AŞMA TİPİ BİR DALGA ENERJİ DÖNÜŞTÜRÜCÜSÜNÜN PERFORMANS PARAMETRELERİNİN İRDELENMESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AŞMA TİPİ BİR DALGA ENERJİ DÖNÜŞTÜRÜCÜSÜNÜN PERFORMANS PARAMETRELERİNİN İRDELENMESİ"

Transkript

1 AŞMA TİPİ BİR DALGA ENERJİ DÖNÜŞTÜRÜCÜSÜNÜN PERFORMANS PARAMETRELERİNİN İRDELENMESİ Özgür Evren VAROL a, Tel V.Ş. Özgür KIRCA b, Tel Giray ÇIVAK b, Tel M. Sedat KABDAŞLI b, Tel a CEC Kıyı ve Çevre Ltd.Şti., Nisbetiye Mah. Akulus Sitesi A2/1, Ulus/ İstanbul b İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Müh. Böl Maslak/İstanbul Özet Bu çalışmada düşey yüzlü kıyı yapıları üzerinde kullanılabilecek aşma tipi bir dalga enerji dönüştürücü tasarımı önerilmekte ve önerilen tasarımın performans parametreleri incelenmektedir. Önerilen sistemin temel tasarım parametreleri ortaya konularak bu parametrelerin sistemin performansına etkilerini belirleyebilmek amacıyla, farklı konfigürasyonların uygulanıp denendiği bir fiziksel model sistemi kurulmuştur. Hazırlanan bu model üzerinde, düzenli ve düzensiz dalgalar kullanılarak dalga enerjisi dönüştürücünün çalışma mekanizması anlaşılmaya çalışılmıştır. Ayrıca, dalga aşması için elde edilmiş ampirik yaklaşımlar ile elde edilen veriler genişletilmiştir. Sonuçlar gelen dalga özellikleriyle birlikte yapı kret kotunun, yapı önyüz kotunun ve yapı önyüz eğiminin dönüştürücünün enerji verimliliğinde önemli etkiye sahip olduğunu göstermektedir. INVESTIGATION OF PERFORMANCE PARAMETERS OF AN OVERTOPPING TYPE WAVE ENERGY CONVERTER Abstract In this study an overtopping wave energy converter design is recommended which can be mounted on vertical faced coastal structures, and the performance parameters for this design are analysed. To determine how these parameters affect performance of the structure, a physical modelling campaign was conducted for different configurations of the structure. Main design parameters and their effectiveness are determined by laboratory tests that are held under regular and irregular wave series. Additionally the obtained data set has been extended using the empirical approaches for wave overtopping. In conclusion, main design parameters that have significant effect on performance emerge as crest level, front face level and slope of structure as well as incident wave parameters. Anahtar Kelimeler Dalga Enerjisi, Aşma, Düşey Yüzlü Kıyı Yapıları.

2 Giriş Giderek artan enerji ihtiyacı, konvansiyonel enerji kaynaklarının oluşturduğu olumsuz çevresel etkilerin artması ve belirginleşmesi; yenilenebilir enerji kaynaklarına olan talebi ve ilgiyi arttırmış, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarından yararlanma biçimlerinin çeşitlenmesine ve geliştirilmesine imkan doğurmuştur. Dalga enerjisi, yenilenebilir enerji kaynakları arasında potansiyelini günden güne arttıran bir yere sahiptir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının bu türüne ait çalışmalar 1970 lere kadar uzanmakla beraber, araştırmaların hız kazanması 1990 ların başına rastlamaktadır (Hagerman ve Bedard, 2004). Yapılan araştırmalar dalga enerjisinden üretilen elektrik enerjisinin maliyetinin göreceli olarak oldukça düşük olduğunu göstermiş ve bunun sonucunda özellikle son yıllarda dalga enerjisi çalışmaları birçok ülkenin enerji alanındaki yatırım ve geliştirme programları kapsamına alınmıştır. Yine de, dalga enerjisinin rüzgar ve güneş enerjisi gibi şebeke beslemede aktif olarak kullanılması ancak önümüzdeki yıllarda gerçekleşebilecektir (Mermaid, 2013). Bu çalışmada, aşma tipi bir dalga enerjisi dönüştürücüsüne ait bir tasarım önerilmiş ve temel tasarım parametreleri, farklı konfigürasyonların uygulanabildiği fiziksel bir model üzerine düzenli ve düzensiz tipte dalgalar gönderilerek irdelenmiştir. Tasarım parametrelerinden hangilerinin yapının enerji dönüşüm performansına ne kadar etki ettiği araştırılmıştır. Çalışmanın Yöntemi Bu çalışma kapsamında temel tasarım parametreleri ortaya konması hedeflenen sistem, yapıya gelen dalganın eğimli bir yüzey üzerinden tırmandırılıp aşırılarak, arkada bulunan hazneye aktarılması sonucunda sakin su seviyesinden daha yüksek bir seviyede su biriktirme prensibine dayanmaktadır. Önerilen bu yapının temel tasarım parametreleri yapı kret kotu (h c ), yapı ön yüz kotu (h f ) ve yapı ön yüz eğimi (tan α) olarak ortaya çıkmaktadır (Şekil 1). Farklı derinliklerde ve dalga karakteristiklerinde yapılan deneyler ile bu parametrelerin optimizasyonu ve temel boyutlandırma kriterleri ortaya konulmuştur. Konum potansiyel enerjisine sahip bir su kütlesinden enerji dönüşümü hedeflendiğinde, sistemin brüt gücü (P) hidrolik yükün (H t ) ve debinin (Q) bir fonksiyonu olacaktır: P= Q Ht γ (1) Önerilen bu yapı da aynı prensiple çalışmakta, dalga aşması sonucu yapı üzerindeki hazneye aktarılan deniz suyu, hazneden deşarj sağlayan bir boru üzerine yerleştirilmiş düşük yüklü bir türbini çevirerek enerji üretmektedir. Şekil 1 de verilen sistem incelendiğinde, süreklilik prensibi uyarınca hazne taşmadığı sürece sistemin debisinin dalga aşma debisine eşit olacağı görülebilir. Giren ve çıkan debi eşit olduğunda ise hazne kotu sabit kalacaktır. Sistemin dengeye geldiği işletme koşulunda hazne kotunun kret kotuna çok yakın olması en verimli çalışma koşulu olacaktır. Bu durumda yapının birim genişliği için elde edilecek brüt güç: p 0.9 q hc γ (2)

3 Şekil 1: Deneylerde kullanılan modelin enkesiti. şeklinde bulunabilir. Sistem işletilirken yapının ön yüzünden bir miktar taşma toleransına tekabül edecek şekilde denklem (2) de %10 luk bir kayıp öngörülmüştür. Deneyler sırasında yapılan gözlemlere dayanarak bu toleransın emniyetli tarafta yapılmış bir kabul olduğu söylenebilir. Bu yaklaşım ile dalga aşma debisi bilindiğinde yapının üreteceği brüt enerji kolaylıkla hesaplanabilecektir. Deneysel çalışmadan önce, NN_Overtopping kodu (EurOtop, 2008) kullanılarak analitik bir hesaplama yürütülmüş ve okuyucuya üretilebilecek enerjinin mertebesini hissettirmek amacıyla burada sunulmuştur. Sözü edilen kod CLASH projesinin bir çıktısı olan Dalga Aşma Kılavuzu (Overtopping Manual) kapsamında geliştirilen ve binlerce satır laboratuvar/arazi verisine dayalı olarak hesap yapan bir yapay zeka modelidir. Boyutlu parametreler üzerinden sistemin 6m su derinliğine yerleştirildiği kabul edilip, yapının temel tasarım parametreleri (kret kotu, ön yüz kotu, ön yüz eğimi) değiştirilerek farklı dalga karakteristikleri altında aşma debileri ve buna bağlı olarak da performans değerleri incelenmiştir. Örnek olarak burada sunulan hesaplama serisinde yapı ön yüz eğiminin 1 olduğu (açının 45 o olduğu) kabulü ile farklı kret kotları için sabit bir dalga dikliği için belirgin dalga yüksekliklerine (H s ) bağlı olarak dalga aşma debileri hesaplanmış ve denklem (2) uyarınca birim genişlikteki güç hesaplanmıştır. Hesaplamalarda dalga dikliği H s /L p =0.03 olacak şekilde sabit alınmıştır. Burada L p pik periyot üzerinden hesaplanan dalga boyudur. Şekil 2 de verilen sonuçlarda görüldüğü gibi, 3.5 m belirgin dalga yüksekliğine kadar en yüksek HE gücü en düşük kret kotuna sahip olan yapı (H c =1.5 m) sağlamaktadır. Bunun nedeni kret kotu arttıkça hidrolik yük artsa bile, dalga aşma debisinin oransal olarak daha fazla azalmasıdır. Türkiye denizleri düşünüldüğünde, yılın büyük bölümünde dalga yüksekliklerinin 3.5 m mertebesini aşmayacağından dolayı yapı kret kotunun düşük seçilmesi daha uygun olacaktır. Diğer taraftan düşük yüklü türbin teknolojisinin öngördüğü minimum yük standartları da kret kotu seçiminde göz önüne alınmalıdır.

