En kolay ve kusursuz biçimde Gök-Türk tamgaları yla okuma-yazma rehberi TAMGALAR ÖZ TÜRK SES İMLERİ GÖK-TÜRKÇE ÖĞRENİM YERLİĞİ.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "En kolay ve kusursuz biçimde Gök-Türk tamgaları yla okuma-yazma rehberi TAMGALAR ÖZ TÜRK SES İMLERİ GÖK-TÜRKÇE ÖĞRENİM YERLİĞİ. www.tamgalar."

Transkript

1 En kolay ve kusursuz biçimde Gök-Türk tamgaları yla okuma-yazma rehberi TAMGALAR ÖZ TÜRK SES İMLERİ GÖK-TÜRKÇE ÖĞRENİM YERLİĞİ

2 TAMGALAR ÖZ TÜRK SES İMLERİ Gök-Türk Tamgaları Eğitim Betiği Atalarımızın bizlere en büyük hediyesi, öz Türk tamgalarımızı Göktürk Devleti resmi alfabe olarak kullanmıştır. Tarihi ve kökeni hakkında elimizdeki belge ve bilgiler yetersiz kalmakla birlikte M.Ö. 4. yüzyıla kadar uzanan Göktürk tamgaları ile yazılmış eser ve kalıntılar keşfedilmiş bulunmaktadır. Günümüzde sayısal ortamda da kullanılabilen ve gün geçtikçe artan ilgi ile öğrenilen tamgalarımızla pek çok çevrimiçi ve baskılı yayında üretilmektedir. Bu kaynakçada bugüne değin elimize geçen tüm eserlerden elde edilen bilgiler ışığında, Gök-Türk alfabesi ya da Orkun alfabesi nin tüm tamgaları, yazım kuralları, yazım şekilleri, tüm ilgililerin rahatça okuyup yazar olabilmesi için sunulmuştur. Günümüzde kullandığımız Latin alfabesi nde büyük ve küçük harf ayrımı göz önüne alındığında 58 harf vardır ve büyük-küçük ünlü uyumu gibi Türkçemize özel durumlar gözardı edilmiş ve öz dilimizde yer almayan sesler de bulunmaktadır. Gök-Türk alfabesi nde ise sadece 38 harf yer almaktadır. Dolayısı ile okuması ve yazması son derece kolaydır. Bir papağan konuşulanları tekrar edebilir, sevimli bir köpek sizin öğrettiklerinizi öğrenebilir, bir arslan terbiye edilebilir ama bir insan dışında hiç bir canlı okuyup-yazamaz. Uygarlığın özü, yazmak ve okumaktır. Güç kalemin içindedir. Bugün okuyup-yazmaya başlayabilirsiniz.

3 Gök-Türk Tamgaları Türklerin icat ettiği ve kullandığı ilk yazı sistemi olan ve Göktürkler'e ait Orhun Yazıtları'nda kullanılmasından ötürü bu adla da anılan alfabedir. Orkun alfabesinden günümüze kalan en büyük kalıntılar olan Göktürkler döneminde dikilen yazıtların, çözülüp değerlendirilmeleri ancak 19. yüzyıl sonunda gerçekleşebilmiştir. Bu yazıtlardan ilk bulunanları Yenisey Irmağı boyundakilerdir. 1889'da ise Orkun Yazıtları denilen iki büyük yazıt daha ortaya çıkarılmıştır. Bu yazıtlar 1893'te Danimarkalı Türkolog Vilhelm Thomsen tarafından çözülmüş ve böylece, bu yazıtların Kültigin ve Bilge Kağan tarafından diktirilmiş oldukları, bu yazının Göktürklere özgü bir alfabe olduğu ve bu dilin de Eski Türkçe'nin bir lehçesi olduğunu ortaya çıkarılmıştır. En eski örnek, Kazakistan'da Sakalara ait olduğu düşünülen Esik Kurganı'nda bulunan ve M.Ö. 4. yüzyıla tarihlenen bir gümüş tabağın üzerindeki iki satırlık yazıda görülmektedir. Bundan sonraki en eski örneği ise Orhun mezar külliyesindeki anıtların dikilişinden iki yüzyıl önce Yenisey'deki anıtlarda görülür. : Tamgalar, Öz Türk Ses İmleri ISBN: Gök-Türk tamgalarına ilgi duyan, okumak ve yazmak isteyenler için bir rehber. Hazırlayan: Hüseyin Oğuztürk Sürüm: Birinci Baskı, Ocak 2015 Creative Commons Atıf-Gayriticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

4 Gök-Türk Tamgaları nın Yapısı Orkun alfabesi'nde 38 harf vardır. Orhun harflerinin prototipi olarak görülen Yenisey yazı sisteminde 150'den fazla işaret vardır. Bu işaretlerin elenerek Orkun alfabesi'nde 38'e indirildiği görülmektedir. Bu harflerin 4 tanesi ünlü, geriye kalan 34 tanesi ünsüz işaretleridir. Türkçe'de bu kadar sessiz harf bulunmaz. Bu durumun nedeni Orkun alfabesi'nde birçok sessiz harfin iki işaret ile gösterilmesidir. Yanındaki seslinin kalın ya da ince oluşuna göre, b, d, g, l, n, r, s, t, y seslerini veren ikişer adet harf mevcuttur. Örneğin "bilge" sözcüğünü yazarken kullanılan b ile bars sözcüğünü yazarken kullanılan b birbirinden farklıdır. Ayrıca ık, ok, nç, yn gibi çift ses, çift ünsüz işaretleri de mevcuttur. Sessiz harfler açısından kalabalık olan Orkun alfabesi, Türkçe'nin 8 sesli harfine karşılık 4 harfe sahiptir. a, e, ı, i, o, u, ü, ö sesleri ayrılmadan yazılır, ünlü uyumlarına göre gerektiği biçimde okunur. Tonyukuk Yazıtı'nda ötekilerde olmayan "baş" logogramı ile s, ş seslerini ünleyen kare biçiminde bir harf daha vardır. Eski Türkçede c, f, ğ, h, j, v sesleri olmadığından, bunların simgeleyen damgalar da yoktur. h sesi yazılmak istenirse bu k damgası ile yazılır. f sesi için p damgası, v sesi için b kullanılır. Kaynakça: Orkun, Hüseyin Namık: Eski Türk Yazıtları, 2000 Tekin, Talat: A Grammar of Orkhon Turkic, 1968 Tekin, Talat : Orhon Yazıtları, 2010 Kömen, Mehmet: Türük Bil Yazısı Yazım Kuralları, 2005 Erdal, Marcel: A Grammar of Old Turkic, 2004

5 Yazma ve Okuma Kuralları Orhun harfleri kullanılarak yazılan metinde harfler bitişmez, ayrı yazılır. Sözcükler, aralarına üst üste iki nokta koyulmak suretiyle birbirinden ayrı yazılır. Bunun dışında herhangi bir noktalama işareti yoktur. Yazı genellikle sağdan sola yazılır. Soldan sağa yazıldığı durumlarda harfler de ters dönük olarak yazılır. Orhun yazısında seslilerin çoğu kez yazılmadığı görülür. Sesliler ilk hecede yazılır, sonrasında gelen sesliler de aynıysa diğerleri yazılmaz. Son harf sesliyle bitiyorsa o sesli de yazılır. Ünlü uyumu vardır. Sözcük kalın ünlü ile başlamışsa kalın, ince ile başlamışsa ince ile sürer. Gelecek (ince), kalacak (kalın) gibi. Dudak benzeşmesi vardır. Örneğin sözcük a ünlüsü ile başlamışsa, e ünlüsü ile bitemez. Sözcükteki ünlülerin tümü a olabileceği gibi eğer başka bir ünlü gelmeliyse, bu kesinkes ı sesi olur. Genel kural; a > ı, e > i, o > u, ö > ü şeklindedir. o ile ö seslerinde durum biraz ayrıdır. o > a ile ö > e durumlarının olduğu sözcüklere denk gelinebilir. Nedeni, alınan eklerin a/e sesleri ile başlıyor olmasıdır. o/ö sesleri yalnızca ilk seslemde olur. Sonraki seslemlerde u/ü sesine dönüşür. Konuşuruz (o > u), öpücük (ö > ü) gibi. İki ünlü yanyana ise ikisinin de adları okunur. Bir ünlü ile ünsüz yanyana geldiler ise hece oluşur ve sözcükler de hecelenerek okunur. Bu betikte kullandığımız örnek sözcüklerde, Türkçe kökenli sözcükleri kullanmaya çaba gösterdik. Gündelik yaşamda ya da kavramsal olarak çağdaş Türkçeye girmiş yabancı sözcükler, sonradan türetilmiş sözcükler az sayıda da olsa örnekler arasında vardır. Tamgaların verdiği seslerin doğru algılanması ve özellikle birleşik seslerin kullanımında kolaylık sağlaması açısından zaman zaman Gök-Türkçe yazım kuralları gözardı edilip çağdaş Türkçe ve çağdaş Türk alfabesi kuralları uygulanmıştır. Betiğin temel amacı tamgalar ile yeni tanışmış ya da ilgi duyan bireylere öğretimdir.

