BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA"

Transkript

1 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA YRD. DOÇ. DR. YAKUP EMÜL CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) 1 B04. C de Program Kantrolü

2 B04. C de Program Kontrolü 2 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) KONU BAŞLIKLARI 4.1 Program Kontrolüne Giriş 4.2 Döngü Temelleri 4.3 Sayıcı Kontrollü Döngüler 4.4 for Döngü Yapısı B04.5 for Döngü Yapısıyla ilgili Gözlem ve Notlar B04.6 switch Çoklu Seçim Yapısı B04.7 do/while Döngü Yapısı B04.8 break ve continue İfadeleri B04.9 Mantık Operatörleri B04.10 Eşitlik ve Atama Operatörleri B Özet B Genel Programlama Hataları B İyi Program Yazma Teknikleri

3 B04.1 Program Kontrolüne Giriş 3 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Bu bölümde, döngü yapıları daha detaylı anlatılacak ve for yapısı ile do/while yapısı gibi yeni döngü kontrol yapılarından bahsedilecektir. switch çoklu seçim yapısı tanıtılacaktır. break ifadesiyle, belli kontrol yapılarından istendiği anda nasıl çıkış yapılacağını ve continue ifadesiyle bir döngünün gövdesinin geri kalan kısmını atlayarak, döngünün diğer kısımlarını çalıştırmayı tartışacağız. Koşulları birleştirmekte kullanılan mantık operatörlerini açıklayacağız.

4 B04.2 Döngülerin Temelleri 4 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Döngü, döngü-devam koşulları doğru olarak kaldığı sürece bilgisayarın çalıştırdığı bir grup emirdir. Şimdiye kadar iki tür döngüden bahsettik : 1. Sayıcı kontrollü döngüler 2. Nöbetçi kontrollü döngüler Sayıcı kontrollü döngüler, belirli döngüler olarak adlandırılır çünkü döngünün kaç kez tekrarlanacağı önceden bilinmektedir. Nöbetçi kontrollü döngüler, belirsiz döngüler olarak adlandırılır çünkü döngünün kaç kez tekrarlanacağı daha önceden bilinmemektedir.

5 B04.2 Döngülerin Temelleri 5 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Sayıcı kontrollü döngülerde, bir kontrol değişkeni tekrarların sayısını sayar. Kontrol değişkeni, emir grupları çalıştırıldıktan sonra arttırılır ( genellikle 1 arttırılır ). Kontrol değişkeni, doğru sayıda tekrarın yapıldığını gösterdiği anda döngü sona erer ve bilgisayar döngüden sonraki ilk ifadeyi çalıştırarak programa devam eder. Nöbetçi değerler, döngüyü aşağıdaki durumlarda kontrol eder: Döngünün kaç kez tekrarlanacağı bilinmediğinde ve Döngünün içinde döngünün her tekrarında veri alacak ifadeler bulunduğunda Nöbetçi değer, veri girişinin sonlandığını belirtir. Nöbetçi değer, uygun bütün veri değerleri girildikten sonra girilir. Nöbetçi değerler, uygun veri değerlerinden farklı olmak zorundadır.

6 B04.3 Sayıcı Kontrollü Döngüler 6 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Sayıcı kontrollü döngüler aşağıdakilere ihtiyaç duyar: 1. Kontrol değişkeninin ( ya da döngü sayıcısının ) ismine. 2. Kontrol değişkeninin ilk değerine. 3. Kontrol değişkeninin döngü içinde arttırılarak ya da azaltılarak değiştirilmesine. 4. Kontrol değişkeninin son değerini kontrol edecek bir koşula. ( döngünün devam edip etmeyeceğini belirlemek için )

7 B04.3 Sayıcı Kontrollü Döngüler 7 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) B04_Ornek01: sayici Kontrollü Döngü:

8 B04.3 Sayıcı Kontrollü Döngüler 8 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) int sayici = 1; bildirimi değişkenin ismini verir (sayici), değişkenin tamsayı türünde olduğunu belirtir, değişkene hafızada yer ayırır ve ayrılan bu yere 1 değerini yazar. Bildirim, çalıştırılabilir bir ifade değildir. sayici değişkenini bildirme ve değişkene ilk değer verme işlemi aşağıdaki ifadelerle de yapılabilirdi: int sayici; sayici = 1; Bildirim çalıştırılamaz ancak atama çalıştırılabilir. Değişkenlere ilk değer verirken iki yöntemi de kullanacağız.

9 B04.3 Sayıcı Kontrollü Döngüler 9 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) ++sayici; ifadesi, döngü değişkenini döngünün her tekrarından sonra bir arttırır. while yapısı içindeki döngü-devam koşulu kontrol değişkeninin 10 a eşit ya da 10 dan küçük olmasını kontrol eder. 10 değeri koşulun doğru olarak gerçeklendiği son değerdir. while yapısının gövdesinin, kontrol değişkeni 10 olduğunda da tekrarlandığına dikkat ediniz. Döngü, kontrol değişkeni 10 değerini geçtiğinde sonlanır. ( örneğin, sayici değişkeni 11 olduğunda)

10 B04.3 Sayıcı Kontrollü Döngüler 10 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) /* B04_Uygulama01.c Sayıcı kontrollü döngü kullanarak 0-20 arasındaki tek sayıları ve çift sayıları ayrı kolonlar halinde alt alta yazdıran bir program yazınız. */

11 B04.4 for Döngü Yapısı 11 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) for döngü yapısı, sayıcı kontrollü döngülerin bütün detaylarını otomatik olarak kolaylıkla uygular. for yapısının gücünü anlatabilmek için, daha önceki programımızı for kullanarak tekrar yazalım:

12 B04.4 for Döngü Yapısı 12 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) for döngü yapısı, sayıcı kontrollü döngülerin bütün detaylarını otomatik olarak kolaylıkla uygular. for yapısının gücünü anlatabilmek için, daha önceki programımızı for kullanarak tekrar yazalım:

13 B04.4 for Döngü Yapısı 13 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Program şu şekilde çalışmaktadır : for yapısı çalıştırıldığında kontrol değişkeni olan sayici, 1 değerine atanır. Daha sonra, döngü-devam koşulu olan sayici <=10 kontrol edilir. sayici değişkeninin ilk değeri 1 olduğundan, koşul sağlanır ve printf ifadesi ( 10. satır ) sayici değişkeninin değerini ( 1 ) yazdırır. Kontrol değişkeni olan sayici nin değeri sayici++ deyimi ile arttırılır ve döngü yeniden döngü devam kontrolünü yapar.

