MISIR DA DEVRIM VE DARBE

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MISIR DA DEVRIM VE DARBE"

Transkript

1 MISIR DA DEVRIM VE DARBE

2 HUSNÜ MÜBAREK Husnu Mübarek askeri akademide eğitim aldıktan sonra Hava Kuvvetlerinde göreve başlar. Kısa sürede terfi eder ve 1972 de Hava Kuvvetleri Komutanı olur te Enver Sedat tarafından Başkan Yardımcısı olarak atanır de de Sedat ın suikastle öldürülmesiyle Devlet Başkanı olur den 2011 e kadar Mısır ı yöneten Mübarek bu süre boyunca ülkede ciddi bir baskı rejimi kurar ve bölgenin en güçlü ülkesi olması gereken Mısır ı ABD ve İsrail çıkarları çerçevesinde hareket eden bir ülke haline getirir.

3 MÜBAREK YÖNETİMİ Mübarek in yönetimi ilk yıllarından itibaren güçlü lider bünyesinde işleyen otokratik bir düzendi. Göreve geldiği ilk yıllarda önemli pozisyonlara kendisine sadık kişileri atayan Mübarek, en ufak bir hatada bu kişileri görevden uzaklaştırıyordu. Bununla birlikte yine 1980 lerde istihbarat birimlerini genişleterek yetkilerini artırdı ve muhalif olması muhtemel kesimler üzerinde yakın bir takibe girişti. Yine bu yıllarda kendisine yönelik en ciddi tehdidin İslami hareketlerden geleceğini varsayan Mübarek bu gruplar üzerinde önemli bir baskı uyguladı. Binlerce İslami hareket mensubu tutuklandı ve herhangi bir yargılama olmadan yıllarca hapis yattı.

4 OLAĞANÜSTÜ HAL Mısır1967 den itibaren Olağanüstü Hal ile yönetilmiştir. Olağanüstü Hal kurallarına göre hükümetlerin devlet güvenliğine tehdit oluşturan şüphelileri herhangi bir yargılama olmadan, sınırsız bir süreyle göz altında tutabilmesi mümkün kılınmıştır. Bu bağlamda 30 bin kişinin siyasi muhalefet suçlamasıyla tutuklandığı belirtilmektedir. Yine Olağanüstü Hal gereğince yönetimin keyfi uygulamalara girişerek kişi hak ve hürriyetlerini aşan istihbarat pratikleri yürüttüğü insan hakları kuruluşlarınca tespit edilmiştir. Demokrasi ve insan hakları söylemini her fırsatta hatırlatan Batı yönetimleri Mısır da bu ihlaller karşısında herhangi bir tepki göstermemiş, aksine Mübarek yönetimi ile ilişkilerini normal bir biçimde sürdürmüştür.

5 MÜBAREK DÖNEMİNDE SEÇİMLER Seçimler büyük oranda hileli ve anti demokratik gerçekleşmiştir. Genellikle tek aday olmuştur. Parlamento seçimlerinde ise Ulusal Demokratik Parti karşısındaki bütün muhalif sesler yasaklanmış, çoğu zaman seçimlere dahi katılamamışlardır. Cumhurbaşkanlığı 1981: % : % : % : % : %88.6 Parlamento 1984: % : % : % : % : % : : 81

6 1990 LAR Bu dönemde ülke ekonomisi özellikle dış krediler kullanılarak kısmi bir ilerleme kaydetmiştir. Buna rağmen yolsuzluklar hız kesmemiş, hesap verilebilir olmayan sistem ülkede milyonlarca kişinin refah düzeyine katkı sağlayamamıştır. Politik anlamda baskı rejimi ise devam etmiştir. Seçim süreçleri şeffaf olmayan ve hileli yöntemlerle gerçekleşmiştir. Müslüman Kardeşler ve Cemaati İslamiye başta olmak üzere İslami gruplara karşı yoğun bir baskı uygulanmıştır. Kıptilere yönelik kimileri istihbarat örgütünce düzenlenen saldırılar İslami hareketlerin üzerine atılmış ve baskı bu yolla meşrulaştırılmıştır.

7 2000 LER Bu dönem Mübarek rejimine karşı muhalefetin yavaş yavaş gün yüzüne çıktığı, daha profesyonel bir hal aldığı ve kendisine destekçi bulduğu bir dönem olmuştur. Rejim bu hareketlere yönelik baskısını sürdürmüş ancak muhalif gruplar yeni yöntemlerle rejimin gözetiminden kaçabilmiştir. İnternetin yaygınlaşması, sosyal medya araçlarının kullanılır hale gelmesi, küresel etkileşimin artması gibi unsurlar yeni muhalefet hareketlerinin sivil toplum örgütleri bünyesinde birleşerek daha aktif bir muhalefet yürütmelerine izin vermiştir lerin başında organize olan Devrimci Sosyalistler, 2005 yılında kurulan Kefaya Hareketi, 2008 yılında kurulan 6 Nisan Gençlik Hareketi özellikle interneti kullanarak birçok eylem gerçekleştirmiş ve bir anlamda 2011 e gelinen süreci hazırlamıştır.

8 REJİM KARSITI HAREKETLERİN NEDENLERİ Devletin vatandaşlar üzerindeki baskısının artması, Polis ve istihbarat kurumlarının şiddetinin artması, Olağanüstü hal kurallarının yarattığı rahatsızlık, Dış dünyanın daha görünür ve tanınır hale gelmesi, Demokrasi ve özgürlüklerin küresel anlamda yaygınlaşması, Genç nüfusun daha demokratik bir sistemde yaşama arzusu, Anayasal, ekonomik ve sosyal reformların yapılması talepleri, Eğitim seviyesinin yükselmesi, Ekonomik kötüleşme ve fakirlik, Refah seviyesinin sabit kalması (hatta kötüleşmesi), Altyapının iyileşmemesi Türkiye modelinin daha yakın bir biçimde takip edilmesi gibi nedenler gösterilebilir.

9 25 OCAK DEVRİMİ ONCESİ Devrimin hemen öncesinde birkaç gelişme etkili oluyor: 2010 da İskenderiye de polis tarafından dövülerek öldürülen Khalid Said isimli genç kısa bir süre içinde rejimin baskısına karşı bir figür haline geliyor. Adına kurulan facebook sayfasına onbinlerce kişi üye oluyor ve bunlar zaman zaman gösteriler organize ediyorlar. 6 Nisan Hareketi diğer gençlik gruplarını da yanına alarak büyük çaplı gösteriler düzenliyor. Rejime reform talepleri yapıyor. Hüsnü Mübarek in oğlu Cemal in Cumhurbaşkanlığına adaylığı ciddi bir biçimde konuşulmaya başlanıyor ve bu büyük tepki topluyor yılında gerçekleşen Parlamento seçimleri ülke tarihindeki en hileli seçim olarak görülüyor. Öyle ki en büyük muhalif hareket olan Müslüman Kardeşler bir önceki seçimde kazandığı 88 sandalyenin tümünü yitiriyor ve 1 bağımsız adayla meclise girebiliyor. Son olarak Tunus ta başlayan ayaklanma Mısırlılara bir nevi ilham kaynağı oluyor ve aynı şekilde onlar da gösterilere başlıyorlar.

10 25 OCAK DEVRİMİ 25 Ocak 2011 de sivil toplum örgütleri, gençlik organizasyonları ve siyasi muhalif partiler büyük bir rejim karşıtı gösteri organize ettiler. 25 Ocak 1952 de İngilizlere karşı başlatılan ayaklanmada öldürülen polislerin anısına ülkede Polis Günü olarak kutlanan bu günde polisin ve rejimin halka uyguladığı kötü muamelenin protesto edilmesi amacıyla tertip edilen protestolara hemen hemen tüm kesimlerden destek gelmiştir. İlk günle birlikte Tahrir Meydanı başta olmak üzere tüm kentlerde gösteriler düzenlenmiş, güvenlik güçleri ve rejim katılımın yoğunluğundan dolayı müdahale dahi edememiştir. Müslüman Kardeşlerin ve İslami hareketlerin ilk günlerde gösterilere katılmaması rejimin bu halk ayaklanmasını hafife almasına neden olmuştur. Bilinçli olarak uygulanan bu strateji aslında rejimi ters köşeye yatırmıştır. Nitekim İhvan ın yokluğunda oluşan kalabalık daha sonra İhvan ın ve Selefilerin de katılımıyla çok büyük rakamlara ulaşmış ve kısa bir sürede geri döndürülemez bir hal almıştır.

11 25 OCAK DEVRİMİ Her geçen gün artan katılımcılar rejimin gitmesinin tek talepleri olduğu konusunda birleşmişler ve bu anlamda kararlı bir duruş sergilemişlerdir. Yeni medya araçları yogun bir biçimde kullanılmıştır. Bu süreçte göstericilerin kullandığı en etkin araçlar olarak Al-Jazeera, facebook, twitter ve youtube gösterilmiştir. Facebook: gösterilerin organizesinde Twitter (ve facebook): gösteriler sırasında haber akışını sağlamada Youtube: gösterilerin resmi kanallar dışında vatandaş gazetecilerce haberleştirilmesinde. Al-Jazeera: gösterilerin anlık bir biçimde dünyaya duyurulmasında ve bu anlamda uluslararası kamuoyundan destek görmesinde etkili olmuştur. Rejim interneti keserek bunu engellemeye calısmıs ancak basarılı olamamıstır.

