OBEZİTE CERRAHİSİ VE BESLENME TEDAVİSİ Dr. Diyetisyen AYGÜN KUYUMCU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "OBEZİTE CERRAHİSİ VE BESLENME TEDAVİSİ Dr. Diyetisyen AYGÜN KUYUMCU"

Transkript

1 OBEZİTE CERRAHİSİ VE BESLENME TEDAVİSİ Dr. Diyetisyen AYGÜN KUYUMCU

2 Bariatrik Cerrahi İçi Uygun Hastanın Tanımlanması 1- BKI > 40 kg/m 2 2- BKI > 35 kg/m 2 DM, hipertansiyon gibi kronik dejeneratif öykülerin bu operasyonla düzelmesi olasılığı yüksek olan hastalar 3- Cerrahi dışındaki bütün yöntemler en az 6 ay denenmiş olup, herhangi bir yöntemden hiçbir klinik fayda sağlayamamış olmak (BKI >50 1. tercih) 4- Hastanın obesite kliniği tarafından operasyon öncesi değerlendirilmesi ve operasyon sonrası takip edilmesi 5- Hastanın operasyon öncesi tüm konsültasyonlarının tamamlanması. 6- Hastaya uzun süre takip edilmesi gerektiğinin bildirilmesi ve hastadan bunun sözünün alınması NICE.(National Health Instıtute and Clinical Exellence) Obesity: The Prevention, Identification, Assessment and Management of Overweight and Obesity in Adults and Children. London: NICE; 2006

3 Beslenme Tedavisinde 2 Temel Hedef Vardır 1- Cerrahi travma sonrası Doku iyileşmesi Yağsız doku kaybının minimum düzeyde olabilmesi için yeterli enerji ve besin öğesi gereksinimlerinin karşılanması 2- Seçilen besinler; Erken doygunluk sağlayacak Reflü ve dumping sendromunu minimum düzeyde tutacak Ağırlık kaybı sağlayacak Kaybedilen ağırlığın geri kazanımını engelleyecek özellikte olmalıdır. Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4:73-108

4 Operasyon Öncesi ve Sonrası Beslenme Amerikan Metabolik ve Bariatrik Cerrahi Derneği Protokolü Mutlaka Önerilen Önerilen İsteğe Bağlı Uygulamalar

5 Operasyon Öncesi Beslenme Durumunun Değerlendirmesi Yaş Cinsiyet Irk Boy Ağırlık BKI Vücut Ağırlığı Fazlası(İdeal BKI 25 alınarak hesaplanır) Saç Tırnak Deri Bel çevresi Diğer ölçümler Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4: Mechanick JI, Youdim A. Surg Obes Relat Dis 2013;9:

6 Operasyon Öncesi Beslenme Durumunun Değerlendirmesi Eşlik eden beslenme ile ilintili hastalıklar Kullandığı ilaçlar Vitamin, mineral ve bitkisel suplemanlar Besin allerjisi ve intoleransı Biyoelektrik impedans ölçer ile toplam vücut yağ yüzdesinin saptanması Dinlenme metabolik hızın saptanması Vücut yağ dağılımının ölçülmesi Sporcu veya kas kitlesi yüksek hastaların BKI değerlerinin ayrıca değerlendirilmesi Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4: Mechanick JI, Youdim A. Surg Obes Relat Dis 2013;9:

7 Operasyon Öncesi Beslenme Durumunun Değerlendirmesi Ağırlık kaybı denemelerinde başarısızlık nedenleri En son deneme yöntemleri Ağırlık artışına neden olan yaşamsal etkenler Hastanın kaybetmeyi hedeflediği beden ağırlığı Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4: Mechanick JI, Youdim A. Surg Obes Relat Dis 2013;9:

8 Operasyon Öncesi Beslenme Durumunun Değerlendirmesi Hafta içi ve haftasonu 24 saatlik besin tüketim kaydı Öğün sayısı ve içeriği Duygu durum ve sosyal aktivitelerin besin seçimine etkisi Restoranlarda öğün seçimi Yeme davranışı bozuklukları Kültürel ve dini yiyecek kısıtlamaları Yemek pişirme bilgisi Besin bağımlılığı Bir aktivite yaparken mutlaka besin tüketme alışkanlığı Besin tüketim sıklığı Besin tercihleri Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4: Mechanick JI, Youdim A. Surg Obes Relat Dis 2013;9:

9 Operasyon Öncesi Beslenme Durumunun Değerlendirmesi Biyokimya (demir paneli, folat, B 12 ) Hemogram Yeme bozukluğu davranışı hikayesi Yakın zamanda veya yaşamın herhangi bir döneminde tanımlanmış psikiyatrik hastalık Alkol sigara madde bağımlılığı Görme bozukluğu Eksik diş veya çiğneme problemleri Lisan bilgisi ve beslenme kültürü Okur yazar olma durumu Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4: Mechanick JI, Youdim A. Surg Obes Relat Dis 2013;9:

10 Operasyon Öncesi Beslenme Durumunun Değerlendirmesi Fiziksel aktivite yapmayı engelleyen durumlar Bireyin şu andaki aktivite düzeyi Kilo almadan önce yapmaktan hoşlandığı aktiviteler Bilgisayar başında veya TV karşısında geçirdiği toplam zaman Gelecekte yapmak istediği aktiviteler Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4: Mechanick JI, Youdim A. Surg Obes Relat Dis 2013;9:

11 Operasyon Öncesi Beslenme Durumunun Değerlendirmesi Hastanın motivasyon durumu ve ameliyat olma nedeni Beslenme düzeninde davranışlarında yaşam tarzında ve fiziksel aktivite düzeyinde değişiklik yapmaya ne kadar hazır olduğu Programı uygulamaya ne kadar istekli olduğu Yiyeceklerle kurduğu duygusal bağlar Stres düzeyi ve baş etme mekanizmaları Operasyon sonrasında başarısızlık getirecek bireysel bariyerlerin tanımlanması Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4: Mechanick JI, Youdim A. Surg Obes Relat Dis 2013;9:

12 Operasyon Öncesi Beslenme Durumunun Değerlendirmesi Ağırlık kaybını sürdürmeye inancı Yaşamında olması beklenen değişiklikler Medeni durumu İş planı Sağlık güvencesi Ekonomik durumu Gerektiğinde fiziksel aktivite konusunda ve psikolojik yardım alma Yaşam tarzında köklü değişiklikler yapmaya yatkınlık Yaşamı boyunca vitamin-mineral suplemanı almaya razı olması Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4: Mechanick JI, Youdim A. Surg Obes Relat Dis 2013;9:

13 Operasyon Öncesi Beslenme Eğitimi TEMEL İLKELER Yaşam tarzı değişiklikleri ve temel ihtiyaçların karşılanması konusunda sorumluluk almanın önemi Kendi kendini kontrol etmek üzere günlük besin tüketim kaydı tutma tekniklerinin öğretilmesi Operasyon sonrasında hazırlanması gereken özel yiyeceklerin öğretilmesi Gerçekçi hedeflerin belirlenmesi Fiziksel aktivitenin yararları Ağırlık kaybının uygun ve doğru yöntemlerle izlenmesi Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4: Mechanick JI, Youdim A. Surg Obes Relat Dis 2013;9:

14 Operasyon Öncesi Beslenme Eğitimi BESLENME İLKELERİ Yeterli sıvı tüketimi Besinlere uygulanması gereken işlemler (süzme, blender, ezme), pişirme yöntemleri Ek vitamin-mineral protein kullanımı Öğün planlaması ve öğünler arası bekleme süreleri Karbonhidrat-yağ-protein alımının dengelenmesi, katı ve sıvı besinlerin birlikte tüketilmemesi ve hangi besinin ne zaman tolere edilebileceği Besin seçiminin mantığı Geriye kilo kazanımının mümkün olduğunun anlatılması Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4: Mechanick JI, Youdim A. Surg Obes Relat Dis 2013;9:

15 Operasyon Öncesi Beslenme Eğitimi BESLENME İLKELERİ Genel şikayetler Dehidrasyon Mide bulantısı ve kusma Anoreksia Ketozis etkileri Açlık duygusunun geri dönüşü Besin kaynaklı stomal obstruksiyon Dumping sendromu Reaktif hipoglisemi Konstipation Diyare/steatore Gaz ve barsak sesleri Laktoz intoleransı Saç kaybı Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4: Mechanick JI, Youdim A. Surg Obes Relat Dis 2013;9:

16 Operasyon Öncesi Beslenme Eğitimi BESLENME İLKELERİ Sürdürülebilirlik Kendi kendini izleme Hastalıkları önlemek için enerji içeriği yüksek besin seçimi Restoranlar Etiket okuma Sağlıklı yemek pişirme yöntemleri Yeni bir operasyona gereksinim Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4: Mechanick JI, Youdim A. Surg Obes Relat Dis 2013;9:

17 OPERASYON ÖNCESİNDE DİYETİSYENİN EKİBE KATKISI Alkol veya diğer madde bağımlılıkları ifade edildi ise bilgi vermek Yeme davranış bozukluklarının saptanması (blumik ataklar, binge eating) Operasyon sonrası dönem ile ilgili kısaca bilgi vererek hastanın hazır olup olmadığının belirlenmesi Cerrahi sonrası uygulanacak beslenme programını algılamada ve/veya uygulamada problem yaşanıp yaşanmayacağı konusunda bilgi vermek Hastanın daha önceki beden ağırlığı yönetimi tecrübeleri ve başarısızlıkların nedenlerinin belirlenmesi- hasta tipinin belirlenmesi Marlow GS, Taylor D. J Am Diet Assoc. 2010;110:

18 Yeme Davranışı Dikkatsizce ve Planlamadan Besin Bağımlığı ve Keyif Alma Stres Nedeniyle Sürekli ayakta yemek yeme Dün ve bugün yediği besinleri hatırlamama Öğünler arasında besin tüketme Herkesten önce yemeğini bitirme Yemek yerken tabak ve diğer araçları kullanmama Yemek yerken tv, comp. KISITLAYICI gibi araçlar kullanma+ MALABSORPTİF Besinin miktarından çok kalitesine önem verme Yavaş tüketme Sürekli farklı türde besin tüketme Yağ ve şekerden zengin bir besine tutkuyla bağlı olma Besin lezzetli değilse tüketmeme Yemek yeme yaşamındaki hazlardan biri KISITLAYICI Stresli ve sinirli yapı Gergin ve sinirli olduğunda atıştırmak Çok zor rahatlamak Besinle aynı ortamda olduğunda tüketmeden duramamak Yeme hareketinin besinin ne olduğundan daha önemli olması Kaygı KISITLAYICI düzeyinin çok yüksek olması + MALABSORPTİF Last CG: The 5 reasons why we overeat. New Jersey: Birch Lane Press, 1999.

