Mantık Sinyal Voltaj Düzeyleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Mantık Sinyal Voltaj Düzeyleri"

Transkript

1 Mantık Sinyal Voltaj Düzeyleri Mantık geçit devreleri sadece iki tip sinyal giriş ve çıkışı için dizayn edilmiştir: "yüksek" (1) ve "düşük" (0) gibi değişken gerilim tarafından temsil edilir: "yüksek" durum için güç kaynağı gerilim ve "düşük" durum için sıfır gerilim. Mükemmel bir dünyada, tüm mantık devresi sinyalleri bu sınır gerilim limitlerinde var olur ve onlardan asla sapmaz (örneğin, "yüksek" için tam gerilimden az yada "düşük" için sıfır gerilimden çok). Fakat gerçekte mantık sinyal gerilim seviyeleri transistör devresindeki kaçak gerilim düşüşü nedeni ile bu mükemmel sınırlara nadiren erişir ve tam ve sıfır kaynak gerilim arasında bir yerde bulunan sinyal gerilimlerini yorumlamaya çalışırken, bu geçit devrelerinin sinyal seviye sınırlarını anlamalıyız. TTL geçitleri 5 volt, +/ volt nominal güç kaynak geriliminde çalışır. İdeal olarak bir TTL "yüksek" sinyali tam olarak 5 volt ve bir TTL "düşük" sinyali tam olarak 0.00 volt olmalıdır. Fakat gerçek TTL geçit devreleri bu şekilde mükemmel gerilim seviyeleri çıkartamazlar ve bu ideal değerlerden büyük ölçüde sapan "yüksek" ve "düşük" sinyalleri kabul etmek için dizayn edilmiştir. "Kabul edilebilir" giriş sinyal gerilimleri "düşük" mantık durumu için 0 volt volt aralığında ve "yüksek" mantık durumu için 2 volt - 5 volt aralığındadır. "Kabul edilebilir" çıkış sinyal gerilimleri (gerilim seviyeleri, belirlenmiş yük durum aralığı boyunca geçit üreticisi tarafından garanti edilmiştir) "düşük" mantık durumu için 0 volt volt aralığında ve "yüksek" mantık durumu için volt aralığındadır: Eğer TTL girişine 0.8 ila 2 volt aralığında bir gerilim sinyali gönderilirse geçitten herhangi bir kesin yanıt almayacaktır. Böyle bir sinyal belirsiz olarak düşünülür ve mantık geçit üreticisi geçit devrelerinin böyle bir sinyali değerlendirmesini garanti etmez. Gördüğünüz gibi dayanılabilir çıkış sinyal seviye aralıkları, herhangi bir TTL geçidinin başka bir TTL geçidinin girişine sayısayl sinyal çıkartması ile alıcı geçide kabul edilebilir gerilim iletmesinden emin olmak için giriş sinyal seviyelerinden daha dardır. Dayanılabilir çıkış ve giriş aralıkları ararsındaki fark geçidin gürültü sınırı olarak adlandırılır. TTL geçitleri için düşük-seviyeli gürültü sınırı 0.8 volt ila 0.5 vol (0.3 volt) arasındaki fark kabul edilirken yüksek-seviyeli gürültü sınırı 2.7 volt ila 2 volt (0.7 volt) arasındaki farktır. Basitçe yerleştirilen gürültü sınırı, alıcı geçit yanlış yorumlamadan önce

2 zayıf geçidin çıkış gerilim sinyali üzerine üst üste eklenebilen sahte yada "gürültü" gerilim miktarının pikidir: CMOS geçit devreleri TTL den oldukça farklı giriş ve çıkış sinyal özelliklerine sahiptir. 5 volt güç kaynağı geriliminde çalışan CMOS geçidi için kabul edilebilir giriş sinyal gerilimleri "düşük" mantık durumunda 0 volt ila 1.5 volt aralığında ve "yüksek" mantık durumunda ise 3.5 volt ila 5 volt aralığındadır. "Kabul edilebilir" çıkış sinyal gerilimleri (gerilim seviyeleri, belirlenmiş yük durum aralığı boyunca geçit üreticisi tarafından garanti edilmiştir) "düşük" mantık durumunda 0 volt ila 0.05 volt aralığında ve "yüksek" mantık durumunda ise 4.95 volt ila 5 volt aralığındadır: CMOS geçit devrelerinin TTL den daha büyük sınırlarının olduğu bu şekillerden görülebilir: CMOS un düşük-seviye ila yüksek-seviye sınırları 1.45 volt iken TTL in maksimum 0.7 volt dur. Öte yandan CMOS devreleri sinyal yorum hataları sonuçlanmadan önce giriş yollarındaki üst üste gelmiş "gürültü" gerilim miktarını ikiye katlamaya dayanabilir. CMOS gürültü sınırları yüksek çalışma gerilimleri ile daha ileri genişletilmiştir. 5 volt güç kaynak gerilimi ile sınırlandırılmış TTL geçitlerinden farklı olarak CMOS 15 volt gibi yüksek gerilim tarafından güçlendirilebilir (bazı CMOS devreleri 18 volt gibi yüksektir). Burada gösterilen sırasıyla

3 10 volt ve 15 volt da çalışan CMOS entegre devrelerinin giriş ve çıkışının her ikisi için kabul edilebilir "yüksek" ve "düşük" durumlardır:

4 Kabul edilebilir "yüksek" ve "düşük" sinyaller için sınırlar daha önceki örneklemelerde gösterilenden fazla olabilir. Gösterilen şey üreticinin tanımlamalarına bağlı "en kötü-kısım" giriş sinyal performansını temsil etmektedir. Pratikte bir geçit devresinin oldukça küçük gerilimin "yüksek" sinyallere ve epeyce büyük gerilimin "düşük" sinyallere burada belirlenenden daha çok müsaade edebileceği bulunabilir. Aksine, gösterilen son derece küçük çıkış sınırları -- güç kaynak "kanalları" nın "yüksek" ve "düşük" sinyal çıkış durumlarının 0.05 volt sınırları içinde kalmasını garanti eder -- iyimserdir. Bu şekilde "doğrudan" çıkış gerilim seviyeleri sadece minimum yükleme koşullarında doğru olacaktır. Eğer geçit yüklemeye dayanıklı kaynak yada sinking akım gönderiyorsa çıkış gerilimi geçidin son çıkış MOSFET lerinin iç kanal direncine bağlı olarak bu en iyi gerilim seviyelerini sağlayamayabilecektir. Herhangi bir geçit girişinin "belirsiz" aralığı içerisinde, geçidin gerçek "düşük" giriş sinyal aralığını onun gerçek "yüksek" giriş sinyal aralığından ayıran bir sınır noktası olacaktır. Yani geçit üreticisi tarafından garanti edilen en düşük "yüksek" sinyal gerilim seviyesi ile en yüksek "düşük" sinyal gerilim seviyesi arasında bir yerdir, geçidin "düşük" ten veya "yüksekten yada tersine sinyal çevrimini gerçekte anahtarlayacak olan bir eşit gerilimi vardır. Çoğu geçit devrelerini için bu belirlenmemiş gerilim özel bir noktadır:

