KAN LEKELERİNDE DAMLAMA YÜKSEKLİĞİ VE ÇARPMA AÇISININ SAÇILMA ÜZERİNE ETKİSİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KAN LEKELERİNDE DAMLAMA YÜKSEKLİĞİ VE ÇARPMA AÇISININ SAÇILMA ÜZERİNE ETKİSİ"

Transkript

1 KAN LEKELERİNDE DAMLAMA YÜKSEKLİĞİ VE ÇARPMA AÇISININ SAÇILMA ÜZERİNE ETKİSİ Burak Tahmazoğlu, Kutay Bahadır, AyĢe Uğurum Yücemen, Yağmur Öztoprak, Bahar Gökçe Sezgin, Canan A. Yazıcı, Didem Bacanlı DanıĢman: Doç. Dr. Erhan Büken ÖZET Olay yerinde bulunan kan lekeleri, olayın geliģimi hakkında bilgi verir. Kan lekelerinin saçılımı, kanın damlama yüksekliği, açısı ve damladığı yüzeyin özellikleriyle iliģkilidir. ÇalıĢmamızda, 25, 50 ve 100 cm. yükseklikten, 30, 50, 70, 90 derecelik çarpma açılarıyla düzgün beton yüzey üzerine damlatılan kanın saçılma özellikleri incelenmiģtir. OluĢan lekelerin boyutları ölçülmüģtür. Ana lekenin yanında oluģan uydu lekelerin boyutları, sayıları, ana lekeden uzaklıkları ve ana lekeyle yaptıkları açı kaydedilmiģtir. Kaydedilen veriler, istatistiksel olarak karģılaģtırılmıģtır. Kan lekelerinin özelliklerinin, damlama yüksekliği ve çarpma açısıyla iliģkisi değerlendirilmiģtir. Hem farklı damlama yüksekliklerinden hem de farklı çarpma açılarıyla damlatılan kan damlalarının saçılmaları, uydu damlaların saçılma açıları hariç tüm ölçümlerde ortalama değerler gözetildiğinde istatistiki olarak anlamlı düzeyde farklı bulunmuģtur. Olay yerinde elde edilen en sık rastlanılan delillerden olan kan damlalarının sayılan parametrelerle değerlendirilmesi, damlanın hangi yükseklikten ve hangi açıyla damlatıldığının belirlenmesinde yol gösterebilir. Bulgular ek araģtırmalarla zenginleģtirilerek matematiksel formüllere ulaģılmalıdır. Anahtar Sözcükler: Kan lekeleri, saçılma, olay yeri incelemesi GİRİŞ Olay yeri incelemesi; olayın sanal olarak yeniden canlandırılması, olay sırasında kurban ve diğer kiģilerin birbirlerine göre pozisyonu, olay sırası ve sonrasında bu pozisyonların değiģiminin belirlenmesi amacıyla yapılır. ġüpheli, kurban veya tanık ifadelerinin yorumlanması, ifadelerindeki çeliģkilerin giderilmesi için, olay yeri, otopsi, ölü muayenesi, laboratuar bulgularının birlikte yorumlanması gerekir (1). Kan en önemli ve sık kullanılan fiziksel delillerden biridir. Olay yerinde bulunan kan lekeleri, geometrik özellikleri, dağılımları ve diğer özellikleriyle olayın yeniden canlandırılmasında, orijininin açıklanmasında iģlev üstlenebilirler (2).

2 Kan lekelerinin değerlendirilmesi, lekelerin orjini (kaza sonucu mu, intihar giriģimi mi, kiģinin kendi eylemiyle mi, baģkasının eylemiyle mi meydana geldiği), kanamanın vücudun neresinden olduğu hakkında bilgi verebilir. Kan lekelerinin aralarındaki uzaklık ve birbirleri ile iliģkileri, lekelerin tipi ve yönelimi, kan lekesini oluģturan cismin özellikleri konusunda bilgiler sağlar. Ne olmuģtur, ne zaman, nerede olmuģtur, olay sırasında kimler vardır, kim yoktur sorularının yanıtlarının belirlenmesinde, olayın çözümlenmesinde yol gösterebilir (1-3). Kan lekelerinin delil olarak kullanılması, olay yerinin adli tıp uzmanları tarafından bizzat incelenmesi sırasında elde edilen verilere dayanabileceği gibi, olay yerinde çekilen fotoğrafların değerlendirilmesi de bu konuda bilgi verici olabilir. Tek bir kan lekesinin bu anlamda yorumlanması zordur ve kısıtlı bilgi verir, ancak olay yerinde bulunan bir seri kandamlasının incelenmesi olayın açıklanmasında yol gösterici olabilir (2,3). Kan lekeleri, vücuttan çıkan kanın çevredeki maddelerle iliģkisi sonucu oluģur. Kanın fiziksel özellikleri ve sıvıların fiziksel özellikleri; kan lekesinin Ģekli, büyüklüğü gibi özelliklerini belirler (2,3). Kan vücuttan çıktığında, fizik kanunlarına uygun olarak davranır. Kanın viskozitesi, özgül ağırlığı ve yüzey gerilimi, kanın kaynağı, leke oluģumu sırasında kanın kaynağının ve kan damlasının hareket halinde olup olmadığı, damlanın çarpma hızı kan lekesinin oluģum ve özelliklerini belirleyen etkenlerdir (2,3). Kanın fiziksel özellikleri, özgül ağırlığı, viskozitesi ve yüzey gerilimi kandamlasının kandan ayrılmasında zorlanmasına neden olur. Bu zorlanma, çeģitli Ģekillerde kandamlalarının oluģumunun nedenidir (2,3). Ġki çeģit damlama tarzı vardır. Kanın herhangi bir objeden, yer çekimi etkisiyle, damlamasına serbest damlama, ivme kazandırılarak damlamasına serbest olmayan damlama denir. Serbest damlamada, damla primer kaynaktan yer çekimi ve kendi ağırlığı etkisiyle ayrılır. Ayrılmada yüzey geriliminin etkisi vardır. Yüzey geriliminin yarattığı çekim kuvvetleri aģılınca damla uzar, sferik halden, elips haline döner bu arada iki çekim arasında osilasyon gösterir ve sonuçta kopar. Osilasyon düzeyi damlanın büyüklüğü ile iliģkilidir. Damlanın düģme zamanı ise sıvının viskozitesi ile iliģkilidir (2,3).

3 Serbest düģen bir kan damlasının oluģturduğu lekenin çapı, damlanın hacmi, düģtüğü yükseklik ve etki ettiği yüzeyin özelliklerine göre değiģir. 0,05 ml hacminde bir kan damlası pürüzsüz yüzeye serbest düģtüğünde, düģtüğü yükseklik arttırıldıkça çapı da geniģler. Daha büyük kan damlaları daha kısa mesafeden düģtüklerinde daha büyük çaplar oluģtururlar. Pürüzlü yüzeylerde, yüzey gerilimi bozulur, leke düzensiz kenarlı ve çıkıntılar gösteren bir görünüm alır. Çıkıntılar merkezden dıģarı ıģınsal bir yayılım gösterir (2,3). Saçılım, düģtüğü yükseklikten çok yüzey özellikleriyle ilgilidir. Beton, cilalanmamıģ tahta ve kumaģ pürüzlü yüzeyler olarak kabul edilir ve saçılım en fazla pürüzlü yüzeylerde gözlenir. En fazla saçılmanın beton yüzeylerde olduğu bilinmektedir (2,3). Kan lekesinin yüzeyde oluģturduğu Ģekil çarpma açısı ile de iliģkilidir. Çarpma açısı büyüdükçe leke daha sferik olurken, açı küçüldükçe çarptığı alan uzar ve leke eliptik bir hal alır (2,3). Sferik bir kandamlası, serbest düģüģle yatay olmayan bir yüzeye çarptığında, oluģacak leke eliptik olacaktır. Lekede görülecek uzama, çarpma sonrası kandamlasının yüzey üzerinde kayması sebebiyle oluģur. Açı azaldıkça, lekenin uzunluğu artıp, geniģliği azalır. Lekenin en geniģ noktası, kan damlasının çapına tekabül eder. Lekenin uzamıģ uçları ise kandamlasının hareket yönüne iģaret eder. Yüzey özelliklerine göre, kandamlasının ucunda iğnemsi veya yuvarlak uzantılar veya kuyruk benzeri bağlantılar olabilir. Ana lekenin uzantıları hareket yönünü belirtirken, ikincil lekenin uzantısı hareket yönünün tam tersinedir (2,3). AraĢtırmamızda olay yerinde tespit edilen beton zemin üzerinde saçılmıģ kan lekelerinin saçılma açıları ve saçılma sayısı leke boyutları değerlendirilerek damlama açısı ve yüksekliğinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır (2,3). Hipotezlerimiz Damlama yüksekliği arttıkça ana damlanın eni ve boyu büyür. Damlama yüksekliği arttıkça saçılma sayıları artar. Damlama yüksekliği arttıkça saçılma açıları artar.

4 Çarpma açısı daraldıkça saçılma sayıları artar. Çarpma açısı daraldıkça ana damlanın en boy oranı azalır. Çarpma açısı daraldıkça saçılma açıları artar. GEREÇ ve YÖNTEM ÇalıĢmamızda, damlama yüksekliği ve çarpma açısındaki değiģikliklerin, beton zemin üzerinde meydana getirdiği kan lekesinin saçılma özellikleri üzerine etkisi araģtırıldı. Deneysel AraĢtırmalar Etik Kurulu izni ile Hayvan AraĢtırma Laboratuarlarında yetiģtirilmiģ 3 yaģında diģi 65kg ağırlığında merinos-karaman mix cinsi koyundan, hayvan deneyleri sertifikası bulunan araģtırmacı tarafından bir seferde 300cc kan alındı. Alınan kan, pıhtılaģmayı önleyici boncuklarla takviye edilip 500cc lik, temiz ĢiĢeye koyulduktan sonra 20dk çalkalanarak, pıhtılaģması önlendi. Kan ĢiĢesi mümkün olan en kısa zamanda soğuk zincirle korunarak laboratuara ulaģtırıldı, +4 C de deney zamanına kadar saklandı. Kan örneğinden bir numune, Adana AraĢtırma ve Uygulama Merkezine gönderilerek, hematoloji laboratuarında viskozite ölçümü yapılması ve bulunan değerin araģtırıcılara bildirilmesi istendi. Viskozite değeri 3,69 cp olarak belirlendi. Deneye baģlamadan önce soğuk zincirle laboratuara ulaģtırılan kan, etüvde normal vücut ısısı olarak kabul edilen 36,5-37 C kadar ısıtıldı. Deney süresince bu ısıda muhafaza edildi. ġiģe içinde muhafaza edilen kan örneğinden otomatik pipetle alınan kan, 0,2 ml damlalar oluģturacak Ģekilde damlatıldı. Bu sırada damlamayı sağlamak amacıyla pipetin çıkartıcı mekanizmasına uygulanan basınç standart kabul edilip, her bir basma sırasında uygulanan güç farkından kaynaklanan hız değiģimi ihmal edildi ve damlamanın serbest düģüģe uygun düģtüğü kabul edildi. Otomatik pipetle sağlanan standart hacim, standart viskozite ve standart hızda olduğu kabul edilen kan damlaları, araģtırıcılar tarafından BaĢkent Üniversitesi ĠnĢaat Ġmalat Daire

