Haklarımızın Bilincinde Olalım

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Haklarımızın Bilincinde Olalım"

Transkript

1 Haklarımızın Bilincinde Olalım 1

2 2 İstanbul Barosu nun Dünya İstanbul Kadınlar Barosu Günü Kadın Armağanıdır. Hakları Merkezi 8 Mart 2012 Baskı ve Cilt BASKI SANATI GRAFİK ve MATBAACILIK SAN. TİC. LTD. ŞTİ. Tel: Faks:

3 Haklarımızın Bilincinde Olalım 3 ADLİ YARDIMA BAŞVURU Maddi durumunuz müsait değil ve hukuki yardıma ihtiyaç duyuyorsanız, Her ilden Baroların adli yardım bürolarından ücretsiz hukuki yardım alabilirsiniz. İstenen belgeler; 1. Muhtardan fakirlik belgesi 2. İkametgah 3. Nüfus Cüzdan Fotokopisi Unutmayın ki şiddete uğramanız halinde Baromuz Adli yardımına müracaatta hiçbir belge istenmez. Başvuru yeterlidir!

4 4 İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi

5 Haklarımızın Bilincinde Olalım 5 ÖNSOZ Atatürk ün kurduğu Cumhuriyet Döneminin en büyük devrimi tarihli Türk Medeni Kanunu dur. Medeni Kanunla kadın vatandaş olmuş, evlenme ve boşanmada eşit haklar ile miras hukukunda eşit miras hakkı elde etmiştir. Yeni Medeni Kanun 1030 maddeden oluşmaktadır sayılı Türk Medeni Kanunu 22 Kasım 2001 tarihinde kabul edilerek, 8 Aralık 2001 tarihinde Sayılı Resmi Gazetede yayınlanmış ve 1Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kadınlar olarak bizi en çok ilgilendiren Medeni Kanunda Aile Hukuku ile ilgili bölümdür.bu nedenle İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak Aile Hukuku, Miras ve İş Kanunu ile ilgili, kadınların bilgilenmesi için bu broşürü hazırladık. Dünya Kadınlarının en önemli belgesi olan Birleşmiş Milletlerin hazırladığı ve ülkemizin de imzaladığı Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi uyarınca Medeni Kanunda önemli değişiklikler yapılarak bu yasayla tam eşitlik sağlanmaya çalışılmıştır. Bu sözleşmeye göre, Kadınlara karşı ayrım deyimi, kadınla-rın medeni durumlarına bakılmaksızın ve kadın ile erkek eşitliğine dayalı olarak politik, ekonomik, sosyal, kültürel, medeni ve diğer alanlardaki insan hakları ve temel özgürlüklerinin tanınmasını, kullanılmasını ve bunlardan yararlanılmasını engelleyen veya ortadan kaldıran veya bunu amaçlayan ve cinsiyete bağlı olarak yapılan herhangi bir ayrım, mahrumiyet veya kısıtlama anlamına gelecektir.

6 6 İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Ayrıca Anayasamızın 10.maddesinde de kadın erkek eşitliği vurgulanmıştır. Anayasamızın 10.maddesine göre ayırım gözetilmeksizin kanun önünde herkes eşittir. 7/5/2004 tarihinde 5170 sayılı yasa ile yapılan değişiklikle kadın erkek eşitliği vurgulanmış, Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir hükmü eklenmiştir.daha sonra 7/5/2010 tarihinde 5982 sayılı yasayla Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz şeklinde değişiklik yapılarak olumlu ayrımcılık vurgulanmıştır. Şiddetle ilgili en önemli uluslararası belge şiddetin önlenmesine dair bildirgedir. Birleşmiş Milletlerin 20 Aralık 1993 tarihli Genel Kurul gündemine alınan Kadınlara Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Bildirge oylamaya başvurulmaksızın kabul edilmiştir. Bildirgede; şiddetin önlenmesi, failin cezalandırılması ve şiddete uğrayanın korunması konusunda Devletlere düşen sorumluluklar ve görevler ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiştir Sayılı 14/01/1998 tarihinde kabul edilen Ailenin Korunması Hakkındaki Kanun 26/4/2007 tarihinde 5636 sayılı yasayla ufak bir değişikliğe uğramış, yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle 8/3/2012 tarihinde yürürlükten kaldırılmıştır. Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun 8/3/2012 tarihinde TBMM de kabul edilip 6284 Sayılı yasanın resmi gazetede yayınlanmasıyla tarihinde yürürlüğe girmiştir. İSTANBUL BAROSU KADIN HAKLARI MERKEZİ

7 Haklarımızın Bilincinde Olalım 7 AİLE İÇİ ŞİDDETE KATLANMAK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ BAŞVURU SİZDEN DESTEK BİZDEN AİLE İÇİ ŞİDDETE BAŞVURU YOLLARI Fiziksel, ruhsal, cinsel, ekonomik, sözlü Şiddete uğruyorsanız, Şiddete uğrama tehlikesi altında iseniz, Israrlı takip mağduru iseniz; Siz, Çocuklarınız, Aile bireyleriniz ve Şiddeti duyan, gören, bilen herkes Bu durum resmi makam veya mercilere ihbar edilebilir. Bakanlık, Kolluk Görevlileri ya da Cumhuriyet Savcısı da sizin için talep olmadan da tedbir kararı isteminde bulunabilir. Bulunduğunuz yerdeki Polise, Jandarmaya, Savcılığa, Mülki Amirlere (Valilik veya Kaymakamlık), Aile Mahkemesine sözlü ya da yazılı olarak başvurabilirsiniz. İhbar ile harç ödemeden en kısa sürede güvenliğiniz için gerekli tedbirler alınacaktır. ACİL DURUMLARDA BAŞVURU HATLARI: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Destek ve Hizmet hattı : 183 Polis : 155 Jandarma : 156 Alo Şiddet hattı : İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi : Çağlayan Adliyesi Kadın Hakları Merkezi Şiddeti Önleme Bürosu :

8 8 İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUNUNUN GETİRDİKLERİ Kanun No:6284 Kabul tarihi:08/03/2012

9 Haklarımızın Bilincinde Olalım 9 KADININ VE AİLE BİREYLERİNİN ŞİDDETTEN KORUNMASI İÇİN BAŞVURU YOLLARI KADINA VE AİLE BİREYLERİNE KARŞI ŞİDDET NEDİR? Toplumsal, kamusal veya özel alanda meydana gelen, Fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmenizle, acı çekmenizle sonuçlanan yahut, Sonuçlanması muhtemel hareketleri, Buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da, Özgürlüğün keyfî engellenmesini de içeren, Fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranıştır. ŞİDDET MAĞDURU KİMDİR? Şiddete; doğrudan ya da dolaylı olarak maruz kalan, kalma tehlikesi bulunan kişiler, Şiddetten; etkilenen, etkilenme tehlikesi bulunan kişilerdir.

10 10 İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi KİM ŞİDDET UYGULAYAN SAYILIR? Şiddet olarak tanımlanan bu tutum ve davranışları uygulayan veya uygulama tehlikesi bulunan kişiler, şiddet uygulayan sayılır. ŞİDDETE DUR DEMEK İÇİN ŞİDDETİ DUYAN, GÖREN, BİLEN HERKES İHBAR EDEBİLİR! Fiziksel, ruhsal, cinsel, ekonomik, sözlü Şiddete uğruyorsanız, Şiddete uğrama tehlikesi altında iseniz, Israrlı takip mağduru iseniz; Siz, Çocuklarınız, Aile bireyleriniz ve Şiddeti duyan, gören, bilen herkes Bu durumu resmi makam veya mercilere ihbar edebilir. Bakanlık, Kolluk Görevlileri ya da Cumhuriyet Savcısı da sizin için talep olmadan da tedbir kararı isteminde bulunabilir.

11 Haklarımızın Bilincinde Olalım 11 TÜRKİYE NİN NERESİNDE OLURSANIZ OLUN! Sadece Savcılık, Aile Mahkemesi, Karakol, Jandarma, Mülki Amirlere, (Valilik, Kaymakamlık) İHBAR İLE HARÇ ÖDEMEKSİZİN, EN KISA SÜREDE güvenliğiniz için gerekli tedbirler alınacaktır. ihbarı alan kamu görevlileri, yetkilileri haberdar etmekle yükümlüdür. ŞİDDETE KARŞI KORUNMADA TEDBİR KARARLARI Şiddet mağdurları ve şiddet uygulayanlar hakkında istem üzerine veya kendiliğinden; - Hâkim, - Kolluk görevlileri, - Mülkî amirler tarafından, koruyucu ve önleyici tedbir kararları verilir; CEZA KANUNUNA GÖRE EYLEMLERİN SUÇ OLUŞTURMASI HALİNDE AYRICA CEZA TAKİBATINA DA GEÇİLİR

12 12 İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi KORUYUCU VE ÖNLEYİCİ TEDBİRLER MÜLKİ AMİR TARAFINDAN VERİLECEK (KORUYUCU) TEDBİRLER: BU KARARLAR DELİL VEYA BELGE ARANMADAN VERİLİR! Mülki amir tarafından, korunan kişilerle ilgili olarak aşağıdaki tedbirlerden birine, birkaçına veya uygun görülecek benzer tedbirlere mülkî amir tarafından karar verilebilir: Size ve beraberinizdeki çocuklara bulunduğunuz yer veya başka yerde barınma yeri sağlanması, Geçici maddi yardım yapılması( asgari ücret tutarının otuzda birine kadar günlük ödeme yapılır.), Psikolojik, meslekî, hukukî ve sosyal bakımdan rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmesi, Hayati tehlike bulunması halinde talebinizle ya da kendiliğinden geçici koruma altına alınması, Çalışıyorsanız çocuklarınıza 2 ay kreş imkanı sağlanması, çalışmıyorsanız çalışmanızı desteklemek için 4 ay kreş imkanı sağlanması.

13 Haklarımızın Bilincinde Olalım 13 GECİKMESİNDE SAKINCA OLAN HALLERDE KARAKOLDAN İSTEYEBİLECEĞİNİZ (KORUYUCU) TEDBİRLER BU KARARLAR DELİL VEYA BELGE ARANMADAN VERİLİR. GECİKMESİNDE SAKINCA OLAN HALLERDE; Size ve beraberinizdeki çocuklara bulunduğunuz yer veya başka yerde barınma yeri sağlanması, Hayati tehlikesi bulunması halinde talebinizle ya da resen koruma altına alınması. Karakol tarafından verilen koruyucu tedbirler mülki amirin onayı ile devam eder. HAKİM TARAFINDAN VERİLECEK (KORUYUCU) TEDBİRLER BU KARARLAR DELİL VEYA BELGE ARANMADAN VERİLİR. İşyerinizin değiştirilmesi, Evli olmanız halinde ayrı yerleşim yeri belirlenmesi, Tapu kütüğüne aile konutu şerhi konulması, Hayatî tehlikeniz varsa rızanız ile kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerinin değiştirilmesi.

