PROGRAMLAMA. Dosyalama İşlemleri. Yrd. Doç. Dr. Bülent Çobanoğlu. Sakarya Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği. Yrd.Doç.Dr.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "PROGRAMLAMA. Dosyalama İşlemleri. Yrd. Doç. Dr. Bülent Çobanoğlu. Sakarya Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği. Yrd.Doç.Dr."

Transkript

1 PROGRAMLAMA Dosyalama İşlemleri Yrd. Doç. Dr. Bülent Çobanoğlu Sakarya Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Yrd.Doç.

2 Dosyalama İşlemleri Program ve verileri daha sonra kullanabilmek amacı ile kalıcı olarak bilgisayarın disk, disket gibi depolama birimlerinde saklamak gerekir. Bu depolama birimlerinde saklanan veri ve program gruplarına dosya(file) adı verilir. Dosyalar ise kayıtlardan (records) oluşur. Herhangi bir kişi, kurum veya malzeme ile ilgili bilgilerin belirli bir düzen içerisinde bir araya gelerek oluşturduğu yapıya kayıt adı verilir. Kayıtlar ise alanlardan (fields) oluşur. Örneğin bir üniversitedeki öğrenci işlerinde öğrencilerle ilgili bilgiler bir dosyada şu şekilde tutulmaktadır; Öğrencinin Numarası Adı, Soyadı Bölümü Kayıt Tarihi Adresi.. Bir öğrenci ile ilgili bu bilgilerin tamamına kayıt, her bir bilgiye (Numara, adı soyadı, bölüm gibi) ise alan adı verilir. Belirli bir alan (Alan1) aynı tip veri gruplarından oluşmak zorundadır.

3 Dosyalama İşlemleri Dikkat edilirse bir tablo halindeki verilerin satırları kayıtları, sütunları ise alanları gösterir. Bitlerin (0,1) birleşmesi ile karakter, karakterlerin(veya bytes) birleşmesi ile alan (field), alanların birleşmesi ile kayıtlar (record) oluşur, bir veya daha fazla kayıttan oluşan bütüne dosya (file) ve birbiri ile ilişkili dosyaların oluşturduğu yapıya veritabanı (database) adı verilir.

4 Dosyalama İşlemleri Programlama dilleri dosya oluşturma, dosya silme, dosyadan bilgi okuma ve dosyaya bilgi ekleme gibi temel işlevler için gerekli komutları içerirler. Programlama dilinde klasik dosyalama yöntemlerini saklama türüne ve kayıtlara erişim türüne göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar: Saklama türüne göre: İkili (binary) ve metin (text) Kayıtlara erişim türüne göre: Sıralı (sequential) ve Rastgele (random)

5 Dosya Değişkeni C Programlama dilinde dosya işlemleri yapabilmek için bir dosya değişkeni işaretci (pointer) kullanılarak aşağıdaki gibi tanımlanır. FILE *dosyaadi ; Bilgisayar programı ile işletim sistemi dosyası arasında veri taşıyan bu değişken dosya açma, dosya kapatma, dosyaya veri ekleme ve dosyadan veri okuma işlemlerinde kullanılır.

6 Dosyalama İşlemleri Dosyalarla ilgili yapılan işlemlerde aşağıdaki adımlar takip edilir; Dosyanın açılması (fopen komutu ile) Dosya ile ilgili işlem yapılması ( kayıt okuma, yazma, düzeltme, silme gibi) Dosyanın kapatılması (fclose komutu ile) Bu işlemleri C\C++ dilinde şöyle ifade ederiz: FILE *dosya; /* dosya göstericisi */ dosya = fopen(const char dosya_adı, const char açma_amacımız);... dosya işlemleri... fclose(dosya); Bir dosyayı kullanmadan önce açmamız gerekir. Dosyayı açarken de genelde açma amacımızı belirtme zorunluluğu vardır. Eğer dosyaya bilgiler yazacak isek dosyayı yazma modunda (write-w), dosyadaki bilgileri okuyacak isek okuma modunda (read-r) açarız. Eğer bir dosyayı her iki amaç için de kullanacak isek okuma-yazma (r+) ya da Ekleme (Append -a) modunda açmak gerekir.

7 Dosya Açma Modları Not: Binary dosyalamada yukarıdaki dosya açma modlarına b harfi eklenir. rb, wb gibi FILE * dosya = fopen(filename, "r") // Dosya okuma amaçlı açıldı FILE * dosya = fopen(filename, "w") // Dosya yazma amaçlı açıldı FILE * dosya = fopen(filename, "a") // Dosya ekleme amaçlı açıldı

8 Dosya İşlem Komutları fopen: Dosya açma komutudur. Örnek: dosyam.dat adlı bir dosyayı r (read-okuma) modunda açarak adresini fp isimli değişkende saklar. fp=fopen( dosyam.dat, r ) ; fclose: Dosyayı kapatır. Örnek: fclose(fp); fprintf veya fputs(): Dosyaya veri yazar. Örnek: fputs( Ali",fp); fprintf(fp, Ali"); fscanf veya fgets(): Dosyadan veri okur. Örnek: fgets(str, 12, fp); fscanf(fp, "%s", &str); fgetc : Dosyadan bir karakter okur, Örnek: karakter = fgetc(dosya); fputc :Dosyaya bir karakter yazar, Örnek: fputc(karakter, dosya); Not: Dosya kopyalama işleminde dosya1 in sonuna gelene kadar tüm kayıtları karakter karakter dosya2 ye yazarken bu komutları aşağıdaki gibi kullanabilirsiniz: fputc(fgetc(dosya1), dosya2); feof(dosyaadi): Dosya sonuna gelinip gelinmediğini kontrol eder. Örnek: while (!feof(fp)) fscanf(fp, "%s", &str); // Dosyadan Oku printf(" %s \n, str); // ve Ekrana yaz rename(): Dosya adını değiştirir. rename("eski.txt", "yeni.txt"); remove(): Belirtilen dosyayı siler. remove("eski.txt"); unlink(): Belirtilen dosyayı siler. unlink("eski.txt");

9 Dosya İşlem Algoritmaları Sıralı Erişimli Bir Dosyaya Kayıt Eklemek: Sıralı erişimli bir dosyaya kayıt eklemek için dosyanın yazma amacı ile açılması (yani çıkış modunda) gerekir. Kayıt ekleme işlemini sıralı adımlar halinde ifade edersek; Dosyaya kayıt ekleme yani dosyaya bilgi yazmak işlemi için; Kayıt eklemek istediğimiz dosya Ekleme a ya da Yazma w modunda açılır(fopen komutu ile) Eklemek istediğimiz kayıtlar fprintf veya fputs komutları kullanılarak dosyaya yazılır Dosya kapatılır (fclose) NOT: Eğer daha önceden oluşturduğumuz bir dosyayı w (Yazma) modunda açarsak önceki kayıtlar silinir. Sıralı Erişimli Bir Dosyadaki Kayıtları Listelemek: Dosyadaki kayıtları listeleme yani dosyadan bilgi okuma işlemi için; Kayıtlarını Listelemek istediğimiz dosya okuma r modunda açılır (fopen ile) fscanf veya fgets komutu ile kayıtlar dosyadan okunur Okunan kayıtlar listelenir, ekranda gösterilir. Dosya kapatılır (fclose).

