AKILCI LABORATUVAR TETKİK SONUÇ RAPOR STANDADİZASYONU PROSEDÜRÜ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AKILCI LABORATUVAR TETKİK SONUÇ RAPOR STANDADİZASYONU PROSEDÜRÜ"

Transkript

1 DOKUMAN BL.PR. 05 İLK YAYIN SAYFA 1/ 10 Revizyon Nedeni: Tetkik sonuç raporları, hastanın ve tetkiki isteyen klinisyenin ihtiyaçlarını mümkün olan en yüksek miktarda karşılamalıdır. Tetkik sonuç raporlarının standardizasyonu, etkinliğin arıttırma konusunda önem arz etmektedir. Aşağıdaki maddeler de rapor formatında bulunan verilere ait açıklanalar yer almaktadır. Tüm tıbbi laboratuvarların tetkik sonuç raporunda; Tıbbi laboratuvar bilgileri, Hasta Bilgileri, İstem yapan hekim/uzman hekim bilgileri, Tetkik sonuç onay bilgileri Kurum adres ve rapor bilgileri Tüm tıbbi laboratuvarlar için ortak ve bulunması gereken maddeleri. Tetkik bilgileri ise tıbbi laboratuvar branşına göre değişiklik gösterebildiğinden branş bazlı açıklamalara dikkat edilmesi önerilir. 1. Tıbbi Laboratuvar Bilgileri: 1.1. Tıbbi Laboratuvarların adı ve tıbbi laboratuvar çalışma ruhsat numarasının tıbbi laboratuvar adının altına, orta hatta kolay görülebilecek şekilde belirtilmesi, 1.2. Hastanemizin logosu sol, kuruluş logosu ise sağ üst köşede olacak şekilde belirtilmesi, 1.3. Tıbbi laboratuvarın aldığı bir kalite sertifikası varsa ruhsat numarasının altındaki satıra kalite sertifikalandırması yapan kuruluşun adı, sertifika tarihi ve sertifika numarası yazılabilir Raporun "Tetkik Sonuç Raporu" olarak adlandırılması yine ulusal standardizasyon için önerilmektedir. Ayrıca raporlarda resmi yazışma mevzuatında belirtilen "Times New Roman" yazı tipinin kullanılması da önerilmektedir.

2 DOKUMAN BL.PR. 05 İLK YAYIN SAYFA 2/ Hasta Bilgileri: 2.1. Hastanın adı/soyadı eksiksiz rapora yazılmalıdır. Hasta, raporun kendine ait doğru bilgileri içerdiğini teyit edebilmesi için doğum tarihi ve cinsiyet bilgileri eksiksiz, TC kimlik numarası ise kısıtlı olarak raporda gözükmelidir. Bu kısıtlama 11 basamaklı TC numarasının ilk iki ve son iki rakamlarının görünmesi ve geriye kalan rakamlarının ise (*) işareti kullanılarak basılması ile sağlanmalıdır Tıbbi Laboratuvarın, hastayı kendi sisteminde tamamlama şekline göre dosya numarası, protokol numarası, işlem numarası gibi numaralardan en az ikisi raporda bulunmalıdır. 2.3.Rapor Numarası:{ÇKYS Kurum Kodu (.)}.[SKRS Klinik Branş Kodu(.)][Rapor Numarası (HBYS Tarafında Üretilen Tekil Numara)].[Yıl (2017)]bilgileri ile üretilmeli ve sonuç raporunda dosya numarası, protokol numarası, işlem numarası gibi numaraların alt kısmında konumlanmalıdır.(örnek Rapor Numarası: gibi olmalıdır.) 3. İstem Yapan Hekim/Uzman Hekim Bilgileri 3.1. Tetkik isteyen hekimin adı, soyadı, birimi ve hastanesi raporda yazılmalıdır Dış kurum kuruluştan gelen hastalar için "Dış Kurum" ibaresi yazılmalıdır Tıbbi patoloji laboratuvarı tetkik sonuç raporunda "biyopsi/sitoloji numarası" büyük boyutta ve kalın yazı tipinde olmalıdır. 4. Tetkik Sonuç Onay Bilgileri 4.1. Rapor altında tetkiki onaylayan uzmanın adı, soyadı, unvanı ve e-imza raporda bulunmalıdır Gerektiğinde/ istendiğin de 2./3. uzman onayı raporda bulunmalıdır. 4.3.Varsa dış laboratuvar tetkikleri de ayrı bir ünite adı altında raporlanmalı, tetkiklerin çalışıldığı dış laboratuvarın tam adı ve adresi raporda görünmelidir "Tıbbi Laboratuvarlar Yönetmeliği'nin hizmet alımı başlıklı 32 nci maddesinin 4 üncü fılaasında; "Hizmetin satın alma/dış laboratuvar test hizmet alımı yoluyla gördürülmesi halinde, hizmeti alan sağlık kurum /kuruluşu ile hizmeti veren sağlık kurum/kuruluşu, bu uygulamadan ve sonuçlarından müştereken sorumludur. "hükmünün yer aldığının bilinmesi gerekmektedir.

3 DOKUMAN BL.PR. 05 İLK YAYIN SAYFA 3/ Tetkik Bilgileri 5.1. Tetkiklerin çalışıldığı tıbbi laboratuvar rapora yazılmalıdır. (Tıbbi biyokimya, tıbbi mikrobiyoloji, merkezi laboratuvar, dış laboratuvar gibi...) 5.2. Bu bölümde tetkik istem zamanı(tarih ve saat olarak) numune türü, numune alma zamanı (tarih ve saat olarak), numune kabul zamanı (tarih ve saat olarak) ve uzman onay zamanı (tarih ve saat olarak) raporda olmalıdır. Gerekli ise numunenin alındığı anatomik lokasyon ve taraf bilgisi de raporda bulunmalıdır Tıbbi laboratuvar yorum bölümü; Tıbbi laboratuvar uzmanı tarafından klinisyene yazılacak tetkike veya hastaya özel açıklamaların bulunduğu kısımdır. Yer alan açıklamalar LBYS(Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemi) görünecek ancak hastaya verilecek sonuç raporunda görünmeyecek/çıkmayacak şekilde olmalıdır. 6. Tıbbi Biyokimya Laboratuvar Tetkik Sonuç Raporları ile ilgili olarak; 6.1. Tetkik adında genel olarak uzun adın kullanımı uygun olup, herkes tarafından bilinen kısaltmalar da kullanılabilir (ALT, LDH vs.) Sonuç kısmına tetkikin kantitatif veya kalitatif sonucu yazılmalıdır. Genel olarak rakamsal sonuçların tam sayı olarak ifade edilmesi daha iyi algılanır ve daha az hataya açıktır. Bu kapsamda örneğin µg/l kardiyak Troponin T/I, tam sayı halinde 14 ng/l olarak ifade edilebilir Durum bölümüne ise yüksek, düşük, panik yüksek veya panik düşük şeklinde durumun yazılması gerekmektedir. Durum bölümünde sonucun (Y) yüksek, (D) düşük, (K) kritik değerde olduğunun dikkatten kaçmaması amaçlı belirtilmesi uygundur Birim kısmı uluslararası kabul gören kısaltmaların (SIbirimleri- ) kullanılacağı kısımdır. Ölçüm birimlerinin haı monizasyonn için; hacim birimi olarak litre "L" sembolünün kullanılması önerilmektedir. 6.5.Referans aralığı bölümüne alt ve üst referans değerler ile tetkike göre değişecek şekilde karar sınırları yazılabilir. (Örnek: ALT 1O - 50 U/L, total kolesterol < 200 mg/dl gibi) 6.6.Tetkik sonuç raporlarında standardizasyon sağlamak amacıyla tetkiklerin referans aralık ya da karar sınırlarının olması gerektiği net olarak tespit edilmelidir. 6.7.Eşik değer yerine karar sınırı kavramının hastanemizde kullanılmasına karar verilmiştir.belirtilen karar sınırları dışında yönteme bağlı olarak tıbbi laboratuvar uzmanı tarafından karar sınırları eklenebilir.

