YB 1 YB 650 YB 70 YB : 6 YB : 2 YB : 1 YB

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YB 1 YB 650 YB 70 YB : 6 YB : 2 YB : 1 YB"

Transkript

1 ALWIN TOFFLER: 50,000 yıl: İnsanlığın Dünya yüzünde varoluşunu gösterir belgeler 62 yıl: Bir ortalama Yaşam Birimi (YB) olarak kabul edilirse, 50,000 yıl 800 Yaşam Birimi İlk 799 YB içindeki bilimsel ve teknik gelişmeler, buluşlar, keşifler; Son 1 YB içindeki bilimsel ve teknik gelişmeler, buluşlar, keşiflere eşittir. İnsanlık 650 YB boyunca mağaralarda yaşamış, son 70 YB boyunca yazıyı kullanır hale gelmiştir. Basım Makineleri Elektrik Motoru Bilgisayarlar : Son 6 YB : Son 2 YB : Son 1 YB

2 Bilgi 5000 yıl 30 yıl Zaman

3 DATA (BİLGİ - VERİ) : Gerçeği yansıtan, bilgiye (information) dönüştürülebilir yalın ifadeler (Bir ısı değeri, günlük borsa endeksi v.b). INFORMATION (BİLGİ) : Öğrenilmek istenen bir şeyin yanıtını oluşturmaya, sunuma ve tartışmaya elverişli bir biçimde organize edilmiş veri (tablolar, grafikler, raporlar, açıklamalar, v.b) KNOWLEDGE (BİLGİ) : İnsanların birtakım kararlar almada, bir şeyleri üretmede veya yapmada kullanabilecekleri derecede iyi organize edilmiş ve özümsenmiş bilgi. Bu bağlamda bilgi alınıp satılamaz, bir bireyden diğerine doğrudan aktarılamaz, eğitim, araştırma, gözlem, deneyim gibi yöntemlerle bizzat birey tarafından oluşturulur ve o bireyin beyninde bulunur. ANAHTAR SÖZCÜK : ÖĞRENME Yeni bilgi (information) edinme ve bunu evvelce edinilmiş deneyim ve bilgilerimiz ile tümleştirerek bilgimizi (knowledge) arttırıp geliştirme süreci

4 DURAĞAN KONUMDAKİ BİLGİ BİLİŞİM İLETİLEBİLİRLİK ERİŞİLEBİLİRLİK PAYLAŞILABİLİRLİK

5 DEĞİŞEN EVREN Evren in oluşumu, insanoğlunun öteden beri en çok merak ettiği, gerçek yanıtı bulmada da, en çok çaresiz kaldığı konulardan biri olmuştur. Yapılan tartışmalar, aydınlanma öncesi dönemlerde pek çok aydının başını yemiş, ya da onları zindan duvarlarından başka hiçbir yeri aydınlatamaz durumlara düşürmüştür. Evrenin oluşumu ve şu andaki devinimi ile ilgili hiçbir hipotez, bir grup bilim adamının 1998 yılında yaptıkları açıklama kadar çarpıcı olmamıştı.

6 8 yıl süre ile, Hubble uzay teleskopu kullanılarak yapılan gözlemler sonucunda anlaşıldı ki: Evren deki genişleme giderek yavaşlamıyor, tam aksine, giderek hızlanıyordu. Bu durumda, Evren deki gök cisimlerinin big-bang denilen büyük patlama ile oluştuğu tezi geçerli olamazdı.

7 Genişleyen Uzay (Expanding Universe) teorisi aslında Edwin Hubble a ( ) aitti. Buna göre galaksiler birbirlerinden giderek artan bir hızla uzaklaşmakta idiler ve uzaklaşma hızındaki bu artış, galaksiler arasındaki uzaklıkla orantılı idi. uzaklaşma hızı uzaklık V L H Hubble Katsayısı ARTAN UZAKLIK ARTAN HIZ IŞIK HIZI???

8 Yılda 2.3 cm/sn hız artışı 13 milyar yıl ışık hızı Koskoca galaksiler, aralarındaki uzaklaşma hızı ışık hızına ulaşınca aniden fren yapacak değiller ya! Galaksilerin birbirinden uzaklaşma hızı, bir an gelecek, ışık hızını geçecek. Bu durumda, galaksilerden birinin ışığı, öteki galaksiye hiçbir zaman ulaşamayacak. Ve bu iki galaksiden birinden, diğeri hiçbir zaman gözlemlenemeyecek.

9 Hız ile uzaklık orantılı olduğuna göre, galaksilerin birbirinden uzaklaşma hızının hangi uzaklıkta ışık hızını geçeceği hesaplanabilir. Hubble Çapı : 14 milyar ışık yılı! Evren in herhangi bir noktasından, 14 milyar ışık yılı çapındaki bir küreyi gözlemlemek olanaklı! Gözlemden başka bir seçeneği bulunmayan bizler için, Evren in yaşı 14 milyar ışık yılı. Hep de öyle kalacak... Oysa Evren, içi madde ve enerjiyle dolu bir sonsuzluk. Bu sonsuzlukta, belirli bir dengeli devingenlik içinde, madde enerjiye, enerji de maddeye dönüşüp durmakta...

10 Hubble Çapı

11 Hubble Çapı

12 DEĞİŞEN DÜNYA En yakın yıldızdan 4.29 ışık yılı, en yakın galaksiden 0.17 milyon ışık yılı uzaklıktaki Dünya mızda neler olup bitti? Radyoaktif elementler içeren belirli cisimlerin atom yapılarındaki değişimler, çok duyarlı birer zaman ölçeği oluşturur (radyometrik zamanlama)

13 OLUŞUM Güneş Sistemi ve Dünya nın oluşumu Tek hücreli yaşam Çok hücreli yaşam Yer Kabuğunun oluşumu (Cambrian) Dinazorların yok oluşu Primatların (maymunsu tür) ortaya çıkışı İlk insan türü (hominid) Günümüz insanı (homo sapien) Tarım KAÇ YIL ÖNCE 4.55 milyar 3.8 milyar 800 milyon 550 milyon 65 milyon 40 milyon 4 milyon 200 bin 10 bin Bilgi Çağı 10?

14 BİLİM VE TEKNOLOJİNİN GELİŞİMİ İlkel Oluşum Tarım Devrimi Sanayi Devrimi Son Gelişmeler İletişim Devrimi

15 İLETİŞİM DEVRİMİ (3. DALGA) YENİ BİLİMSEL MESLEKLER * Elektronik Mühendisliği * Bilgisayar Mühendisliği * Nüklear Mühendislik * Petrol Mühendisliği * Uçak, Gemi vb Mühendislikler * Biyomedikal Mühendisliği * Genetik Mühendisliği * Çevre Mühendisliği

16 İNSAN VE TEKNOLOJİ

17 İNSAN ı biliyoruz, ya da bildiğimizi sanıyoruz. Hadi onu bir yana bırakalım da, gelin önce TEKNOLOJİ yi tanımlamaya çalışalım

18 Hemen her fırsatta kullandığımız teknoloji sözcüğü, sanat ya da beceri anlamına gelen Yunanca "Techne" ve bilim ya da çalışma anlamına gelen "Logia" sözcüğünün birleşmesinden türetilmiştir

19 Webster: "the practical application of knowledge especially in a particular area" and "a capability given by the practical application of knowledge". (Bilginin, özellikle belirli bir alandaki pratik uygulaması veya bilginin pratik uygulaması ile sağlanan bir yetenek)

20 Teknoloji, en geniş anlamıyla, fiziksel ve zihinsel efor harcanarak, bir değere erişmek amacıyla ortaya konan materyal ya da işlevdir. Bu bağlamda, teknoloji sorunlarımızı çözmede kullanılabilecek araç gereçlerle ilintilidir.

21 Bu araç gereçler, bir kazma sapı ya da tahta kaşık kadar basit, bir uzay istasyonu, bir partikül hızlandırıcısı kadar karmaşık olabilir. Öte yandan, teknoloji çıktıları ille de materyal olmak zorunda da değildir. Bir yazılım (Windows-10) ya da iş yapma yöntemleri de teknoloji tanımının içindedir.

22 Buna göre, teknoloji sözcüğü, birtakım teknikler, beceriler, süreçler, yöntemler, araçlar ve ham maddeyi kapsar ve sorunların çözümü, ihtiyaçların karşılanmasında bunların nasıl kullanılacağı konusunda insanlığın geldiği bilgi düzeyini ifade eder.

23 Teknoloji, yeni kültürler oluşturan ve mevcut kültürleri yeniden biçimlendiren bir aktivite olarak da görülmelidir. Teknoloji, toplumları ve toplumsal çevreleri muhtelif biçimlerde etkiler.

24 En önemli etkileme biçimlerinden biri ekonomi aracılığı ile olanıdır. Günümüzün küresel (Global) ekonomisi de dahil olmak üzere, teknoloji, toplumların daha ileri, daha gelişkin ekonomiler oluşturmalarını sağlamıştır.

25 Günümüzün ileri teknolojileri, çoklu ortam (mulimedia), mobil telefon ve internet, iletişimin önündeki engelleri daha da alçalttı. Böylece insanlar küresel ölçekte çok daha özgürce ve kolayca iletişim kurar oldular.

26 Pek çok teknolojinin istenmeyen, zararlı yan ürünleri de olmuştur. Hava kirliliği, ozon tabakası sorunları bunların örnekleridir. Öte yandan teknoloji her zaman barışçı amaçlara da hizmet etmemektedir. En öldürücü silah sistemleri, ileri teknolojilerin ürünüdür.

27 Yaratıcılık insanın en temel özelliklerinden biridir. İnsanın kendi doğasından beslenen bu yaratma isteği mühendislik mesleğinin ve bunun sonucu olarak teknolojideki gelişmelerin temel nedenidir.