19 Zor Durumda Kalınca Yeme Yeme davranışı Duygu Durumunu Düzeltme Amacıyla Yeme Kendine güvenmeme Sürekli üzüntülü hayaller kurma Bu hayalleri engellemek için atıştırma Duygularını ifade etmekte zorlanma Var olan problemlerin yaşam boyu çözülemeyecek olması - engelli Kendini değersiz hissetme KISITLAYICI + MALABSORPTİF Bazı besinlerin iyi hissettirdiğine inanma Besin tüketiminin bedenini rahatlattığına inanma Yatağında kendini üzgün ve yorgun hissetme Dışarıda sürekli tek başına yemek yeme Sürekli kendini eleştirme Sık aralıkla çok enerjik veya Tükenmiş hissetme KISITLAYICI + MALABSORPTİF Last CG: The 5 reasons why we overeat. New Jersey: Birch Lane Press, 1999.

20 Sleeve Gastrektomi Gastrik Bypass

21 Operasyon Sonrası Beslenme Takibi Mutlaka Önerilir Yaş Boy BKI Fazla beden ağırlığı yüzdesi Kendini iyi hissetme durumu Önerilir Gebeliğin önlenmesi İsteğe Bağlı Uygulanır Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4: Mechanick JI, Youdim A. Surg Obes Relat Dis 2013;9:

22 Operasyon Sonrası Beslenme Takibi Gerektiği anda değerlendirilmeli ( aylar) Mutlaka Önerilir Aktivite türü, süresi, hızı, sıklığı değerlendirilmeli Önerilir Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4: Mechanick JI, Youdim A. Surg Obes Relat Dis 2013;9:

23 Operasyon Sonrası Beslenme Takibi Ek vitamin mineraller ile farmakolojik tedavileri protokolü değiştirmeden uygulama Günlük toplam besin tüketimi Protein alımı Sıvı tüketimi Tüketilen besinlerin yapısının uygunluğu Bulantı, kusma, dumping gibi besin intoleransı belirtilerinin değerlendirilmesi Diyette belirlenen aşamalara uyarak ilerleme Diyette yapılan kaçaklar Uzun süreli beden ağırlığı kaybının sağlanabilmesi için motive etme Mutlaka Önerilir Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4: Mechanick JI, Youdim A. Surg Obes Relat Dis 2013;9:

24 Operasyon Sonrası Beslenme Takibi Önerilir İsteğe Bağlı Uygulanır Alışkın olduğu ve şimdiki enerji alımının belirlenmesi Besin seçiminin mantığını öğreterek hastanın sahip olduğu beslenme bilgilerini kullanıp besin toleransını artırmasını sağlamak Öğün planlama n-3 yağ asitleri Yüksek posa Yağsız kaliteli protein kaynakları Sebze ve meyve Antioksidan ve fitokimyasallardan zengin Düşük yağlı süt ürünleri Rafine karbonhidratlar ile trans ve doymuş yağ asitleri Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4: Mechanick JI, Youdim A. Surg Obes Relat Dis 2013;9:

25 BESLENMEDE TEMEL KURALLAR Yemeklerden 15 dakika önce ve 30 dakika içinde su ve diğer sıvı içecekleri tüketmeyiniz. Öğünlerde katı ve sıvı yiyecek ve içecekleri bir arada tüketmeyiniz. Bir günde yavaş yavaş yudum yudum GEREKİRSE pipet kullanarak 1 ve zaman ilerledikçe 1.5 litre su içiniz

26 Protein Gereksinimi: Günlük protein gereksinimi: BESLENME İLKELERİ g ortalama 70 g/gün veya 1-1,5 gram /kg (ideal vücut ağırlığı) olarak hesaplanır. İdeal vücut ağırlığı başına 1.5g protein, herhangi bir komplikasyon gelişmemiş hastada metabolik gereksinimlerin üzerinde olmaktadır. Hacim sınırlaması olduğu için diğer besin öğelerinin alımı yetersiz kalmaktadır. BPD/DS de protein bu hesaptan %30 daha fazla verilmelidir. Yaklaşık 90 g/gün Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4:73-108

27 Protein Gereksiniminin Karşılanmasında Kullanılacak Ürün Özellikleri Esansiyel AA Ortalama Gereksinim EAR (mg/g - protein) Histidin İzolösin Lösin Lizin Metionin Fenilalanin Treonin Triptofan Valin Ortalama Gereksinim EAR (mg/gün) Ürün seçiminde en önemli parametre aminoasit bileşimi olmakla birlikte ürünün kullanım kolaylığı, tat, doku, sıvılar içinde eriyebilme özellikleri de önemlidir.

28 Modüler Protein Türleri Protein Kaynağı AA bileşimi Kullanım Amacı Tam protein konsantreleri Kollojen bazlı ürünler Yumurta akı, soya, süt (whey/kazein) Hidrolize kollojen Gereksinimleri karşılayacak düzeyde esansiyel AA içerir. Triptofan düzeyi düşüktür. Esansiyel AA ihtiyacının karşılanması Esansiyel olmayan AA ihtiyacının karşılanması Farklı miktarlarda AA içeren ürünler Yüksek doz arginin ve glutamin içeren ürünler Esansiyel AA içermez Yara iyileşmesi Karma ürünler Tam protein ve kollojen karışımları Ürüne göre değişir Protein gereksiniminin karşılanması Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4:73-108

29 GI yolda herhangi bir sindirim süreci gerektirmeyen besinler Verilen besinlerin tümü vücut ısısına yakın sıvı olmalıdır Sıvı, elektrolitler ve az miktarda enerji sağlar Amaç operasyon sonrası barsak hareketlerinin başlamasıdır saat 15 dakikada 30 ml Su, enteral beslenme solüsyonları, toz protein destekleri, taze sıkılmış meyve suyu, %100 meyve suyu, tanesiz ve şekersiz komposto suyu şekersiz jeller, yağsız et suyu

30 Besin grupları İçecekler Meyve suları Süt grubu Serbestler Su Açık çay Ihlamur Gazsız light içecekler (Light icetea türleri ) Şekersiz komposto suyu Taze sıkılmış veya şeker eklenmemiş meyve suları (%100) Karışık sebze suları Light veya az yağlı süt Light veya az yağlı yoğurt Yasaklar Gazlı tüm içecekler(kola ve diğer gazoz türleri, soda) Alkollü içecekler Şekerli tüm içecekler Şeker eklenmiş hazır meyve suları - nektar Tam yağlı süt Tam yağlı yoğurt Çikolatalı süt Meyve aromalı sütler

31 GI yolda minimum stimulasyon oluşturan besinler Verilen besinlerin tümü vücut ısısına yakın sıvı olmalıdır Amaç sindirimi kolay protein ve karbonhidrat kaynakları sağlamak gün dakikada 120 ml Clear diyete ek olarak Yağsız süt, yoğurt, ayran, az yağlı peynirler Beyaz un, pirinç, şehriye Modüler proteinler

32 1.ÖĞÜN ¾ Çay bardağı az yağlı yoğurt süt(laktozsuz) (ek protein) 4-5 gün sonra 1 dilim peynir 1 dilim etimek yarım çay bardağı şekersiz çay veya ıhlamur 2. ÖĞÜN 3/4 çay bardağı taze meyve suyu(narenciye grubu hariç) (ek protein) 3. ÖĞÜN 3/4 çay bardağı çorba(ek protein) Yoğurtlu pirinç çorba veya sütlü pirinç çorba veya şehriye çorba + evde hazırlanmış et veya kemik suyu - bulyon tabletler kullanılmamalı Blenderden geçiriniz 4. ÖĞÜN 3/4 çay bardağı yoğurt veya süt veya laktoz intoleransı gelişeceğini düşündüğümüz operasyonlarda laktozsuz süt veya soya sütü (ek protein) HASTANIN ENERJİ VE PROTEİN GEREKSİNİMİ HESAPLANARAK HANGİ ÖĞÜNÜN KAÇ KERE TEKRARLAYACAĞINA KARAR VERİLİR

33 SIVI DİYET ÖRNEK MENÜ Besin Miktar Enerji Yayla çorba 300 g kcal İnek sütü (yağsız) 225 g 81.2 kcal Elma suyu 150 g 74.2 kcal Et suyu 100 g 25.6 kcal Ara analizi: enerji kcal. yağ 15 g. protein 15 g Yayla çorba 500 Elma 360 Et suyu 400 İnek sütü kalori gram ölçek PROTEİN

