Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi Kullanım Kılavuzu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi Kullanım Kılavuzu"

Transkript

1 1 Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi Kullanım Kılavuzu Şubat 2016 Versiyon Sürüm 2.1.2

2 2 İçindekiler Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi Sisteme Giriş Menüler Aramalar Arama Arama Sayfası Özellikleri Aranan Loglara Erişme İstatistik ve Raporlar İstatistiksel Raporlar İstatistik Raporları İnceleme Anlık İstatistik Raporlar Rapor Şablonları Rapor Çalışma Planı Rapor Yöneticisi Sistem Analizleri Log Durumu Sistem Durumu Disk Kullanımı Versiyon, Lisans Kontrolleri (Hakkında) Uyarılar Uyarı Tanımı Gelişmiş Uyarı Tanımı Sistem Uyarıları Yedekleme ve Arşivleme Yedekleme Arşiv Log Aktarma Sunucu Konfigürasyonu Durum Yönetim Soketi Log Sıkıştırma Syslog... 72

3 Otomatik Arşivleme Disk Kontrol Zaman Damgası Genel Kontroller Sunucu Yönetimi Pozisyon Yönetimi Sistem Logu Kullanıcı İşlemleri Hak Yönetimi Kullanıcı İşlemleri Kullanıcı Rolleri Göstergeler Özel Göstergeler Ekleme Konu Fihristi Resimler Fihrist Tablolar Fihrist

4 4 1. Sisteme Giriş Log sunucunuz, Sonic5651 programı tarafından yönetilmektedir. Bu programın kurulumu için Sonic5651_installationguide_tr dokümanına başvurunuz. Sonic5651 kurulduktan sonra başlatıldığında aşağıdaki Sonic5651 Giriş (Login) Ekranı gelecektir. Gerekli kütüphanelerin yüklenmesi için Lütfen bekleyin uyarısı çıkabilir. Şekil 1 - Sonic5651Client Giriş Ekranı Öntanımlı kullanıcı adı/şifre: admin/admin Tamam dedikten sonra Sonic5651 Göstergeler ekranı açılacaktır. Aktivasyon için lisans kısmını kontrol etmeniz gerekmktedir. Sonic5651 ilk kurulum sonrasında 1 aylık deneme lisansı vermektedir. Sonrasında gerçek lisansın sisteme yüklenmesi gerekir.

5 5 2. Menüler Sonic5651 sunucu hakkında bilgi veren genel bir gösterge ekranıyla karşılar. Gösterge ekranı üzerinde sisteme giriş yapılan kullanıcının yetkisi olduğu menülere erişilebilir. Dosya Göstergeler; Genel göstergeler sekmesini açmak için kullanılır. Detaylar Göstergeler bölümünde anlatılmaktadır. Kullanıcı Değiştir; Bağlantı kurulmuş sunucuya farklı kullanıcı ile bağlanmak için kullanılır. Şifre Değiştir; Bağlantı yapılan kullanıcının şifresini değiştirmek için kullanılır. Çıkış; Sonic5651 programından çıkmak için kullanılır. Formlar Arama; Log aramak için kullanılan arabirimdir. Genel log aramaları bu kısımdan yapılır. Aramalar bölümünde detaylı anlatılmaktadır. İstatistiksel Raporlar; Ön tanımlı istatistiksel bilgiler, log işleme sırasında veritabanına kaydedilir. Bu bilgileri görüntülemek için bu arabirim kullanılır. Raporlar kısmında detaylı anlatılmaktadır. Anlık İstatistik; Log verileri üzerinden istatistik hesaplamak için kullanılır. Raporlar kısmında detaylı anlatılmaktadır. Log Durumu; Log kaynağı bazlı log sayılarını incelemek için kullanılan arabirimdir. Sistem analizleri bölümünde anlatılmaktadır. Plugin Tanımı; Sistem entegrasyonunun yapıldığı temel arabirimlerden biridir. Log kaynaklarının, eklentinlerin tanımlandığı yerdir. Bu bölüm, Uygulama Rehberi dokümanında sistem entegrasyonları için detaylıca anlatılmaktadır. Sistem Durumu; Canlı olarak log kaynaklarına gelen kayıtların sayısının, işlenen ve işlenemeyen logların incelendiği arabirimdir. Sistem Analizleri bölümünde anlatılmaktadır. Uyarı Tanımı; Sonic5651 sistemi, log kaynakları, eklentiler ve log satırları ile ilgili uyarılar tanımlamak için kullanılan arabirimdir. Smtp(mail), snmp ayarlarının yapıldığı kısımdır. Sistem uyarıları kısmında anlatılmaktadır.

6 6 Sistem Uyarıları; Sonic5651 üzerinde oluşmuş uyarıları incelemek için kullanılır. Sistem uyarıları kısmında anlatılmaktadır. Disk Kullanımı; Toplanan kayıtların disk üzerinde ne kadar alan kapladığını gösteren arabirimdir. Rapor Rapor Yöneticisi; Üretilen raporların çalışma durumunun kontrol edilebileceği, indirilebileceği arabirimdir. Raporlar bölümünde detaylı anlatılmaktadır. Rapor Şablonları; Raporların nasıl üretileceğinin yapıldığı kısımdır. Raporlar bölümünde detaylı anlatılmaktadır. Rapor Çalışma Planları; Raporların ne zaman ve hangi tarihlere ait verilerden üretileceğinin ayarlandığı kısımdır. Raporlar bölümünde detaylı anlatılmaktadır. Ayarlar Sekme Görünümü; İstemci programı üzerindeki formların sekmeler halinde gösterilmesi için kullanılır. Sunucu Yönetimi; Birden fazla Sonic5651 sunucusu olması durumunda kullanılacak arabirimdir. Sonic5651 üzerinde farklı servisler ayrıştırılabilir. Hak Yönetimi; Rol ve kullanıcılarının tanımlanıp, rol bazlı ayrıştırmanın yapılabildiği kısımdır. Hak Yönetimi kısmında detaylı anlatılmaktadır. Sunucu Konfigurasyonu; Sonic5651 sunucusunun çalışma parametrelinin tanımlandığı bölümdür. Yedekleme / Arşiv; Anlık olarak konfigurasyon ve log yedekleme ya da arşivleme yapmak için kullanılır. Kontrol; Sistem üzerindeki log dosyalarının ve hash ve dijital imzalarının kontrol edildiği bölümdür. Ayrık İmzayı Doğrulama; Harici zaman damgası sunucundan alınan imzaların kontrol edildiği bölümdür. Pozisyon Yönetimi; Log işleyen servisin en son hangi noktada kaldığı değerlerin analiz edildiği arabirimdir. Sistem Logu; Sonic5651 sisteminin kendine ait loglarının bulunduğu arayüzdür. Yardım Yardım; Dokümantasyona Yardım dan erişilebilir. Aktivasyon; Aktivasyon işlemlerinin yapıldığı bölümdür. Güncelleme; Güncelleme işlemlerinin yapıldığı bölümdür.

7 7 Hakkında; Sistem sürüm ve lisansları hakkında bilgi veren bölümdür. Araç Çubuğu Ayarları Araç çubuğu üzerinde kısayollar oluşturulabilir. Bağlanılan kullanıcı hakları için geçerli olan bu kısayollar erişim yetkilerinin olduğu menülere geçişleri kolaylaştırır. Kısayol oluşturmak için Ayarları butonunu tıkladıktan sonra istenilen menüler seçilir. Araç Çubuğu Şekil 2 - Araç Çubuğu Ayarları Butonu Araç çubuğu Ayarlarından kısayolu oluşturulması istenen sayfalar, Seçilen Sayfalar kısmına aktarıldıktan sonra Kaydet butonuna tıklanır. Şekil 3 - Araç Çubuğu Ayarları - Seçilen sayfalara eklemek için kullanılır.

8 8 - Seçilen sayfalardan çıkarmak için kullanılır. - Kısayollar arası Ayıraç eklemek için kullanılır. - Seçilen Sayfayı yukarı taşımak için kullanılır. - Seçilen Sayfayı aşağı taşımak için kullanılır. Sayfalar seçildikten sonra Araç Çubuğu nda kısayollar ile dolar. Şekil 4 - Araç Çubuğu

9 9 3. Aramalar Sonic5651, toplanmış kayıtlar içinde detaylı olarak arama yapma kabiliyetine sahiptir. Aramalar ekranı, entegrasyonu yapılan sistemler kayıtları içerisindeki verilere ulaşmak için kullanılır. Bu form üzerinden istenen kriterler girilerek, filtrelenmiş kayıtlara ulaşılabilir. Toplanan loglar içinde istediğiniz değere sahip bilgiler için arama yapabilir, çıktıları bilgisayarınıza aktarabilirsiniz Arama Formlar / Arama ile Arama sayfasına gidilir Arama Sayfası Özellikleri Arama sayfası açıldığında aşağıdaki sekme çıkacaktır. Birden fazla arama sekmesi açılabilir. Bu sayfada kullanıcının karşısına gelen genel özellikler aşağıda açıklanmıştır. Şekil 5 - Arama Sayfası Plugin, arama yapmak istediğimiz Plugin i seçmek için kullanılır. Normal, işaretlenirse bütün Pluginler liste halinde görülür. Tüm Yapı, işaretlenirse Pluginler, Log Kaynakları ile birlikte ağaç yapısı şeklinde listelenir. Kategori Yapı, işaretlenirse Pluginler, daha önce tanımlandıkları Kategoriler haliyle listelenir. Sadece Aktif Olanları Göster, işaretlenirse Log Kaynaklarından Aktif olanları Plugin açılır listesinde gösterir. İşaretlenmezse bütün Pluginleri, açılır listede gösterir. Hash / İmza Tarihi, Sonic5651 logları aldığı zaman, o ana ait tarih adında dosya içine yazmaktadır. Kaydedilen dosya imzalanıp saklanmaktadır. Örneğin tarihine ait CheckPoint logları tarihinde alınmaya başlandıysa, Hash / İmza Tarihi ve sonrası için aranmalıdır. Bu bilgiler istenirse Takvim üzerinden, istenirse elle yazılarak girilebilir. Tarih bilgisi Gün ve Saat içerir.

10 10 Şekil 6 - Aramalar Hash/İmza Tarihi Gerçek Log Tarihi, log kaydı içerisindeki tarihe göre arama yapmak istenirse bu seçenek kullanılır. Önce işaretlenmeli sonra tarih seçilmelidir. Örneğin Log kayıtları içinde günü olan kayıtları aramak için aşağıdaki gibi yazılmalıdır. Maks. Satır Sayısı, listelenecek log satır sayısını gösterir. 0 girilirse bütün kayıtlar getirilir. Log Satırını Göster, Sonic5651 Pluginleri yazılırken sadece istenen verilerin görüntülenmesi yazılır. Log kaydının ham verisi görülmek istenirse bu seçenek işaretlenir Aranan Loglara Erişme 1. Arama sayfası özellikleri girildikten sonra butonuna basılarak arama başlatılır. Aşağıda mesaj görülecektir. Arama hakkında genel bilgi veren form detayına dönüşecektir. Kaç adet dosya üzerinden, kaç adet satırı ne kadar süredir taradığını gösteren bilgilendirme formu belirecektir. Maks. Satır Sayısı verildiyse, verilen adet kadar, verilmediyse 100 satır kadar veriye ulaştığında arama ekranına getirilecektir.

11 11 Şekil 7 - Arama Bilgilendirme 2. Arama sonucu aşağıdaki gibi olacaktır. Şekil 8 - Arama Sonuçları 3. Bu arama sonucunda her sayfada 100 satır olacak şekilde 5 sayfadan toplamda 500 log kaydı getirilmiştir. 4. Maks. Satır Sayısı 0 girilerek tüm kayıtlar getirilebilir. 5. Arama sonuçları ilk 100 satır getirildiğinde ekrana çıkarılır ancak arka tarafta arama işlemi devam ediyor olabilir. Arama sonucunda istenen veriye rastlandıysa arama işlemi butonu ile iptal edilebilir.

12 12 6. Sayfalar arası gitmek için paneli kullanılabilir. 7. Bu arama sonucunu Rapor olarak dışarı aktarmak için butonuna basılır. 8. Ekrana gelen Formdan istenen değerler girilip Rapor butonuna basılır. Şekil 9 - Sorgu Raporu Rapor Tipi, çıkarılan raporun türünü belirler. PDF, XLS, DOC, CSV, HTML, MHT seçilebilir. Şekil 10 - Rapor Formatları Kapak Sayfası, Sonic5651 a ait logo, tarih bilgilerinin bulunduğu kapak sayfasını ekler. Sayfa Boyutu, A4 veya A3 boyutunda sayfalar üretilebilir. Yön, Yatay veya Dikey yönde sayfalar üretilebilir. Rapor Sayfası, Tümü işaretlenirse arama sonucunun tamamı, Seçili işaretlenirse arama sonucunda seçili satır ve sütunların raporlanmasını sağlar.

13 13 Kolonları Düzenle, istenen sütunları görünürlüğünü, sırasını ve genişliğinin ayarlanmasını sağlar. Şekil 11 - Rapor Kolon Düzenleme 9. Rapor üretilmesi esnasında durum çubuğu belirir. Şekil 12 - Sorgu Raporu Dışarı Aktarma 10. Raporların kaydedilmesi için Windows arayüzü gelir. Rapor ismi tekil bir değer olarak sistem tarafından üretilir.

14 14 Şekil 13 - Sorgu Raporı Yerel Dizin Seçme 11. Raporu açmak için gelen uyarı mesajı. 12. İstenen kriterlere göre aramak için Sütün ve Op değerleri.

15 15 Şekil 14 - Arama Şartları (Operatör) - Filtreler 13. Kolon dan istenen sütun ve Operatör İşlemi seçilir. Operatör, Arama Koşulunu belirtir, 17 kriter değeri vardır. Arama koşulu Değer ile kıyaslanır. Birden fazla arama koşulu yapılabilir. Filtreleme yapmak için filtre bölümüne değerler girilmelidir. Burada Kolon, Operatör ve Değer parametreleri belirlenmelidir. Kolon nesnesi tıklanarak hangi alan filtrelenmek isteniyorsa seçilir. Değer kısmına da aranmak istenen değer girilir. Şekil 15 - Arama Operatörleri = ; Değer ile tam olarak eşitlik durumu. Büyük küçük harf duyarlıdır.!=(esit Degil) ; Değer ile eşitsizlik durumu. Büyük küçük harf duyarlıdır.

16 (Metin icinde ara) ; Seçilen kolon verisinin, verilen Değer listesi içinde olması durumu. Büyük küçük harf duyarsızdır. (Liste [,]) ; Seçilen kolon verisinin, verilen Değer listesi içinde olması durumu. Değer listesi, ile ayrılmış verilerden oluşur. Verilen değerler tam olarak eşleşmelidir. Büyük küçük harf duyarlıdır. (Liste [,]) (Metin icinde ara) ; Seçilen kolon verisinin, verilen Değer listesi içinde olması durumu. Değer listesi, ile ayrılmış verilerden oluşur. Büyük küçük harf duyarsızdır. (Listede olmayanlar [,]) ; Seçilen kolon verisinin, verilen Değer listesi içinde birebir eşleşmeme durumu. Değer listesi, ile ayrılmış verilerden oluşur. Büyük küçük harf duyarlıdır. Değer listesi içindeki virgülle ayrılmış verilerden herhangi birinin tam olarak eşleşmediği durumları getirir. (Listede olmayanlar [,]) (Metin icinde ara) ; Seçilen kolon verisinin, verilen Değer listesi içinde olmaması durumu. Değer listesi, ile ayrılmış verilerden oluşur. Değer listesi içindeki virgülle ayrılmış verilerden herhangi birinin kolon verisinin içermediği durumları getirir. Büyük küçük harf duyarsızdır. > ; Seçilen kolon verisinin, verilen değerden büyük olması durumu. (Katar karşılaştırma - string comparison). Büyük küçük harf duyarsızdır. >= ; Seçilen kolon verisinin, verilen değerden büyük ve eşit olması durumu. (Katar karşılaştırma - string comparison). Büyük küçük harf duyarsızdır. < ; Seçilen kolon verisinin, verilen değerden küçük olması durumu. (Katar karşılaştırma - string comparison). Büyük küçük harf duyarsızdır. <= ; Seçilen kolon verisinin, verilen değerden küçük ve eşit olması durumu. (Katar karşılaştırma - string comparison). Büyük küçük harf duyarsızdır. (Başlıyorsa) ; Seçilen kolon verisinin, verilen değer ile başlaması durumu. Büyük küçük harf duyarlıdır. (Bitiyorsa) ; Seçilen kolon verisinin, verilen değer ile bitmesi durumu. Büyük küçük harf duyarlıdır. (Başlıyorsa, liste) ; Seçilen kolon verisinin, verilen Değer listesi elemanlarından herhangi biri ile başlaması durumu. Büyük küçük harf duyarlıdır. (Bitiyorsa, liste) ; Seçilen kolon verisinin, verilen Değer listesi elemanlarından herhangi biri ile bitmesi durumu. Büyük küçük harf duyarlıdır. (Başlamıyorsa, liste) ; Seçilen kolon verisinin, verilen Değer listesi elemanlarından herhangi biri ile başlamaması durumu. Büyük küçük harf duyarlıdır. (Bitmiyorsa, liste) ; Seçilen kolon verisinin, verilen Değer listesi elemanlarından herhangi biri ile bitmemesi durumu. Büyük küçük harf duyarlıdır. > (Sayı) ; Seçilen kolon verisinin, verilen sayısal değerden büyük olması durumu. (numerik karşılaştırma) >= (Sayı) ; Seçilen kolon verisinin, verilen sayısal değerden büyük ve eşit olması durumu. (numerik karşılaştırma) < (Sayı) ; Seçilen kolon verisinin, verilen değerden küçük olması durumu. (numerik karşılaştırma) <= (Sayı) ; Seçilen kolon verisinin, verilen değerden küçük ve eşit olması durumu. (numerik karşılaştırma) 16