5 DC giriş sinyalinin üzerine üst üste binmiş AC "gürültü" geriliminin varlığında, geçidin mantık seviyesinin yorumunu değiştirdiği tek eşik noktası düzensiz çıkışla sonuçlanacaktır: Bu senaryo size bildik geliyorsa bunun nedeni (analog) gerilim karşılaştırıcı op-amp devrelerine benzer bir problemi hatırlıyor olmanızdır. Çıkışın "yüksek" ile "düşük" durumlar arasında geçişine neden olan girişin tek bir eşik noktası ile anlamlı gürültünün varlığı çıkışta düzensiz değişikliklere neden olacaktır:

6 Bu problemin çözümü, yükselteç devresi içerisinde bir miktar pozitif geri besleme ortaya koyar. Opamp ile bir direnç üzerinden evirmeyen (+) girişin arkasına çıkış bağlayarak yapılabilir. Geçit devresinde bu, harici bağlantılar boyunca dan ziyade geçit paketindeki geri beslemeyi tespit ederek dahili geçit devresinin tekrar dizayn edilmesini gerektirir. Bu şekilde dizayn edilmiş bir geçit Schmitt tetikleyicisi olarak adlandırılır. Schmitt tetikleyicileri iki eşik gerilimine göre değişen giriş gerilimlerini yorumlar: pozitif-sıçrama eşiği (V T+ ), ve negatif-sıçrama eşiği (V T- ): Schmitt tetikleyici geçitleri, içerisine çizilmiş küçük "histerez" sembolü aracılığı ile ferromanyetik malzemenin B-H eğrisini hatırlatan şematik çizimlerde gösterilmiştir. Geçit devresinin pozitif geri beslemesinden meygana gelen histerez geçidin performansına gürültü bağışıklığının ek seviyesini ekler. Schmitt tetikleyici geçitleri, giriş sinyal hat(lar) ı üzerinde beklenen gürültünün olduğu ve/veya sistem performansına çok zararlı olabilecek düzensiz çıkışın olduğu uygulamalarda sıklıkla kullanılır.

7 TTL ve CMOS teknolojisinin farklı gerilim seviye gereksinimleri, geçidin iki türü aynı sistemde kullanıldığında sorun ortaya çıkarr. TTL geçitleri için gerekli aynı 5.00 volt güç kaynak gerilimi üzerinde çalışan CMOS geçitleri olmasına rağmen TTL çıkış gerilim seviyeleri CMOS giriş gerilim gereksinimleri ile uyumlu olmayacaktır. Örneğin CMOS evirici geçidinin girişine sinyal çıkartan bir TTL NAND geçit alın. Her iki geçit aynı 5.00 volt kaynak (V cc ) tarafından güçlendirilir. Eğer TTL geçit "düşük" sinyal çıkartırsa (0 volt ila 5 volt arasında olacağı garantidir), CMOS geçidinin girişi tarafından "düşük" olarak gerektiği gibi yorumlanacaktır (gerilimin 0 volt ila 1.5 volt arasında olması beklenerek): Bununla birlikte, Eğer TTL geçidi "yüksek" sinyal (5 volt ila 2.7 volt arasında olacağı garantidir) çıkartırsa, CMOS geçidinin girişi tarafından "yüksek" (5 ila 3.5 volt aralığında gerilim beklenerek) olarak gerektiği gibi yorumlanamayabilir:

8 Verilen bu uyumsuzluk, CMOS girişi için "belirsiz" aralıkta bulunurken geçerli "yüksek" (geçerli öyle ki TTL in standartlarına bağlı olarak) sinyal çıkartan TTL geçidi için tamamıyla mümkündür ve belki (yanlış bir şekilde) alıcı geçit tarafından "düşük" olarak yorumlanabilir. Bu sorun için kolay bir "tamir" pullup direnci aracılığı ile TTL geçidinin "yüksek" sinyal gerilim seviyesini artırmaktır:

9 Bununla beraber eğer alıcı CMOS geçidi büyük güç kaynak gerilimi ile güçlendirilir ise, CMOS girişli bir TTL çıkış arayüzü için bundan daha fazlası gereklidir: Elbette TTL geçidinin "düşük" çıkışını yorumlayan CMOS geçidi ile sorun olmayacaktır fakat TTL geçidinde "yüksek" bir sinyal tamamıyla başka bir sorundur. TTL geçit çıkışında 2.7 volt ila 5 volt aralığında garantilenmiş çıkış gerilimi, "yüksek" sinyal için CMOS geçidinin 7 volt ila 10 volt aralığında kabul edilebilir hiçbir yerine yakın değildir. Bununla birlikte eğer totem-kutuplu çıkış geçidi yerine açık-toplayıcılı TTL geçidi kullanırsak, 10 volt V dd kaynak kanalındaki pullup direnci CMOS geçidini karşılayan tam güç kaynak gerilimine TTL geçidinin "yüksek" çıkış gerilimini artıracaktır. Açık-toplayıcılı bir geçit akımı kaynak değil de sink edebilir, pullup direnci ekli güç kaynağı tarafından "yüksek" durum gerilim seviyesi tamamıyla belirlenmiştir, böylece uyumsuzluk problemi temizce çözülür:

10 CMOS geçidinin mükemmel çıkış gerilim karakteristiğine bağlı olarak CMOS çıkışına TTL girişi bağlamada tipik olarak bir problem yoktur. Sadece anlamlı sorun TTL girişi tarafından var olan akım yüklemesidir, bu nedenle CMOS geçidi "düşük" durumda iken TTL girişlerinin her biri için akımı sink olmalıdır. Söz konusu CMOS geçidi 5 volt u (V cc ) aşkın gerilim kaynağı tarafından güçlendirildiğinde sorun ortaya çıkacaktır. CMOS geçidinin 5 volt dan büyük olan "yüksek" çıkış durumu TTL geçidinin kabul edilebilir "yüksek" sinyal giriş sınırlarını aşacaktır. Bu problemin çözümü ayrı NPN transistörü kullanarak "açık-toplayıcılı" evirici devresi oluşturmak ve onu iki geçitle birlikte arabirim kullanmaktır: "R pullup " direnci isteğe bağlıdır, TTL girişleri otomatik olarak sola kayan olduğunda "yüksek" durum varsayıldığından bu CMOS geçit çıkışının "düşük" ve transistörün kesme olma durumudur. Elbette, bu sonucu gerçekleştiren çok önemli bir sonuç transistör tarafından oluşturulan mantıksal evirmedir: CMOS geçidi "düşük" sinyal çıkardığında TTL "yüksek" giriş görür; ve CMOS geçidi

11 "yüksek" sinyal çıkardığında TTL geçidi "düşük" giriş görür. Bu evirme sistemin mantıksal şemasında hesaplandığı sürece tümü iyi olacaktır.