12 25 OCAK DEVRİMİ Devrim süresince dikkat çeken bir diğer durumda Batı ülkelerinin göstericilerin yanına yer almaktan çok Mübarek rejimine destek vermeleriydi. Bunu açık bir şekilde yapamayan Batılı liderler gerekli reformların yapılması, değişimin gerekliliği, halkın taleplerinin dikkate alınması gibi söylemlerde bulunurken, 30 yıldır baskı rejimi ile ülkeyi yöneten Mübarek in görevi bırakarak demokratik bir düzenin kurulması çağrısını yapmıyorlardı. ABD ve AB ülkeleri başta olmak üzere hemen tüm Batılı hükümetler benzer tutum almışlardır. Öte yandan bölgede ilkesel bir siyaset izleyen ve Sykes-Picot düzeninin artık bir son bulmasını arzulayan Türkiye daha gösterilerin ilk günlerinden itibaren Mübarek e görevi bırakması çağrısında bulunmuştur.

13 25 OCAK DEVRİMİ SONRASİ 18 gün süren gösteriler sonrasında 11 Şubat 2011 de Hüsnü Mübarek görevi bırakmıştır. Mübarek in ardından ülkede yönetim Yüksek Askeri Konsey tarafından gerçekleştirilmiştir. Ancak bu süreç de sancılı geçmiştir. Nitekim devrimi gerçekleştiren kesimler askeri yönetimin en kısa zamanda sonlanmasını istemekteydi. Ancak Genelkurmay Baş kanı Tantavi nin bu konudaki yavaştan hareket eden tavrı göstericilerin protestolarına devam etmesine neden olmuştur. Tahrir meydanına giden sokakların büyük çoğunluğu bu tür kare bloklarla kapatılmıştı. Burada vatandaşlar bir geçiş noktası açmış bu delikten daha çabuk meydana ulaşılıyor.

14 DEVRİMİN MİSİRLİLARA ETKİLERİ Ulusal onuru yeniden tesis edildi. Uzun yıllardan beri fakirlik, yenilgiler ve baskı ile yönetilen bir ülke halkı birşeyi başarmanın hazzını yaşadı. Farklı sosyal gruplardan kişilerin ortak hareket etmesi ile gerçekleşen bu devrim demokratik bir düzene geçilmesi anlamında önemli bir adımdı. Ancak izleyen süreçte tüm devrimciler demokratik kalamadılar. Lidersiz bir devrimdi ve bu devrim literatürü için yeni birşeydi. Spontane gerçekleşen, sınıfı olmayan bir devrimdi bu. Müslümanlar ve Kıpti Hristiyanlar devrim sürecinde birlikte hareket ettiler. Mısırlı kadınların sosyal hayattaki etkin rolü devrim sürecinde de ön plana cıktı.

15 BOLGESEL VE ULUSLARARASİ ETKİLERİ Diğer Arap liderleri için bir uyarı niteliğinde olmuştur. Siyasal reformlara gitmemeleri durumunda halkın ayaklanacağını göstermiştir Mısırlılar. Bölgedeki diktatöryal rejimlerle ortaklıklar kuran ABD nin bu politikasını gözden geçirmesinin gerekliliği ortaya çıkmıştır. Batı Ortadoğu da demokratik olmayan rejimlerin istikrara kavusamayacağını anlamıstır. 30 yıllık baskı rejimi sonucunda halk ayaklanmıştır. Burada sorun Batı nın istikrarsız bir durumdan rahatsız olmayısı zaten. İslami tehdit argümanının artık geçerliliğinin kalmadığı ortaya çıktı. İslamafobik kaygıları önplana koyan Batılı ülkeler bu devrimde İslami grupların nasıl halk tarafından da desteklendiğini anlamıştır. Barış ve istikrar daha fazla silah satısı ile degil daha fazla işbirliği ve ekonomik kalkınma ile gelecektir.

16 PARLAMENTO SECİMLERİ 2011 sonunda gerçekleştirilen Parlamento seçimleri ülkede bu anlamda bir ilk olmuştur. Bağımsız ve şeffaf bir biçimde gerçekleşen seçimlere Mısırlılar yoğun bir biçimde katılmışlardır. Seçimlerin sonunda Müslüman Kardeşler in siyasi organı Hürriyet ve Adalet Partisi %38 oy alarak birinci, Selefilerin Nur Partisi %28 lik oyuyla ikinci olurken Yeni Vafd Partisi ve Mısır Bloğu %9 ar oy almışlardır. Bu sonuç Mısır da gerçekleşen ilk meşru seçimlerde İslami hareketlerin zaferi olarak karşılanmıştır. Yine bu sonuç ortaya çıkarmıştır ki Mübarek dönemi boyunca bastırılan ve dışlanan İslami hareketler aslında Mısır siyasetinin başat aktörleridir. Dolayısıyla meşru olarak tanımlanabilecek bir yönetim ancak bu hareketlerin iktidarı ile mümkün olabilecektir.

17 CUMHURBASKANLIGI SEÇİMLERİ Parlamentonun seçilmesi ile demokratik düzene geçişte önemli bir aşama kaydeden Mısır da 2012 de Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. Seçimlerde İslami hareketlerden, devrimci gruplardan ve eski rejim mensuplarından adaylar yer aldı. Seçimlerin ilk turunda öne çıkan iki aday Müslüman Kardeşler den Muhammed Mursi ve eski rejimin sadık figürlerinden Ahmed Şefik ti. İkinci turda ise Muhammed Mursi %52 ye yakın oy alarak Mısır ın demokratik ve bağımsız seçimle işbaşına gelen ilk cumhurbaşkanı oldu.

18 MURSİ DONEMİ Muhammed Mursi nin iktidara gelişi özellikle Mübarek yanlısı kesimleri memnun etmedi. Eski rejimin destekçileri yeni düzende bozulacak olan düzenlerini korumak istediler. Bu anlamda Müslüman Kardeşler ile eski rejim taraftarları arasında bir iktidar mücadelesi oldu. Devrime katılan liberal gençlik örgütleri ilk etapta Mursi nin yanında yer aldılar. Ancak kısa süre içinde Mursi karşıtı bir pozisyona geçerek Mübarek kalıntıları ile işbirliği yaptılar.

19 YARGI VE ICISLERI BAKANLIGI Mübarek yanlısı kurumların başında Yargı gelmekteydi. Başta Cumhuriyet Başsavcısı ve Anayasa Mahkemesi olmak üzere hemen hemen bütün yargı kurumları İhvan hükümetinin başarısız olabilmesi için kararlar aldılar. Bunlar arasında Parlamentonun feshedilmesi, devrim sırasında işlenen suçlardan yargılananların suçsuz bulunmaları, anayasa referandumunda görev almanın reddedilmesi gibi kararlar bulunmaktaydı. Yargıyla birlikte İçişleri Bakanlığı da Mursi nin görevinde başarılı olamaması için çalışıyordu. Polis kurumu hemen hemen hiçbir faaliyette bulunmuyor, hatta provoke edici eylemler gerçekleştiriyordu. 22 Kasım dan sonra gerçekleşen Mursi karşıtı gösterilerde Cumhurbaşkanlığı Sarayı na yapılan saldırıda polis hiçbir önlem almamış, İhvan yandaşları Sarayı protestoculardan korumuştur. Yine Port Said te yaşanan stadyum faciasının baş müsebbibi devrim gösterilerinde polise karşı başkaldıran Ahli taraftarlarının cezalandırılmasıydı. Ayrıca İstihbarat birimleri de Mursi ye bilgi akışı sağlamıyordu.

20 MEDYA VE IS DUNYASİ Ihvan karşıtı kampanyada bir diger etkili aktör medya idi. Devlet medya organı El-Ahram başta olman üzere hemen hemen tüm kanal ve gazetelerde Ihvan karsıtlıgı gözlemlenebiliyordu. Özel medya organlarının sahipleri Mübarek döneminde zenginleşen kişilerdi. Mübarek rejimine sadakatleri karşılığında bu zenginliğe kavuşan bu kişiler devrim sonrasında da yeni kurulacak düzenin başarısız olması için çabalamışlardır. İş dünyası da benzer şekilde Mursi nin başarısız olması için çabalamıştır. Öyle ki bazı işadamları yatırımlarını dondurarak Kanada ve Amerika gibi ülkelerde yeni yatırımlara girme kararı almıştır.

21 BATİ VE ARAP DUNYASİ Müslüman Kardeşlerin ülkede yönetimi ele almasının ardından dış politikada Mübarek yönetiminden farklı bir tutum izlemeye başladı. İran a 30 yıl aradan sonra ilk ziyareti gerçekleştiren Mursi, Türkiye ile de çok yakın ilişkiler geliştirmeye çabaladı. Bazı İhvan siyasetçilerinin Camp David Barış Anlaşması nın gözden geçirilmesi çağrıları İsrail ve ABD de tepkiyle karşılandı. Bunun da etkisiyle olsa gerek dış yardımlar konusunda Batılı ülkeler Mısır a hemen hemen hiç yardımcı olmadılar. Türkiye, Katar ve Libya gibi Mısır daki yeni yönetime dost ülkelerse doğrudan finansal yardımda bulundular.

