KRON K M YELOMONOS T K LÖSEM

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KRON K M YELOMONOS T K LÖSEM"

Transkript

1 TÜRK HEMATOLOJ DERNE 2012: 2 1 Dr. Gülsüm Özet Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Kliniği E-posta: gulsumozet@gmail.com Tel: Anahtar Sözcükler Kronik miyelomonositer lösemi, tanı, tedavi KRON K M YELOMONOS T K LÖSEM ÖZET Kronik miyelomonositik lösemi hematopoetik kök hücrenin klonal hastalığı olup inatçı, mutlak monositozla karakterizedir. Hem miyelodisplastik hem de miyeloproliferatif özellikler taşıması nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü tarafından miyelodisplastik/miyeloproliferatif neoplaziler grubu içine alınmış ve tanı ölçütleri belirlenmiştir. Tanı ve ayırıcı tanıda morfoloji yanında akım sitometri ve moleküler yöntemler de kullanılmaktadır. Hastaların % ında klonal sitogenetik anomali, yaklaşık %30 unda RAS mutasyonu saptanır. Lenfosit sayısının 2500/ μl üzerinde olması ve kötü sitogenetik risk faktörleri prognozu belirleyen en önemli faktörlerdendir. Miyeloproliferatif özellikler ile seyreden olgularda semptomları kontrol altına almak için Hidroksiüre kullanılabilir. Son yıllarda hipometilasyon yapan ilaçlarla remisyon ve sağkalımın arttığını gösteren çalışmalar yayınlanmıştır. Halen tek küratif tedavi kök hücre naklidir. Ancak ileri yaş hastalığı olması nedeni ile sınırlı sayıda hastada uygulanabilmektedir. Yoğunluğu azaltılmış hazırlama rejimleri ile transplant ilişkili mortalite azaltılmış ve daha fazla uygulanmaya başlamıştır. Ancak nüks riski hala yüksektir ve bu nedenle hipometilasyon yapan ilaçlarla nakil öncesi klonu ortadan kaldırma ve nakil sonrası idame çalışmaları gündeme gelmeye başlamıştır. Kronik miyelomonositik lösemi (KMML) hematopoetik kök hücrenin klonal hastalığı olup inatçı, mutlak monositozla karakterizedir (1). FAB sınıflamasında miyelodisplastik sendromlar (MDS) içinde yer almıştır. Ancak KMML hem miyelodisplastik hem de miyeloproliferatif hastalıkların klinik 112

2 KRON K M YELOMONOS T K LÖSEM 113 ve biyolojik özelliklerini taşımaktadır. Bu özelliği nedeni ile 2002 yılında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sınıflamasında miks miyelodisplastik/miyeloproliferatif hastalıklar grubu içinde yer almış ve son sınıflamada da bu yerini korumuştur (2). Son sınıflamada miyeloproliferatif hastalık yerine miyeloproliferatif neoplazi (MPN) tanımı yerleşmiştir. MDS/MPN grubu içinde en sık görülen alt tip KMML dir. Diğerleri: - BCR-ABL (-) atipik kronik miyeloid lösemi (KML) - Juvenil miyelomonositik lösemi - Sınıflandırılamayan MDS/MPN - Belirgin trombositozla seyreden halka sideroblastlı refrakter anemi (RARS-T) dir (3). TANI KMML de gerek patolojik özelliklerin gerekse klinik seyrin çok farklı olması nedeni ile tanı ve tedavide zorluklar yaşanmaktadır. Çünkü KMML hem displazi ve ineffektif hemopoez (anemi, trombositopeni gibi) gibi miyelodisplastik özellikleri hem de lökositoz ve organ tutulumu gibi miyeloproliferatif özellikleri taşımaktadır de FAB grubu tarafından lökosit sayısı /μL altında ise miyelodisplastik KMML (MDS-KMML), üzerinde ise miyeloproliferatif KMML (MP-KMML ) olarak adlandırılmıştır. Ancak bu iki formun klinik ve biyolojik olarak iki ayrı antite mi yoksa aynı hastalığın değişik evreleri mi olduğu konusu hala tartışmalıdır (4). Tanı Ölçütleri: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ölçütlerine göre: 1. Periferik kanda 1000/μL üzerinde inatçı monositoz olması, 2. t(9,22) ve BCR-ABL negatif olması, PDGFR alfa ve beta rearanjmanı negatif (özellikle eozinofili varsa) olması, 3. Periferik kan ve kemik iliğinde % 20nin altında blast olması (miyeloblast, monoblast ve promonositler sayılarak) 4. Bir veya daha çok hematopoetik seride displazi olması. Eğer displazi çok hafif veya yoksa bu durumda ilk 3 ölçüt ile aşağıdakilerin varlığında KMML tanısı konabilir: Klonal sitogenetik anomali varlığı veya Monositozun 3 aydan fazla sürmesi ve diğer monositoz yapan nedenlerin ekarte edilmiş olması. DSÖ hastalığın seyrinin daha iyi belirlenebilmesi için iki alt gruba ayırmıştır:

3 : 2 1 KMML-1: Periferik kanda %5, kemik iliğinde %10 altında blast + promonosit olması, KMML-2: Periferik kanda %5-19, kemik iliğinde % blast + promonosit olması veya Auer cisim varlığı (blast sayısına bakılmaksızın ) Eozinofili ile birlikte KMML1 veya KMML2: Üstteki ölçütlere ek olarak periferik kanda 1500/ μl üzerinde eozinofil olması (5). Ay r c Tan KMML de ayırıcı tanıda monositoza yol açan tüm benign ve malign hastalıklar ekarte edilmelidir. Akut ve kronik enfeksiyonlar (tuberküloz, bakteriyel endokardit, viral ve protozoal enfeksiyonlar gibi), kronik inflamatuar hastalıklar (sarkoidoz gibi), malign hastalıklar (Hodgkin hastalığı gibi) bunlardan bazılarıdır. Ayrıca diğer miyeloid malignitelerin de ekarte edilmesi gerekir. Öncelikle BCR-ABL füzyon geni taranarak KML tanısı dışlanır DSÖ sınıflamasında MLL/11q23 rearanjmanı olan hastalar Tekrarlayan genetik anomali ile seyreden akut miyeloid lösemi (AML) olarak sınıflanmıştır. t(5;12) (q31 33; p12)/etv6-pdgfrb rearanjmanı olan hastalar ise yine son sınıflamada PDGFRA, PDGFRB veya FGFR1 anomalisi ve eozinofili ile seyreden neoplaziler olarak ayrılmıştır (6). Ph (-) atipik KML ile ayırıcı tanı zor olabilir. Çünkü atipik KML de de monosit sayısı 1000/ μl üzerinde olabilir. Ancak KMML de periferik kanda monosit oranı %10 üzerindedir ve miyeloid seride sola kayma belirgin değildir, promiyelosit ve miyelositler % 10 altındadır. Atipik KML de ise miyeloid seride sola kayma belirgin olup monosit oranı % 10 nun altındadır.monositik farklılaşma gösteren AML ile ayırıcı tanı yapılmalıdır. Ayrıca KMML ve sistemik mastositoz (SM) birlikteliği sıktır ve her olguda SM ekarte edilmelidir (7). Klinik Genellikle ileri yaş hastalığı olup ortalama görülme yaşı dir. 60 yaş üzeri populasyonda 3/ sıklıktadır. Nadiren gençlerde izlenir. Erkeklerde daha sık olup, erkek/kadın oranı 2 dir. Hastalar yıllarca asemptomatik seyredip anemi, trombositopeni veya nötropeniye bağlı semptomlarla başvurabilirler. Kilo kaybı, gece terlemesi izlenebilir. Hastaların üçte birinde splenomegali ve % sinde hepatomegali izlenir. Cilt ve seröz membranların tutulumu özellikle şiddetli monositozu olan olgularda gözlenir. Cilt tutulumu hastalığın progresyonu ile ilişkilidir ve cilt tutulumu olan hastalarda toplam yaşam daha kısa ve akut lösemiye dönüşüm daha hızlı bulunmuştur (8). Monositik hücrelerce üretilen lizozimin renal atılımı tubuler hasara yol açabilir (9). %15-20 oranında özellikle AML M4 ve AML M5 olmak üzere akut lösemiye dönüşür.

4 KRON K M YELOMONOS T K LÖSEM 115 Laboratuvar Monositler normal görünümlü veya granüllü çift çekirdekli anormal görünümde olabilir. Monositler % 10 üzerinde olup genellikle /μL arasındadır. Fakat 80000/μL ye kadar ulaşabilir. Hem monosit hem de monoblastlar nonspesifik esteraz (NSE) ile boyanırlar. Monoblast ve promonositler genelde periferik kanda izlenmez veya tüm hücrelerin % 5 ini geçmez. Bu oran % 20 yi geçerse AML kabul edilmelidir. Periferik yaymada displastik özellikler görülebilir. KML de sıklıkla trombositoz izlenirken KMML de genellikle trombositopeni izlenir. Sıklıkla anemi görülür. Akım Sitometri: CD 56 ekspresyonu ile birlikte bir miyeloid belirteçin (HLA-DR, CD13, CD15 veya CD36 gibi ) ekspresyonunun azalması KMML ye özgüdür ve reaktif monositozdan ayırıcı tanıda yardımcıdır. KMML de CD14 ekspresyonu sıklıkla azalmış olarak izlenir. Morfolojik olarak monositik AML ve KMML ayrımını yapmak zor olabilir. Çok renkli akım sitometri bu konuda yardımcı olabilir. Her iki hastalıkta da benzer profil izlenebilirken (CD56 aberan ekspresyonu gibi) bazı özellikler farklı olabilir. CD2 aberan ekspresyonu KMML de belirgin olarak yüksek (%47) bulunmuştur (10). Kern ve arkadaşları akut monositer lösemi ve KMML olgularının akım sitometri sonuçlarını karşılaştırmışlar her iki grupta da CD56 aberan ekspresyonu tesbit ederken CD2 aberan ekspresyonunu sadece KMML de tesbit etmişlerdir. Ayrıca granülositik hücre /monositer hücre oranını KMML de daha yüksek bulmuşlardır (11). Monositer seri öncü hücreleri CD34 ve CD117 taşımadığı için akut lösemiye dönüşüm mutlaka morfoloji ile birlikte değerlendirilmelidir. Patoloji: Kemik iliği patolojik bulguları tanı koyduracak kadar spesifik değildir. Tanı hematolojik bulgular, genetik anomaliler, akım sitometri ve patoloji ile birlikte konabilir. Kemik iliği biyopsisinin en önemli amacı diğer nedenlerin ekarte edilebilmesi içindir. En önemli bulgu sellülaritenin artması olup, özellikle granülositer seri artmıştır. Monositer seri artmıştır ve bu lizozim, esteraz, CD14 ve CD68 boyayarak daha net belirlenebilir. Eritroid seri genellikle baskılanmıştır. (Miyeloid/eritroid oranı 10/1'e kadar yükselebilir). Megaloblastik değişim ve nükleer atipi izlenebilir.megakaryositler normal veya azalmış olabilir. Megakaryositler küçük ve çekirdek lobulasyonu azalmıştır. Kemik iliğinde eozinofil artışı KML kadar belirgin değildir. Eğer varsa BCR-ABL füzyon geni ve PDGFRA, PDGFRB ve FGFR1 rearanjmanı açısından tarama yapılmalıdır. Olgunlaşmamış öncül hücrelerin anormal yerleşimi (ALİP) reaktif monositoz ile neoplastik monositoz ayrımında önemlidir. Kemik iliği biyopsisi bcr-abl negatif KML ayrımında da önemlidir. Ancak genellikle periferik yayma ile birlikte ayrım yapılabilir. KMML de periferde KML nin aksine miyeloid seride sola kayma belirgin değildir ve promiyelosit ve miyelositler % 10 altında, monositler ise %10 ( > 1000 /μl ) üzerindedir.