4 DOKUMAN BL.PR. 05 İLK YAYIN Örneğin; ctnt, ctni, BNP/ProBNP, Prokalsitonin, D-dimer, CRP ve hscrp, TSH vb. tetkikler için eklenebilir. 6.8.Sonuç raporları içerisinde karar sınırı kullanılırsa (*) işareti eklenir ve her (*) işaretine açıklama eklenir. Kullanılan referans aralık, klinik karar sınırı veya idari karar sınırı ise tıbbi laboratuvar yorumu bölümünde belirlenecek bir işaretleme ile açıklanmalıdır. Örneğin; Total Kolesterol için <200' mg/dl (*) ile belirtilip laboratuvar bildirimi bölümüne "(*) Klinik karar sınırıdır." veya amfetamin doğrulama tetkiki için <250 ng/ınl" ile belirtilip laboratuvar bildirimi bölümünde " (**) İdari karar sınırıdır." olarak uygulanabilir. 6.9.Hesaplama ile verilen tetkik sonuç raporunda kullanılan formülün adı bulunmalıdır. Örneğin: LDL Kolesterol için Friedwald foımülü gibi 6.10.Glikozile Hemoglobin (Hb Alc) için mutlaka % ve IFCC birim değerine çevirimi yapılması uygundur. Aşağıdaki adresteki yazı kılavuz olarak kabul edilebilir. /TR,433 l/analitik-harmonizasyon-ve standardizasyon-calisma-grubu-kuruldu.html tgfh(tahmini Glomeıüler Filtrasyon Hızı) için tıbbi laboratuvarların serum kreatinin düzeyi ölçülen olgularda erişkinler için CKD-EPI formülü, çocuklar için SCHWARTZ formülü ile tahmini glomerüler filtrasyon (tgfh) hızını rutin olarak raporlaması gerekmektedir. tr/eklenti/2621,kbh 1pdf.pdf?O adresindeki daire başkanlığımızın yazısı kılavuz olarak alınabilir Kan numunelerinde etanol analizi sonuç raporlarında birim olarak mg/dl ve promil birimleri kullanılmalıdır. Ayrıca hangi numune ile çalışıldığı da sonuç raporunda bulunmalıdır.(örn: plazma etanol, tam kan etanol, vb.) 2017/12 sayılı Kan numunelerinde Etanol analizi işlemlerinin usul ve esasları genelgesine uygun işlemler yapılmalıdır. tr/eklenti/ 11278,kannumuneleri nde-etanol analizi-islemlerinin-usulpdf.pdf saatlik idrar tetkik sonuçlarında idrar volümü, ölçülen değer ve 24 saatlik hesaplama parametreleri bulunması önerilmektedir. SAYFA 6.14.İdrarda madde analizleri için ilgili Genelge ve kılavuz kurallarına uyulmalıdır İdari karar sınırları kullanılmalıdır. Tarama tetkiki olduğu bilgisi verilmelidir. İdrar bütünlük uygunluk testleri de tetkik sonuç raporunda yer almalıdll'. laborat uvar. sagl i k. gov.tr/ekl enti/ 5907, i drar-mımunel eri nde-y asadisi vek pd f.pd f?o 6.15.En az iki önceki sonuçların raporda çıkması uygun olup, bu sonuçların onay zamanı (tarih ve saat) yazılması önerilir ama eski sonuçların raporda çıkması zorunlu olmayıp opsiyoneldir 4/ 11

5 DOKUMAN BL.PR. 05 İLK YAYIN SAYFA 5/ Açıklama bölümü; tıbbi laboratuvar raporunda sabit, genel vs. gibi açıklama varsa grafikli raporların da bulunması durumunda bu raporların ekte olduğunun bildirildiği kısımdır. 7. Ekte Yer Alan Tetkik Sonuç Rapor Bilgileri Tablosu İle İlgili Olarak; 7.1.Ekteki tablonun birinci sütunda yer alan; Tıbbi Laboratuvarlar Tetkik Sonuç Raporunda Bulunması Zorunlu Bilgiler kısmında belirtilen bilgiler raporda minimum olarak belirtilmesi gerekmektedir Ekteki tablonun ikinci sütunda yer alan; Tıbbi Laboratuvarlar Tetkik Sonuç Raporunda Bulunması Zorunlu Olamayan Bilgiler kısmında belirtilen bilgiler raporda minimum olarak belirtilmesi gerekmektedir. Herhangi bir sakıncan bulunmayan bilgileri içermektedir. 8. Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvar Tetkik Sonuç Raporları ile ilgili olarak; 8.1. Tetkikin sonuç kısmında kalitatif sonuç veriliyor ise pozitif, negatif olarak verilmeli, bunun yanında bu sonucu oluşturan alet çıktı değerleri ve eşik değerleri belirtilmelidir. Kantitatif sonuç veriliyorsa; uygun birimde sonuç yazıldıktan sorna durum bölümüne yüksek, düşük, kritik yüksek veya kritik düşük durumları var sa belirtilmelidir. 8.3.Birim kısmı uluslararası kabul gören kısaltmaların (SI birimlerihttp://\'ıww.ume.tubitak.gov.tr/tr/si-birimleri) kullanılacağı kısım olup, referans aralığı bölümüne alt ve üst referans değerler ile tetkike göre değişecek şekilde eşik değerler yazılabilir En az iki önceki sonuçların raporda çıkması uygun olup, bu sonuçların onay zamanın (tarih ve saat) yazılması önerilir ama eski sonuçların raporda çıkması zorunlu olmayıp opsiyoneldir Kültür sonuç raporunda bulunan boyasız ve boyalı mikroskobik incelemeler bölümleri eğer ilgili numune için çalışılmışsa doldurulacak olup opsiyoneldir. Bu bölümler doldurulurken hazırlanmış1ış olan ulusal rehberler dikkate alınmalıdır. Üreyen mikroorganizmanın patojen değil kontaminant veya flora elemanı olduğu düşünülüyorsa ve rapor edilmişse sonuç raporunun uzman yorumu bölümünde belirtilmelidir. Antibiyotik duyarlılık sonuçları güncel EUCAST standartları kullanılarak yorumlanmış ve kısıtlı rapor edilmiştir. Kısıtlı bildirim antibiyotik direnç gelişimine bir önlem olarak uygulanmaktadır. Klinisyen, rapor edilen kısıtlı bildirimi hasta kliniğine uygun olmadığını düşünürse tıbbi laboratuvarla temasa geçmelidir Kantitatif kültür sonuçlan (idrar, kateter,gibi) hastada enfeksiyon tanısı koymak için önemlidir. Ancak, enfeksiyon tanısı için bakteri miktarı, hastanın parametrelerine göre (antibiyotik kullanımı,cinsiyet, yaş gibi) değişkenlik göstermektedir. Uygulama

6 DOKUMAN BL.PR. 05 İLK YAYIN SAYFA 6/ 11 rehberinde belirtilen kabul edilmiş sınır değerlere göre uygun sayıda ve türde bakteri etken kabul edilip mikroorganizma tanımlama ve antimikrobiyal tetkikleri çalışılmaktadır. Bunların haricinde klinisyen hastanın kliniğine özel yeterli veri üretilmediğini düşünürse (ihtiyaç olduğunda) tıbbi laboratuvarla temasa geçmelidir Kantitatif moleküler mikrobiyoloji sonuçlarında fırına ve yöntem değişikliklerinde hesaplamalarda 1-2 log civarında değişiklikler olabilmektedir. Bu yüzden hasta takibinde aynı yöntem ve marka kullanılması veya bu sağlanamıyorsa bu durumun göz önüne alınması tavsiye edilmektedir Numune türü: Numuneye ait özel bilgiler bu bölümde belirtilmelidir. (Örn: Sol brakchial kan kültürü, katater kültürü vs.) 8.8. Açıklama bölümü; Tıbbi laboratuvar raporunda sabit, genel vs. gibi açıklama, varsa grafikli raporların da bulunması durumunda bu raporların ekte olduğunun bildirildiği kısımdır. 9. Tıbbi Patoloji Laboratuvar Tetkik Sonuç Raporları İle İlgili Olarak: 9.1. Klinik bilgi: İstemi yapan klinisyen tarafından doldurulmalıdır Makroskopi: Tıbbi laboratuvara teslim edilen materyalin çıplak gözle incelenmesi ile elde edilen bulguları içerir. Bu kısım her patoloji sonuç raporunda (Ek raporlar bunun dışında tutulabilir) mutlaka doldurulmalıdır. 9.3.İntraoperatif konsültasyon frozen inceleme): Ameliyat sırasında frozen konsültasyon istendi ise doldurulmalıdır. Frozen inceleme için gönderilen materyal, patoloji uzmanının görüşü ve görüş bildiren patoloji uzmanının adım içermelidir. 9.4.Mikroskopi: Işık mikroskobik inceleme bulgularını içerir. Bu bölüm raporu onaylayan uzman patoloğun tercihine göre doldurulabilir veya boş bırakılabilir. 9.5.Uygulanan Özel Yöntemler: Aşağıda sıralanan çeşitli yöntemlerden hangisi/hangileri kullamldı ise raporda bu başlıklar altında detaylandırılmalıdır. Uygulanan metot, kullanılan özel boya/ antikor / prob, vs. ismi ve değerlendirme sonuçları yazılmalıdır. Özel histokimyasal boyalar İmmünohistokimyasal inceleme İıınnünfloresan inceleme Moleküler inceleme Elektron mikroskopik inceleme