14 B04.4 for Döngü Yapısı 14 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Program şu şekilde çalışmaktadır : Kontrol değişkeni olan sayici, artık 2 ye eşit olduğundan son değer aşılmamıştır. printf ifadesi yeniden çalıştırılır. Bu süreç kontrol değişkeni olan sayici, 11 olana kadar devam eder. sayici değişkeninin değeri 11 olduğunda, döngü devam şartı yanlış hale gelir ve döngü sona erer. Program for döngüsünden sonraki ilk ifadeyi çalıştırarak devam eder. ( Bu programda return ifadesini çalıştırır )

15 B04.4 for Döngü Yapısı 15 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Şekil de, yukarıda kullanılan for yapısına daha yakından bakılmıştır. for yapısının, sayıcı kontrollü döngülerde ihtiyaç duyulan her şeyi tek başına belirlediğine dikkat ediniz. for yapısının gövdesinde birden fazla ifade bulunacaksa bu ifadeler küme parantezleri içine alınmalıdır.

16 B04.4 for Döngü Yapısı 16 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) for yapısının gövdesinde birden fazla ifade bulunacaksa bu ifadeler küme parantezleri içine alınmalıdır. Programda, döngü devam şartının sayici <= 10 olduğuna dikkat ediniz.eğer programcı yanlışlıkla sayici < 10 yazsaydı, döngü 9 kez tekrarlanıp sona erecekti. Bu, genellikle karşılaşılan bir mantık hatasıdır. while ya da for döngüsü içinde yanlış karşılaştırma operatörü kullanmak ya da döngü sayıcısı için yanlış son değerler vermek mantık hatası oluşturur. while ve for yapısı içinde döngünün son değerini <= karşılaştırma operatörüyle birlikte kullanmak mantık hatalarını engellemeye yardımcı olur. Örneğin, 1 den 10 a kadar değerleri yazdıracak bir döngünün döngü devam koşulu sayici < 11 ya da sayici < 10 yerine sayici<=10 olmalıdır.

17 B04.4 for Döngü Yapısı 17 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) for yapısının genel biçimi: for ( deyim1; deyim2; deyim3){ ifade-1 ; } ifade-2 ; olarak gösterilebilir. Burada, deyim1 döngü kontrol değişkenine ilk değer vermekte, deyim2 döngü devam koşulunu belirlemekte ve deyim3 kontrol değişkenini arttırmaktadır.

18 B04.4 for Döngü Yapısı 18 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) for yapısının genel biçimi: for ( deyim1; deyim2; deyim3){ ifade-1 ; } ifade-2 ; olarak gösterilebilir. Çoğu durumda for yapısı aşağıda gösterildiği gibi, while yapısı biçimine çevrilebilir: deyim1; while(deyim2){ ifade deyim3; }

19 B04.4 for Döngü Yapısı 19 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) /* B04_Uygulama02.c for döngüsü kullanarak 0-20 arasındaki tek sayıları ve çift sayıları aşağıdaki şekilde verildiği gibiayrı kolonlar halinde alt alta yazdıran bir program yazınız. */

20 B04.4 for Döngü Yapısı 20 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) /* B04_Uygulama03.c Bir satranç tahtasını düşünün. Satranç tahtasının 1. karesine 1, 2. karesine 2, 3. karesine 4, 4. karesine 8,.. Şeklinde herbir kareye bir önceki karedeki buğday tanesinin 2 katı kadar buğday konmaktadır. for döngüsü kullanarak; 1. Herbir kardeki buğday sayısını ekrana yazdıran bir program yazınız. 2. Toplam buğday sayısını bulun tanesi 1 gram olduğuna göre, kaç ton buğday gerekir? 4. Kaç kton buğday gerekir? 5. Kaç Mton buğday gerekir? 6. Kaç Gton buğday gerekir? */

21 B04.4 for Döngü Yapısı 21 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) /* B04_Uygulama04.c Bir satranç tahtasını düşünün. x yönündeki kareler 1, 2,..,8 ve y yönündeki kareler 1,2,,8 şeklinde indekslensin. olarak tanımlanıyor. 1. İçi içe 2 tane for döngüsü yapın(x ve y için) 2. Her bir kareye f(x,y) adet buğday konmaktadır. 3. Herbir karedeki buğday sayıları ve 4. Toplam buğday sayısını hesaplatın. 5. En az buğday sayısının olduğu karenin x ve y değerlerini bulun; 6. En fazla buğday sayısının olduğu karenin x ve y değerlerini bulun; */

22 B04.5 for Döngü Yapısıyla ilgili Gözlem ve Notlar 22 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) İlk değer verme, döngü devam koşulu ve artırma deyimleri aritmetik operatörler içerebilir. Örneğin, x = 2 ve y = 10 olsun, ifadesi ifadesi ile eşdeğerdir. Arttırma negatif olabilir. ( Bu durumda döngü değişkeni azaltılır ve aşağıya doğru saydırılır ) Eğer döngü devam koşulu en baştan yanlışsa, for yapısının gövdesi tümden atlanır ve for yapısından sonraki ilk satır çalıştırılır.

23 B04.5 for Döngü Yapısıyla ilgili Gözlem ve Notlar 23 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Kontrol değişkeni, döngü gövdesinde sıklıkla yazdırılır ya da işlemlere sokulur. Ancak genelde bu yapılmamalıdır. En uygun olan, kontrol değişkenini döngüyü kontrol etmek için kullanmak ve döngünün gövdesi içinde bir daha kullanmamaktır. for yapısı, while yapısının akış grafiğine benzer bir biçimde şekillendirilir. Örneğin, gibi bir for yapısının akış grafiği şekil de gösterilmiştir.

24 B04.5 for Döngü Yapısıyla ilgili Gözlem ve Notlar 24 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Bu akış grafiği, ilk değer verme işleminin yalnızca bir kez uygulandığını ve arttırma işleminin gövde içindeki işlemlerden sonra yapıldığını açıkça göstermektedir. Akış grafiğinin (çemberler ve akış çizgileri dışında) yalnızca dikdörtgen ve elmas sembollerini içerdiğine dikkat ediniz. Bir kez daha, programcının algoritma oluşturmak için, istediği kadar for yapısını diğer kontrol yapılarının üzerine dizebileceğini ya da içlerine yuvalayabileceğini hatırlayınız.

