TÜRKİYE'DE KİRAZ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YENİLİKLERİN VE ARAŞTIRMA SONUÇLARININ BENİMSENME DÜZEYLERİ VE ETKİ DEĞERLEMESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRKİYE'DE KİRAZ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YENİLİKLERİN VE ARAŞTIRMA SONUÇLARININ BENİMSENME DÜZEYLERİ VE ETKİ DEĞERLEMESİ"

Transkript

1 TÜRKİYE'DE KİRAZ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YENİLİKLERİN VE ARAŞTIRMA SONUÇLARININ BENİMSENME DÜZEYLERİ VE ETKİ DEĞERLEMESİ F. Pınar ÖZTÜRK 1, Dilek KARAMÜRSEL 1, Meltem EMRE 1, H. Cumhur SARISU 1, İsa EREN 1, Ahmet YULAFÇI 1, R. Ali EMRE 1 1 Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Isparta 2 Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Samsun Türkiye, Dünya kiraz üretim ve ihracatında ilk sırada yer almaktadır. Son yıllarda ABD nin elinde bulundurduğu AB kiraz pazarında söz sahibi olmaya başlamış ve Avrupa da bir Türk Kirazı kavramı oluşmuştur. Türkiye kiraz ihracatında yaşanan gelişmeler, Ar-Ge çalışmalarına da yansımış; araştırma enstitüleri ve üniversiteler tarafından, devlet ve özel sektör destekli pek çok proje yürütülmüştür. Çalışmada Türkiye kiraz üretiminin % 48,30 unu gerçekleştiren, ihracata yönelik kiraz üretiminin yoğun olarak yapıldığı Isparta, Afyon, Konya, Amasya, Manisa ve İzmir illerindeki kiraz üreten işletmelerde, Ar-Ge çalışmaları sonucu ortaya çıkan yeniliklerin ve araştırma sonuçlarının nasıl ve hangi kanallar ile yayılıp benimsendiği, üreticilerinin yeniliği benimsemelerinde hangi özelliklerinin etkili olduğu belirlenmiş, işletmelerde uygulanan üretim teknikleri hakkında bilgiler elde edilmiş, işletmecilerin uyguladıkları modern üretim tekniklerinin ekonomik etkileri ölçülmüştür. Araştırmanın birincil verilerini; belirtilen illerde toplam 245 işletme, Tarım İl/İlçe Müdürlüklerinde görev yapan 39 yayım elemanı ve Türkiye de üniversite ve araştırma enstitülerinde kiraz konusunda çalışan 22 araştırmacıyla yapılan anket çalışmalarından elde edilen veriler oluşturmuştur. Kiraz yetiştiriciliği ile ilgili yeniliklerin yayılmasını ve benimsenmesini ortaya koymak amacıyla öncelikle yenilik olarak değerlendirilecek kriterler belirlenmiş ve her yeniliğe bir" puan verilmiştir. Bu puanlama indeks haline getirildikten sonra bütün işletmeler aldıkları puanlara göre yüksek düzeyde yenilikçiler ve düşük düzeyde yenilikçiler olmak üzere iki alt gruba ayrılmıştır. Yenilikçilik indeksi % 50 den küçük olan kiraz üreticilerinin yer aldığı grup düşük düzeyde yenilikçi, indeksi % 50 den büyük olan kiraz üreticilerinin yer aldığı grup ise yüksek düzeyde yenilikçi olarak kabul edilmiştir. Veriler, işletmelerin geneline ve yüksek/düşük düzeyde yenilikçilik gruplarına göre analiz edilmiştir. Üreticilerin, yeni teknikler konusundaki bilgileri hangi kanallar aracılığıyla öğrendikleri ve üreticilerin kimler tarafından ikna edildiği ve yenilikçilik düzeyi ile bu iletişim kanalları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Bu iletişim kaynakları, denetimli kaynaklar

2 (ziraat mühendisleri ya da teknisyenleri, tohum, ilaç bayileri vb.) ve denetimsiz kaynaklar (komşu, akraba, diğer üreticiler) olarak sınıflandırılmıştır. Kiraz yetiştiriciliğinde belirlenen yenilik ve araştırma sonucunun üreticiler tarafından benimsenmesinde etkili olabileceği düşünülen faktörlerin, etkileme dereceleri logit analizi ile ortaya koyulmuştur. Kiraz yetiştiriciliği konusunda yenilikler ve araştırma sonuçlarını uygulayan ve uygulamayan işletmelerin birbirinden farklı olup olmadığı tek yönlü varyans ve brüt marj analizleriyle belirlenmiştir. Anket yapılan işletmelerin düşük ve yüksek düzeyde yenilikçilik oranları ve proje kapsamında incelenen diğer konulara ait veriler, illere göre farklılık göstermiştir. Bu durum farklı coğrafyalardaki işletmelerin farklı üretim pratikleri, işletme yapıları ve sosyal özellikler göstermelerinden kaynaklanmıştır. Genel olarak araştırma sonunda elde edilen bulgular ışığında şu sonuçlara ulaşılmıştır; Tarımsal üretimin ana faktörlerinden birisi olan işgücü faktörünün, incelenen illerdeki kiraz işletmelerinde, yüksek oranda aile işgücünden oluştuğu belirlenmiştir. Faal nüfus oranı, tüm işletmelerde yüksek bulunmuştur. Bu bulgu en azından kısa ve orta vadede işgücü faktörü bakımından kiraz üretiminin sürdürülebilirliğinin göstergesi olarak değerlendirilebilir. Eğitim sektörü, sosyal göstergeler içinde ekonominin ihtiyaç duyduğu kaliteli nüfusu yetiştiren temel kaynaktır. Tarımsal üretimin bilinçli yapıldığı yörelerde okur-yazarlık oranı genellikle yüksektir. Yenilikleri erken benimseyenlerin eğitim düzeylerinin, geç benimseyenlerden yüksek olduğu bilinmektedir. Bu araştırma kapsamında incelenen işletmelerde 7 yaş ve üzeri nüfusun okur-yazarlık oranı illere göre değişmekle birlikte, gerek cinsiyete gerekse toplam nüfusa göre okur-yazarlık oranı, tüm illerde Türkiye ortalamasından yüksek bulunmuştur. Benimseme döneminin, üreticilerin yaşları ve tecrübeleri ile de ilgili olduğu bilinmektedir. İncelenen illerde, işletmecilerin yaşları, çiftçilik ve kiraz yetiştiriciliği tecrübeleri birbirlerine oldukça yakın bulunmuştur. İşletmecilerin uzun yıllardır çiftçilik yaptıkları, kiraz yetiştiriciliği tecrübelerinin, göreceli olarak daha düşük olmakla birlikte, kiraz yetiştiriciliği tecrübelerinin de oldukça fazla olduğu söylenebilir. İşletmelerden faal nüfus, yaş, eğitim düzeyi, çiftçilik ve kiraz yetiştiricilik tecrübesi bakımından elde edilen bulgular, kiraz yetiştiriciliği yapan işletmecilerin diğer pek çok türle üretim yapan işletmecilere göre sosyal özellikleri yönüyle yenilikleri benimseme bakımından avantajlı olduğunu göstermektedir.

3 İncelenen illerde işletmelerin yenilikçilik düzeyleri birbirlerinden farklı bulunmuştur. Isparta ilindeki işletmelerin % 92 si; Afyon da % 50 si; Konya da % 67,65 i; Amasya da % 26,47 si; Manisa da % 79,41 i; İzmir de % 91,18 i yüksek düzeyde yenilikçi işletme grubunda yer almışlardır. İşletme büyüklüğü ve kiraz yetiştiriciliği yapılan alanın, işletmecilerin yenilikleri uygulamalarında etkili olduğu belirlenmiştir. Amasya ilinde kiraz üretim alanlarının toplam işletme arazisinin yalnızca % 10,03 ünü oluşturması, ildeki işletmecilerin kiraz yetiştiriciliğinde yenilik olarak belirlenen kriterleri uygulama oranlarının düşük; kiraz üretim alanlarının toplam işletme arazisinin % 59,04 ünü oluşturduğu İzmir ilinde ise yüksek olması sonucunu doğurmuştur. İzmir ilinde, erkencilikten kaynaklanan yüksek ürün bedellerinden dolayı kiraz üretiminden elde ettikleri gelirin yüksek olması da işletmecilerin yeniliklerin yüksek düzeyde uygulanmasında etkili bulunmuştur. Kiraz yetiştiriciliğinde klon anacı kullanan işletmelerin büyük kısmının yüksek düzeyde yenilikçi işletme grubunda yer aldığı belirlenmiştir. İşletmecilerin toprak-yaprak analizi yaptırmama nedenlerinde bilgi yoksunluğunun göstergesi sayılabilecek bulgular elde edilmiştir. İşletmeciler yararına inanmadıkları, örnek almayı bilmedikleri, gerek duymadıkları için analiz yaptırmadıklarını beyan etmişlerdir. Bunların neticesinde işletmeciler, gübrelemeyi yüksek oranda kendi gözlemleri ile yapmaktadırlar. İşletmelerin maddi imkanlarının yeterli olmamasının, damla sulama sistemine geçmelerindeki en büyük engel olduğu belirlenmiştir. Damla sulama projelerinin desteklenmesi, kiraz üretiminin, toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilirliği bakımından büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle kooperatifler kanalı ile toplu damla sulama sistemlerine geçiş, eğitim çalışmaları ile takviye edilerek desteklenmeye devam edilmeli ve hızlandırılmalıdır. İhracata yönelik kiraz üretim bölgelerinde daha önce yapılmış çalışmalarda, budamanın yaygın olmadığı, hatta üreticilerin kiraz ağacının budanmaması gerektiği görüşünü savundukları belirlenmiştir. Günümüz kiraz yetiştiriciliğinde budama, üreticiler tarafından zorunlu bir kültürel uygulama olarak kabul görmüş olmakla beraber, budamada etkili kaynakların, yüksek oranda geleneksel bilgi aktarımının söz konusu olduğu denetimsiz bilgi kaynakları olduğu tespit edilmiştir. İşletmelerin uyguladıkları terbiye sistemini bilmemeleri, yaptığımız arazi gözlemlerinin de bu yönde olması, budama konusundaki bilgi eksikliğinin bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Neticede bilgi yayılmış; ancak yanlış ve yetersiz aktarım budama uygulamasından beklenilen faydanın sağlanamamasına neden olmuştur.