5 : 2 1 Sitogenetik ve Moleküler İnceleme: Henüz KMML için spesifik bir genetik anomali tesbit edilmedi ise de ayırıcı tanıda, prognoz ve zamanla tedaviyi belirlemede de önemli olacağından genetik inceleme şarttır. KMML de % oranında klonal sitogenetik anomali izlenir. Trizomi 8, monozomi 7, del (7q) ve 12 p nin yapısal anomalileri en sık izlenen anomalilerdir. Kompleks karyotipik anomali ve del 20q da izlenebilir (12). Genetik anomali olanlarda yaşam süresi belirgin olarak kısa bulunmuştur (13). 11q23 saptanırsa akut lösemi tanısı konur. del (5q) KMML de çok nadir izlenir ve bu hastalar sınıflandırılamayan MDS/MPN grubu içinde kabul edilir.ayrıca izokromozom i(17q) da yine sınıflandırılamayan grupta kabul edilir (9). 5. geni içeren translokasyon ve PDGFR rearanjmanı da ayırıcı tanı için incelenmelidir. Henüz KMML patogenezinde rol alan ve tedavi için hedef oluşturacak bir moleküler mutasyon tesbit edilmedi ise de TET2, RAS ve CBL mutasyonlarının bu hastalarda diğer miyeloid malignitelerden daha sık izlendiği tesbit edilmiştir (6). RAS genince kodlanan RAS proteini hücre çoğalmasında ve farklılaşmasında önemli rol oynar. NRAS veya KRAS genlerinin mutasyonu miyelodisplastik, miyeloproliferatif ve MDS/MPN olgularında RAS yolağının aktivasyonuna yol açar. NRAS veya KRAS mutasyonu KMML olgularının % 26'sında tesbit edilmiştir. Miyeloproliferatif formda displastik olana göre anlamlı olarak daha sık bulunmuştur. Bir çalışmada proliferatif olgularda % 22 tesbit edilirken displastik formda hiç tesbit edilmemiştir. Displastik formdan proliferatif forma geçip RAS mutasyonu pozitifleşen olgular bildirilmiştir. Bu durum RAS mutasyonunun progresyonda rolü olabileceğini düşündürmüştür (14). Miyeloproliferatif hastalıkların patogenezinde önemli rol alan JAK2V617F mutasyonu KMML de % 8-10 oranında bulunmuş olup bu hastaların tümünün belirgin splenomegali ve fibrozis gibi miyeloproliferatif özellikleri taşıdığı tesbit edilmiştir (15). RUNX1 ve TET2 mutasyonlarının da değişik oranda izlendiği çalışmalar mevcuttur (6). 65 yaş altında, eşlik eden ciddi morbiditesi olmayan hastalarda tek küratif tedavinin kök hücre nakli olması nedeni ile bu hastalarda tanı anında doku tiplendirmesi ve donör aranması uygundur. Prognoz ve Risk De erlendirilmesi KMML heterojen bir hastalık olup ortalama yaşam süresi 7 ile 60 ay arasında değişmektedir (2). Miyelodisplastik sendromda kullanılan International Prognostic Scoring System (IPSS) KMML de (özellikle miyeloproliferatif tipte) uygun değildir. Bu durumda yeni prognostik faktörler aranmıştır. Onida ve arkadaşları 213 hasta içeren bir grupta prognostik belirteçleri karşılaştırmışlar ve MD Anderson prognostik skoru belirlemişlerdir. Dört parametreyi yaşam süresi ile ilişkili bulmuşlardır. Bunlar:

6 KRON K M YELOMONOS T K LÖSEM 117 Hemoglobin < 12g/dL, periferik yaymada immatür miyeloid hücrelerin varlığı, mutlak lenfosit sayısı > 2500 / μl ve kemik iliğinde blast oranının %10 olmasıdır. Bu dört parametrenin varlığına göre hastaları düşük, orta grade 1 ve 2 ve yüksek riskli olarak ayırmışlardır. Ortalama yaşam sırası ile 24, 15, 8 ve 5 ay bulunmuştur (13). Düsseldorf KMML grubu da lenfosit sayısının 2500/ μl üzerinde olmasının tek başına kötü prognostik faktör olduğunu desteklemişlerdir. Ayrıca LDH yüksekliği ve erkek cinsiyetin de kötü prognozu gösterdiğini ifade etmişlerdir (6). Breccia ve ark. hastaları miyelodisplastik ve miyeloproliferatif olarak ayırdıklarında miyeloproliferatif grupta prognozu daha kötü bulmuşlardır (16). Ricci ve arkadaşları RAS mutasyonunun hem hastalığın progresyonu hem de kötü prognozla ilişkili olduğunu belirtmişlerdir (14). KMML 1 de p53 protein ekspresyonunun kötü prognoz ve akut lösemiye dönüşümle ilişkili olabileceği belirtilmiştir (17). Such ve arkadaşları 414 hasta içeren çalışmalarında 110 hastada genetik anomali tesbit etmişler ve bunlarda hem yaşam süresinin kısaldığını hem de akut lösemiye dönüşümün daha sık olduğunu göstermişlerdir. Hastaları düşük risk (normal karyotip veya sadece Y kaybı), yüksek risk (Trizomi 8, 7. kromozom anomalisi ve kompleks anomali) ve orta risk (diğer tüm anomaliler) olarak ayırdıklarında 5 yıllık sağkalımı düşük, orta ve yüksek riskli hastalarda sırası ile % bulmuşlardır. Yine yüksek riskli grupta akut lösemiye dönüşümü daha yüksek bulmuşlardır. Çok değişkenli analizde bu sitogenetik risk sınıflamasının toplam sağkalım açısından tek başına prognostik olabileceğini bulmuşlardır (18). Tedav KMML de klinik seyir çok farklı olduğu için tedavi bekle gör den yüksek doz tedaviye kadar değişir. Asemptomatik olan hastalar progres açısından izlenir. Anemi ve trombositopeni varsa rehberlere uygun destek tedavisi yapılır. Antibiyoterapiye yanıt vermeyen nötropenik ateşte G-CSF kullanılabilir. Ancak aşırı lökositoz veya monositoz izlenebileceğinden uzun etkili preparatlardan kaçınılmalıdır (2). Hidroksiüre, purinethol ve etoposid KMML tedavisinde kullanılmışlardır. Özellikle Hidroksiüre proliferatif tipte lökositoz ve organomegaliyi kontrol altına almak için en çok kullanılan ilaçtır. Randomize bir çalışmada etoposide üstünlüğü gösterilmiş ve çalışma yarıda kesilmiştir (19). Hidroksiüre lökositozu kontrol altına alsa da anemi ve trombositopeni üzerine etkisi yoktur. Organomegaliyi kontrol altına alsa da bu geçicidir. Düşük doz sitarabin KMML tedavisinde (diğer MDS tiplerini de içeren çalışmalarda) sıklıkla kullanılmıştır. Bir çalışmada 2x 10mg/m 2 s.c gün,

7 : 2 1 bir diğerinde ise ATRA (45 mg /m gün) ile 20mg s.c. kullanılmıştır ancak bu çalışmalarda KMML olgu sayısı çok az olduğu için yanıt açısından yorum yapılamamıştır. Topoizomeraz inhibitörleri de KMML tedavisinde kullanılmıştır. Topotekanın hem intravenöz hem de oral formu ile çalışma yapılmış ve yanıt (%27 tam yanıt) alınmıştır (20). Ancak halen topotekanın hidroksiüreye üstün olduğunu gösteren çalışma yoktur. Bu durumda yeni tedavi arayışları devam etmektedir. Son 10 yılda hipometilasyon yapan ilaçlar, farnezil transferaz inhibitörleri gibi yeni ilaçlar KMML tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır. Hipometilasyon yapan ilaçlar: Miyelodisplastik sendrom tedavisinde kullanılan azasitidin ve desitabin iki yönlü etki gösterirler. Yüksek dozlarda DNA sentezini inhibe ederek sitotoksik olurken düşük dozlarda hücre büyüme ve farklılaşmasındaki genleri modüle ederek etki gösterirler. Nitekim Oki ve arkadaşları JAK2V617F ve NPM1 mutasyonu olan KMML olgularında desitabin tedavisi altında mutant allellerin kaybolduğunu veya azaldığını göstermişlerdir (21). Yüksek riskli MDS ve KMML olguları (358 olgu) içeren Faz III randomize bir çalışmada konvansiyonel tedavi ile azasitidin (75mg/m gün 28 günde bir) karşılaştırılmıştır. Azasitidin tedavisi ortalama 9 kür uygulanmıştır. Toplam yaşam azasitidin kolunda anlamlı olarak yüksek bulunurken, akut lösemiye dönüşüm süresi anlamlı olarak uzun bulunmuştur (22). Costa ve arkadaşları 38 KMML olgusu içeren çalışmalarında azasitidin ile % 39 (%11 tam yanıt) yanıt elde etmişlerdir. Miyelodisplastik tipte yaşam süresini miyeloproliferatif tipe göre daha uzun bulmuşlardır (23). Azasitidinin oral formu ile ilgili FazI çalışmalar başlamıştır (24). KMML tedavisinde desitabin de onay almıştır. Wijermans ve arkadaşları desitabin ile (15mg/m 2 günde 3 kez 1-3 gün 6 haftada bir) % 25 yanıt (%14 tam, %11 parsiyel) elde etmişlerdir. %11 hastada hematolojik iyileşme gözlenmiş, %39 hastada da hastalık stabil seyretmiştir (25). Bir başka grup desitabini 20 mg/m gün i.v. dört haftada bir kullanmış ve %35 yanıt aldıklarını belirtmişlerdir (26). Hem uygulama kolaylığı hem de toksitenin daha az olması nedeni ile halen bu formu kullanılmaktadır. TNF-α nın KMML de akut lösemiye dönüşümle ilgili olabileceği ileri sürülmüştür (27). Nitekim Scott ve arkadaşları soluble TNF-α reseptörü olan ve TNF-α inhibitörü gibi davranan etanersept ile azasitidini MDS ve KMML olgularında birlikte kullandıklarında % 72 toplam yanıt ve uzun süreli remisyon elde etmişlerdir (28). Hipometilasyon yapıcı ilaçlar ile KMML de yanıt elde edilebilir ve ülkemizde de blast artışı olan KMML olgularında endikasyonu mevcuttur. Ayrıca hipometilasyon yapan ilaçların kök hücre nakli öncesi malign klonu yok etme amaçlı kullanımı da gündeme gelmeye başlamıştır.