25 B04.5 for Döngü Yapısıyla ilgili Gözlem ve Notlar 25 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03)

26 B04.5 for Döngü Yapısıyla ilgili Gözlem ve Notlar 26 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) B04_Uygulama05.c Aşağıdaki durumlar için for yapısını kullanan bir program yazınız: 1. 1 den 100 e kadar birer birer artan sayıların toplamlarının ekrana yazdırılması den 1 e kadar birer birer azalan sayıların toplamlarının ekrana yazdırılması 3. 7 den 77 ye kadar yedişer yedişer arttan sayıların toplamlarının ekrana yazdırılması den 2 ye kadar ikişer ikişer azalan sayıların toplamlarının ekrana yazdırılması 5. 2, 5, 8, 11, 14, 17, 20 sayılarının toplamlarının ekrana yazdırılması 6. 99, 88, 77, 66, 55, 44, 33, 22, 11, 0 sayıların toplamlarının ekrana yazdırılması

27 B04.5 for Döngü Yapısıyla ilgili Gözlem ve Notlar 27 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) B04_Ornek03

28 B04.5 for Döngü Yapısıyla ilgili Gözlem ve Notlar 28 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) B04_Ornek04 for yapısı kullanarak birleşik faiz hesaplamak. Aşağıdaki problemi inceleyiniz: Bir kişi 1000 TL sini %5 faizle bankaya yatırmıştır. Bütün faizin hesaptaki paraya eklendiğini düşünerek 10 yıl boyunca, her yıl sonunda hesapta birikecek parayı hesaplayıp yazdırınız. Aşağıdaki formülü kullanınız: Bu problem, 10 yıl boyunca her yıl sonunda hesapta biriken parayı bulmamız için yukarıdaki formülü kullanmamızı istiyor. Öyleyse bir döngü kullanmalıyız.

29 B04.5 for Döngü Yapısıyla ilgili Gözlem ve Notlar 29 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) B04_Ornek04 a: n-yıl sonra hesapta birikecek para p: ilk yatırılan para miktarı n: yıl sayısı r: faiz oranı

30 B04.5 for Döngü Yapısıyla ilgili Gözlem ve Notlar 30 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) B04_Ornek04 for yapısı ( 15.satır ) kontrol değişkenini 1 den 10 a kadar birer birer arttırarak, gövdesini 10 kez çalıştırmaktadır. C, üs almak için özel bir operatöre sahip olmasa da bunun yerine standart kütüphane fonksiyonlarından pow fonksiyonunu bu amaçla kullanabilir. pow ( x, y ) fonksiyonu x in y ninci kuvvetini hesaplar. Bu fonksiyon, double tipte iki eleman alır ve double tipinde bir sonuç döndürür.

31 B04.5 for Döngü Yapısıyla ilgili Gözlem ve Notlar 31 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) B04_Ornek04 double tipi, float tipine oldukça benzer ancak float tipi kullanılarak saklanabilecek ondalıklı sayıları daha büyük bir duyarlıkta saklayabilir ve double tipindeki bir değer, float tipiyle temsil edilebilecek bir değerden daha büyük değerler temsil edebilir. (Daha önceki satranç tahtası uygulamasına bakınız!!!) pow gibi bir matematik fonksiyonu programda kullanıldığında, math.h ( satır 5 ) öncü dosyasının programa eklenmesi gerektiğine dikkat ediniz. Bu program, math.h programa eklenmeseydi hatalı çalışırdı. pow fonksiyonu double tipte elemanlar kullanır.

32 B04.5 for Döngü Yapısıyla ilgili Gözlem ve Notlar 32 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) B04_Ornek04 pow gibi bir matematik fonksiyonu programda kullanıldığında, math.h ( satır 5 ) öncü dosyasının programa eklenmesi gerektiğine dikkat ediniz. Bu program, math.h programa eklenmeseydi hatalı çalışırdı. pow fonksiyonu double tipte elemanlar kullanır. sene değişkenin tamsayı olduğuna dikkat ediniz. math.h dosyası, derleyiciye fonksiyonu çağırmadan önce, yil değişkeninin değerini geçici olarak double tipte temsil etmesi gerektiğini söyleyen bilgiler içerir. Bu bilgi, pow fonksiyonunun prototipinde yer almaktadır.

33 B04.5 for Döngü Yapısıyla ilgili Gözlem ve Notlar 33 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) B04_Ornek04 Fonksiyon prototipleri, ANSI/ISO C nin önemli özelliklerindendir ve İlerleyen derslerde detaylı bir biçimde incelenecektir. pow fonksiyonu ve diğer matematik kütüphane fonksiyonlarını da daha sonra detaylı olarak incelenecektir. Bu örneğimiz için, anapara, oran ve miktar değişkenlerimizi double tipte tanıttığımıza dikkat ediniz. Bunu, programda basitlik sağlaması için yaptık çünkü burada paramızın ondalıklı kısımlarıyla ilgileniyoruz.

Bölüm 4 C de Program Kontrolü

Bölüm 4 C de Program Kontrolü 1 Bölüm 4 C de Program Kontrolü Outline 4.1 Giriş 4.2 Döngülerin Temelleri 4.3 Sayıcı Kontrollü Döngüler 4.4 for Döngü Yapısı 4.5 for Döngü Yapısıyla İlgili Notlar ve Gözlemler 4.6 for Yapısıyla İlgili

Detaylı

B03.8 Algoritmalari Uygulamak : Durum 1 (Sayici Kontrollü Döngü)

B03.8 Algoritmalari Uygulamak : Durum 1 (Sayici Kontrollü Döngü) B03.8 Algoritmalari Uygulamak : Durum 1 (Sayici Kontrollü Döngü) 59 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Algoritmaların nasıl geliştirildiğini gösterebilmek için sınıf ortalaması

Detaylı

B02.6 Karar Verme, Eşitlik ve Bağıntı Operatörleri

B02.6 Karar Verme, Eşitlik ve Bağıntı Operatörleri B02.6 Karar Verme, Eşitlik ve Bağıntı Operatörleri 49 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B02) Çalıştırılabilir C ifadeleri ya bir işlem gerçekleştirir ( girilen verilerin toplanması

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Döngüler for Döngüsü while Döngüsü do-while Döngüsü break Deyimi Kullanımı continue Deyimi

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA YRD. DOÇ. DR. YAKUP EMÜL CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) 1 B03. C de Yapısal

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Koşul Karşılaştırma Operatörleri Mantıksal

Detaylı

MTK467 Nesneye Yönelik Programlama. Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/

MTK467 Nesneye Yönelik Programlama. Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ MTK467 Nesneye Yönelik Programlama Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ while döngüsü while(koşul){ } döngü ifadeleri Koşul boolean değerli olmalıdır. Koşulun değeri true

