Doç. Dr. Bilgehan ERKUT

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Doç. Dr. Bilgehan ERKUT"

Transkript

1 Doç. Dr. Bilgehan ERKUT Mitral Kapak Hastalıkları ve Cerrahisi Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği 28 Eylül 2013

2 Kalbin anatomisi Kalp gram ağırlığında ve yumruğumuzun büyüklüğünden biraz fazladır. Hayat boyunca, bir kişinin kalbi 3.5 trilyon kez atar. Her gün ortalama olarak kalp 100,000 defa kasılır ve yaklaşık 7,571 litre kanı pompalar.

3 Kalbin diastolik ve sistolik hareketi

4 Mitral Aparat Anulus Leafletler Chorda tendinea Papillar kas -Sol ventrikül duvarı -Sol Atrium ***Anulus fibrosus: İki lifletin yapıştığı fibröz bir halkadır. ***Her bir papiller kastan ortalama 12 adet korda çıkarak lifletlere yapışır. ***Papiller kaslar anterolateral ve posteromedial yerleşimidir.

5 Mitral Kapak Cerrahi Anatomi ***LA ve LV arasındaki fibröz ve musküler dokuların bileşke yeri (2 yaprakçık-liflet) ***Normal mitral anüler alan 4 6 cm Hemodinamik değişiklikler kapak alanı 2-2,5 cm 2 ye ininceye kadar görülmez. Hayatla bağdaşan en küçük mitral açıklığı cm 2

6 ****Anterior (anterolateral, aortik, septal) liflet Büyük Aort kapağı ile fibröz devamlılık LAD,Diagonal,OM beslenir. U yapısında, geniş ve ortalama yüksekliği cm, uzunluğu ortalama 3.0 cm (ort. 4.3 cm 2 ****Posterior (posteromedial, mural) liflet Küçük Annüler dairenin 2/3 ünü posterior liflet, 1/3 ünü anterior liflet oluşturur. Geniş ve kısadır. Yüksekliği cm, uzunluğu ortalama 5.2 cm (ort. 1.7 cm 2 RCA-PD, PL beslenir.

7 Mitral kapağın cerrahi komşulukları Mitral kapak Aort kapağı, Koroner sinüs, Cx ve AV nod koroner arteri, AV nod, İleti sistemi ile yakın komşuluğu vardır.

8 Mitral Kapak Hastalıkları Mitral Darlık Mitral Yetmezlik (Mitral Valve Prolapsus, Barlow's syndrome, Floppy valve syndrome) Mix Mitral

9 New York Kalp Cemiyeti Fonksiyonel Sınıflandırması (NYHA) Class I II III IV Semptomlar fiziksel aktivitede kısıtlanma yok. fiziksel aktivitede hafif kısıtlanma var. istirahatta bir semptom yoktur ancak sıradan fiziksel aktivitelerde yorgunluk, çarpıntı dispne veya anginal ağrı görülür. fiziksel aktivitede belirgin bir kısıtlanma var. istirahatta rahattırlar ancak hafif fiziksel aktivitelerde yorgunluk, çarpıntı dispne veya anginal ağrı görülür. rahatsız olmadan herhangi bir fiziksel aktivite yapamazlar. kardiak yetmezlik veya anginal semptomlar istirahatta bile olabilir.

10 Mitral Darlık ****En sık görülen romatizmal kalp hastalığıdır. Mitral kapak tutulumlarının 2/3'ünde darlık ön plandadır. En sık neden kronik romatizmal hastalık. Darlık ve yetmezlik beraber olabilir. ****Ayrıca kalsifikasyon, konjenital kapak deformiteleri, karsinoid sendrom, neoplazmlar, trombüs, endokardit, kalıtsal metabolik hastalıklar, postoperatif (komissürotomi, prostetik disfonksiyon)

11 Mitral Darlığının Derecelendirilmesi ****Bu hastalar kapak açıklığının derecesini ve hastanın fonksiyonel kapasitesine göre 4 gruba ayrılır. 1.grup: açıklık 2-2,5 cm 2. Semptomlar için ağır efor 2.grup: açıklı 1-2 cm 2. Az eforla semptom. 3.grup: açıklık 1 cm 2. Dinlenirken bile semptomatik 4.grup: açıklık 1 cm 2 altında

12 Mitral Darlığı MD -> LAP yüklenmesi -> ac stazı/pulmoner HT -> RV basınç yüklenmesi -> RV hipertrofisi -> TY -> sağ kalp yetmezliği Pulmoner venöz HT LA hipertrofisi, dilatasyonu, AF, LA trombüsü Pulmoner vasküler obliteratif değişiklikler Egzersiz toleransı kısıtlama ve çabuk yorulma. Sağ kalp yetmezliği, TY, PY Akut ortaya çıkan durumlarda akciğer ödemi

13 PA grafi Çift dansite LV ile aortik topuz arası düzleşme İnterstisyel ödemi (Kerley-B çizgileri) EKG P mitrale Sağ aks deviasyonu (RV hipertrofisi) AF (% 40-75) Ekokardiografi Kesin tanı Kapak alanı (<2,5 cm 2 Lifletlerin hareketi kısıtlılığı ve LA trombus Kalp Kateterizasyonu Diastolik basınç gradienti (> 5mmHg) Tanı için gerekli değil, 40 yaş üstü hastalarda EKG normal olsa da anjiografi gereklidir.

14 Mitral Yetersizlik Mitral kapağın tam olarak kapanamaması veya sistol esnasında kapalılığını koruyamaması nedeniyle sistolde sol ventrikülden sol atriyuma retrogard kan akımının ortaya çıkmasıdır.

15 Mitral yetersizlik -Romatizmal hastalığın sonucu; kapağın tam kapanamaması -Romatizmal hastalığa bağlı; kordalarda kısalma ya da dejeneratif hastalıklara bağlı kordalarda uzama -Kapak halkasında genişleme (Konjenital; Marfan sendromu, Ehler Danlos sendromu) -İskemik nedenlerle; papiller kaslarda kopmaya yada ventrikül dilatasyonu (anulus genişlemesi) -Korda yırtılması, bakterial endokardit, travma, ameliyat ****Valvüler-ventriküler kompleks, annulus, lifletler, kordalar, papiller kaslar, LA, LV (Bu komponentlerden birine ait sorun MY e neden olabilir).

16 Akut mitral yetmezliği akut miyokart infarktüsü, papiller adele disfonksiyonu, papiller adele yırtılması, sol ventrikül dilatasyonu, sol ventrikül anevrizması, sol atriyal miksoma, infektif endokardit, akut romatizmal ateş, spontan rüptür, travma, miyokardiyal abse, prostetik kapak malfonksiyonu gibi nedenlerle gelişebilir.

17 Kronik mitral yetmezliği romatizmal miksomatöz dejenerasyonu (mitrak valv prolapsusu) I.E. korda rüptürü, papiller adele disfonksiyonu, sol ventrikül ve mitral annulus dilatasyonu, mitral annulus kalsifikasyonu, hipertrofik CMP, SLE, skleroderma, Marfan sendromu, Ehlers Danlos sendromu, Pseudoxanthoma elasticum, konjenital mitral kapak yarıkları ve fenestrasyonları, paraşüt mitral kapak anomalisi endokardiyal yastık defekti, fibroelastozis gibi bozukluklarla beraber olabilir.

18 PA grafi Kardiomegali Dev LA (en sık) EKG LA genişlemesi (P mitrale) LV hipertrofisi % 30 AF Ekokardiografi Mitral kapakçıkların kalınlaşması ve kalsifikasyonu Kalp Kateterizasyonu Sistolde sol atriuma kaçan kan miktarı kantitatif olarak ölçülür.

19 Kapalılığını sağlayamayan mitral kapak -> LA sistolik kaçak -> LA ve LV volüm yüklenmesi -> LA ve LV genişleme ve LV eksantrik hipertrofi -> sol kalp yetmezliği -> PHT -> RV basınç yüklenmesi -> sağ kalp yetmezliği ****Mitral yetmezliğinde ortaya çıkan sol atriyal genişleme, posterior mitral kapakçığının fonksiyonlarını bozduğundan giderek yetmezliğin artmasına neden olur. Bu nedenle mitral yetmezliği mitral yetmezliğinin nedenidir denmektedir.

20 Hafif MY belirgin semptom olmayabilir MY şiddetine göre LA ve LV etkilerine bağlı efor dispnesi, kapasitede azalma, palpitasyon, öksürük, ortopne, hemoptizi gibi MD benzer semptomlar AMY ise, LV fonksiyonları ani bozulur, ac ödemi ve bunun sonucu şiddetli dispne, ortopne, ölüm korkusu ortaya çıkar. ****Akut mitral yetmezliği oluşan olgularda kardiyak boşluklarda genişleme (daha önceden yoksa) izlenmez.

21 MY nin meydana getirdiği fonksiyonel yetmezlikler 3 tiptir (Mitral kapağın Carpentier Sınıflandırması) Type I = normal liflet hareketi ancak annular dilatasyon veya liflet perforasyonu ile beraber Type II = liflet prolapse (miksomatöz hastalık) veya papiller adele rüptürü Type III = restriktif liflet hareketi. IIIa=romatizmal hastalık IIIb=iskemik veya idiopatik kardiyomyopati.

22 En çok etkilenen segment P2 ve P3 Asimetrik mitral anulusa yol açar

23 Mitral kapak hastalıklarında hasta ile ilişkili konular -Akut, -Yaş, -Cins (genç kadın, çocuk), -AF, -Onarım, -Trombüs varlığı ve ilave problemler, -Myokard fonksiyonu, -Yaşam şekli, -Kapak cinsi, -Antikoagülan kullanımına uyum DEĞERLENDİRİLMELİDİR

24 Genel olarak Kapak Hastalıklarında Tedavi Yaklaşımlar Tıbbi tedavi Girişimsel tedavi -Perkütan balon valvuloplasti (PMBV) -Perkütan kapak müdahaleleri (yeni) Cerrahi tedavi Valvülotomi-komissurotomi (açık-kapalı) Kapak tamiri (tecrübe) Kapak replasmanı (mekanik, biyolojik) Minimal invaziv tedavi (hasta özellikli) Robotik Cerrahi (yeni)

25 Mitral Darlıkta Medikal Tedavi Yaklaşımları Infektif endokardit profilaksisi (?) Kalp hızı yüksek vakalarda beta-bloker veya kalsiyum antagonistleri) Pulmoner konjesyon semptomları varsa tuz kısıtlaması ve diüretik tedavi AF hız kontrolü (digoksin, BB, KA) veya kardiyoversiyon Egzersizler kısıtla

26 Mitral Yetersizliğinde Medikal Tedavi Yaklaşımları AKUT MY After-load azaltan (nitroprussid) İABP takiben cerrahi Akut LV yetersizliği acil cerrahi ****Acil girişim mortalitesi yüksek!

27 Mitral Yetersizliğinde Medikal Tedavi Yaklaşımları KRONİK MY Profilaksi (Endokardit) After-load azalt (ACEİ) Tuz kısıtlaması, diüretikler Dijital Egzersiz kısıtlama Yıllık izlem; Orta MY, semptomsuz ve LV ilerleyici genişleme yok (EF, LVSÇ, LVDÇ)

28 Cerrahide ilk hedef natürel yapıyı korumaktır

29 Mitral kapak hasarı geliştiğinde cerrahi tedavi zamanı iyi seçilmelidir ****Hastalığın tabii seyri ile cerrahi sonuçları iyi değerlendirilmelidir. Erken: Hastayı gereksiz riskler altına sokar. Geç: Operasyondan elde edilecek fayda azalır. Mortalite riski ****Kapak replasmanı çok masum bir işlem değildir. Hastayı yeni risklere maruz bırakabilir.