17 17 Örnek: subtype değeri denied olan, src_ip değeri ya da olan log kayıtlarını getirmek için aşağıdaki koşullar yapılır. Şekil 16 - Arama Şartları 14. Sorgu şartları kaydedilmek istenirse butonu kullanılır. Şekil 17 - Arama Sorgu Kaydetme 15. Kayıtlı sorgu şartlarını getirmek için butonu kullanılır. Önceden kayıtlı sorgu şartları buradan seçilerek, kaydedilmiş filreler getirilmiş olur. Şekil 18 - Kayıtlı Sorgu Şartları

18 16. Kayıtlı sorgu şartlarını silmek için butonu kullanılır. 17. Herhangi bir arama koşulunu silmek, o koşul seçilir ve klavyeden Delete, Del tuşuna basılır. 18

19 19 4. İstatistik ve Raporlar Bu bölümde Sonic5651 ile toplanan loglar üzerinden İstatistik ve Rapor üretme ayrıntılı olarak anlatılacaktır. Sonic5651, kayıtların sayısına, şart koşullarına göre İstatistik ve Rapor üretebilmektedir. İstatistik ile Rapor arasındaki farklar aşağıda tabloda verilmiştir. Tablo 1- İstatistik/Rapor Karşılaştırma 1 İSTATİSTİK En Çok Verileri Üretir. ÖRNEK: Juniper da en çok trafik yapan 20 kaynak ip Exchange de en çok mail gönderen 10 kullanıcı Tek Plugin e özgüdür Manuel olarak sistem yöneticisi tarafından oluşturulur. PDF, XLS, DOC, CSV, HTML, MHT formatlarını destekler RAPOR Planlanmış Zamanlarda Çalışan, istenen sütunların verisini üretir. ÖRNEK: Her gün saat ta Windows Event Security de başarısız giriş kayıtları Bir ve/veya Birden Fazla Plugin üzerinden rapor üretilebilir. Plugin sütunları arası ilişkilendirme yapılabilir. Tanımlanan plan zamanlarında sistem tarafından üretilir PDF, XLS, DOC, CSV, HTML, MHT formatlarını destekler Mail ile gönderilemez Mail olarak gönderilebilir İstatistiksel Raporlar Sonic5651 öntanımlı olarak istatistik raporlarını eklemiştir İstatistik Raporları İnceleme 1. Sonic5651 üzerinde Formlar / İstatistiksel Raporlar seçilir.

20 20 Şekil 19 - İstatistiksel Raporlar İstatistik; Tanımlanan istatistik şablonları açılır menüden seçilir. Sadece aktif olanları göster; İşaretlenirse sadece aktif olan pluginlere ait istatistik bilgiler, açılır menüde görünür. Eski istatistikleri göster; İşaretlenirse eskiden oluşturulmuş olan daha sonra silinen pluginlere ait istatistik bilgileri, açılır menüde görünür. İstatistik verileri Sonic5651un kendi veritabanında tutulduğu için, pluginler silinse de istatistik verileri saklanmaya devam eder. Gruplama; Günlük, Aylık ve Toplam sayı cinsinden istatistik çıkarır. Tarih Aralığı; Gruplama çeşidine göre Tarih aralığı tanımlamak için kullanılır Veri Tarihleri; Gruplama aylık seçilirse, istatistik tutulan ayların isimleri bu kısımda görülür. Kayıt Sayısı; İstatistik tutulacak kayıt sayısı. 2. Bu istatistik sonucunu Rapor olarak dışarı aktarmak için butonuna basılır. 3. X değeri: İstatistik tutulan veriyi, Y değeri: Bu verinin kaç adet oluştuğunu gösterir.

21 Anlık İstatistik Sonic5651 her hangi bir zaman aralığı için istenilen plugin ve detayda analiz ve raporlama imkânı sunmaktadır. Anlık İstatistik modülü, istatistik raporlardan farklı olarak istenilen bir zaman aralığında çalışabilir ve plugin üzerine tanımlı olan istatistik sayaçlarından bağımsız olarak istenilen alan üzerinden analizler yapılmasını sağlar. Sonic5651 üzerinde bir defalık istatistik oluşturmak için bu kısım kullanılır. Verilen tarih aralıklarında, istenen pluginin istatistik değerleri Anlık İstatistik üzerinden üretilir. 1. Formlar / Anlık İstatistik seçilir. 2. Gelen ekranda, Anlık İstatistik sayfasının özellikleri girilir. Bu özelliklerin detaylı açıklaması aşağıda verilmiştir. Plugin; İstatistik üretilmesi istenen pluginin seçilmesi için kullanılır. Tarih Aralığı; İstatistik verisi seçilen tarih aralığındaki loglar üzerinden üretilecektir. Kolon; İstatistik tutulacak sütunu tanımlamak için kullanılır. Seçilen sütun içindeki verileri sayarak sıralama yapar. Toplam Kolonu; Burada seçilen sütun değeri toplanabilir (sayı) olmalıdır. Seçilen sütun verisinin toplamını elde ederek istatiksel veri üretmek için kullanılır. Örneğin; toplamda mail boyutu en fazla olarak mail gönderen 20 kullanıcı için, Kolon; User, Toplam Kolon; Length olmalıdır. Adet; Listelenecek veri sayısını tanımlamak için kullanılır. Tek İstatistik Oluştur; İşaretlenmezse istatiksel veriler 60 dakikalık zaman dilimleri halinde gösterilir. İşaretlenirse bütün verilerden oluşan istatistik raporları oluşturulur. İşaretlenmediğinde istatistik rapor üretme sonucunda, İstatistik tarih aralığında aşağıdaki gibi çıktı oluşur. Buna göre istenen 60 dakikalık zaman aralığı seçilerek görüntülenebilir. Şartlar; Anlık istatistikte 3 adet şart eklenebilir. İstatistiksel raporlar, koşulların sağlandığı veriler üzerinden üretilecektir. Pluginin ilgili sütununun değerinin eşit, içerisinde, liste içerisinde olma ya da olmama koşullarını sağlayacak veriler eklenebilir.

22 22 Şekil 20 - Anlık İstatistik Şartları 3. Anlık İstatistiksel Raporları üretmek için butonuna basılır. 4. İstatistik Sonucunda aşağıdaki gibi ekran ve grafik gelecektir karşımıza. Bu ekranda sol paneldeki X değeri, seçtiğimiz sütun verileri; Y değeri seçilen veriden kaç adet oluştuğunu gösterir. Sağ paneldeki kısım ise bu verilerin grafiğe dökülmüş halidir. Şekil 21 - Anlık İstatistik Sonuçları

23 23 5. Bu Anlık İstatistik verisini, rapor olarak dışarı aktarmak için butonuna basılır. 6. Ekrana gelen Formdan istenen değerler girilip Rapor butonuna basılır. Rapor Tipi, çıkarılan raporun türünü belirler. PDF, XLS, DOC, CSV seçilebilir. Kapak Sayfası, Sonic5651 a ait logo, tarih bilgilerinin bulunduğu kapak sayfasını ekler. Sayfa Boyutu, A4 veya A3 boyutunda sayfalar üretilebilir. Yön, Yatay veya Dikey yönde sayfalar üretilebilir. Rapor Sayfası, Tümü işaretlenirse arama sonucunun tamamı, Seçili işaretlenirse arama sonucunda seçili satır ve sütunların raporlanmasını sağlar. Kolonları Düzenle, Anlık İstatistik kısım için aktif değildir. Kullanılamaz. 7. Raporların kaydedilmesi için Windows ara yüzü gelir.

24 8. Raporu açmak için gelen uyarı mesajı. 24

25 Raporlar Sonic5651 Rapor Modülü, tanımlanan kriterler çevresinde, istenen plugin ve/veya pluginlerin, istenen sütunlarının, istenen koşullar sağlanması doğrultusunda düzenli olarak rapor üretilmesini sağlar. Rapor oluştururken sırası ile Şablon ve Çalışma Planı yapılır ve Rapor Yöneticisinden üretilen raporlar, görüntülenebilir, indirilebilir ya mail yoluyla iletilebilir Rapor Şablonları Rapor Şablonları, raporlarda görüntülenmek istenen pluginin seçildiği, sütunlarının tanımlandığı kısımdır. Raporu oluşturacak verileri bu kısımda belirtilir. 1. Sonic5651 üzerinde Rapor / Rapor Şablonları seçilir. 2. Yeni bir Rapor Eklemek için butonuna basılır. Şekil 22 - Rapor Şablonları 3. Aşağıda gelen Rapor Şablonu oluşturma ekranında istenen değerler seçilmelidir. Rapor Oluşturma ekranın özellikleri aşağıda açıklanmıştır.

26 26 Şekil 23 - Yeni Rapor Şablonu Ekleme Formu Şablon Adı; Üretilecek Rapora şablon ismi vermek için kullanılır. Plugin; Raporun hangi plugin üzerinden üretileceğini tanımlamak için kullanılır. Rapor (Sorgu) Başlığı; Rapora alt başlık vermek için kullanılır. Adı; O satırdaki Kolon Adının, Raporda görüntüleneceği şekilde tanımlama burada yapılır. Seçim Kolonu; İşaretlenen sütunların rapora eklenmesini sağlar. Sıralama Kolonu; İşaretlenen sütunlar üzerinden sıralama yapılmasını sağlar. Sıra No; Burada verilen sayı değerleri sırasında raporda tablo sütunları oluşur. 1, 2, 3, sıra numaralı sütunlardan oluşan rapordaki tabloda ilk önce 1 numaralı sütun, daha sonra sırasıyla 2, 3, 4 numaralı sütunlar listelenir. Şart Kolonu; İşaretlenen şart sütunlarının kıyaslama yapmasını sağlar. Değer; Şart kolonu işaretlenen satırların kıyaslanacağı verinin girilmesi için kullanılır.

27 27 Tüm seçilen kolonlara göre grupla; Seçilen tüm kolonlara göre Gruplama yapmak için kullanılır. 4. Kaydet butonu ile Rapor Şablonu Düzenleme ekranı çıkacaktır. Bu form üzerinden Rapor Şablonunda düzenleme yapmak mümkündür. Yeni sorgu ekleme; kolon ekleme çıkarma; şart ekleme; kolon başlığı sırası genişliği düzenleme, kategori ekleme çıkarma düzenleme, ekstra plugin tanımlama işlemleri yapılabilmektedir. Bu işlemlerin detayları ileriki maddelerde açıklanmaktadır. Şekil 24 - Rapor Şablonu Ekleme 5. Rapor Şablonuna kolon eklemek için Seç üzerine sağ tıklanıp Kolon Ekle seçilir. 6. Seçim Kolonu Ekle ekranı, yeni kolonun ve özelliklerinin ne olacağını belirleneceği formdur. Kolon düzenle ekranı da aynı form üzerinde değişkenlerin dolu olduğu halidir.

28 28 Şekil 25 - Rapor Şablonu - Seçim Kolonu Ekleme Kolon Adı (Plugin); Seçilecek kolonu belirler. Şablonda seçilmiş pluginlerde tanımlı bütün deyimlerin içerdiği kolonlar bu bölümden seçilir. Rapordaki bir sütuna denk gelir. O sütunda hangi verilerin bulunacağı bu alandan belirlenir.

29 29 Görünen Ad; Rapor kolon başlığında görülecek ismi belirler. Tarih Formatı; Eğer seçilen kolon bir tarih alanı ise, bu alanı formatlayarak tarih istenilen kısmı alınabilir. Şekil 26 - Rapor Tarih Formatı Sıralamada Kullan; İşaretlenirse, seçilen kolona göre raporda metinsel(string) sıralama yapar. Sıralama yönü olarak Azalan veya Artan seçilebilir. Örneğin, en çok mail atan kullanıcıları, gönderen mail adresine göre artan şekilde (alfabetik sıraya göre artarak) sıralanabilir. Bir raporda birden fazla sıralama kullanılabilir. Bu nedenle sıralama numarası da verilmektedir. Düşük değeri olanın yüksek önceliği bulunur. Örneğin hem gönderen mail adresi hem de sayıya göre sıralama yapılabilir. Şekil 27 Rapor Şablonu Sıralama Kod Kolonu; İşaretlenirse, seçilen kod tablosu (referans listesi) içindeki veriler ile eşleşen durumlar için rapor üretilecektir. Grupla; İşeretlenirse, belirtilen fonksiyon bu kolon için uygulanır. Bu kolon numeric değerlerden oluşmalıdır. Nitekim fonksiyonlar sadece sayısal değerler için çalışır.

30 30 Seçilen kolon değeri sayısal değilse 0 olarak hesaplanır. Sayma, toplama, maksimum değer, minimum değer ve ortalama değer fonksiyonları seçilebilir. Örneğin En Çok 10 Kullanıcı rapor şablonunda kolon olarak username gruplama fonksiyonu olarak da Say seçilir. Kullanıcıya göre grupladığı satırların sayısını rapora ekler. Ya da En Çok 10 Trafik İndirme rapor şablonunda kolon olarak Bytes gruplama fonksiyonu olarak da Bytes seçilir. Bytes değerine göre grupladığı değerlerin toplamını rapora ekler. Bu fonksiyonu kullanmak için Sorgu detayında Tüm kolonlara göre grupla özelliğinin aktif edilmesi gerekmektedir. Şekil 28 - Rapor Şablonu - Gruplama Alt Sorgu; Farklı bir log kaynağının bir kolonu ile eşleştirerek o log kaynağına ait verileri de rapor şablonuna eklemek için kullanılır. Örneğin Güvenlik Duvarı raporuna, DHCP sunucusundan alınan MAC adresi değerleri eklenmek istendiğinde KaynakIP üzerinden eşleşme yapılarak bu değerler alınabilir. Ancak bire çok ilişki olan durumlarda ikinci pluginden sadece raporun oluşturulduğu tarih aralığındaki ilk kayıt dikkate alınır. Bu durum bazı raporlar için tutarsızlık oluşturabilir! Şekil 29 - Rapor Şablonu - Alt Sorgu Plugin olarak eşleme yapılacak log kaynağı seçilir. Bağlantı kolonu olarak eşleme yapılacak kolon seçilir. Seçilen kolonlar olarak, eşleme sonrası getirilecek kolonlar seçilir. Deyim Kullan;Kolon üzerinde deyimlere göre tekrar ayrıştırma yapmak için kullanılır. Örneğin uri kolonu verisinden sadece

31 31 alan adı bilgisi alınmak istenirse bu özellik kullanılabilir. Seçilecek bilgiye göre deyim(düzenli ifade, ayraç) ya da şartlar kullanılabilir. Şekil 30 - Rapor Şablonu - Deyim Kullanma 7. Rapor şablonunda bir kolona göre filtre eklemek için Şart kullanılabilir. Şart değerleri statik veriler ya da kod tablosu içeriğine göre dinamik olabilir. Şart operatörü olarak bir çok kıstas yazılabilir. Şekil 31 - Rapor Şablonu - Şart Kolonu Ekleme Şart değerleri bu form üzerinde tanımlanmaktadır. Kolon için filtreleme yapılacak log kaynağının ilgili alanı seçilir. Operatör değerleri olarak aramalarda da kullanılan karşılaştırma tiplerinden biri seçilir ve değer kısmına statik veri/veriler tanımlanabilir.

32 32 Şekil 32 - Rapor Şablonu - Şartlar Dinamik şart değerleri için Kod Tablosu Kullan özelliği aktif edilir. Referans listesi olarak da anılan bu özellik, seçilen Kod Tablosunda ilgili kolon varsa/yoksa şart sağlanmış olur. Daha önce kaydedilmiş Kod Tabloları kullanılabilir ya da yeni bir referans listesi bu kısımdan oluşturulabilir. Kod Tablosu bölümünde detaylıca anlatılmaktadır. Şekil 33 - Rapor Şablonu - Kod Tablosu Şartları (Dinamik Filtreler) Şartlar eklenen farklı kolonlar VE lenerek kullanılır. Örneğin; xyz.com e erişirken engellenen kullanıcılar için hem alan adı şartı hem de aksiyon için veriler şart verileri girilir. Şartlarda bir kolon içerisinde veya operatörü için liste ile başlayan bütün operatörler kullanılabilir. Örneğin; alan adı adresi abc.com veya xyz.com olan satırları bulmak için şart olarak domain kolonuna liste halinde verilen değerler virgülle, ayrılmış olarak girilebilir. Ancak farklı kolonlar veyalanmak istenirse veya dalı ekle özelliği kullanılır. Örneğin; xyz.com a erişen veya engellenen kullanıcılar raporu için veya dalı ekle özelliği ile alan adı şartı ve aksiyonu şartı veya dallarına eklenir. Veya şartlarında da Kod Tablosu ile dinamik veri şartları oluşturulabilir. İç içe VEYA/VE dalları eklenebilir. Bu şekilde her türlü rapor şablonu Sonic5651 ile oluşturulabilmektedir. Logları toplanan sistemleri sadece raporlama için bile Sonic5651 kullanılabilir.

