Temel Bilgisayar Programlama Ara Sınav Çalışma Notları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Temel Bilgisayar Programlama Ara Sınav Çalışma Notları"

Transkript

1 Temel Bilgisayar Programlama Ara Sınav Çalışma Notları Temel Kavramlar (Dr. Övünç ÖZTÜRK, Dr. Tahir Emre KALAYCI) (İnşaat Mühendisliği ve Gıda Mühendisliği Grupları İçin) Programlamayı bir problemi çözmek için yaparız. Her bir alanın da kendine özgü problem çözme yöntemi vardır. Programlama açısından problem çözmede iki aşamadan söz edebiliriz: 1. Problem çözme aşaması a) Problemin tanımlanması b) Çözümün ana hatlarının ortaya konulması c) Ana hatlara bağlı olarak bir algoritma geliştirilmesi d) Algoritmanın doğruluğunun sınanması (çeşitli örnek girdilerle) 2. Gerçekleştirim aşaması a) Hazırlanan algoritma belirli bir programlama diline dönüştürülür (bu ders açısında bu dil C programlama dilidir) b) Program bilgisayarda derlenir ve çalıştırılır c) Programın belgelemesi ve bakımı (hataların düzeltilmesi, yeni özellikler eklenmesi, vb.) yapılır Özetleyecek olursak, yazılım geliştirme açısından yapılması gerekenler dört aşamada gösterilebilir (yazılım geliştirme aşamaları): 1. Problemi belirleme ve anlama (Analiz-Çözümleme) 2. Algoritma hazırlama (Tasarım) 3. Program geliştirme (Gerçekleştirim) 4. Programı çalıştırma ve doğruluğunu değerlendirme (Sınama, Bakım, Kullanım, Kurulum) Algoritma Nedir? Algoritma bir problemi çözmek için ortaya koyduğumuz çözüm adımlarıdır. Algoritmaya ilişkin verilebilecek farklı tanımlar olsa da, aşağıdaki iki tanım bizim için yeterlidir: Sonlu bir işi tanımlamada kullanılan, açık ve seçik tanımlanabilen ve yürütülebilen ardışık adımlardan oluşan kümedir (Özkan, 2003). Algoritma; matematik ve bilgisayar bilimlerinde bir işi yapmak için tanımlanan, bir başlangıç durumundan başladığında açıkça belirlenmiş bir son durumda sonlanan, sonlu adımlar (işlemler) kümesidir (Vikipedi, Algoritma başlığı).

2 Algoritma Geliştirilmesi Algoritma geliştirirken ilk olarak problem ele alınarak iyice anlaşılır. Sonraki aşamada bu problemin çözümü üzerine düşünülür ve bir çözüm bulunur. Bulunan bu çözümün adımları bizim algoritmamızı oluşturacaktır. Algoritma, problemin çözümünü oluşturan adımlardır, o adımların akışıdır. Örnek: Elektronik kasiyerin ürün satma algoritması (Çebi, 2006) 1. Satın alınan ürüne bak 2. Ürünün fiyatını bul 3. Müşteriden parayı al 4. Alınan paradan ürün fiyatını çıkar ve para üstünü bul 5. Para üstünü ver Algoritma gösterimi için sıklıkla kullanılan iki yöntem vardır. Biri sözde kodlar, diğeri de akış şemasıdır. Sözde kodlar herkesin anlayabileceği ve rahatlıkla bir programlama diline çevrilebilecek basit komutlardan oluşan bir dildir. Sözdekodun temel işlevi program geliştirmeye geçmeden algoritmayı oluşturmak, üzerinde düşünebilmek ve tartışabilmektir. Sözdekodlar gibi akış şemaları da bir problemi çözen algoritmayı anlaşılır hale getirmek için kullanılan bir araçtır. Geometrik şekillerden yararlanarak algoritmayı göstermeye yarar. Basit ve yapısal akış şemaları vardır. Basit akış şemaları belirli anlamlara sahip geometrik şekillerden yararlanır (Özkan, 2003): İşlemleri gösteren simgeler Veri giriş ve çıkış işlemlerini gösteren simgeler Verilerin saklanmasıyla ilgili simgeler Program (Elkner, 2010) Program hesaplamayı gerçekleştirmek için gereken, birbirini izleyen yönergelerden (komutlardan) oluşan yapıdır. Hesaplama matematiksel (bir eşitsizlik sisteminin çözülmesi, polinomun kökünün bulunması) olabilir, sembolik (bir belge içinde metin arama, değiştirme, program derleme) bir hesaplama olabilir. Temel yönergeler aşağıda listelenmiştir: Girdi: klavyeden, dosyadan veya başka bir aygıttan veriyi alma. Çıktı: ekranda veriyi görüntüleme veya veriyi bir dosya veya başka bir aygıta gönderme. Matematik: Toplama, çarpma, vb. gibi bazı temel matematiksel işlemleri gerçekleştirme. Koşullu yürütme: belirli durumlar için sınama yaparak bu sınama sonuçlarına göre deyimleri uygun sırada çalıştırma. Tekrarlama: bazı eylemleri ya değiştirmeden ya da değişikliklerle tekrar tekrar yürütme.

3 Şu ana kadar kullandığımız her program, ne kadar karmaşık olursa olsun, yukarıdakilere benzeyen komutlarla geliştirilmiştir. Programlama Dilleri Çözülecek olan problemin niteliğine göre seçilmelidir. Programlama dillerinin hepsi simgeseldir, bilgisayarın anlayabileceği işlemleri insanların da anlayabileceği simgelerle ifade etmek için kullanılırlar. Simgeler (kodlar) derleyici (veya yorumlayıcı) yardımıyla bilgisayarın anlayabileceği bir biçime (makine kodu, dili) çevrilirler. Simgesel kodlar kaynak kod, makine diline çevrilmiş kod ise nesne kodu olarak adlandırılır. Programlama dilleri aşağıdaki şekilde sınıflandırılmaktadır: Makine dilleri: Doğrudan makine kodlarından oluşur. Assembly dilleri: Anımsatıcı simgelerin kullanıldığı dillerdir. Yüksek düzey diller: Komutlar yapılacak işlemin İngilizce karşılığı veya onu anımsatıcı kodlardır (kelimelerdir). Dördüncü kuşak diller: Daha esnek, çoğu kodu otomatik oluşturan dillerdir. Az kod ile çok iş anlayışı benimsenmiştir. Derleyici: Bir programlama dilinde yazılmış olan kaynak kodunu makine diline - dolayısıyla çalışabilir bir sürüme - çeviren yazılımdır. Programlamanın Temel Kavramları Yapısal programlama dilleri açısından ortak olan bazı temel kavramlar aşağıda listelenmiştir: Değişkenler: değeri program çalışırken değişen büyüklükler. Sabitler: değeri programın çalışması boyunca sabit kalan büyüklükler. Atama işlemleri: bir değişkene farklı değerleri temsil edebilmesi için farklı değerler yerleştirilmesi/atanması Veri türleri: verinin içerdiği bilgiyi belirlemek için kullanılan türlerdir (tamsayılar, gerçel sayılar, kesirli sayılar, mantıksal değerler, diziler/katarlar). Veri yapıları: veriyi problemin türüne göre düzenlemede kullanılan ve üzerinde işlemler yapılabilen yapılardır (diziler, listeler, yığıtlar, kuyruklar, ağaçlar). Kontrol yapıları: program içerisinde gerçekleştirilen işlemlere ilişkin kendi aralarında nasıl birleştirileceğini belirleyen yapılardır: Sıra: birbiri ardına sıralanan bir dizi işlemdir Seçim: belirli bir koşulun sağlanıp sağlanmaması durumuna göre iki sıradan/işlemden birinin seçilmesidir. Tekrar: belirli işlemleri belirli bir koşul sağlandığı sürece art arda tekrar çalıştırma işlemidir. Yordam ve fonksiyonlar: Bir uygulamanın aşamalarını farklı programlara ve alt yapılara ayırmada kullanılan düzenleme yapılarıdır. Bir program sadece ana programdan oluşabileceği gibi ana program, yordamlar (alt programlar) ve fonksiyonlardan oluşabilir. Ana programdan yordam/fonksiyonlara aktarılan verilere parametre adını veriyoruz.