8 KRON K M YELOMONOS T K LÖSEM 119 Hem azasitidin hem de desitabinin hipometilasyon yapıcı etkileri tek bir tablet hidroksiüre ile tümüyle bloke olabilir. Bu nedenle hidroksiürenin bu ilaçlarla eş zamanlı kullanımı kontrendikedir. Ancak hidroksiürenin yarıömrü çok kısa olduğu için hipometilasyon yapıcı ilaçlara başlamadan 24 saat önce kesilmesi yeterlidir (29). Farnezil Transferaz İnhibitörleri (FTİ): RAS mutasyonu KMML de (özellikle proliferatif tipte) sık izlendiğinden FTİ ler KMML tedavisinde umut vermiştir. Tipifarnib ve lonafarnib bu amaçla Faz I-II çalışmalarda kullanılmıştır. Lonafarnib oral etkili olabilen farnezil transferaz inhibitörüdür. Feldman ve ark mg oral (sürekli) Lonafarnib ile 35 olgunun 10 unda yanıt almışlardır (30). Hemapoetik Kök Hücre Nakli: Halen tek küratif tedavi kök hücre naklidir. Ancak ileri yaş hastalığı olması nedeni ile kısıtlı sayıda hastada uygulanabilmektedir. Azaltılmış yoğunlukta hazırlama rejimleri sonrası daha sık uygulanmaya başlamıştır. Yaş ortalaması 44 olan 50 hastalık seride %52 oranında transplant ilişkili mortalite tesbit edilmiştir. 5 yıllık yaşam %21, hastalıksız yaşam %18 bulunmuştur. Graft versus host hastalığı izlenmeyen özellikle T hücre azaltılan grupta en yüksek olmak üzere %61 nüks izlenmiştir. Bu da KMML de graft versus lösemi etkisi olduğunu düşündürmüştür.tanı ile nakil arasındaki sürenin kısalığı dışında hiçbir değişkenin sonuç üzerine etkisi olmadığı gösterilmiştir (31). Elliott ve ark. 17 hastalık serilerini yayınlamışlar ve transplant ilişkili mortaliteyi %41 bulmuşlardır. 6 hastada donör lenfosit infüzyonu yapılmış 2 hastada 15 ay süren tam remisyon, 3 hastada uzun süreli tam remisyon sağlanmıştır (32). Kerbauy ve ark. miyeloablatif rejim ile nakil yapılan 43 hastayı değerlendirdiklerinde % 35 transplant ilişkili ölüm tesbit etmişlerdir. 68 ayda %42 remisyon tesbit etmişlerdir. Eşlik eden hastalık skoru yüksek olan hastalarda prognozu en kötü bulmuşlardır. Bu grup ta Kronik Graft versus Host gelişen hastalarda nüksü daha az bulmuştur (% 33 e karşı % 19 ) (33). Azaltılmış yoğunlukta hazırlama rejimi: İleri yaş hastalığı olması, eşlik eden hastalığın sık olması ve transplant ilişkili ölüm oranının yüksek olması azaltılmış yoğunlukta hazırlama rejimlerini gündeme getirmiştir. Krishnamurty ve ark. 3 yıllık yaşamı, nüks dışı ölüm hızını ve nüks insidansını sırası ile % bulmuşlardır. Sitogenetik riski ve kemik iliğindeki blast sayısını prognostik bulmuşlardır (34). Son olarak Eissa ve ark. kök hücre nakli yapılan (azaltılmış veya ablatif hazırlama rejimi ile) 85 hastayı değerlendirdiklerinde nüks hızını 10 yılda % 27 bulmuşlardır. MD Anderson prognostik skorunu nüks ile ilişkili bulmuşlardır. Progresyonsuz yaşam 10 yılda %38 bulunmuştur. Düşük hematokrit, yüksek riskli sitogenetik, ileri yaş ve eşlik eden hastalık skoru yüksek ise mortalite yüksek bulunmuştur (35).

9 : 2 1 Azaltılmış yoğunlukta hazırlama rejimleri ile transplant ilişkili mortalite azaltılabilse de artmış nüks riski halen devam etmektedir. Bu durumda nakil öncesi malign klonu ortadan kaldırmak ve nakil sonrası idame tedavisi (örneğin hipometilasyon yapıcı ilaçlarla) çalışmaları gündeme gelmiştir. Sonuç olarak KMML yeni sınıflamada MDS/MPN grubu içinde klinik ve biyolojik davranışına uygun yerini almıştır. Ancak halen hastalığın patogenezi tam olarak belirlenememiştir. Hastalığa spesifik tanı koyduran ve tedavi hedefi olabilecek spesifik bir genetik anomali bulunamamıştır fakat bu konuda arayışlar devam etmektedir. Halen tek küratif tedavi kök hücre naklidir. Nüks riskini azaltmak için nakil öncesi ve sonrası hipometilasyon yapan ilaçlarla (tek veya kombine) tedavi çalışmaları devam etmektedir. Kaynaklar 1. Onida F, Beran M. Diagnosis and Management of Chronic Myelomonocytic Leukemia. Curr Hematol Malig Rep. 2008; 3 (1): Ansell SM. Rare Hematological Malignancies.New York, NY: Springer ; Orazi A, Bennett JM, Germing U, Brunning RD, Bain BJ, Thiele J. Chronic myelomonocytic leukemia in Swerdlow SH, Campo, E., Harris N.L., Jaffe E.S., Pileri S.A., Stein H., Thiele J., Vardiman J.W. (Eds) WHO Classification of Tumours of Haematopoietic and Lymphoid Tissues. Lyon: International Agency for Research on Cancer (IARC); 2008: Jones D. Neoplastic Hematopathology.Humana Pres, LLC; Pierre Zachee. Atypical myeloproliferative disorders in adults. Transfus Apher Sci. 2011; 44: Bacher U, Haferlach T, Schnittger S, Kreipe H, Kröger N. Recent advances in diagnosis, molecular pathology and therapy of chronic myelomonocytic leukaemia. Br J Haematol. 2011;153: Sotlar K, Colak S, Bache A, Berezowska S, Krokowski M, Bültmann B et al. Variable presence of KITD816V in clonal haematological non-mast cell lineage diseases associated with systemic mastocytosis (SM-AHNMD). J Pathol. 2010; 220(5): Mathew RA, Bennett JM, Liu JJ, Komrokji RS, Lancet JE, Naghashpour M et al. Cutaneous manifestations in CMML: Indication of disease acceleration or transformation to AML and review of the literature Leuk Res Jul 20. [Epub ahead of print]abstract 9. Orazi A, Germing U. The myelodysplastic/myeloproliferative neoplasms: myeloproliferative diseases with dysplastic features.leukemia. 2008; 22: Subira D, Font P, Villalon L, Serrano C, Askari E, Gongora E et al. Immunophenotype in chronic myelomonocytic leukaemia: is it closer to myelodysplastic syndromes or to myeloproliferative disorders? Transl Res. 2008; 151: Kern W, Bacher U, Haferlach C, Schnittger C, Haferlacha J.Acute monoblastic/ monocytic leukemia and chronic myelomonocytic leukemia share common immunophenotypic features but differ in the extent of aberrantly expressed antigens and amount of granulocytic cells. Leuk Lymphoma. 2011; 52(1):