33 33 Şekil 34 - Rapor Şablonu - İç İçe Veya/Ve Şartları 8. Şablonla ilgili genel kayıt ve kontrol ayarları Şablon düzenleme formu menüsünden yapılabilir. Değişiklikleri kaydetmek ve silmek için ilgili ikonlar kullanılabilir. Rapor Şablonunu kontrol etmek için butonu kullanılır. Genel formatta bir hata olması durumunda, ilgili uyarılar yapılır. Aynı uyarılar kaydetme öncesinde de verilir.

34 34 Şekil 35 - Rapor Şablonu Hatalı 9. Rapor sorgusu düzenleme ekranı ile ilgili Pluginler, Maksimum satır sayısı ve Gruplama özelliği ve Ekstra Pluginler alanları değiştirilebilir. Rapor şablonu hangi log kaynağına ait eklenti verisinden üretileceğini Plugin kısmından seçebiliriz. Sorgu adı, raporda sayfa üzerinde belirecektir. Maksimum satır sayısı kadar veri taranarak rapor üretilir. 0 yapılırsa verilen zaman dilimi için bütün loglar taranır. Raporun ne kadar sürede, kaç satır üzerinden oluştuğu detayı Rapor çalışma istatistiklerini de raporda göster işaretlendiğinde gösterilecektir. Gruplama fonksiyonları En Çok, En Az, Ortalama, Toplam işlemlerini içerir. Raporda bu özelliğin kullanılması için gruplamanın aktif edilmesi gerekir. Grup kayıt sayısı değeri kadar veri getirilir. Gruplama sonuçları tablo, grafik, tablo ve grafik olarak gösterilebilir. Birden fazla aynı tür plugin varsa sistemde, tek rapor şablonu bu pluginler için kullanılabilir. Örneğin 3 adet mail yönlendiricisi var, yük yoğunluğuna ya da profillere göre her biri kullanılmaktadır. Bu durumda tek yönlendiriciden rapor almak mantıklı olmayacaktır. Ana eklenti olarak bir yönlendiriciyi ekstra plugin olarak da diğer iki yönlendiriciyi seçmek gerekmektedir.

35 35 Şekil 36 - Rapor Sorgu Detay Şekil 37 - Rapor Şablon - Gruplama

36 36 Şekil 38 - Rapor Şablon - Ekstra Pluginler Ekstra plugin/pluginler seç butonu ile seçildikten sonra ekle butonu ile kaydedilir. 10. Rapor Şablonunda birden fazla sorgu olabilir. Örneğin Mail Rapor Şablonunda, En Çok Mail Gönderen ve En Çok Mail Alan Raporlarını tek dosyada dışarı çıkarılabilir. Yeni sorgu eklemek için Şablon Düzenleme ekranında şablona sağ tıklanarak Yeni Sorgu Ekle seçilir.

37 37

38 Rapor Çalışma Planı Rapor çalışma planı, daha önce oluşturulan Rapor Şablonlarının hangi zamanlarda üretileceğinin ayarlandığı modüldür. Bu kısımda Raporların çalışma tarihleri atanarak, plan oluşturulur. Raporun ne zaman çalışacağı ve hangi zamana ait verilerden üretileceği bu kısımda tanımlanır. Sihirbaz ile üretilen raporlarda, şablon tanımlamaları sonrasında bu modüle yönlendirilir. 1. Sonic5651 üzerinden Rapor / Rapor Çalışma Planı seçilir. 2. Gelen ekranda daha önce oluşturulmuş Çalışma Planlarını görebilirsiniz. Yeni Rapor Ekle butonuna basılarak yeni bir Rapor Çalışma Planı oluşturulur. Şekil 39 - Rapor Çalışma Planları 3. Aşağıdaki ekran Rapor Çalışma Planı Düzenleme ekranıdır. Burada verilen parametreler detaylı olarak açıklanmıştır.

39 39 Şekil 40 - Rapor Çalışma Planı Düzenleme Formu Rapor Adı; Rapor için isim tanımlamak için kullanılır. Rapor Şablonu; Daha önce tanımlanan Rapor Şablonları nı seçmek için kullanılır. Aktif; İşaretlenirse aktif olarak rapor üretimi başlatılır. Çalışma Planı Sekmesi Tarih Aralığı; Raporun üretileceği tarih aralığını seçmek için kullanılır. Saat; Raporun üretileceği saati seçmek için kullanılır. Planlama Tipi; Seçilen türe göre zamanlama değişir. Seçenekler; Bir kez, Günlük, Haftalık, Aylık (bir gün), Aylık (rölatif)

40 40 Bir kez seçilirse; kez rapor üretir. ile verilen tarihte bir Günlük seçilirse; verilen tarih aralığında her gün rapor üretir. Haftalık seçilirse; verilen günlerde rapor üretir. Aylık (bir gün) seçilirse; ile verilen günde rapor üretir. Aylık (rölatif) seçilirse; verilen günde rapor üretir. Parametreler Sekmesi Şekil 41 - Çalışma Planı Parametreler Tarih tipi; Rölatif seçilirse, göreceli olarak verilen süre dilimine ait Rapor oluşturulur. Normal seçilirse, tanımlanan tarih aralığı için Rapor üretilir. Örn; son 1 haftanın raporu üretilmesi isteniyorsa, Son 7 gün tanımlanmalı ve Bir önceki gün/ay işaretlenmelidir. Bir önceki gün/ay raporun çalıştığı gün ve ayı göz ardı eder. Her Pazartesi sabah çalışan haftalık raporunuzda, Pazartesi gününe ait verileri bu şekilde kullanmayabilirsiniz. Hash/Imza Tarihi; Logların toplandığı ve imzalandığı tarih verileri üzerinden Rapor oluşturulur. Gerçek Log Tarihi; Toplanan kayıtların içindeki tarih verileri üzerinden Rapor oluşturulur. Sayfa Yapısı Sekmesi

41 41 Rapor Tipi, çıkarılan raporun türünü belirler. PDF, XLS, DOC, CSV, HTML, MHT seçilebilir. Kapak Sayfası, Sonic5651 logo ve imajının bulunduğu kapak sayfasını ekler. Şirketinize ait kapak sayfasını eklemek için uygun format ve boyuttaki dosyaları Program Files\Sonic5651 altına atmanız yeterlidir. ReportCoverA3L.jpg; A3 Yatay formatta raporlar için kullanılan kapaktır. (1191 x 842) ReportCoverA3P.jpg; A3 Dikey formatta raporlar için kullanılan kapaktır. (842 x 1191) ReportCoverA4L.jpg; A4 Yatay formatta raporlar için kullanılan kapaktır. (722 x 505) ReportCoverA4P.jpg; A4 Dikey formatta raporlar için kullanılan kapaktır. (505 x 722) Şekil 42 A3 Yatay Sonic5651 (Varsayılan) Kapak İmajı Sayfa Boyutu, A4 veya A3 boyutunda sayfalar üretilebilir. Yön, Yatay veya Dikey yönde sayfalar üretilebilir. E-Posta Sekmesi

42 42 Şekil 43 - Rapor Eposta Ayarları E-posta Ayarları; Eposta gönderimi için bu kısımdan SMTP ayarlarının yapılması gerekmektedir. Uyarı tanımı Eposta Ayarları kısmında detaylar anlatılmıştır. E-posta Adresi; Alıcı kişinin e-posta adresi veya adresleri için kullanılır. Tamamlandığında E-posta Gönder; Raporun üretildiğine dair alıcı kişiye ileti göndermek için işaretlenir. Hata Oluştuğunda E-posta Gönder; Raporun üretilirken hata oluşursa, bu konu ile ilgiliyi iletiyi alıcı kişiye göndermek için işaretlenir. E-Postaya Rapor Dosyasını Ekle; Raporu e-postaya eklemek için işaretlenir. E-Posta Açıklama; Mail içeriğine eklenmek istenen sabit metin bu kısıma yazılır. Rapor hakkında açıklama yazılabilir. Örn; Bu mail günlük veritabanı erişim aktiviteleri raporunu içerir. Bu rapor hafta içi her sabah saat 07:00 de çalışır ve ek olarak sadece Finans Departmanı ilgili mail grubuna gönderilir. 4. Kaydet seçilir ve Rapor Çalışma Planı oluşturulmuş olur. 5. Rapor çalışma planı sekmesinde sol panelde planlar listelenir. Düzenlenmek istenen Çalışma Planı seçilir ve butonuna basılır. 6. Çalışma planını silmek için butonuna, o an çalıştırıp rapor üretmek için butonuna basılır.

43 7. Kaydet seçilir. 43

44 Rapor Yöneticisi Rapor Yöneticisi, oluşturulan raporların izlenmesi için oluşturulmuş modüldür. Bu kısımda üretilmiş raporu gözlemleme (başlangıç tarihi, bitiş tarihi, dosya tipi, boyutu), indirme, rapor tarihçesine bakma(hangi kaynaklardan veri aldığı) ve silme işlemleri yapılır. 1. Sonic5651 üzerinde Rapor / Rapor Yöneticisi seçilir. 2. Gelen ekranda bu zamana kadar üretilmiş raporları görebilirsiniz. 3. Belirli tarihten sonrakileri filtrelemek için Takvimden bir tarih seçilir. 4. Raporun tarihçesini görmek için butonuna basılır. Bu sayfada raporun başladığı bittiği, log işlediği dosyalar ve işlem tarihleri görülebilir. Şekil 44 - Rapor Tarihçesi

45 5. Çalıştırılacak Raporlar panelinde, Sonic5651 ın bundan sonra üreteceği raporlar görülebilir. 45

46 46 5. Sistem Analizleri Sonic5651 üzerinde, log toplanan sistemlerin log durumlarını, akışlarını, log kaynağı bazlı EPS değerlerini, logların diskte kapladığı alanları anlık olarak analiz edebilirsiniz. Üretilen grafiklerle log sayıları ile sunucuların kendi değerlerinin tutarlılıkları kontrol edilebilir. En fazla log üreten kaynakları gerek log satır sayıları cinsinden gerekse disk boyutu türünden inceleyebilirsiniz Log Durumu Log Durumu ekranında toplanan tüm logların adet bazında grafikleri gösterilir. Bu veriler sistem tarafından saatlik olarak tutulur. Ekran üzerinde ise günlük ve aylık olarak gruplanması sağlanabilir. Ayrıca toplam, log kaynağı ve/veya plugin bazında hangi grafiklerin birlikte alınacağı seçilebilir ve rapor olarak ta basılması sağlanabilir. Böylece sistemin ne kadar log topladığı incelenebilir. Sırasıyla aşağıdaki işlemler yapılarak log durumu gözetlenebilir. 1. Sonic5651 üzerinden Formlar / Log Durumu seçilir. 2. Gelen ekranda Log Durumu için istenen parametreler aşağıda detaylı olarak anlatılmıştır. Gruplama; Log durumunun zaman dilimini seçmek için kullanılır. Yok, işaretlenirse sadece o güne ait; Günlük işaretlenirse Tarih Aralığı zaman diliminde her güne ait, Aylık işaretlenirse o aya ait log durumunu ve grafiğini üretir. Tarih Aralığı; Zaman dilimini seçmek için kullanılır. Log kaynakları ve Pluginler; Plugin ya da Log kaynaklarını seçmek için kullanılır. Birden fazla seçenek işaretlenebilir. Toplam işaretlenirse o zaman dilimindeki toplam log durumu üretilir. Eskileri Göster; Daha önce kullanılmış, şu an aktif olmayan pluginler göstermek için kullanılır. Bu pluginlerin geçmişe ait log durumunu görmek için bu seçenek işaretlenir. 3. Log durumunu kontrol etmek için butonuna basılır. 4. Bu log durumu sonucunu Rapor olarak dışarı aktarmak için butonuna basılır. 5. Ekrana gelen Formdan istenen değerler girilip Rapor butonuna basılır.

47 47 Rapor Tipi, çıkarılan raporun türünü belirler.pdf, XLS, DOC, CSV, HTML, MHT seçilebilir. Kapak Sayfası, Sonic5651 a ait logo, tarih bilgilerinin bulunduğu kapak sayfasını ekler. Sayfa Boyutu, A4 veya A3 boyutunda sayfalar üretilebilir. Yön, Yatay veya Dikey yönde sayfalar üretilebilir. Rapor Sayfası, Tümü işaretlenirse arama sonucunun tamamı, Seçili işaretlenirse arama sonucunda seçili satır ve sütunların raporlanmasını sağlar. Kolonları Düzenle, istenen sütunları görünürlüğünü, sırasını ve genişliğinin ayarlanmasını sağlar. 6. Raporların kaydedilmesi için Windows ara yüzü gelir.

48 7. Raporu açmak için gelen uyarı mesajı. Evet seçilerek Rapor açılır. 48

49 Sistem Durumu Sistem durumu ekranında saniye bazında sistemin topladığı logların durumu görülebilmektedir. Burada toplam, log kaynağı, plugin, deyim bazında grafikler seçilebilmektedir. Ayrıca gelen loglardan örnekler de incelenebilmektedir. 1. Sonic5651 üzerinden Formlar / Sistem Durumu seçilir. 2. Gelen ekranda sistem durumlarını izlemek için istenen pluginler seçilir. Toplam seçilirse bütün log satır sayıları hesaplanır. Butonuna basıldığında sistem izlenmeye başlanır, anlık olarak kayıt sayılarına göre grafik üretilir. Grafik tipinden Çizgi, Nokta ya da SP Çizgi seçilebilir. 3. Grafik Tipi olarak Çizgi, Nokta, Sp Çizgi kullanılabilir. Boşları Göster ile boş değerler doldurulur. Gelen loglardan plugin bazlı, işlenen ya da işlenmeyen kayıtları anlık olarak izlemek için açılır menüden ilgili seçenek tıklanır. Atılan (pluginin uymadığı) loglar varsa, plugin altında doldurulan grafik temizlenir. 4. İzlemeyi durdurma için butonuna basılır. seçilerek sayısal analizleri yapılabilir. Temizle linki ile

50 Disk Kullanımı Disk kullanımı, Sonic5651 üzerine toplanan logların, plugin bazında sunucu üzerinde ne kadar alan kullandıklarını gösteren modüldür. Sonic5651 üzerindeki logların maksimum 1 aylık zaman dilimine ait boyutlarını kullanıcıya grafik halinde sunar. Bu modül sayesinde kullanıcının kendi sistemi üzerine yapacağı tahminler kolaylaşır. 1. Sonic5651 üzerinden Formlar / Disk Kullanımı seçilir. 2. Gelen ekranda disk kullanımını görmek için istenen pluginler seçilir. Verilen Tarih aralığı en fazla 1 ay olmalıdır. 1 ay içerisinde seçilen loglar için toplanan logların disk üzerinde ne kadar log toplandığını görmek için butonuna basılır. Sıkıştırılmış işaretlenirse, seçilen pluginlerin sıkıştırılmış dosyalarının da boyutları grafiğe eklenir. Grafik DiskBoyutu Zaman grafiğidir. Grafik tipinden Yığın, Kolon ya da Çizgi seçilebilir Versiyon, Lisans Kontrolleri (Hakkında) Sonic5651 sunucu ve istemci versiyon kontrolleri için Yardım > Hakkında kullanılır. Ürün versiyon ve lisans bilgilerini bu bölümden kontrol edebilirsiniz. Şekil 45 - Hakkında - Sunucu/İstemci Versiyonları Hakkında formu üzerinde çift tıklanıldığında lisans detaylarına ulaşabilirsiniz. Ürün Kodu; ürün lisans modelini belirler. Sonic5651, firewall üzerinden geçen kullanıcı sayısına göre lisanslama modeli kullanmaktadır.

51 51 6. Uyarılar Sonic5651 üzerinde uyarı modülü ile birçok durum için bildirim tanımlanabilmektedir. Bu durum ve bildirimlerin detayları bu bölümde anlatılacaktır. Hangi durumlarda uyarı üretileceleceği, üretilen uyarıların gönderilme şekilleri ve ayaları Uyarılar Tanımı kısmında açıklanacaktır Uyarı Tanımı Sonic5651 normal ve gelişmiş olmak üzere iki çeşit uyarı tanım sistemi sunar. Formlar / Uyarı Tanımı ile bu modüle erişilir Gelişmiş Uyarı Tanımı Sistem uyarıları ekranında sunucu sistemin ürettiği uyarı mesajları takip edilebilmektedir. Herhangi bir değişiklik yapıldığında Değişiklikleri İptal Et ve Kaydet butonu aktif olur. Şekil 46 - Gelişmiş Uyarı Tanımı Kaydet butonu ile yapılan değişiklikler Sunucuya gönderilir.

52 52 Genel Uyarı Tanımları Eposta/SNMP Ayarları Sistem uyarı ürettiğinde buradaki ayarlar üzerinden bildirim yapmaktadır. E-Posta ayarlarını düzenlemek için E-Posta Ayarları na çift tıklamak ya da sağ tıklayıp Düzenle ye tıklamak gerekir. E-Posta Sunucu / Port (*): Eposta sunucunun IP adresi (Sonic5651 sunucusunun isim çözümleme sunucusu doğru ile makine adı da girilebilir) ve Port değeri. SMTP relay sunucuları için 25 yapılabilir. Zorunlu alandır, doldurulması gerekmektedir.

