MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI AÇIK ÖĞRETİM OKULLARI (AÇIK ÖĞRETİM ORTAOKULU)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI AÇIK ÖĞRETİM OKULLARI (AÇIK ÖĞRETİM ORTAOKULU)"

Transkript

1 T.C. M LLÎ E T M BAKANLI I MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI AÇIK ÖĞRETİM OKULLARI (AÇIK ÖĞRETİM ORTAOKULU) Almanca 8 Ders Notu ANKARA-2014 ANKARA-2012

2 MEB HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YAYINLARI AÇIK ÖĞRETİM ORTAOKULU DERS LARI DİZİSİ Copyright MEB Her hakkı saklıdır ve Millî Eğitim Bakanlığına aittir. Tümü ya da bölümleri izin alınmadan hiçbir şekilde çoğaltılamaz, basılamaz ve dağıtılamaz.

3

4

5 .. MUSTAFA KEMAL ATATURK

6

7 SUNU E itim kavram yaflam boyu süren çok önemli bir etkinliktir. E itim süreci ilk ça lardan beri sürekli olarak geliflim göstermektedir. Teknolojinin geliflim göstermesiyle birlikte, yeni bilgi ve iletiflim teknolojileri e itim sürecinde h zla kullan lmaya bafllanm flt r. Günümüzde pek çok problemin çözümünde e itimin etkin bir flekilde kullan lmas gereklidir. Pek çok çaba ve çözümün içinde, biliflim teknolojisi geleneksel araçlar aras ndan s yr larak öne ç kmaktad r. Öne ç kan bu teknolojiyle birlikte geliflen ve önemini giderek art ran yöntemlerden birisi de yer, zaman ve yafl s n rlamas olmayan uzaktan e itimdir. Uzaktan e itim yolu ile e itim görmekte oldu unuz Aç kö retim Lisesi nde, Genel Müdürlük olarak sizlere sundu umuz hizmetlerden birisi de ders notu mahiyetindeki kitaplar m zd r. Uzaktan e itim ilkelerine uygun olarak haz rlanan bu ders materyali lise müfredat programlar na uygun olarak haz rlanmaktad r. Haz rlanan bu ders notlar m z, müfredat programlar nda meydana gelen de iflikliklere paralel olarak yenilenmekte ve güncellefltirilmektedir. Bu ders notundan yararlanacak olan ö rencilerimize baflar lar diliyor, ders notlar n n haz rlanmas nda eme i geçen tüm Genel Müdürlü ümüz çal flanlar na teflekkür ediyorum. Genel Müdür

8 ÖNSÖZ Elinizdeki bu ders notu, uzaktan e itim-ö retim tekniklerine uygun olarak haz rlanm flt r. 8. s n f Almanca Ö retim Program do rultusunda haz rlanan ders notunun amac, bu dersle verilmek istenen davran fl, beceri ve dil araçlar n siz ö rencilerimize kazand rmakt r. Ancak, bilinmelidir ki elinizdeki ders notlar, sizler için haz rlanan ö retim materyallerinin bir parças d r. Bu nedenle ders notlar n z, ö retim paketi içinde yer alan radyo ve televizyon programlar ndan ba ms z düflünülmemelidir. Bunlar birbirini destekler biçimde haz rlanm flt r. Baflar ya ulaflman z için bu materyallerin tamam ndan yararlanmal s n z. Ders notunda yer alan diyaloglar günlük yaflant n zda karfl laflabilece iniz flekilde haz rlanm flt r. Her diyalo un sonunda da konu içinde geçen dil bilgisi kurallar aç klamalar, al flt rmalar, bilmedi iniz kelimelerin Türkçe karfl l ile konuyu anlay p anlamad n z ölçmek üzere haz rlanm fl de erlendirme sorular yer almaktad r. Zaman zaman konuyu daha iyi anlaman z için çeflitli uyar lara yer verilmifl ve bunlar sembollerle ifade edilerek ders notunda bir bütünlük sa lanm flt r. Önce ders notunuzu dikkatlice okuyup anlamaya çal fl n z. Kitaptaki tan mlar mutlaka kavray n z. Sorulara cevap veriniz. Cevap veremedi iniz noktalarda ilgili konuya dönüp yeniden çal fl n z. Unutmay n z ki yabanc dili ö renmenin en kolay yolu tekrar etmekten geçer. Bu yolla çal fl rsan z ders çal flmak sizler için zevkli bir u rafl olacakt r. Düzenli ve plânl çal flarak baflaraca n za inan yoruz. Baflar n z, bizim baflar m zd r. Sevgilerimizle...

9 INHALTSVERZEICHNIS ( Ç NDEK LER) LEKTION 1 Soziale Kontakte (Sosyal liflkiler) Bu ünitede neler ö renece iz Bu üniteyi neden çal flmal y z? Bu üniteyi nas l çal flmal y z? A Soziale Kontakte (Sosyal iliflkiler) A 1. Begrüßung (Selamlaflma) A 2. Sich verabschieden (Vedalaflma) A 3. Nach dem Befinden fragen (Hâl hat r sorma) Übungen A (Al flt rmalar A) B. Grammatik (Dil bilgisi) B 1. Satzarten (Cümle çeflitleri) B 2. Personalpronomen mit Dativ (fiah s ad llar n n Dativ e hâli) Übungen B 2 (Al flt rmalar B 2 ) B 3. Der bestimmte Artikel mit Akkusativ (Belirli Artikel Akkusativ -i hâli).. 9 Übungen B 3 (Al flt rmalar B 3 ) B 4. Der bestimmte Artikel mit Dativ (Belirli Artikel Dativ -e hâlde) Übungen B 4 (Al flt rmalar B 4 ) B 5. Bindewörter (Cümle ba laçlar ) B 6. Nebensätze mit wenn ( wenn ile ba l yan cümleler) Übungen B 6 (Al flt rmalar B 6 ) B 7. Haupsätze mit denn ( Denn le ba l temel cümleler) Übungen B 7 (Al flt rmalar B 7 ) C. Test zu Lektion 1 (Genel Test) D. Wortliste zu Lektion 1 (Sözlük) E. Lösungen zu den Übungen (Al flt rmalara ait Cevaplar) F. Lösungen zum allgemeinen Test (Genel Teste ait Cevaplar)

10 LEKTION 2 Freizeitaktivitäten (Bofl zamanda yap lan aktiviteler) Bu ünitede neler ö renece iz? Bu üniteyi neden çal flmal y z? Bu üniteyi nas l çal flmal y z? A 1. Freizeitaktivitäten (Bofl zamanlarda yap lan aktiviteler) Übungen A (Al flt rmalar A) B. Grammatik (Dil bilgisi) B 1. Reflexive Verben (Dönüfllü fiiller) B 2. Echte Reflexive Verben (Gerçek dönüfllü fiiller) B 3. Unechte Reflexive Verben (Gerçek olmayan dönüfllü fiiller) Übungen B 1 und B 2 (Al flt rmalar B 1 ve B 2 ) B 4. Die drei Formen der Verben (Fiillerin üç hâli) Übungen Der Froschprinz (Kurba a Prensi) B 5. Das Präteritum (di li geçmifl zaman) B 5. Die regelmäßigen Verben (düzenli fiiller) Übungen B 5 (Al flt rmalar B 5 ) B 6. Die unregelmäßigen Verben (düzensiz fiiller) Übungen B 6 (Al flt rmalar B 6 ) B 7. Die Modalverben im Präteritum (di li geçmifl zamanda çekimlenmifl Modal fiiller) Übungen B 7 (Al flt rmalar B 7 ) C. Test zu Lektion 2 (Genel Test) D. Wortliste zu Lektion 2 (Sözlük) E. Lösungen zu den Übungen (Al flt rmalara ait Cevaplar) F. Lösungen zum allgemeinen Test (Genel Teste ait Cevaplar)

11 LEKTION 3 Meine Familie (Ailem) Bu ünitede neler ö renece iz? Bu üniteyi neden çal flmal y z? Bu üniteyi nas l çal flmal y z? A. Sich, seine Familie und andere vorstellen (kendini, ailesini ve baflkalar n tan tma) B. Grammatik (Dil bilgisi) B 1. Das Adjektiv (S fat) B 2. Die Komperation der Adjektive (S fatlar n derecelendirilmesi) Wer Gewinnt? (Kim kazanacak?) Übungen B 2 (Al flt rmalar B 2 ) B 3. Deklination des Adjektivs (S fat çekimi) Adjektivdeklination mit dem bestimmten Artikel im Dativ (Belirli Artikel ile Dativ /s fat çekimi) Übungen 1 (Al flt rmalar 1) B 4. Adjektivdeklination mit dem unbestimmten Artikel im Dativ (Belirsiz Artikel ile Dativ / s fat çekimi) C. Test zu Lektion 3 (Genel Test) D. Wortliste zu Lektion 3 (Sözlük) E. Lösungen zu den Übungen (Al flt rmalara ait Cevaplar) F. Lösungen zum allgemeinen Test (Genel Teste ait Cevaplar) LEKTION 4 Schule und Schüler (Okul ve Ö renciler) Bu ünitede neler ö renece iz? Bu üniteyi neden çal flmal y z? Bu üniteyi nas l çal flmal y z? A. Schule und Schüler (Okul ve ö renciler) Vorbereitung für die Wandzeitung (Okul gazetesi için haz rl klar) A 1. Die SMV (Schülermitverwaltung) (Ö renci temsilcili i)

12 Wie entsteht die SMV? (SMV nas l olufluyor?) A 2. Der Schuldirektor (Okul müdürü ) Übungen A 2 (Al flt rmalar A 2 ) A 3. Wie verbringen Schüler ihre Freizeit? (Ö renciler bofl zamanlar n nas l de erlendiriyor?) Grammatik (Dil bilgisi) B 1. Präpositionen (Akkusativ oder Dativ) (Edatlar) B 2 Akkusativ B 3 Dativ Übungen B 1 - B 2 (Al flt rmalar B 1 -B 2 ) C. Test zu Lektion 4 (Genel Test) D. Wortliste zu Lektion 4 (Sözlük) E. Lösungen zu den Übungen (Al flt rmalara ait Cevaplar) F. Lösungen zum allgemeinen Test (Genel Teste ait Cevaplar) LEKTION 5 Mein Haus meine Nachbarn (Benim evim, komflular m) Bu ünitede neler ö renece iz? Bu üniteyi neden çal flmal y z? Bu üniteyi nas l çal flmal y z? A. Mein Haus meine Nachbarn (Benim evim ve komflular m) A 1. Ich will ein größeres Zimmer (Daha büyük bir oda istiyorum) Übungen A 1 (Al flt rmalar A 1 ) B. Grammatik (Dil bilgisi) B 1. Der Genitiv (Ad n in hâli) B 2. Der Genitiv mit bestimmten Artikel (Belirli Artikel ile ad n -in hâli)...82 B 3. Der Genitiv mit unbestimmten Artikel (Belirsiz Artikel ile ad n -in hâli).82 Übungen B 2 (Al flt rmalar B 2 ) Haben Sie Ärger mit den Nachbarn? (Komflular n zla sorun mu var?) B 4. Der Relativsatz ( lgi tümleci)

13 Übungen B 4 (Al flt rmalar B 4 ) C. Test zu Lektion 5 (Genel Test) D. Wortliste zu Lektion 5 (Sözlük) E. Lösungen zu den Übungen (Al flt rmalara ait Cevaplar) F. Lösungen zum allgemeinen Test (Genel Teste ait Cevaplar) LEKTION 6 Essen und Trinken (Yeme ve çme) Bu ünitede neler ö renece iz? Bu üniteyi neden çal flmal y z? Bu üniteyi nas l çal flmal y z? A. Essgewohnheiten (Yeme içme al flkanl klar ) B. Unser Festabend (Bayram akflam m z) Übungen B (Al flt rmalar B) C. Grammatik (Dil bilgisi) C 1. Die Possessivpronomen ( yelik ad l ) Übungen C 1 (Al flt rmalar C 1 ) D. Test zu Lektion 6 (Genel Test) E. Wortliste zu Lektion 6 (Sözlük) F. Lösungen zu den Übungen (Al flt rmalara ait Cevaplar) G. Lösungen zum allgemeinen Test (Genel Teste ait Cevaplar) LEKTION 7 Werbungen (Reklamlar) Bu ünitede neler ö renece iz? Bu üniteyi neden çal flmal y z? Bu üniteyi nas l çal flmal y z?