28 İngilizce deki Engineer (mühendis) sözcüğü latince "İngeniatorem" kelimesinden türemiştir ve icat etmede ya da günümüze uyarlarsak, teknoloji tasarımında yaratıcılığı olan kişi anlamına gelir. Mühendis sözcüğü ise eski Osmanlıca da (Arapça dan) Geometri bilen anlamına gelir ve hendese (geometri) sözcüğünden türetilmiştir.

29 Hamurabi (M.Ö 2000) yasalarında belirtilen inşaat yapım kuralları, belgelenen en eski mühendislik kuralları sayılmaktadır. Arşimed (M.Ö 287) birleşik makaraları, hidrolik vidaları, büyüteci bulması ve kaldıraç yasalarının uygulandığı savaş makinalarının icadı modern mühendisliğin ilk adımları sayılabilir. Bulduğu kaldıraç yasaları fen bilimlerindeki gelişmenin de başlangıcı sayılmaktadır.

30 Mısırlılar ve Yunanlıların buluş yetenekleri bilinmekle birlikte teknolojik olarak ilk uygulayıcılar Romalılardır. Romalılar mühendislikte gösterdikleri başarıların yanında standart ölçütlerin geliştirilmesine ve örgütlenmeye büyük önem vermişlerdir. Bilim ve tekniğin birleştirilmesi olarak belirtilen bu çalışmalar mühendisliğin temeli sayılmaktadır.

31 Günümüze en uygun modern ve popüler mühendisliğin babası olarak Leanardo da Vinci kabul edilmektedir. ( ).

32 Sanayileşme sürecindeki Avrupada teknolojinin gelişimi vazgeçilmez hale gelince insanların şehirlerde yaşamaya başlamaları sonucu yeni çalışma koşulları ortaya çıkmıştır. Bu yeni toplumsal yapılanma sürecinde ilk başlarda yeni gelişmelere karşı tepki de büyük olmuştur.

33 Buna ilk örnek 19.yy başlarında çıkan luddite isyanıdır. İsyanın adı çalışma koşullarından memnun olmadığı için bir çorap tezgahını parçalayan Ned Lud adlı işçiden geldiği sanılmaktadır. (Luddite, günümüz İngilizcesinde makine düşmanı anlamına gelmektedir.)

34 Bu isyancıların başlattıkları eylemde giydikleri saboları (Takunyaya benzer terlik) çıkrıkların dişlileri arasına sokmaları sonucu tezgahlar zarar görerek üretim durmuştur. Günümüzde benzer olaylar için kullandığımız "sabotaj" kelimesinin kökeni bu olaydır.

35 Batıda sanayi devriminin 19.yy dan itibaren James WATT tarafından gerçekleştirilen buharlı lokomotifin icadıyla başlamış olduğu varsayılır.

36 1876 da Alexander Graham BELL'in bir deney sırasında üzerine dökülen asitin temizlenmesi için yeni icad ettiği telefonun öbür ucundaki yardımcısını Bay Watson buraya gelin, çabuk olun" sözüyle çağırması iletişim teknolojisinin kesin başlangıç tarihidir.

37 Bu gün ulaşılan teknolojinin temeli bilimdir. Bu iki kavram tarihsel süreçte ilk kez ilişkiye girdiklerinde bilim teknolojinin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Önce buluş gerçekleşmiş, sonra neden ve sonuç irdelenerek prensipler oturtulmuştur.

38 Günümüzde ise bilim ve mühendislik teknolojiye öncülük etmektedir. Örneğin elektronların yarı iletkenler içindeki davranış biçimlerini önce bilim inceleyerek birtakım bulgular ortaya koymuş, sonra mühendisler bu bulgulardan hareketle ve zaman içinde, transistörleri, cep telefonlarını, bilgisayarları tasarlamışlardır.

39 Teknoloji kavramı bilimin uygulamaya geçirilmesi olarak da tanımlanmaktadır. Matematik ise bilim ve teknolojinin kuramsal dilidir ve evrensel nitelikteki bu dili en yoğun kullananlar mühendislerdir.

40 Tasarımdan ürüne geçişte ustalık kavramı önem kazanmaya başlamıştır. Geçmişte usta kişiler tarafından yapılan ve sınırlı kalan üretimler günümüzde makineler, ekipler, sistemler tarafından yapılmaktadır.

41 Önceleri üretim sürecinde deneyimli işçiler ya da ustalar tarafından denetlenen işçilik ve kalite, zamanla teknolojinin denetimine girmiştir.

42 Kullandığımız her ihtiyaç maddesi neredeyse bir teknoloji harikasıdır. Bir dizi araştırma geliştirme sonucu yaratılan bu ürünlerin nasıl bir süreçten geçtiği kullanıcısını pek ilgilendirmez.

43 Hangi prensiplerin uygulandığı, nasıl bir matematik modele dayandırıldığı hatta nasıl üretildiği kimsenin umurunda değildir. Önemli olan sonuçtur. Başka bir deyişle üründe aranan işlevsellik, estetik, fiyat, çevresellik ve en önemlisi kalitedir.

44 Günümüze ulaşan tarihsel süreç, sanayileşmenin ve kapitalizmin bir alt devresi olarak, küreselleşme adıyla kavramlaştırılmaktadır.

45 ŞİMDİ GELELİM KONUMUZUN SPEKÜLASYON BOYUTUNA

46 Modern teknolojiye karşı çağımız düşünürlerinin sezgisel olarak belirgin bir korkuları var. Teknoloji, baskı uygulamalarının en etkin aracı gibi algılanıyor: Bu ister savaş aygıtı olarak şiddet yoluyla olsun, ister de kitle iletişimi ve propaganda bağlamında semboller ve imgeler yoluyla olsun, bir baskı aracı olarak değerlendiriliyor.

47 Walter Benjamin bir yazısında şöyle der: Uygarlığa ait bir belge yoktur ki, aynı zamanda barbarlığa ait de olmasın Hobbes'un da homo homini lupus est yani insan insanın kurdudur, sözünü unutmamak gerek.

48 İnsan iyi olma potansiyeline sahip tehlikeli (kötü) bir varlıktır; burada birincil olan iyi olmak değil, tehlikeli (kötü) olmaktır. Adorno, 1953 de, Amerika da sürgünde iken yazdığı Minima Moralia da, Yanlış bir hayat doğru yaşanmaz der.

49 Teknoloji bir kurumsal birikimdir. Hem de çok iyi organize olmuş bir kurumsal birikim.

50 Teknoloji, hücrelerden organlara geçiş gibi, çoğalarak, üreyerek, yeni yapılarda buluşarak gelişir. Önceki teknolojiler, sonrakilere basamak olur.

51 INTEL İşlemcilerinin Transistör sayılarındaki artış Model Transistör sayısı Yıl DX DX Pentium Pentium Pro Pentiım Pentium Pentium D Core Core i

52 Birey, gün olur ülkelere, kıtalara, belki de Dünyaya hükmedebilir. Ama teknolojiye hükmedemez. Teknoloji hiçbir zaman bireysel egonun tatmin alanı olamayacaktır.

53 Teknolojiye torpil işlemez, rüşvet verilmez, teknolojide sen-ben kavgası yaşanmaz, teknolojide her zaman iyi olan kazanır.

54 Teknoloji birey işi değil, ekip işidir. Üstelik çok iyi organize olmuş ekipler, geçmiş birikimlerden de yararlanarak teknoloji üretebilirler.

55 Binlerce uzman bir araya gelip bir Windows-10 üretebilirken, bir avuç hukuk dehası bir araya gelip ne iyi bir anayasa yazabiliyor, ne de mevcut yasaların ne demek istediği konusunda anlaşabiliyor.

56 Nedenini mi soruyorsunuz? Yanıt çok basit: Hukuk teknolojiyi dokusuna katamamış durumda, hukuk teknolojiye çok uzak...

57 Hangi ideoloji, hangi toplumsal kesim, hangi siyasi parti iktidarı kazanırsa kazansın, her koşulda zafer teknolojinin olacaktır. Tüm rejimlerin teknolojiye gereksinimi vardır.

58 Kudüs, Aralık 1998 Shimon Biton cep telefonunu Ağlama Duvarı na dayayarak, Fransa daki yakınının duaya katılmasını sağlıyor. Fotoğraf: Menahem Kahana, Agence France-Presse

59 Ergenekon davası olarak tarihe geçecek olan hukuk faciasının kazançlı çıkacağı şimdiden kesinleşen bir tek tarafı vardır, o da ortam dinlemeleri, telefon dinlemeleri, ıslak imza kopyalayıcıları ile teknolojidir.

60 Teknolojideki ilerleme, bireysel gelişimi de, toplumsal (sosyal) gelişimi de, katlayarak sollamıştır.

61 Sosyal Düzen Teknoloji Makası Gelişim Teknolojideki gelişim Toplumsal, sosyal gelişim? Zaman

62 Bir zamanlar teknoloji bireyin ve toplumun gereksinimlerine yanıt veremezken, günümüzde toplumsal kurumlar, sosyal yapılanmalar teknolojinin gereksinimlerine yanıt veremez duruma düşmüştür.

63 Sosyal-siyasal yapılar ile teknoloji arasındaki makas çok fazla açılmıştır. Bu durumda söz konusu yapıların içine teknolojiyi katmak kaçınılmaz olacaktır. Buna göre yeni sosyal-kültürel-siyasal yapılar oluşacaktır.

64

65

66 Söz konusu açığı en aza indirgeyebilen kültürler ve toplumlar, gelecekte Dünyanın efendisi olacaktır. Esasen bu durum bir ölçüye kadar gerçekleşmiştir de...