6 TAMGALAR ÖZ TÜRK SES İMLERİ Ünlü Sesler Orkun alfabesinde ünlü sesleri veren tamgalar dört tanedir. A/E I/İ O/U Ö/Ü a i o Ö Ünlü Uyumu Gerektiren Ünsüzler Kalın ve ince ünlüler ile farklı yazılan tamgalar on tanedir. Toplamda yirmi tamgadır. B G D K L İnce Ses E, İ, Ö, Ü ile b g d k l Kalın Ses A, I, O, U ile B G D K L N R S T Y İnce Ses E, İ, Ö, Ü ile n r s t y Kalın Ses A, I, O, U ile N R S T Y

7 Kadim Türk Falı: Irk Bitig, Tamga Yazıcısı ve Gök-Türk tamgalarıyla hazırlanmış diğer pek çok uygulama ve belgeye yerliğinden erişebilirsiniz. Tüm Ünlüler ile Aynı Yazılan Ünsüzler Orkun alfabesinde tüm ünlü sesler ile aynı yazılan tamgalar altı tanedir. Ç ç Ş ş M m Z z P p Ñ (ng) H Birleşik Sesler Birleşik ses veren tamgalar sekiz tanedir. Dördü ünlü, dördü ünsüz ses verir. İÇ/Çİ IK/KI OK/KO ÖK/KÖ c Q q X -NÇ -NY -LT -NT C F v J

8 Ünlü Ses A/E Tamgası a Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /a/, /e/ sesi ekler. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /a/, /e/ olarak okunur. Yazılış Şekli Üç hamle ile yazılır. Bir kalem hareketi gerektirir Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

9 Örnekler ARABA ANA ET abara ana te Alıştırmalar ATA ana AT Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

10 Ünlü Ses I/İ Tamgası i Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /ı/, /ı/ sesi ekler. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /ı/, /i/ olarak okunur. Yazılış Şekli İki hamle ile yazılır. Bir kalem hareketi gerektirir. 2 1 Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

11 Örnekler IŞIK İSİM İKİ KIŞI MİSİ İkİ Alıştırmalar İkİ IRK İLKE Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

12 Ünlü Ses O/U Tamgası u Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /o/, /u/ sesi ekler. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /o/, /u/ olarak okunur. Yazılış Şekli İki hamle ile yazılır. Bir kalem hareketi gerektirir. 1 2 Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

13 Örnekler ORDU OD UMUT UDRO DO TUMU Alıştırmalar ORMAN ADO OK Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

14 Ünlü Ses Ö/Ü Tamgası ö Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /ö/, /ü/ sesi ekler. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /ö/, /ü/ olarak okunur. Yazılış Şekli Üç hamle ile yazılır. Bir kalem hareketi gerektirir Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

15 Örnekler ÖRDEK ÜTÜ ÜLKE kedrö ütü eklü Alıştırmalar ÖD ÜLNÜ KÜTÜK Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

16 Kalın Ünsüz Ses AB Tamgası B Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /b/ sesi ekler. Yalnızca A, I, O, U ünlüleri ile birlikte kullanılır. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /b/ olarak okunur. Yazılış Şekli Bir hamle ile yazılır. Bir kalem hareketi gerektirir. 1 Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

17 Örnekler BARS BUDUN ABA SRAB NUDUB ABA Alıştırmalar BALA KILAB BOL Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

18 İnce Ünsüz Ses EB Tamgası b Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /b/ sesi ekler. Yalnızca E, İ, Ö, Ü ünlüleri ile birlikte kullanılır. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /b/ olarak okunur. Yazılış Şekli Dört hamle ile yazılır. Bir kalem hareketi gerektirir Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

19 Örnekler BÖLÜK BİTİG BERK külöb gitib kreb Alıştırmalar BİR emlöb BİLGE Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

20 Kalın Ünsüz Ses AG Tamgası G Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /g/ sesi ekler. Yalnızca A, I, O, U ünlüleri ile birlikte kullanılır. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /g/ olarak okunur. Yazılış Şekli Üç hamle ile yazılır. Üç kalem hareketi gerektirir Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

21 Örnekler AGA TABGAÇ DAĞ AGA ÇAGBAT GaD Alıştırmalar OTAĞ UGLo OGUZ Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

22 İnce Ünsüz Ses EG Tamgası g Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /g/ sesi ekler. Yalnızca E, İ, Ö, Ü ünlüleri ile birlikte kullanılır. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /g/ olarak okunur. Yazılış Şekli Üç hamle ile yazılır. İki kalem hareketi gerektirir Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

23 Örnekler GELİN GÜZEL GÖK nileg lezüg kög Alıştırmalar ÖTÜGEN ireg GEZİNTİ Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

24 Kalın Ünsüz Ses AD Tamgası D Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /d/ sesi ekler. Yalnızca A, I, O, U ünlüleri ile birlikte kullanılır. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /d/ olarak okunur. Yazılış Şekli Sekiz hamle ile yazılır. İki kalem hareketi gerektirir Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

25 Örnekler ADAM DAMAR ADIM MADA RAMAD MIDA Alıştırmalar ODUN RABUD DOĞAN Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

26 İnce Ünsüz Ses ED Tamgası d Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /d/ sesi ekler. Yalnızca E, İ, Ö, Ü ünlüleri ile birlikte kullanılır. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /d/ olarak okunur. Yazılış Şekli İki hamle ile yazılır. İki kalem hareketi gerektirir. 2 1 Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

27 Örnekler DERGİ DEM DÖNENCE igred med eçnenöd Alıştırmalar DENİZ rimed DÜŞ Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

28 Kalın Ünsüz Ses AK Tamgası K Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /k/, /q/ sesi ekler. Yalnızca A, I, O, U ünlüleri ile birlikte kullanılır. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /k/, /q/ olarak okunur. Yazılış Şekli Üç hamle ile yazılır. İki kalem hareketi gerektirir Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

29 Örnekler KARTAL KIMIZ KAĞAN LATRaK ZIMIK NAGAK Alıştırmalar KAN ŞAK KAZAK Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

30 İnce Ünsüz Ses EK Tamgası k Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /k/ sesi ekler. Yalnızca E, İ, Ö, Ü ünlüleri ile birlikte kullanılır. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /k/ olarak okunur. Yazılış Şekli Üç hamle ile yazılır. İki kalem hareketi gerektirir Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

31 Örnekler TÜRK KEPİT KÖK krüt tipek kök Alıştırmalar İKİ Mek KÖMEN Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

32 Kalın Ünsüz Ses AL Tamgası L Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /l/ sesi ekler. Yalnızca A, I, O, U ünlüleri ile birlikte kullanılır. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /l/ olarak okunur. Yazılış Şekli İki hamle ile yazılır. Bir kalem hareketi gerektirir. 1 Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz. 2

33 Örnekler OLUK MAL LAKIRDI KULO LAM IDRIKAL Alıştırmalar ALA MUKOL HALA Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

34 İnce Ünsüz Ses EL Tamgası l Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /l/ sesi ekler. Yalnızca E, İ, Ö, Ü ünlüleri ile birlikte kullanılır. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /l/ olarak okunur. Yazılış Şekli Üç hamle ile yazılır. İki kalem hareketi gerektirir Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

35 Örnekler ELEK ÜLKE SEL kele eklü les Alıştırmalar LEKE ekli ELLİ Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

36 Kalın Ünsüz Ses AN Tamgası N Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /n/ sesi ekler. Yalnızca A, I, O, U ünlüleri ile birlikte kullanılır. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /n/ olarak okunur. Yazılış Şekli Bir hamle ile yazılır. Bir kalem hareketi gerektirir. 1 Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

37 Örnekler AN ANA TONYUKUK Na ana KUKUYNOT Alıştırmalar KONU ATKoN BUDUN Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

38 İnce Ünsüz Ses EN Tamgası n Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /n/ sesi ekler. Yalnızca E, İ, Ö, Ü ünlüleri ile birlikte kullanılır. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /n/ olarak okunur. Yazılış Şekli Beş hamle ile yazılır. İki kalem hareketi gerektirir Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

39 Örnekler SEN TİGİN BİLGİN nes nigit niglib Alıştırmalar ÜN nere ÜLGEN Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

40 Kalın Ünsüz Ses AR Tamgası R Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /r/ sesi ekler. Yalnızca A, I, O, U ünlüleri ile birlikte kullanılır. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /r/ olarak okunur. Yazılış Şekli Üç hamle ile yazılır. İki kalem hareketi gerektirir Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

41 Örnekler ARABA AYAR UYGUR abara RAYA RUGYu Alıştırmalar ORMAN udro URGAN Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

42 İnce Ünsüz Ses ER Tamgası r Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /r/ sesi ekler. Yalnızca E, İ, Ö, Ü ünlüleri ile birlikte kullanılır. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /r/ olarak okunur. 4 Yazılış Şekli Beş hamle ile yazılır. İki kalem hareketi gerektirir Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

43 Örnekler TENGRİ TÖRÜK ERLİK HAN irht Xrüt NaK:kilre Alıştırmalar ERKEN nügrö MERGEN Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

44 Kalın Ünsüz Ses AS Tamgası S Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /s/ sesi ekler. Yalnızca A, I, O, U ünlüleri ile birlikte kullanılır. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /s/ olarak okunur. Yazılış Şekli İki hamle ile yazılır. İki kalem hareketi gerektirir. 1 2 Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

45 Örnekler SALTUK MASAL SAKA KUTLaS LASAM AKAS Alıştırmalar ASTANA LAKAS US Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

46 İnce Ünsüz Ses ES Tamgası s Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /s/ sesi ekler. Yalnızca E, İ, Ö, Ü ünlüleri ile birlikte kullanılır. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /s/ olarak okunur. Yazılış Şekli Bir hamle ile yazılır. Bir kalem hareketi gerektirir. 1 Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

47 Örnekler SES SELENGE KESER ses egneles resek Alıştırmalar SEZGİ iglis ESMER Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

48 Kalın Ünsüz Ses AT Tamgası T Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /t/ sesi ekler. Yalnızca A, I, O, U ünlüleri ile birlikte kullanılır. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /t/ olarak okunur. Yazılış Şekli Yedi hamle ile yazılır. İki kalem hareketi gerektirir Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

49 Örnekler TAMGA ATA TATAR AGMAT ATA RATAT Alıştırmalar TAN ZISTA BİLGE TONYUKUK Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

50 İnce Ünsüz Ses ET Tamgası t Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /t/ sesi ekler. Yalnızca E, İ, Ö, Ü ünlüleri ile birlikte kullanılır. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /t/ olarak okunur. Yazılış Şekli Üç hamle ile yazılır. İki kalem hareketi gerektirir Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

51 Örnekler TÜRKELİ TÜMEN TENGRİ ilekrüt nemüt irht Alıştırmalar BETİK nigit TEKE Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

52 Kalın Ünsüz Ses AY Tamgası Y Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /y/ sesi ekler. Yalnızca A, I, O, U ünlüleri ile birlikte kullanılır. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /y/ olarak okunur. Yazılış Şekli İki hamle ile yazılır. Bir kalem hareketi gerektirir. 1 2 Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

53 Örnekler YARA AYKIRI YAMTAR ARAY IRIKYA RATMAY Alıştırmalar AYAK KILYa BOZ AYI Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

54 İnce Ünsüz Ses EY Tamgası y Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /y/ sesi ekler. Yalnızca E, İ, Ö, Ü ünlüleri ile birlikte kullanılır. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /y/ olarak okunur. Yazılış Şekli Bir hamle ile yazılır. Bir kalem hareketi gerektirir. 1 Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