5 BaĢkanlığı olanaklarından yararlanılarak hazırlattırılan, 1m 2 yüzey alanı bulunan, düzgün yüzeyli, çelik hasır üzerine dökülmüģ, kenarları dağılma ve kırılmayı önleyecek Ģekilde 3cm lik demir L profil ile güçlendirilmiģ, Ģekilde görülen beton blok üzerine damlatıldı. Damlama yüksekliği, araģtırıcılar tarafından imal edilen, 2m boy, 3cm çapta, üzerine, yüksekliği ayarlanabilir kelepçeyle tutturulmuģ otomatik pipet bulunan, sabit ayaklı, demir dikme kullanılarak ayarlandı. Birinci deneme, beton blok horizontal düzlemde tutularak gerçekleģtirdi. Diğer denemeler, beton bloğun demir ayaklar üzerinde ölçüm yapılacak açıya kadar yükseltilerek bloğa, vertikal düzleme göre, sırasıyla 30, 50, 70, 90 açı verilerek gerçekleģtirildi. Her açı grubunda, damlalar 25, 50, 100 cm yükseklikten bırakılarak damlatıldı. Deney her açı ve her düzeyde 30 defa tekrar edildi. Her deneme sonrasında leke, yağ çözücü deterjanla temizlendi ve tazyikli hava ile kurutuldu. Her açı ve yükseklikte kan damlalarının beton blok üzerinde oluģturduğu lekelerde; ana damlanın eni ve boyu ve damla çevresinde uydu damla oluģup oluģmadığı değerlendirildi. Uydu damla oluģtuğu takdirde, oluģan uydu damlaların sayısı, ana damlanın merkezine uzaklığı ve ana damlayla olan açısı ölçüldü. Ana lekenin çevresinde oluģmuģ dikensi çıkıntıların sayısı belirlendi. Saçılma açılarının belirlenmesinde, araģtırıcılar tarafından imal edilen 1m 2 alanı tarayabilecek ölçüde cam malzeme üzerine çizilmiģ, değerler üzerinde milimetre olarak iģaretlenmiģ iletki, açı ölçer kullanıldı. DeğiĢkenlerin normal dağılıma uyumu Shapiro-Wilk testi ile kontrol edildi. Varyansların homojenliği ise Levene testi ile analiz edildi. Tüm değiģkenler bakımından parametrik testlerin ön Ģartlarının yerine gelmediği görüldüğünden söz konusu değiģkenlere iliģkin grup ortancalarının karģılaģtırılması amacıyla Kruskal-Wallis testi ve ardından çoklu karģılaģtırma yöntemlerinden Bonferroni-Dunn testi kullanıldı. Sonuçlar ortalama ± standart sapma ve ortanca değer olarak ifade edildi. DeğiĢkenler arasındaki korelasyonlar Spearman rho korelasyon katsayısı ile değerlendirildi. Multinominal regresyon analizi yöntemi ile gözlemlerin yükseklik ve açı gruplarına göre doğru sınıflandırma yüzdeleri elde edildi.

6 p<0.05 düzeyi istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Veri setinin analizinde SPSS 17.0 istatistik paket programı kullanıldı (Statistical Package for the Social Sciences, version 17.0, SSPS Inc, Chicago, IL, USA). Her bir deneme grubundan elde edilen ölçümler kendi içinde karģılaģtırıldı ve her bir grup için, açılanma ve boyutlar yönünden bir ortalama değer tespit edildi. Her deneme grubundan elde edilen ortalama değerler birbiriyle karģılaģtırıldı. BULGULAR ÇalıĢmamızda, kan damlalarının damlama yüksekliği ve çarpma açısının, damla özellikleri ve saçılma üzerine etkisi irdelenmiģtir. Damlama yükseklikleri olarak 25, 50 ve 100cm; çarpma açısı olarak 30, 50, 70 ve 90 derece kullanıldı. Her bir yükseklik için, dört farklı açıda otuzar deneme yapılarak sonuçlar elde edildi. 100cm den 50 derece açıyla damlatılarak oluģturulan ana lekelerin enlerinin ortalaması 1,08cm (Std: 0,21 Med: 1,10 Min: 0,70 Max: 1,60) olarak ölçüldü. Lekelerin boylarının ortalaması 1,54cm (Std: 0,30 Med: 1,50 Min: 1,00 Max: 2,30) olarak ölçüldü. OluĢan uydu lekelerinin ana damlaya ortalama uzaklığı 16,28cm (Std: 4,33 Med: 16,05 Min: 4,10 Max: 25,70) olarak ölçüldü. OluĢan ortalama uydu lekesi sayısı 13,60 (Std: 4,74 Med: 12 Min: 5 Max: 25) olarak hesaplandı. Uydu lekelerin ana lekeye göre açısı ortalama 93,20 (Std: 3,55 Med: 93,5 Min: 84 Max: 99) olarak ölçüldü (Tablo 1.). 100cm den 30 derece açıyla damlatılarak oluģturulan ana lekelerin enlerinin ortalaması 0,81cm (Std: 0,11 Med: 0,80 Min: 0,40 Max: 1,00) olarak ölçüldü. Lekelerin boylarının ortalaması 1,84cm (Std: 0,42 Med: 1,90 Min: 0,50 Max: 2,60) olarak ölçüldü. OluĢan uydu lekelerinin ana damlaya ortalama uzaklığı 17,39cm (Std: 8,03 Med: 17,35 Min: 2,80 Max: 32,50) olarak ölçüldü. OluĢan ortalama uydu lekesi sayısı 9,43 (Std: 2,74 Med: 10,00 Min: 5,00 Max: 17,00) olarak hesaplandı. Uydu lekelerin ana lekeye göre açısı ortalama 91,17 (Std: 3,63 Med: 91,00 Min: 82,00 Max: 97,00) olarak ölçüldü (Tablo 1.). 100cm den 70 derece açıyla damlatılarak oluģturulan ana lekelerin enlerinin ortalaması 1,03cm (Std: 0,08 Med: 1,00 Min: 0,90 Max: 1,20) olarak ölçüldü. Lekelerin boylarının ortalaması 1,20cm (Std: 0,18 Med: 1,20 Min: 1,00 Max: 1,90) olarak ölçüldü. OluĢan uydu lekelerin ana damlaya ortalama uzaklığı 13,66cm (Std: 5,39 Med: 13,25 Min: 4,60 Max: 33,10) olarak ölçüldü. Ortalama uydu lekesi sayısı 15,10 (Std: 4,20 Med: 14,00 Min: 9,00 Max: 24,00) olarak hesaplanmıģtır. Uydu lekelerin ana lekeye göre açısı ortalama 94,40 (Std: 11,80 Med: 94,00 Min: 72,00 Max: 125,00) olarak ölçüldü (Tablo 1.). 100cm den 90 derece açıyla damlatılarak oluģturulan ana lekelerin enlerinin ortalaması 1,01cm (Std: 0,06 Med: 1,00 Min: 0,09 Max: 1,10) olarak ölçüldü. Lekelerin boylarının ortalaması 1,01cm (Std: 0,07 Med: 1,00 Min: 0,90 Max: 1,00) olarak ölçüldü. OluĢan uydu lekelerin ana damlaya ortalama uzaklığı 3,58cm (Std: 2,82 Med: 3,00 Min: 0,00 Max: 12,00) olarak ölçüldü. Ortalama uydu lekesi sayısı 18,33 (Std: 3,23 Med: 18,00 Min: 11,00 Max: 24,00) olarak hesaplanmıģtır. Uydu lekelerin ana lekeye göre açısı ortalama 162,83 (Std: 79,12 Med: 158,00 Min: 0,00 Max: 310,00) olarak ölçüldü (Tablo 1.). 50cm den 50 derece açıyla damlatılarak oluģturulan ana lekelerin enlerinin ortalaması 1,05cm (Std: 0,19 Med: 1,00 Min: 0,80 Max: 1,90) olarak ölçüldü. Lekelerin boylarının ortalaması