30 Mitral Darlıkta Girişimsel veya Cerrahi Tedavi Endikasyonları NYHA Class III-IV deki hastalar NYHA Class II (atrial fibrilasyon varsa) Mitral kapak alan 1.5 cm 2 den az olan yada 1cm 2 /m 2 nin altında olan hastalar Geçirilmiş sistemik emboli anamnezi olan hastalar

31

32

33 ***Mitral Darlığında CERRAHİ TEDAVİ 1. Komissüral yapışma 2. Liflet kalınlaşması 3. Kordal kalınlanlaşma 4. Kordal yapışma, patolojileri için; ****uygun tedavi seçenekleri Balon mitral valvotomi (PMBV) Komissurotomi (Kapalı-Açık) Kapak replasmanıdır.

34 Mitral Darlıkta Balon Valvüloplasti (PMBV) 1. Semptomatik + Orta/ciddi MD ( 1.5 cm 2 ) + kapak yapısı PMBV için uygun* + LA trombüs veya orta-ciddi MY yok 2. Asemptomatik + Orta/ciddi MD ( 1.5 cm 2 ) + kapak yapısı PMBV için uygun* + PAP > egzersizde 60 mmhg + LA trombüs veya orta-ciddi MY yok 3. NYHA class III-IV + Orta/ciddi MD ( 1.5 cm 2 ) + cerrahi için yüksek risk + kapak yapısı PMBV için çok uygun değil (Wilkins skoru 8-12) + LA trombüs veya orta-ciddi MY yok *Kapak yapısı uygun (WS göre) Kondrendikasyonları Sol atriyum trombüsü Orta-ciddi MY Wilkins eko skoru >12

35 W. S. Grade Kapak mobilitesi 0-8 arasında ise PMBV için ideal, 8-12 arasında ise tartışmalı, 12 üstü ise kontrendikedir. Subvalvuler yapılar Kapakta kalınlaşma Kalsifikasyon 1 sadece liflet uçlarında kısalma olan mobil kapaklar mitral kapağın hemen altında minimal kalınlaşma normale yakın kalınlıkta kapaklar (4-5 mm) tek bir alanda eko parlaklığında artış 2 liflet orta ve bazal kısımlarında normal mobilite kordal yapıların 1/3 üst kısmında kalınlaşma lifletin ortası normal iken kenarlarında belirgin kalınlaşma kapak kalınlığı 5-8 mm liflet kenarlarında beneklenme şeklinde parlak alanlar 3 diastolik öne hareket,ön planda kapak bazallerinde kordal yapıların 2/3 üst kısmında kalınlaşma tüm lifleti kaplayan kalınlaşma liflet kalınlığı 5-8 mm parlaklığın kapağın ortasına ilerlemesi 4 diastolde hareketsiz yada minimal öne hareketli kordal yapılarda ve papiller adalelerde yoğun kalınlaşma tüm liflet dokusunda belirgin kalınlaşma lifletin tümünü kaplayan parlaklık

36 Mitral balon valvüloplasti (PMBV)

37 Cerrahi insizyonlar Sağ parasternal Sağ veya sol anterolateral torakotomi Parsiyel alt veya üst sternotomi Sık kullanılan teknik, mediyan sternotomi ve standart kardiopulmoner bypasstır. ****Reoperatif MV cerrahide; redo-mediyan sternotomi veya sağ anterolateral torakotomi. Atrial insizyonlar Sol atrial insizyon Transseptal-transatrial yaklaşım Süperior septal yaklaşım

38 Aortik ve Bikaval Kanulasyon

39 Mitral Kapağın Peroperatif Görünümü

40 Sol atrial insizyon (Klasik) İnteratrial oluk (Küçük atriumlarda zordur). **İnteratrial oluktaki yağ dokusundan girilerek, künt diseksiyon ile interatrial mesafenin 6 mm derinlerine kadar ilerleyerek yapılan atriotomide mitral kapak için daha yakın ve daha geniş görüş sağlanmış olunur.

41 Sol atrial insizyon

42 Transseptal Yaklaşım Mükemmel görüş sağlar. Küçük LA, redo, minimal invaziv uygulamalarda tercih edilir. RA boyunca oblik olarak yapılır. Direk mitral kapak görülür. ***Transseptal iç insizyon ile iletim yollarını zedelememek için fossa ovalis limbusunda kaudale kadar ilerlenmez (koroner sinus ve iletim sistemini zedeleme)

43 Süperior septal yaklaşım -Küçük sol atriumlarda, -Yapışıklık olgular, -Redo operasyon, -Atrial kalsifikasyonlular, -Geniş organize trombüslüler de tercih edilir. ****Atrial insizyon sağ appendiksi kavrayacak şekilde yapılır. İnsizyon üstte LA üst cidarına doğru, altta ise atrial septum boyunca foramen ovaleye doğru uzatılır ve böylece LA ve MV üstüne düşülür. ****Bu tekniklerde vena kavaların üzerinden kanulasyon hareket alanını arttırır.

44 Süperior septal yaklaşım

45 ***Mitral Darlığında CERRAHİ TEDAVİ 1. Komissüral yapışma 2. Liflet kalınlaşması 3. Kordal kalınlanlaşma 4. Kordal yapışma, patolojileri için; ****uygun tedavi seçenekleri Balon mitral valvotomi (PMBV) Komissurotomi (KMK-Açık MK) Kapak replasmanıdır.

46 Kapalı Mitral Komissurotomi (KMK) 1. Semptomatik + Orta/ciddi MD ( 1.5 cm 2 ) + kapak yapısı KMK için uygun* + LA trombüs veya orta-ciddi MY yok 2. Asemptomatik + Orta/ciddi MD ( 1.5 cm 2 ) + kapak yapısı KMK için uygun* + PAP > egzersizde 60 mmhg + LA trombüs veya orta-ciddi MY yok 3. NYHA class III-IV + Orta/ciddi MD ( 1.5 cm 2 ) + cerrahi için yüksek risk + kapak yapısı KMK için çok uygun değil (Wilkins skoru 8-12) + LA trombüs veya orta-ciddi MY yok *Kapak yapısı uygun (WS göre) Kapak hareketleri iyi, Kalsifikasyon olmayan, Emboli hikayesi ve atrial trombüs tespit edilemeyen ****Seçilmiş vakalarda tercih edilmekle birlikte üstünlükleri nedeniyle açık mitral komissürotomi (AMK) tercih edilir.

47 KMK cerrahi işlem Sol antero-lateral meme altı insizyonla torakotomi (4-5. İKA). Apendiks trombüs kontrol (kauçuk gibi ve sert). Apendikse purse dikiş ve turnike Apendiks açılır, kanatılır (trombüs) Sağ işaret parmağı LA sokulur. Mitral kapak iyice incelenir (darlığın ve yetmezlik dercesi) Parmakla komisürotomi sonrası yetmezlik değerlendirilmesi Ayrıca daha sık olarak Tubbs veya Gerbode dilatatörü ile komissürotomi Kapak alanı > 2 cm 2 yeterli kabul edilir

48 Manuel veya Tubbs ile komissurotomi

49 Açık Mitral Komissurotomi 1. Orta/ciddi MD ( 1.5 cm 2 ) + NYHA class III- IV semptom + kapak tamire uygun ancak PMBV yapılamıyorsa 2. Orta/ciddi MD ( 1.5 cm 2 ) + NYHA class III- IV semptom + kapak tamire uygun ancak LA trombüs veya emboli anamnezi (+) KPB ile mitral kapak yapısı tam olarak değerlendirilir. Trombüs varsa çıkarılır, kalsifikasyonlar temizlenebilir. Komissürotomi sonrası yetmezlik olup olmadığı değerlendirilebilir. Ağır kalsifikasyon ve kapak yapısında onarılamayan bozukluklar varsa MVR yapılabilir. ****En sık avantajlarıdır.

50 Açık MK cerrahi işlem Sol atriotomi Trombüs kontrolü (apendiksi bağlanabilir, Cx ve AV groove için derin dikiş!!!). Her iki liflet Allis klempleri ile çekilir. Lifletler komissürden uzaklaştırır füzyon noktaları belirlenir Komissürün altına bir right-angle klempi yerleştirilir ve klemp hafifçe açılır. Komissüre 2-3 mm lik insizyon yapılır (kordalar!!!). Anulusa 1-2 mm mesafeye kadar kesi yapılabilir. Lifletlerin mobilitesi değerlendirilir.

51

52 Mitral Yetersizliğinde CERRAHİ TEDAVİ Valvüler-ventriküler kompleks Annulus Yaprakçıklar Kordalar Papiller kaslar LA LV ****Bu komponentlerden birine ait sorun MY e neden olabilir. ****MY ye neden olan bu gibi durumlarda mitral onarımlar yada mitral kapak replasmanı yapılmalıdır.

53 Mitral Yetersizliğinde Cerrahi Tedavi Endikasyonları Ciddi MY + --Akut MY (destek tedavisi + IABP + inotropik tedavi) --NYHA Class II-IV + normal LV (EF>0.60 ve ESÇ<45 mm) --Semptomatik / asemptomatik hafif LV disfonk (EF: ve ESÇ: mm) --Semptomatik / asemptomatik orta LV disfonk (EF: ve/veya ESÇ: mm) --LV fonksiyonları korunmuş + asemptomatik + AF (+) --LV fonksiyonları korunmuş + asemptomatik + PHT (egzersiz PAP > 60 mmhg) --EF: , ESÇ< 45 mm veya EF >0.60, ESÇ: mm olan asemptomatik hastalar ***Ventrikül fonksiyonlarında giderek bozulma!!!!!

54

55 Carpentier sınıflaması Type I = normal liflet hareketi ancak annular dilatasyon (sol ventrikül genişlemesine) veya liflet perforasyonu (endokardit) Type II = liflet hareketi artmış, prolapse liflet (miksomatöz hastalık, rüptüre korda) veya papiller adele rüptürü, adale disfonksiyonu Type III = restriktif liflet hereketi. Kısıtlı mitral hareket. IIIa=Diastolde yetersiz açılım (romatizmal hastalık nedeniyle komissural füzyon) IIIb=Sistolde yetersiz kapanma. Kordal uzama. İskemik veya idiopatik kardiyomyopati, LV dilatasyonu.

56 Mitral Yetersizliğinde CERRAHİ TEDAVİ (Onarım) Mitral kapak tamirinde; hastanın nativ kapağı korunduğundan prostetik bir kapaktan endokardite karşı daha rezistandır. Doğal kapakta tromboemboli riski daha azdır ve antikoagülasyon gerekmez. Mitral kapak tamirinde postoperatif EF preoperatif EF a göre daha iyi korunmaktadır.

57 Mitral Kapak Onarımları Rekonstrüktif (Onarım) Cerrahi ****Lifletlerin onarımı + anuler protez ring temel uygulamadır (Seçilmiş ve uygun olgularda). -Anuler dilatasyon; Ring anuloplasti -Ventrikül dilatasyonu; Anulopasti -Valve retraksiyonu; Subvalvuler serbestlestirme (papiller kas divizyonu) -Kordal elongasyon; Kordal kısaltma -Kordal rüptür; Kordal transpozisyon, Kordal transfer -Kordal replasman -Liflet tamirleri

58 Mitral Ring Anüloplasti ***Valve rekontrüksiyonlarının esas aşamalarından biri ring anüloplastilerdir. ***Anüloplastiler bütün valve rekontrüksiyonlarında büyük destek sağlar. ***Orifis alanını düzeltmek için kapak aparatusun kesin ölçümü gerekir. Protez halka ring orifisin büyüklüğünden başka şeklini de düzeltir, böylece darlık, liflet plikasyonu ve bundan oluşan fonksiyon bozukluğundan kaçınılmış olunur.

59 ***2-0 dikişler anulusun 1-2 mm dışından ve aynı hizadaki ringden geçirilir. ***Dikişler önce anterior liflet sonra da posterior liflet anulusuna atılır (kenarların karşılıklı gelmesi için dikişler bu kısımda anulustan geniş, protez ringden dar alınarak tamamlanır. Suturlar çekilerek ring anulusa oturtulur.