4 p (kw/m) H c=1.5m H c=2.0m H c=2.5m H c=3.0m H s (m) Şekil 2 : Farklı kret kotları için dalga yüksekliği ile aşma debisinin ilişkisi. Ön yüz eğiminin (tan α) ve önyüz alt kotunun (h f ) aşma debisi üzerindeki etkisinin görülebilmesi için de burada yer verilmeyecek bir dizi hesaplamalar yapılmıştır. Bu hesaplamalara göre en verimli yapı alternatiflerinde önyüz eğimi 0.45 ilâ 1 (25 0 ilâ 45 0 ) arasında ortaya çıkmaktadır. Önyüz alt kotu ise ne kadar alçak olursa elde edilen enerjinin o kadar yüksek olacağı anlaşılmaktadır. Bu bulgu beklenmektedir, zira alçak önyüz kotlarında yansıyan dalga enerjisi daha az olacaktır. Ancak yapı stabilitesi açısından belirli bir yapı ağırlığının sağlanması ve inşa zorluğu gibi faktörler değerlendirildiğinde h f değerinin çok düşük seçilmemesi önemlidir. Ana yöntemin fiziksel modelleme olduğu bu çalışma kapsamında, İTÜ İnşaat Fakültesi Hidrolik Laboratuvarı nda bulunan 26 m x 1 m x 1 m boyutlarındaki düzensiz dalga kanalında önerilen dalga enerji dönüştürücünün fiziksel modeli kurulmuş, farklı geometrik konfigürasyonlar için düzenli ve düzensiz dalgalar ile deneyler yapılmıştır. Toplam 15 farklı geometrik konfigürasyon, 5 i düzenli ve 4 ü düzensiz olmak üzere 9 ar farklı dalga serisi altında test edilmiştir. Kullanılan düzenli ve düzensiz dalgalara ait karakteristikler Tablo 1 ve Tablo 2 de verilmiştir. Deneyler esnasında kanaldaki su derinliği 60 cm de sabit tutulmuştur. Hazne çıkışındaki borunun çapı 5 cm dir. Tablo 1: Deneyler için seçilen düzenli dalgaların özellikleri. Dalga Seri Numarası Dalga Yüksekliği (cm) Dalga Periyodu (sn)

5 Tablo 2: Deneyler için seçilen düzensiz dalgaların özellikleri. Maks. Belirgin Ortalama Ortalama Dalga Dalga Dalga Dalga Dalga Seri Yüksekliği Yüksekliği Yüksekliği Periyodu Numarası Hmax (cm) Hs (cm) Hm (cm) Tm (s) Yapılan bu ön çalışmalar ışığında fiziksel modellemede α=25 0 ~45 0 olacak şekilde beş farklı eğim ve h f = 0, -5 cm ve -10 cm olmak üzere üç farklı ön yüz kotunun kombinasyonlarının denenmesine karar verilmiştir. Tüm deneylerde kret kotu h c = 9 cm dir. Öngörülen konfigürasyonların numarası, ön yüz kotları ve ön yüzün yatayla yaptığı açılar Tablo 3 de görülmektedir. Bu deneylere ek olarak 2-x ve 3-x konfigürasyonlarında model sakin su seviyesine göre 5 cm kaldırılarak farklı kret kotları da elde test edilmiştir. Tablo 3 : Deneysel çalışmalarda kullanılan model konfigürasyonları. Konfigürasyon no. Ön yüz kotu, hf (cm) Ön yüz açısı ( 0 ) Deneyler boyunca kanaldaki su seviyesi zaman serileri (dalga yükseklikleri) ve model haznesinin içindeki su seviyesi zaman serileri direnç tipi dalgaölçerler ile ölçülmüştür. Ayrıca model haznesinin tabanında ve modelin önyüzünde piezoelektrik basınçölçerler ile noktasal basınç ölçümleri yapılmıştır (Modelin önyüzünde ölçülen basınç değerlerine kapsam itibarı ile bu bildiride yer verilmemiştir). Hazne çıkış debisi ise boru eksenine yerleştirilen bir Akustik hızölçer (ADV) marifeti ile ölçülmüştür. Seviyeler 20 Hz, basınçlar 32 Hz debi ise 50 Hz sıklıkta kaydedilmiş ve tüm ölçümler senkronize edilmiştir. Hazne seviyesi zaman serileri ile hazne tabanındaki basınçölçer ile kaydedilen hidrolik yük zaman serileri birebir örtüşse de, seviye ölçümlerinde çok yüksek bir çalkantı gözlendiği için basınç ölçümleri değerlendirmelerde esas alınmıştır. Kanal içindeki dalgaölçerler modelden sırası ile 6 cm, 38 cm ve 600 cm uzaklığa yerleştirilmiştir. Gelen ve yansıyan dalgalar Kırca nın (2009) önerdiği yönteme göre ayrıştırılmıştır.

6 Bulgular Şekil 3 te verilen zaman serileri, 2-5 konfigürasyonu için 32 no.lu düzenli dalga altında ölçülen hazne kotu, debi ve sonuçta elde edilen brüt hidroelektrik gücü göstermektedir. Burada ilk iki zaman serisinde zamansal ortalama değer siyah eğri ile gösterilmiştir. Buradan da görülebileceği gibi dalgalar etkimeye başladıktan sonra yaklaşık 20. dalgadan itibaren üretilen güç sabit bir değer almaktadır. Zira bu noktada hazne tam olarak dolmuş, haznedeki su seviyesi kret kotuna ulaşmıştır. Bu deneyde üretilen enerji p=2.65 W/m mertebesindedir (Modeldeki yapının genişliği 1 m olduğu için bu değer kolaylıkla ortaya çıkmaktadır). Ancak bu değer tek başına yapının performansının değerlendirilmesi açısından yetersizdir. Yapının performansı, gelen dalga enerjisinin (p w ) ne kadarını brüt hidroelektrik enerjiye çevirdiğine bağlıdır. O halde yapının enerji dönüştürme verimi, ε: p ε = (3) pw Gelen dalga özelliklerinden, birim genişlikteki dalga gücü lineer dalga teorisine göre: 1 2 pw = g H cg (4) 8 olarak elde edilebilmektedir. Buna göre gelen dalganın enerjisi p w =16.8 W/m ve deney sonucunda elde edilen verim ε =%16 olarak ortaya çıkmaktadır. Gelen dalga enerjisinin %16 sı brüt olarak türbine yönlendirilmektedir η r (cm) Q (l/s) P (W/m) t (s)

7 Şekil 3 : 2-5 konfigürasyonu ve 32 no.lu dalga için hazne kotu, debi ve güç zaman serileri. H=14.8 cm, T=1 s. Şekil 4, düzenli dalgalar altında test edilen 1-x konfigürasyonlarının farklı dalga diklikleri için edilen performans değerlerini göstermektedir. Başka boyutsuz sayılara göre de performans analizleri yapılmış olmasına rağmen, bildiriyi sade tutmak ve okuyucuya mesajı net iletmek adına burada verilmemiştir. Bu şekilden görülebileceği gibi, fiziksel model çalışmasına göre en iyi sonucu arasında bir önyüz açısı sağlamaktadır. ε H/L Şekil 4 : 1-x konfigürasyonlarının düzenli dalgalar altında performansları. Ön yüz alt kotunun (h f ) performansa etkisini göstermek için, aynı kret kotunda fakat ön yüz alt kotları farklı iki konfigürasyon (1-5 ve 2-5) Şekil 5 te karşılaştırılmıştır. Bunlara ek olarak 2-5 konfigürasyonu ortalama su kotuna göre 5 cm yükseltilerek deneyler tekrarlanmış ve bu sonuçlara da Şekil 5 te yer verilmiştir. Şekilden de görülebileceği gibi, kret kotunun sabit tutularak önyüz kotunun azaltılması enerji üretim verimini arttırmaktadır. Buna mukabil önyüz alt kotu sabit tutulmuşken kret kotunun yükseltilmesi performansı önemli ölçüde düşürmektedir. Ayrıca yapının ön yüz kotundan bağımsız olarak, yapının uzun dalgalarda kısa dalgalara oranla genel olarak daha verimli çalıştığını söylemek mümkündür. Ön yüz eğimi ise dalga dikliğine bağlı olarak enerji dönüşüm verimini etkilemektedir. Uzun dalgalarda dik eğimli ön yüzlerde verimin düştüğü, buna karşılık olarak nispeten daha yatık eğimli ön yüz konfigürasyonlarında verimin arttığı gözlenmektedir. Bu bulgunun aksine, kısa ve dik dalgalarda (kırılma aralığına yaklaştıkça) ön yüz eğiminin artması dönüşüm verimliliğini de arttırmaktadır. Daha yüksek kret kotlu yapıların modellendiği deney sonuçlarının sunulduğu Şekil 5 karşılaştırıldığında ise kret kotunun yükselmesinin sistemin performansı üzerindeki olumsuz etkisi açık bir şekilde görülmektedir.

8 (yükseltilmiş kot) ε H / L Şekil 5 : 1-5, 2-5 ve yükseltilmiş kotlu 2-5 konfigürasyonlarının düzenli dalgalar altında performansları. Düzensiz dalgalarla yapılan deneylerde elde edilen enerji dönüşüm verimi oranları, yapının önyüz ve kret kotlarına göre gruplandırılarak, farklı dalga özellikleri ile elde edilen sonuçların minimum, maksimum ve ortalama değerleri hesaplanıp Tablo 4 de sunulmuştur. Görüldüğü üzere elde edilen oranlar düzenli dalgalarla yapılan deneylerle aynı mertebededir. Bunun yanında, düzensiz dalgalar altında yapılan deneylerden elde edilen dalga aşması debileri ile NN_Overtopping kodu ile hesaplanan değerler arasında bu bildiride yer verilmeyen bir karşılaştırma da yapılmıştır. Sonuçlar oldukça paralellik göstermektedir. Başka bir deyişle NN_Overtopping kodu bu tip bir dalga enerjisi dönüştürücünün performansı için ön sonuç elde etmek için kullanılabilir. Tablo 4: Yapının önyüz ve kret kotlarına göre elde edilen dönüşüm oranları. Maksimum Ortalama Minimum Ön yüz dönüşüm verimi Dönüşüm Verimi Dönüşüm Verimi konfigürasyonu (%) (%) (%) hc=9 cm hf=0 cm hc=9 cm hf=-5 cm hc=9 cm hf=-10 cm hc=14 cm hf=0 cm hc=14 cm hf=-5 cm