14 14 İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi HAKİM TARAFINDAN VERİLECEK (ÖNLEYİCİ) TEDBİRLER BU KARARLAR İSE GECİKTİRİLMEKSİZİN VERİLİR. Aile mahkemesi hakimince, şiddet uygulayanlarla ilgili olarak aşağıdaki önleyici tedbirlerden birine, bir kaçına veya uygun görülecek benzer tedbirlere karar verilebilir. Şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması, Müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhâl uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi, Korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları konuta, okula ve işyerine yaklaşmaması, Çocuklarla kişisel ilişkinin sınırlanması ya da tümüyle kaldırılması, Şiddete uğramamış olsa bile yakınlarınıza, tanıklarınıza ve çocuklarınıza yaklaşmaması, Şahsi eşyalarınıza ve ev eşyalarına zarar vermemesi, İletişim araçlarıyla veya sair surette rahatsız etmemesi, Bulundurması veya taşımasına kanunen izin verilen silahları kolluğa teslim etmesi

15 Haklarımızın Bilincinde Olalım 15 Silah taşıması zorunlu olan bir kamu görevi ifa etse bile bu görevi nedeniyle zimmetinde bulunan silahı kurumuna teslim etmesi, Bulunduğunuz yerlerde alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmaması ya da bu maddelerin etkisinde iken bulunduğunuz yerlere yaklaşmaması, bağımlılığının olması hâlinde, hastaneye yatmak dâhil, muayene ve tedavisinin sağlanması, Bir sağlık kuruluşuna muayene veya tedavi için başvurması ve tedavisinin sağlanması, Velayet, kayyım, nafaka ve kişisel ilişki kurulması hususlarında karar verilmesi, Gerekli olması halinde talep etmeseniz dahi nafakaya hükmedilmesi. Nafaka; SGK ya bağlı kişinin aylık maaş veya ücretinden kesilir. nafakanın tahsili işlemlerine ilişkin posta giderleri cumhuriyet başsavcılığının suçüstü ödeneğinden karşılanır. Tedbir kararlarının uygulanmasında hâkim kararı ile teknik araç ve yöntemler kullanılabilir.

16 16 İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi GECİKMESİNDE SAKINCA OLAN HALLERDE KARAKOLDAN İSTEYECEĞİNİZ (ÖNLEYİCİ) TEDBİRLER BU KARARLAR GECİKTİRİLMEKSİZİN VERİLİR. Şiddet uygulayan kişinin; Şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması, Müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhâl uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi, Şiddete uğramamış olsa bile yakınlarına, tanıklarına ve çocuklarınıza yaklaşmaması, Korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları konuta, okula ve işyerine yaklaşmaması, Karakoldan isteyeceğiniz önleyici tedbirler, hakim onayı ile devam eder. Talep hâlinde korunan kişinin kişisel eşya ve belgelerinin de kolluk marifetiyle teslimi sağlanır. Aykırılık hâlinde şiddet uygulayan hakkında zorlama hapsinin uygulanacağı ihtarı yapılır.

17 Haklarımızın Bilincinde Olalım 17 CEZA KANUNA GÖRE EYLEMLERİN SUÇ OLUŞTURMASI HALİNDE AYRICA CEZA TAKİBATINA GEÇİLİR. TEDBİR KARARLARININ SÜRESİ Tedbir kararı ilk defasında en çok altı ay için verilebilir. Tehlikenin devam etmesi ihtimali halinde tedbir süresinin veya şeklinin değiştirilmesine, bu tedbirlerin kaldırılmasına veya aynen devam etmesine karar verilebilir. (ilgili makamca kendiliğinden veya korunan kişinin, bakanlığın, kolluğun talebi ile) TEDBİR KARARLARININ TEBLİĞİ VE GİZLİLİK Tedbir kararı, korunan kişiye ve şiddet uygulayana tefhim veya tebliğ edilir Tedbir kararının ilgililere tefhim veya tebliğ edilmemesi, kararın uygulanmasına engel teşkil etmez. Tedbir talebinin reddine ilişkin karar ise sadece korunan kişiye tebliğ edilir. (herhangi bir sebepten başvurunuz reddedilirse, aleyhine başvurduğunuz kişinin bundan haberi olmayacaktır.) Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde ilgili kolluk birimi tarafından verilen tedbir kararı şiddet uygulayana bir tutanakla derhâl tebliğ edilir. Gerektiğinde size yapılacak tebligatlara ilişkin ayrı bir adres tespit edilir.

18 18 İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Tedbir kararı ile birlikte talep üzerine veya kendiliğinden, sizin ve diğer aile bireylerinin korunan kişilerin kimlik bilgileri veya kimliğini ortaya çıkarabilecek bilgileri ve adresleri ile korumanın etkinliği bakımından önem taşıyan diğer bilgileri, tüm resmi kayıtlarda gizli tutulur. Bu bilgileri hukuka aykırı olarak başkasına veren, ifşa eden veya açıklayan kişi hakkında türk ceza kanununun ilgili hükümleri uygulanır. Koruyucu tedbir kararı verilebilmesi için, şiddetin uygulandığı hususunda delil veya belge aranmaz. önleyici tedbir kararı, geciktirilmeksizin verilir. ZORLAMA HAPSİ Tedbir kararına uymayan kişi hakkında 3 günden güne, toplamda 6 aya kadar zorlama hapsi verilir. SAĞLIK GİDERİ Genel sağlık sigortalısı değil iseniz veya Genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamına da girmiyorsanız veya Genel sağlık sigortası prim borcu sebebiyle fiilen genel sağlık sigortasından yararlanamıyorsanız ya da Diğer mevzuat hükümleri gereğince tedavi yardımından yararlanma hakkınız bulunmuyor ise;

19 Haklarımızın Bilincinde Olalım 19 Bu hâllerin devamı süresince, 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanununu kapsamında gelir testine tabi tutulmaksızın genel sağlık sigortalısı sayılırsınız. Önleyici tedbir kararı verilen kişinin aynı zamanda rehabilitasyonunun veya tedavi edilmesinin gerekli olduğuna karar verilmesi hâlinde, sağlık hizmetlerinin giderleri bakanlık bütçesinden karşılanır. ŞİDDETE UĞRADIĞINIZDA, DELİL VE İBARELERİN KAYBOLMAMASI/TESPİTİ İÇİN VAKİT GEÇİRMEKSİZİN BİR SAĞLIK KURULUŞUNA BAŞVURUNUZ!! Koruyucu tedbir kararı verilebilmesi için, Şiddetin uygulandığı hususunda DELİL VEYA BELGE ARANMAZ. Önleyici tedbir kararları, Delil belge aranabilir ancak kanunun uygulamasını tehlikeye sokamayacak şekilde GECİKTİRİLMEKSİZİN verilir. YARGILAMA GİDERLERİ, HARÇ, POSTA GİDERİ VE BENZERİ HİÇBİR AD ALTINDA MASRAF ALINMAZ.

20 20 İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi ŞİDDET ÖNLEME VE İZLEME MERKEZLERİ Bu kanunun 14. maddesine göre kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içinde şiddet önleme ve izleme merkezleri, bakanlık tarafından belirlenecek illerde pilot uygulama yapılmak üzere kurulacaktır. Bu merkezler; Gerekli hâllerde tedbir kararlarının alınmasına ve uygulanmasına yönelik başvurularda da bulunmak üzere, Gerekli uzman personelin görev yaptığı ve tercihen kadın personelin istihdam edildiği, Şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin olarak uygulanmasına yönelik destek ve izleme hizmetlerinin verildiği, Çalışmalarını yedi gün yirmidört saat esasına göre yürüten, çalışma usul ve esasları yönetmelikle belirlenen, Şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin olarak uygulanmasına yönelik izleme çalışmaları ve destek hizmetleri verilecek olan birimlerdir.

21 Haklarımızın Bilincinde Olalım 21 VERİLECEK BAŞLICA DESTEK HİZMETLERİ; Bu kurumlar, iş bulma ve benzeri konularda rehberlik etmek ve meslek edindirme kurslarına katılmasına yönelik faaliyetlerde bulunmak, Korunan kişiye verilen barınma, geçici maddi yardım, sağlık, adlî yardım hizmetleri ve diğer hizmetleri koordine etmek, Psiko-sosyal ve ekonomik sorunların çözümünde yardım ve danışmanlık yapmak, Sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı teşvik kanunu hükümleri uyarınca maddi destek sağlanması konusunda gerekli rehberliği yapmak ve benzeri şeklindedir. ŞİDDET UYGULAYANLA İLGİLİ OLARAK VERİLECEK DESTEK HİZMETLERİNİN BAŞLICALARI İSE; Öfke kontrolü, stresle başa çıkma, şiddeti önlemeye yönelik farkındalık sağlayarak tutum ve davranış değiştirmeyi hedefleyen eğitim ve rehabilitasyon programlarına katılmasına, Alkol, uyuşturucu, uçucu veya uyarıcı madde bağımlılığının ya da ruhsal bozukluğunun olması hâlinde, bir sağlık kuruluşunda muayene veya tedavi olmasına, Meslek edindirme kurslarına katılmasına yönelik faaliyetlerde bulunmak ve benzeri şeklindedir.

22 22 İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi TÜRK MEDENİ KANUNU AİLE HUKUKU (MK m ) NİŞANLILIK Nişanlanma, evlenme vaadiyle olur.nişanlılık evlenmeye zorlamak için dava hakkı vermez.nişanlılardan biri haklı bir sebep olmaksızın nişanı bozduğu taktirde harcamalar için maddi tazminat ve nişanın bozulması yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevi tazminat isteyebilir.nişanlılık sona erdiğinde taraflar birbirlerinden hediyeleri geri isteyebilirler.nişanlılığın sona ermesinden doğan dava hakları, sona ermenin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. EVLENME BAŞVURUSU VE TÖRENİ - Evlenecek erkek ve kadın, içlerinden birinin oturduğu yer evlendirme memurluğuna birlikte başvururlar. - Aile cüzdanı gösterilmeden evlenmenin dini töreni yapılamaz. Resmi evlilik öncesi dini törenle evlilik merasimi yapmak Türk Ceza Kanunu na göre hapis cezasını gerektiren bir suçtur.

23 Haklarımızın Bilincinde Olalım 23 EVLENME EHLİYETİ VE ENGELLERİ Erkek veya kadın 17 yaşını doldurduğunda evlenebilir. Ancak, hakim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Ayırt etme gücüne sahip olamayanlar evlenemez. Küçük ve kısıtlı yasal temsilcisinin izni olmadıkça evlenemez. Evlenme Engelleri Üstsoy ile altsoy arasında; kardeşler arasında; amca, dayı, hala ve teyze ile yeğenleri arasında Kayın hısımlığı meydana getirmiş olan evlilik sona ermiş olsa bile, eşlerden biri ile diğerinin üstsoyu ve ya altsoyu arasında, evlat edinen ile evlatlığı veya bunlardan biri ile diğerinin altsoyu ve eşi arasında evlilik mümkün değildir. Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak üç yüz (300) gün geçmedikçe evlenemez. Ancak mahkeme kararı ile bu süre kaldırılabilir. Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbi sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla belgelenmedikçe evlenemezler. Batıl Olan Evlenmeler - Eşlerden birinin evlenme sırasında evli bulunması, - Sürekli bir sebeple ayırt etme gücünden yoksun bulunması, eşlerden birinde evlenmeye engel olacak derecede akıl hastalığı bulunması, - Eşler arasında evlenmeye engel olacak derecede hısımlığın bulunması. Bu hallerde, Cumhuriyet Savcısı ve ilgili olan herkes tarafından dava açılabilir.