10 Dosya İşlem Algoritmaları Sıralı Erişimli Bir Dosyadaki Kayıtları Silmek: Kayıt silme işlemini sıralı adımlar halinde ifade edersek; Kayıt silmek isteğimiz dosya ( Asil dosya) Okuma r modunda açılır. sdosya=fopen("asil.txt", "r"); İkinci bir dosya (Yedek olsun) Yazma w olarak açılır. sdosyasil=fopen("yedek.txt","w"); Silinecek kayda kadar birinci dosyanın kayıtları sırası ile okunarak ikinci dosyaya yazılır. ( Asıl dosya Yedek dosya ) Silinecek dosyadan sonraki kayıtlarda ikinci dosyaya (Yedek dosya) yazılır. Her iki dosyada kapatılır. Birinci dosya silinir ( Asil dosya) //unlink("asil.txt"); İkinci dosyanın adı değiştirilerek birinci dosyanın adı verilir. ( Yedek dosyanın adı Asil olarak değiştirilir. ) // rename("yedek.txt","asil.txt");

11 Dosya İşlem Algoritmaları Sıralı Erişimli Dosyadaki Herhangi Bir Kaydı Düzeltmek Sıralı Erişimli bir dosyadaki herhangi bir kaydı değiştirmek işlemi de kayıt silme işlemine benzer. Bu işlemi de sıralı adımlar halinde ifade edersek; Kayıt düzeltmek isteğimiz dosya ( Asil dosya) Okuma r modunda açılır. sdosya=fopen("asil.txt", "r"); İkinci bir dosya (Yedek olsun) Yazma w olarak açılır. sdosyasil=fopen("yedek.txt","w"); Değişiklik yapılacak kayda kadar birinci dosyanın kayıtları sırası ile okunarak ikinci dosyaya yazılır. ( Asıl dosya Yedek dosya ) Değişiklik yapılacak kayıt ya da kayıtlar okunur, gerekli değişiklikler yapılır ve ikinci dosyaya (Yedek dosya) yazılır. Varsa sonraki kayıtlarda birinci dosyadan okunup ikinci dosyaya yazılır. ( Asıl dosya Yedek dosya ) Her iki dosyada kapatılır. Birinci dosya silinir ( Asil dosya) İkinci dosyanın adı değiştirilerek birinci dosyanın adı verilir. ( Yedek dosyanın adı Asil olarak değiştirilir. )

12 İsminizi dosyaya 5 kez yazan program #include <stdio.h> void main() Dosya değişkeni FILE *dosya; char str[100]; int i; dosya = fopen("ad.txt", "w"); for (i=0; i<5; i++) fprintf(dosya, "Bulent\n"); fclose(dosya); Ad.txt dosyasının içeriği Ad.txt dosyası yazma (w) kipinde açıldı. dosya adındaki dosya değişkenine eşlendi. Açma Modu: w write (yazma), r read (okuma), a append (ekleme), w+, r+ ve a+ hem okuma hem yazma, b binary (ikili, diğerleri ile birlikte kullanılır: w+b gibi)

13 Ad.txt dosyasının içeriğini okuyup ekrana yazan program #include <stdio.h> void main() Dosya değişkeni FILE *dosya; char str[100]; int i; dosya = fopen("ad.txt", "r"); while (!feof(dosya)) fscanf(dosya, "%s", &str); printf("%s\n", str); fclose(dosya); getchar(); Ad.txt dosyası okuma (r) kipinde açıldı. dosya adındaki dosya değişkenine eşlendi. feof();dosya sonuna gelinmediği sürece tüm kayıtları tarar. feof fonksiyonu dosya sonuna gelinince true değer döndürür. Ekran Çıktısı fscanf komutu yerine fgetc fonksiyonu da dosyadan bir karakter (byte) veri okumada aşağıdaki gibi kullanılabilir. printf("%c", fgetc(dosya));

14 Klavyeden girilenleri alarak dosyaya ekleyen program (C) #include <stdio.h> #include <string.h> void main() FILE *d; char str[100]; d = fopen("metin1.txt", "w"); do gets(str); fprintf(d, "%s\n", str); while (strlen(str)); fclose(d); Bir satır boş bırakılana kadar girilen tüm satırları dosyaya yazar scanf kullanımı boşluk karakterinde sorun çıkardığı için gets kullandık str = "" olduğunda strlen sıfır döndürür. while(0) döngüden çıkış anlamına gelir, strlen komutu için <string.h> kütüphanesinin eklenmesi gerekir.

15 Dosyadaki verileri başka bir dosyaya kopyalayan program (C) #include <stdio.h> void main() FILE *d1, *d2; char chr; d1 = fopen("metin1.txt", "r"); d2 = fopen("metin2.txt", "w"); while (1) chr = fgetc(d1); if (feof(d1)) break; fputc(chr, d2); fclose(d1); fclose(d2); while (!feof(d1)) fputc(fgetc(d1), d2); Yukarıdaki kullanım d2'ye eof karakterini de yazar. Yani d2 dosyası, d1 dosyasından 1 byte fazla olur.

16 Rasgele erişimli ve Binary dosyalama komutları fseek:dosyanın okuma yazma kafasını istenilen kaydın üzerine konumlandırır. fseek komutu ile istenilen kayda doğrudan erişim sağlanabilir. Fakat dosyadaki kaydın sıra numarası yerine dosyada kaçıncı bayta konumlanılacağı verilir. 11. kaydın başına konumlanmak için, 10. kaydın sonu olan sizeof(kayit)*10 gibi bir ifade kullanılabilir. Kullanım şekli; fseek(dosya, kayit_pozisyonu, SEEK_SET); (SEEK_SET Dosyanın başından kayit_pozisyonu (kayit uzunluğu) kadar ileriye konumlanır. SEEK_CUR ile bulunulan konumdan itibaren ileriye SEEK_END ile dosya sonundan itibaren ileriye konumlama yapılabilir). C de bir dosyanın belirli bir yerine konumlanmak için fseek, bulunduğumuz yeri öğrenmek için ftell kullanılır: ftell(dosya); Dosyanın neresinde bulunduğumuzu döndürür (kaçıncı bayt) fseek komutu ile dosyada uygun yere konumlandıktan sonra fwrite() komutu ile kayıtlar dosyaya yazılır

17 Rasgele erişimli ve Binary dosyalama komutları C de bir kayıt deseninin tamamını bir defada dosyaya eklemek için fwrite, dosyadan okumak için ise fread kullanılır: fwrite(&kayit,sizeof(kayit),1,dosya); Eğer dosyaya yazılacak kayıtlar, bir diziden alınıyorsa, dizinin kaç elemanının transfer edileceği, fwrite komutunun 3. parametresi ile belirlenir. Yazma veya Okuma işleminde dizi kullanılmıyorsa veya dizinin sadece bir elemanı yazılacaksa bu değer 1 olmalıdır. fread:kayıtları dosyadan okur. fread(&kayit,sizeof(kayit),1,dosya); fread NULL değer döndürürse kayıt okuyamamış (muhtemelen dosya sonuna gelmiş) demektir.

18 Kullanıcı Tanımlı Veri Tipleri (Yapı Tanımlama) Temel veri tiplerinin bir isim altında birleştirilmesi ile oluşturulmuş veri yapılarıdır. Genellikle bir kayıt deseni oluşturmak amacıyla kullanılırlar. Örn: telefon rehberi için ad, soyad, telno gibi 3 farklı veri bir araya gelerek bir kayıt oluşturulur. Dosyalama işlemlerinde tanımlamalı veri yapıları ile oluşturulan kayıt desenleri sıkça kullanılır. Örn: telefon rehberi dosyasına veriler ad, soyad ve telno şeklinde ayrı ayrı değil 1 kayıt olarak kaydedilir. Kullanıcı tanımlı bir veri tipi, struct degisken.. kayitadi; ifadeleri arasında aşağıdaki gibi oluşturulur; struct personel long int perno; char adi[15]; char soyadi[20]; char tel[13]; char adres[100]; float maas; kayit; personel kaydının uzunluğu byte

19 Telefon Rehberi Programı: Rasgele Erişimli Dosya Örneği Örnek. Telefon rehberi programı Kayıt deseni; struct rehber char Ad [15 ]; char Soyad [20 ]; char Telefon [11]; kayit; /* yapı sonu */ Kayıtları; a) rehber.txt isimli dosyaya kaydeden, b) ve bu dosyadaki tüm kayıtları listeleyen program

