CAVİTAS ORİS (AĞIZ BOŞLUĞU)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "CAVİTAS ORİS (AĞIZ BOŞLUĞU)"

Transkript

1 CAVİTAS ORİS (AĞIZ BOŞLUĞU) Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT

2 DERSİN AMACI Cavitas oris ve içindeki oluşumları öğrenmek

3 ÖĞRENİM HEDEFLERİ * Vestibulum oris ve cavitas oris proprium * Labia oris (dudaklar), bucca (yanaklar) ve gingivae (dişeti) * Dentes (dişler) * Lingua (dil) * Palatum (damak) * İsthmus faucium u öğrenmek

4 AĞIZ Gıdaların çiğnenerek sindirim olayına ilk hazırlandığı boşluk olup cavitas oris diye adlandırılır. Önde rima oris ile dışarıya, arkada isthmus faucium ile pharynx e açılır. Cavitas oris dişler, alt ve üst çenenin alveol kavisleri aracılığıyla iki bölmeye ayrılır. 1-Vestibulum oris 2-Cavitas oris proprium

5 1-Vestibulum oris Önde dudaklar, yanda yanaklar, arkada dişler, alveol kavisleri ve diş etlerinin ön yüzü arasında kalan dar bir aralıktır. Burada orta hat üzerinda üst ve alt dudağı diş etlerine bağlayan iki tane mukoza plikası vardır. Üsttekine frenulum labii superioris, alttakine de frenulum labii inferioris denir.

6

7 2-Cavitas oris proprium Önde dişler ve alveol kavislerinin arka yüzleri, üstte sert ve yumuşak damak, altta dil ve diaphragma oris, arkada da isthmus faucium tarafından sınırlanmış esas ağız boşluğudur. Cavitas oris i sınırlayan ve içinde bulunan oluşumlar şunlardır.

8 LABİA ORİS ( DUDAKLAR ) Cavitas oris i önden sınırlar Labium superius ve inferius Commissura labiorum Sulcus nasolabialis ve sulcus mentolabialis Philtrum ve tuberculum labii superioris Dıştan içe doğru deri, derialtı fasciası, kas tabakası, submucosa ve mucosa Arterleri a.facialis in a.labialis superior ve inferior u Venleri v.facialis ve v.submentalis Motor sinirler n.facialis, sensitif sinirler üst dudağa n.maxillaris, alt dudağa n.mandibularis ten gelir. Parasimpatikler n.glossopharyngeus, simpatikler truncus sympathicus un cervical parçasından gelir.

9

10

11 KLİNİK BİLGİ Dudak yarıkları (Tavşan dudak), özellikle üst dudakta 1/1000 sıklıkta görülür, yarık küçük bir defekt şeklinde olabildiği gibi daha büyük boyutlardaki açıklıklar şeklinde de olabilir, bu durum bebeğin süt emme fonksiyonunu olumsuz etkiler. Alt dudak yarıkları oldukça ender görülür.

12 BUCCA ( YANAK ) Cavitas oris i yanlardan sınırlar. Dıştan içe doğru deri, derialtı fasciası, kas, submucosa ve mucosadan oluşur. Mucosada papilla parotidea bulunur ve burası ductus parotideus un vestibulum oris e açıldığı yerdir. M.masseter ile m.buccinator arasında corpus adiposum buccae (Bichat ın yağ kitlesi) bulunur. Arterleri a.facialis ve a.maxillaris Venleri arterleri izler. Motor sinirler n.facialis, sensitifler n.maxillaris ve n.mandibularis ten gelir.

13

14 GİNGİVAE ( DİŞ ETİ ) Dudak ve yanak mucosasının altta ve üstte alveol kavislerine atlamasıyla oluşur. Dişlerin boyunlarına tutunurlar Alveol kavislerine yapışan bölümüne pars fixa, dişin boynuna yapışan bölümüne de pars libera denir. Pars libera nın üst kenarına margo gingivalis, dişler arasına sokulan bölümüne papilla gingivalis denir. Üst gingiva ya a.infraorbitalis, a.pterygopalatina, a.alveolaris superior, a.palatina, alt gingiva ya a.submentalis, a.sublingualis, a.alveolaris inferior dan gelir. Venleri v.facialis ve v.lingualis e dökülür. Bütün sinirleri sensitiftir, üst gingiva ya n.maxillaris, alt gingiva ya n.mandibularis ten gelir.

15

16 KLİNİK BİLGİ Yenilen besinlerden sonra ağzın çalkalanması ve günde en az iki kere dişlerin fırçalanması ile ağız hijyenine dikkat edilmelidir, yiyecek kalıntılarının dişeti çevresine toplanmasıyla dişetleri iltihaplanabilir Dişeti ve diş hastalıkları, ağız kokusunun başlıca nedenleri arasındadır.

17 DENTES ( DİŞLER ) Gıda maddelerinin parçalanması ve ezilmesini sağlayan, ayrıca konuşmada görev alan yapılardır. Dentes decidui (süt dişleri) ve dentes permanentes (kalıcı dişler) olmak üzere iki kısımda incelenir. Dentes decidui, doğumdan 6 ay sonra çıkmaya başlar, 6 yaşından sonra dökülür. 10 tanesi üst, 10 tanesi alt çenede olmak üzere toplam 20 tanedirler. Her bir yarım çenede 2 incisiv, 1 canin, 2 molar diş bulunur. Dentes permanentes, 6 yaşından sonra süt dişlerin dökülmesiyle çıkar, 16 üst, 16 alt çenede olmak üzere toplam 32 tanedirler. Her bir yarım çenede 2 incisiv, 1 canin, 2 premolar, 3 molar diş bulunur. 3. molar dişe dentes serotinus ( yirmi yaş dişi ) denir.

18

19

20

21 Dişler fonksiyonlarına göre 4 grupta incelenir : 1-Dentes incisivi : Kesici dişlerdir. Her bir yarım çenede 2 tanedir. 2-Dentes canini : Halk arasında köpek dişleri olarak bilinir. Her bir yarım çenede 1 tane bulunur. 3-Dentes premolares : Küçük azı dişleridir. Her bir yarım çenede 2 tane vardır. 4-Dentes molares : Büyük azı dişleridir. Her bir yarım çenede 3 tanedirler.

22

23 Dişlerin bir uçları alveol çukurunda, bir uçları ağız boşluğundadır. Ağız boşluğundaki kısmına corona dentis, alveol çukurundaki kısmına radix dentis denir. İki bölümü birbirine bağlayan ve diş eti ile örtülü olan kısmına da cervix dentis adı verilir.

24 A-Corona dentis, enamelum (mina tabakası - substantia adamantina ) ile örtülü olan kısımdır. Beş yüzü vardır : 1-Facies vestibularis : Vestibulum oris e bakan yüzdür. Dudaklara doğru olan dişlerde bu yüze facies labialis, yanaklara bakan yüze facies buccalis denir. 2-Facies lingualis : Dile bakan yüzdür.

25

26 3-Facies contactus : Komşu dişlerin birbirine bakan yüzleridir. Her bir dişte iki tanedir: a) Facies mesialis : Arcus dentalis in ortasından geçirilen çizgiye doğru olan yüzlerdir. b) Facies distalis : Arcus dentalis in ortasından geçirilen çizginin karşı tarafına bakan yüzdür. 4-Facies occlusalis : Üst ve alt çeneler kapatıldığında birbirlerine değen yüzdür. Premolar ve molar dişlerde bu yüze facies masticatorius da denir. Bu dişlerde sayıları 1-5 arasında değişen ve cuspis dentis denilen tümsekler vardır. Cuspislerin en çıkıntılı noktasına apex cuspidis denir.

27

28

29 B-Cervix dentis : Dişlerin corona ile radixinin birleştiği ve diş eti ile örtülü olan dar kısmıdır. Cervix dentis te corona yı saran mina ile radixi saran cementum tabakası birleşir.