9 Saha Uygulaması Sayısal Örneği Bu bölümde, önerilen türde bir yapının Türkiye kıyılarında bir noktaya yerleştirilmesi ile elde edilebilecek enerji miktarı ile ilgili sayısal bir örnek verilecek, böylece yapının üretim kapasitesinin daha gerçekçi bir ifadesi sağlanacaktır. Bu tip bir sistemin, Karadeniz kıyısında yer alan Kumköy de bir barınağı koruyan 7 m derinlikte ve 150 m uzunluğunda kıyıya paralel düşey yüzlü bir dalgakıranın üzerinde uygulandığı varsayılsın. Yapı kret kotu h c =1.25 m, önyüz eğimi 35 0, önyüz alt kotu da h f =-0.5 m seçilsin. Varol (2013), Kumköy meteoroloji istasyonundan elde edilen rüzgar ve dalga verilerini parametrik olarak sınıflandırmıştır. Bu sınıflandırma üzerinden, H s =1.5 m den yüksek dalgalar için elde dalga enerjileri, bu çalışmada bulunan brüt dönüşüm katsayıları ile çarpıldığında, türbin ve transformatör verimleri için 0.85 katsayısı ve ayrıca dalga yönleri düzeltmesi de eklendiğinde, söz konusu yapı bir yılda yaklaşık 300 MWh lik bir enerji üretebilmektedir. Bu sistemin toplam ortalama gücü ise 35 kw olarak ortaya çıkmaktadır. Bir kişinin yıllık enerji ihtiyacının 2000 kwh olduğu varsayılırsa, söz konusu sistem ile Kıyıköy deki yaklaşık 150 kişinin enerji ihtiyacı karşılanabilmektedir. Sonuçlar Bu çalışmada, düşey yüzlü yapılara monte edilmek sureti ile kullanılabilecek, dolayısıyla ayrı bir temele ihtiyaç duymaması itibarı ile ekonomi sağlayacak sabit bir dalga enerjisi dönüştürücü tasarımı önerilmekte ve bir deneysel çalışma kapsamında performansı incelenmektedir. Çalışma sonucunda varılan sonuçlar aşağıda özetlemiştir. Yapının kret kotu, enerji dönüştürme verimi üzerinde büyük öneme sahiptir. Kret kotu aynı zamanda yapı haznesinde biriktirilecek olan suyun ulaşabileceği en yüksek seviyeyi gösterdiği için bu değer belirlenirken halihazırdaki türbin teknolojisi dikkate alınmalıdır. Türbin teknolojisinin izin verdiği minimum düşü yüksekliğini sağlayacak şekilde belirlenen minimum kret kotu ulaşılabilecek en yüksek verimliliği sağlayacaktır. Yapının önyüz alt kotu da dönüşüm verimliliği üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Yapıya gelen dalga enerjisinin bir kısmı, yapının düşey yüzlü kısmından etkilenmekte ve yansıyarak kaybedilmektedir. Bu nedenle yapının ön yüz kotu ne kadar derinde olursa o kadar az yansıma gerçekleşmekte ve dönüşüm verimi artmaktadır. Ancak ön yüz kotu derinleştikçe yapının genişliği de artmak zorunda olduğundan hem alan kaybı hem de yapısal maliyet artışı sorunları söz konusu olabilecektir. Yapı ön yüz alt kotu belirlenirken yapıya gelecek dalga yüksekliği dikkate alınmalı ve ön yüz kotu en azından dalga yüksekliği nispetinde su seviyesinin altında olmalıdır. Yapı kret ve önyüz alt kotlarına nazaran daha az öneme sahip olsa da, yapının ön yüzünün eğimi de özellikle gelen dalga dikliğine bağlı olarak dönüşüm verimliliğini etkilemektedir. Ön yüz eğimi azaldıkça uzun dalgalarda verim artmaktayken, kısa dalgalarda daha yüksek verim almak için ön yüzün eğiminin de arttırılması gerekmektedir. Bu

10 nedenle, yapının planlandığı bölgedeki dalga iklimi dikkatli bir şekilde incelenerek, yapıya olabilecek en yüksek enerjiyi taşıyacak olan dalga grupları belirlenip tasarım bu dalgalara odaklı olacak şekilde yapılmalıdır. Çalışma kapsamında verilen sayısal örnekte ortaya çıktığı üzere, çok kaba bir hesapla, günümüz türbin teknolojisi ile bu tip bir dalga enerjisi dönüştürücü yapının 1 m si yaklaşık 1 kişinin enerji ihtiyacını karşılayabilmektedir. Her ne kadar rüzgar veya güneş enerjisine nazaran günümüz teknolojisi ile halen çok daha verimsiz olsa da, dalga enerjisi hem global olarak hem de ülkemiz açısından son derece önemli ve belirleyici bir yenilenebilir enerji kaynağıdır. Bilgilendirme Bu çalışma, bir 7. Çerçeve Projesi olan MERMAID: Innovative Multi-purpose off-shore platforms: planning, design and operation (No ) kapsamında Avrupa Komisyonu (European Commission) tarafından desteklenmiştir. Kaynaklar EurOtop, 2008, The European Overtopping Manual, Clash Task Force, Ed. Allspo, W., Wallingford. Hagerman G., and Bedard R., Offshore Wave Energy Conversion Devices, EPRI Report E2I EPRI WP US Rev1, June 16,2004 Mermaid, Deliverable on Wave Energy Converters, WP3 deliverable D3.3,Rev.2.2. MERMAID: Innovative Multi-purpose off-shore platforms: planning, design and operation, Copenhagen. Varol, Ö.E., Düşey Yüzlü Kıyı Yapıları Üzerinde Kullanılabilecek Dalga Enerjisi Dönüştürücüsü Tasarımı, Doktora Tezi, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

KÜP BLOKLU BASAMAKLI DALGAKIRANLARIN STABİLİTESİ STABILITY OF CUBE ARMOR UNIT IN THE BERM OF A BREAKWATER

KÜP BLOKLU BASAMAKLI DALGAKIRANLARIN STABİLİTESİ STABILITY OF CUBE ARMOR UNIT IN THE BERM OF A BREAKWATER KÜP BLOKLU BASAMAKLI DALGAKIRANLARIN STABİLİTESİ Yalçın Yüksel, Prof. Dr., Esin Çevik, Prof. Dr., Cihan Şahin, Dr. Öğ. Üyesi, Ahmet Altunsu, YTÜ İnş. Fak., İnş. Müh. Böl., Hidrolik ABD, Tel: 2123835160,

Detaylı

TÜRKİYE KIYILARINDAKİ DALGA ENERJİSİ POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİ - KUMKÖY ÖRNEĞİ

TÜRKİYE KIYILARINDAKİ DALGA ENERJİSİ POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİ - KUMKÖY ÖRNEĞİ 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 445 TÜRKİYE KIYILARINDAKİ DALGA ENERJİSİ POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİ - KUMKÖY ÖRNEĞİ Sedat KABDAŞLI Prof. Dr. İ.T.Ü. İnşaat Fakültesi Hidrolik skabdasli@ins.itu.edu.tr

Detaylı

GÜZ YARIYILI CEV3301 SU TEMİNİ DERSİ TERFİ MERKEZİ UYGULAMA NOTU

GÜZ YARIYILI CEV3301 SU TEMİNİ DERSİ TERFİ MERKEZİ UYGULAMA NOTU 2018-2019 GÜZ YARIYILI CEV3301 SU TEMİNİ DERSİ TERFİ MERKEZİ UYGULAMA NOTU Su alma kulesinin dip kısmında çıkılacak olan iletim borusuyla Q max 1,31 m 3 /sn olan su, kıyıdaki pompa istasyonuna getirilecektir.

Detaylı

Bahar. Su Yapıları II Hava Payı. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü 1

Bahar. Su Yapıları II Hava Payı. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü 1 Su Yapıları II Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yozgat Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü 1 Hava

Detaylı

TSUNAMİ DALGALARININ DÜŞEY YÜZLÜ VE ŞEVLİ DALGAKIRANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN DENEYSEL İNCELENMESİ

TSUNAMİ DALGALARININ DÜŞEY YÜZLÜ VE ŞEVLİ DALGAKIRANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN DENEYSEL İNCELENMESİ 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 375 TSUNAMİ DALGALARININ DÜŞEY YÜZLÜ VE ŞEVLİ DALGAKIRANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN DENEYSEL İNCELENMESİ Bilge BAŞ Sedat KABDAŞLI Atakan YÜCE Çevre Müh Prof. Dr. Gemi

Detaylı

ATIK SULARIN TERFİSİ VE TERFİ MERKEZİ

ATIK SULARIN TERFİSİ VE TERFİ MERKEZİ ATIK SULARIN TERFİSİ VE TERFİ MERKEZİ Pompa; suya basınç sağlayan veya suyu aşağıdan yukarıya terfi ettiren (yükselten) makinedir. Terfi merkezi; atık suların, çamurun ve arıtılmış suların bir bölgeden

Detaylı

Çok Katlı Yapılarda Elverişsiz Deprem Doğrultuları

Çok Katlı Yapılarda Elverişsiz Deprem Doğrultuları Prof. Dr. Günay Özmen İTÜ İnşaat Fakültesi (Emekli), İstanbul gunayozmen@hotmail.com Çok Katlı Yapılarda Elverişsiz Deprem Doğrultuları 1. Giriş Deprem etkisi altında bulunan çok katlı yapılarda her eleman

Detaylı

Türk suları için Dalga Enerjisi Örnek Proje Fizibilite Çalışması

Türk suları için Dalga Enerjisi Örnek Proje Fizibilite Çalışması Türk suları için Dalga Enerjisi Örnek Proje Fizibilite Çalışması Mustafa SAĞLAM, Tanay Sıdkı UYAR Marmara Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Ana Bilim Dalı Göztepe, İstanbul saglamm@hrf.tu.nato.int,

Detaylı

PERFORE KIYI DUVARLARININ HİDROLİK PERFORMANSI

PERFORE KIYI DUVARLARININ HİDROLİK PERFORMANSI 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 407 PERFORE KIYI DUVARLARININ HİDROLİK PERFORMANSI Bahar ÖZÖĞÜT Didem YILMAZER Esin ÇEVİK Yalçın YÜKSEL Çevre Yük. Müh Araş. Gör. Dr. Prof. Dr. Prof. Dr. Çevre ve

Detaylı

Fotovoltaik Panel Gücüne Etki Eden Çalışma Parametrelerinin Araştırılması

Fotovoltaik Panel Gücüne Etki Eden Çalışma Parametrelerinin Araştırılması Fotovoltaik Panel Gücüne Etki Eden Çalışma Parametrelerinin Araştırılması Yusuf Işıker, Bülent Yeşilata ve Hüsamettin Bulut Harran Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü, Şanlıurfa yusuf47@harran.edu.tr