20 Telefon Rehberi Programı: Rasgele Erişimli Dosya Örneği 1/3 //Telefon rehberi - rasgele erişimli dosya örneği #include <stdio.h> #include <string.h> #include <conio.h> struct rehber char Ad [15 ]; char Soyad [20 ]; char Telefon [11]; kayit; /* yapı sonu */ //Ana program int main() char ch; do printf(" 1-Kayit Ekle \n"); printf(" 2-Kayit Listle \n"); printf(" 3-Cikis \n"); ch=getche(); FILE *rdosya; //fonksiyon prototipleri void kayitekle(); void kayitlistele(); switch(ch) case '1':kayitEkle();break; case '2':kayitListele();break; case '3':break; while(ch!='3'); getch();

21 Telefon Rehberi Programı: Rasgele Erişimli Dosya Örneği 2/3 //Kayıt Ekle void kayitekle() int kayitno=0; char cv='e'; rdosya = fopen("rehber.txt", "ab+"); do kayitno++; printf (" Ad giriniz\n"); scanf ("%s", &kayit.ad); printf (" Soyad giriniz\n"); scanf ("%s", &kayit.soyad); printf (" Telefonu giriniz\n"); scanf ("%s", &kayit.telefon); fseek( rdosya, ( kayitno - 1 ) * sizeof(kayit), SEEK_SET ); fwrite(&kayit, sizeof(kayit),1,rdosya); printf ("Devam edecekmisiniz[e/h]\n"); cv=getche(); while(toupper(cv)=='e'); fclose(rdosya);

22 Telefon Rehberi Programı: Rasgele Erişimli Dosya Örneği 3/3 //Kayıt Listele void kayitlistele() rdosya = fopen("rehber.txt", "rb+"); printf ("---Kayıtlar yaziliyor---\n"); printf ("---===================---\n"); while (!feof(rdosya)) fread( &kayit, sizeof(kayit), 1, rdosya ); printf( "%s %s %s\n", kayit.ad, kayit.soyad, kayit.telefon); fclose(rdosya);

23 Öğrenci Kayıt Programı: Sıralı Erişimli Dosya Örneği Örnek. Öğrenci Kayıt programı Kayıt deseni; struct rehber char No [10 ]; char Ad [15 ]; char Soyad [20 ]; char Telefon [11]; kayit; /* yapı sonu */ Kayıtları; a) sehber.txt isimli dosyaya kaydeden, b) ve bu dosyadaki tüm kayıtları listeleyen sıralı erişimli dosya örneği

24 Öğrenci Kayıt Programı: Sıralı Erişimli Dosya Örneği 1/2 #include <stdio.h> #include <string.h> #include <conio.h> struct rehber char No[10]; char Ad [15]; char Soyad [20]; char Telefon [11]; ; /* yapı sonu */ FILE *sdosya; //fonksiyon prototipleri void kayitekle(); void kayitlistele(); //Ana program int main() char ch; do printf("\n 1-Kayit Ekle \n"); printf(" 2-Kayit Listele \n"); printf(" 3-Cikis \n"); printf(" Seciminiz..: "); ch=getche(); switch(ch) case '1':kayitEkle();break; case '2':kayitListele();break; case '3':break; while(ch!='3'); getch(); return 0;

25 Öğrenci Kayıt Programı: Sıralı Erişimli Dosya Örneği 2/2 //Kayıt Ekle void kayitekle() struct rehber kayit; char cv='e'; sdosya = fopen("sehber.txt", "a"); do printf ("\nno giriniz\n"); scanf ("%s", &kayit.no); printf ("Ad giriniz\n"); scanf ("%s", &kayit.ad); printf ("Soyad giriniz\n"); scanf ("%s", &kayit.soyad); printf ("Telefonu giriniz\n"); scanf ("%s", &kayit.telefon); fprintf(sdosya,"%s\n%s\n%s\n,%s\n",kayit.no,kayit.ad, kayit.soyad, kayit.telefon); printf ("Devam edecekmisiniz[e/h]\n"); cv=getche(); while(toupper(cv)=='e'); fclose(sdosya); //Kayıt Listele void kayitlistele() struct rehber aktifkayit; sdosya = fopen("sehber.txt", "r"); printf ("---Kayıtlar yaziliyor---\n"); printf ("---===================---\n"); while (!feof(sdosya)) fscanf(sdosya,"%s\n%s\n%s\n%s\n",&aktifkayit.no, &aktifkayit.ad, &aktifkayit.soyad, &aktifkayit.telefon) ; // printf ekrana verileri yazar. printf("ogrenci Numarası :%s\n",aktifkayit.no); printf("adi \t:%s\n",aktifkayit.ad); printf("soyadi \t:%s\n",aktifkayit.soyad); printf("telefon \t:%s\n",aktifkayit.telefon); printf("\n*****************************\n"); // döngünün sonu fclose(sdosya);

26 Çalışma Sorusu? Sıralı erişimli veya Rasgele erişimli dosya örneklerinden birini aşağıdaki işlemleri yapacak şekilde düzenleyiniz: [1] Kayıt Ekle [2] Kayıt Listele [3] Kayıt Ara [4] Kayıt Düzelt [5] Kayıt Sil [6] Çıkış

27 Çalışma Sorusu? Bu sözlük programını dosyalama kullanarak gerçekleştiriniz? //Örnek : İngilizce Türkçe Sözlük Programı #include <stdio.h> #include <conio.h> #include <string.h> int main() char tr[][20]="kalem","honey", "box", "year", "Cuma"; char en[][20]="pen","bal", "kutu", "yil", "Friday"; char gir[20]; int i; printf ("Kelime giriniz..:"); gets(gir); for (i=0; i<5; i++) if (strcmp(gir,tr[i])==0) //girilen tr dizisinde varsa printf ("%s...: %s",tr[i], en[i]); break; if (strcmp(gir,tr[i])!=0) printf ("\nsozlukte yoktur"); getch(); return 0;

28 Sıralı Rastgele Erişimli Dosya Karşılaştırması Sıralı Erişimli dosyalarda gereksiz boşluklar oluşmadığı için dosya boyu rastgele erişimli dosyaya göre daha azdır. Fakat herhangi bir kayda erişmek için dosyanın başından itibaren o kayda kadar olan tüm kayıtların okunması gereklidir. Sıralı Erişimli Dosyalarda, bir kayıt içinde yer alan karakter dizileri dosyaya kaydedilirken boşlukları silinerek kaydedilebilir. Rastgele Erişimli Dosyalarda herhangi bir kayda dosyadaki sıra numarası biliniyorsa doğrudan erişilebilir (bu nedenle Doğrudan Erişimli Dosyalar da denir). Fakat dosyalarda gereksiz boşluklar bulunduğu için dosya boyu büyük olur. Rastgele Erişimli Dosyalarda, dosyadaki her kayıt aynı uzunluğa sahiptir ve doğrudan erişilebilir (Personel veri yapısında 160 bayt olması gibi). Bu sayede n. kayda erişmek gerektiğinde, önceki kayıtları atlamak için; (n 1) Kayıt Boyu kadar dosyada ilerleme seçeneği kullanılabilir.

