12. POLİMERLERİN ÜRETİM YÖNTEMLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "12. POLİMERLERİN ÜRETİM YÖNTEMLERİ"

Transkript

1 12. POLİMERLERİN ÜRETİM YÖNTEMLERİ

2 EKSTRÜZYON

3 EKSTRÜZYON

4 EKSTRÜZYONDA KULLANILAN EKİPMAN Plastikleştirme ve basınç-yaratma fonksiyonları üretimi etkileyen önemli konularıdır, çünkü kafa çıkış - ağzı ve basınç ünitesi üretim sırasında birbirlerini çok etkilerler. İki fonksiyonu da uygulamak için pek çok metotlar vardır. Şekil 12 a ekstruziyon için kullanılan bir piston ve ısıtılmış silindir görülmektedir. Bu metot, ergime -reometrelerinde malzemelerin özelliklerini kontrol için kullanılmaktadır. Eskiden de bazı ekipmanlarda kullanılırdı fakat artık bu metot sadece bazı fluorokarbon ve yüksek molekül yapılı mühendislik plastiklerinde kullanılmaktadır. Literatürde Ram Extrusion diye anılır.

5 Bu bir defalık itişten, devamlı akış sağlamak için birkaç itici ve valf düzeneğine ihtiyaç vardır ve silindirler birbiri ardına dolup boşalır. Şekil 12b de bu gösterilmiştir. Çoğu ekstrüzyon pompası sürekli çıkışı gerektirir, bu yüzden piston iticili ekstrüzyon rüderlerin mutlaka valfa gereksinimleri vardır. Şekil 13a, b, c ve d de ekstrüzyonda kullanılan çeşitli pompaları göstermektedir.

6 Şekil 13a, tek vidalı ekstrüderi oluşturan bir vidalı pompadır. Şekil 13b, çift vidalı (burgulu) ekstrüderi oluşturan bir çift burgulu pompadır. Malın çıkış oranının, göreceli olarak çıkış basıncından bağımsız olması istenilen bir özelliktir. Şekil 13 c'de gösterilen dişli pompalar, ergimiş halde düşük viskozite gösteren (lowmelt-viscosity) malzemelerin çıkışını kontrol etmek amacıyla tek burgulu (vidalı) pompalarla birlikte kullanılırlar. Basınç oluşturmaya değişik bir yaklaşım da şekil 13 d de görülen Maxwel erimeelastisiltesi pompasıdır. Bu alışılmamış polimer pompası için tipik bir örnektir. Çünkü çalışması ergimiş polimerlerin özel karakteristiklerine dayandırılmıştır. Elestruder üretim sırasında üç görevi yerine getirir. Malzemeyi ergitir veya plastifikleştirir, malın kafa ağzından dışarıya çıkması için gereken basıncı oluşturur, malı kaydırır ve karıştırır. Yukarıda şekilleri verilmiş olan (13 a, b, c, d) her bir sistem, tüm bunları kendi özel tarzında yapar ve ergimiş polimere değişik karakteristikler verirler.

7 Ram extruder öncelikle, ısıtıcılarla ısıtılmış gövde silindirindeki ısıyı polimere temas yoluyla iletir ve malzeme gövdeden çıkmadan önce malzemeyi ısıtmış olur; basıncıda direkt olarak hidrostatik etki ile sağlar. Karıştırma ve kayma ise düz akış ve direkt kafa çıkışına gelme dolayısı ile çok düşük limitlerde kalmaktadır. Diğer ekstruziyon makineleri çok daha karışık tarzlarda çalışmaktadır.

8 Tek Burgulu Pompa: Basınç yaratma etkisinin, sürükleme akışı (drag-flow) adı verilen mekanizmanın üzerindeki etkisine bağlıdır. Tek burgulu pompalar, yarattıkları basıncın sürükleme akışı (drag flow) adı verilen mekanizmayı etkileme olayı ile açıklanırlar. Artan basıncın nedeni, malzeme ve burgu ile kovan arasındaki etkileşimdir ve çıkış miktarı (delivery-rate); malzeme ısısı, gövde ısısı ve kayma oranının kompleks fonksiyonudur. Polimerin eritilmesi olayı, malzemenin gövde çeperlerinden geçen ısıyı transfer etmeleri ve kesimden dolayı oluşan ısıtma kombinasyonu ile oluşur. Malzeme makineden geçerken üzerinde bol miktarda kayma ve karıştırma olmaktadır. Kayma miktarı, malzeme ısısı ve karıştırma yüksek oranda birbirinden bağımsızdırlar ve ayrı ayrı kontrol edilemezler. Sonuç olarak bazı durumlarda, özellikle yüksek çıkış miktarlarında sabit işlem yapmak zordur. Çift Burgulu-Pompa: Çift burgulu(veya çok burgulu) pompalar, ergimiş polimerde basınç oluşturmak için, dişleri birbirinin içine geçecek şekilde aynı yönde veya birbirinin tersi (corotating) (counterrotating) yöne dönerek oluştururlar. Burgular arasındaki açıklık az olmadığı için, makine, çıkış miktarı konusunda malzemenin özelliğine bağlı olmayan bir pozitif pompalama düzeneğidir. Her ne kadar Ram ekstruziyondaki kadar pozitif değilse de, çıkış ta çok dengeli, pompadan geçen reçine üzerindeki kayma etkilerinden bağımsızdır. Basınç arttırma ve kayma-karıştırma (shearmixing) fonksiyonları, aslında birbirinden bağımsızdırlar fakat her birini ayrı ayrı uygun vida dizaynı ve makine kontrolü ile değiştirmek olasıdır. Burada malzemeyi ısıtan ısı çoğunlukla kovan duvarından sağlanmıştır, göreceli az bir kısmı kayma sonucu oluşturmuştur. Malzeme gerçekte, burgu ve kovan tarafından oluşturulan hareketli bir boşluk içinde az miktarda kayma ve vidalar arasında çimdikleme ile götürülmektedir. Çift burgulu pompalar, özellikle kaymaya yüksek hassasiyet gösteren malzemelerde kullanılır, çünkü kayma ve çıkış birbirinden bağımsız olarak kontrol edilebilirler.

9 Dişli Pompa: Dişli pompa ekstrüzyon pompası olarak kullanılan, bir pozitif boşaltma düzeneğidir. Birbirine geçmiş dişlilerden oluşan yapısı nedeniyle yüksek basınçlarda sabit çıkışlar sağlar. Pompanın iç hacmi küçük olduğundan, pompa duvarları ısıtılarak polimeri ısıtmak çok güçtür. Sonuç olarak, dişli pompalar genellikle ergimiş polimerle beslenen daha çok tek burgulu extruder gibi diğer ergitme düzeneklerinden sonra çıkışlarını kontrol" etmek amacıyla kullanılırlar. Dişli pompanın diğer iki karakteristiği de faydalarını sınırlıyor. Bunlardan ilki, yüksek viskoziteli ergimiş polimerlerde, hemen girişte kolaylıkla boşluğun oluşması, diğeri de birbirinin içinde dönen dişlilerin bölgesel de olsa çok yüksek-kayma oranlan meydana getirmesi ve bunun kaymaya hassas reçinelerde problem yaratmasıdır. Bu tipler, genellikle düşük molekül ağırlıklı, düşük viskozitesi reçinelerde kullanılır. Örneğin: Tekstil fiberlerinin yapıldığı ve adhezivlerin (yapıştırıcıların) reçineleri. Elastik Eriyik Pompası: Elastik Eriyik pompası, polimerlerdeki kayma etkilerinin viskoelastik malzeme üzerinde yarattığı güçten yararlanarak çalışır. Bu birimler, şimdiye kadar gördüğüm tüm pompa türlerinden daha fazla olarak kaymaya duyarlıdırlar. Herhangi bir pompa-lama aksiyonu alabilmemiz için, malzeme yüksek oranda kaymaya uğramalıdır. Erime elastisitesi pompaları, çok yüksek basınçlar üretmezler. Bu üniteleri üretimde kullanmak için bunlar tek-burgulu pompa veya dişli pompa gibi basınç oluşturan pompalarla birlikte kullanılırlar. Fakat burada basınç oluşturan pompalar, erime elastisitesi pompalarından sonra kullanılırlar. Çok yüksek kayma oranı uniform bir şekilde giren eriyiğe dağılır ve çok uniform bir eriyik kalitesi sağlar. Elastik eriyik pompası, karışmanın ve rengin çok iyi dağılmasının elzem, olduğu ve diğer yönden eriyik kalitesi üzerinde yüksek oranda kontrol sağlanması gereken durumlarda kullanılır. Kaymaya duyarlı malzemelerle kullanılırsa degradasyona neden olabilir. Üretimde kullanılan ekipmanın tasarımında, en iyi koşullarda ekstrüzyon işlemini gerekleştirmek için çeşitli karıştırma ve pompalama işlemlerini yaparak eriyik koşullarının istenen biçimde olmasını sağlamak gerekir. Özellikle tek burgulu ekstrüderlerde çıkışının ekstrüderi ile olan etkileşimi, üretimi etkileyen önemli, bir faktördür.

