Chapter 16: Kütlesel Şekillendirme İşlemleri. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Chapter 16: Kütlesel Şekillendirme İşlemleri. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing"

Transkript

1 Chapter 16: Kütlesel Şekillendirme İşlemleri DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing

2 16.1 Giriş Metal malzemeler, binlerce yıldır şekil değişimi yardımıyla şekil verilmektedir. Dövme, haddeleme, tel çekme gibi işlemler Orta Çağda dahi yapılıyordu. Sanayi Devrimi, bu işlemlerim daha yüksek bir seviyede yapılmasına imkan verdi. Günümüzde, birçok süreç otomatik hale geldi.

3 16.2 Şekil Değişimi İşlemlerinin Sınıflandırılması Kütlesel şekil verme işlemleri, birincil veya ikincil işlem olarak iki kısımda sınıflandırılabilir: Birincil işlemler, döküm malzemeyi slab, levha veya kütük (ara şekiller) haline getirir. İkincil işlemler, bu şekilleri yarı-bitmiş veya bitmiş ürün haline getirir. Kütlesel şekil verme işlemleri, kalınlığın veya kesit alanlarının azaldığı veya malzemenin şeklinin büyük oranda değiştiği işlemlerdir. Saç şekillendirme işlemleri, malzemenin şekil değişiminde kalınlığının ve kesit alanının nispeten sabit kaldığı işlemlerinden oluşur.

4 16.3 Kütlesel Şekil Verme İşlemleri Haddeleme (Rolling) Dövme (Forging) Ekstrüzyon (Extrusion) Tel, çubuk ve boru çekme Soğuk şekil verme, soğuk dövme ve darbeli ekstrüzyon Delme (Piercing)

5 16.4 Haddeleme Haddeleme, basma kuvveleri sayesinde malzemenin kalınlığını azaltır veya kesit alanının şeklini değiştirir. Genelde malzemenin işlenmiş bitmiş bir ürüne dönüşmesinde kullanılan ilk işlemdir. Kalın hammaddeler genellikle haddelenerek, blum, bilet(kütük), ya da slab şeklini alır.

6 Başlangıç Malzemeleri Blum, kare veya dikdörtgen kesite sahiptir. Billet, blumdan daha küçüktür ve kare veya dairesel kesite sahiptir. Birden fazla haddelenerek yapısal şekillere dönüşebilirler. Slab, genişliği kalınlığının iki katından büyük olan dikdörtgen prizma şeklindedir. Slab, sac üretmek için kullanılır.

7 Haddelemenin İş Akışı Figure 16-1 Çeşitli çelikten üretilmiş mamul ve yarı mamul biçimlerinin üretimi için akış şemaları. Haddeleme işlemlerinin bolluğuna dikkat edin (Courtesy of American Iron and Steel Institute, Washington, D.C.)

8 Haddelemenin Temelleri Metal malzeme zıt yönde dönen iki merdanenin arasından geçirilir. Sürtünme kuvveti,malzemeyi ileri doğru iter. Metal sıkıştırılır ve kesit alanı daralır ve bu daralmayı telafi etmek için uzar. Şekil 16-2 Metalin şekil değişimini ve yeniden kristalleşmeni gösteren sıcak haddelemenin şematik gösterimi

9 Sıcak Haddeleme ve Soğuk Haddeleme Sıcak haddelemede, başarılı bir şekil verme işlemi için sıcaklık kontrolü gereklidir. Malzemenin sıcaklığı her noktada aynı olmalıdır. Sıcaklık tekrar kristalleşme sıcaklığının yaklaşık derece üstüne düştüğünde haddeleme sonlandırılır. Homojen tane büyüklüğünü sağlar. Pürüzsüz yüzeylere ve hassas boyutlara sahip sac, bar, şerit ve çubuk gibi ürünler soğuk haddeleme ile üretilir.

10 Haddelemede Merdane Düzenleri Şekil 16-3 Haddelemede çeşitli merdane düzenleri

11 Haddelemede Merdane Düzenleri Daha küçük çaplı merdaneler, verilen daralma için daha küçük temas uzunluğuna ve neden olurlar ve şekilde islenilen değişimi yapmak için daha az kuvvete gerek vardır. Daha küçük kesit alanları, merdanenin katılığını azaltır. Sadece uçlarından desteklendiği için merdaneler, elastik olarak esnemeye eğilimli olabilir Şekil 16-4 Verilen bir daralma için, merdane çapının temas uzunluğuna etkisi.

12 Sürekli (Tandem) Haddeleme Billet, blum, ve slablar ıstılır ve entegre çalışan tersine dönmeyen merdane serisi boyunca ilerler. Merdanelerin sekronizasyon problemleri, sorunlar yaratabilir. Figure 16-5 Typical roll-pass sequences used in producing structural shapes.

13 Haddelenmiş Ürünlerinin Özellikleri Sıcak haddelenmiş ürünlerin özelliklerinde yöne bağımlılık azdır. Sıcak haddelenmiş ürünlerin özellikleri benzerdir ve güvenebilinir bir kaliteye sahiptirler. Yüzeyler pürüzlü olabilir ve yüzeyde oksit bulunabilir. Boyutsal toleranslar, metal cinsine ve ürünün büyüklüğüne göre değişir. Soğuk haddelenmiş ürünler, üstün yüzey özellikleri ve boyutsal hassasiyet gösterirler

14 Yassılık ve Merdane Kusurları Merdaneler, mükemmel düzlükte parçalar üretilecek şekilde düzenli aralıklarla yerleştirilir. Bazen yassılık istenebilir. Figure 16-7 (above) (a) Loading on a rolling mill roll. The top roll is pressed upward in the center while being supported on the ends. (b) The elastic response to the three-point bending. Figure 16-8 Use of a crowned roll to compensate for roll flexure. When the roll flexes in three-point bending, the crowned roll flexes into flatness.

15 Termo-mekanik İşlemler ve Kontrollü Haddeleme Isı, kuvvetleri azaltmak veya plastik şekil vermeyi kolaylaştırmak için kullanılabilinir. Fakat ısıl işlemler genellikle daha sonra gerçekleştirilen işlemlerdir. Termomekanik işlem, istenilen özelliklere sahip tek bir parça elde etmek için, şekil değişimini ve ısıl işlemi birleştirir. Bilgisayar ile kontrol gerektirir. Önemli enerji tasarufu sağlar.

16 16.5 Dövme Kalıplar vasıtasıyla, yerel sıkıştırma kuvvetlerinin plastik şekil değişime neden olduğu işlemlerdir. Bilinen en eski metal şekillendirme yöntemidir. Üretilen parçalar çok çeşitli boyutlarda olabilir. Yöntemler Uzatma Yığma Kalıpla dövme

17 Açık Kalıpla Dövme (Serbest Dövme) Bir demirci/nalbant ın yaptığı dövme işleminin aynısıdır. Fakat mekanik ekipman işlemi geçleştirir. Darbe, bazı mekanik çekiçler tarafından oluşturulur. En basit endüstriyel çekiç, yerçekimiyle çalışan düşüm makinalarıdır. Bilgisayar kontrollü çekiçler değişken darbeler sağlayabilir.

18 Açık Kalıpla Dövme Şekil 16-9 (Solda) Çift-çerçeve bir düşüm şahmerdanı (Courtesy of Erie Press Systems, Erie, PA.) (Sağda) Bir dövme şahmerdanının şematik gösterimi

19 Şekil (Üstte) Açık kalıp dövmede malzemenin serbest akışı. Fıçılaşma, kalıp ve malzeme arasındaki sürtünmeden kaynaklanır. (Ortada) Değişik çaplara sahip bir şaftın açık kalıpta dövülmesi. (Allta) Açık kalıp yöntemi ile kesintisiz halka dövme.(courtesy of Forging Industry Association, Cleveland, OH.)

20 Kapalı Kalıp Dövme Kalıplar, metalin akışını kontrol etmek için tasarlanır. Üst parça çekice ve alt parça örse bağlanır. Metal akar ve kalıbı tamamen doldurur. Şekil Kapalı kalıp dövmenin şematik gösterimi. Malzemenin kalıbı tamamen doldurması ve merkez düzlemde çapak oluşumu.