67 Teknoloji insan ömrünü uzattıkça, parça sorunu ortaya çıkmaktadır. Eklemler iflas etmekte, organlar yıpranmakta, Alzheimer vakaları hızla artmaktadır. Büyük bir ivme ile gelişen materyal bilimi ve nanoteknolojiler, bu organların ve giderek insanın yeniden üretimini sağlayacaktır.

68 Belki de kimyasal reaksiyonların hızlandırılışı gibi, evrimsel süreçlerin de hızlandırılması sağlanacaktır.

69 İnsan beyninin esrarının çözülmesi yakındır. Bunu biz olmasak da, torunlarımız görebilir. İnsan beyni okunabilir olduğunda pek çok şey değişecektir.

70 Bir defa hukuk yeni baştan işlevsellik kazanacak ve yeniden şekillenecektir. İnsanlar sorgulanmayacak, bir proba bağlanarak beyinleri okunacaktır.

71 Avukatların, savcıların, hatta hakimlerin işi bitecek, onların yerini sistemler alacak, hukuğun işleyişi değişecektir.

72 Eğitim de yeni baştan biçimlenecektir. İnsanların beynine bilgi, beceri dosyaları, tıpkı bilgisayar dosyaları gibi indirilebilecek, bir iş gezisi için örneğin İspanya ya gidecek biri, örneğin 15 günlük geçerliliği olan İspanyolca nın beynine kurulumunu yaptırabilecektir.

73 Tüm bunlar olurken, tıpkı günümüzdeki internet hukuğunun eksikliğinden doğan kaos gibi yeni bir kaos doğacak, yeni bir cyber hukuk gerekecektir.

74 Geleceğin Geleceğini Hesap Radyonun geleceği yok. Edemeyenler... *Tunç Şanad Bütün Dünya / Bizbize Lord Kevin / İsviçreli fizik adamı Artık yeni hiçbir şey yok. İcat edilebilecek her şey icat edildi. Charles H. Duell / Amerikan Patent Dairesi Başkanı 1899 Denizaltıların savaşta ne işe yarayabileceğini anlayamadım. En fazla mürettebatın boğularak ölmesine neden olabilir. H. G. Wells / Yazar 1901 Atlar her zaman kullanılacaktır. Otomobil ise ancak geçici bir moda olabilir. Henry Ford un kredi isteği üzerine otomotiv sektörünün geleceği konusunda araştırma yapan bir banka müdürü 1903

75 Geleceğin Geleceğini Hesap Edemeyenler... Uçaklar hoş oyuncaklar. Ama askeri bir değeri yok. Mareşal Ferdinand Foch / Birinci Dünya Savaşında Fransız Orduları Başkomutanı 1911 Bilgisayarlar gelecekte 1,5 ton ağırlığında olacaklar. Papular Mechanics dergisi 1949 *Tunç Şanad Bütün Dünya / Bizbize Artistlerin konuşmalarını kim duymak ister ki? Harry M. Warner / Film endüstrisi yöneticisi. O sıralarda yeni icat edilen sesli film hakkında 1927 Televizyon en geç altı ay içinde piyasadan silinecektir. İnsanlar her akşam böyle bir kutuya bakmak istemezler. Daryik F. Zanuck / Twenty Century Fox film şirketinin başkanı 1944

76 Geleceğin Geleceğini Hesap Edemeyenler... Seslerini beğenmedim, ayrıca gitar topluluklarının modası geçti. Decca Record Plak firmasının bir yöneticisi. Beatles hakkında 1962 İnsanların büyük çoğunluğu için tütün tüketimi çok sağlıklı bir şeydir. Doktor Ian G. McDonald, Operatör 1963 *Tunç Şanad Bütün Dünya / Bizbize İnsanların evlerinde bilgisayar bulundurmaları için herhangi bir neden göremiyorum. Kenneth Olsen, Digital Equipment Corp. un (bir bilgisayar firması başkanı 1977)

77 MERKEZDEKİ BİLGİYE ERİŞİM Bilgi Kaynağı - 1 Bilgi Kaynağı - 2 Bilgi Kaynağı - n Bilgi Bankası Kütüphane Kullanıcı - 1 Kullanıcı - 2 Kullanıcı - m

78 İNTERNET TEKİ BİLGİYE ERİŞİM Bilgi Kaynağı Web Sunucu-1 Bilgi Kaynağı Web Sunucu-2 Bilgi Kaynağı Web Sunucu-n Kullanıcı-1 Kullanıcı-m Kullanıcı-2 İnternet Omurgası

79 MERKEZDEKİ BİLGİYE ERİŞİM Bilgi Depoları - Bilgi Bankaları Bilgi İşlem Merkezleri Kaynağından Alınamaz Uzaktan Erişilemez Genellikle Paylaşılamaz Güçlü Olmayan Arama Olanakları

80 İNTERNET TEKİ BİLGİYE ERİŞİM Web Sunucuları Kaynağından Alınır Uzaktan Erişilir Paylaşıma Açıktır Güçlü Arama Motorları

81 BİLGİ DEVRİMİ Nİ OLANAKLI KILAN 4 ÖGE: KAPASİTE ARTIŞI SAYISALLAŞMA HER NOKTADA BULUNUR OLMA (UBIQUITY) YAKINSAMA (CONVERGENCE)

82 SAYISALLAŞMA 1,5 1 0,5 0-0,5-1 -1,5 1,5 1 0,5 0-0,5-1 -1,5

83 SAYISALLAŞMA 1,5 1 0,5 0-0,5-1 -1,5 1,5 1 0,5 0-0,5-1 -1,5

84

85 BİLİŞİM İLETİŞİM

86 BİLİŞİM İLETİŞİM

87 BİLİŞİM/İLETİŞİM

88 İLETİŞİM ENDÜSTRİSİ Telefon, kablo TV, uydu, mobil şebekeler, yayıncılık Multimedya şebeke ekipmanı On-line multimedya BİLİŞİM ENDÜSTRİSİ Bilgisayar, yazılım, arabağlantı İnteraktif multimedya Off-line multimedya ENFORMASYON/ İÇERİK ENDÜSTRİSİ Veri tabanları, enformasyon servisleri, film, müzik, fotoğraf

89 Tüm Trafik Tiplerini Taşıyan ATM Şebekesi PABX ATM Şebekesi Veri Ses PABX Ses Veri Veri Video Ses ATM Şebekesi Veri Video Video Şebeke veri, ses, video verilerini sabit uzunluklu hücrelerle taşır Uç cihazlar, bu verileri kaynaktaki kalıbına geri çevirir

90 Çoklu servis özelliği Ses Fax Internet WWW Video Intranet E-ticaret Evden alışveriş Telebanka

91 Araç Gereçlerde Yakınsama Günlük yaşamımızda pek çok araç gereç taşır ve kullanırız. Bu araç gereçlerin çoğu gelecekte tek bir üründe işlevsellik bulacak

92 YAKINSAMA PEK ÇOK ÇİZGİDE TOPLUCA YAŞANAN BİR OLGUDUR 1. İçeriklerde 2. Teknolojilerde 3. Sektörlerde 4. Servislerde 5. Şebekelerde 6. Gereçlerde 7. Pazar Yapısı ve Sunum biçimlerinde 8. Üretici-Operatör-Kullanıcı üçgeninde 9. Mevzuatta

93 Internet :Teknoloji Yakınsama Noktası Bilgi Teknolojisi Transport Telekom Yakınsama (convergence) Cephesi Geleneksel Medya Kablo / Dağıtım Donanım Yazılım Bilgisayar Yazılım INTERNET Tüketici Elektroniği Eğlence Medya İçerik On-Line Bilgi Yayıncılık Yakınsama (Convergence), bir zamanlar ayrı ayrı olan geniş bir endüstri grubunun hızla birleşip kaynaşmasını ifade eder.

94 Avrupa Omurgası - İletilen Trafik % 90% Ses Diğer Veri European Telecom Newsletter, Oct 1998

95 Avrupa Omurgası - İletilen Trafik 16% % 36% European Telecom Newsletter, Oct 1998 Ses Diğer Veri Internet

96 Avrupa Omurgası - İletilen Trafik % 27% 62% European Telecom Newsletter, Oct 1998 Ses Diğer Veri Internet

97 Hacim Devre (Ses) IP (Veri) IP (Veri/Ses/Video) Zaman

98 E-Herşey E-Bankacılık E-İş E-Ticaret Mesaj Alışverişi

99 Global Erişim - Global Pazar Kudüs, Aralık 1998 Shimon Biton cep telefonunu Ağlama Duvarı na dayayarak, Fransa daki yakınının duaya katılmasını sağlıyor. Fotoğraf: Menahem Kahana, Agence France-Presse

100 Teknoloji Güdümlü İş Geliştirme Süreci Kaynak: Gartner Group

101 AMAÇ GÜDÜMLÜ TEKNOLOJİ PAZAR GÜDÜMLÜ TEKNOLOJİ

102 BÜYÜYEN PAZAR İLERLEYEN TEKNOLOJİ

103 TEKNOLOJİ HERŞEY DEĞİLDİR!

104 Değişen Dünyamızdaki Sürücüler Teknoloji Müşteriler Endüstri Küresel İletişim Endüstrisi bir yandan ekonomik ve kültürel devrimin kalbi konumuna gelirken, diğer yandan da bizzat kendisi keskin bir transformasyon süreci yaşamaktadır Regülasyon Rekabet

105 Artan Değişkenlik Dün Gelecek = f(geçmiş; p i =1) Gelecek, geçmişin doğrusal bir uzantısıdır... Geçmiş Gelecek, geçmişin öngörülemeyen bir uzantısıdır... Bugün Gelecek = f(geçmiş; p i <1) Geçmiş

106 Küçülen Pazarlama Süreci Yeni Pazarlama Süreci Zaman perspektifi küçük tutlarak, modelin gerçekleri içermesi sağlanabilir... Eski Pazarlama Süreci Belirsizlikdeki aşırılık, geleceğin model içinde yer almasını engellemektedir... Müşteri beklentilerinin zaman içindeki değişimi

107 Sürüp giden Yaratıcılık Yeni Pazarlama Süreci Gelişen Yaşam Süreci Müşteri beklentilerinin zaman içindeki değişimi Küçültülen model penceresi ve sürüp giden yenilemeler, uygulamanın toplam ömrünü uzatır...