30 C-Radix dentis : Cementum (sub.ossea) ile örtülü kısım olup alveol boşluğuna gömülüdür. Sayısı diş gruplarına göre değişir. Radix in uç kısmına apex radicis dentis, buradaki deliğe foramen apicis dentis denir. Bu delikten dişin damar ve sinirleri girer ve çıkar. Delik dişin içine doğru canalis radicis dentis olarak devam eder ve cavitas corona ile birleşerek cavitas dentis i oluşturur, burası pulpa dentis ile doludur. Radix ile alveol arasında spatium periodontale denen aralık vardır, burası periodontium denen bağ dokusu ile doldurulmuştur. Cementum ile alveol duvarı arasında fibrae alveolodentales, cervix dentis hizasında dişi saran lig.anulare dentis ve her iki komşu diş arasında dişleri birbirine bağlayan fibrae interdentales denilen bağlar vardır.

31 Dişlerin tutunma araçları * Gingivae ve alveoller *Fibrae alveolodentales *Lig.anulare dentis *Fibrae interdentales

32 Dişlerin arterleri a.maxillaris in dallarından gelir, alt çenedeki dişleri a.alveolaris inferior, üst çenedeki dişleri ise aa.alveolares superiores anteriores ve posteriores besler, venler arterleri izler. Dişlerin yalnız sensitif sinirleri vardır. Üst çene n.maxillaris in dallarından, alt çene ise n.mandibularis in n.alveolaris inferior dalından innerve olur.

33

34

35 LİNGUAE-GLOSSAE-DİL Ağız boşluğunda, çizgili kaslardan yapılmış, üstü mucosa ile örtülü, yutma, tat ve konuşma işlevleri ile ilgili organdır. Üst yüzüne dorsum linguae, alt yüzüne facies inferior denir. Corpus linguae denilen gövdesi ve radix linguae denen kökü vardır. Ucuna apex linguae,ortasındaki oluğa sulcus medianus linguae, dorsum linguae nın arka kısmında corpus ile radix in sınırı olan ters V harfi şeklindeki oluğa sulcus terminalis linguae ve bu oluğun kollarının birleştiği yerde bulunan kör deliğe de foramen caecum denir.

36

37

38 PAPİLLA LİNGUALES-DİL PAPİLLALARI Corpus linguae nın üst yüzünü örten dil mucosası üzerinde değişik şekillerde bulunan kabartılara papilla linguales denir. Şekillerine göre; 1-Papilla filiformes: İplik şeklinde-dilin üst yüzünde yaygın şekilde-mekanik etki, temas ve ısı duyusu 2-Papilla fungiformes: Mantar şeklinde-daha çok apex te-tatlı ve tuzlu 3-Papilla foliatae: Yaprak şeklinde-dorsum linguae nın arka ve yan kısmında-ekşi 4-Papilla vallatae: Yuvarlak şekilde-sulcus terminalis linguae nın önünde tane-acı

39 Corpus linguae nın facies inferior unu örten mucosa alt çenenin diş etlerine atlayarak frenulum linguae yı oluşturur. Facies inferior da bulunan oluğa sulcus sublingualis, bu oluğun iki yanındaki plikaya plica fimbriatae, frenulum linguae nın iki yanındaki mucosa kabarıklığına plica sublingualis, plica sublingualis in ön-uç tarafındaki küçük kabarıklığa caruncula sublingualis, carunculanın ortasındaki deliğe ostium umblicale denir. Bu deliğe gl.submandibularis ve gl.sublingualis in büyük kanalı açılır.

40

41 KLİNİK BİLGİ Yeni doğanda frenulum linguae dil ucuna kadar uzanıp dil hareketlerini engelleyebilir, böyle durumlarda frenulum linguae nın belli oranda cerrahi olarak kesilmesi uygundur.

42 RADİX LİNGUAE Dorsum linguae daki sulcus terminalis linguae nın arka tarafında kalan kısımdır. Buradaki submucosa içinde bulunan lenfoid oluşumlara tonsilla linguales denir. Radix i örten mucosa arkada epiglot kıkırdağa uzanarak ona tutunur ve plikalar oluşturur. Ortada olana plica glossoepiglottica mediana, yanlarda olanlara plica glossoepiglottica lateralis denir. Bu plicalar arasında küçük iki çukurcuk oluşur, bunlara vallecula epiglottica adı verilir. Radix in facies inferior u dile iskeletten gelen kaslar ile damar ve sinirlerin dile girip çıktığı yüzdür.

43

44

45 DİLİN YAPISI Dil kemik ve bağ dokudan oluşmuş bir iskelete ve buna tutunmuş olan çizgili kaslara sahiptir. Kemik os hyoideum dur, bağ dokusu ise hyoid kemiğe tutunur, bu bağ doku dilin içine doğru aponeurosis linguae olarak uzanır, septum linguae yı oluşturarak dil ucuna kadar gelir, bu bölme dili iki kısma ayırır. Dil kasları extrinsik ve intrinsik kaslar olarak ikiye ayrılır. EXTRİNSİK KASLAR : 1-M.genioglossus : Dili öne çeker ( güvenlik kası) 2-M.hyoglossus : Dili bastırır. 3-M.styloglossus : Dili yukarı ve geriye çeker. 4-M.chondroglossus : M.hyoglossus a yardımcı olur. 5-M.palatoglossus : Dili yukarı kaldırır ( siniri plexus pharyngeus) M.palatoglossus hariç hepsinin siniri n.hypoglossus tur.

46 KLİNİK BİLGİ M.genioglossus felce uğradığı zaman dil arkaya düşme ve oropharynx ten geçen üst solunum yolunu tıkama eğilimindedir. Bu da boğulma tehlikesini ortaya koyar.

47

48

49 İNTRİNSİK KASLAR : 1-M.longitudinalis superior : Kasıldığında dili kısaltır, dil ucunu yukarı kaldırır, dili çukurlaştırır. 2-M.longitudinalis inferior : Tek çalıştığında dil ucunu aşağıya doğru büküp, dorsum linguae nın dış bükey olmasını sağlar, m.longitudinalis superior ile çalıştığında dili kısaltır. 3-M.transversus linguae : Dili daraltarak uzunluğunu arttırır. 4-M.verticalis linguae. Dili yassılaştırıp genişletir. Hepsinin siniri n.hypoglossus tur.

50 DİLİN DAMARLARI Asıl arteri a.lingualis tir, ayrıca a.facialis ve a.pharyngea ascendens ten de besleyici dallar gelir. Venleri v.dorsalis linguae, v.profunda linguae ve v.lingualis ile v.jugularis interna ya dökülür. Dilin lenfleri önce submental ve submandibuler lenf nodlarına oradan da nodi lymphatici cervicales profundi ye açılır. Dilin motor siniri n.hypoglossus tur. Dilin 2/3 ön kısmının duyusal siniri n.lingualis tir, n.facialis in dalı olan chorda tympani n.lingualis in içinde seyrederek bu bölgenin tat siniri görevini yapar. Dilin 1/3 arka kısmının genel duyusal ve tat siniri ise n.glossopharyngeus tur.

51

52 KLİNİK BİLGİ Bir ilacın çok hızlı emilimi istenirse ilaç dil altına koyularak eritilir ve 1 dakikadan daha kısa bir zamanda v.lingualis e girer. Çünkü sublingual venler ince ve şeffaf bir mucosa ile kaplıdırlar ve gözle görülürler.

53

54

55 PALATUM-DAMAK Cavitas oris in tavanını yapar. Önde palatum durum (sert damak), arkada palatum molle (yumuşak damak) denilen iki bölümden oluşur. Palatum durum (sert damak); 2/3 ön kısmını maxilla nın proc.palatinus u, arka 1/3 kısmını palatin kemiğin lamina horizontalis i oluşturur. Ağıza bakan kısmında orta hatta raphe palatini, raphe palatini nin sonlandığı papilla incisiva, raphe palatini nin her iki yanında plica transversa lar bulunur. Damak mucosasında gll.palatinae denilen damak bezleri vardır. Arterleri a.maxillaris in dalı olan a.palatina descendens ve a.sphenopalatina dan gelir. Venleri plexus pterygoideus a açılır. Sensitif sinirleri n.maxillaris in n.palatinus major isimli dalından gelir.

56

57 KLİNİK BİLGİ Damak yarıkları toplumda 1/2500 oranında görülür, cerrahi olarak tedavi edilebilen damak yarıkları ağız ve burun boşluklarını birleştirdiğinden yutkunma fonksiyonunu etkiler.