21 Kapalı Kalıp Dövme Fazla metal, sıkışarak kalıbın dışına taşabilir. Bu metala çapak (flash) denir. Çapaksız dövme, metalin tam bir sınırlandırma getirilmiş bir kalıp boşluğunda şekil değişimi ile gerçekleşebilir. Pek çok dövme ürünü, bir boşluklar dizisi ile üretilir. İlk basılar, uç şekillendirme adını alır. Ara basılar, metali yaklaşık olarak nihai şekle sokar. En son şekil, final dövme işlemi ile verilir.

22 Şekil Kapalı kalıpla dövme ve her basıda meydana gelen ürünler. Bitmiş ürün ve tanelerin akış yönü (Courtesy of Forging Industry Association, Cleveland, OH.)

23 Çekiç ve Örs Düzenine Alternatifler İki çekiç, iş parçasını şekillendirebilir. İmpaktörler, daha az gürültü ve titreşimle çalışırlar. Figure Schematic diagram of an impactor in the striking and returning modes. (Courtesy of Chambersburg Engineering Company, Chambersburg, PA)

24 Pres Dövme Pres dövme, büyük ve kalın ürünler için kullanılır. Yavaş sıkıştırma hareketi, metalin tamamen içine girer. Daha homojen bir şekil değişimi ve akış üretir. Kalıp ve iş parçası arasındaki temas daha uzun Kalıplar ısıtılabilinir. (izotermal dövme) Presler, mekanik veya hidrolik olarabilir.

25 Kapalı Kalıp Dövme İşleminin Tasarımı ve Yardımcı Araçlar Dövme kalıpları, genellikle yüksek alaşımlı veya takım çeliğinden yapılır. Daha iyi ve daha ekonomik parçalar için kurallar : Kalıplar, düzgün tek bir düzlemden ayrılmalıdır veya parçanın şeklini takip etmelidir. Ayırma yüzeyi, dövme merkezinden geçen bir düzlem olmalıdır. Gerekli koniklik Uygun köşeler ve radyüsler Çeşitli kesitler dengeli olmalıdır Lif akış çizgilerinin tüm avantajları kullanılmalıdır. Boyut toleransları gerekli olandan daha yakın olmamalıdır.

26 Kapalı Kalıp Dövme Önemli tasarım ayrıntıları Ara işlemlerin sayısı Her adımda meydana gelecek ürün Kalıbı dolduracak metal miktarı Her adımdaki çapak boyutları İyi boyutsal hassasiyet. Figure A forged-andmachined automobile engine crankshaft. Forged steel crankshaft provide superior performance compared to those of ductile cast iron. (@ Sergiy Goruppa/iStockphoto).

27 Orbital Dövme

28 Yığma (Upset Forging) Boyunun sıkıştırılmasıyla bir malzemenin çapının büyümesi Hem soğuk hem sıcak yığma Yığmanın üç kuralı: 1. Zararlı burkulmanın olmaması için, bir darbede yığılacak malzemenin desteklenmeyen kısmının uzunluğu, malzemenin çapının üç katıyla sınırlandırılmalıdır. 2.Çalışma parçasının desteklenmeyen kısmının uzunluğu, çapının üç katından büyük olduğu durumlarda, yığmanın çapı çalışma parçasının çapından 1.5 katından fazla olmadığında başarılı bir yığma gerçekleşebilir. 3.Çalışma parçasının uzunluğunun çapının 3 katından fazla olan ve kalıp boşluğunun çapının, çalışma parçasının çapının 1.5 katından küçük (2. kural) olduğu yığma işlemlerinde, kalıptan taşan desteklenmeyen malzemenin boyu, malzemenin çapından fazla olmamalıdır

29 Yığma(Upset Forging) Şekil Yığmanın üç kuralının şematik gösterimi. (Courtesy of National Machinery Company, Tiffin, OH.)

30 16.6 Ekstrüzyon Metal sıkıştırılır ve sabit bir kesite sahip bir ürün meydana getirmek üzere şekillendirilmiş bir kalıp içinden akmaya zorlanır. Sıcak veya soğuk gerçekleştirilir. Bir ıstampa kalıbın bir ucundan ilerler ve kalıp boyunca metalin plâstik bir şekilde akamasına neden olur. Yaygın olarak kullanılan metaller: alüminyum, magnezyum, bakır ve Şekil Direk ekstrüzyon ve kullanılan ekipmanlar. (Courtesy of Danieli Wean United, Cranberry Township, PA.)

31 Ektrüzyon Ürünler Figure Ekstrüzyonla elde edilen şekiller. (Solda) Alüminyum ürünler. (Courtesy of Aluminum Company of America, Pittsburgh, PA.) (Sağda) Çelik ürünler. (Courtesy of Allegheny Ludlum Steel Corporation, Pittsburgh, PA.)

32 Ekstrüzyonun Avantajları Haddeleme ile üretilmesi mümkün olmayan birçok şekil üretilebilinir. Konikliğe ihtiyaç yoktur. Bir tek adımda meydana gelecek kesit alanındaki daralma miktarı kullanılan ekipmana bağlıdır, malzemeye veya tasarıma bağlı değildir. Kalıplar nispeten ucuzdur. İstenilen bir şekil küçük miktarlarda ekonomik olarak üretilebilinir.

33 Ekstrüzyon Yöntemleri Direkt ekstrüzyon Istampa, bileti itekler ve kalıptan çıkmasını sağlar. Sürtünmeyi yenecek güç sağlanmalı Endirekt ekstrüzyon Boşluklu bir ıstampa, kalıbı sabit bilete doğru itekler. Figure Direkt ve endirekt ekstrüzyon. Direkt ektrüzyonda, hem ıstampa ve hem bilet hareket eder ve bilet ve kalıp arasındaki sürtünme, bu harekete karşıdır. Endirekt ekstrüzyonda, bilet sabittir. Bilet-oda arasında sürtünme yoktur.

34 Ekstrüzyonda Kuvvetler Yağlama, sürtünmeyi önlemek için önemlidir ve ısıl bariyer olarak davranır. Ekstrüzyonda metal akışı Akış karmaşık olabilir. Yüzey çatlakları, iç çatlaklar ve akış kaynaklı çatlakların izlenmesi gereklidir. Süreç kontrolü önemlidir. Figure Diagram of the ram force versus ram position for both direct and indirect extrusion of the same product. The area under the curve corresponds to the amount of work (force x distance) performed. The difference between the two curves is attributed to billet-chamber friction.

35 Boşluklu Şekillerin Ekstrüzyonu Mandreller, oyuklu veya birden fazla uzunlamasına boşluklara sahip şekillerin üretilmesi için kullanılabilirler. Figure Mandrel kullanılarak boşluklu şekil üretilen iki yöntem. (a) Mandrel ve ıstampa birbirinden bağımsız hareket eder. (b) Birlikte hareket ederler.

36 Hidrostatik Ekstrüzyon Yüksek basınçlı sıvı iş parçasını çevriler ve ekstrüzyon için gerekli kuvveti uygular. Bilet-kovan arasındaki sürtünmeyi engeller. Yüksek verimlilik Sıcaklıklar, sıvı bir soğutucu olarak davradığı için sınırlıdır. Contalar sızıntıyı önleyecek şekilde tasarlanmalıdır. Şekil Comparison of conventional (left) and hydrostatic (right) extrusion. Note the addition of the pressurizing fluid and the O-ring and miter-ring seals on both the die and ram.

37 Sürekli Ekstrüzyon Conform process Malzeme sürekli olarak bir yivli tekerlek içine beslenir ve birleştirici bir kalıp bölümü tarafından oluşturulan bir odaya sürtünme kuvveti yardımıyla iletilir. Malzeme odaya uygun olarak yığılır. Malzeme katı, metal tozu, punchouts veya talaş olabilir. Metalik ve metalik olmayan tozlar iyice karıştırılmış olabilir. Figure Cross-sectional schematic of the Conform continuous extrusion process. The material upsets at the abutment and extrudes. Section x-x shows the material in the shoe.

38 16.7 Tel, Çubuk, ve Boru Çekme Bir kalıp içinden çekilerek bir malzemenin kesit alanı azaltılır. Ekstrüzyona benzer, fakat buradaki kuvvet çekme kuvvetidir. Figure Çubuk çekme işleminin sistematik gösterimi Figure Soğuk çekme ile geniş borudan, dar bir boru elde etme. Hareketsiz mandrel iç çap boyutlarını, kalıp da dış boyutları ayarlar.

