KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ. I.SINIF I. YARIYIL (Güz Dönemi)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ. I.SINIF I. YARIYIL (Güz Dönemi)"

Transkript

1 KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ I.SINIF I. YARIYIL (Güz Dönemi) Jeomorfoloji I CG Ders İçeriği: Jeomorfolojinin tanımı, konusu, amacı ve coğrafya bilimi içerisindeki yeri, yerin şekli, yeryüzünün yatay ve düşey dağılışı, topografya şekilleri ve bunlara etki eden etkenler, yer kabuğunun hareketleri, yer şekillerinin oluşumunda iç kuvvetler, epirojenik, orojenik hareketler, volkanizma, depremler, yer şekillerinin oluşumunda dış kuvvetler ve süreçler, çözülme ve çözülmeye etki eden faktörler incelenmektedir. Kartoğrafya I CG Ders İçeriği: Kartoğrafya nın (Harita Bilgisi) tanımı ve alanı, haritacılığın tarih içerisindeki gelişimi, haritaların genel özellikleri, haritaları oluşturan özellikler tek tek ele alınarak incelenmekte, kürenin düzleme aktarılmasından kaynaklanan problemler, haritaların projeksiyonları ve bu projeksiyonların özellikleri detaylıca anlatılmaktadır. Klimatoloji I CG Ders İçeriği: Klimatolojinin konusu ve temel kavramlarının kavratılması, iklim değişimlerinin tarihini ve günümüzdeki durumunun mukayese edilmesi, hava sıcaklığının ölçülmesi, haritalanması ve yorumlanması, atmosferin yapısı ve temel bileşenlerin kavratılması dersin içeriğini oluşturmaktadır. Ekonomik Coğrafya I CG Ders İçeriği: Ekonomik Coğrafya nın tanımı, konusu, amacı ile coğrafya bilimi içerisindeki yeri ve önemi ifade edildikten sonra, Tarım Coğrafyası, tarımı etkileyen fiziki ve beşeri coğrafya faktörleri, tarım alanlarının dünya üzerindeki dağılışı, günümüzde dünya üzerinde uygulanan tarımsal yöntemler, dünya tarımının başlıca sorunları, tarımsal bölgeler ve günümüz dünyasında önemli tarım ürünlerinin üretimi hakkında bilgiler verilmektedir. Beşeri Coğrafya I CG Ders İçeriği: Coğrafyanın gelişimi, bilimsel kimlik kazanması ve kurumsallaşması, beşeri coğrafyanın tanımı, konusu, çevresel algı, zihin haritaları, çevreyi değerlendirme, algılama ve planlama, Beşeri Coğrafya da coğrafi olaylara yaklaşımlar ve mekân organizasyonları, mekân, lokasyon, bölgeler, mesafe, Beşeri Coğrafya da teori, teoride yaklaşımlar, modeller, Hümanistik Coğrafya, modernizm ve post-modernizm, hümanistik akım gibi konularda bilgiler verilmektedir.

2 Genel Jeoloji I CG Ders İçeriği: Bu ders kapsamında Jeoloji nin tanımı, konusu, tarihçesi ve Coğrafya bilimi için önemi anlatılmakta, Güneş sistemi ve evren, yerin oluşumu ve evrimi, yeryuvarının genel özellikleri, yerkabuğunu oluşturan maddeler, jeolojik devirler, Paleocoğrafya, mağma, volkanizma, plütonizma, metamorfizma, levha tektoniği ve kıtaların kayması ve okyanusların oluşumu ile ilgili bilgiler verilmektedir. Coğrafya ya Giriş I CG Ders İçeriği: Bu ders kapsamında Coğrafya ilminin tanımı, önemi ve amacı, Coğrafya nın ana kavramları, bölümleri, öğretim amaçları ve öğretiminin gerekliliği, Coğrafya nın tarih içerisindeki gelişim devreleri öğretilmektedir. Türk Dili I OZ Ders İçeriği: Dilin Tanımı, özellikleri, millet hayatındaki yeri, Türk Dilinin tarihi devreleri, bugünkü durumu ve yayılma alanı. Türk dilinin ses özellikleri. Türk dilinin şekil bilgisi. Türkçede kelime çeşitleri, özellikleri ve kullanışları. İmlâ kuralları ve uygulaması. Noktalama işaretleri uygulaması. Temel Bilgi Tek. Kull. EF Ders İçeriği: Bilgi teknolojilerine Giriş, Bilgi Çağı ve Bilgi Toplumu, Bilgi Sistemleri, Bilgisayar Organizasyonu, İletişim Sistemleri, Bilgisayar Yazılımlarına Giriş, World, Excel, POwer Point ve Diğer Ana Programlarının Tanıtılması, Bilgisayar Donanımı, Dos İşletim Sistemi, Windows İşletim Sistemi, Network İşletim Sistemleri ve Bilgisayar Ağları, Bilgisayar İle Tanışma, Bilgi İşletim Sistemlerini Kullanma, Yan Birimleri Kullanma. İngilizce I OZ Ders İçeriği: TO BE fiili, iyelik sıfatları, TO BE fiili Soru ve olumsuz cümleler, Olumsuz cümle ve kısa cevaplar Iyelik eki, Present simple 1 Soru ve olumsuz cümleler, Present Simple 2. Beden Eğitimi I OZ Ders İçeriği: Beden Eğitimi, Spor, Egzersiz, Hareket Sistemi, İlk Yardım, Sporda Beslenme, Doping, Modern Olimpiyatlar. Müzik I OZ Ders İçeriği: Müziğin Tarihi, müzik kuralları, notalar, değerleri ve usuller, Anadolu müzik çeşitleri, Atatürk ün sanata verdiği önem.

3 Resim I OZ Ders İçeriği: Temel Sanat Eğitimi, noktai çizgi, doku, tonlama, hareket, ritim, uygulamalar, sanat disiplini ve diğer disiplinler ile olan ilişkileri. Tiyatroya Giriş OZ Ders İçeriği: Tiyatro Tarihine Genel Bakış, drama, drama teknikleri, beden dili, karakter tanımlama, rol, konuşma sanatları teknikleri Türk Halk Oyunları I OZ Ders İçeriği: Türk Halk Biliminin alanı, konusu, amacı, Türk Halk Oyunları adım çalışmaları, kostüm,-makyaj ve yöreler. Fotoğraf I OZ Ders İçeriği: Fotoğrafta türleri, diyafram, enstantane, ISO.

4 KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ I.SINIF II. YARIYIL (Bahar Dönemi) Jeomorfoloji II CG Ders İçeriği: Dış etkenler ve vetireler, çözülme, çözülmenin ve hızı üzerine etki yapan etkenler, jeomorfolojik bakımdan toprakların incelenmesi. Flüvial (akarsu) topografya, akarsuların tanımı ve fonksiyonları, akarsuların aşındırma ve biriktirme şekilleri, akarsuların meydana getirdiği yeryüzü şekilleri, bu şekillerin oluşumu, gelişimi ve özellikleri, akarsu drenajları. Kartografya II CG Ders İçeriği: Bu ders; Harita ve harita bilgisinin Coğrafya için önemi, haritanın unsurları (ölçek, çerçeve içi, lejand, başlık vb.), haritalarda coğrafi olgu ve olayların gösterilmesi, harita hazırlama metot ve yöntemleri, haritalar üzerinde farklı hesaplamalar yapılması, harita çeşitleri, farklı haritaları mesleki açıdan yorumlayabilme konularını içermektedir. Klimatoloji II CG Ders İçeriği: Atmosferde meydana gelen hava olaylarının nedenleri, oluşum mekanizmaları, bunlara yönelik uygulamalar bu dersin içeriğini oluşturur. Atmosferik kararlılık ve karasızlık, nem kavramı, yağış tipleri, havanın yatay hareketleri ve nedenleri, girdap oluşumu, meltemler. Ekonomik Coğrafya II CG Ders İçeriği: Bu ders kapsamında önemli tahıllardan buğday pirinç, mısır üretimi ve pamuk üretimi, ormancılık, ormancılığı etkileyen Beşeri ve Fiziki Coğrafya şartları, dünya üzerinde ormancılık faaliyetlerinin dağılışı, balıkçılık, dünya üzerinde balıkçılığı etkileyen fiziki ve Beşeri Coğrafya faktörleriyle balıkçılığın dünya üzerindeki dağılışı incelenmektedir. Beşeri Coğrafya II CG Ders İçeriği: Beşeri Coğrafya da teori, teoride yaklaşımlar, modeller, modernizm ve postmodernizm, nüfus, insan, oluşumu ve teoriler, çevre gibi konularda genel bilgiler verilmektedir.

5 Genel Jeoloji II CG Ders İçeriği: Jeoloji haritası çeşitleri ve yorumlanması, jeolojik devirlere ait bilgiler, kayaçların oransal yaşlarının tayini peneplen ve aşının yüzeylerinin yaşlandırılması, jeofizik etütler ve önemi, kütle hareketleri; hızlı gelişen kütle hareketleri, yavaş gelişen kütle hareketleri. Coğrafya ya Giriş II CG Ders İçeriği: Bu ders kapsamında coğrafyanın ilke ve yöntemleri, prensipleri, Coğrafya nın olaylara yaklaşım felsefeleri ve başlıca veri kaynakları ve Coğrafya nın metodolojisi öğretilmektedir. Türk Dili II OZ Ders İçeriği: Cümle, cümle çeşitleri ve uygulaması. Yazılı anlatım. Dilekçe. Yazılı ve sözlü anlatımda birikim kazanma yolları. Sözlü anlatım türlerinden münazara. Çeşitli konularda münazara çalışması. Yazılı ve sözlü anlatımda görülen anlatım bozuklukları. Resmi yazılar. İlmi yazıların hazırlanmasında uyulacak kurallar. Enformatik ve Bil. Prog. EF Ders İçeriği: : Bilgi Sistemleri, Veri İletişimi ve Bilgisayar Ağları, Bilgisayar İle Tanıma, Bilgi İşletim Sistemini Kullanma, Yan Birimleri Kullanma, Excel ve World Programları, İnternet World-Wide-Web, Kelime İşlemcileri ve Raporlama/Tablolama Paketleri, Bilgisayarlı Sunum Paketleri, Bir Veri Tabanı Kullanımı, Elektronik Posta Kullanımı, FTP, WWW de Bilgi Tarama, HTML ye Giriş İngilizce II OZ Ders İçeriği: There is / are, How many...? Yer edatları, Some ve any This, that, these, those Düzenli fiiller, Düzensiz fiiller, Zaman ifadeleri Beden Eğitimi II OZ Ders İçeriği: Atletizm, Badmimton, Futbol, Voleybol, Basketbol, Masa Tenisi, Tenis, Yüzme Branşları hakkında genel bilgiler Müzik II OZ Ders İçeriği: Dünya müzik çeşitleri, müzik aletlerinin teknikleri ve çalımı, Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği ve Batı müziği nazariyatları, kaset CD dinletisi.