7 DOKUMAN 9.6.Tanı: Mutlaka doldurulmalıdır. Belli bir tanı kategorisinde değerlendirilemeyen vakalarda "Bakınız Yorum" şeklinde yönlendirici ifadeler ile tıbbi patoloji uzmanının göıüşünü belirten "Yorum" kutucuğu kullanılabilir. 9.7.Tümörlü vakalarda ICD-0 kodlarının kullanımı zorunludur. 9.8.Açıklama/Not: Tıbbi patoloji uzmanının tercihine göre doldurulabilir. 10.Kurum/kuruluş adres ve rapor bilgileri Tüm Tıbbi Laboratuvarlar Tetkik Sonuç Raporlarında; Rapor revizyon numarasının ise raporun en alt kısmında bulunması gerekmektedir. Tıbbi laboratuvar tetkik sonuç raporunda güncelleme yapılması gereken durumda güncellenen raporun güncellendiği bilgisinin ve tarih, saat ile rapor revizyon numarasının rapora yazımı zorunludur Sayfa numaralan, sayfanın en alt sağ köşesinde 1/4, 2/4, 3/4 ve 4/4 gibi bir forınatta çıkacak şekilde düzenlenmelidir 10.3.Kurum/kuruluş veya tıbbi laboratuvarların adı, adresi ve iletişim bilgileri telefon ve fax numarası ile birlikte kurum web ve e-posta adresi) alt bilgi olarak rapor sayfalarında bulunması gereklidir Raporun en alt kısmında (güvenlik şeridinde) [Raporun yazdırıldığı bilgisayarın IP Internet Protocol) bilgisi].[mac adresi bilgileri].[raporun yazdırılma zamam].[sbys tarafmdan üretilen GUIDJ bulunması zorunludur. 11.Aşağıdaki belirtilen maddeler LBYS de mutlaka görünmeli fakat tetkik sonuç raporunda yer almayacak bilgilerdir.(bakınız bu kılavuzun 7. maddesi) Ayrıca ekte konu ile ilgili ayrıntılı tablo mevcuttur Numune numarası 11.2.Yaş BL.PR Hastanınkurumu 11.4.Protokol / Dosya / İşlem No (herhangi birisi) 11.5.Klinik Bulgular/Ön tanı 11.6.Teknik Onay İLK YAYIN SUT Kodu / LOINC Kodu/ Tetkik Yöntemi SAYFA 7/ 11

8 DOKUMAN BL.PR. 05 İLK YAYIN SAYFA 8/ Tıbbi Laboratuvar Yorum 12.Tetkik Sonuç Raporuna ait diğer özellikler; 12.1.LBYS tetkik sonuç raporu hazırlama, görebilme yetkisi ve raporlama yetkisini ayrı ayrı tanımlamalıdır Raporda yer alan aralıkların uzunluğu sabit olmayacaktır. Aralıklar yer alan bilgilere göre farklılık gösterebilir. Özellikle yorum, numune türü vs. gibi bölümlerin yeterli aralıklarla olması sağlanmalıdır Bazı bölümlerde bilgiler bulunmuyor ise bunları LBYS otomatik olarak raporda göstermeyecektir. (örneğin; önceki sonuçlar yok ise o kısmın raporda çıkmaması, patolojide konsültasyon, vs. gibi.) LBYS tüm tıbbi laboratuvar süreçlerini, tüm tıbbi laboratuvarlar için detaylı şekilde içermeli ve numune nerede, işlem ne aşamada, hangi kullanıcı işlem yapmış, vb. tüm işlemleri tarih saat ve kullanıcı bazında kaydetmelidir Tıbbi laboratuvar dış laboratuvar hizmeti almıyor ise hastaya görünmemesi gerekmektedir. verilecek raporda bu kısmın 12.6.Tıbbi laboratuvar uzmanı tarafın dan klinisyene özel olarak yazılabilecek raporda görünmemesinin/çıkmamasının sağlanması gerekmektedir. TIBBİ LABORATUVARLAR TETKİK SONUÇ RAPORUNDA Bulunması Zorunlu Bilgiler 1.Tıbbi Laboratuvar Bilgileri: Tıbbi Laboratuvarın Adı Tıbbi Laboratuvarın Ruhsat Numarası Sağlık Bakanlığı Logosu Kurum/Kuruluş Logosu 2.Hasta Bilgileri: Hastanın Adı Soyadı Doğum Tarihi Cinsiyeti Tc.numarası (kısıtlı ilk ve son 2 rakam) Dosya numarası, protokol numarası, işlem numarası, Rapor numarası Bulunması Zorunlu Olmayan Bilgiler Kalite Sertifikası Varsa Kuruluşun Adı, Sertifika Tarihi Ve Sertifika Numarası Yaş Hastanın Kurumu Hastanın tamamlayıcı herhangi 1 numarası

9 3.İstem Yapan Hekim Bilgileri Tetkik isteyen hekimin adı soyadı Tetkik isteyen hekimin birimi Tetkik isteyen hekimin hastanesi Dış hastaneden gelen sevkli hastalar için Dış Kurum 4.Tetkik Sonuç Onay Bilgileri Tetkik onaylayan uzman adı soyadı Unvanı E-imza Gerektiğinde\istendiğinde 2.\3.uzman onayı Dış laboratuvarın tam adı ve adresi 5.Tetkik Bilgileri Numune türü İstem zamanı(tarih ve saat) Numune alma zamanı(tarih ve saat) Numune kabul zamanı(tarih ve saat) Uzman onay zamanı(tarih ve saat) Gerekli ise numunenin alındığı anatomik lokasyon ve taraf bilgisi 6.Tıbbi Biyokimya Laboratuvar Tetkik Sonuç Raporları Tetkik adı Sonuç Durum Birim Referans aralığı/karar Sınırı (Sonuç raporları içerisinde karar sınırı kullanılırsa(*)işareti eklenir ve her(*)işaretine açıklama eklenir) Klinik Bulgular/Ön tanı Tetkik onayı Numune numarası Önceki Sonuçlar Tıbbi laboratuvar yorum(tıbbi laboratuvar uzmanı tarafından klinisyene yazılacak not,yorum v.s.gibi tetkike veya hastaya özel açıklamalar LBYS görünecek ancak hastaya verilecek sonuç raporunda görünmeyecek\çıkmayacaktır.) 7.Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvar Tetkik Sonuç Raporları Numune Bilgileri Mikroorganizma Koloni sayısı Antibiyogram Antibiyotik Adı Durum Boyasız ve boyalı mikroskobik incelemeler(opsiyoneldir)

10 8.Tıbbi Patoloji Laboratuvar Tetkik Sonuç Raporları Biyopsi\Sitoloji No (Büyük boyutta ve kalın yazı tipinde olmalı) Numune alındığı anatomik lokasyon ve taraf bilgisi Klinik bilgi Makroskopi İntraoperatif konsültasyon(frosezen inceleme) Mikroskopik Uygulanan özel yöntemler Özel histokimyasal boyalar İmmünohistokimyasal incelemeler İmmünfloresan incelelem Moleküler inceleme Elektron mikroskobik inceleme Tanı Tıbbi laboratuvar yorum(tıbbi laboratuvar uzmanı tarafından klinisyene yazılacak not, yorum v.s.gibi tetkike veya hastaya özel açıklamalar LBYS görünecek ancak hastaya verilecek sonuç raporunda görünmeyecek\çıkmayacaktır. Not 9.Tüm Tıbbi Laboratuvar Tetkik Sonuç Raporlarında Sayfa numaraları Güncellenen raporun güncellendiği bilgisinin ve tarih, saat ile revizyon numarası Kurum\kuruluş veya tıbbi laboratuvar adresi İletişim bilgileri(tel,fax,web,mail) Raporun yazdırıldığı bilgisayaraın IP (internet protocol)bilgisi].[mac adresi bilgileri][raporun yazdırılma zamanı][sbys tarafından üretilen GUID

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

AKILCI LABORATUVAR KULLANIMI PROJESİ

AKILCI LABORATUVAR KULLANIMI PROJESİ AKILCI LABORATUVAR KULLANIMI PROJESİ Sağlık Hizmetleri, İlaç ve Tıbbi Cihaz Hizmetleri Başkanlığı Dr. Özgür SÖNMEZ Başkan Yardımcısı 1 AKILCI LABORATUVAR KULLANIMI PROJESİ Bakanlığımız Sağlık Hizmetleri

Detaylı

Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi;

Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi; Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi; o Örnek türünü, o Örnek kabul ve ret kriterlerini, o Örnek alımı ile ilgili kuralları, o Örneklerin

Detaylı

AKILCI LABORATUVAR KULLANIM KILAVUZU

AKILCI LABORATUVAR KULLANIM KILAVUZU SISOFT HEALTHCARE INFORMATION SYSTEMS SİSOFT SAĞLIK BİLGİ SİSTEMLERİ AKILCI LABORATUVAR Sayfa No : 2 / 22 DEĞİŞİKLİK N0 TARİH YAYIN VE DEĞİŞİKLİK İÇERİĞİ DEĞİŞİKLİĞİ YAPAN 0 27.02.2018 İlk yayın Muhsin

Detaylı

AKILICI LABORATUVAR KULLANIMI TEST İSTEM PROSEDÜRÜ

AKILICI LABORATUVAR KULLANIMI TEST İSTEM PROSEDÜRÜ DOKUMAN BL.PR. 03 İLK YAYIN 16.11.2018 SAYFA 1/ 7 Revizyon Nedeni: 1. Amaç 1.1. Prosedürün amacı, sağlık hizmet sunucularında, hastaya doğru tanı konulmasını sağlamak ve test sonuçlarının klinik yararlılığını

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü...