10 Ekstrüzyon işleminin son aşaması, ekstrüderde şekil verilmiş malzemenin şeklini bozmadan soğutmaktır. Bunun için gerekli mekanizma, bir yandan ekstrü-derden çıkan malzemeyi çekerek kafa ağzından uzaklaştıracak, bir yandan da soğutulmasını sağlayacaktır. Çekme işleminin, kafa ağzından çıkış hızına göre ayarlanabilmesi gerekir. Şekil 14 'te ekstrüzyonla plastik boru üretimine ilişkin şema verilmiştir. Burada çekme işlemi, çift yollu merdane tipi konveyörlerle yapılmakta, Konveyör bandınınürününekstrüderden çıkış hızına göre ayarlanmaktadır. Soğutma işlemi ise su tankları ile yapılmaktadır. Kafa ağzından çıkan ürünün soğutulması, şekillendirilmesi ve depolanacak hale getirilmesi, ekstrüzyon hattının tasarımında belki de ekstrüzyon kalıbından daha fazla özen göstermek gerekir.

11 IV. SOĞUTMA VE ÇEKME İŞLEMİNDE MALZEMELERİN ÖZELLİKLERİ Daha önce sözü edilen malzeme özelliklerinin kafa ağzından çıkıştan sonraki soğutma ve çekme işlemlerini nasıl etkilediğini görelim.levha veya şerit gibi basit şekiller, yüksek eriyik direnci gibi özel eriyik özellikleri gerektirmezler.bunlarda kafa ağzından çıkan reçine doğrudan konveyöre aktarılarak soğutma işlemi burada gerçekleştirilebilir. Boru ya da profil gibi şekillerin ekstrüzyonunda ise ergime sıcaklığında deformasyona karşı direnç, yani yüksek eriyik direnci gerekir. Özel şekillerin ekstrüzyonunda ise eriyiğin tiksotropisinin yüksek olması çok önemlidir. Kayma kuvvetinin ortadan kalkmasıyla birlikte viskozitesi büyük ölçüde değişime uğramayan malzemelerin kompleks profiller halinde ekstrüzyonu oldukça zordur. PVC, bu özelliği taşıdığından ekstrüzyon yöntemi ile kolayca şekillendirilirken, tiksotropisi düşük olan poliofelin ve poliamidler, genelde ekstrüzyon işlemlerinde kullanılmaz. Soğutma ve çekme işlemini etkileyen bir başka özellik de polimerin kristalleşme hızı ve derecesidir. Polimerler soğutulduklarında kristalleşerek ekstlüde edilmiş malzemede büzülme hızında önemli değişiklikler yaratırlar. Ekstrüde edilmiş malzemenin soğutulmasında soğutma işlemi, malzemenin her tarafına eşit biçimde uygulanmazsa önemli şekil bozuklukları meydana gelir. Asetal, poliamid ve bazı poliolefinler yüksek derecede kristalleşme gösterdiklerinden soğutma ve şekil verme işlemleri çok zordur. Ekstrüzyon işleminde genellikle gözden kaçırılan önemli bir özellik de ısıl dengeliğidir. Malzemenin ekstrüderden geçirilirken özelliklerini kaybetmemesi, aynı zamanda şekillendirilirken yüksek kayma kuvvetlerinden doğan yüksek ısıya da dayanması gerekir. Yüksek ısı sonucu degredasyon veya yanma olabilir ki, sert PVC örneğinde buna sık rastlanır veya metil metakrilat plastiklerinde olduğu gibi polimer zincirinin yer yer koparak daha düşük molekül ağırlıklı ürünlerin oluşmasına neden olabilir. Çizelge l' de genelde kullanılan malzemelerin özelliklerine dayanılarak ekstrüzyon işlemine olan etkileri verilmiştir.

12 Proseste, önce polimer parçacıkları ekstrüder kovanına (barrel) besleme hunisinden konulur. Vida bu parçacıklarını ileriye taşır, eritir, homojenleştirir (karıştırır), basıncını arttırır ve ekstrüder kafasına yerleştirilen kalıptan (die) geçirerek değişik mamuller oluşturur. Ürünün şekli kalıbın kesit geometrisine bağlıdır. Kablo, çubuk, tüp, boru, değişik şekillerde profil boru, film, levha, elyaf gibi mamuller ekstrüzyon metodu ile üretilebilir (Şekil 1).

13 Ekstrüzyon panel Ekstrüzyon cam profili

14 Ekstrüzyon gömleği dışarıdan elektrikli ısıtıcılarla ısıtılır. Polimerin akışı sırasında sürtünmeden sıcaklık çok artarsa, gömlek soğutulur. Başlıca işletme değişkenleri vidanın dönme hızı ve gömlekteki sıcaklık dağılımıdır. Ürünün niteliklerini vidanın uzunluk çap oranı, sarım açısı, sarımların sayısı, sarımların yüzeyden yüksekliğidir. Genellikle uzunluk çap oranı 24:1, sarım açısı 17,60 civarındadır. Sarım yüksekliği vida boyunca değişkendir. Besleme hunisine yakın kısımda gömlek ile vida arasındaki boşluk fazladır, ekstrüder kafasına doğru bu mesafe azalır. Böylece, ön kafada gereken basınç temin edilmiş olur. Bazı ekstrüderlerde çift vida kullanılır. Şekil 2 de tek vidalı bir ekstrüder, ekstrüzyon prosesi ve vida zonları gösterilmektedir.

15 Ekstrüder gömleği ısıtma/soğutma [c]

16 Zonlarda basınç çıkışa doğru artmakta, çıkışta maksimum seviyeye ulaşmaktadır. Besleme (feed) bölgesi, huniden soğuk olarak aldığı malzemeyi, sıkıştırma bölgesine (compression) iletir. Sıkıştırma bölgesinde polimer ergitilerek, ölçme (metering) zonuna iletilir. Ölçme zonu, hacim ve basınca bağlı olarak eriyik plastik malzemeyi, kalıba bir ölçü pompası gibi dağıtır. Basınç dağılımı açısından sıralama PB<PS<PÖ şeklindedir. Ekstrüzyondan elde edilen ürün kullanılan kalıbın şekline bağlıdır. Polimerin elastik özellikleri mamulün şeklini etkiler. Şişme mamulün ekstrüd edildiği kalıba oranla genişlemesidir ve kalıp dizaynında önemli bir etkendir. Ekstrüzyon sıcaklığı ve hızı şişmeye etkiler. Ekstrüzyon hızı çok fazla olursa ekstrüd edilen plastikte kararsızlıklar ve yüzey bozuklukları olur. Şişmenin etkisini kontrol etmek amacı ile ekstrüder çıkışına bir takım cihazlar yerleştirilir. Şekil 3 (a), çeşitli polimerik malzemelerin vida ceketi (kovan) çapına bağlı olarak

17 [a] [b]

18 Bu çıkış miktarları pratikte, sıcaklık, vida hızı gibi... proses parametrelerine bağlı olarak ±%25 değişim göstermektedir. Bazı ekstrüderler çok nemli malzemelerin işlenebilmesine de izin vermektedir. Önceden malzemeyi kurutmak ekstra bir maliyet oluşturmakta ve zaman kaybına sebep olmaktadır. 250 C de çalışan bir ekstrüderde polimer içerisindeki buhar basıncı 4 MN/m2 olmaktadır. Buhar çıkış açıklığına sahip bir ekstrüder Şekil 4 (a) da, filtre ve sabitleme levhası (b) de verilmiştir.

