ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM VI İNTÖRN EĞİTİMİ ÇALIŞMA İLKELERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM VI İNTÖRN EĞİTİMİ ÇALIŞMA İLKELERİ"

Transkript

1 DÖNEM VI

2 ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM VI İNTÖRN EĞİTİMİ ÇALIŞMA İLKELERİ MADDE 1 MADDE 2 MADDE 3 MADDE 4 MADDE 5 MADDE 6 MADDE 7 Dönem VI intörnlük eğitiminin amacı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezun Yeterlikleri doğrultusunda tıp öğrencilerinin tıp eğitiminin önceki dönemlerinde elde ettikleri bilgi, beceri ve tutumları sağlık hizmeti sunum alanlarında tek başına uygulayabilir hale gelmelerini sağlamaktır. Dönem VI intörnlük eğitimi 12 aydır. Ankara Üniversitesi Senatosu nun belirlediği Haklı ve Geçerli Nedenler dışında öğrenciler intörnlük dönemine ara vermeden devam ederler. Dönem VI intörnlük eğitiminde öğrenciler, sağlık hizmeti sunum alanlarında (klinik, poliklinik, laboratuvar, tıbbi görüntüleme merkezi, aile sağlığı ve toplum sağlığı merkezleri, toplum içi sağlık kuruluşları vb) sorumlu öğretim üyesi/leri gözetiminde çalışır ve intörn karnesinde yer alan etkinlikleri yaparlar. İntörnlük dönemi öğrencileri, çalıştıkları sağlık hizmeti sunum alanlarının çalışma koşullarına uymak, kendilerine verilen sağlık hizmetine ilişkin görevleri yerine getirmek, fiilen k ya da izlemek ve sorumluluk alacakları etkinlikleri başarı ile tamamlamak zorundadırlar. İntörnlük yaptıkları anabilim/bilim dallarında kendilerine yönelik eğitim etkinliklerine ve seminer, makale saati, olgu sunusu, konferans, vb. bilimsel etkinliklere katılmak ve gereğinde (sorumlu öğretim üyesince görevlendirildiğinde) fiilen kla yükümlüdürler. İntörn öğrenciler eğitim gördükleri kliniklerde nöbet tutarlar, nöbet yerinden nöbet sırasında ayrılamazlar. Nöbet sırasında klinik nöbetçi doktoruna karşı sorumludurlar. Nöbetler haftada 40 saati aşmayacak şekilde (1 hafta içi, 1 hafta sonu ya da diğer bir uygulama olarak bir hafta 2 hafta içi, sonraki hafta 3 hafta içi nöbeti şeklinde) düzenlenir. İntörn öğrenciler eğitim gördükleri bölümlerin kuralları çerçevesinde hastalarının sağlık hizmeti ile ilgili tüm işlerini (tanı, tetkik, tedavi, konsültasyon, vb.) yerine getirmekle yükümlüdürler. Bu bölümlerin çalışma koşul ve kuralları, İntörn Çalışma Kılavuzu nda açıklanmıştır. İntörnlük eğitimi; İç Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Acil Tıp, Genel Cerrahi, Halk Sağlığı, Aile Hekimliği, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları dallarında zorunlu olarak yapılır. Ayrıca, her intörn zorunlu stajlar dışındaki dahili veya cerrahi tıp bölümlerine bağlı anabilim/bilim dallarının birinde 1 ay süreyle seçmeli staj yapar.

3 MADDE 8 MADDE 9 MADDE 10 Adli Tıp Uygulama Eğitimi: Sağlık hizmeti sunan hekimin adli tıp uygulamalarını bilmesi ve değerlendirmesi gerekli olduğundan, Adli Tıp zorunlu uygulamalı eğitimi intörnlük döneminde iki aşamalı olarak yapılır. Dönem VI öğrencileri, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Müfredatında yer alan adli tıp ile ilgili temel hekimlik uygulamalarını öğrenmek ve pekiştirmek için Aile Hekimliği rotasyonu sırasında 2 tam gün Adli Tıp Anabilim Dalı nda uygulamalı eğitim alırlar. Ayrıca, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı ile Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu Ankara Grup Başkanlığı arasında yapılan protokole göre, Adli Tıp Kurumu Ankara Grup Başkanlığı nda esas olarak otopsi işlemine yönelik uygulamalı eğitim yapılır. Her öğrenci intörnlük eğitimi sırasında toplam 1 tam gün (08:30-17:00 saatleri arasında) bu eğitimi alır. Bu eğitime katılacak öğrencilerin listesi ve eğitim alacakları tarihler Dekanlık ve Dönem VI Kurulu nca yapılacak programa göre düzenlenir ve öğrenciler intörnlük yaptıkları anabilim dallarından belirtilen tarih ve saatlerde bu eğitime katılmakla yükümlüdürler. Katılım ve başarı durumu Adli Tıp Dersi Uygulamalı Eğitimi Devam ve İzlem Kartı ile belgelenir ve İntörn Karnesi ne eklenir. Geçerli mazereti nedeniyle belirlenen tarihlerde Adli Tıp uygulama eğitimine katılamayan öğrencilere intörn eğitimi döneminde telafi hakkı verilir. Mazereti kabul edilmeyen ya da telafi hakkı verildiği halde programlanan tarihlerde bu hakkı kullanmayan öğrenciler, intörnlük eğitimini tamamladıktan sonra bu eğitimi almak zorundadırlar, bu eğitimi tamamlamadan mezun olamazlar. İntörnlük dönemi programları ve içeriği Dönem VI Kurulu tarafından hazırlanır, Mezuniyet Öncesi Müfredatı Geliştirme Kurulu nda görüşülür, onaylanır ve Fakülte Kurulu nca karara bağlanır. Programı, Mezuniyet Öncesi Eğitimin Koordinasyonu ve Müfredatı Geliştirme Kurulu yürütür. Kurul, eğitimin yürütülmesinde Dönem VI Kurulu ile işbirliği içinde çalışır. Değerlendirme: İntörnlük eğitiminin değerlendirilmesi, intörn öğrencinin hekim olması ve kaliteli sağlık hizmet sunumu için gerekli yeterlik düzeyinin değerlendirilmesine dayanır. Bu değerlendirme sorumlu öğretim üyesi tarafından, rotasyon yapılan stajın öğrenme kazanımları ve müfredatı dikkate alınarak yapılır. Yeterlik belgesi anabilim dalı başkanınca onaylanır ve Dönem VI Kurulu na gönderilir. Gereğinde son değerlendirme Dönem VI kurulunca yapılarak Dekanlığa bildirilir. Dönem VI Kurulu, Mezuniyet Öncesi Eğitim Koordinasyon Yönergesi gereğince intörn eğitim etkinliklerini denetler ve geribildirimlerini intörn eğitimi kurullarına ve Mezuniyet Öncesi Eğitimi Koordinasyon ve Müfredatı Geliştirme Kurulu na bildirir.

4 MADDE 11 MADDE 12 MADDE 13 MADDE 14 A) Dönem VI intörnlük eğitiminin bir bölümü (en fazla altı ay) yurtdışında yapılabilir. Bunun için intörnlük eğitimini yurtdışında k isteyen öğrencilerin; dilekçe, yurtdışındaki gelişmiş bir tıp fakültesinin kabul belgesi ile birlikte, Fakültemizde yapacağı intörn eğitim dilimine karşılık gelen tarihten en az bir ay önce Dekanlığa başvurmaları ve başvuruların Yönetim Kurulu nca kabulü gerekir. B) Yurtdışı ve yurtiçi diğer tıp fakültelerinden fakültemiz anabilim/bilim dallarında bir süre Dönem VI intörnlük eğitimi almak isteyen öğrencilerin müracaat ve kabulünde aşağıdaki hususların yerine getirilmesi gereklidir. 1. Kişinin dilekçesi ve transkripti 2. İlgili fakülte dekanlığının onay/teklif yazısı 3. İntörn eğitimi alınması talep edilen tarihten en az bir ay önce Dekanlığımıza başvurmaları 4. Başvuruların, Mezuniyet Öncesi Eğitimi Koordinasyonu ve Müfredatı Geliştirme Kurulu ve Yönetim Kurulu nca uygun görülmesi. İntörnlük eğitimi alan öğrenciler, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrenci Kıyafet Yönergesinin 4. maddesine uymak zorundadırlar. Tüm intörn doktorlar klinik çalışmalarında en az üç hastanın sorumluluğunu alarak, tanı, takip ve tedavi süreçlerinde sorumlu asistan doktor ve uzman doktor denetiminde görev yaparlar. Klinik vizitlerinde bu hastaları sorumlu öğretim üyelerine sunmakla yükümlüdürler. Polikliniği olan bölümlerde tüm intörn doktorlar eşit süreyle dönüşümlü olarak poliklinikte görevlendirilir. Günde en az beş hastanın anamnez, fizik muayenesini yapıp, tetkik ve tedavisinde sorumlu hekim denetiminde görev alırlar.

5 ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ ÇIKTILARI / YETERLİKLER AÜTF Mezunundan Beklenen Temel Roller

6 1. HEKİM TANIM Yeterlikler çerçevesinde merkezi roldür ve hekimliğin koruyucu, tedavi ve rehabilite edici uygulamalarını tanımlar. Hekimler yüksek nitelikli ve güvenli birey ve toplum odaklı tıbbi bakım sunmak için tıbbi bilgileri, klinik becerileri ve profesyonel tutumları uygulayarak tüm yeterlik rollerini bu rolde bütünleştirirler. Hekimler tıbbi bakım süreçlerinde bilgi toplayıp yorumlar, klinik karar verir, tanısal ve tedaviye yönelik girişimleri gerçekleştirirler. TEMEL YETERLİKLER 1. Birinci basamağa özgü hekimlik uygulamalarını ustalıkla uygular 1.1 Hekimliğe ilişkin yeterlilik rollerini tıp uygulamalarında bütünleştirir. 1.2 Hastalarına nitelikli sağlık bakımı sunmak için kararlılık gösterir. 1.3 Hekimlik uygulamalarında temel, klinik ve sosyal/davranışsal bilimlerin bilgilerini kullanır. 1.4 Hastalarını bütüncül bir yaklaşımla değerlendirerek birinci basamağa özgü koruyucu, tedavi ve rehabilite edici hekimlik uygulamalarını ustalıkla yerine getirir. 1.5 Hekimlik uygulamalarındaki karmaşık ve belirsiz durumları tanır ve uygun yaklaşım sergiler. 2. Hasta merkezli klinik değerlendirme yapar ve birinci basamak düzeyinde hasta yönetimi planları oluşturur 2.1 Tanı, tedavi ve korunma amaçlarına yönelik anamnez alır, fizik muayene yapar, gerekli tetkikleri seçer ve tetkik sonuçlarını yorumlar. 2.2 Anamnez, fizik muayene ve tetkik sonuçlarını değerlendirerek tanı/ön tanı koyar. 2.3 Hasta ve/veya hasta yakınlarının katılımı ile sağlığın korunması ve geliştirilmesi, tedavi ve rehabilitasyona yönelik bakım hedefleri belirler ve hedefe uygun yönetim planı oluşturur. 2.4 Akılcı ilaç uygulama ilkeleri doğrultusunda reçete düzenler. 3. Birinci basamak düzeyinde tanı ve/veya tedaviye yönelik girişimsel işlemleri planlar ve uygular 3.1 Tanı ve/veya tedaviye yönelik girişimsel işlemleri belirler, hastanın klinik durumu ve var olan kaynakları dikkate alarak önceliklendirir. 3.2 Girişimsel işlemlerin gerekçe, yarar ve risklerini açıklayarak hasta ve/veya hasta yakınlarından aydınlatılmış onam alır ve belgeler. 3.3 Girişimsel işlemleri, uygun ortam ve koşulları sağlayarak ustalıkla ve güvenli bir şekilde uygular. 3.4 Girişimsel işlem sonrası bakım planı yapar ve uygular. 4. Birinci basamak düzeyinde uygun izlem ve sevk/konsültasyon planları oluşturur 4.1 Tanı, tedavi, korunma ve rehabilitasyona yönelik uygun izlem planı oluşturur ve planın uygulanmasında hastanın ve ekip üyelerinin rollerini belirler.

7 4.2 Hastanın ne zaman üst basamak sağlık kuruluşlarına sevk edilmesi/konsültasyon istenmesi gerektiğine karar verir ve uygun koşullarda sevk eder. 5. Sağlık hizmet kalitesinin ve hasta güvenliğinin sürekli iyileştirilmesine aktif olarak katkıda bulunur 5.1 Nitelikli sağlık bakımı sunmak için imkânları araştırır. 5.2 Sağlık hizmet kalitesinin ve hasta güvenliğinin sürekli iyileştirilmesine bireysel olarak katkıda bulunur ve hasta ile hasta yakınlarının katılımını teşvik eder. 5.3 İnsana ve sisteme ait faktörlerin klinik karar verme ve hasta bakımı süreçlerini nasıl etkilediğinin bilincindedir. 5.4 İstenmeyen tıbbi olayları ve beklenen sonucu vermemiş girişimleri tanır ve yönetir. 2. İLETİŞİMCİ TANIM İletişimci olarak hekimler, yüksek nitelikli sağlık hizmeti için gerekli olan bilgilerin toplanmasını ve paylaşılmasını sağlamak ve kolaylaştırmak amacıyla hastalar, hasta yakınları, sağlık ekibi ve diğer sağlık hizmet sunucuları ile ilişkiler kurarlar. Hekimler, hasta odaklı bir yaklaşımla hastalarının gereksinimleri, değerleri ve tercihlerini yansıtacak şekilde tıbbi sorunlarına ve sağlık hedeflerine yönelik planlar geliştirirler. TEMEL YETERLİKLER 1. Hasta ve hasta yakınları ile profesyonel iletişim kurar 1.1 Hasta merkezli yaklaşımla, iletişim becerilerini kullanarak hastanın güvenini sağlayan, özerkliğini destekleyen, empati ve saygıya dayalı etkili iletişim kurar. 1.2 Hastanın onuru ve mahremiyetini koruyacak, katılımını, güvenliğini ve konforunu sağlayacak uygun fiziksel ortam oluşturur. 1.3 Gerek hastaların gerekse sağlık ekibinin, tıbbi bakım kalitesini etkileyebilecek inanç, değer sistemi, önyargı, tercih, koşul, beklenti ve bakış açılarının farkına varır ve bu doğrultuda en uygun yaklaşımı belirler. 1.4 Duygusal ve özel durumları (kötü haber verme, ajite bireyler vb.) ve çatışmaları etkili iletişim becerilerini kullanarak yönetir. 2. Hasta ve hasta yakınlarından doğru ve geçerli bilgi edinir ve sentezler 2.1 Hasta merkezli görüşmeler yaparak, gerekli biyolojik, tıbbi ve psikososyal bilgileri edinir ve sentezler. 2.2 Hekim-hasta görüşmesinin akışını yönetir. 2.3 Gerekli durumlarda hastanın onayını alarak hasta yakınları ve diğer kaynaklardan bilgi edinir.