4 C Programlama Dili Genel amaçlı, orta düzeyde, yapısal bir programlama dilidir (Bingül, 2011) yılında Dennis Ritchie tarafından Bell Telefon Labaraturvarında tasarlanmıştır. Bir çok alanda kullanılmaktadır. Özellikle C dili ile geliştirilen UNIX işletim sistemiyle kullanım yaygınlığı artmıştır. Günümüzdeki bazı diller C programlama dilinden esinlenmiştir (C++, Java, JavaScript, PHP, C#). Taşınabilir bir dildir, ANSI standartında uygun kodlandığı zaman ANSI destekleyen derleyicilerde derlenir, ANSI destekleyen işletim sistemlerinde çalışır. C kullanmanın gerekçeleri aşağıda listelenmiştir: Güçlü ve esnek bir dildir. C ile işletim sistemi veya derleyici yazabilir, kelime işlemciler oluşturabilir veya grafik çizebilirsiniz. İyi bir yazılım geliştirme ortamına sahiptir. Özel komut ve veri tipi tanımlamasına izin verir. Taşınabilir bir dildir. Gelişimini tamamlamış ve standardı oluşmuş bir dildir. Yapısal bir dildir. C kodları fonksiyon olarak adlandırılan alt programlardan oluşturulur. C++, Java, JavaScript, JavaApplet, PHP, C\#,... gibi diller C dilinden esinlenmiştir. Programlama Yapısı C programları bir veya daha fazla fonksiyondan oluşur (çalışabilmesi için mutlaka main() fonksiyonu barındırmalıdır). Her fonksiyon bir veya daha fazla deyim içerir. Bu deyim(ler) C bloklarıdır. Fonksiyonlar programın başka bir yerinden çağrılabilir. Her bir deyim program çalıştırıldığında belirli bir eylemi yerine getirir. Deyimler işlemleri yerine getiren komutlardır. Tüm C deyimleri ; (noktalı virgül) işareti ile sonlandırılır. Programımızı çalıştırabilmek için C programımızda mutlaka yer alması gereken fonksiyon main fonksiyonudur. Program yürütüldüğünde ilk çağrılan fonksiyon main() fonksiyonudur. C programlarının ana fonksiyonudur. C programlama dilinde kendi fonksiyonlarımızı tanımlayabildiğimiz gibi bize hazır olarak sunlmuş, kullanabileceğimiz hazır kütüphane fonksiyonları da bulunmaktadır. Sıklıkla kullanacağımız printf ve scanf hazır kütüphane fonksiyonlarıdır. Derleyicinin kaynak kodunu denetlemesi için önişlemci emirleri vardır. Bu emirler # işareti ile başlar. En çok kullanacağımız (ve kullanılan) emirler #include ve #define önişlemci emirleridir. #include: Bir kaynak dosyasını programa eklemek için kullanılır, özellikle kütüphaneleri ve içerdikleri fonksiyonları kullanabilmek için kullanılır. C programına başlık dosyaları dahil edilir (.h uzantılı). Örnek: #include <stdio.h> #define: Sembolik sabilerin tanımlanması için kullanılır. Örnek: #define SON 50 Programımıza kodla ilgili, programla ilgili yorumlarımızı, açıklamalarımızı açıklama satırlarıyla ekleriz. Açıklama satırları derleyici tarafından yok sayılır ve çalıştırılmazlar. C programlama dilinde iki şekilde açıklamalar eklenebilir: // işaretleriyle, işaretten sonra (//bu bir yorumdur) /* */ işaretlerinin arasında satırlara da yayılabilen blok şeklinde (/* bu bir yorumdur */)

5 C dilinde 32 adet anahtar sözcük vardır: Değişken: program içinde kullanılan değerlere bellek üzerinde açılan alanlardır. Değişkenler bir değişken ismi ve değişkende tutulacak olan veri türüyle tanımlanır. C programlama dilinde kullanılacak değişkenler kullanılmadan önce tanımlanmalıdır. C programlama dilinde var olan temel veri türleri şunlardır: char: karakter veriler int: tamsayı veriler float: tek duyarlıklı kayan noktalı sayılar double: çift duyarlıklı kayan noktalı sayılar void: değer içermeyen veriler Tanımlarken veri_türü değişken_ismi; şeklinde tanımlanır (int sayi;). Bir başlangıç değeri vereceksek atama işleci kullanılır: int sayi=100; Farklı amaçlara göre farklı değişken türleri vardır: Yerel değişkenler: bildirildiği blokta/fonksiyonda geçerli değişkenlerdir, Genel değişkenler: program içindeki tüm fonksiyonlar/bloklarda geçerli olan değişkenlerdir Daha önce #define ile sembolik sabit tanımlamıştık, sabit değişken tanımlaması ise farklı şekilde yapılmaktadır: veri_türü const değişken_adı = değeri; (Örnek: int const sayi=100;) Temel Giriş/Çıkış Standart giriş ve çıkış işlemleri için kullanılması gereken kütüphane stdio.h kütüphanesidir. Standart giriş birimi klavye, çıkış birimi ekrandır. : printf(kontrol_karakterleri, argüman_listesi); Kontrol karakterleri çıkışı yapılan verinin biçimlendirilmesinde kullanılır. Bu karakterler % işaretiyle başlar: %c (işaretsiz karakter), %s (karakter dizisi), %d veya %i (işaretli onluk sayı), %u (işaretsiz

6 onluk sayı), %o (işaretsiz sekizlik sayı), %x (işaretsiz onaltılık sayı), %e (çift duyarlıklı sayı), %f (tek duyarlıklı sayı). Ek olarak satır işlemleriyle ilgili kontrol karakterleri de vardır: %n (satır atlama, yeni satır), %b (imleci sola kaydırma), %f (sayfa atlama), %r (satır başı), %t (tab boşluğu). Temel giriş işlemi için - klavyeden veri alma - scanf() fonksiyonu kullanılmaktadır. Kullanımı scanf(kontrol_karakterleri, argüman_listesi); şeklindedir. Burada da printf fonksiyonunda kullanılan kontrol karakterleri geçerlidir. Argüman listesi klavyeden girdi alınacak değişkenlerdir. İşleçler (Operatörler) Bazı işlemleri gerçekleştirmek için bize hazır olarak sunulmuş simgeler vardır. Bu simgeler kendilerine verilen operandlar üzerinde işlemleri gerçekleştirirler. C programlama dilinde aşağıdaki işleçler vardır: Aritmetik işleçler (toplama +, çıkarma -, çarpma *, bölme /, kalan %, arttırma ++, azaltma --) Mantıksal işleçler (ve &&, veya, değil!) Karşılaştırma işleçleri (eşit ==, eşit değil!=, büyük >, küçük <, büyük veya eşit >=, küçük veya eşit <=) Basit atama işleci (=) İşleçlerin bir işlem önceliği vardır. Program geliştirirken bu işlem önceliğini bilmek önemlidir. Parantezlerle bu önceliği ayarlamak da mümkündür. Yanlış yapmamak için, umulmadık buglarla karşılaşmamak için her zaman parantez kullanımı önemlidir. Öncelik sırası aşağıda incelenebilir: Yapısal Program Geliştirme Programımızda deyimlerin sırası programın çalışma sırasını belirliyor. Bazı durumlarda koşullara göre farklı akışlara-sıralar belirlememiz gerekiyor. Bu amaçla koşul deyimleri kullanılır. Böylece programımızın satırlarının işlem sırasını denetlemiş ve değiştirmiş oluruz. Koşullu programlar için deyim olarak if, if/else, switch vardır. Koşullar için karşılaştırma işleçleri ve mantıksal işleçleri kullanırız. Belli bir koşulu denetlemek için kullanılan deyim if (İngilizce Eğer anlamındadır) deyimidir. Bir karşılaştırma işlemi sonucunda bir eylemin yapılması gerekiyorsa if deyimi kullanılır. Kullanımı if koşul deyim; şeklindedir. koşul doğru olduğunda deyim çalışacaktır. Yanlış olması durumunda deyim çalışmayacak, atlanacaktır. C'de if deyimi aşağıdaki şekilde kullanılmaktadır: if(sayi>10){ } printf( Sayı 10'dan büyüktür. ); Yukarıdaki if bloğu (küme parantezleri arasındaki kısım if bloğu olarak adlandırılmaktadır) sayının 10'dan büyük olması durumunda çalışacaktır. if deyimiyle bir koşul sağlandığında bir deyimin çalışmasını sağlıyorduk, o koşul sağlanmadığında başka bir deyimin çalışmasını istiyorsak if/else yapısını kullanırız: if(sayi>10){

