KILAVUZ SORU ÇÖZÜMLERİ Türkçe

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KILAVUZ SORU ÇÖZÜMLERİ Türkçe"

Transkript

1 - SÖZCÜKTE ANLAM - Anlam Bakımından Sözcükler - 4. Mecaz Anlam A, C ve D seçeneklerinde sözcükler gerçek anlamda kullanılmıştır. B seçeneğindeki "kuru" sözcüğü gerçek anlamından uzaklaşarak mecaz anlam kazanmıştır.. A seçeneğindeki "kuyruk", B seçeneğindeki "kol" D seçeneğindeki "baş" sözcükleri yan anlamda kullanılmıştır. C seçeneğinde ise yan anlamda kullanılan herhangi bir sözcük yoktur. Anlam Bakımından Sözcükler "Çıkmak" sözcüğü A seçeneğinde "yetecek ölçüde olmak" C'de "başka yere geçmek taşınmak, ayrılmak, ilgisini kesmek" D'de "bir durumdan başka bir duruma geçmek" anlamında kullanılmıştır. B seçeneğinde ise "meydana gelmek" anlamında kullanıldığı için. Anlam Bakımından Sözcükler numaralı cümlede toplantının "başından", 2. numaralı cümlede "sandalyenin ayağı", 4 numaralı cümlede "vitrinin gözü" yan anlamında kullanılmıştır. 3. cümlede bütun sözcükler gerçek anlamda kullanılmıştır. 6. A, B ve D seçeneklerindeki altı çizili sözcükler gerçek anlamda kullanılmıştır. C seçeneğindeki altı çizili sözcük organ adlarının doğaya aktarılmasıyla yan anlam kazanmıştır 8. Sınıf Soru Bankası Çözümler Sözcüğün Cümleye Kattığı Anlam - 3. Bu kata çıkana kadar yoruluyor insan = Bir yapının üst üste çıkan bölümlerinden her biri Atmosferin bu katında ozon tabakası bulunuyor = Tabaka katman Bu kata çıkmak için çok emek verdi = Makam, mevki Kendine düğün için iki kot elbise almış = İki takım elbise anlamını karşılayan herhangi bir cümle kullanılmamıştır.

2 Sözcüğün Cümleye Kattığı Anlam - 2 Söz Öbeklerinde Anlam ve 4. cümlelerde yanmak sözcüğü aynı anlamda kullanılmıştır. 3. Altı çizili söz öbeğinin anlamını karşılayan cümle D seçeneğinde verilmiştir 4. semboller ile belirtilen cümlede çürümek sözcüğü kimyasal değişikliğe uğrayarak bozulup, dağılmak. sembolü ile belirtilen sağlamlığını dayanıklılığını yitirmek anlamında sembolü ile belirtili cümlede vurulma veya sıkışma yüzünden vücutta lekeler oluşmak anlamında sembolü ile belirtilen cümlede ise bir düşüncenin temelsiz ve kanıtsız kalması anlamında kullanılmıştır. Söz Öbeklerinde Anlam "Ayağının tozuyla" deyimine en yakın anlamı elde etmek için F - M; simgeleri seçilmelidir. Sözcükler Arası Anlam İlişkisi - 9. yüzyıl sözcüğünün yerine asır talebe sözcüğünün yerine öğrenci ırak sözcüğünün yerine uzak sözcükleri kullanılabilir. A seçeneğindeki "düşünce sözcüğünü" yerine kullanılacak kelime kullanılmamıştır. Söz Öbeklerinde Anlam Herhangi bir işteki eksikliği, hileyi veya zararı ortaya çıkarmak anlamını B seçeneğindeki altı çizili deyim olan "açığını bulmak" sözcüğü karşılar. Zıt Anlamlı Sözcükler Test 2 7. "Bu kumaş çok kalın" cümlesindeki kalın sözcüğü "eni çok olan" anlamında kullanılmıştır. Bunun zıttı olan "ince" sözcüğü ise D seçeneğinde kullanılmıştır. Ünite Bitirme Testi - 3. A, C ve D seçeneklerindeki atasözleri hem gerçek hem de mecaz anlam taşırlar. Ancak B seçeneğindeki atasözü yalnızca gerçek anlamda kullanılır. 4. A seçeneğindeki "ben" ve "yan" sözcükleri eş sesli sözcüklerdir. 8. Sınıf Soru Bankası Çözümler. A seçeneğindeki "kılık kıyafet", ikilemeyi, kulak misafiri olmak deyimi, lafla peynir gemisi yürümez atasözünü karşılamaktadır.

3 - CÜMLEDE ANLAM - Anlam İlişkilerine Göre Cümleler - 5 Anlam İlişkilerine Göre Cümleler -. C seçeneğindeki "ağzında bal olan arının kuyruğunda iğnesi vardır" sözü, "her tatlı şeyin ardında, acılar yatar" cümlesiyle aynı görüştedir. 5. Soruda yanlışlık olduğundan çözümü yapılamaz. Doğru yanıt? seçeneğidir. 4. Soruda numaralandırılmış cümlelerden cümleler koşul anlamı taşır. 4. cümle böyle bir anlam taşımaz. Anlam İlişkilerine Göre Cümleler A, B ve C seçeneğindeki cümleler verilen parçayı destekler Ancak D seçeneğindeki cümle verilen parçayı desteklemez.. "Yine tenis oynadım." cümlesindeki örtülü anlam D seçeneğindeki "daha önce tenis oynadığı" anlamını verir. Anlam İlişkilerine Göre Cümleler B seçeneğindeki cümle sebep sonuç anlamı taşıdığı halde koşul - sonuç ifadesi olarak yanlış işaretlenmiştir. 9. Karşılaştırma ilgisi "gibi, kadar, en, daha, çok, göre, fazla" gibi sözcüklerle kurulur. B seçeneğindeki "En zengin yüzde 0'luk kesime yeni vergiler geliyor." cümlesindeki en sözcüğü karşılaştırma anlamı verir. Anlam İlişkilerine Göre Cümleler Her hafta bir kitap bitiriyor, çok kültürlü olmak istiyor. sonuç neden Anlam İlişkilerine Göre Cümleler Buzdolabı çalışmadığı için yemekler bozuldu = Sebep - Sonuç Yere düşünce dizim kanadı = Sebep - Sonuç Gece uyumadığı için hâlsiz = Sebep - Sonuç Üç tane cümlede sebep - sonuç anlamı vardır. 8. Sınıf Soru Bankası Çözümler anlamı vardır. Aynı anlamı veren cümle C seçeneğinde Bakacak kimsesi olmadığı için neden huzur evinde kalıyormuş sonuç cümlesidir.

4 . 2. cümle = karşılaştırma 3. cümle = Neden - Sonuç 4. cümle = karşılaştırma anlamı taşıdıkları halde yanlış işaretlenmiştir. Ancak. cümle karşılaştırma cümlesi olup doğru işaretlenmiştir. İlettiği Yargıya Göre Cümleler - 6. A, C ve D seçeneklerinde tanım cümlelerine yer verilmiştir. B seçeneğinde ise öznel bir ifade kullanılmıştır. 9. ve sembolleri ile belirtilen cümleler üslup cümleleri, ve sembolleri ile belirtilen cümleler ise içerik anlamı taşıyan cümlelerdir. Anlamlarına Göre Cümleler - 7. A, B ve D cümleleri biçimce ve anlamca olumsuz cümlelerdir. Ancak C seçeneğindeki "değil" sözcüğü cümleye biçimce olumsuz, anlamca olumlu anlamı kazandırmıştır. Bu işi bitirmeye zamanım yok değil. (Bu işi bitirmeye zamanım var.) 4. 4 numaralı cümlede "Babası öleli on yıl olmuş. "Anlamca olumlu" bir cümledir. Soruda anlamca olumsuz diyerek yanlış verilmiştir. İlettiği Yargıya Göre Cümleler cümle üslup, 2. cümle içerik, 3. cümle üslup ve 4. cümle içerik cümlesidir. Buna göre oluşacak tablo C seçeneğindeki şeklinde olmalıdır. 0. A, B ve C seçenekleri verilen görselin gerçeğine dayanan nesnel ifadelerdir. Ancak D seçeneğindeki cümle, kişinin duygu ve düşüncelerine yer verdiği için yorum cümlesidir. Anlamlarına Göre Cümleler Gerçek soru cümleleri bir yanıt almak için kurulur. Fakat sözde soru cümleleri çoklukla bir duyguyu vermek amacıyla kurulur. Buna örnek olarak sözde soru cümlesine Güniz, Yücel ve Efe'nin kartları gösterilebilir. Melis'in kartında ise "Bugün ne yiyeceğiz?" cümlesi soru anlamı zamirle sağlanarak soru anlamı kazanmıştır cümle "Acı, kim varmış burada!" ünlem cümlesidir. Ancak soru cümlesi olarak yanlış eşleştirilmiştir. 8. Sınıf Soru Bankası Çözümler İlettiği Yargıya Göre Cümleler cümle üslup, 3. cümle içerik, 4. cümle ise tanım cümlesidir ve tabloda doğru işaretlenmiştir. Ancak. cümle, tanım cümlesi olduğu halde yorum cümlesi olarak yanlış işaretlenmiştir. 9. Bir olay ya da durumu gerçekleşmediği halde gerçekleşmiş, gerçekleştiği halde gerçekleşmemiş gibi kabul etmeyi bildiren cümleler varsayım cümleleridir. Tablodaki varsayım ifadesini bildiren cümle; "Köprüdeki çalışmaların bitmediğini düşünelim." cümlesidir. Tablodan çıkarılırsa doğru seçenek A şıkkı olacaktır.