39 Boru ve Tel Çekme Mandrel kullanılmayan yöntem Iç çap hassassiyeti maliyete feda edilir ve bir yüzer fiş kullanılır. Şekil (yukarıda) yüzer fiş ile boru çekme. Figure Schematic of wire drawing with a rotating draw block. The rotating motor on the draw block provides a continuous pull on the incoming wire.

40 Figure Cross section through a typical carbide wire-drawing die showing the characteristic regions of the contour. Figure Schematic of a multistation synchronized wire-drawing machine. To prevent accumulation or breakage, it is necessary to ensure that the same volume of material passes through each station in a given time. The loops around the sheaves between the stations use wire tensions and feedback electronics to provide the necessary speed control.

41 16.8 Soğuk Şekillendirme, Soğuk Dövme ve Darbeli Ekstrüzyon Yüksek hassasiyetli bitmiş parçalar üretmek için, işlenmemiş malzeme bir kalıp boşluğuna sıkıştırılır veya kalıptan geçirilir. Soğuk kafa şişirme, yığmanın bir şeklidir. Çubuk ve tellerin ucundaki genişletilmiş bölümleri (çivi, cıvata kafası gibi) yapmak için Figure Typical steps in a shearing and coldheading operation.

42 Darbeli Ekstrüzyon Kalıp boşluğuna yerleştirilen metal malzemeye tek bir darbe ile vurulur. Metal ileri, geri ya da bunların kombinasyonu şeklinde akar. Zımba şeklin içini kontrol ederken, kalıp şeklin dışını kontrol eder. Şekil Açık ve kapalı kalıplar ile geriye ve ileriye ekstrüzyon.

43 Soğuk Ekstrüzyon Figure (a) Reverse (b) forward (c) combined forms of cold extrusion. (Courtesy the Aluminum Association, Arlington, VA.) Figure (Right) Steps in the forming of a bolt by cold extrusion, cold heading, and thread rolling. (Courtesy of National Machinery Co. Tiffin, OH.)

44 Şekil Soğuk Şekillendirme. sequence involving cutoff, squaring, two extrusions, an upset, and a trimming operation. Also shown are the finished part and the trimmed scrap. (Courtesy of National Machinery Co., Tiffin, OH.) Şekil Yığma ve ilgili işlemlerle üretilmiş parçalar.

45 16.9 Delme (Piercing) Kalın cidarlı dikişsiz boru döner delme ile üretilebilinir. Isıtılan bilet (kütük), büyük, dışbükey konik iki merdane arasındaki boşluğa beslenir. Kütük, dönen bir elips şeklinde bir şekil değişimine zorlanır. Figure (Left) Principle of the Mannesmann process of producing seamless tubing. (Courtesy of American Brass Company, Cleveland, OH.) (Right) Mechanism of crack formation in the Mannesmann process.

46 16.11 Şekil Değiştirme İşlemleri ile Yüzey İyileştirme Şekil değiştirme işlemleri, metal yüzeyini itileştirmek ve değiştirmek amacıyla kullanılabilinir. Peening- (yüzey işleme) yuvarlak uçlu bir aletle vurularak yapılan mekanik yüzey işlemi. Burnishing- Baskı takımı veya makarası ile perdahlama, çapak temizleme. Roller burnishing- içi ve dışı silindirik veya konik yüzeylerin boyutsal tolaransını ve yüzey kalitesini geliştirmek için kullanılır.

47 Özet Çok çeşitli kütlesel şekillendirme yöntemi mevcuttur. Temel yöntemler haddeleme, dövme, ekstrüzyon ve çekmedir. Her yöntemin belli bir limiti ve avantajı bulunmaktadır. En doğru yöntem istenilen şekle, yüzey kalitesine, üretim miktarına, vb bağlıdır.

İmal Usulleri. Fatih ALİBEYOĞLU -8-

İmal Usulleri. Fatih ALİBEYOĞLU -8- Fatih ALİBEYOĞLU -8- Giriş Dövme, darbe veya basınç altında kontrollü bir plastik deformasyon sağlanarak, metale istenen şekli verme, tane boyutunu küçültme ve mekanik özelliklerini iyileştirme amacıyla

Detaylı

DÖVME (Forging) Dövme (cold forging parts)

DÖVME (Forging) Dövme (cold forging parts) DÖVME (Forging) Dövmenin tarihi 4000 yıl veya daha fazlasına dayanmaktadır. Cıvatalar, perçinler, çubuklar, türbin milleri, paralar, madalyalar, dişliler, el aletleri, hava taşıtı parçaları dövme yolu

Detaylı

Plastik Şekil Verme

Plastik Şekil Verme Plastik Şekil Verme 31.10.2018 1 HADDELEME Malzemeleri, eksenleri etrafında dönen iki silindir arasından geçirerek yapılan plastik şekil verme işlemine haddeleme denir. Haddeleme, plastik şekillendirme

Detaylı

Dövmenin tarihi 4000 yıl veya daha fazlasına dayanmaktadır. Cıvatalar, perçinler, çubuklar, türbin milleri, paralar, madalyalar, dişliler, el

Dövmenin tarihi 4000 yıl veya daha fazlasına dayanmaktadır. Cıvatalar, perçinler, çubuklar, türbin milleri, paralar, madalyalar, dişliler, el Dövmenin tarihi 4000 yıl veya daha fazlasına dayanmaktadır. Cıvatalar, perçinler, çubuklar, türbin milleri, paralar, madalyalar, dişliler, el aletleri, hava taşıtı parçaları dövme yolu ile üretilen elemanlardır.

Detaylı

İmalat Yöntemleri. Prof. Dr. Akgün ALSARAN

İmalat Yöntemleri. Prof. Dr. Akgün ALSARAN İmalat Yöntemleri Prof. Dr. Akgün ALSARAN Sınıflandırma Kütlesel şekilverme 1. Dövme 2. Haddelme 3. Ekstrüzyon 4. Tel çekme Sac şekilverme 1. Eğme 2. Derin çekme 3. Germe 4. Kesme Dövme Dövme, darbe ve

Detaylı

PLASTİK ŞEKİL VERME (PŞV) Plastik Şekil Vermenin Temelleri: Başlangıç iş parçasının şekline bağlı olarak PŞV iki gruba ayrılır.

PLASTİK ŞEKİL VERME (PŞV) Plastik Şekil Vermenin Temelleri: Başlangıç iş parçasının şekline bağlı olarak PŞV iki gruba ayrılır. PLASTİK ŞEKİL VERME (PŞV) Metallerin katı halde kalıp olarak adlandırılan takımlar yardımıyla akma dayanımlarını aşan gerilmelere maruz bırakılarak plastik deformasyonla şeklinin kalıcı olarak değiştirilmesidir

Detaylı

METAL İŞLEMEDE KÜTLE ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ. Kütle Şekillendirme. Kütle Şekillendirmenin Önemi. Dört Temel Kütle Şekillendirme Yöntemleri

METAL İŞLEMEDE KÜTLE ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ. Kütle Şekillendirme. Kütle Şekillendirmenin Önemi. Dört Temel Kütle Şekillendirme Yöntemleri METAL İŞLEMEDE KÜTLE ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ Kütle Şekillendirme 1. Haddeleme 2. Haddelemeyle İlgili Diğer Şekil Verme Yöntemleri 3. Dövme 4. Dövmeyle İlgili Diğer Şekil Verme Yöntemleri 5. Ekstrüzyon

Detaylı

PLASTİK ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ

PLASTİK ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ PLASTİK ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ Metalik malzemelerin geriye dönüşü olmayacak şekilde kontrollü fiziksel/kütlesel deformasyona (plastik deformasyon) uğratılarak şekillendirilmesi işlemlerine genel olarak

Detaylı

PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMLERİ

PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMLERİ ÜRETİM VE İMALAT TEKNOLOJİLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME Yrd. Doç. Dr. Afşın Alper Cerit Erciyes Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölümü PLASTİK ŞEKİL VERME F. Nair A. Cerit Giriş PLASTİK ŞEKİL