60 GeoForm Saddle Ring IMR Etlogix PROFILE 3D mitral annulusun doğal şeklini destekleyen ilk 3 boyutlu üründür Doğal şekil Annulusun normal modeline dönmesini sağlayacak şekilde hareket eder Sütür hattındaki gerilim azaltır Yaprak koaptasyonu artırır. İlerleyen annular genişlemeleri önler. PROFILE 3D

61 Kordal transfer -Prolabe olan anterior lifletin düzeltilmesinde uygulanır. -Posterior lifletin kordası desteksiz kalan anterior liflet serbest kenarına transfer edilir. -Posterior liflette kalan kısım quadrangular rezeksiyon yapıldıktan sonra plikasyonla tamir edilir. -Anuloplasti ringi ile desteklenir.

62

63 Kordal kısaltma

64 Trianguler rezeksiyon *****Rüptüre posterior liflet varlığında ***Lifletin uzayan kısmı üçgen şeklinde kesilir ve o kısma 5-0 prolen sütür ile plikasyon yapılır, ileriki anuler dilatasyondan kaçınmak için protez ring yerleştirilir

65 Kuadranguler rezeksiyon Prolapsusda, lefletin uzayan kısmı eşkenar dörtgen şeklinde kesilir ve o kısma 5-0 prolen sütür ile plikasyon yapılır, ilerki anuler dilatasyondan kaçınmak için protez ring yerleştirilir.

66

67 Artificial chordae (Gore-Tex yada PTFE materyal ile anterior lifletin prolapsusun düzeltilmesi ***Anterior liflet prolapsusunda kopan korda yerine 3-0 PTFE yada Gore-Tex suturlarla papilla ile prolabe olan liflet arasına suni korda yapılır.

68

69 Alfieri Edge-to-Edge Repair for Bileaflet Mitral Prolapse (Alfieri uçtan uca onarım) Alfieri ve ark. mitral yetmezliğin farklı türlerini onarmak için uçtan uca onarım tekniği veya çift orifis teknigini tanıttı. Anterior ve posterior mitral kapakçıkların, merkezine sutür yerleştirerek bir çift orifis oluşturulur buna ek olarak, bir annuloplasti halkası eklenir.

70

71 İskemik mitral Anterior papiller kas genellikle LAD den, nadiren diagonal koroner arterden beslenir. Posterior papiller kas RCA dan veya distal Cx den beslenir. **Papiller kas nekroz ve rüptürü, **LV anevrizması, **Anüler dilatasyon sonucu yetmezlik oluşturur. ****İskemik MY, koroner revaskülarizasyondan sonra gerileyebilir.

72

73 Carpentier mitral kapak fonksiyonel klasifikasyonuna göre iskemik yetmezlik Kapakçıklar normal Papiller kas geometrisinin bozulması Mitral kapağa kordaların bağlanma noktalarının yer değiştirmesi ile oluşan kısıtlanmış hareket ***En sık Tip III b

74 Papiller kas rüptürü

75 Akut iskemik mitral yetersizliğinde cerrahi Erken tanı Erken cerrahi Komplet revaskülarizasyon Kordal koruma yöntemlerinin uygulanması (Papiller kas kısaltılması-reimplantasyonu, Annuloplasti) Pek çok cerrahın tercihi yine korda korumalı kapak replasmandır -Akut İMY de kapak replasmanı sonuçları kötüdür. -Hastane mortalitesi % Erken mortaliteyi artıran nedenler; Yaş Kardiak şok Komorbid hastalıklar İnfarkt alanı büyüklüğü Uzamış operasyon

76 Mitral Kapak onarım sonrası Mitral kapak tamiri ile uzun süreli takiplerde; ****Kapak durabilitesinin çok iyi olduğu, ****Uzun süreli antikoagulasyona ihtiyaç olmadığı, ****Ventrikül performansının düzeldiği ****Operatif morbidite ve mortalitenin düşük olduğu ortaya konulmuştur.

77 Mitral Kapak Replasmanı Kapak replasmanı yapılacak son işlem olmalıdır. Rekonstrüksiyona uygun olmayan mitral kapak hastalıklarında halen makul cerrahi seçenektir Emniyetli ve kolay uygulanabilir Tercih; Akut İMY Multiple komorbid Komplex yetmezlik Lifletlerin ikisinde ciddi yetersizlik Kardiopulmoner bypass ile prostetik bir kapak, hastalıklı mitral kapak yerine replase edilir. Mortalite %3-10 arasındadır.

78 Mitral kapak replasmanı endikasyonları 1. Orta/ciddi MD ( 1.5 cm 2 ) + NYHA class III- IV semptomlu, kapak yapısı tamire uygun değil 2. Prostetik kapak disfonksiyonu olan olgular 3. Ciddi MD ( 1 cm 2 ), ciddi PHT (PAP > mmhg) + NYHA class I-II semptomlu + kapak yapısı tamire uygun değil 4. Tamire uygun olmayan MY 5. Akut MY (korda korumalı)

79 Mitral Kapak Replasmanı Mitral ön lifleti, anülüsten 2 mm mesafede kesilir, sonra ön liflet kordaları papiller adeleden kesilerek çıkartılır aynı işlem posterior liflet içinde yapılır. Posterior liflette kesip çıkarma, bazal sekonder kordalar ventrikül serbest duvarının korunması için yerinde bırakılacak şekilde yapılabilinir. Sonra MV anulüsü kalibre edilerek uygun valve protez seçimi yapılır. İnterrupted sutürler ya matres şekli olarak veya tek tek atılarak yerleştirilir (dikiş sayısı 12-16). Kapak yerine oturtulur ve replasman bitirilir. ****Anulus dış arka bölümündeki dikişleri dikkatli atmak gerekir (interatrial oluktan Cx arter geçer)

80 MVR de de valv ve subvalvülar aparatusun korunması (kordal koruma) Anterior ve posterior lifletler çıkarılırken, bazal sekonder kordalar ventrikül serbest duvarının korunması için, yerinde bırakılacak şekilde çıkarılır (atrio-ventriküler miyokard fonksiyonunda önemlidir). ****MVR nin sol ventrikül fonksiyonunda zararlı etkisi; 1. Normal mitral halkasının sert bir protez dolayısıyla fikse oluşu, 2. Kısmen de mitral halka ile LV duvarı arasındaki kordalar ve papillaların fonksiyonunu kaybetmesine bağlıdır. ***Sistolde mitral halka, bulbo ve sinosprial adalelerin kasılması ile kasılır. Sert protez ise bu kasılmayı önler.

81 ****Subvalvar aparatus; sistolde cidar tansiyonunu, diastolde ise distansiyonunu ayarlar. MVR de protez fonksiyonu kaybolan mitral lifletlerin yerini alırken korunan subvalvar aparatus da sistol ve diastolde miyokard fonksiyonuna eskisi gibi yardımcı olmaya devam edecektir. ****Papiller adaleler; ventriküler kontraksiyonunda mitral halkayı apekse doğru çekip uzun eksenini kısalttığı gibi, ventrikülün elipsoid şeklini de küçülterek LVEF' e yardımcı olur. ****MVR de subvalvar aparatusun korunması üstüne yapılan çalışmalarda, korda ve papillaların kesilmesinin LVEF i azalttığı ve mitral geri akımın ortadan kalkmasıyla afterlodu arttırdığı gözlenmiştir.

82 Kordal korumada teknik Ön mitral kapak kesilip çıkarılır, anterior anülüse ait plejitli dikişler konur. Posterior liflet bölgesinde ise liflet ve kordalara dokunulmaz olduğu gibi bırakılır. Anulus dikişleri konulurken, dikişler nativ anulüsden ventriküle oradan tekrar posterior lifletden geçirilip yukarıya asılıp bir kenar oluşturulur (liflet daraltılır). Tüm sutür uçları protez ringinden geçirilir.

83 Kapak tercihinde sıralama 1. Otogreft: Aort kapak cerrahisinde (pulmoner kapak aortaya) 2. Homogreft: Özellikle aort kapak cerrahisinde (insan donör kapağı) 3. Mekanik kapaklar 4. Stentsiz heterogreftler (Porcine aort kapaklar kapakları) 5. Stentli heterogreftler (Bovine perikardial, Porcine aort kapaklar kapakları).

84 Kapak seçimi Mekanik kapaklar -20 yıl ve daha uzun süreli dayanıklılık -Antikoagülasyon (INR 2,5-3) -Genç veya kronik AF lu hastalarda I. Jenerasyon: Caged ball, Kafesli toplu kapaklar 1965 Starr-Edwards Tromboembolizm riski yüksek Büyük (LV küçük olan hastalarda kullanımı zor) 2.Tilting disc 1967 Tek diskli kapaklar (Kafesli-diskli, Tilting diskli) Kay-Shiley, Bjirk Shiley, Ultracor, Medtronic Hall, Omniscience vs) Küçük (LV küçük olan hastalarda kullanılabilir) 3.Bileaflet 1977 Biliflet kapaklar St.Jude, Sorin Bicarbon, Carbomedics,ATS, On-X vs Düşük tromboemboli riski En yaygın

85 İdeal protezin özellikleri Yeterli hidrolik performansı olmalı, Dayanıklı olmalı, Tromboza yol açmamalı, antikoagülan kullanımı gerekmemeli Kan elemanlarını tahrip etmemeli, alıcıda reaksiyon yapmamalı, Kolay takılabilmeli, Sessiz çalışmalı, Enfeksiyonlara dirençli olmalı. ***Bu özellikler sadece nativ kapaklarda bulunur

86 Metal kapaklar Kolayca açılan, çift veya tek kanatlı ince metal kapılara benzer. Milyarlarca defa kusursuz bir biçimde açılıp kapanacak kadar dayanıklıdırlar. Çok sert karbondan yapılmış oldukları için kolay kolay yıpranmazlar. Bu kapakların en büyük avantajı hiç aşınmadan çok uzun yıllar çalışabiliyor olmalarıdır. Bu nedenle, genç hastalarda çoğunlukla metal kapak tercih edilir. Kanın, metali görünce, pıhtılaşmaya başlamasını önlemek gerekir. Bu nedenle kapak takılır takılmaz pıhtı önleyici tedaviye başlanır (Warfarin; doz ayarlanması).

87

88 Doku kapakları En sık inek ve domuz perikardı Perikard kimyasal işlemlerden geçirilir Doku kapaklarının avantajı; uzun vadede antikoagulan tedaviye ihtiyaç göstermemesi (tromboemboli düşük). Dayanıklılık düşük; zaman içinde eskiyip, yıpranırlar (değiştirilmeleri gerekir). Genç insanlarda yıl sonra re-operasyon (kalsifikasyona bağlı darlıklar). Son dönemde dayanıklılık arttırılmıştır. 60 yaşın üstündekilerde ve gebelik isteyen gençlerde trombüs riskinden dolayı tercih edilmektedir.

89 MVR de homogreft uygulaması MVR de ilk homogreft girişimi 1954 yılında köpeklerde yapılmıştır. Sonraki klinik tecrübeler ise başarısız olmuştur. Buna karşı aortik homogreft uygulamaları başarı ile yapılmıştır. Mitralde implante edilen papiller adalelerin sol ventikül sistolik basıncına dayanamayıp nekroze olup, ayrılması, greftin korda, uzunluklarıyla greft çevresinin iyi ayarlanamaması MVR deki homogreft uygulamalarındaki problemleri oluşturmakta idi. Bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için alıcının tüm mitral aparatusunu yerinde bırakarak cryopreservel mitral homogreftin transvalvuler implantasyon tekniği geliştirilmiştir.

90

91

92

93

94 Mitral kapak ameliyat sonuçları ***Temel olarak olarak, cerrahi ekibin tecrübe ve teknik maniplasyon yeteneğine bağlı olmakla birlikte, 4 ana faktöre bağlıdır: 1. Hastanın preoperatif durumu (Fonksiyonel kapasite) Prognoz, Klass II,III/ IV den daha iyi Operatif mortalite: <60 yaş (MS, %1.6, MY, %4.7) 12 yıllık yaşam; MS; %87.4, MY; %74.1) 2. İlave patolojiler: Geçirilmiş kardiyak cerrahi, resternotomi, aort-triküspid kap. cerr., ***12 yıllık total mortalite: İzole MVR %18.5, AVR+MVR % Protez büyüklüğü 4. Kapak tipi

95 Kapak replasmanının genel dezavantajları Sol ventrikül fonksiyonlarında bozulma (annular-kordal-papiller kas devamlılığının bozulması, sol ventrikül geometrisini ve fonksiyonlarını etkiler) Sol ventrikül çıkış yolu obstrüksiyonu (% 5-10) Proteze bağlı sorunlar (Tromboembolizm, geç mekanik disfonksiyon, infektif endokardit) Antikoagülan kullanımına bağlı kanama komplikasyonları Romatizmal hastalıkların azalıp iskemik ve dejeneratif hastalıkların öne geçmesi nedeniyle son yıllarda MVR yerine mitral rekonstriksiyonu yapılma sıklığı giderek artmaktadır.