34 Besin öğesi içerikleri Analiz edilmiş Önerilen Öğenin karşılanma madde miktarlar/gün miktarlar/gün yüzdesi (%) Enerji 381,8 kcal 1934,1 kcal 20 % Su 690,6 g - - Prot. 15,0 g (16%) 57,1 g(12 %) 26 % Yağ 15,0 g (35%) 65,6 g(30 %) 23 % Karb.h. 44,8 g (48%) 276,1 g(58 %) 16 % Lif 0,7 g 30,0 g 2 % Alkol 0,3 g (1%) - - Çoklu doymam.y 2,6 g 10,0 g 26 % Kolesterol 49,5 mg - - Vit. A 575,5 µg 801,0 µg 72 % Karoten 0,7 mg - - Vit.E (eşd.) 3,0 mg 12,0 mg 25 % Vit. B1 0,2 mg 1,0 mg 17 % Vit. B2 0,6 mg 1,2 mg 50 % Vit. B6 0,3 mg 1,2 mg 25 % Topl.fol.as. 30,3 µg 400,0 µg 8 % Vit. C 14,2 mg 100,1 mg 14 % Sodyum 1596,0 mg 2001,0 mg 80 % Potasyum 812,5 mg 3500,0 mg 23 % Purin N 10,5 mg - - Kalsiyum 367,5 mg 1001,0 mg 37 % Magnezyum 67,0 mg 310,0 mg 22 % Ürik as. 36,0 mg - - Fosfor 343,5 mg 701,0 mg 49 % Demir 1,6 mg 15,0 mg 11 % Çinko 2,0 mg 7,0 mg 29 % Vit. D 0,5 µg 5,0 µg 11 % Vit. E 1,0 mg - - Vit. B12 0,5 µg 3,0 µg 18 % Fruktoz 8,1 g - - Vit. K 21,0 µg 60,0 µg 35 %

35

36 Clear ve sıvı diyete ek olarak Yumurta, kırmızı et, tavuk, balık (kıyma) Tam buğday, çavdar, yulaf unları GI yolda gaz ve distansiyon şikayetlerine neden olmayacak sebzeler Gereksinimleri karşılayacak sağlıklı besinlerin sıvı ve/veya yarı akışkan bir halde hazırlandığı aşamadır. Verilen besinlerin tümü vücut ısısına yakın olmalıdır Amaç, protein ve diğer besin öğesi gereksinimlerini doğal besinlerle karşılamaya başlamaktır gün Katı besin tolere edemeyen hastalarda süre güne kadar uzayabilir dakikada 120 ml

37 KAHVALTI ilk 1-2 gün 1 yumurtanın beyazı katı 3. günden itibaren sarısı ile birlikte kayısı kıvamında pişmiş 1 dilim az yağlı peynir, lor, light labne gibi 1 dilim etimek yumurta ve peynirle 1 tatlı kaşığı zeytinyağı kullanarak omlet yapılabilir. ARALAR Süt, yoğurt, ayran Süt ve meyve ile hazırlanmış karışımlar Meyve püreleri Şekersiz(tatlandırıcılı) puding ve sütlü tatlılar Blenderize edilmiş şekersiz kompostolar

38 ANA ÖĞÜNLER Noktalı işaretlerden birini tercih ediniz Kıymalı veya tavuklu çorba Sulu köfte Kabak, patlıcan dolma Kıymalı sebze yemeği (bamya, kabak, patlıcan, taze fasulye, ıspanak) 1 yemek kaşığı yoğurt 1 dilim etimek Yoğurt ve diğer sıvılar içinde protein destekleri kullanılmaya devam edilir.

39 PÜRE DİYET Besin Miktar Enerji Yağ Labne peynir 5 g 16.8 kcal 1.6 g Etimet 36 g kcal 1.5 g Tavuk yumurtası 60 g 89.2 kcal 6.5 g Sulu köfte 300 g kcal 13.8 g Yoğurt (yağsız) 100 g 38.0 kcal 0.1 g Armut 150 g 73.1 kcal 0.4 g Et suyu 100 g 25.6 kcal 1.8 g Ara analizi: Enerji kcal, Yağ 25.7 g Protein: 54 g

40 Besin öğesi içeriklerianaliz edilmiş Önerilen Öğenin karşılanma madde miktarlar/gün miktarlar/gün yüzdesi (%) Enerji 711,9 kcal 1934,1 kcal 37 % Su 579,4 g - - Prot. 53,7 g (31%) 57,1 g(12 %) 94 % Yağ 25,7 g (32%) 65,6 g(30 %) 39 % Karb.h. 65,8 g (37%) 276,1 g(58 %) 24 % Lif 7,4 g 30,0 g 25 % Alkol 0,0 g (0%) - - Çoklu doymam.y 4,7 g 10,0 g 47 % Kolesterol 346,4 mg - - Vit. A 744,0 µg 801,0 µg 93 % Karoten 1,1 mg - - Vit.E (eşd.) 5,4 mg 12,0 mg 45 % Vit. B1 0,3 mg 1,0 mg 28 % Vit. B2 0,7 mg 1,2 mg 62 % Vit. B6 0,4 mg 1,2 mg 36 % Topl.fol.as. 87,4 µg 400,0 µg 22 % Vit. C 19,8 mg 100,1 mg 20 % Sodyum 1244,0 mg 2001,0 mg 62 % Potasyum 1023,3 mg 3500,0 mg 29 % Purin N 81,9 mg - - Kalsiyum 255,0 mg 1001,0 mg 25 % Magnezyum 87,6 mg 310,0 mg 28 % Ürik as. 240,6 mg - - Fosfor 609,8 mg 701,0 mg 87 % Demir 6,7 mg 15,0 mg 45 % Çinko 9,5 mg 7,0 mg 135 % Vit. D 2,1 µg 5,0 µg 43 % Vit. E 5,3 mg - - Vit. B12 6,3 µg 3,0 µg 211 % Fruktoz 10,2 g - - Vit. K 187,9 µg 60,0 µg 313 %

41

42 Gereksinimleri karşılayacak sağlıklı besinlerin katı veya yarı akışkan bir halde hazırlandığı aşamadır. Amaç, protein ve diğer besin öğesi gereksinimlerini doğal besinlerle gerektiğinde blenderden geçirerek karşılamaktır. Katı ve sıvı besinler bir arada tüketilmemelidir dakikada 120 ml Clear ve sıvı diyete ek olarak Yumurta, kırmızı et, tavuk, balık (kırmızı et ve tavuk kıyma, balık küçük parçalar halinde) Tam buğday, çavdar, yulaf unları GI yolda gaz ve distansiyon şikayetlerine neden olmayacak sebzeler

43 KAHVALTI 1 tam yumurta kayısı kıvamında pişmiş 1 dilim az yağlı peynir, lor, light labne gibi 1 dilim etimek yumurta ve peynirle 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve 1 çorba kaşığı domates suyu kullanarak omlet yapılabilir. ARALAR Süt, yoğurt, ayran Süt ve meyve ile hazırlanmış karışımlar Meyve püreleri Şekersiz(tatlandırıcılı) puding ve sütlü tatlılar Blenderize edilmiş şekersiz kompostolar

44 ANA ÖĞÜNLER 2 çorba kaşığı haşlanmış didiklenmiş tavuk but eti 2 çorba kaşığı kavrulmuş dana kıyma 2 adet fırın köfte ¼ çupra veya levrek büyüklüğünde balık derisiz 1 DİLİM TAM BUĞDAY VEYA ÇAVDAR VEYA YULAF EKMEĞİ VEYA 2 ÇORBA KAŞIĞI SOĞUK PİLAV VEYA MAKARNA 1 ÇORBA KAŞIĞI ZEYTİNYAĞLI SEBZE YEMEĞİ (kabak, patlıcan, taze fasulye, bamya) veya 2. ayın sonuda ince doğranmış salata

45 DEVAM PROGRAMI Besin Miktar Enerji Yağ Labne peynir 5 g 16.8 kcal 1.6 g Peksimet 36 g kcal 1.5 g Tavuk yumurtası 60 g 89.2 kcal 6.5 g Köfteler 120 g kcal 9.2 g Yoğurt (yağsız) 100 g 38.0 kcal 0.1 g Armut (bütün) 140 g 68.3 kcal 0.4 g Elma (bütün) 140 g 66.9 kcal 0.5 g İnek sütü (yağsız) 200 g 72.2 kcal 0.2 g Taze fasulye_kıymalı 200 g kcal 5.7 g Ara analizi: Enerji kcal, Yağ 25.7g Protein: 54 g

46 Besin öğesi içeriklerianaliz edilmiş Önerilen Öğenin karşılanma madde miktarlar/gün miktarlar/gün yüzdesi (%) Enerji 806,4 kcal 1934,1 kcal 42 % Su 786,2 g - - Prot. 53,6 g (27%) 57,1 g(12 %) 94 % Yağ 25,7 g (28%) 65,6 g(30 %) 39 % Karb.h. 88,2 g (45%) 276,1 g(58 %) 32 % Lif 12,8 g 30,0 g 43 % Alkol 0,0 g (0%) - - Çoklu doymam.y 3,5 g 10,0 g 35 % Kolesterol 353,0 mg - - Vit. A 410,9 µg 801,0 µg 51 % Karoten 0,9 mg - - Vit.E (eşd.) 4,5 mg 12,0 mg 37 % Vit. B1 0,5 mg 1,0 mg 47 % Vit. B2 1,2 mg 1,2 mg 97 % Vit. B6 0,7 mg 1,2 mg 61 % Topl.fol.as. 134,0 µg 400,0 µg 33 % Vit. C 50,8 mg 100,1 mg 51 % Sodyum 1267,0 mg 2001,0 mg 63 % Potasyum 1519,1 mg 3500,0 mg 43 % Purin N 89,2 mg - - Kalsiyum 566,4 mg 1001,0 mg 57 % Magnezyum 125,7 mg 310,0 mg 41 % Ürik as. 263,0 mg - - Fosfor 773,4 mg 701,0 mg 110 % Demir 6,7 mg 15,0 mg 45 % Çinko 8,0 mg 7,0 mg 115 % Vit. D 2,3 µg 5,0 µg 46 % Vit. E 3,8 mg - - Vit. B12 5,2 µg 3,0 µg 172 % Fruktoz 17,7 g - - Vit. K 197,5 µg 60,0 µg 329 %