5 3. Verilen cümle B seçeneğindeki cümle ile tamamlanırsa, bir olayın nasıl sonuçlanabileceğini önceden kestirmeye, akla yakın sonucu önceden bulmaya çalışma yöntemiyle elde edilen bir yargı olur. Kısaca olasılık anlamı taşır. İlettiği Yargıya Göre Cümleler Grafikte verilen T cümlesi, varsayım değil gerçekleşmemiş beklenti cümlesidir. İlettiği Yargıya Göre Cümleler cümlede "şiirlerinde nostaljik tutum insana ayrı bir keyif verse de" sözü ile olumlu eleştiri yapılırken, devamı olan "özgünlük yok" sözü ile olumsuz eleştiri yapılmıştır. Yani hem olumlu hem de olumsuz eleştiri yapılmıştır.. A seçeneği küçümseme, B seçeneği alay ve D seçeneği ise azımsamadır. C seçeneğinde ise beğenme söz konusudur. 8. Bazı cümleler herhangi bir şeyin ortadan ya da eşit biçimde bölündüğü anlamı taşır. Bu tür yargılarda eşitlik söz konusudur. B, C ve D seçenekleri bu tanıma uymaktadır. Ancak A seçeneği "eşitlik" cümlesi değildir. İlettiği Yargıya Göre Cümleler Kadir Bey'in anlattıklarına bakılarak A seçeneğindeki "Rahatsız edici bir durum olmadığı" cümlesi söylenebilir. 7. İlettiği Yargıya Göre Cümleler eşleştirilmelidir. 0. "Güneş ısı ve ışık kaynağı olduğu için canlılara hayat verir." cümlesini onaylayan ifade C seçeneğinde verilmiştir. 7. Eylemin beklenenden farklı bir biçimde gelişmesi durumda oluşturulan cümledir. Buna göre " " sembolüyle ifade edilen cümle gerçekleşmemiş beklenti cümlesidir.. B ve D seçeneği verilen ekler tamamlanırsa duyulan geçmiş zamanın hikâyesi", C seçeneği ek-eylem olarak yüklem olur. A seçeneği ise "Babam bu sene beni İspanya'ya götürecekti. Gelecek zamanın hikâyesi olur ve gerçekleşmemiş beklenti anlamı kazanır. 8. Sınıf Soru Bankası Çözümler İlettiği Yargıya Göre Cümleler Herhangi bir durum hakkında kişisel izlenimlere dayanılarak olayların gelişimi gözlenmeden, koşullar iyice değerlendirilmeden verilen peşin hükümler ön yargı bildirir. Buna göre Suna'nın "Her zamanki gibi bu romanı da beğenilmeyecek" cümlesi ön yargı cümlesidir." 9. A, B ve C seçeneğindeki cümleler öneri cümlesidir. D seçeneğindeki cümle ise olasılık cümlesidir.

6 İlettiği Yargıya Göre Cümleler - 9 Anlatımlarına Göre Cümleler O harfiyle gösterilen cümle onay cümlesidir. K harfiyle ön yargı gösteren cümlesidir. U harfiyle gösterilen cümle öneri cümlesidir. L harfiyle gösterilen cümle azımsama cümlesidir. 3. Başkasından alınan sözün, cümledeki yargıyı değiştirmeden, kendi sözcüklerimizle aktarılmasına dolaylı anlatım denir. Seçeneklerden C şıkkı hem nesnel hem de dolaylı anlatımdır. 4. A, B ve C seçeneklerinde şaşırma anlamı, D seçeneğinde ise küçümseme anlamı vardır. 7. Mehmet Akif Ersoy'un söylediği şiirde abartma vardır. 8. A, B ve D seçenekleri doğru verilmiştir. C seçeneğindeki cümle Turgay da "Selam söyleyin." dedi. Doğrudan anlatımın olduğu bir cümledir. Anlatımlarına Göre Cümleler Cümleleri sırasıyla a = abartma b = kaygı c = aşamalı durum d = şaşkınlık anlamı verilmiştir. Aşağıdan yukarıya sıraladığımızda doğru seçenek B şıkkındaki sıralama olur. Anlatımlarına Göre Cümleler -. Soruda 2 ve 3 numaralı cümleler herkese göre değişmeyen yargılar olduğundan nesnel anlamlı, ve 4 numaralı cümleler kişiden kişiye değişen bir yargı olduğundan öznel anlamlı cümlelerdir. 7. A, B ve D seçeneklerinde nesnel anlatım vardır. C seçeneğinde ise öznel bir anlatıma yer verilmiştir. 7. Eylül bir ay adı olduğundan cümlede eylül özel, ay genel anlamdadır. Anlatımlarına Göre Cümleler - 2. A, B ve D seçeneklerinde nesnel ifade, C seçeneği ise göreceli ifadedir. 6.. cümle nesnel bir yargı, 5. cümle ise olumsuz bir yargıdır. Tabloda yanlış gösterilmiştir. Anlatımlarına Göre Cümleler Öncül cümlede; şeklin düşünceyi tamamladığı, düşüncenin şekilsiz olamayacağı anlatılmıştır. Buna göre boş bırakılan yere D seçeneğindeki cümle getirilirse "yazıda öz ve biçimin birbirini tamamladığı" anlamı oluşur. 2. Doğrudan anlatım; başkalarının sözlerinin düşünce ve duygu dokusu, cümle kuruluşu değiştirilmeden aynen alıntılanıp aktarılmasıdır. Seçeneklerden, Peyami Safa'nın sözü değiştirilmeden aktarılan D seçeneğidir. 8. Sınıf Soru Bankası Çözümler. "c" şeklinde bölünürse iki anlamlı cümle oluşur.. Bilim insanın yaşamını kolaylaştırır. (c şeklinin sol üst köşesinde kalan kısım.) 2. Bilim dallarının tekniği farklıdır. (c şeklinin sağ alt köşesinde kalan kısım.)

7 - ANLATIM BİÇİMLERİ - Anlatım Biçimleri - 2. A, B ve D seçeneklerinden hiçbiri söylenemez fakat bu parçada anlatım biçimi olarak açıklayıcı anlatım kullanılmıştır. 9. Ahmet Bey 92.7 frekansı tartışmacı anlatımla yayın yapmaktadır. Buna göre tartışmacı anlatım C seçeneğinde kullanılmıştır. Anlatım Biçimleri Yaşanmış bir olayın başkalarına anlatıldığı biçimi kullanıldığı için öyküleme, bilgi vermek amacıyla da oluşturulduğu için açıklayıcı anlatım biçimi kullanılmıştır. 0. Anlatılanların okuyucunun gözünde, zihninde canlanacak şekilde ayırt edici nitelikleriyle resim çizer gibi anlatılması betimleyici anlatım biçimidir. Parçada manzara betimlenmiştir. 8. Sınıf Soru Bankası Çözümler

8 -DÜŞÜNCEYİ GELİŞTİRME YOLLARI- Düşünceyi Geliştirme Yolları Yoğunluk = Az sözle çok şey anlatmaktır. Yalınlık = Anlatımın süsten, gösterişten uzak olmasıdır. Açıklık = Sözün tek ve net bir anlam vermesidir. Duruluk = Anlatımda gereksiz sözcük kullanılmamasıdır. Buna göre, tanımlar eşleştirildiğinde tanımı verilmeyen duruluk'tur. 7. Parçada Newton'un sözüne yer verildiği için düşünceyi geliştirme yollarından tanık göstermeye başvurulmuştur.. Parçada Şeker Fabrikasının kurulma yılına (953), 800 ton pancar kapasitesine ve yine 980'de 6000 tono çıkarılmasına sayısal verilerle anlatımı güçlendirdiği için düşünceyi geliştirme yollarından sayısal verilerden yararlanmaya başvurulmuştur. 8. Parçada dostluğun tanımı yapılmıştır. Düşünceyi Geliştirme Yolları - 9 Düşünceyi Geliştirme Yolları Parçada lirik şiir tanımlandığı için tanımlama, Türk edebiyatında şiirlerin önce kopuz eşliğinde söylenmesi sonra yerini bağlama alması ile karşılaştırılmıştır. 5. Parçada "Karın beyazlığı asfaltı aydınlatıyor" v.b. cümlelerde görme duyusuyla ilgili ayrıntıya, "Karın ezilen sesi, rüzgarın sesine karışıyor." cümlesinde duyma duyusuna ve "Rüzgar tenimizi yalayıp geçiyor." cümlesiyle dokunma duyusuna yer verilmiştir. Yararlanılmayan duyu ise "Koklama" duyusudur cümlede örnekleme yapılmıştır ve bunu karşılayan ifade söğüttür. 5. cümle. kelimenin (Bumerang) tanımı yapılmıştır. 6. cümlede ise "göre" kelimesinden yola çıkarak karşılaştırma yapıldığı ve bunu karşılayan ifadenin 2. kelime (selvi) olduğu bulunmaktadır. Buna göre sırasıyla eşleştirme yapıldığında D seçeneğindeki sıralama oluşur Karma Düşünceyi Geliştirme Yolları Farklı mevsimlerin hava sıcaklıklarının farklılık göstermesine değinilmiştir. Buna göre de yaz ve kış hava sıcaklıkları karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma yapılırken açıklamaya başvurulmuştur. Farklı mevsimlerde farklı giyilmesine örnekler verilerek de örneklemeye başvurulmuştur. Ancak tartışmaya yer verilmemiştir. Düşünceyi Geliştirme Yolları B seçeneğindeki parçada "Bir yılan gibi kıvrılıyordu yollar önümüzde" cümlesinde "gibi" edatı ile benzetmeden yararlanılmıştır. "Dakikalarca gözümüzü alamadık" sözcük öbeği deyimdir. 8. Sınıf Soru Bankası Çözümler