96 Mitral kapak ameliyat komplikasyonlar Erken komplikasyonlar Sol ventrik rüptürü Atrioventriküler ayrılma ve Cx arterin yaralanması Aort kapak lifletinde entrapment ve AV ileti yolunun yaralanması Sol ventrikül çıkım yolu obstrüksiyonu Paravalvuler leak (kalsifikasyon, dikiş problemleri) Geç komplikasyonlar Paravalvüler leak Tromboembolizm (mekaniklerde sık) Antikoagulasyona bağlı kanama ve geç tamponat Endokardit (% 1-%0.1) Durabilite problemleri Aritmiler en sık sık ölüm sebeplerindendir (aritmi ani ölüm sebebi olabilir, organ yetmezliği, renal yetmezlik, GİS kanama veya enfeksiyon ile sonlanan düşük debili kalp sendromundan kaynaklanır).

97 Kapak ameliyatları sonrası Açık komissürotomide mortalite %1 MVR veya tamir sonrası erken mortalite % civarındadır. MVR de postoperatuvar 12 yıllık total mortalite % 18.5 dir. MS ameliyat sonuçları MY den daha iyidir. İskemik kalp hastalığına bağlı MY de MVR sonrası erken mortalite %32 dir.

98 Kapak ameliyatları sonrası Mekanik kapaklarda MVR sonrası 5 yıllık yaşam % 94, 10 yıllık %80, 15 yıllık %50 dır. Bioprotezlerde bozulma kollagen birikmesi, protezin ayrılması ve kalsifikasyon ile ilgilidir. Protezlerin kalıcılığı 5-15 yıl arasında değişebilir. 5 yıllık yaşam %95, 10 yıllık %80, 15 yıllık %50 dir. Sol atrial fibrilasyon, MY düzelse bile devam edebilir.

99 Kapama Kapak ameliyatlarında kapama aşamasındaki hayati öneme sahip nokta kalp boşluklardaki havanın çıkarılması işlemidir. Kalp boşlukları izotonik ile doldurulur ve eş zamanlı akciğerler şişirilerek sol sistemdeki tüm havanın çıkması sağlanır. Kapak ameliyatları sonrası cerrahi sahanın ileti sistemlerine olan yakınlığından dolayı, mutlaka epikardiyal geçici pace teli konmalıdır.

100 Mitral Darlığında Cerrahi Yöntemler ve Perkütan Balon Valvüloplastinin Karşılaştırmalı Özellikleri Yaklaşım Avantaj Dezavantaj Kapalı cerrahi valvotomi Açık cerrahi valvotomi Pahalı değil Daha basit Hemodinamik ve uzun dönem sonuçları iyi Kapağı görerek operasyon MY varsa birlikte anüloplasti yapılabilir. Fleksibl ve non-kalsifiye kapaklarda en iyi sonuç Kapak görülmeden op. Sadece fleksibl ve non-kalsifiye kapaklarda yapılmalı MY>2+ise kontrindike Genel anestezi ve cerrahi Genel anestezi ve cerrahi Kapak replasmanı Kalsifikasyon yoğun ve MY ciddi ise tercih edilir Prostetik kapak Devamlı antikoagülan tedavi Anüler-papiler kas devamlılığı kaybolduğu için LV fonksiyonu olumsuz etkileyebilir Mitral balon valvüloplasti Perkütan, lokal anestezi, seçilmiş hastalarda hemodinamik ve uzun dönem sonuçlar iyi Sadece fleksiblve non-kalsifiyekapaklarda yapılmalı MY>2+ise kontrindike

101 Mitral kapak hastalıkları ve atrial fibrilation Mitral kapak cerrahisine alınan olgular MS %40-70 inde MY %30 unda AF mevcuttur ****MV hastalıklarında AF'nin nedenleri: İleri yaş, Kardiomegali, Büyük atrium, Romatizma inflamasyonu ve doku fibrozudur. AF tromboembolizm komplikasyon ile beraber olabilir. Mitral kapak operasyonları sonrasında genellikle AF kısa bir süre sonra yeniden ortaya çıkar. AF tedavisini kapak operasyonlarından ayrı düşünmemeli ve birlikte yapılmalıdır.

102 Atrial fibrilasyonda Cerrahi Teknikler Cox-Maze III Alternatif enerji kaynakları ile pulmoner venlerin izolasyonu): Mikrodalga, Radiofrekans, Kriyotermi, Lazer, Ultrason. Sinus ritmine dönüş oranları: Cox-Maze III % Alternatif enerji %70-80 ***Deneysel olarak sol atrium arka duvarının kriyoablationu AF siklusunu uzatır ve sinüs ritmine dönüşte %82 başarı sağlar.

103 1992: Cox un Maze-III prosedürü. Hayvan insan haritalama çalışmaları ve 5 yıllık dünya çapında yaygın cerrahi deneyim Median sternotomi yolu ile kes&dik yöntemi (Direkt bakı altında tam kat (transmural) insizyonlar ile oldukça efektif ) ***AF ye neden olabilecek tüm potansiyel odakların ortadan kaldırılması

104 Sağ pulmoner venler, yarımay şeklinde lezyon oluşturularak her iki uçtan sol atriyotomi insizyonuyla birleşecek şekilde izole edilir. Daha sonra, sol pulmoner venler elips şeklinde lezyon oluşturularak izole edilir. İzole edilen bu iki adacık düz bir hat ile birleştirilir. Daha sonra LA apendiksine ve mitral kapak posteriyor anulusüne sol ven pulmoner adacığından düz bir hatla lezyon oluşturularak işlem tamamlanır. Ablasyon işleminden önce dikiş materyali termal hasar görebileceği için, mitral kapakla ilgili işleme işlem tamamlandıktan sonra geçildi (Unipolar Ablasyon) ****Serum irigasyonlu Cardioblate ablasyon kalemi saniye süreyle watt radyofrekans enerjisi

105 Sol pulmoner venler eksplore edilir ve serbestleştirilir. Epikardiyal olarak bipolar ablasyon uygulanarak her iki pulmoner ven ada şeklinde izole edilir. Bipolar ablasyon tekniği, LA nın açılmadığı KABG ve aort kapak işlemleri gibi ameliyatlarda tercih edilir. Daha sonra LA apendiksine epikardiyal ablasyon uygulanarak işlem sonlandırılır (Bipolar Ablasyon)

106 Perkutan mitral onarımlar Son yıllarda alternatif, Sternotominden, ekstrakorporeal dolaşımdan ve kardiyoplejik arrestten kaçınmak Vaskuler sistem boyunca kılavuz tel aracılığı ile ilerletilen kateterin doğru pozisyona yerleştirilmesi sayesinde hastalıklı kapağa müdahale edilmesinden oluşur. Transvaskuler perkutan yaklaşım sayesinde özellikle yüksek riskli yaşlı hastalarda operasyon mortalitesi ve morbiditesinin azalacağı öne sürülmüştür.

107 Paravalvuler kaçak onarımı Dikişlerin ayrılmasıyla, Endokardit veya Teknik hatalar sonucu ortaya çıkabilir. ****Operasyonun yüksek riskli veya kondrendike olduğu hastalarda Çoklu defekt varlığında, Defekt çapının 8 mm den fazla olduğu Geniş paravalvuler kaçaklarda perkutan girişim etkin değildir. Birkaç tip emplante edilebilir cihaz mevcut olup, halihazırda makaralar çok küçükk, patent duktus cihazları orta büyüklükteki, atriyal septum kapatıcıları ise daha geniş defektler için kullanılmaktadır.

108 Mitral onarımda perkutan aygıtlar MitraClip, Mobius (yaprakçık onarımı) MONARC, PTMA, Carillon (koroner sinus anuloplasti) Coapsys, icoapsys veri, PS3 (direkt yeniden şekillendirme) Mitralign, Accucinch, Cardiac Dimension- Carillon (anuler plikasyon) QuantumCor (anuler büzme) Endovalve (replasman)

109 Yaprakcık Onarımı (uc uca) MitraClip iki-kollu, poliyester kaplı bir yumuşak doku fiksasyon aygıtıdır (MitraClip) Ekokardiyografi rehberliğinde, anterior ve posterior yaprakçıkları birleştiren bir klip yerleştirilerek, çift orifisli bir kapak oluşturulur (Alfieri prosedurunden yola cıkarak hazırlanan Evalve Perkutan Mitral Onarım Sistemi veya MitraClip)

110 Koroner sinus anuloplasti ***MONARC (Edwards Lifesciences Inc.) nikel ve titanyum karışımından (nitanol) oluşmuş bir emplanttır. ***Koroner sinuse yerleştirilmiş cihaz yoluyla anteriora çekilmiş posterior mitral anulus

111 Direkt yeniden şekillenme yöntemleri CoapsysR ve icoapsys cihazları (MyocorR Inc.,Maple Grove, MN) transventrikuler bir kordon emplantasyonu sayesinde sol ventrikulun ve mitral anulus ile subvalvuler aparatın yeniden şekillenmesinin sağlanması için geliştirilmiştir.

112 Perkutan kapak replasmanı Perkutan kapak replasmanına dair klinik ve deneysel çalışmalar umut verici olsa da teknikler halen gelişimlerinin başlangıç evrelerinde olup, olası sorunların çözümü için zamana gereksinim duyulmaktadır.

113 Robotik mitral kapak tamiri az kan kullanımı hastanede daha kısa yatış suresi daha az ağrı düşük enfeksiyon oranı Estetik üstünlük ve Erken işe dönme alanındadır. ***Da Vinci ameliyatları ***Mitral kapak onarımları, koroner by-pass ameliyatları (özellikle ön yüzeydeki damarların değişiminde), ritim bozuklukları, sağ kapak tamiri, delik tamiri,

Mitral Yetmezliği. Mitral aparatus; Mitral leaflet ler Korda tendinialar Papiler kaslar Mitral annulus LV LA

Mitral Yetmezliği. Mitral aparatus; Mitral leaflet ler Korda tendinialar Papiler kaslar Mitral annulus LV LA Mitral Yetmezliği Mitral aparatus; Mitral leaflet ler Korda tendinialar Papiler kaslar Mitral annulus LV LA Akut Mitral Yetersizliğinin Nedenleri Mitral Annulus Patolojileri İnfektif endokardit (abse

Detaylı

MİTRAL DARLIĞI. Yrd. Doç. Dr. Sinan DEMİRTAŞ

MİTRAL DARLIĞI. Yrd. Doç. Dr. Sinan DEMİRTAŞ MİTRAL DARLIĞI Yrd. Doç. Dr. Sinan DEMİRTAŞ Mitral darlığı Kaç yaprakçık var? Anterior Posterior Anüler çevresi 10 cm Kapak alanı 5-6 cm2 NORMAL MİTRAL KAPAK ANATOMİ Mitral anülüs fibröz ve müsküler dokunun

Detaylı

TRİKUSPİT KAPAK CERRAHİSİ. Doç.Dr.Aşkın Ender TOPAL

TRİKUSPİT KAPAK CERRAHİSİ. Doç.Dr.Aşkın Ender TOPAL TRİKUSPİT KAPAK CERRAHİSİ Doç.Dr.Aşkın Ender TOPAL Kazanılmış triküspit kapak hastalığı organik veya fonksiyoneldir. Organik hastalık hemen hemen tamamen romatizmal hastalık veya endokarditin sonucudur.