47

48 Operasyon Sonrası Beslenme MULTİVİTAMİN TABLETLER Multivitamin tablet bir günde alınması gereken toplam vitamin ve mineral sayısının 2/3 ünü, günlük alınması önerilen değerin (RDA) %100 ünü içermelidir. AGB %100 RYGB %200 Çiğnenebilir veya sıvı formlarla başlanmalı Tolere edebildiği zaman tablet ve kapsüle geçilmeli Enterik koruması olan formüller kullanılmamalı Bir tablet en az 18 mg demir 400 μg folik asit içermeli Selenyum ve çinko içermeli Çocuklar için planlanmış formüller alınmamalıdır BPD/DS %200 Besin ile yakın zamanda alındığında GIS de daha iyi tolere edilebilir. Günde birkaç doz olarak alınabilir. Multivitamin tabletlerde demir ve kalsiyumun yüksek oranda aynı tablet içinde bulunmamasına dikkat edilmelidir. Arada 2 saat olmalıdır. Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4:73-108

49

50 B 12 VİTAMİNİ Operasyon Sonrası Beslenme İntramuskuler Enjeksiyon AGB - RYGB 1000 mcg/ay BPD/DS - Oral Tablet AGB mcg/gün RYGB mcg/gün BPD/DS mcg/gün Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4:73-108

51 Operasyon Sonrası Beslenme KALSİYUM Operasyon sonrası 1-30 günler arasında başlanabilir. AGB 1500 mg/gün RYGB mg/gün BPD/DS mg/gün Seçilen formül kalsiyum sitrat ve D3 vitamini içermelidir Çiğnenebilir veya sıvı formlarla başlanmalı Tolere edebildiği zaman tablet ve kapsüle geçilmeli Tablet mg lık eşit dozlara bölünmeli Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4:73-108

52 Operasyon Sonrası Beslenme KALSİYUM Operasyon sonrası 1-30 günler arasında başlanabilir. Özellikle BPD/DS vakalarında magnezyum da içermelidir. Absorbsiyonu maksimum düzeye çıkarmak ve GI intoleransı engellemek için seçilen üründe kalsiyum ve demirin bir arada bulunmaması gerekir. Multivitamin veya demir alımı ile arasında 2 saat olmalıdır. Süt yoğurt veya bu besinlerden üretilen ürünleri günde 3 porsiyonun üzerinde tüketmek gerekir. Ek tablet olarak ve diyetle alınan kalsiyum toplam günlük 1700 mg ın üzerinde olmalıdır. Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4:73-108

53 Operasyon Sonrası Beslenme DEMİR Hastaneden çıktıktan 1 gün sonra başlanır. AGB RYGB mg/gün BPD/DS mg/gün Mensturasyon dönemleri devam eden kadınlarda ve anemi riski olan kadınlarda günlük alım mg olmalı Çiğnenebilir veya sıvı formlarla başlanmalı Tolere edebildiği zaman tablet ve kapsüle geçilmeli Uygulanacak doz hastanın biyokimyasına göre belirlenir. Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4:73-108

54 DEMİR Operasyon Sonrası Beslenme Tablet enterik korumalı olmamalıdır Kalsiyumdan 2 saat sonra alınmalıdır Aşırı çay tüketimi engellenmelidir tanin İki değerlikli demirden zengin besinler seçilmelidir. Üç değerlikli demir kaynakları ile C vitamini içeren besinler tüketildiğinde emilim artar. Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4:73-108

55 YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER Operasyondan 2-3 hafta sonra başlanır. AGB RYGP BPD/DS A IU D 2000 IU K 300 mcg Yetersizlik hikayesi varsa veya yeni gelişirse bütün prosedürlerde yüksek dozla takip gerekir. Suda çözünür preparatlar piyasada mevcuttur Doz retinol üzerinden hesaplanmalıdır Birçok formülde toplam A vitamini içinde beta karoten oranı (non toksik) çok yüksek düzeyde bulunabilir. Kalsiyum ve multivitamin tabletlerinin toplamında 2000 IU D vitamini bulunabilir. Antikoagülan alan hastalarda K vitamini dikkatle uygulanmalıdır E vitamini yetersizliği klinik olarak öngörülmekle birlikte yayınlanmış çalışmalarda prevelansı sık değildir.

56 B KOMPLEKS VİTAMİNLER Hastane çıkışından 1 gün sonra başlanır. AGB RYGP BPD/DS Bilinen toksisite riski yoktur Multivitamin formüller içinde bulunan toplam folik asit 1000 mg ı geçerse B12 yetersizliğini maskeleyebilir. Aills L, Blankenship J. Surg Obes Relat Dis 2008;4:73-108

57 Kaybedilen Ağırlığın Geri Kazanımı RYGP uygulanmış 1117 bireyin 203 ünden geri bildirim alınabilen bir çalışmada kaybedilen ağırlığın geri kazanımında: Operasyon öncesinde belirlenmiş veya sonradan gelişen besin bağımlılıkları Kendini iyi hissetmeme, beklentilerin gerçekleşmemesi Alkol ve diğer madde bağımlılıklarının geri dönmesinin etkili olduğu gösterilmiştir. Kaybedilen beden ağırlığının korunmasında bireyin besin tüketimini kendi başına kontrol etmesinin etkili olduğu gösterilmiştir. AillsOdom J, Zalesin KC. ObesSurg 2010;20:

BARİATRİK CERRAHİDE BESLENME TEDAVİSİ VE DİYETİSYENİN SORUMLULUKLARI. Dr. Diyetisyen AYGÜN KUYUMCU

BARİATRİK CERRAHİDE BESLENME TEDAVİSİ VE DİYETİSYENİN SORUMLULUKLARI. Dr. Diyetisyen AYGÜN KUYUMCU BARİATRİK CERRAHİDE BESLENME TEDAVİSİ VE DİYETİSYENİN SORUMLULUKLARI Dr. Diyetisyen AYGÜN KUYUMCU Operasyon Öncesi ve Sonrası Beslenme Amerikan Metabolik ve Bariatrik Cerrahi Derneği Protokolü Mutlaka

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİ VE BESLENME TEDAVİSİ Dr. Diyetisyen AYGÜN KUYUMCU

OBEZİTE CERRAHİSİ VE BESLENME TEDAVİSİ Dr. Diyetisyen AYGÜN KUYUMCU OBEZİTE CERRAHİSİ VE BESLENME TEDAVİSİ Dr. Diyetisyen AYGÜN KUYUMCU Operasyon Öncesi ve Sonrası Beslenme Amerikan Metabolik ve Bariatrik Cerrahi Derneği Protokolü Mutlaka Önerilen Önerilen İsteğe Bağlı

Detaylı

Sporcu Beslenmesi Ve Makarna. Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı

Sporcu Beslenmesi Ve Makarna. Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı Sporcu Beslenmesi Ve Makarna Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı BESLENME Genetik yapı PERFORMANS Fiziksel kondisyon Yaş Cinsiyet Yaş Enerji gereksinimi Vücut bileşimi

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL

SAĞLIKLI BESLENME. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL SAĞLIKLI BESLENME AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL 1 İNSANLAR NEDEN YEMEK YER 2 3 Sağlığın temeli yeterli ve dengeli (sağlıklı) beslenmedir. İnsan vücudunu bir arabaya benzetebiliriz;

Detaylı

DİYABETTE BESLENME PRENSİPLERİ

DİYABETTE BESLENME PRENSİPLERİ İstanbul Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı DİYABETTE BESLENME PRENSİPLERİ Dr. Dyt. Cemile İdiz Ne yemeliyim? DİYABET Tatlı meyve yeme!! Limon şekeri düşürür

Detaylı

YETERLİ DENGELİ BESLENME

YETERLİ DENGELİ BESLENME YETERLİ DENGELİ BESLENME Yeterli ve dengeli beslenme için günlük ihtiyaç duyulan ENERJİ ve BESİN ÖGELERİ besinlerle vücuda alınır. BESİNLER Besinler içerdikleri besin ögelerine göre 5 TEMEL BESİN GRUBU

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Beslenme; insanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin vücuda alınıp kullanılabilmesidir.

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE Sağlıklı büyümek ve gelişmek için yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. BESLENME İnsanın yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME VE MENÜ PLANLAMA BİLKENT ÜNİVERSİTESİ KAFETERYALAR İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ

SAĞLIKLI BESLENME VE MENÜ PLANLAMA BİLKENT ÜNİVERSİTESİ KAFETERYALAR İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIKLI BESLENME VE MENÜ PLANLAMA BİLKENT ÜNİVERSİTESİ KAFETERYALAR İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK; Fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. BESLENME; Büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken

Detaylı

neden az yağlı az kolesterollü diyet?

neden az yağlı az kolesterollü diyet? neden az yağlı az kolesterollü diyet? DYT-YRD07 Rev / 2 Yürürlük Tarihi / 30.12.2005 Rev Tarihi / 17.18.2012 neden az yağlı az kolesterollü diyet? Kolesterol insan vücudunda doğal olarak bulunan yağa benzer

Detaylı

1- Süt ve Sütten Yapılan Besinler

1- Süt ve Sütten Yapılan Besinler Besin Grupları Doğada çok çeşitli besinler bulunmakta ve her besinin besin öğesi bileşimi farklılık göstermektedir. Besin öğelerini tek bir besinle vücudumuza almamız imkansızdır. Besin öğelerinin dengeli

Detaylı

Gastrik Bypass Ameliyatından Sonra Beslenme

Gastrik Bypass Ameliyatından Sonra Beslenme Hasta Bilgilendirme Formları Gastrik Bypass Ameliyatından Sonra Beslenme Mide bypass ameliyatı geçiren hastalar tipik olarak bariatrik ameliyattan sonra nasıl ve neler yiyecekleri konusunda çok sıkı talimatlar

Detaylı

DiYABET VE BESLENME N M.-

DiYABET VE BESLENME N M.- DiYABET VE BESLENME Diyabet tedavisinin amacı;kan şekeri kontrolünü sağlayarak diyabetin seyrinde gelişebilecek bozuklukları (komplikasyonları) önlemek veya geciktirmek; böylece yaşam kalitenizi yükseltmektir.

