AKTÜEL DERGİSİ RÖPORTAJ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AKTÜEL DERGİSİ RÖPORTAJ"

Transkript

1 AKTÜEL DERGİSİ RÖPORTAJ BAŞARIYA AÇILAN KAPINIZ ROTA KARİYER Eğitim Danışmanlık & İdari Hizmetler Rota Kariyer, bulunduğu bölgede ve dünyanın her yerinde din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmadan varlığını başarıya adayan her bireyi ve kurumu başarıya ulaştırmayı amaçlayan, bu anlamda eğitim & danışmanlık ve idari hizmetler veren bilim esaslı bir firma. En büyük yatırımı insan olan Rota Kariyer Eğitim Danışmanlık & İdari Hizmetler, bugünden daha iyi bir yarın oluşturabilmek için dünya üzerinde faaliyet gösterdiği her noktada bilimsel, sosyal, ve ekonomik olarak sürekli değişim ve gelişim peşinde olan idealist bir kuruluş. Daha İyi Ne Daha İyi Nasıl sorularına cevap arayarak hayatı daha yaşanabilir kılmayı amaç edinen Rota Kariyer, başarıya susamış birey ve kurumlara başarının üzerindeki sır perdesine kaldırmalarına yardımcı oluyor. Birey ve kurumlara eğitim danışmanlık ve idari anlamda başarı odaklı hizmetler sunan Rota Kariyer, kursiyerlerine aile içi iletişimden as üst ilişkisine, insan kaynaklarından diksiyon derslerine, anlayarak hızlı okumadan hafıza tekniklerine kadar birçok anlamda bilimsel hizmetler sunuyor. Rota kariyer, bu isimle dört senedir hizmet veren, 2006 yılında Anadolu Eğitim ve Profesyonel Danışmanlık Hizmeti adında kurulmuş bir firma. Öncelikli amacı; ihtiyaca göre eğitim ve danışmanlık hizmeti vermek olan Rota Kariyer, bireysel psikolojik danışmanlıktan kurumsal analizlere ve danışmanlıklara kadar birçok eğitim ihtiyacını da karşılıyor. Bu eğitim hizmetlerinin insan ilişkilerinden halkla ilişkilere, girişimcilikten kalite yönetimine kadar danışmanlık hizmetleri de görüyor. Aynı zamanda danışmanlık boyutunda kurumların hedeflerini ve stratejik planlarını tasarlamaya çalışıyor. Rota Kariyer in siz değerli okurlarımıza faydalı olabileceğini düşünerek ve Rota Kariyer i sizlere tanıtabilmek adına alanında uzman eğitmen Fatih Hanoğlu ve Ayşe Tecim ile başarıya açılan kapıları aşındırmaya çaba gösterdik.

2 Hasan DOKSÖZ: Ne tür kurumlara eğitim veriyorsunuz? Fatih HANOĞLU: Öncelikle belirtmeliyim ki tüm kamu ve özel kuruluşlara hizmet verebilecek potansiyele sahibiz. Halk eğitim merkezlerinden üniversitelere, ilk, orta ve liselere, meslek yüksekokullarından diğer tüm devlet kurumlarına kadar sayısız kurum ve kuruluşa seminerler ve eğitim programları düzenliyoruz. DOKSÖZ: Rota Kariyer daha çok hangi alanda hizmet veriyor? Bir kurumun veya bir bireyin başarıya ulaşabilmesi için gerekli her türlü idari ve eğitimsel danışmanlık hizmetlerini sunmaya çalışıyor; diksiyon, iletişim, hızlı okuma gibi onlarca eğitim programıyla katılımcılarımıza maksimum verim vermeye çalışıyoruz. Fakat bu yıl itibarıyla kurumsal eğitim planlamalarına daha fazla ağırlık verdik. Misyonumuz; herkese ihtiyacı olan eğitimi, ihtiyacı kadarıyla verebilmek. DOKSÖZ: Rota Kariyer hangi konularda eğitim hizmeti veriyor? Özellikle gelişim tabanlı olmak üzere, psikolojik, kurumsal ve kişiler arası iletişim alanında hizmet veriyoruz. Bireysel ve kurumsal iletişim uzmanlığımız ile dilbilim, psikoloji gibi disiplinleri uygulamayla birleştirerek kişisel, mesleki ve bilimsel gelişim eğitimleri düzenliyoruz. Örnekle şunu ifade etmek isterim ki, kahve kelimesini bir metafor(mecaz) olarak düşünürsek, bizim uzmanlık alanımız biraz kahvelerle ilgilidir. Ne ilgisi var diyebilirsiniz. Bakınız Kahvenin ne olduğunu bilmeseydik canımız kahve çeker miydi? Bu sorunun yanıtı elbette Hayır dır. Biz de bu alanda, başka ülkelerde içilip de bizde ne olduğu bilinmeyen kahveler olduğunun farkındayız. İletişim bağlamındaki bu kahveleri uluslararası camiadan toplayarak, ülkemize taşımaya, kurumlarımıza tanıtmaya çalışıyoruz. DOKSÖZ: İletişim alanında uzmanlaşmış bir birim gibi faaliyet yürüttüğünüzü söyleyebilir miyiz?

3 Evet. Alt üst ilişkilerinden, kurum içindeki çatışmalara, aile içi iletişim sorunlarından sosyal iletişim sorunlarına kadar birçok problemin nedenlerini araştırarak bu sorunlara çözüm üretiyoruz. Bu sorunların başında uygun insanın uygun işe alınmaması da gelmektedir. Örneğin; Antakya daki kuruluşların genellikle aile şirketi olması, insan kaynakları alanlarında büyük bir açık ve zafiyete neden olabiliyor. Hatır vasıtasıyla iş alımların yoğun olduğu için bu durum; hem iş yerindeki alt üst ilişkisini hem de başarı oranını düşürebiliyor. Bu durum çatışma ortamına ve performans düşüklüğüne de neden olabiliyor. Bu konudaki yaklaşımımız; insan kaynaklarının olmazsa olmaz sloganı : Uygun işe uygun insanı bulmak veya yetiştirmek. DOKSÖZ: Bugüne kadar hangi kurumlara hizmet verdiniz? Yirmiye yakın üniversite, otuza yakın kamu kuruluşu ve yirmiyi aşkın özel firmaya kurumsal anlamda üç yüzün üzerinde seminer ve eğitimler verdik. DOKSÖZ: Rota Kariyer in hâkimiyet alanı ne kadar geniş? Ulusal faaliyet alanımız her geçen gün artmaktadır. Ankara, Gaziantep, Antalya ve yeni bir temsilcimizin İstanbul da yeni bir oluşum kurmasıyla birlikte Türkiye nin birçok şehrinde hizmet veriyoruz diyebilirim. Online eğitim modüllerimizle zamanımızın en önemli olgusu teknolojiyi de kullanarak dünyanın her yerine ulaşabiliyoruz. DOKSÖZ: Psikodil biliminden bahsedebilir miyiz? Sulu bir limon hayal edin. Sıktıkça ağzınızın sulandıran ve yüzünüzde gevşemeye neden olan. Fakat bir de hippo meyvesi hayal edin. Ortadan ikiye ayırıp ağzınıza attığınızı hayal edin. Sizde bir duygu uyandırdı mı? DOKSÖZ: Hayır. Çünkü ne olduğunu bilmiyorsunuz. Bizim duygu ve düşüncelerimiz arasında kelimelerin çok önemli bir yeri vardır. Örnekle sabah kalktığımız zaman, bugünü çok kötü

4 yaşayacağımızı düşündük. Bu yönde düşündüğümüz anda artık beynimiz bu yönde yaptırımda bulunur. Vücut, psikolojik yönelme dışında limon örneğinde olduğu gibi tepkime vermeye başlar. Psikodilbilimi uygulamada öncelikli olarak yabancı dilleri konu olarak alsa da ikinci planda kelimelerin düşünceyle olan bağıntısını inceliyor diyebiliriz. Örneğin geçen yıllarda yapılan bir araştırmada insan yaşamından habersiz yeni bir kabile keşfedilmişti. Bu kabile bizim düşünce sistemimizin tam tersi şeklinde birkaç önemli kelimenin anlamını farklılaştırmıştır. Bu kabile, Geçmişi ön, geleceği ise arka olarak tanımlıyor. Bizler geleceğe önümüze bakalım, geçmişe arkamızda kaldı, deriz. Bu kabileye zamanı neden bu şekilde tanımlandıkları soruluyor. Kabilede, Biz gözümüzü kapattığımız zaman geçmişimiz önümüzde ama geleceğimizi göremiyoruz. diye cevap vermiş. Bir süre sonra bu kabilede yapılan araştırmalarda psikolojik problemin çok az olduğu anlaşılıyor. Çünkü kabile yalnızca şimdiki zamanda yaşıyor. Kabilenin bir diğer özelliği; kabilede ölen birinin adı yeni doğan bir bebeğe dahi verilmiyor. Çünkü ölümün vermiş olduğu negatif halin o çocukla birlikte devam edeceğini düşünüyorlar. İşin içinde hem ruhsal, hem dilbilimsel çıkarımlar olduğu gibi hem de psikolojik çözümlemeler de var. Kişiler arası iletişimde, bir kişiyi dinlerken ilk dikkat ettiğiniz durum karşınızdakinin ne hissettiği, ikincisi konuşan kişinin size ne hissettirdiği, üçüncüsü size ne sunduğu, en son; kelimelerin kendisidir. Bizim toplumumuzda bu durumu tersinden düşünüyor olabiliriz. En önemlisi söylenen kelimelermiş gibi hissediyoruz ama daha doğrusu bunun tam zıttı bir diyagram söz konusu. Aslında bir bilgi sunucusunda ilk olarak kelimelerin anlamlarına bakmıyoruz. Kişinin duruşu, ses tonu, bakışı, konuşması, ses tonu hepsi bir arada bizi en önce etkileyen oluşumun birer parçaları DOKSÖZ: Peki, bu diyagramın zıt olması insan iletişiminde ne gibi sıkıntıları ortaya açıyor?

5 Çatışmalar artmaya başlar, kendimizi anlatmakta zorluk çekebiliriz. Anlamlar karışmaya başlar ve bunun yanında daha birçok iletişim problemini kendimize çekebiliriz. İnsan zihnindeki imgeler, kişiden kişiye farklılık gösterir. Örneğin, balık desem bir arkadaşımız tavada kızartılan bir balık, siz akvaryumda, ben ise denizde yüzen bir balık hayal edebilirim. Kelimeler aynıdır ama karşınızdaki insan zihninde farklı imajlar çizer. Bu nedenle vermek istediğiniz mesajı karşı tarafa kelimelerden daha çok beden dili ve vurgu ile birlikte ifade etmek daha sağlıklı bir iletişim metodudur. DOKSÖZ: Teknoloji ya sözden ya yazıdan ya da duygudan yoksun olduğu için iletişime darbe vurmaktadır diyebilir miyiz? Bu anlamda teknoloji ile iletişim arasında nasıl bir bağ kurabiliriz? Her durumda olduğu gibi iletişimde de doğru kullandığınız her şey güzeldir. Örnek olarak ayağınızda bir ayakkabı olması kötü bir şey değildir fakat birinin kafasına fırlatırsanız bu tanımlama kötü bir yönde değişebilir. Teknoloji de buna benziyor. Bu durumu kendi işimiz üzerinden açıklamak gerekirse; Rota Kariyer olarak, Türkiye nin bir çok şehrine ve dünyanın bir çok farklı ülkesindeki katılımcısına online(çevirimiçi) eğitimler de veriyoruz. Bu durum teknolojinin faydasıdır. Ama online eğitim alan katılımcılar burada kullandığımız mimiklerden, beden dilinden mahrum kalıyorlar. Bu da yüz yüze verilen bir eğitim kadar öğretici olamayabiliyor. Bunu da aşabilmek için çalışmalarımız var. İnteraktif bir çevirim içi eğitim planlaması yapıyoruz. Teknolojinin katılımcılara bir diğer faydası da kitap ve benzeri masraf isteyen taleplere bütçe ayırmak zorunda kalmıyorlar. DOKSÖZ: Katılımcılarınıza ne gibi katkılarınız oluyor? Kurumumuzda eğitimlerin tamamı uygulamalı olarak verilmektedir. En büyük kazanım da bu. Uygulamalı eğitimlerden kastettiğim şu; mesela bir arkadaşımızı girişimcilik eğitimi almak isteyen bir katılımcımız olarak düşünelim. Arkadaşımız eğitime gelmeden önce bir sandalye altına para bağlıyoruz. Kişi gelip sandalyesine oturuyor. İçeriye giriyorum, kursiyere doğru ayağa kalk diye bağırıyorum.