10 KRON K M YELOMONOS T K LÖSEM Haase D, Germing U, Schanz J, Pfeilstöcker M, Nösslinger T, Hildebrant B et al. New insights in to the prognostic impact of the karyotype in MDS and correlations with subtypes: evidence from a core dataset of 2124 patients. Blood. 2007; 110: Onida F, Kantarjian H M, Smith T L, Ball G, Keating M J, Estey E H et al. Prognostic factors and scoring systems in chronic myelomonocytic leukemia: a retrospective analysis of 213 patients. Blood. 2002; 99: Ricci C, Fermo E, Corti S, Molteni M, Faricciotti A, Cortelezzi A et al. RAS mutations contribute to evolution of chronic myelomonocytic leukemia to the proliferative variant. Clin Cancer Res. 2010; 16: Pich A, Riera L, Sismondi F, Godio L, Davico B L, Marmont F et al. JAK2V617F activating mutation is associated with the myeloproliferative type of chronic myelomonocytic leukemia. J Clin Pathol. 2009; 62: Breccia M, Latagliata R, Mengarelli A, Biondo F, Mandelli F, Alimena G. Prognostic factors in myelodysplastic and myeloproliferative types of chronic myelomonocytic leukemia: a retrospective analysis of 83 patients from a single institution. Haematologica. 2004:89; Hattori N, Fukuchi K, Nakamaki T, Homma M, Ariizumi H, Nakashima H et al.p53 protein expression in chronic myelomonocytic leukemia1 correlates with progression to leukemia and a poor prognosis. Acta Haematol. 2011; 125: Such E, Cervera J, Costa D, Sole F, Vallespi T, Luno E et al. Cytogenetic risk stratification in chronic myelomonocytic leukemia. Haematologica. 2011; 96(3): Wattel E, Guerci A, Hecquet B, Economopoulos T, Copplestone A, Mahe B et al. A randomized trial of hydroxyurea versus VP16 in adult chronic myelomonocytic leukemia. Blood. 1996; 88: Beran M, Estey E, O Brien SM, Giles F J, Koller C A, Kornblau S et al. Results of topotecan single-agent therapy in patients with myelodysplastic syndromes and chronic myelomonocytic leukemia. Leuk Lymphoma. 1998; 31(5-6): Oki Y, Jelinek J, Shen L, Kantarjian H M, Issa J P. Induction of hypomethylation and molecular response after decitabine therapy in patients with chronic myelomonocytic leukaemia. Blood. 2008; 111: Cataldo VD, Cortes J, Quintas-Cardama A. Azacitidine for the treatment of myelodysplastic syndrome. Expert Rev. Anticancer Ther. 2009; 9(7): Costa R, Abdulhaq H, Haq B, Shadduck R K, Latsko J, Zenati M. Activity of azacitidine in chronic myelomonocytic leukemia. Cancer. 2011; 117(12): Garcia Manero G, Gore SD, Cogle C, Ward R, Shi T, Macbeth KJ et al. Phase I study of oral azacitidine in myelodysplastic syndromes, chronic myelomonocytic leukemia, and acute myeloid leukemia. J Clin Oncol. 2011; 29(18): Wijermans PW, Ruter B, Baer R, Slack J L, Saba H I, Lubbert M. Efficacy of decitabine in the treatment of patients with chronic myelomonocytic leukaemia (CMML). Leuk Res. 2008; 32: Iastrebner M, Jang J H, Nucifora E, Kim K, Sackmann F, Kim D H et al. Decitabine in myelodysplastic syndromes and chronic myelomonocytic leukemia: Argentinian /South Korean multi-institutional clinical experience. Leuk Lymphoma. 2010; 51(12):

11 : Ichiyama S N, Yokote T, Iwaki K, Takubo T, Tusuji M, Hanafuso T. Progression of chronic myelomonocytic leukemia to acute myeloid leukemia with expression of tumour necrosis factor -a and its receptors. Br J Haematol. 2011; 153: Scott B L, Ramakrishnan A, Storer B, Becker P, Petersdorf S, Estey E et al. Prolonged responses in patients with MDS and CMML treated with azacitidine and etanercept. Br J Haematol. 2010; 148(6): Choi SH, Byun H M, Kwan J M, Issa J P, Yang A S. Hydroxycarbamide in combination with azacitidine or decitabine is antagonistic on DNA methylation inhibition. Br J Haematol. 2007; 138: Feldman E J, Cortes J, DeAngelo DJ, Holyoake T, Simonsson B, O Brien SG et al. On the use of lonafarnib in myelodysplastic syndrome and chronic myelomonocytic leukemia. Leukemia. 2008; 22(9): Kroger N, Zabelina T, Guardiola P, Runde V, Sierra J, Van Biezen A et al. Allogeneic stem cell transplantation of adult chronic myelomonocytic leukemia. A report on behalf of the chronic leukemia working party of the European group for blood and marrow transplantation (EBMT). Br J Haematol. 2002; 118: Elliott M A, Tefferi A, Hogan WJ, Letendre L, Gastineu D A, Ansell SM et al. Allogeneic stem cell transplantation and donor lymphocyte infusions for chronic myelomonocytic leukemia. Bone Marrow Transplant. 2006; 37: Kerbauy D M, Chyou F, Gooley T, Sorror M L, Scott B, Pagel J M et al. Biology of blood and marrow transplantation. Allogeneic hematopoetic cell transplantation for chronic myelomonocytic leukemia. Biol Blood Marrow Transplant. 2005; 11: Krishnamurty P, Lim Z Y, Nagi W, Kenyon M, Mijovic A, Ireland R et al. Allogeneic hematopoetic SCT for chronic myelomonocytic leukemia: a single centre experience. Bone Marrow Transplant. 2010; 45: Eissa H, Gooley TA, Sorror ML, Nquyen F, Scott BL, Doney K. Allogeneic hematopoietic cell transplantation for chronic myelomonocytic leukemia: relapse-free survival is determined by karyotype and comorbidities. Biol Blood Marrow Transplant. 2011; 17(6):

Kronik Miyelomonositik Lösemide Güncelleme. Dr. Gülsüm Özet

Kronik Miyelomonositik Lösemide Güncelleme. Dr. Gülsüm Özet Kronik Miyelomonositik Lösemide Güncelleme Dr. Gülsüm Özet Kronik miyelomonositik lösemi (KMML) hematopoetik kök hücrenin klonal hastalığı olup inatçı, mutlak monositozla karakterizedir. FAB MDS (Miyelodisplastik,

Detaylı

Hepatit C. olgu sunumu. Uz. Dr. Hüseyin ÜÇKARDEŞ Bilecik Devlet Hastanesi

Hepatit C. olgu sunumu. Uz. Dr. Hüseyin ÜÇKARDEŞ Bilecik Devlet Hastanesi Hepatit C olgu sunumu Uz. Dr. Hüseyin ÜÇKARDEŞ Bilecik Devlet Hastanesi BİLECİK DEVLET HASTANESİ 1957 2015 N.E. 36 yaşında, kadın hasta Kadın Doğum polikliniği 16.07.2013 Anti-HCV: pozitif ve lökositoz

Detaylı

Çocukluk Çağında Akut Myeloid Lösemi

Çocukluk Çağında Akut Myeloid Lösemi 1945 ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI Çocukluk Çağında Akut Myeloid Lösemi Dr. Mehmet ERTEM Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı ÇOCUKLUK ÇAĞI

Detaylı

(İlk iki harfleri - TR)

(İlk iki harfleri - TR) VET-A Kayıt Tarihi:. /. /.. THD Veritabanları Kemik İliği Yetmezliği Veritabanı Hasta Kayıt Formu VET-A HEKİM BİLGİLERİ 1. Merkez 2. Hekim HASTA BİLGİLERİ 3. Hasta Kodu Sistem tarafından otomatik olarak

Detaylı

LENFOMA NEDİR? Lenfoma lenf dokusunun kötü huylu tümörüne verilen genel bir isimdir.

LENFOMA NEDİR? Lenfoma lenf dokusunun kötü huylu tümörüne verilen genel bir isimdir. LENFOMA LENFOMA NEDİR? Lenfoma lenf dokusunun kötü huylu tümörüne verilen genel bir isimdir. LENF SİSTEMİ NEDİR? Lenf sistemi vücuttaki akkan dolaşım sistemidir. Lenf yolu damarlarındaki bağışıklık hücreleri,

Detaylı

LÖSEMİ MORFOLOJİSİ. Dr. Namık ÖZBEK Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji EAH

LÖSEMİ MORFOLOJİSİ. Dr. Namık ÖZBEK Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji EAH LÖSEMİ MORFOLOJİSİ Dr. Namık ÖZBEK Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji EAH UYGULAMA Posterior superior iliak krestten yapılır 18 ay altında tuberositas tibiadan yapılabilir YAYMA Önceden

Detaylı

08.11.2008 VİTAMİN D VE İMMÜN SİSTEM VİTAMİN D

08.11.2008 VİTAMİN D VE İMMÜN SİSTEM VİTAMİN D VİTAMİN D VE İMMÜN SİSTEM VİTAMİN D Vitamin D ve İmmün Sistem İnsülin Sekresyonuna Etkisi Besinlerde D Vitamini Makaleler Vitamin D, normal bir kemik gelişimi ve kalsiyum-fosfor homeostazisi için elzem

Detaylı

MİYELODİSPLASTİK SENDROM

MİYELODİSPLASTİK SENDROM MİYELODİSPLASTİK SENDROM Türk Hematoloji Derneği Tanı ve Tedavi Kılavuzu 2013 30.01.2014 İnt. Dr. Ertunç ÖKSÜZOĞLU Miyelodisplastik sendrom (MDS) yetersiz eritropoez ve sitopenilerin varlığı ile ortaya

Detaylı

Kronik Lenfositik Lösemi- Allojeneik Kök Hücre Naklinin Yeri

Kronik Lenfositik Lösemi- Allojeneik Kök Hücre Naklinin Yeri Kronik Lenfositik Lösemi- Allojeneik Kök Hücre Naklinin Yeri Dr Şahika Zeynep Akı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloi B.D. Allojeneik kök hücre nakli kür şansı veren tedavi seçeneği Dirençli hastalık/yüksek

Detaylı

Dr. Işınsu Kuzu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı. TPHD Kemik TPHD İliği Kemik İliği Yetmezliği, Sempozyumu Nisan, Samsun

Dr. Işınsu Kuzu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı. TPHD Kemik TPHD İliği Kemik İliği Yetmezliği, Sempozyumu Nisan, Samsun MDS Morfoloji Dr. Işınsu Kuzu Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı TPHD Kemik TPHD İliği Kemik İliği Yetmezliği, Sempozyumu 24-26 Nisan 2008 2008 Ondokuz Nisan, Samsun Mayıs Ünv. SAMSUN

Detaylı

KMML ve JMML monosit (bir tür kan hücresi) olarak adlandırılan tek bir hücre DNA sında bir veya daha fazla akkiz değişiklik (mutasyon) ile başlar.