14 A. Werbungen (Reklamlar) Einkaufsbummel (Al fl verifl gezintisi) A 1. Szenen aus dem Kaufhaus (Al fl verifl ma azas ndan sahneler) B. Grammatik (Dil bilgisi) B 1. Demonstrativpronomen (iflaret ad llar ) Übungen B 1 (Al flt rmalar B 1 ) C. Test zu Lektion 7 (Genel Test) D. Wortliste zu Lektion 7 (Sözlük) E. Lösungen zu den Übungen (Al flt rmalara ait Cevaplar) F. Lösungen zum allgemeinen Test (Genel Teste ait Cevaplar) LEKTION 8 Sommerferien (Yaz tatili) Bu ünitede neler ö renece iz? Bu üniteyi neden çal flmal y z? Bu üniteyi nas l çal flmal y z? A. Hurra! Endlich Sommerferien! (Hurra! Nihayet yaz tatili) A 1. Ferienpläne (Tatil plânlar ) Übungen A 1 (Al flt rmalar A 1 ) B. Test zu Lektion 8 (Genel Test) C. Wortliste zu Lektion 8 (Sözlük) D. Lösungen zu den Übungen (Al flt rmalara ait Cevaplar) E. Lösungen zum allgemeinen Test (Genel Teste ait Cevaplar) ATATÜRK SEITE (Atatürk Sayfas ) LISTE DER UNREGELMÄßIGEN VERBEN (Düzensiz fiiller listesi) QUELLENNACHWEIS (Kaynakça)

15 LEKTION 1 SOZIALE KONTAKTE BU ÜN TEDE NELER Ö RENECE Z? A. Soziale Kontakte (Sosyal iliflkiler) A 1 Begrüßung (Selâmlaflma) A 2 Sich verabschieden (Vedalaflma) A 3 Nach dem Befinden fragen (Hâl hat r sorma) Übungen A (Al flt rmalar A) B. Grammatik (Dil bilgisi) B 1 Satzarten (Cümle çeflitleri) Aussagesatz ( fade cümlesi) B 2 Personalpronomen mit Dativ (fiah s ad llar n n Dativ ( e) hâli) Beispiele (Örnekler) Übungen B 2 (Al flt rmalar B 2 ) B 3 Der bestimmte Artikel mit Akkusativ (Belirli Artikel Akkusativ (-i) hâlde) Beispiele (Örnekler) Übungen B 3 (Al flt rmalar B 3 ) B 4 Der bestimmte Artikel mit Dativ (Belirli Artikel Dativ (-e) hâlde) Beispiele (Örnekler) Übungen B 4 (Al flt rmalar B 4 ) B 5 Satzverbindungen (Cümle ba laçlar ) B 6 Wenn'le ba l yan cümleler Beispiele (Örnekler) Übungen B 6 (Al flt rmalar B 6 ) B 7 Denn'le ba l temel cümleler Beispiele (Örnekler) Übungen B 7 (Al flt rmalar B 7 ) C. Test zu Lektion 1 (Genel Test) D. Wortliste zu Lektion 1 (Sözlük) E. Lösungen zu den Übungen (Al flt rmalara ait Cevaplar) F. Lösungen zum allgemeinen Test (Genel Teste ait Cevaplar) 1

16 BU ÜN TEY NEDEN ÇALIfiMALIYIZ? Bu ünitede; Selâmlaflmay, vedalaflmay, hâl hat r sormay, fade cümlelerini, fiah s ad llar n Dativ (-e) hâlinde cümle içerisinde kullanmay, Artikelin (-i) Akkusativ ve (-e) Dativ hâllerdeki çekimini, Wenn ba lac ile yan cümle oluflturmay, Denn ba lac ile iki temel cümleyi birbirine ba lamay ö reneceksiniz. BU ÜN TEY NASIL ÇALIfiMALIYIZ? Örnekleri çok iyi inceleyiniz, yazarak ve kal p halinde ezberleyerek çal fl n z. Anlam n bilmedi iniz kelimeler için ünite sonundaki sözlük bölümünden yararlan n z. Al flt rmalar verilen örneklere göre yap n z ve yan tlar cevap anahtar yla karfl laflt r n z. Yanl fl cevaplar n z var ise nedenini bulup eksi inizi gideriniz. Daha iyi ö renmek için dil bilgisi konular n yazarak çal fl n z. 2

17 A. SOZIALE KONTAKTE (SOSYAL L fik LER) A 1. BEGRÜßUNG (SELÂMLAfiMA) Guten Morgen, Anni! Guten Morgen, Ahmet! Gute Nacht! Guten Morgen! Guten Tag! Grüß Gott! Hallo! Grüß dich! Servus! Grüß dich! Hallo! Grüß Gott! Willkommen! Herzlich willkommen! Guten Tag! Servus, Ahmet! Grüß dich, Anni! Hallo, Hans! Grüß Gott, Helmut! Willkommen in Ankara! Herzlich willkommen zu Hause! Guten Tag, Herr Müller! 3

18 Guten Morgen! Guten Tag! Guten Abend! Gute Nacht! A 2. Sich verabschieden (Vedalaflma) Auf Wiedersehen! Auf Wiedersehen! Tschüss! Tschüss! Ahmet! Tschüss! Auf Wiedersehen! Bis bald! Bis später! Tschüss Ahmet! Auf Wiedersehen, Herr Müller! Bis bald, Heiner! Bis später, Frau Aktar! 4

19 A 3. Nach dem Befinden fragen (Hâl hat r sorma) A: Wie geht es dir? B: Danke, gut! Wie geht es Ihnen? Danke, mir geht es gut! Wie geht es euch? Danke, uns geht es gut! A: Wie geht es deinem Bruder? B: Danke, es geht ihm gut! Wie geht es deiner Schwester? Danke, es geht ihr gut! Wie geht es Ihnen Frau Müller? Danke, es geht mir gut! Selâmlaflma, vedalaflma ve hâl hat r sorma konular 6. s n f Almanca kitab nda yer almaktad r. Konu hakk nda daha genifl bilgi için bu kitaba bafl vurabilirsiniz. ÜBUNGEN A. (ALIfiTIRMALAR A) AM BAHNHOF Caroline kommt am Bahnhof in Ankara an, wo sie Arif abholt. (Caroline Ankara istasyonuna gelir ve Arif onu karfl lar.) AR F : Hallo, Caroline! Ich bin hier! CAROLINE :..., Arif. Ich komme! AR F : Herzlich... in Ankara! CAROLINE : Danke Arif. Wie... es...? AR F : Danke,...! Und dir? CAROLINE : Danke,.... AR F : Wir fahren jetzt nach Çankaya. CAROLINE : Wohin? AR F : Nach Çankaya. Wir wohnen dort. Komm, wir gehen! 5

20 B. GRAMMAT K (D L B LG S ) B 1 SATZARTEN (CÜMLE ÇEfi TLER ) DER AUSSAGESATZ ( FADE CÜMLES ) Basit bir ifade cümlesinde baflta özne, ikinci s rada mutlaka yüklem ve daha sonra di er ögeler gelir. Er schreibt den Brief. Subjekt Verb Objekt (Özne) (fiil-yüklem) (Nesne) BEISPIELE (ÖRNEKLER) Er spricht mit der Lehrerin. Sie schreibt uns einen Brief. Ich gehe zu dem Bahnhof. Sie gibt uns den Ball. Wir lernen eine neue Sprache. Ich höre gern Musik. Er spielt Fußball. (O ö retmen ile konufluyor.) (O bize bir mektup yaz yor.) (Ben istasyona gidiyorum.) (O bize topu veriyor.) (Biz yeni bir dil ö reniyoruz.) (Müzik dinlemekten hofllan yorum.) (O futbol oynuyor.) B 2 PERSONALPRONOMEN M T DAT V (-e HÂL NDEK fiahis ADILLARI) fiah s ad llar n n yal n, i ve e hâlindeki çekimlerini tabloda birlikte inceleyelim ve bu çekimleri ö renelim. fiah s ad llar konusunu 6. s n f Almanca kitab ndan tekrar edebilirsiniz. 6

21 ÜBERSICHT ben sen o o o biz siz onlar siz Im Nominativ ich du er sie es wir ihr sie Sie Im Akkusativ mich dich ihn sie es uns euch sie Sie Im Dativ mir dir ihm ihr ihm uns euch ihnen Ihnen BEISPIELE (ÖRNEKLER) 1. Wie geht es dir? Nas ls n? Danke, es geht mir gut. Teflekkür ederim, iyiyim. 2. Kaufst du für uns Schokolade? Sen bize mi çikolata al yorsun? Ja, ich kaufe für euch Schokolade. Evet ben size çikolata al yorum. 3. Können Sie mir den Weg zeigen? Siz bana yolu gösterebilir misiniz? Ja, ich kann Ihnen den Weg zeigen. Evet, ben size yolu gösterebilirim. 4. Kennen Sie den Mann? Adam tan yor musunuz? Nein, ich kenne ihn nicht. Hay r, ben onu tan m yorum. 5. Ist das Buch für mich? Bu kitap benim için mi? Ja, das Buch ist für dich. Evet, bu kitap senin için. 7

22 ÜBUNGEN B 2 (ALIfiTIRMALAR B 2 ) ANTWORTEN SIE MIT PERSONALPRONOMEN. (fiah s ad llar n kullanarak afla daki sorular cevapland r n z.) 1. Wie geht es Ihnen? Danke, es geht... gut. 2. Wie geht es deiner Schwester? Es geht... gut. 3. Bitte, können Sie mir das Auto zeigen? -Ja, ich zeige es... gern. 4. Hast du dir eine Wohnung gekauft? -Ja, ich habe... eine Wohnung gekauft. 5. Hilft Ahmet seinem Freund? -Ja, er hilft Interessiert euch dieses Buch? -Nein, es interessiert... nicht. 7. Können Sie Deutsch sprechen? -Ja,... kann sehr gut Deutsch sprechen. 8. Besuchst du Rita? -Nein, ich besuche... nicht. 8

23 B 3 DER BESTIMMTE ARTIKEL MIT AKKUSATIV (BEL RL ART KEL AKKUSATIV (-i) HÂLDE) Artikel, ad n cinsiyetini, ad n durumunu tekil ve ço ul durumunu belirtili, belirtisiz ya da olumsuz olup olmad n belirler. Artikellerin çekimine bir göz atal m. SINGULAR (Tekil) Nominativ der Mann die Frau das Kind adam kad n çocuk Akkusativ den Mann die Frau das Kind adam kad n çocu u PLURAL (Ço ul) Nominativ die Männer die Frauen die Kinder adamlar kad nlar çocuklar Akkusativ die Männer die Frauen die Kinder adamlar kad nlar çocuklar Ad n i hâlinde soru ad l Wen? ve Was? (kimi ve neyi?) dir. 9

24 BEISPIELE (ÖRNEKLER) 1. Wir verstehen den Lehrer Biz ö retmeni anl yoruz. 2. Rita macht die Übung Rita al flt rmay yap yor. 3. Wir verbessern den Fehler. Biz hatay düzeltiyoruz. 4. Die Lehrerin wiederholt den Satz. Ö retmen cümleyi tekrar ediyor. 5. Wen suchst du? (der Direktor) Sen kimi ar yorsun? -Ich suche den Direktor Ben müdürü ar yorum. ÜBUNGEN B 3 (ALIfiTIRMALAR B 3 ) Schreiben Sie den Artikel mit Akkusativ. (Artikeli, ad n Akkusativ ( i) hâline göre yaz n z.) 1. Wen fragt die Lehrerin? (die Kinder) Sie fragt... Kinder. 2. Was zeigt Ingrid? (der Kugelschreiber) Ingrid zeigt... Kugelschreiber. 3. Wen siehst du? (der Mann) Ich sehe... Mann. 4. Schließt Peter die Tür? Ja, Peter schließt... Tür. 5. Was kaufst du? (der Roman) Ich kaufe... Roman. 10

25 B 4 DER BESTIMMTE ARTIKEL MIT DATIV (BEL RL ART KEL (-e) HÂLDE) Artikelin e hâli çekimini inceleyip dikkat etmemiz gereken noktalar tespit edelim. SINGULAR (Tekil) Nominativ der Mann die Frau das Kind adam kad n çocuk Dativ dem Mann der Frau dem Kind adama kad na çocu a PLURAL (Ço ul) Nominativ die Männer die Frauen die Kinder adamlar kad nlar çocuklar Dativ den Männern den Frauen den Kindern adamlara kad nlara çocuklara Ad n e hâlinin ço ul çekiminde ad n sonuna -n tak s getirilir. Ad n e hâlinde soru ad l Wem? (kime?) dir. BEISPIELE (ÖRNEKLER) 1. Wem gehören die Bücher? (der Freund) Kitaplar kime ait? Die Bücher gehören dem Freund. Kitaplar arkadafl ma ait 11

26 2. Wem gehört der Kuchen? (das Mädchen) Pasta kime ait? Der Kuchen gehört dem Mädchen. Pasta k za ait. 3. Wem erklärt der Lehrer den Satz? (die Schüler) Ö retmen cümleyi kime aç kl yor? Der Lehrer erklärt den Schülern den Satz. Ö retmen cümleyi ö rencilere aç kl yor. 4. Er gibt dem Kind ein Geschenk. O çocu a bir hediye veriyor. 5. Wir schreiben dem Freund einen Brief. Biz arkadafla bir mektup yaz yoruz. ÜBUNGEN B 4 (ALIfiTIRMALAR B 4 ) Schreiben Sie den Artikel mit Dativ. (Artikeli, ismin Dativ ( e ) hâline göre yaz n z.) 1. Wem hilft die Mutter? (das Kind ) Die Mutter hilft... Kind. 2. Wem dankt der Gast? (der Fahrer) Der Gast dankt... Fahrer. 3. Wem gefällt die Stadt? (der Tourist) Die Stadt gefällt... Tourist. 4. Wem hilfst du? (der Ausländer) Ich helfe... Ausländer. 5. Wem schenkt Herr Müller das Buch? (die Ärztin) Herr Müller schenkt... Ärztin das Buch. 12

27 B 5 BINDEWÖRTER B 6 Nebensätze mit wenn. (CÜMLE BA LAÇLARI) ( Wenn ile ba l yan cümleler) "Wenn" kelimesiyle bafllayan yan cümleler "Wann?" (ne zaman?) sorusuna cevap verir. BEISPIEL (Örnek ) Wann gehst du ins Kino? (Sinemaya ne zaman gideceksin?) Wenn ich Zeit habe. (Bofl vaktim oldu unda.) Sorusuna biçiminde cevap verilir. Ich gehe ins Kino, wenn ich Zeit habe. Subjekt Verb Objekt Bindewort Subjekt Objekt Verb (Özne) (Fiil) (Nesne) (Ba laç) (Özne) (Nesne) (Fiil) Yan cümlede çekimli fiil sonda bulunur. ÜBUNGEN B 6 (ALIfiTIRMALAR B 6 ) Begründen Sie die folgende Sätze mit wenn. (Afla daki cümleleri "wenn" ba lac yla kurunuz.) 1. Der Mann kann weiterfahren. (Die Ampel ist grün) Ich komme. (Du rufst mich) Ich kaufe mir ein Kleid. (Mein Vater gibt mir Geld.) Die Frau geht zum Arzt. (Sie ist krank.) Elke freut sich. (Hans geht mit ihr tanzen.)... 13

