ULUSLARARASI HUKUK AÇISINDAN LİBYA VE SURİYE ÖRNEĞİNDE KORUMA SORUMLULUĞU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ULUSLARARASI HUKUK AÇISINDAN LİBYA VE SURİYE ÖRNEĞİNDE KORUMA SORUMLULUĞU"

Transkript

1 ULUSLARARASI HUKUK AÇISINDAN LİBYA VE SURİYE ÖRNEĞİNDE KORUMA SORUMLULUĞU Responsibility to Protect in the Cases of Libya and Syria in Terms of Public International Law Yrd. Doç. Dr. Ülkü HALATÇI ULUSOY ÖZET Koruma sorumluluğu kavramı, 1990 lı yıllarda gerçekleştirilen ve ağır bir şekilde eleştirilen insani müdahalelere alternatif bulma girişiminin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Devlet Egemenliği ve Müdahale Uluslararası Komisyonu (ICISS) tarafından 2001 yılında yaratılan koruma sorumluluğu, 2005 yılında Birleşmiş Milletler in Dünya Zirvesi Sonuç Bildirgesi nde (138 ve 139. Paragraflar) oybirliği ile kabul edilmiştir yılının Nisan ayında da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi nin 1674 sayılı kararı ile anılan paragraflar onaylanmıştır. Gelişmekte olan bir hukuk normu niteliğindeki koruma sorumluluğu, sadece egemen devletlerin vatandaşlarını kitlesel mezalimden koruması değil, aynı zamanda uluslararası topluluğun da bu kişileri koruma sorumluluğunu içermektedir. Eğer bir devlet kendi vatandaşlarını etnik temizlik, soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarından koruyamıyorsa ve barışçıl yollardan bir sonuç alınamazsa uluslararası topluluğun ekonomik yaptırımlar gibi etkili önlemler alarak müdahale etmesi gerekir. Askeri müdahale ise, Birleşmiş Milletler otoritesi altında son çare olarak düşünülmelidir. Bu makalenin amacı, Libya ve Suriye örneklerinde koruma sorumluluğu kriterlerinin yerine getirilip getirilmediğini uluslararası hukuk açısından incelemektir. 269 Anahtar Sözcükler: Koruma Sorumluluğu, egemenlik, uluslararası suçlar, Birleşmiş Milletler, Libya, Suriye. ABSTRACT The Concept of Responsibility to Protect (RtoP) attemps to lay out alternatives to the heavily criticized humanitarian interventions of the 1990s. RtoP had been produced by the International Commission on Interventionand State Sovereignty (ICISS) in 2001 and unanimously endorsed by the United Nations s World Summit Outcome (paragraphs ) in In April 2006, the United Nations Security Council reaffirmed the provisions of that paragraphs in resolution As an emerging norm TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

2 Uluslararası Hukuk Açısından Libya ve Suriye Örneğinde Koruma Sorumluluğu Yrd. Doç. Dr. Ülkü HALATÇI ULUSOY RtoP includes that not only do sovereing states have a responsibility to protect their populations from mass atrocities but also does the international community. If the state fails to protect its citizens from ethnic cleansing, genocide, crimes against humanity and war crimes and peaceful measures have failed, theinternational community has the responsibility to intervene through coercive measures such as economic sanctions. Military intervention is considered the last resort by the UN authourity. The aim of thisarticle is to examine the RtoP criterions in the cases of Libyan and Syrian crises in terms of public international law. Keywords: Responsibility to Protect, sovereignty, international crimes, United Nations, Libya, Syria. 270 GİRİŞ Uluslararası barış ve güvenliği temin etmek amacı ile II. Dünya savaşı ertesinde kurulan BM, kuvvet kullanımı yasaklarken daha çok devletler arasında çıkan savaş ve çatışmaları önlemeyi hedeflemiştir. Ancak küreselleşme ile hızla değişen dünya üzerindeki çatışmaların türü iç çatışmalara doğru yön değiştirmiştir. Bunun en önemli sebepleri, 1960 lı yılların sonunda sömürgeciliğin sona ermesi ile 1990 sonrası SSCB nin dağılmasını takiben iç karışıklıkları ve yönetim bozuklukları olan sorunlu devletlerin ortaya çıkmasıdır. Bu devletler içinde çıkan iç çatışmalar/savaşlar da devletler arası savaşların yerini almış durumdadır. Sözkonusu devletlerin vatandaşlarının en temel insan haklarının iç çatışmalarda korunması, tüm uluslararası topluluğun sorumluluk almasını gerektiren bir konu haline gelmiştir. Bu da devletlerin egemenlik anlayışında önemli bir değişim gerektirmektedir. Günümüzde devletlerin egemenlik haklarının, vatandaşlarına karşı sorumlulukları kapsamında yeniden değerlendirildiği bir döneme girilmiştir. İnsan hakları ve uluslararası ceza hukukundaki gelişmelere koşut olarak bireyler de uluslararası hukukun bir süjesi olarak varlık bulmuştur. Ağır insan hakları ihlalleri ile sonuçlanan uluslararası suçlar karşısında uluslararası topluluğun kayıtsız kalamayacağından hareketle, egemenlik artık devletlerin bir hakkı değil, sorumluluğu olarak algılanmaya başlanmıştır. Bu süreç de bizi koruma sorumluluğu doktrinine götürmektedir. Koruma sorumluluğu, meşruluğu tartışmalı olan ve hukuki dayanaktan yoksun olduğu için eleştirilen insani müdahale kavramının yerine geçmiştir. Henüz koruma sorumluluğu, bir uluslararası hukuk kuralı değildir; ancak Birleşmiş Milletler in (BM) yetkili organları tarafından da onaylanmış gelişmekte olan ve bir uluslararası hukuk normu olarak değerlendirilebilir. TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

3 Responsibility to Protect in the Cases of Libya and Syria in Terms of Public International Law Asst. Prof. Dr. Ülkü HALATÇI ULUSOY Koruma sorumluluğunun BM kararı ile ilk uygulandığı örnek, Libya dır. Libya da çıkan iç çatışmalar nedeniyle, BM çok kısa bir süre içinde barışçıl yollara başvurmuş, sonuç alamayınca da etkili yaptırımlar uygulanmış ve son çare olarak da askeri müdahale uygulanmıştır. Ancak Suriye örneğinde koruma sorumluluğunun uygulanmasını gerektiren gerekçeler çok daha bariz olmasına rağmen BM nin bu konuda zamanında ve etkili bir karar almayı başaramadığı görülmektedir. Bu makalenin amacı, bu iki örnek ışığında, koruma sorumluluğunun nasıl uygulandığı ve uygulanamadığını uluslararası hukukun ilgili konuları ile birlikte incelemek ve değerlendirmektir. I. KORUMA SORUMLULUĞUNUN GELİŞİMİ A. Genel Olarak 1990 lı yıllarda önce Ruanda ve ardından Srebrenika da gerçekleşen mezalim uluslararası hukuku önemli bir sorunla karşı karşıya getirmiş, ne yazık ki yaşananlar karşısında Birleşmiş Milletler in (BM) eli kolu bağlı kalmıştır da Kosova ya yönelik BM nin rızası olmaksızın gerçekleştirilen NATO müdahalesi, 2003 te benzer şekilde bazı devletlerin BM nin onayı olmaksızın Irak a operasyon düzenlemesi, BM ortak güvenlik sistemini yoğun eleştirilere maruz bırakmıştır. Devletler arasında çıkan uyuşmazlık ve çatışmalara göre dizayn edilmiş olan ortak güvenlik sistemi bu gibi durumlarda aciz kalmaya başlamıştır. Tüm bu gelişmeler zaten meşruluğu tartışmalı olan insani müdahale kavramını tekrar tartışmaya açmış 1 ; bu kavramın ardına gizlenerek tek yanlı eylemlerin artışı uluslararası kamuoyunda tepki ile karşılanmıştır. Uluslararası topluluğu ilgilendiren ciddi insan hakları ihlalleri durumunda gerçekleştirilecek olan bu tür müdahalelerin tüm uluslararası topluluğun katıldığı bir süreç olması gerektiği vurgulanmıştır. Bu düşünceden hareketle, Kanada öncülüğünde bir çalışma başlatılmış, Devlet Egemenliği ve Müdahale Uluslararası Komisyonu (ICISS) kurulmuştur. Komisyon, 2001 de koruma sorumluluğuna ilişkin hazırladığı detaylı raporda öncelikli olarak, devlet egemenliğinin devletin ülkesi içinde yaşayan insanları koruma yükümlülüğünü içerdiği ifade etmiştir. İkinci olarak da eğer devlet kendi ülke sınırları içinde yaşayan insanları mezalimden koruyamıyor ya da korumada isteksiz 271 TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

4 272 Uluslararası Hukuk Açısından Libya ve Suriye Örneğinde Koruma Sorumluluğu Yrd. Doç. Dr. Ülkü HALATÇI ULUSOY davranıyorsa devlet egemenliğinin yerini uluslararası koruma sorumluluğunun alacağını belirtmiştir. 2 Görüldüğü üzere Komisyon, raporunda insani müdahale kavramı yerine koruma sorumluluğu kavramını kullanmayı tercih etmiştir. Koruma sorumluluğundan önce var olan insani müdahalelerin en çok eleştirilme nedenlerinden biri, müdahaleye olanak veren objektif kriterlerin bulunmaması olmuştur. ICISS in raporunda da bu durum açıkça teyit edilmiş; Somali, Bosna ve Kosova ya müdahale edilirken Ruanda ya müdahale edilmemesinin 3 anılan müdahalelerin gerçekten insani koruma amaçlı olup olmadığı konusunda belirsizliklere yol açtığı için hangi durumlarda müdahale edilirse egemenlik hakkının ihlali olmayacağına bir netlik kazandırılmak istenmiştir. 4 Bunun için de çeşitli kriterler oluşturularak öngörülebilir prosedürler belirlenmeye çalışılmıştır. 5 Kuşkusuz, koruma sorumluluğu konusunda devletlerin en önemli çekincesi, BM Antlaşması nın 2/1. maddesi nde de güvence altına alınmış olan devletlerin egemen eşitliği ilkesinin dönüşümü konusunda olmaktadır. Özellikle insan hakları alanındaki gelişmelere koşut olarak devletlerin egemenlik alanlarında bir daralma olmuş, bazı uluslararası suçların gerçekleşmesi halinde devletlerin hükümranlık yetkilerinin en çok ortaya çıktığı cezai yargı bağışıklığının bile ileri sürülemediği bir noktaya gelinmiştir. Bu süreçte Uluslararası Ceza Mahkemesi nin kurulmuş olması 6 önemli bir dönüm noktası olmuştur; çünkü Mahkeme Statüsü nde yer alan suçlar 7, koruma TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

5 Responsibility to Protect in the Cases of Libya and Syria in Terms of Public International Law Asst. Prof. Dr. Ülkü HALATÇI ULUSOY sorumluluğunu doğuran ağır insan hakları ihlalleri ile paralellik arz etmektedir. ICISS in raporuna göre, bir devletin birinci sorumluluğu vatandaşlarını etnik temizlik, soykırım, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan korumaktır. Böylece egemenliğin aynı zamanda devletlere bir sorumluluk da yüklediğinin altı çizilmiş olmaktadır. 8 Anılan ilk sorumluluk, içsel sorumluk olarak ifade edilebilir. İkincisi, dışsal sorumluluk olarak nitelendirilebilecek olan devletlerin, diğer devletlerin egemenlik haklarına saygı göstermesi gerekliliğidir. 9 Devletlere getirilen son sorumluluk ise, raporda ilgili yükümlülükleri yerine getirmeyen ve başarısız devletler olarak adlandırılan devletlerin hesap verme sorumluluğudur. 10 ICISS tarafından hazırlanan rapor, BM Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından da desteklenmiş, Annan 2005 yılında konuya ilişkin hazırladığı raporu paylaşmak ve uluslararası topluluğun insan hakları ihlallerine dikkatini çekebilmek amacı ile çağrıda bulunmuştur. Böylece BM reformu için yapılan 2005 Dünya Zirvesi nin Sonuç Bildirgesi nin 138 ve 139. Paragraflarında koruma sorumluluğu na yer verilmiş ve devletler tarafından oybirliği ile kabul edilmiştir. 11 Öte yandan Sonuç Bildirgesi nde ile ICISS raporunda yer alan tüm kritelerin aynen kabul edilmediği de belirtilmelidir. Daha ayrıntılı olan rapor, 273 TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

6 274 Uluslararası Hukuk Açısından Libya ve Suriye Örneğinde Koruma Sorumluluğu Yrd. Doç. Dr. Ülkü HALATÇI ULUSOY koruma sorumluluğunun uygulanması konusunda yol gösterici bir rehber niteliğindedir. 12 Ardından Güvenlik Konseyi de 2006 yılında almış olduğu 1674 sayılı kararı ile koruma sorumluluğunu onaylamıştır Dünya Zirvesi Sonuç Bildirgesi nin 138 ve 139. maddelerini teyit eden kararda ağır insan hakları ihlalleri durumunda Güvenlik Konseyi nin göreve hazır olduğu belirtilmektedir. Ardından 1706 sayılı Güvenlik Konseyi kararı ile önceki kararda yapılan teyit hatırlatılmıştır. 14 BM Genel Kurulu ise, 2009 yılında BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon tarafından yayınlanan Koruma Sorumluluğu Uygulama Raporu nu değerlendirmek üzere toplanmış 15, neticede 67 devletin desteği ile 63/308 sayılı Genel Kurul kararı alınmıştır. 16 Anılan rapor, koruma sorumluluğuna ilişkin kriterleri daha ayrıntılı bir şekilde ortaya koymuştur. 17 B. Koruma Sorumluluğunun Kapsamı ve İlkeleri Kabul edilen Koruma Sorumluluğu ile ilgili olarak üç sütun belirlenmiştir. İlk sütun, devletin öncelikli sorumluluğunun vatandaşlarını etnik temizlik, soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarından korumak olduğunu tekrarlamaktadır. İkinci sütunda, koruma sorumluluğunu yerine getirmekte başarısız olan devletlere karşı uluslararası topluluğun sorumluluğunun devreye gireceği yer almaktadır. 18 Üçüncü sütunda ise, vatandaşlarını anılan dört suçtan korumayan ya da koruyamayan devletlere yönelik BM Antlaşması nda yer alan düzenlemelere uygun olarak uluslararası topluluğun zamanında ve etkili bir müdahalede bulunabileceği ifade edilmektedir. Etnik temizlik ve soykırımın sürekli hale gelmesi durumunda ise, silahlı müdahalenin yapılabileceği kabul edilmiştir. Buradan uluslararası topluluğun sorumluluğunun tamamlayıcı nitelikte olduğu anlaşılmaktadır. 19 Bir başka ifade ile aşamalı bir sorumluluk TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