55 Örnekler TÜRKİYE YEMEK YEL eyikrüt kemey ley Alıştırmalar ÖYKÜ nöy YÜZ Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

56 Tüm Ünlüler ile Ünsüz Ses AÇ Tamgası Ç Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /ç/ sesi ekler. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /ç/ olarak okunur. Yazılış Şekli Üç hamle ile yazılır. İki kalem hareketi gerektirir Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

57 Örnekler ARAÇ ÇAŞIT AMAÇ ÇARa TıŞaç ÇAMA Alıştırmalar KEÇE ÇoK SEÇİM Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

58 Tüm Ünlüler ile Ünsüz Ses EM Tamgası M Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /m/ sesi ekler. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /m/ olarak okunur. Yazılış Şekli Dört hamle ile yazılır. Üç kalem hareketi gerektirir Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

59 Örnekler KOMUZ KAMA MENGÜ ZUMOK AMAK ügnem Alıştırmalar OMUZ etem DEMİR Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

60 Tüm Ünlüler ile Ünsüz Ses EÑ Tamgası H Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /ng/ sesi ekler. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /eng/ olarak okunur. Yazılış Şekli İki hamle ile yazılır. İki kalem hareketi gerektirir. 1 2 Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

61 Örnekler TENGRİ BENGÜ CENGİZ HAN irht üheb NaK:ziHç Alıştırmalar ENGİN nihez DENGE Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

62 Tüm Ünlüler ile Ünsüz Ses AŞ Tamgası ş Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /ş/ sesi ekler. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /ş/ olarak okunur. Yazılış Şekli Dört hamle ile yazılır. Üç kalem hareketi gerektirir Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

63 Örnekler ŞEKİL AŞLIK ÜŞENMEK likeş KILŞA kemneşü Alıştırmalar EŞ KUŞOK KAŞIK Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

64 Tüm Ünlüler ile Ünsüz Ses AP Tamgası p Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /p/ sesi ekler. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /p/ olarak okunur. Yazılış Şekli İki hamle ile yazılır. Bir kalem hareketi gerektirir. 2 1 Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

65 Örnekler APRIN ÇOR TİGİN PERDE İPLİK nigit:roç:nirpa edrep kilpi Alıştırmalar ÖPÜCÜK pok KOPUZ Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

66 Tüm Ünlüler ile Ünsüz Ses AZ Tamgası z Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /z/ sesi ekler. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /z/ olarak okunur. Yazılış Şekli Dört hamle ile yazılır. İki kalem hareketi gerektirir Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

67 Örnekler AZALMAK DOKUZ OĞUZ KAMLAZA ZUKOD ZUGO Alıştırmalar ATSIZ zideb DİZGİN Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

68 Ünlü Birleşik Ses IK Tamgası Q Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /ık/, /kı/ sesi ekler. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /ık/, /ıq/ olarak okunur. Yazılış Şekli Üç hamle ile yazılır. Bir kalem hareketi gerektirir. 3 1 Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz. 2

69 Örnekler KARIŞIK KIMIZ KISA QŞIRAK zımq asq Alıştırmalar KILÇIK şq KISRAK Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

70 Ünlü Birleşik Ses İÇ Tamgası c Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /iç/, /çi/ sesi ekler. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /iç/ olarak okunur. Yazılış Şekli Üç hamle ile yazılır. İki kalem hareketi gerektirir Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

71 Örnekler İÇKİ İŞÇİ İÇLİK ikc cşi kilc Alıştırmalar DİŞÇİ kemc İÇİLMEZ Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

72 Ünlü Birleşik Ses OK Tamgası q Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /oq/, /qo/, /uq/, /qu/ sesi ekler. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /oq/, /uk/ olarak okunur. Yazılış Şekli Üç hamle ile yazılır. İki kalem hareketi gerektirir. 1 3 Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz. 2

73 Örnekler TONYUKUK TOK OKUL qqynot qt LUq Alıştırmalar BOZOK qy NOKTA Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

74 Ünlü Birleşik Ses ÖK Tamgası X Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /öq/, /qö/, /üq/, /qü/ sesi ekler. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /öq/, /üq/ olarak okunur. Yazılış Şekli Beş hamle ile yazılır. Üç kalem hareketi gerektirir Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

75 Örnekler TÖRÜK YÜKSEK ÖKÜZ Xrüt kesxy züx Alıştırmalar ÖKSÜZ Xrüy TÜKENMEZ Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

76 Ünsüz Birleşik Ses ANÇ Tamgası C Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /nç/ sesi ekler. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /anç/, /enç/ olarak okunur. Yazılış Şekli Dört hamle ile yazılır. Bir kalem hareketi gerektirir Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

77 Örnekler ERİNÇ GÖNENÇ İKİNCİ Cire Cenög iciki Alıştırmalar ÖNCELİK aca SEKİZİNCİ Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

78 Ünsüz Birleşik Ses ALT Tamgası v Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /lt/, /ld/ sesi ekler. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /alt/, /ald/ olarak okunur. Yazılış Şekli 4 Dört hamle ile yazılır. Bir kalem hareketi gerektirir Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

79 Örnekler ALTAY ALTI OLTA Yav ıv avo Alıştırmalar ALTINCI MIRIVK OLDU Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

80 Ünsüz Birleşik Ses ANT Tamgası J Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /nt/, /nd/ sesi ekler. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /ant/, /and/ olarak okunur. Yazılış Şekli Dört hamle ile yazılır. Dört kalem hareketi gerektirir Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

81 Örnekler ANDA KANDAŞ ANTALYA AJa ŞAJAK AyLaJ Alıştırmalar SANTUR kemc:j AT Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

82 Ünsüz Birleşik Ses ANY Tamgası F Peşine geldiği tamgaya sözcük içerisinde /ny/, /yn/ sesi ekler. Sözcükte ilk tamga olarak kullanıldığında /any/ olarak okunur. Yazılış Şekli İki hamle ile yazılır. İki kalem hareketi gerektirir. 2 1 Bireysel Alıştırmalar Bu bölümü, tamga yazım alıştırmalarınız için kullanabilirsiniz.

83 Örnekler TONYUKUK MANYAK KONYA qqfot KAFAM afok Alıştırmalar KANYAK NOFAK BANYO Tamga öğretim örnek ve alıştırmalarında, sözcükler yazılırken yeni öğrenenlere kolaylık olması için, tüm harfler çağdaş Türk alfabesindeki karşılıklarına uygun olarak bire bir yazılmıştır. Göktürkçe yazım kuralları uygulanmamıştır. Çok sesli harflerin ve diğer yazım kurallarının uygulanışları ileriki aşamalarda vardır.

84 TAMGALAR ÖZ TÜRK SES İMLERİ GÖK-TÜRKÇE ÖĞRENİM YERLİĞİ Türk Kepit Bilinmeyen Türk Tarihi Tamgalar, Öz Türk Ses İmleri Sürüm: Birinci Baskı, Ocak 2015 Gök-Türk tamgalarına ilgi duyan, okumak ve yazmak isteyenler için bir rehber. CC Atıf-Gayriticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Bu eseri her boyut ve formatta paylaşabilir - kopyalayabilir ve çoğaltabilirsiniz. Bu materyal içeriğinden faydalandığınızı belirterek yeni içerikler üretebilirsiniz. Bu materyali ticari amaçlarla kullanamazsınız. Bu materyal üzerinde değiliklik yapamazsınız.

Hacı TONAK : Eski Türk Runik Yazısı

Hacı TONAK : Eski Türk Runik Yazısı Hacı TONAK : Eski Türk Runik Yazısı Yazar : Hacı TONAK Eski Türk runik yazısının ünlü işaretleri bakımından yetersiz, ancak ünsüz ve hece işaretleri bakımından zengin bir alfabeye (abc) dayandığı vurgulanmaktadır.

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Ali GURBETOĞLU İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi

Yrd. Doç. Dr. Ali GURBETOĞLU İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Eğitim Tarihi Yrd. Doç. Dr. Ali GURBETOĞLU İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İslam Öncesi Türklerde Eğitimin Temel Özellikleri 2 Yaşam biçimi eğitimi etkiler mi? Çocuklar ve gençlerin

Detaylı

Türk Eğitim Tarihi. 1. Türklerin İslam Öncesi Eğitimlerinin Temel Özellikleri. Yrd. Doç. Dr.

Türk Eğitim Tarihi. 1. Türklerin İslam Öncesi Eğitimlerinin Temel Özellikleri.  Yrd. Doç. Dr. Türk Eğitim Tarihi 1. Türklerin İslam Öncesi Eğitimlerinin Temel Özellikleri Yrd. Doç. Dr. Ali GURBETOĞLU www.agurbetoglu.com agurbetoglu@yahoo.com 1. Türklerin İslam Öncesi Eğitimlerinin Temel Özellikleri

Detaylı

Türk Eğitim Tarihi. 2. Türklerin İslam Öncesi Eğitimlerinin Temel Özellikleri. Dr.

Türk Eğitim Tarihi. 2. Türklerin İslam Öncesi Eğitimlerinin Temel Özellikleri.   Dr. Türk Eğitim Tarihi 2. Türklerin İslam Öncesi Eğitimlerinin Temel Özellikleri Dr. Ali GURBETOĞLU www.agurbetoglu.com agurbetoglu@hotmail.com 1. Türklerin İslam Öncesi Eğitimlerinin Temel Özellikleri İslam

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRLMİŞ EĞİTİM PLANI (B.E.P)

BİREYSELLEŞTİRLMİŞ EĞİTİM PLANI (B.E.P) UZUN DÖNEMLİ HEDEFLER BİREYSELLEŞTİRLMİŞ EĞİTİM PLANI (B.E.P) KISA DÖNEMLİ HEDEFLER 1. Sesleri tanır. 1. sesleri verilişlerine göre tanıyarak çıkartır. 2.Sesleri birbirinden ayırt eder. 3.Sesleri tanımada

Detaylı

Büyük Ünlü Uyumu (Kalınlık-İncelik Uyumu)

Büyük Ünlü Uyumu (Kalınlık-İncelik Uyumu) Büyük Ünlü Uyumu (Kalınlık-İncelik Uyumu) Türkçede 8 tane ünlü harfin 4 tanesi kalın, 4 tanesi ince ünlüdür. Büyük ünlü uyumu bir kelimedeki ünlü harflerin ince veya kalın olmasıyla ilgilidir. Kalın Ünlüler:

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TÜRKÇE DERSİ EĞİTİM PLANI

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TÜRKÇE DERSİ EĞİTİM PLANI BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TÜRKÇE DERSİ EĞİTİM PLANI Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Hazırlanan Öğrencinin; Adı: Soyadı: Doğum Tarihi: Yaşı: Öğrencinin Ailesine Ait Bilgiler: ADI- SOYADI BABA ANNE MESLEĞİ ADRES

Detaylı

ÜNİTE TÜRK DİLİ - I İÇİNDEKİLER HEDEFLER TÜRKÇENİN KİMLİK BİLGİLERİ

ÜNİTE TÜRK DİLİ - I İÇİNDEKİLER HEDEFLER TÜRKÇENİN KİMLİK BİLGİLERİ HEDEFLER İÇİNDEKİLER TÜRKÇENİN KİMLİK BİLGİLERİ Türk Dilinin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri Türk Dilinin Gelişmesi ve Tarihî Devreleri TÜRK DİLİ - I Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Türk dilinin dünya dilleri

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖNSÖZ DİL NEDİR? / İsmet EMRE 1.Dil Nedir?... 1 2.Dilin Özellikleri.... 4 3.Günlük Dil ile Edebî Dil Arasındaki Benzerlik ve Farklılıklar... 5 3.1. Benzerlikler... 5 3.2. Farklılıklar...