7 }else{ } printf( Sayı 10'dan büyüktür. ); printf( Sayı 10'dan büyük değildir. ); Yukarıdaki if/else yapısında sayının 10'dan büyük olması durumunda if bloğu, olmaması durumunda else bloğu çalışacaktır. Bir değişkenin aldığı değerlere göre farklı deyimlerin çalıştırılacağı durumlarda switch yapısı kullanılır. Bu deyimi kullandığımız tüm işlemleri if/else yapısıyla da yapabiliriz. Eğer bir değişken farklı sabitlerle karşılaştırılacak ve buna göre farklı işlemler yapılacaksa switch tercih edilebilir. C dilinde kullanımı şu şekildedir: switch (harf) { } case 'a': printf("a harfine bastınız\n"); break; case 'b': default: printf("b harfine bastınız\n"); break; printf("a veya b ye basmadınız\n"); Bu switch bloğunda koşul denetlemesinde kullanılan değişken harf (karakter tipindedir) a olduğunda ilk durum, b olduğunda ikinci durum, bunlarında dışında bir harf olduğunda da default (varsayılan) durum çalışacaktır. Döngüler Döngüler programın bir kısmını oluşturan bir deyim kümesinin belirli bir koşul gerçekleşene kadar (gerçekleştiği sürece) tekrarını sağlamak için kullanılırlar. Döngüleri sonlandırmak için gerekli koşul ifadelerine göre döngüler iki farklı şekilde olabilir: 1. Sayaç kontrollü: döngünün çalıştırılması gereken tekrar sayısı tam olarak bilindiğinde kullanılan döngü tipidir. 2. Gözcü kontrollü: döngünün çalıştırılması gereken tekrar sayısı tam olarak bilinmediğinde kullanılan döngü tipidir. Ayrıca döngü sonlandırıcı koşulun kontrolü iki farklı şekilde gerçekleştirilebilir: 1. Döngü başlarken, döngüyü oluşturan kod parçası (döngü bloğu) çalıştırılmadan önce. 2. Döngü biterken, döngüyü oluşturan kod parçası (döngü bloğu) çalıştırıldıktan sonra. C programlama dilinde üç döngü tipi vardır: while, do/while ve for. While ve do/while arasındaki temel fark do/while döngüsünde koşul sağlanmasa bile bloğun bir kere çalışacak olmasıdır. Birden ona kadar sayıları ekrana basan döngü örnekleri sırasıyla şu şekildedir:

8 While döngüsü: int sayac = 1; while(sayac<=10){ } Do/While döngüsü: printf( %d,sayac ); sayac = sayac+1; int sayac = 1; do{ For döngüsü: printf( %d,sayac ); sayac = sayac+1; }while(sayac<=10); int sayac; for(sayac=1;sayac<=10;sayac++){ } printf( %d,sayac ); Bu döngü yapılarında döngünün akışını değiştirmek için kullanılabilecek iki deyim vardır: 1. break: döngüyü erken bitirmek, sonlandırmak için kullanılan deyimdir. 2. continue: döngüde kendisinden sonra gelen tüm deyimleri atlayarak döngünün bir sonraki turunu çalıştırmak için kullanılır. Fonksiyonlar Gerçek yaşam programları bugüne kadar gördüklerimizden daha büyük, daha kapsamlıdır. Büyük programları geliştirmenin en iyi yolu, programı modül adı verilen küçük parçalardan (alt sistemlerden) oluşturmaktır. Böylece her bir parça daha kolay yönetilebilecektir. C programlama dilindeki modüllere fonksiyon adı verilmektedir. Yapısal programlama için fonksiyonlar kritik bir öneme sahiptir. Programın çalışması için gerekli olan main() bir fonksiyondur. Giriş ve çıkış için kullandığımız printf ve scanf de fonksiyondur. Fonksiyona veriler girdi olarak verilir, fonksiyondan bir çıktı alınır: C'de fonksiyonlar fonksiyonun ismi kullanılarak çağrılırlar. Çalışan kodumuz fonksiyon çağrım satırına gelince akış fonksiyona geçer. Fonksiyon çalışmasını tamamlayınca akış tekrar çağrıldığı noktaya gider ve fonksiyon çağrılma satırından sonraki satırdan çalışma devam eder. Fonksiyonların üzerinde çalışacağı veriler (değerler) parametreler yoluyla fonksiyona aktarılırlar. Parametreler tanımlayarak fonksiyonun üzerinde çalışacağı değişkenler belirlenir. Fonksiyon çağrılırken bu parametrelere değerler argüman olarak geçirilir. Global değişkenler de değer aktarımı için kullanılabilir. C'de örnek bir fonksiyon ve kullanımı aşağıda incelenebilir:

9 Bu program kodu mesaj çağrısıyla karşılaştığında (5. satır) 10. satıra fonksiyon bloğuna atlayarak oradaki deyimleri çalıştıracak ve işlem bittiğinde çağrıldığı yerden sonraki satırdan işlemine devam edecektir. Bu kodun çıktısı aşağıdaki gibi olacaktır: birinci mesajınız ikinci mesajınız Dikkat edilirse bu örnekte fonksiyon ne parametre almaktadır, ne de bir geri dönüş değerine sahiptir. Parametre alan ve geri dönüş değeri olan fonksiyon örneği aşağıda incelenebilir. Buradaki return anahtarı fonksiyonun hesaplama sonucunu çağrıldığı yere aktarması için kullanılmaktadır ve geri dönüşü olan fonksiyonlarda mutlaka olmalıdır. Bu fonksiyon örneği kullanıcıdan scanf ile alınan iki tamsayı değerin (int) çarpımını carp isimli fonksiyonda gerçekleştirmekte ve printf ile ekranda görüntülemektedir. Fonksiyon tanımlamasında int x ve int y fonksiyona değer aktarmakta kullanılan tamsayı parametrelerdir. Fonksiyon adından önce yazılan int ifadesi de fonksiyonun geri dönüş değerinin türünü belirtmektedir. Kaynakça: Deitel & Deitel, C ve C++, Sistem Yayıncılık, 2010.