Detaylı

Beslenme: Yeterli ve dengeli beslenme: Besin: hayvansal kaynaklı besinlerdir. bitkisel kaynaklı besinlerdir. Besin öğesi:

Beslenme: Yeterli ve dengeli beslenme: Besin: hayvansal kaynaklı besinlerdir. bitkisel kaynaklı besinlerdir. Besin öğesi: Beslenme: İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması ve yaşam kalitesini artırması için gerekli olan besinleri vücuduna alıp kullanmasıdır. Beslenme, ne karın doyurmak veya

Detaylı

Araş.Gör.İnci Türkoğlu Araş.Gör.Neslihan Ülger Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Araş.Gör.İnci Türkoğlu Araş.Gör.Neslihan Ülger Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araş.Gör.İnci Türkoğlu Araş.Gör.Neslihan Ülger Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Genel Bilgiler Hasta Adı: Cinsiyet: B.Y. Kadın Yaş: 40 Eğitim: Meslek: Lise

Detaylı

ÇOCUKLARIN BÜYÜME VE GELİŞMESİNDE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME

ÇOCUKLARIN BÜYÜME VE GELİŞMESİNDE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME ÇOCUKLARIN BÜYÜME VE GELİŞMESİNDE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Okul Çağı Dönemde (6-12 yaş) Çocuklarda Yeterli ve Dengeli Beslenme OKUL DÖNEMİNDE BESLENME ALIŞKANLIKLARI Öğün atlama görülebilir. Özellikle

Detaylı

ÇOCUKLARIN BÜYÜME VE GELİŞMESİNDE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME

ÇOCUKLARIN BÜYÜME VE GELİŞMESİNDE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME ÇOCUKLARIN BÜYÜME VE GELİŞMESİNDE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Okul Çağı Dönemde (6-12 yaş) Çocuklarda Yeterli ve Dengeli Beslenme OKUL DÖNEMİNDE BESLENME ALIŞKANLIKLARI Öğün atlama görülebilir. Özellikle

Detaylı

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK Beslenme İle İlgili Temel Kavramlar Beslenme: İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması, Yaşam kalitesini artırması için

Detaylı

GEBELİKTE YETERLİ ve DENGELİ BESLENME

GEBELİKTE YETERLİ ve DENGELİ BESLENME GEBELİKTE YETERLİ ve DENGELİ BESLENME NEDEN ÖNEMLİDİR? Hayat sağlıkla güzeldir BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ Gebelik öncesi ideal ağırlığında olan yetişkin kadınların ortalama 9-14 kg arasında (ayda 1-1,5kg)

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI Ekmek, diğer tahıllar ve patates Meyve ve sebzeler Et, balık ve alternatifleri Yağ ve şeker oranı yüksek yiyecek ve içecekler Süt ve süt ürünleri Sağlıklı beslenme tabağı insanların

Detaylı

gereksinimi kadar sağlamasıdır.

gereksinimi kadar sağlamasıdır. Yeterli beslenme, vücudun yaşamı ve çalışmasını sürdürebilesi için gerekli olan enerjinin sağlanması anlamına gelir. Dengeli beslenme ise, alınan enerjinin yanında bütün besin öğelerini gereksinimi kadar

Detaylı

Böbrek Hastalıklarında BESLENME. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ

Böbrek Hastalıklarında BESLENME. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ Böbrek Hastalıklarında BESLENME TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ Böbrek Hastalıklarında BESLENME Diyetiniz günlük enerji gereksiniminize

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ KOAH LI HASTANIN BESLENMESİ FR-HYE-04-719-41

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ KOAH LI HASTANIN BESLENMESİ FR-HYE-04-719-41 FR-HYE-04-719-41 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ KOAH LI HASTANIN BESLENMESİ Hazırlayan AD/BD/Birim(ler): Beslenme ve Diyet Birimi Sayfa 1 / 7 İlk yayın tarihi: 01.05.2007

Detaylı

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT İLKÖĞRETİM OKULU Sağlık Bülteni-1. YETERLİ ve DENGELİ BESLENME. PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT İLKÖĞRETİM OKULU Sağlık Bülteni-1. YETERLİ ve DENGELİ BESLENME. PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT İLKÖĞRETİM OKULU Sağlık Bülteni-1 YETERLİ ve DENGELİ BESLENME PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ OKUL ÇAĞINDA BESLENME Okul çağı dönemi, büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, besin

Detaylı

40 GRAM PROTEİNLİ NORMAL POTASYUMLU, FOSFORDAN SINIRLI DİYET Değişim Değişim sayısı Süt 1 Yumurta 1 Et 2 Ekmek 6 Makarna (30 gr) 2 Şehriye (15 gr) 1

40 GRAM PROTEİNLİ NORMAL POTASYUMLU, FOSFORDAN SINIRLI DİYET Değişim Değişim sayısı Süt 1 Yumurta 1 Et 2 Ekmek 6 Makarna (30 gr) 2 Şehriye (15 gr) 1 40 GRAM PROTEİNLİ NORMAL POTASYUMLU, FOSFORDAN SINIRLI DİYET Değişim Değişim sayısı Süt 1 Yumurta 1 Et 2 Ekmek 6 Makarna (30 gr) 2 Şehriye (15 gr) 1 *Sebze ve meyve normal potasyumlu diyette serbest ama

Detaylı

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein, kalsiyum ve fosfor alımı nedeniyle; kemiklerin ve dişlerin gelişiminde Önemlidir.

Detaylı

BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein,

Detaylı

AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE İLK 1000 GÜNDE BESLENME DR.GÖNÜL KAYA

AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE İLK 1000 GÜNDE BESLENME DR.GÖNÜL KAYA AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE İLK 1000 GÜNDE BESLENME DR.GÖNÜL KAYA AİLE SAĞLIĞI BİRİMİNDE EKİP Aile Hekimi Aile Sağlığı Elemanı Sözleşmeli Hemşire-Ebe BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM AİLE SAĞLIĞI BİRİMİNDE HİZMETLER Kayıtlı

Detaylı

DİYABET DİYETİ * Diabet diyeti, yeterli ve dengeli beslenme temeline dayanmaktadır. Size önerilen miktarlardaki yiyecekler günlük protein,

DİYABET DİYETİ * Diabet diyeti, yeterli ve dengeli beslenme temeline dayanmaktadır. Size önerilen miktarlardaki yiyecekler günlük protein, DİYABET DİYETİ * Diabet diyeti, yeterli ve dengeli beslenme temeline dayanmaktadır. Size önerilen miktarlardaki yiyecekler günlük protein, karbonhidrat, yağ ve enerji ihtiyacınızı karşılayacaktır. * Bu

Detaylı

HİPERLİPİDEMİ TEDAVİ KILAVUZU VE YAŞAM TARZI ÖNERİLERİ

HİPERLİPİDEMİ TEDAVİ KILAVUZU VE YAŞAM TARZI ÖNERİLERİ HİPERLİPİDEMİ TEDAVİ KILAVUZU VE YAŞAM TARZI ÖNERİLERİ Hiperlipidemi; kanda çeşitli yağların yüksekliğini ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Bu çeşitli yağ tipleri kolesterol, trigliserid, LDL-kolestroldür.

Detaylı

GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME. Dr. Hülya YARDIMCI A.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü

GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME. Dr. Hülya YARDIMCI A.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME Dr. Hülya YARDIMCI A.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü GEBELİKTE BESLENMENİN ÖNEMİ Gebelik kadınlar için doğal fizyolojik bir olaydır. Annenin yeterli ve dengeli beslenmesi bebeğin

Detaylı

SPORCULAR için......sizin için

SPORCULAR için......sizin için SPORCULAR için......sizin için 1 NEDEN EGZERSİZ YAPARIZ? Kilo kontrolü İyi bir görünüm Fitness / Egzersiz Performans 2 2 ENERJİ KAYNAKLARI 3 MAKROBESİNLER 4 Gün içinde beslenmenizi çeşitlendirmek önemlidir...

Detaylı

EKMEKSİZ DİYET OLUR MU? ŞİŞMANLIĞIN TEK SUÇLUSU EKMEK Mİ? Dilara Koçak Beslenme ve Diyet Uzmanı 8 Mart 2013 www.dilarakocak.com.tr

EKMEKSİZ DİYET OLUR MU? ŞİŞMANLIĞIN TEK SUÇLUSU EKMEK Mİ? Dilara Koçak Beslenme ve Diyet Uzmanı 8 Mart 2013 www.dilarakocak.com.tr EKMEKSİZ DİYET OLUR MU? ŞİŞMANLIĞIN TEK SUÇLUSU EKMEK Mİ? Dilara Koçak Beslenme ve Diyet Uzmanı 8 Mart 2013 www.dilarakocak.com.tr Ağacın kökü toprak İnsanın kökü EKMEK tir. 2 BİR AYDA 7-12 KG. VERMEK

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ OBESİTE HASTALARI İÇİN BESLENME KILAVUZU OBESİTE HASTALARI İÇİN BESLENME KILAVUZU

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ OBESİTE HASTALARI İÇİN BESLENME KILAVUZU OBESİTE HASTALARI İÇİN BESLENME KILAVUZU FR-HYE-04-719-01 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ OBESİTE HASTALARI İÇİN BESLENME KILAVUZU Hazırlayan AD/BD/BİRİM(ler) : Beslenme ve Diyet Birimi Sayfa 1 / 9 OBESİTE HASTALARI

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz. Diyetisyen Serap Orak Tufan

Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz. Diyetisyen Serap Orak Tufan Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz Diyetisyen Serap Orak Tufan İstanbul 2015 NEDEN OKULA GİDERİZ? PEKİ NEDEN YEMEK YERİZ? Hastalanmamak için Daha Güçlü olmak için Daha çabuk büyümek için Karnımızı

Detaylı

Vitaminlerin yararları nedendir?

