Öğr. Grv. Dr. Ertuğrul ERGÜN. șlar. Yanlıș. rular-y. Web. Doğr

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Öğr. Grv. Dr. Ertuğrul ERGÜN. șlar. Yanlıș. rular-y. Web. Doğr"

Transkript

1 Tasada Doğrular ğ rular-lar ș Öğr. Grv. Dr. Ertuğrul ERGÜN Tasar da Doğr rular-y

2 Bir Sitesinin Bileșenleri Tasar da Doğr rular-y Bir dergide veya gazetedeki bileșenler Yazılar ve resimler Planlanmıș bir içerik Görsel sunum Peki bir web sitesinde neler var?

3 Bir Sitesinin Bileșenleri da Tasar Doğr rular-y sitelerinde üçüncü bir yapıdan bahsedebiliriz: Davranıș Uçak bileti alabilirsiniz, borsada hisse senedi satabilirsiniz,,javascript öğrenebilirsiniz, ğ hava tahminlerine bakabilirsiniz yada sabah gazeteleri okuyabilirsiniz. sitelerinde, dergilerden-gazetelerden daha çok katılımcı bir kullanıș söz konusudur.

4 Bir Sitesinin Bileșenleri da b Tasar rular-y Doğr Sunum: İçeriğin kullanıcılara görsel olarak sunuluș șekli Yapı: Anlașılabilirlik ve kullanım kolaylığı açısından içeriğin organizasyonu Davranıș: Kullanıcılar ürünle etkileșime girme șekli ve ürünün buna tepkisi

5 Bir Sitesinin Bileșenleri Mühendisler Tasar da Doğr rular-y İçerik geliștiriciler Tasarımcılar

6 sitesi Piramidi Tasarım İçerik Erișilebilirlik ișlevlik (Kod) Tasar da Doğr rular-y

7 sitesi Piramidi-Bilgi da b Tasar rular-y Doğr Sitenize gelen ziyaretçilerin büyük bir çoğunluğunun bir hedefi var. Bu hedef siteden siteye değișebilir. Bir ziyaretçi bir siteye yeni çıkmıș bir kanun hakkında bilgi almak için, ya da bir ürün hakkında bilgi almak, fiyat karșılaștırmak için veya bir üniversite bașvuru formunu doldurmak için gelebilir. Yani hedefler ayrı olmasına rağmen, özünde, ziyaretçi, çoğu zaman sitenize sunduğunuz "bilgiyi" almak için gelir.

8 sitesi Piramidi-Bilgi da Tasar Doğr rular-y Piramidin tabanını ve büyük bir kısmını olușturan parçasına "bilgi" adini verebiliriz. Bu kısım, sizin web sitenizin temelini olușturur ve siteniz içinde ki en önemli parça olmalıdır. İçi boș, temeli iyi atılmamıș bir web sitesinin yașamını sürdürmesi bu dönemde çok zor

9 sitesi Piramidi-Bilgi yeterli mi? da b Tasar rular-y Doğr Çoğu zaman bu sorunun cevabi "evet". Fakat șunu da biliyoruz ki Internet dünyasında, kullanıcıdan kullanıcıya fark var. Bir kullanıcı, bir web sitesini rahatlıkla kullanabilirken, k diğer bir kullanıcı, It Internet t ile yeni tanıșıyor olabilir. Bir kullanıcı, sunduğunuz tüm bilgilere rahatlıkla ulașabilirken diğer bir kullanıcı, bu bilgilere ulașmak için değișik araçlar kullanıyor olabilir.

10 sitesi Piramidi-Bilgi yeterli mi? da Tasar Doğr rular-y Maalesef, webin çok temel kuralları dıșında (linklere tıklamak, browser kullanmak v.b.) kalıplașmıș kuralları yok. Bir web sitesindeki menü tarzı, diğer ğ bir web sitesinde tamamen değișik anlamlar ifade edebilir.

11 Tasar da Doğr rular-y sitesi Piramidi Erișilebilirlik İșlevlik Eğer biz, ziyaretçilerin "hedeflerine" ulașmasını istiyorsak, kullanıcı-odaklı web siteleri yapmak zorundayız ki bu erișilebilirlik ș ve kullanılabilirlik yolunda geçer.

12 sitesi Piramidi-Tasarım da Tasar Doğr rular-y Siteniz içindeki "bilgilere" karar verdiniz. Bu bilgilerin, ziyaretçilerinize nasıl ulașması gerektiğini ğ bile buldunuz. Artik, bilgiyi, gy, ulașılabilirliği ș ğ ve erișilebilirliği, ș ğ kullanıcınıza iletmenize yardımcı olacak "arayüzü" tasarlayabilirsiniz.

13 sitesi Piramidi-Tasarım da b Tasar rular-y Doğr Tasarım, bir sitenin, diğer sitelerden farklı olmasını sağlayacak özelliğidir. Tasarım, web sitesine yüz veren, kullanıcınızı karșılayan ve sitenizin kalitesini arttıran önemli bir parçadır. İște bu așamada bizim kullanmamız gereken araçlar ise CSS ve XHTML olmalıdır. Çünkü bu araçlar sayesinde, hem bilginiz, tasarım elementleri arasında boğulmayacak, hem de siteniz erișilebilirlik yolunda önemli bir adım atacaktır.

14 sitesi Piramidi-Tasarım da Tasar Doğr rular-y Tasarım, yalnızca bir tabaka olarak, bilginin üzerinde șeffaf olarak durmalıdır. Bilginin önüne geçecek, bașka bir deyișle kullanıcının hedeflerine ulașmasında ș engel olacak tasarımlar, bir web sitesinin amacını sabote etmekten öteye gitmeyecektir..

15 sitesi Piramidi da b Tasar rular-y Doğr İste bu așamada, siteniz kullanılabilir, bilgiler erișilebilir ve tasarım yeni teknolojiye uygun. Fakat websitesi piramidi daha tamamlanmadı Son tabaka sitenizi diğer sitelerden tamamen ayıracak,,görsel bir güzellik katacak elementlerden olușur. Görsel Gelișimș Görsel gelișim, tasarımda olduğu gibi, "çerçeve tasa" üzerinde oturan ve tasarımı geliștiren ș öğelerden olușur.

16 sitesi Piramidi da b Tasar rular-y Doğr Görsel gelișim öğeleri tamamen kaldırıldığında, sitenin bütünlüğüne zarar gelmez ama bu tabaka ile birlikte site tamamlanmıș olur. İște bu așamada dikkat edilmesi i gerekenler, bu tabakanın, önceki tabakaları gölgede bırakmamasıdır. Bu son tabaka, sitenin popülerliğini, p ğ yeniden ziyaret etme arzusunu artıran bir tabakadır.

17 sitesi Piramidi da b Tasar rular-y Doğr Basarili bir sitesi, piramidin tüm tabakalarının amacını ve görevini iyi anlayan ve sergileyen bir sitedir. Her tabakanın kendine has önemi vardır fakat ağırlığını belirleyen ise bu tabakanın kapladığı alan ile doğru orantılıdır. Eğer ğ bu tabakalardan herhangi bir eksik olursa ya da yeri değiștirilirse, siteniz ya milyonlarca siteden biri olmaya devam edecek ya da bașarısız siteler arasında yerini alacaktır. Karar sizin, ya yıllarca ayakta duracak, amacına uygun bir site olușturabilirsiniz ya da hayal gücünüzü zorlayarak, kimsenin i anlayamayacağı ğ șekiller yaratabilirsiniz.

18 Tasarım süreci da Tasar Doğr rular-y Tasarım, bilgisayarınızı kapattığınız anda ba. Tasarım, bilgisayar kapalı iken șekillenir, fikirler paylașılır. py ș Peki bu fikirlerin, müșteriye iletilmesi nasıl olmalıdır? ld İste t bu așamada, kağıt-kalem ğ kl devreye girmeli.

19 Kağıt prototip da b Tasar rular-y Doğr Kağıt prototip sayesinde tasarım hakkındaki fikirleriniz konusunda, zaman ve para gerektirici araçlara dokunmadan müșteri ve kullanıcıdan geribildirim alabilir, olası kullanılabilirlik hatalarını ortaya çıkarabilir, müșteri ve kullanıcı, tasarım așamasının bir parçası yaparak, ileride ben bunu istememiștim gibi gereksiz diyalogları önleyebilirsiniz. projenin uygulama așamasında çıkabilecek kbil k ve giderilmesi zaman ve para gerektirecek birçok sorunu, en ucuz șekilde düzeltebilirsiniz.

20 da b Tasar rular-y Doğr Kağıt Prototip Kullanmanın Avantajları Fikirlerinize, kağıt üzerinde hayat vererek, müșteri, kullanıcı ve takım arkadaınız tarafından daha iyi anlașılmasını ș sağlayabilirsiniz. ğ Unutmayın bir resim, binlerce kelimeye bedeldir. Müșteri ve kullanıcıyı, tasarım așamasına dahil etmeyi hem kolay kılar, hem de ucuzlaștırır. Böylece fikirlerinizi müșterinize satmanız kolaylașır. l Kullanılabilirlik hatalarını, projenin bașında görmenizi sağlayarak, projenin son șeklinin, bu hatalardan arınmasını sağlar

21 da Tasar Doğr rular-y Kağıt Prototip Kullanmanın Avantajları Bașkalarının fikirlerini proje içine sokmak kolaylașır. Hiçbir kod yazmadan ya da ekstra zaman harcamadan, projenin gereksinimleri, proje daha kağıt üzerindeyken toplanabilir. Ucuz ve hızlı tasarım araçları olması, projeye hem zaman hem de para tasarrufu sağlar. Browser ve teknolojiden bağımsız çalıștığı ii için, kll kullanıcıların l yalnızca fonksiyonlara kendilerini odaklanması sağlanabilir.

22 Kağıt Prototip DENIM Tasar da Doğr rular-y

23 Herkes Bilgisayar Kurdu Değil da Tasar Doğr rular-y Unutmayın Herkes sizin kadar bilgisayar ve Internet bilgisine sahip değil. Birçok kullanıcı, bilgisayarlarını ilk aldıkları günlerde var olan ve makinesine yine o günlerde yüklenmiș olan browser'ları kullanıyorlar. Bu kullanıcıların yine büyük bir çoğunluğu bu yazılımları güncelleme yetisine sahip değil. Bilgisayarı yeterince tanımadıklarından, onlar için sık sık problem çıkaran bir makineye dönüșüyor. Bu yüzden var olan ve çalıșan halini korumak esas.

24 Herkes Bilgisayar Kurdu Değil da b Tasar rular-y Doğr Tasarımcı olarak genel ve yaygın olarak kullanılan monitör büyüklüklerini, ekran çözünürlüklerini çok iyi bilmeli, web sayfalarınızı buna göre inșa ș etmelisiniz. Aynı șekilde web sayfalarımızın Internet Explorer, Firefox, Netscape Navigator, Opera gibi farklı browserlarda nasıl görüntüleneceğini öü ül i göz önünde bulundurmalısınız.