7 1,61cm (Std: 0,35 Med: 1,55 Min: 0,60 Max: 2,40) olarak ölçüldü. OluĢan uydu lekelerin ana damlaya ortalama uzaklığı 6,72cm (Std: 3,81 Med: 6,30 Min: 2,20 Max: 14,90) olarak ölçüldü. Ortalama uydu lekesi sayısı 5,37 (Std: 2,57 Med: 5,00 Min: 2,00 Max: 13,00) olarak hesaplanmıģtır. Uydu lekelerin ana lekeye göre açısı ortalama 92,23 (Std: 7,37 Med: 91,00 Min: 82,00 Max: 112,00) olarak ölçüldü (Tablo 1.). 50cm den 30 derece açıyla damlatılarak oluģturulan ana lekelerin enlerinin ortalaması 0,69cm (Std: 0,06 Med: 0,70 Min: 0,60 Max: 0,80) olarak ölçüldü. Lekelerin boylarının ortalaması 1,83cm (Std: 0,20 Med: 1,90 Min: 1,40 Max: 2,10) olarak ölçüldü. OluĢan uydu lekelerin ana damlaya ortalama uzaklığı 3,26cm (Std: 1,54 Med: 2,65 Min: 1,50 Max: 8,20) olarak ölçüldü. Ortalama uydu lekesi sayısı 2,00 (Std: 1,02 Med: 2,00 Min: 1,00 Max: 5,00) olarak hesaplanmıģtır. Uydu lekelerin ana lekeye göre açısı ortalama 90,00 (Std: 3,72 Med: 90,00 Min: 80,00 Max: 99,00) olarak ölçüldü (Tablo 1.). 50cm den 70 derece açıyla damlatılarak oluģturulan ana lekelerin enlerinin ortalaması 0,92cm (Std: 0,09 Med: 0,90 Min: 0,70 Max: 1,10) olarak ölçüldü. Lekelerin boylarının ortalaması 1,07cm (Std: 0,10 Med: 1,10 Min: 0,90 Max: 1,30) olarak ölçüldü. OluĢan uydu lekelerin ana damlaya ortalama uzaklığı 4,88cm (Std: 3,29 Med: 4,50 Min: 0,00 Max: 11,40) olarak ölçüldü. Ortalama uydu lekesi sayısı 8,87 (Std: 2,83 Med: 9,00 Min: 4,00 Max: 15,00) olarak hesaplanmıģtır. Uydu lekelerin ana lekeye göre açısı ortalama 79,37 (Std: 36,83 Med: 85,50 Min: 0,00 Max: 131,00) olarak ölçüldü (Tablo 1.). 50cm den 90 derece açıyla damlatılarak oluģturulan ana lekelerin enlerinin ortalaması 0,89cm (Std: 0,08 Med: 0,90 Min: 0,70 Max: 1,10) olarak ölçüldü. Lekelerin boylarının ortalaması 0,88cm (Std: 0,08 Med: 0,90 Min: 0,70 Max: 1,10) olarak ölçüldü. OluĢan uydu lekelerin ana damlaya ortalama uzaklığı 3,68cm (Std: 2,21 Med: 3,25 Min: 0,00 Max: 11,60) olarak ölçüldü. Ortalama uydu lekesi sayısı 15,27 (Std: 4,37 Med: 15,50 Min: 6,00 Max: 23,00) olarak hesaplanmıģtır. Uydu lekelerin ana lekeye göre açısı ortalama 167,33 (Std: 70,81 Med: 168,50 Min: 0,00 Max: 345,00) olarak ölçüldü (Tablo 1.). 25cm den 50 derece açıyla damlatılarak oluģturulan ana lekelerin enlerinin ortalaması 0,70cm (Std: 0,07 Med: 0,70 Min: 0,60 Max: 0,80) olarak ölçüldü. Lekelerin boylarının ortalaması 1,22cm (Std: 0,18 Med: 1,20 Min: 1,00 Max: 1,50) olarak ölçüldü. OluĢan uydu lekelerin ana damlaya ortalama uzaklığı 1,31cm (Std: 1,30 Med: 1,30 Min: 0,00 Max: 4,60) olarak ölçüldü. Ortalama uydu lekesi sayısı 1,97 (Std: 1,73 Med: 2,00 Min: 0,00 Max: 5,00) olarak hesaplanmıģtır. Uydu lekelerinin ana lekeye göre açısı ortalama 61,10 (Std: 44,76 Med: 85,00 Min: 0,00 Max: 120,00) olarak ölçüldü (Tablo 1.). 25cm den 30 derece açıyla damlatılarak oluģturulan ana lekelerin enlerinin ortalaması 0,62cm (Std: 0,05 Med: 0,60 Min: 0,50 Max: 0,70) olarak ölçüldü. Lekelerin boylarının ortalaması 1,75cm (Std: 0,16 Med: 1,80 Min: 1,50 Max: 2,00) olarak ölçüldü. OluĢan uydu lekelerin ana damlaya ortalama uzaklığı 3,29cm (Std: 1,98 Med: 2,90 Min: 1,80 Max: 12,70) olarak ölçüldü. Ortalama uydu lekesi sayısı 1,40 (Std: 0,62 Med: 1,00 Min: 1,00 Max: 3,00) olarak hesaplanmıģtır. Uydu lekelerinin ana lekeye göre açısı ortalama 88,83 (Std: 3,23 Med: 88,00 Min: 82,00 Max: 97,00) olarak ölçüldü (Tablo 1.). 25cm den 70 derece açıyla damlatılarak oluģturulan ana lekelerin enlerinin ortalaması 0,80cm (Std: 0,06 Med: 0,80 Min: 0,70 Max: 0,90) olarak ölçüldü. Lekelerin boylarının ortalaması 0,95cm (Std: 0,09 Med: 0,90 Min: 0,70 Max: 1,10) olarak ölçüldü. OluĢan uydu lekelerin ana damlaya ortalama uzaklığı 2,21cm (Std: 2,04 Med: 1,75 Min: 0,00 Max: 8,70) olarak ölçüldü.

8 Ortalama uydu lekesi sayısı 7,43 (Std: 2,61 Med: 8,00 Min: 1,00 Max: 12,00) olarak hesaplanmıģtır. Uydu lekelerinin ana lekeye göre açısı ortalama 72,27 (Std: 44,87 Med: 83,00 Min: 0,00 Max: 155,00) olarak ölçüldü (Tablo 1.). 25cm den 90 derece açıyla damlatılarak oluģturulan ana lekelerin enlerinin ortalaması 0,86cm (Std: 0,06 Med: 0,90 Min: 0,70 Max: 0,90) olarak ölçüldü. Lekelerin boylarının ortalaması 0,86cm (Std: 0,06 Med: 0,90 Min: 0,70 Max: 0,90) olarak ölçüldü. OluĢan uydu lekelerin ana damlaya ortalama uzaklığı 0,99cm (Std: 1,74 Med: 0,50 Min: 0,00 Max: 8,70) olarak ölçüldü. Ortalama uydu lekesi sayısı 13,47 (Std: 2,26 Med: 13,00 Min: 5,00 Max: 17,00) olarak hesaplanmıģtır. Uydu lekelerinin ana lekeye göre açısı ortalama 100,77 (Std: 110,43 Med: 76,5 Min: 0,00 Max: 321,00) olarak ölçüldü (Tablo 1.). 100 cm, 50 cm ve 25cm yüksekliklerden damlatılarak oluģturulan lekelerin, açı farkı gözetmeksizin yapılan değerlendirilmesinde en (p=0,000 df=2), boy (p=0,000 df=2), uydu uzaklığı (p=0,000 df=2), uydu sayısı (p=0,000 df=2) ve uydu açısı (p=0,000 df=2) değerleri arasında istatistikî olarak anlamlı fark bulundu (Tablo 1.). 100 cm yükseklikten 30, 50, 70 ve 90 derece açıyla damlatılarak oluģturulan kan lekelerinin değerlendirilmesinde en (p=0,000 df=3), boy (p=0,000 df=3), uydu uzaklığı (p=0,000 df=3), uydu sayısı (p=0,000 df=3) ve uydu açısı (p=0,000 df=3) değerleri arasında istatistikî olarak anlamlı fark bulundu (Tablo 1.). 50cm yükseklikten 30, 50, 70 ve 90 derece açıyla damlatılarak oluģturulan kan lekelerinin değerlendirilmesinde en (p=0,000 df=3), boy (p=0,000 df=3), uydu uzaklığı (p=0,000 df=3), uydu sayısı (p=0,000 df=3) ve uydu açısı (p=0,000 df=3) değerleri arasında istatistikî olarak anlamlı fark bulundu (Tablo 1.). 25cm yükseklikten 30, 50, 70 ve 90 derece açıyla damlatılarak oluģturulan kan lekelerinin değerlendirilmesinde en (p=0,000 df=3), boy (p=0,000 df=3), uydu uzaklığı (p=0,000 df=3), uydu sayısı (p=0,000 df=3) değerleri arasında istatistikî olarak anlamlı fark bulundu. Uydu açısı (p=0,454 df=3) değerleri arasındaki fark ise istatistikî olarak anlamlı değildir (Tablo 1.). 30 derece açıyla damlatılarak oluģturulan lekelerde yükseklik değiģiminin leke üzerine etkisi incelendiğinde en (p=0,000 df=2), uydu uzaklığı (p=0,000 df=2), uydu sayısı (p=0,000 df=2) ve uydu açısı (p=0,007 df=2) değerleri arasında istatistikî olarak anlamlı fark bulundu. Bu değerler p aralığında değerlendirilirken leke boyu değerleri (p=0,034 df=2) ise p<0,05 güven aralığında istatistikî olarak anlamlıdır (Tablo 2.). 50 derece açıyla damlatılarak oluģturulan lekelerde yükseklik değiģiminin leke üzerine etkisi incelendiğinde en (p=0,000 df=2), boy (p=0,000 df=2), uydu uzaklığı (p=0,000 df=2), uydu sayısı (p=0,000 df=2) ve uydu açısı (p=0,001 df=2) değerleri arasında istatistikî olarak anlamlı fark bulundu (Tablo 2.). 70 derece açıyla damlatılarak oluģturulan lekelerde yükseklik değiģiminin leke üzerine etkisi incelendiğinde en (p=0,000 df=2), boy (p=0,000 df=2), uydu uzaklığı (p=0,000 df=2) ve uydu sayısı (p=0,000 df=2) değerleri arasında istatistikî olarak anlamlı fark bulundu. Uydu açısı (p=0,144 df=2) değerleri arasındaki fark istatistikî olarak anlamlı değildir (Tablo 2.). 90 derece açıyla damlatılarak oluģturulan lekelerde yükseklik değiģiminin leke üzerine etkisi incelendiğinde en (p=0,000 df=2), boy (p=0,000 df=2), uydu uzaklığı (p=0,000 df=2) ve uydu

9 sayısı (p=0,000 df=2) değerleri arasında istatistikî olarak anlamlı fark bulundu. Uydu açısı (p=0,022 df=2) değerleri arasındaki fark ise p<0,05 güven aralığında anlamlı olarak belirlendi (Tablo 2.). TARTIŞMA AraĢtırmamızda, serbest damlama sonucu oluģan kan lekelerinin oluģumunda damlama yüksekliği ve açısının saçılma üzerine etkisi irdelenmiģtir. Literatürde, kan lekelerinin oluģumu ve damlaların saçılımını etkileyen unsurlar; kanın viskozitesi, damla büyüklüğü, damlama açısı, damlama yüksekliği, damlama yüzeyinin özellikleri, leke oluģumun sırasında kandamlasının kaynağının hareketli olup olmaması, yer çekimi etkisi olarak sayılmaktadır. AraĢtırmamızda standart beton zemin kullanılmıģ, kan viskozitesi ve diğer özellikleri, deney tek bir hayvandan, tek bir seferde alınan kan kullanılarak gerçekleģtirildiğinden standart kabul edilmiģtir. Ölçümler, her seferde eģit miktarda (20ml) kan serbest damlatılarak gerçekleģtirilmiģtir. Deneyin tamamı aynı laboratuarda gerçekleģtirilmiģtir. Literatürde damlama açısının serbest damlama sonucu oluģan lekelerin eni ve boyu üzerine etkisi bulunduğu bildirilmektedir. Açı daraldıkça ana damlanın en ve boy oranının arttığı tespit edilmiģtir. Bu iliģki çarpma açısı= arc sin (en/boy) formülüyle ifade edilmektedir(2). AraĢtırmamızda en boy arasındaki iliģki ifade edilen formüle uygun değildir. Ancak denenen yüksekliklerde her bir deneme için uygun olmayan bu formül her bir yükseklik ve açı değeri için ortalamalar göz önünde bulundurulduğunda formüle uygun olduğu gözlenmektedir. Literatürde, kandamlalarının düģtüğü yükseklik arttıkça çaplarının geniģlediği bildirilmektedir (3,4,5). AraĢtırmamızda da, kan damlalarının düģürülme yükseklikleri ile damla eni ve boyu arasındaki iliģki çarpma açısından bağımsız olarak istatistiki anlamlılık göstermektedir (p). Yükseklik arttıkça ana damlanın eni, boyuna ait ölçülen değerler artmaktadır. DüĢme yüksekliği arttıkça ana damla çapı büyümektedir. Literatürde, kan lekelerinin boyutlarının çarpma açısıyla iliģkisi, küçük açılarda saçılımın daha fazla olduğu yönündedir. AraĢtırmamızda da bulgularımız bu yöndedir. Farklı çarpma açıları için ölçülen değerler arasındaki fark istatistiki olarak anlamlıdır. Horizontal yüzeylere yapılan damlamalarda saçılma minimum düzeydedir,bulgularımız da bu yöndedir (6). Horizontal denemelerde, uydu damlalar ana damladan ayrılmamakta, dikensi çıkıntılar

