SOSYOLOJİ YILLIĞI 20: TÜRK SOSYOLOGLARI VE ESERLERİ I-II KİTABI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SOSYOLOJİ YILLIĞI 20: TÜRK SOSYOLOGLARI VE ESERLERİ I-II KİTABI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME"

Transkript

1 SOSYOLOJİ YILLIĞI 20: TÜRK SOSYOLOGLARI VE ESERLERİ I-II KİTABI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Mehmet Aygün Türkiye de aydınların kişisel çaba ve ilgileri ile başlayan sosyolojinin çok zengin bir birikimi ve geçmişi vardır. Sosyolojimiz sadece kişisel çabalar düzeyinde değil, erken bir tarihte (1914) Ziya Gökalp in öncülüğüyle kurumsal bir kimliğe de kavuşarak, kendi dışında gelişen belirli suni kesintilere rağmen günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. İsimler, eserler, dönemler, kurumsallaşma, temel tartışmalar, genel/farklı eğilimler, kırılmalar/kopuşlar ve yeniden inşalar açısından bakıldığında, oldukça özgün nitelikler sergileyen ve ülkenin makus tarihiyle iç içe geçen büyük bir serüvenle, Türk sosyoloji tarihi ile karşı karşıyayız. Gerçekte Türk sosyoloji tarihi, Batılılaşma devri ülke ve toplum tarihimizin bir özeti gibi görülebilir. Başka bir deyişle Türkiye nin siyasal, toplumsal ve kültürel dönüşüm sancılarını sosyoloji tarihimiz -özelde İstanbul Sosyoloji nin serüveni- üzerinden okuyabiliriz. Bu durum hem sosyolojinin bir bilim olarak kendi özelliğinden hem de Türk sosyolojisinin kendi serüveninden kaynaklanmaktadır. Sosyoloji her şeyden önce siyasal değişme ve gelişmelere oldukça duyarlı bir bilimdir. Siyasetle yakından ilgilidir. Bazen siyasal süreçlerin arkasında bir itki görevi görürken, bazen de değişen siyasal koşullara uygun/uyumlu tavır alma doğrultusunda şekillenen bir duyarlılık gösterir/göstermiştir. Bu açıdan Türkiye de sosyoloji siyasal değişme ve gelişmelere bağlı kalmış, gelişme ve değişmeler sosyolojide karşılığını bulmuştur. Siyasal arayışlar, temel siyaset önerileri ve bu alandaki farklılıklar sosyolojide ayrışmalara ve birbirine taban tabana zıt sosyoloji yaklaşımlarına karşılık gelmektedir. Dolayısıyla Türk sosyolojisinin serüvenini takip etmek bir anlamda genel siyasal ve toplumsal serüvenimiz hakkında da önemli ipuçları verecektir. Batı da sosyoloji, devrim sonrası alt-üst olmuş toplumda yeni bir toplum düzeni arayışı işine koşulurken, bizde de çökmekte olan Osmanlı İmparatorluğu nun çöküşünü engelleme çabaları içinde varlık bulmuştur.

2 204 Başlangıçta siyasal kadrolar eliyle yürütülen bu çabalara 19. yüzyılın ikinci yarısında aydın kadrolar da dahil olmuştur. Batı ile sıkı ilişkiler kuran bu kadrolar Batı da 19. yüzyılda ortaya çıkan sosyolojiye daha ilk günlerden itibaren ilgi duymuşlardır. Osmanlı aydınlarının aynı dönemde ortaya çıkan başka bilimlere aynı derecede ilgi göstermemiş olmaları sosyolojinin Batı da üstlendiği rol ya da ona yüklenen misyonla ilgilidir. Osmanlı aydınının sosyolojiye bu erken ilgisi, bu yeni bilimi siyasal amaçlar için araçsallaştırarak imparatorluğun sorunlarına çözüm bulma kaygısı nedeniyledir. Nasıl ki Batı da sosyolojinin bilim kimliği ortaya çıktığı koşullar ve üstlendiği misyon çerçevesinde biçimlenmişse, ülkemizde Türk sosyolojisinin kimliği ve temel özellikleri de Devleti kurtarma arayışı ve bu süreçte önerilen çözümlerin farklılığı doğrultusunda biçimlenmiştir. Sosyolojimizin temel eğilimlerini kazanmasında etkili olan bir başka neden -Batı dan aktarılan bir bilim olması nedeniyle- Batı aktarmacılığıdır. Aslında Türk sosyolojisinde çatallaşmaların, İstanbul Ekolü, Ankara Ekolü, Alman Ekolü gibi ekollerin ortaya çıkmasında bu aktarmacılığın ve Batı sosyolojisi ile kurulan ilişki biçiminin etkisi olmuştur. 1 Uzun süre Batılı sosyolog, kuram ve açıklama modellerine bağlı kalan sosyolojimizde yerli arayışlar, açıklama modelleri sınırlı sayıda sosyologumuzun çabaları ve çalışmalarıyla ortaya çıkmıştır. Bu yüzden bugün bir Türk sosyolojisinden bahsedilebilmektedir. Türk sosyolojisinin farklılığının altını çizen bu yazımız da, sosyolojimizdeki yerlilik (yerellik değil) arayışı içinde billurlaşan ve ana çizgiyi temsil eden yaklaşımı ortaya koyma çabası tarafından şekillenmiştir. Türk sosyolojisi genel toplum düşüncemizin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Bu açıdan hem genel toplum düşüncemizin hem de özel olarak Türk sosyolojisinin anlaşılması için, önümüzde duran yüz yıllık tarihi birikim ve zengin mirasın değerlendirilmesi gerekliliği/zorunluluğu vardır. Sosyolojimizin isimler, eserler ve yaklaşımlar açısından zengin bir mirasa sahip olması, bugün yeni çalışmalar yapmamızı ve yeni yaklaşımlar geliştirmemizi/geliştirebilmemizi kolaylaştırırken, aynı zamanda bizlere bir sorumluluk da yüklemektedir. 1 Ertan Eğribel-Ufuk Özcan, Türk Düşüncesi İki Yüzyıldır Batı ya Göre Şekillenmiştir, Türk Sosyologları ve Eserleri I-II, Sosyoloji Yıllığı 20, Kitabevi, İstanbul, 2010, s. 52.

3 205 Türkiye de genel toplum düşüncemizin ve sosyolojimizin bütünlüklü bir yaklaşımla ele alınması konusunda yeterince çalışmalar yapılmamaktadır. Bu alanda yapılan çalışmalar bütünsellikten ve herhangi bir yöntemsel nirengiden uzak, yığınsal bir özellik göstermektedir. Ancak bu tarzda yapılan çalışmalardan farklı olarak Türk sosyolojisini ana sorunlar, eğilimler, dönemler, dönüşümler ve kurumsallaşma özellikleri açısından değerlendirme çabası içinde olan çalışmalar da var. Bu tür çalışmaların başında Ziya Gökalp-Hilmi Ziya Ülken-Baykan Sezer sosyoloji çizgisini temsil eden sosyologların çıkardığı Sosyoloji Yıllıkları gelmektedir. Sosyoloji Yıllığı nın 20. kitabı, Türk Sosyologları ve Eserleri, iki cilt olarak yayınlanmış, Türk sosyologları ve eserlerinin Türk toplum düşüncesinin kaynağı haline getirilmesine öncülük eden Baykan Sezer in 2 ilk kuşak çalışma arkadaşlarına ithaf edilmiştir. I. cilt, Türk sosyolojisinde Temel Tartışmalar a, II. cilt ise Genel Eğilimler ve Kurumsallaşma ya ayrılmıştır. Yıllığın bu kitabı, ansiklopedik sıradizime ve betimlemeye öncelik veren klasik bir sosyoloji tarihi eseri olmasa da (ki bu, diğerleriyle kıyaslandığında olumlu bir özelliktir), Türk sosyolojisinin genel serüveni hakkında kapsamlı ve bütünlüklü bir fikir vermektedir. Yıllık, kendileri de Baykan Sezer in ve ilk kuşak çalışma arkadaşlarının öğrencisi ve mesai arkadaşı olan Ertan Eğribel ve Ufuk Özcan ın editörlüğünde hazırlanmış nitelikli bir başvuru eseridir. Bilindiği gibi Batı da sosyolojinin ortaya çıkışı ile Osmanlı nın Batıcılaşmasının aynı döneme denk gelmesi nedeniyle Türk toplum düşüncesini Türk sosyologları ile birlikte ele alan çalışmalar Batıcılaşma dönemi ile sınırlı kalmıştır. Batıcılaşma öncesi dönem adeta yok sayılmıştır. Yine bu nedenle, hem genel düşünce tarihimiz, hem de sosyolojimiz bütünsel bir ele alıştan yoksun kalmıştır. Türk sosyologları ve eserleri ile toplum düşüncesi arasındaki ilişkinin kurulması gerekliliği/zorunluluğu görüşünden yola çıkan Yıllığın bu kitabı, Türk sosyoloji tarihini ana çizgileri ile saptama, Türk toplum düşüncesinin ve sosyolojimizin kendi tarihi üzerinde bir tartışma yaratmayı amaçlamaktadır. Bu açıdan çalışma, basit bir sosyoloji tarihi/tarihçesi değil, Türk toplum düşüncesini bütünüyle kapsama iddiasını taşımaktadır. 3 Genel olarak çalışmanın, Ertan Eğribel ve Ufuk 2 Baykan Sezer, Türk Sosyologları ve Eserleri-I, a.g.e., s Ertan Eğribel-Ufuk Özcan, Türkiye de Sosyoloji ve Türk Toplum Düşüncesi Birikiminin Bütünlüğünü Sağlamanın Gereği, a.g.e., s

4 Özcan tarafından kaleme alınan önsözde de vurgulandığı gibi, aşağıdaki yöntem/amaçlar etrafında biçimlendiği görülmektedir: Genel Türk toplum düşüncesi ve Türk sosyolojisinin değerlendirilmesinde, Geçmişin kronolojiye bağlı döküm çalışmaları, ansiklopedik bir birikimi/toplamı temsil etme yönündeki çalışmaların aksine; - Bütünsel bir çerçeve sunmak, (Eser bu haliyle arayanın içinde her sosyolog hakkında malumat bulacağı bir kitap değildir.) - Bütünsellikten ve yöntemden uzak yığınsal bir biçimde yapılan çalışmalardan farklı olarak eğilimleri, dönemleri, dönüşümleri ve kurumsallaşma özelliklerini yansıtmak, - Tıpkı Fransız, Alman, Rus ve Anglo-Sakson toplumsal düşünce geleneği gibi zengin bir Türk toplum düşünce geleneğinin varlığını ortaya koymak/ göstermek, - Türk toplum düşüncesini kapsayacak biçimde, sosyolojimizin yanılgıları, yanlışları, aktarmacılığı, içine düştüğü buhranlar ve bütün bunlardan kurtulma ve yerli bir katkı sunma çabaları ile bütünüyle önemsediğimiz bu serüveni değerlendirmek, - Monografik yöntemle sosyologları tek tek ele alma yaklaşımından çok değişim olgusunu temel alan bir yaklaşım sergilemek, - Sosyolojinin gelişmesinde tek tek bireylerin çaba ve katkısına odaklanan değerlendirmelerin çoğu zaman çeşitli zaaflar barındırdığı 4 gerçeğinden hareketle, sosyolojinin hem kendi tarihini hem de Türk toplumsal düşünce tarihini genel toplum tarihiyle ilişkili bir yaklaşımla ele almaktır. Bu yaklaşım, son dönemlerde güncele odaklı, uyumcu, tarihten ve toplumdan soyutlanmış bir eğilim gösteren sosyolojik yaklaşıma karşıt/direnç gösteren bir tutumdur. Böyle bir yaklaşımdan hareketle kitapta yer alan makaleler de monografik ya da kronolojik tarzda ele alınmaktan ziyade süreçlere ve ana sosyolojik eğilimlerin analizine odaklanmıştır. Bilindiği gibi ülkemizde ilk sosyoloji kürsüsü İstanbul Üniversitesi Ede- 4 A.g.m., s. 6-9.

