ÜLKEMİZDE ADALET NASIL İŞLİYOR?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÜLKEMİZDE ADALET NASIL İŞLİYOR?"

Transkript

1

2 ÜLKEMİZDE ADALET NASIL İŞLİYOR? - Yasal Yayın, - Yasal Dernek, - Açık Hava Toplantısı, - İnfaz Protestosu, - Amerikan Emperyalizmine karşı mücadele - KANUNSUZ BİR SUÇA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME; Yeni Tipte Örgüt Üyeliği 2005 yılında ülkemiz önemli bir ceza hukuku kanunlaştırma hareketine sahne oldu. Alanın temel yasaları olan Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemeleri Usul Kanunu, Ceza İnfaz Kanunu ile birlikte yüzlerce kanun, tüzük ve yönetmelik elden geçirildi ve yeniden düzenlenerek yürürlüğe sokuldu. İddia; modern, özgürlükçü ve Avrupa uyum programına uygun düzenlemeler yapıldığı yönündeydi. Başta biz avukatlar olmak üzere birçok hukukçu ve akademisyenin de içinde bulunduğu uzmanlar; kanunlaştırma hareketinin bir reform değeri taşımadığına, önemli hatalar barındırdığına ve tehlikeli uygulama sonuçlarına yol açabileceğine dikkat çekti dönemi, yargısal organların temel hak ve özgürlükleri yerleşik yüksek mahkeme kararları çerçevesinde ve -aslında çok da yüksek kabul edilemeyecek- eski standartlar üzerinden okumaya devam ettiklerini düşündürecek bir hareketsizlik içerisinde geçti. Bugün, yeni bir yargısal anlayışın eşiğinde olduğumuz anlaşılmaktadır. Adli kolluk, savcılar, tutuklama incelemesi yargıçları, dava yargıçları ve mahkemelerin adeta merkezi bir karar almışçasına anayasal güvence altındaki temel hak ve özgürlükleri daraltıcı ve yerleşik uygulamadan ayrılan yargısal pratikler sergilemeye başladığı görülmektedir. Ankara da, pilot bir uygulama yapıldığı izlenimi uyandıran seri soruşturmalarla; basın açıklamaları, olaysız açık hava toplantıları, anmalar, kapalı salon etkinlikleri, protesto gösterileri, sendika ve meslek odası çalışmaları, öğrenci toplantıları soruşturma ve kovuşturma konusu edilmekte, tutuklamalar yapılmakta, bu etkinlikler bağlam ve gündemlerinden çıkarılarak TERÖR SUÇU kapsamında değerlendirilmeye çalışılmaktadır. Şüpheli-sanık profili buna uygun olarak hızla değiştirilmektedir. Bugüne kadar siyasal suçların gediklisi kabul edilen üniversite öğrencilerinin yanı sıra, memurlar, sendika çalışanları, öğretmenler, mimarlar, meslek odası yöneticileri, avukatlar soruşturulmaya, tutuklu veya tutuksuz yargılanmaya başlamıştır. Panelimizde ayrıntılı olarak değerlendireceğimiz ve tamamı adli dönemlerine ilişkin birçok yargısal örnekten bazı dikkat çekici notlar ekte sunulmuştur.

3 Elbette bugün yaşananlar; Şemdinli davasından bu yana süre giden yargı-siyasal iktidarordu ilişkisinden, anayasa yargısının ve yüksek mahkemenin içerisinde bulunduğu tıkanıklıktan, kapatma davalarından, dinleme skandallarından bağımsız değildir. Kısaca yönetememe ve adalet sağlayamama krizlerinin bir dışavurumudur. Ancak belki de bütün bu popüler siyasal/yargısal sorunlar içerisinde siyasal, sendikal, mesleki ve toplumsal muhalefeti asıl ilgilendiren temel hak ve özgürlüklerde meydana getirilmeye çalışılan büyük daralmadır. Bunun açıkça bir anayasa değişikliğine, yasama faaliyetine, tüzüğe, genelgeye dayandırılmak yerine adeta yargının durumdan vazife çıkarmasına dayandırılması endişemizi artırmaktadır. Ankara da neler olmaktadır? Her ne ise; şu anda göründüğü istikamette tamamlanması, ülke geneline yayılarak yüksek yargıya onaylatılması ve yerleşik hale getirilmesi halinde nasıl bir ülkede yaşıyor olacağız? 2007 yılı Kasım ayında, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mithat SANCAR denetiminde gerçekleştirilen Türkiye Sosyal ve Ekonomik Etütler Vakfı (TESEV) araştırması kapsamında bir rapor yayınlandı. Hâkim ve savcıların, yargı faaliyetine ve çeşitli toplumsal-siyasal meselelere ilişkin yaklaşımları hakkında bilgi edinme ve fikir verme, yani yargıya egemen olan algı ve zihniyet yapıları hakkında bir yoklama yapma amacını taşıyan bu ilk çalışma, belli bir yöntem çerçevesinde hâkim ve savcılarla yapılan derinlemesine mülakat üzerine inşa edilmiştir. Bu çalışmada, Türkiye nin çeşitli kentlerinden 51 hâkim ve savcı ile derinlemesine mülakatlar gerçekleştirildi... Temel araştırma konularından birisi olarak görüşülenlere; eğer karşı karşıya geldiğini düşünürseniz Devletin çıkarlarını mı, Adaletin gereklerini mi gözetirsiniz? sorusu yöneltildi. Verilen cevaplarda, bilhassa DGM den dönüştürülen özel yetkili mahkemelerde görev yapan hâkim ve savcılar yönünden çok büyük bir ekseriyetle Devletin bekasını tehlikede gören hâkim/savcının adaletten ayrılabileceği yönünde bir kanaat bulunduğu raporlanmıştır. Aynı döneme işaret eden bu tespit ve soruların cevabı birlikte düşünülmek zorundadır. 29 Haziran 2008 günü yapacağımız panelde soruşturma ve kovuşturmalarla bizzat ilgilenen avukatların görüşleri, örnek dava dosyaları ve adli/idari uygulamalar çerçevesinde bu konudaki görüşlerimizi sizlerle paylaşacağız. Ve bu hukuksuzluklara ve adaletsizliklere karşı çıkmak ve duyarlılığımızı ifade etmek için 9 Temmuz 2008 günü Ankara da Adalet Bakanlığı ile görüşmeye giden ÇHD li avukatlarla birlikte orada olacağız... Saygılarımızla. Halkın Hukuk Bürosu

4 2007 / 2008 ANKARA SÜRECİNİN TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİN ORTADAN KALDIRILMASI SONUCUNU YARATAN YENİ ÖRGÜT TANIMINDAN ÖRNEKLER I. KEPENK KAPATMA (YURT DIŞINA ASKER GÖNDERMEYE KARŞI OLMAK) İsrail in Filistin ve Lübnan a karşı yürüttüğü saldırılar uluslar arası kamuoyunda demokratik tepkilere neden olmuş ve ABD/İsrail ittifakının (BM Barış Gücü adı altında) bölge ülkelerinin bu çatışmada kendi yanlarında asker sevkini öngören çalışmaları TBMM de bir tezkereye konu edilmiştir. Ülke genelinde birçok protesto eyleminden birisi de Ankara ili Mamak İlçesi Şahintepe ve Şirintepe mahallelerinde gerçekleştirilen sembolik kepenk kapatma protestosudur. Protesto eylemine ilişkin ortada bulunan tek afiş (belge, dokuman, yazı) A/4 Protesto bildirisi (30x20 dosya kağıdına siyah beyaz fotokopi) (dosya kağıdına) siyah beyaz bir protesto metnini içermektedir ve esnaflar tarafından dükkanlarının vitrinine asılmıştır. Hiçbir örgüt adı, amblemi, imzası, sloganı bulunmayan bu protesto girişimi polis ve savcılık tarafından şu şekilde değerlendirilmektedir;

5 Başka bir deyişle savcılık şunu söylemektedir; Önce örgüt zorla kapattırdığı için protesto eyleminde örgüt üyesi olduğunu zannettiklerime örgüt üyeliğinden ve çalışma özgürlüğünü engellemekten ceza istiyorum, sonra çeşitli aşamalardaki ifadelerinde esnaflar kendi istekleriyle kapattıklarını söyledikleri için onlara örgüt propagandasından ceza istiyorum İŞTE YENİ DÖNEMİN HUKUKSAL AKIL YÜRÜTME BİÇİMİ BUDUR.. İstenilen ceza akıllara durgunluk vericidir. Yukarıda örneğini gösterdiğimiz imzasız tek bir protesto bildirisi için TCK 314/2, 117/1, 119/1 (13 Kere) 3713 sayılı TMK 7/2, 5, maddeleri kapsamında kişi başına yaklaşık 60 YIL HAPİS CEZASI talep edilmektedir.

6 II. KENTSEL DÖNÜŞÜME KARŞI OLMAK (BARINMA HAKKINI SAVUNMAK) Bir başka halk tepkisi Kentsel Dönüşüm e ilişkindir. 1 Ankara da yüzbinlerce insanın barınma imkan ve ihtiyaçlarını doğrudan etkileyecek bu merkezi siyasal programa karşı hak sahipleri tarafından organize edilen ve mimar ve mühendis odaları tarafından desteklenen birçok çalışma bulunmaktadır. Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şubesi nin de içinde bulunduğu Yıkım Karşıtı Mahalle Komisyonları çalışması kapsamında (onbin) broşür ve onbinlerce el ilanı dağıtılmış, birçok mahalle ve kahve toplantısı, basın açıklaması düzenlenmiştir. Polis ve savcılığın her aydının görevi olan bilgi ve endişelerini halkla paylaşma pratiğine karşı tutumu kabul edilemez niteliktedir. Kuruluş amaçlarından birisini tamamen yasal sınırlarda gerçekleştirmek amacıyla Temel Haklar ve Özgürlükler Dernekleri Federasyonu tarafından hazırlanan Yıkımlar Durdurulsun isimli broşür savcılık tarafından bu şekilde nitelendirilmektedir; 1 Kentsel Dönüşüm; yerleşim bulunan büyük kent alanlarının çeşitli yollarla tasfiye edilip yeni kent rantı yaratılması amacıyla yürütülen bir merkezi/yerel yönetim politikasıdır. Yüzbinlerce insanın evlerinden edilmesi ve kentlerin yeniden yapılandırılması sonucu doğuracaktır.

7 Kitapçık hakkında açılmış tek bir soruşturma yahut kovuşturma bulunmamaktadır. İçeriğinde herhangi bir suç unsuru da tespit edilememiştir. Buna rağmen insanların evlerinden zaptedilmekte ve iddianame ve eklerine yasadışı silahlı örgüt üyeliği kanıtı olarak eklenmektedir. Çağrı, doğrudur, onlarca kurum, kuruluş ve halk komitesi tarafından yapılmaktadır. Ancak; bunun, gecekonduda yaşayan halkın sempatisini kazanmak çeşitli propagandaları kapsamında değerlendirilebilmesi hele ki yasadışı bir silahlı faaliyetle ilişkilendirilmesi hukuk ve akıl dışıdır.

8 III. YASAL DERNEK VE FEDERASYONLARA ÜYE OLMAK Kaldı ki broşürün sahibi olan Federasyon; tarihinden bu yana kesintisiz faaliyet göstermekte ve Dernekler Kanunu kapsamında tüm faaliyetleri ilgili valilik bürolarının denetimi altında yürümektedir.