22 22 KASİM KARARLARİ VE SONRASİ 22 Kasım 2012 de Muhammed Mursi Cumhurbaşkanı olmasının verdiği yetkiyle anayasada değişiklik yapan bazı kararlar aldı. Bu kararlar daha ziyade askeri konseyce alınan ve Devlet Başkanı nın iradesini zayıflatan düzenlemelere yönelikti. Mursi nin bu kararlarıyla kendisine aşırı yetkiler verdiğini iddia eden muhalefet gösterilere başladı. Anayasa komisyonunun yazımını tamamladığı yeni anayasaya dair referandumun da 15 Aralık ta yapılmasına karar verilmesi muhalefeti daha da kızdırdı. Muhalefet anayasanın İslami partilerce yazıldığını ve hakları genişletmediğini iddia ettiler. Bu iddialar yanlıştı. Anayasa bir önceki anayasaya göre çok daha özgürlükçüydü. 15 Aralık ta yapılan Anayasa referandumu ile yeni anayasanın kabul edilmesinin ardından gösteriler sürdü.

23 BENZİN KRİZİ Darbeye giden süreçte benzin ve doğalgazdan sorumlu resmi kurumlar stokların tükendiği ve hükümetin parasızlıktan benzin ve doğalgaz alamadığı söylentisini yaydılar.

24 30 HAZİRAN A GİDEN SUREC Mursi yönetimine dair muhalefet birçok kulvarda devam etmekteydi. Nisan ayında kurulan Temerrud Hareketi (Isyan) Mursi karşıtı bir kampanya başlatarak 30 Haziran a kadar imza toplamaya başladı. Bu kampanyanın sonunda ise büyük bir protesto gösterisi düzenleyerek Mursi yi göreve gelişinin ilk yılında istifaya zorlamak hedefleniyordu. Bu kampanya hem Mübarek yanlısı medya organlarınca destekleniyor, hem de eski rejimin zenginleştirdiği işadamlarından maddi destek alıyordu. Öyle ki bu süreçte Mursi karşıtı klipler tüm kanallarda gösteriliyordu başından itibaren benzinliklerde benzin tükenmesi ve elektriklerin kesilmesi gibi durumlar ortaya çıktı. Benzinlik önlerinde uzun kuyruklar oluştu. Bunlar aslında planlıydı. Darbeden hemen sonra bu sorunlar bir anda sona erdi. 30 Haziran da ise Kahire büyük bir gösteriye sahne olmuş ve Mursi karşıtları sokaklara dökülmüştür. Tahrir Meydanı: 29 Haziran 2013

25 MURSİ NİN KONUSMASİ Mursi 30 Haziran öncesi yaptığı konuşmasında bu harekete karşı birlik çağrısı yaptı. Dışarıdan desteklenen demokrasi karşıtları olduklarını söyledi. Ancak Mursi karşıtları hem içeriden hem de dışarıdan destek alıyordu. Bu konuşma şehrin hemen her yerinde izlendi.

26 KİSİSEL GÖZLEMLER Mursi karşıtları daha ziyade ekonomik olarak varlıklı kesimlerin yaşadığı bölgelerde daha belirgindi. Polisler bile resmi üniformalarıyla bu gösterilere katılmışlardı. Lüks kafe ve restoranlarda Mursi karşıtı ve milliyetçi klipler gösteriliyordu. Medya tek bir ağ ızdan Mursi nin sonunun geldiği çığırtkanlığı yapıyordu. İhvan yandaşlarına yönelik saldırılar görülebiliyordu. Mesela sakallı İslamcı kişiler metroda veya sokakta sözlü veya fiili saldırıya maruz kalabiliyordu. 28 Haziran 2013 Darbeci Kafe

27 30 HAZİRAN Mursi karşıtları şehrin farklı noktalarında yürüyüşler düzenlediler. Şehir adeta bir hayalet şehirdi.

28 3 TEMMUZ DARBESİ VE SONRASİ 3 Temmuz da Genelkurmay Başkanı Abdülfettah El-Sisi ordunun yönetime el koyduğunu duyurdu. Duyuru Tahrir Meydanı nda havai fişekleriyle kutlandı. Darbeci televizyon kanalları adeta kutlama havasına girmişlerdi. Bu süreçte Mısır medyasının ne kadar anti-demokratik olduğu çok açık bir şekilde ortaya çıktı. Darbe karşısında Müslüman Kardeşler hareketi ordunun demokratik yönetime saygı duyması gerektiğini belirterek darbe karşıtı gösterilerine başladı. Ancak ordunun İhvana yönelik tutumu her geçen gün sertleşti. İhvan merkezinin basılmasına güvenlik güçleri müdahale etmedi. Ramazan ayı olmasına rağmen binlerce darbe karşıtı Rabia Adeviye de darbe karşıtı gösteriler yaptı. Ordu ve baltacılar meydana saldırılar gerçekleştirdi. 14 Ağustos ta Mısır ordusu büyük bir katliama girişti binden fazla kişi öldürüldü.

29 DARBE NİN NEDENLERİ Abd ve İsrail in bölgesel çıkarları için Mısır da İhvan ın yönetimi büyük tehlike arz ediyordu. Bu yüzden iki ülke İhvan dan kurtulmanın yollarını aradı. Bölgede ise Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri Müslüman Kardeşler in bölgesel olarak güçlenmesine karşıydı. Yine bu ülkeler Mısır da devrimin başarıya ulaşmasının kendileri açısından olumsuz sonuçları olabileceğini düşünüyorlardı. Mısır içerisindeki Mübarek dönemi aktörleri eski ayrıcalıklı pozisyonlarını kaybediyorlardı. İhvan kuracağı yeni düzenle eski rejimi tasfiye edecekti. Bunu engellemek amacıyla Mübarek yanlısı gruplar dış aktörlerle bağlantıya geçtiler. Devrimci liberal gruplar İhvan ın İslami bir siyaset güdeceğinden endişeliydiler. İslami bir devlet kurulması onları rahatsız ediyordu. Dolayısıyla onlarda devrimin kazanımlarını riske ederek dış güçler ve ordu ile işbirliği yaptılar.

30 DARBE SONRASI GELISMELER Darbeyi izleyen dönemde Sisi rejimi Müslüman Kardeşler e yönelik baskı politikası başlattı. İhvan liderleri ve hareket üyesi onbinlerce kişi tutuklandı. İhvan a ait okullar kapatıldı, hareket üyesi kişilerin mal varlıkları donduruldu. Bu süreçte birçok Müslüman Kardeşler üyesi Türkiye ve Katar a giderek bu ülkede faaliyetlerine devam ettiler. Bunun yanında Sisi rejimi diğer muhalif hareketlere yönelik operasyon da başlattı. Darbe sürecinde Sisi ye destek olan 6 Nisan Hareketi üyeleri tutuklandı. Darbe sonrası dönemde Mısır ekonomisi önemli biçimde geriledi. Bu dönemde Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri Sisi rejimine maddi anlamda destek oldu. Darbe sonrası dönemde Mısır dış politikasında ciddi değişiklikler oldu. Türkiye ve Katar ile ilişkiler bu ülkelerin darbe karşıtı tutumu nedeniyle kötüleşti.

Devrim Öncesinde Yemen

Devrim Öncesinde Yemen Yemen Devrimi Devrim Öncesinde Yemen Kuzey de Zeydiliğe mensup Husiler hiçbir zaman Yemen içinde entegre olamaması Yemen bütünlüğü için ciddi bir sorun olmuştur. Buna ilaveten 2009 yılında El-Kaide örgütünün

Detaylı

İhvanı Müslimin'in kısa tarihi

İhvanı Müslimin'in kısa tarihi On5yirmi5.com İhvanı Müslimin'in kısa tarihi Askeri darbeyle devrilen Muhammed Mursi'nin bir yıl önceki seçim zaferi, hareketin doğduğu ve onlarca yıl boyunca yasaklı kaldığı Mısır'da Müslüman Kardeşler

Detaylı

Mısır Devrimi Sözlüğü

Mısır Devrimi Sözlüğü TÜRKİYE ORTADOĞU ÇALIŞMALARI DERGİSİ Turkish Journal of Middle Eastern Studies Cilt: 2, Sayı: 1, 2015, ss.176-181 Mısır Devrimi Sözlüğü İsmail Numan TELCİ, İstanbul: Açılım Kitap, 2013, ss.352 Değerlendiren:

Detaylı

MISIR IN SİYASAL HARİTASI

MISIR IN SİYASAL HARİTASI MISIR IN SİYASAL HARİTASI GÖKHAN BOZBAŞ Kırklareli Üniversitesi Afrika Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi MISIR IN SİYASAL HARİTASI HAZIRLAYAN GÖKHAN BOZBAŞ Kapak Fotoğrafı http://www.cbsnews.com/

Detaylı

İslam Dünyasından Darbe Girişimine Tepkiler

İslam Dünyasından Darbe Girişimine Tepkiler İslam Dünyasından Darbe Girişimine Tepkiler Dünya üzerindeki birçok İslami kurum, kuruluş ve şahsiyetler Türkiye'de yaşanan darbe girişimi hakkında mesajlar yayımladı. 16.07.2016 / 22:09 15 Temmuz gecesi

Detaylı

Sudan'da Türk-Sudan İlişkileri Sempozyumu düzenlendi

Sudan'da Türk-Sudan İlişkileri Sempozyumu düzenlendi 28.11.2016-22:02 Sudan'da Türk-Sudan İlişkileri Sempozyumu düzenlendi Sudan'da Türk-Sudan İlişkileri Sempozyumu düzenlendi - Sudan Stratejik Çalışma ve Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Hüseyin: - "Türkiye,

Detaylı

NEDEN. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem

NEDEN. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem NEDEN Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem YERLi VE MiLLi BiR SiSTEM Türkiye, artık daha büyük. Dünyada söz söyleyen ülkeler arasında. Milletinin refahını artırmaya başladı. Dünyanın en büyük altyapı

Detaylı

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER Modern Siyaset Teorisi Dersin Kodu SBU 601 Siyaset, iktidar, otorite, meşruiyet, siyaset sosyolojisi, modernizm,

Detaylı

Cezayir'den yükselen bir ses: Yalnızca İslam hükmedecek!