19 [a] [b] filtre filtre sabitleme levhası

20 Şekil 4. (a) Buhar çıkışına sahip bir ekstrüderin zonları, (b) filtre ve sabitleme levhası Basınç buhar çıkışı sırasında aniden düşmektedir. filtre açıklığı normalde μm, özel uygulamalar için ise yaklaşık 45 μm olmaktadır. Çift Vidalı Ekstrüderler Çift vidalı ekstrüderler, yüksek verim, etkin karıştırma ve ısı üretimi gibi konularda daha geniş olanaklara sahip olmaktadır

21 Şekil 5. (a) Karşı dönüşlü (geçmeli), (b) Aynı dönüşlü (geçmeli), (c) Karşı dönüşlü (geçmesiz), (d) Aynı dönüşlü (geçmesiz) çift vida dizaynları

22 Vidalar birleşmiş yada birleşmemiş konumda tasarlanabilirler (Şekil 6). Birleşmemiş vidalar ile oluşturulan yapıda, vida taşıyıcı yüzeyleri arasında malzeme geçişine imkan sağlayacak şekilde boşluk bulunmaktadır. Vidalar birleşmiş ise, vidaların çevresindeki hareket yavaştır ama itici hareket daha büyüktür.

23 Şekil 6. (a) Aralarında boşluk bulunan, (b) Aralarında boşluk bulunmayan vidalar

24 Ekstrüder Eriyik Akış Analizi Şekil 7 deki gibi paralel tabakalar arasında akışın olduğu düşünülürse küçük ABCD elementinin hacimce akış hızı dq =V.dy.dx dir. Hız gradyeninin lineer olduğu düşünülürse V=Vd[y/H] olur.

25 [a] [b]

26 Şekil 7. (a) Paralel levhalar arasında akış, (b) Vidanın detayları Qd=, buradan Qd=1/2.T.H.Vd olur. AB=dz, element genişliği=dx ve kanal genişliği=t olmaktadır. Vd=π.D.N.cosØ, Burada N vida hızıdır. T=(πDtanØ-e)cosØ, Qd=1/2(πDtanØ-e)( πdncos2ø)h dir. Burada e terimi genellikle (πdtanø) ya göre çok küçük olmaktadır. Dolayısıyla eriyiğin çekme akması (drag) Formül (2) deki gibidir. Qd=1/2 π2d2nhsinøcos2ø Formül (2) Ölçme zonunda kayma gerilmesi Vd/H tarafından ifade edilmektedir. Şekil 7 b) ye göre Kuvvetler F1=F2+2F3 dür. Buradan eriyiğin geri basınç akışı (pressure) Formül (3) deki gibi bulunur. Qp=- Formül (3) Geri sızma akması (leakage) ise Formül (4) de verilmiştir. QL= Formül (4) Sonuç olarak toplam çıkış akışı, Formül 1, 2 ve 3 kullanılarak hesaplanmaktadır (Formül 5). Q=1/2 π2d2nhsinøcos2ø-- Formül (5) Şekil 8 de vida açısının 35 olduğunda maksimum toplam çıkışın sağlandığı görülmektedir. vidanın üretilebilirliği ve ekstrüder uzunluğunun ana bileşkeni olması sebebiyle, pratikte bu açı aralığındadır.

27

28 Şekil 8. Çekme ve basınç akışı değişimi Ekstrüder/kalıp karakteristikleri açısından incelenirse, ekstrüderin çıkışında basınç maksimumdur. Q=Qmax=1/2 π2d2nhsinøcos2ø Formül (6) Basınç gradyeni lineer olarak artmakta ve dp/dl=p/l olmaktadır. Burada L, ekstrüder boyudur. Ekstrüderin sonunda basınç çok büyük olmasına rağmen çıkışta düşer. Q=0 ve geri sızma akması ihmal edilirse maksimum basınç Formül (7) deki gibi bulunur. Burada; Pmax maksimum basınç, D vida çapı, L vida boyu, N vida hızı, η viskozite, H ölçme zonu mesafesi, Ø vida açısıdır. P=Pmax= Formül (7) Örnek 1. Tek vidalı bir ekstrüder aşağıdaki özelliklerde dizayn edilmiştir; L/D oranı=24, vida açısı=17,7 Maksimum vida hızı 100 dev/dk, vida çapı=40mm Ölçme zonu=3mm Ekstrüzyon prosesi sırasında maksimum viskozite 500 Ns/m2 olduğuna göre maksimum basıncı hesaplayınız.

29 Ekstrüzyon prosesinin kullanıldığı üretim yöntemleri Ekstrüzyon prosesi profil, film, levha, tel kaplama, boru, tüp gibi şekilli polimer parçaların üretiminde kullanıldığı gibi dolgu/takviye, plastikleştirici, kalıp ayırıcı, yaşlanma geciktirici, alevlenme geciktirici, renklendirici, köpük yapıcı, çapraz bağlayıcı, UV, viskozite artırıcı, yüzey sertleştirici gibi katkı malzemelerini de içeren polimer yarı ürün (granül hammadde) hazırlanmasında da kullanılmaktadır. Bunun ile birlikte atık plastiklerin geri dönüşümünde de kullanılan bir prosestir (Şekil 9).

30 Şekil 9. Granül hammadde üretiminde ekstrüzyon prosesi

31 Ekstrüzyonla tel kaplanması işlemi uzun zamandır uygulanmaktadır. İnce tellerin plastikle kaplanması, güç kablolarının kaplanması ekstrüzyonun ilk uygulama alanlarındandır. Şekilden görüldüğü gibi tel ısıtılarak kalıba beslenir. Kalıptan kaplanarak çıkan kablo su banyosundan geçerek soğutulur ve çekme makaraları ile m/dk hızı ile çekilerek bir makaraya sarılır. Kaplamanın kalınlığı tel besleme hızına, çekme makaralarına ve operasyon değişkenlerine bağlıdır. En çok PVC ve DYPE kullanılır (Şekil 10).