9 IV. YASAL SÜRELİ YAYINLARI ÇIKARMAK, OKUMAK, BULUNDURMAK Emniyet tarafından yapılan arama ve zaptetme işlemlerinde sıkça adı geçen üç süreli yayın da içerisinde bulunduğumuz dönemin bir başka önemli eğilimine dikkat çekmektedir. Süreli yayınlar için öngörülmüş ISSN numarasını ve bandrolünü almış, basın savcılıkları tarafından ibraz üzerine denetim gören, sahipleri, sorumlu yazı işleri müdürleri, idare merkezleri açıkça künyelerinde yazılı bu süreli yayınlar ülke çapında dağıtılmaktadır. Birden fazla idari ve adli makamın düzenli denetiminde bulunan ülke çapında süreli yayın rejiminin hiçbir tatmin edici gerekçe ileri sürülmeksizin yasadışı silahlı faaliyet ile ilişkilendirilmesi kabul edilemez. Mevkute Beyannameleri, ister siyasal ister sanatsal nitelikte olsun süreli yayının sahip ve sorumlularına en açık ve kapsamlı ulaşma imkânını öngörürler. Haklarında herhangi bir sayı için toplatma kararı dahi verilmiş olsa; bu yayınları satın alan ve elinde bulunduranlar AİHS ve Anayasanın güvencesi altındadırlar. Ellerindeki nüsha herhangi bir suçta kullanılmamak kaydıyla zapt ve müsadere edilemez. Esasen yasal dernek ve süreli yayın faaliyetlerinin emniyet ve savcılıklar tarafından HÖC (Haklar ve Özgürlükler Cephesi) üst başlığı altında bir platform kapsamında değerlendirilmekte ve bu platform TERÖR ÖRGÜTÜ olarak gösterilmektedir.

10 Bugüne kadar ülkemiz sınırları içerisinde gerçekleşmiş hiçbir silahlı örgütsel faaliyeti üstlenmemiş yahut doğrudan bununla suçlanmamış bir açık platformun silahlı terör örgütü olarak önkabulu hukuksal değildir. Mahkeme, HÖC ün ne olduğunu sormamakta; amaç ve stratejisini sormaktadır. Hukuksal olarak bu mümkün müdür? Haklar ve Özgürlükler Cephesi, süreli bir yayın olan Haklar ve Özgürlükler Cephesi Bülteni okurlarının oluşturduğu bir platformdur. Bu bülten Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu tarafından tüm yasal gereklilikleri yönünden denetlenmektedir. Başka bir deyişle mahkeme yayın hayatına devam eden bir süreli yayının okurlarından oluşan soyut insan topluluğunu yasadışı silahlı örgüt olarak kabul etmektedir. Bir süreli yayının, yasadışı silahlı örgütlerin amaç ve stratejileri ile organik bağı olduğunu iddia etmek yahut bir süreli yayında yer alan yazı ve resimlerle suç işlendiğini iddia etmek başka bir şeydir, soyut ve belirsiz bir okur/izler kitlesini yasadışı silahlı örgüt ilan etmek başka bir şeydir. İkincisinin hiçbir hukuk devletinde olmaması gerektiği gibi; halen yürürlükteki mevzuatımızda da yeri bulunmamaktadır.

11 Aksi takdirde Lübnan a Asker Gönderme Tezkeresine Karşı çıkma ; Kentsel Dönüşüme Karşı çıkma gibi muhalefet pratiklerinde olduğu gibi Aşure Günü düzenleme gibi sosyal/kültürel etkinliklere de yasadışı silahlı örgüt eylemi vasıflandırması yapılarak dava dosyalarına kanıt olarak konmasına izin vermiş olursunuz. Haklar ve Özgürlükler Cephesi nin örneğin 6. Filo nun ülkemizi döneminde yürütülmüş protesto etkinliklerini sahiplendiği belirtilmektedir;

12 V. AMERİKAN EMPERYALİZMİNE KARŞI OLMAK VE MÜCADELE ETMEK Yine, bu oluşum tarafından Ortak Düşman Amerikadır adı altında yürütülen kampanyanın, önemli bir kanıt olarak sıkça dosya delilleri arasında sayıldığını görüyoruz; Görüldüğü gibi; söylenen HÖC faaliyetinin yasadışı veya silahlı olması değil, kampanyanın bir başka anti-emperyalist kampanya ile paralellik göstermesidir. Yasadışı silahlı örgütle aynı fikirde olmak şeklinde özetlenebilecek bu suçlamanın siyasal/sosyal ve ekonomik alanlarda ileri sürdüğümüz görüşlerin hangi yasadışı silahlı örgütlerin görüşleri ile paralellik taşıdığına dikkat etmemiz gerektiğini söylediği anlaşılmaktadır. Bu, Anayasal güvence altında bulunan ifade ve örgütlenme özgürlüklerinin hiçbir hukuksal dayanağı bulunmaksızın fiilen sınırlanması hatta ortadan kaldırılmasıdır. Bir siyasal görüşü yasadışı yapan ne söylediği değil bunu yasadışı silahlı faaliyet yolu ile söyleyip söylemediğidir. HÖC de açıkça ve kanıtları gösterilerek bununla suçlanmadığı sürece anayasanın şemsiyesi altındadır.

13 VI. MARŞ SÖYLEMEK, VB. Aynı hukuk dışı akıl yürütme biçimi; yıllardır söylenegelen anonim marşların örgüt tarafından bestelendiğini öne sürebilmektedir. Böylece marş söyleme de silahlı örgüt faaliyeti kapsamına alınmaktadır. Söz konusu marşların radyo ve televizyondan defalarca dinletiliyor olması, kültür bakanlığından bandrol almış albümlerde piyasada satılıyor olmasını dikkate almamak kabul edilemez. ki bunda zorlanılmamaktadır; Bu durumda marşlara ilişkin bir de silahlı örgüt amaç ve faaliyeti tasarlamak gerekir Bir kısmı neredeyse 40 yıldır sokaklarda söylenen, diğerleri bandrol almış açık ve rahat bir biçimde piyasada satılan albümlerde yer almış şarkıların örgüt tarafından mensuplarına motivasyon olsun diye besteletildiğini öne sürmek içerisinde bulunduğumuz dönemin temel haklar ve özgürlüklerin sınırlanması eğiliminde hangi noktaya kadar ilerlediğini göstermektedir. Aslında özellikle 1971 devrimci yükselmesinin, yıllar sonra tekrar ciddi bir biçimde yasaklama/toplatma/suçlama eğilimine konu olması dikkat çekici bulunmalıdır. Aralarında askeri cunta dönemlerinin de bulunduğu birçok yıl aralığında hakkında adli işlem yapılmaktan vazgeçilmiş, bugün televizyon dizilerine ve tartışma programlarına konu edilen bu döneme ilişkin tarihsel/siyasal çalışmalar ve anma etkinliklerinin, bugün doğrudan yasadışı silahlı örgüt faaliyeti kapsamına alınması kabul edilemez.

14 VII. MAHİR ÇAYAN OKUMAK, KİTAPLARINI VE RESİMLERİNİ EVDE BULUNDURMAK, CHE GUAVERA VE DENİZ GEZMİŞ RESMİ BULUNDURMAK Örneğin, Mahir ÇAYAN ın yazılarından derlenerek birçok farklı yayınevi tarafından defalarca basılmış olan TOPLU YAZILAR isimli kitabın, zaptetme ve müsadere konusu yapılması bu tutumun bir sonucudur. Bu işler yapılırken dayanak olarak 1979 tarihinde verilen bir toplatma kararının gösteriliyor olması daha da ilginçtir. Bu tarihten sonra ülkede anayasal düzen değişmiş, Anayasa, TCK, CMUK lağvedilmiş, basın kanunu yeniden düzenlenmiş ancak 30 yıllık bu kararın aniden yeniden hatırlanmasına engel olunamamıştır. Bunun hukuksal bir davranış olmadığı konusundaki yoğun eleştiriler, kitabın bir baskısına yakın tarihli ve yeni bir toplatma kararı çıkarılmasına da yol açmıştır. Ancak fark edilmesi gereken şudur; bu kitap insanların evinden toplatma yahut yasaklama kararı bulunduğu için zapt edilmemektedir. Tam tersi, insanların evinden zapt edilmesine hukuksal bir açıklama bulabilmek niyetiyle yargı kararları oluşturulmaktadır.. Sadece Bütün Yazılar değil, Mahir ÇAYAN fotoğrafları da yeni sürecin en önemli yasadışı silahlı örgüt faaliyeti kanıtlarından sayılmaktadır. Bu fotoğraflar onlarca yıldır rahatlıkla basılıp satılıyorken

15 bugün dava dosyalarına girmeye başlamasının hukuksal anlamı üzerinde düşünmek önemli bir zorunluluktur. Elkoyma konusunda polise tanınan hareket sahası kabul edilemez ölçüde genişlemiştir. Aşağıda görülen el koyma tutanağı içeriğinin tamamı sahibine iade edildiği halde hakkında yasadışı silahlı örgüt üyeliği suçlaması ile dava açılmasında bir sakınca görülmemiştir. Toplatma ve yasaklama kararı bulunmadığını biraz kitapçı gezen her ortalama lise mezunun bilebileceği LENİN külliyatına ne amaçla el konulduğu belirsizdir. Bir arama ve el koyma tutanağında hiçbir suç unsuru bulunmadığı ve hepsi sahibine iade edildiği halde yasadışı silahlı örgüt faaliyetine kanıt olarak tutanağın dosyaya sunulması da aynı akıl yürütmenin devamıdır.

16 Mahir ÇAYAN ile birlikte birçok alışageldiğimiz isme ait fotoğrafın da silahlı örgüt faaliyeti kapsamına alınması dikkat çekicidir. Yine son derece dikkat çekici tanımlara rastlanılmaktadır. Kendisi hakkında hiçbir mahkeme hükmü bulunmadığı halde, gözaltında işkence yapılarak öldürüldüğü mahkeme kararı ile sabit olan ve işkence faili polis amir ve memurlarının bugün bu suçtan kaynaklanan cezanın infazını yatmak için cezaevinde bulunduğu Birtan ALTINBAŞ tan ve yine hakkında herhangi bir soruşturma ve kovuşturma bulunmaksızın kolluk tarafından silahla vurularak öldürülen Mehmet Akif DALCI hakkında yapılan tespit hiçbir hukuksal metinde yer alması mümkün olmayacak şekildedir;

17 VIII. ETKİNLİK DAVETİYELERİ BULUNDURMAK, GECE VE TOPLANTILARA GİTMEK, POLİS TARAFINDAN YASADIŞI FİŞ KAYDI TUTULMAK, SOL YUMRUĞUNU KALDIRMAK VB. Esasen ev aramasında herhangi bir suç unsuru bulunmaması yahut katılınan etkinlikte suç teşkil edecek herhangi bir davranışta bulunulmaması birbirini izleyen seri soruşturmalarda hangisi tutarsa mantığıyla dosyaya konulmaktadır. Aynı kişi için birbirini izleyen iki ayrı soruşturmada bu durum rahatlıkla fark edilebilmektedir. Aramada suç unsuru yok ama etkinlikte slogan var! Etkinlikte slogan yok ama aramada suç unsuru var! Peki bulunan suç unsurları nedir? Yasal dergiler sayılmazsa bunlar etkinlik davetiyeleri, kaset kapakları, film gösterimi çağrısı vb. faaliyetler ile açık alanda dağıtılmış bildirilerdir. Doğrudan yasadışı silahlı örgüt üyeliği ile bağlantı kurulan ve tutuklama sebebi olarak gösterilen soruşturma sonuçları bunlardır. Örgütsel Doküman adı verilen kategori sadece hukuk sınırlarını değil akıl sınırlarını da zorlar hale getirilmiştir. Örneğin üniversite öğrencisi şüpheliye ait Okul Öğrenci İnternet Girişi şifresi, formatı ve sonundaki tr ibaresi nedeniyle kolaylıkla tanınabildiği halde, bugün dosyasında el yazması şifreli örgüt notu olarak delil listesindedir.