108 Pazardaki Sürücü Güçler Bilgi Uyumluluk Taşınabilirlik e-iş e-ticaret İletişim Mobil İşgücü Verimlilik

109 KÜRESEL PAZARIN İTİCİ GÜCÜ: BİLGİ Tarih boyunca insan; Bilgiye gereksinim duydu Bilgi edinmek istedi Ancak sunulan ile yetindi, seçici olamadı Oysa çağdaş insan, aradığı bilgiye; Her gereksinim duyduğu an İçinde bulunduğu her konumdan Erişebilmek ve seçici olmak istiyor...

110 Sayısallaşma İnternet buraya Hareketlilik Sayısallaşma, Mobil Bilgi Toplumu nun ve uygulama zenginliğinin yolunu açarken, internet bunlara her yerden erişebilirlik ve hareketlilik yeteneği sağladı

111 TASARIMDA YARATICILIK

112 TASARIMDA YARATICILIK

113 UYGULAMA AÇIĞI Miktar Gerekli Uygulamalar Geliştirilen Uygulamalar? Zaman

114 Her uygulamanın, o uygulamaya uygun donanımla desteklenmesi gerekir

115 Ne çekiyorsak, bilgisi olmadan fikri olan yöneticilerden çekiyoruz. Bir yönetici için ön koşul: BİLGİ! YA SONRASI?..

116 Zaman Tuzakları Plânsızlık Öncelikleri belirleyememek ve sıralayamamak Ertelemek Kendini gereğinden fazla işe adamak Acelecilik Kırtasiyecilik ve verimsiz okuma

117 PLANSIZLIK ZAMAN YETERSİZLİĞİ

118 ERTELEMEK Gerçekten önemli ve yaşamsal işlerle uğraşmaktan alıkoyan erteleme alışkanlığı; her alanda başarıyı önleyen, gizli gizli zararlar veren kötü bir alışkanlıktır.

119 SİSTEM! SİSTEM! SİSTEM! Bu işler ne zaman düzelecek? Sorusunun yanıtı şudur: Bugünün insan ağırlıklı dünyası, sistem ağırlıklı bir dünyaya dönüştüğü zaman...

120 SİSTEM! SİSTEM! SİSTEM! İnsanoğlunun ürettiği eserlere (bilgi, teknoloji, kurum, kültür, sanat v.b) bakıpta yanılmayalım. Birey olarak insan binlerce yıldır çok az değişmiş ve gelişmiştir.

121 SİSTEM! SİSTEM! SİSTEM! Bir insanın evrimsel gelişim süreci, biyolojik ömrü ile sınırlıdır. Doğası ise, insana ait genetik kalıpların ötesine geçemez. Bu süreç, her insan için sıfırdan başlayarak, ayrı ayrı işlemektedir.

122 SİSTEM! SİSTEM! SİSTEM! Zaman içinde, bir öncekinin üzerine inşa olarak, sürekli bir biçimde yükselen ve gelişen şey birey değil, insanoğlunun yarattığı çevre ve o çevre içinde yarattığı eserlerdir. Bu yükselişe her birey katkıda bulunur.

123 Toplumsal Gelişim Bireysel Gelişim

124 SİSTEM! SİSTEM! SİSTEM! Sözü edilen eserlerin yaşam içindeki işlevselliği, oluşturulan sistemlerle sağlanır. Sistem içinde bireyin (insanın) ne denli az ağırlığı olursa, o sistem de o denli hatasız, kalıcı ve gelişime açık olacaktır.

125 SİSTEM! SİSTEM! SİSTEM! O halde, bir yöneticinin temel görevi, tüm çağdaş olanaklardan yararlanan sistemler oluşturmak ve başta kendisi olmak üzere bireylerin bu sistemlerin içindeki ağırlıklarını, sürekli bir biçimde azaltmaya özen göstermektir.

126 İstemek, Başarmak İçin Gereklidir; Ama Bitirmek İçin Başlamak Gerekir.

127 Bu baş döndürücü dönüşümler ve gelişimler sürecinde, düşünülebilecek en büyük teknolojik anarşiyle yaşamayı öğrenmemiz ve Farklılıklar İçinde Bütünselliği yakalayabilmemiz gerekmektedir. (Unity In Diversity)

800 799 YB 1 YB 650 YB 70 YB : 6 YB : 2 YB : 1 YB

800 799 YB 1 YB 650 YB 70 YB : 6 YB : 2 YB : 1 YB ALWIN TOFFLER: 50,000 yıl: İnsanlığın Dünya yüzünde varoluşunu gösterir belgeler 62 yıl: Bir ortalama Yaşam Birimi (YB) olarak kabul edilirse, 50,000 yıl 800 Yaşam Birimi İlk 799 YB içindeki bilimsel ve

Detaylı

BİLİM VE TEKNOLOJİNİN GELİŞİMİ

BİLİM VE TEKNOLOJİNİN GELİŞİMİ MAK 110 Makine Mühendisliğine Giriş BİLİM VE TEKNOLOJİNİN GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr. Levent ÇOLAK BİLGİ Ve BİLİM İnsan ve çevresi Anlama / Açıklama / Yorumlama Yaşamı rahat ve güvenilir kılma Sorulara Cevap

Detaylı

Personal Balanced Scorecard

Personal Balanced Scorecard Başarıya Giden Yolda Sistematik Bir Yaklaşım Personal Balanced Scorecard K. Mert DEMİRCİ CFO Ne vaat etmiyorum!!! "Atlar her zaman kullanılacaktır.otomobil ise ancak geçici bir moda olabilir." Henry Ford'un

Detaylı

Öncelikle tehlike ve risk sözcüklerinden ne anladığımızı belirlememiz gerekir. Tehlike: zarara neden olabilecek her şeydir. (kimyasal, elektrik, vs.

Öncelikle tehlike ve risk sözcüklerinden ne anladığımızı belirlememiz gerekir. Tehlike: zarara neden olabilecek her şeydir. (kimyasal, elektrik, vs. RİSK ANALİZİ Öncelikle tehlike ve risk sözcüklerinden ne anladığımızı belirlememiz gerekir. Tehlike: zarara neden olabilecek her şeydir. (kimyasal, elektrik, vs.) Risk: Birinin belirlenen tehlikede zarar

Detaylı

Toplumlar için bilginin önemi

Toplumlar için bilginin önemi Toplumlar için bilginin önemi İnsanlık tarihi günümüze kadar şu toplumsal aşamalardan geçmiştir: İlkel toplum Doğa, avlanma Tarım toplumu MÖ.800-1750 ler Toprak, basit iş bölümü Sanayi toplumu Makinalaşma

Detaylı

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Bölüm 1 Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Dijital Dünyada Yaşamak Hedefler Bilgisayar kullanabilmenin günümüzde başarılı olmak için neden son derece önemli olduğu Bilgisayar sözcüğünün tanımlanması

Detaylı

ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018

ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018 ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018 nin hizmet ve sorumluluk alanları nelerdir? Küresel ve teknolojik değişimlerle birlikte Şehir Yönetimleri nasıl değişmektedir? İdeal nasıl sağlanmalıdır? Ajanda 1. Mevcut Durum

Detaylı

TEKNOLOJİ KULLANIMI. Teknoloji ile Değişen Çalışma Hayatı

TEKNOLOJİ KULLANIMI. Teknoloji ile Değişen Çalışma Hayatı TEKNOLOJİ KULLANIMI Birinci Bölüm : Teknoloji ile Değişen Çalışma Hayatı Hazırlayan ÖĞR. GÖR. Hamza CORUT İŞLEYİŞ AŞAMALARI Birinci Aşama: İçerik Sunumu İkinci Aşama: İçeriğin Anlatımı Üçüncü Aşama: Gelecek

Detaylı

Sanayi Devriminin Toplumsal Etkileri

Sanayi Devriminin Toplumsal Etkileri Sanayi Devriminin Toplumsal Etkileri Bilgi toplumunda aktif nüfus içinde tarım ve sanayinin payı azalmakta, hizmetler sektörünün payı artmakta ve bilgili, nitelikli insana gereksinim duyulmaktadır. 16.12.2015

Detaylı

Bilgisayar Kavramına Giriş, Bilgisayar Kullanımı ile İlgili Temel Kavramlar

Bilgisayar Kavramına Giriş, Bilgisayar Kullanımı ile İlgili Temel Kavramlar Bilgisayar Kavramına Giriş, Bilgisayar Kullanımı ile İlgili Temel Kavramlar Teknolojinin gelişmesi ile birlikte bilgiye gereksinim daha da artmaktadır. Bilginin toplanıp derlenerek anlamlı bir duruma getirilmesi

Detaylı

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I İŞLETME BİRİMİ VE İŞLETMEYİ TANIYALIM YONT 101- İŞLETMEYE GİRİŞ I 1 İŞLETME VE İLİŞKİLİ KAVRAMLAR ÖRGÜT KAVRAMI: Örgüt bir grup insanın faaliyetlerini bilinçli bir şekilde, ortak

Detaylı

TEKNOLOJİ ve TASARIM DERSİ 7. SINIF I. DÖNEM YAZILI-TEST SINAV ÇALIŞMA SORULARI

TEKNOLOJİ ve TASARIM DERSİ 7. SINIF I. DÖNEM YAZILI-TEST SINAV ÇALIŞMA SORULARI TEKNOLOJİ ve TASARIM DERSİ 7. SINIF I. DÖNEM YAZILI-TEST SINAV ÇALIŞMA SORULARI 1. İnsanların gereksinimlerine (ihtiyaçlarına) uygun yardımcı araç ve aletlerin yapılması veya üretilmesi için, gerekli olan