8 3. Hasta bakımı ile ilgili hedefleri ve planları, hasta ve hasta yakınları ile paylaşır 3.1 Hastanın anlama düzeyine ve ihtiyaçlarına uygun açık ve net açıklamalar yapar. 3.2 İstenmeyen tıbbi olayları hasta ve hasta yakınlarına doğru ve uygun şekilde açıklar. 4. Sağlık bakım planlarının geliştirilmesi sürecine hasta ve hasta yakınlarının katılımını teşvik eder 4.1 Uygun iletişim becerileri ve yaklaşımları kullanarak hasta ve hasta yakınlarının sağlıkları konusunda bilinçli kararlar almalarına yardımcı olur. 4.2 Doğru ve güvenilir bilgi kaynakları ve iletişim teknolojilerini belirlemeleri, erişmeleri ve kullanmaları konusunda hasta ve hasta yakınlarına yardımcı olur. 5. Tıbbi görüşmelere ilişkin yazılı ve elektronik bilgileri belgeler ve uygun şekilde paylaşır 5.1 Tıbbi görüşmeleri doğru, tam, yasal gerekliliklere uygun, zamanında ve ulaşılabilir şekilde belgeler. 5.2 Yazılı ve elektronik ortam veya diğer dijital teknolojileri kullanarak etkili iletişim kurar. 5.3 Hasta mahremiyetini gözetecek şekilde hasta ile ve uygun kişilerle bilgileri paylaşır. 6. Meslektaşları ve diğer sağlık elemanları ile etkili iletişim kurar 6.1 Hekimlik uygulamaları ve mesleki çalışmaları sırasında meslektaşları ve diğer sağlık personeli ile etkili iletişim kurar. 6.2 Sağlık hizmetinin sunumu sırasında ortaya çıkan sorunları ve çatışmaları etkili iletişim becerileri kullanarak çözer. 3. EKİP ÜYESİ TANIM Sağlık ekibi üyesi olarak, hekimler güvenli ve yüksek nitelikli sağlık bakımı sunmak için meslektaşları ve diğer sağlık çalışanları ile etkili bir şekilde çalışır. Ekip çalışması, birbirini tamamlayıcı becerilere sahip çeşitli bireyler ile iş birliği içinde çalışmayı gerektirir. İş birliği güven, saygı ve ortak karar vermeye dayalı bir süreçtir. TEMEL YETERLİKLER 1. Sağlık bakımı sunumunda meslektaşları ve diğer sağlık çalışanları ile etkin bir şekilde çalışır 1.1 Ekip olarak sağlık bakımı sunmak için meslektaşları ve diğer sağlık çalışanları ile birlikte çalışma ilkelerini oluşturur ve sürdürür. 1.2 Sağlık bakım sürecinde ekip içinde kendi sorumluluklarını üstlenir; ekip içinde veya diğer sağlık hizmet sunucuları ile çakışan sorumlulukları çözüme ulaştırır. 1.3 Diğer sağlık hizmet sunucuları ile sağlık bakımı konusunda ortak kararlar alır.

9 2. Ekip içinde yanlış anlamaları önlemek, farklılıkları yönetmek ve çatışmaları gidermek için meslektaşları ve diğer sağlık çalışanları ile birlikte çalışır 2.1 Meslektaşlarına ve diğer ekip üyelerine karşı saygılı bir tutum sergiler. 2.2 Ekip çalışması sırasında ortaya çıkan çatışmaları ortak müzakere yaklaşımı ile yönetir. 3. Sağlık bakımını gerektiğinde etkili ve güvenli bir şekilde devreder 3.1 Sağlık bakımının, ne zaman ve kime devredilmesi gerektiğine karar verir. 3.2 Sağlık bakımı sorumluluğunun devri sırasında yazılı ve sözlü olarak etkili ve güvenli bir devirteslim yapar. 4. LİDER TANIM Lider olarak hekimler, yüksek nitelikli sağlık hizmet sistemi oluşturulması için diğer sağlık liderleri ile iş birliği içinde vizyon geliştirir ve bu vizyonu gerçekleştirmeye yönelik süreçlerde sorumluluk alır. Lider rolü, sağlık bakım sisteminin işletilmesi ve geliştirilmesine yönelik karar verilmesinde yönetici ve lider olarak hekimlerin aktif katılımını tanımlar. TEMEL YETERLİKLER 1. Sağlık sistemleri, organizasyonları ve ekipleri içinde aktif rol alarak sağlık hizmet sunumunun iyileştirilmesine katkıda bulunur 1.1 Mevcut en iyi bilgi ve uygulamaları kullanarak sağlık bakım kalitesinin iyileştirilmesine ve hasta güvenliğine katkıda bulunur. 1.2 Sağlık bakım sistemlerini iyileştirmek için ilgili tarafları işbirliği içinde çalışmaya teşvik eder. 1.3 Tıbbi uygulamalarda ortaya çıkan istenmeyen olayların ve tıbbi yetersizliklerin önlenmesi, azaltılması, bildirimi ve yönetimi süreçlerinde aktif rol alır. 1.4 Sağlık bakım kalitesini ve hasta güvenliğini iyileştirmek için sağlık bilişimini kullanır. 2. Sağlık kaynaklarının yönetiminde görev alır 2.1 Nitelikli sağlık bakımı için mevcut kaynakları akılcı bir şekilde yönetir ve geliştirir. 2.2 Sağlık bakım süreçlerini maliyet-etkin bir şekilde ve etik ilkeleri gözeterek planlar ve yönetir. 2.3 Sağlık hizmetinin niteliğini iyileştirici stratejilerin geliştirilmesine katkıda bulunur. 3. Mesleki uygulamalarda liderlik sergiler 3.1 Liderlik becerilerini değerlendirir ve sürekli olarak geliştirir. 3.2 Birinci basamak düzeyinde hizmet verdiği birimi yönetir. 3.3 Ulusal ve uluslararası sağlık sistemlerini ve politikalarını anlar, eleştirel değerlendirebilir ve yöneticilik/liderlik uygulamalarına yansıtır.

10 3.4 Hizmet verdiği birimde sağlık bakım kalitesini ve sonuçlarını geliştirmeye yönelik süreçleri planlar ve yönetir. 4. Mesleki uygulamalarını ve kariyerini yönetir 4.1 Bireysel ve mesleki yeterliklerinin farkındadır ve gelişime açıktır. 4.2 Reflektif uygulamalarla bireysel ve mesleki yeterliklerini sürekli değerlendirir ve geliştirir. 4.3 Mesleğini ve kişisel yaşamını dengelemek için önceliklerini belirler ve zamanı yönetir. 4.4 Mesleki uygulamalarını iyileştirici süreçleri planlar ve uygular. 5. SAĞLIK SAVUNUCUSU TANIM Sağlık savunucusu olarak hekimler, kendi alanlarına katkıda bulunmak, gereksinimleri belirlemek, iş birliğini geliştirmek, gerektiğinde başkaları adına konuşmak ve kaynakların harekete geçirilmesini desteklemek için hizmet ettikleri hastalar, gruplar ve toplumla birlikte çalışarak halkın sağlık ve refahının iyileştirilmesinde rol alırlar. TEMEL YETERLİKLER 1. Klinik veya klinik dışı ortamlarda hizmet sunduğu bireylerin sağlık gereksinimlerini belirler ve cevap verir 1.1 Bireysel düzeyde sağlığa etki eden biyolojik, psikolojik, sosyal, kültürel ve ekonomik faktörleri hastaların katılımıyla belirler ve izler. 1.2 Tüm sağlık bakım süreçlerinde sağlığın korunması, geliştirilmesi ve hastalıkların önlenmesi yaklaşımına öncelik verir. 1.3 Sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerini benimsemeleri ve uygulamaları için bireyleri destekler, eğitim ve danışmanlık verir. 2. Hizmet verdiği toplumun sağlık düzeyini ve gereksinimlerini belirler ve cevap verir 2.1 Hizmet verdiği toplumun sağlık düzeyini ve gereksinimlerini uygun yöntem ve araçlarla değerlendirerek belirler ve izler. 2.2 Hizmet verdiği toplumda hastalıkların önlenmesi ve sağlığın geliştirilmesine yönelik çalışmalarda aktif rol üstlenir. 2.3 Toplumun sağlık düzeyini belirleme ve geliştirme süreçlerine toplumun katılımını teşvik eder.

11 6. BİLİMSEL TANIM Bilimsel yaklaşımı benimseyen hekimler, sürekli öğrenme ve öğretme, bilimsel kanıtları ve diğer kaynakları değerlendirme ve bilime katkıda bulunma yoluyla mesleki uygulamalarında en iyiye ulaşmak için yaşam boyu sorumluluk gösterirler. TEMEL YETERLİKLER 1. Sürekli öğrenme yoluyla mesleki performansını geliştirir 1.1 Mesleki uygulamalarını geliştirmek için kişisel öğrenme planı oluşturur, uygular, izler ve değerlendirir. 1.2 Öğrenme ve gelişim için gereksinimlerini belirlemek üzere uygun kaynakları/araçları kullanarak performansını düzenli olarak değerlendirir. 1.3 Mesleki uygulamalarını sürekli geliştirmek için birlikte öğrenme süreçlerine katılır. 2. Sağlık çalışanlarının ve toplumun öğrenmesine katkıda bulunur 2.1 olmanın sağlık ekibi ve toplum üzerindeki gücünün farkındadır. 2.2 Birlikte çalıştığı sağlık ekibinin öğrenme gereksinimlerini ekip üyelerinin katılımıyla belirler ve önceliklendirir. 2.3 Öğrenmeyi kolaylaştırmak için uygun öğrenme ortamı oluşturur ve etkili bir öğretim sağlar. 2.4 Etkili geri bildirim alır ve verir. 2.5 Öğretme ve öğrenme için uygun değerlendirme araçlarını ve yöntemlerini kullanır. 3. Mesleksel uygulamalarında var olan en iyi kanıtları toplar ve karar verme süreçlerinde kullanır 3.1 Mesleksel uygulamalarında belirsizlikleri ve bilgi eksikliklerini tanır ve onları gidermeye yönelik girişimlerde bulunur. 3.2 Öğrenme kaynaklarının belirlenmesi, seçilmesi ve öğrenme sürecinin yönetiminde yeterlik gösterir. 3.3 Bilimsel kanıtları karar verme süreçlerinde kullanır. 4. Sağlıkla ilgili araştırma ve literatürün doğruluğunu, güvenirliliğini ve uygulanabilirliğini eleştirel olarak değerlendirir 4.1 Belirli bir mesleksel soruya ışık tutabilecek bilimsel çalışmaları ve kaynakları belirler. 4.2 Bilimsel çalışma bulgularını yorumlar ve mesleki uygulamalarla ilişkisini değerlendirir. 4.3 Bilimsel kaynakların geçerliliğini ve taraf tutma riskini belirler. 4.4 Biyomedikal araştırma ürünlerinin uygulanabilirliği ile ilgili kanıtları değerlendirir. 4.5 Bilimsel çalışma bulgularını mesleki uygulamalarında kullanır ve uygulamayı engelleyici ve kolaylaştırıcı faktörleri değerlendirir. 4.6 Mesleki uygulamaları ile ilgili yeni kanıtları sunan bilgi sistemlerini belirler ve kullanır.

12 5. Sağlık alanında bilgi ve uygulamaların oluşturulmasına veya yaygınlaştırılmasına katkıda bulunur 5.1 Sağlıkla ilgili araştırma ilkelerini ve geçerli olan etik kuralları tartışır ve yorumlar. 5.2 Bir araştırmada tüm araştırmacıların rollerini ve sorumluluklarını belirler, bunların diğer mesleki rol ve sorumluluklardan farklılıklarını tartışır. 5.3 Belirli bir mesleki sorunun bilimsel olarak araştırılmasına yönelik hipotezler oluşturur. 5.4 Belirlenen hipotezlerin araştırılmasına uygun olası yöntemleri belirler, tartışır ve eleştirir. 5.5 Planlanan araştırmayı bilimsel ve etik ilkeleri gözeterek yürütür, çalışma sonuçlarını analiz eder ve raporlar. 5.6 Bilimsel çalışmaların sonuçlarını meslektaşlarına, diğer sağlık çalışanlarına, hasta ve hasta yakınları da dâhil topluma aktarır. 7. PROFESYONEL TANIM Profesyonel olarak hekimler, bireylerin ve toplumun sağlığı ve iyilik halinin korunması ve geliştirilmesine kendilerini adarlar. Profesyonel rol, profesyonel bir kimlik temeline dayanır. Bu rol, etik ilkeler ile klinik yeterlik, sürekli mesleki gelişim, doğruluk, dürüstlük, özveri, farklılıklara saygı, uygun mesleki tutum ve davranışların benimsenmesi ve toplum yararının teşvikine bağlılıkla yönlendirilir. TEMEL YETERLİKLER 1. En iyi mesleki uygulamaları etik ilkelere ve değerlere bağlı kalarak uygulama konusunda kararlılık sergiler 1.1 Mesleki uygulamalarında dürüstlük, doğruluk, bağlılık, merhamet, saygı, özveri, farklılıklara saygı ve gizliliğin korunmasını yansıtan uygun profesyonel davranışlar ve ilişkiler sergiler. 1.2 Mesleki uygulamalarında en iyiyi hedefler ve ekip çalışmasına aktif katılım için kararlılık gösterir. 1.3 Mesleki uygulamalarında karşılaştığı etik sorunları tanır ve yönetir. 1.4 Mesleksel görevlerini gerçekleştirirken çıkar çatışmalarını tanır ve yönetir. 1.5 Teknolojiye bağlı iletişimin kullanımında etik ilkelere bağlı kalarak profesyonel davranış sergiler. 2. Sağlık hizmetinin toplumsal yarar gözetilerek uygulanmasına bağlılık gösterir 2.1 Sağlık hizmet sunumunda ve kaynakların yönetiminde toplum yararını önceler ve artırılmasına çaba gösterir.