5 207 biyat Fakültesi nde 1914 yılında Ziya Gökalp tarafından kurulmuş ve bu kürsüde ilk sosyoloji dersi de kendisi tarafından verilmiştir. Ancak bu tarihten önce de Edebiyat Fakültesi nde sosyoloji dersleri verildiği iddia edilmektedir. 5 İstanbul Sosyoloji bu açıdan Türkiye nin ilk, dünyanın belki de ikinci sosyoloji bölümüdür. Ziya Gökalp le başlayan sosyoloji öğretimi, bazı kırılma dönemleri hariç kesintisiz devam etmiştir. Yüzyıllık tarih içinde, Türkiye de sosyolojinin daha başlangıcında ortaya çıkan iki karşıt sosyoloji anlayışından Ziya Gökalp in temsil ettiği Durkheim cı toplumcu sosyoloji anlayışı bölüme egemen olmuştur. Gökalp in muarızı Sabahattin Bey in sosyoloji anlayışı ise siyasal-toplumsal konjonktürün elverdiği ölçüde etkili olabilmiştir. Ziya Gökalp le (kurucu) başlayan ve Hilmi Ziya Ülken le (yeniden kurucu) devam edip Baykan Sezer e ulaşan (Batı sosyolojisine karşı yerli yaklaşım) ve onunla yeni bir yerlilik arayışına giren İstanbul Sosyoloji, Türkiye de Sosyoloji yi değil Türk Sosyolojisi ni 6 temsil etmektedir. Bu üç isim dışında İstanbul Sosyoloji de görev yapan ve Türk sosyolojisinin kurumsallaşmasında ve kimliğini kazanmasında etkili olan sosyologlarımız da sosyolojiye ve genel toplum düşüncesine önemli katkılarda bulunmuşlardır. Bunlar da Yıllık taki yazılarda yerlerini almışlardır. Türkiye de üniversite nasıl İstanbul Üniversite sinin ana giriş kapısı ile özdeşleşmişse, İstanbul Sosyoloji, daha doğrusu Türk Sosyolojisi de Edebiyat Fakültesi ile özdeşleşmiştir adeta. Bir anlamda Sosyoloji-Felsefe Koridoru ile. Koridor bölüm öğrencileri için bir derslik olmanın yanında politik bir platformdur da. 7 Politik bilinçlenmenin ve sosyolojik bilgilerin özümsendiği bir mekândır. Felsefe-Sosyoloji Koridoru ndaki sanat, edebiyat ve siyaset konuşmaları, kavgalar, mitingler ve eylemler, sosyolog adaylarının toplumsallaşması için önemlidir. 8 Mekân (Sosyoloji-Felsefe Koridoru)-İstanbul Sosyoloji ilişkisi sosyolojide bir ekolün, İstanbul Ekolü nün kimliğinin özünü oluşturur. Sosyoloji-Felsefe koridoru çalkantılı yıllarda bölümün ve hocalarının dış müdahalelere ve etkilere karşı bölümün özgün(özgür)lüğünün, muhalif ve yerli kimliğinin korunduğu kalesidir li yılların siyasal ayrışma ve çatışma ortamında 9, kürsüde 5 Nilgün Çelebi, Türkiye de Sosyoloji, a.g.e., s Ufuk Özcan, Türkiye de Sosyoloji: Başlıca Akımlar, Dönemler ve Figürler, a.g.e., s Osman Konuk, Laleli den Dünyaya Doğru: İstanbul Sosyoloji, a.g.e., s Ertan Eğribel, Baykan Sezer in İlk Kuşak Çalışma Arkadaşları Üzerine, a.g.e., s Şiddetin hayatın her yerinde iktidar olduğu yıllar. A.g.m.

6 208 Baykan Sezer li kadronun kişilikleri, aralarındaki samimiyet ve saygıya dayalı ilişkiler her şeyin kesintiye uğradığı bu dönemde sürekliliği sağlamıştır. Eğribel e göre, Baykan Sezer ve ilk kuşak çalışma arkadaşları Bölüm disiplinine ve kimliğine öncelik vererek daha sonraki kuşaklara onur, imkan ve prestij yanında önemli sorumluluklar bırakmıştır. 10 Tanyol, Hilmi Ziya Ülken ile Sezer arasındaki köprüyü temsil eden sosyologumuzdur. 11 Tanyol un sosyolojide ağırlığının ve etkisinin arttığı 1960 lı yıllar sosyolojinin yeni bir kimlik arayışı dönemidir. Baykan Sezer bu kimlik arayışının somut ifadesi olmuştur. Ele aldığımız Yıllık, Türk sosyolojisinde yeni bir dönemin/yaklaşımın başlangıcı olan Baykan Sezer in daha 1980 lerin başlarında kaleme aldığı Türk Sosyologları ve Eserleri başlıklı çalışmanın sürdürülmesi çabasının bir ürünüdür. Adını da onun bu çalışmasından almaktadır. Baykan Sezer in bu geniş hacimli makalesi, Türkiye de sosyoloji tarihini, süreçler (Batıcılaşma), eğilimler, kırılmalar ve çatallaşmalar (Gökalp-Sabahattin) açısından ele alan ilk çalışmalardan biridir. Sezer bu çalışmasında, çağdaş Türk toplum düşüncesini Batıcılaşmayla başlatan kaynakların aksine, Batılılaşma öncesi dönemin kaynaklarıyla ilişki kurar. Hem bu ele alış biçimi ile hem de sosyoloji tarihine yaklaşımıyla yeni bir başlangıç yapmıştır. İstanbul Sosyoloji nin hocalarından Ümit Meriç, gür sesi, etkileyici ders anlatımı, işlek not alma tarzı, bilgiye doymaz ruhu, 12 Doğu-Batı ilişkileri ve tarihe ilgisi ile öne çıkar. Sosyoloji ile hesaplaşan 13 ve ilişkisini sorgulama cesaretini gösteren Ümit Meriç Türk sosyolojisine katkı yapmaya devam etmektedir. Batı dışı ülkelerde düşünce emperyalizmi ne dönüşen sosyoloji yerine Doğu yu Batı ya taşıyan bir sosyoloji kurma çabası içindedir. 14 Baykan Sezer in bir dönem yakın çalışma arkadaşlarından, bölüme felsefi bir tavır getiren Korkut Tuna, analitik düşünme ve gözlem yeteneği ile öne çıkan bir sosyologumuzdur. Tuna nın uzun yıllar Edebiyat Fakültesi nin dekan yardımcılığını ve dekanlığını yapması sosyologların yönetim işlerine olan ilgisinin somut ifadesi olsa gerektir. İsmi çoğu zaman -gölgesinde kaldığı iması ile- Cahit Tanyol la beraber 10 A.g.m., s Ertan Eğribel-Ufuk Özcan, İstanbul Sosyoloji de Yeni Bir Dönemin Sancıları: Cahit Tanyol ve Baykan Sezer Üzerine Birkaç Söz, a.g.e., s Elif Süreyya Genç, Ümit Meriç Biyografisi ve Kaynakçası, a.g.e., s Sosyolojiden boşanması ve tekrar evlenmesi. 14 Ergün Yıldırım, Ümit Meriç in Türk Sosyolojisindeki Yeri, a.g.e., s

7 209 anılsa da bağımsız bir kişilik ve duruşu ile İstanbul Sosyoloji nin bir başka renkli siması Mahmut Arslan dır. Arslan çalışmalarında bir taraftan geleneksel Doğu düşüncesine yönelirken diğer taraftan klasik Batı düşüncesi ile yakından ilgili olmuştur. Doğu-Batı çatışması teorisine hayli mesafeli dursa da, Doğu uygarlıklarına ilişkin çalışmalarıyla teoriye önemli katkıda bulunmuştur. Tarih-Türkoloji-Şarkiyat ekseninde yaptığı çalışmaları, Ziya Gökalp le başlayan geleneğin sürdürücüsü 15 olma vasfını kendisine kazandırır. Baykan Sezer in çalışma arkadaşları söz konusu olduğunda, bölümde sessiz sedasız çalışmalarını sürdüren Erhan Atiker in adını anmamak olmaz. Alman bilim sistemi içinde yetişen Atiker, Batı sosyolojisinden aktarılmış pek çok kavramın flu bir şekilde tartışıldığı ülkemizde, bu kavramların açık bir şekilde anlaşılmasına katkıda bulunmuştur. 16 Bugün gelinen noktada hiç kimse, İstanbul Sosyoloji nin tarihe saplanıp kaldığı, toplumsal hayatın değişik yönlerine ve yeni tartışmalara uzak kaldığını söyleyemez. İstanbul Sosyoloji geleneğinin sürdürücü temsilcileri Sosyoloji Yıllığı, Sosyologca, Tarih ve Uygarlık İstanbul Dergisi gibi yeni yayınlarla tarihe, Osmanlı ya, Batıcılaşma olgusuna, kente, bozkır halklarına, bilgi-toplum ilişkilerine vb. merceklerini odakladıkları gibi modernite-postmodernite tartışmalarına, sivil toplum-devlet ilişkisi sorununa, gündelik yaşam boyutunda ortaya çıkan sorunlara, kültüre, kitle toplumuna, endüstriyel ilişkilere ve örgütlenmelere de yakın ilgi göstermektedirler. İstanbul Sosyoloji sadece bölüm ve bu bölümde görev yapan hocalarla temsil edilmemektedir. Baykan Sezer ve birinci kuşak çalışma arkadaşlarının bir kısmı ve öğrencileri İstanbul Sosyoloji yi Anadolu ya taşımışlar, bu ekolün Anadolu daki sesi olmuşlardır. Bu hocalardan biri, on yedi yıl boyunca İstanbul Sosyoloji de çalıştıktan sonra 1984 yılında İnönü Üniversitesi nde Sosyoloji Bölümünü kuran, İstanbul hanımefendisi Fügen Berkay dır. 17 Berkay la birlikte, İstanbul ekolü içinde yetişen ve çalışmalarıyla Türk sosyolojisinde haklı bir yere oturan H. Bayram Kaçmazoğlu ve İstanbul Sosyoloji kökenli olmamakla birlikte Sezgin Kızılçelik, Baykan Sezer sosyolojisinin önemli temsilcileridir. Ayrıca, Baykan 15 Ufuk Özcan, Mahmut Arslan ın Akademik Özgeçmişi, Bibliyografyası ve Hakkında Birkaç Söz, a.g.e., s Işılay Göktürk, Erhan Atiker Biyografisi ve Kaynakçası, a.g.e., Vehbi Bayhan, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Ekolünün 1984 den Beri Anadolu daki Sesi: Prof. Dr. A. Fügen Berkay, a.g.e., s