Detaylı

Intel Eğitim Çözümleri. En İleri Teknolojilerle, Dijital Eğitimde Yeni Bir Döneme Geçin

Intel Eğitim Çözümleri. En İleri Teknolojilerle, Dijital Eğitimde Yeni Bir Döneme Geçin Intel Eğitim Çözümleri En İleri Teknolojilerle, Dijital Eğitimde Yeni Bir Döneme Geçin Intel Eğitim Çözümleri Gelişmiş Öğrenci ve Öğretmen Sınıf Yönetim Yazılımı GELIŞMIŞ ÖĞRENCI VE ÖĞRETMEN ETKILEŞIMI

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 2019 YILI NORM KADRO PLANLAMASI

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 2019 YILI NORM KADRO PLANLAMASI EĞİTİM FAKÜLTESİ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi ABD Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ABD Eğitim Programları ve Öğretimi ABD Eğitim Bilimleri Eğitim Yönetimi ABD Eğitimin Felsefesi, Sosyal

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 2019 YILI NORM KADRO PLANLAMASI

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 2019 YILI NORM KADRO PLANLAMASI EĞİTİM Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi ABD Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ABD Eğitim Programları ve Öğretimi ABD Eğitim Bilimleri Eğitim Yönetimi

Detaylı

4.Sınıf. Dersin amacı öğrencilerin Türkiye deki idari ve yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi

4.Sınıf. Dersin amacı öğrencilerin Türkiye deki idari ve yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi 4.Sınıf 7. Yarıyıl (Güz Dönemi) Yönetim ve Mevzuat (AKTS 4) 3 saat Dersin amacı öğrencilerin Türkiye deki idari ve yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamaktır. Türkiye Cumhuriyeti nin

Detaylı

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN ve ZAMAN

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN ve ZAMAN 2. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (30 Ekim - 15 Aralık 2017) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

1.Bireyden Kitleye. 2.Habere İlk Adım: Gazete. 3.Her Yerdeki Ses: Radyo. 4.Düş mü, Gerçek mi?: Sinema. 5.Evdeki Dünya Televizyon

1.Bireyden Kitleye. 2.Habere İlk Adım: Gazete. 3.Her Yerdeki Ses: Radyo. 4.Düş mü, Gerçek mi?: Sinema. 5.Evdeki Dünya Televizyon 1.Bireyden Kitleye 2.Habere İlk Adım: Gazete 3.Her Yerdeki Ses: Radyo 4.Düş mü, Gerçek mi?: Sinema 5.Evdeki Dünya Televizyon 1 6.Becerikli F@reyle Uzaklara: İnternet 7.Markalar ve İmajlar: Reklam ve Halkla

Detaylı

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN ve ZAMAN

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN ve ZAMAN 2. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (31 Ekim - 16 Aralık 2016) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

İşletmecilik ve Ekonomi İşletmecilik ve Hukuk İşletmecilik ve Matematik / İstatistik İşletmecilik ve Davranış Bilimleri

İşletmecilik ve Ekonomi İşletmecilik ve Hukuk İşletmecilik ve Matematik / İstatistik İşletmecilik ve Davranış Bilimleri İşletmeciliğin Diğer Bilim Dallarıyla İlişkisi İşletmecilik ve Ekonomi İşletmecilik ve Hukuk İşletmecilik ve Matematik / İstatistik İşletmecilik ve Davranış Bilimleri İşletme Çevresi Çevre; genel anlamıyla

Detaylı

Hizmet Pazarlaması BBY 401, 25 Kasım Hizmet Pazarlaması. Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü

Hizmet Pazarlaması BBY 401, 25 Kasım Hizmet Pazarlaması. Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Hizmet Pazarlaması Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.tr Hizmet Pazarlaması - Giriş Alvin Toffler Üçüncü dalga 1980 li yıllar Arz talep dengesindeki bozulma Yıkıcı rekabet

Detaylı

Güssün Güneş & İlkay Holt 9-11 Şubat 2006 Pamukkale Denizli

Güssün Güneş & İlkay Holt 9-11 Şubat 2006 Pamukkale Denizli Üniversitelerde Enformasyon Okuryazarlığı Becerilerinin Kazandırılmasında Kütüphane ve Bilgi Merkezlerinin Rolü: Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Enformasyon Okuryazarlığı Programları Güssün Güneş

Detaylı

Hizmet Pazarlaması. Umut Al BBY 401, 19 Kasım 2013

Hizmet Pazarlaması. Umut Al BBY 401, 19 Kasım 2013 Hizmet Pazarlaması Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Hizmet Pazarlaması - Giriş Alvin Toffler Üçüncü dalga 1980 li yıllar Arz talep dengesindeki bozulma Yıkıcı rekabet 1990 lı yıllar yeniden yapılandırma

Detaylı

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN 4. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (30 Ekim- 15 Aralık 2017) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her altı

Detaylı

T.C. BEYKENT ÜNİVERSİTESİ. Kontrol Sistemleri

T.C. BEYKENT ÜNİVERSİTESİ. Kontrol Sistemleri T.C. BEYKENT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Kontrol Sistemleri Ödev-1 Ödevin Konusu Otomatik Kontrol Sistemlerinin Tarihi Gelişimi Dersi Veren

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI 3-4 Aile bireyleri birbirlerine yardımcı olurlar. Anahtar kavramlar: şekil, işlev, roller, haklar, Aileyi aile yapan unsurlar Aileler arasındaki benzerlikler ve farklılıklar Aile üyelerinin farklı rolleri

Detaylı

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN 4. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (20 Ekim 2014 05 Aralık 2014 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temaları ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca

Detaylı

DR. RAMAZAN DEMİR TÜRK TELEKOM 9 MART 2010 CONRAD HOTEL

DR. RAMAZAN DEMİR TÜRK TELEKOM 9 MART 2010 CONRAD HOTEL DR. RAMAZAN DEMİR TÜRK TELEKOM 9 MART 2010 CONRAD HOTEL Yeni bir dünyaya doğru 1 Milyar İnternet kullanıcısı 2 Milyar Web sayfası 2.6 Milyar Cep telefonu 3 Milyar Web araması 500 Milyar Gigabayte dijital

Detaylı

WTO(DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ): Mal ve hizmetlerin üretim, reklam, satış ve dağıtımlarının telekomünikasyon ağları üzerinden yapılmasıdır.

WTO(DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ): Mal ve hizmetlerin üretim, reklam, satış ve dağıtımlarının telekomünikasyon ağları üzerinden yapılmasıdır. E-Ticarete Giriş E-Ticaret Tanımı WTO(DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ): Mal ve hizmetlerin üretim, reklam, satış ve dağıtımlarının telekomünikasyon ağları üzerinden yapılmasıdır. OECD(İKTİSADİ İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA

Detaylı

Pazarlama: Tanım, Tarihçe, Kavramlar

Pazarlama: Tanım, Tarihçe, Kavramlar Pazarlama: Tanım, Tarihçe, Kavramlar Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Pazarlama - Tanımlar Tanım sayısının çokluğu Anlayış farklılıkları Tanımları yapanların özellikleri Dar ve geniş anlamda yapılan

Detaylı

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Mühendisliği

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Mühendisliği Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliği Günümüzde, finans, tıp, sanat, güvenlik, enerji gibi bir çok sektör, bilgisayar mühendisliğindeki gelişimlerden

Detaylı

Mobil cihazlar insanlar için hayatı kolaylaştırıp; evde, ofiste ya da günlük yaşamda ihtiyaç duyulan her türlü bilgi, içerik ve uygulamaya istenilen

Mobil cihazlar insanlar için hayatı kolaylaştırıp; evde, ofiste ya da günlük yaşamda ihtiyaç duyulan her türlü bilgi, içerik ve uygulamaya istenilen 1 2 Mobil cihazlar insanlar için hayatı kolaylaştırıp; evde, ofiste ya da günlük yaşamda ihtiyaç duyulan her türlü bilgi, içerik ve uygulamaya istenilen yerden, istenildiği anda ulaşabilmeyi sağlamaktadır.

Detaylı

«Yaptığınızı bir süreç olarak tanımlayamıyorsanız, ne yaptığınızı bilmiyorsunuz demektir.» W. Edwards Deming

«Yaptığınızı bir süreç olarak tanımlayamıyorsanız, ne yaptığınızı bilmiyorsunuz demektir.» W. Edwards Deming TEKNOLOJİ VE İNOVASYON YÖNETİMİ -Hafta 3 Yenilik Yaratma Süreçleri Dr. Hakan ÇERÇİOĞLU «Yaptığınızı bir süreç olarak tanımlayamıyorsanız, ne yaptığınızı bilmiyorsunuz demektir.» W. Edwards Deming 1 2 1

Detaylı

1.Kameranın Toplumsal Tarihi. 2.Film ve Video Kameraları. 3.Video Sinyalinin Yapılandırılması. 4.Objektif. 5.Kamera Kulanım Özellikleri. 6.