13 2.2 Mesleği ile ilgili toplumsal beklentileri gözeterek hastalara, topluma ve mesleğine karşı sorumluluklarını yerine getirir. 3. Mesleki düzenlemelere ve etik ilkelere uygun davranma konusunda kararlılık gösterir 3.1 Mesleksel ve etik ilkelere, uygulama standartlarına ve ilgili mevzuata uygun davranır. 3.2 Meslektaşlarının uygun olmayan etik ve mesleki davranışlarını tanır ve tepki gösterir. 3.3 Mesleki ilişkilerde meslektaşlar arası işbirliği ve saygı kültürünü sürdürür ve güçlendirir. 4. Kendisinin ve diğer sağlık çalışanlarının sağlığı ve iyilik halinin korunması ve geliştirilmesi için çaba gösterir 4.1 Hekimlik mesleğini sürekli ve etkin bir şekilde sürdürebilmek için kişisel ve mesleksel ihtiyaçlarını tanır ve yönetir. 4.2 Meslektaşlarının ve diğer sağlık çalışanlarının kişisel ve mesleksel ihtiyaçlarını tanır ve destekler.

14 DÖNEM VI KURULU Prof. Dr. Feride SÖYLEMEZ (BAŞKAN) Prof. Dr. Sadi GÜLEÇ (BAŞKAN YARDIMCISI) Prof. Dr. Neval DUMAN Prof. Dr. Aysun İDİL Prof. Dr. Nezih ERVERDİ Prof. Dr. Mehmet UNGAN Prof. Dr. İnci ÖZGÜR İLHAN Doç. Dr. Nahit Arda DEMİRKAN Yrd. Doç. Dr. İpek GÖNÜLLÜ Zorunlu rotasyonların Anabilim Dalı Başkanları (Acil Tıp, Aile Hekimliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Genel Cerrahi, Halk Sağlığı, İç Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları)

15 ÖLÇME-DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ Dönem VI stajlarında, öğrenme kazanımlarına ve yöntemlerine uygun ölçme-değerlendirme yöntemleri kullanılır. Bu yöntemler, staj sürecinde (gelişime yönelik) ve staj sonunda (karar vermeye yönelik) yapılan ölçme-değerlendirmeleri kapsamalıdır. Staj sürecinde gelişime yönelik olarak iş başında değerlendirme yöntemleri (mini klinik sınav, olgu veya kritik durum tartışması, hekimlik uygulamalarının gözlenmesi ve değerlendirilmesi, profesyonellik mini değerlendirme sınavı vb.) ile intörn karnesi; staj sonunda karar vermeye yönelik olarak ise staj sonu genel değerlendirme formu ile intörn karnesi kullanılabilir. Örnek değerlendirme formları, kılavuzda yer almaktadır. Her stajın, kendi belirlediği bir yöntemle öğrencilerin stajın temel hekimlik uygulamalarını öngörülen asgari sayılarda yapıp dıklarını izlemesi ve değerlendirmesi gerekir. Karar vermeye yönelik değerlendirme; YETERLİ veya YETERSİZ şeklinde yapılır. Gelişime ve karar vermeye yönelik ölçme-değerlendirme süreçlerinden bağımsız olarak stajda başarılı olunması için; o Staja devamın tam olması, o Kliniklerdeki nöbetlerin eksiksiz tutulması, o Dönem VI öğrencilerine yönelik eğitim etkinliklerine tam olarak iştirak edinilmesi, o Stajın temel hekimlik uygulamalarının öngörülen asgari sayılarda yapıldığının belgelenmesi, o Anabilim/bilim dalının çalışma kurallarına uyulması gerekmektedir. Herhangi bir nedenle başarısız olan öğrenciye, aynı staj tekrarlatılır.

16 İŞ BAŞINDA DEĞERLENDİRME FORMLARI ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ - DÖNEM VI OLGUYA DAYALI TARTIŞMA FORMU: KLİNİK DURUM / HASTALIK Staj: Öğrencinin Adı Soyadı: Öğrencinin Numarası: Ele Alınan Klinik Sorun/Olgu Olgunun/Sorunun Karmaşıklık Düzeyi Değerlendirme Ölçütleri Yeterli veriye ulaşma ve verileri uygun şekilde raporlama Düşük Orta Yüksek Değerlendirme dışı Beklentinin altında Sınırda Beklenti düzeyinde Üst düzeyde Klinik karar verme ve değerlendirme Akıl yürütme, karar verme ve değerlendirmelerini yeterli temel, klinik, sosyal-davranışsal bilgilerle temellendirme Tanısal işlemler, yorumlama ve konsültasyon Tedavi planı oluşturma Kontrol planı oluşturma Uzun süreli izlem planı oluşturma Psiko-sosyal yönden değerlendirme Sağlığı korumaya ve geliştirmeye yönelik gerekli önlemleri alma Uygun profesyonel tutum ve davranış sergileme Genel Değerlendirme Değerlendirme Tarihi: Öğrencinin Güçlü Yönleri Değerlendiren: Öğrencinin Geliştirilmesi Gereken Yönleri

17 ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ - DÖNEM VI OLGUYA DAYALI TARTIŞMA FORMU: KRİTİK DURUM Staj: Öğrencinin Adı Soyadı: Öğrencinin Numarası: Ele Alınan Kritik Sorun Sorunun Karmaşıklık Düzeyi Değerlendirme Ölçütleri Yeterli ve kapsamlı şekilde klinik, bireysel, toplumsal, kültürel tüm verileri toplama Kritik durumla ilgili kendi duygu ve düşüncelerinin farkında olma (reflektif becerilerde yeterlik) Diğerlerinin duygu ve düşüncelerine açıklık ve çok yönlü/perspektifli anlama çabası Sorunu / ikilemi uygun ve kapsamlı şekilde ortaya koyma Kritik durumu tüm yönleriyle analiz etme ve değerlendirme Karşı karşıya olduğu ikilemle, belirsizliklerle, hatalarla baş etme Yasal, etik ve mesleki sorumlulukları ve değerleri gözetme İnsani, toplumsal ve kültürel sorumlulukları ve değerleri gözetme İkilemin/belirsizliğin çözümüne/ azaltılmasına yönelik uygun yollar önerme ve bunları çeşitli açılardan değerlendirme Düşük Orta Yüksek Değerlendirme dışı Beklentinin altında Sınırda Beklenti düzeyinde Üst düzeyde Genel Değerlendirme Değerlendirme Tarihi: Öğrencinin Güçlü Yönleri Değerlendiren: Öğrencinin Geliştirilmesi Gereken Yönleri

18 ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ - DÖNEM VI MİNİ KLİNİK SINAV DEĞERLENDİRME FORMU Staj: Öğrencinin Adı Soyadı: Öğrencinin Numarası: Ele Alınan Klinik Sorun/Olgu Olgunun Görüldüğü Klinik Ortam Olgunun/Sorunun Karmaşıklık Düzeyi Değerlendirme Ölçütleri Poliklinik Klinik Acil Diğer Düşük Orta Yüksek Değerlendirme dışı Beklentinin altında Sınırda Beklenti düzeyinde Üst düzeyde Anamnez alma Fizik muayene Tanıya yönelik işlemlerin akılcı seçimi ve uygun şekilde istekte bulunma Klinik karar verme ve tanı, tedavi ve izlem planları oluşturma Klinik süreci etkin ve akılcı şekilde organize etme ve yürütme Verileri doğru, eksiksiz ve uygun şekilde kaydetme, raporlama ve saklama Hasta ve hasta yakınları ile etkin iletişim kurma Hasta ve hasta yakınlarını hastalık ve sağlığın korunmasına yönelik olarak bilgilendirme, danışmanlık verme Yasal, etik ve mesleki sorumlulukları ve değerleri gözetme İnsani, toplumsal ve kültürel sorumlulukları ve değerleri gözetme Genel Değerlendirme Değerlendirme Tarihi: Öğrencinin Güçlü Yönleri Değerlendiren: Öğrencinin Geliştirilmesi Gereken Yönleri

19 Staj: Öğrencinin Adı Soyadı: Değerlendirilen Uygulama/İşlem ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ - DÖNEM VI GİRİŞİMSEL İŞLEMLER GÖZLEM VE DEĞERLENDİRME FORMU Öğrencinin Numarası: Uygulama/İşlemin Yapıldığı Ortam Poliklinik Klinik Acil Diğer Uygulama/İşlemin Karmaşıklık Düzeyi Düşük Orta Yüksek Değerlendirme Ölçütleri Beklentinin Beklenti Üst Değerlendirme Sınırda altında düzeyinde düzeyde dışı İşlemin endikasyonları bilme İşlemle ilgili anatomi ve histolojiyi, işlemin adımlarını, kullanılan cihazın teknik özelliklerini bilme Hasta ve yakınını yapılacak işlemin süreci ve sonuçları ile ilgili bilgilendirme ve onam alma İşlem öncesi yeterli hazırlık, uygun analjezi ve sedasyon İşlemi uygun şekilde (teknik ve iletişim becerileri ve asepsi) İşlemi uygun şekilde bitirme, işlem sürecini ve sonuçlarını raporlama Komplikasyonlar dahil olmak üzere işlem sonrası bakım ve izlem Uygulama / girişim sürecini etkili şekilde organize etme ve yürütme Birlikte çalıştığı diğer sağlık çalışanları ile uygun iletişim kurma İnsan gücü, ekonomik ve teknolojik tüm kaynakları akılcı şekilde kullanma Hastası, kendisi ve diğer sağlık çalışanları için güvenli ortamlar oluşturma ve sürdürme Oluşan aksaklıkları ve eksiklikleri değerlendirme, azaltılmak için gerekli düzenlemeleri Genel değerlendirme Değerlendirme Tarihi: Öğrencinin Güçlü Yönleri Değerlendiren: Öğrencinin Geliştirilmesi Gereken Yönleri

20 ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ - DÖNEM VI PROFESYONELLİK MİNİ DEĞERLENDİRME FORMU Staj: Öğrencinin Adı Soyadı: Gözlem/Değerlendirmenin Yapıldığı Ortam Değerlendirme Ölçütleri Öğrencinin Numarası: Poliklinik Klinik Acil Laboratuvar Sınıf Saha Diğer Değerlendirme dışı Beklentinin altında Sınırda Beklenti düzeyinde Üst düzeyde Hasta ve yakınlarının perspektifini önceleme, iletişime açık olma ve karar süreçlerine katma Hastayı sahiplenme, hasta ve toplum yararını önceleme ve savunma Bireysel sınırlarının, duygu ve düşüncelerinin farkında olma, eleştirel olarak değerlendirme ve bireysel gelişime açık olma Mesleki yeterliklerinin ve performansının farkında olma, eleştirel olarak değerlendirme ve gelişime açık olma Kanıta dayalı iş, bilgileri yerinde ve uygun şekilde kullanma, fazla, yanlış veya taraflı çıkarımlardan kaçınma Üstüne düşen sorumlukları sahiplenme, en iyi şekilde yerine getirme ve gerektiğinde yardım isteme / uygun yere yönlendirme Kayıtları doğru, eksiksiz ve uygun şekilde tutma ve paylaşma Performansıyla ilgili geribildirim almaya ve vermeye, bu yönde yapılan eleştirel değerlendirmelere açık olma Kendi alanının ve diğer sağlık alanlarının sınırlarını, haklarını ve sorumluklarını anlama, saygı gösterme ve koruma Meslektaşları ve diğer sağlık çalışanlarıyla birlikte çalışmaya ve karar vermeye açık olma Zor, çatışmalı ve belirsiz durumlarda serinkanlı davranma, bu durumlarla baş edebilme

21 Yaşanan klinik süreci ve bu süreçte insan gücü, ekonomik ve teknolojik tüm kaynakları etkili ve akılcı şekilde organize etme ve yürütme Yasal, etik ve mesleki sorumlulukları ve değerleri gözetme İnsani, toplumsal ve kültürel sorumlulukları ve değerleri gözetme Oluşan eksiklikleri, aksaklıkları sahiplenme, değerlendirme ve azaltılması yönünde gerekli düzenlemeleri İnsani ve mesleki değerlerle bağdaşmayan tutum ve davranışlardan kaçınma Hasta ve yakınlarına, öğrencilere veya birlikte çalıştığı diğer çalışanlara karşı rahatsız edici, fiziksel veya psikolojik baskı / şiddet oluşturan tutum ve davranışlardan sakınma Genel değerlendirme Değerlendirme Tarihi: Öğrencinin Güçlü Yönleri Değerlendiren: Öğrencinin Geliştirilmesi Gereken Yönleri