18 Şüphelilere dair eski tarihli yargılamaların, beraat bile edilmiş olsa kovuşturma ve soruşturma sayılarının dosyalara kanıt olarak konulması alışkanlık haline getirilmiştir. Bir insanın bir fiil nedeniyle kaç kere yargılanması mümkündür? Mükerrer yargılama ve derdestlik yasağı adı altında hukukumuzda önemli bir yer tutan bu kuralın yok sayılmaya başlanması endişe vericidir. Yukarıdaki örnekte herhangi bir yasadışı örgüt adı geçmeksizin Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanması süren şüphelinin bu kovuşturması PKK/KONGRA-GEL terör örgütü adına tertip edilen gösteri şeklinde tanımlanmaktadır. Yine tamamen yasadışı tutulan istihbarat notu adı altında hazırlandığı için hukuksal bir niteliğe yahut dayanağa ihtiyaç duymayan POLİS NOTLARI nın dosyalara karışmaya başladığı görülmektedir.

19 Şüpheli hakkında daha önce yapılmış bütün adli işlemler savcının bilgisine sunulmakla kalmamış, dava dosyasına da arşiv tetkiki adı altında sokulmuştur. Çarpıcı olan, hiçbir biçimde iddianame ile öne sürülmeyen bir suçlamanın da burada öne sürülüyor olmasıdır; Ne anlama geldiği belli olmamakla birlikte İdilcan Sorumlusu ibaresinin Örgütsel Durumu sekmesinin karşısına yazıldığı görülmektedir. Ev araması ve etkinlikte attığı öne sürülen sloganların tutuklanmaya veya silahlı örgüt faaliyetine dayanak yapılamayacağından çekinen emniyetin, şüpheliye bir de örgütsel durum yakıştırmayı uygun bulduğu anlaşılmaktadır. Dosyanın bu bölüm dışında hiçbir yerinde ne suçlama ne de kanıt olarak İdilcan Sorumluluğu diye bir kategori veya ibare bulunmamaktadır. Yasadışı silahlı örgüt üyeliğine kanıt olarak gösterilen tutum ve fiiller gelecekte karşılaşmamız ihtimali bulunan tehlikenin bir başka göstergesidir. Sol elin yumruk şeklinde havaya kaldırılmasını silahlı örgüt üyeliği kanıtı olarak dosyalara sunmak daha ciddi bir kanıta dayanamamanın eksikliği ile ilgili kabul edilmelidir.

20 IX. MEZAR YAPTIRMAK, MEZAR ZİYARETİ YAPMAK VB. Aynı nitelikte bir başka dosya; hiçbir örgütsel bağ, kanıt bulamadan ve örgütsel bir ilişki tarif etmeden örgüt üyeliği cezası istemenin mümkün olduğunu hatta bunun bizzat dosya savcısı tarafından söylenebildiğini göstermektedir. Başka bir delil bulunamadığında HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA AYKIRI DAVRANMAK ve her ne demekse NORMAL VATANDAŞ gibi davranmamak yasadışı silahlı örgüt üyeliğinin kanıtı olarak öne sürülmektedir. Tabii herhalde sadece hayatın değil ölümün de olağan akışı bulunduğu için bir mezartaşının sökülerek adliye emanetindeki çuvalda delil olarak tutulması kimse tarafından yadırganmamaktadır. Bütün bunların gerçek hukuksal işlem ve soruşturma unsurları olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.

21 X. CEZAEVİNDEN MEKTUP ALMAK, TAKVİM ALMAK, EVİNE ASMAK VB. Bir başka yasadışı silahlı örgüt faaliyeti tasavvuru cezaevine ilişkindir. Ankara 1 No lu F Tipi Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu nda tutulan bir grup tutuklu ve hükümlü tarafından hazırlanarak cezaevi idaresince denetlendikten sonra; GÖRÜLMÜŞTÜR onayı verilerek dışarıya çıkan takvimi bulundurmak, dosyalara kanıt olarak sunulmaktadır.

22 XI. İNFAZLARA KARŞI ÇIKMAK, PROTESTO ETMEK Mutlaka değerlendirilmesi gereken önemli bir kategori de kolluğun silah kullanma sınırını aşıp-aşmadığına ilişkin tartışmanın veya başka bir deyişle kolluğun silahlı çatışma olduğunu öne sürdüğü bir olayın gerçekte yargısız infaz olup olmadığına ilişkin araştırma yürütülmesinin ancak kamuoyu baskısı ile mümkün olduğudur. Aynı dönem içerisinde farklı kentlerde meydana gelen Festus OKEY, Feyzullah ETE, Baran TURSUN, Bülent KARATAŞ örnek olaylarının bize gösterdiği bu konuda ısrarcı bir kamuoyu yaratılmadığı takdirde kolluk hakkındaki soruşturmanın etkisiz kaldığıdır. Yine Birtan ALTINBAŞ dosyasının 15 yıla varan hikayesi ancak çok ciddi bir mücadele ile sorumluların cezalandırılabildiğini hepimize göstermiştir. 10 Aralık 2007 tarihinde Ankara da meydana gelen ve Kevser MIRZAK ın ölümü ile sonuçlanan ev baskınının da bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle gerek Yüksel Caddesinde yetkilileri göreve çağıran ve kolluk eylemini protesto eden basın açıklamasının gerekse MIRZAK ın mezarına yapılan n yasadışı silahlı örgüt üyeliği ile ilişkilendirilmesi de bu nedenle yersiz ve amacını aşmış durumdadır. ölü olarak ele geçirilmeyi protesto etmek diye tanımlanan şey kolluğun silah kullanma yetkisinin sınırlarının aşıldığı eleştirisidir. Bu ısrara rağmen bugüne kadar bu konuda yapılmış tek işlem, protestocuların yasadışı silahlı örgüt üyeliğinden tutuklanması ve yargılanması olmuştur. Yukarıda kısaca birtakım belirgin örneklerini göstermeye çalıştığımız yeni dönem yargısal eğilim ; Ankara Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü (Adli Kolluk), Ankara Cumhuriyet Başsavclığı (CMK 250 Maddesi ile yetkili savcılık) ve Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi (CMK 250 Maddesi ile yetkili mahkeme) belgelerine dayanmaktadır. Bu soruşturma ve kovuşturmalar; Ankara 11. Ağır Ceza Mah. 2008/169 E. (8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Mitingi) (17 sanıklı);

23 Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi E. (Kevser MIRZAK a ilişkin yargısız infaz protestosu) (14 Sanık); Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi 2007/87 E. (Lübnan a asker gönderme tezkeresine karşı protesto/kepenk indirme) (20 sanık); Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi 2007/82 E. (Mezar Yaptırma) (2 Sanık); Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı (CMK 250 Madde ile yetkili) 2008/260 Sor. (10 Şüpheli) Seçilen inceleme alanına genel bir bakışla; bazı kişilerin aynı takvim yılı içerisinde üç ayrı soruşturmaya muhatap kılındıkları, çeşitli sürelerle tutuklu kaldıkları ve halen tutuklu bulundukları görülmektedir. Örnek olarak seçilen Ankara merkezli seri soruşturma ve kovuşturmalara ilişkin bazı istatistiksel değerlendirmeler ekte sunulmuştur. (EK-1) Dava dosyaları ve şüpheli kayıtları ekte sunulmuştur. (EK-2) Her ne kadar bu çalışma Ankara merkezli soruşturma ve yargılamalar dikkate alınarak hazırlanmışsa da bu yargısal eğilimin hızla tüm ülkede görünür hale geldiği vurgulanmalıdır. Adana ilinde aynı gerekçelerle, Kevser MIRZAK ın öldürülmesinin protesto edildiği basın açıklamasına ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingine katılma suçlamasıyla, seri soruşturma ve yargılamalar açılmıştır. Ağır ceza tehdidi altında ve tutuklu sürdürülen yargılamalara devam edilmektedir. Yine Sivas ilinde Amerikan karşıtlığı temalı karikatür sergisi açmak suçlamasını içinde barındıran ve 4 üniversite öğrencisinin hâlihazırda tutuklu bulunduğu bir soruşturma bulunmaktadır. Bu yargısal pratiğin yakın zamanda başkaca ve bol sayıda yeni örnekle karşımıza çıkabileceğinden endişelenmek yersiz değildir. Yasadışı silahlı örgüt üyeliğini düzenleyen TCK 314/2 maddesi 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasının F Tipi yüksek güvenlikli (hücre) cezaevlerinde tecrit altında çekilmesini öngörmektedir. Burada saydığımız ölçütlerin yaratacağı yeni tip örgüt üyeliğinin yüzlerce muhalefet temsilcisinin önüne koyduğu ceza budur. Bizler, siyasal ve toplumsal muhalefetin avukatları olarak böyle bir saldırının bugün buradan başlayarak hep birlikte göğüslenmesi ve geri püskürtülmesi gerektiğine inanıyoruz. Aksi takdirde mevcut anayasal hak ve özgürlüklerin bu ölçüde tırpanlanmasına razı olanların, sadece siyasal faaliyetlerini değil, sosyal, kültürel ve sanatsal birikimlerini de kaybetmeyi göze almaları gerekir. Temel Hak ve Özgürlüklerimiz için mücadeleye çağırıyoruz. Saygılarımızla.

24

25 EK-2 İSİM YAŞ MESLEK SUÇLAMA İÇİN GÖZALTI CEZANIN SOYİSİM GÖSTERİLEN NEDEN TARİHİ ÜST SINIRI 1 Bilgehan 1989 Üni.Öğrenci 8 Mart Dünya TCK 314/2 KARPAT Emekçi TMK 7/2 Kadınlar Günü Etkinliğine tarihinden katılmak Fotoğraf itibaren taşımak Slogan tutuklu atmak 2 Tuncer 1984 İşçi 8 Mart Dünya TCK 314/2 GÜMÜŞ Emekçi TMK 7/2 Kadınlar Günü Etkinliğine tarihinden katılmak Fotoğraf itibaren taşımak Slogan tutuklu atmak 3 Erdinç 1981 Üni.Öğrenci 8 Mart Dünya TCK 314/2 EROĞLU Emekçi TMK 7/2 Kadınlar Günü Etkinliğine tarihinden katılmak Fotoğraf itibaren taşımak Slogan tutuklu atmak 4 Murat 1981 Üni.Öğrenci 8 Mart Dünya TCK 314/2 KORKUT Emekçi TMK 7/2 Kadınlar Günü Etkinliğine tarihinden katılmak Fotoğraf itibaren taşımak Slogan tutuklu atmak 5 Didem 1986 Üni. 8 Mart Dünya TCK 314/2 AKMAN Öğrencisi Emekçi TMK 7/2 Kadınlar Günü Etkinliğine tarihinden katılmak Fotoğraf itibaren taşımak Slogan tutuklu atmak 6 Alev 1981 Mimar 8 Mart Dünya TCK 314/2 ŞAHİN Emekçi TMK 7/2 Kadınlar Günü Etkinliğine katılmak Fotoğraf taşımak Slogan Adli atmak Kontrol 7 Funda TOSUN 1984 Öğretmen 8 Mart Dünya TCK 314/2 Emekçi TMK 7/2