6 Resim II OZ Ders İçeriği: Temel Sanat Eğitimi, kompozisyon, denge, perspektif, biçim-içerik, ışık-gölge, oran-orantı, uygulamalar. Sanat disiplini ve diğer disiplinler ile olan ilişkileri. Uygulamalı Tiyatro OZ Ders İçeriği: Tiyatro Tarihine Genel Bakış, drama, drama teknikleri, beden dili, karakter tanımlama, rol, konuşma sanatları teknikleri Türk Halk Oyunları II OZ Ders İçeriği: Kostüm, makyaj, yöre ve alan çalışması. Fotoğraf II OZ Ders İçeriği: Fotoğrafta ışık, doygunluk, kontrast, keskinlik

7 KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ II.SINIF I. YARIYIL (Güz Dönemi) Global İklim Sistemleri CG Ders İçeriği: Global iklim sistemlerinin oluşumu yapısı ayrıntılı bir biçimde incelenerek, atmosferde meydana gelen klimatolojik olayların oluşum şekilleri neden sonuç ilişkisine dayandırılarak açıklanır. Bunun yanında küresel iklim değişkenliğinin doğal ve doğal olmayan nedenleri dersin içeriğini oluşturmaktadır. Bitki Coğrafyası CG Ders İçeriği: Bu derste Bitki Coğrafyası kavramları ile bitki toplulukları üzerinde etkili olan coğrafi faktörler ayrıntılı bir şekilde işlenmektedir. Bitki Coğrafyası nın tanımı ve önemi, bilim içerisindeki yeri, bitki hayatının ekolojik ortamları ve her bir ortam faktörünün bitkilerle olan etkileşimleri açıklanmaktadır. Bitki Formasyonlarının oluşumu, gelişimi ve değişimi incelenmekte, yeryüzündeki mevcut bitki formasyonları özelliklerine göre tanımlanmakta, ekolojik ortam özellikleri ile birlikte açıklanmaktadır. Doğal Kaynaklar CG Ders İçeriği: Bu ders kapsamında Ekonomik Coğrafya içerinde yer alan madencilik, madenlerin oluşum, maden işletmelerin Fiziki ve Beşeri Coğrafya şartları, dünya üzerinde madencilik faaliyetlerin dağılışı madenlerin çıkarımında uygulanan yöntemler önemli madenlerin dünya üzerindeki dağılışları ve üretimleri hakkında bilgiler verilecektir. İstatistik Metotları CG Ders İçeriği: İstatistikte temel kavram ve ilkeler, istatistik yöntemleri, seri çeşitleri ve oluşumu, sınıflandırma ve gruplandırma, merkezi eğilim ölçüleri, dağılım ölçüleri, coğrafi verilerin istatistik yöntemleri uygulanarak değerlendirilmesi uygulamalı olarak öğrencilere öğretilmektedir. Ulaşım Coğrafyası CG Ders İçeriği: Ulaşımın ve Ulaşım Coğrafyası nın tanımları; ulaşım ile ilgili kavramlar ve teoriler; ulaşımı etkileyen sosyo-kültürel, ekonomik ve fiziki faktörler; ulaşım sistemleri ve bu alandaki gelişmeler; ulaşım sistemlerini etkileyen teknolojik ilerlemeler; ulaşım sistemlerilokasyon ve gelişmişlik arasındaki ilişki; Türkiye de ulaşım sisteminin durumu gibi konular bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

8 Hidrografya CG Ders İçeriği: Bu ders yeraltı sularının tanımı, oluşumu, özellikleri ve etkileri yer altı sularında hareket ve yer altı su seviyelerinin belirlenmesi akifer ve akifer tipleri ile kaynakların belirlenmesi ve sınıflandırılması Hidrografya nın temel konularını içerir. Diğer yandan akarsuların tanımı ve oluşumları, akarsularda hız, akarsularda akım ( debi ), akarsularda rejim ve rejim tiplerinin belirlenmesi gibi konulara yer verilecektir. Tüm bu kavramların diğer coğrafi olgularla olan ilişkisi de bu dersin temel içeriğini oluşturur. Türkiye Jeomorfolojisi CG Ders İçeriği: Türkiye nin genel jeolojik yapısı, Türkiye nin ana jeomorfolojik özellikleri, Türkiye yi çevreleyen deniz ve kıyıların jeomorfolojisi, Türkiye nin jeomorfolojik- Paleocoğrafik evrimi. İngilizce III OZ Ders İçeriği: Past simple 2 (Di li Geçmiş), Olumsuzluk hali ve AGO, Zaman İfadeleri, Sayılabilen ve sayılamayan isimler, Do you like...?, Would you like...?, a ve some, much ve many, Sıfatlarda daha ve en halleri, Sahiplik ifade etme: Have got, Present continuous (Şimdiki Zaman),Aitlik sorma: Whose is it? İyelik zamirleri Atatürk İlk. ve İnk. Tarihi OZ Ders İçeriği: Osmanlı Devletinin Yıkılışı ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti nin kuruluşu

9 KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ II.SINIF II. YARIYIL (Bahar Dönemi) Jeomorfolojik Süreçler CG Ders İçeriği: Kurak bölgeler topografyası, kurak bölgelerin coğrafi ifadesi, kurak bölgelerin ve sınırlarının tespiti, kurak bölgelerdeki aşındırma faaliyetleri, kurak bölgelerdeki yeryüzü şekilleri, oluşumları ve özellikleri, kıyı topografyası, kıyı bölgeleri, kıyı bölgelerinin şekillenmesine tesir eden faktörler, alçak ve yüksek kıyılarda aşındırma ve biriktirme şekilleri, bu şekillerin oluşumu, gelişimi ve özellikleri, kıyıların tasnifi konuları incelenmesidir. Glasiyal (buzul) topografya, buzulların oluşumu ve gelişimi, buzulların aşındırma ve biriktirme faaliyetleri, buzulların oluşturduğu yeryüzü şekilleri, bu şekillerin oluşumu, gelişimi ve özellikleri, Karst topografyası, karstlaşma, karstik araziler üzerinde aşındırma ve biriktirme faaliyetleri, karstik yeryüzü şekilleri, bu şekillerin oluşumu, gelişimi ve özellikleri incelenmektedir. Volkanik yapı ve aşınım şekilleri incelenmektedir. Türkiye Bitki Coğrafyası CG Ders İçeriği: Bu derste; Türkiye bitki örtüsünün genel görünümü ile giriş yapılmakta, Türkiye de bitki örtüsüne etkisi bakımından ekolojik şartlar (iklim, yüzey şekilleri, toprak, biyotik ve beşeri faktörler) incelenmekte, Türkiye deki her bir Flora ve Fitocoğrafya bölgesi ekolojik özellikleri, formasyon grupları ve hakim türleriyle birlikte bölüm ve yöre ölçeğinde öğretilmektedir. Sanayi Coğrafyası CG Ders İçeriği: Ekonomik Coğrafya içerisinde yer alan Sanayi Coğrafya sının tanımı ve konusu, sanayi tipleri, modern sanayinin temelleri ve sanayinin kuruluş yerini belirleyen coğrafi şartları, sanayinin lokasyonundaki yeni eğilimler ve kavramlar, sanayinin dünya üzerindeki dağılışı ve dünya sanayi bölgeleriyle ilgili bilgiler verilmektedir. Toprak Coğrafyası CG Ders İçeriği: Bu derste toprak, Toprak Coğrafyası kavramları ve toprağı oluşturan faktörler coğrafi anlamda ayrıntılı bir şekilde incelenmektedir. Toprak biliminin tarihçesi, toprak oluşumunu etkileyen Fiziki ve Beşeri Coğrafya faktörleri, pedojenik süreçlerin gelişimi, toprak horizonlarının özellikleri, toprak türleri, dünyada ve Türkiye deki dağılışları, erozyon ve erozyondan korunma yolları dersin içeriğini oluşturmaktadır. Türkiye Beşeri Coğrafyası CG Ders İçeriği: Bu derste Türkiye nin Beşeri Coğrafya özellikleri ve bu özellikleri etkileyen faktörler ayrıntılı bir biçimde incelenmektedir. Türkiye nin nüfus politikaları nüfus dağılışı,

10 aritmetik, fizyolojik ve tarımsal nüfus yoğunlukları, uygulanan nüfus politikaları, göç olguları, nüfusun yaş, cinsiyet, bağımlılık, eğitim, kır-şehir ve ekonomik özellikleri, Türkiye de yerleşmeye etki eden Fiziki, Beşeri ve Ekonomik Coğrafya faktörleri, yerleşmelerin tarihçesi, yerleşmelerin özellikleri, kır, kasaba ve şehir yerleşmeleri, mesken tipleri gibi konular bu dersin içeriğini oluşturmaktadır. Coğrafya Araştırma Yöntemleri CG Ders İçeriği: İstatistikte temel kavram ve ilkeler, istatistik yöntemleri, sınıflandırma ve gruplandırma, coğrafi verilerin istatistik yöntemleri uygulanarak değerlendirilmesi, bilimsel çalışmalarda izlenecek yolun detaylı olarak öğrencilere aktarılması ve bazı istatistik tekniklerle (korelasyon, regresyon vb.) ilgili uygulamalar. Nüfus Coğrafyası CG Ders İçeriği: Dünya nüfus gelişimi, dağılışı, demografik özellikleri, nüfus politikaları, nüfus teorileri, nüfusun yaş, cinsiyet, bağımlılık, eğitim, kır-şehir ve ekonomik özellikleri, nüfus artışının ve zamansal ve mekânsal değişimini kapsamaktadır. Yapısal Jeomorfoloji (Seçmeli) CG Ders İçeriği: Yer şekillerinin oluşumunda yapının etkisi, litolojik ve tektonik yapı, çeşitli tiplerdeki yapılar üzerinde fluviyal topografyanın gelişmesi, yatay yapı, monoklinal yapı, kıvrımlı yapı, dom yapısı, faylı yapı, şaryajlı yapı, diskordant örtülü yapı, volkanik yapı gibi oluşumların ayrımını ve özelliklerinin anlaşılmasını kapsamaktadır. Okyanusya Coğrafyası (Seçmeli) CG Ders İçeriği: Bu derste Okyanusya kıtasının jeolojik yapısı, jeomorfolojik özellikleri, iklim özellikleri, bitki örtüsünün dağılışı, hidrografik özellikleri, beşeri, ekonomik ve kültürel özellikleri Okyanusya kıtasında yer alan ülkeler ölçeğinde incelenir. Diğer yandan kıta sınırları içerisinde yer alan adalar ve bu adaların coğrafi özellikleri incelenir. İngilizce IV OZ Ders İçeriği: Going to future (Yakın gelecek zaman),amaç bildiren mastar, Soru yapısı Zarflar ve sıfatlar, Present perfect (Şimdi tamamlanmış Zaman) Ever ve never yet ve just Present perfect ve Past simple zamanlarının karşılaştırılması Atatürk İlk. ve İnk. Tarihi OZ Ders İçeriği: Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Kuruluşu ve Atatürk İlke ve İnkılapları