Detaylı

AORT KAPAK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D.

AORT KAPAK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D. AORT KAPAK HASTALIKLARI Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D. AORT STENOZU Valvular Subvalvular Supravalvular VALVULAR STENOZ Romatizmal AS Akut romatizmal

Detaylı

EBSTEİN ANOMALİSİ. Uzm. Dr. İhsan Alur

EBSTEİN ANOMALİSİ. Uzm. Dr. İhsan Alur EBSTEİN ANOMALİSİ Uzm. Dr. İhsan Alur 1866 da W. Ebstein tarafından tanımlandı. 1964 te Lillehei tarafından ilk başarılı valvuloplasti ameliyatı yapıldı. Triküspit kapağın septal ve posterior lifletlerinin

Detaylı

PDF created with pdffactory Pro trial version

PDF created with pdffactory Pro trial version BİLİFLET MİTRAL KAPAK PROLAPSUSUNA BAĞLI MİTRAL KAPAK YETERSİZLİĞİNİN CERRAHİ OLARAK DÜZELTİLMESİNDE YENİ BİR YÖNTEM: MİTRAL AĞ APARATI (İnvitro çalışma) E.Erek, K.Pekkan*, Y.K.Yalçınbaş, E.Salihoğlu,

Detaylı

Dr Alpay Sezer 18 Şubat 2017 İstanbul Girişimsel Kardiyoloji Kursu

Dr Alpay Sezer 18 Şubat 2017 İstanbul Girişimsel Kardiyoloji Kursu İSKEMİK FONKSİYONEL MİTRAL YETERSİZLİĞİ Mitral kapağa girişim için sınırı nasıl çizelim? Dr Alpay Sezer 18 Şubat 2017 İstanbul Girişimsel Kardiyoloji Kursu İskemik Mitral Yetersizliği (İMY) Kordal gerilme

Detaylı

Kalp Kapak Hastalıkları

Kalp Kapak Hastalıkları BR.HLİ.085 içerisinde kanın bulunduğu dört odacık vardır. Bunlardan ikisi sağ, ikisi ise sol kalp yarımında bulunur. Kalbe gelen kan önce sağ atriuma gelir ve kalbin sağ kulakcığı ve sağ karıncığı arasında

Detaylı

Aort Kapak Darlığı Dr.Mustafa SAÇAR Tarihçe

Aort Kapak Darlığı Dr.Mustafa SAÇAR Tarihçe Aort Kapak Darlığı Dr.Mustafa SAÇAR 17.03.2008 Tarihçe v 1914: Tuffier Dijital yolla aort kapak dilatasyonu v 1952: Bailey LV den dilatör ile yaklaşım v 1954: Gibbon KALP AKCİĞER MAKİNASI Aortik valvotomi

Detaylı

FETAL EKOKARDİYOGRAFİ PROF.DR. A.RUHİ ÖZYÜREK

FETAL EKOKARDİYOGRAFİ PROF.DR. A.RUHİ ÖZYÜREK FETAL EKOKARDİYOGRAFİ PROF.DR. A.RUHİ ÖZYÜREK EÜTF Pediatrik KARDİYOLOJİ BD 2016 KONJENİTAL KALP HASTALIKLARI Toplumda görülme oranı 1000 Canlı doğumda 8-12, Yaklaşık %1 Fetal EKOKARDİOGRAFİ endikasyonları

Detaylı

İÇERİK. Giriş Kapak Anatomisi Kapak Fizyolojisi Kapak Hastalıkları Kapak Darlıkları Kapak Yetmezlikleri Bulgular Teşhis Tedavi Hemşirelik Bakımları

İÇERİK. Giriş Kapak Anatomisi Kapak Fizyolojisi Kapak Hastalıkları Kapak Darlıkları Kapak Yetmezlikleri Bulgular Teşhis Tedavi Hemşirelik Bakımları İÇERİK Giriş Kapak Anatomisi Kapak Fizyolojisi Kapak Hastalıkları Kapak Darlıkları Kapak Yetmezlikleri Bulgular Teşhis Tedavi Hemşirelik Bakımları GİRİŞ Endüstrileşmiş ülkelerde kalp kapak hastalığı (KKPH),koroner

Detaylı

ERİŞKENLERDE MİTRAL KAPAK CERRAHİSİ

ERİŞKENLERDE MİTRAL KAPAK CERRAHİSİ ERİŞKENLERDE MİTRAL KAPAK CERRAHİSİ Dr. B.Cemi KARABAY Mitral Kapak Anatomisi Kapak lefletleri; İki lefletten oluşur. Anterior leftet; U yapısında, geniş ve ortalama yüksekliği 1.8-2.0 cm, annüler uzunluğu

Detaylı

UZMANLAR İÇİN AKTİVİTE KARNESİ KİŞİSEL BİLGİLER Ünvanı, adı ve soyadı Doğum yeri ve tarihi Medeni durumu Bildiği yabancı dil / diller ve derecesi Yazışma adresi ŀ Telefon Elektronik posta adresi EĞİTİMİ

Detaylı

ATRİYAL FİBRİLASYON ABLASYONU KİMLERE, NE ZAMAN YAPILMALIDIR?

ATRİYAL FİBRİLASYON ABLASYONU KİMLERE, NE ZAMAN YAPILMALIDIR? ATRİYAL FİBRİLASYON ABLASYONU KİMLERE, NE ZAMAN YAPILMALIDIR? Dr. Serkan Topaloğlu 3. Atriyal Fibrilasayon Zirvesi 2014 Hız ve Ritm Kontrolü Hastanın tercihi Semptomatik durum (EHRA skoru) AF nin süresi

Detaylı

Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi (CRT)

Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi (CRT) Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi (CRT) Dr. Sabri Demircan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ABD September 20, 2014 Kardiyoloji Semineri 2009 1 Kalp Yetersizliğinin Ciddiyeti Ölüm Nedenleri

Detaylı

KAPAK HASTALIKLARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

KAPAK HASTALIKLARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR? KAPAK HASTALIKLARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR? Prof.Dr. Batuhan Özay İstanbul MedicineHospital, Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği Kapak hastalıkları hastalığın başvuru anındaki ciddiyeti ve hasta profiline

Detaylı

KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI

KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI KARDİYOJENİK ŞOK-TANIM Ø Kardiyojenik şok (KŞ), kardiyak yetersizliğe bağlı uç-organ hipoperfüzyonudur. Ø KŞ taki hemodinamik

Detaylı

ATRİYAL FİBRİLASYON Atriyal fibrilasyon En sık görülen aritmi Epidemiyoloji Aritmiye bağlı hastaneye yatanların 1/3 ü AF li. ABD de tahmini 2.3 milyon, Avrupa da 4.5 milyon insan AF ye sahip. Sıklığı

Detaylı

Biyoprostetik Aort Kapak Replasmanı

Biyoprostetik Aort Kapak Replasmanı Biyoprostetik Aort Kapak Replasmanı Stentli Perikardiyal ve Domuz Kapağı Dr.Mustafa SAÇAR Öğrenme Hedefleri vavr de kullanılan stentli biyoprotezler vavr endikasyonları vklinik sonuçlar ışığında Kapak

Detaylı

Trakea Rüptürü. Nadir Bir Entübasyon Komplikasyonu. Doç. Dr. Aydın KARAKUZU Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Lefkoşe, KKTC Nisan 2011

Trakea Rüptürü. Nadir Bir Entübasyon Komplikasyonu. Doç. Dr. Aydın KARAKUZU Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Lefkoşe, KKTC Nisan 2011 Trakea Rüptürü Nadir Bir Entübasyon Komplikasyonu Doç. Dr. Aydın KARAKUZU Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Lefkoşe, KKTC Nisan 2011 1 Klinik Öykü Ş.Ş., 75 yaş, erkek, Asenden Aort Anevrizması

Detaylı

Mitral Kapak Darlığı. Etyoloji. vgn. Romatizmal %50-60 vnon romatizmal

Mitral Kapak Darlığı. Etyoloji. vgn. Romatizmal %50-60 vnon romatizmal Mitral Kapak Darlığı Dr.Mustafa SAÇAR 21.04.2008 vgn. Romatizmal %50-60 vnon romatizmal Anuler, leaflet kalsifikasyon Konjenital mitral kapak deformiteleri Karsinoid sendrom Neoplasm LA trombüs Endokardit

Detaylı

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI D.P.Ü. KÜTAHYA EVLİYA ÇELEBİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR PROF. DR. AHMET HAKAN VURAL OP. DR. GÜLEN SEZER ALPTEKİN ERKUL OP. DR. SİNAN ERKUL

Detaylı

MİTRAL YETMEZLİĞİ NEDENİYLE MİTRAL KAPAK REPLASMANI YAPILAN HASTALARDA SUBVALVÜLER APAREYİN TAM KORUNMASININ SOL VENTRİKÜL FONKSİYONLARINA ETKİSİ

MİTRAL YETMEZLİĞİ NEDENİYLE MİTRAL KAPAK REPLASMANI YAPILAN HASTALARDA SUBVALVÜLER APAREYİN TAM KORUNMASININ SOL VENTRİKÜL FONKSİYONLARINA ETKİSİ Dr. TÜRKAY ve Arkadaşları / Kalp Altı Apereyi Koruyarak MVR MİTRAL YETMEZLİĞİ NEDENİYLE MİTRAL KAPAK REPLASMANI YAPILAN HASTALARDA SUBVALVÜLER APAREYİN TAM KORUNMASININ SOL VENTRİKÜL FONKSİYONLARINA ETKİSİ

Detaylı

Takiplerde hastalarda hangi özelliklere dikkat edilmesi gerektiğini

Takiplerde hastalarda hangi özelliklere dikkat edilmesi gerektiğini Dönem IV Kardiyoloji Stajı Konu: Atrial fibrilasyonlu hastaya yaklaşım Amaç: Bu dersin sonunda dönem IV öğrencileri atrial fibrilasyonu tanımlayabilecek, hastaya yaklaşımdaki temel prensipleri belirtebileceklerdir.

Detaylı

Patent Duktus Arteriyozus

Patent Duktus Arteriyozus Patent Duktus Arteriyozus Dr. Mustafa SAÇAR Duktus arteriyozus v Ana pulmoner arter inen aort v Media tabakasında spirel yerleşimli düz kas hücreleri yoğun v İntima tabakası aorta göre kalın v Doğumla

Detaylı

Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan

Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan Kalp Kapağı Hastalıkları Nelerdir? Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi AD. Giriş

Detaylı

ÖĞRETĠM YILI KALP DAMAR CERRAHĠ ANABĠLĠM DALI SEMĠNER PROGRAMI

ÖĞRETĠM YILI KALP DAMAR CERRAHĠ ANABĠLĠM DALI SEMĠNER PROGRAMI 2011-2012 ÖĞRETĠM YILI KALP DAMAR CERRAHĠ ANABĠLĠM DALI SEMĠNER PROGRAMI Tarih Saat Yer KonuĢmacı Konu BaĢlığı 07.09.2011 08:00-14.09.2011 08:00-21.09.2011 08:00-28.09.2011 08:00-05.10.2011 08:00-12.10.2011

Detaylı

EDİNSEL MİTRAL KAPAK HASTALIKLARINDA CERRAHİ TEDAVİ ENDİKASYONLARI SURGICAL TREATMENT INDICATIONS IN ACQUIRED MITRAL VALVULAR DISEASES

EDİNSEL MİTRAL KAPAK HASTALIKLARINDA CERRAHİ TEDAVİ ENDİKASYONLARI SURGICAL TREATMENT INDICATIONS IN ACQUIRED MITRAL VALVULAR DISEASES EDİNSEL MİTRAL KAPAK HASTALIKLARINDA CERRAHİ TEDAVİ ENDİKASYONLARI SURGICAL TREATMENT INDICATIONS IN ACQUIRED MITRAL VALVULAR DISEASES Necip BECİT, Yahya ÜNLÜ, Münacettin CEVİZ Atatürk Üniversitesi Tıp