25 İçerik kraldır da Tasar Doğr rular-y Çok güzel olsa da içerikten yoksun bir site ölmeye mahkûmdur. Kullanıcılar sitenizin nasıl çalıștığıyla hiç, hem de hiç ilgilenmiyorlar. Sadece içeriğiniz için oradalar. İçeriği onlara basit ve hızlı bir șekilde verin.

26 Asıl çok olan azdır Tasarımlarınızı olabildiğince basit tutun. İyi bir tasa gücü basitliğinde saklıdır. Tasar da Doğr rular-y

27 Hız Çok Önemli... da b Tasar rular-y Doğr Eğer web üzerinde satıș yapmayı düșünüyorsanız hız sizin için her anlamda çok önemli. Artık "hız"ın esas alındığı günümüz dünyasında ve "hız"ın öneminin daha artacağı önümüzdeki ü yıllarda iki tür firma olacak: Hızlılar ve ölüler. Artık kararınızı verin; ya hızlı olacaksınız ya da ölü. tasada estetiğin önünde duran en büyük engel sayfanın yüklenme hızıdır. Sayfa yavaș açılıyorsa yazı tahtasına (HTML editörü) )geri dönmek gerekir.

28 Hız Çok Önemli... Kullanıcıyı geri düğmesi veya kapat düğmesi kullanmamaya ikna etmek için sadece 3 saniyeniz var. 3 saniye. Bu, ekrana anında ilginç bir șey getirmeniz gerektiği anlamına geliyor. da b Tasar rular-y Doğr Ekrana her șeyi yüklemek için ise 15 saniyeniz var. Hatta bu tahmin çok liberal bir tahmin. Süre genelde 8 saniyedir. Elinizi çabuk tutun.

29 Sayfa Bașlığı ı (Title) da Tasar Doğr rular-y Siteniz içinde yapabileceğiniz, kullanılabilirliği ve arama motor sıralamasını etkileyecek en hızlı ve ucuz çözüm yolu sayfa y bașlığı ș ğ yani TITLE <title>. İyi bir TITLE yazmak, iyi bir site tasarlamak kadar önemli olabilir zaman zaman.

30 Sayfa Bașlığı ı (Title) da b Tasar rular-y Doğr TITLE, bir arama motorunda üzerine tıklanan link ismidir. TITLE, bir kullanıcı, bir siteyi Favorileri içine eklediğinde d gördüğü site ismidir. idi TITLE, del.icio.us gibi, popülaritesi artan sitelerde kullanılan bir özelliktir. TITLE, RSS okuyucularında görünen bașlıktır. TITLE, birçok tarayıcıda gördüğümüz tab yöntemi ile daha da belirgin bir konuma sahip olan bir özelliktir. TITLE, bir arama sonucunda, kullanıcıların hangi linke tıklaması gerektiğine karar vermesini i sağlayan en büyük ük araçtır.

31 Sayfa Bașlığı ı (Title) da b Tasar rular-y Doğr İyi bir TITLE yazmak yalnızca UNTITLED yerine șirket ismini yazmak değildir. İyi bir TITLE yazmak, kısa ve öz olarak, bir sayfa içindeki bilgileri özetleyebilecek, o bilginin hangi șirkete ait olduğunu ğ kullanıcıya söyleyebilecek bir yöntem olmalıdır.

32 Sayfa Bașlığı ı (Title) da b Tasar rular-y Doğr TITLE yazmak istediğiniz ğ sayfaya y bir göz atin. Birkaç kelime ile en iyi șekilde bu sayfadaki içeriği nasıl özetleyebilirsiniz? Bu sayfayı y arayan bir kullanıcı hangi arama kelimelerini kullanabilir? Google, TITLE gösterimini 66 karakter ile sinirliyor. Bu nedenle verdiğiniz ğ TITLE in bu sınırları asmamasına özen gösterin Șirket ismini,,gerçek bașlıktan ș sonra yazın: ABC Șirketi İletișim Bilgileri yerine İletișim ș Bilgileri ABC Șirketi yazın.

33 Sayfa Bașlığı ı (Title) da b Tasar rular-y Doğr Arama motoru kullanıcıları, arama sonuçları içindeki baslıkları teker teker okumak yerine, tarama yaptıklarından, en önemli kelimeyi i basa koyun. Örneğin Dünyanın en akilli cep telefonu X12 hakkında bilgiler yerine X12 Cep Telefonları: Dünyanın en akilli cep telefonu hakkında bilgiler kullanımını tercih edin. Gereksiz ve anlamsız karakter kullanımından kaçının, çünkü bunların sitenin TITLE'ina hiçbir etkisi yok.

34 E-ticaret siteleri da b Tasar rular-y Doğr İnsanlar sizin sitenizden alıșveriș yapabilmek için bilgisayarın nasıl kullanılacağını öğrenecekler, ğ daha sonra İnternet'e girecekler, İnternet tarayıcısını kullanmayı öğrenecekler, sitenizi kullanmayı öğrenecekler Sanal müșteriniz, sizden ürün satın almaya çalıșıyor. Fakat çoğu zaman sanal müșteriniz "Nereye tıklamalıyım?" "Șimdi ne yapacağım?" "Buraya nasıl geldim?" "Nasıl geri döneceğim ğ șimdi?" düșünceleriyle uğrașıyor.

35 E-ticaret siteleri da b Tasar rular-y Doğr Sizin amacınız websitesi tasarlamak olmamalı; amacınız müșterinizin, ziyaretçinizin yașayacağı deneyimi tasarlamak olmalı. Çoğu müșteriniz (ve her geçen gün sayıları artmakta) Bay Ben-Fazla-Bir-Șey- Bilmiyorum. Ama maalesef çoğu zaman tasarımlar Bay Yedim-Bitirdim-Ben-Bu-İși Ben Bu için yapılıyor.

36 E-ticaret siteleri da b Tasar rular-y Doğr Ama unutmamak lazım ki Bay Yedim- Bitirdim-Ben-Bu-İși eğer bir ürünü almak istiyorsa, onlara nasıl bir arayüz verirseniz verin, alacaklardır. Ama eğer Bay Ben-Fazla-Bir-Șey- Bilmiyorum'uni almasını istiyorsanız hatta onların yeniden sitenize gelmesini istiyorsanız, ürettiğiniz uygulamanın ve tasa, onlara hitap etmesini sağlamanız gerekiyor. Kolay, Temiz ve Tutarlı.

37 E-ticaret siteleri-açıklamalar da b Tasar rular-y Doğr Resimler, düğmeler ve ikonlar, grafiklerden olușmuș kelimelerdir. İyi kullanıldığında, çok etkilidir; kötü kullanıldığında ise hiçbir etkisi olmaz, hatta bazen olumsuz etki bile yaratabiliyor. Yalnızca kelimelerden olușmuș bir sayfa ise, bazen anlatılması gerekeni kısıtlayabiliyor. O nedenle iyi bir denge yakalayan kullanım șekli, hem okumayı güçlendirir, hem de anlașılma oranını artırır.

38 E-ticaret siteleri-açıklamalar da b Tasar rular-y Doğr Bir e-ticaret sitesinin içerdiği ürün kategorilerinden biri parfüm. Ve bu sitenin i müșterisi üt i olan birçok kiși, bu sitenin sunduğu ürünleri, hayatlarında ilk defa satın alıp, kullanıyorlar. Yani koklamadan, denemeden. Peki site bunu u nasıl bașarıyorlar? a

39 E-ticaret siteleri-açıklamalar Așağıdaki ș ğ resimde de gördüğünüz ğ gibi, ürün detaylarında, bu ürünü alıp, kullanacak kișilerin nasıl bir deneyime sahip olacağını, ne gibi duygular yarattığını anlatıyor: Güven verici, seksi, șık. Bu ürün gündelik hayatın verdiği sıkıcılıktan kurtulup, özgür olmak isteyenlerin kullanacağı ğ bir parfümdür diyor. Ürün ile ziyaretçi arasında duygusal bir iletișim kurmaya çalıșıyor. Tasar da Doğr rular-y

40 E-ticaret siteleri-açıklamalar Tasar da Doğr rular-y

41 Ürün Resimleri da Tasar Doğr rular-y Online alıșveriș sitesi kullanıcılarının yüzde 28'i "ürün detay" sayfalarında bir ürünü alıp almayacaklarına karar veriyorlar. Yani, kullanıcıların yüzde 28'i, bir ürünün detay ve resimleri gerekli bilgiyi alamıyorsa, bu sayfadan hatta siteden, ürün almadan ayrılıyorlar.

42 Ürün Resimleri da Tasar Doğr rular-y Bir online alıșveriș șirketinin amacı, kullanıcıların bir ürünü alma ișlemini en kısa zamanda gerçekleștirmesi olmalıdır. Ürün detayı ve resmi, bu karar așamasına yardımcı olmuyor ya da geciktiriyor i i ise, ürünü satın alan kullanıcı sayısı, ürün detayı ve resmi daha açıklayıcı olan bir siteye oranla daha az olacaktır.

43 Ürün Resimleri da b Tasar rular-y Doğr Eğer bir cep telefonu alma kararınız, bu cep telefonunun boyutları ile ilgili ise, bu konuda en açıklayıcı bilgiyi nereden alabilirsiniz? Resimden mi yoksa ürün ü açıklayıcı bilgilerinden mi? Aranızda kaç kiși, ürün detay sayfası içinde verilen "132 x 51 x 21 mm" gibi bir cep telefonu boyutunu gözleri önünde canlandırabiliyor?

44 Ürün Resimleri Tasar da Doğr rular-y

45 Ürün Resimleri Tasar da Doğr rular-y

46 Ürün Resimleri da b Tasar rular-y Doğr Tasarımcı, haklı olarak, tasarımı, göze en iyi ve simetrik görünecek șekilde tasarlamakta ve üü ürün müdürü üdüü ise, kullanıcının kll 132 x 51 x 21 mm boyutlarını anladığını farz etmektir. Fakat bu boyutun bir bașka model telefondan boyut olarak küçük ya da büyük olduğunu ğ öğrenmek için, kullanıcı ileri-geri birçok ürün detayını incelemek, hatırlamak zorunda kalmaktadır.

47 Ürün Resimleri Tasar da Doğr rular-y

48 Google ın Tasarım Kriterleri da b Tasar rular-y Doğr Sade olmalı: Sadelik en güçlü özelliktir. Çekici olmalı: Herkes için alımlı olmalı. Güzel olmalı: Göze hoș ș görünüp aklı karıștırmamalı. Güvenilir olmalı: Kullanıcın güvenini kazanabilmeli Faydalı olmalı: kișiye odaklı olmalı -kișilerin yașamları, ișleri, hayalleri gibi șeyleri kapsamalı. Hızı: Her milisaniye göz önünde bulundurulmalı. Sanatsal olmalı: Güzel resimlerle canlılık katılmalı. Evrensel olmalı: Dünya çapında kullanılabilmeli.