53 53 Gönderen(*): Gönderen mail adresi. Eğer yetkilendirilmiş mail hesabı kullanılacaksa, Kullanıcı adı, Şifre alanları da doldurulmalıdır. Zorunlu alandır, doldurulması gerekmektedir. Kullanıcı Adı: Mail yetkilendirilmiş kullanıcı üzerinden gönderilecekse, mail hesabının kullanıcı adı girilmelidir. Şifre: Mail hesabının şifresi girilmelidir. Alıcı: Sunucudan test mesajı gönder linki buraya girilmiş alıcıya mail gönderir. SNMP Trap Host: Bildirimler SNMP trap olarak SNMP sunucusuna gönderilecekse IP adresi bu kısıma yazılır. Port: SNMP port değeri buraya yazılmalıdır. Ayarlar doğru bir şekilde girilmelidir, yoksa aşağıdaki hatalar ile karşılaşılabilir. Süre Aralığı Tanımları Süre aralıkları, Sonic5651 üzerinde birçok yerde kullanılmaktadır. Belirli süre tanımlarında log gelmiyorsa, ya da gelen log işlenmiyorsa uyarı verilebilir. Bu kısımda süre aralıkları tanımlanır. Örnek olarak mesai saatleri dışında 1 saatlik zaman dilimlerinde log gelmemesi normal bir durum olurken, mesai saatleri içinde bu durum kabul edilemez sayılabilir. Bu sebepler mesai saatleri için 1 saatlik, süre aralığı tanımlanır ve herhangi bir log kaynağı için bu tanım atanabilir. Süre aralığı tanımlamak için Süre Aralığı Tanımları na çift tıklamak ya da sağ tıklayıp Ekle ye tıklamak gerekir.

54 54 Değerleri girmek için Saat X Gün matrisi üzerinde istenen aralıklar seçilir, kısmında sayı değeri olarak saniye cinsinden 60 dan büyük bir değer yazılır ve Seçili hücreleri bu değerle doldur linki tıklanır. 0 değeri kontrol yapılmayacağını belirtir. Şekil 47 - Log Bekleme Süreleri Şablonu Kaydet butonu ile Süre Aralığı Tanımı yapılmış olur. Eklenen Süre Aralığı tanımlamaları aşağıdaki gibi görülecektir.

55 55 Şekil 48 - Süre Aralığı Tanımları Eklenen Süre Aralığını silmek için sağ tıklanıp Sil seçilir. Şekil 49 - Süre Aralığı Tanımı Silme Uyarı Üret Log Gelmiyor Uyarıları Ajan Log Gelmiyor Uyarıları Log Şart Uyarıları Kategori Uyarıları E-Post Gönder Gönderilecek E-Posta detayları bu kısımda tanımlanmalıdır. Uyarı E-postaları ile hangi uyarı tipleri için mail atılacağı belirtilir. Özet E-postaları ile genel durum hakkında mail attırılır. Uyarı E-postaları Yeni bir uyarı epostası eklemek için Uyarı E-Postalarına çift tıklanır ya da sağ tıklanıp Ekle seçilir.

56 56 Şekil 50 - Uyarı Eposta Ekleme Aktif; Uyarı aktif edilmek istenirse seçilir. Şekil 51 - Uyarı Eposta Gönderme Detayı Adı; Uyarı adı bu kısma yazılır. Adı aynı zamanda mail konusu olarak iletilecektir. E-Posta Adresi; Gönderilecek mail adresi bu alana yazılır. Birden fazla adres yazmak için ; kullanılır. Örnek - a@a.com;b@b.com

57 57 Günlük Maks. E-Posta Sayısı; Buradaki değer o gün içinde bu uyarı tanımı ile ilgili en fazla gönderilecek mail sayısını belirtir. Gönderim Tipi; Eposta, SNMP ya da Eposta ve SNMP seçilebilir. Şartlar ID1; Sistem Uyarılarındaki ID1 kolonuna karşılık gelir. Şartlar ID2; Sistem Uyarılarındaki ID2 kolonuna karşılık gelir. Şartlar Uyarı Mesajı; Sistem Uyarılarındaki uyarı mesajı kolonuna karşılık gelir. Uyarı Seviyesi; İşaretlenen uyarı seviyesindeki uyarıları bildirim olarak gönderir. Uyarı Kaynağı; İşaretlenen uyarı kaynağına ait uyarıları bildirim olarak gönderir. Uyarı Tanımı; İşaretlenen uyarı tanımına ait uyarıları bildirim olarak gönderir. Uyarı üret kısmındaki şablon ve şartlar aşağıda açıklanmaktadır. Özet E-postaları Özet eposaları sistemin genel durumu hakkında bildirim vermesi için kullanılır. Yeni bir Özet E-Postası eklemek için Özet E-Postaları üzerine çift tıklanır ya da sağ tıklanıp Ekle seçilir. Şekil 52 - Özet Eposta Ekleme

58 58 Şekil 53 - Özet Eposta Detayları Aktif; Özet E-posta aktif edilmek istenirse seçilir. Adı; Özet E-posta adı bu kısma yazılır. Adı aynı zamanda mail konusu olarak iletilecektir. E-Posta Adresi; Gönderilecek mail adresi bu alana yazılır. Birden fazla adres yazmak için ; kullanılır. Örnek - a@a.com;b@b.com Gönderme Zamanı; E-posta, burada belirtilen saatte gönderilecektir. E-Posta İçeriği; İşaretlenen sayıları mail içeriğine ekler. Kaydet ile Özet Epostası kaydedilir. Kaydedilmiş Özet E-postası aşağıdaki gibi görünür.

59 Sistem Uyarıları Sistem uyarıları ekranında sunucu sistemin ürettiği uyarı mesajları takip edilebilmektedir. Sistemin sağlıklı çalışması açısından buradaki mesajları takip etmek çok önemlidir. Bu ekranda pluginler için log gelip gelmediği, kullanıcı tanımlı uyarılar ve kritik hatalar listelenmektedir. Böylece sistemde oluşan hatalara erken müdahale edilebilir. 1. Sonic5651 üzerinde Formlar / Sistem Uyarıları seçilir. 2. Gelen ekran üzerinde sistemin ürettiği uyarı kayıtları görüntülenecektir. Uyarı Tipi; Hepsi, Bilgi, Uyarı, Hata, Alarm, Uyarı-Hata-Alarm, Başlama Bitiş, Kullanıcı, E- Posta, E-Posta Hatası tipindeki uyarıları filtrelemek için kullanılır. Şekil 54 - Sistem Uyarıları - Uyarı Tipleri Başlangıç Tarihi; Uyarıların oluştuğu tarihin başlangıcını filtrelemek için kullanılır. Bitiş Tarihi; Uyarıların oluştuğu tarihin bitişini filtrelemek için kullanılır. Kayıt Sayısı; Gösterilecek kayıt sayısını tanımlamak için kullanılır. 3. Uyarı kayıtları üzerinde işlem yaparken sağdaki butonlar kullanılır. - Kayıt formunu yenilemek için kullanılır. - Uyarı tipini temizleme için kullanılır. - İlgili kayıt satırını Çözüldü olarak işaretlemek için kullanılır. - İlgili kayıt satırını Çözülmedi olarak işaretlemek için kullanılır. - Detay kriterleri göstermek için kullanılır.

60 60 Şekil 55 - Sistem Uyarıları - Şartlar Baş./Bit. Tarihi: Belirtilen tarihler arasındaki uyarıları getirmek için kullanılır. Kaynak: Uyarı kaynağını belirtmek için kullanılır. Sonic5651 da birçok uyarı kaynağı ayrıştırılmıştır. Örneğin sadece Otomatik Arşiv ile ilgili uyarılar listelenebilir. Uyarı Kaynakları Ajan Ajan Güncelleyici Ajan Log Kaynağı Ajan Plugin Güncelleyici Betik Çevrimdışı Korelasyon DB Log Silici Disk Kontrolü EPS Görev Yöneticisi Index Yöneticisi Kategorizasyon Korelasyon Korelasyon Gönderici Log Kaynağı Log Kontrolcüsü Log Okuyucu [Tcpip] Log Sıkıştırıcı NTP Sunucu Olay Otomatik Arşiv Paylaşım Kontrolü Rapor Sunucusu Sağlık Kontrolü Sensör İstemci Sensör Sunucu Sistem

61 61 Syslog Sunucu Veritabanı Yardımcısı Yönetim Zaman Damgası Uyarı ID: Uyarı kimlik numarası ile aratılabilir. ID1/ID2: Bazı sistem uyarılarında (genellikle plugin ve log kaynağı ile ilgili uyarılarda) kimlik numarası olarak filtreler verilebilir. Kayıt Sayısı: Listenecek uyarı sayısını belirtir. Çözülmüşler: Çözülmüş uyarılar ön tanımlı olarak listelenmeş. Bunların da listelenmesi için bu işaret kutucuğunun işaretlenmesi gerekmektedir. - Detay kriterleri saklamak için kullanılır. 4. Sonic5651 üzerinde, Sistem Uyarıları elektronik posta ile ilgili kişiye gönderilebilir.

62 62 7. Yedekleme ve Arşivleme Yedekleme sekmesi sistem yapılandırma ayarları ve dosyalarının yedeklenmesini sağlamaktadır. Yedekleme Sonic5651 Depo(repository) ya da dosya sistemine yapılabilmektedir. Arşiv ekranından eski tarihli log kayıtlarının arşivlenmek üzere başka bir klasöre taşınması sağlanabilir. Böylece aşırı veri ile diskin dolması önlenir. Ancak arşivlenen dosyalar üzerinde arama yapılamayacağı unutulmamalıdır. Bu nedenle kullanılmayacak eski tarihli veriler arşivlenmelidir Yedekleme 1. Sonic5651 üzerinden Ayarlar / Yedekleme-Arşiv seçilir. Aşağıdaki ekran gelecektir. Yedekleme sekmesi açılır. Şekil 56 Manuel Yedekleme Saklama Yeri; Depo işaretlenirse Sunucu üzerine, Klasör işaretlenirse yerel bilgisayarda belirtilen dizine yedeklenir. Saklanacak Nesneler; Sunucu ayarları Crypolog Konfigürasyon dosyasını, Plugin Dosyası, log kaynaklarını, Korelasyon Dosyası, ilişkilendirme dosyasını saklamak için kullanılır. Saklama Adı; Yedeklenecek dosyanın adını vermek için kullanılır. Klasör işaretlendiğinde dizin seçilebilir. butonu aktif duruma gelir. Buradan yerel bilgisayar üzerindeki bir

63 2. Kaydetmek için butonuna basılır. 3. Ekrana gelen mesajda Tamam seçilir. 63

64 Arşiv 1. Sonic5651 üzerinden Ayarlar / Yedekleme-Arşiv seçilir. Aşağıdaki ekran gelecektir. Arşiv sekmesi açılır. Şekil 57 - Manuel Arşivleme 2. Belirli tarihten önceki log dosyaların tamamı Arşiv Yolu olarak belirtilen sunucu ulaşabileceği bir dizine kopyalanabilir. Bu dizin Sonic5651 sunucusuna bağlanmış bir disk, veri deposu (data storage) olabilir. 3. Arşivlemeyi yapmak için butonuna basılır. Gelen uyarı mesajı Evet ile geçilir. 4. Daha sonra sırasıyla aşağıdaki ekranlar gelecektir. Son olarak Tamam seçilir ve arşivleme tamamlanır.

65 65 5. Arşiv listesini görmek için Arşiv Listesi butonuna basılır. Aşağıdaki ekran bu zamana kadar yapılmış arşivlerin gösterildiği ekrandır. Şekil 58 - Manuel Arşiv Sonuçları 6. Log dosyalarını görmek için butonuna basılır. Aşağıdaki ekran belirtilen Tarih aralıklarında Sonic5651 ın yazdığı log dosyalarıdır. Log kaynağın açılır menüsünden, bu zamana kadar log alınmış bütün kaynakları görebilirsiniz. Bu kaynaklardan toplanan logların hangi log dosyasına yazıldığını görmek için Log Kaynağı ve Tarih Aralığı seçilir, butonuna basılır.

66 66 Şekil 59 - Log Dosyası Listesi 8. Log Aktarma Sonic5651 arama ile gelen sonuçları ya da bütün log kaynaklarından gelen logları dışarı başka bir bilgisayara aktarabilir. Gelen Dosya Aktar menüsündeki butonuna tıklayarak yapabilirsiniz. 1. Sonic5651 üzerinde ister arama ile gelen sonuçları butonuna basarak, ister Ayarlar / Kontrol ile belirli tarih aralığındaki hashlenen ve imzalanan log dosyaları ve imza dosyaları dışarıdaki bir ortama aktarmak mümkündür. 2. Gelen ekranda Seçilen dosyaları yasal sorgu için dışarı aktar linkine tıklanarak yerel ortama aktarılabilir. Bu bağlantı 5651 sayılı bilişim yasaları gereği kullanılabilir.

67 67 Şekil 60 - Log Dosyası Kontrolleri 3. Aktarma işlemi tamamlandıktan sonra uyarı mesajı verecektir.

68 68 4. Sistem bu logları aktarmadan önce doğruluğunu butonuna basılarak kontrol edilebilir. Şekil 61 - Hash / İmza Kontrolleri

69 69 9. Sunucu Konfigürasyonu 1. Sonic5651 üzerinde Ayarlar / Sunucu Konfigürasyonu seçilir. 2. Açılan ekranda aşağıdaki özellikler çıkmaktadır. Bu ayarların hepsi detaylı olarak anlatılmaktadır. Şekil 62 - Sistem Konfigurasyon 9.1. Durum Sunucuyu kapatma, yeniden başlatma işlemlerinde kullanılır.

70 70 Şekil 63 - Sistem Konfigurasyon - Durum 1. Sonic5651 ı yeniden başlatmak için butonuna basılır 2. Sunucunuzu kapatmak için butonuna basılır. 3. Geri Yükle (SSH) en son alınan yedekten geri dönmek için kullanılır. Sadece supervisor kullanıcı bu işlemi yapabilir Yönetim Soketi Ön tanımlı olarak yönetim soket portu TCP dur. Bu değer burada değiştirilebilir.

71 71 Şekil 64 - Sistem Konfigurasyon - Yönetim Soketi Bu özelliği kullan; İşaretlenirse, Sonic5651 burada belirtilen ip ve port üzerinden yönetilebilir duruma gelir. IP (ler); Yönetim IP değeri. Birden fazla IP üzerinden yönetilmesi için sunucunun her ağ arabirimi IP değeri eklenebilir. Port; Yönetim Port değeri. Öntanımlı olarak atanmıştır. SSL; Yönetimin güvenli olarak şifreli yapılması istenirse işaretlenir. Soket iç çalışma testi (sn); Burada verilen saniyede bir portun açık olup olmadığı kontrol edilir Log Sıkıştırma İşlenen logları sıkıştırma işlemi burada aktif edilir. Şekil 65 - Sistem Konfigurasyon - Log Sıkıştırma

72 72 Bu özelliği kullan; İşaretlenirse, toplanıp işlenen log dosyaları sıkıştırılmaya başlanır. Bu günden eski dosyaları sıkıştır (gün); Burada belirtilen günden önceki dosyalar sıkıştırılır. Sıkıştırmanın başlayacağı saat; Sıkıştırma işlemi burada tanımlanan saatte başlar. Sıkıştırma işlemi log akışının yoğun olmadığı saatlerde yapılırsa sistem kaynakları verimli kullanılmış olur. Sıkıştırmanın çalışacağı maksimum saat; Sıkıştırma burada tanımlanan saat kadar çalışır. Yukarıda verilen örneğe göre, 02:00 06:00 saatleri arasında yapılır Syslog Sonic5651 un kendi syslog sunucusu kullanılmak istenirse bu kısım düzeltilmelidir. Genelde Linux tabanlı işletim sistemleri üzerinde çalışan Sonic5651 sunucusu için rsyslog kullanılır. Rsyslog a alternatif olarak Sonic5651 un kendi syslog sunucusu kullanılabilir. Şekil 66 - Sistem Konfigurasyon - Syslog Bu özelliği kullan; İşaretlenirse, Sonic5651 syslog toplama sunucu kullanılır. IP / Port / Tipi ; Syslog sunucusu ip ve port değeri burada tanımlanır. Syslog standardına göre öntanımlı olarak 514 UDP portu tanımlanmıştır. İstenirse TCP üzerinden başka bir port açılabilir.

73 73 Çıkış dosya adı (Yol ile birlikte); Syslog üzerinden toplanan loglar burada belirtilen dizin ve dosyada saklanır. Maksimum dosya boyutu (KB); Toplanan log dosyası, Maksimum dosya boyutuna ulaştığı zaman isim değiştirir (log rotate) ve {DosyaNumarası} nın bir fazla değerini içeren isme sahip olur. Csyslog0.log, Csyslog1.log, Csyslog2.log Çıkış formatı; Syslog başlığı buradan seçilir. Kuyruk kullan (queue); Syslog akışı fazla olan sistemlerde işaretlenmelidir. Gruplama Tipi; None, facility, ip seçeneklerinden biri seçilir. None; Gruplama yapılmayacaksa seçilmelidir. Gelen logların hepsi csyslog0 loglarına yazılır. Facility; Gruplama, syslog auth, authpriv, daemon, cron, ftp, lpr, kern, mail, news, syslog, user, uucp, local0,..., local7. IP; Gruplama, verilen ip adresi gruplarına göre yapılır. Gruplar; Oluşturulan gruplar bu kısımda tanımlanır. Yeni bir grup eklemek için butonuna basılır. Grup ismi verilir ve Tamam tıklanır. Grup Ekle Özel Gruplama Kullan (iç kullanım içindir); Syslog gruplama için şablon bazlı ayrıştırmada kullanılır.