KMML ve JMML monosit (bir tür kan hücresi) olarak adlandırılan tek bir hücre DNA sında bir veya daha fazla akkiz değişiklik (mutasyon) ile başlar. 1 Hematoloji Uzmanlık Derneği, the Leukemia & Lymphoma Society(LLS)'e 08.02.2011 tarihinde çevirisi yapılan bu kitapçığın yeniden basım izni verdiği için minnetle teşekkür eder. Konular Kronik miyelomonositik

Detaylı

HEPATİT C SIK SORULAN SORULAR

HEPATİT C SIK SORULAN SORULAR HEPATİT C SIK SORULAN SORULAR Hepatit C nedir? Hepatit C virüsünün neden olduğu karaciğer hastalığıdır. Hepatit C hastalığı olarak bilinir ve %70 kronikleşir, siroz, karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri

Detaylı

Hepatit B Virüs Testleri: Hepatit serolojisi, Hepatit markırları

Hepatit B Virüs Testleri: Hepatit serolojisi, Hepatit markırları HEPATİT B TESTLERİ Hepatit B Virüs Testleri: Hepatit serolojisi, Hepatit markırları Hepatit B virüs enfeksiyonu insandan insana kan, semen, vücut salgıları ile kolay bulaşan yaygın görülen ve ülkemizde

Detaylı

Plazma Hücreli Lösemi. Prof.Dr.Ercüment Ovalı

Plazma Hücreli Lösemi. Prof.Dr.Ercüment Ovalı Plazma Hücreli Lösemi Prof.Dr.Ercüment Ovalı Wladyslaw Antoni Gluzinski 1906 da 47 yaşında kemik ağrısı, kosta kırığı, idarda porteinöz birikim ve lokositoz ile başvuran bir hastada mevcut lokositozda

Detaylı

Türk Toraks Derneği. Akut Bronşiyolit Tanı, Tedavi ve Korunma Uzlaşı Raporu Cep Kitabı. Cep Kitapları Serisi. www.toraks.org.tr

Türk Toraks Derneği. Akut Bronşiyolit Tanı, Tedavi ve Korunma Uzlaşı Raporu Cep Kitabı. Cep Kitapları Serisi. www.toraks.org.tr Türk Toraks Derneği Türk Toraks Derneği Cep Kitapları Serisi Akut Bronşiyolit Tanı, Tedavi ve Korunma Uzlaşı Raporu Cep Kitabı www.toraks.org.tr Editörler HAZIRLAYANLAR Prof. Dr. Münevver Erdinç Ege Üniversitesi

Detaylı

AFRİKA HASTALIĞI -SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ -LUMPY SKIN DISEASE (LSD)

AFRİKA HASTALIĞI -SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ -LUMPY SKIN DISEASE (LSD) AFRİKA HASTALIĞI -SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ -LUMPY SKIN DISEASE (LSD) 1 GÜNDEM Tanım Epidemiyoloji (Hastalığın Yayılımı) Mücadele Soru-Cevap 2 Afrika Hastalığı Nedir? Sivrisinek, kene ve sokucu sineklerle

Detaylı

Sürdürülebilir sosyal güvenli in önündeki zorluklar

Sürdürülebilir sosyal güvenli in önündeki zorluklar Sürdürülebilir sosyal güvenli in önündeki zorluklar Konular Geçmi ten önemli trendler Esneklik ve esnek güvence Bireyselcilik ve azalan dayan ma Silikle en toplum 2 Toplumsal: Daha az evlilik Daha fazla

Detaylı

Araştırma Notu 15/177

Araştırma Notu 15/177 Araştırma Notu 15/177 02 Mart 2015 YOKSUL İLE ZENGİN ARASINDAKİ ENFLASYON FARKI REKOR SEVİYEDE Seyfettin Gürsel *, Ayşenur Acar ** Yönetici özeti Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan enflasyon

Detaylı

Juvenil myelomonositer lösemi. Doç. Dr. Barış Kuşkonmaz Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji

Juvenil myelomonositer lösemi. Doç. Dr. Barış Kuşkonmaz Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji 10. Ulusal Pediatrik Hematoloji Kongresi 3 6 Haziran 2015, Ankara [Barış Kuşkonmaz] BEYANI Araştırma Destekleri/ Baş Araştırıcı Sunumum ile ilgili çıkar çatışmam yoktur. Çalıştığı Firma (lar) Sunumum ile

Detaylı

Banka Kredileri E ilim Anketi nin 2015 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 10 Nisan 2015 tarihinde yay mland.

Banka Kredileri E ilim Anketi nin 2015 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 10 Nisan 2015 tarihinde yay mland. 21 OCAK-MART DÖNEM BANKA KRED LER E M ANKET Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man nin 21 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 1 Nisan 21 tarihinde

Detaylı

Çocukluk Çağı AML de Tanı ve Tedavi

Çocukluk Çağı AML de Tanı ve Tedavi Çocukluk Çağı AML de Tanı ve Tedavi Dr. Mehmet ERTEM Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı AML Kesin Tanısı Kemik İliği Aspirasyon İncelemesi 1. Giemsa boyası ile morfolojik

Detaylı

Minimal Kalıntı Hastalık (MRD)

Minimal Kalıntı Hastalık (MRD) Minimal Kalıntı Hastalık (MRD) Doç. Dr. Müge GÖKÇE İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Çocuk Hematoloji & Onkoloji Bilim Dalı Sitomorfolojik Remisyon Kemik iliğinde %5 in altında

Detaylı

HAYALi ihracatln BOYUTLARI

HAYALi ihracatln BOYUTLARI HAYALi ihracatln BOYUTLARI 103 Müslüme Bal U lkelerin ekonomi politikaları ile dış politikaları,. son yıllarda birbirinden ayrılmaz bir bütün haline gelmiştir. Tüm dünya ülkelerinin ekonomi politikalarında

Detaylı

GEKA NİHAİ RAPOR TEKNİK BÖLÜM. 1. Açıklama

GEKA NİHAİ RAPOR TEKNİK BÖLÜM. 1. Açıklama GEKA NİHAİ RAPOR TEKNİK BÖLÜM 1. Açıklama 1.1.Proje Ortaklarının Adları: Uzman Klinik Psikolog Özge Yaren YAVUZ ERDAN, Uzman Klinik Psikolog Elvan DEMİRBAĞ, Uzman Klinik Psikolog Nilay KONDUZ 1.2.Nihai

Detaylı

YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU OLAN HASTALARDA NÖROTİSİZM VE OLUMSUZ OTOMATİK DÜŞÜNCELER UZM. DR. GÜLNİHAL GÖKÇE ŞİMŞEK

YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU OLAN HASTALARDA NÖROTİSİZM VE OLUMSUZ OTOMATİK DÜŞÜNCELER UZM. DR. GÜLNİHAL GÖKÇE ŞİMŞEK YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU OLAN HASTALARDA NÖROTİSİZM VE OLUMSUZ OTOMATİK DÜŞÜNCELER UZM. DR. GÜLNİHAL GÖKÇE ŞİMŞEK GİRİŞ Yaygın anksiyete bozukluğu ( YAB ) birçok konuyla, örneğin parasal, güvenlik, sağlık,

Detaylı

Düşük dereceli B-hücreli Hodgkin-dışı lenfomalardan oluşan olgu sunumları OLGU IV

Düşük dereceli B-hücreli Hodgkin-dışı lenfomalardan oluşan olgu sunumları OLGU IV Düşük dereceli B-hücreli Hodgkin-dışı lenfomalardan oluşan olgu sunumları OLGU IV Dr. Süheyla Uyar Bozkurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji A.B.D Olgu Sunumu 60 yaş, K Aksiller lenfadenopati

Detaylı

TÜRK HEMATOLOJ DERNE KRON K M YELOPROL FERAT F HASTALIKLARIN SINIFLAMASI

TÜRK HEMATOLOJ DERNE KRON K M YELOPROL FERAT F HASTALIKLARIN SINIFLAMASI TÜRK HEMATOLOJ DERNE 2012: 2 1 Dr. Murat O. Arcasoy Duke University, School of Medicine, Hematology-Medical Oncology, Durham, North Carolina, USA e-posta: arcas001@mc.duke.edu Tel: 0919 668 53 50 Anahtar

Detaylı

Akut Myeloid Lösemide Prognostik Faktörler ve Tedavi

Akut Myeloid Lösemide Prognostik Faktörler ve Tedavi 1945 ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI Akut Myeloid Lösemide Prognostik Faktörler ve Tedavi Dr. Mehmet ERTEM Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı

Detaylı

Flow Sitometrinin Malign Hematolojide Kullanımı. Dr. Alphan Küpesiz Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji/Onkoloji BD Antalya

Flow Sitometrinin Malign Hematolojide Kullanımı. Dr. Alphan Küpesiz Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji/Onkoloji BD Antalya Flow Sitometrinin Malign Hematolojide Kullanımı Dr. Alphan Küpesiz Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji/Onkoloji BD Antalya Neyi ölçer? Hücre çapı, hacmi, yüzey alanı ve granülaritesini

Detaylı

BURSA DAKİ ENBÜYÜK 250 FİRMAYA FİNANSAL ANALİZ AÇISINDAN BAKIŞ (2005) Prof.Dr.İbrahim Lazol

BURSA DAKİ ENBÜYÜK 250 FİRMAYA FİNANSAL ANALİZ AÇISINDAN BAKIŞ (2005) Prof.Dr.İbrahim Lazol BURSA DAKİ ENBÜYÜK 250 FİRMAYA FİNANSAL ANALİZ AÇISINDAN BAKIŞ (2005) Prof.Dr.İbrahim Lazol 1. Giriş Bu yazıda, Bursa daki (ciro açısından) en büyük 250 firmanın finansal profilini ortaya koymak amacındayız.

Detaylı

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün Veri Toplama Yöntemleri Prof.Dr.Besti Üstün 1 VERİ (DATA) Belirli amaçlar için toplanan bilgilere veri denir. Araştırmacının belirlediği probleme en uygun çözümü bulabilmesi uygun veri toplama yöntemi

Detaylı

Meme Radyoterapisi sonrası komplikasyonlar. Dr. Görkem Aksu Kocaeli Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AD

Meme Radyoterapisi sonrası komplikasyonlar. Dr. Görkem Aksu Kocaeli Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AD Meme Radyoterapisi sonrası komplikasyonlar Dr. Görkem Aksu Kocaeli Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AD RT nin amacı: - Mikroskopik rezidüel hastalığı önlemek - Multisentrik hastalık gelişimini önlemek

Detaylı

ADRENAL KORTİKAL KANSER TEDAVİSİNDE LAPAROSKOPİK CERRAHİ

ADRENAL KORTİKAL KANSER TEDAVİSİNDE LAPAROSKOPİK CERRAHİ ADRENAL KORTİKAL KANSER TEDAVİSİNDE LAPAROSKOPİK CERRAHİ DR GÜRHAN SAKMAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ ANABİLİM DALI ADRENAL KORTİKAL KANSER TEDAVİSİNDE LAPAROSKOPİK CERRAHİ DR GÜRHAN

Detaylı

YENİ ÇALIŞMALAR IŞIĞINDA PROFİLAKSİ

YENİ ÇALIŞMALAR IŞIĞINDA PROFİLAKSİ YENİ ÇALIŞMALAR IŞIĞINDA PROFİLAKSİ Dr Nur Kır İstanbul Tıp Fakültesi 1. RETİNA GÜNLERİ İSTANBUL 2013 AREDS I Çalışması (2001) Amaç: Farklı evrelerdeki YBMD hastalarında yüksek doz antioksidan ve minerallerin

Detaylı

VUR de VCUG Ne Zaman, Kime?

