM BİRİMİNE DESTEK DANIŞMANLIĞI PROJE UYGULAMA SAHALARINA SEYAHAT RAPORU 24 EKİM-01 KASIM 2017 MEVLUT DÜZGÜN GELİR ARTIRICI FAALİYETLER

Detaylı

MNHRP LEDİZ MİKROHAVZA PLANI / MRWRP - LEDİZ MICROCATCHMENT PLAN

MNHRP LEDİZ MİKROHAVZA PLANI / MRWRP - LEDİZ MICROCATCHMENT PLAN BÖLÜM I: LEDĠZ MĠKROHAVZASINA GENEL BAKIġ Bingöl ili Genç ilçesi sınırları içerisinde yer alan Lediz Mikrohavzası, Genç ilçesinin hemen çıkışında başlayan Sürekli, Ardıçdibi, Şehittepe, Dereköy, Balgöze,

Detaylı

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR B E L E D İ Y E S İ 205 PERFORMANS PROGRAMI A Entegre Kırsal Kalkınma H3 Tarımsal Atıkların Depolanması Ve Kullanımı Sayısal Verilere Ulaşılması 00 2 Depolama Alanının Ve Kapasitesinin

Detaylı

21-28 Eylül 2014 PARAGUAY-URUGUAY SEKTÖREL TİCARET HEYETİ DEĞERLENDİRME RAPORU

21-28 Eylül 2014 PARAGUAY-URUGUAY SEKTÖREL TİCARET HEYETİ DEĞERLENDİRME RAPORU 21-28 Eylül 2014 PARAGUAY-URUGUAY SEKTÖREL TİCARET HEYETİ DEĞERLENDİRME RAPORU TET (Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği) tarafından 2011/1 sayılı Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği

Detaylı

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇORUH NEHRİ HAVZASI REHABİLİTASYON PROJESİ

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇORUH NEHRİ HAVZASI REHABİLİTASYON PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇORUH NEHRİ HAVZASI REHABİLİTASYON PROJESİ 2017 OCAK AYI {PROJE YÖNETİM VE UYGULAMA BİRİMİNE (PYUB) DESTEK: S-1B} Şubat 2017 Ankara İÇİNDEKİLER 1-GENEL...

Detaylı

2 3 4 5 6 2006 2007 2008 2009 2010 Antalya, Isparta, Burdur 3.996.228 4.537.170 4.742.685 5.210.194 7.465.360 Manisa, Afyon, Kütahya, Uşak 4.711.300 4.924.994 6.127.161 6.408.674 7.107.187 Adana, Mersin

Detaylı

Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi İspir Kuzey Mikrohavzası Plan Raporu KISALTMALAR

Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi İspir Kuzey Mikrohavzası Plan Raporu KISALTMALAR KISALTMALAR ADNKS : Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi BBHB : Büyükbaş Hayvan Birimi CBS : Coğrafi Bilgi Sistemi ÇDP : Çevre Düzeni Planı ÇED : Çevresel Etki Değerlendirme DKMPGM : Doğa Koruma ve Milli

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLİMSEL VE TEKNİK GEZİ RAPORU

BARTIN ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLİMSEL VE TEKNİK GEZİ RAPORU BARTIN ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLİMSEL VE TEKNİK GEZİ RAPORU Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Bilimsel ve Teknik Gezisi 20/05/2013-24/05/2013

Detaylı

KONYA SÜT SEKTÖR RAPORU (Konya Süt Eylem Planı)

KONYA SÜT SEKTÖR RAPORU (Konya Süt Eylem Planı) KONYA SÜT SEKTÖR RAPORU (Konya Süt Eylem Planı) 2 SUNUŞ PLANI Temel Tarımsal Göstergeler Konya Tarımının 2023 Vizyonu Sağılan Hayvan Varlığı Süt Üretim Kapasitesi Süt Sektöründe Teknoloji Kullanımı Durumu

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KİRAZ SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KİRAZ SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KİRAZ SONUÇ RAPORU Tarih: 20 Aralık 2010 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 55 Katılımcı listesindeki Sayı: 50 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan Belgeler:

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ANKARA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ANKARA FİDANLIK MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ANKARA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ANKARA FİDANLIK MÜDÜRLÜĞÜ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ANKARA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ANKARA FİDANLIK MÜDÜRLÜĞÜ ANKARA ORMAN FİDANLIK MÜDÜRLÜĞÜ ANKARA FİDANLIK ŞEFLİĞİ KIZILCAHAMAM FİDANLIK ŞEFLİĞİ AYAŞ FİDANLIK ŞEFLİĞİ BEYPAZARI

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ

2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ 2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ SUNUM İÇERİĞİ Türkiye de Tarım Tarımsal girdi politikaları Tarımsal kredi politikaları Tarımsal sulama politikaları Tarımda 2023 Vizyonu 2 TÜRKİYE

Detaylı

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇORUH NEHRİ HAVZASI REHABİLİTASYON PROJESİ

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇORUH NEHRİ HAVZASI REHABİLİTASYON PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇORUH NEHRİ HAVZASI REHABİLİTASYON PROJESİ 2018 ŞUBAT AYI {PROJE YÖNETİM VE UYGULAMA BİRİMİNE (PYUB) DESTEK: S-1B} Mart 2018 Ankara İÇİNDEKİLER 1-GENEL...

Detaylı

GİRİŞ I. PROJE ÖZETİ Projenin Genel Tanımı Giriş Projenin Amacı Projenin Kalkınma Planı ile İlişkisi...

GİRİŞ I. PROJE ÖZETİ Projenin Genel Tanımı Giriş Projenin Amacı Projenin Kalkınma Planı ile İlişkisi... İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 I. PROJE ÖZETİ... 2 1. Projenin Genel Tanımı... 3 2. Giriş... 3 3. Projenin Amacı... 3 4. Projenin Kalkınma Planı ile İlişkisi... 4 II. PROJENİN AYRINTILI TANIMI... 5 1. Proje Uygulama

Detaylı