Detaylı

EKSTRÜZYON YOLU İLE İMALAT

EKSTRÜZYON YOLU İLE İMALAT EKSTRÜZYON YOLU İLE İMALAT EKSTRÜZYON TANIMI (I) : Bu imalat yöntemi genellikle hafif metaller (Al,Cu,Mg, vs gibi için uygulanır.metal bir takoz bir alıcı kovan içine konur bir ıstampa vasıtasıyla metal

Detaylı

ME220T Tasarım ve İmalat

ME220T Tasarım ve İmalat KÜTLESEL PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMLERİ Groover, Fundamentals of Modern Manufacturing, Bölüm 19 12. Kütlesel Plastik Şekil Verme Yöntemleri Mehmet DEMİRKOL 1. Haddeleme 2. Haddelemeye benzer diğer yöntemler

Detaylı

PLASTİK ŞEKİL VERMENİN ESASLARI EÜT 231 ÜRETİM YÖNTEMLERİ. Metal Şekillendirmede Gerilmeler. Plastik Şekil Verme

PLASTİK ŞEKİL VERMENİN ESASLARI EÜT 231 ÜRETİM YÖNTEMLERİ. Metal Şekillendirmede Gerilmeler. Plastik Şekil Verme PLASTİK ŞEKİL VERMENİN ESASLARI EÜT 231 ÜRETİM YÖNTEMLERİ Doç.Dr. Murat VURAL İTÜ Makina Fakültesi 1 1. Plastik Şekil Vermeye Genel Bakış 2. Plastik Şekil Vermede Malzeme Davranışı 3. Plastik Şekil Vermede

Detaylı

Bölüm 17: Sac Şekillendirme. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing

Bölüm 17: Sac Şekillendirme. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing Bölüm 17: Sac Şekillendirme DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing 17.1 Giriş Sac şekil verme işlemleri, düzlem içi gerilme kuvvetlerini ve kütlesel şekil vermeye göre daha düşük kuvvetleri

Detaylı

Makine Teknolojisi Terimleri

Makine Teknolojisi Terimleri Makine Teknolojisi Terimleri Air-bend die Backward extrusion Bending Blanking Bottoming die Bulging Burnishing Coining Cold forging Cold heading Cold rolling Cold working Compound die Continuous extrusion

Detaylı

METAL İŞLEMEDE KÜTLE ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ. Kütle Şekillendirmenin Önemi. Dört Temel Kütle Şekillendirme Yöntemleri. Kütle Şekillendirme

METAL İŞLEMEDE KÜTLE ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ. Kütle Şekillendirmenin Önemi. Dört Temel Kütle Şekillendirme Yöntemleri. Kütle Şekillendirme METAL İŞLEMEDE KÜTLE ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ 1. Haddeleme 2. Haddelemeyle İlgili Diğer Şekil Verme Yöntemleri 3. Dövme 4. Dövmeyle İlgili Diğer Şekil Verme Yöntemleri 5. Ekstrüzyon 6. Tel ve Çubuk Çekme

Detaylı

6. Haddeleme Teçhizat

6. Haddeleme Teçhizat 6. Haddeleme Teçhizat hizatı 6.1 Haddeleme Türleri Sıcak İngot/slab haddeleme Sıcak kesit haddeleme (ağır haddecilik) Sıcak yassı mamul haddeleme Soğuk kesit (çubuk, tel, filmaşin) haddeleme Soğuk sac

Detaylı

ME220T Tasarım ve İmalat SAC ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ. 13. Sac Şekillendirme Yöntemleri. Sac Şekillendirmenin Tanımı

ME220T Tasarım ve İmalat SAC ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ. 13. Sac Şekillendirme Yöntemleri. Sac Şekillendirmenin Tanımı SAC ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ Groover, Fundamentals of Modern Manufacturing, Bölüm 20 13. Sac Şekillendirme Yöntemleri Mehmet Demirkol 1. Sac kesme 2. Sac Bükme 3. Derin Çekme 4. Diğer Sac Şekillendirme

Detaylı

HADDELEME YOLU İLE İMALAT

HADDELEME YOLU İLE İMALAT HADDELEME YOLU İLE İMALAT TANIM : İki tane döner merdanenin basma kuvvetinin etkisiyle araya giren malzemeye soğuk yada sıcak olarak plastik şekil verme işlemine haddeleme denir. Haddeleme yoluyla ; kare,

Detaylı

DÖKÜM TEKNOLOJİSİ. Döküm:Önceden hazırlanmış kalıpların içerisine metal ve alaşımların ergitilerek dökülmesi ve katılaştırılması işlemidir.

DÖKÜM TEKNOLOJİSİ. Döküm:Önceden hazırlanmış kalıpların içerisine metal ve alaşımların ergitilerek dökülmesi ve katılaştırılması işlemidir. DÖKÜM TEKNOLOJİSİ Döküm:Önceden hazırlanmış kalıpların içerisine metal ve alaşımların ergitilerek dökülmesi ve katılaştırılması işlemidir. DÖKÜM YÖNTEMİNİN ÜSTÜNLÜKLERİ Genelde tüm alaşımların dökümü yapılabilmektedir.

Detaylı

EKSTRÜZYON. Bir ingot veya kütüğün basınç etkisiyle bir kalıptan geçirilerek homojen kesite sahip uzun mamül şeklinde üretilmesidir.

EKSTRÜZYON. Bir ingot veya kütüğün basınç etkisiyle bir kalıptan geçirilerek homojen kesite sahip uzun mamül şeklinde üretilmesidir. EKSTRÜZYON Bir ingot veya kütüğün basınç etkisiyle bir kalıptan geçirilerek homojen kesite sahip uzun mamül şeklinde üretilmesidir. Ekstrüzyon: Silindirik bir metal bloğunun (takoz:şekil alacak malzeme)

Detaylı

Chapter 22: Tornalama ve Delik Açma. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing

Chapter 22: Tornalama ve Delik Açma. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing Chapter 22: Tornalama ve Delik Açma DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing 22.1 Giriş Tornalama, dışı silindirik ve konik yüzeylere sahip parça işleme sürecidir. Delik açma, işleme sonucunda

Detaylı

27.10.2011. Plastik Şekil Verme MAK351 İMAL USULLERİ. Metal Şekillendirmede Gerilmeler PLASTİK ŞEKİL VERMENİN ESASLARI

27.10.2011. Plastik Şekil Verme MAK351 İMAL USULLERİ. Metal Şekillendirmede Gerilmeler PLASTİK ŞEKİL VERMENİN ESASLARI Plastik Şekil Verme MAK351 İMAL USULLERİ Doç.Dr. Turgut GÜLMEZ İTÜ Makina Fakültesi Metal parçaların şeklinin değiştirilmesi için plastik deformasyonun kullanıldığı büyük imalat yöntemleri grubu Genellikle

Detaylı

PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION)

PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION) PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION) Püskürtme şekillendirme (PŞ) yöntemi ilk olarak Osprey Ltd. şirketi tarafından 1960 lı yıllarda geliştirilmiştir. Günümüzde püskürtme şekillendirme

Detaylı

İMAL USULLERİ KÜTLE ŞEKİLLENDİRME METAL İŞLEMEDE KÜTLE ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ. Plastik Şekil Verme Yöntemlerinin Temel Türleri

İMAL USULLERİ KÜTLE ŞEKİLLENDİRME METAL İŞLEMEDE KÜTLE ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ. Plastik Şekil Verme Yöntemlerinin Temel Türleri Plastik Şekil Verme Yöntemlerinin Temel Türleri İMAL USULLERİ Plastik Şekil Verme 1 1. Kütle şekillendirme Haddeleme Dövme Ekstrüzyon Tel ve çubuk çekme 2. Saç metal şekillendirme Bükme Derin çekme Kesme

Detaylı

TALAŞLI İMALAT. Koşul, takım ile iş şekillendirilmek istenen parça arasında belirgin bir sertlik farkının olmasıdır.