DOSYA İŞLEMLERİ Programlama dilleri hafta -

DOSYA İŞLEMLERİ Programlama dilleri hafta - BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DOSYA İŞLEMLERİ Programlama dilleri 1-10. hafta - Araş. Gör. Nesibe YALÇIN Dosya İşlemleri Programın çalışma esnasında

Detaylı

Temel Dosya İşlemleri. Kütük Organizasyonu 1

Temel Dosya İşlemleri. Kütük Organizasyonu 1 Temel Dosya İşlemleri Kütük Organizasyonu 1 Dosyaların Temel İşlemleri Bilgiler dosyada belirli bir düzen içerisinde yer alırlar Örn: ALAN THARP 100 100 100 JOHN BISHOP 70 80 75 PAUL AUSTER Bir satırda

Detaylı

mod ile açılacak olan dosyanın ne amaçla açılacağı belirlenir. Bunlar:

mod ile açılacak olan dosyanın ne amaçla açılacağı belirlenir. Bunlar: Dosyalama Çoğu programda, bazı verilerin disk üzerinde saklanmasına gerek duyulur. C programlama dilinde, disk dosyasına erişme (okuma ve yazma için) iki farklı yöntemle yapılır. Bunlar üst düzey ve alt

Detaylı

BMB1002 Bilgisayar Programlamaya Giriş. Dosyalar. Prof. Dr. Necmettin Kaya

BMB1002 Bilgisayar Programlamaya Giriş. Dosyalar. Prof. Dr. Necmettin Kaya BMB1002 Bilgisayar Programlamaya Giriş Dosyalar Prof. Dr. Necmettin Kaya Dosyalar, verilen saklanması ve daha sonra okunması için bilgi içeren ve kalıcı olarak saklanabilen ortamlardır. Dosya işlemleri,

Detaylı

Temel Bilgisayar Programlama

Temel Bilgisayar Programlama BÖLÜM 11: : Birçok programda, bazı verilerin disk üzerinde saklanmasına gerek duyulur. Bütün programlama dillerinde, sabit disk sürücüsü (Hard Disk Drive, HDD) üzerindeki verileri okumak veya diske veri

Detaylı

ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2

ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2 ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2 DOSYALAMA Sunu Planı Veri Hiyerarşisi Dosyalar ve Akımlar(streams) Sıralı Erişim (Sequential Access) dosyalarının oluşturulması Sıralı Erişim Dosyalarından Veri Okuma Rasgele

Detaylı

ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2

ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2 ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2 DOSYALAMA Sunu Planı Rasgele Erişim (Random Access) Dosyaları Rasgele Erişim Dosyalarına Veri Yazma Rasgele Erişim Dosyalarından Veri Okuma 1 Sıralı Erişim Dosyası Bir

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN GİRİŞ Değişken ve dizilerde tutulan değerler programın çalışması esnasında değerlerini korurlarken programın çalışması sona erdiğinde veri kaybolur. Dosyalar verinin kalıcı olarak

Detaylı

Eln 1002 Bilgisayar Programlama II

Eln 1002 Bilgisayar Programlama II Eln 1002 Bilgisayar Programlama II C»de Dosya ğşleme : S¹ral¹ EriŞim Ne ÖĆreneceĆiz? Dosyalar ve Streamler Sequential (sıralı) erişim dosyaların yaratılması Sıralı Erişim Dosyalarından Veri Okuma Sıralı

Detaylı

BLM-112 PROGRAMLAMA DİLLERİ II. Ders-8 Dosya İşlemleri-1. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA

BLM-112 PROGRAMLAMA DİLLERİ II. Ders-8 Dosya İşlemleri-1. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA BLM-112 PROGRAMLAMA DİLLERİ II Ders-8 Dosya İşlemleri-1 Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Giriş Değişken ve dizilerde tutulan değerler programın çalışması

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1102 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Dosya İşlemleri (Rastgele Erişim)

Detaylı

C Dosyalama. Öğr. Gör. M. Ozan AKI. Rev 1.0

C Dosyalama. Öğr. Gör. M. Ozan AKI. Rev 1.0 C Dosyalama Öğr. Gör. M. Ozan AKI Rev 1.0 Dosyalama Dosyalar, disk üzerinde verilerin kalıcı olarak saklanmasını ve başka bir ortama kopyalanarak taşınabilmesini sağlayan yapılardır. Dosyalama C Dili ve

Detaylı

Genel Programlama II

Genel Programlama II Genel Programlama II 18.04.2011 1 DİSK DOSYALARI İLE ÇALIŞMA DOSYALARIN AÇILMASI C programlama dilinde bir dosyayı kullanabilmek için, öncelikle o dosyanın açılması gerekmektedir. Hem okuma hem de yazma

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1102 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Veri Hiyerarşisi Dosyalara Giriş

Detaylı

10. DOSYA GİRİŞ ÇIKIŞ FONKSİYONLARI

10. DOSYA GİRİŞ ÇIKIŞ FONKSİYONLARI 10. DOSYA GİRİŞ ÇIKIŞ FONKSİYONLARI İkincil bellekte tanımlanmış bölgelere dosya denir. Her dosyanın bir ismi vardır. Ancak dosyaların isimlendirme kuralları sistemden sisteme göre değişebilmektedir. Dosya

Detaylı

şeklinde tanımlanmıştır. O halde, dosyaları daha önceki bilgilerimizi kullanarak FILE *Dosya1, *Dosya2;

şeklinde tanımlanmıştır. O halde, dosyaları daha önceki bilgilerimizi kullanarak FILE *Dosya1, *Dosya2; Dosya İşlemleri Nedir? Programlarınızı girdi (input) olarak aldığı verileri bir text dosyasında yada word dosyasında vb. saklamasıdır. Artık C programınızın yaratıp içine veriler koyacağı text dosyasını

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN GİRİŞ Değişken ve dizilerde tutulan değerler programın çalışması esnasında değerlerini korurlarken programın çalışması sona erdiğinde veri kaybolur. Dosyalar verinin kalıcı olarak

Detaylı

Metin Dosyaları. Metin Dosyaları Dosya Açma ve Kapama Dosya Okuma ve Yazma Rastgele Erişim Standart Girdi/Çıktı Hata Kontrolü

Metin Dosyaları. Metin Dosyaları Dosya Açma ve Kapama Dosya Okuma ve Yazma Rastgele Erişim Standart Girdi/Çıktı Hata Kontrolü Metin Dosyaları Metin Dosyaları Dosya Açma ve Kapama Dosya Okuma ve Yazma Rastgele Erişim Standart Girdi/Çıktı Hata Kontrolü Metin Dosyaları Metin dosyaları, verileri bir kere hazırlayıp, ikincil saklama

Detaylı

DOSYALAR. Temel terimler Hafta. Dr. Fahri Vatansever

DOSYALAR. Temel terimler Hafta. Dr. Fahri Vatansever DOSYALAR 4 5. Hafta Temel terimler Bit: 0 veya 1 değerini alabilen bilgisayardaki en küçük veri parçasıdır. Byte: 8 bit in yan yana gelmesiyle oluşan veri grubudur. Karakter: Yazımda kullanılan harfler,

Detaylı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 23 May. 2016 PHP Dosya İşlemleri Form yolu ile kullanıcıdan alınan bilgilerin veri tabanı yerine

Detaylı

12. Saat : Dosyalar I (Files)

12. Saat : Dosyalar I (Files) 12. Saat : Dosyalar I (Files) Dosyalar (Files) Programın çalışma esnasında her türlü değişken içinde tutulan ve işlenen bilgiler RAM (Read Access Memory) bellekte tutulur ve program sona erdiğinde RAM

Detaylı

BÖLÜM 12: DOSYA İŞLEMLERİ

BÖLÜM 12: DOSYA İŞLEMLERİ BÖLÜM 12: DOSYA İŞLEMLERİ Birçok program uygulamasında, programa girilen veya program tarafından üretilen bilgilerin yardımcı bellekte (disket veya hard disk) depo edilip daha sonra tekrar kullanılması

Detaylı

Dosyalar 1.1 Dosya Nedir?

Dosyalar 1.1 Dosya Nedir? 1 Dosyalar 1.1 Dosya Nedir? Bilgisayar kullanımını gerektiren çoğu işler çok sayıda veri kullanır. Üstelik, aynı konularda bilgi veren verilerin gruplandırılarak bilgisayar izlencesinin her yürütülüşünde

Detaylı

Pascalda oluşturulacak dosyalar değişkenler gibi programın başında tanımlanır.