Cezayir'den yükselen bir ses: Yalnızca İslam hükmedecek! Cezayir'den yükselen bir ses: Yalnızca İslam hükmedecek! Cezayir'de 1990'lı yıllardaki duvar yazıları, İslamcılığın yükseldiği döneme yönelik yakın bir tanıklık niteliğinde. 10.07.2017 / 18:00 Doksanlı

Detaylı

Güncel Bilgiler. y a y ı n l a r ı

Güncel Bilgiler. y a y ı n l a r ı DÜNYA - SİYASET 2012 yılının Şubat ayında Tunus ta yapılan Suriye nin Dostları Konferansı nın ikincisi Nisan 2012 de İstanbul da yapıldı. Konferansta Esad rejimi üstündeki uluslararası baskının artırılması,

Detaylı

TÜRKİYE DE SİYASET VE DEMOKRASİ

TÜRKİYE DE SİYASET VE DEMOKRASİ TÜRKİYE DE SİYASET VE DEMOKRASİ 12 Eylül Darbesi 1973 seçimlerinden 1980 yılına kadar gerçekleşen seçimlerde tek başına bir iktidar çıkmadığından bu dönem hükümet istikrarsızlığı ile geçen bir dönem olmuştur.

Detaylı

ardından kısmen demokratik adımlar attı. Basın üzerindeki baskıyı azalttı ve muhalefete kontrollü medyada çıkmasına izin verdi.

ardından kısmen demokratik adımlar attı. Basın üzerindeki baskıyı azalttı ve muhalefete kontrollü medyada çıkmasına izin verdi. Tunus Devrimi Ben Ali Dönemi Mısır devriminde oldugu gibi Tunus ta da ilk bahsedilmesi gereken unsur Ben Ali dönemidir. Nitekim devrime giden süreçte ülkenin bu noktaya gelmesinde rejimin rolü büyüktür.

Detaylı

ORSAM BÖLGESEL GELİŞMELER DEĞERLENDİRMESİ

ORSAM BÖLGESEL GELİŞMELER DEĞERLENDİRMESİ ORSAM BÖLGESEL GELİŞMELER DEĞERLENDİRMESİ No.21, ŞUBAT 2015 ORSAM BÖLGESEL GELİŞMELER DEĞERLENDİRMESİ NO.21, ŞUBAT 2015 Mısır da Devrim ve Karşı-Devrim: Başlangıç Noktasına Geri Dönüş MÜ? İsmail Numan

Detaylı

Vekiller Heyeti Kararı, Sıkıyönetim Komutanlığı ve Milli Güvenlik Konseyi'nce Kapatılan Siyasi Partiler

Vekiller Heyeti Kararı, Sıkıyönetim Komutanlığı ve Milli Güvenlik Konseyi'nce Kapatılan Siyasi Partiler Vekiller Heyeti Kararı, Sıkıyönetim Komutanlığı ve Milli Güvenlik Konseyi'nce Kapatılan Siyasi Partiler Açılış Tarihi Kapanış Tarihi Sona Eriş Nedeni 1 Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası 17.11.1924 05.06.1925

Detaylı

ANAYASA HUKUKU (İKTİSAT VE MALİYE BÖLÜMLERİ) 2014 2015 GÜZ DÖNEMİ ARASINAV 17 KASIM 2014 SAAT 09:00

ANAYASA HUKUKU (İKTİSAT VE MALİYE BÖLÜMLERİ) 2014 2015 GÜZ DÖNEMİ ARASINAV 17 KASIM 2014 SAAT 09:00 ANAYASA HUKUKU (İKTİSAT VE MALİYE BÖLÜMLERİ) 2014 2015 GÜZ DÖNEMİ ARASINAV 17 KASIM 2014 SAAT 09:00 A. ANLATIM SORUSU (10 puan) Temsilde adalet yönetimde istikrar kavramlarını kısaca açıklayınız. Bu konuda

Detaylı

ORSAM ORTADOĞU STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ KARİKATÜRLERİN DİLİNDEN IRAK I ANLAMAK - 3 UNDERSTANDING IRAQ THROUGH CARTOONS 3

ORSAM ORTADOĞU STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ KARİKATÜRLERİN DİLİNDEN IRAK I ANLAMAK - 3 UNDERSTANDING IRAQ THROUGH CARTOONS 3 KARİKATÜRLERİN DİLİNDEN IRAK I ANLAMAK - 3 UNDERSTANDING IRAQ THROUGH CARTOONS 3 - CENTER FOR MIDDLE EASTERN STRATEGIC STUDIES KARİKATÜRLERİN DİLİNDEN IRAK I ANLAMAK - 3 UNDERSTANDING IRAQ THROUGH CARTOONS

Detaylı

İÇİMİZDEKİ KOMŞU SURİYE

İÇİMİZDEKİ KOMŞU SURİYE İÇİMİZDEKİ KOMŞU SURİYE Yazar: Dr. A. Oğuz ÇELİKKOL İSTANBUL 2015 YAYINLARI Yazar: Dr. A. Oğuz ÇELİKKOL Kapak ve Dizgi: Sertaç DURMAZ ISBN: 978-605-9963-09-1 Mecidiyeköy Yolu Caddesi (Trump Towers Yanı)

Detaylı

Analiz No: Kasım Gülsüm BOZ. Mısır daki Değişim Sürecinde Muhalifler ve Muhammed Mursi Dönemi. Analiz

Analiz No: Kasım Gülsüm BOZ. Mısır daki Değişim Sürecinde Muhalifler ve Muhammed Mursi Dönemi. Analiz Analiz Mısır daki Değişim Sürecinde Muhalifler ve Muhammed Mursi Dönemi Gülsüm BOZ Analiz No: 2014-4 Kasım 2014 Mısır daki Değişim Sürecinde Muhalifler ve Muhammed Mursi Dönemi Gülsüm BOZ Ankara Kasım

Detaylı

ARAŞTIRMA GRUBU. Prof. Dr. Özer SENCAR Prof. Dr. İhsan DAĞI Prof. Dr. Doğu ERGİL Dr. Sıtkı YILDIZ Dr. Vahap COŞKUN MAYIS - 2011

ARAŞTIRMA GRUBU. Prof. Dr. Özer SENCAR Prof. Dr. İhsan DAĞI Prof. Dr. Doğu ERGİL Dr. Sıtkı YILDIZ Dr. Vahap COŞKUN MAYIS - 2011 ARAŞTIRMA GRUBU Prof. Dr. Özer SENCAR Prof. Dr. İhsan DAĞI Prof. Dr. Doğu ERGİL Dr. Sıtkı YILDIZ Dr. Vahap COŞKUN MAYIS - 2011 Bu rapor Mayıs-2011 araştırmasının II. kısmıdır. Araştırmanın bu kısmında;

Detaylı

2017 İNSAN HAKLARI İHLAL RAPORU

2017 İNSAN HAKLARI İHLAL RAPORU 2017 İNSAN HAKLARI İHLAL RAPORU 1 Av.Dr. M. SEZGİN TANRIKULU İSTANBUL MİLLETVEKİLİ GİRİŞ 2015 yılı Ağustos ayından itibaren tekrar başlayan çatışmalar Türkiye tarihinde eşi az görülmüş bir yıkıma, sayısız

Detaylı

Doğu Akdeniz de Enerji Savaşları

Doğu Akdeniz de Enerji Savaşları Doğu Akdeniz de Enerji Savaşları Kıbrıs açıklarında keşfedilen doğal gaz rezervleri, adada yıllardır süregelen çatışmaya barışçıl bir çözüm getirmesi umut edilirken, tam tersi gerilimi tırmandırmıştır.

Detaylı

Trinidad ve Tobago 1990: Latin Amerika'nın ilk ve tek İslam devrimi

Trinidad ve Tobago 1990: Latin Amerika'nın ilk ve tek İslam devrimi Trinidad ve Tobago 1990: Latin Amerika'nın ilk ve tek İslam devrimi 1990 yılında Latin Amerika'nın ada ülkesinde bir grup Müslüman ülkedeki yönetimi ele geçirmek için silahlı darbe girişiminde bulunmuştu.