11 KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ III.SINIF I. YARIYIL (Güz Dönemi) Türkiye Ekonomik Coğrafyası I CG Ders İçeriği: Bu ders Türkiye nin sahip olduğu tarım, hayvancılık, madencilik, balıkçılık, ormancılık ve sanayi faaliyetlerinin dağılışı ve özellikleri hakkında bilgiler verir. Bu ekonomik faaliyetlerin ortaya çıkış nedenleri ve Türkiye ekonomisi içindeki yeri ve önemi anlatır. Asya Coğrafyası CG Ders İçeriği: Bu derste Asya kıtasının jeolojik, jeomorfolojik, iklim, bitki örtüsü, hidrografik, beşeri, ekonomik ve kültürel özellikleri Asya kıtasında yer alan ülkeler ölçeğinde incelenir. Ülkeler arasında karşılaştırmalar yapılarak benzerlikler ve farklılıkların nedenleri üzerinde durulur. Coğrafi Bilgi Sistemleri CG Ders İçeriği: Coğrafi Bilgi Sistemlerini oluşturan tüm parametreler ayrıntılı bir biçimde incelenerek, Coğrafya Bilimine katkısı, Çağdaş Coğrafya nın tanımı, gelenekleri, bunun yanında Coğrafi Bilgi Sistemlerinin bileşenleri temel fonksiyonları, harita ve projeksiyon tipleri, Coğrafi Bilgi Sistemlerinde kullanılan veri modelleri bu dersin içeriğini oluşturmaktadır. Turizm Coğrafyası CG Ders İçeriği: Bu ders; turizm ve rekreasyon coğrafyasının temel kavramları, turizm ve coğrafya arasındaki bağlantılar, insanları turizm faaliyetine iten faktör ve güdüler, doğal, beşeri, kültürel ve tarihi kaynakların turizm çekicilikleri, Ulaşım ve konaklamanın turizm bakımından değerlendirilmesi, turizm kalıpları ve alternatif turizm şekilleri ve turizmin etkileri konularını içermektedir. Siyasi Coğrafya CG Ders İçeriği: Siyasi Coğrafya nın tanımı, konusu, amacı ve dünya üzerindeki durumu ile doğal kaynakların ülkeler arasındaki ilişkilerde ve genel olarak dünya çapındaki politik etkilerini tartışmak

12 Enerji Kaynaklar CG Ders İçeriği: Ekonomik Coğrafya içerisinde yer alan enerji kaynaklarının tanımı, başlıca enerji kaynakları, maden kömürü, petrol ve doğal gaz gibi fosil enerji kaynaklarının oluşumu, işletilmesi ve dünya üzerindeki dağılışları ve dağılışa etki eden coğrafya faktörleri ve üretimleriyle hidroelektrik enerjisi ve alternatif enerji kaynaklarının tanımı, dünya üzerindeki dağılışı, dağılışa etki eden coğrafi faktörler ve üretimleriyle ilgili bilgiler verilmektedir. Karst Jeomorfolojisi CG Ders İçeriği: Karstlaşma, karstlaşma süreçleri, karstik şekiller, karst topografyası, Türkiye de karstlaşma süreçleri ve karstik şekilleri, Türkiye de karst topografyası, dünyada karstlaşma süreçleri ve karstik şekiller, dünyada karst topografyası Matematik Coğrafya (Seçmeli) CG Ders İçeriği: Evren, evrende dünyanın yeri belirtildikten sonra, dünyanın sekli hakkındaki görüşler ile dünyanın büyüklüğünü bulmak için yapılmış olan ölçümler kronolojik olarak açıklanmaktadır. Bu konuları takiben dünyanın fiziksel özellikleri, hareketleri ve bu hareketler sonucunda oluşan olaylar incelenir. Bu bilgiler verildikten sonra yeryüzünde bir noktanın tanımlanması için gerekli olan Coğrafi koordinatların elemanları durumundaki enlem, boylam, paralel ve meridyen kavramları üzerinde durularak zaman konuları islenmektedir. Bütün bu konularla ilgili olarak uygulamalar yapılmaktadır. Kuvaterner Coğrafyası CG Ders İçeriği: Jeolojik zamanların genel değerlendirmesi, kuvaterner döneminin genel özellikleri, kuvaternerde iklim olayları, buzul ve buzul arası dönemler Orta Doğu Coğrafyası (Seçmeli) CG Ders İçeriği: Orta Doğu ile ilgili çalışmaların ülkemiz için önemi belirtildikten sonra Orta Doğu nun dünya üzerindeki yeri ve önemi vurgulanmaktadır. Orta Dogu Kavramı içine hangi devletlerin girdiği tespit edilerek Orta Doğu nun sınırları çizilmektedir. Takiben Orta Doğu nun tarihten kaynaklanan özellikleri belirlenerek, konu gerek beşeri özellikler bakımından (özellikler etnik ve dinsel) gerekse ekonomik özellikler bakımından (özellikle petrol ve doğal gaz) bölgenin dünya için önemi vurgulanmaktadır.

13 KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ III.SINIF II. YARIYIL (Bahar Dönemi) Türkiye Ekonomik Coğrafyası II CG Ders İçeriği: Bu ders Türkiye nin sahip olduğu sanayi, ulaşım, ticaret ve turizm faaliyetlerinin dağılışı ve özellikleri hakkında bilgiler verir. Bu ekonomik faaliyetlerin mevcut durumu ve ülke ekonomisi içindeki yeri ve önemini anlatır. Kırsal Yerleşmeler CG Ders İçeriği: Bu ders kapsamında Anadolu da yerleşmenin evrimi ortaya konacak, mevcut kırsal yerleşmeler analiz edilecek ve gelecekte kırsal planlamalar nasıl yapılması gerektiği tartışılacaktır. Türkiye Turizm Coğrafyası CG Ders İçeriği: Türkiye de turizmi etkileyen coğrafi faktörler, turizm alanları (tabii, beşeri ve tarihi), turizmin Türkiye ekonomisindeki yeri, turizm potansiyeli, Türkiye turizm politikaları ve planlamaları sorunları ve öneriler coğrafi yöntemlerle incelenmektedir. Afetler Coğrafyası CG Ders İçeriği: Bu derste doğal ve beşeri afetlerin neler olduğu ve bu afetlere karşı alınması gereken tedbirler ayrıntılı bir şekilde anlatılmakta, ülkemizden ve dünyadan bu konulara örnekler verilmektedir. Afrika Coğrafyası CG Ders İçeriği: Bu derste Afrika kıtasının jeolojik yapısı, yeryüzü şekilleri, iklimi, bitki örtüsü, hidrografik özellikleri, beşeri özellikleri ile ekonomik ve kültürel özellikleri ülkeler ölçeğinde incelenir. Afrika kıtasında yer alan ülkelerin fiziki özellikleri ile beşeri özellikleri arasındaki ilişkiler incelenir. Coğrafi Planlama CG Ders İçeriği: Plan, planlama alanı ve bölgesi, planlamanın aktörleri, planlama şekilleri, arazi kullanım planlaması ve bölge planlaması bakımından mekandaki coğrafi faktörlerin tek tek planlama için analiz edilmesi, problemlerin belirlenmesi ve sürdürülebilir arazi kullanımı için planlama önerilerinin belirlenmesi bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

14 Uygulamalı Coğrafi Bilgi Sistemleri CG Ders İçeriği: CBS de veri türler, bunların işlenmesi, avantaj ve dezavantajlarının belirlenmesi, CBS de veri setlerinde meydana gelen hataların tespit edilmesi, konumsal sorgulama ve analizle, veri toplama, yakınlık analizleri CBS nin kullanım alanları bu dersin içeriğini oluşturur. Avrupa Birliği CG Ders İçeriği: Bölgesel Coğrafya açısından Avrupa Birliği nin geçmişi ve önemi, Avrupa birliğini oluşturan ortak değerler ve birlik kriterleri, Avrupa Birliği nin kurumsal ve politik düzeni, ülkeler coğrafyası bağlamında Avrupa Birliği ülkelerinin her birinin fiziki, beşeri, ekonomik, politik özellikleri, sorunları ve Türkiye ile ilişkileri bu ders kapsamında incelenmektedir.

15 KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ IV.SINIF I. YARIYIL (Güz Dönemi) Lisans Bitirme Tezi I CG Ders İçeriği: Lisans tezi çalışması Şehir Coğrafyası I CG Ders İçeriği: Şehir Coğrafyasına giriş, temel kavramlar, şehirlerin ortaya çıkışı, şehirler ve şehir bölgeleri(merkezi alanlar, şehir hiyerarşisi, şehir ekonomisi ve ilgili kavramlar, şehirlerin sınıflandırılması), şehirlerin yeryüzündeki dağılışı ve bu dağılışa etki eden fiziki ve beşeri coğrafya şartları, şehir insanları(şehir nüfusunun fiziksel, ırksal ve etnik özellikleri), şehir ulaşım sistemleri( modern şehir ulaşım sistemleri), şehir arazi kullanımı(arazi kullanım haritaları ve özellikleri, şehir yapısının klasik modelleri ve sosyal alan analizi, merkezi iş alanı, imalat ve şehir), şehir gelişimi(şehir çevresindeki aglomerasyon alanları, şehrin gelişimi ve politik faktörler), şehir modelleri ve şehirlerle ilgili kuramlar incelenmektedir. Türkiye Kıyı Bölgeleri CG Ders İçeriği: Bu derste Türkiye nin kıyı bölgelerinin tüm coğrafi özellikleri ayrıntılı bir şekilde incelenmektedir. Kıyı bölgelerinin jeolojisi jeomorfolojisi, iklimi bitki örtüsü, toprak özellikleri, hidrografik durumu, nüfus, yerleşme, göç, ekonomik coğrafya özellikleri, sanayisi, tarımı hayvancılığı, turizmi, kültürel unsurları, bölge bazında Türkiye ye katkıları, daha iyi bir duruma getirilmeleri için yapılması gerekenler, nedensellik, Mekân, dağılış, sebep-sonuç ilişkileri çerçevesinde değerlendirilmektedir. Kültür Coğrafyası CG Ders İçeriği: Kültür, kültürel yayılma, kültür bölgeleri, kültürel ekoloji, kültürel bütünleşme, kültürel peyzaj, kültürel coğrafi geçmiş. CBS ile Mekansal Analiz CG Ders İçeriği: Mekan, mekânsal analiz, temel mekânsal analizler, jeomorfometrik analizler, geometrik ve istatistiksel işlemler, sayısal arazi modelleri, sayısal yükseklik modelleri, ayırmabirleştirme analizleri, yer seçimi.