4 BBD lerin kiraz yetiştiriciliğinde meyve iriliğini artırmak, ürün yükünü düzenlemek, tomurcuk dinlenmesini kırmak, erkencilik veya geççilik sağlamak, meyve kalitesini ve paketleme evi işlemlerini iyileştirmek gibi pek çok faydası olduğu bilinmektedir. Ancak BBD lerin yoğun ve bilinçsizce kullanılmaları, çevre ve insan sağlığına olumsuz etkileri bazı endişeleri de beraberinde getirmiştir. Daha önce yapılmış çalışmalarda bazı kiraz üretim bölgelerinde bu maddelerin kullanımının benimsenmeye başladığını, konu üzerinde titizlikle durulması, yanlış uygulamalar konusunda üreticilerin bilgilendirilmesi gerektiği bildirilmiştir. Bu çalışmada da işletmecilerin kullandıkları BBD lerin etkileri ve uygulamaları konusunda doğru bilgilere sahip olmadıkları belirlenmiştir. Her yıl üreticilere firmalar tarafından çok sayıda BBD önerilmekte, gereksiz ve yanlış uygulamalarla çevre ve insan sağlığı olumsuz etkilenmekte, üretim maliyetleri artmaktadır yılında ihracata yönelik kiraz üretim bölgelerinde yapılan survey çalışmasında işletmelerde kiraz bahçelerinde hemen hemen hiç arı bulundurulmadığı, hatta arıcıların bahçeye girmeleri için izin verilmediği tespit edilmiştir. Bu çalışmada, Isparta ve İzmir dışındaki illerde yeterli düzeyde olmamakla beraber geçen süreçte işletmelerin bahçede arı bulundurma durumlarında ilerleme kaydedildiği sonucuna ulaşılmıştır. Türkiye kiraz ihracatında en önemli pazar olarak görülen AB pazarı için iyi tarım tekniklerinin uygulanması giderek daha büyük önem kazanmaktadır. Amasya dışındaki illerdeki işletmelerin, organik tarım ve Globalgap ile ilgili bilgiye sahip olma durumu oldukça yüksek, entegre mücadele konusundaki bilgi durumu göreceli olarak daha düşük bulunmuştur. Bahsedilen tarım tekniği uygulamaları ile ilgili bilgi sahibi olan işletmelerde, İzmir dışındaki illerde uygulama düzeyleri ise oldukça düşüktür. İncelenen işletmelerin sırasıyla; hastalık ve zararlılarla mücadele, gübreleme, budama, çeşit ve anaç konularında bilgi eksikliği hissettikleri tespit edilmiştir. Bilgi eksikliği hissetmediklerini beyan eden işletmecilerin varlığı dikkat çekicidir. Düzenlenen yayım faaliyetlerine işletmecilerin katılım düzeyleri, bu faaliyetlerin başarısının bir göstergesidir. Katılım, genel olarak yüksek bulunmakla birlikte işletme arazisi içerisinde kiraz yetiştiriciliği alanı en düşük olan Amasya, yayım faaliyetlerine katılımın da en düşük olduğu ildir. İncelenen illerdeki işletmelerin bu faaliyetlere katılmama nedenleri benzerlik göstermiş ancak dağılımlarının farklı olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgulardan yayım faaliyetlerinin, işletmecilerin iş yoğunluklarının en az olduğu dönemlerde planlanması, etkin bir şekilde duyurulması, yayım konularının işletmecilerin gerçek ve öncelikli ihtiyaçları doğrultusunda seçilmesi ve ilgilerini çekecek bir formda hazırlanması

5 gerektiği sonucuna varılmıştır. Bunların dışında özellikle Konya ve Manisa illerinde bu konuda düzenlenen yayım faaliyetlerinin sayısının da artırılması gerekmektedir. Çalışmada işletmecilerin yenilik olarak belirlenen kriterleri benimsemelerini kiraz üretim alanı, kiraz yetiştiriciliği deneyimi, birim alandan elde ettiği verim ve brüt kar, işletmecinin yayım elemanı ile görüşme sıklığı, yaşı, eğitim düzeyi, kiraz yetiştiriciliği deneyimi ve aile nüfusu değişkelerinin etkileme ihtimalleri incelenmiş, illere göre farklı sonuçlar elde edilmiştir. Genel bir değerlendirme ile incelenen illerde işletmelerin yenilikleri benimsemelerinde yayım elemanı ile görüşme sıklığı ve işletmecilerin eğitim düzeylerinin en etkili, verim ve dekara brüt karın en az etkili faktörler olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İşletmecilerin kiraz yetiştiriciliği deneyiminin artmasının yeniliklerin benimsenmesinde negatif etki yapabileceği tespit edilmiştir. Bu bulgu özellikle tarımsal yayımın önemini bir kez daha ortaya koymuş; yayım etkinliğinin artırılmasıyla kiraz üretiminin daha modern metotlarla yapılabileceği fikrini doğurmuştur. Çalışma bölgesi olarak belirlenen illerde bulunan Tarım İl/İlçe Müdürlüklerinde görevli tarımsal yayım elemanları ile anket yapılmış; yayım tecrübeleri (7,42 yıl), kiraz yetiştiriciliği (% 64,10 çok yeterli ve yeterli) ve tarımsal yayım (% 61,54 çok yeterli ve yeterli) konularındaki yeterlilikleri düşük bulunmuştur. Yayım konusunda çalışma memnuniyetlerinin yüksek (% 89,74) olması nedeni ile bu yetersizliğin hizmet içi eğitim faaliyetleri ve araştırma kuruluşları ile işbirliği halinde çalışılması için uygun şartların hazırlanması halinde aşılabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Düzenlenecek eğitim faaliyetlerinde bilgi eksikliği hissedilen konuların (sırasıyla anaç, çeşit, budama, bitki besleme ve zirai mücadele) öncelikli olarak ele alınması gerekmektedir. Son iki yıldır hizmet içi eğitim faaliyetlerinde, yayım elemanlarının bilgilendirildikleri konular ile bilgi eksikliği hissettikleri konular örtüşmekle birlikte eğitimlerde uygulama çalışmalarına ağırlık verilmesi etkinliğinin artırılması açısından faydalı olacaktır. Yayım elemanları ile ilgili elde edilen önemli bulgulardan birisi de yayım faaliyetlerine ayırdıkları zamanın çok az (% 48,97) ve sorumluluk alanlarının çok geniş (ortalama 17 köy) olmasıdır. Bu sorun yayım elemanlarının tecrübe eksiklikleri ile birleşerek, kiraz yetiştiriciliği ve yayım konusundaki yetersizliklerinin en önemli sebeplerinden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Yayım elemanlarının yayım programlarını araştırma kurumlarındaki araştırmacıların ve direk konunun ilgilisi olan üretici temsilcilerinin katkıları olmadan hazırlaması da konunun dikkat çeken diğer bir yönüdür. Bu durum yayım faaliyetlerinin konularının çok isabetli belirlenememesine, işletmecilerin yayım faaliyetlerine