Detaylı

BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Yrd.Doç.Dr. Emel ARSLAN earslan@istanbul.edu.tr C Program Akış Kontrol Yapıları Kontrol Komutları Normal şartlarda C dilinde bir programın çalışması, komutların

Detaylı

Program AkıĢ Kontrol Yapıları

Program AkıĢ Kontrol Yapıları C PROGRAMLAMA Program AkıĢ Kontrol Yapıları Normal Ģartlarda C dilinde bir programın çalıģması, komutların yukarıdan aģağıya doğru ve sırasıyla iģletilmesiyle gerçekleģtirilir. Ancak bazen problemin çözümü,

Detaylı

Döngü Komutları. Komutu. while Komutu Diğer Operatörler Bileşik Komut for Komutu. İçiçe Döngüler break ve continue Komutları

Döngü Komutları. Komutu. while Komutu Diğer Operatörler Bileşik Komut for Komutu. İçiçe Döngüler break ve continue Komutları Döngüler Döngü Komutları while Komutu Diğer Operatörler Bileşik Komut for Komutu do-while Komutu İçiçe Döngüler break ve continue Komutları while Komutu Döngü komutları komutların bir çok kez yeniden yürülmesini

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Döngüler for Döngüsü while Döngüsü

Detaylı

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Bilgisayar Programlama Ders 9 Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Dizileri Fonksiyonlara Dizileri Fonksiyonlara Bir dizi argümanını fonksiyon içinde bir değer olarak kullanabilmek

Detaylı

C Programlama Dilininin Basit Yapıları

C Programlama Dilininin Basit Yapıları Bölüm 2 C Programlama Dilininin Basit Yapıları İçindekiler 2.1 Sabitler ve Değişkenler......................... 13 2.2 Açıklamalar (Expresions)........................ 14 2.3 İfadeler (Statements) ve İfade

Detaylı

Döngüler - Loops 4/13/2011. ENF-102 Jeoloji Sayaç kontrollü bir döngüdeki temel öğeler. Sayaç (counter) Kontrollü Döngüler.

Döngüler - Loops 4/13/2011. ENF-102 Jeoloji Sayaç kontrollü bir döngüdeki temel öğeler. Sayaç (counter) Kontrollü Döngüler. Giriş Döngüler - Loops Bir ifade kümesinin tekrarlanması, yani birden fazla çalıştırılması işlemine döngü (loop) dendiği programlamaya giriş kısmında belirtilmişti. Bu derste döngülerin C programlama dilinde

Detaylı

Döngüler - Loops 4/9/2010. ENF-102 Jeoloji Giriş. Sayaç kontrollü bir döngüdeki temel öğeler. Sayaç (counter) Kontrollü Döngüler.

Döngüler - Loops 4/9/2010. ENF-102 Jeoloji Giriş. Sayaç kontrollü bir döngüdeki temel öğeler. Sayaç (counter) Kontrollü Döngüler. Giriş Döngüler - Loops Bir ifade kümesinin tekrarlanması, yani birden fazla çalıştırılması işlemine döngü (loop) dendiğiğ programlamaya giriş ş kısmında belirtilmişti. Bu derste döngülerin C programlama

Detaylı

Dr. Fatih AY Tel:

Dr. Fatih AY Tel: Bilgisayar Programlama Ders 5 Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Fonksiyonlar Fonksiyonlar Büyük programlar geliştirmenin en iyi yolu, onu orijinal programdan daha kolay

Detaylı

Bigisayar Programlama

Bigisayar Programlama Bigisayar Programlama (GÜZ 2015) DERS-02: C de Programlamaya Giriş Yrd. Doç Dr. Yakup EMÜL Cumhuriyet Üniv., Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü yakupemul@cumhuriyet.edu.tr Ofis Saatleri :

Detaylı

/ C Bilgisayar Programlama Final Sınavı Test Soruları. Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : , 60 dak.

/ C Bilgisayar Programlama Final Sınavı Test Soruları. Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : , 60 dak. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Final Sınavı Test Soruları dı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre :09.01.2013, 60 dak. Dikkat!!! Soru kitapçığında ve

Detaylı

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. a) strstr b) strchr c) strcat d) strcpy e) strlen. a) b) d) e) 0

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. a) strstr b) strchr c) strcat d) strcpy e) strlen. a) b) d) e) 0 Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü Bitirme Sınavı Test Soruları Adı soyadı : Öğrenci no : Sınav tarihi : 01.06.2017 Süre : 60 dak. 1. t değişkeni hakkında aşağıdakilerden

Detaylı

Döngü (Loop) Deyimleri / Veri Belirleyicileri / Matematiksel Fonksiyonlar

Döngü (Loop) Deyimleri / Veri Belirleyicileri / Matematiksel Fonksiyonlar Bölüm 5 Döngü (Loop) Deyimleri / Veri Belirleyicileri / Matematiksel Fonksiyonlar İçindekiler 5.1 Formatlı Yazdırma............................ 34 5.2 Döngü Deyimleri............................. 34 5.2.1

Detaylı

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-12 Fonksiyonlar. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-12 Fonksiyonlar. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-12 Fonksiyonlar Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Fonksiyonlar Fonksiyonlar C de modüller Programlar kullanıcı tanımlı

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ 5. DERS NOTU Konu: Döngü Yapıları Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU DÖNGÜ YAPILARI Birçok uygulamada bazı işlemlerin tekrar tekrar gerçekleştirilmesi gerekir. Bizlere bu

Detaylı

DÖNGÜLER BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA-I YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN

DÖNGÜLER BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA-I YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN DÖNGÜLER BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA-I YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN GİRİŞ Ekrana «Merhaba Java» şeklinde bir mesajı 100 defa yazmak istediğinizi düşünelim. Aşağıdaki komut satırını 100 kez yazmak sıkıcı

Detaylı

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. a) ABCDE b) BCDE c) ABCD d) kod hatalı e) BCD

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. a) ABCDE b) BCDE c) ABCD d) kod hatalı e) BCD Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü Yıliçi Sınavı Test Soruları Adı soyadı : Öğrenci no : Sınav tarihi : 13.04.2015 Süre : 60 dak. 1. Hangisi gerçek sayı değişmezi değildir?