Vitaminlerin yararları nedendir? Vitaminlerin yararları nedendir? Vitamin ve mineraller vücudun normal fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, büyüme ve gelişiminde çok önemlidir. Az miktarlarda yeterlidirler. Gebelikte anne yanında bebeğin

Detaylı

MÜSABAKA VEYA ANTRENMAN ÖNCESİ, SIRASI VE SONRASINDA SPORCU BESLENMESİ

MÜSABAKA VEYA ANTRENMAN ÖNCESİ, SIRASI VE SONRASINDA SPORCU BESLENMESİ MÜSABAKA VEYA ANTRENMAN ÖNCESİ, SIRASI VE SONRASINDA SPORCU BESLENMESİ Sporcuların performansını etkileyen faktörlerden genetik yapı, uygun antrenmanın yanında beslenmeleri de son derece önem taşımaktadır.

Detaylı

ZAYIFLAMA DiYETi. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ

ZAYIFLAMA DiYETi. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ ZAYIFLAMA DiYETi TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ ZAYIFLAMA DiYETi Diyetiniz günlük enerji gereksiniminize göre size özgü planlanmıştır.

Detaylı

BESLENME İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ

BESLENME İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ BESLENME İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008 SUNU PLANI Sağlıklı ve dengeli beslenme Temel besin öğeleri ve grupları Öğün içerikleri: Kahvaltı Fast-food ve zararları Çocuğunuzun beslenme çantası

Detaylı

İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME BESİN ÖGELERİ

İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME BESİN ÖGELERİ İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME Doğumdan itibaren büyüme ve gelişme, sağlıklı ve uzun bir yaşam için vücudumuza gerekli olan bütün maddeleri besinlerle alırız. Besin; yenilebilen ve yenildiğinde

Detaylı

BESLENME. Doç. Dr. Ferda Gürsel

BESLENME. Doç. Dr. Ferda Gürsel BESLENME Doç. Dr. Ferda Gürsel Genel Beslenme Kavramları Beslenmenin etkisi Sağlık Görünüş Davranış Ruh hali Diyette Besinlerin önemi Büyüme ve gelişme Enerji sağlar Metabolizmayı düzenler Sağlık ve Temel

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ DİABETLİ HASTALAR İÇİN BESLENME KILAVUZU FR-HYE-04-719-02

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ DİABETLİ HASTALAR İÇİN BESLENME KILAVUZU FR-HYE-04-719-02 FR-HYE-04-719-02 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ DİABETLİ HASTALAR İÇİN BESLENME KILAVUZU Hazırlayan AD/BD/Birim(ler):Beslenme ve DiyetBirimi Sayfa 1 / 10 İlkyayın tarihi:

Detaylı

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yaşlı Bakım-Ebelik 2. Ders YB 205 Beslenme İkeleri 2015 Uzm. Dyt. Emine Ömerağa emine.omeraga@neu.edu.tr BESLENME Dünya Sağlık Örgütü (WHO-DSÖ)

Detaylı

OKUL ÇAĞINDA BESLENME

OKUL ÇAĞINDA BESLENME OKUL ÇAĞINDA BESLENME Doç. Dr. Yeşim ÖZTÜRK Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Gastroenteroloji, Beslenme ve Metabolizma Ünitesi Nisan 2008-İZMİR ADÖLESAN DÖNEM 1. Biyolojik değişim BÜYÜME

Detaylı

Uzm.Dyt. Rukiye BOZBULUT GAZİ ÜN. TIP FAK. HASTANESİ ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİ BİLİM DALI

Uzm.Dyt. Rukiye BOZBULUT GAZİ ÜN. TIP FAK. HASTANESİ ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİ BİLİM DALI Uzm.Dyt. Rukiye BOZBULUT GAZİ ÜN. TIP FAK. HASTANESİ ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİ BİLİM DALI OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Karın doyurmak yada açlık duygusunu bastırmak değildir. Sevilen

Detaylı

AYAKTAN HASTA BESLENME ve DİYET DEĞERLENDİRME FORMU

AYAKTAN HASTA BESLENME ve DİYET DEĞERLENDİRME FORMU AYAKTAN HASTA BESLENME ve DİYET DEĞERLENDİRME FORMU Adı, Soyadı: Hasta ID No: Doğum Tarihi (Gün/Ay/Yıl): / / Cinsiyeti: K E Uyruğu: KKTC TC Diğer: Kimlik No: Sosyal Güvencesi: Ücretli Hasta Devlet Sevkli

Detaylı

Kilo verme niyetiyle diyet tedavisinin uygulanamayacağı durumlar nelerdir? -Hamilelik. -Emziklik. -Zeka geriliği. -Ağır psikolojik bozukluklar

Kilo verme niyetiyle diyet tedavisinin uygulanamayacağı durumlar nelerdir? -Hamilelik. -Emziklik. -Zeka geriliği. -Ağır psikolojik bozukluklar Diyet denilince aklımıza aç kalmak gelir. Bu nedenle biz buna ''sağlıklı beslenme programı'' diyoruz. Aç kalmadan ve bütün besin öğelerinden dengeli biçimde alarak zayıflamayı ve bu kiloda kalmayı amaçlıyoruz.

Detaylı

Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır.

Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır. ŞİŞMANLIK (OBEZİTE) Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır. Yağ dokusunun oranı; Yetişkin erkeklerde % 12 15, Yetişkin kadınlarda %20 27 arasındadır. Bu oranların

Detaylı

Diyabette Beslenme. Diyabet

Diyabette Beslenme. Diyabet Diyabette Beslenme Diyabet BR.HLİ.044 Diyabet Hastası Nasıl Beslenmeli? Halk arasında şeker hastalığı olarak adlandırılan diyabet, düzenli beslenme programı gerektirir. Düzenli ve bilinçli bir beslenme

Detaylı

KALP DAMAR HASTALIKLARI VE BESLENME

KALP DAMAR HASTALIKLARI VE BESLENME KALP DAMAR HASTALIKLARI VE BESLENME Kalp hastalıkları deyince; kalp ve kan damarlarına ilişkin hastalıklar aklımıza gelmektedir. Damar sertliği; Atardamar duvarının kalınlaşmasıdır. Yavaş seyreden ilerleyici

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ KİLO VERME AMAÇLI ENERJİSİ KISITLANMIŞ GIDALAR TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/ )

TÜRK GIDA KODEKSİ KİLO VERME AMAÇLI ENERJİSİ KISITLANMIŞ GIDALAR TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/ ) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ KİLO VERME AMAÇLI ENERJİSİ KISITLANMIŞ GIDALAR TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/ ) Amaç MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı, kilo verme amacıyla enerjisi

Detaylı

Emzirme dönemindeki beslenmeniz en az hamilelikte beslenmenize dikkat etmeniz kadar önemlidir.

Emzirme dönemindeki beslenmeniz en az hamilelikte beslenmenize dikkat etmeniz kadar önemlidir. Emzirme dönemindeki beslenmeniz en az hamilelikte beslenmenize dikkat etmeniz kadar önemlidir. Bir anne adayı anne olduğunu öğrendiği andan itibaren yavrusu ve kendisi için en iyi şekilde yaşamaya çalışır

Detaylı

Kanser tedavisi sırasında sağlıklı bir diyet hemen hemen başka zamanlardakiyle aynıdır. Her gün çeşitli gıdalar yemeniz gerekir.

Kanser tedavisi sırasında sağlıklı bir diyet hemen hemen başka zamanlardakiyle aynıdır. Her gün çeşitli gıdalar yemeniz gerekir. KANSER HASTALARINDA BESLENME DESTEĞİ Dengeli ve sağlıklı beslenme sadece tedavi gören kanser hastaları için değil tedavi sonrası süreçte de sağlıklı yaşamı oluşturan önemli unsurlardan biridir. Kanser

Detaylı

OKUL DÖNEMINDE BESLENMENIN ABC SI. Dyt. Ece Köprülü Cumurcu

OKUL DÖNEMINDE BESLENMENIN ABC SI. Dyt. Ece Köprülü Cumurcu OKUL DÖNEMINDE BESLENMENIN ABC SI Dyt. Ece Köprülü Cumurcu PLAN Beslenmenin tanımı Besin öğeleri Karbonhidrat, Protein, Yağ, Vitamin ve Mineraller Lif ve su Besin grupları Öneriler BESLENMENIN TANIMI Büyümek

Detaylı

SPORDA BESLENME ÖYKÜSÜ VE TÜKETİM KAYITLARI. Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU

SPORDA BESLENME ÖYKÜSÜ VE TÜKETİM KAYITLARI. Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU SPORDA BESLENME ÖYKÜSÜ VE TÜKETİM KAYITLARI Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Sporcunun Kişisel Bilgileri Aileye ait bilgi Siklet Sporları *Diğer Sporlar Tıbbi Öykü Sigara Alkol? ( Vitamin C? ) Kullanılan farmakolojik

Detaylı

Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU

Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU 173 Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU Hiçbir canlının beslenmeden yaşamını sürdürmesi mümkün değildir. Bu, her yaşta olmak üzere, insanlar için de geçerlidir. Özellikle bebekler ve

Detaylı

SAĞLIĞIN DENGESİ. 5 Gıda Grubu. Bu yayın, FSA nın (Food Standards Agency) izniyle tercüme edilmiştir. Bu kitapçık, bir SÜGAV yayınıdır.