58

59 Palatum molle-velum palatinum (yumuşak damak) ; kas ve zarlardan yapılmıştır. Sert damağın arka kenarına yapışan fibröz oluşuma aponeurosis palatina denir, bu m.tensor veli palatini nin genişlemiş kirişidir, diğer damak kasları buna tutunarak palatum molle yi oluştururlar. Yumuşak damağın alt parçası ağız ve pharynx arasında bir perde gibi sarkar, halk arasında küçük dil olarak bilinen bu yapıya uvulae palatinae denir. Damak mucosasının kas lifleri içeren iki kıvrımı uvula dan yanlara ve aşağıya doğru uzanır. Bu kıvrımlardan ön taraftakine arcus palatoglossus, arkadakine arcus palatopharyngeus denir. Bu kıvrımlar arasındaki çukurluğa fossa tonsillaris adı verilir ve içinde tonsilla palatina denilen lenfoid organlar yerleşmiştir.

60 Yumuşak damağı oluşturan kaslar ; 1-M.palatoglossus :Dili yukarı kaldırır. 2-M.palatopharyngeus : Pharynx i öne- yukarıya çeker. 3-M.tensor veli palatini : Tek taraflı çalıştığında yumuşak damağı kendi tarafına çeker, çift taraflı çalıştığında damağı gerer. 4-M.levator veli palatini: Yumuşak damağı kaldırarak pharynx arka duvarına yaklaştırır. 5-M.uvulae : Uvula palatina yı kaldırarak geriye çeker.

61 Palatum molle nin arterleri a.maxillaris ten gelen a.palatina major ve a.facialis ten gelen a.palatina ascendens tir, venleri arterleri izleyerek v.jugularis interna ya dökülür. Sensitif sinirleri n.maxillaris in nn.palatini isimli dalları ile gelir. Kaslar motor sinirlerini m.tensor veli palatini hariç plexus pharyngeus tan alır. M.tensor veli palatini nin siniri n.mandibularis tir.

62 KLİNİK BİLGİ Bazen yumuşak damak felç olabilir, damak kaslarının felce uğradığı durumda damak yutma sırasında yükselemez, bu nedenle yiyecekler nasopharynx e kaçar ve burundan boşalır.

63 İSTHMUS FAUCİUM Ağız boşluğunun pharynx e açıldığı açıklığa isthmus faucium denir.yukarıda uvulae palatina, yanlarda arcus palatoglossus lar ve altta da radix linguae nın üst yüzü tarafından sınırlanır. Cavitas oris in arka sınırını oluşturuır.

64

65 TEŞEKKÜRLER

İNSAN ANATOMİSİ APPARATUS DIGESTORIUS (SYSTEMA ALIMENTARIUM)

İNSAN ANATOMİSİ APPARATUS DIGESTORIUS (SYSTEMA ALIMENTARIUM) İNSAN ANATOMİSİ APPARATUS DIGESTORIUS (SYSTEMA ALIMENTARIUM) Dr. Ş.Turan PEŞTEMALCI - 2006 GİRİŞİŞ Tüm canlılarda gelişmesi, büyümesi, organlarının çalışması ve günlük aktivitesini yapabilmesi için ENERJİ

Detaylı

SİNDİRİM SİSTEMİ 8. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

SİNDİRİM SİSTEMİ 8. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN SİNDİRİM SİSTEMİ 8. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN SİNDİRİM SİSTEMİNİN İŞLEYİŞİ Canlı organizmaların hayatlarını devam ettirebilmeleri için enerji almaları gerekmektedir.

Detaylı

SYSTEMA RESPIRATORIUM. Doç. Dr. Vatan KAVAK

SYSTEMA RESPIRATORIUM. Doç. Dr. Vatan KAVAK SYSTEMA RESPIRATORIUM Doç. Dr. Vatan KAVAK SYSTEMA RESPIRATORIUM Üst solunum yolları: Burun boşluğu (cavitas nasi) Yutak (pharynx) Alt solunum yolları: Gırtlak (larynx) Büyük hava yolu (trachea) Akciğer

Detaylı

ÜNİTE İÇİNDEKİLER. TIBBİ TERMİNOLOJİ Doç. Dr. Samet KAPAKİN HEDEFLER SİNDİRİM SİSTEMİ

ÜNİTE İÇİNDEKİLER. TIBBİ TERMİNOLOJİ Doç. Dr. Samet KAPAKİN HEDEFLER SİNDİRİM SİSTEMİ HEDEFLER İÇİNDEKİLER SİNDİRİM SİSTEMİ Giriş Sindirim Sistemi Hakkında Genel Bilgiler Sindirim Sistemi Organları Sindirim Sistemi ile İlgili Anatomik Terimler Sindirim Sistemi ile İlgili Klinik Terimler

Detaylı

MUSCULI FACIALES. Doç. Dr. Özlen Karabulut D.Ü. Tıp Fakültesi, Anatomi AD

MUSCULI FACIALES. Doç. Dr. Özlen Karabulut D.Ü. Tıp Fakültesi, Anatomi AD MUSCULI FACIALES Doç. Dr. Özlen Karabulut D.Ü. Tıp Fakültesi, Anatomi AD Musculi capitis Musculi capitis (Başın Kasları) iki grupta incelenir: A)Yüz kasları (Musculi faciales) B)Çiğneme kasları (Musculi

Detaylı

Prof. Dr. Gökhan AKSOY

Prof. Dr. Gökhan AKSOY Prof. Dr. Gökhan AKSOY * Çiğneme, Beslenme * Yutkunma, * Estetik, * Konuşma, * Psikolojik Kriterler * Sosyolojik Kriterler Mandibüler: alt çene kemiğine ait, alt çene kemiğiyle ilgili Örnek: * mandibüler

Detaylı

NASUS. Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT

NASUS. Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT NASUS Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT Nasus-Burun Solunum ve koku alma organı Kemik ve kıkırdaklardan yapılmış, kas ve deri ile örtülü Havanın ısıtılması, nemlendirilmesi, süzülmesi Kokunun alınması Sesin amplifikasyonu

Detaylı

ÇİĞNEME SİSTEMİNİN ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ KAS - DAMAR - SİNİR DR. HÜSNÜ YAVUZYILMAZ

ÇİĞNEME SİSTEMİNİN ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ KAS - DAMAR - SİNİR DR. HÜSNÜ YAVUZYILMAZ ÇİĞNEME SİSTEMİNİN ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ KAS - DAMAR - SİNİR DR. HÜSNÜ YAVUZYILMAZ ÇİĞNEME SİSTEMİNİN KAS YAPISI YÜZ KASLARI (M.Faciales - Mimik kaslar) HYOİD ÜSTÜ KASLAR (M. Suprahyoideus) ÇİĞNEME KASLARI

Detaylı

SYSTEMA DIGESTORIUM (SİNDİRİM SİSTEMİ)

SYSTEMA DIGESTORIUM (SİNDİRİM SİSTEMİ) Sindirim sistemi: Beslenme, sindirme,emilme, dışkılama işlemlerini gerçekleştiren sistem. SYSTEMA DIGESTORIUM (SİNDİRİM SİSTEMİ) Canalis digestorius (Sindirim kanalı) Adnexa canalis digestorii (Eklenti

Detaylı

BAŞ VE BOYUN DAMARLARI

BAŞ VE BOYUN DAMARLARI BAŞ VE BOYUN DAMARLARI DR. A. MURAT ÖZER ŞUBAT 2019 BAŞ VE BOYUN ARTERLERİ A. Carotis externa Boyun, yüz ve saçlı derideki yapıların arteriel beslenmesini sağlar. Ayrıca dil ve maxilla yı da kanlandırır.