7 Responsibility to Protect in the Cases of Libya and Syria in Terms of Public International Law Asst. Prof. Dr. Ülkü HALATÇI ULUSOY öngörülmektedir. 20 Bu aşamalardan ilki, önleme; ikincisi, tepki/reaksiyon, üçüncüsü de yeniden inşadır. Reaksiyon sorumluluğu, harekete geçme anlamında kullanılmakta olup uluslararası yargılama ve askeri müdahaleyi içermektedir. Reaksiyon sorumluluğu kapsamında ICISS raporunda zorunlu müdahale için gerekli altı kriter belirlenmiştir. 1.Haklı neden: devletin kendi vatandaşlarını ağır insan hakları ihlallerinden korumaması ya da koruyamaması 21 2.Doğru amaç: ağır insan hakları ihlallerinin önlenmesi ve hakları ihlal edilen kişilerin ıstıraplarının sona erdirilmesi 3.Son çare: askeri nitelikli önlemlerin son çare olarak düşünülmesi ve öncelikle tüm barışçıl yolların denenmesi 22 4.Orantılılık: askeri yöntemlerin yoğunluk, kapsam ve süresinin amaçlara erişim gerekli olduğu ölçüde uygulanması 23 5.Olumlu gelişme beklentisi: müdahalenin olumlu sonuç alma amacı ile gerçekleştirilmesi, hareketsiz kalınması halinde ortaya çıkabilecek olumsuzlukları gidermeye yönelik olması 24 6.Doğru otorite: askeri müdahalenin sadece BM Güvenlik Konseyi kararı ile gerçekleştirilebilmesi. 25 Raporda özellikle Güvenlik Konseyi nin bu konuda sorumluluğu paylaşması gerektiği ve böylece meşruiyetini pekiştirebileceği ifade edilmiştir. Ayrıca veto nedeniyle karar alamaması durumunda Genel Kurul un barış için birlik kararı ışığında devreye girebileceği konusu da gündeme gelmiştir. Raporda gerekirse bölgesel örgütlerin de yetkilendirilebileceği ifade edilmiştir. Her ne kadar Güvenlik Konseyi ve Genel Kurul un almış olduğu kararlar olsa da koruma sorumluluğuna ilişkin sayılan kriterlerin henüz bir uluslararası hukuk kuralı haline geldiğini söylemek mümkün değildir. 26 Çok yeni bir kavram olması ve bazı BM belgeleri/kararları dışında uluslararası topluluğun 275 TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

8 276 Uluslararası Hukuk Açısından Libya ve Suriye Örneğinde Koruma Sorumluluğu Yrd. Doç. Dr. Ülkü HALATÇI ULUSOY henüz sürekli bir uygulaması olmaması bu konuda bir örf adet hukuku oluştuğunu da söylememize engel olmaktadır. 27 Burada belki de koruma sorumluluğu kapsamında yer alan suçlar ile ilgili kısa bir değerlendirme yapmak gerekir. Koruma sorumluluğu kapsamında yer alan suçlar aynı zamanda Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü nde de yer almaktadır. 28 Bunlardan soykırım suçu, suçların suçu olarak kabul edilen erga omnes nitelikte bir jus cogens kuraldır. Savaş suçları ve insanlığa karşı suçların da büyük bölümünün örf adet hukuku kuralı haline geldiği kabul edilmektedir. Bunun anlamı söz konusu suçların işlenmesi halinde evrensel yargı yetkisinin doğacak olmasıdır. 29 Öyleyse devletlerin, vatandaşlarını bu suçlar konusunda koruma yükümlülüğü 1949 tarihli Cenevre Sözleşmeleri ne, 1948 tarihli Soykırım Suçu nun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi ne, konuya ilişkin örf adet hukuku ile jus cogens kurallara dayandırılabilir. Böylece ilk aşama ile ilgili olarak uluslararası hukuk kuralının varlığını kabul etmek gerekir. 30 Ancak henüz sonraki aşamalar için uluslararası hukuk kuralı oluştuğunu söylemek zor olmakla birlikte, gelişmekte olan hukuk normlarının varlığından söz edilebilir. Bugün gelinen noktada, koruma sorumluluğu konusunda yaşanan gelişmeler yine de gözardı edilmemeli, eksik yönlerine rağmen BM organları tarafından alınan kararlar önemsenmelidir. Zamanla bu konuda bir uluslararası antlaşma yapılarak somut uluslararası hukuk kuralları oluşturulması fikri mümkün görünmektedir. Öte yandan burada karşılaşılabilecek en önemli sorunlardan biri, uluslararası topluluğun sorumluluğunu yerine getirmemesi halinde nasıl bir yaptırım uygulanabileceğidir. Güvenlik Konseyi nin bu yönde alacağı bir karar kuşkusuz tüm BM üyeleri için bağlayıcı olacak ve BM Antlaşması nın 48/2. maddesine göre kararın icra edilmesi gerekecektir. Ancak kararın gereğinin yerine getirilmemesi halinde ne olacağı konusunda hiçbir belge bize yanıt verememektedir. Benzer şekilde Güvenlik Konseyi nin de yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda Güvenlik Konseyi tasarrufları ile ihmallerinin yargı denetimine tabi olup olamayacağı gündeme gelmektedir. 31 TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

9 Responsibility to Protect in the Cases of Libya and Syria in Terms of Public International Law Asst. Prof. Dr. Ülkü HALATÇI ULUSOY Koruma sorumluluğuna ilişkin bir uluslararası normun bulunmamasının eksikliği Darfur Krizi nde ortaya çıkmış, yaşanan insan hakları ihlallerinin ICISS raporunda yer alan tüm kriterleri sağlamış olmasına rağmen koruma sorumluluğunun getirdiği yükümlülükler yerine getirilememiştir. BM, NATO ve Afrika Birliği, Sudan hükümetinin isyanları engelleme konusunda sorumluluğunu yerine getirmediğini teyit eden çok sayıda karar alarak sorunun çözümü için girişimlerde bulunmuşlar 32 ; ancak ne alınan kararlar Sudan Hükümeti nin reddetmesi nedeniyle uygulanabilmiş ne de Darfur a müdahale edilmesine yönelik bir karar alınabilmiştir. 33 Ancak bölgeye yerleştirilen UNAMID adlı barış güçleri burada gözlem yapmaya devam etmektedir. 34 UNAMID, Afrika Birliği ve BM in Hybrid Operasyonu olarak nitelendirilmektedir. Anılan Barış Gücü, güvenliği sağlamak, insani yardımda bulunmak ve siyasi süreci yönlendirmek amacıyla Güvenlik Konseyi kararı ile kurulmuştur. 35 Ne yazık ki somut olayda hayali kurulan koruma sorumluluğu ndan beklenen sonuç alınamamıştır. Zamanında ve etkili bir müdahale yapılamamış, Sudan ın sorumluluğunu yerine getirmemesi halinde tamamlayıcı olması beklenen uluslararası koruma sorumluluğu da yerine getirilmemiştir. Öte yandan işlenen suçların sorumluları Güvenlik Konseyi tarafından Uluslararası Ceza Mahkemesi ne sevk edilmiştir. 36 Koruma sorumluluğu doktrinin geliştirilmesi konusunda devletlerin en önemli tereddütleri devletlerin egemen eşitliği ilkesinden kaynaklanmaktadır. Bu da koruma sorumluluğunda egemenliğin hak boyutunun geri çekilerek sorumluluk boyutunun ön plana çıkarılmasından kaynaklanmaktadır. 37 Modern uluslararası hukukun en önemli özelliği 1648 tarihli Westphalya Antlaşması ile dünyanın egemen devletlere bölünmüş olmasıdır. Ancak egemenlik durağan değil; içerik 277 TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

10 278 Uluslararası Hukuk Açısından Libya ve Suriye Örneğinde Koruma Sorumluluğu Yrd. Doç. Dr. Ülkü HALATÇI ULUSOY ve etkinlik alanı olarak değişikliklere açık bir kavram olduğu için 38 bugün bu kavramın farklı şekilde algılanmasını doğal karşılamak gerekir. Küreselleşmenin sonucunda ulus-devletler uluslararası toplulukta tek karar verici organ olma özelliğini yitirmiştir. 39 BM de devletlerin egemen eşitliği ilkesine göre inşa edilmiş, bu durum Antlaşma nın 2/1. maddesinde teyit edilerek 2/7. maddesinde de içişlerine karışmama yasağı düzenlenmiştir. Öte yandan BM in kurulduğu 1945 yılından bu yana ortaya çıkan silahlı çatışmaların çok büyük kısmı iç çatışma niteliğindedir. Bunun bir nedeni 1960 lı yılların sonunda sömürgeciliğin sona ermesi diğeri de 1990 sonrası SSCB nin dağılmasıdır. Anılan gelişmeleri takiben kurulan devletler iç karışıklıkları, yönetim bozuklukları olan sorunlu devletlerdir. İşte bu devletler içinde çıkan iç çatışmalar/savaşlar, devletler arası savaş ve çatışmaların yerini almış durumdadır. 40 İçişlerine karışmama yasağına bu şartlar altında uluslararası topluluğun daha ne kadar kayıtsız kalabileceği sorununa Annan, egemenliğin iki tasavvuru adlı çalışmasında yanıt aramış, özetle egemenliğin bireylerin/halkların haklarının korunması yönünde evrilmesi gerektiğini ifade etmiştir. 41 İnsan haklarının korunması, egemenliğe rakip bir kavram olarak değil onun bir parçası olarak kabul edilmelidir. Buradan koruma sorumluluğu yaklaşımının, asgari güvenlik ve temel insan hakları nı garanti eden devletleri egemen devlet olarak kabul ettiği sonucu ortaya çıkmaktadır. 42 İçişlerine karışma yasağı ile ilgili kuralın BM de bir istisnası düzenlenmiştir. VII. Bölüm uyarınca uluslararası barış ve güvenliği tehdit eden bir durum olması halinde Güvenlik Konseyi nin vereceği bir karar, bir devletin ülkesi içindeki çatışmaları/insan hakları ihlallerini önleme amacına yönelik olabilir. BM Antlaşması nın 24. maddesi uluslararası barış ve güvenliğin korunmasında başlıca sorumluluğu Güvenlik Konseyi ne vermiştir. Uluslararası barış ve güvenliğin bozulması, tehdit edilmesi ve saldırı tespiti yapması halinde BM Antlaşması nın 39. maddesi uyarınca Güvenlik Konseyi nin yetkilerini kullanması mümkün olacaktır. Yakın tarihteki örneklerden yola çıkarak denilebilir ki ağır insan hakları ihlalleri de Güvenlik Konseyi tarafından barışın bozulduğu durum olarak kabul edilmektedir. Koruma sorumluluğu doktrininin gelişimi de bu süreç ile paralellik arzetmektedir. Öyleyse uluslararası insan TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

11 Responsibility to Protect in the Cases of Libya and Syria in Terms of Public International Law Asst. Prof. Dr. Ülkü HALATÇI ULUSOY haklarının korunması, günümüzde içişlerine karışmama yasağının önemli bir istisnası olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde çok sayıda insan hakları sözleşmesi vardır ve bu sözleşmelere taraf olan devletler, insan hakları iç işimizdir, hiçbir müdahale olamaz söyleminden vazgeçmişlerdir. II. LİBYA DA KORUMA SORUMLULUĞUNUN UYGULANMASI A. Genel Olarak Arap Baharı, Mısır ve Tunus tan sonra Libya ya sıçramış, 2011 yılında Kaddafi Hükümeti ne karşı ayaklanma olmuş; yaşanan iç çatışma ve NATO müdahalesi sonunda Trablus düşmüş ve 42 yıl devam eden yönetim sona ermiştir. 43 Kaddafi, ayaklanmaların başlaması üzerine isyancılara karşı savaş açtığını ilan etmiş, bu kişileri yok edeceğini açıklamıştır. 44 Tüm bu açıklamalar üzerine uluslararası topluluk alarma geçmiştir. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, BM Güvenlik Konseyi ve İnsan Hakları Konseyi nin dikkatini konuya çekerek harekete geçmeye davet etmiştir. Libya da sivil halka karşı gerçekleştirilen sistematik ve yaygın saldırıların insanlığa karşı suç olduğu teşkil ettiği belirtilmiştir Şubat ta konuyu araştırmak üzere bir komite kurulmuş, ertesi gün de Güvenlik Konseyi tarafından konu tartışılarak 1970 sayılı karar alınmıştır. 46 Aynı zamanda Genel Kurul kararıyla Libya nın BM İnsan Hakları Konseyi üyeliği askıya alınmıştır. 47 Arap Birliği de benzer bir tutum takınarak Libya nın üyeliğini askıya almıştır. 48 Güvenlik Konseyi nin Libya ya ilişkin almış olduğu 1970 sayılı kararda öncelikle Libya Hükümeti nin sivil halka yönelik sistematik ve yaygın olarak gerçekleştirdiği saldırılar insanlığa karşı suç olarak nitelendirilmiştir. Koruma sorumluluğuna açık bir ifade ile yer veren kararda, bu sorumluluğun öncelikle Libya Hükümeti nde olduğu ifade edilmiştir. Bu sorumluluğunu yerine getirmeyen Libya Hükümeti yetkilileri hakkında Roma Statüsü nün TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