28 B 7 Haupsätze mit denn". ( Denn le ba l temel cümleler) "Denn" ba lac iki temel cümleyi birbirine ba lar. "Warum?" (neden?) sorusuna, denn "çünkü" diye cevap verir. Cümle ögelerinin diziliflinde de ifliklik yapmayan ba laçlardand r. BEISPIEL (Örnek) Ich arbeite in Deutschland, denn ich habe eine gute Arbeit. Subjekt Verb Objekt Bindewort Subjekt Verb Objekt (Özne) (Fiil) (Nesne) (Ba laç) (Özne) (Fiil) (Nesne) Warum arbeitest du in Deutschland? Neden Almanya da çal fl yorsun? sorusu soruldu unda, Denn ich habe eine gute Arbeit. "Çünkü iyi bir iflim var." diye cevapland r l r. ÜBUNGEN B 7 (ALIfiTIRMALAR B 7 ) Begründen Sie die folgende Sätze mit denn. (Afla daki cümleleri "denn" ba lac yla kurunuz!) 1. Ich gehe zum Arzt. (Ich bin krank.) Er lernt Deutsch. (Er hat deutsche Brieffreunde.) Doris kommt nicht zur Party. (Sie muss noch arbeiten) Ich gehe nach Hause. (Es ist zu spät.) Ich muss mich beeilen. (Meine Mutter wartet auf mich.)... 14

29 C. TEST ZU LEKTION 1 (GENEL TEST 1) TEST 1 ERGÄNZEN SIE DIE FEHLENDEN PERSONALPRONOMEN IM AKKUSATIV UND DATIV (Eksik olan -i ve -e hâlindeki flah s ad llar n tamamlay n z.) 1. Das ist mein Auto. Das Auto gehört.... a) dir b) mir c) ich d) mich 2. Das ist ihr Kleid. Das Kleid gehört.... a) ihr b) sie c) mir d) ich 3. Das ist dein Hund. Der Hund gehört.... a) mir b) dir c) uns d) mein 4. Das ist unser Zimmer. Das Zimmer gehört.... a) wir b) mein c) uns d) ihr 5. Das ist sein Spielzeug. Das Spielzeug gehört.... a) ihr b) uns c) ihn d) ihm TEST 2 ERGÄNZEN SIE DIE SÄTZE MIT DEM BESTIMMTEN ARTIKEL IM DATIV UND AKKUSATIV (Afla daki cümleleri ismin e ve i hâlindeki artikelleri ile tamamlay n z.) 1. Der Pass gehört... Ausländer. a) der b) dem c) die d) das 15

30 2. Er liest... Zeitung. a) die b) der c) des d) dem 3. Monika hilft... alten Mann. a) das b) der c) die d) dem TEST 3 WAS PASST ZUSAMMEN? (Hangileri birbirine ait?) 1 Ich besuche meine Freundin, A denn sie hat viel gearbeitet. 2 Claudia wird die Prüfung bestehen, B wenn ich in Ankara bin. 3 Er spielt gern Computer, C denn er ist ein Computerfan. 16

31 D. WORTLISTE ZU LEKTION 1 (SÖZLÜK) sich beeilen : acele etmek besuchen : ziyaret etmek danken : teflekkür etmek das Buch ("-er) : kitap das Geschenk (-e) : hediye das Mädchen (-) : k z çocu u das Personalpronomen (-ina) : flah s ad l das Verb (-en) : fiil der Artikel (-) : ad tan mlayan, tan m edat der Arzt ("-e) : erkek doktor der Ausländer (-) : yabanc der Aussagesatz ( -e) : ifade cümlesi der Bahnhof ( -e) : istasyon der Ball ("-e) : top das Beispiel (-e) : örnek der Brief (-e) : mektup der Brieffreund (-e) : mektup arkadafl der Computer (-) : bilgisayar der Direktor (-en) : müdür der Fahrer (-) : floför der Fehler (-) : hata, yanl fl der Gast ("-e) : misafir der Kuchen (-) : pasta der Kugelschreiber (-) : tükenmez kalem der Lehrer (-) : erkek ö retmen der Nebensatz ("-e) : yan cümle das Objekt (-e) : nesne, tümleç der Pass (-e) : pasaport der Roman (-e) : roman der Satz ("-e) : cümle die Satzart (-en) : cümle çeflidi der Schüler (-) : erkek ö renci 17

32 der Subjekt (-e) : özne der Tourist (-en) : turist die Ampel (-n) : trafik lambas die Ärztin (-en) : kad n doktor die Prüfung (-en) : s nav die Schwester (-n) : k z kardefl die Sprache (-n) : dil die Stadt ("-e) : flehir die Tür (-e) : kap die Übung (-en) : al flt rma die Wohnung (-en) : ev die Zeitung (-en) : gazete erklären : aç klamak fragen : soru sormak gefallen : hofla gitmek gehören : ait olmak sich interessieren : ilgilenmek kaufen : sat n almak krank sein : hasta olmak schließen : kapatmak schreiben : yazmak sicher sein : emin olmak suchen : aramak tanzen : dans etmek untersuchen : muayene etmek verbessern : düzeltmek verstehen : anlamak wiederholen : tekrar etmek zeigen : göstermek Willkommen in Ankara! : Ankara ya hoflgeldiniz! Herzlich willkommen zu Hause! : Evine hoflgeldin! 18

33 E. LÖSUNGEN ZU DEN ÜBUNGEN (ALIfiTIRMALARA A T CEVAPLAR) ÜBUNGEN A (ALIfiTIRMALAR A) 1. Hallo 2. willkommen 3. geht / dir 4. gut 5. mir geht es gut ÜBUNGEN B 2 (ALIfiTIRMALAR B 2 ) 1. mir 2. ihr 3. Ihnen 4. mir 5. ihm 6. uns 7. ich 8. sie ÜBUNGEN B 3 (ALIfiTIRMALAR B 3 ) 1. die 2. den 3. den 4. die 5. den ÜBUNGEN B 4 (ALIfiTIRMALAR B 4 ) 1. dem 2. dem 3. dem 4. dem 5. der ÜBUNGEN B 6 (ALIfiTIRMALAR B 6 ) 1. Der Mann kann weiterfahren, wenn die Ampel grün ist. 2. Ich komme, wenn du mich rufst. 3. Ich kaufe mir ein Kleid, wenn mein Vater mir Geld gibt. 4. Die Frau geht zum Arzt, wenn sie krank ist. 5. Elke freut sich, wenn Hans mit ihr tanzen geht. ÜBUNGEN B 7 (ALIfiTIRMALAR B 7 ) 1. Ich gehe zum Arzt, denn ich bin krank. 2. Er lernt Deutsch, denn er hat deutsche Brieffreunde. 3. Doris kommt nicht zur Party, denn sie muß noch arbeiten. 4. Ich gehe nach Hause, denn es ist zu spät. 5. Ich muß mich beeilen, denn meine Mutter wartet auf mich. F. LÖSUNGEN ZUM ALLGEMEINEN TEST (GENEL TESTE A T CEVAP- LAR) TEST 1 1. (b) mir 2. (a) ihr 3. (b) dir 4. (c) uns 5. (d) ihm TEST 2 1. (b) dem 2. (a) die 3. (d) dem TEST 3 1. B 2. A 3. C 19

34

35 LEKTION 2 FREIZEITAKTIVITATEN BU ÜN TEDE NELER Ö RENECE Z? A. Freizeitaktivitäten (Bofl zamanlarda yap lan aktiviteler) Übungen A (Al flt rmalar A) Beispiele (Örnekler) B. Grammatik (Dil bilgisi) B 1. Reflexive Verben (Dönüfllü fiiller) Übungen B 1 (Al flt rmalar B 1 ) B 2. Echte Reflexive Verben (Gerçek dönüfllü fiiller) Beispiele (Örnekler) Übungen B 2 (Al flt rmalar B 2 ) B 3. Unechte Reflexive Verben (Gerçek olmayan dönüfllü fiiller) Beispiele (Örnekler) Übungen B 3 (Al flt rmalar B 3 ) B 4. Die drei Formen der Verben (Fiillerin üç hâli) Beispiele (Örnekler) Übungen B 4 (Al flt rmalar B 4 ) Der Froschprinz (Kurba a Prensi) B 5. Das Präteritum (di li geçmifl zaman) B 6. Die regelmäßigen Verben (Düzenli fiiller) Beispiele (Örnekler) Übungen B 5 (Al flt rmalar B 5 ) B 6. Die unregelmäßigen Verben (Düzensiz fiiller) Beispiele (Örnekler) Übungen B 6 (Al flt rmalar B 6 ) B 7. Die Modalverben im Präteritum (di li geçmifl zamanda çekimlenmifl Modal fiiller) Übungen B 7 (Al flt rmalar B 7 ) C. Test zu Lektion 2 (Genel Test) D. Wortliste zu Lektion 2 (Sözlük) E. Lösungen zu den Übungen (Al flt rmalara ait Cevaplar) F. Lösungen zum allgemeinen Test (Genel Teste ait Cevaplar) 21

36 BU ÜN TEY NEDEN ÇALIfiMALIYIZ? Bu ünitede, Bofl zamanlar m z nas l de erlendirdi imizi Almanca ifade etmeyi, Dönüfllü fiilleri cümle içerisinde kullanmay, Fiillerin flimdiki zaman hikâyesi çekimini, fiimdiki zaman hikâyesinde Modal fiillerin cümle içerisinde kullan lmas n ö reneceksiniz. BU ÜN TEY NASIL ÇALIfiMALIYIZ? Örnekleri çok iyi inceleyiniz, yazarak ve kal p halinde ezberleyerek çal fl n z. Anlam n bilmedi iniz kelimeler için ünite sonundaki sözlük bölümünden yararlan n z. Al flt rmalar verilen örneklere göre yapt ktan sonra cevap anahtar yla karfl laflt r n z. Yanl fl cevaplar n z bulup eksi inizi hemen gideriniz. Dil bilgisi konular n yazarak çal fl n z. 22

37 A FREIZEITAKTIVITÄTEN (BOfi ZAMANLARDA YAPILAN AKT V TELER) SERVUS! Ich heiße Rebeka. Wie geht es euch? Wir werden uns heute über unsere Freizeitaktivitäten unterhalten. Jetzt werde ich euch einige Beispiele über meine Freizeitaktivitäten geben. Ich treibe gern Sport. Ich spiele am liebsten Tennis. Ich bin ein Computerfan. Ich sitze immer am Computer und spiele. Ich gehe jeden Sonntag ins Kino oder ins Theater. Ich höre gern Musik. Yukar daki resimlerde gördü ünüz gibi sizlere hoflland m baz eylemlerimden söz ettim. ÜBUNGEN A (ALIfiTIRMALAR A) Was macht ihr gern? Los erzählt mir! Sizler neleri yapmaktan hofllan yorsunuz? Haydi anlat n bana! spazieren gehen schwimmen wandern fernsehen Rad fahren Tennis spielen stricken (gezmek, gezintiye ç kmak) (yüzmek) (yürüyüfl yapmak) (televizyon seyretmek) (bisiklet sürmek) (tenis oynamak) (örgü örmek) Yukar daki örnekleri kullanarak cümle kurabilirsiniz. 23

38 B. GRAMMAT K (D L B LG S ) B 1 REFLEXIVE VERBEN (DÖNÜfiLÜ F LLER) Özne taraf ndan yap lan ve yine özneyi etkileyen fiillere dönüfllü fiiller denir. Dönüfllü fiillerde özne genellikle canl varl klard r. Bir fiilin mastar hâlinin bafl nda "sich" dönüfllü ad l bulunuyorsa o fiil dönüfllü fiildir. Dönüfllü fiilin Türkçe karfl l n (- n, -in, -un, -ün), -fl (- fl, -ifl, -ufl, -üfl) ve l (- l, -il,-ul, -ül) gibi ifltefl eklerdir. Örne in: buluflmak, gülüflmek, sevinmek, v.b. Dönüfllü fiiller kiflilere göre çekimlenirken "sich" dönüfllü ad l özneye göre de iflir. fiah slara göre çekimine bir bakal m: ich freue mich seviniyorum. du freust dich seviniyorsun. er, sie, es freut sich seviniyor. wir freuen uns seviniyoruz. ihr freut euch seviniyorsunuz. sie freuen sich seviniyorlar. Sie freuen sich seviniyorsunuz. Dönüfllü bir fiilin kullan ld bir cümlede nesne de bulunuyorsa ad l, Dativ durumdad r. BEISPIELE (ÖRNEKLER) Saçlar m tar yorum. cümlesini flah slara göre olufltural m. Ich kämme mir die Haare. Akk.obj. Du kämmst dir die Haare. Er/sie/es kämmt sich die Haare. Wir kämmen uns die Haare. Ihr kämmt euch die Haare. Sie kämmen sich die Haare. Sie kämmen sich die Haare. 24

39 Dönüfllü fiiller iki gruba ayr l r: B 2 ECHTE REFLEXIVE VERBEN (GERÇEK DÖNÜfiLÜ F LLER) Bu fiillerde dönüfllü ad l n fiille birlikte kullan lmas gerekmektedir. (sich freuen) Ich freue mich auf die Ferien. Tatile seviniyorum. (sich beeilen) (sich wohl fühlen) Anja, du musst dich beeilen, der Bus kommt. Anja, acele etmen gerekiyor, otobüs geliyor. Monika fühlt sich wohl. Monika kendini iyi hissediyor. (sich verabschieden) Ich verabschiede mich. Ben vedalafl yorum. B 3 UNECHTE REFLEXIVE VERBEN (GERÇEK OLMAYAN DÖNÜfiLÜ F LLER) Bu fiiller hem ad n Akkusativ i hâlindeki isimlerle hem de dönüfllü ad llarla kullan labilir. (waschen) Sie wäscht das Kind. (sich waschen) Sie wäscht sich. O çocu u y k yor. O y kan yor. (sanmelden) Er meldet den Ausländer an. (sich anmelden) Er meldet sich an. O yabanc y bildiriyor. O kendini bildiriyor. (fürchten) Ich fürchte mein Leben. (sich fürchten) Ich fürchte mich. Ben hayat mdan endifle ediyorum Ben korkuyorum. BEISPIELE (ÖRNEKLER) 1. Sie können sich ein Haus kaufen. Kendinize bir ev sat n alabilirsiniz 2. Er wundert sich über das Geschenk. O, hediyeye çok flafl rd. 25