5/21/2015. Transistörler

5/21/2015. Transistörler Transistörler İki polarmalı yüzey temaslı transistörler, teknik ifadelerde BJT ( Bipolar Junction Transistör) olarak adlandırılmaktadır. Transistör birçok elektronik devrede uygulama bulan işaret yükseltme

Detaylı

RC Osilatörler. Şekil 3.26 - Temel Osilatör Blok Diyagramı

RC Osilatörler. Şekil 3.26 - Temel Osilatör Blok Diyagramı RC Osilatörler Kendi kendine sinyal üreten devrelere "osilatör" denir. Böyle devrelere dışarıdan herhangi bir sinyal uygulanmaz. Çıkışlarında sinüsoidal, kare, dikdörtgen, testere dişi gibi sinyaller meydana

Detaylı

Aşağıdaki, verimli ve güvenilir bir işlem için gerekli tüm bileşenleri tanımlanmış gerçek evirici devresinin bir şematik çizimidir:

Aşağıdaki, verimli ve güvenilir bir işlem için gerekli tüm bileşenleri tanımlanmış gerçek evirici devresinin bir şematik çizimidir: NOT Geçidi Daha önce değinilen tek-transistörlü evirici devresinin gerçekte geçit gibi pratik kullanımının olması çok ilkeldir. Gerçek evirici devreler gerilim kazancını maksimize etmek için birden fazla

Detaylı

Bundan sonra, giriş anahtarını diğer pozisyona hareket ettirip ne olduğunu göreceğiz:

Bundan sonra, giriş anahtarını diğer pozisyona hareket ettirip ne olduğunu göreceğiz: CMOS Geçit Devresi Bu noktaya kadar transistör mantık devre analizlerimiz çift kutuplu transistörlerin kullanıldığı TTL dizayn modeli ile sınırlı idi ve kayan girişlerin genel stratejisi "yüksek" (V cc

Detaylı

3. Bölüm. DA-DA Çevirici Devreler (DC Konvertörler) Doç. Dr. Ersan KABALCI AEK-207 GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ

3. Bölüm. DA-DA Çevirici Devreler (DC Konvertörler) Doç. Dr. Ersan KABALCI AEK-207 GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 3. Bölüm DA-DA Çevirici Devreler (D Konvertörler) Doç. Dr. Ersan KABA AEK-207 GÜNEŞ ENERJİSİ İE EEKTRİK ÜRETİMİ Dönüştürücü Devreler Gücün DA-DA dönüştürülmesi anahtarlamalı tip güç konvertörleri ile yapılır.

Detaylı

DENEYİN AMACI: Bu deneyde MOS kuvvetlendiricilerden ortak kaynaklı ve ortak akaçlı devreler incelenecektir.

DENEYİN AMACI: Bu deneyde MOS kuvvetlendiricilerden ortak kaynaklı ve ortak akaçlı devreler incelenecektir. DENEY NO: 9 MOSFET Lİ KUVVETLENDİRİCİLER DENEYİN AMACI: Bu deneyde MOS kuvvetlendiricilerden ortak kaynaklı ve ortak akaçlı devreler incelenecektir. DENEY MALZEMELERİ MOSFET: 1x4007 Kondansatör: 3x1 µf,

Detaylı

ELE 201L DEVRE ANALİZİ LABORATUVARI

ELE 201L DEVRE ANALİZİ LABORATUVARI ELE 201L DEVRE ANALİZİ LABORATUVARI Deney 3 Süperpozisyon İlkesi ve Thevenin Eşdeğer Devreleri İMZA KAĞIDI (Bu sayfa laboratuvarın sonunda asistanlara teslim edilmelidir) Ön-Çalışma Lab Saatin Başında

Detaylı

MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 7 Çözümler

MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 7 Çözümler Adam S. Bolton bolton@mit.edu MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 7 Çözümler 17 Nisan 2002 Problem 7.1 İdeal transformatör. (Giancoli 29-42) Transformatörün birincil (giriş) sargısına bağlanmış bir voltmetrenin

Detaylı

+ 1. ) transfer edilir. Seri. Isı T h T c sıcaklık farkı nedeniyle üç direnç boyunca ( dirençler için Q ısı transfer miktarı aşağıdaki gibidir.

+ 1. ) transfer edilir. Seri. Isı T h T c sıcaklık farkı nedeniyle üç direnç boyunca ( dirençler için Q ısı transfer miktarı aşağıdaki gibidir. GİRİŞ Isı değiştiricileri (eşanjör) değişik tiplerde olup farklı sıcaklıktaki iki akışkan arasında ısı alışverişini temin ederler. Isı değiştiricileri başlıca yüzeyli ısı değiştiricileri, karışımlı ısı

Detaylı

TESTONE TTS 125-3300 TRAFO TEST SİSTEMİ

TESTONE TTS 125-3300 TRAFO TEST SİSTEMİ TESTONE TTS 125-3300 TRAFO TEST SİSTEMİ ULTRA HASSAS KULLANICI DOSTU SİZ BAĞLANTILARI YAPIN GERİSİ TAM OTOMATİK SİSTEM KONSEPTİ TTS 125-330 Trafo Test Sistemi, dağıtım trafoların YÜKTE - BOŞTA kayıplarının

Detaylı

ELM 331 ELEKTRONIK II LABORATUAR DENEY FÖYÜ

ELM 331 ELEKTRONIK II LABORATUAR DENEY FÖYÜ ELM 331 ELEKTONK LABOATUA DENEY FÖYÜ DENEY 3 AKM KAYNAKLA 1. AMAÇ Bu deneyin amaci, akim kaynagi tasarlamaktir. Genel olarak kullanilan üç tip akim kaynagi vardir. Bu akim kaynaklarinin tasarimi ve analizi

Detaylı

DİYOTLU DALGA ŞEKİLLENDİRİCİLER

DİYOTLU DALGA ŞEKİLLENDİRİCİLER DENEY NO : 6 DİYOTLU DALGA ŞEKİLLENDİRİCİLER Bu deneyde, diyotun bir dalga şekillendirici olarak çalışmasını görmek ve regülatör, kırpıcı, kenetleyici devrelerin çalışmasını öğrenmek amaçlanmıştır. I-

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ METALİK MALZEMELERİN ÇEKME DENEYİ FÖYÜ 2015-2016 Bahar Dönemi 1. AMAÇ Çekme deneyi, malzemelerin statik yük altında elastik ve plastik

Detaylı

ÖLÇME VE DEVRE LABORATUVARI DENEY: 6. --Thevenin Eşdeğer Devresi--

ÖLÇME VE DEVRE LABORATUVARI DENEY: 6. --Thevenin Eşdeğer Devresi-- ÖLÇME VE DEVRE LABORATUVARI DENEY: 6 --Thevenin Eşdeğer Devresi-- 3 Nisan 2013 DENEYİN AMACI Deneyin amacı iki terminal arasındaki gerilim ve akım ölçümlerini yaparak, Thevenin eşdeğer devresini elde etmektir.

Detaylı

Değerlendirme testleri:

Değerlendirme testleri: Değerlendirme testleri: yatırımınızın karşılığını almak Çalışanlara ve adaylara yönelik değerlendirme testleri, yeteneklerin belirlenmesinde başvurulacak etkin bir yoludur. Sistematik bir yaklaşımdan uzak

Detaylı

G1-M1 (Koruma Rölesi)

G1-M1 (Koruma Rölesi) G1-M1 (Koruma Rölesi) G1 ve M1 serisi koruma rölelerinin basit bir şekilde tanımlanması G1 ve M1 serisi Koruma röleleri, elektriksel değerleri ölçen ve arızaları algılayan bir otomasyon cihazıdır. Yenilenen

Detaylı

BÖLÜM V TRANSİSTÖRLER

BÖLÜM V TRANSİSTÖRLER BÖLÜM V TRANSİSTÖRLER 5.1 GİRİŞ Transistörler, yarıiletkenler bahsinde değinildiği gibi elektroniğin gelişmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Transistörün bulunması ile özellikle elektronik haberleşme

Detaylı

ELN3304 ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI II DENEY 4 REGÜLE DEVRELERİ (GERİLİM REGÜLATÖRLERİ)