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü... T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sayı : 95966346/010.06.02 Konu : Genelge 2015/14... 09.10.2013 tarih ve 28790 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Tıbbi Laboratuvarlar Yönetmeliği

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR HİZMETLERİ

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR HİZMETLERİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR HİZMETLERİ Laboratuvarda çalışılan tüm testleri içeren test rehberi bulunmalıdır. Test rehberi; Örneklerin çalışılma zamanını, Örnek türünü, Ön hazırlık işlemi gerektiren testlere

Detaylı

BİYOKİMYA LABORATUVAR HİZMETLERİ

BİYOKİMYA LABORATUVAR HİZMETLERİ BİYOKİMYA LABORATUVAR HİZMETLERİ Laboratuvarda çalışılan tüm testleri içeren test rehberi bulunmalıdır. Test rehberi; Örneklerin çalışılma zamanını, Örnek türünü, Ön hazırlık işlemi gerektiren testlere

Detaylı

2. Kapsam 2.1. Sağlık hizmet sunucularındaki acil ve yoğun bakım üniteleri dışındaki birimlerden istenen test istemlerini kapsar.

2. Kapsam 2.1. Sağlık hizmet sunucularındaki acil ve yoğun bakım üniteleri dışındaki birimlerden istenen test istemlerini kapsar. AKILCI LABORATUVAR KULLANIMI AKILCI TEST İSTEMİ PROSEDÜRÜ 1. Amaç 1.1. Prosedürün amacı, sağlık hizmet sunucularında, hastaya doğru tanı konulmasını sağlamak ve test sonuçlarının klinik yararlılığını arttırmak

Detaylı

VERİFİKASYON. Dr. Tijen ÖZACAR. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD - İZMİR

VERİFİKASYON. Dr. Tijen ÖZACAR. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD - İZMİR VERİFİKASYON Dr. Tijen ÖZACAR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD - İZMİR TANIM Ticari veya laboratuvarda geliştirilmiş bir testin, laboratuvardaki performansının ölçülerek dökümante

Detaylı

VERİFİKASYON (SEROLOJİ, MOLEKÜLER TESTLER)

VERİFİKASYON (SEROLOJİ, MOLEKÜLER TESTLER) VERİFİKASYON (SEROLOJİ, MOLEKÜLER TESTLER) Dr. Tijen ÖZACAR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD - İZMİR TANIM Ticari veya laboratuvarda geliştirilmiş bir testin, laboratuvardaki performansının

Detaylı

2000-2012 Yılları Arasında Ülkemizde Kan Kültürü ve Antibiyotik Duyarlılık Sonuçlarının Değerlendirmesi

2000-2012 Yılları Arasında Ülkemizde Kan Kültürü ve Antibiyotik Duyarlılık Sonuçlarının Değerlendirmesi 2000-2012 Yılları Arasında Ülkemizde Kan Kültürü ve Antibiyotik Duyarlılık Sonuçlarının Değerlendirmesi Serap SÜZÜK 1, Ekrem YAŞAR 2, Sebahat AKSARAY 3 1 Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi 2 Diyarbakır

Detaylı

YAZILI DÜZENLEME PROSEDÜRÜ

YAZILI DÜZENLEME PROSEDÜRÜ Doküman Kodu:YÖN.PR.01 Yayın Tarihi:Eylül 2011 Revizyon Tarihi:Mayıs 2013 Revizyon No:03 Sayfa No:1/5 1. Amaç: Tarsus Devlet Hastanesinde kullanılan yazılı dokümanların formatının belirlenmesi. 2. Kapsam:

Detaylı

AKILCI LABORATUVAR KULLANIM KILAVUZU

AKILCI LABORATUVAR KULLANIM KILAVUZU AKILCI LABORATUVAR KULLANIM KILAVUZU 1- Akılcı Laboratuvar Rapor Formatları T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından ülke genelinde Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Mikrobiyoloji ve Tıbbı Patoloji raporlarının standart

Detaylı

Akılcı Laboratuvar Konsültasyon İstemi

Akılcı Laboratuvar Konsültasyon İstemi Akılcı Laboratuvar Konsültasyon İstemi Akılcı Laboratuvar Konsültasyon İstemi DEĞİŞİKLİK N0 00 TARİH 16.07.2018 YAYIN VE DEĞİŞİKLİK İÇERİĞİ Dokumanın hazırlanıp, Yürürlüğe alınması Doküman No : F-39 Yürürlük

Detaylı

MELİS PROJESİ HBYS ENTEGRASYONU

MELİS PROJESİ HBYS ENTEGRASYONU S İ SO F T S AĞ L I K BİLGİ Sİ S T EMLERİ 2 0 1 9 AN K AR A Sayfa No : 2 / 8 DEĞİŞİKLİK NO TARİH YAYIN VE DEĞİŞİKLİK İÇERİĞİ DEĞİŞİKLİK YAPAN 00 28.03.2019 Doküman oluşturuldu. Yazılım ve Kalite Birimi

Detaylı

Ek-1 RUHSAT BAŞVURU FORMU (İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNE)

Ek-1 RUHSAT BAŞVURU FORMU (İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNE) Ek-1 RUHSAT BAŞVURU FORMU (İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNE) Tıbbi laboratuvarın adı: Tıbbi laboratuvar sahipliği: Adresi: Kurum/kuruluş bünyesinde ise kurum/kuruluşun adı: Tıbbı laboratuvar mesul müdürünün adı soyadı

Detaylı

PANİK DEĞER VE BİLDİRİMİ. Dr Mustafa CESUR Mikrobiyoloji ve Klinik Mik Uzmanı Mart 2016,Adana

PANİK DEĞER VE BİLDİRİMİ. Dr Mustafa CESUR Mikrobiyoloji ve Klinik Mik Uzmanı Mart 2016,Adana PANİK DEĞER VE BİLDİRİMİ Dr Mustafa CESUR Mikrobiyoloji ve Klinik Mik Uzmanı Mart 2016,Adana GİRİŞ Panik değerler (kritik değerler) Laboratuvarda çalışılan testlerden belirlenen referans aralık dışında,

Detaylı

SIK SORULANLAR. Günlük gözlem notlarına hastanın durumu ile ilgili notlar yazması yeterlidir.

SIK SORULANLAR. Günlük gözlem notlarına hastanın durumu ile ilgili notlar yazması yeterlidir. SIK SORULANLAR 00.01.02.05.00 Hasta/hasta yakınları hastanın genel durumu ve tedavi süreci hakkında hekim tarafından bilgilendirilmelidir. Bu maddeyi karşılamak için hekimlerin ne yapması lazım? Günlük

Detaylı

(Patolojiye yönelik değişiklik önerimiz yok)

(Patolojiye yönelik değişiklik önerimiz yok) BĐRĐNCĐ BÖLÜM Madde 1 (Amaç) Madde 2 (Kapsam) Madde 3 (Dayanak) Madde 4 (Tanımlar ve Kısaltmalar) ĐKĐNCĐ BÖLÜM Madde 5 (Komisyon Teşkili) (8ç) temsilen Tıbbi Patoloji Gerekçe: Türkiye de patoloji laboratuarlarının

Detaylı

GÖNÜLLÜLER ÜZERİNDE YAPILACAK KOZMETİK ÜRÜN VEYA HAMMADDELERİNİN ETKİNLİK VE GÜVENLİLİK ÇALIŞMALARI İLE KLİNİK ARAŞTIRMALARI İÇİN BAŞVURU FORMU

GÖNÜLLÜLER ÜZERİNDE YAPILACAK KOZMETİK ÜRÜN VEYA HAMMADDELERİNİN ETKİNLİK VE GÜVENLİLİK ÇALIŞMALARI İLE KLİNİK ARAŞTIRMALARI İÇİN BAŞVURU FORMU Sayfa No: 1/7 A. BAŞVURUNUN YAPILDIĞI YER Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Kozmetik Ürünler Daire Başkanlığı ve Kozmetik Klinik Araştırmalar Etik Kuruluna yapılacak olan başvurular için aynı form kullanılmalı

Detaylı

SHKS-DTL. Değerlendirme Ölçütü STANDARTLAR. Standart No. Revizyon. Sonuç. Puan

SHKS-DTL. Değerlendirme Ölçütü STANDARTLAR. Standart No. Revizyon. Sonuç. Puan SHKS-DTL Revizyon Standart No Değerlendirme Ölçütü STANDARTLAR Puan Sonuç 00 01 00 Laboratuvarda çalışılan tüm testleri içeren test rehberi bulunmalıdır. 10 00 01 01 Test rehberi; 00 01 01 o Örneklerin

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Doç. Dr. Füsun Baba, Dr. Hanife Özkayalar, Hasta Değerlendirme Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş

Detaylı

Laboratuvar bilgi sistemini mikrobiyolojide ne kadar uygulayabiliyoruz? Dr. Alper AKÇALI Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Laboratuvar bilgi sistemini mikrobiyolojide ne kadar uygulayabiliyoruz? Dr. Alper AKÇALI Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Tıp Fakültesi Laboratuvar bilgi sistemini mikrobiyolojide ne kadar uygulayabiliyoruz? Dr. Alper AKÇALI Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Tıp Fakültesi Laboratuvar Bilgi Sistemleri Laboratuvarlar Çok sayıda ve farklı

Detaylı

Sağlık Kurum ve Kuruluş Türüne Göre Değerlendirilecek Bölüm/Standart Listesi

Sağlık Kurum ve Kuruluş Türüne Göre Değerlendirilecek Bölüm/Standart Listesi Sağlık Kurum ve Kuruluş Türüne Göre Değerlendirilecek Bölüm/Standart Listesi 2013 yılı sağlıkta kalite değerlendirmeleri kapsamında değerlendirilecek SHKS bölümleri ve değerlendirilmesi zorunlu olan standartlar