40 3. Du musst dich vorstellen. Sen kendini tan tmal s n. 4. Das Kind setzt sich auf den Stuhl. Çocuk sandalyeye oturuyor. 5. Wir beschäftigen uns zur Zeit mit Deutsch. Biz bu s ralar Almanca ile ilgileniyoruz. ÜBUNGEN (ALIfiTIRMALAR) B 1 ANTWORTEN SIE AUF DIE FOLGENDEN FRAGEN! (Afla daki sorular cevapland r n z!) 1. Freuen Sie sich über das Geschenk? Ja, ich freue... über das Geschenk. 2. Informiert er sich über den Fall? Ja, er informiert... über den Fall. 3. Trefft ihr euch mit den Freunden? Nein, wir treffen... nicht mit den Freunden. 4. Unterhalten Sie sich mit den Gästen? Ja, ich unterhalte... mit den Gästen. 5. Ärgerst du dich über die Regierung? Ja, ich ärgere... über die Regierung. B2 ÜBEN SIE DIE REFLEXIVPRONOMEN! (Dönüfllü ad llar çal fl n z!) 1. Sie wäscht... jeden Tag die Hände. 2. Ahmet interessiert... für Theater. 3. Ich kümmere... um meine kleine Schwester. 4. Wir entschuldigen... für den Unfall. 5. Er wundert... über unseren Erfolg. 26

41 B 3 ERGÄNZEN SIE DIE REFLEXIVPRONOMEN. (Dönüfllü ad llar tamamlay n z.) 1. Wir treffen... in der Schule. 2. Fritz will... von uns verabschieden. 3. Herr Badem hat... rasiert. 4. Ich setze... zu der Gruppe im Restaurant an. 5. Erika muss... noch ein Kleid für die Party kaufen. B 4 DIE DREI FORMEN DER VERBEN (F LLER N ÜÇ HÂL ) Almancada her fiilin farkl zamanlarda kullan lan birinci, ikinci, ve üçüncü hâli vard r. Buna göre fiiller çekim hâllerine göre üç gruba ayr l r. 1. Die regelmäßigen Verben (schwache Verben) düzenli / zay f fiiller 2. Die unregelmäßigen Verben (starke Verben) düzensiz/ kuvvetli fiiller 3. Gemischte Verben kar fl k fiiller 1. Düzenli fiiller belli bir düzene göre çekimlenir. Fiilin kökü de iflmez. Fiilin birinci hâli fiilin mastar hâlidir(çekimlenmemifl). kinci hâlinde fiilin sonuna te eki, üçüncü hâlde ise eylemin bafl na ge- ve sonuna t eki getirilir. BEISPIELE (ÖRNEKLER) PRÄSENS PRÄTERITUM PERFEKT sag-en sag-te ge-sag-t mach-en mach-te ge-mach-t 27

42 2. Düzensiz fiiller düzensiz çekimlenir. Fiil kökünde de iflmeler olur. Bu fiilleri ezberlemek gerekmektedir. Fiilin birinci hali mastar halidir. kinci halde fiilin kökü hiç bir ek almadan de iflir. Üçüncü halde fiilin bafl nda -ge bulunur ve genellikle en eki ile biter. BEISPIELE (ÖRNEKLER) PRÄSENS PRÄTERITUM PERFEKT geh-en ging ge-gang-en bleib-en blieb ge-blieb-en 3. Kar fl k fiiller say ca azd r. Hem düzenli, hemde düzensiz fiiller gibi çekimlenir. Bunlar da ezbere bilmek gerekir. BEISPIEL (ÖRNEKLER) PRÄSENS PRÄTERITUM PERFEKT denk-en dach-te ge-dach-t wiss-en wuß-te ge-wuß-t ÜBUNGEN B 4 (ALIfiTIRMALAR B 4 ) BILDEN SIE DIE DREI FORMEN DER FOLGENDEN VERBEN Fiil çekimlerini ö renmeniz ve ezberlemeniz gerekiyor. Bunun için kitab n sonunda bulunan fiil dizimine baflvurabilirsiniz. (Afla daki fiilleri üç hâline göre çekimleyiniz.) 1. kaufen 2. liegen 3. kennen 4. kommen 28

43 DER FROSCHPRINZ (KURBA A PRENS ) Es war einmal eine Prinzessin, die viel Zeit hatte und sich sehr langweilte. Eines Tages schenkte ihr Vater, der König, ein Ball aus Gold. Sie freute sich sehr über das Geschenk und spielte jeden Tag damit. Eines Tages rollte der Ball in den tiefen Brunnen im Schlosshof. Sie weinte sehr, denn der Ball war ein Geschenk von ihrer Vater. Plötzlich tauchte ein großer Frosch aus dem Brunnen auf und sagte zu ihr : " Wenn du mir ein Kuss gibst, hole ich dir deinen Ball zurück. Ich bin ein verzauberter Königssohn." Die Prinzessin küsste den Frosch. Der Frosch verwandelte sich sofort in einem Prinz. Sie verliebte sich in den Königssohn. Sie heirateten und wohnten im Schloss. Bu masal bize hiç de yabanc gelmedi de il mi? Sizce bu masal hangi zaman dilinde anlat lm flt r? Masal,di li geçmifl zamanda, yani Präteritum zamanda anlat lm flt r. fiimdi Präteritum hakk nda biraz bilgi edinelim: B 5 PRÄTERITUM (IMPERFEKT) (D L GEÇM fi ZAMAN) Alman dilinde genellikle hikayelerde, masallarda ve geçmiflte meydana gelen olaylar Präteritum ile anlat l r. Präteritum zaman n n Türkçedeki karfl l ise zaman eki yordu, (-iyordu, -uyordu, -üyordu) ve bazen d, -di, (-t, -ti, -tu, -tü) ile ifade edilir. Bu fiil çekimlerini kitab n sonunda bulunan fiil çekim listesinden ö renerek ezberlemelisiniz. 29

44 fiimdi düzenli ve düzensiz fiil çekimlerine bir göz atal m: B 5 Die regelmäßigen Verben (düzenli fiiller) sagen sagte söylemek ich sagte -te ben söylüyordum söyledim du sagtest -test sen söylüyordun söyledin er/sie/es sagte -t e o söylüyordu söyledi wir sagten -ten biz söylüyorduk söyledik ihr sagtet -tet siz söylüyordunuz söylediniz sie sagten -ten onlar söylüyorlard söylediler Sie sagten -ten siz söylüyordunuz söylediniz antworten - antwortete cevaplamak ich antwortete -ete ben cevapl yordum cevaplad m du anwortetest -etest sen cevapl yordun cevaplad n er/sie/es antwortete -ete o cevapl yordu cevaplad wir antworteten -eten biz cevapl yorduk cevaplad k ihr antwortetet -etet siz cevapl yordunuz cevaplad n z sie antworteten -eten onlar cevapl yorlard cevaplad lar Sie antworteten -eten siz cevapl yordunuz cevaplad n z Düzenli fiillerde fiil kökü d, -t, -m, -n den biriyle biterse ikinci hâlde araya e al r. atmen atm-e-te arbeiten arbeite-te Düzenli fiillerden baz lar : arbeiten, ablehnen, aufräumen, begrüßen, bestellen, besuchen, danken, erklären, fragen, gehören, grüßen, hören, kaufen, kochen, leben, lernen, schenken, setzen, tanzen, verbessern, wohnen, zeigen... 30

45 BEISPIELE (ÖRNEKLER) 1. Sie freut sich über das Geschenk O, hediyeye seviniyor. Sie freute sich über das Geschenk. O, hediyeye sevindi. 2. Die Prinzessin küsst den Frosch. Prenses kurba ay öpüyor. Die Prinzessin küsste den Frosch. Prenses kurba ay öpüyordu. 3. Mustafa sucht ein Zimmer. Mustafa bir oda ar yor. Mustafa suchte ein Zimmer. Mustafa bir oda ar yordu. 4. Rita studiert in München. Rita Münih te yüksek ö renim görüyor. Rita studierte in München. Rita Münih te yüksek ö renim görüyordu. 5. Ich öffne die Tür. Ben kap y aç yorum. Ich öffnete die Tür. Ben kap y aç yordum. ÜBUNGEN B 5 (ALIfiTIRMALAR B 5 ) BILDEN SIE DIE FOLGENDEN SÄTZE IM PRÄTERITUM (IMPERFEKT) (Afla daki cümleleri di li geçmifl zamanda kurunuz.) 1. Ich gratuliere ihm zum Geburtstag Er wünscht mir viel Erfolg

46 3. Sie lebt mit ihrer Familie in Deutschland Ich mache viele Fehler Der Fachmann testet das Gerät.... B 6 Die unregelmäßigen Verben (Düzensiz kuvvetli fiiller) gehen-ging (gitmek) ich ging - ben gidiyordum gittim du gingst -st sen gidiyordun gittin er/sie/es ging -- o gidiyordu gitti wir gingen -en biz gidiyorduk gittik ihr gingt -t siz gidiyordunuz gittiniz sie gingen -en onlar gidiyorlard gittiler Sie gingen -en siz gidiyordunuz gittiniz geben - gab (vermek) ich gab - ben veriyordum verdim du gabst -st sen veriyordun verdin er/sie/es gab - o veriyordu verdi wir gaben -en biz veriyorduk verdik ihr gabt -t siz veriyordunuz verdiniz sie gaben -en onlar veriyorlard verdiler Sie gaben -en siz veriyordunuz verdiniz Düzensiz fiillerin ikinci hâli d ve t den biriyle biterse 2. tekil ve 2. ço ul kiflide e kaynaflt rma harfi gelir. bieten - bot (sunmak) ich bot - ben sunuyordum sundum du botest -est sen sunuyordun sundun er/sie/es bot - o sunuyordu sundu wir boten -en biz sunuyorduk sunduk ihr botet -et siz sunuyordunuz sundunuz sie boten -en onlar sunuyorlard sundular Sie boten -en siz sunuyordunuz sundunuz 32

47 Düzensiz fiillerden baz lar : bitten, bleiben, essen, fahren, finden, geben, gehen, halten, heißen, helfen, kommen, laufen, lesen, liegen, nehmen, rufen, schlafen, schreiben, sprechen, trinken, waschen... BEISPIELE (ÖRNEKLER) 1. Ich komme in die Klasse. Ben s n fa geliyorum. Ich kam in die Klasse. Ben s n fa geliyordum. 2. Ali spricht sehr gut Deutsch. Ali çok iyi Almanca konufluyor. Ali sprach sehr gut Deutsch. Ali çok iyi Almanca konufluyordu. 3. Ich esse zum Abendessen im Restaurant. Ben akflam yeme ini lokantada yiyorum. Ich aß zum Abendessen im Restaurant. Ben akflam yeme ini lokantada yiyordum. 4. Das Flugzeug fliegt nach Antalya. Uçak Antalya ya uçuyor. Das Flugzeug flog nach Antalya. Uçak Antalya ya uçuyordu. 5. Brigitte trinkt gern Cola. Brigitte kolay severek içiyor. Brigitte trank gern Cola. Brigitte kolay severek içiyordu. 33

48 Düzenli ve düzensiz fiillerin Präteritum hâlini bir tabloda özet olarak görelim. lernen sein haben werden gehen denken ich lernte war hatte wurde ging dachte du lerntest warst hattest wurdest gingst dachtest er lernte war hatte wurde ging dachte wir lernten waren hatten wurden gingen dachten ihr lerntet wart hattet wurdet gingt dachtet sie lernten waren hatten wurden gingen dachten Sie lernten waren hatten wurden gingen dachten ÜBUNGEN (ALIfiTIRMALAR) (Parça ile ilgili) Fiillerin di li geçmifl zaman çekimini ö rendik. Öyleyse Kurba a Prensi masal m zda di li geçmifl zamana göre çekimlenmifl fiilleri tespit edelim. ÜBUNGEN B 6 (ALIfiTIRMALAR B 6 ) BILDEN SIE FOLGENDE SÄTZE IM PRÄTERITUM (Afla daki cümleleri di li geçmifl zamanda kurunuz.) 1. Frau Aktar bringt ihre Koffer ins Zimmer Ich denke an die Prüfung Wir lesen ein Märchen Ich nehme mir ein Glas Wasser Viele Menschen sterben an AIDS

49 B 7 DIE MODALVERBEN IM PRÄTERITUM (D L GEÇM fi ZAMANDA ÇEK MLENM fi F LLER) Modal fiiller, cümlede özneden sonra gelir. Yard mc fiiller olarak ya nesnel ya da öznel bir yarg y dile getirir. Cümle s ralan fl flöyledir : Subjekt + Modalverb + Objekt + Verb (özne) (yard mc fiil) (nesne) (fiil) yüklemdir mastar hâldedir fiimdi yard mc fiilleri Präteritum çekimleri ile tabloda inceleyelim ve u rad klar de iflikliklere dikkat edelim. können dürfen wollen mögen sollen müssen yapabilmek, olas olmak yapabilmek, izinli olmak istemek, niyetinde olmak istemek, hofllanmak, arzu etmek gerekmek, -meli -meli, -mal, gerekmek, zorunda olmak können dürfen wollen mögen sollen müssen ich konnte durfte wollte mochte sollte musste du konntest durftest wolltest mochtest solltest musstest er, sie es konnte durfte wollte mochte sollte musste wir konnten durften wollten mochten sollten mussten ihr konntet durftet wolltet mochtet solltet musstet sie konnten durften wollten mochten sollten mussten Sie konnten durften wollten mochten sollten mussten 35

