Hayvan çalışmalarında planlama- Uygun model ve denek seçimi nasıl yapılmalı? Dr. Sibel Atış

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Hayvan çalışmalarında planlama- Uygun model ve denek seçimi nasıl yapılmalı? Dr. Sibel Atış"

Transkript

1 Hayvan çalışmalarında planlama- Uygun model ve denek seçimi nasıl yapılmalı? Dr. Sibel Atış

2 Amaç ve Öğrenim Hedefleri Deney hayvanı kullanılarak yapılacak araştırmaların planlanmasında; izlenecek basamaklar / dikkat edilecek püf noktalar/ karşılaşılabilecek zorluklar hakkında bilgilenmek deney hayvanı ve model seçiminde dikkat edilecek noktaları öğrenmek

3 Neler biliyoruz?

4 Tarihçe-I Corpus Hippocraticum (M.Ö. 400): İlk deney hayvanı kullanıldığını bildiren kitap; hayvanlar üzerinde yapılan incelemeler anatomik yapıyı belirlemeye yönelik Fransız Araştırma Okulu nun kurulmasından sonra 19. yy.da Claude Bernard ın çalışmaları ile deneysel tıp hız kazanmış; Fizyolojik deneyler için canlı hayvan kullanımının gerekliliği (1865).

5 Tarihçe-II O zamandan beri canlı hayvanlarda deneyler biyomedikal çalışma disiplinleri (mikrobiyoloji, immünoloji, cerrahi, onkoloji ve farmakoloji) içinde gelişti.

6 Nobel Ödülleri NOBEL 2/3 si hayvan deneylerine dayanan araştırmalar Nobel ödülü sahiplerine sorulduğunda İlerleme ve gelişme için hayvan deneyleri ön koşul olmuştur; %97 Çalışmasında hayvan kullanmış olan; %74 Hayvan deneyleri hala gereklidir; %74

7 Deneysel Araştırma Nedir? Herhangi bir konuyu aydınlatmak, Bir soruna çözüm geliştirmek ve Belirli kavramlara, kuramlara ya da yasalara ulaşabilmek için yapılan planlı ve bilimsel bir çalışmadır.

8 Deney Nedir? Etkisi ölçülecek işlemlerin belirli kurallar ve koşullar altında deneklere uygulanması, deneklerin bu işlemlere verdikleri yanıtların ölçümü ve elde edilen sonuçları karşılaştırarak karar verme safhalarını içeren bir araştırma tipidir.

9 Deney Hayvanı Nedir? Hipotezi bilimsel kurallara göre kurulmuş araştırmalarda ve biyolojik testlerde kullanılan hayvanlardır. Kullanılan Deney Hayvanları: En Çok : Sıçan, Fare, Tavşan Orta Düzeyde: Kobay, Hamster, Köpek, Kedi, Domuz, Maymun

10 Deneysel Araştırmanın Safhaları: I. Deneyin Planlanması II. Deneyin Yürütülmesi III. Sonuçların Değerlendirilmesi IV. Yayınlama

11 I. Deneyin Planlanması Planlama; deneyin en önemli kısmıdır. Deney planı; araştırma, bilgi, beceri ve deneyim isteyen bir süreçtir. Araştırma planı; bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişkileri test etmek için düzenlenir. Bu planda; Hangi gözlemlerin ve işlemlerin yapılacağı Nasıl yapılacağı, Bunların nasıl değerlendirileceği v.b.bilgiler bulunmalı

12 Deney hayvanına dayalı araştırmanın planlama süreci belli safhalardan geçer: 1. Deney konusunun seçimi 2. Gözlem 3. Bilgi Toplama 4. Orijinal fikir ya da problemin ortaya konulması 5. Amaç 6. Değişkenlerin belirlenmesi 7. Hipotez

13 1. Deney konusunun seçimi: Dikkat edilmesi gereken noktalar: Rasyonellik: Seçilen araştırma konusunun ne derece rasyonel olduğu. Neden sonuç ilişkisi iyi belirlenmeli. Ülke yararı: Yapılacağı ülkenin önceliklerine göre uygunluk taşıyıp taşımadığı Gereklilik: Gerçekten yapılmaya değer olup olmadığı. Çıkacak sonuçların tıbba katkısının neler olabileceği Uygulanabilirlik: Hayvanlar üzerinde elde edilecek sonuçların insana ne derece uygulanabilir olduğu Tekrarlanabilirlik: Aynı koşulların sağlandığı tüm ortamlarda deneyin tekrarlanabilir olması Devamlılık: O konuda yapılan çalışmanın daha sonra yapılacak çalışmalarla desteklenmesi ve devamının sağla

14 2. Gözlem: Dikkatinizi çeken bir olayı ayrıntılı olarak araştırmaya başlarsınız. Gözlemleriniz derinleştikçe sorular da artar, fakat daha özgülleşerek zihninizde belirmeye başlar ve araştırmaya başlarsınız. İlk adım gözlediğiniz olayı doğru bir şekilde kaydetmenizdir. Gözlemde tamamen ön yargısız olunmalı ve olayları olduğu gibi değerlendirmek gerekir.

15 3. Orijinal fikir ya da problemin ortaya konulması: Problem en basit şekli ile ortaya konulmalıdır. Bazen problemin parçalara bölünüp ayrı ayrı cevaplanması gerekebilir.

16 4. Bilgi toplama: Literatür taraması- anahtar sözcükler. Araştırmak istenilen konu ile ilgili başlangıçta yapılan literatür taraması yeterli olmamaktadır. Bir araştırmanın planlanma ve yayın süresi arasında normalde iki yıllık bir süre geçmektedir. Bu süre içerisinde zaman zaman o konu ile ilgili literatür taraması yapılmalı ve son gelişmeler değerlendirilmeli. Temel bilgiler ve klasik kitaplar gözden geçirilmeli Literatür taranırken derleme yazılara da dikkat!.

17 5. Amaç: Deneyin amacının özeti yapılmalı. Özellikle niçin hayvan kullanılacak? Çalışılacak konu ile ilgili alternatif çalışmaların yetersizliği vurgulanmalı.

18 6. Değişkenlerin belirlenmesi: Neden sonuç ilişkisini bulmaya çalışırsınız. Değişkenler: 1. Bağımlı değişken: deney sonunda değiştirilmek istenen ya da değişip değişmediği gözlenen niteliktir. 2. Bağımsız değişkenler: bu deney çerçevesinde yer alan ancak bağımlı değişken dışında yer alan değişkenlerdir.

19 7. Hipotez kurulması: Hipotez, bir deneyle test edilebilen sorudur. Hipotezin yeterli testler yapılmadan önce kabul edilmesi imkansızdır. Kuracağınız hipotez, deneyle test edilebilmeli, neden sonuç ilişkisine cevap verebilmeli ve yazı ile ifade edilebilmelidir. Hipotezinizi test etmek için en azından bir deney yapabilirsiniz.

20 Deney hayvanına dayalı araştırmanın planlanması Dikkat Edilmesi Gerekenler: 1. Literatür taraması- anahtar sözcükler 2. İstatistiksel danışma 3. Kontrol grubu kullanımı 4. Deneysel hayvan modeli seçimi 5. Araştırma protokolünün hazırlanması:

21 2. İstatistiksel Danışma: Deneyin planlanmasından önce araştırıcı istatistiksel olarak danışmalıdır. Uygun bir istatistik çalışma yapabilmek için her grupta yeterli sayıda ve en az hayvan kullanılmalıdır.

22 3. Kontrol Grubu Kullanma: Kontrol grubu kullanmanın amacı deney esnasında bilinmeyen ya da kontrol edilemeyen değişkenlerin etkisini ve tesadüf ihtimalini ortadan kaldırmaktır. Kontrol grubu bağımlı değişken haricinde diğer tüm değişkenler tarafından deney grubu ile aynı olmalıdır. Deney bir cerrahi müdahalenin etkisini araştırmak üzere planlanmışsa ise kontrol grubuna aynı anestezi ve laparotomi uygulanmalıdır. Tek bir grupta hem kontrol hem de deney olabilir. Her hayvanın cerrahi öncesi değerleri kontrol olabilir.

23 3. Kontrol Grubu Kullanma: Örnek Amaç: Sigara dumanının sinekler üzerine öldürücü etkisinin olup olmadığı Deney grubu: bir cam fanusta tutulan 100 sinek Uygulama: her saat başı bir adet sigara dumanı havalandırma sistemi içinde fanusa verilmektedir. Kontrol grubu: yok Bulgu: 2 hafta sonra sineklerin 60 tanesi ölmüştür. Varılan Sonucun doğruluğu ve güvenilirliği:??????. Bu deneye kontrol grubu olarak 100 sinekten oluşan bir başka grup eklendiğinde (ve herhangi bir şey yapmadan 2 hafta izlendiğinde); bu gruptaki sineklerden de 62 sinin öldüğünü saptadığımızda ise; Varılan sonuç daha güvenilir ve doğru olacaktır!!!

