DIŞ MEKAN BİTKİLERİ Prof.Dr.Yeşim YALÇIN-MENDİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DIŞ MEKAN BİTKİLERİ Prof.Dr.Yeşim YALÇIN-MENDİ"

Transkript

1 DIŞ MEKAN BİTKİLERİ Prof.Dr.Yeşim YALÇIN-MENDİ Yararlanılan Kaynaklar Türkiye nin Ağaçları ve Çalıları (Necati Güvenç Mamıkoğlu) Ç.Ü.Kampüsü Bazı Ağaç ve Çalıları (Prof.Dr.C.Darıcı, Arş.Gör.H.Sağlıker, Biyolog B.Arı) Süs Bitkisi Yetiştiriciliği(Prof.Dr.M.Genç) İnternet Ortamı (Resimler)

2 AĞAÇLAR VE ÇALILAR

3 AĞAÇ Boyu en az 5 metre, gövde çapı da 10 cm.den aşağı olmayan, dal sürgün ve yaprakların oluşturduğu tepe tacını tek bir gövde ile taşıyan, her yıl çap artımı yaparak kalınlaşan, boy büyümesi yaparak boylanan ve dokularındaki hücrelerin büyük bölümü odunlaşmış olan uzun ömürlü odunsu bitkilerdir.

4 ÇALI Toprak seviyesinden itibaren aynı yada yakın kalınlıklarda birçok gövdesi bulunan ve en çok 5 m. ye kadar boylanabilen odunsu bitkilere denir.

5 AĞAÇLAR Açık Tohumlular -Fil Kulağı Yapraklılar Ginkgoinae -Kozalaklılar, Coniferae -Palmiye Yapraklılar Cycadynae -Taç Yapraklı Çiçekler Gnetinae Kapalı Tohumlular -Bir Çenekliler -İki Çenekliler (Dicotyledone) -Çiçekliler (Floriferae) Polypetalea (Ayrı taç yapraklılar) Sympetalae (Birleşik taç yapraklılar) Apetalae (Taç yapraksızlar) - Sarkık Başaklılar (Amentiferae)

6 Tür: Birbirine çok benzeyen, aralarında döllenerek kendilerine benzer döller oluşturabilen bireyler topluluğudur. Kendi içlerinde daha alt birimlere ayrılabilirler. Alttür: En az bir morfolojik özelliği bakımından farklı özellik gösteren ve bölgesel olarak sınıflandırılmış, yerel topluluklardır.

7 Varyete: En az 1 morfolojik özellik bakımından türden ayrılan, fakat türün yayılış alanı içerisinde küçük ya da büyük gruplar halinde bulunan topluluklardır. Cins: Birbirine benzeyen ve ortak pek çok özelliği bulunan türlerin topluluğudur.

8 Familya: Ortak özellikleri bulunan yakın cinslerin topluluğudur. Aileler latince de, aileye adını veren cins adı kökünün sonuna aceae eki getirilerek adlandırılır. Türkçe de ise sonuna giller eki getirilir. Örnek: Çamgiller Pinaceae, Gülgiller Rosaceae

9 Familyaların birleşmesi ile takım, takımların birleşmesi ile sınıf, sınıfların birleşmesi ile bölüm oluşur. Latince bir türün adı yazılırken, önce büyük harfle başlayarak türün içinde olduğu cinsin adı, daha sonra küçük harfle başlayarak türü belirleyen ad yazılır.

10 AĞAÇLAR

11 AÇIK TOHUMLULAR Gymnospermae

12 KOZALAKLILAR Coniferae

13 Araucaria araucana (Şili Arokaryası) Sınıf:Coniferae Aile: Araucariaceae Cins: Araucaria Her zaman yeşil, iğne yapraklı, seyrek dallı ve konik görünümlüdür. Dişiler metre, erkekler metre boylanabilir. Şili ve Arjantin de doğal olarak yetişir.

14 Sınıf: Coniferae Aile: Araucariaceae Cins: Araucaria Her zaman yeşil, iğne yapraklı, piramidal görünümlü bir ağaçtır m. Boylanabilir. Araucaria heterophylla (Salon Arokaryası)

15 Pinus pinaster (Sahil Çamı ) Sınıf: Coniferae Aile: Pinaceae Cins: Pinus Fransa ve Atlantik kıyılarında, Yunanistan'ın Ege kıyılarına kadar olan sahillerde görülen çam türü. Gençken piramit formlu, yaşlı iken dağınık taçlıdır. Gençken hızlı büyür. Yüksek nisbi neme ihtiyaç duymaz. Ancak soğuk ve sert kara iklimi olan yerlerde yetiştirilemez.

16 Pinus pinea L (Fıstık Çamı) Sınıf: Coniferae Aile: Pinaceae Cins: Pinus Ege, Akdeniz sahilleri, Portekiz, İspanya, İtalya, Girit ve Türkiye'de yayılış gösteren çam türü. Gençken yuvarlak, yaşlı halde dağınık şemsiye gibi bir yapıya sahiptir m boy yapar. Yetişme yeri bakımından titizlik gerektirmeyen, fakir, kumlu, kireçli veya killi topraklarda, kurak iklimlerde yetişir. Güneşli yerleri sever. Soğuk ve sert iklimlerde gelişemez. Işık isteği fazladır.

17 Pinus brutia (Kızılçam) Sınıf: Coniferae Aile: Pinaceae Cins: Pinus Boyu yaklaşık 25 m, Düzgün gövdeli, Tomurcuklar reçinesiz, Kozalaklar kahverengi, Tohumlar kanatlı, Batı Anadolu da 800 m, Güney Anadolu da 1200m.

18 Sınıf: Coniferae Aile: Pinaceae Cins: Pinus Pinus halepensis (Halep Çamı) Yapraklar kısa ve dar, Kabuk daima gri, Kozalaklar saplı ve aşağı sarkık, Adana Sarıçam da doğal orman halindedir.

19 Pinus sylvestris (SarıÇam) Sınıf: Coniferae Aile: Pinaceae Cins: Pinus İğne Yapraklı,sivri veya yaygın tepeli Soğuğa dayanaklı,sıcağı sevmez Reçineli odunu dayanaklı ve çok değerlidir Türkiye de Batı ve Orta Karadeniz, Kuzeydoğu Anadolu da, İç Anadolu nun kuzeydoğusunda, Kütahya, İzmir, Bursa,Eskişehir, Ankara, kahramanmaraş da bulunmaktadır.

20 Abies alba Mill. (Akköknar) Sınıf: Coniferae Aile: Pinaceae Cins: Abies Avrupa göknarı (Abies alba), Ak köknar olarak da bilinir, çamgiller (Pinaceae) familyasından Güney ve Orta Avrupa'nın dağlık bölgelerinde yetişen göknar türü. Gelişmesi için yüksek nisbi nem ve kumlu toprak ister.

21 Abies cilicica (Toros Göknarı) Sınıf: Coniferae Aile: Pinaceae Cins: Abies Yaprakları yassı, ibre şeklinde 2 sırada dizilmiş Kozalaklar dik Burdur dan Kahramanmaraşa kadar uzanan bölgede, Toros dağlarının kuzey yamaçlarında, Amanos Dağları nda metre yüksekliklerde yayılım gösterir

22 Picea abies (L.) Karsten (Avrupa Ladini) Sınıf: Coniferae Aile: Pinaceae Cins: Picea kuzey yarıkürenin ılıman ve soğuk bölgelerinde yayılış gösteren ağaç türlerine verilen ad. Uzaktan bakıldığında göknara benzese de piramide benzer tepesi ve sarkık dalları ile ondan ayırt edilebilir.

23 Picea orientalis(l.) Link (Doğu Ladini) Sınıf: Coniferae Aile: Pinaceae Cins: Picea Her zaman yeşil, iğne yapraklı, piramidal görünümlü, 60 metre boyunda Kafkasya da doğal olarak yetişir Türkiye de de Doğu Kayını, Doğu Karadeniz Göknarı ve Sarıçam yetiştirilir

24 Picea pungens Engelm (Mavi Ladin) Sınıf: Coniferae Aile: Pinaceae Cins: Picea Kuraklığa, soğuğa, hava kirliliğine dayanıklıdır Zayıf topraklarda da yetişebilir, nem isteği azdır. Gri mavi rengi ve gösterişli yapısı ile dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Türkiye de de park ve bahçe düzenlemesinde yaygın olarak olarak yer alır. Doğal olarak kuzey Amerika nın batısında yetişir.

25 Doğal olarak Kuzey Afrika, Cezayir, Fas ve Atlas Dağlarında yetişen sedir türü. Geniş piramit şeklinde ağaçlar, 1-3 cm yeşil veya mavimsi yeşil renkli Kozalaklar yarı silindirik, uçta düz veya göbekli Fas ve Cezayir dağları (Atlas dağları) Cedrus atlantica (Atlas Sediri) Sınıf: Coniferae Aile: Pinaceae Cins: Cedrus

26 Cedrus libani (Toros Sediri) Sınıf: Coniferae Aile: Pinaceae Cins: Cedrus 50 m boylanır, Sütun şeklinde ağaçlar, Dallar yatay, gençken tüysüz veya hafif tüylü Yapraklar mavimsi yeşil, sıklıkla gümüşi çizgili, Kozalaklar oval, Güney Anadolu ve Lübnan dağlarında m arasında ormanlar oluşturur.

27 Cedrus deodora (Himalaya Sediri) Sınıf: Coniferae Aile: Pinaceae Cins: Cedrus Batı Himalaya'larda yetişen bir sedir türü m boy ve 3 m'den fazla çap yapabilir. İğne yapraklar uzun ve yeşildir (3-5 cm). Bu yaprakların aşağıya doğru sarkık olması ile diğer türlerden ayrılır. Tepe sürgünü karakteristik olarak aşağıya sarkar. Piramidal görünüşlüdür. Kozalakları 7-10 cm boyundadır. Soğuklara karşı hassastır. Kuru ve kireçli topraklarla, hava nisbi neminin düşük olduğu yerlerde iyi gelişemez.