TALAŞLI İMALAT. Koşul, takım ile iş şekillendirilmek istenen parça arasında belirgin bir sertlik farkının olmasıdır. TALAŞLI İMALAT Şekillendirilecek parça üzerinden sert takımlar yardımıyla küçük parçacıklar halinde malzeme koparılarak yapılan malzeme üretimi talaşlı imalat olarak adlandırılır. Koşul, takım ile iş şekillendirilmek

Detaylı

Fabrika İmalat Teknikleri

Fabrika İmalat Teknikleri Fabrika İmalat Teknikleri İmalat Yöntemleri İmalat teknolojisinin temel amacı tasarlanan ürünlerin en düşük maliyetle, en iyi kalitede ve en verimli yöntemle elde edilmesidir. Üretilecek parçaların geometrisi,

Detaylı

İMAL USULLERİ. DOÇ. DR. SAKıP KÖKSAL 1

İMAL USULLERİ. DOÇ. DR. SAKıP KÖKSAL 1 İMAL USULLERİ KAYNAKLAR: İmal usulleri, Çağlayan Yayınları, Mustafa Çiğdem İmal Usulleri, Birsen Yay. Selahaddin Anık, Adnan Dikicioğlu, Murat Vural Takım Tezgahları, Mustafa Akkurt, Çağlayan Kitapevi,

Detaylı

Bükme ve Düzeltme. Özel bükme ve şekillendirme ihtiyaçları için geniş geçim. Güvenebileceğiniz kalitede. Tesisat 7 5. Enstrüman 8 3 Üçlü Bükme 1 1

Bükme ve Düzeltme. Özel bükme ve şekillendirme ihtiyaçları için geniş geçim. Güvenebileceğiniz kalitede. Tesisat 7 5. Enstrüman 8 3 Üçlü Bükme 1 1 Bükme ve Düzeltme Özel bükme ve şekillendirme ihtiyaçları için geniş geçim. Güvenebileceğiniz kalitede. Tip No inç. Sayfa Boru Bükmeler Tesisat 7 5 8-4 10-18 8.2 Enstrüman 8 16-1 2 6-12 8.2 Üçlü Bükme

Detaylı

HADDELEME. ÖNDER ALİOĞLU

HADDELEME. ÖNDER ALİOĞLU HADDELEME ÖNDER ALİOĞLU www.onderalioglu.com HADDELEMENİN METALURJİK ESASLARI (KRİSTAL KAFES SİSTEMLERİ) ÖNDER ALİOĞLU www.onderalioglu.com HADDELEMENİN MALZEME ÜZERİNE ETKİLERİ SICAK HADDELEME SOĞUK HADDELEME

Detaylı

Talaşsız Şekil Verme

Talaşsız Şekil Verme Talaşsız Şekil Verme Mesleki Terminoloji 1 Makine Mühendisliği Bölümü Makine Malzemesi ve İmalat Teknolojisi Anabilim Dalı 1 İmal Usullerinde Talaşsız Şekil Vermenin Yeri İmal Usulleri Döküm Talaşlı Şekil

Detaylı

Chapter 15: Metal Şekillendirmenin Temelleri. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing

Chapter 15: Metal Şekillendirmenin Temelleri. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing Chapter 15: Metal Şekillendirmenin Temelleri DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing 15.1 Giriş Şekil değişimi kullanarak şekil verme işlemi, mühendislik malzemelerinin plastisite (yoğrulabilirlik)

Detaylı

MMT222 Malzeme Üretim Teknikleri

MMT222 Malzeme Üretim Teknikleri K O C A E L İ ÜNİVERSİTESİ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü MMT222 Malzeme Üretim Teknikleri 2 Talaşsız İşlem Teknikleri Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2012-2013 Bahar Yarıyılı 2. Talaşsız İşlem Teknikleri

Detaylı

TALAġSIZ ġekġllendġrme YÖNTEMLERĠ

TALAġSIZ ġekġllendġrme YÖNTEMLERĠ TALAġSIZ YÖNTEMLERĠ TalaĢsız Ģekillendirme: İş parçasına uygulanan kuvvetler sonucu kalıcı şekil değişiklikleri yaratarak istenilen şekil ve boyutlarda parçalar üretme işlemine talaşsız şekillendirme denir.

Detaylı

MMT407 Plastik Şekillendirme Yöntemleri

MMT407 Plastik Şekillendirme Yöntemleri K O C A E L İ ÜNİVERSİTESİ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü MMT407 Plastik Şekillendirme Yöntemleri 1 Plastik Şekillendirme Yöntemlerine Giriş Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2012-2013 Güz Yarıyılı

Detaylı

MMT407 Plastik Şekillendirme Yöntemleri

MMT407 Plastik Şekillendirme Yöntemleri KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü MMT407 Plastik Şekillendirme Yöntemleri 1 Plastik Şekillendirme Yöntemlerine Giriş Doç. Dr. Ersoy Erişir 2017-2018 Güz Yarıyılı 1. Plastik

Detaylı

SICAK SU HAZIRLAYICISI (BOYLER)

SICAK SU HAZIRLAYICISI (BOYLER) SICAK SU HAZIRLAYICISI (BOYLER) Sıcak su hazırlayıcısı ; sıcak su, kaynar su veya buhardan faydalanarak sıcak su hazırlayan cihazdır.bu cihazlar soğuk ve sıcak ortamların akış yönlerine, cidar sayısına

Detaylı

ISO 9001:

ISO 9001: ISO 9001:2015 Aygünsan Demir Çelik 1992 yılında sıcak haddelenmiş ve soğuk çekme olarak üretime başlayan firmamız kaliteyi, teknolojik gelişmeyi ve müşteri memnuniyetini ilke edinerek Karabük ili ve Safranbolu

Detaylı

Tarih İŞYERİ AMİRİ Konunun adı MÜHÜR-İMZA

Tarih İŞYERİ AMİRİ Konunun adı MÜHÜR-İMZA PRESLER Sac levhaların kabartma, bükme, oluk açma, kesme vb şekillendirme işlemlerinde işlemin karakteristiğine göre çeşitli türden presler kullanılmaktadır. Bu işlemlerde diğer önemli nokta da belli bir

Detaylı

DÖVME KALIPLARI TASARIMI VE ŞEKİLLENDİRİLMESİ

DÖVME KALIPLARI TASARIMI VE ŞEKİLLENDİRİLMESİ BÖLÜM-8 DÖVME KALIPLARI TASARIMI VE ŞEKİLLENDİRİLMESİ Prof. Dr. Yusuf ÖZÇATALBAŞ KALIP TASARIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR -ÇAPAK HATTI (AYIRMA YÜZEYİ) -DÖVME(KALIPLAMA) AÇISI -KEMER VE KABURGALAR -KÖŞE

Detaylı

NETFORM Mühendislik Makina Metal. Firma Sunumu

NETFORM Mühendislik Makina Metal. Firma Sunumu Firma Sunumu 1 NETFORM Faliyet alanı: Metal şekillendirme ve optik ölçüm sistemleri Kuruluş yılı: 2010 Yer: İzmir 2 ÜRÜNLER YAZILIMLAR HİZMETLER EĞİTİMLER 3 Ürünler Soğuk Dövülmüş Alüminyum Parçalar Soğuk

Detaylı

S1) Sıcak haddelenmiş bir levha malzemenin mekanik özelliklerinde anizotropik durum nasıl meydana gelir? Bu malzemenin soğuk bükme işlemlerinde

S1) Sıcak haddelenmiş bir levha malzemenin mekanik özelliklerinde anizotropik durum nasıl meydana gelir? Bu malzemenin soğuk bükme işlemlerinde S1) Sıcak haddelenmiş bir levha malzemenin mekanik özelliklerinde anizotropik durum nasıl meydana gelir? Bu malzemenin soğuk bükme işlemlerinde çatlama olmaması için nelere dikkat edilmelidir? S2) Yumuşak

Detaylı

KÜTLESEL ŞEKİLLENDİRME İŞLEMLERİ

KÜTLESEL ŞEKİLLENDİRME İŞLEMLERİ KÜTLESEL ŞEKİLLENDİRME İŞLEMLERİ Başlangıç parçaları silindirik kesitli çubuk ve kütük; dikdörtgen kesitli kütük, levha veya plaka gibi gemetrilere sahip lan parçalar lup önemli miktarda şekil değişimlerinin

Detaylı

DÖVME Cıvatalar, perçinler, çubuklar, türbin milleri, paralar, madalyalar, dişliler, el aletleri, hava taşıtı parçaları güvenilirliğin sağlamlığın