Detaylı

CAVITAS ABDOMINALIS (KARIN BOŞLUĞU) Karın boşluğunda yer alan organların görüntülenmesi Karın boşluğunda yer alan önemli organlar

CAVITAS ABDOMINALIS (KARIN BOŞLUĞU) Karın boşluğunda yer alan organların görüntülenmesi Karın boşluğunda yer alan önemli organlar sindirim sistemi 1 CAVITAS ABDOMINALIS (KARIN BOŞLUĞU) Karın boşluğunda yer alan organların görüntülenmesi Karın boşluğunda yer alan önemli organlar 2 CAVITAS ORIS (AĞIZ BOŞLUĞU) Vestibulum oris Labia

Detaylı

GASTER-VENTRİCULUS (MİDE) Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT

GASTER-VENTRİCULUS (MİDE) Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT GASTER-VENTRİCULUS (MİDE) Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT ÖĞRENİM HEDEFLERİ Midenin yerini Midenin kenar,delik ve duvarlarını Midenin bölümlerini ve tabakalarını Midenin damar ve sinirlerini öğrenmek Karın

Detaylı

Sensitif lifleri Dışkulak yolu derisi, yumuşak damak ve buraya komşu pharynx bölümünden İnnerve ettiği kaslardan gelen proprioseptiv lifler

Sensitif lifleri Dışkulak yolu derisi, yumuşak damak ve buraya komşu pharynx bölümünden İnnerve ettiği kaslardan gelen proprioseptiv lifler N.facialis Somatomotor, duyusal ve parasimpatik For.stylomastoideum Somatomotor lifleri: Nuc.nervi facialis Yüzün mimik kasları, M.buccinator, platysma M.stapedius,M.stylohyoideus M.digastrcus un arka

Detaylı

Systema Respiratorium

Systema Respiratorium SOLUNUM SİSTEMİ NASUS Systema Respiratorium 2005-2005 LARYNX 1 PULMO Prof. Dr. Mehmet YILDIRIM İ.Ü. Cerrahpaşa TIP Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı CANLILAR ALEMİNDE SOLUNUMUN TEMEL DÜZENLENİŞİ İNSAN Ductus

Detaylı

Anatomi Ders Notları

Anatomi Ders Notları REGİONES CORPORİS ( VÜCUT BÖLGELERİ) İ OLUŞTURAN OLUŞUMLAR Regiones capitis Regiones colli Regiones pectoris Regiones abdominis Regiones dorsi Regiones membri thoracici Regiones membri pelvini REGİONES

Detaylı

Sindirim Kanalı Organları

Sindirim Kanalı Organları SİNDİRİM SİSTEMİ GİRİŞ Bütün canlılarda olduğu gibi insan organizmasının da canlılığını devam ettirmesi için enerji maddelerine ihtiyaç vardır. Dışarıdan alınan bu maddelere besin maddeleri denir. Sindirim

Detaylı

BURUN (NASUS) Prof. Dr. Mürvet Tuncel. Burun solunum ve koku organıdır. Kemik ve kıkırdaktan yapılmış olup üzeri kas ve deri ile örtülüdür.

BURUN (NASUS) Prof. Dr. Mürvet Tuncel. Burun solunum ve koku organıdır. Kemik ve kıkırdaktan yapılmış olup üzeri kas ve deri ile örtülüdür. BURUN (NASUS) Prof. Dr. Mürvet Tuncel Burun solunum ve koku organıdır. Kemik ve kıkırdaktan yapılmış olup üzeri kas ve deri ile örtülüdür. Yapısı iki kısımda incelenir: - Nasus externus (dış burun) - Cavitas

Detaylı

Prof. Dr. Gökhan AKSOY Prof. Dr. Cenk CURA Prof. Dr. Ebru ÇAL

Prof. Dr. Gökhan AKSOY Prof. Dr. Cenk CURA Prof. Dr. Ebru ÇAL Prof. Dr. Gökhan AKSOY Prof. Dr. Cenk CURA Dentes Decidui Dişlenme (Dentisyon) Dönemleri Süt dişleri dönemi Karışık dişlenme dönemi Daimi dişler dönemi Süt Dişleri Dönemi Karışık Dişlenme Dönemi Ece Çal

Detaylı

Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan

Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan oluşur. Bu kemik ve kıkırdak yapılar toraks kafesini

Detaylı

BOYUN KÖKÜ THORACOCERVİCAL BÖLGE. Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT

BOYUN KÖKÜ THORACOCERVİCAL BÖLGE. Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT BOYUN KÖKÜ THORACOCERVİCAL BÖLGE Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT Boyun kökü apertura thoracis superior ve hemen üzerinde yer alan bölgedir. Apertura thoracis superior, önde manubrium sterni, yanlarda 1.costalar

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ (SISTEMA RESPIRATORIUM)

SOLUNUM SİSTEMİ (SISTEMA RESPIRATORIUM) SOLUNUM SİSTEMİ (SISTEMA RESPIRATORIUM) Atmosferdeki O2 in kana geçmesi, kan dolaşımındaki CO2 in atmosfere geri verilmesi işlemine solunum (respirasyon) denilir. Solunum iki fazdan meydana gelir. Soluk

Detaylı

7 Sindirim Sistemi ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Öneriler. Bu üniteyi çalıştıktan sonra,

7 Sindirim Sistemi ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Öneriler. Bu üniteyi çalıştıktan sonra, ÜNİTE 7 Sindirim Sistemi Bu üniteyi çalıştıktan sonra, Amaçlar Ağız boşluğunu, Yutak ve yemek borusunu, Mideyi, İnce ve kalın barsağı, Karaciğer ve pankreası, Karın boşluğu ve periton'u öğrenmiş olacaksınız.

Detaylı

FOSSA TEMPORALIS DR. A. MURAT ÖZER ŞUBAT 2019

FOSSA TEMPORALIS DR. A. MURAT ÖZER ŞUBAT 2019 FOSSA TEMPORALIS DR. A. MURAT ÖZER ŞUBAT 2019 FOSSA TEMPORALIS FOSSA TEMPORALIS FOSSA TEMPORALIS SINIRLARI Linea temporalis superior Os zygomaticum proc. Frontalis Arcus zygomaticus FOSSA TEMPORALIS TABANI

Detaylı

Solunum yolları Solunum yolları

Solunum yolları Solunum yolları Solunum yolları Üst solunum yolları; nasus (burun), pars nasalis pharyngis (burun yutağı) ve larynx (gırtlak) şeklinde, Alt solunum yolları; trachea (soluk borusu), bronşlar (büyük hava yolları), akciğerler

Detaylı

Columna vertebralis (omurga); vücudun arka ve orta kısmında yer alır, kemikten ve kıkırdaktan oluşur ve içinde omuriliği barındırır.

Columna vertebralis (omurga); vücudun arka ve orta kısmında yer alır, kemikten ve kıkırdaktan oluşur ve içinde omuriliği barındırır. Columna vertebralis (omurga); vücudun arka ve orta kısmında yer alır, kemikten ve kıkırdaktan oluşur ve içinde omuriliği barındırır. İskeletin önemli bir bölümüdür ve temel eksenidir. Sırt boyunca uzanır

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ (GİRİŞ) Prof.Dr.E.Savaş HATİPOĞLU

SİNİR SİSTEMİ (GİRİŞ) Prof.Dr.E.Savaş HATİPOĞLU SİNİR SİSTEMİ (GİRİŞ) Prof.Dr.E.Savaş HATİPOĞLU UYARILAR (Kimyasal,Fiziksel, görsel veya işitsel) ALMA (Reseptörler) İLETME DEĞERLENDİRME YANIT VERME (Effektör organlar) SİNİR SİSTEMİ ETKİLEDİĞİ ORGAN

Detaylı

Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan

Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan oluşur. Bu kemik ve kıkırdak yapılar toraks kafesini

Detaylı

OMURGA Omurganın kavisleri Skolyoz Tipik Bir Vertebra da (Omur) Bulunan Anatomik Yapılar

OMURGA Omurganın kavisleri Skolyoz Tipik Bir Vertebra da (Omur) Bulunan Anatomik Yapılar iskelet sistemi 1 KAFATASI Kranyum kemikleri Calvaria (kafa kubbesi) kemikleri Arcus superciliaris (kaş arkı) Frontal kemik önden görünüm Etmoidal kemik ve ilgili yapılar Sfenoidal kemik üstten görünüm

Detaylı

ÜRİNER SİSTEMİ. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

ÜRİNER SİSTEMİ. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN ÜRİNER SİSTEMİ Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN ÜRİNER SİSTEM Vücutta, hücresel düzeyde gerçekleşen kimyasal olaylar sonucunda ortaya çıkan başta üre olmak üzere diğer atık maddeler