1.Kameranın Toplumsal Tarihi. 2.Film ve Video Kameraları. 3.Video Sinyalinin Yapılandırılması. 4.Objektif. 5.Kamera Kulanım Özellikleri. 6. 1.Kameranın Toplumsal Tarihi 2.Film ve Video Kameraları 3.Video Sinyalinin Yapılandırılması 4.Objektif 5.Kamera Kulanım Özellikleri 6.Aydınlatma 1 7.Ses 8.Kurgu 0888 228 22 22 WWW.22KASİMYAYİNLARİ.COM

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliği Bülent Ecevit Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü http://bilgisayar.beun.edu.tr İçerik Zonguldak Tanıtımı Üniversite Tanıtımı Mühendis Kimdir? Mühendisin Sorusu Bilgisayar

Detaylı

BÖLÜM 2. Bilişim Sistemleri, İş Süreçleri ve İşbirliği. Doç. Dr. Serkan ADA

BÖLÜM 2. Bilişim Sistemleri, İş Süreçleri ve İşbirliği. Doç. Dr. Serkan ADA BÖLÜM 2 Bilişim Sistemleri, İş Süreçleri ve İşbirliği Doç. Dr. Serkan ADA İş Süreçleri - 1 İş süreçleri, bir ürün yada hizmet üretmek için gerekli olan faaliyetlerin bir derlemesidir. İşletme performansı

Detaylı

Konu 1. Mühendislik ve Yönetim

Konu 1. Mühendislik ve Yönetim Konu 1 Mühendislik ve Yönetim Mühendisliğin Kökeni Latince ingenium = zekice buluş Antik çağlardan bazı mühendislik buluşları aşağıdaki gibidir; Demir, bakır eritme Tekerlek Çivi Kolonlar Su kanalları

Detaylı

DIŞ TİCARET ENSTİTÜSÜ

DIŞ TİCARET ENSTİTÜSÜ DIŞ TİCARET ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI TİCARET DOKTORA PROGRAMI Uluslararası Ticaret Doktora Programı, ülkemizde bu alanda doktora düzeyindeki eğitim-öğretim açığını kapatmak üzere açılmış olup, 2014-2015

Detaylı

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (20 Ekim 2014 05 Aralık 2014 )

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (20 Ekim 2014 05 Aralık 2014 ) 2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (20 Ekim 2014 05 Aralık 2014 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca

Detaylı

Uygarlık Tarihi (HIST 201) Ders Detayları

Uygarlık Tarihi (HIST 201) Ders Detayları Uygarlık Tarihi (HIST 201) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Uygarlık Tarihi HIST 201 Güz 3 0 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

İktisat Tarihi II. 1. Hafta

İktisat Tarihi II. 1. Hafta İktisat Tarihi II 1. Hafta İktisat tarihinin görevi ekonomilerin performanslarında ve yapılarında zaman içinde meydana gelen değişiklikleri açıklamaktır. Tarih Öncesi Çağların Bölümlenmesi Taş Çağı Bakır

Detaylı

İktisat Tarihi II. I. Hafta

İktisat Tarihi II. I. Hafta İktisat Tarihi II I. Hafta Tarih Öncesi Çağların Bölümlenmesi Taş Çağı Bakır Çağı Tunç veya Bronz Çağı Tarihsel gelişim türün sürdürülmesi ve çoğalmasına katkıda bulunma ölçütüne göre de yargılanabilir.

Detaylı

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.A.1. Teknoloji ve Tasarım Öğreniyorum Burdur İl Koordinatörleri Teknoloji Nedir? Teknoloji, insanların gereksinimlerine(ihtiyaçlarına) uygun yardımcı araç ve aletlerin yapılması

Detaylı

5.SINIF SOSYAL BİLGİLER GERÇEKLEŞEN DÜŞLER TESTİ. Teknoloji ve sanayinin hızla gelişmesi, çevre sorunlarının artmasına sebep olmuştur.

5.SINIF SOSYAL BİLGİLER GERÇEKLEŞEN DÜŞLER TESTİ. Teknoloji ve sanayinin hızla gelişmesi, çevre sorunlarının artmasına sebep olmuştur. 1- Buluşlar ve teknolojik gelişmeler insanların yaşamlarını değiştirir, kolaylaştırır. Fakat ihtiyaçlarımızı karşılamak için yapılan bu buluşlar ve teknolojik gelişmelerin olumlu etkilerinin yanında olumsuz

Detaylı

Engellilik Ölçümünün İyileştirilmesi ve Engelleyici Olmayan Bir Çevrenin Sağlanması: Uluslararası Deneyimlerden Çıkarılan Dersler

Engellilik Ölçümünün İyileştirilmesi ve Engelleyici Olmayan Bir Çevrenin Sağlanması: Uluslararası Deneyimlerden Çıkarılan Dersler Engellilik Ölçümünün İyileştirilmesi ve Engelleyici Olmayan Bir Çevrenin Sağlanması: Uluslararası Deneyimlerden Çıkarılan Dersler ICT (Bilgi ve İletişim Teknolojisi) Erişilebilirliği Axel Leblois, G3ict

Detaylı

Bu yüzden de Akdeniz coğrafyasına günümüz dünya medeniyetinin doğduğu yer de denebilir.

Bu yüzden de Akdeniz coğrafyasına günümüz dünya medeniyetinin doğduğu yer de denebilir. Sevgili Meslektaşlarım, Kıymetli Katılımcılar, Bayanlar ve Baylar, Akdeniz bölgesi coğrafyası tarih boyunca insanlığın sosyal, ekonomik ve kültürel gelişimine en çok katkı sağlayan coğrafyalardan biri

Detaylı

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN 1. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (19 Ekim- 04 Aralık 2015 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

Örgütsel Yenilik Süreci

Örgütsel Yenilik Süreci Örgütsel Yenilik Süreci TEKNOLOJİ VE İNOVASYON YÖNETİMİ -Hafta 5 Örgütsel Yenilikçilik Süreci-Planlaması Dr. Hakan ÇERÇİOĞLU 1 2 1 Örgütsel Yeniliğin Özellikleri Örgütsel bağlamda yenilik, örgütü ve üyelerini

Detaylı

Üretimde iş bölümünün ortaya çıkması, üretilen ürün miktarının artmasına neden olmuştur.

Üretimde iş bölümünün ortaya çıkması, üretilen ürün miktarının artmasına neden olmuştur. Fabrika Sistemi Üretimde işbölümünün ortaya çıkması sonucunda, üretim parçalara ayrılmış, üretim sürecinin farklı aşamalarında farklı zanaatkarların (işçilerin) yer almaları, üretimde aletlerin yerine

Detaylı

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ NE HOŞGELDİNİZ

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ NE HOŞGELDİNİZ NE HOŞGELDİNİZ Sevgili Öğrencilerimiz; 2008 yılında kurulan Gümüşhane Üniversitesi nin dünyaya açılan penceresi sloganıyla kısa sürede büyük gelişim sağlayan Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi,

Detaylı

NETAŞ. Nesnelerin İnterneti ve Makineden Makineye Kavramları için Kilit Öncül - IPv6. 12-13 Ocak 2011. Zafer Halim Yiğitbaşı

NETAŞ. Nesnelerin İnterneti ve Makineden Makineye Kavramları için Kilit Öncül - IPv6. 12-13 Ocak 2011. Zafer Halim Yiğitbaşı Ulusal IPv6 Protokol Alt Yapısı Tasarımı ve Geçiş Projesi 12-13 Ocak 2011 Nesnelerin İnterneti ve Makineden Makineye Kavramları için Kilit Öncül - IPv6 Zafer Halim Yiğitbaşı İçerik Giriş Yakın Gelecek

Detaylı

Geçen Haftanın Ödevi???

Geçen Haftanın Ödevi??? Bilginin Neden Olduğu Değişimler Ekonomik Alanda Yaşanan Değişimin Etkileri Siyasi Alanda Yaşanan Değişimin Etkileri Sosyal Alanda Yaşanan Değişimin Etkileri Kültürel Alanda Yaşanan Değişimin Etkileri

Detaylı

MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ HAVA ASTSUBAY MESLEK YÜKSEK OKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI

MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ HAVA ASTSUBAY MESLEK YÜKSEK OKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI Program: Uçak Teknolojisi (Mekanik Dalı) MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ Teori Uygulama I. Teori Uygulama 1306300 Fizik-II Z 2 1 1 2 2 1507602 İngilizce-II Z 8 6 2 7 7 II. 1868901 Havacılık İngilizcesi-I Z

Detaylı

GRAFİK VE FOTOĞRAF A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

GRAFİK VE FOTOĞRAF A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ GRAFİK VE FOTOĞRAF A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Günümüzde her alanda yaşanan bilimsel, teknolojik, kültürel ve ekonomik gelişmeler bütün sektörleri etkilemekte ve bu durum doğal olarak mesleki eğitimi

Detaylı

LYS puanı ile girilebilecek bölümler

LYS puanı ile girilebilecek bölümler On5yirmi5.com LYS puanı ile girilebilecek bölümler LYS'de 5 farklı puan türü hesaplanır. Bu puan türlerine göre öğrencilerin girebilecekleri bölümler hangileri? İşte yanıtı... Yayın Tarihi : 17 Mart 2014

Detaylı

Kutalmış Damar Emre Uzuncakara. 07 Haziran 2012 - İstanbul

Kutalmış Damar Emre Uzuncakara. 07 Haziran 2012 - İstanbul Kutalmış Damar Emre Uzuncakara 07 Haziran 2012 - İstanbul Unica ve Netezza Hızlı analitik, etkili pazarlama Unica ve Netezza İşbirliği 2010 yılında Unica ve Netezza IBM e katıldı İlk Unica Netezza işbirliği

Detaylı

5 milyon kişi online ticarete 31 milyar lira harcıyor

5 milyon kişi online ticarete 31 milyar lira harcıyor Tarih: 06.10.2013 Sayı: 2013/16 Türkiye de e-ticaret Raporu na göre online alışveriş beş yılda 3 e katlandı 5 milyon kişi online ticarete 31 milyar lira harcıyor İSMMMO nun Türkiye de e-ticaret adlı raporuna

Detaylı

TELEKOMÜNİKASYON MÜHENDİSİ

TELEKOMÜNİKASYON MÜHENDİSİ TANIM Haberleşme sektöründe, bir noktadan birçok noktaya veya noktadan noktaya ağlar üzerinden, bilginin iletilmesi, işlenmesi depolanması ve kullanılması için gerekli olan sistemlerin analizini, tasarımını