24 4. Deneysel Hayvan Modeli Seçimi: Laboratuar hayvan modeli; normal biyoloji ya da davranışların çalışılabileceği kendiliğinden ya da indüklenmiş bir patolojik durumun araştırılabildiği bir biyolojik işlev yönünden insan ya da diğer hayvan türlerine benzerlik gösteren hayvanların kullanıldığı modeldir.

25 4. Deneysel Hayvan Modeli Seçimi: Deneysel bir hayvan modeli oluştururken model seçimi; bu modelin insanlardaki kliniğe en iyi şekilde uyarlanabilmesi açısından oldukça önem taşır. Deneysel araştırmada kullanılması planlanan türe ait anatomik, fizyolojik ve davranış karakterlerinin bilinmesi, araştırmanın amacına uygun olarak yapılabilmesi ve tamamlanabilmesi için mutlaka gereklidir.

26 4. Deneysel Hayvan Modeli Seçimi: Hayvan modeli her zaman orijinal durumu tam olarak temsil etmez; yani model asla prototipinin aynı değildir. Modeller asla son sözü sağlamaz, ama yaklaşık bir fikir verir. Yeni modellerin tanımlanması için literatür araştırması yapıp, hangi modelin mümkün ve gerçekçi olduğu belirlenmelidir.

27 4. Deneysel Hayvan Modeli Seçimi: Kullanılan 4 hayvan modeli vardır: 1. İndüklenmiş modeller: 2. Spontan modeller: 3. Negatif modeller: 4. Olası (Orphon) modeller:

28 Deneysel Hayvan Modeli Seçimi: 1. İndüklenmiş modeller: Bu modelde amaç; cerrahi yolla ya da kimyasal maddeler ile hayvanlarda deneysel olarak oluşturulan hastalıkların hedef organizmada görülenlere benzemesidir. Örn: sigara dumanı ile amfizem oluşturmak Tür seçimi yapmayı mümkün kılan tek model çeşididir. Genomlarına yapay olarak yerleştirilmiş DNA içeren hayvanlarda transgenik modeller de indüklenmiş modeller grubuna girerler. Transgenik modellerde tercih edilen tür: fare

29 Deneysel Hayvan Modeli Seçimi: 2. Spontan modeller: : Genetik olarak kendiliğinden gelişen ve insanlardaki hastalığa benzer patoloji ve semptomlar gösteren hayvanlarda geliştirilen modellerdir. Çeşitli hastalıklarla ilgili spontan modelleri oluşturmak için doğal olarak genetik varyantlardan yararlanılır. Örn: Nakavt fareler: allerjen sensitizasyon gerekmeden astım oluşabilmekte; bu yüzden intrensek astım için iyi bir model oluşturmakta

30 Deneysel Hayvan Modeli Seçimi: 3. Negatif modeller: Bazı hastalıkların hiç gelişmediği hayvan türü ya da soyları vardır. Hemen hemen spontan modellerin zıttı bir durumdur. Negatif modellerde hayvan bilinen bir uyarıya reaksiyon göstermez. Örn: Tavşanlarda gonokok enfeksiyonu gibi özel bir durumun geliştirilemediği negatif modeller

31 Deneysel Hayvan Modeli Seçimi: 4. Olası (Orphon) modeller: Bazı hastalıklar önce hayvanlarda tanımlanmıştır. Olası modeller, daha sonra insanlarda benzeri tanımlanabilir amacı ile çalışılan modellerdir. Daha sonra benzer bir hastalık insanlarda görülürse model adapte edilir. Örn: - Papillomatozis - Deli dana hastalığı

32 Deneysel hayvan modeli oluştururken doğru model nasıl seçilir? Aşağıdaki maddelere dikkat edilmesi gereklidir: a) Temel anahtar sorunun iyi tanımlanması: Doğru model seçiminde ilk belirlenmesi gereken önemli noktadır. b) Uygun Laboratuar Hayvanı Seçimi: c) Bilimsel, uygulama ve etik yönlerden uygun bir hayvan modeli seçilmeli

33 b) Uygun Laboratuar Hayvanı Seçimi: Doğru model seçiminde verilmesi gereken bir diğer önemli karar; seçilen hayvanın türü, soyu ve cinsidir. Yapı ve fonksiyonları insana benzediği için memeliler deneysel çalışmalarda sık kullanılır. Sıçanlar, fare, kobay ve hamsterler küçük olmaları, yaşam sürelerinin kısalığı, manüplasyonlarının kolaylığı ve kolay üretilebildikleri için tercih edilirler.

34 b) Uygun Laboratuar Hayvanı Seçimi: Hayvanda bir hastalık modeli oluştururken, hastalık patogenezi yani insanlardaki hastalık sürecine benzerlik açısından uygun hayvan türünün seçimi oldukça önemlidir. Her bir hayvan türünün kendine göre zayıf ve güçlü yanları olup, araştırıcı bunlar arasından test edeceği hipotez açısından en uygun modeli seçebilmelidir.

35 c) Bilimsel, uygulama ve etik yönlerden uygun bir hayvan modeli seçimi: Randomize seçim olmalı Dişi ve erkek sayısı eşit En az kompleks tür En az denek sayısı

36 c) Bilimsel, uygulama ve etik yönlerden uygun bir hayvan modeli seçimi: Dört R kuralı: REDUCE: hayvan sayısını azalt REFINE: (Arındırma); yöntemi ıslah et Yöntemin olumsuz yönlerini azaltma ve verimliliği arttırma. REPLACE: ağrısız yöntemle değiştir RESPONSIBILITY: sorumluluklarını bil

37 5. Araştırma protokolünün hazırlanması: a) Deneyin amacının özeti: Niçin hayvan kullanılacak? Çalışılacak konu ile ilgili alternatif çalışmaların yetersizliği vurgulanmalı b) Gereç ve yöntemlerin belirtilmesi: deneysel işlemler listesi malzeme ve teknik donanım listesi değerlendirme parametreleri

38 5. Araştırma protokolünün hazırlanması: Hayvanlar nasıl belirlenecek? Deneyde kullanılacak laboratuar hayvanının bu çalışma için uygunluğunun belirtilmesi Deney öncesi hayvanlara herhangi bir özel tedavi uygulanacak mı? Kullanılacak anestetik, analjezik ve sedatif maddelerin tanımlanması Uygulanacak cerrahi yöntemin tanımlanması Enfeksiyon ajanı, bileşik ya da diğer maddelerin tanımlanması

39 5. Araştırma protokolünün hazırlanması: Herhangi bir fiziksel işlem (radyasyon gibi) uygulanacaksa tanımlanması Deney esnasında hayvanlarda herhangi bir davranış değişikliği bekleniyorsa onun tanımlanması Toplam ne kadar hayvan kullanılacağı Gruplardaki hayvan sayısının belirlenmesi Her bir deneyin süresi Deneye hayvanın verdiği cevabın değerlendirme yönteminin belirlenmesi

40 5. Araştırma protokolünün hazırlanması: Amaca uygun değerlendirme parametreleri seçilmeli: Sürvi / mortalite Patogenez/patolojik süreçler Klinik Gözlem Bakteriyemi / Viremi Biyokimya (KC fonk., inflamasyon belirteçleri v.s) Radyolojik değerlendirme Fonksiyonel / fizyolojik değerlendirme Bir molekül veya farmakolojik bir ajanın etkinliği Aşı etkinlik değerlendirmesi

41 5. Araştırma protokolünün hazırlanması: Hayvan modeli oluşturulmasında verilecek maddenin ve ilişkili sistemin seçimi oldukça önemlidir: Ajanın verilme şekli: - İnhalasyon yolu (sadece burun, baş veya tüm vücut) - Diğer yollar (Parenteral, Oral, İntraperitoneal) Dozu: Sensitizasyonu sağlama, letal doz bilinmeli Ajanın cinsi veya formu:

42 5. Araştırma protokolünün hazırlanması: Solunum sistemi ile ilgili deneysel bir hayvan modeli oluştururken aşağıdaki ajanlar kullanılabilmektedir: Sensitize edici ajanlar (antijenler, allerjenler v.s) Gazlar; ozon, NO2, SO2 vb Partiküller; PM, çevresel partiküller, karbon, DEP, nanopartiküller, asbest partikülleri vs Sigara dumanı, ürünleri Diğer toksik ajanlar Mikrobiyal ajanlar (mikrobiyal bir ajan verilecekse serotipi, enfekte etme olasılığı v.s önemli) Lipopolisakkarit (selektif pulmoner nötrofiliye yolaçar) Çeşitli kanserojenler

43 DENEYİN DOĞRULUĞUNU ETKİLEYEN ETKENLER: A- Yan tutmak I-Deneye katılanları gruplara ayırırken yan tutma: Bu tür kuşkuları önlemek için araştırmaya katılacak denekler, deney ve kontrol gruplarına rasgelelik yöntemiyle (randomizasyonla) ayrılır. Araştırma sonuçlarının geçerli olabilmesi için, (benzerlik testleriyle) deney ve kontrol gruplarının benzer oldukları gösterilmelidir.