26 Kadınlar Günü Etkinliğine katılmak Fotoğraf taşımak Slogan Adli atmak Kontrol 8 Ezgi ŞAHİN 1980 Öğretmen 8 Mart Dünya Emekçi TCK 314/2 Kadınlar Günü Etkinliğine katılmak Fotoğraf taşımak Slogan atmak Adli Kontrol 9 Gültaç 1984 Memur 8 Mart Dünya TCK 314/2 HARMANCI Emekçi Kadınlar Günü Etkinliğine katılmak Fotoğraf taşımak Slogan atmak Adli Kontrol 10 H.Bünyamin 1977 Öğretmen TCK 314/2 KELEŞ 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Etkinliğine katılmak Fotoğraf taşımak Slogan atmak Adli Kontrol 11 Berna 1989 Üni. 8 Mart Dünya TCK 314/2 YILMAZ Öğrencisi Emekçi Kadınlar Günü Adli Etkinliğine katılmak Fotoğraf taşımak Slogan atmak Kontrol 12 Meliha 1987 Üni. 8 Mart Dünya TCK 314/2 KULU Öğrencisi Emekçi Kadınlar Günü Adli Etkinliğine katılmak Fotoğraf taşımak Slogan atmak Kontrol 13 M.Şahan 1989 Üni.Öğrencisi 8 Mart Dünya TCK 314/2 UYANIK Emekçi Kadınlar Günü Adli Etkinliğine katılmak Fotoğraf taşımak Slogan atmak Kontrol 14 Bayram 1979 İşci 8 Mart Dünya TCK 314/2 DALYAN Emekçi Kadınlar Günü Adli Etkinliğine katılmak Kontrol

27 Fotoğraf taşımak Slogan atmak 15 İ.Cengiz 1977 Esnaf 8 Mart Dünya TCK 314/2 MUMCU Emekçi Kadınlar Günü Etkinliğine katılmak Fotoğraf taşımak Slogan atmak Adli Kontrol 16 Ebru 1981 Üni. 8 Mart Dünya TCK 314/2 GÜRLER Öğrencisi Emekçi Kadınlar Günü Adli Etkinliğine katılmak Fotoğraf taşımak Slogan atmak Kontrol 17 Elif 1982 Turizmci 8 Mart Dünya TCK 314/2 ATAR Emekçi Kadınlar Günü Adli Etkinliğine katılmak Fotoğraf taşımak Slogan atmak Kontrol 1 Utku AYKAR 1989 Lise öğrencisi Yargısız İnfaz Protestosu Mezar tarihinden itibaren tutuklu TCK 314/2 2 Umut 1981 Üni.Öğrencisi Yargısız İnfaz TCK 314/2 ŞENER Protestosu Mezar tarihinden itibaren tutuklu 3 Eray 1984 Üni.Öğrencisi Yargısız İnfaz TCK 314/2 DESTEGÜL Protestosu Mezar tarihinden itibaren tutuklu 4 Meryem 1971 Sendikacı Yargısız İnfaz TCK 314/2 ÖZSÖĞÜT (SES MYK) Protestosu Mezar 5 İbrahim AKIN 1979 İşsiz Yargısız İnfaz Protestosu Mezar tarihinden itibaren tutuklu TCK 314/2

28 tarihinden itibaren tutuklu 6 Can 1987 Öğrenci Yargısız İnfaz TCK 314/2 BİLEN Protestosu Mezar Çiğdem 1989 Üni.Öğrencisi Yargısız İnfaz TCK 314/2 YAKŞİ Protestosu Mezar Murat 1981 Üni.Öğrencisi Yargısız İnfaz TCK 314/2 KORKUT Protestosu Mezar 9 Ebru GÜRLER 1981 Üni.Öğrencisi Yargısız İnfaz Protestosu Mezar TCK 314/2 10 Didem 1986 Üni.Öğrencisi Yargısız İnfaz TCK 314/2 AKMAN Protestosu Mezar Erdinç 1981 Üni.Öğrencisi Yargısız İnfaz TCK 314/2 EROĞLU Protestosu Mezar EVRİM 1985 Üni.Öğrencisi Yargısız İnfaz TCK 314/2 YÜCEL Protestosu Mezar Bilgehan 1989 Üni.Öğrencisi Yargısız İnfaz TCK 314/2 KARPAT Protestosu Mezar Sadık 1990 Öğrenci Yargısız İnfaz TCK 314/2

29 ŞENBABA Protestosu Mezar Ali Sinan 1975 Üni. Mahir Çayan TCK 314/2 ÇAĞLAR Öğrencisi anması Mezar İ.Cengiz 1977 Esnaf Mahir Çayan TCK 314/2 MUMCU anması Mezar HASAN 1979 Esnaf Mahir Çayan TCK 314/2 KARAPINAR anması Mezar CELAL 1989 Öğrenci Mahir Çayan TCK 314/2 ELMACI anması Mezar SADIK 1990 Öğrenci Mahir Çayan TCK 314/2 ŞENBABA anması Mezar BAHTİYAR 1987 Öğrenci Mahir Çayan TCK 314/2 DOĞRUYOL anması Mezar SAYİM 1985 Öğrenci Mahir Çayan TCK 314/2 BALKAYA anması Mezar 8 ONUR YILDIZ 1986 Öğrenci Mahir Çayan anması Mezar Kontrol Adli Adli Kontrol TCK 314/2 9 ORKUN 1987 Öğrenci Mahir Çayan TCK 314/2 HUYLU anması Mezar Adli Kontrol 10 İSMAİL ÖZMEN 1974 Gazeteci Mahir Çayan anması Mezar Gazel GÜZEL 1985 Üni. Öğrenci Mezar Yaptırma TCK 314/2 2 Günay 1983 Üni. Öğrenci Mezar Yaptırma TCK 314/2

30 ÖZARSLAN Abdullah ÖZGÜN 2 Hasan KARAPINAR 3. Nurcan TEMEL 4. Erdinç EROĞLU 5. Eray DESTEGÜL 6. Ali Sinan ÇAĞLAR 1980 Üni. Öğrenci Kepenk Kapatma Esnaf Kepenk Kapatma Üni. Öğrenci Kepenk Kapatma Üni. Öğrenci Kepenk Kapatma Üni. Öğrenci Kepenk Kapatma Üni. Öğrenci Kepenk Kapatma Anıl GÜLAY 1989 Öğrenci Kepenk Kapatma Salıverme 8. Tülay ŞENSOY 1987 Esnaf Kepenk Kapatma Salıverme 9. Şakir SEÇER 1971 Esnaf Kepenk Kapatma TCK 314/2 TCK 117/1 TCK 119/1 (13 Kere) TCK 314/2 TCK 117/1 TCK 119/1 (13 Kere) TCK 314/2 TCK 117/1 TCK 119/1 (13 Kere) TCK 314/2 TCK 117/1 TCK 119/1 (13 Kere) TCK 314/2 TCK 117/1 TCK 119/1 (13 Kere) TCK 314/2 TCK 117/1 TCK 119/1 (13 Kere) TCK 314/2 TCK 117/1 TCK 119/1 TCK 314/2 TCK 117/1 TCK 119/ /2

31 Salıverme 10 Hasan GÜNER 1980 Esnaf Kepenk Kapatma /2 Salıverme 11. Caner AKBAL 1985 Esnaf Kepenk Kapatma /2 Salıverme 12. Burak ÜNEŞ 1987 Esnaf Kepenk Kapatma /2 Salıverme 13. Olcay KILCI 1982 Esnaf Kepenk Kapatma /2 Salıverme 14. Haydar 1954 Esnaf Kepenk Kapatma /2 HÖKELEK Salıverme 15. Seyit KESKİN 1971 Esnaf Kepenk Kapatma /2 Salıverme 16. Çetin 1982 Esnaf Kepenk Kapatma /2 BAYKAN Salıverme 17. Nermin BAKIR 1974 Esnaf Kepenk Kapatma /2 Salıverme 18. Rıza 1943 Esnaf Kepenk Kapatma /2 ÇUKURLUÖZ Salıverme 19. Metin YAKAR 1962 Esnaf Kepenk Kapatma /2 Salıverme 20. İlyas KILIÇ 1944 Esnaf Kepenk Kapatma Salıverme /2

TÜRKİYE DE CEZA VE ADALET SİSTEMİ

TÜRKİYE DE CEZA VE ADALET SİSTEMİ TÜRKİYE DE CEZA VE ADALET SİSTEMİ TÜRK HUKUK SİSTEMİ İdari Yargı Adli Yargı Askeri Yargı Sayıştay Anayasa Mahkemesi İDARİ YARGI SİSTEMİ İdarenin eylem ve işlemlerine karşı açılan davaların görüşüldüğü,

Detaylı

TMMOB TEMSİLCİLERİNE AÇILAN DAVALAR

TMMOB TEMSİLCİLERİNE AÇILAN DAVALAR 4.19.4 TMMOB TEMSİLCİLERİNE AÇILAN DAVALAR 1) Dosya No : 2013/551 E. : Ankara 17. Asliye Ceza si : 1- TMMOB YK Başkanı Mehmet Soğancı 2- TMMOB Genel Sekreteri N. Hakan Genç :2911 sayılı Toplantı ve Gösteri

Detaylı

İPTAL BAŞVURUSUNA KONU OLAN YASA MEDDESİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA:

İPTAL BAŞVURUSUNA KONU OLAN YASA MEDDESİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA: Sanık. 30/08/2014 tarihinde emniyet görevlileri tarafından yapılan üst aramasında uyuşturucu olduğu değerlendirilen madde ele geçirildiği, ekspertiz raporu uyarınca ele geçirilen maddenin uyuşturucu niteliğine

Detaylı

Tanzimat tan Günümüze Anayasal Gelişmelerde Temel Hakları Sınırlayan Ceza Muhakemesine İlişkin Düzenlemeler

Tanzimat tan Günümüze Anayasal Gelişmelerde Temel Hakları Sınırlayan Ceza Muhakemesine İlişkin Düzenlemeler Tanzimat tan Günümüze Anayasal Gelişmelerde Temel Hakları Sınırlayan Ceza Muhakemesine İlişkin Düzenlemeler Yrd. Doç. Dr. Selman DURSUN İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku

Detaylı

10 Ocak 2013 BASIN AÇIKLAMASI

10 Ocak 2013 BASIN AÇIKLAMASI BASIN AÇIKLAMASI 10 Ocak 2013 1. 10 Ocak 2013 tarihli Star gazetesinde KARARGÂHTA 107 SAYFA başlığı atında ve Samanyolu Haber Televizyon kanalının yine 10 Ocak 2013 tarihindeki haber bültenlerinde Balyoz

Detaylı

2016 YILI İLK 9 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

2016 YILI İLK 9 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2016 YILI İLK 9 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU -BİLANÇO- 19 EKİM 2016 İHD DİYARBAKIR ŞUBESİ YAŞAM HAKKI İHLALLERİ ÖLÜ YARALI YARGISIZ İNFAZ (Keyfi

Detaylı

OSMAN KAVALA DOSYASI YARGIYI YARGILAMA

OSMAN KAVALA DOSYASI YARGIYI YARGILAMA OSMAN KAVALA DOSYASI Osman Kavala, Kavala Holding ve Anadolu Kültür ün Yönetim Kurulu Başkanı, Açık Toplum Vakfı, TESEV, TEMA Vakfı, Tarih Vakfı, Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü, Türkiye

Detaylı

ANAYASA MAHKEMESİ NE BİREYSEL BAŞVURU YOLU AÇILDI

ANAYASA MAHKEMESİ NE BİREYSEL BAŞVURU YOLU AÇILDI ANAYASA MAHKEMESİ NE BİREYSEL BAŞVURU YOLU AÇILDI GENEL OLARAK Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 148. maddesinde yapılan değişiklik ile Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yolu açılmıştır. 23 Eylül 2012

Detaylı

KALEM MEVZUATI ADL108 KISA ÖZET

KALEM MEVZUATI ADL108 KISA ÖZET KALEM MEVZUATI ADL108 KISA ÖZET DİKKAT Burada ilk 4 sahife gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 1 1.ÜNİTE Kalem Sisteminin Yargı Örgütündeki Yeri ve Özellikleri GİRİŞ Yargılama