Detaylı

OMURGA Omurganın kavisleri Skolyoz Tipik Bir Vertebra da (Omur) Bulunan Anatomik Yapılar

OMURGA Omurganın kavisleri Skolyoz Tipik Bir Vertebra da (Omur) Bulunan Anatomik Yapılar iskelet sistemi 1 KAFATASI Kranyum kemikleri Calvaria (kafa kubbesi) kemikleri Arcus superciliaris (kaş arkı) Frontal kemik önden görünüm Etmoidal kemik ve ilgili yapılar Sfenoidal kemik üstten görünüm

Detaylı

cularis sinistra, valva mitralis) sistol sırasında kapatır. Ostium aortae; aorta nın sol ventrikülden çıktığı yerde bulunan açıklıktır.

cularis sinistra, valva mitralis) sistol sırasında kapatır. Ostium aortae; aorta nın sol ventrikülden çıktığı yerde bulunan açıklıktır. Kalp; toraks (göğüs) boşluğunda orta mediastinumda, akciğerler arasında lokalize, çizgili kas yapısında ancak istemsiz olarak çalışan bir organdır. Genel olarak kişinin yumruğu kadardır. Kalbin 1/3 ü orta

Detaylı

Bunun için aynı işe yönelik olmak üzere, değişik organlar biraraya gelerek sindirim sistemini

Bunun için aynı işe yönelik olmak üzere, değişik organlar biraraya gelerek sindirim sistemini SİNDİRİM SİSTEMİ DERS KURULU SİNDİRİM SİSTEMİNE GİRİŞ AĞIZ HİSTOLOJİSİ Organizmanın canlılığı için gerekli gıdanın dışarıdan alınması, ilgili yerlere iletilmesi ve belli Yerlerde birtakım değişikliklere

Detaylı

Özofagus Mide Histolojisi

Özofagus Mide Histolojisi Özofagus Mide Histolojisi Sindirim kanalını oluşturan yapılar Gastroıntestınal kanal özafagustan başlayıp anüse değin devam eden değişik çaptaki bir borudur.. Ağız, Farinks (yutak), özafagus(yemek borusu),

Detaylı

KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN KAS (MUSCLE) Hareket sisteminin aktif elemanları kaslardır. Kasın Latincesi, küçük fare anlamına gelen Musculus sözcüğüdür.

Detaylı

Dudaklar; m. orbicularis oris kası,konnektif dokudan oluşan deri ve içten müköz membranla kaplı yapılardır.kırmızı bölgeye vermillion adı

Dudaklar; m. orbicularis oris kası,konnektif dokudan oluşan deri ve içten müköz membranla kaplı yapılardır.kırmızı bölgeye vermillion adı Prof.Dr. Kaan ORHAN DUDAKLAR VE DUDAK MUKOZASI Embriyoloji: I. 3 haftalık (3mm) embriyonun baş parçası, prosensefalon un yaptığı yuvarlak çıkıntı ile karakteristiktir. Bunun altında stomadeum(primitif

Detaylı

NAZOFARİNKS-OROFARİNKS-ORAL KAVİTE ANATOMİSİ. Dr. Nezahat Erdoğan İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi

NAZOFARİNKS-OROFARİNKS-ORAL KAVİTE ANATOMİSİ. Dr. Nezahat Erdoğan İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi NAZOFARİNKS-OROFARİNKS-ORAL KAVİTE ANATOMİSİ Dr. Nezahat Erdoğan İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hedefler ve sunum akışı Mukozal yüzey anatomisi Temel patolojileri Varyasyonlar / tuzaklar Radyolojik

Detaylı

AKSİYAL İSKELET SİSTEMİ (STERNUM, COSTAE VE CRANİUM) Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

AKSİYAL İSKELET SİSTEMİ (STERNUM, COSTAE VE CRANİUM) Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN AKSİYAL İSKELET SİSTEMİ (STERNUM, COSTAE VE CRANİUM) Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN COSTAE (Kaburgalar) İlk 7 costa, sternum ile costal kıkırdaklar sayesinde eklemleşirken, 8,9

Detaylı

PULMONES (AKCİĞERLER) DOÇ.DR.M.CUDİ TUNCER D.Ü.Tıp Fakültesi Anatomi ABD

PULMONES (AKCİĞERLER) DOÇ.DR.M.CUDİ TUNCER D.Ü.Tıp Fakültesi Anatomi ABD PULMONES (AKCİĞERLER) DOÇ.DR.M.CUDİ TUNCER D.Ü.Tıp Fakültesi Anatomi ABD Pulmones *Apex pulmonis *Basis pulmonis *Margo anterior *Margo inferior *Facies mediastinalis *Facies costalis *Facies interlobaris

Detaylı

URİNER SİSTEM. BÖBREK REN (Lat.) NEPHROS (Gr.) Böbrekler Üreterler İdrar kesesi Üretra Böbrekler in görevleri

URİNER SİSTEM. BÖBREK REN (Lat.) NEPHROS (Gr.) Böbrekler Üreterler İdrar kesesi Üretra Böbrekler in görevleri URİNER SİSTEM Böbrekler Üreterler İdrar kesesi Üretra 1- Metabolizma son ürünlerin atılması Böbrekler in görevleri BÖBREK REN (Lat.) NEPHROS (Gr.) 2- Organizmanın sıvı-elektrolit dengesini regüle etmek

Detaylı

SİNDİRİM SİSTEMİ SİNDİRİM SİSTEMİ Ünite hakkında Öğrenim hedefleri

SİNDİRİM SİSTEMİ SİNDİRİM SİSTEMİ Ünite hakkında Öğrenim hedefleri SİNDİRİM SİSTEMİ SİNDİRİM SİSTEMİ Sindirim sisteminin bölümleri Ağız boşluğu (Cavitas oris) Yutak (Pharynx) Yemek borusu (Oesophagus) Mide (Gaster) İnce bağırsaklar (Intestinum tenue) Kalın bağırsaklar

Detaylı

MAKSİLLER ANESTEZİ TEKNKLERİ

MAKSİLLER ANESTEZİ TEKNKLERİ MAKSİLLER ANESTEZİ TEKNKLERİ Trigeminal Sinirin Dalları N. ophthalmicus N. maxillaris N. mandibularis Maksiller Sinirin Dalları N. infraorbitalis N.zygomaticus N.alveolaris superioris anterioris N.alveolaris

Detaylı

6 Solunum Sistemi ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Öneriler. Bu üniteyi çalıştıktan sonra,

6 Solunum Sistemi ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Öneriler. Bu üniteyi çalıştıktan sonra, ÜNİTE 6 Solunum Sistemi Bu üniteyi çalıştıktan sonra, Amaçlar Üst solunum yollarını, Alt solunum yollarını, Akciğerleri, Gögüs boşluğunu öğrenmiş olacaksınız. İçindekiler Üst Solunum Yolları: Burun Yutak

Detaylı

Yüzeyel ense, sırt, omuz ve kolun arka bölgesi. Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT

Yüzeyel ense, sırt, omuz ve kolun arka bölgesi. Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT Yüzeyel ense, sırt, omuz ve kolun arka bölgesi Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT Venter frontalis Venter occipitalis Galea aponeurotica Siniri; n.facialis İşlevi; venter frontalis kaş ve burun kökü derisini yukarı

Detaylı

Dr. Ayşin Çetiner Kale

Dr. Ayşin Çetiner Kale Dr. Ayşin Çetiner Kale Fascia superficialis- Camper fasyası Üst (dış) yaprak Yağ dokusundan zengin Scrotum da yağ dokusunu kaybeder ve düz kas liflerinden zenginleşerek, scrotum a buruşuk görünümünü veren

Detaylı

PULMONES (AKCİĞERLER) DOÇ.DR.M.CUDİ TUNCER D.Ü.TIP FAKÜLTESİ ABD

PULMONES (AKCİĞERLER) DOÇ.DR.M.CUDİ TUNCER D.Ü.TIP FAKÜLTESİ ABD PULMONES (AKCİĞERLER) DOÇ.DR.M.CUDİ TUNCER D.Ü.TIP FAKÜLTESİ ABD İntrapulmoner hava yolları (Segmenta bronchopulmonalia) Bronchus principalis (primer) Bronchus lobaris (sekundar) Bronchus segmentalis (tersiyer)