22 KARAR VERMEYE YÖNELİK DEĞERLENDİRME FORMU ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ - DÖNEM VI STAJ SONU GENEL DEĞERLENDİRME FORMU Stajın Adı Öğrencinin Adı Soyadı Öğrencinin Numarası Değerlendirme Ölçütleri TIBBİ BİLGİ VE HEKİMLİK UYGULAMALARI Değerlendirme Dışı Beklentinin Altında Sınırda Beklenti Düzeyinde Üst Düzeyde Temel klinik becerileri uygulama (anamnez, muayene, tanısal işlemler ve tanıya ulaşma) Staja özgü tanı ve tedaviye yönelik girişimsel becerileri uygulama Klinik durumla ilgili verilere ulaşma, doğru ve uygun şekilde yorumlama, kaydetme, raporlama ve paylaşma Klinik akıl yürütme, karar verme ve değerlendirme Yeterli temel, klinik, sosyal-davranışsal bilgilere sahip olma ve bu bilgileri akıl yürütme, karar verme ve değerlendirme süreçlerinde kullanma Hasta merkezli klinik değerlendirme ve uygun tanı, tedavi ve izlem planları oluşturma ve uygulama Mesleksel uygulamalarında var olan en iyi kanıtları toplama ve karar verme süreçlerinde kullanma Sağlıkla ilgili araştırma ve literatürü takip etme, değerlendirme ve sunma Hasta ve yakınlarını hastalıklarına yönelik olarak bilgilendirme, sağlığı korumaya ve iyileştirmeye yönelik gerekli önlemleri alma Klinik, poliklinik ve sahada yaşanan sağlık bakım süreçlerini organize etme ve yürütme

23 PROFESYONEL TUTUM VE DAVRANIŞLAR Hasta ve hasta yakınlarıyla etkin iletişim kurma Meslektaşları ve diğer sağlık personeli ile etkin iletişim kurma, birlikte çalışma ve karar verme Sağlık bakımı sırasında oluşan eksiklikleri, aksaklıkları sahiplenme ve azaltılması yönünde girişimde bulunma Mesleki uygulamalarında yasal, etik ve mesleki değerleri ve sorumlulukları gözetme ve uygun tutum ve davranışlar sergileme İnsani, toplumsal ve kültürel sorumlulukları ve değerleri gözetme, uygun tutum ve davranış sergileme Sağlık sistemleri ve politikalarını değerlendirme ve sağlık hizmetinin sunumunda toplumsal yararı gözetme Tüm sağlık bakım süreçlerinde sağlığın korunması, geliştirilmesi ve hastalıkların önlenmesi yaklaşımına öncelik verme Sağlık kaynaklarını etkili ve akılcı şekilde kullanarak hizmet verdiği birimi yönetme Bireysel ve mesleki yeterliklerinin ve performansının farkında olma ve sürekli öğrenme yoluyla mesleki performansını geliştirme Öğrenciler dahil sağlık çalışanlarının ve toplumun öğrenmesine katkıda bulunma Genel Değerlendirme Değerlendirenin Adı Soyadı Öğrencinin Staj Boyunca Sergilediği Performansa Yönelik Görüş ve Değerlendirmeler Öğrencinin Güçlü Yönleri Öğrencinin Geliştirilmesi Gereken Yönleri

24 ROTASYONLAR Dönem VI intörnlük eğitiminin süresi, 11 ayı zorunlu ve 1 ayı seçmeli rotasyon olmak üzere 12 aydır. Rotasyonlar ve süreleri aşağıdaki tabloda belirtilmiştir. İç Hastalıkları diliminde Kardiyoloji, Göğüs Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Gastroenteroloji, Geriatri, Hematoloji, İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları, Nefroloji, Romatoloji, Tıbbi Onkoloji ve Yoğun Bakım Anabilim/Bilim Dallarının ikisinde birer ay süreyle rotasyon yapılır. Dönem VI öğrencilerinin İç Hastalıkları stajını oluşturan anabilim/bilim dallarına dağılımı, İç Hastalıkları stajında belirtilen ilkelere göre düzenlenir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları diliminde ise Çocuk Acil, Çocuk Endokrinolojisi, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları, Çocuk Gastroenteroloji, Çocuk Göğüs Hastalıkları, Çocuk Hematolojisi, Çocuk İmmünoloji ve Allerji, Çocuk Kardiyolojisi, Çocuk Metabolizma Hastalıkları, Çocuk Nefrolojisi, Çocuk Nörolojisi, Çocuk Onkolojisi, Çocuk Romatolojisi, Çocuk Yoğun Bakım, Gelişimsel Pediatri, Neonatoloji ve Sosyal Pediatri Bilim Dallarının en az 3-4 tanesinde rotasyon yapılır. ROTASYONLAR ACİL TIP AİLE HEKİMLİĞİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI GENEL CERRAHİ HALK SAĞLIĞI İÇ HASTALIKLARI KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI SEÇMELİ SÜRE 2 AY 1 AY 2 AY 1 AY 1 AY 2 AY 1 AY 1 AY 1 AY

25 SEÇMELİ ROTASYONLAR CERRAHİ TIP BİLİMLERİ Anesteziyoloji ve Reanimasyon Beyin ve Sinir Cerrahisi Çocuk Cerrahisi Göğüs Cerrahisi Göz Hastalıkları Kalp ve Damar Cerrahisi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları DAHİLİ TIP BİLİMLERİ Adli Tıp İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları (Göğüs Hastalıkları) Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Deri ve Zührevi Hastalıklar Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Nöroloji Radyoloji Ortopedi ve Travmatoloji Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Üroloji Seçmeli intörnlük diliminde her anabilim/bilim dalının olanaklarına göre belirlenmiş kontenjanı vardır. Kontenjan dolduğu takdirde, intörnler başka bir anabilim/bilim dalına yönlendirilir. Seçmeli stajlarda devamsızlık veya başka nedenlerle başarısız olunduğunda, aynı seçmeli staj tekrarlanır.

26 ACİL TIP STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİM DÖNEMİ STAJ SÜRESİ YERLEŞKE EĞİTİM BİRİMLERİ : Dönem VI : 2 ay : İbni Sina Hastanesi : İbni Sina Hastanesi Acil Servisi, Acil Tıp Anabilim Dalı Konferans Salonu, Beceri Laboratuvarı EĞİTİCİLER Doç. Dr. Müge GÜNALP ENEYLİ Doç. Dr. Onur POLAT Uz. Dr. Serdar GÜRLER Uz. Dr. Sinan GENÇ EĞİTİM SORUMLUSU: Doç. Dr. Müge GÜNALP ENEYLİ İLETİŞİM ADRES : Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, İbni Sina Hastanesi, Acil Tıp Anabilim Dalı TELEFON : E-POSTA SEKRETER : aciltip.medicine@gmail.com : Metin GÖKÇE

27 ACİL TIP STAJININ AMACI Klinik öncesi ve klinik dönemlerde edinilen bilgi, beceri ve tutumlar doğrultusunda acil hastaları birinci basamak düzeyinde yönetilme (acil durumu tanımak, ilk müdahaleyi k, uygun şekilde sevk etmek) yetkinliğini kazandırmaktır. ACİL TIP STAJININ ÖĞRENME KAZANIMLARI 1. Acil yakınmaları olan hastadan iletişim becerilerini kullanarak anamnez alır. 2. Acil yakınmaları olan hastaya sistemik fizik muayene yapar. 3. Anamnez ve fizik muayene sonucuna göre patolojik semptom ve bulguları belirler, ön tanı/lar oluşturur ve temel tanısal testleri ister. 4. Temel biyokimyasal, hematolojik, idrar ve radyolojik inceleme sonuçlarını yorumlar. 5. Anamnez ve fizik muayene bulguları ile temel tanısal test sonuçlarını değerlendirerek ayırıcı tanı yapar ve kesin tanı için gerekli ileri incelemeleri belirler. 6. Dahili ve cerrahi acil tabloları tanır, klinik ve laboratuvar bulgularını izler, gerekli acil müdahaleyi yapar ve reçete düzenler. 7. Dahili ve cerrahi acil hastalıkların/durumların tanı ve tedavisinde multidisipliner yaklaşımı benimser, gerekli konsültasyonları ister ve gerektiğinde hastayı üst basamak sağlık kuruluşuna uygun şekilde sevk eder. 8. Tanı ve tedavi planlarını hasta ve hasta yakınları ile uygun şekilde paylaşır. 9. Hastaların tıbbi kayıtlarını yazılı ve elektronik olarak uygun şekilde tutar ve epikriz düzenler. 10. Tanısal ve girişimsel uygulamaları (İM ve İV enjeksiyon, venöz ve arteriyel kan örneği alma, damar yolu açma, nazogastrik sonda ve idrar sondası takma, idrar, boğaz ve kan kültürü alma, kateter bakımı ve pansuman, yüzeyel sütür atma vb.) yapar. 11. Kritik hastaların durumunu (vital ve klinik bulgular, laboratuvar sonuçları) izler ve değerlendirir. 12. Sık görülen dahili ve cerrahi acil hastalıkların risk faktörleri ve korunma önlemleri konusunda bireyleri ve toplumu bilgilendirir. 13. Doğal afet gibi olağan dışı durumlarda acil sağlık hizmeti sunabilir. 14. Hasta, hasta yakınları ve diğer sağlık personeli ile etkili sözlü iletişim kurar. 15. Meslektaşları ve diğer sağlık personeli ile etkili ekip çalışması yapar. 16. Tıbbi bilgilerini güncelleştirme ve öğrenme gereksinimleri doğrultusunda literatür taraması yapar, literatür bulgularını eleştirel değerlendirebilir ve sunabilir. 17. Hasta ve hasta yakınları ile ilişkide tıbbi etik ilkeler doğrultusunda davranır. 18. Meslektaşları ve diğer sağlık personeli ile etik kurallara uygun olarak çalışır. 19. Mevcut sağlık sistemini ve mevzuatını bilir ve mevzuata uygun davranır.

28 ACİL TIP STAJININ ÖĞRENME KAZANIMLARI İLE PROGRAM YETERLİKLERİNİN EŞLEŞTİRME MATRİKSİ ÖĞRENME KAZANIMLARI Acil yakınmaları olan hastadan iletişim becerilerini kullanarak anamnez alır. Acil yakınmaları olan hastaya sistemik fizik muayene yapar. Anamnez ve fizik muayene sonucuna göre patolojik semptom ve bulguları belirler, ön tanı/lar oluşturur ve temel tanısal testleri ister. Temel biyokimyasal, hematolojik, idrar ve radyolojik inceleme sonuçlarını yorumlar. Anamnez ve fizik muayene bulguları ile temel tanısal test sonuçlarını değerlendirerek ayırıcı tanı yapar ve kesin tanı için gerekli ileri incelemeleri belirler. Dahili ve cerrahi acil tabloları tanır, klinik ve laboratuvar bulgularını izler, gerekli acil müdahaleyi yapar ve reçete düzenler. Dahili ve cerrahi acil hastalıkların/durumların tanı ve tedavisinde multidisipliner yaklaşımı benimser, gerekli konsültasyonları ister ve gerektiğinde hastayı üst basamak sağlık kuruluşuna uygun şekilde sevk eder. Tanı ve tedavi planlarını hasta ve yakınları ile uygun şekilde paylaşır. Hastaların tıbbi kayıtlarını yazılı ve elektronik olarak uygun şekilde tutar ve epikriz düzenler. Tanısal ve girişimsel uygulamaları (İM ve İV enjeksiyon, venöz ve arteriyel kan örneği alma, damar yolu açma, nazogastrik sonda ve idrar sondası takma, idrar, boğaz ve kan kültürü alma, kateter bakımı ve pansuman, yüzeyel sütür atma vb.) yapar. Kritik hastaların durumunu (vital ve klinik bulgular, laboratuvar sonuçları) izler ve değerlendirir. Sık görülen dahili ve cerrahi acil hastalıkların risk faktörleri ve korunma önlemleri konusunda bireyleri ve toplumu bilgilendirir. Doğal afet gibi olağan dışı durumlarda acil sağlık hizmeti sunabilir. Hasta, hasta yakınları ve diğer sağlık personeli ile etkili sözlü iletişim kurar. Meslektaşları ve diğer sağlık personeli ile etkili ekip çalışması yapar. Tıbbi bilgilerini güncelleştirme ve öğrenme gereksinimleri doğrultusunda literatür taraması yapar, literatür bulgularını eleştirel değerlendirebilir ve sunabilir. KARŞILADIĞI PROGRAM YETERLİKLERİ Hekim-2, İletişimci-2 Hekim-2 Hekim-2 Hekim-2 Hekim-2 Hekim-2 Hekim-4, Lider-1 Ekip üyesi-3 İletişimci-3 İletişimci-5 Hekim-3 Hekim-2 Sağlık savunucusu-1 Sağlık savunucusu-2 İletişimci-4 Lider-1 İletişimci-1, İletişimci-6 Ekip üyesi-1, Ekip üyesi-2 Bilimsel-1, Bilimsel-4

29 Hasta ve hasta yakınları ile ilişkide tıbbi etik ilkeler doğrultusunda davranır. Meslektaşları ve diğer sağlık personeli ile etik kurallara uygun olarak çalışır. Mevcut sağlık sistemini ve mevzuatını bilir ve mevzuata uygun davranır. Profesyonel-1 Profesyonel-1, Profesyonel-3 Profesyonel-3

30 ACİL TIP STAJI ÇALIŞMA İLKE, KOŞUL VE KURALLARI İLK GÜN İntörn çalışma programı, staja başlamadan iki gün önce anabilim dalı tarafından belirlenip duyuru panosunda ilan edilir. Her intörn doktor bu program doğrultusunda Acil Servis te hazır bulunmalıdır. Programa başlamadan bir gün önce belirlenen saatte tüm intörnler Acil Tıp Anabilim Dalı nda toplanıp çalışma programı hakkında bilgilendirilir. Bu toplantıda eğitim programından sorumlu öğretim üyesi tarafından intörnlere stajın amaçları, öğrenme kazanımları, programı, çalışma koşulları ve kuralları açıklanır, danışman öğretim üyelerine dağılımları yapılır ve Acil Tıp intörnlük dönemine ilişkin soruları yanıtlanır. GÜNLÜK ÇALIŞMA KOŞULLARI İntörn doktorlar 08:00-20:00 ile 20:00-08:00 saatleri arasında olmak üzere 12 saat çalışıp 36 saat dinlenecek şekilde dört grup halinde çalışırlar ve aşağıdaki Acil Servis modüllerinde eğitim görürler. Triaj modülü: Hastaların ilk kabulünün yapıldığı ve aciliyet düzeylerinin belirlendiği bölümdür. Travma ve resüssitasyon modülü: Travmalı hastalara müdahale, resüssitasyon, küçük cerrahi girişimler, alçı işlemlerinin yapıldığı bölümdür. Gözlem modülü: Hastaların 24 saat izlemlerinin yapıldığı bölümdür. ÇALIŞMA KURALLARI İntörn doktorlar, genel vizitlere ve her gün saat 08:00 ve 17:00 deki devir vizitlerine katılır ve hastalar hakkında gerekli bilgileri edinir. Acil Servise gelen hastaların, gelişinden taburculuğuna kadar izlemine yardımcı olmakla sorumludur. Bakım birimlerine alınan hastanın, ön tanısı için ilk muayenesini yapar, anamnez ve vital bulgularını dosyaya işler. Kapalı resüsitasyon, resüssitasyon ve monitörlü gözlem bölümlerine alınan hastaların ilk stabilizasyonu ve tıbbi bakımında, öğretim üyesi/uzman doktor/araştırma görevlisi ile birlikte çalışır. Hasta için gerekebilecek tetkikler hakkında öğretim üyesi/uzman doktor/araştırma görevlisi ile görüş alış-verişinde bulunur, öğretim üyesi/uzman doktor/araştırma görevlisi onayından sonra tetkiklerin istemlerini yapar. Onay almadan tetkik isteyemez. Konsültasyon isteyemez, konsültasyon evrakının düzenlenmesini sağlar.