28 Juniperus drupacea (Andız) Sınıf: Coniferae Aile: Cupressaceae Cins: Juniperus Gençken piramidal görünümlü, yaşlandığında yayvan tepelidir 10 metreye kadar boylanabilir Odunu sert ve dayanaklıdır İri kozalaklı ve tohumları serbestdır Suriye, Lübnan ve yunanistan da yayılım alanları bulunur Türkiye de de Toros lar Üzerinde yetişir

29 Juniperus communis subsp. Nana (Bodur Ardıç) Sınıf: Coniferae Aile: Cupressaceae Cins: Juniperus 10 m ye kadar boylu ağaç, ya da yerde sürünen çalı formlarında olabilir Türkiye de iki alttürü bulunur. Bunlardan Trakya da Yatıcı Adi Ardaç (Juniperus communis subsp. Communis), Anadolu da Bodur Ardıç (Juniperus communis subsp. Nana) adlandırlır

30 Juniperus excelsa (Boylu Ardıç) Sınıf: Coniferae Aile: Cupressaceae Cins: Juniperus Her zaman yeşil, pul yapraklı, gençken piramidal, ileri yaşlarda yayvan tepeli bir ağaçtır. Gri pul yapraklarından dolayı Bozardıç adı ile de anılır. Türkiye nin komşularında da doğal olarak yetişen, Anadolu da ve Trakya da yaygın olarak yetişir

31 Sınıf: Coniferae Aile: Cupressaceae Cins: Juniperus Juniperus chinensis (Çin Ardıcı) Yeşil, pul yapraklı, yerde sürününce bodur çalı ya da metre boyunda bir ağaç biçimlerinde olabilir Dekoratif görünümü, farklı iklimlere uyabilmesi sayesinde Türkiye de de bir çok şehirde yeşil alanlarda, park ve bahçelerde yetiştirilmektedir Çin, Moğolistan ve Japonya da doğal oalarak yetişir

32 Sınıf: Coniferae Aile: Cupressaceae Cins: Platycladus Platycladus orientalis (Doğu Mazısı) Her zaman yeşil, pul yapraklı, sık dallı, konik tepeli çalı ya da 5-10 metre boylarında küçük agaçdır Kore, Mançurya ve Kuzey Çin de doğal olarak yetişir. Hem çelik hem de tohumla üretilebilir. Türkiye de sıklıkla park ve bahçelerde çit oluşturmak amacı le kullanılır.

33 Sınıf: Coniferae Aile: Cupressaceae Cins: thuja Thuja occidentalis L. (Batı mazısı) Kuzey Amerika'nın doğu kesimlerinde yaygın olan 20 m yüksekliğinde bir mazı türü. Genellikle toprak yüzeyine yakın bir noktadan çatallanarak birkaç ana gövdeye ayrılır. Gövdeler kırmızımsı kahverengi bir kabukla örtülüdür. Kozalakları oluşturan 8-10 puldan yalnızca dört tanesi verimlidir. Park ve bahçecilikte değerli olan ince, uzun piramitsi çeşitleri vardır.

34 Thuja orientalis L. (Doğu Mazısı) Sınıf: Coniferae Aile: Cupressaceae Cins: thuja Anayurdu Asya olan Doğu mazısı yaklaşık 10 m'ye değin uzayabilen bir çalıdır. Dik dalları, yelpazeyi andıran dalcık sistemi ve arkalarında mahmuz bulunan kozalak pulları bulunur. Yaygın bir biçimde süs ve çit bitkisi olarak yararlanılır.

35 Cupressus arizonica E.L.Grene Sınıf: Coniferae Aile: Cupressaceae Cins:Cupressus 30 m boylanır, (Arizona Servisi) Genç ağaçlar piramit şeklinde, Olgun ağaçlar geniş açık taçlı, yapraklar sivri uçlu, Ovuşturulunca hoş olmayan kokuya sahip, Kozalaklar 30 mm, gençken mavimsi

36 Cupressus sempervirens var.horizontalis (Akdeniz Servisi) Sınıf: Coniferae Aile: Cupressaceae Cins:Cupressus Her zaman yeşil, pul yapraklı, sivri tepeli, konik görünümlüdür Dalar gövdeye dik gelecek şekildeyanlara doğru gelişmiştir Doğal olarak Kuzey Irak ta, İran da, Anadolu da, Suriye, Lübnan, Ürdün, Filistin, Kıbrıs, Girit, Rodos ve bazı Ege Adalarında yetişir Odunu sert, dayanaklı, güzel kokuludur

37 Calocedrus decurrens (Kaliforniya Su Sediri ) Sınıf: Coniferae Aile: Cupressaceae Cins: Calocedrus İğne yapraklı, m ye kadar boylanabilen bir ağaçtır. 2-3 cm uzunluğunda, sivri uçlu yaprakları vardır. Kuraklığı sevmeyen, soğuklara dayanıklı olan, nemli ortamlarda iyi gelişebilen bir ağaçtır. Besin maddelerince zengin toprakları sever. Anavatanı Kaliforniya'nın dağlık bölgeleridir.

38 PALMİYE YAPRAKLILAR Cycadinae

39 Cycas revoluta (Sikas) Sınıf: Cycadinae Aile: Cycadaceae Cins: cycas Her zaman yeşil,kalın gövde üzerinde şemsiye biçimde açılmış büyük bileşik yapraklara sahiptir Tropik bölgelerin ağacıdır Park, bahçe ve saksılarda yetiştirilir.

40 KAPALI TOHUMLULAR

41 Monocotyledone Bir Çenekliler

42 Phyllostachys bambusoides Bambu Sınıf: Monocotyledonae Aile: Gramineae Cins: Phylostachys Her zaman yeşil, ince gövdeli, metre boylarındadır Güney ve doğu Asya da, yaygın olarak, yer yer Güney Amerika da And Dağlarında doğal olarak yetişir Astropik ve ılıman iklim kuşağı bitkisidir

43 Sınıf: Monocotyledonae Aile: Palmea Cins: Phoenix Phoenix dactilifera (Hurma) Her zaman yeşil, dallanmayan, 3-5 metre genişliğinde tepe yapıya sahip, metre boyunda olmaktadır Ana vatanı Kuzey Afrika dır. Soğuğa dayanıklıdır Türkiye de Akdeniz ve Ege bölgelerinde dekoratif amaçla kullanılır

44 Phoenix thephrastii (Datça Hurması) Sınıf: Monocotyledonae Aile: Palmea Cins: Phoenix Her zaman yeşil, 8-10metre boylarındadır Türkiye deki tek doğal Palmiye türüdür Girit Adası nın doğusunda da yetişe bilmektedir

45 Phoenix canariensis (Yalancı Hurma) Sınıf: Monocotyledonae Aile: Palmea Cins: Phoenix Her zaman yeşil, kalın gövdeli, büyük yapraklı, metre boylarındadır Vatanı Kanarya Adalarıdır Ilıman iklimi sever Marmaris ve Karadeniz kıyılarında yetişebilir

46 Washingtonia robusta (Palmiye) Sınıf: Monocotyledonae Aile: Palmea Cins: Washingtonia Her zaman yeşil, metre boylarında bir bitkidir Vatanı Kuzey Amerika nın güneybatısıdır Türkiye de ılıman bölgelerdeki parklarda, yollarda dekoratif amaçla dikilmektedir

47 Sınıf: Monocotyledonae Aile: Amaryllidaceae Cins: Agave Agave americana (Sarı Sabır) Yaprakları çok büyük, kalın, sulu ve uzun ömürlü bitkidir Yaprakları mavimsi yeşil renkli,sivri,batıcı uçlu, seyrek dişlidir.gelişmesi yavaş olduğu için sabır adı verilmiştir Vatanı Amerika kıtasıdır. Akdeniz kıyılarına yerleşmiştir

48 Sınıf: Monocotyledonae Aile: Liliaceae Cins: Smilax Slimex aspera (Akdeniz Saparnası) Her zaman yeşil, odunsu bir sarılıcıdır Akdeniz kıyılarında yayılım gostermektedir Türkiye de Batı ve Güney Anadolu daki kıyıya yakın ormanlarda yetişir Sürgünleri dikenlidir

49 İki Çenekliler Dicotyledonae

50 Çiçekliler Floriferae

51 Ayrı Taç Yapraklılar (Polypetalae)

52 Sınıf: Dicotyledonae Aile: Aceraceae Cins: Acer Acer platanoides L. (Çınar yapraklı akçaağaç) Avrupa ve güneybatı Asya, Fransa ile Rusya'dan İskandinavya ve İran'a kadar yayılış gösteren akçaağaç türü. Yapraklar basit, karşılıklı ve elsi loplu (5-7 loplu) olup uzunluğu cm kadardır. Çiçekler sarımsı-yeşil olup, 3-4 mm uzunluğunda 5 taç yaprağı bulunur.

53 Acer negundo L. (Dişbudak yapraklı akçaağaç) Sınıf: Dicotyledonae Aile: Aceraceae Cins: Acer 20 m kadar boylanır Yapraklar 5-10 cm 3-5 adet oval, sivri uçlu yaprakcıklı Meyve ikili ve kanatlı

54 Sınıf: Dicotyledonae Aile: Simarubaceae Cins: Ailanthus Ailanthus altissima (Kokarağaç) Boyu yaklaşık 20m, kışın yapraklarını döker. Kabuk düz gri Yapraklar cm tüysü Çiçekler bileşik salkım şeklinde Anavatanı Çin

55 Acacia farneciana (Amber Ağacı) Sınıf: Dicotyledonae Aile: Leguminosae Cins: Acacia Kışın yaprağını döken, boylu bir çalıdır Vatanı Haiti Adası dır Türkiye de Akdeniz kıyısında süs bitkisi ve çit olarak yetiştirilir Sürgünleri dikenlidir

56 Acacia cyanophylla Lindl. (Kıbrıs Akasyası) Sınıf: Dicotyledonae Aile: Leguminosae Cins: Acacia Zengin dallanma gösterir,10 m kadar boylanabilir, Dallar aşağı sarkık, Çiçekler altın sarısı, yoğun başcıklarda toplanmış, Batı Avustralya kökenli

57 Acacia dealbata (Gümüşiakasya,Mimoza) Sınıf: Dicotyledonae Aile: Leguminosae Cins: Acacia 15 m'ye kadar boylanan sarı çiçekli bir akasya türü. Çalı veya küçük ağaç formundadır. Yapraklar gümüşi renklidir. Çiçek sapı, salkım veya bileşik salkım, çiçekler sarımsı veya turuncu-yeşildir.