Detaylı

Faik ÖZTRAK Tekirdağ Milletvekili

Faik ÖZTRAK Tekirdağ Milletvekili Faik ÖZTRAK Tekirdağ Milletvekili HAYIR DA; HAYIR VAR. Dünyanın en mutlu, en iyi eğitim, sağlık ve gelir koşullarına sahip insanları, milletin ortak aklını kullanan parlamenter rejimle yönetilen ülkelerde

Detaylı

16 ŞUBAT 2011 CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ ÇETİN SOYSAL IN DİNLEMELERLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

16 ŞUBAT 2011 CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ ÇETİN SOYSAL IN DİNLEMELERLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI 16 ŞUBAT 2011 CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ ÇETİN SOYSAL IN DİNLEMELERLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI Değerli Arkadaşlar, Türkiye zor günlerden geçiyor. Ajan filmlerini aratmayan olaylar gün geçmiyor ki gündeme

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Tevfik Sönmez KÜÇÜK Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi PARTİ İÇİ DEMOKRASİ

Yrd. Doç. Dr. Tevfik Sönmez KÜÇÜK Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi PARTİ İÇİ DEMOKRASİ Yrd. Doç. Dr. Tevfik Sönmez KÜÇÜK Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi PARTİ İÇİ DEMOKRASİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... IX İÇİNDEKİLER...XIII KISALTMALAR...XXI TABLOLAR

Detaylı

Filistin Sahnesinde Faal Olan Gruplara Karşı Filistin Halkının Tutumu (Anket)

Filistin Sahnesinde Faal Olan Gruplara Karşı Filistin Halkının Tutumu (Anket) Kamuoyu Yoklaması Filistin Sahnesinde Faal Olan Gruplara Karşı Filistin Halkının Tutumu (Anket) Vizyon Siyasi Kalkınma Merkezi Vizyon Siyasi Kalkınma Merkezi 2017 1 Filistin Sahnesinde Faal Olan Gruplara

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KAMU YÖNETİMİ ANABİLİM DALI SEÇİM SİSTEMLERİNİN SEÇMEN İRADESİNE ETKİSİ

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KAMU YÖNETİMİ ANABİLİM DALI SEÇİM SİSTEMLERİNİN SEÇMEN İRADESİNE ETKİSİ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KAMU YÖNETİMİ ANABİLİM DALI SEÇİM SİSTEMLERİNİN SEÇMEN İRADESİNE ETKİSİ Metin ÖZ Samsun, 2017 S E Ç İ M S İ S T E M L E R İ N İ N S E Ç M E N İ R A

Detaylı

TMMOB Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği 41. DÖNEMDE RESİMLERLE TMMOB

TMMOB Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği 41. DÖNEMDE RESİMLERLE TMMOB TMMOB Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği 41. DÖNEMDE RESİMLERLE TMMOB 2010-2012 ISBN 978-605-01-0372-4 Baskı Mattek Basın Yayın Tanıtım Tic. San. Ltd. Şti Adakale Sokak 32/27 Kızılay/ANKARA Tel: (312)

Detaylı

Devletin Şefleri Cumhurbaşkanları

Devletin Şefleri Cumhurbaşkanları Devletin Şefleri Cumhurbaşkanları Cumhuriyetin kuruluşu Anadolu insanının iman, namus, bağımsızlık, özgürlük, vatan ve millete sevgi ile bağlılığının inancı ve iradesi ile kendisine önderlik yapan Mustafa

Detaylı

1979 Kabe Baskını'nın yeni görüntüleri ortaya çıktı

1979 Kabe Baskını'nın yeni görüntüleri ortaya çıktı 1979 Kabe Baskını'nın yeni görüntüleri ortaya çıktı 1979'da Mekke'de gerçekleşen ve günümüzde hala bazı yönleri gölgede kalan olaya ilişkin yeni görüntüler ortaya çıktı. 03.06.2017 / 11:26 20 Kasım 1979

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu: Gezi Parkından dünyaya yansıyan ses daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi sesidir. Tarih : 15.06.2013 Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye de görev yapan yabancı

Detaylı

CHP İLÇE BAŞKANI RECAİ SEYMEN TEKRAR ADAY

CHP İLÇE BAŞKANI RECAİ SEYMEN TEKRAR ADAY CHP İLÇE BAŞKANI RECAİ SEYMEN TEKRAR ADAY CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, 29 Kasım Pazar günü yapılacak olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Kongresinde ilçe başkanlığına tekrar aday olduğunu

Detaylı

24 Haziran Seçimlerine İlişkin Kamuoyu Eğilimleri

24 Haziran Seçimlerine İlişkin Kamuoyu Eğilimleri 24 Haziran Seçimlerine İlişkin Kamuoyu Eğilimleri 22-23 Mayıs 2018 Mediar Gazi Üni. Teknopark Gölbaşı / ANKARA 0850 532 77 35 bilgi@mediar.com.tr www.mediar.com.tr İçindekiler I. Amaç, Evren, Örneklem

Detaylı

ANAYASA CEVAP ANAHTARI GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI Ocak 2019 saat 13.00

ANAYASA CEVAP ANAHTARI GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI Ocak 2019 saat 13.00 HİTİT ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ ANAYASA CEVAP ANAHTARI 2018-2019 GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI --- 9 Ocak 2019 saat 13.00 1. a) Demokrasi sandıktan

Detaylı

SURİYE TÜRKMEN PLATFORMU I. TOPLANTISI ONUR VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ SONUÇ BİLDİRİSİ

SURİYE TÜRKMEN PLATFORMU I. TOPLANTISI ONUR VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ SONUÇ BİLDİRİSİ SURİYE TÜRKMEN PLATFORMU I. TOPLANTISI ONUR VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ SONUÇ BİLDİRİSİ Bismillairrahmanirrahim 1. Suriye de 20 ayı aşkın bir süredir devam eden kriz ortamı, ülkedeki diğer topluluklar gibi

Detaylı

Hükümet in TSK İçinde Oluşturduğu Paralel Yapılar; Cumhurbaşkanı ve AYİM nin Konumu..

Hükümet in TSK İçinde Oluşturduğu Paralel Yapılar; Cumhurbaşkanı ve AYİM nin Konumu.. 28 Nisan 2014 Basın Toplantısı Metni ; (Konuşmaya esas metin) Hükümet in TSK İçinde Oluşturduğu Paralel Yapılar; Cumhurbaşkanı ve AYİM nin Konumu.. -- Silahlı Kuvvetlerimizde 3-4 yıldan bu yana Hava Kuvvetleri

Detaylı

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye de insan hakları ihlallerinin

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye de insan hakları ihlallerinin 1 Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye de insan hakları ihlallerinin sistematik olarak artması ışığında, Haziran 2011 de kurulan, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütüdür. SNHR, mağdurların haklarının

Detaylı

ULUSLAŞMA SÜRECİNDE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ ROLÜ: ÖZBEKİSTAN HALK HAREKETİ ÖRNEĞİ *

ULUSLAŞMA SÜRECİNDE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ ROLÜ: ÖZBEKİSTAN HALK HAREKETİ ÖRNEĞİ * ULUSLAŞMA SÜRECİNDE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ ROLÜ: ÖZBEKİSTAN HALK HAREKETİ ÖRNEĞİ * Ali Emre SUCU GİRİŞ Özbekistan Cumhuriyeti, bugün Türkmenistan la birlikte, Orta Asya da bulunan diğer devletlere

Detaylı

Mezhepçi-siyasal İslamcı dış politikanın faturası ekonomiye AKP, MISIR I DA KAYBETTİRİYOR

Mezhepçi-siyasal İslamcı dış politikanın faturası ekonomiye AKP, MISIR I DA KAYBETTİRİYOR Umut Oran Basın Açıklaması 14.7.2013 Mezhepçi-siyasal İslamcı dış politikanın faturası ekonomiye AKP, MISIR I DA KAYBETTİRİYOR Mısır da gelinen noktanın ikili siyasal ve ekonomik ilişkilerimize nasıl yansıyacağı

Detaylı

Sahtekarlıkta tüm sınırlar aşıldı : Beyaz Miğferler'in Suriye'deki 'icraatları'

Sahtekarlıkta tüm sınırlar aşıldı : Beyaz Miğferler'in Suriye'deki 'icraatları' Sahtekarlıkta tüm sınırlar aşıldı : Beyaz Miğferler'in Suriye'deki 'icraatları' Şam'a bağlı Doğu Guta'nın Duma ilçesinde kimyasal saldırı mizanseni sahneleyerek ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye hükümetine

Detaylı

ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI

ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI 1 Nasıl bir anayasa yapım süreci? Maddeleri değil ilkeleri temel alan Ayırıcı değil birleştirici Uzlaşmaya zorlamayan Uzlaşmazlık alanlarını ihmal etmeyen Mutabakatı değil ortak

Detaylı

YENİ ORTADOĞU DENKLEMLERİNDE KAYBOLAN MISIR

YENİ ORTADOĞU DENKLEMLERİNDE KAYBOLAN MISIR YENİ ORTADOĞU DENKLEMLERİNDE KAYBOLAN MISIR 15 Ocak ayı 2017 Haramoon Çağdaş Araştırma Merkezi, Genel olarak Arap bölgesi özel olarak da Suriye ile ilgili araştırmalar ve bilimsel çalışmalar üreten, Medya,

Detaylı

Vizyon Siyasi Kalkınma Merkezi tarafından düzenlenen Filistin Ulusal Projesi Görüşler ve Perspektifler Sempozyumu Filistin in çeşitli kesimlerinden

Vizyon Siyasi Kalkınma Merkezi tarafından düzenlenen Filistin Ulusal Projesi Görüşler ve Perspektifler Sempozyumu Filistin in çeşitli kesimlerinden Neler Yaptık? Vizyon Siyasi Kalkınma Merkezi, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ın himayesinde 15 16 Eylül 2015 tarihleri