12 280 Uluslararası Hukuk Açısından Libya ve Suriye Örneğinde Koruma Sorumluluğu Yrd. Doç. Dr. Ülkü HALATÇI ULUSOY maddesi uyarınca soruşturma başlatılması karara bağlanmıştır. Ardından BM Antlaşması nın 41. maddesi kapsamında değerlendirilebilecek olan silah ambargosu, seyahat yasağı (Karar ın I no lu ekinde isimleri yer alan hükümet yetkilileri) ile diğer hükümet yetkilileri ve aile üyelerinin ülkelerdeki malvarlıklarının dondurulması (Karar ın II no lu ekinde yer alan kişiler) yaptırımlarının uygulanması kararlaştırılmıştır. Bütün bu yaptırımların uygulanmasını gözetme amacıyla da bir Yaptırımlar Komitesi kurulmuştur sayılı karara uyulmamasını takiben bu defa askeri önlemler içeren 1973 sayılı karar alınmış; önceki yaptırımların kapsamı genişletilmiş (yaptırımların uygulanacağı kişiler listeler ile belirlenmiş), BM Antlaşması nın 42. maddesi uyarıca askeri müdahale yapılabileceği ifade edilmiştir. Bu konuda da NATO yetkilendirilmiştir. Bölgesel nitelikte Arap ve Afrika Birlikleri konunun çözümünde rol almak üzere işbirliğine davet edilmişlerdir. 15 Şubat 2011 den itibaren Libya da işlenen insanlığa karşı suçlar ile ilgili olarak sorumluların Uluslararası Ceza Mahkemesi nde yargılanmasına ilişkin düzenleme teyit edilmiştir. Ayrıca 1973 sayılı karar ile uçuşa yasak bölge oluşturulmuştur. Aslında uçuşa yasak bölge, Güvenlik Konseyi nin insani müdahale kapsamında pek de başvurduğu bir yol değildir. Daha önce Irak (1991) ve Bosna-Hersek (1992) müdahalelerinde insani yardım amacıyla uygulanmış; ancak sivil halkın korunması amacıyla ilk defa Libya da gerçekleştirilmiştir. 50 Kararın alınmasında Güvenlik Konseyi üyelerinden Brezilya, Çin, Almanya, Hindistan ve Rusya çekimser kalmış, diğer üyeler ise olumlu oy kullanmışlardır. Olumlu oy kullanan devletler, ABD, Fransa, İngiltere, Bosna-Hersek, Nijerya, Kolombiya, Gabon, Güney Afrika, Portekiz dir. 51 Kararda, münhasıran sivil halkın korunması ile sınırlı bir yetkilendirme yapılması konusunda uzlaşı sağlanabilmesinin nedeni, iç çatışmalardan ve silahlı çatışmalardan sivil halkı korumaktır. 52 Operasyon, koruma sorumluluğu açısından değerlendirilecek olursa müdahalenin zamanında yapıldığı söylenebilir; çünkü hiç vakit kaybedilmemiştir. Bu konuda önceki örneklerden ders alındığı görülmektedir. 53 Bu müdahalenin öncekilerden en önemli farkı, Güvenlik Konseyi kararı ile TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

13 Responsibility to Protect in the Cases of Libya and Syria in Terms of Public International Law Asst. Prof. Dr. Ülkü HALATÇI ULUSOY gerçekleştirilmiş olmasıdır. Öte yandan NATO güçlerinin tarafgir olması ve isyancılar ile birlikte rejimi devirmesi 1973 sayılı kararda kendisine verilen yetkilerini aşması olarak değerlendirilmektedir. Anılan kararın amacı sivillerin korunması iken, rejim değişikliğine doğru kayma olmuştur. Çin, Rusya, Brezilya ve Hindistan bu durumu endişe verici olarak nitelendirmiştir. 54 Kararın alınmasını takiben Rusya Devlet Başkanı Putin in, bu kararın Herşeye izin veren bir Haçlı Seferi olduğu şeklindeki yorumu da hem Batı Devletleri hem de Arap Birliği açısından şaşırtıcı olmuştur. 55 Kaddafi nin öldürülmesi ile çatışmalar sona ermiş, 16 Eylül 2011 tarihinde alınan 2009 sayılı Güvenlik Konseyi kararı ile Libya da BM Libya Destek Komisyonu (UNSMIL) kurulmuştur. 56 Böylece BM yeniden inşa sürecinde de rol oynamıştır. Yeniden yapılanma konusunda gelişmeler hızlı olmuş, Ulusal Geçiş Konseyi ülkede bir an önce demokratik bir yönetim oluşturulacağını, yeni bir anayasa hazırlanarak seçimlerin yapılacağını açıklamıştır. Bütün bu gelişmeleri takiben Libya nın ekonomisinin hızla gelişmesi beklenmektedir. Özellikle güvenli ve istikrarlı bir yapılanmanın oluşturulması yabancı yatırımcıyı ülkeye çekecek, böylece yeniden yapılanma sürecinde ekonomik kalkınma sağlanacaktır Temmuz 2012 de düzenlenen genel seçimler de bu nedenle umut verici olmuştur. Bazı münferit olaylar dışında tüm tecrübesizliğine rağmen Libya halkı seçimlerde başarılı bir sınav vererek demokratik bir olgunluk sergilemiştir. 58 Sonuç olarak, Libya Hükümeti ülkedeki insan hakları ihlallerini önleme sorumluluğunu yerine getirememiş; ancak Libya Operasyonu ile sivillerin korunması amacı, mezalimin daha ileri boyutlara ilerlemesini engellemeyi bir ölçüde başarmıştır. Böylece koruma sorumluluğunun ilk aşaması gerçekleşmiştir. İkinci aşama olan reaksiyon (tepki verme) açısından değerlendirildiğinde öncelikle, haklı neden şartının gerçekleştiği, Libya Hükümeti nin sivil halkını korumadığı aksine kendisinin zarar verdiği görülmektedir. Güvenlik Konseyi nin ilk kararında askeri nitelikte olmayan yaptırımlara başvurulmuş; fakat bundan sonuç alınamaması nedeniyle askeri nitelikte önlemler içeren karar alınmıştır. Bir başka ifade ile askeri yaptırımlara 281 TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

14 282 Uluslararası Hukuk Açısından Libya ve Suriye Örneğinde Koruma Sorumluluğu Yrd. Doç. Dr. Ülkü HALATÇI ULUSOY son çare olarak başvurulduğu görülmektedir. Güvenlik Konseyi nin operasyon için NATO yu yetkilendirmiş olması da doğru otoritenin müdahale ettiğini göstermektedir. Özellikle böyle bir yetkilendirmenin yapılabilmiş olması koruma sorumluluğu doktrini açısından olumlu bir gelişme olarak nitelendirilmiştir. Libya örneğindeki en önemli sorun, NATO nun kendisine tanımış olduğu yetkiyi aşması noktasında olmuştur. Bu da operasyonu, orantılılık ilkesi açısından tehlikeye sokmuştur. Bu tür operasyonların çoğunlukla hava saldırısı şeklinde gerçekleşmesi, kara harekâtı ile desteklenmemesi sivil ölümlerin artmasına neden olmakta, ayrıca pek çok kişinin evlerini terk etmesi ile sonuçlanmaktadır. 59 Koruma sorumluluğunun merkezinde esas olarak savaş değil, ağır insan hakları ihlallerine neden olan uluslararası suçlar yer almaktadır. 60 NATO, iç çatışmanın tarafı olmuş muhalif gruplarla birlikte hareket ederek rejimi devirmiştir. Oysa NATO yu yetkilendiren Güvenlik Konseyi kararında böyle bir amaç güdülmemiştir. Bu durum ise, yapılan operasyonu önceki müdahalelere yaklaştırmış, bir sonraki Suriye iç savaşı açısından koruma sorumluluğu nun işletilmesi konusunda önemli çekinceler doğurmuştur. Öte yandan Libya daki tecrübelerin iktidar için savaşan taraflar arasındaki çatışmalardaki müdahalelerin taraflardan birine destek vermeden gerçekleştirilmesinin imkânsız olduğu görüşleri de ortaya atılmıştır. 61 Üçüncü aşama olan yeniden inşa sürecinde önce de ifade edildiği gibi, BM aktif bir tutum takınmış, Güvenlik Konseyi nde oybirliği ile alınan 2009 sayılı kararda, Libya nın yeniden inşası konusunda destek sağlanacağı ifade edilmiştir. Kamu düzenin sağlanması, seçimlerin yapılması, insan haklarının korunması, ekonomik kalkınmanın sağlanması gibi konularda uluslararası topluluğun destek olması amaçlanmış; ikili ve çok taraflı aktörler aracılığı ile desteğin gerçekleştirileceği ifade edilmiştir. 62 Böylece koruma sorumluluğunun son aşamasında da uluslararası topluluğun işbirliği içinde hareket ettiği söylenebilir. Ancak en sonuncu olması gereken bu aşamanın operasyon sırasında başlamış olması eleştiriye açıktır. Çünkü ikinci aşamada da daha önce ifade edildiği gibi rejim değişikliğine yönelik bir operasyon olmuştur. Öte yandan her şeye rağmen daha fazla sivilin ölmesini engellediği gerçeği göz ardı edilmemelidir. Libya TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

15 Responsibility to Protect in the Cases of Libya and Syria in Terms of Public International Law Asst. Prof. Dr. Ülkü HALATÇI ULUSOY örneği, gerektiğinde acil durumlarda Güvenlik Konseyi nin çok hızlı bir şekilde karar alabildiğini göstermiştir. III. SURİYE DE KORUMA SORUMLULUĞU A. Genel Olarak Arap Baharı süreci ile birlikte, Mısır, Tunus, Libya ve Yemen de iktidar değişiklikleri olmuştur. Ancak sürecin Suriye ye sıçraması ile birlikte, Esad Hükümeti ile reform talep eden güçler arasındaki çatışmalar bir iç savaşa dönüşmüştür. İki yılı aşkın süredir devam eden çatışmalarda den fazla insan öldürülmüş, dört milyondan fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kalmış, yaklaşık yedi milyon kişi de insani yardıma muhtaç hale gelmiştir. 63 Suriye krizi, ulusal ölçekteki çatışmaların ötesinde bölgesel ve küresel seviyede bir anlaşmazlığa dönüşmüş, Orta Doğu da Şii-Sünni gerilimine yol açarken, dünyada demokratikleşme hareketlerini destekleyen aktörler ile otoriter yönetimleri destekleyen devletler arasında mücadeleye neden olmuştur. 64 Bunun sonucunda da Suriye konusunda ağır insan hakları ihlalleri karşısında koruma sorumluluğu nu devreye sokmak isteyen devletler ile devletlerin mutlak egemenliği ni savunan ve dış müdahalelere karşı çıkan devletler karşı karşıya gelmiştir. Öncelikli olarak bölgesel düzeyde Arap Birliği, Suriye nin üyeliğini askıya almıştır. Konu daha sonra BM gündemime taşınmış, 2012 yılının ilk aylarında BM ve Afrika Birliği özel temsilcisi Kofi Annan sorunun çözümünde görevlendirilmiş; Esad Hükümeti altı maddelik Plan ı kabul ettiyse de sorun çözülememiştir. 65 Konu, BM Güvenlik Konseyi önüne gelmiş; 21 Nisan 2012 de oybirliği ile alınan 2042 sayılı Güvenlik Konseyi kararı ile Annan Planı onaylanmış, ateşkesin gözlemlenmesi amacı ile 30 kişilik silahsız askeri bir grup görevlendirilmiştir. Ayrıca kararda, Suriye de insan hakları ihlalleri gerçekleştirildiği ifade edilmiştir. 66 Ancak, ateşkes talebinden olumlu bir sonuç alınamamasına ve insan hakları ihlallerinin giderek artmasına rağmen, Güvenlik Konseyi nden daha sonra yaptırım içeren bir karar almak mümkün olmamıştır. 283 TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

16 284 Uluslararası Hukuk Açısından Libya ve Suriye Örneğinde Koruma Sorumluluğu Yrd. Doç. Dr. Ülkü HALATÇI ULUSOY Rusya ve Çin in vetoları nedeniyle daha sonra konuya ilişkin getirilen karar tasarıları kabul edilmemiştir. 67 BM İnsan Hakları Konseyi tarafından Suriye deki insan hakları eylemlerini araştırmak amacıyla oluşturulan Bağımsız Uluslararası Komisyonu nun raporuna göre, Suriye Silahlı Kuvvetleri protestoculara karşı orantısız güç kullanmıştır. Bugüne kadar konuya ilişkin çok sayıda rapor yayınlayan Konsey, ilk olarak 29 Nisan 2011 de almış olduğu bir kararla Esad Hükümeti nin gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerinin çok ciddi boyutlara ulaştığını ifade etmiştir. 68 Takip eden raporlarında da Hükümet ten insan hakları ihlallerine son vermesi çağrısında bulunmuştur. 69 Suriye Hükümet Başkanı Esad ise, kendisine yönelik iddiaları reddederek söz konusu protestoların uluslararası emperyalist güçler tarafından desteklendiğini ve problemin kendi hükümetinden değil, terörist olarak nitelendirdiği muhalif güçlerden kaynaklandığını iddia etmiştir Mayıs 2011 de Suriye deki duruma ilişkin olarak Fransa, Almanya, Portekiz ve İngiltere Güvenlik Konseyi ne bir karar tasarısı sunmuş, tasarıda Suriye Hükümeti nin ülkesi içindeki sivilleri koruma sorumluluğu olduğu ifade edilmiştir. Suriye Hükümeti, İnsan Hakları Konseyi nin soruşturma görevini yerine getirmesi konusunda işbirliğine davet edilmiştir. 71 Yoğun tartışmalar sırasında Rusya, Çin, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika, Suriye Hükümeti nden talep edilen reform programının Güvenlik Konseyi kararı ile dayatılması konusundaki hassasiyetlerini dile getirmişlerdir; çünkü bu konu anılan devletlere göre Suriye nin içişlerine giren bir konudur. Rusya ve Çin, 1973 sayılı Güvenlik Konseyi nin Libya ya ilişkin kararı sonrasında yetki aşımı nedeniyle ortaya çıkan çekincelerini dile getirmişlerdir. 21 Temmuz 2011 de, BM in Soykırım ve Koruma Sorumluluğu konusunda görevlendirdiği özel danışmanlarının yaptığı bir açıklamada Suriye de gerçekleştirilen insan hakları ihlallerinin insanlığa karşı suç boyutuna ulaştığı TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