6 Öncelikle şaşırıyor ama ayağa kalkıyor. Yere doğru eğil diyorum, bayan ya da erkek fark etmiyor bu durumu hemen negatif algılıyor. Sandalyenin altında ki parayı al. Diyerek onu yönlendiriyorum. Bu yönlendirmeye ek olarak bundan sonra bir misafirin ya da bir müşterin geldiğinde onun önünde ayağa kalkmazsan, onun önünde tebessümle eğilmezsen kimse sana para vermez. Tabi katılımcı seviyesi ve düşünce yapısı eğitimin nasıl uygulama ile yapabileceğimiz hakkında farklı metotlar denememize neden oluyor. DOKSÖZ: Bahsettiğiniz uygulama yönetiminin teorik eğitimini daha önce verdiğiniz zaman, katılımcı üzerinde aynı etkiyi gözlemleyebildiniz mi? Evet. Kâğıt üzerinde ne kadar eğitim verirsek verelim akılda yüzde on u kadarı kalıyor. Bu yüzde; gün içerisinden okuduklarımızda yüzde on, hep okuyup hem gördüklerimizde yüzde yirmi - otuz, hem okuyup hem gördüklerimiz hem de duyduklarımızda yüzde ellisi kadardır. İletişimi uygulamaya çevirdiğimiz zaman, yüzde yirmilik otuzluk dilimin üstüne bir anda geriye kalan yetmişlik kısmı da ekleyebiliyoruz. Kitaplar, önemsenmesi gereken, bilgi aktarıcı unsurlardır. Ama eyleme yani harekete geçtiğiniz anda vücut da, psikoloji de, dil de, düşünce de değişmeye başlıyor. Başarılı olan ile başarılı olamayan insan arasında ki fark; eyleme gitmektedir, hata yapmaktan korkmamaktadır. DOKSÖZ: İş dünyasında başlamak işin yarısıdır diye bir tespit vardır. Bu fikri doğru buluyor musunuz? Evet. Ayrıca benim yaşam felsefemde günde üç hata yapmıyorsanız hiç hareket etmiyorsunuz demektir. Seminerlerde kursiyerlere her zaman evde oturun, hiç hata yapmayacağınızın, hiç üzülmeyeceğinizin sözünü veriyorum ama hiç başarılı olamayacağınızın da garantisini veriyorum diyorum. Hata Yapmaktan Korkmayın Vermiş olduğum yüzlerce seminer, binlerce mentörlük ve danışmanlık çalışmalarının ardından

7 özetle size vermek isteyeceğim en önemli mesaj; Başımıza gelenlerin %90 ının, bizim o duruma nasıl baktığımızla doğru orantıda olduğudur. Bu bakış açısı, benim hayatımı yeniden sorgulamama, eğitim anlayışımı yeniden inşa etmeme ve bahane üretmeyi bırakmama neden oldu. Başarıyı arayanlara vereceğim en önemli mesajlardan biri; hata yapmaktan çekinmesinler. Bizler firma olarak da bu felsefeyi ilke edinmiş durumdayız. Buraya gelen yaklaşık yirmi, yirmi beş personelimizin sınırsız hata payı var. Yalnızca tek bir koşul dâhilinde; aynı hatayı tekrar yapmamak. Bizler sorun odaklı değil de çözüm odaklı işler yapmak durumundayız. Örneğin şu anda ses kaydında negatif durum çıksa bu durumu sorun etmekten çok çözmeye çalışırız. Çünkü bu problemi çözemeyecek bir zihne sahip değiliz. DOKSÖZ: İş yerlerindeki iletişim problemleri nasıl ortaya çıkıyor? En büyük problemler kayıtsız olarak insanın bir şeyi gerçekten anlatabildiğini veya anlayabildiğini düşünmesidir. İş yerindeki çatışmaları azaltabilecek en doğru yöntem, doğru anlayabilmeyi ve doğru anlatabilmeyi öğrenmek ve uygulamaktır. Benim çok sevdiğim ve dinlemenizi istediğim bir kedi köpek hikayesi var, sizlerle onu paylaşmak istiyorum. Bir adamın bir kedisi bir de köpeği varmış. Adam, bu hayvanları uzun süre boyunca aynı evde beslemiş. Köpek, sahibine şöyle bir bakıp; bu adam beni besliyor, yıkıyor, gezdiriyor, pislesem altımı temizliyor kesinlikle bu adam tanrı olmalı diye içinden geçirmiş. Aynı evin kedisi de; bu adam beni besliyor, büyütüyor, yıkıyor, gezdiriyor, pislesem altımı temizliyor; kesinlikle ben tanrı olmalıyım diye düşünüyormuş. Köpek sahibini tanrılaştırıyor, kedi de kendisini. Ama odanın dışına çıktığınızda içeride bir tanrı yok. İçeri girdiğinizde insanlar bazen olayları köpek gibi büyütür, kedi gibi küçültür. Bizim mesleğimizin amacı; dışarıdaki pencereden içeriye bakabilmektir. Siz iletişim halindeyken neleri büyütüp neleri küçültmeniz gerektiğini söyleriz. Bunu yaparken yalnızca olması gerekenleri söyleriz. İçeride yalnızca bir köpek, bir

8 adam ve bir kedi var. Bu kadar. Doğru ve yanlışlarla ilgilenmiyoruz. Çünkü doğru ve yanlışlar geçicidir. Örneğin yetmiş sene önce bir kadın ve bir erkeğin aynı yerde oturması bile doğru değildi. Fakat şimdi doğru DOKSÖZ: Danışmanlık hizmetlerinde bireylere nasıl katkılar sunuyorsunuz? Her şeyin başı uygun analizlerin yapılmasıdır. Özellikle kişilerde istenilen durum-hedef ve amaç seçimi üzerine eğilen bilişsel bir danışmanlık ve bir dizi analiz uygulamamız var. Bu analizler sonucundaki çıkarımların paylaşımları ile yola çıkıyoruz. Katkımız farkındalıkları arttırmakla başlıyor. DOKSÖZ: Hizmetleriniz bire bir görüşmelerle mi yoksa sınıf ortamında mı veriliyor? Sınıf ortamında anlama ve anlatabilme değerleri daha düşük olduğu için bu metodu benimsemiyoruz. Bire bir görüşmeler öncelikli tercihimizdir. Uzmanlık alanında verdiğimiz hizmetlerde bazı alanlarda bire bir veya bire üç hizmet veriyoruz. Bu eğitim bir sınıf veya derslik ortamında olmak zorunda değil. Seminer salonu veya bireyin çalıştığı kurum bile olabilir. DOKSÖZ: Rota Kariyer in sektördeki görevinin tam karşılığı nedir? Eğitim, danışmanlık ve idari hizmetler Antakya da ilk olarak eğitim ve danışmanlık firmasını kurduğumuz zaman, bu hizmet, Antakya halkı için kahve veya hippo meyvesi metaforundan farksızdı. Danışmanlık deyince insanların aklına yalnızca psikolojik danışmanlık geliyordu. İlk zamanlar bu kavramsal kargaşayı insanlara aktarmakta zorluk çektik fakat işimiz gereği iletişim ile bunu başardığımızı ve ihtiyacı yaratabildiğimizi görüyoruz. DOKSÖZ: Bu durum, ön yargı ya da psikolojik rahatsızlık olarak algılanıyor, öyle mi? Yeni olana ön yargıda bulunmak gerçek olmasa da genelleşebilir ve yadsınamaz. Çözüm sunmanız ve ön yargıları yıkmanız gerekmektedir. Bilgilendirme ve tanıtım seminerleriyle, kurumsal iletişimlerle çok güzel bir şekilde bu sorunu çözüme kavuşturduk. Şu

9 andaki imajımızla çok farklı bir vizyona sahibiz. Vizyonumuza baktığımız zaman kurumumuzu bir organizatörlük ve girişimcilik şirketi olarak görüyoruz. Kurumlar için gerekli olan ne varsa onun uzmanını bulmaya çalışıyoruz. Ama bizim durum tespiti yapabilmemiz ve sorunu çözüme kavuşturabilmemiz için danışmanlık yapacağımız firmanın da bize fırsat vermesi gerekiyor. DOKSÖZ: Devlet, ağırlıklı olarak yaklaşık iki üç senedir İçişleri Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ve birkaç bakanlığın daha katkılarıyla iş güvenliği uzmanı yetiştiriyor. Sizin bu anlamda verdiğiniz bir sertifika veya eğitim hizmeti var mı? Hayır. Bu konuda uzman yetiştirmiyoruz. Bizim uzmanlık alanımız ve asıl hizmet verdiğimiz nokta iletişim alanı ile ilgili. Bu anlamda farklı bir girişimimiz oldu. Ress Journal (Route Education and Social Science Journal)adında uluslararası hakemli bir dergi kurduk. Türkçe açılımı; Rota Eğitim ve Sosyal Bilimler Dergisi. Alanında uzman akademisyenler tarafından hazırlanan dergi tamamen akademik ve bilimsel verilere yer veriyor. Bizler RessJournal ile bu alandaki açıkları da kapatmaya çaba gösteriyoruz. Kişisel gelişimi bilimsel ve bilişsel gelişimle birleştirebilen eğitim programları düzenliyoruz. Özellikle değerler dizisi - bakış açıları konusunda hizmet verirken aile içi iletişim, çocuk ebeveyn iletişimi, bireyin çevresi ve arkadaş grubu ile olan ilişkisini de önemsiyoruz. Rota Kariyer olarak, AAHEA akreditasyonumuz var. Buna ek olarak, Uluslararası Eğitim Danışmanlık Koçluk Enstitüsü ve Küresel Girişimciler Enstitüler gibi kurumalara da üyeyiz. Genelde kurumlarımızdaki eksik noktalardan biri de araştırma ve geliştirmedir. (AR-GE) Çünkü ürünlerin de reklamların da AR-GE si vardır. Bunları daha detaylı incelemek gerekirse; Araştırma ve geliştirme olanı korumak demek değildir. Yapılan en büyük yanlışlardan biri de bu. Örneğin bir öğretmen öğrencisine matematik, fizik, kimya veya biyoloji alanında ders anlatır fakat öğrenci öğretmeninden fazla bilgi sahibi olmaz. Öğrenci öğretmenin aldığı bilgileri döke döke taşır ve daha sonra kendisine kalan ufak bir bilgiyle yetinir. O bilgiyi de kısa aralıklarla sürekli tekrar etmediği zaman unutur. Bu durum, ne yazık ki üniversitelerimizde de var. X akademisyen, Y öğrencisine kendi bildiğinin %10 nu % 20 sini

10 anlatabiliyor. Öğrenciler de bilgiyi genellikle dersten geçmek için %20 ile yetinip, bunu %100 hatta daha fazla nasıl yapabilirim demiyor. (Bütün genellemeler yanlıştır. Bu da bir genellemeydi.) Kısaca anlatmak istediğim şey; okul bittiğinde öğrenci öğretmeni kadar bir bilgiye sahip değilken nasıl artı bir değer üzerine koyabilir? Bu durum, kovadaki suyu taşırken dökmekten farksızdır. Ama bazı öğrenciler yapısal olarak gelişime ve öğrenmeye açıktır. Öğretmeninden aldığı bilgileri öğrenir, o bilgilere şüpheyle bakıp, araştırarak alanında daha fazla bilgi sahibi olarak uzmanlaşır. Kurumsal olarak da yaptığımız hataların en önemlilerinden biri de araştırıp geliştirmediğimiz gerçeğidir. Bu konuda Kaizen diye Japonca bir deyim vardır. Bir konuda mükemmelleşmeye çalışmak Daha iyi ne, daha iyi nasıl mantığı Örneğin gazeteciysek nasıl daha iyi bir gazeteci olabiliriz, eğer danışmansak nasıl daha iyi bir danışman olabiliriz? Eğer bize öğretilenden daha fazla bilgiye sahip değilsek, araştırmıyor ve geliştirmiyoruz demektir. Diyelim ki, 2006 yılında bir işletme kurdunuz. Bu işletme 2007, 2008 yıllarında aynı kazançla hizmete devam etti yılında ise kazanç düşmeye başlar. Bizim bu soruna çözüm olarak hedef gözettiğimiz noktalar; Daha fazla insana nasıl ulaşabiliriz, daha az maliyetle daha fazla veya daha kaliteli ürünü nasıl üretebiliriz, insan ilişkilerinde nelere dikkat etmek gerekir, lobicilik nedir? Bu durumla ilgili olan bütün o hisleri gidermeye çalışıyoruz da aldığınız kuruma her sene %10, %20 artı değer katarak yapısal olarak performansın arttırmasını sağlıyoruz. DOKSÖZ: Bu anlamda Türkiye de veya Hatay da birlikte çalıştığınız kurumlar var mı? Şu anda severek yaptığımız bu işi yapan maalesef çok az kurum var. Daha doğrusu tek başına koçluk yapan, eğitim veren kurumlar var lakin eğitim ve danışmanlık kavramlarını bilim ve kişisel gelişim kavramlarıyla birleştiren çok az kurum var. DOKSÖZ: Talepte bulunduğunuz, ret cevabı aldığınız veya size teklif getiren kurumlar oldu mu?