Detaylı

2016 YILI DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

2016 YILI DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2016 YILI DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU -BİLANÇO- 23 OCAK 2017 İHD DİYARBAKIR ŞUBESİ YAŞAM HAKKI İHLALLERİ ÖLÜ YARALI YARGISIZ İNFAZ (Keyfi Öldürme,

Detaylı

5. A. TELEFON DİNLEMELERİNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELER

5. A. TELEFON DİNLEMELERİNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELER 5. A. TELEFON DİNLEMELERİNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELER İddianame içeriğinde müvekkilimize isnat edilen suçlara ilişkin olarak toplam 10 adet telefon görüşmesi yer almaktadır. Bu telefon görüşmelerinin; 2

Detaylı

ŞANLIURFA EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü İNTERNET HABERLERİ. İnternet Haber Sitesi : Tarih:

ŞANLIURFA EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü İNTERNET HABERLERİ. İnternet Haber Sitesi :  Tarih: Günlük Haber Bülteni 13.02.2015 İNTERNET HABERLERİ İnternet Haber Sitesi : www.urfanatik.com Tarih: 12.02.2015 İNTERNET HABERLERİ İnternet Haber Sitesi : www.sanliurfa.com Tarih:12.02.2015 İNTERNET HABERLERİ

Detaylı

OHAL KAPSAMINDAKİ SORUŞTURMA VE KOVUŞTURMALARDA AVUKATLARIN SAVUNMA HAKLARININ KISITLANMASI KONULU ARAMA KONFERANSI SONUÇ RAPORU

OHAL KAPSAMINDAKİ SORUŞTURMA VE KOVUŞTURMALARDA AVUKATLARIN SAVUNMA HAKLARININ KISITLANMASI KONULU ARAMA KONFERANSI SONUÇ RAPORU OHAL KAPSAMINDAKİ SORUŞTURMA VE KOVUŞTURMALARDA AVUKATLARIN SAVUNMA HAKLARININ KISITLANMASI KONULU ARAMA KONFERANSI SONUÇ RAPORU GİRİŞ 1. Türkiye Barolar Birliği tarafından 11 Kasım 2017 tarihinde OHAL

Detaylı

2006 Yılı Türkiye Đnsan Hakları Đhlalleri Bilançosu

2006 Yılı Türkiye Đnsan Hakları Đhlalleri Bilançosu 2006 Yılı Türkiye Đnsan Hakları Đhlalleri Bilançosu YAŞAM HAKKI ĐHLALLERĐ Yargısız Đnfazlar 44 914 Toplumsal Gösterilere Müdahalede Aşırı Güç Kullanımı 12 869 Dur ihtarı na Uymama ve Silah Kullanma Yetkisinin

Detaylı

2017 İNSAN HAKLARI İHLAL RAPORU

2017 İNSAN HAKLARI İHLAL RAPORU 2017 İNSAN HAKLARI İHLAL RAPORU 1 Av.Dr. M. SEZGİN TANRIKULU İSTANBUL MİLLETVEKİLİ GİRİŞ 2015 yılı Ağustos ayından itibaren tekrar başlayan çatışmalar Türkiye tarihinde eşi az görülmüş bir yıkıma, sayısız

Detaylı

2016 YILI İLK 6 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

2016 YILI İLK 6 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2016 YILI İLK 6 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İ RAPORU -BİLANÇO- 21 TEMMUZ 2016 İHD DİYARBAKIR ŞUBESİ YAŞAM HAKKI İ ÖLÜ YARALI YARGISIZ İNFAZ (Keyfi Öldürme,

Detaylı

Yorumluyorum. Ceza Hukuku Perspektifinden Güncel Olaylara Bakış

Yorumluyorum. Ceza Hukuku Perspektifinden Güncel Olaylara Bakış Yorumluyorum Ceza Hukuku Perspektifinden Güncel Olaylara Bakış Ceza Hukuku Perspektifinden Güncel Olaylara Bakış Ersan ŞEN Hukuk Kitapları Dizisi: 1062 ISBN 978 975 02 1394 6 Birinci Baskı: Ocak 2011

Detaylı

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2017 YILI İLK 3 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU BİLANÇO 05 MAYIS 2017 İHD DİYARBAKIR ŞUBESİ

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2017 YILI İLK 3 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU BİLANÇO 05 MAYIS 2017 İHD DİYARBAKIR ŞUBESİ İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2017 YILI İLK 3 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU BİLANÇO 05 MAYIS 2017 İHD DİYARBAKIR ŞUBESİ -AÇIKLAMA- Bu raporda yer alan veriler ve verilere

Detaylı

ULUSAL YARGI AĞI PROJESİ-II

ULUSAL YARGI AĞI PROJESİ-II ULUSAL YARGI AĞI PROJESİ-II ADL204 KISA ÖZET DİKKAT Burada ilk 4 sahife gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 1 1.ÜNİTE Ceza ve Tutukevleri İşlemleri-I GİRİŞ Ceza ve Tutukevleri

Detaylı

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2017 YILI İLK 6 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU -BİLANÇO-

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2017 YILI İLK 6 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU -BİLANÇO- İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2017 YILI İLK 6 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU -BİLANÇO- 21 TEMMUZ 2017 İHD DİYARBAKIR ŞUBESİ -AÇIKLAMA- Bu raporda yer alan veriler ve verilere

Detaylı

ÖNSÖZ 3 EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YAZISI 5 İÇİNDEKİLER 7-12 KANUNLAR VE KAYNAKLAR 13-15 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Bilgiler 17-29 1. Dersin adı ve konusu 17

ÖNSÖZ 3 EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YAZISI 5 İÇİNDEKİLER 7-12 KANUNLAR VE KAYNAKLAR 13-15 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Bilgiler 17-29 1. Dersin adı ve konusu 17 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 3 EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YAZISI 5 İÇİNDEKİLER 7-12 KANUNLAR VE KAYNAKLAR 13-15 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Bilgiler 17-29 1. Dersin adı ve konusu 17 2. Dersin amacı ve planı 18 3. CMH ve Hukuk

Detaylı

4-) a-) Dosyalama türlerinden alfabetik dosyalama sistemini açıklayınız.

4-) a-) Dosyalama türlerinden alfabetik dosyalama sistemini açıklayınız. DOSYA HAZIRLAMA KURALLARI 1- Sorular ve cevapları A4 beyaz kağıdına mürekkepli kalem ile elle okunaklı ve anlaşılır bir şekilde yazılacaktır. 2- İlgili ayın hazırlanan sorular ve cevapları öğrencinin ilgili

Detaylı

EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ

EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ COUNCIL OF EUROPE AVRUPA KONSEYİ EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE ETEM KARAGÖZ TÜRKİYE DAVASI (Başvuru no. 32008/05) KARAR STRAZBURG 15 Eylül 2009 İşbu karar AİHS

Detaylı

İÇİNDEKİLER. A. Bülent Gürel (Üsküdar Hakimi) Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Kararları Yargıtay Hukuk Daireleri Kararları

İÇİNDEKİLER. A. Bülent Gürel (Üsküdar Hakimi) Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Kararları Yargıtay Hukuk Daireleri Kararları OLAYLAR TBB Olağan Genel Kurulu Toplandı Baro Genel Kurulu Toplantısı Başkanın Açış Konuşması ve Kararlar Anayasa Mahkemesi Madenler Hakkındaki Yasanın İptali İstemini Reddetti Vergiler Temyiz Komisyonu

Detaylı

Hükümet in TSK İçinde Oluşturduğu Paralel Yapılar; Cumhurbaşkanı ve AYİM nin Konumu..

Hükümet in TSK İçinde Oluşturduğu Paralel Yapılar; Cumhurbaşkanı ve AYİM nin Konumu.. 28 Nisan 2014 Basın Toplantısı Metni ; (Konuşmaya esas metin) Hükümet in TSK İçinde Oluşturduğu Paralel Yapılar; Cumhurbaşkanı ve AYİM nin Konumu.. -- Silahlı Kuvvetlerimizde 3-4 yıldan bu yana Hava Kuvvetleri

Detaylı

Ceza İnfaz Hukuku. 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun Düzenlemesi Işığında. Yard. Doç. Dr. Fatma KARAKAŞ DOĞAN

Ceza İnfaz Hukuku. 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun Düzenlemesi Işığında. Yard. Doç. Dr. Fatma KARAKAŞ DOĞAN Yard. Doç. Dr. Fatma KARAKAŞ DOĞAN Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun Düzenlemesi Işığında

Detaylı

Sayı: Ankara, 24 /03/2014 ANKARA İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI NA

Sayı: Ankara, 24 /03/2014 ANKARA İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI NA YÜRÜTMENİN DURDURULMASI TALEPLİDİR. DURUŞMA TALEPLİDİR. ANKARA İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI NA DAVACI VEKİLİ DAVALILAR : Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı : Oğuzlar Mah. Barış Manço Cad. Av. Özdemir Özok

Detaylı

2 Kasım 2011. Sayın Bakan,

2 Kasım 2011. Sayın Bakan, SayınSadullahErgin AdaletBakanı Adres:06659Kızılay,Ankara,Türkiye Faks:+903124193370 E posta:sadullahergin@adalet.gov.tr,iydb@adalet.gov.tr 2Kasım2011 SayınBakan, Yedi uluslarası insan hakları örgütü 1

Detaylı

OHAL Bilançosu, Hak İhlalleri Raporu

OHAL Bilançosu, Hak İhlalleri Raporu OHAL Bilançosu, Hak İhlalleri Raporu 15 Temmuz kanlı darbe girişimi sonucu 241 yurttaşımız şehit oldu, 2bin 194 yurttaşımız yaralandı. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası 17 Ağustos 2016 tarihinde hükümetin

Detaylı

ÖZET. Mayıs 2018 tarihindeki duruşmalarda sona erdi ve ceza evinden çıkarıldılar: Ali Bulaç, Mehmet Özdemir ve Şahin Alpay.

ÖZET. Mayıs 2018 tarihindeki duruşmalarda sona erdi ve ceza evinden çıkarıldılar: Ali Bulaç, Mehmet Özdemir ve Şahin Alpay. ÖZET BHRC, 2018 yılının Mayıs ve Haziran aylarında Türkiye'de görülen ve 10'u Zaman gazetesinde gazeteci olarak çalışmış ya da köşe yazıları yazmış 11 sanığın terörizm suçlamalarıyla yargılandıkları ve

Detaylı

Siyasi Kriterlere Uyum Amacıyla Türkiye nin Gerçekleştirdiği Mevzuat Düzenlemeleri

Siyasi Kriterlere Uyum Amacıyla Türkiye nin Gerçekleştirdiği Mevzuat Düzenlemeleri Siyasi Kriterlere Uyum Amacıyla Türkiye nin Gerçekleştirdiği Mevzuat Düzenlemeleri 2001 Yılı Anayasa Değişiklikleri Aralık 1999 Helsinki Zirvesi nde sonra Türkiye yoğun bir reform sürecinden geçerek AB

Detaylı

EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ

EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ COUNCIL OF EUROPE AVRUPA KONSEYİ EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE KARAARSLAN TÜRKİYE DAVASI (Başvuru no. 4027/05) KARAR STRAZBURG 27 Temmuz 2010 İşbu karar AİHS

Detaylı

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ, KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMESİ, YÖNETMELİK ve KARARI

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ, KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMESİ, YÖNETMELİK ve KARARI CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ, KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMESİ, YÖNETMELİK ve KARARI (Kavramlara Dair Bir Bilgilendirme) Akın Gencer ŞENTÜRK, Avukat İzmir, 16.11.2018 Anayasamız, Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı

Detaylı

MESLEK ÖRGÜTÜNÜN GöREV ÇAĞRISINA KATILMAK SUÇ MUDUR? BU NEDENLE HUKUKİ BİR YAPTIRIM UYGULANABİLİR Mİ?