9 -PARAGRAFTA ANA DÜŞÜNCE- Paragrafta Ana Düşünce - 7. A, B ve D seçeneklerinde dil ve düşünce ilişkisi üzerinde durulmuştur. C seçeneğinde ise, bir dili doğru ve güzel konuşmanın kişisel bir beceri olduğu, başkalarının yönlendirilmesi ile veya kuralları öğrenmekle kazanılmadığı anlatılmak istenmiştir. 6. Bu parçada konuyu en açık biçimde yansıtan kelime veya kelime grubu yani anahtar kelimesi "yaşam-halk" tır. 8. Parçada yakınılan duruma ilk cümlede "yaşadığımız yüzyılda kaybolmaya başlayan kavramlardan biri de "komşuluk'tur." diyerek değinilmiştir. Bundan yola çıkarak yakınılan duruma kısaca B seçeneği gösterilebilir. Paragrafta Ana Düşünce - 5 Paragrafta Ana Düşünce Parçada vurgulanmak istenen düşünce Sait Faik'in sözüyle desteklenmiştir. Sait Faik "Bir insanın hayatı mı önemlidir yoksa Süleymaniye mi?" diyerek insanın tüm sanat eserlerinden üstün olduğunu vurgulamıştır. 4. A seçeneğinde "memleket özlemi", B seçeneğinde "ilim sevgisi" D seçeneğinde "dünyanın güzelliği"dir. C seçeneği ise "yaşama sevinci" dir. 6. Parçada A, C ve D seçeneklerindeki soruların cevabı yoktur. Ancak B seçeneğindeki sorunun cevabı parçadan: "Kuruluşun amacı Türkiye'nin olağanüstü zengin bitki ve hayvan türleriyle bunların yaşam alanlarının değerinin farkına varılmasıdır." kısmı cevap verir. 9. Parçada ne müziksiz ne de sevgisiz bir yaşamın olmayacağını anlatmıştır. Müzik ve sevginin önemini vurgulamıştır. Buna göre bu parçaya en uygun başlık "Müzik ve Sevgi" dir. Paragrafta Ana Düşünce Tabloda verilen "SORUN" ve "NEDEN" e bağlı olarak "ÇÖZÜM YOLU"na "Halkın sanatın gerekliliği konusunda bilinçlendirilmesi." cümlesi en uygundur. 8. Sınıf Soru Bankası Çözümler Paragrafta Ana Düşünce Parçada "herkes üzgün olmalı" sözüyle A şıkkına, "Elalem neder" sözüyle B şıkkına ve "Herkes tek tip olmuş." sözüyle de D şıkkına değinilmiştir. Ancak C seçeneğine değinilmemiştir.

10 -PARAGRAFTA YAPI- Paragrafta Yapı - 4. Parçada, eksiden komşuları olduğu fakat şimdi gerçek komşularının olmadığı anlatılmıştır. Buna göre B seçeneğindeki "Komşusu olan insanlara pek özenirim." diyerek söylediklerine başlayabilir. 5. Paragrafın akışının sağlanabilmesi için 2 ve 3 numaralı cümleler yer değiştirmelidir. Paragrafta Yapı Parçada "Kendilerine sürekli yeni bir hedef koyarlar. Mutlu olmaları için sürekli bir şeylerin olması gerekiyordur." cümlesinden de yola çıkarak "Yeni bir hedef çoktan kurulmuştur." sözü ile tamamlanabilir. Paragrafta Yapı - 4. Soruda verilen öncül cümlelerle şekiller kıyaslandığında sıralama şu şekilde olmalıdır: Giriş bölümünde paragrafta işlenecek konu belirtilir. Giriş bölümü; B ile gösterilen kutudur. Gelişme bölümü : Kendinden önceki düşüncenin daha anlaşılır hâle getirilmesidir. Gelişme bölümü, C ile gösterilen kutudur. Sonuç bölümü ise; paragrafta anlatılan düşünce ile ilgili son sözün söylendiği bölümdür. Sonuç bölümü A ile gösterilen kutudur. Paragrafta Yapı - 5. Verilen öncül cümlelerde, sanatçının gününde yaşadığını fakat çağını iyi kavrayarak gelecek kuşaklara da ulaşabileceği anlatılmıştır. i harfiyle gösterilen cümle ise anlatımın akışını bozmaktadır. Gerçeği olduğu gibi aktaranın romancı değil, gazeteci olması gerektiği vurgulanmıştır. 8. Sınıf Soru Bankası Çözümler

11 -FİİLİMSİLER- Fiilimsiler - 3. "Buğulama, Kızartma" sözcükleri isim-fiil eklerini aldıkları halde kalıcı ad görevinde kullanılmıştır. "Pişir" sözcüğü ise " ma, ış, mak" eklerinden me ekini alarak isim-fiil olmuştur. Fiilimsiler Öncül cümledeki "hazırlanmayanlar" kelimesine " an" sözcüğü gelerek sıfat-fiil olmuştur. A şıkkındaki "kazandıkları" kelimesi sıfat-fiim görevindedir. B şıkkında zarf fiil ve isim fiil, C şıkkında zarf-fiil ve D şıkkında da zarf fiil kullanılmıştır numaralı cümlede mutlu olmak = isim fiil 3 numaralı cümlede olan = sıfat fiil 4 numaralı cümlede olabilecek = sıfat fiil'dir. numaralı cümlede çalınmaz çekimli fiildir, diğer sözcükler ise isim soylu sözcüklerdir. Fiilimsi yoktur. Fiilimsiler A şıkkında sevdiği = sıfat fiil B şıkkında uçamayan = sıfat fiil C şıkkında görmeyince = zarf fiil D şıkkında yanan = sıfat fiil 5. Soruda verilen fiilimsilere göre içinde o fiilimsinin geçtiği bir cümle oluşturulmuştur. Buna göre içinde zarf - fiil olan bir cümle kurmamız gerekir. C seçeneğinde "bakmadan" zarf fiildir. 8. Sınıf Soru Bankası Çözümler

12 -CÜMLENİN ÖGELERİ- Yardımcı Ögeler - 4 Temel Ögeler - 2. A seçeneğinin yanıtı zarf tümleci B seçeneğinin yanıtı zarf tümleci C seçeneğinin yanıtı yüklem D seçeneğinin dolaylı tümleçtir 6. B, C ve D seçeneklerinde ikilemeler zarf tümleci görevinde kullanılmıştır. Fakat A seçeneğinde ikileme özne görevindedir. Temel Ögeler Size en çok yardım eden kitaplar, özne size en çok düşündüren kitaplardır. yüklem 4. A, B ve D seçeneklerinde "Müzik" özne görevindeyken, C seçeneğinde yüklem görevindedir. Yardımcı Ögeler B seçeneğinde "Çevre kirliliğinin nedenlerini belirtili nesne araştırıyoruz." yüklemden önceki kelimelerin tayüklem mamı nesne görevindedir. Ara - Söz - Ara Cümle - Vurgu A seçeneğinde ara söz yoktur. Ara söz C seçeneğinde öznenin açıklayıcısı, D seçeneğinde zarf tümlecinin açıklayıcısı olmuştur. B seçeneğinde ise cümlede hiçbir ögenin açıklayıcısı değildir. 5. A, B ve C seçeneklerinde sırasıyla "mağazada, Küçükkuyu'da, masanın üzerinde" ismin " de" bulunma hâl ekini almıştır. D seçeneğinde ise yükleme sorulan "kime" sorusuna cevap veren yer tamlayıcısı "bize" ismin " e" yönelme hâl ekini almıştır. 3. "Tarlayı sürerken insan gücü kullandılar." Zarf Tümleci B'siz Nesne Yüklem cümlesinde yüklem fiil soylu sözcük olduğundan vurgu, yüklemden önceki ögededir. Yüklemden önceki öge, belirtisiz nesnedir ve öncül bilgilerde verildiği gibi yer tamlayıcısı yoktur. 8. Sınıf Soru Bankası Çözümler

CJ MTP11 AYRINTILAR. 5. Sınıf Türkçe. Konu Tarama Adı. 01 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - I. 02 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - II

CJ MTP11 AYRINTILAR. 5. Sınıf Türkçe. Konu Tarama Adı. 01 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - I. 02 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - II 5. Sınıf Adı Öğrenme Alanı 01 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - I 02 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - II 03 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - III (Sözcükte Anlam) 04 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam -

Detaylı

5. SINIF TÜRKÇE YILLIK PLANI

5. SINIF TÜRKÇE YILLIK PLANI 5. SINIF TÜRKÇE YILLIK PLANI 2018-2019 1.hafta 17-23 Eylül Sözcüğün Anlam Özellikleri (Gerçek ve mecaz anlam, çok 5.3.1.33 2.hafta 24-30 Eylül anlamlılık, söz sanatları, terim anlam) 5.3.1.32 SÖZCÜKTE

Detaylı

» Ben işlerimi zamanında yaparım. cümlesinde yapmak sözcüğü, bir yargı taşıdığı için yüklemdir.

» Ben işlerimi zamanında yaparım. cümlesinde yapmak sözcüğü, bir yargı taşıdığı için yüklemdir. CÜMLENİN ÖĞELERİ TEMEL ÖĞELER Yüklem (Fiil, Eylem) Cümledeki işi, hareketi, yargıyı bildiren çekimli unsura yüklem denir. Yükleme, cümlede yargı bildiren çekimli öge de diyebiliriz. Yüklem, yukarıda belirttiğimiz

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı BİÇİM BİLGİSİ (Kök, Ek ve

Detaylı

SORU KALIBI-1 SORU KALIBI-2 SORU KALIBI-3 SORU KALIBI-4 TEOG SORU ANALİZLERİ VE ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ ÇÖZÜM YÖNTEMİ-1 ÇÖZÜM YÖNTEMİ-2 ÇÖZÜM YÖNTEMİ-3

SORU KALIBI-1 SORU KALIBI-2 SORU KALIBI-3 SORU KALIBI-4 TEOG SORU ANALİZLERİ VE ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ ÇÖZÜM YÖNTEMİ-1 ÇÖZÜM YÖNTEMİ-2 ÇÖZÜM YÖNTEMİ-3 SORU KALIBI-1 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde derin sözcüğü, karşısında verilen anlama uygun kullanılmamıştır? Sivrilmek sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde "başkalarını geride bırakıp yükselmek veya

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 8. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ DERS SAATİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 8. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ DERS SAATİ AY HAFTA 016-017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 8. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE DERS SAATİ KONU ADI 1 FİİLİMSİLER SÖZCÜKTE ANLAM KAZANIMLAR Fiilimsiyle, fiil ve isim soylu kelimeler arasındaki farkları kavrar.