8 Sezer in ve ilk kuşak çalışma arkadaşlarının öğrencileri bugün farklı üniversitelerde hocalık yapmakta ve ekolün ilkeleri/yaklaşımı doğrultusunda sosyologlar yetiştirmektedirler. Ele aldığımız çalışmanın editörleri başta olmak üzere, Ayşe Azman (Mersin Sosyoloji), Bedri Mermutlu (Uludağ Üniversitesi Sosyoloji Bölümü emekli öğretim üyesi), Mehmet Karakaş (Afyon Sosyoloji), Yıldız Akpolat (Atatürk Sosyoloji), Ergün Yıldırım (YTÜ Sosyoloji), bunlardan sadece birkaçıdır. Elbette Baykan Sezer kuşağının yetiştirdiği hocalar bunlarla sınırlı değildir. Saydığımız bu hocalar aynı zamanda Yıllıklara ve diğer yayınlara destek veren, katkı sağlayan sosyologlardır. Sosyoloji Yıllıklarını geriye doğru incelediğimizde Baykan Sezer in kendi kürsüsünde yetiştirdiği ve belli bir dönem yakın çevresinde yer alan bazı hocaların burada isminin geçmemesi düşündürücüdür. Bugün itibariyle Baykan Sezer ve ilk kuşak çalışma arkadaşları artık bölümde değiller. Onların yerini yetiştirdikleri öğrencileri doldurmaktadır. Ancak, Baykan Sezer in temsil ettiği sosyoloji anlayışının, bölümdeki iki hocanın öncü gayretleriyle çıkan Sosyoloji Yıllığı, Sosyologca ve diğer yeni yayınları hariç tutarsak nasıl ve ne ölçüde sürdürüldüğü meçhuldür. Kürsünün en eski ve köklü yayını Sosyoloji Dergisi nin 2000 li yıllardan itibaren bambaşka bir mecrada yayın hayatını sürdürmekte oluşu önemli bir göstergedir. 3. Dizisi Baykan Sezer tarafından başlatılan dergide Baykan Sezer in izini aramak nafile bir çabadır. İstanbul Sosyoloji bünyesinde yer alan Sosyoloji Araştırma Merkezi nde 1990 larda filizlenen çalışmaların Sezer in emekliliği sonrasında Baykan Sezer Çalışma Evi nde daha verimli bir biçimde sürdüğü gözlerden kaçmamaktadır. Buna karşılık bugün Sosyoloji Araştırma Merkezi nin adı anılmamaktadır bile; bölümün yeniden biçimlendirilmesi gayretleri sürerken adeta fakültenin küflü-tozlu raflarının sessizliğine terk edilmiştir. Ele aldığımız kitabın editörleri Ertan Eğribel ve Ufuk Özcan, Baykan Sezer in emekliliği sonrasında bölümde ortak çalışmalar yapma imkânının tamamen ortadan kalkmasına vurgu yapmaktadırlar. 18 Sosyoloji Yıllığı nın Bilim Kurulu listesinde halihazırda bölümden sadece bu iki hocanın isminin geçmesi de bu tespiti doğrular niteliktedir. Kürsüde gözlemlenen daralmaya karşılık, Baykan Sezer Çalışma Günlerine ve Sosyoloji Yıllıklarına yazıları ile destek veren hocaların hocası Kurtuluş Kayalı ve Nilgün Çelebi yi anmamak haksızlık olur. Derinlik- 18 Ertan Eğribel-Ufuk Özcan, Türk Düşüncesi İki Yüzyıldır Batı ya Göre Şekillenmiştir, a.g.e., s. 53.

9 211 li ve ufuk açıcı yazıları ile hem önceki Sosyoloji Yıllıklarına ve hem de üzerinde durduğumuz Türk Sosyologları ve Eserleri I-II kitabına önemli katkı yapmışlardır. Nilgün Çelebi nin büyük emek ürünü olan Türkiye de Sosyoloji adlı çalışması ve modernite ile şiddet arasındaki ilişkiyi sorguladığı Şiddetsiz Bir Dünyaya Doğru yazısı Yıllığı zenginleştirmiştir. Kendine özgü üslubu ile deyim yerindeyse Türk Düşüncesi ni dillendiren Kurtuluş Kayalı nın her bir ciltte ikişer yazısı yayınlanmıştır. Kurucu, muhalif ve yerli özellikleri ile tanımlanan İstanbul Sosyoloji, marka değil ama bir tarz, parlak ve popüler değil ama seçilmiş ve özenle sürdürülen bir tutum u temsil eder. 19 Bu özellikleri nedeniyle, toplum ve toplum sorunlarına daha bütünlüklü, derin ve kapsayıcı (Doğu-Batı çatışması temelinde) yaklaşır. Toplumsal olay ve olguları dar toplum ilişkileri temelinde değil toplumlar arası ilişkiler (Doğu-Batı) boyutunda ele alır. Uygarlık düzeyinde bir yaklaşıma sahiptir. Böyle bir yaklaşım genel Türk toplum düşüncesi ve Türk sosyolojisinin tarihi ile yakın bir ilişki kurmayı beraberinde getirir. Devlet ve toplumumuzun tarihsel serüvenine gösterdiği ilgiyi, kürsüdeki ilk hocalardan ders müfredatına, okutulan derslerden derslerin içeriklerine, hatta hocaların özlük haklarına, 20 en ince ayrıntısına kadar kendi tarihine de gösterir. Tarihle ilişkisi tarihin, toplumun sosyolojik bilgisini yığınsal olarak devşirmek değildir. Türk toplum düşüncesi ve sosyoloji tarihi akımlar, dönemler ve figürler düzleminde değerlendirilir. 21 Bu yaklaşım İstanbul Sosyoloji ile ilişki kurmuş bölüm dışı hocaları ve düşünürleri de etkiler. Otobiyografik ve biyografik çalışmalarla genel düşünce ve sosyoloji tarihini açıklama eğilimine karşıt bu yaklaşım, ülkemizde biyografi ve otobiyografiye rağbetin arttığı yıllarla Türkiye nin yakın tarihinin adeta silinmeye çalışıldığı yılların iç içe geç mesine bir meydan okuma niteliğindedir. 22 Biyografiler dönemin etkileyici figürlerini öne çıkarmak eğilimini taşıdıkları için dönemin tarihsel ve toplumsal koşullarını yansıtmada yetersiz kalırlar. Temel tartışmalara ayrılan Yıllığın I. cildinde, Baykan Sezer Çalışma Günleri -7: Sosyolojide Yeni Eğilimler ve Türkiye bölümünün altında Ertan Eğribel in 19. yüz- 19 Osman Konuk, Laleli den Dünyaya Doğru: İstanbul Sosyoloji, a.g.e., s Mehmet Yalvaç, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi nde Sosyoloji Eğitiminin Tarihçesi ( ), a.g.e., s Ufuk Özcan, Türkiye de Sosyoloji: Başlıca Akımlar, Dönemler ve Figürler, a.g.e., s Kurtuluş Kayalı, Türkiye nin Son Seksen Yıllık Tarihini Biyografi ve Otobiyografi İle Okumaya Çalışmak, a.g.e., s. 24.

10 212 yılın endüstrileşme, şehirleşme ve rasyonelleşmeye dayalı bir ilerleme anlayışı yerine imanın yeniden keşfini, kutsala dönüşü öneren postmodern anlayışı ele aldığı Toplumsal İlerlemenin ve Tarihin Sonu: Kutsala Dönüş 23 başlıklı yazısı oldukça özgün çözümlemeler içermektedir. Aynı bölüm içinde 1980 Sonrasında Türk Sosyolojisinde Değişen Tema ve Yaklaşımlar Üzerine Bazı Gözlemler adlı makalesinde Ufuk Özcan, 1980 sonrası dönemin siyasal ve düşünsel eğilimleri bağlamında bazı isimler ve yaklaşımlar üzerinden yakın dönem Türk sosyolojisi üzerine çözümlemelerde bulunuyor. 24 Yine Baykan Sezer Çalışma Günleri-8: Sosyoloji Yıllığı Erzurum Toplantısı: Türkiye de Sosyolojinin Biçimlenme Özellikleri bölümünde Kemal Tahir ve İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Üzerine başlıklı yazıda Kemal Tahir ile İstanbul Sosyoloji arasında (özellikle de Baykan Sezer le) kurulan yakın ilişki üzerinde durulmaktadır. 25 Erzurum Sosyoloji Bölümü nü (kurucular ve hocalar üzerinden) tanıtan bir yazının 26 da yer aldığı bu bölümde, halen aynı bölümde çalışan Yıldız Akpolat ın kapitalizmin küreselleşmesi ve bu süreçte Açık Toplum Vakfı nın işlevini ortaya koyduğu ilgi çekici makalesi yer almaktadır. 27 Ele aldığımız eser, İstanbul Sosyoloji yi ve Sosyoloji Yıllıklarını, tarihe saplanıp kalan, Doğu-Batı çatışması kuramına çakılıp kalmış, darlaşmış ve muhafazakârlaşmış, başka konu ve sorunlara karşı ilgisi ve sözü olmayan şabloncu bir sosyoloji olarak görenlere başlı başına bir cevap niteliğindedir. Güncel siyasal tartışmalara, moda konulara prim vermeyen, Türkiye nin hızla değişen gündemine bağlı olmayan 28 çalışma, bir dönem moda olduğu için çok kimsenin ağzından düşürmediği ama bugün unuttuğu konu ve tartışmalara da yer vermektedir. Türk dünyasına ve özellikle Azerbaycanlı genç akademisyenlerin çalışmalarına da kapılarını açmış olması bir artı özelliktir. Yıllık ta, Türk Dünyası Yıllığı 2 başlıklı bir bölüme yer verilmiştir. Amaç, Türkiye de sosyolojinin yüz yıllık serüveni ile Azerbaycan toplum düşüncesinin yüzyıllık serüveni arasında kıyaslama 23 Ertan Eğribel, Toplumsal İlerlemenin ve Tarihin Sonu: Kutsala Dönüş, a.g.e., s A.g.e., s Erem Sarıkoca, a.g.e., Mevlüt Özben, a.g.e., Yıldız Akpolat, Anlatılan Senin Hikayendir: Küresel Kapitalizmin Yeni Sosyal Düşüncesi ve Açık Toplum Modeli: Açık Toplum ve Açık Toplum Vakfı, a.g.e., s Ertan Eğribel-Ufuk Özcan, Türk Düşüncesi İki Yüzyıldır Batı ya Göre Şekillenmiştir, a.g.e., s. 53 ve 59.