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX BIRINCI BÖLÜM ANAYASA HUKUKUNUN KISA KONULARI 1. 1961 Anayasası ile 1982 Anayasası nın Hazırlanış ve Kabul Ediliş Süreçlerindeki Farklılıklar...1 2. Üniter, Federal ve Bölgeli

Detaylı

Avrupa da Yerelleşen İslam

Avrupa da Yerelleşen İslam Avrupa da Yerelleşen İslam Doç. Dr. Ahmet Yükleyen Uluslararası İlişkiler Bölümü Ticari Bilimler Fakültesi İstanbul Ticaret Üniversitesi İçerik Medeniyetler Sorunsalı: İslam ve Avrupa uyumsuz mu? Özcü

Detaylı

Sayın Yönetim Kurulu Üyesi/ ve Meclis Üyesi Arkadaşlarım,/

Sayın Yönetim Kurulu Üyesi/ ve Meclis Üyesi Arkadaşlarım,/ 1 Sayın Meclis Başkanım,/ Sayın Yönetim Kurulu Üyesi/ ve Meclis Üyesi Arkadaşlarım,/ 2018 yılının/ ilk meclis toplantısına hoş geldiniz diyor,/ sizleri saygılarımla selamlıyorum./ Sözlerime başlarken,/

Detaylı

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ 1908 II. Meşrutiyete Ortam Hazırlayan Gelişmeler İç Etken Dış Etken İttihat ve Terakki Cemiyetinin faaliyetleri 1908 Reval Görüşmesi İTTİHAT ve TERAKKÎ CEMİYETİ 1908 İhtilâli ni düzenleyen

Detaylı

2010 YILINA DAMGASINI VURAN OLAYLAR. Avrupa Birliği ve Avrupa Birliği ne giriş süreci. Terör olayları. Türkiye-İsrail krizi

2010 YILINA DAMGASINI VURAN OLAYLAR. Avrupa Birliği ve Avrupa Birliği ne giriş süreci. Terör olayları. Türkiye-İsrail krizi MTM Medya Takip Merkezi, 2010 yılında medyanın gündemini belirleyen konu ve olayları derledi. İki bini aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde periyodik olarak yapılan takip sonuçları, yıl boyunca

Detaylı

ORSAM AYLIK IRAK TÜRKMENLERİ GÜNCESİ

ORSAM AYLIK IRAK TÜRKMENLERİ GÜNCESİ ORSAM AYLIK IRAK TÜRKMENLERİ GÜNCESİ Hazırlayanlar: Habib Hürmüzlü, ORSAM Danışmanı / Bilgay Duman, ORSAM Ortadoğu Uzmanı / Temmuz - Ağustos 2013 - Sayı: 27 15 Temmuz 2013: Tuzhurmatu olaylarının araştırılması

Detaylı

ESP/SOSYALİST KADIN MECLİSLERİ

ESP/SOSYALİST KADIN MECLİSLERİ BASINA VE KAMUOYUNA Erkek egemen kapitalist sistemde kadınların en önemli sorunu 2011 yılında da kadına yönelik şiddet olarak yerini korudu. Toplumsal cinsiyetçi rolleri yeniden üreten kapitalist erkek

Detaylı

Körfez'in petrol zengini ülkesi: Kuveyt

Körfez'in petrol zengini ülkesi: Kuveyt Körfez'in petrol zengini ülkesi: Kuveyt Kuveyt, dünyada bilinen ham petrol rezervlerinin yaklaşık yüzde 10 una sahip ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliğinin (OPEC) 5. büyük petrol üreticisi konumunda.

Detaylı

İÇİNDEKİLER EDİTÖR NOTU... İİİ YAZAR LİSTESİ... Xİ

İÇİNDEKİLER EDİTÖR NOTU... İİİ YAZAR LİSTESİ... Xİ İÇİNDEKİLER EDİTÖR NOTU... İİİ YAZAR LİSTESİ... Xİ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GÜVENLİK KONSEYİ NİN SURİYE KRİZİNDEKİ TUTUMU... 1 Giriş... 1 1. BM Organı Güvenlik Konseyi nin Temel İşlevi ve Karar Alma Sorunu...

Detaylı

ÜLKE RAPORLARI ÇİN HALK CUMHURİYETİ 2013. Marksist-Leninist Tek Parti Devleti Yüzölçümü 9,7 milyon km 2

ÜLKE RAPORLARI ÇİN HALK CUMHURİYETİ 2013. Marksist-Leninist Tek Parti Devleti Yüzölçümü 9,7 milyon km 2 ÜLKE RAPORLARI ÇİN HALK CUMHURİYETİ 2013 Başkent Pekin Yönetim Şekli Marksist-Leninist Tek Parti Devleti Yüzölçümü 9,7 milyon km 2 Nüfus 1,35 milyar GSYH 8,2 trilyon $ Kişi Başına Milli Gelir 9.300 $ Resmi

Detaylı

TÜRKİYE TİPİ BAŞLANLIK SİSTEMİ MODEL ÖNERİSİ. 1. Başkanlık Sistemi Tartışmasının Temel Gerekçeleri

TÜRKİYE TİPİ BAŞLANLIK SİSTEMİ MODEL ÖNERİSİ. 1. Başkanlık Sistemi Tartışmasının Temel Gerekçeleri TÜRKİYE TİPİ BAŞLANLIK SİSTEMİ MODEL ÖNERİSİ Mehmet Uçum 1. Başkanlık Sistemi Tartışmasının Temel Gerekçeleri a. Tartışmanın Arka Planı Ülkemizde, hükümet biçimi olarak başkanlık sistemi tartışması yeni

Detaylı

T.C. İZMİR İLİ URLA BELEDİYESİ MECLİS KARARI

T.C. İZMİR İLİ URLA BELEDİYESİ MECLİS KARARI Karar No :300 KARAR 300 : Gündem maddelerinin görüşülmesi tamamlanmış olduğundan Ağustos ayı meclis toplantısının birinci birleşiminin kapatılmasına, bir sonraki meclis birleşiminin 5 Ağustos 2016 Cuma

Detaylı

Demokrasi ve Sivil Toplum (SBK256)

Demokrasi ve Sivil Toplum (SBK256) T.C. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Demokrasi ve Sivil Toplum (SBK256) 12. Hafta Ders Notları - 03/05/2017 Arş. Gör. Dr. Görkem

Detaylı

Türkiye'de 3 Ay OHAL İlan Edildi

Türkiye'de 3 Ay OHAL İlan Edildi Türkiye'de 3 Ay OHAL İlan Edildi Erdoğan, "OHAL uygulaması kesinlikle demokrasiye, hukuka ve özgürlüklere karşı değildir" dedi. 21.07.2016 / 09:56 Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından

Detaylı

CHP'lilerin telefonlarının izlenme skandalında kritik bilgiler

CHP'lilerin telefonlarının izlenme skandalında kritik bilgiler CHP'lilerin telefonlarının izlenme skandalında kritik bilgiler CHP'lilerin telefonlarına İngiliz-Alman ortaklığı olan FinFisher isimli bir şirketin dinleme, izleme amacıyla ürettiği bir virüs programının

Detaylı

HALK İRADESİNE KARŞI DARBE SÜRECİNİN GÖLGESİNDE DÜNYA KONFERANSININ SONUÇ BİLDİRİSİ

HALK İRADESİNE KARŞI DARBE SÜRECİNİN GÖLGESİNDE DÜNYA KONFERANSININ SONUÇ BİLDİRİSİ HALK İRADESİNE KARŞI DARBE SÜRECİNİN GÖLGESİNDE DÜNYA KONFERANSININ SONUÇ BİLDİRİSİ 19-20 Zi lkade 1434/25-26 Eylül 2013 Çarşamba ve Perşembe günleri İstanbul/Türkiye de ( ) Royal Otelde Halk iradesine

Detaylı

1 2 icin- ucretsiz- ped- hakki/

1  2  icin- ucretsiz- ped- hakki/ BASIN DUYURUSU Hapishanelerde ücretsiz ped sağlanması talepli kampanyamız 21 Haziran 2017 tarihinden beri sürüyor. Bu süreçte sosyal medyada ve diğer basın araçları nezdinde konuyu gündeme getirmeye çalıştık.

Detaylı

KARİKATÜRLERİN DİLİNDEN IRAK I ANLAMAK - 1

KARİKATÜRLERİN DİLİNDEN IRAK I ANLAMAK - 1 Rapor No: 41, Mart 2011 KARİKATÜRLERİN DİLİNDEN IRAK I ANLAMAK - 1 UNDERSTANDING IRAQ THROUGH CARTOONS Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Center for Mıddle Eastern Strategıc Studıes mezhepçilik Irak

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ANAYASA HUKUKU Ders No : 0020060018 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

Kuzey Irak ta Siyasi Dengeler ve Bağımsızlık Referandumu Kararı. Ali SEMİN. BİLGESAM Orta Doğu ve Güvenlik Uzmanı

Kuzey Irak ta Siyasi Dengeler ve Bağımsızlık Referandumu Kararı. Ali SEMİN. BİLGESAM Orta Doğu ve Güvenlik Uzmanı Orta Doğu Kuzey Irak ta Siyasi Dengeler ve Bağımsızlık Referandumu Kararı Ali SEMİN BİLGESAM Orta Doğu ve Güvenlik Uzmanı 56 Stratejist - Temmuz 2017/2 Orta Doğu da genel olarak yaşanan bölgesel kriz ve

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2.