Detaylı

Türkçede heceler şöyle meydana gelmiştir.

Türkçede heceler şöyle meydana gelmiştir. TÜRKÇE DİL BİLGİSİ KURALLARI-Hece- harf bilgisihece: Ağzımızın bir hareketiyle çıkan seslere HECE denir. Kelimeler hecelerden, heceler harflerden meydana gelir. A, E, I, İ, O, Ö, U, Ü derken ağzımızı bir

Detaylı

Fikret Yıldırım, Irk Bitig ve Orhon Yazılı Metinlerin Dili, Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları, 2017, 399 s.

Fikret Yıldırım, Irk Bitig ve Orhon Yazılı Metinlerin Dili, Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları, 2017, 399 s. Şahin, Can Cüneyt (201). Fikret Yıldırım, Irk Bitig ve Orhon Yazılı Metinlerin Dili, Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları, 2017, 399 s., Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi, Sayı: 2018/12, s. 226-230.

Detaylı

TÜRKÇE MODÜLÜ BİREYSEL EĞİTİM PLANI (TÜRKÇE DERSİ) (1.ÜNİTE) GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE

TÜRKÇE MODÜLÜ BİREYSEL EĞİTİM PLANI (TÜRKÇE DERSİ) (1.ÜNİTE) GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE (1.ÜNİTE) GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE KISA DÖNEMLİ MATERYAL YÖNTEM- i doğru kullanır. 1 2 3 4 Söylenen sözcüğü tekrar eder. Gösterilen ve söylenen nesnenin adını söyler. Gösterilen nesnenin adını söyler. Resmi

Detaylı

TÜRK DİLİ I DERSİ UZAKTAN EĞİTİM DERS SUNULARI. 6.Hafta

TÜRK DİLİ I DERSİ UZAKTAN EĞİTİM DERS SUNULARI. 6.Hafta TÜRK DİLİ I DERSİ UZAKTAN EĞİTİM DERS SUNULARI 6.Hafta SES BİLGİSİ Bir dilin seslerini, boğumlanma noktalarını, boğumlanma özellikleri inceleyen dil bilimi kolu ses bilgisidir. Harf, sesin yazıdaki işaretidir.

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TÜRKÇE DERSİ EĞİTİM PLANI

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TÜRKÇE DERSİ EĞİTİM PLANI BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TÜRKÇE DERSİ EĞİTİM PLANI Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Hazırlanan Öğrencinin; Öğrencinin Ailesine Ait Bilgiler: ADI- SOYADI BABA ANNE MESLEĞİ ADRES TELEFON EV İŞ EV --------------------------

Detaylı

2. Sınıf Kazanım Değerlendirme Testi -2

2. Sınıf Kazanım Değerlendirme Testi -2 by Mehmet- omeruslu06 1 Göktürk Alfabemizde 8 tane ünlü harf vardır. 3. 1. Yukarıdaki tekerleme verilen gör_ sellerden hangisi için yazılmıştır? A. bal B. üzüm armut 2. Eğri büğrü dalı var, Şeker şerbet

Detaylı

Baleybelen Müfredatı

Baleybelen Müfredatı Baleybelen Müfredatı Dil veya Lisan, İnsanlar arasında anlaşmayı sağlayan doğal veya yapay bir araç, kendisine özgü kuralları olan ve ancak bu kurallar içerisinde gelişen canlı bir varlık, temeli tarihin

Detaylı

ÜNLÜLER BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU. Türkçe bir sözcükte kalın ünlülerden sonra kalın, ince ünlülerden sonra ince ünlülerin gelmesine büyük ünlü uyumu denir.

ÜNLÜLER BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU. Türkçe bir sözcükte kalın ünlülerden sonra kalın, ince ünlülerden sonra ince ünlülerin gelmesine büyük ünlü uyumu denir. ÜNLÜLER 1 Türkçe de sekiz ünlü harf vardır: A, E, I, Í, O, Ö, U, Ü DÜZ GENÍŞ Geniş dar geniş dar KALIN A I O U ÍNCE E Í Ö Ü BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU Türkçe bir sözcükte kalın ünlülerden sonra kalın, ince ünlülerden

Detaylı

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI:

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: Bu formun ç kt s n al p ço altarak ö rencilerinizin ücretsiz Morpa Kampüs yarıyıl tatili üyeli inden yararlanmalar n sa layabilirsiniz.! ISBN NUMARASI: 65482464 ISBN NUMARASI: 65482464! ISBN NUMARASI:

Detaylı

İ İ İĞİ ü ü üü Ü İ Ö İ İ İ Ğİ ş Ğ ü üü ü ş ş ş ü üü ş ü İ ç ü ç Ğ Ü Ğ ü» Ğ Ğİ İ ü Ü ü Ş ç ç ç ş Ş ç İ ü ü ü Ş ş ü«ü üü ü ü ü ş ç ş Ş ş Ş ü ç ç Ğİ İ Ü ş ç ü Ş ş ç ü ç ş ç Ş Ç ç ş ç ş ş ş Ş ş ş İ ş Ş ş ç

Detaylı

دراسة حىل اجبدية انكىك ترك وااليغىرعربانتاريخ و.نهاد حممد عاشىر جامعة املىصم/كهية األداب

دراسة حىل اجبدية انكىك ترك وااليغىرعربانتاريخ و.نهاد حممد عاشىر جامعة املىصم/كهية األداب دراسة حىل اجبدية انكىك ترك وااليغىرعربانتاريخ و.نهاد حممد عاشىر جامعة املىصم/كهية األداب AlKok Turk and Elequr Across History M.B.S.Nihad Muhammed Ashour Universitiy of Mosul/Faculty of Arts NSZ Eski Türkçe

Detaylı

Seç Bakalım. ... / 24 Puan. Aşağıdaki sözcüklerin doğru hecelenmiş biçimlerini yuvarlak içine alın.

Seç Bakalım. ... / 24 Puan. Aşağıdaki sözcüklerin doğru hecelenmiş biçimlerini yuvarlak içine alın. TÜRKÇE Adı - Soyadı :... Sınıfı / Şubesi:...Tarih:... /... /... Konuşma Kuralları, Hece Bilgisi, Okuduğunu Anlama, Öykü Oluşturma 1 A oğru mu Yanlış mı?... / 10 Puan B Ne emeli?... / 6 Puan 1. Konuşmalarımızda

Detaylı

GÖKTÜRK HARFLİ YAZITLARDA gali EKİ ÜZERİNE

GÖKTÜRK HARFLİ YAZITLARDA gali EKİ ÜZERİNE GÖKTÜRK HARFLİ YAZITLARDA gali EKİ ÜZERİNE Özcan TABAKLAR* ÖZET Bugün Türkiye Türkçesinde -dan beri anlamıyla kullanılan Alı zarf-fiil eki, Eski Türkçede gali şeklinde karşımıza çıkar. Göktürk harfli yazıtlarda

Detaylı

YAZAN: VOLKAN ÇAĞAN RESIMLEYEN: MERT TUGEN

YAZAN: VOLKAN ÇAĞAN RESIMLEYEN: MERT TUGEN YAZAN: VOLKAN ÇAĞAN RESIMLEYEN: MERT TUGEN 4 YEŞILDIYAR YEMYEŞIL AĞAÇLARIYLA ÜNLÜ BIR YERMIŞ. BIR DAĞIN ETEĞINE KURULMUŞ YEŞILDIYAR IN EN ÖNEMLI ÖZELLIĞI BILGI EVI NE EV SAHIPLIĞI YAPMASIYMIŞ. BILGI

Detaylı

YAZAN: VOLKAN ÇAĞAN RESIMLEYEN: MERT TUGEN

YAZAN: VOLKAN ÇAĞAN RESIMLEYEN: MERT TUGEN YAZAN: VOLKAN ÇAĞAN RESIMLEYEN: MERT TUGEN 4 5 YEŞILDIYAR YEMYEŞIL AĞAÇLARIYLA ÜNLÜ BIR YERMIŞ. BIR DAĞIN ETEĞINE KURULMUŞ YEŞILDIYAR IN EN ÖNEMLI ÖZELLIĞI BILGI EVI NE EV SAHIPLIĞI YAPMASIYMIŞ. BILGI

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ ÖĞRETİM PROGRAMI

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ ÖĞRETİM PROGRAMI Uzun Dönemli Amaç : İLK OKUMA-YAZMA Tümceyi sözcüklere ayırır. 1. Tümcenin kaç sözcüklü olduğunu söyler. 2. Tümcenin sözcüklerinin altlarını çizerek gösterir. 3. Tümce kartını sözcüklerinden keserek ayırır.