58 Acacia retinoides (İzmir Mimozası) Sınıf: Dicotyledonae Aile: Leguminosae Cins: Acacia Her zaman yeşildir İzmir çevresinde sık yetiştirildiği için bu adla anılır Yaprakları incedir Çiçekleri yaz aylarında açar

59 Robinia pseudoacacia Y. Sınıf: Dicotyledonae Aile: Leguminosae Cins: Robinia m boyunda, Kabukları dikenli Yaprakları tek tüysü, (Yalancı Akasya) Çiçekleri beyaz, güzel kokulu, Sarkık salkımlar halinde, Meyve şeritsi, kırmızımsı

60 Caesalpinia gilliesii (Aslanbıyığı) Sınıf: Dicotyledonae Aile: Leguminosae Cins: Caesalpinia Kışın yapraklarını döken, çoğunlukla çalılar Vatanı Güney Amerika ve Madagaskardır Türkiye de Akdeniz ve Ege taraflarında parklarda yetiştirilir

61 Bauhinia purpurea L. Sınıf: Dicotyledonae Aile: Leguminosae Cins: Bauhinia (Orkide Ağacı) Yaprak döken ağaçlardır. Göz alıcı çiçekleri vardır. Yapraklar derimsi, tüysüz, 2 loblu. Akdeniz ve Ege Sahillerinde uyum gösterir.

62 Sınıf: Dicotyledonae Aile: Leguminosae Cins: Cercis Kışın yaprağını döker, Cercis siliquastrum (Erguvan) Yapraklardan önce çiçek açar, Yaprakları yarı yuvarlak ve kalpsi, Çiçekler doğrudan daldan çıkar, Pembemsi mor renkli Meyve baklamsı, kahverengi Anavatanı Akdeniz

63 Sınıf: Dicotyledonae Aile: Leguminosae Cins: Astragalus Astragalus spp. (Geven) Toprak uzerinde kümeler halinde kısa çalıdır Anadolu nun tüm kurak ve yarı kurak geniş bölgelerde bulunur Yaprakları batıcı sivri uçlu, tüylü, gri yeşil veya mavimsi yeşil renktedirler Beyaz, sarı, pembe ya da mor renkli çiçekleri var, mayıs ve haziran aylarında açarlar

64 Ceratonia silique (Keçi boynuzu) Sınıf: Dicotyledonae Aile: Leguminosae Cins: Ceratonia Her zaman yeşildir 10 metre boylarında, geniş tepeli bir agaçtır Vatanı Doğu Akdeniz kıyıları ve adalarıdır En iyi yetiştiği yer Kıbrıs dır

65 Planatus occidentalis L. (Batı Çınarı)

66 Platanus occidentalis Batı çınarı Sınıf: Dicotyledonae Aile: Leguminosae Cins: Ceratonia Anavatanı Kuzey Amerika olan bir çınar türü m boyunda uzun ve dolgun gövdeli, yuvarlak tepeli bir ağaçtır. Kabuk gri-beyaz renktedir, cm genişliğindeki yaprak çoğunlukla 3 bazen 5 lopludur. Bu lopların kenarları çok kaba dişli veya düzgündür. Yaprağın dip tarafı düz veya yürek biçimindedir. Alt yüzü taze iken tüylüdür. Olgun yapraklarda ise yalnız damar boyunca tüy vardır. Mürekkep meyve çoğunlukla teker teker, ender olarak da ikisi bir arada görülür.

67 Sınıf: Dicotyledonae Aile: Leguminosae Cins: Ceratonia Platanus orientalis L. (Doğu Çınarı) Geniş ve yaygın tepeli, yıl, yaşaya bilen bir ağaçtır Türkiye de hemen her yerde bulunur Açık yeşil renkli yapraklara sahiptir

68 Liquidambar orientalis Mill. Sınıf: Dicotyledonae Aile: Hamamelidaceae Cins: Liquidambar (Sığla Ağacı) Yaprakları ve meyvesi çınar a benzer Fakat daha küçük ve tüysüz. Erkek çiçekler bileşik salkım halinde Dişi çiçekler yuvarlak başcıklarda Muğla ve Marmaris te endemik olup ormanları vardır.

69 Parkinsonia aculeata (İbrişim Akasya) Sınıf: Dicotyledonae Aile: Leguminosae Cins: parkinsonia İnce dallı, ince sürgünlü, dağınık tepeli bir ağaçtır Akdeniz ve Ege sahillerinde, park ve bahçelerde yetiştirilir Sarı, turuncu renkli çiçekleri yazın açarlar Seyrek yapraklıdır

70 Spartium junceum (Katırtırnağı) Sınıf: Dicotyledonae Aile: Leguminosae Cins: parkinsonia Sık dallı, en fazla 2-3 metre boyunda Türkiye de Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yol kenarlarında yetişir

71 Erythirina crista-galli L. Sınıf: Dicotyledonae Aile: Leguminosae Cins: Erythrina (Mercan Ağacı) Küçük ağaç veya ağaçcıklar, Yapraklar 3 yaprakcıklı, Çiçekleri parlak kırmızı, Meyve yassı, yuvarlağımsı, Uç kısmı açık Anavatanı Brezilya

72 Albizzia julibrissin Durazz. (Gülibrişim) Sınıf: Dicotyledonae Aile: Leguminosae Cins: Albizia 15 m'ye kadar boylanabilen küçük bir ağaç. İkili tüysü yapraklar karşılıklı dizilmiştir. Çok sayıda küçük yaprakçık bulunur, yaprak kenarları düzdür. Erdişi çiçekler pembe renklidir; çiçekler temmuz ayında açar. Bakla tipi meyve görülür.

73 Cytisus laburnum (Sarı Salkım) Sınıf: Dicotyledonae Aile: Leguminosae Cins: Cytisus Geniş tepeli, 8-10 metre boylarında bir ağaçtır Vatanı Avustralya Göz alıcı çiçeklerinden dolayı süs ağacı olarak yetiştirilir Ilıman iklimi sever

74 Cassia acutifolia İskenderiye Sinamekesi Sınıf: Dicotyledonae Aile: Leguminosae Cins: Cassia metre boylarında küçük bir ağaçtır Vatanı Doğu Afrika ve Arabistan Sarı çiçekleri salkım halinde ilkbaharda açmaya başlar Yaprakları sivri uçlu, kısa saplı kenarları ince dişlidir

75 Sınıf: Dicotyledonae Aile: Aquifoliaceae Cins: Ilex Ilex colchica Anadolu Çobanpüskülü Dalları yukarıya yönelik, 1-3 metre boylarında bir çalıdır Vatanı Anadolu ve Kafkasya dır Türkiye de lokal olarak Hatay da Amanos Dağları nda yetişir Bütün yaprakları dikenli, pembemsi turuncu renkte

76 Sınıf: Dicotyledonae Aile:Lauraceae Cins: Laurus Laurus nobilis Akdeniz Defnesi Yuvarlak tepeli bir ağaçtır Vatanı Anadolu ve Balkanlar dır Akdeniz ikliminde doğal olarak yetişir Yaprakları koyu yeşil, kalın ve sertdir Erkek ve dişi çiçekleri ayrı ağaçlarda yer alır

77 Hibiscus syriacus Ağaç Hatmi Sınıf: Dicotyledonae Aile: Malvaceae Cins: Hibiscus 2-3 metre boyunda yuvarlak tepeli bir çalıdır Vatanı Çin, Hindistan veya Anadolu Süs bitkisi olarak yetiştirilir Kısa splı çiçekler beyaz, pembe, kırmızı ve en çok eflatun renktedir

78 Sınıf: Dicotyledonae Aile:Malvaceae Cins: Hibiscus Hibiscus rosasinensis Çin Gülü 2-3 metre boyunda, yuvarlak tepeli Vatanı Doğu Hindistan ve Çin dir İri çiçekleri beyaz, pembe, koyu sarı, kırmızı renklerdedir

79 Sınıf: Dicotyledonae Aile: Rosaceae Cins: Pyrus Dikenli bir çalı Genç sürgünler tüylüdür Pyrus elaeagnifolia Ahlat Dallarda kısa sürgünlerden değişen büyük dikenler bulunur Gri kahve gövdeli Yapraklar gri yeşil renkli Beyaz taç yapraklıdır Anadolu ve Trakya da yetişir

80 Sınıf: Dicotyledonae Aile: Rosaceae Cins: Cydonia Pyracantha coccinea Ateş Dikeni Güney Avrupa ve Anadolu da doğal olarak yetişir Sürgünler dikenlidir Meyveleri koyu turuncu, etli ve yene bilir

81 Sınıf: Dicotyledonae Aile: Rosaceae Cins: Rosa Rosa spp. Gül Güzel renkli ve kokulu çiçeklerinden dolayı en tercih edilen süs bitkilerindendir Kuzey yarıküre nın sıcak ılımanda yaygındır Meyveleri çok sayıda tohum taşıyorlar

82 Sınıf: Dicotyledonae Aile: Rosaceae Cins: Rosa Rosa canina Kuşburnu 3-4 metrelik dikenli bir çalıdır Türkiye de pek çok bölge de yaygındır Meyveleri kırmızı renkli Yazın pembe renkli çıçekleri açar

83 Sınıf: Dicotyledonae Aile: Rosaceae Cins: Chaenomeles Chaenomeles speciosa Japon Ayvası 2-3 metre boylarında bir çalıdır Vatanı Japonya dır Kış boyunca bitmeden açan güzel pembe ya da kırmız çiçeklerı vardır

84 Tilia platyphyllos Büyük Yapraklı Ihlamur Sınıf: Dicotyledonae Aile: Tiliaceae Cins: Tilia Geniş tepeli, metre boylarında bir ağaçtır Orta ve kuzey avrupa da, Kafkasya da, İran da ve Türkiye de doğal olarak yetişir Uzun ömürlüdür, 1000 yıl yaşaya bilir Odunu hafif ve beyazdır

85 Sınıf: Dicotyledonae Aile: Tiliaceae Cins: Tilia Tilia argentea Gümüşi Ihlamur Sık dallı, geniş tepeli, metre boylarında bir ağaçtır Vatanı güneydoğu Avrupa ve Güneybatı Asya dır Türkiye de çok geniş yayılışa sahipdir, özellikle Batı Karadeniz Bölgesi Küçük, açık sarı çiçekleri vardır Yaprakları yürek şekilli, ucu sivri ve kenarları çift sıra dişlidir

86 Berberis thunbergii(atropurpurea) Kadın Tuzluğu(Kırmızı Meyveli) Sınıf: Dicotyledonae Aile: Berberidaceae Cins: Berberis Kalın dallı, en çok 2 metre boyundadır Sürgünleri dikenlidir Yaprakları yumurta biçiminde, kenarları ince dişlidir Çiçekleri sarı, kırmızı renkli ince bir sapın ucunda sarkın demetler oluştururlar