11 213 imkânı bulmak, benzerlik ve farklılıkları belirginleştirmek olarak ortaya konmuştur. 29 Yazılardan Türk dünyasına olan ilginin süreceği anlaşılmaktadır. Kitabın II. cildinin bölümlerinden biri İstanbul Yıllığı 2 ye ayrılmış, imparatorluk başkenti İstanbul u farklı yönleri ile değerlendiren yazılara yer verilmiştir. Bu bölümde Ertan Eğribel in İstanbul un Kimliği: İmparatorluk Merkezi ve Murat Belge nin İstanbul/Osmanlı Mutfak Kültürü başlıklı yazısı oldukça etkileyici ve Yıllığın ilgi ve eğilimini başarıyla yansıtan yazılardır. İstanbul, Doğu-Batı çatışması kuramında Doğu nun öncülüğünü ve savunuculuğunu üstlenen Osmanlı siyasetinin merkezi olması açısından taşıdığı önem yanında İstanbul Sosyoloji nin makro düzeydeki mekânıdır. Bu iki nedenden dolayı Sosyoloji Yıllığı çevresinin İstanbul a ilgisinin süreceği anlaşılmaktadır. Yakınlarda ilk sayısı yayımlanan Tarih ve Uygarlık İstanbul Dergisi bu ilginin somut ve gelişmiş belirtisidir ların sonlarında Türk sosyolojisinde Kıta Avrupası ve Amerikan sosyolojisi etkileriyle şekillenen belirgin bir farklılaşma ortaya çıkmaya başlamıştır: Kıta Avrupası eksenli İstanbul ekolü ile Amerikan eksenli Ankara ekolü lu yılların ikinci yarısından itibaren İstanbul ekolü çatallaşır. Hilmi Ziya Ülken ve Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu bu çatallaşmanın ilk temsilcisidirler. Fındıkoğlu nun öncülüğünde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi nde gelişen sosyal siyaset anlayışına dayalı bütüncü, milliyetçi, anti-marksist, sosyolojist... özellikler taşıyan bu ekol üzerine H. Bayram Kaçmazoğlu nun oldukça nitelikli bir yazısı Yıllığın ikinci cildinde yer almaktadır. Yine bu ciltte ülkemizde iki önemli sosyoloji ekolünden biri olan Ankara ekolü üzerine iki yazıya yer verilmiştir: 1933 Üniversite Reformundan sonra Ankara da Sosyoloji Bölümlerinin Kurumlaşması 31 başlığını taşıyan, Ayşe Azman ve Nalan Yetim tarafından kaleme alınmış yazıda, ilk olarak DTCF de sosyolojinin kurumsallaşması ve 1944 yılından başlayıp 1948 de hocaların tasfiyesi ile sonuçlanan DTCF davası üzerinde durulmuştur. Yazıda, SBF de yürütülen sosyoloji dersleri, Mübeccel Kıray ın çalışmaları, ODTÜ ve Hacettepe üniversitelerinde sosyoloji bölümlerinin kurulması/kurumlaşması süreci ele alınmıştır. Ankara Ekolü: 29 Ertan Eğribel-Ufuk Özcan, Türk Dünyası Yıllığı İçin Birkaç Söz, a.g.e., s H. Bayram Kaçmazoğlu, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Sosyologları: Sosyal Siyasetçi, Milliyetçi ve Bütüncü Sosyoloji Ekolü, a.g.e., s Ayşe Azman-Nalan Yetim, 1933 Üniversite Reformundan sonra Ankara da Sosyoloji Bölümlerinin Kurumlaşması, a.g.e., s

12 214 Ekolün Yaptığı Toplumsal Yapı Çalışmaları Üzerine Bir İnceleme başlığını taşıyan ikinci makalede, 1940 yılından itibaren ekolü oluşturan isimlerden Niyazi Berkes, Behice Boran, Mübeccel Kıray ve İbrahim Yasa nın Anadolu köyleri üzerine yaptıkları köy araştırmaları değerlendirilmektedir. 32 İstanbul ekolü içinde yetişmiş veya bu ekolün görüşlerine yakın duran sosyologların, Ankara ekolüne ve başka sosyoloji yaklaşımlarına yakın ilgisinin ele alındığı bu yazılar, Yıllığın Türk sosyoloji tarihini kapsama çabasını yansıtmaktadır. Sosyoloji, ülkemize Batı dan aktarma bir bilimdir ve uzun süre Batı aktarmacılığı ile yetinmiştir. Batı sosyolojisinin kavram, kuram ve açıklama modellerine bağlı/bağımlı kalan sosyolojimizde şüphesiz yerli arayışlar da olagelmiştir. Ancak bilinmelidir ki ilk dönem sosyologlarımızın Batı aktarmacılığı, ülke ve devlet sorunlarımızın çözümüne yönelik kaygılarla şekillenmiştir. Yoksa sosyoloji adına bilgiçlik taslamak ve Batı yı iyi bildiğini göstermeye yönelik bir aktarmacılık değildir. Aydınlarımız Batı da ortaya çıkan sosyolojiye devletin ve toplumun sorunlarına çözüm bulma adına ilgi duymuşlardır. Baykan Sezer in ifadesi ile bu, sosyologlarımızın şaşkınlığı 33 ile açıklanamaz. Çözümü farklı sosyoloji anlayışları içinde görmüşler ve o yaklaşımın ülkemizde temsilciliğini yapmışlardır. Sosyoloji adına önerdikleri çözüm siyasette karşılığını bulunca -ya da siyasal eğilim, temsilciliğini yaptığı Batılı merkeze yönelince- hakim sosyoloji anlayışı haline gelmiş; devletin siyaseti değişince -farklı bir Batılı çözüme yaklaşınca- etkinliğini kaybetmiştir. Bu durum Türk sosyolojisinin, siyasete bağlı/bağımlı olarak kırılmalar yaşamasının ana nedenidir. Türkiye de sosyolojinin yüz yıllık bir tarihi vardır ve Türk sosyolojisi isim ve eserleri ile büyük bir birikime sahiptir. Bu yüz yıllık tarihi içinde aktarmacılıktan yerli arayışlara, devleti kurtarma çabasından devlet kurmaya, uyumculuktan muhalif tavra, artan etkinliğinden siyasi edilgenliğe, kırılmalara ve yeniden kuruluşa kadar büyük bir deneyime sahip olan Türk sosyolojisi, genel toplum düşüncemizin ana akımını oluşturmuştur. Bu akımın merkezi de İstanbul Sosyoloji dir. Yani Türk sosyolojisinin tarihsel serüvenini büyük ölçüde İstanbul Sosyoloji temsil etmektedir denilebilir. İstanbul Sosyoloji, Batı sosyoloji yaklaşımlarına ve yöntemlerine karşı ülkemizde yerli sosyoloji arayışı ile öne çıkmıştır. Bu nedenledir ki Türk 32 Nuray Karaca, Ankara Ekolü: Ekolün Yaptığı Toplumsal Yapı Çalışmaları Üzerine Bir İnceleme, a.g.e., s Baykan Sezer, Türk Sosyologları ve Eserleri-I, a.g.e., s. 220.

13 215 sosyolojisine yön veren sosyologlarımız İstanbul Sosyoloji den çıkmıştır. Ülkemizde sosyolojinin kurucusu Ziya Gökalp le başlayan yerli sosyoloji arayışı Hilmi Ziya Ülken le devam etmiş ve 1960 ların sonlarından itibaren Baykan Sezer le özgün bir teoriye kavuşmuştur. Baykan Sezer, Batı da sosyolojide büyük kuramlardan vazgeçildiği ve güne odaklı bir sosyoloji anlayışının yaygınlaşmaya başladığı bir dönemde, tarihi Doğu-Batı çatışmasına dayanan teorisini geliştirmeyi sürdürmüştür. Bu, tarihin sonunun ilan edildiği, yeni arayış ve çözümlerin gereksizliğinin vurgulandığı bir ortamda az öneme sahip bir gelişme değildir. Baykan Sezer, Doğu-Batı çatışması kuramı ile Türk toplum ve tarihinin Batı tarih ve toplumundan farklı deneyimlere sahip olduğunu ortaya koymuştur. Bu, toplum ve tarihimizi Batı kaynaklı sosyolojik yaklaşımlarla açıklamanın geçersizliğinin ilanıdır. Baykan Sezer in tarihimize ve toplum gerçeklerimizde dayanan sosyoloji düşüncesi, Türk sosyolojisinde en uzun soluklu ve istikrarlı görüşlerden biri olma özelliğini sürdürüyor. Bugün mirasına sahip çıkıp, düşünce sistemi doğrultusunda çalışma yapan takipçilerinin çıkardıkları Sosyoloji Yıllıkları da belli bir süreklilik kazanmıştır. Sosyolojinin ülkemizde giderek yaygınlaşmasına rağmen uyumcu tavrının artması, bir meslek haline getirilmesi ve sosyologlardan evine ekmek götüren baba rolünün beklendiği bir dönemde Sosyoloji Yıllıkları, Sosyologca Dergisi, Sosyologca kitap dizisi ve diğer yayınlar yerli bir sosyoloji anlayışının temsilcisi ve sürdürücüsü olacaktır.

14

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Tez Başlığı Yıl

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Tez Başlığı Yıl ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: M. Ufuk ÖZCAN 2. Unvanı: Doç. Dr. 3. Öğrenim Durumu: Doktora Derece Alan Üniversite Tez Başlığı Yıl Lisans Sosyoloji İstanbul Üniversitesi - 1984-88 Y. Lisans Sosyoloji İstanbul

Detaylı

Kitaplar Yüzyıl Dönümünde Batıcı Bir Aydın: Ahmet Ağaoğlu ve Rol Değişikliği, Kitabevi Yay., İstanbul, 2010.

Kitaplar Yüzyıl Dönümünde Batıcı Bir Aydın: Ahmet Ağaoğlu ve Rol Değişikliği, Kitabevi Yay., İstanbul, 2010. Doç. Dr. Ufuk ÖZCAN İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Genel Sosyoloji ve Metodoloji Ana Bilim Dalı Ordu Caddesi 34459 Beyazıt İstanbul Türkiye Tel: +90 212 440 0000 / 15795 e-posta:

Detaylı

Derse kabul koşulları (Ön Koşul, Bağlantı Koşul) 2 4 SEÇMELİ YOK TÜRKÇE

Derse kabul koşulları (Ön Koşul, Bağlantı Koşul) 2 4 SEÇMELİ YOK TÜRKÇE Bölüm SOSYOLOJİ Kredi AK TS Kodu SOSY30 78 Türü (Seçmeli - Zorunlu) Derse kabul koşulları (Ön Koşul, Bağlantı Koşul) Adı TÜRK SOSYOLOJİ TARİHİ II (PARALEL) Öğretim dili 2 4 SEÇMELİ YOK TÜRKÇE işleniş yöntemi

Detaylı

Derece Alan Üniversite Yıl. Doktora Sosyoloji İstanbul Üniversitesi

Derece Alan Üniversite Yıl. Doktora Sosyoloji İstanbul Üniversitesi ÖZGEÇMİŞ 1. Adı ve Soyadı: Sabahattin GÜLLÜLÜ 2. Doğum Tarihi: 17.02.1940. Unvanı: Prof. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Sosyoloji İstanbul Üniversitesi 1962-1967 Doktora Sosyoloji

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 1.1.216 Diploma Program Adı : SOSYOLOJİ, LİSANS PROGRAMI, (AÇIKÖĞRETİM) Akademik Yıl : 21-216 Yarıyıl

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 1.1.216 Diploma Program Adı : SOSYOLOJİ, LİSANS PROGRAMI, (AÇIKÖĞRETİM) Akademik Yıl : 21-216 Yarıyıl

Detaylı

T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEK OKULU SOSYAL HİZMETLER PROGRAMI 1. SINIF BAHAR DÖNEMİ DERS İZLENCESİ