SAĞLIĞIN DENGESİ. 5 Gıda Grubu. Bu yayın, FSA nın (Food Standards Agency) izniyle tercüme edilmiştir. Bu kitapçık, bir SÜGAV yayınıdır. SAĞLIĞIN DENGESİ 5 Gıda Grubu Bu yayın, FSA nın (Food Standards Agency) izniyle tercüme edilmiştir. Bu kitapçık, bir SÜGAV yayınıdır. SÜGAV Yayın No: 05/2011 Sağlığın Dengesi Yeterli ve dengeli beslenebilmek

Detaylı

Dengeli Beslenme. Efe Kaan Fidancı

Dengeli Beslenme. Efe Kaan Fidancı Dengeli Beslenme Yaşamımız boyunca sürekli büyürüz. Bebeklikten itibaren sağlıklı bir şekilde büyümek ve gelişmek için düzenli, dengeli ve yeterli beslenmemiz gerekir. Beslenmek yani yemek yemek günlük

Detaylı

Klinik Beslenme Günleri II-Diyabet Karbonhidrat Sayımı

Klinik Beslenme Günleri II-Diyabet Karbonhidrat Sayımı Klinik Beslenme Günleri II-Diyabet Karbonhidrat Sayımı Diyetisyen Sevde Kahraman Biruni Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü 10.11.2018, İstanbul Sunum Planı Karbonhidrat

Detaylı

Sağlıklı Kilo Verdiren Diyet!

Sağlıklı Kilo Verdiren Diyet! On5yirmi5.com Sağlıklı Kilo Verdiren Diyet! Ender Saraç'tan sağlıklı kilo verdiren diyet... Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2011 Pazar (oluşturma : 11/19/2015) Sağlıklı Kilo Verdirici Diyet 1. Gün Diyet Listesi

Detaylı

.. YILI SAĞLIKLI BESLENME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ. sahibi olmak * Beslenme Bilimi * Beslenme Biliminin Kapsamı 16 SAAT.

.. YILI SAĞLIKLI BESLENME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ. sahibi olmak * Beslenme Bilimi * Beslenme Biliminin Kapsamı 16 SAAT. .... YILI KURS PLANI KURS MERKEZİNİN ADI ALAN ADI KURSUN ADI KURSUN SÜRESİ AY HAFTA GÜNLER DERS SAATİ KONULAR. AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ 18 SAAT MODÜL VE YETERLİLİK MODÜL SÜRESİ TOPLAM SÜRE BAŞLAMA TARİHİ

Detaylı

MÜSABAKA ÖNCESİ,SIRASI ve SONRASI DÖNEMDE BESLENME. Doç. Dr.Funda Elmacıoğlu O.M.Ü Tıp Fakültesi Beslenme ve Diyet Uzmanı

MÜSABAKA ÖNCESİ,SIRASI ve SONRASI DÖNEMDE BESLENME. Doç. Dr.Funda Elmacıoğlu O.M.Ü Tıp Fakültesi Beslenme ve Diyet Uzmanı MÜSABAKA ÖNCESİ,SIRASI ve SONRASI DÖNEMDE BESLENME Doç. Dr.Funda Elmacıoğlu O.M.Ü Tıp Fakültesi Beslenme ve Diyet Uzmanı SPORCULARIN MÜSABAKALARDAKĠ BAġARISI ÇEġĠTLĠ FAKTÖRLER BAĞLIDIR. Antrenman süresi

Detaylı

TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI

TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI Türkiye beslenme durumu yönünden hem gelişmekte olan, hem de gelişmiş ülkelerin sorunlarını birlikte içeren bir görünüme sahiptir. Ülkemizde halkın beslenme

Detaylı

1 gr yağ: 9 kilokalori, 1 gr protein ve karbonhidrat: 4 kilokalori, 1 gr alkol 7 kilokalori verir.

1 gr yağ: 9 kilokalori, 1 gr protein ve karbonhidrat: 4 kilokalori, 1 gr alkol 7 kilokalori verir. Doğru beslenme için karbonhidrat, yağ ve proteinler belirli oranlarda belirli miktarlarda düzenli olarak alınmalıdır. Alınan kalori verilen kaloriden fazla olduğu zaman kilo alımı başlar. Her gün yenilen

Detaylı

Diyet Önerileri ve Etkisi

Diyet Önerileri ve Etkisi Akılcı Hipertansiyon Tedavisi Diyet Önerileri ve Etkisi Dr. Soner Duman Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç ç Hastalıkları Anabilim Dalı 15. Ulusal Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Kongresi, 24-26 Nisan

Detaylı

KANSERDE BESLENME. Önce-esnasında-sonra

KANSERDE BESLENME. Önce-esnasında-sonra KANSERDE BESLENME Önce-esnasında-sonra İYİ BESLENMENİN YARARLARI Kanser hastalığı ile savaşanlarda doğru beslenme çok önemlidir.çünkü hastalığın kendisi ve tedavi şekli iştahı çok olumsuz etkiler.kanser

Detaylı

ŞEKER HASTALARINDA SAĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALIDIR? Uzm. Dyt. Yonca SEVİM Haseki Eğ. ve Araş. Hast. Diyet Polikliniği

ŞEKER HASTALARINDA SAĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALIDIR? Uzm. Dyt. Yonca SEVİM Haseki Eğ. ve Araş. Hast. Diyet Polikliniği ŞEKER HASTALARINDA SAĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALIDIR? Uzm. Dyt. Yonca SEVİM Haseki Eğ. ve Araş. Hast. Diyet Polikliniği Diyabet Nedir? Önce Hastalığımızı Tanıyalım! Şeker Glikoz Karbonhidrat! İnsülin!

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİNDEN SONRA YENİDEN KİLO ALMANIN TEDAVİSİ

OBEZİTE CERRAHİSİNDEN SONRA YENİDEN KİLO ALMANIN TEDAVİSİ OBEZİTE CERRAHİSİNDEN SONRA YENİDEN KİLO ALMANIN TEDAVİSİ Ameliyat, önemli ölçüde kilo vermek için güçlü bir araç sağlar, ancak uygun bir bakım olmazsa bu araç etkinliğini kaybederek yeniden kilo almaya

Detaylı

ÇOCUKLARDA BESLENME. Dr.Belkıs Kütük Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Liv Hospital Ankara

ÇOCUKLARDA BESLENME. Dr.Belkıs Kütük Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Liv Hospital Ankara ÇOCUKLARDA BESLENME Dr.Belkıs Kütük Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Liv Hospital Ankara **Bir ülkenin sosyal ve ekonomik yönden, beklenen uygarlık seviyesine ulaşabilmesi, ancak bedensel ve zihinsel

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ GÜNLÜK BESLENME KILAVUZU FR-HYE-04-719-12

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ GÜNLÜK BESLENME KILAVUZU FR-HYE-04-719-12 FR-HYE-04-719-12 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ GÜNLÜK BESLENME KILAVUZU Hazırlayan AD/BD/Birim(ler): Beslenme ve Diyet Birimi Sayfa 1 / 9 İlk yayın tarihi: 01.05.2007

Detaylı

Op Dr Aybala AKIL. ACIBADEM Bodrum Hastanesi

Op Dr Aybala AKIL. ACIBADEM Bodrum Hastanesi Sağlıklı bir anne için Sağlıklı beslenme Düzenli hekim kontrolü Gebelik öncesi hastalıkların sıkı takibi Sağlıklı bir yaşam tarzı Huzurlu bir gebelik süreci Sağlıklı beslenme = Dengeli beslenme Proteinler

Detaylı

BESİN GRUPLARINDAN NE KADAR TÜKETİLMELİ?

BESİN GRUPLARINDAN NE KADAR TÜKETİLMELİ? BESİN GRUPLARINDAN NE KADAR TÜKETİLMELİ? SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ NE KADAR TÜKETİLMELİ? Süt ve süt ürünleri tüketiminin; Okul çağı çocuklarında ve yetişkinlerde: Her gün yaklaşık 3 porsiyon

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015

SAĞLIKLI BESLENME. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 SAĞLIKLI BESLENME Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Bu sunum Arş. Gör. Dr. Zehra Gökkaya Kılıç, Arş. Gör. Dr. Müsenna Arslanyılmaz

Detaylı

BARİATRİK CERRAHİ GEÇİRMİŞ HASTALARDA SAÇ DÖKÜLMESİ VE NEDENLERİ

BARİATRİK CERRAHİ GEÇİRMİŞ HASTALARDA SAÇ DÖKÜLMESİ VE NEDENLERİ BARİATRİK CERRAHİ GEÇİRMİŞ HASTALARDA SAÇ DÖKÜLMESİ VE NEDENLERİ Saç dökülmesi de bariatrik cerrahi hastalarında sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Saç dökülmesi kişiyi ciddi şekilde etkiler. Kişinin

Detaylı

28 Günlük Body Mission Özellikleri

28 Günlük Body Mission Özellikleri 28 Günlük Body Mission Bilgiler Sağlıklı kalmanızı ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. İdeal kilonuza ne kadar yakın olursanız, o oranda yaşam sevinciniz ve dolayısıyla yaşam kaliteniz artar. Ve bunun

Detaylı

BESİNLER. Süt, yumurta, peynir, et, tavuk, balık gibi hayvansal kaynaklı besinler

BESİNLER. Süt, yumurta, peynir, et, tavuk, balık gibi hayvansal kaynaklı besinler BESİNLER Yaşam için gerekli besin öğelerini sağlayan bitkisel ve hayvansal gıdalar BESİN olarak tanımlanır. Besinler, elde edildikleri kaynaklara göre iki gruba ayrılır: Süt, yumurta, peynir, et, tavuk,

Detaylı

UZUNLU CUMHURİYET ORTAOKULU

UZUNLU CUMHURİYET ORTAOKULU UZUNLU CUMHURİYET ORTAOKULU SPOR KULUBÜ YAYINI VUCUDUMUZ VE DENGELİ BESLENME 2015 BOĞAZLIYAN / YOZGAT SUNU PLANI * Sağlıklı ve Dengeli beslenme * Temel besin öğeleri ve grupları * Öğün içerikleri: Kahvaltı