49 Kaliteli bir site için da b Tasar rular-y Doğr İlk etapta ziyaretçilerinize web sitenizin amacını ve neler yapacağınızı anlatın. Nereye ne kadar tıklandığını anlamaya çalıșın, ziyaretçilerinizi izleyin. Menü ayarları basit ve kullanıșlı l olsun. Okunması kolay olacak șekilde uygun büyüklükte üklük uygun fontlar kullanın. ('de en çok kullanılan ideal fontlar, Verdana, Tahoma ve Trebuchet MS'dir.) Cümleleri kısa tutun, paragraflar belli bir uzunlukta olsun.

50 Kaliteli bir site için da b Tasar rular-y Doğr Ziyaretçilerinize sunduğunuz içerik onları ilgilendiren șekilde olsun. Yazılarınızı açık zeminde koyu renklerde kullanın. (Beyaz zemin üzerinde siyah gibi) Sayfanızdaki dağılımı ğ güzelleștirecek ș olan 'beyaz alan'ın kullanımını düzgün ayarlayın. sitenizde kullandığınız ğ grafik ve diğer ğ materyalleri çabuk yüklenecek șekilde hazırlayın. Tasarımı hedef kitleniz için yapın, kendi kișisel tercihleriniz için değil.

51 Berbat bir site için da Tasar Doğr rular-y Sitenizde 3 ana renkten fazlasını kullanın. sitenizi bir baștan öbür bașa karman çorman renklerle mahvedin. Çok sayıda font stilleri, font büyüklükleri ve font renkleri kullanın, ama web sitenizi i i tek bir font stiline de mahkûm edebilirsiniz. i i

52 Berbat bir site için da Tasar Doğr rular-y Çok sayıda grafik efektleri, flash animasyonlar, logolar veya ses efektleri kullanın ki, bunlar kullanıcıları sitenizin ana mesajından uzaklaștırsınlar. Çağımızda ğ sokaklarda kkl kullanılan kll l özel ifade ve ibareleri sıklıkla kullanın. (slm, nassınız, oha oluyorum...)

53 Kötü Tasarımcı Eğer bir web sitesi tasarımcısı așağıdaki özelliklere sahipse, onunla çalıșmaktan kaçının Tasar da Doğr rular-y

54 Kötü Tasarımcı da Tasar Doğr rular-y Kitaplığındaki tek kitap "HTML'den kim korkar?" ise Eğer önceden belirlenmiș bir web tasarım fiyat fy listesi varsa Sizden, çalıșmaya bașlamadan önce itdikl istedikleri, i yalnızca șirketinizin iktiii logosu ve ana sayfada yer alacak linkler ise

55 Kötü Tasarımcı Tasar da Doğr rular-y Șirketinizin hedef ve amaçlarından konușmak yerine, daha çok teknolojiden konușmayı tercih ediyorsa Sitenizin kullanıcıları ile ilgili tek bir soru bile sormuyorsa

56 Kötü Tasarımcı da Tasar Doğr rular-y Her beș kelimeden biri 3 harflik kısaltmalardan olușuyorsa Ana yüz PHP ve CSS olsun, arka planda ise alt yapısı ROR olan RSS destekli bir CMS yapabiliriz. Ayrıca XML verilerinizi açarak API olanağı sağlayabiliriz. Ne dersiniz? THX, BYE!

57 Kötü Tasarımcı da Tasar Doğr rular-y Sizden daha fazla konușuyorsa tasarım șirketinin logosu ya da sloganı içinde "ucuz" kelimesi yer alıyorsa Aradığınızda telefonlara annesi cevap veriyorsa "Tasarım bitince biz size haber vereceğiz" ğ " diyorsa

58 Kötü Tasarımcı da b Tasar rular-y Doğr "Size 3 değișik tasarım yapacağız, beğendiğiniz birini seçeceksiniz" söylemi bu web tasarım șirketinin takip ettiği ğ tasarım süreci ise Yaptığınız toplantının herhangi bir kısmında "Ben eski toprak tasarımcıyım. Ben halen notepad kullanır, el ile kodlarım" diyor ve bununla gurur duyuyorsa

59 Kötü Tasarımcı da Tasar Doğr rular-y Tasarım için kullandığı programları/araçları, PCNet dergisinin verdiği ğ ücretsiz CD'lerden edinmișse Tasarım portföyü, amcaoğlunun ğ hırdavatçılık șirketinin websitesinden olușuyorsa

60 Kötü Tasarımcı Tasarımdan anlamıyorsa Anladığı tek șey tasarım ise Pazarlama dendiğinde aklına ilk gelen șey, üniversite yıllarında sattığı t-shirtler ise Tasar da Doğr rular-y

61 Kötü Tasarımcı Tasar da Doğr rular-y Sitesinin "Hizmetler" kısmındaki hizmetlerden biri "Flash Tabanlı Introlar" ise Yaptığı tasarımlar içinde en çok gurur duyduğu ğ fonksiyon "farenin f e sağ ğ düğme ğ tıklama engeli" ise

62 Kötü Tasarımcı Kullanılabilirlik, erișilebilirlik, kullanıcı deneyimi dediğinizde "programcıma bir sorayım bakim, yapabilecek mi?" " cevabını alıyorsanız Tasar da Doğr rular-y

63 da b Tasar rular-y Doğr sitelerinde en çok karșılașılan 10 hata 1. Fiyatları listelememek: Fiyatlandırmak, teklifleri anlama ihtiyacı duyan kullanıcılar için i bilginin i i çok özel bir parçasıdır. Fiyatlandırmayı temin edemediklerinde insanlar zamanlarını harcamak istemezler ve bu da onların ürünlere karșı ilgisini azaltır. Meblağlar kullanıcıların ürünler arasındaki farkı anlamalarını sağlayacaktır.

64 da Tasar Doğr rular-y sitelerinde en çok karșılașılan 10 hata 2. İșe yaramayan arama motorları: Yazım hataları, çoğul ifadeler, tire ișaretleri gibi sebepler yüzünden genelde literal arama motorları kullanıșlılığı ortadan kaldırır. Site üzerindeki arama motorları amacına ulașmıyorsa çok kötüdür. Yani, her bir dokümanın önemi yerine onların içerdikleri çok sayıda terime odaklanıyorsa bu kabul edilemez bir hatadır.

65 Tasar da Doğr rular-y sitelerinde en çok karșılașılan 10 hata 3. Yatay kaydırma çubuğu: Kullanıcılar sağdan sola kaydırma çubuğundan nefret ederler. 800x600 standart boydaki bir pencerede yatay y kaydırma çubuğu ğ gerçekten korkunçtur.

66 da Tasar Doğr rular-y sitelerinde en çok karșılașılan 10 hata 4. Sabit font çeșitleri: Font boyutlarının zamanımızda okunabilirliği önemli ölçüde azaltacak șekilde küçük olduğunu ğ görüyoruz. Kullanıcılar için dilediklerinde font boyutlarını biraz büyütmeleri için seçeneklerin olması gerekir.

67 sitelerinde en çok karșılașılan 10 hata 5. Yazı blokları: Bloklar çok sıkıcıdır ve kullanıcıların çabucak siteyi terk etmelerine sebep olur. Tasar da Doğr rular-y

68 Tasar da Doğr rular-y sitelerinde en çok karșılașılan 10 hata 6. Linklerdeki javascript'ler: Linkler umulduğu gibi olmadığında kullanıcılar hayal kırıklığına ğ uğrarlar. ğ Herkes sebepsiz açılan pop-up p ppencereden nefret eder.

69 sitelerinde en çok karșılașılan 10 hata 7. SSS da seyrek sorulmuș sorular: Kullanıcıların istemediği soruları listelemeniz hiç de güzel bir șey değildir. ğ Tasar da Doğr rular-y

70 da Tasar Doğr rular-y sitelerinde en çok karșılașılan 10 hata 8. Gizlilik politikası olmadan adreslerini toplamak: siteleri e- mail adresleri istediği ğ zaman kullanıcılar olumsuz tepki verirler. Spam olarak geri döneceği düșüncesi ile hiç kimse bir garanti verilmeden bu bilgilerini vermek istemez.

71 da b Tasar rular-y Doğr sitelerinde en çok karșılașılan 10 hata karakterin üzerinde site adı: Bir web sitesi adresini bir arkadașa ile göndermek çok önem arz eden bir durumdur. Eğer adres çok fazla uzunsa kullanıcılara itici gelecektir. Hatta bazıları onu nasıl seçeceğini, kopyalayıp yapıștıracağını bilemeyecektir. ecektir Diyelim ki yaptı, ama eğer link kırıksa bir daha kopyala yapıștır zahmetine katlanmak k istemeyecektir.

72 da Tasar Doğr rular-y sitelerinde en çok karșılașılan 10 hata 10. Olmaması gereken yerlerde iletișim linkleri: İsimlerin üzerine mail linklerini yerleștirmeyin, onun yerine mail adreslerini sade ve tek olarak yazın. Resim olursa daha iyi olur, böylece mail adreslerinin casus yazılımlarca toplanması engellenmiș olur.

73 da b Tasar rular-y Doğr Arama Sonuçlarının Sunumunu Değiștiren 15 Faktör Arama motorları, belirli bir terim için arama yapıldığı zaman öncelikle ana indeks içerisinde bulunan ve terim ile alakalı olan sayfaları bulur. Normal koșullarda indeksde dkd bl bulunan herhangi h bir sayfanın içeriği içerisinde veya sayfaya gelen link bağlantıları içerisinde bir arama terimi mevcutsa o sayfa o arama ile alakalı kabul edilir. Fakat, aranan terim için minimum derecede alakalı olan bir sayfanın gösterilen arama sonuçları içerisinde veya ilk 1,000 sonuç içerisinde kendisine bir yer bulması garanti değildir.