11 Hatay da küçük balıklar birleşmekte zorlanıyor. Franchising sistemlerini yöremizde geliştirmeliyiz. Kuracağımız yeni kurum ve projeler için tüm iştirakçilere kapımızın açık olduğunu söylemek isterim. Hatay ın çok daha büyük eğitim merkezlerine ve arge enstitülerine ihtiyaç var. DOKSÖZ: Bu durumun düzelmesi uzun zaman alır mı? Benim ön gördüğüm en az üç sene sürer. Antakya da zaten birçok firma yavaş yavaş büyüyor bazıları da büyümek zorunda. Bizim sektörümüz de bu gelişmeye paralel olarak büyüyecek diye düşünüyorum. Çünkü şu anda yeni açılan ve vizyonu geniş firmalar var. İnsanların katılımı daha fazla olursa eğitimler fazlalaşırsa ve eğitimle ilgili olan kurumlar kendini geliştirmeye başlarsa üç sene içerisinde bir şeyler olumlu yönde değişebilir. DOKSÖZ: Bu umut verici bir durum. Çünkü insanlar rakiplerinden bu kadar iyimser bahsetmezler. Kendi sektörümde rekabet diye bir şeyin varlığından söz edemeyeceğim. Aslında tırnak içerisinde belirtirsek Benim yaptığım işi benim gibi yapabilecek başka kimse yok diyebilirim. Çünkü iletişim sektöründe üslubun, sunumun çok önemli olduğunu söylemem lazım. Üslup, her kurum, her birey için farklıdır. Örnekle ikimiz de aynı kişiye insan kaynakları eğitimi verebiliriz ama üsluplarımız, eğitim içeriklerimiz, uygulama şeklimiz rekabete dayalı değil, kıyasa dayalıdır. Yani benim katılımcı portföyümün beni tercih etme nedeni ile bir başkasını tercih etme nedeni aynı olamaz. Bu sizin yaptığınız işe (dergiciliğe-haberciliğe) benziyor, iki farklı dergi var. Bir tanesi aktüel içeriklere yer veriyorken bir diğeri de magazin içerikleri yayımlıyor diyelim. İkisi de dergidir ama ikisi birbirine rakip değildir. Biz kurum olarak verimliliği ön plana çıkaran farklı bir üslup ortaya koyuyoruz. Ayrıca yaptığımız işin, verdiğimiz hizmetin takipçisiyiz. DOKSÖZ: Bugüne kadar hangi çalışmaları yaptınız, hangi eğitimleri verdiniz?

12 Şuan da aktif olan eğitim projelerimiz var. Bu projelerde gerek yöresel gerekse yöremiz dışı birçok etkinliğimize hazır olunuz. Farklı eğitimler, farklı disiplinlerle birleşiyor. Psikolojiden dilbilimine, sosyolojiden hatta antropolojiye kadar geniş bir yelpazeyi kullanıyoruz. DOKSÖZ: Misyonunuzda yaşam boyu eğitim koçluğu ibaresi var. Bu durum ömür boyu süren bir yaşam koçluğunu mu kast ediyor yoksa ömür boyu işe yarayacak bilgileri öğretmeyi mi? Ömür boyu işe yarayacak bilgileri öğretmek. Bugüne kadar birçok dalda eğitim aldım. Eski çağlarda hezarfen tipi insanlar vardı. Örnekle Ahmet Çelebi, Ömer Hayyam gibi... Bu insanlar hem matematikle, hem astronomiyle hem de edebiyatla hatta birçok bilimle uğraşırlardı. Fakat günümüzde bir bölümden mezun olunca hemen kendimizi o alanın uzmanı gibi tanımlıyor ve hayatı bu bilginin üzerine yazıyoruz. Bir bölümü bitirmek bir uzman olmak için yeterlilik sağlamaz. Bunun aksine kanaat getirmek ise başarıya ulaşabilmekte bireye veya kuruma avantaj sağlar. Hayatı anlayabilmek için farklı öğeleri tanımak ve birleştirmek gerekir. Bu durumu bir örnekle açıklamak istiyorum. X kralı kendisinden sonra tahta çıkabilecek bir varis bırakamadığı için oldukça dertli bir şekilde düşünmeye başlamış... Tahtımı en azından zeki birine bırakmalıyım diyerek, akıllıca da bir oyun kurgulamış. Oyuna başlarken yaşadığı topraklarda hiç olmayan ve halkının daha önce hiç görmediği bir varlık bulmaya karar vermiş. Kralın yolu bir gezi sırasında Hindistan a düşmüş. "Fil" denilen görkemli hayvanı ilk olarak orada tanımış. Hint kralından(mihrace'den) bir ricada bulunarak, ülkesinde olan en büyük fillerden birisini sarayına istemiş.hint kralı, X kralını kırmamış. Ve en büyük fillerinden bir tanesini etrafı kapalı bir at arabası ile X kralının sarayına göndermiş. X kralı, fil konvoyu daha yoldayken hemen hazırlıklara koyulmuş. Penceresi olmayan bir odayı ziftle kaplatarak fili içerisine koymuş.

13 Tellallar ile yeni bir kralın seçileceğini halkına duyurmuş. Odaya geçip içerideki nesnenin ne olduğunu bilen kişi, yeni kral olacakmış Birinci taht arzusuyla kıvranan zavallı adam odaya girmiş. Karanlıkta aranırken, eline ilk olarak filin kulakları geçmiş. Adam sevinçle odanın dışına çıkmış. Dışarıda bekleyen X kralı ve adamlarına : Buldum, bu içerdeki nesne bir yelpazedir. demiş. Kral: Bilemedin, kesin bunun kellesini! deyince tüm adaylar böyle bir cezayı beklemedikleri için dona kalmış İkinci taht arzusuyla kıvranan zavallı adam, odaya girmiş. Zifiri karanlıkta aranırken eline ilk olarak filin hortumu geçmiş. Bakmış ki hortumun ucu da ıslak. Adam yarı şüphekar ama sevinçle odanın dışına çıkmış. Dışarıda bekleyen X kralı ve adamlarına: Buldum, bu içerdeki bir su hortumudur demiş. Kral: Kesin bunun da kellesini! Bu da bilemedi deyince adaylar korkudan vazgeçmeye başlamış Üçüncü aday filin kuyruğuna dokunduğunda kamçı, dördüncü aday sırtına dokunduğunda bir büst demiş ve ilk adaylar gibi kellelerinden olmuşlar. Beş, altı, yedi derken kimse filin canlı bir hayvan olduğunu anlayamamış. Fili, hayatın kendisi olarak nitelendirelim. Hayatı anlamak, anlamlandırmak ve anlatmak için hayatın tüm canlılığını, değişimini bir bütün olarak hissetmek gerekir. Hayatın bir evresini/parçasını tüm bilgiye muktedir gibi yorumlamaya kalkarsak, elbette olumsuz her durumu genele yaymış ve hayatı basite indirgemiş oluruz. Hayata bütünüyle bakmamız gerekir. Çünkü hayat, farkındalık isteyen bir serüvendir. Hepimiz insanlığın öyküsüyüz... DOKSÖZ: Bir kitapta, bir seri katile ait olduğu söylenen şu ifadeye rastlamıştım. Siz insanlar bana yüksekten bakarsanız sefil birini görürsünüz. Aşağıdan bakarsanız tanrıyı görürsünüz. Karşıdan bakarsanız kendini görürsünüz. Çok güzel bir örnek. Hayata nereden baktığımız çok önemli. Kültürel gelişimle birlikte tatminsizlik, depresyon ve stres gibi birçok etkenle mücadele ediyoruz. Bu tatminsizlik çağında bir işletmeyi, bir

14 aileyi yönetmek veya kendin olabilmek çok zor... Çünkü insanların zihinsel sınırlamaları, istem dışı birçok etken nedeniyle keskinleşiyor. DOKSÖZ: Bu konuya değmişken, sizce bu tatminsizlik çağı diye adlandırdığınız bir geçiş dönemi mi? Bu durumun sebepleri nedir? Bu işin sonu nereye gidiyor? Bir geçiş döneminde olduğumuzu düşünüyorum. Bu konuyu farklı alanlarda değerlendirmemiz gerekiyor. İktisadi açıdan; 1970 li yıllarda Amerika da hizmet sektörü, üretim sektöründen daha üst seviyelere ulaştı. Bu durum insanlık açısından İstanbul un fethi kadar önemli bir olaydı. Hizmet sektöründe çalışan çok fazla insan vardı. Buna karşılık ise üretilen mallar azalıyor, aynı metadan para kazananlar artıyordu. Bu da yoğun bir rekabeti doğurdu. İş tatminsizlikleri, rekabet ortamındaki stres ve geçim sıkıntısı o yıllarda milyonlarca depresyon hastasının ortaya çıkmasına neden olmuştu. Amerika da yaşanan bu rekabet ve depresif psikoloji oraya sınırlı kalmayarak dış ülkelere de yansıdı. Bu yansıma eğitim sisteminde değişiklerin olmasına ve her şeyin reklama dönüşmesine neden oldu. Aynı karede binlerce sübliminal mesajların verilmesi de bu durumun bire bir sonucudur. Bu ağır rekabet ortamı birçok işletmenin çökmesine neden oldu. DOKSÖZ: Peki bu durum sosyolojik olarak nasıl sonuçlar doğurdu? Bence olumlu ve olumsuz yanları oldu. Örnekle kültürler arası iletişim hiç olmadığı kadar artış gösterdi. Bu da insanların kendi kültürlerindeki negatif ya da pozitif durumları görmeye başlamasına neden oldu. DOKSÖZ: Bu durum insanlık için bir kazanım değil midir? Hem bir kazanım hem de kaybediştir. Bu durum tatminsizliği de doğuruyor. Örneğin Japonya daki X mamulü gözünüzün önünde fakat satın alıp kullanamıyorsunuz. Bir başka örnek; günümüzde no mobile phobia (telefonsuzluk korkusu) gibi kavramlar ortaya çıkmaya başladı. Olaya nereden baktığınız çok önemlidir. Bu yüzden biz sorunu psikolojik, sosyolojik

15 ve iktisadi olarak daha doğrusu tüm disiplinleri kullanarak incelemeye çalışıyoruz.. Sorun odaklı olmayışımızın nedeni, nedensizlik ilkesi değildir. Nedenler bizim için çok önemlidir. Nedenleri değiştirirseniz sonucu da değiştirirsiniz. Mesleğimizde sıkça kullandığımız gerekircilik diye bir algı vardır. Buna göre; bir yerde yağmur varsa muhtemelen bir yerde de bulut vardır. Bulut varsa buharlaşma olmuştur. Buharlaşma varsa ısı vardır. Isı varsa bir su kaynağı vardır. Peki, bu nedenleri değiştirmeden sonuçları değiştirebilir miyiz? DOKSÖZ: Hayır. Buradaki nedenlerden birini ortadan kaldırın sonuç değişir. Örneğin su kaynağını ortadan kaldırdığınızda yağmur yağmaz. Her gün televizyon karşına geçerek cips yiyip kola içen bir insan hayal edin. Sonra kilo aldım diyerek diyet yapacağını söylüyor. Nedeni değiştirmeden sonucu değiştirebilir mi? O kişi, televizyon başından kalkmadan veya elindeki cipsi bırakmadan zayıflayamaz. Bizler bireylere ve işletmelere bu felsefeyi kazandırmaya çalışıyoruz. Şu anda her ne yaşıyorsanız bu bir sonuç ve bunun bir nedenler silsilesi vardır. DOKSÖZ: Verdiğiniz örnek üzerinden AR-GE ile bağlantı kurarsak, AR-GE olağan kiloyu korumak değil zayıflamak mıdır? Evet. Tatbikî sonuçları değiştirmek insanın kendi elinde olan bir durum. Rota Kariyer olarak bizim de kendi üzerimizde de araştırmalarımız var. Hatalarımızı ayıklayarak profesyonelleşiyoruz. Bu yüzden her kurumun danışmanlara kapılarını açmalarını bekliyoruz. DOKSÖZ: Rota kariyer için başarının yanında mutluluğu da getirebiliyor diyebilir miyiz? Evet. Burada iş ciddiyetimiz var ama iş yeri ciddiyetimiz yok, diyebiliriz. İnsanlar, karşılarındaki bireylere karşı sürekli iletişim duvarları örebilirler. Bizim amacımız bu duvarları yıkmak. Bunun için de uygun ortamın ve şartların sağlanması gerekiyor.