44 DENEYİN DOĞRULUĞUNU ETKİLEYEN ETKENLER: A- Yan tutmak II- Araştırma uygulanırken, gözlemler ya da ölçümler sırasında yan tutma: Bunu önlemek için farkına vardırmama yöntemine başvurulur. Örn: Sıçanların akciğer kesitleri incelenirken preparata bakan kişinin kesitin hangi gruba ait olduğunu bilmesi yanlış yorumlamaya neden olabilir.

45 DENEYİN DOĞRULUĞUNU ETKİLEYEN ETKENLER: B- Yeter sayıda denek üzerinde çalışmamak Bir araştırmada denek sayısı ne kadar çoksa alınan sonuç o kadar gerçeğe yakın olur. Ancak sayıyı gereksiz olarak arttırmak maliyeti arttıracaktır. Hatta olanakların çok sayıda denek için harcanması aşırı yoğunluk nedeniyle hata yapma riski artabilir. Az sayıda denek alırsak tek bir rakam değişikliği bile sonuçlarımızı etkileyebilir.

46 DENEYİN DOĞRULUĞUNU ETKİLEYEN ETKENLER: C- Kontrol grubu kullanmamak Hemen her tip araştırmada kontrol grubuna gerek vardır. Kontrol grubu kullanmaktan amaç; etkisi incelenen etkenin etkisinin gerçek olup olmadığını saptamaktır. Kontrol grubu kullanılan araştırmalarda; - Bir gruba incelenecek etken etki ettirilir; deney grubu -Diğer gruba etken etki ettirilmez; kontrol grubu Deney ve kontrol gruplarındaki deneklerin araştırma için önemli bazı değişkenler yönünden benzer olmaları (aralarında istatistiksel fark olmaması) önemlidir.

47 DENEYİN DOĞRULUĞUNU ETKİLEYEN ETKENLER: D- İncelenecek konunun özelliğine uygun ölçü bulamamak İncelenen etkenin etkisini en doğru biçimde ortaya çıkaracak ya da gösterecek ölçüte parametre adı verilir. Parametrenin ne olacağına araştırmanın başında, planlama aşamasında karar verilmelidir. Burada önemli olan nokta parametrenin incelenen etkiyi doğru ölçmesidir.

48 DENEYİN DOĞRULUĞUNU ETKİLEYEN ETKENLER: E- İncelenen bağımlı değişkene etki edebilecek bağımsız değişkenleri iyi seçememek İki etken (değişken) arasındaki ilişki her zaman neden - sonuç ilişkisi değildir. İkisi de başka bir etkenin (değişkenin) etkisiyle ortaya çıkabilir. İki değişken arasında ilişki saptandığında her iki değişkenin başka bir değişkene bağımlı olup olmadıkları incelenmelidir.

49 DENEYİN DOĞRULUĞUNU ETKİLEYEN ETKENLER: F- Uygun olmayan istatistiksel teknikleri kullanmak Bir araştırmada uygun olmayan istatistiksel tekniklerin kullanılması, elde edilen sonucun hatalı ve yanlış olmasına yol açar. Toplanan veriye uygun olmayan önemlilik testi uygulamak, sonuçları geçersiz kılabilir.

50 DENEYİN DOĞRULUĞUNU ETKİLEYEN ETKENLER: G- Karşılaştırılamayacak durumları karşılaştırarak karara varmak

51 DENEYİN DOĞRULUĞUNU ETKİLEYEN ETKENLER: H- Sonuçları doğru yorumlayamamak

52 DENEYİN DOĞRULUĞUNU ETKİLEYEN ETKENLER: İ- Veri toplama ilkelerine ve verinin taşıması gereken özelliklere uygun biçimde veri toplayamamak : Veri toplama ilkelerine ve verinin taşıması gereken özelliklere uygun veri elde edilememişse araştırmanın sonucu geçersiz olacaktır. Bu nedenle veri toplanması doğru olmalıdır.

53 Deney hayvanına dayalı bir araştırma için çalışma planı örneği : Karbon Monoksit (CO) Zehirlenme Modeli: CO, primer olarak doku hipoksisi yapar ve buna bağlı tüm dokularda hasarlar meydana gelir. Bu modelde deney planı şu şekilde oluşturulur: Kullanılan ajan: Saf CO gazı Kullanılan hayvan: Rat Zehir dozu Uygulama yolu: inhalasyon Zehirlenme türü: Akut, Subakut, Kronik Hedef organ: Beyin, kalp, akciğer,.. Tanısal test: COHb düzeyi, diğer

54 Deney hayvanına dayalı bir araştırma için çalışma planı örneği : Gerekli Malzemeler: Saf CO gazı içeren CO tüpü, CO dedektörü ( ppm e kadar ölçebiliyor), Şeffaf plastikten yapılmış bir anestezi odacığı, Oksijen maskesi ve koruyucu maske

55 Deney hayvanına dayalı bir araştırma için çalışma planı örneği : Uygulama: CO gazı verilecek ratlar 60x27x27 cm ebatlarında şeffaf plastikten yapılmış bir anestezi odacığı içine alınır. Her seansta 10 rat kap içine alınır. Ratların beş tanesi kontrol gurubu ve diğer beş tanesi deney grubu olarak randomize seçilir. Başlangıçta CO ortam havası 1000 ppm olacak şekilde 40 dak. verilir. Sonra CO seviyesi 3000 ppm olacak şekilde yükseltilir. Bu işlemde yaklaşık 20 dak. devam Ratların direncine göre solunum sayısı azalan ve yüzeyselleşen ratlar kaptan çıkarılır ve ortam havasına bırakılır.

56 SONUÇ-I Deney planı iyi bir şekilde tasarlanmalıdır. Tecrübeli bir kimse ile birlikte çalışmalı! Deneysel çalışma planı oluşturulurken detaylı bir literatür taraması yapılmalı. Kullanılacak hayvan modeli ve metot belirlenmeli. Çalışmanın amacına uygun bir hayvan modeli seçilmelidir.

57 SONUÇ-II Seçilen hayvan modeli çok iyi tanımlanmalıdır (soy, alt soy ve mümkünse genetik özellikleri belirtilmeli). Uygulanacak deneysel girişimler veya maruziyetler; Uygulama sonrası hangi organ patolojilerinin ortaya konacağı; ve Bu patolojilerin hangi yöntemlerle değerlendirileceği belirlenmelidir.

58 Sorular???? Teşekk ekkürler Doç.Dr.Dr.. Sibel ATIŞ

Deneysel Çalışmalarda Hayvan Kullanımı

Deneysel Çalışmalarda Hayvan Kullanımı Deneysel Çalışmalarda Hayvan Kullanımı Dr. T. Murat Koşan ÇOMÜ Tıp Fakültesi Üroloji AD Bir ulusun büyüklüğü ve ahlaki ilerlemesi, hayvanlara yaptıkları muameleye bakılarak yargılanabilir. Mahatma Gandi

Detaylı

DÜZCE ÜNĐVERSĐTESĐ HAYVAN DENEYLERĐ YEREL ETĐK KURULU BAŞVURU FORMU. **DHKS Var Yok. Sayfa 1 / 7. Proje Yürütücüsü * Yardımcı Araştırmacılar

DÜZCE ÜNĐVERSĐTESĐ HAYVAN DENEYLERĐ YEREL ETĐK KURULU BAŞVURU FORMU. **DHKS Var Yok. Sayfa 1 / 7. Proje Yürütücüsü * Yardımcı Araştırmacılar Protokol No:... Başvuru Tarihi:.. Onay Tarihi:... /... /... 1. Proje Yürütücüsü * DÜZCE ÜNĐVERSĐTESĐ HAYVAN DENEYLERĐ YEREL ETĐK KURULU BAŞVURU FORMU Ünvanı: Adı: Soyadı: Anabilim dalı: Fakülte/Enstitü:

Detaylı

Prof. Dr. Mehmet KAYA

Prof. Dr. Mehmet KAYA Prof. Dr. Mehmet KAYA İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp T p Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Çapa/Fatih/ apa/fatih/istanbul E-Posta: mehkaya@istanbul.edu.tr 1 Tarihçe Planlama Uygun model ve denek seçimi