6 ilgi duymamalarına ve faydasına inanmamalarına, özetle istenilen etkinliğin sağlanamamasına neden olmaktadır. Hem yayım elemanlarının bilgi ve tecrübelerinin artması hem de yayım faaliyetlerinin yalnızca kurum içerisinde değil konu ilgilisi araştırmacı ve üreticilerle birlikte hazırlanarak istenilen değişimin gerçekleşmesi, problemin çözümüne yönelik sağlam adımlar atılması bakımından gereklidir. Çalışma bölgesinde yayım elemanlarının spesifik olarak kiraz yetiştiriciliği konusunda düzenledikleri toplantı sayısı (5,8 kez) yeterli sayılabilecek düzeyde, kiraz yetiştiriciliği konusunda yapılan demonstrasyon çalışmalarının sayısı ise düşük (1,3 kez) bulunmuştur. Yayım faaliyetlerinin şekli planlanırken görerek öğrenme ilkesinin etkinliği ve işletmecilerin yeniliği benimsemelerinde uygulamanın sonuçlarını görme eğilimleri mutlaka göz önünde bulundurulmalı, demonstratif faaliyetlerin ağırlıkta olduğu faaliyetler şeklinde planlanmalıdır. Yayım elemanlarının araştırma projelerinde görev alma durumları düşük bulunmuştur. Ar-Ge projelerine yayım elemanlarının hatta üreticilerin katılımının sağlanması, bilgi akışı, iletişim ve işbirliği sağlamada etkili bir yaklaşım olarak ele alınmalı ve yayım elemanı ve üreticilerin aktif katılımlarını sağlayıcı düzenlemeler yapılmalıdır. Çalışmada kiraz yetiştiriciliği konusunda çalışan araştırmacıların tecrübeleri (17,09 yıl) ve araştırma konusundaki yeterlilikleri (% 86,36) yüksek, kiraz yetiştiriciliği konusundaki yeterlilikleri ise düşük (% 68,18) bulunmuştur. Araştırmacıların bilgi eksikli hissettikleri konuların (sırasıyla zirai mücadele, çeşit, bitki besleme, anaç, budama) yayım elemanları ile aynı sırada yer alması (çeşit dışında), bilginin araştırmacıdan yayım elemanına akışında aksaklıklar olduğunu düşündürmektedir. Aynı durum işletmecilerin bilgi eksikliği hissettikleri konuların sıralamasında da tespit edilmiştir. Araştırmacıların son iki yılda çalıştıkları kurumda ve kurum dışında köylerde eğitim verdikleri kişi sayısının oldukça fazlalığına (375 kişi) rağmen kiraz yetiştiriciliği konusunda halen yüksek düzeyde bilgi eksikliğinin yaşanıyor olması bu konunun da tekrar gözden geçirilmesi ve düzenlenmesi gerektiğini göstermektedir. İşletmelerde üretim pratikleri ve yeniliklerin benimsenmesi konularında küçük işletme ölçeğinden ve arazi parçalılığından kaynaklanan problemler mevcuttur. Yeniliklerin benimsenmesi, uygulanması ve sonuçlarının üretici gelirine yansıması bakımından, işletme ölçeği büyük önem taşımaktadır. Üretimin küçük birimlerde yapılması, birim alandaki üretim maliyetlerini artırmakta, aynı zamanda ileri teknoloji kullanımına engel olmaktadır. Büyük işletmeler, teknoloji gerektiren yatırımları uygulamaya ve yenilikleri benimsemeye daha açıktır yılı meyve üretimi destekleri içerisinde yer alan yayım ve danışmanlık, iyi tarım ve organik tarım, klon anaçlı üretim, bambus arısı, damla sulama desteklerinden, 10 da ve

7 üzeri araziye sahip işletmeler faydalandırılmaktadır. İşletmelerin maddi imkanlarının yetersiz olmasının, bazı uygulamaları yapmama nedenleri arasında olduğu tespit edilmiştir. Arazi parçalanmasının önlenmesi için düzenlemeler yapılmış olmakla beraber Türkiye tarımsal yapısında küçük ölçekli işletmeler büyük yer tutmaktadır. Bu problemin çözümüne güçlü, sanayi ile dikey entegrasyonu sağlanmış üretici birlikleri ile katkı sağlanabileceği düşünülmektedir. İşletme arazisi içerisinde kiraz üretim alanının yüksek oluşunun yeniliklerin benimsenme düzeyini artırdığı tespit edilmiştir. Bu bulgu son yıllarda AB üyelik süreci ile birlikte ciddi olarak ele alınan havza bazlı destekleme modelinin gerekliliğini destekler niteliktedir. Kiraz meyvesinin yüksek fiyatlarla satılıyor olması, arazi ve iklim koşullarının uygunluğu göz ardı edilerek kiraz plantasyonlarının extrem üretim alanlarına yayılmasına neden olmuştur. Büyük masraflar yapılarak bu tür alanlara kurulan plantasyonlarda önümüzdeki yıllarda yaşanabilecek problemler, ekonomik gücü zaten zayıf olan Türk çiftçisi için ağır bir yüktür. Kiraz için üretim havzaları belirlenirken, ekolojik uygunluk yanında geleneksel üretim kültürünün var olduğu alanlar da dikkate alınmalıdır. İşletmecilerin yetiştirme tekniği ile ilgili konularda haberdar olmalarında ve benimsemelerinde genel olarak denetimli bilgi kaynakları daha etkili bulunmuştur. Denetimli bilgi kaynakları kategorisinde değerlendirilen gübre-ilaç bayilerinin işletmeler üzerindeki etkinliği ve işletmelerin yetiştiricilik ile ilgili gördüğü kaynaklar (basılı ve görsel) ve düzenlenen eğitim faaliyetlerinde ağırlığın, ticari firmalar yönünde olması düşündürücüdür. Bu kaynakların etkinliğinin yüksek olması ve denetim ile ilgili düzenleme ve kontrollerin yetersiz olması neticesinde özellikle erkenci bölgelerde hızla artmakta olan bitki büyüme düzenleyicilerin kullanım amaçları ve şekli konusunda işletmelerin doğru bilgilere sahip olmadıkları tespit edilmiştir. Yörede zaman zaman bitki büyüme düzenleyicilerin yanlış kullanımından kaynaklanan verim ve kalite ile ilgili ciddi problemler yaşanmaktadır. Ayrıca tüm araştırma bölgesinde bahçe tesisi, budama, sulama, bitki besleme ve zirai mücadelede yanlış uygulamalardan kaynaklanan verim, kalite ve bitki sağlığı problemleri mevcuttur. Bu durum araştırmacı-yayımcı ve üreticilerin bilgi eksikliği hissettikleri konuların benzerlik göstermesi, bilgi akışındaki aksaklıklar, yayımcıların mesleki tecrübelerinin yetersizliği ve hem yayımcı hem de araştırıcıların konularında tamamen yetkin olmamaları ile ilişkilendirilmiştir. Ancak belirtilmelidir ki bahsedilen bu konular neden değil sonuçtur. İşletmeci, yayımcı ve araştırıcı açısından bu sonuçların ortaya çıkmasında; küçük işletme ölçeği, düşük işletme geliri, işletmecilerin düşük eğitim seviyesi, bilgiye ulaşma konusundaki çekinceleri ve isteksizlikleri, yayım elemanlarına güvensizlik, yayım elemanlarının idari ve

8 bürokratik işlere, İl/İlçe Müdürlüğü nün diğer işlerine ayırmaları gereken zamanın çokluğu, yayım faaliyetlerinin planlanmasındaki yanlışlıklar, kiraz konusundaki yayınların ve sonuçlandırılan projelerin azlığı, kitle iletişim araçlarının yayım amaçlı kullanımının yetersizliği, projelerin araştırıcıların en önemli paydaşları olan yayımcı ve üreticilerden ayrı planlanması ve yürütülmesi, Ar-Ge ve yayım faaliyetleri için ayrılan bütçenin yetersizliği, kurumsal düzenlemelerden kaynaklanan problemler, hizmet içi eğitim faaliyetlerinin nitelik ve niceliklerinin yetersizliği, araştırmacı ve yayımcıların uluslararası entegrasyonun sağlanamamış olması gibi nedenlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Özetle gerek Ar-Ge, gerekse eğitim-yayım anlamında sektörde yürütülen faaliyetlerin planlanması ve uygulanmasındaki sorunların varlığı yanında sayıları da yeterli değildir. Ayrıca bu faaliyetlerin sonuçlarının, yayım zincirindeki sorunlar nedeniyle araştırma alanındaki kiraz işletmelerine yansımadığı tespit edilmiştir. Araştırma yöresindeki işletmelerde, kiraz yetiştiriciliği için yenilik olarak belirlenen ve uygulanan kriterler, yayımcı ve araştırmacıların teknik bilgi donanımlarının yetersiz olması ve üretici-yayımcı-araştırmacı arasındaki bilgi transferi ile ilgili sorunlar nedeniyle işletmelerin gelirlerine katkı sağlamamıştır. Bu durumun tarımsal üretim dallarının pek çoğunda da yaşandığı, araştırmayayım-üretici ilişkisinin zayıf düzeyde gerçekleştiği ve bunun sebebinin; araştırmacıların ve yayım elemanlarının bireysel özelliklerinden değil, daha çok kurumsal nedenlere bağlı olarak ortaya çıktığı diğer araştırma sonuçları ile de tespit edilmiştir. Araştırmacı ve yayımcıların donanımlarının artırılması, işletmecilerin bilgi eksikliği hissettikleri konularda eğitim-yayım faaliyetlerine özel önem verilmesi gereklidir. Eğitimyayım faaliyetleri işletmecinin ve yörenin özellikleri dikkate alınarak ve mutlaka üreticilerin katılımı ile planlanmalı, planlama yapılırken özellikle üreticilerin uygulamanın sonuçlarını görebilecekleri faaliyetler belirlenmelidir. Önder çiftçi yaklaşımı, demonstrasyon ve teknik geziler bu anlamda kullanılabilecek etkili argümanlardır. Ayrıca uygulanması istenilen yenilik ve teknolojinin, işletmelerin fiziki şartları ve işletmecilerin özellikleri ile uyumlu hale getirilmesi önemlidir. Bunların yanında yeniliklerin benimsenmesi, uygulanması ve sonuçlarının üretici gelirine yansıması bakımından, işletme ölçeği büyük önem taşımaktadır. Uzun ve orta vadede işletme arazisinin parçalamasının önüne geçmek için yapılan düzenlemelerin genişletilmesi gerekmektedir.