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2. KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2. DERS SAATİ 15.02.2016 Türk Hukukunun Bilgi Kaynakları - Mevzuat, Yargı

Detaylı

20. RİG TOPLANTISI Basın Bildirisi Konya, 9 Nisan 2010

20. RİG TOPLANTISI Basın Bildirisi Konya, 9 Nisan 2010 T.C. BAŞBAKANLIK AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ Siyasi İşler Başkanlığı 20. RİG TOPLANTISI Basın Bildirisi Konya, 9 Nisan 2010 - Reform İzleme Grubu nun (RİG) 20. Toplantısı, Devlet Bakanı ve Başmüzakerecimiz

Detaylı

Resmi Adı Başkent Yüzölçümü Nüfus GSYH Hükümet Biçimi Devlet Başkanı Dışişleri Bakanı Türkiye Büyükelçisi Askeri Harcamalar

Resmi Adı Başkent Yüzölçümü Nüfus GSYH Hükümet Biçimi Devlet Başkanı Dışişleri Bakanı Türkiye Büyükelçisi Askeri Harcamalar Mısır 2012 Resmi Adı Başkent Yüzölçümü Nüfus GSYH Hükümet Biçimi Devlet Başkanı Dışişleri Bakanı Türkiye Büyükelçisi Askeri Harcamalar Mısır Arap Cumhuriyeti Kahire 1.001.450 km² 84,7 milyon 256,7 milyar

Detaylı

Taliban Sözcüsü: Her ülke ile meşru yoldan diplomasi geliştiriyoruz

Taliban Sözcüsü: Her ülke ile meşru yoldan diplomasi geliştiriyoruz Taliban Sözcüsü: Her ülke ile meşru yoldan diplomasi geliştiriyoruz Gerçekleştirilen röportajda, Taliban'ın diplomasi anlayışına, ülkede artan askeri hareketliliğe ve barış görüşmeleriyle ilgili iddialara

Detaylı

10. Herhangi bir sebeple boşalan bakanlığa en geç kaç gün içinde yeni bakan atanır? A) 5 gün B) 10 gün C) 15 gün D) 20 gün E) 25 gün

10. Herhangi bir sebeple boşalan bakanlığa en geç kaç gün içinde yeni bakan atanır? A) 5 gün B) 10 gün C) 15 gün D) 20 gün E) 25 gün 1. 1982 Anayasasına göre aşağıdaki organlardan hangisinin iptal davası açma yetkisi yoktur? A) Cumhurbaşkanı B) İktidar partisi meclis grubu C) Anamuhalefet partisi meclis grubu D) TBMM üye tamsayısının

Detaylı

TBMM MİLLETVEKİLLERİ Cinsiyete göre dağılım. TBMM MİLLETVEKİLLERİ Partilere göre dağılım YEREL YÖNETİMLER KADIN ORANI (%)

TBMM MİLLETVEKİLLERİ Cinsiyete göre dağılım. TBMM MİLLETVEKİLLERİ Partilere göre dağılım YEREL YÖNETİMLER KADIN ORANI (%) TBMM MİLLETVEKİLLERİ Cinsiyete göre dağılım SEÇİM YILI PARLAMENTODAKİ MİLLETVEKİLİ MİLLETVEKİLİ 1935 395 18 4.6 1943 435 16 3.7 1950 487 3 0.6 1957 610 8 1.3 1965 450 8 1.8 1973 450 6 1.3 1991 450 8 1.8

Detaylı

Hackerlar ortaya çıkardı: Birleşik Arap Emirlikleri İsrail yanlısı kurumları fonluyor!

Hackerlar ortaya çıkardı: Birleşik Arap Emirlikleri İsrail yanlısı kurumları fonluyor! Hackerlar ortaya çıkardı: Birleşik Arap Emirlikleri İsrail yanlısı kurumları fonluyor! BAE Washington büyükelçisi Yusuf el-uteybe'ye ait olduğu iddia edilen ve bazı hacker gruplar tarafından yayınlanan

Detaylı

ORTADOĞU DA BÖLGESEL GELIŞMELER VE TÜRKIYE-İRAN İLIŞKILERI ÇALIŞTAYI TOPLANTI DEĞERLENDİRMESİ. No.12, ARALIK 2016

ORTADOĞU DA BÖLGESEL GELIŞMELER VE TÜRKIYE-İRAN İLIŞKILERI ÇALIŞTAYI TOPLANTI DEĞERLENDİRMESİ. No.12, ARALIK 2016 TOPLANTI DEĞERLENDİRMESİ No.12, ARALIK 2016 TOPLANTI DEĞERLENDİRMESİ NO.12, ARALIK 2016 ORTADOĞU DA BÖLGESEL GELIŞMELER VE TÜRKIYE-İRAN İLIŞKILERI ÇALIŞTAYI 30 Kasım 2016 Çarşamba günü Ortadoğu Stratejik

Detaylı

ADALET KURULTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ. Adalet yürüyüşü korku zincirini kırdı. Cesaret ve umudu ateşledi.

ADALET KURULTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ. Adalet yürüyüşü korku zincirini kırdı. Cesaret ve umudu ateşledi. 1 ADALET KURULTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ Adaletin yok edildiği, korku, endişe ve çaresizlik duygusunun toplumu teslim aldığı bir süreçte milyonlar adalet için yürüdü. Adalet yürüyüşü korku zincirini kırdı.

Detaylı

OLGUN AKBULUT ANAYASAL DİNSEL ÇOĞULCULUK

OLGUN AKBULUT ANAYASAL DİNSEL ÇOĞULCULUK OLGUN AKBULUT ANAYASAL DİNSEL ÇOĞULCULUK İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... V GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM DİNSEL ÇOĞULCULUK ve BENZER KAVRAMLAR I. Vatandaşlık...7 A. Sosyal Bilimlerde Vatandaşlık Kavram(lar)ı...8

Detaylı

ARAP BAHARI İLE ORTADOĞU DA YAŞANAN DEĞİŞİM

ARAP BAHARI İLE ORTADOĞU DA YAŞANAN DEĞİŞİM ARAP BAHARI İLE ORTADOĞU DA YAŞANAN DEĞİŞİM Ortadoğu ve Arap Yarımadası geçmişten günümüze dünya tarihinin seyrini değiştiren pek çok önemli olaya sahne olmuştur. Dinler tarihinde, sömürgecilik tarihinde

Detaylı

Öldü fakat fikirleri 'korkutuyor': Youtube'dan Evlaki videolarını kaldırma kararı

Öldü fakat fikirleri 'korkutuyor': Youtube'dan Evlaki videolarını kaldırma kararı Öldü fakat fikirleri 'korkutuyor': Youtube'dan Evlaki videolarını kaldırma kararı You Tube başta olmak üzere sosyal paylaşım siteleri, Enver el Evlaki'nin konuşma ve sohbetlerini kaldırmaya hız verdi.

Detaylı

TÜRKĠYE DE ANAYASA DEĞĠġĠKLĠĞĠ: NEDENLER, YAġANANLAR VE SONUÇLAR

TÜRKĠYE DE ANAYASA DEĞĠġĠKLĠĞĠ: NEDENLER, YAġANANLAR VE SONUÇLAR TÜRKĠYE DE ANAYASA DEĞĠġĠKLĠĞĠ: NEDENLER, YAġANANLAR VE SONUÇLAR 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrasında ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) koşullarında, 16 Aralık 2016 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi

Detaylı

MACARİSTAN SUNUMU Dr. Csaba UJKERY

MACARİSTAN SUNUMU Dr. Csaba UJKERY VII. ULUSLARARASI BALKAN BÖLGESİ DÜZENLEYİCİ YARGI OTORİTELERİ KONFERANSI 28-30 MAYIS 2012, İSTANBUL Yargının Bağımsızlığı ve Yasama ve Yürütme Güçleriyle İşbirliği Türkiye Cumhuriyeti Hâkimler ve Savcılar

Detaylı

TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1

TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1 ( STRATEJİK VİZYON BELGESİ ) TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1 Yeni Dönem Türkiye - Suudi Arabistan İlişkileri: Kapasite İnşası ( 2016, İstanbul - Riyad ) Türkiye 75 milyonluk nüfusu,

Detaylı

ULUSLARARASI ŞEFFAFLIK DERNEĞI

ULUSLARARASI ŞEFFAFLIK DERNEĞI ULUSLARARASI ŞEFFAFLIK DERNEĞI Uluslararası Şeffaflık Derneği, siyasette, kamu yönetiminde, ihale süreçlerinde ve iş dünyasında şeffaflığı teşvik etmek için kamu, sivil toplum, özel sektör ve medyadan

Detaylı

İ Ç İ N D E K İ L E R

İ Ç İ N D E K İ L E R İ Ç İ N D E K İ L E R ÖN SÖZ.V İÇİNDEKİLER....IX I. YURTTAŞLIK A. YURTTAŞLIĞI YENİDEN GÜNDEME GETİREN GELİŞMELER 3 B. ANTİK YUNAN-KENT DEVLETİ YURTTAŞLIK İDEALİ..12 C. MODERN YURTTAŞLIK İDEALİ..15 1. Yurttaşlık

Detaylı

Yeni anayasa neyi hedefliyor?