10 halinde kalmaktadırlar. Bu açıda yapılan denemelerde dikensi çıkıntı sayısı ile yükseklik arasında iliģki saptanmamıģtır. SONUÇ: Kan lekelerinde damlama yüksekliğinin ve çarpma açısının leke oluģumuna; uydu damla sayısı ve dağılımına, dikensi çıkıntıların oluģumu ve sayısına etkisi vardır. Bu konuda matematiksel formüller oluģturulması olay yeri incelemesi sırasında kan lekelerinden elde edilen delillerin daha etkin yorumlanmasına katkı sağlayabilir. Olay yerinde elde edilen en sık rastlanılan delillerden olan kan damlalarının sayılan parametrelerle değerlendirilmesi, damlanın hangi yükseklikten ve hangi açıyla damlatıldığının belirlenmesinde yol gösterebilir. Konu hakkında ek araģtırmalara ve bu araģtırmanın baģka açı ve yüksekliklerden denemeleri de içerecek Ģekilde geniģletilmesine ihtiyaç vardır. KAYNAKLAR : 1- Buken E. Acil Tıp Uygulamalarında Adli Sorunlar ve Paramediklerin Adli Yükümlülükleri. V. Paramedik Sempozyumu Nisan 2010 Ankara. Sempozyum Kitabı: James S. H, Eckert W. G.; Interpretation of Bloodstain Evidence at Crime Scenes; Second Edition; Florida USA Bevel T.Gardner R. M,Bloodstain Pattern Analysis With an Introduction to Crime Scene Reconstruction, Third Edition; CRC PressTaylor & Francis Group Florida USA Knock C, Davison M. Predicting the Position of the Source of Blood Stains for Angled Impacts. J Forensic Sci, September 2007: 52,(5); Willis C, Piranian K. A., Donaggio R. J., Barnett R. J., Rowe W. F. Errors in the estimation of the distance of fall and angles of impact blood drops Forensic Science International 2001: 123; Rowe W. F. Errors in the determination of the point of origin of bloodstains. Forensic Science International 2006: 161;

11 >0,05 Damlama Yüksekliği Çarpma Açısı UYDU DAMLANIN ANA ANA DAMLA ENĠ ANA DAMLA BOY SAÇILMA SAYISI DAMLAYA UZAKLIĞI SAÇILMA AÇISI (n=30) (n=30) (n=30) (n=30) (n=30) Ort. ±SS Med. Ort. ±SS Med. Ort. ±SS Med. Ort. ±SS Med. Ort. ±SS Med. 100 cm 30 0,81±0,11 0,80 1,84±0,42 1,90 17,39±8,03 17,35 9±2,74 10,00 91±3,63 91, ,08±0,21 1,10 1,54±0,30 1,50 16,29±4,33 16,05 14±4,74 12,00 93±3,55 93, ,03±0,08 1,00 1,20±0,18 1,20 13,66±5,39 13,25 15±4,20 14,00 94±11,80 94, ,01±0,06 1,00 1,01±0,07 1,00 3,58±2,82 3,00 18±3,23 18,00 163±79,12 158,00 50 cm 30 0,69±0,06 0,70 1,83±0,20 1,90 3,26±1,54 2,65 2±1,02 2,00 90±3,72 90, ,05±0,19 1,00 1,61±0,35 1,55 6,72±3,81 6,30 5±2,57 5,00 92±7,37 91, ,92±0,09 0,90 1,07±0,10 1,10 4,88±3,29 4,50 9±2,83 9,00 79±36,83 85, ,89±0,08 0,90 0,88±0,08 0,90 3,68±2,21 3,25 15±4,37 15,50 167±70,81 168,50 25 cm 30 0,62±0,05 0,60 1,75±0,16 1,80 3,29±1,98 2,90 1±0,62 1,00 89±3,23 88, ,70±0,07 0,70 1,22±0,18 1,20 1,31±1,30 1,30 2±1,73 2,00 61±44,76 85, ,80±0,06 0,80 0,95±0,09 0,90 2,21±2,04 1,75 7±2,61 8,00 72±44,87 83, ,86±0,06 0,90 0,86±0,06 0,90 0,99±1,74 0,50 14±2,26 13,00 101±110,4 76,50 Tablo 1. Sabit damlatma yüksekliklerinde 30, 50, 70, 90 çarpma açısıyla damlatılan damlanın parametreler açısından elde edilen ortalama değerlerinin karģılaģtırılması

12 0,02 0,14 0,03 0,01 Çarpma Açısı Damlama Yüksekliği ANA DAMLA ENİ (n=30) ANA DAMLA BOY (n=30) UYDU DAMLANIN ANA DAMLAYA UZAKLIĞI (n=30) SAÇILMA SAYISI (n=30) SAÇILMA AÇISI (n=30) Ort. ±SS Med. p Ort. ±SS Med. p Ort. ±SS Med. p Ort. ±SS Med. p Ort. ±SS Med. p cm 0,81±0,11 0,80 1,90 17,39±8,03 9±2,74 10,00 91,00 0,81±0,11 1,84±0,42 1,90 50 cm 0,69±0,06 0,70 1,90 3,26±1,54 2±1,02 2,00 90,00 0,69±0,06 1,83±0,20 1,90 25 cm 0,62±0,05 0,60 1,80 3,29±1,98 1±0,62 1,00 88,00 0,62±0,05 1,75±0,16 1, cm 1,08±0,21 1,10 1,50 16,29±4,33 14±4,74 12,00 93,50 1,08±0,21 1,54±0,30 1,50 50 cm 1,05±0,19 1,00 1,61±0,35 1,55 6,72±3,81 6,30 5±2,57 5,00 92±7,37 91,00 25 cm 0,70±0,07 0,70 1,22±0,18 1,20 1,31±1,30 1,30 2±1,73 2,00 61±44,76 85, cm 1,03±0,08 1,00 1,20 13,66±5,39 15±4,20 14,00 94,00 1,03±0,08 1,20±0,18 1,20 50 cm 0,92±0,09 0,90 1,10 4,88±3,29 9±2,83 9,00 85,50 0,92±0,09 1,07±0,10 1,10 25 cm 0,80±0,06 0,80 0,95±0,09 0,90 2,21±2,04 1,75 7±2,61 8,00 72±44,87 83, cm 1,01±0,06 1,00 1,00 3,58±2,82 18±3,23 18,00 158,00 1,01±0,06 1,01±0,07 1,00 50 cm 0,89±0,08 0,90 0,90 3,68±2,21 15±4,37 15,50 168,50 0,89±0,08 0,88±0,08 0,90 25 cm 0,86±0,06 0,90 0,90 0,99±1,74 14±2,26 13,00 76,50 0,86±0,06 0,86±0,06 0,90 Tablo 2. 30, 50, 70, 90 çarpma açısıyla damlatılan damlanın 100, 50, 25 cm yüksekliklerden damlatıldığında parametreler açısından elde edilen ortalama değerlerinin karģılaģtırılması

Farklı Yükseklik ve Açılardan Bırakılmanın Kan Damlalarının Saçılma Özellikleri Üzerine Etkisi

Farklı Yükseklik ve Açılardan Bırakılmanın Kan Damlalarının Saçılma Özellikleri Üzerine Etkisi Farklı Yükseklik ve Açılardan Bırakılmanın Kan Damlalarının Saçılma Özellikleri Üzerine Etkisi Şansal Odabaşı, Gökçen Kumandaş, Batuhan Layık, Mert Erdoğan, Can Şahingözü Danışman: Doç. Dr. Erhan Büken

Detaylı

0502309-0506309 ÖLÇME YÖNTEMLERİ. Ders Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Hüsamettin BULUT Yrd. Doç. Dr. M. Azmi AKTACĠR

0502309-0506309 ÖLÇME YÖNTEMLERİ. Ders Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Hüsamettin BULUT Yrd. Doç. Dr. M. Azmi AKTACĠR 0502309-0506309 ÖLÇME YÖNTEMLERİ Ders Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Hüsamettin BULUT Yrd. Doç. Dr. M. Azmi AKTACĠR Kaynak Ders Kitabı: ÖLÇME TEKNĠĞĠ (Boyut, Basınç, AkıĢ ve Sıcaklık Ölçmeleri), Prof. Dr. Osman

Detaylı

HANGİ TÜR ARAŞTIRMALARDA PATH ANALİZİ KULLANILMALIDIR? IX Ulusal Biyoistatistik Kongresi 5-9 Eylül 2006 Zonguldak

HANGİ TÜR ARAŞTIRMALARDA PATH ANALİZİ KULLANILMALIDIR? IX Ulusal Biyoistatistik Kongresi 5-9 Eylül 2006 Zonguldak HANGİ TÜR ARAŞTIRMALARDA PATH ANALİZİ KULLANILMALIDIR? * M.Mutlu DAŞDAĞ * M.Yusuf ÇELİK *Ömer SATICI *Zeki AKKUŞ *H. Coşkun ÇELİK IX Ulusal Biyoistatistik Kongresi 5-9 Eylül 2006 Zonguldak Zonguldak Karaelmas

Detaylı

ÖRNEK BULGULAR. Tablo 1: Tanımlayıcı özelliklerin dağılımı

ÖRNEK BULGULAR. Tablo 1: Tanımlayıcı özelliklerin dağılımı BULGULAR Çalışma tarihleri arasında Hastanesi Kliniği nde toplam 512 olgu ile gerçekleştirilmiştir. Olguların yaşları 18 ile 28 arasında değişmekte olup ortalama 21,10±1,61 yıldır. Olguların %66,4 ü (n=340)

Detaylı

Örneklemden elde edilen parametreler üzerinden kitle parametreleri tahmin edilmek istenmektedir.

Örneklemden elde edilen parametreler üzerinden kitle parametreleri tahmin edilmek istenmektedir. ÇIKARSAMALI İSTATİSTİKLER Çıkarsamalı istatistikler, örneklemden elde edilen değerler üzerinde kitleyi tanımlamak için uygulanan istatistiksel yöntemlerdir. Çıkarsamalı istatistikler; Tahmin Hipotez Testleri

Detaylı

Kullanılacak İstatistikleri Belirleme Ölçütleri. Değişkenin Ölçek Türü ya da Yapısı

Kullanılacak İstatistikleri Belirleme Ölçütleri. Değişkenin Ölçek Türü ya da Yapısı ARAŞTIRMA MODELLİLERİNDE KULLANILACAK İSTATİSTİKLERİ BELİRLEME ÖLÇÜTLERİ Parametrik mi Parametrik Olmayan mı? Kullanılacak İstatistikleri Belirleme Ölçütleri Değişken Sayısı Tek değişkenli (X) İki değişkenli

Detaylı

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir.