87 Mahonia aquifolium Sarı Boya Ağacı Sınıf: Dicotyledonae Aile: Berberidaceae Cins: Mohonia 1-2 metre boyunda dik duran bir çalıdır Vatanı Kuzey Amerika dır Yarı gölge, kuytu yerleri sever. Soğuk ikimlerde de yetişir Sarı çiçekleri dik salkımlar oluşturur Morumsu siyah yuvarlak meyveleri vardır

88 Sınıf: Dicotyledonae Aile: Capparidaceae Cins: Capparis Capparis spinosa kapari En çok 2-3 metre boylanabilen yayılıcı bir çalıdır Akdeniz ülkelerinde yetişir Türkiye de dogal olarak Akdeniz ve Ege kıyılarında yetişir Yaprakları etli, kalın ve mat mavimsi yeşildir Meyvesi uzun armut biçimli kapsüller halinde ve içi kırmızıdır

89 Magnolia grandiflora L. (Manolya) Sınıf: Dicotyledonae Aile: MAgnoliaceae Cins: Magnolia 25 m boylanır, Piramit görünüşlü, herdem yeşil, Yaprakları parlak, kalın, sert, Çiçekleri beyaz ve kokulu Kuzey Amerika kökenli

90 Maglonia liliiflora Yapraklarını Döken Manolya Sınıf: Dicotyledonae Aile: MAgnoliaceae Cins: Magnolia Vatanı çin dir Türkiye de kışları ılıman geçen bölgeler de bahçe ve parkların ağaçlarındandır Birden fazla gövde yapar Yakrakları sivri uçlu, kenarları düz, bazan dalgalıdır Yapraklaından once nisa ayında, ağaç üstünde açan çiçekleri laleye benzer

91 Callistemon linearis (Fırça Ağacı) Sınıf: Dicotyledonae Aile: Myrtaceae Cins: Callistemon 4 m boyunda, her dem yeşil, çalılar, Yapraklar mızraksı, Çiçekler yoğun başaklarda, parlak kırmızı renkli, Meyve oval, uçta büzülmüş. Anavatanı Avustralya.

92 Sınıf: Dicotyledonae Aile: Pittosporaceae Cins: Pitosporum Pitosporum tobira Pitosporum Doğal yayılım yeri Avustralya kıtası ve Güneydoğu Asya dır Türkiye de İstanbul, kıyı şehirler de park ve bahçe çalısıdır Uzun saplı, beyaz ya da açık sarı çiçekleri vardır Yapraklar kalın ve küt uçludur

93 Eucalyptus camaldulensis L. Sınıf: Dicotyledonae Aile: Myrtaceae Cins: Eucalyptus (Ökaliptus) 15 m boylanır, Herdem yeşil, dağınık taçlı, Yapraklar kokulu, mızraksı, açık gümüş renkli, Çiçekler 5-10 lu bir arada şemsiye şeklinde Yaprak ve meyveleri bitkisel ilaç olarak kullanılır. Anavatanı Avustralya

94 Sınıf: Dicotyledonae Aile: Anacardiaceae Cins: Schinus Schinus molli Peru Biber Ağacı Sarkın dallı, 10 metreye kadar boylana bilen bir ağaçtır Vatanı Orta ve Güney Amerika dır Türkiye de Ege ve Akdeniz taraflarında yetiştirilir Meyveleri küçük sarkık salkımlı, pembe ya da kırmızı renklidir Küçük sarı çiçeklrei vardır

95 Philadelphus coronarius Sınıf: Dicotyledonae Aile: Saxifragaceae Cins: Philadelphus Filbahri Sık dallı, yuvarlak tepeli, 2-3 metreye boylanan bir çalıdır Kuzey doğu Anadolu da Posof dolaylarında doğal olarak yetiştiği saptanmıştır Çiçekleri salkım biçimde, beyaz ve güzel kokuludur

96 Sınıf: Dicotyledonae Aile: Saxifragaceae Cins: Hydrangea Hydrangea hortensia Ortanca Vatanı Güney Çin, Japonya ve Himalaya dır Ilıman ve nemli ortamları sever Beyaz, mor, yeşil, pembe, mavi renklerde çiçekleri küre biçimde kurullar oluştururlar

97 Melia azedarach L. (Tesbih Ağacı) Sınıf: Dicotyledonae Aile: Meliaceae Cins: Melia 15 m boyunda, yaprak döker, Yapraklar tek sayıda tüysü, Çiçekler morumsu renkli, Leylak çiçeğine benzer, Hoş kokulu, Meyve yuvarlağımsı ve sarı renkli, doğal böcek öldürücü olarak kullanılır.

98 BİRLEŞİK TAÇ YAPRAKLILAR sympetala

99 Sınıf: Dicotyledonae Aile: Labiatae Cins: Rosmarinus Rosmarinus officinalis Biberiye Akdeniz bölgesinde doğal oalark yetişir Çit ve süs bitkisidir Eflatun renkli çiçekleri vardır

100 Sınıf: Dicotyledonae Aile: Labiatae Cins: Thymus Thymus spp. Kekik metre boyunda bir çalıdır Yaprakları baharat olarak kekik adı ile satılır Asya ve Avrupa nın tepelerinde yetişir Kalın, üç yüzlü yeşil renkli ve güzel kokulunyaprakları var

101 Sınıf: Dicotyledonae Aile: Ericaceae Cins: Arbutus Arbutus andrachne Sandal Ağacı Boylu bir çalı Doğu akdeniz çevresinde doğal olarak yetişir Odunu yakacak olarak kullanılır Beyaz renkli, çan biçimde çiçekleri vardır Kalın, koyu renkli yaprakları vardır

102 Sınıf: Dicotyledonae Aile: Ericaceae Cins: Rhododendron Rhododendron azelea Açelya metre dikensiz bir çalıdır Vatanı Kuzey Amerika ve Asya Gölge yerleri sever Japonya ve Çin de çok eski zamanlardan beri kültürü yapılmaktadır Türkiye de saksı içinde yetiştirilir

103 Jacaranda mimosaefolia Jakaranda Sınıf: Dicotyledonae Aile: bignoniaceae Cins: Jacaranda 40 m boylanır, Yaprak döker, Yapraklar karşılıklı, çift tüysü, yaprakçıklar çok sayıda, Çiçekler çan şeklinde ve salkımlar halinde (mavi-mor) Anavatanı Tropikal Amerika

104 Rhododendron caucasicum Sınıf: Dicotyledonae Aile: Ericaceae Cins: Rhododendron Kafkas Orman Gülü Kafkasya ve kuzeydoğu Aanadolu nun dağlık yerlerinde yetişir Çiçek ve yaprakları dekoratifdir. Bu uzden kültüre alınmıştr son yıllarda dış ülkelerden ithal ediliyor ve parklarda kullanılıyor Çan biçimdeki çiçekleri beyaz renkli, haziran, temmuz ağustos aylarında açar Yaprakları kalın, sivri uçlu

105 Bougainvillea spectabilis Sınıf: Dicotyledonae Aile: Nyctaginaceae Cins: Bougainvillea Gelin Duvağı 8-10 metre uzayabilen bir çalıdır Güzel ve alımnı çiçeklerinden dolayı Türkiye de Akdeniz ve Güney Ege taraflarında parklarda çok sevilen bi bitkidir Yürek biçimli yaprakları yeşil ve sivri uçlu Çiçekler genellikle mor renkde çanak biçimli ve çok gösterişlidir

106 Lonicera caprifolium Keçi Kulağı Hanımeli Sınıf: Dicotyledonae Aile: Caprifoliaceae Cins: Lonicera Kışı sert geçen yerlerde yapraklarının bir kısmını döker Anadolu, Kafkasya, Doğu ve Orta Avrupa da doğal olarak yetişir Çiçekler güzel kokulu ve zarif görünümlüdür, bu üzden kültüre alınmıştır

107 Sınıf: Dicotyledonae Aile: Caprifoliaceae Cins: Viburnum Sık dallı bir çalıdır Viburnum tinus Kartopu Vatanı Güney Avrupa nın Akdeniz kıyılarıdır Ilıman iklimi sever Küçük, beyaz çiçekleri dik demetler biçimde kurullar oluşturur

108 Elaeagnus angustifolia Kuş İğdesi Sınıf: Dicotyledonae Aile: Elaeagnaceae Cins: Elaeagnus Dağınık dallı 5-6 metre boylarında Balkanlar da, Rusya da, İran da ve Anadolu da yetişir Olumsuz şartlara karşı dayanıklıdır Yaprakları mırak biçimde gri yeşil renklidir Çiçekleri sar renkli dış yüzü beyaz ve iç yüzü sarıdır

109 Elaeagnus orientalis Sultan İğdesi, Sınıf: Dicotyledonae Aile: Elaeagnaceae Cins: Elaeagnus Dağınak dalı, metre boylarındaki bir ağaçtır Doğu Avrupa, Sibirya ve İran da doğal olarak yetişir Uzun zamandan beri Anadolu da yetiştirilmektedir Meyvesi sevilerek yenir

110 Campsis radicans Acem Borusu Sınıf: Dicotyledonae Aile: Bignoniaceae Cins: Campsis Gövde ve dallar üzerindeki kökçükleri ile 8-10 metre tırmanabilen, sarılıcı, odunsu bir bitkidir Vatanı Amerikadır Türkiye de süs bitkisi oalarak Akdeniz ikliminde yetişir Eliptik sivri uçlu yaprakları vardır Parlak, turuncu renkli çiçekleri vardır

111 Catalpa bignonioides Walt (Kurtyemez, Fasulye Ağacı) 17 m boylanır, yaprağını döker, Yapraklar fasulye yaprağına benzer, çok büyük, Çiçekler salkım durumunda, 5 cm çapında, çan şeklinde beyaz içte sarı çizgili ve güzel kokulu Anavatan Hindistan

112 Paulownia tomentosa(thunb.) (Pavlonya) Sınıf: Dicotyledonae Aile: Scrophulariaceae Cins: Paulownia Çin kavağı olarak da bilinir.yılda yaklaşık 5-6 metre uzaması ve yetiştirmesinin diğer ağaç türlerine göre daha zahmetsiz olması ile bilinir. Ayrıca kısa vadede yüksek getirisi olan bir ağaçtır. Kökleri, toprağın derinliklerine uzandığından erozyonu önlüyor, depremin etkilerini azaltabiliyor. Geniş yaprakları sebebiyle güzel bir görünüm oluşturuyor, yağmura gönderilen davetiye olarak kuraklığı önlüyor.