ELN3304 ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI II DENEY 4 REGÜLE DEVRELERİ (GERİLİM REGÜLATÖRLERİ) T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK - ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELN3304 ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI II DENEY 4 REGÜLE DEVRELERİ (GERİLİM REGÜLATÖRLERİ) Deneyi Yapanlar Grubu

Detaylı

Bölüm 5 DSB-SC ve SSB Modülatörleri

Bölüm 5 DSB-SC ve SSB Modülatörleri Bölüm 5 DSB-SC ve SSB Modülatörleri 5.1 AMAÇ 1. Çift yan band bastırılmış taşıyıcı ve tek yan band modüleli işaretlerin nasıl üretildiğinin öğrenilmesi. 2. Çift yan band bastırılmış taşıyıcı ve tek yan

Detaylı

BÖLÜM 5 Kod Çözücüler ve Kodlayıcılar

BÖLÜM 5 Kod Çözücüler ve Kodlayıcılar BÖLÜM 5 Kod Çözücüler ve Kodlayıcılar AMAÇ 1. Kod çözücülerin çalışma prensiplerini öğrenmek. 2. Kodlayıcıların çalışma prensiplerini öğrenmek. 3. Öncelik sıralı kodlayıcıların çalışma prensiplerini öğrenmek.

Detaylı

MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ 4

MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ 4 MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ 4 LABORATUVARDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR Laboratuvara kesinlikle YİYECEK VE İÇECEK getirilmemelidir.

Detaylı

Kontrol Sistemleri Oransal-Türevsel (PD) Denetim Yöntemi

Kontrol Sistemleri Oransal-Türevsel (PD) Denetim Yöntemi Oransal-Türevsel (PD) Denetim Yöntemi Türev denetim yöntemi hata sinyalinin değişim hızıyla orantılı olarak kontrolör çıkışını değiştirir. Bu değişim set noktası, ölçülen değişken ya da her ikisinin birden

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM309 SAYISAL ELEKTRONİK LABORATUARI

DİCLE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM309 SAYISAL ELEKTRONİK LABORATUARI DİCLE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM39 SAYISAL ELEKTRONİK LABORATUARI Deney No Deneyin Adı Deney Grubu Deneyi Yapanın Numarası Adı Soyadı İmzası Deneyin

Detaylı

ELK273 Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin Temelleri Ders 6- Kondansatör

ELK273 Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin Temelleri Ders 6- Kondansatör ELK273 Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin Temelleri Ders 6- Kondansatör Yard.Doç.Dr. Ahmet Özkurt Ahmet.ozkurt@deu.edu.tr http://ahmetozkurt.net http://www.mee.tcd.ie/~ledoyle/teaching/1e6/capacitorstransientsandapplications.ppt

Detaylı

İşlemsel Yükselteçler

İşlemsel Yükselteçler İşlemsel Yükselteçler Bölüm 5. 5.1. Giriş İşlemsel yükselteçler aktif devre elemanlarıdır. Devrede gerilin kontrollü gerilim kaynağı gibi çalışırlar. İşlemsel yükselteçler sinyalleri toplama, çıkarma,

Detaylı

13. ÜNİTE ÖLÇÜ ALETLERİNİN DEVREYE BAĞLANMASI

13. ÜNİTE ÖLÇÜ ALETLERİNİN DEVREYE BAĞLANMASI 13. ÜNİTE ÖLÇÜ ALETLERİNİN DEVREYE BAĞLANMASI 1. Ampermetre 2. Voltmetre 3. Watmetre 4. Sayaç KONULAR BU ÜNİTEYE NEDEN ÇALIŞMALIYIZ? Ölçü aletlerinin devreye bağlanması hakkında bilgi sahibi olacak, Ampermetrenin

Detaylı

5. ÜNİTE ÜÇ FAZLI ALTERNATİF AKIMLAR

5. ÜNİTE ÜÇ FAZLI ALTERNATİF AKIMLAR 5. ÜNİTE ÜÇ FAZLI ALTERNATİF AKIMLAR KONULAR 1. Üç Fazlı Alternatif Akımların Tanımı Ve Elde Edilmeleri 2. Yıldız Ve Üçgen Bağlama, Her İki Bağlamada Çekilen Akımlar Ve Güçlerin Karşılaştırılması 3. Bir

Detaylı

ELEKTRİK TESİSATLARINDA ENERJİ TASARRUFU: -----------------------------------------------------------------------------

ELEKTRİK TESİSATLARINDA ENERJİ TASARRUFU: ----------------------------------------------------------------------------- ELEKTRİK TESİSATLARINDA ENERJİ TASARRUFU: ----------------------------------------------------------------------------- Son zamanlarda, elektrik tesisatlarında canlıya ve mala karşı alınan zorunlu önlemler

Detaylı

10. ÜNİTE DİRENÇ BAĞLANTILARI VE KİRCHOFF KANUNLARI

10. ÜNİTE DİRENÇ BAĞLANTILARI VE KİRCHOFF KANUNLARI 10. ÜNİTE DİRENÇ BAĞLANTILARI VE KİRCHOFF KANUNLARI KONULAR 1. SERİ DEVRE ÖZELLİKLERİ 2. SERİ BAĞLAMA, KİRŞOFUN GERİLİMLER KANUNU 3. PARALEL DEVRE ÖZELLİKLERİ 4. PARALEL BAĞLAMA, KİRŞOF UN AKIMLAR KANUNU

Detaylı

Elektronik-2 Filtre Devreleri ELEKTRONİK FİLTRELER 29.05.2016. Desibel hesaplanması için temel denklemler

Elektronik-2 Filtre Devreleri ELEKTRONİK FİLTRELER 29.05.2016. Desibel hesaplanması için temel denklemler Desibel hesaplanması için temel denklemler I in I o Elektronik-2 Filtre Devreleri V in V o Kaynak: Sunumda «Filtreler Devreleri» konu başlığı için aşağıda linklerden yararlanılmıştır. http://www.electronics-tutorials.ws/filter/filter_5.html

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİ DENEY FÖYÜ

GÜNEŞ ENERJİSİ DENEY FÖYÜ GÜNEŞ ENERJİSİ DENEY FÖYÜ 1. Deneyin Amacı: Güneş pilleri hakkında bilgi sahibi olmak Fotovoltaik modüllerin seri ve paralel bağlı olma durumlarında akım-voltaj karakteristiklerinin ölçülmesi 2. Güneş

Detaylı

STATİK-MUKAVEMET. Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ

STATİK-MUKAVEMET. Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ STATİK-MUKAVEMET Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ Çekme deneyi test numunesi Çekme deney cihazı Elastik Kısımda gerilme: σ=eε Çekme deneyinin amacı; malzemelerin statik yük altındaki elastik ve plastik davranışlarını

Detaylı

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü HAZIRLIK ÇALIŞMALARI İŞLEMSEL YÜKSELTEÇLER VE UYGULAMALARI 1. 741 İşlemsel yükselteçlerin özellikleri ve yapısı hakkında bilgi veriniz. 2. İşlemsel yükselteçlerle gerçekleştirilen eviren yükselteç, türev

Detaylı

İletişim en genel tanımı ile; bir mesaj alışverişidir. Ancak iletişim yapı gereği bir sistemdir. İletişim sisteminin bileşenleri:

İletişim en genel tanımı ile; bir mesaj alışverişidir. Ancak iletişim yapı gereği bir sistemdir. İletişim sisteminin bileşenleri: İletişim en genel tanımı ile; bir mesaj alışverişidir. Ancak iletişim yapı gereği bir sistemdir. İletişim sisteminin bileşenleri: - Kaynak - Mesaj - İletim Hattı - - Gürültü Kaynak Mesaj İ L E T İ M H

Detaylı

DENEY 7: Darbe Kod ve Delta Modülasyonları (PCM, DM)

DENEY 7: Darbe Kod ve Delta Modülasyonları (PCM, DM) DENEY 7: Darbe Kod ve Delta Modülasyonları (PCM, DM) AMAÇ: Darbe Kod (Pulse Code) ve Delta Modülasyonlarının temel işleyişlerinin MATLAB ortamında incelenmesi. ÖN HAZIRLIK 1) Bit, Bps, BER, Kanal, Kanal

Detaylı

Online teknik sayfa GME700 EKSTRAKTIF GAZ ANALIZ CIHAZLARI

Online teknik sayfa GME700 EKSTRAKTIF GAZ ANALIZ CIHAZLARI Online teknik sayfa A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri ve spesifikasyonları

Detaylı

DENEY FÖYÜ 7: İşlemsel Yükselteçlerin Doğrusal Uygulamaları

DENEY FÖYÜ 7: İşlemsel Yükselteçlerin Doğrusal Uygulamaları DENEY FÖYÜ 7: İşlemsel Yükselteçlerin Doğrusal Uygulamaları Deneyin Amacı: Bu deneyin amacı; İşlemsel yükselteçlerle (OP-AMP) yapılabilecek doğrusal uygulamaları laboratuvar ortamında gerçekleştirmek ve

Detaylı

Çoklu aralık basıncı ve fark basıncı transmitteri

Çoklu aralık basıncı ve fark basıncı transmitteri Gönderi JUMO GmbH adresi: & Co. Mackenrodtstraße KG Telefon: Postal address: 36035 +49 661 Fulda, 6003-0 Germany Harlow Telefon: - Essex CM20 0216 2DY, 455 UK 86 52 Phone: 315-697-JUMO Phone: +49 661 6003-0

Detaylı

FİLTRELİ KOMPANZASYON SİSTEMLERİ

FİLTRELİ KOMPANZASYON SİSTEMLERİ FİLTRELİ KOMPANZASYON SİSTEMLERİ Harmoniklerin yoğun olduğu sistemlerde harmonik akımların ve buna bağlı olarak harmonik gerilim bozulmalarının artışını engellemek için kompanzasyon sistemleri filtreli

Detaylı

B) TEMEL KONTROLLÜ GÜÇ ELEMANLARI

B) TEMEL KONTROLLÜ GÜÇ ELEMANLARI B) TEMEL KONTROLLÜ GÜÇ ELEMANLARI 1. TRİSTÖR (SCR) Yapı, Sembol ve İletim Karakteristiği Yapı ve Sembol İletim Karakteristiği Karakteristik Değerler i G : Kapı Akımı u G : Kapı Gerilimi I GT : Tetikleme

Detaylı

Karlılık Faktörü. Kâr seviyesi = Satış Fiyatı Maliyet

Karlılık Faktörü. Kâr seviyesi = Satış Fiyatı Maliyet Karlılık Faktörü Bulunduğunuz iş bugün kâr azalışı ile karşılaşıyor mu? Pazarınız yalnızca düşük fiyatla ilgilenen müşteriler tarafından mı kontrol ediliyor? Kâr seviyesi = Satış Fiyatı Maliyet Eşitliğini

Detaylı

2.1.2. Devre çeşitleri Elektrik devreleri, devreden geçen akımın, alıcıdan geçmesine göre; açık devre,kapalı devre ve kısa devre olarak adlandırılır.

2.1.2. Devre çeşitleri Elektrik devreleri, devreden geçen akımın, alıcıdan geçmesine göre; açık devre,kapalı devre ve kısa devre olarak adlandırılır. Elektrik Devreleri Üreteçten çıkan akımın alıcı üzerinden geçerek tekrar üretece ulaşması için izlediği yola elektrik devresi denir. Elektrik enerjisi ile çalışan herhangi bir aygıtın çalıştırılabilmesi

Detaylı

OP-AMP UYGULAMA ÖRNEKLERİ

OP-AMP UYGULAMA ÖRNEKLERİ OP-AMP UYGULAMA ÖRNEKLERİ TOPLAR OP-AMP ÖRNEĞİ GERİLİM İZLEYİCİ Eşdeğer devresinden görüldüğü gibi Vo = Vi 'dir. Emiter izleyici devreye çok benzer. Bu devrenin giriş empedansı yüksek, çıkış empedansı

Detaylı

Malzemelerin elektriksel özellikleri

Malzemelerin elektriksel özellikleri Malzemelerin elektriksel özellikleri OHM yasası Elektriksel iletkenlik, ohm yasasından yola çıkılarak saptanabilir. V = IR Burada, V (gerilim farkı) : volt(v), I (elektrik akımı) : amper(a) ve R(telin

Detaylı

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER Projenin Malta, Portekiz ve Türkiye de cinsiyet ayrımcılığı problemlerini çözme amacıyla ilgili

Detaylı

Op-Amp Uygulama Devreleri

Op-Amp Uygulama Devreleri Op-Amp Uygulama Devreleri Tipik Op-amp devre yapıları şunları içerir: Birim Kazanç Arabelleği (Gerilim İzleyici) Evirici Yükselteç Evirmeyen Yükselteç Toplayan Yükselteç İntegral Alıcı Türev Alıcı Karşılaştırıcı

Detaylı

5.37. HEMZEMİN GEÇİTLERDE GÜVENLİK OTOMASYONU

5.37. HEMZEMİN GEÇİTLERDE GÜVENLİK OTOMASYONU 5.37. HEMZEMİN GEÇİTLERDE GÜVENLİK OTOMASYONU Prof. Dr. Asaf VAROL avarol@firat.edu.tr GİRİŞ Yaşamının önemli bir parçası haline gelen otomasyon sistemleri ile sürekli karşılaşmaktayız. Otomasyon sistemleri

Detaylı

Özet: Asimetrik Bilgi ve Piyasa Yapısı

Özet: Asimetrik Bilgi ve Piyasa Yapısı Özet: Asimetrik Bilgi ve Piyasa Yapısı Pazarlık Oyunları Asimetrik Bilgi (gizli özellikler/nitelikler) Kalitesiz (Lemons) problemi Olumsuz Seçim Çözümler Pazarlık Oyunları : Giriş Bir araba üzerinde pazarlık

Detaylı

DİJİTAL ELEKTRONİK LABORATUVARI DENEY FÖYÜ

DİJİTAL ELEKTRONİK LABORATUVARI DENEY FÖYÜ DİJİTAL ELEKTRONİK LABORATUVARI DENEY FÖYÜ OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2012 1 LABORATUVAR KURALLARI 1. Laboratuvarlar programda belirtilen giriş ve çıkış saatlerine

Detaylı

SK 1200 Seviye Alarm Kontrolörü Montaj ve Kullanım Kitapçığı

SK 1200 Seviye Alarm Kontrolörü Montaj ve Kullanım Kitapçığı SK 1200 Seviye Alarm Kontrolörü Montaj ve Kullanım Kitapçığı SK 1200 MKK v10.02-tr 1 İÇİNDEKİLER 1. ÖNEMLİ NOTLAR... 3 2. TANIMLAMA... 4 3. TEKNİK ÖZELLİKLER... 5 4. MONTAJ ve KABLOLAMA... 5 4.1. Montaj...