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 4.SUNUM Genel olarak test istatistikleri Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 2 Ranj Çeyrek Kayma Çeyrekler Arası Açıklık Standart Sapma Varyans

Detaylı

DENEY 2. Statik Sürtünme Katsayısının Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi

DENEY 2. Statik Sürtünme Katsayısının Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi DENEY 2 Statik Sürtünme Katsayısının Belirlenmesi Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Isparta-2018 Amaç 1. Kuru yüzeler arasındaki sürtünme kuvveti ve sürtünme katsayısı kavramlarının

Detaylı

KTU MADEN MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MADEN ĠġLETME LABORATUVARI ArĢ. Gör. ġener ALĠYAZICIOĞLU AGREGA DARBE DAYANIMI DENEYİ

KTU MADEN MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MADEN ĠġLETME LABORATUVARI ArĢ. Gör. ġener ALĠYAZICIOĞLU AGREGA DARBE DAYANIMI DENEYİ AGREGA DARBE DAYANIMI DENEYİ Tanım: Darbe dayanımı, standart boyutlardaki kayaçların belirli bir doğrultuda darbelere karģı gösterdiği dirençtir. Kayacın kullanım alanlarının belirlenmesinde darbe dayanımının

Detaylı

BÖLÜM 1 GİRİŞ: İSTATİSTİĞİN MÜHENDİSLİKTEKİ ÖNEMİ

BÖLÜM 1 GİRİŞ: İSTATİSTİĞİN MÜHENDİSLİKTEKİ ÖNEMİ BÖLÜM..AMAÇ GİRİŞ: İSTATİSTİĞİ MÜHEDİSLİKTEKİ ÖEMİ Doğa bilimlerinde karşılaştığımız problemlerin birçoğunda olaydaki değişkenlerin değerleri bilindiğinde probleme kesin ve tek bir çözüm bulunabilir. Örneğin

Detaylı

Prof. Dr. Özkan ÜNVER Prof. Dr. Hamza GAMGAM Doç. Dr. Bülent ALTUNKAYNAK SPSS UYGULAMALI TEMEL İSTATİSTİK YÖNTEMLER

Prof. Dr. Özkan ÜNVER Prof. Dr. Hamza GAMGAM Doç. Dr. Bülent ALTUNKAYNAK SPSS UYGULAMALI TEMEL İSTATİSTİK YÖNTEMLER Prof. Dr. Özkan ÜNVER Prof. Dr. Hamza GAMGAM Doç. Dr. Bülent ALTUNKAYNAK SPSS UYGULAMALI TEMEL İSTATİSTİK YÖNTEMLER Gözden Geçirilmiş ve Genişletilmiş 8. Baskı Frekans Dağılımları Varyans Analizi Merkezsel

Detaylı

FARKLI RENKLERDE IġIĞIN VE SICAKLIK DEĞĠġĠMĠNĠN GÜNEġ PĠLĠNĠN GÜCÜNE ETKĠSĠNĠN ARAġTIRILMASI

FARKLI RENKLERDE IġIĞIN VE SICAKLIK DEĞĠġĠMĠNĠN GÜNEġ PĠLĠNĠN GÜCÜNE ETKĠSĠNĠN ARAġTIRILMASI FARKLI RENKLERDE IġIĞIN VE SICAKLIK DEĞĠġĠMĠNĠN GÜNEġ PĠLĠNĠN GÜCÜNE ETKĠSĠNĠN ARAġTIRILMASI Hazırlayan Öğrenciler BaĢar ALPTEKĠN 7-C Rıza Lider BÜYÜKÇANAK 7-C DanıĢman Öğretmen Meltem GÖNÜLOL ÇELĠKOĞLU

Detaylı

Doç. Dr. Mustafa ÖZDEN Arş. Gör. Gülden AKDAĞ Arş. Gör. Esra AÇIKGÜL

Doç. Dr. Mustafa ÖZDEN Arş. Gör. Gülden AKDAĞ Arş. Gör. Esra AÇIKGÜL Doç. Dr. Mustafa ÖZDEN Arş. Gör. Gülden AKDAĞ Arş. Gör. Esra AÇIKGÜL 11.07.2011 Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Öğretmenliği A.B.D GĠRĠġ Fen bilimleri derslerinde anlamlı

Detaylı

ADLİ TIP KURUMU NDA KAN LEKESİ MODEL ANALİZİ UYGULAMALARI

ADLİ TIP KURUMU NDA KAN LEKESİ MODEL ANALİZİ UYGULAMALARI ADLİ TIP KURUMU NDA KAN LEKESİ MODEL ANALİZİ UYGULAMALARI Kan Lekesi Model Analizi ġubesi Adli Tıp Kurumu Ġstanbul Biyoloji Ġhtisas Dairesi bünyesinde ġube Müdürlüğü olarak çalıģmalarına devam etmekte

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

4.DENEY: ĠKĠ BOYUTLU UZAYDA ÇARPIġMA

4.DENEY: ĠKĠ BOYUTLU UZAYDA ÇARPIġMA 4.DENEY: ĠKĠ BOYUTLU UZAYDA ÇARPIġMA AMAÇ 1. Ġki cismin çarpıģması olayında momentumun korunumu ilkesinin incelenmesi, 2. ÇarpıĢmada mekanik enerjinin korunumu ilkesinin incelenmesi, 3. Ölçü sonuçlarından

Detaylı

GÜÇ VE HAREKET ĠLETĠM ELEMANLARI

GÜÇ VE HAREKET ĠLETĠM ELEMANLARI GÜÇ VE HAREKET ĠLETĠM ELEMANLARI P=sbt n m? n iģmak Ġġ MAKĠNASI Yapı olarak motor, güc ve hareket iletim elemanları ve iģ makinası kısmından oluģan bir makinanın esas amacı baģka bir enerjiyi mekanik enerjiye

Detaylı

BĠRĠNCĠ BASAMAK SAĞLIK ÇALIġANLARINDA YAġAM DOYUMU, Ġġ DOYUMU VE TÜKENMĠġLĠK DURUMU

BĠRĠNCĠ BASAMAK SAĞLIK ÇALIġANLARINDA YAġAM DOYUMU, Ġġ DOYUMU VE TÜKENMĠġLĠK DURUMU GOÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Tokat Halk Sağlığı Müdürlüğü BĠRĠNCĠ BASAMAK SAĞLIK ÇALIġANLARINDA YAġAM DOYUMU, Ġġ DOYUMU VE TÜKENMĠġLĠK DURUMU Yalçın Önder¹, Rıza Çıtıl¹, Mücahit Eğri¹,

Detaylı

KRUSKAL WALLIS VARYANS ANALİZİ. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı

KRUSKAL WALLIS VARYANS ANALİZİ. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı KRUSKAL WALLIS VARYANS ANALİZİ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı ükruskal Wallis varyans analizi, tek yönlü varyans analizinin parametrik olmayan karşılığıdır. üveriler ölçümle

Detaylı

4.2. EKSENEL VANTİLATÖRLERİN BİLGİSAYARLA BOYUTLANDIRILMASI

4.2. EKSENEL VANTİLATÖRLERİN BİLGİSAYARLA BOYUTLANDIRILMASI 4.2. EKSENEL VANTİLATÖRLERİN BİLGİSAYARLA BOYUTLANDIRILMASI Yrd.Doç.Dr.Asaf VAROL Tek.Eğt.Fak. Makina Eğitimi Bölüm BaĢkanı ELAZIĞ Mak.Müh. İbrahim UZUN F.Ü.Bilgi iģlem Daire BaĢkan Vekili ELAZIĞ ÖZET

Detaylı

Korelasyon, Korelasyon Türleri ve Regresyon

Korelasyon, Korelasyon Türleri ve Regresyon Korelasyon, Korelasyon Türleri ve Regresyon İçerik Korelasyon Korelasyon Türleri Korelasyon Katsayısı Regresyon KORELASYON Korelasyon iki ya da daha fazla değişken arasındaki doğrusal ilişkiyi gösterir.

Detaylı

TİP 1 DİYABETİ OLAN İNSÜLİN POMPASI KULLANAN BİREYLERE BAZAL İNSÜLİN DOZ DEĞİŞİKLİĞİ EĞİTİMİ VERMELİ MİYİZ?

TİP 1 DİYABETİ OLAN İNSÜLİN POMPASI KULLANAN BİREYLERE BAZAL İNSÜLİN DOZ DEĞİŞİKLİĞİ EĞİTİMİ VERMELİ MİYİZ? TİP 1 DİYABETİ OLAN İNSÜLİN POMPASI KULLANAN BİREYLERE BAZAL İNSÜLİN DOZ DEĞİŞİKLİĞİ EĞİTİMİ VERMELİ MİYİZ? Sacide Kılıç* Alime Selçuk Tosun** Elif Eliş* *Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Endokrinoloji

Detaylı

H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü BBY 208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II (Bahar 2012) SPSS Ders Notları II (19 Nisan 2012)

H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü BBY 208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II (Bahar 2012) SPSS Ders Notları II (19 Nisan 2012) H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü BBY 208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II (Bahar 2012) SPSS Ders Notları II (19 Nisan 2012) Aşağıdaki analizlerde lise öğrencileri veri dosyası kullanılmıştır.

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ REGRESYON KATSAYILARININ GÜVEN ARALIĞI = + REGRESYON KATSAYILARININ GÜVEN ARALIĞI

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ REGRESYON KATSAYILARININ GÜVEN ARALIĞI = + REGRESYON KATSAYILARININ GÜVEN ARALIĞI ANADOLU ÜNİVERSİTESİ Deney Tasarımı ve Regresyon Analizi Regresyonda Güven Aralıkları ve Hipotez Testleri Doç. Dr. Nihal ERGİNEL-2015 REGRESYON KATSAYILARININ GÜVEN ARALIĞI + in güven aralığı : i-) n 30

Detaylı

Eğer Veri Çözümleme paketi Araçlar menüsünde görünmüyor ise yüklenmesi gerekir.

Eğer Veri Çözümleme paketi Araçlar menüsünde görünmüyor ise yüklenmesi gerekir. Bölüm BİLGİSAYAR DESTEKLİ İSTATİSTİK EXCEL DESTEKLİ İSTATİSTİK Excel de istatistik hesaplar; Genel Yöntem ve Excel Ġçerikli Çözümler olmak üzere iki esasa dayanabilir. Genel Yöntem; Excel in matematiksel

Detaylı

MALZEME BİLİMİ. Mekanik Özellikler ve Davranışlar. Doç. Dr. Özkan ÖZDEMİR. (DERS NOTLARı) Bölüm 5.