Detaylı

HAVA SOĞUTMALI BİR SOĞUTMA GURUBUNDA SOĞUTMA KAPASİTESİ VE ETKİNLİĞİNİN DIŞ SICAKLIKLARLA DEĞİŞİMİ

HAVA SOĞUTMALI BİR SOĞUTMA GURUBUNDA SOĞUTMA KAPASİTESİ VE ETKİNLİĞİNİN DIŞ SICAKLIKLARLA DEĞİŞİMİ HAVA SOĞUTMALI BİR SOĞUTMA GURUBUNDA SOĞUTMA KAPASİTESİ VE ETKİNLİĞİNİN DIŞ SICAKLIKLARLA DEĞİŞİMİ Serhan Küçüka*, Serkan Sunu, Anıl Akarsu, Emirhan Bayır Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü

Detaylı

PERFORE KIYI YAPILARININ PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ

PERFORE KIYI YAPILARININ PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ - 229 - PERFORE KIYI YAPILARININ PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ Burak AYDOĞAN 1, Ufuk Yasin YURTBİL 2, Esin ÇEVİK 3, Yalçın YÜKSEL 4 1 Dr. Müh., YTÜ, İnşaat Müh. Böl., Hidrolik ABD - burak_aydogan@hotmail.com

Detaylı

ENERJİ ÜRETİMİ VE SULAMA KRİTERLERİNE GÖRE REZERVUAR KAPASİTE OPTİMİZASYONU

ENERJİ ÜRETİMİ VE SULAMA KRİTERLERİNE GÖRE REZERVUAR KAPASİTE OPTİMİZASYONU ENERJİ ÜRETİMİ VE SULAMA KRİTERLERİNE GÖRE REZERVUAR KAPASİTE OPTİMİZASYONU II. Su Yapıları Konferansı, Diyarbakır, 16 18.9.211 Hazırlayanlar; Burcu Ersoy (FICHTNER, Türkiye) Ronald Haselsteiner (ENERJISA,

Detaylı

HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI HİDROLİK TÜRBİN ANALİZ VE DİZAYN ESASLARI Hidrolik türbinler, su kaynaklarının yerçekimi potansiyelinden, akan suyun kinetik enerjisinden ya da her ikisinin

Detaylı

Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşulları

Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşulları YÖNETMELİK ESASLARI Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşulları Günay Özmen İstanbul Teknik Üniversitesi /57 /57 Burulma Düzensizliğini Etkileyen Faktörler Yapının Plan Geometrisi Planda

Detaylı

ENERJĐ ELDESĐNDE ORTALAMA RÜZGAR HIZI ÖLÇÜM ARALIĞI ve HELLMANN KATSAYISININ ÖNEMĐ: SÖKE ÖRNEĞĐ

ENERJĐ ELDESĐNDE ORTALAMA RÜZGAR HIZI ÖLÇÜM ARALIĞI ve HELLMANN KATSAYISININ ÖNEMĐ: SÖKE ÖRNEĞĐ ENERJĐ ELDESĐNDE ORTALAMA RÜZGAR HIZI ÖLÇÜM ARALIĞI ve HELLMANN KATSAYISININ ÖNEMĐ: SÖKE ÖRNEĞĐ Mete ÇUBUKÇU1 mecubuk@hotmail.com Doç. Dr. Aydoğan ÖZDAMAR2 aozdamar@bornova.ege.edu.tr ÖZET 1 Ege Üniversitesi

Detaylı

DEN 322. Pompa Sistemleri Hesapları

DEN 322. Pompa Sistemleri Hesapları DEN 3 Pompa Sistemleri Hesapları Sistem karakteristiği B h S P P B Gözönüne alınan pompalama sisteminde, ve B noktalarına Genişletilmiş Bernoulli denklemi uygulanırsa: L f B B B h h z g v g P h z g v g

Detaylı

Makina Mühendisliği Anabilim Dalı 35100 Bornova ĐZMĐR 35100 Bornova ĐZMĐR

Makina Mühendisliği Anabilim Dalı 35100 Bornova ĐZMĐR 35100 Bornova ĐZMĐR ÇEŞME DE BĐR OTELĐN KULLANIM SUYU ISITMASININ RÜZGAR ENERJĐSĐNDEN SAĞLANMASI Doç. Dr. Aydoğan ÖZDAMAR Mak. Müh. Çağın ŞEN Ege Üniversitesi Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Detaylı

Eşdeğer Deprem Yüklerinin Dağılım Biçimleri

Eşdeğer Deprem Yüklerinin Dağılım Biçimleri Eşdeğer Deprem Yüklerinin Dağılım Biçimleri Prof. Dr. Günay Özmen İTÜ İnşaat Fakültesi (Emekli), İstanbul gunayozmen@hotmail.com 1. Giriş Deprem etkisi altında bulunan ülkelerin deprem yönetmelikleri çeşitli

Detaylı

ÖN ÇÖKTÜRME HAVUZU DİZAYN KRİTERLERİ

ÖN ÇÖKTÜRME HAVUZU DİZAYN KRİTERLERİ ÖN ÇÖKTÜRME HAVUZU DİZAYN KRİTERLERİ Ön çöktürme havuzlarında normal şartlarda BOİ 5 in % 30 40 ı, askıda katıların ise % 50 70 i giderilmektedir. Ön çöktürme havuzunun dizaynındaki amaç, stabil (havuzda

Detaylı

Ek-3-2: Örnek Tez 1. GİRİŞ

Ek-3-2: Örnek Tez 1. GİRİŞ 1 Ek-3-2: Örnek Tez 1. GİRİŞ.. 2 2. GENEL KISIMLAR 2.1. YATAY YATAK KATSAYISI YAKLAŞIMI Yatay yüklü kazıkların analizinde iki parametrenin bilinmesi önemlidir : Kazığın rijitliği (EI) Zeminin yatay yöndeki

Detaylı

ARSİN KIYISI DÜZENLENMESİ FİZİKSEL MODEL ÇALIŞMALARI

ARSİN KIYISI DÜZENLENMESİ FİZİKSEL MODEL ÇALIŞMALARI 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 1 ARSİN KIYISI DÜZENLENMESİ FİZİKSEL MODEL ÇALIŞMALARI Murat KANKAL Adem AKPINAR M. İhsan KÖMÜRCÜ Arş. Gör. İnş. Yük. Müh. Yrd. Doç. Dr. Karadeniz Teknik Üniversitesi

Detaylı

MOCKUS HİDROGRAFI İLE HAVZA & TAŞKIN MODELLENMESİNE BİR ÖRNEK: KIZILCAHAMAM(ANKARA)

MOCKUS HİDROGRAFI İLE HAVZA & TAŞKIN MODELLENMESİNE BİR ÖRNEK: KIZILCAHAMAM(ANKARA) MOCKUS HİDROGRAFI İLE HAVZA & TAŞKIN MODELLENMESİNE BİR ÖRNEK: KIZILCAHAMAM(ANKARA) Tunç Emre TOPTAŞ Teknik Hizmetler ve Eğitim Müdürü, Netcad Yazılım A.Ş. Bilkent, Ankara, Öğretim Görevlisi, Gazi Üniversitesi,

Detaylı

(İnşaat Mühendisliği Bölümü) SEMİNER 1. Burcu AYAR

(İnşaat Mühendisliği Bölümü) SEMİNER 1. Burcu AYAR GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (İnşaat Mühendisliği Bölümü) SEMİNER 1 Burcu AYAR Çalışmamızın Amacı Nedir? Çok katlı yapıların burulma düzensizliği, taşıyıcı sistemin rijitlik ve kütle dağılımının simetrik

Detaylı

AÇIK KANAL AKIMLARINDA HIZ DAĞILIMININ ENTROPY YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ. Mehmet Ardıçlıoğlu. Ali İhsan Şentürk. Galip Seçkin

AÇIK KANAL AKIMLARINDA HIZ DAĞILIMININ ENTROPY YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ. Mehmet Ardıçlıoğlu. Ali İhsan Şentürk. Galip Seçkin AÇIK KANAL AKILARINDA HIZ DAĞILIININ ENTROPY YÖNTEİ İLE İNCELENESİ ehmet Ardıçlıoğl Yard. Doç. Dr., Erciyes Üniv. ühendislik Fak. İnşaat üh. Böl. Kayseri, Tel: 352 4378, Fax: 9 352 4375784 E-mail: mardic@erciyes.ed.tr

Detaylı

DÜŞEY YÜZLÜ KIYI YAPILARI ÜZERİNDE KULLANILABİLECEK DALGA ENERJİSİ DÖNÜŞTÜRÜCÜSÜ TASARIMI DOKTORA TEZİ. Özgür Evren VAROL

DÜŞEY YÜZLÜ KIYI YAPILARI ÜZERİNDE KULLANILABİLECEK DALGA ENERJİSİ DÖNÜŞTÜRÜCÜSÜ TASARIMI DOKTORA TEZİ. Özgür Evren VAROL İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DÜŞEY YÜZLÜ KIYI YAPILARI ÜZERİNDE KULLANILABİLECEK DALGA ENERJİSİ DÖNÜŞTÜRÜCÜSÜ TASARIMI DOKTORA TEZİ Özgür Evren VAROL Kıyı Bilimleri ve Mühendisliği

Detaylı

Ders Notları 3 Geçirimlilik Permeabilite

Ders Notları 3 Geçirimlilik Permeabilite Ders Notları 3 Geçirimlilik Permeabilite Zemindeki mühendislik problemleri, zeminin kendisinden değil, boşluklarında bulunan boşluk suyundan kaynaklanır. Su olmayan bir gezegende yaşıyor olsaydık, zemin

Detaylı

Küçük ve Mikro Ölçekli Enerji Yatırımları için Hibrit Enerji Modeli

Küçük ve Mikro Ölçekli Enerji Yatırımları için Hibrit Enerji Modeli Küçük ve Mikro Ölçekli Enerji Yatırımları için Hibrit Enerji Modeli Mustafa Yıldız Enerji Mühendisliği Yüksek Lisans Programı Bitirme Tezi Danışman: Yard. Doç. Dr. Ferhat Bingöl 4. İzmir Rüzgar Sempozyumu