74 Otomatik Arşivleme Sonic5651 belirli günden eski log dosyalarını başka bir dizine arşivleyebilir. Arşivlemenin ayarlandığı bu kısımın detayları aşağıda verilmiştir. Şekil 67 - Sistem Konfigurasyon - Otomatik Arşivleme Bu özelliği kullan; İşaretlenirse, Otomatik Arşivleme aktif edilmiş olur. Aşağıdaki parametrelere göre arşivleme yapılır. Tip, Arşivle; Dosyaların sunucudan, belirtilen dizine taşınması işlemi için, Yedekle; Dosyaların belirtilen dizine yedeklenmesi için, Arşivle ve Yedekle her iki işlemin beraber yapılması için seçilir. Bu günden eski dosyaları arşivle/yedekle (gün); Burada belirtilen günden önceki loglar, Dosyaların taşınacağı yol da belirtilen dizine taşınır. Arşiv/Yedek. başlayacağı saat; Arşivleme ve/veya Yedekleme işlemi burada belirtilen saatte başlar. Arşiv/Yedek. çalışacağı maksimum saat; Arşivleme ve/veya Yedekleme işlemi burada belirtilen saat kadar çalışır. Dosyaların arşivleneceği yol; Arşivlenen dosyalar burada belirtilen dizine taşınır. Belirtilen tarihten eski dosyalar logların yazıldığı eski dizinden silinir.

75 75 Dosyaların yedekleneceği yol; Yedekleme yapılacak dizin yazılır. Belirtilen tarihten eski dosyalar logların yazıldığı eski dizinden, burada belirtilen dizine kopyalanır. Ayrıca Plugin, Konfigurasyon, Uyarı Tanımı, Korelasyon yedekleri her gün bu dizine alınır. Arşivlenen dosyalar üzerinde arama yapılabilsin; İşaretlenirse, arşiv dosyaları içinde de arama yapılabilir. Bu aydan eski olan dosyalarını sil (ay); Burada belirtilen sayı kadar aydan önceki loglar diskten tamamen silinir. 0 yazılırsa silme işlemi yapılmaz. Veritabanını yedekle; İşaretlenirse veritabanı yedeği alınır. Sonic5651 veritabanında Plugin İstatistikleri, Kullanıcı Bilgileri, Kullanıcı Hakları, EPS Değerleri, Sistem Uyarıları gibi veriler tutulur. Bu kadar gün aralıklarla yedekle; Belirtilen gün kadar sıklıkta veritabanı yedeklemesi yapılır Disk Kontrol Diskin doluluk oranı verilen eşik değerinin altına düştüğü zaman Sonic5651 uyarı verir. Bu özellik sayesinde log kaybı yaşama riski azaltılmış olur. Kontrol edilmesi gereken bölümleme, dizin ve alanları bu kısma ekleyebilirsiniz. Windows dizinleri için C:\, D:\Log gibi alanları ekleyebilirsiniz. Şekil 68 - Sistem Konfigurasyon - Disk Kontrol Bu özelliği kullan; İşaretlenirse, Diskin doluluk oranı kontrol edilir.

76 76 Kontrol etme sıklığı (dk); Burada belirtilen sayı kadar dakikada bir diskin doluluk oranı kontrol edilir. En düşük boş alan oranı (%); Disk doluluk eşiği burada tanımlanır. Diskin doluluk oranı (yüzde olarak) bu değerin altına düşerse sistem uyarı verir. Kontrol edilecek diskler(yollar); Kontrol edilmesi istenen farklı dizin ve/veya bölümlemeler varsa burada tanımlanabilir.

77 Zaman Damgası Sonic5651, zaman damgası için Yerel Ağda tanımlanan zaman sunucusu ile eşleştirilebilir. 30 Kasım 2007 tarih ve sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesine Dair Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" gereğince yer sağlayıcılar, "Yer sağlayıcı trafik bilgisini altı ay saklamakla, bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü oluşan verilerin dosya bütünlük değerlerini zaman damgası ile birlikte saklamak ve gizliliğini temin etmekle" yükümlüdürler. Sonic5651 Yazılım Abonelik (Software Subscription) sözleşmesi yapılan sistemlerde Tubitak Uekae Zaman Damgası Sunucusu ndaki atom saatinden alınan zaman ile dosya özetinin birleştirilmesiyle veri oluşturulur. Bu veri Sonic5651 sertifikası ile birleştirilip dosyaya özel damga üretilir. Eğer Yazılım Abonelik yapılmamışsa, Kamu Sertifikasyon Merkezi den alınan hizmet sonrasında sağlanan bilgiler aşağıdaki forma girilir. Zaman Damgası kullanımı zorunluluğu ile ilgili kanun ve yönetmelikler 04/05/2007 Tarihli ve 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun için tıklayınız. 24/10/2007 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Telekomünikasyon Kurumu Tarafından Erişim Sağlayıcılara ve Yer Sağlayıcılara Faaliyet Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik için tıklayınız. 30/11/2007 tarihli sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik için tıklayınız.

78 Genel Kontroller Sonic5651 da yaşanan problemleri (sistemsel, log kaynaklarına ait) gidermek için kullanılacak arabirimler mevcuttur. Bu kısımda Sunucu Yönetimi, Pozisyon Yönetimi ve Sistem Logu arabirimlerinin kullanımı hakkında detaylı bilgi verilecektir. Ağ ve erişime dair problemlerin kontrolü için Sunucu Yönetimi, logkaynaklarının son okuma yaptıkları dosyaları kontrol etmek için Pozisyon Yönetimi ve sistemin kendine ait logları kontrol etmek için de Sistem Logu modülleri kullanılır Sunucu Yönetimi Sonic5651 üzerinde Ayarlar / Sunucu Yönetimi seçilerek sunucu işlemlerinin yapılacağı ekrana gidilir Gelen ekranda yönetilen Sunucunun ayarları tanımlıdır. Sunucuyu düzenlemek için butonu kullanılır Pozisyon Yönetimi Pozisyon Yönetimi, Sonic5651 Çekirdeğinin, log toplanan kaynaklardan en son okudukları dosyalarda kaldığı yerlerin gösterildiği, düzenlendiği ve silindiği yerdir. Sonic5651 Mimarisine göre, logu toplayan modül (tooplayıcı - collector, controller) ile logu işleyen modül (çekirdek - core) farklıdır. Logun toplandığı ham verinin bulunduğu dosyalar, tanımlı plugin ve ayrıştırıcalara tabî tutularak imzalanmış dosyaların bulunduğu dizine atılır. Logun okunduğu, ham verinin bulunduğu dosyalarda en son kalınan sekizlik (byte) değeri Pozisyon Yönetiminde gösterilir veya değiştirilir Sonic5651 üzerinde Ayarlar / Pozisyon Yönetimi seçilmelidir Gelen ekranda tanımlı log kaynaklarının son kaldıkları pozisyon değerleri yenileme butonunu tıkadıktan sonra gelir. Lgs ID; Log Kaynağı ID numarası. Formlar / Plugin Tanımında daha önce eklenmiş ve günlük kayıtlarını işlemeye başlamış Log Kaynağının belirleyicisidir. Lgs Adı; Log Kaynağı adı. Formlar / Plugin Tanımında daha önce eklenmiş ve günlük kayıtlarını işlemeye başlamış Log Kaynağının ismidir. Lgs Tipi; Log Kaynağının tipi. Dosya (file), Veritabanı (sqlserver) olabilir. Lgs Atkif; İşaretliyse log kaynağının aktif olduğunu gösterir. Dosya Var; İşaretliyse, Formlar / Plugin Tanımında ilgili log kaynağında ait son okuduğu dosyanın bulunduğunu gösterir. İşaretli olmayan log kaynakları için Log Kaynağında belirtilen ilk dosyayı kontrol etmek gerekir. Belirtilen log kaynağından da log gelmiyor Son Yazma Tarihi; Son Dosya Adı kısmında görünen dosyadan ne zaman log okuduğunu gösterir. Bu tarihlerin bütün aktif sunucular için güncel saat içeriyor olması gerekmektedir.

79 79 Pos1; Pozisyon 1 in kısaltmasıdır. Dosyanın okunduğu ilk byte değerini gösterir. Pos2; Pozisyon 2 in kısaltmasıdır. Dosyanın okunduğu son byte değerini gösterir. Son Dosya Adı; En son okunan dosya adının gösterir. Günlük dosyaları genelde tarihsel ya da sayısal artırımlı olarak döndürülür. Sonic5651, Log Kaynağında belirtilen dosya adı formatına uygun olarak bu döndürülen dosyaları otomatik olarak bulur. Sensör; İlgili log kaynağının sensör olup olmadığını gösterir. Status; Log kaynağı durum bilgisini gösterir. WaitTime; Log kaynağı için bekleme süresi tanımlanmışsa, bu değeri gösterir Pozisyon dosyalarında arama yapmak için metin alanına arama sözcükleri yazılır ve butonuna basılır. Şekil 69 - Pozisyon Yönetimi Arama Pozisyon Dosyasını düzenlemek için, düzenlenmek istenen satır seçilir ve butonuna basılır. Burada Pos2 ve Son Dosya Adında yanlışlık varsa düzenlenmelidir. Pos2 değeri 0 (Sıfır) olarak ayarlanırsa, Son Dosya baştan okunur ve işlenir. Şekil 70 - Pozisyon Düzenleme

80 Pozisyon Dosyasını silmek için butonu kullanılır. Bu durumda, pozisyonu silinen log kaynağında tanımlanan ilk dosyadan itibaren loglar tekrar işlenir. 80

81 Sistem Logu Sonic5651 kendi çalışmasına ait günlüklerini bir dosyaya kaydeder. Bu dosyanın içeriğini, log kaynaklarına ait bilgiler, hatalar, istisnalar, çalışma ve sistem durumları oluşturur. Sistemin genel çalışması, log kaynaklarından gelen kayıtların düzgün işlenip işlenmediği bilgisi buradan kontrol edilir Sonic5651 üzerinde Ayarlar / Sistem Logu tıklanarak Sonic5651 a ait logları görüntüleyebilirsiniz Gelen sayfada yenileme butonuna tıklayarak sistem logu getirilebilir. Kayıtların son bölümü kısmına getirilecek son günlük verisinin boyutu KB cinsinden yazılabilir. Bu değer en düşük 100 olabilir. Kelime kaydır ile satırlar ekrana sığdırılır. Logları izle seçeneği ile akan verileri anlık olarak görebilirsiniz Sistem logu içerisinde Sonic5651 Konfigürasyan değerleri, Log Kaynaklarında ait log yazma durumları, hatalar bulunur Bu loglardan sistem hakkında genel inceleme yapılabilir. Hata durumlarında kontrol edilmesi gereken temel noktalardan biridir. 11. Kullanıcı İşlemleri Hak Yönetimi Client kullanımı için varsayılan olarak gelen yönetici admin kullanıcısının dışında kullanıcılar oluşturup, bu kullanıcıların hakları düzenlenebilir. Örneğin bir kullanıcının sadece DHCP loglarını diğer bir kullanıcının ise sadece Firewall loglarını görmesi sağlanabilir ve kullanıcıların yapılandırma üzerinde değişik yapması ile ilgili kısıtlar verilebilir Kullanıcı İşlemleri Kullanıcı ekleme/düzeltme/silme, rol tanımlama ve atama işlemleri Hak Yönetimi modülü üzerinden yapılır Sonic5651 üzerinde Ayarlar / Hak Yönetimi seçilerek kullanıcı işlemlerinin yapılacağı ekrana gidilir Gelen ekranda Kullanıcı ve Sahip olunan roller görülür. Bunlar üzerindeki değişiklikler bu ekran üzerinden yapılır.

82 82 Şekil 71 - Hak Yönetimi Ekranı Hak yönetimi ekranında butonuna tıklayarak yeni kullanıcı ekleme ekranına geçilir.

83 83 Şekil 72 - Kullanıcı Ekleme Kullanıcı ekleme ekranında gerekli bilgiler doldurulduktan sonra Kaydet butonuna basarak kullanıcı kaydedilir Var olan bir kullanıcının kimlik bilgilerini değiştirmek için Hak Yönetimi ekranındaki butonu kullanılır Kullanıcı hesabını silme işlemi Kullanıcı Düzenleme ekranından Silinmiş seçilerek yapılır Kullanıcıya rol atamak için, Hak Yönetimi ekranında Kullanıcı sekmesine gelinir. Burada Kullanıcı Rolleri kısmında butonuna tıklanarak rol düzenleme ekranına ulaşılır. Şekil 73 - Kullanıcı Rol Atama

84 84 Sağ tarafta tanımlanmış olan rol profilleri görülmektedir. Profil seçilip sol tarafa aktarılır ve kaydedilir. Artık kullanıcı rol profilinin sahip olduğu yetkilere sahiptir Arama ekranlarının dışında Anlık İstatistik, İstatistik Raporlar, Sistem Uyarıları gibi faydalı ekranlar vardır. Kullanıcıya hakları verildikten sonra aşağıdaki gibi bir ekran gelir. Şekil 74 - Kullanıcıya Atanmış Roller Kullanıcı, tanımlanan firewall kaynakları üzerinde arama ve gelişmiş arama yapabilir, istatistiksel raporları görebilir ve anlık istatistik hesaplatabilir. Bir kullanıcıya tüm hakları vermek gerekiyorsa Rol ekranındaki bütün Görme ve Değiştirme kutucukları işaretlenir Giriş yapmış olan kullanıcı şifresini değiştirmek için Dosya/Şifre Değiştir yardımı ile şifre değiştirme ekranına ulaşabilir.

85 Mevcut ve Yeni Şifre değerleri girilir ve Tamam a tıklanır. Şekil 75 - Şifre Değiştirme

86 Kullanıcı Rolleri Yeni tanımlanan kullanıcı herhangi bir role sahip değildir. Sadece sisteme giriş hakkı vardır. Kullanıcının diğer işlemleri de gerçekleştirebilmesi için kullanıcıya hak vermek gerekir Ayarlar / Hak Yönetimi / Rol sekmesine tıklayarak kullanıcı rollerinin belirleneceği ekrana ulaşılabilir. Şekil 76 - Hak Yönetimi - Rol Kullanıcıya rol eklemeden önce bir rol profili oluşturmak gerekir. butonuna tıklayarak rol profili oluşturulabilir. Rol için yönetici yetkisi de eklenebilir. Bu sayede admin kullanıcısının sahip olduğu sayfalara erişim yetkisi bu rol için de tanımlanmış olur.

87 Haklar bölümünden kullanıcının hangi sayfalara, log kaynaklarına veya pluginlere erişebileceği belirtilir. Açılır menünün Hepsi seçeneği düzenlenebilecek bütün hakların alt kısımda görüntülenmesini sağlar. Sayfa kısmında rol profilinin görebileceği sayfalar belirlenir. Örneğin kullanıcının arama yapabilmesi için alt kısımda Değer sütununda Arama yazan satırı düzenlemek gerekir. Görme ve Değiştirme olmak üzere düzenlenebilecek 2 değer vardır. Kullanıcının bir sayfa üzerinde değiştirme yapması istenmiyorsa Değiştirme alanı işaretlenmemelidir.

88 Düzenlenme tamamlandıktan sonra butonuna tıklayarak değişiklikler kaydedilir. Arama hakkı verildikten sonra kullanıcı arama ekranlarını görse de hangi kaynaklarda arama yapılacağı belirtilmediği için arama ekranları boş gelecektir. Şekil 77 - Hak Yönetimi Rolleri - Sayfa Arama hakkı verildikten sonra rol profilinin hangi kaynaklarda arama yapacağını belirtmek gerekir. Haklar menüsünün Log Kaynağı kısmında log kaynakları görülebilir.

89 89 Şekil 78 - Hak Yönetimi Rolleri - Log Kaynağı Firewall için arama hakkı verildikten sonra değişiklikler kaydedilir. Daha sonra bu log kaynakları için tanımlanan pluginleri görme hakkı verilmelidir. Rol / Haklar Açılır Menü / Plugin seçeneği sistem üzerinde tanımlı log kaynaklarına ait pluginleri gösterir. Buradan seçilen firewall kaynakları için tanımlanmış pluginler seçilmelidir. Şekil 79 - Hak Yönetim Rolleri - Plugin Değişiklikler kaydedildikten sonra tanımlanan rol profili firewall logları üzerinde arama ve gelişmiş arama yapabilir. Bir kullanıcının bu profilin sahip olduğu yetkilere sahip olması için profilin kullanıcıya atanması gerekir. Bu işlem 9.1 Kullanıcı İşlemleri bölümünde anlatılmıştır.