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 07.11.2013 Ex. olan hastanın kimliğinin doğrulanması için 01 Ex. Kimlik Etiketi kullanımı tarif edildi. 19.03.2014 Madde 5.3.4 te psikiyatri hastaları

Detaylı

RUHSAT BAŞVURU DOSYASI KONTROL LİSTESİ KILAVUZU Kontrol Edilecek Hususlar. Mesul müdür imzalı EK-1 e uygun olarak doldurulan ruhsat başvuru formu

RUHSAT BAŞVURU DOSYASI KONTROL LİSTESİ KILAVUZU Kontrol Edilecek Hususlar. Mesul müdür imzalı EK-1 e uygun olarak doldurulan ruhsat başvuru formu RUHSAT BAŞVURU DOSYASI KONTROL LİSTESİ KILAVUZU Kontrol Edilecek Hususlar Açıklama 1 2 3 Mesul müdür imzalı EK-1 e uygun olarak doldurulan ruhsat başvuru formu Başvuruda belirtilen tıbbi laboratuvar sınıfının

Detaylı

KLİNİK LABORATUVARLARDA PRATİK YAKLAŞIM PROGRAMI MART 2016 DÖNEMİ REFERANS ARALIKLARI

KLİNİK LABORATUVARLARDA PRATİK YAKLAŞIM PROGRAMI MART 2016 DÖNEMİ REFERANS ARALIKLARI KLİNİK LABORATUVARLARDA PRATİK YAKLAŞIM PROGRAMI MART 2016 DÖNEMİ REFERANS ARALIKLARI Klinik laboratuvarlarda test çalışmalarından elde edilen sonuçlar genelde bir referans aralık verisi ile birlikte değerlendirilmektedir.

Detaylı

Tablo -1 İçin Açıklamalar

Tablo -1 İçin Açıklamalar Ek-1 AÇIKLAMALAR Genel Açıklamalar 1) Veriler excel formatında ekte sunulan tablolar (Tablo 1ve 2) kullanılarak çalışma yapılmalıdır. 2) 81 il genelinde yapılacak çalışmalarda standardizasyonun sağlanması

Detaylı

TIBBİ LABORATUVARLARIN RUHSAT ÖNCESİ YERİNDE DENETİM FORMU KILAVUZU

TIBBİ LABORATUVARLARIN RUHSAT ÖNCESİ YERİNDE DENETİM FORMU KILAVUZU TIBBİ LABORATUVARLARIN RUHSAT ÖNCESİ YERİNDE DENETİM FORMU KILAVUZU Bu kılavuz, ruhsatlandırma öncesinde standardizasyonu sağlamak amacı ile denetçilere ve denetlenen tıbbi laboratuvara yol gösterici amacıyla

Detaylı

EK-2 A- HASTANE BİLGİ YÖNETİM SİSTEMLERİ ÜZERİNDE YAPILACAK DÜZENLEMELER

EK-2 A- HASTANE BİLGİ YÖNETİM SİSTEMLERİ ÜZERİNDE YAPILACAK DÜZENLEMELER EK-2 A- HASTANE BİLGİ YÖNETİM SİSTEMLERİ ÜZERİNDE YAPILACAK DÜZENLEMELER 1- Testlerle ilgili oluşturulmuş olan kişisel paneller eğer varsa kaldırılacaktır.(hastanenin özelliğine göre ve bilimsel gerekçeler

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Doç. Dr. Füsun Baba, Dr. Hanife Özkayalar, Hasta Değerlendirme Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrd. Doç. Dr. Kaya Süer, Yrd. Doç. Dr. Murat Uncu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü

Detaylı

Rutin Mikrobiyoloji Laboratuarının Kullanıldığı Araştırmalar, Metodoloji, Önemli Noktalar

Rutin Mikrobiyoloji Laboratuarının Kullanıldığı Araştırmalar, Metodoloji, Önemli Noktalar Rutin Mikrobiyoloji Laboratuarının Kullanıldığı Araştırmalar, Metodoloji, Önemli Noktalar Doç. Dr. Kaya Süer YakınDoğu Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD YDÜ

Detaylı

KISITLI ANTİBİYOTİK BİLDİRİMİ

KISITLI ANTİBİYOTİK BİLDİRİMİ KISITLI ANTİBİYOTİK BİLDİRİMİ YAYIN TARİHİ 01/07/2011 REVİZYON TAR.-NO 00 BÖLÜM NO 04 STANDART NO 11 DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTÜ 00 Kısıtlı Bildirim : Duyarlılık test sonuçları klinikteki geniş spektrumlu antimikrobik

Detaylı

BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Dok No:BİY.PR.01 Yayın Tarihi:HAZİRAN 2013 Rev.Tar/No:-/0 Sayfa No: 1 / 8 1.0 AMAÇ: Biyokimya Laboratuvarının ulusal ve uluslararası standartlara, kanun ve yönetmeliklere uygun olarak, düzenli, hızlı ve

Detaylı

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ TIBBİ BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ TIBBİ BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1 / 5 1. Amaç İÜ Onkoloji Enstitüsü Tıbbi Biyokimya Laboratuvarı nda sunulan laboratuvar hizmetlerinin; hizmet verdiği hasta popülasyonu, klinik ve polikliniklerin gereksinimleri doğrultusunda

Detaylı

Kalibrasyon/Deney Sonuçlarının Raporlanması ve Yorumlanması

Kalibrasyon/Deney Sonuçlarının Raporlanması ve Yorumlanması Kalibrasyon/Deney Sonuçlarının Raporlanması ve Yorumlanması Saliha TURHAN Kalite 13, 6. Kontrol, Metroloji, Test Ekipmanları ve Endüstriyel Yazılım Fuarı İstanbul, 16/11/2013 İçerik Sonuçların raporlanması

Detaylı

1- AMAÇ Kahramanmaraş Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Baştabipliğinde doküman bütünlüğünü sağlamaktır.

1- AMAÇ Kahramanmaraş Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Baştabipliğinde doküman bütünlüğünü sağlamaktır. 1- AMAÇ Baştabipliğinde doküman bütünlüğünü sağlamaktır. 2- KAPSAM nde hazırlanacak prosedür, program, form, plan, tutanak, liste, rehber, talimat vb tüm dokümanları kapsar. 3- KISALTMALAR Bu prosedürde

Detaylı

ÖRNEKTİR UZMANLIK ALANI HEKİM İSMİ 08:00-09:00 09:00-10:00 10:00-11:00 11:00-12:00 12:00-13:00 13:00-14:00 14:00-15:00 15:00-16:00 16:00-17:00

ÖRNEKTİR UZMANLIK ALANI HEKİM İSMİ 08:00-09:00 09:00-10:00 10:00-11:00 11:00-12:00 12:00-13:00 13:00-14:00 14:00-15:00 15:00-16:00 16:00-17:00 ÖRNEKTİR EK:1 HEKİM GÜNLÜK ÇALIŞMA TABLOSU.../.../2007 Bu tablo hekimlerin çalışma programları konusunda hastaların bilgilendirilebilmesi amacıyla hazırlanmıştır. UZMANLIK ALANI HEKİM İSMİ 08:00-09:00

Detaylı

Türkiye de Patoloğun İş Yükü

Türkiye de Patoloğun İş Yükü Türkiye de Patoloğun İş Yükü Samir Abdullazade PDF Standardizasyon Komisyon Üyesi 15-18 Kasım 2017 27.Ulusal Patoloji Kongresi, Antalya Sunum planı Giriş Uluslararası çalışmaların özeti Ulusal anket çalışması

Detaylı

RİSK BAZLI DENETİM BAŞVURULARINDA KULLANILACAK KONTROL LİSTESİ Soru Cevap Açıklama

RİSK BAZLI DENETİM BAŞVURULARINDA KULLANILACAK KONTROL LİSTESİ Soru Cevap Açıklama RİSK BAZLI DENETİM BAŞVURULARINDA KULLANILACAK KONTROL LİSTESİ Soru Cevap Açıklama 1. Risk bazlı denetim başvurusu daha önce Kurumumuzca yapılan yerinde denetim sonucu sertifika düzenlenen ürünler için

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

MARMARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU MARMARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU Adı ve Soyadı :... Okul Numarası :... Okuduğu Yarıyıl :... Staj Konusu :... Staj Yaptığı Kurum :... Kurumun Adı Staj Konusu Çalışma Süresi Tarihinden

Detaylı

TIBBİ LABORATUVARLARIN RUHSAT ÖNCESİ YERİNDE DENETİM FORMU.. İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

TIBBİ LABORATUVARLARIN RUHSAT ÖNCESİ YERİNDE DENETİM FORMU.. İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ TIBBİ LABORATUVARLARIN RUHSAT ÖNCESİ YERİNDE DENETİM FORMU.. İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Denetim Tarihi Kurumun Bulunduğu İl Kurumun Adı Tıbbi Laboratuvarın Adı Tıbbi Laboratuvar Sahipliği Tıbbi Laboratuvarın

Detaylı

OPODER TİTUBB SİSTEMİNE ISMARLAMA ORTOPEDİK PROTEZ ORTEZ KAYIT İŞLEMİ. Aralık 2015 (TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ ULUSAL BİLGİ BANKASI)