Detaylı

AREL ÜNİVERSİTESİ DEVRE ANALİZİ

AREL ÜNİVERSİTESİ DEVRE ANALİZİ AREL ÜNİVERSİTESİ DEVRE ANALİZİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİLER DR. GÖRKEM SERBES İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ İşlemsel kuvvetlendirici (Op-Amp); farksal girişi ve tek uçlu çıkışı olan DC kuplajlı, yüksek kazançlı

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ RMAA LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ RMAA LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ RMAA LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI SABİT SICAKLIK ANEMOMETRESİ İLE HIZ ÖLÇÜMÜ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DENEYİ YAPTIRAN ÖĞRETİM

Detaylı

ÇOK HAFİF JET - VERY LIGHT JET (VLJ)

ÇOK HAFİF JET - VERY LIGHT JET (VLJ) ÇOK HAFİF JET - VERY LIGHT JET (VLJ) Daha önceleri mikrojet olarak da bilinen Çok Hafif Jet (VLJ), tek pilot tarafından kullanılabilen küçük bir jet uçağıdır. Tipik bir VLJ 10 kişiden az koltuğa ve genellikle

Detaylı

MULTIMATIC KURULUM VE ÇALIŞTIRMA KİTAPÇIĞI

MULTIMATIC KURULUM VE ÇALIŞTIRMA KİTAPÇIĞI MULTIMATIC KURULUM VE ÇALIŞTIRMA KİTAPÇIĞI KONTROL PANELİ ÖZELLİKLERİ 1 5 2 6 7 8 3 4 1. LCD ekran çalışma esnasında basıncı gösterir. 2. Manual START / STOP butonları. (Otomatik modda etkisizdir). 3.

Detaylı

KDV-1 BEYANNAMESİNDEKİ BELGE BİLGİLERİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA. (14 Temmuz 2016 İtibariyle Yapılan Düzenlemeler)

KDV-1 BEYANNAMESİNDEKİ BELGE BİLGİLERİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA. (14 Temmuz 2016 İtibariyle Yapılan Düzenlemeler) KDV-1 BEYANNAMESİNDEKİ BELGE BİLGİLERİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA (14 Temmuz 2016 İtibariyle Yapılan Düzenlemeler) Bu dokümanın bir önceki versiyonu GMS.NET 5.0.6 Güncelleme Notları nda yayınlanmıştı. Geçen süre

Detaylı

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü 321 Cevher Hazırlama Laboratuvarı I HİDROSİKLON İLE SINIFLANDIRMA

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü 321 Cevher Hazırlama Laboratuvarı I HİDROSİKLON İLE SINIFLANDIRMA 1. GİRİŞ İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü 321 Cevher Hazırlama Laboratuvarı I HİDROSİKLON İLE SINIFLANDIRMA Hidrosiklon, hidrolik sınıflandırıcıda yerçekimiyle gerçekleşen

Detaylı

ÇALIŞAN BAĞLILIĞINA İTEN UNSURLAR NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR?

ÇALIŞAN BAĞLILIĞINA İTEN UNSURLAR NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR? ÇALIŞAN BAĞLILIĞINA İTEN UNSURLAR NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR? Dale Carnegie Akademi Beyaz Kağıt Copyright 2012 Dale Carnegie & Associates, Inc. All rights reserved. driveengagement_101512_wp İNSANIN ÖNEMİ

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ - 2 DENEYİ

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ - 2 DENEYİ KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ - 2 DENEYİ Amaç: Bu deneyde terslemeyen kuvvetlendirici, toplayıcı kuvvetlendirici ve karşılaştırıcı

Detaylı

MALATYA BATTALGAZİ METEM ENDÜSTRİYEL KONTROL VE ARIZA DERSİNDE YAPILABİLECEK DENEYLER

MALATYA BATTALGAZİ METEM ENDÜSTRİYEL KONTROL VE ARIZA DERSİNDE YAPILABİLECEK DENEYLER MALATYA BATTALGAZİ METEM ENDÜSTRİYEL KONTROL VE ARIZA DERSİNDE YAPILABİLECEK DENEYLER Bu derse giren arkadaşlarımızın ders işlenirken öğrencilerine yaptırabilecekleri dört adet deney hazırladık. Arkadaşlarımızın

Detaylı

DENEY 14 Otomatik Lamba Parlaklığı Kontrol Devresi

DENEY 14 Otomatik Lamba Parlaklığı Kontrol Devresi DENEY 14 Otomatik Lamba Parlaklığı Kontrol Devresi DENEYİN AMACI 1. Triyak ve SCR faz kontrol devrelerinin çalışmasını öğrenmek. 2. Diyak-triyak faz kontrol devrelerinin çalışmasını öğrenmek. 3. Bir otomatik

Detaylı

FİBER OPTİK ÜTÜLEME DIODE LAZER EPİLASYON!

FİBER OPTİK ÜTÜLEME DIODE LAZER EPİLASYON! ÜTÜLEME DIODE LAZERDE EN SON TEKNOLOJİ FCD FİBER OPTİK ÜTÜLEME DIODE LAZER EPİLASYON! 2 YIL GARANTİ K142186/878.4810 17.04.2015 ADELA 810++ FCD Hibrit & Fiber Optik teknolojisi ile çalışan dünyadaki İLK

Detaylı

CUTEC etkisi: -Yüksek verimlilik -Yüksek Işlem güvenliği -Yüksek Yaşam - H7 Kalite Delik

CUTEC etkisi: -Yüksek verimlilik -Yüksek Işlem güvenliği -Yüksek Yaşam - H7 Kalite Delik CUTEC araç uzmanı CUTEC IsoG yüksek hassasiyetli CNC taşlama makinesi S20 onun araçlarını biler. S20 uygulama alanı çok klasik araç taşlama ek ötesine ulaşır. Medikal, havacılık ve S20 üretilmektedir karmaşık

Detaylı

Kurulum talimatları hakkında genel bilgiler. Elektrik bağlantıları

Kurulum talimatları hakkında genel bilgiler. Elektrik bağlantıları Aracın elektrik sistemine yapılan bütün elektrik bağlantıları merkezi elektrik ünitesinde ve üst yapı konsolunun içine yapılmalıdır. Üstyapı konsolu kabinin içindeki yolcu tarafının üzerindeki panelin

Detaylı

20. ÜNİTE ASENKRON MOTORLARA YOL VERME YÖNTEMLERİ

20. ÜNİTE ASENKRON MOTORLARA YOL VERME YÖNTEMLERİ 20. ÜNİTE ASENKRON MOTORLARA YOL VERME YÖNTEMLERİ KONULAR 1. Üç Fazlı Asenkron Motorlara a. Direk Yol Verme b. Yıldız-Üçgen Yol Verme 2. Uzaktan (İki Yerden) Kumanda 3. Enversör (Sağ-Sol) Çalıştırma 4.