MESLEK ÖRGÜTÜNÜN GöREV ÇAĞRISINA KATILMAK SUÇ MUDUR? BU NEDENLE HUKUKİ BİR YAPTIRIM UYGULANABİLİR Mİ? MESLEK ÖRGÜTÜNÜN GöREV ÇAĞRISINA KATILMAK SUÇ MUDUR? BU NEDENLE HUKUKİ BİR YAPTIRIM UYGULANABİLİR Mİ? Bilindiği gibi Dr. Ersin Aslan ın, bir hasta yakını tarafından öldürülmesinin birinci yılı yaklaşıyor.

Detaylı

MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi ÖĞRENME HEDEFLERİMİZ - ADLÎ YARGI MAHKEMELERİ, BÖLGE ADLİYE MAHKEMELERİ, YARGITAY - İDARE MAHKEMELERİ, BÖLGE İDARE MAHKEMELERİ,

Detaylı

: Av. Hüseyin ERSÖZ. Eski Büyükdere Cad. No: 22. Park Plaza Kat: 11 Maslak 34398 Sarıyer Istanbul. Tel: 0 (212) 345 06 06 Pbx Fax: 0 (212) 345 06 18

: Av. Hüseyin ERSÖZ. Eski Büyükdere Cad. No: 22. Park Plaza Kat: 11 Maslak 34398 Sarıyer Istanbul. Tel: 0 (212) 345 06 06 Pbx Fax: 0 (212) 345 06 18 Av. Hüseyin ERSÖZ Eski Büyükdere Cad. No: 22 Park Plaza Kat: 11 Maslak 34398 Sarıyer Istanbul Tel: 0 (212) 345 06 06 Pbx Fax: 0 (212) 345 06 18 İSTANBUL NÖBETÇİ SULH CEZA HAKİMLİĞİNE SORUŞTURMA NO : 2011/108558

Detaylı

CEZA USUL HUKUKU DERSİ (VİZE SINAVI)

CEZA USUL HUKUKU DERSİ (VİZE SINAVI) Sınav başlamadan önce Adınızı Soyadınızı T.C. HİTİT ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ Numaranızı okunaklı olarak yazınız. Sınav Talimatlarını okuyunuz. Dersin Adı : Ceza Usul Hukuku Adı

Detaylı

1.GRUP TARAFINDAN TESPİT EDİLEN SORUN VE SORULAR

1.GRUP TARAFINDAN TESPİT EDİLEN SORUN VE SORULAR HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTISI RAPORU TOPLANTI YERİ : ERZURUM POLAT RENAISSANCE OTELİ TOPLANTI TARİHİ : 22.09.2012 GRUP ADI : 1. GRUP KONU : TMK 10 VE CMK 250 KONULARI GRUP

Detaylı

Av. Ece KAVAKLI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü Hukuk Birimi

Av. Ece KAVAKLI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü Hukuk Birimi Av. Ece KAVAKLI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü Hukuk Birimi 02.11.2011 tarihli ve 28103 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname

Detaylı

2008 TÜRKİYE İNSAN HAKLARI İHLALLERİ BİLÂNÇOSU

2008 TÜRKİYE İNSAN HAKLARI İHLALLERİ BİLÂNÇOSU 2008 TÜRKİYE İNSAN HAKLARI İHLALLERİ BİLÂNÇOSU YAġAM HAKKI ĠHLALLERĠ ÖLÜ YARALI YARGISIZ ĠNFAZ Dur İhtarına Uymadıkları Gerekçesiyle Güvenlik Güçleri Tarafından Öldürülen ve Yaralananlar ve Silah 33 45

Detaylı

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2017 YILI İLK 9 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU -BİLANÇO-

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2017 YILI İLK 9 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU -BİLANÇO- İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2017 YILI İLK 9 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU -BİLANÇO- 01 KASIM 2017 İHD DİYARBAKIR ŞUBESİ -AÇIKLAMA- Bu raporda yer alan veriler ve verilere

Detaylı

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN TEMEL HUKUK BU DERSTE NELER ÖĞRENECEĞİZ? Yargı nedir? Türk hukukunda yargının bölümleri Anayasa Yargısı İdari Yargı Adli Yargı TEMEL HUKUK YARGI Yargı, devletin hukuk

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ...VII İÇİNDEKİLER...IX

İÇİNDEKİLER GİRİŞ...VII İÇİNDEKİLER...IX İÇİNDEKİLER GİRİŞ...VII İÇİNDEKİLER...IX BİRİNCİ BÖLÜM ANAYASAL ÇERÇEVE I. ANAYASA VE ANAYASACILIK...1 II. ANAYASACILIK TARİHİNDE İLETİŞİM...3 A. Batı Tarihi...3 1. Magna Carta Libertatum...4 2. Petition

Detaylı

T.C. Resmî Gazete. Kuruluş Tarihi: (7 Teşrinievvel 1336)-7 Ekim 1920. 28 Mart 1983 PAZARTESİ KANUNLAR

T.C. Resmî Gazete. Kuruluş Tarihi: (7 Teşrinievvel 1336)-7 Ekim 1920. 28 Mart 1983 PAZARTESİ KANUNLAR T.C. Resmî Gazete Kuruluş Tarihi: (7 Teşrinievvel 1336)-7 Ekim 1920 Yönetim ve Yazı İşleri İçin Başbakanlık Neşriyat Daire Başkanlığına başvurulur 28 Mart 1983 PAZARTESİ Sayı: 18001 Mükerrer YASAMA BÖLÜMÜ

Detaylı

İÇİNDEKİLER SUNUŞ...V ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX KISALTMALAR...XV GİRİŞ...1

İÇİNDEKİLER SUNUŞ...V ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX KISALTMALAR...XV GİRİŞ...1 İÇİNDEKİLER SUNUŞ...V ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX KISALTMALAR...XV GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM KANUN YOLU VE İSTİNAF HAKKINDA GENEL AÇIKLAMALAR, İSTİNAFIN TARİHİ GELİŞİMİ, İSTİNAFA İLİŞKİN LEH VE ALEYHTEKİ

Detaylı

ÖĞRETİDE VE UYGULAMADA ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARININ BAĞLAYICILIĞI VE İCRASI

ÖĞRETİDE VE UYGULAMADA ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARININ BAĞLAYICILIĞI VE İCRASI ULAŞ KARAN ÖĞRETİDE VE UYGULAMADA ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARININ BAĞLAYICILIĞI VE İCRASI NORM DENETİMİ İLE BİREYSEL BAŞVURU USULÜNDE VERİLEN KARARLAR ÖZELİNDE BİR İNCELEME İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER...VII

Detaylı

KARAR 1 (672 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılmaya dair) Davalı : Başbakanlık /ANKARA

KARAR 1 (672 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılmaya dair) Davalı : Başbakanlık /ANKARA KARAR 1 (672 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılmaya dair) Davalı : Başbakanlık /ANKARA Davanın Konusu : Uyuşmazlık, davacının 672 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Kamu Personeline İlişkin Alınan Tedbirlere

Detaylı

T U T U K L A M A v e T U T U K L A M A S Ü R E L E R İ

T U T U K L A M A v e T U T U K L A M A S Ü R E L E R İ T U T U K L A M A v e T U T U K L A M A S Ü R E L E R İ Genel olarak tutuklamayla ilgili hükümler 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunumuzun Birinci kitap, Dördüncü kısmın İkinci Bölümünde 100. ve müteakibindeki

Detaylı

ÇALIŞMA DÖNEMİNDE ANKARA İKK ÇALIŞMALARI

ÇALIŞMA DÖNEMİNDE ANKARA İKK ÇALIŞMALARI 24. 20. ÇALIŞMA DÖNEMİNDE ANKARA İKK ÇALIŞMALARI 20.Çalışma Dönemi içinde merkezi düzeyde olduğu kadar yerel düzeyde de TMMOB ye bağlı Odalarla ortak çalışmalar yürütülmesine özel bir önem verilmiştir.

Detaylı

İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesine İlişkin 30.11.2007 Tarihli Yönetmeliğin 11 ve 19. Maddeleri Anayasaya Aykırıdır

İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesine İlişkin 30.11.2007 Tarihli Yönetmeliğin 11 ve 19. Maddeleri Anayasaya Aykırıdır İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesine İlişkin 30.11.2007 Tarihli Yönetmeliğin 11 ve 19. Maddeleri Anayasaya Aykırıdır Doç. Dr. Tuğrul KATOĞLU* * Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Ceza

Detaylı

7536 İKİNCİ BÖLÜM Görev, Yetki ve Sorumluluklar

7536 İKİNCİ BÖLÜM Görev, Yetki ve Sorumluluklar 7535 KARAPARANIN AKLANMASININ ÖNLENMESİNE, 2313 SAYILI UYUŞTURUCU MADDELERİN MURAKEBESİ HAKKINDA KANUNDA, 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA VE 178 SAYILI MALİYE BAKANLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA

Detaylı

MALİYE BAKANLIĞI BAŞHUKUK MÜŞAVİRLİĞİ VE MUHAKEMAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇ GENELGELER

MALİYE BAKANLIĞI BAŞHUKUK MÜŞAVİRLİĞİ VE MUHAKEMAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇ GENELGELER MALİYE BAKANLIĞI BAŞHUKUK MÜŞAVİRLİĞİ VE MUHAKEMAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇ GENELGELER 1 31 Sayılı BAHUM İç KONU; 659 sayılı KHK nın Adli uyuşmazlıkların sulh yoluyla halli, uzlaşma ve vazgeçme yetkileri başlıklı

Detaylı

İDARİ YARGI DERSİ (VİZE SINAVI)

İDARİ YARGI DERSİ (VİZE SINAVI) SORULAR İDARİ YARGI DERSİ (VİZE SINAVI) 1- İdarenin denetim yollarından biri olarak, idari yargının gerekliliğini tartışınız (10 p). 2- Dünyadaki idari yargı sistemlerini karşılaştırarak, Türkiye nin mensup

Detaylı

TÜRK HUKUK DÜZENİNDE MEVCUT YAPTIRIM TÜRLERİ. Dr.Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

TÜRK HUKUK DÜZENİNDE MEVCUT YAPTIRIM TÜRLERİ. Dr.Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi TÜRK HUKUK DÜZENİNDE MEVCUT YAPTIRIM TÜRLERİ Dr.Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi 1) CEZA VE GÜVENLİK TEDBİRLERİ Hukuka aykırılıklar çok çeşitli biçimde gerçekleşebilir. Her hukuka aykırılık

Detaylı

Özel Görevli Ağır Ceza Mahkemelerinin Tarihi Gelişimi

Özel Görevli Ağır Ceza Mahkemelerinin Tarihi Gelişimi Özel Görevli Ağır Ceza Mahkemelerinin Tarihi Gelişimi Yrd. Doç. Dr. Selman DURSUN İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Uluslararası Suç ve Ceza

Detaylı

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI 31/10/2013-03/11/2013 SAMSUN :KORUYUCU VE DESTEKLEYİCİ TEDBİRLER

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI 31/10/2013-03/11/2013 SAMSUN :KORUYUCU VE DESTEKLEYİCİ TEDBİRLER HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI 31/10/2013-03/11/2013 SAMSUN Grup Adı Grup Konusu Grup Başkanı Grup Sözcüsü : 11. GRUP :KORUYUCU VE DESTEKLEYİCİ TEDBİRLER : HAMİT SARAK