DÖVME Cıvatalar, perçinler, çubuklar, türbin milleri, paralar, madalyalar, dişliler, el aletleri, hava taşıtı parçaları güvenilirliğin sağlamlığın DÖVME Eskiden dövme işi metalin ısıtılıp çekiçlenmesi ile şekillendirilmesi işlemi idi. Bugün, metalin dövme için her zaman ısıtılması gerekmez ve iş, darbe veya sıkıştırma basıncı uygulayan çeşitli tip

Detaylı

1.GİRİŞ. 1.1. Metal Şekillendirme İşlemlerindeki Değişkenler, Sınıflandırmalar ve Tanımlamalar

1.GİRİŞ. 1.1. Metal Şekillendirme İşlemlerindeki Değişkenler, Sınıflandırmalar ve Tanımlamalar 1.GİRİŞ Genel olarak metal şekillendirme işlemlerini imalat işlemlerinin bir parçası olarak değerlendirmek mümkündür. İmalat işlemleri genel olarak şu şekilde sınıflandırılabilir: 1) Temel şekillendirme,

Detaylı

İmal Usulleri. Fatih ALİBEYOĞLU -10-

İmal Usulleri. Fatih ALİBEYOĞLU -10- Fatih ALİBEYOĞLU -10- SAC METAL İŞLEMLERİ Giriş Haddeleme yöntemiyle büyük miktarda sac üretiminin mümkün olmasıyla birlikte, bu yöntem üretim yöntemleri içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle

Detaylı

İmal Usulleri. Fatih ALİBEYOĞLU -7-

İmal Usulleri. Fatih ALİBEYOĞLU -7- Fatih ALİBEYOĞLU -7- Giriş Malzemeler birçok imal yöntemiyle şekillendirilebilir. Bundan dolayı malzemelerin mekanik davranışlarını bilmemiz büyük bir önem teşkil etmektedir. Bir mekanik problemi çözerken

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 7

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 7 İmalat Yöntemleri MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 7 Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Talaşsız İmalat Talaşlı İmalat Fiziksel-Kimyasal Hammaddeye talaş kaldırmadan bir şekil verilir Döküm Dövme Presleme Haddeleme

Detaylı

KRS Ürünler. {slide= Silindirik Makaralı Rulman }

KRS Ürünler. {slide= Silindirik Makaralı Rulman } KRS Ürünler {slide= Silindirik Makaralı Rulman } İdeal radyal rulmanlar olarak en çok tercih edilen makaralı rulman tipidir: Yüksek radyal yükleri taşıyabilirler (Sadece radyal yönde etkiyen yükler altında

Detaylı

TEL VE ÇUBUK ÇEKME YOLU İLE İMALAT

TEL VE ÇUBUK ÇEKME YOLU İLE İMALAT TEL VE ÇUBUK ÇEKME YOLU İLE İMALAT TEL VE ÇUBUK ÇEKMENİN TANIMI Tanım: Tel çekme, kalın kesitli olan bir telin, bir matris (kalıbı) içinden geçirilerek kesitini küçültme işlemidir.tel kesitleri genellikle

Detaylı

7075 SERĠSĠ ALAġIMLARIN GENEL ÜRETĠM YÖNTEMLERĠ

7075 SERĠSĠ ALAġIMLARIN GENEL ÜRETĠM YÖNTEMLERĠ 7075 SERĠSĠ ALAġIMLARIN GENEL ÜRETĠM YÖNTEMLERĠ 1 7075 SERĠSĠ ALAġIMLARIN KULLANIM ALANI 7075 AlaĢımı Hava taģıtları baģta olmak üzere 2 yüksek Dayanım/Yoğunluk oranı gerektiren birçok alanda kullanılmaktadır.

Detaylı

Konu: Yüksek Hassasiyetli Yağ Keçelerinin Takviye Bilezik Kalıplarının Üretiminde Kullanılan Takım Çelikleri ve Üretim Prosesleri

Konu: Yüksek Hassasiyetli Yağ Keçelerinin Takviye Bilezik Kalıplarının Üretiminde Kullanılan Takım Çelikleri ve Üretim Prosesleri Nurettin ÇALLI Fen Bilimleri Ens. Öğrenci No: 503812162 MAD 614 Madencilikte Özel Konular I Dersi Veren: Prof. Dr. Orhan KURAL İTÜ Maden Fakültesi Konu: Yüksek Hassasiyetli Yağ Keçelerinin Takviye Bilezik

Detaylı

Önder GÜNGÖR*,Kerim ÇETİNKAYA**

Önder GÜNGÖR*,Kerim ÇETİNKAYA** DELME-KESME KALIBI TASARIMI VE ÜRETİMİ Önder GÜNGÖR*,Kerim ÇETİNKAYA** *Karabük Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Makine Eğitimi Bölümü, Karabük /TÜRKİYE **Prof.Dr. Karabük Üniversitesi, Teknik Eğitim

Detaylı

3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI. 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1

3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI. 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1 3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1 KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI Kabartılı direnç kaynağı, seri imalat için ekonomik bir birleştirme yöntemidir. Uygulamadan yararlanılarak, çoğunlukla

Detaylı

2 www.koyuncumetal.com

2 www.koyuncumetal.com 2 www.koyuncumetal.com KURUMSAL Şirketimizin temelleri konya da 1990 yılında Abdurrahman KOYUNCU tarafından küçük bir atölyede sac alım-satım ve kesim-büküm hizmeti ile başlamıştır. Müşteri ihtiyaçlarına

Detaylı

Chapter 24: Frezeleme. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing

Chapter 24: Frezeleme. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing Chapter 24: Frezeleme DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing 24.1 Giriş Frezeleme, düz bir yüzey elde etmek için yapılan temel bir talaş kaldırma işlemidir Freze bıçakları bir veya birden fazla

Detaylı

THE PRODUCTION OF AA5049 ALLOY SHEETS BY TWIN ROLL CASTING

THE PRODUCTION OF AA5049 ALLOY SHEETS BY TWIN ROLL CASTING AA5049 ALÜMİNYUM ALAŞIMI LEVHALARIN İKİZ MERDANELİ SÜREKLİ DÖKÜM TEKNİĞİ İLE ÜRETİMİ Koray TURBALIOĞLU Teknik Alüminyum San. A.Ş., İstanbul koray.turbalioglu@teknikaluminyum.com.tr ÖZET AA5049 alaşımı

Detaylı

MMT407 Plastik Şekillendirme Yöntemleri

MMT407 Plastik Şekillendirme Yöntemleri K O C A E L İ ÜNİVERSİTESİ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü MMT407 Plastik Şekillendirme Yöntemleri 2 Malzemelerin Mekanik Davranışı Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı 2. Malzemelerin

Detaylı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı 1. Basma Deneyinin Amacı Mühendislik malzemelerinin çoğu, uygulanan gerilmeler altında biçimlerini kalıcı olarak değiştirirler, yani plastik şekil değişimine uğrarlar. Bu malzemelerin hangi koşullar altında

Detaylı

Sıvama, dairesel simetriye sahip derin parçalarınüretilmesinde kullanılan bir yöntemdir.

Sıvama, dairesel simetriye sahip derin parçalarınüretilmesinde kullanılan bir yöntemdir. SIVAMA Sıvama, dairesel simetriye sahip derin parçalarınüretilmesinde kullanılan bir yöntemdir. Metalik düz bir sacın, üretilecek parçanın şekline uygun olarak hazırlanmış dönen bir kalıp üzerine bastırılması

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz Hidrostatik Güç İletimi Vedat Temiz Tanım Hidrolik pompa ve motor kullanarak bir sıvı yardımıyla gücün aktarılmasıdır. Hidrolik Pompa: Pompa milinin her turunda (dönmesinde) sabit bir miktar sıvı hareketi

Detaylı

: İlkbahar Mahallesi 606. Sokak No:8, Çankaya/ Ankara, Türkiye

: İlkbahar Mahallesi 606. Sokak No:8, Çankaya/ Ankara, Türkiye Rev. No :01 Sayfa :1/7 1. Üretici Bilgileri Üretici Üretim Yeri Genel Müdürlük : Hadley Rollform Çelik Profil Üretimi A.Ş. : Deri O.S.B., Gergef Sk. Ç4-2, No:7 Tuzla/İstanbul : İlkbahar Mahallesi 606.