VUR de VCUG Ne Zaman, Kime? Ulusal Bilinçle Güncel Üroloji VUR de VCUG Ne Zaman, Kime? Doç. Dr. Selçuk Yücel Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı, Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı Antalya Ulusal Bilinçle Güncel Üroloji

Detaylı

OLGU-2. Dr. Mustafa Büyükavcı Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji-Onkoloji Ünitesi Erzurum

OLGU-2. Dr. Mustafa Büyükavcı Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji-Onkoloji Ünitesi Erzurum OLGU-2 Dr. Mustafa Büyükavcı Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji-Onkoloji Ünitesi Erzurum 9 yaş Erkek Şikayeti Halsizlik İştahsızlık Öksürük Kilo kaybı Ateş Göğüs ağrısı Hikayesi Bir aydır

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

HEMŞİRE İNSANGÜCÜNÜN YETİŞTİRİLMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ

HEMŞİRE İNSANGÜCÜNÜN YETİŞTİRİLMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ HEMŞİRE İNSANGÜCÜNÜN YETİŞTİRİLMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ Doç. Dr. Ülkü TATAR BAYKAL İÜ Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Hemşirelikte Yönetim Anabilim Dalı ve Yönetici Hemşireler Derneği Yönetim Kurulu

Detaylı

Tromboz ve tromboz tedavisi komplikasyonları. Prof. Dr. Özcan Bör Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi

Tromboz ve tromboz tedavisi komplikasyonları. Prof. Dr. Özcan Bör Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Tromboz ve tromboz tedavisi komplikasyonları Prof. Dr. Özcan Bör Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Trombozun komplikasyonları Trombozun kliniği; tromboembolik olayın yerine,

Detaylı

EOZİNOFİLİK ÖZOFAJİT ANTALYA 2016 DR YÜKSEL ATEŞ BAYINDIR HASTANESİ ANKARA

EOZİNOFİLİK ÖZOFAJİT ANTALYA 2016 DR YÜKSEL ATEŞ BAYINDIR HASTANESİ ANKARA EOZİNOFİLİK ÖZOFAJİT ANTALYA 2016 DR YÜKSEL ATEŞ BAYINDIR HASTANESİ ANKARA 1. vaka S.P ERKEK 1982 DOĞUMLU YUTMA GÜÇLÜĞÜ ŞİKAYETİ MEVCUT DIŞ MERKEZDE YAPILAN ÖGD SONUCU SQUAMOZ HÜCRELİ CA TANISI ALMIŞ TEKRARLANAN

Detaylı

Dr.Ceyhun Bozkurt Dr.Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları EAH Çocuk Onkoloji Bölümü 20.04.2013

Dr.Ceyhun Bozkurt Dr.Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları EAH Çocuk Onkoloji Bölümü 20.04.2013 Dr.Ceyhun Bozkurt Dr.Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları EAH Çocuk Onkoloji Bölümü 20.04.2013 S.T. 15 Yaş Kız Hasta Başvuru tarihi: 12.08.2010 Yakınması: Mide bulantısı Kusma İshal Kolunda

Detaylı

Akut Miyeloid Lösemide Hematopoietik Kök Hücre Nakli

Akut Miyeloid Lösemide Hematopoietik Kök Hücre Nakli Akut Miyeloid Lösemide Hematopoietik Kök Hücre Nakli Dr. Günhan Gürman Hematopoietik hücre nakli (HHN) işleminin tüm gelişmelere rağmen yüksek sayılabilecek oranda mortaliteye sebep olması, günümüzdeki

Detaylı

EGZERSİZ REÇETESİNİN GENEL PRENSİPLERİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ

EGZERSİZ REÇETESİNİN GENEL PRENSİPLERİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ EGZERSİZ REÇETESİNİN GENEL PRENSİPLERİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ EGZERSİZ REÇETESİ? Egzersiz reçetesi bireylere sistematik ve bireyselleştirilmiş fiziksel aktivite önerileri yapılmasıdır. EGZERSİZ REÇETESİNİN GENEL

Detaylı

MATÜR T- HÜCRELİ LENFOMALAR TANISI PATOLOG GÖZÜYLE

MATÜR T- HÜCRELİ LENFOMALAR TANISI PATOLOG GÖZÜYLE 4. ULUSAL LENFOMA MYELOMA KONGRESİ 2-5 MAYIS 2013, ANTALYA MATÜR T- HÜCRELİ LENFOMALAR TANISI PATOLOG GÖZÜYLE DR. NALAN AKYÜREK GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PATOLOJİ ANABİLİM DALI Matür T- Hücre ve

Detaylı

This information on (4) Breast cancer and genetics is in Turkish Göğüs kanseri ve genetiği (İngilizce'si Breast cancer and genetics)

This information on (4) Breast cancer and genetics is in Turkish Göğüs kanseri ve genetiği (İngilizce'si Breast cancer and genetics) Kanser ve genler This information on (4) Breast cancer and genetics is in Turkish Göğüs kanseri ve genetiği (İngilizce'si Breast cancer and genetics) Vücudumuz milyonlarca hücreden (cells) meydana gelir.

Detaylı

Tarifname KRONİK YORGUNLUK SENDROMUNUN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON

Tarifname KRONİK YORGUNLUK SENDROMUNUN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname Teknik Alan KRONİK YORGUNLUK SENDROMUNUN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON Buluş, kronik yorgunluk sendromunun tedavisine yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen

Detaylı

ELLE SÜT SAĞIM FAALİYETİNİN KADINLARIN HAYATINDAKİ YERİ ARAŞTIRMA SONUÇLARI ANALİZ RAPORU

ELLE SÜT SAĞIM FAALİYETİNİN KADINLARIN HAYATINDAKİ YERİ ARAŞTIRMA SONUÇLARI ANALİZ RAPORU ELLE SÜT SAĞIM FAALİYETİNİN KADINLARIN HAYATINDAKİ YERİ ARAŞTIRMA SONUÇLARI ANALİZ RAPORU Hazırlayan Sosyolog Kenan TURAN Veteriner Hekimi Volkan İSKENDER Ağustos-Eylül 2015 İÇİNDEKİLER Araştırma Konusu

Detaylı

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir.

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir. Bursa nın 25 Büyük Firması Araştırması; -Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir. -Bu çalışma Bursa il genelinde yapılmış,

Detaylı

Romatizmal Ateş ve Streptokok Enfeksiyonu Sonrası Gelişen Reaktif Artrit

Romatizmal Ateş ve Streptokok Enfeksiyonu Sonrası Gelişen Reaktif Artrit www.printo.it/pediatric-rheumatology/tr/intro Romatizmal Ateş ve Streptokok Enfeksiyonu Sonrası Gelişen Reaktif Artrit 2016 un türevi 1. ROMATİZMAL ATEŞ NEDİR? 1.1 Nedir? Romatizmal ateş, streptokok adı

Detaylı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1 Sağlık Reformunun Sonuçları İtibariyle Değerlendirilmesi 26-03 - 2009 Tuncay TEKSÖZ Dr. Yalçın KAYA Kerem HELVACIOĞLU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Türkiye 2004 yılından itibaren sağlık

Detaylı

Sağlık Bakanlığından Muaf Hekimin Ünvanı - Adı Soyadı. Bildiriyi Sunacak Kişi Ünvanı - Adı Soyadı. Bildiriyi Sunacak Kişi Kurumu

Sağlık Bakanlığından Muaf Hekimin Ünvanı - Adı Soyadı. Bildiriyi Sunacak Kişi Ünvanı - Adı Soyadı. Bildiriyi Sunacak Kişi Kurumu Sağlık Bakanlığından Muaf Hekimin Ünvanı - Adı Soyadı Dr. Asım Armağan Aydın Bildiriyi Sunacak Kişi Ünvanı - Adı Soyadı Dr. Asım Armağan Aydın Bildiriyi Sunacak Kişi Kurumu antalya EAH Çalışmaya Katılan

Detaylı

HAVA KİRLİLİĞİ VE ÇOCUKLARDA SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI. Dr. Fazilet Karakoç Marmara Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı

HAVA KİRLİLİĞİ VE ÇOCUKLARDA SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI. Dr. Fazilet Karakoç Marmara Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı HAVA KİRLİLİĞİ VE ÇOCUKLARDA SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI Dr. Fazilet Karakoç Marmara Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Hava kirliliğinin kaynakları Solunum yolu enfeksiyonları ile ilişkili

Detaylı

LÖKOSİTOZLU ÇOCUĞA YAKLAŞIM. Doç.Dr.Alphan Küpesiz Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Onkoloji BD Antalya

LÖKOSİTOZLU ÇOCUĞA YAKLAŞIM. Doç.Dr.Alphan Küpesiz Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Onkoloji BD Antalya LÖKOSİTOZLU ÇOCUĞA YAKLAŞIM Doç.Dr.Alphan Küpesiz Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Onkoloji BD Antalya Lökositoz gerçek mi? Trombosit kümeleri Çekirdekli eritrositler (normoblast) Eritrositlerin

Detaylı

Arşiv Kaynak Tarama Dergisi Archives Medical Review Journal

Arşiv Kaynak Tarama Dergisi Archives Medical Review Journal Arşiv Kaynak Tarama Dergisi Archives Medical Review Journal Pediatrik Miyelodisplastik Sendromunda Hematopoietik Kök Hücre Nakli Hematopoietic Stem Cell Transplantation in Pediatric Myelodysplastic Syndromes

Detaylı

Akut Myeloid Lösemi Relaps ve Tedavisi

Akut Myeloid Lösemi Relaps ve Tedavisi ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI 1945 Akut Myeloid Lösemi Relaps ve Tedavisi Dr. Talia İleri Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji BD Akut Lösemide Tedavi