Detaylı

(DRAFT COPY) DEMOKRATİK TEPKİLER REHBERİ

(DRAFT COPY) DEMOKRATİK TEPKİLER REHBERİ (DRAFT COPY) DEMOKRATİK TEPKİLER REHBERİ Rev. No: 1.0 Tarih :Haz., 1991 Rev. No: 2.0 Tarih :Tem., 1991 Rev. No: 3.0 Tarih :Mar., 1999 Rev. No: 4.0 Tarih : Haz., 2010 BEYAZ NOKTA POLİTİKA DOKÜMANLARI DİZİSİ

Detaylı

TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI

TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI 2. KAMUDA ÇALIŞAN MÜHENDİS, MİMAR VE VE ŞEHİR PLANCILARININ ÜCRETLERİ VE ÖZLÜK HAKLARI İYİLEŞTİRİLMELİ, EMEKLİLERİN KOŞULLARI İNSANCA YAŞAM DÜZEYİNE ÇEKİLMELİDİR! TMMOB Maden

Detaylı

Karar No. Karar Tarihi

Karar No. Karar Tarihi Karar Tarihi 06/11/2012 06/11/2012 Karar No 06/11/2012 4115 06/11/2012 4123 Konu İzmir 1. Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi'nin 19.102.2012 tarih ve 2012/379 esas sayılı dosyasına sanık müdafii olarak

Detaylı

2004 TÜRKĐYE ĐNSAN HAKLARI ĐHLALLERĐ BĐLANÇOSU

2004 TÜRKĐYE ĐNSAN HAKLARI ĐHLALLERĐ BĐLANÇOSU 1 2004 TÜRKĐYE ĐNSAN HAKLARI ĐHLALLERĐ BĐLANÇOSU I. YAŞAM HAKKI I.1. Yargısız Đnfaz Dur Đhtarı na Uymama, Silah Kullanma Yetkisinin Đhlali, Yargısız Đnfaz sonucu ve Köy Korucuları Tarafından Öldürülen

Detaylı

3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanununun bu hükmünden yola çıkarak, İçişleri Bakanlığının emniyet ve asayişi sağlamada, yürütme organları olarak

3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanununun bu hükmünden yola çıkarak, İçişleri Bakanlığının emniyet ve asayişi sağlamada, yürütme organları olarak J.T.G.Y.K. 1 Amaç MADDE 1 - Bu Kanun, Türkiye Cumhuriyeti Jandarma Teşkilatının görev, yetki ve sorumluluklarına, hizmetin getirdiği bağlılık ve ilişkilere, teşkilat ve konuşa ait esas ve usulleri düzenler.

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...V ÖZET...VII ABSTRACT...VIII İÇİNDEKİLER...IX KISALTMALAR LİSTESİ...XV GİRİŞ...1

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...V ÖZET...VII ABSTRACT...VIII İÇİNDEKİLER...IX KISALTMALAR LİSTESİ...XV GİRİŞ...1 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...V ÖZET...VII ABSTRACT...VIII İÇİNDEKİLER...IX KISALTMALAR LİSTESİ...XV GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM ÖZGÜRLÜK VE GÜVENLİK HAKKINA İLİŞKİN KAVRAMSAL ÇERÇEVE I. HAK...5 İNSAN HAKLARI...7 I

Detaylı

TİCARÎ SIR, BANKA SIRRI VE MÜŞTERİ SIRRI HAKKINDA KANUN TASARISI

TİCARÎ SIR, BANKA SIRRI VE MÜŞTERİ SIRRI HAKKINDA KANUN TASARISI TİCARÎ SIR, BANKA SIRRI VE MÜŞTERİ SIRRI HAKKINDA KANUN TASARISI Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Kanunun amacı; kamu kurum ve kuruluşları ile iktisadî, ticarî ve malî sektörlerde üretim, tüketim ve hizmet

Detaylı

Trans Olmak Suç Değildir!

Trans Olmak Suç Değildir! Trans Olmak Suç Değildir! Anayasa ya göre herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Devlet organları

Detaylı

MALKARA BELEDİYE BAŞKANLIĞI BASIN YAYIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

MALKARA BELEDİYE BAŞKANLIĞI BASIN YAYIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK MALKARA BELEDİYE BAŞKANLIĞI BASIN YAYIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam MADDE 1-

Detaylı

MURAT EĞİTİM KURUMLARI

MURAT EĞİTİM KURUMLARI CEZA MUHAKEMESİ KANUNU DEĞİŞİKLİKLERİ KANUN NO: 6526 KABUL TARİHİ: 21.02.2014 MADDE 1- Terörle Mücadele Kanununun 10 uncu maddesi uyarınca görevlendirilen ağır ceza mahkemelerinin görevlerine son verilmiştir.

Detaylı

T.C. HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU

T.C. HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU T.C. HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU Sayı : 87742275-010.03-0124-2014 30/04/2014 Konu : En üst dereceli kolluk amirleri hakkındaki araştırma, inceleme ve soruşturma işlemleri GENELGE No: 3 Bilindiği

Detaylı

ANAYASA MAHKEMESİNDEN VERGİ USUL KANUNUYLA İLGİLİ BİREYSEL BAŞVURUYA İLİŞKİN YETKİSİZLİK KARARI

ANAYASA MAHKEMESİNDEN VERGİ USUL KANUNUYLA İLGİLİ BİREYSEL BAŞVURUYA İLİŞKİN YETKİSİZLİK KARARI Sirküler Rapor 28.03.2013/84-1 ANAYASA MAHKEMESİNDEN VERGİ USUL KANUNUYLA İLGİLİ BİREYSEL BAŞVURUYA İLİŞKİN YETKİSİZLİK KARARI ÖZET : Anayasa Mahkemesi, 5.3.2013 tarihli ve 2012/829 sayılı Başvuru Kararında,

Detaylı

Sirküler Rapor /70-1 ANAYASA MAHKEMESİNİN ÖZEL USULSUZLUK CEZASIYLA İLGİLİ BAŞVURUYA İLİŞKİN KARARI

Sirküler Rapor /70-1 ANAYASA MAHKEMESİNİN ÖZEL USULSUZLUK CEZASIYLA İLGİLİ BAŞVURUYA İLİŞKİN KARARI Sirküler Rapor 18.02.2014/70-1 ANAYASA MAHKEMESİNİN ÖZEL USULSUZLUK CEZASIYLA İLGİLİ BAŞVURUYA İLİŞKİN KARARI ÖZET : Anayasa Mahkemesi 14/1/2014 tarihli ve 2013/5028 Başvuru Numaralı kararında, 2010 yılının

Detaylı

Türkiye de Çocukların Terör Suçluluğu. Dr. Yusuf Solmaz BALO

Türkiye de Çocukların Terör Suçluluğu. Dr. Yusuf Solmaz BALO Türkiye de Çocukların Terör Suçluluğu Dr. Yusuf Solmaz BALO Anlatım planı Terör gerçekliği Güvenlik ihtiyacı Bu ihtiyacın Ceza Hukuku alanında karşılanması Ceza Kanunları (TCK, TMK) Yeni suç tipleri Mevcut

Detaylı

CEZA YARGILAMASI KAPSAMINDA İHAM UYGULAMASINDA KLON DAVA KAVRAMI

CEZA YARGILAMASI KAPSAMINDA İHAM UYGULAMASINDA KLON DAVA KAVRAMI CEZA YARGILAMASI KAPSAMINDA İHAM UYGULAMASINDA KLON DAVA KAVRAMI GİRİŞ : Yakın kavram olarak, ceza yargılaması hukukumuzda mükerrer dava kavramı vardır. Mükerrer dava; olayı, tarafları, konusu aynı olan

Detaylı

ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARININ TÜRLERİ VE NİTELİKLERİ

ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARININ TÜRLERİ VE NİTELİKLERİ Ayrıntılı Bilgi ve On-line Satış İçin www.hukukmarket.com İSMAİL KÖKÜSARI Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARININ TÜRLERİ VE NİTELİKLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii İÇİNDEKİLER...ix

Detaylı

TÜRKĠYE DE ANAYASA DEĞĠġĠKLĠĞĠ: NEDENLER, YAġANANLAR VE SONUÇLAR

TÜRKĠYE DE ANAYASA DEĞĠġĠKLĠĞĠ: NEDENLER, YAġANANLAR VE SONUÇLAR TÜRKĠYE DE ANAYASA DEĞĠġĠKLĠĞĠ: NEDENLER, YAġANANLAR VE SONUÇLAR 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrasında ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) koşullarında, 16 Aralık 2016 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi

Detaylı

T.C. SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü GENELGE NO: 2007/02....VALİLİĞİNE (Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü)

T.C. SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü GENELGE NO: 2007/02....VALİLİĞİNE (Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü) IV- KREDİ KARTI ÜYELİK ÜCRETİ İLE İLGİLİ GENELGELER 1. GENELGE NO: 2007/02 Tüketicinin ve Rekabetin Korunması lüğü GENELGE NO: 2007/02...VALİLİĞİNE Tüketiciler tarafından Bakanlığımıza ve Tüketici Sorunları

Detaylı

Cansu KOÇ BAŞAR ROMA STATÜSÜ BAĞLAMINDA İNSANLIĞA KARŞI SUÇLARDA DEVLET POLİTİKASI

Cansu KOÇ BAŞAR ROMA STATÜSÜ BAĞLAMINDA İNSANLIĞA KARŞI SUÇLARDA DEVLET POLİTİKASI Cansu KOÇ BAŞAR ROMA STATÜSÜ BAĞLAMINDA İNSANLIĞA KARŞI SUÇLARDA DEVLET POLİTİKASI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER...VII KISALTMALAR... XI GİRİŞ...1 1. İNSANLIĞA KARŞI SUÇLARIN KURUMSAL TEMELLERI VE

Detaylı

EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ

EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ COUNCIL OF EUROPE AVRUPA KONSEYİ EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE GÖLÜNÇ TÜRKİYE DAVASI (Başvuru no. 47695/09) KARAR STRAZBURG 20 Eylül 2011 İşbu karar nihai olup

Detaylı

KPSS 2007 GK (50) DENEME 3 / 52. SORU 50. Aşağıdakilerden hangisi hukuk devleti ilkesinin gereklerinden biri değildir? A) Yasal idare B) Devlet faaliyetlerinin belirliliği C) İdarenin mali sorumluluğu

Detaylı

CONSEIL DE L'EUROPE AVRUPA KONSEYİ AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ. Zülfikar TARAF- TÜRKİYE DAVASI. (Başvuru no:14292/04) KARARIN ÖZET ÇEVİRİSİ

CONSEIL DE L'EUROPE AVRUPA KONSEYİ AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ. Zülfikar TARAF- TÜRKİYE DAVASI. (Başvuru no:14292/04) KARARIN ÖZET ÇEVİRİSİ CONSEIL DE L'EUROPE AVRUPA KONSEYİ AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ Zülfikar TARAF- TÜRKİYE DAVASI (Başvuru no:14292/04) KARARIN ÖZET ÇEVİRİSİ 20 EKİM 2005 STRAZBURG OLAYLAR 1969 doğumlu başvuran Zülfikar

Detaylı

Mevzuat Kroniği CEZA HUKUKU

Mevzuat Kroniği CEZA HUKUKU 1 MEVZUAT KRONİĞİ Mevzuat Kroniği CEZA HUKUKU 1) Avukatlık mesleği ile ilgili suçlar 1136 sayılı Avukatlık kanununda bir takım suçlar da yer almıştır. a) Yetkisi olmayanların avukatlık yapması suçu Levhada

Detaylı

2- Dâvanın, her biri hakkında aynı sebepten neşet etmesi. hükmü öngörülmüş. iken,