MALZEME BİLİMİ. Mekanik Özellikler ve Davranışlar. Doç. Dr. Özkan ÖZDEMİR. (DERS NOTLARı) Bölüm 5. MALZEME BİLİMİ (DERS NOTLARı) Bölüm 5. Mekanik Özellikler ve Davranışlar Doç. Dr. Özkan ÖZDEMİR ÇEKME TESTİ: Gerilim-Gerinim/Deformasyon Diyagramı Çekme deneyi malzemelerin mukavemeti hakkında esas dizayn

Detaylı

Su seviyesi = ha Qin Kum dolu sütun Su seviyesi = h Qout

Su seviyesi = ha Qin Kum dolu sütun Su seviyesi = h Qout Su seviyesi = h a in Kum dolu sütun out Su seviyesi = h b 1803-1858 Modern hidrojeolojinin doğumu Henry Darcy nin deney seti (1856) 1 Darcy Kanunu Enerjinin yüksek olduğu yerlerden alçak olan yerlere doğru

Detaylı

Nanolif Üretimi ve Uygulamaları

Nanolif Üretimi ve Uygulamaları Nanolif Üretimi ve Uygulamaları Doç. Dr. Atilla Evcin Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Çözelti Özellikleri Elektro-eğirme sırasında kullanılacak çözeltinin özellikleri elde edilecek fiber yapısını

Detaylı

PROJE ADI: PARALEL AYNALARDA GÖRÜNTÜLER ARASI UZAKLIKLARININ PRATİK HESAPLANMASI

PROJE ADI: PARALEL AYNALARDA GÖRÜNTÜLER ARASI UZAKLIKLARININ PRATİK HESAPLANMASI 03.01.2014 PROJE ADI: PARALEL AYNALARDA GÖRÜNTÜLER ARASI UZAKLIKLARININ PRATİK HESAPLANMASI PROJE AMACI: Paralel aynaların arasına konulan bir cismin sonsuz tane görüntüsü vardır. Bu proje burada oluşan

Detaylı

ÇND BİYOİSTATİSTİK EĞİTİMİ

ÇND BİYOİSTATİSTİK EĞİTİMİ ÇND BİYOİSTATİSTİK EĞİTİMİ Yrd.Doç.Dr.Gökmen ZARARSIZ Erciyes Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik Anabilim Dalı, Kayseri Turcosa Analitik Çözümlemeler Ltd Şti, Kayseri gokmenzararsiz@hotmail.com

Detaylı

5 kilolitre=..lt. 100 desilitre=.dekalitre. 150 gram=..dag. 1. 250 g= mg. 0,2 ton =..gram. 20 dam =.m. 2 km =.cm. 3,5 h = dakika. 20 m 3 =.

5 kilolitre=..lt. 100 desilitre=.dekalitre. 150 gram=..dag. 1. 250 g= mg. 0,2 ton =..gram. 20 dam =.m. 2 km =.cm. 3,5 h = dakika. 20 m 3 =. 2014 2015 Ödevin Veriliş Tarihi: 12.06.2015 Ödevin Teslim Tarihi: 21.09.2015 MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 1. Aşağıda verilen boşluklarara ifadeler doğru ise (D), yanlış ise (Y) yazınız. A. Fiziğin ışıkla

Detaylı

İki Ortalama Arasındaki Farkın Önemlilik Testi (Student s t Test) Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı

İki Ortalama Arasındaki Farkın Önemlilik Testi (Student s t Test) Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı İki Ortalama Arasındaki Farkın Önemlilik Testi (Student s t Test) Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı İki Ortalama Arasındaki Farkın Önemlilik Testi (Student s t test) Ölçümle

Detaylı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı 1. Basma Deneyinin Amacı Mühendislik malzemelerinin çoğu, uygulanan gerilmeler altında biçimlerini kalıcı olarak değiştirirler, yani plastik şekil değişimine uğrarlar. Bu malzemelerin hangi koşullar altında

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 10: Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım Varyans analizi niçin yapılır? İkiden fazla veri grubunun ortalamalarının karşılaştırılması t veya Z testi ile yapılabilir. Ancak karşılaştırılacak

Detaylı

PARÇA MEKANİĞİ UYGULAMA 1 ŞEKİL FAKTÖRÜ TAYİNİ

PARÇA MEKANİĞİ UYGULAMA 1 ŞEKİL FAKTÖRÜ TAYİNİ PARÇA MEKANİĞİ UYGULAMA 1 ŞEKİL FAKTÖRÜ TAYİNİ TANIM VE AMAÇ: Bireyselliklerini koruyan birbirlerinden farklı özelliklere sahip çok sayıda parçadan (tane) oluşan sistemlere parçalı malzeme denilmektedir.

Detaylı

Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA

Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA Bölüm 1. Fizik ve Ölçme 1. Aşağıdaki ölçme sonuçlarını 3 anlamlı rakamla gösteriniz. (a) 145,61 (b) 23457 (c) 2,4558 (d) 0,023001 (e) 0,12453 2. Farklı hasaslıkta aletler kullanılarak

Detaylı

HİDROLİK. Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU

HİDROLİK. Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU HİDROLİK Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Ders Hakkında Genel Bilgiler Görüşme Saatleri:---------- Tavsiye edilen kitaplar: 1-Hidrolik (Prof. Dr. B. Mutlu SÜMER, Prof. Dr. İstemi ÜNSAL. ) 2-Akışkanlar Mekaniği

Detaylı

Merkezi Yığılma ve Dağılım Ölçüleri

Merkezi Yığılma ve Dağılım Ölçüleri 1.11.013 Merkezi Yığılma ve Dağılım Ölçüleri 4.-5. hafta Merkezi eğilim ölçüleri, belli bir özelliğe ya da değişkene ilişkin ölçme sonuçlarının, hangi değer etrafında toplandığını gösteren ve veri grubunu

Detaylı

İstatistiksel Yorumlama

İstatistiksel Yorumlama İstatistiksel Yorumlama Amaç, popülasyon hakkında yorumlamalar yapmaktadır. Populasyon Parametre Karar Vermek Örnek İstatistik Tahmin 1 Tahmin Olaylar hakkında tahminlerde bulunmak ve karar vermek zorundayız

Detaylı

Yüzey Gerilimi ve Temas Açısı Ölçümü

Yüzey Gerilimi ve Temas Açısı Ölçümü Yüzey Gerilimi ve Temas Açısı Ölçümü Bursa Teknik Üniversitesi DBMMF Kimya Mühendisliği Bölümü 1 1. Amaç Yapılacak olan deneyin temel amacı, farklı sıvıların yüzey gerilimlerinin ve farklı yüzeylerin temas

Detaylı

PARAMETRİK TESTLER. Tek Örneklem t-testi. 200 öğrencinin matematik dersinden aldıkları notların ortalamasının 70 e eşit olup olmadığını test ediniz.

PARAMETRİK TESTLER. Tek Örneklem t-testi. 200 öğrencinin matematik dersinden aldıkları notların ortalamasının 70 e eşit olup olmadığını test ediniz. PARAMETRİK TESTLER Tek Örneklem t-testi 200 öğrencinin matematik dersinden aldıkları notların ortalamasının 70 e eşit olup olmadığını test ediniz. H0 (boş hipotez): 200 öğrencinin matematik dersinden aldıkları

Detaylı

Şekil 8.1: Cismin yatay ve dikey ivmesi

Şekil 8.1: Cismin yatay ve dikey ivmesi Deney No : M7 Deneyin Adı : EĞİK ATIŞ Deneyin Amacı : 1. Topun ilk hızını belirlemek 2. Ölçülen menzille hesaplanan menzili karşılaştırmak 3. Bir düzlem üzerinde uygulanan eğik atışta açıyla menzil ve

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : Dicle Sk. Cengiz Ölmez Apt. 10/9 Yenişehir 21100 DİYARBAKIR / TÜRKİYE Tel : 0412 224 41 42 Faks : 0412 224 41 42 E-Posta : info@mnv.com.tr

Detaylı

NORMAL DAĞILIM VE ÖNEMLİLİK TESTLERİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER

NORMAL DAĞILIM VE ÖNEMLİLİK TESTLERİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER NORMAL DAĞILIM VE ÖNEMLİLİK TESTLERİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER A) Normal Dağılım ile İlgili Sorular Sayfa /4 Hamileler ile ilgili bir araştırmada, bu grubun hemoglobin değerlerinin normal dağılım gösterdiği

Detaylı

ŞEKER BEGONYASI POLENLERİ ÜZERİNE BİR ÇÖZÜMLEME. Günnur ÖZDEMİR. Hacettepe Üniversitesi. İstatistik Bölümü

ŞEKER BEGONYASI POLENLERİ ÜZERİNE BİR ÇÖZÜMLEME. Günnur ÖZDEMİR. Hacettepe Üniversitesi. İstatistik Bölümü IST 9 İLERİ İSTATİSTİK PROJELERİ II ŞEKER BEGONYASI POLENLERİ ÜZERİNE BİR ÇÖZÜMLEME Günnur ÖZDEMİR Hacettepe Üniversitesi İstatistik Bölümü.GİRİŞ Kocaeli Üniversitesi Biyoloji Bölümü nde yapılan bir araştırmada

Detaylı

İkiden Çok Grup Karşılaştırmaları

İkiden Çok Grup Karşılaştırmaları İkiden Çok Grup Karşılaştırmaları Bir onkoloji kliniğinde göğüs kanseri tanısı almış kadınlar arasından histolojik evrelerine göre 17 şer kadın seçilerek sağkalım süreleri (ay) alınmıştır. HİSTLOJİK EVRE

Detaylı

YGS FİZİK DENEME SINAVI 2

YGS FİZİK DENEME SINAVI 2 YGS FİZİK DENEME SINAVI 2 Açıklama: Bu deneme sınavında 14 fizik sorusu vardır. Deneme süresi 14 dakikadır. 2017 yılı fizik öğretimi kazanımlarına uygun olarak hazırlanmıştır. YGS konu dağılımına eşdeğer

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Metroloji Ve Kalibrasyon Merkezi Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : BARBAROS MH. OYMAK CD. SÜMER HUKUK PLAZA B BLOK 10/14 KOCASİNAN / KAYSERİ 38100 KAYSERİ / TÜRKİYE

Detaylı

Fizikte Veri Analizi

Fizikte Veri Analizi Fizikte Veri Analizi Ders 1 Ölçme ve Belirsizlik Öğr. Gör. Dr. Mehmet Tarakçı http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Fizikte Veri Analizi Ölçme Doğruluk ve duyarlılık Belirsizlik Hata kaynakları Sistematik

Detaylı

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN BRANŞLARINA KARŞI TUTUMLARININ İNCELENMESİ

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN BRANŞLARINA KARŞI TUTUMLARININ İNCELENMESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN BRANŞLARINA KARŞI TUTUMLARININ İNCELENMESİ Sibel AÇIŞLI 1 Ali KOLOMUÇ 1 1 Artvin Çoruh Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü Özet: Araştırmada fen bilgisi