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Televizyonda yapım ve uygulamalara giriş Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim

Detaylı

Sporda Yetenek Seçimi ve Yönlendirme

Sporda Yetenek Seçimi ve Yönlendirme Sporda Yetenek Seçimi ve Yönlendirme Yetenek seçimi; İş dünyasında, Eğitimde, Teknolojide, Sanatta, Sporda ve daha birçok alanda ilgi duyulan ve yatırım yapılan bir alandır. Toplumda yetenekli bir gencin

Detaylı

ŞİRKETLER İÇİN MÜŞTERİ İHTİYAÇLARINI ANLAMANIN ÖNEMİ

ŞİRKETLER İÇİN MÜŞTERİ İHTİYAÇLARINI ANLAMANIN ÖNEMİ ŞİRKETLER İÇİN MÜŞTERİ İHTİYAÇLARINI ANLAMANIN ÖNEMİ Peter Drucker, başarılı bir çok yöneticinin yılların birikimi sonucu söylediği şeyi yazıya ilk geçiren kişidir. Ticarette bir tek geçerli amaç vardır,

Detaylı

Bilgisayar, elektronik bir cihazdır ve kendi belleğinde depolanan talimatları sırasıyla uygulayarak çalışır. İşler. Bilgi İşlem Çevrimi

Bilgisayar, elektronik bir cihazdır ve kendi belleğinde depolanan talimatları sırasıyla uygulayarak çalışır. İşler. Bilgi İşlem Çevrimi Bilgisayar nedir? Bilgisayar, elektronik bir cihazdır ve kendi belleğinde depolanan talimatları sırasıyla uygulayarak çalışır. Veriyi toplar (girdi) İşler Bilgi üretir (çıktı) Bilgi İşlem Çevrimi 1 Bir

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 11.1.216 Diploma Program Adı : MEDYA VE İLETİŞİM, ÖNLİSANS PROGRAMI, (UZAKTAN ÖĞRETİM) Akademik

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ Gıda Mühendisliği Bölümü

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ Gıda Mühendisliği Bölümü HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ Gıda Mühendisliği Bölümü Bölümümüz, gıda maddelerinin işlenmesi, yeni ürünlerin geliştirilmesi, kalite kontrolü, muhafazası ve pazara sunulmasına yönelik bilgi ve beceriye sahip

Detaylı

5105 Ekonomi ve Finans 4 5105 Ekonomi ve Finans 4 5106 Ekonomi-Yönetim Bilimleri Programları 4 3226 İşletme 4

5105 Ekonomi ve Finans 4 5105 Ekonomi ve Finans 4 5106 Ekonomi-Yönetim Bilimleri Programları 4 3226 İşletme 4 3101 Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği 4 3101 Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği 4 3101 Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği 4 1245 Mobilya ve Dekorasyon 2 9077 Ağırlama Hizmetleri 2 5368 Turizm ve Otel İşletmeciliği

Detaylı

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Üretim Yönetimi Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ http://scebi.ktu.edu.tr 3.1. Ürün Tasarımı Ürün tasarımı, ürünün fiziksel özelliklerini ve fonksiyonlarını açıkça

Detaylı

Bilgi ve iletişim teknolojileri

Bilgi ve iletişim teknolojileri Bilgi ve iletişim teknolojileri 1 Bilgisayar, Hesap makinesi gibi araçlara neden ihtiyaç duyulmuştur? Zaman tasarrufu Bilginin depolanması ihtiyacı Hatasız işlem yapma isteği İletişim ihtiyacı 30\2 Bilişim

Detaylı

ÖZEL EGEBERK ANAOKULU Sorgulama Programı. Kendimizi ifade etme yollarımız

ÖZEL EGEBERK ANAOKULU Sorgulama Programı. Kendimizi ifade etme yollarımız Disiplinlerüstü Temalar Kim Olduğumuz Bulunduğumuz mekan ve zaman Kendimizi ifade etme Kendimizi Gezegeni paylaşmak Bireyin kendi doğasını sorgulaması, inançlar ve değerler, kişisel, fiziksel, zihinsel,

Detaylı

FEN BİLİMİ EĞİTİMİNDE NANO TEKNOLOJİ UYGULAMALARI

FEN BİLİMİ EĞİTİMİNDE NANO TEKNOLOJİ UYGULAMALARI Öğretmenin; Okulu: Branşı: Öğretmenlik Deneyimi: yıl 1. Fen eğitiminde hangi konuların öğrencilerin ilgisini daha çok çektiğini düşünüyorsunuz? (örneğin; geleneksel konular veya temel konular, küresel

Detaylı

Bilgi Teknolojilerinin Mühendislerin Bilimsel İletişim. im Davranış. Değişen Dünyada Bilgi Yönetimi Sempozyumu 24 26 Ekim 2007 Ankara

Bilgi Teknolojilerinin Mühendislerin Bilimsel İletişim. im Davranış. Değişen Dünyada Bilgi Yönetimi Sempozyumu 24 26 Ekim 2007 Ankara Bilgi Teknolojilerinin Mühendislerin Bilimsel İletişim im Davranış ışlarına Etkisi Değişen Dünyada Bilgi Yönetimi Sempozyumu 24 26 Ekim 2007 Ankara Burcu Tanrıkulu Plan Bilgi teknolojilerinin gelişimi

Detaylı

TEMEL MEKANİK 12. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü

TEMEL MEKANİK 12. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü TEMEL MEKANİK 12 Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Ders Kitapları: Mühendisler İçin Vektör Mekaniği, Statik, Yazarlar:

Detaylı

YÖNETİCİ GELİŞTİRME PLUS. Programın Amacı: Yönetici Geliştirme Eğitimi. Yönetici Geliştirme Uzmanlığı Eğitim Konu Başlıkları. Kariyerinize Katkıları

YÖNETİCİ GELİŞTİRME PLUS. Programın Amacı: Yönetici Geliştirme Eğitimi. Yönetici Geliştirme Uzmanlığı Eğitim Konu Başlıkları. Kariyerinize Katkıları YÖNETİCİ GELİŞTİRME 360 Yönetici Geliştirme Eğitimi İşletmelerde kalıcı başarının sağlanması, kurumun stratejik hedefleri ile uyumlu, yüksek performans göstermeye odaklanmış; motive olmuş takımları oluşturmak

Detaylı

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011. Dijital Dünyada Yaşamak

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011. Dijital Dünyada Yaşamak Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Dijital Dünyada Yaşamak Bilgisayar nedir? Bilgisayar, kullanıcı tarafından girilen bilgileri(veri) işleyen, depolayan istendiğinde girilen bilgileri ve sonuçlarını

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ T.C. Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi vturker@marmara.edu.tr 2.DERS İnsan Kaynakları Yönetiminin günümüz organizasyonları için önemi 21. YÜZYILDA REKABETİN DİNAMİKLERİ KÜRESELLEŞME

Detaylı

2023 e DOĞRU TÜRKİYE DE STEM GEREKSİNİMİ

2023 e DOĞRU TÜRKİYE DE STEM GEREKSİNİMİ 2023 e DOĞRU TÜRKİYE DE STEM GEREKSİNİMİ Özet Bulgular PwC tarafından TÜSİAD işbirliğiyle hazırlanan 2023 e Doğru Türkiye de STEM Gereksinimi başlıklı raporda, STEM alanlarının kritik rolüne değinilmiş,

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ HAYAT BOYU ÖĞRENME İÇİN KİLİT YETKİNLİKLER

AVRUPA BİRLİĞİ HAYAT BOYU ÖĞRENME İÇİN KİLİT YETKİNLİKLER AVRUPA BİRLİĞİ HAYAT BOYU ÖĞRENME İÇİN KİLİT YETKİNLİKLER Özgül ÜNLÜ HBÖ- HAREKETE GEÇME ZAMANI BU KONU NİÇİN ÇOK ACİLDİR? Bilgi tabanlı toplumlar ve ekonomiler bireylerin hızla yeni beceriler edinmelerini

Detaylı

Kauçuk ve Kauçuk Metal Bileşiminde Aradığınız Partner

Kauçuk ve Kauçuk Metal Bileşiminde Aradığınız Partner Kauçuk ve Kauçuk Metal Bileşiminde Aradığınız Partner ISKA Kauçuk Metal Plastik San. Ve Tic. A.Ş Fabrikamız Akdeniz kıyısındaki Hatay ın İskenderun ilçesinde faaliyetlerini sürdürmektedir. ISKA Kauçuk

Detaylı

Satış Noktalarındaki Yeni Dijital Medya İletişim Mecranız

Satış Noktalarındaki Yeni Dijital Medya İletişim Mecranız 2016 Satış Noktalarındaki Yeni Dijital Medya İletişim Mecranız Digital Signage Nedir? Hedef kitlenizi bilgilendirme ya da davranışlarında teşvik edici değişiklik yaratmak amacıyla ses, video, grafik veya

Detaylı

NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI

NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI 1. Yarıyıl 1. Hafta ( 19.09.2011-23.09.2011 ) Derse Baslangıç ve Dersin öneminin kavratılması ile ders materyalleri ve isleme biçimi Dersin Tanıtımı İnternet, Özellikleri ve

Detaylı

Ana fikir: Oyun ile duygularımızı ve düşüncelerimizi farklı şekilde ifade edebiliriz.