Detaylı

VANA VE SÜZGEÇLERĐN BĐRLĐKTE KULLANILMASI DURUMUNDA BASINÇ DÜŞÜŞÜNÜN BELĐRLENMESĐ

VANA VE SÜZGEÇLERĐN BĐRLĐKTE KULLANILMASI DURUMUNDA BASINÇ DÜŞÜŞÜNÜN BELĐRLENMESĐ VANA VE SÜZGEÇLERĐN BĐRLĐKTE KULLANILMASI DURUMUNDA BASINÇ DÜŞÜŞÜNÜN BELĐRLENMESĐ Y. Doç Dr. Đbrahim GENTEZ 1949 yılında Đstanbul'da doğdu. 1972 yılında ĐTÜ Makina Fakültesi'nden mezun oldu. 1973 yılından

Detaylı

MAKİNA ELEMANLAR I MAK Bütün Gruplar ÖDEV 2

MAKİNA ELEMANLAR I MAK Bütün Gruplar ÖDEV 2 MAKİNA ELEMANLAR I MAK 341 - Bütün Gruplar ÖDEV 2 Şekilde çelik bir mile sıkı geçme olarak monte edilmiş dişli çark gösterilmiştir. Söz konusu bağlantının P gücünü n dönme hızında k misli emniyetle iletmesi

Detaylı

NÖ-A NÖ-B. Adı- Soyadı: Fakülte No:

NÖ-A NÖ-B. Adı- Soyadı: Fakülte No: Şube Adı- Soyadı: Fakülte No: NÖ-A NÖ-B Kimya Mühendisliği Bölümü, 2016/2017 Öğretim Yılı, 00323-Akışkanlar Mekaniği Dersi, Dönem Sonu Sınavı Soru ve Çözümleri 05.01.2017 Soru (puan) 1 (20) 2 (20) 3 (20)

Detaylı

b. Gerek pompajlı iletimde, gerekse yerçekimiyle iletimde genellikle kent haznesine sabit bir debi derlenerek iletilir (Qil).

b. Gerek pompajlı iletimde, gerekse yerçekimiyle iletimde genellikle kent haznesine sabit bir debi derlenerek iletilir (Qil). 4. GÜNLÜK DÜZENLEME HAZNESİ TASARIMI 4.1. Düzenleme İhtiyacı: a. Şebekeden çekilen debiler, iletimden gelen debilerden günün bazı saatlerinde daha büyük, bazı saatlerinde ise daha küçüktür. b. Gerek pompajlı

Detaylı

Çok Katlı Yapılarda Burulma Düzensizliği

Çok Katlı Yapılarda Burulma Düzensizliği Çok Katlı Yapılarda Burulma Düzensizliği BURULMA (1) Günay Özmen İstanbul Teknik Üniversitesi 1/42 2/42 BURULMA (2) YÖNETMELİK ESASLARI 3/42 4/42 BURULMA DÜZENSİZLİĞİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Yapının Plan

Detaylı

DALGAKIRAN KORUMA TABAKASI TİPİNİN, BOYUTUNUN VE YERLEŞTİRME ŞEKLİNİN DALGA AŞMASINA ETKİLERİ

DALGAKIRAN KORUMA TABAKASI TİPİNİN, BOYUTUNUN VE YERLEŞTİRME ŞEKLİNİN DALGA AŞMASINA ETKİLERİ - 167 - DALGAKIRAN KORUMA TABAKASI TİPİNİN, BOYUTUNUN VE YERLEŞTİRME ŞEKLİNİN DALGA AŞMASINA ETKİLERİ Engin BİLYAY, İnşaat Yük.Müh., Selahattin BACANLI, Makina Müh., Dr. Bergüzar ÖZBAHÇECİ, İnşaat Yük.Müh.,

Detaylı

Açık Drenaj Kanallarının Boyutlandırılması. Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK

Açık Drenaj Kanallarının Boyutlandırılması. Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK Açık Drenaj Kanallarının Boyutlandırılması Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK Drenaj kanalları, drenaj alanına ilişkin en yüksek yüzey akış debisi veya drenaj katsayısı ile belirlenen kanal kapasitesi gözönüne alınarak

Detaylı

RETScreen International ve ALWIN Yazılımları Kullanılarak Rüzgar Enerji Santrali Proje Analizi

RETScreen International ve ALWIN Yazılımları Kullanılarak Rüzgar Enerji Santrali Proje Analizi RETScreen International ve ALWIN Yazılımları Kullanılarak Rüzgar Enerji Santrali Proje Analizi Egemen SULUKAN, Tanay Sıdkı UYAR Marmara Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Ana Bilim Dalı Göztepe,

Detaylı

HAVA ARAÇLARINDAKİ ELEKTRONİK EKİPMANLARIN SOĞUTULMASINDA KULLANILAN SOĞUTMA SIVILARININ PERFORMANSA BAĞLI SEÇİM KRİTERLERİ

HAVA ARAÇLARINDAKİ ELEKTRONİK EKİPMANLARIN SOĞUTULMASINDA KULLANILAN SOĞUTMA SIVILARININ PERFORMANSA BAĞLI SEÇİM KRİTERLERİ VI. ULUSAL HAVACILIK VE UZAY KONFERANSI 28-30 Eylül 2016, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli HAVA ARAÇLARINDAKİ ELEKTRONİK EKİPMANLARIN SOĞUTULMASINDA KULLANILAN SOĞUTMA SIVILARININ PERFORMANSA BAĞLI SEÇİM

Detaylı

KAZIKLI DALGAKIRANLARIN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ. İnş. Müh. Buğra Cenk ERTUNG

KAZIKLI DALGAKIRANLARIN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ. İnş. Müh. Buğra Cenk ERTUNG İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KAZIKLI DALGAKIRANLARIN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ YÜKSEK LİSANS TEZİ İnş. Müh. Buğra Cenk ERTUNG Anabilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Programı: Hidrolik

Detaylı

SANTRALLERİ SICAK SULU ISITMA DENGELENMESİ. üçüka Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Müh. M

SANTRALLERİ SICAK SULU ISITMA DENGELENMESİ. üçüka Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Müh. M DEÜ HASTANESİ KLİMA SANTRALLERİ SICAK SULU ISITMA SİSTEMLERİNİN N ISIL VE HİDROLİK DENGELENMESİ Burak Kurşun un / Doç.Dr.Serhan KüçüK üçüka Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Müh. M BölümüB GİRİŞ Değişen

Detaylı

TÜRKİYE DENİZLERİ DALGA İKLİM MODELİ VE UZUN DÖNEM DALGA İKLİM ANALİZİ

TÜRKİYE DENİZLERİ DALGA İKLİM MODELİ VE UZUN DÖNEM DALGA İKLİM ANALİZİ 7. Kıyı Mühendisliği Sempozyumu - 411 - TÜRKİYE DENİZLERİ DALGA İKLİM MODELİ VE UZUN DÖNEM DALGA İKLİM ANALİZİ Yalçın Yüksel, Esin Çevik, Burak Aydoğan, Anıl Arı, K. Emre Saraçoğlu, Remziye Alpli, Burak

Detaylı

Küçük Ölçekli Rüzgar Türbinlerinin İzmir Bölgesindeki Yıllık Üretimlerinin Belirlenmesi

Küçük Ölçekli Rüzgar Türbinlerinin İzmir Bölgesindeki Yıllık Üretimlerinin Belirlenmesi Küçük Ölçekli Rüzgar Türbinlerinin İzmir Bölgesindeki Yıllık Üretimlerinin Belirlenmesi Levent BİLİR, Nurdan YILDIRIM ÖZCAN Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Yenilenebilir Enerjinin Önemi

Detaylı

BAZI İLLER İÇİN GÜNEŞ IŞINIM ŞİDDETİ, GÜNEŞLENME SÜRESİ VE BERRAKLIK İNDEKSİNİN YENİ ÖLÇÜMLER IŞIĞINDA ANALİZİ

BAZI İLLER İÇİN GÜNEŞ IŞINIM ŞİDDETİ, GÜNEŞLENME SÜRESİ VE BERRAKLIK İNDEKSİNİN YENİ ÖLÇÜMLER IŞIĞINDA ANALİZİ Güneş Günü Sempozyumu 99-28 Kayseri, 2-27 Haziran 1999 BAZI İLLER İÇİN GÜNEŞ IŞINIM ŞİDDETİ, GÜNEŞLENME SÜRESİ VE BERRAKLIK İNDEKSİNİN YENİ ÖLÇÜMLER IŞIĞINDA ANALİZİ Hüsamettin BULUT Çukurova Üni. Müh.