17 Responsibility to Protect in the Cases of Libya and Syria in Terms of Public International Law Asst. Prof. Dr. Ülkü HALATÇI ULUSOY ifade edilmiştir. 72 Acil olarak koruma sorumluluğunu yerine getirmeye davet edilerek uluslararası insan hakları alanındaki yükümlülükleri hatırlatılmış olmakla birlikte, Suriye Hükümeti nin tutumunda bir değişiklik olmamıştır. Güvenlik Konseyi, 4 Ekim 2011 de Suriye de koruma sorumluluğunu devreye sokmak amacıyla sunulan karar tasarısını reddetmiştir. Yapılan oylamada Brezilya, Hindistan, Lübnan ve Güney Afrika çekimser kalmış, ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya olumlu oy kullanmış, Rusya ve Çin ise kararı veto etmiştir. 73 BM nin pasif tutumu karşısında Arap Birliği inisiyatifi ele alarak 16 Kasım 2011 de Libya örneğinde olduğu gibi Suriye nin üyeliğini askıya almıştır. Arap Birliği Suriye ye ilişkin 12 Kasım 2011 de aldığı karar ile 15 gün içinde Suriye Hükümeti ile muhalefet arasında Arap Birliği gözetiminde ulusal dayanışmanın sağlanması çağrısında bulunmuş; çağrıya olumlu yanıt vermeyen Suriye Hükümeti ne karşı çeşitli yaptırımlar uygulanması konusunda Lübnan ve Yemen in karşı oyuna rağmen uzlaşı sağlanmıştır. 74 Libya da da aktif davranan Arap Birliği nin tutumu, kendi içinde geçirdiği dönüşüm sürecinde küresel sisteme entegre olma çabası olarak yorumlanmaktadır. Kendisini Arap milliyetçiliğinin kalesi olarak gören Suriye nin üyeliğinin askıya alınması da bunu teyit eder niteliktedir. Suriye ye yönelik Güvenlik Konseyi kararı alınmasına engel olan Rusya ve Çin, Arap Birliği nin bölgedeki tutumunu desteklemiştir; çünkü bu durum sorunun uluslararasılaşmasını engelleyerek bölgesel düzeyde kalmasını sağlamaktadır. 75 Ancak ne yazık ki Arap Birliği nin girişimlerinden bir sonuç alınamamıştır. 22 Ocak 2012 de Arap Birliği, Avrupa Birliği nin de desteğiyle bir Barış Planı hazırlayarak sorunu BM ye sunmuştur. Ancak hazırlanan karar tasarısı, Rusya ve Çin tarafından ikinci kez veto edilmiştir. 76 BM Genel Kurulu da soruna ilişkin olarak 2012 yılında iki defa toplanmış, her ikisinde de Suriye Hükümeti ni kınamıştır. Son olarak 15 Mayıs ta üçüncü defa toplanmış; ancak bu defa daha az devletin desteği ile bir karar alınabilmiştir. 77 Arap Birliği, 6 Mart 2013 te Suriye Ulusal Konseyi ne 285 TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

18 286 Uluslararası Hukuk Açısından Libya ve Suriye Örneğinde Koruma Sorumluluğu Yrd. Doç. Dr. Ülkü HALATÇI ULUSOY temsil gücü vermiştir. Birlik içinde Suriye yi 26 Mart tan itibaren Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu temsil etmektedir. 78 BM Genel Sekreteri bölgede kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını araştırmak için bir soruşturma başlatmıştır. 79 Avrupa Birliği, muhaliflere yönelik silah ambargosunu kaldırmıştır. Öte yandan da Rusya, İran ve Venezüella nın Suriye Hükümeti ne ekonomik, siyasi ve askeri nitelikte desteği devam etmektedir. 80 B. Suriye de Koruma Sorumluluğunun Başarısızlığı Uluslararası hukuk tarafından kurallara bağlanmış olan silahlı çatışmaların başlaması halinde, barış dönemi için öngörülen kurallar yerini silahlı çatışmalara ilişkin kurallara bırakmaktadır. Uluslararası insani hukuk olarak da adlandırılan silahlı çatışmalar hukuku (jus in bello), uluslararası ve uluslararası nitelikte olmayan silahlı çatışmalarda sivillerin/mağdurların korunması ve kullanılacak silahları ve yöntemleri düzenlemektedir. 81 Günümüzde uluslararası insani hukuk kuralları tüm devletlerin taraf olduğu 1949 tarihli Cenevre Sözleşmeleri nde düzenlenmiştir. Sözleşmeler in ortak 3. maddesi insan haklarının sert çekirdeğini oluşturmaktadır. Uluslararası nitelikte olmayan silahlı çatışmalar başlığı altındaki maddede, çatışmanın Sözleşme ye taraf devletlerden birinin ülkesinde gerçekleşmesi halinde çatışmanın taraflarının, çatışmaya taraf olmayan bireylerin en temel haklarını korumakla yükümlü oldukları düzenlenmiştir. 82 Ayrıca 1977 tarihli Cenevre Sözleşmeleri nin II No lu Protokol ü de uluslararası nitelikte olmayan silahlı çatışmalara ilişkindir. 83 Suriye, Cenevre Sözleşmeleri ne taraf iken, anılan Protokol e taraf değildir. Öte yandan pek çok hükmü örf adet hukuku kuralı niteliğinde olduğundan Suriye nin bu kurallara da uyması gerekmektedir. TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

19 Responsibility to Protect in the Cases of Libya and Syria in Terms of Public International Law Asst. Prof. Dr. Ülkü HALATÇI ULUSOY Suriye deki çatışmalar değerlendirildiğinde, 16 Temmuz 2012 de Kızılhaç Uluslararası Komitesi nin de açıkladığı gibi süre, yoğunluk ve organizasyon şartları açısından değerlendirildiğinde uluslararası nitelikte olmayan bir iç çatışma yani bir iç savaş bulunmaktadır. 84 Bu durumda, Esad güçleri ile muhalif güçlerin çatıştığı her yerde uluslararası insani hukuk kuralları uygulanacaktır. Bir başka ifade ile muhalif güçlerin de bu kurallara uyma yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu yükümlülüklere uyulmadığı takdirde her iki taraf da savaş suçu işlemiş olacaklar dolayısıyla da uluslararası cezai sorumlulukları görülmektedir. İnsani hukuk ile insan hakları hukukunun farklı olduğu yönünde görüşlerin 85 yanı sıra birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğunu savunan görüşler de bulunmaktadır. 86 Denilebilir ki, silahlı bir çatışma sırasında uygulanan bu iki hukuk dalı, birbiri ile çok yakın ilişki içindedir ve tamamen ayrı düşünülemezler. İşte bu nedenle iç çatışmalar ve iç savaşlar artık devletlerin iç meseleleri olarak görülmemektedir. Önceki açıklamalarda da ifade edildiği gibi, Suriye Hükümeti nin sivillere yönelik ağır insan hakları ihlallerinin insanlığa karşı suç niteliğinde olduğu ifade edilmiştir. Böyle bir suç kategorisinin yaratılmış olmasının nedeni, devletin kendi vatandaşına karşı işlediği suçların savaş suçları kapsamında değerlendirilememesidir. 87 Tüm bu suçlar konusunda da Uluslararası Ceza Mahkemesi nin yargı yetkisi doğmaktadır. Her ne kadar Suriye, Mahkeme Statüsü nü imzalamışsa da henüz onaylamamıştır. Öte yandan işlenen suçların sorumluları, Mahkeme Statüsü nün 13 (b) maddesine uygun olarak Güvenlik Konseyi kararı ile BM Antlaşması nın VII. Bölümü uyarınca Mahkeme ye sevk edilebilecektir. 88 Tüm bu gelişmeler bizi Suriye de koruma sorumluluğunun uygulanması gerektiği sonucuna ulaştırmaktadır. Zira Suriye de iki yıldan fazla bir süredir uluslararası suç niteliğindeki insan hakları ihlallerinin Suriye Hükümeti tarafından önlenemediği, devletin bu sorumluluğunu yerine getiremediği aşikârdır. Üstelik günümüzde Suriye başarısız devlet (failed state) olarak kabul edilmektedir. Öyleyse ulusal sorumluluk yerini uluslararası sorumluluğa bırakmaktadır. Bugüne kadar ne BM ne de Arap Birliği sorunu barışçıl yollarda çözmeyi başarabilmiştir. Suriye de koruma sorumluluğu kapsamında öncelikle 287 TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

20 288 Uluslararası Hukuk Açısından Libya ve Suriye Örneğinde Koruma Sorumluluğu Yrd. Doç. Dr. Ülkü HALATÇI ULUSOY taraflara ateşkes çağrısında bulunulması ve önleme sorumluluğu kapsamında sivillerin korunması için güvenlik koridorları oluşturulması gerekirdi. Taraflara ateşkes çağrısı yapılmış, Annan Planı devreye sokulmuş; Güvenlik Konseyi de oybirliği ile 2042 sayılı kararla bunu onaylamış olmasına rağmen taraflar ateşkes kurallarına uymamıştır Nisan da alından 2043 sayılı Güvenlik Konseyi kararı ile oluşturulan BM Gözlemci Misyonu (UNMIS) ten de ateşkesin sağlanması konusunda bir sonuç alınamamıştır. Bir başka ifade ile barışçıl yollar tükenmiş, ABD, Avrupa Birliği ve Arap Birliği nin uyguladığı yaptırımlar etkili olamamıştır. 90 İkincisi, Suriye Hükümeti nin koruma sorumluluğunu yerine getirmediği, vatandaşlarının insan haklarının ihlal edildiği, insani hukuk kurallarına uyulmadığı uyarısında bulunulması gerekirken, BM içinde bu konuda bir uzlaşıya varılamamıştır. Son olarak tüm bunlardan sonuç alınamaması halinde Güvenlik Konseyi nin alacağı bir karar ile Libya örneğinde olduğu gibi öncelikle askeri nitelikte olmayan önlemlere başvurulması, Esad Yönetimi ve ailesine karşı akıllı /hedeflenmiş yaptırım kararları uygulanması ve işlenen suçların sorumlularının yargılanması için Uluslararası Ceza Mahkemesi ne sevk edilmesi gerekirdi. Ancak Güvenlik Konseyi ndeki veto engeli aşılamadığı için bu kararların hiçbiri alınamamıştır. Zamanında ve kararlı bir şekilde etkili bir müdahale gerçekleştirilememiştir. Genel Kurul un almış olduğu kınama kararlarının ötesine gidilememiştir. Öyleyse bugün gelinen noktada halen koruma sorumluluğunun gerekleri yerine getirilememektedir. Hatırlanacağı üzere ICISS raporunda, Güvenlik Konseyi nin veto nedeniyle koruma sorumluluğunu yerine getirememesi halinde, Genel Kurul un da devreye girebileceği ifade edilmiştir. Ayrıca Suriye sorunu sadece Suriyeli vatandaşların haklarını koruma sorunu olmaktan çıkmış, aynı zamanda bölgesel barışı da bozmuştur. 91 Sınır-aşan çatışmaların, Lübnan da mezhepsel nitelikte şiddetin ve genel olarak Suriyeli sığınma arayan insan sayısının artması Orta Doğu da dengeleri bozmuş, barış ve güvenlik tehlike altında kalmıştır. 92 Bu nedenle BM tarafından uluslararası barış ve güvenliğin bozulduğu tespitinin TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

21 Responsibility to Protect in the Cases of Libya and Syria in Terms of Public International Law Asst. Prof. Dr. Ülkü HALATÇI ULUSOY yapıldığına ilişkin bir karar alınması gerekmektedir. BM Antlaşması nın 39. maddesine göre uluslararası barış ve güvenliğin tehdidi, bozulması ve saldırı tespiti yapma konusunda asıl yetkili organ Güvenlik Konseyi olmakla birlikte, böyle bir karar alamadığı için inisiyatif Genel Kurul a geçmelidir. BM Genel Kurulu İç Tüzüğü, 7 Ekim 1950 tarih ve 377 sayılı "Barış İçin Birlik" Kararı'nda (Kore Savaşı sırasında alınmıştır), BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi arasında herhangi bir konuda birlik sağlanamaması durumunda nasıl bir çözüme varılacağı konusu düzenlenmiştir. Barışa karşı bir tehdit olması, barışın bozulması ya da bir saldırı eylemi durumunda Güvenlik Konseyi, daimi üyeleri arasında oybirliği bulunmaması nedeniyle barışın ve uluslararası güvenliğin korunmasındaki temel sorumluluğunu yerine getirmezse, Genel Kurul, barış bozulmuş ya da bir saldırı eylemi olmuşsa, barışı ve uluslararası güvenliği yeniden sağlamak için gerektiğinde silahlı kuvvet kullanılması da kapsam içine girmek üzere, alınacak toplu önlemler konusunda, üyelere gerekli öğütlemelerde bulunmak amacıyla sorunu gecikmeksizin inceleyecektir. Eğer o sırada Genel Kurul toplantı içinde bulunmuyorsa, o konudaki istemi izleyen 24 saat içerisinde, olağanüstü ve ivedi biçimde toplanabilir. Böyle bir olağanüstü ivedi toplantı ya üyelerinin herhangi 7 olumlu oyu ile Güvenlik Konseyi'nin ya da Örgüt üyelerinin çoğunluğunun istemi üzerine yapılır. 93 Genel Kurul un olağanüstü olarak toplantıya çağrılması iki şekilde olabilir. Birinci yöntem, Güvenlik Konseyi nin davetidir. Bunun için Suriye sorununda olduğu gibi, veto nedeniyle karar alınamayan durumlarda, Güvenlik Konseyi nin 15 üyesinden dokuzunun olumlu oyu yeterli olacaktır. Bir başka ifade ile veto yetkisi kullanılamayacaktır. İkinci yöntem, herhangi bir BM üyesinin Genel Kurul u toplantıya olağanüstü çağırmasıdır. Bu durumda BM Genel Sekreteri, bir ay içinde Genel Kurul da oyçokluğu oluşacağı kanaati doğması halinde, Genel Kurul u olağanüstü toplayabilecektir. Güvenlik Konseyi nin bugünkü oluşumuna bakıldığında, beş daimi üyenin yanı sıra, Almanya, Azerbaycan, Fas, Guatemala, Güney Afrika, Hindistan, Kolombiya, Pakistan, Portekiz ve Togo geçici üye olarak görev yapmaktadır. Bu durumda ABD, Fransa ve İngiltere nin geçici üyelerden sadece altısı ile birlikte konuyu Genel Kurul a taşıması mümkündür. Ancak ABD, Rusya ve Çin in onayı olmadan bu yola da başvurmak istememektedir; çünkü bu yolun açılması kendi veto yetkisinin de etkisiz kalacağı anlamına gelmektedir. Özellikle İsrail ile ilgili kararlarda veto yetkisini kullanan ABD, bu yolun açılmasına sıcak 289 TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