OPODER TİTUBB SİSTEMİNE ISMARLAMA ORTOPEDİK PROTEZ ORTEZ KAYIT İŞLEMİ. Aralık 2015 (TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ ULUSAL BİLGİ BANKASI) TİTUBB SİSTEMİNE (TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ ULUSAL BİLGİ BANKASI) ISMARLAMA ORTOPEDİK PROTEZ ORTEZ KAYIT İŞLEMİ Aralık 2015 Kayıt Sistemine ön hazırlık DOSYA İÇERİĞİ Ismarlama ortopedik protez ortez

Detaylı

PATOLOJİDE BİLİŞİM Prof Dr Sülen Sarıoğlu PDF Bilişim Çalışma Grubu Başkanı Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji AD, İzmir

PATOLOJİDE BİLİŞİM Prof Dr Sülen Sarıoğlu PDF Bilişim Çalışma Grubu Başkanı Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji AD, İzmir PATOLOJİDE BİLİŞİM Prof Dr Sülen Sarıoğlu PDF Bilişim Çalışma Grubu Başkanı Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji AD, İzmir Patolojik değerlendirme=ortaklaşa çalışma Ürün= patoloji raporu : doktor+teknisyen+sekreter+destekpersonal+makinel

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TEDAVİ HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. SAYI: B100THG100004/5190 KONU:Tam Kan kullanımı 23240 * 12.12.2006

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TEDAVİ HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. SAYI: B100THG100004/5190 KONU:Tam Kan kullanımı 23240 * 12.12.2006 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TEDAVİ HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAYI: B100THG100004/5190 KONU:Tam Kan kullanımı 23240 * 12.12.2006.. GENELGE 2006/128 Günümüzde kan transfüzyonu uygulamalarının mesleki usul ve

Detaylı

Kullanım Kılavuzu RADYOLOJİ MODÜLÜ

Kullanım Kılavuzu RADYOLOJİ MODÜLÜ Kullanım Kılavuzu RADYOLOJİ MODÜLÜ Sarus Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri tarafından geliştirilmiş olan Radyoloji Modülü kullanım fonksiyonlarını içermektedir. TEKNORİTMA MEHMET DEMİRTAŞ 1.09.2016 1 İçindekiler

Detaylı

oe(i!!!!!iillilll~ov;iwıj"mfiı11/ iii

oe(i!!!!!iillilll~ov;iwıjmfiı11/ iii Tr {;ıl Bakantıg S&()hl< ",mau.,n Genel M\.odl1rtuQU Sayı: 95966346 - Konu: Yasadışı ve Kötüye Kullal1llan ilaç ve Madde Analizi Yapan Tıbbi Laboratuvarlar ile Madde Bağımlılığı Teşhis ve Tedavi Merkezlerindeki

Detaylı

BİTİRME ÖDEVİ VE TASARIM PROJESİ ARA RAPOR YAZIM KILAVUZU

BİTİRME ÖDEVİ VE TASARIM PROJESİ ARA RAPOR YAZIM KILAVUZU BİTİRME ÖDEVİ VE TASARIM PROJESİ ARA RAPOR YAZIM KILAVUZU 1. Başlık ve Kapak Sayfası Başlık sayfası formatı için bölüm web sayfasında bulunan rapor_kapak.docx başlıklı MS Office Word dokümanı kullanılacaktır.

Detaylı

Akreditasyon ve Ruhsatlandırmada patoloji informasyon sistemlerinin yeri. Mehtat Ünlü DEÜTF Patoloji AD 27. Ulusal patoloji kongresi 2017, Antalya

Akreditasyon ve Ruhsatlandırmada patoloji informasyon sistemlerinin yeri. Mehtat Ünlü DEÜTF Patoloji AD 27. Ulusal patoloji kongresi 2017, Antalya Akreditasyon ve Ruhsatlandırmada patoloji informasyon sistemlerinin yeri Mehtat Ünlü DEÜTF Patoloji AD 27. Ulusal patoloji kongresi 2017, Antalya Hiçbir yazılım firması ile herhangibir çıkar ilişkim yoktur

Detaylı

Telefon Defteri Modülü Kullanım Kılavuzu

Telefon Defteri Modülü Kullanım Kılavuzu Telefon Defteri Modülü Kullanım Kılavuzu YETKİ VE KAYIT İŞLEMİ Kayıt yapacak kullanıcıya yetki verilmesi Kayıt yapacak kullanıcı yetkilendirilirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kullanıcının

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı DAĞITIM YERLERİNE

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı DAĞITIM YERLERİNE T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı Sayı : 23776858/157.05 Konu : Patoloji Veri Seti DAĞITIM YERLERİNE İlgi: 14.11.2014 tarihli ve 67523305-700/2014.5181.5446 sayılı yazı Kanser

Detaylı

BULAŞICI HASTALIK BİLDİRİM VERİ SETİ

BULAŞICI HASTALIK BİLDİRİM VERİ SETİ BULAŞICI HASTALIK BİLDİRİM VERİ SETİ Oluşturma Tarihi : 01.06.2007 Sürüm Tarihi : 31.01.2015 Kaynak Kurum / Birim : Türkiye Halk Sağlığı Kurumu / lar Kontrol Programları Başkan Yardımcılığı Kapsamı : Ülkemiz

Detaylı

ALT YAPI PROJESİ HAZIRLAMA REHBERİ

ALT YAPI PROJESİ HAZIRLAMA REHBERİ ALT YAPI PROJESİ HAZIRLAMA REHBERİ 1-BAŞVURU FORMUNUN DOLDURULMASI A.GENEL BİLGİLER Proje adı Projenin Amacı Projenin Alanı Etik Kurul Belgesi : Proje adını kısaltma yapmadan yazınız. : Proje hakkında

Detaylı

TIBBİ PATOLOJİ UZMANLIK EĞİTİMİ ULUSAL STANDARTLARI

TIBBİ PATOLOJİ UZMANLIK EĞİTİMİ ULUSAL STANDARTLARI TIBBİ PATOLOJİ UZMANLIK EĞİTİMİ ULUSAL STANDARTLARI Haziran 2017 1 İÇİNDEKİLER Tanımlar 3 Kısaltmalar 4 Önsöz 5 Patoloji Uzmanlık Eğitimi Ulusal Standartları 6 1. Kurumlar 7 2. Uzmanlık Eğitim Programı

Detaylı

Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Türkçe Programlar için Tez Yazım Kılavuzu

Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Türkçe Programlar için Tez Yazım Kılavuzu Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Araştırma Enstitüsü Türkçe Programlar için Tez Yazım Kılavuzu Tez Yazım Kılavuzuna, grad.emu.edu.tr/akademik/tezler adresinden ulaşabilirsiniz. Giriş Teziniz, bölüm, kütüphane,

Detaylı

Tezde yer alacak bölümlerin sunuş sırası aşağıdaki düzende olmalıdır;

Tezde yer alacak bölümlerin sunuş sırası aşağıdaki düzende olmalıdır; TEZ BÖLÜMLERİNİN SUNUŞ SIRASI Tezde yer alacak bölümlerin sunuş sırası aşağıdaki düzende olmalıdır; 1. Dış kapak 2. İçindekiler 3. Kısaltmalar 4. Çizelge listesi 5. Şekil listesi 6. Özet 7. Giriş 8. Diğer

Detaylı

KLİNİK PATOLOJİ LABORATUVARLARI. 20. Laboratuvarda preanalitik evre kontrol altında olmalıdır.

KLİNİK PATOLOJİ LABORATUVARLARI. 20. Laboratuvarda preanalitik evre kontrol altında olmalıdır. KLİNİK PATOLOJİ LABORATUVARLARI 20. Laboratuvarda preanalitik evre kontrol altında olmalıdır. 20.1 Materyalin laboratuvara kabulünden mikroskopik incelemeye kadar geçen süreçlere ilişkin bir prosedür bulunmalıdır.