24 24 İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi EVLİLİĞİN GENEL HÜKÜMLERİ - Evlenmeyle eşler arasında evlilik birliği kurulmuş olur. Eşler, bu birliğin mutluluğunu elbirliği ile sağlamak ve çocukların bakımına, eğitim ve gözetimine beraberce özen göstermekle yükümlüdürler. - Eşler oturacakları konutu birlikte seçerler.birliği eşler beraberce yönetirler.eşler birliğin giderlerine güçleri oranında emek ve malvarlıkları ile katılırlar. - Eşlerden her biri, meslek veye iş seçiminde diğeri-nin iznini almak zorunda değildir.ancak, meslek ve iş seçiminde ve bunları yürütülmesinde evlilik birliğinin huzur ve yararı göz önünde tutulur. - Kanunda aksine bir hüküm bulunmadığı sürece, eşlerden her biri diğeri ve üçüncü kişilerle her türlü hukuki işlemi yapabilir. - Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerinde hakları sınırlayamaz. - Kadın evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuru ve ya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. BOŞANMA SEBEPLERİ - Zina Eşlerden birinin zinası halinde, diğer eş boşanma davası açabilir. Davaya hakkı olan eşin, boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve herhalde zina eyleminin üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer. Affeden tarafın dava hakkı yoktur. - Hayata kast, pek kötü muamele veya onur kırıcı davranış,

25 Haklarımızın Bilincinde Olalım 25 Eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilir. - Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, Eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler veya haysiyetsiz bir hayat sürer ve bu sebeplerden ötürü onunla birlikte yaşaması diğer eşten beklenemez, bu eş her zaman boşanma davası açabilir. - Terk, Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmeme maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hakim tarafından yapılan ihtar sonuç-suz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir. - Akıl Hastalığı, Eşlerden biri akıl hastası olup da bu yüzden ortak hayat diğer eş için çekilmez hale gelirse, hastanın geçmesine olanak bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edilmek koşuluyla bu eş boşanma davası açabilir. Genel Boşanma nedenleri; * Evlilik birliğinin temelden sarsılması, * Ortak hayatın yeniden kurulamaması, Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihte başlayarak üç yıl geçmesi halinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.

26 26 İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi * Anlaşmalı boşanma; - Evlilik en az bir yıl sürmüşse - Taraflar boşanmanın sonuçları konusunda protokol düzenleyerek Mahkemeye başvurmalıdır. AYRILIK DAVASI Boşanma davası açmak istemeyen eş dilerse ayrılık davası açabilir. Davayı açan eş ayrılık talep etmişse, hakim boşanmaya hükmedemez, ayrılığa hükmetmek zorundadır. BOŞANMA DAVASI NEREDE AÇILIR? YETKİLİ MAHKEME Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son altı aydan beri birlikte oldukları yer AİLE MAHKEMESİDİR. BOŞANMANIN SONUÇLARI Boşanma halinde kadın, evlenme ile kazandığı kişisel durumunu korur, ancak evlenmeden önceki soyadını yeniden alır. Eğer kadın evlenmeden önce eşi ölmüş yada eşinden ayrılmışsa hakimden bekarlık soyadını taşımasına izin verilmesini isteyebilir. Kadının, boşandığı eşinin soyadını kullanmakta menfaati bulunduğu ve bunun eşine zarar vermeyeceği ispatlanırsa, istemi üzerine hakim, eşinin soyadını taşımasına izin verir. Ancak eş, koşulların değişmesi halinde bu iznin kaldırılmasını isteyebilir.

27 Haklarımızın Bilincinde Olalım 27 BOŞANMADA MADDİ - MANEVİ TAZMİNAT - Tazminat isteyen eş kusursuz ya da az kusurlu olmalıdır, - Tazminat istenen eş daha kusurlu olmalıdır, - Zarar oluşmalıdır, - Boşanma hükmünün kesinleşmesine kadar yargılamanın her aşamasında tazminat istenebilir, fakat boşanma kararı kesinleştikten sonra açılacak maddi-manevi tazminat davaları 1 yıllık zamanaşımı süresine tabi olup bu süre boşanma kararının kesinleşmesi tarihinde başlar. TEDBİR NAFAKASI Boşanma veya ayrılık davası açılınca hakim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri kendiliğinden alır. Bu nedenle boşanma davası devam ederken eşlerin geçinmelerini sağlayabilmek için tedbir nafakasına hükmedilir. YOKSULLUK NAFAKASI - Nafaka isteyen ağır kusurlu olmamalıdır, - Nafaka isteyen boşanma sonrası yoksulluğa düşecek olmalıdır. BOŞANMANIN ÇOCUKLARLA İLGİLİ SONUÇLARI Velayet Evlilik birliği içerisinde eşler çocuklar üzerinde eşit velayet hakkına sahiptirler.ancak boşanma velayeti konusunda taraflar arasında anlaşma olmaması durumunda velayet hakkının kime verileceğini Aile Mahkemesi Hakimi belirler.

28 28 İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi İştirak nafakası Velayet hakkına sahip olmayan ana ya da babanın çocuğunun bakımı ve eğitimi dolayısıyla yapılan giderlere katkı olarak velayet hakkı sahibine verdiği nafakadır. İştirak nafakası çocuk 18 yaşına gelene kadar her zaman istenebilir. Müşterek çocuk 18 yaşını doldurmuşsa bu nafaka yardım nafakası adı altında çocuk tarafından istenebilir. BOŞANMA HALİNDE MALLAR NASIL PAYLAŞTIRILIR? BOŞANMANIN MALİ SONUÇLARI yılından itibaren Yeni Medeni Kanuna göre eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanması asıldır. Eşler mal, rejimi sözleşmesiyle Türk Medeni Kanununda belirlenen diğer rejimlerden birini mal ayrılığı, paylaşmalı mal ayrılığı ve mal ortaklığı rejimini kabul edilebilirler. Mal rejiminin sona ermesinde eşlerin bağlı olduğu rejime ilişkin hükümler uygulanır. Eşler seçimlik mal rejimlerini evlenme merasiminin yapılması sırasında yazılı olarak bildirerek seçebilecekleri gibi, noterde onaylama şeklinde de yapabilmektir. Herhangi bir mal rejimi sözleşme ile seçilmediyse eşler, yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olmaktadır. Yasal mal rejiminde iki çeşit mal vardır; Edinilmiş mallar; Her eşin mal rejiminin devamı süresince karşılığını vererek elde ettiği malvarlığı değerleridir. 1. Çalışmasının karşılığı olan kazanımlar 2. Sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacı ile kurulan sandık ve benzerinin yaptığı ödemeler.

29 Haklarımızın Bilincinde Olalım Çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar. 4. Kişisel mallarının gelirleri, (evlilikten önce edinilen, miras yoluyla elde edilen yada karşılıksız kazanılan malların kira, faiz vesaire gelirleri) 5. Edinilmiş malların yerine geçen değerler.(edinilmiş mal bedel karşılığı elden çıkarılıp yerine bu bedelle elde edilen mallar) Ancak; eşler kişisel mal gelirlerinin edinilmiş mal olamayacağını sözleşme ile kararlaştırabilecekleri gibi, mesleklerinin icrası veya sahip oldukları işletmelerin gelirlerinin edinilmiş mal sayılmamasını da kararlaştırabilirler. Kişisel mallar; 1. Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşya, 2. Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan miras yoluyla ya da her-hangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği mal varlığı değerleri, 3. Manevi tazminat alacakları, (kişisel nitelikteki zararlarının karşılığı ödenen tazminatlar) 4. Kişisel mallar yerine geçen değerler. (kişisel malın el değiştirmesi ile yerine ikame edilen mallar ile kişisel malın tahrip olması ile elde edilen tazminatlar.)

30 30 İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi DEĞER ARTIŞ PAYI Eşlerden biri diğerine ait bir malın edinilmesine veya korunmasına katkıda bulunmuş ise, bu oranda alacak hakkına sahip olur. Eğer mallar el değiştirmiş ise, değerine göre diğer eşe payının ödenmesine karar verilecektir. - Eşlerden birinin mal rejiminin sona ermesinden 1 yıl önce diğer eşin rızası olmadan yapmış olduğu karşılıksız kazandırmalar, - Diğer eşin katılma alacağını azaltmak amacı ile yapılan tasarruflar değer artış payına eklenebilecektir. MİRAS HUKUKU Aile konutu ve ev eşyası Sağ kalan eşin, eski yaşantısını devam ettirebilmesi için, ölen eşine ait olup birlikte yaşadıkları konut üzerinde kendisine katılma alacağına mahsup edilmek, yetmez ise bedel eklenmek suretiyle kullanım ve yararlanma hakkı tanınmasını isteyebilir. Miras payı Sağ kalan eş, miras bırakanın altsoyu (çocukları) ile birlikte mirasçı olursa mirasın dörtte biri; Miras bırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa mirasın yarısı; Miras bırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlarda yoksa mirasın tamamı sağ kalan eşe kalır. * Ayrıca malların tasfiyesi sırasında da, eşlerden biri kendi ve veya çocukların üstün yararı gözetilerek, çocukların okul durumu, kendi iş ve maddi durumu vs. aile konutunun kendisine özgülenmesini isteyebilir.

31 Haklarımızın Bilincinde Olalım 31 TÜRK CEZA KANUNU NDA KADIN, ÇOCUK VE AİLEYE KARŞI SUÇLAR Adalet ve kanun önünde herkes eşittir. Ceza kanununu bilmemek mazeret sayılmaz. Eziyet Bir kimsenin eziyet çekmesine yol açacak davranışları gerçekleştirmek suçtur. Bu suçun çocuğa, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye ya da gebe kadına karşı, üstsoy veya altsoya, babalık veya analığa ya da eşe karşı, işlenmesi halinde cezası arttırılmıştır. Terk Yaşı veya hastalığı dolayısıyla kendini idare edemeyecek durumda olan ve bu nedenle koruma ve gözetim yükümlülüğü altında bulunan bir kimseyi kendi haline terk etmek suçtur. Terk dolayısıyla mağdur bir hastalığa yakalanmış, yaralanmış veya ölmüşse, neticesi sebebiyle ağırlaşmış suç hükümlerine göre cezaya hükmolunur. Yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi Yaşı hastalığı veya yaralanması dolayısıyla yada başka herhangi bir nedenle kendini idare edemeyecek durumda olan kimseye hal ve koşulların el verdiği ölçüde yardım etmemek ya da durumu derhal ilgili makamlara bildirmemek suçtur. Kişinin ölmesi durumunda, verilecek ceza artar.

32 32 İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Çocuk düşürtme, düşürme veya kısırlaştırma Tıbbi zorunluluk bulunmadığı halde, rızaya dayalı olsa bile, gebelik süresi on haftadan fazla olan bir kadının çocuğunu düşürtmek suçtur.bu durumda, çocuğunun düşürtülmesine rıza gösteren kadında suçludur.rızaya dayalı olsa bile, gebelik süresi on haftayı doldurmamış olan bir kadının çocuğunun yetkili olmayan bir kişi tarafından düşürtülmesi suçtur. Kısırlaştırma Bir erkek veya kadını rızası olmaksızın kısırlaştırmak suçtur. - Fiil, kısırlaştırma işlemi yapma yetkisi olamayan bir kimse tarafından yapılırsa,ceza artırılır. - Rızaya dayalı olsa bile, kısırlaştırma fiilinin yetkili olmayan bir kişi tarafından işlenmesi suçtur. KASTEN ÖLDÜRME SUÇUNUN; TÖRE SAİKİYLE İŞLENMESİ HALİNDE KİŞİ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASI İLE CEZALANDIRILIR.

