Pazar Yönlülük, Kalite Yönlülük Ve İşletme Performans İlişkisi ( İstanbul İlinde Yerleşik İşletmeler Üzerine Bir Araştırma )

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Pazar Yönlülük, Kalite Yönlülük Ve İşletme Performans İlişkisi ( İstanbul İlinde Yerleşik İşletmeler Üzerine Bir Araştırma )"

Transkript

1 Pazar Yönlülük, Kalite Yönlülük Ve İşletme Performans İlişkisi ( İstanbul İlinde Yerleşik İşletmeler Üzerine Bir Araştırma ) Fatma Ulu 1, 1 Beykent Üniversitesi,İstanbul GİRİŞ Günümüzde bilgi etrafında şekillenen ve bu doğrultuda gelişimini sürdüren yeni ekonomik süreç, her geçen gün modern pazarlama yaklaşımlarına olan ilginin artmasına yol açmaktadır. Bilgi; yoğun faaliyetlerin artışı beraberinde hizmet ekonomisine geçişi de getirmekte ve hizmet işletmelerinin önemini artırmaktadır. İşletme hedeflerinin iç ve dış müşteri memnuniyeti ve sosyal/fiziksel çevreye duyarlılık çerçevesinde şekillenmesi, işletme yapılarının sürekli değişimini gerekli kılmaktadır. Bu noktada pazar yönlü pazarlama stratejilerinin gerekliliği yadsınamaz. Pazar yönlülük, kalite yönlülük ve işletme performans ilişkisi adlı çalışma kapsamında Pazar kavramı ve kapsamı, işletmelerin Pazar yönlülüğü, kalite kavramı, işletmelerde performans ve performans değerleme üzerine değinilecektir. Tüm bunlara dayanarak, bu makalenin belirlenen amaçları; pazar yönlülüğün işletme performansı üzerinde etkilerini belirlemek, kalite yönlülüğün işletme performansı üzerinde etkilerini belirlemek ve kalite yönlülüğün pazar yönlülük üzerindeki etkisini belirlemektir.

2 1.Pazar Kavramı ve Pazar yönlülük Bilindiği üzere işletmelerin hayatları boyunca faaliyet gösterebilmeleri için en önemli gereksinimlerinden birisi faaliyet alanları ile ilgili Pazar sahibi olmalarıdır. Pazar kavramı tanım olarak; mal ve hizmetlerin satışa sunulduğu, alıcıların ve satıcıların karşılaştıkları, malların sahipliğinin değişiminin yapıldığı yere pazar denir. İşletmeler tarafından arz edilen mal ve hizmetlerin nihai tüketiciler tarafından talep edildiği ve ortak bir noktada buluşulması gerekmektedir. Pazar kavramından sonra işletmeler için son derece önemli olan diğer bir kavram Pazar payı kavramıdır. İşletmeler tarafından en çok kullanılan pazar kavramı, girilmiş pazarın hazır pazar içindeki büyüklüğünü ifade eden pazar payı kavramıdır. Çoğu zaman işletme yöneticileri işletmelerinin toplam nüfusa oranlanması ile pazar payı oranının elde edildiğini düşünmektedirler. Hâlbuki nüfusun tamamı toplam pazarı oluşturmasına rağmen işletmenin pazara sunduğu mal ve hizmetlerin kullanıcısı olmayabilirler. Günümüzdeki teknolojik gelişmeler sonucu küreselleşen dünyada işletmeler açısından sahip oldukları Pazar kapsamı bölgesel ulusal alandan çıkıp küresel bir hal almıştır. En basit örneği internet sistemi; her türlü mala hizmete anında ulaşılabilecek şekilde tam küresel bir pazar boyutuna ulaşmış durumda. Bu büyüme dâhilinde müşteri talepleri/gereksinimleri/istekleri ve beklentileri yükselmiş ve işletmeleri müşteri beklentilerini gerçekleştirmeleri için zorunlu bir değişime itmiştir. Tabi bu değişimin bilgi birikimi, çevresel değişimler ve müşteri eğilimleri ile analiz edilerek hızlı aksiyon almaları rekabet ve işletme ömrü için hayati önem taşımaktadır. Yine sürdürülebilir rekabet ve üstünlük açısından işletmelerin Pazar yönlü olmaları gerekmektedir. Pazar yönlülük işletmelerin çevreyi sürekli gözlemleyerek çevreye uyum faaliyetlerini kapsar. Bu noktada işletmeler müşterilerin bugünkü ve gelecekteki gereksinimlerini, sunulan ürün ve hizmetlerin müşteri tatmin düzeyleri ve rakiplerin olası stratejilerini göz önünde bulundurur. Bunun için işletmelerin örgütsel değerlerinin doğru kavranması, Pazarda öncü konumda olması bu konuda görev tanımı, diğer işletmelerle bilgi alışverişi ve Pazar bilgi

3 sisteminin oluşturulması gibi öncü uygulamalar, aşamalar gerekmektedir. Müşteri isteklerinin öncelikli hale getirilmesi, müşteri ve rakip işletmeler hakkında bilgi toplanması ve kullanılması gibi ilkeler bulunmalıdır. Netice itibariyle işletmelerin pazar yönlü olması temel yetenekleri ve yeteneklerle en iyi şekilde uyum sağlayan müşteri değerini tanımlayabilmesidir. Bu sayede rekabetin yoğunlaşması ve gelişmesi önemli bir noktadır. 2.Kalite kavramı İşletmeler açısından günümüz şartlarında rekabet üstünlüğü oluşturacak en önemli faktörlerden birisi de kalitedir. Rekabet için müşteri beklentisinin/isteğinin ne ölçüde karşılandığı dolayısıyla müşterileri memnun etmek ve işletmeyi bir bütün olarak organze etme yöneltmektedir. Herhangi bir birimdeki iş akışının aksaması zincirleme etki doğmasnına neden olacak ve Pazar payının büyültülmesine yönelik çalışmalarda ciddi sorunlar ortaya çıkarabilecektir. Bu açıklamalar doğrultusunda kalite tanımına bakacak olursak; Amerikan Kalite Derneğini kaliteyi bir mal veya hizmetin belirli bir gerekliliği karşılayabilme yeteneklerini ortaya koyan karakteristiklerin tümü olarak tanımlarken Avrupa Kalite Kontrol Organizasyonu kaliteyi; bir malın ya da hizmetin tüketicinin isteklerine uygunluk derecesi olarak tanımlamaktadır, yani kullanıma uygunluktur. Bu tanımlamalar ışığında kalite kavramını işletmelerin dikkate alması gereken bir faktör olarak görmek gerekir. Başka bir deyişle işletme felsefesi olarak kalite yönlülük dikkate değerdir. Rekabetçi sürdürülebilir işletme performansı için mal ya da hizmet kalitesinin müşterilerin beklentisine, güvenilir olmasına, dayanıklılığı ve estetikliği gibi boyutları olması gerekmektedir. Böylelikle yatırımların hızlanması, karlılık, satış ve Pazar gücü işletme performansını etkileyen direkt unsurlardır.

4 3.Performans kavramı Bireyin belli bir zaman diliminde belirli bir işi belirli bir sürede başarıyla yapabilme kapasitesidir. Bu yönüyle performans organizasyonlarda yöneticiler için önemli bir kavramdır. Bireysel performans organizasyon açısından önemli bir konudur. İşletmede bireysel başarıyı, kişinin kendisi için tanımlanan, kendi yeteneklerine uygun olan işi, kabul edilebilir sınırlar içinde gerçekleştirmesi olarak tanımlayabiliriz. İşletme yöneticilerinin pazar yönlülüğü ve kalite yönlülüğü işletmenin temel yeteneği olarak kabul etmeleri ve sürekli geliştirmeleri gerekmektedir. 3.1.İşletmelerde performans kavramı İşletmeler açısından performans değerlendirmesi birçok faktöre bağladır. Açık bir sistem olan işletmelerde çevresel etkenler, bilgi, iş gücü, bilgi, hammadde, üretim, pazarlama gibi uçtan uca tüm süreçler değerlendirmeye dahil edilmelidir. Ancak performans anlayışının, gelişim ve değişim süreci içinde değişmeyen ve önemini yitirmeyen en eski ve tek boyutu ekonomik performans anlayışıdır. Yeni rekabet ve geleceğin örgütü olma amacında olan bir işletmede yönetim organlarının performans anlayışında çok yeni ve değişik boyutlar bulunmaktadır. Bunlar; 1) Rekabet yarışı, 2) Kalite ve verimlilik konusunda yönetimin katkısını sağlama, 3) Hedef ve sorumlulukları bütünleştirme, 4) Yenilikçiliği ve risk almayı destekleme, 5) Katılımcı yönetimi geliştirme, 6) Kişisel yetenekleri ortaya çıkarma- bürokrasiyi denetim altına alma, 7) Yeni teknolojiyi destekleme- modernleşme, 8) Çalışana yapılan yatırımı en yararlı bir noktaya taşıma,- eğitim ve öğretimi geliştirici stratejiler hazırlama, 9) Kalite ve verimlilik uygulamalarını artırma (Akal, 1998,s:5-7). İşletmelerin sürekliliği için gerekli olan koşullar arasında giren kalite anlayışı, yenilik, müşteri memnuniyeti, esneklik gibi kavramların işletmeler açısından yüksek performans için yadsınamaz gerçeklerdir. Özellikle çağdaş organizasyonlar hedeflerini, stratejilerini bu

5 görüşlere uyumlu olarak gerçekleştirmekte; ürün, teknoloji, kaynak dağılımı ve üretim süreçleri ile ilgili kararlarını da bu anlayış çerçevesinde almaktadırlar. 3.2.Performans Değerleme Değerlendirme, ölçme sonuçlarını belirli bir ölçüt sistemine dayanarak, ölçülen nitelik hakkında bir değer yargısına varma süreci olarak tanımlanabilir. Yönetici açısından ise önceden belirlenmiş standartlara göre personelin işteki performansını karşılaştırma ve ölçme yoluyla değerlendirmesi işletmenin toplam başarısına olan katkısını ölçen bir araçtır. Performans değerleme kişi düzeyinde bireysel psikolojik, kurum düzeyinde motivasyona yönelik bir ihtiyaçtır. Bir diğer deyişle performans değerlendirmesi; çalışan ile yönetici arasında ortak bir çalışmaya, bilgi alışverişine, hem hatalar hem de başarılar açısından sorumluluğunun paylaşılmasına, eğitim ve gelişmesine olanak sağlayan dinamik bir sistemdir. 3.3.İşletme Performans Değerlendirmesi İşletmeler rekabetin de etkisiyle kendilerini analiz ederek diğer işletmelerle kıyaslarlar. Kıyaslama sürecinde işletme performansını ifade eden maliyet, kalite, teslim hızı gibi kriterler kullanırlar. İşletmelerin ürün ve hizmet kalitesini arttırıp diğer işletmeler karşısında yaşamlarını sürdürebilmeleri için işletme performansının ölçümü büyük önem arz etmektedir. 4.ARAŞTIRMANIN METODOLOJİSİ 4.1.Araştırmanın Amacı Yapılan bu çalışmada temel amaç Pazar yönlülük, kalite yönlülük ve işletme performans ilişkisinin araştırılması ve elde edilen sonuçların bir bütün olarak ele alınıp değerlendirilmesidir.

6 Bir başka deyişle pazar yönlülüğün işletme performansı üzerindeki etkisini belirlemek, kalite yönlülüğün işletme performansı üzerindeki etkisini belirlemek ve kalite yönlülüğün pazar yönlülük üzerindeki etkisini belirlemek amaçlanmıştır. 4.2.Araştırmanın Örneklemi Araştırmanın ana kütlesi İstanbul ilinde faaliyet gösteren üretim ve hizmet yapmakta olan şirketlerin orta ve üst düzey yöneticilerinden oluşmaktadır. Oluşturulan bu ana kütleden örneklemdeki verilerin elde edilmesi için anket yöntemine başvurulmuştur. Anket yoluyla elde edilen verilerin büyük çoğunluğu hazırlanan anketin e-posta ve faks yolu ile yöneticilere iletip internet üzerinden cevaplanması şeklinde oluşturulmuştur. Bunun dışında bazı katılımcılara anket, posta yoluyla iletilip, doldurulduktan sonra geri alınmıştır. Bütün bu çalışmalar sonucunda yaklaşık olarak 83 anket elde edilmiş; fakat yanlış, tutarsız ya da eksik olarak doldurulduğu anlaşılan anketler veri setinden çıkarılmıştır. Sonuç olarak örneklem çeşitli yönetici gruplarından elde edilen toplam 70 gözlemi kapsamaktadır. 4.3.Araştırmanın Modeli Çalışmada pazar yönlülük, kalite yönlülük ve işletme performansı değişkenlerinden oluşan ve şekil 3.1 de görülen model oluşturulmuştur ve bu model doğrultusunda geliştirilen ve değişkenlerin birbirleri üzerine etkilerini inceleme amacını güden üç adet hipotezin test edilmesi hedeflenmiştir.