Pascalda oluşturulacak dosyalar değişkenler gibi programın başında tanımlanır. DOSYALAMALAR Programlama bilgilerin her zaman ekrana yazdırılması veya değişkenlerde tutulması yeterli olmayabilir. Programın çalışması sonucu girilen yada hesaplanan her bilgi manyetik ortama programda

Detaylı

Visual Basic 6.0. Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Dosyalama İşlemleri. Ders Notları

Visual Basic 6.0. Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Dosyalama İşlemleri. Ders Notları 1 Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Dosyalama İşlemleri Visual Basic 6.0 Ders Notları Kaynak: İhsan Karagülle, Zeydin Pala, Visual Basic 6.0, Türkmen Kitabevi, 1999, Beyazıt İstanbul, 2

Detaylı

YAPILAR BİRLİKLER SAYMA SABİTLERİ/KÜMELERİ. 3. Hafta

YAPILAR BİRLİKLER SAYMA SABİTLERİ/KÜMELERİ. 3. Hafta YAPILAR BİRLİKLER SAYMA SABİTLERİ/KÜMELERİ 3. Hafta YAPILAR Farklı veri tipindeki bilgilerin bir araya gelerek oluşturdukları topluluklara yapı (structure) denir. Yani yapılar, birbiriyle ilişkili değişkenlerin

Detaylı

ENF102 TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ VE C/ C++ PROGRAMLAMA DİLİ. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

ENF102 TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ VE C/ C++ PROGRAMLAMA DİLİ. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ENF102 TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ VE C/ C++ PROGRAMLAMA DİLİ Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş Data Hiyerarşisi Files (Dosyalar) ve Streams (Kaynaklar)

Detaylı

Temel Bilgisayar Programlama Final Sınavı Çalışma Notları

Temel Bilgisayar Programlama Final Sınavı Çalışma Notları Diziler Temel Bilgisayar Programlama Final Sınavı Çalışma Notları (Dr. Övünç ÖZTÜRK, Dr. Tahir Emre KALAYCI) (İnşaat Mühendisliği ve Gıda Mühendisliği Grupları İçin) Diziler aynı türden bilgileri saklamak

Detaylı

Sınav tarihi : Süre : 60 dak.

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü Final Sınavı Test Soruları Adı soyadı : Öğrenci no : Sınav tarihi : 31.05.2016 Süre : 60 dak. 1. Ekranda ne görüntülenir? int i =

Detaylı

İSMET AKTAR ANADOLU TEKNİK LİSESİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI WEB PROGRAMCILIĞI DALI

İSMET AKTAR ANADOLU TEKNİK LİSESİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI WEB PROGRAMCILIĞI DALI İSMET AKTAR ANADOLU TEKNİK LİSESİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI WEB PROGRAMCILIĞI DALI İnternet Programcılığı PHP Dosya Dizin İşlemleri 2011 İnternet Programcılığı - PHP Dosya Dizin İşlemleri 1 Giriş PHP'de

Detaylı

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. a) strstr b) strchr c) strcat d) strcpy e) strlen. a) b) d) e) 0

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. a) strstr b) strchr c) strcat d) strcpy e) strlen. a) b) d) e) 0 Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü Bitirme Sınavı Test Soruları Adı soyadı : Öğrenci no : Sınav tarihi : 01.06.2017 Süre : 60 dak. 1. t değişkeni hakkında aşağıdakilerden

Detaylı

AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ LİSANS DÖNEM ÖDEVİ

AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ LİSANS DÖNEM ÖDEVİ AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ LİSANS DÖNEM ÖDEVİ TBIL-303-01 Veri Yapıları ve Algoritmalar İki Yönlü Bağlantılı Liste Uygulaması HAZIRLAYAN

Detaylı

Hafta 12 Karakter Tutan Diziler

Hafta 12 Karakter Tutan Diziler BLM111 Programlama Dilleri I Hafta 12 Karakter Tutan Diziler Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Katar (String) Tanımlama Dizileri ve çok boyutlu dizileri gördük. Katar dediğimiz şey de aslında bir dizidir. Değişken

Detaylı

Eln 1001 Bilgisayar Programlama I

Eln 1001 Bilgisayar Programlama I Eln 1001 Bilgisayar Programlama I GiriŞ / ǹk¹Ş Fonksiyonlar¹ Ne ÖĆreneceĆiz? Temel Giriş/Çıkış Yapısı Giriş Fonksiyonları Karakterler için giriş fonksiyonları Scanf fonksiyonu Formatlı giriş Çıkış Fonksiyonları

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Editör Disk 1)Kaynak kodlar editör aracılığı ile oluşturulur. (.c) Kaynak dosya Önişleyici Disk 2)Önişleyici kodlar içerisindeki ilk işleme işini

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1102 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Dosya İşlemleri ASCII Tablosu ve

Detaylı

işlemler bittikten sonra dosyaların kapatılması uygun olacaktır. Bunun için, fclose(fin);

işlemler bittikten sonra dosyaların kapatılması uygun olacaktır. Bunun için, fclose(fin); case 2 : C = 0.5088-0.0011*(B-135); break; case 3 : C = 0.4978-0.0010*(B-145); break; case 4 : C = 0.4878-0.0009*(B-155); break; default : printf("yanlış seçenek\n");} cout

Detaylı

C/C++ Disk G/Ç İşlemleri. Yrd. Doç. Dr. Fehim KÖYLÜ Erciyes Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

C/C++ Disk G/Ç İşlemleri. Yrd. Doç. Dr. Fehim KÖYLÜ Erciyes Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü C/C++ Disk G/Ç İşlemleri Veriler Bitler, byte, sayılar, karakter (char), karakter grubu (char *, string), struct, class, kayıtlar, tablolar, vt Dosya karakterleri ve dosya sonu işaretini içerir. İşlem

Detaylı

Diziler (Arrays) Çok Boyutlu Diziler

Diziler (Arrays) Çok Boyutlu Diziler Diziler (Arrays) Çok Boyutlu Diziler ÇOK BOYUTLU DİZİLER Birden fazla indis numarası ile elemanlarına ulaşılan dizilere çok boyutlu diziler denir. Bunlardan en sık kullanılanı çift boyutlu dizilerdir.

Detaylı

Chapter 11 Dosya İşleme

Chapter 11 Dosya İşleme 1 Chapter 11 Dosya İşleme 11.1 Giriş 11.2 Veri Hiyerarşisi 11.3 Dosya ve Akışlar(Stream) 11.4 Sıralı erişimli dosya yaratmak 11.5 Sıralı Erişimli dosyadan Veri okumak 11.6 Rasgele Erişimli Dosyalar 11.7

Detaylı

Diziler. Yrd.Doç.Dr.Bülent ÇOBANOĞLU

Diziler. Yrd.Doç.Dr.Bülent ÇOBANOĞLU Diziler Yrd.Doç.Dr.Bülent ÇOBANOĞLU Dizi (Array) Nedir? Bellekte sürekli yer kaplayan artarda sıralanmış aynı türden verilerin oluşturduğu kümeye dizi (array) denir. Dizi, çok fazla miktardaki tek tip

Detaylı

Strings(Karakter Dizisi)

Strings(Karakter Dizisi) Strings(Karakter Dizisi) 0 {\ /\ Suhap SAHIN Onur GÖK 1 Tanımlama ve Kullanım char ad[20]; printf("adinizi girin: "); scanf("%s", ad); printf("\nmerhaba %s\n\n", ad); 2 Tanımlama ve Kullanım char ad[20];

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ. BİLGİSAYAR LABORATUVARI II FİNAL SINAVI SORU ve CEVAPLARI(I. ogr)

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ. BİLGİSAYAR LABORATUVARI II FİNAL SINAVI SORU ve CEVAPLARI(I. ogr) KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BİLGİSAYAR LABORATUVARI II FİNAL SINAVI SORU ve CEVAPLARI(I. ogr) 1. Kendisine gönderilen iki karakter dizisini birleştirip geriye tek bir dizi döndüren ve

Detaylı

Verileri Sıralı ve Random Erişimli Dosyalamak

Verileri Sıralı ve Random Erişimli Dosyalamak Verileri Sıralı ve Random Erişimli Dosyalamak İçerik Seri ve Rastgele erişimli dosyalar Dosya sistemleri üzerinde çalışmak C ve C# dilleri ile dosyalar ve akımlar üzerinde okuma/yazma işlemleri yapmak.