31 Acil Serviste gözlem altında tutulmasına karar verilen hastaların; vital bulgularının takip edilmesini sağlar, hastanın tedavisinin planlanmasında ve acil bakımında öğretim üyesi/ uzman doktor/araştırma görevlisi ile işbirliğinde bulunur, araştırma görevlileri gözetiminde girişimlere yardımcı olur. Hastane ve bölümün çalışma ilkelerine tamamen uyar, çalıştığı yerin tertip ve düzenini sağlar, kullandığı malzemeleri korur, işlerini zamanında tamamlar. Hastane ve bölüm çalışanları ile iyi ilişkiler kurarak görevini işbirliği ve uyum içinde yürütür. Hastane ve çalıştığı bölümdeki görevi ile ilgili mevzuat ve alınan kararlara eksiksiz uyar ve uygulanmasını sağlar. Çalışma saatlerinde temiz ve düzenli mesleki kıyafet içinde olmak ve yaka kartlarını taşımakla yükümlüdür. İntörnler kendileri için düzenlenmiş intörn doktor odalarının ve giyinme dolaplarının temiz ve düzenli kullanımından sorumludurlar. NÖBET KURALLARI Nöbetçi intörn doktorlar 12 saatlik nöbetleri süresinde görev başında olur ve nöbet süresince uyumazlar. Görev yeri izinsiz olarak ve nöbet devredilmeden terk edilemez. Nöbet devirleri araştırma görevlisi/uzman doktor/öğretim üyesi gözetiminde yapılır. Nöbet değişimi veya izin yapılmak istendiği zaman, nöbet değişimi yapacak her iki intörnün imzası ve değişilecek günün ve gecenin uzmanlarının izin ve onayı (imzası ile) alınarak yapılabilir ve bu değişim belgesi anabilim dalı sekreterliğine teslim edilir. EĞİTİMSEL VE AKADEMİK ETKİNLİKLER İntörn doktorlar, Acil Servis Anabilim Dalı nın intörn eğitim ve öğretim etkinliklerine katılmakla yükümlüdürler.

32 ACİL TIP STAJI EĞİTİM ETKİNLİKLERİ EĞİTİM ETKİNLİĞİNİN ADI ÖĞRENME YÖNTEMİ DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ Göğüs ağrısı ile gelen hastaya yaklaşım Şok Kardiyopulmoner arrest Afet ve acil tıp Triaj Kafa travmasına yaklaşım Omurga yaralanması Toraks yaralanması Abdomen yaralanması Pelvis yaralanmaları Genitoüriner sistem yaralanmaları Ekstremite ve kas iskelet sistemi yaralanmaları Koma Alt ve üst gastrointestinal kanamalara yaklaşım Dehidratasyon Kalp yetmezliği Akciğer ödemi Sıvı ve elektrolit denge bozuklukları Simülasyon İş başında öğrenme İnteraktif tartışma İnteraktif tartışma İş başında öğrenme

33 Akut böbrek yetersizliği Onkolojik aciller Akut karın Anaflaksi Asit-baz denge bozukluğu Astım Besin zehirlenmesi Gastroenteritler Hepatik koma Hipoglisemi İnme İntrakraniyal enfeksiyonlar Kompartman sendromu KOAH Pnömotoraks Sepsis Solunum yetmezliği Testis torsiyonu Ürtiker ve anjioödem Adrenokortikal yetmezlik Üriner sistem taş hastalığı İnteraktif tartışma

34 ACİL TIP STAJI HEKİMLİK UYGULAMALARI UYGULAMA DÜZEYİ ASGARİ SAYI DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ Genel ve soruna yönelik öykü alabilme 20 Mental durumu değerlendirebilme 20 Bilinç değerlendirmesi 20 Genel durum ve vital bulguların değerlendirilmesi 20 Genel fizik muayene 20 Aydınlatma ve onam alabilme 5 Epikriz hazırlayabilme 10 Hasta dosyası hazırlayabilme 10 Ölüm belgesi düzenleyebilme Yardımla 1 Reçete düzenleyebilme 20 Arter kan gazı sonuçlarını yorumlayabilme 20 Direkt radyografileri okuma ve değerlendirebilme Yardımla 10 EKG çekebilme ve değerlendirebilme Yardımla 10 Laboratuvar inceleme için istek formunu doldurabilme 20 Laboratuvar örneğini uygun koşullarda alabilme ve laboratuvara ulaştırabilme 20 Tarama ve tanısal amaçlı inceleme sonuçlarını yorumlayabilme 20 Airway uygulama 2 Atel hazırlayabilme ve uygulayabilme Yardımla 2

35 Bandaj, turnike uygulayabilme 2 Damar yolu açabilme 2 Defibrilasyon uygulayabilme Yardımla 1 Dış kanamayı durduracak / sınırlayacak önlemleri alabilme 2 El yıkama 20 Entübasyon yapabilme Yardımla 1 Hastalık / travma şiddet skorlamasını değerlendirebilme 2 Hastanın uygun olarak taşınmasını sağlayabilme 1 Hastaya koma pozisyonu verebilme 1 Hava yolundaki yabancı cismi uygun manevra ile çıkarabilme 1 IM, IV, SC, ID enjeksiyon yapabilme Yardımla 2 İdrar sondası takabilme 2 İleri yaşam desteği sağlayabilme Yardımla 1 Kan transfüzyonu yapabilme Yardımla 1 Kötü haber verebilme Yardımla 1 Kültür için örnek alabilme 3 Lavman yapabilme Yardımla 1 Mide yıkayabilme Yardımla 1 Nazogastrik sonda uygulayabilme Yardımla 1 Oksijen ve nebul-inhaler tedavisi uygulayabilme 3 Parasentez yapabilme Yardımla 1

36 Pulsoksimetre uygulayabilme ve değerlendirebilme 5 Servikal collar (boyunluk) uygulayabilme 5 Temel yaşam desteği sağlayabilme Yardımla 1 Yüzeyel sütür atabilme ve alabilme Yardımla 5

37 PROFESYONEL TUTUM VE DAVRANIŞLAR TUTUM VE DAVRANIŞLAR ÖĞRENME YÖNTEMİ DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ İLETİŞİMCİ Hasta ve hasta yakınları ile profesyonel iletişim kurar Hasta ve hasta yakınlarından doğru ve geçerli bilgi edinir ve sentezler Hasta bakımı ile ilgili hedefleri ve planları, hasta ve hasta yakınları ile paylaşır Sağlık bakım planlarının geliştirilmesi sürecine hasta ve hasta yakınlarının katılımını teşvik eder Tıbbi görüşmelere ilişkin yazılı ve elektronik bilgileri belgeler ve uygun şekilde paylaşır Meslektaşları ve diğer sağlık elemanları ile etkili iletişim kurar EKİP ÜYESİ Sağlık bakımı sunumunda meslektaşları ve diğer sağlık çalışanları ile etkin bir şekilde çalışır Ekip içinde yanlış anlamaları önlemek, farklılıkları yönetmek ve çatışmaları gidermek için meslektaşları ve diğer sağlık çalışanları ile birlikte çalışır Sağlık bakımını gerektiğinde etkili ve güvenli bir şekilde devreder LİDER Sağlık ekibi içinde aktif rol alarak sağlık hizmet sunumunun iyileştirilmesine katkıda bulunur SAĞLIK SAVUNUCUSU Bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığa etki eden biyolojik, psikolojik, sosyal, kültürel ve ekonomik faktörleri belirler ve izler Kritik durum tartışması Kritik durum tartışması

38 Tüm sağlık bakım süreçlerinde sağlığın korunması, geliştirilmesi ve hastalıkların önlenmesi yaklaşımına öncelik verir ve aktif rol üstlenir BİLİMSEL Sürekli öğrenme yoluyla mesleki performansını geliştirir Sağlıkla ilgili araştırma ve literatürün doğruluğunu, güvenirliliğini ve uygulanabilirliğini değerlendirir PROFESYONEL Mesleki uygulamalarını etik ilkelere ve değerlere bağlı kalarak uygular Mesleksel ve etik ilkelere, uygulama standartlarına ve ilgili mevzuata uygun davranır ve etik dışı davranışlara tepki gösterir Kritik durum tartışması Bağımsız öğrenme Bağımsız öğrenme Kritik durum tartışması Kritik durum tartışması Bağımsız öğrenme

İŞ BAŞINDA DEĞERLENDİRME FORMLARI

İŞ BAŞINDA DEĞERLENDİRME FORMLARI İŞ BAŞINDA DEĞERLENDİRME FORMLARI ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ - DÖNEM VI OLGUYA DAYALI TARTIŞMA FORMU: KLİNİK DURUM / HASTALIK Staj: Ele Alınan Klinik Sorun/Olgu Olgunun/Sorunun Karmaşıklık Düzeyi

Detaylı

ACİL TIP STAJI STAJIN TANITIMI. : İbni Sina Hastanesi Acil Servisi, Acil Tıp Anabilim Dalı Konferans Salonu, Beceri Laboratuvarı EĞİTİCİLER

ACİL TIP STAJI STAJIN TANITIMI. : İbni Sina Hastanesi Acil Servisi, Acil Tıp Anabilim Dalı Konferans Salonu, Beceri Laboratuvarı EĞİTİCİLER ACİL TIP STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİM DÖNEMİ STAJ SÜRESİ YERLEŞKE EĞİTİM BİRİMLERİ : Dönem VI : 2 ay : İbni Sina Hastanesi : İbni Sina Hastanesi Acil Servisi, Acil Tıp Anabilim Dalı Konferans Salonu, Beceri

Detaylı

ACİL TIP STAJI STAJIN TANITIMI. : İbni Sina Hastanesi Acil Servisi, Acil Tıp Anabilim Dalı Konferans Salonu, Beceri Laboratuvarı EĞİTİCİLER

ACİL TIP STAJI STAJIN TANITIMI. : İbni Sina Hastanesi Acil Servisi, Acil Tıp Anabilim Dalı Konferans Salonu, Beceri Laboratuvarı EĞİTİCİLER ACİL TIP STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİM DÖNEMİ STAJ SÜRESİ YERLEŞKE EĞİTİM BİRİMLERİ : Dönem VI : ay : İbni Sina Hastanesi : İbni Sina Hastanesi Acil Servisi, Acil Tıp Anabilim Dalı Konferans Salonu, Beceri

Detaylı

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ Dönem 6 Öğrenim Esasları. A. Genel Tanıtım B. Çalışma Kılavuzu C. Rotasyon Tablosu D.Dönem Kurulu E.

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ Dönem 6 Öğrenim Esasları. A. Genel Tanıtım B. Çalışma Kılavuzu C. Rotasyon Tablosu D.Dönem Kurulu E. İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ Dönem 6 Öğrenim Esasları A. Genel Tanıtım B. Çalışma Kılavuzu C. Rotasyon Tablosu D.Dönem Kurulu E. İletişim A. GENEL TANITIM Dönem 6, tıp eğitiminin önceki 5 yılında edinilen bilgi,

Detaylı

SINAVLARDA KULLANILACAK FORMLAR SÖZLÜ SINAV FORMLARI ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM IV-V YAPILANDIRILMIŞ SÖZLÜ SINAV SORU FORMU

SINAVLARDA KULLANILACAK FORMLAR SÖZLÜ SINAV FORMLARI ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM IV-V YAPILANDIRILMIŞ SÖZLÜ SINAV SORU FORMU SINAVLARDA KULLANILACAK FORMLAR SÖZLÜ SINAV FORMLARI ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM IV-V YAPILANDIRILMIŞ SÖZLÜ SINAV SORU FORMU Öğretim Üyesi: Dersin Adı: Konu/Tema Normal yapı ve işlevler Epidemiyoloji

Detaylı

ACİL TIP ACİL TIP STAJININ AMACI

ACİL TIP ACİL TIP STAJININ AMACI ACİL TIP ACİL TIP STAJININ AMACI Klinik öncesi ve klinik dönemlerde edinilen bilgi, beceri ve tutumlar doğrultusunda acil hastaları birinci basamak düzeyinde yönetilme (acil durumu tanımak, ilk müdahaleyi

Detaylı

İÇ HASTALIKLARI YOĞUN BAKIM STAJI

İÇ HASTALIKLARI YOĞUN BAKIM STAJI İÇ HASTALIKLARI YOĞUN BAKIM STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİM DÖNEMİ STAJ SÜRESİ YERLEŞKE EĞİTİM BİRİMLERİ : Dönem VI : 1 ay : İbni Sina Hastanesi : Yoğun Bakım Bilim Dalı Kliniği, Dershanesi EĞİTİCİLER Doç.