7 Pazar Yönlülük (H1) (H3) İşletme performansı (H2) Kalite Yönlülük Şekil: 3.1. Araştırmanın Modeli 4.4.Araştırmanın Hipotezleri Bu çalışma pazar yönlülük ve kalite yönlülüğün işletme performansı üzerinde ne şekilde etkili olduğunu belirlemek amacıyla yapılmaktadır. Bununla birlikte; kalite yönlülük ve Pazar yönlülük arasındaki ilişkinin nasıl olduğunu ortaya koymak amacını da taşımaktadır. Verilen bilgiler ışığında araştırma için geliştirilen şu şekilde sunulmaktadır. H1: Pazar yönlülük işletme performansını pozitif bir biçimde etkiler. H2: Kalite yönlülük işletme performansını pozitif bir biçimde etkiler. H3: Pazar yönlülük kalite yönlülüğü pozitif bir biçimde etkiler. 4.5.Araştırmanın Yöntemi Bu bölümde ölçeklerin oluşturulması, bulgular ve yorumlar, verilerin toplanması ve verilerin analizi başlıkları altında yer alan bilgiler sunulmuştur Ölçeklerin Oluşturulması Ölçekler araştırmanın amacına uygun literatürde yer alan çeşitli kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Tablo 3.1ölçeklerin oluşturulması için derlenen kaynakları özetlemektedir.

8 Tablo 3.1. Ölçeklerin Oluşturulmasında Yararlanılan Kaynaklar Değişkenler İlgili Çalışmalar Pazar Yönlülük Kalite Yönlülük İşletme Performansı Narver-Slater,1990,s:20-35 Sarap et al.,1989(douglas-joudge,2001,s: ) Rose-Shoham,2002,s: Araştırmada kullanılan ölçekler, daha önceki araştırmalarda kullanılmış standart ve geçerliliği ispatlanmış ölçeklerden oluşmaktadır. Araştırma ölçekleri 1 den 5 e kadar eş aralıkla (interval) derecelendirme yapılmıştır. Ölçekteki ifadeleri ölçmek için; 1- Kesinlikle Katılmıyorum, 2- Katılmıyorum,3-Kararsızım, 4- Katılıyorum ve 5- Kesinlikle Katılıyorum şeklinde 5 li Likert ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 17 istatistiki programı yardımıyla analiz edilmiş verilerin analizinde doğrulayıcı faktör analizi, güvenilirlik, korelasyon analizi ve betimleyici analizler yapılarak sonuçlar yorumlanmıştır. Anket kağıdının hazırlanmasında pazar yönlülükle ilgili sorular Narver ve Slater ın (1990) da geliştirdikleri ölçekten yararlanılarak hazırlanmıştır(narver-slater,1990,s:20-35).kullanılan ölçekte Pazar yönlülük ile ilgili 5 li likert tipi ölçeği (1- Kesinlikle Katılmıyorum, 2- Katılmıyorum,3-Kararsızım, 4- Katılıyorum ve 5- Kesinlikle Katılıyorum) ile ifade edilmiş 14 soru bulunmaktadır ve çalışanlardan sorularda belirtilenlere katılım derecelerini bu aralık çerçevesinde belirtmeleri istenmiştir. Kalite yönlülükle ilgili sorular Sarap ve diğerleri tarafından (1989) da, Douglas ve Judge, (2001) de geliştirilen ölçeklerden yararlanılarak hazırlanmıştır. Hazırlanan anket formu belirtilen ölçeklere bağlı olarak değerlendirilmiş ve yeniden düzenlenmiştir. Kullanılan ölçekte Kalite yönlülük ile ilgili 5 li likert tipi ölçeği (1- Kesinlikle Katılmıyorum, 2- Katılmıyorum,3-Kararsızım, 4- Katılıyorum ve 5- Kesinlikle Katılıyorum) ile ifade edilmiş 25 soru bulunmaktadır ve çalışanlardan sorularda belirtilenlere katılım derecelerini bu aralık çerçevesinde belirtmeleri istenmiştir.

9 Son olarak İşletme performansıyla ilgili sorular Rose ve Shoham (2002) tarafından geliştirilen ölçekten kullanılarak hazırlanmıştır. Kullanılan ölçekte Pazar yönlülük ile ilgili 5 li likert tipi ölçeği (1- Kesinlikle Katılmıyorum, 2- Katılmıyorum,3-Kararsızım, 4- Katılıyorum ve 5- Kesinlikle Katılıyorum) ile ifade edilmiş olup 8adet sorudan oluşmaktadır Verilerin Toplanması Çalışmada kullanılacak olan veriler İstanbul ilinde faaliyet gösteren şirketlerde çalışan orta ve üst düzey yönetici olmak üzere toplam 70 yöneticiden, büyük çoğunluğu e-posta yoluyla iletilip cevaplanması istenilen ve diğer kısmı posta yoluyla iletilen anketler yoluyla elde edilmiştir. Anket çalışmasına 83 yöneticinin katılmasına karşın eksik ve tutarsız olduğu belirlenen 13 adet anket veri setinden çıkarılmıştır. Elde edilen veriler SPSS istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Ölçeklerdeki soruların istenilen faktörlere yüklenip yüklenmediğini belirlemek için faktör analizine tabi tutulmuştur ve her bir faktör daha sonra güvenirlik testinden geçirilmiştir. Bunlara ek olarak değişkenlerin maksimum, mininum, ortalama ve standart sapmalarını içeren tanımlayıcı istatistikler ve değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek amacı ile değişkenler arası korelasyon analizi uygulanmıştır. Son olarak oluşturduğumuz hipotezleri test etmek için regresyon analizi uygulanmıştır. 4.6.Araştırmanın Bulguları Ve Yorumlar Ankete katılan 83 örnekten 70 i geçerli kabul edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Yapılan analizler; örneklere ait demografik özellikler ve çalışılan kurumlarla ilgili özelliklere ait frekans analizi verileri, Kaiser Meyer-Olkin ve Barlett küresellik testi, faktör analizi, faktörlerin tutarlılığını ölçen güvenilirlik testi, temel ve tanımlayıcı istatistikler, korelasyon matrisi ve hipotezlerin testi için kullanılan regresyon analizinden oluşmaktadır. Sosyo-Demografik Özellikler ve Çalışılan Kurum ile İlgili Bulgular tablo 3.2 ve 3.3 gösterilmiştir.

10 Tablo 3.2. Sosyo-Demografik Özellikler ile İlgili Bulgular Sosyo-Demografik Özellikler Frekans % Kümülatif Yaş ,3 54, ,4 75, ,6 94,3 51 ve üzeri 4 5,7 100 Toplam Cinsiyet Kadın 19 27,1 27,1 Erkek 51 72,9 100 Toplam Eğitim Ortaokul 3 4,3 4,3 Lise ,3 Lisans 39 55,7 80 Yüksek Lisans Toplam Mesleki Deneyim 1-5 yıl 45 64,3 64, yıl , yıl 8 11,4 95,7 16 ve üzeri 3 4,3 100 Toplam Medeni Durum Evli 39 55,7 55,7 Bekar 31 44,3 100 Toplam Çalışılan Sektör Kamu 6 8,6 8,6 Özel 64 91,4 100 Toplam Araştırmaya katılan katılımcıların sosyo-demografik özelliklerinin dağılımı incelendiğinde; katılımcıların çoğunun yaş (% 54,3), erkek (%72,9), lisans eğitim düzeyinde (%55,7), 1-5 yıllık mesleki deneyimde (%64,3), evli (%55,7) ve özel sektör çalışanı (% 91,4) olduğu saptanmıştır.

11 Tablo 3.3. Çalışılan Kurum ile İlgili Bulgular Çalışılan Kurum Özellikleri Frekans % Kümülatif Şirketteki çalışma süresi 6 Ay 6 8,6 8,6 1 Yıl 6 8,6 17,1 Hizmet verilen sektör İşe almadaki koşullar Performans değerlendirilme yöntemi Yıllık izin süreleri İşletmenin iç yapılanması 2 Yıl 8 11,4 28,6 3 Yıl 10 14,3 42,9 4 Yıl ve üzeri 40 57,1 100 Toplam Gıda Finans 16 22,9 32,9 Tekstil 10 14,3 47,1 Banka 10 14,3 61,4 Diğer 27 38,6 100 Toplam Deneyim Teknik bilgi 19 27,1 77,1 En az bir yabancı dil 2 2,9 80 Diğer Toplam Yapılan işlem sayısı 4 5,7 5,7 Hızlı işlem yapma 2 2,9 8,6 Hatasız işlem yapma 10 14,3 22,9 Zamana uyum 4 5,7 28,6 Tüm sorumlulukları yapma 50 71,4 100 Toplam İzin yoktur 2 2,9 2,9 0-7 gün 2 2,9 5, gün 30 42,9 48, gün 33 47,1 95,7 21 ve üzeri 3 4,3 100 Toplam Takım çalışması 17 24,3 24,3 Bölümlere ayırma 20 28,6 52,9 Depatmanlara ayırma 30 42,9 95,7 Diğer 3 4,3 100,0 Toplam Araştırmaya katılan katılımcıların çalıştıkları kurum özellikleri dağılımı incelendiğinde; katılımcıların çoğunun şuanda çalıştığı yerde 4 yıl ve üzeri süredir çalıştığı (% 57,1), tabloda gösterilen sektörler dışındaki diğer sektörlerde çalıştıkları (%38,6), yeni çalışan alımında deneyime önem verildiği(%50), performans değerlendirmede tüm görev ve

12 sorumlulukları yerin getirme faktörünü (%71,4), gün arası yıllık izin (%47,1) ve işletmenin kendi iç yapılanmasında departmanlara ayırma (% 91,4) seçeneklerini seçtikleri saptanmıştır Faktör Analizi Yapılan araştırmada deneklerin Pazar Yönlü, Kalite Yönlü ve İşletme Performansı faktörleriyle ilgili sorulara verdikleri cevapların analizi ile kendi aralarındaki sınıflandırılmasını yapmak amaçlanmıştır. Bunun için SPSS 17.0 programında faktör yüklerinin yorumlanmasını basitleştirmek amacıyla temel bileşenler analizi, varyans maksimizasyon yöntemi ile keşifsel faktör analizi uygulanmıştır. Tablo 3.4. Kaiser-Meyer-Olkin ve Bartlett Test Değerleri KMO (Kaiser-Meyer-Olkin) Değeri,879 Bartlett' Küresellik Testi Yaklaşık Ki Kare 1535,967 Serbestlik Derecesi 300 Anlamlılık,000 Faktör analizinin uygunluğunu ve değişkenlerin homojenliğini test etmek için Kaiser- Meyer-Olkin örneklem yeterliliği ölçütü ve Barlett testi kullanılmıştır. Kaiser-Meyer-Olkin değeri 0 ile 1 arasında değişen; kısmı korelasyonların toplamının büyüklüğünün korelasyonlar toplamının büyüklüğüyle karşılaştırarak örneklem büyüklüğünün faktör analizi için uygunluğunu belirten bir ölçektir ve 0,05 değerinden büyük olanlar kabul edilebilir değerlerdir (Field, 2005, s.6). Buna göre hesaplanan Kaiser-Meyer-Olkin değerinin 0,879 olduğu tablo 3 ten görülebilmektedir ve örneklem büyüklüğünün uygunluğu kanıtlanmaktadır. Ayrıca Barlett küresellik testi sonucunun anlamlılık değerinin 0 olması veri setinin bileşenler analizine uygun olduğunu göstermektedir. Temel bileşenler analizi sonuçları, faktörlerin indirgenmesi sürecinde faktör yüklerinin kabul edilen sınır olan 0,50 nin (Vandenbosh, 1996) üzerinde olduğunu göstermiştir. Analiz sonucunda toplam varyansın %68,819 unu açıklayan3 faktörün oluştuğu

13 görülmektedir. Faktörlerin her birinin varyansın nekadarını açıkladığını gösteren tablo 4 incelendiğinde şu sonuçlar göze çarpmaktadır; birinci faktörün toplam varyansın %23,854 ünü, ikinci faktörün %23,172 sini ve üçüncü faktörün %21,793 ünü açıkladığı görülmektedir. Tablo 3.5. Açıklanan Toplam Varyans Tablo 5 teki faktör analizi incelendiğinde birinci faktörün Pazar yönlülükle ilgili değişkenlerden, ikinci faktörün kalite yönlülük ile ilgili değişkenlerden, üçüncü faktörün işletme performansı ile ilgili değişkenlerden oluştuğu ve her bir değişkenin ait olduğu faktöre pozitif ve yüksek bir korelasyonla yüklendiği görülmektedir. Bileşenler Toplam Başlangıç Eigen Değerleri Varyans % Kümülatif % Karesi Alınmış Toplamların Çıkarımı Toplam Varyans % Kümülatif % Karesi Alınmış Toplamların Rotasyonu Toplam Varyans % Kümülatif % Pazar Yönlü 12,762 51,047 51,047 12,762 51,047 51,047 5,964 23,854 23,854 Kalite Yönlü 2,955 11,821 62,868 2,955 11,821 62,868 5,793 23,172 47,026 İşletme Performa nsı 1,488 5,951 68,819 1,488 5,951 68,819 5,448 21,793 68,819 Çıkarım Metodu: Temel Bileşen Analizi Yapılan faktör analizinde ilgili faktörlere ait pazar yönlülük faktöründe 16, 17, 18 ve 19, kalite yönlülük faktöründe 27, 28, 32, 33, 36,37, 40, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ve 50 nci sorular ait oldukları faktörlere dağılmadıklarından bu sorular faktör analizinden çıkarılmış ve faktör analizi tekrarlanmıştır. Bu durumda analiz için hazırlanan ankette pazar yönlülük 10 soru, kalite yönlülük 9 soru ve işletme performansı 6 soru ile ifade edilmiştir.