Detaylı

GAZ, ISI, RADYASYON ÖLÇÜM CİHAZLARI

GAZ, ISI, RADYASYON ÖLÇÜM CİHAZLARI GAZ, ISI, RADYASYON ÖLÇÜM CİHAZLARI CO 262 CO ( KARBON MONOKSİT ) MONİTÖRÜ Karbon Monoksit ( CO ) 3. Grup Zehirli gaz olup, hemen her yangında ortaya çıkar. Kan zehiridir. Akciğerlerden hücrelere oksijen

Detaylı

Hayvan Çalışmalarında Planlama ve Uygun Model ve Denek Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Hayvan Çalışmalarında Planlama ve Uygun Model ve Denek Seçimi Nasıl Yapılmalı? DOI: 10.5152/ttd.2013.45 Hayvan Çalışmalarında Planlama ve Uygun Model ve Denek Seçimi Nasıl Yapılmalı? Planning Experimental Studies and Selection of an Available Animal Model? Sibel Naycı Mersin Universitesi

Detaylı

BÖLÜM 4 ARAŞTIRMA TASARIMININ ÖĞELERİ

BÖLÜM 4 ARAŞTIRMA TASARIMININ ÖĞELERİ BÖLÜM 4 ARAŞTIRMA TASARIMININ ÖĞELERİ Araştırma Süreci 1.Gözlem Genel araştırma alanı 3.Sorunun Belirlenmesi Sorun taslağının hazırlanması 4.Kuramsal Çatı Değişkenlerin açıkça saptanması ve isimlendirilmesi

Detaylı

ECZACILIK FAKÜLTESİ TOKSİKOLOJİ. Dersin Kodu Dersin Adı Z/S T U K

ECZACILIK FAKÜLTESİ TOKSİKOLOJİ. Dersin Kodu Dersin Adı Z/S T U K ECZACILIK FAKÜLTESİ TOKSİKOLOJİ PROGRAM KOORDİNATÖRÜ Prof. Dr. Şahan SAYGI, sahan.saygi@neu.edu.tr YÜKSEK LİSANS DERSLERİ Dersin Kodu Dersin Adı Z/S T U K ETKS 600 Uzmanlık Alan Dersi Z 4 0 4 ETKS 601

Detaylı

Modeli - Tarama Modelleri

Modeli - Tarama Modelleri Modeli - Tarama Modelleri Geçmişte varolmuş veya hala varolan bir durumu olduğu şekliyle betimlemeye çalışan yaklaşımdır. Araştırmacı olay, nesne, bireyleri değiştirmeden, onlara deneysel bir müdahalede

Detaylı

Farmasötik Toksikoloji

Farmasötik Toksikoloji Farmasötik Toksikoloji 2015-2016 II Prof.Dr.Buket Alpertunga Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı 1 Doz-cevap ilişkisi «Her madde zehirdir, zehir olmayan madde yoktur, zehir ile ilacı birbirinden ayıran

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ

RİSK DEĞERLENDİRMESİ RİSK DEĞERLENDİRMESİ *Kimyasallar ile biyolojik sistemler arasındaki etkileşimleri zararlı, sonuçları yönünden inceleyen bilim dalıdır. *Kimyasalların zararsızlık limitlerini belirleyen bilim dalıdır.

Detaylı

BÖLÜM 5 DENEYSEL TASARIMLAR

BÖLÜM 5 DENEYSEL TASARIMLAR BÖLÜM 5 DENEYSEL TASARIMLAR Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci 1.Gözlem Genel araştırma alanı 3.Sorunun Belirlenmesi Sorun taslağının hazırlanması 4.Kuramsal Çatı Değişkenlerin açıkça

Detaylı

ARAŞTIRMA TÜRLERİ R. ALPAR

ARAŞTIRMA TÜRLERİ R. ALPAR ARAŞTIRMA TÜRLERİ R. ALPAR ARAŞTIRMA TÜRLERİ Araştırmanın yapılacağı yer, amaç, kapsadığı zaman ve veri toplama biçimine göre değişik biçimlerde sınıflandırılabilir. Araştırmanın kapsadığı zamana göre:

Detaylı

HAYVAN DENEYLERİNDE ETİK KURUL BAŞVURUSU

HAYVAN DENEYLERİNDE ETİK KURUL BAŞVURUSU HAYVAN DENEYLERİNDE ETİK KURUL BAŞVURUSU Doç. Dr. Transgenik Hayvan Teknolojileri UAM Ülkemizde Hayvan Deneyleri İle İlgili Yasal Mevzuat 1 Temmuz 2004 Hayvanları Koruma Kanunu (5199) Çevre ve Orman Bakanlığı

Detaylı

I.GİRİŞ. İSTATİSTİK teriminin Latince Durum anlamına gelen STATUS kelimesinden türediği kabul edilir. İlk uygulamalar

I.GİRİŞ. İSTATİSTİK teriminin Latince Durum anlamına gelen STATUS kelimesinden türediği kabul edilir. İlk uygulamalar BİYOİSTATİSTİK I.GİRİŞ İSTATİSTİK teriminin Latince Durum anlamına gelen STATUS kelimesinden türediği kabul edilir. İlk uygulamalar Vergi ödeyeceklerin belirlenmesi Askere alınacakların saptanması I.GİRİŞ

Detaylı

İLAÇ ARAŞTIRMALARINDA SURROGATE MARKERLAR

İLAÇ ARAŞTIRMALARINDA SURROGATE MARKERLAR İLAÇ ARAŞTIRMALARINDA SURROGATE MARKERLAR YENİ GELİŞMELER VE GELECEK DR. BURÇAK KARACA 3.TIBBİ ONKOLOJİ KONGRESİ FARMAKOGENOMİK KURSU 24/MART/2010, ANTALYA Giriş Preklinik çalışmalardan elde edilen temel

Detaylı

ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU BAŞVURU FORMU

ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU BAŞVURU FORMU ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU BAŞVURU FORMU Toplantı tarihi: Başvuru tarihi: Başvuru sayısı: Karar tarihi: Karar numarası: KARAR: Uygun Düzeltilmesi Gerekir Koşullu Olarak Uygun

Detaylı

EVREN, ÖRNEK, TEMSİLİYET. Prof. Mustafa Necmi İlhan

EVREN, ÖRNEK, TEMSİLİYET. Prof. Mustafa Necmi İlhan EVREN, ÖRNEK, TEMSİLİYET Prof. Mustafa Necmi İlhan MD, PhD, PhD, MBA Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AbD mnilhan@gazi.edu.tr 1 Neden Araştırma Yaparız? Bilimsel gerçeğe ulaşmak Bilinenlerin

Detaylı

Yayınsız bilim ölüdür.. Gerard PIEL

Yayınsız bilim ölüdür.. Gerard PIEL Yayınsız bilim ölüdür.. Gerard PIEL Bilimsel makale nedir Özgün bir araştırmanın sonuçlarını tanımlayan, yazılmış ve basılmış bir rapor İlk yayın Tekrarlanabilirlik Sonuçların irdelenebilirliği Dergi veya

Detaylı

İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat

İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat ZEKİYE KARAKAYA İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığı İSGÜM

Detaylı

Araştırma Yöntem ve Teknikleri

Araştırma Yöntem ve Teknikleri Araştırma Yöntem ve Teknikleri Bilimsel Araştırma Nedir? Araştırma Türleri Araştırma Nedir? Günlük dilde araştırma İnternette ya da kütüphane de araştırma. Bilimsel araştırma Karşılaşılan bir güçlüğün

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK Sağlık Alanına Özel İstatistiksel Yöntemler Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK Sağlık Alanına Özel İstatistiksel Yöntemler Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK Sağlık Alanına Özel İstatistiksel Yöntemler Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr

Detaylı

ARAŞTIRMA SÜRECİNİN ADIMLARI. LİTERATÜR TARAMA PROBLEMİN TANIMLANMASI Prof.Dr.Besti Üstün

ARAŞTIRMA SÜRECİNİN ADIMLARI. LİTERATÜR TARAMA PROBLEMİN TANIMLANMASI Prof.Dr.Besti Üstün ARAŞTIRMA SÜRECİNİN ADIMLARI LİTERATÜR TARAMA PROBLEMİN TANIMLANMASI Prof.Dr.Besti Üstün Araştırma Adımları Literatür tarama Problemin tanımlanması Teorik çerçeve Amaç/hipotez/soru Araştırma değişkenlerini

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU PROJE BAŞVURU FORMU. Proje Yürütücüsünün

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU PROJE BAŞVURU FORMU. Proje Yürütücüsünün DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU PROJE BAŞVURU FORMU Yayın Tarihi: Sayfa No: Belge No: Güncelleme Tarihi: Güncelleme No: Protokol Numarası: Projenin Adı: 1.PROJE PERSONELİ Unvanı

Detaylı

PROJE HAZIRLAMA Proje;

PROJE HAZIRLAMA Proje; PROJE HAZIRLAMA PROJE HAZIRLAMA Proje; önceden belirlenmiş bir süre içerisinde değişim yaratmayı hedefleyen, birbiriyle ilişkili amaç ve hedefleri olan, uygulanması sonucunda çeşitli ürünlerin elde edildiği