10 Y. Özkan, C ile Programlama, Alfa Yayınları, M. Veine, C Programming for the Absolute Beginner, Thomson, J. Elkner, A. B. Downey, C. Meyers, Bilgisayar Bilimcisi gibi Düşünmek: Python ile Öğrenme (2. baskı, Çeviren: T. E. Kalaycı), 2010, Viki, Algoritma, A. Bingül, C Programlama Dili'ne Giriş, Ç. Çebi, C Programlama Dersleri, F. Kadifeli, A. C. C. Say, M. U. Çağlayan, C Programlama Dili, 2007,

Temel Bilgisayar Programlama

Temel Bilgisayar Programlama Temel Bilgisayar Programlama C Programlamaya Giriş Yrd. Doç. Dr. Tahir Emre Kalaycı 2012 Yrd. Doç. Dr. Tahir Emre Kalaycı () Temel Bilgisayar Programlama 2012 1 / 29 İçerik 1 Temel Kavramlar Algoritmanın

Detaylı

Temel Bilgisayar Programlama

Temel Bilgisayar Programlama Temel Bilgisayar Programlama C Programlamaya Giriş Dr. Tahir Emre Kalaycı 2012 Dr. Tahir Emre Kalaycı () Temel Bilgisayar Programlama 2012 1 / 16 İçerik 1 Geçtiğimiz hafta 2 Yapısal Program Geliştirme

Detaylı

BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Yrd.Doç.Dr. Emel ARSLAN earslan@istanbul.edu.tr Program Nedir? Program, hesaplamayı gerçekleştirmek için gereken birbirini izleyen yönergelerden (komutlardan)

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Editör Disk 1)Kaynak kodlar editör aracılığı ile oluşturulur. (.c) Kaynak dosya Önişleyici Disk 2)Önişleyici kodlar içerisindeki ilk işleme işini

Detaylı

C PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ

C PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ C PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ C Dilinin Tarihçesi 1972 de Dennis Ritchie tarafından AT&T Bell Laboratuarlarında B dilinden geliştirildi. C dili konusundaki ilk kitap 1978 de Dennis Ritchie ve Brain Kernighan

Detaylı

Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler

Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler Bir algoritma, herhangi bir programlama dili (C, C++, Pascal, Visual Basic, Java gibi) ile kodlandığında program haline gelir. Algoritmada yer alan

Detaylı

B02.6 Karar Verme, Eşitlik ve Bağıntı Operatörleri

B02.6 Karar Verme, Eşitlik ve Bağıntı Operatörleri B02.6 Karar Verme, Eşitlik ve Bağıntı Operatörleri 49 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B02) Çalıştırılabilir C ifadeleri ya bir işlem gerçekleştirir ( girilen verilerin toplanması

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2 Program editörde oluşturulur ve diske kaydedilir Tipik Bir C Programı Geliştirme Ortamının Temelleri 1. Edit 2. Preprocess 3. Compile 4. Link 5. Load 6. Execute Önişlemci programı

Detaylı

C PROGRAMLAMA D İ L İ

C PROGRAMLAMA D İ L İ C PROGRAMLAMA DİLİ C Programlama Dilinin Temelleri C Programlama Dili'ni popüler kılan önemli nedenler aşağıda listelenmiştir: C, güçlü ve esnek bir dildir. C ile işletim sistemi veya derleyici yazabilir,

Detaylı

Programlama Dilleri. C Dili. Programlama Dilleri-ders02/ 1

Programlama Dilleri. C Dili. Programlama Dilleri-ders02/ 1 Programlama Dilleri C Dili Programlama Dilleri-ders02/ 1 Değişkenler, Sabitler ve Operatörler Değişkenler (variables) bellekte bilginin saklandığı gözlere verilen simgesel isimlerdir. Sabitler (constants)

Detaylı

Bilgisayar Programlama. 1.Hafta

Bilgisayar Programlama. 1.Hafta Bilgisayar Programlama 1.Hafta Ders Planı 1. Bilgisayar Programlamaya Giriş 2. C Derleyicileri 3. GCC Kullanımı 4. Veri Tipleri ve Operatörler 5. Kontrol Yapıları 6. Döngüler 7. Döngüler 2. Hafta 8. Fonksiyonlar

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları DİZİLER Bellekte ard arda yer alan aynı türden nesneler kümesine dizi (array) denilir. Bir dizi içerisindeki bütün elemanlara aynı isimle ulaşılır. Yani dizideki bütün elemanların isimleri ortaktır. Elemanlar

Detaylı

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Bilgisayar Programlama Ders 1 Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Bilgisayar Programlamaya C ile Programlamaya Yazılım: Bilgisayarın işlemler yapması ve karar vermesi

Detaylı

Genel Programlama II

Genel Programlama II Genel Programlama II 15.02.2011 1 Genel Programlama Tekrar Program : Belirli bir problemi çözmek için bir bilgisayar dili kullanılarak yazılmış deyimler dizisi. Önceki bölümde bir problemin çözümü ile

Detaylı

BASİT C PROGRAMLARI Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN

BASİT C PROGRAMLARI Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN BASİT C PROGRAMLARI Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN Basit C Programları: Bir Metni Yazdırmak #include /* program çalışmaya main fonksiyonundan başlar*/ int main() { printf( "C diline hoşgeldiniz!\n"

Detaylı

BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Yrd.Doç.Dr. Emel ARSLAN earslan@istanbul.edu.tr C Program Akış Kontrol Yapıları Kontrol Komutları Normal şartlarda C dilinde bir programın çalışması, komutların

Detaylı

Temel Bilgisayar Programlama Final Sınavı Çalışma Notları

Temel Bilgisayar Programlama Final Sınavı Çalışma Notları Diziler Temel Bilgisayar Programlama Final Sınavı Çalışma Notları (Dr. Övünç ÖZTÜRK, Dr. Tahir Emre KALAYCI) (İnşaat Mühendisliği ve Gıda Mühendisliği Grupları İçin) Diziler aynı türden bilgileri saklamak

Detaylı

C# Yazım Kuralları ERCİYES. Ü. BİLGİSAYAR M. COMPUTER PROGRAMMING II 1 FEHİM KÖYLÜ

C# Yazım Kuralları ERCİYES. Ü. BİLGİSAYAR M. COMPUTER PROGRAMMING II 1 FEHİM KÖYLÜ C# Yazım Kuralları 1 İçindekiler C# Yazım Kuralları Veritipleri Değişkenler Operatörler Sınıflar Nesneler, Özellik, Metot ve Olay Bileşenler 2 C# yazım kuralları Deyimlerde büyük küçük harf yazıma uyulmalı

Detaylı

Bölüm 2 - C ile Programlamaya Giriş

Bölüm 2 - C ile Programlamaya Giriş 1 Bölüm 2 - C ile Programlamaya Giriş Başlıklar 2.1 Giriş 2.2 Basit C Programları: Bir Metni Yazdırmak 2.3 Basit C Programları: İki Tam Sayıyı Toplamak 2.4 Hafıza Konuları 2.5 C de Aritmetik 2.6 Karar

Detaylı

Genel Programlama I

Genel Programlama I Genel Programlama I 30.09.2010 1 Genel Programlama I Ders İçeriği Programlamaya giriş ve algoritma kavramları Basit ve karmaşık veri tipleri Program kontrol komutları (Döngü ve şart yapıları) Diziler ve

Detaylı

C Programlama Dilininin Basit Yapıları

C Programlama Dilininin Basit Yapıları Bölüm 2 C Programlama Dilininin Basit Yapıları İçindekiler 2.1 Sabitler ve Değişkenler......................... 13 2.2 Açıklamalar (Expresions)........................ 14 2.3 İfadeler (Statements) ve İfade

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Fonksiyon Tanımlamak Java da Döngüler Java da Şart İfadeleri Uygulamalar Java da Fonksiyon Tanımlamak JAVA DA FONKSİYON TANIMLAMAK 4 Fonksiyonlar;

Detaylı

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. a) ABCDE b) BCDE c) ABCD d) kod hatalı e) BCD

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. a) ABCDE b) BCDE c) ABCD d) kod hatalı e) BCD Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü Yıliçi Sınavı Test Soruları Adı soyadı : Öğrenci no : Sınav tarihi : 13.04.2015 Süre : 60 dak. 1. Hangisi gerçek sayı değişmezi değildir?