Detaylı

BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1

BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1 DEÜ Bilgisayar Bilimleri Bölümü BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1 Öğr. Gör. Dr. Alper VAHAPLAR 2017 Yaz Okulu Tekrarlı Yapılar Algoritmanın belirli bir kısmının, belirli kere ya da belirli durumlar

Detaylı

Fonksiyonlar. C++ ve NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA 51. /* Fonksiyon: kup Bir tamsayının küpünü hesaplar */ long int kup(int x) {

Fonksiyonlar. C++ ve NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA 51. /* Fonksiyon: kup Bir tamsayının küpünü hesaplar */ long int kup(int x) { Fonksiyonlar Kendi içinde bağımsız olarak çalışabilen ve belli bir işlevi yerine getiren program modülleridir. C programları bu modüllerden (fonksiyonlar) oluşurlar. Fonksiyonların yazılmasındaki temel

Detaylı

Çoktan Seçmeli Değerlendirme Soruları Akış Şemaları İle Algoritma Geliştirme Örnekleri Giriş 39 1.Gündelik Hayattan Algoritma Örnekleri 39 2.Say

Çoktan Seçmeli Değerlendirme Soruları Akış Şemaları İle Algoritma Geliştirme Örnekleri Giriş 39 1.Gündelik Hayattan Algoritma Örnekleri 39 2.Say İÇİNDEKİLER 1. Bilgisayarın Yapısı Ve Programlama Dilleri Giriş 1 Bilgisayar ve Programlamanın Kısa Bir Tarihçesi 2 Donanım ve Yazılım Kavramları 3 Bilgisayarın Donanımsal yapısı 4 Giriş Birimi (Input

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Diziler Dizi Nedir? Dizilerin Bildirimi

Detaylı

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-11 Karakter Diziler. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-11 Karakter Diziler. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-11 Karakter Diziler Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Karakter ve String Karakter Karakter bir sabit tek tırnak

Detaylı

Adı Soyadı Öğrenci No. Toplam (100p) 2 (10p) +10p. 5 (25p) +10p. 3 (20p) 4 (25p) 1 (20p)

Adı Soyadı Öğrenci No. Toplam (100p) 2 (10p) +10p. 5 (25p) +10p. 3 (20p) 4 (25p) 1 (20p) Adı Soyadı Öğrenci No 1 (20p) 2 (10p) +10p 3 (20p) 4 (25p) 5 (25p) +10p Toplam (100p) Açıklamalar: Öğrenciler yanlarında hatırlatma amacıyla sadece bir yüzüne C fonksiyonlarının açıkladıkları, kullanımlarını

Detaylı

Veri Yapıları. Amaçlar: Temel Veri Yapılarını Tanımlamalı Veri Yapılarını Veri Modeli ve Türlerini Öğreneceksiniz. İçindekiler:

Veri Yapıları. Amaçlar: Temel Veri Yapılarını Tanımlamalı Veri Yapılarını Veri Modeli ve Türlerini Öğreneceksiniz. İçindekiler: Veri Yapıları Amaçlar: Temel Veri Yapılarını Tanımlamalı Veri Yapılarını Veri Modeli ve Türlerini Öğreneceksiniz İçindekiler: Giriş Temel Veri Yapıları Tanımlamalı Veri Yapıları Veri Modeli ve Türleri

Detaylı

Fiziksel Veritabanı Modelleme

Fiziksel Veritabanı Modelleme Fiziksel Veritabanı Modelleme Fiziksel Veritabanı VTYS, verileri yan bellekte tutar. Bu yüzden VTYS lerde sıklıkla READ (yan bellekten okuma) ve WRITE (yan belleğe yazma) işlemi meydana gelir. READ ve

Detaylı

C Konsol Giriş Çıkış Fonksiyonları

C Konsol Giriş Çıkış Fonksiyonları C Konsol Giriş Çıkış Fonksiyonları Öğr. Gör. M. Ozan AKI Rev 1.0 Stringlerde Özel Karakterler \n : Bir sonraki satırın ilk sütununa git \b : Backspace (önceki karakteri sil) \a : Bip sesi \\ : Ters bölü

Detaylı

#include<stdio.h> #include<string.h> #include<stdlib.h> typedef struct { int ID; char isim[15]; char soyisim[15];

#include<stdio.h> #include<string.h> #include<stdlib.h> typedef struct { int ID; char isim[15]; char soyisim[15]; #include #include #include typedef struct int ID; char isim[15]; char soyisim[15]; Ad; typedef struct int ID; char teltip[3]; char tel[12]; Tel; typedef struct int ID; char

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2 Program editörde oluşturulur ve diske kaydedilir Tipik Bir C Programı Geliştirme Ortamının Temelleri 1. Edit 2. Preprocess 3. Compile 4. Link 5. Load 6. Execute Önişlemci programı

Detaylı

Telefon Rehberi Uygulaması

Telefon Rehberi Uygulaması Sayfa1 Telefon Rehberi Uygulaması Uygulama, temel düzeyde, telefon rehberi üzerinedir. Kullanıcı, telefon rehberine eklediği her bir kayıt içi ad, soyad, ev telefonu ve üç adet cep telefonu bilgisi girebilmektedir.

Detaylı

Sıralı bir dosyayı açmak için FileOpen komutundan faydalanılır. Bu komutun genel kullanılış biçimi aşağıdaki gibidir:

Sıralı bir dosyayı açmak için FileOpen komutundan faydalanılır. Bu komutun genel kullanılış biçimi aşağıdaki gibidir: DOSYALAR Visual Basic de Sıralı ve Rasgele olmak üzere iki tür dosya vardır. Dosyalar en basit ifadesi ile verileri disk üzerinden (hard disk, disket vs.) işlemek amacıyla kullanılırlar ve bu yönü ile

Detaylı

Temel Giriş/Çıkış Fonksiyonları

Temel Giriş/Çıkış Fonksiyonları Temel Giriş/Çıkış Fonksiyonları Temel giriş/çıkış fonksiyonları, bütün programla dillerinde mevcuttur. Bu tür fonksiyonlar, kullanıcıya ekrana veya yazıcıya bilgi yazdırmasına, ve bilgisayara klavyeden

Detaylı

Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler

Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler Bir algoritma, herhangi bir programlama dili (C, C++, Pascal, Visual Basic, Java gibi) ile kodlandığında program haline gelir. Algoritmada yer alan

Detaylı

NB Ekran Seri Port Üzerinden Veri Okuma/Yazma. Genel Bilgi Protokol Oluşturma Veri Okuma Veri Yazma

NB Ekran Seri Port Üzerinden Veri Okuma/Yazma. Genel Bilgi Protokol Oluşturma Veri Okuma Veri Yazma NB Ekran Seri Port Üzerinden Veri Okuma/Yazma Genel Bilgi Protokol Oluşturma Veri Okuma Veri Yazma Genel Bilgi NB Ekranlar üzerinde 2 adet seri port bulunmaktadır. Bu portları kullanarak noprotocol modunda

Detaylı

Fonksiyonlar (Altprogram)

Fonksiyonlar (Altprogram) Fonksiyonlar (Altprogram) C Programlama Dili fonksiyon olarak adlandırılan alt programların birleştirilmesi kavramına dayanır. Bir C programı bir ya da daha çok fonksiyonun bir araya gelmesi ile oluşur.