Detaylı

SYSTEMA LYMPHATICUM LENFATİK SİSTEM

SYSTEMA LYMPHATICUM LENFATİK SİSTEM SYSTEMA LYMPHATICUM LENFATİK SİSTEM Dr. A. Murat ÖZER ŞUBAT 2019 LENFATİK SİSTEME GİRİŞ TRUNCUS LYMPHATICUS DUCTUS LYMPHATICI ÜST EXTREMİTE LENFATİK SİSTEMİ ALT EXTREMİTE LENFATİK SİSTEMİ BAŞ VE BOYUN

Detaylı

ÇENE HAREKETLERİNİN MEKANİĞİ ÇİĞNEME YUTKUNMA KONUŞMA DR. HÜSNÜ YAVUZYILMAZ

ÇENE HAREKETLERİNİN MEKANİĞİ ÇİĞNEME YUTKUNMA KONUŞMA DR. HÜSNÜ YAVUZYILMAZ ÇENE HAREKETLERİNİN MEKANİĞİ ÇİĞNEME YUTKUNMA KONUŞMA DR. HÜSNÜ YAVUZYILMAZ ÇİĞNEME KUVVETLERİNİN DAĞILIMI FİZYOLOJİK ŞARTLARDA PATOLOJİK ŞARTLARDA ANTERIOR POSTERIOR GENEL TEK TARAFLI ÇİĞNEME KUVVETLERİNİN

Detaylı

BAŞ VE BOYUN. Cranium ve Fossa Cranii

BAŞ VE BOYUN. Cranium ve Fossa Cranii BAŞ VE BOYUN 1 Cranium ve Fossa Cranii Cranium (Kafa iskeleti): Santral sinir sistemi yapılarını içeren Neurocranium ve yüz iskeletini oluşturan Viscerocranium dan oluşur. Calvaria (Kafatası): Frontal,

Detaylı

Omuz kemeri kemikleri Clavicula (köprücük kemiği)

Omuz kemeri kemikleri Clavicula (köprücük kemiği) Üst ekstremite kemikleri omuz hizasında kürek kemiği ve köprücük kemiğinden oluşan omuz kemeri kemikleri ile başlar. Diğer üst ekstremite kemikleri, humerus (pazu kemiği, kol kemiği), antebrachium (radius

Detaylı

OSSA MEMBRİ İNFERİORİS ALT EKSTREMİTE KEMİKLERİ

OSSA MEMBRİ İNFERİORİS ALT EKSTREMİTE KEMİKLERİ OSSA MEMBRİ İNFERİORİS ALT EKSTREMİTE KEMİKLERİ Alt ekstremitelere, alt taraf veya alt yanlar da denir. Alt taraflar, pelvisin (leğen) her iki yanına tutunmuş sağ ve sol olmak üzere simetrik iki sütun

Detaylı

Dr. Ayşin ÇETİNER KALE

Dr. Ayşin ÇETİNER KALE Dr. Ayşin ÇETİNER KALE İç genital organlar (Organa genitalia feminina interna) Ovarium Tuba uterina Uterus Vagina Tuba Uterina Ovarium Uterus Vagina Ovarium Dişi germ hücrelerini barındırır Östrojen ve

Detaylı

Truncus (arteria) pulmonalis

Truncus (arteria) pulmonalis Truncus (arteria) pulmonalis; sağ ventrikülden başlar, arter olarak ifade edilmesine karşın venöz kan taşır. Sağ ventriküldeki kanı akciğerlere taşır. Kalple ilgili damarların en önde olanıdır. Arcus aortae

Detaylı

İlgili ganglionlar. Burun mukozasının koku hücreleri (I. nöron) Bulbus olfactorius (II. nöron)

İlgili ganglionlar. Burun mukozasının koku hücreleri (I. nöron) Bulbus olfactorius (II. nöron) KRANİAL SİNİRLER Sinir adı Lif özelliği Çekirdek sahası / beyin sapında ilişkili çekirdekler Craniumdan giriş veya çıkış yeri İlgili ganglionlar inervasyon sonlanması Duyu inervasyon sonlanması Korteks

Detaylı

ÜREME SİSTEMİ (Systema genitalia)

ÜREME SİSTEMİ (Systema genitalia) ÜREME SİSTEMİ (Systema genitalia) Neslin devamında kadın genital organlarının görevi erkek genital organlarının görevinden daha komplekstir. Kadın üreme sistemine ait organlar hem dişi üreme hücresi olan

Detaylı

NAZOFARİNKS-OROFARİNKS-ORAL KAVİTE ANATOMİSİ. Dr. Nezahat Erdoğan İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi

NAZOFARİNKS-OROFARİNKS-ORAL KAVİTE ANATOMİSİ. Dr. Nezahat Erdoğan İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi NAZOFARİNKS-OROFARİNKS-ORAL KAVİTE ANATOMİSİ Dr. Nezahat Erdoğan İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hedefler ve sunum akışı Mukozal yüzey anatomisi Varyasyonlar / tuzaklar Radyolojik değerlendirmede

Detaylı

Dr. Ayşin ÇETİNER KALE

Dr. Ayşin ÇETİNER KALE Dr. Ayşin ÇETİNER KALE Spatium intercostale Birbirine komşu kostalar arasında bulunan boşluk İnterkostal kaslar tarafından doldurulur. Spatium intercostale V. a. ve n. intercostalis ler kostanın alt kenarı

Detaylı

ERKEK GENİTAL ORGANLARI

ERKEK GENİTAL ORGANLARI GENİTAL SİSTEM ERKEK GENİTAL ORGANLARI Dış genital organlar: Scrotum ve penis İç genital organlar: Testis, sperm yolları (epididymis, ductus deferens, ductus ejaculatorius) ve erkek eklenti üreme bezlerinden

Detaylı

Kalp ve Pericardium un Anatomisi

Kalp ve Pericardium un Anatomisi Kalp ve Pericardium un Anatomisi Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Göğüs Cerrahisi Cenk Kılıç Şekil 1. Göğüs boşluğunda kalbin yerleşimi Kalp Mediastinum medium tadır (Şekil 1).

Detaylı

A. DIŞ GENİTAL ORGANLAR Dış genital organlar: Scrotum ve penis

A. DIŞ GENİTAL ORGANLAR Dış genital organlar: Scrotum ve penis GENİTAL SİSTEM ERKEK GENİTAL ORGANLARI Dış genital organlar: Scrotum ve penis İç genital organlar: Testis, sperm yolları (epididymis, ductus deferens, ductus ejaculatorius) ve erkek eklenti üreme bezlerinden

Detaylı

Dr. Ayşin Çetiner Kale

Dr. Ayşin Çetiner Kale Dr. Ayşin Çetiner Kale Fascia superficialis- Camper fasyası Üst (dış) yaprak Yağ dokusundan zengin Scrotum da yağ dokusunu kaybeder ve düz kas liflerinden zenginleşerek, scrotum a buruşuk görünümünü veren

Detaylı

Dr. Ayşin Çetiner Kale

Dr. Ayşin Çetiner Kale Dr. Ayşin Çetiner Kale N. Accessorius (XI) ÖVE lifler (brankiyal motor) içeren n. accessorius, radix cranialis ve radix spinalis olmak üzere iki kısımdan oluşur. Radix cranialis, nucleus ambiguus'un kaudal

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ALANLAR ORTAK SİNDİRİM SİSTEMİ 720S00029

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ALANLAR ORTAK SİNDİRİM SİSTEMİ 720S00029 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ALANLAR ORTAK SİNDİRİM SİSTEMİ 720S00029 Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

Mandibula ya Tutunan Kaslar

Mandibula ya Tutunan Kaslar Mandibula ya Tutunan Kaslar Journal of Clinical and Analytical Medicine Musculus Temporalis Fossa temporalis i doldurur. Fossa temporalis ve fascia temporalis ten başlar. Ramus mandibulae nin üst ön bölgesinde

Detaylı

ÜROGENİTAL SİSTEM (ÜRİNER SİSTEM VE GENİTAL SİSTEM)