Detaylı

Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Güz Yarıyılı

Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Güz Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Güz Yarıyılı SÖYLEYİŞ VE BOĞUMLANMA KUSURLARI Atlama (Kendisi / Kensi), bir dakika-bi dakka / nasılsınız-nassınız Gevşeklik (Boğumlanma

Detaylı

Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER

Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER SOSYAL BİLGİLER KONU:ORTA ASYA TÜRK DEVLETLERİ (Büyük)Asya Hun Devleti (Köktürk) Göktürk Devleti 2.Göktürk (Kutluk) Devleti Uygur Devleti Hunlar önceleri

Detaylı

TÜRK DİLİ - I İÇİNDEKİLER HEDEFLER DİL AİLELERİ, DİL GRUPLARI, DİL TÜRLERİ. Dil Aileleri Dil Grupları Dil Türleri

TÜRK DİLİ - I İÇİNDEKİLER HEDEFLER DİL AİLELERİ, DİL GRUPLARI, DİL TÜRLERİ. Dil Aileleri Dil Grupları Dil Türleri HEDEFLER İÇİNDEKİLER DİL AİLELERİ, DİL GRUPLARI, DİL TÜRLERİ Dil Aileleri Dil Grupları Dil Türleri TÜRK DİLİ - I Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Dil ailelerini açıklayabilecek, Lehçe, ağız, şive gibi dil

Detaylı

Ses Bilgisi. Büyük Ünlü Uyumu : Ünlü harflerin, kalınlık-incelik yönünden uyumudur. Büyük Ünlü Uyumuyla İlgili Kurallar :

Ses Bilgisi. Büyük Ünlü Uyumu : Ünlü harflerin, kalınlık-incelik yönünden uyumudur. Büyük Ünlü Uyumuyla İlgili Kurallar : Ses Bilgisi Ünlüler (sesliler) : Ses yolunda herhangi bir engele uğramadan çıkan seslerdir. Ünlüler tek başlarına söylenebilen, tek başlarına hece ya da sözcük olabilen seslerdir. Büyük Ünlü Uyumu : Ünlü

Detaylı

Görme Yetersizliği Olan Bireyler: EK 3 GİK 4

Görme Yetersizliği Olan Bireyler: EK 3 GİK 4 Görme Yetersizliği Olan Bireyler: EK 3 ADI KOD ÖZELLİK BRAILLE YAZI TABLETİ -27 SATIRLIK BRAILLE PARMAK ARASI YAZI KALEMİ BRİSTOL YAZI KAĞIDI -160 GR. 100'LÜK BRAILLE İLK OKUMA VE YAZMA TABLETİ GİK 1 GİK

Detaylı

TÜRKİYEDE EĞİTİMİN TARİHİ GEÇMİŞİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ

TÜRKİYEDE EĞİTİMİN TARİHİ GEÇMİŞİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ TÜRKİYEDE EĞİTİMİN TARİHİ GEÇMİŞİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ Türk toplumlarının eğitim anlayış ve uygulamaları, yaşama biçimlerinin

Detaylı

SES (HARF) BİLGİSİ. Türkçe alfabemizde (abecemizde) 29 harf vardır. Alfabetik sırası şöyledir.

SES (HARF) BİLGİSİ. Türkçe alfabemizde (abecemizde) 29 harf vardır. Alfabetik sırası şöyledir. İSMET ÖZCAN SES (HARF) BİLGİSİ Dili oluşturan sesleri göstermeye yarayan işaretlere (sembollere) harf denir. Türkçe alfabemizde (abecemizde) 29 harf vardır. Alfabetik sırası şöyledir. a, b, c, ç, d, e,

Detaylı

Tarihin Faydalandığı Bilim Dalları

Tarihin Faydalandığı Bilim Dalları Tarihin Faydalandığı Bilim Dalları Coğrafya Her tarihi olay belli bir coğrafi mekanda meydana gelir.tarihi olayların oluşumu esnasında iklim,yeryüzü şekiller,ekonomik faaliyetler konum vb. coğrafi faktörler

Detaylı

KÖKTÜRK TÜRKÇESİNDEKİ BİR ÇİFT ÜNSÜZ İŞARETİ ÜZERİNE

KÖKTÜRK TÜRKÇESİNDEKİ BİR ÇİFT ÜNSÜZ İŞARETİ ÜZERİNE KÖKTÜRK TÜRKÇESİNDEKİ BİR ÇİFT ÜNSÜZ İŞARETİ ÜZERİNE Özet Köktürk Türkçesinde bulunan ve çift ünsüz okutan bir işaret ( ) incelenmiş ve bu işaret için başka bir okuma teklifi getirilmiştir. Anahtar sözcükler:

Detaylı

Feryal KORKMAZ. Feryal KORKMAZ/ Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi Cilt/Sayı: XLVIII

Feryal KORKMAZ. Feryal KORKMAZ/ Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi Cilt/Sayı: XLVIII 152 RUNİK HARFLİ TÜRK YAZITLARINDA ij ÜNSÜZÜ ÜZERİNE ij CONSANANT IN THE TURKISH SCRIPT WITH RUNIC ALPHABET Feryal KORKMAZ ÖZET Türk Dilinin ilk yazılı metinleri runik alfabe ile yazılmıştır. Bu çalışmada,

Detaylı

Zeus tarafından yazıldı. Cumartesi, 09 Şubat :20 - Son Güncelleme Pazartesi, 15 Şubat :23

Zeus tarafından yazıldı. Cumartesi, 09 Şubat :20 - Son Güncelleme Pazartesi, 15 Şubat :23 Yazı İçerik Nedir Ünlü Daralması Kaynaştırma Harfleri Ulama Ses Düşmesi Ünlü Düşmesi Ünsüz Düşmesi Ses Türemesi Ünsüz Benzeşmesi Ünsüz Yumuşaması ÜNLÜ DARALMASI Sözcüklerin sonlarında bulunan geniş ünlüler

Detaylı

OĞUZ KAĞAN DESTANI METİN-AKTARMA-NOTLAR-DİZİN-TIPKIBASIM

OĞUZ KAĞAN DESTANI METİN-AKTARMA-NOTLAR-DİZİN-TIPKIBASIM Uygur Harfli OĞUZ KAĞAN DESTANI METİN-AKTARMA-NOTLAR-DİZİN-TIPKIBASIM FERRUH AĞCA Ankara / 2016 TÜRK KÜLTÜRÜNÜ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ YAYINLARI Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü, 2016. Türk Kültürünü Araştırma

Detaylı

SES BİLGİSİ YÜCEL ÖNEN TÜRK DİLİ VE EDEB.

SES BİLGİSİ YÜCEL ÖNEN TÜRK DİLİ VE EDEB. SES BİLGİSİ YÜCEL ÖNEN TÜRK DİLİ VE EDEB. 1 BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU (Kalınlık-İncelik Uyumu) Çok heceli kelimelerde ünlüler hep kalın ya da hep ince olmalıdır.buna kalınlık incelik uyumu denir. çocuklar Hepsi

Detaylı

SAYILARIN YAZIMI SATIR SONU YAZIMI

SAYILARIN YAZIMI SATIR SONU YAZIMI 2012 SAYILARIN SATIR SONU İMRAN YÜCEL BİLGİSAYAR 1 ÖĞRETİM GÖREVLİSİNİN ADI: YRD.DOÇ. NURAY GEDİK 05.12.2012 1 İçindekiler SAYILARIN... 1 Sayılar, yazıyla yazıldığında her sözcük ayrı yazılır... 2 Sayılardan

Detaylı

Sessiz değişimi" ya da "sessiz yumuşaması" olarak da bilinir. Türkçede sözcük sonlarında süreksiz yumuşak harfler (b, c, d, g) bulunmaz; bu

Sessiz değişimi ya da sessiz yumuşaması olarak da bilinir. Türkçede sözcük sonlarında süreksiz yumuşak harfler (b, c, d, g) bulunmaz; bu SELMA ÇİMEN 20110904055 Altıncı sınıf Ses bilgisi ünitesi içinde yer alan Ünsüz yumuşaması konusunu ve bu konu hakkındaki testleri içeren bir sunumdur. 1 Sessiz değişimi" ya da "sessiz yumuşaması" olarak

Detaylı

TARİH KPSS İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRK DEVLETLERİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET ARİF ÖZBEYLİ

TARİH KPSS İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRK DEVLETLERİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET ARİF ÖZBEYLİ ARİF ÖZBEYLİ TARİH KPSS İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRK DEVLETLERİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET ARİF ÖZBEYLİ www.tariheglencesi.com Anav Kültürü (MÖ 4000-MÖ 1000) Anav, günümüzde Aşkabat ın güneydoğusunda bir yerleşim

Detaylı

Müziğin Alfabesi Notalardır. =

Müziğin Alfabesi Notalardır. = TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ Müziğin Alfabesi Notalardır. = Nota: Seslerin yüksekliklerini (incelik/kalınlık) ve sürelerini göstermeye yarayan işaretlerdir. Müziğin alfabesini, yani notaları öğrenmek için çeşitli

Detaylı

Harf ve Hece Bilgisi. Seç Bakalım. Aşağıdaki sözcüklerin doğru hecelenmiş biçimlerini yuvarlak içine alın.