32 Isıtılmış tel Şekil 10. (a) Kablo kaplanmasında kullanılan ekstrüder kalıbı, (b) Kaplama, (c) Genel şema.

ÜRETİM YÖNTEMLERİ (Devam)

ÜRETİM YÖNTEMLERİ (Devam) ÜRETİM YÖNTEMLERİ (Devam) Film ekstrüzyonu, son yıllarda plastik film (0,7 mm den düşük kalınlıktaki tabakalar) yapımında en çok kullanılan metottur. Proseste; erimiş plastik halkasal bir kalıpta yukarıya,

Detaylı

PLASTİK ŞİŞİRME TEKNOLOJİSİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. a. Çift istasyonlu şişirme makinesi. b. Tek istasyonlu şişirme makinesi

PLASTİK ŞİŞİRME TEKNOLOJİSİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. a. Çift istasyonlu şişirme makinesi. b. Tek istasyonlu şişirme makinesi PLASTİK ŞİŞİRME TEKNOLOJİSİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Enjeksiyonla şişirmede yarı mamul tüpe ne ad verilir? a. Preform b. Parison c. Mandrel 5. Yüksek hacimli konteynırlar, büyük varil ve bidon, su damacanaları

Detaylı

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz Hidrostatik Güç İletimi Vedat Temiz Tanım Hidrolik pompa ve motor kullanarak bir sıvı yardımıyla gücün aktarılmasıdır. Hidrolik Pompa: Pompa milinin her turunda (dönmesinde) sabit bir miktar sıvı hareketi

Detaylı

FERMENTASYON. Bir maddenin bakteriler, mantarlarve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, genellikle ısı vererek ve köpürerek

FERMENTASYON. Bir maddenin bakteriler, mantarlarve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, genellikle ısı vererek ve köpürerek FERMENTASYON Bir maddenin bakteriler, mantarlarve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, genellikle ısı vererek ve köpürerek kimyasal olarak çürümesi olayıdır Fermantasyon anaerobik şartlarda, glikoliz

Detaylı

Kovan. Alüminyum ekstrüzyon sisteminin şematik gösterimi

Kovan. Alüminyum ekstrüzyon sisteminin şematik gösterimi GİRİŞ Ekstrüzyon; Isı ve basınç kullanarak malzemenin kalıptan sürekli geçişini sağlayarak uzun parçalar elde etme işlemi olup, plastik ekstrüzyon ve alüminyum ekstrüzyon olmak üzere iki çeşittir. Biz

Detaylı

İmalat Yöntemleri. Prof. Dr. Akgün ALSARAN

İmalat Yöntemleri. Prof. Dr. Akgün ALSARAN İmalat Yöntemleri Prof. Dr. Akgün ALSARAN Sınıflandırma Kütlesel şekilverme 1. Dövme 2. Haddelme 3. Ekstrüzyon 4. Tel çekme Sac şekilverme 1. Eğme 2. Derin çekme 3. Germe 4. Kesme Dövme Dövme, darbe ve

Detaylı

PLASTİK ŞEKİL VERME (PŞV) Plastik Şekil Vermenin Temelleri: Başlangıç iş parçasının şekline bağlı olarak PŞV iki gruba ayrılır.

PLASTİK ŞEKİL VERME (PŞV) Plastik Şekil Vermenin Temelleri: Başlangıç iş parçasının şekline bağlı olarak PŞV iki gruba ayrılır. PLASTİK ŞEKİL VERME (PŞV) Metallerin katı halde kalıp olarak adlandırılan takımlar yardımıyla akma dayanımlarını aşan gerilmelere maruz bırakılarak plastik deformasyonla şeklinin kalıcı olarak değiştirilmesidir

Detaylı

1 Tanıtım, ders içeriği, polimer işleme yöntemlerinin sınıflandırılması 2

1 Tanıtım, ders içeriği, polimer işleme yöntemlerinin sınıflandırılması 2 1 Tanıtım, ders içeriği, polimer işleme yöntemlerinin sınıflandırılması 2 Termoplastik şekillendirme süreçleri Ekstrüzyon-1 3 Ekstrüzyon-2 4 Ekstrüzyon-3 çift vidalı ekstrüzyon sistemleri (co-rotating,

Detaylı

Plastik Şekil Verme

Plastik Şekil Verme Plastik Şekil Verme 31.10.2018 1 HADDELEME Malzemeleri, eksenleri etrafında dönen iki silindir arasından geçirerek yapılan plastik şekil verme işlemine haddeleme denir. Haddeleme, plastik şekillendirme

Detaylı

PLASTİK ŞEKİL VERMENİN ESASLARI EÜT 231 ÜRETİM YÖNTEMLERİ. Metal Şekillendirmede Gerilmeler. Plastik Şekil Verme

PLASTİK ŞEKİL VERMENİN ESASLARI EÜT 231 ÜRETİM YÖNTEMLERİ. Metal Şekillendirmede Gerilmeler. Plastik Şekil Verme PLASTİK ŞEKİL VERMENİN ESASLARI EÜT 231 ÜRETİM YÖNTEMLERİ Doç.Dr. Murat VURAL İTÜ Makina Fakültesi 1 1. Plastik Şekil Vermeye Genel Bakış 2. Plastik Şekil Vermede Malzeme Davranışı 3. Plastik Şekil Vermede

Detaylı

27.10.2011. Plastik Şekil Verme MAK351 İMAL USULLERİ. Metal Şekillendirmede Gerilmeler PLASTİK ŞEKİL VERMENİN ESASLARI

27.10.2011. Plastik Şekil Verme MAK351 İMAL USULLERİ. Metal Şekillendirmede Gerilmeler PLASTİK ŞEKİL VERMENİN ESASLARI Plastik Şekil Verme MAK351 İMAL USULLERİ Doç.Dr. Turgut GÜLMEZ İTÜ Makina Fakültesi Metal parçaların şeklinin değiştirilmesi için plastik deformasyonun kullanıldığı büyük imalat yöntemleri grubu Genellikle

Detaylı

İmal Usulleri. Fatih ALİBEYOĞLU -8-

İmal Usulleri. Fatih ALİBEYOĞLU -8- Fatih ALİBEYOĞLU -8- Giriş Dövme, darbe veya basınç altında kontrollü bir plastik deformasyon sağlanarak, metale istenen şekli verme, tane boyutunu küçültme ve mekanik özelliklerini iyileştirme amacıyla

Detaylı

ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI

ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI Çelik yapılarda kullanılan birleşim araçları; 1. Bulon ( cıvata) 2. Kaynak 3. Perçin Öğr. Gör. Mustafa EFİLOĞLU 1 KAYNAKLAR Aynı yada benzer alaşımlı metallerin yüksek

Detaylı

PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ

PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ HADDELEME (Calendering) İLE İŞLEME TEKNİĞİ HADDELEMEYE(Calendering) GİRİŞ Bu yöntem genellikle termoplastiklere ve de özellikle ısıya karşı dayanıklılığı düşük olan

Detaylı

Isı Kütle Transferi. Zorlanmış Dış Taşınım

Isı Kütle Transferi. Zorlanmış Dış Taşınım Isı Kütle Transferi Zorlanmış Dış Taşınım 1 İç ve dış akışı ayır etmek, AMAÇLAR Sürtünme direncini, basınç direncini, ortalama direnc değerlendirmesini ve dış akışta taşınım katsayısını, hesaplayabilmek

Detaylı

PETİLEN YY F00556 FİLM İŞLEME ŞARTLARI VE FİLM ÖZELLİKLERİ

PETİLEN YY F00556 FİLM İŞLEME ŞARTLARI VE FİLM ÖZELLİKLERİ PETİLEN YY ŞİŞİRME İLE FİLM EKSTRUZYONU PETKİM PETROKİMYA HOLDİNG A.Ş. YÜKSEK YOĞUNLUK POLİETİLEN FABRİKASI PETİLEN YY F6 FİLM İŞLEME ŞARTLARI VE FİLM ÖZELLİKLERİ.. PETİLENYY ŞİŞİRME FİLM ÖZELLİKLERİ PETİLEN

Detaylı

MAK-LAB017 HİDROLİK SERVO MEKANİZMALAR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI 2. HİDROLİK SİSTEMLERDE KULLANILAN ENERJİ TÜRÜ

MAK-LAB017 HİDROLİK SERVO MEKANİZMALAR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI 2. HİDROLİK SİSTEMLERDE KULLANILAN ENERJİ TÜRÜ MAK-LAB017 HİDROLİK SERVO MEKANİZMALAR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI Bu deneyin amacı temel ilkelerden hareket ederek, hidrolik sistemlerde kullanılan elemanların çalışma ilkeleri ve hidrolik devre kavramlarının