74 da b Tasar rular-y Doğr Arama Sonuçlarının Sunumunu Değiștiren 15 Faktör İndekslenmiș bir sayfa içerisinde; arama teriminin kullanıldığı yerler, toplam yazılara oranı ve sayfanın link gücü gibi faktörler göz önüne alınarak belirli bir ilk sıralama listesi çıkartılır. r Fakat bu sıralama kullanıcıya sunulmadan önce belirli faktörler ve filtreler göz önüne alınarak tekrar bir sıralama yapılır. Bu sonuçların nasıl sıralanacağı, hangi sonuçların yukarı sıralarda çıkması gerektiği, ğ hangilerinin daha gerilerde kalması gerektiği ve hangilerinin gösterilmemesi gerektiğini ile ilgili olarak göz önüne alınan faktörlerden bazıları:

75 da b Tasar rular-y Doğr Arama Sonuçlarının Sunumunu Değiștiren 15 Faktör 1) Domain uzantısı, sunucu lokasyonu ve sayfa dili: Kullanıcının lokal bir arama motorunda (örnek: google.com.tr) arama yapması durumunda arama motorunun hangi coğrafyaya yönelik olduğuna göre domain uzantıları, sayfanın bulunduğu sunucunun lokasyonu, webmaster tarafından Google a bildirilmiș i hedef kullanıcı coğrafyası gibi bilgiler sayesinde sonuçlar tekrar sıralanır. Örnek olarak google.com.tr üzerinde adidas gibi bir arama yaptığınızda Türk sitelerine oranla çok daha alakalı ve güvenilir bașka yabancı siteler olmasına rağmen Türkiye de bulunan veya Türkiye ve Türkçe ile alakalı ve içinde adidas kelimesi geçen siteler üst sıralara çıkarılırlar.

76 da b Tasar rular-y Doğr Arama Sonuçlarının Sunumunu Değiștiren 15 Faktör 2) IP ve Lokasyon verileri Arama sonuçları aramayı yapan kullanıcının bulunduğu ğ lokasyona bağlı olarak dinamik olarak farklı șekilde sıralanır. Tam doğru çalıșmasa da herhangi bir arama yaptığınız zaman çıkan URL nin sonuna &gl=us gibi ülke kodlarını ekleyerek farklı lokasyonlara gönderilen farklı sonuçları görebilirsiniz.

77 da b Tasar rular-y Doğr Arama Sonuçlarının Sunumunu Değiștiren 15 Faktör 3) Kopya içerik filtreleri: üzerinde çok nadir olan ama bir çok farklı sayfalarda aynı șekilde yayınlanan bir makalenin içeriğinde ğ bulunan bir terimi aratırsanız benzer sayfalar içerisinden bir tanesi listelendikten sonra diğerleri filtrelenir. Arama motorları, belirli bir terim arandığı zaman birbirinden farklı ve en alakalı sonuçları sunmaya çalıșacaklardır. Aynı bilgileri içeren sonuçları en alakalı içerik bile olsa alt alta sunmak sonuç kalitesini düșüreceği için farklı kriterlere bakılarak bir içerik dıșındakiler sıralamalar esnasında filtrelenirler.

78 da b Tasar rular-y Doğr Arama Sonuçlarının Sunumunu Değiștiren 15 Faktör 4) Aynı siteden sonuçlar: Bir arama için, belirli bir sitenin içeriğinde web deki bütün diğer dokümanlara oranla daha alakalı bir çok sayfa bulunabilmesine rağmen iki sayfadan sonrası filtrelenir. Çeșitli sonuçlar sunabilmek için i yapılan bu ișlem subdomainler içinde daha fazla uygulanmaya bașlamıștır.

79 Arama Sonuçlarının Sunumunu Değiștiren 15 Faktör 5) Dil ve ülke seçimi Kullancı tarafından belirli bir ülke veya dil içerisinde arama opsiyonları seçildiyse sonuçlar seçimlere göre filtrelenir. Tasar da Doğr rular-y

80 da b Tasar rular-y Doğr Arama Sonuçlarının Sunumunu Değiștiren 15 Faktör 6) Sekme sonuçları ve genel kullanıcı davranıına göre sıralama: Arama sonuçları aynı aramayı yapan diğer kullanıcıların sonuçların içerisinden hangilerini seçtiğine, ne sürede geri çıktıkları gibi verilere bakılarak tekrar sıralanır. Alt sıralarda olup ama daha çok rağbet gören ve aramaları sonlandığı algoritmik olarak anlașılan sonuçlar yukarı itilir.

81 da b Tasar rular-y Doğr Arama Sonuçlarının Sunumunu Değiștiren 15 Faktör 7) Daha önceki arama stilleri ve tercih edilen sonuçlara göre sıralama: Kișiselleștirilmiș ș ș ș aramanın gittikçe daha önemli bir hale geldiği günümüzde özellikle login olmuș șekilde yapılan daha önceki aramalar ve seçimler daha sonraki arama sonuçları arasında sıralama farkları yaratıcaktır.

82 da b Tasar rular-y Doğr Arama Sonuçlarının Sunumunu Değiștiren 15 Faktör 8) Wiki gibi takip edilebilen kullanıcı tercihlerinin etkisi: Google Wiki sisteminde yukarı ve așağı oy verilen sonuçların sıralamalar üzerinde etkilerinin kesin olarak kullanıldığını açıklamasada bir çok kullanıcı tarafından yukarı çıkması gerektiği düșünülen sonuçların arama kalitesini kli ii yökseltmek k için kullanılması muhtemeldir

83 da b Tasar rular-y Doğr Arama Sonuçlarının Sunumunu Değiștiren 15 Faktör 9) Trafiğin sıralamalara etkileri: Yüksek trafik alan sitelerin sonuçlarının yukarılara itilmesi bir çok durumda izlenmektedir. Özellikle spor aktiviteleri veya yılın belirli zamanlarında yapılan aktiviteler gibi sezonsal terimlere sebep olan aramalarda ya da internet t dıșı sebeplerden bir anda aranmaya bașlanan terimlerde yüksek trafik alan siteler alakalı olduğu terimler için yukarı sıralara çıkacaktır.

84 da Tasar Doğr rular-y Arama Sonuçlarının Sunumunu Değiștiren 15 Faktör 10) Belge yașı ve güncellenme tarihi: Arama yapılan terimin türüne (bilgi, araștırma, satıș odaklı, vs..) göre aranılan sonuçların güncel olması gerektiği ğ düșünülen durumlarda daha güncel dökümanların yukarı çekilmesi.

85 da Tasar Doğr rular-y Arama Sonuçlarının Sunumunu Değiștiren 15 Faktör 11) Yazım hataları Yazım hatalarının kesin olduğunun düșünüldüğü durumlarda, bunu mu demek istediniz? sorusu ile birlikte doğru yazım olduğu düșünülen sonuçlarında arama sonuçlarına eklenmesi.

86 Tasar da Doğr rular-y Arama Sonuçlarının Sunumunu Değiștiren 15 Faktör 12) Sonuçlar arası link bağlantıları: Belirli bir terim için en alakalı ilk 1,000 veya farklı bir sayıda sayfa kümesi içindeki link bağlantıları ğ yapısı yp sonuçların sıralarını etkileyecektir.

87 da Tasar Doğr rular-y Arama Sonuçlarının Sunumunu Değiștiren 15 Faktör 13) Eșanlamlı ve semantik kelimelerin etkileri: Herhangi bir arama için sunulan sonuçların arasına arama terimi ile bağlantılı veya eșanlamlı olduğu düșünülen terimler ile alakalı sonuçlar eklenebilir veya sıralamalar değiștirilebilir.

88 da b Tasar rular-y Doğr Arama Sonuçlarının Sunumunu Değiștiren 15 Faktör 14) PPC ve Organik Sonuçların aynı sayfada olması: MSN tarafından alınan bir patent ile öne sürülen fakat Google gibi motorlarda organik sonuçların kalitesini bozmamak ve reklamverenleri kaçırmamak için kullanılmayan bir yöntem; aynı sayfa içerisinde hem PPC (ücret karșılığı sunulan sonuç), hem de aynı sayfa için bir organik sonuç bulunması durumunda organik sonucun gösterilmemesi.

89 Tasar da Doğr rular-y Arama Sonuçlarının Sunumunu Değiștiren 15 Faktör 15) Ceza filtreleri: Belirli terimler için cezalandırılmıș sayfaların indeksde olmalarına ve alakalı kabul edilmelerine rağmen ğ sonuçlar arasından çıkartılmaları.

WEB USABILITY. Ruşen Yürek. Web Kullanılabilirliği ; İçerik Hakkında. Kullanıcı Merkezli Tasarım(UCD) 01.11.2011. FreeDownloadPowerPoint.

WEB USABILITY. Ruşen Yürek. Web Kullanılabilirliği ; İçerik Hakkında. Kullanıcı Merkezli Tasarım(UCD) 01.11.2011. FreeDownloadPowerPoint. Ruşen Yürek 2008639034 FreeDownloadPowerPoint.Com WEB USABILITY 2 İçerik Hakkında Web Kullanılabilirliği nedir? Kullanıcı Merkezli Tasarım Ve Önemi Jacob Nielsen Kullanılabilirlik Sloganları Web Sayfası

Detaylı

LSI Keywords İle Sitenizin Sıralamasını Ve Trafiğini Arttırın

LSI Keywords İle Sitenizin Sıralamasını Ve Trafiğini Arttırın LSI Keywords İle Sitenizin Sıralamasını Ve Trafiğini Arttırın Giriş Her web sitesi sahibi, Seo açısından anahtar kelimelerin önemi çok iyi bilir. Fakat içeriğinizi optimize etmek için kullandığınız ana

Detaylı

Arama motoru: kuş gribinin etkileri

Arama motoru: kuş gribinin etkileri Arama motoru: Bünyesinde milyonlarca internet sayfasına ve adresine (URL) dair ipuçları ve bu sayfaların barındırdığı anahtar kelimelere sahip olan, aradığımız konuda kolayca bilgi sahibi olmak için kullandığımız

Detaylı

Kullanıcı Merkezli kütüphane Web Siteleri: İYTE Örneği. Gültekin Gürdal Hakan Yanaz Engin Şentürk

Kullanıcı Merkezli kütüphane Web Siteleri: İYTE Örneği. Gültekin Gürdal Hakan Yanaz Engin Şentürk Kullanıcı Merkezli kütüphane Web Siteleri: İYTE Örneği Gültekin Gürdal Hakan Yanaz Engin Şentürk Akademik Bilişim 2012 Neden Kullancı Merkezli Web Sitesi Akademik kütüphaneler Web siteleri üzerinden birçok

Detaylı

Responsive Tasarım Önerileri!

Responsive Tasarım Önerileri! Responsive Tasarım Önerileri! !Mobil kullanıcı, masaüstü kullanıcısından farklı olarak hedef odaklı hareket eder. Gezinti ve keşif deneyimini geliştirmek için gereksiz objeleri ve hataları minimalize etmelisiniz.!

Detaylı

WordPress ile Web Sayfası Tasarımı

WordPress ile Web Sayfası Tasarımı WordPress ile Web Sayfası Tasarımı WordPress nedir? WordPress, dünyada en çok kullanılan blog sistemlerinden biridir, açık kaynaklı ve ücretsiz olarak dağıtılmaktadır.wordpress açık kaynaklı bir yazılım

Detaylı

SEO ALANLARINA YAZILMASI GEREKENLER

SEO ALANLARINA YAZILMASI GEREKENLER SEO ALANLARINA YAZILMASI GEREKENLER SEO (Search Engine Optimization) yani arama motorları için optimizasyon demektir. Adından da anlışılacağı üzere, E-ticaret sitenizin arama motorlarında yükselmesi ve

Detaylı

İnternet ve İnternet Tarayıcıları BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ DERS NOTU - 2

İnternet ve İnternet Tarayıcıları BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ DERS NOTU - 2 İnternet ve İnternet Tarayıcıları BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ DERS NOTU - 2 Ağlar ve Internet Ağ, iletişim aygıtları ve iletim ortamı yoluyla, genellikle kablosuz olarak bağlanan bilgisayar ve aygıtların

Detaylı

FireBug eklentisini eklentiyi yazan sitesinden veya FireFox un eklentiler indirebilirsiniz.