Detaylı

İÇ HASTALIKLARI GERİATRİ STAJI

İÇ HASTALIKLARI GERİATRİ STAJI İÇ HASTALIKLARI GERİATRİ STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİM DÖNEMİ STAJ SÜRESİ YERLEŞKE EĞİTİM BİRİMLERİ : Dönem VI : 1 ay : İbni Sina Hastanesi : Geriatri Bilim Dalı Kliniği, Polikliniği ve Dershanesi EĞİTİCİLER

Detaylı

KARDİYOLOJİ STAJI STAJIN TANITIMI

KARDİYOLOJİ STAJI STAJIN TANITIMI KARDİYOLOJİ STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİM DÖNEMİ STAJ SÜRESİ YERLEŞKE EĞİTİM BİRİMLERİ : Dönem VI : 1 ay : Cebeci Hastanesi Kalp Merkezi ve İbni Sina Hastanesi : Kardiyoloji Anabilim Dalı Klinikleri, Poliklinikleri,

Detaylı

İÇ HASTALIKLARI GASTROENTEROLOJİ STAJI

İÇ HASTALIKLARI GASTROENTEROLOJİ STAJI İÇ HASTALIKLARI GASTROENTEROLOJİ STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİM DÖNEMİ STAJ SÜRESİ YERLEŞKE EĞİTİM BİRİMLERİ : Dönem VI : 1 ay : Cebeci Hastanesi ve İbni Sina Hastanesi : Gastroenteroloji Bilim Dalı Klinikleri,

Detaylı

DAHİLİ HASTALIKLAR BLOĞU GELİŞİM İZLEM DOSYASI

DAHİLİ HASTALIKLAR BLOĞU GELİŞİM İZLEM DOSYASI MÜTF FAZ 2 EĞİTİM PROGRAMI 2018-2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DAHİLİ HASTALIKLAR BLOĞU GELİŞİM İZLEM DOSYASI STAJYER ÖĞRENCİNİN ADI ve SOYADI:... DANIŞMAN ÖĞRETİM ÜYESİNİN ADI ve SOYADI:. 1 GELİŞİM İZLEM DOSYASI

Detaylı

YAŞAM BOYU SAĞLIK BLOĞU GELİŞİM İZLEM DOSYASI-2

YAŞAM BOYU SAĞLIK BLOĞU GELİŞİM İZLEM DOSYASI-2 ÇOCUK HASTALIKLARI PROGRAMI YAŞAM BOYU SAĞLIK BLOĞU GELİŞİM İZLEM DOSYASI-2 STAJYER ÖĞRENCİNİN ADI ve SOYADI:... DANIŞMAN ÖĞRETİM ÜYESİNİN ADI ve SOYADI:. 1 GELİŞİM İZLEM DOSYASI ÇOCUK HASTALIKLARI PROGRAMI

Detaylı

DUYU SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI GELİŞİM İZLEM DOSYASI

DUYU SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI GELİŞİM İZLEM DOSYASI MÜTF FAZ 2 EĞİTİM PROGRAMI 2018-2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DUYU SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI GELİŞİM İZLEM DOSYASI STAJYER ÖĞRENCİNİN ADI ve SOYADI:... DANIŞMAN ÖĞRETİM ÜYESİNİN ADI ve SOYADI:. 1 GELİŞİM İZLEM

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRNLÜK ÖĞRENCİLERİNİN EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRNLÜK ÖĞRENCİLERİNİN EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRNLÜK ÖĞRENCİLERİNİN EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1. Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi intörnlük

Detaylı

ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ STAJI

ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ STAJI ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİM DÖNEMİ STAJ SÜRESİ YERLEŞKE EĞİTİM BİRİMLERİ : Dönem VI : 1 ay : İbni Sina Hastanesi : Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Detaylı

CERRAHİ HASTALIKLAR BLOĞU GELİŞİM İZLEM DOSYASI

CERRAHİ HASTALIKLAR BLOĞU GELİŞİM İZLEM DOSYASI MÜTF FAZ 2 EĞİTİM PROGRAMI 2014-15 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI CERRAHİ HASTALIKLAR BLOĞU GELİŞİM İZLEM DOSYASI STAJYER ÖĞRENCİNİN ADI ve SOYADI:... DANIŞMAN ÖĞRETİM ÜYESİNİN ADI ve SOYADI:. 1 GELİŞİM İZLEM DOSYASI

Detaylı

İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI

İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI HEKİM ADAYI DEĞERLENDİRME DOSYASI Hekim Adayının Adı, Soyadı Çalıştığı Aile Sağlığı Merkezi (ASM) ASM de Çalıştığı Tarihler Danışman Öğretim

Detaylı

AİLE HEKİMLİĞİ STAJI

AİLE HEKİMLİĞİ STAJI AİLE HEKİMLİĞİ STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİM DÖNEMİ STAJ SÜRESİ YERLEŞKE EĞİTİM BİRİMLERİ : Dönem VI : ay : İbni Sina Hastanesi : Aile Hekimliği Anabilim Dalı Dershanesi, Poliklinikleri, ASM ler EĞİTİCİLER

Detaylı

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJI

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJI KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİM DÖNEMİ STAJ SÜRESİ YERLEŞKE EĞİTİM BİRİMLERİ : Dönem VI : 1 ay : Cebeci Hastanesi : Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Kliniği, Polikliniği,

Detaylı

ÜREME SAĞLIĞI BLOĞU GELİŞİM İZLEM DOSYASI

ÜREME SAĞLIĞI BLOĞU GELİŞİM İZLEM DOSYASI MÜTF FAZ 2 EĞİTİM PROGRAMI 2016-17 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÜREME SAĞLIĞI BLOĞU GELİŞİM İZLEM DOSYASI STAJYER ÖĞRENCİNİN ADI ve SOYADI:... DANIŞMAN ÖĞRETİM ÜYESİNİN ADI ve SOYADI:. 1 GELİŞİM İZLEM DOSYASI MÜTF

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KLİNİK TIP BİLİMLERİ ÖĞRENCİLERİNİN STAJ EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KLİNİK TIP BİLİMLERİ ÖĞRENCİLERİNİN STAJ EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KLİNİK TIP BİLİMLERİ ÖĞRENCİLERİNİN STAJ EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1. Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp

Detaylı

İÇ HASTALIKLARI NEFROLOJİ STAJI

İÇ HASTALIKLARI NEFROLOJİ STAJI İÇ HASTALIKLARI NEFROLOJİ STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİM DÖNEMİ STAJ SÜRESİ YERLEŞKE EĞİTİM BİRİMLERİ : Dönem VI : 1 ay : İbni Sina Hastanesi : Nefroloji Bilim Dalı Kliniği, Polikliniği, Diyaliz Ünitesi,

Detaylı

Arzu AKSAKAL Halide ÇELİK Mehtap KULAKSIZ

Arzu AKSAKAL Halide ÇELİK Mehtap KULAKSIZ DÖNEM IV-V 1 Temmuz 2015 Yayına Hazırlık Arzu AKSAKAL Halide ÇELİK Mehtap KULAKSIZ 2 İÇİNDEKİLER Önsöz ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MEZUNİYET ÖNCESİ EĞİTİMİ Genel İlkeler... 5 Uyum Etkinlikleri...

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ YOĞUN BAKIM ANESTEZİYOLOJİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ İNTÖRN DOKTOR STAJ KARNESİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ YOĞUN BAKIM ANESTEZİYOLOJİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ İNTÖRN DOKTOR STAJ KARNESİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ YOĞUN BAKIM ANESTEZİYOLOJİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ İNTÖRN DOKTOR STAJ KARNESİ İNTÖRN DOKTORUN ADI-SOYADI İNTÖRN DOKTOR İLETİŞİM BİLGİLERİ GSM: e-mail: YOĞUN BAKIM STAJI BAŞLAMA

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ YOĞUN BAKIM - KORONER YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ İNTÖRN DOKTOR STAJ KARNESİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ YOĞUN BAKIM - KORONER YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ İNTÖRN DOKTOR STAJ KARNESİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ YOĞUN BAKIM - KORONER YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ İNTÖRN DOKTOR STAJ KARNESİ İNTÖRN DOKTORUN ADI-SOYADI İNTÖRN DOKTOR İLETİŞİM BİLGİLERİ GSM: e-mail: KORONER YBÜ STAJI BAŞLAMA

Detaylı

İÇ HASTALIKLARI ROMATOLOJİ STAJI

İÇ HASTALIKLARI ROMATOLOJİ STAJI İÇ HASTALIKLARI ROMATOLOJİ STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİM DÖNEMİ STAJ SÜRESİ YERLEŞKE EĞİTİM BİRİMLERİ : Dönem VI : 1 ay : İbni Sina Hastanesi : Romatoloji Bilim Dalı Kliniği, Polikliniği, Behçet Polikliniği,

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI A.D. İNTÖRN DOKTOR STAJ KARNESİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI A.D. İNTÖRN DOKTOR STAJ KARNESİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İÇ LIKLARI A.D. İNTÖRN DOKTOR STAJ KARNESİ İNTÖRN DOKTORUN ADI-SOYADI İNTÖRN DOKTOR İLETİŞİM BİLGİLERİ GSM: e-mail: İÇ LIKLARI STAJI BAŞLAMA TARİHİ İÇ LIKLARI STAJI BİTİŞ

Detaylı

STAJYER ÖĞRENCİ KARNESİ

STAJYER ÖĞRENCİ KARNESİ MÜTF FAZ 2 EĞİTİM PROGRAMI 2012-13 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI STAJYER ÖĞRENCİ KARNESİ STAJYER ÖĞRENCİNİN ADI ve SOYADI:... DANIŞMAN ÖĞRETİM ÜYESİNİN ADI ve SOYADI:. STAJYER ÖĞRENCİ KARNESİ MÜTF FAZ 2 EĞİTİM PROGRAMI

Detaylı

B. GENEL VE SORUNA YÖNELİK FİZİK MUAYENE ÖĞRENME DÜZEYİ

B. GENEL VE SORUNA YÖNELİK FİZİK MUAYENE ÖĞRENME DÜZEYİ ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TEMEL HEKİMLİK UYGULAMALARI LİSTESİ ÖĞRENME AÇIKLAMA 1 Uygulamanın nasıl yapıldığını bilir ve sonuçlarını hasta ve/veya yakınlarına açıklar 2 Acil bir durumda

Detaylı

RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI STAJI

RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI STAJI RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİM DÖNEMİ STAJ SÜRESİ YERLEŞKE EĞİTİM BİRİMLERİ : Dönem VI : ay : Cebeci Hastanesi : Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Kliniği, Polikliniği,

Detaylı

MEVLANA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRNLÜK EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ

MEVLANA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRNLÜK EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ MEVLANA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRNLÜK EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde 1 (1) Bu yönergenin amacı, Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Öğretim Yılı. Dönem 6 RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI STAJ TANITIM REHBERİ

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Öğretim Yılı. Dönem 6 RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI STAJ TANITIM REHBERİ İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı Dönem 6 RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI STAJ TANITIM REHBERİ Hazırlayan Ruh Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalı RUH SAĞLIĞI VE

Detaylı

YAŞAM BOYU SAĞLIK BLOĞU GELİŞİM İZLEM DOSYASI-1

YAŞAM BOYU SAĞLIK BLOĞU GELİŞİM İZLEM DOSYASI-1 YAŞAM BOYU SAĞLIĞIN GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI YAŞAM BOYU SAĞLIK BLOĞU GELİŞİM İZLEM DOSYASI-1 STAJYER ÖĞRENCİNİN ADI ve SOYADI:... DANIŞMAN ÖĞRETİM ÜYESİNİN ADI ve SOYADI:. 1 GELİŞİM İZLEM DOSYASI YAŞAM

Detaylı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi 205-206 Eğitim Öğretim Yılı Dönem IV ACİL TIP STAJI Stajyer Öğrenci Karnesi Hazırlayan Acil Tıp Anabilim Dalı 2 ACİL TIP ANABİLİM DALI STAJ(DERS) KODU-ADI

Detaylı

BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRN DOKTORLUK YÖNERGESİ

BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRN DOKTORLUK YÖNERGESİ BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRN DOKTORLUK YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi 6. sınıf öğrencilerinin (intörn

Detaylı

İÇİNDEKİLER Sayfa Atatürk ün Gençliğe Hitabesi... 1 Hekimlik Andı... 2 Önsöz... 3 Misyonumuz Vizyonumuz... 4 Bugüne Kadar Görev Alan Fakülte

İÇİNDEKİLER Sayfa Atatürk ün Gençliğe Hitabesi... 1 Hekimlik Andı... 2 Önsöz... 3 Misyonumuz Vizyonumuz... 4 Bugüne Kadar Görev Alan Fakülte İÇİNDEKİLER Sayfa Atatürk ün Gençliğe Hitabesi... 1 Hekimlik Andı... 2 Önsöz... 3 Misyonumuz Vizyonumuz... 4 Bugüne Kadar Görev Alan Fakülte Dekanları... 5 İdari ve Akademik Kurullar... 5 Fakülte Kurulu...

Detaylı

YAŞAM BOYU SAĞLIĞIN GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI YAŞAMBOYU SAĞLIK BLOĞU GELİŞİM İZLEM DOSYASI-1. STAJYER ÖĞRENCİNİN ADI ve SOYADI:...