Detaylı

OFF-PUMP KORONER ARTER BYPASS GREFT CERRAHİSİ İÇİN YÜKSEK FEMORAL BLOK YÖNTEMİ

OFF-PUMP KORONER ARTER BYPASS GREFT CERRAHİSİ İÇİN YÜKSEK FEMORAL BLOK YÖNTEMİ OFF-PUMP KORONER ARTER BYPASS GREFT CERRAHİSİ İÇİN YÜKSEK TORAKAL EPİDURAL ANESTEZİ VE FEMORAL BLOK YÖNTEMİ A.DOSTBİL*, H.BAŞEL**, Ö.TEKİN***, M.ÇELİK*, A.AHISKALIOĞLU*, AF.ERDEM* *ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

TEMEL EKG. Prof.Dr.Hakan KültK. Kardiyoloji Anabilim Dalı

TEMEL EKG. Prof.Dr.Hakan KültK. Kardiyoloji Anabilim Dalı TEMEL EKG Prof.Dr.Hakan KültK ltürsay Ege Üniversitesi, Tıp T p Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı EKG Elektro Kardiyo Gram: Kalp atımları sırasında oluşan elektriksel değişikliklerin vücut yüzeyine konan

Detaylı

2.Valvüler kalp hastalıklarına cerrahi yaklaşım: Aort,Mitral, Trikuspit (2 saat)(yrd.doç.dr.şenol Gülmen)

2.Valvüler kalp hastalıklarına cerrahi yaklaşım: Aort,Mitral, Trikuspit (2 saat)(yrd.doç.dr.şenol Gülmen) Kalp Damar Cerrahi Dönem 4 2012-2013 Öğretim Yılı Teorik Dersler 12.11.2012-16.11.2012 Staj Grubu(4) 1.Kardiyopulmoner Baypas, İntraaortik Balon Pompası, Yapay Kalp (1 saat) Yrd.Doç.Dr.Şenol 2.Valvüler

Detaylı

SPORCULARDA KARDİYAK SEBEPLİ ANİ ÖLÜMLER

SPORCULARDA KARDİYAK SEBEPLİ ANİ ÖLÜMLER SPOR HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI SPORCULARDA KARDİYAK SEBEPLİ ANİ ÖLÜMLER DOÇ.DR.ERDEM KAŞIKCIOĞLU 1 35 yaşın altındaki sporcularda ani ölüm nedenleri 2% 1% 2% 4% 2% 2% 35% 3% 3% 3% 4% 5% 24% 10% Hipertrofik

Detaylı

Hazırlayan ekip : Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çalışma Grubu. Üyeler - Dr.Baktash Morrad - Dr.Ayşe Hüseyinoğlu - Dr.

Hazırlayan ekip : Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çalışma Grubu. Üyeler - Dr.Baktash Morrad - Dr.Ayşe Hüseyinoğlu - Dr. Genç Kardiyologlar Grup Sorumlusu - Prof.Dr.Oktay Ergene Bilimsel İçeriğin Değerlendirilmesi, Son Düzenleme - Prof.Dr. Recep Demirbağ Düzenleme, Gözden Geçirme - Uz.Dr.Rida Berilğen - Uz.Dr.Barış Düzel

Detaylı

Op.Dr.Fikri Yapıcı. Göğüs Kalp Damar Anestezi ve Yoğun Bakım Derneği 17. Ulusal Kongresi Nisan 2011, Antakya

Op.Dr.Fikri Yapıcı. Göğüs Kalp Damar Anestezi ve Yoğun Bakım Derneği 17. Ulusal Kongresi Nisan 2011, Antakya Op.Dr.Fikri Yapıcı Göğüs Kalp Damar Anestezi ve Yoğun Bakım Derneği 17. Ulusal Kongresi Nisan 2011, Antakya 1 İntraoperatif Transözofageal Ekokardiyografi Endikasyonları Kardiyak fonksiyonların monitorizasyonu

Detaylı

Transözefagial Ekokardiyografi. M Serdar Küçükoğlu İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü

Transözefagial Ekokardiyografi. M Serdar Küçükoğlu İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü Transözefagial Ekokardiyografi M Serdar Küçükoğlu İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü Endikasyonlar -I Nondiagnostik TTE Doğal kapakların değerlendirilmesi Protez kapakların değerlendirilmesi İnfektif

Detaylı

DÖNEM IV DERS PROGRAMI

DÖNEM IV DERS PROGRAMI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ A.D. BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ KLİNİĞİ 2013-2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM IV

Detaylı

Doç.Dr.Mehmet Birhan YILMAZ Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Sivas, 2011

Doç.Dr.Mehmet Birhan YILMAZ Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Sivas, 2011 Doç.Dr.Mehmet Birhan YILMAZ Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Sivas, 2011 Önceden kapak cerrahisi uygulanmış olan bireyler, KAH bulunan hastaların önemli bir bölümünü (Avrupa

Detaylı

İskemik Fonksiyonel Mitral Yetersizliğinde Revaskülarizasyonun Rolü. Doç.Dr.M.Yunus Emiroğlu

İskemik Fonksiyonel Mitral Yetersizliğinde Revaskülarizasyonun Rolü. Doç.Dr.M.Yunus Emiroğlu İskemik Fonksiyonel Mitral Yetersizliğinde Revaskülarizasyonun Rolü Doç.Dr.M.Yunus Emiroğlu Sekonder İskemik Mitral Yetersizliği Tanım: Kronik myokard iskemisi/nekrozu nedeniyle mitral kapak kompleksinin

Detaylı

Çalışmaya katılan hasta sayısı: 7601 (7599 hastanın datası toplandı)

Çalışmaya katılan hasta sayısı: 7601 (7599 hastanın datası toplandı) Sevgili Arkadaşlarım, CANTAB için en önemli çalışmamız CHARM Çalışmasıdır.. Eğitimlerde söylediğim gibi adınız-soyadınız gibi çalışmayı bilmeniz ve doğru yorumlayarak kullanmanız son derece önemlidir.

Detaylı

Dolaşım Sistemi Dicle Aras

Dolaşım Sistemi Dicle Aras Dolaşım Sistemi Dicle Aras Kalbin temel anatomisi, dolaşım sistemleri, kalbin uyarlaması, kardiyak döngü, debi, kalp atım hacmi ve hızı 3.9.2015 1 Kalbin Temel Anatomisi Kalp sağ ve sol olmak üzere ikiye

Detaylı

Perioperatif Sağ Ventrikül Yetersizliği. Emre Çamcı İstanbul Tıp Anesteziyoloji AD.

Perioperatif Sağ Ventrikül Yetersizliği. Emre Çamcı İstanbul Tıp Anesteziyoloji AD. Perioperatif Sağ Ventrikül Yetersizliği Emre Çamcı İstanbul Tıp Anesteziyoloji AD. Tanım Sıklık ve önem Fizyopatoloji Klinik tablolar Önlem ve Tedavi Kalp yetersizliği: Yapısal veya fonksiyonel bozukluk

Detaylı

Yeni Tanı Atrial Fibrilasyona Yaklaşım

Yeni Tanı Atrial Fibrilasyona Yaklaşım Yeni Tanı Atrial Fibrilasyona Yaklaşım Dr Özlem Özcan Çelebi Atrial Fibrilasyon Zirvesi 2014 Yeni Tanı Atrial Fibrilasyon Akut atak (Hemodinamik bozulma var-yok) Paroksismal Persistant Longstanding persistant

Detaylı

İnvaziv Girişimler. Sunum Planı. SANTRAL VENÖZ KATETER Endikasyonlar. SANTRAL VENÖZ KATETER İşlem öncesinde

İnvaziv Girişimler. Sunum Planı. SANTRAL VENÖZ KATETER Endikasyonlar. SANTRAL VENÖZ KATETER İşlem öncesinde Sunum Planı İnvaziv Girişimler Santral Venöz Kateter Uygulamaları Kardiyak Pacemaker Arteriyel Kanülasyon SANTRAL VENÖZ KATETER Endikasyonlar iv yol Uzun süreli iv yol ihtiyacı Hemodinamik monitorizasyon

Detaylı

Aort Anevrizmaları. Dr. Nevzat Erdil

Aort Anevrizmaları. Dr. Nevzat Erdil Aort Anevrizmaları Dr. Nevzat Erdil Asendan aort anevrizması (%45) Arcus aorta anevrizması (%10) Desendan aort anevrizması (%55) Torakoabdominal aort anevrizması (%10) Asendan aort anevrizması Tanım:

Detaylı

PULMONER BANDİNG OPERASYONUNUN ERKEN VE ORTA DÖNEM SONUÇLARI, NİHAİ OPERASYON AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

PULMONER BANDİNG OPERASYONUNUN ERKEN VE ORTA DÖNEM SONUÇLARI, NİHAİ OPERASYON AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ PULMONER BANDİNG OPERASYONUNUN ERKEN VE ORTA DÖNEM SONUÇLARI, NİHAİ OPERASYON AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Ersin Erek, Yusuf K. Yalçınbaş, Yasemin Mamur, Kazım Öztarhan*, Ayşe Çolakoğlu, Ayşe Sarıoğlu,

Detaylı

Kalp ve Damar Cerrahisi. Anabilim Dalı

Kalp ve Damar Cerrahisi. Anabilim Dalı Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ ANABİLİM DALI MEZUNİYET SONRASI UZMANLIK EĞİTİM (İHTİSAS) DERSLERİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ ANABİLİM

Detaylı

TKD/TKYK KORONER BAKIM İLERİ KLİNİK UYGULAMALAR SERTİKASYON PROGRAMININ ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI

TKD/TKYK KORONER BAKIM İLERİ KLİNİK UYGULAMALAR SERTİKASYON PROGRAMININ ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI TKD/TKYK KORONER BAKIM İLERİ KLİNİK UYGULAMALAR SERTİKASYON PROGRAMININ ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI Kardiyovasküler olaylar tüm dünyada en önemli ölüm nedenidir. İnsan ömrünün uzaması kardiyak sorunu olan

Detaylı

ACİL TIPTA EKO. Doç. Dr. A. Sadık GİRİŞGİN NEU Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD.

ACİL TIPTA EKO. Doç. Dr. A. Sadık GİRİŞGİN NEU Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. ACİL TIPTA EKO Doç. Dr. A. Sadık GİRİŞGİN NEU Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. Kardiak Ultrasonografi Hangi durumlarda? Cihaz ve problar Yönler ve normal görüntüler Çeşitli patolojiler Hangi durumda EKO

Detaylı

Girişimsel Aritmi Komplikasyonlar ve Tedavisi. Doç.Dr.Enis Oğuz Anadolu Sağlık Merkezi - Gebze

Girişimsel Aritmi Komplikasyonlar ve Tedavisi. Doç.Dr.Enis Oğuz Anadolu Sağlık Merkezi - Gebze Girişimsel Aritmi Komplikasyonlar ve Tedavisi Doç.Dr.Enis Oğuz Anadolu Sağlık Merkezi - Gebze Hasta grupları ve ablasyon endikasyonları (n=5330) AVNRT A.Yol AV nod A.Flatter AT Diğer Has. n 2243 1147 803

Detaylı

ENFEKTİF ENDOKARDİT: KLİNİK VE EKOKARDİYOGRAFİ BULGULARI

ENFEKTİF ENDOKARDİT: KLİNİK VE EKOKARDİYOGRAFİ BULGULARI ENFEKTİF ENDOKARDİT: KLİNİK VE EKOKARDİYOGRAFİ BULGULARI Dr. Sadık Açıkel Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Detaylı

GEBELİK VE PULSATİL AKIM EŞLİĞİNDE KARDİYOPULMONER BAYPAS

GEBELİK VE PULSATİL AKIM EŞLİĞİNDE KARDİYOPULMONER BAYPAS GEBELİK VE PULSATİL AKIM EŞLİĞİNDE KARDİYOPULMONER BAYPAS Gamze SARKILAR, *Cüneyt NARİN, Elmas KARTAL, *Erdal EGE Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD *Selçuk Üniversitesi