Detaylı

KLİNİK TIBBİ LABORATUVARLAR

KLİNİK TIBBİ LABORATUVARLAR KLİNİK TIBBİ LABORATUVARLAR BİYOKİMYA LABORATUVARI Laboratuvarın çoğunlukla en büyük kısmını oluşturan biyokimya bölümü, vücut sıvılarının kimyasal bileşiminin belirlendiği bölümdür. Testlerin çoğunluğu,

Detaylı

Aa-LABORATUVAR SÜREÇLERİ

Aa-LABORATUVAR SÜREÇLERİ Aa-LABORATUVAR SÜREÇLERİ PREANALİTİK SÜREÇ: Test İsteğinin Yapılması, Numune Alınması, örnek toplanması ve taşınması sürecidir: İstem yapılır, İstem otomasyona kaydedilir, İstem barkodu basılır ve numune

Detaylı

AKILCI LABORATUVAR PROSEDÜRÜ KARAR SINIRI(EŞİK EĞER),KRİTİK DEĞER(PANİK DEĞER)VE ÖLÇÜM BİRİMLERİNİN HARMONİZASYINU

AKILCI LABORATUVAR PROSEDÜRÜ KARAR SINIRI(EŞİK EĞER),KRİTİK DEĞER(PANİK DEĞER)VE ÖLÇÜM BİRİMLERİNİN HARMONİZASYINU 1/ 7 Revizyon Nedeni: 1. Amaç 1.1. Bu çalışma, tıbbi laboratuvar test sonuçlarında Bakanlıkça bu prosedürde belirtilen parametrelerde karar sınırı (eşik değer) ile kritik (panik) değerlerin belirlenmesi

Detaylı

Yöntem ve Test Seçimine Yaklaşım. Dr. Alpay Özbek Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji AD. Dokuz Eylül Üni. Tıp Fak. İZMİR

Yöntem ve Test Seçimine Yaklaşım. Dr. Alpay Özbek Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji AD. Dokuz Eylül Üni. Tıp Fak. İZMİR Yöntem ve Test Seçimine Yaklaşım Dr. Alpay Özbek Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji AD. Dokuz Eylül Üni. Tıp Fak. İZMİR Literatür Tanı Rehberleri Kongre İyileştirme Ğereksinimi Uzman Klinisyen İsteği

Detaylı

GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI YÖNETMELİĞİ

GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI YÖNETMELİĞİ GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI YÖNETMELİĞİ RUHSATLANDIRMA İŞ VE İŞLEMLERİ REHBERİ Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Daire Başkanlığı Bu çalışmanın

Detaylı

Gelişen teknoloji Tanı ve tedavide kullanım Uygulanan teknikler çok gelişmiş bile olsalar kendine özgü komplikasyon riskleri taşımaktadırlar

Gelişen teknoloji Tanı ve tedavide kullanım Uygulanan teknikler çok gelişmiş bile olsalar kendine özgü komplikasyon riskleri taşımaktadırlar Gelişen teknoloji Tanı ve tedavide kullanım Uygulanan teknikler çok gelişmiş bile olsalar kendine özgü komplikasyon riskleri taşımaktadırlar 2 Hastanın hastanede yatış süresini uzatmakta Tedavi maliyetini

Detaylı

VERGİ KESİNTİSİ YAPMAYANLAR İÇİN MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ DÜZENLEME KILAVUZU

VERGİ KESİNTİSİ YAPMAYANLAR İÇİN MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ DÜZENLEME KILAVUZU VERGİ KESİNTİSİ YAPMAYANLAR İÇİN MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ DÜZENLEME KILAVUZU Beyannamelerini kendileri göndermek isteyen mükellefler www.gib.gov.tr adresinde İnternet Vergi Dairesi ekranına

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü DAĞITIM YERLERİNE

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü DAĞITIM YERLERİNE T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Sayı : 31678769/700 Konu : Patoloji Veri Seti DAĞITIM YERLERİNE İlgi: Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığının 11.11.2014 tarihli ve 2014.5679.84410

Detaylı

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU (TİTCK) ELEKTRONİK BAŞVURU YÖNETİMİ (EBS) TALEP BİLDİRİM KULLANICI KILAVUZU

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU (TİTCK) ELEKTRONİK BAŞVURU YÖNETİMİ (EBS) TALEP BİLDİRİM KULLANICI KILAVUZU TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU (TİTCK) ELEKTRONİK BAŞVURU YÖNETİMİ (EBS) TALEP BİLDİRİM KULLANICI KILAVUZU 1 / 14 VERSİYON TARİHÇESİ VERSİYON DEĞİŞİKLİK YAPILAN DEĞİŞİKLİK TANIMI TARİH BÖLÜM/SAYFA

Detaylı

T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ Staj Raporu Öğrencinin Adı-Soyadı T.C. Numarası : Bölümü : : (Times New Roman Kalın 16 Font) ESKİŞEHİR T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ STAJ

Detaylı

Freedom ERP. E-İhracat Faturası Kullanım Dökümanı. Temel Teknoloji.

Freedom ERP. E-İhracat Faturası Kullanım Dökümanı. Temel Teknoloji. Freedom ERP Zaman Planl ı İş ler Freedom ERP E-İhracat Faturası Kullanım Dökümanı Temel Teknoloji E-İHRACAT FATURASI İÇİN YAPILMASI GEREKEN AYARLAR EFTREXPD parametresine uygulama başlangıç tarihi yazılmalı.

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı. Sayı : B.10.0.SGB / Konu: Laboratuar performans kriterleri hakkında

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı. Sayı : B.10.0.SGB / Konu: Laboratuar performans kriterleri hakkında T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı Sayı : B.10.0.SGB.0.82.00.02/11096 07.09.2007 Konu: Laboratuar performans kriterleri hakkında GENELGE 2007/80 12/05/2006 tarihli ve 26166 sayılı Resmi

Detaylı

KODU:BL.PR.01 YAYINLANMA TARİHİ:12.11.2015 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO:00 SAYFA SAYISI:05

KODU:BL.PR.01 YAYINLANMA TARİHİ:12.11.2015 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO:00 SAYFA SAYISI:05 BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ KODU:BL.PR.01 YAYINLANMA TARİHİ:12.11.2015 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO:00 SAYFA SAYISI:05 1.0 AMAÇ: Mesai saatleri içinde ve mesai saatleri dışında Biyokimya Laboratuarlarında

Detaylı

KALİTE SİZSİNİZ. Uzm. Dr. Özgür APPAK Prof. Dr. A. Aydan ÖZKÜTÜK Prof. Dr. Nuran ESEN Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A.

KALİTE SİZSİNİZ. Uzm. Dr. Özgür APPAK Prof. Dr. A. Aydan ÖZKÜTÜK Prof. Dr. Nuran ESEN Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A. KALİTE SİZSİNİZ Uzm. Dr. Özgür APPAK Prof. Dr. A. Aydan ÖZKÜTÜK Prof. Dr. Nuran ESEN Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D Sunum Planı Güvenlik raporlama sistemi Laboratuvar süreçleri

Detaylı

T.C. İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS PROJESİ HAZIRLAMA KILAVUZU

T.C. İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS PROJESİ HAZIRLAMA KILAVUZU T.C. YÜKSEK LİSANS PROJESİ HAZIRLAMA KILAVUZU Tezsiz Yüksek Lisans Programı öğrencileri, yüksek lisans projesinin alındığı yarıyılda proje dersine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı bir rapor vermek

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ AMELİYATHANE HASTA GÜVENLİĞİ

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ AMELİYATHANE HASTA GÜVENLİĞİ SIRA NO HEDEF YAPILACAK UYGULAMA İŞLEM SORUMLUSU 1.0 KİMLİK TANIMLAMA HATALARINI ÖNLEMEK 1.1 Hastaların doğru Barkotlu kimlik tanımlayıcıda; Bilgi işlem merkezi kimliklendirilmesi Hasta adı soyadı, Hasta

Detaylı

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI Sayfa No: 1/5 ların yaralanma riskinin azaltılması Hastanelerimizde kesici ve delici alet yaralanmalarını önlemeye yönelik düzenlemelerin yapılması -Enfeksiyon Kontrol tedavisini sağlayan tüm sağlık personeli

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ (EBYS KOORDİNATÖRLÜĞÜ) EBYS SORUMLULARI İÇİN KULLANICI İŞLEMLERİ KILAVUZU

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ (EBYS KOORDİNATÖRLÜĞÜ) EBYS SORUMLULARI İÇİN KULLANICI İŞLEMLERİ KILAVUZU ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ (EBYS KOORDİNATÖRLÜĞÜ) EBYS SORUMLULARI İÇİN KULLANICI İŞLEMLERİ KILAVUZU EBYS birim sorumluları, kendi birimlerinde görev yapan ve EBYS sistemine kayıtlı

Detaylı

Düzen Laboratuvarlar Grubu

Düzen Laboratuvarlar Grubu İNTERAKTİF HİZMETLER UYGULAMASI KUR UMSAL HİZMETLER İNTERAKTİF HİZMETKLER UYGULAMA 'sı seçilir. Karşımıza aşağıdaki sayfa gelir. Kurum kodu ve şifreniz ile giriş yapınız. UYARI:17.06.2013 tarihinden önce

Detaylı

FEN VE MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU Araştırma Projesi Başvuru Formu 1

FEN VE MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU Araştırma Projesi Başvuru Formu 1 1 Tarih: EK-1a: ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN VE MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU Araştırma Projesi Başvuru Formu 1 Üniversitemiz mensuplarının yapacağı ya da üçüncü şahıslarca

Detaylı

20 Mayıs 2013. İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. İlgili Modül/ler : Muhasebe IV

20 Mayıs 2013. İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. İlgili Modül/ler : Muhasebe IV 20 Mayıs 2013 İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL İlgili Modül/ler : Muhasebe IV İNDİRİLECEK KDV LİSTESİ İndirilecek KDV Listesi raporu özellikle ihraç kayıtlı mal satan, ihracat yapan, yatırım

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YAYIM YÖNERGESİ. Amaç ve Kapsam

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YAYIM YÖNERGESİ. Amaç ve Kapsam Amaç YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YAYIM YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam MADDE 1 - (1) Bu Yönerge, Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu nu 48. Maddesi ile 3.2.1984