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Giriş Fonksiyonlara Genel Bakış C

Detaylı

BASİT C PROGRAMLARI Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN

BASİT C PROGRAMLARI Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN BASİT C PROGRAMLARI Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN Basit C Programları: Bir Metni Yazdırmak #include /* program çalışmaya main fonksiyonundan başlar*/ int main() { printf( "C diline hoşgeldiniz!\n"

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Diziler Dizi Nedir? Dizilerin Bildirimi

Detaylı

Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler

Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler Bir algoritma, herhangi bir programlama dili (C, C++, Pascal, Visual Basic, Java gibi) ile kodlandığında program haline gelir. Algoritmada yer alan

Detaylı

B03.10 Algoritmalari Uygulamak : Durum 3 (Yuvalı Kontrol Yapıları) Şimdi başka bir problem üzerinde çalışalım.

B03.10 Algoritmalari Uygulamak : Durum 3 (Yuvalı Kontrol Yapıları) Şimdi başka bir problem üzerinde çalışalım. 85 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Şimdi başka bir problem üzerinde çalışalım. Algoritmamızı yine sahte kod ve yukarıdan aşağıya adımsal iyileştirmeyle oluşturacağız

Detaylı

Hafta 13 Fonksiyonlar

Hafta 13 Fonksiyonlar BLM111 Programlama Dilleri I Hafta 13 Fonksiyonlar Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Fonksiyonlar Fonksiyonlar C de modüller Programlar kullanıcı tanımlı fonksiyonları ve kütüphane fonksiyonlarını birlikte kullanırlar.

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları DİZİLER Bellekte ard arda yer alan aynı türden nesneler kümesine dizi (array) denilir. Bir dizi içerisindeki bütün elemanlara aynı isimle ulaşılır. Yani dizideki bütün elemanların isimleri ortaktır. Elemanlar

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Fonksiyon Tanımlamak Java da Döngüler Java da Şart İfadeleri Uygulamalar Java da Fonksiyon Tanımlamak JAVA DA FONKSİYON TANIMLAMAK 4 Fonksiyonlar;

Detaylı

İçerik. Java da İşleçler, İşleçler. Aritmetik İşleçler - 1. Aritmetik İşleçler - 2. Geçen ders: Bu ders: BS-515 Nesneye Yönelik Programlama

İçerik. Java da İşleçler, İşleçler. Aritmetik İşleçler - 1. Aritmetik İşleçler - 2. Geçen ders: Bu ders: BS-515 Nesneye Yönelik Programlama İçerik Java da İşleçler, Kontrol Akış ve Döngü Deyimleri Geçen ders: Nesne ve Sınıf Kavramları Nesne ve Sınıf ın Java da gerçekleştirilmesi Bu ders: Java da işleçler ( operators ) Java da kontrol-akış

Detaylı

Hafta 4 Döngü Yapıları

Hafta 4 Döngü Yapıları BLM111 Programlama Dilleri I Hafta 4 Döngü Yapıları Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Akış Diyagramı Akış Diyagramı Örnek - Tekrar Katsayıları klavyeden girilen ikinci derece denklemin köklerini hesaplayan algoritmanın

Detaylı

Algoritma ve Programlamaya Giriş

Algoritma ve Programlamaya Giriş Algoritma ve Programlamaya Giriş Algoritma Bir sorunu çözebilmek için gerekli olan sıralı ve mantıksal adımların tümüne Algoritma denir. Doğal dil ile yazılabilir. Fazlaca formal değildir. Bir algoritmada

Detaylı

Bölüm 2 - C ile Programlamaya Giriş

Bölüm 2 - C ile Programlamaya Giriş 1 Bölüm 2 - C ile Programlamaya Giriş Başlıklar 2.1 Giriş 2.2 Basit C Programları: Bir Metni Yazdırmak 2.3 Basit C Programları: İki Tam Sayıyı Toplamak 2.4 Hafıza Konuları 2.5 C de Aritmetik 2.6 Karar

Detaylı

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1 BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1 Ekrana Metin Yazdırmak Ekranda metin yazdırmak istendiğinde print komutu kullanılır. Kullanımı aşağıda verilmiştir. Parantez içinde

Detaylı

BBS515 Nesneye Yönelik Programlama. Ders 3 Zümra Kavafoğlu

BBS515 Nesneye Yönelik Programlama. Ders 3 Zümra Kavafoğlu BBS515 Nesneye Yönelik Programlama Ders 3 Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ Bağıntısal Operatörler operatör tanımı < küçüktür > büyüktür = büyük eşittir eşittir!= eşit

Detaylı

C++ Operatörler (Operators)

C++ Operatörler (Operators) C++ Operatörler (Operators) Konular Operatörler o Aritmetiksel (Matematiksel) Operatörler o Karşılaştırma Operatörleri o Mantıksal Operatörler o Atama Operatörleri o Bit Düzeyinde Operatörler o Özel Amaçlı

Detaylı

Java da İşleçler, Ders #3 (4 Kasım 2009)

Java da İşleçler, Ders #3 (4 Kasım 2009) Java da İşleçler, Kontrol Akış ve Döngü Deyimleri BS-515 Nesneye Yönelik Programlama Ders #3 (4 Kasım 2009) İçerikç Geçen ders: Nesne ve Sınıf Kavramları Nesne ve Sınıf ın Java da gerçekleştirilmesi Bu

Detaylı

BİL-142 Bilgisayar Programlama II

BİL-142 Bilgisayar Programlama II BİL-142 Bilgisayar Programlama II (C/C++) Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş Kontrol Yapıları if Seçme Deyimi if... else Seçme Deyimi while Tekrar

Detaylı

BÖLÜM 6: KARŞILAŞTIRMALI KONTROL YAPILARI

BÖLÜM 6: KARŞILAŞTIRMALI KONTROL YAPILARI BÖLÜM 6: KARŞILAŞTIRMALI KONTROL YAPILARI C programlama dilinde, diğer programlama dillerinde olduğu gibi, işlemler, ilk satırdan başlamak üzere sırayla çalışır. Program kontrol yapıları ise, programın

Detaylı

BMÜ-111 Algoritma ve Programlama. Bölüm 5. Tek Boyutlu Diziler

BMÜ-111 Algoritma ve Programlama. Bölüm 5. Tek Boyutlu Diziler BMÜ-111 Algoritma ve Programlama Bölüm 5 Tek Boyutlu Diziler Yrd. Doç. Dr. İlhan AYDIN 1 Problem 100 adet sayı okumak istediğimizi düşünelim. Bu sayıların ortalaması hesaplanacak ve sayıların kaç tanesinin

Detaylı

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-4 Döngü Yapıları. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-4 Döngü Yapıları. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-4 Döngü Yapıları Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Döngü Yapıları Döngü (Tekrarlama) yapıları, belli bir şart sağlandığı

Detaylı

JAVA DÖNGÜ DEYİMLERİ. For Döngüsü

JAVA DÖNGÜ DEYİMLERİ. For Döngüsü JAVA DÖNGÜ DEYİMLERİ Belirli bir iş bir çok kez tekrarlanacaksa, programda bu iş bir kez yazılır ve döngü deyimleriyle istenildiği kadar tekrarlanabilir. Java da bu işi yapan üç ayrı deyim vardır: while

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi C Bilgisayar Programlama Ara Sınavı Test Soruları

Kocaeli Üniversitesi C Bilgisayar Programlama Ara Sınavı Test Soruları Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü ra Sınavı Test Soruları dı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : 11.04.2018, 50 dak. Dikkat!!! Soru kitapçığında ve cevap

Detaylı

Döngü komutları komutların bir çok kez yeniden yürülmesini. sağlayan, programlamada kullandığımız önemli yapılardan biridir.