22 290 Uluslararası Hukuk Açısından Libya ve Suriye Örneğinde Koruma Sorumluluğu Yrd. Doç. Dr. Ülkü HALATÇI ULUSOY bakmamaktadır. 94 İkinci yolun hareket geçirilmesinde de herhangi bir üyenin örneğin Türkiye nin öncülük etmesi mümkündür. Bu durumda, BM Genel Sekreteri Genel Kurul u toplantıya çağırabilecek ve koruma sorumluluğun devreye sokulmasına karar verilebilecektir. Eğer bu gerçekleşemezse zaten meşruiyeti tartışmalı olan BM önemli bir prestij kaybına uğrayacaktır. Uluslararası kamuoyu, sürekli neden Libya ama Suriye değil? sorusunu sormakta, koruma sorumluluğunun mucidi, Gareth Evans ın hayalleri suya düşmektedir. Evans, Suriye de yaşananlar ile ilgili olarak kitlesel mezalimin bütün dünyada görmezden gelinemeyeceğini, egemenliğin de insanları öldürmenin lisansı olarak kullanılamayacağını ifade etmiştir. SONUÇ Büyük beklentiler ile ortaya atılan koruma sorumluluğu, bugün gelinen noktada özellikle de Suriye örneği nedeniyle amacına ulaşamamıştır. İnsani müdahalenin yerine getirilmek istenen ve gerek BM gerek uluslararası topluluk tarafından destek gören koruma sorumluluğu, objektif olma misyonunu yerine getirememiştir. Halen insani değerler yerine ulusal çıkarlar üzerinden yapılan politikaların etkili olduğu bir kez daha ortaya çıkmış, bu süreçte de koruma sorumluluğu sınıfta kalmıştır. Dünya da yaşanan bütün gelişmelere aynı ölçüde tepki gösterilmemektedir. Sözgelimi 11 Ocak 2013 tarihinde Fransız Ordusu nun tek yanlı olarak Mali ye müdahale etmesi, uluslararası toplulukta olağan bir durum gibi algılanmış, herhangi bir tepki gösterilmemiştir. Oysa Mali, uluslararası hukuk açısından toprak bütünlüğü korunması gereken bağımsız ve egemen bir devlettir. 95 Mali, anılan müdahalesini BM Güvenlik Konseyi tarafından alınan 2085 sayılı karar ile meşrulaştırmaya çalışmaktadır. 26 Nisan 2013 te de BM Güvenlik Konseyi tarafından alınan bir karar ile Mali ye bir barış gücü gönderilmesine karar verilmiştir. Tüm bu kararlar Suriye de koruma sorumluluğunu uygulamaya karşı çıkan Rusya ve Çin e rağmen alınabilmiştir. Aslında Mali müdahalesi bir insani müdahale örneğidir ve halen görüldüğü üzere koruma sorumluluğu, insani müdahalenin yerine geçememiştir. Suriye sorununda Güvenlik Konseyi ndeki görüşmelerde, üzerinde en çok tartışılan konu, devletlerin bağımsızlığı, egemen eşitliği ve ülkesel bütünlüğü ilkesi olmasına rağmen Mali sorununda böyle bir hassasiyet gösterilmemiştir. Libya örneğine bakıldığında, TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

23 Responsibility to Protect in the Cases of Libya and Syria in Terms of Public International Law Asst. Prof. Dr. Ülkü HALATÇI ULUSOY Suriye den farklı olarak BM nin yetkilendirdiği NATO otoritesi altında, koruma sorumluluğu kapsamında ve en önemlisi zamanında ve etkili müdahale gerçekleştirilmiştir. Öte yandan müdahale daha sonra rejim değişikliğe yönelmiş; kapsamı yön değiştirmiştir. Zayıflamış olan Libya Hükümeti ne yönelik orantısız güç kullanılması ve hava harekâtında sivillerin zarar görmesi nedeniyle Libya müdahalesi de eleştirilmiştir. Libya krizinde ortaya çıkan eksiklikler nedeniyle, koruma sorumluluğunu geliştirmek amacıyla Responsibility While Protecting koruma sırasında sorumluluk kavramı gündeme gelmiştir. Zamanında, kolektif ve etkili eylem için ilkeler belirlenmesi gerektiği ileri sürülmektedir. 96 Brezilya tarafından ileri sürülen bu yeni anlayışa göre, koruma sorumluluğu yerine getirilirken daha fazla kontrol ve şeffaflık olması gerektiği üzerinde durulmaktadır Ağustos 2012 tarihli BM Genel Sekreteri nin Koruma Sorumluluğu Raporu nda da benzer ifadeleri bulmak mümkündür. 98 Raporda daha çok önleme üzerinde durulmuş ve 2012 yılı önleme yılı olarak adlandırılmıştır. 99 Ancak Suriye konusunda bir adım atılamadığı sürece koruma sorumluluğunun bir uluslararası hukuk kuralına dönüşmesi zor görünmektedir. BM İnsan Hakları Araştırma Komisyonu, Suriye de her iki tarafın da kimyasal silah kullandığına ilişkin makul dayanaklar olduğunu tespit etmiştir. Haziran ayı içinde yapılması planlanan II. Cenevre Konferansı gerekli hazırlıklar yapılamadığı için Temmuz ayına ertelenmiştir. Sözkonusu gecikme nedeniyle, BM ve Arap Birliği nin ortak Suriye özel temsilcisi Lakhdar Brahimi, Suriye deki durum tam anlamıyla bir trajedidir. Bu konferansı şimdiden yapamıyor olmamız bizim için utanç verici ifadelerini kullanmıştır. 100 Herşeyi anlatan bu sözler, uluslararası topluluğun yeni bir Ruanda ya da Bosna vakası ile karşı karşıya olduğu sinyallerini vermektedir. 291 TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

İÇİNDEKİLER EDİTÖR NOTU... İİİ YAZAR LİSTESİ... Xİ

İÇİNDEKİLER EDİTÖR NOTU... İİİ YAZAR LİSTESİ... Xİ İÇİNDEKİLER EDİTÖR NOTU... İİİ YAZAR LİSTESİ... Xİ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GÜVENLİK KONSEYİ NİN SURİYE KRİZİNDEKİ TUTUMU... 1 Giriş... 1 1. BM Organı Güvenlik Konseyi nin Temel İşlevi ve Karar Alma Sorunu...

Detaylı

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE ULUSLARARASI BELGELER VE KORUMA MEKANİZMALARI

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE ULUSLARARASI BELGELER VE KORUMA MEKANİZMALARI KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE ULUSLARARASI BELGELER VE KORUMA MEKANİZMALARI Uluslararası Arka Plan Uluslararası Arka Plan Birleşmiş Milletler - CEDAW Avrupa Konseyi - Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi

Detaylı

YENİ YAYIN ULUSLARARASI ÖRGÜTLER HUKUKU: BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SİSTEMİ

YENİ YAYIN ULUSLARARASI ÖRGÜTLER HUKUKU: BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SİSTEMİ YENİ YAYIN ULUSLARARASI ÖRGÜTLER HUKUKU: BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SİSTEMİ Yazar : Erdem Denk Yayınevi : Siyasal Kitabevi Baskı : 1. Baskı Kategori : Uluslararası İlişkiler Kapak Tasarımı : Gamze Uçak Kapak

Detaylı

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER Modern Siyaset Teorisi Dersin Kodu SBU 601 Siyaset, iktidar, otorite, meşruiyet, siyaset sosyolojisi, modernizm,

Detaylı

Güncel Bilgiler. y a y ı n l a r ı

Güncel Bilgiler. y a y ı n l a r ı DÜNYA - SİYASET 2012 yılının Şubat ayında Tunus ta yapılan Suriye nin Dostları Konferansı nın ikincisi Nisan 2012 de İstanbul da yapıldı. Konferansta Esad rejimi üstündeki uluslararası baskının artırılması,

Detaylı

Türkiye ve Kitle İmha Silahları. Genel Bilgiler

Türkiye ve Kitle İmha Silahları. Genel Bilgiler Türkiye ve Kitle İmha Silahları Genel Bilgiler Nükleer Silahlar ABD nin nükleer güç tekeli 1949 a kadar sürmüştür. Bugün; Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, İsrail, Hindistan ve Pakistan ın nükleer silahları

Detaylı

Cansu KOÇ BAŞAR ROMA STATÜSÜ BAĞLAMINDA İNSANLIĞA KARŞI SUÇLARDA DEVLET POLİTİKASI

Cansu KOÇ BAŞAR ROMA STATÜSÜ BAĞLAMINDA İNSANLIĞA KARŞI SUÇLARDA DEVLET POLİTİKASI Cansu KOÇ BAŞAR ROMA STATÜSÜ BAĞLAMINDA İNSANLIĞA KARŞI SUÇLARDA DEVLET POLİTİKASI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER...VII KISALTMALAR... XI GİRİŞ...1 1. İNSANLIĞA KARŞI SUÇLARIN KURUMSAL TEMELLERI VE

Detaylı

Yard. Doç. Dr. SEMİN TÖNER ŞEN Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ULUSLARARASI HUKUKTA SOYKIRIM, ETNİK TEMİZLİK VE SALDIRI

Yard. Doç. Dr. SEMİN TÖNER ŞEN Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ULUSLARARASI HUKUKTA SOYKIRIM, ETNİK TEMİZLİK VE SALDIRI Yard. Doç. Dr. SEMİN TÖNER ŞEN Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ULUSLARARASI HUKUKTA SOYKIRIM, ETNİK TEMİZLİK VE SALDIRI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii İÇİNDEKİLER...ix KISALTMALAR...xv GİRİŞ...1 Birinci

Detaylı

DURAP 20 OCAK - 04 ŞUBAT

DURAP 20 OCAK - 04 ŞUBAT Zeytin Dalı Harekâtı Suriye DURAP 20 OCAK - 04 ŞUBAT 2018 Önemli Gelişmeler Zeytin Dalı Harekâtının Hukuki Dayanakları Uluslararası Hukuk Bakımından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin terörle mücadele

Detaylı

Devrim Öncesinde Yemen

Devrim Öncesinde Yemen Yemen Devrimi Devrim Öncesinde Yemen Kuzey de Zeydiliğe mensup Husiler hiçbir zaman Yemen içinde entegre olamaması Yemen bütünlüğü için ciddi bir sorun olmuştur. Buna ilaveten 2009 yılında El-Kaide örgütünün

Detaylı

ULUSAL VEYA ETNİK, DİNSEL VEYA DİLSEL AZINLIKLARA MENSUP OLAN KİŞİLERİN HAKLARINA DAİR BİLDİRİ

ULUSAL VEYA ETNİK, DİNSEL VEYA DİLSEL AZINLIKLARA MENSUP OLAN KİŞİLERİN HAKLARINA DAİR BİLDİRİ 209 ULUSAL VEYA ETNİK, DİNSEL VEYA DİLSEL AZINLIKLARA MENSUP OLAN KİŞİLERİN HAKLARINA DAİR BİLDİRİ Birleşmiş Milletler Genel Kurulu nun 20 Aralık 1993 tarihli ve 47/135 sayılı Kararıyla ilan edilmiştir.

Detaylı

Salvador, Guatemala, Kamboçya ve Namibya gibi yerlerde 1990 ların barış anlaşmaları ile ortaya çıkan fırsatları en iyi şekilde kullanabilmek için

Salvador, Guatemala, Kamboçya ve Namibya gibi yerlerde 1990 ların barış anlaşmaları ile ortaya çıkan fırsatları en iyi şekilde kullanabilmek için ÖN SÖZ Barış inşası, Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Boutros Boutros-Ghali tarafından tekrar çatışmaya dönmeyi önlemek amacıyla barışı sağlamlaştırıp, sürdürülebilir hale getirebilecek çalışmalar

Detaylı

İçindekiler Önsöz 7 Kısaltmalar 25 Giriş 29 BİRİNCİ BÖLÜM: ULUSLARARASI HAVA HUKUKUNUN MAHİYETİ I. ULUSLARARASI HAVA HUKUKUNUN KAPSAMI 31 A.