16 Çevre Sorunları CG Ders İçeriği: Ekoloji ve çevrebilim, çevre ve ortam, hava kirlenmesi, nedenleri, etkileyen faktörler, etkileri, su kirlenmesi, nedenleri, etkileyen faktörler, etkileri, toprak kirlenmesi, nedenleri, etkileyen faktörler, erozyon ve etkileri, biyocoğrafik değerlerin bozulması, nüfus artışının yarattığı çevre sorunları, görüntü kirliliği, atık maddeler (çöp) sorunu, gürültü kirliliği ve radyoaktif kirlenme konularında bilgiler verilmektedir. Avrupa Coğrafyası CG Ders İçeriği: Bu derste Avrupa kıtasının jeolojik yapısı, yeryüzü şekilleri, iklimi, bitki örtüsü, hidrografik özellikleri, beşeri özellikleri ile ekonomik ve kültürel özellikleri ülkeler ölçeğinde incelenir. Avrupa kıtasında yer alan ülkelerin fiziki özellikleri ile beşeri özellikleri arasındaki ilişkiler incelenir. Uzaktan Algılama CG Ders İçeriği: Coğrafya Biliminde Uzaktan algılamanın avantajları kavratılarak, uzaktan algılamanın temel bileşenleri en ince ayrıntısına kadar incelenmektedir. Hava fotoğraflarının yorumlanma elementleri, yapısı ve kullanım alanları bu dersin içeriğini oluşturmaktadır. Mesleki İngilizce CG Ders İçeriği: Bu derste Türkiye coğrafyası ile ilgili seçilmiş İngilizce parçaların tercümesi yapılmakta, işlenen parçada geçen cümlelerdeki kavramlar açıklanmakta yer yer gramer bilgileri de verilmektedir.

17 KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ IV.SINIF II. YARIYIL (Bahar Dönemi) Lisans Bitirme Tezi II CG Ders İçeriği: Lisans tezi çalışması Türkiye Nüfus Coğrafyası CG Ders İçeriği: Türkiye nüfus politikaları, nüfusun demografik özelliklerinden oluşmaktadır. Şehir Coğrafyası II CG Ders İçeriği: Şehir Coğrafyasına giriş, temel kavramlar, şehirlerin ortaya çıkışı, şehirler ve şehir bölgeleri(merkezi alanlar, şehir hiyerarşisi, şehir ekonomisi ve ilgili kavramlar, şehirlerin sınıflandırılması), şehirlerin yeryüzündeki dağılışı ve bu dağılışa etki eden fiziki ve beşeri coğrafya şartları, şehir insanları(şehir nüfusunun fiziksel, ırksal ve etnik özellikleri), şehir ulaşım sistemleri (modern şehir ulaşım sistemleri), şehir arazi kullanımı(arazi kullanım haritaları ve özellikleri, şehir yapısının klasik modelleri ve sosyal alan analizi, merkezi iş alanı, imalat ve şehir), şehir gelişimi(şehir çevresindeki aglomerasyon alanları, şehrin gelişimi ve politik faktörler), şehir modelleri ve şehirlerle ilgili kuramlar, günümüz şehirleri ve özellikleri incelenmektedir. Türkiye İç Bölgeleri CG Ders İçeriği: Bu derste Türkiye nin iç bölgelerinin tüm coğrafi özellikleri ayrıntılı bir şekilde incelenmektedir. İç bölgelerin jeolojisi jeomorfolojisi, iklimi bitki örtüsü, toprak özellikleri, hidrografik durumu, nüfus, yerleşme, göç, ekonomik coğrafya özellikleri, sanayisi, tarımı hayvancılığı, turizmi, kültürel unsurları, bölge bazında Türkiye ye katkıları, daha iyi bir duruma getirilmeleri için yapılması gerekenler, nedensellik, mekân, dağılış, sebep-sonuç ilişkileri çerçevesinde değerlendirilmektedir. Türkiye Çevre Sorunları CG Ders İçeriği: Türkiye de çevre kirlenmesi ve ortam bozulması, çevre kirletici kaynakların kümelendirilmesi, şehirlerimizde hava kirliliği, Türkiye de orman bozulması, toprak kirlenmesi ve erozyon, Türkiye de su kirliliği, deniz, göl ve akarsularımızda kirlenmeler, Türkiye de peyzaj bozulması ve gürültü kirliliği, Türkiye de nüfus artışı ve çevre sorunları, Türkiye de radyoaktif kirlilik ve atık maddeler (çöp) sorunu konuları hakkında bilgiler verilmektedir.

18 Amerika Coğrafyası CG Ders İçeriği: Bu derste Amerika kıtasının jeolojik yapısı, yeryüzü şekilleri, iklimi, bitki örtüsü, hidrografik özellikleri, beşeri özellikleri ile ekonomik ve kültürel özellikleri ülkeler ölçeğinde incelenir. Ayrıca Amerika kıtasında yer alan ülkelerin fiziki özellikleri ile beşeri özellikleri arasındaki ilişkiler incelenir. Uygulamalı Uzaktan Algılama CG Ders İçeriği: Uydu platformlar ve teknik özellikleri, bu uyduların kullanım alanları, dijital görüntüleme yöntemleri, kontrollü ve kontrolsüz sınıflama, değişim analizleri, uzaktan algılama-cbs entegrasyonu bitki indeksleri oluşturma bu dersin içeriğini oluşturmaktadır. Sulak Alanlar CG Ders İçeriği: Sulak alanların oluşumu ve fonksiyonları, sulak alan türleri, sulak alan bitki türleri, RAMSAR sözleşmesi kapsamı içeriği, Sulak alan yönetim planı, sulak alan koruma bölgesi ve özellikleri bu dersin içeriğini oluşturur. Mesleki İngilizce CG Ders İçeriği: Bu derste ülkeler coğrafyası ile ilgili seçilmiş İngilizce parçaların (ekonomik coğrafya, siyasi coğrafya vb.) tercümesi yapılmakta, işlenen parçada geçen cümlelerdeki kavramlar açıklanmakta yer yer gramer bilgileri de verilmektedir.

2229 Ayrıntılı Etkinlik Eğitim Programı SAAT/ GÜN

2229 Ayrıntılı Etkinlik Eğitim Programı SAAT/ GÜN 9.08.206, Cuma Tanışma ve Oryantasyon Yaz okulu öğrencilerinin tanışması, çalışma gruplarının oluşturulması, çalışma konularının verilmesi, görev ve sorumlulukların anlatılması. 2229 Ayrıntılı Etkinlik

Detaylı

İKİNCİ ÖĞRETİM DERS PROGRAMI

İKİNCİ ÖĞRETİM DERS PROGRAMI İKİNCİ ÖĞRETİM DERS PROGRAMI 1. Yarıyıl 1. Hafta ( 19.09.2011-23.09.2011 ) 15:00-16:50 : KLİMATOLOJİ I ANS Eğitim 2 Blok - 207 Coğrafya ve Klimatoloji 17:00-18:50 : VATANDAŞLIK VE İNSAN HAKLARI ANS Eğitim

Detaylı

önce biz sorduk KPSS Soruda 32 soru ÖABT SOSYAL BİLGİLER COĞRAFYA Eğitimde

önce biz sorduk KPSS Soruda 32 soru ÖABT SOSYAL BİLGİLER COĞRAFYA Eğitimde KPSS 2017 önce biz sorduk 50 Soruda 32 soru ÖABT SOSYAL BİLGİLER COĞRAFYA Eğitimde 30. yıl Komisyon ÖABT Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Coğrafya Konu Anlatımlı ISBN 978-605-318-687-8 Kitapta yer alan bölümlerin

Detaylı

2018 / 2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI 10. SINIF COĞRAFYA DERSİ YILLIK PLAN ÖRNEĞİ

2018 / 2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI 10. SINIF COĞRAFYA DERSİ YILLIK PLAN ÖRNEĞİ 2018 / 2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI 10. SINIF COĞRAFYA DERSİ YILLIK PLAN ÖRNEĞİ Ay EKİM Hafta Ders Saati 5 2 Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı Dünya nın Tektonik Oluşumu

Detaylı

2015 2016 ÖĞRETİM YILI 1.SINIF I. YARIYIL

2015 2016 ÖĞRETİM YILI 1.SINIF I. YARIYIL NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ AHMET KELEŞOĞLU EĞİTİM FAKÜLTESİ ORTAÖĞRETİM SOSYAL ALANLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS PROGRAMI (4 YILLIK) 2015 2016 ÖĞRETİM YILI 1.SINIF I. YARIYIL II.

Detaylı

1.Yarıyıl. 2.Yarıyıl

1.Yarıyıl. 2.Yarıyıl 1.Yarıyıl 1 ALM101 ALMANCA-I 3 0 0 3 3 Zorunlu 2 CG103GK TÜRKÇE-I: YAZILI ANLATIM 2 0 0 2 2 Zorunlu 3 CG105A COĞRAFYAYA GİRİŞ 2 0 0 2 4 Zorunlu 4 CG107A JEOMORFOLOJİYE GİRİŞ 2 0 0 2 4 Zorunlu 5 CG109A

Detaylı

YGS COĞRAFYA HIZLI ÖĞRETİM İÇİNDEKİLER EDİTÖR ISBN / TARİH. Sertifika No: KAPAK TASARIMI SAYFA TASARIMI BASKI VE CİLT İLETİŞİM. Doğa ve İnsan...