Detaylı

Programlama Dilleri 1. Ders 4: Diziler

Programlama Dilleri 1. Ders 4: Diziler Programlama Dilleri 1 Ders 4: Diziler Genel Bakış Tanım Dizilerin tanımlanması Dizilere ilk değer verilmesi Yerel ve Global diziler Dizilerin birbirine atanması Diziler ile ilgili örnekler Çalışma soruları

Detaylı

BÖLÜM 11: YAPISAL VERİ TİPLERİ

BÖLÜM 11: YAPISAL VERİ TİPLERİ BÖLÜM 11: YAPISAL VERİ TİPLERİ I. STRUCTURE-YAPI (struct) TİPİ DEĞİŞKENLER Birbiriyle bağlantılı ve bir küme teşkil eden değerler bir tek değişkenin çatısı altında bu değişkenin alt alanları olarak tanımlanabilirler.

Detaylı

printf("\nbilgilerini goruntulemek istediginiz ogrencinin numarasini girin: "); scanf("%d",&no);

printf(\nbilgilerini goruntulemek istediginiz ogrencinin numarasini girin: ); scanf(%d,&no); ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// /////////////////////////// ALGORITMA VE PROGRAMLAMA DERSİ-2 // ODEV-2 ////////////////////////

Detaylı

C PROGRAMLAMA D İ L İ

C PROGRAMLAMA D İ L İ C PROGRAMLAMA DİLİ C Programlama Dilinin Temelleri C Programlama Dili'ni popüler kılan önemli nedenler aşağıda listelenmiştir: C, güçlü ve esnek bir dildir. C ile işletim sistemi veya derleyici yazabilir,

Detaylı

Karakter katarları ile ilgili fonksiyonlar içerir Yerel kayan noktalı sayılar tanımlanır

Karakter katarları ile ilgili fonksiyonlar içerir Yerel kayan noktalı sayılar tanımlanır stringh floath Karakter katarları ile ilgili fonksiyonlar içerir Yerel kayan noktalı sayılar tanımlanır 32 Sorgulama İfadesi - if Deyimi (5 Hafta) Bu deyim sorgulamanın tek basamakta yapılacağı yerlerde

Detaylı

C PROGRAMLAMA D İ L İ

C PROGRAMLAMA D İ L İ C PROGRAMLAMA DİLİ Diziler Dizi bir kümedir. Aynı tipteki verilere tek bir isimle erişmek için kullanılır. Bir dizi bildirildikten sonra, dizinin bütün elemanları bellekte peşpeşe saklanır. Bu yüzden dizilere

Detaylı

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II 2.HAFTA SWİTCH (CASE), SAYAÇLAR, DÖNGÜLER,

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II 2.HAFTA SWİTCH (CASE), SAYAÇLAR, DÖNGÜLER, BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II 2.HAFTA SWİTCH (CASE), SAYAÇLAR, DÖNGÜLER, C++ İÇİN UFAK HATIRLATMALAR Değişken adları bir harf ile başlamalıdır. (a-z, A-Z). Değişken adı numara içerebilir.

Detaylı

void main() { int a[] = {1, 2, 3, 4, 5, 6}; int *p=&a[2]; int **pp=&p; printf("%d", **pp+2); }

void main() { int a[] = {1, 2, 3, 4, 5, 6}; int *p=&a[2]; int **pp=&p; printf(%d, **pp+2); } Adı Soyadı Öğrenci No 1 (25p) 2 (25p) +10p 3 (25p) 4 (25p) Toplam (100p) Açıklamalar: Öğrenciler yanlarında hatırlatma amacıyla sadece bir yüzüne C fonksiyonlarını açıkladıkları, kullanımlarını örnekledikleri

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ FONKSİYONLAR

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ FONKSİYONLAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ FONKSİYONLAR Fonksiyonlar C programlama dili fonksiyon olarak adlandırılan alt programların birleştirilmesi kavramına dayanır. Bir C programı bir ya da daha çok fonksiyonun bir araya

Detaylı

Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Birol SOYSAL. Sunumları Hazırlayan: Doç. Dr. Bülent ÇAKMAK

Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Birol SOYSAL. Sunumları Hazırlayan: Doç. Dr. Bülent ÇAKMAK MATLAB de Bilgisayar Programlama Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Birol SOYSAL Sunumları Hazırlayan: Doç. Dr. Bülent ÇAKMAK ALT PROGRAMLAR:M-Fonksiyon Yapısı function cikis_ifadesi1, 2,, n =fonksiyon_adi

Detaylı

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-8 Değişken Tipleri ve Temel Giriş/Çıkış İşlemleri

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-8 Değişken Tipleri ve Temel Giriş/Çıkış İşlemleri BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-8 Değişken Tipleri ve Temel Giriş/Çıkış İşlemleri Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Temel Veri Tipleri C dilinde

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN BAĞLI LİSTELER Bağlı listeler konusuna çalışmanın bazı faydaları var. Bağlı listeler gerçek programlarda kullanılabilecek bir veri yapısıdır. Bağlı listelerin güçlü ve zayıf yönlerini

Detaylı

STRİNG DİZİLER(KATARLAR)

STRİNG DİZİLER(KATARLAR) STRİNG DİZİLER(KATARLAR) Giriş Katar bir char tipinde bildirilen karakter dizisidir. Katarlar (strings), içeriği harfler, rakamlar, veya bazı semboller olan text bilgilerini tutmak(saklamak) için kullanılır.

Detaylı

YAPILAR (STRUCTURES)

YAPILAR (STRUCTURES) YAPILAR (STRUCTURES) Yapılar, dizilere benzeyen ancak farklı tipten verileri bir arada tutan bütün olarak tanımlanabilir. Yapıların kullanılmasının esas sebebi de budur. Yapı tipi aslında yeni bir tip

Detaylı

BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Şırnak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Güz Dönemi Arş.Gör. Eren DEMİR ve Arş.Gör. Veysel KIŞ (

BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Şırnak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Güz Dönemi Arş.Gör. Eren DEMİR ve Arş.Gör. Veysel KIŞ ( BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Şırnak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 2018-19 Güz Dönemi Arş.Gör. Eren DEMİR ve Arş.Gör. Veysel KIŞ (e-mail: edemir@sirnak.edu.tr ) 04.10.2018 1 MATLAB da Workspace ve Workspace

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Araş. Gör. Ahmet ARDAHANLI. Kafkas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Araş. Gör. Ahmet ARDAHANLI. Kafkas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Araş. Gör. Ahmet ARDAHANLI Kafkas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bu hafta? Dosya Yönetimi Veri Giriş-Çıkış İşlemleri fopen fclose fprintf fscanf Dosya Yönetimi Şu ana kadar bir

Detaylı

Diziler. Dizi Tanımı Dizi Elemanlarına Değer Atama Diziler ve Göstergeler 2-Boyutlu Diziler

Diziler. Dizi Tanımı Dizi Elemanlarına Değer Atama Diziler ve Göstergeler 2-Boyutlu Diziler Diziler Dizi Tanımı Dizi Elemanlarına Değer Atama Diziler ve Göstergeler 2-Boyutlu Diziler Dizi Tanımı Değişkenler aynı anda tek bir değer tutabilen temel değişkenler ve birden fazla değer saklayabilen

Detaylı

DİZİLER-KATARLAR ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II

DİZİLER-KATARLAR ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II DİZİLER-KATARLAR ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II DİZİLER Dizi, aynı tipteki verilere tek bir isimle erişmek için kullanılan bir kümedir. Bir dizi bildirildikten sonra, dizinin bütün elemanları bellekte peşpeşe

Detaylı

1. 100 elemanlı bir dizide bir sinyalin 1 er saniye aralıklarla ölçülen gerilim değerleri tutulmaktadır. Bu sinyalin tepeden tepeye genliğini,

1. 100 elemanlı bir dizide bir sinyalin 1 er saniye aralıklarla ölçülen gerilim değerleri tutulmaktadır. Bu sinyalin tepeden tepeye genliğini, 1. 100 elemanlı bir dizide bir sinyalin 1 er saniye aralıklarla ölçülen gerilim değerleri tutulmaktadır. Bu sinyalin tepeden tepeye genliğini, pozitif tepe genliğini, negatif tepe genliğini ve ortalamasını