Detaylı

SoftCare Classic Range. Hızlı çözüm

SoftCare Classic Range. Hızlı çözüm Portal yıkama tesisleri SoftCare Classic Range Hızlı çözüm Ekonomik Başarılı bir yıkama ticareti için hızlı çözüm SC Pro Classic Tasarım: Cyclo SC Juno Classic Tasarım: Cyclo SoftCare Classic Range ile

Detaylı

Sektör eşleştirmeleri

Sektör eşleştirmeleri Sektör eşleştirmeleri İspanya ve Türkiye Avrupa Futbol Şampiyonası 2016 Sektör : Otomotiv Maça ilişkin ön inceleme 4:3 * Sektöre yönelik Atradius alacak riski durumu/iş performansı görünümünün karşılaştırması

Detaylı

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği BMM212 Elektronik-1 Laboratuvarı Deney Föyü Deney#9 Alan Etkili Transistörlü Kuvvetlendiriciler Doç. Dr. Mutlu AVCI Arş. Gör. Mustafa İSTANBULLU ADANA, 2016

Detaylı

Genel Yetenek ve Eğilim Belirleme Sınavı

Genel Yetenek ve Eğilim Belirleme Sınavı Türkiye Geneli Genel Yetenek ve Eğilim Belirleme Sınavı Aynı Günı Aynte Saat Sınav tarihi 9 Son basvuru tarihi 1 Nisan Nisan CUMARTESİ CUMA 16 16 3. sınıf 4, 5, 6,7 ve 8.sınıf Saat.00 Saat 14.00 Sözel

Detaylı

HGX44e/665-4 Motor: 380-420V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R404A, R507

HGX44e/665-4 Motor: 380-420V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R404A, R507 Kapasite verisi uygulama talimatları sınırı Lütfen kontrol Uygulama: Soğutma & AC Soğutucu R404A, R507 Güç kaynağı 50 Hz, 400 V Besleme frekansı 50 Hz Evaporasyon sıcaklığı 0,0 C Evaporasyon basıncı (abs.)

Detaylı

Sayıcılar n bitlik bir bilgiyi tutmanın yanısıra her saat çevriminde tuttukları değeri artıran veya azaltan ardışıl devrelerdir.

Sayıcılar n bitlik bir bilgiyi tutmanın yanısıra her saat çevriminde tuttukları değeri artıran veya azaltan ardışıl devrelerdir. Sayıcılar (Counters) Sayıcılar n bitlik bir bilgiyi tutmanın yanısıra her saat çevriminde tuttukları değeri artıran veya azaltan ardışıl devrelerdir. Genel olarak iki gruba ayrılır: Senkron sayıcılar Asenkron

Detaylı

ELEKTRONİK DEVRELERİ LABORATUVARI 1. DENEY

ELEKTRONİK DEVRELERİ LABORATUVARI 1. DENEY DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELERİ LABORATUVARI 1. DENEY Yrd.Doç.Dr. Mehmet Uçar Arş.Gör. Erdem Elibol Arş.Gör. Melih Aktaş 2014 1. DENEY:

Detaylı

Elektrik Makinaları Laboratuvarı

Elektrik Makinaları Laboratuvarı TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektrik Makinaları Laboratuvarı Deney No: 5-6 Deneyin Adı: Senkron Makine Deneyleri Öğrencinin Adı Soyadı : Numarası : Tarih: 1 Teorik Bilgi

Detaylı

Makine Öğrenmesi 1. hafta

Makine Öğrenmesi 1. hafta Makine Öğrenmesi 1. hafta Temel Terimler Danışmanlı Danışmansız Öğrenme Veri Hazırlama Çapraz Geçerlik Aşırı Eğitim 1 Makine Ögrenmesi Nedir? Makine Öğrenmesi, verilen bir problemi probleme ait ortamdan

Detaylı

PowerNET EPDC02. Haberleşme Destekli DC Güç Analizörü Kullanma Kılavuzu. www.neoenerji.com

PowerNET EPDC02. Haberleşme Destekli DC Güç Analizörü Kullanma Kılavuzu. www.neoenerji.com PowerNET EPDC02 Haberleşme Destekli DC Güç Analizörü Kullanma Kılavuzu İÇİNDEKİLER 2 Ön Panel 4 Bağlantı Şeması 5 Çalışması 5 Ayar Listesi 6 (V) ADC ÜST Ayarı 6 (V) ADC ALT Ayarı 7 (V) FİLTRE Ayarı 7 (A)

Detaylı

BÜKME. Malzemenin mukavemeti sınırlı olduğu için bu şekil değişimlerini belirli sınırlar içerisinde tutmak zorunludur.

BÜKME. Malzemenin mukavemeti sınırlı olduğu için bu şekil değişimlerini belirli sınırlar içerisinde tutmak zorunludur. BÜKME Bükme işlemi bükme kalıpları adı verilen ve parça şekline uygun olarak yapılmış düzenlerle, malzeme üzerinde kalıcı şekil değişikliği meydana getirme olarak tarif edilebilir. Bükme olayında bükülen

Detaylı

17. ÜNİTE TRANSFORMATÖRLER

17. ÜNİTE TRANSFORMATÖRLER 17. ÜNİTE TRANSFORMATÖRLER KONULAR 1. ÇALIŞMA PRENSİBİ VE SEMBOLLERİ 2. TRANSFORMATÖRLERİN YAPISI VE ÇEŞİTLERİ 17.1 ÇALIŞMA PRENSİBİ VE SEMBOLLERİ Transformatörler, elektromanyetik indüksiyonla enerjiyi

Detaylı

Elektrik Devre Lab

Elektrik Devre Lab 2010-2011 Elektrik Devre Lab. 2 09.03.2011 Elektronik sistemlerde işlenecek sinyallerin hemen hepsi düşük genlikli, yani zayıf sinyallerdir. Elektronik sistemlerin pek çoğunda da yeterli derecede yükseltilmiş

Detaylı

İletkeni Değiştir Ampulün Parlaklığı Değişsin

İletkeni Değiştir Ampulün Parlaklığı Değişsin İletkeni Değiştir Ampulün Parlaklığı Değişsin DERS: Fen ve Teknoloji SINIF: 6 ÜNİTE: Yaşamımızda Elektrik KONU: - İletkeni Değiştir, Ampulün Parlaklığı Değişsin ETKİNLİK TÜRÜ: Laboratuvar deneyi, 5E Öğrenme

Detaylı

ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK

ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK KISA ÖZET

Detaylı

Demodülasyon Algoritmaları İçin En İyilenmiş Windows İşletim Sistemi Uygulamaları

Demodülasyon Algoritmaları İçin En İyilenmiş Windows İşletim Sistemi Uygulamaları Demodülasyon Algoritmaları İçin En İyilenmiş Windows İşletim Sistemi Uygulamaları Alparslan Fişne afisne@aselsan.com.tr 1/46 1 İçerik Giriş Demodülasyon Algoritmaları Optimizasyon JNI Kullanımı Sonuçlar

Detaylı

DENEY 21 IC Zamanlayıcı Devre

DENEY 21 IC Zamanlayıcı Devre DENEY 21 IC Zamanlayıcı Devre DENEYİN AMACI 1. IC zamanlayıcı NE555 in çalışmasını öğrenmek. 2. 555 multivibratörlerinin çalışma ve yapılarını öğrenmek. 3. IC zamanlayıcı anahtar devresi yapmak. GİRİŞ

Detaylı

3. ÜNİTE ALTERNATİF AKIM DEVRELERİ

3. ÜNİTE ALTERNATİF AKIM DEVRELERİ 3. ÜNİTE ALTERNATİF AKIM DEVRELERİ KONULAR 1. Direnç-Bobin Seri Devresi (R-L Seri Devresi) 2. Direnç-Kondansatör Seri Devresi (R-C Seri Devresi) 3. Direnç-Bobin-Kondansatör Seri Devresi (R-L- C Seri Devresi)

Detaylı

TİCARET POLİTİKASI ARAÇLARI

TİCARET POLİTİKASI ARAÇLARI DERS NOTU 06 TİCARET POLİTİKASI ARAÇLARI Bugünki dersin işleniş planı: I. İthalat... 1 II. İthalat Talep Eğrisi... 3 III. İhracat Arz Eğrisi... 4 IV. İthalat Tarifesinin Etkileri (Küçük Ülke Durumu)...