YGS COĞRAFYA HIZLI ÖĞRETİM İÇİNDEKİLER EDİTÖR ISBN / TARİH. Sertifika No: KAPAK TASARIMI SAYFA TASARIMI BASKI VE CİLT İLETİŞİM. Doğa ve İnsan... YGS COĞRAFYA HIZLI ÖĞRETİM EDİTÖR Turgut MEŞE Bütün hakları Editör Yayınevine aittir. Yayıncının izni olmaksızın kitabın tümünün veya bir kısmının elektronik, mekanik ya da fotokopi yoluyla basımı, çoğaltılması

Detaylı

NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI

NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI 1. Yarıyıl 1. Hafta ( 19.09.2011-23.09.2011 ) 08:30-10:20 : ZOO COĞRAFYA ANS Eğitim 2 Blok - 208 Yrd.Doç.Dr. FATMA KAFALI YILMAZ Zoocoğrafyanın tanımı ve konusu 10:30-12:20

Detaylı

2010-2011. I. Yarıyıl

2010-2011. I. Yarıyıl 2010-2011 I. Yarıyıl COG5101 TEMATİK KÜLTÜREL COĞRAFYA İnsanın evi olarak Yeryüzündeki kültürel olayları bütüncül bakış açıyla araştırmak. Tematik kültürel coğrafya dersi beş tema üzerine kurulmuştur:

Detaylı

1.Yarıyıl. 2.Yarıyıl

1.Yarıyıl. 2.Yarıyıl 1.Yarıyıl 1 ALM 101 ALMANCA 3 0 0 3 3 Zorunlu 2 COĞ 107A JEOMORFOLOJİYE GİRİŞ 2 0 0 2 4 Zorunlu 3 COĞ105A COĞRAFYAYA GİRİŞ 2 0 0 2 3 Zorunlu 4 COĞ109A KLİMATOLOJİYE GİRİŞ 2 0 0 2 4 Zorunlu 5 COĞ111A EKONOMİK

Detaylı

2018 / 2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI 11. SINIF COĞRAFYA DERSİ YILLIK PLAN ÖRNEĞİ

2018 / 2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI 11. SINIF COĞRAFYA DERSİ YILLIK PLAN ÖRNEĞİ 2018 / 2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI 11. SINIF COĞRAFYA DERSİ YILLIK PLAN ÖRNEĞİ Ay EKİM Hafta Ders Saati Biyoçeşitlilik Biyoçeşitlilik Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı

Detaylı

COĞRAFYA BÖLÜMÜ NORMAL ÖĞRETİM LİSANS MÜFREDATI

COĞRAFYA BÖLÜMÜ NORMAL ÖĞRETİM LİSANS MÜFREDATI COĞRAFYA BÖLÜMÜ NORMAL ÖĞRETİM LİSANS MÜFREDATI I.YARIYIL DERSİN SAAT/HAFTA DERSİN ADI KODU TEO. UYG. 0813101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I 2 0 2 2 0813102 Türk Dili I 2 0 2 2 0813103 Yabancı Dil

Detaylı

KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ FEN- EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ COG101 KLİMATOLOJİ- I

KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ FEN- EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ COG101 KLİMATOLOJİ- I KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ FEN- EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ COG101 KLİMATOLOJİ- I Klimatolojinin konusu ve amacı, Klimatoloji ve Meteoroloji, hava durumu ve İklim, Hava küre, Hava

Detaylı

1. İnsan etkisi dışında, kendiliğinden oluşan her unsur doğayı oluşturmaktadır. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi bir doğal unsurdur?

1. İnsan etkisi dışında, kendiliğinden oluşan her unsur doğayı oluşturmaktadır. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi bir doğal unsurdur? COĞRAFYA, yeryüzünü oluşturan doğal ortamların özelliklerini, Dünya üzerindeki dağılışlarını; doğal ortamla insan toplulukları ve etkinlikleri arasındaki karşılıklı ilişki ve etkileşimi nedenleriyle birlikte

Detaylı

KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ FEN- EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ

KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ FEN- EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ FEN- EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ COG101 KLİMATOLOJİ- I Klimatolojinin konusu ve amacı, Klimatoloji ve Meteoroloji, hava durumu ve İklim, Hava küre, Hava

Detaylı

10. SINIF COĞRAFYA DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

10. SINIF COĞRAFYA DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM Ay Hafta Ders saati KONULAR KAZANIMLAR 1 3 Yer şekilleri ve Kayaçlar A.10.1. Kayaçların özellikleri ile yeryüzü şekillerinin oluşum süreçlerini ilişkilendirir. 2 3 Yer şekilleri ve Kayaçlar

Detaylı

NİĞDE ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL

NİĞDE ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL NİĞDE ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL Dersin Kodu COG1001 Coğrafya'ya Giriş Coğrafya Nedir, Nerededir, Niçin Coğrafya: Coğrafyanın tanımı, konuları, bölümleri

Detaylı

Editörden... YGS COĞRAFYA Soru - Cevap

Editörden... YGS COĞRAFYA Soru - Cevap II YGS COĞRAFYA Soru - Cevap EDİTÖR Turgut MEŞE YAZAR Komisyon Katkıda Bulunanlar İnan AYDIN Adem GÜNEŞ Tüm hakları Editör Yayınevi'ne aittir. Yayınevinin izni olmaksızın, kitabın tümünün veya bir kısmının

Detaylı

2.SINIF. KODU DERSĠN ADI T U K Ects KODU DERSĠN ADI T U K Ects. 3.SINIF V. YARIYIL VI. YARIYIL KODU DERSĠN ADI T U K Ects KODU DERSĠN ADI T U K Ects

2.SINIF. KODU DERSĠN ADI T U K Ects KODU DERSĠN ADI T U K Ects. 3.SINIF V. YARIYIL VI. YARIYIL KODU DERSĠN ADI T U K Ects KODU DERSĠN ADI T U K Ects NECMETTĠN ERBAKAN ÜNĠVERSĠTESĠ AHMET KELEġOĞLU EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ ORTAÖĞRETĠM SOSYAL ALANLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ COĞRAFYA ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI 2014 2015 ÖĞRETĠM YILI 1.SINIF I. YARIYIL II. YARIYIL Kredi

Detaylı

OMÜ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

OMÜ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ OMÜ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 1. YARIYIL (KIŞ) COĞ 101 Coğrafyaya Giriş 202-3 Coğrafyanın tanımı, konusu, bilimler arasındaki yeri, tarihsel gelişimi, coğrafyanın

Detaylı

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ VE UZAKTAN ALGILAMA

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ VE UZAKTAN ALGILAMA Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Taşınmaz Değerleme ve Geliştirme Tezsiz Yüksek Lisans Programı COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ VE UZAKTAN ALGILAMA 1 Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama İçindekiler

Detaylı

Arazi Kullanımı Veri Kaynakları ve Yöntem. Öğrt.Gör.Dr. Rüya Bayar

Arazi Kullanımı Veri Kaynakları ve Yöntem. Öğrt.Gör.Dr. Rüya Bayar Arazi Kullanımı Veri Kaynakları ve Yöntem Öğrt.Gör.Dr. Rüya Bayar Arazi Kullanımı doğal ortam insan etkileşimine bağlı olarak ortaya çıktığı için, bu çalışmalarda Coğrafyanın veri kaynaklarını kullanır.

Detaylı

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ Doğal, beşerî ve ekonomik özellikler bakımından çevresinden farklı; kendi içinde benzerlik gösteren alanlara bölge denir. Bölgeler, kullanım amaçlarına göre birbirine benzeyen

Detaylı

COĞRAFYA-2 TESTİ. eşittir. B) Gölün alanının ölçek yardımıyla hesaplanabileceğine B) Yerel saati en ileri olan merkez L dir.

COĞRAFYA-2 TESTİ. eşittir. B) Gölün alanının ölçek yardımıyla hesaplanabileceğine B) Yerel saati en ileri olan merkez L dir. 2012 LYS4 / COĞ-2 COĞRAFYA-2 TESTİ 2. M 1. Yukarıdaki Dünya haritasında K, L, M ve N merkezleriyle bu merkezlerden geçen meridyen değerleri verilmiştir. Yukarıda volkanik bir alana ait topoğrafya haritası

Detaylı

Soru Sınıf ve Nu: Müfredat 18. 9.sınıf YGS Harita Bilgisi-Arazi Rehberimiz: İzohipsler

Soru Sınıf ve Nu: Müfredat 18. 9.sınıf YGS Harita Bilgisi-Arazi Rehberimiz: İzohipsler 2010 YGS SOS.BİL. TESTİNDEKİ / COĞRAFYA SORULARININ MÜFREDAT AÇISINDAN ANALİZİ Soru Sınıf ve Nu: Müfredat 18. Harita Bilgisi-Arazi Rehberimiz: İzohipsler 19. Hayali Rehberler: Paraleller ve Meridyenler

Detaylı

İÇİNDEKİLER SÖZEL BÖLÜM

İÇİNDEKİLER SÖZEL BÖLÜM İÇİNDEKİLER SÖZEL BÖLÜM 1. SÖZCÜKTE ANLAM... 3 A. Sözcükte Anlam Özellikleri... 3 B. Sözcükler Arası Anlam İlişkileri... 5 C. Sözcüklerde Anlam Olayları... 12 D. Kalıplaşmış Söz Grupları... 14 2. CÜMLENİN

Detaylı

T.C. NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ. Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı İLGİLİ MAKAMA

T.C. NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ. Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı İLGİLİ MAKAMA Sayı : 10476336-100-E.530 29/01/2019 Konu : Ders İçerikleri-Coğrafya Bölümü İLGİLİ MAKAMA Bu belge 5070 Elektronik İmza Kanununa uygun olarak imzalanmış olup, Fakültemiz Coğrafya Bölümü Ders İçerikleri

Detaylı

COĞRAFYA BÖLÜMÜ PROGRAMI VE DERS İÇERİKLERİ I.SINIF I. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ)

COĞRAFYA BÖLÜMÜ PROGRAMI VE DERS İÇERİKLERİ I.SINIF I. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ) COĞRAFYA BÖLÜMÜ PROGRAMI VE DERS İÇERİKLERİ I.SINIF I. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ) COG151 COG153 COG155 COG157 COG159 COG161 COG163 COG165 COG167 COG152 COG154 COG156 COG 158 COG160 COG162 COG164 COG166 COG168

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF COĞRAFYA DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF COĞRAFYA DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF COĞRAFYA DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Yer şekilleri Ve Kayaçlar Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı

Detaylı

cografyahocam.com Sayfa 1

cografyahocam.com Sayfa 1 4. 6 30 EKİM 3. 9 3 EKİM EKİM. 6 EKİM. 5 9 EKİM EYLÜL 5. 8 EYLÜL EKİM SARIÇAM SEVİM TEKİN ANADOLU LİSESİ 05 06 ÖĞRETİM YILI COĞRAFYA DERSİ 9. SINIFLAR YILLIK PLANI ( SAATLİK) A.9.. Doğa ve insan etkileşimini

Detaylı

2018 / 2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI 9. SINIF COĞRAFYA DERSİ YILLIK PLAN ÖRNEĞİ

2018 / 2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI 9. SINIF COĞRAFYA DERSİ YILLIK PLAN ÖRNEĞİ 2018 / 2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI 9. SINIF COĞRAFYA DERSİ YILLIK PLAN ÖRNEĞİ Ay EKİM Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı İnsan Ve Doğa Etkileşimi Coğrafyanın

Detaylı

DÖNEM TOPLAMI DÖNEM TOPLAMI

DÖNEM TOPLAMI DÖNEM TOPLAMI T.C. KĠLĠS 7 ARALIK ÜNĠVERSĠTESĠ FEN-EDEBĠYAT FAKÜLTESĠ 2014-2015 EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM DERS YILI COĞRAFYA BÖLÜMÜ LĠSANS DERS KATALOĞU BĠRĠNCĠ YIL Kod 1. Sınıf l. Dönem (I. YARIYIL) Statü T U K AKTS Kod 1. Sınıf

Detaylı

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü TOPOGRAFYA (HRT3351) Yrd. Doç. Dr. Ercenk ATA

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü TOPOGRAFYA (HRT3351) Yrd. Doç. Dr. Ercenk ATA Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Ders Adı Kodu Yerel Kredi ECTS Ders (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Laboratuvar (saat/hafta) Topografya HRT3351 3 4 3 0 0 DERSİN