113 Brachychiton populneus Japon Kavağı Sınıf: Dicotyledonae Aile: Sterculiaceae Cins: Brachychiton Her zaman yeşil, sivri tepeli ve 10 metre boylarında bir ağaçtır Vatanı Güneydoğu Asya dır Türkiye de Akdeniz ve Ege taraflarında parklarda ve yollarda görülmektedir Parlak, oval biçimli, sivri uçlu yaprakları vardır

114 Lantana camara Ağaç Mİne Sınıf: Dicotyledonae Aile: Verbenaceae Cins: Lantana İki metre boylarında bir çalıdır Ilıman iklimleri sever Sarı, kırmızı, mor, beyaz renkli küçük çiçkleri yaz boyunca açar Süs bitkisidir Meyveleri koyu gri mavi renktedır

115 Nerium oleander Zakkum Sınıf: Dicotyledonae Aile: Apocynaceae Cins: Nerium Sık dallı bir çalı ya da küçük bir ağaçdır Tüm Akdniz çevresinde doğal olarak yetişir Zehirli bir bitkidir Birden fazla gövdesi vardır Çiçekleri pembe renkli ve güzel kokuludur Uzun, şerit biçimde kalın yaprakları vardır

116 Lagerstromia indica Oya Ağacı Sınıf: Dicotyledonae Aile: Lythraceae Cins: Lagerstromia 6-7 metre boylarında bir ağaçtır Vatanı Güney ve Doğu Asya dır Türkiye de ılıman bölgelerde süs ağacı olarak yetiştirilir Beyaz, pembe ve ya flatun renkli çiçekleri vardır

117 Sınıf: Dicotyledonae Aile: Oleaceae Cins: Syringa Syringa vulgaris Leylak 5-6 metre aralarında bir ağaçtır Bakan Yarımadası nın doğal ağacıdır Türkiye de hemen her yerinde park ve bahçelerde tercih edilen bir ağaçtır Yürek şeklinde, kalın yaprakları vardır Sivri yumurta biçimli meyveleri vardır Beyaz, pembe, eflatun ya da mor çiekleri vardır

118 Sınıf: Dicotyledonae Aile: Oleaceae Cins: Olea Olea europaea (Zeytin) 10-15m boyunda, her dem yeşil ağaçlar. Yaprakları ters oval, Çiçekleri küçük ve beyaz, parlak, yaprak koltuklarında bileşik salkım veya toplu halde bulunur. Meyve oval ve siyah Akdeniz Bölgesi nde çok yaygındır.

119 Sınıf: Dicotyledonae Aile: Oleaceae Cins: Jasminum Jasminum officinale Yasemin 7-8 metre boyladında bir ağaçtır Vatanı Çin ve Japonya dır Süs ağacıdır Yaprakcıklardan oluşan tek bileşik yaprağı mızrak biçimindedir Beyaz taç yapraklı çiçeklri güzel kokuludur

120 TAÇ YAPRAKSIZLAR apetalae

121 Sınıf: Dicotyledonae Aile: Moraceae Cins: Ficus Ficus retusa Fikus Sık dallı, sık yapraklı geniş tepeli 20 boylarında bir ağaçtır Hindistan, Güneydoğu Asya, Kuzey Avustralya ve Pasifik Adaların da doğal olarak yetişir Yüksek sıcaklık ve nemli ortamları sever Meyveleri küreler biçimde morumsu kahverengi ve üzerinde beyaz benekliklr vardır

122 Sınıf: Dicotyledonae Aile: Moraceae Cins: Ficus Ficus elastica Kauçuk Geniş yapraklı, geniş tepeli, yaygın bir ağaçtır Vatanı Doğu Hindistan dır Ana dallardan aşağıya dogru sarkan hava kökleri, bazan ağaçtan birkaç metre uzağına kadar yeni gövdeler oluşturur Eliptik yaprakları sivri uçlu, kalın, cilalanmış gibi parlak ve tüusüzdür

123 Betula pubescens Ehrh. (Tüylü huş) Dalları ince ve narin kızıl kahve renkli, yapraklar normal olarak dizilmiş, kenarları ince veya kaba dişli ya da lopludur. Yapraklar elle ezildiğinde güzel kokar. Işık istekleri fazladır. Derin, iyi, süzek topraklarda iyi gelişme gösterirler. Kökleri fazla derine gitmez. Soğuk yerleri tercih ederler. Kuzey Amerika'da, Asya, Avrupa ve Türkiye'de de doğal olarak bulunur

124 SARKIK BAŞAKLILAR amentifera

125 Casuarina equisetifolia Sınıf: Dicotyledonae Aile: Casuarinaceae Cins: Casuarina 40 m boylanır, (Demir Ağacı) Yapraklar çama benzer, Erkek çiçekler sürgünlerin ucunda, Dişi çiçekler kozalağa benzer yuvarlak başcıklarda Odunu çok sert Anavatanı Avustralya

126 Carpinus betulus Gürgen Sınıf: Dicotyledonae Aile: Corylaceae Cins: Carpinus Geniş epeli, 25 metre boylarında bir ağaçtır Tüm Avrupa da, Kafkasya, İran ve Anadolu da doğal olarak yetişir Türkiye de Trakya, Marmaris ve Karadeniz bölgelerinde bulunur Yaprakları yeşil, yumurta biçimli, ucu sivrili, kenarları çift sıralı dişlidir

127 Castanea sativa Anadolu kestanesi Sınıf: Dicotyledonae Aile: Fagaceae Cins: Castanea Anavatanı güney Avrupa ve Asya olan, m boy, gövdesi 2 m çap yapabilen kestane türü. Gençken düzgün olan gövde kabukları yaşlandıkça çatlaklı bir görünüm alır. Genç sürgünler yeşilimsi gri daha sonra kırmızımsı kahverengiye dönüşür. Geniş mızraksı veya dar eliptik yapraklar sivri uçludur. Yaprakların kenarlı basit dişlidir. Dişler sivri uçlu, yukarıya doğru kıvrıktır. Üst yüzeyi parlak yeşil alt yüzü ise hafif tüylüdür.

128 Quercus ithaburensis ssp.macrolepis Anadolu palamut meşesi Sınıf: Dicotyledonae Aile: Fagaceae Cins: Quercus Doğal olarak Anadolu'da yetişen meşe alt türü. Palamut meşesinin meyveleri 3 cm kadar uzunlukta silindir şekilli, açık kahve renkli ve buruk lezzetlidir. Palut, pelit, palıt gibi isimlerle de bilinir. Esas olarak palamut, pelit ve kadeh (kupula) olmak üzere iki kısımdan meydana gelir. İki kısma birden palamut adı verilir.

129 Sınıf: Dicotyledonae Aile: Saliceae Cins: Salix m boylu, Dalları aşağı sarkar, Dallar koyu yeşil veya morumsu renkte, Salix babylonica L. (Salkım Söğüt) Çiçekler yapraklarla birlikte açar, Çin kökenlidir.

130 Populus xeuro-americana Kavak Sınıf: Dicotyledonae Aile: Saliceae Cins: Populus Uzun boylu ağaçlar, Yaprakları geniş ve dairesel Kültür ağacıdır.

131 Sınıf: Dicotyledonae Aile: Saliceae Cins: Populus Populus alba L. Akkavak m boyunda, kalın dallı, Geniş tepeli ağaçlar Kabuk açık kül renkli-beyaz, Yaprak oval veya 2 loblu, alt yüzü yumuşak beyaz tüylerle kaplı, Tohumlar tüylü.

132 Populus nigra L. (Karakavak) Sınıf: Dicotyledonae Aile: Saliceae Cins: Populus 35 m'ye kadar yükselebilen, kabuğu koyu renkli bir kavak türü.

133 Brachychiton popelneum R.Br. Sınıf: Dicotyledonae Aile: Sterculiaceae Cins: Brachychiton (Japon Kavağı) Boyu 20 m, her dem yeşil ağaçlar, Yapraklar uzun saplı, oval, mızraksı, düz kenarlı. Çiçekler kadeh şeklinde, sarımsı beyaz, içleri kırmızımsı, Anavatanı Avustralya.

Abies alba Mill. (Akgöknar)

Abies alba Mill. (Akgöknar) DIŞ MEKAN BİTKİLERİ AĞAÇLAR Abies alba Mill. (Akgöknar) Acacia cyanophylla Lindl. (Kıbrıs Akasyası) Acacia dealbata Link.(Gümüşiakasya,Mimoza) Baklagiller (Fabaceaer) familyasından 15 m'ye kadar boylanan

Detaylı

YAL A Ç L I Ç N I - N M - ENDİ

YAL A Ç L I Ç N I - N M - ENDİ DIŞ MEKAN BİTKİLERİ Doç.Dr.Yeşim YALÇIN-MENDİ Yararlanılan Kaynaklar Ç.Ü.Kampüsü Bazı Ağaç ve Çalıları (Prof.Dr.C.Darıcı, Arş.Gör.H.Sağlıker, Biyolog B.Arı) Süs Bitkisi Yetiştiriciliği(Prof.Dr.M.Genç)

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR 1 PEP101_H02 Abies (Göknar); A. pinsapo (İspanyol Göknarı), A. concolor (Gümüşi Göknar, Kolorado Ak Gökn), A. nordmanniana (Doğu Karadeniz-Kafkas Göknarı), A. bornmülleriana

Detaylı

2-3 metre kadar boylanabilen, bol dallı bir çalıdır. Kışın yapraklarını döker. Dalları köşeli ve dikenlidir.

2-3 metre kadar boylanabilen, bol dallı bir çalıdır. Kışın yapraklarını döker. Dalları köşeli ve dikenlidir. BERBERİDACEAE FAMİLYASI A. BERBERİS KADIN TUZLUĞU Herdemyeşil ya da yaprak döken türleri bulunan Berberislerin genellikle sürgünleri dikenlidir. Yaprak boyu, şekli vb. türlere göre değişiklik gösterir.