16 DOKSÖZ: Yaptığınız işin iletişim duvarları kırmak olduğunu belirttiniz. Kırdığınız duvarlar yerine inşa ettiğiniz bir yapı var mı? Ünlü bir psikoterapist olan Abraham Maslow a birgün bir danışanı gelir ve ben cesedim der. Maslow hastayı karşısına alır. Hastaya dönerek, cesetlerden kan akıp akamayacağını sorar. Hasta, hayır akamaz diye net bir cevap verir. Maslow buna karşılık elindeki neşterle danışanın bir parmağını kanatır. Hasta kana bakarak Vay be! Demek cesetlerden de kan akarmış diye yanıt verir. Kişi, burada ceset olduğu inancını yenemese de Maslow, danışanın yan inançlarını kırarak yoluna devam ediyor. Bu arada ifade etmek istediğim şey; bazen bu tür çekirdek inançlarla karışılabilirsiniz fakat bu çözümsüzlük değildir. İletişimde çözümsüz bir durum yoktur. Yalnızca zaman alabilir. DOKSÖZ: Sürelerden söz etmemiştik. Danışmanlık sürelerini belirleyen kriterler nelerdir? Katılımcı bireyin ya da kurumun kendisi Biz ilk önce katılımcımız hakkında bir analiz yaparak neye, ne kadar ihtiyacı olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Katılımcımız A1 i ve A2 yi biliyorsa, onu direkt A3 eğitimine hazırlıyoruz. İyi bir analiz her şeyin çözümünün temelidir. İyi bir analizi de ortaya çıkaran etken doğru soru sormaktan geçer. DOKSÖZ: Bunun için sizin sorduğunuz soruya tam olarak hakim olmanız gerekiyor. Tabi ki. Danışmanlıkta doğru soru sorabilmenin en önemli etken olduğunu söyleyen onlarca deney vardır. Örneğin başarılı bir üniversitede tıp okumak için başvurduğunuzda hemen size neden doktor olmak istediğinizi sorarlar. Siz beyaz önlüğün hoşunuza gittiği cevabını verebilirsiniz. Bu hedefin alternatifi olup olmadığını sorarlar. Daha sonra sorular zorlaştırılmaya başlanır. Doktorluk ile eczacılık arasındaki farklar nelerdir, bir doktor ne kadar maaş alır, doktorluğun kötü yanları nelerdir? Bu soru yöntemleriyle kişinin gerçek isteğinin ne olup olmadığını, bir başkasının etkisinde olup, olmadığını anlayabilirsiniz.

17 Örnekle bir katılımcımız bundan 5-6 yıl önce bana astronot olmak istediğini söylemişti. Ben de tek bir soru sormuştum: Daha önce teleskopla gökyüzüne baktın mı?. Bir kişinin eylemlerinden bir şeyi gerçekten isteyip istemediğini anlayabilirsiniz. Eylemler, insanın ne istediği hakkında bizi gerçek bulgular ulaştırır. Bizde yargılama, yorumlama, sorgulama ve nasihate yer yoktur. Yalnızca doğru sorular sorar, karşımızdakinin nasıl bir birey ye da kurum olduğunu anlamaya çalışırız. DOKSÖZ: Katılımcılarınızda bir hareket veya bir ışık göremiyorsanız ne yaparsınız? Bu konularda bir yorumlama yapmadığımızı belirtmiştim. Lakin kısa bir bilgilendirme yapabilirim. Genelde katılımcılar 4 farklı boyutta ele alınır. Bu da Birinci Grup: Bilinçli ve Yeterli İkinci Grup: Bilinçsiz ve Yeterli Üçüncü Grup: Bilinçli ve Yetersiz Dördüncü Grup: Bilinçsiz ve Yetersiz Sadece her bir grubun ayrı kazanım sağlama süresi ve teknikleri vardır. DOKSÖZ: Danışmanlık hizmeti anlamında Çalışma Bakanlığı nın özel sektöre ne gibi katkıları olabilir? Öncelikli olarak proje anlamında katkı sunulabilir. İkinci olarak da, teorik eğitimden uygulamaya geçilmesi gerekliliğine inanıyorum. İnsanlar genelde bu kurslara gerçekten meslek edinmek veya başarı sağlamak için değil, günde az da olsa biraz para kazanmak için gidebiliyorlar. Tatbikî bunlar genelleme. Çünkü genellemelerin hepsi de yanlıştır. Çalışma Bakanlığı nın hatta eğitimle iştirakli tüm kamu ve özel kurumların bu anlamda bireyin içindeki potansiyeli açığa çıkaracak ve bireyi doğru iş kollarına yerleştirecek yapılar oluşturması veya mevcut kurumların yapısını değiştirmesi gerekiyor. Ayrıca bu kurumların önceden analiz yaparak yetiştireceği kişileri doğru kurslara yerleştirmeli. Aksi takdirde ihtiyaçtan fazla yetiştirilmiş ve işe uygun olmayan mezunlar ile yola çıkabiliyoruz. iş anlamında boşta kalacak uzman adaylarına artık ihtiyacımız yok. Bir

18 satış uzmanı yetiştirme hedefiniz varsa; kaç satış uzmanına ihtiyacınız olduğunu bilmeli ve yetiştirdiğiniz bireyin üç yıl sonra başarılı bir satış elemanı olacağına, potansiyeline, yeteneğine üç aşağı beş yukarı kanaat getirmeniz gerekiyor. Hasan DOKSÖZ: Rota Kariyer ile nasıl tanıştınız. Buradaki göreviniz nedir? Ayşe TECİM: Rota Kariyer le insanlarla olan ilişkimi ve kişiler arası iletişimimi geliştirmek amacıyla bir arayış içerisindeyken tanıştım. Eğitimlerin kişisel ve mesleki gelişimime çok yararı olacağını düşündüğüm için iki senedir aralıksız eğitim almaktayım. En önemli eğitimim de eğiticinin eğitimiydi. Kendimi geliştirmeye devam ettiğim ölçüde eğitmenlik becerilerimi de geliştirdim. Ben de kendini benim almış olduğum destekle tanıştırmaya devam edeceğim. DOKSÖZ: Rota Kariyer, kişiler arası iletişim anlamında katılımcılarına ne gibi fayda sağlıyor. TECİM: İnsanların birbirlerini daha iyi anlatabilmeleri ve anlayabilmeleri için eğitimin gerektiğini savunuyorum. Amacımız insanların iletişimdeki ön yargılarını kırarak daha sağlıklı iletişim kurabilmelerine yardımcı olabilmektir. İnsanların daha rahat, daha huzurlu, daha sağlıklı bir iletişime geçmesi için çaba sarf ediyoruz. Bunun yanında insanlara, koçluk hizmeti vererek, bir hedef taşıyıcısı oluyoruz. DOKSÖZ: Çözüm ararken, insanların bazı dönemlerde başarıya ulaşması için ne gibi metotlar uyguluyorsunuz? TECİM: Öncelikle doğru soruları sormaya çalışıyoruz. Yanlış bir sorunun doğru yanıtı olmaz. İnsan, sosyolojik, psikolojik ve biyolojik bir varlık ama anlaşılmaz değil. DOKSÖZ: Biyometri (Yüz Okuma) ve beden dilinden bahsedebilir misiniz? TECİM: Biyometri ve beden dili, bireyin ölçülebilir fiziksel ve davranışsal özelliklerini tanıyarak kimlik saptamak üzere geliştirilmiş bir sistemdir. Yani, karakterin yüze yansımasıdır. Gerçekler yüzümüze kazınır. Yüzün şekillerinden kişinin aşağı yukarı karakterini çözmeye çalışırsınız.

19 Bu sistemi kavrayıp kullanmaya başladıktan sonra ki bu eğitimleri veriyoruz, karşınızdaki insan hakkında birçok bilgiyi elde edebiliyorsunuz. Bu durumun dezavantajları olsa da bu alanda kendini geliştirmiş bireyler için bir kazanımdır. Çünkü karşınızdaki kişiyi tanıdıktan sonra nasıl davranmanız gerektiği hakkında fikir sahibi olursunuz ve size yarar ve zarar verebilecek davranışlarını önceden tahmin edebilirsiniz. DOKSÖZ: Peki dezavantajları nedir? TECİM: Biyometrinin felsefesini çözmeyen bir insana bu bilgileri öğrettiğimizi düşünürsek, o kişi karşısına çıkan herkese kaşları düzse sabit fikirli, elmacık kemikleri kalınsa duygusal gibi yorumlarda bulunmaya ve buna bağlı olarak ön yargılı davranmaya başlayabilir. Bu da ön yargı kırmak isteyen bir kurum olarak bizim felsefemizle çelişir. DOKSÖZ: Benim üzerimde uygulamalı olarak biyometrik bir analiz yapabilir misiniz? TECİM: İnatçı bir yapıya sahipsiniz. Bu size başarıyı da başarısızlığı da getirebilir. Hırslısınız. Çenedeki çukurlar da eğlence arayışı içinde olduğunuza vurgu yapıyor. DOKSÖZ: Ücretsiz biyometri analizi için teşekkür ederim (gülüşmeler). TECİM: Bilgi, dünyanın ve insanlığın en güçlü silahı olduğu için doğru ellerde olması ve iyi şeyler için kullanılması gerekiyor. DOKSÖZ: Katılımcılarınıza sunduğunuz daha başka ilginç eğitimler var mı? TECİM: Kişisel gelişim eğitimleri çok ilginç ve önemli diye düşünüyorum. Bir insanı iletişim anlamında tam donanımlı hale getirecek tüm bilgi ve dokümanı sunmaya çalışıyoruz. Tamamını röportajda ifade edip yazılı olarak ücretsiz eğitim vermeyi düşünmüyorum (gülüşmeler). DOKSÖZ: Hızlı okuma tekniğinden de söz edebilir misiniz?