FireBug eklentisini eklentiyi yazan  sitesinden veya FireFox un eklentiler indirebilirsiniz. Firebug Hakkında Firebug hakkında... Kod yazarken bir sorunla karşılaşırız ve sorunlarla uğraşmak her ne kadar güzel bir şey olmasa da bu işin olmazsa olmazıdır. Kod yazarken muhakkak bazı sorunlarla karşılaşacağız,

Detaylı

TSOFT FACEBOOK STORE UYGULAMASI

TSOFT FACEBOOK STORE UYGULAMASI TSOFT FACEBOOK STORE UYGULAMASI GEREKSİNİMLER VE KURULUM YARDIMI GİRİŞ Facebook, insanların arkadaşlarıyla iletişim kurmasını ve bilgi alış verişi yapmasını amaçlayan bir sosyal paylaşım web sitesidir,

Detaylı

E-Firma Rehberi Sistemi Plus

E-Firma Rehberi Sistemi Plus ASPXPLUS e-firma Rehberi Sistemi, asp.net destekli profesyonel - güçlü - hızlı - sade ve güvenli bir sistemdir. E-Firma Rehberi'nin amacı, üyelerin firmalarını ve firmaya ait ilanlarını sisteme ekleyerek

Detaylı

2-Hafta Temel İşlemler

2-Hafta Temel İşlemler 2-Hafta Temel İşlemler * Html Komutlarının Yapısı * Açıklamalar * Htm Sayfasının Oluşturulması * Temel Html Komutları * Html Sayfalarının Düzenlenmesi * Html Sayfalarının İncelenmesi Html Komutlarının

Detaylı

[E-Katalog Tanıtım Sayfası] Ayser Bilgisayar. Cumhuriyet Meydanı No:41 Kat:2 0286 217 60 34

[E-Katalog Tanıtım Sayfası] Ayser Bilgisayar. Cumhuriyet Meydanı No:41 Kat:2 0286 217 60 34 [E-Katalog Tanıtım Sayfası] Ayser Bilgisayar Cumhuriyet Meydanı No:41 Kat:2 0286 217 60 34 Neden Ayser Bilgisayar? Bundan 10 yıl önce insanlar bir ürün almak için mağaza mağaza dolaşırlar ve farklı fiyatları

Detaylı

MÜ DAD ONLİ NE Ü YELİ K

MÜ DAD ONLİ NE Ü YELİ K MÜ DAD ONLİ NE Ü YELİ K MÜDAD (Mümessil Dayanışma Derneği) resmi sitesi www.mudad.org, 20 Temmuz 2015 tarihinde yeni yüzüyle yayına başlamıştır. Yeni tasarımı ile birçok yeni özelliği de beraberinde getiren

Detaylı

2KiloMavi de. Misafir Yazarlık. Eylül 2012. 2kilomavi.wordpress.com

2KiloMavi de. Misafir Yazarlık. Eylül 2012. 2kilomavi.wordpress.com de Misafir Yazarlık Eylül 2012 de Misafir Yazarlık Nedir? Misafir yazarlık, de yazar olmayan takipçilerimizin yazdıkları herhangi bir yazılarının de yayınlanması anlamına gelir. Kendi bloğunuz olsun ya

Detaylı

Script. Statik Sayfa. Dinamik Sayfa. Dinamik Web Sitelerinin Avantajları. İçerik Yönetim Sistemi. PHP Nedir? Avantajları.

Script. Statik Sayfa. Dinamik Sayfa. Dinamik Web Sitelerinin Avantajları. İçerik Yönetim Sistemi. PHP Nedir? Avantajları. Script Statik Sayfa Dinamik Sayfa Dinamik Web Sitelerinin Avantajları İçerik Yönetim Sistemi PHP Nedir? Avantajları Dezavantajları Script HTML kodları arasına yerleştirilen küçük kodlardır. Web sayfalarında

Detaylı

Doktor Web Tasarım ile sıfır hatada Dünya standartlarında web kalite politikasına uygun web sitesi oluşturabileceksiniz

Doktor Web Tasarım ile sıfır hatada Dünya standartlarında web kalite politikasına uygun web sitesi oluşturabileceksiniz KULLANIM KILAVUZU Doktor Web Tasarım ile sıfır hatada Dünya standartlarında web kalite politikasına uygun web sitesi oluşturabileceksiniz Her doktorun ihtiyacı olan doktor web sitesi, hasta ve doktor arasındaki

Detaylı

Google Scripts. Neticaret Sistemine Google Analytics ve AdWords sistemleriyle ilgili 3 yeni parametre eklenmiştir.

Google Scripts. Neticaret Sistemine Google Analytics ve AdWords sistemleriyle ilgili 3 yeni parametre eklenmiştir. Google Scripts Neticaret Sistemine Google Analytics ve AdWords sistemleriyle ilgili 3 yeni parametre eklenmiştir. Yeni eklenen paremetrelere Neticaret Sistemi Yönetimi Paneli > Tanımlar bölümü altında

Detaylı

Google Chrome Kullanıyorsanız; Microsoft Internet Explorer Kullanıyorsanız;

Google Chrome Kullanıyorsanız; Microsoft Internet Explorer Kullanıyorsanız; Öncelikle şöyle kısaca değinelim Proxy (Vekil sunucu) Nedir? Zaman zaman yetkili sunucu veya proxy olarak da anılan Vekil sunucu, internete erişim sırasında kullanılan bir ara sunucudur. Bu durumda, örneğin

Detaylı

Genel görevleri kullanmaya başlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçları şunlardır: Kullanmaya Başlama Serisi

Genel görevleri kullanmaya başlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçları şunlardır: Kullanmaya Başlama Serisi Genel görevleri kullanmaya başlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçları şunlardır: Kullanmaya Başlama Serisi 2 Microsoft Dynamics CRM 2013 ve Microsoft Dynamics CRM Online Sonbahar 13 Öncelikle, gördüğünüz

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM SİSTEM KULLANIM REHBERİ

UZAKTAN EĞİTİM SİSTEM KULLANIM REHBERİ UZAKTAN EĞİTİM SİSTEM KULLANIM REHBERİ (Eğitmenler için) Bartın Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi ÖĞRENME YÖNETİM SİSTEMİNE GİRİŞ Uzaktan eğitim öğrenme yönetim sistemine web ortamından

Detaylı

Arayüz Geliştirme Dokümantasyonu

Arayüz Geliştirme Dokümantasyonu Arayüz Geliştirme Dokümantasyonu Proje: İş: Müşteri: Nosab Web Sitesi Arayüz Geliştirme Aeronorm Index 1. Sayfalar 2. Renk Paleti 3. Tipografi 4. Kutu Modeli 5. Bileşenler 6. Kod ve Sayfa Yapısı 7. Responsive

Detaylı

http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/downloads

http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/downloads Visual Studio 2012'nin kurulumunu, Visual Studio'nun kullanımını ve Windows Store'da basit bir proje hazırlanmasını anlatacağım. Hepsinden önce Visual Studio ortamından biraz bahsedelim. Visual Studio

Detaylı

Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010

Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010 Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010 Bu belge BT Sınıfı Etkinliklerinde Kullanılmak Üzere Hazırlanmıştır İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 ÜYE (KAYIT) OLMA... 3 YÖNETİM PANELİ İŞLEMLERİ... 5 ŞABLON AYARLARI...

Detaylı

Zeki Gülen Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gazetecilik Ana Bilim Dalı, Bilişim

Zeki Gülen Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gazetecilik Ana Bilim Dalı, Bilişim Zeki Gülen Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gazetecilik Ana Bilim Dalı, Bilişim Görme Engelli Görme engelli kime denir? Demografik yapıdaki yerleri ve veriler Dünyadaki durum Türkiye deki

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU. VSP Teknoloji ile sıfır hatada Dünya standartlarında web kalite politikasına uygun web sitesi oluşturabileceksiniz

KULLANIM KILAVUZU. VSP Teknoloji ile sıfır hatada Dünya standartlarında web kalite politikasına uygun web sitesi oluşturabileceksiniz KULLANIM KILAVUZU VSP Teknoloji ile sıfır hatada Dünya standartlarında web kalite politikasına uygun web sitesi oluşturabileceksiniz Kullanıcı dostu kontrol panelli dünya standartlarında web tasarım uygulaması.

Detaylı

1. YazBee ana sayfasına girdiğinizde Üye Ol kısmını doldurup KAYIT butonuna tıklayınız.

1. YazBee ana sayfasına girdiğinizde Üye Ol kısmını doldurup KAYIT butonuna tıklayınız. 1. Üyelik 1. YazBee ana sayfasına girdiğinizde Üye Ol kısmını doldurup KAYIT butonuna tıklayınız. 2. Belirtmiş olduğunuz e-mail adresine YazBee tarafından gönderilen onay mailini onaylayınız. Doğrudan

Detaylı

Web tabanlı altyapı sayesinde her cihazdan erişilebilir ve düzenlenebilir dokümanlar oluşturulup anında paylaşılabilir.

Web tabanlı altyapı sayesinde her cihazdan erişilebilir ve düzenlenebilir dokümanlar oluşturulup anında paylaşılabilir. Eğitimde Google Doküman Uygulamaları 1.1 Google Uygulamalarına Giriş Google Doküman uygulamaları, hem öğretmenler, hem öğrenciler, hem de veliler için birçok farklı özellik sağlar. Kelime işleme, elektronik

Detaylı

Microsoft PowerPoint

Microsoft PowerPoint Microsoft PowerPoint GİRİŞ Microsoft Powerpoint bir sunum hazırlama programıdır. Microsoft Powerpoint sayesinde sunumlarınıza içerisinde ses,video,animasyon,grafik,resim,köprüler,web içerikleri ve çeşitli

Detaylı

ÖĞRENCİLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) KULLANIM KILAVUZU

ÖĞRENCİLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) KULLANIM KILAVUZU ÖĞRENCİLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) eders.giresun.edu.tr KULLANIM KILAVUZU İçindekiler Sisteme Giriş Yapma... 2 Derslere Erişim... 3 Ders Kayıtlarına Erişim... 9 Eğitmene Ulaşma/ Mesaj Gönderme...