14 Tablo 3.6. Faktör Analizi FAKTÖRLER Pazar Yönlü Pazar Yönlü S.21. işletme rekabet avantajı için fırsatlara odaklanır 0,797 S.14.İşletmemiz müşteri ihtiyaçlarını anlamak için 0,788 sürekli bilgi toplar S.25. işletmedeki bilgi, fonksiyonlar arasında paylaşılır 0,762 S.24. işletmede kaynaklar diğer iş birimleriyle paylaşılır 0,733 S.23. işletme stratejilerinde entegrasyon (uyum, 0,722 bütünleşme) sağlar S.20. işletmede rakiplerin eylemlerine hızla cevap verilir 0,679 S.22. işletmenin birimleri arasında iletişim kolaylıkla 0,661 sağlanmaktadır S.13.İşletmemiz müşteri değeri yaratmak için sürekli 0,614 çalışır S.26. işletmede müşteri değeri yaratmak için bütün 0,554 fonksiyonlar katkıda bulunurlar S.15.işletmemiz müşteri memnuniyetini sürekli ölçer 0,546 Kalite Yönlü S.35.Yöneticiler çalışanların performansını etkileyebilmek için planlar yaparlar S.38. Üst yönetim ve amirler eğitimlerde çalışanlara kaliteyle ilgili bilgi verirler S.29. İşletme üst yöneticisinin kaliteli performans göstermesini amaçlar S.39. işletme iş ortaklarına kaliteli hizmet vermek için sürekli kendisini geliştirmek için çabalar S.48. işletme yöneticisi çalışanlar arasında konu olan problemleri çözmede etkilidir S.41. Kaliteli veri kullanmak yönetimsel ve amirin performansını artırır S.30. Üst yönetim uzun vadeli kaliteyi geliştirme sürecini destekler S.51. işletmede çalışanlar hangi bölümün yüksek performansa sahip olduğunun farkındadırlar S.34. işletmenin en önemli amacı kaliteyi sürekli geliştirmektir İşletme Performansı S.56.Satışlarının net karlılık oranı ile ilgili memnuniyet rakiplerimize oranla daha iyidir S.57. Satışlarının net karlılık oranındaki 5 yıl içindeki değişimi rakiplerimize oranla daha iyidir S.55. Satışlarının net karlılık oranı rakiplerimize göre daha iyidir S.52.Son yıllardaki satış düzeyi rakiplerimize oranla daha iyidir S.53. Ürün/pazar bileşiminde oldukça önemli olan pazar payı rakiplerimize oranla daha iyidir S.54. Satışlarınızla ilgili memnuniyet rakiplerimize oranla çok daha iyidir AÇIKLANAN TOPLAM VARYANS (%68,819) BİLEŞEN Kalite Yönlü 0,775 0,754 0,739 0,730 0,726 0,657 0,655 0,640 0,581 İşletme Performansı 0,888 0,872 0,842 0,789 0,778 0,734 %23,854 %23,172 %21,793

15 Çıkarım Metodu: Temel Bileşen Analizi Döndürme Metodu: Kaiser Normalizasyonu ile Varimax Rotasyona 6 iretasyonda ulaşılmıştır Güvenirlik Analizi Araştırma konusu ile ilgili oluşturulan ölçeklerin tamamının güvenilirlik ve geçerlilikleri araştırılmıştır. Faktör analizi sonucunda elde edilen her faktörün içsel tutarlılıklarını ölçmek amacı ile Cronbach Alpha testinden yararlanılmıştır. Cronbach Alpha iki ya da daha fazla ölçeğin güvenirlik ve içsel tutarlığını belirlemek amacını güden bir ölçüdür (Cronbach, 1951) Cronbach Alpha katsayısının bulunabileceği aralıklar ve bu aralıklarla ilgili değerlendirmeler aşağıda listelenmiştir (Bilgin, 2005, ). Cronbach Alpha değeri 0,00 < α < 0,40 ise ölçek güvenilir, 0,40 < α < 0,60 ise ölçek düşük güvenilirlikte, 0,60 < α < 0,80 ise ölçek oldukça güvenilir ve son olarak 0,80 < α < 1,00 ise ölçek yüksek derecede güvenilir bir ölçektir. Tablo 6 araştırma kapsamındaki her bir faktörün güvenirlik istatistikleri ile ilgili sonuçları göstermektedir. Tablo 3.7. Güvenilirlik İstatistikleri Güvenirlik İstatistikleri Faktörler Cronbach Alpha Madde Sayısı Örneklem Syısı Pazar Yönlü 0, Kalite Yönlü 0, İşletme Performansı 0,

16 Buna göre Cronbach Alpha değerleri incelendiğinde 10 maddeden oluşan pazar yönlü faktörünün 0,933, 9 maddeden oluşan kalite yönlü faktörünün 0,931 ve son olarak 6 maddeden oluşan işletme performansı faktörünün 0,928 olarak karşımıza çıkmaktadır. Tablo 6 da görülen Cronbach Alpha değerleri ölçeklerle ilgili aralık tanımlamalarına göre faktörlerin yükse derecede güvenilir olduğunu göstermektedir Faktörlere ilişkin Temel İstatistikler ve Korelasyon Matrisi Tablo 7 de faktörlere ilişkin maddelerin ortalama ve standart sapmalarından oluşan temel istatistik bilgileri verilmiştir. Tablo 3.8. Faktör Maddelerine İlişkin Temel İstatistikler Madde İstatistikleri Madde Sayısı Madde İsmi Ort. Ss. N Pazar Yönlü 10 9 S.21. işletme rekabet avantajı için fırsatlara odaklanır S.14.İşletmemiz müşteri ihtiyaçlarını anlamak için sürekli bilgi toplar S.25. işletmedeki bilgi, fonksiyonlar arasında paylaşılır S.24. işletmede kaynaklar diğer iş birimleriyle paylaşılır S.23. işletme stratejilerinde entegrasyon (uyum,bütünleşme) sağlar S.20. işletmede rakiplerin eylemlerine hızla cevap verilir S.22. işletmenin birimleri arasında iletişim kolaylıkla sağlanmaktadır S.13.İşletmemiz müşteri değeri yaratmak için sürekli çalışır S.26. işletmede müşteri değeri yaratmak için bütün fonksiyonlar katkıda bulunurlar S.15.işletmemiz müşteri memnuniyetini sürekli ölçer Kalite Yönlü S.35.Yöneticiler çalışanların performansını etkileyebilmek için planlar yaparlar S.38. Üst yönetim ve amirler eğitimlerde çalışanlara kaliteyle ilgili bilgi verirler S.29. İşletme üst yöneticisinin kaliteli performans göstermesini amaçlar S.39. işletme iş ortaklarına kaliteli hizmet vermek için sürekli kendisini geliştirmek için çabalar 3,73 0, , ,80 0, ,70 0, ,77 1, ,40 1, ,07 0, , ,93 0, ,90 0, ,70 0, ,73 1, ,09 0, ,10 0,871 70

17 6 S.48. işletme yöneticisi çalışanlar arasında konu olan problemleri çözmede etkilidir S.41. Kaliteli veri kullanmak yönetimsel ve amirin performansını artırır S.30. Üst yönetim uzun vadeli kaliteyi geliştirme sürecini destekler S.51. işletmede çalışanlar hangi bölümün yüksek performansa sahip olduğunun farkındadırlar S.34. işletmenin en önemli amacı kaliteyi sürekli geliştirmektir İşletme Performansı S.56.Satışlarının net karlılık oranı ile ilgili memnuniyet rakiplerimize oranla daha iyidir S.57. Satışlarının net karlılık oranındaki 5 yıl içindeki değişimi rakiplerimize oranla daha iyidir S.55. Satışlarının net karlılık oranı rakiplerimize göre daha iyidir S.52.Son yıllardaki satış düzeyi rakiplerimize oranla daha iyidir S.53. Ürün/pazar bileşiminde oldukça önemli olan pazar payı rakiplerimize oranla daha iyidir S.54. Satışlarınızla ilgili memnuniyet rakiplerimize oranla çok daha iyidir 3,86 0, ,13 0, ,11 0, ,90 0, ,94 1, ,49 0, ,49 0, ,51 0, ,51 1, ,50 1, ,69 1, Değişkenler arası korelasyonlar tablo 8 de gösterilmiştir. Buna göre pazar yönlülük ve kalite yönlülük arasında p<0,01 anlamlılık düzeyinde 0,816 lık bir korelasyon, işletme performansı ve Pazar yönlü faktörleri arasında p<0,01 anlamlılık düzeyinde 0,521 lik bir korelasyon, işletme performansı ile kalite yönlü arasında p<0,01 anlamlılık düzeyinde 0,553 lük bir korelasyon görülmektedir.

18 Tablo 3.9.Değişkenler Arası Korelasyon ve Tanımlayıcı İstatistikler Pazar Yönlü N Standart Sapma Ortalama Korelasyon Pearson 70 0, ,7516 Korelasyon Pazar Yönlü 1 Kalite Yönlü işletme performans Kalite Yönlü 70 0, ,8177 Pearson Korelasyon,816** 1 İşletme performansı 70 0,8761 3,531 **Korelasyon 0,01 düzeyinde anlamlıdır. (Çift Kuyruk) Pearson Korelasyon,521**,553** 1 Her bir faktöre ait maddelere verilen cevapların ortalama değerleri ile oluşturulan ve faktörleri temsil eden puanlarla meydana gelen tanımlayıcı istatistikler tablo 8 de görülmektedir. Tablodan da görüldüğü gibi pazar yönlü değişkeninin ortalaması 3,75 ve standart sapması 0,773 dür. Kalite yönlü değişkeninin ortalaması 3,82 ve standart sapması 0,657 dir. İşletme performansı değişkeninin ortalaması 3,53 ve standart sapması 0,876 değerleri göze çarpmaktadır Faktörlere İlişkin Hipotez Testleri Pazar yönlülük ve kalite yönlülük değişkenlerinin işletme performansı değişkeni üzerindeki etkilerini ve kalite yönlülük değişkeninin pazar yönlülük değişkeni üzerindeki etkisini test etmek amacıyla oluşturulan hipotezlerin analizi aşağıda tablolar ile anlatılmıştır Pazar Yönlülük ve Kalite Yönlülüğün İşletme Performansı Üzerine Etkisi Pazar yönlülük ve kalite yönlülüğün işletme performansı üzerindeki etkilerini araştırmak için oluşturulan hipotezler şu şekilde belirlenmiştir; H1: Pazar yönlülük işletme performansını pozitif bir biçimde etkiler

19 H2: Kalite yönlülüğün işletme performansını pozitif bir biçimde etkiler Hipotezlerin test edilmesi amacıyla bağımlı değişken işletme performansı ve bağımsız değişkenler sırasıyla pazar yönlülük ve kalite yönlülük seçilerek regresyon analizi yapılmıştır. Yapılan analiz ile ilgili sonuçlar tablo 9 da görülmektedir. Tablo Model 1 Regresyon Sonuçları Model 1 Değişkenler İP = α + β1 PY+ β2 KY + ε İP :İşletme Performansı PY : Pazar Yönlü KY : Kalite Yönlü Standart Olmayan Katsayılar Standartlaştırılmış Katsayılar Sabit 0,696 0,185 P Hipotez Kabul/Red Pazar Yönlü(H1) 0,236 0,208 0,236 Red Kalite Yönlü(H2) 0,510 0,383 0,032 Kabul Düzeltilmiş R² 0,300 F 15,793 P=0,000 Model sonuçları incelendiğinde R² değerinin 0,300 olduğu görülmektedir. Ayrıca tablo 9 da model ile ilgili F değerinin 15,793 olduğu belirtilmiştir. Buna göre modelin istatistikî açıdan anlamlı ve modelin açıklama gücünün 0,300 olduğu görülmektedir. Tablo 9 daki katsayılar matrisine göz atacak olursak; kalite yönlülüğün işletme performansı üzerine istatistiki açıdan anlamlı bir etkisi olduğu ortaya çıkmaktadır. Buna rağmen pazar yönlülüğün işletme performansı üzerine etkisinin p=0,236 yani p>0,05 olduğu için istatistiki açıdan anlamlı olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu durum Kalite yönlülük işletme performansını pozitif bir biçimde etkiler şeklinde geliştirilen H2 hipotezinin desteklenmesini gerektirmektedir. Buna karşın Pazar yönlülük işletme performansını olumlu bir biçimde etkiler hipotezinin desteklenmediğini göstermektedir. Böylece kalite yönlülüğün arttığı işletmelerde işletme performansının arttığı görülmektedir. Fakat kalite yönlü değişkenine göre pazarlama yönlü işletme davranışlarının artmasının işletme performansı üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı görülmektedir. Model