20 TECİM: Aslında yoğun bilgi bombardımanına tutulduğumuz günümüzde işimize yarayacak bilgileri almanın, bunları kullanmanın ve daha çok sayıda bilgi kaynağına ulaşmanın yegâne yolunun hızlı okumak olduğuna inanıyorum. DOKSÖZ: Bu tekniğin psikolojideki tamamlama yöntemi ile bir bağlantısı var mı? TECİM: Doğrudan ilişkili Bazen yalnızca ünsüz harfleri bazen de yalnızca cümlenin veya paragrafın ilk ve son sözcüklerini okuyarak bütüne varma ile ilgili tekniklerimiz bile var. DOKSÖZ: Her insanın hızlı okuyacak potansiyel var mı? TECİM: İnsan beyni aslında çok hızlı okuma kapasitesine sahip iken başlangıçtaki kötü alışkanlıklar onun hızını yavaşlatmakta, deyim yerindeyse fren yaptırmaktadır. Örneğin içimizden sessiz okumaya çalışmak, okuduklarımızı içimizden tekrarlamak, takıldığımız yerlere geri dönmek, amaçsızca okumak okuma hızımızı yavaşlattığı gibi okuduklarımızdan faydalanmamızı da engelleyen bir alışkanlıktır. DOKSÖZ: Diksiyon eğitimi konusundaki fikirleriniz nelerdir? TECİM: Bizleri sağlıklı ve anlaşılabilir bir iletişim için diksiyon derslerini tüm halkımıza öneriyoruz. Doğru ve eksiksiz konuşmak için alınan diksiyon derslerinin kişilere düzgün konuşmanın yanında pek çok faydası bulunmaktadır. Doğru nefes alıp vermeyi öğretir. Tonlama ve vurgu kurallarını öğretir. Kişinin iletişim becerilerini geliştirir. Sesin nasıl etkileyici bir biçimde kullanılacağını öğretir. Oyunculukta ses kontrolü, doğaçlama rahatlığı sağlar. Hitabet gücünü geliştirir. Topluluk önünde konuşurken heyecanı kontrol etmeyi öğretir.

Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller

Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller Y jenerasyonunun internet bağımlılığı İK yöneticilerini endişelendiriyor. Duygusal ve sosyal becerilere sahip genç profesyonel bulmak zorlaştı. İnsan

Detaylı

ATBÖ Sürecinde Ölçme-Değerlendirmeye Hazırlık: ATBÖ Yaklaşımı Nasıl Bir Ölçme Değerlendirme Anlayışını Öngörüyor?

ATBÖ Sürecinde Ölçme-Değerlendirmeye Hazırlık: ATBÖ Yaklaşımı Nasıl Bir Ölçme Değerlendirme Anlayışını Öngörüyor? Not: Bu doküman, TÜBİTAK tarafından desteklenen ATBÖ (Argümantasyon Tabanlı Bilim Öğrenme) Projesi kapsamında hazırlanan öğretmenlerin 3 yıl boyunca yaşadıkları sınıf tecrübelerini paylaştıkları ATBÖ Öğretmen

Detaylı

29.06.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi

29.06.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi 29.06.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi Rektör Prof.Dr. Galip Akhan, 29-Haziran-14 Temmuz 2015 tarihleri arasında Hafta içi Her gün Saat: 09.30-17.00 saatleri arasında aday öğrenci ve ebeveynlerine açık

Detaylı

Koçluk, danışanın problemlerini çözüme ulaştırmak ve yolunu aydınlatmaktır.

Koçluk, danışanın problemlerini çözüme ulaştırmak ve yolunu aydınlatmaktır. BEN BĐR YAŞAM KOÇUYUM 7.SEANS Koçluk ve danışmanlık Bazen öyle zamanlar olur ki danışanlarınızın koçluk hizmetinin sınırları içinde olmayan problemlerine yardım etme durumunda kalırsınız. Böyle zamanlarda

Detaylı

Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri

Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri 1 Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri Bugün kızla tanışma anında değil de, flört süreci içinde olduğumuz bir kızla nasıl konuşmamız gerektiğini dilim döndüğünce anlatmaya

Detaylı

OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ

OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ Kendinizden biraz bahseder misiniz? -1969 yılında Elazığ'da dünyaya geldim. İlk orta ve liseyi orada okudum. Daha sonra üniversiteyi Van 100.yıl Üniversitesi'nde okudum. Liseyi

Detaylı

ÇOCUĞUM BAŞARACAK MI?

ÇOCUĞUM BAŞARACAK MI? ÇOCUĞUM BAŞARACAK MI? Öncelikle başarıp, başaramadıklarına karar vermek için hedefimiz belli olmalı. Yabancı dil öğreniminde çocuğunuz için nasıl bir hedef düşünüyorsunuz, o, kendisi için ne düşünüyor?

Detaylı

LİSE REHBERLİK SERVİSİ

LİSE REHBERLİK SERVİSİ LİSE REHBERLİK SERVİSİ Verimli Ders Çalışma Ders çalışma konusunda bir çoğunuz da çeşitli şikayetler vardır. Bir kısmınız ders çalışmaya başlamakta güçlük çekerken Bir kısmınız çalışma esnasında derse

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

İŞLETME VE YÖNETİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ GİRİŞİMCİLİK BÖLÜMÜ

İŞLETME VE YÖNETİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ GİRİŞİMCİLİK BÖLÜMÜ İŞLETME VE YÖNETİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ NEDEN GİRİŞİMCİLİK? Girişimcilik geleceğin mesleği olacak Gelişmekte olan ekonomilerde mevcut işletmelerde çalışmak kadar kendi işini kurmak da önemli olmaya başlıyor

Detaylı

1) İngilizce Öğrenmeyi Ders Çalışmak Olarak Görmek

1) İngilizce Öğrenmeyi Ders Çalışmak Olarak Görmek 1) İngilizce Öğrenmeyi Ders Çalışmak Olarak Görmek İngilizce öğrenilememesinin ilk ve en büyük sebeplerinden birisi, İngilizce öğrenmeyi ders çalışmak olarak görmek. Çoğu zaman İngilizce iş hayatında başarılı

Detaylı

Sayın Başkanım, Sayın Müdürüm, Protokolümüzün Değerli Mensupları, Çok kıymetli Hocalarım, Değerli Öğrenci Arkadaşlarım, Velilerimiz

Sayın Başkanım, Sayın Müdürüm, Protokolümüzün Değerli Mensupları, Çok kıymetli Hocalarım, Değerli Öğrenci Arkadaşlarım, Velilerimiz Sayın Başkanım, Sayın Müdürüm, Protokolümüzün Değerli Mensupları, Çok kıymetli Hocalarım, Değerli Öğrenci Arkadaşlarım, Velilerimiz ve Özellikle Canım Annem 1 Üniversite tercihlerini yaptığımız zaman,

Detaylı

ENSAR VAKFI EĞİTİM PLATFORMU (EVEP) SEMİNER ATÖLYESİ ITESTPLUS EĞİTİM PLATFORMU - IT+# !!!!!!!!!!! TEOG - YGS-LYS NEDİR?GS-LYS Nedİr?

ENSAR VAKFI EĞİTİM PLATFORMU (EVEP) SEMİNER ATÖLYESİ ITESTPLUS EĞİTİM PLATFORMU - IT+# !!!!!!!!!!! TEOG - YGS-LYS NEDİR?GS-LYS Nedİr? TEOG - YGS-LYS NEDİR?GS-LYS Nedİr? TEOG & YGS- LYS Dedikleri Bu seminerimizle TEOG & YGS- LYS sisteminde yapılan son değişiklikleri sizlere aktarıyoruz. Örneğin, A) Sınava toplam kaç başvurunun olduğu,

Detaylı

Farkındalık sadece içerden açılan bir kapıdır

Farkındalık sadece içerden açılan bir kapıdır Farkındalık sadece içerden açılan bir kapıdır Çalışanlarınızın zorlu gelişim yolculuklarındaki ilk ve en önemli basamağın farkındalık olduğunu artık biliyoruz, ancak nasıl oluyor da o evreye dokunmakta

Detaylı

MENTAL ARİTMETİK, PARİTMETİK VE SOROBON EĞİTİM /KURS ÖNERİ FORMU

MENTAL ARİTMETİK, PARİTMETİK VE SOROBON EĞİTİM /KURS ÖNERİ FORMU MENTAL ARİTMETİK, PARİTMETİK VE SOROBON EĞİTİM /KURS ÖNERİ FORMU 1.Eğitimin/Kursun Amacı: Bu program ile kursiyerlerin; 1. Paritmetik (parmakla aritmetik) ve Soroban (Japon Abaküsü) Sistemi nde sayıları

Detaylı

4. SINIF - 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Öğretim Yılı

4. SINIF - 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Öğretim Yılı 4. SINIF - 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ 2017-2018 Öğretim Yılı DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA Benliğin doğasını sorgulama; inançlar ve değerler; kişisel, fiziksel, zihinsel, sosyal ve ruhsal sağlık;

Detaylı

> > ADAM - Yalnız... Şeyi anlamadım : ADAMIN ismi Ahmet değil ama biz şimdilik

> > ADAM - Yalnız... Şeyi anlamadım : ADAMIN ismi Ahmet değil ama biz şimdilik KISKANÇLIK KRİZİ > > ADAM - Kiminle konuşuyordun? > > KADIN - Tanımazsın. > > ADAM - Tanısam sormam zaten. > > KADIN - Tanımadığın birini neden soruyorsun? > > ADAM - Tanımak için. > > KADIN - Peki...

Detaylı

Yükseköğretim Kurumlarımızın Mühendislik Fakültelerinin Kıymetli Dekanları ve Çok Değerli Hocalarım..

Yükseköğretim Kurumlarımızın Mühendislik Fakültelerinin Kıymetli Dekanları ve Çok Değerli Hocalarım.. Yükseköğretim Kurumlarımızın Mühendislik Fakültelerinin Kıymetli Dekanları ve Çok Değerli Hocalarım.. Sizlerle tekrar bir arada olmaktan mutluluk duyduğumuzu ifade ederek, hoş geldiniz diyor; şahsım ve

Detaylı

ULTIMATE LANGUAGE SCHOOLS D O P İ N G D İ L. İngilizce Eğitim Merkezi WWW. DOPINGDIL. COM

ULTIMATE LANGUAGE SCHOOLS D O P İ N G D İ L. İngilizce Eğitim Merkezi WWW. DOPINGDIL. COM ULTIMATE LANGUAGE SCHOOLS D O P İ N G D İ L İngilizce Eğitim Merkezi WWW. DOPINGDIL. COM KURUMSAL DopingDil, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mezunu Öğretmenler Tarafından Kurulmuş İngilizce Uzmanı Dil Okuludur.

Detaylı

TV LERDEKİ PROGRAMLARA ÇIKANLAR KURAN OKUMASINI BİLMİYOR

TV LERDEKİ PROGRAMLARA ÇIKANLAR KURAN OKUMASINI BİLMİYOR Site İsmi : Zaman 53 Tarih: 10.05.2012 Site Adresi : www.zaman53.com Haber Linki : http://www.zaman53.com/haber/14544/camilerin-ayaga-kalkmasi-lazim.html ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detaylı

TURK101 ÇALIŞMA 6 ZEYNEP OLGUN MAKİNENİN ARKASI

TURK101 ÇALIŞMA 6 ZEYNEP OLGUN MAKİNENİN ARKASI TURK101 ÇALIŞMA 6 ZEYNEP OLGUN 21400752 MAKİNENİN ARKASI Fotoğraf uzun süre düşünülerek başlanılan bir uğraş değil. Aslında nasıl başladığımı pek hatırlamıyorum, sanırım belli bir noktadan sonra etrafa

Detaylı

REHBERLİK NEDİR? Bahsedilen rehberlik tanımlarının ortak yönleri ise:

REHBERLİK NEDİR? Bahsedilen rehberlik tanımlarının ortak yönleri ise: REHBERLİK SÜREÇLERİ REHBERLİK NEDİR? Bireye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru kararlar vererek özünü gerçekleştirebilmesi için yapılan sistematik ve profesyonel yardım sürecidir

Detaylı

GÜZ DANIŞMANLIK'ı sizlerle tanıştırmak ve faaliyetlerini sizlerle paylaşmaktan onur duyuyorum.