Döngü komutları komutların bir çok kez yeniden yürülmesini. sağlayan, programlamada kullandığımız önemli yapılardan biridir. Bölüm 5 Döngü Komutları while Komutu Diğer Operatörler Bileşik Komut for Komutu do-while Komutu İçiçe Döngüler break ve continue Komutları while Komutu Döngü komutları komutların bir çok kez yeniden yürülmesini

Detaylı

BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA AKIŞ KONTROLÜ YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN

BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA AKIŞ KONTROLÜ YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA AKIŞ KONTROLÜ YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN TEMEL AMAÇLAR Bir dairenin yarıçapını kullanıcıdan alarak dairenin alanını hesaplamak istediğimizi düşünelim. Eğer girilen değer

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2 Program editörde oluşturulur ve diske kaydedilir Tipik Bir C Programı Geliştirme Ortamının Temelleri 1. Edit 2. Preprocess 3. Compile 4. Link 5. Load 6. Execute Önişlemci programı

Detaylı

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Bilgisayar Programlama Ders 6 Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Fonksiyon Prototipleri Fonksiyon Prototipleri Derleyici, fonksiyonların ilk hallerini (prototiplerini)

Detaylı

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 5. Bölüm Karar ve Çevrim Kontrol Yapıları

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 5. Bölüm Karar ve Çevrim Kontrol Yapıları Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 5. Bölüm Karar ve Çevrim Kontrol Yapıları C Programlama Dr. Serkan DİŞLİTAŞ 5.1. Atlama Komutları Program akışının yönlendirilmesinde

Detaylı

Hafta 9 C Dilinde Kontrol ve Döngü Yapıları

Hafta 9 C Dilinde Kontrol ve Döngü Yapıları BLM111 Programlama Dilleri I Hafta 9 C Dilinde Kontrol ve Döngü Yapıları Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Karar (Karşılaştırma) Komutları if-else Koşulların kontrolünde kullanılan komutlardır. Koşulların doğru

Detaylı

İÇERİK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ALGORİTMA AKIŞ DİYAGRAMLARI PROGRAMLAMA DİLLERİ JAVA DİLİNİN YAPISI JAVA DA KULLANILAN VERİ TİPLERİ JAVA DA PROGRAM YAZMA

İÇERİK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ALGORİTMA AKIŞ DİYAGRAMLARI PROGRAMLAMA DİLLERİ JAVA DİLİNİN YAPISI JAVA DA KULLANILAN VERİ TİPLERİ JAVA DA PROGRAM YAZMA İÇERİK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ALGORİTMA AKIŞ DİYAGRAMLARI PROGRAMLAMA DİLLERİ JAVA DİLİNİN YAPISI JAVA DA KULLANILAN VERİ TİPLERİ JAVA DA PROGRAM YAZMA BÖLÜM-II ALGORİTMA I. GİRİŞ Bilgisayar dünyasında, insanın

Detaylı

Bölüm 3 Yapısal Programlama

Bölüm 3 Yapısal Programlama 1 Bölüm 3 Yapısal Programlama Konular 3.1 Giriş 3.2 Algoritmalar 3.3 Pseudocode (Sahte kodlar) 3.4 Kontrol yapıları 3.5 If Seçim yapısı 3.6 If Else Seçim yapısı 3.7 While Döngü yapısı 3.8 Algoritmaları

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Giriş Fonksiyonlara Genel Bakış C ve Fonksiyonlar Fonksiyon Tanımı 8. BÖLÜM 3 Fonksiyonlar

Detaylı

MATLAB de. Programlama. Kontrol Yapıları. Döngü Yapıları. Doç. Dr. İrfan KAYMAZ Matlab Ders Notları

MATLAB de. Programlama. Kontrol Yapıları. Döngü Yapıları. Doç. Dr. İrfan KAYMAZ Matlab Ders Notları MATLAB de Programlama Kontrol Yapıları Döngü Yapıları Doç. Dr. İrfan KAYMAZ if Şartlı deyimi: Bir mantıksal ifadeyi kontrol ederek bunun sonucuna göre mümkün seçeneklerden birini icra edebilen bir komuttur.

Detaylı

Nesne Tabanlı Programlama

Nesne Tabanlı Programlama Nesne Tabanlı Programlama Ders Notu - 2 (Denetim Yapıları, Diziler) Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 1 Denetim Yapıları 1 if else Seçme yapısı, mantıksal

Detaylı

for döngüsü for (başlangıç değeri; şart; artım) ifade; for (başlangıç değeri; şart; artım) { ifadeler; }

for döngüsü for (başlangıç değeri; şart; artım) ifade; for (başlangıç değeri; şart; artım) { ifadeler; } for döngüsü for (başlangıç değeri; şart; artım) ifade; for (başlangıç değeri; şart; artım) ifadeler; Başlangıç değeri; koşul içinde tanımladığımız değişkene ilk değerin atanmasını sağlar. Koşul: Döngünün

Detaylı

2 ALGORİTMA VE AKIŞ DİYAGRAMLARI

2 ALGORİTMA VE AKIŞ DİYAGRAMLARI İÇİNDEKİLER IX İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 Kitabın Amacı 1 Algoritmanın Önemi 2 Bilgisayarın Doğuşu ve Kullanım Amaçları 3 Programlama Dili Nedir? 3 Entegre Geliştirme Ortamı (IDE) Nedir? 4 2 ALGORİTMA VE AKIŞ

Detaylı

YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama

YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği 1 BÖLÜM - 2 C# Programlama Dili Elemanları Bu bölümde;

Detaylı

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş. Fonksiyonlar. Prof. Dr. Necmettin Kaya

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş. Fonksiyonlar. Prof. Dr. Necmettin Kaya MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş Fonksiyonlar Prof. Dr. Necmettin Kaya Gerçek hayattaki problemlerin çözümü için geliştirilen programlar çok büyük boyutlardadır. Daha büyük programlar yazmanın en