Detaylı

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i 1 BİTKİ TANIMA I PEP101_H03 C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i Sakarya Üniversitesi İbreliler 2 C

Detaylı

Pistacia terebinthus L. (Menengiç)

Pistacia terebinthus L. (Menengiç) Pistacia terebinthus L. (Menengiç) Genel coğrafi dağılışı batıda Kanarya adalarından başlayarak doğu Akdeniz ve Anadolu ya ulaşır. Türkiye de özellikle Batı ve Güney Anadolu daki maki formasyonu içerisinde

Detaylı

Picea (Ladin) Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin)

Picea (Ladin) Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin) Picea (Ladin) 1 Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO 19.12.2012 Picea (Ladin) 2 Picea (Ladin)

Detaylı

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 NELER GÖRECEĞİZ DİŞBUDAKLAR AKASYALAR KOKARAĞAÇ ATKESTANELERİ ÖKALİPTUS SOFORA GLADİÇYA KARABİBER AĞACI DİŞBUDAKLAR

Detaylı

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi)

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Yayılışı: Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Genel coğrafi yayılış alanı Batı Akdeniz kıyılarıdır. Ülkemizde, İstanbul, Zonguldak, Sinop, Çanakkale, Kuşadası nda 0-450 m ler arasında Carpinus, Laurus, Phillyrea

Detaylı

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk)

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) Çoğunlukla boylu çalı ender 20 m boy, sık dallı, yuvarlak tepeli, kırmızı_kahverengi kabuk gelişi güzel çatlar ve dökülür İğne yapraklar 1-2.5

Detaylı

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 NELER GÖRECEĞİZ DEFNE MERSİN KOCAYEMİŞ SANDAL KEÇİBOYNUZU LADEN SUMAK ZAKKUM ERGUVAN ŞİMŞİR ZEYTİN İĞDE MAKİ

Detaylı

Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen. Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda)

Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen. Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda) Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen Toros (Lübnan) Sediri (C. libani) Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda) Himalaya Sediri Atlas Sediri (C. deodora) (C. atlantica) Dünyada Kuzey Afrika,

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II 1. Laurocerasus officinalis 2. Salvia officinalis 3. Tilia tomentosa 4. Tilia cordata 5. Tilia platyphyllos 6. Tilia rubra 7. Quercus brantii 8. Castanea sativa

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 18.04.2016

Detaylı

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR)

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Bitki tanıma I 1 GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Yaklaşık 35-40 türü bulunur. Ülkemizde doğal olarak 4 türü yetişir. Herdem yeşildir. Dallar gövdeye çevrel dizilir. Kabuk gençlerde düzgün yaşlılarda çatlaklıdır.

Detaylı

Juniperus communis. Adi Ardıç

Juniperus communis. Adi Ardıç Juniperus communis Adi Ardıç Juniperus communis Adi Ardıç En geniş yayılışı olan ardıç taksonudur. çoğunlukla çalı formunda Kabuk kırmızı kahverengi, ince kağıt gibi ayrılır İ. yaprak, 1,5 cm dipleri geniş

Detaylı

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L.

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Porsuk Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Genel olarak 15-20 m boylanır. 2-2.5 m çap yapabilir. Yenice - Karakaya (Karabük)

Detaylı

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I P E P 1 0 1 _ H 0 5 C u p r e s s u s s e m p e r v i r e n s ( A d i s e r v i - A k d e n i z s e r v i s i ) C u p r e s s u s a r i z o n i c a ( A r i z o n

Detaylı

* Ülkemizde doğal olarak yetişmemekle birlikte park ve bahçelerde çok yaygın olarak iki türü kullanılmaktadır.

* Ülkemizde doğal olarak yetişmemekle birlikte park ve bahçelerde çok yaygın olarak iki türü kullanılmaktadır. Mazılar Thuja * Ülkemizde doğal olarak yetişmemekle birlikte park ve bahçelerde çok yaygın olarak iki türü kullanılmaktadır. * Mazılar sık dallı; çoğunlukla piramit biçimli; koyu yeşil görünümlüdürler.

Detaylı

BİTKİ TANIMA 2. Dr. Sergun DAYAN

BİTKİ TANIMA 2. Dr. Sergun DAYAN BİTKİ TANIMA 2 Dr. Sergun DAYAN MONOCOTYLEDONAE FAM: GRAMİNEAE Buğdaygiller (Poaceae), tohum kabuğu, meyve kabuğu ile bitişiktir. sapları boğumlu ve ekseriya içi boştur. başakçıklar,

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) CEPHALOTAXACEAE Ağaç ya da çalı halinde herdem yeşil bitkilerdir. Tüm bireyleri bir cinsli iki evcikli (DİOİK)dir. Çok ender bir evciklidir. Erkek çiçekler küre biçimde bir

Detaylı

CUPRESSUS L. Serviler

CUPRESSUS L. Serviler CUPRESSUS L. Serviler Bu cinsin Kuzey Amerika, Oregon, Meksika, Akdeniz den Himalaya ve Çin e kadar yaklaşık 20 türü var. Herdem Yeşil ağaç ve çalılar. Sürgünler dört köşeli, yahut yuvarlakça. Yapraklar

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr.

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr. 1 BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) C r y p t o m e r i a j a p o n i c a ( K a d i f

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 04.05.2015

Detaylı

ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS

ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS ACER AKÇAAĞAÇLAR Çoğunlukla kışın yaprağını döken boylu veya kısa boylu ağaçlardır. Yapraklar ve tomurcuklar sürgünlerde karşılıklı yer alır. Yapraklar sade, loplu veya tüysüdür.

Detaylı

Erkek çiçekler bir eksen etrafında dizilmiştir. Etaminlerde iki polen tozu torbası vardır. Çiçek tozları marttan itibaren olgunlaşır.

Erkek çiçekler bir eksen etrafında dizilmiştir. Etaminlerde iki polen tozu torbası vardır. Çiçek tozları marttan itibaren olgunlaşır. Bitki tanıma I FAM: PİNACEAE Conifera sınıfının en önemli familyasıdır. 10 cins ve 210 kadar tür içerir. Tropik ormanlardan kuzey kutbuna kadar geniş yayılışı vardır. GENUSLARI: Abies, Picea, Keteleria,

Detaylı

Cupressaceae Juniperus (Ardıçlar)

Cupressaceae Juniperus (Ardıçlar) Herdem yeşil. Monoik veye dioik Ağaç veya dipten itibaren yoğun dallı çalı Kabuk: Yaşlı fertlerinde şeritler halinde boyuna çatlaklı, kırmızımtrak veya gri kahverengindedir. Tomurcuklar: Çıplaktır. (J.drupacea

Detaylı

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne almaçlı dizilmiştir. Tomurcuklar çok pullu, sapsız, sürgüne

Detaylı

AĞAÇ TÜRLERİMİZ. SARIÇAM Pinus sylvestris L.

AĞAÇ TÜRLERİMİZ. SARIÇAM Pinus sylvestris L. AĞAÇ TÜRLERİMİZ SARIÇAM Pinus sylvestris L. Sarıçam, Kuzey Anadolu'nun yüksek dağlık kesimlerinde saf yada karışık ormanlar kurmakla birlikte, küçük adacıklar halinde iç ve güney bölgelerimize kadar ulaşır.

Detaylı

T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER. Hazırlayan: Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU

T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER. Hazırlayan: Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER Hazırlayan: 0601120025 Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU Laurocerasus officinalis(karayemiş) Sistematik ; Alem : Plantae Bölüm :

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 11.05.2014

Detaylı

FAGACEAE. kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü vardır.

FAGACEAE. kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü vardır. FAGACEAE Fagaceae familyasının 6 cins (Fagus, Quercus, Castanea, Castanopsis, Lithofagus, Nothafagus) ve bu cnislerin her iki yarı kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü

Detaylı

1.2. Acacia dealbata (Mimoza,Hakiki Akasya, Gümüşi Akasya)

1.2. Acacia dealbata (Mimoza,Hakiki Akasya, Gümüşi Akasya) DIŞ MEKAN SÜS BİTKİLERİ 1. YAPRAĞINI DÖKEN AĞAÇ VE AĞAÇÇIKLAR 1.1. Acacia cyanophylla (Kıbrıs Akasyası) 1.2. Acacia dealbata (Mimoza,Hakiki Akasya, Gümüşi Akasya) 353 BAHÇIVANLIK EL KİTABI 1.3. Acer campestre

Detaylı

GENUS: Convolvulus (gündüz güzeli, gündüz sefası)

GENUS: Convolvulus (gündüz güzeli, gündüz sefası) BİTKİ TANIMA III FAM: CONVOLVULACEAE Dik sarılıcı otsu veya çalılardır. 1000 kadar türü vardır. Yapraklar sarmal dizilişlidir. Basit veya ender olarak tüysüdür. Taç yapraklar birleşmiş hunu biçimlidir.

Detaylı

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri)

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri) JUGLANDACEAE 6-7 cinsle temsil edilen bir familyadır. Odunları ve meyveleri bakımından değerlidir. Kışın yaprağını döken, çoğunlukla ağaç, bazıları da çalı formundadırlar. Yaprakları tüysü (bileşik) yapraklıdır.

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 22.02.2016

Detaylı

GENUS: LARİX (MELEZLER)

GENUS: LARİX (MELEZLER) Bitki tanıma I 1 GENUS: LARİX (MELEZLER) Kışın yaprak dökerler. Dallar gövdeye dağınık dizilir. Uzun ve kısa sürgünleri vardır. İğne yapraklar uzun sürgünlerde tek tek bulunur. Kısa sürgünlerde çoğu bir

Detaylı

SERT ÇAMLARDAN TÜRKİYE DE DOĞAL OLARAK YETİŞENLER

SERT ÇAMLARDAN TÜRKİYE DE DOĞAL OLARAK YETİŞENLER SERT ÇAMLARDAN TÜRKİYE DE DOĞAL OLARAK YETİŞENLER Pinus sylvestris: Sarıçam Pinus nigra: Karaçam Pinus brutia:kızılçam Pinus halepensis: Halep çamı Pinus pinea: Fıstık çamı Pinus sylvestris: Sarıçam Kuzey

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 11.04.2016

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** Bu familyanın cinsleri şunlardır: Yalnızca uzun sürgün Uzun sürgünü + Kısa Sürgün Abies Pinus Keteleria Cedrus Pseudotsuga Larix Tsuga Pseudolarix Picea Cathaya

Detaylı

Pinus halepensis te Glaf (Kın)

Pinus halepensis te Glaf (Kın) Pinus (Çam) Bu cins Gymnospermler içerisinde en fazla türe sahip olandır. 112 türle temsil edilmektedir. Herdemyeşildir. Hem uzun hem de kısa sürgünleri vardır. Pinus (Çam) Sürgünler: Uzun sürgünlerle

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 20.04.2015

Detaylı

Bitki Materyali-I: Gymnospermae. Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı

Bitki Materyali-I: Gymnospermae. Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı Bitki Materyali-I: Gymnospermae Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı nurgulk@istanbul.edu.tr BİTKİLER ALEMİ CORMOPHYTA (GÖVDELİ BİTKİLER) THALLOPHYTA (GÖVDESİZ BİTLİLER) Pteridophyta

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** Bu familyanın cinsleri şunlardır: Yalnızca uzun sürgün Uzun sürgünü + Kısa Sürgün Abies Pinus Keteleria Cedrus Pseudotsuga Larix Tsuga Pseudolarix Picea Cathaya

Detaylı

BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır

BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır BİTKİ TANIMA III BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır SINIFLANDIRILMALARI 1. Perenniyal

Detaylı

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır.