Detaylı

10. SINIF COĞRAFYA DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

10. SINIF COĞRAFYA DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM Ay Hafta Ders saati KAZANIMLAR KONULAR 1 3 Yer şekilleri Ve Kayaçlar A.10.1. Kayaçların özellikleri ile yeryüzü şekillerinin oluşum süreçlerini ilişkilendirir. 2 3 Yer şekilleri Ve Kayaçlar

Detaylı

9. SINIF PERFORMANS ÖDEVİ VE PROJE KONULARI

9. SINIF PERFORMANS ÖDEVİ VE PROJE KONULARI 9. SINIF PERFORMANS ÖDEVİ VE PROJE KONULARI 1. Dünya iklim haritası(kısa açıklamalı-kartona) 2. Yakın çevre arazi incelemesi-farklı yer şekilleri, özellikleri ve fotoğrafları 3. Coğrafi bir bilinç sahibi

Detaylı

T.C. Tarih: :23:11 Sayfa:1/9 GÜN SARP SARP SARP SARP GÜLCAN SARP. Analizler Doç. Dr. GÜLCAN SARP MUSTAFA YAKAR

T.C. Tarih: :23:11 Sayfa:1/9 GÜN SARP SARP SARP SARP GÜLCAN SARP. Analizler Doç. Dr. GÜLCAN SARP MUSTAFA YAKAR Sayfa:1/9 GÜN 22.05.2017 SAAT 1.Sınıf / Şube A 2.Sınıf / Şube A 3.Sınıf / Şube A 4.Sınıf / Şube A 10:00-10:30 2172 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II Okutman ABDÜLKADİR DEVECİOĞLU 2173 ATA-260-A-Atatürk

Detaylı

EHO2-SS.16DES / EH01-SS.15DES

EHO2-SS.16DES / EH01-SS.15DES 41 Üniversite Hazırlık Programı - Türkçe TÜRKÇE 01 Sözcükte ve Söz Öbeklerinde Anlam 5 5 4 4 3 4 02 Cümlede Anlam (Kavramlar) 4 4 4 4 4 4 03 Cümle Yorumu 6 6 4 4 4 4 04 Anlatım Türleri 2 2 2 2 2 2 05 Paragrafta

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF COĞRAFYA DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF COĞRAFYA DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF COĞRAFYA DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı İnsan Ve Doğa Etkileşimi Coğrafyanın

Detaylı

TÜRKİYE COĞRAFYASI VE JEOPOLİTİĞİ

TÜRKİYE COĞRAFYASI VE JEOPOLİTİĞİ Editör Doç.Dr.Asım Çoban TÜRKİYE COĞRAFYASI VE JEOPOLİTİĞİ Yazarlar Doç.Dr.Asım Çoban Doç.Dr.İbrahim Aydın Doç.Dr.Yüksel Güçlü Yrd.Doç.Dr.Esin Özcan Yrd.Doç.Dr.İsmail Taşlı Editör Doç.Dr.Asım Çoban Türkiye

Detaylı

DOĞA VE İNSAN. İnsan Doğa ve Coğrafya. Muhteşem Dör tlü. Coğrafyanın Bölümleri. Coğrafyanın İlkeleri. DOĞA ve İNSAN. DOĞA ve İNSAN ET KİLEŞİMİ

DOĞA VE İNSAN. İnsan Doğa ve Coğrafya. Muhteşem Dör tlü. Coğrafyanın Bölümleri. Coğrafyanın İlkeleri. DOĞA ve İNSAN. DOĞA ve İNSAN ET KİLEŞİMİ cografya cepte DOĞA ve İNSAN Dağlar, denizler, ormanlar, hayvanlar, güneş gibi oluşumunda insan etkisi olmayan, doğada bulunan her şey doğal unsurlar içinde yer DOĞA VE İNSAN almaktadır. İnsanların doğada

Detaylı

T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ SENATO KARARLARI TOPLANTI SAYISI: 12 KARAR TARİHİ:

T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ SENATO KARARLARI TOPLANTI SAYISI: 12 KARAR TARİHİ: T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ SENATO KARARLARI TOPLANTI SAYISI: 12 KARAR TARİHİ: 06.09.2012 KARAR NO 2012/132 Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı nın teklifi doğrultusunda 2012-2013 Eğitim-Öğretim

Detaylı

T.C. Tarih: :06:23 Sayfa:1/7 GÜN. 09:00-10: Hidrografya Yrd. Doç. Dr. Ahmet TOKGÖZLÜ KERVANKIRAN GÖK

T.C. Tarih: :06:23 Sayfa:1/7 GÜN. 09:00-10: Hidrografya Yrd. Doç. Dr. Ahmet TOKGÖZLÜ KERVANKIRAN GÖK Sayfa:1/7 GÜN SAAT 1.Sınıf / Şube A 2.Sınıf / Şube A 3.Sınıf / Şube A 4.Sınıf / Şube A 09:00-10:00 1871 Hidrografya Yrd. Doç. Dr. Ahmet TOKGÖZLÜ 11:00-12:00 1871 Coğrafi Bilgi Sistemleri II Doç. Dr. GÜLCAN

Detaylı

The Relationship Between Geography & GIS

The Relationship Between Geography & GIS Coğrafya ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Arasındaki İlişki The Relationship Between Geography & GIS Mehmet KARAKUYU,, Aysel ACAR Fatih Fatih Üniversitesi G EO GR A PHY 1 9 9 6 e y Coğrafya BölümüB F a t i

Detaylı

TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ

TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ İ İ İ İ Ğ TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ TÜRKİYE VE YAKIN ÇEVRESİ NEOTEKTONİK HARİTASI TÜRKİYE VE ÇEVRESİ LEVHA HARİTASI TÜRKİYE VE ÇEVRESİ LEVHA HARİTASI-2 TÜRKİYE PALEOZOİK ARAZİLER HARİTASI TÜRKİYE

Detaylı

MÜFREDAT RAPORU. Dönemlik FZM0101 Fizik I Türkçe 3 0 3,0 5,0. GUS101 Müzik I Türkçe 0 1 0,0 1,0. GUS103 Resim I Türkçe 0 1 0,0 1,0

MÜFREDAT RAPORU. Dönemlik FZM0101 Fizik I Türkçe 3 0 3,0 5,0. GUS101 Müzik I Türkçe 0 1 0,0 1,0. GUS103 Resim I Türkçe 0 1 0,0 1,0 Ders Tipi Kod Ad Dil Ön Koşullu Ders 1. Yarıyıl T U K A Dönemlik ATA101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I Dönemlik FZM0101 Fizik I Türkçe 3 0 3,0 5,0 Dönemlik GENELSOSSEC1YY Genel Sosyal 1.Yy BED101

Detaylı

Test. Doğa ve İnsan BÖLÜM 1

Test. Doğa ve İnsan BÖLÜM 1 Doğa ve İnsan 1. Aşağıdakilerden hangisi insanın doğrudan veya dolaylı etkisi ile oluşmamış doğal olaylardandır? A) Kuraklık B) Orman yangını C) Sel D) Erozyon E) Aşırı yağış Test 1 6. Coğrafi araştırmalarda

Detaylı

LYS 3 DENEME-5 KONU ANALİZİ SORU NO LYS 3 TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI TESTİ KAZANIM NO KAZANIMLAR. 26/05/2014 tarihli LYS-3 deneme sınavı konu analizleri

LYS 3 DENEME-5 KONU ANALİZİ SORU NO LYS 3 TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI TESTİ KAZANIM NO KAZANIMLAR. 26/05/2014 tarihli LYS-3 deneme sınavı konu analizleri LYS 3 DENEME-5 KONU ANALİZİ SORU NO LYS 3 TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI TESTİ A B KAZANIM NO KAZANIMLAR 1 11 30027 1 / 31 Kelimelerin anlam oluşturmada birbirleriyle ilişkilerini belirler. 2 12 30027 Kelimelerin

Detaylı

BBP JEOLOJİ. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü

BBP JEOLOJİ.  Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü BBP JEOLOJİ http://i44.tinypic.com/9rlwea.jpg Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü I.HAFTA Jeoloji hakkında temel bilgiler, dalları, tarihçe, jeoloji mühendisinin uğraş alanları, jeoloji

Detaylı

ENERJİ YÖNETİMİ A.B.D. (İ.Ö.) TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI GENEL BİLGİLERİ

ENERJİ YÖNETİMİ A.B.D. (İ.Ö.) TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI GENEL BİLGİLERİ ENERJİ YÖNETİMİ A.B.D. (İ.Ö.) TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI GENEL BİLGİLERİ Enerji Yönetimi A.B.D Lisansüstü Programı Tezsiz Yüksek Lisans programına kabul edilen öğrenciler zorunlu dersleri tamamlamak

Detaylı

YGS-LYS ALAN SIRA DERS İÇERİK SINIF

YGS-LYS ALAN SIRA DERS İÇERİK SINIF MART 1. Nüfus LYS-1 Nüfus politikaları *Nüfus politikası nedir, niçin uygulanır *Nüfus politikaları LYS-2 Nüfus ve ekonomi *Nüfusun dağılışını etkileyen faktörler *Yerleşme doku ve tipleri *Yapı tipleri

Detaylı

11. SINIF COĞRAFYA DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

11. SINIF COĞRAFYA DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM Ay Hafta Ders Saati KONULAR KAZANIMLAR 1 3 Biyoçeşitlilik A.11.1. Bitki ve hayvan türlerindeki zenginliğin oluşumunda ve türlerin azalmasında etkili faktörleri birbirleriyle olan ilişkileri çerçevesinde

Detaylı

9. SINIF ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARI LİSTESİ / DİL VE ANLATIM

9. SINIF ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARI LİSTESİ / DİL VE ANLATIM SINAVLARI LİSTESİ / DİL VE ANLATIM İletişim Dil - Kültür İlişkisi İnsan, İletişim ve Dil Dillerin Sınıflandırılması Türk Dilinin Tarihi Gelişimi ve Türkiye Türkçesi Türkçenin Ses Özellikleri Telaffuz (Söyleyiş)

Detaylı

T.C NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ NORMAL ÖĞRETİM, 2015-2016 AKADEMİK YILI DERS PLANI

T.C NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ NORMAL ÖĞRETİM, 2015-2016 AKADEMİK YILI DERS PLANI 0010070001 Ölçme Bilgisi-1 3+1+0 3,5 6 0010070002 Harita Mühendisliğine Giriş 2+0+0 2 3 0010070003 Matematik-1 4+0+0 4 7 0010070004 Fizik-1 4+0+0 4 6 0010070005 Türk Dili-1 2+0+0 2 2 0010070006 Atatürk

Detaylı

T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ KANGAL MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI DERS İÇERİĞİ 1.