33 Haklarımızın Bilincinde Olalım 33 Cinsel saldırı Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlal etmek suçtur.mağdurun Şikayeti üzerine cezalandırılır. - Bu fiilin Eşe karşı işlenmesi halinde, soruşturma ve kovuşturmanın yapılması mağdurun şikayetine bağlıdır. - Suçun; Beden veya ruh bakımından kendisini savunmayacak durumda bulunan kişiye karşı, - Kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfus kötüye kullanılmak suretiyle, - Üçüncü derece dahil kan veya kayın kısımlığı ilişkisi içinde bulunan bir kişiye karşı, - Silahla veya birden fazla kişi tarafından birlikte, işlenmesi halinde, ceza yarı oranında arttırılır. -Suçun işlenmesi sırasında mağdurun direncinin kırılmasını sağlayacak ölçünün ötesinde cebir kullanılması durumunda kişi ayrıca kasten yaralama suçundan dolayı cezalandırılır. Çocukların cinsel istismarı On beş yaşını tamamlamamış veya tamamlamış olmakla birlikte fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan çocuklara karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranıştır. Diğer çocuklara karşı sadece cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir nedene dayalı olarak gerçekleştirilen cinsel davranışlar, anlaşılır. - Cinsel istismarın üstsoy, ikinci veya üçüncü derecede kan hısmı, üvey baba, evlat edinen, vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, sağlık hizmeti veren veya koruma ve gözetim yükümlülüğü bulunan diğer kişiler tarafından ya da hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,

34 34 İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi - Cinsel istismar için başvurulan cebir ve Şiddetin kasten yaralama suçunun ağır neticelerine neden olması halinde, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır. Reşit olmayanla cinsel ilişki - Cebir, tehdit ve hile olmaksızın, onbeş yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunmak suçtur. Suçun soruşturulması ve kovuşturulması, şikayete bağlı tutulmuştur. Cinsel taciz - Bedene temasın olmadığı hallerdir. Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz etmek suçtur. - Hiyerarşi veya hizmet ilişkisinden kaynaklanan nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle ya da aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan yararlanılarak işlendiği takdirde, verilecek ceza arttırılır. Bu fiil nedeniyle mağdur işi terk etmek mecburiyetinde kalmış ise, verilecek ceza bir yıldan az olamaz. - Cinsel taciz suçunun soruşturulması ve kovuşturulması, mağdurun şikayetine bağlı tutulmuştur. Genital muayene Kişinin genital muayenesinin yapılabilmesi için Yetkili Hakim ve Savcı kararı gereklidir. Bu karar olmaksızın, kişiyi genital muayeneye göndermek ve bu muayeneyi yapmak suçtur. Genel ahlaka karşı suçlar - Alenen cinsel ilişkide bulunmak ve teşhircilik yapmak suçtur. - Müstehcen görüntü, yazı veya sözler içeren ürünlerin üretiminde çocukların kullanılması suçtur. - Müstehcen ürünlerin ülkeye sokulması, çoğaltılması, satışa arzı, satışı nakli, depolanması, ihracı, bulundurulması veya başkalarının kullanımına sunulması suçtur.

35 Haklarımızın Bilincinde Olalım 35 Fuhuş - Çocuğu veya bir kimseyi, fuhşa teşvik etmek, bunun yolunu kolaylaştırmak, bu maksatla tedarik etmek veya barındırmak ya da çocuğun fuhşuna aracılık etmek suçtur. Suçun işlenişine yönelik hazırlık hareketleri de tamamlanmış suç gibi cezalandırılır. - Fuhşa sürüklenen kişinin kazancından yararlanılarak kısmen veya tamamen geçimin sağlanması, fuhuşa teşvik sayılır. - Fuhuş amacıyla ülkeye insan sokmak veya insanların ülke dışına çıkmasını sağlamak suçtur. - Cebir veya tehdit kullanarak, hile ile ya da çaresizliğinden yararlanarak bir kimseyi fuhşa sevk etmek veya fuhuş yapmasına neden olmak cezanın artırılmasını sağlar. - Yukarıda tanımlanan suçların eş, üstsoy, kayın üstsoy, kardeş, evlat edinen, vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruma ve gözetim yükümlülüğü bulunan diğer kişiler tarafından ya da kamu görevi veya hizmet ilişkisinin sağlandığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında arttırılır. Dilencilik - Çocukları, beden veya ruh bakımından kendini idare edemeyecek durumda bulunan kimseleri dilencilikte araç olarak kullanmak suçtur. - Bu suçun üçüncü derece dahil kan veya kayın hısımları ya da eş tarafından işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında arttırılır.

36 36 İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi AİLE DÜZENİNE KARŞI SUÇLAR Evlenme akdinin kanuna göre yapılmış olduğunu gösteren belgeyi görmeden bir evlenme için dinsel tören yapmak suçtur. Evli olmasına rağmen, başkasıyla evlenme işlemi yaptırmak (birden çok evlilik) suçtur. Kendisi evli olmamakla birlikte, evli olduğunu bildiği bir kimse ile evlilik işlemi yaptırmak suçtur. Gerçek kimliğini saklamak suretiyle bir başkasıyla evlenme işlemi yaptırmak suçtur. Bir çocuğun soybağını değiştirmek veya gizlemek suçtur. Özen yükümlülüğüne aykırı davranarak, sağlık kurumundaki bir çocuğun başka bir çocukla karışmasına neden olmak suçtur. Aynı konutta birlikte yaşadığı kişilerden birine karşı kötü muamelede bulunmak suçtur. İdaresi altında bulunan veya büyütmek, okutmak, bakmak, muhafaza etmek veya bir meslek veya sanat öğretmekle yükümlü olduğu kişi üzerinde, sahibi bulunduğu terbiye hakkından doğan disiplin yetkisini kötüye kullanmak suçtur. Aile hukukundan doğan bakım, eğitim veya destek olma yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişi, şikayet üzerine, cezalandırılır. Hamile olduğunu bildiği eşini veya sürekli birlikte yaşadığı ve kendisinden gebe kalmış bulunduğunu bildiği evli olmayan bir kadını çaresiz durumda terk etmek suçtur. Velayet hakları kaldırılmış olsa da, itiyadi sarhoşluk, uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılması ya da onur kırıcı tavır ve hareketlerin sonucu maddi ve manevi özen

37 Haklarımızın Bilincinde Olalım 37 noksanlığı nedeniyle çocuklarının ahlak, güvenlik ve sağlığını ağır şekilde tehlikeye sokan ana veya baba cezalandırılır. Velayet yetkisi elinden alınmış olan ana veya babanın ya da üçüncü derece dahil kan hısmının, onaltı yaşını bitirmemiş bir çocuğu veli, vasi veya bakım ve gözetimi alında bulunan kimsenin yanından cebir veya tehdit kullanmaksızın kaçırması veya alıkoyması suçtur. Suç cebir veya tehdit kullanılarak işlenmiş ya da çocuk henüz oniki yaşını bitirmemiş ise ceza bir katı oranında arttırılır. BU SUÇLARDAN HERHANGİ BİRİNİN MAĞDURUYSANIZ, MAĞDURUYETİNİZE SEBEBİYET VERENLERİ CUMHURİYET BAŞSAVCILIKLARINA ŞİKAYET EDEBİLER VE/VEYA BULUNDUĞUNUZ YERDEKİ BARO ADLİ YARDIM SERVİSİNDEN ÜCRETSİZ AVUKAT İSTEYEBİLİRSİNİZ. İŞ KANUNUNDA KADIN Eşitlik İlkesi: İş Kanunu nun 5. madde: İş ilişkisinde dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayrım yapılamaz denilerek; kadınlara karşı doğrudan ve dolaylı ayrımcılığı yasaklamıştır. Yeni 5/4 md; Aynı veya eşit değerde bir iş için cinsiyet nedeni ile daha düşük ücret kararlaştırılamaz ve 5/5. maddede işçinin cinsiyeti nedeni ile özel koruyucu hükümlerin uygulanması, daha düşük bir ücretin uygulanmasını haklı kılmaz hükmü yer almaktadır. Cinsel taciz: İş Kanunu 24/II d bendine göre; işçinin diğer işçi veya üçüncü kişiler tarafından iş yerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemlerin alınmaması, işçi bakımından haklı fesih nedeni

38 38 İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi oluşturmaktadır. Yine 25/II c bendi; işçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunmasını işverenin haklı fesih sebebi saymıştır. Kadın işçilerin çalışma koşulları: Maden ocakları ile kablo döşemesi, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi yer altında çalışılacak işlerde her yaştaki kadınların çalıştırılması yasaktır. Onsekiz yaşını doldurmuş kadın işçilerin gece postalarında çalıştırılmasına ilişkin usul ve esaslar ve kadınların hangi çeşit ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılabileceği ile ne surette emzirme odaları ve kreş kurulması gerektiği Sağlık Bakanlığı nın görüşü alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nca hazırlanacak yönetmelikte gösterilir. Gebelik ve doğum izinleri: 74. madde; Analık halinde çalışma ve Süt izni: kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre ile çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelikte 2 hafta süre eklenir. Ancak doktor onayı ile ve kadın işçi isterse doğumdan önce 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir. Hekim raporu ile bu süreler uzatılabilir. Periyodik kontroller için ücretli izin verilir. Bu süre doktor raporu ile altı aya kadar ücretsiz izindir, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz. Hekim raporu ile gerek görülmesi halinde kadın işçi hafif işlerde çalıştırılır ve bu halde ücret indirimi yapılamaz. Kadın işçilere 1 yaşından küçük çocuklarının emzirmeleri için günde bir buçuk saat süt izni verilir. Bu sürelerin dağılımını işçi belirler. Bu süreler günlük çalışma süresinden sayılır. İŞ KANUNUNDAN DOĞAN MAĞDURİYETLERİNİZ İÇİN İŞ MAHKEMESİNDE DAVA AÇMANIZ GEREKMEKTEDİR. BU KONUDA DA BORALARIN ADLİ YARDIM BÜROLARINA BAŞVURABİLİRSİNİZ.

39 Haklarımızın Bilincinde Olalım 39 İSTANBUL BAROSU ADLİ YARDIM BÜROLARI ALO BARO KADIN HAKLARI MERKEZİ HATTI ÇAĞLAYAN ADLİYESİ KADIN HAKLARI MERKEZİ ŞİDDETİ ÖNLEME BÜROSU MERKEZ BÜROMUZ Adres:İstiklal Cad. Orhan Adli Apaydın Sok. Baro Han K:3/304 Beyoğlu / İstanbul Tel: (dahili ) BAKIRKÖY ŞUBEMİZ Adres:İstanbul Cad. Dereli İş Hanı No:16/5 Bakırköy / İstanbul Tel : Faks: GAZİOSMANPAŞA ŞUBEMİZ Adres:Merkez Mah. Eyüp yolu Ecla sok.no:7 Gaziosmanpaşa / İstanbul Tel : Faks: KADIKÖY ŞUBEMİZ Adres :Bahariye Cad. 82/7 Kadıköy / İstanbul Tel: Faks: KARTAL ŞUBEMİZ Adres:Orhantepe Mah. Derya Sok. No:3 Kartal / İstanbul Tel : Faks: BÜYÜKÇEKMECE ŞUBEMİZ Adres :Mimarsinan Merkez 196. Sok.No:3 Uğurlu Koza Plaza Büyükçekmece / İstanbul Tel: Faks: ALO ŞİDDET HATTI: SHÇEK (Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Destek ve Hizmet Hattı) 183 POLİS: 155 JANDARMA: 156

40 40 İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi

6284 SAYILI AİLEN LENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDET KANUNUN UYGULANMASI

6284 SAYILI AİLEN LENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDET KANUNUN UYGULANMASI 6284 SAYILI AİLEN LENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDET DDETİN ÖNLENMESİNE NE DAİR KANUNUN UYGULANMASI Türkiye önce aile içi şiddetin önlenmesi için; kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesine

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 5 KISALTMALAR 15 GİRİŞ SAYILI AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN UN AMACI, KAPSAMI,

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 5 KISALTMALAR 15 GİRİŞ SAYILI AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN UN AMACI, KAPSAMI, İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 5 KISALTMALAR 15 GİRİŞ 17 1. 6284 SAYILI AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN UN AMACI, KAPSAMI, UYGULAMA ŞARTLARI VE TEMEL KAVRAMLAR 23 I. Kanun un Amacı

Detaylı

KADIN VE AİLE BİREYLERİNİN ŞİDDETTEN KORUNMASINA DAİR KANUN TASARISI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar

KADIN VE AİLE BİREYLERİNİN ŞİDDETTEN KORUNMASINA DAİR KANUN TASARISI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar KADIN VE AİLE BİREYLERİNİN ŞİDDETTEN KORUNMASINA DAİR KANUN TASARISI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Kanun, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan;