20 katılımcıların pazarlama yönlülük ve kalite yönlülük değişkenlerinin işletme performansına yönelik algılarının yaklaşık %30 unu açıklama gücüne sahip olduğunu göstermektedir Pazar Yönlülüğün Kalite Yönlülük Üzerine Etkisi Pazar yönlülüğün kalite yönlülük üzerindeki etkisini araştırmak için oluşturulan hipotez şu şekilde belirlenmiştir; H3: Pazar yönlülük kalite yönlülüğü pozitif bir biçimde etkiler Hipotezin test edilmesi amacıyla bağımlı değişken kalite yönlülük ve bağımsız değişken pazar yönlülük seçilerek regresyon analizi yapılmıştır. Yapılan analiz ile ilgili sonuçlar tablo 10 da görülmektedir. Tablo Model 2 Regresyon Sonuçları Model 2 Değişkenler KY = α + β1 PY+ ε KY : Kalite Yönlü PY : Pazar Yönlü Standart Olmayan Katsayılar Standartlaştırılmış Katsayılar Sabit 1,215 0,000 P Hipotez Kabul/Red Pazar Yönlü(H3) 0,694 0,816 0,000 Kabul Düzeltilmiş R² 0,662 F 135,843 P=0,000 Model sonuçları incelendiğinde R² değerinin 0,662 olduğu görülmektedir. Ayrıca tablo 10 da model ile ilgili F değerinin 135,843 olduğu belirtilmiştir. Buna göre modelin istatistiki açıdan anlamlı ve modelin açıklama gücünün 0,662 olduğu görülmektedir. Tablo 10 daki katsayılar matrisine göz atacak olursak; pazar yönlülüğün kalite yönlülük üzerine istatistiki açıdan anlamlı bir etkisi olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu durum Pazar yönlülük kalite yönlülüğü pozitif bir biçimde etkiler şeklinde geliştirilen H3 hipotezinin desteklenmesini gerektirmektedir. Böylece pazar yönlülüğün arttığı işletmelerde kalite yönlülük yaklaşım ve uygulamalarını arttırdığı görülmektedir. Model katılımcıların

21 pazar yönlülük değişkeninin kalite yönlülüğe yönelik algılarının yaklaşık %66 sını açıklama gücüne sahip olduğunu göstermektedir. Tablo Hipotezlerin Kabul/Red Durumları Hipotezler Kabul/Red H1: Pazar yönlülük işletme performansını pozitif bir biçimde etkiler Red H2: Kalite yönlülük işletme performansını pozitif bir biçimde etkiler Kabul H3: Kalite yönlülük pazar yönlülüğü pozitif bir biçimde etkiler Kabul Hipotezlerin kabul ve red durumları tablo de görülmektedir. Ayrıca şekil 3.2 de de gerçekleşen model ile ilgili regresyon sonuçları ve hipotezlerin kabul ve red durumları belirtilmiştir. Şekil 3.2. Gerçekleşen Model

22 5. KISITLAR VE GELECEKTEKİ ÇALIŞMALAR İÇİN ÖNERİLER Çalışmanın dikkate alınması gereken bazı kısıtlı yönleri bulunmaktadır. Anket metodolojisindeki genel ölçüm ve uygulama hataları, deneklerin soruları gerçek anlamları dışında algılamaları, deneklerin rassal bir şekilde seçilememesi bulguların geçerliliğini zayıflatmaktadır. Bununla birlikte örneklem sayısının arttırılması ileriki çalışmalar için daha gerçekçi sonuçlar elde etmeye yarayacaktır. Ayrıca çalışmada Pazar yönlülüğün işletme performansı üzerindeki etkisi incelenmemiştir fakat elde edilen veriler pozitif bir etkisinin olmadığını desteklemiştir. Bu değerlendirmeler göz önünde bulundurularak ileriki çalışmalarda oluşturulabilecek farklı kombinasyonlara göre modeller ortaya atılabilir. Son olarak çalışmanın uzunca bir zaman dilimini değil belirli bir zaman dilimini kapsaması kısıtlayıcı bir etken olarak düşünülebilir ve ileriki çalışmalar daha uzun bir zaman sürecini inceleyerek yapılabilir. Bu kısıtlamalara rağmen bu çalışmanın Pazar yönlülüğün kalite yönlülük üzerindeki ve kalite yönlülüğün işletme performansı üzerindeki etkilerini ortaya koyan bir model geliştirerek konu ile ilgili araştırmalara katkıda bulunduğu ve farklı değişkenler eklenerek ve modeldeki değişkenlerin farklı kombinasyonları oluşturularak literatürü etkileyecek sonuçlara ulaşılabilecek yeni uygulamalara bir kapı açtığı kanısına varılmıştır. SONUÇ Bu çalışma ile Türkiye de farklı sektörlerde faaliyet gösteren firmaların davranışlarında pazar yönlülük ve kalite yönlülük uygulamaları ile işletme performansı arasındaki ilişkilerin tespit edilmesi, kalite yönlülük ile Pazar yönlülük arasındaki ilişkinin tespit edilerek gelişmekte olan uluslararası yazına Türkiye de İstanbul ilindeki firmaların performansı örneklemi ile katkıda bulunulması amaçlanmıştır. Çalışmamızda öne sürülen hipotezler istatistiki olarak test edilmiş ve kalite yönlülüğün işletme performansı üzerinde pozitif ve istatistiki olarak etkisinin olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca Pazar yönlülük ve kalite yönlülük arasında pozitif bir ilişkinin olduğu fakat Pazar yönlülüğün işletme performansı üzerinde pozitif bir etkisinin olmadığı kanıtlanmıştır.

23 Türkçe yazında pazar yönlülük ve işletme performansı arasında pozitif bir ilişki olduğu yapılan çalışmalarla belirlenmiştir (Danışman ve Erkocaoğlan,2008; Bulut ve diğerleri, 2009; Varinli ve Karahan,2002; Yenilmez, 2000).Fakat Pazar yönlülük,kalite yönlülük ve işletme performans ilişkisi:istanbul ilinde işletmelerde yapılan bir uygulama konulu çalışmamızda elde edilen bulgularla benzerlik göstermemektedir. Elde edilen sonuçlar yeni araştırmalara kapı açacak niteliktedir. Ancak yazında pazar yönlülük ve performans ilişkisi araştırılırken araya başka değişkenlerin eklenmesiyle; yenilik ve örgütsel öğrenme (Papatya ve diğerleri,2008), yönetici değerleri ve pazar yönlülük (Naktiyok,2003a), çevresel belirsizlik, pazar yönlük ve kişisel şebeke özellikleri (Naktiyok, 2003b), örgütsel iklim, Pazar yönlülük ve performans (Günay ve Kesken, 2000),pazar yönlülük, öğrenme yönlülük ve performans (Köksal ve Özdemir, 2001) kavramlarıyla ilişikler de incelenmesine rağmen kalite yönlülük değişkeni pek fazla inceleme konusu olmamıştır. Dolayısıyla çalışmanın bu boşluluğu doldurarak bundan sonra yapılacak çalışmalara işletmeler açısından önemli olan kalite kavramının pazar yönlülük ve performansla birlikte değerlendirilmesine katkı sağlayacağını söylemek mümkündür. Kalite yönlülüğün pazar yönlülük üzerinde pozitif ve istatistiki olarak anlamlı etkisinin olduğu da kanıtlanmıştır. Bu bağlamda öne sürülen işletme performansı hipotezlerinden kalite yönlülüğün işletme performansı üzerindeki etkisi hipotezi desteklenmiş ayrıca kalite yönlülüğün pazar yönlülük üzerinde etkisi hipotezi de desteklenmiştir. Fakat Pazar yönlülüğün işletme performansı üzerindeki etkisi hipotezi desteklenmemiştir. Müşterilerin ihtiyaçlarını ve/veya beklentilerini anlayarak karşılık vermeye yönelik olan kalite yönlülüğün işletmelerin performanslarını doğrudan etkilediği çalışma sonucunda elde edilen en önemli bir bulgudur. Diğer önemli bir bulguda kalite yönlülüğün pazar yönlülüğü etkilediğidir. Ayrıca işletmelerin değişimlere ayak uydurması, faaliyet gösterdikleri sektörde genel değişimleri iyi gözlemleyerek rekabette doğru karşılık verebilmeleri, kalite yönlülüğü işletmelerde etkin hale getirmelerine bağlı olduğu açıktır. Böylece kalite yönlülüğün arttığı işletmelerde işletme performansının artığı görülmektedir. Fakat kalite yönlü değişkenine göre pazarlama yönlü işletme davranışlarının artmasının işletme performansı üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı görülmektedir. Aynı zamanda kalite yönlülüğün arttığı işletmelerde Pazar

24 yönlülük yaklaşım ve uygulamalarının arttığı görülmektedir. Bu durumda işletme yöneticilerinin Pazar yönlülüğü ve kalite yönlülüğü işletmenin temel yeteneği olarak kabul etmeleri ve sürekli geliştirmeleri gerekmektedir. Bu araştırmanın sadece İstanbul ili Avrupa yakasındaki farklı sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerde uygulanmış olması sonuçların genellenmesini engellemekle birlikte, gelecek çalışmaların farklı bölgelerde ve kültürler arası yapılacak çalışmalarla aynı zamanda daha geniş bir çalışma sonucunda elde edilecek farklı sonuçlarla yazına katkılar sağlanabilir. KAYNAKÇA AKAL, Z. (1998). İşletmelerde Performans Ölçüm ve Denetimi: Çok Yönlü Performans Göstergeleri, Ankara: Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları No: 473, Baskı: 3, 1368 Argon, T. (2004). İnsan Kaynakları Yönetimi, Ankara: Nobel Basımevi. Barney, J. B., Organiational Culture: Can It Be A Source of Sustained Compatitive Adventage?, Academy of Management Review, S: 11, No: 3, s Berthod, G., (1994). Toplam Kalite ve _İnsan Kaynakları, Çev: Özlem Rodoplu, Kalite Dergisi,_stanbul: Kalder Yayını, Sayı: 6, Ocak 1994, s.30. Bilgin N., (2005), Tarımsal Kooperatiflerde Güven Duygusunun Ortakların Kooperatife Bağlılıkları ve Performans Algılarına Etkisi, TARİŞ te Bir Uygulama, Doktora Tezi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Gebze Bozkurt, R. (1994). Kalitenin Esasları ve Deming in 14 _lkesi, Verimlilik Dergisi, Cilt: 3, Sayı:3,1994, s Bulut, Ç., Yılmaz, C. ve Alpkan, L. (2009) Pazar Oryantasyonu Boyutlarının Firma Performansına Etkileri, Ege Akademik Bakış Dergisi, 9(2): Cronbach, L., (1951), Coefficient Alpha and the Internal Structure of Test, Psychometrica, Vol. 16, pp: Danışman, A. ve Erkocaoğlan, E. (2008) Pazar Yönelimi-Firma Performansı İlişkisi: İMKB ye Kote Olan Firmalar Üzerine Bir Araştırma, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (19): Demir, A. S., Taşkın, H. (2008). İşletme Performansı Ölçme Modellerinin Karşılaştırılması, Kuantum Performans, Maddi Olmayan Varlıkların İzlenmesi, Performans Prizması Ve Skandia Kılavuzu Modelleri

25 Desphande, R., J. U. Farley, F. E. Webster, (1993). Corporate Culture, Customer Orientation, and Innovativeness in Japanese Firms: A Quadrad Analysis, Journal of Marketing, S: 57, (Ocak), s , Douglas, T.J. ve Judge, W.Q. (2001) Total Quality Management Implementation and Competitive Advantage: The Role of Structural Control and Exploration, Academy of Management Journal, 44(1): Erdoğan, İ. (1991). İşletmelerde Personel Seçimi ve Başarı Değerleme Teknikleri, İstanbul Field, A., (2005), Factor Analysis on SPSS, Research Methods II, Chapter 15, pp: 1-1 George S. Day, The Capabilities Market Driven Organizations, Journal of Marketing, 1994, s. 37. Gonalez, J., Chıagouıs, L. (2007). The Market Orientation of Internet Support Componies, Journal of Internet Commerce, S: 6/1, s Gülcü, A., (2004). Cumhuriyet Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi nin Veri Zarflama Analizi Yöntemiyle Göreceli Etkinlik Analizi. Cumhuriyet Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 5 (2), Günay, N. ve Kesken, J. (2000). Pazar Yönlülük Kavramı: Bir Uygulama, 5. Ulusal Pazarlama Kongresi Bildiriler Kitabı,(16-18 Kasım Antalya): Hamşıoğlu, A.B. ( 2011 ). Pazar Yönlülük, Kalite Yönlülük ve İşletme Performans İlişkisi: İlaç Sektöründe Yapılan Bir Çalışma Ege akademik Bakış, S Jaworski, B. J., A. K. Kohli, (1993a). Market Orientation: Antecedents and Consequences, Journal of Marketing, S: 57,, s. 54, 1993a. Kırım, A. (2001). Strateji ve Bire-Bir Pazarlama, Sistem Yayınları, 5.Baskı, İstanbul, 2001, s:xiii. Köksal, M., Özdemir, A. (2001) Pazar Yönlülük ve Öğrenme Yönlülüğün İşletme Performansına Etkileri,9.Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi Bildiriler Kitabı, (İstanbul): Kohli, A.K., Jaworski, B.J. (1990). Market Orientation: The Construct ResearchPropositions and Managerial Implication, Journal of Marketing, S: 54,(Nisan), s Megicks, P., Warnaby, G., (2008). Market Orientation and Performance in Small Independent Retailers in The UK, The International Review of Retail Distribution and Costomer Research, s: 18, No:1, Şubat 2008, s