T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEK OKULU SOSYAL HİZMETLER PROGRAMI 1. SINIF BAHAR DÖNEMİ DERS İZLENCESİ T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEK OKULU SOSYAL HİZMETLER PROGRAMI. SINIF BAHAR DÖNEMİ DERS İZLENCESİ Kodu: Adı: Teorik + Uygulama: AKTS: Sınıf/Yarıyıl. Sınıf. Yarıyıl (Bahar Dönemi) Ders

Detaylı

Türk Sosyoloji Tarihinde İstanbul Ekolü

Türk Sosyoloji Tarihinde İstanbul Ekolü Türk Sosyoloji Tarihinde İstanbul Ekolü Türk Sosyoloji Tarihinde İstanbul Ekolü Suat Alan* Öz: Türk sosyoloji tarihi 2014 yılı itibari ile 100 yıllık serüvenini tamamlamıştır. Ziya Gökalp tarafından 1914

Detaylı

DR. MUHAMMED HÜKÜM ÜN ŞAİR - SOSYOLOG: KEMAL TAHİR ADLI ESERİ ÜZERİNE

DR. MUHAMMED HÜKÜM ÜN ŞAİR - SOSYOLOG: KEMAL TAHİR ADLI ESERİ ÜZERİNE ALAN, Y. (2017). Dr. Muhammed Hüküm ün Şair - Sosyolog: Kemal Tahir Adlı Eseri Üzerine. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, 6(4), 2895-2900. DR. MUHAMMED HÜKÜM ÜN ŞAİR - SOSYOLOG: KEMAL

Detaylı

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ I.SINIF I.YARIYIL FL 101 FELSEFEYE GİRİŞ I Etik, varlık, insan, sanat, bilgi ve değer gibi felsefenin başlıca alanlarının incelenmesi

Detaylı

Derece Alan Üniversite Tez Başlığı Yıl

Derece Alan Üniversite Tez Başlığı Yıl PROF.DR. ERTAN EĞRİBEL ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Ertan Eğribel 2. Unvanı: Profesör 3. İletişim: ertanegribel@yahoo.com.tr 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Tez Başlığı Yıl Y. Lisans İstanbul Üniversitesi

Detaylı

erdaynur@gmail.comaynur.erdogan@gmail.com Dersin içeriği:

erdaynur@gmail.comaynur.erdogan@gmail.com Dersin içeriği: Dersin adı / kodu: TÜRK SOSYOLOJĠ TARĠHĠ I (PARALEL) / SOSY3101 Dersi veren öğretim üyesi: Yrd. Doç. Dr. Aynur ERDOĞAN E-mail adresi erdaynur@gmail.comaynur.erdogan@gmail.com Dersin içeriği: Sosyolojinin

Detaylı

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ DORA KİTABEVİ, EYLÜL 2018, 302 SAYFA

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ DORA KİTABEVİ, EYLÜL 2018, 302 SAYFA ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ DORA KİTABEVİ, EYLÜL 2018, 302 SAYFA KİTABIN YAZARLARI Prof. Dr. AŞKIN KESER Lisans, yüksek lisans ve doktorasını Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü nde

Detaylı

Dr.Öğr.Üyesi GÖKHAN VELİ KÖKTÜRK

Dr.Öğr.Üyesi GÖKHAN VELİ KÖKTÜRK Dr.Öğr.Üyesi GÖKHAN VELİ KÖKTÜRK ÖZGEÇMİŞ DOSYASI KİŞİSEL BİLGİLER Doğum Yılı : Doğum Yeri : Sabit Telefon : Faks : E-Posta Adresi : Web Adresi : Posta Adresi : 1974 ANKARA T: 24231061516151 F: gkokturk@akdeniz.edu.tr

Detaylı

ÜNİTE:1. Sanayi Sonrası Toplum: Daniel Bell ÜNİTE:2. Alain Touraine: Modernlik ve Demokrasi ÜNİTE:3. Postmodern Sosyal Teori ÜNİTE:4

ÜNİTE:1. Sanayi Sonrası Toplum: Daniel Bell ÜNİTE:2. Alain Touraine: Modernlik ve Demokrasi ÜNİTE:3. Postmodern Sosyal Teori ÜNİTE:4 ÜNİTE:1 Sanayi Sonrası Toplum: Daniel Bell ÜNİTE:2 Alain Touraine: Modernlik ve Demokrasi ÜNİTE:3 Postmodern Sosyal Teori ÜNİTE:4 Zygmunt Bauman: Modernlik ve Postmodernlik ÜNİTE:5 Tüketim Toplumu, Simülasyon

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...7

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...7 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...7 GİRİŞ SOSYOLOJİ VE DİN SOSYOLOJİSİ Din Sosyolojisinin Konusu...11 Zeki Arslantürk Sosyolojik Din Tanımları...37 Kemaleddin Taş Din ve Toplum İlişkileri...43 Dini Tecrübenin İfade

Detaylı

DERS ÖĞRETİM PLANI TÜRKÇE. 1 Dersin Adı: Din Sosyolojisi. 2 Dersin Kodu: SSY Dersin Türü: Zorunlu. 4 Dersin Seviyesi: Lisans

DERS ÖĞRETİM PLANI TÜRKÇE. 1 Dersin Adı: Din Sosyolojisi. 2 Dersin Kodu: SSY Dersin Türü: Zorunlu. 4 Dersin Seviyesi: Lisans DERS ÖĞRETİM PLANI TÜRKÇE 1 Dersin Adı: Din Sosyolojisi 2 Dersin Kodu: SSY 4012 3 Dersin Türü: Zorunlu 4 Dersin Seviyesi: Lisans 5 Dersin Verildiği Yıl: 4 6 Dersin Verildiği Yarıyıl: Bahar/VIII.yarıyıl

Detaylı

Eğitim Sosyolojisi. YAZAR Prof. Dr. Hikmet Yıldırım CELKAN

Eğitim Sosyolojisi. YAZAR Prof. Dr. Hikmet Yıldırım CELKAN Eğitim Sosyolojisi YAZAR Prof. Dr. Hikmet Yıldırım CELKAN ISBN: 978-605-2132-61-6 Kapak Bülent POLAT Mizanpaj Burhan MADEN Redaksiyon Muhammet ÖZCAN Baskı ve Cilt: Tarcan Matbaacılık Zübeyde Hanım Mahallesi,

Detaylı

Kadir CANATAN, Beden Sosyolojisi, Açılım Yayınları, 2011, 720 s. İstanbul.

Kadir CANATAN, Beden Sosyolojisi, Açılım Yayınları, 2011, 720 s. İstanbul. KİTAP TANITIM VE DEĞERLENDİRMESİ Devrim ERTÜRK Araş. Gör., Mardin Artuklu Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü. Kadir CANATAN, Beden Sosyolojisi, Açılım Yayınları, 2011, 720 s. İstanbul. Beden konusu, Klasik

Detaylı

BAYKAN SEZER BİBLİYOGRAFYASI

BAYKAN SEZER BİBLİYOGRAFYASI BAYKAN SEZER BİBLİYOGRAFYASI Doç. Dr. Ertan EĞRİBEL Yrd. Doç. Dr. Ufuk ÖZCAN Baykan Sezer 1939'da Malatya'da doğdu. Babası göz doktoru Necdet Sezer, annesi ilkokul öğretmeni Melahat Sezer'dir. Cağaloğlu

Detaylı

1. Sosyolojiye Giriş, Gelişim Süreci ve Kuramsal Yaklaşımlar. 2. Kültür, Toplumsal Değişme ve Tabakalaşma. 3. Aile. 4. Ekonomi, Teknoloji ve Çevre

1. Sosyolojiye Giriş, Gelişim Süreci ve Kuramsal Yaklaşımlar. 2. Kültür, Toplumsal Değişme ve Tabakalaşma. 3. Aile. 4. Ekonomi, Teknoloji ve Çevre 1. Sosyolojiye Giriş, Gelişim Süreci ve Kuramsal Yaklaşımlar 2. Kültür, Toplumsal Değişme ve Tabakalaşma 3. Aile 4. Ekonomi, Teknoloji ve Çevre 5. Psikolojiye Giriş 1 6. Duyum ve Algı 7. Güdüler ve Duygular

Detaylı

EDEBİYAT SOSYOLOJİSİ AÇISINDAN 12 EYLÜL ŞİİRİ Nesîme CEYHAN AKÇA, Kurgan Edebiyat, Ankara 2013, 334 s.,isbn Sabahattin GÜLTEKİN 1

EDEBİYAT SOSYOLOJİSİ AÇISINDAN 12 EYLÜL ŞİİRİ Nesîme CEYHAN AKÇA, Kurgan Edebiyat, Ankara 2013, 334 s.,isbn Sabahattin GÜLTEKİN 1 Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 4(2): 245-249 EDEBİYAT SOSYOLOJİSİ AÇISINDAN 12 EYLÜL ŞİİRİ Nesîme CEYHAN AKÇA, Kurgan Edebiyat, Ankara 2013, 334 s.,isbn978-975-267-891-0.

Detaylı

Türk-Alman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Ders Bilgi Formu

Türk-Alman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Ders Bilgi Formu Türk-Alman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Ders Bilgi Formu Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Yarıyılı Türk Siyasal Hayatı POL212 4 ECTS Ders

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ GENÇLİK ARAŞTIRMALARI VE UYGULAMA MERKEZİ FAALİYET SUNUMU

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ GENÇLİK ARAŞTIRMALARI VE UYGULAMA MERKEZİ FAALİYET SUNUMU HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ GENÇLİK ARAŞTIRMALARI VE UYGULAMA MERKEZİ 2014-2015 FAALİYET SUNUMU Merkez Müdürü: BARAN Fakültesi Sosyoloji Bölümü) PROF. DR. AYLİN GÖRGÜN ( Edebiyat Müdür Yardımcısı: Prof. Dr.

Detaylı

1.Ünite: SOSYOLOJİYE GİRİŞ A) Sosyolojinin Özellikleri ve Diğer Bilimlerle İlişkisi

1.Ünite: SOSYOLOJİYE GİRİŞ A) Sosyolojinin Özellikleri ve Diğer Bilimlerle İlişkisi SOSYOLOJİ (TOPLUM BİLİMİ) 1.Ünite: SOSYOLOJİYE GİRİŞ A) Sosyolojinin Özellikleri ve Diğer Bilimlerle İlişkisi Sosyoloji (Toplum Bilimi) Toplumsal grupları, örgütlenmeleri, kurumları, kurumlar arası ilişkileri,

Detaylı

FAKÜLTE İNSAN KAYNAKLARI KOMİSYONU

FAKÜLTE İNSAN KAYNAKLARI KOMİSYONU FAKÜLTE İNSAN KAYNAKLARI KOMİSYONU FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ BÖLÜMLERİNDE ÖĞRETİM ELEMANLARININ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA YÜKLERİ DAĞILIMI DURUM DEĞERLENDİRMESİ RAPORU ANKARA EYLÜL 13 GİRİŞ Üniversitemizde Fakülte

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI Ay Hafta Ders Saati Konu Adı CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATININ OLUŞUMU CUMHURİYET

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM SOSYOLOJİYE GİRİŞ

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM SOSYOLOJİYE GİRİŞ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM SOSYOLOJİYE GİRİŞ 1. Sosyoloji Nedir... 3 2. Sosyolojinin Tanımı ve Konusu... 6 3. Sosyolojinin Temel Kavramları... 9 4. Sosyolojinin Alt Dalları... 14

Detaylı

İRAN IN BÖLGESEL FAALİYETLERİ VE GÜÇ UNSURLARI ABDULLAH YEGİN

İRAN IN BÖLGESEL FAALİYETLERİ VE GÜÇ UNSURLARI ABDULLAH YEGİN İRAN IN BÖLGESEL FAALİYETLERİ VE GÜÇ UNSURLARI ABDULLAH YEGİN İRAN IN BÖLGESEL FAALİYETLERİ VE GÜÇ UNSURLARI İRAN IN BÖLGESEL FAALİYETLERİ VE GÜÇ UNSURLARI ABDULLAH YEGIN SETA Abdullah YEGİN İstanbul

Detaylı

1 SOSYOLOJİNİN DÜNYADA VE TÜRKİYE DE GELİŞİMİ

1 SOSYOLOJİNİN DÜNYADA VE TÜRKİYE DE GELİŞİMİ ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1 SOSYOLOJİNİN DÜNYADA VE TÜRKİYE DE GELİŞİMİ 15 1.1. Sosyolojinin Tanımı 16 1.2. Sosyolojinin Alanı, Konusu, Amacı ve Sınırları 17 1.3. Sosyolojinin Alt Disiplinleri 18 1.4.