Detaylı

WEB KULLANILABİLİRLİĞİ

WEB KULLANILABİLİRLİĞİ WEB KULLANILABİLİRLİĞİ FATMA BODUR 2008638500 *(8) Kullanılabilirlik Nedir? Bir ürünün potansiyel kullanıcıları tarafından, belirli bir kullanım bağlamı içinde, amaçlanan kullanım hedeflerine ulaşmak için,

Detaylı

Kurulum 14 FTP ye Bağlanmak ve Dosyaları Atmak 14 Veritabanı Oluşturulması ve Bağlanıp Kurulumun Tamamlanması 15

Kurulum 14 FTP ye Bağlanmak ve Dosyaları Atmak 14 Veritabanı Oluşturulması ve Bağlanıp Kurulumun Tamamlanması 15 vii 1 İçerik Yönetim Sistemi Nedir? 2 WordPress Nedir? 2 WordPress Kısa Tarihi 3 WordPress Gücünü Nereden Alıyor? 3 WordPress ile Neler Yapabiliriz? 4 Kişisel Blog 4 Kurumsal Blog 4 Kurumsal Site 4 Tanıtım

Detaylı

ASSAM YÖNERGESİNE EK-T ASSAM WEB SİTESİ YÖNERGESİNE LAHİKA-2 WEB SİTESİ MAKALE EKLEME KILAVUZU 8.4.2014. www.assam.org.tr ASSAM

ASSAM YÖNERGESİNE EK-T ASSAM WEB SİTESİ YÖNERGESİNE LAHİKA-2 WEB SİTESİ MAKALE EKLEME KILAVUZU 8.4.2014. www.assam.org.tr ASSAM YÖNERGESİNE EK-T ASSAM WEB SİTESİ YÖNERGESİNE LAHİKA-2 WEB SİTESİ MAKALE EKLEME KILAVUZU 8.4.2014 ASSAM İçindekiler Önsöz... 3 ASSAM Web Sitesinde Makale Yayınlamak... 4 ASSAM Web Sitesine Nasıl Girerim?...

Detaylı

İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU

İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU Hazırlayanlar Mahmut ÖZDEMİR Sezgin SERPEN Büşra TUNCER Yönetim Paneli Kullanımı Sistemin yönetim

Detaylı

EĞİTMENLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) eders.giresun.edu.tr KULLANIM KILAVUZU

EĞİTMENLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) eders.giresun.edu.tr KULLANIM KILAVUZU EĞİTMENLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) eders.giresun.edu.tr KULLANIM KILAVUZU İçindekiler Sisteme Giriş Yapma... 2 Sanal Ders Oluşturma... 3 Sisteme Materyal Yükleme... 13 Sisteme Sanal Ders Videosunu

Detaylı

Web Tarayıcıları ve Arama Motorları

Web Tarayıcıları ve Arama Motorları 1 Web Tarayıcıları ve Arama Motorları Web Tarayıcıları 2 İnternette yer alan web sitelerindeki bilgileri girilen anahtar kelimelere göre arayan ve görmemizi sağlayan programlardır. Bu programlar ile web

Detaylı

ORGANİK HABERLEŞME TEKNOLOJİLERİ

ORGANİK HABERLEŞME TEKNOLOJİLERİ Mobil pazarlama nedir? Mobil pazarlama, tüke4cide sa7n alma isteği yaratma amacıyla, mobil mecra üzerinden ve/ veya mobil ürünler kullanılarak yapılan faaliyetler olarak tanımlanmaktadır. Bir başka ifadeyle;

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama Ve Araştırma Merkezi. İstanbul Rumeli Üniversitesi UZEM Kullanma Klavuzu

Uzaktan Eğitim Uygulama Ve Araştırma Merkezi. İstanbul Rumeli Üniversitesi UZEM Kullanma Klavuzu Uzaktan Eğitim Uygulama Ve Araştırma Merkezi İstanbul Rumeli Üniversitesi UZEM Kullanma Klavuzu 1 Kullanma Klavuzu (Öğrenci) İçindekiler 1.1. LOREM IPSUM NEDIR?... 3 1.1.1. Neden Kullanırız?... 3 1.2.

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 4 ÖĞRENME FAALİYETİ 4

ÖĞRENME FAALİYETİ 4 ÖĞRENME FAALİYETİ 4 ÖĞRENME FAALİYETİ 4 ÖĞRENME FAALİYETİ 4 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında çalışma sayfasının özelliğine göre estetiğe uygun sayfa ayarlarını hatasız yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA

Detaylı

MEGA GRUP BİLİŞİM WEB SİTESİ ÜRÜNÜ HAKKINDA

MEGA GRUP BİLİŞİM WEB SİTESİ ÜRÜNÜ HAKKINDA MEGA GRUP BİLİŞİM WEB SİTESİ ÜRÜNÜ HAKKINDA Ürün tanımı ve Detayları: - 1 Adet Domain (.com,.net,.org,.biz,.info,.de ) - SINIRSIZ Sub Domain - SINIRSIZ Hosting - SINIRSIZ Trafik ( Bant Genişiği ) - SINIRSIZ

Detaylı

Site Türleri ve Yapıları. Web Teknolojileri ve Programlama ODTÜ-SEM

Site Türleri ve Yapıları. Web Teknolojileri ve Programlama ODTÜ-SEM Site Türleri ve Yapıları Web Teknolojileri ve Programlama ODTÜ-SEM Site Türleri Halka açık Web Siteleri: Belirli bir sınıfın erişimine kapalı olmayan İnternet sayfalarıdır. İç İnternet, intranet. Bir kuruluşa

Detaylı

WEB TASARIMININ TEMELLERİ

WEB TASARIMININ TEMELLERİ WEB TASARIMININ TEMELLERİ Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Hafta Modüller/İçerik/Konular 1. Hafta İnternet ve WEB Tanımları Html Temel Etiketleri

Detaylı

Ücretsiz bir hizmet. Yemek masrafınız ayırdığınız bütçe kadar olsun.

Ücretsiz bir hizmet. Yemek masrafınız ayırdığınız bütçe kadar olsun. Ücretsiz bir hizmet. Yemek masrafınız ayırdığınız bütçe kadar olsun. Nasıl Çalışır? Herhangi bir yere giderken yolda acıktınız ve yemek yemeniz gerekiyor. Yemek bütçenizi 20 TL olarak belirlediniz ancak

Detaylı

BİL 101 - Bilişim Teknolojileri. PowerPoint 2007. http://bil.etu.edu.tr/bil101

BİL 101 - Bilişim Teknolojileri. PowerPoint 2007. http://bil.etu.edu.tr/bil101 BİL 101 - Bilişim Teknolojileri PowerPoint 2007 http://bil.etu.edu.tr/bil101 Etkili Sunum Hazırlama Teknikleri 2 Etkili Sunum Hazırlama Dinleyici kitlenizi belirleyin. Dinleyiciler uzman kişiler mi? Sıradan

Detaylı

Dijital Pazarlama Ajansı

Dijital Pazarlama Ajansı Ocak 2018 Strateji ve Hizmetler Dijital Pazarlama Ajansı Eda Kara Marketing Director Reklam taktikleri ve dijital çözümler İçindekiler 4 01 Hakkımızda Naapsak Sosyal Medya Ajansı hakkında merak 04 Müşteriler

Detaylı

Okuyarak kelime öğrenmenin Yol Haritası

Okuyarak kelime öğrenmenin Yol Haritası Kelime bilgimin büyük bir miktarını düzenli olarak İngilizce okumaya borçluyum ve biliyorsun ki kelime bilmek akıcı İngilizce konuşma yolundaki en büyük engellerden biri =) O yüzden eğer İngilizce okumuyorsan,

Detaylı

Araç Karşılaştırma Programı

Araç Karşılaştırma Programı 1 Araç Karşılaştırma Programı Sık Sorulan Sorular 01 Ocak 2015 2 Konu: Genel 1. Soru: Sistemdeki bilgiler nereden geliyor? Cevap: Görüntüleme ve karşılaştırma yapılan programda yer alan tüm bilgiler (sonuç

Detaylı

Vsp Teknoloji Son sistem güvenlik duvarlarıyla korunmaktadır, Kullanıcı bilgilerini doğru girdiğinde giriş sayfasına bağlanacaktır.

Vsp Teknoloji Son sistem güvenlik duvarlarıyla korunmaktadır, Kullanıcı bilgilerini doğru girdiğinde giriş sayfasına bağlanacaktır. Üye Girişi Vsp Teknoloji Son sistem güvenlik duvarlarıyla korunmaktadır, Kullanıcı bilgilerini doğru girdiğinde giriş sayfasına bağlanacaktır. Giriş Sayfası Sayfa ayarlarını buradan yapabilirsiniz. Anahtar

Detaylı

Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BM 206 - Web Programlama ÖDEV 1

Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BM 206 - Web Programlama ÖDEV 1 Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BM 206 - Web Programlama ÖDEV 1 Son Teslim Tarihi: 5 Mayıs 2014-09:00 (ÖRGÜN) - 19:00 (İKİNCİ) Ödevi Teslim Alacak Olan Asistan:

Detaylı

INTERNET NEDİR? INTERNET İN TARİHÇESİ WEB SAYFALARININ UZANTILARI

INTERNET NEDİR? INTERNET İN TARİHÇESİ WEB SAYFALARININ UZANTILARI INTERNET NEDİR? Dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır. Üretilen bilgiyi saklama, paylaşma ve ona kolayca ulaşma istekleri sonrasında ortaya çıkmış olan bir teknelojidir. Bilgilere

Detaylı

Arama Sonuçlarında Üst Sıralarda Olmak. Temel SEO Çalışması

Arama Sonuçlarında Üst Sıralarda Olmak. Temel SEO Çalışması Arama Sonuçlarında Üst Sıralarda Olmak Temel SEO Çalışması 2 SEO (Search engine optimization), kısaltmasıdır. Arama motorları SEO işlemleri ile web sitelerini daha kolay bir şekilde taraması için yapılan

Detaylı

SİZİN WEB SİTENİZ BİR TANEDİR!

SİZİN WEB SİTENİZ BİR TANEDİR! 1 SİZİN WEB SİTENİZ BİR TANEDİR! Tabi şu da bir gerçek ki, sizin siteniz 350 milyon ve hala artmakta olan siteden bir tanesidir. Sitenizin diğerlerinden ayrılması ve ayakta kalması için ne yapabilirsiniz?

Detaylı

1.1 Web Kavramlar. 1.1.1.3 URL terimini tanımlayınız ve anlayınız.

1.1 Web Kavramlar. 1.1.1.3 URL terimini tanımlayınız ve anlayınız. 1.1 Web Kavramlar 117 Anahtar 7erim/er 1.1.1.1 Web ve Internet terimlerini tanımlayınız. Her birinin anahtar özelliklerini tanımlayınız. Web bir Internet hizmetidir. Web Internet üzerinde bağlantılı html

Detaylı

Satış Servisi Müşterilerinizin soru ve problemlerine satıştan önce ve sonra nasıl cevap vereceksiniz?