Yeni anayasa neyi hedefliyor? Yeni anayasa neyi hedefliyor? Siyasal iktidar Yeni Anayasanın yazımına kapalı kapılar ardında devam ederken, yeni anayasanın yazılma sürecine dair öğrenebildiğimiz yegâne şey, mecliste oluşturulan uzlaşma

Detaylı

(DEÜ Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölümü Anayasa Hukuku Anabilim Dalı)

(DEÜ Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölümü Anayasa Hukuku Anabilim Dalı) GAU AKADEMİK PERSONEL AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ FORMU Prof.Dr. Meltem DİKMEN CANİKLİOĞLU Kastamonu 01/08/1962 Profesör 07/12/2010 (DEÜ Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölümü Anayasa Hukuku Anabilim Dalı) İzmir Ekonomi

Detaylı

KKTC SİYASİ ARAŞTIRMA RAPORU

KKTC SİYASİ ARAŞTIRMA RAPORU KKTC SİYASİ ARAŞTIRMA RAPORU Ekim, 2017 1 Araştırmanın Amacı ve Önemi Bu araştırma Gezici Araştırma Merkezi tarafından, KKTC genelinde sosyal, ekonomik, politik konular ile ilgili seçmenin düşüncesini

Detaylı

BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876)

BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) I. Meşrutiyete Ortam Hazırlayan Gelişmeler İç Etken Dış Etken Genç Osmanlıların faaliyetleri İstanbul (Tersane) Konferansı BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) Osmanlı

Detaylı

3 Kasım 2002 Seçimlerine Doğru: Senaryolar ve Alternatifler...

3 Kasım 2002 Seçimlerine Doğru: Senaryolar ve Alternatifler... 3 Kasım 2002 Seçimlerine Doğru: Senaryolar ve Alternatifler... Seçime Doğru Giderken Kamuoyu: 3 Kasım 2002 seçimlerine bir haftadan az süre kalmışken, seçimin sonucu açısından bir çok spekülasyon bulunmaktadır.

Detaylı

AĞUSTOS 2015 TÜRKİYE GÜNDEMİ VESEÇMEN EĞİLİMİ ARAŞTIRMASI SONUÇ RAPORU 25 AĞUSTOS 2015

AĞUSTOS 2015 TÜRKİYE GÜNDEMİ VESEÇMEN EĞİLİMİ ARAŞTIRMASI SONUÇ RAPORU 25 AĞUSTOS 2015 ARGETUS ARAŞTIRMA, DANIŞMANLIK, EĞİTİM, PROJE VE ORGANİZASYON AĞUSTOS 2015 TÜRKİYE GÜNDEMİ VESEÇMEN EĞİLİMİ ARAŞTIRMASI 25 AĞUSTOS 2015 Mehmet Akif Mah.Recep Ayan Cad. Günaydın Sok. No:6 Kat:3 Çekmeköy

Detaylı

15 Mayıs 2009 al-dimashqiyye Salonu

15 Mayıs 2009 al-dimashqiyye Salonu Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Bashar al-assad ın Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül ve Bayan Hayrünnisa Gül onuruna verilen Akşam Yemeği nde yapacakları konuşma 15 Mayıs 2009 al-dimashqiyye

Detaylı

ÖZETLE. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem

ÖZETLE. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem ÖZETLE Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem MiLLETiN ONAYIYLA Mevcut Anayasa da Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti nin başıdır. Sistemin işleyişi, devletin bekası ve vatanın bütünlüğü, Türkiye

Detaylı

İdris KARDAŞ Küresel Sorunlar Platformu Genel Koordinatörü

İdris KARDAŞ Küresel Sorunlar Platformu Genel Koordinatörü santralistanbul Küresel Sorunlar Platformu http://www.platformforglobalchallenges.org http://www.twitter.com/pgchallenges http://www.facebook.com/kureselsorunlarplatformu İdris KARDAŞ Küresel Sorunlar

Detaylı

FETÖ cü polisler onlar hakkında da istihbarat toplamış

FETÖ cü polisler onlar hakkında da istihbarat toplamış FETÖ cü polisler onlar hakkında da istihbarat toplamış FETÖ nün okullarına mülki amirlerin ricasıyla 200 ton demir gönderen fabrika müdürü, şirketini eleştiren esnaf hakkında FETÖ ü polislere istihbarat

Detaylı

Türkiye'de ilan edilen olağanüstü hal uygulaması dünya basınında geniş yer buldu / 11:14

Türkiye'de ilan edilen olağanüstü hal uygulaması dünya basınında geniş yer buldu / 11:14 Dünya Basınında OHAL Türkiye'de ilan edilen olağanüstü hal uygulaması dünya basınında geniş yer buldu. 21.07.2016 / 11:14 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 3 ay süreli OHAL kararı dünya

Detaylı

ANAYASA DERSĐ (41302150) (2010-2011 GÜZ DÖNEMĐ YILSONU SINAVI) CEVAP ANAHTARI

ANAYASA DERSĐ (41302150) (2010-2011 GÜZ DÖNEMĐ YILSONU SINAVI) CEVAP ANAHTARI ANAYASA DERSĐ (41302150) (2010-2011 GÜZ DÖNEMĐ YILSONU SINAVI) CEVAP ANAHTARI ANLATIM SORULARI 1- Bir siyasal düzende anayasanın işlevleri neler olabilir? Kısaca yazınız. (10 p) -------------------------------------------

Detaylı

1: İNSAN VE TOPLUM...

1: İNSAN VE TOPLUM... İÇİNDEKİLER Bölüm 1: İNSAN VE TOPLUM... 1 1.1. BİREYİN TOPLUMSAL HAYATI... 1 1.2. KÜLTÜR... 3 1.2.1. Gerçek Kültür ve İdeal Kültür... 5 1.2.2. Yüksek Kültür ve Yaygın Kültür... 5 1.2.3. Alt Kültür ve Karşıt

Detaylı

SİYASET ÜSTÜ DÜŞÜNMEK Pazar, 30 Kasım :00

SİYASET ÜSTÜ DÜŞÜNMEK Pazar, 30 Kasım :00 Türkiye de siyaset yalnızca oy kaygısı ile yapılıyor Siyasete popülizm hakimdir. Bunun adı ucuz politika dır ve toplumun geleceğine maliyet yüklemektedir. Siyaset Demokrasilerde yapılır. Totaliter rejimler

Detaylı

Fizan Bölgesi (Fransız İşgali Altında İken) Sirenayka Bölgesi (İtalyan İşgali)

Fizan Bölgesi (Fransız İşgali Altında İken) Sirenayka Bölgesi (İtalyan İşgali) Fizan Bölgesi (Fransız İşgali Altında İken) Sirenayka Bölgesi (İtalyan İşgali) Tripolitania Cumhuriyeti (İtalya kuruyor) Tripolitania 2. Dünya Savaşında İngilizlere geçiyor. Sonra bu üç bölge birleşiyor.

Detaylı

İsrailli casus Eli Cohen'in saati, Suriye'de idam edilmesinden yarım asır sonra ülkesine nasıl geri döndü?

İsrailli casus Eli Cohen'in saati, Suriye'de idam edilmesinden yarım asır sonra ülkesine nasıl geri döndü? İsrailli casus Eli Cohen'in saati, Suriye'de idam edilmesinden yarım asır sonra ülkesine nasıl geri döndü? İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, 1965'te Suriye'de idam edilen ünlü casus Eli Cohen'in kol

Detaylı

SİVİL TOPLUM VE SU. Serap KANTARLI Türkiye Tabiatını Koruma Derneği. skantarli@ttkder.org.tr

SİVİL TOPLUM VE SU. Serap KANTARLI Türkiye Tabiatını Koruma Derneği. skantarli@ttkder.org.tr SİVİL TOPLUM VE SU Serap KANTARLI Türkiye Tabiatını Koruma Derneği skantarli@ttkder.org.tr SİVİL TOPLUM Prof.Dr.Fuat KEYMAN a göre 21.yüzyıla damgasını vuracak en önemli kavramlardan biri "Dostluk, arkadaşlık

Detaylı

Fikret BABAYEV * * Azerbaycan Anayasa Mahkemesi Başkanı

Fikret BABAYEV * * Azerbaycan Anayasa Mahkemesi Başkanı Fikret BABAYEV * Sayın Başkan, değerli katılımcılar! Öncelikle belirtmek isterim ki, bugün bu faaliyete iştirak etmek ve sizlerle bir arada bulunmak benim için büyük bir mutluluktur. Bu toplantıya ve şahsıma

Detaylı

AK Parti mazlum coğrafyaların umudu

AK Parti mazlum coğrafyaların umudu AK Parti mazlum coğrafyaların umudu AK Parti İSTANBUL İL BAŞKANIMIZ AZİZ BABUŞCU nun yazısı 03 te 4 te AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI TEŞKİLAT İÇİ HAFTALIK BÜLTENİ YIL: 2013 SAYI : 199 29-TEMMUZ-5 AĞUSTOS

Detaylı

TMMOB TEMSİLCİLERİNE AÇILAN DAVALAR

TMMOB TEMSİLCİLERİNE AÇILAN DAVALAR 4.19.4 TMMOB TEMSİLCİLERİNE AÇILAN DAVALAR 1) Dosya No : 2013/551 E. : Ankara 17. Asliye Ceza si : 1- TMMOB YK Başkanı Mehmet Soğancı 2- TMMOB Genel Sekreteri N. Hakan Genç :2911 sayılı Toplantı ve Gösteri

Detaylı