2- Dâvanın, her biri hakkında aynı sebepten neşet etmesi. hükmü öngörülmüş. iken, A- 01/10/2011 yürürlük tarihli 6100 sayılı Hukuk Mahkemeleri Kanunu ndan önce yürürlükte bulunan 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu nun 43. maddesinde düzenlenen İHTİYARİ DAVA ARKADAŞLIĞI müessesesi

Detaylı

: İstanbul Barosu Başkanlığı

: İstanbul Barosu Başkanlığı 31.05.2013 815 İSTANBUL CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA İHBARDA BULUNAN : İstanbul Barosu Başkanlığı İHBAR EDİLENLER : Şiddet ve zor kullanan kolluk görevlileri, onlara bu yönde emir ve talimat verenler, bu

Detaylı

TCK-CMK-CGTİK-PVSK ve İLGİLİ MEVZUAT

TCK-CMK-CGTİK-PVSK ve İLGİLİ MEVZUAT 6 8 T.C. ANAYASASI TCK-CMK-CGTİK-PVSK ve İLGİLİ MEVZUAT Kavramlar Türk Ceza Kanunu TCK nın Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun Kabahatler Kanunu Ceza Muhakemesi Kanunu CMK nın Yürürlük ve Uygulama

Detaylı

özlü bir medya kazası işledi. Yıldırı m

özlü bir medya kazası işledi. Yıldırı m - Bakan Yıldırım dan yıldırım gibi özlü sözler - Manisa 4. Asliye Ceza dan insan hakları ve Anayasa dersi - Telefon Ablukası ile Gazze Ablukası arasındaki on benzerlik RAPORU HAZIRLAYANLAR: Azime Acar

Detaylı

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ KARAR İNCELEMESİ MEHMET HÜSEYİN ÇİÇEK - TÜRKİYE DAVASI AHİM 3. DAİRE 76933-01 -30.03.2006

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ KARAR İNCELEMESİ MEHMET HÜSEYİN ÇİÇEK - TÜRKİYE DAVASI AHİM 3. DAİRE 76933-01 -30.03.2006 AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ KARAR İNCELEMESİ MEHMET HÜSEYİN ÇİÇEK - TÜRKİYE DAVASI AHİM 3. DAİRE 76933-01 -30.03.2006 Hazırlayan: Hüseyin Kayıkcı * OLAYLAR: 1941 doğumlu ve Diyarbakır da ikamet etmekte

Detaylı

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE. GEÇGEL ve ÇELİK/TÜRKİYE (Başvuru no. 8747/02 ve 34509/03) KARAR STRAZBURG.

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE. GEÇGEL ve ÇELİK/TÜRKİYE (Başvuru no. 8747/02 ve 34509/03) KARAR STRAZBURG. COUNCIL OF EUROPE AVRUPA KONSEYİ AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE GEÇGEL ve ÇELİK/TÜRKİYE (Başvuru no. 8747/02 ve 34509/03) KARAR STRAZBURG 13 Ekim 2009 İşbu karar AİHS nin 44/2 maddesinde belirtilen

Detaylı

MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi ÖĞRENME HEDEFLERİMİZ - ADLİYE MAHKEMELERİ, YARGITAY - İDARE MAHKEMELERİ, DANIŞTAY - UYUŞMAZLIK MAHKEMESİ - ANAYASA MAHKEMESİ

Detaylı

TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR

TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR ANAYASANıN TEMEL ILKELERI 2 1. madde Türkiye devleti bir cumhuriyettir. 2. Madde Cumhuriyetin nitelikleri Cumhuriyetçilik Başlangıç ilkeleri Atatürk

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 08.02.2012 Sayı: 2012/33 Ref: 4/33. Konu: ÇEK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN YAYINLANMIŞTIR

SİRKÜLER İstanbul, 08.02.2012 Sayı: 2012/33 Ref: 4/33. Konu: ÇEK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN YAYINLANMIŞTIR SİRKÜLER İstanbul, 08.02.2012 Sayı: 2012/33 Ref: 4/33 Konu: ÇEK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN YAYINLANMIŞTIR 03.02.2012 tarih ve Mükerrer 28193 sayılı Resmi Gazete de 5941 Sayılı Çek Kanunu

Detaylı

2:Ceza muhakemesinin amacı nedir? =SUÇUN İŞLENİP İŞLENMEDİĞİ KONUSUNDAKİ MADDİ GERÇEĞE ULAŞMAK

2:Ceza muhakemesinin amacı nedir? =SUÇUN İŞLENİP İŞLENMEDİĞİ KONUSUNDAKİ MADDİ GERÇEĞE ULAŞMAK Devletin yargı gücünü temsil eden adalet organlarının bir suçun işlenmip işlenmediği konuusnda ortaya çıkan ceza uyuşmazlığını çözerken izleyecekleri yöntemini gösteren normlar bütünündne oluşan hukuk

Detaylı

DERS ÖĞRETMENİ : SAFİNAS UĞURLU ŞENOL BIYIK

DERS ÖĞRETMENİ : SAFİNAS UĞURLU ŞENOL BIYIK ODUNPAZARI ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 12. SINIFLAR SAĞLIK HİZMETLERİNDE YÖNETİM DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI DERS Nİ : SAFİNAS UĞURLU ŞENOL BIYIK

Detaylı

4857 SAYILI İŞ KANUNU'NA GÖRE UYGULANACAK PARA CEZALARI

4857 SAYILI İŞ KANUNU'NA GÖRE UYGULANACAK PARA CEZALARI 4857 SAYILI İŞ KANUNU'NA GÖRE UYGULANACAK PARA CEZALARI 4857 SAYILI İŞ KANUNU'NA GÖRE UYGULANACAK PARA CEZALAR (01.01.2012 tarihinden itibaren) Kanun Mad. Ceza Mad. Cezayı Gerektiren Fiil 1 OCAK-25 OCAK

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Giriş 1 SORUŞTURMA EVRESİ. 1. SORUŞTURMA KAVRAMI ve SORUŞTURMANIN AMACI 3 2. SORUŞTURMANIN YÜRÜTÜLMESİNDEN SORUMLU MERCİ

İÇİNDEKİLER. Giriş 1 SORUŞTURMA EVRESİ. 1. SORUŞTURMA KAVRAMI ve SORUŞTURMANIN AMACI 3 2. SORUŞTURMANIN YÜRÜTÜLMESİNDEN SORUMLU MERCİ İÇİNDEKİLER Giriş 1 SORUŞTURMA EVRESİ 1. SORUŞTURMA KAVRAMI ve SORUŞTURMANIN AMACI 3 2. SORUŞTURMANIN YÜRÜTÜLMESİNDEN SORUMLU MERCİ OLARAK CUMHURİYET SAVCISI VE ZORUNLU SAVCILIK 4 3. SORUŞTURMA EVRESİNİN

Detaylı

EK-1 ŞÜPHELİ - SANIK KARAR TAKİP FORMU... nın...tarihli ve...sayılı yazısı.

EK-1 ŞÜPHELİ - SANIK KARAR TAKİP FORMU... nın...tarihli ve...sayılı yazısı. BÖLÜM I ADLÎ KOLLUK TARAFINDAN DOLDURULUR* EK-1 ŞÜPHELİ - SANIK KARAR TAKİP FORMU... nın...tarihli ve...sayılı yazısı. Şüpheli T.C.Kimlik No** Adı ve Soyadı Doğum Tarihi (Gün, Ay,Yıl) Nüfusa Kayıtlı Olduğu

Detaylı

POLİS TARAFINDAN KULLANILAN MUHBİRİN ÖDÜLLENDİRİLMESİ YASA TASARISI. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar:

POLİS TARAFINDAN KULLANILAN MUHBİRİN ÖDÜLLENDİRİLMESİ YASA TASARISI. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar: POLİS TARAFINDAN KULLANILAN MUHBİRİN ÖDÜLLENDİRİLMESİ YASA TASARISI Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar: Kısa İsim 1. Bu Yasa, Polis Tarafından Kullanılan Muhbirin Ödüllendirilmesi

Detaylı

HUKUK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARABULUCULUK DAİRE BAŞKANLIĞI

HUKUK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARABULUCULUK DAİRE BAŞKANLIĞI HUKUK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARABULUCULUK DAİRE BAŞKANLIĞI ARABULUCULUK GENEL GÖRÜNÜMÜ 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu 22.06.2012 tarihli ve 28331 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.

Detaylı

İSTANBUL CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI'NA

İSTANBUL CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI'NA Av. Hüseyin ERSÖZ Eski Büyükdere Cad. No: 22 Park Plaza Kat: 11 Maslak 34398 Sarıyer Istanbul Tel: 0 (212) 345 06 06 Pbx Fax: 0 (212) 345 06 18 16 Ocak 2014 İSTANBUL CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI'NA SOR. NO

Detaylı

TMMOB Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği 41. DÖNEMDE RESİMLERLE TMMOB

TMMOB Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği 41. DÖNEMDE RESİMLERLE TMMOB TMMOB Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği 41. DÖNEMDE RESİMLERLE TMMOB 2010-2012 ISBN 978-605-01-0372-4 Baskı Mattek Basın Yayın Tanıtım Tic. San. Ltd. Şti Adakale Sokak 32/27 Kızılay/ANKARA Tel: (312)

Detaylı

TÜRK YARGI SİSTEMİ YARGITAY Öğr. Gör. Ertan Cem GÜL MYO Hukuk Bölümü Adalet Programı

TÜRK YARGI SİSTEMİ YARGITAY Öğr. Gör. Ertan Cem GÜL MYO Hukuk Bölümü Adalet Programı TÜRK YARGI SİSTEMİ YARGITAY Öğr. Gör. Ertan Cem GÜL MYO Hukuk Bölümü Adalet Programı Yargıtay, tanımı Anayasa ile yapılan, işlevleri, mensupları ve bunların seçimi ve diğer kuruluş esasları, Anayasa'da

Detaylı

SANIĞIN TEMYİZ AŞAMASINDAKİ TUTUKLULUK HALİNİN AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ KARARI IŞIĞINDA İFADE ETTİĞİ ANLAM VE BUNUN İÇ HUKUKUMUZDAKİ YANSIMASI:

SANIĞIN TEMYİZ AŞAMASINDAKİ TUTUKLULUK HALİNİN AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ KARARI IŞIĞINDA İFADE ETTİĞİ ANLAM VE BUNUN İÇ HUKUKUMUZDAKİ YANSIMASI: SANIĞIN TEMYİZ AŞAMASINDAKİ TUTUKLULUK HALİNİN AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ KARARI IŞIĞINDA İFADE ETTİĞİ ANLAM VE BUNUN İÇ HUKUKUMUZDAKİ YANSIMASI: I- KARAR: Hazırlayan: Mecnun TÜRKER * Bu çalışmada

Detaylı

ÖZET : 353 Sayılı Kanunun 10/^ maddesi uyarınca asker kişi sayılan. UYUŞMAZLIK MAHKEMESİ CEZA BÖLtMÜ. sanıkların askerî cezaevinde işledikleri

ÖZET : 353 Sayılı Kanunun 10/^ maddesi uyarınca asker kişi sayılan. UYUŞMAZLIK MAHKEMESİ CEZA BÖLtMÜ. sanıkların askerî cezaevinde işledikleri T#'C. UYUŞMAZLIK MAHKEMESİ CEZA BÖLtMÜ ESAS NO î 1988/37 KARAR NO î 1988/38 ÖZET : 353 Sayılı Kanunun 10/^ maddesi uyarınca asker kişi sayılan sanıkların askerî cezaevinde işledikleri suça ait davanın,aynı

Detaylı