Detaylı

Editörler Prof. Dr. Zahir Kızmaz / Prof. Dr. Hayati Beşirli DEĞİŞİM SOSYOLOJİSİ

Editörler Prof. Dr. Zahir Kızmaz / Prof. Dr. Hayati Beşirli DEĞİŞİM SOSYOLOJİSİ Editörler Prof. Dr. Zahir Kızmaz / Prof. Dr. Hayati Beşirli DEĞİŞİM SOSYOLOJİSİ Yazarlar Prof.Dr. Hayati Beşirli Prof.Dr. Zahir Kızmaz Doç.Dr. Beyhan Zabun Doç.Dr. Celalettin Yanık Doç.Dr. İbrahim Akkaş

Detaylı

Editörler Prof.Dr. Ahmet Onay / Prof.Dr. Nazmi Avcı DİN SOSYOLOJİSİ

Editörler Prof.Dr. Ahmet Onay / Prof.Dr. Nazmi Avcı DİN SOSYOLOJİSİ Editörler Prof.Dr. Ahmet Onay / Prof.Dr. Nazmi Avcı DİN SOSYOLOJİSİ Yazarlar Prof.Dr. Ahmet Onay Doç.Dr. Fahri Çaki Doç.Dr. İbrahim Mazman Yrd.Doç.Dr. Ali Babahan Yrd.Doç.Dr. Arif Olgun Közleme Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

Şahin, Mustafa, Türk Düşüncesinde Nurettin Topçu nun Yeri ve Siyaset Sosyolojisi Açısından Devlet ve Demokrasi Anlayışı, Hacettepe Üniversitesi,1995.

Şahin, Mustafa, Türk Düşüncesinde Nurettin Topçu nun Yeri ve Siyaset Sosyolojisi Açısından Devlet ve Demokrasi Anlayışı, Hacettepe Üniversitesi,1995. NEVİN GÜNGÖR ERGAN İletişim: nevine@hacettepe.edu.tr ÖZGEÇMİŞ Öğrenim: Derece Bölüm Üniversite Yıl Lisans: Sosyoloji ve İdare Hacettepe Üniversitesi 1979 Y. Lisans: Sosyoloji Hacettepe Üniversitesi 1982

Detaylı

Doç. Dr. Oğuz ARI Boğaziçi Üniversitesi

Doç. Dr. Oğuz ARI Boğaziçi Üniversitesi ORD. PROF. HİLMİ ZİYA ÜLKEN Doç. Dr. Oğuz ARI Boğaziçi Üniversitesi Ord. Prof. Hilmi Ziya Ülken, Türkiye'de sosyolojinin kurucuları arasındadır. Hem kendisi, hem kendinden öncekiler, hem çağdaşları bu

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS TÜRK SİYASİ TARİHİ I TST207 3 3 + 0 3 4

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS TÜRK SİYASİ TARİHİ I TST207 3 3 + 0 3 4 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS TÜRK SİYASİ TARİHİ I TST207 3 3 + 0 3 4 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu Dersin Koordinatörü Dersi

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI Ay Hafta Ders Saati Konu Adı YENİLEŞME DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI Kazanımlar Osmanlı

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ STRATEJİK PLANI

GAZİ ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ STRATEJİK PLANI GAZİ ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ 2007 2010 STRATEJİK PLANI 1. GİRİŞ 1982 yılında kurulan İlişkiler Bölümümüzün 2007 2010 yılları stratejik plan ve hedeflerini ortaya koymayı amaçlayan bu

Detaylı

Öğretim dili (Ön Koşul, Bağlantı Koşul)

Öğretim dili (Ön Koşul, Bağlantı Koşul) Bölüm Dersin Kodu Dersin Adı SOSYOLOJİ SOSY2053 AİLE SOSYOLOJİSİ Derse kabul koşulları Kredi AKTS Türü (Seçmeli - Zorunlu) Öğretim dili (Ön Koşul, Bağlantı Koşul) 2 4 ZORUNLU YOK TÜRKÇE Dersin işleniş

Detaylı

11.12.2015 Cuma İzmir Basın Gündemi. Edebiyattan sinemaya, sinemadan sosyolojiye Türkiye de sosyal bilimler

11.12.2015 Cuma İzmir Basın Gündemi. Edebiyattan sinemaya, sinemadan sosyolojiye Türkiye de sosyal bilimler 11.12.2015 Cuma İzmir Basın Gündemi Edebiyattan sinemaya, sinemadan sosyolojiye Türkiye de sosyal bilimler İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi, Akademik Düşünce Konferansları

Detaylı

KAMU YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR

KAMU YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. KAMU YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR

Detaylı

Giresun Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Anabilim Dalı İletişim Bilimleri Doktora Programı Ders İçerikleri

Giresun Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Anabilim Dalı İletişim Bilimleri Doktora Programı Ders İçerikleri Giresun Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Anabilim Dalı İletişim Bilimleri Doktora Programı Ders İçerikleri İLTB 601 İletişim Çalışmalarında Anahtar Kavramlar Derste iletişim çalışmalarına

Detaylı

Eğitim Fakülteleri ve İlköğretim Öğretmenleri için Matematik Öğretimi

Eğitim Fakülteleri ve İlköğretim Öğretmenleri için Matematik Öğretimi Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 19 (2012) 269-273 269 KİTAP İNCELEMESİ Eğitim Fakülteleri ve İlköğretim Öğretmenleri için Matematik Öğretimi Prof. Dr. Murat ALTUN Dilek SEZGİN

Detaylı

Çağdaş Sanatımızda Son Osmanlı OSMAN HAMDİ KAYA ÖZSEZGİN

Çağdaş Sanatımızda Son Osmanlı OSMAN HAMDİ KAYA ÖZSEZGİN Çağdaş Sanatımızda Son Osmanlı OSMAN HAMDİ KAYA ÖZSEZGİN İÇİNDEKİLER İlk Söz /9 Hayatı ve Sanatı /17 Paris'te Resim Dersleri /19 İstanbul'a Dönüş /20 "Doğululuk" Eğilimi /23 Kadın Figürleri /25 Bilimsel

Detaylı

DIŞ TİCARET ENSTİTÜSÜ

DIŞ TİCARET ENSTİTÜSÜ DIŞ TİCARET ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI TİCARET DOKTORA PROGRAMI Uluslararası Ticaret Doktora Programı, ülkemizde bu alanda doktora düzeyindeki eğitim-öğretim açığını kapatmak üzere açılmış olup, 2014-2015

Detaylı

TÜRKIYEDE ANTROPOLOJININ KURULUSU VE YAPILAN ILK ÇALIŞMALAR

TÜRKIYEDE ANTROPOLOJININ KURULUSU VE YAPILAN ILK ÇALIŞMALAR TÜRKIYEDE ANTROPOLOJININ KURULUSU VE YAPILAN ILK ÇALIŞMALAR Türkiye de Cumhuriyetin kurulmasıyla ilk defa Istanbul Darulfununu nun Haydarpaşa da bulunan Tıp Fakültesi binasında 1925 yılının sonbaharında

Detaylı

İBRAHİM ARAP. e-posta: ibrahim.arap@deu.edu.tr Tel: +0. 232. 420 41 80 / 20620. 2004-2009 : Dokuz Eylül Üni. Sosyal Bilimler Enst.

İBRAHİM ARAP. e-posta: ibrahim.arap@deu.edu.tr Tel: +0. 232. 420 41 80 / 20620. 2004-2009 : Dokuz Eylül Üni. Sosyal Bilimler Enst. İBRAHİM ARAP e-posta: ibrahim.arap@deu.edu.tr Tel: +0. 232. 420 41 80 / 20620 KİŞİSEL BİLGİLER Uyruğu : T.C Doğum Tarihi : 01.02.1972 Doğum Yeri : Mersin Medeni Durumu : Evli ÖĞRENİM 2004-2009 : Dokuz

Detaylı

SİYASİ DÜŞÜNCELER TARİHİ

SİYASİ DÜŞÜNCELER TARİHİ SİYASİ DÜŞÜNCELER TARİHİ Kılavuz Kitapçığı 2018/2019 GÜZ DÖNEMİ Birinci Öğretim: Çarşamba Saat: 15.15-17.00 Derslik: Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Tayfun ÜSTÜN Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü e-mail: mtustun@mku.edu.tr

Detaylı

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ADAY ÖĞRENCİLER TANITIM KATALOĞU

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ADAY ÖĞRENCİLER TANITIM KATALOĞU İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ADAY ÖĞRENCİLER TANITIM KATALOĞU Sevgili Öğrenciler Prof. Dr. İbrahim Attila ACAR İzmir Katip Çelebi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ilk öğrencilerine

Detaylı

MBA MBA. İslami Finans ve Ekonomi. Yüksek Lisans Programı (Tezsiz, Türkçe)

MBA MBA. İslami Finans ve Ekonomi. Yüksek Lisans Programı (Tezsiz, Türkçe) MBA 1 MBA İslami Finans ve Ekonomi Yüksek Lisans Programı (Tezsiz, Türkçe) Neden ŞEHİR? Uluslararası yetkinliğe ve sektör tecrübesine sahip eğitim kadrosu 2 Disiplinel yaklaşım yerine, disiplinler arası

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 1.1.216 Diploma Program Adı : SOSYOLOJİ, LİSANS PROGRAMI, (AÇIKÖĞRETİM) Akademik Yıl : 21-216 Yarıyıl

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ SANDIKLI UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ SANDIKLI UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ SANDIKLI UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU 2017 2018 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI EĞİTİM REHBERİ T.C. AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ SANDIKLI UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU e-posta subyo@aku.edu.tr

Detaylı

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MEDYA ÇALIŞMALARI DOKTORA PROGRAMI

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MEDYA ÇALIŞMALARI DOKTORA PROGRAMI YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MEDYA ÇALIŞMALARI DOKTORA PROGRAMI 1. PROGRAMIN ADI Medya Çalışmaları Doktora Programı 2. LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARININ YENİDEN DÜZENLENMESİNİN GEREKÇESİ İlgili

Detaylı

Sahibi. Afyon Kocatepe Üniversitesi adına Rektör Prof. Dr. Ali ALTUNTAŞ. Editörler Prof. Dr. A.İrfan AYPAY Doç. Dr. Mehmet KARAKAŞ

Sahibi. Afyon Kocatepe Üniversitesi adına Rektör Prof. Dr. Ali ALTUNTAŞ. Editörler Prof. Dr. A.İrfan AYPAY Doç. Dr. Mehmet KARAKAŞ 1992 SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ Cilt IX, Sayı 2, Aralık 2007 Afyon Kocatepe University Journal of Social Sciences Vol. IX, Issue 2, December 2007 Sahibi adına Rektör Prof. Dr. Ali ALTUNTAŞ Editörler Prof.