Detaylı

5237 TCK DEĞĠġĠKLĠK TASARISI Cinsel Suçlarla Ġlgili Bölüm. Önerilen DeğiĢiklik Cinsel saldırı (Tasarı Madde 42)

5237 TCK DEĞĠġĠKLĠK TASARISI Cinsel Suçlarla Ġlgili Bölüm. Önerilen DeğiĢiklik Cinsel saldırı (Tasarı Madde 42) 5237 TCK DEĞĠġĠKLĠK TASARISI Cinsel saldırı Cinsel saldırı (Tasarı Madde 42) Madde 102- (1) Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlal eden kişi, mağdurun şikayeti üzerine, iki yıldan

Detaylı

CİNSEL SALDIRILAR ACİL HEKİMİNİN SORUMLULUKLARI. Dr. Serhat KOYUNCU Gaziosmanpaşa Üniversitesi Acil tıp A.D

CİNSEL SALDIRILAR ACİL HEKİMİNİN SORUMLULUKLARI. Dr. Serhat KOYUNCU Gaziosmanpaşa Üniversitesi Acil tıp A.D CİNSEL SALDIRILAR ACİL HEKİMİNİN SORUMLULUKLARI Dr. Serhat KOYUNCU Gaziosmanpaşa Üniversitesi Acil tıp A.D Tanımlar Cinsel saldırı çeşitleri Yasal düzenlemeler Acil hekiminin sorumlulukları Cinsel saldırı,

Detaylı

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE 2 KADININ STATÜSÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTANBUL SÖZLEŞMESİ 11 Mayıs 2011 tarihinde Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK EVLİLİK BİRLİĞİNİN KORUNMASI VE EVLİLİK BİRLİĞİNDE EŞLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK EVLİLİK BİRLİĞİNİN KORUNMASI VE EVLİLİK BİRLİĞİNDE EŞLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ İÇİNDEKİLER Kısaltmalar Önsöz XVII XIX Giriş 1 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK EVLİLİK BİRLİĞİNİN KORUNMASI VE EVLİLİK BİRLİĞİNDE EŞLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ 1. EVLENME KAVRAMI İLE EVLENMENİN TANIMI VE HUKUKİ NİTELİĞİ

Detaylı

KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ ÖNLEYİCİ VE KORUYUCU TEDBİRLER

KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ ÖNLEYİCİ VE KORUYUCU TEDBİRLER KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ ÖNLEYİCİ VE KORUYUCU TEDBİRLER 1-Şiddet Fiziksel bir gücün veya herhangi bir baskının bilerek veya isteyerek bireyin kendisine, başka birisine veya bir gruba yöneltilmesi ve bunun

Detaylı

T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Trabzon Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi PINAR ÖŞME PSİKOLOG

T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Trabzon Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi PINAR ÖŞME PSİKOLOG T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Trabzon Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi PINAR ÖŞME PSİKOLOG Mart - 2014 YASAL DÜZENLEMELER KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE VE İLGİLİ ULUSAL VE ULUSLAR ARASI

Detaylı

Cinsel haklar / üreme hakları insan haklarıdır.

Cinsel haklar / üreme hakları insan haklarıdır. halk için Cinsel haklar / üreme hakları insan haklarıdır. Bu haklar varolusumuzdan, ileri gelir. Tüm cinsel haklar / üreme hakları yasalarla koruma altına alınmıstır., Hazırlayan : Eylem Karakaya. Illüstrasyonlar

Detaylı

KADIN VE AİLE BİREYLERİNİN ŞİDDETTEN KORUNMASINA DAİR KANUN TASARISI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar

KADIN VE AİLE BİREYLERİNİN ŞİDDETTEN KORUNMASINA DAİR KANUN TASARISI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar KADIN VE AİLE BİREYLERİNİN ŞİDDETTEN KORUNMASINA DAİR KANUN TASARISI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Kanun, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan;

Detaylı

ŞİDDETE UĞRAYAN KADINLARIN HAKLARI

ŞİDDETE UĞRAYAN KADINLARIN HAKLARI ŞİDDETE UĞRAYAN KADINLARIN HAKLARI ve ULAŞIM İMKÂNLARI Kanun Önünde Kadın-Erkek Eşitliği İlkesi Anayasanın Hangi Maddesinde Düzenlenmiştir? Kadın haklarına dair anayasal hükümlerin en önde geleni, Kanun

Detaylı

Türk Ceza Kanunu. İlgili Hükümler: Adalet ve kanun önünde eşitlik ilkesi

Türk Ceza Kanunu. İlgili Hükümler: Adalet ve kanun önünde eşitlik ilkesi Türk Ceza Kanunu Kadına yönelik şiddet ve ve ev-içi şiddetle ilgili eylemler aynı zamanda Ceza Kanunu uyarınca da suç teşkil edebilir. Bu durumda failin cezalandırılması için ayrıca ceza davası açılması

Detaylı

ÇORUM BAROSU KADIN VE ÇOCUK HUKUKU KOMİSYONU AV. ELİF CANBOLAT

ÇORUM BAROSU KADIN VE ÇOCUK HUKUKU KOMİSYONU AV. ELİF CANBOLAT ÇORUM BAROSU KADIN VE ÇOCUK HUKUKU KOMİSYONU AV. ELİF CANBOLAT AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİ Kadına yönelik şiddet dünyada ve ülkemizde, kentli-köylü, eğitimlieğitimsiz, varlıklı-yoksul,

Detaylı

ÇOCUKLARA KARŞI İŞLENEN SUÇLAR VE ÇOCUKLARI KORUYUCU TEDBİRLER

ÇOCUKLARA KARŞI İŞLENEN SUÇLAR VE ÇOCUKLARI KORUYUCU TEDBİRLER ÇOCUKLARA KARŞI İŞLENEN SUÇLAR VE ÇOCUKLARI KORUYUCU TEDBİRLER Toplumumuzda giderek artan suç işlenme olaylarında sıkça rastlanan ve son günlerde gündeme damgasını vuran yazılı ve görsel basından da takip

Detaylı

Aile içi şiddete ağır cezalar geliyor

Aile içi şiddete ağır cezalar geliyor Aile içi şiddete ağır cezalar geliyor Mart 08, 2012-6:09:47 TBMM Genel Kurulunda, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı Genel Kurulda kabul edilerek yasalaştı. Kadına

Detaylı

Türkiye de Cinsiyet Çeşitliliğinin Hukuki Altyapısı. Etik ve İtibar Derneği TEİD. 28 Eylül 2018 Av. Okan Demirkan

Türkiye de Cinsiyet Çeşitliliğinin Hukuki Altyapısı. Etik ve İtibar Derneği TEİD. 28 Eylül 2018 Av. Okan Demirkan nin Hukuki Altyapısı Etik ve İtibar Derneği TEİD 28 Eylül 208 Av. Okan Demirkan İlgili Mevzuat Anayasa (982) Devlet Memurları Kanunu (965) Asgari Ücret Yönetmeliği (2004) İş Kanunu (2003) Kadın İşçilerin

Detaylı

CEZA HUKUKU ÖZEL HÜKÜMLER. Yrd. Doç. Dr. Selman DURSUN

CEZA HUKUKU ÖZEL HÜKÜMLER. Yrd. Doç. Dr. Selman DURSUN CEZA HUKUKU ÖZEL HÜKÜMLER Yrd. Doç. Dr. Selman DURSUN Cinsel Davranışın Boyutu CİNSEL SUÇLARIN BAĞLANTI VE AYIRIM NOKTALARI TABLOSU Vücut dokunulmazlığını ihlal etmeyen (bedensel temas içermeyen) cinsel

Detaylı

TÜRK CEZA KANUNUNDA ÇOCUĞUN CİNSEL İSTİSMARI

TÜRK CEZA KANUNUNDA ÇOCUĞUN CİNSEL İSTİSMARI TÜRK CEZA KANUNUNDA ÇOCUĞUN CİNSEL İSTİSMARI Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar Çocukların Cinsel İstismarı Madde 103 (1) Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası

Detaylı

AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN

AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN 11541 AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN Kanun Numarası : 6284 Kabul Tarihi : 8/3/2012 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 20/3/2012 Sayı : 28239 Yayımlandığı Düstur : Tertip

Detaylı

6284 Sayılı Yasanın Aile Mahkemeleri Uygulamaları, Aksayan Yönleri ve Çözüm Önerileri. Hazırlayan: İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi

6284 Sayılı Yasanın Aile Mahkemeleri Uygulamaları, Aksayan Yönleri ve Çözüm Önerileri. Hazırlayan: İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi 6284 Sayılı Yasanın Aile Mahkemeleri Uygulamaları, Aksayan Yönleri ve Çözüm Önerileri Hazırlayan: İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi 2014 yılında İstanbul Adli Yardım Bürosuna yapılmış 2857 adet 6284

Detaylı

HAYATA KARŞI SUÇLAR. Madde 81- (1) Bir insanı kasten öldüren kişi, MÜEBBET HAPİS CEZASI ile cezalandırılır.

HAYATA KARŞI SUÇLAR. Madde 81- (1) Bir insanı kasten öldüren kişi, MÜEBBET HAPİS CEZASI ile cezalandırılır. KASTEN ÖLDÜRME HAYATA KARŞI SUÇLAR Madde 81- (1) Bir insanı kasten öldüren kişi, MÜEBBET HAPİS CEZASI ile cezalandırılır. (Madde 48- (1) Müebbet hapis cezası, hükümlünün hayatı boyunca devam eder.) Nitelikli

Detaylı

Bulunduğunuz şehirde belediyelerin konukevleri var ise buralara doğrudan başvuruda bulunabilirsiniz.

Bulunduğunuz şehirde belediyelerin konukevleri var ise buralara doğrudan başvuruda bulunabilirsiniz. Aile İçi Şiddet Aile içi şiddete maruz kaldıysanız en yakın polis merkezine ya da jandarmaya, savcılığa veya doğrudan aile mahkemelerine müracaat ederek tedbir talebinde bulunabilirsiniz. Karakol, savcılık

Detaylı

Mal Rejimleri ve Tasfiyesi

Mal Rejimleri ve Tasfiyesi Mal Rejimleri ve Tasfiyesi Nazan Moroğlu, LL.M. MEF Ü. Hukuk F. Mal rejimleri 1926 tarihli Medeni Kanunda Mal Rejimleri Yasal mal rejiminin (Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi) özellikleri Mal rejimlerine

Detaylı

ADLİ TIBBİ AÇIDAN ADLİ PSİKİYATRİ

ADLİ TIBBİ AÇIDAN ADLİ PSİKİYATRİ ADLİ TIBBİ AÇIDAN ADLİ PSİKİYATRİ Prof. Dr. Faruk AŞICIOĞLU Adli Tıp Uzmanı &Tıbbi Biyoloji Bilim Dr. Adli Tıp Enstitüsü ADLİ PSİKİYATRİ NEDİR? ADLİ PSİKİYATRİST KİMDİR? Hukuki çatışmaların çözümünde psikiyatri

Detaylı

Evlilik İşlemleri. Evlilik Dosyasında Bulunması Gereken Belgeler. Evlenme Müracaatı Nereye Yapılır. Evlenmek İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır

Evlilik İşlemleri. Evlilik Dosyasında Bulunması Gereken Belgeler. Evlenme Müracaatı Nereye Yapılır. Evlenmek İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır Evlilik İşlemleri Evlilik işlemleri ile ilgili merak edilenler, evlilik müracaatları, evlilik dosyasında bulunması gerekenler vs. burada anlatılmıştır. Evlilik Dosyasında Bulunması Gereken Belgeler Evlenme

Detaylı

SEVGİ USTA VELAYET HUKUKU

SEVGİ USTA VELAYET HUKUKU SEVGİ USTA VELAYET HUKUKU İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...XXI VELAYET HUKUKU 1. Giriş...1 I. Konunun Tanıtımı...1 II. Kavramlarda Birlik Meselesi...14 III. Çalışmanın İnceleme Planı...18