Ana fikir: Oyun ile duygularımızı ve düşüncelerimizi farklı şekilde ifade edebiliriz. 2018-2019 Eğitim- Öğretim Yılı Özel Ümraniye Gökkuşağı İlkokulu Sorgulama Programı Kim Olduğumuz Bireyin kendi doğasını sorgulaması, inançlar ve değerler, kişisel, fiziksel, zihinsel, sosyal ve ruhsal

Detaylı

İÇİNDEKİLER 5 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SERTİFİKA PROGRAMI HAKKINDA 6 SERTİFİKA PROGRAMININ AMACI 8 SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİM HARİTASI

İÇİNDEKİLER 5 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SERTİFİKA PROGRAMI HAKKINDA 6 SERTİFİKA PROGRAMININ AMACI 8 SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİM HARİTASI 5 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SERTİFİKA PROGRAMI HAKKINDA 6 SERTİFİKA PROGRAMININ AMACI 8 SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİM HARİTASI İÇİNDEKİLER 10 MICROSOFT OUTLOOK 2010 TEMEL e-öğrenme EĞİTİMİ 11 MICROSOFT WORD 2010

Detaylı

DERS PROFİLİ. Pazarlama İlkeleri MAN 341 Güz Yrd. Doç. Dr. Mısra Gül

DERS PROFİLİ. Pazarlama İlkeleri MAN 341 Güz Yrd. Doç. Dr. Mısra Gül DERS PROFİLİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Dönem Kuram+PÇ+Lab (saat/hafta) Kredi AKTS Pazarlama İlkeleri MAN 341 Güz 5 3+0+0 3 6 Ön Koşul Yok Dersin Dili Ders Tipi Dersin Okutmanı İngilizce Zorunlu Prof. Dr.

Detaylı

VERİ KAYNAKLARI. Bilgi sisteminin öğelerinden biride veri

VERİ KAYNAKLARI. Bilgi sisteminin öğelerinden biride veri VERİ KAYNAKLARI YÖNETİMİ İ İ 5. ÜNİTE GİRİŞ Bilgi sisteminin öğelerinden biride veri yönetimidir. Geleneksel yada çağdaş, birinci yada ikinci elden derlenen veriler amaca uygun veri formlarında tutulur.

Detaylı

1. Çocukları Tanıma Çocukların fiziksel özelliklerini tanıma Çocukların sosyo-ekonomik özelliklerini tanıma

1. Çocukları Tanıma Çocukların fiziksel özelliklerini tanıma Çocukların sosyo-ekonomik özelliklerini tanıma Milli Eğitim Bakanlığı ve öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumları temsilcilerinden oluşturulan "Öğretmen Yeterlikleri Komisyonu" 1999 yılında başlattığı çalışmalarını 2002 yılında tamamlayarak öğretmen

Detaylı

E-kitap: Yerel ve Küresel Boyutlar. Serdar Katipoğlu

E-kitap: Yerel ve Küresel Boyutlar. Serdar Katipoğlu E-kitap: Yerel ve Küresel Boyutlar Serdar Katipoğlu giriş Aydınlanma dönemin insanlığa ve uygarlığa kazandırdığı ve bizim de bugün içinde sektör olarak çalıştığımız kütüphaneler 90 lı yıllardan beri kendi

Detaylı

e-öğrenmede İçerik Üretimi ve Yönetimi

e-öğrenmede İçerik Üretimi ve Yönetimi e-öğrenmede İçerik Üretimi ve Yönetimi Öğr. Gör. Dr. M. Emin Mutlu Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi III. E-Learning Zirvesi 18 Mart 2004 e-öğrenme Öğretimde elektronik teknolojilerin kullanıldığı

Detaylı

KÜRESEL PAZARLAMA Pzl-402u

KÜRESEL PAZARLAMA Pzl-402u KÜRESEL PAZARLAMA Pzl-402u KISA ÖZET www.kolayaof.com DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 İÇİNDEKİLER Ünite 1: Küresel Pazarlama: Temel Kavramlar

Detaylı

HAKKIMIZDA. Sizin Hayalleriniz. Bizim İşimiz. Neden Bizi Tercih Etmelisiniz? İşimizde Uzmanız. Kalite Politikamız. Yenilikçi ve Üretkeniz

HAKKIMIZDA. Sizin Hayalleriniz. Bizim İşimiz. Neden Bizi Tercih Etmelisiniz? İşimizde Uzmanız. Kalite Politikamız. Yenilikçi ve Üretkeniz Bizim İşimiz Sizin Hayalleriniz Neden Bizi Tercih Etmelisiniz? İşimizde Uzmanız Mesleki yeterliliğini sağlamış insan kaynağına, teknik bilgiye ve donanıma sahibiz. HAKKIMIZDA Uluslararası teknik standartlara

Detaylı

Hizmet Pazarlaması. Umut Al BBY 465, 11 Kasım 2016

Hizmet Pazarlaması. Umut Al BBY 465, 11 Kasım 2016 Hizmet Pazarlaması Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Hizmet Pazarlaması - Giriş Alvin Toffler Üçüncü dalga 1980 li yıllar Arz talep dengesindeki bozulma Yıkıcı rekabet 1990 lı yıllar yeniden yapılandırma

Detaylı

3. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ. (13 Şubat- 24 Mart 2017)

3. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ. (13 Şubat- 24 Mart 2017) 3. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (13 Şubat- 24 Mart 2017) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temaları ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her 6 haftada

Detaylı

ÖSYS REHBERLİK KİTABI

ÖSYS REHBERLİK KİTABI 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖSYS REHBERLİK KİTABI 1 1.)YGS Nedir? YGS yüksek öğretime geçiş sınavıdır. Üniversiteye geçişte ikinci aşama sınavı LYS ye girmeye barajı aşarak hak kazandırır ve LYS puanının

Detaylı

Tüm toplum kesimlerinin ve bireylerin BİT e erişerek ve bu teknolojileri yetkin biçimde kullanarak bahse konu sürece katkı yapması, ülkelerin bilgi

Tüm toplum kesimlerinin ve bireylerin BİT e erişerek ve bu teknolojileri yetkin biçimde kullanarak bahse konu sürece katkı yapması, ülkelerin bilgi 1 2 Tüm toplum kesimlerinin ve bireylerin BİT e erişerek ve bu teknolojileri yetkin biçimde kullanarak bahse konu sürece katkı yapması, ülkelerin bilgi toplumu ve e- devlet hedeflerinin gerçekleştirilmesi

Detaylı

T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU. MEDYA VE İLETİŞİM PROGRAMI YENİ MEDYA I. HAFTA Öğr. Gör. TİMUR OSMAN GEZER timurosmangezer@plato.edu.

T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU. MEDYA VE İLETİŞİM PROGRAMI YENİ MEDYA I. HAFTA Öğr. Gör. TİMUR OSMAN GEZER timurosmangezer@plato.edu. T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU MEDYA VE İLETİŞİM PROGRAMI YENİ MEDYA I. HAFTA Öğr. Gör. TİMUR OSMAN GEZER timurosmangezer@plato.edu.tr İÇERİK Medya Nedir? Yeni Medya Nedir? MEDYA NEDİR? MEDYA Medya" araç,

Detaylı

e-mikro MBA Sertifika Programı Eğitim Fiyatları ve Bilgilendirme Broşürü 2014

e-mikro MBA Sertifika Programı Eğitim Fiyatları ve Bilgilendirme Broşürü 2014 Mikro MBA Sertifika Eğitim Fiyatları 1. Kategori Perfect Eğitim Paketi (10 Eğitim) 279,00 TL! 2. Kategori Plus Eğitim Paketi (5 Eğitim) 159,00 TL! 3. Kategori Pro Eğitim Paketi (3 Eğitim) 109,00TL! 4.

Detaylı

Bilgi Toplumunda İnsan Nitelikleri, Yaşam Boyu Öğrenme, Bilgisayarın Eğitimde Kullanımı BDO Kuramsal Temelleri

Bilgi Toplumunda İnsan Nitelikleri, Yaşam Boyu Öğrenme, Bilgisayarın Eğitimde Kullanımı BDO Kuramsal Temelleri Bilgisayar 2 1. HAFTA Bilişim Teknolojilerinin Sosyal Yapı Üzerindeki Etkileri ve Eğitimdeki Yeri Bilgi Toplumunda İnsan Nitelikleri, Yaşam Boyu Öğrenme, Bilgisayarın Eğitimde Kullanımı BDO Kuramsal Temelleri

Detaylı

FEN ÖĞRETİMİNDE LABORATUVAR YAKLAŞIMLARI. Burak Kağan Temiz (burak@gazi.edu.tr)

FEN ÖĞRETİMİNDE LABORATUVAR YAKLAŞIMLARI. Burak Kağan Temiz (burak@gazi.edu.tr) FEN ÖĞRETİMİNDE LABORATUVAR YAKLAŞIMLARI 1800 lerden günümüze Bilgi Bilginin Elde Ediliş Yöntemleri Demonstrasyon Bireysel Yapılan Deneyler Öğretmen Merkezli Öğrenci Merkezli Doğrulama (ispat) Keşfetme

Detaylı

Ders Kodu: FIZ 306 Ders Adı: Katıhal Fiziği-İntibak Dersin Dönemi: Güz Dönemi Dersi Veren Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr.

Ders Kodu: FIZ 306 Ders Adı: Katıhal Fiziği-İntibak Dersin Dönemi: Güz Dönemi Dersi Veren Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr. Ders Kodu: FIZ 306 Ders Adı: Katıhal Fiziği-İntibak Dersin Dönemi: 2014-2015 Güz Dönemi Dersi Veren Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr. Metin Aslan 1 Orta 2 3 4 5 Bu ders ile ilgili temel kavramları, yasaları

Detaylı

Hizmet Pazarlaması. Umut Al BBY 465, 4 Kasım 2014

Hizmet Pazarlaması. Umut Al BBY 465, 4 Kasım 2014 Hizmet Pazarlaması Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Hizmet Pazarlaması - Giriş Alvin Toffler Üçüncü dalga 1980 li yıllar Arz talep dengesindeki bozulma Yıkıcı rekabet 1990 lı yıllar yeniden yapılandırma

Detaylı