T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ KANGAL MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI DERS İÇERİĞİ 1. 1 T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ KANGAL MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI DERS İÇERİĞİ 1. SINIF GÜZ DÖNEMİ Dersin Kodu : ATA1001 Dersin Adı : Atatürk İlkeleri ve

Detaylı

Editörler Doç..Dr.Osman Yılmaz&Yrd.Doç.Dr.Esin Özcan GENEL COĞRAFYA

Editörler Doç..Dr.Osman Yılmaz&Yrd.Doç.Dr.Esin Özcan GENEL COĞRAFYA Editörler Doç..Dr.Osman Yılmaz&Yrd.Doç.Dr.Esin Özcan GENEL COĞRAFYA Yazarlar Doç.Dr.Asım Çoban Doç.Dr.Ali Meydan Doç.Dr.Nevzat Gümüş Doç.Dr.Osman Yılmaz Yrd.Doç.Dr.Ali İlhan Yrd.Doç.Dr.Bekir Necati Altın

Detaylı

2014 / 2015 YGSH HAFTA İÇİ KURS TAKVİMİ (YGSH) DAF NO DERS 2

2014 / 2015 YGSH HAFTA İÇİ KURS TAKVİMİ (YGSH) DAF NO DERS 2 EKİM 2014 TÜRKÇE 425 60 MATEMATİK GEOMETRİ FİZİK KİMYA BİYOLOJİ 80 50 45 30 50 ARİFE 1 Çarşamba 2 Perşembe 3 Cuma TATİL COĞRAFYA TARİH FELSEFE 45 45 20 KURBAN BAYR. 4 Cumartesi TATİL 1.GÜN KURBAN BAYR.

Detaylı

GÜZ YARIYILI. GMM-FBE Uzmanlık Alan Dersi (8 + 0) 8

GÜZ YARIYILI. GMM-FBE Uzmanlık Alan Dersi (8 + 0) 8 GMM-FBE Uzmanlık Alan Dersi (8 + 0) 8 GÜZ YARIYILI GMM-FBE Seminer (0 + 2) 1 Programla ilgili seçilen bir konuda araştırmaların veya tez döneminde araştırma yapılacak konunun akademik düzeyde sözlü olarak

Detaylı

2018 / 2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI 12. SINIF COĞRAFYA DERSİ YILLIK PLAN ÖRNEĞİ

2018 / 2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI 12. SINIF COĞRAFYA DERSİ YILLIK PLAN ÖRNEĞİ 2018 / 2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI 12. SINIF COĞRAFYA DERSİ YILLIK PLAN ÖRNEĞİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı Ekstrem Doğa Olayları 12.1.1. Doğa

Detaylı

12. SINIF / ÜNİVERSİTE HAZIRLIK YGS DENEME SINAVLARI DAĞILIMI / TÜRKÇE TESTİ

12. SINIF / ÜNİVERSİTE HAZIRLIK YGS DENEME SINAVLARI DAĞILIMI / TÜRKÇE TESTİ YGS DENEME SINAVLARI DAĞILIMI / TÜRKÇE TESTİ 01 Sözcükte ve Söz Öbeklerinde Anlam 02 Cümlede Anlam İlişkileri / Kavramlar 03 Cümle Yorumu 04 Anlatım ve Özellikleri 05 Anlatım Türleri 06 Sözlü Anlatım 07

Detaylı

Sosyal Bilimler Enstitüsü. Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi (Yüksek lisans,tezli) 1. Yarı Yıl

Sosyal Bilimler Enstitüsü. Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi (Yüksek lisans,tezli) 1. Yarı Yıl Sosyal Bilimler Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi (Yüksek lisans,tezli) 1. Yarı Yıl BES505 Spor Bilimlerinde Araştırma Teknikleri K:(3,0)3 ECTS:8 Bilimsel araştırma niteliği ve tanımı özellikleri,

Detaylı

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ HRT 105 HARİTA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 8 COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ Yrd.Doç.Dr. H. Ebru ÇOLAK Kamu Ölçmeleri Anabilim Dalı www.gislab.ktu.edu.tr/kadro/ecolak Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Geographical

Detaylı

ANTROPOLOJİ BÖLÜMÜ 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ ARA SINAV PROGRAMI. Dersin Adı Sınav Tarihi Sınav Saati

ANTROPOLOJİ BÖLÜMÜ 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ ARA SINAV PROGRAMI. Dersin Adı Sınav Tarihi Sınav Saati ANTROPOLOJİ BÖLÜMÜ 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ ARA SINAV PROGRAMI Sınıf Dersin Kodu Dersin Adı Sınav Tarihi Sınav Saati Derslik 1. Öğr. 1 1209252 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II 16.03.2015

Detaylı

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ TEMEL KAVRAMLAR. Doç.Dr. Tolga ÇAN Çukurova Üniversitesi, Mühendislik fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ TEMEL KAVRAMLAR. Doç.Dr. Tolga ÇAN Çukurova Üniversitesi, Mühendislik fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ TEMEL KAVRAMLAR Doç.Dr. Tolga ÇAN Çukurova Üniversitesi, Mühendislik fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Canlılar küresi (Biyosfer) Yerküre (Litosfer) Hava küre (Atmosfer) Su

Detaylı

COĞRAFYA PROGRAMI GİRİŞLİ ÖĞRENCİLERİN DERS LİSTESİ

COĞRAFYA PROGRAMI GİRİŞLİ ÖĞRENCİLERİN DERS LİSTESİ COĞRAFYA PROGRAMI 2011-2012 GİRİŞLİ ÖĞRENCİLERİN DERS LİSTESİ Diploma Programı Adı : COĞRAFYA Dönemi : 1 COG103 Z EKONOMİK COĞRAFYAYA GİRİŞ COG102 Z BEŞERİ COĞRAFYAYA GİRİŞ COG104 Z COĞRAFYA: GEÇMİŞ-KAVRAMLAR-COĞRAFYACILAR

Detaylı

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS 31. 32. Televizyonda hava durumunu aktaran sunucu, Türkiye kıyılarında rüzgârın karayel ve poyrazdan saatte 50-60 kilometre hızla estiğini söylemiştir. Buna göre, haritada numaralanmış rüzgârlardan hangisinin

Detaylı

HARİTA, TOPOGRAFİK HARİTA, JEOLOJİK HARİTA. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü

HARİTA, TOPOGRAFİK HARİTA, JEOLOJİK HARİTA. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü HARİTA, TOPOGRAFİK HARİTA, JEOLOJİK HARİTA Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü HARİTA NEDİR? Harita; yer yüzeyinin bir düzlem üzerine belirli bir oranda küçültülerek bir takım çizgi ve

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI 3-4 Aile bireyleri birbirlerine yardımcı olurlar. Anahtar kavramlar: şekil, işlev, roller, haklar, Aileyi aile yapan unsurlar Aileler arasındaki benzerlikler ve farklılıklar Aile üyelerinin farklı rolleri

Detaylı

HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I.YARIYIL Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I (2 0 2) : İnkılâp ve benzeri kavramlar. Osmanlı Devletinin son dönemlerinde batılılaşma adına yapılan

Detaylı

Ders Adı Konu Adı TÜRKÇE

Ders Adı Konu Adı TÜRKÇE Ders Adı TÜRKÇE Konu Adı SÖZCÜKTE ANLAM SÖZCÜK TÜRLERİ SÖZCÜKTE YAPI YAZIM YANLIŞI İKİLEME - DEYİM SÖZCÜKLERİN ANLAM ÖZELLİKLERİ TERİM ANLAM TEMEL ANLAM MECAZ ANLAM İLETİŞİM VE DİL YAN ANLAM SÖZCÜK GRUPLARINDA

Detaylı

T.C NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİBÖLÜMÜ NORMAL ÖĞRETİM, AKADEMİK YILI DERS PLANI

T.C NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİBÖLÜMÜ NORMAL ÖĞRETİM, AKADEMİK YILI DERS PLANI 0010070001 0010070002 0010070003 0010070004 0010070005 0010070006 0010070007 TOPLAM Ölçme Bilgisi-1 ADI T+U+L KREDİ 3+1+0 3,5 6 Harita Mühendisliğine Giriş 2+0+0 2 3 Matematik-1 4+0+0 4 7 Fizik-1 4+0+0

Detaylı

9. SINIF KONU TARAMA TESTLERİ LİSTESİ / TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI

9. SINIF KONU TARAMA TESTLERİ LİSTESİ / TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI Adı 01 Türk Dili ve Edebiyatına Giriş - I 02 Türk Dili ve Edebiyatına Giriş - II 03 Türk Dili ve Edebiyatına Giriş - III 04 Türk Dili ve Edebiyatına Giriş - IV 05 İletişim 06 Ses

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF COĞRAFYA DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF COĞRAFYA DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF COĞRAFYA DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı Ekstrem Doğa Olayları İnsan

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS MESLEKİ İNGİLİZCE II İLH 418 8 2+0 2 3

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS MESLEKİ İNGİLİZCE II İLH 418 8 2+0 2 3 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS MESLEKİ İNGİLİZCE II İLH 418 8 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Seçmeli Dersin

Detaylı

DOĞA VE İNSAN DOĞA VE İNSAN

DOĞA VE İNSAN DOĞA VE İNSAN Bütün bilimler, çalışmalarında insanların mutluluğunu amaç edinmiştir. Ancak bilimler, bu amaçla farklı konularda ve farklı yöntemlerle ulaşmaya çalışır. Coğrafya bilimi, Dünya yı tanıyarak amacına ulaşmayı

Detaylı

MÜHENDİSLİK JEOLOJİ. Prof. Dr. Şükrü ERSOY SAATİ : KREDİ : 3

MÜHENDİSLİK JEOLOJİ. Prof. Dr. Şükrü ERSOY SAATİ : KREDİ : 3 MÜHENDİSLİK JEOLOJİ Prof. Dr. Şükrü ERSOY SAATİ : 3.0.0 KREDİ : 3 KONULAR 1. Giriş ve Yerin Genel Özellikleri YERİN İÇ OLAYLARI (İÇ DİNAMİK) 1. Mineraller ve Kayaçlar 2. Tabakalı Kayaçların Özellikleri

Detaylı

2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / HARİTA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI. Ders Kodu Ders Adı (Türkçe) Müf.No T P K AKTS Tip Op.