ÜROGENİTAL SİSTEM (ÜRİNER SİSTEM VE GENİTAL SİSTEM) ÜROGENİTAL SİSTEM (ÜRİNER SİSTEM VE GENİTAL SİSTEM) BÖBREK (REN) Metabolizmanın artık ürünlerini kan plazmasından elimine etmek Elektrolit-sıvı dengesini sağlamak Erythropoietin salgılamak Renin salgılamak

Detaylı

TEMEL ANATOMİ SORU VE CEVAPLAR

TEMEL ANATOMİ SORU VE CEVAPLAR TEMEL ANATOMİ SORU VE CEVAPLAR 1) Lenf Sisteminin Bölümleri nelerdir? CEVAP: Lenf damarları, Lenf düğümleri, Lenfoid dokular, Büyük lenf damarları 2)Büyük lenf damarları hangileridir? CEVAP: Truncus jugularis,

Detaylı

ANATOMİ ÜST TARAF KASLARI. Öğr. Gör. Şeyda CANDENİZ

ANATOMİ ÜST TARAF KASLARI. Öğr. Gör. Şeyda CANDENİZ ANATOMİ ÜST TARAF KASLARI Öğr. Gör. Şeyda CANDENİZ ÜST TARAF KASLARI Üst taraf kasları çeşitli alt gruplara ayrılarak incelenir. Omuz kasları: Omuzda; m. deltoideus, m. subscapularis, m. supraspinatus,

Detaylı

KASLAR HAKKINDA GENEL BİLGİLER. Kasların regenerasyon yeteneği yok denecek kadar azdır. Hasar gören kas dokusunun yerini bağ dokusu doldurur.

KASLAR HAKKINDA GENEL BİLGİLER. Kasların regenerasyon yeteneği yok denecek kadar azdır. Hasar gören kas dokusunun yerini bağ dokusu doldurur. KASLAR HAKKINDA GENEL BİLGİLER Canlılığın belirtisi olarak kabul edilen hareket canlıların sabit yer veya cisimlere göre yer ve durumunu değiştirmesidir. İnsanlarda hareket bir sistemin işlevidir. Bu işlevi

Detaylı

Anatomi Eğitmeni Anatomi doçentlik sınavı sorusu seviyesinde...

Anatomi Eğitmeni Anatomi doçentlik sınavı sorusu seviyesinde... Değerli Meslektaşlarım, Sınavda açıkçası farklı tarzda anatomi soruları sorulmuş. Anatomi zaten ağır bir bilim dalıdır. Ancak, sanki Eski sorulardan sormayalım bunu hemen bilirler tarzı bir yaklaşımla

Detaylı

Truncus (arteria) pulmonalis

Truncus (arteria) pulmonalis 1 Truncus (arteria) pulmonalis Truncus pulmonalis; sağ ventrikülden başlar, arter olarak ifade edilmesine karşın venöz kan taşır. Sağ ventriküldeki kanı akciğerlere taşır. Arcus aortae altında sağ (a.pulmonalis

Detaylı

SİNDİRİM SİSTEMİ ÖĞRENCİ ÇALIŞMA KİTAPÇIĞI

SİNDİRİM SİSTEMİ ÖĞRENCİ ÇALIŞMA KİTAPÇIĞI 1-Sindirim nedir? tanımlayınız. 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ÖĞRENCİ ÇALIŞMA KİTAPÇIĞI Besin maddelerinin vücuda alınması, gerekli organlara ulaştırılması, bölünerek yapı taşlarına ayrılması, tüm hücrelere ulaşması,

Detaylı

Boyun Kasları Klinik Anatomisi Dr. Nurullah YÜCEL Doç. Dr. Muzaffer ŞEKER

Boyun Kasları Klinik Anatomisi Dr. Nurullah YÜCEL Doç. Dr. Muzaffer ŞEKER Boyun Kasları Klinik Anatomisi Dr. Nurullah YÜCEL Doç. Dr. Muzaffer ŞEKER 1999 Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Üst sınır; BOYUN oksipital kemiğin protuberentia occipitalis i temporal

Detaylı

DERS YILI 2. SINIF ANATOMİ FİNAL SINAVI 03 OCAK 2012 BİRİNCİ BÖLÜM

DERS YILI 2. SINIF ANATOMİ FİNAL SINAVI 03 OCAK 2012 BİRİNCİ BÖLÜM 2011-2012 DERS YILI 2. SINIF ANATOMİ FİNAL SINAVI 03 OCAK 2012 BİRİNCİ BÖLÜM 1. Akciğerler ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? Cevap: D a) Apex pulmonis üst noktası, 1. kosta boynu önünde

Detaylı

BAŞ ve BOYUN KANSERLERİ Prof.Dr.İrfan PAPİLA. BaĢ Boyun Kanserleri

BAŞ ve BOYUN KANSERLERİ Prof.Dr.İrfan PAPİLA. BaĢ Boyun Kanserleri BAŞ ve BOYUN KANSERLERİ Prof.Dr.İrfan PAPİLA BaĢ Boyun Kanserleri NAZOFARENKS Kafa tabanının hemen altında ve burnun gerisinde kuboit bir yapıdır. (postnazal boģluk,epifarenks) Ön :Nazal kavite arka kısmı

Detaylı

DOKU. Dicle Aras. Doku ve doku türleri

DOKU. Dicle Aras. Doku ve doku türleri DOKU Dicle Aras Doku ve doku türleri Doku Bazı özel görevler üstlenmiş hücre topluluklarıdır. Bir doku aynı yönde özelleşmiş hücre ve hücreler arası maddelerin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. İntrauterin

Detaylı

ANATOMİK TERMİNOLOJİLERLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER VE HATIRLATMALAR. YRD. DOÇ.DR. Kadri KULUALP YRD. DOÇ. DR. Önder AYTEKİN

ANATOMİK TERMİNOLOJİLERLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER VE HATIRLATMALAR. YRD. DOÇ.DR. Kadri KULUALP YRD. DOÇ. DR. Önder AYTEKİN ANATOMİK TERMİNOLOJİLERLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER VE HATIRLATMALAR YRD. DOÇ.DR. Kadri KULUALP YRD. DOÇ. DR. Önder AYTEKİN Kemiklerle İlgili Terimler Apex: Tepe Basis: Taban Canalis: Kanal Canaliculus:

Detaylı

Dr. Ayşin ÇETİNER KALE ANATOMİ ANABİLİM DALI

Dr. Ayşin ÇETİNER KALE ANATOMİ ANABİLİM DALI Dr. Ayşin ÇETİNER KALE ANATOMİ ANABİLİM DALI Alt Üriner Sistem Vesica urinaria Urethra Alt üriner sistemin fonksiyonu Üst üriner sistemde oluşturulan idrarın involunter olarak depo edilmesi Uygun bir zaman

Detaylı

TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE

TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE 1 TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE GİRİŞ : Bir yaralı, hasta ya da kazazedeye ilk yardım yapabilmek ya da herhangi bir yardımda bulunabilmek için, öncelikle gerekenlerin doğru yapılabilmesi için, insan

Detaylı

Skeleton appendiculare (takısal iskelet) Ekstremite kemikleri

Skeleton appendiculare (takısal iskelet) Ekstremite kemikleri Skeleton appendiculare (takısal iskelet) Ekstremite kemikleri Ossa Membri Pelvini Doç.Dr. M.Erdem GÜLTİKEN Ossa Membri Pelvini Arka bacak kemikleri gövdeye (truncus) cingulum membri pelvini denilen pelvis

Detaylı

MBG114-BİYOLOJİ LABORATUVARI II Laboratuvar 9 Konu 4 DOKULAR (Devam)

MBG114-BİYOLOJİ LABORATUVARI II Laboratuvar 9 Konu 4 DOKULAR (Devam) MBG114-BİYOLOJİ LABORATUVARI II Laboratuvar 9 Konu 4 DOKULAR (Devam) 3.Kas Dokusu Vücut hareketinin sağlar. Kasılabilen proteinler içeren farklılaşmış hücrelerden oluşmuştur. Kas hücreleri ve yapıları