50 BEISPIELE (ÖRNEKLER) 1. Ich kann Klavier spielen. Ben piyano çalabiliyorum. Ich konnte Klavier spielen. Ben piyano çalabiliyordum. 2. Der Arzt hat es mir verboten, ich darf nicht rauchen. Sigara içemiyorum, doktor yasaklad. Der Arzt hat es mir verboten, ich durfte nicht rauchen. Sigara içemiyordum, doktor yasaklam flt. 3. Er will sich ein Auto kaufen. O kendine bir araba sat n almak istiyor. Er wollte sich ein Auto kaufen. O kendine bir araba sat n almak istiyordu. 4. Sie mag kein Fleisch. O et sevmiyor. Sie mochte kein Fleisch. O et sevmiyordu. 5. Peter soll zum Essen kommen. Peter yeme e gelmeli. Peter sollte zum Essen kommen. Peter yeme e gelmeliydi. 6. Wir müssen für die Prüfung arbeiten. Biz s nav için çal flmal y z. Wir mussten für die Prüfung arbeiten. Biz s nav için çal flmal yd k. 36

51 ÜBUNGEN B 7 (ALIfiTIRMALAR B 7 ) ERGÄNZEN SIE DIE MODALVERBEN IM PRÄTERITUM (Modal fiilleri di li geçmifl zamanda çekimleyiniz.) 1. Er will ins Kino gehen Ich mag Tiere gern Herr Meier kann den Text ins Türkische übersetzen Ich muss die Rechnung bezahlen Sie soll die Wäsche waschen Der Schüler darf den Roman mitnehmen

52 C. TEST ZU LEKTION 2 (GENEL TEST 2) TEST 1 ERGÄNZEN SIE DIE REFLEXIVPRONOMEN. (Dönüfllü ad llar tamamlay n z.) Am Morgen Der Wecker klingelt. Es ist sieben Uhr. Max muss aufstehen. Er muss pünktlich zur Arbeit kommen. Also geht er ins Bad, putzt... die Zähne und duscht... kalt. Er trocknet... ab. Oh! Ich muss... beeilen, sonst werde ich... verspäten. TEST 2 ERZÄHLEN SIE IM PRÄTERITUM. (Di li geçmifl zaman ile anlat n z.) 1. Rita studiert in Bonn Sie sucht ein Zimmer Deshalb kauft sie eine Zeitung Sie zeigt ihrer Freundin die Anzeigen Sie mietet das Zimmer Sie bezahlt die Miete sofort Dann holt sie ihren Koffer vom Bahnhof Sie will sofort einziehen

53 TEST 3 BILDEN SIE SÄTZE IM PRÄTERITUM. (Di li geçmifl zaman cümleleri oluflturun!) 1. Die Zeitungen schreiben viel über Altersheime Viele Reporter kommen und sprechen mit den Leuten Sie stehen mit der Kamera auf dem Marktplatz Georg findet das sehr interessant Am Mittwoch sieht er die Sendung im Fernsehen Eine Frau spricht mit einem Reporter Da greift ein Mann in ihre Tasche Georgs Vater ruft : Das ist doch ein Taschendieb!... TEST 4 ERGÄNZEN SIE DIE MODALVERBEN IM PRÄTERITUM. (Modal fiilleri Präteritum zamana göre çekimleyiniz.) 1. Anita will Jura studieren Das Kind darf am Meer spielen Ich mag Eis mit Erdbeeren Yusuf muss für die Prüfung arbeiten Ich kann das Problem lösen Der alte Mann soll jeden Tag laufen

54 D. WORTLISTE ZU LEKTION 2 (SÖZLÜK) das reflexive Verb (-en) : dönüfllü fiil sich informieren : bilgilenmek sich treffen : buluflmak sich unterhalten : sohbet etmek sich ärgern : sinirlenmek die Regierung (-en) : yönetim sich anmelden : kay t yapt rmak, bildirmek sich fürchten : korkmak sich beeilen : acele etmek sich verabschieden : vedalaflmak sich begrüßen : selâmlamak sich vorstellen : kendini tan tmak sich wundern : flafl rmak der Unfall ("-e) : kaza sich kümmern : ilgilenmek der Erfolg (-e) : baflar sich rasieren : trafl olmak das Kleid (-er) : elbise der Wecker (-) : çalar saat pünktlich : zaman nda putzen : silmek sich duschen : dufl almak der Zahn ("-e) : difl sich verspäten : gecikmek die Anzeige (-e) : ilân mieten : kira bezahlen : ödemek einziehen : tafl nmak das Altersheim (-e) : yafll lar evi der Reporter (-) : muhabir die Kamera (-s) : kamera der Marktplatz ("-e) : pazar yeri die Sendung (-en) : yay n /program der Taschendieb (-e) : kapt kaçt / h rs z die regelmäßigen Verben : düzenli fiiller die unregelmäßigen Verben : düzensiz fiiller ablehnen : geri çevirmek / redetmek 40

55 aufräumen bestellen glauben bieten der Weg (-e) das Abendessen (-) das Flugzeug (-e) studieren das Gerät (-e) das Märchen (-) sterben können dürfen wollen mögen sollen müssen das Modelverb (-en) das Klavier (-e) das Fleisch (-) verbieten rauchen das Tier (-e) übersetzen die Wäsche (-) Jura studieren das Eis die Erdbeere (-n) der Frosch ("-en) der Prinz (-en) die Prinzessin (-en) der König (-en) aus Gold sein rollen der Brunnen der Schloß ("-en) der Schloßhof ("-e) verzaubert sein sich verwandeln : ortal toparlamak : siparifl etmek : inanmak : sunmak : yol : akflam yeme i : uçak : yüksek ö renim görmek : alet : masal : ölmek : yapabilmek : izinli olmak, yapabilmek : istemek, niyetinde olmak : istemek, hofllanmak, arzu etmek : gerekmek, -meli : -meli, -mal, gerekmek, : modal fiil : piyano : et : yasaklamak : sigara içmek : hayvan : tercüme etmek : çamafl r : hukuk e itimi görmek : dondurma, buz : çilek : kurba a : prens : prenses : kral : alt ndan olmak : yuvarlanmak : kuyu : saray : saray avlusu : büyülenmifl olmak : de iflmek, dönüflmek 41

56 E. LÖSUNGEN ZU DEN ÜBUNGEN (ALIfiTIRMALARA A T CEVAPLAR) ÜBUNGEN A 1 (ALIfiTIRMALAR A 1 ) Ich gehe spazieren. Ich schwimme gern. Ich wandere gern in der Natur. Ich sehe fern. Ich fahre Rad mit meinen Freunden. Ich spiele Tennis mit meinem Vater. Ich stricke Pullover für meine Kusinen. B 1 1. mich 2. sich 3. uns 4. mich 5. mich B 2 1. sich 2. sich 3. mich 4. uns 5. sich B 3 1. uns 2. sich 3. sich 4. mich 5. sich ÜBUNGEN B 4 (ALIfiTIRMALAR B 4 ) 1. kaufen kaufte gekauft 2. liegen lag gelegen 3. kennen kannte gekannt 4. kommen kam gekommen ÜBUNGEN B 5 (ALIfiTIRMALAR B 5 ) 1. gratulierte 2. wünschte 3. lebte 4. machte 5. testete ÜBUNGEN B 6 (ALIfiTIRMALAR B 6 ) 1. brachte 2. dachte 3. lasen 4. nahm 5. starben ÜBUNGEN (Parça ile ilgili ) (ALIfiTIRMALAR) war/ hatte/ langweilte/ schenkte/ freute/ spielte/ rollte/ weinte/ war/ tauchte/ sagte/ küsste/ verwandelte/ verliebte/ heirateten/ wohnten 42

57 ÜBUNGEN B 7 (ALIfiTIRMALAR B 7 ) 1. wollte 2. mochte 3. konnte 4. musste 5. sollte 6. durfte F. LÖSUNGEN ZUM ALLGEMEINEN TEST (GENEL TESTE A T CEVAP- LAR) TEST 1 1. sich 2. sich 3. sich 4. sich 5. mich 6. mich TEST 2 1. studierte 2. suchte 3. kaufte 4. zeigte 5. mietete 6. bezahlte 7. holte 8. wollte TEST 3 1. schrieben 2. kamen, sprachen 3. standen 4. fand 5. sah 6. sprach 7. griff 8. rief TEST 4 1. wollte 2. durfte 3. mochte 4. musste 5. konnte 6. sollte 43

Konjunktiv 1 (Dolaylı Anlatım)

Konjunktiv 1 (Dolaylı Anlatım) Konjunktiv 1 (Dolaylı Anlatım) Konjunktiv I dolaylı anlatımlarda kullanılır. Birinin söylediği sözleri bir başkasına aktarılırken kullanılır. Özellikle gazetelerde ve televizyon haberlerinde kullanılır.

Detaylı

oynamak - çalmak oturmak ikamet etmek Besuchen ziyaret etmek yüksek öğr. görmek (gidip) almak Schreiben yazmak Kommen gelmek

oynamak - çalmak oturmak ikamet etmek Besuchen ziyaret etmek yüksek öğr. görmek (gidip) almak Schreiben yazmak Kommen gelmek PRÄSENS ŞİMDİKİ VE GENİŞ ZAMAN MANCHE VERBEN BAZI FİİLLER Machen yapmak Spielen oynamak - çalmak Lernen öğrenmek Wohnen oturmak ikamet etmek Besuchen ziyaret etmek Studieren yüksek öğr. görmek Holen (gidip)

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 8. SINIF 1. DÖNEM ALMANCA DERSİ MERKEZÎ ORTAK SINAVI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 8. SINIF 1. DÖNEM ALMANCA DERSİ MERKEZÎ ORTAK SINAVI ALMANCA 2016 A SORU SAYISI : 20 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 8. SINIF 1. DÖNEM ALMANCA DERSİ MERKEZÎ ORTAK SINAVI 24 KASIM 2016 Saat: 11.20 Adı ve

Detaylı

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE!

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE! A KİTAPÇIK TÜRÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 8. SINIF ALMANCA 2015 8. SINIF 2. DÖNEM ALMANCA DERSİ MERKEZİ ORTAK SINAVI 30 NİSAN 2015 Saat: 11.20

Detaylı

BÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE!

BÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE! B KİTAPÇIK TÜRÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 8. SINIF ALMANCA 2015 8. SINIF 1. DÖNEM ALMANCA DERSİ MERKEZİ ORTAK SINAVI 26 KASIM 2015 Saat: 11.20

Detaylı

CÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE!

CÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE! C KİTAPÇIK TÜRÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 8. SINIF ALMANCA 2015 8. SINIF 1. DÖNEM ALMANCA DERSİ MERKEZİ ORTAK SINAVI 26 KASIM 2015 Saat: 11.20

Detaylı

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE!

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE! A KİTAPÇIK TÜRÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 8. SINIF ALMANCA 2015 8. SINIF 1. DÖNEM ALMANCA DERSİ MERKEZİ ORTAK SINAVI 26 KASIM 2015 Saat: 11.20

Detaylı

VORSCHAU. Önsöz. zur Vollversion

VORSCHAU. Önsöz. zur Vollversion Önsöz Bu kitap, Almanca dersinin yanı sıra gramer açıklamaları ve alıştırmalarına ihtiyaç duyan temel seviyedeki Almanca öğrencileri için hazırlanmıştır. Kitaptaki örnek ve alıştırmalarda kullanılan kelimeler

Detaylı

Der kleine Hase möchte lesen lernen

Der kleine Hase möchte lesen lernen Der kleine Hase möchte lesen lernen Der kleine Hase kann nicht lesen. Er will es aber lernen. Doch wie lernt man lesen? Er geht zum dicken Bären, der in einem Baum lebt. Der kleine Hase fragt den dicken

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 8. SINIF 1. DÖNEM ALMANCA DERSİ MERKEZÎ ORTAK SINAVI (MAZERET)

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 8. SINIF 1. DÖNEM ALMANCA DERSİ MERKEZÎ ORTAK SINAVI (MAZERET) ALMANCA 2016 A SORU SAYISI : 20 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 8. SINIF 1. DÖNEM ALMANCA DERSİ MERKEZÎ ORTAK SINAVI (MAZERET) 18 ARALIK 2016 Saat:

Detaylı

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE!

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE! A KİTAPÇIK TÜRÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 8. SINIF 2015 8. SINIF 2. DÖNEM DERSİ MERKEZİ ORTAK (MAZERET) SINAVI 17 MAYIS 2015 Saat: 11.20 Adı ve

Detaylı

TED KDZ EREĞLİ KOLEJİ VAKFI ÖZEL ORTAOKULU 5.SINIFLAR ALMANCA ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI

TED KDZ EREĞLİ KOLEJİ VAKFI ÖZEL ORTAOKULU 5.SINIFLAR ALMANCA ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI EYLÜL V.HAFTA EYLÜL IV. HAFTA TED KDZ EREĞLİ KOLEJİ VAKFI ÖZEL ORTAOKULU 5.SINIFLAR ALMANCA ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI Araç -Guten Tag! Situationsangemessene Sich Begrüßen Situationsangemessene,

Detaylı

Açıklamalar ve Alıştırmalar. Almanca Temel Grameri

Açıklamalar ve Alıştırmalar. Almanca Temel Grameri Açıklamalar ve Alıştırmalar Almanca Temel Grameri İçindekiler Fiiller 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 Temel Fiiller 10 sein haben werden 10 ich bin, ich habe, ich werde können dürfen müssen 12 ich kann, ich muss,

Detaylı

FLASHBACK: Die Kantstraße? Mädchen, die ist im Westen, verstehen Sie? Da können Sie jetzt nicht hin.

FLASHBACK: Die Kantstraße? Mädchen, die ist im Westen, verstehen Sie? Da können Sie jetzt nicht hin. Bölüm 16 Eski Tanıdıklar Anna 1961 yılında da silahlı motosikletliler tarafından takip edilir. Bu tehlikeli durumda tanımadığı bir kadın Anna ya yardım eder. Ama kadın bunu neden yapar? Anna ona güvenebilir

Detaylı

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE!