Harf ve Hece Bilgisi. Seç Bakalım. Aşağıdaki sözcüklerin doğru hecelenmiş biçimlerini yuvarlak içine alın. TÜRKÇE Harf ve Hece Bilgisi Adı - Soyadı :... Sınıfı / Şubesi:...Tarih:... /... /... 1 A oğru mu Yanlış mı?... / 10 Puan B Boşluk oldurmaca... / 10 Puan 1. Günümüzde kullandığımız alfabenin adı, Latin

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : TARİHİ TÜRK LEHÇELERİ I Ders No : 0020110021 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

Dil Gelişimi. temel dil gelişimi imi bilgileri

Dil Gelişimi. temel dil gelişimi imi bilgileri Dil Gelişimi Yaş gruplarına göre g temel dil gelişimi imi bilgileri Çocuklarda Dil ve İletişim im Doğumdan umdan itibaren çocukların çevresiyle iletişim im kurma çabaları hem sözel s hem de sözel olmayan

Detaylı

1: İLETİŞİM, DİLVE KÜLTÜR

1: İLETİŞİM, DİLVE KÜLTÜR ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1: İLETİŞİM, DİLVE KÜLTÜR 15 1.1. Dilin Tanımı 16 1.1.1. Dil Tabii Bir Vasıtadır 17 1.1.2. Dil, Kendi Kanunları Olan Canlı Bir Varlıktır 17 1.1.3. Dil, Temeli Bilinmeyen Zamanlarda

Detaylı

DR. YONG-SŎNG LI VE ORHON TÜRKÇESİ GRAMERİ ADLI ESERİN KORECEYE TERCÜMESİ ÜZERİNE

DR. YONG-SŎNG LI VE ORHON TÜRKÇESİ GRAMERİ ADLI ESERİN KORECEYE TERCÜMESİ ÜZERİNE DR. YONG-SŎNG LI VE ORHON TÜRKÇESİ GRAMERİ ADLI ESERİN KORECEYE TERCÜMESİ ÜZERİNE Özet Eski Türkçe Dönemi hakkında yayımladığı kitaplar, makaleler, bildiriler ve çalışmalarıyla tanınan Yong-Sŏng Li son

Detaylı

Moğolistan da XII. Avrasya Androloji Buluşması

Moğolistan da XII. Avrasya Androloji Buluşması Moğolistan da XII. Avrasya Androloji Buluşması Yazı ve Fotoğraflar: Prof. Dr. Atilla Semerciöz Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesi, Üroloji Kliniği Önümüzde uçsuz bucaksız, Bilge Kağan ın deyişiyle doğuda

Detaylı

ü ü üü ş ş ş Ü ÜÜ ü ü üü ş ü ş ş ö ç ş ş ç ş ü ü ü ç ç ş ü ş ş ü ü ü ö ş ö ş ö ş ş ç ş ü ş ç ş Ç ç Ü öü ü ü üü ü ü üü ç ş ç ş ö ö ü ç ş ç ş ş ö ç ş ö

ü ü üü ş ş ş Ü ÜÜ ü ü üü ş ü ş ş ö ç ş ş ç ş ü ü ü ç ç ş ü ş ş ü ü ü ö ş ö ş ö ş ş ç ş ü ş ç ş Ç ç Ü öü ü ü üü ü ü üü ç ş ç ş ö ö ü ç ş ç ş ş ö ç ş ö ş ü ş ü ü üü ü ş ö ş ş ö Ü ş ş ş ö Ç ö öü ö ö Ç ş ş ş ö ç ç ş ş ş ş ü ç ş ö ü ü ü üü ş ş ş Ü ÜÜ ü ü üü ş ü ş ş ö ç ş ş ç ş ü ü ü ç ç ş ü ş ş ü ü ü ö ş ö ş ö ş ş ç ş ü ş ç ş Ç ç Ü öü ü ü üü ü ü üü ç ş ç

Detaylı

İSLÂMİYET ETKİSİNDE GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI İSLÂMİ İLK ESERLER SORU PROĞRAMI AHMET ARSLAN

İSLÂMİYET ETKİSİNDE GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI İSLÂMİ İLK ESERLER SORU PROĞRAMI AHMET ARSLAN İSLÂMİYET ETKİSİNDE GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI İSLÂMİ İLK ESERLER SORU PROĞRAMI AHMET ARSLAN 1) XI. Yüzyıl dil ürünlerinden olan bu eserin değeri, yalnızca Türk dilinin sözcüklerini toplamak, kurallarını ve

Detaylı

AT, ATA ve A HARFİ. NOT: Bu yazı Türk Dünyası Tarih dergisinin Aralık 2011, sayı 300 ve sayfa 54 te yayınlanmıştır.

AT, ATA ve A HARFİ. NOT: Bu yazı Türk Dünyası Tarih dergisinin Aralık 2011, sayı 300 ve sayfa 54 te yayınlanmıştır. AT, ATA ve A HARFİ NOT: Bu yazı Türk Dünyası Tarih dergisinin Aralık 2011, sayı 300 ve sayfa 54 te yayınlanmıştır. Doç. Dr. Haluk Berkmen Tarih bilincini yeniden ele almak ve unutulmuş geçmişi kanıtlarıyla

Detaylı

2. Sınıf Kazanım Değerlendirme Testi -1

2. Sınıf Kazanım Değerlendirme Testi -1 by Mehmet- omeruslu06 1 3. Bayrağımızdaki hangi renk daha fazladır? 1. Sınıfımızdaki arkadaşlarımızın her siyah A. B. kırmızı birinin farklı güçlü yanları var. Mesela, Elif. Çizdiği resimleri Ahmet beyaz

Detaylı

ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ VE EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ DÖRT YILLIK-SEKİZ YARIYILLIK DERS PROGRAMI

ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ VE EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ DÖRT YILLIK-SEKİZ YARIYILLIK DERS PROGRAMI ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ VE EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ DÖRT YILLIK-SEKİZ YARIYILLIK DERS PROGRAMI ZORUNLU DERSLER BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL 1 YDİ 101

Detaylı

SES BİLGİSİ SES OLAYLARI. Ünsüz Benzeşmesi (Sertleşmesi)

SES BİLGİSİ SES OLAYLARI. Ünsüz Benzeşmesi (Sertleşmesi) SES BİLGİSİ SES OLAYLARI Ünsüz Benzeşmesi (Sertleşmesi) Sert ünsüzlerden biriyle (f, s, t, k, ç, ş, h, p) biten bir sözcükten sonra yumuşak ünsüzle c, d, g başlayan bir ek gelirse ekin başındaki yumuşak

Detaylı

Oku Anla Eğlen Öğren

Oku Anla Eğlen Öğren * 5n1k Soruları * Bilgi Hazinem *Bul-Çöz-Eğlen *Kelime Oyunları *Değerler Eğitimi * Çek-Kopart Sayfalar * Eğlenceli Sınıf ve Ev Etkinlikleri * Özgün Masal, Öykü ve Hikayeler i İLKOKUL 1. SINIF Bu kitabın

Detaylı

Bundan sonra Sabahlatan da hayatın çeşitli alanlarına dair eğitim serileri bulunacak. Bunlara da bu İspanyolca eğitim makalesi ile başlıyoruz.

Bundan sonra Sabahlatan da hayatın çeşitli alanlarına dair eğitim serileri bulunacak. Bunlara da bu İspanyolca eğitim makalesi ile başlıyoruz. İspanyolcaya Giriş 1 Bundan sonra Sabahlatan da hayatın çeşitli alanlarına dair eğitim serileri bulunacak. Bunlara da bu İspanyolca eğitim makalesi ile başlıyoruz. Bir yabancı dili ilk defa öğrenmeye heveslenmiş

Detaylı

Ses Temelli Cümle Yöntemi. 1 Hazırlayan: Doç. Dr. Berrin Baydık

Ses Temelli Cümle Yöntemi. 1 Hazırlayan: Doç. Dr. Berrin Baydık Ses Temelli Cümle Yöntemi 1 Hazırlayan: Doç. Dr. Berrin Baydık Sesbilgisel okuma Sesbilgisel okuma ya da sesten giderek okuma bilinmeyen sözcüklerin okunması için okuyucunun harf ya da yazıbirimleri sesbirim

Detaylı

İLK OKUMA YAZMAYA HAZIR BULUNUŞLUK ÇALIŞMALARI

İLK OKUMA YAZMAYA HAZIR BULUNUŞLUK ÇALIŞMALARI İLK OKUMA YAZMAYA HAZIR BULUNUŞLUK ÇALIŞMALARI Sayın Velimiz, Anabilim Anaokulları hazırlık sınıflarında öğrencilerimize okuma- yazma eğitimi verilmektedir. Bu eğitim sırasında yapılacak çalışmalar oyunlar,

Detaylı

AKILLI TÜRKÇE DEFTERİ

AKILLI TÜRKÇE DEFTERİ TürkçeMino Artık Türkçe yi daha çok seviyorum. AKILLI TÜRKÇE DEFTERİ Artık Türkçe den korkmuyorum. Artık Türkçe dersinde eğleniyorum. 4 Artık az yazarak çok zaman kazanıyorum. Artık kelimeleri doğru yazıyorum.

Detaylı

ARAPÇA DİLBİLGİSİ BELİRLİLİK TAKISI, ŞEMSÎ VE KAMERÎ HARFLER. Abdullâh Saîd el-müderris

ARAPÇA DİLBİLGİSİ BELİRLİLİK TAKISI, ŞEMSÎ VE KAMERÎ HARFLER. Abdullâh Saîd el-müderris ARAPÇA DİLBİLGİSİ BELİRLİLİK TAKISI, ŞEMSÎ VE KAMERÎ HARFLER Abdullâh Saîd el-müderris Rahmân ve Rahîm olan Allâh In ismiyle. Hamd, Allâh a mahsustur. O na hamd eder, O ndan yardım ve mağfiret dileriz.

Detaylı

Editörler Burcu Pekduyurucu Aydın - Mustafa Gökçe MESLEKİ YAZIŞMALAR

Editörler Burcu Pekduyurucu Aydın - Mustafa Gökçe MESLEKİ YAZIŞMALAR Editörler Burcu Pekduyurucu Aydın - Mustafa Gökçe MESLEKİ YAZIŞMALAR Yazarlar Burcu Pekduyurucu Aydın Cerullah Süer Mustafa Gökçe Saim Altay Senem Altay Süleyman Baykara Yasemin Yıldız Editörler Burcu

Detaylı

A { x 3 x 9, x } kümesinin eleman sayısı A { x : x 1 3,x } kümesinin eleman sayısı KÜMELER

A { x 3 x 9, x } kümesinin eleman sayısı A { x : x 1 3,x } kümesinin eleman sayısı KÜMELER KÜMELER Küme, nesnelerin iyi tanımlanmış bir listesidir. Kümeyi oluşturan nesnelerin her birine kümenin elemanı denir. Kümeler genellikle A, B, C,... gibi büyük harflerle gösterilir. x nesnesi A kümesinin

Detaylı

Ğ Ğ ç ü ü üü ç ü ü ü Ğ ü ü üü ü Ğ ç ç ü ü Ş Ş ç Ç Ş ç ü ü ç ç Ş ü ç ü ü ü ü ç ç ü Ç ç ü ü ü ü üü ü ü üü ü üü ç ü ü ü ü ü ü ü ç ü ç Ş ü ü ü ü üü Ş ç ü ç ü ü ü «ç ü Ç ü ü ç ü ü ü ü ü ü ç ç ü ç ü ü üü Ş ü