2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / HARİTA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI. Ders Kodu Ders Adı (Türkçe) Müf.No T P K AKTS Tip Op. 2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / HARİTA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ Aİ 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ 2017 2 0 2 2 Z FİZ 101 FİZİK 2017 4 0 6 6 Z HM 101 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA-I

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-3 COĞRAFYA-1 TESTİ 18 HAZİRAN 2017 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

DENEME SINAVLARI KONU DAĞILIMI MATEMATİK. TURAN GÜNEŞ BUL. NO: 23 ÇANKAYA - ANKARA

DENEME SINAVLARI KONU DAĞILIMI MATEMATİK. TURAN GÜNEŞ BUL. NO: 23 ÇANKAYA - ANKARA MATEMATİK DERSİN ADI : MATEMATİK--9.SINIF 1 Mantık 12 1 2 Kümelerde Temel Kavramlar 10 2 2 3 Kümelerde İşlemler 6 1 1 1 4 Kartezyen Çarpım 4 2 1 1 5 Bağıntı 3 1 6 Fonksiyonlar 6 2 1 1 7 İşlem 3 1 1 1 8

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRKÇE VE SOSYAL BİLİMLER EĞİTİMİ BÖLÜMÜ COĞRAFYA EĞİTİMİ ANABİLİM DALI DERS İÇERİKLERİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRKÇE VE SOSYAL BİLİMLER EĞİTİMİ BÖLÜMÜ COĞRAFYA EĞİTİMİ ANABİLİM DALI DERS İÇERİKLERİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRKÇE VE SOSYAL BİLİMLER EĞİTİMİ BÖLÜMÜ COĞRAFYA EĞİTİMİ ANABİLİM DALI DERS İÇERİKLERİ 1.YARIYIL T-U-K COĞRAFYAYA GİRİŞ (COG1011) 3-0-6 Coğrafya kavramını

Detaylı

9. SINIF DENEME SINAVLARI SORU DAĞILIMLARI / DİL VE ANLATIM

9. SINIF DENEME SINAVLARI SORU DAĞILIMLARI / DİL VE ANLATIM 9. SINIF DENEME SINAVLARI SORU DAĞILIMLARI / DİL VE ANLATIM 01 İletişim 6 3 2 1 02 İnsan, İletişim ve Dil 3 1 03 Dil-Kültür İlişkisi 3 1 1 1 04 Dillerin Sınıflandırılması 6 3 1 1 1 05 Türk Dilinin Tarihî

Detaylı

DERS 1. Bölge Sınırlarını Tespiti

DERS 1. Bölge Sınırlarını Tespiti DERS 1 Bölge Sınırlarını Tespiti İster fiziki ve ister beşeri konularda olsun, çalışma yapılacak alanların (havza, yöre, bölüm, bölge) sınırlarının saptanması gerekir. 1-Bir kıtayı ele alabiliriz. Kıtaların

Detaylı

HARİTA BİLGİSİ ETKİNLİK

HARİTA BİLGİSİ ETKİNLİK HARİTA Dünya nın tamamının veya bir bölümünün kuş bakışı, küçültülerek bir düzleme aktarılmasıdır. kuşbakışı PLAN... Bir çizimin harita olabilmesi için... KROKİ... PROJEKSİYONLAR: Dünya nın şeklinin geoit

Detaylı

Fotogrametri Anabilim dalında hava fotogrametrisi ve yersel fotogrametri uygulamaları yapılmakta ve eğitimleri verilmektedir.

Fotogrametri Anabilim dalında hava fotogrametrisi ve yersel fotogrametri uygulamaları yapılmakta ve eğitimleri verilmektedir. FOTOGRAMETRİ ANABİLİM DALI Fotogrametri eski Yunancadaki Photos+Grama+Metron (Işık+Çizim+Ölçme) kelimelerinden Eski Yunancadan bati dillerine giren Fotogrametri sözcüğü 3 kök sözcükten oluşur. Photos(ışık)

Detaylı

KE DS 9. SINIF DENEME SINAVLARI SORU DA ILIMLARI

KE DS 9. SINIF DENEME SINAVLARI SORU DA ILIMLARI Ürün Detaylar 0-0 Ürün Detaylar 0-0 // 9. S n f Program - Dil Ve Anlat m // 0 0 0 0 0 DİL ve ANLATIM 0 0 0 0 0 0 İletişim, Dil ve Kültür Dillerin Sınıflandırılması ve Türk Dilinin Tarihi Gelişimi Ses Bilgisi

Detaylı

2014 / 2015 LYS HAFTA İÇİ KURS TAKVİMİ (TM) DAF NO DERS 2

2014 / 2015 LYS HAFTA İÇİ KURS TAKVİMİ (TM) DAF NO DERS 2 TÜRKÇE EDEBİYAT MATEMATİK 1 MATEMATİK 2 GEOMETRİ COĞRAFYA EKİM 2014 540 68 55 75 100 90 92 1 Çarşamba ARİFE 2 Perşembe TARİH FELSEFE 3 Cuma TATİL 45 15 KURBAN BAYR. 4 Cumartesi TATİL 1.GÜN KURBAN BAYR.

Detaylı

Ürün Detayları EHO DES 9. SINIF DENEME SINAVLARI SORU DAĞILIMLARI. Eğitim doğamızda var

Ürün Detayları EHO DES 9. SINIF DENEME SINAVLARI SORU DAĞILIMLARI. Eğitim doğamızda var . 115 // 9. Sınıf Programı - Türk Dili Ve Edebiyatı // 01 Türk Dili ve Edebiyatına Giriş 02 İletişim 03 Ses Bilgisi 04 Yazım Kuralları TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI 05 Pragraf Bilgisi 06

Detaylı

Diğer sayfaya geçiniz YGS / SOS

Diğer sayfaya geçiniz YGS / SOS 18. Doğal ve beşerî unsurlar birbirleriyle karşılıklı etkileşim içindedir. 19. Arazide yön ve hedef bulma sporlarında pusula ve büyük ölçekli haritalar sporcuların en önemli yardımcılarıdır. Sporcular

Detaylı

DENEME SINAVLARI KONU DAĞILIMI YGS TEMEL MATEMATİK

DENEME SINAVLARI KONU DAĞILIMI YGS TEMEL MATEMATİK YGS TEMEL MATEMATİK DERSİN ADI : TEMEL MATEMATİK--YGS 1 Doğal Sayılar ve Tamsayılar 9 4 3 3 3 3 3 3 2 Basamak Kavramı ve Taban Aritmetiği 7 2 2 1 1 1 1 1 3 Bölme ve Bölünebilme Kuralları 7 4 2 1 2 1 2

Detaylı

kpss coğrafya tamam çözümlü mesut atalay - önder cengiz

kpss coğrafya tamam çözümlü mesut atalay - önder cengiz kpss soru bankası tamam çözümlü coğrafya mesut atalay - önder cengiz Mesut Atalay - Önder Cengiz KPSS Coğrafya Soru Bankası ISBN 978-605-364-240-4 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına

Detaylı

9. SINIF ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARI LİSTESİ / TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI

9. SINIF ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARI LİSTESİ / TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI SINAVLARI LİSTESİ / TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI Türk Dili ve Edebiyatına Giriş İletişim Ses Bilgisi Yazım Kuralları Paragraf Bilgisi Bir Tür Olarak Hikâye Şekil Bilgisi ktalama Kuralları Bir Tür Olarak Şiir

Detaylı

ARAZİ KULLANIM PLANLAMASI

ARAZİ KULLANIM PLANLAMASI ARAZİ KULLANIM PLANLAMASI ön koşul kavramsal uzlaşı niçin planlama? toplumsal-ekonomikhukuksal gerekçe plan kapsam çerçevesi plan yapımında yetkiler planın ilkesel doğrultuları ve somut koşulları plan

Detaylı

2018 YGS Konuları. Türkçe Konuları

2018 YGS Konuları. Türkçe Konuları 2018 YGS Konuları Türkçe Konuları 1. Sözcük Anlamı 2. Söz Yorumu 3. Deyim ve Atasözü 4. Cümle Anlamı 5. Cümle Yorumu 6. Paragrafta Anlatım Teknikleri 7. Paragrafta Konu-Ana Düşünce 8. Paragrafta Yapı 9.

Detaylı

T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ I. ÖĞRETİM EĞİTİM PLANI

T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ I. ÖĞRETİM EĞİTİM PLANI T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ I. ÖĞRETİM EĞİTİM PLANI I. SINIF I. YARIYIL (GÜZ) 1001001012017 Şehircilik Projesi I 4 4 6 10 Z 1001001032017 Çizim Teknikleri

Detaylı

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ I.SINIF I.YARIYIL FL 101 FELSEFEYE GİRİŞ I Etik, varlık, insan, sanat, bilgi ve değer gibi felsefenin başlıca alanlarının incelenmesi

Detaylı

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 Türkiye de Arazi Kullanımı Türkiye yüzey şekilleri bakımından çok farklı özelliklere sahiptir. Ülkemizde oluşum özellikleri birbirinden farklı

Detaylı

DERS VI-VII Nüfus Artışı Küresel Isınma

DERS VI-VII Nüfus Artışı Küresel Isınma DERS VI-VII Nüfus Artışı Küresel Isınma Demografi (nüfus bilimi), sınırları belli olan bir coğrafyanın nüfus yapısını, özelliklerini ve değişimlerini incelemektedir. Doğum, ölümün yanı sıra göç gibi dinamikleri

Detaylı

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ BERGAMA MESLEK YÜKSEKOKULU TURİZM ANİMASYONU PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 2014/2015 EĞİTİM ÖĞRETİM

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ BERGAMA MESLEK YÜKSEKOKULU TURİZM ANİMASYONU PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 2014/2015 EĞİTİM ÖĞRETİM TURİZM ANİMASYONU PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 2014/2015 EĞİTİM ÖĞRETİM 1. SINIF 1. YARIYIL 101 TÜRK DİLİ I 2 0 2 2 Dilin ve kültürün ne olduğu, dil-kültür ilişkisi, dilin sosyal bir kurum olarak millet hayatındaki

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi, GISLab Trabzon. www.gislab.ktu.edu.tr

Karadeniz Teknik Üniversitesi, GISLab Trabzon. www.gislab.ktu.edu.tr Planlamada Uygulama Araçları Yrd. Doç. Dr. Volkan YILDIRIM,yvolkan@ktu.edu.tr Karadeniz Teknik Üniversitesi, GISLab Trabzon www.gislab.ktu.edu.tr II. Ders_İçerik 6. Planlamada Veri Yönetimi Coğrafi Bilgi

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI Botanik Bahçe Bitkileri Fizyolojisi Proje Hazırlama Tekniği Kimya (ZF306 ) Matematik Toprak Bilgisi (ZF 302) Sert Kabuklu Meyveler (306) Sebze

Detaylı

GİRİŞ Jeomorfoloji Fiziki Coğrafyanın alt dallarından birini oluşturur.

GİRİŞ Jeomorfoloji Fiziki Coğrafyanın alt dallarından birini oluşturur. GİRİŞ Jeomorfoloji Fiziki Coğrafyanın alt dallarından birini oluşturur. FİZİKİ COĞRAFYA Jeomorfoloji Klimatoloji Hidroğrafya Biyocoğrafya (Yerşekilleri Bilimi) (İklim Bilimi) (Sular Bilimi) (Bitki Coğrafyası)

Detaylı