Satış Servisi Müşterilerinizin soru ve problemlerine satıştan önce ve sonra nasıl cevap vereceksiniz? Web Sitesi Hazırlarken İş Stratejisi Birçok firma başarısını web sitesine olan ziyaret sayısı ile ölçer. Hâlbuki gerçek başarı genel olarak belirlenen strateji ile ilgilidir. Web tasarımcıları ile çalışmaya

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI 2015 Elektronik Belge Yönetim Sistemi ile ilgili her türlü teknik destek için Bilgi İşlem Daire

Detaylı

Kılavuzu ; bir ürün veya sistemin kullanımıyla ilgili açıklamaların olduğu dokümantasyon olarak tanımlayabiliriz.

Kılavuzu ; bir ürün veya sistemin kullanımıyla ilgili açıklamaların olduğu dokümantasyon olarak tanımlayabiliriz. DÖKÜMANTASYON HELP USER INTERFACE DOCUMENTATION Belgeleme, bir çalışma için gerekli belgeleri arama ve sağlama, belgelere dayandırma Dökümantasyon sürecini 4 kısımda inceleyebiliriz ALİCEM GÜRBOSTAN 2008638004

Detaylı

Course Online. Güncelleme: Haziran 24, 2013

Course Online. Güncelleme: Haziran 24, 2013 Course Online Güncelleme: Haziran 24, 2013 Course Online, Campus Online ile birlikte hocaların kullanımına açık, verdikleri derslerle ilgili çeşitli değişiklikleri ve bildirimleri yapabilecekleri web tabanlı

Detaylı

MINELAB GPX ÜRÜNLERİ için Sahteciliğe karşı geliştirilen SON Yöntem

MINELAB GPX ÜRÜNLERİ için Sahteciliğe karşı geliştirilen SON Yöntem MINELAB GPX ÜRÜNLERİ için Sahteciliğe karşı geliştirilen SON Yöntem Gerçek Minelab ürünleriyle gerçek performans kampanyasının bir parçası olarak, GPX serisi dedektörlere yönelik SMS ile cihazın orijinalliğini

Detaylı

Sade ve tam ekran masaüstü kullanımının temel çıkış noktası, aranılan özelliğe çabuk erişimi sağlayan yenilikçi kullanıcı deneyimidir.

Sade ve tam ekran masaüstü kullanımının temel çıkış noktası, aranılan özelliğe çabuk erişimi sağlayan yenilikçi kullanıcı deneyimidir. Netsis 3 Netsis 3 Netsis 3, Netsis ERP ürün ailesinin 3. Boyuta taşınmış yeni arayüz ve işlevleriyle karşımıza çıkan yeni yüzüdür. 3. Boyut, Logo ürün ailesi için ortak bir hedefi işaret eder, çünkü yapılan

Detaylı

ÜSKÜDAR ÜNVERSİTESİ EBYS KULLANIM KILAVUZU

ÜSKÜDAR ÜNVERSİTESİ EBYS KULLANIM KILAVUZU ÜSKÜDAR ÜNVERSİTESİ EBYS KULLANIM KILAVUZU 1. Sisteme Giriş Üsküdar EBYS sistemine giriş için, kullanıcı ismi ve şifre gereklidir. Kullanıcı İsmi: Bu alana, EBYS kullanıcı isminizi giriniz. Bu alan, eğer

Detaylı

DEVLET KURUMLARINDA WEB ERİŞİLEBİLİRLİĞİ

DEVLET KURUMLARINDA WEB ERİŞİLEBİLİRLİĞİ DEVLET KURUMLARINDA WEB ERİŞİLEBİLİRLİĞİ Mustafa Dalcı ODTÜ BİDB Araştırma Görevlisi Erişilebilir Web Proje Sorumlusu Kurumlar Sunum Web Erişilebilirliği Türkiye deki Durum Türkiye deki Çalışmalar Dünyadaki

Detaylı

VET ON KULLANIM KLAVUZU

VET ON KULLANIM KLAVUZU VET ON KULLANIM KLAVUZU TEMEL KULLANIM BİLGİLERİ Sürüm: Ön İzleme.1 Not: Ön İzleme sürümü için oluşturulmuş dokümandır. Release sürüm notlarını içermez. Zaman içerisinde klavuz içerisinde yer alan bilgiler

Detaylı

VETERİNER HEKİMLER ODASI KLİNKLERE ÖZEL WEB PAKETLERİ

VETERİNER HEKİMLER ODASI KLİNKLERE ÖZEL WEB PAKETLERİ Her Kliniğin Web Sitesi Olsun! VETERİNER HEKİMLER ODASI KLİNKLERE ÖZEL WEB PAKETLERİ Günümüzde web sitesi tüm kurum ve kuruluşlar için ihtiyaç haline gelmiş durumdadır. Ayrıca yeni yürürlüğe giren Türk

Detaylı

AKINSOFT ProKuaför. Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 29.12.2010. Sayfa-1. Copyright 2010 AKINSOFT

AKINSOFT ProKuaför. Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 29.12.2010. Sayfa-1. Copyright 2010 AKINSOFT Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 29.12.2010 Sayfa-1 1- ÇALIŞMA ŞEKLİ HAKKINDA KISA BİLGİ Müşterilerine daha iyi hizmet vermek ve kurumsallaşmak isteyen tüm kuaförlere hitap eden programı

Detaylı

Wolvox Kapı Ekranı. AKINSOFT Wolvox Kapı Ekranı Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.02.01

Wolvox Kapı Ekranı. AKINSOFT Wolvox Kapı Ekranı Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.02.01 AKINSOFT Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.02.01 Tarih : 15.11.2014 1 1. KULLANIM AMACI Personel takip sistemi kullanmak isteyen tüm işletmeler için geliştirilmiştir. WOLVOX İnsan Kaynakları programı

Detaylı

Uzaktan Eğitim Kullanma Klavuzu

Uzaktan Eğitim Kullanma Klavuzu Uzaktan Eğitim Kullanma Klavuzu Uzaktan Eğitim Kullanma Klavuzu uzem.rumeli.edu.tr 1 Uzaktan Eğitim Kullanma Klavuzu uzem.rumeli.edu.tr İçindekiler 1.1. SIKÇA SORULAN SORULAR... 3 1.1.1. Sisteme giriş

Detaylı

AirPrint Kılavuzu. Bu Kullanıcı Kılavuzu aşağıdaki modeller için geçerlidir: MFC-J3520/J3720. Sürüm 0 TUR

AirPrint Kılavuzu. Bu Kullanıcı Kılavuzu aşağıdaki modeller için geçerlidir: MFC-J3520/J3720. Sürüm 0 TUR AirPrint Kılavuzu Bu Kullanıcı Kılavuzu aşağıdaki modeller için geçerlidir: MFC-J350/J370 Sürüm 0 TUR Notların tanımı Bu kullanıcı el kitabında aşağıdaki not stilini kullanıyoruz: Notlar ortaya çıkabilecek

Detaylı

TASARIMIN TEMEL İLKELERİ

TASARIMIN TEMEL İLKELERİ TASARIMIN TEMEL İLKELERİ Web Tasarımı ve Programlama İçerik Hedef Kitle Beklentileri Tasarım Renk Dengesi İşlevsellik Okunabilirlik Kullanılabilirlik Hizalama Uyumluluk Ses ve Görüntü Dosyaları 2 İçerik

Detaylı

GoFeed Kullanıcı Arayüzü

GoFeed Kullanıcı Arayüzü GoFeed Kullanıcı Arayüzü GoFeed temel olarak yayıncıların, reklamverenlerin ürün/fırsat bilgilerine ulaşabildiği feed sistemidir. Yayıncılar oluşturdukları feedler ile kullanıcıları ürünlerin/fırsatların

Detaylı

Smart Commerce Proje Teklifi

Smart Commerce Proje Teklifi Proje Teklifi Code Brother Ship Trading Ltd. Lefkoşa 1. Giriş Smart Commerce, profesyonel bir alt yapı ile ürünlerini sergileyip isterlerse banka havalesi, kapıda ödeme sistemi ve kredi kartı ile de satış

Detaylı

Asansör firmaları için özel olarak geliştirilen takip yazılımı: Asansör Otomasyon tanıtım sunumu ve kullanım açıklamaları. / 25

Asansör firmaları için özel olarak geliştirilen takip yazılımı: Asansör Otomasyon tanıtım sunumu ve kullanım açıklamaları. / 25 Asansör firmaları için özel olarak geliştirilen takip yazılımı: Asansör Otomasyon tanıtım sunumu ve kullanım açıklamaları. 2 Bakım yerleri Android uygulama Ödemeler Raporlama Arızalar Faturalar Aylık bakım

Detaylı

Menüler ve Alt Bölümler olmak üzere Menü tasarımı 2 bölüme ayrılmıştır.

Menüler ve Alt Bölümler olmak üzere Menü tasarımı 2 bölüme ayrılmıştır. BİLGİ MİMARİSİ ÖDEV RAPORU Türk Kütüphaneciler Derneği web sitesi, Kütüphaneciliği Dergisini kullanıcıya açmak, lobicilik ve gerçek bilgiyi sağlamak amacıyla web sitesini oluşturulmuştur. Sitenin Ana Sayfası;

Detaylı

Windows Live Mail Programı Kurulumu ve Ayarlanması

Windows Live Mail Programı Kurulumu ve Ayarlanması Windows Live Mail Programı Kurulumu ve Ayarlanması MEB in e-posta hizmetine Internet sitesi üzerinden girildiğinde sistemin çok yavaş çalıştığı veya açılmadığı gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu nedenlerle

Detaylı

GOOGLE DRİVE KULLANARAK FORM OLUŞTURMA

GOOGLE DRİVE KULLANARAK FORM OLUŞTURMA GOOGLE DRİVE KULLANARAK FORM OLUŞTURMA Google Docs yani Google Dokümanlar hizmeti bir süre önce Google Drive adlı bulut depolama hizmetinin içerisine alındı ve çok daha gelişerek yoluna devam etti. Google

Detaylı

İşletme Sonuçları Elde Etmek için Daha İyi Bir Çağrı Merkezi Deneyimi Sunma

İşletme Sonuçları Elde Etmek için Daha İyi Bir Çağrı Merkezi Deneyimi Sunma İşletme Sonuçları Elde Etmek için Daha İyi Bir Çağrı Merkezi Deneyimi Sunma Yayınlanan Temmuz 2016 Konular Hareketli Arama Tüketicilerin aklına takılan soruları yanıtlamanın en kolay yolu bazen gerçek

Detaylı

HAZIRLAYANLAR 4D SINIFINDAN DENİZ ARIKAN SELİN YAĞMUR ÇAKMAK DOĞA SU TOPRAK ASU LAL ÖCALAN ŞİMAL ÖZER. Danışman Öğretmen Aslı Çakır

HAZIRLAYANLAR 4D SINIFINDAN DENİZ ARIKAN SELİN YAĞMUR ÇAKMAK DOĞA SU TOPRAK ASU LAL ÖCALAN ŞİMAL ÖZER. Danışman Öğretmen Aslı Çakır HAZIRLAYANLAR 4D SINIFINDAN DENİZ ARIKAN SELİN YAĞMUR ÇAKMAK DOĞA SU TOPRAK ASU LAL ÖCALAN ŞİMAL ÖZER Danışman Öğretmen Aslı Çakır 2010 İÇİNDEKİLER 1. Giriş... 1 2. Front Page İle Web Tasarımı... 1 3.