GÜZ DANIŞMANLIK'ı sizlerle tanıştırmak ve faaliyetlerini sizlerle paylaşmaktan onur duyuyorum. Değerli Yönetici, GÜZ DANIŞMANLIK'ı sizlerle tanıştırmak ve faaliyetlerini sizlerle paylaşmaktan onur duyuyorum. "Yaşamboyu Öğrenme" ilkesi çerçevesinde bireylerin, çeşitli sektörlerdeki işletmelerin,

Detaylı

Dershane Algısı Araştırması Mayıs 2012

Dershane Algısı Araştırması Mayıs 2012 Dershane Algısı Araştırması Mayıs 2012 KÜNYE Proje Adı Araştırma Sahibi Araştırma Evreni Adayların Dershane Algısı Araştırması İKSara A.Ş. Toplumsal Gündem Araştırmaları Nisan 2012 Türkiye de üniversiteye

Detaylı

02/17 Jelinek, Hauschildt, Moritz, Okyay, & Taş HOŞGELDİNİZ. Depresyon Tedavisinde Metakognisyon Eğitimi (D-MCT)

02/17 Jelinek, Hauschildt, Moritz, Okyay, & Taş HOŞGELDİNİZ. Depresyon Tedavisinde Metakognisyon Eğitimi (D-MCT) 02/17 Jelinek, Hauschildt, Moritz, Okyay, & Taş ljelinek@uke.de HOŞGELDİNİZ Depresyon Tedavisinde Metakognisyon Eğitimi (D-MCT) D-MCT: Uzay Pozisyonu Günün Konusu Davranış Hafıza Depresyon Denken Duyguların

Detaylı

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK 10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK İnsanoğlu yaşam boyu farklı gelişme dönemleri yaşar. Çocukları daha iyi tanımak için onların içinde bulundukları gelişme döneminin özelliklerinin bilinmesi aileyi rahatlatır,

Detaylı

Okuyarak kelime öğrenmenin Yol Haritası

Okuyarak kelime öğrenmenin Yol Haritası Kelime bilgimin büyük bir miktarını düzenli olarak İngilizce okumaya borçluyum ve biliyorsun ki kelime bilmek akıcı İngilizce konuşma yolundaki en büyük engellerden biri =) O yüzden eğer İngilizce okumuyorsan,

Detaylı

BİZ SİZ HEPİMİZ. Biz: Hakkımızda I Siz: Misyonumuz I Hepimiz: Vizyonumuz

BİZ SİZ HEPİMİZ. Biz: Hakkımızda I Siz: Misyonumuz I Hepimiz: Vizyonumuz www.tugva.org BİZ Türkiye Gençlik Vakfı, merkezi Türkiye, çalışma alanı dünya olan, yenilikçi olmaktan ve icat çıkarmaktan çekinmeyen yeni nesil gençlik vakfı dır. TÜGVA, geleneklerine bağlı kalarak, çağın

Detaylı

EĞİTİM KOÇLUĞU SERTİFİKA PROGRAMI. 22-23 ve 29-30 KASIM 2014 TARİHLERİNDE CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ NDE

EĞİTİM KOÇLUĞU SERTİFİKA PROGRAMI. 22-23 ve 29-30 KASIM 2014 TARİHLERİNDE CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ NDE EĞİTİM KOÇLUĞU SERTİFİKA PROGRAMI 22-23 ve 29-30 KASIM 2014 TARİHLERİNDE CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ NDE Eğitim Koçluğu Sertifika programı öğrencilerin okul, aile ve özel yaşamındaki

Detaylı

GÖLCÜK MESLEK YÜKSEK OKULU 7. DÖNEM ÖĞRENCİLERİ KOCAELİ FABRİKAMIZDA BECERİ EĞİTİMİNE BAŞLADI Sabahattin Gücin Eğitim Uzmanı İnsan Kaynakları Direktörlüğü 2001 yılında Ford Otomotiv Sanayi A.Ş. ile Kocaeli

Detaylı

KPSS'de çok konuşulan 'vitamin' sorusu ve çözümü

KPSS'de çok konuşulan 'vitamin' sorusu ve çözümü On5yirmi5.com KPSS'de çok konuşulan 'vitamin' sorusu ve çözümü Kaç gündür bir 'vitamin' sorusudur gidiyor. İşte geçtiğimiz günlerde yapılan KPSS sorularında yer alan 'vitamin' sorusu ve çözümü... Yayın

Detaylı

ÇOCUĞUNUZUN İŞİTMESİ NORMAL Mİ?

ÇOCUĞUNUZUN İŞİTMESİ NORMAL Mİ? ÇOCUĞUNUZUN İŞİTMESİ NORMAL Mİ? Cerrahi Servisler İnsanlar duyuları aracılığı ile dış dünyayı algılar, ruhsal, zihinsel, sosyal gelişimini sağlar. Duyulardan birinin eksikliği, algılamanın bütünlüğünü

Detaylı

Kasım/Aralık fındığın başkenti. kirazın anavatanı

Kasım/Aralık fındığın başkenti. kirazın anavatanı Kasım/Aralık 2015 28 fındığın başkenti kirazın anavatanı BAŞARI ÖYKÜSÜ 54 www.doka.org.tr Dünyanın en büyük uzay araştırma merkezi olan NASA'da astrofizikçi olarak çalışan Ordulu Umut Yıldız, geleceğin

Detaylı

BAHARA MERHABA. H. İlker DURU NİSAN 2017 İLKOKUL BÜLTENİ

BAHARA MERHABA. H. İlker DURU NİSAN 2017 İLKOKUL BÜLTENİ BAHARA MERHABA Toprağın ve suyun güneşle buluştuğu, doğanın canlandığı, aydınlık ve sıcak günlere kavuştuğumuz güzel bahar aylarına merhaba dedik. Baharın verdiği canlılık ve heyecanla eğitim- öğretim

Detaylı

Evlat Edinilen Çocuğa Multidisipliner Yaklaşım: Vaka Örnekleri Üzerinden Evlat Edinme. Psikolog Reyhan Bahçivan-Saydam

Evlat Edinilen Çocuğa Multidisipliner Yaklaşım: Vaka Örnekleri Üzerinden Evlat Edinme. Psikolog Reyhan Bahçivan-Saydam Evlat Edinilen Çocuğa Multidisipliner Yaklaşım: Vaka Örnekleri Üzerinden Evlat Edinme Psikolog Reyhan Bahçivan-Saydam Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu na göre 2008 yılı sonu itibariyle evlatt edindirilen

Detaylı

2014-2015 KAIZEN AKADEMİ EĞİTİM KATALOĞU

2014-2015 KAIZEN AKADEMİ EĞİTİM KATALOĞU 2014-2015 KAIZEN AKADEMİ EĞİTİM KATALOĞU KAIZEN EĞİTİM KATALOĞU İÇİNDEKİLER TABLOSU KALİTE YÖNETİM EĞİTİMLERİ... 2 A. Kalite Yönetim Sistemi Programı... 2 A1. ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemleri Bilgilendirme

Detaylı

ANKET SONUÇLARI. Anket -1 Lise Öğrencileri anketi.

ANKET SONUÇLARI. Anket -1 Lise Öğrencileri anketi. ANKET SONUÇLARI Anket -1 Lise Öğrencileri anketi. Bu anket, çoğunluğu Ankara Kemal Yurtbilir İşitme Engelliler Meslek Lisesi öğrencisi olmak üzere toplam 130 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya

Detaylı

Medeniyet Okulları REHBERLİK SERVİSİ SUNAR..

Medeniyet Okulları REHBERLİK SERVİSİ SUNAR.. Medeniyet Okulları REHBERLİK SERVİSİ SUNAR.. ÖĞRENCİLERDE PERFORMANS, MOTİVASYON VE BAŞARI GELİŞTİRME TEKNİKLERİ Skeçler, Testler, Video çekimleri Başarıya Ulaşmak İçin HEDEF BELİRLEMEK PLAN OLUŞTURMAK

Detaylı

Üniversite Öğrencilerine Altın Değerinde Tüyolar - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Üniversite Öğrencilerine Altın Değerinde Tüyolar - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Prof. Dr. Erol ÖZMEN erolozmen@yahoo.com Üniversiteye başlamak her gençte büyük bir heyecan yaratır. Yaşamının önemli bir dönemecinde olduğunu fark etmesi yanında genci üniversite yaşamının albenisi de

Detaylı

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ DIŞ PAYDAŞ ANKET FORMU Google Formlar

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ DIŞ PAYDAŞ ANKET FORMU Google Formlar 12 yanıt Tüm yanıtları görüntüle Analiz bilgilerini yayınla hhkosal@sakarya.edu.tr Bu formu düzenle Özet 1. Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümüne giriş yılınız: 2008 2007 2005

Detaylı

Bu çalışma sırasında bize yardımcı olan tercümanımız Habibe Biber e de ayrıca teşekkür ediyoruz.

Bu çalışma sırasında bize yardımcı olan tercümanımız Habibe Biber e de ayrıca teşekkür ediyoruz. 15 Ankara Çankaya İşitme Engelliler Gençlik Spor Kulübü Derneği nin hibe başvurusu yapma sürecinde TACSO projeden talep ettikleri teknik destek ile kendileriyle kısa bir dönem çalışma imkanı bulduk. Bu

Detaylı

Koçluk Sürecini Amaçlara ve Sonuçlara Göre Yönetir. R. ŞAFAK KEKLİK

Koçluk Sürecini Amaçlara ve Sonuçlara Göre Yönetir. R. ŞAFAK KEKLİK L o g o Koçluk Sürecini Amaçlara ve Sonuçlara Göre Yönetir. R. ŞAFAK KEKLİK Değişim İhtiyacını Ortaya Çıkarma Farkındalık Karar Problem Çözümü Eylem Destek ve Güçlendirme 2 Farkındalık: Bu aşamada merakı

Detaylı

GÜMÜŞHANE TİCARET VE SANAYİ ODASI

GÜMÜŞHANE TİCARET VE SANAYİ ODASI (2015) GÜMÜŞHANE TİCARET VE SANAYİ ODASI GÜMÜŞHANE DEKİ MESLEKİ EĞİTİMİN MEVCUT DURUMU, SORUN ALANLARI VE BU SORUNLARI GİDERMEYE YÖNELİK GELİŞTİRİLEBİLECEK POLİTİKALARA İLİŞKİN BİLGİ NOTU GÜMÜŞHANE DEKİ

Detaylı

İş dünyası İngilizce konuşur.

İş dünyası İngilizce konuşur. İş dünyası İngilizce konuşur. İş dünyasına yönelik yepyeni bir ürün: Market Leader and Speakout by Wall Street English Çalışanlarınızın İngilizce seviyesi ne olursa olsun iş yaşamına yönelik İngilizcelerini

Detaylı

İLK FIRSAT 2017 MEZUNLAR BULUŞMASI // 27 Mayıs 2017

İLK FIRSAT 2017 MEZUNLAR BULUŞMASI // 27 Mayıs 2017 İLK FIRSAT 2017 MEZUNLAR BULUŞMASI // 27 Mayıs 2017 2016 Katılımcıları İlk Fırsat programı ardından kariyerlerine emin adımlarla devam ediyor. Programı başarıyla tamamlayan katılımcılar, mezunlar buluşmasında

Detaylı

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI MUHARREM YILMAZ IN PISA 2012 SONUÇLARI:YARATICI PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ BAŞLIKLI OECD RAPORUNUN TÜRKİYE LANSMANI

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI MUHARREM YILMAZ IN PISA 2012 SONUÇLARI:YARATICI PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ BAŞLIKLI OECD RAPORUNUN TÜRKİYE LANSMANI TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI MUHARREM YILMAZ IN PISA 2012 SONUÇLARI:YARATICI PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ BAŞLIKLI OECD RAPORUNUN TÜRKİYE LANSMANI AÇILIŞ KONUŞMASI 08 Mayıs 2014 TÜSİAD Genel Merkezi, İstanbul

Detaylı

TERCİH VE KARİYER DANIŞMANLIĞI

TERCİH VE KARİYER DANIŞMANLIĞI TERCİH VE KARİYER DANIŞMANLIĞI Tercih Danışmanlığı Nedir? Meslek seçimi okullarda ve dershanelerde genellikle sadece akademik başarı ölçütüne ve revaçta olan bölümlere göre yapılıyor. Oysa yetişkin bir

Detaylı

Sevgili dostum, Can dostum,

Sevgili dostum, Can dostum, Sevgili dostum, Her insanı hayatta tek ve yegâne yapan bir öz benliği, insanın kendine has bir kişiliği vardır. Buna edebiyatımızda, günlük yaşantımızda ve dini inançlarımızda çeşitli adlar vermişlerdir.