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır. BETULACEAE Jeolojik devirlerde daha fazla sayıda cins ve türlere sahip olan bu familyanın, bugün 6 cins ve bu cinslerin kışın yaprağını döken 100 kadar türü, Kuzey Yarımkürenin ılıman ve serin bölgelerinde

Detaylı

BÖLÜM 3. Artvin de Orman Varlığı

BÖLÜM 3. Artvin de Orman Varlığı BÖLÜM 3 Artvin de Orman Varlığı Özgür EMİNAĞAOĞLU Orman, oldukça geniş bir alanda kendine özgü bir iklim oluşturabilen, belirli yükseklik, yapı ve sıklıktaki ağaçlar, ağaçcık, çalı ve otsu bitkiler, yosun,

Detaylı

Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü

Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü ÇALILAR Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü 2 3 m çalı, ~ 7 8 m küçük bir ağaçtır. Yaprak uzunca, geniş yumurta, saplıdır, sivri, küttür, kalın, üstü kırışık, altı beyaz keçe gibi sık tüylü damar

Detaylı

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR Angiospermae ve Gymnospermae Arasındaki Farklılıklar muhafaza içersinde döllenerek olgun tohuma gelişen gerçek meyve 3. Angiosperma ların odunlarında

Detaylı

Picea A. Dietr. Ladinler

Picea A. Dietr. Ladinler Picea A. Dietr. Ladinler Kuzey Yarım kürenin serin ve yağışlı bölgelerinde 40 kadar türü Ülkemizde tek bir türü (Doğu Ladini) Çin ve Japonya da 18 tür Kuzey Amerika ve Kanada da 7 tür Geniş ormanlar kurar.

Detaylı

İbreliler. Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO

İbreliler. Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO İbreliler 1 Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Alem: Plantae Bölüm: Pinophyta Sınıf: Pinopsida Takım: Pinales Familya: Cupressaceae

Detaylı

Bitkilerin Adlandırılması

Bitkilerin Adlandırılması Bitkilerin Adlandırılması Bitki isimlerinin bir yerden diğerine değişmemesi, hangi bitkinin söz konusu olduğunun kesin ve emin bir şekilde anlaşılabilmesi ve dünya üzerinde birlik sağlamak için bitkilerde

Detaylı

TAXODIACEAE. Sequoia (Monotipik) Sequoiadendron (Monotipik) Taxodium Cryptomeria (Monotipik) Sequoia sempervirens. Sequoiadendron giganteum

TAXODIACEAE. Sequoia (Monotipik) Sequoiadendron (Monotipik) Taxodium Cryptomeria (Monotipik) Sequoia sempervirens. Sequoiadendron giganteum TAXODIACEAE Pinaceae familyasında olduğu gibi, bir cinsli bir evciklidirler (Monoik). Yapraklar herdem yeşil veya kışın dökülür. Pul ve iğne yapraklar (Metasequoia hariç) sürgünlere sarmal dizilirler.

Detaylı

Orman Altı Odunsu Bitkiler

Orman Altı Odunsu Bitkiler Orman Altı Odunsu Bitkiler Danışman : Yrd.Doç.Dr. Nurgül KARLIOĞLU BİTKİLER 1. Laurocerasus officinalis 2. Osmanthus decorus 3. Rhus coriaria 35-0601120159 SALİM ÇOBAN 37-0601120189 OKTAY BAKIRTAŞ Laurocerasus

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 09.03.2015

Detaylı

BİTKİSEL TASARIM. Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN,

BİTKİSEL TASARIM. Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN, BİTKİSEL TASARIM Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN, Peyzaj Mimarlığının önemli amaçlarından biri, insanlar için sanat değeri yüksek ve işlevsel açıdan yeterli dış mekanlar düzenlemektir. Bunu gerçekleştirirken

Detaylı

Soma Kömür Ocağı nda yaşanan 13 Mayıs 2014 Salı günü gerçekleşen İş Cinayetinde yaşamını yitiren işçi kardeşimizin acısı yüreğimizde.

Soma Kömür Ocağı nda yaşanan 13 Mayıs 2014 Salı günü gerçekleşen İş Cinayetinde yaşamını yitiren işçi kardeşimizin acısı yüreğimizde. Soma Kömür Ocağı nda yaşanan 13 Mayıs 2014 Salı günü gerçekleşen İş Cinayetinde yaşamını yitiren 298+3 işçi kardeşimizin acısı yüreğimizde. Hepimizin başı sağ olsun Keçi söğüdü Kelebek Alıç-çiçek AĞAÇLARI

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

Sayfa 1 İBRELİLER (BOY CM.)

Sayfa 1 İBRELİLER (BOY CM.) İBRELİLER (BOY CM.) T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Ardıç Altuni (50-75 cm) - 8,00 Çam Fıstık (50-100 cm) 3,00 5,00 Çam Fıstık (100-150 cm) 5,00 8,00 Çam Fıstık (150-200 cm) - 10,00 Çam Fıstık

Detaylı

CUPRESSACEAE. 22 cins ve 200 takson. 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır.

CUPRESSACEAE. 22 cins ve 200 takson. 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır. CUPRESSACEAE CUPRESSACEAE 22 cins ve 200 takson 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır. Cupressaceae Actinostroboideae Thujoideae Actinostrobus Callitris

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI III

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI III ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI III Juniperus communis (Âdi ardıç) Herdem yeşil 15 m ye kadar boylanabilen ağaç veya 3-5 m boyunda sık dallı ya da yerde sürünen bir çalıdır. 10-15 mm uzunluğunda

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** Bu familyanın cinsleri şunlardır: Yalnızca uzun sürgün Uzun sürgünü + Kısa Sürgün Abies Pinus Keteleria Cedrus Pseudotsuga Larix Tsuga Pseudolarix Picea Cathaya

Detaylı

Cins Fagus (Kayın) Castanea (Kestane) Quercus (Meşe) Gövde kabuğu

Cins Fagus (Kayın) Castanea (Kestane) Quercus (Meşe) Gövde kabuğu Cins Fagus (Kayın) Castanea (Kestane) Quercus (Meşe) Gövde kabuğu Çatlamaz- düz Boyuna geniş aralıklarla çatlaklı Boyuna sık ve derin çatlaklı, Tomurcuk dizilişi ve şekli Almaçlı; çok pullu, uzun ve sivri

Detaylı

Monopodial. Anemogam. Deciduous

Monopodial. Anemogam. Deciduous POPULUS: KAVAKLAR Dünyada 35 türü, bunların birçok varyete ve formları ile sayısız doğal ve yapay hibridleri vardır. Kavaklar 6 seksiyona ayrılarak incelenmektedir Populus L., Kavaklar boylu ağaç ender

Detaylı

Gymnosperm-Angiosperm Farkları GYMNOSPERMLERDE

Gymnosperm-Angiosperm Farkları GYMNOSPERMLERDE Gymnosperm-Angiosperm Farkları GYMNOSPERMLERDE 1.Tohum karpellerin koltuğunda açıkta gelişir. Bu nedenle gerçek meyve oluşmaz. 2.Tohum taslakları içerisinde embryo kesesi çevresinde arkegonlar vardır 3.Tek

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

Arbutus andrachne L. (Sandal) Yayılışı Botanik Özellikleri

Arbutus andrachne L. (Sandal) Yayılışı Botanik Özellikleri Arbutus andrachne L. (Sandal) Genel coğrafi yayılışı Doğu Akdeniz çevresidir. Türkiye nin sahil bölgelerinde, özellikle Güney Anadolu da makiler içerisinde, kızılçam ormanlarında, kurak kayalık yerlerde

Detaylı

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5. Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.Arkensis, 6.Kapensis Flora alemleri flora bölgelerine (region), flora

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı GYMNOSPERMAE=AÇIK TOHUMLULAR

Detaylı

6. familya. Campanulaceae (çançiçeğigiller)

6. familya. Campanulaceae (çançiçeğigiller) BİTKİ TANIMA III 6. familya Campanulaceae (çançiçeğigiller) özellikleri Genelde otsu, çalı veya ağaç formundadır Birçoğunda süt boruları bulunur Yapraklar almaçlı veya karşılıklı dizilişlidir Çiçekler

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 3-TASARIM BİTKİLERİNİN SINIFLANDIRILMASI a) Ömürlerine

Detaylı

AĞAÇCIKLAR, ÇALILAR, SARILICI VE TIRMANICILAR. Dr. Pembe EVCİ ÇÜRÜK

AĞAÇCIKLAR, ÇALILAR, SARILICI VE TIRMANICILAR. Dr. Pembe EVCİ ÇÜRÜK AĞAÇCIKLAR, ÇALILAR, SARILICI VE TIRMANICILAR Dr. Pembe EVCİ ÇÜRÜK AĞAÇÇIK: Yüksekliği 5 m.den az fakat 1 m. den çok olan bodur ağaçlardır. (Makiler, maki türleri gibi) ÇALI: Ağaççıklar gibi, tepe, gövde,

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 23.03.2015

Detaylı

küçük ağaç veya büyük çalılardır, yapraklar 4-6 cm ve dökülür. Şubat ayında yapraklanmadan çiçek açarlar. Çiçekler beyaz renkte Meyve 2-3 cm çapında

küçük ağaç veya büyük çalılardır, yapraklar 4-6 cm ve dökülür. Şubat ayında yapraklanmadan çiçek açarlar. Çiçekler beyaz renkte Meyve 2-3 cm çapında ÇALILAR Prunus divaricata Kiraz Eriği Prunus divaricata Kiraz Eriği küçük ağaç veya büyük çalılardır, yapraklar 4-6 cm ve dökülür. Şubat ayında yapraklanmadan çiçek açarlar. Çiçekler beyaz renkte Meyve