Detaylı

Çocukluk ve Ergenlikte Beslenme. Prof.Dr.Muazzez garipağaoğlu İstanbul Medipol Üniversitesi

Çocukluk ve Ergenlikte Beslenme. Prof.Dr.Muazzez garipağaoğlu İstanbul Medipol Üniversitesi Çocukluk ve Ergenlikte Beslenme Prof.Dr.Muazzez garipağaoğlu İstanbul Medipol Üniversitesi İkisi de mutlu!!!! Malnütrisyon ve Obezite Günümüzde tüm dünyada çocuk sağlığını, dolayısıyla halk sağlığını tehdit

Detaylı

İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı

İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı HASTA BİLGİLENDİRME FORMU HİPERLİPİDEMİ Hiperlipidemi; kanda çeşitli yağların yüksekliğini

Detaylı

Düzenleyen :Burcu GÜLBAHAR Okul Rehber Öğretmeni

Düzenleyen :Burcu GÜLBAHAR Okul Rehber Öğretmeni Düzenleyen :Burcu GÜLBAHAR Okul Rehber Öğretmeni Kilo alımının fizyolojisi Enerji alımı Enerji tüketimi Kontrol faktörleri Genetik etki Diyet Egzersiz Bazal metabolizma Termogenez Yağ içeriği yüksek beslenme

Detaylı

ANTALYA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ

ANTALYA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ ANTALYA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ BESLENME: Büyüme, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır. BESİNLER VE BESİN ÖĞELERİ Yaşamımız için gerekli olan bütün besinleri,

Detaylı

Algoritmalarla Diyabette Beslenme Tedavisi

Algoritmalarla Diyabette Beslenme Tedavisi Algoritmalarla Diyabette Beslenme Tedavisi TEMD Diyabet Tanı ve Tedavi Rehberi TIBBİ BESLENME TEDAVİ ALGORİTMASI Tip 1 Diyabetli Tip 2 Diyabetli Gestasyonel Diyabetli Diyabetik Gebe Prediyabet

Detaylı

BESLENME. Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Şenay GÖRÜCÜ YILMAZ

BESLENME. Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Şenay GÖRÜCÜ YILMAZ BESLENME Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Şenay GÖRÜCÜ YILMAZ 2 SAĞLIKLI BESLENME O Beslenme, O Yeterli ve dengeli beslenme O Besin O Besin öğeleri 3 İnsanlar neden yemek yer? Beslenme; İnsanın büyümesi, gelişmesi,

Detaylı

Kanser Hastalarında Beslenme

Kanser Hastalarında Beslenme Kanser Hastalarında Beslenme Tedavi Öncesi, Tedavi Süresince ve Tedavi Sonrası Beslenme İpuçları Uzm.Dyt.Elvan YILMAZ AKYÜZ Hedefler Sağlıklı kiloyu korumak Vücudun onarımını ve tedavisini sağlayan sağlıklı

Detaylı

PRENET LE KİLONUZU Kontrol Altına Alın!

PRENET LE KİLONUZU Kontrol Altına Alın! PRENET LE KİLONUZU Kontrol Altına Alın! 1983 yılında Almanya da geliştirilen Prenet ürünleri, en son teknoloji ile üretilir. Konsept, içerisinde kişiye özel olarak uygulanan vücut analizini de barındıran,

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİ VE RAMAZAN AYI ÖNERİLERİ

OBEZİTE CERRAHİSİ VE RAMAZAN AYI ÖNERİLERİ OBEZİTE CERRAHİSİ VE RAMAZAN AYI ÖNERİLERİ Ramazan ayı, kendinizi fiziksel ve ruhsal yönden yenilemeniz için güzel bir fırsat sunmaktadır. Bu ay hem bedenen hem de ruhen detoks (arınma) gibidir. Dört gözle

Detaylı

Diyetisyen Ezgi Karakoç GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME

Diyetisyen Ezgi Karakoç GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME Diyetisyen Ezgi Karakoç GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME Gebelik, döllenmeyi takiben, doğuma kadar olan süreçte annedeki metabolik düzene, bebeğin büyüme/gelişiminin eklendiği fizyolojik ve metabolik değişikliklerdir.

Detaylı

Yeterli ve Dengeli Beslen!

Yeterli ve Dengeli Beslen! Yeterli ve Dengeli Beslen! Hareketli Ol, Egzersiz Yap! Kişisel Bakımına ve Günlük Hijyenine Özen Göster! Uyku Düzenine Dikkat Et! Stresten Uzak Dur! Yeterli ve dengeli beslenme «4 Yapraklı Yonca» içerisindeki

Detaylı

TGK-KĐLO VERME AMAÇLI ENERJĐSĐ KISITLANMIŞ GIDALAR TEBLĐĞĐ ( 2001/41) (Yayımlandığı R.G.24.12.2001/24620)

TGK-KĐLO VERME AMAÇLI ENERJĐSĐ KISITLANMIŞ GIDALAR TEBLĐĞĐ ( 2001/41) (Yayımlandığı R.G.24.12.2001/24620) TGK-KĐLO VERME AMAÇLI ENERJĐSĐ KISITLANMIŞ GIDALAR TEBLĐĞĐ ( 2001/41) (Yayımlandığı R.G.24.12.2001/24620) Amaç Madde 1 Bu Tebliğin amacı, kilo verme amacıyla enerjisi kısıtlanmış diyetler için hazırlanan

Detaylı

KULLANIM KILAVUZUNDA BULUNACAK BİLGİLER

KULLANIM KILAVUZUNDA BULUNACAK BİLGİLER İsim: Centrum Silver Birim formülü Bir film tablet içeriği : % ÖGD** Vitaminler Lutein 1000 mcg * A Vitamini 800 mcg 100 (% 50 Beta Karoten) B1 Vitamini 1.65 mg 150 B2 Vitamini 2.1 mg 150 Niasinamid 24

Detaylı

PRENET LE KİLONUZU Kontrol Altına Alın!

PRENET LE KİLONUZU Kontrol Altına Alın! PRENET LE KİLONUZU Kontrol Altına Alın! 1983 yılında Almanya da geliştirilen Prenet ürünleri, en son teknoloji ile üretilir. Konsept, içerisinde kişiye özel olarak uygulanan vücut analizini de barındıran,

Detaylı

Bebeğinizin Beslenme Sağlığı ve Zeytin Yağı

Bebeğinizin Beslenme Sağlığı ve Zeytin Yağı Bebeğinizin Beslenme Sağlığı ve Zeytin Yağı Bebek beslenmesinde 0-3 yaş arası kritik bir dönemdir. Bu dönemde annelerin her konuda olduğu gibi beslenme konusunda bebekleri için mümkün olan en 1 / 7 iyi

Detaylı

TARİH: SABAH KAHVALTISI: Kcal ÖĞLE YEMEĞİ: Kcal

TARİH: SABAH KAHVALTISI: Kcal ÖĞLE YEMEĞİ: Kcal TARİH: SABAH KAHVALTISI: ÖĞLE YEMEĞİ: 10 EYLÜL PAZARTESİ Kahvaltı Tabağı 1,Peynirli Poğaça, Portakal Suyu 535 Patlıcan oturtma,pirinç pilavı, cacık, karpuz 733 11 EYLÜL SALI Kahvaltı Tabağı 2,Tereyağlı

Detaylı

1800 KALORİLİK ZAYIFLAMA DİYETİ ÖRNEK YEMEK LİSTESİ

1800 KALORİLİK ZAYIFLAMA DİYETİ ÖRNEK YEMEK LİSTESİ 1800 KALORİLİK ZAYIFLAMA DİYETİ BİR GÜNDE ALINMASI GEREKEN YİYECEK MİKTARLARI BESİN GRUBU DEĞİŞİM MİKTARI SÜT 3 ET 5 EKMEK VE EKMEK YERİNE GEÇEN 10 SEBZE YEMEĞİ 2 MEYVE 5 YAĞ 4 SABAH: ÖRNEK YEMEK LİSTESİ

Detaylı

BESLENME VE SAĞLIK AÇISINDAN KEÇİ SÜTÜNÜN NİTELİKLERİ

BESLENME VE SAĞLIK AÇISINDAN KEÇİ SÜTÜNÜN NİTELİKLERİ BESLENME VE SAĞLIK AÇISINDAN KEÇİ SÜTÜNÜN NİTELİKLERİ Keçi, kuru ve sıcak yerlerde ve özellikle tarımsal açıdan geri kalmış bölgelerde yaşayan insanlar için çok önemli bir besin ve gelir kaynağıdır. Gerek

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ VE SAĞLIKLI SÜT

SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ VE SAĞLIKLI SÜT SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ VE SAĞLIKLI SÜT SAĞLIK Dünya Sağlık Örgütü tanımına göre sağlık ; bedensel ve ruhsal olarak tam iyi olma halidir. BESLENME Bir insanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken

Detaylı

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi ALERJEN UYARISI Ürünlerimiz gluten, süt, yumurta, fındık gibi sert kabuklu meyveler, soya ve susam içerebilir. Detaylı bilgi için, ürün içerik bilgilerini incelemenizi

Detaylı

Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Diyet enerji yoğunluğu, Enerji alımı, Vücut ağırlığının uzun süreli kontrolü Yüksek diyet enerji

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI REAKTİF HİPOGLİSEMİ VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI REAKTİF HİPOGLİSEMİ VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI REAKTİF HİPOGLİSEMİ VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER Obezite cerrahisi sonrası reaktif hipoglisemiyle karşılaşabilirsiniz! Bu durum yüksek miktarda şeker ve şeker gibi basit karbonhidrat

Detaylı