Detaylı

Elektrik. Rüzgardan ve Sudan Elektrik eldesinde Kullanılan Sistemler

Elektrik. Rüzgardan ve Sudan Elektrik eldesinde Kullanılan Sistemler Elektrik Rüzgardan ve Sudan Elektrik eldesinde Kullanılan Sistemler Rüzgar enerjisi değişime uğramış güneş enerjisidir: Güneş enerjisinin karalan, denizleri ve atmosferi her yerde özdeş ısıtmamasından

Detaylı

tmmob makina mühendisleri odası uygulamalı eğitim merkezi Pompa Eğitim Ünitesi Yavuz TÜTÜNOĞLU Makina Mühendisi Enerji Yöneticisi EEP Eğitmeni

tmmob makina mühendisleri odası uygulamalı eğitim merkezi Pompa Eğitim Ünitesi Yavuz TÜTÜNOĞLU Makina Mühendisi Enerji Yöneticisi EEP Eğitmeni tmmob makina mühendisleri odası uygulamalı eğitim merkezi Pompa Eğitim Ünitesi Yavuz TÜTÜNOĞLU Makina Mühendisi Enerji Yöneticisi EEP Eğitmeni 11 Pompalar Genellikle bir pompa motoru kendi maliyetine denk

Detaylı

EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ

EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ Giriş Isı değiştiricileri (eşanjör) değişik tiplerde olup farklı sıcaklıktaki iki akışkan arasında ısı alışverişini temin ederler. Isı değiştiricileri başlıca yüzeyli

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 10. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 10. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 10. HAFTA İçindekiler FV Güneş Pili Karakteristikleri FV GÜNEŞ PİLİ KARAKTERİSTİKLERİ Bir Fotovoltaj güneş pilinin elektriksel

Detaylı

508 HİDROLOJİ ÖDEV #1

508 HİDROLOJİ ÖDEV #1 508 HİDROLOJİ ÖDEV #1 Teslim tarihi: 30 Mart 2009 16:30 1. Yüzey alanı 40 km 2 olan bir gölde Haziran ayında göle giren akarsuyun ortalama debisi 0.56 m 3 /s, gölden çıkan suyun ortalama debisi 0.48 m

Detaylı

RÜZGAR TÜRBİNİ KANAT BAĞLANTI NOKTALARINDA ŞEKİL HAFIZALI ALAŞIMLARIN KULLANILMASI

RÜZGAR TÜRBİNİ KANAT BAĞLANTI NOKTALARINDA ŞEKİL HAFIZALI ALAŞIMLARIN KULLANILMASI RÜZGAR TÜRBİNİ KANAT BAĞLANTI NOKTALARINDA ŞEKİL HAFIZALI ALAŞIMLARIN KULLANILMASI Doç Dr. Numan Sabit ÇETİN Yrd. Doç. Dr. Cem EMEKSİZ Yrd. Doç. Dr. Zafer DOĞAN Rüzgar enerjisi eski çağlardan günümüze

Detaylı

Ders-1 Kıyı Mühendisliğinde Analiz ve Tasarım Esasları

Ders-1 Kıyı Mühendisliğinde Analiz ve Tasarım Esasları İTÜ Kıyı Bilimleri ve Mühendisliği KBM 602 Kıyı Mühendisliğinde Özel Konular Ders-1 Kıyı Mühendisliğinde Analiz ve Tasarım V.Ş. Özgür Kırca (kircave@itu.edu.tr) KBM 602 Kıyı Mühendisliğinde Özel Konular

Detaylı

RADYATÖR ARKALARINA YERLEŞTİRİLEN YANSITICI YÜZEYLERİN RADYATÖR ETKİNLİĞİNE ETKİSİ

RADYATÖR ARKALARINA YERLEŞTİRİLEN YANSITICI YÜZEYLERİN RADYATÖR ETKİNLİĞİNE ETKİSİ RADYAÖR ARKALARINA YERLEŞİRİLEN YANSIICI YÜZEYLERİN RADYAÖR EKİNLİĞİNE EKİSİ Mert ÜKEL Müslüm ARICI Mehmet Fatih BİNGÖLLÜ Hasan KARABAY ÖZE Bu çalışmada yapılardaki radyatörlerin arkalarına yerleştirilen

Detaylı

İSTANBUL BOĞAZI SU SEVİYESİ DEĞİŞİMLERİNİN MODELLENMESİ. Berna AYAT. İstanbul, Türkiye

İSTANBUL BOĞAZI SU SEVİYESİ DEĞİŞİMLERİNİN MODELLENMESİ. Berna AYAT. İstanbul, Türkiye 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 271 İSTANBUL BOĞAZI SU SEVİYESİ DEĞİŞİMLERİNİN MODELLENMESİ Burak AYDOĞAN baydogan@yildiz.edu.tr Berna AYAT bayat@yildiz.edu.tr M. Nuri ÖZTÜRK meozturk@yildiz.edu.tr

Detaylı

HİDROLOJİ. Buharlaşma. Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan. İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

HİDROLOJİ. Buharlaşma. Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan. İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü HİDROLOJİ Buharlaşma Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü BUHARLAŞMA Suyun sıvı halden gaz haline (su buharı) geçmesine buharlaşma (evaporasyon) denilmektedir. Atmosferden

Detaylı

ÇÖZÜMLER ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Uygulama VII

ÇÖZÜMLER ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Uygulama VII Soru 1 : Şekildeki hazne boru sisteminde; a- 1, 2, 3 noktalarındaki akışkanın basınçlarını bulunuz. b- Rölatif enerji ve piyezometre çizgilerini çiziniz. Sonuç: p 1=28.94 kn/m 2 ; p 2=29.23 kn/m 2 ; p

Detaylı

Terfi Hesapları Nasıl Yapılır? 06.04.2015

Terfi Hesapları Nasıl Yapılır? 06.04.2015 Terfi Hesapları Nasıl Yapılır? 06.04.2015 1. Hm, Monometrik Yüksekliği Hesapla Hm = GBK X + JxL + GB...[1] dir. Burada; Hm : Monometrik yükseklik (terfi basma yüksekliği), (m). GBK : Hat sonundaki deponun

Detaylı

6. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN

6. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN 6. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM Yazan SAYIN SAN SAN / İKTİSADİ MATEMATİK / 2 A.5. Doğrusal olmayan fonksiyonların eğimi Doğrusal fonksiyonlarda eğim her noktada sabittir

Detaylı

Kavitasyon. Pompa Teknolojileri ve Çalışma Prensipleri

Kavitasyon. Pompa Teknolojileri ve Çalışma Prensipleri Kavitasyon Pompanın içinde statik basınç, basılan sıvının buharlaşma basıncının altına düştüğünde sıvı buharlaşır ve içinde küçük buhar kabarcıkları oluşur. Sıvının pompa içinde dinamik hareketiyle sürüklenen

Detaylı

Yukarı Kaleköy Barajı ve HES Dolusavak Hidrolik Model Deneyleri

Yukarı Kaleköy Barajı ve HES Dolusavak Hidrolik Model Deneyleri Yukarı Kaleköy Barajı ve HES Dolusavak Hidrolik Model Deneyleri Mustafa Göğüş, A. Burcu-Altan Sakarya, Mete Köken, Ali Ersin Dinçer, Cüneyt Yavuz, Emre Haspolat ODTÜ İnşaat Müh. Böl. Hidromekanik Lab.

Detaylı

DİKEY KIYI YAPILARI İLE BÜTÜNLEŞİK YATAY LEVHALAR UZERİNE GELEN DALGA KALDIRMA KUVVETLERİ

DİKEY KIYI YAPILARI İLE BÜTÜNLEŞİK YATAY LEVHALAR UZERİNE GELEN DALGA KALDIRMA KUVVETLERİ DİKEY KIYI YAPILARI İLE BÜTÜNLEŞİK YATAY LEVHALAR UZERİNE GELEN DALGA KALDIRMA KUVVETLERİ 1. Giriş DOĞAN KISACIK Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü, Haydar Aliyev Bul. No:100

Detaylı

Yüzeysel Akış. Giriş 21.04.2012

Yüzeysel Akış. Giriş 21.04.2012 Yüzeysel Akış Giriş Bir akarsu kesitinde belirli bir zaman dilimi içerisinde geçen su parçacıklarının hareket doğrultusunda birçok kesitten geçerek, yol alarak ilerlemesi ve bir noktaya ulaşması süresince

Detaylı

RÜZGAR ENERJİSİ KAYNAĞI VE BELİRSİZLİK

RÜZGAR ENERJİSİ KAYNAĞI VE BELİRSİZLİK 4. İzmir Rüzgâr Sempozyumu // 28-30 Eylül 2017 // İzmir RÜZGAR ENERJİSİ KAYNAĞI VE BELİRSİZLİK Prof. Dr. Barış Özerdem İzmir Ekonomi Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü baris.ozerdem@ieu.edu.tr

Detaylı

KLİMA SANTRALLERİNDEKİ BOŞ HÜCRELER İÇİN TASARLANAN BİR ANEMOSTAT TİP DİFÜZÖRÜN AKIŞ ANALİZİ

KLİMA SANTRALLERİNDEKİ BOŞ HÜCRELER İÇİN TASARLANAN BİR ANEMOSTAT TİP DİFÜZÖRÜN AKIŞ ANALİZİ KLİMA SANTRALLERİNDEKİ BOŞ HÜCRELER İÇİN TASARLANAN BİR ANEMOSTAT TİP DİFÜZÖRÜN AKIŞ ANALİZİ Ahmet KAYA Muhammed Safa KAMER Kerim SÖNMEZ Ahmet Vakkas VAKKASOĞLU Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik

Detaylı

Taşınım Olayları II MEMM2009 Akışkanlar Mekaniği ve Isı Transferi bahar yy. borularda sürtünmeli akış. Prof. Dr.

Taşınım Olayları II MEMM2009 Akışkanlar Mekaniği ve Isı Transferi bahar yy. borularda sürtünmeli akış. Prof. Dr. Taşınım Olayları II MEMM009 Akışkanlar Mekaniği ve Isı Transferi 07-08 bahar yy. borularda sürtünmeli akış Prof. Dr. Gökhan Orhan istanbul üniversitesi / metalurji ve malzeme mühendisliği bölümü Laminer

Detaylı

XII. ULUSAL TESİSAT MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ ERGİN BAYRAK, NACİ ŞAHİN Nisan 2015, İZMİR

XII. ULUSAL TESİSAT MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ ERGİN BAYRAK, NACİ ŞAHİN Nisan 2015, İZMİR KANATLI BORULU EVAPORATÖRLERDE DEVRE TASARIMININ KAPASİTEYE ETKİSİNİN N DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ ERGİN BAYRAK, NACİ ŞAHİN Isı Değiştiricilerine Genel Bir Bakış Kanatlı Borulu Isı Değiştiricileri Problemler

Detaylı

1 L=50 m. 2 L=60 m. 3 L=50 m. A=0,25 ha. A=0,2 ha. (90 m)

1 L=50 m. 2 L=60 m. 3 L=50 m. A=0,25 ha. A=0,2 ha. (90 m) KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ MÜHENİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENİSLİĞİ BÖLÜMÜ 01-013 BAHAR YARIYILI SU TEMİNİ VE ÇEVRE SAĞLIĞI BÜTÜNLEME SINAV SORULARI 1/06/013 Adı Soyadı: Soru 1: Şekilde boy kesiti verilen isale

Detaylı

TÜRKİYE DOĞAL GAZ MECLİSİ 2013-2014 KIŞ DÖNEMİ DOĞAL GAZ GÜNLÜK PUANT TÜKETİM TAHMİNİ VE GELECEK YILLARA İLİŞKİN ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

TÜRKİYE DOĞAL GAZ MECLİSİ 2013-2014 KIŞ DÖNEMİ DOĞAL GAZ GÜNLÜK PUANT TÜKETİM TAHMİNİ VE GELECEK YILLARA İLİŞKİN ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER 2013-2014 KIŞ DÖNEMİ DOĞAL GAZ GÜNLÜK PUANT TÜKETİM TAHMİNİ VE GELECEK YILLARA İLİŞKİN ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER 2014 İÇİNDEKİLER 1. Talebe İlişkin Baz Senaryolar 2. Doğal Gaz Şebekesi Arz İmkânlarına

Detaylı

ÇÖZÜM 1) konumu mafsallı olup, buraya göre alınacak moment ile küçük pistona etkileyen kuvvet hesaplanır.