Detaylı

6. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

6. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 6. SINIF TÜRKÇE İ KURS I VE LERİ AY 1 Biçim Bilgisi Biçim Bilgisi Biçim Bilgisi 4 5 Çok anlamlılık (temel, yan, mecaz ve terim anlam) Çok anlamlılık (temel, yan, mecaz ve terim anlam) Kök ve eki kavrar.

Detaylı

5. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

5. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 5. SINIF TÜRKÇE İ KURS I VE LERİ 3 4 5 Ön bilgilerini kullanarak okuduğunu anlamlandırır. Çok anlamlılık (temel, yan, mecaz ve terim Metinde verilen ipuçlarından hareketle, karşılaştığı yeni kelimelerin

Detaylı

Türkçe. Cümlede Anlam 19.02.2015. Cümlenin Yorumu. Metinde Kazandıkları Anlamlara Göre Cümleler

Türkçe. Cümlede Anlam 19.02.2015. Cümlenin Yorumu. Metinde Kazandıkları Anlamlara Göre Cümleler Metinde Kazandıkları Anlamlara Göre Cümleler 16-20 MART 3. HAFTA Cümledeki sözcük sayısı, anlatmak istediğimiz duygu ya da düşünceye göre değişir. Cümledeki sözcük sayısı arttıkça, anlatılmak istenen daha

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI TÜRKÇE

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI TÜRKÇE YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI TÜRKÇE CEVAP 1: (TOPLAM 2 PUAN) 1.1: Eylemin anlamını zaman kavramıyla sınırlayan belirteç tümlecidir. (1 puan) 1.2: Merak uyandırarak okurun ilgisini canlı tutmak için (1 puan)

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı FİİLLER (Anlam-Kip-Kişi- Anlam

Detaylı

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI:

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: Bu formun ç kt s n al p ço altarak ö rencilerinizin ücretsiz Morpa Kampüs yarıyıl tatili üyeli inden yararlanmalar n sa layabilirsiniz.! ISBN NUMARASI: 65482464 ISBN NUMARASI: 65482464! ISBN NUMARASI:

Detaylı

ÝÇÝNDEKÝLER TEMA 1. Anlam Bilgisi. Yazým Bilgisi. Dil Bilgisi. SÖZCÜK ANLAMI...15 Gerçek, Yan ve Mecaz Anlam...15 Deyim...15

ÝÇÝNDEKÝLER TEMA 1. Anlam Bilgisi. Yazým Bilgisi. Dil Bilgisi. SÖZCÜK ANLAMI...15 Gerçek, Yan ve Mecaz Anlam...15 Deyim...15 ÝÇÝNDEKÝLER TEMA 1 Anlam Bilgisi SÖZCÜK ANLAMI...15 Gerçek, Yan ve Mecaz Anlam...15 Deyim...15 CÜMLE ANLAMI...16 Öznel ve Nesnel Anlatým...16 Neden - Sonuç Ýliþkisi...16 Amaç - Sonuç Ýliþkisi...16 Koþula

Detaylı

1 TEMA OKUMA KÜLTÜRÜ SÖZCÜKTE ANLAM

1 TEMA OKUMA KÜLTÜRÜ SÖZCÜKTE ANLAM 1 TEMA OKUMA KÜLTÜRÜ SÖZCÜKTE ANLAM 1. Konuşma kurallarını uygulama 6. Yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin yerine Türkçelerini kullanır. 4.Söz varlığını zenginleştirme 2.

Detaylı

SBS İlköğretim 6 Türkçe Müfredatı

SBS İlköğretim 6 Türkçe Müfredatı SBS İlköğretim 6 Türkçe Müfredatı TÜR VE ŞEKİL BİLGİSİ Düz Yazı Bilgisi Efsane Destan Masal Hikâye Tiyatro Gezi Yazısı Anı (Hatıra) Günlük (Günce) Deneme Biyografi Otobiyografi Mektup Münazara Şiir Bilgisi

Detaylı

Konumuz CÜMLENİN ÖĞELERİ çocuklar.

Konumuz CÜMLENİN ÖĞELERİ çocuklar. Konumuz CÜMLENİN ÖĞELERİ çocuklar. Mustafa Öğretmenim, cümlenin asıl öğeleri Yüklem ve Özne dir. Öğretmenim, Zarf Tümleci, Dolaylı Tümleç ve Nesne (Belirtili Nesne Belirtisiz Nesne) de yardımcı öğeleridir.

Detaylı

CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM / ÖZNE

CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM / ÖZNE CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM / ÖZNE YÜKLEM Cümlede işi, oluşu, durumu bildiren öğeye yüklem denir. Diğer öğeleri bulmak için bütün sorular yükleme yöneltilir. Dilimizde her türlü sözcük ve söz öbeği yüklem

Detaylı

SÖZCÜKTE ANLAM (MECAZ-SOYUT- SOMUT)

SÖZCÜKTE ANLAM (MECAZ-SOYUT- SOMUT) SÖZCÜKTE ANLAM (MECAZ-SOYUT- SOMUT) HAZIRLAYAN: MERYEM KAYA İlköğretim 6.sınıf öğrencilerine yönelik bir çalışma. NURAY GEDİK BİLGİSAYAR 1 DERSİ 07.12.2012 İÇİNDEKİLER KONU SAYFA NUMARASI Sözcükte Anlam

Detaylı

II. başarıya III. çalışmıyorsanız IV. ulaşmanız

II. başarıya III. çalışmıyorsanız IV. ulaşmanız SABEDİN TÜRKER İÖO 5.SINIF TÜRKÇE Cümlede Anlam TEST 37 1) V. mümkün değildir I. II. başarıya III. çalışmıyorsanız IV. ulaşmanız Yukarıda numaralandırılmış sözcüklerden anlamlı ve kurallı bir tümce oluşturulduğunda

Detaylı

Bir duygu, düşünce veya durumu tam olarak anlatan sözcük ya da söz öbeklerine cümle denir. Şimdi birbirini tamamlayan öğeleri inceleyeceğiz.

Bir duygu, düşünce veya durumu tam olarak anlatan sözcük ya da söz öbeklerine cümle denir. Şimdi birbirini tamamlayan öğeleri inceleyeceğiz. CÜMLENİN ÖĞELERİ Bir duygu, düşünce veya durumu tam olarak anlatan sözcük ya da söz öbeklerine cümle denir. Şimdi birbirini tamamlayan öğeleri inceleyeceğiz. Bir cümlenin oluşması için en önemli şart,

Detaylı

Cümle, bir düşünceyi, bir dileği, bir haberi ya da duyguyu tam olarak anlatan, bir veya birden çok sözcükten oluşmuş anlatım birimidir.

Cümle, bir düşünceyi, bir dileği, bir haberi ya da duyguyu tam olarak anlatan, bir veya birden çok sözcükten oluşmuş anlatım birimidir. CÜMLENİN ÖĞELERİ Cümle, bir düşünceyi, bir dileği, bir haberi ya da duyguyu tam olarak anlatan, bir veya birden çok sözcükten oluşmuş anlatım birimidir. Cümle içindeki sözcüklerin tek başlarına ya da

Detaylı

CÜMLE ÇEŞİTLERİ. Buna yükleminin türüne göre de denebilir. Çünkü cümleyi yüklemine göre incelerken yüklemi oluşturan sözcüklerin türüne bakılır.

CÜMLE ÇEŞİTLERİ. Buna yükleminin türüne göre de denebilir. Çünkü cümleyi yüklemine göre incelerken yüklemi oluşturan sözcüklerin türüne bakılır. CÜMLE ÇEŞİTLERİ Cümleler, kendini oluşturan sözcüklerin anlamlarına, cümlede bulundukları yerlere, türlerine göre değişik özellikler gösterir. İşte bu özelliklere göre cümleler değişik gruplar altında

Detaylı

5. SINIF TÜRKÇE KELİME TÜRLERİ TESTİ. A) Ben ise yağmur yağmasını bekliyordum. Cümlesindeki isimlerin hepsi tekildir.

5. SINIF TÜRKÇE KELİME TÜRLERİ TESTİ. A) Ben ise yağmur yağmasını bekliyordum. Cümlesindeki isimlerin hepsi tekildir. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bilgi yanlışlığı vardır? A) Ben ise yağmur yağmasını bekliyordum. Cümlesindeki isimlerin hepsi tekildir. B) İyi bir aşçıydı. Cümlesinde özel isim kullanılmıştır. C) Tavuklar

Detaylı

Zirve 9. Sınıf Dil ve Anlatım

Zirve 9. Sınıf Dil ve Anlatım Zirve 9. Sınıf Dil ve Anlatım İLETİŞİM, DİL VE KÜLTÜR 1. İletişim 2. İnsan, İletişim ve Dil 3. Dil Kültür İlişkisi DİLLERİN SINIFLANDIRILMASI VE TÜRKÇENİN DÜNYA DİLLERİ ARASINDAKİ YERİ 1. Dillerin Sınıflandırılması

Detaylı

6. SINIF ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARI LİSTESİ / TÜRKÇE

6. SINIF ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARI LİSTESİ / TÜRKÇE SINAVLARI LİSTESİ / TÜRKÇE 03 04 05 06 07 10 Gerçek, Mecaz, Yan ve Terim Anlam Eş Anlam, Zıt Anlam Eş Seslilik, Ortak kök Kelime Gruplarında Anlam Deyimler, İkilemeler Kelimeler Arası Anlam İlişkileri

Detaylı

Bu cümledeki boşluğa aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygun olur?