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE! A KİTAPÇIK TÜRÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 8. SINIF ALMANCA 2016 8. SINIF 2. DÖNEM ALMANCA DERSİ MERKEZÎ ORTAK SINAVI (MAZERET) 15 MAYIS 2016 Saat:

Detaylı

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Bölüm 26 Zaman Deneyleri

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Bölüm 26 Zaman Deneyleri Bölüm 26 Zaman Deneyleri Anna şimdiki zamana dönünce Paul ile birlikte zaman makinesini bloke etmeye çalışır. Ama bunun için gerekli şifreyi bilmiyordur. Anna müziği takip eder ve kırmızılı kadın ortaya

Detaylı

İçindekiler. Çözüm Anahtarı... 102 Sözcük Listesi... 103. Copyright 2002 Max Hueber Verlag. ISBN 3 19 007470 4, 1. Auflage 1.

İçindekiler. Çözüm Anahtarı... 102 Sözcük Listesi... 103. Copyright 2002 Max Hueber Verlag. ISBN 3 19 007470 4, 1. Auflage 1. 1 Guten Tag oder Hallo!... 6 Merhaba! 2 Wer ist der Herr da rechts?... 10 Sağdaki bey kim? 3 Kennen Sie unsere Familie?... 14 Ailemizi tanıyor musunuz? 4 Haben Sie kein Auto?... 21 Arabanız yok mu? 5 Wie

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 8. SINIF 2. DÖNEM ALMANCA DERSİ MERKEZÎ ORTAK SINAVI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 8. SINIF 2. DÖNEM ALMANCA DERSİ MERKEZÎ ORTAK SINAVI LMNC 2017 SORU SYISI : 20 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BKNLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 8. SINIF 2. DÖNEM LMNC DERSİ MERKEZÎ ORTK SINVI 27 NİSN 2017 Saat: 11.20 dı ve Soyadı :... Sınıfı

Detaylı

Bu dersimizde Bayan Graf bir eğitim kursuna gitmek istiyor. Bu konuyu bir arkadaşıyla görüşüyor.

Bu dersimizde Bayan Graf bir eğitim kursuna gitmek istiyor. Bu konuyu bir arkadaşıyla görüşüyor. Der Computer-Kurs Bu dersimizde Bayan Graf bir eğitim kursuna gitmek istiyor. Bu konuyu bir arkadaşıyla görüşüyor. 2/5 Frau Graf: Ist das Ihre Zeitung? Könnte ich die kurz haben? Herr Müller: Ja, gern.

Detaylı

Çalısma Yönergeleri. Umfrage: Frag deine Klassenkameraden und kreuz an! Anket: Sınıf arkadaşlarına sor ve işaretle.

Çalısma Yönergeleri. Umfrage: Frag deine Klassenkameraden und kreuz an! Anket: Sınıf arkadaşlarına sor ve işaretle. Çalısma Yönergeleri Antworte auf die Fragen! Bilde Komposita! Bilde Nomen und Verben! Bilde Sätze! Bilde W-Fragen! Dein Partner liest- du schreibst ins Heft. Du hörst die Wörter / den Text zweimal. Ergänze

Detaylı

T.C. M LLÎ E T M BAKANLI I AÇIK Ö RET M OKULLARI (AÇIK LKÖ RET M OKULU) Almanca 7 Ders Notu

T.C. M LLÎ E T M BAKANLI I AÇIK Ö RET M OKULLARI (AÇIK LKÖ RET M OKULU) Almanca 7 Ders Notu T.C. M LLÎ E T M BAKANLI I AÇIK Ö RET M OKULLARI (AÇIK LKÖ RET M OKULU) Almanca 7 Ders Notu ANKARA-2011 M.E.B. EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YAYINLARI AÇIK ÖĞRETİM OKULLARI DERS KİTAPLARI DİZİSİ

Detaylı

DÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE!

DÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE! D KİTAPÇIK TÜRÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 8. SINIF ALMANCA 2015 8. SINIF 1. DÖNEM ALMANCA DERSİ MERKEZİ ORTAK SINAVI 26 KASIM 2015 Saat: 11.20

Detaylı

COMPUTER: Mission Berlin. 9 Kasım, sabah, saat dakikan ve iki canın kaldı. Ayrıca sana yardım

COMPUTER: Mission Berlin. 9 Kasım, sabah, saat dakikan ve iki canın kaldı. Ayrıca sana yardım Bölüm 07 Meçhul Düşman Anna motosikletlilerden kurtulmak için bir variété tiyatrosuna saklanır. Orada Heidrun la karşılaşır ve Komiser Ogur dan RATAVA nın kendisini takip ettiğini öğrenir. Oyuncu Anna

Detaylı

Hueber. Hörkurs Deutsch für Anfänger. Deutsch als Fremdsprache. Yeni Başlayanlara Dinleyerek Öğrenilen Almanca Kursu.

Hueber. Hörkurs Deutsch für Anfänger. Deutsch als Fremdsprache. Yeni Başlayanlara Dinleyerek Öğrenilen Almanca Kursu. 127481.qxd:127481 12.01.2009 14:54 Uhr Seite 1 Hueber Deutsch als Fremdsprache Hörkurs Deutsch für Anfänger Yeni Başlayanlara Dinleyerek Öğrenilen Almanca Kursu 12.7481 Deutsch Türkisch Begleitheft İçindekiler

Detaylı

COMPUTER: Mission Berlin. 9 Kasım, sabah saat 11 e 20 var. 70 dakikan ve bir canın kaldı. Acele etmen gerekiyor. Seni kim takip ediyor?

COMPUTER: Mission Berlin. 9 Kasım, sabah saat 11 e 20 var. 70 dakikan ve bir canın kaldı. Acele etmen gerekiyor. Seni kim takip ediyor? Bölüm 09 Eksik Đpuçları Anna tiyatrodan kaçar ama kırmızılı kadın onu Paul un dükkanına kadar takip eder. Heidrun un yardımı sayesinde Anna tekrar kaçabilir. Şimdi elinde yapbozun bir parçası vardır, ama

Detaylı

Bejahte Aussage im Futur

Bejahte Aussage im Futur Das Futur Mit dem Futur drückt man ein zukünftiges Ereignis aus. Je nach Kontext kann ein türkischer Satz im Futur auch mit müssen, wollen oder sollen übersetzt werden. Das Futur wird im Türkischen häufig

Detaylı

Bald komm ich in die Schule. Anregungen zur Vorbereitung auf die Schule für Kinder und Eltern

Bald komm ich in die Schule. Anregungen zur Vorbereitung auf die Schule für Kinder und Eltern Bald komm ich in die Schule Anregungen zur Vorbereitung auf die Schule für Kinder und Eltern 1 Liebes Kind, Anna und ihre Freunde freuen sich auf die Schule! Sie zeigen dir hier, was sie schon alles können.

Detaylı

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Bölüm 19 Soğuk Savaş ta Aşk

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Bölüm 19 Soğuk Savaş ta Aşk Bölüm 19 Soğuk Savaş ta Aşk Sadece 40 dakika: Anna ve Paul kırmızılı kadından kaçarlar ve Batı Berlin e gelirler. Paul Anna ya aşkını ilan ederek durumu daha da komplike hale getirir. Bu bir şans mıdır,

Detaylı

Radio D Teil 1. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Ders 19 Sahtekarlık ortaya çıkar

Radio D Teil 1. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Ders 19 Sahtekarlık ortaya çıkar Ders 19 Sahtekarlık ortaya çıkar Tarladakı esrarengiz şekilleri çiftçiler yapmış olsalar da, UFOların varlığına inanır. ve köylülerle konuşmak için köy birahanesine giderler. ve buğday tarlalarındaki şekillerle

Detaylı

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Bölüm 22 Harekete Geç

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Bölüm 22 Harekete Geç Bölüm 22 Harekete Geç Anna 1989 yılınin Berlin ine gönderilir. Orada duvar yıkıldığı için büyük sevinç yaşanıyordur. Anna insan kalabalıklarının arasından geçerek kutuyu almak zorundadır. Bunu başarabilecek

Detaylı

COMPUTER: Mission Berlin. 9 Kasım, sabah saat 10 u 10 geçiyor. Almanya yı kurtarmak için 120 dakikan ve üç canın var. Komisere güvenebilir misin?

COMPUTER: Mission Berlin. 9 Kasım, sabah saat 10 u 10 geçiyor. Almanya yı kurtarmak için 120 dakikan ve üç canın var. Komisere güvenebilir misin? Bölum 03 Kant Sokağı na giderken Anna Kant Sokağı na doğru yola çıkar, ancak yolu bilmediği için adresi sormak zorunda kalır. Siyah kasklı motosikletliler yeniden ortaya çıktığında ve ona ateş ettiklerinde

Detaylı

İngilizce 6 Ders Notu

İngilizce 6 Ders Notu T.C. M LLÎ E T M T.C. BAKANLI I MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI AÇIK ÖĞRETİM OKULLARI (AÇIK ÖĞRETİM ORTAOKULU) İngilizce 6 Ders Notu Haz rlayan Şenol ZAMAN ANKARA-2014-2012 MEB HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Detaylı

COMPUTER: Mission Berlin. 9 Kasım 1989, akşam saat Görevini tamamlamak için 15 dakikan kaldı. Ama hala dikkatli olmak zorundasın.

COMPUTER: Mission Berlin. 9 Kasım 1989, akşam saat Görevini tamamlamak için 15 dakikan kaldı. Ama hala dikkatli olmak zorundasın. Bölüm 24 Zaman Geçiyor Anna 1961 yılında sakladığı metal kutuyu bulur ama kutu paslandığı için açamaz. Açmayı başardığında içinde eski bir anahtar bulur. Bu, sırrın anahtarı mıdır? Zaman su gibi akıp gider

Detaylı

Almanca yapısal kalıp kavram sözlüğü Deutsches Konjunktionen Wörterbuch [Mevlüt Baki Tapan]

Almanca yapısal kalıp kavram sözlüğü Deutsches Konjunktionen Wörterbuch [Mevlüt Baki Tapan] 0 2015 Mevlüt Baki Tapan. Tüm hakları saklıdır. Bu ekitap, Mevlüt Baki Tapan (yazar) tarafından publitory.com da yaratılmış ve yazarın kendisi tarafından Creative Commons Attribution- NonCommercial-NoDerivs

Detaylı

Herzlich willkommen! - Hoş geldin! ÜBUNGEN / ALIŞTIRMALAR. Ergänze den Dialog! / Diyaloğu tamamla!

Herzlich willkommen! - Hoş geldin! ÜBUNGEN / ALIŞTIRMALAR. Ergänze den Dialog! / Diyaloğu tamamla! 4. UNGEN / ALIŞTIRMALAR Ergänzungsübungen / Boşluk doldurmaca M1 Ergänze den Dialog! / Diyaloğu tamamla! A: geht Ihnen? B: Danke, geht es gut. Und? A:, mir geht auch. A: geht dir? B: Danke, geht es gut.

Detaylı

COMPUTER: Mission Berlin. 9 Kasım, sabah saat dakikan ve iki canın var, ve biri seni tanıyor.

COMPUTER: Mission Berlin. 9 Kasım, sabah saat dakikan ve iki canın var, ve biri seni tanıyor. Bölüm 06 Kırmızılı Kadın Anna panayırda kendisiyle 1961 yılında arkadaş olduğunu iddia eden bir kadınla karşılaşır. Ayrıca kırmızılı bir kadının kendisini takip ettiği haberini alır. Anna yı her köşede

Detaylı

COMPUTER: Mission Berlin. 9 Kasım, sabah saat 11.05. Görevini tamamlamak için 65 dakikan var.

COMPUTER: Mission Berlin. 9 Kasım, sabah saat 11.05. Görevini tamamlamak için 65 dakikan var. Bölüm 14 Gelecek Đçin Geçmişe Anna zaman makinesini bulur ve teröristlerin tarihi bir olayı silmek istediklerini öğrenir. Ama hangi olayı? Oyuncu onu 1961 yılına gönderir. Sadece 60 dakikası vardı. Rahibe

Detaylı

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Bölüm 17 Barikat Đnşası

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Bölüm 17 Barikat Đnşası Bölüm 17 Barikat Đnşası 50 dakika vardır: Oyuncu herşeyi tehlikeye atarak kasiyere güvenmeye karar verir. Radyoda doğu alman askerlerin barikatlarından söz edilir. RATAVA nin silmek istediği olay bu mudur?

Detaylı

COMPUTER: Mission Berlin. 9 Kasım, sabah saat 11. Sadece 60 dakikan kaldı, ve ek bir canın yok.