Detaylı

KARDİYAK TÜMÖRLER. Doç.Dr.Aşkın Ender TOPAL

KARDİYAK TÜMÖRLER. Doç.Dr.Aşkın Ender TOPAL KARDİYAK TÜMÖRLER Doç.Dr.Aşkın Ender TOPAL Benin tümörler primer neoplazmların % 75 i iken, malign tümörler % 25 idir. Benin tümörlerin % 50 si miksomadır. Malign tümörlerin ise % 75 i sarkomalardır (en

Detaylı

Dr Talip Asil Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı

Dr Talip Asil Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Dr Talip Asil Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Karotis Arter Hastalığı İskemik İnmelerin yaklaşık %20-25 inde karotis arter darlığı Populasyonda yaklaşık %2-8 oranında

Detaylı

Asendan AORT ANEVRİZMASI

Asendan AORT ANEVRİZMASI Asendan AORT ANEVRİZMASI Aort anevrizması, aortanın normal çapından geniş bir çapa ulaşarak genişlemesidir. Aorta nın bütün bölümlerinde anevrizma gelişebilir. Genişlemiş olan bölümün patlayarak hayatı

Detaylı

Konno -Rastan Operasyonu ile Sol Ventrikül Çıkım Yolu Rekonstrüksiyonu

Konno -Rastan Operasyonu ile Sol Ventrikül Çıkım Yolu Rekonstrüksiyonu Konno -Rastan Operasyonu ile Sol Ventrikül Çıkım Yolu Rekonstrüksiyonu Tayyar SARIOĞLU, Mehmet S. BİLAL, Barbaros KINOĞLU, Ayşe SARIOĞLU, Atıf AKÇEVİN, Ahmet ÖZKARA, Rüstem OLGA, Aydın AYTAÇ İ. Ü. Kardiyoloji

Detaylı

Kardiyak Problemler ve Karaciğer Nakli

Kardiyak Problemler ve Karaciğer Nakli Kardiyak Problemler ve Karaciğer Nakli Dr. Hüseyin İlksen TOPRAK Karaciğer Nakli Enstitüsü Problem Karaciğer nakli Kardiyak Problemler Hasta Sayısı Giderek Artıyor KC Problemi KPB New York Eyaletinde 1998

Detaylı

Primer ve sekonder Tendon onarımları

Primer ve sekonder Tendon onarımları GATA Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi AD. Primer ve sekonder Tendon onarımları Doç. Dr. Fatih ZOR SUNU PLANI Preoperatif değerlendirme Onarım ilkeleri Temel prensipler Zonlara göre onarımlar Sekonder

Detaylı

DOĞUŞTAN KALP HASTALIKLARI (SOLDAN SAĞA GEÇİŞLİ)

DOĞUŞTAN KALP HASTALIKLARI (SOLDAN SAĞA GEÇİŞLİ) DOĞUŞTAN KALP HASTALIKLARI (SOLDAN SAĞA GEÇİŞLİ) Dr. Ercan Tutar Doğuştan Kalp Hastalıkları DKH sıklığı 0.8 /100 canlı doğum Soldan sağa geçişli DKH en sık Ventriküler septal defekt (VSD) Atriyal septal

Detaylı

Kalp Yetersizliğinde Güncel Tedavi Doç. Dr. Bülent Özdemir

Kalp Yetersizliğinde Güncel Tedavi Doç. Dr. Bülent Özdemir Kalp Yetersizliğinde Güncel Tedavi Doç. Dr. Bülent Özdemir Kalp yetmezliği Ventrikülün dolumunu veya kanı pompalamasını önleyen yapısal veya işlevsel herhangi bir kalp bozukluğu nedeniyle oluşan karmaşık

Detaylı

3. Atriyal Fibrilasyon Zirvesi 2014- Antalya. Leadless Pacemaker. Enis Oğuz, LivHospital Ulus-İstanbul

3. Atriyal Fibrilasyon Zirvesi 2014- Antalya. Leadless Pacemaker. Enis Oğuz, LivHospital Ulus-İstanbul 3. Atriyal Fibrilasyon Zirvesi 2014- Antalya Leadless Pacemaker Enis Oğuz, LivHospital Ulus-İstanbul Major complications: A, cohort 1; B, cohort 2. Poole J E et al. Circulation. 2010;122:1553-1561 Copyright

Detaylı

VENTRIKÜLER SEPTAL DEFEKT. Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D.

VENTRIKÜLER SEPTAL DEFEKT. Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D. VENTRIKÜLER SEPTAL DEFEKT Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D. KONJENİTAL KALP HASTALIK TİPLERİ Soldan sağa şantlı olanlar (asiyanotik) Sağdan sola şantlı

Detaylı

TANIM ANİ KARDİYAK ÖLÜM ANİ KARDİYAK ÖLÜM (AKÖ) NEDİR? ŞU ANKİ RESÜTASYONDAKİ TANI ALMIŞ KARDİYAK HASTALIĞI OLAN VEYA OLMAYAN KİŞİLERDE KISA

TANIM ANİ KARDİYAK ÖLÜM ANİ KARDİYAK ÖLÜM (AKÖ) NEDİR? ŞU ANKİ RESÜTASYONDAKİ TANI ALMIŞ KARDİYAK HASTALIĞI OLAN VEYA OLMAYAN KİŞİLERDE KISA ANİ KARDİYAK ÖLÜM DR.FERDA CELEBCİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ACİL TIP A.D. 01/09/2009 ANİ KARDİYAK ÖLÜM (AKÖ) NEDİR? TANIM TANI ALMIŞ KARDİYAK HASTALIĞI OLAN VEYA OLMAYAN KİŞİLERDE KISA SÜREDE GELİŞEN (GENELLİKLE

Detaylı

HİPERTROFİK KARDİYOMİYOPATİ

HİPERTROFİK KARDİYOMİYOPATİ ANİ ÖLÜMLE İLİŞKİLİ YAPISAL KALP HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE SON GELİŞMELER HİPERTROFİK KARDİYOMİYOPATİ Dr. Murat Sucu Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD. Tanım Eko, MR veya CT ile Herhangi

Detaylı

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler Anestezi Uygulama II 2017-2018 Bahar / Ders:9 Anestezi ve Emboliler Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI Emboli Nedir? Damarlarda dolaşan kan içerisine hava ya da yabancı cisim girişine bağlı olarak, dolaşımı engelleyen

Detaylı

KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK

KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK 1) Holter monitörizasyon - Hastaların kalp ritimlerinin 24 saat boyunca gözlemlenmesidir. - Kardiyak aritmik olayların ve semptomların görüntülenmesiyle esas

Detaylı

Sık ventriküler ekstra vurulara yaklaşım

Sık ventriküler ekstra vurulara yaklaşım Sık ventriküler ekstra vurulara yaklaşım Dr. İlknur CAN Meram Tıp Fakültesi, KONYA 3. Atriyal Fibrilasyon Zirvesi Sık VES tanımı >30/saat.Lown B, et al. Circulation 1971 >60/saat.Kennedy HL, et al. NEJM,

Detaylı

ST YÜKSELMESİZ AKUT KORONER SENDROMDA GİRİŞİMSEL TEDAVİ STRATEJİSİ

ST YÜKSELMESİZ AKUT KORONER SENDROMDA GİRİŞİMSEL TEDAVİ STRATEJİSİ ST YÜKSELMESİZ AKUT KORONER SENDROMDA GİRİŞİMSEL TEDAVİ STRATEJİSİ Sabahattin Umman İTF Kardiyoloji Anabilim Dalı 1 /18 Akut Koroner Sendromlar Önemleri Miyokart Hasarı Fonksiyon kaybı, Patolojik Fonksiyon

Detaylı

YILDIRIM /1 /2 /3 /4 /5 KOD DERS ADI

YILDIRIM /1 /2 /3 /4 /5 KOD DERS ADI KAR 16 KARDİYOLOJİ Dr. Haksun EBİNÇ /1 Dr. Mehmet Tolga DOĞRU /2 Dr. Murat TULMAÇ /3 Dr. Vedat ŞİMŞEK /4 Dr. Nesligül YILDIRIM /5 KOD DERS ADI ÖÜ T P KREDİ AKTS KAR 7001 SEMİNER SAATİ (Her Öğretim Üyesi

Detaylı

1. HİZMET KAPSAMI: UÜ-SK KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI

1. HİZMET KAPSAMI: UÜ-SK KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 7 1. HİZMET KAPSAMI: Kardiyoloji Anabilim Dalı, erişkin ayaktan ve yatan hastalara tanı ve tedavi hizmetleri sunmaktadır. Bu hizmet haftada 7 gün ve 24 saat

Detaylı

AF ve kalp yetmezliğinde ablasyon mu, konvansiyonel tedavi mi? Prof. Dr. Fethi KILIÇASLAN Medipol Üniversitesi

AF ve kalp yetmezliğinde ablasyon mu, konvansiyonel tedavi mi? Prof. Dr. Fethi KILIÇASLAN Medipol Üniversitesi AF ve kalp yetmezliğinde ablasyon mu, konvansiyonel tedavi mi? Prof. Dr. Fethi KILIÇASLAN Medipol Üniversitesi Pulmoner ven izolasyonu Pulmoner ven izolasyonu AF ablasyonunun temel taşıdır. Hedef PV ile

Detaylı

Dr. Mustafa SAÇAR 18.03.2008. Etiyoloji

Dr. Mustafa SAÇAR 18.03.2008. Etiyoloji Aort Kapak Yetmezliği Dr. Mustafa SAÇAR 18.03.2008 Etiyoloji v Romatizmal v İE v Konjenital biküspid aorta v Künt göğüs travmaları v Uzun süreli HT miksomaöz dejenerasyon v Ascenden aort, aort kökünde

Detaylı

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır.

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Doç. Dr. Onur POLAT Hasar Kontrol Cerrahisi 1992 yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Hasar Kontrol Cerrahisi İlk aşama; Kanama ve kirlenmenin

Detaylı

T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ ANABİLİM DALI

T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ ANABİLİM DALI T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ ANABİLİM DALI KORONER BAYPAS CERRAHİSİ UYGULANAN HASTALARDA CERRAHİ MÜDAHALE UYGULANMAYAN İSKEMİK MİTRAL YETMEZLİĞİN POST OPERATİF DÖNEMDE

Detaylı

HİBRİD VASKULER CERRAHİDE ANESTEZİ DENEYİMLERİMİZ

HİBRİD VASKULER CERRAHİDE ANESTEZİ DENEYİMLERİMİZ HİBRİD VASKULER CERRAHİDE ANESTEZİ DENEYİMLERİMİZ Nagihan KARAHAN*, Murat AKSUN*, Senem GİRGİN*, Tevfik GÜNEŞ**, Levent YILIK**, Ali GÜRBÜZ** * İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi II. Anesteziyoloji

Detaylı

Koroner Arter Cerrahisi ile Kombine Kapak Replasmanı Uygulaması

Koroner Arter Cerrahisi ile Kombine Kapak Replasmanı Uygulaması Kapak Replasmanı Uygulaması Yrd. Doç. Dr. Atalay Mete, * Doç. Dr Ömer Bayezid, * Dr.Cengiz Türkay, * Doç. Dr. Oktay Sancaktar, ** Prof. Dr. Necmi Değer, ** Prof. Dr. Erol Işın * * ** Akdeniz Üniv. Tıp

Detaylı

VARİS TEDAVİSİNDE KONFORUN YENİ ADI. Endovenöz Radyofrekans Ablasyon

VARİS TEDAVİSİNDE KONFORUN YENİ ADI. Endovenöz Radyofrekans Ablasyon VARİS TEDAVİSİNDE KONFORUN YENİ ADI Endovenöz Radyofrekans Ablasyon Varis ve venöz yetersizlik toplumda en sık görülen belki de bu nedenle kanıksanabilen ciddi bir hastalıktır.venöz yetersizliğin ana nedeni

Detaylı

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KALP DAMAR CERRAHİSİ ANABİLİM DALI. Dr. Serkan KETENCİLER. Tez Yöneticisi Prof. Dr.