Detaylı

Dr. Ayşin ÇETİNER KALE ANATOMİ ANABİLİM DALI

Dr. Ayşin ÇETİNER KALE ANATOMİ ANABİLİM DALI Dr. Ayşin ÇETİNER KALE ANATOMİ ANABİLİM DALI Alt Üriner Sistem Vesica urinaria Urethra Alt üriner sistemin fonksiyonu Üst üriner sistemde oluşturulan idrarın involunter olarak depo edilmesi Uygun bir zaman

Detaylı

8. Sınıf Fen ve Teknoloji. KONU: Sıvılarda ve Gazlarda Basınç

8. Sınıf Fen ve Teknoloji. KONU: Sıvılarda ve Gazlarda Basınç Sıvılar bulundukları kabın her yerine aynı basıncı uygulamazlar. Katılar zemine basınç uygularken sıvılar kabın her yerine basınç uygularlar. Sıvı basıncı, kapta bulunan sıvının hacmine, kabın şekline

Detaylı

Dr. Ayşin Çetiner Kale

Dr. Ayşin Çetiner Kale Dr. Ayşin Çetiner Kale FOSSA AXILLARIS Boyun ile kol arasında, üst ekstremiteye geçiş alanı sağlayan kapı Toraks yan duvarının üst bölümü ile kolun üst bölümü arasında kalan piramidal boşluk Önden ve arkadan

Detaylı

OSSA MEMBRI INFERIORIS (ALT EKSTREMI TE KEMI KLERI )

OSSA MEMBRI INFERIORIS (ALT EKSTREMI TE KEMI KLERI ) OSSA MEMBRI INFERIORIS (ALT EKSTREMI TE KEMI KLERI ) Cingulum pelvicum (Cingulum membri inferioris) Alt ekstremiteyi gövdeye bağlayan kemiklere genel olarak verilen isimdir. Her iki yanda bulunan os coxae

Detaylı

SİNDİRİM SİSTEMİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

SİNDİRİM SİSTEMİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL SİNDİRİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL SİNDİRİM KANALI Bütün canlılarda olduğu gibi insan organizması da canlılığını sürdürebilmesi ve fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için enerjiye ihtiyaç duyar.

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİNİN ANATOMİSİ. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

SOLUNUM SİSTEMİNİN ANATOMİSİ. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN SOLUNUM SİSTEMİNİN ANATOMİSİ Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN SOLUNUM/ SOLUNUM SİSTEMİ Atmosferdeki oksijenin kana geçmesi, kan dolaşımındaki karbondioksitin atmosfere geri verilmesi

Detaylı

07.11.2014. Kadın Genital Organlarının Anatomi ve Fizyolojisi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı

07.11.2014. Kadın Genital Organlarının Anatomi ve Fizyolojisi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı Kadın üreme organları (organa genitalia feminina), erkek üreme organlarına göre daha karmaşık bir yapıya sahiptir. Kadın üreme organları da erkek üreme organları

Detaylı

Apertura thoracis superior (göğüs girişi) Apertura thoracis inferior (göğüs çıkışı) Toraks duvarını oluşturan tabakalar

Apertura thoracis superior (göğüs girişi) Apertura thoracis inferior (göğüs çıkışı) Toraks duvarını oluşturan tabakalar solunum sistemi 1 TORAKS (GÖĞÜS) DUVARI Toraks (göğüs) Apertura thoracis superior (göğüs girişi) Apertura thoracis inferior (göğüs çıkışı) Toraks duvarını oluşturan tabakalar Toraks duvarı kasları 2 SOLUNUM

Detaylı

Organa genitalia feminina. Doç.Dr.M.Cudi TUNCER D.Ü.Tıp Fakültesi Anatomi ABD

Organa genitalia feminina. Doç.Dr.M.Cudi TUNCER D.Ü.Tıp Fakültesi Anatomi ABD Organa genitalia feminina Doç.Dr.M.Cudi TUNCER D.Ü.Tıp Fakültesi Anatomi ABD Organa genitalia feminina Organa genitalia feminina externa Mons pubis Labium majus pudendi Labium minus pudendi Clitoris Bulbus

Detaylı

ANATOMİ. 1) Makroskopik Anatomi. 2) Mikroskobik Anatomi

ANATOMİ. 1) Makroskopik Anatomi. 2) Mikroskobik Anatomi ANATOMİYE GİRİŞ ANATOMİYE GİRİŞ Anatominin Tanımı: İnsan vücudunun normal şekil ve yapısını, vücudu oluşturan yapı ve organların birbirleri ile olan ilişkilerini ve bu yapıların çalışma şeklini inceleyen

Detaylı

ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI

ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI Acer campestre L.-Ova akçaağacı Yayılışı: Kuzey ve Güney Avrupa hariç tüm Avrupa, Trakya ve Kuzey Anadolu, Kafkasya, Kuzey İran, Kuzey- Batı Afrika da yayılış gösterir.

Detaylı

Anatomik Pozisyon

Anatomik Pozisyon Anatomik Pozisyon Ayakta dik duran, baş dik, yüz karşıya dönük, kollar iki yanda sarkık, avuç içleri karşıya dönük ve ayakların topuklardan bitişik olduğu pozisyona denir. 10.04.2018 65 Anatomik Düzlemler

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI

11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI 11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI Canlılar hayatsal faaliyetlerini gerçekleştirebilmek için ATP ye ihtiyaç duyarlar. ATP yi ise besinlerden sağlarlar. Bu nedenle

Detaylı

II.Hayvansal Dokular. b.bez Epiteli 1.Tek hücreli bez- Goblet hücresi 2.Çok hücreli kanallı bez 3.Çok hücreli kanalsız bez

II.Hayvansal Dokular. b.bez Epiteli 1.Tek hücreli bez- Goblet hücresi 2.Çok hücreli kanallı bez 3.Çok hücreli kanalsız bez II.Hayvansal Dokular Hayvanların embriyonik gelişimi sırasında Ektoderm, Mezoderm ve Endoderm denilen 3 farklı gelişme tabakası (=germ tabakası) bulunur. Bütün hayvansal dokular bu yapılardan ve bu yapıların

Detaylı

SİNDİRİM SİSTEMİ. Öğr. Grv. Serkan ŞEN

SİNDİRİM SİSTEMİ. Öğr. Grv. Serkan ŞEN SİNDİRİM SİSTEMİ Öğr. Grv. Serkan ŞEN Sindirim sisteminin görevi vücut hücrelerinin alacağı besinler hazırlamaktır. Büyük besin molekülleri mekanik ve kimyasal parçalamaya uğrarlar yeterli küçüklüklerdekiler

Detaylı

BAŞ-BOYUN LENF NODLARI

BAŞ-BOYUN LENF NODLARI BAŞ-BOYUN LENF NODLARI Dr. Yusuf Öner GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RADYOLOJİ A.D. ANKARA LENFATİK SİSTEM Lenfatik sistem farklı bölgelerdeki lenf nodlarından geçerek, lenf sıvısını venöz sisteme taşıyan

Detaylı

BAŞLAR DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ

BAŞLAR DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ CANLILIK HÜCREYLE BAŞLAR DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ Şehit Polis İsmail Özbek Orta Okulu Melisa B. ALADAĞ & Bersu PAŞA 245 256 6/C 1 HÜCRE Hücre, çok hücreli canlılardaki en küçük yaşam birimidir. Canlının

Detaylı

Nervi craniales(kafa sinirleri) Hazırlayan:Prof.Dr.Orhan TACAR

Nervi craniales(kafa sinirleri) Hazırlayan:Prof.Dr.Orhan TACAR Nervi craniales(kafa sinirleri) Hazırlayan:Prof.Dr.Orhan TACAR 12 çift kafa siniri vardır. I. ve II. Kafa sinirleri beynin bir uzantısı olarak kabul edilir. 11.kafa sinirin spinal parçası medulla spinalis

Detaylı

Burun, anatomik olarak, yüz üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organı. Koku alma organıdır.

Burun, anatomik olarak, yüz üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organı. Koku alma organıdır. Burun, anatomik olarak, yüz üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organı. Koku alma organıdır. Burun boşluğu iki delikle dışarı açılır. Diğer taraftan

Detaylı

SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI

SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI Diş Eti Hastalıkları Dişeti hastalıkları (Periodontal hastalıklar) dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen hastalıklardır. Erişkinlerde diş kayıplarının %70

Detaylı