Detaylı

Kadın ve aile bireylerinin şiddetten korunmasına dair kanun tasarı taslağı

Kadın ve aile bireylerinin şiddetten korunmasına dair kanun tasarı taslağı Kadın ve aile bireylerinin şiddetten korunmasına dair kanun tasarı taslağı BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Tanımlar ve Temel İlkeler Amaç MADDE 1- (1) Bu Kanunun amacı, kadın ve aile bireylerinin şiddetten

Detaylı

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE KADIN HAKLARI BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE KADIN HAKLARI BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE KADIN HAKLARI BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? KADIN KADIN HAYATA HAYATA CAN, TOPR KADIN HAYATA CAN, TOPR Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü nün görevleri nelerdir? Aile ve Sosyal Politikalar

Detaylı

Kabul Tarihi: 08 Mart 2012 Resmî Gazete: 20 Mart 2012 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Temel İlkeler ve Tanımlar

Kabul Tarihi: 08 Mart 2012 Resmî Gazete: 20 Mart 2012 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Temel İlkeler ve Tanımlar AİLENİN KORUNMASINA DAİR KANUN AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN Kanun No: 4320 Kanun No: 6284 Kabul Tarihi: 14 Ocak 1998 Resmî Gazete: 17 Ocak 1998 Madde 1 - (Değişik madde:

Detaylı

ŞİDDET EN AĞIR İNSAN HAKKI İHLALİDİR! ŞİDDETE HAYIR! İSTANBUL BAROSU KADIN HAKLARI MERKEZİ

ŞİDDET EN AĞIR İNSAN HAKKI İHLALİDİR! ŞİDDETE HAYIR! İSTANBUL BAROSU KADIN HAKLARI MERKEZİ ŞİDDET EN AĞIR İNSAN HAKKI İHLALİDİR! ŞİDDETE HAYIR! İSTANBUL BAROSU KADIN HAKLARI MERKEZİ İSTANBUL BAROSU NUN 25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI MÜCADELE VE ULUSLARARASI DAYANIŞMA GÜNÜ ARMAĞANI'DIR.

Detaylı

Sağlık Çalışanlarının Maruz Kaldığı Şiddete Karşı Ceza Hukuku Tedbirleri Almanya daki son kanun değişiklikleri ve Türk ceza hukukundaki durum

Sağlık Çalışanlarının Maruz Kaldığı Şiddete Karşı Ceza Hukuku Tedbirleri Almanya daki son kanun değişiklikleri ve Türk ceza hukukundaki durum Sağlık Çalışanlarının Maruz Kaldığı Şiddete Karşı Ceza Hukuku Tedbirleri Almanya daki son kanun değişiklikleri ve Türk ceza hukukundaki durum Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi 7. Kasım 2018

Detaylı

Kadın ve Erkeğin Yasal Hakları

Kadın ve Erkeğin Yasal Hakları Kadın ve Erkeğin Yasal Hakları Av.Yasin GİRGİN Av.Ayça Sinem KILIÇ 1 KADIN VE ERKEĞİN YASAL HAKLARI ÖNSÖZ 1998 yılında çıkarılan 4320 sayılı Ailenin Korunması Hakkındaki Kanun sadece iki maddeden oluşuyordu,

Detaylı

TEMEL YASALAR /DÜZENLEMELER

TEMEL YASALAR /DÜZENLEMELER GİRİŞ Gelişen bilişim teknolojilerinin bütün kamu kurumlarında kullanılması hukuk alanında bir kısım etkiler meydana getirmistir. Kamu tüzel kişileri tarafından bilgisayar teknolojileri kullanılarak yerine

Detaylı

İŞ KAZALARINDA DOĞAN HUKUKİ VE CEZAİ SORUMLULUKLAR

İŞ KAZALARINDA DOĞAN HUKUKİ VE CEZAİ SORUMLULUKLAR İŞ KAZALARINDA DOĞAN HUKUKİ VE CEZAİ SORUMLULUKLAR 1 İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ KURALLARINA UYMAYAN İŞVERENLERİN KARŞILAŞABİLECEKLERİ YAPTIRIMLAR A- İŞ KAZASI MEYDANA GELMEDEN: (İş güvenliği kurallarını

Detaylı

Ergen Psikiyatri Kliniği nde. Cinsel Suç Mağdurları. Sorunlara Yaklaşım

Ergen Psikiyatri Kliniği nde. Cinsel Suç Mağdurları. Sorunlara Yaklaşım Ergen Psikiyatri Kliniği nde Cinsel Suç Mağdurları ve Sorunlara Yaklaşım Cinsel Suç mağdurları: 15 yaşını tamamlamamış olgular 15 1818 yaş arasındaki olgular 18 yaşını tamamlamış olgular Onbe ya n tamamlamam

Detaylı

ANLAŞMALI BOŞANMA ÜZERİNE TEORİK VE PRATİK ÇALIŞMALAR. Stj. Av. Mehmet ÖCAL

ANLAŞMALI BOŞANMA ÜZERİNE TEORİK VE PRATİK ÇALIŞMALAR. Stj. Av. Mehmet ÖCAL ANLAŞMALI BOŞANMA ÜZERİNE TEORİK VE PRATİK ÇALIŞMALAR Stj. Av. Mehmet ÖCAL BOŞANMA TANIM TANIM : Eşlerden birinin istemi üzerine, yargıcın bu istemi yerinde görerek, eşler arasındaki evlilik girmiş ilişkisine

Detaylı

Sevgi USTA. ÇOCUK HAKLARI ve VELAYET

Sevgi USTA. ÇOCUK HAKLARI ve VELAYET Sevgi USTA ÇOCUK HAKLARI ve VELAYET İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX KISALTMALAR... XVII KAYNAKÇA... XIX GİRİŞ I. KONUNUN TANITIMI... 1 II. KAVR AMLARDA BİRLİK SORUNU... 5 III. İNCELEME PLANI...

Detaylı

HÜSEYİN HATEMİ AİLE HUKUKU

HÜSEYİN HATEMİ AİLE HUKUKU HÜSEYİN HATEMİ AİLE HUKUKU İÇİNDEKİLER 7. BASI NIN SUNUŞU... V İÇİNDEKİLER...VII 1. GİRİŞ...1 I. Aile Kavramı...1 II. Aile Hukuku Kavramı...2 III. Türk Aile Hukuku nun Gelişim Sürecine Kısa Bir Bakış...3

Detaylı

İnsan Hakları Kurullarının Desteklenmesi ve Kadın Hakları Projesi KADINA ŞİDDET TÜM TOPLUMUN SORUNUDUR SESSİZ KALMAYIN!

İnsan Hakları Kurullarının Desteklenmesi ve Kadın Hakları Projesi KADINA ŞİDDET TÜM TOPLUMUN SORUNUDUR SESSİZ KALMAYIN! İnsan Hakları Kurullarının Desteklenmesi ve Kadın Hakları Projesi KADINA ŞİDDET TÜM TOPLUMUN SORUNUDUR ŞİDDETE MARUZ KALDIĞINIZDA NELER YAPABİLİRSİNİZ? Şiddetin Türleri Fiziksel Şiddet Dövmek, kilit altında

Detaylı

TASARININ SON HALİNDE DEĞİŞENLER. Maviler çıkarılanlar Kırmızılar eklenenler Morlar yorumlarımız

TASARININ SON HALİNDE DEĞİŞENLER. Maviler çıkarılanlar Kırmızılar eklenenler Morlar yorumlarımız TASARININ SON HALİNDE DEĞİŞENLER Maviler çıkarılanlar Kırmızılar eklenenler Morlar yorumlarımız KADIN VE AİLE BİREYLERİNİN ŞİDDETTEN KORUNMASINA DAİR KANUN TASARISI AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN

Detaylı

Cinsel Saldırı/İstismar İddiası ile Gelen Hastalara Yaklaşım. Mehmet Akif İnanıcı, Adli Tıp AD

Cinsel Saldırı/İstismar İddiası ile Gelen Hastalara Yaklaşım. Mehmet Akif İnanıcı, Adli Tıp AD Cinsel Saldırı/İstismar İddiası ile Gelen Hastalara Yaklaşım Mehmet Akif İnanıcı, Adli Tıp AD TCK da cinsel saldırı/is

Detaylı

JANDARMANIN KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE FAALİYETLERİ VE UYGULANAN İŞLEMLER. KYAİŞ ile Mücadelede Jandarmanın Rolü

JANDARMANIN KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE FAALİYETLERİ VE UYGULANAN İŞLEMLER. KYAİŞ ile Mücadelede Jandarmanın Rolü JANDARMANIN KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE FAALİYETLERİ VE UYGULANAN İŞLEMLER JANDARMANIN KYŞM FAALİYETLERİ CMK kapsamında adli işlemler 6284 kapsamında işlemler Kadına Yönelik Şiddet ve Şiddet Mağduru

Detaylı

HÜSEYİN HATEMİ / BURCU KALKAN OĞUZTÜRK AİLE HUKUKU

HÜSEYİN HATEMİ / BURCU KALKAN OĞUZTÜRK AİLE HUKUKU HÜSEYİN HATEMİ / BURCU KALKAN OĞUZTÜRK AİLE HUKUKU İÇİNDEKİLER 6. BASI NIN SUNUŞU... V İÇİNDEKİLER...VII Birinci Bölüm AİLE HUKUKU 1. GİRİŞ...1 I. Aile Kavramı...1 II. Aile Hukuku Kavramı...2 III. Türk

Detaylı

VARDİYALI ÇALIŞMA GECE ÇALIŞMASI

VARDİYALI ÇALIŞMA GECE ÇALIŞMASI VARDİYALI ÇALIŞMA GECE ÇALIŞMASI Sıra no / Konu Amaç Öğrenim hedefleri 47/ Vardiyalı Çalışma ve Gece Çalışması Vardiyalı ve gece çalışmalarında İSG uygulamalarını öğrenmek. Vardiyalı çalışma ve gece çalışması,

Detaylı

AİLE HUKUKU Aile içi şiddet ve kadınların yaşadığı şiddete karşı neler yapılabilir?

AİLE HUKUKU Aile içi şiddet ve kadınların yaşadığı şiddete karşı neler yapılabilir? AİLE HUKUKU Aile içi şiddet ve kadınların yaşadığı şiddete karşı neler yapılabilir? Erkek şiddeti, kuşkusuz kadının evlilikte ve evinde uğradığı en yaygın haksızlıktır. Kadınlar aile içinde çoğu kez bu

Detaylı

ANKARA BAROSU GELİNCİK MERKEZİ CİNSEL SUÇLAR ve BU SUÇLARLA İLGİLİ BAZI SUÇLAR HAKKINDA KANUN DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİSİ

ANKARA BAROSU GELİNCİK MERKEZİ CİNSEL SUÇLAR ve BU SUÇLARLA İLGİLİ BAZI SUÇLAR HAKKINDA KANUN DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİSİ ANKARA BAROSU GELİNCİK MERKEZİ CİNSEL SUÇLAR ve BU SUÇLARLA İLGİLİ BAZI SUÇLAR HAKKINDA KANUN DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİSİ Hazırlayanlar Av. Tülay BEKAR - Doç. Dr. Erhan BÜKEN - Dr. Fahri Gökçen TANER 1 Kişiler

Detaylı

ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. HIV bulaştırma ile ilgili özel bir yasa yoktur.ve buna gerek de yoktur.türk Ceza Kanununun Vücut Dokunulmazlığına Karşı Suçlar başlığı altında Kasten Yaralama suçlaması bu konuda yeterli düzenlemedir.