Bu cümledeki boşluğa aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygun olur? 7. Sınıf Türkçe Deneme Sınavı 1 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman zarfı yoktur? A) Adana ya gidip üç beş gün kalacağım. B) Toplantı saatini dün Pınar dan öğrendim. C) Eşyalarımızı toplayıp hemen

Detaylı

ATSİS. Atsis Denemesi 3 TÜRKÇE. 1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dünya sözcüğü terim anlamıyla kullanılmıştır?

ATSİS. Atsis Denemesi 3 TÜRKÇE. 1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dünya sözcüğü terim anlamıyla kullanılmıştır? TÜRKÇE Atsis Denemesi 3 1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dünya sözcüğü terim anlamıyla kullanılmıştır? 4) İnsanlık tarihinde dilin en önemli işlevlerinden biri de kültür aktarıcısı olmasıdır. A) Dünyalar

Detaylı

CÜMLENİN ÖGELERİ. YÜKLEM Cümlede anlatılan iş, olay, duygu, düşünce ya da yargıyı içeren temel öğeye yüklem denir.

CÜMLENİN ÖGELERİ. YÜKLEM Cümlede anlatılan iş, olay, duygu, düşünce ya da yargıyı içeren temel öğeye yüklem denir. CÜMLENİN LERİ YÜKLEM Cümlede anlatılan iş, olay, duygu, düşünce ya da yargıyı içeren temel öğeye yüklem denir. ÖZNE Yüklemin bildirmiş olduğu iş, oluş, hareket veya yargıyı gerçekleştiren, cümlede yargının

Detaylı

7. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

7. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 7. SINIF TÜRKÇE İ KURS I VE LERİ AY FİİL FİİL Fiillerin anlam özelliklerini kavrar. Kip ve çekimli fiili kavrar. Bildirme kipleriyle dilek kiplerini ayırt eder. Bildirme kiplerinin kullanım özelliklerini

Detaylı

7. SINIF KONU TARAMA TESTLERİ LİSTESİ / TÜRKÇE

7. SINIF KONU TARAMA TESTLERİ LİSTESİ / TÜRKÇE TÜRKÇE 01 Kelimede ve Kelime Gruplarında - I (Gerçek, Mecaz, Yan ve Terim Kelimede ve Kelime Gruplarında - II 02 (İkilemeler, Ad Aktarması, Dolaylama, Yansıma Kelimeler) 03 Kelimede ve Kelime Gruplarında

Detaylı

Satıcı burnu havada, kendini beğenmiş biri. Yaklaşık beş yıl kadar bu Edirne'de oturduk.

Satıcı burnu havada, kendini beğenmiş biri. Yaklaşık beş yıl kadar bu Edirne'de oturduk. ANLATIM BOZUKLUKLARI Her cümle belli bir düşünceyi, duyguyu aktarmak için kurulur. Bu cümlenin, ifade edeceği anlamı açık ve anlaşılır bir biçimde ortaya koyması gerekir. Ayrıca cümle mümkün olduğunca

Detaylı

1: İLETİŞİM, DİLVE KÜLTÜR

1: İLETİŞİM, DİLVE KÜLTÜR ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1: İLETİŞİM, DİLVE KÜLTÜR 15 1.1. Dilin Tanımı 16 1.1.1. Dil Tabii Bir Vasıtadır 17 1.1.2. Dil, Kendi Kanunları Olan Canlı Bir Varlıktır 17 1.1.3. Dil, Temeli Bilinmeyen Zamanlarda

Detaylı

PARAGRAFIN BÖLÜMLERİ

PARAGRAFIN BÖLÜMLERİ PARAGRAFIN BÖLÜMLERİ Paragrafın Bölümleri Hikâye, deneme gibi yazıların giriş, gelişme, sonuç bölümleri olduğu gibi paragrafın da vardır. a. Paragrafın giriş bölümü: Giriş cümlesi, paragrafın ilk cümlesidir.

Detaylı

Dinleme Kuralları. 1. Aşağıda verilen cümlelerden hangisi doğrudur?

Dinleme Kuralları. 1. Aşağıda verilen cümlelerden hangisi doğrudur? 1. SINIF Dinleme Kuralları TEST-1 1. Aşağıda verilen cümlelerden hangisi doğrudur? A) Dinleme sırasında müzik dinleyebiliriz. Dinleme için hazırlık yapmalıyız. Dinleme sırasında resim yapabiliriz. 2. Aşağıdaki

Detaylı

MÜNEVVER ÖZTÜRK ORTAOKULU 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF SINAV TARİHLERİ VE KONULARI

MÜNEVVER ÖZTÜRK ORTAOKULU 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF SINAV TARİHLERİ VE KONULARI MÜNEVVER ÖZTÜRK ORTAOKULU 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF SINAV TARİHLERİ VE NOT: Sınav tarihleri ve Yıllık Ders Planına göre öngörülmüştür. Öğrencilere sınav öncesi TÜRKÇE 19.03.2015 Sözcükte,

Detaylı

PENTRU DISCIPLINA LIMBA ŞI LITERATURA TURCĂ MATERNĂ

PENTRU DISCIPLINA LIMBA ŞI LITERATURA TURCĂ MATERNĂ C E N T R U L NAŢIONAL DE EVALUARE ŞI E X A M I N A R E PROGRAMA DE EXAMEN PENTRU DISCIPLINA LIMBA ŞI LITERATURA TURCĂ MATERNĂ BACALAUREAT 2011 TIP PROGRAMĂ: PROFIL TEOLOGIC ŞI PEDAGOGIC Pagina 1 din 5

Detaylı

Tek başına anlamı ve görevi olmayan ancak kendinden önce gelen sözcükle öbekleşerek anlam ve görev kazanan sözcüklerdir. Edatlar şunlardır:

Tek başına anlamı ve görevi olmayan ancak kendinden önce gelen sözcükle öbekleşerek anlam ve görev kazanan sözcüklerdir. Edatlar şunlardır: EDAT-BAĞLAÇ-ÜNLEM EDATLAR Tek başına anlamı ve görevi olmayan ancak kendinden önce gelen sözcükle öbekleşerek anlam ve görev kazanan sözcüklerdir. Edatlar şunlardır: 1-GİBİ Cümleye benzerlik, eşitlik,

Detaylı

5.SINIF TÜRKÇE CÜMLEDE ANLAM TESTİ-1

5.SINIF TÜRKÇE CÜMLEDE ANLAM TESTİ-1 1- Yaşanması mümkün olmayan tamamen zihinde canlandırılan olaylar hayal ürünüdür. Bu durumları anlatan cümlelere hayal ürünü ifade eden cümleler denir. Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda aşağıdaki cümlelerin

Detaylı

ZAMBAK 4.Sınıf Sosyal Bilgiler Konu Başlıkları

ZAMBAK 4.Sınıf Sosyal Bilgiler Konu Başlıkları ZAMBAK 4.Sınıf Sosyal Bilgiler Bireysel Farklılıklar ÜNİTE 1 Duygular ve Düşünceler Duygu ve Düşüncelere Saygı Kronolojik Sıra Resmî Kimlik Belgeleri Sözlü Tarih Yöntemi Aile Tarihi Millî Kültür Ögeleri

Detaylı

8. HAFTA TÜR 101 TÜRK DİLİ 1

8. HAFTA TÜR 101 TÜRK DİLİ 1 8. HAFTA TÜR 101 TÜRK DİLİ 1 Bu bölüm tamamlandıktan sonra; Bir anlatım birimi olarak paragrafın yapı ve anlam özelliklerinin kavranması, Cümle-paragraf ilişkisi; ana düşünce-yardımcı düşünce, iyi paragrafın

Detaylı

TÜRKÇE SÖZCÜKTE ANLAM

TÜRKÇE SÖZCÜKTE ANLAM TÜRKÇE SÖZCÜKTE ANLAM HAZIRLAYAN SAMİ ÖZ 6. SINIF TÜRKÇE TÜRKÇE 1.ÖĞRETMENLERE YÖNELİK MÜFREDAT 1.1. KONUNUN MÜFREDATTAKİ YERİ DERS TÜRKÇE ÜNİTE KONU SINIF SÜRE SÖZCÜK BİLGİSİ EŞ ANLAM,ZIT ANLAM,EŞSESLİLİK

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖNSÖZ DİL NEDİR? / İsmet EMRE 1.Dil Nedir?... 1 2.Dilin Özellikleri.... 4 3.Günlük Dil ile Edebî Dil Arasındaki Benzerlik ve Farklılıklar... 5 3.1. Benzerlikler... 5 3.2. Farklılıklar...