İçindekiler Önsöz 7 Kısaltmalar 25 Giriş 29 BİRİNCİ BÖLÜM: ULUSLARARASI HAVA HUKUKUNUN MAHİYETİ I. ULUSLARARASI HAVA HUKUKUNUN KAPSAMI 31 A. İçindekiler Önsöz 7 Kısaltmalar 25 Giriş 29 BİRİNCİ BÖLÜM: ULUSLARARASI HAVA HUKUKUNUN MAHİYETİ I. ULUSLARARASI HAVA HUKUKUNUN KAPSAMI 31 A. Hava Hukukunun Tanımlanması 31 B. Hava Hukukunun Özerkliği ve

Detaylı

İNSANCIL MÜDAHALE VE KORUMA SORUMLULUĞU. Dr. Sercan REÇBER

İNSANCIL MÜDAHALE VE KORUMA SORUMLULUĞU. Dr. Sercan REÇBER İNSANCIL MÜDAHALE VE KORUMA SORUMLULUĞU Dr. Sercan REÇBER YAYIN NO: 563 İNSANCIL MÜDAHALE VE KORUMA SORUMLULUĞU Dr. Sercan Reçber ISBN 978-605-152-320-0 1. BASKI - İSTANBUL, OCAK 2016 ON İKİ LEVHA YAYINCILIK

Detaylı

BM Güvenlik Konseyi nin Yeniden Yapılandırılması

BM Güvenlik Konseyi nin Yeniden Yapılandırılması Dr. Selman ÖĞÜT Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi 21. Yüzyılda Uluslararası Hukuk Çerçevesinde BM Güvenlik Konseyi nin Yeniden Yapılandırılması İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü PAZARA GİRİŞ KOORDİNASYON YAPISI VE HEDEF ÜLKELER

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü PAZARA GİRİŞ KOORDİNASYON YAPISI VE HEDEF ÜLKELER T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü PAZARA GİRİŞ KOORDİNASYON YAPISI VE HEDEF ÜLKELER 4 Haziran 2012 SUNUŞ GÜNDEMİ Pazara Giriş Koordinasyon Yapısı Yeni Yaklaşım Pazara Giriş Komitesi Ülke Masaları

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. AHMET HAMDİ TOPAL. KTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Yrd. Doç. Dr. AHMET HAMDİ TOPAL. KTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. AHMET HAMDİ TOPAL KTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ULUSLARARASI CEZA YARGILAMALARINDA CİNSEL SUÇLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii İÇİNDEKİLER...ix

Detaylı

Türkiye-Kosova Serbest Ticaret Anlaşması IV. Tur Müzakereleri. Caner ERDEM AB Uzman Yardımcısı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü

Türkiye-Kosova Serbest Ticaret Anlaşması IV. Tur Müzakereleri. Caner ERDEM AB Uzman Yardımcısı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Türkiye-Kosova Serbest Ticaret Anlaşması IV. Tur Müzakereleri Caner ERDEM AB Uzman Yardımcısı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Eylül 2013 Sunum Planı STA ların Yasal Çerçevesi Türkiye nin

Detaylı

ULUSLARARASI SOSYAL POLİTİKA (ÇEK306U)

ULUSLARARASI SOSYAL POLİTİKA (ÇEK306U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. ULUSLARARASI SOSYAL POLİTİKA (ÇEK306U)

Detaylı

CEZA HUKUKU- ULUSLARARASI HUKUK. Dr.Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

CEZA HUKUKU- ULUSLARARASI HUKUK. Dr.Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi CEZA HUKUKU- ULUSLARARASI HUKUK Dr.Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi CEZA HUKUKU Öğrenme Hedeflerimiz CEZA HUKUKUNUN KONUSU SUÇ VE CEZALARIN KANUNÎLİĞİ SUÇ VE CEZALARIN GEÇMİŞE YÜRÜMEZLİĞİ CEZA

Detaylı

JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK AKADEMİSİ GÜVENLİK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI GÜVENLİK VE TERÖRİZM YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERSLER VE DAĞILIMLARI

JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK AKADEMİSİ GÜVENLİK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI GÜVENLİK VE TERÖRİZM YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERSLER VE DAĞILIMLARI JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK AKADEMİSİ GÜVENLİK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI GÜVENLİK VE TERÖRİZM YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERSLER VE DAĞILIMLARI 1. ve Terörizm (UGT) Yüksek Lisans (YL) Programında sekiz

Detaylı

Siber Savaş ve Terörizm Dr. Muhammet Baykara

Siber Savaş ve Terörizm Dr. Muhammet Baykara SİBER GÜVENLİK Siber Savaş ve Terörizm Dr. Muhammet Baykara 1 3 İçindekiler Siber Uzay: Küresel Bir Alan Siber Uzaya Artan Bağımlılık Siber Tehditler, Siber Suçlar, Siber Terörizm Devlet Destekli Siber

Detaylı

4. İslam İşbirliği Teşkilatı ( İİT ) Ülkeleri Düşünce Kuruluşları Forumu

4. İslam İşbirliği Teşkilatı ( İİT ) Ülkeleri Düşünce Kuruluşları Forumu BAŞKANIN SONUÇ DEKLARASYONU ( TASLAK ) 4. İslam İşbirliği Teşkilatı ( İİT ) Ülkeleri Düşünce Kuruluşları Forumu Ana teması: İslam İşbirliği Teşkilatı Ülkeleri Arasında Ekonomik Entegrasyon: Beklentiler

Detaylı

İÇİMİZDEKİ KOMŞU SURİYE

İÇİMİZDEKİ KOMŞU SURİYE İÇİMİZDEKİ KOMŞU SURİYE Yazar: Dr. A. Oğuz ÇELİKKOL İSTANBUL 2015 YAYINLARI Yazar: Dr. A. Oğuz ÇELİKKOL Kapak ve Dizgi: Sertaç DURMAZ ISBN: 978-605-9963-09-1 Mecidiyeköy Yolu Caddesi (Trump Towers Yanı)

Detaylı

ITU Maritime Faculty-MSC.2016 International Organisations

ITU Maritime Faculty-MSC.2016 International Organisations ITU Maritime Faculty-MSC.2016 International Organisations İki tip uluslar arası örgütten bahsedilebilir. Bunlar; Hükümetler Arası Örgütler Hükümet Dışı Örgütler Genel Olarak Uluslar arası örgütlerin sayıca

Detaylı

Kadına YÖNELİK ŞİDDET ve Ev İçİ Şİddetİn Mücadeleye İlİşkİn. Sözleşmesi. İstanbul. Sözleşmesİ. Korkudan uzak Şİddetten uzak

Kadına YÖNELİK ŞİDDET ve Ev İçİ Şİddetİn Mücadeleye İlİşkİn. Sözleşmesi. İstanbul. Sözleşmesİ. Korkudan uzak Şİddetten uzak Kadına YÖNELİK ŞİDDET ve Ev İçİ Şİddetİn Önlenmesİ ve Bunlarla Mücadeleye İlİşkİn Avrupa Konseyİ Sözleşmesİ İstanbul Sözleşmesi Korkudan uzak Şİddetten uzak BU SÖZLEŞMENİN AMACI Avrupa Konseyi nin, kadınlara

Detaylı

Uluslararası Anlaşmalar İhtisas Komitesi

Uluslararası Anlaşmalar İhtisas Komitesi Uluslararası Anlaşmalar İhtisas Komitesi Sina Baydur UTMK Başkan Vekili Uluslararası Anlaşmalar İhtisas Komitesi Başkanı Komite Başkanı: Sina BAYDUR UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi,

Detaylı

İLTİCA HAKKI NEDİR? 13 Ağustos 1993 tarihli Fransız Ana yasa mahkemesinin kararı uyarınca iltica hakkinin anayasal değeri su şekilde açıklanmıştır:

İLTİCA HAKKI NEDİR? 13 Ağustos 1993 tarihli Fransız Ana yasa mahkemesinin kararı uyarınca iltica hakkinin anayasal değeri su şekilde açıklanmıştır: İLTİCA HAKKI NEDİR? 27 Ekim 1946 tarihli Fransız Ana yasasının önsözü uyarınca özgürlük uğruna yaptığı hareket sebebiyle zulme uğrayan her kişi Cumhuriyet in sınırlarında iltica hakkına başvurabilir. 13

Detaylı

2014 YILI NİSAN AYI TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

2014 YILI NİSAN AYI TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ DERİ VE DERİ MAMULLERİ SEKTÖRÜ 2014 NİSAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ Mayııs 2014 2014 YILI NİSAN AYI TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

Detaylı

F. KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER

F. KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER F. KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER 20. yy.da meydana gelen I. ve II. Dünya Savaşlarında milyonlarca insan yaşamını yitirmiş ve telafisi imkânsız büyük maddi zararlar meydana gelmiştir. Bu olumsuz durumun

Detaylı

Gençlerin Katılımına ilişkin Bildirgenin tanıtımı Gençlerin Yerel ve Bölgesel Yaşama Katılımına İlişkin Gözden Geçirilmiş Avrupa Bildirgesi

Gençlerin Katılımına ilişkin Bildirgenin tanıtımı Gençlerin Yerel ve Bölgesel Yaşama Katılımına İlişkin Gözden Geçirilmiş Avrupa Bildirgesi Gençlerin Katılımına ilişkin Bildirgenin tanıtımı Gençlerin Yerel ve Bölgesel Yaşama Katılımına İlişkin Gözden Geçirilmiş Avrupa Bildirgesi Barış sosyal birlik beraberlik kültürler arası diyalog katılım

Detaylı

187 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ GELİŞTİRME ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ, 2006

187 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ GELİŞTİRME ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ, 2006 187 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ GELİŞTİRME ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ, 2006 ILO Kabul Tarihi: 15 Haziran 2006 Yürürlüğe Giriş Tarihi: 20 Şubat 2009 Uluslararası Çalışma Örgütü Genel Konferansı, Uluslararası

Detaylı

Terörle Mücadele Mevzuatı

Terörle Mücadele Mevzuatı Terörle Mücadele Mevzuatı Dr. Ahmet ULUTAŞ Ömer Serdar ATABEY TERÖRLE MÜCADELE MEVZUATI Anayasa Terörle Mücadele Kanunu ve İlgili Kanunlar Uluslararası Sözleşmeler Ankara 2011 Terörle Mücadele Mevzuatı

Detaylı

Uluslararası Hukukta Devlet Görevlilerinin Yargı Bağışıklığı

Uluslararası Hukukta Devlet Görevlilerinin Yargı Bağışıklığı Yrd. Doç. Dr. Bilge ERSON ASAR İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yabancı Devletlerdeki Yargılamalar Açısından Uluslararası Hukukta Devlet Görevlilerinin

Detaylı

Siber Savaşın Hukuki Boyutu. SG 507 Siber Savaşlar Güz 2014 Yrd. Doç. Dr. Ferhat Dikbıyık

Siber Savaşın Hukuki Boyutu. SG 507 Siber Savaşlar Güz 2014 Yrd. Doç. Dr. Ferhat Dikbıyık Siber Savaşın Hukuki Boyutu SG 507 Siber Savaşlar Güz 2014 Siber Savaş hukuk kurallarını oluşturmadaki zorluklar Fiziksel güç ile birlikte, resmi veya kritik sivil web sitelerine veya ağlara yapılan saldırılar

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı Adalet Meslek Etiği Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı Adalet Meslek Etiği Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO Adalet Programı Adalet Meslek Etiği Dersleri ÜNİTE III GENEL-EVRENSEL ETİK KAVRAMI VE DÜZENLEMELERİ 1. Genel-Evrensel Etik Kavramı: Genel-evrensel etik kavramı

Detaylı

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI Eski adıyla İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) günümüzde nüfusunun çoğunluğu veya bir kısmı Müslüman olan ülkelerin üye olduğu ve üye ülkeler arasında politik, ekonomik, kültürel,

Detaylı

tarihinden sonra da muayenehanelerle ilgili birçok düzenleme yapılmış bu düzenlemelerle ilgili hukuksal süreçler de devam etmektedir.

tarihinden sonra da muayenehanelerle ilgili birçok düzenleme yapılmış bu düzenlemelerle ilgili hukuksal süreçler de devam etmektedir. Danıştay 15. Dairesi nin Karar Gerekçeleri Bilindiği üzere, 03.08.2010 tarihli Resmi Gazete de yayınlanan yönetmelik ile muayenehaneler için milat niteliği taşıyan değişiklikler yapılmıştır. Muayenehanelerde

Detaylı

Muratcan GÖKDEMİR İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ NDE SORUŞTURMA USULÜ

Muratcan GÖKDEMİR İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ NDE SORUŞTURMA USULÜ Muratcan GÖKDEMİR İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ NDE SORUŞTURMA USULÜ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX GİRİŞ...XV Birinci Bölüm ULUSLARARASI

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI

AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI AVRUPA BİRLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI Hazırlayan: Ömer Faruk Altıntaş Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Daire Başkanı ANKARA 5 Nisan 2007 Birincil Kurucu Antlaşmalar Yazılı kaynaklar

Detaylı

1 1. BÖLÜM ASKERLİKTE ÖZELLEŞTİRMENİN TARİHİ

1 1. BÖLÜM ASKERLİKTE ÖZELLEŞTİRMENİN TARİHİ İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... iii KISALTMALAR...xiii TABLOLAR LİSTESİ... xv ŞEKİLLER LİSTESİ... xvii GİRİŞ... 1 1. BÖLÜM ASKERLİKTE ÖZELLEŞTİRMENİN TARİHİ 1.1. ANTİK VE ORTA ÇAĞ... 9 1.1.1. Antik Çağ... 9 1.1.2.