Detaylı

araştırma alanı Öğrenme Bellek Algı Heyecanlar PSİKOLOJİNİN ALANLARI Doç.Dr. Halil EKŞİ

araştırma alanı Öğrenme Bellek Algı Heyecanlar PSİKOLOJİNİN ALANLARI Doç.Dr. Halil EKŞİ PSİKOLOJİNİN ALANLARI Doç.Dr. Halil EKŞİ GELİŞİM PSİKOLOJİSİ Yaşa bağlı organizmadaki değişimleri inceler Çocuk psikolojisi Ergen Psikolojisi Yetişkin Psikolojisi Deneysel Psikoloji Temel psikolojik süreçler

Detaylı

Değeri $ ve bataryası 7 dakika yetiyor;) Manyetik alan prensibine göre çalıştığı için şimdilik demir ve bakır kaplama yüzeylerde

Değeri $ ve bataryası 7 dakika yetiyor;) Manyetik alan prensibine göre çalıştığı için şimdilik demir ve bakır kaplama yüzeylerde 3.HAFTA Değeri 10.000$ ve bataryası 7 dakika yetiyor;) Manyetik alan prensibine göre çalıştığı için şimdilik demir ve bakır kaplama yüzeylerde kullanılabiliyor. Sistematik bir yöntem kullanmak suretiyle,

Detaylı

Toplum ve Örnek. Temel Araştırma Düzenleri. Doç. Dr. Ertuğrul ÇOLAK. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı

Toplum ve Örnek. Temel Araştırma Düzenleri. Doç. Dr. Ertuğrul ÇOLAK. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Toplum ve Örnek Temel Araştırma Düzenleri Doç. Dr. Ertuğrul ÇOLAK Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Toplum ve Örnek İstatistik, toplumdan kurallara uygun olarak,

Detaylı

Deneysel Araştırma Modelleri. Dr. Şebnem Bozkurt Bartın Devlet Hastanesi

Deneysel Araştırma Modelleri. Dr. Şebnem Bozkurt Bartın Devlet Hastanesi Deneysel Araştırma Modelleri Dr. Şebnem Bozkurt Bartın Devlet Hastanesi Deney Nedir? Deney yapan kişi tarafından bir yada daha çok değişkene müdahale edilerek bu müdahalenin başka bir değişkene etkisini

Detaylı

HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI

HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI DOKTORA PROGRAMINA GİRİŞ KOŞULLARI Hemşirelik, Ebelik, Sağlık Memurluğu Programlarında Lisans eğitimi alarak Hemşirelik veya herhangi bir programda yüksek lisans yapmış olmak.

Detaylı

Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri

Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri ZEKİYE KARAKAYA İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme

Detaylı

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ ULUBORLU S.KARASOY MESLEK YÜKSEKOKULU PROJE TEKLİF VE DEĞERLENDİRME FORMU. Proje Bilgileri

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ ULUBORLU S.KARASOY MESLEK YÜKSEKOKULU PROJE TEKLİF VE DEĞERLENDİRME FORMU. Proje Bilgileri T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ ULUBORLU S.KARASOY MESLEK YÜKSEKOKULU PROJE TEKLİF VE DEĞERLENDİRME FORMU Tarih:../../20.. Proje No: (Boş Bırakınız) Proje Bilgileri Proje Başlığı: Proje Süresi: (1-8ay)

Detaylı

Handan Tanyıldızı 1, Nami Yeyin 2, Aslan Aygün 2, Mustafa Demir 2, Levent Kabasakal 2 1. İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Nükleer Fizik ABD 2

Handan Tanyıldızı 1, Nami Yeyin 2, Aslan Aygün 2, Mustafa Demir 2, Levent Kabasakal 2 1. İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Nükleer Fizik ABD 2 Yttrium-90 mikroküre tedavisinde radyasyon kaynaklı karaciğer hastalığı (RILD) analizi ve terapötik aktivite miktarı ile karaciğer fonksiyonu arasındaki ilişkinin incelenmesi Handan Tanyıldızı 1, Nami

Detaylı

KANITA DAYALI UYGULAMA SÜRECİ

KANITA DAYALI UYGULAMA SÜRECİ KANITA DAYALI UYGULAMA SÜRECİ Kanıta Dayalı Uygulama Basamakları Sorunu saptama ve soru oluşturma Sistematik araştırma yapma Kanıtları eleştirel olarak değerlendirme Uygulamada yapılacak değişikliklere

Detaylı

PAZARLAMA ARAŞTIRMA SÜRECİ

PAZARLAMA ARAŞTIRMA SÜRECİ PAZARLAMA ARAŞTIRMA SÜRECİ Pazarlama araştırması yapılırken belirli bir sıra izlenir. Araştırmada her aşama, birbirinden bağımsız olmayıp biri diğeri ile ilişkilidir. Araştırma sürecinde başlıca aşağıdaki

Detaylı

Araştırma Yöntem ve Teknikleri

Araştırma Yöntem ve Teknikleri Araştırma Yöntem ve Teknikleri Verilerin Toplanması Veri, bir gerçeği ortaya çıkarabilmek ya da bir olayı aydınlatmak için gerekli olan ve bir karara varmamızı sağlayan ya da üzerinde inceleme yapılabilecek

Detaylı

PREKLİNİK PROJE YAZIM TEKNİKLERİ TEMEL KURALLAR VE ÖRNEKLER DR. BURÇAK KARACA EÜTF İÇ HASTALIKLARI AD. MEDİKAL ONKOLOJİ BD.

PREKLİNİK PROJE YAZIM TEKNİKLERİ TEMEL KURALLAR VE ÖRNEKLER DR. BURÇAK KARACA EÜTF İÇ HASTALIKLARI AD. MEDİKAL ONKOLOJİ BD. PREKLİNİK PROJE YAZIM TEKNİKLERİ TEMEL KURALLAR VE ÖRNEKLER DR. BURÇAK KARACA EÜTF İÇ HASTALIKLARI AD. MEDİKAL ONKOLOJİ BD. ANTALYA, 2014 TEMEL KURALLAR Gözlemleri değerlendirme ve hipotez kurabilme Deneyi

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Yöntem Dr. Seher Yalçın 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın 1 YÖNTEM Araştırmanın Modeli Evren ve Örneklem Veriler ve Toplanması Verilerin Çözümü ve Yorumu 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın

Detaylı

Bir çalışmanın yazılı bir planıdır. Araştırmacının yapmayı plandıklarını ayrıntılı olarak ifade etmesini sağlar. Araştırmacıya yapılması gerekenleri

Bir çalışmanın yazılı bir planıdır. Araştırmacının yapmayı plandıklarını ayrıntılı olarak ifade etmesini sağlar. Araştırmacıya yapılması gerekenleri Bir çalışmanın yazılı bir planıdır. Araştırmacının yapmayı plandıklarını ayrıntılı olarak ifade etmesini sağlar. Araştırmacıya yapılması gerekenleri açıklamak ve istenmeyen sorunları önlemek için yardımcı

Detaylı

Verilen tanımlar incelendiğinde seçeneklerde belirtilen bilim dallarından hangisine değinilmemiştir?

Verilen tanımlar incelendiğinde seçeneklerde belirtilen bilim dallarından hangisine değinilmemiştir? 1. Biyolojik Yorum, Yöntem ve Alt Bilim Dalları Testi 1 1 Canlının dış yapısını inceleyen bilim dalıdır. Canlılığı, DNA, RNA, gen gibi yapılarla moleküler düzeyde inceler. Canlıların birbirleri ve çevresiyle

Detaylı

T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ HAZIRLAMA KILAVUZU MART, 2017 MUĞLA T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ.... ANABİLİM DALI.... BİLİM

Detaylı

BÖLÜM 5 DENEYSEL TASARIMLAR

BÖLÜM 5 DENEYSEL TASARIMLAR BÖLÜM 5 DENEYSEL TASARIMLAR Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci 1.Gözlem Genel araştırma alanı 3.Sorunun Belirlenmesi Sorun taslağının hazırlanması 4.Kuramsal Çatı Değişkenlerin açıkça

Detaylı

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU BAŞVURU FORMU

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU BAŞVURU FORMU GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU BAŞVURU FORMU (Kurul tarafından doldurulacak) Protokol No: Onay Tarihi: 1. PROJE PERSONELİ Proje Yürütücüsü Ünvan: Ad-Soyad: Fakülte/Akademik

Detaylı

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ARAŞTIRMA PROJESİ DERSİ UYGULAMA KURALLARI

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ARAŞTIRMA PROJESİ DERSİ UYGULAMA KURALLARI BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ARAŞTIRMA PROJESİ DERSİ UYGULAMA KURALLARI 1. Bu uygulama kurallarının amacı, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi bölümü 8. Yarıyılda