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SINAVI TÜRKÇE 5. SINIF

YAZILIYA HAZIRLIK SINAVI TÜRKÇE 5. SINIF TÜRKÇE 5. SINIF 1 Metinde verilen ipuçlarından hareketle, karşılaştığı yeni kelimelerin anlamlarını tahmin eder. 2 Metnin giriş, gelişme ve sonuç bölümleri hakkında tahminlerde bulunur. 3 Okuduklarındaki

Detaylı

İÇİNDEKİLER SÖZEL BÖLÜM... 1

İÇİNDEKİLER SÖZEL BÖLÜM... 1 İÇİNDEKİLER SÖZEL BÖLÜM... 1 TÜRKÇE Test 1 Sözcükte Anlam... 3 Test 2 Sözcükler Arası Anlam İlişkileri ve Mecaza Dayalı Söz Sanatları... 6 Test 3 Deyimler Atasözleri İkilemeler... 9 Test 4 Söz ve Sözcük

Detaylı

6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ

6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ 6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ OKUMA KÜLTÜRÜ (5 EYLÜL - 21 EKİM) - Konuşmacının sözünü kesmeden sabır ve saygıyla dinler. - Başkalarını rahatsız etmeden dinler/izler. - Dinleme/izleme yöntem ve tekniklerini

Detaylı

ç- Karşıt (Zıt) Anlamlı Sözcükler: İçerdikleri anlamlar açısından tezat içeren sözcüklerdir. Örnek: ileri geri, sık seyrek, iyimser kötümser

ç- Karşıt (Zıt) Anlamlı Sözcükler: İçerdikleri anlamlar açısından tezat içeren sözcüklerdir. Örnek: ileri geri, sık seyrek, iyimser kötümser Sözcükte Anlam a- Gerçek (Temel) Anlamlı Sözcükler: Sözcüklerin herkes tarafından bilinen ortak anlamıdır. Bir sözcüğün söylendiği anda ilk akla gelen anlamı o sözcüğün gerçek (temel) anlamıdır. Örnek:

Detaylı

Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı- Tezli Ortak Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri

Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı- Tezli Ortak Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı- Tezli Ortak Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri 1. Yıl Ders Planı Türkiye Türkçesi ETO703 1 2 + 1 8 Türk dilinin kaynağı, gelişimi; Türkiye Türkçesinin diğer dil ve lehçelerle

Detaylı

7. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ

7. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ 7. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ ATATÜRKÇÜLÜK (5 EYLÜL-27 EKİM) - Konuşmacının sözünü kesmeden sabır ve saygıyla dinler. - Başkalarını rahatsız etmeden dinler/izler. - Dinlenenle ilgili soru sormak, görüş

Detaylı

3) Bir gün bu delikten bir tarla faresi çıktı. cümlesinde aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı

3) Bir gün bu delikten bir tarla faresi çıktı. cümlesinde aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı SABEDİN TÜRKER İÖO 5.SINIF TÜRKÇE Cümlede Anlam TEST 35 1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma söz konusudur? 1. A. Seni bu başarından dolayı kutlarım. 2. B. Çalışıyorsunuz diye yanınıza girmedim.

Detaylı

RİSÂLE-İ MÛZE-DÛZLUK ÜZERİNE

RİSÂLE-İ MÛZE-DÛZLUK ÜZERİNE A. Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi [TAED] 51, ERZURUM 2014, 471-475 RİSÂLE-İ MÛZE-DÛZLUK ÜZERİNE ABOUT RİSÂLE-İ MÛZE-DÛZLUK Ahmet DEMİRTAŞ * Resim 1: Kitaba ait kapak görüntüsü Çizmecilik /

Detaylı

gösteren gösterilen biçim anlam

gösteren gösterilen biçim anlam Anlam ve Kavram Her kelime bir göstergedir. Bir gösterge gösteren ve gösterilen olmak üzere iki ögeden oluşur. Gösteren, kelimenin kulakla işitilen sesi, yani kelimenin dış yapısıdır. Gösterilen ise kelimenin

Detaylı

İÇİNDEKİLER SÖZEL BÖLÜM

İÇİNDEKİLER SÖZEL BÖLÜM İÇİNDEKİLER SÖZEL BÖLÜM 1. SÖZCÜKTE ANLAM... 3 A. Sözcükte Anlam Özellikleri... 3 B. Sözcükler Arası Anlam İlişkileri... 5 C. Sözcüklerde Anlam Olayları... 12 D. Kalıplaşmış Söz Grupları... 14 2. CÜMLENİN

Detaylı

Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri

Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri 1. Yıl Ders Planı 1. Yarıyıl Türkçe Öğretiminde Çağdaş Yaklaşımlar ETO701 1 2 + 1 7 Türkçe öğretiminde geleneksel uygulamalardan

Detaylı

BAĞLAÇ. Eş görevli sözcük ve sözcük gruplarını, anlamca ilgili cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere "bağlaç" denir.

BAĞLAÇ. Eş görevli sözcük ve sözcük gruplarını, anlamca ilgili cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. BAĞLAÇ Eş görevli sözcük ve sözcük gruplarını, anlamca ilgili cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere "bağlaç" denir. Bağlaçlar da edatlar gibi tek başlarına anlamı olmayan sözcüklerdir. Bağlaçlar her

Detaylı

Metin Edebi Metin nedir?

Metin Edebi Metin nedir? Metin Nedir? Metin, belirli bir iletişim bağlamında, bir ya da birden çok kişi tarafından sözlü ya da yazılı olarak üretilen anlamlı bir yapıdır. Metin çok farklı düzeylerde dille iletişimde bulunmak amacıyla

Detaylı

ESTETİK (SANAT FELSEFESİ)

ESTETİK (SANAT FELSEFESİ) ESTETİK (SANAT FELSEFESİ) Estetik sözcüğü yunanca aisthesis kelimesinden gelir ve duyum, duyularla algılanabilen, duyu bilimi gibi anlamlar içerir. Duyguya indirgenebilen bağımsız bilgi dalına estetik

Detaylı

3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? OCAK

3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? OCAK 3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? 04 22 OCAK TÜRKÇE ÖĞRENME ALANI: DİNLEME 1. Dinleme Kurallarını Uygulama 1. Dinlemeye hazırlık yapar. 2. Dinleme amacını belirler. 3. Dinleme amacına uygun yöntem belirler.

Detaylı

5. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ

5. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ 5. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ 1. TEMA: BİREY VE TOPLUM 2. TEMA: ATATÜRK 3. TEMA: DEĞERLERİMİZ 4. TEMA: DÜNYAMIZ VE UZAY 5. TEMA: ÜRETİM TÜKETİM VE VERİMLİLİK 6. TEMA: SAĞLIK VE ÇEVRE 7. TEMA: GÜZEL ÜLKEM

Detaylı

Dinleme Kuralları. 1. Aşağıda verilen cümlelerden hangisi doğrudur?

Dinleme Kuralları. 1. Aşağıda verilen cümlelerden hangisi doğrudur? 1. SINIF Dinleme Kuralları TEST-1 1. Aşağıda verilen cümlelerden hangisi doğrudur? A) Dinleme sırasında müzik dinleyebiliriz. Dinleme için hazırlık yapmalıyız. C) Dinleme sırasında resim yapabiliriz. 2.

Detaylı

YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMA I DERS NOTLARI

YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMA I DERS NOTLARI KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BEŞİKDÜZÜ MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMA I DERS NOTLARI ÖĞR. GÖR. COŞKUN ALİYAZICIOĞLU EYLÜL 2017 - TRABZON SLAYT 4 2. Raporlarda Etkinlik Faktörleri Etkin yazım,

Detaylı

CÜMLE TÜRLERİ(TÜMCE ÇEŞİTLERİ) Cümle türleri diğer ismiyle tümce çeşitleri basit bir YGS konusudur. Kolaylıkla yapılabilir.

CÜMLE TÜRLERİ(TÜMCE ÇEŞİTLERİ) Cümle türleri diğer ismiyle tümce çeşitleri basit bir YGS konusudur. Kolaylıkla yapılabilir. CÜMLE TÜRLERİ(TÜMCE ÇEŞİTLERİ) Cümle türleri diğer ismiyle tümce çeşitleri basit bir YGS konusudur. Kolaylıkla yapılabilir. En önemli kısmı ise yapısına göre cümleler kısmıdır çünkü diğer kısımlara göre

Detaylı

..OKULU ÖZEL EĞİTİM SINIF I. EĞİTİM-ÖĞRETİM YLILI HAFİF DÜZEYDE ZİHİNSEL ENGELLİLER; SINIFLAR TÜRKÇE DERSİ ÇERÇEVE PLANI

..OKULU ÖZEL EĞİTİM SINIF I. EĞİTİM-ÖĞRETİM YLILI HAFİF DÜZEYDE ZİHİNSEL ENGELLİLER; SINIFLAR TÜRKÇE DERSİ ÇERÇEVE PLANI SÜRE YÖNTEM- TEKNİKLER ETKİNLİKLER ARAÇ-GEREÇLER GEZİ-GÖZLEM- İNCELEME ATATÜRKÇÜLÜK ÖLÇME- DEĞERLENDİRME..OKULU ÖZEL EĞİTİM SINIF I. EĞİTİM-ÖĞRETİM YLILI HAFİF DÜZEYDE ZİHİNSEL ENGELLİLER; 5.6.7.8. SINIFLAR

Detaylı

Yukarıda verilen cümlenin anlamsal niteliği aşağıdakilerden hangisidir?

Yukarıda verilen cümlenin anlamsal niteliği aşağıdakilerden hangisidir? TEOG 1. Dönem Türkçe Denemesi (11) 1 8. SINIF 1. DÖNEM TEOG DENEMESİ 1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır? A) Küçük bir hediye ile annesinin gururunu okşadı. B) Çocuğun

Detaylı

CÜMLENİN ÖĞELERİ. Özne Yüklem Tümleç Nesne

CÜMLENİN ÖĞELERİ. Özne Yüklem Tümleç Nesne CÜMLENİN ÖĞELERİ Özne Yüklem Tümleç Nesne 1 Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına cümlenin öğeleri denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki grupta inceleyebiliriz.