Detaylı

SÜRTÜNME Buraya kadar olan çalışmalarımızda, birbirleriyle temas halindeki yüzeylerde oluşan kuvvetleri etki ve buna bağlı tepki kuvvetini yüzeye dik

SÜRTÜNME Buraya kadar olan çalışmalarımızda, birbirleriyle temas halindeki yüzeylerde oluşan kuvvetleri etki ve buna bağlı tepki kuvvetini yüzeye dik SÜRTÜNME Buraya kadar olan çalışmalarımızda, birbirleriyle temas halindeki yüzeylerde oluşan kuvvetleri etki ve buna bağlı tepki kuvvetini yüzeye dik (normal) olarak ifade etmiştik. Bu yaklaşım idealize

Detaylı

AKM 205 BÖLÜM 2 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ. Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut

AKM 205 BÖLÜM 2 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ. Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut AKM 205 BÖLÜM 2 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut 1. Bir otomobile lastiğinin basıncı, lastik içerisindeki havanın sıcaklığına bağlıdır. Hava sıcaklığı

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM 1 Değişkenler ve Grafikler 1. BÖLÜM 2 Frekans Dağılımları 37

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM 1 Değişkenler ve Grafikler 1. BÖLÜM 2 Frekans Dağılımları 37 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 Değişkenler ve Grafikler 1 İstatistik 1 Yığın ve Örnek; Tümevarımcı ve Betimleyici İstatistik 1 Değişkenler: Kesikli ve Sürekli 1 Verilerin Yuvarlanması Bilimsel Gösterim Anlamlı Rakamlar

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Laboratuvarı Laboratuvarı Adresi : Orta Mah. latife hanım Sokak No: 12/1 Pendik 34896 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 216 598 12 12 Faks : 0 216 598 12 14 E-Posta :

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 8: Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım Tahmin (kestirim veya öngörü): Mevcut bilgi ve deneylere dayanarak olayın bütünü hakkında bir yargıya varmaktır. Bu anlamda, anakütleden çekilen

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... v GİRİŞ... 1 1. İSTATİSTİK İN TARİHÇESİ... 1 2. İSTATİSTİK NEDİR?... 3 3. SAYISAL BİLGİDEN ANLAM ÇIKARILMASI... 4 4. BELİRSİZLİĞİN ELE ALINMASI... 4 5. ÖRNEKLEME... 5 6. İLİŞKİLERİN

Detaylı

Fiziksel bir olayı incelemek için çeşitli yöntemler kullanılır. Bunlar; 1. Ampirik Bağıntılar 2. Boyut Analizi, Benzerlik Teorisi 3.

Fiziksel bir olayı incelemek için çeşitli yöntemler kullanılır. Bunlar; 1. Ampirik Bağıntılar 2. Boyut Analizi, Benzerlik Teorisi 3. Fiziksel bir olayı incelemek için çeşitli yöntemler kullanılır. Bunlar; 1. Ampirik Bağıntılar 2. Boyut Analizi, Benzerlik Teorisi 3. Benzetim Yöntemi (Analoji) 4. Analitik Yöntem 1. Ampirik Bağıntılar:

Detaylı

ÇATI MAKASINA GELEN YÜKLER

ÇATI MAKASINA GELEN YÜKLER ÇATI MAKASINA GELEN YÜKLER Bir yapıyı dış etkilere karşı koruyan taşıyıcı sisteme çatı denir. Belirli aralıklarla yerleştirilen çatı makaslarının, yatay taşıyıcı eleman olan aşıklarla birleştirilmesi ile

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 5 : IŞIK (MEB)

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 5 : IŞIK (MEB) ÖĞRENME ALANI : ĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 5 : IŞIK (MEB) D- MERCEKLER VE KULLANIM ALANLARI (4 SAAT) 1- ler ve Özellikleri 2- Çeşitleri 3- lerin Kullanım Alanları 4- Görme Olayı ve Göz Kusurlarının 5- Yansıma

Detaylı

SIVILAR YÜZEY GERİLİMİ. Bir sıvı içindeki molekül diğer moleküller tarafından sarılmıştır. Her yöne eşit kuvvetle çekilir.daha düşük enerjilidir.

SIVILAR YÜZEY GERİLİMİ. Bir sıvı içindeki molekül diğer moleküller tarafından sarılmıştır. Her yöne eşit kuvvetle çekilir.daha düşük enerjilidir. SIVILAR YÜZEY GERİLİMİ Bir sıvı içindeki molekül diğer moleküller tarafından sarılmıştır. Her yöne eşit kuvvetle çekilir.daha düşük enerjilidir. Yüzeydeki molekül için durum farklıdır Her yönde çekilmediklerinden

Detaylı

İSTATİSTİK DERS NOTLARI

İSTATİSTİK DERS NOTLARI Balıkesir Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü umutokkan@balikesir.edu.tr İSTATİSTİK DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Umut OKKAN Hidrolik Anabilim Dalı Balıkesir Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Bölüm

Detaylı

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FİZİK-1 LABORATUARI DENEY RAPORU. Deneyin yapılış amacının ne olabileceğini kendi cümlelerinizle yazınız.

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FİZİK-1 LABORATUARI DENEY RAPORU. Deneyin yapılış amacının ne olabileceğini kendi cümlelerinizle yazınız. T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FİZİK- LABORATUARI DENEY RAPORU Ad Soyad Numara Bölüm Grup Deney No Deneyin Adı Deneyin Amacı Teorik Bilgi Deneyin yapılış amacının ne olabileceğini kendi cümlelerinizle yazınız.

Detaylı

Açık hava basıncını ilk defa 1643 yılında, İtalyan bilim adamı Evangelista Torricelli keşfetmiştir. Yaptığı deneylerde Torriçelli Deneyi denmiştir.

Açık hava basıncını ilk defa 1643 yılında, İtalyan bilim adamı Evangelista Torricelli keşfetmiştir. Yaptığı deneylerde Torriçelli Deneyi denmiştir. GAZ BASINCI 1)AÇIK HAVA BASINCI: Dünyanın çevresindeki hava tabakası çeşitli gazlardan meydana gelir. Bu gaz tabakasına atmosfer denir. Atmosferdeki gazlar da, katı ve sıvılarda ki gibi ağırlığından dolayı

Detaylı

BATMIŞ YÜZEYLERE GELEN HİDROSTATİK KUVVETLER

BATMIŞ YÜZEYLERE GELEN HİDROSTATİK KUVVETLER BATMIŞ YÜZEYLERE GELEN HİDROSTATİK KUVVETLER Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN Çevre Mühendisliği Bölümü BATMIŞ YÜZEYLERE GELEN HİDROSTATİK KUVVETLER Atatürk Barajı (Şanlıurfa) BATMIŞ YÜZEYLERE ETKİYEN KUVVETLER

Detaylı

894 2 nd International Conference on New Trends in Education and Their Implications April, 2011 Antalya-Turkey

894 2 nd International Conference on New Trends in Education and Their Implications April, 2011 Antalya-Turkey 894 OKUL MÜDÜRLERĠNĠN YETERLĠKLERĠNĠN EĞĠTĠM ÖĞRETĠM SÜRECĠNE ETKĠSĠ Yrd. Doç. Dr. Sevinç PEKER, Yıldız Teknik Üniversitesi, sevpek@gmail.com Öğr.Gör. Gülenaz SELÇUK, Celal Bayar Üniversitesi, gselcuk@hotmail.com

Detaylı

GİRİŞ. Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir.

GİRİŞ. Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir. VERİ ANALİZİ GİRİŞ Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir. Bilimsel Bilgi: Kaynağı ve elde edilme süreçleri belli olan bilgidir. Sosyal İlişkiler Görgül Bulgular İşlevsel

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahminleme ve Hipotez Testi-III Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahminleme ve Hipotez Testi-III Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahminleme ve Hipotez Testi-III Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr

Detaylı

YENİDOĞAN BEBEKLERİN FARKLI CİHAZLARLA YAPILAN VÜCUT SICAKLIĞI ÖLÇÜM SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ: Ön Çalışma

YENİDOĞAN BEBEKLERİN FARKLI CİHAZLARLA YAPILAN VÜCUT SICAKLIĞI ÖLÇÜM SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ: Ön Çalışma YENİDOĞAN BEBEKLERİN FARKLI CİHAZLARLA YAPILAN VÜCUT SICAKLIĞI ÖLÇÜM SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ: Ön Çalışma AYDIN N 1, DOĞAN P 1, YAMAN R 2, ÇAĞLAYAN S 2. 1 İstanbul Medipol Üniversitesi, SBF, Hemşirelik

Detaylı

Öğrencinin Adı, Soyadı: Numarası:

Öğrencinin Adı, Soyadı: Numarası: Öğrencinin Adı, Soyadı: Numarası: AKM 205 AKIġKANLAR MEKANĠĞĠ YAZ 2010 FĠNAL SINAVI Hazırlayan : Yrd.Doç.Dr. Onur TUNÇER (Süre: 2 saat) AÇIK Ders Kitabı & AÇIK Ders Notları Hesap Makinesi Kullanımı Serbest

Detaylı

ORTALAMA ÖLÇÜLERİ. Ünite 6. Öğr. Gör. Ali Onur CERRAH

ORTALAMA ÖLÇÜLERİ. Ünite 6. Öğr. Gör. Ali Onur CERRAH ORTALAMA ÖLÇÜLERİ Ünite 6 Öğr. Gör. Ali Onur CERRAH Araştırma sonucunda elde edilen nitelik değişkenler hakkında tablo ve grafikle bilgi sahibi olunurken, sayısal değişkenler hakkında bilgi sahibi olmanın

Detaylı

Deneye Gelmeden Önce;

Deneye Gelmeden Önce; Deneye Gelmeden Önce; Deney sonrası deney raporu yerine yapılacak kısa sınav için deney föyüne çalışılacak, Deney sırasında ve sınavda kullanılmak üzere hesap makinesi ve deney föyü getirilecek. Reynolds

Detaylı

BASINCA SEBEP OLAN ETKENLER. Bu bölümü bitirdiğinde basınca sebep olan kuvvetin çeşitli etkenlerden kaynaklanabileceğini fark edeceksin.