Detaylı

BİREYSEL EĞİTİM PLANI KURUM ADI : ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI : SINIFI NO : PROGRAMA BAŞLAMA TARİHİ : PROGRAMIN BİTİŞ TARİHİ : ÖĞRENCİ YAŞI :

BİREYSEL EĞİTİM PLANI KURUM ADI : ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI : SINIFI NO : PROGRAMA BAŞLAMA TARİHİ : PROGRAMIN BİTİŞ TARİHİ : ÖĞRENCİ YAŞI : 1. Sınıf kurallarını anlayabilme ve söyleyebilme doğru okuyabilme 3. Verilen heceleri doğru 4. Ders araç ve gereçlerini doğru kullanabilme 5. Adını soyadını doğru söyleyebilme 1. Sınıf kurallarını anlayabilir

Detaylı

ü ü İ ü Ç Ç ü üü İ ü ü ü ü üü ü İ ü ğ İ İ ğ ğ Ç ü İ ü Ç ğ ü Ç üü İ Ç ü ü ü ğ ğ ü ü ğ ü ğ ü ğ Ç ü ü Ç İ Ç ğ ğ Ç ü üü İ İ Ç ü ü ğ ü üü İ ü ü ü ü Ç ü üü ğ ğ ü ü ğ ğ ğ Ç ğ ğ ü ü ü ü İ ü Ç ü ü Ç ü üü ğ Ç ğ

Detaylı

EKLER VE SÖZCÜĞÜN YAPISI

EKLER VE SÖZCÜĞÜN YAPISI EKLER VE SÖZCÜĞÜN YAPISI *KÖK * YAPIM EKLERİ * ÇEKİM EKLERİ * YAPILARINA GÖRE SÖZCÜKLER K Ö K Sözcüğü oluşturan en küçük anlamlı dil birimine kök denir. Kök halinde bulunan sözcükler yapım eki almamıştır

Detaylı

ü ü üü İ Ç İİ ü ü üü İ Ç Ü ö üü ü Ç Ü ü ü İ ü İ ö ü üü ü ö ü ö üü ü ü ö ö Ç Ş ü İŞ ö ü ü İ İ İ İ Ç İ Ç ü ü ü ü ö ü ü ü ö Ü ü ü İ Ö Ö ü ü üü ö ü ü üü Ö

ü ü üü İ Ç İİ ü ü üü İ Ç Ü ö üü ü Ç Ü ü ü İ ü İ ö ü üü ü ö ü ö üü ü ü ö ö Ç Ş ü İŞ ö ü ü İ İ İ İ Ç İ Ç ü ü ü ü ö ü ü ü ö Ü ü ü İ Ö Ö ü ü üü ö ü ü üü Ö ü ü ü üü İ Ç İ ü ü üü İ ü ü üü ü ü ü üü ü Ç ö ü ö İ İ ü ü ü İ İ İ ü ü ü üü İ Ç İİ ü ü üü İ Ç Ü ö üü ü Ç Ü ü ü İ ü İ ö ü üü ü ö ü ö üü ü ü ö ö Ç Ş ü İŞ ö ü ü İ İ İ İ Ç İ Ç ü ü ü ü ö ü ü ü ö Ü ü ü İ Ö Ö

Detaylı

-DE, -DA VE -Kİ NİN YAZIMI

-DE, -DA VE -Kİ NİN YAZIMI 2012 -DE, -DA VE -Kİ NİN YAZIMI AYDIN ARIDURU BİLGİSAYAR 1 ÖĞRETİM GÖREVLİSİNİN ADI: YRD. DOÇ. NURAY GEDİK 05.12.2012 İÇİNDEKİLER İçindekiler... 1 -de da ve ki nin yazımı konu anlatımı... 2-6 -de da ve

Detaylı

TÜRK EDEBİYAT TARİHİ

TÜRK EDEBİYAT TARİHİ İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK EDEBİYATI Milletlerin edebiyatları ilk önce sözlü ürünlerden oluşur. Daha sonraları yazının kullanılmaya başlanmasıyla yazılı edebiyat da oluşmaya başlar. Türk edebiyatında da aynı

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI Ayşe BAL DOĞUM TARİHİ 06/08/2003 YAŞI 9 KİMLİK BİLGİLERİ ANNE BABA ADI- SOYADI Sabiha Ali DOĞUM TARİHİ 09/06/1973 12/05/1970 MESLEĞİ Ev hanımı

Detaylı

PENTRU DISCIPLINA LIMBA ŞI LITERATURA TURCĂ MATERNĂ

PENTRU DISCIPLINA LIMBA ŞI LITERATURA TURCĂ MATERNĂ C E N T R U L NAŢIONAL DE EVALUARE ŞI E X A M I N A R E PROGRAMA DE EXAMEN PENTRU DISCIPLINA LIMBA ŞI LITERATURA TURCĂ MATERNĂ BACALAUREAT 2011 TIP PROGRAMĂ: PROFIL TEOLOGIC ŞI PEDAGOGIC Pagina 1 din 5

Detaylı

BİRİNCİ ADIYAMAN ZEKA OYUNLARI YARIŞMASI BİRİNCİ SEVİYE SORU KİTAPÇIĞI ADI SOYADI: SINIFI: 5 6 7 OKULUNUN ADI: 20 SAYFANIN 1.

BİRİNCİ ADIYAMAN ZEKA OYUNLARI YARIŞMASI BİRİNCİ SEVİYE SORU KİTAPÇIĞI ADI SOYADI: SINIFI: 5 6 7 OKULUNUN ADI: 20 SAYFANIN 1. ADI SOYADI: OKULUNUN ADI: SINIFI: 5 6 7 20 SAYFANIN 1. SAYFASI Sevgili öğrenciler... Bu sınavda toplam 24 soru vardır ama sizin tüm soruları çözmeniz şart değildir. 90 dakika süreniz vardır ve bu süreyi

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI 6+1 Analitik Yazma Modeli ile Düşlerimin Peşinde Selda AKTAŞ Nergiz İLİMEN ÇALIŞMANIN AMACI Öğrencilerin sıkıcı, kendini tekrarlayan, monoton yazılar yazmak yerine özgün, akıcı,

Detaylı

BİREYSEL GELİŞİM RAPORU *

BİREYSEL GELİŞİM RAPORU * BİREYSEL GELİŞİM RAPORU * AÇIKLAMALAR 1. Her tür ve kademedeki okullara devam eden ve devam ettiği okulda özel eğitim tedbiri kararı alınmış olan ö ğrenciler için Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nin

Detaylı

OSMANLICA öğrenmek isteyenlere kaynaklar

OSMANLICA öğrenmek isteyenlere kaynaklar OSMANLICA öğrenmek isteyenlere kaynaklar Eda Yeşilpınar Hemen her bölümün kuşkusuz zorlayıcı bir dersi vardır. Öğrencilerin genellikle bu derse karşı tepkileri olumlu olmaz. Bu olumsuz tepkilerin nedeni;

Detaylı

ZAMANA HÜKÜMDAR OLMAK

ZAMANA HÜKÜMDAR OLMAK ZAMANA HÜKÜMDAR OLMAK Yard.Doç.Dr. Nadir İLHAN * Bilindiği gibi hükümdarlık; hâkimiyet sahibi olmak, bir ülkenin, devletin, bir imparatorluğun yönetimini elinde bulundurmaktır. Zamana hükümdar olmak ise

Detaylı

'MASALLARA DOKUN' KSS PROJESİ

'MASALLARA DOKUN' KSS PROJESİ 'MASALLARA DOKUN' KSS PROJESİ T E M M U Z 2 0 1 8 T U R G E D ÇOCUKLUĞUNUZU DÜŞÜNÜN... Arkadaşlarınızla oyun oynamak için sokağa çıkmak istediğiniz her an dev engelleri aşmak zorunda kaldığınızı, oyun

Detaylı

Bir sayının. 4 fazlasının. 2 katı. Bir sayının. Bir sayının çeyreğinin. 7 fazlasının. altıda beşinin 9 eksiği. üçte ikisi. Bir sayının.

Bir sayının. 4 fazlasının. 2 katı. Bir sayının. Bir sayının çeyreğinin. 7 fazlasının. altıda beşinin 9 eksiği. üçte ikisi. Bir sayının. 5 fazlası 3 eksiği fazlasının katı katının fazlası 9 eksiğinin çeyreği çeyreğinin üçte ikisinin 7 fazlasının 8 eksiğinin altıda beşinin 9 eksiği 7 fazlası üçte ikisi altıda beşi 8 eksiği karesinin Küpünün

Detaylı

1.2 Ne? Kim? Neresi? 12. 1.3 Ne Var? Ne Yok? 16. 2.2 Nereden Nereye? 24. 2.3 Saatler 28. 3.2 Evimiz ve Semtimiz 36. 3.

1.2 Ne? Kim? Neresi? 12. 1.3 Ne Var? Ne Yok? 16. 2.2 Nereden Nereye? 24. 2.3 Saatler 28. 3.2 Evimiz ve Semtimiz 36. 3. çindekiler. Tan flma 8 MERHABA. Ne? Kim? Neresi?. KOfiAÇ TÜMCES (haber kipi) SIRALAMA -( )nc ÜN TE KOfiAÇ TÜMCES (haber kipi devam) -(y) m, -s n,, -(y) z, -(s n z, -(ler). Ne Var? Ne Yok? VAROLUfi TÜMCES

Detaylı

Facebook. 1. Grup ve Sayfalar. Facebook ta birçok grup ve sayfa üzerinden İngilizce öğrenen kişilerle iletişime geçebilir ve

Facebook. 1. Grup ve Sayfalar. Facebook ta birçok grup ve sayfa üzerinden İngilizce öğrenen kişilerle iletişime geçebilir ve Hayatın hemen hemen her alanında bir şekilde karşımıza çıkan Facebook ve Twitter, İngilizce öğrenmek için iyi bir araç olabilir mi? İngilizce eğitimi uzun ve önemli bir süreçtir. Genelde ilkokul çağlarında

Detaylı

Türkçe ve Arapçada Sessiz Harfler Karşılaştırma Çalışması

Türkçe ve Arapçada Sessiz Harfler Karşılaştırma Çalışması Abstract Türkçe ve Arapçada Sessiz Harfler Karşılaştırma Çalışması الباحثة : هدى حسن This is an abstract of a thesis entitled A contrastive study of Turkish and Arabic consonants. In fact, languages have