Detaylı

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş C DİLİNE GİRİŞ. Prof. Dr. Necmettin Kaya

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş C DİLİNE GİRİŞ. Prof. Dr. Necmettin Kaya MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş C DİLİNE GİRİŞ Prof. Dr. Necmettin Kaya C PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ C programlama dili, 1972 yılında Bell Labortuvarı nda Dennis Ritchie tarafından geliştirilmiştir.

Detaylı

C PROGRAMLAMA DİLİ. Hedefler

C PROGRAMLAMA DİLİ. Hedefler C PROGRAMLAMA DİLİ Hedefler Bu üniteyi çalıştıktan sonra; C programlama dili genel özelliklerini ve yapısını bilir, Kütüphane fonksiyonlarının çağrılmasını gerçekleştirebilir, Değişken, sabit tanımlamaları

Detaylı

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır.

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır. GİRİŞ Algoritması tasarlanmış (metin olarak yazılmış, sözde kodlarla kodlanmış veya akış diyagramı çizilmiş) bir problemi/işlemi, bilgisayar programlama dillerinden birisiyle kodlamak son derece kolaydır.

Detaylı

Bölüm 4 C de Program Kontrolü

Bölüm 4 C de Program Kontrolü 1 Bölüm 4 C de Program Kontrolü Outline 4.1 Giriş 4.2 Döngülerin Temelleri 4.3 Sayıcı Kontrollü Döngüler 4.4 for Döngü Yapısı 4.5 for Döngü Yapısıyla İlgili Notlar ve Gözlemler 4.6 for Yapısıyla İlgili

Detaylı

Görsel Programlama DERS 03. Görsel Programlama - Ders03/ 1

Görsel Programlama DERS 03. Görsel Programlama - Ders03/ 1 Görsel Programlama DERS 03 Görsel Programlama - Ders03/ 1 Java Dili, Veri Tipleri ve Operatörleri İlkel(primitive) Veri Tipleri İLKEL TİP boolean byte short int long float double char void BOYUTU 1 bit

Detaylı

BÖLÜM 6: KARŞILAŞTIRMALI KONTROL YAPILARI

BÖLÜM 6: KARŞILAŞTIRMALI KONTROL YAPILARI BÖLÜM 6: KARŞILAŞTIRMALI KONTROL YAPILARI C programlama dilinde, diğer programlama dillerinde olduğu gibi, işlemler, ilk satırdan başlamak üzere sırayla çalışır. Program kontrol yapıları ise, programın

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ. Öğr. Gör. Ayhan KOÇ. Kaynak: Algoritma Geliştirme ve Programlamaya Giriş, Dr. Fahri VATANSEVER, Seçkin Yay.

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ. Öğr. Gör. Ayhan KOÇ. Kaynak: Algoritma Geliştirme ve Programlamaya Giriş, Dr. Fahri VATANSEVER, Seçkin Yay. PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Öğr. Gör. Ayhan KOÇ Kaynak: Algoritma Geliştirme ve Programlamaya Giriş, Dr. Fahri VATANSEVER, Seçkin Yay., 2007 Algoritma ve Programlamaya Giriş, Ebubekir YAŞAR, Murathan Yay., 2011

Detaylı

1 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

1 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ İÇİNDEKİLER IX İÇİNDEKİLER 1 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ 1 Problem Çözme 1 Algoritma 1 Algoritmada Olması Gereken Özellikler 2 Programlama Dilleri 6 Programlama Dillerinin Tarihçesi 6 Fortran (Formula Translator)

Detaylı

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 7. Hafta. Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 7. Hafta. Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1 BMT 101 Algoritma ve Programlama I 7. Hafta Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1 C++ Program Denetimi Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 2 Program Denetimi Bir program, belirli deyim satırlarından oluşur ve genellikle bu

Detaylı

Sınav tarihi : Süre : 60 dak.

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü Final Sınavı Test Soruları Adı soyadı : Öğrenci no : Sınav tarihi : 31.05.2016 Süre : 60 dak. 1. Ekranda ne görüntülenir? int i =

Detaylı

Çoktan Seçmeli Değerlendirme Soruları Akış Şemaları İle Algoritma Geliştirme Örnekleri Giriş 39 1.Gündelik Hayattan Algoritma Örnekleri 39 2.Say

Çoktan Seçmeli Değerlendirme Soruları Akış Şemaları İle Algoritma Geliştirme Örnekleri Giriş 39 1.Gündelik Hayattan Algoritma Örnekleri 39 2.Say İÇİNDEKİLER 1. Bilgisayarın Yapısı Ve Programlama Dilleri Giriş 1 Bilgisayar ve Programlamanın Kısa Bir Tarihçesi 2 Donanım ve Yazılım Kavramları 3 Bilgisayarın Donanımsal yapısı 4 Giriş Birimi (Input

Detaylı

Nesne Yönelimli Programlama

Nesne Yönelimli Programlama 1 Nesne Yönelimli Programlama Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Not: Bu dersin sunumları, Java Programlama Dili ve Yazılım Tasarımı, Altuğ B. Altıntaş, Papatya

Detaylı

ALGORİTMALAR. Turbo C Bilgisayarda Problem Çözme Adımları. Bilgisayarda Problem Çözme Adımları.

ALGORİTMALAR. Turbo C Bilgisayarda Problem Çözme Adımları. Bilgisayarda Problem Çözme Adımları. Turbo C ++ 3.0 ALGORİTMALAR http://vaibhavweb.tripod.com/others/tc3.zip http://www.top4download.com/turbo-c- /aklqwuba.html 1 2 Bilgisayarda Problem Çözme Adımları Bilgisayarda Problem Çözme Adımları 1-Problemi

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Giriş Fonksiyonlara Genel Bakış C ve Fonksiyonlar Fonksiyon Tanımı 8. BÖLÜM 3 Fonksiyonlar

Detaylı

C Dersleri Bölüm 3 : Program akışı

C Dersleri Bölüm 3 : Program akışı İzmir Ekonomi Üniversitesi Bilgisayar Topluluğu www.ieubt.org C Dersleri Bölüm 3 : Program akışı Sorularınız için : programlama@ieubt.org Hazırlayan : Görkem PAÇACI (gorkem.pacaci@std.ieu.edu.tr) C Program

Detaylı

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 5. Bölüm Karar ve Çevrim Kontrol Yapıları

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 5. Bölüm Karar ve Çevrim Kontrol Yapıları Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 5. Bölüm Karar ve Çevrim Kontrol Yapıları C Programlama Dr. Serkan DİŞLİTAŞ 5.1. Atlama Komutları Program akışının yönlendirilmesinde

Detaylı

Temel Bilgisayar Programlama

Temel Bilgisayar Programlama Temel Bilgisayar Programlama Ders hakkında genel bilgi Dr. Tahir Emre Kalaycı 2012 Dr. Tahir Emre Kalaycı () Temel Bilgisayar Programlama 2012 1 / 12 İçerik 1 Ders hakkında bilgi Genel bilgiler Değerlendirme

Detaylı

BİL-142 Bilgisayar Programlama II

BİL-142 Bilgisayar Programlama II BİL-142 Bilgisayar Programlama II (C/C++) Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş Kontrol Yapıları if Seçme Deyimi if... else Seçme Deyimi while Tekrar

Detaylı

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır.