Detaylı

Nesne Tabanlı Programlama

Nesne Tabanlı Programlama Nesne Tabanlı Programlama Ders Notu - 1 (Değerler, Değişkenler, İşleçler, Tip Dönüşümleri, Mantıksal Operatörler) Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 1 Değerler

Detaylı

C Dersleri Bölüm 3 : Program akışı

C Dersleri Bölüm 3 : Program akışı İzmir Ekonomi Üniversitesi Bilgisayar Topluluğu www.ieubt.org C Dersleri Bölüm 3 : Program akışı Sorularınız için : programlama@ieubt.org Hazırlayan : Görkem PAÇACI (gorkem.pacaci@std.ieu.edu.tr) C Program

Detaylı

Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Birol SOYSAL. Sunumları Hazırlayan: Doç. Dr. Bülent ÇAKMAK

Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Birol SOYSAL. Sunumları Hazırlayan: Doç. Dr. Bülent ÇAKMAK MATLAB de Bilgisayar Programlama Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Birol SOYSAL Sunumları Hazırlayan: Doç. Dr. Bülent ÇAKMAK disp komutu: Ekrana mesaj veya bir değişken değeri yazdırmak için kullanılan komuttur.

Detaylı

Nesne Yönelimli Programlama

Nesne Yönelimli Programlama 1 Nesne Yönelimli Programlama Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Not: Bu dersin sunumları, Java Programlama Dili ve Yazılım Tasarımı, Altuğ B. Altıntaş, Papatya

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Diziler ile Pointer Arası İlişki Bir dizi adı sabit bir pointer gibi düşünülebilir. Diziler ile pointer lar yakından ilişkilidir. Pointer lar değişkenleri gösterdikleri gibi,

Detaylı

Internet Programming II

Internet Programming II Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Kontrol deyimleri programlamanın olmazsa olmaz koşullarındandır. Şartlara (karşılaştırma) bağlı

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1102 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Bellek ve Adresleme İşaretçi Kavramı

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Diziler Dizi Tanımlama ve İlk Değer Atama Dizi Elemanlarının Kullanılması Dizi İşlemleri Java da Diziler JAVA DA DİZİLER 4 Dizi; tek bir veri tipinde,

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Diziler Dizi Nedir? Dizilerin Bildirimi Dizilere Başlangıç Değeri Verme Dizilerde Arama

Detaylı

Ders 7: Döngüler. Giriş. 7.1 while Döngüsü

Ders 7: Döngüler. Giriş. 7.1 while Döngüsü Ders 7: Döngüler Giriş Döngü (loop) deyimleri, bir kümenin belli bir koşul altında tekrar edilmesi için kullanılır. C programlama dilinde, while, dowhile ve for olmak üzere üç tip döngü deyimi vardır.

Detaylı

sayi=3 harf=a reelsayi=8.72 Bellek durumu 5. İşaretç iler (pointers)

sayi=3 harf=a reelsayi=8.72 Bellek durumu 5. İşaretç iler (pointers) 5. İşaretç iler (pointers) C dilinin öyle bir özelliği vardır ki, programlama dilleri arasında kendisini diğerlerinden ayıran bir fark olarak sunulur: işaretçiler. Aslında, bazı diğer dillerde de direkt

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS NOTU#8

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS NOTU#8 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS NOTU#8 YZM 1105 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi 6. BÖLÜM 2 Çok Boyutlu Diziler Çok Boyutlu Dizi 3 Bir dizi aşağıdaki gibi bildirildiğinde

Detaylı

Temel Bilgisayar Bilimleri Ders Notu #4-1. kısım

Temel Bilgisayar Bilimleri Ders Notu #4-1. kısım Nisan 2009 9031150 - Temel Bilgisayar Bilimleri Ders Notu #4-1. kısım Referans: Bugün: 1. Ders Notları. Ders #3 Tekrar Do while ve for döngüleri 1. Tekrar Geçen ders while döngüsü ve seçme kontrol teknikleri

Detaylı

Ders 6: Karşılaştırma Deyimleri

Ders 6: Karşılaştırma Deyimleri Ders 6: Karşılaştırma Deyimleri Giriş Program içerisinde bazen iki veya daha fazla değerin karşılaştırılması gerekebilir Bunun için, bütün programlama dillerinde karşılaştırma deyimleri mevcuttur C dili,

Detaylı

8. Bölüm DİZİLER. tip dizi_ismi[eleman_sayısı]; Bütün diziler 0 ile baţlar.

8. Bölüm DİZİLER. tip dizi_ismi[eleman_sayısı]; Bütün diziler 0 ile baţlar. DİZİLER 8. Bölüm Dizi aynı ad altında toplanmış ve aynı tipte olan değişkenlerin sıralı bir listesidir. C de bir dizi için bildirim yapılırken kullanılan genel kural şudur. tip dizi_ismi[eleman_sayısı];

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Fonksiyonu Referans ile Çağırma (Call by Reference) Bir fonksiyona gönderilen parametrenin normalde değeri değişmez. Fonksiyon içinde yapılan işlemlerin hiçbiri argüman değişkeni

Detaylı

Akış Kontrol Mekanizmaları

Akış Kontrol Mekanizmaları Akış Kontrol Mekanizmaları 1 Akış Kontrol Mekanizmaları if else switch for döngüsü for döngüsünün çalışma prensibi for döngüsüyle ilgili örnekler for döngüsüyle ilgili kurallar while döngüsü while döngüsünün

Detaylı

BPR152-Algoritma ve Programlama II Uygulama -8

BPR152-Algoritma ve Programlama II Uygulama -8 Bu uygulamalar ile aşağıdaki bilgileriniz pekişecektir. Döngü Yapıları İç-içe döngüler Sonsuz döngüler Döngü içinde kullanılan yardımcı ifadeler o break o continue o goto // iç içe for döngüleri kullanımı

Detaylı

Gereksiz Kodlar. burada if deyiminin else bölümüne gerek var mı? İfade doğruysa zaten fonksiyon geri dönüyor. Bu aşağıdakiyle tamamen eşdeğerdir:

Gereksiz Kodlar. burada if deyiminin else bölümüne gerek var mı? İfade doğruysa zaten fonksiyon geri dönüyor. Bu aşağıdakiyle tamamen eşdeğerdir: Gereksiz Kodlar Kaan Aslan 9 Temuz 1997 Kapalı spor salonu, durak yeri, taşıt aracı, en optimum, geri iade etmek, davranış biçimi Bu ifadelerde bir gariplik var, değil mi? Açık spor salonu göreniniz var

Detaylı

NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 2

NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 2 NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 2 JAVA DA PROGRAM DENETİMİ VE OPERATÖRLER Java programlama dilinde temel tipleri ve nesneleri yönlendirmek ve değiştirmek için operatörler kullanılır. Atamalar sağ taraftaki

Detaylı

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 8. Hafta. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 8. Hafta. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 BMT 101 Algoritma ve Programlama I 8. Hafta Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 C++ Döngü Deyimleri Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 2 Döngüler Programın belirli bölümlerinin defalarca işlenmesi söz konusu olabilir.