Detaylı

TÜRK HUKUK DÜZENİNDE MEVCUT YAPTIRIM TÜRLERİ. Dr.Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

TÜRK HUKUK DÜZENİNDE MEVCUT YAPTIRIM TÜRLERİ. Dr.Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi TÜRK HUKUK DÜZENİNDE MEVCUT YAPTIRIM TÜRLERİ Dr.Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi 1) CEZA VE GÜVENLİK TEDBİRLERİ Hukuka aykırılıklar çok çeşitli biçimde gerçekleşebilir. Her hukuka aykırılık

Detaylı

Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetle Mücadelede Kanunlarımızdaki Hukuki Düzenlemeler

Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetle Mücadelede Kanunlarımızdaki Hukuki Düzenlemeler Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetle Mücadelede Kanunlarımızdaki Hukuki Düzenlemeler Kadına Yönelik Şiddet İnsan Hakları İhlalidir Şiddet, eşit olmayan güç ilişkisinden kaynaklanan toplumsal bir

Detaylı

Sağlık Personeline Karşı İşlenen Suçlar. Dt. Evin Toker

Sağlık Personeline Karşı İşlenen Suçlar. Dt. Evin Toker Sağlık Personeline Karşı İşlenen Suçlar Dt. Evin Toker dtevintoker@gmail.com Şiddet Nedir? Dünya Sağlık Örgütü (WHO) şiddeti; fiziksel güç veya iktidarın kasıtlı bir tehdit veya gerçeklik biçiminde bir

Detaylı

ÖZEL CEZA HUKUKU Cilt II KİŞİLERE KARŞI SUÇLAR -1- (TCK m )

ÖZEL CEZA HUKUKU Cilt II KİŞİLERE KARŞI SUÇLAR -1- (TCK m ) ÖZEL CEZA HUKUKU Cilt II KİŞİLERE KARŞI SUÇLAR -1- (TCK m. 81-105) Prof. Dr. Köksal BAYRAKTAR Prof. Dr. Serap Keskin KİZİROĞLU Prof. Dr. Ali Kemal YILDIZ Doç. Dr. Pınar Memiş KARTAL Yard. Doç. Dr. Sinan

Detaylı

AĞIR CEZA MAHKEMESİNİN GÖREVİNE GİREN SUÇLAR 1- SOYKIRIM 23 I. GENEL OLARAK 25 II. KORUNAN HUKUKİ DEĞER 27 III. SUÇUN KONUSU 27 IV.

AĞIR CEZA MAHKEMESİNİN GÖREVİNE GİREN SUÇLAR 1- SOYKIRIM 23 I. GENEL OLARAK 25 II. KORUNAN HUKUKİ DEĞER 27 III. SUÇUN KONUSU 27 IV. AĞIR CEZA MAHKEMESİNİN GÖREVİNE GİREN SUÇLAR 1- SOYKIRIM 23 I. GENEL OLARAK 25 II. KORUNAN HUKUKİ DEĞER 27 III. SUÇUN KONUSU 27 IV. SUÇUN MADDİ UNSURU 27 a- Fail 27 b- Mağdur 27 c- Hareket unsuru 27 V.

Detaylı

EŞLER ARASINDAKİ MAL REJİMLERİ, EVLİLİK BİRLİĞİNDE EŞLERİN MALVARLIĞI EDİNİLMİŞ MALLARA KATILMA REJİMİ

EŞLER ARASINDAKİ MAL REJİMLERİ, EVLİLİK BİRLİĞİNDE EŞLERİN MALVARLIĞI EDİNİLMİŞ MALLARA KATILMA REJİMİ EŞLER ARASINDAKİ MAL REJİMLERİ, EVLİLİK BİRLİĞİNDE EŞLERİN MALVARLIĞI EDİNİLMİŞ MALLARA KATILMA REJİMİ Av.Ünzile Küçüköner 4721 sayılı yeni Türk Medeni Kanunu ile Aile Hukuku bölümünde önemli değişiklikler

Detaylı

YAŞAM BOYU DÖNEMLERİNE GÖRE KADIN CİNSİYETİNİN KARŞILAŞTIĞI SORUNLAR / OLAYLAR

YAŞAM BOYU DÖNEMLERİNE GÖRE KADIN CİNSİYETİNİN KARŞILAŞTIĞI SORUNLAR / OLAYLAR Bir insan hakları ihlali olan kadına yönelik şiddet gelir, eğitim düzeyi fark etmeksizin farklı toplum ve kültürlerin yaşadığı ortak bir sorundur ve dünyadaki bütün kadınlar kocaları, babaları, kardeşleri

Detaylı

Cinsel istismarlı hastaya yaklaşım. Doç. Dr. Mücahit KAPÇI ADÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD.

Cinsel istismarlı hastaya yaklaşım. Doç. Dr. Mücahit KAPÇI ADÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. Cinsel istismarlı hastaya yaklaşım Doç. Dr. Mücahit KAPÇI ADÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. Tanım Cinsel eylem nedir? Cinsel doyum sağlayan her türlü eylem cinsel içerikli eylem olarak tanımlanmaktadır.

Detaylı

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2014 YILI )

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2014 YILI ) 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2014 YILI ) SS ve GSS KANUNU NA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (TL) (01.01.2014 31.06.2014 Döneminde)

Detaylı

Sayı: 32/2014. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar:

Sayı: 32/2014. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi nin 24 Şubat 2014 tarihli Kırkaltıncı Birleşiminde Oybirliğiyle kabul olunan Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasası Anayasanın 94 üncü

Detaylı

NAFAKA, NAFAKA ÇEŞİTLERİ VE İŞTİRAK NAFAKASI. Stj. Av. Cansu MARALAN ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA

NAFAKA, NAFAKA ÇEŞİTLERİ VE İŞTİRAK NAFAKASI. Stj. Av. Cansu MARALAN ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA NAFAKA, NAFAKA ÇEŞİTLERİ VE İŞTİRAK NAFAKASI Stj. Av. Cansu MARALAN ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA 24.11.2016 cansu@eryigithukuk.com Boşanma kararıyla birlikte evliliğin sona ermesinin yanında, başka sonuçlar

Detaylı

6284 SAYILI AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUNA İLİŞKİN UYGULAMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

6284 SAYILI AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUNA İLİŞKİN UYGULAMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 6284 SAYILI AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUNA İLİŞKİN UYGULAMA YÖNETMELİĞİ Amaç ve kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik, şiddete

Detaylı

İŞ KAZASI MESLEK HASTALIĞI TANIMI ve HUKUKİ SORUMLULUK

İŞ KAZASI MESLEK HASTALIĞI TANIMI ve HUKUKİ SORUMLULUK İŞ KAZASI MESLEK HASTALIĞI TANIMI ve HUKUKİ SORUMLULUK SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU (Madde 13) İŞ KAZASI, a) Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada, b) (Değişik: 17/4/2008-5754/8

Detaylı

TÜRK HUKUKUNDA ZİNA SEBEBİYLE BOŞANMA

TÜRK HUKUKUNDA ZİNA SEBEBİYLE BOŞANMA Arş. Gör. Oğuz ERSÖZ Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Özel Hukuk Bölümü TÜRK HUKUKUNDA ZİNA SEBEBİYLE BOŞANMA İÇİNDEKİLER SUNUŞ... V TEŞEKKÜR...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XIX

Detaylı

4857 SAYILI İŞ KANUNU'NA GÖRE UYGULANACAK PARA CEZALARI

4857 SAYILI İŞ KANUNU'NA GÖRE UYGULANACAK PARA CEZALARI 4857 SAYILI İŞ KANUNU'NA GÖRE UYGULANACAK PARA CEZALARI 4857 SAYILI İŞ KANUNU'NA GÖRE UYGULANACAK PARA CEZALAR (01.01.2012 tarihinden itibaren) Kanun Mad. Ceza Mad. Cezayı Gerektiren Fiil 1 OCAK-25 OCAK

Detaylı

T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 2014/3-686 K. 2016/18 T

T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 2014/3-686 K. 2016/18 T T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 2014/3-686 K. 2016/18 T. 20.1.2016 TEDBİR NAFAKASI İSTEMİ (Tarafların Gerçekleşen Ekonomik ve Sosyal Durumları İle Günün Ekonomik Koşullarına Göre Takdir Edilen Nafaka

Detaylı

Herkes İçin Hukuk: 3 BOŞANMA. Av. Osman OY

Herkes İçin Hukuk: 3 BOŞANMA. Av. Osman OY I Herkes İçin Hukuk: 3 BOŞANMA Av. Osman OY II Yay n No : 2011 Hukuk Dizisi : 937 1. Bas A ustos 2008 - STANBUL ISBN 978-975 - 295-905 - 7 Copyright Bu kitab n bu bas s n n Türkiye deki yay n haklar BETA

Detaylı

MERAM İLÇE NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

MERAM İLÇE NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU MERAM İLÇE NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU Sıra No Vatandaşa Sunulan Hizmetin Tamamlanma Süresi (En BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER Hizmetin Adı Geç) Nüfus Cüzdanının Kayıp Nedeniyle 1- Var ise

Detaylı

4857 Sayılı İş Kanunu Fihristi

4857 Sayılı İş Kanunu Fihristi : 4857 Sayılı İş Kanunu Fihristi www.uzmanglobal.com UZMAN GLOBAL; iş hukuku, sosyal güvenlik, SGK işlemleri, teşvik ve destekler, denetim, stratejik planlama ve eğitim alanlarında çözüm ortağınız. BİRİNCİ

Detaylı

6284 SAYILI AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUNA İLİŞKİN UYGULAMA YÖNETMELİĞİ

6284 SAYILI AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUNA İLİŞKİN UYGULAMA YÖNETMELİĞİ 6284 SAYILI AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUNA İLİŞKİN UYGULAMA YÖNETMELİĞİ Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 18.01.2013, Sayısı: 28532 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE İLİŞKİN UYGULAMA YÖNETMELİĞİ

KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE İLİŞKİN UYGULAMA YÖNETMELİĞİ KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE İLİŞKİN UYGULAMA YÖNETMELİĞİ Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik, şiddete

Detaylı

Kadına Yönelik Şiddet ŞEYDA YILDIRIM SOSYAL HİZMET UZMANI İZMİR AİLE DANIŞMA MERKEZİ

Kadına Yönelik Şiddet ŞEYDA YILDIRIM SOSYAL HİZMET UZMANI İZMİR AİLE DANIŞMA MERKEZİ Kadına Yönelik Şiddet ŞEYDA YILDIRIM SOSYAL HİZMET UZMANI İZMİR AİLE DANIŞMA MERKEZİ Şiddet Kadına Yönelik Şiddetin Yaygınlığı Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Şiddet: Kişinin, fiziksel cinsel, psikolojik

Detaylı

Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korumasına Dair Yasa. Tasarısı nda kaçıncı kez geri adım atıldı?

Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korumasına Dair Yasa. Tasarısı nda kaçıncı kez geri adım atıldı? Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korumasına Dair Yasa Tasarısı nda kaçıncı kez geri adım atıldı? TBMM KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ VE ADALET KOMİSYONU ÜYELERİNE, Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten

Detaylı

KADININ YASAL HAKLARI

KADININ YASAL HAKLARI KADININ YASAL HAKLARI EL KİTAPÇIĞI Düzenleyenler: Prof. Dr. Şükran ŞIPKA İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nihan YANCI ÖZALP İstanbul Kemerburgaz

Detaylı

İDARİ PARA CEZALARI (4857 Sayılı İş Kanunu)

İDARİ PARA CEZALARI (4857 Sayılı İş Kanunu) İDARİ PARA CEZALARI (4857 Sayılı İş Kanunu) Fiil Ceza 2015 Maddesi Maddesi Ceza Uygulanan Fiil Ceza Tutarı 3 98 İşyerinin Açılmasını, Devir alınmasını, Çalışma Konusunun Kısmen veya Tamamen Değiştirilmesini,

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNCA KESİLECEK İDARİ PARA CEZALARI (2016)

SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNCA KESİLECEK İDARİ PARA CEZALARI (2016) SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNCA KESİLECEK İDARİ PARA CEZALARI (2016) 01.01.2016-31.12.2016 Dönemi için uygulanacak asgari ücret tutarı : 1.647,00 TL İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK FİİLLER UYGULANACAK CEZA 1)

Detaylı

6284 SAYILI AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUNA İLİŞKİN UYGULAMA YÖNETMELİĞİ

6284 SAYILI AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUNA İLİŞKİN UYGULAMA YÖNETMELİĞİ 6284 SAYILI AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUNA İLİŞKİN UYGULAMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik, şiddete

Detaylı

TÜRKİYE DE MAĞDUR ÇOCUKLAR

TÜRKİYE DE MAĞDUR ÇOCUKLAR TÜRKİYE DE MAĞDUR ÇOCUKLAR Bilgi Notu-2: Cinsel Suç Mağduru Çocuklar Yazan: Didem Şalgam, MSc Katkılar: Prof. Dr. Münevver Bertan, Gülgün Müftü, MA, Adem ArkadaşThibert, MSc MA İçindekiler Grafik Listesi...