26 Miles, M.P., Russel, G.R. ve Arnold, D.R. (1995) The Quality Orientation: An Emerging Business Philosophy, Review of Business, 17(1):7-15. Mohr-Jacson, I. (1998). Conceptualizing Total Quality Qrientation, European Journal of Marketing, 32(1/2): Naktiyok, A. (2003a) Yönetici Değerleri ve Pazar Yönlülük Bir Uygulama, Erciyes Üniversitesi İİBF Dergisi, 20 (Ocak-Haziran): Naktiyok, A. (2003b) Algılanan Çevresel BelirsizliğinYöneticinin Pazar Yönlülüğü ve Kişisel Şebeke Özellikleri Üzerine Etkisi, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 1(4): Narver, J., Slater, F.S. (1990) The Effect of a Market Orientation on Business Profitability, Journal of Marketing,54 (4): Qwl Objectives, Erişim Tarihi:3 Nisan Önce, G., Kayabaşı, A., Fettahlıoğlu, H.S., (2010). İşletmelerde Pazar Yönlülüğün Etkinliğinin Arttırılmasında E-Öğrenme nin Rolü ; İAOSB de Bir Alan Araştırması,asos, c.47,s.549 Öner, Ç., (1997). Seyahat Ticareti. İstanbul: Literatür Yayıncılık, Özden, K. (2006). Kriz Ortamında Sürdürülebilir Performans İçin Nakit Yönetimi ve Bir Model Önerisi. Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Girişimcilik Kongresi, KTMÜ yayınları, Yayın No: 86, Öztürk, S. A, (2003). Hizmet Pazarlaması, 4. Baskı, Ekin Kitabevi, İstanbul, Papatya, N. (2007). Savaşçı İşletmelerin Rekabette Meydan Okuma Stratejisi, Kaynak Tabanlı Pazarlama Yaklaşımı, Pİ-Pazarlama ve İletişimi Kültür Dergisi, Bahar 2007/2, s Papatya, N. (2007). Sürdürülebilir Rekabetçi Üstünlük Sağlamada Stratejik Yönetim ve Pazarlama Odağı Kaynak Tabanlı Görüş, 2. Baskı, Asil Yayınları, Ankara 2007, s Papatya, G., Brendan J. (Editor), (2007), Market Orientation and Service Firm Performance - A Research Agenda, European Journal of Marketing, s: 36 No: 9/10, 2002, s Papatya, G. (2001). Pazar Tabanlı Organizasyonlar: KOBİ lerin Gelecek Olanaklarını Kullanmaya ve Meydan Okumaya Yönelik Hazırlık Notları -1, Referans Gazetesi Girişim Eki, Temmuz 2004, S:56.

27 Papatya, N., Hamşıoğlu, A.B., Papatya,G., (2006). KOBİ Yöneticilerinin Pazar ve Müşteri Yönlülük ile İlgili Algılamalarının Belirlenmesi, 3. KOBİ ler ve Verimlilik Kongresi Bildiri Kitabı,İstanbul Kültür Üniversitesi, Kasım 2006, Payne, A. F., (1988). Devloping a Marketing-Oriented Organization, Business Horizon, (May-June) s Rose, G.M. ve Shoham, A., (2002). Export Performance and Market Orientation: Establishing an Emprical Link, Journal of Business Research, 55 (3): Schermerhorn, J.R., Hunt, G., Osborn, R.N., (1985). Managing Organizational Behavior. New York: John & Sons Publishing. Sitimalakorn, W. ve Hart, S., (2004) Marketing Orientation Versus Quality Orientation: Sources of Superior Business Performance, Journal of Strategic Marketing, 12 (December): Songur, A. (2009). Hizmet İşletmelerinde Pazar yönlülük ve Türk Bankacılık Sektörü İşletme Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Isparta İl Merkezinde Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta Sarap, J.V., Benson, G.P. ve Schroeder, R.G., (1989). AnInstrument for Measuring the Critical Factors of Quality Management, Decision Sciences, 20(4): Sarıkaya, N. (2003). Toplam Kalite Yönetimi. Sakarya: Sakarya Kitabevi, Slater, S.F., Narver, J.C., (1995). Market Orientation and The Learning Organiation, Journal of Marketing, s: 59, Haziran 1995, s. 63. Slater, S.F., Narver, J.C., (1998). Customer Led and Market Oriented : Let s Not Confuse The Two,Strategic Manegement Journal, S: 19, 1998, s Slater, S.F., Narver, J.C., (1990). The Effect of a Market Orientation on Business Profitability,Journal of Marketing, Kasım 1990, s ; Narver- Slater, 1994, Vandenbosch, B., Higgins, C., (1996). Information Acquisition and Mental Models:An Investigation Into the Relationship Between Behaviour and Learning, Information Systems Research, UK, Vol.7, Issue 2, pp: Yenilmez, B., (2000), Pazar Yönelimi (Market Orientation) Kavramı: Türkiye de Sigorta ve Bankacılık Sektörlerinde Pazar Yönelimi Ölçeklerini Karşılaştıran Bir Araştırma, Yılmaz, N. (2007). Toplam Kalite Yönetimi ve Örgür Kültürü,Yüksek Lisans Projesi, Marmara Üniversitesi, İstanbul

Buse Erturan Gökhan Doğruyürür Ömer Faruk Gök Pınar Akyol Doç. Dr. Altan Doğan

Buse Erturan Gökhan Doğruyürür Ömer Faruk Gök Pınar Akyol Doç. Dr. Altan Doğan Buse Erturan Gökhan Doğruyürür Ömer Faruk Gök Pınar Akyol Doç. Dr. Altan Doğan Psikososyal Güvenlik İklimi Psikososyal güvenlik iklimi, örgütsel iklimin spesifik bir boyutu olup, çalışanların psikolojik

Detaylı

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI Yılı Çalışan Memnuniyeti Anket Raporu

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI Yılı Çalışan Memnuniyeti Anket Raporu T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI 2013 Yılı Çalışan Memnuniyeti Anket Raporu OCAK 2014 1.1 Araştırmanın Amacı Araştırmada, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geliştirme

Detaylı

TÜKETİCİLERİN SÜPERMARKET TERCİHİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

TÜKETİCİLERİN SÜPERMARKET TERCİHİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA TÜKETİCİLERİN SÜPERMARKET TERCİHİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA Mesut ÇAKIR Adnan Menderes Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yrd.Doç.Dr. E-posta: mcakir@adu.edu.tr

Detaylı

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI. 2011 Yılı Çalışan Memnuniyeti Anket Raporu

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI. 2011 Yılı Çalışan Memnuniyeti Anket Raporu T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI 2011 Yılı Çalışan Memnuniyeti Anket Raporu ARALIK 2011 1.1 Araştırmanın Amacı Araştırmada, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geliştirme

Detaylı

BKİ farkı Standart Sapması (kg/m 2 ) A B BKİ farkı Ortalaması (kg/m 2 )

BKİ farkı Standart Sapması (kg/m 2 ) A B BKİ farkı Ortalaması (kg/m 2 ) 4. SUNUM 1 Gözlem ya da deneme sonucu elde edilmiş sonuçların, rastlantıya bağlı olup olmadığının incelenmesinde kullanılan istatistiksel yöntemlere HİPOTEZ TESTLERİ denir. Sonuçların rastlantıya bağlı

Detaylı

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI. 2012 Yılı Çalışan Memnuniyeti Anket Raporu

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI. 2012 Yılı Çalışan Memnuniyeti Anket Raporu T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI 2012 Yılı Çalışan Memnuniyeti Anket Raporu OCAK 2013 1.1 Araştırmanın Amacı Araştırmada, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geliştirme

Detaylı

İŞ GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ

İŞ GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ Dr. Salih DURSUN İŞ GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ KAVRAM MODELLER UYGULAMA Beta Yay n No : 2668 İşletme - Ekonomi : 558 1. Baskı Mart 2012 - İSTANBUL ISBN 978-605 - 377-692 - 5 Copyright Bu kitab n bu bas s n n Türkiye

Detaylı

Bilgisayar ve İnternet Tutumunun E-Belediyecilik Güvenliği Algısına Etkilerinin İncelenmesi

Bilgisayar ve İnternet Tutumunun E-Belediyecilik Güvenliği Algısına Etkilerinin İncelenmesi Bilgisayar ve İnternet Tutumunun E-Belediyecilik Güvenliği Algısına Etkilerinin İncelenmesi Tuna USLU Gedik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Programı Özel Gebze Doğa Hastanesi Sağlık Hizmetleri A.Ş.

Detaylı

ÇALIŞMA RAPORU KONU: TURİZM YÖNETİMİ PROGRAM: TURİZM YÖNETİMİ VE PLANLAMA TÜRÜ/SÜRESİ: LİSANSÜSTÜ DİPLOMA, 04/10/2010 01/10/2011

ÇALIŞMA RAPORU KONU: TURİZM YÖNETİMİ PROGRAM: TURİZM YÖNETİMİ VE PLANLAMA TÜRÜ/SÜRESİ: LİSANSÜSTÜ DİPLOMA, 04/10/2010 01/10/2011 ÇALIŞMA RAPORU KONU: TURİZM YÖNETİMİ PROGRAM: TURİZM YÖNETİMİ VE PLANLAMA TÜRÜ/SÜRESİ: LİSANSÜSTÜ DİPLOMA, 04/10/2010 01/10/2011 HAZIRLAYAN: MURAT KOÇAK Müfettiş KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Teftiş Kurulu

Detaylı

Rekabet Avantajının Kaynağı: Satış

Rekabet Avantajının Kaynağı: Satış Rekabet Avantajının Kaynağı: Satış Satıcılar Hizmetlerini Nasıl Farklılaştırırlar? Wilson Learning in beş farklı kuruluşla yaptığı araştırmanın amacı, satıcıların farklılık ve rekabet avantajı yaratmadaki

Detaylı

The International New Issues In SOcial Sciences

The International New Issues In SOcial Sciences Number: 4 pp: 89-95 Winter 2017 SINIRSIZ İYİLEŞMENİN ÖRGÜT PERFORMANSINA ETKİSİ: BİR UYGULAMA Okan AY 1 Giyesiddin NUROV 2 ÖZET Sınırsız iyileşme örgütsel süreçlerin hiç durmaksızın örgüt içi ve örgüt

Detaylı

Pazar Yönlülük, Kalite Yönlülük ve İşletme Performans İlişkisi: İlaç Sektöründe Yapılan Bir Çalışma

Pazar Yönlülük, Kalite Yönlülük ve İşletme Performans İlişkisi: İlaç Sektöründe Yapılan Bir Çalışma EGE AKADEMİK BAKIŞ / EGE ACADEMIC REVIEW Cilt: 11 Sayı: 1 Ocak 2011 ss. 91-101 Pazar Yönlülük, Kalite Yönlülük ve İşletme Performans İlişkisi: İlaç Sektöründe Yapılan Bir Çalışma Market Orientation, Quality

Detaylı

Ders Kodu Dersin Adı Yarıyıl Teori Uygulama Lab Kredisi AKTS G524 Yönetim ve Psikoloji

Ders Kodu Dersin Adı Yarıyıl Teori Uygulama Lab Kredisi AKTS G524 Yönetim ve Psikoloji İçerik Ders Kodu Dersin Adı Yarıyıl Teori Uygulama Lab Kredisi AKTS G524 Yönetim ve Psikoloji 1 3 0 0 3 7 Ön Koşul Derse Kabul Koşulları Dersin Dili Türü Dersin Düzeyi Dersin Amacı İçerik Kaynaklar Türkçe

Detaylı

İLKÖĞRETİM 6. ve 7. SINIF FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ İÇERİĞİNE VE ÖĞRENME- ÖĞRETME SÜRECİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

İLKÖĞRETİM 6. ve 7. SINIF FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ İÇERİĞİNE VE ÖĞRENME- ÖĞRETME SÜRECİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ İLKÖĞRETİM 6. ve 7. SINIF FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ İÇERİĞİNE VE ÖĞRENME- ÖĞRETME SÜRECİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ Yrd.Doç.Dr.Cavide DEMİRCİ Uzman Esra ÇENGELCİ ESOGÜ Eğitim Fakültesi

Detaylı

Anahtar Kelimeler: Tatmin, Öğrenci Tatmini, Öğrenci Başarısı.

Anahtar Kelimeler: Tatmin, Öğrenci Tatmini, Öğrenci Başarısı. ÖĞRENCİ TATMİN DÜZEYİ İLE BAŞARI ORTALAMALARI ARASINDAKİ İLİŞKİ: ERBAA MYO ÖRNEĞİ Tülay ÇELİK Gazi Osmanpaşa Üniversitesi Erbaa Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi tlycelik@hotmail.com Hüriye ÇINAR Gazi

Detaylı

Doç.Dr. BAHATTİN KARADEMİR

Doç.Dr. BAHATTİN KARADEMİR Doç.Dr. BAHATTİN KARADEMİR ÖZGEÇMİŞ DOSYASI KİŞİSEL BİLGİLER Doğum Yılı : Doğum Yeri : Sabit Telefon : Faks : E-Posta Adresi : Web Adresi : Posta Adresi : 1975 Köln, Almanya. T: 3223387254228 F: 3223387286

Detaylı

GİRİŞ. Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir.