Detaylı

Kimyasalların Envanteri,Önceliklendirme Ve Çevre ve Orman Bakanlığı nca Yapılan Çalışmalar

Kimyasalların Envanteri,Önceliklendirme Ve Çevre ve Orman Bakanlığı nca Yapılan Çalışmalar Kimyasalların Envanteri,Önceliklendirme Ve Çevre ve Orman Bakanlığı nca Yapılan Çalışmalar Haydar HAZER ANKARA 8 Ocak 2009 1 Kimyasallar Envanteri ve Önceliklendirme AMAÇ: İnsan sağlığı ve çevrenin kimyasalların

Detaylı

MODÜL 1: KLİNİK BİLİMLERE GİRİŞ & ARAŞTIRMA. Amaç. Öğrenme Kazanımları: Kapsam

MODÜL 1: KLİNİK BİLİMLERE GİRİŞ & ARAŞTIRMA. Amaç. Öğrenme Kazanımları: Kapsam MODÜL 1: KLİNİK BİLİMLERE GİRİŞ & ARAŞTIRMA Amaç Temel ve klinik farmakolojinin, otonom ve otakoid sistemde ilaç etkisinin, doku hasarı, tamiri ve rejenerasyonunun, patolojik ve genetik tanıda kullanılan

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (1902B) BAŞLANGIÇ PROGRAMI PROJESİ BAŞVURU SUNUMU

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (1902B) BAŞLANGIÇ PROGRAMI PROJESİ BAŞVURU SUNUMU T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (1902B) BAŞLANGIÇ PROGRAMI PROJESİ BAŞVURU SUNUMU 1. BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ ÖNERİ ÖZETİ VE ANAHTAR KELİMELER: (Projenin literatürdeki yeri, özgün değeri, amacı, yöntem,

Detaylı

Mustafa Kemal Atatürk

Mustafa Kemal Atatürk Dünya da her şey için, uygarlık için, yaşam için, başarı için en hakiki mürşit ilimdir, fendir. İlim ve fen haricinde mürşit aramak gaflettir, cehalettir, delalettir. Mustafa Kemal Atatürk Bilimsel araştırma,

Detaylı

UYARI: Bu araştırma insan üzerinde deney niteliği taşıyorsa, klinik etik kurula başvurmanız gerekmektedir.

UYARI: Bu araştırma insan üzerinde deney niteliği taşıyorsa, klinik etik kurula başvurmanız gerekmektedir. 1 Üniversitemiz mensuplarının yapacağı ya da üçüncü şahıslarca üniversitemizde yapılması planlanan, insan ve hayvan üzerinde deney niteliği taşımayan, biyolojik materyal (kan, idrar gibi biyolojik sıvılar

Detaylı

Prof. Dr. Murat ÜNALACAK Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı

Prof. Dr. Murat ÜNALACAK Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Prof. Dr. Murat ÜNALACAK Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı TANIM Bilimsel makale, özgün araştırma sonuçlarını tanımlayan, yazılmış ve basılmış rapordur Kabul edilebilir

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİNDE EV ZİYARETİ

SAĞLIK HİZMETLERİNDE EV ZİYARETİ SAĞLIK HİZMETLERİNDE EV ZİYARETİ Ev ziyareti, sağlık hizmetlerinin amaçlarını gerçekleştirmede önemli bir yer tutar. Sağlığın devam ettirilmesi kişinin fizik, biyolojik, sosyal çevresi ve hastalık etkenleri

Detaylı

Prof.Dr. Meltem Yalınay Çırak Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. SALGINLARIN İZLENMESİ VE MOLEKÜLER

Prof.Dr. Meltem Yalınay Çırak Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. SALGINLARIN İZLENMESİ VE MOLEKÜLER SALGIN ARAŞTIRMASINDA MOLEKÜLER MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARININ ROLÜ Prof.Dr. Meltem Yalınay Çırak Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. SALGINLARIN İZLENMESİ VE MOLEKÜLER

Detaylı

İŞLETME RİSK YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/30

İŞLETME RİSK YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/30 İŞLETME RİSK YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/30 Risk Yönetim Süreçleri 2/30 Risk yönetim modeli sektöre, kuruluşun yönetim sistemine, tüm yaşam çevrim süreçlerine, ürünün yapısına bağlı olmakla

Detaylı

Girişimsel Makaleler nasıl yazılır? Prof Dr Fatih Ağalar Genel Cerrahi Bölümü Departman Tarih

Girişimsel Makaleler nasıl yazılır? Prof Dr Fatih Ağalar Genel Cerrahi Bölümü Departman Tarih Girişimsel Makaleler nasıl yazılır? Prof Dr Fatih Ağalar Genel Cerrahi Bölümü Departman Tarih Klinik çalışmalar düzgün yazılmalıdır Hekimler çağdaş literatüre inanmak ve ona göre hasta tedavi etmek durumundadır

Detaylı

FEN VE MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU. Lisansüstü Tez Çalışması Başvuru Formu 1

FEN VE MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU. Lisansüstü Tez Çalışması Başvuru Formu 1 1 Tarih: EK-1b: ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN VE MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU Lisansüstü Tez Çalışması Başvuru Formu 1 Üniversitemiz mensuplarının yapacağı ya da üçüncü şahıslarca

Detaylı

Toksikolojide deneysel modeller ve çalışma alanları

Toksikolojide deneysel modeller ve çalışma alanları Toksikolojide deneysel modeller ve çalışma alanları KAPATOKS, 21-23 Eylül 2018 Doç.Dr. Özgür SÖĞÜT Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Haseki Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Dahili Tıp Bilimleri, Acil

Detaylı

DENEYSEL ARAŞTIRMALAR İÇİN DONANIM GELİŞTİRİLMESİ DENEYSEL ARAŞTIRMALAR İÇİN DONANIM GELİŞTİRİLMESİ. M. Ali YILDIZ Commat Ltd. Şti.

DENEYSEL ARAŞTIRMALAR İÇİN DONANIM GELİŞTİRİLMESİ DENEYSEL ARAŞTIRMALAR İÇİN DONANIM GELİŞTİRİLMESİ. M. Ali YILDIZ Commat Ltd. Şti. DENEYSEL ARAŞTIRMALAR İÇİN DONANIM GELİŞTİRİLMESİ M. Ali YILDIZ Commat Ltd. Şti. 2009 DENEYSEL ARAŞTIRMALAR İÇİN DONANIM GELİŞTİRİLMESİ Deneysel araştırmalarda kullanılan donanımların geliştirilme amacı,

Detaylı

TEMEL KAVRAMLAR. BS503 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 1. seminer PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU MSGSÜ ENFORMATİK BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR ORTAMINDA SANAT VE TASARIM 1

TEMEL KAVRAMLAR. BS503 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 1. seminer PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU MSGSÜ ENFORMATİK BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR ORTAMINDA SANAT VE TASARIM 1 TEMEL KAVRAMLAR 1. seminer PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU MSGSÜ ENFORMATİK BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR ORTAMINDA SANAT VE TASARIM 1 ARAŞTIRMA Neden araştırma yapılır? Araştırma sorularına yanıt bulmak Araştırma problemlerinin

Detaylı

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 ÖNEMLİ! Gıdaları insanların sağlıklarını çok ciddi şekilde etkiler. Bu nedenle, gıda üreten kişilerin temizlik kurallarına uyması çok önemlidir.

Detaylı

Performans Değerlendirme

Performans Değerlendirme Performans Değerlendirme İşletmeler çalışanlarının iş performanslarını değerlendirmek ister. Bu ne sağlar?.. A) İşletmeye, B) Çalışana Neden her çalışanın yüksek performans göstermesi beklenir?. İK Bölümleri

Detaylı

BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ

BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ PROJE EKİBİ PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ PROJENİN BAŞLIĞI Protokol No:.. Başvuru Tarihi:.. Kurul Onay No:.. Onay Tarihi: T.C SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU BAŞVURU FORMU Araştırmanın

Detaylı

Laboratuvar Hayvanları Bilimi Ve Araştırmaların Planlaması

Laboratuvar Hayvanları Bilimi Ve Araştırmaların Planlaması Laboratuvar Hayvanları Bilimi Ve Araştırmaların Planlaması Vet. Hekim Cerrahi Uzm. Tayfun İDE Laboratuvar Hayvanları Bilimi Derneği Denetim Kurulu Üyesi Laboratuvar Hayvanları Bilimi Laboratuvar hayvanlarına

Detaylı

Araştırma Oyunu Avrupa Bilimsel Araştırma Oyunu Oyun rehberi

Araştırma Oyunu Avrupa Bilimsel Araştırma Oyunu Oyun rehberi Araştırma Oyunu Avrupa Bilimsel Araştırma Oyunu Oyun rehberi Oynarken nelere ihtiyacınız olacak? Kayıt oldunuz mu? Bir takımınız var mı? Öyleyse şimdi oyuna başlama zamanı! Adımları takip et ve Aşama 1