90 Göstergeler Giriş yapıldıktan sonra, göstergeler ekranı açılır. Bu sayfada, işlemler ile ilgili ilk aşamada gerekli olabilecek bilgilere ulaşılması amaçlanmıştır. Ekranda logların kaynaklarına göre dağılımı, son 6 aylık, son 1 aylık ve gün içindeki toplam log sayısını sırasıyla aylık, haftalık ve saatlik olarak kategorize eden grafikler, Sonic5651 Dashboard programının sistem kaynaklarını kullanım oranını, EPS (Event Per Second) değerini gösteren diyagramlar yer alır. Şekil 80 - Göstergeler Bu diyagramlar üstüne fare ile çift tıklayarak yeni bir form ekranında daha büyük pencerede, ayrıntılı biçimde incelenebilir Özel Göstergeler Ekleme Sonic5651 yöneticisi izlemek istediği sistemlere has özel göstergeler üretebilir. Bu göstergeler grafik türlerini kendi tanımlayabilir. 1. Sonic5651 üzerinde Dosya / Göstergeler seçilir. 2. Gelen ekranda açılır menüde kayıtlı göstergeler bulunur.

91 91 3. Yeni gösterge eklemek için sağ taraftaki Özel Göstergeleri Düzenle butonu kullanılır. 4. Özel göstergeleri düzenleme ekranı aşağıdaki gibidir. Parametreleri aşağıda açıklanmıştır. Şekil 81 - Özel Göstegeler Düzenleme Ekranı Satır / Sütun Sayısı; Gösterge panelinde kaç satır ve sütun olacağını ayarlamak için kullanılır. Grafikler; Göstergelerde hangi grafiklerin olacağını gösteren paneldir.

92 92 Özel göstergeler zamanlama ; Göstergeler arası otomatik geçiş süresi tanımlamak için butonu kullanılır. Açılan ekranda süre ayarlanır. Şekil 82 - Özel Göstergeler Zamanlama 5. Satır/Sütun kısmındaki Tablonun Hücrelerini fare ile seçerek birleştirilebilir, tablo yapısını değiştirilebilir. Şekil 83 - Göstergeler Matris 6. Yeni grafik eklemek için Yeni Grafik Ekle butonuna basılır. 7. Grafik Ekleme Ekranı aşağıdaki gibidir. Şekil 84 - Özel Göstergeler Grafik Ekleme (Standart Grafikler) Grafik Adı; Grafiğe isim vermek için kullanılır. Açıklama; Tanımlanan grafik için açıklama eklemek için kullanılır. 8. Üç çeşit Nesne tipi tanımlanmıştır.

93 93 i. Standart Grafikler için Grafik Tipleri aşağıdaki gibidir. Bu grafikler Sonic5651 kurulduğunda ön tanımlı olarak gelmektedir. Şekil 85 - Göstergeler Grafik Tipleri Log Kaynağına Göre Dağılım; Pasta grafik türünde, logların plugine göre dağılımını gösteren diyagram. Son 1 Hafta Toplam; Sütun grafik türünde, son haftanın günlük toplam log sayısını gösteren diyagram. Son 6 Ay Toplam; Sütun grafik türünde, son 6 ayın, aylık toplam log sayısını gösteren diyagram.

94 94 Bugün Saatlik; Sütun grafik türünde, o güne ait, saat bazında toplam log sayısını gösteren diyagram Disk CPU RAM; Sonic5651 sunucusunun disk, işlemci ve bellek kaynaklarının kullanım oranını anlık gösteren diyagram. EPS (Dakika); Sistemin dakikalık ortalama EPS(Event Per Second) değerini gösteren diyagram. EPS (Saniye); Sistemin o saniyedeki EPS(Event Per Second) değerini gösteren diyagram. EPS (Maks); Sistemin en yüksek EPS(Event Per Second) değerini gösteren diyagram. EPS (Ay); Sistemin aylık ortalama EPS(Event Per Second) değerini gösteren diyagram. Uyarılar; Sistem uyarılının gösterildiği diyagram. Disk; Sistem farklı bölümlenmiş diskin doluluk oranının gösterildiği diyagram. Web Sayfası (URL); Sonic5651 Client Gösterge paneline, burada belirtilen web sayfası görünüsü eklenebilir. Yerel ağda kullanılan herhangi bir sistemin web yönetim panelini, ya da alarm, grafik gibi kısımları da olabilir. ii. Plugin İstatistik Grafikler için Grafik Tipleri aşağıdaki gibidir. Burada Plugin için tanımlanan İstatistik Raporları için Grafikler oluşturulmaktadır.

95 95 Şekil 86 - Özel Göstergeler Grafik Ekleme (İstatistik) Grafik Adı; Grafiğe isim vermek için kullanılır. Açıklama; Tanımlanan grafik için açıklama eklemek için kullanılır. Grafik Tipi; Pluginler için tanımlanan istatistiklerden birini seçmek için tanımlanır. ; Formlar / İstatistik Raporlar modülüne bağlantı yoludur. Gruplama; Son, Günlük ya da Aylık seçeneklerinden biri seçilir. Kayıt Sayısı; İstatistik için getirilecek satır sayısını belirler. iii. Log Durumu Grafikleri için Grafik Tipleri aşağıdaki gibidir. Burada Pluginlerin ve/veya Log Kaynaklarını Log Durumları için Grafikler oluşturulmaktadır. Şekil 87 - Özel Göstergeler Grafik Ekleme (Log Durumu) 9. Kaydet seçilir ve Özel Göstergeler 1 panelinde Grafikler izlenecek duruma gelir. Aşağıda örnek özel göstergeler ekranları gösterilmektedir.

96 Şekil 88 - Özelleştirilmiş Grafikler (Log Durumu) 96

İş Akış Yönetimi LOGO Kasım 2014

İş Akış Yönetimi LOGO Kasım 2014 İş Akış Yönetimi LOGO Kasım 2014 İçindekiler İş Akış Yönetimi... 3 Görevler... 4 Görev Bilgileri... 5 Mesajlar... 7 Zaman Ayarlayıcı İşlemler... 8 Zamanlanmış Görevler... 10 Zamanlanmış Görev Bilgileri...

Detaylı

Zaman Ayarlayıcı İşlemler

Zaman Ayarlayıcı İşlemler Zaman Ayarlayıcı İşlemler LOGO Haziran 2008 İçindekiler Logo-GO Zaman Ayarlayıcı İşlemler...3 Zamanlanmış Görevler...5 Zamanlanmış Görev Bilgileri...5 Hatırlatıcı...8 Hatırlatıcı Bilgileri...9 Mesajlar...11

Detaylı

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi Oluşturma 02.11.2015 Revizyon: 19.01.2016 Rev. No: 03 Yazan: Süleyman FAKİR Düzenleyen: F. DELİRİ PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi 1) PDKS Kurulumu, Lisans Onaylaması Ve Veri Tabanı Ayarları

Detaylı

Q-Biz İş Zekası 5.1. Versiyon Yenilikleri

Q-Biz İş Zekası 5.1. Versiyon Yenilikleri Q-Biz İş Zekası 5.1 Versiyon Yenilikleri İçindekiler Q-Biz İş Zekası 5.1 Versiyon Yenilikleri... 1 1. Performans Gösterim Sahası... 3 2. Anahtar Performans Tanımları (KPI)... 5 3. Dashboard Özellikleri...

Detaylı

Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi

Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi 1 Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi Kurulum Kılavuzu Nisan 2016 Versiyon Sürüm 2.1.3 2 İçindekiler Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi... 1 1. Sistem Gereksinimleri... 3 2. Kurulum... 3 3. Lisanslama... 10 4. Windows

Detaylı

TachoMobile Web Uygulaması v1.00.

TachoMobile Web Uygulaması v1.00. TachoMobile Yönetim Sistemi Proje Destek Dokümanı / Web Uygulaması v1.00.01 İÇİNDEKİLER Web Uygulaması 1. TANIMLAMALAR 1.1 Araçlar 1.2 Sürücüler 2. TAKOGRAF VERİLERİ 2.1 Veri İndirme 2.2 Gelen Kutusu 2.3

Detaylı

İş Akış Yönetimi LOGO KASIM 2011

İş Akış Yönetimi LOGO KASIM 2011 İş Akış Yönetimi LOGO KASIM 2011 içindekiler İş Akış Yönetimi...3 İş Akış Rol Tanımları...4 İş Akış Rol Tanımı...5 Sicil İş Akış Rol Tanımları...6 İş Akış Rol Tanımı...7 İş Akış Kartları...8 İş Akışı...9

Detaylı

İçindekiler Tablosu Talep Destek Yönetim Sistemi Programı...3

İçindekiler Tablosu Talep Destek Yönetim Sistemi Programı...3 İçindekiler Tablosu Talep Destek Yönetim Sistemi Programı...3 1. Özellikler.3 2. Kullanım..3 2.1. Ana Sayfa..5 2.2. Talep Modülü.7 2.3. Takibim Modülü 9 2.4. Takipte Modülü..11 2.5. Silinen Talepler Modülü...11

Detaylı

KATEGORİ MİZANI BAŞLARKEN KATEGORİ NEDİR? NEDEN N İHTİYAÇ DUYULUR?

KATEGORİ MİZANI BAŞLARKEN KATEGORİ NEDİR? NEDEN N İHTİYAÇ DUYULUR? KATEGORİ MİZANI Doküman Kodu : RNT-02 Açıklama : Vio Kategori Mizanı Kullanımı Kapsam : Vio Nitelikleri Revizyon No : 2 Yayın Tarihi : Aralık 2012 BAŞLARKEN SKOR YAZILIM tarafından geliştirilen ticari

Detaylı

Coslat Monitor (Raporcu)

Coslat Monitor (Raporcu) Coslat Monitor (Raporcu) Coslat Monitor, Coslat Firewall, Hotspot ve Mirror uygulamalarında oluşturulan zaman damgalı kayıtların analiz edilmesini ve raporlanmasını sağlayan uygulamadır. Coslat Monitor

Detaylı

KonakSis Müşteri Takip ve Kimlik Bildirim Sistemi

KonakSis Müşteri Takip ve Kimlik Bildirim Sistemi İÇİNDEKİLER : KonakSis... 2 Hoşgeldiniz... 2 Açıklama... 2 Formlar... 3 Giriş... 3 Ana Sayfa... 4 Ofis... 5 Program Seçenekleri... 5 Tanımlar... 6 Veritabanı İşlemleri... 9 Kullanıcı Değiştir... 11 Resepsiyon...

Detaylı

New Project. User guide

New Project. User guide New Project User guide Table of Contents New Project... 3 Katman Yöneticisi... 4 Katman Yöneticisi Araçları... 6 Katman İşlemleri... 8 Katman Görünümü... 9 Katman Ekleme... 10 Aktif Katman Yapma... 12

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU. Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr

KULLANIM KILAVUZU. Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr KULLANIM KILAVUZU Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr RESERVE ONLİNE REZERVASYON YAZILIMI KULLANIM KİTABI...3 ADMİN PANELİ... 3 Admin Panel Giriş (Login)... 3 Yönetim Paneli... 3 OTEL

Detaylı

T. C. KAMU İHALE KURUMU

T. C. KAMU İHALE KURUMU T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi ELEKTRONİK KAMU ALIMLARI PLATFORMU Doğrudan Temin Kullanım Kılavuzu Sürüm No: 1.0 Yayın Tarihi: 01.01.2016 444 0 545 2014 Kamu İhale Kurumu Tüm hakları

Detaylı

4.1. Grafik Sihirbazını kullanarak grafik oluşturma

4.1. Grafik Sihirbazını kullanarak grafik oluşturma BÖLÜM14 4. EXCEL DE GRAFİK Excel programının en üstün özelliklerinden bir diğeri de grafik çizim özelliğinin mükemmel olmasıdır. Excel grafik işlemleri için kullanıcıya çok geniş seçenekler sunar. Excel

Detaylı

KuyumDoc Kullanım Kılavuzu

KuyumDoc Kullanım Kılavuzu KuyumDoc Nedir?... 1 KuyumDoc Ne İşe Yarar?... 1 Masaüstü Uygulaması (v1.0.2.0)... 2 Kategoriler... 3 Adres Defteri... 5 Kullanıcılar ve Yetkilendirme... 7 Kullanıcı Grupları ve Yetkilendirme... 8 Departmanlar

Detaylı

TURKCELL HİZMETLERİ. Kullanım Bilgileri. LOGO Kasım 2014

TURKCELL HİZMETLERİ. Kullanım Bilgileri. LOGO Kasım 2014 TURKCELL HİZMETLERİ Kullanım Bilgileri LOGO Kasım 2014 İçindekiler TURKCELL HİZMETLERİ... 3 Online Turkcell Fatura Aktarımı... 4 Fatura Eşleştirme Tabloları... 5 Online Fatura Aktarımları... 6 Toplu Mesaj

Detaylı

Seri Takibi Yenilikleri

Seri Takibi Yenilikleri Seri Takibi Yenilikleri Ürün Grubu [X] Fusion@6 [X] Fusion@6 Standard [X] Entegre@6 Kategori Versiyon Önkoşulu [X] Yeni Fonksiyon @6 Uygulama Yardımcı Programlar/ Şirket/Şube/Parametre Tanımlamaları bölümünde

Detaylı

KARİYER PLANLAMA Amaç ve Fayda Yayın Tarihi Kategori Ürün Grubu Modül Versiyon Önkoşulu Yükleme ve Gereken Dosyalar Yükleme Sonrası

KARİYER PLANLAMA Amaç ve Fayda Yayın Tarihi Kategori Ürün Grubu Modül Versiyon Önkoşulu Yükleme ve Gereken Dosyalar Yükleme Sonrası KARİYER PLANLAMA Amaç ve Fayda Yayın Tarihi Kategori Ürün Grubu Modül Versiyon Önkoşulu Yükleme ve Gereken Dosyalar Yükleme Sonrası İşlemler Bu doküman ile Netsis İnsan Kaynakları paketinde bulunan Kariyer

Detaylı

İLETİNİN İLETİLMESİ 1. ADRES DEFTERI

İLETİNİN İLETİLMESİ 1. ADRES DEFTERI G İLETİNİN İLETİLMESİ Konuya Hazırlık 1. Adres defteri nedir? Hangi amaçla kullanılır? 2. E-posta iletisine dosya eklerken nelere dikkat etmeliyiz? 1. ADRES DEFTERI a. Adres defterini kullanma: Günlük

Detaylı

AYDES PROJESİ ARAMA KURTARMA HİZMET GRUBU EĞİTİM DOKÜMANI

AYDES PROJESİ ARAMA KURTARMA HİZMET GRUBU EĞİTİM DOKÜMANI AYDES PROJESİ ARAMA KURTARMA HİZMET GRUBU 31.12.2014 İÇİNDEKİLER 1. DOKÜMAN SÜRÜMLERİ... 6 2. ARAMA KURTARMA HİZMET GRUBU... 7 2.1 Arama Kurtarma Hizmet Grubu Ana Ekranı... 7 2.2 Arama Kurtarma Hizmet

Detaylı

Dijital Varlık Yönetimi Yardım Dokümanı

Dijital Varlık Yönetimi Yardım Dokümanı Dijital Varlık Yönetimi Yardım Dokümanı İçindekiler Dijital Varlık Nedir?...2 BÖLÜM-1 Dijital Varlık Ekleme...3 Dijital Varlık Bilgi Alanı... 3 Yayın Alanı... 5 BÖLÜM-2 Dijital Varlık Güncelleme... 6 Yeni

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (EBYS)

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (EBYS) ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (EBYS) AGENT KULLANIM DOKÜMANI HİZMETE ÖZEL 1/21 Rev. 1 İÇİNDEKİLER 1 İÇİNDEKİLER 2 1.1. AYARLAR... 3 1.2. YENİLE... 7 1.3. BİLDİRİM VE GÖREVLER... 9 1.4. ENVİSİON ANA

Detaylı

HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU

HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU Ekim 2015 İçindekiler 1. HAL KAYIT SİSTEMİ NE GİRİŞ... 2 2. HAL HAKEM HEYETİ BAŞVURU OLUŞTURMA SÜRECİ... 2 2.1. BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BİLGİLERİN

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : Tiger Enterprise/ Tiger Plus/ Go Plus/Go Bölüm : Kurulum İşlemleri

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : Tiger Enterprise/ Tiger Plus/ Go Plus/Go Bölüm : Kurulum İşlemleri LOGO PROGRAM KURULUMU VE AYARLARI Logo programlarının yüklemesi için kullanılacak,setup dosyaları ftp://download.logo.com.tr/ adresinden indirilerek yapılır. Örneğin Kobi ürünleri için; ftp://download.logo.com.tr/windows/kobi/guncel/go_plus/klasöründen

Detaylı

Muayene olmamış sekmesinde seçili hasta üzerinde sağ klik Randevu Kabul ile Açılan Randevu Kabul İşlemleri ekranından hasta randevusu kabul edilerek

Muayene olmamış sekmesinde seçili hasta üzerinde sağ klik Randevu Kabul ile Açılan Randevu Kabul İşlemleri ekranından hasta randevusu kabul edilerek Muayene olmamış sekmesinde seçili hasta üzerinde sağ klik Randevu Kabul ile Açılan Randevu Kabul İşlemleri ekranından hasta randevusu kabul edilerek muayeneye başlanır. Anamnez Toplu Metin sekmesinde kullanıcı

Detaylı

Bu ekrana Kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapıldığında ekranda giriş yapabilmeniz için yetki almanız

Bu ekrana Kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapıldığında ekranda giriş yapabilmeniz için yetki almanız MHRS (MERKEZİ HASTANE RANDEVU SİSTEMİ) Kurum üzerinden MHRS entegrasyonunun yapılabilmesi için ; WEB Tabanlı Sistemimizi kullanan Kurumlar WebHBYS ekranından Menü / Program Parametreleri ekranından Sağlık

Detaylı

1. Excel Dönüşümü : 2. Rapor Master Tanımları :

1. Excel Dönüşümü : 2. Rapor Master Tanımları : Programın Amacı : Bu Program As/400 Sistemindeki herhangi bir veya birden fazla file ı kullanarak istenilen şekilde sorgulama yaparak elde edilen bilgileri Excel Formatında Pc deki istenilen bir yere kaydetmek.