İhracata Yönelik Kiraz Üretimi Yapılan Bazı İllerde Yeniliklerin Benimsenmesinde Etkili Faktörler

İhracata Yönelik Kiraz Üretimi Yapılan Bazı İllerde Yeniliklerin Benimsenmesinde Etkili Faktörler Tarımsal Yayım ve Bilgi Sistemleri İhracata Yönelik Kiraz Üretimi Yapılan Bazı İllerde Yeniliklerin Benimsenmesinde Etkili Faktörler F.Pınar Öztürk 1, D. Karamürsel, M. Emre, H.Cumhur Sarısu, İ. Eren,

Detaylı

KUZEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ TARIM SEKTÖRÜ GZFT ANALİZİ

KUZEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ TARIM SEKTÖRÜ GZFT ANALİZİ T.C. KUZEYDOĞU ANADOLU KALKINMA AJANSI KUZEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ TARIM SEKTÖRÜ GZFT ANALİZİ Dr. Mehmet Ali ÇAKAL TRA1 2012 Her hakkı saklıdır. İÇİNDEKİLER 1. KAPSAM... 2 2. KUZEY DOĞU ANADOLU BÖLGESİ TARIM

Detaylı

PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ

PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ KARAMAN ELMA PANELİ PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ 25 NİSAN 2016 Hazırlayanlar Uzman İsmail ARAS Uzman Hakan ANAÇ Araştırma, Etüt ve Planlama Birimi GİRİŞ Dünyanın en büyük elma üreticilerinden olan ülkemiz ve

Detaylı

ULUDAĞ YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ ÜYELERİNE SİRKÜLER NO.: 248

ULUDAĞ YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ ÜYELERİNE SİRKÜLER NO.: 248 ULUDAĞ YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ ÜYELERİNE SİRKÜLER NO.: 248 T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü nden alınan yazıda; Türkiye de kiraz-vişne

Detaylı

TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR)

TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR) TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR) ANTALYA DA TARIM SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI SÜS BİTKİLERİ VE TIBBİ AROMATİK BİTKİLER ALT SEKTÖRÜ ÇALIŞMA GRUBU

Detaylı

KUZEY DOĞU ANADOLU BÖLGESİ TARIM SEKTÖRÜ GZFT (SWOT) ANALİZİ(2012)

KUZEY DOĞU ANADOLU BÖLGESİ TARIM SEKTÖRÜ GZFT (SWOT) ANALİZİ(2012) T.C. KUZEYDOĞU ANADOLU KALKINMA AJANSI KUZEY DOĞU ANADOLU BÖLGESİ TARIM SEKTÖRÜ GZFT (SWOT) ANALİZİ(2012) Dr. Mehmet Ali ÇAKAL TRA1 2012 Her hakkı saklıdır. İÇİNDEKİLER 1. KAPSAM... 3 2. KUZEY DOĞU ANADOLU

Detaylı

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2015 YILI YILLIK İŞ PLANI

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2015 YILI YILLIK İŞ PLANI KONU Tahmini Maliyet (TL) Başlama Tarihi Bitiş Tarihi Sorumlu Kişi İşbirliği Yapılacak Kurumlar ve Kişiler Performans 1.1.1.1 2013 yılında istihdam edilmesi planlanan basın ve halkla ilişkiler personelinin

Detaylı

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi TARIMSAL FAALİYETİN ÇEVRE ÜZERİNE ETKİSİ Toprak işleme (Organik madde miktarında azalma) Sulama (Taban suyu yükselmesi

Detaylı

TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR)

TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR) TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR) ANTALYA DA TARIM SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI GIDA ALT SEKTÖRÜ ÇALIŞMA GRUBU RAPORU 6 Eylül 2010, Antalya 1 ANTALYA

Detaylı

Budama, seyreltme, gübreleme gibi bahçe işleri daha kolay ve ekonomik olarak yapılabilir.

Budama, seyreltme, gübreleme gibi bahçe işleri daha kolay ve ekonomik olarak yapılabilir. Son yıllarda ekonomik şartlar ve Pazar isteklerinin değişmesi nedeniyle modern meyveciliğin yapılması gerekmektedir. Bu ise anacak bodur elma bahçesi tesisi veya yarı bodur elma bahçesi tesisi ile olmaktadır.modern

Detaylı

TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR

TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR Halil AGAH Kıdemli Kırsal Kalkınma Uzmanı 22 Kasım 2016, İSTANBUL 1 2 SUNUM PLANI TARIMDA KÜRESELLEŞME TÜRK TARIM SEKTÖRÜ VE SON YILLARDAKİ GELİŞMELER TARIMDA

Detaylı

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2016 YILI YILLIK İŞ PLANI

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2016 YILI YILLIK İŞ PLANI KONU Tahmini Maliyet (TL) Başlama Tarihi Bitiş Tarihi Sorumlu Kişi İşbirliği Yapılacak Kurumlar ve Kişiler Performans 1.1.1.1 2013 yılında istihdam edilmesi planlanan basın ve halkla ilişkiler personelinin

Detaylı

TÜRKİYE NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ 2011-2014 (23.BTYK - 27.BTYK) 2014 ve Sonrası (27. BTYK - )

TÜRKİYE NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ 2011-2014 (23.BTYK - 27.BTYK) 2014 ve Sonrası (27. BTYK - ) TÜRKİYE NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ 2011 öncesi ( - 23. BTYK) 2011-2014 (23.BTYK - 27.BTYK) 2014 ve Sonrası (27. BTYK - ) ANA HEDEF 2023 YILINDA DÜNYANIN EN BÜYÜK 10 EKONOMİSİNDEN BİRİSİ OLMAK!!! 500 Milyar

Detaylı

BÜTÜNLEŞİK SU YÖNETİMİ İÇİN YEREL ÇERÇEVENİN PLANLANMASI PAYDAŞLAR ÇALIŞTAYI. GAP Tarımsal Sorunlar, Çözüm Önerileri ve GAP TEYAP

BÜTÜNLEŞİK SU YÖNETİMİ İÇİN YEREL ÇERÇEVENİN PLANLANMASI PAYDAŞLAR ÇALIŞTAYI. GAP Tarımsal Sorunlar, Çözüm Önerileri ve GAP TEYAP BÜTÜNLEŞİK SU YÖNETİMİ İÇİN YEREL ÇERÇEVENİN PLANLANMASI PAYDAŞLAR ÇALIŞTAYI GAP Tarımsal Sorunlar, Çözüm Önerileri ve GAP TEYAP GAP Bölge Kalkınma İdaresi (GAP BKİ), T.C. Kalkınma Bakanlığının temel misyonuna

Detaylı

TEB KOBİ AKADEMİ İLLER GELECEKLERİNİŞEKİLLENDİRİYOR: ADANA GELECEK STRATEJİSİ KONFERANSI 5 ARALIK 2007

TEB KOBİ AKADEMİ İLLER GELECEKLERİNİŞEKİLLENDİRİYOR: ADANA GELECEK STRATEJİSİ KONFERANSI 5 ARALIK 2007 TEB KOBİ AKADEMİ İLLER GELECEKLERİNİŞEKİLLENDİRİYOR: ADANA GELECEK STRATEJİSİ KONFERANSI 5 ARALIK 2007 1 Adana Gelecek Stratejisi Konferansı Çalışmanın amacı: Adana ilinin ekonomik, ticari ve sosyal gelişmelerinde

Detaylı

T.C. Kalkınma Bakanlığı

T.C. Kalkınma Bakanlığı T.C. Kalkınma Bakanlığı 2023 Vizyonu Çerçevesinde Türkiye Tarım Politikalarının Geleceği- Turkey s Agricultural Policies at a Crossroads with respect to 2023 Vision 2023 Vision, Economic Growth and Agricultural

Detaylı

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞ. Hazine Müstaşarlığı Kalkınma Bakanlığı Maliye Bakanlığı Sosyal Taraflar

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞ. Hazine Müstaşarlığı Kalkınma Bakanlığı Maliye Bakanlığı Sosyal Taraflar TARIM SEKTÖRÜ 1. Tarım sektöründe istihdam şartları iyileştirilecektir. 1.1 Tarıma yönelik destekler ihtisaslaşmayı ve istihdamı korumayı teşvik edecek biçimde tasarlanacaktır. Hayvancılık (Tarım Reformu

Detaylı

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞ. Hazine Müstaşarlığı Kalkınma Bakanlığı Maliye Bakanlığı Sosyal Taraflar

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞ. Hazine Müstaşarlığı Kalkınma Bakanlığı Maliye Bakanlığı Sosyal Taraflar TARIM SEKTÖRÜ 1. Tarım sektöründe istihdam şartları iyileştirilecektir. 1.1 Tarıma yönelik destekler ihtisaslaşmayı ve istihdamı korumayı teşvik edecek biçimde tasarlanacaktır. Hayvancılık Hazine Müstaşarlığı

Detaylı

Türkiye Arıcılığının Yapısı, Sorunları ve Sürdürülebilir Arıcılık Açısından Değerlendirilmesi. Yrd. Doç. Dr. Ayhan GÖSTERİT

Türkiye Arıcılığının Yapısı, Sorunları ve Sürdürülebilir Arıcılık Açısından Değerlendirilmesi. Yrd. Doç. Dr. Ayhan GÖSTERİT Türkiye Arıcılığının Yapısı, Sorunları ve Sürdürülebilir Arıcılık Açısından Değerlendirilmesi Yrd. Doç. Dr. Ayhan GÖSTERİT Amaç Türkiye arıcılığının yapısı ve sorunlarını ortaya koymak Doğal kaynaklardan

Detaylı

Madde 1- KAPSAM. Madde 2- Mera Kanunu nun 18. Maddesi ile Mera Yönetmeliğinin 10. Maddesi gereği yürütülecek çalışmaları kapsar.