Detaylı

KORELASYON VE REGRESYON ANALİZİ

KORELASYON VE REGRESYON ANALİZİ KORELASON VE REGRESON ANALİZİ rd. Doç. Dr. S. Kenan KÖSE İki ya da daha çok değişken arasında ilişki olup olmadığını, ilişki varsa yönünü ve gücünü inceleyen korelasyon analizi ile değişkenlerden birisi

Detaylı

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ. ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ. ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı, anadal lisans programlarını üstün başarıyla yürüten öğrencilerin, aynı zamanda ikinci

Detaylı

Kronik Miyelositer Lösemi

Kronik Miyelositer Lösemi Kronik Miyelositer Lösemi Tanı ve Tedavi Yaklaşımı Dr Adalet Meral Güneş Uludağ Üniv.TıpFak. Çocuk Hematoloji Onkoloji BD Görülme Sıklığı Yıllık insidans ;

Detaylı

REFRAKTER VE RELAPS AKUT LÖSEMİDE TEDAVİ SEÇENEKLERİ

REFRAKTER VE RELAPS AKUT LÖSEMİDE TEDAVİ SEÇENEKLERİ REFRAKTER VE RELAPS AKUT LÖSEMİDE TEDAVİ SEÇENEKLERİ Prof. Dr. Hale Ören Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı Zeugma Müzesi 2 Mayıs 2012 Gaziantep REFRAKTER VE RELAPS AKUT

Detaylı

MİKRO İKTİSAT ÇALIŞMA SORULARI-10 TAM REKABET PİYASASI

MİKRO İKTİSAT ÇALIŞMA SORULARI-10 TAM REKABET PİYASASI MİKRO İKTİSAT ÇALIŞMA SORULARI-10 TAM REKABET PİYASASI 1. Firma karını maksimize eden üretim düzeyini seçmiştir. Bu üretim düzeyinde ürünün fiyatı 20YTL ve ortalama toplam maliyet 25YTL dir. Firma: A)

Detaylı

Çocukluk Çağında Miyelodisplastik Sendrom

Çocukluk Çağında Miyelodisplastik Sendrom Çocukluk Çağında Miyelodisplastik Sendrom Miyelodisplastik sendrom (MDS) hematopoietik kök hücrelerin nadir görülen bir hastalığıdır. Klonal hücre büyümesi, bozuk farklılaşma ve artmış apopitozla ortaya

Detaylı

Nörolojik Hastalıklarda Depresyon ve Sitokinler

Nörolojik Hastalıklarda Depresyon ve Sitokinler 46.ULUSAL PSİKİYATRİ KONGRESİ, 2010 Nörolojik Hastalıklarda Depresyon ve Sitokinler Dr.Canan Yücesan Ankara Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Akış Sitokinler ve depresyon Duygudurum bozukluklarının

Detaylı

Klasik Hodgkin Lenfoma Vakalarında PD-L1 Ekspresyonunun Sıklığı, EBV ile İlişkisi, Klinik ve Prognostik Önemi

Klasik Hodgkin Lenfoma Vakalarında PD-L1 Ekspresyonunun Sıklığı, EBV ile İlişkisi, Klinik ve Prognostik Önemi Klasik Hodgkin Lenfoma Vakalarında PD-L1 Ekspresyonunun Sıklığı, EBV ile İlişkisi, Klinik ve Prognostik Önemi Dr. Süleyman ÖZDEMİR, Uzm. Dr Özlem TON, Prof Dr. Fevziye KABUKÇUOĞLU Sağlık Bilimleri Üniversitesi

Detaylı

İnoperabl Evre III ve Evre IV Malign Melanomda İmmünoterapi TOG Malin Melanom ve Deri kanserleri grubu. Prof Dr Melek Köksal Erkişi

İnoperabl Evre III ve Evre IV Malign Melanomda İmmünoterapi TOG Malin Melanom ve Deri kanserleri grubu. Prof Dr Melek Köksal Erkişi İnoperabl Evre III ve Evre IV Malign Melanomda İmmünoterapi TOG Malin Melanom ve Deri kanserleri grubu Prof Dr Melek Köksal Erkişi Amaçlar KT ile kemosensitif tümör kitlesi ufaltılmış hastalara immünoterapi

Detaylı

EGZERSİZ TEST SONUÇLARININ YORUMLANMASI. Doç.Dr.Mitat KOZ

EGZERSİZ TEST SONUÇLARININ YORUMLANMASI. Doç.Dr.Mitat KOZ EGZERSİZ TEST SONUÇLARININ YORUMLANMASI Doç.Dr.Mitat KOZ Fiziksel Uygunluk Test Sonuçları Klinik Egzersiz Test Sonuçları Fiziksel Uygunluk Test Sonuçlarının Yorumlanması Bireyler arası karşılaştırmalar

Detaylı

EDİNSEL APLASTİK ANEMİDE

EDİNSEL APLASTİK ANEMİDE ANKARA ÜN NİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HAS 1945 ASTALIKLARI EDİNSEL APLASTİK ANEMİDE HEMATOPOETİK KÖK HÜCRE TRANSPLANTASYONU Dr. Mehmet ERTEM Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI MEDOTİLİN 1000 mg/4ml İ.M./İ.V. enjeksiyonluk çözelti içeren ampul

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI MEDOTİLİN 1000 mg/4ml İ.M./İ.V. enjeksiyonluk çözelti içeren ampul KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI MEDOTİLİN 1000 mg/4ml İ.M./İ.V. enjeksiyonluk çözelti içeren ampul 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin Madde: Her bir ampul 1000 mg Kolin alfoskerat a

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1 Projenin Amacı... 1. 2 Giriş... 1. 3 Yöntem... 1. 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6. 5 Kaynakça... 7

İÇİNDEKİLER. 1 Projenin Amacı... 1. 2 Giriş... 1. 3 Yöntem... 1. 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6. 5 Kaynakça... 7 İÇİNDEKİLER 1 Projenin Amacı... 1 2 Giriş... 1 3 Yöntem... 1 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6 5 Kaynakça... 7 FARKLI ORTAMLARDA HANGİ RENK IŞIĞIN DAHA FAZLA SOĞURULDUĞUNUN ARAŞTIRILMASI Projenin Amacı : Atmosfer

Detaylı

Ayşe YÜCE Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD.

Ayşe YÜCE Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD. TÜRKİYE DE TÜBERKÜLOZUN DURUMU Ayşe YÜCE Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD. DSÖ Küresel Tüberküloz Kontrolü 2010 Raporu Dünya için 3 büyük tehlikeden

Detaylı

Ekonomik Rapor 2011 2. ULUSLARARASI MAL PİYASALARI 67. genel kurul Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / www.tobb.org.tr

Ekonomik Rapor 2011 2. ULUSLARARASI MAL PİYASALARI 67. genel kurul Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / www.tobb.org.tr Ekonomik Rapor 2011 2. ULUSLARARASI MAL PİYASALARI 67. genel kurul 49 50 2. ULUSLARARASI MAL PİYASALARI 2008 yılında ABD de ipotekli konut kredisi piyasasında ortaya çıkan ve hızla tüm dünya ekonomilerinde

Detaylı

Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man

Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man 214 EK M-ARALIK DÖNEM BANKA KRED LER E M ANKET Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man nin 214 y dördüncü çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 9 Ocak 215

Detaylı

HAİRY CELL LÖSEMİDE GÜNCELEME. Dr. Harika ÇELEBİ Dışkapı Yıldırım Beyazıt EAH

HAİRY CELL LÖSEMİDE GÜNCELEME. Dr. Harika ÇELEBİ Dışkapı Yıldırım Beyazıt EAH HAİRY CELL LÖSEMİDE GÜNCELEME Dr. Harika ÇELEBİ Dışkapı Yıldırım Beyazıt EAH Hair Cell Lösemi (HCL) HCL ilk olarak1958 yılında (Bouroncle ve ark) tanımlanmıştır Nadir görülen, yavaş seyirli, B-hücreli

Detaylı

Hastalık hemolitik ve hipoplastik tip olarak iki ana klinik tabloda incelenebilir.

Hastalık hemolitik ve hipoplastik tip olarak iki ana klinik tabloda incelenebilir. PAROKSĐSMAL NOKTÜRNAL HEMOGLOBĐNÜRĐ Klasik olarak kronik intravasküler hemoliz bulguları, kemik iliği yetersizliği ve trombozla kendini gösteren paroksismal noktürnal hemoglobinüri (PNH), hemopoietik kök

Detaylı

İKİNCİL KANSERLER. Dr Aziz Yazar Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AD. Tıbbi Onkoloji BD. 23 Mart 2014, Antalya

İKİNCİL KANSERLER. Dr Aziz Yazar Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AD. Tıbbi Onkoloji BD. 23 Mart 2014, Antalya İKİNCİL KANSERLER Dr Aziz Yazar Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AD. Tıbbi Onkoloji BD. 23 Mart 2014, Antalya Tanım Kanser tedavisi almış veya kanser öyküsü olan bir hastada histopatolojik

Detaylı

KONGENİTAL KALP HASTALIKLARINDAN KORUNMA. Doç. Dr. Kemal Nişli İTF Pediatrik Kardiyoloji

KONGENİTAL KALP HASTALIKLARINDAN KORUNMA. Doç. Dr. Kemal Nişli İTF Pediatrik Kardiyoloji KONGENİTAL KALP HASTALIKLARINDAN KORUNMA Doç. Dr. Kemal Nişli İTF Pediatrik Kardiyoloji Doğumsal kalp hastalığının sıklığı % 0.9 Ciddi anomali % 0.3 Her yıl 1.2 milyon kalp hastası bebek dünyaya gelmekte

Detaylı

Gebelikte Astım Yönetimi. Dr. Dilşad Mungan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD İmmünoloji ve Allerji BD

Gebelikte Astım Yönetimi. Dr. Dilşad Mungan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD İmmünoloji ve Allerji BD Gebelikte Astım Yönetimi Dr. Dilşad Mungan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD İmmünoloji ve Allerji BD ık Kadın Doğum uzmanları hangi koşullarda astımlı hasta ile karşılaşırlar? Astımlı

Detaylı

ZAĞNOS VADİSİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

ZAĞNOS VADİSİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ ADANA KENT SORUNLARI SEMPOZYUMU / 15 2008 BU BİR TMMOB YAYINIDIR TMMOB, bu makaledeki ifadelerden, fikirlerden, toplantıda çıkan sonuçlardan ve basım hatalarından sorumlu değildir. ZAĞNOS VADİSİ KENTSEL