YAŞAM BOYU SAĞLIĞIN GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI YAŞAMBOYU SAĞLIK BLOĞU GELİŞİM İZLEM DOSYASI-1. STAJYER ÖĞRENCİNİN ADI ve SOYADI:... YAŞAM BOYU SAĞLIĞIN GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI YAŞAMBOYU SAĞLIK BLOĞU GELİŞİM İZLEM DOSYASI-1 STAJYER ÖĞRENCİNİN ADI ve SOYADI:... 1 GELİŞİM İZLEM DOSYASI YAŞAM BOYU SAĞLIĞIN GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI GELİŞİM

Detaylı

Dersin Amaçları Dersin İçeriği. Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Hafta Konu Ön Hazırlık Öğretme Metodu

Dersin Amaçları Dersin İçeriği. Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Hafta Konu Ön Hazırlık Öğretme Metodu Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ENTEGRE DERSLER-1 Ders No : 0130040006 Teorik : 34 Pratik : 0 Kredi : 34 ECTS : 52 Ders Bilgileri Ders Türü - Seçiniz - Öğretim

Detaylı

İÇ HASTALIKLARI TIBBİ ONKOLOJİ STAJI

İÇ HASTALIKLARI TIBBİ ONKOLOJİ STAJI İÇ HASTALIKLARI TIBBİ ONKOLOJİ STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİM DÖNEMİ STAJ SÜRESİ YERLEŞKE EĞİTİM BİRİMLERİ : Dönem VI : 1 ay : Cebeci Hastanesi ve İbni Sina Hastanesi : Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Klinikleri,

Detaylı

T.C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRN DOKTORLUK YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

T.C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRN DOKTORLUK YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM T.C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRN DOKTORLUK YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç Madde 1- (1) Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi (HRÜTF) VI. sınıf öğrencilerinin (İntörn Doktorların) eğitim programını,

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KLİNİK STAJ YÖNERGESİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KLİNİK STAJ YÖNERGESİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KLİNİK STAJ YÖNERGESİ Amaç MADDE 1 Bu Yönergenin amacı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi klinik staj uygulamalarına ilişkin uygulama ve değerlendirme esaslarını düzenlemektir.

Detaylı

DÖNEM V EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI BAŞKOORDİNATÖR. Prof. Dr. Onur URAL DÖNEM V KOORDİNATÖRÜ. Prof. Dr.

DÖNEM V EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI BAŞKOORDİNATÖR. Prof. Dr. Onur URAL DÖNEM V KOORDİNATÖRÜ. Prof. Dr. DÖNEM V 2018-2019 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI BAŞKOORDİNATÖR Prof. Dr. Onur URAL DÖNEM V KOORDİNATÖRÜ Prof. Dr. Mustafa KOPLAY KOORDİNATÖR YARDIMCILARI Doç. Dr. Murat AKAND Dr.Öğr. Üyesi Faruk

Detaylı

İÇ HASTALIKLARI HEMATOLOJİ STAJI

İÇ HASTALIKLARI HEMATOLOJİ STAJI İÇ HASTALIKLARI HEMATOLOJİ STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİM DÖNEMİ STAJ SÜRESİ YERLEŞKE EĞİTİM BİRİMLERİ : Dönem VI : 1 ay : Cebeci Hastanesi : Hematoloji Bilim Dalı Kliniği, Polikliniği, KİT Ünitesi, Laboratuvarı

Detaylı

GENEL CERRAHİ STAJI STAJIN TANITIMI

GENEL CERRAHİ STAJI STAJIN TANITIMI GENEL CERRAHİ STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİM DÖNEMİ STAJ SÜRESİ YERLEŞKE EĞİTİM BİRİMLERİ : Dönem VI : ay : İbni Sina Hastanesi ve Cebeci Hastanesi : Genel Cerrahi Anabilim Dalı Klinikleri, Poliklinikleri,

Detaylı

Dönem VI Ön Hekimlik İç Hastalıkları Uygulama Dilimi Eğitim Programı

Dönem VI Ön Hekimlik İç Hastalıkları Uygulama Dilimi Eğitim Programı Dönem VI Ön Hekimlik İç Hastalıkları Uygulama Dilimi Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü Dönem Koordinatörü Koordinatör Yardımcısı Staj Eğitim Sorumlusu :Prof. Dr. Mesut Abdülkerim ÜNSAL :Dr. Öğr. Üyesi

Detaylı

ÖĞRENİM HEDEFLERİ Öğrenciler 4. ve 5. sınıf stajları sonunda;

ÖĞRENİM HEDEFLERİ Öğrenciler 4. ve 5. sınıf stajları sonunda; 4. SINIF ve 5. SINIF VE Staj kurullarında öğrencilerin farklı kliniklerde, uygun sürelerde gerçekleştireceği stajlarda hastaların öyküsünü alma ve sistemik muayenesini yapma, hekimlik uygulamalarını geliştirme,

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem VI Ön Hekimlik Acil Tıp Hekimliği Uygulama Dilimi (Seçmeli) Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç. Dr. Okhan AKDUR Doç.

Detaylı

HALK SAĞLIĞI STAJI STAJIN TANITIMI

HALK SAĞLIĞI STAJI STAJIN TANITIMI HALK SAĞLIĞI STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİM DÖNEMİ STAJ SÜRESİ YERLEŞKE EĞİTİM BİRİMLERİ : Dönem VI : ay : Cebeci Hastanesi : Halk Sağlığı Anabilim Dalı Dershanesi, Çankaya, Mamak ve Elmadağ Toplum Sağlığı

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ A.D. İNTÖRN DOKTOR STAJ KARNESİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ A.D. İNTÖRN DOKTOR STAJ KARNESİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ A.D. İNTÖRN DOKTOR STAJ KARNESİ İNTÖRN DOKTORUN ADI-SOYADI İNTÖRN DOKTOR İLETİŞİM BİLGİLERİ GSM: e-mail: GENEL CERRAHİ STAJI BAŞLAMA TARİHİ GENEL CERRAHİ

Detaylı

MÜTF FAZ 2 EĞİTİM PROGRAMI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GELİŞİM İZLEM DOSYASI. STAJYER ÖĞRENCİNİN ADI ve SOYADI:...

MÜTF FAZ 2 EĞİTİM PROGRAMI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GELİŞİM İZLEM DOSYASI. STAJYER ÖĞRENCİNİN ADI ve SOYADI:... MÜTF FAZ 2 EĞİTİM PROGRAMI 2018-2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL CERRAHİ HASTALIKLAR BLOĞU GELİŞİM İZLEM DOSYASI STAJYER ÖĞRENCİNİN ADI ve SOYADI:... DANIŞMAN ÖĞRETİM ÜYESİNİN ADI ve SOYADI:. GELİŞİM İZLEM

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRN DOKTORLUK YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Dayanak ve Tanımlar

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRN DOKTORLUK YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Dayanak ve Tanımlar ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRN DOKTORLUK YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönerge; Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi sınıf VI eğitim müfredatıyla,

Detaylı

T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Balcalı Hastanesi Başhekimliği PERSONEL İŞLERİ BİRİMİNE

T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Balcalı Hastanesi Başhekimliği PERSONEL İŞLERİ BİRİMİNE Evrak Tarih ve Sayısı: 28/05/2015-19291 T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Balcalı Hastanesi Başhekimliği *BENNLYL5* Sayı : 18649120-900/ Konu : Doğum Yardımı PERSONEL İŞLERİ BİRİMİNE Aile ve Sosyal Politikalar

Detaylı

SAĞLIKLI YAŞAM VE EGZERSİZ STAJI

SAĞLIKLI YAŞAM VE EGZERSİZ STAJI SAĞLIKLI YAŞAM VE EGZERSİZ STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİM DÖNEMİ STAJ SÜRESİ YERLEŞKE EĞİTİM BİRİMLERİ DERSHANE : Dönem IV : 5 iş günü : Cebeci Hastanesi : Spor Hekimliği Anabilim Dalı Polikliniği, Egzersiz

Detaylı

SAĞLIKLI YAŞAM VE EGZERSİZ STAJI

SAĞLIKLI YAŞAM VE EGZERSİZ STAJI SAĞLIKLI YAŞAM VE EGZERSİZ STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİM DÖNEMİ STAJ SÜRESİ YERLEŞKE EĞİTİM BİRİMLERİ DERSHANE : Dönem IV : 5 iş günü : Cebeci Hastanesi : Spor Hekimliği Anabilim Dalı Polikliniği, Egzersiz

Detaylı

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BİRİM FAALİYET RAPORU

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BİRİM FAALİYET RAPORU GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BİRİM FAALİYET RAPORU 2016-2017 TIP FAKÜLTESİ Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi 3389 sayılı kanunla 27.6.1987 tarihinde kurulmuş ve 1988-1989 döneminde eğitim-öğretime

Detaylı

GÖZ HASTALIKLARI STAJI

GÖZ HASTALIKLARI STAJI GÖZ HASTALIKLARI STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİM DÖNEMİ STAJ SÜRESİ YERLEŞKE EĞİTİM BİRİMLERİ DERSHANE : Dönem V : 6 iş günü : Cebeci Hastanesi : Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Kliniği, Polikliniği ve Dershanesi

Detaylı

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Öğretim Yılı. Dönem 6 ACİL TIP STAJ TANITIM REHBERİ

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Öğretim Yılı. Dönem 6 ACİL TIP STAJ TANITIM REHBERİ İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı Dönem 6 ACİL TIP STAJ TANITIM REHBERİ Hazırlayan: Acil Tıp Anabilim Dalı 1 ACİL TIP STAJI TANITIM REHBERİ Ders Kodu Dersin Adı

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇERÇEVE EĞİTİM PROGRAMI I. MİSYON Tıbbi etik değerler ve bilimsel düşünceye sahip, evrensel bilime katkı sağlayacak araştırmalar yapmaya gönüllü ve topluma nitelikli

Detaylı

4. Temel Hekimlik Uygulamaları Listesi

4. Temel Hekimlik Uygulamaları Listesi 82. Temel Hekimlik Uygulamaları Listesi Temel hekimlik uygulamaları listesi diğer üç ana bileşenle (yeterlikler, semptomlar / durumlar, çekirdek hastalıklar / klinik problemler) birlikte ülkemizde tüm

Detaylı

ACİL TIP ACİL TIP STAJININ AMACI

ACİL TIP ACİL TIP STAJININ AMACI ACİL TIP ACİL TIP STAJININ AMACI Acil hastalıklar bilgisi ile acil hastalara yaklaşım ve yönetim için gerekli olan tutum ve becerileri kazandırmaktır. ACİL TIP STAJININ ÖĞRENME KAZANIMLARI 1. Acil hastaya

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem VI Ön Hekimlik İç Hastalıkları (Zorunlu) Uygulama Dilimi Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem VI Ön Hekimlik Acil Tıp Hekimliği Uygulama Dilimi (Zorunlu) Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Yrd. Doç. Dr. Ahmet UYSAL

Detaylı

DÖNEM V EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI BAŞKOORDİNATÖR. Prof. Dr. Onur URAL DÖNEM V KOORDİNATÖRÜ. Prof. Dr.

DÖNEM V EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI BAŞKOORDİNATÖR. Prof. Dr. Onur URAL DÖNEM V KOORDİNATÖRÜ. Prof. Dr. DÖNEM V 2018-2019 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI BAŞKOORDİNATÖR Prof. Dr. Onur URAL DÖNEM V KOORDİNATÖRÜ Prof. Dr. Mustafa KOPLAY KOORDİNATÖR YARDIMCILARI Doç. Dr. Murat AKAND Dr.Öğr. Üyesi Faruk

Detaylı

Acil Tıp Uzmanlığı: Bugün ve Yarın

Acil Tıp Uzmanlığı: Bugün ve Yarın Acil Tıp Uzmanlığı: Bugün ve Yarın Dr Recep ÖZTÜRK İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı rozturk@istanbul.edu.tr; drrozturk@gmail.com; www.twitter.com/drrecepozturk

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRN DOKTOR ÇALIŞMA YÖNERGESİ

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRN DOKTOR ÇALIŞMA YÖNERGESİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRN DOKTOR ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem 6 öğrencilerinin

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ İNTÖRN VETERİNER HEKİM EĞİTİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ANKARA ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ İNTÖRN VETERİNER HEKİM EĞİTİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ANKARA ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ İNTÖRN VETERİNER HEKİM EĞİTİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde 1 - Bu Yönerge, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesinde

Detaylı

Ders Yılı Dönem-V Üroloji Staj Programı

Ders Yılı Dönem-V Üroloji Staj Programı 2018 2019 Ders Yılı Dönem-V Üroloji Staj Programı DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM 5 ÜROLOJİ STAJI EĞİTİM PROGRAMI Stajın adı Stajın süresi Öğretim yeri Anabilim dalı başkanı Staj sorumluları Eğiticiler

Detaylı

TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ PROGRAMI ve UZMANLIK ÖĞRENCİSİ ÇALIŞMA KARNESİ

TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ PROGRAMI ve UZMANLIK ÖĞRENCİSİ ÇALIŞMA KARNESİ T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ PROGRAMI ve UZMANLIK ÖĞRENCİSİ ÇALIŞMA KARNESİ Tıpta Uzmanlık Öğrencisinin: Adı ve Soyadı: Tıpta Uzmanlık

Detaylı

GÖĞÜS CERRAHİSİ STAJI

GÖĞÜS CERRAHİSİ STAJI GÖĞÜS CERRAHİSİ STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİM DÖNEMİ STAJ SÜRESİ YERLEŞKE EĞİTİM BİRİMLERİ DERSHANE : Dönem V : 6 iş günü : İbni Sina Hastanesi : Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Kliniği, Polikliniği, Yoğun

Detaylı

ÖZEL CERRAHİ HASTALIKLAR BLOĞU GELİŞİM İZLEM DOSYASI MÜTF FAZ 2 EĞİTİM PROGRAMI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. STAJYER ÖĞRENCİNİN ADI ve SOYADI: ...