GİRİŞ. Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir. VERİ ANALİZİ GİRİŞ Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir. Bilimsel Bilgi: Kaynağı ve elde edilme süreçleri belli olan bilgidir. Sosyal İlişkiler Görgül Bulgular İşlevsel

Detaylı

KARŞILAŞTIRMA İSTATİSTİĞİ, ANALİTİK YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI, BİYOLOJİK DEĞİŞKENLİK. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2005

KARŞILAŞTIRMA İSTATİSTİĞİ, ANALİTİK YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI, BİYOLOJİK DEĞİŞKENLİK. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2005 KARŞILAŞTIRMA İSTATİSTİĞİ, ANALİTİK YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI, BİYOLOJİK DEĞİŞKENLİK Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2005 1 Karşılaştırma istatistiği Temel kavramlar: Örneklem ve evren:

Detaylı

TİCARİ LİMANLARDA HESAPVEREBİLİRLİK VE LOJİSTİK PERFORMANSA ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

TİCARİ LİMANLARDA HESAPVEREBİLİRLİK VE LOJİSTİK PERFORMANSA ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA TİCARİ LİMANLARDA HESAPVEREBİLİRLİK VE LOJİSTİK PERFORMANSA ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Prof. Dr. Ramazan KAYNAK Gebze Teknik Üniversitesi, İşletme Fakültesi Şükrü SATILMIŞ Kocaeli Üniversitesi, Karamürsel

Detaylı

20. ULUSAL PAZARLAMA KONGRESİ Anadolu Üniversitesi - Eskişehir

20. ULUSAL PAZARLAMA KONGRESİ Anadolu Üniversitesi - Eskişehir 20. ULUSAL PAZARLAMA KONGRESİ Anadolu Üniversitesi - Eskişehir Ağızdan Ağıza Pazarlamanın Marka Tercihlerine Etkisinde Marka İmajı ve Algılanan Kalitenin Aracılık Rolü: Üniversite Mezunları Üzerine Bir

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ HASTANE ÇALIŞANLARININ HASTA GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜNÜN ARAŞTIRILMASI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ HASTANE ÇALIŞANLARININ HASTA GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜNÜN ARAŞTIRILMASI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ HASTANE ÇALIŞANLARININ HASTA GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜNÜN ARAŞTIRILMASI AMAÇ Bu çalışma, hastane de çalışan tüm personelin hasta güvenliği kültürünü ölçerek bilgi sahibi olmak ve çalışanların

Detaylı

Kurumsal Şeffaflık, Firma Değeri Ve Firma Performansları İlişkisi Bist İncelemesi

Kurumsal Şeffaflık, Firma Değeri Ve Firma Performansları İlişkisi Bist İncelemesi T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Finans Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Özeti Kurumsal Şeffaflık, Firma Değeri Ve Firma Performansları İlişkisi Bist İncelemesi Prof.

Detaylı

ÖRNEK BULGULAR. Tablo 1: Tanımlayıcı özelliklerin dağılımı

ÖRNEK BULGULAR. Tablo 1: Tanımlayıcı özelliklerin dağılımı BULGULAR Çalışma tarihleri arasında Hastanesi Kliniği nde toplam 512 olgu ile gerçekleştirilmiştir. Olguların yaşları 18 ile 28 arasında değişmekte olup ortalama 21,10±1,61 yıldır. Olguların %66,4 ü (n=340)

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... v. 1. Bölüm Toplam Kalite Yönetimi (Total Quality Management)

İÇİNDEKİLER. Önsöz... v. 1. Bölüm Toplam Kalite Yönetimi (Total Quality Management) İÇİNDEKİLER Önsöz... v 1. Bölüm Toplam Kalite Yönetimi (Total Quality Management) 1. Toplam Kalite Yönetiminin Tanımı, Önemi, Gelişimi ve Guruları... 1 2. Turizm Sektörü Açısından Toplam Kalite Yönetimi

Detaylı

Örneklemden elde edilen parametreler üzerinden kitle parametreleri tahmin edilmek istenmektedir.

Örneklemden elde edilen parametreler üzerinden kitle parametreleri tahmin edilmek istenmektedir. ÇIKARSAMALI İSTATİSTİKLER Çıkarsamalı istatistikler, örneklemden elde edilen değerler üzerinde kitleyi tanımlamak için uygulanan istatistiksel yöntemlerdir. Çıkarsamalı istatistikler; Tahmin Hipotez Testleri

Detaylı

Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Halil Coşkun ÇELİK

Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Halil Coşkun ÇELİK Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Halil Coşkun ÇELİK 15 Mayıs 2008 Hemen hemen her bilim alanındaki gelişmeler, yapılmış sistematik araştırmaların katkılarına bağlıdır. Bu yüzden genel olarak araştırma,

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM

İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM 1. YETENEK KAVRAMI...3 1.1. Yeteneğin Tanımı...3 1.2. Yetenek Kavramının Tarihsel Gelişimi...7 1.3. Yetenek Kavramının İş Yaşamına Girmesi...8 1.3.1. Küreselleşme Olgusu...8

Detaylı

MESLEĞE VE ÖRGÜTE BAĞLILIĞIN ÇOK YÖNLÜ İNCELENMESİNDE MEYER-ALLEN MODELİ

MESLEĞE VE ÖRGÜTE BAĞLILIĞIN ÇOK YÖNLÜ İNCELENMESİNDE MEYER-ALLEN MODELİ İ.Ü. İşletme Fakültesi Dergisi, C: 28, S: 1/Nisan 1999, s; 7-İS MESLEĞE VE ÖRGÜTE BAĞLILIĞIN ÇOK YÖNLÜ İNCELENMESİNDE MEYER-ALLEN MODELİ Prof.Dr.Ayşe Can BAYSAL ve Prof.Dr.Mahmut PAKSOY İstanbul Üniversitesi

Detaylı

BÖLÜM 3 KURAMSAL ÇATI VE HİPOTEZ GELİŞ

BÖLÜM 3 KURAMSAL ÇATI VE HİPOTEZ GELİŞ BÖLÜM 3 KURAMSAL ÇATI VE HİPOTEZ GELİŞ İŞTİRME Araştırma rma SüreciS 1.Gözlem Genel araştırma alanı 3.Sorunun Belirlenmesi Sorun taslağının hazırlanması 4.Kuramsal Çatı Değişkenlerin açıkça saptanması

Detaylı

HOŞGELDİNİZ. Diaverum

HOŞGELDİNİZ. Diaverum HOŞGELDİNİZ 1 HEMODİYALİZ HASTALARININ DİYALİZ KLİNİKLERİNDEN BEKLENTİLERİ Gizem AKYOL¹, Nergiz TEKYİĞİT¹,Ayşegül TEMİZKAN KIRKAYAK¹,Fatma KABAN²,Filiz AKDENİZ²,Tevfik ECDER²,Asiye AKYOL³ 1-Diaverum Özel

Detaylı

İşletmelerin Özel Hedefleri Müşteri/Çalışan memnuniyeti - eğitimi ve kariyer gelişimi

İşletmelerin Özel Hedefleri Müşteri/Çalışan memnuniyeti - eğitimi ve kariyer gelişimi İşletmelerin Genel Hedefleri Finansal Hedefler: Kârlılık ve yeni kârlı yatırımlar Pazarlama hedefleri Var olma hedefi: Ticari hayatı sürdürmek Sosyal sorumluluk ve topluma hizmet İşletmelerin Özel Hedefleri

Detaylı

Stratejik Performans Yönetimi ve Dengeli Sonuç Kartı (Balanced Scorecard-BSC)

Stratejik Performans Yönetimi ve Dengeli Sonuç Kartı (Balanced Scorecard-BSC) Stratejik Performans Yönetimi ve Dengeli Sonuç Kartı (Balanced Scorecard-BSC) Kontrol Fonksiyonu Gerçekleştirilmek istenen amaçlara ne ölçüde ulaşıldığını belirlemek, planlanan amaçlar (standartlar), ile

Detaylı

FARKLI BRANŞTAKİ ÖĞRETMENLERİN PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. Abdulkadir EKİN, Yunus Emre YARAYAN

FARKLI BRANŞTAKİ ÖĞRETMENLERİN PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. Abdulkadir EKİN, Yunus Emre YARAYAN FARKLI BRANŞTAKİ ÖĞRETMENLERİN PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ Abdulkadir EKİN, Yunus Emre YARAYAN Kuramsal Çerçeve GİRİŞ Psikolojik dayanıklılık üzerine yapılan

Detaylı

İLAÇ SEKTÖRÜNDE PAZAR YÖNLÜLÜK, YERLİ VE YABANCI FİRMALAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

İLAÇ SEKTÖRÜNDE PAZAR YÖNLÜLÜK, YERLİ VE YABANCI FİRMALAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA 9/2 (16), 48-57 DOI: http://dx.doi.org/.18221/bujss.52480 İLAÇ SEKTÖRÜNDE PAZAR YÖNLÜLÜK, YERLİ VE YABANCI FİRMALAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA 1 Sevda ZENGİN ÖZ Pazar yönlülük işletmelerin müşteri ihtiyaç ve

Detaylı

T.C. ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ

T.C. ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ T.C. ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ EĞİTİMİ DEĞERLEMESİ RAPORU Mart 2010 1 ÖNSÖZ İç kontrol sistemi eğitiminin değerlendirmesi amacıyla Ç.K.Ü. de 253 yanıtlayıcıya uygulanan anket çalışması,

Detaylı

ULUSLAR ARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ

ULUSLAR ARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ ULUSLAR ARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ SPOR YAPAN VE YAPMAYAN ORTA ÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN İLETİŞİM BECERİLERİ İLE EMPATİK EĞİLİM DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Detaylı

Doç.Dr. Yavuz CABBAR Dr. Mustafa Kemal TOPCU

Doç.Dr. Yavuz CABBAR Dr. Mustafa Kemal TOPCU Çalışanların Beklenti ve Yükümlülüklerinin İşgücü Verimliliğine Etkilerinin Psikolojik Sözleşme Kuramı Bağlamında Değerlendirilmesi: Ankara Sanayi Odası Üyeleri Örnekleminde Bir Araştırma Doç.Dr. Yavuz

Detaylı

HEMŞİRE TARAFINDAN VERİLEN EĞİTİMİN BESLENME YÖNETİMİNE ETKİSİ

HEMŞİRE TARAFINDAN VERİLEN EĞİTİMİN BESLENME YÖNETİMİNE ETKİSİ HEMŞİRE TARAFINDAN VERİLEN EĞİTİMİN BESLENME YÖNETİMİNE ETKİSİ Özlem Bulantekin Düzalan*, Sezgi Çınar Pakyüz** * Çankırı Karatekin Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu ** Celal Bayar Üniversitesi Manisa Sağlık

Detaylı

DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi

DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi Balanced Scorecard DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi Bu yöntemin ortaya çıkışı 1990 yılında Nolan Norton Enstitüsü sponsorluğunda gerçekleştirilen, bir yıl süren ve birçok şirketi kapsayan Measuring performance

Detaylı

İnşaat Sektöründe Eğitim Başarı / Başarısızlık İlişkisinin İncelenmesi

İnşaat Sektöründe Eğitim Başarı / Başarısızlık İlişkisinin İncelenmesi İnşaat Sektöründe Eğitim Başarı / Başarısızlık İlişkisinin İncelenmesi Gökhan Arslan, Serkan Kıvrak Anadolu Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İki Eylül Kampüsü 26555 Eskişehir Tel: (222) 321 35 50

Detaylı

THOMAS TÜRKİYE PPA Güvenilirlik, Geçerlilik ve Standardizasyon Çalışmaları Özet Rapor

THOMAS TÜRKİYE PPA Güvenilirlik, Geçerlilik ve Standardizasyon Çalışmaları Özet Rapor THOMAS TÜRKİYE PPA Güvenilirlik, Geçerlilik ve Standardizasyon Çalışmaları Özet Rapor Amaç Aşamalar Örneklem Analizler PPA Güvenilirlik, Geçerlilik ve Standardizasyon Çalışmaları nın amacı, yeni örneklemler

Detaylı

PSİKOLOJİK YILDIRMANIN ÖNCÜLLERİ VE SONUÇLARI: HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Hacettepe Üniversitesi Psikometri Araştırma ve Uygulama Merkezi HÜPAM

PSİKOLOJİK YILDIRMANIN ÖNCÜLLERİ VE SONUÇLARI: HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Hacettepe Üniversitesi Psikometri Araştırma ve Uygulama Merkezi HÜPAM PSİKOLOJİK YILDIRMANIN ÖNCÜLLERİ VE SONUÇLARI: HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ Hacettepe Üniversitesi Psikometri Araştırma ve Uygulama Merkezi HÜPAM PROJENİN AMACI Bu projenin temel amacı Hacettepe Üniversitesi

Detaylı

EĞİTİMDE YEŞİL İNSAN TÜKETİMDE YEŞİL ÜRÜN: NAZİLLİ İİBF VE NAZİLLİ MYO ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK BİR DUYARLILIK ANALİZİ ÇALIŞMASI

EĞİTİMDE YEŞİL İNSAN TÜKETİMDE YEŞİL ÜRÜN: NAZİLLİ İİBF VE NAZİLLİ MYO ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK BİR DUYARLILIK ANALİZİ ÇALIŞMASI EĞİTİMDE YEŞİL İNSAN TÜKETİMDE YEŞİL ÜRÜN: NAZİLLİ İİBF VE NAZİLLİ MYO ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK BİR DUYARLILIK ANALİZİ ÇALIŞMASI Hulusi DOĞAN Adnan Menderes Üniversitesi Doç. Dr. Nazilli İİBF Fakültesi hulusidogan@gmail.com