Detaylı

Araştırma Notu 15/179

Araştırma Notu 15/179 Araştırma Notu 15/179 27.03.2015 2014 ihracatını AB kurtardı Barış Soybilgen* Yönetici Özeti 2014 yılında Türkiye'nin ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 3,8 artarak 152 milyar dolardan 158 milyar dolara

Detaylı

Türkiye de Çocukların Terör Suçluluğu. Dr. Yusuf Solmaz BALO

Türkiye de Çocukların Terör Suçluluğu. Dr. Yusuf Solmaz BALO Türkiye de Çocukların Terör Suçluluğu Dr. Yusuf Solmaz BALO Anlatım planı Terör gerçekliği Güvenlik ihtiyacı Bu ihtiyacın Ceza Hukuku alanında karşılanması Ceza Kanunları (TCK, TMK) Yeni suç tipleri Mevcut

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ 2015 YILI İHRACATI

HALI SEKTÖRÜ 2015 YILI İHRACATI HALI SEKTÖRÜ 2015 YILI İHRACATI Ülkemizin halı ihracatı 2014 yılında % 7,3 oranında bir artışla kapanmış ve 2,4 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. 2015 yılında ise halı ihracatımız bir önceki yıla kıyasla

Detaylı

151 NOLU SÖZLEŞME KAMU HİZMETİNDE ÖRGÜTLENME HAKKININ KORUNMASI VE İSTİHDAM KOŞULLARININ BELİRLENMESİ YÖNTEMLERİNE İLİŞKİN SÖZLEŞME

151 NOLU SÖZLEŞME KAMU HİZMETİNDE ÖRGÜTLENME HAKKININ KORUNMASI VE İSTİHDAM KOŞULLARININ BELİRLENMESİ YÖNTEMLERİNE İLİŞKİN SÖZLEŞME 151 NOLU SÖZLEŞME KAMU HİZMETİNDE ÖRGÜTLENME HAKKININ KORUNMASI VE İSTİHDAM KOŞULLARININ BELİRLENMESİ YÖNTEMLERİNE İLİŞKİN SÖZLEŞME ILO Kabul Tarihi: 7 Haziran 1978 Kanun Tarih ve Sayısı: 25 Kasım 1992

Detaylı

YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE SON 10 YILDA YAŞANAN GELİŞMELER BAŞBAKANLIK TEFTİŞ KURULU 2010

YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE SON 10 YILDA YAŞANAN GELİŞMELER BAŞBAKANLIK TEFTİŞ KURULU 2010 YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE SON 10 YILDA YAŞANAN GELİŞMELER BAŞBAKANLIK TEFTİŞ KURULU 2010 Sunum Planı Yolsuzlukla Mücadele Alanında Bugüne Kadar Yapılanlar Yapılan Çalışmaların Uluslar arası Yolsuzluk Ölçümlerine

Detaylı

ANAYASA MAHKEMESİ İKİNCİ BÖLÜM TEDBİRE İLİŞKİN ARA KARAR

ANAYASA MAHKEMESİ İKİNCİ BÖLÜM TEDBİRE İLİŞKİN ARA KARAR TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ TEDBİRE İLİŞKİN ARA KARAR M. A. G. J. BAŞVURUSU (Başvuru Numarası: 2015/1832) Karar Tarihi: 13/2/2015 ARA KARAR ler : Alparslan ALTAN : Serdar ÖZGÜLDÜR Osman Alifeyyaz

Detaylı

25. YILINDA HOCALI SOYKIRIMI ULUSLARARASI SEMPOZYUMU

25. YILINDA HOCALI SOYKIRIMI ULUSLARARASI SEMPOZYUMU 25. YILINDA HOCALI SOYKIRIMI ULUSLARARASI SEMPOZYUMU Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öncülüğünde, SBE. Avrasya Çalışmaları Yüksek Lisans Anabilim Dalı ve Karadeniz Stratejik Araştırmalar

Detaylı

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL UNCTAD Dünya Yatırım Raporu Türkiye Lansmanı Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü nün (UNCTAD) Uluslararası Doğrudan Yatırımlar

Detaylı

Kuzey Irak ta Siyasi Dengeler ve Bağımsızlık Referandumu Kararı. Ali SEMİN. BİLGESAM Orta Doğu ve Güvenlik Uzmanı

Kuzey Irak ta Siyasi Dengeler ve Bağımsızlık Referandumu Kararı. Ali SEMİN. BİLGESAM Orta Doğu ve Güvenlik Uzmanı Orta Doğu Kuzey Irak ta Siyasi Dengeler ve Bağımsızlık Referandumu Kararı Ali SEMİN BİLGESAM Orta Doğu ve Güvenlik Uzmanı 56 Stratejist - Temmuz 2017/2 Orta Doğu da genel olarak yaşanan bölgesel kriz ve

Detaylı

ULUSLARARASI STRATEJİK ARAŞTIRMALAR KURUMU

ULUSLARARASI STRATEJİK ARAŞTIRMALAR KURUMU DAĞLIK KARABAĞ SORUNU DAR ALANDA BÜYÜK OYUN ULUSLARARASI STRATEJİK ARAŞTIRMALAR KURUMU Avrasya Araştırmaları Merkezi USAK RAPOR NO: 11-07 Yrd. Doç. Dr. Dilek M. Turgut Karal Demirtepe Editör Eylül 2011

Detaylı

Doç. Dr. Ahmet M. GÜNEŞ Yalova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi. Avrupa Birliği Hukukuna Giriş

Doç. Dr. Ahmet M. GÜNEŞ Yalova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi. Avrupa Birliği Hukukuna Giriş Doç. Dr. Ahmet M. GÜNEŞ Yalova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Avrupa Birliği Hukukuna Giriş İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX TABLOLAR CETVELİ... XIX KISALTMALAR...XXI BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

Tampon Bölge ve Uluslararası Hukuk

Tampon Bölge ve Uluslararası Hukuk SAYI: 73 EYLÜL 2014 Tampon Bölge ve Uluslararası Hukuk İBRAHIM KAYA Tampon bölge ne anlama gelir? Uluslararası hukuka göre tampon bölge oluşturulabilir mi? Tampon bölge oluşturmak için Güvenlik Konseyi

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ İKİNCİ BÖLÜM TEDBİRE İLİŞKİN ARA KARAR M.A. BAŞVURUSU (Başvuru Numarası: 2016/220) Karar Tarihi: 20/1/2016 İKİNCİ BÖLÜM ARA KARAR GİZLİLİK TALEBİ KABUL Başkan ler

Detaylı

Devletin Yükümlülükleri

Devletin Yükümlülükleri Yrd. Doç. Dr. Özge Yücel Dericiler Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Sosyal Haklar ve İnsan Hakları Hukuku Çerçevesinde Devletin Yükümlülükleri Refah Devletinin Krizi Ekseninde Bir İnceleme İÇİNDEKİLER

Detaylı

11 EYLÜL SALDIRISI VE YENİ DÜNYA: SOĞUK BARIŞ DÖNEMİ

11 EYLÜL SALDIRISI VE YENİ DÜNYA: SOĞUK BARIŞ DÖNEMİ INSTITUTE FOR STRATEGIC STUDIES S A E STRATEJİK ARAŞTIRMALAR ENSTİTÜSÜ KASIM, 2003 11 EYLÜL SALDIRISI VE YENİ DÜNYA: SOĞUK BARIŞ DÖNEMİ 11 EYLÜL SALDIRISI SONUÇ DEĞERLENDİRMESİ FİZİKİ SONUÇ % 100 YIKIM

Detaylı

AVRUPA KONSEYİ İNSAN HAKLARININ KORUYUCUSU ÖZET

AVRUPA KONSEYİ İNSAN HAKLARININ KORUYUCUSU ÖZET AVRUPA KONSEYİ İNSAN HAKLARININ KORUYUCUSU ÖZET Avrupa Konseyi üyesi olmayan devlet (Belarus) ÜYE ÜLKELER KURULUŞUN MERKEZİ VE BÜROLARI BÜTÇE Almanya, Arnavutluk, Andorra, Avusturya, Azerbaycan, Belçika,

Detaylı

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi Sivil Yaşam Derneği 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi GİRİŞ Sivil Yaşam Derneği 21-23 Ekim 2016 tarihleri arasında Konya da 4. Ulusal Gençlik Zirvesi ni düzenlemiştir. Zirve Sürdürülebilir Kalkınma

Detaylı

: İstanbul Barosu Başkanlığı

: İstanbul Barosu Başkanlığı 31.05.2013 815 İSTANBUL CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA İHBARDA BULUNAN : İstanbul Barosu Başkanlığı İHBAR EDİLENLER : Şiddet ve zor kullanan kolluk görevlileri, onlara bu yönde emir ve talimat verenler, bu

Detaylı

AVRUPA KONSEYİ BAKANLAR KOMİTESİ NİN RESMİ BELGELERE ERİŞME KONUSUNDA ÜYE DEVLETLERE TAVSİYE KARARI REC (2002) 2 *

AVRUPA KONSEYİ BAKANLAR KOMİTESİ NİN RESMİ BELGELERE ERİŞME KONUSUNDA ÜYE DEVLETLERE TAVSİYE KARARI REC (2002) 2 * AVRUPA KONSEYİ BAKANLAR KOMİTESİ NİN RESMİ BELGELERE ERİŞME KONUSUNDA ÜYE DEVLETLERE TAVSİYE KARARI REC (2002) 2 * Yrd. Doç. Dr. ** (Bakanlar Komitesi tarafından 21 Şubat 2002 tarihinde bakan yardımcılarının

Detaylı

SURİYE TÜRKMEN PLATFORMU I. TOPLANTISI ONUR VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ SONUÇ BİLDİRİSİ

SURİYE TÜRKMEN PLATFORMU I. TOPLANTISI ONUR VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ SONUÇ BİLDİRİSİ SURİYE TÜRKMEN PLATFORMU I. TOPLANTISI ONUR VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ SONUÇ BİLDİRİSİ Bismillairrahmanirrahim 1. Suriye de 20 ayı aşkın bir süredir devam eden kriz ortamı, ülkedeki diğer topluluklar gibi

Detaylı

20. RİG TOPLANTISI Basın Bildirisi Konya, 9 Nisan 2010

20. RİG TOPLANTISI Basın Bildirisi Konya, 9 Nisan 2010 T.C. BAŞBAKANLIK AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ Siyasi İşler Başkanlığı 20. RİG TOPLANTISI Basın Bildirisi Konya, 9 Nisan 2010 - Reform İzleme Grubu nun (RİG) 20. Toplantısı, Devlet Bakanı ve Başmüzakerecimiz

Detaylı

TÜRK DIŞ POLİTİKASINDA GÜÇ KULLANMA SEÇENEĞİ ( )

TÜRK DIŞ POLİTİKASINDA GÜÇ KULLANMA SEÇENEĞİ ( ) TÜRK DIŞ POLİTİKASINDA GÜÇ KULLANMA SEÇENEĞİ (1923-2010) Teorik, Tarihsel ve Hukuksal Bir Analiz Dr. BÜLENT ŞENER ANKARA - 2013 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii TABLOLAR, ŞEKİLLER vs. LİSTESİ... xiv KISALTMALAR...xvii

Detaylı

Namus adına kadınlara ve kızlara karşı işlenen suçların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışma

Namus adına kadınlara ve kızlara karşı işlenen suçların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışma Elli-dokuzuncu Oturum Üçüncü Komite Gündem maddesi 98 Kadınların Konumunun Geliştirilmesi Almanya, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Brezilya, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı,

Detaylı

Denetim Komitesi Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM: GENEL ESASLAR

Denetim Komitesi Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM: GENEL ESASLAR BİRİNCİ BÖLÜM: GENEL ESASLAR MADDE 1: Amaç Bu yönetmelik; Şirketin 20.04.2012 tarih ve 922 sayılı Yönetim Kurulu toplantısında alınan 7039 no lu karara ilişkin kurulan Denetim Komitesi nin yapılanmasını,

Detaylı

MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi ÖĞRENME HEDEFLERİMİZ - ADLÎ YARGI MAHKEMELERİ, BÖLGE ADLİYE MAHKEMELERİ, YARGITAY - İDARE MAHKEMELERİ, BÖLGE İDARE MAHKEMELERİ,

Detaylı

TÜRKİYE DE BULUNAN SURİYELİ MÜLTECİLER

TÜRKİYE DE BULUNAN SURİYELİ MÜLTECİLER TÜRKİYE DE BULUNAN SURİYELİ MÜLTECİLER Merve Nur Bulut, Kübra Sezgin www.improkul.impr.org.tr facebook.com/improkul @improkul improkul@gmail.com SURİYE KRİZİ VE TÜRKİYE DE BULUNAN SURİYELİ MÜLTECİLER 2011

Detaylı

DİNÇEROĞLU AVUKATLIK BÜROSU A V U K A T HÜSEYİN ENİS DİNÇEROĞLU & ESRA AKKOÇ YAREN AHMET ŞEREF UYANIK & ELİFCAN TEKELİ STJ. AV.

DİNÇEROĞLU AVUKATLIK BÜROSU A V U K A T HÜSEYİN ENİS DİNÇEROĞLU & ESRA AKKOÇ YAREN AHMET ŞEREF UYANIK & ELİFCAN TEKELİ STJ. AV. İZMİR BARO BAŞKANLIĞI NA Strasburg da yapılacak olan Doğu PERİNÇEK AİHM davasında yönetim kurulumuzun kararı ile temsilci olarak görevlendirildim. Bir çok kişi ve kuruluşun yanı sıra hukukçu olarak TÜRKİYE

Detaylı

Türkiye Büyük Millet Meclisi nde ( TBMM ) 26 Mart 2015 tarihinde 688 Sıra Sayılı Kanun ( 688 Sıra Sayılı Kanun ) teklifi kabul edilmiştir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi nde ( TBMM ) 26 Mart 2015 tarihinde 688 Sıra Sayılı Kanun ( 688 Sıra Sayılı Kanun ) teklifi kabul edilmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi nde ( TBMM ) 26 Mart 2015 tarihinde 688 Sıra Sayılı Kanun ( 688 Sıra Sayılı Kanun ) teklifi kabul edilmiştir. 688 Sıra Sayılı Kanun uyarınca, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 MART İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 MART İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2014 MART AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ Niisan 2014 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 MART İHRACAT PERFORMANSI

Detaylı

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Temel Bilgiler G20 Nedir? G-20 (Group of 20) platformunun kuruluş amacı küresel ekonomik istikrarın sağlanması ve teşvik edilmesi için gayri resmi bir görüş alışverişi

Detaylı

ULUSAL İNSAN HAKLARI KURUMLARI ULUSLARARASI STANDARTLARA UYGUNLUĞUN YORUM İLKELERİ

ULUSAL İNSAN HAKLARI KURUMLARI ULUSLARARASI STANDARTLARA UYGUNLUĞUN YORUM İLKELERİ Doç. Dr. Abdurrahman EREN İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ULUSAL İNSAN HAKLARI KURUMLARI ULUSLARARASI STANDARTLARA UYGUNLUĞUN YORUM İLKELERİ İÇİNDEKİLER

Detaylı

Milletlerarası Hukuk İÖ Final Sınavı Cevap Anahtarı ( )

Milletlerarası Hukuk İÖ Final Sınavı Cevap Anahtarı ( ) Milletlerarası Hukuk İÖ Final Sınavı Cevap Anahtarı (31.05.2016) I.BÖLÜM 1. KEİT Şartı nın 27. maddesine göre KEİT hukuki kişiliğe sahip olacaktır ve bu kişilik KEİT in dava açma yetkisini içerecektir.