Detaylı

Tezkire-i Şeyh Safî (İnceleme-Metin-Dizin) Cilt I

Tezkire-i Şeyh Safî (İnceleme-Metin-Dizin) Cilt I Tezkire-i Şeyh Safî (İnceleme-Metin-Dizin) Cilt I Yazar Feyza Tokat ISBN: Takım Numarası: 978-605-9247-50-4 (Tk) Cilt I: 978-605-9247-51-1 (1.c) 1. Baskı Nisan, 2017 / Ankara 100 Adet Yayınları Yayın No:

Detaylı

İlk Türk devletlerinde kültür ve medeniyet

İlk Türk devletlerinde kültür ve medeniyet On5yirmi5.com İlk Türk devletlerinde kültür ve medeniyet İlk Türk devletlerinde kültür ve medeniyet nasıldı? Yayın Tarihi : 2 Nisan 2014 Çarşamba (oluşturma : 5/25/2017) 1)-Devlet Yönetimi A)DEVLET İslamiyetten

Detaylı

2. Sınıf Cümle Oluşturma Cümle Bilgisi

2. Sınıf Cümle Oluşturma Cümle Bilgisi Penguenler Güney Kutup Bölgesi'nde yaşayan penguenler çok soğuk ve dondurucu olan kutuplarda rahatlıkla yaşayabilirler. Bunu sağlayan, penguenlerin derisinin altında bulunan kalın yağ tabakasıdır. Bu tabaka,

Detaylı

İslam da İhya ve Reform, çev: Fehrullah Terkan, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2006.

İslam da İhya ve Reform, çev: Fehrullah Terkan, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2006. Faz lur Rah man: 21 Ey lül 1919 da Pa kis tan n Ha za ra şeh rin de doğ du. İlk öğ re ni mi ni Pa kis tan da Ders-i Niza mî ola rak bi li nen ge le nek sel med re se eği ti mi şek lin de biz zat ken di

Detaylı

(Dış Kapak Örneği) T.C. ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ ve EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ TEZ ADI BİTİRME TEZİ

(Dış Kapak Örneği) T.C. ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ ve EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ TEZ ADI BİTİRME TEZİ (Dış Kapak Örneği) T.C. ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ ve EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ TEZ ADI BİTİRME TEZİ Hazırlayan Adı Soyadı Danışman Unvan Adı Soyadı Niğde Ay, Yıl

Detaylı

AÇIKLAMA Bu yıllarda ilaç endüstrisiyle araştırmacı, danışman ve konuşmacı olarak ilişkim olmamıştır.

AÇIKLAMA Bu yıllarda ilaç endüstrisiyle araştırmacı, danışman ve konuşmacı olarak ilişkim olmamıştır. AÇIKLAMA 2012-2013 Bu yıllarda ilaç endüstrisiyle araştırmacı, danışman ve konuşmacı olarak ilişkim olmamıştır. YARIN 26 EYLÜL, TÜRKÇEMİZ-DİLİMİZ KONUSUNA DUYARLILIĞIN ARTMASI DİLEĞİYLE, TÜRK DİL BAYRAMIMIZ

Detaylı

2014 2015 DERS YILI MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA ANADOLU LİSESİ VE FEN LİSESİ 10. SINIFLAR TÜRK EDEBİYATI DERSİ YARIYIL ÖDEVİ

2014 2015 DERS YILI MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA ANADOLU LİSESİ VE FEN LİSESİ 10. SINIFLAR TÜRK EDEBİYATI DERSİ YARIYIL ÖDEVİ 2014 2015 DERS YILI MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA ANADOLU LİSESİ VE FEN LİSESİ 10. SINIFLAR TÜRK EDEBİYATI DERSİ YARIYIL ÖDEVİ 1. Alp Er Tunga öldi mü Issız ajun kaldı mu Ödlek öçin aldı mu Emdi yürek yırtılur

Detaylı

DERS TANIMLAMA FORMU / Hakas Türkçesi. ARIKOĞLU E. (2007) Hakas Türkçesi, Türk Lehçeleri Temel Ders Kitabı

DERS TANIMLAMA FORMU / Hakas Türkçesi. ARIKOĞLU E. (2007) Hakas Türkçesi, Türk Lehçeleri Temel Ders Kitabı Dersin Kodu ve Adı DERS TANIMLAMA FORMU 1060041 / Hakas Türkçesi Dersin Yarıyılı 1 Dersin Katalog Tanımı (İçeriği) Hakas Türkçesin ses ve şekil özelliklerini öğrenme ARIKOĞLU E. (2007) Hakas Türkçesi,

Detaylı

Bir tan mla bafllayal m. E er n bir do al say ysa, n! diye yaz -

Bir tan mla bafllayal m. E er n bir do al say ysa, n! diye yaz - Saymadan Saymak Bir tan mla bafllayal m. E er n bir do al say ysa, n! diye yaz - lan say 1 2... n say s na eflittir. Yani, tan m gere i, n! = 1 2... (n-1) n dir. n!, n fortoriyel diye okunur. Örne in,

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm ÖABT Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Konu Anlatımlı Soru Bankası ESKİ TÜRK DİLİ VE LEHÇELERİ...

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm ÖABT Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Konu Anlatımlı Soru Bankası ESKİ TÜRK DİLİ VE LEHÇELERİ... İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm... 7 ESKİ TÜRK DİLİ VE LEHÇELERİ... 8 Türk Dillerinin Sınıflandırılması... 14 Türk Dillerinin Ses Denklikleri Bakımından Sınıflandırılması... 16 Altay Dilleri Teorisini Kabul

Detaylı

YAZIM (İMLÂ) KURALLARI

YAZIM (İMLÂ) KURALLARI YAZIM (İMLÂ) KURALLARI 1. Büyük Harflerin Yazımı Yazıda cümlenin ilk kelimesi büyük harfle başlar. Sanat, toplumun gelişmesine yardımcı olur. Düşünce üretimine katkıda bulunur. İnsanı disipline eder. Şiirdeki

Detaylı

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM GÖRME ENGELLİLER İÇİN BRAİL ALFABESİ (KABARTMA YAZI)

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM GÖRME ENGELLİLER İÇİN BRAİL ALFABESİ (KABARTMA YAZI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM GÖRME ENGELLİLER İÇİN BRAİL ALFABESİ (KABARTMA YAZI) KURS PROGRAMI Ankara, 2018 İ Ç İ N D E K İ L E R PROGRAMIN

Detaylı

Karamanlıca Resimli Bir Çocuk Dergisi: Angeliaforos Çocuklar İçün (1872)

Karamanlıca Resimli Bir Çocuk Dergisi: Angeliaforos Çocuklar İçün (1872) Karamanlıca Resimli Bir Çocuk Dergisi: Angeliaforos Çocuklar İçün (1872) Yazar Hayrullah Kahya ISBN: 978-605-9247-66-5 Ağustos, 2017 / Ankara 100 Adet Yayınları Yayın No: 238 Web: grafikeryayin.com Kapak,

Detaylı

TÜRK DİL BİLGİSİ ÖĞRETİMİNDE ÜNLÜLERİN SINIFLANDIRILMASINA YÖNELİK ELEŞTİREL BİR DEĞERLENDİRME. 2. Araştırmanın Kapsamı ve Kaynakları

TÜRK DİL BİLGİSİ ÖĞRETİMİNDE ÜNLÜLERİN SINIFLANDIRILMASINA YÖNELİK ELEŞTİREL BİR DEĞERLENDİRME. 2. Araştırmanın Kapsamı ve Kaynakları TÜRK DİL BİLGİSİ ÖĞRETİMİNDE ÜNLÜLERİN SINIFLANDIRILMASINA YÖNELİK ELEŞTİREL BİR DEĞERLENDİRME 1. Araştırmanın Amacı Mustafa Altun Sakarya Üniversitesi maltun@sakarya.edu.tr Araştırmada, akademik dil bilgisi

Detaylı

üç Ç Ş İ ü Ş ü Ş İ ş ü İ ç ş ç İ Ç Ğ ş ğ ğ İ İ ğ ğ ş ö ç ş ş ş ü ü ş ç ş İç ç ğ ş ö ç ğ ş ü Ü ü ü ü ü ş ü ğ ş ğ ö ü ş ş ç ş ğ ş Ç ğ çğ ç ş İç ü İ ü ğ

üç Ç Ş İ ü Ş ü Ş İ ş ü İ ç ş ç İ Ç Ğ ş ğ ğ İ İ ğ ğ ş ö ç ş ş ş ü ü ş ç ş İç ç ğ ş ö ç ğ ş ü Ü ü ü ü ü ş ü ğ ş ğ ö ü ş ş ç ş ğ ş Ç ğ çğ ç ş İç ü İ ü ğ Ğ ç ş ç Ç ğ ö üğü ü ü ü ü ğ ğ İş İ ğ ş ş ş ü ü ş ç ş İç ç ğ ğ ş ç ş ç ş ü ş ç ç ğ ş Ğ ş üç Ç Ş İ ü Ş ü Ş İ ş ü İ ç ş ç İ Ç Ğ ş ğ ğ İ İ ğ ğ ş ö ç ş ş ş ü ü ş ç ş İç ç ğ ş ö ç ğ ş ü Ü ü ü ü ü ş ü ğ ş ğ ö

Detaylı

TÜRKÇE SES BİLGİSİ TDE101U

TÜRKÇE SES BİLGİSİ TDE101U TÜRKÇE SES BİLGİSİ TDE101U KISA ÖZET DİKKAT Burada ilk 4 sahife gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 1 1. ÜNİTE Temel Kavramlar Seslerin ve Eklerin Yazımı Eklerdeki çeşitlenmenin

Detaylı

A y ş e y i m a s a s ı k a p ı n a y e d i ş e r a l t ı ş a r a r a b a y a

A y ş e y i m a s a s ı k a p ı n a y e d i ş e r a l t ı ş a r a r a b a y a KAYNAŞTIRMA HARFLERİ SES OLAYLARI Y a Ş a S ı N k a y n a ş t ı k. KAYNAŞTIRMA HARFLERİ Ünlüyle biten bir kelimenin sonuna durum eki ya da üleştirme eki gelirse araya kaynaştırma sesleri girer. A y ş e

Detaylı