Detaylı

GÜVENLİK İKLİMİNİN BİREYSEL, ÖRGÜTSEL VE ORTAM ETMENLERİNİN BÜYÜK ÖLÇEKLİ MAKİNE, KİMYA VE MADEN İŞLETMELERİNDE İNCELENMESİ

GÜVENLİK İKLİMİNİN BİREYSEL, ÖRGÜTSEL VE ORTAM ETMENLERİNİN BÜYÜK ÖLÇEKLİ MAKİNE, KİMYA VE MADEN İŞLETMELERİNDE İNCELENMESİ GÜVENLİK İKLİMİNİN BİREYSEL, ÖRGÜTSEL VE ORTAM ETMENLERİNİN BÜYÜK ÖLÇEKLİ MAKİNE, KİMYA VE MADEN İŞLETMELERİNDE İNCELENMESİ Doç. Dr. Yakup KARA Ertuğrul YOZGAT (A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı) (İş Müfettişi

Detaylı

Ortaokul Öğrencilerinin Sanal Zorbalık Farkındalıkları ile Sanal Zorbalık Yapma ve Mağdur Olma Durumlarının İncelenmesi

Ortaokul Öğrencilerinin Sanal Zorbalık Farkındalıkları ile Sanal Zorbalık Yapma ve Mağdur Olma Durumlarının İncelenmesi Ortaokul Öğrencilerinin Sanal Zorbalık Farkındalıkları ile Sanal Zorbalık Yapma ve Mağdur Olma Durumlarının İncelenmesi Fatma GÖLPEK SARI Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim

Detaylı

Tedarik Zinciri Performans Ölçümü

Tedarik Zinciri Performans Ölçümü Tedarik Zinciri Performans Ölçümü Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tedarik Zinciri Yönetim Etkinliğinin Artırılmasında Kullanılan Performans Ölçüleri 1. Maliyet

Detaylı

YATÇILARIN MARİNA TERCİHİNDE ALGILANAN HİZMET KALİTESİNİN MARİNA BAĞLILIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

YATÇILARIN MARİNA TERCİHİNDE ALGILANAN HİZMET KALİTESİNİN MARİNA BAĞLILIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ YATÇILARIN MARİNA TERCİHİNDE ALGILANAN HİZMET KALİTESİNİN MARİNA BAĞLILIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Öğr. Gör. Can KARAOSMANOĞLU Yaşar Üniversitesi - MYO Marina ve Yat İşletmeciliği Programı Doç. Dr. İpek KAZANÇOĞLU

Detaylı

KIMYA BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN ENDÜSTRİYEL KİMYAYA YÖNELİK TUTUMLARI VE ÖZYETERLİLİK İNANÇLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ; CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

KIMYA BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN ENDÜSTRİYEL KİMYAYA YÖNELİK TUTUMLARI VE ÖZYETERLİLİK İNANÇLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ; CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ KIMYA BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN ENDÜSTRİYEL KİMYAYA YÖNELİK TUTUMLARI VE ÖZYETERLİLİK İNANÇLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ; CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ Öğr. Gör. Gülbin KIYICI Arş.Gör.Dr. Nurcan KAHRAMAN Prof.

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARIN GÜVENLİĞİ VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER (TÜRKİYE NİN GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE BEŞ FARKLI HASTANE ÖRNEĞİ)

SAĞLIK ÇALIŞANLARIN GÜVENLİĞİ VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER (TÜRKİYE NİN GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE BEŞ FARKLI HASTANE ÖRNEĞİ) SAĞLIK ÇALIŞANLARIN GÜVENLİĞİ VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER (TÜRKİYE NİN GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE BEŞ FARKLI HASTANE ÖRNEĞİ) Yrd. Doç. Dr. Nilgün ULUTAŞDEMİR *, Öğr. Gör. Habip BALSAK ** * Avrasya Üniversitesi,

Detaylı

Marmara Üniversitesi Hemşirelik,Istanbul, Turkey

Marmara Üniversitesi Hemşirelik,Istanbul, Turkey İSTANBUL İLİNDE AKREDİTASYON BELGESİNE SAHİP HASTANELERDE HEMŞİRELİK HİZMETLERİNDE YENİLEŞİM (İNOVASYON) KÜLTÜRÜ * Funda Kosovalı Deşat Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi E.A.H, ** Yasemin

Detaylı

Birgül BURUNKAYA - Uzman Adana İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Çalışan Sağlığı Birimi ANTALYA

Birgül BURUNKAYA - Uzman Adana İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Çalışan Sağlığı Birimi ANTALYA Sağlık Çalışanlarının Çalışan Güvenliği Uygulamalarından Memnuniyetleri ve İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Hakkındaki Bilgi Düzeyleri (Eğitim ve Araştırma Hastanesi Örneği) Birgül BURUNKAYA - Uzman Adana

Detaylı

YABANCI DİL EĞİTİMİ VEREN ÖZEL BİR EĞİTİM KURUMUNDAKİ ÖĞRENCİLERİN BEKLENTİLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Sibel SELİM 1 Efe SARIBAY 2

YABANCI DİL EĞİTİMİ VEREN ÖZEL BİR EĞİTİM KURUMUNDAKİ ÖĞRENCİLERİN BEKLENTİLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Sibel SELİM 1 Efe SARIBAY 2 Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Cilt 5, Sayı:2, 2003 YABANCI DİL EĞİTİMİ VEREN ÖZEL BİR EĞİTİM KURUMUNDAKİ ÖĞRENCİLERİN BEKLENTİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Sibel SELİM 1 Efe SARIBAY

Detaylı

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM SPORDA STRATEJİK YÖNETİM 8.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 STRATEJİK YÖNETİM 2 STRATEJİ DEĞERLENDİRME VE KONTROL Stratejik yönetim sürecinin son evresi seçilen stratejinin değerlendirilmesi, değerlendirme

Detaylı

2016 YILI ÇALIŞAN MEMNUNİYET ANKET RAPORU

2016 YILI ÇALIŞAN MEMNUNİYET ANKET RAPORU 206 YILI ÇALIŞAN MEMNUNİYET ANKET RAPORU TEMMUZ 206 .. Araştırmanın Amacı Araştırmada, na bağlı olarak hizmet vermekte olan;. Bütçe ve Performans Şube Müdürlüğü 2. Stratejik Planlama Şube Müdürlüğü 3.

Detaylı

A. BIÇIME İLIŞKIN ANALIZ VE DEĞERLENDIRME

A. BIÇIME İLIŞKIN ANALIZ VE DEĞERLENDIRME Y. Mimar Işılay TEKÇE nin Doktora Tez Çalışmasına İlişkin Rapor 18 Ocak 2010 A. BIÇIME İLIŞKIN ANALIZ VE DEĞERLENDIRME 1. Çalışmanın Bölümleri Aday tarafından hazırlanarak değerlendirmeye sunulan doktora

Detaylı

SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ALAN SINAVI ÖLÇEĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ : GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ALAN SINAVI ÖLÇEĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ : GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ALAN SINAVI ÖLÇEĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ : GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI Çavuş ŞAHİN Serdar ARCAGÖK Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi ÖZET Bu çalışmanın amacı sınıf

Detaylı

Uluslararası Yönetim Araştırmaları Dergisi,Yıl: 2, Sayı: 3, Nisan 2016, s. 190-198

Uluslararası Yönetim Araştırmaları Dergisi,Yıl: 2, Sayı: 3, Nisan 2016, s. 190-198 Doi Number : ISSN : QR InMaR Journal The Journal of International Management Research Uluslararası Yönetim Araştırmaları Dergisi,Yıl: 2, Sayı: 3, Nisan 2016, s. 190-198 Murat YORULMAZ 1 DENİZCİLİK İŞLETMELERİNDE

Detaylı

009 BS 400- İstatistik sonılannın cevaplanmasında gerekli olabilecek tablolar ve formüller bu kitapçığın sonunda verilmiştir. 1. şağıdakilerden hangisi doğal birimdir? l TV alıcısı Bl Trafik kazası CL

Detaylı

BÖLÜM 5 DENEYSEL TASARIMLAR

BÖLÜM 5 DENEYSEL TASARIMLAR BÖLÜM 5 DENEYSEL TASARIMLAR Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci 1.Gözlem Genel araştırma alanı 3.Sorunun Belirlenmesi Sorun taslağının hazırlanması 4.Kuramsal Çatı Değişkenlerin açıkça

Detaylı

T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI 2014 YILI SUNULAN HİZMETİ DEĞERLENDİRME ANKET RAPORU

T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI 2014 YILI SUNULAN HİZMETİ DEĞERLENDİRME ANKET RAPORU T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI 2014 YILI SUNULAN HİZMETİ DEĞERLENDİRME ANKET RAPORU OCAK 2015 1.1. Araştırmanın Amacı Araştırmada, na bağlı olarak hizmet vermekte olan;

Detaylı

BÖLÜM 1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR

BÖLÜM 1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR I. Öğretimde Ölçme ve Değerlendirmenin Gerekliliği... 2 II. Ölçme Kavramı... 3 1. Tanımı ve Unsurları... 3 2. Aşamaları... 3 2.1. Ölçülecek

Detaylı

DENİZLİ İLİ ÇALIŞAN NÜFUSUN İÇME SUYU TERCİHLERİ VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER. PAÜ Tıp Fak. Halk Sağlığı A.D Araş. Gör. Dr. Ayşen Til

DENİZLİ İLİ ÇALIŞAN NÜFUSUN İÇME SUYU TERCİHLERİ VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER. PAÜ Tıp Fak. Halk Sağlığı A.D Araş. Gör. Dr. Ayşen Til DENİZLİ İLİ ÇALIŞAN NÜFUSUN İÇME SUYU TERCİHLERİ VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER PAÜ Tıp Fak. Halk Sağlığı A.D Araş. Gör. Dr. Ayşen Til Su; GİRİŞ ekosisteminin sağlıklı işlemesi, insanların sağlığı ve yaşamının

Detaylı

Müzakere Becerileri ile Satış Performansını Geliştirmek

Müzakere Becerileri ile Satış Performansını Geliştirmek Müzakere Becerileri ile Satış Performansını Geliştirmek Wilson Learning in yaptığı araştırma, Evet e Doğru Müzakere eğitiminin satış performansı üzerindeki etkisini değerlendirmek üzere geliştirilmiştir.

Detaylı

Bilimsel Araştırma Yöntemleri I

Bilimsel Araştırma Yöntemleri I İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programları Bilimsel Yöntemleri I Dr. M. Volkan TÜRKER 8 Bilimsel Süreci* 1. Gözlem alanının belirlenmesi 2. Ön Bilgi Toplama Yazın Taraması 3.

Detaylı

Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci

Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci BÖLÜM 8 ÖRNEKLEME Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci 1.Gözlem Genel araştırma alanı 3.Sorunun Belirlenmesi Sorun taslağının hazırlanması 4.Kuramsal Çatı Değişkenlerin açıkça saptanması

Detaylı

HS-003. Nuray ŞAHİN ORAK (Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, Hemşirelik Esasları Anabilim Dalı.

HS-003. Nuray ŞAHİN ORAK (Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, Hemşirelik Esasları Anabilim Dalı. HS-003 Nuray ŞAHİN ORAK (Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, Hemşirelik Esasları Anabilim Dalı. İstanbul) Sezgi ÇINAR PAKYÜZ (Celal Bayar Üniversitesi, Manisa Sağlık Yüksekokulu,

Detaylı

Bir Sağlık Yüksekokulunda Öğrencilerin Eleştirel Düşünme Ve Problem Çözme Becerilerinin İncelenmesi

Bir Sağlık Yüksekokulunda Öğrencilerin Eleştirel Düşünme Ve Problem Çözme Becerilerinin İncelenmesi 186 Bir Sağlık Yüksekokulunda Öğrencilerin Eleştirel Düşünme Ve Problem Çözme Becerilerinin İncelenmesi Filiz Kantek, Akdeniz Üniversitesi Antalya Sağlık Yüksekokulu, Antalya,Türkiye, fkantek@akdeniz.edu.tr

Detaylı

NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI

NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI 1. Yarıyıl 1. Hafta ( 19.09.2011-23.09.2011 ) Modern Pazarlama ve Pazar Yönlülük Sosyal Bilimlerde Araştırmaya Giriş Tüketici Araştırmaları dersine giriş Giriş : Temel kavram

Detaylı

E-DEVLET UYGULAMALARINI KULLANANLARLA KULLANMAYANLAR ARASINDAKİ FARKLARIN VE ETKİLERİN İNCELENMESİ

E-DEVLET UYGULAMALARINI KULLANANLARLA KULLANMAYANLAR ARASINDAKİ FARKLARIN VE ETKİLERİN İNCELENMESİ E-DEVLET UYGULAMALARINI KULLANANLARLA KULLANMAYANLAR ARASINDAKİ FARKLARIN VE ETKİLERİN İNCELENMESİ Dr. Tuna USLU Gedik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Programı Özel Gebze Doğa Hastanesi Sağlık Hizmetleri

Detaylı

Dikkat!... burada ilk ünite gösterilmektedir.tamamı için sipariş veriniz SATIŞ TEKNİKLERİ KISA ÖZET KOLAYAOF

Dikkat!... burada ilk ünite gösterilmektedir.tamamı için sipariş veriniz SATIŞ TEKNİKLERİ KISA ÖZET KOLAYAOF Dikkat!... burada ilk ünite gösterilmektedir.tamamı için sipariş veriniz SATIŞ TEKNİKLERİ KISA ÖZET KOLAYAOF 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- PAZARLAMADA SATIŞIN YERİ VE ÖNEMİ.