Detaylı

DÜŞÜNCE KURULUŞLARI: DÜNYADAKİ VE TÜRKİYE DEKİ YERİ VE ÖNEMİ. Düşünce Kuruluşları genel itibariyle, herhangi bir kâr amacı ve partizanlık anlayışı

DÜŞÜNCE KURULUŞLARI: DÜNYADAKİ VE TÜRKİYE DEKİ YERİ VE ÖNEMİ. Düşünce Kuruluşları genel itibariyle, herhangi bir kâr amacı ve partizanlık anlayışı DÜŞÜNCE KURULUŞLARI: DÜNYADAKİ VE TÜRKİYE DEKİ YERİ VE ÖNEMİ Furkan Güldemir, Okan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Tarihsel Süreç Düşünce Kuruluşları genel itibariyle, herhangi bir kâr amacı ve partizanlık

Detaylı

TÜRKİYE DE SOSYOLOJİNİN 100 YILLIK BİRİKİMİ ÜZERİNE BAZI TESPİTLER

TÜRKİYE DE SOSYOLOJİNİN 100 YILLIK BİRİKİMİ ÜZERİNE BAZI TESPİTLER Sosyoloji Konferansları No: 52 (2015-2) / 29-55 DOI: 10.18368/IU/sk.62830 TÜRKİYE DE SOSYOLOJİNİN 100 YILLIK BİRİKİMİ ÜZERİNE BAZI TESPİTLER H. Bayram KAÇMAZOĞLU * Özet Bu makalede, 100 yıllık Türk sosyoloji

Detaylı

GAR - GÖÇ ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ

GAR - GÖÇ ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ 2017 / 01 GAR - GÖÇ ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ GAR - Bülten no.1 https://gocarastirmalaridernegi.wordpress.com Yılda iki kez çıkar GAR Göç Araştırmaları Derneği Aralık 2017 Uzun zamandır üzerine düşündüğümüz

Detaylı

Tarih ve Günce Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Dergisi Journal of Atatürk and the History of Turkish Republic I/1, (2017 Yaz), ss

Tarih ve Günce Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Dergisi Journal of Atatürk and the History of Turkish Republic I/1, (2017 Yaz), ss Tarih ve Günce Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Dergisi Journal of Atatürk and the History of Turkish Republic I/1, (2017 Yaz), ss. 305-310. Kitap Tanıtımı Book Review Ayhan Vergili, Ord. Prof. Dr.

Detaylı

Editörden. Editör Doç. Dr. Onur KÖKSAL

Editörden. Editör Doç. Dr. Onur KÖKSAL Editörden 2014 yılında çalışmalarına başladığımız INESJOURNAL ın (Uluslararası Eğitim Bilimleri Dergisi / The Journal of International Education Science) onuncu sayısını yayınlamış bulunmaktayız. Uluslararası

Detaylı

11.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

11.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI YENİLEŞME DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI TANZİMAT DÖNEMİ EDEBİYATININ OLUŞUMU KAZANIMLAR.Osmanlı Devleti ni güçlü kılan sosyal, siyasi düzenin bozulma nedenlerini.batı düşüncesine,

Detaylı

EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ - 1 İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ

EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ - 1 İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ - 1 İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ Eğitim Sosyolojisinin Tanımı, Amacı ve Diğer Alanlarla İlişkisi Eğitim Sosyolojisinin

Detaylı

Andrew Abbott, Bölüm ve Disiplin: 100. Yılında Şikago Okulu, İstanbul: Küre Yayınları, 2014, 333 Sayfa, ISBN : 9786055383442

Andrew Abbott, Bölüm ve Disiplin: 100. Yılında Şikago Okulu, İstanbul: Küre Yayınları, 2014, 333 Sayfa, ISBN : 9786055383442 Bilge Strateji, Cilt 7, Sayı 13, Güz 2015, ss.163-167 Andrew Abbott, Bölüm ve Disiplin: 100. Yılında Şikago Okulu, İstanbul: Küre Yayınları, 2014, 333 Sayfa, ISBN : 9786055383442 Coşkun GÜLLÜ* Andrew Abbott

Detaylı

TÜRKİYE'NİN TOPLUMSAL YAPISI

TÜRKİYE'NİN TOPLUMSAL YAPISI Editörler Doç.Dr. Gülay Ercins & Yrd.Doç.Dr. Melih Çoban TÜRKİYE'NİN TOPLUMSAL YAPISI Yazarlar Doç.Dr. Ahmet Talimciler Doç.Dr. Gülay Ercins Doç.Dr. Nihat Yılmaz Doç.Dr. Oğuzhan Başıbüyük Yrd.Doç.Dr. Aylin

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II Dersin Adı Dersin Kodu 1200.9202 Dersin Türü Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi Haftalık Ders Saati (Kuramsal) 2 Haftalık Uygulama Saati 0 Haftalık Laboratuar Saati

Detaylı

1. BÖLÜM DİN HİZMETLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ

1. BÖLÜM DİN HİZMETLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...9 1. BÖLÜM DİN HİZMETLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ Zeki Salih Zengin Giriş...13 1. İlk Dönemlerde Din Hizmetleri...14 2. Osmanlılar Döneminde Din Hizmetleri...17 3. Tanzimat Sonrasında

Detaylı

DERS ÖĞRETİM PLANI TÜRKÇE. 1 Dersin Adı: Kurumlar Sosyolojisi. 2 Dersin Kodu: SSY 2001. 3 Dersin Türü: Zorunlu. 4 Dersin Seviyesi: Lisans

DERS ÖĞRETİM PLANI TÜRKÇE. 1 Dersin Adı: Kurumlar Sosyolojisi. 2 Dersin Kodu: SSY 2001. 3 Dersin Türü: Zorunlu. 4 Dersin Seviyesi: Lisans DERS ÖĞRETİM PLANI TÜRKÇE 1 Dersin Adı: Kurumlar Sosyolojisi 2 Dersin Kodu: SSY 2001 3 Dersin Türü: Zorunlu 4 Dersin Seviyesi: Lisans 5 Dersin Verildiği Yıl: 2 6 Dersin Verildiği Yarıyıl: Güz/III.Yarıyıl

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Law 221 3 2+0 2 2 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler

Detaylı

Ön Söz. Charles E. Schaefer. vii

Ön Söz. Charles E. Schaefer. vii Ön Söz Oyun terapisi, 20. yüzyılın başlangıcından bu yana çocuklarla kullanılan başlıca psikoterapötik müdahale olagelmiştir. Oyun Terapisinin Temelleri (İkinci Basım) kitabının amacı, okuyucunun oyun

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 1.1.216 Diploma Program Adı : SOSYOLOJİ, LİSANS PROGRAMI, (AÇIKÖĞRETİM) Akademik Yıl : 21-216 Yarıyıl

Detaylı

Prof.Dr. ÜMİT TATLICAN

Prof.Dr. ÜMİT TATLICAN Prof.Dr. ÜMİT TATLICAN Anabilim Dalı Eğitim Bilgileri Genel 1993- Doktora Sosyoloji Ve Metodoloji Anabilim Dalı Yabancı Dil Bilgisi İngilizce 1998 Bahar KPDS 73 Akademik Ünvan Ve Görevler 1993- DOÇENT

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı 1 2

Detaylı

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Doktora Programı Bologna Bilgi Paketi

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Doktora Programı Bologna Bilgi Paketi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Doktora Programı Bologna Bilgi Paketi 1. Program Bilgileri 1.1. Amaç: Yeditepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Doktora Programı 2004 yılından

Detaylı

DBY Ajans. This book has been supported by the Office of Scientific Research Projects of Istanbul Medeniyet University Istanbul, Turkey - March 2014.

DBY Ajans. This book has been supported by the Office of Scientific Research Projects of Istanbul Medeniyet University Istanbul, Turkey - March 2014. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimince desteklenmiştir. Proje Numarası: 458 Kitabın Adı: Büyük Doğu Kapaklarında Portreler, Toplum ve Gençlik Yazarlar: Ahmet

Detaylı

PROGRAMLAR. Türk Din Musikisi Lisans Programı

PROGRAMLAR. Türk Din Musikisi Lisans Programı PROGRAMLAR Türk Din Musikisi Lisans Programı Konservatuvarımız Türk Müziği Bölümü kapsamında açılmış olan program genel amacıyla, ülkemiz topraklarındaki tarihsel müzik geleneklerinin inceliklerini kavramış,

Detaylı

ANTROPOLOG TANIM A- GÖREVLER

ANTROPOLOG TANIM A- GÖREVLER TANIM Antropolog, evrenin ve dünyanın oluşumu, yaşamın başlangıcı ve gelişimi, insanın biyolojik evrimi, ırkların doğuşu, insan topluluklarının fiziki yapı, kültür ve davranış özelliklerini ve diğer topluluklarla

Detaylı

Gülün Tam Ortası Bilişsel Yazınbilim ve İkinci Yeni nin Bilişsel Temelleri Murat Lüleci ISBN: Baskı Ocak, 2019 / Ankara 100 Adet

Gülün Tam Ortası Bilişsel Yazınbilim ve İkinci Yeni nin Bilişsel Temelleri Murat Lüleci ISBN: Baskı Ocak, 2019 / Ankara 100 Adet Gülün Tam Ortası Bilişsel Yazınbilim ve İkinci Yeni nin Bilişsel Temelleri Murat Lüleci ISBN: 978-605-2233-34-4 1. Baskı Ocak, 2019 / Ankara 100 Adet Yayınları Yayın No: 300 Web: grafikeryayin.com Kapak

Detaylı

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ SOSYOLOJİ LİSANS MÜFREDATI I. ÖĞRETİM (GÜNDÜZ) ZORUNLU DERSLER

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ SOSYOLOJİ LİSANS MÜFREDATI I. ÖĞRETİM (GÜNDÜZ) ZORUNLU DERSLER FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ SOSYOLOJİ LİSANS MÜFREDATI Genel Toplam Ders Adeti: 68 Teorik(T): 180 Uygulama (U): 2 Kredi: 181 ECTS: 240 Teori ve Uygulama: 182 I. ÖĞRETİM (GÜNDÜZ) ZORUNLU DERSLER 1. YARIYIL 1

Detaylı

Uluslararası Sempozyum Duyurusu KADIN ESERLERİ KÜTÜPHANESİ VE BİLGİ MERKEZİ VAKFI VE YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TARİH BÖLÜMÜ

Uluslararası Sempozyum Duyurusu KADIN ESERLERİ KÜTÜPHANESİ VE BİLGİ MERKEZİ VAKFI VE YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TARİH BÖLÜMÜ Uluslararası Sempozyum Duyurusu KADIN ESERLERİ KÜTÜPHANESİ VE BİLGİ MERKEZİ VAKFI VE YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TARİH BÖLÜMÜ 19 20 Nisan 2014/İstanbul /Yeditepe Üniversitesi KADIN HAYATLARINI YAZMAK: OTO/BİYOGRAFİ,