Detaylı

ELN1001 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I

ELN1001 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I ELN1001 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DİNAMİK BELLEK YÖNETİMİ TEMEL G/Ç FONKSİYONLARI Dinamik Bellek Tahsisi Tanımlanmış olan dizilere eleman sayısı ve elemanlarının tiplerine göre, sistem belleğinde bir yer

Detaylı

8. İŞARETCİLER (POINTERS)

8. İŞARETCİLER (POINTERS) 8. İŞARETCİLER (POINTERS) Verilerin bilgisayar hafızasında tutulduğu fiziki alan adres olarak tanımlanabilir. Adres, hem donanımla hem de yazılımla ilişkilidir. Donanımsal açıdan adres bellekte yer gösteren

Detaylı

BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Yrd.Doç.Dr. Emel ARSLAN earslan@istanbul.edu.tr C Program Akış Kontrol Yapıları Kontrol Komutları Normal şartlarda C dilinde bir programın çalışması, komutların

Detaylı

Fen ve Mühendislik Uygulamalarında MATLAB

Fen ve Mühendislik Uygulamalarında MATLAB Fen ve Mühendislik Uygulamalarında MATLAB Dosya Yönetimi Fonksiyon Yapısı Doç. Dr. İrfan KAYMAZ MATLAB Ders Notları DOSYA YÖNETİMİ Şu ana kadar bir programda hesaplanan veya elde edilen veriler RAM de

Detaylı

KONU 7: DOSYA İŞLEME ( File Processing )

KONU 7: DOSYA İŞLEME ( File Processing ) DERS: PROGRAMLAMA DİLLERİ 1 DÖNEM: 2002-2003 Güz yarı yılı KONU 7: DOSYA İŞLEME ( File Processing ) HEDEFLER: 1- Dosyaları yaratabilme, okuyabilme, yazabilme ve güncelleyebilme 2- Sıralı erişim dosyalarını

Detaylı

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Bilgisayar Programlama Ders 6 Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Fonksiyon Prototipleri Fonksiyon Prototipleri Derleyici, fonksiyonların ilk hallerini (prototiplerini)

Detaylı

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. a) ABCDE b) BCDE c) ABCD d) kod hatalı e) BCD

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. a) ABCDE b) BCDE c) ABCD d) kod hatalı e) BCD Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü Yıliçi Sınavı Test Soruları Adı soyadı : Öğrenci no : Sınav tarihi : 13.04.2015 Süre : 60 dak. 1. Hangisi gerçek sayı değişmezi değildir?

Detaylı

Endüstri Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Programlama Ders Notları

Endüstri Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Programlama Ders Notları 8- Turbo Pascal Programlama İle Dosya İşlemleri Dosya işlemleri bilgisayar programlamada verilerin tekrar kullanılması açısından çok önemlidir. Yazılan bilgisayar programlarında elde edilen sonuçlar eğer

Detaylı

Big Endian & Little Endian K.Atilla Toker İzmir Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı 11-2009 Ver:01

Big Endian & Little Endian K.Atilla Toker İzmir Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı 11-2009 Ver:01 Bilgisayar i Mimarisii i Big Endian & Little Endian K.Atilla Toker İzmir Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı 11-2009 Ver:01 İZMIR ÜNIVERSITESI İZMIR ÜNIVERSITESI MYO BILGISAYAR PROGRAMLAMA

Detaylı

Örnek: İki fonksiyondan oluşan bir program. Fonksiyon Tanımı

Örnek: İki fonksiyondan oluşan bir program. Fonksiyon Tanımı Fonksiyonlar Fonksiyon Tanımı Değer Döndürmeyen Fonksiyonlar Değer Döndüren Fonksiyonlar Çok Parametreli Fonksiyonlar Değişken Kapsamları Çok Fonksiyonlu Programlar Fonksiyon Tanımı Karmaşıkveuzunprogramları,

Detaylı

Bölüm 2 - C ile Programlamaya Giriş

Bölüm 2 - C ile Programlamaya Giriş 1 Bölüm 2 - C ile Programlamaya Giriş Başlıklar 2.1 Giriş 2.2 Basit C Programları: Bir Metni Yazdırmak 2.3 Basit C Programları: İki Tam Sayıyı Toplamak 2.4 Hafıza Konuları 2.5 C de Aritmetik 2.6 Karar

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN BAĞLI LİSTELER Bağlı listeler konusuna çalışmanın bazı faydaları var. Bağlı listeler gerçek programlarda kullanılabilecek bir veri yapısıdır. Bağlı listelerin güçlü ve zayıf yönlerini

Detaylı

STRING (SÖZEL) İŞLEMLER. Yrd. Doç.Dr. Bülent Çobanoğlu

STRING (SÖZEL) İŞLEMLER. Yrd. Doç.Dr. Bülent Çobanoğlu STRING (SÖZEL) İŞLEMLER Yrd. Doç.Dr. Bülent Çobanoğlu String ve Karakter Tanımlama Tek bir karakter tanımlamak: char a; Bir karakter dizisi tanımlamak: char a[10]; Pointer kullanarak char *a= ali ; Pointer

Detaylı

ALFASAYISAL BİLGİLER KARAKTER DİZİLERİ (STRING)

ALFASAYISAL BİLGİLER KARAKTER DİZİLERİ (STRING) ALFASAYISAL BİLGİLER KARAKTER DİZİLERİ (STRING) 1. HAFTA KARAKTER Karakterler, programlarda kullanılan temel simgelerdir. Her karakterin ASCII kod tablosunda bir tamsayı değer karşılığı vardır ve C programlama

Detaylı

BİLG214. 20.10.2009 Dr. Mustafa T. Babagil 1

BİLG214. 20.10.2009 Dr. Mustafa T. Babagil 1 BİLG214 20.10.2009 Dr. Mustafa T. Babagil 1 Yapısal bilgi türlerinin tanımlanması. (C++ daki struct yapısı. ) Daha önce öğrenmiş olduğumuz bilgi tipleri char, int ve float v.b. değişkenler ile dizi (array)

Detaylı

C Programlama Dilininin Basit Yapıları

C Programlama Dilininin Basit Yapıları Bölüm 2 C Programlama Dilininin Basit Yapıları İçindekiler 2.1 Sabitler ve Değişkenler......................... 13 2.2 Açıklamalar (Expresions)........................ 14 2.3 İfadeler (Statements) ve İfade

Detaylı

2) /* Kullanıcıdan alınan iki sayının obebini alt fonksiyon yardımı ile hesaplayan C programı*/

2) /* Kullanıcıdan alınan iki sayının obebini alt fonksiyon yardımı ile hesaplayan C programı*/ GENEL TEKRAR 1) /*Kullanıcının belirlediği sayı kadar dikdörtgenin kenar bilgilerini kullanıcıdan alan, dikdörtgenlerin alan ve çevresini alt fonksiyon yardımı ile hesaplayan ve sonuçları ekrana yazan

Detaylı

Giriş. ENF102 Jeoloji

Giriş. ENF102 Jeoloji DİZİLER Arrays Giriş Aynı isim altında, aynı türde birden fazla değer tutmak için kullanılan veri yapılarıdır (Data Structure). Dizi bir kümedir; aynı türde verilere tek bir isimle erişmek için kullanılır.

Detaylı

BMÜ-111 Algoritma ve Programlama. Bölüm 5. Tek Boyutlu Diziler

BMÜ-111 Algoritma ve Programlama. Bölüm 5. Tek Boyutlu Diziler BMÜ-111 Algoritma ve Programlama Bölüm 5 Tek Boyutlu Diziler Yrd. Doç. Dr. İlhan AYDIN 1 Problem 100 adet sayı okumak istediğimizi düşünelim. Bu sayıların ortalaması hesaplanacak ve sayıların kaç tanesinin

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1102 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Bellek ve Adresleme Dinamik Bellek

Detaylı