Detaylı

AHġAP OYUN GRUBU TEKNĠK ġartnamesġ

AHġAP OYUN GRUBU TEKNĠK ġartnamesġ AHġAP OYUN GRUBU TEKNĠK ġartnamesġ Tanımı ĠĢlevi : Ahşap Oyun Grubu : Kaydırak YaĢ Grubu : +6 Kullanıcı Kapasitesi :

Detaylı

Prof. Dr. HÜSEYİN UZUN KAYNAK KABİLİYETİ

Prof. Dr. HÜSEYİN UZUN KAYNAK KABİLİYETİ KAYNAK KABİLİYETİ Günümüz kaynak teknolojisinin kaydettiği inanılmaz gelişmeler sayesinde pek çok malzemenin birleştirilmesi artık mümkün hale gelmiştir. *Demir esaslı metalik malzemeler *Demirdışı metalik

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı Al Aluminium 13 Aluminyum 2 İnşaat ve Yapı Ulaşım ve Taşımacılık; Otomotiv Ulaşım ve Taşımacılık;

Detaylı

Metal Şekillendirme Teorisi (MFGE 542) Ders Detayları

Metal Şekillendirme Teorisi (MFGE 542) Ders Detayları Metal Şekillendirme Teorisi (MFGE 542) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Metal Şekillendirme Teorisi MFGE 542 Her İkisi 2 2 0 3 7.5 Ön Koşul

Detaylı

TALAŞSIZ ÜRETİM YÖNTEMLERİ -2

TALAŞSIZ ÜRETİM YÖNTEMLERİ -2 ÜNİTE-7 TALAŞSIZ ÜRETİM YÖNTEMLERİ -2 ÖĞR. GÖR. HALİL YAMAK KONU BAŞLIKLARI Plastik Şekil Verme Yöntemi Toz Metalurjisi Yöntemi Kaynakla Birleştirme Yöntemi Plastik Şekil Verme Yöntemi Şekil değiştirme;

Detaylı

VOSSFORM PLASTİK ŞEKİL VERME KULLANIM ALANLARI VE AVANTAJLARI

VOSSFORM PLASTİK ŞEKİL VERME KULLANIM ALANLARI VE AVANTAJLARI VOSSFORM PLASTİK ŞEKİL VERME KULLANIM ALANLARI VE AVANTAJLARI Hidrolik boru tesisat bağlantılarını yapmak için yaygın olarak kullanılan üç bağlantı Yöntemi aşağıda gösterilmiştir. Yüksüklü bağlantı Kaynak

Detaylı

Yararlanılan Kaynaklar: 1. Kurt, H., Ders Notları 2. Genceli, O.F., Isı Değiştiricileri, Birsen Yayınevi, Dağsöz, A. K.

Yararlanılan Kaynaklar: 1. Kurt, H., Ders Notları 2. Genceli, O.F., Isı Değiştiricileri, Birsen Yayınevi, Dağsöz, A. K. Yararlanılan Kaynaklar: 1. Kurt, H., Ders Notları 2. Genceli, O.F., Isı Değiştiricileri, Birsen Yayınevi, 1999. 3. Dağsöz, A. K., Isı Değiştiricileri, 1985. 4. Kakaç, S.,andLiu, H., Selection,RatingandThermal

Detaylı

Sıcak Kesim ve Friksiyon Daire Testereler. Hot and Friction Circular Saw Blade

Sıcak Kesim ve Friksiyon Daire Testereler. Hot and Friction Circular Saw Blade Sıcak Kesim ve Friksiyon Daire Testereler Hot and Friction Circular Saw Blade Diş Formunun Bilenmesi Grinding of the tooth form Sıcak Kesim ve Friksiyon Daire Testereler Hot and Friction Circular Saw Blades

Detaylı

MUKAVEMET DERSİ. (Temel Kavramlar) Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

MUKAVEMET DERSİ. (Temel Kavramlar) Prof. Dr. Berna KENDİRLİ MUKAVEMET DERSİ (Temel Kavramlar) Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Ders Planı HAFTA KONU 1 Giriş, Mukavemetin tanımı ve genel ilkeleri 2 Mukavemetin temel kavramları 3-4 Normal kuvvet 5-6 Gerilme analizi 7 Şekil

Detaylı

= σ ε = Elastiklik sınırı: Elastik şekil değişiminin görüldüğü en yüksek gerilme değerine denir.

= σ ε = Elastiklik sınırı: Elastik şekil değişiminin görüldüğü en yüksek gerilme değerine denir. ÇEKME DENEYİ Genel Bilgi Çekme deneyi, malzemelerin statik yük altındaki mekanik özelliklerini belirlemek ve malzemelerin özelliklerine göre sınıflandırılmasını sağlamak amacıyla uygulanan, mühendislik

Detaylı

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası HİDROLİK SİSTEM KURMAK VE ÇALIŞTIRMAK 3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası Basınç hattından gelen hidrolik akışkan, 3/2 yön kontrol valfine basılınca valften geçer. Silindiri

Detaylı

www.muhendisiz.net İÇİNDEKİLER

www.muhendisiz.net İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER 1-Giriş...2 1.1 Malzeme...2 1.2.1 Östenitli Paslanmaz Çelikler...2 1.3. Derin Çekme...3 1.4. Tencere İmalatı ve Prosesleri...5 1.GİRİŞ Tencere mutfaklarda bulunması gereken gereçlerden biridir.

Detaylı

"ÖRNEKTİR" 16.07.2007 Tarihinden 20.07.2007 Tarihine kadar bir haftalık çalıģma

ÖRNEKTİR 16.07.2007 Tarihinden 20.07.2007 Tarihine kadar bir haftalık çalıģma 16.07.2007 Tarihinden 20.07.2007 Tarihine kadar bir haftalık çalıģma Pazartesi ġirket Tanıtımı ve Fabrika Oryantasyonu 1 5 9 Salı Fabrika Bilgileri / YerleĢim Planı 5 7 9 ÇarĢamba Fabrika Bilgileri / Organizasyon

Detaylı

Kovan. Alüminyum ekstrüzyon sisteminin şematik gösterimi

Kovan. Alüminyum ekstrüzyon sisteminin şematik gösterimi GİRİŞ Ekstrüzyon; Isı ve basınç kullanarak malzemenin kalıptan sürekli geçişini sağlayarak uzun parçalar elde etme işlemi olup, plastik ekstrüzyon ve alüminyum ekstrüzyon olmak üzere iki çeşittir. Biz

Detaylı

LEVON JOZEF ÇAPAN PROFESÖR

LEVON JOZEF ÇAPAN PROFESÖR LEVON JOZEF ÇAPAN ÖZGEÇMİŞ YÜKSEKÖĞRETİM KURULU 05.03.2014 Adres Telefon E-posta Türkoba Mahallesi Erguvan Sokak No26 / K 34537 Tepekent - Büyükçekmece İstanbul-Türkiye 2128672500-1134 Doğum Tarihi 17.06.1943

Detaylı

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Bölüm-4 MALZEMELERDE ÇEKME-BASMA - KESME GERİLMELERİ VE YOUNG MODÜLÜ. 4.1. Malzemelerde Zorlanma ve Gerilme Şekilleri

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Bölüm-4 MALZEMELERDE ÇEKME-BASMA - KESME GERİLMELERİ VE YOUNG MODÜLÜ. 4.1. Malzemelerde Zorlanma ve Gerilme Şekilleri Bölüm-4 MALZEMELERDE ÇEKME-BASMA - KESME GERİLMELERİ VE YOUNG MODÜLÜ 4.1. Malzemelerde Zorlanma ve Gerilme Şekilleri Malzemeler genel olarak 3 çeşit zorlanmaya maruzdurlar. Bunlar çekme, basma ve kesme

Detaylı

Dökümün Temelleri. DeGarmo s Materials and Processes in

Dökümün Temelleri. DeGarmo s Materials and Processes in Chapter 11: Dökümün Temelleri DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing 11.1 Malzeme İşlemeye Giriş Her ürün, üretilmeden önce bir dizi işlemden geçer. Tasarım Malzeme seçimi Süreç seçimi İmalat