Detaylı

KİTAP DEĞERLENDİRMELERİ (BOOK REVIEWS)

KİTAP DEĞERLENDİRMELERİ (BOOK REVIEWS) KİTAP DEĞERLENDİRMELERİ (BOOK REVIEWS) TÜRK SOSYOLOJİSİ YENİDEN KENDİ ÜZERİNE DÜŞÜNÜYOR. TÜRKİYE DE SOSYOLOJİ: İSİMLER VE ESERLER * Yıldız Akpolat ** Türk sosyolojisi, Ziya Gökalp in İttihat ve Terakki

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 1.1.216 Diploma Program Adı : SOSYOLOJİ, LİSANS PROGRAMI, (AÇIKÖĞRETİM) Akademik Yıl : 21-216 Yarıyıl

Detaylı

Sn. M. Cüneyd DÜZYOL, Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Açılış Konuşması, 13 Mayıs 2015

Sn. M. Cüneyd DÜZYOL, Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Açılış Konuşması, 13 Mayıs 2015 Sayın YÖK Başkanı, Üniversitelerimizin Saygıdeğer Rektörleri, Kıymetli Bürokratlar ve Değerli Konuklar, Kalkınma Araştırmaları Merkezi tarafından hazırlanan Yükseköğretimin Uluslararasılaşması Çerçevesinde

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KDZ.EREĞLİ ANADOLU LİSESİ 11. SINIF DİL VE ANLATIM DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KDZ.EREĞLİ ANADOLU LİSESİ 11. SINIF DİL VE ANLATIM DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KDZ.EREĞLİ ANADOLU LİSESİ 11. SINIF DİL VE ANLATIM DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI AY: EYLÜL (11 İş Günü Hafta) GÜN SAAT KONULAR ÖĞRENCİLERİN KAZANACAĞI HEDEF VE DAVRANIŞLAR

Detaylı

ÜNİTE:1. Toplumsal Yapıyı Açıklayan Kavram ve Kuramlar ÜNİTE:2. Türkiye de Kültür ve Kültürel Değişim ÜNİTE:3

ÜNİTE:1. Toplumsal Yapıyı Açıklayan Kavram ve Kuramlar ÜNİTE:2. Türkiye de Kültür ve Kültürel Değişim ÜNİTE:3 ÜNİTE:1 Toplumsal Yapıyı Açıklayan Kavram ve Kuramlar ÜNİTE:2 Türkiye de Kültür ve Kültürel Değişim ÜNİTE:3 Türkiye de Aile Kurumu ve Nüşusla İlgili Sorunlar ÜNİTE:4 Türkiye de Eğitim Kurumu ve Sorunları

Detaylı

İktisat Tarihi I. 27 Ekim 2017

İktisat Tarihi I. 27 Ekim 2017 İktisat Tarihi I 27 Ekim 2017 İktisat Tarihi Biliminin Doğuşu 18. yüzyıla gelene değin özellikle sosyal bilimler felsefeden bağımsız olarak ayrı birer bilim disiplini olarak özerklik kazanamamışlardı Tarih

Detaylı

Türk Sosyologları. Editörler Prof.Dr. Nazmi Avcı / Doç.Dr. Erdal Aksoy

Türk Sosyologları. Editörler Prof.Dr. Nazmi Avcı / Doç.Dr. Erdal Aksoy Editörler Prof.Dr. Nazmi Avcı / Doç.Dr. Erdal Aksoy Türk Sosyologları Prof.Dr. Abdürreşit Celil Karluk Prof.Dr. Nevin Güngör Ergan Doç.Dr. Alper Alp Doç.Dr. Erdal Aksoy Doç.Dr. Serdar Sağlam Doç.Dr. Türkan

Detaylı

Sunulan Ders Listeleri

Sunulan Ders Listeleri Alt OAE7000.1 Seminer 0 2 6,00 17 0 OAE7000.2 Seminer Yrd.Doç.Dr. SELİN MUZAFFER BÖLME 0 2 6,00 26 0 OAE7000.3 Seminer 0 2 6,00 38 0 OAE7000.4 Seminer 0 2 6,00 8 0 OAE7001.1 Araştırma Yöntemleri 3 0 6,00

Detaylı

FOLKLOR (ÖRNEK: 2000: 15)

FOLKLOR (ÖRNEK: 2000: 15) FOLKLOR Folklor, bir ülke ya da belirli bir bölge halkına ilişkin maddi ve manevi alandaki kültürel ürünleri konu edinen, bunları kendine özgü yöntemleriyle derleyen, sınıflandıran, çözümleyen, yorumlayan

Detaylı

SOSYOLOJİSİ (İLH2008)

SOSYOLOJİSİ (İLH2008) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. DİN SOSYOLOJİSİ (İLH2008) KISA ÖZET-2013

Detaylı

Ders Planı - AKTS Kredileri: 2. Yarıyıl Ders Planı Kodu Ders Z/S T+U Saat Kredi AKTS K / KÇS.604 Kent Kuramları Zorunlu

Ders Planı - AKTS Kredileri: 2. Yarıyıl Ders Planı Kodu Ders Z/S T+U Saat Kredi AKTS K / KÇS.604 Kent Kuramları Zorunlu Ders Planı - AKTS Kredileri: 2. Yarıyıl Ders Planı Kodu Ders Z/S T+U Saat Kredi AKTS K / KÇS.604 Kent Kuramları Zorunlu 3+0 3 15 AKTS Kredisi Toplam 15 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl Z/S T+U Saat Kredi

Detaylı

Sosyoloji. Konular ve Sorunlar

Sosyoloji. Konular ve Sorunlar Sosyoloji Konular ve Sorunlar Ontoloji (Varlık) Felsefe Aksiyoloji (Değer) Epistemoloji (Bilgi) 2 Felsefe Aksiyoloji (Değer) Etik Estetik Hukuk Felsefesi 3 Bilim (Olgular) Deney Gözlem Felsefe Düşünme

Detaylı

ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ DOAF. Doğu ve Afrika Araştırmaları Enstitüsü. Asya ve Afrika Çalışmaları Yüksek Lisans Programları 2018/19

ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ DOAF. Doğu ve Afrika Araştırmaları Enstitüsü. Asya ve Afrika Çalışmaları Yüksek Lisans Programları 2018/19 ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ DOAF Doğu ve Afrika Araştırmaları Enstitüsü Asya ve Afrika Çalışmaları Yüksek Lisans Programları 2018/19 ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ DOĞU VE AFRİKA ARAŞTIRMALARI

Detaylı

Ekim Ismayıl Hakkı Baltacıoğlu Koleksiyonu ve Haldun Özen

Ekim Ismayıl Hakkı Baltacıoğlu Koleksiyonu ve Haldun Özen Ekim 2017 Ismayıl Hakkı Baltacıoğlu Koleksiyonu ve Haldun Özen Boğaziçi Üniversitesi Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi nde bulunan, Haldun Özen tarafından bir araya getirilen Ismayıl Hakkı Baltacıoğlu na

Detaylı

İçindekiler. Değişim. Toplumsal Değişim. Değişim Eğitim ilişkisi. Çok kültürlülük. Çok kültürlü eğitim. Çok kültürlü eğitim ilkeleri

İçindekiler. Değişim. Toplumsal Değişim. Değişim Eğitim ilişkisi. Çok kültürlülük. Çok kültürlü eğitim. Çok kültürlü eğitim ilkeleri İçindekiler Değişim Toplumsal Değişim Değişim Eğitim ilişkisi Çok kültürlülük Çok kültürlü eğitim Çok kültürlü eğitim ilkeleri Değişim Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde; bir zaman dilimi içindeki değişikliklerin

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF DİL VE ANLATIM DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF DİL VE ANLATIM DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF DİL VE ANLATIM DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı 1 2 SINIFLANDIRILMASI

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS İSLAM EĞİTİM TARİHİ ILA323 5 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Seçmeli Dersin

Detaylı

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl Z/S T+U Saat Kredi AKTS Kentleşmenin Ekonomi Politiği. Bu ders için ön koşul gerekmemektedir.

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl Z/S T+U Saat Kredi AKTS Kentleşmenin Ekonomi Politiği. Bu ders için ön koşul gerekmemektedir. Ders Planı AKTS Kredileri: 1. Yarıyıl Ders Planı Kodu Ders Z/S T+U Saat Kredi AKTS KY/KÇS,505 Kentleşmenin Ekonomi Politiği Zorunlu 3+0 3 8 AKTS Kredisi Toplam 8 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl Z/S T+U

Detaylı

PRESS KIT. 1 inci Türkiye Buluşması. Geleceğimizi şekillendiren yeni nesil öncüler. supported by: organised by:

PRESS KIT. 1 inci Türkiye Buluşması. Geleceğimizi şekillendiren yeni nesil öncüler. supported by: organised by: PRESS KIT 1 inci Türkiye Buluşması Geleceğimizi şekillendiren yeni nesil öncüler supported by: organised by: INDEKS Innovators Under 35 Küresel Yenilikçiler Topluluğu Eleme Süreci Innovators Under 35 Etki

Detaylı

DERS ÖĞRETİM PLANI. İktisat Tarihi. Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü. Seçmeli Doktora

DERS ÖĞRETİM PLANI. İktisat Tarihi. Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü. Seçmeli Doktora Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü DERS ÖĞRETİM PLANI Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi 8 Haftalık Ders Saati 3 Haftalık Uygulama Saati - Haftalık Laboratuar Saati - Dersin Verildiği Yıl Dersin Verildiği

Detaylı

Editörler Prof.Dr. Mimar Türkkahraman & Yrd.Doç.Dr.Esra Köten SİYASET SOSYOLOJİSİ

Editörler Prof.Dr. Mimar Türkkahraman & Yrd.Doç.Dr.Esra Köten SİYASET SOSYOLOJİSİ Editörler Prof.Dr. Mimar Türkkahraman & Yrd.Doç.Dr.Esra Köten SİYASET SOSYOLOJİSİ Yazarlar Prof.Dr.Önder Kutlu Doç.Dr. Betül Karagöz Doç.Dr. Fazıl Yozgat Doç.Dr. Mustafa Talas Yrd.Doç.Dr. Bülent Kara Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Seyfettin ASLAN Doğum Tarihi: 16.03.1968 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans İİBF, Kamu Yönetimi Orta Doğu Teknik Üniversitesi 1992

Detaylı

ÜNİTE SOSYOLOJİYE GİRİŞ İÇİNDEKİLER HEDEFLER TÜRKİYE DE SOSYOLOJİ. Prof. Dr. H.BAYRAM KAÇMAZOĞLU

ÜNİTE SOSYOLOJİYE GİRİŞ İÇİNDEKİLER HEDEFLER TÜRKİYE DE SOSYOLOJİ. Prof. Dr. H.BAYRAM KAÇMAZOĞLU HEDEFLER İÇİNDEKİLER TÜRKİYE DE SOSYOLOJİ Batı'da Sosyolojinin Doğuşu ve 19. Yüzyılda Osmanlı Devletinin Durumu Sosyolojinin Türkiye'ye Girişi Cumhuriyet'in İlk Yıllarından Günümüze Türk Sosyolojisinin

Detaylı