Detaylı

KLİNİK ARAŞTIRMALAR YÖNETMELİĞİNE TABİ OLMAYAN ARAŞTIRMALARDA ETİK YAKLAŞIM (KAPSAM DIŞI ARAŞTIRMALAR)

KLİNİK ARAŞTIRMALAR YÖNETMELİĞİNE TABİ OLMAYAN ARAŞTIRMALARDA ETİK YAKLAŞIM (KAPSAM DIŞI ARAŞTIRMALAR) KLİNİK ARAŞTIRMALAR YÖNETMELİĞİNE TABİ OLMAYAN ARAŞTIRMALARDA ETİK YAKLAŞIM (KAPSAM DIŞI ARAŞTIRMALAR) PROF.DR. ÜNAL KUZGUN İ.Ü.İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ KLİNİK ARAŞTIRMALAR ETİK KURUL ÜYESİ ŞİŞLİ ETFAL EAH

Detaylı

Biyolojik Risk Etmenleri

Biyolojik Risk Etmenleri Biyolojik Risk Etmenleri Mesleki tehlikeler Biyolojik, Biyomekanik, Kimyasal, Fiziksel (+radyolojik) Psikososyal TANIMLAMA Çalışma yaşamında biyolojik risk etkenleri denildiğinde akla, herhangi bir enfeksiyona,

Detaylı

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANABİLİM DALI TEZİN BAŞLIĞI ADI SOYADI DANIŞMAN ADI SOYADI

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANABİLİM DALI TEZİN BAŞLIĞI ADI SOYADI DANIŞMAN ADI SOYADI T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANABİLİM DALI TEZİN BAŞLIĞI ADI SOYADI DANIŞMAN ADI SOYADI İZMİR 2018 T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANABİLİM DALI TEZİN BAŞLIĞI ADI SOYADI DANIŞMAN ADI SOYADI

Detaylı

MEVLANA ÜNİVERSİTESİ İÇ ARAŞTIRMA DESTEKLERİ PROJE ÖNERİ FORMU

MEVLANA ÜNİVERSİTESİ İÇ ARAŞTIRMA DESTEKLERİ PROJE ÖNERİ FORMU MEVLANA ÜNİVERSİTESİ İÇ ARAŞTIRMA DESTEKLERİ PROJE ÖNERİ FORMU PROJE BİLGİLERİ Proje Başlığı: Proje Süresi: PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ* Adı ve Soyadı Birimi Tel Faks E-Posta Ünvanı Adresi Başvuru Tarihi İmza Bölüm/Program

Detaylı

Bilimsel Araştırma Yöntemleri I

Bilimsel Araştırma Yöntemleri I İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programları Bilimsel Araştırma Yöntemleri I Dr. M. Volkan TÜRKER 7 Bilimsel Araştırma Süreci* 1. Gözlem Araştırma alanının belirlenmesi 2. Ön Bilgi

Detaylı

İşyerlerinde çalışanlarımızın sağlığını olumsuz yönde tehdit eden, üretimi etkileyen ve İşletmeye zarar veren toz, gaz, duman, buhar, sis, gürültü,

İşyerlerinde çalışanlarımızın sağlığını olumsuz yönde tehdit eden, üretimi etkileyen ve İşletmeye zarar veren toz, gaz, duman, buhar, sis, gürültü, TOZ İşyerlerinde çalışanlarımızın sağlığını olumsuz yönde tehdit eden, üretimi etkileyen ve İşletmeye zarar veren toz, gaz, duman, buhar, sis, gürültü, Termal Konfor gibi unsurlardan biriside Tozdur. Organik

Detaylı

SANKO ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA TEZ ÖNERİSİ HAZIRLAMA KILAVUZU

SANKO ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA TEZ ÖNERİSİ HAZIRLAMA KILAVUZU SANKO ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA TEZ ÖNERİSİ HAZIRLAMA KILAVUZU EK-1 Tez önerisi öğrencinin yapacağı tez çalışmasını ana hatlarıyla tanımlandığı bir dokümandır. Ayrıca

Detaylı

FEN VE MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU Araştırma Projesi Başvuru Formu 1

FEN VE MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU Araştırma Projesi Başvuru Formu 1 1 Tarih: EK-1a: ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN VE MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU Araştırma Projesi Başvuru Formu 1 Üniversitemiz mensuplarının yapacağı ya da üçüncü şahıslarca

Detaylı

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (ZORUNLU) SAĞLIK BİLİMLERİNDE KURAM VE MODELLER (HEM 701

Detaylı

İSTATİSTİK STATISTICS (2+0) Yrd.Doç.Dr. Nil TOPLAN SAÜ.MÜH. FAK. METALURJİ VE MALZEME MÜH. BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ ÖĞRETİM YILI

İSTATİSTİK STATISTICS (2+0) Yrd.Doç.Dr. Nil TOPLAN SAÜ.MÜH. FAK. METALURJİ VE MALZEME MÜH. BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ ÖĞRETİM YILI İSTATİSTİK STATISTICS (+) Yrd.Doç.Dr. Nil TOPLAN SAÜ.MÜH. FAK. METALURJİ VE MALZEME MÜH. BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ ÖĞRETİM YILI KONU BAŞLIKLARI :. İSTATİSTİĞE GİRİŞ. VERİLERİN DÜZENLENMESİ. MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ.

Detaylı

Araştırma Projesi Başvuru Formu 1

Araştırma Projesi Başvuru Formu 1 EK-a: ANADOLU ÜNİVERSİTESİ SOSYAL VE BEŞERÎ BİLİMLER BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU Araştırma Projesi Başvuru Formu Üniversitemiz mensuplarının yapacağı ya da üçüncü şahıslarca üniversitemizde

Detaylı

Nitel Araştırmada Geçerlik ve Güvenirlik

Nitel Araştırmada Geçerlik ve Güvenirlik Nitel Araştırmada Geçerlik ve Bilimsel araştırmanın en önemli ölçütlerinden biri olarak kabul edilen geçerlik ve güvenirlik araştırmalarda en yaygın olarak kullanılan iki en önemli ölçüttür. Araştırmalarda

Detaylı

Bilimsel İletişim. Tez gerekçesi Bilimsel proje önerisi

Bilimsel İletişim. Tez gerekçesi Bilimsel proje önerisi Bilimsel İletişim Tez gerekçesi Bilimsel proje önerisi Bilimsel iletişim Makale Tez Tez gerekçesi Bilimsel proje önerisi Tez veya proje nedir? Bir sorusu olan, belli bir amaç ve hedef dahilinde, belli

Detaylı

Gaz Algılama Sistemleri Kapsama Alanının SIF SIL Derecesine Etkisi Özkan KARATAŞ

Gaz Algılama Sistemleri Kapsama Alanının SIF SIL Derecesine Etkisi Özkan KARATAŞ Gaz Algılama Sistemleri Kapsama Alanının SIF SIL Derecesine Etkisi Özkan KARATAŞ Elektronik ve Haberleşme Mühendisi Teknoloji Gaz Algılama Sistemleri Kapsama Alanının SIF SIL Derecesine Etkisi 1. GİRİŞ

Detaylı

Doç. Dr. Fatih ÇALIŞKAN Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fak. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği EABD

Doç. Dr. Fatih ÇALIŞKAN Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fak. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği EABD HAYVAN TESTLERİ Genellikle memeli hayvanlar üstünde yapılan biyouyumluluk testleridir fare, kedi, köpek, koyun, maymun bu testler değişkenleri kontrol etmek zordur etik açıdan tartışmalı, uzun süreli ve

Detaylı

8-Biyolojik İzleme. Volkan Dündar

8-Biyolojik İzleme. Volkan Dündar 8-Biyolojik İzleme Volkan Dündar Biyolojik izlemenin tanımı 1 Biyolojik izleme: Tehlikeli maddelerin, Metabolitlerinin ya da bunların biyokimyasal veya biyolojik etkilerinin parametrelerinin varlığında

Detaylı

Veysi Acar Muhammed Fevzi PARMAKSIZ Murat Çiftçi Reşat şilen

Veysi Acar Muhammed Fevzi PARMAKSIZ Murat Çiftçi Reşat şilen Veysi Acar Muhammed Fevzi PARMAKSIZ Murat Çiftçi Reşat şilen Gelişimsel araştırma ontolojik ve epistemolojik olarak nitel araştırma yaklaşımına dayalı araştırma yöntemlerinden biridir. Nitel araştırmada

Detaylı

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ 961 1. HAFTA İLAÇ Hastalıkların teşhisi, tedavisi, profilaksisi (hastalıktan korunma) cerrahi girişimlerin kolaylaştırılması ve

Detaylı

HAYVAN DENEYLERİNDE ETİK KURUL BAŞVURUSU. Doç. Dr. İlyas Onbaşılar

HAYVAN DENEYLERİNDE ETİK KURUL BAŞVURUSU. Doç. Dr. İlyas Onbaşılar HAYVAN DENEYLERİNDE ETİK KURUL BAŞVURUSU Doç. Dr. Ülkemizde Hayvan Deneyleri İle İlgili Yasal Mevzuat 1 Temmuz 2004 Hayvanları Koruma Kanunu Çevre ve Orman Bakanlığı 16 Mayıs 2006 Deneysel ve Diğer Bilimsel

Detaylı

Zehirlenme durumunda UZEM in 114 no lu telefonunu arayın.