Detaylı

Müzakere Becerileri ile Satış Performansını Geliştirmek

Müzakere Becerileri ile Satış Performansını Geliştirmek Müzakere Becerileri ile Satış Performansını Geliştirmek Wilson Learning in yaptığı araştırma, Evet e Doğru Müzakere eğitiminin satış performansı üzerindeki etkisini değerlendirmek üzere geliştirilmiştir.

Detaylı

Bunların takibini kolaylaştırmak için tüm haberlerin tek bir noktada eksiksiz ve güncel şekilde bir araya getirilmesi gerekiyordu.

Bunların takibini kolaylaştırmak için tüm haberlerin tek bir noktada eksiksiz ve güncel şekilde bir araya getirilmesi gerekiyordu. AKTEM bilişim, AKTEM lojistiğin sektördeki 15 yıllık tecrübesi ve desteğiyle kurulmuş bir yazılım grubudur. Yazılım grubumuz her alanda, ihtiyaç duyulabilecek bilişim ve yazılım desteğini verebilecek yetkinliktedir.

Detaylı

Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Bugüne kadar hangi okullarda okudunuz?

Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Bugüne kadar hangi okullarda okudunuz? İlk kitabı KAPAN AĞZI Eylül'de raflarda yer alacak olan, üniversite öğrencisi Muhammed Şimşek büyük hedefleri olan bir yazar!' Söyle söylüyor hedefini: : "Ben yazacağım kitapların çok beğenileceğine ve

Detaylı

SRA Versiyon Şubat 2001

SRA Versiyon Şubat 2001 SRA Versiyon Şubat 2001 Anti-psikotik İlaç Kullanımı ile ilgili Araştırma H.A. Wolters H. Knegtering D. Wiersma R.J. van den Bosch Academisch Ziekenhuis Groningen Kişi ile ilgili özel veriler Tarih:...

Detaylı

Erken çocukluk eğitim dalı; okul öncesi eğitim programı hazırlama, öz bakım becerileri, yetersizlik türleri ve kaynaştırma, oyunu gelişim alanları ve

Erken çocukluk eğitim dalı; okul öncesi eğitim programı hazırlama, öz bakım becerileri, yetersizlik türleri ve kaynaştırma, oyunu gelişim alanları ve 0-18 yaş çocuklarının gelişim alanlarını (fiziksel, motor, bilişsel, dil, sosyal ve duygusal) ve özelliklerini tanıyıp alışkanlık ve gereksinimleri konusunda bilgi kazanmış olan, onların sorunlarını giderici

Detaylı

Bir şey değişir, herşey değişir. KOÇLUK HİZMETLERİMİZ.! Hizmet Kataloğu / MART www.martgeldi.com

Bir şey değişir, herşey değişir. KOÇLUK HİZMETLERİMİZ.! Hizmet Kataloğu / MART www.martgeldi.com KOÇLUK HİZMETLERİMİZ Hizmet Kataloğu / MART www.martgeldi.com Gelişim Koçluğu Gelişim Koçluğu, bireyin isteği doğrultusunda, mevcut durumundan arzu ettiği duruma gerçekçi hedeflerle ulaşmasını sağlayan

Detaylı

PSİKOLOJİK REHBERLİK BÖLÜMÜ DANIŞMANLIK VE. Gamze EREN Anaokulu Uzman Psikoloğu

PSİKOLOJİK REHBERLİK BÖLÜMÜ DANIŞMANLIK VE. Gamze EREN Anaokulu Uzman Psikoloğu PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÖLÜMÜ Gamze EREN Anaokulu Uzman Psikoloğu İÇERİK Rehberlik Birimi Tanıtımı Gelişim Dönemleri ve Okula Uyum Süreçleri Öğrencilerimizin; Zihinsel, bedensel, sosyal ve

Detaylı

KIRKLARELİ İLİ MESLEKİ TEKNİK EĞİTİM MEMNUNİYET ANKETİ NİSAN 2014

KIRKLARELİ İLİ MESLEKİ TEKNİK EĞİTİM MEMNUNİYET ANKETİ NİSAN 2014 KIRKLARELİ İLİ MESLEKİ TEKNİK EĞİTİM MEMNUNİYET ANKETİ NİSAN 2014 Sayın katılımcı, bu araştırma Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmektedir. Anketi cevaplamak için ayırdığınız

Detaylı

Engellilere Yönelik Tutumların Değiştirilmesi ZEÖ-II 2015

Engellilere Yönelik Tutumların Değiştirilmesi ZEÖ-II 2015 Engellilere Yönelik Tutumların Değiştirilmesi ZEÖ-II 2015 Ön yargı Farklılık Tutumlar Korkular Kaygılar Tabular Hoşgörü Tahammül Farklılıklar Hepimiz birbirimizden farklıyız. Aşağıdakileri kabul ettiğimizde

Detaylı

İKTİSAT YÜKSEK LİSANS PROGRAM BİLGİLERİ

İKTİSAT YÜKSEK LİSANS PROGRAM BİLGİLERİ İKTİSAT YÜKSEK LİSANS PROGRAM BİLGİLERİ Genel Bilgiler Programın Amacı Kazanılan Derece Kazanılan Derecenin Seviyesi Kazanılan Derecenin Gerekleri ve Kurallar Kayıt Kabul Koşulları Önceki Öğrenmenin Tanınması

Detaylı

DUYGUSAL ZEKA. Birbirinden tamamen farklı bu iki kavrama tarzı, zihinsel yaşantımızı oluşturmak için etkileşim halindedirler.

DUYGUSAL ZEKA. Birbirinden tamamen farklı bu iki kavrama tarzı, zihinsel yaşantımızı oluşturmak için etkileşim halindedirler. 0212 542 80 29 Uz. Psk. SEMRA EVRİM 0533 552 94 82 DUYGUSAL ZEKA Son yıllarda yapılan pek çok çalışma zeka tanımının genişletilmesi ve klasik olarak kabul edilen IQ yani entelektüel zekanın yanı sıra EQ

Detaylı

BİLGİ İşletme 2013-2014

BİLGİ İşletme 2013-2014 BİLGİ İşletme 2013-2014 Sosyal Medya Uzmanı Yeni işletme dünyasından birkaç örnek Etik Ticaret Yöneticisi Yeşil Pazarlama Danışmanı Sürdürülebilir Proje Uzmanı Veri bilimcisi Uluslararası Raporlama Uzmanı

Detaylı

MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ

MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ Bir yıl sonrasını düşünüyorsan tohum ek; on yıl sonrasını düşünüyorsan ağaç dik; yüz yıl sonrasını düşünüyorsan insan yetiştir. Konfüçyüs REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK

Detaylı

ÇORLU MESLEK YÜKSEKOKULU GELENEKSEL EL SANATLARI PROGRAMI FAALİYET RAPORU

ÇORLU MESLEK YÜKSEKOKULU GELENEKSEL EL SANATLARI PROGRAMI FAALİYET RAPORU ÇORLU MESLEK YÜKSEKOKULU GELENEKSEL EL SANATLARI PROGRAMI FAALİYET RAPORU 1. Genel Bilgiler a) Misyon Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı, bilim ve teknolojiden yararlanan, evrensel ve toplumsal değerlere

Detaylı

KİŞİSEL "GÜÇ KİTABINIZ" Güçlenin!

KİŞİSEL GÜÇ KİTABINIZ Güçlenin! KİŞİSEL "GÜÇ KİTABINIZ" Güçlenin! Hangi alanlarda başarılıyım? Ne yapacağım? Okul hayatınız bittiğinde, önünüze gerçekleştirebileceğiniz çok sayıda fırsat çıkar. Kendi iş yerlerini açan insanların ne tür

Detaylı

BÖLÜM. Hedef: Program Öğrenme Çıktıları:

BÖLÜM. Hedef: Program Öğrenme Çıktıları: BÖLÜM Amaç: Öğrencilere organizasyon, yönetim ve değerlendirme yeteneği kazandırarak geleceğin yöneticilerini yetiştirmektir. Geniş bir ders yelpazesi sayesinde öğrencilere sosyal konulara analitik bakış

Detaylı

ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR

ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR Akıl Oyunları çocukların ve yetişkinlerin strateji geliştirme, planlama, mantık yürütmemantıksal bütünleme, görsel-uzamsal düşünme, yaratıcılık, dikkat - konsantrasyon, hafıza

Detaylı

UYGULAMALI EĞİTİM KALICI ÖĞRENİM

UYGULAMALI EĞİTİM KALICI ÖĞRENİM UYGULAMALI EĞİTİM KALICI ÖĞRENİM ARS Training, profesyonel iş dünyasında gereksinim duyulan eğitim ve danışmanlık hizmetlerini bütünsel yaklaşımla, duygu ve davranışları temel alarak uygulayan bir eğitim

Detaylı

KARİYER GELİŞİMİ VE MESLEKİ REHBERLİK

KARİYER GELİŞİMİ VE MESLEKİ REHBERLİK KARİYER GELİŞİMİ VE MESLEKİ REHBERLİK Kariyer gelişimi ve mesleki rehberlik bir süreçtir. Çünkü meslek seçimi insan hayatında ömür boyu sürecek tesirleri ile kendini hissettirir. İnsanlar Mesleklerini

Detaylı

HANİFİ ÖZEL PSİKOLOJİK DANIŞMAN

HANİFİ ÖZEL PSİKOLOJİK DANIŞMAN HANİFİ ÖZEL PSİKOLOJİK DANIŞMAN TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ YGS ve LYS test tekniğine dayalı sınavlardır. Bu sınavlarda başarılı olmak test çözme becerisi kazanmayı gerektirir. Test tekniğine dayalı sınavlarda

Detaylı

Temiz üretimin altı çizilmeli ve algılanması sağlanmalıdır

Temiz üretimin altı çizilmeli ve algılanması sağlanmalıdır KSS Söyleşileri Temiz üretimin altı çizilmeli ve algılanması sağlanmalıdır Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Çevre Projeleri Koordinatörü Ferda Ulutaş ile Vakfın faaliyetleri, kurumsal sosyal sorumluluk

Detaylı

En Çok Hangi Özel Ders İsteniyor?

En Çok Hangi Özel Ders İsteniyor? En Çok Hangi Özel Ders İsteniyor? Küçük bir araştırma yaptık, acaba hangi ders için daha fazla özel öğretmen ihtiyacı var diye. Hem kendi verilerimize, hem de özel ders ve eğitim danışmanlığı yapan bir

Detaylı

İstanbul Aydın Üniversitesi tarafından verilen sektörel uzmanlık belgesini başarıyla almaya hak kazanmıştır.

İstanbul Aydın Üniversitesi tarafından verilen sektörel uzmanlık belgesini başarıyla almaya hak kazanmıştır. GMC FILM EĞİTİM Araç Kaplama, Cam Filmi, Seramik Kaplama eğitiminiz için, bildiğimiz herşeyi sizinle paylaşıyoruz... GMC Film Akademi eğitim uzmanları, İstanbul Aydın Üniversitesi tarafından verilen sektörel

Detaylı

21 yıllık tecrübesiyle SiNCAN da

21 yıllık tecrübesiyle SiNCAN da 21 yıllık tecrübesiyle SiNCAN da geleceğin mimarı nesiller artık bizim ellerimizde, güvenle... Keşke Hep Çocuk Kalsak! Büyüyünce ne olacaksın diye sorarlar. Oysa çocuk kalmak en güzel şey değil midir?

Detaylı

YEPYENİ BİR SAYFA AÇIYORUZ! SİZ DE GELİN...