Detaylı

aşağıya sarkar, pulların kenarları sylvestrisle son orman sınırını sistemi yayvandır. oluşturur.

aşağıya sarkar, pulların kenarları sylvestrisle son orman sınırını sistemi yayvandır. oluşturur. PICEA =LADİNLER Picea orientalis Doğu Ladini Picea abies Avrupa Ladini - 40-50 m. bazen 60 m. boy, 1,5-2 - 40-50 m boy, 2 m çap m 1. sınıf orman ağacı - 1. sınıf orman ağacı - En kısa iğne yapraklı ladin

Detaylı

10 cins; Sciadopitys Metasequoia Cunninghamia Taiwania Athrotaxis. Glyptostrobus Sequoia Sequoiadendron Cryptomeria Taxodium

10 cins; Sciadopitys Metasequoia Cunninghamia Taiwania Athrotaxis. Glyptostrobus Sequoia Sequoiadendron Cryptomeria Taxodium TAXODIACEAE TAXODIACEAE 10 cins ve bunlara bağlı 16 değişik tür ve varyeteleri vardır. Cinsler arasında akrabalık ilişkisi yoktur Bu nedenle ayırdım anahtarı yapılmamıştır 10 cins; Sciadopitys Metasequoia

Detaylı

FEN ve TEKNOLOJİ(FİZİK -KİMYA -BİYOLOJİ) BİLİM DANIŞMANLIĞI ÇALIŞTAYI BİYOLOJİ BÖLÜMÜ PROJE RAPORU 06-16 Temmuz 2008 (Çanakkale Fen Lisesi)

FEN ve TEKNOLOJİ(FİZİK -KİMYA -BİYOLOJİ) BİLİM DANIŞMANLIĞI ÇALIŞTAYI BİYOLOJİ BÖLÜMÜ PROJE RAPORU 06-16 Temmuz 2008 (Çanakkale Fen Lisesi) TÜBİTAK Eğitimde Bilim Danışmanlığı Projesi FEN ve TEKNOLOJİ(FİZİK -KİMYA -BİYOLOJİ) BİLİM DANIŞMANLIĞI ÇALIŞTAYI BİYOLOJİ BÖLÜMÜ PROJE RAPORU 06-16 Temmuz 2008 (Çanakkale Fen Lisesi) Çanakkale Fen Lisesi

Detaylı

YAPRAKLI SÜS ÇALILARI, SARILICI VE YER ÖRTÜCÜLER

YAPRAKLI SÜS ÇALILARI, SARILICI VE YER ÖRTÜCÜLER YAPRAKLI SÜS ÇALILARI, SARILICI VE YER ÖRTÜCÜLER 1.BERBERİS THUNBERGİİ (Kadın Tuzluğu) Kışın yaprağını döken, 2 m boylanabilen sık dallı bir çalıdır. Her iklimde rahatlıkla yetişebilen bir çalı türüdür.

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** Bu familyanın cinsleri şunlardır: Yalnızca uzun sürgün Uzun sürgünü + Kısa Sürgün Abies Pinus Keteleria Cedrus Pseudotsuga Larix Tsuga Pseudolarix Picea Cathaya

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

İBB ANADOLU YAKASI PARK ve BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ MALTEPE TOHUM PARKI MALTEPE / İSTANBUL

İBB ANADOLU YAKASI PARK ve BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ MALTEPE TOHUM PARKI MALTEPE / İSTANBUL İBB ANADOLU YAKASI PARK ve BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ MALTEPE TOHUM PARKI MALTEPE / İSTANBUL MALTEPE TOHUM PARKI Tohum Parkı, Maltepe ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Toplama alanı 5.105 m² olup 3.684 m² yeşil

Detaylı

ORMAN BOTANİĞİ. 2- Aşağıdaki bitki türlerinden hangisi hızlı gelişen türlerdendir? a) Şimşir b) Karayemiş c) Kermez meşesi d) Kavak e) Gürgen

ORMAN BOTANİĞİ. 2- Aşağıdaki bitki türlerinden hangisi hızlı gelişen türlerdendir? a) Şimşir b) Karayemiş c) Kermez meşesi d) Kavak e) Gürgen DİKKAT: 1- Sorular çoktan seçmeli test şeklinde olup, cevap kağıdındaki doğru cevaba ait kare kutunun içi X (çarpı) şeklinde işaretlenerek cevaplanacaktır. 2- Cevaplandırmada siyah kurşun kalem ve yumuşak

Detaylı

Arbutus unedo : Adi Kocayemiş,

Arbutus unedo : Adi Kocayemiş, ÇALILAR Arbutus unedo : Adi Kocayemiş, Arbutus unedo Adi Kocayemiş 7 8 m boy, çalı veya küçük bir ağaç Kırmızımsı kahverengi kabuk yaşlı bireylerde çatlaklıdır Herdem yeşil, eliptik yaprak, 5 10 cm, sivri,

Detaylı

BOTANİK _II. Prof. Dr. Bedri SERDAR

BOTANİK _II. Prof. Dr. Bedri SERDAR BOTANİK _II Prof. Dr. Bedri SERDAR Bedri SERDAR - 2018 2018 Sürgün Çeşitleri 1- Uzun Sürgün Tomurcukları belirgin internodlarla birbirinden ayrılmış, ağacın boy büyümesinde ve dalların gelişmesinde etken

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** Bu familyanın cinsleri şunlardır: Yalnızca uzun sürgün Uzun sürgünü + Kısa Sürgün Abies Pinus Keteleria Cedrus Pseudotsuga Larix Tsuga Pseudolarix Picea Cathaya

Detaylı

Akkemik, Ü. (Editör) Türkiye nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları II. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 680 s.

Akkemik, Ü. (Editör) Türkiye nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları II. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 680 s. Kitabın Kaynak Gösterimi ile İlgili Örnekler: Kitap Geneli İçin Atıf Örneği: Akkemik, Ü. (Editör). 2014. Türkiye nin -Egzotik Ağaç ve Çalıları II. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 680 s. Kitap

Detaylı

CUPRESSACEAE. 22 cins ve 200 takson. 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır.

CUPRESSACEAE. 22 cins ve 200 takson. 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır. CUPRESSACEAE CUPRESSACEAE 22 cins ve 200 takson 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır. Cupressaceae Actinostroboideae Thujoideae Actinostrobus Callitris

Detaylı

BİTKİSEL TASARIMDA FORM ÖZELLİĞİ

BİTKİSEL TASARIMDA FORM ÖZELLİĞİ BİTKİSEL TASARIMDA FORM ÖZELLİĞİ Genel olarak bitkinin formu iki faktörün kombine etkisi sonucunda oluşur. Birincisi bitkinin sahip olduğu genetik özelliklerini ortaya koyduğu orjinal formu, diğeri modifikasyonlar

Detaylı

Yaşayan ve Yaşatan Kentler için. Renklerin Her Tonuna. Etkisi

Yaşayan ve Yaşatan Kentler için. Renklerin Her Tonuna. Etkisi Yaşayan ve Yaşatan Kentler için Renklerin Her Tonuna Etkisi YEŞİLİ YAŞAT Kİ, ŞEHİR DE YAŞASIN! Çalı Grubu Milli ve Yerli Üretim anlayışı, kaliteden asla taviz vermemekle anlam kazanır. Sera Park bunun

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ BEYAZIT YERLEŞKE BAHÇESİNDE BULUNAN AĞAÇ TÜRLERİ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ BEYAZIT YERLEŞKE BAHÇESİNDE BULUNAN AĞAÇ TÜRLERİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ BEYAZIT YERLEŞKE BAHÇESİNDE BULUNAN AĞAÇ TÜRLERİ Bahçenin Beyazıt tarafındaki kapısından girildiğinde yol Rektörlük binası önündeki küçük bir meydana kadar iki taraflı, sıralı Çınar

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 18.05.2015

Detaylı

ASLĠ AĞAÇ TÜRLERĠMĠZ

ASLĠ AĞAÇ TÜRLERĠMĠZ ASLĠ AĞAÇ TÜRLERĠMĠZ İBRELİ VE YAPRAKLI ORMAN ALANLARI Ġbreli ormanlar 61% Yapraklı Ormanlar 39% ĠBRELĠ= GYMNOSPERMAE (AÇIK TOHUMLULAR)= 13 220 721 Ha YAPRAKLI = ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR)=8 447

Detaylı

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER)

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE Otsu, çalımsı veya ağaç şeklinde gelişen bitkilerdir. Soğuk bölgeler hariç dünyanın her tarafında bulunurlar. Yaprakları basit, geniş ve parçalıdır. Meyve kuru kapsüldür

Detaylı

TAXACEAE. Çoğunlukla dioik, herdem yeşil, ağaç ve çalı formunda odunsu bitkilerdir.

TAXACEAE. Çoğunlukla dioik, herdem yeşil, ağaç ve çalı formunda odunsu bitkilerdir. TAXACEAE Çoğunlukla dioik, herdem yeşil, ağaç ve çalı formunda odunsu bitkilerdir. Sürgünler gövdeye düzensiz dizilmişlerdir. İğne yapraklar sürgünlere çok sıralı sarmal dizilmişlerdir. Yapraklarında reçine

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 31.03.2014

Detaylı

Frangula alnus Barut Ağacı

Frangula alnus Barut Ağacı ÇALILAR Frangula alnus Frangula alnus Barut Ağacı Genellikle çalı, bazen de 6 7 m ye ulaşan küçük bir ağaçtır. Yaprak oval, ters yumurta-eliptik yapıda, 3 7 cm, almaçlı Yapraklar tam kenarlı, kısa saplıdır.

Detaylı

10 cins; Sciadopitys Metasequoia Cunninghamia Taiwania Athrotaxis. Glyptostrobus Sequoia Sequoiadendron Cryptomeria Taxodium

10 cins; Sciadopitys Metasequoia Cunninghamia Taiwania Athrotaxis. Glyptostrobus Sequoia Sequoiadendron Cryptomeria Taxodium TAXODIACEAE TAXODIACEAE 10 cins ve bunlara bağlı 16 değişik tür ve varyeteleri vardır. Cinsler arasında akrabalık ilişkisi yoktur Bu nedenle ayırdım anahtarı yapılmamıştır 10 cins; Sciadopitys Metasequoia

Detaylı