Detaylı

PLAZMA TEKNİK SERT METAL VE SERAMİK KAPLAMA SAN. TİC. A.Ş. KAPLAMA EKİPMANLARIMIZ 9MB PLAZMA SERAMİK KAPLAMA SİSTEMİ DIAMOND JET HVOF TUNGSTEN KARBÜR KAPLAMA SİSTEMİ GTV MULTİ-COAT KAPLAMA SİSTEMİ SMART

Detaylı

ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM

ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM 1. Giriş Malzemelerde üretim ve uygulama sırasında görülen katılaşma, çökelme, yeniden kristalleşme, tane büyümesi gibi olaylar ile kaynak, lehim, sementasyon gibi işlemler

Detaylı

AKM 205-BÖLÜM 2-UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ

AKM 205-BÖLÜM 2-UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ AKM 205-BÖLÜM 2-UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ 1 Bir otomobil lastiğinin basıncı, lastik içerisindeki havanın sıcaklığına bağlıdır Hava sıcaklığı 25 C iken etkin basınç 210 kpa dır Eğer lastiğin hacmi 0025

Detaylı

DEN 322. Boru Donanımları ve Pompalar

DEN 322. Boru Donanımları ve Pompalar DEN 322 Boru Donanımları ve Pompalar Boru Donanımları Gemi makina dairesinde her an büyük miktarda akışkanlar hareket halindedir. Çeşitli sistemler birçok makinanın soğutma, ısıtma, temizleme ve yağlama

Detaylı

EKSTRÜZYON YOLU İLE İMALAT

EKSTRÜZYON YOLU İLE İMALAT EKSTRÜZYON YOLU İLE İMALAT EKSTRÜZYON TANIMI (I) : Bu imalat yöntemi genellikle hafif metaller (Al,Cu,Mg, vs gibi için uygulanır.metal bir takoz bir alıcı kovan içine konur bir ıstampa vasıtasıyla metal

Detaylı

CLEANEX PLASTİK MAKİNALARITEMİZLEME EMÜLSİYONU

CLEANEX PLASTİK MAKİNALARITEMİZLEME EMÜLSİYONU CLEANEX PLASTİK MAKİNALARITEMİZLEME EMÜLSİYONU Termoplastik malzeme ve renk değişiminde hızlı, etkili ve ucuz temizlik Sağlar. Hızlı malzeme ve renk değişimi ile üretim verimliliği sağlar. Okside olmuş,

Detaylı

DEN 322. Pompa Sistemleri Hesapları

DEN 322. Pompa Sistemleri Hesapları DEN 3 Pompa Sistemleri Hesapları Sistem karakteristiği B h S P P B Gözönüne alınan pompalama sisteminde, ve B noktalarına Genişletilmiş Bernoulli denklemi uygulanırsa: L f B B B h h z g v g P h z g v g

Detaylı

3. AKIŞKANLARDA FAZ DEĞİŞİKLİĞİ OLMADAN ISI TRANSFERİ

3. AKIŞKANLARDA FAZ DEĞİŞİKLİĞİ OLMADAN ISI TRANSFERİ 1 3. AKIŞKANLARDA FAZ DEĞİŞİKLİĞİ OLMADAN ISI TRANSFERİ (Ref. e_makaleleri) Isı değiştiricilerin büyük bir kısmında ısı transferi, akışkanlarda faz değişikliği olmadan gerçekleşir. Örneğin, sıcak bir petrol

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4 Akışkanlar ile ilgili temel kavramlar MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4 Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Su,, gaz, buhar gibi kolayca şekillerini değiştirebilen ve dış etkilerin etkisi altında kolayca hareket

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ISI TRANSFERİ LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ISI TRANSFERİ LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ISI TRANSFERİ LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI ZORLANMIŞ TAŞINIM DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DENEYİ YAPTIRAN ÖĞRETİM ELEMANI DENEY

Detaylı

Ekstrud Edilmiş Ürünler Levha Termoforming. Ekstruzyon. Tüp. İnjeksiyon Kalıplama. Rotasyonal Kalıplama. Yapısal Köpük Kalıplama

Ekstrud Edilmiş Ürünler Levha Termoforming. Ekstruzyon. Tüp. İnjeksiyon Kalıplama. Rotasyonal Kalıplama. Yapısal Köpük Kalıplama 1 TİCAR POLİMERLER İŞLEME TEKNİKLERİ Termoplastikler, termosetler, elastomerler ve kompozitler çeşitli yöntemlerle şekillendirilir. Uygulamaları en yaygın olan prosesler arasında, injeksiyon kalıplama,

Detaylı

PLASTİK ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ

PLASTİK ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ PLASTİK ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ Metalik malzemelerin geriye dönüşü olmayacak şekilde kontrollü fiziksel/kütlesel deformasyona (plastik deformasyon) uğratılarak şekillendirilmesi işlemlerine genel olarak

Detaylı

G E N E L K A T A L O G w w w. s p t. t c 1

G E N E L K A T A L O G w w w. s p t. t c 1 G E N E L K A T A L O G www.spt.tc 1 İNDEX KATLI FIRIN RESİN HATTI 4 TEK KULE DİKEY KURUTMA FIRINI 6 ÇİFT KULE DİKEY KATALİZE FIRINI 7 BEKLETME ÜNİTESİ 10 PLAKA ÇEVİRİCİ 11 OTOMATİK SPREYLEME ÜNİTESİ 11

Detaylı

Tailor-made Rubber Extrusion

Tailor-made Rubber Extrusion Tailor-made Rubber Extrusion Kablo Üretim Tesisleri TR Kablo ekstruderi Rubicon lastik veya silikondan kablo, tel kaplama için özel uyarlanmış ekstruder ve ekstruder kalıpları üretmektedir. Lastik ekstruder

Detaylı

SU SİSİ YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ. Yüksek Basınçlı Su Sisi Sistemlerinde Özel Uygulamalar I.SU SİSİ SİSTEMLERİ TEORİSİ ATOMİZASYON

SU SİSİ YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ. Yüksek Basınçlı Su Sisi Sistemlerinde Özel Uygulamalar I.SU SİSİ SİSTEMLERİ TEORİSİ ATOMİZASYON SU SİSİ YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ I. SU SİSİ SİSTEMLERİ TEORİSİ II.SU SİSİ SİSTEMLERİ UYGULAMA ÇEŞİTLERİ Düşük Basınçlı Sistemler Yüksek Basınçlı Sistemler Yüksek Basınçlı Su Sisi Sistemlerinde Özel Uygulamalar

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Şerifali Çiftliği Hendem cad. No:58 Kat:1 Yukarıdudullu Ümraniye 34775 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 216 420 47 52 Faks : 0 216 466 31

Detaylı

Konveyörlü Tip WTM140

Konveyörlü Tip WTM140 serisi, bulaşık yıkama işleminde yüksek verimlilik, tasarruf ve ergonomi konularında yüksek beklentileri bulunan profesyoneller için üretilir. Ürün serisi bardak yıkama, tezgahaltı, giyotin tip, konveyörlü,

Detaylı

İmal Usulleri. Fatih ALİBEYOĞLU -7-

İmal Usulleri. Fatih ALİBEYOĞLU -7- Fatih ALİBEYOĞLU -7- Giriş Malzemeler birçok imal yöntemiyle şekillendirilebilir. Bundan dolayı malzemelerin mekanik davranışlarını bilmemiz büyük bir önem teşkil etmektedir. Bir mekanik problemi çözerken

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Deney Laboratuvarı Adresi : Şerifali Mah. Hendem cad. No:58 Kat:1 Yukarıdudullu Ümraniye 34775 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0 216 420 47 52 Faks : 0 216 466 31 52 E-Posta

Detaylı

İLERİ SOL JEL PROSESLERİ

İLERİ SOL JEL PROSESLERİ İLERİ SOL JEL PROSESLERİ Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Kaplama ve İnce Filmler Sol-jel kaplamalar birçok fonksiyona sahiptir. Bunlardan en belli başlı olanı, görünür ışık dalga boyunda transparan oksitlerin