Madde 1- KAPSAM. Madde 2- Mera Kanunu nun 18. Maddesi ile Mera Yönetmeliğinin 10. Maddesi gereği yürütülecek çalışmaları kapsar. PROTOKOL 4342 Sayılı Mera Kanunu gereği tespit, tahdit ve tahsisi yapılan mera, yaylak ve kışlaklar ile umuma ait çayır ve otlaklar için uygun ıslah ve amenajman tekniklerinin geliştirilerek verimliliklerinin

Detaylı

KONYA İLİ TARIM SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN NEDEN

KONYA İLİ TARIM SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN NEDEN KONYA İLİ TARIM SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN 10 NEDEN KONYA TAM BİR FIRSAT KAPISI KONYA İLİ TARIM SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN 10 NEDEN 1. Genç ve Nitelikli İnsan Kaynağı 2. Stratejik Konum 3. Yatırımcılara Tahsis

Detaylı

Bölüm 14.Tarımsal Yayım

Bölüm 14.Tarımsal Yayım Bölüm 14.Tarımsal Yayım Yayım Kavramı Yayım ve Araştırma Bağı Yeniliklerin Yayılması ve Benimsenmesi Yeniliklerin Karekteristikleri Tarımsal Yayım Teknikleri Bütün faaliyetlerin özünde, ekonomik kriterler

Detaylı

Tarımda inovasyon küresel ölçekte stratejik değer kazandı

Tarımda inovasyon küresel ölçekte stratejik değer kazandı Tarımda Ar-Ge ve tarımda inovasyon konularını ele alalım. Türkiye, yakın zamana kadar tarım ürünlerinde kendine yeten bir ülke konumunda bulunuyordu. Son yıllarda tarım ürünleri ithalatındaki artış, bu

Detaylı

Antepfıstığı Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri Ortak Akıl Toplantısı

Antepfıstığı Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri Ortak Akıl Toplantısı Antepfıstığı Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri Ortak Akıl Toplantısı Toplantı Yeri :Bakanlık 13. Kat Toplantı Salonu Toplantı Tarihi :19 Haziran 2014 Toplantı Saati : 10.00 GÜNDEM Açılış Konuşması

Detaylı

TARIM TEKNOLOJİLERİ MEYVE AĞAÇLARINDA BUDAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

TARIM TEKNOLOJİLERİ MEYVE AĞAÇLARINDA BUDAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü TARIM TEKNOLOJİLERİ MEYVE AĞAÇLARINDA BUDAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

Tarımın Anayasası Çıktı

Tarımın Anayasası Çıktı Tarımın Anayasası Çıktı Günnur BİNİCİ ALTINTAŞ Tarım sektörünün anayasası olan 5488 sayılı Tarım Kanunu iki yıllık yoğun bir çalışmanın ardından 18.04.2006 tarihinde kabul edildi. Resmi Gazete de 25.04.2006

Detaylı

Archived at http://orgprints.org/22131

Archived at http://orgprints.org/22131 Türkiye'de Bahçe Bitkileri Konusunda Organik Üretime Yönelik Yapılan Ar-Ge Çalışmalarının Etki Değerlemesi I Organik Bahçe Bitkileri Konusunda Yapılmış Tagem Destekli Dört Ar-Ge Çalışmasının Etki Değerlemesi

Detaylı

BÖLÜM 5 SONUÇ VE ÖNERİLER. Bu bölümde araştırmanın bulgularına dayalı olarak ulaşılan sonuçlara ve geliştirilen önerilere yer verilmiştir.

BÖLÜM 5 SONUÇ VE ÖNERİLER. Bu bölümde araştırmanın bulgularına dayalı olarak ulaşılan sonuçlara ve geliştirilen önerilere yer verilmiştir. BÖLÜM 5 SONUÇ VE ÖNERİLER Bu bölümde araştırmanın bulgularına dayalı olarak ulaşılan sonuçlara ve geliştirilen önerilere yer verilmiştir. 1.1. Sonuçlar Araştırmada toplanan verilerin analizi ile elde edilen

Detaylı

EĞİTİM BİLGİLERİ. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi / 2013. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi / 1999

EĞİTİM BİLGİLERİ. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi / 2013. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi / 1999 KİŞİSEL BİLGİLER Adı-Soyadı Osman Sedat SUBAŞI Unvan Dr. Telefon (0324) 518 00 52 İç hat: 128 E-posta sedatsbs@gmail.com Doğum Yeri- Gölbaşı - 1972 Doktora Yüksek Lisans Lisans EĞİTİM BİLGİLERİ Çukurova

Detaylı

ÖDEMİŞ İLÇESİNDE PATATES ÜRETİMİ, KOŞULLAR ve SORUNLAR

ÖDEMİŞ İLÇESİNDE PATATES ÜRETİMİ, KOŞULLAR ve SORUNLAR ÖDEMİŞ İLÇESİNDE PATATES ÜRETİMİ, KOŞULLAR ve SORUNLAR GİRİŞ Solanaceae familyasına ait olduğu bilinen patatesin Güney Amerika`nın And Dağları nda doğal olarak yetiştiği; 16. yüzyılın ikinci yarısında

Detaylı

2 3 4 5 6 2006 2007 2008 2009 2010 Antalya, Isparta, Burdur 3.996.228 4.537.170 4.742.685 5.210.194 7.465.360 Manisa, Afyon, Kütahya, Uşak 4.711.300 4.924.994 6.127.161 6.408.674 7.107.187 Adana, Mersin

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail ARAS Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Ziraat Yüksek Mühendisi

DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail ARAS Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Ziraat Yüksek Mühendisi DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail ARAS Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Ziraat Yüksek Mühendisi BÖLGEMİZDE TARIM ALANLARI AZALIYOR MU? 28.07.2014 1 TR52 TR72 TRC2 TR71 TR33 TR83

Detaylı

Sizi geleceğe taşır...

Sizi geleceğe taşır... Sizi geleceğe taşır... HAKKIMIZDA Elizi Reklam İnşaat Turizm Tarım Gıda ve Hayv. San. Tic.Ltd.Şti. firması olarak 2001 yılında Antalya da faaliyetine başlamıştır. Şirketimizin ana faaliyet konusu sera

Detaylı

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Mahmut ÖZER Bilimsel Programlar Uzmanı TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı Sağlık Bilimleri Araştırma

Detaylı

TRAKYA BÖLGESİNDE BAZI ŞARAPLIK UZUM ÇEŞİTLERİNİN EKONOMİK ANALİZİ

TRAKYA BÖLGESİNDE BAZI ŞARAPLIK UZUM ÇEŞİTLERİNİN EKONOMİK ANALİZİ Türkiye 2. Tarmı Ekonomisi Kongresi, Eylül 1996 -A d ana Cilt: / Sayfa: 185 TRAKYA BÖLGESİNDE BAZI ŞARAPLIK UZUM ÇEŞİTLERİNİN EKONOMİK ANALİZİ Dr.Salan YÜKSEL D ELİCE' Prof. Dr. Erdoğan OKTA Y2 1. GİRİŞ

Detaylı

ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 27 Şubat 2 Mart 2014 KONYA TOHUM 2014 KONYA HAYVANCILIK 2014

ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 27 Şubat 2 Mart 2014 KONYA TOHUM 2014 KONYA HAYVANCILIK 2014 ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 27 Şubat 2 Mart 2014 KONYA TOHUM 2014 3. Tohum Teknolojileri, Bitki Besleme, Fidancılık, Bahçe Bitkileri, Zirai Mücadele, Sulama, Gübreleme ve Ekipmanları Fuarı KONYA HAYVANCILIK

Detaylı

MUĞLA İLİ TARIM VE HAYVANCILIK ÇALIŞTAYI SONUÇ RAPORU

MUĞLA İLİ TARIM VE HAYVANCILIK ÇALIŞTAYI SONUÇ RAPORU MUĞLA İLİ TARIM VE HAYVANCILIK ÇALIŞTAYI SONUÇ RAPORU 08.05.2013 Güney Ege Kalkınma Ajansı 2014-2013 Bölge Planı çalışmaları kapsamında, Ekonomik Araştırmalar ve Planlama Birimi tarafından 8 Mayıs 2013

Detaylı

MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU MİSYON Analitik düşünceye sahip, sorunlara uygun çözümler geliştirebilen, yetki ve sorumluluklarını vakarla taşıyabilecek bilgi ve becerilerle

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERİ Selin ŞEN Eylül 2012 SUNUM PLANI I. SÜT ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERE YATIRIM II. ET ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERE

Detaylı

12. MĐSYON 13. VĐZYON

12. MĐSYON 13. VĐZYON 12. MĐSYON Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi nin misyonu, evrensel ölçütleri kendisine temel alan, beraberinde ulusal değerlere sahip çıkan, çağdaş tıp bilgi birikimine sahip, koruyucu hekimlik ilkelerini

Detaylı

ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİ (2015-12)

ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİ (2015-12) ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİ (2015-12) 19 23 Ekim 2015, Bornova, İZMİR Değerlendirme Raporu Proje Hazırlayan Teslim Tarihi 05.11.2015 GAP-TEYAP Çiftçi Örgütleri Merkezli Çoğulcu Yayım Modeli İbrahim

Detaylı

ADALET MESLEK YÜKSEKOKULU EYLEM PLANI

ADALET MESLEK YÜKSEKOKULU EYLEM PLANI ADALET MESLEK YÜKSEKOKULU EYLEM PLANI EP Konusu Hedef 1.1. Çift yönlü iletişim kanallarını en etkin şekilde kullanarak nitelikli öğrencilerin İKÜ Adalet Meslek Yüksekokulu na kazandırılması, Strateji 1.1.