ÇÖZÜM 1) konumu mafsallı olup, buraya göre alınacak moment ile küçük pistona etkileyen kuvvet hesaplanır. SORU 1) Şekildeki (silindir+piston) düzeni vasıtası ile kolunda luk bir kuvvet elde edilmektedir. İki piston arasındaki hacimde yoğunluğu olan bir akışkan varıdr. Verilenlere göre büyük pistonun hareketi

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİ II. BÖLÜM

GÜNEŞ ENERJİSİ II. BÖLÜM GÜNEŞ ENERJİSİ II. BÖLÜM Prof. Dr. Olcay KINCAY GÜNEŞ AÇILARI GİRİŞ Güneş ışınları ile dünya üzerindeki yüzeyler arasında belirli açılar vardır. Bu açılar hakkında bilgi edinilerek güneş enerjisinden en

Detaylı

RÜZGAR-DALGA İKLİMİ ANALİZİ ve DALGA MODELLEMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

RÜZGAR-DALGA İKLİMİ ANALİZİ ve DALGA MODELLEMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 17 RÜZGAR-DALGA İKLİMİ ANALİZİ ve DALGA MODELLEMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA H. Anıl ARI Yalçın YÜKSEL Esin ÇEVİK Araş. Gör. Prof. Dr. Prof. Dr YTÜ YTÜ YTÜ İstanbul, Türkiye

Detaylı

VENTURİMETRE DENEYİ 1. GİRİŞ

VENTURİMETRE DENEYİ 1. GİRİŞ VENTURİMETRE DENEYİ 1. GİRİŞ Genellikle herhangi bir akış esnasında akışkanın tabakaları farklı hızlarda hareket ederler ve akışkanın viskozitesi, uygulanan kuvvete karşı direnç gösteren tabakalar arasındaki

Detaylı

HİSAR REG. VE HES BİLGİ NOTU

HİSAR REG. VE HES BİLGİ NOTU HİSAR REG. VE HES BİLGİ NOTU ODAŞ ELEKTRİK ÜRETİM SAN. TİC. A.Ş. 2015 ŞUBAT HİSAR HİDRO ELEKTRİK SANRALİ PROJE BİLGİ NOTU : Hisar Regülatörü ve HES projesi Marmara bölgesinde Sakarya Nehri üzerinde Bilecik

Detaylı

DALGA VE GEL-GİT ENERJİLERİ

DALGA VE GEL-GİT ENERJİLERİ ME 331 YENİLENEBİLİR ENERJİ SİSTEMLERİ DALGA VE GEL-GİT ENERJİLERİ Ceyhun Yılmaz Afyon Kocatepe Üniversitesi Dalga Enerjisi (WAVE ENERGY) Diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının çoğunda olduğu gibi, dalga

Detaylı

26 Santral Kuyruksuyu Kotu (m) m 27 İletim Yapısı CTP Boru (basınçlı) 28 İletim Yapısı Uzunluğu (m) İletim Yapısı Eğimi ( j ) Değişken

26 Santral Kuyruksuyu Kotu (m) m 27 İletim Yapısı CTP Boru (basınçlı) 28 İletim Yapısı Uzunluğu (m) İletim Yapısı Eğimi ( j ) Değişken 1. ÖZET 1.1. YÖNETİCİ BİLGİLENDİRME FORMU S.NO Açıklamalar 1 Proje Adı Kale Reg. Ve HES 2 Şirket Adı Asa Enerji Elektrik Üretim San. ve Tic. A.Ş. 3 Şirket Adresi Musazade Mah. Cumhuriyet Meydanı Molla

Detaylı

EROZYONUN KANTİTATİF OLARAK BELİRLENMESİ. Dr. Şenay ÖZDEN Prof.Dr. Nuri MUNSUZ

EROZYONUN KANTİTATİF OLARAK BELİRLENMESİ. Dr. Şenay ÖZDEN Prof.Dr. Nuri MUNSUZ EROZYONUN KANTİTATİF OLARAK BELİRLENMESİ Dr. Şenay ÖZDEN Prof.Dr. Nuri MUNSUZ Havza koruma projelerinde erozyonun azaltılması ile sediment problemlerinin ıslahı, temel amaçları oluşturmaktadır. Bunun için

Detaylı

GÜN IŞIĞI KULLANILARAK İÇ MEKANLARIN AYDINLATILMASI

GÜN IŞIĞI KULLANILARAK İÇ MEKANLARIN AYDINLATILMASI GÜN IŞIĞI KULLANILARAK İÇ MEKANLARIN AYDINLATILMASI HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: Emincan AYÇİÇEK (9/A) DANIŞMAN ÖĞRETMEN: A. Ruhşah ERDUYGUN 2005 İZMİR İÇİNDEKİLER Özet...2 Gün Işığı Kullanılarak İç Mekanların

Detaylı

MARİNALARDA BASEN İÇİ SU SİRKÜLASYONU NUN YAPAY VE CEBRİ YÖNTEMLER YARDIMIYLA SAĞLANMASINA YÖNELİK ÖRNEK UYGULAMALAR

MARİNALARDA BASEN İÇİ SU SİRKÜLASYONU NUN YAPAY VE CEBRİ YÖNTEMLER YARDIMIYLA SAĞLANMASINA YÖNELİK ÖRNEK UYGULAMALAR MARİNALARDA BASEN İÇİ SU SİRKÜLASYONU NUN YAPAY VE CEBRİ YÖNTEMLER YARDIMIYLA SAĞLANMASINA YÖNELİK ÖRNEK UYGULAMALAR Onur BORA Gemi İnş. Müh., Kıyı Müh., YL onurbora@cecmarine.com CEC Kıyı ve Çevre Ö.

Detaylı

7. BÖLÜMLE İLGİLİ ÖRNEK SORULAR

7. BÖLÜMLE İLGİLİ ÖRNEK SORULAR 7. BÖLÜMLE İLGİLİ ÖRNEK SORULAR 1) Denver, Colorao da (rakım 1610 m) yerel atmosfer basıncı 8.4 kpa dır. Bu basınçta ve 0 o C sıcaklıktaki hava, 120 o C sıcaklıkta ve 2.5m 8m boyutlarında düz bir plaka

Detaylı

TAŞKIN YÖNETİMİNDE MODELLEME ÇALIŞMALARI

TAŞKIN YÖNETİMİNDE MODELLEME ÇALIŞMALARI T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAŞKIN YÖNETİMİNDE MODELLEME ÇALIŞMALARI Tuğçehan Fikret GİRAYHAN Orman ve Su İşleri Uzmanı 17.11.2015- ANTALYA İÇERİK Taşkın Kavramı ve Türkiye

Detaylı

Kıyı Mühendisliği. Ders Programı. INS4056 Kıyı Yapıları ve Limanlar (3+0) Seçmeli Dersi. Prof.Dr. Yalçın Arısoy

Kıyı Mühendisliği. Ders Programı. INS4056 Kıyı Yapıları ve Limanlar (3+0) Seçmeli Dersi. Prof.Dr. Yalçın Arısoy Ders Programı Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü INS4056 (3+0) Seçmeli Dersi Prof.Dr. Yalçın Arısoy yalcin.arisoy@deu.edu.tr Hafta İzlenecek Konular 1. 2. 3. 4. 5.

Detaylı

Kanalların eğimi, min. ve maks. hızlar

Kanalların eğimi, min. ve maks. hızlar Kanalların eğimi, min. ve maks. hızlar Kanalların kapasitesi, akış kesitinin ve su hızının bir fonksiyonudur. Su hızı büyük ölçüde kanal eğimine bağlıdır. Kanal enkesiti ve kanalın eğiminin sabit olmasına

Detaylı

Taylor Serisi. Şekil 16. HMS Leviathan. Şekil 17. Taylor serisi ana formu

Taylor Serisi. Şekil 16. HMS Leviathan. Şekil 17. Taylor serisi ana formu ... Taylor Serisi Taylor serisi (,). yüzyılın başlarında David Taylor tarafından yüksek hızlı ve çift pervaneli savaş gemisi formlarında kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Serinin ana formu yılında inşa

Detaylı

900*9.81*0.025*61.91 19521.5 Watt 0.70

900*9.81*0.025*61.91 19521.5 Watt 0.70 INS 61 Hidrolik İnşaat Müendisliği ölümü Hidrolik nabilim alı Uygulama 5 Soru 1 : Şekildeki sistemle aznesinden aznesine Q = 5 l/s, özgül kütlesi = 900 kg/m, kinematik viskozitesi =10 - m /s olan yağ akmaktadır.