ÖZEL CERRAHİ HASTALIKLAR BLOĞU GELİŞİM İZLEM DOSYASI MÜTF FAZ 2 EĞİTİM PROGRAMI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. STAJYER ÖĞRENCİNİN ADI ve SOYADI: ... MÜTF FAZ 2 EĞİTİM PROGRAMI 2018-2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL CERRAHİ HASTALIKLAR BLOĞU GELİŞİM İZLEM DOSYASI STAJYER ÖĞRENCİNİN ADI ve SOYADI:... DANIŞMAN ÖĞRETİM ÜYESİNİN ADI ve SOYADI:. STAJ BAŞLAMA

Detaylı

T.C. İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRN DOKTORLUK YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

T.C. İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRN DOKTORLUK YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM T.C. İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRN DOKTORLUK YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1. İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dönem VI

Detaylı

ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ STAJI

ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ STAJI ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİM DÖNEMİ STAJ SÜRESİ YERLEŞKE EĞİTİM BİRİMLERİ DERSHANE : Dönem V : 10 iş günü : İbni Sina Hastanesi : Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Kliniği,

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI ve HASTALIKLARI A.D. İNTÖRN DOKTOR STAJ KARNESİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI ve HASTALIKLARI A.D. İNTÖRN DOKTOR STAJ KARNESİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI ve LIKLARI A.D. İNTÖRN DOKTOR STAJ KARNESİ İNTÖRN DOKTORUN ADI-SOYADI İNTÖRN DOKTOR İLETİŞİM BİLGİLERİ GSM: e-mail: STAJ BAŞLAMA TARİHİ STAJ BİTİŞ TARİHİ

Detaylı

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi SBF Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Program Yeterlilikleri TYYÇ Yaşam Bilimleri Temel Alanı Yeterlilikleri

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi SBF Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Program Yeterlilikleri TYYÇ Yaşam Bilimleri Temel Alanı Yeterlilikleri Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi SBF Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Program Yeterlilikleri TYYÇ Yaşam Bilimleri Temel Alanı Yeterlilikleri 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 BİLGİ (Kurumsal ve Olgusal)

Detaylı

DÖNEM 4 BÜTÜNLEġĠK DAHĠLĠYE STAJ KURULU AMAÇ VE HEDEFLERĠ AMAÇ

DÖNEM 4 BÜTÜNLEġĠK DAHĠLĠYE STAJ KURULU AMAÇ VE HEDEFLERĠ AMAÇ DÖNEM 4 BÜTÜNLEġĠK DAHĠLĠYE STAJ KURULU VE HEDEFLERĠ İç hastalıklarının tanı ve tedavisinde kanıta dayalı tıp uygulamalarını yaygınlaştırmak; bilim dünyasındaki gelişmeleri takip eden ve yaşama geçiren,

Detaylı

ÖĞRENİM HEDEFLERİ Öğrenciler 4. ve 5. sınıf stajları sonunda;

ÖĞRENİM HEDEFLERİ Öğrenciler 4. ve 5. sınıf stajları sonunda; 4. SINIF ve 5. SINIF VE Staj kurullarında öğrencilerin farklı kliniklerde, uygun sürelerde gerçekleştireceği stajlarda hastaların öyküsünü alma ve sistemik muayenesini yapma, hekimlik uygulamalarını geliştirme,

Detaylı

TIPTA UZMANLIK KURULU. 23/06/2010 tarih ve 82 sayılı Karar Sayfa 1 / 20

TIPTA UZMANLIK KURULU. 23/06/2010 tarih ve 82 sayılı Karar Sayfa 1 / 20 3/06/00 tarih ve 8 sayılı Karar Sayfa / 0 a Gönderen Alanı Yılı Acil Tıp Anesteziyoloji ve Reanimasyon Genel Cerrahi Göğüs Hastalıkları İç Hastalıkları Kardiyoloji 3 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları 3 Kadın

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RUH SAĞLIĞI ve HASTALIKLARI A.D. İNTÖRN DOKTOR STAJ KARNESİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RUH SAĞLIĞI ve HASTALIKLARI A.D. İNTÖRN DOKTOR STAJ KARNESİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RUH SAĞLIĞI ve LIKLARI A.D. İNTÖRN DOKTOR STAJ KARNESİ İNTÖRN DOKTORUN ADI-SOYADI İNTÖRN DOKTOR İLETİŞİM BİLGİLERİ RUH SAĞLIĞI VE LIKLARI STAJI BAŞLAMA TARİHİ RUH SAĞLIĞI

Detaylı

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BİRİM FAALİYET RAPORU

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BİRİM FAALİYET RAPORU GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BİRİM FAALİYET RAPORU 2013-2014 TIP FAKÜLTESİ Tıp Fakültesi 1987 yılında kurulmuş ve 1988 1989 eğitim-öğretim yılında öğrenci alınarak faaliyete geçirilmiştir. 2000

Detaylı

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ FAALİYET RAPORU

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ FAALİYET RAPORU GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ FAALİYET RAPORU 2011-2012 TIP FAKÜLTESİ: Tıp Fakültesi 1987 yılında kurulmuş ve 1988 1989 eğitim-öğretim yılında öğrenci alınarak faaliyete geçirilmiştir. 2000 2001

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRN DOKTORLUK YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRN DOKTORLUK YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRN DOKTORLUK YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi 6. sınıf öğrencilerinin (intörn doktor)

Detaylı

RADYOLOJİ STAJI STAJIN TANITIMI

RADYOLOJİ STAJI STAJIN TANITIMI RADYOLOJİ STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİM DÖNEMİ STAJ SÜRESİ YERLEŞKE EĞİTİM BİRİMLERİ DERSHANE : Dönem IV : 6 iş günü : İbni Sina Hastanesi ve Cebeci Hastanesi : Radyoloji Anabilim Dalı Dershaneleri ve Üniteleri

Detaylı

TIPTA UZMANLIK KURULU. 23/06/2010 tarih ve 82 sayılı Karar Sayfa 1 / 12

TIPTA UZMANLIK KURULU. 23/06/2010 tarih ve 82 sayılı Karar Sayfa 1 / 12 Sayfa 1 / 12 Acil Tıp 1 1 Kardiyoloji 2 2 3 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları 3 3 1 Radyoloji 1 2 İç Hastalıkları 1 1 Genel Cerrahi 2 1 Ortopedi ve Travmatoloji 2 1 Kadın Hastalıkları ve Doğum 1 1 Göğüs Hastalıkları

Detaylı

ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI STAJI

ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI STAJI ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİM DÖNEMİ STAJ SÜRESİ YERLEŞKE EĞİTİM BİRİMLERİ : Dönem VI : 2 ay : Cebeci Hastanesi : Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Kliniği, Polikliniği,

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi Değerli Hekim Arkadaşımız, Bu anket ülkemizdeki farklı eğitim kurumlarınca uygulanan örnekler temel alınarak UÜTF Tıp

Detaylı

Türkiye de Aile Hekimliği Uzmanlığı Mezuniyet Öncesi Eğitim Müfredatı

Türkiye de Aile Hekimliği Uzmanlığı Mezuniyet Öncesi Eğitim Müfredatı Türkiye de Uzmanlığı Mezuniyet Öncesi Eğitim Müfredatı Tablo 1. Önerilen konu başlıkları ve ÇEP ve WONCA yeterlilikleri ile bağlantıları. Konu Ders Adı Sınıf Teorik Pratik Ödev Ulusal ÇEP-2014 ile Bağlantısı*

Detaylı

Uygulama (Saat/Hafta) Ders (Saat/Hafta) AKTS. Yarıyılı. Dersin Amacı. Sağlıklı Toplumda Metabolik Risk Yönetimi I SEC128 1 2 0 3. Ön Koşul Dersleri -

Uygulama (Saat/Hafta) Ders (Saat/Hafta) AKTS. Yarıyılı. Dersin Amacı. Sağlıklı Toplumda Metabolik Risk Yönetimi I SEC128 1 2 0 3. Ön Koşul Dersleri - Dersin Adı Sağlıklı Toplumda Metabolik Risk Yönetimi I Kodu Yarıyılı Ders (Saat/Hafta) (Saat/Hafta) AKTS SEC128 1 2 0 3 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Seçmeli Dersin Seviyesi Lisans

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam Ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam Ve Tanımlar SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK/EBELİK BÖLÜMÜ 8. YARIYIL UYGULAMA (İNTÖRNLÜK) YÖNERGESİ (22.01.2015 Tarih, 442 Sayılı Ve 24 Numaralı Üniversite Senato Kararı) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam

Detaylı

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Öğretim Yılı. Dönem 4 GÖĞÜS HASTALIKLARI STAJ TANITIM REHBERİ

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Öğretim Yılı. Dönem 4 GÖĞÜS HASTALIKLARI STAJ TANITIM REHBERİ İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı Dönem 4 GÖĞÜS HASTALIKLARI STAJ TANITIM REHBERİ Hazırlayan: Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı 1 GÖĞÜS HASTALIKLARI STAJI TANITIM

Detaylı

T.C. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Türkçe ve İngilizce Tıp Programları

T.C. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Türkçe ve İngilizce Tıp Programları T.C. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Türkçe ve İngilizce Tıp Programları 4. ve 5. Sınıf Stajları Öğrenci Değerlendirme Anket Analizi 2012-2013 Bahar Yarıyılı Anket Analizi 2012-2013 Bahar

Detaylı

Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem VI (İntörnlük Dönemi) Eğitimi Yönergesi

Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem VI (İntörnlük Dönemi) Eğitimi Yönergesi Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem VI (İntörnlük Dönemi) Eğitimi Yönergesi BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde-1 Bu yönerge, Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi (ODÜTF) Dönem VI eğitim

Detaylı

ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ STAJI

ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ STAJI ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİM DÖNEMİ STAJ SÜRESİ YERLEŞKE EĞİTİM BİRİMLERİ DERSHANE : Dönem V : 10 iş günü : İbni Sina Hastanesi : Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Kliniği,

Detaylı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi 1 İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi 2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı Dönem IV GÖĞÜS HASTALIKLARI STAJI Stajyer Öğrenci Karnesi Hazırlayan Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı 2 GÖĞÜS HASTALIKLARI

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI ve DOĞUM A.D. İNTÖRN DOKTOR STAJ KARNESİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI ve DOĞUM A.D. İNTÖRN DOKTOR STAJ KARNESİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN LIKLARI ve DOĞUM A.D. İNTÖRN DOKTOR STAJ KARNESİ İNTÖRN DOKTORUN ADI-SOYADI İNTÖRN DOKTOR İLETİŞİM BİLGİLERİ GSM: e-mail: KADIN LIKLARI ve DOĞUM STAJI BAŞLAMA TARİHİ

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI DÖNEM VI AİLE HEKİMLİĞİ STAJ DOSYASI

HARRAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI DÖNEM VI AİLE HEKİMLİĞİ STAJ DOSYASI HARRAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI DÖNEM VI AİLE HEKİMLİĞİ STAJ DOSYASI İNTÖRN DOKTORUN ADI-SOYADI İNTÖRN DOKTOR İLETİŞİM BİLGİLERİ STAJ BAŞLAMA TARİHİ STAJ BİTİŞ TARİHİ AİLE

Detaylı

VI.DÖNEM (AİLE HEKİMLİĞİ) 12 AY KESİNTİSİZ DEVAM EDER. 15 TEMMUZ TEMMUZ 2017

VI.DÖNEM (AİLE HEKİMLİĞİ) 12 AY KESİNTİSİZ DEVAM EDER. 15 TEMMUZ TEMMUZ 2017 VI.DÖNEM (AİLE HEKİMLİĞİ) 12 AY KESİNTİSİZ DEVAM EDER. 2016-2017 BAŞLAYIŞ BİTİŞ 15 TEMMUZ 2016 14 TEMMUZ 2017 AYLARA GÖRE STAJ TARİHLERİ AŞAĞIDAKİ GİBİDİR. 1) 15.07.2016/14.09.2016 2) 15.09.2016/14.11.2016

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Uzmanlık Öğrencisi Oryantasyon ve Sorumluluklar Kılavuzu Kılavuzun içerdiği konular:

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Uzmanlık Öğrencisi Oryantasyon ve Sorumluluklar Kılavuzu Kılavuzun içerdiği konular: Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Uzmanlık Öğrencisi Oryantasyon ve Sorumluluklar Kılavuzu Bu kılavuzun amacı bölümümüzde uzmanlık öğrencisi olarak çalışmaya yeni başlayan ve halen

Detaylı

X değerlendirme bilgisine sahiptir. 3-Sağlık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve

X değerlendirme bilgisine sahiptir. 3-Sağlık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi SBF Fakültesi Odyoloji Bölümü Program Yeterlilikleri TYYÇ Yaşam Bilimleri Temel Alanı Yeterlilikleri 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 BİLGİ (Kurumsal ve Olgusal) 1-Sağlık alanındaki temel

Detaylı

TIPTA UZMANLIK KURULU. 23/06/2010 tarih ve 82 sayılı Karar Sayfa 1 / 17

TIPTA UZMANLIK KURULU. 23/06/2010 tarih ve 82 sayılı Karar Sayfa 1 / 17 Eğitimi Yılı 1 Süresi (Ay) Sayfa 1 / 17 a Gönderen Alanı a Gönderilen Alanı Acil Tıp 1 1 Genel Cerrahi 1 1 Göğüs Hastalıkları 1 2 İç Hastalıkları 1 1 Kardiyoloji 2 2 3 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları 3 2

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ - CERRAHPAŞA FLORENCE NIGHTINGALE HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMI KLİNİK UYGULAMA DERSİ UYGULAMA YÖNERGESİ

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ - CERRAHPAŞA FLORENCE NIGHTINGALE HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMI KLİNİK UYGULAMA DERSİ UYGULAMA YÖNERGESİ T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ - CERRAHPAŞA FLORENCE NIGHTINGALE HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMI KLİNİK UYGULAMA DERSİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 -

Detaylı