Detaylı

Türkiye nin Tarım Vizyonu ve Geleceği

Türkiye nin Tarım Vizyonu ve Geleceği Türkiye nin Tarım Vizyonu ve Geleceği Gökhan Özertan Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü 6 Mart 2017 Gökhan Özertan Tarımın Geleceği 6 Mart 2017 1 / 13 Dünya Tarımında Gelişmeler Tarımın fiziksel, sosyal

Detaylı

Meyva Bahçesi Tesisi

Meyva Bahçesi Tesisi Meyva Bahçesi Tesisi Meyve bahçesi tesisinde dikkate alınması -gereken koşullar 1. Yer seçimi 2. Tür ve çeşit seçimi 3. Anaç seçimi 4. Tozlanma isteğinin bilinmesi 5. Dikim sistemleri ve dikim sıklığı

Detaylı

GIDA GÜVENLİĞİ VE YENİ TARIM POLİTİKASINA İLİŞKİN ÖNERİLER

GIDA GÜVENLİĞİ VE YENİ TARIM POLİTİKASINA İLİŞKİN ÖNERİLER GIDA GÜVENLİĞİ VE YENİ TARIM POLİTİKASINA İLİŞKİN ÖNERİLER 30 10 2013 topraksuenerji-ulusal güvenlik denince çoğu zaman zihnimizde sınırda nöbet tutan askerler, fırlatılmaya hazır füzeler, savaş uçakları

Detaylı

SERTİFİKALI BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİNİ YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ

SERTİFİKALI BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİNİ YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ T.C. ERZURUM GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ SERTİFİKALI BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİNİ YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ ERZURUM Temmuz -2012 PROJEYİ HAZIRLAYANLAR Asuman DEVECİ Ziraat Mühendisi Hülya ÖZER Ziraat

Detaylı

2013/101 (Y) BTYK nın 25. Toplantısı. Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin İzlenmesi [2013/101] KARAR

2013/101 (Y) BTYK nın 25. Toplantısı. Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin İzlenmesi [2013/101] KARAR 2013/101 (Y) Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin İzlenmesi [2013/101] BTYK nın 2009/102 no.lu kararı kapsamında hazırlanan ve 25. toplantısında onaylanan Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin koordinasyonunun

Detaylı

Amaçlar. Prof.Dr.GÜLDEN ZEHRA OMURTAG. Ara.. (/Kullan fpk=%23. Ara. ECF - Eczacılık Fakültesi. (/Mesajl fpk=% STRATEJİK PLAN

Amaçlar. Prof.Dr.GÜLDEN ZEHRA OMURTAG. Ara.. (/Kullan fpk=%23. Ara. ECF - Eczacılık Fakültesi. (/Mesajl fpk=% STRATEJİK PLAN Prof.Dr.GÜLDEN ZEHRA OMURTAG (/Kullan Amaçlar ECF - Eczacılık Fakültesi Ara Ara.. (/Mesajl (/Dosya Kod Tanım Islemler 2017-2021 STRATEJİK PLAN 1. Çağın gereksinimleri ve ulusal öncelikler çerçevesinde

Detaylı

Uzaktan Eğitim Modülü. Sonuç Göstergeleri

Uzaktan Eğitim Modülü. Sonuç Göstergeleri Uzaktan Eğitim Modülü Sonuç Göstergeleri 06 GENEL BAKIŞ Sonuç Göstergeleri hakkında Rapor Hazırlanması Better Cotton üretilen her yerde sürdürülebilirlikteki ilerlemelerin yeterince ölçüldüğünden emin

Detaylı

1.f Projenin Bütçesi : Reklam/tanıtım giderleri, laboratuvar ile sera oluşturulması.

1.f Projenin Bütçesi : Reklam/tanıtım giderleri, laboratuvar ile sera oluşturulması. GENÇ ÇİFTÇİ PROJESİ 1.FAALİYET TANIMI 1.a Projenin Adı :GENÇ ÇİFTÇİ 1.b Projenin Uygulama Alanı: Çanakkale ilinde tarımsal faaliyet alanı içerisinde seçilmiş proje formatına ve hedef kitleye uygun özellikli

Detaylı

Proje Başvuru Kılavuzu

Proje Başvuru Kılavuzu Proje Başvuru Kılavuzu Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Nedir? Ege İhracatçı Birlikleri organizatörlüğünde 2012 yılından bu yana düzenlenen Gıda Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği; potansiyel Ar-Ge işbirlikleri yaratılması

Detaylı

2015 Ayçiçeği Raporu

2015 Ayçiçeği Raporu 2015 Ayçiçeği Raporu İçindekiler 1.AYÇİÇEĞİ EKİM ALANI... 2 1.1. Türkiye de Ayçiçeği Ekim Alanı... 2 1.2. TR83 Bölgesinde Ayçiçeği Ekim Alanı... 5 1.3. Samsun da Ayçiçeği Ekim Alanı... 6 1.3.1. Samsun

Detaylı

ÜSİMP UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ DENEYİMLERİ ÇALIŞTAYI, 9-10 Ocak 2013, Ankara

ÜSİMP UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ DENEYİMLERİ ÇALIŞTAYI, 9-10 Ocak 2013, Ankara ÜSİMP UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ DENEYİMLERİ ÇALIŞTAYI, 9-10 Ocak 2013, Ankara SUNUM İÇERİĞİ 1. İstanbul Sanayi Odası nın Sanayi Üniversite İşbirliğine Bakışı ve Bu Kapsamdaki Rolü 2. Sanayi- Üniversite

Detaylı

İZMİR İLİ MLO OKULLARINDA BİYOLOJİ DERSLERİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARININ (BİLGİSAYARIN) ETKİLİLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

İZMİR İLİ MLO OKULLARINDA BİYOLOJİ DERSLERİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARININ (BİLGİSAYARIN) ETKİLİLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA İZMİR İLİ MLO OKULLARINDA BİYOLOJİ DERSLERİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARININ (BİLGİSAYARIN) ETKİLİLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Fulya USLU, Rıdvan KETE Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesi,

Detaylı

SULU TARIM ALANLARINDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇALIŞTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ

SULU TARIM ALANLARINDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇALIŞTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ BİTKİSEL ÜRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SULU TARIM ALANLARINDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇALIŞTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ 17-18 ŞUBAT 2015/KIRKLARELİ ÇALIŞTAY SONUÇ BİLDİRGESİ Türkiye nin ilk yerli şekerinin üretim merkezi

Detaylı

Araştırma Merkezlerinin Mevcut Durumu. Politika ve Uygulamalardaki Gelişmeler

Araştırma Merkezlerinin Mevcut Durumu. Politika ve Uygulamalardaki Gelişmeler Araştırma Merkezlerinin Mevcut Durumu Politika ve Uygulamalardaki Gelişmeler Devlet Planlama Teşkilatı Bilim ve Teknoloji Sektörü 12 Ağustos 2010 Sabah Oturumu Araştırma Merkezlerine Đlişkin Genel Bilgilendirme

Detaylı

ÇORLU MESLEK YÜKSEKOKULU GELENEKSEL EL SANATLARI PROGRAMI FAALİYET RAPORU

ÇORLU MESLEK YÜKSEKOKULU GELENEKSEL EL SANATLARI PROGRAMI FAALİYET RAPORU ÇORLU MESLEK YÜKSEKOKULU GELENEKSEL EL SANATLARI PROGRAMI FAALİYET RAPORU 1. Genel Bilgiler a) Misyon Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı, bilim ve teknolojiden yararlanan, evrensel ve toplumsal değerlere

Detaylı

Yerel yönetimler (belediye, il özel idaresi, köy tüzel kişiliği, muhtarlıklar),

Yerel yönetimler (belediye, il özel idaresi, köy tüzel kişiliği, muhtarlıklar), Teşvik Yatırım Teşvikleri AB HİBE DESTEKLERİ 1. Hibe Programı Nedir? AB-Türkiye Mali İşbirliği kapsamında yürütülen bölgesel kalkınma programlarında belirlenen öncelik alanlarında hibe programı uygulamasıyla

Detaylı

2023 E DOĞRU BARTIN TARIMI

2023 E DOĞRU BARTIN TARIMI T.C. BARTIN VALİLİĞİ İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ 2023 E DOĞRU BARTIN TARIMI YUSUF ALAGÖZ İL TARIM MÜDÜRÜ BARTIN DA DEMOGRAFİK YAPI 2009 YILI ADRESE DAYALI NÜFUS TESPİT ÇALIŞMASI SONUCUNDA İLİN TOPLAM NÜFUSU 188.449

Detaylı

ULUSAL PNÖMOKONYOZ ÖNLEME EYLEM PLANI

ULUSAL PNÖMOKONYOZ ÖNLEME EYLEM PLANI ULUSAL PNÖMOKONYOZ ÖNLEME EYLEM PLANI 1. Sorunun öneminin saptanması Pnömokonyoz ülkemizde en sık görülen mesleki akciğer hastalıklarından biri olup, önlenebilir meslek hastalıklarının başında gelmektedir.