Detaylı

713 SU TEMİNİ VE ÇEVRE ÖDEV #1

713 SU TEMİNİ VE ÇEVRE ÖDEV #1 713 SU TEMİNİ VE ÇEVRE ÖDEV #1 Teslim tarihi:- 1. Bir şehrin 1960 yılındaki nüfusu 35600 ve 1980 deki nüfusu 54800 olarak verildiğine göre, bu şehrin 1970 ve 2010 yıllarındaki nüfusunu (a) aritmetik artışa

Detaylı

SIĞLAŞMA BÖLGESİNDE DENİZALTI BORU HATLARI ALTINDA YEREL OYULMA

SIĞLAŞMA BÖLGESİNDE DENİZALTI BORU HATLARI ALTINDA YEREL OYULMA SIĞLAŞMA BÖLGESİNDE DENİZALTI BORU HATLARI ALTINDA YEREL OYULMA Burak KIZILÖZ (1), Esin ÖZKAN ÇEVİK (2), Yalçın YÜKSEL (3) 1 Dr.,Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İSU Genel Müdürlüğü, Darıca Şube Müdürü,

Detaylı

GÜNEYBATI KARADENİZ DALGA VERİLERİ İLE PARAMETRİK DALGA MODELLEMESİ

GÜNEYBATI KARADENİZ DALGA VERİLERİ İLE PARAMETRİK DALGA MODELLEMESİ 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 29 GÜNEYBATI KARADENİZ DALGA VERİLERİ İLE PARAMETRİK DALGA MODELLEMESİ Cihan ŞAHİN Burak AYDOĞAN Esin ÇEVİK Yalçın YÜKSEL Araş. Gör. Araş. Gör. Prof. Dr. Prof. Dr.

Detaylı

EES 487 YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI DÖNEM PROJELERİ 2013 Doç.Dr.Mutlu BOZTEPE 28.11.2013

EES 487 YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI DÖNEM PROJELERİ 2013 Doç.Dr.Mutlu BOZTEPE 28.11.2013 EES 487 YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI DÖNEM PROJELERİ 2013 Doç.Dr.Mutlu BOZTEPE 28.11.2013 Genel kurallar: 1. Dönem projeleri aşağıda verilen konulardan seçilecektir. Bu konular dışında proje önermek

Detaylı

AKIŞ ÖLÇÜMLERİ. Kütlenin korunumu prensibine göre içerisinde üretim olmayan bir sistem için;

AKIŞ ÖLÇÜMLERİ. Kütlenin korunumu prensibine göre içerisinde üretim olmayan bir sistem için; ÖLÇME TEKNİĞİ DERS NOTLARI 2 AKIŞ ÖLÇÜMLERİ Akışkanın hareketi sırasındaki hızı ve debisi, bilim ve sanayinin pek çok yerinde ihtiyaç duyulan bilgilerdir. Bu verilerin ölçülmesi için pek çok cihaz geliştirilmiştir.

Detaylı

GÜNEŞ ENERJĐSĐ IV. BÖLÜM. Prof. Dr. Olcay KINCAY

GÜNEŞ ENERJĐSĐ IV. BÖLÜM. Prof. Dr. Olcay KINCAY GÜNEŞ ENERJĐSĐ IV. BÖLÜM Prof. Dr. Olcay KINCAY DÜZ TOPLAYICI Düz toplayıcı, güneş ışınımını, yararlı enerjiye dönüştüren ısı eşanjörüdür. Akışkanlar arasında ısı geçişi sağlayan ısı eşanjörlerinden farkı,

Detaylı

RÜZGAR ENERJİSİ VE SİVAS ŞARTLARINDA RÜZGAR SANTRALİ TASARIMI

RÜZGAR ENERJİSİ VE SİVAS ŞARTLARINDA RÜZGAR SANTRALİ TASARIMI RÜZGAR ENERJİSİ VE SİVAS ŞARTLARINDA RÜZGAR SANTRALİ TASARIMI Cumhuriyet Üniversitesi Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümü Sunan Yrd.Doç. Dr. Mustafa HOŞTUT Nisan-2007 1/53 RÜZGAR ENERJİSİ VE SİVAS

Detaylı

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1 Y. Doç. Dr. Güray Doğan 1 Kinematik Kinematik: akışkanların hareketlerini tanımlar Kinematik harekete sebep olan kuvvetler ile ilgilenmez. Akışkanlar mekaniğinde

Detaylı

SIVILI DÜZLEMSEL GÜNEŞ KOLLEKTÖRLERĐ ÜZERĐNE PARAMETRĐK BĐR ĐNCELEME*

SIVILI DÜZLEMSEL GÜNEŞ KOLLEKTÖRLERĐ ÜZERĐNE PARAMETRĐK BĐR ĐNCELEME* SIVILI DÜZLEMSEL GÜNEŞ KOLLEKTÖRLERĐ ÜZERĐNE PARAMETRĐK BĐR ĐNCELEME* * Bu çalışma, Ege Ü. Araştırma Fonu tarafından desteklenen Oplimizasyonu" isimli araştırma projesinin bir bölümüdür. Hüseyin GÜNERHAN

Detaylı

UZAYSAL VE DOLU GÖVDELİ AŞIKLARIN ÇELİK ÇATI AĞIRLIĞINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ

UZAYSAL VE DOLU GÖVDELİ AŞIKLARIN ÇELİK ÇATI AĞIRLIĞINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ UZAYSAL VE DOLU GÖVDELİ AŞIKLARIN ÇELİK ÇATI AĞIRLIĞINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ Mutlu SEÇER* ve Özgür BOZDAĞ* *Dokuz Eylül Üniv., Müh. Fak., İnşaat Müh. Böl., İzmir ÖZET Bu çalışmada, ülkemizde çelik hal

Detaylı

LED PANEL ARMATÜRLERİN OFİS AYDINLATMASINDA RETROFİT AMAÇLI KULLANIMININ İNCELENMESİ

LED PANEL ARMATÜRLERİN OFİS AYDINLATMASINDA RETROFİT AMAÇLI KULLANIMININ İNCELENMESİ LED PANEL ARMATÜRLERİN OFİS AYDINLATMASINDA RETROFİT AMAÇLI KULLANIMININ İNCELENMESİ Emre ERKİN M. Berker YURTSEVEN Önder GÜLER Sermin ONAYGİL erkinem@itu.edu.tr byurtseven@itu.edu.tr onder.guler@itu.edu.tr

Detaylı

ÇEŞME YARIMADASI RÜZGÂR SANTRALLERİNİN İLETİM SİSTEMİNE BAĞLANTISI

ÇEŞME YARIMADASI RÜZGÂR SANTRALLERİNİN İLETİM SİSTEMİNE BAĞLANTISI 1 ÇEŞME YARIMADASI RÜZGÂR SANTRALLERİNİN İLETİM SİSTEMİNE BAĞLANTISI İ. Kürşat BÜLBÜL 1 ÖZET Bu çalışmada; rüzgâr santrallerinin güç sistemlerine entegrasyonu, iletim sistemi operatörünün bakış açısından

Detaylı

ENERJİ AMAÇLI RÜZGAR ÖLÇÜMÜNDE İZLENECEK YOL

ENERJİ AMAÇLI RÜZGAR ÖLÇÜMÜNDE İZLENECEK YOL ENERJİ AMAÇLI RÜZGAR ÖLÇÜMÜNDE İZLENECEK YOL 1.Optimum ölçüm yerinin tespit edilmesi 2.Ölçüm yüksekliğinin belirlenmesi 3.Direk tipi ve kalitesinin seçilmesi 4.Ölçülecek parametrelerin ve cihaz sayılarının

Detaylı

Türkiye de Rüzgar Enerjisi. Hakan Şener AKATA ETK Uzm. Yard.

Türkiye de Rüzgar Enerjisi. Hakan Şener AKATA ETK Uzm. Yard. Türkiye de Rüzgar Enerjisi Hakan Şener AKATA ETK Uzm. Yard. Akış Ülkemizde rüzgar enerjisi Destekleme Mekanizmaları Lisanslı Elektrik Üretim Tesisleri Lisanssız Elektrik Üretim Tesisleri Ülkemizde Rüzgar

Detaylı

Terfi Hesapları Nasıl Yapılır? 30.04.2013

Terfi Hesapları Nasıl Yapılır? 30.04.2013 Terfi Hesapları Nasıl Yapılır? 30.04.2013 1. Hm, Monometrik Yüksekliği Hesapla Hm = GBK X + JxL + GB dir. Burada; Hm : Monometrik yükseklik (terfi basma yüksekliği), (m). GBK : Hat sonundaki deponun giriş

Detaylı

Zemin Gerilmeleri. Zemindeki gerilmelerin: 1- Zeminin kendi ağırlığından (geostatik gerilme),

Zemin Gerilmeleri. Zemindeki gerilmelerin: 1- Zeminin kendi ağırlığından (geostatik gerilme), Zemin Gerilmeleri Zemindeki gerilmelerin: 1- Zeminin kendi ağırlığından (geostatik gerilme), 2- Zemin üzerine eklenmiş yüklerden (Binalar, Barağlar vb.) kaynaklanmaktadır. 1 YERYÜZÜ Y.S.S Bina yükünden

Detaylı

BETONARME YAPI TASARIMI -KOLON ÖN BOYUTLANDIRILMASI-

BETONARME YAPI TASARIMI -KOLON ÖN BOYUTLANDIRILMASI- BETONARME YAPI TASARIMI -KOLON ÖN BOYUTLANDIRILMASI- Yrd. Doç. Dr. Güray ARSLAN Arş. Gör. Cem AYDEMİR 28 GENEL BİLGİ Betonun Gerilme-Deformasyon Özellikleri Betonun basınç altındaki davranışını belirleyen

Detaylı

Elazığ'daki Hava Şartları ve Güneşlenme Şiddetinin Modellenmesi

Elazığ'daki Hava Şartları ve Güneşlenme Şiddetinin Modellenmesi Tesisat Mühendisliği Dergisi Sayı: 90, s. 54-61, 2005 Elazığ'daki Hava Şartları ve Güneşlenme Şiddetinin Modellenmesi Yaşar BİÇER* Ebru KAVAK AKPINAR* Fatih OZBEY Özet Bu çalışmada, Elazığ ilindeki sıcaklık,

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ GÜNEBAKAN PANELLER

ÖZEL EGE LİSESİ GÜNEBAKAN PANELLER ÖZEL EGE LİSESİ GÜNEBAKAN PANELLER HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: Eren Ege AKAR Atlas Ferhat HACIMUSALAR DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Nilüfer DEMİR İZMİR 2016 İÇİNDEKİLER 1.Projenin amacı...2 2. Giriş...2 3.Sonuçlar...5

Detaylı