Detaylı

Mekanik Biçimlendirmenin Temelleri ve Uygulamaları (MATE 301') Ders Detayları

Mekanik Biçimlendirmenin Temelleri ve Uygulamaları (MATE 301') Ders Detayları Mekanik Biçimlendirmenin Temelleri ve Uygulamaları (MATE 301') Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Mekanik Biçimlendirmenin Temelleri ve Uygulamaları

Detaylı

İMALAT YÖNTEMLERİ II Prof.Dr. İrfan AY. DÖVME (Forging)

İMALAT YÖNTEMLERİ II Prof.Dr. İrfan AY. DÖVME (Forging) DÖVME (Forging) TARİHÇE : Dövmenin tarihi 4000 yıl veya daha fazlasına dayanmaktadır. Cıvatalar, perçinler, çubuklar, türbin milleri, paralar, madalyalar, dişliler, el aletleri, hava taşıtı parçaları dövme

Detaylı

Mukavemet 1. Fatih ALİBEYOĞLU. -Çalışma Soruları-

Mukavemet 1. Fatih ALİBEYOĞLU. -Çalışma Soruları- 1 Mukavemet 1 Fatih ALİBEYOĞLU -Çalışma Soruları- Soru 1 AB ve BC silindirik çubukları şekilde gösterildiği gibi, B de kaynak edilmiş ve yüklenmiştir. P kuvvetinin büyüklüğünü, AB çubuğundaki çekme gerilmesiyle

Detaylı

UGC, aile şirketinde 2. kuşak olarak 19 yıl görev yapan Uğur GÜRBÜZ tarafından 2001 yılında kurulmuştur.

UGC, aile şirketinde 2. kuşak olarak 19 yıl görev yapan Uğur GÜRBÜZ tarafından 2001 yılında kurulmuştur. Petty Patent UGC, aile şirketinde 2. kuşak olarak 19 yıl görev yapan Uğur GÜRBÜZ tarafından 2001 yılında kurulmuştur. 2017 yılında şu anda faaliyet gösterdiği İstanbul da Selimpaşa Ortaköy Sanayi Bölgesindeki

Detaylı

Bölüm 7: Dislokasyonlar & Dayanım Arttırıcı Mekanizmalar

Bölüm 7: Dislokasyonlar & Dayanım Arttırıcı Mekanizmalar Bölüm 7: Dislokasyonlar & Dayanım Arttırıcı Mekanizmalar Neden metallerde dislakosyon daha fazla görünür? Dayanım ve dislakosyon hareketi nasıl ilişkilidir? Isı dayanım ve diğer özellikleri nasıl etkiler?

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 8

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 8 İmalat Yöntemleri MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 8 Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Talaşsız İmalat Talaşlı İmalat Fiziksel-Kimyasal Hammaddeye talaş kaldırmadan bir şekil verilir Döküm Dövme Presleme Haddeleme

Detaylı

Profesyonel Çözümler Professional Solutions

Profesyonel Çözümler Professional Solutions Profesyonel Çözümler Professional Solutions www.dcbmachine.com info@dcbmachine.com DCB MACHINE G Line Serisi 3 TOPLU SİLİNDİR BÜKME G Line 3100 x 260 mm. 3 valsli hidrolik silindir makinalarıdır. Genişliği

Detaylı

Termokupl Genel Bilgileri

Termokupl Genel Bilgileri Termokupl Genel Bilgileri Termokupllar -200 'den 2320 C'ye kadar çeşitli proseslerde yaygın olarak kullanılır. Termokupllar iki farklı metal alaşımın uçlarının kaynaklanması ile elde edilen bir sıcaklık

Detaylı

HADDELEME. Haddeleme de amaçlar:

HADDELEME. Haddeleme de amaçlar: HADDELEME Haddeleme işlemi, parçanın, hadde (yufkaç) denilen ve birbirine zıt yönde dönen ezici silindirler arasından geçirilerek basma kuvvetlerinin etkisiyle plastik şekil verme işlemine denir. Üretim

Detaylı

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Tırmıklar e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde Yararlanılan Ders

Detaylı

ÇELİK YAPILAR 2. Hafta. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

ÇELİK YAPILAR 2. Hafta. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli ÇELİK YAPILAR 2. Hafta Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 Haddelenmiş Çelik Ürünleri Nelerdir? Haddelemeyi tekrar hatırlayacak olursak; Haddeleme

Detaylı

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu Laboratuar Yeri: E1 Blok Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Laboratuvarı

Detaylı

Malzeme İşleme Yöntemleri

Malzeme İşleme Yöntemleri BÖLÜM-9 MALZEMELERİN İŞLENMESİ (Talaşlı ve Diğer İmalat Yöntemleri) Prof. Dr. Yusuf ÖZÇATALBAŞ Malzeme İşleme Yöntemleri 1 KALIP YAPIM TEKNİKLERİ VE MALZEMELERİN TALAŞLI İŞLENMESİ Geleneksel Talaşlı İşleme

Detaylı

SAÇ METAL ŞEKİLLENDİRME EUT 231 ÜRETİM YÖNTEMLERİ. Saç Metal ve Levha Ürünler. Saç Metal Şekillendirmenin Tanımı

SAÇ METAL ŞEKİLLENDİRME EUT 231 ÜRETİM YÖNTEMLERİ. Saç Metal ve Levha Ürünler. Saç Metal Şekillendirmenin Tanımı SAÇ METAL ŞEKİLLENDİRME EUT 231 ÜRETİM YÖNTEMLERİ Doç.Dr. Murat VURAL İTÜ Makina Fakültesi 1 1. Kesme İşlemleri 2. Bükme İşlemleri 3. Çekme 4. Diğer Saç Metal Şekillendirme İşlemleri 5. Saç Metal Şekillendirme

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Tahıl Ekim Makinaları 4 e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde Yararlanılan

Detaylı

Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Mekanizma ve etkileyen faktörler Difüzyon

Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Mekanizma ve etkileyen faktörler Difüzyon Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN Mekanizma ve etkileyen faktörler Difüzyon İçerik Difüzyon nedir Difüzyon mekanizmaları Difüzyon eşitlikleri Difüzyonu etkileyen faktörler 2 Difüzyon nedir Katı içerisindeki

Detaylı

TEKNİK KILAVUZ : QUARD VE QUEND SOĞUK ŞEKİLLENDİRİLMESİ

TEKNİK KILAVUZ : QUARD VE QUEND SOĞUK ŞEKİLLENDİRİLMESİ TEKNİK KILAVUZ : QUARD VE QUEND SOĞUK ŞEKİLLENDİRİLMESİ Distributed by Duferco 1. Giriş Quard, aşınmaya dayanıklı çelik ve Quend, yüksek dayanımlı çelik en iyi soğuk şekillendirme performansı için geliştirilmiştir.

Detaylı

Konstrüksiyon Sistematiği -5-

Konstrüksiyon Sistematiği -5- Konstrüksiyon Sistematiği -5- Üretim yöntemi seçimi yapılırken birçok etkenin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bunlar; Ürünün temel şekil ve büyüklüğü, Yapılacağı malzeme ve gerekli mukavemet değeri,

Detaylı

AHTAPOT FİGÜRLÜ OYUN GRUBU (SİSTEMLİ)

AHTAPOT FİGÜRLÜ OYUN GRUBU (SİSTEMLİ) AHTAPOT FİGÜRLÜ OYUN GRUBU (SİSTEMLİ) Ø 114 mm. çaplı minimum 3 mm et kalınlığın da galvaniz borudan oluşturulacak. Kesinlikle sonradan elektro galvaniz yapılmış olmayacaktır. Boruların açıkta kalan üst

Detaylı

MMT407 Plastik Şekillendirme Yöntemleri

MMT407 Plastik Şekillendirme Yöntemleri K O C A E L İ ÜNİVERSİTESİ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü MMT407 Plastik Şekillendirme Yöntemleri 5 Masif Şekillendirme Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı 5. Masif Şekillendirme

Detaylı

BÖHLER W302. Sıcak iş Çeliklerinin Başlıca Özelliklerinin Karşılaştırılması

BÖHLER W302. Sıcak iş Çeliklerinin Başlıca Özelliklerinin Karşılaştırılması Sıcak iş Çeliklerinin Başlıca Özelliklerinin Karşılaştırılması Bu tablo çelik seçiminizde yardım olmak için hazırlanmıştır. Ancak yine de farklı uygulama türlerinin yarattığı gerilme koşulları dikkate

Detaylı