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Otomotivde Isıtma, Havalandırma ve Amaç; - Tüm yolcular için gerekli konforun sağlanması,

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METOTLAR-II BORU ve DİRSEKLERDE ENERJİ KAYBI DENEYİ 1.Deneyin Adı: Boru ve dirseklerde

Detaylı

HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI HİDROLİK TÜRBİN ANALİZ VE DİZAYN ESASLARI Hidrolik türbinler, su kaynaklarının yerçekimi potansiyelinden, akan suyun kinetik enerjisinden ya da her ikisinin

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ISI LABORATUVARI ISI İLETİM KATSAYISININ TESPİTİ DENEY FÖYÜ

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ISI LABORATUVARI ISI İLETİM KATSAYISININ TESPİTİ DENEY FÖYÜ T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ISI LABORATUVARI ISI İLETİM KATSAYISININ TESPİTİ DENEY FÖYÜ 1. Deneyin Amacı Yapılacak olan Isı İletim Katsayısının Tespiti deneyinin temel

Detaylı

Varak, çok geniş kullanım alanı olan bir baskı malzemesidir.

Varak, çok geniş kullanım alanı olan bir baskı malzemesidir. Varak Varak, çok geniş kullanım alanı olan bir baskı malzemesidir. Tekstilde, deri, suni deri, ahşap malzemelerde, matbaacılıkta ve çeşitli ürün ambalajlarının yüzeylerinde kullanılabilmektedir. Tekstil,

Detaylı

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası HİDROLİK SİSTEM KURMAK VE ÇALIŞTIRMAK 3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası Basınç hattından gelen hidrolik akışkan, 3/2 yön kontrol valfine basılınca valften geçer. Silindiri

Detaylı

Nanografi Nanoteknoloji Bilişim İmalat ve Danışmanlık Ltd. Şti.

Nanografi Nanoteknoloji Bilişim İmalat ve Danışmanlık Ltd. Şti. TEKNİK BİLGİ SAYFASI EPOCYL TM NC R2HM-01- Prepreg İşlemleri için Hazırlanmış Reçine Sistemi Genel Özellikler Tanım: EPOCYL TM NC R2HM-01 epoksi tabanlı bir reçine sistemidir, erimiş sıcak prepreg ve basınçlı

Detaylı

ACT RADYAL FANLI SU SOĞUTMA KULELERİ. İklimlendirme Sistemleri. SU SOĞUTMA KONDENSERLİ SOĞUTMA GRUBU BULUNAN TÜM TESİSLERDE

ACT RADYAL FANLI SU SOĞUTMA KULELERİ. İklimlendirme Sistemleri.  SU SOĞUTMA KONDENSERLİ SOĞUTMA GRUBU BULUNAN TÜM TESİSLERDE ACT RADYAL FANLI SU SOĞUTMA KULELERİ SU SOĞUTMA KONDENSERLİ SOĞUTMA GRUBU BULUNAN TÜM TESİSLERDE İklimlendirme Sistemleri ACT ACT -6 H:1.80 m Her hakkı mahfuzdur. Kapasite ve ölçüler haber verilmeksizin

Detaylı

1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları

1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları 1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları Sol üstte yüzey seftleştirme işlemi uygulanmış bir çelik

Detaylı

PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ

PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ PLASTİK EXTRÜZYON NEDİR? EXTRÜZYONLA İŞLEME TEKNİĞİ EXTRÜZYON Uzunlukları belli olmayan,fakat kesitleri sabit olan levha,film,boru,çubuk gibi yarı mamullerin işlendiği

Detaylı

KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar

KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Eksenel yataklama türleri Yatak malzemeleri Hidrodinamik

Detaylı

TALAŞLI İMALAT. Koşul, takım ile iş şekillendirilmek istenen parça arasında belirgin bir sertlik farkının olmasıdır.

TALAŞLI İMALAT. Koşul, takım ile iş şekillendirilmek istenen parça arasında belirgin bir sertlik farkının olmasıdır. TALAŞLI İMALAT Şekillendirilecek parça üzerinden sert takımlar yardımıyla küçük parçacıklar halinde malzeme koparılarak yapılan malzeme üretimi talaşlı imalat olarak adlandırılır. Koşul, takım ile iş şekillendirilmek

Detaylı

Termodinamik Termodinamik Süreçlerde İŞ ve ISI

Termodinamik Termodinamik Süreçlerde İŞ ve ISI Termodinamik Süreçlerde İŞ ve ISI Termodinamik Hareketli bir pistonla bağlantılı bir silindirik kap içindeki gazı inceleyelim (Şekil e bakınız). Denge halinde iken, hacmi V olan gaz, silindir çeperlerine

Detaylı

MAXIMA Serisi. 500 ile 4000 Ton Arası

MAXIMA Serisi. 500 ile 4000 Ton Arası MAXIMA Serisi 500 ile 4000 Ton Arası 1 MAXIMA Hidrolik Güç Santralli İsminden de anlaşıldığı gibi; güçlü hidrolik 2 ½ plaka tasarımı ile MAXIMA serisi büyük ebatlı ürünlerin üretilmesi için tasarlamıştır.

Detaylı

Elektron ışını ile şekil verme. Prof. Dr. Akgün ALSARAN

Elektron ışını ile şekil verme. Prof. Dr. Akgün ALSARAN Elektron ışını ile şekil verme Prof. Dr. Akgün ALSARAN Elektron ışını Elektron ışını, bir ışın kaynağından yaklaşık aynı hızla aynı doğrultuda hareket eden elektronların akımıdır. Yüksek vakum içinde katod

Detaylı

BASİT MAKİNELER. Basit makine: Kuvvetin yönünü ve büyüklüğünü değiştiren araçlara basit makine denir.

BASİT MAKİNELER. Basit makine: Kuvvetin yönünü ve büyüklüğünü değiştiren araçlara basit makine denir. BASİT MAKİNELER Bir işi yapmak için kas kuvveti kullanırız. Ancak çoğu zaman kas kuvveti bu işi yapmamıza yeterli olmaz. Bu durumda basit makinelerden yararlanırız. Kaldıraç, makara, eğik düzlem, dişli

Detaylı

1.GİRİŞ. 1.1. Metal Şekillendirme İşlemlerindeki Değişkenler, Sınıflandırmalar ve Tanımlamalar

1.GİRİŞ. 1.1. Metal Şekillendirme İşlemlerindeki Değişkenler, Sınıflandırmalar ve Tanımlamalar 1.GİRİŞ Genel olarak metal şekillendirme işlemlerini imalat işlemlerinin bir parçası olarak değerlendirmek mümkündür. İmalat işlemleri genel olarak şu şekilde sınıflandırılabilir: 1) Temel şekillendirme,

Detaylı

RANTEKO ÇAMUR KURUTMA VE YAKMA ÇÖZÜMLERİ. Çamur bertaraf çözümlerimizi 2 bölüme ayırmaktayız

RANTEKO ÇAMUR KURUTMA VE YAKMA ÇÖZÜMLERİ. Çamur bertaraf çözümlerimizi 2 bölüme ayırmaktayız RANTEKO ÇAMUR KURUTMA VE YAKMA ÇÖZÜMLERİ Çamur bertaraf çözümlerimizi 2 bölüme ayırmaktayız RANTEKO KURUTMA-YAKMA TEKNOLOJİSİ KURUTMA TEKNOLOJİSİ Buss-SMS-Canzler Çamur Kurutma Yatay İnce Film Kurutucu

Detaylı

3. Biogas-Training. Bileşenler. Michael Köttner, International Biogas and Bioenergy Centre of Competence (IBBK) 13.09.2011