Detaylı

Küresel personel takip programı bordro, mesai hesaplama sürenizi ve alacağınız raporları en kısa sürede almanız için hazırlanmıştır.

Küresel personel takip programı bordro, mesai hesaplama sürenizi ve alacağınız raporları en kısa sürede almanız için hazırlanmıştır. Personel Takip Yazılımı Küresel Personel Devam Kontrol Programı Küresel personel takip programı bordro, mesai hesaplama sürenizi ve alacağınız raporları en kısa sürede almanız için hazırlanmıştır. İçindekiler

Detaylı

GELEN EVRAK KAYIT KULLANICI KILAVUZU

GELEN EVRAK KAYIT KULLANICI KILAVUZU GELEN EVRAK KAYIT KULLANICI KILAVUZU 2012 İÇERİK GELEN EVRAK KAYIT... 4 1.1. Gelen Evrak Detaylı Kayıt... 4 Geliş Şekli: Evrakın birime ulaşma şekli seçilir, birden fazla kutucuk işaretlenebilir.... 5

Detaylı

Fatura Dosyalarını Yükleme ile ilgili Detaylar. 14 Temmuz 2014

Fatura Dosyalarını Yükleme ile ilgili Detaylar. 14 Temmuz 2014 14 Temmuz 2014 İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL İlgili Modül/ler : E-Fatura Gelen e-fatura Dosyalarının Transferi Firmalara tedarikçilerinden veya hizmet aldıkları firmalardan gelen e-faturalar,

Detaylı

Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi

Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi 1 Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi Kurulum Kılavuzu Ağustos 2017 Versiyon Sürüm 2.2.5 2 İçindekiler Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi... 1 1. Sistem Gereksinimleri... 3 2. Kurulum... 3 3. Lisanslama... 7 4. Windows

Detaylı

PERSONEL TAKİP PROGRAMI..3

PERSONEL TAKİP PROGRAMI..3 İçindekiler Tablosu PERSONEL TAKİP PROGRAMI..3 1.Özellikler.3 2.Kullanım..4 2.1. Çalışma Takvimi..5 2.2. Giriş ve Çıkışlar.6 2.3. İzin ve Tatil..7 2.4. Personel 8 2.5. Rapor 11 2.5.1. Günlük Rapor Durumu...11

Detaylı

TNB KAYITLI ELEKTRONİK POSTA HİZMET SAĞLAYICILIĞI VE TİCARET A.Ş.

TNB KAYITLI ELEKTRONİK POSTA HİZMET SAĞLAYICILIĞI VE TİCARET A.Ş. İÇİNDEKİLER 1. BAŞVURU... 4 1.1. Hesap Oluşturma... 5 1.2. Kimlik Bilgileri... 6 1.3. Hesap, Tarife, Paket Seçimi... 7 1.4. Ödeme Seçenekleri... 10 2. WEB POSTA HESAP KULLANIMI... 13 2.1. Web Posta Kullanıcı

Detaylı

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU (TİTCK) ELEKTRONİK BAŞVURU YÖNETİMİ (EBS) TALEP BİLDİRİM KULLANICI KILAVUZU

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU (TİTCK) ELEKTRONİK BAŞVURU YÖNETİMİ (EBS) TALEP BİLDİRİM KULLANICI KILAVUZU TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU (TİTCK) ELEKTRONİK BAŞVURU YÖNETİMİ (EBS) TALEP BİLDİRİM KULLANICI KILAVUZU 1 / 14 VERSİYON TARİHÇESİ VERSİYON DEĞİŞİKLİK YAPILAN DEĞİŞİKLİK TANIMI TARİH BÖLÜM/SAYFA

Detaylı

T.C. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı. Evrak Logo Ekleme Kılavuzu. Kasım 2012

T.C. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı. Evrak Logo Ekleme Kılavuzu. Kasım 2012 T.C. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Evrak Logo Ekleme Kılavuzu Kasım 2012 İçerik 1 Birim Logosu Kayıt İşlemleri... 3 1.1 Tek Logo Ekleme İşlemleri... 4 1.1.1 Logo Pozisyonu :... 5 1.1.2

Detaylı

Öztiryakiler B2B Kullanıcı Klavuzu

Öztiryakiler B2B Kullanıcı Klavuzu Bu doküman Öztiryakiler şirketi için hazırlanmış B2B sayfalarının kullanım bilgilerini detaylı olarak anlatır. Öztiryakiler B2B Kullanıcı Klavuzu Soner Baştaş İçindekiler Doküman Geçmişi... 2 B2B ye Erişim...

Detaylı

ELEKTRONİK TABLOLAMA Aritmetiksel işlemler ve mantısal karşılaştırmaların yapıldığı programlar elektronik tablolama programlarıdır.

ELEKTRONİK TABLOLAMA Aritmetiksel işlemler ve mantısal karşılaştırmaların yapıldığı programlar elektronik tablolama programlarıdır. ELEKTRONİK TABLOLAMA Aritmetiksel işlemler ve mantısal karşılaştırmaların yapıldığı programlar elektronik tablolama programlarıdır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan elektronik tablolama programlarından

Detaylı

AYDES PROJESİ ULAŞIM ALTYAPI HİZMET GRUBU EĞİTİM DOKÜMANI

AYDES PROJESİ ULAŞIM ALTYAPI HİZMET GRUBU EĞİTİM DOKÜMANI AYDES PROJESİ ULAŞIM ALTYAPI HİZMET GRUBU 07.04.2015 İÇİNDEKİLER 1. DOKÜMAN SÜRÜMLERİ... 6 2. ULAŞIM ALTYAPI HİZMET GRUBU... 7 2.1 Ulaşım Altyapı Hizmet Grubu Ana Ekranı... 7 2.2 Ulaşım Altyapı Hizmet

Detaylı

Logo da Buluta Online Veri Yedekleme

Logo da Buluta Online Veri Yedekleme Logo da Buluta Online Veri Yedekleme 2014 İçindekiler Logo da Buluta Online Veri Yedekleme... 3 Web Portali Kullanım Kılavuzu... 4 Kullanıcı Oluşturma ve Kullanıcı Girişi... 4 Ana Sayfa... 7 Raporlar...

Detaylı

YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI

YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI Kurulum 1..zip dosyasını açınız. 2. Açılan dosyanın içindeki Yedekleme klasörünü açınız. 3. Yedekleme.exe dosyasını açınız. 4. Üst pencerede ki ekran gözükecektir.

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU DESTEK SİSTEMİ KULLANICI KILAVUZU

T.C. BAŞBAKANLIK ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU DESTEK SİSTEMİ KULLANICI KILAVUZU T.C. BAŞBAKANLIK ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU DESTEK SİSTEMİ KULLANICI KILAVUZU I. İçindekiler 1. DESTEK BAŞVURU SİSTEMİ WEB ADRESİ... 2 2. GİRİŞ EKRANI... 2 3. KAYIT VE SİSTEME GİRİŞ...

Detaylı

Doküman No:KEP01 07.11.2014 Rev No: 00.01 Sayfa No: 1/18

Doküman No:KEP01 07.11.2014 Rev No: 00.01 Sayfa No: 1/18 Rev No: 00.01 Sayfa No: 1/18 Table of Contents 1. GİRİŞ... 3 2. KULLANICI GİRİŞ EKRANI... 4 3. YÖNETİM... 5 3.1. Kimlik Bilgilerim... 5 3.2. Adres ve iletişim bilgilerim... 6 3.3. Rehber Bilgilerim...

Detaylı

Orkestra Ürünler. Ana Sayfa / Orkestra Ürünler

Orkestra Ürünler. Ana Sayfa / Orkestra Ürünler DILLER YARDIM SISTEME GIRIŞ Orkestra Ürünler Ana Sayfa / Orkestra Ürünler 1- Satış Faturalarının İHRACAT Faturası olarak Gönderilebilmesi İhraç kayıtlı e-faturaların Logo'da "İhracat" modülünde oluşturulması

Detaylı

Mikro Ayarları. Mikro Programının kurulu olduğu veritabanı ve web servisi için bağlantı ayarlarının yapıldığı menüdür.

Mikro Ayarları. Mikro Programının kurulu olduğu veritabanı ve web servisi için bağlantı ayarlarının yapıldığı menüdür. Mikro Ayarları Mikro muhasebe sistemini kullanan müşterilemizin, muhasebe sistemleri ile E Ticaret sitesi arasındaki entegrasyon parametrelerini tanımladıkları menüdür. Bu menü altındaki alt menüler kullanılarak

Detaylı

AYDES PROJESİ MESAJ KUTUSU EĞİTİM DOKÜMANI

AYDES PROJESİ MESAJ KUTUSU EĞİTİM DOKÜMANI AYDES PROJESİ MESAJ KUTUSU İÇINDEKILER 1. DOKÜMAN SÜRÜMLERİ... 4 2. MESAJ KUTUSU ÖZELLİKLERİ... 4 2.1 Mesaj Kutusu Seçim... 4 2.1.1 Mesaj Dizinleri Listeleme / Mesaj Gösterme... 5 2.1.2 Mesaj Silme...

Detaylı

ICATT ÇEVİRİ UYGULAMASI SİSTEM MİMARİSİ VE VERİTABANI TASARIMI

ICATT ÇEVİRİ UYGULAMASI SİSTEM MİMARİSİ VE VERİTABANI TASARIMI ICATT ÇEVİRİ UYGULAMASI SİSTEM MİMARİSİ VE VERİTABANI TASARIMI İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ 1.1. KAPSAM 1.2. SİSTEM ÖZETİ 1.3. DOKÜMAN ÖZETİ 2. ÇALIŞMA KONSEPTİ 2.1. Yeni Kullanıcı Oluşturmak 2.2. Şirket Bilgilerini

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ ÖĞRENCİ EKRANLARI KULLANIM KILAVUZU

UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ ÖĞRENCİ EKRANLARI KULLANIM KILAVUZU UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ ÖĞRENCİ EKRANLARI KULLANIM KILAVUZU 1 GİRİŞ Bu doküman içerisinde, hizmete sunulan Uzaktan Eğitim Sistemi (UZEM) öğrenci ekranlarının kullanımına yönelik yardım içeriği bulunmaktadır.

Detaylı

ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI

ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI Versiyon: 2 Tarih: 28.09.2017 1 İçindekiler 1. Sisteme Giriş... 3 2. Geri Bildirim Süreci... 4 2.1. Geri bildirim oluşturma... 6 3. Denetim Talebi...

Detaylı

01 HAZİRAN 2015 İZİBİZEDEFTER SON KULLANICI KLAVUZU

01 HAZİRAN 2015 İZİBİZEDEFTER SON KULLANICI KLAVUZU 01 HAZİRAN 2015 İZİBİZEDEFTER SON KULLANICI KLAVUZU İçindekiler 1. Giriş... 2 2. Organizasyon Tanımı... 5 3. Açılış... 17 4. Defter Sihirbazı... 17 5. İmzalama... 22 6. Berat Oluşturma... 22 7. Berat İmzalama...

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI ZAMANLANMIŞ GÖREVLER. Masaüstü için rapor kısayolu. Ürün : UNITY2 / TIGER2 / GO Bölüm : Görev Zamanlayıcı

DESTEK DOKÜMANI ZAMANLANMIŞ GÖREVLER. Masaüstü için rapor kısayolu. Ürün : UNITY2 / TIGER2 / GO Bölüm : Görev Zamanlayıcı Bölüm ZAMANLANMIŞ GÖREVLER Görev Zamanlayıcı, kullanıcının belirlediği batch işlem ve raporları, sıralı bir şekilde seçerek takvime bağlayabilmekte, takvime bağlanan görev tanımlarını belirtilen zamanda

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Hasta Hakları ve Tıbbi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Hasta Hakları ve Tıbbi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı HASTA BAŞVURU BİLDİRİM SİSTEMİ (HBBS) KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER (Başlık üzerine CTRL + Mouse sol tıklama ile ilgili sayfaya gidilir.) 1. HASTA BAŞVURU BİLDİRİM SİSTEMİ (HBBS) 3 2. PERSONEL GİRİŞİ/PERSONEL

Detaylı

MOBİL KAZA TUTANAĞI KULLANIM KILAVUZU

MOBİL KAZA TUTANAĞI KULLANIM KILAVUZU MOBİL KAZA TUTANAĞI KULLANIM KILAVUZU MOBİL KAZA TUTANAĞI UYGULAMASI KULLANIM KILAVUZU 1. UYGULAMA YÜKLEME App store ya da Google Play Store dan Mobil Kaza Tutanağı uygulamasını aratarak telefonunuza uygulamayı

Detaylı

7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ

7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 7 7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ 7.1. Belgeye Resim Eklemek Word programı; belgelere kendi içindeki resim galerisinde bulunan resimleri veya başka programlarda düzenlenmiş resimleri

Detaylı

07.05.2015. Supplier Lifecycle Management (SLC) Tedarikçi Kullanım Kılavuzu Versiyon 1.0

07.05.2015. Supplier Lifecycle Management (SLC) Tedarikçi Kullanım Kılavuzu Versiyon 1.0 Supplier Lifecycle Management (SLC) Tedarikçi Kullanım Kılavuzu Versiyon 1.0 1 İçindekiler 1.Tedarikçi Kayıt Sayfası... 3 2.Tedarikçi Portalına Giriş... 4 2.1 Başvuru Onayı Sonrası E-Posta Alımı... 4 2.2

Detaylı

Resim 7.20: Yeni bir ileti oluşturma

Resim 7.20: Yeni bir ileti oluşturma F İLETİLER Konuya Hazırlık 1. E-posta adresinden yeni bir ileti nasıl oluşturulur? 1. İLETI GÖNDERME a. Yeni bir ileti oluşturma: Yeni bir ileti oluşturmak için Dosya/Yeni/E-posta iletisi seçilebileceği

Detaylı

Tüm personel kendi KEP hesapları üzerinden mevcut ve önceki maaş bordrolarını görüntüleyebilecektir.

Tüm personel kendi KEP hesapları üzerinden mevcut ve önceki maaş bordrolarını görüntüleyebilecektir. Mikro e-bordro Nedir? E-Bordro Uygulaması, Mikro Personel Programı tarafından oluşturulan maaş bordrolarının, otomatik olarak personel kartında tanımlı KEP adresi üzerinden toplu gönderimini sağlar. Mikro

Detaylı

SUPERVISOR (YETKİLİ KULLANICI) KAMPANYA YÖNETİMİ EĞİTİM DOKÜMANI

SUPERVISOR (YETKİLİ KULLANICI) KAMPANYA YÖNETİMİ EĞİTİM DOKÜMANI SUPERVISOR (YETKİLİ KULLANICI) KAMPANYA YÖNETİMİ EĞİTİM DOKÜMANI Sürüm 1.3.5 Ağustos 2013 TegsoftCC Supervisor (Yetkili Kullanıcı) Kampanya Yönetimi Eğitim Dokümanı Sayfa 2 / 14 İÇİNDEKİLER A. SES KAMPANYASI

Detaylı

MEDULA Sistemi E-Fatura Gönderme

MEDULA Sistemi E-Fatura Gönderme Versiyon : 1.00 Yayınlama Tarihi : 16.09.2007 23:00 Sayfa Aralığı : 1-19 MEDULA Sistemi E-Fatura Gönderme MEDULA Sistemi ile E-Fatura gönderme işleminde ilk adım gönderilecek faturaların GSS** icmallerinin

Detaylı

1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır.

1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır. BA&BS MUTABAKAT PROGRAMI Kurulumu 1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır. 3. Server ayarlarının yapılacağı pencere açılır. 3.1 Server Adı\instance

Detaylı

Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu

Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu Kets DocPlace Kurulumu Öncesinde Yapılması Gereken İşlemler Windows 7, Windows 8, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012 veya daha yeni işletim sistemlerinde Programlar

Detaylı

Okul Sorumlusu/Müdürü İçin Mobil Kreş Yönetim Paneli Kullanım Dokümanı

Okul Sorumlusu/Müdürü İçin Mobil Kreş Yönetim Paneli Kullanım Dokümanı Okul Sorumlusu/Müdürü İçin Mobil Kreş Yönetim Paneli Kullanım Dokümanı 1. Okul yönetim paneline giriş yapmak için www.mobilkres.com/web-admin adresine gidilir. 2. Açılan sayfada kullanıcı adı ve şifre

Detaylı

Navigator Smart. Kullanıcı El Kitabı NETSİS

Navigator Smart. Kullanıcı El Kitabı NETSİS Kullanıcı El Kitabı NETSİS İçindekiler Navigator Smart... 3 Kurulum ve İlk Kullanım... 3 Navigator Smart Menüleri... 6 Bağlı Veritabanları Menüsü... 6 Netsis Modelleri Menüsü... 7 Yeni Rapor Menüsü...