Detaylı

BUĞDAY RUŞEYMİ (WHEAT GERM)

BUĞDAY RUŞEYMİ (WHEAT GERM) BUĞDAY RUŞEYMİ (WHEAT GERM) Buğday rüşeymi buğday başağının alt kısmında bulunan embriyodur. Buğdayın 1 tonundan sadece 1 kilogram rüşeym elde edilebilmektedir. Rüşeym özel yöntemlerle elde edilmediği

Detaylı

RİSK ANALİZİ VE. İşletme Doktorası

RİSK ANALİZİ VE. İşletme Doktorası RİSK ANALİZİ VE MODELLEME İşletme Doktorası Programı Bölüm - 1 Portföy Teorisi Bağlamında Risk Yönetimi ile İlgili Temel Kavramlar 1 F23 F1 Risk Kavramı ve Riskin Ölçülmesi Risk istenmeyen bir olayın olma

Detaylı

TÜRK HEMATOLOJİ DERNEĞİ. bölüm

TÜRK HEMATOLOJİ DERNEĞİ. bölüm Ulusal Tedavi Kılavuzu 2011 erişkin AKUT MİYELOİD LÖSEMİ (APL DIŞI AML) TANI VE TEDAVİ KILAVUZU I. bölüm Akut Lösemiler Tanı ve Tedavi Kılavuzu erişkin AKUT MİYELOİD LÖSEMİ (APL DIŞI AML) TANI VE TEDAVİ

Detaylı

YAZILI YEREL BASININ ÇEVRE KİRLİLİĞİNE TEPKİSİ

YAZILI YEREL BASININ ÇEVRE KİRLİLİĞİNE TEPKİSİ YAZILI YEREL BASININ ÇEVRE KİRLİLİĞİNE TEPKİSİ Savaş AYBERK, Bilge ALYÜZ*, Şenay ÇETİN Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Kocaeli *İletişim kurulacak yazar bilge.alyuz@kou.edu.tr, Tel: 262

Detaylı

ÇALIŞAN SAĞLIĞI BİRİMİ İŞLEYİŞİ Hastanesi

ÇALIŞAN SAĞLIĞI BİRİMİ İŞLEYİŞİ Hastanesi KİHG/İŞL-005 19.08.2009 07.08.2012 2 1/8 GÜNCELLEME BİLGİLERİ Güncelleme Tarihi Güncelleme No Açıklama 11.11.2009 1 Belge içeriğinde ve belge numarasında değişiklik yapılması 07.08.2012 2 Komite, başlık,

Detaylı

BEH - Groupama Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu

BEH - Groupama Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BEH - Groupama Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BİST-100 endeksi, Ekim ayı içerisinde %4,2 artarak ayı 77.620 seviyesinden kapattı. Aynı dönem içerisinde Bankacılık endeksi %4,1

Detaylı

İşveren aleyhine suç duyurusunda bulunması her durumda fesih için haklı neden oluşturmaz.

İşveren aleyhine suç duyurusunda bulunması her durumda fesih için haklı neden oluşturmaz. Federal İş Mahkemesi Karar Tarihi: 7.12.2006 Sayısı : 2 AZR 400/05 Alpay HEKİMLER İşveren aleyhine suç duyurusunda bulunması her durumda fesih için haklı neden oluşturmaz. Özü: İşçiler, işverenleri aleyhine

Detaylı

AKUT LENFOBLASTİK LÖSEMİDE HEMATOPOETİK KÖK HÜCRE NAKLİ

AKUT LENFOBLASTİK LÖSEMİDE HEMATOPOETİK KÖK HÜCRE NAKLİ AKUT LENFOBLASTİK LÖSEMİDE HEMATOPOETİK KÖK HÜCRE NAKLİ Prof Dr Ali Ünal Dr Leylagül Kaynar Akut Lenfoblastik Lösemi tedavisinde en önemli hedef; - Başlangıçta uygulanan remisyon indüksiyon tedavisi ile

Detaylı

Çölyak Hastalığı Serolojik Tanısı DR. BURÇİN ŞENER

Çölyak Hastalığı Serolojik Tanısı DR. BURÇİN ŞENER Çölyak Hastalığı Serolojik Tanısı DR. BURÇİN ŞENER HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ AD 1 Glutene duyarlı enteropati Çölyak hastalığı Gluten-intoleransı 2 Çölyak hastalığı nedir?

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85 i Bu sayıda; 2013 Cari Açık Verileri; 2013 Aralık Sanayi Üretimi; 2014 Ocak İşsizlik Ödemesi; S&P Görünüm Değişikliği kararı değerlendirilmiştir.

Detaylı

2015 Ekim ENFLASYON RAKAMLARI 3 Kasım 2015

2015 Ekim ENFLASYON RAKAMLARI 3 Kasım 2015 2015 Ekim ENFLASYON RAKAMLARI 3 Kasım 2015 2015 Ekim Ayı Tüketici Fiyat Endeksi ne (TÜFE) ilişkin veriler İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Kasım 2015 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından aylık yayımlanan

Detaylı

Pediatrik Hastalarda Antifungal Tedavi Yaklaşımları

Pediatrik Hastalarda Antifungal Tedavi Yaklaşımları Uydu Sempozyumu Pediatrik Hastalarda Antifungal Tedavi Yaklaşımları Moderatör: Prof.Dr.Volkan Hazar Konuşmacı: Prof.Dr.Ali Bülent Antmen 5. Ulusal Pediatrik Hematoloji Sempozyumu, 12-14 Mayıs 2016 Denizli

Detaylı

LİSTEYE EKLENENLER DEĞİŞİKLİK YAPILANLAR

LİSTEYE EKLENENLER DEĞİŞİKLİK YAPILANLAR 01.05.2013-14.11.2013 TARİHLERİ ARASINDA SAĞLIK BAKANLIĞI EK ONAYI ALINMADAN KULLANILABİLECEK ENDİKASYON DIŞI HEMATOLOJİ-ONKOLOJİ İLAÇLARI LİSTESİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER LİSTEYE EKLENENLER SIRA NO İLAÇLAR

Detaylı

BEBEK VE ÇOCUK ÖLÜMLÜLÜĞÜ 9

BEBEK VE ÇOCUK ÖLÜMLÜLÜĞÜ 9 BEBEK VE ÇOCUK ÖLÜMLÜLÜĞÜ 9 Attila Hancıoğlu ve İlknur Yüksel Alyanak Sağlık programlarının izlenmesi, değerlendirilmesi ve ileriye yönelik politikaların belirlenmesi açısından neonatal, post-neonatal

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 6 Haziran 2016, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 6 Haziran 2016, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 23 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

ALLOJENİK KORDON KANI BANKACILIĞINDA UMUTLAR

ALLOJENİK KORDON KANI BANKACILIĞINDA UMUTLAR ALLOJENİK KORDON KANI BANKACILIĞINDA UMUTLAR Prof. Dr. İhsan Karadoğan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Kök Hücre Nedir? Kendileri için uygun olan bir çevre içinde

Detaylı

Avrupa Adelet Divanı

Avrupa Adelet Divanı Avrupa Adelet Divanı Avrupa Adalet Divanı Çev: Alpay HEKİMLER * Karar Tarihi : 22.11.2012 Sayısı : C-385/12 Kısmi süreli çalışan işçilerin diğer işçilere oranla daha uzun süreli emeklilik sigortasına prim

Detaylı

LABORATUVARIN DÖNER SERMAYE EK ÖDEME SİSTEMİNE ETKİSİ. Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu Gaziantep Üniversitesi

LABORATUVARIN DÖNER SERMAYE EK ÖDEME SİSTEMİNE ETKİSİ. Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu Gaziantep Üniversitesi LABORATUVARIN DÖNER SERMAYE EK ÖDEME SİSTEMİNE ETKİSİ Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu Gaziantep Üniversitesi Bir etkinliğin sonucunda elde edilen çıktıyı nicel ve/veya nitel olarak belirleyen bir kavramdır.

Detaylı

ÇUKUROVA'DA OKALİPTÜS YETİŞTİRİCİLİĞİ VE İDARE SÜRELERİNİN HESAPLANMASI

ÇUKUROVA'DA OKALİPTÜS YETİŞTİRİCİLİĞİ VE İDARE SÜRELERİNİN HESAPLANMASI ÇUKUROVA'DA OKALİPTÜS YETİŞTİRİCİLİĞİ VE İDARE SÜRELERİNİN HESAPLANMASI Ali ÖZKURT Orman Yüksek Mühendis Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü PK.18 33401 TARSUS 1.GİRİŞ Türkiye'de orman varlığının

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu

Detaylı

Almanya dan Bir Örnek WESER-EMS UNION

Almanya dan Bir Örnek WESER-EMS UNION Almanya dan Bir Örnek WESER-EMS UNION Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Faaliyet Onayı Alma Koşulları Hayvansal üretimin geliştirilmesine katkıda bulunacak

Detaylı

YOĞUN BAKIM EKĐBĐNDE HEMŞĐRE ve REHABĐLĐTASYON. Yrd. Doç. Dr. Nilay Şahin Selçuk Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon AD.

YOĞUN BAKIM EKĐBĐNDE HEMŞĐRE ve REHABĐLĐTASYON. Yrd. Doç. Dr. Nilay Şahin Selçuk Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon AD. YOĞUN BAKIM EKĐBĐNDE HEMŞĐRE ve REHABĐLĐTASYON Yrd. Doç. Dr. Nilay Şahin Selçuk Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon AD. Rehabilitasyonun Tanımı Fizyolojik veya anatomik yetersizliği

Detaylı

AMASYA ÜNĠVERSĠTESĠ AVRUPA KREDĠ TRANSFER SĠSTEMĠ (ECTS/AKTS) UYGULAMA YÖNERGESĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç-Kapsam-Dayanak-Tanımlar

AMASYA ÜNĠVERSĠTESĠ AVRUPA KREDĠ TRANSFER SĠSTEMĠ (ECTS/AKTS) UYGULAMA YÖNERGESĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç-Kapsam-Dayanak-Tanımlar AMASYA ÜNĠVERSĠTESĠ AVRUPA KREDĠ TRANSFER SĠSTEMĠ (ECTS/AKTS) UYGULAMA YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç-Kapsam-Dayanak-Tanımlar AMAÇ Madde 1-(1) Bu Yönergenin amacı; Avrupa Birliğine üye ve aday ülkeler arasında

Detaylı