Detaylı

Açılıs Sayfası. Deneyimi

Açılıs Sayfası. Deneyimi Açılıs Sayfası. Deneyimi Açılıs Sayfası Nedir?. Bir kullanıcının sitenize giriş sağladığı sayfaya verilen isimdir. İniş Sayfası (Landing Page) olarak da adlandırılır. Neden Önemlidir? Tıklama oranı yüksek

Detaylı

Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8)

Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8) Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8) Web Hizmetleri protokolü, Windows Vista (SP2 veya üstü), Windows 7 ve Windows 8 kullanıcılarının,

Detaylı

İçindekiler ADIM 1 : Üye Olma... 2 ADIM 2 : Giriş Yap ve Hatırlatma Sayfaları... 3 ADIM 3: Üye Girişi yapıldıktan sonra yapabileceğiniz işlemler...

İçindekiler ADIM 1 : Üye Olma... 2 ADIM 2 : Giriş Yap ve Hatırlatma Sayfaları... 3 ADIM 3: Üye Girişi yapıldıktan sonra yapabileceğiniz işlemler... İçindekiler ADIM 1 : Üye Olma... 2 ADIM 2 : Giriş Yap ve Hatırlatma Sayfaları... 3 ADIM 3: Üye Girişi yapıldıktan sonra yapabileceğiniz işlemler... 3 ADIM 4: Bildiri Özet Gönderimi Bilgilendirme ve Yardım

Detaylı

ONLINE DERSLER. Ortak Dersler nedir?

ONLINE DERSLER. Ortak Dersler nedir? ONLINE DERSLER Ortak Dersler nedir? Üniversitemizde eğitim-öğretim kapsamında, örgün eğitim olarak verilen temel derslerle birlikte, bazı ortak dersler Online Eğitim olarak verilmektedir. Ortak dersleri

Detaylı

E-P0STA ADRESLERİNİ REHBERE KAYDETME VE GRUPLAMA

E-P0STA ADRESLERİNİ REHBERE KAYDETME VE GRUPLAMA E-P0STA ADRESLERİNİ REHBERE KAYDETME VE GRUPLAMA Sürekli olarak okulunuzda ya da işyerinizdeki arkadaşlarınızın posta adreslerine e-posta atmak zorunda olduğunuzda her defasında tek tek bu kişilerin posta

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM SİSTEM KULLANIM REHBERİ

UZAKTAN EĞİTİM SİSTEM KULLANIM REHBERİ UZAKTAN EĞİTİM SİSTEM KULLANIM REHBERİ (Öğrenciler için) Bartın Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi ÖĞRENME YÖNETİM SİSTEMİNE GİRİŞ Uzaktan eğitim öğrenme yönetim sistemine web ortamından

Detaylı

Kütüphane Web Sitesi Nedir? Bina x Web sitesi

Kütüphane Web Sitesi Nedir? Bina x Web sitesi Kütüphane Web Sitelerinde İçerik Zenginleştirme Adnan Menderes Üniversitesi Aydın 26 Ekim 2001 Dr. Hatice Kübra Bahşişoğlu kubra@hacettepe.edu.tr 04.06.2008 ÜNAK 1 Kütüphane Web Sitesi Nedir? Bina x Web

Detaylı

İŞ ZEKÂSI & ÇEVİK RAPORLAMA ARACI. REPX ile verinize değer katın.

İŞ ZEKÂSI & ÇEVİK RAPORLAMA ARACI. REPX ile verinize değer katın. İŞ ZEKÂSI & ÇEVİK RAPORLAMA ARACI REPX ile verinize değer katın. Anahtar Kelimeler WEB Tabanlı İş Zekâsı Çevik Raporlama Liste Rapor Pivot Tablo Dashboard Tepe/Detay Rapor Pasta Grafik Çubuk Grafik Çizgi

Detaylı

Eğitmen. Öğretmen/Eğitmen.

Eğitmen. Öğretmen/Eğitmen. Öğretmen/Eğitmen İçindekiler VeduBox İçeriği- Öğretmen... 3 Ana Sayfa... 3 Takvimim... 4 Takvimim... 4 Akademik Takvim... 4 Derslerim... 4 Ders Profili... 5 İçerik... 5 Duyurular... 7 Ödevler:... 8 Anketler...

Detaylı

Sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinde 22.500 genç takipçisi ve aylık ortalama 40.000 yeni ziyaretçisi ile yayınına devam etmektedir.

Sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinde 22.500 genç takipçisi ve aylık ortalama 40.000 yeni ziyaretçisi ile yayınına devam etmektedir. GENEL BĐLGĐLERĐMĐZ 2008 den 2011 e kadar sosyal paylaşım siteleri üzerinden takipçilerine hizmet veren Etkin Ankara, 2011 Ekim ayında etkinankara.com sitesi üzerinden faaliyete geçmiş ve Ekim 2011 Ağustos

Detaylı

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VERİTABANLARINA ÜNİVERSİTE DIŞINDAN ERİŞİM

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VERİTABANLARINA ÜNİVERSİTE DIŞINDAN ERİŞİM Celal Bayar Üniversitesi kütüphane veritabanlarına üniversite dışından erişebilmek için kullandığınız internet tarayıcısına uygun olarak bazı ayarlar yapmanız gerekmektedir. Aşağıda tanımlanan ayarlar

Detaylı

ÇEREZ POLİTİKASI Reşit Olmayanlar II. Çerez Nedir ve Hangi Amaçlarla Kullanılır?

ÇEREZ POLİTİKASI Reşit Olmayanlar II. Çerez Nedir ve Hangi Amaçlarla Kullanılır? ÇEREZ POLİTİKASI Gazi Global Turizm ve Bilgi Teknolojileri A.Ş. ( Şirket ) olarak sahip olduğumuz https://www.kolayyolculuk.com web sitemizin ( Web Sitesi ) ziyaretçilerinin gizlilik ve kişisel verilerinin

Detaylı

expomed & labtechmed Fuarları Katılımcı Portalı Kullanım Kılavuzu

expomed & labtechmed Fuarları Katılımcı Portalı Kullanım Kılavuzu expomed & labtechmed Fuarları Katılımcı Portalı Kullanım Kılavuzu Yatırımınızdan daha fazlasını almanın en etkin aracı Firma profilinizle alıcıları cezp edin, performansınızı ölçün. Index Oturumunuzu açın

Detaylı

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 TASARIM 1 Tasarım Nedir? 1 Gerçek Hayatımızdaki Tasarım Ürünleri 2 Teknoloji Ortamındaki Tasarım Ürünleri 3 Tasarım Yeteneğinin Keşfedilmesi 4 Tasarım Ürününün Meydana Gelmesi

Detaylı

Google Ads Müşteri Bilgilendirme Dökümanı

Google Ads Müşteri Bilgilendirme Dökümanı Google Ads Müşteri Bilgilendirme Dökümanı 1 Google Ads Ads, Google'ın reklamcılık ürünüdür. Ads ile Google arama sonuçlarında, görüntülü reklamcılık ağında, YouTube'da, Google Play'de ve diğer web sitelerinde

Detaylı

SEAT on-line HSO KULLANICI EL KİTABI SÜRÜMÜ

SEAT on-line HSO KULLANICI EL KİTABI SÜRÜMÜ SEAT on-line HSO KULLANICI EL KİTABI 04-2008 SÜRÜMÜ 1 Indeks 1 Giriş... 3 2 Sistem Gereksinimleri...3 3 Genel plan...3 4 Yapı... 4 5 Gezinti... 5 6 Ek Bilgi...6 7 Araçlar... 7 8 Site Haritası... 8 9 Dosya

Detaylı

Yayın Ödünç Alma - İade Etme İşlemleri

Yayın Ödünç Alma - İade Etme İşlemleri K Yayın Ödünç Alma - İade Etme İşlemleri Aradığım yayın kütüphanede mevcut mu? Ulaşmak istediğiniz bir yayının ÇOMÜ Kütüphanelerinde mevcut olup olmadığını kütüphane içerisinde yer alan Tarama Terminallerinden

Detaylı

Campus Online. Güncelleme: Haziran 24, 2013

Campus Online. Güncelleme: Haziran 24, 2013 Campus Online Güncelleme: Haziran 24, 2013 Campus Online, Course Online ile birlikte hocaların kullanımına açık, verdikleri derslerle ilgili çeşitli değişiklikleri ve bildirimleri yapabilecekleri web tabanlı

Detaylı

İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU

İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU T.C. SÜLEYMAN DEMĠREL ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU Hazırlayanlar Mahmut ÖZDEMĠR Sezgin SERPEN Yönetim Paneli Kullanımı Sistemin yönetim paneline giriģ

Detaylı

GELİŞMİŞ ARAMA MOTORU OPTİMİZASYONU

GELİŞMİŞ ARAMA MOTORU OPTİMİZASYONU GELİŞMİŞ ARAMA MOTORU OPTİMİZASYONU Arama Motoru Optimizasyonu; bir web sitesinin hedef arama kelimelerinde Google,MSN vb. internet kullanıcılarının %95 tercih ettiği Arama Motorları nda ilk bir kaç sayfada,daha

Detaylı

İNTERNET PROGRAMCILIĞI - II

İNTERNET PROGRAMCILIĞI - II 0 İÇİNDEKİLER Bölüm 1 PHP İle Web Programlamaya Giriş 1 Bölüm 2 PHP Kodlama Standartları 5 Bölüm 3 PHP Değişken Kullanımı 17 Bölüm 4 IF Yapısı 32 Bölüm 5 Döngüler ve Diziler 64 1 BÖLÜM 1 PHP İLE WEB PROGRAMLAMAYA

Detaylı

EBA Dosya Uygulaması Kullanıcı K ı lavuzu ( Mobil)

EBA Dosya Uygulaması Kullanıcı K ı lavuzu ( Mobil) EBA Dosya Uygulaması Kullanıcı K ı lavuzu ( Mobil) İçindekiler EBA Dosya nedir?... 3 Kimler kullanabilir?... 3 Uygulama Ne işe Yarar?... 4 Mobil uygulama nedir? Nereden ulaşabilirim?... 4 Mobil Uygulamayı

Detaylı