Detaylı

1. Cümlede Anlama Katkısı Olmayan Sözcükler Kullanılması İşe gidiş saatlerinde durak yeri çok kalabalık oluyor.

1. Cümlede Anlama Katkısı Olmayan Sözcükler Kullanılması İşe gidiş saatlerinde durak yeri çok kalabalık oluyor. 8. HAFTA ANLATIM BOZUKLUKLARI Sözlü ve yazılı anlatımda başarılı olabilmemiz için dili doğru kullanmamız gerekir. Bu da dilimizin kurallarını ve anlatım ilkelerini iyi bilmemize bağlıdır. Dilin kurallara

Detaylı

ZAMİR Varlıkların veya onların isimlerinin yerini geçici veya kalıcı olarak tutabilen, isim gibi kullanılabilen, isim soylu kelimelerle, bazı eklere zamir denir. Zamirlerin Özellikleri: İsim soyludur.

Detaylı

TÜRKÇE Denemenin çözümlerine "www.zekakupuyayinlari.com.tr / portal" adresinden cevap anahtarlarına tıklayarak ulaşabilirsiniz.

TÜRKÇE Denemenin çözümlerine www.zekakupuyayinlari.com.tr / portal adresinden cevap anahtarlarına tıklayarak ulaşabilirsiniz. TÜRKÇE Denemenin çözümlerine "www.zekakupuyayinlari.com.tr / portal" adresinden cevap anahtarlarına tıklayarak ulaşabilirsiniz. 1. DÖNEM TEOG DENEME 3 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde işlemek sözcüğünün

Detaylı

İşte sözcüğün gerçek anlamından tamamen uzaklaşarak kazandığı bu anlama mecaz anlam diyoruz.

İşte sözcüğün gerçek anlamından tamamen uzaklaşarak kazandığı bu anlama mecaz anlam diyoruz. KELİME ANLAMI GENEL BİLGİLER Sözcük, çoğu zaman, dilin kendi başına anlamı olan en küçük parçası, diye tanımlanır. Ağaç, hayal, dost gibi sözcükler buna örnektir. Bazı sözcükler ise tek başına anlam taşımayıp

Detaylı

7. HAFTA. TÜR 101 Türk Dili-1

7. HAFTA. TÜR 101 Türk Dili-1 7. HAFTA TÜR 101 Türk Dili-1 Bu bölüm tamamlandıktan sonra; Cümlenin, konuşma için temel oluşturduğunu fark etmek, Basit ve karmaşık olan cümlenin hangi durumlarda ne tür ögeler içerdiğini tespit etmek,

Detaylı

AHMET TURAN SİNAN, TÜRKÇENİN DEYİM VARLIĞI, KUBBEALTI YAYINCILIK, MALATYA 2001, 516 S.

AHMET TURAN SİNAN, TÜRKÇENİN DEYİM VARLIĞI, KUBBEALTI YAYINCILIK, MALATYA 2001, 516 S. AHMET TURAN SİNAN, TÜRKÇENİN DEYİM VARLIĞI, KUBBEALTI YAYINCILIK, MALATYA 2001, 516 S. Yavuz TANYERİ * Genellikle gerçek anlamından az çok ayrı, kendine özgü bir anlam taşıyan kalıplaşmış söz öbeği 1 olarak

Detaylı

ÖĞRENME ALANI: KONUŞMA KAZANIM: Konuşmaya Hazırlık Yapma

ÖĞRENME ALANI: KONUŞMA KAZANIM: Konuşmaya Hazırlık Yapma KAZANIM: Konuşmaya Hazırlık Yapma 1. Bir konuşma yapmak için aşağıdaki hazırlıklardan hangisine gerek yoktur? A) Konu seçilir ve sınırlanır. B) Konuyla ilgili bilgi toplanır. C) Konuşmanın amacı belirlenir.

Detaylı

Ders Adı Konu Adı TÜRKÇE

Ders Adı Konu Adı TÜRKÇE Ders Adı TÜRKÇE Konu Adı SÖZCÜKTE ANLAM SÖZCÜK TÜRLERİ SÖZCÜKTE YAPI YAZIM YANLIŞI İKİLEME - DEYİM SÖZCÜKLERİN ANLAM ÖZELLİKLERİ TERİM ANLAM TEMEL ANLAM MECAZ ANLAM İLETİŞİM VE DİL YAN ANLAM SÖZCÜK GRUPLARINDA

Detaylı

5. SINIF ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARI LİSTESİ / TÜRKÇE

5. SINIF ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARI LİSTESİ / TÜRKÇE SINAVLARI LİSTESİ / TÜRKÇE Gerçek, Mecaz ve Terim Anlam Eş ve Zıt Anlam, Eş Seslilik Kelime Grupları ve Deyimler Karşılaştırma, Sebep-Sonuç ilişkisi Öznel ve Nesnel Yargı, Atasözleri Genelden Özele, Özelden

Detaylı

TÜRKÇE 1 TÜRKÇE 2 TÜRKÇE 3 TÜRKÇE 4 TÜRKÇE 5 TÜRKÇE 6 TÜRKÇE 7 TÜRKÇE 8 TÜRKÇE 9 TÜRKÇE 10 TÜRKÇE 11 TÜRKÇE 12 TÜRKÇE 13 TÜRKÇE 14 TÜRKÇE 15 TÜRKÇE

TÜRKÇE 1 TÜRKÇE 2 TÜRKÇE 3 TÜRKÇE 4 TÜRKÇE 5 TÜRKÇE 6 TÜRKÇE 7 TÜRKÇE 8 TÜRKÇE 9 TÜRKÇE 10 TÜRKÇE 11 TÜRKÇE 12 TÜRKÇE 13 TÜRKÇE 14 TÜRKÇE 15 TÜRKÇE BRANŞ SORU NO TÜRKÇE 1 TÜRKÇE 2 TÜRKÇE 3 TÜRKÇE 4 TÜRKÇE 5 TÜRKÇE 6 TÜRKÇE 7 TÜRKÇE 8 TÜRKÇE 9 TÜRKÇE 10 TÜRKÇE 11 TÜRKÇE 12 TÜRKÇE 13 TÜRKÇE 14 TÜRKÇE 15 TÜRKÇE 16 TÜRKÇE 17 TÜRKÇE 18 TÜRKÇE 19 TÜRKÇE

Detaylı

SEYYİT MAHMUT HAYRANİ ANADOLU LİSESİ 2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 9. SINIF DİL VE ANLATIM DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

SEYYİT MAHMUT HAYRANİ ANADOLU LİSESİ 2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 9. SINIF DİL VE ANLATIM DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI SEYYİT MAHMUT HAYRANİ ANADOLU LİSESİ 015 016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 9. SINIF DİL VE ANLATIM İ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI EYLÜL ÜNİTE I İLETİŞİM, DİL VE KÜLTÜR ÜNİTE 1 İLETİŞİM, DİL VE KÜLTÜR HAFTA 1 Ders

Detaylı

Ders Adı : TÜRK DİLİ II: CÜMLE VE METİN BİLGİSİ Ders No : Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3. Ders Bilgileri.

Ders Adı : TÜRK DİLİ II: CÜMLE VE METİN BİLGİSİ Ders No : Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3. Ders Bilgileri. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : TÜRK DİLİ II: CÜMLE VE METİN BİLGİSİ Ders No : 3464 Teorik : Pratik : Kredi : ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

3.SINIFLAR BURSLULUK SINAVI MATEMATİK DERSİ KAZANIMLARI Üç basamaklı doğal sayıları okur ve yazar içinde herhangi bir sayıdan başlayarak birer,

3.SINIFLAR BURSLULUK SINAVI MATEMATİK DERSİ KAZANIMLARI Üç basamaklı doğal sayıları okur ve yazar içinde herhangi bir sayıdan başlayarak birer, 3.SINIFLAR BURSLULUK SINAVI MATEMATİK DERSİ KAZANIMLARI Üç basamaklı doğal sayıları okur ve yazar. 1000 içinde herhangi bir sayıdan başlayarak birer, onar ve yüzer ileriye doğru ritmik sayar. Üç basamaklı

Detaylı

Cümlede Anlam TEST 39. 1) Bu güzellikleri görmek için Uzungöl e gün doğarken gelmelisin. Bu cümlede aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı yoktur?

Cümlede Anlam TEST 39. 1) Bu güzellikleri görmek için Uzungöl e gün doğarken gelmelisin. Bu cümlede aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı yoktur? SABEDİN TÜRKER İÖO 5.SINIF TÜRKÇE Cümlede Anlam TEST 39 1) Bu güzellikleri görmek için Uzungöl e gün doğarken gelmelisin. Bu cümlede aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı yoktur? 1. A. Niçin 2. B. Ne

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TÜRKÇE DERSİ EĞİTİM PLANI

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TÜRKÇE DERSİ EĞİTİM PLANI BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TÜRKÇE DERSİ EĞİTİM PLANI Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Hazırlanan Öğrencinin; Adı: Soyadı: Doğum Tarihi: Yaşı: Öğrencinin Ailesine Ait Bilgiler: ADI- SOYADI BABA ANNE MESLEĞİ ADRES

Detaylı

HOCA NAZAR HÜVEYDĀ RAHĀT-I DİL [İnceleme-Metin-Dizin]

HOCA NAZAR HÜVEYDĀ RAHĀT-I DİL [İnceleme-Metin-Dizin] HOCA NAZAR HÜVEYDĀ RAHĀT-I DİL [İnceleme-Metin-Dizin] Yazar Prof. Dr. Funda Toprak ISBN: 978-605-9247-65-8 1. Baskı Ağustos, 2017 /Ankara 500 Adet Yayınları Yayın No: 237 Web: grafikeryayin.com Kapak ve

Detaylı

İDV ÖZEL BİLKENT ORTAOKULU SINIFLARINA KONTENJAN DAHİLİNDE ÖĞRENCİ ALINACAKTIR.