Zehirlenme durumunda UZEM in 114 no lu telefonunu arayın. Yeni Düzenleme Tarihi : Kaçıncı Düzenleme Olduğu : Form No : RFM018 Sayfa No : 1 / 6 1.Madde / müstahzar ve Şirketin Tanıtımı : TOMCAT 2 4 MEVSİM BLOK YEM Kullanım Amacı : Rodentisit Üretici Firma : Bell

Detaylı

Tıbbi Cihaz Klinik Araştırmaları

Tıbbi Cihaz Klinik Araştırmaları Tıbbi Cihaz Klinik Araştırmaları Tıbbi Cihaz Onaylanmış Kuruluş ve Klinik araştırmalar Daire Başkanlığı İçerik: Tıbbi cihaz nedir? Neden klinik araştırması yapmak zorundayız? Tıbbi cihaz klinik araştırması

Detaylı

Araştırma Konusunun Seçimi: Problem Tespiti ve Hipotez Kurma

Araştırma Konusunun Seçimi: Problem Tespiti ve Hipotez Kurma Araştırma Konusunun Seçimi: Problem Tespiti ve Hipotez Kurma Kapsam Bilimsel araştırma fikri Problem tespiti Hipotez nedir? Nereden başlamalıyım? Problem Tespit i nedir? TDK: 1. Bir şeyi sağlam bir biçimde

Detaylı

FSML / 2009 10 I.Dönem s.gky

FSML / 2009 10 I.Dönem s.gky FSML / 2009 10 I.Dönem s.gky Bir amaca ulaşmak için izlenen düzenli yola yöntem denir. Bilim olaylar ve olgular ile ilgili genel geçerliliği olan nesnel bilgiler elde etmek ister. Bilimin ortaya koyduğu

Detaylı

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çalışan Sağlığı ve Bilimsel Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çalışan Sağlığı ve Bilimsel Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çalışan Sağlığı ve Bilimsel Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi Şu anki sunumun yapılmasına imkan tanıyan bu proje, 692188 sayılı anlaşma kapsamındaki AB Horizon 2020 Araştırma

Detaylı

KYM363 Mühendislik Ekonomisi. FABRİKA TASARIMI ve MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ

KYM363 Mühendislik Ekonomisi. FABRİKA TASARIMI ve MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ KYM363 Mühendislik Ekonomisi FABRİKA TASARIMI ve MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ Prof.Dr.Hasip Yeniova E Blok 1.kat no.113 www.yeniova.info yeniova@ankara.edu.tr yeniova@gmail.com FABRİKA TASARIMI ve MÜHENDİSLİK

Detaylı

Doç. Dr. Turgay TEKİNAY. GÜDAM Müdürü ARA

Doç. Dr. Turgay TEKİNAY. GÜDAM Müdürü ARA 23 MAYIS 2016 PAZARTESİ 08.30-08.45 Açılış Konuşması Doç. Dr. Turgay TEKİNAY GÜDAM Müdürü 08.45-09.00 Deney Hayvanları Uygulama ve Etik Kursu nun Amacı, GÜDAM Tanıtımı ve Laboratuvar İşletmesi Doç. Dr.

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ-II Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans (X) Yüksek Lisans() Doktora ( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (1902) KARİYER PROGRAMI PROJESİ BAŞVURU FORMU. Etik Kurul İzin Belgesi Var, ekte sunuldu Gerekli değil

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (1902) KARİYER PROGRAMI PROJESİ BAŞVURU FORMU. Etik Kurul İzin Belgesi Var, ekte sunuldu Gerekli değil T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (1902) KARİYER PROGRAMI PROJESİ BAŞVURU FORMU Proje No: (Proje Yönetimi Ofisi tarafından verilir) Proje Başlığı Proje Alanı Sağlık Bilimleri Fen ve Mühendislik Bilimleri

Detaylı

Bilimsel Araştırma Yöntemleri I

Bilimsel Araştırma Yöntemleri I İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programları Bilimsel Yöntemleri I Dr. M. Volkan TÜRKER 8 Bilimsel Süreci* 1. Gözlem alanının belirlenmesi 2. Ön Bilgi Toplama Yazın Taraması 3.

Detaylı

MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ

MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ BASİT RİSK DEĞERLENDİRMESİ METODU (HSE/COSHH-Control of substances hazardous to health ) 1 TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERE SOLUNUM

Detaylı

Deneysel Hayvan Modelinde Candida Tropicalis Peritonitinin Tedavisinde Kaspofungin ve Amfoterisin B Etkinliğinin Karşılaştırılması

Deneysel Hayvan Modelinde Candida Tropicalis Peritonitinin Tedavisinde Kaspofungin ve Amfoterisin B Etkinliğinin Karşılaştırılması Deneysel Hayvan Modelinde Candida Tropicalis Peritonitinin Tedavisinde Kaspofungin ve Amfoterisin B Etkinliğinin Karşılaştırılması Melis Demirci, Özlem Tünger, Kenan Değerli, Şebnem Şenol, Çiğdem Banu

Detaylı

GÖSTERGE YÖNETİMİ ÇALIŞMA TALİMATI

GÖSTERGE YÖNETİMİ ÇALIŞMA TALİMATI Sayfa No: 1 / 5 1. AMAÇ: Hastanede ölçüm sistematiği ve kültürünü geliştirmek ve uluslar arası alanda kullanılan ortak göstergeleri takip etmek suretiyle, kıyaslama ve işbirliği imkânlarını oluşturarak,

Detaylı

Bilimsel Yöntemin Aşamaları-1

Bilimsel Yöntemin Aşamaları-1 Bilimsel Yöntemin Aşamaları-1 Öğr. Gör. Ali Onur CERRAH Araştırma: Çeşitli konularda bilgi, veri toplamak için belirli koşullar altında, amaçlı, planlı, sistemli yapılan gözlem ve ölçümlerdir. Hipotez

Detaylı

SİSTEMİK İNFLAMASYON VE NÖRONAL AKTİVİTE

SİSTEMİK İNFLAMASYON VE NÖRONAL AKTİVİTE SİSTEMİK İNFLAMASYON VE NÖRONAL AKTİVİTE Eyüp S. Akarsu Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji ABD 22. Ulusal Farmakoloji Kongresi 5 Kasım 2013, Antalya 1 Organizmanın çok çeşitli tehdit algısına

Detaylı

Doğal Bileşikler ve Yeni İlaçların Keşfindeki Önemi

Doğal Bileşikler ve Yeni İlaçların Keşfindeki Önemi Doğal Bileşikler ve Yeni İlaçların Keşfindeki Önemi Doç. Dr. Ömer KOZ HO Bursa Teknik Üniversitesi, Kimya Bölümü HO BTÜ, 2014-2015 Güz Yarıyılı Seminerleri «Perşembe Seminerleri» 20 Kasım 2014 Bursa Başlıklar:

Detaylı

LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ

LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ Lojistik Regresyon Analizini daha kolay izleyebilmek için bazı terimleri tanımlayalım: 1. Değişken (incelenen özellik): Bireyden bireye farklı değerler alabilen özellik, fenomen

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MESLEK HASTALIKLARI-3 PROF.DR.SARPER ERDOĞAN

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MESLEK HASTALIKLARI-3 PROF.DR.SARPER ERDOĞAN İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MESLEK HASTALIKLARI-3 PROF.DR.SARPER ERDOĞAN Meslek Hastalıkları-3 Meslek Hastalıkları Listesi Meslek Hastalıklarının Tıbbi ve Yasal Tanı Koyma Süreci

Detaylı

MSDS (Malzeme Güvenlik Bilgi Formu)

MSDS (Malzeme Güvenlik Bilgi Formu) 1. KİMYASAL ÜRÜN & ŞİRKET TANIMI Ürün Adı: SPT-1657 Ürün tanımı: Tek komponentli Poliüretan yapıştırıcı Fabrika:. SAMHO CHEMICAL CO. LTD. Adres: 241-2, Chongwon-ri, Mado-myun, Hwasung-City Kyunggi-do,

Detaylı