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır. GİRİŞ Algoritması tasarlanmış (metin olarak yazılmış, sözde kodlarla kodlanmış veya akış diyagramı çizilmiş) bir problemi/işlemi, bilgisayar programlama dillerinden birisiyle kodlamak son derece kolaydır.

Detaylı

NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 2

NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 2 NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 2 JAVA DA PROGRAM DENETİMİ VE OPERATÖRLER Java programlama dilinde temel tipleri ve nesneleri yönlendirmek ve değiştirmek için operatörler kullanılır. Atamalar sağ taraftaki

Detaylı

Akış Kontrol Mekanizmaları

Akış Kontrol Mekanizmaları Akış Kontrol Mekanizmaları 1 Akış Kontrol Mekanizmaları if else switch for döngüsü for döngüsünün çalışma prensibi for döngüsüyle ilgili örnekler for döngüsüyle ilgili kurallar while döngüsü while döngüsünün

Detaylı

ESM-361 Mikroişlemciler. 3. Hafta Ders Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Ayşe DEMİRHAN

ESM-361 Mikroişlemciler. 3. Hafta Ders Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Ayşe DEMİRHAN ESM-361 Mikroişlemciler 3. Hafta Ders Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Ayşe DEMİRHAN Bit operatörleri Bit operatörleri bit düzeyinde işlem yapan operatörlerdir; yani sayıları bir bütün olarak değil, bit bit

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS NOTLARI

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS NOTLARI PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS NOTLARI PROGRAM Bilgisayar en basit olarak üç ana görevi yerine getiren bir makinedir. Girilen bilgiyi alır (INPUT), işler (PROCESSING) ve bu işlenmiş veriden bir sonuç (OUTPUT)

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Giriş Fonksiyonlara Genel Bakış C

Detaylı

Internet Programming II

Internet Programming II Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Kontrol deyimleri programlamanın olmazsa olmaz koşullarındandır. Şartlara (karşılaştırma) bağlı

Detaylı

Döngü (Loop) Deyimleri / Veri Belirleyicileri / Matematiksel Fonksiyonlar

Döngü (Loop) Deyimleri / Veri Belirleyicileri / Matematiksel Fonksiyonlar Bölüm 5 Döngü (Loop) Deyimleri / Veri Belirleyicileri / Matematiksel Fonksiyonlar İçindekiler 5.1 Formatlı Yazdırma............................ 34 5.2 Döngü Deyimleri............................. 34 5.2.1

Detaylı

Algoritma ve Akış Diyagramları

Algoritma ve Akış Diyagramları Algoritma ve Akış Diyagramları Bir problemin çözümüne ulaşabilmek için izlenecek ardışık mantık ve işlem dizisine ALGORİTMA, algoritmanın çizimsel gösterimine ise AKIŞ DİYAGRAMI adı verilir 1 Akış diyagramları

Detaylı

Döngüler - Loops 4/9/2010. ENF-102 Jeoloji Giriş. Sayaç kontrollü bir döngüdeki temel öğeler. Sayaç (counter) Kontrollü Döngüler.

Döngüler - Loops 4/9/2010. ENF-102 Jeoloji Giriş. Sayaç kontrollü bir döngüdeki temel öğeler. Sayaç (counter) Kontrollü Döngüler. Giriş Döngüler - Loops Bir ifade kümesinin tekrarlanması, yani birden fazla çalıştırılması işlemine döngü (loop) dendiğiğ programlamaya giriş ş kısmında belirtilmişti. Bu derste döngülerin C programlama

Detaylı

Yazılım Mühendisliği 1

Yazılım Mühendisliği 1 Yazılım Mühendisliği 1 HEDEFLER Yazılım, program ve algoritma kavramları anlar. Yazılım ve donanım maliyetlerinin zamansal değişimlerini ve nedenleri hakkında yorum yapar. Yazılım mühendisliği ile Bilgisayar

Detaylı

Fonksiyonlar. C++ ve NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA 51. /* Fonksiyon: kup Bir tamsayının küpünü hesaplar */ long int kup(int x) {

Fonksiyonlar. C++ ve NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA 51. /* Fonksiyon: kup Bir tamsayının küpünü hesaplar */ long int kup(int x) { Fonksiyonlar Kendi içinde bağımsız olarak çalışabilen ve belli bir işlevi yerine getiren program modülleridir. C programları bu modüllerden (fonksiyonlar) oluşurlar. Fonksiyonların yazılmasındaki temel

Detaylı

BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1

BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1 DEÜ Bilgisayar Bilimleri Bölümü BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1 Öğr. Gör. Dr. Alper VAHAPLAR 2017 Yaz Okulu Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1 Programlama Dillerine (Programming Languages) Giriş Dil

Detaylı

Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri

Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri Taban/Biçim Basic Paskal C/C++/C#/Java 10 (Decimal ) - - - 16 (Hexadecimal) &hsayı veya &Hsayı $sayı 0xsayı veya 0Xsayı Üstel eüs veya Eüs eüs veya Eüs eüs

Detaylı

BLM 111 Algoritma ve Programlama I Güz 2018

BLM 111 Algoritma ve Programlama I Güz 2018 BLM 111 Algoritma ve Programlama I Güz 2018 Eğitmen: Dr. Umut Konur konur@beun.edu.tr 2618 Asistanlar: Batuhan Cem Öğe, Murat Varul, Ersin Kılıç Ders kitabı: Deitel & Deitel, C ve C++, Prentice Hall Başvuru

Detaylı

Ders 6: Karşılaştırma Deyimleri

Ders 6: Karşılaştırma Deyimleri Ders 6: Karşılaştırma Deyimleri Giriş Program içerisinde bazen iki veya daha fazla değerin karşılaştırılması gerekebilir Bunun için, bütün programlama dillerinde karşılaştırma deyimleri mevcuttur C dili,

Detaylı

Temel Giriş/Çıkış Fonksiyonları

Temel Giriş/Çıkış Fonksiyonları Temel Giriş/Çıkış Fonksiyonları Temel giriş/çıkış fonksiyonları, bütün programla dillerinde mevcuttur. Bu tür fonksiyonlar, kullanıcıya ekrana veya yazıcıya bilgi yazdırmasına, ve bilgisayara klavyeden

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları Konsol Uygulaması Oluşturma Konsol uygulaması oluşturmak için program açıldıktan sonra Create: Project ya da New Project seçeneği tıklanabilir. New Project penceresini açmak için farklı yollar da vardır.

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Koşul Karşılaştırma Operatörleri Mantıksal

Detaylı

Javascript. 1) Notepad++ aşağıdaki kodları yazıp deneme.html olarak kaydedelim. 2) Biraz önceki sayfa sadece html kodların içeriyordu.

Javascript. 1) Notepad++ aşağıdaki kodları yazıp deneme.html olarak kaydedelim. 2) Biraz önceki sayfa sadece html kodların içeriyordu. Javascript Html sayfalarının içine yazılarak, sayfayı daha etkileşimli hale getirir. click olayları, uyarı mesajları gibi hareketlerle sayfayı daha dinamik hale getirir. Javascript olmadan yazılan html

Detaylı

Nesne Yönelimli Programlama

Nesne Yönelimli Programlama 1 Nesne Yönelimli Programlama Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Genel Bilgiler Ders konuları 1. Programlamaya Giriş 2. Program Denetimi ve Operatörler 3. Nesnelerin

Detaylı

Algoritmalar ve Programlama. Algoritma

Algoritmalar ve Programlama. Algoritma Algoritmalar ve Programlama Algoritma Algoritma Bir sorunu / problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için gerekli olan sıralı mantıksal adımların tümüne algoritma denir. Algoritma bir sorunun çözümü

Detaylı

Döngüler - Loops 4/13/2011. ENF-102 Jeoloji Sayaç kontrollü bir döngüdeki temel öğeler. Sayaç (counter) Kontrollü Döngüler.