Detaylı

Kamu Sağlık Politikaları

Kamu Sağlık Politikaları 7. Sağlık Zirvesi Kamu Sağlık Politikaları Hande HACIMAHMUTOĞLU Strateji ve Bütçe Başkanlığı Sağlık, İstihdam ve Sosyal Koruma Daire Başkanı Ankara, 20 Aralık 2018 İÇİNDEKİLER 1) Strateji ve Bütçe Başkanlığı

Detaylı

ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ

ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ KİRAZ RAPORU ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ KASIM, 2018 1 İçindekiler 1. DÜNYA ÜRETİMİ VE TİCARETİ 1.1 DÜNYA KİRAZ ÜRETİMİ... 3 1.2 DÜNYA KİRAZ İTHALATI... 4 1.3 DÜNYA KİRAZ

Detaylı

TÜBİTAK. 1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB)

TÜBİTAK. 1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) 1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) Ahmet Rıza Balım Teknoloji Transfer Mekanizmaları Destekleme Grubu ahmet.balim@tubitak.gov.tr

Detaylı

ATILIM ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA, GELİŞTİRME, TASARIM, UYGULAMA, DANIŞMANLIK VE TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (ARGEDA-TTO) YAPI VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ

ATILIM ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA, GELİŞTİRME, TASARIM, UYGULAMA, DANIŞMANLIK VE TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (ARGEDA-TTO) YAPI VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ (25.12.2018 gün ve 14 sayılı Senato Kararı) ATILIM ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA, GELİŞTİRME, TASARIM, UYGULAMA, DANIŞMANLIK VE TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (ARGEDA-TTO) YAPI VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç-Kapsam-Dayanak-Tanımlar

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI NASIL YAPILIR?

İYİ TARIM UYGULAMALARI NASIL YAPILIR? İYİ TARIM UYGULAMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK: Yönetmelik metni uzun olduğundan adresinden ulaşılabilir. güncel yönetmelik hükümlerine Bakanlığımızın aşağıda veb Resmi Gazete Tarihi: 07.12.2010 Resmi Gazete

Detaylı

Giresun İlinde Fındık Yetiştiren İşletmelerin Üretim ve Pazarlama Sorunlarının Belirlenmesi

Giresun İlinde Fındık Yetiştiren İşletmelerin Üretim ve Pazarlama Sorunlarının Belirlenmesi Tarım İşletmeciliği Giresun İlinde Fındık Yetiştiren İşletmelerin Üretim ve Pazarlama Sorunlarının Belirlenmesi E. Sıray 1, F. Özdemir, Ö. Duyar, H. Erol, M. Sayılı, Y. Akçay 1 Fındık Araştırma İstasyonu

Detaylı

TÜBİTAK 1501 SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI

TÜBİTAK 1501 SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI TÜBİTAK DESTEKLERİ 1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı 1503 Proje Pazarları Destekleme Programı 1505 KOBİ Yararına Teknoloji Transferi Destekleme Programı 1507 KOBİ Ar-Ge Projeleri Destekleme

Detaylı

Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ

Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ * Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ Örtüaltında meyve yetiştiriciliği çok eskiden beri yapılmaktadır. İlk uygulamalar Fransa ve İngiltere krallıklarına dayanmaktadır. Soğuğa hassas ağaçların büyük saksılar içerisinde

Detaylı

İZMİR DE SÜT SEKTÖRÜNE BAKIŞ

İZMİR DE SÜT SEKTÖRÜNE BAKIŞ İZMİR DE SÜT SEKTÖRÜNE BAKIŞ Büyük tarımsal ekonomiler sıralamasında 7. sırada yer alan ülkemiz tarımının milli gelire, istihdama ve dış ticarete katkısı giderek artmaktadır. Tarım sektörü; 2008 yılında

Detaylı

T.C. Celal Bayar Üniversitesi Alaşehir Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü Amaç ve Hedefleri

T.C. Celal Bayar Üniversitesi Alaşehir Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü Amaç ve Hedefleri T.C. Celal Bayar Üniversitesi Alaşehir Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü Amaç ve Hedefleri Amaç 1 - Eğitim - öğretim kalite ve kapasitesinin artırılması Hedef 1.1: Akreditasyon ve kalite güvence çalışmalarının

Detaylı

AB Kırsal Kalkınma Hibe Programı IPARD Açıldı

AB Kırsal Kalkınma Hibe Programı IPARD Açıldı Sayın DISTICARETTEYAKLASIMLAR UYELERI Dış Ticaret Yönetimi olarak var olan değişiklikleri size bildirmeye devam ediyoruz. DTY olarak ekibimizi yeniledik, Teşvik ve AB hibe projeleriniz için bizimle irtibata

Detaylı

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve Düzce Üniversitesi 2015-2019 stratejik planında Düzce Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) doğrudan yer almakta olup, bu plan kapsamında ortaya konulan hedeflere ulaşılmasında önemli bir işleve sahiptir. Bu

Detaylı

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği 04 Şubat 2014 İzmir Ajanda Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği (GMY) Modern Meyve Yetiştiriciliği (MMY) GMY ve MMY Farkları GMY Nasıl MMY Çevrilir 2 Geleneksel

Detaylı

BAĞCILIK EĞİTİMİ (2015-2)

BAĞCILIK EĞİTİMİ (2015-2) BAĞCILIK EĞİTİMİ (2015-2) 09 13 Şubat 2015, Manisa Değerlendirme Raporu Proje Hazırlayan Teslim Tarihi 20.02.2015 GAP-TEYAP Çiftçi Örgütleri Merkezli Çoğulcu Yayım Modeli İbrahim Hakkı GÜRBÜZ, GAP TEYKOB

Detaylı

KIRŞEHİR SANAYİ RAPORU

KIRŞEHİR SANAYİ RAPORU KIRŞEHİR SANAYİ RAPORU KIRŞEHİR SANAYİ RAPORU KIRŞEHİR SANAYİ RAPORU Şekil 1 Kırşehir Sanayi Rekabetçilik Eksenleri İş Yapma Düzeyi Yenilikçilik potansiyeli Girişimcilik Düzeyi Teşviklerden yararlanma

Detaylı

TOHUMCULUK SEKTÖRÜ ULUSAL STRATEJİ GELİŞTİRME PROJESİ

TOHUMCULUK SEKTÖRÜ ULUSAL STRATEJİ GELİŞTİRME PROJESİ TÜRKİYE THUMCULAR BİRLİĞİ THUMCULUK SEKTÖRÜ ULUSAL STRATEJİ GELİŞTİRME PRJESİ Dr. Muhteşem TRUN Genel Sekreter SWT ve Rekabetçilik Analizi, Firma ve Paydaş Analizleri, Literatür Araştırması ve Teknik komite

Detaylı

Tarımda Yenilikler, Türkiye nin Tarım Vizyonu ve Geleceği

Tarımda Yenilikler, Türkiye nin Tarım Vizyonu ve Geleceği Tarımda Yenilikler, Türkiye nin Tarım Vizyonu ve Geleceği Prof. Dr. Gökhan Özertan Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü ozertan@boun.edu.tr Twitter: @gokhanozertan 29.03.2018 1 Hedefler arasında Üretimde

Detaylı

Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Düzce Fındık Çalıştayı İstiklal Konferans Salonu nda gerçekleştirildi

Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Düzce Fındık Çalıştayı İstiklal Konferans Salonu nda gerçekleştirildi Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Düzce Fındık Çalıştayı İstiklal Konferans Salonu nda gerçekleştirildi Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi

Detaylı

TARIM TEKNOLOJİLERİ MEYVE FİDAN ÜRETİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

TARIM TEKNOLOJİLERİ MEYVE FİDAN ÜRETİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü TARIM TEKNOLOJİLERİ MEYVE FİDAN ÜRETİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya

Detaylı

T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı

T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Çankırı Yatırım Destek Ofisi Ara Faaliyet Raporu 01.01.2011 30.06.2011 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... i TABLOLAR LİSTESİ... ii 1. Çankırı Yatırım Destek Ofisine İlişkin

Detaylı

MNHRP 2015 Yılı Mart Ayı TUB Çalışma Raporu

MNHRP 2015 Yılı Mart Ayı TUB Çalışma Raporu MNHRP 2015 Yılı Mart Ayı TUB Çalışma Raporu 1. MNHRP kapsamında Mikrohavza Planlamasına 2014 Yılı Ekim Ayında başlanan Elazığ Kovancılar ve Muş Yaygın Mikrohavza Planlarının İlk taslak değerlendirme toplantısı

Detaylı

DOÇ. DR. MEHMET BOZOĞLU DOÇ.DR. KÜRŞAT DEMİRYÜREK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ 18 EYLÜL 2012 MERZİFON

DOÇ. DR. MEHMET BOZOĞLU DOÇ.DR. KÜRŞAT DEMİRYÜREK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ 18 EYLÜL 2012 MERZİFON DOÇ. DR. MEHMET BOZOĞLU DOÇ.DR. KÜRŞAT DEMİRYÜREK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ 18 EYLÜL 2012 MERZİFON Türkiye de Tarımsal Yayım Kamu Yayımı Özel Yayım Tarımsal Yayım Sistemi Tarımsal yayım ve diğer hizmetlerin

Detaylı

ÇANAKKALE İLİ TARIM SEKTÖRÜ EYLEM PLANI

ÇANAKKALE İLİ TARIM SEKTÖRÜ EYLEM PLANI 2 1 1: Kuraklığa karşı önlem alınması - Kuraklık Eylem Planında farklı seviyelerdeki kuraklık senaryolarına göre üretim modellerinin geliştirilmesi 2: Yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesi -

Detaylı

ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ

ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ KİRAZ RAPORU ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ TEMMUZ, 2017 1 İçindekiler 1. DÜNYA ÜRETİMİ VE TİCARETİ... 3 1.1 DÜNYA ÜRETİMİ... 3 1.2 DÜNYA İTHALATI... 4 1.3 DÜNYA İHRACATI...