BASINCA SEBEP OLAN ETKENLER. Bu bölümü bitirdiğinde basınca sebep olan kuvvetin çeşitli etkenlerden kaynaklanabileceğini fark edeceksin. BASINCA SEBEP OLAN ETKENLER Bu bölümü bitirdiğinde basınca sebep olan kuvvetin çeşitli etkenlerden kaynaklanabileceğini fark edeceksin. Basınca neden olan kuvvetler çeşitli etkenlerden kaynaklanır. Balon

Detaylı

ITAP Fizik Olimpiyat Okulu 2011 Seçme Sınavı

ITAP Fizik Olimpiyat Okulu 2011 Seçme Sınavı ITAP Fizik Olimpiyat Okulu 11 Seçme Sınavı 1. Dikey yönde atılan bir taş hareketin son saniyesinde tüm yolun yarısını geçmektedir. Buna göre taşın uçuş süresinin en fazla olması için taşın zeminden ne

Detaylı

DENEY 1. İncelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi

DENEY 1. İncelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi DENEY 1 Düzgün Doğrusal Hareketin İncelenmesi Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Isparta - 2018 Amaçlar 1. Tek boyutta hareket kavramının incelenmesi. 2. Yer değiştirme ve

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 1 Araştırma sonuçlarının açıklanmasında frekans tablosu

Detaylı

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU. Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU. Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı öğrencisi Feyzi ÖZMEN tarafından hazırlanan Aday Öğretmenlerin Öz Yeterlilikleri

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) MÜHENDİSLİK EĞİTİM SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. Laboratuvarı Adresi : Kayabaşı Mah. 6364. Sok. No :43 KocaSinan KAYSERİ/TÜRKİYE Tel : 0352 2244490 Faks : 0352 2244499

Detaylı

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Statik Denge ve Esneklik

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Statik Denge ve Esneklik 1 -Fizik I 2013-2014 Statik Denge ve Esneklik Nurdan Demirci Sankır Ofis: 364, Tel: 2924332 2 İçerik Denge Şartları Ağırlık Merkezi Statik Dengedeki Katı Cisimlere ler Katıların Esneklik Özellikleri 1

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 4

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 4 BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 0 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY İÇİNDE SABİT SICAKLIKTA SİLİNDİRİK ISITICI BULUNAN DİKDÖRTGEN PRİZMATİK SAC KUTU YÜZEYLERİNDEN ZORLANMIŞ TAŞINIM

Detaylı

Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) Kruskal Wallis H Testi

Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) Kruskal Wallis H Testi Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) Kruskal Wallis H Testi Dr. Eren Can Aybek erencan@aybek.net www.olcme.net IBM SPSS Statistics ile Hangi Durumda Kullanılır? Bağımsız gruplar t testi, iki grubun ortalamasını

Detaylı

Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler

Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler BÖLÜM 9 VARYANS ANALİZİ Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU 1 Varyans analizi niçin yapılır? İkiden fazla veri grubunun ortalamalarının karşılaştırılması t veya Z testi

Detaylı

İnstagram:kimyaci_glcn_hoca GAZLAR-1.

İnstagram:kimyaci_glcn_hoca GAZLAR-1. GAZLAR-1 Gazların Genel Özellikleri Maddenin en düzensiz hâlidir. Maddedeki molekül ve atomlar birbirinden uzaktır ve çok hızlı hareket eder. Tanecikleri arasında çekim kuvvetleri, katı ve sıvılarınkine

Detaylı

3 KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI

3 KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1 İSTATİSTİK ve SAYISAL BİLGİ 11 1.1 İstatistik ve Önemi 12 1.2 İstatistikte Temel Kavramlar 14 1.3 İstatistiğin Amacı 15 1.4 Veri Türleri 15 1.5 Veri Ölçüm Düzeyleri 16 1.6

Detaylı

2 = t V A = t

2 = t V A = t İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi 20 Mart 2008 Statik ve Mukavemet Dersi Yarıyıl İçi Sınavı 1.) P r c W b a Yarıçapı r = 30 cm, ağırlığı W = 4 t olan bir silindir şekilde gösterildiği

Detaylı

TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER

TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER Problem 1: 38 mm çapında, 76 mm yüksekliğinde bir örselenmemiş kohezyonlu zemin örneğinin doğal (yaş) kütlesi 155 g dır. Aynı zemin örneğinin etüvde kurutulduktan sonraki kütlesi

Detaylı

Temel İstatistik. Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart Tanımlayıcı İstatistik. Dağılımları Tanımlayıcı Ölçüler Dağılış Ölçüleri

Temel İstatistik. Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart Tanımlayıcı İstatistik. Dağılımları Tanımlayıcı Ölçüler Dağılış Ölçüleri Temel İstatistik Tanımlayıcı İstatistik Dağılımları Tanımlayıcı Ölçüler Dağılış Ölçüleri Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart 2011 DAĞILIM / YAYGINLIK ÖLÇÜLERİ Verilerin değişkenlik durumu ve dağılışın şeklini

Detaylı

DUVARMATĠK 1150 MODÜLER DUVAR PANELĠNĠN ISI ĠLETĠM KATSAYISININ VE SES ĠLETĠM KAYBININ TAYĠNĠ

DUVARMATĠK 1150 MODÜLER DUVAR PANELĠNĠN ISI ĠLETĠM KATSAYISININ VE SES ĠLETĠM KAYBININ TAYĠNĠ DENEY RAPORU 15.09.2010 DUVARMATĠK 1150 MODÜLER DUVAR PANELĠNĠN ISI ĠLETĠM KATSAYISININ VE SES ĠLETĠM KAYBININ TAYĠNĠ Deney Yeri İstanbul Teknik Üniversitesi, Makina Fakültesi, Isı Tekniği Birimi, Isı

Detaylı

FİZ209A OPTİK LABORATUVARI DENEY KILAVUZU

FİZ209A OPTİK LABORATUVARI DENEY KILAVUZU T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ ORTAÖĞRETİM FEN VE MATEMATİK ALANLARI EĞİTİMİ BÖLÜMÜ FİZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI FİZ209A OPTİK LABORATUVARI DENEY KILAVUZU TÇ 2007 & ҰǓ 2012 Öğrencinin Adı

Detaylı

ASİSTAN ARŞ. GÖR. GÜL DAYAN

ASİSTAN ARŞ. GÖR. GÜL DAYAN ASİSTAN ARŞ. GÖR. GÜL DAYAN VİSKOZİTE ÖLÇÜMÜ Viskozite, bir sıvının iç sürtünmesi olarak tanımlanır. Viskoziteyi etkileyen en önemli faktör sıcaklıktır. Sıcaklık arttıkça sıvıların viskoziteleri azalır.

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK. Ödev Çözümleri. Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK. Ödev Çözümleri. Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK Ödev Çözümleri Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr Ödev 1 Çözümleri 2 1. Bir sonucun

Detaylı

GAZBETONUN SU KARŞISINDAKİ DAVRANIŞI

GAZBETONUN SU KARŞISINDAKİ DAVRANIŞI GAZBETONUN SU KARŞISINDAKİ DAVRANIŞI SEMİHA KARTAL 1, ŞÜKRAN DİLMAÇ 2 ÖZET Gazbeton ülkemiz inşaat sektöründe önemli bir pazar payına sahiptir. Bu bildiride ülkemizde üretilen gazbetonların su karşısındaki

Detaylı

H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü BBY 208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II (Bahar 2012) SPSS DERS NOTLARI I 5 Nisan 2012

H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü BBY 208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II (Bahar 2012) SPSS DERS NOTLARI I 5 Nisan 2012 H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü BBY 208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II (Bahar 2012) SPSS DERS NOTLARI I 5 Nisan 2012 Aşağıdaki analizlerde http://yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2010/bby208/bby208

Detaylı

GÜNEŞLİ SU ISITICILARI

GÜNEŞLİ SU ISITICILARI GÜNEŞLİ SU ISITICILARI Amaç: GüneĢli su ısıtıcıları hakkında bilgilendirme. İÇİNDEKİLER GüneĢli Su Isıtıcıları... GüneĢli Su Isıtıcıları Tesisat ġemaları...3 Sıcak Su Gereksiniminin belirlenmesi 4 GüneĢli

Detaylı

Yığma yapı elemanları ve bu elemanlardan temel taşıyıcı olan yığma duvarlar ve malzeme karakteristiklerinin araştırılması

Yığma yapı elemanları ve bu elemanlardan temel taşıyıcı olan yığma duvarlar ve malzeme karakteristiklerinin araştırılması Yığma yapı elemanları ve bu elemanlardan temel taşıyıcı olan yığma duvarlar ve malzeme karakteristiklerinin araştırılması Farklı sonlu eleman tipleri ve farklı modelleme teknikleri kullanılarak yığma duvarların

Detaylı

KORELASYON VE REGRESYON ANALİZİ. Doç. Dr. Bahar TAŞDELEN

KORELASYON VE REGRESYON ANALİZİ. Doç. Dr. Bahar TAŞDELEN KORELASYON VE REGRESYON ANALİZİ Doç. Dr. Bahar TAŞDELEN Günlük hayattan birkaç örnek Gelişim dönemindeki bir çocuğun boyu ile kilosu arasındaki ilişki Bir ailenin tükettiği günlük ekmek sayısı ile ailenin

Detaylı

HEMŞİRE TARAFINDAN VERİLEN EĞİTİMİN BESLENME YÖNETİMİNE ETKİSİ

HEMŞİRE TARAFINDAN VERİLEN EĞİTİMİN BESLENME YÖNETİMİNE ETKİSİ HEMŞİRE TARAFINDAN VERİLEN EĞİTİMİN BESLENME YÖNETİMİNE ETKİSİ Özlem Bulantekin Düzalan*, Sezgi Çınar Pakyüz** * Çankırı Karatekin Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu ** Celal Bayar Üniversitesi Manisa Sağlık

Detaylı

Korelasyon testleri. Pearson korelasyon testi Spearman korelasyon testi. Regresyon analizi. Basit doğrusal regresyon Çoklu doğrusal regresyon

Korelasyon testleri. Pearson korelasyon testi Spearman korelasyon testi. Regresyon analizi. Basit doğrusal regresyon Çoklu doğrusal regresyon Korelasyon testleri Pearson korelasyon testi Spearman korelasyon testi Regresyon analizi Basit doğrusal regresyon Çoklu doğrusal regresyon BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan Ders içeriği Korelasyon

Detaylı

SAYBOLT VĐSKOZĐTE DENEYĐ

SAYBOLT VĐSKOZĐTE DENEYĐ ONDOKUZ MAYIS ÜNĐVERSĐTESĐ MÜHENDĐSLĐK FAKÜLTESĐ MAKĐNA MÜHENDĐSLĐĞĐ BÖLÜMÜ SAYBOLT VĐSKOZĐTE DENEYĐ Hazırlayan: YRD. DOÇ. DR HAKAN ÖZCAN ŞUBAT 2011 DENEY NO: 1 DENEY ADI: SAYBOLT VĐSKOZĐTE DENEYĐ AMAÇ:

Detaylı

mercek ince kenarlı (yakınsak) mercekler kalın kenarlı (ıraksak) mercekle odak noktası odak uzaklığı

mercek ince kenarlı (yakınsak) mercekler kalın kenarlı (ıraksak) mercekle odak noktası odak uzaklığı MERCEKLER Mercekler mikroskoptan gözlüğe, kameralardan teleskoplara kadar pek çok optik araçta kullanılır. Mercekler genelde camdan ya da sert plastikten yapılan en az bir yüzü küresel araçlardır. Cisimlerin

Detaylı