Detaylı

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Bilgisayar Programlama Ders 1 Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Bilgisayar Programlamaya C ile Programlamaya Yazılım: Bilgisayarın işlemler yapması ve karar vermesi

Detaylı

/ C Bilgisayar Programlama Yıliçi Sınavı Test Soruları. Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : , 60 dak.

/ C Bilgisayar Programlama Yıliçi Sınavı Test Soruları. Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : , 60 dak. Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Yıliçi Sınavı Test Soruları dı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre :26.11.2012, 60 dak. Dikkat!!! Soru kitapçığında

Detaylı

Döngü yapıları, (for, do while, while),

Döngü yapıları, (for, do while, while), Döngü yapıları, (for, do while, while), Döngü Kavramı Programlama konusunda -hangi dil olursa olsun- en kritik yapılardan biri döngülerdir. Döngüler, bir işi, belirlediğiniz sayıda yapan kod blokları olarak

Detaylı

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-2 Değişken Kavramı ve Temel Operatörler

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-2 Değişken Kavramı ve Temel Operatörler BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-2 Değişken Kavramı ve Temel Operatörler Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Nesne Bellekte yer kaplayan ve içeriklerine

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA MATLAB

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA MATLAB BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA MATLAB Arş. Gör. Ahmet ARDAHANLI Kafkas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ders Bilgileri Dersin Hocası: Araş. Gör. Ahmet Ardahanlı E-posta: ahmet.ardahanli@hotmail.com Oda: DZ-33

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Editör Disk 1)Kaynak kodlar editör aracılığı ile oluşturulur. (.c) Kaynak dosya Önişleyici Disk 2)Önişleyici kodlar içerisindeki ilk işleme işini

Detaylı

Görsel Programlama DERS 03. Görsel Programlama - Ders03/ 1

Görsel Programlama DERS 03. Görsel Programlama - Ders03/ 1 Görsel Programlama DERS 03 Görsel Programlama - Ders03/ 1 Java Dili, Veri Tipleri ve Operatörleri İlkel(primitive) Veri Tipleri İLKEL TİP boolean byte short int long float double char void BOYUTU 1 bit

Detaylı

İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu

İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu DEĞİŞKEN TİPLERİ TAM SAYI (İNTEGER) VERİ TİPİ Negatif veya pozitif ondalık kısmı bulunmayan sayılardır. Örnek: $i=65; $x=345; ONDALIK(REAL)VERİ TİPİ Ondalıklı

Detaylı

ESM-361 Mikroişlemciler. 3. Hafta Ders Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Ayşe DEMİRHAN

ESM-361 Mikroişlemciler. 3. Hafta Ders Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Ayşe DEMİRHAN ESM-361 Mikroişlemciler 3. Hafta Ders Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Ayşe DEMİRHAN Bit operatörleri Bit operatörleri bit düzeyinde işlem yapan operatörlerdir; yani sayıları bir bütün olarak değil, bit bit

Detaylı

Java da Program Denetimi ve Operatörler

Java da Program Denetimi ve Operatörler Java da Program Denetimi ve Operatörler 1 Atamalar int a ; a=4 ; // doğru bir atama 4=a ; // yanlış bir atama! 2 Temel (Primitive) Tiplerde Atama int a, b ; a=4 ; b=5 ; a=b ; Sonuç : a=5, b=5 3 Nesneler

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1102 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 İşaretçiler ve Diziler Fonksiyon

Detaylı

Toplama işlemi için bir ikili operatör olan artı işareti aynı zamanda tekli operatör olarak da kullanılabilir.

Toplama işlemi için bir ikili operatör olan artı işareti aynı zamanda tekli operatör olarak da kullanılabilir. www.csharpturk.net Türkiye nin C# Okulu Yazar Yunus Özen Eposta yunus@yunus.gen.tr Tarih 08.04.2006 Web http://www.yunusgen.tr ARİTMETİK OPERATÖRLER VE KULLANIM ŞEKİLLERİ Bilgisayarlar yapıları gereği,

Detaylı

Nesne Tabanlı Programlama

Nesne Tabanlı Programlama Nesne Tabanlı Programlama Ders Notu - 1 Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 1 Değerler ve Değişkenler Values & Variables 2 1 Değişkenlerin Özellikleri Tipi

Detaylı

Javascript. 1) Notepad++ aşağıdaki kodları yazıp deneme.html olarak kaydedelim. 2) Biraz önceki sayfa sadece html kodların içeriyordu.

Javascript. 1) Notepad++ aşağıdaki kodları yazıp deneme.html olarak kaydedelim. 2) Biraz önceki sayfa sadece html kodların içeriyordu. Javascript Html sayfalarının içine yazılarak, sayfayı daha etkileşimli hale getirir. click olayları, uyarı mesajları gibi hareketlerle sayfayı daha dinamik hale getirir. Javascript olmadan yazılan html

Detaylı

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 7. Hafta. Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 7. Hafta. Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1 BMT 101 Algoritma ve Programlama I 7. Hafta Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1 C++ Program Denetimi Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 2 Program Denetimi Bir program, belirli deyim satırlarından oluşur ve genellikle bu

Detaylı

BÖLÜM 3: AKIŞ DİYAGRAMLARI

BÖLÜM 3: AKIŞ DİYAGRAMLARI BÖLÜM 3: AKIŞ DİYAGRAMLARI Geliştirilecek olan yazılımın genel yapısının şematik gösterimine akış diyagramı (flowchart) adı verilir. Akış diyagramları, yazılımı oluşturacak program parçalarını ve bu parçaların

Detaylı

ELN1001 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I

ELN1001 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I ELN1001 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DEPOLAMA SINIFLARI DEĞİŞKEN MENZİLLERİ YİNELEMELİ FONKSİYONLAR Depolama Sınıfları Tanıtıcılar için şu ana kadar görülmüş olan özellikler: Ad Tip Boyut Değer Bunlara ilave

Detaylı