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KALP DAMAR CERRAHİSİ ANABİLİM DALI. Dr. Serkan KETENCİLER. Tez Yöneticisi Prof. Dr. T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KALP DAMAR CERRAHİSİ ANABİLİM DALI Tez Yöneticisi Prof. Dr. Mutasim SÜNGÜN FONKSİYONEL TRİKÜSPİT YETMEZLİĞİNDE DE VEGA ANÜLOPLASTİ İLE KALANGOS BİODEGRADABL RİNG

Detaylı

AORT STENOZUNDA TAVİ AÇISINDAN EKOKARDİYOGRAFİK DEĞERLENDİRME Prof. Dr Saide Aytekin Florence Nightingale Hastanesi

AORT STENOZUNDA TAVİ AÇISINDAN EKOKARDİYOGRAFİK DEĞERLENDİRME Prof. Dr Saide Aytekin Florence Nightingale Hastanesi AORT STENOZUNDA TAVİ AÇISINDAN EKOKARDİYOGRAFİK DEĞERLENDİRME Prof. Dr Saide Aytekin Florence Nightingale Hastanesi TAVİ de EKOKARDİYOGRAFİNİN YERİ TAVİ öncesi (TTE+ TÖE) 1 Aort kapak morfolojisi (biküspid/triküspid,kalsifikasyon

Detaylı

KONJENİTAL MİTRAL KAPAK HASTALIKLARI Mitral kapağın konjenital anomalileri son derece nadir olarak görülür. Mitral kapağın konjenital anomalileri AV kanal, univentriküler kalp, hipoplastik sol kalp sendromu,

Detaylı

BRADİARİTMİLERE YAKLAŞIM DOÇ. DR. TAYFUN AÇIL ACIBADEM INTERNATIONAL HOSPITAL ISTANBUL

BRADİARİTMİLERE YAKLAŞIM DOÇ. DR. TAYFUN AÇIL ACIBADEM INTERNATIONAL HOSPITAL ISTANBUL BRADİARİTMİLERE YAKLAŞIM DOÇ. DR. TAYFUN AÇIL ACIBADEM INTERNATIONAL HOSPITAL ISTANBUL 3. Atriyal Fibrilasyon Zirvesi 31 Mayıs 2014 Antalya Kalbin elektriksel anatomisi Bradiaritmilerin patofizyolojisi

Detaylı

İnfektif Endokardit 2015 Rehberi nde neler değişti?

İnfektif Endokardit 2015 Rehberi nde neler değişti? İnfektif Endokardit 2015 Rehberi nde neler değişti? Dr. Özlem Kurt Azap Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD KLİMİK 2016, 30. YIL KURULTAYI 1 Sunum planı

Detaylı

Kapak Anatomisi. Kalp Kapak Acilleri. Mitral Darlığı. Mitral Darlığı Patofizyoloji. Mitral Darlığı - Patofizyoloji

Kapak Anatomisi. Kalp Kapak Acilleri. Mitral Darlığı. Mitral Darlığı Patofizyoloji. Mitral Darlığı - Patofizyoloji Kapak Anatomisi Kalp Kapak Acilleri Yrd. Doç. Dr. Cem Oktay Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı 4 kapak 3 parçalı Triküspit Pulmoner Aort 2 parçalı Mitral Her parça İki katlı endokard

Detaylı

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi İçindekiler Bel fıtığı nedir? 4 Bel fıtığı teşhisi nasıl yapılır? 6 Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır? 7 Barricaid için bir aday

Detaylı

Ani Kardiyak Ölüm: Önleyebilir miyiz? Doç. Dr. Yakup Ekmekçi Özel Ankara Güven Hastanesi

Ani Kardiyak Ölüm: Önleyebilir miyiz? Doç. Dr. Yakup Ekmekçi Özel Ankara Güven Hastanesi Ani Kardiyak Ölüm: Önleyebilir miyiz? Doç. Dr. Yakup Ekmekçi Özel Ankara Güven Hastanesi DİYALİZ-MORTALİTE 200 ölüm/1000 hasta-yıl. USRDS-2011 En önemli ölüm nedeni kardiyak hastalıklardır. USRDS -2011:

Detaylı

Surgical RF Ablation of the Atria for Chronic Atrial Fibrillation Kronik Atriyal Fibrilasyon Tedavisinde Atriyumların Cerrahi RF Ablasyonu

Surgical RF Ablation of the Atria for Chronic Atrial Fibrillation Kronik Atriyal Fibrilasyon Tedavisinde Atriyumların Cerrahi RF Ablasyonu Surgical RF Ablation of the Atria for Chronic Atrial Fibrillation Kronik Atriyal Fibrilasyon Tedavisinde Atriyumların Cerrahi RF Ablasyonu Kıvanç Metin, Murat Çelik, Ömür Özmen, Öztekin Oto Ege Sağlık

Detaylı

Abdominal Aort Anevrizması. Dr.Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK

Abdominal Aort Anevrizması. Dr.Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK Abdominal Aort Anevrizması Dr.Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Giriş ve tanım Epidemiyoloji Etyoloji Patofizyoloji Klinik Tanı, ayırıcı tanı Tedavi Giriş ve Tanım Anevrizma,

Detaylı

MEKANİK KAPAK REPLASMANI UYGULANAN HASTALARDA REOPERASYONA ETKİ EDEN FAKTÖRLERİN RETROSPEKTİF ANALİZİ

MEKANİK KAPAK REPLASMANI UYGULANAN HASTALARDA REOPERASYONA ETKİ EDEN FAKTÖRLERİN RETROSPEKTİF ANALİZİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Dr. SİYAMİ ERSEK GÖĞÜS KALP VE DAMAR CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ Başhekim : Prof. Dr. İbrahim YEKELER Klinik Şefi : Doç. Dr. Azmi ÖZLER MEKANİK KAPAK REPLASMANI UYGULANAN

Detaylı

Siyanotik Konjenital Kalp Hastalıkları FALLOT TETRALOJİSİ

Siyanotik Konjenital Kalp Hastalıkları FALLOT TETRALOJİSİ Siyanotik Konjenital Kalp Hastalıkları 1 FALLOT TETRALOJİSİ Etiene-louis Arthur Fallot tarafından 1888 tarihinde tarif edilen bu konjenital kalp hastalığı dört ana patolojiden oluşmaktadır. 1- VSD 2- Pulmoner

Detaylı

FALLOT TERALOJİSİ. Yard. Doç. Dr. Aşkın Ender TOPAL

FALLOT TERALOJİSİ. Yard. Doç. Dr. Aşkın Ender TOPAL FALLOT TERALOJİSİ Yard. Doç. Dr. Aşkın Ender TOPAL Siyanotik konjenital kalp hastalıkları içinde en yaygın olanıdır. Konjenital kalp hastalıklarının %7.3 ünü oluşturur. Etyolojide kesin bir neden bilinmemekle

Detaylı

Periferik arter hastalıklarının tanısını ve yaklaşım stratejilerini öğrenecek.

Periferik arter hastalıklarının tanısını ve yaklaşım stratejilerini öğrenecek. Dönem IV Kalp Damar Cerrahisi Stajı Konu: Periferik Arter Hastalıkları Amaç: Bu dersin sonunda dönem IV öğrencileri Periferik Arter Hastalıklarının neler olduğunu öğrenecekler. Periferik arter hastalıklığı

Detaylı

AF ABLASYONU DEVRİMSEL BİR TEDAVİDİR. Prof. Dr. Duhan Fatih Bayrak Acıbadem Üniversitesi, İstanbul

AF ABLASYONU DEVRİMSEL BİR TEDAVİDİR. Prof. Dr. Duhan Fatih Bayrak Acıbadem Üniversitesi, İstanbul AF ABLASYONU DEVRİMSEL BİR TEDAVİDİR Prof. Dr. Duhan Fatih Bayrak Acıbadem Üniversitesi, İstanbul Atriyal fibrilasyon (AF) en sık rastlanılan sürekli aritmidir. AF artmış kardiyak morbidite ve mortalite

Detaylı

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyak Yoğun Bakım Sertifika Programı

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyak Yoğun Bakım Sertifika Programı Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyak Yoğun Bakım Sertifika Programı Tanım: Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Ankara Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalında uygulanacak olan 2 yıllık kardiyoloji

Detaylı

Konjestif Kalp Yetmezliğinde Solunum Desteği. Uzm. Dr. Nil ÖZYÜNCÜ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı

Konjestif Kalp Yetmezliğinde Solunum Desteği. Uzm. Dr. Nil ÖZYÜNCÜ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Konjestif Kalp Yetmezliğinde Solunum Desteği Uzm. Dr. Nil ÖZYÜNCÜ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Solunum yetmezliği ile başvuran dekompanse kalp yetmezliği hastası 76 yaşında,

Detaylı

Patogenez Bronşektazi gelişiminde iki temel mekanizma rol oynar

Patogenez Bronşektazi gelişiminde iki temel mekanizma rol oynar Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Bronşektazi Giriş Subsegmental solunum yollarının anormal ve kalıcı dilatasyonu şeklinde tanımlanır Hastalık olmaktan çok çeşitli patolojik süreçlerin

Detaylı

PULMONER HİPERTANSİYONUN. Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı

PULMONER HİPERTANSİYONUN. Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı PULMONER HİPERTANSİYONUN YBÜ de TEDAVİSİ Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı YBÜ-pulmoner hipertansiyon PULMONER VENÖZ HİPERTANSİYON

Detaylı

Atrial Fibrillasyon Ablasyonu Sonrası Hasta İzlemi

Atrial Fibrillasyon Ablasyonu Sonrası Hasta İzlemi Atrial Fibrillasyon Ablasyonu Sonrası Hasta İzlemi Dr.Ahmet Akyol Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji A.B.D Ablasyon sonrası hasta izlemi amacı İşlem başarısının değerlendirilmesi Komplikasyonların

Detaylı

cularis sinistra, valva mitralis) sistol sırasında kapatır. Ostium aortae; aorta nın sol ventrikülden çıktığı yerde bulunan açıklıktır.

cularis sinistra, valva mitralis) sistol sırasında kapatır. Ostium aortae; aorta nın sol ventrikülden çıktığı yerde bulunan açıklıktır. Kalp; toraks (göğüs) boşluğunda orta mediastinumda, akciğerler arasında lokalize, çizgili kas yapısında ancak istemsiz olarak çalışan bir organdır. Genel olarak kişinin yumruğu kadardır. Kalbin 1/3 ü orta

Detaylı

Göğüs Ağrısı Olan Hasta. Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016

Göğüs Ağrısı Olan Hasta. Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016 Göğüs Ağrısı Olan Hasta Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016 Göğüs Ağrısı??? Yan ağrısı? Sırt ağrısı? Mide ağrısı? Karın ağrısı? Boğaz ağrısı? Omuz ağrısı? Meme ağrısı? Akut Göğüs Ağrısı Aniden başlar-tipik

Detaylı

ADEZİV KAPSÜLİT FZT NAZMİ ŞEKERCİ

ADEZİV KAPSÜLİT FZT NAZMİ ŞEKERCİ ADEZİV KAPSÜLİT FZT NAZMİ ŞEKERCİ DONUK OMUZ - FROZEN SHOULDERADEZİV KAPSÜLİT Adeziv kapsulit omuz ekleminde, eklem kapsülünün kronik iltihabi bir durumu olup eklem kapsülünde kalınlaşma, sertleşme ve

Detaylı

TIBBİ TERMİNOLOJİ 2. KARDİYOVASKÜLER SİSTEM Yrd. Doç. Dr. Perihan ŞENEL TEKİN PERİHAN Ş. TEKİN 1

TIBBİ TERMİNOLOJİ 2. KARDİYOVASKÜLER SİSTEM Yrd. Doç. Dr. Perihan ŞENEL TEKİN PERİHAN Ş. TEKİN 1 TIBBİ TERMİNOLOJİ 2 KARDİYOVASKÜLER SİSTEM Yrd. Doç. Dr. Perihan ŞENEL TEKİN PERİHAN Ş. TEKİN 1 1. ANATOMİK TERİMLER 1. KALP VE KAN DOLAŞIMI Kalp, orta mediastinumda akciğerlerin ortasında, diyafragma

Detaylı