Detaylı

Deney 4: 555 Entegresi Uygulamaları

Deney 4: 555 Entegresi Uygulamaları Deneyin Amacı: Deney 4: 555 Entegresi Uygulamaları 555 entegresi kullanım alanlarının öğrenilmesi. Uygulama yapılarak pratik kazanılması. A.ÖNBİLGİ LM 555 entegresi; osilasyon, zaman gecikmesi ve darbe

Detaylı

FAO AYLIK GIDA FİYAT ENDEKSİ 06.04.2015

FAO AYLIK GIDA FİYAT ENDEKSİ 06.04.2015 FAO AYLIK GIDA FİYAT ENDEKSİ 06.04.2015 FAO gıda fiyat endeksi, uluslararası gıda emtia fiyatlarına ilişkin değişimleri aylık olarak ölçen bir endekstir. 5 emtia grubuna (et, mandıra, şeker, hububat ve

Detaylı

CEB. Bankası. Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası

CEB. Bankası. Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Ankara, 29-30 Mart 2005 CEB Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Krzysztof Ners, Başkan Yardımc mcısı, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Neler müzakere m edilecek a) Ticari olmayan müzakereler. Ortak bir hedef

Detaylı

Ürün Hakkında Bilgiler

Ürün Hakkında Bilgiler RTU ve DW 1005E terminalleri için Ölçüm Kartları Ölçüm kartları sırasıyla, denetleme terminali olan RTU ve DW 1005 E ile ölçüm noktaları arasındaki bağlantılardır. Farklı ölçüm görevleri için özel tasarlanmış

Detaylı

SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ. İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim

SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ. İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim İnsanın fiziksel boyutlarında (antropometrik ölçülerinde) kuşaklar arasında ya da uzun bir zaman diliminde değişmelerin

Detaylı

Horton'nun (2001) belirttiği üzere web tabanlı öğretim ortamlarında genel olarak kullanılan ders yapıları aşağıdaki gibidir:

Horton'nun (2001) belirttiği üzere web tabanlı öğretim ortamlarında genel olarak kullanılan ders yapıları aşağıdaki gibidir: Genel Ders Yapılarından Birinin Seçilmesi Bir dersin ana temelini dersin amaçları belirler. Bu amaçlar doğrultusunda dersi küçük parçalara ayırarak sunarsınız. Her parça öğrenme tecrübeleri, etkinlikleri,

Detaylı

Fon Bülteni Ağustos 2016. Önce Sen

Fon Bülteni Ağustos 2016. Önce Sen Fon Bülteni Ağustos 216 Önce Sen Fon Bülteni Ağustos 216 NN Hayat ve Emeklilik Fonları Sektör Karşılaştırmaları Yüksek Getiri! Son 1 Yıl - 31/7/215-31/7/216 % 25 2 15 1 5-5 1,26 9,43 9,59 9,74 1,4 1,45

Detaylı

Yükselteçlerde Geri Besleme

Yükselteçlerde Geri Besleme Yükselteçlerde Geri Besleme Açık çevrim bir yükseltici yandaki gibi gösterebiliriz. vi A Bu devreyi aşağıdaki gibi kazancı β olan bir geri besleme devresi ile kapalı döngü haline getirebiliriz. A= vo A

Detaylı

Sosyal dünyayı inşa etme. SBÖ115 Sosyal Psikoloji - Prof.Dr. Hacer HARLAK

Sosyal dünyayı inşa etme. SBÖ115 Sosyal Psikoloji - Prof.Dr. Hacer HARLAK Sosyal dünyayı inşa etme İlk izlenimler gerçekten o kadar önemli midir? Yoksa, sonraki bilgilerle aslında kolayca değiştirilebilir mi? Sosyal grupları tanımlayıcı birtakım özelliklere göre mi düşünürsünüz?

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ. Atomların Yapısı

MALZEME BİLGİSİ. Atomların Yapısı MALZEME BİLGİSİ Dr.- Ing. Rahmi ÜNAL Konu: Atomların Yapısı 1 Atomların Yapıları Atomlar başlıca üç temel atom altı parçacıktan oluşur; Protonlar (+ yüklü) Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (- yüklü) Basit

Detaylı

Proses Örnekleme Yöntemleri

Proses Örnekleme Yöntemleri Proses Örnekleme Yöntemleri Sistemi temsil eden doğru örneğin alınması yanı sıra doğru örnekleme için aşağıdakilerin sağlanmış olması gerekir. 1. Numune alımı ve taşınmasının güvenli olması 2. Doğru şartlarda

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ 1 DENEYİ. Amaç:

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ 1 DENEYİ. Amaç: KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ 1 DENEYİ Amaç: Bu laboratuvarda, yüksek giriş direnci, düşük çıkış direnci ve yüksek kazanç özellikleriyle

Detaylı

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELM222 DEVRE TEORİSİ II LABORATUVARI DENEY 1: KONDANSATÖR KARAKTERİSTİĞİNİN İNCELENMESİ Öğrencinin Numarası : Adı Soyadı : Deney Arkadaşının Numarası

Detaylı

DEN 322. Gaz Türbini Karakteristikleri ve Kombine tahrik sistemleri

DEN 322. Gaz Türbini Karakteristikleri ve Kombine tahrik sistemleri DEN 3 Gaz Türbini Karakteristikleri ve Kombine tahrik sistemleri Gaz Türbinleri Rolls Royce WR Gaz Türbini Büyük hacim kaplayan ve ağır buhar türbini tesislerine göre gaz türbinlerinin yapısı basittir.

Detaylı

BÖLÜM-10 ELEKTRİK KUMANDA DEVRELERİ. HAZIRLAYAN Dr. Hüseyin BULGURCU ARALIK 2015

BÖLÜM-10 ELEKTRİK KUMANDA DEVRELERİ. HAZIRLAYAN Dr. Hüseyin BULGURCU ARALIK 2015 BÖLÜM-10 ELEKTRİK KUMANDA DEVRELERİ HAZIRLAYAN Dr. Hüseyin BULGURCU ARALIK 2015 1 BUTONLAR: Elektrik akımının geçip geçmemesini, yön değiştirmesini sağlayan elemanlardır. Bu elemanların kontaklarından

Detaylı

SCHMITT TETİKLEME DEVRESİ

SCHMITT TETİKLEME DEVRESİ Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Lab. SCHMITT TETİKLEME DEVRESİ.Ön Bilgiler. Schmitt Tetikleme Devreleri Schmitt tetikleme devresi iki konumlu bir devredir.

Detaylı