İDV ÖZEL BİLKENT ORTAOKULU SINIFLARINA KONTENJAN DAHİLİNDE ÖĞRENCİ ALINACAKTIR. İDV ÖZEL BİLKENT ORTAOKULU 5-6-7-8.SINIFLARINA KONTENJAN DAHİLİNDE ÖĞRENCİ ALINACAKTIR. ORTAOKUL 5.6.7.8.SINIFLAR Kontenjan İlanı : 07.06.2018 Başvuru Tarihleri : 07-11 Haziran 2018 Başvuru Evrakları :

Detaylı

KKTC de ilkokulda zihin engelli öğrencilere okuma öğretiminde uygulanan yöntem cümle çözümleme yöntemidir. Bu yöntem Türkiye deki Eğitim Uygulama

KKTC de ilkokulda zihin engelli öğrencilere okuma öğretiminde uygulanan yöntem cümle çözümleme yöntemidir. Bu yöntem Türkiye deki Eğitim Uygulama CÜMLE YÖNTEMİ KKTC de ilkokulda zihin engelli öğrencilere okuma öğretiminde uygulanan yöntem cümle çözümleme yöntemidir. Bu yöntem Türkiye deki Eğitim Uygulama Okulları için de kullanılmaktadır. Bu yöntemde

Detaylı

AKDAY 4.Sınıf İngilizce Konu Başlıkları

AKDAY 4.Sınıf İngilizce Konu Başlıkları AKDAY 4.Sınıf İngilizce UNIT1 IN THE CLASSROOM UNIT2 CHILDREN'S DAY UNIT3 FREE TIME UNIT4 CARTOON CHARACTERS UNIT5 MY DAY UNIT6 DOING EXPERIMENTS UNIT7 JOBS UNIT8 MY CLOTHES AKDAY 4.Sınıf Matematik Dikey

Detaylı

4. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ

4. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ 4. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ TEMALAR 1. TEMA: BİREY VE TOPLUM 2. TEMA: DEĞERLERİMİZ 3. TEMA: ATATÜRK 4. TEMA: ÜRETİM-TÜKETİM VE VERİMLİLİK 5. TEMA: SAĞLIK VE ÇEVRE 6. TEMA: YENİLİKLER VE GELİŞME 7. TEMA:

Detaylı

2. SINIF TÜRKÇE YILLIK PLAN ( ) 1.hafta Eylül Zeynep'in İyiliği (Okuma Parçası) 9 2.hafta Eylül Alfabemiz 10 1

2. SINIF TÜRKÇE YILLIK PLAN ( ) 1.hafta Eylül Zeynep'in İyiliği (Okuma Parçası) 9 2.hafta Eylül Alfabemiz 10 1 . SINIF TÜRKÇE YILLIK PLAN (0-0) Mucit Defter Yaprak Soru Kitabı Test.hafta - Eylül Zeynep'in İyiliği (Okuma Parçası).hafta - 0 Eylül Alfabemiz 0.. /.. /..0.hafta 0-0 Ekim Sesli (Ünlü) ve Sessiz (Ünsüz)

Detaylı

ATAÇAĞ KOLEJİ 2018 BURSLULUK SINAVI

ATAÇAĞ KOLEJİ 2018 BURSLULUK SINAVI ATAÇAĞ KOLEJİ 2018 BURSLULUK SINAVI SINAVDA YER ALACAK DERSLER VE KONU İÇERİKLERİ 4.SINIF KONULARI 1. Mecaz,gerçek,terim anlam 2. Eş anlam, zıt anlam, sesteş 3. Sebep sonuç ilişkisi 4. Amaç sonuç ilişkisi

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI 3-4 Aile bireyleri birbirlerine yardımcı olurlar. Anahtar kavramlar: şekil, işlev, roller, haklar, Aileyi aile yapan unsurlar Aileler arasındaki benzerlikler ve farklılıklar Aile üyelerinin farklı rolleri

Detaylı

2. Sınıf Kazanım Değerlendirme Testi -3

2. Sınıf Kazanım Değerlendirme Testi -3 by Mehmet- omeruslu06 1 2 karton - kabak- kapak 2. Yukarıdaki kelimeleri sözlük sırasına göre sıraladığımızda aşağıdakilerden hangisi doğru olur? A. karton - kabak - kapak 1 2 B. kabak - karton - kapak

Detaylı

7. SINIF ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARI LİSTESİ / TÜRKÇE

7. SINIF ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARI LİSTESİ / TÜRKÇE SINAVLARI LİSTESİ / TÜRKÇE 07 08 09 10 Gerçek, Mecaz, Yan, Terim Anlam Eş Anlam, Zıt ve Olumsuz Anlam Eş Seslilik, Ortak Kök Kelime Gruplarında Anlam Deyimler ve İkilemeler Kelimeler Arası Anlam İlişkileri

Detaylı

4. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (18 Aralık Ġubat 2018)

4. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (18 Aralık Ġubat 2018) 4. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (18 Aralık 2018-09 Ġubat 2018) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı 1 2

Detaylı

ünite1 Fen Bilimleri Beş Duyumuz Beş Duyumuz 3. Burundaki kılları koparmak Çok sıcak cisimlere dokunmak

ünite1 Fen Bilimleri Beş Duyumuz Beş Duyumuz 3. Burundaki kılları koparmak Çok sıcak cisimlere dokunmak ünite1 Beş Duyumuz Beş Duyumuz Fen Bilimleri 1. Özgür Selin TEST 1 Kitapları okumamı sağlar. Annemin yaptığı kekin tadını almamı sağlar. Öğrencilerin sözünü ettiği duyu organları hangileridir? Özgür Selin

Detaylı

25. Aşağıdaki deyimlerle anlamca üçlü bir grup oluşturulduğunda hangisi dışta kalır? A) eli bol B) eli açık C) eli geniş D) eli kulağında

25. Aşağıdaki deyimlerle anlamca üçlü bir grup oluşturulduğunda hangisi dışta kalır? A) eli bol B) eli açık C) eli geniş D) eli kulağında 21. Hangi cümlede "mi" farklı anlamda kullanılmıştır? A) O bu resmi gördü mü? B) O buraya geldi mi bayram olur. C) Zil çaldı mı içeri girer. D) Yemeği pişirdi mi ocağı kapat. 22. "Boş boş oturmayı hiç

Detaylı

İnci Hoca CÜMLEDE ANLAM 2

İnci Hoca CÜMLEDE ANLAM 2 CÜMLEDE ANLAM 2 ÜSLUP (BİÇEM) : Yazarın anlatım tarzı ve dilidir. Yazar nasıl anlatıyor. Sait Faik in sade, özentiden uzak, akıcı bir dili ve şiirsel anlatımı vardır. Ahmet Hamdi Tanpınar, Huzur romanında

Detaylı

FİİLİMSİLER. a)isim FİİL(MASTARLAR):Fiillere getirilen (MA y IŞ MAK) ekleriyle türetilen sözcüklere isim fiil denir.

FİİLİMSİLER. a)isim FİİL(MASTARLAR):Fiillere getirilen (MA y IŞ MAK) ekleriyle türetilen sözcüklere isim fiil denir. FİİLİMSİLER Fiillere getirilen, özel eklerle türetilen cümlede isim, sıfat, zarf görevinde kullanılan sözcüklere fiilimsi denir. Fiilimsiler üçe ayrılır. a)isim FİİL(MASTARLAR):Fiillere getirilen (MA y

Detaylı

Dal - mış - ım. Dal - mış - sın. Dal - mış. Dal - mış - ız. Dal - mış - sınız. Dal - mış - lar. Alış - (ı)yor - um. Alış - (ı)yor - sun.

Dal - mış - ım. Dal - mış - sın. Dal - mış. Dal - mış - ız. Dal - mış - sınız. Dal - mış - lar. Alış - (ı)yor - um. Alış - (ı)yor - sun. EYLEM ve EYLEMSİ FİİL (EYLEM) İsimler varlıkları, kavramları karşılayan sözcüklerdir. Fiiller ise hareketleri, oluşları, durumları karşılar. Fiiller genel olarak mastar hâlinde ifade edilir. Mastar hâlinde

Detaylı

KAZANIMLAR OKUMA KONUŞMA YAZMA DİL BİLGİSİ

KAZANIMLAR OKUMA KONUŞMA YAZMA DİL BİLGİSİ EYLÜL 1-2 (16-27-EYLÜL 2013) DOĞA VE EVREN İSTİKAL MARŞI-İKİNDİLER Türkçe Dersine Yönelik Tutum Ölçeği İLKÖĞRETİM SI 1. Okuma kurallarını uygulama:1.5 Okuma yöntem ve tekniklerini kullanır.2. Okuduğu metni

Detaylı

1. BÖLÜM KURAMSAL ÇERÇEVE

1. BÖLÜM KURAMSAL ÇERÇEVE İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...5 KISALTMALAR...9 1. BÖLÜM KURAMSAL ÇERÇEVE 1.1. Kalıplaşmış Söz Birliklerindeki Fosil Kelimeler...11 1.1.1. Kalıplaşmış Söz Birlikleri...12 1.1.1.1. Atasözleri ve Tekerlemeler...13

Detaylı

8. SINIF I. DÖNEM ORTAK SINAVI

8. SINIF I. DÖNEM ORTAK SINAVI T.C. 8. SINIF I. DÖNEM ORTAK SINAVI 28 KASIM 2013 Saat: 09.00 1. Köşe yazarı, suya sabuna dokunmayan bir yazı kaleme aldı. Altı çizili deyimin cümleye kattığı anlam aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 8. SINIF MERKEZÎ ORTAK SINAVLARI TÜRKÇE DERSİ AÇIK UÇLU SORU VE YAPILANDIRILMIŞ CEVAP ANAHTARI ÖRNEKLERİ Örnek Soru

Detaylı