3. Biogas-Training. Bileşenler. Michael Köttner, International Biogas and Bioenergy Centre of Competence (IBBK) 13.09.2011 3. Biogas-Training Bileşenler Michael Köttner, International Biogas and Bioenergy Centre of Competence (IBBK) Nesta Boutique Hotel Ankara, 12.-13.09.2011 13.09.2011 1 Biyogaz Eğitim Semineri Bileşenler

Detaylı

formülü zamanı da içerdiği zaman alttaki gibi değişecektir.

formülü zamanı da içerdiği zaman alttaki gibi değişecektir. Günümüz endüstrisinde en yaygın kullanılan Direnç Kaynak Yöntemi en eski elektrik kaynak yöntemlerinden biridir. Yöntem elektrik akımının kaynak edilecek parçalar üzerinden geçmesidir. Elektrik akımına

Detaylı

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1 Y. Doç. Dr. Güray Doğan 1 Kinematik Kinematik: akışkanların hareketlerini tanımlar Kinematik harekete sebep olan kuvvetler ile ilgilenmez. Akışkanlar mekaniğinde

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Deney Laboratuvarı Adresi : Tümsan 2 Sitesi B Blok No:5 İkitelli İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 212 486 29 53 Faks : 0 212 486 29 52 E-Posta : info@cevkak.org Website

Detaylı

Dövmenin tarihi 4000 yıl veya daha fazlasına dayanmaktadır. Cıvatalar, perçinler, çubuklar, türbin milleri, paralar, madalyalar, dişliler, el

Dövmenin tarihi 4000 yıl veya daha fazlasına dayanmaktadır. Cıvatalar, perçinler, çubuklar, türbin milleri, paralar, madalyalar, dişliler, el Dövmenin tarihi 4000 yıl veya daha fazlasına dayanmaktadır. Cıvatalar, perçinler, çubuklar, türbin milleri, paralar, madalyalar, dişliler, el aletleri, hava taşıtı parçaları dövme yolu ile üretilen elemanlardır.

Detaylı

PLASTİK EXTRÜZYON NEDİR?

PLASTİK EXTRÜZYON NEDİR? PLASTİK EXTRÜZYON NEDİR? Uzunlukları belli olmayan, fakat kesitleri sabit olan levha, film, boru, çubuk gibi yarı mamullerin işlendiği bir plastik işleme prosesidir. Plastik film ekstrüzyon makinesi; ambalaj,

Detaylı

PLASTİK EKSTRÜZYON DERSİ

PLASTİK EKSTRÜZYON DERSİ PLASTİK EKSTRÜZYON DERSİ Dersin Modülleri Ekstrüzyon Makinelerinde Üretim 1 Ekstrüzyon Makinelerinde Üretim 2 Ekstrüzyon Makinelerinde Üretim 3 Kazandırılan Yeterlikler Plastik profil ekstrüzyon kalıplama

Detaylı

SIZDIRMAZLIK Sİ S STEMLER İ İ Vedat Temiz

SIZDIRMAZLIK Sİ S STEMLER İ İ Vedat Temiz SIZDIRMAZLIK SİSTEMLERİ Vedat Temiz Sızdırmazlık Kavramı Sızdırmazlık problemi en genel halde ortak bir sınırı bulunan, iki farklı ortam arasındaki akışkan ş akışının ş kontrol edilebilmesi olarak tarif

Detaylı

MUKAVEMET-I DERSİ BAUN MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ FİNAL ÖNCESİ UYGULAMA SORULARI ARALIK-2018

MUKAVEMET-I DERSİ BAUN MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ FİNAL ÖNCESİ UYGULAMA SORULARI ARALIK-2018 MUKAVEMET-I DERSİ BAUN MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ FİNAL ÖNCESİ UYGULAMA SORULARI ARALIK-2018 UYGULAMA-1 AB ve CD çelik çubuklar rijit BD platformunu taşımaktadır. F noktasından uygulanan 10 Kip yük etkisinde

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 4

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 4 BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 0 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY İÇİNDE SABİT SICAKLIKTA SİLİNDİRİK ISITICI BULUNAN DİKDÖRTGEN PRİZMATİK SAC KUTU YÜZEYLERİNDEN ZORLANMIŞ TAŞINIM

Detaylı

Çatı Kaplamaları. 6. Güncellenmİş Baskı

Çatı Kaplamaları. 6. Güncellenmİş Baskı ALTYAPI TASARIM ÖNERİLERİ Çatı Kaplamaları 6. Güncellenmİş Baskı Havalandırmalı veya havalandırmasız çatıların inşası doğruluk kriterlerine bağlı değildir. Her iki tasarımın da planlama ve uygulama şartlarına

Detaylı

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Tatlı Su Devresi (F/W) Deniz Suyu Devresi(S/W) Yağlama Yağı Devresi (L/O) Yakıt Devresi (F/O ve D/O) Balast-Yangın Devresi Hidrofor

Detaylı

Prof. Dr. İrfan KAYMAZ

Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Kayış-kasnak mekanizmalarının türü Kayış türleri Meydana gelen kuvvetler Geometrik

Detaylı

PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION)

PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION) PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION) Püskürtme şekillendirme (PŞ) yöntemi ilk olarak Osprey Ltd. şirketi tarafından 1960 lı yıllarda geliştirilmiştir. Günümüzde püskürtme şekillendirme

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ. Yakıt Püskürtme Sistemleri Deneyi

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ. Yakıt Püskürtme Sistemleri Deneyi BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ Yakıt Püskürtme Sistemleri Deneyi Laboratuvar Tarihi: Laboratuvarı Yöneten: Laboratuvar Yeri: Laboratuvar Adı: Öğrencinin Adı-Soyadı

Detaylı

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1 Y. Doç. Dr. Güray Doğan 1 Kinematik Kinematik: akışkanların hareketlerini tanımlar Kinematik harekete sebep olan kuvvetler ile ilgilenmez. Akışkanlar mekaniğinde

Detaylı

DÖVME (Forging) Dövme (cold forging parts)

DÖVME (Forging) Dövme (cold forging parts) DÖVME (Forging) Dövmenin tarihi 4000 yıl veya daha fazlasına dayanmaktadır. Cıvatalar, perçinler, çubuklar, türbin milleri, paralar, madalyalar, dişliler, el aletleri, hava taşıtı parçaları dövme yolu

Detaylı

SICAK YOLLUK SİSTEMİ

SICAK YOLLUK SİSTEMİ SICAK YOLLUK SİSTEMİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI Sıcak Yolluk Sistemi (SYS) 2 Plastik enjeksiyon kalıplarında eriyik plastik malzemeyi sıcaklık ve basınç

Detaylı

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır.

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. HİDROLİK SİSTEMLER Hidroliğin Tanımı Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. Enerji Türleri ve Karşılaştırılmaları Temel Fizik Kanunları

Detaylı

Konveyörlü Tip WTM180

Konveyörlü Tip WTM180 Electrolux Bulaşık Yıkama Sistemleri serisi, bulaşık yıkama işleminde yüksek verimlilik, tasarruf ve ergonomi konularında yüksek beklentileri bulunan profesyoneller için üretilir. Ürün serisi bardak yıkama,

Detaylı

ECO Eriyik Filtresi. Polimer filtrelemenin bir adım ötesi. high tech for plastics extrusion

ECO Eriyik Filtresi. Polimer filtrelemenin bir adım ötesi. high tech for plastics extrusion ECO Eriyik Filtresi Polimer filtrelemenin bir adım ötesi high tech for plastics extrusion ECO Eriyik Filtresi Azaltın. İyileştirin. Artırın. Her turda %100 temiz filtre yüzeyi Optik Kalite Kontrol Sistemine