Detaylı

SISOFT HEALTHCARE INFORMATION SYSTEMS SİSOFT SAĞLIK BİLGİ SİSTEMLERİ

SISOFT HEALTHCARE INFORMATION SYSTEMS SİSOFT SAĞLIK BİLGİ SİSTEMLERİ SISOFT HEALTHCARE INFORMATION SYSTEMS SİSOFT SAĞLIK BİLGİ SİSTEMLERİ Sağlık Net Hata Kodlarına Göre Yapılacak İşlemler KULLANICI KLAVUZU Doküman No: F-34 Yürürlük Tarihi: 25.05.2013 1 Sisoft Sağlık Bilgi

Detaylı

NUMUNE KAYIT DEFTERİ ÖRNEĞİ Numunenin Laboratuvara Ulaşma Tarihi/Saati. Alındığı Yer. Alınma Şekli

NUMUNE KAYIT DEFTERİ ÖRNEĞİ Numunenin Laboratuvara Ulaşma Tarihi/Saati. Alındığı Yer. Alınma Şekli Sıra No Numune Kayıt No Cinsi Miktarı Alınış Tarihi/Saati NUMUNE KAYIT DEFTERİ ÖRNEĞİ Numunenin Laboratuvara Ulaşma Tarihi/Saati Alınğı Yer Alınma Şekli Geliş Şekli Numuneyi Alan Ölçüm ve Analizi İstenen

Detaylı

BİTİRME ÇALIŞMASI ARA RAPOR YAZIM KILAVUZU

BİTİRME ÇALIŞMASI ARA RAPOR YAZIM KILAVUZU BİTİRME ÇALIŞMASI ARA RAPOR YAZIM KILAVUZU 1. Başlık ve Kapak Sayfası Başlık sayfası formatı için bölüm web sayfasında bulunan rapor_kapak.docx başlıklı MS Office Word dokümanı kullanılacaktır. Düzenlenmesi

Detaylı

GİRİŞİMSEL İŞLEMLER ENTEGRASYON KILAVUZU DOKÜMANI

GİRİŞİMSEL İŞLEMLER ENTEGRASYON KILAVUZU DOKÜMANI GİRİŞİMSEL İŞLEMLER ENTEGRASYON KILAVUZU DOKÜMANI Tarih: 26.02.2014 SağlıkNET Hazırlayan: Nurdan KARADAYI Değişen Sayfa Tüm Sayfalar Değişiklik No Değişiklik Tarihi 1.0 26.02.2014 İlk Yayın V1.0 Açıklama

Detaylı

Araştırma Projesi Başvuru Formu 1

Araştırma Projesi Başvuru Formu 1 EK-a: ANADOLU ÜNİVERSİTESİ SOSYAL VE BEŞERÎ BİLİMLER BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU Araştırma Projesi Başvuru Formu Üniversitemiz mensuplarının yapacağı ya da üçüncü şahıslarca üniversitemizde

Detaylı

Kontrol: Gökhan BİRBİL

Kontrol: Gökhan BİRBİL Doküman Adı: DOKÜMAN HAZIRLANMASIYLA İLGİLİ TÜRKAK PRENSİPLERİ TALİMATI Doküman No.: T501-01 Revizyon No: 04 Yürürlük Tarihi: 25.12.2011 Hazırlayan: Tekin ALTUĞ Kontrol: Gökhan BİRBİL Onay: H. İrfan AKSOY

Detaylı

UYARI: Bu araştırma insan üzerinde deney niteliği taşıyorsa, klinik etik kurula başvurmanız gerekmektedir.

UYARI: Bu araştırma insan üzerinde deney niteliği taşıyorsa, klinik etik kurula başvurmanız gerekmektedir. 1 Üniversitemiz mensuplarının yapacağı ya da üçüncü şahıslarca üniversitemizde yapılması planlanan, insan ve hayvan üzerinde deney niteliği taşımayan, biyolojik materyal (kan, idrar gibi biyolojik sıvılar

Detaylı

A. MAKALE YAZIM KURALLARI

A. MAKALE YAZIM KURALLARI Yazım Kuralları Değerli Yazar ve Okurlarımız, Yayıncılıkta 36 yılı geride bırakarak yeni yayın yılına girmiş bulunan Dergimizin, şu ana kadar ulaşmış olduğu yüksek kalitesini daha da ileri düzeylere çıkarabilmek

Detaylı

İmza... Tarih... Bir klinik çalışmaya başlamadan önce gönüllülerin çalışmaya alınması için gerekenlerin planlanması

İmza... Tarih... Bir klinik çalışmaya başlamadan önce gönüllülerin çalışmaya alınması için gerekenlerin planlanması SÇP No: 5 Gönüllülerin seçilmesi ve kaydedilmesi Versiyon no: 2 Geçerlilik tarihi: Aralık 2015 Onaylayan: Prof. Dr. Hamdi Akan İmza... Tarih... I. Amaç Bir klinik çalışmaya başlamadan önce gönüllülerin

Detaylı

İyi Bir Laboratuvar Yönetimi Neden Gereklidir?

İyi Bir Laboratuvar Yönetimi Neden Gereklidir? İyi Bir Laboratuvar Yönetimi Neden Gereklidir? Dr. Şöhret AYDEMİR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Dr Ali, Tıp Fakültesi nden başarı ile mezun olmuş ve TUS ile istediğin

Detaylı

Online Protokol Üretim Projesi

Online Protokol Üretim Projesi Online Protokol Üretim Projesi Yazılım Geliştirici Kılavuzu Sürüm 1.5 Kasım 2012 Proje Pilot Başlangıç Zamanı 19.11.2012 Pilot Proje Uygulama Yeri Ankara İli Sağlık Hizmet Sağlayıcıları Proje Yöneticisi

Detaylı

Sonuca giden doğru yol... Başarılı tedavi, güvenilir laboratuvar verileriyle başlar.

Sonuca giden doğru yol... Başarılı tedavi, güvenilir laboratuvar verileriyle başlar. Sonuca giden doğru yol... Başarılı tedavi, güvenilir laboratuvar verileriyle başlar. Laboratuvar verileri, tedavinin başarısı için taşıdığı önemin yanı sıra tıbbi gelişmelerin de temel taşlarından biridir.

Detaylı

T.C. GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü. Sayı : 73453902-045.01/21288 30/05/2013 Konu : Yem Kontrol Uygulamaları

T.C. GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü. Sayı : 73453902-045.01/21288 30/05/2013 Konu : Yem Kontrol Uygulamaları Sayı : 73453902-045.01/21288 30/05/2013 Konu : Yem Kontrol Uygulamaları.. VALİLİĞİNE (İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü) Yem kontrolleri ile ilgili olarak İl Müdürlükleri arasında uygulamada birliğin

Detaylı

Hazırlayan Tarih İmza Özge Bakülüer. Gözden Geçiren Tarih İmza Devrim Erdönmez. Onaylayan Tarih İmza İDARE

Hazırlayan Tarih İmza Özge Bakülüer. Gözden Geçiren Tarih İmza Devrim Erdönmez. Onaylayan Tarih İmza İDARE Hazırlayan Tarih İmza Özge Bakülüer Gözden Geçiren Tarih İmza Devrim Erdönmez Onaylayan Tarih İmza İDARE Revizyon Takip Tablosu Güncel Revizyon Yayımlanma Tarihi Açıklama 1.0 İlk revizyon İÇİNDEKİLER 1.

Detaylı

AYFER ERDOĞAN KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ

AYFER ERDOĞAN KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ AYFER ERDOĞAN KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ Kullanıcı yararı için Sağlık hizmeti alanlar Sağlık hizmeti verenler Kalite ekip çalışmasının bir sonucudur. Üst yönetimin desteği ve çalışanların katılımı ile başarıya

Detaylı

ÖNEMLİ NOKTALAR AMAÇLAR

ÖNEMLİ NOKTALAR AMAÇLAR 0 / 16 T 5.4.1.1(1) ÖNEMLİ NOKTALAR Üye girişi üç aşamadan oluşmaktadır. Laboratuvar kodu, kullanıcı adı ve kullanıcı şifresi. Eğer daha önceden bu bilgilere sahip değilseniz, hemen alt kısımda yer alan

Detaylı

Online Protokol Üretim Projesi. Yazılım Geliştirici Kılavuzu. Sürüm 1.9

Online Protokol Üretim Projesi. Yazılım Geliştirici Kılavuzu. Sürüm 1.9 Online Protokol Üretim Projesi Yazılım Geliştirici Kılavuzu Sürüm 1.9 Sayfa 1 / 13 Online Protokol V1.9 İçindekiler 1 Amacı... 3 2 Kapsam... 3 3 Değişiklik Yönetimi... 3 4 Süreç İşleyiş Tanımı... 4 4.1

Detaylı

FEN VE MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU. Lisansüstü Tez Çalışması Başvuru Formu 1

FEN VE MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU. Lisansüstü Tez Çalışması Başvuru Formu 1 1 Tarih: EK-1b: ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN VE MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU Lisansüstü Tez Çalışması Başvuru Formu 1 Üniversitemiz mensuplarının yapacağı ya da üçüncü şahıslarca

Detaylı

HASTANE BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ MİNİMUM VERİ MODELİ

HASTANE BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ MİNİMUM VERİ MODELİ HASTANE BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ MİNİMUM VERİ MODELİ Sürüm 1.0 2015 Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, 2015 5846 Sayılı Fikir Eserleri Kanunu Gereğince yazı ile izin alınmaksızın çoğaltılamaz.

Detaylı