COMPUTER: Mission Berlin. 9 Kasım, sabah saat 11. Sadece 60 dakikan kaldı, ve ek bir canın yok. Bölüm 13 - Đlahi Yardım Kilise bilgi toplamak için dogru mekana benzer. Rahip Anna ya melodiyi anlatır ve bunun bir zaman makinesinin anahtarı olduğunu söyler. Ama nasil bir makineden söz ediyordur? Anna

Detaylı

LERN MIT UNS 1. Deutsch in der ilköğretim SCHULER - ARBEITSHEFT YAZARLAR. Barbara SELİMOĞLU Serdar AYAS Oya KERMAN

LERN MIT UNS 1. Deutsch in der ilköğretim SCHULER - ARBEITSHEFT YAZARLAR. Barbara SELİMOĞLU Serdar AYAS Oya KERMAN LERN MIT UNS 1 Deutsch in der ilköğretim SCHULER - ARBEITSHEFT 6 YAZARLAR Barbara SELİMOĞLU Serdar AYAS Oya KERMAN DEVLET KİTAPLARI DÖRDÜNCÜ BASKI..., 2012 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YAYINLARI...: 4275 DERS

Detaylı

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Bölüm 25 Đşler sarpa sarıyor

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Bölüm 25 Đşler sarpa sarıyor Bölüm 25 Đşler sarpa sarıyor Zaman daralıyordur ve Anna 9 Kasım 2006 ya dönmek için Paul a veda etmek zorundadır. Özel görevini tamamlamak için sadece 5 dakikası vardır. Bu yetecek midir? Oyuncu Anna ya

Detaylı

Radio D Teil 1. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Ders 26 Ayhan a veda

Radio D Teil 1. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Ders 26 Ayhan a veda Ders 26 a veda Üzücü bir haber: Türkiye ye taşınacağı için Radio D ye veda eder. Radio D çalışanları a bir sürpriz hazırladıkları halde, veda eğlencesi neşeli geçmez. sabah büroya geldiğinde bir parti

Detaylı

Marie hat Heimweh. Sevgi evini özler

Marie hat Heimweh. Sevgi evini özler Marie und Charly Da kommt ein anderer kleiner Marienkäfer vorbei. Er hat auch einen Malkasten und einen Pinsel und trägt eine viel zu große Mütze. Er sagt zu Marie: Hallo Marie. Ich bin Charly und ein

Detaylı

Almanca aile birleşimi sınavı dört bölümdür: 1-Dinleme, 2-Okuma, 3-Yazma, 4-Konuşma

Almanca aile birleşimi sınavı dört bölümdür: 1-Dinleme, 2-Okuma, 3-Yazma, 4-Konuşma Almanca aile birleşimi sınavı dört bölümdür: 1-Dinleme, 2-Okuma, 3-Yazma, 4-Konuşma ALMANYA VİZESİ İÇİN GEREKLİ, AİLE BİRLEŞİMİ YAPACAKLARIN ALMANCA SINAVI SORU ÖRNEKLERİ KONUŞMA BÖLÜMÜ (SPRECHEN): Almanca

Detaylı

Radio D Teil 1. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Ders 08 Meçhul adamın kimliği

Radio D Teil 1. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Ders 08 Meçhul adamın kimliği Ders 08 Meçhul adamın kimliği ve sarayda Kral Ludwig olduğunu iddia eden adamla konuşurlar. Ama ardından ilginç bir şey tespit eder. Esrarengiz yabancının gerçekte kim olduğunu bulur. Đki muhabir, yeniden

Detaylı

Kapitel. Das ist kein Geldautomat. Bu bir bankamatik değildir.

Kapitel. Das ist kein Geldautomat. Bu bir bankamatik değildir. Das ist kein Geldautomat. Bu bir bankamatik değildir. Kapitel 7 Bu bölümde öğrenecekleriniz: Bankamatik kullanımında sorun yaşadığınızda nasıl yardım istenir? Bir yanlış anlaşılma nasıl açıklığa kavuşturulur?

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 8. SINIF 2. DÖNEM ALMANCA DERSİ MERKEZÎ ORTAK SINAVI (MAZERET)

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 8. SINIF 2. DÖNEM ALMANCA DERSİ MERKEZÎ ORTAK SINAVI (MAZERET) LMNC 217 SORU SYISI : 2 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BKNLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 8. SINIF 2. DÖNEM LMNC DERSİ MERKEZÎ ORTK SINVI (MZERET) 21 MYIS 217 Saat: 11.2 dı ve Soyadı :...

Detaylı

COMPUTER: Mission Berlin. 9 Kasım, sabah saat 11 e 10 var. 60 dakikan ve bir canın kaldı.

COMPUTER: Mission Berlin. 9 Kasım, sabah saat 11 e 10 var. 60 dakikan ve bir canın kaldı. Bölüm 11 Fast Food Anna Paul e yemek sırasında esrarengiz Çözüm bölünmede, müziği takip et! mesajından söz ettiğinde, Paul tehlikeyi sezer ve Anna yı Rahip Kavalier e gönderir. Ama bu iz doğru mudur? Paul

Detaylı

Ünite 1: Wie heißt du? Wo wohnst du? Woher...? Pekiştirme, kendini ve başkalarını tanıtma 3.

Ünite 1: Wie heißt du? Wo wohnst du? Woher...? Pekiştirme, kendini ve başkalarını tanıtma 3. YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ İN İN KODU: HAFTALIK SAATİ: AKADEMİK DÖNEM: KİTABI: ALMANCA 1 AFGE101/AFG(A-C) 101 AFGE 4 Saat/AFG(A-C) 3 Saat BAHAR 2013 Studio d A1 okuma ve yazma becerilerinin geliştirilmesini

Detaylı

COMPUTER: Mission Berlin. 9 Kasım, sabah saat 11 e çeyrek var. 65 dakikan ve bir canın kaldı.

COMPUTER: Mission Berlin. 9 Kasım, sabah saat 11 e çeyrek var. 65 dakikan ve bir canın kaldı. Bölüm 10 Çıkmaz Sokakta Oyuncu 13 Ağustos 1961 in Berlin Duvarı nın inşaat tarihi olduğunu, 9 Kasım 1989 un da duvarın yıkıldığı gün olduğunu ortaya çıkarır. Özel görev bu iki tarihle yakından alakalıdır.

Detaylı

COMPUTER: Mission Berlin. 9 Kasım, sabah saat 10 u 20 geçiyor. iki canın ve 95 dakikan var. Mesaj ne anlama geliyor?

COMPUTER: Mission Berlin. 9 Kasım, sabah saat 10 u 20 geçiyor. iki canın ve 95 dakikan var. Mesaj ne anlama geliyor? Bölüm 05 Tanışıyor muyuz? Anna müzik kutusunu tamir etmesi için saatçiye götürür. Ama bu Paul Winkler için işin ötesinde bir anlam taşıyordur. Anna yi eskiden tanıdığını iddia eder. Ama nasıl olur? Anna

Detaylı

Mehrsprachiger Elternabend

Mehrsprachiger Elternabend Mehrsprachiger Elternabend zum Zweitspracherwerb Ein Beispiel aus dem Regionalen Bildungs- und Beratungszentrum Hamburg Wilhelmsburg Standort Krieterstraße 1 Wie helfe ich meinem Kind dabei, in der deutschen

Detaylı

Bald komm ich in die Schule. Yakında Okula Başlıyorum

Bald komm ich in die Schule. Yakında Okula Başlıyorum Bald komm ich in die Schule ist der Text: Yakında Okula Başlıyorum ald komme ich in die Schule ϝ ΧΩ ϑϭ γ Ύ Α ϳέ ϗ Δ γέω ϣ ϟ ϝ ΧΩ Δ γέω ϣ ϟ ϑϭ γ Ύ Α ϳέ ϗ nregungenanregungen zur Vorbereitung auf die Schule

Detaylı

Junis putzt zweimal am Tag seine Zähne. Aber warum?, fragt er seine Mutter. Mama erklärt ihm: Alle Menschen müssen Zähne putzen, ansonsten werden die Zähne krank. Sie können kleine Löcher kriegen und das

Detaylı

mit haben 1) Am Morgen hat Laura nicht gefrühstückt. 2) Die ganze Nacht hat es geregnet. 3) Gestern haben wir Hähnchen gegessen.

mit haben 1) Am Morgen hat Laura nicht gefrühstückt. 2) Die ganze Nacht hat es geregnet. 3) Gestern haben wir Hähnchen gegessen. mit haben 1) Am Morgen hat Laura nicht gefrühstückt. 2) Die ganze Nacht hat es geregnet. 3) Gestern haben wir Hähnchen gegessen. 4) Am Wochenende haben wir zwei Stunden Tennis gespielt. 5) Wir haben eine

Detaylı

Önsöz. deutsch kompakt ArbeitsbuchTürkisch Max Hueber Verlag 2004. Sevgili Almanca öπrenenler,

Önsöz. deutsch kompakt ArbeitsbuchTürkisch Max Hueber Verlag 2004. Sevgili Almanca öπrenenler, İçindekiler Sayfa deutsch kompakt ile nasıl çalışılır 4 Lektion 1 Guten Tag oder Hallo! 5 Lektion 2 Woher kommen Sie? 11 Lektion 3 Im Hotel 17 Lektion 4 Smalltalk 23 Lektion 5 Wie lange fahren wir denn?

Detaylı

COMPUTER: Mission Berlin, 9 Kasım, sabah saat 10. Berlin e hoşgeldin. Kahramanın kim olsun? Berlin e hoşgeldin. Kahramanın kim olsun?

COMPUTER: Mission Berlin, 9 Kasım, sabah saat 10. Berlin e hoşgeldin. Kahramanın kim olsun? Berlin e hoşgeldin. Kahramanın kim olsun? Bölüm 01 Kötü Uyanış Anna nın görevi Almanya yı bir felaketten korumak. Bilmeceyi çözmek ve kim olduğu bilinmeyen motosikletli adamlara dikkat etmek zorunda. 130 dakika zamanı var. Ama ilk ipucu nerede?

Detaylı

AÇIKÖĞRETİM LİSESİ İÇİN ALMANCA 2

AÇIKÖĞRETİM LİSESİ İÇİN ALMANCA 2 AÇIKÖĞRETİM LİSESİ İÇİN ALMANCA 2 AÇIKÖĞRETİM LİSESİ YAYINLAR! - ANKARA 2004 M.E.B. EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YAYINLARI AÇIKÖĞRETİM LİSESİ DERS KİTAPLARI DİZİSİ Bu ders notu Uzaktan Öğretim

Detaylı

Örnekler; Das ist ein Haus (bu bir evdir) Das Haus ist grün (ev yeşildir) Das Haus ist weiss (ev beyazdır) Das Haus ist neu (ev yenidir)

Örnekler; Das ist ein Haus (bu bir evdir) Das Haus ist grün (ev yeşildir) Das Haus ist weiss (ev beyazdır) Das Haus ist neu (ev yenidir) Örnekler; Das ist ein Haus (bu bir evdir) Das Haus ist grün (ev yeşildir) Das Haus ist weiss (ev beyazdır) Das Haus ist neu (ev yenidir) Das Haus ist alt (ev eskidir) Burada görüldüğü gibi bu anlamına

Detaylı

Seyahat Genel. Genel - Olmazsa olmazlar. Genel - Muhabbet. Yardım isteme. Birinin İngilizce konuşup konuşmadığını sormak

Seyahat Genel. Genel - Olmazsa olmazlar. Genel - Muhabbet. Yardım isteme. Birinin İngilizce konuşup konuşmadığını sormak - Olmazsa olmazlar Bana yardımcı olurmusunuz, lütfen? Yardım isteme İngilizce konuşuyor musunuz? Birinin İngilizce konuşup konuşmadığını sormak _[dil]_ konuşuyor musunuz? Birinin belli bir dili konuşup

Detaylı

COMPUTER: Mission Berlin. 9 Kasım, sabah saat dakikan ve iki canın kaldı.

COMPUTER: Mission Berlin. 9 Kasım, sabah saat dakikan ve iki canın kaldı. Bölüm 08 Açık Hesaplar Ogur kırmızılı kadınla silahlı çatışma sırasında yaralanır ve Anna ya tarihi olayları silmek isteyen RATAVA hakkındaki gerçekleri anlatır. Son gücüyle Anna ya bir tarih söyler: 9

Detaylı

Klappo sucht sein Zuhause. Tako evini arar

Klappo sucht sein Zuhause. Tako evini arar Lolita lernt Marie kennen Lolita schwirrt über den Teich und taucht kurz ins Wasser ein. Sie taucht wieder auf und schüttelt sich die Wassertropfen ab und fliegt zurück zu ihrem Bruder Nicki. Da fällt

Detaylı

Adım adım Almanca. Ferhat YILDIZ

Adım adım Almanca. Ferhat YILDIZ Adım adım Almanca Ferhat YILDIZ 1 Bu eserin her türlü yayım hakkı Ferhat YILDIZ A aittir. Genel Dağıtım (özel siparişlerde dahil) Ferhat YILDIZ E-Mail ferhatyildiz@mail.cm ADIM ADIM ALMANCA ISBN: 978-605-62572-2-3

Detaylı

Radio D Teil 1. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Ders 17 Tarladaki şekiller

Radio D Teil 1. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Ders 17 Tarladaki şekiller Ders 17 Tarladaki şekiller ve Philipp buğday tarlalarında ortaya çıkan esrarengiz şekilleri araştırır. Bu şekiller bir UFO nun tarlaya inmesi sonucunda mı oluşmuştur, yoksa birileri bu şekilleri görmeye

Detaylı

Radio D Teil 1. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Ders 24 Hamburg Gazetesi

Radio D Teil 1. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Ders 24 Hamburg Gazetesi Ders 24 Hamburg Gazetesi Baykuş Eulalia, muhabirlerin dikkatini doğru yöne çeker. ve olayın i- çinde Hamburg Gazetesi ndeki meslektaşlarının parmağı olduğunu ortaya çıkarırlar. in kullandığı bir kelime

Detaylı

Yabancı Diller Yüksekokulu Almanca Birimi

Yabancı Diller Yüksekokulu Almanca Birimi Yabancı Diller Yüksekokulu Almanca Birimi Genel Bilgiler Yabancı Diller Almanca Birimi Üniversitemizin tüm Fakülte ve Yüksekokul öğrencilerine seçmeli ya da zorunlu Almanca Dil Eğitimi dersleri verir.

Detaylı

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Bölüm 04 Uyarı Sinyalleri

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Bölüm 04 Uyarı Sinyalleri Bölüm 04 Uyarı Sinyalleri Anna Kant Sokağı nda bir saatçi bulur. Ama dükkan kapalıdır. Dükkanın sahibinin bir kafede olduğunu öğrenir. Birbirlerini tanıyor gibidirler. Anna nın 100 dakikası kalmıştır.

Detaylı

Das hörst oder liest du im Deutschunterricht:

Das hörst oder liest du im Deutschunterricht: Klassenzimmerdeutsch * Das hörst oder liest du im Deutschunterricht: Antworte! Bitte bildet Vierer-Gruppen (Fünfer-oder Sechser-Gruppen)! Beschreibe! Bitte öffne / schließ das Fenster! Bitte steh auf!