Detaylı

İşletme Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri. Ders Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Araştırma Yöntemleri ISL727 1 3 + 0 6

İşletme Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri. Ders Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Araştırma Yöntemleri ISL727 1 3 + 0 6 İşletme Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri 1. Yıl - Güz 1. Yarıyıl Ders Planı Araştırma Yöntemleri ISL727 Araştırma süreci (problem belirleme, araştırma konusu ve hipotezni oluşturma,

Detaylı

Antalya, 2015 FEP. Katılımcı Anket. Sonuçları

Antalya, 2015 FEP. Katılımcı Anket. Sonuçları FEP Katılımcı Anket Sonuçları Antalya, 2015 w Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) Formatör Eğitim Programı (FEP) Uygulama Değerlendirme Raporu (Yönetici Özeti) Antalya da 10.11.2014 ile

Detaylı

Performans Denetimi Hesap verebilirlik ve karar alma süreçlerinde iç denetimin artan katma değeri. 19 Ekim 2015 XIX.Türkiye İç Denetim Kongresi

Performans Denetimi Hesap verebilirlik ve karar alma süreçlerinde iç denetimin artan katma değeri. 19 Ekim 2015 XIX.Türkiye İç Denetim Kongresi Performans Denetimi Hesap verebilirlik ve karar alma süreçlerinde iç denetimin artan katma değeri 19 Ekim 2015 XIX.Türkiye İç Denetim Kongresi Place image here with reference to guidelines Serhat Akmeşe

Detaylı

OKYANUS İNSAN KAYNAKLARI EĞİTİMLERİ İŞ ANALİZLERİ VE İŞ TANIMLARININ HAZIRLANMASI

OKYANUS İNSAN KAYNAKLARI EĞİTİMLERİ İŞ ANALİZLERİ VE İŞ TANIMLARININ HAZIRLANMASI OKYANUS Okyanus İnsan Kaynakları Eğitimleri İş Analizleri, İş Tanımları Mülakat Teknikleri Yetkinlik Yönetimi Performans Yönetimi Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi İnsan Kaynaklarına Geçiş İŞ ANALİZLERİ

Detaylı

Doç. Dr. Demet ÜNALAN Doç. Dr. Mehmet S. İLKAY Uzman Tülin FİLİK ERCİYES ÜNİVERSİTESİ

Doç. Dr. Demet ÜNALAN Doç. Dr. Mehmet S. İLKAY Uzman Tülin FİLİK ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ ÇALIŞANLARININ ÖRGÜTSEL BAĞLILIK DÜZEYLERİNİN ÖLÇÜLMESİ: ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ÇALIŞANLARI ÜZERİNDE BİR UYGULAMA Doç. Dr. Demet ÜNALAN Doç. Dr. Mehmet

Detaylı

BÖLÜM 4 ARAŞTIRMA TASARIMININ ÖĞELERİ

BÖLÜM 4 ARAŞTIRMA TASARIMININ ÖĞELERİ BÖLÜM 4 ARAŞTIRMA TASARIMININ ÖĞELERİ Araştırma Süreci 1.Gözlem Genel araştırma alanı 3.Sorunun Belirlenmesi Sorun taslağının hazırlanması 4.Kuramsal Çatı Değişkenlerin açıkça saptanması ve isimlendirilmesi

Detaylı

Bölüm 6 - İşletme Performansı

Bölüm 6 - İşletme Performansı Bölüm 6 - İşletme Performansı Performans Kavramı Performans, genel anlamda amaçlı ve planlanmış bir etkinlik sonucunda elde edileni, nicel ya da nitel olarak belirleyen bir kavramdır. Performans Kavramı

Detaylı

2001 ve 2008 Yılında Oluşan Krizlerin Faktör Analizi ile Açıklanması

2001 ve 2008 Yılında Oluşan Krizlerin Faktör Analizi ile Açıklanması 2001 ve 2008 Yılında Oluşan Krizlerin Faktör Analizi ile Açıklanması Mahmut YARDIMCIOĞLU Özet Genel anlamda krizler ekonominin olağan bir parçası haline gelmiştir. Sıklıkla görülen bu krizlerin istatistiksel

Detaylı

Uluslararası Öğrencilerin Ülke ve Üniversite Seçimlerini Etkileyen Faktörler

Uluslararası Öğrencilerin Ülke ve Üniversite Seçimlerini Etkileyen Faktörler Uluslararası Öğrencilerin Ülke ve Üniversite Seçimlerini Etkileyen Faktörler İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ Yüksek Öğretim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Eğitim Fakültesi 2 Giriş Dünyadaki hızlı

Detaylı

Yerli ve / veya yabancı şirket evlilikleri ve beraberinde farklı kültürlere uyum süreci,

Yerli ve / veya yabancı şirket evlilikleri ve beraberinde farklı kültürlere uyum süreci, Hafta 1: İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE UYGULAMALARI 1 1 İnsan Kaynakları Yönetiminin Tanımı, Önemi ve Amacı İnsan kaynakları yönetimi, en üst düzey yöneticiden en alta, tedarik ve satın almadan satış sonrası

Detaylı

MEÜ. SAĞLIK BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ DERS TANIMI FORMU

MEÜ. SAĞLIK BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ DERS TANIMI FORMU MEÜ. SAĞLIK BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ DERS TANIMI FORMU Dersin Adı-Kodu: BİS 601 Örnek Genişliği ve Güç Programın Adı: Biyoistatistik Dersin düzeyi Doktora Ders saatleri ve Teori Uyg. Lab. Proje/Alan Çalışması

Detaylı

İnsan Kaynakları Yönetimi. Prof. Dr. Dursun BİNGÖL Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 1. BÖLÜM

İnsan Kaynakları Yönetimi. Prof. Dr. Dursun BİNGÖL Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 1. BÖLÜM İnsan Kaynakları Yönetimi Prof. Dr. Dursun BİNGÖL Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 1. BÖLÜM Giriş Sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş, İletişim ve bilgi işleme teknolojisindeki

Detaylı

Sunulan Bildiriler Presented Proceedings

Sunulan Bildiriler Presented Proceedings Sunulan Bildiriler Presented Proceedings İŞLETMELERDEKİ PLANLAMANIN ÖRGÜTLEME VE KARAR ALAMAYA ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Mehmet GÜVEN 1, SaidPATIR 2, Selman YÜKSEL 3 ÖZET Günümüz işletmeleri için planlama

Detaylı

Korelasyon, Korelasyon Türleri ve Regresyon

Korelasyon, Korelasyon Türleri ve Regresyon Korelasyon, Korelasyon Türleri ve Regresyon İçerik Korelasyon Korelasyon Türleri Korelasyon Katsayısı Regresyon KORELASYON Korelasyon iki ya da daha fazla değişken arasındaki doğrusal ilişkiyi gösterir.

Detaylı

KALİTE FONKSİYON DAĞILIMI QUALITY FUNCTION DEPLOYMENT (QFD)

KALİTE FONKSİYON DAĞILIMI QUALITY FUNCTION DEPLOYMENT (QFD) KALİTE FONKSİYON DAĞILIMI QUALITY FUNCTION DEPLOYMENT (QFD) Yaşar ERAYMAN YÜKSEL FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI SEMİNER MAYIS 2017 Giriş Kalite Fonksiyon Dağılımı (QFD), ürün

Detaylı

FAKTÖR ANALİZİ VAHİDE NİLAY KIRTAK

FAKTÖR ANALİZİ VAHİDE NİLAY KIRTAK FAKTÖR ANALİZİ VAHİDE NİLAY KIRTAK Çok Değişkenli İstatistikler Faktör Analizi Faktör Analizinin Amacı: Birbirleriyle ilişkili p tane değişkeni bir araya getirerek az sayıda ilişkisiz ve kavramsal olarak

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat İŞL YL 501

DERS BİLGİLERİ. Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat İŞL YL 501 Müfredat I. Yarıyıl Bilimsel Araştırma Yöntemleri Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat İŞL YL 501 Kredi AKTS Güz 3 3 6 Dili Seviyesi Yüksek Lisans Türü Zorunlu Amacı Öğrencilerin bilim ve bilim felsefesi konusunda

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 4.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER Kalite Planlaması Kalite Felsefesi KALİTE PLANLAMASI Planlama, bireylerin sınırsız isteklerini en üst düzeyde karşılamak amacıyla kaynakların en uygun

Detaylı

İÇ DENETİM NEDİR? Ali Kamil UZUN, CPA, CFE

İÇ DENETİM NEDİR? Ali Kamil UZUN, CPA, CFE İÇ DENETİM NEDİR? Ali Kamil UZUN, CPA, CFE İçinde bulunduğumuz mayıs ayı Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü (IIA) tarafından tüm dünyada Uluslararası İç Denetim Farkındalık Ayı olarak ilan edilmiştir.

Detaylı

DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ NE İLİŞKİN YÖNTEMSEL AÇIKLAMA

DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ NE İLİŞKİN YÖNTEMSEL AÇIKLAMA DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ NE İLİŞKİN YÖNTEMSEL AÇIKLAMA 1. Amaç Dış Ticaret Beklenti Anketi (DTBA), dış ticaretimize yön veren firmaların yakın geçmişe ve mevcut duruma ilişkin değerlendirmeleri ile

Detaylı

Evren (Popülasyon) Araştırma kapsamına giren tüm elemanların oluşturduğu grup. Araştırma sonuçlarının genelleneceği grup

Evren (Popülasyon) Araştırma kapsamına giren tüm elemanların oluşturduğu grup. Araştırma sonuçlarının genelleneceği grup Evren (Popülasyon) Araştırma kapsamına giren tüm elemanların oluşturduğu grup Araştırma sonuçlarının genelleneceği grup Evrendeğer (Parametre): Değişkenlerin evrendeki değerleri µ : Evren Ortalaması σ

Detaylı

Bölüm 10 Pazarlama Fonksiyonu. I) Pazarlama Stratejilerine Giriş

Bölüm 10 Pazarlama Fonksiyonu. I) Pazarlama Stratejilerine Giriş Bölüm 10 Pazarlama Fonksiyonu I) Pazarlama Stratejilerine Giriş Pazarlama Nedir? Pazarlama: Müşteriler için değer yaratmayı, bunu tanıtma ve sunmayı; örgütün ve paydaşlarının yararına olacak şekilde müşteri

Detaylı

1988 Üniversitesi Yüksek Lisans İşletme Çukurova Üniversitesi Doktora İşletme Çukurova Üniversitesi

1988 Üniversitesi Yüksek Lisans İşletme Çukurova Üniversitesi Doktora İşletme Çukurova Üniversitesi EK-6 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Cemile ÇELİK 2. Doğum Tarihi: 6 / 8 / 1962. Unvanı: Prof. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans İşletme Çukurova 1988 Üniversitesi Yüksek Lisans İşletme

Detaylı

ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ

ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BOŞ ZAMAN AKTİVİTELERİNE VERDİKLERİ ANLAMIN VE YAŞAM DOYUMLARININ İNCELENMESİ: AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI Sürdürülebilirlik vizyonumuz 150 yıllık bir süreçte inşa ettiğimiz rakipsiz deneyim ve bilgi birikimimizi; ekonomiye, çevreye, topluma katkı sağlamak üzere kullanmak, paydaşlarımız

Detaylı

İçindekiler. Pazarlama Araştırmalarının Önemi

İçindekiler. Pazarlama Araştırmalarının Önemi İçindekiler Birinci Bölüm Pazarlama Araştırmalarının Önemi 1.1. PAZARLAMA ARAŞTIRMALARININ TANIMI VE ÖNEMİ... 1 1.2. PAZARLAMA ARAŞTIRMASI İŞLEVİNİN İŞLETME ORGANİZASYONU İÇİNDEKİ YERİ... 5 1.3. PAZARLAMA

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 9. İş Deneyimleri

ÖZGEÇMİŞ. 9. İş Deneyimleri ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Ergün KARA 2. Ünvanı : Yrd. Doç. Dr. 3. Öğrenim Durumu : Doktora 4. Çalıştığı Kurum : Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi 5. Yabancı Dil : İngilizce / İyi Düzeyde 6. Telefon(Dahili)

Detaylı

EPİSTEMOLOJİK İNANÇLAR ÜZERİNE BİR DERLEME

EPİSTEMOLOJİK İNANÇLAR ÜZERİNE BİR DERLEME EPİSTEMOLOJİK İNANÇLAR ÜZERİNE BİR DERLEME Fatih KALECİ 1, Ersen YAZICI 2 1 Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Matematik Eğitimi 2 Adnan Menderes Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,

Detaylı

Kalite Kurumları ve Kalite Güvence Sistemleri

Kalite Kurumları ve Kalite Güvence Sistemleri Kalite Kurumları ve Kalite Güvence Sistemleri - 1 Kalite Kurumları American Society of Quality Control (ASC) Union of Japanese Scientists and Engineers (JUSE) European Foundation of Quality Management

Detaylı