Döngüler - Loops 4/13/2011. ENF-102 Jeoloji Sayaç kontrollü bir döngüdeki temel öğeler. Sayaç (counter) Kontrollü Döngüler. Giriş Döngüler - Loops Bir ifade kümesinin tekrarlanması, yani birden fazla çalıştırılması işlemine döngü (loop) dendiği programlamaya giriş kısmında belirtilmişti. Bu derste döngülerin C programlama dilinde

Detaylı

enum bolumler{elektronik, insaat, bilgisayar, makine, gida};

enum bolumler{elektronik, insaat, bilgisayar, makine, gida}; BÖLÜM 12: Giriş C programlama dilinde programcı kendi veri tipini tanımlayabilir. enum Deyimi (Enumeration Constants) Bu tip, değişkenin alabileceği değerlerin belli (sabit) olduğu durumlarda programı

Detaylı

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. c) En başta #include<stdio.h> yazılmamıştır. c) zt d) Pi e) X0

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. c) En başta #include<stdio.h> yazılmamıştır. c) zt d) Pi e) X0 Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü Yıliçi Sınavı Test Soruları Adı soyadı : Öğrenci no : Sınav tarihi : 14.04.2015 Süre : 60 dak. 1. Tür dönüşümleri... olmak üzere iki

Detaylı

İçerik. Java da İşleçler, İşleçler. Aritmetik İşleçler - 1. Aritmetik İşleçler - 2. Geçen ders: Bu ders: BS-515 Nesneye Yönelik Programlama

İçerik. Java da İşleçler, İşleçler. Aritmetik İşleçler - 1. Aritmetik İşleçler - 2. Geçen ders: Bu ders: BS-515 Nesneye Yönelik Programlama İçerik Java da İşleçler, Kontrol Akış ve Döngü Deyimleri Geçen ders: Nesne ve Sınıf Kavramları Nesne ve Sınıf ın Java da gerçekleştirilmesi Bu ders: Java da işleçler ( operators ) Java da kontrol-akış

Detaylı

Örnek: İki fonksiyondan oluşan bir program. Fonksiyon Tanımı

Örnek: İki fonksiyondan oluşan bir program. Fonksiyon Tanımı Fonksiyonlar Fonksiyon Tanımı Değer Döndürmeyen Fonksiyonlar Değer Döndüren Fonksiyonlar Çok Parametreli Fonksiyonlar Değişken Kapsamları Çok Fonksiyonlu Programlar Fonksiyon Tanımı Karmaşıkveuzunprogramları,

Detaylı

Bigisayar Programlama

Bigisayar Programlama Bigisayar Programlama (GÜZ 2015) DERS-02: C de Programlamaya Giriş Yrd. Doç Dr. Yakup EMÜL Cumhuriyet Üniv., Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü yakupemul@cumhuriyet.edu.tr Ofis Saatleri :

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA «YTÜROK» EĞİTMEN:REHA ÖZGÜR ŞİMŞEK

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA «YTÜROK» EĞİTMEN:REHA ÖZGÜR ŞİMŞEK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA «YTÜROK» EĞİTMEN:REHA ÖZGÜR ŞİMŞEK Giriş-Tanımlamalar Program Nedir? Tanımlanmış bir problemi bilgisayar ortamında çözen ürüne program denir. Programlama Nedir? Tanımlanmış

Detaylı

Java da İşleçler, Ders #3 (4 Kasım 2009)

Java da İşleçler, Ders #3 (4 Kasım 2009) Java da İşleçler, Kontrol Akış ve Döngü Deyimleri BS-515 Nesneye Yönelik Programlama Ders #3 (4 Kasım 2009) İçerikç Geçen ders: Nesne ve Sınıf Kavramları Nesne ve Sınıf ın Java da gerçekleştirilmesi Bu

Detaylı

Programlamaya Giriş. Program : Belirli bir problemi çözmek için bir bilgisayar dili kullanılarak yazılmış deyimler dizisi.

Programlamaya Giriş. Program : Belirli bir problemi çözmek için bir bilgisayar dili kullanılarak yazılmış deyimler dizisi. Programlamaya Giriş Program : Belirli bir problemi çözmek için bir bilgisayar dili kullanılarak yazılmış deyimler dizisi. Programın Yazımında İzleyeceğimiz Adımlar Problemi anla. İhtiyaçları belirle. Problemin

Detaylı

/ C Bilgisayar Programlama Yıliçi Sınavı Test Soruları. Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : , 60 dak.

/ C Bilgisayar Programlama Yıliçi Sınavı Test Soruları. Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : , 60 dak. Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Yıliçi Sınavı Test Soruları dı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre :26.11.2012, 60 dak. Dikkat!!! Soru kitapçığında

Detaylı

3/7/2011. ENF-102 Jeoloji 1. Tekrar -- Değişken Tanımlamaları (Definition) ve Veri Türleri (Data Type) Veri Tanımları ve Mantıksal Đşlemler

3/7/2011. ENF-102 Jeoloji 1. Tekrar -- Değişken Tanımlamaları (Definition) ve Veri Türleri (Data Type) Veri Tanımları ve Mantıksal Đşlemler Veri Tanımları ve Mantıksal Đşlemler Tekrar -- Değişken Tanımlamaları (Definition) ve Veri Türleri (Data Type) Kullanılacak bütün değişkenlerin kullanılmadan önce C derleyicisine bildirilmeleri gerekir.

Detaylı

BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA AKIŞ KONTROLÜ YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN

BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA AKIŞ KONTROLÜ YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA AKIŞ KONTROLÜ YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN TEMEL AMAÇLAR Bir dairenin yarıçapını kullanıcıdan alarak dairenin alanını hesaplamak istediğimizi düşünelim. Eğer girilen değer

Detaylı

4. Bölüm Programlamaya Giriş

4. Bölüm Programlamaya Giriş 4. Bölüm Programlamaya Giriş Algoritma ve Programlamaya Giriş Dr. Serkan DİŞLİTAŞ 4.1. C# ile Program Geliştirme Net Framework, Microsoft firması tarafından açık internet protokolleri ve standartları

Detaylı

Değişkenler. Geçerli değişken isimleri : baslamazamani, ad_soyad, x5 Geçersiz değişken isimleri : 3x, while

Değişkenler. Geçerli değişken isimleri : baslamazamani, ad_soyad, x5 Geçersiz değişken isimleri : 3x, while Değişkenler Değişkenler bir bilginin bellekteki konumunu temsil eden sembolik isimlerdir. Bilgisayarda hemen hemen tüm işlemler bellekte yapılır. Program çalıştırıldığında değişken ve bu değişkenin türüne

Detaylı

Bölüm 3 Yapısal Programlama

Bölüm 3 Yapısal Programlama 1 Bölüm 3 Yapısal Programlama Konular 3.1 Giriş 3.2 Algoritmalar 3.3 Pseudocode (Sahte kodlar) 3.4 Kontrol yapıları 3.5 If Seçim yapısı 3.6 If Else Seçim yapısı 3.7 While Döngü yapısı 3.8 Algoritmaları

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Algoritma ve Akış Şemaları

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Algoritma ve Akış Şemaları BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Algoritma ve Akış Şemaları Algoritma tanımı Algoritma özellikleri Algoritma tasarımı Akış şemaları Dallanma simgeleri Döngü simgeleri Akış şeması tasarımı Akış şeması örnekleri Konu

Detaylı

Nesne Yönelimli Programlama

Nesne Yönelimli Programlama 1 Nesne Yönelimli Programlama Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Not: Bu dersin sunumları, Java Programlama Dili ve Yazılım Tasarımı, Altuğ B. Altıntaş, Papatya

Detaylı

Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : dak.

Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : dak. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü ra Sınavı Test Soruları dı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre :13.04.2017 60 dak. Dikkat!!! Soru kitapçığında ve cevap

Detaylı

/ C Bilgisayar Programlama Final Sınavı Test Soruları. Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : , 60 dak.

/ C Bilgisayar Programlama Final Sınavı Test Soruları. Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : , 60 dak. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Final Sınavı Test Soruları dı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre :09.01.2013, 60 dak. Dikkat!!! Soru kitapçığında ve

Detaylı

5. Atlama, Karar ve Çevrim Kontrol Deyimleri

5. Atlama, Karar ve Çevrim Kontrol Deyimleri 5. Atlama, Karar ve Çevrim Kontrol Deyimleri 5.1. Atlama Deyimleri Program akışının yönlendirilmesinde atlama deyimleri kullanılmaktadır. mikroc derleyicisinin desteklediği atlama deyimleri şunlardır:

Detaylı

Bilgisayarda Programlama. Temel Kavramlar

Bilgisayarda Programlama. Temel Kavramlar Bilgisayarda Programlama Temel Kavramlar KAVRAMLAR Programlama, yaşadığımız gerçek dünyadaki problemlere ilişkin çözümlerin bilgisayarın anlayabileceği bir biçime dönüştürülmesi / ifade edilmesidir. Bunu

Detaylı

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1 Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net http://www.serkanaksu.net/ 1 JavaScript JavaScript Nedir? Nestcape firması tarafından C dilinden esinlenerek yazılmış, Netscape Navigator 2.0 ile birlikte

Detaylı

Fonksiyonlar (Altprogram)

Fonksiyonlar (Altprogram) Fonksiyonlar (Altprogram) C Programlama Dili fonksiyon olarak adlandırılan alt programların birleştirilmesi kavramına dayanır. Bir C programı bir ya da daha çok fonksiyonun bir araya gelmesi ile oluşur.

Detaylı

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 8. Hafta. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 8. Hafta. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 BMT 101 Algoritma ve Programlama I 8. Hafta Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 C++ Döngü Deyimleri Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 2 Döngüler Programın belirli bölümlerinin defalarca işlenmesi söz konusu olabilir.

Detaylı

if (ad == "Sabri") Console.WriteLine("Merhaba Sabri. Ne zamandır gözükmüyodun...");

if (ad == Sabri) Console.WriteLine(Merhaba Sabri. Ne zamandır gözükmüyodun...); Koşul İfadeleri ve Akış Kontrolü Koşul ifadeleri ve akış kontrolleri programlama dillerinde her zaman en önemli yeri tutmaktadır. Yazdığımız uygulamanın hangi koşulda nasıl davranacağını belirterek bir

Detaylı

Programlama Nedir? Bir bilgisayar bilimcisi gibi düşünmek ve programlama ne demektir?

Programlama Nedir? Bir bilgisayar bilimcisi gibi düşünmek ve programlama ne demektir? 2.1.1. PROGRAMLAMA NEDIR? Programlama Nedir? Bir bilgisayar bilimcisi gibi düşünmek ve programlama ne demektir? Bu düşünme şekli matematiğin, mühendisliğin ve doğa bilimlerinin bazı özelliklerini birleştirmektedir.

Detaylı

YAPILAR BİRLİKLER SAYMA SABİTLERİ/KÜMELERİ. 3. Hafta

YAPILAR BİRLİKLER SAYMA SABİTLERİ/KÜMELERİ. 3. Hafta YAPILAR BİRLİKLER SAYMA SABİTLERİ/KÜMELERİ 3. Hafta YAPILAR Farklı veri tipindeki bilgilerin bir araya gelerek oluşturdukları topluluklara yapı (structure) denir. Yani yapılar, birbiriyle ilişkili değişkenlerin

Detaylı

Hafta 9 C Dilinde Kontrol ve Döngü Yapıları

Hafta 9 C Dilinde Kontrol ve Döngü Yapıları BLM111 Programlama Dilleri I Hafta 9 C Dilinde Kontrol ve Döngü Yapıları Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Karar (Karşılaştırma) Komutları if-else Koşulların kontrolünde kullanılan komutlardır. Koşulların doğru

Detaylı

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-7 C Programlama Diline Giriş

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-7 C Programlama Diline Giriş BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-7 C Programlama Diline Giriş Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ C Programlama Dili Tarihçesi C programlama dili 1972

Detaylı

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Bilgisayar Programlama Ders 6 Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Fonksiyon Prototipleri Fonksiyon Prototipleri Derleyici, fonksiyonların ilk hallerini (prototiplerini)

Detaylı

İÇERİK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ALGORİTMA AKIŞ DİYAGRAMLARI PROGRAMLAMA DİLLERİ JAVA DİLİNİN YAPISI JAVA DA KULLANILAN VERİ TİPLERİ JAVA DA PROGRAM YAZMA

İÇERİK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ALGORİTMA AKIŞ DİYAGRAMLARI PROGRAMLAMA DİLLERİ JAVA DİLİNİN YAPISI JAVA DA KULLANILAN VERİ TİPLERİ JAVA DA PROGRAM YAZMA İÇERİK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ALGORİTMA AKIŞ DİYAGRAMLARI PROGRAMLAMA DİLLERİ JAVA DİLİNİN YAPISI JAVA DA KULLANILAN VERİ TİPLERİ JAVA DA PROGRAM YAZMA BÖLÜM-II ALGORİTMA I. GİRİŞ Bilgisayar dünyasında, insanın

Detaylı

BÖLÜM 2: ALGORİTMALAR

BÖLÜM 2: ALGORİTMALAR BÖLÜM 2: ALGORİTMALAR Algoritma bir problemin çözümünde (işlemin gerçekleşmesinde) izlenen adımlar dizisi olup, problemi çözmek için yürütülecek eylemlerin ve bu eylemlerin sırasını belirten bir talimattır,

Detaylı

Temel Bilgisayar Bilimleri Ders Notu #4-2. kısım

Temel Bilgisayar Bilimleri Ders Notu #4-2. kısım Nisan 2009 9031150 - Temel Bilgisayar Bilimleri Ders Notu #4-2. kısım Referans: Bugün: 1. Ders Notları. Ders #4.1 Tekrar Dowhile ve for döngüleri Diziler Göstergeler 1. Tekrar for döngüleri Genel yazılımı

Detaylı

IF / ELSE IF / ELSE. Bu deyimler, koşullu işlem yapan deyimlerdir ve daima if deyimi ile başlar, else if veya else ile devam eder.

IF / ELSE IF / ELSE. Bu deyimler, koşullu işlem yapan deyimlerdir ve daima if deyimi ile başlar, else if veya else ile devam eder. 1. Genel Bilgiler Bu deyimler, koşullu işlem yapan deyimlerdir ve daima if deyimi ile başlar, if veya ile devam eder. if ve tek bir karşılaştırma deyimi olup kullanımı isteğe bağlıdır. Eğer bu koşul olumlu

Detaylı

BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ (Algoritma Geliştirmek, Satır Kod)

BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ (Algoritma Geliştirmek, Satır Kod) 2017-2018 BaharYarıyılı Balıkesir Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 3 BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ (Algoritma Geliştirmek, Satır Kod) Yrd. Doç. Dr. İbrahim Küçükkoç Web: ikucukkoc.baun.edu.tr

Detaylı

BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ 2017-2018 BaharYarıyılı Balıkesir Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 7 BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ (Java Programlama Dili ve Algoritmadan Kodlamaya Geçiş) Yrd. Doç. Dr. İbrahim Küçükkoç

Detaylı