Detaylı

Geschrieben von: Avukat Yaşar SALDIRAY Montag, den 10. September 2012 um 21:09 Uhr - Aktualisiert Freitag, den 02. August 2013 um 14:37 Uhr

Geschrieben von: Avukat Yaşar SALDIRAY Montag, den 10. September 2012 um 21:09 Uhr - Aktualisiert Freitag, den 02. August 2013 um 14:37 Uhr Giriş: Almanya'da resmi rakamlara göre 4 Milyon civarında yurttaşımız yaşamaktadır,bu yurttaşlarımızın ençok takıldıkları konular Evlenme ve Boşanma'da nerede işlemin yapılmasının faydalı olacağıdır. Türkiye'de

Detaylı

Sigorta Sektörü Açısından Kişisel Sağlık Verilerinin Korunması Dr. Halit Başkaya

Sigorta Sektörü Açısından Kişisel Sağlık Verilerinin Korunması Dr. Halit Başkaya Sigorta Sektörü Açısından Kişisel Sağlık Verilerinin Korunması Dr. Halit Başkaya TANIM Kişisel Veri (*): Belirli veya kimliği belirlenebilir gerçek ve tüzel kişilere ilişkin bütün bilgiler Ad, soyad Doğum

Detaylı

6284 SAYILI AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN VE MEVZUATI

6284 SAYILI AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN VE MEVZUATI A N K A R A B A R O S U 6284 SAYILI AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN VE MEVZUATI 6284 SAYILI AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUNA İLİŞKİN

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNCA KESİLECEK İDARİ PARA CEZALARI

SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNCA KESİLECEK İDARİ PARA CEZALARI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNCA KESİLECEK İDARİ PARA CEZALARI 01/01/2014-30/06/2014 Tarihleri arasında uygulanacak brüt asgari ücret : 1.071,00 TL 01/07/2014-31/12/2014 Tarihleri arasında uygulanacak brüt asgari

Detaylı

KADIN DOSTU AKDENİZ PROJESİ

KADIN DOSTU AKDENİZ PROJESİ KADIN DOSTU AKDENİZ PROJESİ KADINLARA DESTEK MEKANİZMALARI ONLİNE KİTAPÇIĞI Akdeniz Üniversitesi Uluslararası Gençlik Topluluğu 2015-2016 İÇİNDEKİLER 1. Giriş 2. Kadın Dostu Akdeniz Projesi 3. Projenin

Detaylı

EŞLER ARASINDAKİ MALVARLIĞI DAVALARI

EŞLER ARASINDAKİ MALVARLIĞI DAVALARI Prof. Dr. ŞÜKRAN ŞIPKA & Av. AYÇA ÖZDOĞAN YARGI KARARLARI IŞIĞINDA SORU VE CEVAPLARLA EŞLER ARASINDAKİ MALVARLIĞI DAVALARI YASAL MAL REJİMİNİN TEMEL KAVRAMLARI YASAL MAL REJİMİNİN TASFİYESİ TASFİYE İÇİNDE

Detaylı

TÜRKİYE DE BOŞANMA VE BOŞANMA DAVASININ TANINMASI-TENFİZİ

TÜRKİYE DE BOŞANMA VE BOŞANMA DAVASININ TANINMASI-TENFİZİ TÜRKİYE DE BOŞANMA VE BOŞANMA DAVASININ TANINMASI-TENFİZİ Türkiye de Boşanma Toplumun temel yapısını aile oluşturur. Aile, Türk Medeni Kanunu na göre evlenme akdi ile kurulur. Evlenme akdinin kurulmasıyla

Detaylı

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU NDAKİ İDARİ PARA CEZALARI

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU NDAKİ İDARİ PARA CEZALARI 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU NDAKİ İDARİ PARA CEZALARI İLGİLİ MADDE İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK FİİL UYGULANACAK CEZA CEZA TUTARI (2017) /a 1) 8. maddenin birinci sında

Detaylı

VARDİYALI ÇALIŞMA VE GECE ÇALIŞMASI

VARDİYALI ÇALIŞMA VE GECE ÇALIŞMASI 2010 VARDİYALI ÇALIŞMA VE GECE ÇALIŞMASI Öğrenim hedefleri Vardiyalı çalışma ve gece çalışması, Vardiyalı çalışmalarda ve gece çalışmalarında muhtemel İSG tehlikeleri, Alınması gerekli önlemler, İlgili

Detaylı

Yeni Borçlar Yasasında Hizmet Sözleşmesi

Yeni Borçlar Yasasında Hizmet Sözleşmesi Yeni Borçlar Yasasında Hizmet Sözleşmesi 04.01.2011 tarih ve 27836 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6098 sayılı Borçlar Yasasına bakacak olursak yeni yasada hizmet

Detaylı

PATENT HAKLARININ KORUNMASI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME

PATENT HAKLARININ KORUNMASI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME PATENT HAKLARININ KORUNMASI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME Patent haklarının korunması hakkında düzenlemeler yapılması; 8/6/1995 tarihli ve 4113 sayılı Kanunun verdiği yetkiye dayanılarak Bakanlar Kurulu

Detaylı

GAZİEMİR KAYMAKAMLIĞI GAZİEMİR İLÇE NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

GAZİEMİR KAYMAKAMLIĞI GAZİEMİR İLÇE NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU GAZİEMİR KAYMAKAMLIĞI GAZİEMİR İLÇE NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1 Nüfus Cüzdanı Düzenlenmesi

Detaylı

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2012 YILI )

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2012 YILI ) 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2012 YILI ) 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ

Detaylı

Kadın Hakları El Kitabı

Kadın Hakları El Kitabı ANKAR A BAROSU Kadın Hakları El Kitabı Avuk at Tülay Kıdık Örücü 2013 ANKARA BAROSU BAŞKANLIĞI Adliye Sarayı Kat: 5 Sıhhiye/ANKARA Tel: (0.312) 416 72 00 Faks: (0.312) 309 22 37 www.ankarabarosu.org.tr

Detaylı

İçindekiler. Önsöz III BİRİNCİ KISIM. Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM. Borç İlişkisinin Kaynakları BİRİNCİ AYIRIM. Sözleşmeden Doğan Borç İlişkileri

İçindekiler. Önsöz III BİRİNCİ KISIM. Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM. Borç İlişkisinin Kaynakları BİRİNCİ AYIRIM. Sözleşmeden Doğan Borç İlişkileri İçindekiler Önsöz III BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM Borç İlişkisinin Kaynakları BİRİNCİ AYIRIM Sözleşmeden Doğan Borç İlişkileri A. Sözleşmenin kurulması 1 I. İrade açıklaması 1 II. Öneri

Detaylı

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2015/021

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2015/021 Sirküler Tarihi : 05.01.2015 Sirküler No : 2015/021 2015 YILINDA UYGULANACAK SGK İDARİ PARA CEZALARI Asgari Ücret Tespit komisyonu, iş sözleşmesi ile çalışan ve 4857 sayılı Kanun kapsamında olan ve olmayan

Detaylı

ASLI ÇALIŞKAN İŞ HUKUKUNDA ANALIK VE EBEVEYN İZİNLERİ

ASLI ÇALIŞKAN İŞ HUKUKUNDA ANALIK VE EBEVEYN İZİNLERİ ASLI ÇALIŞKAN İŞ HUKUKUNDA ANALIK VE EBEVEYN İZİNLERİ İçindekiler Sunuş...VII Önsöz... IX İçindekiler... XI Kısaltmalar Listesi... XVII Giriş...1 Birinci Bölüm Analık ve Ebeveyn İzinleri ile İlgili Temel

Detaylı

İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesine İlişkin 30.11.2007 Tarihli Yönetmeliğin 11 ve 19. Maddeleri Anayasaya Aykırıdır

İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesine İlişkin 30.11.2007 Tarihli Yönetmeliğin 11 ve 19. Maddeleri Anayasaya Aykırıdır İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesine İlişkin 30.11.2007 Tarihli Yönetmeliğin 11 ve 19. Maddeleri Anayasaya Aykırıdır Doç. Dr. Tuğrul KATOĞLU* * Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Ceza

Detaylı

Adli Yadım Bürosu ADLİ YARDIM BÜROSU

Adli Yadım Bürosu ADLİ YARDIM BÜROSU Adli Yadım Bürosu 8 ADLİ YARDIM BÜROSU Adli Yardım Bürosu Adli Yadım Bürosu 8. BÖLÜM ADLİ YARDIM BÜROSU Bireylerin hak arama özgürlüklerinin önündeki engelleri aşmak ve hak arama özgürlüğünün kullanımda

Detaylı

Kurumca dayanağı belirtilmek suretiyle diğer kanunlarda aşağıda belirtilen fiiller için idari para cezası öngörülmüş olsa dahi ayrıca bu Kanunun;

Kurumca dayanağı belirtilmek suretiyle diğer kanunlarda aşağıda belirtilen fiiller için idari para cezası öngörülmüş olsa dahi ayrıca bu Kanunun; İDARİ PARA CEZALARI 5510 S.K.MD. 102 Kurumca dayanağı belirtilmek suretiyle diğer kanunlarda aşağıda belirtilen fiiller için idari para cezası öngörülmüş olsa dahi ayrıca bu Kanunun; a) 1) 8 inci maddesinin

Detaylı

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU NDAKİ İDARİ PARA CEZALARI

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU NDAKİ İDARİ PARA CEZALARI 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU NDAKİ İDARİ PARA CEZALARI İLGİLİ MADDE İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK FİİL /a 1) 8. maddenin birinci sında belirtilen sigortalı işe giriş bildirgesi

Detaylı

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2013 YILI)

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2013 YILI) 5510 - SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2013 YILI) İlgili Madde -a/1 -a/2 -a/3 -a/1 Uygulanacak İdari Para Cezasının Nedeni işe giriş bildirgesi

Detaylı

BATMAN BAROSU ÇOÇUK HAKLARI KOMİSYONU

BATMAN BAROSU ÇOÇUK HAKLARI KOMİSYONU BATMAN BAROSU ÇOÇUK HAKLARI KOMİSYONU BATMAN ÇOCUK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNDEN ALINAN VERİLERE GÖRE; 2008-2012 Yılları arasında meydana gelen adli olay sayısının yıllara göre dağılımı: 1000 900 800 700 600 500

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2015/24 TARİH: 09/02/ Yılında Uygulanacak SGK İdari Para Cezaları

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2015/24 TARİH: 09/02/ Yılında Uygulanacak SGK İdari Para Cezaları VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2015/24 TARİH: 09/02/2015 KONU 2015 Yılında Uygulanacak SGK İdari Para Cezaları Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2015 Yılı nda uygulanacak asgari ücret tutarını belirlemiş ve konuya ilişkin

Detaylı