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

F. Şeyda TÜRKAY KAHRAMAN ULUSLARARASI SİLAHLI ÇATIŞMALAR HUKUKUNDA KÜLTÜREL VARLIKLARIN KORUNMASI

F. Şeyda TÜRKAY KAHRAMAN ULUSLARARASI SİLAHLI ÇATIŞMALAR HUKUKUNDA KÜLTÜREL VARLIKLARIN KORUNMASI F. Şeyda TÜRKAY KAHRAMAN ULUSLARARASI SİLAHLI ÇATIŞMALAR HUKUKUNDA KÜLTÜREL VARLIKLARIN KORUNMASI İÇİNDEKİLER TEŞEKKÜR...VII ÖZET... IX ABSTR ACT... XI İÇİNDEKİLER...XIII KISALTMALAR...XXI GİRİŞ...1 BİRİNCİ

Detaylı

3 1 0 2 20 BUĞDAY RAPORU

3 1 0 2 20 BUĞDAY RAPORU 0 1 Dünya buğday üretimi, üretim devlerinden biri olan ABD nin yaklaşık 4 milyon tonluk üretim azalmasına rağmen bu sene ekili alanların ve verimin artmasıyla paralel olarak Ağustos ayı verilerine göre

Detaylı

Sayın Yönetim Kurulu Üyesi/ ve Meclis Üyesi Arkadaşlarım,/

Sayın Yönetim Kurulu Üyesi/ ve Meclis Üyesi Arkadaşlarım,/ 1 Sayın Meclis Başkanım,/ Sayın Yönetim Kurulu Üyesi/ ve Meclis Üyesi Arkadaşlarım,/ 2018 yılının/ ilk meclis toplantısına hoş geldiniz diyor,/ sizleri saygılarımla selamlıyorum./ Sözlerime başlarken,/

Detaylı

Hükümet in TSK İçinde Oluşturduğu Paralel Yapılar; Cumhurbaşkanı ve AYİM nin Konumu..

Hükümet in TSK İçinde Oluşturduğu Paralel Yapılar; Cumhurbaşkanı ve AYİM nin Konumu.. 28 Nisan 2014 Basın Toplantısı Metni ; (Konuşmaya esas metin) Hükümet in TSK İçinde Oluşturduğu Paralel Yapılar; Cumhurbaşkanı ve AYİM nin Konumu.. -- Silahlı Kuvvetlerimizde 3-4 yıldan bu yana Hava Kuvvetleri

Detaylı

İNSAN HAKLARI SORULARI

İNSAN HAKLARI SORULARI 1. 1776 Amerikan ve 1789 Fransız belgelerine yansıyan doğal haklar öğretisinin başlıca temsilcisi kimdir? a) J. J. Rousseau b) Voltaire c) Montesquieu d) John Locke 4. Aşağıdakilerden hangisi İngiliz hak

Detaylı

6.YILINDA SURİYE İÇ SAVAŞI VE KORUMA SORUMLULUĞU NUN BAŞARISIZLIĞI

6.YILINDA SURİYE İÇ SAVAŞI VE KORUMA SORUMLULUĞU NUN BAŞARISIZLIĞI 6.YILINDA SURİYE İÇ SAVAŞI VE KORUMA SORUMLULUĞU NUN BAŞARISIZLIĞI Merve Aksoy Referans için/ To cite this article Merve Aksoy, 6.Yılında Suriye İç Savaşı ve Koruma Sorumluluğu nun Başarısızlığı, İNSAMER

Detaylı

İÇİNDEKİLER (ÖZET) ve YAZARLAR LİSTESİ

İÇİNDEKİLER (ÖZET) ve YAZARLAR LİSTESİ İÇİNDEKİLER (ÖZET) ve YAZARLAR LİSTESİ ÖNSÖZ İNSANCIL HUKUKUN TEMEL İLKELERİ VE BU İLKELERİN TARİHSEL GELİŞİM SAFHALARI Dr.Öğr. Üyesi Gökha Al ayrak SİLAHLI ÇATIŞMALARDA SİVİL KİŞİLERİN VE SİVİL NESNELERİN

Detaylı

EUROSAI-ARABOSAI ÜÇÜNCÜ ORTAK KONFERANSI VE ABU DHABİ DEKLARASYONU

EUROSAI-ARABOSAI ÜÇÜNCÜ ORTAK KONFERANSI VE ABU DHABİ DEKLARASYONU EUROSAI-ARABOSAI ÜÇÜNCÜ ORTAK KONFERANSI VE ABU DHABİ DEKLARASYONU İsa CAN GİRİŞ INTOSAI bünyesinde faaliyet gösteren bölgesel çalışma gruplarından olan Avrupa Sayıştayları Birliği (EUROSAI) ve Arap Sayıştayları

Detaylı

4. TÜRKİYE - AVRUPA FORUMU

4. TÜRKİYE - AVRUPA FORUMU 4. TÜRKİYE - AVRUPA FORUMU Yeni Dönem Türkiye - AB Perspektifi Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı: Fırsatlar ve Riskler ( 21-22 Kasım 2013, İstanbul ) SONUÇ DEKLARASYONU ( GEÇİCİ ) 1-4. Türkiye

Detaylı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GÜVENLİK KONSEYİ NİN LİBYA HAKKINDAKİ 1973 (2011) SAYILI KARARI

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GÜVENLİK KONSEYİ NİN LİBYA HAKKINDAKİ 1973 (2011) SAYILI KARARI BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GÜVENLİK KONSEYİ NİN LİBYA HAKKINDAKİ 1973 (2011) SAYILI KARARI Çeviren: Yrd. Doç. Dr. Naim DEMİREL * Arş.Gör. Miray AZAKLI ** Bu Karar 1 Güvenlik Konseyi nin 6498 inci toplantısında

Detaylı

SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU

SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU 1. Dünya Seramik Sektörü 1.1 Seramik Kaplama Malzemeleri SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU 2007 yılında 8,2 milyar m 2 olan dünya seramik kaplama malzemeleri üretimi, 2008 yılında bir önceki yıla oranla %3,5 artarak

Detaylı

ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI

ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI 1 Nasıl bir anayasa yapım süreci? Maddeleri değil ilkeleri temel alan Ayırıcı değil birleştirici Uzlaşmaya zorlamayan Uzlaşmazlık alanlarını ihmal etmeyen Mutabakatı değil ortak

Detaylı

Hukuki Boyutu. Savaş Suçu

Hukuki Boyutu. Savaş Suçu Irak saldırısının Hukuki Boyutu ve Savaş Suçu Av. Muharrem Balcı 27 Şubat 2003 Her hakkı Tüketiciler Birliği ne aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. 1 Giriş Aylardır üzerinde sürekli konuşulan ve

Detaylı

YURTDIŞI İNŞAAT HİZMETLERİ SEKTÖRÜ İÇİN ULUSLARARASI TAHKİM REHBERİ

YURTDIŞI İNŞAAT HİZMETLERİ SEKTÖRÜ İÇİN ULUSLARARASI TAHKİM REHBERİ YURTDIŞI İNŞAAT HİZMETLERİ SEKTÖRÜ İÇİN ULUSLARARASI TAHKİM REHBERİ İÇİNDEKİLER Önsöz İçindekiler Kısaltmalar Giriş BİRİNCİ BÖLÜM: ULUSLARARASI TİCARİ SÖZLEŞMELERDEN KAYNAKLANAN UYUŞMAZLIKLARIN HUKUKİ

Detaylı

68. BAŞKANLAR KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ

68. BAŞKANLAR KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ . 68. BAŞKANLAR KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ 68 inci Başkanlar Kurulu Toplantısı Sonuç Bildirisi 68 inci Başkanlar Kurulu Toplantısı 26 Kasım 2012 tarihinde TÜRMOB Kurulları ve Oda Başkanları nın katılımı ile

Detaylı

KGAÖ NÜN KOLEKTİF GÜVENLİK SİSTEMİ

KGAÖ NÜN KOLEKTİF GÜVENLİK SİSTEMİ KGAÖ NÜN KOLEKTİF GÜVENLİK SİSTEMİ Valeriy SEMERIKOV KGAÖ (Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü) Genel Sekreter Yardımcısı Bir devletin ve müttefiklerinin güvenliğinin sağlanması, çağdaş toplumların bir

Detaylı

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU YENİ TÜRK TİCARET KANUNU İsmail YÜCEL İç Ticaret Genel Müdür V. 8 Şubat 2012 Yeni Türk Ticaret Kanunu - Şeffaflık, - Hesap Verebilirlik, - Kurumsallaşma, - Elektronik Ortamda Hukuki İşlem Tesis Edebilme

Detaylı

Sayın Mehmet CEYLAN BakanYardımcısı Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Sayın Mehmet CEYLAN BakanYardımcısı Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sayın Mehmet CEYLAN BakanYardımcısı Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Üçüncü Birleşmiş Milletler Konut ve Sürdürülebilir Kentsel Gelişme Konferansı Habitat III 17-20 Ekim 2016, Kito Sayfa1

Detaylı

Dr. MURAT YILDIRIM ULUSLARARASI VERGİ HUKUKU NDA TAHKİM

Dr. MURAT YILDIRIM ULUSLARARASI VERGİ HUKUKU NDA TAHKİM Dr. MURAT YILDIRIM ULUSLARARASI VERGİ HUKUKU NDA TAHKİM İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii İÇİNDEKİLER...ix KISALTMALAR...xix 1.GİRİŞ...1 I. KAVRAM VE TERİM...1 1. Kavram...1 a. Tanım...1 b. Unsurlar...4 aa. Anlaşma...4

Detaylı

TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1

TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1 ( STRATEJİK VİZYON BELGESİ ) TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1 Yeni Dönem Türkiye - Suudi Arabistan İlişkileri: Kapasite İnşası ( 2016, İstanbul - Riyad ) Türkiye 75 milyonluk nüfusu,

Detaylı

(Resmî Gazete ile yayımı: 11.12.1992 Sayı : 21432 Mükerrer)

(Resmî Gazete ile yayımı: 11.12.1992 Sayı : 21432 Mükerrer) 25 Kamu Hizmetinde Örgütlenme Hakkının Korunmasına ve İstihdam Koşullarının Belirlenmesi Yöntemlerine İlişkin 151 Sayılı Sözleşmenin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun (Resmî Gazete ile yayımı:

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı HATA BİLDİRİM FORMU (Usulsüzlük, Yolsuzluk, Etik Kural İhlali)

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı HATA BİLDİRİM FORMU (Usulsüzlük, Yolsuzluk, Etik Kural İhlali) Hata adı: Hata türü: (yönetim/operasyonel/stratejik/bilgi Teknolojileri/izleme ve raporlama) Hatanın gerçekleşme tarihi: Hatanın sebepleri/olası sebepleri: Hatanın etkilediği faaliyet/süreç adı: Sorumlu

Detaylı

Alım satım aracılığı faaliyeti, emir iletimine aracılık, işlem aracılığı ve portföy aracılığı faaliyetlerinin tümünü birlikte ifade eder.

Alım satım aracılığı faaliyeti, emir iletimine aracılık, işlem aracılığı ve portföy aracılığı faaliyetlerinin tümünü birlikte ifade eder. 2.3. Alım Satım Aracılığı Faaliyeti Alım satım aracılığı faaliyeti, emir iletimine aracılık, işlem aracılığı ve portföy aracılığı faaliyetlerinin tümünü birlikte ifade eder. 2.3.1. Emir İletimine Aracılık

Detaylı

11 Eylül: AET Bakanlar Konseyi, Ankara ve Atina nın Ortaklık başvurularını kabul etti.

11 Eylül: AET Bakanlar Konseyi, Ankara ve Atina nın Ortaklık başvurularını kabul etti. ARAŞTIRMA RAPORU ÖZEL ARAŞTIRMA--AVRUPA BİRLİĞİ TÜRKİYE KRONOLOJİSİ 20/06/2005 1959 1963 1964 1966 1968 1970 1971 1972 1973 31 Temmuz: Türkiye, AET ye ortaklık için başvurdu. 11 Eylül: AET Bakanlar Konseyi,

Detaylı

EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ

EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ COUNCIL OF EUROPE AVRUPA KONSEYİ EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE KARAARSLAN TÜRKİYE DAVASI (Başvuru no. 4027/05) KARAR STRAZBURG 27 Temmuz 2010 İşbu karar AİHS

Detaylı

ENERJİ GÜVENLİĞİ ÇALIŞTAYI Türkiye Nükleer Güç Programı 2030

ENERJİ GÜVENLİĞİ ÇALIŞTAYI Türkiye Nükleer Güç Programı 2030 VİZYON BELGESİ(TASLAK) ENERJİ GÜVENLİĞİ ÇALIŞTAYI Türkiye Nükleer Güç Programı 2030 (03-05 Aralık 2015, İstanbul) BÖLÜM 1 Nükleer Güç Programı (NGP) Geliştirilmesinde Önemli Ulusal Politika Adımları Temel

Detaylı