Detaylı

BİRİM KURULU ve BİRİM YÖNETİM KURULU EVRAKI

BİRİM KURULU ve BİRİM YÖNETİM KURULU EVRAKI GİRİŞ Bu doküman Akademik Birimleri tarafından Elektronik Belge Yönetim Sistemi kapsamında kullanılabilir olan Kurul Karar Evrakları için yardım dokümanı niteliğinde hazırlanmıştır. Karar Evrakları, Akademik

Detaylı

ARLAB ARaştırma LABoratuvar Projesi Kullanım Kılavuzu

ARLAB ARaştırma LABoratuvar Projesi Kullanım Kılavuzu 2014 ARLAB ARaştırma LABoratuvar Projesi Kullanım Kılavuzu İ.Ü. KURUMSAL OTOMASYON PROJESİ 1. GİRİŞ... 2 1.1 AMAÇ... 2 2. KULLANICI OLUŞTURMA VE SİSTEME GİRİŞ... 2 3. BİLGİ İŞLEMLERİ... 4 3.1 LABORATUVAR

Detaylı

AYAKTAN HASTA İLAÇ MUAFİYET RAPORU

AYAKTAN HASTA İLAÇ MUAFİYET RAPORU S İS O F T S AĞ L I K BİL G İ S İS T E ML E R İ 2019 - ANK AR A 1. SUNUM 1.1. Genel Hususlar İlaç Muafiyet Raporu, hastanın muayenesi sonrasında uzun süreli ilaç kullanımına karar verildiği durumlarda

Detaylı

AYDES PROJESİ AFETZEDE ADRES DEFTERİ EĞİTİM DOKÜMANI

AYDES PROJESİ AFETZEDE ADRES DEFTERİ EĞİTİM DOKÜMANI AYDES PROJESİ AFETZEDE ADRES DEFTERİ İÇINDEKILER 1. DOKÜMAN SÜRÜMLERİ... 4 2. AFETZEDE ADRES DEFTERİ ÖZELLİKLERİ... 4 2.1 Afetzede Bilgileri Giriş... 4 2.1.1 Afetzede Bilgisi Tanımlama... 4 2.1.2 Afetzede

Detaylı

GAP COTTON GAPCOTTON LAB PORTALI. Kullanım Kılavuzu.

GAP COTTON GAPCOTTON LAB PORTALI. Kullanım Kılavuzu. GAP COTTON GAPCOTTON LAB PORTALI Kullanım Kılavuzu www.gapcotton.org İçindekiler İÇİNDEKİLER GAP COTTON... 1 GAPCOTTON LAB PORTALI... 1 Kullanım Kılavuzu... 1 İçindekiler... 2 A. Sunuş... 4 1. Kayıt İşlemi...

Detaylı

ONLINE BORSA (WEBFX+) KULLANIM KILAVUZU

ONLINE BORSA (WEBFX+) KULLANIM KILAVUZU ONLINE BORSA (WEBFX+) KULLANIM KILAVUZU 1. Şifre Oluşturma İşlemi 2. Online Borsa Erişim 3. Online Borsa Uygulamasında Portföy e Bağlantı 4. Portföy Bilgileri Görüntüleme 5. Emir İletimi 6. Hazır Emirler

Detaylı

İLAÇ RUHSAT e-başvuru FORMU KULLANICI KILAVUZU. Doküman: EUP Revizyon No: R-06 Tarih: 26.05.2014

İLAÇ RUHSAT e-başvuru FORMU KULLANICI KILAVUZU. Doküman: EUP Revizyon No: R-06 Tarih: 26.05.2014 Sayfa: 0/15 İLAÇ RUHSAT e-başvuru FORMU KULLANICI Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 10.05.2010 İlaç ruhsat e-başvuru formu kullanıcı kılavuzunun ilk yayınlanma tarihi 10.06.2010 e-başvuru formundan

Detaylı

VAKIFBANK SANAL POS PANELİ KULLANICI KILAVUZU

VAKIFBANK SANAL POS PANELİ KULLANICI KILAVUZU VAKIFBANK SANAL POS PANELİ KULLANICI KILAVUZU DEĞERLİ ÜYE İŞYERİMİZ! Vakıfbank Sanal POS Ekibi olarak, sizlere daha iyi hizmet verebilmek için çalışmaya devam ediyoruz. İlerleyen dönemlerde panelimizin

Detaylı

Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010

Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010 Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010 Bu belge BT Sınıfı Etkinliklerinde Kullanılmak Üzere Hazırlanmıştır İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... 2 GİRİŞ... 3 ÜYE (KAYIT) OLMA... 3 İÇERİK OLUŞTURMA (YAZI VE

Detaylı

MÜLKİ İDARE AMİRLERİ ATAMA MODÜLÜ

MÜLKİ İDARE AMİRLERİ ATAMA MODÜLÜ MÜLKİ İDARE AMİRLERİ ATAMA MODÜLÜ (PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ - MÜKİ İDARE AMİRLERİ ATAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ) KULLANICI KLAVUZU Temmuz 2011 Havva Yıldırım İçindekiler 1 Amaç 4 2 Giriş 4 3 Arama ve İşlemler 6

Detaylı

Bakım Yönetimi Logo Nisan 2016

Bakım Yönetimi Logo Nisan 2016 Bakım Yönetimi Logo Nisan 2016 İçindekiler Bakım Yönetimi... 4 Bakım Yönetimini Etkileyen Öndeğer ve Parametreler... 4 Tanımlar... 5 Bakım Parametreleri... 5 Parametre Bilgileri... 6 Arıza Kodları... 8

Detaylı

e-arşiv Uygulaması Tarih: 24.02.2015 Her hakkı Logo Elektronik Ticaret Hizmetleri A.Ş' ye aittir.

e-arşiv Uygulaması Tarih: 24.02.2015 Her hakkı Logo Elektronik Ticaret Hizmetleri A.Ş' ye aittir. e-arşiv Uygulaması Tarih: 24.02.2015 Her hakkı Logo Elektronik Ticaret Hizmetleri A.Ş' ye aittir. Contents 1. e-arşiv UYGULAMASI NEDİR?... 3 1.1. e-arşiv FATURASI NEDİR?... 3 1.2. e-arşiv RAPORU NEDİR?...

Detaylı

Yürürlük Tarihi: 04/02/2015 - Kodu: 97298233.ED.6.2.1 - Rev. No/Tarihi: 00 1/21

Yürürlük Tarihi: 04/02/2015 - Kodu: 97298233.ED.6.2.1 - Rev. No/Tarihi: 00 1/21 Başvuru Fişleri ekranında talep edilen Azil işlemi için başvuru oluşturulurken, (Ekle) butonuna basılır, Başvuran T.C. Kimlik bölümüne başvuran kişinin T.C. numarası yazılır, butonuna basılır. MERNİS de

Detaylı

Telefon Defteri Modülü Kullanım Kılavuzu

Telefon Defteri Modülü Kullanım Kılavuzu Telefon Defteri Modülü Kullanım Kılavuzu YETKİ VE KAYIT İŞLEMİ Kayıt yapacak kullanıcıya yetki verilmesi Kayıt yapacak kullanıcı yetkilendirilirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kullanıcının

Detaylı

Kullanım Kılavuzu RADYOLOJİ MODÜLÜ

Kullanım Kılavuzu RADYOLOJİ MODÜLÜ Kullanım Kılavuzu RADYOLOJİ MODÜLÜ Sarus Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri tarafından geliştirilmiş olan Radyoloji Modülü kullanım fonksiyonlarını içermektedir. TEKNORİTMA MEHMET DEMİRTAŞ 1.09.2016 1 İçindekiler

Detaylı

KAT MÜLKİYETİ TESİSİ, tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu,

KAT MÜLKİYETİ TESİSİ, tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, KAT MÜLKİYETİ TESİSİ, tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o taşınmazın maliki

Detaylı

Kod Listeleri Genel Yapısı

Kod Listeleri Genel Yapısı Cari hesap, Stok, Hizmet, Kasa, Banka, Vergi, Döviz, Çek&Senet vb. master tanımlarda yeni kayıt girişi, değişiklik, izleme, silme ve kopya oluşturma ekranları kod tanım ekranı olarak adlandırılır. Kod

Detaylı

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ EK-YARDIM DOKÜMANI

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ EK-YARDIM DOKÜMANI CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ EK-YARDIM DOKÜMANI İçindekiler ELEKTRONİK İMZA... 2 KURUM İÇİ GİDEN EVRAKLAR... 3 YANLIŞ ALICININ SEÇİLMESİ DURUMU... 3 KURUM DIŞI GİDEN EVRAKLAR...

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMİ (MMYO)EĞİTMEN YARDIM KILAVUZU

UZAKTAN EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMİ (MMYO)EĞİTMEN YARDIM KILAVUZU UZAKTAN EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMİ (MMYO)EĞİTMEN YARDIM KILAVUZU MERSİN, 2018 MERSİN MESLEK YÜKSEKOKULU ANA SAYFASI TANITIMI Mersin Meslek Yüksekokulu resmi web sitesine http://uzak4.mersin.edu.tr/index.php

Detaylı

MERSİS sayesinde şirket kuruluş işlemleri artık, online olarak süratli bir şekilde gerçekleşebilecektir.

MERSİS sayesinde şirket kuruluş işlemleri artık, online olarak süratli bir şekilde gerçekleşebilecektir. MERSİS sayesinde şirket kuruluş işlemleri artık, online olarak süratli bir şekilde gerçekleşebilecektir. Sisteme giriş, http://mersis.gumrukticaret.gov.tr/ adresinden gerçekleştirilir. İşlem yapabilmek

Detaylı

Giriş. TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Dolaşım Belge İşlemleri A.TR) Kullanma Kılavuzu

Giriş. TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Dolaşım Belge İşlemleri A.TR) Kullanma Kılavuzu Giriş Bu kılavuz; Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Online İşlemleri arasında yer alan A.TR Dolaşım Belgesi ve Menşe İspat belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi, onaylanması ve

Detaylı

ARVENTO ARAÇ TAKİP SİSTEMİ ARVENTO FLEET. Arvento Fleet

ARVENTO ARAÇ TAKİP SİSTEMİ ARVENTO FLEET. Arvento Fleet ARVENTO ARAÇ TAKİP SİSTEMİ ARVENTO FLEET Arvento Fleet A R V E N T O A R A Ç T A K İ P S İ S T E M İ ARVENTO FLEET Arvento Cyberpark Cyberplaza A-501 Bilkent, Ankara Phone 312.265.0595 Fax 312.265.0544

Detaylı

Elektra Raporlama Sistemi Sunumu

Elektra Raporlama Sistemi Sunumu Elektra Raporlama Sistemi Sunumu Raporlama Araçları Açıklamaları: 1-Seçilen nesneyi raporlar. 2-Yeni boş bir rapor eklemeyi sağlar. 3-Seçilen raporları düzenlemeyi sağlar. 4-Seçilen raporu siler. 5-Seçilen

Detaylı

Giriş. TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Dolaşım Belge İşlemleri Menşe Şahadetnamesi) Kullanma Kılavuzu v5

Giriş. TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Dolaşım Belge İşlemleri Menşe Şahadetnamesi) Kullanma Kılavuzu v5 Giriş Bu kılavuz; Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Online İşlemleri arasında yer alan MENŞE ŞAHADETNAMESİ Dolaşım Belgesi ve Menşe İspat belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi,

Detaylı

ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI

ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI Versiyon: 1 Tarih: 27.11.2016 İçindekiler 1. Sisteme Giriş... 3 2. Geri Bildirim Süreci... 4 3. Denetim Talebi... 14 4. Kontrol Partisi... 21 5. Görev

Detaylı

SAĞLIK KURULU ENGELLİ SAĞLIK KURULU RAPORU

SAĞLIK KURULU ENGELLİ SAĞLIK KURULU RAPORU ENGELLİ RAPORU S İ SO F T S AĞ L I K BİLGİ Sİ S T EMLERİ 2 0 1 9 - AN K AR A ENGELLİ RAPORU Sayfa No : 2 / 18 DEĞİŞİKLİK NO TARİH YAYIN VE DEĞİŞİKLİK İÇERİĞİ DEĞİŞİKLİK YAPAN 00 28.03.2019 Doküman oluşturuldu.

Detaylı

1. Web Sitesine Giriş 1. Giriş Yapmak için tıklayın tıklanır.

1. Web Sitesine Giriş 1. Giriş Yapmak için tıklayın tıklanır. 1. Web Sitesine Giriş 1. Giriş Yapmak için tıklayın tıklanır. 2. Aşağıdaki ekranda e-mail adresi ve şifre ile giriş yapılır. Şifrenizi hatırlamıyorsanız Şifremi unuttum bağlantısı kullanılarak yeni şifrenin

Detaylı

BIZdocs KULLANICI KILAVUZU

BIZdocs KULLANICI KILAVUZU İÇİNDEKİLER ŞEKİLLER TABLOSU... 3 Giriş... 4 Terimler ve Kısaltmalar... 4 BİRİNCİ BÖLÜM: BIZdocs Elektronik Belge Yönetim Sistemi... 4 BIZdocs Ana Ekranı/Arayüzü... 5 Belge Yönetimi Menüsü:... 5 İşlemler

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU. Programda veri gireceğiniz yerler beyaz renklidir. Sarı renkli alanlar hesaplama veya otomatik olarak gelen bilgilerdir.

KULLANIM KILAVUZU. Programda veri gireceğiniz yerler beyaz renklidir. Sarı renkli alanlar hesaplama veya otomatik olarak gelen bilgilerdir. Programın Ekran görüntüsü şekildeki gibidir: KULLANIM KILAVUZU Programda veri gireceğiniz yerler beyaz renklidir. Sarı renkli alanlar hesaplama veya otomatik olarak gelen bilgilerdir. Banka: Program kurulduğunda

Detaylı

e-fatura Başvuru Açıklamalar

e-fatura Başvuru Açıklamalar e-fatura Başvuru Açıklamalar Ocak 2014 e-fatura Başvuru Açıklamalar Versiyon: 11 ANKARA Ocak 2014 GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Denetim ve Uyum Yönetimi Daire Başkanlığı e-fatura Başvuru Açıklamalar (I) Ocak

Detaylı

13 Aralık 2007. Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. Đlgili Modül/ler : Raporlar. Kullanıcı Tanımlı Raporlar Bölümünden Yapabildiklerimiz

13 Aralık 2007. Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. Đlgili Modül/ler : Raporlar. Kullanıcı Tanımlı Raporlar Bölümünden Yapabildiklerimiz 13 Aralık 2007 Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL Đlgili Modül/ler : Raporlar KULLANICI TANIMLI RAPORLAR Kullanıcı Tanımlı Raporlar Bölümünden Yapabildiklerimiz Kendi isteklerinize özel rapor tasarımları

Detaylı

AİTM Seri Tadilat Tip Onay Belgesi Başvurusu (Yeni Başvuru)

AİTM Seri Tadilat Tip Onay Belgesi Başvurusu (Yeni Başvuru) AİTM Seri Tadilat Tip Onay Belgesi Başvurusu (Yeni Başvuru) 1 AİTM Seri Tadilat Tip Onay Belgesi Başvurusu Başvuru için «https://basvuru.tse.org.tr/uye/» adresinden TSE 360 sistemine kayıt olunması ve

Detaylı

SQL Uyarı Programı Kurulum ve Kullanımı

SQL Uyarı Programı Kurulum ve Kullanımı SQL Uyarı Programı Kurulum ve Kullanımı Kurulum 1. SQL Uyarı.zip dosyası açılır. 2. SQL Uyarı.exe programı çalıştırılır. 3. Üstteki ekran açılır ok. Butonuna basılır. 4. Ayarlar ekranı seçilir. 4.1 Server

Detaylı

InnGenius. InnGenius Ana Ekran...2. Rezervasyon İşlemleri...4. Grup Rezervasyon İşlemleri...8. Housekeeping...10

InnGenius. InnGenius Ana Ekran...2. Rezervasyon İşlemleri...4. Grup Rezervasyon İşlemleri...8. Housekeeping...10 InnGenius Vega Yazılım ın en son ürünü InnGenius PMS küçük ve orta ölçekli otel,motel, pansiyon gibi misafir ağırlayan işletmelerin oda kontrolü, satış kanallarının yönetimi ve perakende satışlarını kontrol

Detaylı

5651 ve 5070 Sayılı Kanun Tanımlar Yükümlülükler ve Sorumluluklar Logix v2.3 Firewall. Rekare Bilgi Teknolojileri

5651 ve 5070 Sayılı Kanun Tanımlar Yükümlülükler ve Sorumluluklar Logix v2.3 Firewall. Rekare Bilgi Teknolojileri 5651 ve 5070 Sayılı Kanun Tanımlar Yükümlülükler ve Sorumluluklar Logix v2.3 Firewall 5651 Sayılı Kanun Kanunun Tanımı : İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen

Detaylı

Giriş. TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Dolaşım Belge İşlemleri Menşe İspat D-8) Kullanma Kılavuzu v4

Giriş. TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Dolaşım Belge İşlemleri Menşe İspat D-8) Kullanma Kılavuzu v4 Giriş Bu kılavuz; Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Online İşlemleri arasında yer alan MENŞE İSPAT D-8 Dolaşım Belgesi ve Menşe İspat belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi, onaylanması

Detaylı