Detaylı

ÖZET. Basit Makineler. Basit Makine Çeşitleri BASİT MAKİNELER

ÖZET. Basit Makineler. Basit Makine Çeşitleri BASİT MAKİNELER Basit Makineler Basit Makine Nedir? Günlük hayatımızda yaptığımız işleri kolaylaştırmak için bir takım araçlar kullanırız. Bir kuvvetin yönünü, büyüklüğünü ya da bir kuvvetin hem büyüklüğünü hem de yönünü

Detaylı

Polimer Reolojisi. Yrd. Doç. Dr. Ali DURMUŞ. Ders içeriği. Reoloji Bilimine Giriş. Tanımlar ve Kavramlar

Polimer Reolojisi. Yrd. Doç. Dr. Ali DURMUŞ. Ders içeriği. Reoloji Bilimine Giriş. Tanımlar ve Kavramlar Polimer Reolojisi Ders içeriği Reoloji Bilimine Giriş Tanımlar ve Kavramlar Yrd. Doç. Dr. Ali DURMUŞ İstanbul Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü durmus@istanbul.edu.tr 212 4737070 (17855 / 17663) Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

MALZEMELERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ

MALZEMELERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ MALZEMELERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ Farklı üretim yöntemleriyle üretilen ürünler uygulama koşullarında üzerlerine uygulanan kuvvetlere farklı yanıt verirler ve uygulanan yükün büyüklüğüne bağlı olarak koparlar,

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METOTLAR II ZAMANA BAĞLI ISI İLETİMİ 1.Deneyin Adı: Zamana bağlı ısı iletimi. 2. Deneyin

Detaylı

ÇEV-220 Hidrolik. Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Demet KALAT

ÇEV-220 Hidrolik. Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Demet KALAT ÇEV-220 Hidrolik Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Demet KALAT Borularda Türbülanslı Akış Mühendislik uygulamalarında akışların çoğu türbülanslıdır ve bu yüzden türbülansın

Detaylı

ENERJİ DEPOLAMA. Özgür Deniz KOÇ

ENERJİ DEPOLAMA. Özgür Deniz KOÇ ENERJİ DEPOLAMA Özgür Deniz KOÇ 16360057 1 İÇİNDEKİLER Katılarda depolama Duvarlarda Enerji Depolama Mevsimsel depolama 2 KATILARDA ENERJİ DEPOLAMA Katı ortamlarda enerji depolama sistemlerinde genellikle

Detaylı

DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ

DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Dişli Çarklar Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Güç ve Hareket İletim Elemanları Basit Dişli Dizileri

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi KALSİYUM SİLİKAT Yüksek mukavemetli,

Detaylı

Kaynatma kazanları - Promix

Kaynatma kazanları - Promix Electrolux elektrikli kaynatma kazanları farklı ihtiyaçlara göre çok değişik özelliklere sahiptir. Bu özellikler yüksek kapasite, yüksek güç, hız ayarlı mikser, motorlu devirme tertibatı, konforlu elektronik

Detaylı

İki malzeme orijinal malzemelerden elde edilemeyen bir özellik kombinasyonunu elde etmek için birleştirilerek kompozitler üretilir.

İki malzeme orijinal malzemelerden elde edilemeyen bir özellik kombinasyonunu elde etmek için birleştirilerek kompozitler üretilir. KOMPOZİTLER Kompozit malzemeler, şekil ve kimyasal bileşimleri farklı, birbiri içerisinde pratik olarak çözünmeyen iki veya daha fazla sayıda makro bileşenin kombinasyonundan oluşan malzemelerdir. İki

Detaylı

ISI DEĞĠġTĠRGEÇLERĠ DENEYĠ

ISI DEĞĠġTĠRGEÇLERĠ DENEYĠ ISI DEĞĠġTĠRGEÇLERĠ DENEYĠ 1. Teorik Esaslar: Isı değiştirgeçleri, iki akışın karışmadan ısı alışverişinde bulundukları mekanik düzeneklerdir. Isı değiştirgeçleri endüstride yaygın olarak kullanılırlar

Detaylı

EKSTRÜZYON. Bir ingot veya kütüğün basınç etkisiyle bir kalıptan geçirilerek homojen kesite sahip uzun mamül şeklinde üretilmesidir.

EKSTRÜZYON. Bir ingot veya kütüğün basınç etkisiyle bir kalıptan geçirilerek homojen kesite sahip uzun mamül şeklinde üretilmesidir. EKSTRÜZYON Bir ingot veya kütüğün basınç etkisiyle bir kalıptan geçirilerek homojen kesite sahip uzun mamül şeklinde üretilmesidir. Ekstrüzyon: Silindirik bir metal bloğunun (takoz:şekil alacak malzeme)

Detaylı

Günlük yaşantımızda işlerimizi kolaylaştırmak için kullandığımız, bir yada. iki parçadan oluşan araçlara BASİT MAKİNELER denir.

Günlük yaşantımızda işlerimizi kolaylaştırmak için kullandığımız, bir yada. iki parçadan oluşan araçlara BASİT MAKİNELER denir. BASİT MAKİNELER Günlük yaşantımızda işlerimizi kolaylaştırmak için kullandığımız, bir yada iki parçadan oluşan araçlara BASİT MAKİNELER denir. Basit Makinelerin Özellikleri Basit makineler, kuvvetin doğrultusunu,

Detaylı

Tailor-made Rubber Extrusion

Tailor-made Rubber Extrusion Tailor-made Rubber Extrusion Profil Üretim Tesisleri TR Profil üretim tesisleri Rubicon tek elden lastik profil üretimi için yüksek performans ekstruder, vulkanizasyon hattı ve konfeksiyonlama ekipmanlarından

Detaylı

DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI

DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI Döşemelerde ısı yalıtımı için

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ OTO4003 OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY FÖYÜ LAB. NO:.. DENEY ADI: ISI DEĞİŞTİRİCİ DENEYİ Boru tipi ısı değiştirici Plakalı

Detaylı

KAYNAMALI ISI TRANSFERİ DENEYİ. Arş. Gör. Emre MANDEV

KAYNAMALI ISI TRANSFERİ DENEYİ. Arş. Gör. Emre MANDEV KAYNAMALI ISI TRANSFERİ DENEYİ Arş. Gör. Emre MANDEV 1. Giriş Pek çok uygulama alanında sıcak bir ortamdan soğuk bir ortama ısı transferi gerçekleştiğinde kaynama ve yoğuşma olayları gözlemlenir. Örneğin,

Detaylı

1 MAKİNE ELEMANLARINDA TEMEL KAVRAMLAR VE BİRİM SİSTEMLERİ

1 MAKİNE ELEMANLARINDA TEMEL KAVRAMLAR VE BİRİM SİSTEMLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 MAKİNE ELEMANLARINDA TEMEL KAVRAMLAR VE BİRİM SİSTEMLERİ 11 1.1. SI Birim Sistemi 12 1.2. Boyut Analizi 16 1.3. Temel Bilgiler 17 1.4.Makine Elemanlarına Giriş 17 1.4.1 Makine

Detaylı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı 1. Basma Deneyinin Amacı Mühendislik malzemelerinin çoğu, uygulanan gerilmeler altında biçimlerini kalıcı olarak değiştirirler, yani plastik şekil değişimine uğrarlar. Bu malzemelerin hangi koşullar altında

Detaylı

Gazlı devrilir kaynatma kazanı

Gazlı devrilir kaynatma kazanı Electrolux THERMETIC Line; otel, hastane, merkez mutfağı, havaalanı mutfağı gibi kurumsal mutfakların ağır iş yükleri için tasarlanmıştır. Ekipman serisi geniş seçenekler sunar; tek tek ekipmanların yanı

Detaylı

Elek.dikdörtgen kazanlar - Elektronik

Elek.dikdörtgen kazanlar - Elektronik Electrolux thermaline S90 pişirme ekipmanları; otel, restaurant ve nispeten küçük kurumsal mutfakların ağır iş amaçlı ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmıştır. S90 ürün yelpazesi, moduler ünitelerden

Detaylı