Detaylı

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Bölüm 21 Yeni Bir Plan

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Bölüm 21 Yeni Bir Plan Bölüm 21 Yeni Bir Plan Anna 2006 yılına geri döner. Rahip Kavalier kırmızılı kadın tarafından kaçırılır. Anna, rahibin nerede olduğunu ortaya çıkaramadığı için 9 Kasım 1989 a, Berlin duvarının yıkıldığı

Detaylı

Radio D Teil 1. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Ders 10 Kral Ludwig le röportaj

Radio D Teil 1. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Ders 10 Kral Ludwig le röportaj Ders 10 Kral Ludwig le röportaj müzikalde Kral Ludwig i canlandıran oyuncuyla karşılaşır ve kendisiyle bir röportaj yapmak ister. Oyuncunun sesi e tanıdık gelir. Bu arada Radio D bürosuna da sürpriz bir

Detaylı

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Bölüm 02 Firarda

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Bölüm 02 Firarda Bölüm 02 Firarda Anna komiserin sorularını yanıtlar, ama sorgulama motosiklet gürültüsü ve silah sesleriyle bölünür. Anna kaçar ve müzik kutusunun üzerinde bir adres keşfeder. Bu ipucu ona yardımcı olacak

Detaylı

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Bölüm 18 - Saklı Kutu

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Bölüm 18 - Saklı Kutu Bölüm 18 - Saklı Kutu Anna kırmızılı kadının RATAVA nın lideri olduğunu öğrenir. Sadece 45 dakika vardır. Anna nın elindeki en önemli ipucu kırmızılı kadının sakladığı bir kutudur. Anna o kutuyu bulabilecek

Detaylı

Radio D Teil 1. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Ders 18 Gece takibi

Radio D Teil 1. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Ders 18 Gece takibi Ders 18 Gece takibi ve esrarengiz şekillerin gerçek nedenini araştırmaya karar verir ve tarlayı gözetlerler. Buldukları şey, bunun uzaylıların işi olmadığını ortaya çıkarır. Kurnaz tarla sahibi gündüz

Detaylı

İş E-Posta. E-Posta - Giriş. Son derece resmi, alıcının ismi yerine kullanılabilecek bir ünvanı var ise. Resmi, erkek alıcı, bilinmeyen isim

İş E-Posta. E-Posta - Giriş. Son derece resmi, alıcının ismi yerine kullanılabilecek bir ünvanı var ise. Resmi, erkek alıcı, bilinmeyen isim - Giriş Türkçe Almanca Sayın Başkan, Sehr geehrter Herr Präsident, Son derece resmi, alıcının ismi yerine kullanılabilecek bir ünvanı var ise Sayın yetkili, Resmi, erkek alıcı, bilinmeyen isim Sayın yetkili,

Detaylı

Schuljahr. Herkunftssprache Türkisch

Schuljahr. Herkunftssprache Türkisch / Schule / Name Schuljahr Allgemeine Arbeitshinweise Trage bitte auf diesem Blatt und auf deinen Arbeitspapieren deine Schule und deinen Namen ein. Kennzeichne bitte deine Entwurfsblätter (Kladde) und

Detaylı

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE!

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE! A KİTAPÇIK TÜRÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 8. SINIF ALMANCA 2016 8. SINIF 2. DÖNEM ALMANCA DERSİ MERKEZÎ ORTAK SINAVI 28 NİSAN 2016 Saat: 11.20

Detaylı

Radio D Teil 1. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Ders 22 Kayıp sörfçü

Radio D Teil 1. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Ders 22 Kayıp sörfçü Ders 22 Kayıp sörfçü ve köpek balığının izini ararken tuhaf birşey bulurlar: Limanda üzerinde sörfçü olmayan bir sörf tahtası ve kafaları karıştıran bir gazete haberi dikkatlerini çeker. Đki muhabir kalabalıktan

Detaylı

Reisen Unterkunft. Unterkunft - Finden. Unterkunft - Buchen. Nach dem Weg zur Unterkunft fragen

Reisen Unterkunft. Unterkunft - Finden. Unterkunft - Buchen. Nach dem Weg zur Unterkunft fragen - Finden Wo kann ich finden? Nach dem Weg zur fragen Nereden bulabilirim?... ein Zimmer zu vermieten? kiralamak için... oda? Art der... ein Hostel?... bir hostel? Art der... ein Hotel?... bir otel? Art

Detaylı

Radio D Teil 1. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Ders 23 Yüzgeçli bir dalgıç

Radio D Teil 1. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Ders 23 Yüzgeçli bir dalgıç Ders 23 Yüzgeçli bir dalgıç ve limandaki sözde köpek balığı bilmecesini çözer ve bir sahtekarlığı daha ortaya çıkarırlar. Baykuş dan ise beklemedikleri bir yardım alırlar. ve kaybolan sörfçüyü ararken

Detaylı

BERK HAZIRLIK LİSESİ DERS REHBERLERİ 2015-2016 EĞİTİM YILI BHL320 ALMANCA

BERK HAZIRLIK LİSESİ DERS REHBERLERİ 2015-2016 EĞİTİM YILI BHL320 ALMANCA BERK HAZIRLIK LİSESİ DERS REHBERLERİ 2015-2016 EĞİTİM YILI BHL320 ALMANCA Berk Hazırlık Lisesi ne Hoş geldiniz... İnsanlık tarihi boyunca ihtiyaçlar ekseninde mükemmeli aramak bizlerin en temel dürtülerinden

Detaylı

Radio D Teil 1. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Ders 16 Đkarus

Radio D Teil 1. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Ders 16 Đkarus Ders 16 Đkarus Đki gazeteci Yunan mitlojisinin trajik kahramanı Đkarus un hikayesinden çok etkilenir. Ama dinleyiciler Đkarus un kim olduğunu biliyorlar mı? Muhabirler dinleyicileri aydınlatmak için Đkarus

Detaylı

2013-2014 TED KDZ EREĞLİ KOLEJİ VAKFI ÖZEL ORTAOKULU 6. SINIFLAR ALMANCA ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI

2013-2014 TED KDZ EREĞLİ KOLEJİ VAKFI ÖZEL ORTAOKULU 6. SINIFLAR ALMANCA ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI EYLÜL V.HAFTA EYLÜL IV. HAFTA 203-204 TED KDZ EREĞLİ KOLEJİ VAKFI ÖZEL ORTAOKULU 6. SINIFLAR ALMANCA ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI Araç Lektion : Personen -Guten Tag! Ich bin Hans. -Wer bist du? Nein

Detaylı

ALMANCA KOMİSYONU ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ KURUL KARARIDIR

ALMANCA KOMİSYONU ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ KURUL KARARIDIR ALMANCA KOMİSYONU ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ KURUL KARARIDIR Ortaöğretimin yeniden yapılandırılması kapsamında üç yıllık genel mesleki ve teknik liselerinin eğitim ve öğretim süreleri, 2005-2006 öğretim yılından

Detaylı

Radio D Teil 1. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Ders 21 Hamburg da köpekbalığı

Radio D Teil 1. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Ders 21 Hamburg da köpekbalığı Ders 21 Hamburg da köpekbalığı Dayanılmaz sıcaklıktaki havada, deniz kenarında bir görev Radio D çalısanlarının işine gelir. ve Hamburg a giderler. Hamburg limanında bir köpek balığı gözlenmiştir., ve

Detaylı

TÜRKISCH. NIE MEHR SPRACHLOS! Zeigebilder: praktisch beim Einkaufen Umgangssprache: extra Slang-Kapitel Tipps: Fettnäpfchen vermeiden

TÜRKISCH. NIE MEHR SPRACHLOS! Zeigebilder: praktisch beim Einkaufen Umgangssprache: extra Slang-Kapitel Tipps: Fettnäpfchen vermeiden SPRACHFÜHRER TÜRKISCH NIE MEHR SPRACHLOS! Zeigebilder: praktisch beim Einkaufen Umgangssprache: extra Slang-Kapitel Tipps: Fettnäpfchen vermeiden Mit SPICKZETTEL für den Geldbeutel In Zusammenarbeit mit

Detaylı

Radio D Teil 1. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Ders 09 Ludwig için müzik

Radio D Teil 1. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Ders 09 Ludwig için müzik Ders 09 Ludwig için müzik de esrarengiz adam bilmecesini çözecek bir ipucu bulur. Gazetede Kral Ludwig hakkındaki bir müzikalin reklamını görür. Oraya giderken tüm dünyadan turistlerle söyleşi yapar. Berlin

Detaylı

BERK HAZIRLIK LİSESİ DERS REHBERLERİ EĞİTİM YILI BHL120 ALMANCA

BERK HAZIRLIK LİSESİ DERS REHBERLERİ EĞİTİM YILI BHL120 ALMANCA BERK HAZIRLIK LİSESİ DERS REHBERLERİ 2015-2016 EĞİTİM YILI BHL120 ALMANCA Berk Hazırlık Lisesi ne Hoş geldiniz... İnsanlık tarihi boyunca ihtiyaçlar ekseninde mükemmeli aramak bizlerin en temel dürtülerinden

Detaylı

Muhabirler getürkt kelimesinin anlamını araştırırlar. Bunun için her geminin özel bir şekilde selamlandığı sıradışı bir limana giderler.

Muhabirler getürkt kelimesinin anlamını araştırırlar. Bunun için her geminin özel bir şekilde selamlandığı sıradışı bir limana giderler. Ders 25 Gemilerin selamlanması Muhabirler getürkt kelimesinin anlamını araştırırlar. Bunun için her geminin özel bir şekilde selamlandığı sıradışı bir limana giderler. Willkomm-Höft limanında tüm gemiler

Detaylı

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Bölüm 20 Zamandan Zamana

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Bölüm 20 Zamandan Zamana Bölüm 20 Zamandan Zamana Anna bilmecenin çözümüne hala yaklaşamamıştır. RATAVA hangi olayı engellemek istiyordur? Oyuncu Anna nın 2006 yılına döndükten sonra 1989 yılına gitmesini ister. Ama bu zaman yolculukları

Detaylı

24) a) helfe b) teile c) behandle d) greife

24) a) helfe b) teile c) behandle d) greife 1. 20. sorularda, cümlelerde boş bırakılan yerlere uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz 1) Ich möchte gerne wissen, es hier auch Sprachkurse gibt. a) wohin b) ob c) dass d) wenn 2) Meine Eltern haben

Detaylı

Vergleich der Schülerantworten zwischen den Partnerregionen

Vergleich der Schülerantworten zwischen den Partnerregionen Vergleich der Schülerantworten zwischen den Partnerregionen OKUMA MOTİVASYONU VE ALIŞKANLIĞI ANKETİ ÖNTEST SONUÇLARI Önbildiri: Karsilastirma sadece iki bölgede ayni sekilde sorulan sorulari icermekdedir.

Detaylı

Reisen Unterwegs. Unterwegs - Ort. Du weißt nicht, wo Du bist. Onun haritada nerede olduğunu bana gösterir misiniz?

Reisen Unterwegs. Unterwegs - Ort. Du weißt nicht, wo Du bist. Onun haritada nerede olduğunu bana gösterir misiniz? - Kayboldum. Du weißt nicht, wo Du bist Onun haritada nerede olduğunu bana gösterir misiniz? Nach einem bestimmten auf der Karte fragen ı nerede bulurum? Nach einem bestimmten fragen Kayboldum. Onun haritada

Detaylı

Bitte bringen Sie Ihr Kind bis Uhr in den Kindergarten. Lütfen çocuğunuzu anaokuluna en geç saat kadar getirin. Bitte holen Sie Ihr Kind um Uhr ab. Lütfen çocuğunuzu saat alın. Wir machen einen Ausflug.

Detaylı

Radio D Teil 1. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Ders 04 Yeni iş arkadaşı

Radio D Teil 1. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Ders 04 Yeni iş arkadaşı Ders 04 Yeni iş arkadaşı Radio D bürosunda bekleniyordur. Müstakbel iş arkadaşları zaman geçirmeye çalışırlar, ama bir türlü gelmez. Telefonla iletişim sağlamak da mümkün olmaz. hava şartları kötü olduğu

Detaylı

Hörkurs Deutsch für Anfänger

Hörkurs Deutsch für Anfänger Renate Luscher Hörkurs Deutsch für Anfänger Yeni Başlayanlara Dinleyerek Öğrenilen Almanca Kursu Deutsch Türkisch Begleitheft Hueber Türkische Bearbeitung Türkçe çeviri Gökalp Bayramlı, Ayşen Bayramlı

Detaylı

WICHTIGER HINWEIS: Bitte fertigen Sie keine Kopien dieses Fragebogens an!

WICHTIGER HINWEIS: Bitte fertigen Sie keine Kopien dieses Fragebogens an! Test-Umfrage Sevgili öğrenciler, ne düşündüğünüz bizim için önemli! Okulumuzun daha da iyi olmasını istiyoruz. Okulumuzun hangi alanlarda başarılı olduğunu ve hangi alanlarda olası iyileştirmelere ihtiyaç

Detaylı

COMPUTER: Mission Berlin. 9 Kasım, sabah saat dakikan ve bir canın kaldı.

COMPUTER: Mission Berlin. 9 Kasım, sabah saat dakikan ve bir canın kaldı. Bölüm 12 Kilise Müziği Anna nın 65 dakikası vardır. Kilisede müzik kutusunun, orga ait eksik bir parça olduğunu keşfeder. Kırmızılı kadın gelir ve ondan bir anahtar ister. Ama nasıl bir anahtar? Kilise

Detaylı

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Bölüm 15 Zamanda Yolculuk

Mission Berlin. Deutsch lernen und unterrichten Arbeitsmaterialien. Bölüm 15 Zamanda Yolculuk Bölüm 15 Zamanda Yolculuk Anna ikiye bölünmüş Berlin de doğudan batıya geçme zorundadır. Ama bu da yetmez. Sadece 55 dakika içinde RATAVA nın hangi olayı silmeyi planladığını da ortaya çıkarmak zorundadır.

Detaylı

bab.la Cümle Kalıpları: Kişisel Dilekler Almanca-Türkçe

bab.la Cümle Kalıpları: Kişisel Dilekler Almanca-Türkçe Dilekler : Evlilik Herzlichen Glückwunsch! Für Euren gemeinsamen Lebensweg wünschen wir Euch alle Liebe und alles Glück dieser Welt. Tebrikler. Dünyadaki tüm mutluluklar üzerinizde olsun. Yeni evli bir

Detaylı