Detaylı

TARIM TEKNOLOJİLERİ SICAK İKLİM TAHIL YETİŞTİRİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

TARIM TEKNOLOJİLERİ SICAK İKLİM TAHIL YETİŞTİRİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü TARIM TEKNOLOJİLERİ SICAK İKLİM TAHIL YETİŞTİRİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

SEZONU EGE BÖLGESİ ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI REKOLTESİ TAHMİN HEYETİ RAPORU

SEZONU EGE BÖLGESİ ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI REKOLTESİ TAHMİN HEYETİ RAPORU 2004-2005 SEZONU EGE BÖLGESİ ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI REKOLTESİ TAHMİN HEYETİ RAPORU 2004 2005 sezonu zeytin ve zeytinyağı rekoltesini tespit etmekle görevlendirilen heyetimiz, çalışmalarına 06.09.2004 tarihinde

Detaylı

Organik Meyve Yetiştiriciliğinin Temel Esasları

Organik Meyve Yetiştiriciliğinin Temel Esasları Yayın No: 42 Yayın Tarihi: 15.11.2011 Organik Meyve Yetiştiriciliğinin Temel Esasları Adem ATASAY Organik Tarım, doğadaki dengeyi koruyan, toprak verimliliğinde devamlılığı sağlayan, hastalık ve zararlıları

Detaylı

MEVZUATLAR KANUNLAR. TEBLİĞ, TALİMAT ve KARARLAR YÖNETMELİKLER KANUNLAR. Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunu

MEVZUATLAR KANUNLAR. TEBLİĞ, TALİMAT ve KARARLAR YÖNETMELİKLER KANUNLAR. Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunu T.C. ANTALYA VALİLİĞİ Tarım İl Müdürlüğü MEVZUATLAR KANUNLAR 6968 Sayılı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunu. 5179 Sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin

Detaylı

Antepfıstığı ve Bademde Entegre Mücadele ve Budama Eğitimi (2016-1)

Antepfıstığı ve Bademde Entegre Mücadele ve Budama Eğitimi (2016-1) Antepfıstığı ve Bademde Entegre Mücadele ve Budama Eğitimi (2016-1) 15 17 Şubat 2016, Gaziantep Değerlendirme Raporu Proje Hazırlayan Teslim Tarihi 01.04.2016 GAP-TEYAP Çiftçi Örgütleri Merkezli Çoğulcu

Detaylı

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER ÇALIŞTAYI ( MERSİN) ÖZEL SEKTÖR AÇISINDAN SORUNLAR ÖNERİLER

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER ÇALIŞTAYI ( MERSİN) ÖZEL SEKTÖR AÇISINDAN SORUNLAR ÖNERİLER YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER ÇALIŞTAYI (10-12.05.2017-MERSİN) ÖZEL SEKTÖR AÇISINDAN SORUNLAR ÖNERİLER Dr. Nilgün SEZER AKMAN Türkiye Tohumculuk Sektöründe Önemli Gelişmeler 1923-1960 Geleneksel tedarik 1961

Detaylı

Erkan ERDİL Bilim ve Teknoloji Politikaları Araştırma Merkezi ODTÜ-TEKPOL

Erkan ERDİL Bilim ve Teknoloji Politikaları Araştırma Merkezi ODTÜ-TEKPOL Erkan ERDİL Bilim ve Teknoloji Politikaları Araştırma Merkezi ODTÜ-TEKPOL Brezilya: Ülkeler arası gelir grubu sınıflandırmasına göre yüksek orta gelir grubunda yer almaktadır. 1960 ve 1970 lerdeki korumacı

Detaylı

ORTA GÜNEY BÖLGESİ AİLE ÇİFTÇİLİĞİ ÇALIŞTAYI

ORTA GÜNEY BÖLGESİ AİLE ÇİFTÇİLİĞİ ÇALIŞTAYI ORTA GÜNEY BÖLGESİ AİLE ÇİFTÇİLİĞİ ÇALIŞTAYI 14 Ekim 2014 KONYA GİRİŞ Aile çiftçiliğinin önemine dikkat çekmek amacıyla, Birleşmiş Milletler 66. Genel Kurulu nda alınan kararla, 2014 yılı Uluslararası

Detaylı

T.C. YUNUSEMRE BELEDİYE BAŞKANLIĞI Strateji Geliştirme Müdürlüğü

T.C. YUNUSEMRE BELEDİYE BAŞKANLIĞI Strateji Geliştirme Müdürlüğü BELEDİYE YÖNETMELİĞİ REVİZYON NO: 2 Sayfa 1 / 38 YUNUSEMRE BELEDİYESİ BİRİMLERİNİN TEŞKİLAT, KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK I. BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, TANIMLAR VE TEMEL

Detaylı

TKDK DESTEKLERİ AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ

TKDK DESTEKLERİ AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ ARALIK 2014 101-1 Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yönelik Destekler Tarımsal işletmelerin sürdürülebilirliklerini ve birincil ürünlerin üretiminde genel performanslarını geliştirmek,

Detaylı

4.GIDA GÜVENLİĞİ KONGRESİ KAPANIŞ BİLDİRGESİ

4.GIDA GÜVENLİĞİ KONGRESİ KAPANIŞ BİLDİRGESİ 4.GIDA GÜVENLİĞİ KONGRESİ KAPANIŞ BİLDİRGESİ Bu kapanış bildirgesinde yer alan aşağıdaki maddeler 4.Gıda Güvenliği Kongresinin çeşitli oturumlarında ve panellerinde dile getirilen ortak görüşlerin özetlenmesiyle

Detaylı

IPUD İYİ PAMUK UYGULAMALARI DERNEĞİ

IPUD İYİ PAMUK UYGULAMALARI DERNEĞİ IPUD İYİ PAMUK UYGULAMALARI DERNEĞİ IPUD İYİ PAMUK UYGULAMALARI DERNEĞİ AMAÇ Türkiye de pamuk üretimini, pamuğu üreten kesimler için, pamuğun yetiştirildiği çevre için ve sektörün geleceği için daha iyi

Detaylı

ZEYTİN-ZEYTİNYAĞI ÜRETİM MALİYETLERİ ÜZERİNE UZMAN ÇALIŞMA GRUBU SONUÇLARI

ZEYTİN-ZEYTİNYAĞI ÜRETİM MALİYETLERİ ÜZERİNE UZMAN ÇALIŞMA GRUBU SONUÇLARI ZEYTİN-ZEYTİNYAĞI ÜRETİM MALİYETLERİ ÜZERİNE UZMAN ÇALIŞMA GRUBU SONUÇLARI Zir. Yük. Müh. Mine YALÇIN Tarım Ekonomisi Bölümü Zeytincilik Araştırma İstasyonu Bornova 26 Kasım 2014 Tablo 1. Dünya Tane Zeytin

Detaylı

İÇ KONTROL EYLEM PLANI KAPSAMINDA PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI TARAFINDAN YAPILACAK EYLEMLER. Eylemler Birim Tamamlanma Tarihi

İÇ KONTROL EYLEM PLANI KAPSAMINDA PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI TARAFINDAN YAPILACAK EYLEMLER. Eylemler Birim Tamamlanma Tarihi İÇ KONTROL EYLEM PLANI KAPSAMINDA PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI TARAFINDAN YAPILACAK EYLEMLER Eylemler Birim Tamamlanma Tarihi Kamu İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı onaylandıktan sonra iç kontrol

Detaylı

ENTEGRE VE KONTROLLÜ ÜRÜN YÖNETİMİ PROJELERİ 2015 UYGULAMALARI

ENTEGRE VE KONTROLLÜ ÜRÜN YÖNETİMİ PROJELERİ 2015 UYGULAMALARI ENTEGRE VE KONTROLLÜ ÜRÜN YÖNETİMİ PROJELERİ 2015 UYGULAMALARI 1-2015 yılında Entegre Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projeleri Ek-2 belirtilen programlar kapsamında yürütülecektir. 2-EKÜY projeleri uygulanacak

Detaylı

AR&GE BÜLTEN 2012 EYLÜL SEKTÖREL TARIM KENTİ İZMİR

AR&GE BÜLTEN 2012 EYLÜL SEKTÖREL TARIM KENTİ İZMİR TARIM KENTİ İZMİR Şebnem BORAN Gözde SEVİLMİŞ Küresel iklim değişikliği, gıda fiyatlarındaki yükseliş, dünya nüfusundaki hızlı artış gibi gelişmelerin etkisiyle tarım sektörünün son derece stratejik bir

Detaylı