YEPYENİ BİR SAYFA AÇIYORUZ! SİZ DE GELİN... N YEPYENİ BİR SAYFA AÇIYORUZ! SİZ DE GELİN... Merhaba, Araştırma sektöründe uzun zamandır ihtiyacını hissettiğimiz bir çalışmaya başlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bilginin yayılması ve sürekli kayıt altında

Detaylı

HAKKIMIZDA VİZYONUMUZ MİSYONUMUZ

HAKKIMIZDA VİZYONUMUZ MİSYONUMUZ KAMU DESTEKÇİSİ HAKKIMIZDA AR Eğitim uzman eğitmen kadrosu ve eğitim programıyla çağa ve yeniliklere açık, yöntem ve teknikleri beklentilere ve istekler doğrultusunda uygulamaya yönelik çalışmaları yararlanıcılarıyla

Detaylı

18 KASIM PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ. -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı - Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

18 KASIM PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ. -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı - Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü 18 KASIM PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı - Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü Maddeye Değil, Hayata Bağlan Bağımlılık yaşının sürekli düşmesi üzerine, toplumda bağımlılıkla

Detaylı

Geçen ay meslektaşım, eğitmen arkadaşım Gülgün Koç ne güzel hatırlattı Peter Drucker ın meşhur tespitini : Ölçemediğiniz hiçbir şeyi yönetemezsiniz

Geçen ay meslektaşım, eğitmen arkadaşım Gülgün Koç ne güzel hatırlattı Peter Drucker ın meşhur tespitini : Ölçemediğiniz hiçbir şeyi yönetemezsiniz Peter Drucker çok doğru bir ifade seçmiş! Geçen ay meslektaşım, eğitmen arkadaşım Gülgün Koç ne güzel hatırlattı Peter Drucker ın meşhur tespitini : Ölçemediğiniz hiçbir şeyi yönetemezsiniz Ölçmek, yönetmek

Detaylı

wora.com.tr

wora.com.tr wora.com.tr 0 850 317 45 75 bilgi@wora.com.tr HAKKIMIZDA WORA her eğitim programında Ne Bilir?, Ne Anlar? ve Ne Yapar? olmak üzere üç temel soru üzerinde durmaktadır. Amacımı; bir öğrencinin o eğitim programına

Detaylı

Office Phone:

Office Phone: www.aimdanismanlik.com Office Phone: 0212 698 00 40 İÇİNDEKİLER 1. NEDEN AIM? 2. İŞ ORTAKLARIMIZ ve ÜYE KURUMLAR 3. DANIŞMANLIK HİZMETLERİMİZ 4. İHTİYAÇLARINIZ, RİSKLERİNİZ ve BEKLENTİLERİNİZ NELER? 5.

Detaylı

KİŞİLİĞİNE UYGUN İŞİ BULMAK İÇİN KİŞİLİK ENVANTERİ UYGULAMASI ŞEHİR ÜNİVERSİTESİ NİSAN 2017

KİŞİLİĞİNE UYGUN İŞİ BULMAK İÇİN KİŞİLİK ENVANTERİ UYGULAMASI ŞEHİR ÜNİVERSİTESİ NİSAN 2017 KİŞİLİĞİNE UYGUN İŞİ BULMAK İÇİN KİŞİLİK ENVANTERİ UYGULAMASI ŞEHİR ÜNİVERSİTESİ NİSAN 2017 KONUMUZ; Delphi'deki Apollon Tapınağı'nın girişinde altın harflerle yazılı, Platon ve Sokratesin öğretisinin

Detaylı

VİZYONERLİK. Ali Özel

VİZYONERLİK. Ali Özel VİZYONERLİK Ali Özel http://ozelali.net Copyright, Masters Training International 1968 SUMMER OLYMPICS IN MEXİCO CITY John Stephen Akhwari Copyright, Masters Training International John Stephen Akhwari

Detaylı

2011$ Çocuklu'Yaşam'Merkezi'' İlkiz&Özcan&Sönmez&

2011$ Çocuklu'Yaşam'Merkezi'' İlkiz&Özcan&Sönmez& Çocuklu'Yaşam'Merkezi'' İlkiz&Özcan&Sönmez& 2011$ Sahip&olduğunuz&ebeveynlik&değerlerinize&uygun,&size&özgü& koçluk& alın,& hayalini& kurduğunuz& mutlu& aile& hayatının& tadına&çıkarın&&& $ ÇOCUKLU$YAŞAM$MERKEZİ$

Detaylı

YÖNETİCİ GELİŞTİRME PLUS. Programın Amacı: Yönetici Geliştirme Eğitimi. Yönetici Geliştirme Uzmanlığı Eğitim Konu Başlıkları. Kariyerinize Katkıları

YÖNETİCİ GELİŞTİRME PLUS. Programın Amacı: Yönetici Geliştirme Eğitimi. Yönetici Geliştirme Uzmanlığı Eğitim Konu Başlıkları. Kariyerinize Katkıları YÖNETİCİ GELİŞTİRME 360 Yönetici Geliştirme Eğitimi İşletmelerde kalıcı başarının sağlanması, kurumun stratejik hedefleri ile uyumlu, yüksek performans göstermeye odaklanmış; motive olmuş takımları oluşturmak

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. Mezun Bilgi Formu

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. Mezun Bilgi Formu YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Mezun Bilgi Formu Bu çalışma; Program Çıktılarının mezunlarımız tarafından ne ölçüde sağlandığının belirlenebilmesi amacıyla hazırlanmıştır.

Detaylı

İnsanlara hiçbirş ey öğ retemezsiniz, sadece keş fetmesine yardımcı olabilirsiniz. Galileo Galilei. Keş fetme serüvenine hazır mısınız?

İnsanlara hiçbirş ey öğ retemezsiniz, sadece keş fetmesine yardımcı olabilirsiniz. Galileo Galilei. Keş fetme serüvenine hazır mısınız? www.birikim.org İnsanlara hiçbirş ey öğ retemezsiniz, sadece keş fetmesine yardımcı olabilirsiniz. Galileo Galilei Keş fetme serüvenine hazır mısınız? High Ropes Course Eğitim Danışmanları aktivite öncesinde

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi Değerli Hekim Arkadaşımız, Bu anket ülkemizdeki farklı eğitim kurumlarınca uygulanan örnekler temel alınarak UÜTF Tıp

Detaylı

SENEM KOBYA ile RÖPORTAJ

SENEM KOBYA ile RÖPORTAJ SENEM KOBYA ile RÖPORTAJ 1. Kendinizden kısaca bahseder misiniz? 15 yıllık Almanca-İngilizce yeminli çevirmen ve adli tercümanım. Dijital Tercüme nin CEO suyum. Çeviri İşletmeleri Derneği Yönetim Kurulunda,

Detaylı

EĞİTİM FAKÜLTESİ İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ

EĞİTİM FAKÜLTESİ İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ Geleceğin eğitimcileri Medipol de yetişiyor Nitelikli öğretmenler, yeni nesiller üzerinde ömürlük değişim ve etkiler yaratıyor. Yeni nesillere öğretmenlik

Detaylı

YGS-LYS de. 20 Yıllık ÇINAR Tecrübesi. www.cinarkoleji.com.tr

YGS-LYS de. 20 Yıllık ÇINAR Tecrübesi. www.cinarkoleji.com.tr YGS-LYS de 20 Yıllık ÇINAR Tecrübesi www.cinarkoleji.com.tr Çınar Koleji nde güne her sabah mutlulukla başlarsınız. 20 yıllık eğitim tecrübesiyle geliştirilen Sınavlara Hazırlık Sistemi ile sınav endişesi

Detaylı

KOÇLUK NEDİR? İNCİ TOKATLIOĞLU Profesyonel Koç-Uzman Eğitimci

KOÇLUK NEDİR? İNCİ TOKATLIOĞLU Profesyonel Koç-Uzman Eğitimci KOÇLUK NEDİR? İNCİ TOKATLIOĞLU Profesyonel Koç-Uzman Eğitimci Neden Koçluk? İnsanların günlük koşuşturma içinde hayatlarının bazı yönlerinde dengenin kaçtığını fark edemez. (iş, aile, dostlar ve kendimiz

Detaylı

Kadınlar Ne İster? Erkekler Ne Verir?

Kadınlar Ne İster? Erkekler Ne Verir? Kadınlar Ne İster? Erkekler Ne Verir? BU KİTABI OKUYUN VE İLİŞKİLERİNİZDE GÜÇLÜ, BAŞARILI VE SEVGİ DOLU OLUN İşte size NLP Lideri Mustafa KILINÇ tan sayfalarını peşpeşe çevireceğiniz bir kitap daha. İster

Detaylı

ÖĞRETMENLER İÇİN YARATICI DRAMA

ÖĞRETMENLER İÇİN YARATICI DRAMA ÖĞRETMENLER İÇİN YARATICI DRAMA ETKİN ÖĞRENCİ REHBER ÖĞRETMEN AKADEMİK BAŞARI ARS TRAINING OLARAK AMACIMIZ; MİLLİ EĞİTİM MÜFREDATINA UYGUN OLARAK GELİŞTİRİLEN YARATICI DRAMA PROGRAMINI, UYGUN ÖĞRENME YAŞANTILARI

Detaylı

SOSYALLEŞEBİLEN ÖĞRENCİNİN İLETİŞİMİ DE GÜÇLÜ OLUYOR

SOSYALLEŞEBİLEN ÖĞRENCİNİN İLETİŞİMİ DE GÜÇLÜ OLUYOR 2007 yılında Çankaya Üniversitesi İşletme Bölümü nden birincilikle mezun olan, ayrıca Uluslararası Ticaret Bölümümüzde çift ana dal yapan, 2010 yılında da İşletme Yönetimi Yüksek Lisans Programı ndan mezun

Detaylı

Dünyayı Değiştiren İnsanlar

Dünyayı Değiştiren İnsanlar Dünyayı Değiştiren İnsanlar MARIA MONTESSORI Hayatın en önemli dönemi üniversite çalışmaları değil, doğumdan altı yaşa kadar olan süredir. Çünkü bu, bir çocuğun gelecekte olacağı yetişkini inşa ettiği

Detaylı

İŞLETME YÖNETİMİ VE ORGANİZASYONDA TEMEL KAVRAMLAR

İŞLETME YÖNETİMİ VE ORGANİZASYONDA TEMEL KAVRAMLAR İŞLETME YÖNETİMİ VE ORGANİZASYONDA TEMEL KAVRAMLAR Dr. M. Savaş Turhan, Çukurova Üniversitesi, İşletme Bölümü İşletme 2 Belli bir ortamda, dış çevresinden aldığı girdileri belirli bilgi, teknoloji ve süreçleri

Detaylı

HAYATTA İMKÂNSIZ DİYE BİR ŞEYİN OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM

HAYATTA İMKÂNSIZ DİYE BİR ŞEYİN OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM 2009 yılı İktisat Bölümü mezunlarımızdan ve halen MTS Lojistik Inc. şirketinde İthalat Uzmanı sıfatıyla görev yapan Gözde Köksal ile bir söyleşi gerçekleştirdik. HAYATTA İMKÂNSIZ DİYE BİR ŞEYİN OLMADIĞINI

Detaylı

1 of 5 14/10/2010. Stresle Başa Çıkma

1 of 5 14/10/2010. Stresle Başa Çıkma 1 of 5 14/10/2010 Stresle Başa Çıkma Stres bizim baskıya karşı duygusal ve fiziksel tepkimizdir. Bu baskı dışsal faktörlerden kendimizin ya da bir yakınımızın yaşam etkinliklerinden, hastalıklarından yaşam

Detaylı

ÖĞRENME NLP. GELiŞiM. ANALiZ. insan. TAKiP NLP KONFERANS. YETiŞKiN SATIŞ FARKINDALIK. ikna IŞMANLIK. BECERi YÖNETİM. ViZYON KONFERAN.

ÖĞRENME NLP. GELiŞiM. ANALiZ. insan. TAKiP NLP KONFERANS. YETiŞKiN SATIŞ FARKINDALIK. ikna IŞMANLIK. BECERi YÖNETİM. ViZYON KONFERAN. UYUM N N YÖNETİMİ NLP Ri MI N KURUMSAL FARKINDALIK insan ÖĞRENME KONFERANS SATIŞ Merhaba YÖNETİM IŞMANLIK FARKINDALIK izasyon AÇIKLIK OZİTİF ŞÜNCE NLP BECERi GELİŞTİRME STRATEJİ İLETİŞİM EKiP KONTROL DANIŞMANLIK

Detaylı

Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir?

Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir? Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir? Hayatımızın en değerli varlığıdır anneler. O halde onlara verdiğimiz hediyelerinde manevi bir değeri olmalıdır. Anneler için hediyenin maddi değeri değil

Detaylı

MÜHENDİSLİK KARİYERİ Mühendislik Kariyeri Mezun olduktan sonra çalışmak için seçtiğiniz şirket ne olursa olsun genelde işe basit projelerle başlayacaksınız. Mühendis olmak için üniversitede 4 yıl harcamanıza

Detaylı